YEDİNCİ DOĞRULAMA DENETİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YEDİNCİ DOĞRULAMA DENETİMİ"

Transkript

1 T ar ım ve K ırsal K a lk ınmay ı Des t e k l e m e K u r u m u E l e k t r o n i k B ü l t e n Y ı l : 5 S a y ı : 24 A r a l ı k 2012 YEDİNCİ DOĞRULAMA DENETİMİ BHİB/7.Kasım Avrupa Birliği (AB) aday ve potansiyel aday ülkelerin katılıma yönelik hazırlıklarına destek sağlamak amacıyla, Katılım Öncesi Yardım Aracı nı (Instrument for Pre- Accession Assistance- IPA) oluşturmuştur. Bu kapsamda, aday ülkeler ve potansiyel aday ülkelere, üyelik yolunda Avrupa Birliği standartlarına, politikalarına ve AB müktesebatına uyum çalışmaları konusunda mali destek sağlanmaktadır. IPA nın beşinci bileşeni olan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde kabul edilmiştir. Bu programı uygulayacak kurumumuz ise 18 Mayıs 2007 tarih ve 5648 sayılı Kanunla kurulmuş ve emek yoğun bir süreç sonrasında 2011 yılında IPARD Programının uygulanabilmesi için gerekli yetki devri alınmıştır. IPARD Programı birinci uygulama dönemi kapsamında Avrupa Komisyonu denetçileri tarafından bugüne kadar ülkemizde toplamda altı adet doğrulama denetimi gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte, Yönetim Otoritesi tarafından yapılan IPARD programı değişiklik taleplerinin 7 Eylül 2012 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması ile programın uygulanmasına ilişkin var olan coğrafi sınırlandırma kaldırılmış ve böylelikle tüm tedbirlerin tüm illerde uygulanmasının önü açılmıştır. Bu bağlamda, birinci uygulama döneminde yer alan 20 ilde IPARD programı kapsamında destek verilen tüm tedbirlerin uygulanabilmesi için Konya ili dışındaki 19 ilin kalan tedbirler bazından yeniden akredite edilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Yine IPARD programı ikinci uygulama döneminde yer alan 22 il koordinatörlüğünün programı uygulayabilmesi için ayrıca akredite edilmeleri gerekmektedir. Bu amaçla Avrupa Komisyonu denetçileri Kasım 2012 tarihlerinde 7. Doğrulama Denetimi gerçekleştirmek üzere ülkemizde bulunmaktadır. 7. Doğrulama Denetimi kapsamında bir önceki yetki devri misyonunda tespit edilen hususlara ilişkin gerçekleştirilen düzeltici faaliyetlerin görüşülmesi planlanıyor. Komisyon denetçileri bu ziyaretlerinde Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Ardahan, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Erzincan, Giresun, Kars ve Trabzon il koordinatörlüklerini kurumsal organizasyon, teşkilatlanma, prosedürlere ilişkin düzenlemeler ve proje değerlendirme süreçlerine ilişkin hususlarda denetleyecekler. (SB)

2 TKDK BAKAN EKER MARDİN TANITIM GÜNLERİNDE Mardin İl Koordinatörlüğü- Mardin in sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda tanıtılması amacıyla Ankara da Atatürk Kültür Merkezi nde 8-11 Kasım 2012 tarihleri arasında düzenlenen Mardin Tanıtım Günlerinde kurumumuz Mardin İl Koordinatörlüğü de yer aldı. Mardin Tanıtım Günleri, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ın katıldığı törenle açıldı. Bakanların açılış konuşmasıyla başlayan fuarda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Mardin in aslında bir Türkiye modeli olduğunu belirterek, farklı dilleri, farklı kültürleri, farklı dinleri bir arada tutarak asırlarca barış içerisinde yaşatabilen bir şehir olduğunu kaydetti. Eker, Mardin ancak görülünce, taşlarına dokunulunca, sokaklarında dolaşıp, kahvelerindeki insanlarla konuşulunca anlaşılabilir dedi. İl koordinatörlüğü standını da ziyaret eden Bakan Eker, Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Mardin İl Koordinatörü Tahsin Aba ve stantta görevli il koordinatörlüğü personeli tarafından karşılandı. Ziyarette kurumun Mardin deki faaliyetleri, IPARD programı ve bu programa göre destek verilen sektörlerle ilgili bilgi verildi. Bakan Eker, söz konusu desteklerle Mardin de tarım sektörünün sürdürülebilir modernizasyonuna ve kırsal alanların kalkınmasına önemli katkıda bulunulacağını ve Avrupa Birliği standartlarında faaliyet gösteren tarımsal işletmelerin sayısının arttırılmasını hedeflediklerini belirtti. Eker ve Yılmaz, İl Koordinatörü Tahsin Aba ve görevli personellere çalışmalarında başarı dilekleriyle stanttan ayrıldılar. (BT) 3. ULUSLARARASI MUĞLA ARICILIK VE ÇAM BALI KONGRESİ 1-4 Kasım 2012 tarihleri arasında Muğla da 18 farklı ülkeden ve ülkemizin hemen hemen tüm illerinden günlük yaklaşık 1100 kişinin katılımlarıyla gerçekleşen 3. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi ne kurumumuz Proje Yönetimi Koordinatörlüğünden Kıdemli Uzman Derya Özen ve Uzman Didem Bilgin katılım sağladı. Kongrede 45 i sözlü, 24 ü poster olmak üzere toplam 69 bildiri, yurt içinden ve yurt dışından gelen 146 bilim insanı tarafından sunuldu. Kongrede arıcılık, orman çevre ilişkileri, arı yetiştiriciliği ve hijyen, ana arı yetiştiriciliği ve damızlık, arı sağlığı, çam balı üretim alanları, apiterapi, arı ürünlerinin pazarlanması-markalaştırılması ve kamu başlıklı oturumlarda sözlü bildiriler sunuldu. Konunun uzmanları tarafından bal üretiminde ana arının önemi, antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımının arı sağlığı ve özellikle insan sağlığı yönünden tehlikeli boyutları, çam balı üretim alanlarının oluşturulması, bal ormanlarının kurulması, apiterapinin insan sağlığı yönünden önemi, pazarlama ve markalaşmanın önemi detaylı şekilde tartışıldı. Kongre sırasında teknik geziler gerçekleştirilerek bu geziler kapsamında Marmaris Bal Evi ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Müzesi ziyaret edildi. (MA, BT)

3 BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI Bilgilendirme toplantıları, kurumumuz merkez teşkilatında da hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl düzenlenmekte olan Devlet Destekleri konulu bilgilendirme toplantısına kurumumuz Proje Yönetimi Koordinatörlüğünden Kıdemli Uzman Mustafa İlbey Kılıç tarafından katılım sağlandı Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen toplantılarda, kurumumuz tarafından gerçekleştirilen sunumlarda desteklenen sektörler ve alt sektörler hakkında detaylı bilgilendirmeler yapılarak başvuru çağrıları, başvuru koşulları, başvurularda dikkat edilecek hususlar ve başvuru sürecine yönelik genel bilgiler aktarıldı Kasım 2012 tarihleri arasında ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı IPARD programı Yönetim Otoritesi ile birlikte IPARD programı kapsamında kurumumuza daha önce proje hazırlamış olan danışman firmalara yönelik üç günlük bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya 100 ün üzerinde firma katılım sağladı. IPARD programının son değişiklikleri ile başvuru aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar ve değişikliğe uğrayan uygulamalar hakkında bilgilendirmede bulunuldu. Bu tarihlerde eğitime katılamayan ve talepte bulunan danışman firmalara yönelik olarak ilerleyen dönemde bu tür bir bilgilendirme toplantısının daha yapılmasına karar verildi. (MA, BT) İÇ DENETİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ KAPASİTESİNİ GELİŞTİRMEYE DEVAM EDİYOR Kurumumuzun iç denetimini ulusal ve uluslararası denetim standartlarına uygun olarak gerçekleştirmekle görevli olan İç Denetim Koordinatörlüğü, ulusal ve uluslararası sertifikalar ile kapasitesini geliştirmeye devam ediyor. En son denetçilerimiz İhsan Tokmak ve Bilal İnceciköz Uluslararası Kamu İç Denetçisi Sertifikası (CGAP) almaya hak kazanarak, mesleki yeterliliklerini güçlendirdiler. Böylece, 9 denetçinin görev yapmakta olduğu İç Denetim Koordinatörlüğünde ulusal ve uluslararası geçerliliği olan sertifika sahibi denetçi sayısı 7 ye çıkmış oldu. (AT, BT) Ali Toslak Bilal İnceciköz İhsan Tokmak Kadir Kahraman Denetçi Sahip Olduğu Sertifikalar İDKK Kamu İç Denetçi Sertifikası, CCSA, CGAP. İDKK Kamu İç Denetçi Sertifikası, CGAP CGAP İDKK Kamu İç Denetçi Sertifikası, CGAP M. Onur Kaya CIA, CISA, CGAP, ISO 9001, CRMA, Mustafa Karakoyunlu Zikri Baytar İDKK Kamu İç Denetçi Sertifikası İDKK Kamu İç Denetçi Sertifikası, CCSA, CGAP

4 NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE ZİYARET Nevşehir İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörü Murat Asiltürk, birim amirleri ve iletişim uzmanı ile birlikte 1 Kasım 2012 tarihinde Nevşehir Üniversitesi Rektörlüğüne ziyarette bulundu. Asiltürk, görüşme sırasında kurumumuzun kuruluş amacı, hedefleri, teşkilat yapısı ve IPARD programı hakkında bilgilendirmede bulundu. Kurumumuzun Avrupa Birliğinden ve ulusal bütçeden sağlayacağı kaynaklarla hibe desteğinde bulunacağını ifade eden Asiltürk, sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamayı ve işletmeleri topluluk standartlarına ulaştırmayı amaçladıklarını belirtildi. Görüşmede, Nevşehir İl Koordinatörlüğünün kuruluşundan bugüne kadar yapmış olduğu faaliyetler özetlenirken, iki aşamalı denetim sürecinin ilk aşamasının başarıyla neticelendiği ve denetim sürecinin son aşaması olan Avrupa Komisyonu denetiminin de başarıyla tamamlamasının ardından proje kabulüne başlayacağı ifade edildi. Asiltürk, konuşmasının sonunda Avrupa Komisyonu tarafından yetkilendirildikten sonra desteklenen projelerle birlikte Nevşehir e yeni yatırımlarla iş imkânlarının oluşacağı vurgulandı. (SG) YEREL BASINLA KAHVALTI Muş İl Koordinatörlüğü- Muş ili ulusal ve yerel basın temsilcileri ile 12 Kasım 2012 tarihinde bir kahvaltı programı düzenlendi. Muş Eyvan Lokantasında düzenlenen kahvaltı programına Muş İl Koordinatörlüğü personeli de katılım sağladı. İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan yaptığı konuşmada kurumumuzun kuruluş amacı, yatırımların alanları ve faydalanıcıların dikkat etmesi gereken hususlara değindi. Ayrıca, yakın zamanda gerçekleşecek olan Avrupa Komisyonu denetimlerine de değinen Turan, hazırlıkların sürdüğünü ve sürecin başarılı geçmesinin ardından proje kabulüne başlanacağını ifade etti. Kahvaltı sırasında basın temsilcilerinin soruları da cevaplandı. Basınla tanışma mahiyetinde yapılan kahvaltı programı il koordinatörlüğünün tanıtımı açısından faydalı oldu ve önümüzdeki günlerde kurumumuzun tanıtım faaliyetlerinde basınla daha yakın ilişki içinde olacağı temennisiyle sona erdi. (BT)

5 ZİRAAT ODALARINDAN ZİYARET Ankara İl Koordinatörlüğü / Ankara Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Halil İbrahim Balıkçı ve beraberindeki heyet, il koordinatörlüğünü ziyaret ederek hibe destekleri ve başvuru koşulları hakkında bilgi aldı. İl Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan ve kendilerine de gönderilen broşürlerden ön bilgi edindiklerini belirten Balıkçı, üyelerinin modern tarımsal işletmeler kurarak daha kaliteli üretim yapmak konusunda oldukça istekli olduklarını dile getirdi. Heyet, ziyarette kurumumuzun vereceği desteklerden yararlanma koşulları ve Ziraat Odalarına düşen görevlerin ne olduğu konusunda detaylı bilgi aldı. İl Koordinatörü Yunus Bayram, hibe desteklerinden Ankara daki tüm ilgililerin haberdar olması bağlamında ziraat odalarının önemli bir işlev göreceğini vurgulayarak kurumumuz, IPARD programı ve destek verilecek alanlara ilişkin bilgilendirmede bulundu. (SG) TÜKÇE NİN BAŞKENTİ IPARD A ANIK * Karaman il koordinatörlüğü/ İç Anadolu yu Akdeniz e bağlayarak adeta bir köprü vazifesi gören, Türkçe konuşan ülkeler tarafından Türk Dünyasının Dil ve Kültür Başkenti olarak ilan edilen Karaman IPARD a hazır. BASIN MENSUPLARI İLE BULUŞULDU Uşak İl Koordinatörlüğü- 14 Kasım 2012 tarihinde il koordinatörlüğü Kilim Toplantı Salonunda düzenlenen kahvaltıda il koordinatörü Ahmet Karataş ın ve birim amirlerinin katılımı ulusal ve yerel basın temsilcileri ile bir araya gelindi. Kahvaltıda, il koordinatörlüğü personeli Hakkı Yaşar Kılınç tarafından IPARD programı ve kurumuzun yapısı ve işleyişi hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı. Bilgilendirmenin ardından, Karataş basın mensupları tarafından yöneltilen soruları yanıtladı. Karataş, Uşak ilinde IPARD programının tanıtılması ve faydalanıcıların hibelerden haberdar olabilmesi için basın mensuplarına büyük görevler düştüğünü ifade ettikten sonra, IPARD programının Uşak iline ve faydalanıcılara hayırlı olması temennisinde bulundu. (SB) Türkçenin tarihi geçmişi içerisinde Karaman ın ve Karamanoğlu Mehmet Bey in önemli bir yeri olduğu bilinmektedir. Onun için Karaman a Türk Dilinin Başkenti denilmektedir. Karaman, İç Anadolu Bölgesinin güneyinde, Konya-Mersin- Antalya illeri arasında bulunan önemli bir ticaret, kültür ve sanat merkezidir. M.Ö.8000'lerden itibaren iskan edilen Karaman ve yöresi, yeraltı şehirleri, mağaraları, inanç merkezleri gibi turistik çekiciliklerinin yanı sıra yaylaları ve doğal güzellikleri, zengin el sanatları örnekleri ile de ziyaretçileri büyülemektedir. Günümüzde tarıma dayalı ekonomisi olan ilde, halkın yaklaşık %58 i faal olarak tarımla uğraşmaktadır. IPARD programının uygulanmaya başlanmasıyla kırsal kesimin kalkınmasına yönelik büyük destekler verilecek Karaman ili için il koordinatörlüğü personelinin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. (SG) *Anık kelimesi eski Türkçede hazır anlamına gelmektedir.

6 6. TARIM, HAYVANCILIK, TAVUKÇULUK VE SÜT ENDÜSTRİSİ FUARI Muş İl Koordinatörlüğü Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen Adana 6. Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı na Muş İl Koordinatörlüğü de katıldı. Fuara katılan il koordinatörlüğü personeli sergilenen tarımsal makine ve ekipmanları inceleyerek teknik özellikleri konusunda bilgi aldı. IPARD programı yatırımları kapsamında uygun harcama kalemi sayılan makine ekipmanlara odaklanan il koordinatörlüğü personeli bu kapsamda, traktörleri, tarımsal mekanizasyon ve teknolojilerini, su ve sulama teknolojilerini, su ürünleri, süt ve süt ürünleri, tavukçuluk, hayvansal üretim makinelerini, çiftçilik ve seralara yönelik ekipmanlar ve hizmetleri inceledi. Bilindiği üzere Muş ili arıcılık faaliyeti potansiyeli yüksek olan bir ildir. Muş ilinde arıcılık faaliyeti ile uğraşanlar için en önemli sorun ise soğuk hava koşulları olduğundan, fuarda sergilenen ısı kaybı ve arı ölümlerini engelleyecek, yoğunluğu arttırılmış strafordan imal edilen arı kovanları uzmanların ilgi odağı oldu. Serinlemek ya da ısınmak için uğraşmayan arılar bu tip kovanlarda ahşap kovana kıyasla % 40 daha fazla bal verimi sağlamaktadır. Bu durum IPARD programı kapsamındaki desteklenen arıcılık faaliyetleri için de önem teşkil etmektedir. Fuar, tarım sektörünün önde gelen firmalarının katılımı ile gerçekleşmesi, geniş çaplı olması ve sergilenen makine ve ekipmanların IPARD tedbirlerinde desteklenen makine ve ekipmanlarla örtüşmesi nedeniyle oldukça faydalı oldu. (SB) KADIN ÇİFTÇİLERDEN ÖRNEK ZİYARET PAYDAŞLARDAN EĞİTİM Mersin İl Koordinatörlüğü / Geçtiğimiz aylarda Serbest Mali Müşavirler Odasından alınan genel muhasebe eğitimi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odasından alınan kapasite raporu eğitimi gibi vasıtalarla paydaş kurumlarla sürekli ilişki içerisinde bulunan Mersin İl Koordinatörlüğü, 20 Kasım 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Çevre İzin ve Lisans Belgesi ve 27 Kasım 2012 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden protokoller çerçevesinde kurumumuza verilecek belgelerle ilgili genel eğitim aldı. Mersin İl Koordinatörlüğü toplantı salonunda yapılan eğitimlere koordinatörlük personelinin yanı sıra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü uzmanlarıyla, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanları katıldı. (BT) Ankara İl Koordinatörlüğü / Ankara nın Ayaş ilçesinde faaliyet gösteren SS Akkaya Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yönetim kurulu üyeleri Ankara İl Koordinatörlüğünü ziyaret etti. Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğünden Necmettin Pehlivan ın ve Akkaya Köyü Muhtarı Mustafa Uğur un da eşlik ettiği kooperatif üyesi kadınlara, Ankara İl Koordinatörlüğü iletişim uzmanı ve proje başvuru kabul uzmanları tarafından bilgi verildi. IPARD programının kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine ve kadın başvuru sahiplerinin sunduğu projelerin değerlendirilmesinde kullanılan sıralama kriterlerine dikkat çekildi. Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi tedbiri hakkında detaylı bilgi verildi. Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Ankara da faaliyet gösteren 215 tarımsal kalkınma kooperatifi içinde üyeleri tamamen kadınlardan oluşan tek kooperatif olma niteliğine sahip. Daha önce Ankara İl Özel İdaresinin verdiği destekle bir salça fabrikası kurarak ünlü Ayaş domatesini işleyerek satma olanağına kavuşan kooperatif üyesi kadınlar, girişimcilikleri ile kırsal alanda yaşayan diğer kadınlara da örnek oluyor. (SG)

7 EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR Uşak İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlükleri, faaliyet alanıyla ilgili olan konularda illerindeki tüm paydaşlarla işbirliği ve koordinasyonun sağlanmasına büyük önem veriyor. Paydaş kurum ve kuruluşlarla yapılan eğitimler ve ortak çalışmalar sonucunda gerek kurumumuzun tanıtımı gerekse kurumlar arası bilgi ve tecrübe paylaşımı hususlarında önemli kazanımlar elde ediliyor. Eğitim faaliyetleri kapsamında, Yerinde Kontrol Birimi, Uşak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü nden eğitim aldı Kasım 2012 tarihleri arasında, Yapım ve Proje Şube Müdürü Hamit Sakmar tarafından verilen 5 günlük eğitim programında ofis ve saha çalışmaları gerçekleştirildi. Eğitim esnasında vaziyet planı, mimari, statik, elektrik tesisat ve sıhhi tesisat projeleri, inşaat terminolojisi, inşaat pozlarının tanımları, ÇED raporu ve alım süreci hakkında bilgilendirme yapıldı. 3 gün süren teorik eğitimin ardından yapılan 2 günlük saha çalışması ve metraj doğrulaması ile ofis çalışması pekiştirildi. 19 Kasım 2012 tarihinde ise Proje Başvuru Yönetimi Birimi personeli Uşak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü ziyaret etti. Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Uğur Sağlam tarafından Proje Başvuru Yönetimi Birimi personeline Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubesi nin iş ve işlemleri hakkında bilgilendirme sunumu yapılıp, sunumun sonunda ise karşılıklı fikir teatisinde bulunuldu. (BT) MUŞ İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ VARTO DA Muş İl Koordinatörlüğü/ İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan, Yerinde Kontrol ve Ödeme Talep İşlemleri Birim Amirleri ile birlikte Varto Kaymakamı Tahir Şahin i makamında ziyaret etti. Ziyarette, özellikle 5648 sayılı Kanunla kurulan kurumumuz ikinci uygulama dönemi illeri arasında yer alan Muş İl Koordinatörlüğü nün kuruluşu, akreditasyon faaliyetleri, akreditasyon süreci, eğitim faaliyetleri ve IPARD programı kapsamında desteklenen sektörler üzerinde duruldu. Turan, akreditasyon sürecinin başarı ile tamamlanması ile birlikte proje kabulünün başlayacağını ve sözleşme imzalanacak projeler ile Varto ilçesi dahil tüm Muş genelinde oldukça önemli yatırımların hayata geçeceğini belirtti. Projeler ile birlikte istihdamın artacağını ve bölgenin kalkınmasında büyük ilerleme kaydedileceğini ifade eden Turan, ayrıca bölgede huzur ve refah adına da büyük bir adım atılmış olacağını kaydetti. Şahin, programdan duyduğu mutluluk ve heyecanı dile getirirken, kaymakamlık olarak yer temininden bölge halkının bilgilendirilmesine kadar her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını belirtti. (BT)

