II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI"

Transkript

1 Bölüm II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI Bu kesimde R 3 e ri kavram tanmlanacak ve geometrik özellikleri tart³lacaktr.. D FERENS YELLENEB L R E R VE PARAMETR K TEMS L I notasyonu ile R nin a < t < b, a < t, t < b ³eklindeki aralklar kastedilecektir. Tanm.. α : I R 3 diferensiyellenebilir fonksiyonuna R 3 te bir e ri denir. α, C k snfndan ise α ya C k snfndan e ri veya ksaca C k e ri denir. α nn tanml oldu u I aral [a, b] ³eklinde bir kapal aralk ise, α nn diferensiyellenebilirli inden kastedilen ³udur: c > 0 reel says ve α : (a c, b+c) R 3 diferensiyellenebilir fonksiyonu, α(x) = α(x), x [a, b] olacak ³ekilde var ise α ya diferensiyellenebilir e ri denir.

2 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI z a(t)=a(t) a(b) a a(a) y x a-c a I b b+c ekil.: α(a) ve α(b) ye e rinin ba³langç ve biti³ noktalar denir. I = [a, b] ise uç noktalar e riye aittir. t I için, α(t) = (α (t), α (t), α 3 (t)) olup, α i ler α e risinin koordinat temsili olan fonksiyonlardr. (α (t), α (t), α 3 (t)) ifadesine e rinin "parametrik temsili" denir. t I R parametresi zaman parametresi gibi dü³ünülürse α(t) e risi hareketli bir noktann R 3 deki yörüngesi olarak ele alnabilir. Örnek.. α e risi, koordinat fonksiyonlar t I ya göre lineer olan e riyi yazalm. Bu e ri; α(t) = u + t v = (u + t v, u + t v, u 3 + t v 3 ) ile verilir. α(t), u dan geçen ve do rultman vektörü v olan do ru olur. Örnek..3 α(t) = (r cos t, r sin t, 0), xy düzleminde r > 0 yarçapl çember e risi Örnek..4 α(t) = (r cos t, r sin t, bt), r yarçapl dik silindir üzerine kurulu, b adml helis e risi Örnek..5 α(t) = (t, t, 0) (0 < t < ) parabol e risi parças Örnek..6 α(t) = (t, t, t 3 ) ( < t < ) kübik e ri

3 . D FERENS YELLENEB L R E R VE PARAMETR K TEMS L 3.. E riler Hakknda Baz Sorular ve Cevaplar E ri tanm ve örnekleri bir önceki kesimde verilmi³ti. imdi baz uyarlar yapaca z. α : I R 3, α(t) = (α (t), α (t), α 3 (t)) olarak ifade etmeye e rinin parametrik ifadesi denir. α i (t) koordinat fonksiyonlar arasnda t yi yok etmek mümkün ise e riyi bir denklemle ifade etmek olasdr. R de bu tek denklemle, R 3 te ise iki denklemle olabilir. ) R deki bir e ri bir tek denklemle ifade edilebilir: α : I R, t α(t) = (α (t), α (t)) } x = α (t) y = α (t) sisteminin çözümü tek parametreye ba ldr. t yok edilirse bir F (x, y) = 0 denklemi e riyi ifade edecek ³ekilde elde edilir. Böylece F (x, y) = 0, bu e riyi tek türlü belirler. Örnek..7 α(t) = (cos t, sin t) e rinin deklemi olarak x = cos t y = sin t α (t) = cos t α (t) = sin t } t yok edilirse x + y = cos t + sin t = elde edilir. x + y = 0 F (x, y) = 0 ) R 3 de tek denklem bir yüzey belirtir. Bir e ri böyle iki denklemle verilir. Mesela, x = x ve x x 3 = x yüzeylerinin arakesit e risi (t, t, t 3 ) = α(t) dir.

4 4 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI R 3 te bir F (x, y, z) = 0 e³itli i bir yüzey belirtir. R 3 te bir e risi parametrik ifadesiyle verilsin. α : I R 3, t α(t) = (α (t), α (t), α 3 (t)) x = α (t) y = α (t) z = α 3 (t) yazlsn. Buradan bir F (x, y, z) = 0 denklemi elde edilse bile bu bir yüzey denklemidir ve bu yüzey, α(i) y içinde barndran bir yüzeydir. Bu nedenle, R 3 de bir e ri tek denklemle verilmez. Ancak R 3 te iki yüzeyin arakesiti olarak bir e ri tanmlanabilir. Buna en güzel örnek koniklerdir. Mesela bir elips bir dik dairesel silindir ve bir düzlemin arakesitidir. Örnek..8 küre yüzeyi ve x + y + z = x + y =, z = k dik dairesel silindir yüzeyinin arakesit e risini bulunuz. Çözüm için bu iki yüzeyin arakesitini bulalm: x + y + z = x + y z = 0 z = 0. Yani arakesit e risi z = 0 düzlemindeki çember e risidir. 3) Verilen bir e ri birden fazla ³ekilde parametrelendirilebilir. Uyar 3 bir di er soruyu gündeme getirir. Bir e riyi verilen parametrik temsil ile ifade etmek tek türlü müdür? Yani, (t, t, 0), α : I R 3 ve ( t, 4 t, 0), α : I R 3 verilen iki e ri olsun, bu e riler farkl mdr? Ortak özellikleri nelerdir? Bu sorulara cevap arayalm.

5 . D FERENS YELLENEB L R E R VE PARAMETR K TEMS L 5 Tanm..9 I, I R açk aralklar, α : I R 3 bir e ri h : I I bir diferensiyellenebilir fonksiyon olsun. α h : α : I R 3 diferensiyellenebilir fonksiyonu bir e ridir ve α nn yeniden parametrizasyonu olarak adlandrlr. z a(i) a y x a = aoh * I I * h ekil.: E rilerin farkl parametrelerle temsili Genel olarak t t oldu undan, α (t ) ile α(t) ye ula³mak farkl, ama bir bütün olarak dü³ünüldü ünde α(i) ile α (I ) ayndrlar. α üzerindeki bir noktay bulmak için α nn (α (t), α (t), α 3 (t)) koordinatlarnda t = h(t ) yazmak yeterlidir. Tanm..0 α : I R 3 e risi verildi inde, t I için α (t) 0 ise α ya regüler e ri denir. Örnek.. I = [0, π], I = [0, π], α : [0, π] R, α(t) = (cos t, sin t) h : I I, h(s) = s, α (s) = (α h)(s) = α(h(s)) = α(s) = (cos s, sin }{{} s ) = (cos t, sin t) = α(t) t

6 6 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI Tanm.. Yukardaki kabul ve notasyonlarla, e er h regüler yani dh dt 0, t I ise h : I I dif. bilir fonksiyonuna kabul edilebilir(allowable) parametre fonksiyonu denir. R 3 te tanml olan tüm C k e riler cümlesi C k (R 3 ) olsun. Tanm..3 α, α C k (R 3 ) için, h, C r parametrik fonksiyonu α = α h olacak ³ekilde var ise α ve α a ba lantldrlar denir. Verilen ba nt bir denklik ba ntsdr. öyle ki; Yansma özelli i: α I = α ve I regüler oldu undan α α Simetri özelli i: α α α h = α α = α h α α Geçi³me özelli i: α α ve α α α h = α ve α h = α α h h = α α α C k (R 3 )/ bölüm uzaynda her bir denklik snf bir C k e ridir. Her denklik snf bir elemanyla temsil edilebildi inden temsilci bir elemanla i³lem yapmak yeterlidir. Tanm..4 Bir α : I R 3 e risi verildi inde bir p > 0 says α(t + p) = α(t), t I olacak ³ekilde var ise e riye periyodiktir denir. Böyle saylarn en küçü üne e rinin periyodu denir. Kapal olmayan bir e riye bazen yay ad verilir. Böyle bir e rinin her parametrizasyonu : dir. Mesela, α(t) = (r cosh t, r sinh t, 0), x > 0 hiperbol e risi (tek kanat) bir yaydr. Bir C e risi kendini bir P noktasnda kesiyor ise P ye C nin katl noktas denir.