8 YAYLA ŞARTLARINDA TARIM FUARI PERSPEKTİFİNDEN ISPARTA TARIMI Isparta İl Koordinatörlüğü- Bu yıl 8 incisi düzenlenen Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı tematik özelliği ile benzerlerinden ayrılıyor. Isparta İl Koordinatörlüğünün bu yıl ikinci kez katıldığı fuar bölgeye özel üretim yöntemlerinin her yıl biraz daha profesyonelleştiği bir platform niteliğinde Kasım 2012 tarihleri arasında Isparta da gerçekleştirilen fuarda üreticiler ve üretici örgütlerinin ziyaret ettiği koordinatörlük standı yeni yatırım arayışında olan girişimcilerin uğrak yeri oldu. Fuar perspektifinden bakıldığında Göller Bölgesi ve özellikle Isparta şartlarında bazı tarımsal faaliyetlerin öne çıktığı görülüyor. Bunlar yöreye özgü ürünlerin yanında üretiminde ülke ve dünya çapında ilk sıralarda yer aldığımız ürünlerden oluşuyor. Göller Bölgesi kendine özgü iklim koşulları ve ürün çeşitleri ile farklı bir coğrafya. Bölgede yer alan Isparta ise ekonomisi büyük ölçüde tarımsal faaliyetlere dayanan bir il. Hemen her türlü sebze ve meyvenin yetiştirildiği Isparta, Türkiye deki elma üretiminin yüzde yirmisini tek başına sağlıyor. Yağ gülü üretimindeki ünü tüm dünyada bilinen Isparta, ihraç edilen kiraz miktarında ise ülkemizde ilk sıralarda yer alıyor. Diğer yandan, ülke çapında seracılık faaliyetinde başı çeken Antalya ve Mersin de aşırı sıcaklardan dolayı sera üretimi sezonunun bittiği mayıs ve haziran aylarında, Isparta seralarında sezon yeni başlıyor. Bu sayede piyasadaki önemli bir talep karşılanmış oluyor. Ayrıca üretici pazarlama sıkıntısı yaşamıyor. Süs bitkileri konusundaki projelere destek veren kurumumuz sera yapımı, alt yapısı ve üretim ile hasatta kullanılan ekipmanları uygun harcama olarak kabul ediyor. Lavanta üretiminde tek adres Parfümeriden gıdaya pek çok alanda kullanılmasına rağmen lavanta bitkisinin ülkemizde kültüre alınmış şekilde üretimi sadece Isparta-Keçiborlu çevresinde yapılıyor. Isparta da toplam lavanta üretim alanı 3000 dekar civarında, lavanta yağı üretimi ise 5 ton kadar. Lavanta bitkisi metre arası rakımda sulanmayan, kıraç, verimsiz arazilerde rahatça yetiştirilebiliyor ve dekardan yaklaşık 750 kg saplı çiçek elde ediliyor. Eğer sulanma imkânı olursa verim daha da artıyor.* Lavanta destek kapsamında Lavanta üretimi ve işlenmesi, tıbbi ve aromatik (hoş kokulu) bitkiler başlığı altında desteklerimiz kapsamında bulunuyor. Arıcılık ve lavanta balı üretimi için de ideal olan ürünün yetiştiriciliğinde, toprak işleme, hasat, kurutma, sterilizasyon, eleme, damıtma, paketleme vb. alanlarda yapılacak olan yatırımların kurumumuzca desteklenmesi yetiştiricilere cazip bir fırsat sunuyor. (BT) *

9 MKÜ VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE BULUŞMA Hatay İl Koordinatörlüğü- Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi öncülüğünde İskenderun da faaliyet gösteren su ürünleri sektörü yatırımcıları, kurumumuz Hatay İl Koordinatörlüğü ile buluşarak sektörün gelişmesi için yapılacak çalışmalar ve IPARD destekleri konuşuldu. MKÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi toplantı salonunda 5 Kasım 2012 tarihinde düzenlenen bilgilendirme toplantısının sabah oturumunda sektör temsilcilerine, öğleden sonraki oturumda ise Denizcilik Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim üyelerine IPARD programı ve destekler hakkında bilgilendirme yapıldı. Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ayşe Bahar Yılmaz ın başkanlığında yürütülen öğleden sonraki oturuma İl Koordinatörlüğü uzmanları, fakülte üyeleri, Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği üyeleri ve balıkçılar katıldı. Oturumda, il koordinatörlüğü personeli Murat İlbay, Hatay da desteklenen sektörler, destek miktarları ve bu desteklere başvuru yöntemleri hakkında sunum gerçekleştirdi. Dekan Yılmaz, balıkçılık sektörünün gelişmesi ve yatırımların artması için üniversite olarak öncülük yapmak istediklerini belirtti. Yılmaz, Ülkemizde; 200 doğal göl, 206 baraj, 902 gölet ve denizlerle birlikte, toplam 26 bin hektarlık su alanı bulunmakta. Aynı zamanda Akdeniz ülkeleri içerisinde en uzun kıyısı olan ikinci ülkeyiz. Türkiye de su ürünleri sektörü yıllık 200 bin ton üretim yapabilmektedir. Bakanlık verilerine göre Türkiye; 2163 tane tesise sahiptir. Şu anda ülkemizde 80 bin ton ithalatımız ve 60 bin ton ise ihracatımız var. İthalatta 137 milyon dolar ihracatta 343 milyon dolar Demek ki su ürünleri sektörü ekonomimize önemli katkı sağlayan bir sektör. Bu sektörde daha fazla yol alabilmek için yeni projelerle ve AB katkılarıyla çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bunu da sizlerin destekleriyle yapabiliriz. Biz de fakülte olarak sizlere danışmanlık görevinde yardımcı olabiliriz. Birlikte ne yapabiliriz? Bunu konuşmak için bir aradayız. şeklinde konuştu. (SB) İLLERE DESTEK İÇİN EL ELE Ardahan İl Koordinatörlüğü Farklı meslek gruplarından uzmanların istihdam edildiği il koordinatörlüğünde, Türk Ticaret Kanununda yapılan değişiklikler ve genel muhasebe konularında eğitim düzenlendi. Mesleki bilgi ve deneyimin geliştirilmesi ve Avrupa Komisyonu denetimine hazırlık amacıyla düzenlenen eğitim, 1-2 Kasım 2012 tarihleri arasında Ardahan Üniversitesi Öğretim Görevlileri Kubilay Aras ve Tayfun Yıldız tarafından verildi. İl Koordinatörü Levent Demirel in katkılarıyla organize edilen eğitime Yerinde Kontrol, Proje Başvuru Yönetimi ve Ödeme Talep İşlemleri Birimleri uzmanları katılım sağladı. Öğretim Görevlileri Türk Ticaret Kanununda yapılan değişiklikleri özetledikten sonra, genel muhasebe, bilanço, yevmiye defteri, büyük defter, mizan, gelir tablosu ve kapanış bilançosu hakkında bilgiler vererek uzmanlardan gelen soruları cevaplandırdı. İl Koordinatörü Demirel, sorulara ayrıntılı bir şekilde ve içtenlikle cevap veren, yoğun iş tempoları arasında eğitim talebini kırmayarak zaman ayıran ve bilgilerini paylaşan Ardahan Üniversitesi Öğretim Görevlileri Kubilay Aras ve Tayfun Yıldız a teşekkürlerini sunarak bundan sonraki eğitim faaliyetlerinde başarı dileklerini iletti. (BT)

10 TARIM FUARINDA TANITIM FIRSATI Aydın İl Koordinatörlüğü Kasım tarihleri arasında ilki düzenlenen ve kurumumuzun Aydın İl Koordinatörlüğünün de temsil edildiği Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı yoğun ilgi gördü. 12 dönümlük kapalı alanda gerçekleşen fuara Aydın ve ilçelerinin yanı sıra Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinden de katılım sağlandı. Fuar tarım sektöründe faaliyet gösteren yurtiçi ve yurtdışından 156 firmayı ziyaretçilerle buluştururken, en son sistem ile geliştirilmiş makine ve ürünlerin sergilenmesiyle, sektördeki teknolojik gelişimi gözlemleme fırsatı yarattı. Aydın da birçok kurumu bir araya getiren fuarın açılışında söz alan İl Koordinatörü Erhan Çiftçi kurumumuzun kuruluşu ve teşkilatlanma yapısı, IPARD programı kapsamında destek verilecek tedbir ve sektörlere yönelik bilgi verirken, kurum olarak temel amacımızın ve vizyonumuzun neler olduğunu ve kurumun varlığının Aydın ın kalkınmasında oynayacağı rolü vurguladı. Kurum standının ilgi ile karşılandığı fuarda uzmanlarımız tarafından vatandaşlara kurum çalışmaları, destek verilecek yatırım alanları, sağlanması gereken koşullar ve hibe oranları gibi konularda bilgi verildi. Standımızı ziyaret eden protokol üyeleri kurum çalışmaları hakkında bilgi aldılar ve bir tarım ili olan Aydın da böyle bir kurumun varlığının memnuniyet verici olduğunu ifade ettiler. Fuarda sergilenen tarım teknolojileri, tarımsal mekanizasyon, hayvancılık teknolojileri, hayvan sağlığı, yem, tohum, gübre, fidancılık, sulama gibi alanlarda teknolojik ürünler incelenerek Aydın ın ekonomisine büyük ölçüde yön veren bu sektördeki gelişmeleri görme fırsatı yakalanmış oldu. Fuar potansiyel yatırımcılarla ve sektöre ait kurum ve kuruluşlarla bir araya gelmek, ilgili firmaları tanımak ve Aydın da kurumumuzun bilinirliğini arttırmak adına oldukça verimli geçti. (SB) ORDU DA KESME ÇİÇEK YETİŞTİRİCİLİĞİ YAYGINLAŞACAK Ordu İl Koordinatörlüğü- Ordu Valiliği himayesinde İlimizde Kesme Çiçekçiliğin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, 20 Kasım 2012 tarihinde, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Sahil ve sahile yakın ilçelerde, konuyla ilgili tüm tarafların katkısı ve ilgili hedef kitlenin katılımıyla gerçekleşen toplantıya kurumumuz adına Proje Başvuru Yönetimi Birim Amiri katılım sağladı. Toplantıya, Vali Yardımcısı Abdullah Demir, Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, İl Özel İdaresi Genel Sekter Yardımcısı Eyüp Elmas, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yetkin Esen, ÜTSO Başkanı Hasan Şimşek, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz in, kesme çiçekçilik konusunda genel bilgiler verdiği toplantıda, kurumumuzun kesme çiçek yetiştiriciliğine verdiği destekler detaylı şekilde aktarıldı. (BT)

11 AB DENETİMİ SONRASI REHAVETE YER YOK Ardahan İl Koordinatörlüğü Avrupa Komisyonu denetimlerini tamamlayan il koordinatörlükleri faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Bu kapsamda bir örnek de Ardahan dan geldi. İl koordinatörlüğü çalışanları, Ardahan ilinde mevcut işletmeler arasından proje başvurusu yapma potansiyeli yüksek işletmeleri belirleyerek işletmelerini ziyaret ediyorlar. Yerinde Kontrol Birimi çalışanları, Ardahan İli Yalnızçam Beldesi Dağevi Köyünde tesisi bulunan Naci Topçu nun daveti üzerine işletmenin inşaat işlerini yerinde görmek, alınacak projeler öncesi tecrübe edinmek ve işletme sahibine IPARD tedbirleri hakkında ön bilgiler vermek üzere ziyaret gerçekleştirdiler. Oldukça verimli geçen ziyaretten sonra açıklamada bulunan Yerinde Kontrol Birim Amiri, komisyon denetimi sonrasında işletme ziyaretlerinin proje çağrılarına kadar artarak devam edeceğini ve bu sayede gelecek projelere asgari düzeyde hazır olunmasının amaçlandığını ifade etti. (BT) İL BAŞKANINDAN DESTEK SÖZÜ Ağrı İl Koordinatörlüğü- AK Parti Ağrı İl Başkanı Abbas Aydın ve il yönetim kurulu üyesi İrfan Kalkan 7 Kasım 2012 tarihinde Ağrı İl Koordinatörü Alihaydar Yiğit i makamında ziyaret etti. Yiğit ten kurum çalışmaları, IPARD programı ve destekler hakkında bilgi alan Aydın, kurumumuzun Türkiye de en nezih kurumlarından biri olduğunu ayrıca Ağrı ilinde de koordinatörlük yapısı ve personel kalitesi bakımından örnek bir kurum olarak dikkat çektiğini belirtti. İl koordinatörü Yiğit ise, tüm sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak güzel projelere imza atabileceklerini ve kırsal kalkınmada Ağrı ya önemli katkı sağlanacağını ifade etti. Kurum çalışmaları konusunda destek sözü veren Aydın, daha sonra ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek il koordinatörlüğünden ayrıldı. (SG) TKDK STANDINA YOĞUN İLGİ Manisa İl Koordinatörlüğü 8-11 Kasım 2012 tarihleri arasında Manisa fuar alanında gerçekleştirilen Tekno Tarım Manisa Tarım ve Hayvancılık Fuarına, Manisa İl Koordinatörlüğü açtığı stant ile katılım sağladı. Fuar süresince Manisalı potansiyel faydalanıcılara IPARD programı ve kurumumuzun misyonu hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Çok sayıda ziyaretçinin yanı sıra, Manisa Valisi H. İbrahim Daşöz, Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Yardımcısı Nuri Sorman ve Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal da standı ziyaret edenler arasında yer aldı. Vali Daşöz ün ziyaretinde, il koordinatörlüğü olarak Avrupa Birliği akreditasyonu sonrası yürütülecek olan hibe programı hakkında İl Koordinatörü Ahmet Işık ve kurum uzmanları tarafından bilgilendirme sunumu yapıldı. İl Koordinatörü Işık, kurumumuzun ve il koordinatörlüğünün geniş çevrelerce bilinirliğinin arttırılması adına fuarların çok önemli bir fırsat olduğunu ve il koordinatörlüğü olarak bu fırsatı iyi değerlendirdiklerini söyledi. Manisa İl Koordinatörlüğü, geçtiğimiz ay içinde İzmir deki tarım fuarında da stant açarak, İzmirlilere kurumumuzu ve IPARD fonlarını tanıtmıştı. (BT)

12 AYDIN SANAYİ ODASINDAN DAVET Aydın İl Koordinatörlüğü - Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, Aydın Sanayi Odasının (AYSO) daveti üzerine 12 Kasım tarihinde il koordinatörlüğü personeli ile birlikte AYSO genel meclis toplantısına katıldı. Toplantıda, Çiftçi tarafından kurumumuzun tanıtıldığı bir sunum yapıldı. Yapılan sunumda IPARD programı ve programın amaçları, kurumumuzun kuruluş amacı ve esas alınan temel ilke ve değerlerden bahsedildi. Ardından destek verilecek yatırım alanları, başvuru koşulları ve uygunluk kriterleri, uygun harcama kalemleri ve destek oranları hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Kurumumuz tarafından onaylanmış proje sayısı ve verilen destek miktarları ile ilgili sayısal bilgiler paylaşıldı. Sunumun ardından AYSO Genel Başkanı Yalçın Pekgüzel, Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çerçioğlu ve meclis üyelerinin sorularına yanıt verildi. Çiftçi, yetki devri öncesi sürmekte olan hazırlık çalışmaları ve devam eden akreditasyon sürecine değinirken, tüm sektörlerin tüm il koordinatörlüklerinde desteklenmesi ile ilgili görüşmelerin olumlu olduğunu ve yetki devrini bekleyen, Aydın ın da içinde bulunduğu 22 ilde en kısa zamanda tüm tedbirleri içerecek şekilde çağrı ilanına çıkılacağını sözlerine ekledi. (SB) KASTAMONU DA EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR Kastamonu İl Koordinatörlüğü / Eğitimler, il koordinatörlüklerinde hız kesmeden devam ediyor. 23 Kasım 2012 Cuma günü, kapasite raporu vermekle yetkili firma görevlisi Reşit Şener tarafından Kastamonu İl Koordinatörlüğü Yerinde Kontrol Birimi uzmanlarına kapasite raporu hakkında eğitim verildi. Eğitim kapsamında işletmeler için verilen kapasite raporunun hangi kurumlar tarafından verildiği, raporun içeriği, hangi kriterlerin kullanıldığı anlatıldı. Gerçekleştirilen eğitimler ile mesleki bilgi ve tecrübelerinin pekiştiğini belirten uzmanlar, pratik bilgi ve tecrübe kazanılması yönünden eğitimin oldukça verimli geçtiğini belirtti. (BT) MANİSA DERGİ BÜLTENLERİNDE Manisa İl Koordinatörlüğü/ Geçtiğimiz aylarda ulusal çapta yayın yapan Anadolu İzlenimleri dergisinin röportaj konuğu olan Manisa İl Koordinatörü Ahmet Işık, Kasım ayı içinde de yerel basında sıkça yer aldı. Işık, yerel düzeyde yayın yapan Marka ve Moda dergisinin Manisa sayısı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Manisa İl Müdürlüğü nün resmi yayını olan Manisa Gıda, Tarım, Hayvancılık dergisinin özel röportaj konuğu oldu. Işık, her iki röportajında da IPARD programı, IPARD kapsamındaki yatırımlar, kurumumuzun akreditasyon süreci ve kurum personeli hakkında bilgi verdi. İl Koordinatörü Işık, il koordinatörlüğü tanıtım stratejisi açısından basının önemine değinirken, yerel ve ulusal basında yer almalarının kurumun geniş kitlelerce tanınırlığının artması ve potansiyel faydalanıcılarda algı seçiciliği sağlaması açısından önemli olduğunu belirtti. (BT)

13 AYDINLI ÇİFTÇİLERE MAKİNE DESTEĞİ Aydın İl Koordinatörlüğü- Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, 12 Kasım 2012 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Aydın İl Müdürlüğü tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında organize edilen makine-ekipman dağıtım törenine katıldı. Törene Aydın Valisi Kerem Al, İl Emniyet Müdürü Ahmet Turan Temel, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, İl Kültür Turizm Müdürü Nuri Aktakka, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, çiftçiler ve davetliler katıldı. Törende, çiftçilere yönelik üretimi teşvik edici, üretimde kalite ve verimliliği esas alan desteklemeler sayesinde gelir ve sosyal standartların yükseltilmesi, tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu alet ve makine altyapısının güçlendirilmesi konusunun önemine değinilindi. Etkinlik destek alan çiftçilerin makine ekipman desteklerinin kendilerine takdim edilmesinin ardından verilen ikramla sona erdi. (SB) SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİNE DESTEK Kastamonu İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörü Eniz Gökçek ve beraberindeki il koordinatörlüğü personeli Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sıdki Aras ve Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Adem Yavuz Sönmez i makamında ziyaret etti. 22 Kasım 2012 tarihinde gerçekleşen ziyarette kurumumuz ve IPARD destekleri hakkında bilgi veren Gökçek, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile kültür balıkçılığının geliştirilmesi tedbirlerinden bahsederek akreditasyon sürecinin başarı ile tamamlanmasından sonra Kastamonu da da proje kabul etmeye başlanacağını ifade etti. Su ürünleri sektöründeki yatırımlara yönelik uluslararası kaynaklı bu tarz desteklerin hem Kastamonu ili hem de ülkemiz açısından son derece önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Aras ve Sönmez, kendilerinin de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nın Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programına sunulmuş projelerinin bulunduğunu belirttiler. Aras, değerlendirme sürecinin ardından öncelikli projeler listesine girmeye hak kazanan avro bütçeli Su Ürünleri İşleme ve Depolama Tesisi" projesinin detayları hakkında açıklamalarda da bulundu. İl Koordinatörü Gökçek ise proje hakkında bilgi sahibi olduğunu ve projenin bölge için çok önemli olduğunu belirtirken, en kısa zamanda gereken çalışmaların yapılacağına inandığını ve kurum olarak gereken desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. Aras, ayrıca KUZKA dan kazanılan bir proje kapsamında IPARD projeleri de dahil olmak üzere proje döngüsü yönetimi eğitimi vereceklerini de açıkladı. Gökçek ve Aras desteklerden maksimum seviyede yararlanılması için işbirliği içinde ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdiler. Ayrıca Kastamonu İl Koordinatörü Eniz Gökçek ve beraberindeki il koordinatörlüğü personeli 8 Kasım 2012 tarihinde Kastamonu Ziraat Odası Başkanı H. Nahit İğdir i makamında ziyaret etti. Gökçek, IPARD destekleri hakkında bilgi vererek, hibe desteklerinden tüm ilgilileri, paydaş kurumları ve herkesi haberdar etmek istediklerini belirtti. Ziyaretten dolayı memnuniyetini ifade eden Başkan İğdir, Gökçek ve ekibine başarılar diledi. (BT)

14 MANİSA VALİSİ DAŞÖZ DEN KURUMUMUZA ÖVGÜ Manisa İl Koordinatörlüğü 26 Kasım 2012 tarihinde Manisa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü nün organize ettiği Kırsal Kalkınma Programı kapsamında çiftçilere toplamda 319 tarım makine ve ekipmanları dağıtılması için gerçekleştirilen programa Manisa İl Koordinatörlüğü de katılım sağladı. Programda İl Koordinatörü ve birim amirleri hazır bulundu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi nin yapmış olduğu açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan İl Koordinatörü Ahmet Işık, il koordinatörlüğü olarak akreditasyon sonrası yürütülecek olan hibe programı ve bu program içinde uygun harcama kalemleri arasında yer alan makine ve ekipmanlar hakkında katılımcılara bilgilendirmede bulundu. Programın sonunda söz alan Manisa Valisi H. İbrahim Daşöz, devletin her zaman üreticinin yanında olduğunun verilen hibe destekleriyle daha iyi anlaşılmaya başlandığını söyledi. Vali Daşöz, Manisa İl Koordinatörlüğünün akreditasyonu sonrasında tarım alet ve ekipman hibelerinin bambaşka bir boyuta bürüneceğine değinirken, tarımda makine ve ekipmanlara verilen yüzde 50 hibe desteği bulunmaz bir nimettir. Bu ekipman ve makineleri almak için bir çok üreticinin sırada beklediğini biliyoruz. Verilen bu hibe destekleriyle alınan ekipmanlar ve makineler sayesinde toprağı daha iyi işleyip, kaliteli ürünlerin artacağına inanıyoruz" dedi. Konuşmaların ardından Vali Daşöz makine ve ekipman desteği almaya hak kazanan üreticilere belgelerini teslim etti. Vali Daşöz, daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi'den üreticiye teslim edilen makine ve ekipmanlarla ilgili bilgi aldı. (BT) ALMAN KOOPERATİFLER BİRLİĞİ (DGRV) PANELİNDEYİZ Erzurum İl Koordinatörlüğü/ Kasım ayı içerisinde Alman Kooperatifler Birliği Vakfı (DGRV) tarafından Erzurum Atatürk Üniversitesinde Türkiye de Çok Amaçlı Kooperatif Örgütlerinin Desteklenmesi Projesi konulu panel düzenledi. Panele, başta Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, il koordinatörlüğü personeli ve çok sayıda kooperatif üyeleri katılım sağladı. İl koordinatörlüğü Proje Başvuru Yönetim Birim Amiri Samet Dalmış tarafından yapılan sunumda, IPARD programı, program dâhilinde desteklenen tedbirler, uygun harcamalar, başvuru şartları ve kooperatiflere verilen destekler hakkında bilgi verildi. Panelin sonunda il koordinatörlüğü tarafından stant kurularak katılımcılara kurumumuzun tanıtım materyalleri dağıtıldı. (SG) BEBKA DAN DESTEK ALIYORUZ Bursa İl Koordinatörlüğü- Bursa-Eskişehir- Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Teknik Destek Projesi Çağrısı kapsamında hazırlanan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörlüğü Uzman Personelin Yetkinliğinin Geliştirilmesi konulu proje yapılan değerlendirmeler neticesinde uygun bulundu. Teknik Destek Projesi kapsamında alınacak eğitim ile il koordinatörlüğünde görev yapmakta olan uzman personelin mimari, statik, elektrik, sıhhi tesisat projelerinin okunması ve uygulama aşamasında uygunluğunun denetlenmesi konularında yetkinliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Teorik ve arazi uygulaması olarak 10 gün sürecek eğitimin giderleri Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak. (BT)

15 ŞEHİTOĞLU KARAHİSAR TV DE Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü/ Afyonkarahisar İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, Afyonkarahisar da yayın yapan Karahisar TV ana haber bültenine konuk oldu. IPARD programı 8. başvuru çağrı dönemi öncesinde yapılan değişiklerden bahseden Şehitoğlu, söz konusu değişikliklerle bu dönemden itibaren Afyonkarahisar il merkez belediyesi ile Sandıklı, Bolvadin ve Dinar ilçe belediyeleri sınırları içerisinde kalan et ve süt üreten işletmelerin de destek kapsamına alındığını açıkladı. Tarımsal işletmelerle ilgili kapasite değişiklikleri hakkında da bilgi veren Şehitoğlu, süt çiftliği projesi hazırlayacaklar için büyükbaşta kapasite üst sınırının 100 sağmaldan 120 sağmala, küçükbaş hayvanlarda yani koyun ve keçide ise 300 sağmaldan 500 sağmal koyun/keçiye, broyler (et tavukçuluğu) kümeslerinde dönem başına broyler üst sınırının den e yükseltildiğini ifade etti. İl Koordinatörü Şehitoğlu, Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi başlığı altında hibe desteği sağlanan arıcılıkta kovan kapasitesinin 200 den 500 e; süs bitkilerinde sera büyüklüğünün metrekareden metrekareye; kırsal turizmde konaklama tesislerinde yatak sayısının 15 den 25 e; kültür balıkçılığında yıllık üretim üst sınırının 50 ton dan 200 tona yükseltildiğini belirtti. Afyonkarahisar da et işleme sektörünün çok geliştiğini ifade eden Şehitoğlu, et işleme alanında 8. çağrı dönemiyle bütçe rakamlarında çok önemli iyileştirmeler olduğunu ve daha önceki dönemlerde aynı çağrı dönemi içinde kesimhane veya et işleme bütçe kalemlerinden birini seçmek zorunda olan kombinaların yapılan değişiklikle bundan sonra aynı proje içerinde kesimhane ve et işleme yatırımlarını içeren kombina yapısındaki yatırımlarla da hibe desteği için başvurabileceklerini belirtti. (BT) AVRUPA KOMİSYONU DENETİMDE Bursa İl Koordinatörlüğü- Avrupa Birliği Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü denetçileri Gilles Kittel ve Monica Onisei tarafından Kasım 2012 tarihleri arasında yetki devri denetimi gerçekleştirildi. Denetim sürecinde, Proje Başvuru Yönetimi, Ödeme Talep İşlemleri ve Destek Hizmetleri Birimlerinin denetimi koordinatörlük binasında, Yerinde Kontrol Birimi denetimi ise Afyon ilinde uygulanmakta olan projeler üzerinden gerçekleştirildi. Avrupa Komisyonu yetki devri denetimleri il koordinatörlüğü açısından oldukça olumlu şekilde gerçekleşirken Avrupa Komisyonunun yetki devri onay süreci beklenmeye başlandı. (BT)

16 IPARD PROGRAMI ÇEKİRDEK GRUP EĞİTİCİLERİ TARAFINDAN TANITILDI Trabzon il koordinatörlüğü- TR 08 AG 01 TWL - IPARD Kapsamında Yayım / Danışmanlık Hizmetlerinin Kapasitesinin Geliştirilmesi Eşleştirme Projesi sonrası gerçekleştirilecek faaliyetlerden sorumlu olan çekirdek grup eğiticiler, Trabzon da eğitim ve tanıtım çalışmalarına devam ediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürlüğü organizasyonuyla, 27 Kasım 2012 tarihinde Akçaabat İlçe Müdürlüğünde, 28 Kasım 2012 tarihinde ise Of İlçe Müdürlüğünde IPARD programı tanıtım toplantıları gerçekleştirildi. Toplantıda eğitici olarak, Trabzon İl Koordinatörlüğünden uzman Selahattin Kaya ve Bakanlık İl Müdürlüğünden ziraat mühendisi Atilla Durmuş görev aldı. Potansiyel başvuru sahipleri, kooperatif temsilcileri ve paydaş kurum temsilcilerinin katıldığı toplantıda, IPARD programı, desteklenen il ve tedbirler, başvuru sahibinin sağlaması gereken koşullar, başvuru için yol haritası, başvuru paketi ve içeriği, başvurular ve imzalanan sözleşmeler, başvuru çağrı takvimi ve 8. başvuru çağrı ilanı hakkında katılımcılara bilgilendirme yapıldı. (SG) 4 MİLYONLUK 2 YATIRIMA DESTEK Kahramanmaraş il koordinatörlüğü- Kahramanmaraş yatırımlara destek vermeye devam ediyor. Şimdiye kadar sekiz proje başvuru çağrı ilanına çıkan kurumumuz, Kahramanmaraş İl Koordinatörlünde Elbistan ve Afşin ilçelerinde olmak üzere iki yeni yatırım sözleşmesini daha imzalayacağını duyurdu. Böylelikle imzalanan toplam sözleşme bedeli 24 milyon liraya ulaşacak. Afşin de 100 büyük başlık süt üretim tesisi kurulması için yatırımcı firma Mayet Tarım ve Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi ile yatırım sözleşmesi imzalayacak. Altun Elma Kasabasında kurulacak olan tesis, AB standartlarında çevre ve insan sağlığı şartlarına uygun olarak faaliyet gösterecek. Tesisin toplam maliyeti 1 milyon 839 bin lira olacak. Kurumumuzdan kullanacağı hibe miktarı ise 797 bin lirayı buluyor. Öte yandan Elbistan da 100 büyük başlık süt üretim tesisi kurulması için, yatırımcı Samet Aksu ile yatırım sözleşmesi imzalanacak. Yeni Yapalak köyünde kurulacak olan tesis, yine AB standartlarında çevre ve insan sağlığı şartlarına uygun olarak faaliyet gösterecek. Tesisin toplam maliyeti 2 milyon lira olacak. Kurumumuzdan kullanacağı hibe miktarı ise 986 bin lirayı buluyor. İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, Kurumumuz vasıtası ile ilimizin dört bir yanında yeni tesisler hayat buluyor. Şu ana kadar imzaladığımız tüm projelerin saha çalışmaları aynı şekilde devam ediyor. Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü olarak şimdiye kadar imzaladığımız sözleşme bedeli 20 milyon liraya ulaşmıştı. 6. Başvuru çağrı dönemi için kabul edilen son iki proje ile birlikte projelerin yatırım bedeli yaklaşık 24 milyon liraya ulaşmış olacak. Bu yatırım bedelinin yaklaşık yarısını hibe vererek destekleyeceğiz. Bu vesile ile yeni yatırımcılarımızı projelerini vermeleri hususunda teşvik etmek istiyorum. Özellikle, hayvancılık, kırsal turizm, konaklama tesisleri ve dondurmacılık sektöründen çok sayıda proje bekliyoruz. Bugün itibarı ile hayvancılık alanında Kahramanmaraş ta kurumumuz hibe desteği ile birçok yeni işletme kurulacak. Yeni aldığımız ve alacağımız projelerle bu sayı daha da artacak dedi. (SG)

17 MANİSA DA MODERN TESİSLERE ZİYARET Manisa İl Koordinatörlüğü Manisa İl Koordinatörlüğü Yerinde Kontrol, Proje Başvuru Yönetimi ve Ödeme Talep Birimleri uzmanları Kasım ayında da teknik gezilerine ara vermeden devam ettiler. Avrupa Birliği standartlarında süt üreten Manisa Hasan Türek Çiftliği 13 Kasım 2012 tarihinde kurum uzmanlarınca ziyaret edildi. Yapılan ziyarette, çiftlik sahibi Rıza Seyyar, Avrupa standartlarının da üstünde süt ürettiklerini ve tesisle ilgili olarak biyogazdan yararlanarak tesisin enerji ihtiyacını karşılama yönünde yeni bir projelerinin bulunduğunu söyledi. İl Koordinatörü Ahmet Işık ın da katıldığı gezi sonrasında tesisin kafeteryasında yapılan toplantıda, Seyyar, tarım ve hayvancılıkla ilgili tecrübelerini uzmanlarımıza aktardı. Ay içerisinde gerçekleştirilen bir diğer teknik gezi ise 21 Kasım 2012 tarihinde Pınar Süt- Pınarbaşı Süt İşleme Tesislerine yapıldı. Gezinin başında Pınar Süt yetkililerince kurum uzmanlarımıza Pınar markası hakkında sunum yapıldı. Ardından tesis gezilerek üretimde kullanılan makine-ekipmanlar ve üretim süreçleri yerinde görüldü. Uzmanlarımızın yapmış oldukları bu gezilerde iki işletmenin de hayvan refahı, halk sağlığı, gıda hijyeni gibi konularda ulusal ve AB standartlarını sağladıkları gözlemlendi. Ayrıca il koordinatörlüğü uzmanlarınca 7 Kasım 2012 tarihinde Manisa Beydere Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü Tesislerine gezi düzenlenmiş ve 23 Kasım 2012 tarihinde de Aydın 1. Tarım Fuarına katılım sağlanmıştır. Fuar gezisi sonrası Aydın İl Koordinatörlüğü ziyaret edilerek uzmanlar arasında tecrübe ve bilgi paylaşımı sağlanmıştır. (BT) FİNANS SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü/ Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Kahramanmaraş ta finans sektörü ile bir araya geldi. IPARD Programı kapsamında desteklenecek alanlar ile ilgili olarak kırsal kalkınmaya yönelik proje sunan girişimcilere toplam yatırım miktarı üzerinden % 50 ila % 65 oranında hibe desteği sağlayacak olan kurumumuz, 2016 yılına kadar kullandırılması planlanan fonların tamamının faydalanıcıya ulaştırılması adına çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, Ödeme Koordinatörü Ali Recep Nazlı ve uzmanların ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, kurumumuz ile protokol imzalayan 13 banka ve Tarım Kredi Kooperatifinin yanı sıra Kredi Garanti Fonu ve KOSGEB il ve ilçe temsilcileri katılım sağladı. Toplantıda, yoğunlukla IPARD programı ve yatırımcılar için kredi olanakları görüşüldü. AB Katılım Öncesi Yardım Aracının (IPA), kırsal kalkınma bileşeni olan IPARD kapsamında dönemi için ayrılan fonun toplam miktarı olan 1 milyar 165 milyon avronun 2016 yılına kadar kullandırılabilmesi için bankalar ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin yatırımcıya yönelik uygun krediler açmasının önemine değinildi. İl Koordinatörü Uslu, 1,5 milyon avroya kadar ulaşabilen hibe miktarları dikkate alındığında, yüksek yatırım tutarlarına sahip projelerin finansmanında yatırımcıların kurumumuz ile protokol imzalayan bankalardan temin edecekleri kredi niyet mektuplarının kabul edilmesinin büyük bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Uslu, kredi alarak projesini gerçekleştirecek yatırımcılar arasında kredi karşılığında bankalara teminat gösteremeyecek olanların Kredi Garanti Fonundan teminat gösterme imkânına da sahip oldukları belirtildi. Kurumumuz ile sözleşme imzalayan Kahramanmaraşlı faydalanıcıların yatırımları hakkında da bilgi veren Uslu, Kahramanmaraş ilindeki yatırımların gerçekleşen kısımlarına ilişkin ödeme taleplerinin kabul edilmeye başlandığını ve ilk ödemelerin en kısa sürede ödeme takvimlerine uygun bir şekilde sahiplerine ulaştırılmasının planlandığını belirtti. (BT)

18 KOMİSYONU DENETÇİLERİ YETKİ DEVRİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR TEKNİK GEZİLER DEVAM EDİYOR Karaman il Koordinatörlüğü- Karaman İl Koordinatörlüğü yerinde kontrol birimi uzmanları, 4. başvuru çağrı döneminde Konya il Koordinatörlüğüne proje başvurusunda bulunan ve destek almaya hak kazanan 22 Kasım 2012 tarihinde Konet kesimhane işletmesine teknik gezi gerçekleştirdi. İç Anadolu bölgesinin en önemli ve en büyük kesimhaneleri arasında yer alan kesimhane ziyaretinde uzmanlara, işletme müdürü ve işletme veteriner hekimi tarafından kesim hattının iş süreci, akış şeması, kullanılan makine-ekipmanlar ve kesimhanelerin taşıması gereken koşullar hakkında detaylı bilgi verildi. Teknik gezinin kurumumuzdan destek almış bir işletmede gerçekleştirilmiş olması il koordinatörlüğü personelinin, hibelerin tesisler üzerinde etkisini gözlemlemelerine de olanak sağladı. (SG) Trabzon İl Koordinatörlüğü Kasım 2012 tarihlerinde Avrupa Birliği yetki devri çalışmaları kapsamında Erzincan ve Giresun İl Koordinatörlüğü Yerinde Kontrol Birimleri ilimizdeki mevcut projeler üzerinden denetime girdiler. Komisyon denetçileri tarafından yapılan denetim kapsamında 14 Kasım 2012 tarihinde Kibar Deniz Ürünleri Projesi, 15 Kasım 2012 tarihinde de Karkaş Süt Ürünleri Projesi ile ilgili işletmeler ziyaret edilerek Giresun ve Erzincan Yerinde Kontrol Birimleri saha çalışması yapılarak denetlendi. Komisyon denetçilerinin sahadaki denetleme aşaması sona erdikten sonra aynı gün il koordinatörlünde kapanış toplantısı düzenleyerek denetim çalışmalarını sonlandırdı. (SB) KATSO İLE BULUŞMA Kastamonu İl Koordinatörlüğü/ Kastamonu İl koordinatörü Eniz Gökçek, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Öztosun ve yönetim kurulu üyelerine 27 Kasım 2012 Salı günü bilgilendirme toplantısı düzenledi. İl Koordinatörlüğü birim amirleri ve iletişim uzmanının da katıldığı toplantıda Gökçek, kurumun yetki devri aşamasında olup iki aşamalı denetim sürecinin ilk aşamasını başarıyla neticelendiğinin altını çizdi. Gökçek, denetim sürecinin son aşaması olan Avrupa Komisyonu denetiminin başarıyla tamamlanmasından sonra proje kabulüne başlanacağını, söz konusu projelerle Kastamonu ya yeni yatırımlar yapılacağını ve iş imkânlarının oluşacağını ifade etti. Ayrıca Gökçek tarafından IPARD programı, program tarafından desteklenen tedbirler ve başvuru koşulları hakkında geniş bilgi içeren bir sunum yapıldı. IPARD fonlarının ülkenin ve Kastamonu nun tarım ve kırsal gelişimine önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Öztosun, bu fonlardan azami ölçüde faydalanılması ve projelerin hayata geçirilmesi noktasında kurumumuzun yanında olacaklarını belirterek, yapılan toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. (SG)