7 . Al³trmalar 7 P ekil.3: Katl noktal e ri Tanm..5 Katl noktas olmayan bir C e risine basit e ri denir. Çember, elips, hiperbol basit e ri örnekleridirler. Basit e ri, kendini kesmemek kaydyla, kapal e ri olabilir. Basit bir e rinin kapal olmas için gerek ve yeter ³art e rinin bir çembere homeomork olmasdr. Bütün noktalar ayn bir düzlemde olan e riye düzlem e ri denir. Küre, koni gibi yüzeylerle bir düzlemin arakesit e rileri düzlem e ri örne idirler. Düzlem e ri olmayan e rilere bükümlü (twisted) e ri denir.. Al³trmalar Al³trma.. A³a daki e rilerin parametrik temsillerini bulunuz. a) i) (, 3, 4), (4, 5, 6) noktalarndan geçen do ru ii) (, 5, 8), (9, 6, 3) noktalarndan geçen do ru iii) (3, ), (5, 4), (6, ) noktalarndan geçen çemberin kapal denklemini ve parametrik ifadesini hesaplaynz. } 6x b) i) 4x + x 3 = 0 x + x x 3 = Düzlemlerinin arakesit e risi } ii) Düzlemlerinin arakesit e risi 6x + 3x x 3 = 0 3x 4x + 4x 3 = 5 Al³trma.. α : I R 3 fonksiyonu α(t) = (3t, e t, t ) olarak verilsin. α nn C oldu unu gösteriniz. C ile her mertebeden diferensiyellenebilirlik kastedilir.

8 8 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI.3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U Diferensiyellenebilir e ri tanmndan biliyoruz ki, e ri iyi tanml do rultu ve noktaya ba l hza sahiptir. Ancak do rultunun birden fazla oldu u ve hzn olmad özel noktalar olabilir. Mesela, α : I R 3, α(t) = (t, t 3, 0) e risinin t 0 = 0 noktasnda yön birden fazladr ve hz sfrdr. E rinin hznn sfrdan farkl oldu u noktalarda, e ri mutlak de erce ölçülebilir bir hza sahiptir. Bir e rinin do rultu ve hz kavramlar, "hz vektörü" veya "tanjant vektör" kavram ile takdim edilir. Öncelikle bir e rinin yay-uzunlu u kavramndan bahsedelim. bir dif.bilir e ri olsun. α : I R 3, dα(t) dt α(t) = (α (t), α (t), α 3 (t)) = α (t) = ( dα (t) dt olarak tanml olan α (t) fonksiyonu da α : I R 3, dα (t) dt, dα 3(t) ) dt ³eklinde bir vektör de erli fonksiyondur. t I için α (t) bir vektördür ve büyüklü ü α (t) = α (t), α (t) ile bellidir. t = t 0 için α(t 0 ) daki hz α (t 0 ) dr. α : I R, t α (t) fonksiyonuna α e risinin "hz fonksiyonu" denir. Analiz derslerinden bilindi i gibi, a, b I (a < b) için b a α (t) dt = b a α (t) + α (t) + α 3 (t) dt integral de eri, α e risinin α(a), α(b) noktalar arasndaki parçasnn uzunlu unun de erini verir. b sabit de eri t de i³keni ile de i³tirilirse S(t) = t a α (t) dt yay uzunlu u fonksiyonu olarak takdim edilir.

9 .3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U 9 Lemma.3. Bir α e risinin belli bir yaynn uzunlu u parametre seçiminden ba mszdr. spat. α : I R 3, t α(t) bir dif.bilir e ri bir di er parametrizasyonu α : I R 3 olsun. z a y x a * t I I * t * h ekil.4: h parametre de i³imi fonksiyonu olsun. t = h(s) dr. h(s ) = t, h(s ) = t, I = (t, t ), I = (s, s ) ile gösterelim. ve t = h(s) için; dα ds = dα(h(s)) ds = dα(h(s)) dh(s) dh(s) ds = dα(t) dh(s) dt ds dt = dh(s) ds. (**) ds (* ) denkleminin difarensiyeli alnp (**) denklemi yerine yazlrsa dα ds ds = dα(t) dt dh(s) ds ds = dα(t) dt dt elde edilir. Bu de erleri yay uzunlu u fonksiyonunda yerine yazarsak t dα ds ds = dα dt dt s s elde edilir. Bu iddia edilendi. Bir e rinin hz vektörünün bir birim uzunlukta olmas ilginçtir. öyle ki; t α : (a, b) R 3, t α(t) (*)

10 0 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI regüler e risi için olsun. O zaman; b a dα dt = dα dt dt = b a dt = b a elde edilir. Yani, α(i) e risinin uzunlu u e rinin tanmland aral n uzunlu una e³ittir. Bu da ³öyle yorumlanabilir. E ri; (a, b) açk aral nn, diferensiyel özellikleri sakl kalmak kaydyla, ziksel biçim de i³tirmi³ ³eklidir. Bir e rinin hzn birim yapan parametreye e rinin yay uzunlu u parametresi denir. Bu parametre genel olarak s haryle gösterilir. lginç ve kolayla³trc bir özellikte, regüler her e ri için böyle bir parametrenin varl dr. Bunu bir lemma ile verilecektir. Lemma.3. Regüler her e ri yay uzunlu u parametresi ile parametrelendirilebilir. spat. Bir α : I R 3 regüler e risi verildi inde bir h : J I parametre de i³iminin, (α h) (s) = olacak ³ekilde var oldu unu göstermemiz gerekir. t 0 I belli bir eleman olmak üzere, s yi s(t) = t t 0 d(α) d(u) du ³eklinde tanmlayalm. (α h)(s) = α (s) yi ele alalm. Ayrca, dα ds = dα dh(s) dh(s) ds dt ds = dh(s) = ds s(t) = t t 0 dh (t) dt = dα dt d(α) d(u) du dt ds. =. ds dt e³itli inden türev alnrsa ds dt = α (t) elde edilir. Böylece dα ds = dα dt α (t)

11 .3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U ve dα ds = dα dt dt ds = dα dt dα = bulunur. ddia do rudur. Devam eden bölümde kullanaca mz bir kavram hakknda ksa bir hatrlatma yapalm. Konunun bütünlü ü bozulmasn diye analz dersine ait hatrlatmay önceye aldk. Hatrlatma: (Analiz derslerinden, türev dönü³ümüyle ilgili ksa bir hatrlatma) F : U R n R m, dt ( n, m 3 olsun.) ksmi türevlere sahip bir dönü³üm olsun. F nin türev dönü³ümü T U ve T R m arasnda tanml, lineer bir dönü³ümdür ve kar³ gelen jakobiyen matris, JF = F = f x.... f m x f x n. f m x n ³eklinde yazlr.. F, : ise F bir izomorzmdir (Tanm, de er cümleleri üstündeki kstlamayla). Mesela; F : R R 3 (x, x ) (x x, x + x, x + x ), p = (, ), v = (3, ) için, x x x x F =, F p = = x x x x F (p) = (, 3, 5), F p (v) = 4 F (v p ) = ((, 3, 5), (4,, )) [ 3 ] = p 4, 4

12 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI.3. Te et Vektör-Te et Vektör Alan Bu kesimden itibaren bir e rinin Frenet çat alannn in³asyla ilgilece iz. Bir e ri α : I R 3 diferensiyellenebilir fonksiyon ile tanmlanr. Diferensiyellenebilir e ri, iyi tanml do rultu ve noktaya ba l hza sahiptir. yi tanmllktan kast, parametre de i³imiyle do rultunun ve hzn sfr olup olmamasnn de i³memesidir. hzn sfr olmad noktalarda, hzn kesin bir ölçüsünden bahsedemeyiz. Bu farkllk parametrizasyondan kaynaklanr. Bir e rinin do rultusu ve hz kavram hz vektörü veya tanjant vektörü çerçevesinde dü³ünülür. α : I R 3, s α(s) = (α (s), α (s), α 3 (s)) diferensiyellenebilir bir e ri olsun. α (s) s = α : T I T R 3, dα ds dα ds dα 3 ds α = dα ds dα ds dα 3 ds [] = (α (s), α (s), α 3(s)) a(s) a(s) a a(s) a(i) I s ekil.5: Tanm.3.3 t(s) = dα ds α(s) vektörüne e rinin α(s) noktasndaki te et vektör denir. t : I T R 3, s t(s) fonksiyonuna da e rinin te et vektör alan denir.

13 R oo.3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U 3.3. Oskülatör Düzlem, Oskülatör Çember, E rilik Vektörü, Asli Normal Vektörü Bir e rinin do rultu ve hz e rinin tanjant vektörü (te et vektörü) veya te et vektör alanyla belirtilir. Bir e rinin bir do tultudan özellikle te et do rultusundan sapmasn (ki buna e rinin e rilmesi denilecektir.) ölçen bir vektör var mdr? Bu vektörün e riyle ba lants nedir? Bu kesimde bu sorulara cevap aranacaktr. A³a daki ³ekiller sezgisel olarak bir e rinin e rilmesi hakknda kir vermek içindir. Az eðilmiþ (a Çok fazla eðilmiþ Çok eðilmiþ (a) Her yerde ayný derecede eðilmiþ (b) Eðilmemiþ ekil.6: b ve c arasnda bir yaknlk kurulabilir. Bir do ru bir noktas çkarlm³ bir çemberin dejenere hali (yani yarçap ) olarak dü³ünülebilir. r R (d) ekil.7: Dikkat edilirse; yarçap büyüdükçe e ilme azalmakta ve R için çember bir do ru olarak dü³ünülebilmektedir.

14 4 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI O halde yarçapn çarpmaya göre tersi, bükülmenin kabul edilebilir bir ölçüsü olarak alnabilir. R iken, r > R > lim R R = 0 olur. Bu ili³kiyi herhangi e rilere ta³yabilmek için, e rinin noktalar ilgili noktada bir do ru ve çembere ihtiyaç olacaktr. E rinin do rultusu, o noktadaki te et do rultu mevcuttur. Geriye i³e yarar bir çember tanmlama kalr. α : I R 3 e risi verilsin. α üzerinde kom³u üç nokta α(t 0 ), α(t ), α(t ), t t t 0 olsun. Bu üç nokta R 3 te bir düzlem tanmlar. P Q R ekil.8: t t t 0, α(t ) α(t ) α(t 0 ) R Q ve Q P iken, e riye ait iki tanjant vektör söz konusudur. Bunlar, (α(t 0 ), α(t 0 )α(t )) ve (α(t ), α(t )α(t )) tanjant vektörlerdir. Limit konumunda bu iki vektör P = α(t 0 ) noktasndaki tanjant vektörlerdir. Tanm.3.4 α : I R 3 bir e ri, P, Q ve R e ri üzerinde, Q P, R Q olan üç nokta olsun. P de belli olan P Q, QR vektörlerinin gerdi i düzleme e rinin P = α(t 0 ) noktasndaki oskülatör (osculating) düzlemi denir.

15 .3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U Oskülatör Düzlem Denklemi Üç noktas belli olan düzlem denklemi bilinen bir kavramdr. Ancak burada oskülatör düzlemin denklemi e ri ve türevleri cinsinden hesaplanacaktr. Hatrlatmak gerekirse "Rolle teoremi: f, [a, b] aral nda sürekli, (a, b) aral nda diferensiyellenebilir bir fonksiyon olsun. f(a) = f(b) ise enaz bir c (a, b) reel says f (c) = 0 olacak ³ekilde vardr" idi. Oskülatör düzlemin denklemini ararken kullanaca mz yardmc bir f fonksiyonunu ³öyle tanmlayalm. Normali N olan key bir düzlem D, A bu düzemin bir noktas ve A nn yer vektörü a olsun. a, N = a ile gösterelim. Bir f(t) fonksiyonunu α(t) boyunca, f(t) = α(t), N a olarak tanmlayalm. a, A nn seçimine ba l oldu undan, t için, f(t) = α(t), N a = a a = 0, α(t) D yani f(t) bir sabit fonksiyondur. Rolle teoremini uygulayalm. t = t 0, t, t için; f(t 0 ) = 0, f(t ) = 0 ve f(t ) = 0 oldu undan, γ ve γ reel saylar f (γ ) = 0, t 0 < γ < t f (γ ) = 0, t < γ < t olacak sekilde vardr. Tekrar Rolle teoremi uygulanrsa bir γ 3 reel says f (γ 3 ) = 0, γ < γ 3 < γ olacak ³ekilde bulunabilir. imdi seçilen bu düzlemin e riye ait oskülatör düzlem olmas durumuna dönelim. α(t ) α(t ) α(t 0 ) iken t, t, γ, γ ve γ 3 t 0 dr. Bu durumda, f(t) = α(t), N a = 0 ve a = X, N (X bir temsilci nokta oldu undan) f (t) = f (t) = α (t), N = 0 α (t), N = 0