19 HEDEF KİTLE GENİŞLİYOR Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü/ IPARD programında 8. başvuru çağrı ilanı öncesinde yapılan köklü değişiklikler ve 8. başvuru çağrı ilanı bütçesi hakkında bilgilendirme amacı ile bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Afyonkarahisar İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, önceki çağrı dönemlerinde yatırımcılar ve ilgili vatandaşlardan aldıkları geri bildirimleri sürekli olarak Kurum Merkezine ilettiklerini ve bu doğrultuda sürdürülen çalışmalar neticesinde, 8. başvuru çağrı dönemi öncesinde, IPARD programında başvuru sahiplerini ve potansiyel yatırımcıları rahatlatacak düzenlemelerin gerçekleştirildiğini belirtti. Yapılan değişikliklerle daha önce başvuru yapması mümkün olmayan Afyon il merkezi ve Sandıklı, Bolvadin, Dinar ilçe merkezlerindeki süt ve besi çiftliği kurmak isteyen tarımsal işletmelerin de artık hibe desteğine başvurabileceğini belirtti. Şehitoğlu, konuşmasının sonunda kombinaların da entegre tesis olarak proje hazırlayabilecekleri ve diğer yatırım alanlarında da değişen limitlerle hibe desteklerine çok daha fazla sayıda kişi ve tüzel kişiliğin başvuru yapma imkanına kavuştuklarını açıkladı. (BT) VALİ ÇİFTÇİ KÜTAHYA İL KOORDİNATÖRLÜĞÜNDE Kütahya İl Koordinatörlüğü- Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, kurumumuz Kütahya İl Koordinatörlüğünü ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Çiftçi, 2 Kasım 2012 günü gerçekleştirdiği ziyarette İl Koordinatörü İhsan Kaymak tarafından karşılandı. İl koordinatörlüğünün Kütahya ili için hayırlı olması temennisi ile sözlerine başlayan Çiftçi, Bizler anne ve babamızdan ne gördüysek geleneksel olarak ona inanırız. Yeni modelleri, yeni teknikleri iyi açıklamak lazım. Mesela pamuklarda dikim aralığı 60 cm dir ve mahsulü elle toplarsınız. Makine ile toplamaya kalktığınızda dikim aralığının 75 cm olması gerekir. Kişiye 60 cm olan dikim aralığını 75 cm ye çıkar deseniz ilk tepkisi sen benim arazimi ufaltmak mı istiyorsun olacaktır. Aslında amaç tam tersidir ve bu tür şeyleri bizim toplumumuza anlatmak gerekir dedi. İl koordinatörlüğü uzmanlarının hangi alanlarda çalıştıkları hakkında da bilgi alan Vali Çiftçi sözlerine şöyle devam etti: Kütahya da teşvikleri programlarken kümelenme yapmamız gerekiyor. Kümelenmeden kastım mesela tavukçuluk dediğimizde akla Tavşanlı gelsin, büyük baş hayvancılık dediğimizde akla Kütahya merkez gelsin, tahıl ürünleri dediğimizde aklımıza Altıntaş gelsin gibi. Bu şekilde ihtisaslaşarak kümelenirsek o bölgede söz konusu faaliyetler daha fazla yaygınlaşır. Tarımla ilgili yapılacak çok şey var. Vali Çiftçi, konuşmasının sonunda İl Koordinatörü Kaymak ve ekibine başarı dileklerini sundu. (BT)

20 ACIPAYAM BELEDİYE BAŞKANINA MAKAMINDA ZİYARET Denizli İl Koordinatörlüğü/ Denizli Acıpayam Belediye Başkanı Dr. Hulusi Şevkan ı makamında ziyaret eden Denizli İl Koordinatörü, ilçe hakkında bilgi aldı. Belediye başkanı; ilçenin ekonomisinin genelde tarım ve hayvancılığa dayandığını, bunun yanında el sanatları, ticaret, maden işçiliği ve fabrika işçiliğinin ilçe halkının önemli gelir kaynakları olduğunu, ayrıca yurtdışında çalışmakta olan vatandaşlarımızın burada bulunan yakınlarına ekonomik destek sağladıklarına değindi. Kurumumuz misyonunun ilçe potansiyelleri ile örtüştüğünü ve bu noktada kurum olarak ilçenin kurumumuz desteklerinden azami ölçüde faydalanması için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Dağdeviren, ziyaretlerin akreditasyon sürecini takiben daha sık devam edeceğini belirtti. IPARD fonları ve uygulanacak tedbirlerle ilgili bilgi veren Dağdeviren, özellikle Acıpayamlı olup da Türkiye nin değişik illerinde ve yurtdışında olan girişimcilerle belediye vasıtasıyla irtibata geçerek onları yatırama davet edeceklerini belirtti. (SB) İSTİHDAM KARİYER VE GİRİŞİMCİLİK FUARINDAYDIK Trabzon il koordinatörlüğü- Trabzon Valiliği ile Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü işbirliğiyle Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen etkinliğin açılış törenine, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İşgücü Piyasası ve İstatistik Dairesi Başkanı Abdüllatif Gökdere, Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sezgin, Giresun Üniversitesi Rektörü Aygün Attar, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri katıldı. Trabzon Valisi Kızılcık, açılış konuşmasını gerçekleştirdikten sonra stantları ziyaret etti. Fuar kapsamında açılan kurumumuz standını ziyaret eden Vali Kızılcık çalışmalarla ilgili bilgiler aldıktan sonra başarı dileklerini iletip standımızdan ayrıldı. Yetki devri süreci ile ilgili olarak Trabzon da bulunan Avrupa Komisyonu denetçileri ve kurumumuz iç denetçileri standımızı ziyaret ederek il koordinatörü Muhammet Bozali den kurumun fuardaki çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgi aldı. İl koordinatörlüğü personeli, fuarın son gününde Trabzon da Alternatif Hibe Kaynakları konulu panele katılım sağladı. Panele kurumumuz dışında KOSGEB, DOKA, MİKROFİNANS ve ABİGEM gibi kuruluşlar, işadamları, girişimci adayları katıldı. İl koordinatörlüğümüzü temsilen panelde yer alan iletişim uzmanı Muhammet Kant, IPARD programı ve Trabzon da desteklenen yatırım kalemlerini anlatan bir sunum yaptı. Diğer kuruluşların da yaptığı sunumlardan sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Panel sonunda iletişim uzmanımıza paneli düzenleyen İŞKUR tarafından katkılarından ve katılımlarından dolayı teşekkür belgesi takdim edildi. (SG)

21 ÇORUM DA DENETİM HAFTASI Çorum İl Koordinatörlüğü- IPARD programı ikinci uygulama dönemi illeri arasında yer alan Ankara ve Çankırı İl Koordinatörlüklerinin akreditasyon denetimleri Çorum İl Koordinatörlüğünde gerçekleşti. Simulasyon çalışmaları, ikinci başvuru çağrı ilanı kapsamında kurumumuzdan süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması tedbirinden destek almaya hak kazanmış olan Eren Gıda Endüstrisi San. Tic. Ltd. Şti. ne ait işletme ile süt üreten tarımsal işletmeler tedbirinden destek almaya hak kazanmış olan Fehmi Kızmaz a ait işletmede gerçekleştirildi Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleşen çalışmalarda ayrıca ofis çalışmalarına da yer verildi. AB Komisyonu denetçileri tarafından gerçekleştirilen denetim sırasında kurumumuz İç Denetim Koordinatörlüğü denetçileri de hazır bulundu. Denetim heyeti ve denetlenen il koordinatörlükleri yönetici ve personeli başarılı geçen organizasyondan dolayı memnuniyetlerini dile getirdiler. (BT) ÇEVREYE DUYARLILIK TOPLANTISINA KATILDIK Amasya İl Koordinatörlüğü/ Suluova Kaymakamlığı tarafından çevre duyarlılığının arttırılması, ahır atıklarının çevreye zararları ve Tersakan çayının kirliliği konusunda kasım ayı içerisinde toplantı yapıldı. Suluova Şehit Erkan Ayas Endüstri Meslek Lisesi salonunda yapılan toplantıya, Çevre ve Şehircilik Amasya İl Müdürü Ömer Bolat, Belediye Başkanı Mahmut Boz, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü M. İhsan Çekiş, Suluova TDİ Müdürü Osman Arabacı, Suluova Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Esem Kodaman, Suluova Besiciler Kooperatifi Başkanı İdris Yavuz, Suluova Sulama Birlik temsilcileri, sivil toplum örgüt temsilcileri ile ilçe merkezinde besicilik faaliyetlerinde bulunan 200 kadar işletmeci katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Suluova Kaymakamı Harun Sarıfakıoğulları; Suluovalı besiciler, Türkiye kırmızı et ihtiyacının %4 ünü üretmektedir. Ancak ilçe merkezinde besi ahırlarının yoğun olduğu 4 mahallede bulunan besi işletmelerine ait katı ve sıvı atıklar arazi sulama kanallarına ve Tersakan çayına doğrudan karışarak su ve çevre kirliliğine neden olmaktadır dedi. Acil önlem olarak besi tesislerinin bulunduğu yerlerde kapalı sızdırmaz fosseptiklerin yapılması gerektiğini açıklayan Sarıfakıoğulları; Besicilik, tarım ve hayvancılık Suluova için çok önemli konulardır. Tarım ve hayvancılık birbirini tamamlayan ve Suluova nın en önemli ekonomik dinamiklerindendir. Bu nedenle bu ilçenin yöneticisi olarak hayalimiz ve ümidimiz bundan sonra buraya 2. ve 3. Organize TDİ bölgelerinin kurulması için çalışmak ve gayret göstermektir dedi. Hayvancılığın gelişimine yönelik Suluova da Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi (TDİ) kurulduğunu da hatırlatan Sarıfakıoğulları, Burada 7 üreticimiz Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu desteklemeleriyle yatırıma başladı. Halen boş parseller var. dedi. Sarıfakıoğulları, bu bölgeye dışarıdan talepler geldiğini ancak önceliği Suluovalı besicilere vereceklerini dile getirdi. Toplantıda İl Koordinatörü Yusuf Bayram tarafından da IPARD programı ve hayvancılık desteklemeleri konularında bilgi verildi. Mevcut işletmelerini modernize etmek isteyen yetiştiriciler ve yeni işletme tesis etmek isteyen yetiştiricilerin her zaman destekçisi olacaklarını belirten Bayram, kurumumuz aracılığı ile alacakları destekle yetiştiricilerin AB standartlarında, modern bir işletmeye sahip olabileceklerini ifade etti (SG).

22 MERSİN KURUM ZİYARETLERİNİ TAMAMLADI Mersin İl Koordinatörlüğü- Kasım ayı içerisinde kurumumuzun ve IPARD programının tanıtımı amacı ile Mersin Valisi başta olmak üzere Tarsus, Silifke, Erdemli, Çamlıyayla, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Gülnar, Mut, Yenişehir, Akdeniz, Toroslar, Mezitli İlçelerinin kaymakamları ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürleri ziyaret edildi. Gerçekleştirilen ziyaretlerde kurumun tanıtım faaliyetleri, akreditasyon süreci, IPARD programı ve bu kapsamda hibe desteği sağlanan sektörler hakkında bilgilendirme yapıldı. Akreditasyon sürecinden sonra yapılacak tanıtım toplantılarına katılımının sağlanması konusunda destek istendi. (BT) ORDU, BOZTEPE TV DE Ordu İl Koordinatörlüğü/ Ordu İl Koordinatör Vekili Ethem Gözkonan, Ordu Boztepe TV de yayınlanan programına katıldı. Yaklaşık 1 saat süren yayında, IPARD programı, kurumumuz, Ordu ilinde verilen destekler, proje tutarları, başvuru koşulları, uygun ve uygun olmayan harcamalar, proje içerikleri, başvuruların kabulü ve hibe desteğinin sağlanmasına kadar geçen süreç gibi konulara ilişkin bilgiler verildi. Kurumumuzun genel yapısı, kuruluş amacı ve Ordu İl Koordinatörlüğü tarafından desteklenen tedbirlere ilişkin detayların aktarıldığı program ile geniş bir kitleye projelere ilişkin oldukça detaylı bilgi verildi. Şu ana kadar alınan projeler, imzalanan sözleşmeler, sözleşmeler aracılığıyla yapılacak yatırım ve İl Koordinatörlüğünün Ordu iline kattığı değer ile ilgili görüşler aktarıldı. (BT) BURSA LANSMAN TOPLANTISI Bursa İl Koordinatörlüğü- Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) sayesinde ülmeniz kalkınmasına güç katacak Avrupa Birliği kırsal kalkınma desteklerini Bursa ilinde üretici ve yatırımcılarla buluşturacak olan kurumumuz Bursa İl Koordinatörlüğü tanıtım toplantısı 28 Kasım 2012 tarihinde gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, odalar, birlikler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katılım sağladılar. Toplantıda Vali Yardımcısı ve AB Daimi Temas Noktası Ahmet Hamdi Usta, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik ve İl Koordinatörü Temel Naci Karslı tarafından yapılan açılış konuşmalarını takiben Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, kurumumuz Proje Yönetimi Koordinatörlüğü ve il koordinatörlüğü personeli tarafından Avrupa Birliği tarafından sağlanan kırsal kalkınma destekleri hakkında bilgilendirmede bulunuldu. (BT) ARICILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE BİLGİLENDİRME Erzurum İl Koordinatörlüğü/ Erzurum Arıcılar Birliği üyelerine il koordinatörlüğü tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Erzurum ili Arıcılar Birliğinden yaklaşık 70 üyeyle rekor düzeyde katılım sağlandı. Erzurum İl Koordinatörlüğü uzmanları tarafından IPARD programı kapsamında arıcılık hibeleri hakkında bilgi verildi. IPARD programındaki modifikasyonların detaylı anlatıldığı toplantıda 8. başvuru çağrı ilanı hakkında da bilgi verildi. İl Koordinatörü Ömerül Faruk Aydın, toplantının sonunda Arıcılar Birliği üyelerine proje başvurusu yapmaları için gerekli bilgileri vererek rekor düzeyde katılım sağladıkları için her bir üyeye ayrı ayrı teşekkürlerini sundu. (BT)

23 YATIRIMLAR TAMAMLANIYOR, ÖDEMELER BAŞLIYOR BURDUR UN DAĞLARINDAN GELEN ŞİFA Burdur İl Koordinatörlüğü/ Sonbahar ile birlikte havalar soğumaya başladı. Kış kendini iyiden iyiye hissettirmeye başlayacak ve bu soğuk kış günlerinde içimizin ısınması için salep tercihimiz olacaktır. Salep, Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen içecek olup aynı zamanda orkide türlerine Anadolu'da verilen genel addır. Sahlepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru olan, gövdesi dik ve silindirimsi, çiçekleri salkım veya başak şeklinde olan bir bitkidir. Göğsü yumuşatma, vücudun ısınmasını sağlama, öksürük ve bronşitti iyileştirme, zihnin çalışma gücünü arttırma, kalbi kuvvetlendirme ve bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olma gibi faydaları vardır. Osmanlıdan bu yana yukarıda sayılan etkilerin varlığı söylenegelse de içerdiği müsilaj yapısında maddelerden kaynaklı öksürük dindirici etkisi dışında tıbben kanıtlanmış bir etkisi yoktur. Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır. Yurdumuzda birçok çeşidi vardır. Salep yumruları müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır. İçerdiği en önemli madde glikomannandır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma hammaddesi olarak kullanılır. Salep bitkisinin kökü mevsiminde orman köylüleri tarafından dağların ücra yerlerinde birer birer toplanır. 1 kilogram kuru salep elde edebilmek için ortalama 2 bin 600 civarında orkideye ihtiyaç duyulur. Salep soğanları çıkarılıp geldikten sonra ya sütle ya da suyla kaynatılıp bir süre kurutulduktan sonra toz haline getirilir. Daha sonra isteğe göre tarçınla harmanlanır. Burada hem dondurmalık olarak kullanılır hem de sıcak olarak tüketilebilir. Salep borsası Burdur un Bucak ilçesinde olup, yurdumuzun tüm ürünü burada alınıp satılmaktadır. (BT) Kaynakça: Amasya İl Koordinatörlüğü/ Kurumumuz tarafından 3. ve 4. başvuru çağrı dönemlerinde teslim alınan ve sözleşme imzalanan projelerden iki tanesi yatırımlarını tamamlayarak, hibe ödemelerini almak üzere 30 Kasım 2012 tarihinde kurumumuza resmi başvurularını yaptılar. 3. başvuru çağrı döneminde teslim alınan, Suluova Organize Besi Bölgesinde kurulan 100 başlık besi işletmesi ve 4. başvuru çağrı döneminde teslim alınan, Amasya ili merkez Sevincer Köyünde kurulan 50 başlık besi işletmesi için ödeme talep paketleri başvuru sahipleri tarafından il koordinatörlüğümüze teslim edildi. Kamu ve halk sağlığı, hayvan refahı, gübre yönetimi, çevre koruma ve iş güvenliği kapsamında Avrupa Birliği Standartları gereksinimlerini karşılayan ve bir ilki gerçekleştiren işletmeler, Amasya ilinde faaliyet gösteren mevcut diğer işletmelerden farklılık göstermektedir. Makine ekipman alımı ve inşaat işleri içeren yatırımlarını tamamlayan iki işletme için toplam uygun harcama tutarı olan ,06 lira üzerinden ,28 lira destek talep edilmiş olup, yapılacak idari ve yerinde kontrollerin ardından faydalanıcıların hesaplarına hibe ödemeleri yapılacaktır. (SG) İL KOORDİNATÖRLÜĞÜNDEN BİGADİÇ E ZİYARET Balıkesir İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörü Dr. Mesut Filizciler ve uzmanlardan oluşan heyet, 29 Kasım 2012 tarihinde Bigadiç Belediye Başkanı Mustafa Göksel i ve Bigadiç Kaymakamı Süleyman Yıldırım ı makamlarında ziyaret etti yılında uygulanacak yeni tedbirler hakkında bilgi veren Filizciler, bu kapsamda Bigadiç ilçesinin de desteklerden azami düzeyde faydalanmasını umduklarını dile getirdi. 3. başvuru çağrı döneminde sözleşme imzalayan Bigadiçli yatırımcı Menkü nün Kasım ayında ödeme talep paketini teslim ettiğini ve bu yıl içerisinde ödemesinin gerçekleşeceğini belirten Filizciler, işletmenin açılış zamanında tüm Balıkesir halkına duyurulması aşamasında Yıldırım ve Göksel den tam destek aldı.3. başvuru çağrı döneminde sözleşme imzalayan ve yatırımını tamamlayan Menkü nün 100 başlık sağmal inek çiftliğini gezen Filizciler, destekler sayesinde ilçede AB standartlarında kurulmuş olan çiftliğin tüm Bigadiç e örnek olmasını temenni etti. (SG)

24 BANKALARA YÖNELİK TOPLANTI Balıkesir İl Koordinatörlüğü- Balıkesir Muhasebeci Mali Müşavirler Odasında 1 Kasım 2012 tarihinde kurumumuzla protokol imzalayan 13 bankanın şubelerine, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve KOSGEB il ve ilçe temsilcilerine yönelik IPARD programı, yatırımcılar için kredi imkânları ve protokoller hakkında bilgi aktarmak amacıyla toplantı düzenlendi. İl Koordinatörü Dr. Mesut Filizciler ve birim amirlerinin ev sahipliği yaptığı toplantıda, merkez uzmanları tarafından Kredi Garanti Fonu kefaletiyle ilgili yeni gelişmeler, IPARD programı ve banka protokolleri ile ilgili sunum gerçekleştirildi. Toplantıda söz alan İl Koordinatörü Filizciler, Balıkesir de yatırımların gerçekleşen kısımlarına ilişkin ödeme talep paketlerinin kabul edilmeye başlanacağını ve ilk ödemelerin de en kısa zamanda ödeme takvimlerine uygun olarak proje sahiplerine ulaştırılacağını ifade etti. IPARD programı kapsamında ayrılan fonların 2016 yılına kadar kullandırılabilmesi için bankalar ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin yatırımcılara yönelik uygun krediler açmasının önemine değinen Filizciler, bankaların ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin projelerin hayata geçirilmesinde yapacakları kredilendirme çalışmalarının Balıkesir tarım ve hayvancılığına önemli destek sağlayacağını, bu bakımdan tüm kurum ve kuruluşların üzerine düşen görevi yerine getirmesinin büyük önem arz ettiğini ifade etti. (SG) ÇORUM FUARLARDA TANITIM ATAĞINDA Çorum İl Koordinatörlüğü- Kasım ayı içinde düzenlenen 2 ayrı fuarda stant açan il koordinatörlüğü, tanıtım çalışmalarına farklı bir boyut kazandırdı. Yerel ve ulusal basında da yer bulan fuarlardan ilk olarak, Çorum dışı en yoğun Çorumlu nüfusun yaşadığı şehir olan Ankara da düzenlenen Çorum Tanıtım Günleri isimli fuar organizasyonuna stant açarak katılım sağlandı Kasım 2012 tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen fuara Ankara da yaşayan Çorumlular yoğun ilgi gösterirken koordinatörlük standı da büyük ilgi gördü. Yazılı ve görsel medyada da yer alan fuarda çeşitli ulusal ve yerel basın kuruluşları Çorum İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun la röportaj gerçekleştirdi. Çorum İl Koordinatörlüğünün Kasım ayında stant açtığı ikinci fuar olan Çorum Tarım Fuarı 29 Kasım 2 Aralık 2012 tarihleri arasında Çorum Ticaret ve Sanayi Odası fuar alanında gerçekleştirildi. Çorum İl Koordinatörlüğü standı, tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticileri bir araya getiren bu fuarda da en yoğun ilginin gösterildiği stantlardan bir tanesiydi. Fuarın özellikle 8. başvuru çağrı ilanının yayınından hemen sonra gerçekleşmesi ilanda yer alan bir kısım IPARD değişikliğinin çiftçilerimize duyurulması açısından oldukça faydalı geçti. (BT) BURDUR ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLADI Burdur İl Koordinatörlüğü- Çeltikçi Kaymakamı Mustafa Maslak 29 Kasım 2012 Perşembe günü, Ağlasun İlçe Belediye Başkanı Aydın Kaplan ise 30 Kasım 2012 Cuma günü Burdur İl Koordinatörlüğünü ziyaret etti. İl Koordinatörü Hüseyin Şengün den koordinatörlük faaliyetleri hakkında bilgi alan Çeltikçi Kaymakamı Mustafa Maslak, ilçelerinde kurumumuz hibelerinden yararlanılabilecek alanların olduğunu ve bu olanakların değerlendirilmesi gerektiğini, ilçede yapılacak faaliyetlerde her türlü desteği sağlayacaklarını ve ilçenin kurumumuz destekleri ile ilerideki süreçte daha da gelişeceğini belirtti. İl Koordinatörü Hüseyin Şengün ile görüşen Ağlasun İlçesi Belediye Başkanı Aydın Kaplan ise, Ağlasun un Sagalassos Antik Kentiyle bütünleştiğini ve bu kenti ziyarete gelenlerin konaklayabileceği yerlerin inşası için kurumumuz hibelerinden yaralanmalarının doğru olacağını, Ağlasun un meyvede, balıkçılıkta ve hayvancılıkta da adını duyurduğunu ve bu alanlarda da kurumumuz desteklerinden yararlanılmasında öncülük edilmesi gerektiğini, ilçe olarak il koordinatörlüğü faaliyetlerini takip ettiklerini belirtti. Burdur İl Koordinatörü Hüseyin Şengün, Çeltikçi Kaymakamı Mustafa Maslak ve Ağlasun İlçe Belediye Başkanı Aydın Kaplan ın ziyaretlerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirirken, kurumumuz desteklerine olan ilgilerinin ve öncülük etme isteklerinin kendilerini sevindirdiğini belirtti. (BT)