16 6 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI X α(t), N = 0 α (t), N = 0 α (t), N = 0 elde edilir. Yani X α(t), α (t) ve α (t), normali N olan düzlemdedirler. O halde, X α(t) = λα (t) + µα (t) lineer ba nts sa lanr. Karma çarpm notasyonlaryla, det(x α(t), α (t), α (t)) = 0 dr. E ri yay parametresi ile verilmi³ ise türev () ile gösterilirse, oskülatör düzlemin denklemi, det(x α(s), α (s), α (s)) = 0 ile verilir. α (s) 0 ise, s ye yakn s 0, s, s için α(s 0 ), α(s ), α(s ) ayn bir do ru üzerinde olamaz. Bir α e risinin kom³u üç α(t 0 ), α(t ), α(t ) noktalarnn ayn do ru üzerinde olmad n varsayalm. (α 0) R=a(t) S a(t) P=a(t0) Q=a(t) ekil.9: Bu üç nokta bir çember üzerindedir ve bu çemberin merkezi P Q ve QR kiri³lerinin orta dikmelerinin kesim noktasdr. α(t ) α(t ) α(t 0 )

17 .3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U 7 limit konumunda bu ard³k üç noktadan geçen iyi tanml bir çember vardr ve bu çemberin merkezi α(t) noktasnda e rinin te etine dik olan do rultu üzerindedir. Bu çembere (S ile gösterilecek) e rinin α(t) noktasndaki e rilik (oskülatör) çemberi denir. Tanm.3.5 α(t) e risinin bir noktasndaki S e rilik çemberinin yarçapnn çarpm inversine e rinin o noktadaki (mutlak) e rili i, çemberin merkezine de e rilik merkezi denir. Tanm.3.6 (α (t) = 0 α (t) = λα (t)) ve α (t) 0 e³itliklerini sa layan bir noktaya e rinin bükülme (inexion-e rilme) noktas denir. Not: Böyle bir noktada oskülatör düzlemi tanml ama oskülatör çemberi tanml de ildir. imdi mutlak e rili in nasl hesaplanaca n bir teoremle verelim. Teorem.3.7 Bir α(s) e risinin mutlak e rili i, α (s) = t olmak üzere, t dür. spat. α e risi, yay uzunlu u parametresiyle verilmi³ olsun. t = dα ds, s I R t, t = t, t = 0 α, α = 0 α (s) α (s). α, α (s), α (s) ve M (merkez) oskülatör düzlemdedir. Dolaysyla, M α(s) = λα (s) + µα (s) M α(s), α (s) = λ α (s), α (s) + µ α (s), α (s) Türev alnrsa, = λ. α (s), α (s) + M α(s), α (s) = 0 M α(s), α (s) = M α(s) ve α (s) ayn do rultuda oldu undan aralarndaki aç sfrdr. (cos θ = ) Normlar itibariyle, M α(s) α (s) = M α(s) = α (s)

18 8 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI elde edilir. O halde e rilik çemberinin yarçap R ile gösterilirse, ve dolaysyla mutlak e rilik, R = M α(s) = α (s) R = α (s) = t (s) olarak bulunur. Bir α : I R 3 e risinin bir α(t) noktasnda oskülatör düzleme sahip olmas için k, k için α (k) (t) türevinin sfrdan farkl olmas gerekir. ³öyle ki; (s yay parametresi olarak alnmak üzere) α (s), α (s) = α (s), α (s) = 0 (α (s) α (s) α (s) 0) spat tamam E er α (s) = 0 α (s) α (s) α (s), α (s) = 0 α (s), α (s) + α (s), α (s) = 0 (α (s) α (s) α (s) 0) spat tamam E er α (s) = 0 α (s), α (s) = 0 α (s), α (s) +... α (k) (s) 0 α (s), α (4) (s) elde edinceye kadar devam edilir.bu durumda ilgili noktada oskülatör düzlem, S p {α, α (k) } s düzlemidir. Ancak bu durumda α (s) yarçapl oskülatör çember anlamszdr. Tanm.3.8 α (s) vektörüne α e risinin α(s) noktasndaki e rilik vektörü α denir. (s) α (s) birim vektörüne α(s) noktasndaki birim asli normal vektör ve α(s) den geçen ve α (s) ye paralel olan do ruya da asli normal do rusu denir. = 0 Birim asli normal vektörü n ve asli e rilik k ile gösterilecektir. α (s) = k(s) n (s)

19 .3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U 9 ve dir. R(s) = k(s) k 0 α (s) = 0 α (s) = sabit, dir. Do rular e rili i sfr olan yegane e rilerdir. k(s) tanjant vektörlerin de i³im orann ve ayrca e rinin te et do rultusundan ne kadar sapt n gösterir. öyle ki; P ve Q noktalarndaki te et vektörler olsun. t (s) = t t (s + s) = t + t s Q=a(s+Ds) P=a(s) t ekil.0: t+dt t Dt t sin ϕ = t ve sin fonksiyonunun seri açlmyla, sin ϕ t = sin ϕ, t = t 0 iken ϕ 0 = ( ϕ ( ϕ )3 + ( ϕ )5...) = ϕ +... t = ϕ, k = d t ds = dϕ ds

20 0 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI d t ds e rite ait n birim asli normalini tek türlü tanmlar. n nin seçimi yönlendirmeye ba ldr. t, n, R de pozitif yönlendirilmi³ olarak alnacaktr. den, d t ds = k n k > 0 ise t, t pozitif yönlendirilmi³, n ekil.: Pozitif yönlendirilmi³ k < 0 ise t, t negatif yönlendirilmi³ demektir. t n t ekil.: Negatif yönlendirilmi³ E rinin yönlendirmesi nasl olursa olsun. t, n ikilisi pozitif yönlü olarak alnacaktr. Ancak bu e rilik çemberinin yerini de i³tirmez. Çünkü e rilik çemberi α yani t ye göre hesaplanr. n (s) e ri boyunca sürekli bir vektör alan olarak ele alnd nda, e ri bir ineksiyon noktasndan geçiyor ise k hem pozitif hem de negatif de erler alabilir.

21 .3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U n n k<0 t k>0 t ekil.3:.3.4 Burulma (Torsiyon), Binormal Vektör Tanm.3.9 α : I R 3 e risine ait te et ve normal vektörler t (s) ve n (s) olmak üzere, s 0 I için, b (s0 ) = t (s 0 ) n (s 0 ) vektörüne α(s 0 ) noktasndaki binormal vektör denir. b : I R 3, s b (s) vektör alanna da α e risinin binormal vektör alan ad verilir. A³ikardr ki b, hem t ye hem de n ye dik oldu undan oskülatör düzleme diktir. Üstelik; Teorem.3.0 d b ds n dir. spat. b b, t = 0, b t +, t b = 0, t = 0 b t. b b, b =, b = 0 b b. ( b t ve b b ) b n. Tanm.3. b n oldu undan, s I için b (s) = τ(s) n (s) e³itli ini sa layan τ(s) reel saysna α(s) noktasnda e rinin burulmas (bükülmesi) denir. τ 0 ise e riye bükümlü e ri ad verilir.