25 MİLLETVEKİLİ UÇAR DENİZLİ DE KARDELEN TV DEYİZ Erzurum İl Koordinatörlüğü/ Erzurum İl Koordinatörü Ömerül Faruk Aydın, Erzurum ilinde yerel ve ulusal yayın yapan Kardelen TV ye röportaj verdi. Aydın, sorulan sorular ışığında izleyicileri bilgilendirdi. Sözlerine Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alt tedbiri kapsamında bir adet ve çiftçilik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi alt tedbiri kapsamında bir adet olmak üzere toplam iki proje sahibiyle hibe proje sözleşmesi imzalamıştı diyerek başlayan Aydın, proje faaliyetleri hakkında önemli bilgiler verdi. İmzalanan sözleşmelerin kent için önemli olduğunu ifade eden Aydın, Sözleşmesi imzalanan projelerimiz ileride Erzurum'a örnek olacak ve ilimize AB standartlarını taşıyan yeni tesisler kazandıracak. İstedikten ve gayret edildikten sonra bunları gerçekleştirmek zor değil. Artık ülkemizde ve ilimizde bizim için zor olduğunu düşündüğümüz birçok hususu aştık'' diye konuştu. İl Koordinatörü Aydın, ayrıca geçmişteki projeleri değerlendirerek, çiftçilere hibelerden nasıl yararlanmaları konusunda önemli bilgiler verdi. Aydın, sözlerine Yeter ki projeniz olsun diyerek son verdi. (BT) DENİZLİ DEN İLK PANEL Denizli İl Koordinatörlüğü/ Denizli de danışman kişi ve kuruluşlara yönelik ilk panel Bağbaşı 80. Yıl Öğretmen Evinde gerçekleştirdi. Yaklaşık 80 kişinin katılım sağladığı toplantı İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren in açılış konuşması ile başladı. Konuşmasında kurumun yapısı ve fonksiyonlarına değinen Dağdeviren, Denizli ilinde yapılacak yatırımların anahtarı olacak kurumun önemini vurguladı. Konuşmanın ardından misafir olarak panele katılan Afyon İl Koordinatörlüğü uzmanları tarafından detaylı bilgilendirme yapıldı. Katılımcılar, sunuları panel boyunca dikkatle takip ederken sunumların sonunda tüm sorularına da cevap buldular. (BT) Denizli İl Koordinatörlüğü/ AK Parti Denizli Milletvekili Bilal Uçar, kurumumuz Denizli İl Koordinatörlüğünü ziyaret etti. İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren den koordinatörlük ve faaliyetleri hakkında bilgi alan Uçar, Denizli için kurumun son derece kritik bir görevi olduğunu belirtti. Ayrıca kurum hizmet binasının gerek dış görünüşü, gerekse iç mekan dizaynı ile Denizli ye yakışır bir kurum olduğunu da sözlerine ekledi. Denizli İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren de, kurumumuzun Denizli'de faaliyet gösterecek olmasının çok önemli bir karar olduğunu ve öncelikle Denizli ye sonrasında ise bölgeye büyük hizmette bulunacağını belirtti. (BT) TANITIM FAALİYETLERİ DEVAM EDİYOR Ordu İl Koordinatörlüğü- Yeni yayınlanan başvuru çağrı ilanı ile birlikte, ilçelere yönelik tanıtım toplantılarına hız kesmeden devam ediliyor. İlçelerdeki paydaş kurumlarla olan iletişimin sürdürülmesi ve potansiyel başvuru sahiplerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar tanıtım faaliyetlerine etkinlik kazandırdı. 13 Kasım - 29 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen toplantılarda, kurumumuzun tanınırlığını, proje sayısını ve kalitesini arttırmak amacıyla Akkuş, Ünye, Çaybaşı ve İkizce ilçelerinde bilgilendirme faaliyetleri yürütüldü. İlçelerde genel halka yönelik bilgilendirme faaliyetleriyle, IPARD programı, kurumumuz, Ordu ilinde verilen destekler, proje tutarları, destek miktarları, başvuru koşulları gibi konularda detaylı bilgi verildi. Potansiyel başvuru sahiplerinin sorularının da cevaplandığı toplantılar ile ilçelerde kurumumuzun tanınırlığının artırılmasına katkı sağlandı Kasım 2012 tarihlerinde, yerel gazetelere yönelik ziyaretler gerçekleştirildi. Ordu Olay, Hayat, Vizyon, Hürses ve Afiş gazete temsilcileri ile yapılan görüşmelerde kurumumuz ve tedbirlerimize yönelik bilgilendirme yapılıp yerel basının tanıtım açısından rolü ve önemi vurgulandı. Basın kuruluşları ile iletişimin daha etkin hale getirilmesi için, diğer yerel gazete, televizyon ve radyo temsilcilerine yönelik ziyaretlere devam edilmesi yönünde karar alındı. (BT)

26 TANITIM STRATEJİSİNDE MODİFİKASYON Trabzon İl Koordinatörlüğü- 23 Kasım 2012 tarihinde 8. başvuru çağrı ilanının yayınlanmasıyla birlikte il koordinatörlüğü tanıtım planlama grubu toplanarak hazırlıklara başladı. IPARD programında yapılan modifikasyonlar ile birlikte yeni bir tanıtım stratejisi oluşturan il koordinatörlüğü tanıtım ekibi, bu kapsamda çalışmalarını yürütecek. Sekizinci başvuru çağrı ilanı yazılı ve görsel basında yayınlandı Trabzon İl Koordinatörlüğü, yeni başvuru çağrı ilanının daha geniş bir kitleye ulaşabilmesi amacı ile Trabzon da yayınlanan yerel gazetelerde duyurular yayınladı. İhlas Haber Ajansı ile sekizinci başvuru çağrı ilanı ve IPARD programında yapılan modifikasyonlar konulu röportaj gerçekleştirerek Trabzon daki yerel yayın yapan TV kanallarında ve internet medyasında duyurulması sağlandı. Trabzonlu iş adamlarına IPARD programını tanıttık İl koordinatörlüğü için hedef kitle olarak ön sıralarda yer alan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere KARGİD, TSİAD, MÜSİAD, TÜMSİAD ve TGİAD iş derneklerine yönelik ziyaretler gerçekleştiren uzmanlar, kurumumuz, IPARD programı ve desteklenen yatırım kalemleri hakkında bilgi verdi. (BT) YATAĞAN BELEDİYESİNE ZİYARETİ Denizli İl Koordinatörlüğü/ İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, tarihi ve kılıçlarıyla ünlü Yatağan Beldesine ziyarette bulundu. Yatağan Belediye Başkanı Tuncer Tunçbilek ile yapılan görüşmede tarihi belde ve burada üretimi yüzyıllardır süre gelen bıçak, kılıç, makas gibi çelik ürünlerinin üretimleri hakkında detaylı bilgi alındı. Tarihi 11. yüzyıllara dayanan yatağan kılıçları imalatlarını yerinde görmek amacıyla seçilen 2 işletme ziyaret edilirken, işletme yetkililerine kurumumuz destekleri hakkında bilgi verildi. Yatağandaki potansiyeli gören İl Koordinatörü Dağdeviren, bu bölgeye ziyaretlerin sürekli bir şekilde devam edeceğini, yapılacak yatırımlara azami ölçüde destek olmak amacıyla kurum olarak ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi. Geçmişte kazanılan zaferlere tanıklık eden yatağan kılıçlarının Osmanlı ordusunda ve padişahlar tarafından kullanılması ile bugün ki ününe kavuştuğunu, sonrasında bıçağa dönüştüğünü ve bu kadar önemli bir zanaatın daha etkin bir şekilde üretilmesinin gerekliliğine dikkat çeken Dağdeviren, IPARD fonlarıyla bunun gerçekleşeceğini vurguladı. (BT)

27 GEKA DAN PROJE DÖNGÜSÜ EĞİTİMİ Aydın İl Koordinatörlüğü- 5-8 Kasım 2012 tarihleri arasında kısa adı GEKA olan Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından Aydın İl Koordinatörlüğü uzmanlarına Proje Döngüsü eğitimi verildi. Teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilen eğitimde katılımcılar üç gruba ayrılarak eğitim boyunca grupları ile birlikte kendi projelerini geliştirdiler. Eğitime katılan koordinatörlük uzmanları, projenin tanımı, proje döngüsü yönetiminin temel aşamaları, mantıksal çerçeve yaklaşımı, sorun, hedef, paydaş analizi, projenin başarı göstergeleri, riskler ve olasılıklar ve son kısımda da kaynak planlaması ve bütçe konularında eğitim aldı. Her teorik anlatımın bir örnek uygulama ile desteklendiği eğitimin son bölümünde ise ajans tarafından geçmiş dönemlerde verilen destekler ile bu desteklere yönelik başvuru belgeleri koordinatörlük uzmanlarına tanıtıldı. Eğitim sonunda personele katılım belgesi verildi. (BT) DENİZLİ DE SOSYAL PROJELER Denizli İl Koordinatörlüğü Kurumumuz, sadece kurumsal faaliyetleri değil, imza attığı sosyal projeleri ile de dikkat çekiyor. Bu konuda yeni örnekler de Denizli den geldi. Denizli İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren ve il koordinatörlüğü personeli, 3 Kasım 2012 tarihinde Denizli Huzurevine ziyarette bulundu. Denizli Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi yetkililerinden bilgi alan Dağdeviren, 180 kişinin konakladığı, temiz, nezih ve huzurlu bir ortamı yaşlılarımıza sundukları için yetkililere teşekkür etti. Ziyaret boyunca koordinatörlük personeli ile yaşlılar arasında yaşanan sıcak ve samimi diyaloglar yetkilileri memnun ederken, yaşlılar da ziyaretten duydukları memnuniyeti ve her zaman beklediklerini dile getirdiler. Kurumumuzun ekonomik alanın yanı sıra sosyal alanlarda da sorumluklarının bilincinde olan yöneticiler ve personelle bu gibi faaliyetleri hassasiyet içerisinde devam ettirmeyi hedeflediklerine değinen Dağdeviren, ziyaretlerini belirli aralıklarla gerçekleştireceklerini, kurum olarak ellerinden gelen yardım ve desteği her zaman sağlamaya çalışacaklarını belirtti. Denizli İl Koordinatörlüğü bünyesinde başlatılan yardım kampanyası kapsamında ise Serinhisar Yatağan İlköğretim Okulunun yeni açılacak olan kütüphanesine kitap yardımı yapıldı. Koordinatörlük personelinin katkılarıyla alınan 400 kitap 13 Kasım 2012 günü okul müdürüne teslim edildi. Denizli İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, Okul Müdürü Uzm. Öğretmen Ali Kaygın ile yaptığı görüşmede okul ile ilgili bilgi aldı. Vatana, millete hizmet aşkıyla yetişen nesillerin önemine değinen Dağdeviren, öğrencilerle sohbet etme imkânı da buldu. Dağdeviren, öğrencilerle sohbetinde Yatağan Beldesinden şu an görevde olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil gibi önemli simaların çıktığını belirterek, benzer görevlere kendilerinin de ancak kitap okuyarak ve çok çalışarak gelebileceklerini söyledi. (BT)

28 YENİ ATANAN MÜDÜRLERE ZİYARET Yozgat İl Koordinatörlüğü/ Yozgat il koordinatörü Veli Büke Yozgat ta Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne atanan Hulusi Bumin, Yozgat Bilim Sanayi Ve Teknoloji Müdürlüğüne atanan Yusuf Şahin, Devlet Su İşleri 123. Şube Müdürlüğüne atanan Talat Efe ve Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine atanan Dr.Tuncay Öztürk ü makamlarında ziyaret ederek kurumumuzun çalışma sistemi ve şu ana kadar yaptığı faaliyetlerle ilgili detaylı bilgi verdi. İl koordinatörlüğünde sözleşme imzalanan ve imzalamaya hak kazanan toplam 34 başvurudan 50 milyon liralık yatırım yapılacağını ve bunun yaklaşık 30 milyon liralık kısmının hibe olarak kurumumuz tarafından ödeneceğini dile getiren Veli Büke, ilerleyen çağrılarda daha çok yatırımcıya ulaşılması için yeni atanan müdürlerden desteklerini istedi. (SG) ORDU DAN GİRESUN A EĞİTİM Ordu İl Koordinatörlüğü/ Ordu İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Yönetimi Birimi tarafından, Giresun İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Yönetimi Birimi uzmanlarına akreditasyon çalışmaları kapsamında bir günlük eğitim verildi. Giresun İl Koordinatörlüğü personelinin akreditasyon çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen eğitimle, akreditasyon çalışmalarının daha verimli hale getirilmesi amaçlandı. Proje Başvuru Yönetimi Birimine ait süreçlerin detaylandırıldığı eğitimde, mevcut prosedürler gözden geçirilirken proje simülasyon çalışmalarına da yer verildi. Özellikle üzerinde durulması gereken konular, karşılaşılması muhtemel sıkıntılar, projelerin inceleme aşamasında dikkat edilmesi gereken noktalar, teklif alma kuralları ve resmi belgelere ilişkin detaylar da aktarıldı. (BT) IPARD PROGRAMI DEĞİŞİKLİKLERİ MİLLETVEKİLİNDEN MARDİN E ZİYARET Mardin İl Koordinatörlüğü- 24. Dönem Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, 26 Kasım 2012 tarihinde İl Koordinatörlüğünü ziyaret etti. Mardin de yeni kurulmuş olan kurumun çalışmalarını yerinde görmek ve kurum personelini motive etmek amacıyla yapılan ziyarette Şahkulubey e Mardin İl Koordinatörü Tahsin Aba tarafından içinde bulunulan süreç ile ilgili bilgi verildi. Şahkulubey, ziyarette tarım ve kırsal kalkınmanın önemine değinerek Tarım ve kırsal kalkınma öncelikle ilimiz ve bölgemiz açısından önemli ekonomik parametrelerdendir. Bu açıdan değerlendirildiğinde tarımsal faaliyet alanında zengin kaynaklara ve olanaklara sahip olan ilimizde ekonomik ivmeyi artıracak, tarımsal yatırımcılarımıza ek kaynak sunacak, çiftçilerimizin üretim çeşitliliğini artıracak olan IPARD fonlarının Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından ilimizde de kullandırılması önemli bir gelişmedir. açıklamasında bulundu. Şahkulubey, Aba ile görüşmesinin ardından hizmet binasını gezerek Mardin iline böyle modern bir bina kazandırdığı için İl Koordinatörü Tahsin Aba ya teşekkürlerini sundu. Şahkulubey, kurum personeline çalışmalarında başarılar dilekleri ile kurumdan ayrıldı. (BT) Yatırımcıların başvurularını kolaylaştıracak şekilde IPARD programında kabul edilen pek çok değişiklik gerçekleştirildi; uygun harcama kalemleri genişletildi, süt ve et üreten tarımsal işletmelere yatırımlarda kırsal alan şartı kaldırıldı, tüzel kişiliklerde mesleki yeterliliği sağlayan kişinin üst yönetim kademesinde yer alması şartı kaldırıldı, işletmelere ilişkin üst limitler/kapasiteler arttırıldı, yerel ürünler listesi genişletildi Değişikliklerden haberdar olmak için kurum resmi web sitesi adresini ziyaret edebilirsiniz.

29 MARDİN E HACCP VE ISO EĞİTİMİ Mardin İl Koordinatörlüğü- İkinci uygulama dönemi illerde proje kabulleri öncesi eğitimler devam ediyor. 2 Kasım 2012 tarihinde koordinatörlük toplantı salonunda düzenlenen bir günlük eğitimde, Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda-Besin Hijyeni Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aydın Vural Gıda Güvenliği Sistemleriyle ilgili bilgilendirmede bulundu. Özellikle HACCP ve ISO Kalite Yönetim Sistemleri üzerinde duran ve bu iki gıda güvenliği sistemi arasındaki farklara dikkat çeken Vural, personellerin sorularını da cevaplandırdı. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Servet Bademkıran ise hayvan sağlığı ve hayvan refahıyla ilgili bilgiler verdi. Bademkıran, 1999 yılında yürürlüğe giren Amsterdam Antlaşması nın hayvanların da duygu sahibi canlılar olduğunu ilk olarak kabul eden ve hayvan refahına ilişkin yasal düzenlemeleri içeren bir protokole sahip olan bir antlaşma olduğunu belirtti. Bademkıran, 2003 yılında yürürlüğe giren Nice Anlaşmasında daha detaylı olarak yer alan hayvan refahı konusunun 2004 te Roma da imzalanan Avrupa Birliği (AB) Anayasası nda yer aldığını ve böylelikle AB nin öncelikli hedefleri arasında yer almasının ardından 2004 yılında ilk kez yapılan Global Hayvan Refahı Konferansıyla küresel anlamda da önem kazanmaya başladığını kaydetti. Türkiye de de Çevre ve Orman Bakanlığının girişimleri ile Avrupa Sözleşmesi göz önüne alınarak hazırlanan, 2004 yılında kabul edilen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu nda hayvan refahı konusu yer alıyor. Bademkıran, ayrıca, yerinde kontroller sırasında hayvan sağlığı ve hayvan refahı konularında dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili önemli bilgiler verdi. Eğitim, İl Koordinatörü Tahsin Aba nın Doç. Dr. Aydın Vural ve Doç. Dr. Servet Bademkıran a vermiş oldukları faydalı ve önemli bilgilerden dolayı teşekkürlerini içeren kapanış konuşması ile noktalandı. (BT) BALIKESİR SAHADA Balıkesir İl Koordinatörlüğü- Balıkesir İl Koordinatörlüğü tanıtım faaliyetleri kapsamında paydaş kurumlarla, sivil toplum örgütleri ile işbirliği çalışmalarını güçlendiriyor. IPARD programı ve koordinatörlük faaliyetlerinin kırsala daha etkin duyurulması amacıyla Veteriner Hekimler Odası Balıkesir Şubesi ile il koordinatörlüğü tarafından Balıkesir il ve ilçelerinde faaliyet gösteren serbest veteriner hekimlere yönelik olarak gerçekleştirilen Veteriner Hekimler Sahada projesi kapsamında, ilk toplantı 8 Kasım 2012 tarihinde Gönen ilçesinde gerçekleştirildi. IPARD programının amacı ve kapsamının anlatıldığı toplantıda, ayrıca il koordinatörlüğünce desteklenen projeler hakkında detaylı bilgi verilerek veteriner hekimlerin faal oldukları sahada tanıtım faaliyetlerine katkıda bulunmalarının önemi ifade edildi. Konularında uzman olan veteriner hekimlerin hayvancılık bilgisinin ve sahada sahip oldukları tecrübelerinin ve portföylerinin IPARD programının tanıtımına ve yaygınlaştırılmasına yapacağı katkıların da değerlendirildiği toplantıda, tanıtım materyallerinin kırsal bölgelere ulaştırılması konusunda işbirliğinin önemine değinildi. Ayrıca, il koordinatörlüğü, Bandırma Kadın Girişimciler Derneğinin davetlisi olarak 6 Kasım 2012 tarihinde Bandırma Ticaret Odasında düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılım sağlandı. Tanıtım faaliyetlerini etkin bir şekilde devam ettiren Balıkesir İl Koordinatörlüğü, Bandırma Kadın Girişimciler Derneğinin daveti üzerine uzmanlardan oluşan bir heyet ile Bandırma ilçesinde IPARD programı, Balıkesir ilinde uygulanan tedbirler, uygun harcama kalemleri ve başvuru koşulları ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Sivil toplum kuruluşlarının önemine değinilen toplantıda ayrıca, uygulaması devam eden projeler ve süreçleri hakkında multimedya sunumu yapıldı. (SG)