22 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI.3.5 Frenet Çat Alan, Te et, Normal ve Rektifyen Düzlemler Bir α : I R 3 diferensiyellenebilir e risi verildi inde, ard³k ilk üç türevin sfrdan farkl oldu unu varsayalm. Bu durumda, e ri yay parametresiyle verilmi³ ise, α = t α = k n idi. imdi α ü hesaplayalm. Bunun için n yü hesaplamamz gerekir. n, n = n, n = 0 n n n S p { t, b } n = λ t + β b t λ =, n b β =, n Ayrca, t, t n = 0, n t +, t n = 0, n t =, n = k b, b n = 0, n b +, b n = 0, n b =, n = τ dolaysyla, dur. O halde, sonuç olarak da, λ = k, β = τ n = k t + τ b α = k n + k( k t τ b ) α = k t + k n kτ b ) elde edilmi³ olur. elde edilen e³itlikler α = t α = k n α = k t + k n kτ b t(s), n(s), dir. Yani, α(s) e risi boyunca tanml olan { k =,, 3 için α (k) (s) S p { t(s), n(s), b(s)} özelli inde olan bir çatdr. b(s)} hareketli çats,

23 .3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U 3 Tanm.3. { t, n, b }(s) çatsna α(s) R 3 e risinin Frenet çat alan denir. t, n, b vektörlerinin türevleri kendileri cinsinden hesaplanm³t. Bunlar, t n b = k n = k t + τ b = τ n idi. Bu formüllere Frenet formülleri denir. Bu e³itlikler matris çarpm formunda t n b = 0 k 0 k 0 τ 0 τ 0 olarak da yazlabilir t n b Tanm.3.3 Bir α : I R 3 e risinin Frenet çats { t, n, b } olsun. düzlemine e rinin te et düzlemi, düzlemine e rinin normal düzlemi,, S p { t, n } S p { n, b } S p { t, b } düzlemine e rinin binormal düzlemi denir.

24 4 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI b Rektifyen düzlem Sp{b,t} Normal düzlem Sp{n,b} t Teðet düzlem Sp{t,n} n ekil.4: Te et düzlem, normal düzlem, rektifyen düzlem Te et düzlem denklemi: det(x α(s), t, n )veya Normal düzlem denklemi: det(x α(s), n, b )veya Rektifyen düzlem denklemi: X α(s), b = 0 X α(s), t = 0 det(x α(s), b, t )veya X α(s), n = E rilerin Lokal Teorisinin Temel Teoremi Teorem.3.4 k(s) > 0 ve k(s), s I diferensiyellenebilir fonksiyonlar verildi inde bir α : I R 3 regüler parametrelendirilmi³ e ri, e rili i k(s) ve burulmas τ(s) olacak ³ekilde vardr. Ayrca bir ba³ka α e risi ayn ³artlar sa lyor ise, α ve α bir kat hareketle birbirlerine dönü³ür. (Yani, bu durumda, R 3 ün bir, pozitif determinantl, L lineer ortpgonal dönü³ümü ve bir c vektörü α = L 0 α + c e³itli ini sa layacak ³ekilde vardr.) spat. Adi diferansiyel denklemlerin çözümünün varl ve tekli i teoreminin ispatyla ayndr. Bu sebeple ispat burada tekrar verilmeyecektir.

25 .3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U Lokal Kanonik Form ve Oskülatör Düzlemler Üzerine zdü³üm Bu kesimin amac, e rilik ve burulmann, e rinin bir noktas civarnda e rinin ³ekline nasl etki etti ini göstermektir. Bir α : I R 3 e risi verilsin. E rinin birinci mertebeden singüler noktaya sahip olmad n varsayalm. E rinin herbir koordinat fonksiyonu diferensiyellenebilir oldu undan, Taylor serisine açlabilir. α(s) = (α (s), α (s), α 3 (s)) için, olup, dir. α i (s) = α i (0) + sα i(0) + s! α i (0) sn n! α(n) i (0) +... α(s) = α(0) + sα (0) + s! α (0) + s3 3! α (0) + R α (0) = t 0 α (0) = k 0 n0 α (0) = k 0 t0 + α (0) + k 0 n 0 k 0 τ 0 b0 de erleri yerine yazlrsa, α(s) α(0) = s t 0 + s! k 0n 0 + s3 3! ( k 0 t0 + α (0) + k 0 n 0 k 0 τ 0b0 ) + R α(s) α(0) = (s k0 s 3 3! ) s t 0 + (k 0! s3 3! k 0) n 0 k 0τ 0 s 3 b 0 + R 3! s 3+n 0 n kabul edilirse, R 0 olur. Böylece 0 a yeterince yakn s ler için, α(s) = α(0) + (s k0 s 3 3! ) s t 0 + (k 0! s3 3! k 0) n 0 k 0τ 0 s 3 b 0 + R 3! elde edilir. α(0) noktasndaki çat olarak {α(0); t, n, b } alnr ve t = (, 0, 0), n = (0,, 0), b = (0, 0, ) olarak dü³ünülürse α(s) = α(0) + x(s) t + y(s) n + z(s) b, R = (R x, R y, R z ) bulunur. Burada, x(s) = s s3 6 k 0 + R x y(s) = s k 0 s3 6 k 0 + R y z(s) = k 0τ 0 6 s3 + R z

26 6 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI e³itlikleriyle verilen e riye α(s) e risinin lokal kanonik formu denir. R x, R y, R z bundan sonraki i³lemlerde ihmal edilecektir. Ayrca s 3+n 0 n oldu u hatrlanmaldr. α(s) nin kanonik formu α(s) ile gösterilirse, α(s) = α(0) + α(s) yazlabilir. α(0) noktasnda t, n, b görevini üstlenmi³ti. Buna göre, bile³enler cinsinden; ve α (0) = t 0 α (0) = k 0 n0 çats x, y, z koordinat sisteminin α (0) = k 0 t0 + α (0) + k 0 n 0 k 0 τ 0 b0 x =, y = 0, z = 0 x = 0, y = k 0, z = 0 x = k 0, y = k 0, z = k 0 τ 0 Teorem.3.5 E rinin te et, normal ve rektifyen düzlemler üzerine izdü³ümleri i) y = k 0 (xy düzlem x = tn düzlem): te et düzlem ii) z = k 0τ 0 6 (xz düzlem x3 = tb düzlem): rektifyen düzlem iii) z = τ0 9 k0 y 3 (yz düzlem = nb düzlem): normal düzlemdir. spat. i) lim y x = lim y xx = lim y = k x 0 ii) lim z = lim z =... = lim z = k 0τ 0 x 3 3x x 6(x ) 3 6 iii) i ve ii den ve buradan; y x = k 0, z x 3 = k 0τ 0 6 elde edilir. z y 3 = ( k0τ0 ( k z 0x )3 y 3 = τ0 9 6 x3 ) k 0 z = 9 τ 0 k 0 y 3

27 .3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U 7 y x ekil.5: y = k 0 x Oskülatör düzlem y x ekil.6: z = k 0τ 6 x3 Rektifyen düzlem y x ekil.7: z = τ 0 9 k 0 y 3 Normal düzlem