30 SORGUN VE SARIKAYA HALK EĞİTİM MERKEZLERİNE ZİYARET Yozgat İl Koordinatörlüğü/ İl koordinatörlüğü personeli, proje başvuru yönetim birim amiri Kemal Özden ve iletişim uzmanı Mithat Can Atmaca, tanıtım faaliyetleri kapsamında 21 Kasım 2012 tarihinde Sorgun ve Sarıkaya ilçelerindeki Halk Eğitim Merkezlerini ziyaret ederek yatırım yapmak isteyen potansiyel başvuru sahiplerini bilgilendirdi. Sorgun Halk Eğitim Müdürü Ali Erol, toplantı öncesi, Sorgun daki çinicilik kursu iki buçuk senedir devam ediyor ve kursa katılmak için büyük talep var. Kurum destekleriyle uygun yatırımlar yapılırsa iş gücü konusunda hiçbir problem yaşanmaz. Yaptığımız çini çalışmaları Kütahya ve İznik çinileri kadar kaliteli, pazarlama konusunda da sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum dedi. Toplantıda birim amiri Özden, proje döngüsü konusunda bilgi verdi. Çinicilik faaliyetinde bulunacak şahıs veya şirketlerin %50 hibe desteğinden faydalanmaları için dosya hazırlayarak, çağrı dönemlerinde il koordinatörlüğüne başvurmaları gerektiğini, kurumdan yapım işleri, makine ekipman ve görünürlük harcamaları için hibe desteği alabileceklerini belirtti. Sarıkaya Halk Eğitim Merkezinde yapılan toplantıda ilçede arıcılıkla uğraşan ve sertifika sahibi çiftçiler hazır bulundu. İletişim uzmanı Atmaca, başvuru için gereken belgeler, uygun harcamalar ve kurumun işleyişi hakkında bilgi verdi. (SG) YENİ İLLERİMİZDE TANITIM TOPLANTILARI BAŞLIYOR Yetki devri sürecinde bulunan ikinci uygulama dönemi illerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanlığı organizasyonunda tanıtım toplantılarına başlangıç yapıldı Kasım 2012 tarihleri arasında Yönetim Otoritesi tarafından belirlenen Bursa, Denizli, Elazığ, Erzincan ve Mersin illerinde gerçekleşen tanıtım faaliyetlerine merkez teşkilatının tanıtım faaliyetlerinden sorumlu birimi olan Proje Yönetimi Koordinatörlüğünde görevli uzmanlar tarafından da katılım sağlandı. Bakanlık il müdürlükleri ile il koordinatörlüklerinin ortaklaşa yürüttüğü faaliyetler kapsamında her ilde 250 nin üzerinde kişiye IPARD programı, kurumsal yapımız ve kurumumuz destekleri hakkında bilgi aktarımı sağlanarak katılımcıların kafasında netleşmeyen tüm sorular cevaplandırıldı. Diğer illerde de Bakanlığımız IPARD Yönetim Otoritesinin organizasyonunda düzenlenecek olan lansman toplantıları programa alındı. (MA, BT) TEKNİK DESTEK PROGRAMI Uşak İl Koordinatörlüğü- İkinci uygulama döneminde desteklenecek iller arasında yer alan Uşak ta, Zafer Kalkınma Ajansı 2012 Teknik Destek Programı kapsamında Proje Döngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı Eğitimi gerçekleştirildi. Zafer Kalkınma Ajansına 2012 yılı Teknik Destek Programı kapsamında sunulan proje kabul edilerek il koordinatörlüğü kilim toplantı salonunda 5-9 Kasım 2012 tarihleri arasında eğitim düzenlendi. Kıdemli Proje Uzmanı End. Yük. Müh. İbrahim Coşkun tarafından verilen eğitimde, proje döngüsü yönetimi, mantıksal çerçeve yaklaşımı, proje finansmanı, ihale ve satım alım prosedürleri konularına değinildi. Eğitimde, teorik ve uygulamayı birleştiren bir program izlendi. Eğitimi başarıyla tamamlayan 33 uzman personele katılım belgeleri İl Koordinatörü Ahmet Karataş tarafından takdim edildi. (BT)

31 POTANSİYEL FAYDALANICI ZİYARETLERİ BAŞLADI Denizli İl Koordinatörlüğü/ Denizli de potansiyel faydalanıcı ziyaretleri bir süt işletmesi ile başladı. Yeni yatırım planları olan ve bu planları faaliyete geçirmek için kurumumuz desteğini beklediğini söyleyen işletme yetkilisi, kurumumuzun Denizli ilinde çok faydalı olacağını, tarım, hayvancılık ve kırsal alan yatırımlarında Denizli nin hareketli bir yer olduğunu ifade etti. İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren ve uzmanlar tarafından potansiyel faydalanıcılara muhtemel çağrı ilanına çıkılma dönemleri, projeler ve kurumumuzun işleyişi hakkında detaylı bilgi verildi. Yapılacak yatırımlar sonrasında kurumumuz tarafından desteklenen işletmelerin ister yurtiçi ister yurtdışı pazarına rahatlıkla ürün arz edebilecek düzeyde modern tesislere sahip olacağını anlatan Dağdeviren, yatırımcıları ilk fırsatta kurumumuza beklediklerini ifade etti. (BT) ELAZIĞ ÇALIŞIYOR Elazığ il koordinatörlüğü- Elazığ İl Koordinatörlüğü 26 Kasım 2012 tarihinde lansman toplantısı düzenledi. Kurum uzmanları ve Yönetim Otoritesi uzmanları tarafından düzenlenen lansman toplantısına, Elazığ Valisi Muammer Erol, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nazif Bilginoğlu, Tarım İl Müdürü Ahmet Kaygusuz ve kamu kurumları yetkilileri katıldı. Toplantıda, IPARD programının amacı, kurumumuz tarafından verilen hibeler ve kurum faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapıldı. KÜTAHYA DA PROJE DÖNGÜSÜ EĞİTİMİ Kütahya İl Koordinatörlüğü/ Kurumumuz Kütahya İl Koordinatörlüğü personeli Kasım ayı içerisinde düzenlenen "Proje Döngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı başlıklı eğitime katıldı. Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen eğitime, Kütahya İl Koordinatörlüğünde görevli 34 uzman personel katıldı. 5 gün süren programda proje mevcut durum analizi, sorun analizi, hedef analizi, strateji analizi, paydaş analizi, kaynak planlama, bütçe planlama değerlendirme, veri toplama ve mantıksal çerçeve yöntemleri, raporlama ve değerlendirme konularında teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Avrupa Birliğinden IPARD programının uygulanmasıyla ilgili yetki devrini aldıktan sonra diğer 22 il ile birlikte hibe çağrılarına çıkarak proje kabulüne başlayacak olan il koordinatörlüğü, kurum personelinin mesleki gelişimine oldukça önem veriyor. Bu anlamda değerlendirildiğinde Kalkınma Bakanlığı ve Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Teknik Destek Programı kurumların kapasitelerini geliştirmeleri açısından oldukça önemli bir fırsat. Bundan sonraki süreçte de Kütahya iline daha kaliteli ve verimli hizmet vermek adına il koordinatörlüğü çalışmaları kendini sürekli olarak geliştiren bir kurum anlayışıyla devam edecek. (SG) Kasım ayı içerisinde Elazığ İl Koordinatörlüğü kişisel eğitim programlarını sürdürdü. Hafta içi mesai bitiminden sonra profesyonel bir ekip tarafından toplum ve basında konuşma, etkili zaman planlaması ve iletişim teknikleri eğitimi yapıldı. Tüm il koordinatörlüğü personelinin katıldığı eğitim kurum çalışanlarının beğenisini kazandı. İl Koordinatörü Turan Karahan eğitimlerin devam edeceğini belirtti Kasım 2012 tarihleri arasında ise İstanbul Feshane de düzenlenen Elazığ tanıtım günlerine katılım sağlandı. İl koordinatörlüğünün kurmuş olduğu stantta yüzlerce katılımcıya kurumun yapısı, IPARD programı ve destek verilecek alanlara ilişkin bilgilendirme yapıldı. Elazığlı olup İstanbul da yaşayan ve kendi memleketlerinde yatırım yapmak isteyen faydalanıcıların uğrak yeri olan stant iki gün boyunca yoğun ilgi gördü. (SG)

32 PROSEDÜR DEĞİŞİKLİKLERİ EĞİTİMİ MERSİNDE IPARD TANITIMI Mersin İl Koordinatörlüğü- IPARD programı Yönetim Otoritesi tarafından düzenlenen IPARD programı tanıtım toplantısı 30 Kasım 2012 tarihinde Mersin Otelinde gerçekleştirildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğünün organizasyonunu yaptığı toplantıya AB den Sorumlu Vali yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala, kurumumuz Mersin İl Koordinatörü Zafer Demir, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Mersin İl Koordinatörü Zafer Demir in yaptığı açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Mersin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala da bir konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından, Yönetim Otoritesi Uzmanı Emel Karademir IPA IPARD programı ve amaçları, kurumumuz merkez teşkilatından uzman Zeynep Tokay kurumumuzun genel yapısı ve Mersin İl Koordinatörlüğünden uzman Fatma Aldı tedbirler ve alt tedbirler hakkında detaylı bilgiler verdiler. Yapılan sunuların ardından vatandaşların soruları Mersin İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Birim Amiri Ömer Balun tarafından cevaplandırıldı. Toplantının kapanış konuşmasında katılımın bir hayli yoğun ve katılımcıların ilgisinden memnun olduğunu söyleyen Mersin İl Koordinatörü Zafer Demir, Yetki devri sürecinin bitmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Mersin için yapacak çok şey olduğunu düşünüyor ve gece gündüz çalışıyoruz, yatırım yapmayı planlayan vatandaşlarımızı kurumumuza çay içmeye bekliyoruz diye konuştu. (BT) Yetki devri denetim süreci içinde bulunan ikinci uygulama dönemi il koordinatörlüklerinin Avrupa Komisyonunun Kasım 2012 tarihlerinde gerçekleştirdiği ziyaretler öncesi, denetime ön hazırlık olması amacı ile il koordinatörlükleri Proje Başvuru Yönetimi Birimi uzman personeline yönelik olarak eğitim düzenlendi. 5-6 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleşen eğitim kapsamında, IPARD programı değişiklikleri ve gerçekleştirilen modifikasyonlar çerçevesinde Versiyon 10.2 prosedür değişiklikleri hakkında detaylı bilgilendirmeler gerçekleştirildi. Eğitim kapsamında tüm alt tedbirler bazında programda meydana gelen değişiklikler ve denetim sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar tartışıldı. (MA, BT) İŞLETMELERE ZİYARET Balıkesir İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörü Dr. Mesut Filizciler, 12 Kasım 2012 tarihinde Adnan Bilgili Süt Sığırı İşletmesini ziyaret etti. Kurumumuzla üçüncü başvuru çağrı dönemi kapsamında sözleşme imzalamış bulunan ve uygulaması devam eden Adnan Bilgili ye ait 100 baş kapasiteli süt sığırı işletmesini yerinde ziyaret eden ve çalışmalar hakkında bilgi alan İl Koordinatörü Filizciler, Manyas ilçesi Salur Beldesinde bulunan işletmenin faaliyete geçtiğinde bölge tarım ve hayvancılığına önemli katkılar sağlayacağını ve işletmenin bölgede yatırım yapmak isteyen çiftçilere ve yatırımcılara örnek teşkil edeceğini ifade etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren işletme sahibi Adnan Bilgili, kabul edilen ve uygulaması devam eden işletmesinin kendisi için önem taşıdığını, böyle büyük bir yatırımın kendi kaynaklarıyla tamamlanmasının mümkün olmadığını, bu bakımdan IPARD fonlarının sektör için önemli olduğunu ifade etti. (SG)

33 DESTEKLERİMİZ KENDİ ÖZGÜN PROJENİZİ GELİŞTİRİN Kurumumuza 2. başvuru çağrı ilanı döneminde başvuru yapmış olan Mesut Kılıç 100 başlık yarı açık süt sığırcılığı çiftliği kurulum projesi için kurumumuz yaptığı değerlendirmelerden sonra sözleşme imzalamaya hak kazandı. Süt üreten tarımsal işletmelere yatırım tedbiri kapsamında destek alan Mesut Kılıç ile Yozgat İl Koordinatörlüğünde 26 Mart 2012 tarihinde sözleşme imzalandı. Uygun harcama kalemleri arasında makine ekipman alımı, inşaat harcamaları, danışmanlık ve görünürlük harcamaları desteklendi. Yatırım süreci 12 ay 30 gün olan proje için lira destek verildi. Mesut kılıç uygun bulunan proje kapsamında %60 hibe desteği aldı. Proje sahibi Mesut Kılıç la yapılan görüşmede, Kılıç, kurumun hibe destekleriyle beraber süt besiciliğinin daha cazip hale geldiğini, ilk etapta süt üretimine yönelik verimli Simental ineklerle 100 başlık yarı açık süt sığırcılığı üzerine bir işletme ile başlayacaklarını ve işletmenin bulunduğu ilçe merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta ve süt toplayan firmaların kolaylıkla ulaşabileceği bir mesafede olduğunu ifade etti. Kılıç, kurum prosedürlerinin çok yoğun olmasına rağmen hibe desteğiyle beraber hayvancılıkla ilgili her türlü inşaat yapımı ve makine-ekipman alımının mümkün olduğunu, dolayısıyla yatırım yapmaya karar verdiklerini ve destekler sayesinde çoğu işletmenin sahip olmadığı bir çiftliğe sahip olduklarını dile getirdi. Kılıç, makine-ekipmanın tamamlanmasının ardından üretime başlanacağını ve emeklerinin karşılığını alacaklarını belirtti. Kılıç, IPARD programı kapsamında ilerideki başvuru çağrı dönemlerinde yeniden başvuru yapmak istediğini, mevcut yatırım için Sürü Yönetim Sistemi, hayvan revir ve ameliyathane odası için başvurmayı düşündüğünü, bunları tamamladıktan sonra, kırsal turizm tedbiri kapsamında apart otel tarzında Sorgun ilçesinde yatırım yapmayı planladığını ifade etti. Kılıç, ayrıca potansiyel faydalanıcılara, projelerini hazırlarken ve uygulama döneminde işlemlerini gerçekleştirirken mutlaka kurumla iletişim halinde olmaları tavsiyesinde bulundu. Kılıç, kurumun, IPARD yatırımları ile hayata geçirilecek işletmelerin özgün projelerle geliştirilmiş olması ve AB standartlarını hedefliyor olması için çaba gösterdiğini belirtti. (SG)

34 AB & IPARD & TKDK GÜNDEM AVRUPA BİRLİĞİ VE IPARD PROGRAMI Kısaca derinleşen ve genişleyen Avrupa Birliği Avrupa yüzyıllar boyu savaştı Pek çok Avrupalı lider ve düşünürün hem fikir olduğu üzere, kıtada kalıcı barışı tesis etmek ve sürdürebilmek için birleşmek şarttı. II. Dünya Savaşı sonrasında sürdürülebilir barış çabaları doğrultusunda devletleri ve halkları bütünleştirmek yoluyla Avrupa da barış, istikrar, demokrasi ve refahın teşvik edilmesi hedeflendi. Bu amaçla, ilk bütünleşme adımı Avrupa Birliğinin fikir babaları olarak kabul edilen Jean Monnet in tasarısına dayanarak o dönemin Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman tarafından hazırlanan Schuman Planı ile atıldı. Daha sonra, ekonomik bütünleşmeden siyasi birliğe doğru her geçen gün daha yakınlaşan birlik yolunda, Schuman Planından Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğuna, Roma Antlaşmasından Avrupa Ekonomik Topluluğuna ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğuna, Füzyon Antlaşmasından Avrupa Topluluklarına, Gümrük Birliğine, Avrupa Tek Senedinden Maastricht Antlaşmasına, Amsterdam Antlaşması ve Nice Antlaşmasından ekonomik ve parasal birliğe, Lisbon Antlaşmasına pek çok derinleşme adımları atıldı. Genişleme dalgaları ile 27 - hatta Hırvatistan ın da katılımı ile 28 üyeli Avrupa Birliği oluştu ve gelişti. Bu süreç zarfında gümrük vergilerinin 1968'de kaldırılması ile özellikle tarım ve ticaret politikaları olmak üzere ortak Topluluk politikaları yerli yerine oturmuştu. AB Politikaları: Avrupa Bütünleşmesi sürecinde Ortak Tarım Politikası Ortak Tarım Politikası (OTP), AB de tüm üye devletlerin tabi olacağı bir sistemin, ortak kuralların ve mekanizmaların uygulamaya koyulduğu ilk ortak politika olma özelliğini taşımaktadır. Dayanağını 1 Ocak 1958 tarihli Roma Antlaşmasından alarak 1962 yılında yürürlüğe konulan OTP, Avrupa Birliğinin en önemli ortaklık politikalarından birisi olarak 50 yılı aşkın süredir uygulanmaktadır. Topluluğun tarıma önem vermesinin nedenlerinin başında Avrupa da gıda güvenliğini sağlamak gelmiş olup diğer yandan tarımda çalışanların gelirlerinin sanayide çalışanlardan geride kalmaması, tüketicilerin yeterli gıdayı uygun fiyatla satın alması hedeflenmiştir. Zaman içerisinde OTP amaçları itibariyle özellikle gıda arzının temini açısından gerçekleştirmede başarılı olmakla beraber, 1980'li yılların sonuna gelindiğinde, OTP nin oluşturulduğu dönemdeki koşullar büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. Bir taraftan Dünya Ticaret Örgütü ile Uruguay Round gibi küresel ölçekteki gelişmeler, diğer taraftan genişleme gibi iç dinamikler ve bunların yanı sıra zaman içinde Topluluk için maliyeti yüksek bir politika haline gelmesi gibi sebeplerle, OTP çeşitli yapısal reform zorunluluklarını da beraberinde getirmiştir yılında OTP için kilometre taşı sayılan MacSharry Reformları ile müdahale ve destek mekanizmalarda azaltmaya gidilmiş; fiyat desteğinden doğrudan ödemelere geçiş sağlanmış ve çevrenin korunması, kırsal kalkınmaya verilen önemin artması gibi önemli kavramlar OTP sistemine dahil edilmiştir. Bu şekilde OTP ile kırsal kalkınmaya adım atılmıştır. Daha sonra Gündem 2000 ve devamındaki reform paketleri kapsamında Avrupa Birliğinin 21.yüzyılda karşılaşacağı sorunların ve çözümlerin analiz edildiği daha makro, genişleyen ihracat pazarlarında ve Birlik içinde tarım sektörünün rekabetçi konumunun gelişmesi amaçlarıyla daha rekabetçi, çevreye duyarlı üretim tekniklerinin teşvik edildiği daha yeşil ve üreticilerin yaşam standardına katkıda bulunarak kırsal ekonominin gelişmesini sağlayan daha kırsal kalkınma odaklı yaklaşımlar hayata geçirilmiştir.