28 8 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI E rinin Frenet yakla³m (kanonik temsili) noktadan noktaya farkllk gösterir. Mesela s = 0 yerine s = s 0 alnrsa Taylor açlnda 0 yerine s 0 gelir yani onksiyon MacLaurin serisine açlm³ olacaktr. Verilecek örnek buna uygundur. Örnek.3.6 α(t) = (cos t, sin t, t) e risinin (0,, π ) noktasndaki (t = π için) kanonik temsili olan e riyi bulunuz. s = α (t) = ( sin t, cos t, ) α (t) = t E rinin yay parametresine göre ifadesi 0 du = t, t = s α(s) = (cos s, sin s, s) α (s) = ( sin s, cos s, ) = T ve bulunur. α (s) = ( cos s, sin s, 0) = kn k = α (s) = B = T N =... sin s cos s cos s sin s 0 = (sin s, cos s, ) ve dolaysyla B = ( cos s, sin s, 0)

29 .3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U 9 olur. ve B = τ = α(s) = α(0) + α(s) α(s) = α(s 0 ) + [(s s 0 ) ks (s s 0 ) 0 3! k s0 τ s0 (s s 0 ) 3 b s0 6 ] t s0 + [ (s s 0)! k s0 (s s 0) 3 k s 3! 0 ] n s0 α(s) = (0,, π ) + [(s π ) 4 6 (s π )3 b s0 (s π ) ] t s0 + [ (s π ) 6 0] n s0.3.8 Key (De i³ken) Hzl E riler çin Frenet Formülleri (Elemanlar) imdiye kadar, birim hzl e riler için çal³malar yaptk. Bu kesimde, regüler ve key hzl e riler için Frenet formüllerinin ald biçimi ara³traca z. (Not: E ri regüler iken yay parametresi ile parametrelendirilip i³lemlere böyle devam edilebilece i unutulmamaldr.) α : I R 3, t α(t) key hzl bir e ri ve bunu temsil eden C e risinin yay uzunlu u cinsinden ifadesi C : x(s) olsun. a x t s ekil.8: C : x(s)

30 30 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI C : x(s) e risinin Frenet takm {k, τ, t, n, b } olarak hesaplanabilir. α için Frenet takm {γ, Γ, T, N, B} ile gösterilirse, bu takm K = k(s) = k(s(t)) Γ = τ(s) = τ(s(t)) T = t(s) = t(s(t)) N = n(s) = n(s(t)) B = b(s) = b(s(t)), s = s(t) ³eklinde bir yakla³mla hesaplanabilir. k ve γ farkl fonksiyonlardr. Farkl aralklar üstünde tanmldrlar. α ve C nin ortak parçalar üzerinde e rili i ayn tanmlarlar. Yani, α(t) = x(s(t)) nin ayn noktasnda γ(t) = k(s(t)) ayn olmaldrlar. k ve γ için söylenenler τ ve Γ için de geçerlidir. Ba³ka bir ifadeyle Frenet takm parametre seçiminden ba mszdr, ancak hesaplan³lar farkldrlar. Lemma.3.7 α = α(t) bir regüler e ri, k > 0 ve v = α (t) olsun. {T, N, B} e riye ait Frenet vektörlerini göstermek üzere; dir. T = KυN N = KυT + ΓυB B = KυN spat. α e risi yay uzunlu u parametresiyle verilmi³ olsayd K(t) = k(s(t)), Γ(t) = τ(s(t)) T = t(s), N = n(s), B = b(s) (#) yazlabilir. (#) e³itliklerinden türev alnrsa; T = t (s) ds dt = knds dt = k(s(t))nds dt ve ds dt = υ de eri yerine yazlrsa T = KυN

31 .3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U 3 elde edilir. Benzer ³ekilde, ve i³lemler yaplrsa, elde edilir. N = n ds dt = ( kt + τb)ds dt = ( k(s(t))t + τ(s(t))b) ds dt N = KυT + ΓυB B = KυN α : I R R 3 e risinin hz için iki durum vardr. ) Hz her noktada sabittir, ) Hz noktaya göre de i³ir. Her noktada hz sabit ise, α (t) = c, e ri çok basitçe yay parametresi cinsinden ifade edilebilir. α (t) = olunca, {k, τ, t, n, b } nasl hesaplanabilece ini önceki bölümde gördük. E er α (t) = ν(t) ise, ν(t) sabit ise, iki ³ey yaplabilir. s = ν(t)dt den s hesaplanr ve α(s) yazlr. Ancak bu her zaman pratik bir yol de ildir ve/veya gerekmez de. O zaman, e riyi yay- parametresi cinsinden ifade etmeden Frenet elemanlar için formül geli³tirmeliyiz. α(t), α : I R 3 verilsin. Te et birim vektör tanm gere ince, T = α α dür Ṅormal, dolaysyla birim normal T ye dik olan ve S p {α, α } düzleminde α olan vektördür. Ancak, birim hzl e ride oldu u gibi, α nün birim normal vektör olmasn bekleyemeyiz. α α vektörü S p {α, α } düzlemine dik oldu undan, birim binormal vektör olarak B = α α α α

32 3 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI vektörü alnabilir. N, α, α cinsinden açk hesab yaplarak, N = B T = α α α α α α = α α α ( α, α α α, α α ) = α α α ( α α α, α α ) elde edilir. N S p {α, α } dür. Böylece bir ksmnn ispat yaplm³ olan a³a daki teorem yazlabilir. Teorem.3.8 α : I R 3 key hzl bir e ri olmak üzere, e rinin Frenet elemanlar ³öyledir: Örnek.3.9 T = α α N = B T B = α α α α K = α α α 3 Γ = α α, α α α α(t) = (t, t, t3 6 ) e risi için Frenet elemanlarn bulunuz. Çözüm.3.0 α(t) nin türevleri α (t) = (, t, t ) α (t) = (0,, t)

33 .3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U 33 ³eklindedir. α (t) = (0, 0, ) Buradan, elde edilir. α (t), α (t) = + t + t4 4 υ = α (t) = 4 + 4t + t 4 = (t + ) α (t) α (t) = ( t, t, ) α (t) α (t) = ( t4 4 + t + ) = (t + ) α (t) α (t), α (t) = Bu hesaplamalar kullanarak T, N, B, K, Γ a³a daki ³ekilde bulunur: T = α α = (, t, t ) (t + ) = (, t, t ) t + B = α α α α = ( t, t, ) (t + ) = (t, t, ) t + K = α α α 3 = Γ = α α, α α α = N = B T = (t, t, ) t (, t, t ) + t = + (t + ) ( (t + )) 3 = 4(t + ) ( (t + )) = 4(t + ) (t 4 + t + 4) ( t3 4t, 4 t 4, t 3 +4t)

34 34 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI.3.9 GENEL ÖRNEKLER Örnek.3. α(t) = (a cos t, a sin t, bt) e risini yay parametresi ile parametrelendiriniz. Çözüm.3. α (s(t)) = α ( s a +b α (t) = ( a sin t, a cos t, b) α (t) = a + b s = α(s) = (a cos t 0 t = a + b dt = a + b t s a + b, s = s(t) ) ve ayn notasyonlar kullanlarak s a + b, a sin s a + b, b s a + b ) birim hzl e ri elde edilir. Örnek.3.3 Bütün noktalar ayn düzlem içinde kalan e riye düzlem e ri denir. Bir α : I R 3 e risinin düzlemsel olmas için gerek ve yeter ³art τ = 0 olmasdr. Gösteriniz. Çözüm.3.4 α : I R 3 e risine ait Frenet elemanlar t, n, b, k, τ olsun. τ = 0 b = τ n den b = 0, s elde edilir. b = 0 ise e rinin bütün noktalar b = sbt normalli düzlemdedir. Bu düzlem t ve n nin gerdi i düzlemdir. Tersine, e ri bir düzlem e ri olsun. R 3 ün p ve q gibi iki vektörünü α(s) p, q = 0 olacak ³ekilde seçelim. q ilgili düzlemin normalidir. α(s) p, q = 0 α (s), q = 0 α (s), q = 0 ( q t ve q n ) q b