35 OTP Değişimi: Gelişen Kırsal Kalkınma Politikası Dolayısıyla AB nezdinde OTP zaman içerisinde tarımsal, toplumsal ve kırsal kesimlerin değişen ve gelişen ihtiyaçları doğrultusunda sürekli geliştirilmiştir. Her bir reform süreci, tarımın gıda temini için sadece bir üretim faaliyeti olmasından öte bir yaklaşım ortaya koyarak tarım sektörünün geleceği, kırsal alanların dengeli kalkınması ile sıkıca ilişkilendirilmiştir. Bu noktada belirtmek gerekirse, özellikle son genişleme sürecinden sonra 27 üyeli toplam AB nüfusunun %91 i kırsal alanlarda yaşamakta olup, kırsal nüfus oranı toplam nüfusun %56 sını teşkil etmektedir. Küresel ölçekte bazı diğer gelişmiş ülkelere baktığımızda bu oranın Amerika da %18, Avustralya da %11 veya Kanada da %20 olduğu görülmektedir. Dolayısıyla, mukayese edildiğinde, AB düzeyinde kırsal kesimin yoğunluğunun kırsal kalkınma odaklı politikaların daha ağırlıklı olarak geliştirilmesine neden olduğu ve tarımsal politikaların bu perspektifte geliştirildiği gözlemlenmektedir. Özellikle, Gündem 2000 Kırsal Kalkınmanın Avrupalılaştırılması vizyonundan hareketle ve Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin katılımı ile gerçekleşen en büyük genişleme sürecini takiben, OTP nin felsefesi ve amaçları yeniden revize edilerek, küresel gelişmelere paralel olarak çevre, hayvan refahı politikası gibi alanlara daha çok vurgu yapan ve kırsal kalkınmayı da ayrı bir sütun yapısı olarak içine alan çok sektörlü amaçlar geliştirilmiş ve çiftçilik ve tarımsal faaliyetlerinin çok fonksiyonlu yapısı ortaya konulmuştur. Sonuç olarak, OTP nin çift sütunlu yapısı ortaya çıkmış ve bugün baktığımızda AB bütçesinde yaklaşık 40 milyar avro olarak yer alan 2010 yılında 2009 yılına göre yaklaşık %6,4 artışla AB toplam bütçesinin %31 ini teşkil ederken, bu tutar 2011 de %3 kadar düşürülmüştür. OTP kapsamındaki tarımsal bütçe, politikanın çift sütunlu yapısından yola çıkarak (Birinci sütun: Piyasa odaklı Ortak Tarım Politikası; İkinci sütun: Büyüme odaklı ve yenilikçi Kırsal Kalkınma Politikası) iki temel fon ile finanse edilmektedir: Avrupa Garanti Tarım Fonu (EAGF) ve Avrupa Kırsal Kalkınma Tarım Fonu (EAFRD). EAGF fonları çiftçilere sağlanan doğrudan destekleri ve tarımsal piyasa düzenlemelerine yönelik önlemleri desteklemeyi kapsarken, EAFRD fonları üye ülkelerin kırsal kalkınma programları çerçevesindeki kırsal kalkınma ile ilgili öncelikli tedbir alanlarını finanse etmektedir. OTP Finansmanı ve Ödeme Ajansları Daha detaylı ortaya koymak gerekirse, 21 Haziran 2005 tarihli ve 1290/2005 sayılı Konsey düzenlemesine göre, Komisyon tarafından üye ülkeler ile ortak yönetilen EAGF bütçesi kapsamında aşağıdaki alanlar desteklenmektedir: Üçüncü ülkelere yapılan tarımsal ürün ihracatı için ödemeler, tarım piyasalarının düzenlenmesi için yapılan müdahale önlemleri, OTP çerçevesindeki çiftçilere yapılan doğrudan ödemeler, AB ortak pazarı kapsamında ve dışında, üye ülkeler tarafından uygulanan tarımsal ürünlerle ilgili danışma ve tanıtım faaliyetleri için topluluğun mali desteklemeleri. Yine aynı yasal mevzuat çerçevesinde düzenlenmiş olan EAFRD bütçesi kapsamında ise, üye ülkeler ve Topluluk tarafından paylaşılmış bir yönetim kapsamında, Topluluğun yasalarına bağlı olarak kırsal kalkınma programlarının destekleneceği belirtilmiştir. AB bütçesinin finansman sisteminde üye ülke vatandaşlarının rolü göz önünde bulundurularak her bir Avrupalı vergi ödeyen vatandaş, haklı olarak diğer fonlar gibi bu fonların da uygun ve doğru şekilde kullandırıldığından emin olmak beklentisi içerisindedir. Dolayısıyla, söz konusu fonların doğru kullanılmasını ve ilgili ödemelerde oluşabilecek herhangi bir usulsüzlüğün derhal tespit edilerek bertarafını temin edebilecek bir yönetim ve doğrulama sisteminin oluşturulması kritik önem arz etmektedir.

36 Bu doğrultuda, OTP finansmanının yönetimine ilişkin temel kurallar da ilgili Konsey Tüzüğü ile düzenlenmiştir. Buna göre, EAGF ve EAFRD fonlarının yönetiminden Avrupa Komisyonu (AK) sorumludur. Ancak, AK nin kendisi faydalanıcılara direk olarak ödeme yapmadığı üzere, paylaşılan sorumluluk ilkesinden yola çıkarak bu görev üye ülkelere delege edilmiştir. Üye ülkeler bu görevi, bugün sayısı 85 i bulan ulusal ve bölgesel ödeme ajansları ile yerine getirmektedir. Bu noktada önemle belirtmek gerekirse, söz konusu ödeme ajansları AB bütçesinden herhangi bir ödeme talep etmeden önce, Komisyon tarafından oluşturulan bir dizi kritere dayalı olarak akredite edilmelidir. Bununla beraber, ödeme ajansları sadece faydalanıcıya ödeme yapmakla sorumlu olmayıp, bundan önce, kendileri ya da delege ettikleri birimler vasıtasıyla yardım için başvuruların uygunluğundan emin olmak durumundadırlar. Bunun için, farklı OTP sektörel düzenlemeleri kapsamında çeşitli kontrol mekanizmaları tesis ederek uygulamaktadırlar. Ödeme Ajansları, sürekli olarak dönüşen ve reformlara uğrayan OTP ye paralel olarak gözden geçirilen ve değişen AB kurallar bütününe de bağlı kalmak durumundadırlar. Dolayısıyla, OTP, AB bünyesinde de üye ülkeler düzeyinde, ilgili olduğu sektörler itibariyle, ülkelerin Tarım Bakanlıkları tarafından yürütülen, koordine edilen ve uygulanan bir politika alanı olup, ödeme ajansları da söz konusu Bakanlıkların bünyesinde faaliyet göstermektedir. Kısaca Türkiye & AB ilişkileri ve Kırsal Kalkınma Uzun bir tarihçeye sahip ülkemizin AB ile ilişkileri kapsamında, 1959 yılındaki ortaklık başvurumuzdan, 1999 AB tarafından ilan edilen aday ülke statümüzden ve 3 Ekim 2005 tarihi itibariyle başlayan katılım müzakerelerinden bu yana, ilişkilerin önemli ayaklarından birisini de mali işbirliği oluşturmaktadır. Bu kapsamda, AB, dönemi için diğer aday ve potansiyel aday ülkelere de olduğu gibi Türkiye için sağlanacak tüm katılım öncesi mali yardımları tek bir program çerçevesinde toplamıştır. Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument for Pre-Accession Assistance - IPA) olarak adlandırılan bu yeni sistem çerçevesinde, Türkiye'ye sunulacak AB mali yardımları, AB üyesi ülkelerde uygulanan yaklaşıma uygun olarak kullandırılacaktır. IPA'nın temel amacı, aday ülkeleri tam üyeliğe hazırlamak amacıyla, üyelik sonrası yapısal ve uyum fonlarının programlaması, yönetim ve uygulamasına ilişkin gerekli hazırlıkların yapılmasıdır. Söz konusu yeni mali perspektif dönemi ile birlikte, katılım öncesi mali yardımlar açısından da yeni bir dönem başlamıştır. Daha önceleri, PHARE, ISPA, CARDS, SAPARD, gibi farklı adlarla sağlanmakta olan katılım öncesi mali yardımlar, IPA adı altında birleştirilmiştir. 1085/2006 sayılı IPA Tüzüğü ile AB tarafından aday ülkeler ve potansiyel aday ülkelere yönelik olarak IPA kapsamında yardım sağlanması öngörülen beş ana bileşen belirlenmiştir: Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Kapasite Geliştirilmesi, Bölgesel ve Sınır Ötesi İşbirliği, Bölgesel Kalkınma, İnsan Kaynaklarını Geliştirilmesi ve Kırsal Kalkınma (IPARD).

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ Selin ŞEN Eylül 2012 SUNUM PLANI I. SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERE YATIRIM II. ET ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERE

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU 1 TARIM ve KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TKDK; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nın ilgili kuruluşu olarak, 2007 yılında 5648 sayılı yasa ile kurulmuştur.

Detaylı

AB IPARD FONLARININ KULLANILABİLMESİ İÇİN TEMEL GEREKLİLİKLER,

AB IPARD FONLARININ KULLANILABİLMESİ İÇİN TEMEL GEREKLİLİKLER, AB IPARD FONLARININ KULLANILABİLMESİ İÇİN TEMEL GEREKLİLİKLER, Kırsal Kalkınma (IPARD) Programının hazırlanarak Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması: (25 Şubat 2008 tarihinde onaylanmıştır. nun ve İl

Detaylı

AB Kırsal Kalkınma Hibe Programı IPARD Açıldı

AB Kırsal Kalkınma Hibe Programı IPARD Açıldı Sayın DISTICARETTEYAKLASIMLAR UYELERI Dış Ticaret Yönetimi olarak var olan değişiklikleri size bildirmeye devam ediyoruz. DTY olarak ekibimizi yeniledik, Teşvik ve AB hibe projeleriniz için bizimle irtibata

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU EYLÜL 2018

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU EYLÜL 2018 TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU EYLÜL 2018 TKDK GENEL BİLGİ TKDK, Tarım ve Orman Bakanlığı nın İlgili Kuruluşudur. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kırsal kalkınma IPARD fonlarını

Detaylı

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ ARALIK 2014 101-1 Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yönelik Destekler Tarımsal işletmelerin sürdürülebilirliklerini ve birincil ürünlerin üretiminde genel performanslarını geliştirmek,

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU IPARD PROGRAMI DESTEKLERİ

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU IPARD PROGRAMI DESTEKLERİ TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU IPARD PROGRAMI DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI IPARD PROGRAMI KAPSAMINDA VERİLEN DESTEKLER 1- Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım Amaç: Küçük

Detaylı

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013)

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013) KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013) 101 TARIMSAL İŞLETMELERİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE TOPLULUK STANDARTLARINA ULAŞTIRILMASINA YÖNELİK YATIRIMLAR 2 101 101-1 Süt Üreten Tarımsal işletmeler 101-2

Detaylı

PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL

PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL YERLEŞİMLERDEKİ NÜFUS %'Sİ... 4 EK 1.2... 6 KİŞİ BAŞI REEL GSYİH,

Detaylı

IPARD 2014-2020 Ankara 12 Haziran 2015

IPARD 2014-2020 Ankara 12 Haziran 2015 IPARD 2014-2020 Ankara 12 Haziran 2015 1 IPARD KAPSAMINDAKİ İLLER UYGUN İLLER 1 Afyon 11 Konya 21 Ağrı 32 Erzincan 2 Amasya 12 Malatya 22 Aksaray 33 Giresun 3 Balıkesir 13 Ordu 23 Ankara 34 Karaman 4 Çorum

Detaylı

Detay Fuarcılık Organizasyon ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti

Detay Fuarcılık Organizasyon ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti Detay Fuarcılık Organizasyon ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti HAKKIMIZDA Detay Fuarcılık Organizasyon & Tanıtım Hizmetleri Limited Şirketi TOBB- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nin Y-276 numaralı Yurtiçinde

Detaylı

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 23

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 23 ÖZET: Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Burdur İl Koordinatörü Selami Okka: İl Koordinatörlüğü olarak amacımız sadece AB hibelerinden yararlanmak veya İlimize daha fazla fon kullandırmak

Detaylı

Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası. 2014 Yılı Faaliyet Raporu

Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası. 2014 Yılı Faaliyet Raporu Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası 2014 Yılı Faaliyet Raporu BAŞKANDAN Odamızın kurumsal yapısı ve yarım asırlık tarihinden elde ettiği tecrübe ve birikim sayesinde, son derece sağlam temeller üzerinde yapılanmıştır.

Detaylı

Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Veysel AYHAN ın oturum başkanlığını yaptığı ve SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim

Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Veysel AYHAN ın oturum başkanlığını yaptığı ve SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulunda Sütçüler Yöresinde Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretim ve Pazarlama Olanakları Paneli Gerçekleştirildi. Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulu

Detaylı

7. dönem çalışma raporu ÜYE TOPLANTILARI. EMO Kocaeli Şubesi

7. dönem çalışma raporu ÜYE TOPLANTILARI. EMO Kocaeli Şubesi ÜYE TOPLANTILARI 60 Gebze de Temsilcilik Ve Üye Toplantısı Gerçekleştirildi 24 Şubat 2012 7. Dönem yönetim kurulu 24 Şubat Cuma günü Gebze temsilciliği üyeleriyle bir araya geldi. Buluşmada Şube Başkanı

Detaylı

BATI AKDENĠZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERĠ

BATI AKDENĠZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERĠ BATI AKDENĠZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERĠ Tarık BÖREKÇĠ Temmuz 2011 SUNUM PLANI I. SÜT ÜRETEN TARIMSAL ĠġLETMELERE YATIRIM II. ET ÜRETEN TARIMSAL

Detaylı

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27 Şubat 2 Mart 2014 KONYA TOHUM 2014 KONYA HAYVANCILIK 2014

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27 Şubat 2 Mart 2014 KONYA TOHUM 2014 KONYA HAYVANCILIK 2014 ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27 Şubat 2 Mart 2014 KONYA TOHUM 2014 3. Tohum Teknolojileri, Bitki Besleme, Fidancılık, Bahçe Bitkileri, Zirai Mücadele, Sulama, Gübreleme ve Ekipmanları Fuarı KONYA HAYVANCILIK

Detaylı

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi

Detaylı

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ KARAMAN ELMA PANELİ PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ 25 NİSAN 2016 Hazırlayanlar Uzman İsmail ARAS Uzman Hakan ANAÇ Araştırma, Etüt ve Planlama Birimi GİRİŞ Dünyanın en büyük elma üreticilerinden olan ülkemiz ve

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR İklim değişikliği Biyoçeşitliliğin Korunması Biyoyakıt Odun Dışı Orman

Detaylı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı YEDİNCİ BAŞVURU ÇAĞRI İLANI

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı YEDİNCİ BAŞVURU ÇAĞRI İLANI Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı YEDİNCİ BAŞVURU ÇAĞRI İLANI Bu Program Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir. Gıda

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU 1 SUNUM PLANI IPARD AJANSI 1 2 3 4 KURULUŞ GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER GERÇEKLEŞTİRİLEN DESTEKLER IPARD-II PROGRAMI 2 TARIM ve KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME

Detaylı

2011 de KOBİ ye BAKK. 2011'de

2011 de KOBİ ye BAKK. 2011'de 2011'de 2011 de KOBİ ye BAKK Bilindiği üzere, Avrupa Birliği ve Ülkemiz arasındaki mali işbirliği kapsamında, Bakanlığımızın IPA Katılım Öncesi Yardım Aracı altında sorumlu olduğu Bölgesel Rekabet Edebilirlik

Detaylı

Yerel yönetimler, Kamu ve Sivil toplum kurum/kuruluşları, İşletmeler, Üniversiteler, Kooperatifler, birlikler

Yerel yönetimler, Kamu ve Sivil toplum kurum/kuruluşları, İşletmeler, Üniversiteler, Kooperatifler, birlikler Kalkınma İller Konu Başlığı Uygun Başvuru Sahipleri Son Başvuru Destek Üst Limiti (TL) Destek oranı (%) Ankara Ankara İleri Teknolojili Ürün Ticarileştirme Mali Destek Yerel Ürün Ticarileştirme Mali Destek

Detaylı

Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanı

Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanı T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanı Ali ERGİN-ali.ergin@tarim.gov.tr HAZİRAN-2014 KIRSAL KALKINMA ÇALIŞMALARI

Detaylı

TKDK DESTEKLERİ KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI

TKDK DESTEKLERİ KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI TKDK DESTEKLERİ KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI 1 2 YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI Yenilenebilir Enerji Nedir? Doğal süreç içerisinde kendini yenileyebilen enerji kaynaklarına, yenilenebilir

Detaylı

TOBB GGK nın Onursal Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkanı Sayın Ali Sabancı dır.

TOBB GGK nın Onursal Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkanı Sayın Ali Sabancı dır. TOBB GGK, TOBB bünyesinde teşekkül ettirilen ve TOBB Yönetim Kurulu nun alacağı kararlara ışık tutan, genç girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişari

Detaylı

E-BÜLTEN. twiitter.com/edremitticaret

E-BÜLTEN. twiitter.com/edremitticaret TRAVEL TURKEY 2015'E KATILDIK. 9. Uluslararası Travel Turkey Turizm Fuarı 10-13 Aralık 2015 tarihleri arasında İzmir de düzenlendi. Yerli ve yabancı birçok firmaların katıldığı fuarda ilçemizin doğal ve

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları Aralık 2004 AB Bölgesel Programları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry ARALIK 2015 Afyonkarahisar AFYONKARAHİSAR Chamber of Commerce TİCARET VE and Industry SANAYİ ODASI 2015 ARALIK / AFYONKARAHİSAR İHRACATI İlimizin

Detaylı

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014 Proje Sonuçları Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014 Temel Faaliyetler Proje Açılış Konferansı Proje Açılış Konferansı 19 Mart 2013 İçişleri

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

YOZGAT TİCARET VE SANAYİ ODASI. 2014 Yılı Faaliyet Raporu

YOZGAT TİCARET VE SANAYİ ODASI. 2014 Yılı Faaliyet Raporu YOZGAT TİCARET VE SANAYİ ODASI 2014 Yılı Faaliyet Raporu Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası 2014 Yılı Oda Faaliyetlerimiz 69 Slayt 31.01.2014 AB Slovenia Projesi Denetimi 03.01.2014 Belediye Başkan Adayı Kazım

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ. Sadettin DİKMEN Şubat 2015

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ. Sadettin DİKMEN Şubat 2015 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ Sadettin DİKMEN Şubat 2015 SUNUM PLANI I. TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIMLARI II. MAKİNE VE EKİPMAN ALIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI SUNUM

Detaylı

GELİBOLU TİCARET VE SANAYİ ODASI OCAK-ŞUBAT-MART 2015 BÜLTENİ

GELİBOLU TİCARET VE SANAYİ ODASI OCAK-ŞUBAT-MART 2015 BÜLTENİ GELİBOLU TİCARET VE SANAYİ ODASI OCAK-ŞUBAT-MART 2015 BÜLTENİ Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlayan "Çanakkale Tanıtım Günleri"nde Gelibolu standı ilgi odağı oldu. Kazan başına

Detaylı

2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK

2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK 2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK GÜNDEM 1 2 3 4 5 Açılış ve Yoklama 2014 Yılı Ajans Ara Faaliyet Raporunun Görüşülmesi Bölge İllerinin Turizm Potansiyellerinin Değerlendirilmesi ve Kurul

Detaylı

Gümüşhane Kelkit ilçesinde Doğu Keredeniz 1. Organik Tarım Kongresi başladı.

Gümüşhane Kelkit ilçesinde Doğu Keredeniz 1. Organik Tarım Kongresi başladı. DOĞU KARADENİZ 1. ORGANİK TARIM KONGRESİ BAŞLADI. Gümüşhane Kelkit ilçesinde Doğu Keredeniz 1. Organik Tarım Kongresi başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümüşhane Valiliği, Aydın Doğan Vakfı,

Detaylı

İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı

İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı Mart 08, 2012-7:46:36 Bakan Eker, tarımın zannedildiği gibi sadece üreticilerle değil, gıdadan dolayı toplumun tamamını ilgilendiren bir konu olduğunu,

Detaylı

YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ( )

YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ( ) YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU (23.06.2017-27.07.2017) I- KAYIT, DEĞİŞİKLİK ve TERKLER: 23.06.2017-27.07.2017 tarihleri arasında Odamıza; 42 yeni üye kaydedilmiş, 71 üyenin kayıtlarında değişiklik yapılmış,

Detaylı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. Haftalık Türkiye - AB Gündemi 51. Hafta (19-26 Aralık 2010)

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. Haftalık Türkiye - AB Gündemi 51. Hafta (19-26 Aralık 2010) Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği 19 ARALIK 2010, PAZAR Haftalık Türkiye - AB Gündemi 51. Hafta (19-26 Aralık 2010) 18:00-20:00 Devlet Bakanı ve Başmüzakereci

Detaylı

IPARD KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI BURSA İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ

IPARD KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI BURSA İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ IPARD KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI BURSA İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ Tedbiri TARIMSAL İŞLETMELERİN FİZİKİ VARLIKLARINA YÖNELİK YATIRIMLAR 101 SEKTÖRÜ Süt Üreten Tarımsal İşletmeler Et Üreten Tarımsal

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Akdeniz Belediyeler Birliği, üyelerine üst düzey hizmet sunan, yerel ölçekteki Reform süreçlerine ve Ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine destek

Detaylı

T.C SİNOP VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı

T.C SİNOP VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı T.C SİNOP VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 24.10.2017 Tanım Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, kırsal alanda ekonomik

Detaylı

05-10 Ekim 2015. Bakanlığımız Teknik Heyetinin Azerbaycan Ziyareti

05-10 Ekim 2015. Bakanlığımız Teknik Heyetinin Azerbaycan Ziyareti 05-10 Ekim 2015 Bakanlığımız Teknik Heyetinin Azerbaycan Ziyareti Ülkemiz ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasında idarenin ve kamu personel yönetiminin geliştirilmesi, desteklenmesi ve bu alanlarda işbirliğinin

Detaylı

HAZİRAN AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTIMIZA HOŞ GELDİNİZ

HAZİRAN AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTIMIZA HOŞ GELDİNİZ HAZİRAN AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTIMIZA HOŞ GELDİNİZ YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 28.06.2015 Haziran ayı içerisinde Odamız tarafından; üyelerimizce talep edilen 42 adet Kapasite Raporu, 10 adet

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) MART-2011

AVRUPA BİRLİĞİ IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) MART-2011 TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU AVRUPA BİRLİĞİ IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) 2007 2013 Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) MART-2011 IPARD NEDİR? IPARD, Avrupa Birliği tarafından

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Mehmet Cangir Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Mehmet Cangir Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısı AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ VALİLİKLERİN AB SÜRECİNDE ETKİNLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ Proje Değerlendirme ve İllerimiz AB ye Hazırlanıyor Programı Bilgilendirme Toplantısı 23 Şubat 2011 Mehmet Cangir

Detaylı

ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN

ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN GÜNDEM -Orhangazi Vizyon Çalıştayı Sonuç sunumlarının yer aldığı toplantının ikinci bölümünü gerçekleştirdik -Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Kapsamında Gemlik

Detaylı

MESLEK UYGULAMA ALANLARINI GELİŞTİRME VE TOPLUM YARARI DOĞRULTUSUNDA KURUM VE KURULUŞLAR İLE YÜRÜTÜLEN İLİŞKİLER

MESLEK UYGULAMA ALANLARINI GELİŞTİRME VE TOPLUM YARARI DOĞRULTUSUNDA KURUM VE KURULUŞLAR İLE YÜRÜTÜLEN İLİŞKİLER 30 MESLEK UYGULAMA ALANLARINI GELİŞTİRME VE TOPLUM YARARI DOĞRULTUSUNDA KURUM VE KURULUŞLAR İLE YÜRÜTÜLEN İLİŞKİLER 31 Kurum ve kuruluşlarla ilişkiler, Şube çalışmalarımızda önemli bir yer tutmaktadır.