35 .3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U 35 ve b = den q q için b = 0 b = τ n τ = 0 elde edilir. Bu problemde ayrca ³u gösterilmi³ oldu. E ri düzlemsel e ri ise, e rinin içinde kald düzlem te et ve normalin gerdi i düzlemdir. Örnek.3.5 (a, b) merkezli r yarçapl çemberin oskülatör (e rilik) çemberi kendisidir, gösteriniz. Çözüm.3.6 α(t) = (a + r cos t, b + r sin t) α (t) = ( r sin t, r cos t) α (t) = r E ri birim hzl de ildir. Önce yay parametresi cinsinden yazalm. oldu undan yazlr. s = t 0 rdt = rt t = s r α(s) = (a + r cos s r, b + r sin s r ) α (s) = ( sin s r, cos s r ) α (t) = t (s) = α (s) t (s) = α (s) = ( r cos s r, r sin s r ) n = α (s) = r α (s) α (s) = ( cos s r, sin s r )

36 36 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI R = t (s) = r R = r k = den R k = (e rilik) r Oskülatör (e rilik) çemberinin yarçap R = r dir. Oskülatör (e rilik) çemberinin merkezi M olsun. OM = Oα + R n = (a + r cos s r, b + r sin s r ) + R( cos s r, sin s r ) = (a + r cos s r, b + r sin s r ) + r( cos s r, sin s r ) = (a, b) M = (a, b) E rilik çemberi, merkezi (a, b), yarçap R = r olan çemberdir. Yani, e rilik çemberi verilen e rinin kendisidir. Örnek.3.7 α : I R 3, s α(s) e risinin üç ard³k türevi a-) α (s), α (s), α (s) (α (s) 0) olsun. E rinin burulmas τ(s) ise, τ(s) = (α (s), α (s), α (s)) α (s), α (s) dir. Gösteriniz. b-) Bir e rinin burulmas yön seçiminden ba mszdr. Gösteriniz. Çözüm.3.8 a-) b oldu undan b τ =, n = = τ b n, n = τ n, n = τ n, n = τ b = ( t n ) = ( t n + t n ) ( t n + t n ), n = ( t, n, t )+( t, n, n ) = ( t, n, n ) t = α α n = k n = ( α k ) = α k k α k

37 .3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U 37 τ = ( t, n, n ) = (α, α k k α = (α, α k, α = (α, α, α ) k k k ) + (α, k α k τ(s) = (α (s), α (s), α (s)) α (s), α (s) b-) E er α(s) yerine α( s) alnsayd, dα( s) ds Böylece, = dα( s) d( s) d( s) ds, α k ), α k ) = dα(t) ( ) = α (t) = α ( s), dt α (s) ile ayn. α ( s) = α (s), α ( s) = α (s), α ( s) = α (s) olup, a-) da elde edilen e³itlikte yerine yazlrsa, elde edilir. Örnek.3.9 τ( s) = ( α (s), α (s), α (s)) α (s), α (s) α(u) = (a cos u, a sin u, bu), = τ(s) (a, b R sabitler) e risinin herhangi bir noktasndaki te et do rusunun denklemini yaznz. Çözüm.3.30 Do rultman vektörü: Nokta: α (u) = ( a sin u, a cos u, b) α(u) = (a cos u, a sin u, bu) Temsilci nokta: X = (x, y, z) olmak üzere, te et do rusunun denklemi d : x a cos u a sin u = y a sin u a cos u = z bu b

38 38 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI ³eklindedir. sin u ve cos u nun sfr olabilece i noktalar göz önüne alarak do runun standart yazl³ yerine, ³ekli daha uygundur. Örnek.3.3 x = λa sin u + a cos u y = λa cos u + a sin u z = λb + bu α(0) = (, 0, 3) α (t) = (t, e t, t ) olmak üzere belli olan α e risinin denklemini yaznz. Çözüm.3.3 Problemin çözümü aslnda bir diferansiyel denklem çözümüdür. Buna göre, ilgili denklem olarak yazlabilir. Böylece, olup α(t) e risi, dα (t) dt dα (t) dt dα 3 (t) dt } = t, α (0) =, = e t, α (0) = 0, = t, α 3 (0) = 3, α (t) = t + c, α (0) =, α (t) = e t + c, α (0) = 0, α 3 (t) = t3 3 + c 3, α 3 (0) = 3, α(t) = ( t +, et, t3 3 3) parametrik ifadesiyle belli olur. Örnek.3.33 α(s) = (a cos s, a sin s, bs), a + b = e risinin, a ) Oskülatör düzlemlerinin denklemini, b ) Oskülatör (e rilik) çemberlerini, c ) a) ve b) ³klarn a =, b = 3, s = π için örnekleyiniz.

39 .3 HIZ VEKTÖRÜ VE YAY UZUNLU U 39 Çözüm.3.34 a ) Bir uzay e risinin oskülatör düzlemlerinin denklemi det[ X α(s), t (s), n (s)] = 0 olarak bellidir. X = (x, y, z) düzlemin temsilci noktas olmak üzere α (s) = ( a sin s, a cos s, b) α (s) = t (s) = α (s) den α (s) = ( a cos s, a sin s, 0) α (s) = a α (s) n (s) = α = ( cos s, sin s, 0) (s) det[ x a cos s y a sin s z bs a sin s a cos s b cos s sin s 0 b sin sx b cos sy + (z bs)a = 0 ] = 0 elde edilir. b ) Oskülatör Çemberi= Oskülatör Küre Oskülatör Düzlem OM = Oα(s) + R n (s) k = α (s) = a, R = k = a OM = (a cos s, a sin s, bs) + ( cos s, sin s, 0) a OM = (a cos s a cos s, a sin s sin s, bs) a B R (M) = (x (a cos s a cos s)) +(y (a sin s a sin s)) +(z bs) = a. Böylece, oskülatör çember B R (M) = (x (a cos s a cos s)) +(y (a sin s a sin s)) +(z bs) = a küresi ve b sin sx b cos sy + (z bs)a = 0

40 40 II. DERS R 3 te E R LER ve VEKTÖR ALANLARI düzleminin arakesiti olan çemberdir. c ) a =, b = 3, s = π için oskülatör çember olmak üzere M = (0,, R = B (M) = x + y + z + y 3π 4 ), 3π z + ( + 3π 6 ) = 0 küresi ve 3 x + 3π z = 0 düzleminin arakesiti olarak bulunur. Al³trma.3.35 ) α(t) = (3 cos t, 3 sin t) e risini yay uzunlu u parametresiyle ifade ediniz. ) α(t) = ( cos t, sin t, 5) e risini yay uzunlu u parametresiyle ifade ediniz. 3 ) α(t) = (t, t ) e risinin t = 0,, de erleri için hzlarn kar³la³trnz. 4 ) α(t) = (cos t, sin t) e risinin t = 0, π, π, 3π de erleri için hzlarn kar³la³trnz. 5 ) α(t) = (cos t, sin t, bt), (b = adım) e risinin t = 0, π, π de erleri için hzlarn kar³la³trnz. 6 ) α(t) = (t, t, e t ) e risinin t = 0 noktasndaki hz vektörünü do rultman vektör kabul eden do runun denklemni yaznz. 7 ) α : I R 3, α(t) = ( 4 5 cos t, sin t, 3 5 sin t) e risinin t = 0 noktasndaki Frenet elemanlarn, te et, normal ve rektifyen düzlem denklemlerini yaznz.