Detaylı

İSTE (Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi), DENİZCİLİK EĞİTİM KONSEYİ ile demir aldı!

İSTE (Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi), DENİZCİLİK EĞİTİM KONSEYİ ile demir aldı! İSTE (Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi), DENİZCİLİK EĞİTİM KONSEYİ ile demir aldı! Türkiye ve Kıbrıs'ta lisans düzeyinde denizcilik eğitimi veren 20 Üniversitenin yanı sıra Ulaştırma,

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU AYDIN İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ FİKRİM VAR, PARAM YOK. NE YAPABİLİRİM? 18 ŞUBAT 2015-AYDIN

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU AYDIN İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ FİKRİM VAR, PARAM YOK. NE YAPABİLİRİM? 18 ŞUBAT 2015-AYDIN TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU AYDIN İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ FİKRİM VAR, PARAM YOK. NE YAPABİLİRİM? 18 ŞUBAT 2015-AYDIN Kurum hakkında bilgilendirme Fon kaynaklarının duyurularına ulaşım Başvuru

Detaylı

NİSAN AYI BÜLTENİ 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı göz doldurdu

NİSAN AYI BÜLTENİ 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı göz doldurdu 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı göz doldurdu Teke Yöresi 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 27-30 Nisan tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilere açtı. Üreticinin yeni teknolojilerle buluştuğu fuarı ilk gün

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) AVRUPA BİRLİĞİ FONLARI. Sinan MESUTER Eylül 2012

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) AVRUPA BİRLİĞİ FONLARI. Sinan MESUTER Eylül 2012 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) AVRUPA BİRLİĞİ FONLARI Sinan MESUTER Eylül 2012 SUNUM PLANI I. KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI II. 8.ÇERÇEVE PROGRAMI III. IPARD IV. TURSEFF KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM

Detaylı

Kamu-STK İşbirliği için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Kapasitesinin Güçlendirilmesi Teknik Yardım Projesi

Kamu-STK İşbirliği için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Kapasitesinin Güçlendirilmesi Teknik Yardım Projesi Kamu-STK İşbirliği için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Kapasitesinin Güçlendirilmesi Teknik Yardım Projesi Faaliyet B.1.2.1 STK lara Yönelik Kapasite Geliştirme Eğitimi Katılımcılar için

Detaylı

KIRSAL KALKINMA (IPARD2) PROGRAMI NIN UYGULANMASI (2014-2020)

KIRSAL KALKINMA (IPARD2) PROGRAMI NIN UYGULANMASI (2014-2020) KIRSAL KALKINMA (IPARD2) PROGRAMI NIN UYGULANMASI (2014-2020) 5.11.2015 1 IPARD2 Programında Desteklenecek Tedbirler Konya İl Koordinatörlüğü IPARD2 Programında Desteklenecek Tedbirler/Alt- Tedbirler/Sektörler

Detaylı

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN OCAK 2016 YIL 1 SAYI 10 03.02.2016 1 UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN SAYI:10 5 MAYIS 2015 Trakya Kalkınma Ajansı ndan Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası

Detaylı

2014 YILI KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI

2014 YILI KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI 2014 YILI KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI A. Yatırım konuları Program, tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi programı ile ilgili aşağıdaki ekonomik yatırım konularını kapsar: (a)

Detaylı

2015 Ağustos Ayı Bülteni

2015 Ağustos Ayı Bülteni 2015 Ağustos Ayı Bülteni Katılım Yapılan Toplantılar, Ziyaretler ve Etkinlikler: 05.08.2015 tarihinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Zafer Toplantı Salonunda saat 15:00 te Toprak Koruma Kurulu

Detaylı

Türkiye de Son Dönem Bölgesel Gelişme Politikalarının Değerlendirilmesi ve Gelecek Gündemi. Bölgesel Gelişme ve Yapısal uyum Genel Müdürlüğü

Türkiye de Son Dönem Bölgesel Gelişme Politikalarının Değerlendirilmesi ve Gelecek Gündemi. Bölgesel Gelişme ve Yapısal uyum Genel Müdürlüğü Türkiye de Son Dönem Bölgesel Gelişme Politikalarının Değerlendirilmesi ve Gelecek Gündemi Bölgesel Gelişme ve Yapısal uyum Genel Müdürlüğü İçerik Bölgesel Gelişme Politikasının Unsurları Stratejik Kurumsal

Detaylı

İZMİR R KALKINMA AJANSI

İZMİR R KALKINMA AJANSI İZMİR R KALKINMA AJANSI MALİ DESTEK PROGRAMLARI 2008 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRILARI İZMİR R KALKINMA AJANSI 2008 MALİ DESTEK PROGRAMLARI Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği (Resmi

Detaylı

IPARD KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİNDE YENİ DÖNEM

IPARD KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİNDE YENİ DÖNEM IPARD KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİNDE YENİ DÖNEM Gıda Yük. Müh. Gözde SEVİLMİŞ Avrupa Birliği 2007 2013 yıllarına ait bütçe dönemiyle birlikte aday ülkelere sağladığı mali yardım mekanizmasında değişikliğe

Detaylı

Gayri Safi Katma Değer

Gayri Safi Katma Değer Artıyor Ekonomik birimlerin belli bir dönemde bir bölgedeki ekonomik faaliyetleri sonucunda ürettikleri mal ve hizmetlerin (çıktı) değerinden, bu üretimde bulunabilmek için kullandıkları mal ve hizmetler

Detaylı

GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU

GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU içerik Bölgesel Kalkınma Ajanslarına Genel Bakış Düzey 2 Bölgeleri ve Kalkınma Ajansları Güney Ege Kalkınma Ajansı Yatırım Destekleme Süreci Ajansın Gelecek

Detaylı

2015 Ekim Ayı Bülteni

2015 Ekim Ayı Bülteni 2015 Ekim Ayı Bülteni Katılım Yapılan Toplantılar, Ziyaretler ve Etkinlikler: 01.10.2015 tarihinde Borsamız, TE - TA Teknik Tarım aracılığıyla Üyelerimize ve Bölgedeki Sektör ilgililerine hitaben " Hayvancılıkta

Detaylı

5. KARİYER GÜNLERİ GERÇEKLEŞTİ

5. KARİYER GÜNLERİ GERÇEKLEŞTİ 5. KARİYER GÜNLERİ GERÇEKLEŞTİ 14.05.2014 Ordu Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile Çalışma ve İş Kurumu Ordu İl Müdürlüğü işbirliğinde alternatif iş fırsatları yaratmak, öğrenciler ile

Detaylı

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR)

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) ANTALYA DA TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI SÜS BİTKİLERİ VE TIBBİ AROMATİK BİTKİLER ALT SEKTÖRÜ ÇALIŞMA GRUBU

Detaylı

Tüyap Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi

Tüyap Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi FUAR ÖZET RAPORU Tüyap Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 4 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 4 2. GENEL FUAR BİLGİLERİ 4 3.

Detaylı

OCAK 14-ŞUBAT 14-MART 14 AYI İÇERİĞİDİR. ÜNYE TİCARET BORSASI e-dergi Sayfa 1

OCAK 14-ŞUBAT 14-MART 14 AYI İÇERİĞİDİR. ÜNYE TİCARET BORSASI e-dergi Sayfa 1 OCAK 14-ŞUBAT 14-MART 14 AYI İÇERİĞİDİR e-dergi Sayfa 1 1. SEÇİMLERİNİ TAMAMLADI 2. NDAN Rifat HİSARCIKLIOĞLU NA ZİYARET 3. AKREDİTE BORSA OLDU 4. YÖNETİMİNDEN ANKARA ZİYARETLERİ 5. YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ

Detaylı

Kamu-STK İşbirliği için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Kapasitesinin Güçlendirilmesi Teknik Yardım Projesi

Kamu-STK İşbirliği için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Kapasitesinin Güçlendirilmesi Teknik Yardım Projesi Kamu-STK İşbirliği için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Kapasitesinin Güçlendirilmesi Teknik Yardım Projesi Faaliyet B.1.2.1 STK lara Yönelik Kapasite Geliştirme Eğitimi Katılımcılar için

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri Uzm.Nimet KALELİ Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü 20 OCAK 2013 Tarımsal üretimi

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Türkiye nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve

Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Türkiye nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların, ülkemizde kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için kullanılmasıyla görevli bir kurumdur. Tarım sektörümüzün

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ Metin TATLI Şubat 2015 SUNUM PLANI I. SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN İŞLENMESİ VE PAZARLANMASI II. ET VE ET ÜRÜNLERİNİN

Detaylı

T.C AHİLER KALKINMA AJANSI 2015 MALİ DESTEK PROGRAMLARI BAŞLANGIÇ TOPLANTISI VE PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ RAPORU

T.C AHİLER KALKINMA AJANSI 2015 MALİ DESTEK PROGRAMLARI BAŞLANGIÇ TOPLANTISI VE PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ RAPORU T.C AHİLER KALKINMA AJANSI 2015 MALİ DESTEK PROGRAMLARI BAŞLANGIÇ TOPLANTISI VE PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ RAPORU İZLEME VE DEĞERLENDİRME BİRİMİ 31.07.2015 GİRİŞ Ahiler Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Enerji

Detaylı

1- Ulusal Kırmızı Et Konseyi Seferihisar da Toplanacak!- 03.09.2014

1- Ulusal Kırmızı Et Konseyi Seferihisar da Toplanacak!- 03.09.2014 1- Ulusal Kırmızı Et Konseyi Seferihisar da Toplanacak!- 03.09.2014 Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu ve Değerlendirme Toplantısı, Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği alanında Türkiye'nin en

Detaylı

HABER BÜLTENİ OCAK ŞUBAT 2014. Detaylı Bilgi İçin: Mustafa YİĞİTOĞLU 0352 224 81 12 13 (131) 0534 813 93 50

HABER BÜLTENİ OCAK ŞUBAT 2014. Detaylı Bilgi İçin: Mustafa YİĞİTOĞLU 0352 224 81 12 13 (131) 0534 813 93 50 HABER BÜLTENİ OCAK ŞUBAT 2014 Detaylı Bilgi İçin: Mustafa YİĞİTOĞLU 0352 224 81 12 13 (131) 0534 813 93 50 Erciyes Üniversitesi Genkök Genom ve Kök Hücre Merkezi Akredite Belgesi Aldı Erciyes Teknoloji

Detaylı

KALKINMA KURULU DİYARBAKIR KASIM 2015 TARIM VE KIRSAL KALKINMA KOMİSYONU TRC2 2014-2023 BÖLGE PLANI KOORDİNASYON VE İZLEME KOMİSYONLARI

KALKINMA KURULU DİYARBAKIR KASIM 2015 TARIM VE KIRSAL KALKINMA KOMİSYONU TRC2 2014-2023 BÖLGE PLANI KOORDİNASYON VE İZLEME KOMİSYONLARI KASIM 2015 T. C. KALKINMA KURULU TRC2 2014-2023 BÖLGE PLANI KOORDİNASYON VE İZLEME KOMİSYONLARI DİYARBAKIR TARIM VE KIRSAL KALKINMA KOMİSYONU İLERLEME RAPORU 2015/1 stajyer [Şirket adını yazın] 1 TRC2

Detaylı

MTO E- BÜLTEN. Tarih: Sayı:

MTO E- BÜLTEN. Tarih: Sayı: Ertuğrul Cad. No:15 35660 Menemen/İZMİR Tel : 0(232) 832 1021 Fax : 0(232) 832 1634 AMERİKAN KÜLTÜR YABANCI DİL KURSLARI MENEMEN TEMSİLCİLİĞİNDEN ZİYARET Amerikan Kültür Yabancı Dil Kursları Menemen Temsilciliği

Detaylı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi FAALİYETLERİMİZ

İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi FAALİYETLERİMİZ FAALİYET BÜLTENİ Mart 2017 İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi FAALİYETLERİMİZ Seydikemer Bölgesinde Balıkçılık Faaliyetinde Bulunan Firmalar Ziyaret Edildi Fethiye ve Seydikemer Meslek Kuruluşları

Detaylı

BASIN YAYIN BİRLİĞİ OCAK-ŞUBAT 2015 ETKİNLİK BÜLTENİ

BASIN YAYIN BİRLİĞİ OCAK-ŞUBAT 2015 ETKİNLİK BÜLTENİ BASIN YAYIN BİRLİĞİ OCAK-ŞUBAT 2015 ETKİNLİK BÜLTENİ 1. 2014 Türkiye Kitap Pazarı İstatistikleri Açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ISBN Ajansı, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü ve Yayımcı Meslek

Detaylı

10.06.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

10.06.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü 10.06.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü İKÇÜ ile Putra Üniversitesi arasında 'Mevlana Değişim Programı' İzmir Kâtip Çelebi

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ. Tarık BÖREKÇİ Temmuz 2011

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ. Tarık BÖREKÇİ Temmuz 2011 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ Tarık BÖREKÇİ Temmuz 2011 SUNUM PLANI I. EKONOMİK YATIRIMLAR DESTEKLEME PROGRAMI II. TOPLU BASINÇLI SULAMA SİSTEMLERİ YATIRIMLARI III. MAKİNE

Detaylı

2015 Yılı Şubat Ayı Bülteni

2015 Yılı Şubat Ayı Bülteni 2015 Yılı Şubat Ayı Bülteni Katılım Yapılan Toplantılar, Ziyaretler ve Etkinlikler: 1 Şubat 2015 tarihinde Başbakanımız Sayın Ahmet DAVUTOĞLU nun Afyonkarahisar Ziyaretine geldiği sırada Yön. Kur. Bşk.

Detaylı

MİDES FUAR ALANI ZİYARETİ

MİDES FUAR ALANI ZİYARETİ ÇERKEZKÖY TİCARET VE SANAYİ ODASI MİDEST FUAR ve İŞ GEZİSİ ORGANİZASYONU 04-07 KASIM 2014 MİDEST 2014 FUARI Değişik iş kolları yan sanayilerine yönelik olarak 21.000 m2 alanda kurulu, iki bine yakın firmanın

Detaylı

YOZGAT İLİ MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİMLİLİK, SÜT HİJYENİ VE KALİTESİNİ ARTIRMA PROJESİ Gönderen basin - Nisan :31:07

YOZGAT İLİ MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİMLİLİK, SÜT HİJYENİ VE KALİTESİNİ ARTIRMA PROJESİ Gönderen basin - Nisan :31:07 YOZGAT İLİ MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİMLİLİK, SÜT HİJYENİ VE KALİTESİNİ ARTIRMA PROJESİ Gönderen basin - Nisan 09 2018 15:31:07 Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Tarımsal Eğitim ve

Detaylı

Hastane Müdürü 8 Döner Sermaye Saymanı 8 Sağlık Müdürü 1 Baştabip 20 BALIKESİR

Hastane Müdürü 8 Döner Sermaye Saymanı 8 Sağlık Müdürü 1 Baştabip 20 BALIKESİR BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİREN HASTANE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE SAĞLIK HİZMETLERİNDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI BÖLGESEL EĞİTİM TOPLANTILARI Yataklı tedavi kurumlarımızda verilmekte olan

Detaylı

2 3 4 5 6 2006 2007 2008 2009 2010 Antalya, Isparta, Burdur 3.996.228 4.537.170 4.742.685 5.210.194 7.465.360 Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak 4.711.300 4.924.994 6.127.161 6.408.674 7.107.187 Adana, Mersin

Detaylı

T.C. SERHAT KALKINMA AJANSI. TRA2 DÜZEY 2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) BÖLGESİ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ GÖREVLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN İLAN

T.C. SERHAT KALKINMA AJANSI. TRA2 DÜZEY 2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) BÖLGESİ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ GÖREVLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN İLAN T.C. SERHAT KALKINMA AJANSI TRA2 DÜZEY 2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) BÖLGESİ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ GÖREVLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN İLAN Serhat Kalkınma Ajansı tarafından TRA2 Düzey 2 (Ağrı, Kars, Iğdır,

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK İklim değişikliği Biyoçeşitliliğin Korunması Biyoyakıt Odun Dışı Orman

Detaylı

DÜVE ALIM DESTEKLEMESİ

DÜVE ALIM DESTEKLEMESİ DÜVE ALIM DESTEKLEMESİ DESTEKLEMENİN KAPSAMI Türkvet'e Kayıtlı Sığır İşletmesi Olan şahıs ve tüzel kişi yetiştiricilere asgari 20 baş, azami 200 baş kombine veya etçi ırk düve alım bedelinin %30 unun hibe

Detaylı

EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI / YÖNETİM KURULU FALİYET RAPORU SUNUMU. YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014

EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI / YÖNETİM KURULU FALİYET RAPORU SUNUMU. YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014 YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014 Ekim ayı içerisinde Odamız tarafından; üyelerimizce talep edilen 37 adet Kapasite Raporu, 15 adet Ekspertiz raporu ve 6 adet de Fiili Tüketim Belgesi düzenlenmiştir.

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN DÜZCE

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN DÜZCE T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN DÜZCE Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER NO.: 248

ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER NO.: 248 ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER NO.: 248 T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü nden alınan yazıda; Türkiye de kiraz-vişne

Detaylı

KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER

KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER 1- Kalkınma Ajansı Destekleri A. Mali Destekler 50.000 500.000 TL arasında değişen bölgesel önceliklere göre farklı konu başlıklarında

Detaylı

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR)

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) ANTALYA DA TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI GIDA ALT SEKTÖRÜ ÇALIŞMA GRUBU RAPORU 6 Eylül 2010, Antalya 1 ANTALYA

Detaylı

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 02 Aralık 2014

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 02 Aralık 2014 Proje Sonuçları Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 02 Aralık 2014 Temel Faaliyetler Temel Faaliyetler Proje Açılış Konferansı Proje Açılış Konferansı

Detaylı

TURKLAB Bülten Nisan-Mayıs-Haziran

TURKLAB Bülten Nisan-Mayıs-Haziran TURKLAB Bülten 2018 Nisan-Mayıs-Haziran TURKLAB Akademi ISO/IEC 17025:2017 Revizyon Geçiş Eğitimi TURKLAB Akademi tarafından 17-18 Nisan 2018 tarihlerinde düzenlenen, ISO/IEC 17025:2017 Deney ve Kalibrasyon

Detaylı

Sayı: 68 Kasım Mecidiyeköy Mah. Mecidiye Cad. No:14 Adıgüzel Çarşısı K:1 D:1 Şişli/İSTANBUL

Sayı: 68 Kasım Mecidiyeköy Mah. Mecidiye Cad. No:14 Adıgüzel Çarşısı K:1 D:1 Şişli/İSTANBUL Anayasanın 135. maddesinde tanımlanan 66 ve 85 sayılı KHK ve 7303 sayılı yasa ile değişik 6235 sayılı yasaya göre kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Sayı: 68 Kasım 2017 Sosyal Medyada

Detaylı

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI T.C. BARTIN VALİLİĞİ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ 2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI YUSUF ALAGÖZ İL TARIM MÜDÜRÜ BARTIN DA DEMOGRAFİK YAPI 2009 YILI ADRESE DAYALI NÜFUS TESPİT ÇALIŞMASI SONUCUNDA İLİN TOPLAM NÜFUSU 188.449

Detaylı