BÖLÜM 1. stanbul Kültür Üniversitesi. Fonksiyonlar - Özellikleri ve Limit Kavram. ³eklinde tanmlanan fonksiyona Dirichlet fonksiyonu ad verilir.

BÖLÜM 1. stanbul Kültür Üniversitesi. Fonksiyonlar - Özellikleri ve Limit Kavram. ³eklinde tanmlanan fonksiyona Dirichlet fonksiyonu ad verilir. BÖLÜM 1 0, Q 1. f() = 1, R/Q, Fonksiyonlar - Özellikleri ve Limit Kavram ³eklinde tanmlanan fonksiyona Dirichlet fonksiyonu ad verilir. Buna göre a³a da verilen tanm bölgeleri altnda görüntü cümlelerini

Detaylı

(i) (0,2], (ii) (0,1], (iii) [1,2), (iv) (1,2]

(i) (0,2], (ii) (0,1], (iii) [1,2), (iv) (1,2] Bölüm 5 KOM ULUKLAR 5.1 KOM ULUKLAR Tanm 5.1.1. (X, T ) bir topolojik uzay ve A ile N kümeleri X uzaynn iki alt-kümesi olsun. E er A T N olacak ³ekilde her hangi bir T T varsa, N kümesine A nn bir kom³ulu

Detaylı

ARA SINAV II. (1) (x k ) k N, R n içinde yaknsak ve limiti x olan bir dizi olsun. {x} = oldu unu gösteriniz.

ARA SINAV II. (1) (x k ) k N, R n içinde yaknsak ve limiti x olan bir dizi olsun. {x} = oldu unu gösteriniz. MC 411/ANAL Z IV ARA SINAV II ÇÖZÜMLER 1 x k k N, R n içinde yaknsak iti x olan bir dizi olsun. {x} = {x m m k} k=1 Çözüm. Her k N için A k := {x m m k} olsun. x k k N dizisinin iti x oldu undan, A k =

Detaylı

BÖLÜM 1. Matematiksel ndüksiyon Prensibi

BÖLÜM 1. Matematiksel ndüksiyon Prensibi BÖLÜM 1 Matematiksel ndüksiyon Prensibi Matematiksel indüksiyon prensibini kullanarak a³a daki e³it(siz)liklerin her n N için gerçeklendi ini ispatlaynz. 1. 1 2 + 2 2 + 3 2 + + n 2 = n(n+1)(2n+1) 6 2.

Detaylı

f 1 (H ) T f 1 (H ) = T

f 1 (H ) T f 1 (H ) = T Bölüm 15 TIKIZLIK 15.1 TIKIZ UZAYLAR 15.1.1 Problemler 1. Her sonlu topolojik uzay tkzdr. 2. Ayrk bir topolojik uzayn tkz olmas için gerekli ve yeterli ko³ul sonlu olmasdr. 3. Ayn bir küme üzerinde S T

Detaylı

18.702 Cebir II 2008 Bahar

18.702 Cebir II 2008 Bahar MIT Açk Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 18.702 Cebir II 2008 Bahar Bu materyallerden alnt yapmak veya Kullanm artlar hakknda bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms ve http://tuba.acikders.org.tr

Detaylı

Çarpm ve Bölüm Uzaylar

Çarpm ve Bölüm Uzaylar 1 Ksm I Çarpm ve Bölüm Uzaylar ÇARPIM UZAYLARI 1 ÇARPIM TOPOLOJ S 2 KARMA P R O B E M L E R 1. A ile B, srasyla, (X, T )X ile (Y, S ) topolojik uzaylarnn birer alt-kümesi olsunlar. (a) (A B) = A B (b)

Detaylı

f( F) f(f) K = K F f 1 f( F) f 1 (K) = F F f 1 (S ) = [f 1 (S)] f(x) S V

f( F) f(f) K = K F f 1 f( F) f 1 (K) = F F f 1 (S ) = [f 1 (S)] f(x) S V Bölüm 6 SÜREKL FONKS YONLAR 6.1 YEREL SÜREKL L K Tanm 6.1.1. (X, T ) ve (Y, S) topolojik uzaylar ile f : X Y fonksiyonu verilsin. E er f(x 0 ) ö esinin her V kom³ulu una kar³lk f(u) V olacak ³ekilde x

Detaylı

A = i I{B i : B i S} A = x A{B x A : B x S}

A = i I{B i : B i S} A = x A{B x A : B x S} Bölüm 4 TOPOLOJ TABANI 4.1 TOPOLOJ TABANI Tanm 4.1.1. Bir S P(X) ailesi verilsin. S ye ait kümelerin her hangi bir bile³imine e³it olan bütün kümelerin olu³turdu u aileye S nin üretti i (do urdu u) aile

Detaylı

Soru Toplam Puanlama Alnan Puan

Soru Toplam Puanlama Alnan Puan 26.11.2013 No: Ad-Soyad: mza: Soru 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Toplam Puanlama 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 105 Alnan Puan 405024142006.1 CEB RSEL TOPOLOJ ARASINAVI CEVAP ANAHTARI SORULARI (ÖRGÜN Ö

Detaylı

x = [x] = [x] β = {y (x,y) β} (8.5) X = {x x X}. x,y X [(x = y) (x y = )]. b(b [x]) b [y] [x] [y] (8.8)

x = [x] = [x] β = {y (x,y) β} (8.5) X = {x x X}. x,y X [(x = y) (x y = )]. b(b [x]) b [y] [x] [y] (8.8) Bölüm 8 DENKL K BA INTILARI 8.1 DENKL K BA INTISI 8.1.1 E³itlik Kavramnn Genelle³mesi Matematikte ve ba³ka bilim dallarnda, birbirlerine e³it olmayan, ama e³itli e benzer niteliklere sahip nesnelerle sk

Detaylı

Soru Toplam Puanlama Alnan Puan

Soru Toplam Puanlama Alnan Puan ..04 No: Ad-Soyad: mza: Soru.. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Toplam Puanlama 0 0 0 5 0 0 0 0 00 Alnan Puan 04043006. CEB RSEL TOPOLOJ ARASINAVI CEVAP ANAHTARI ( K NC Ö RET M) Not: Süre 90 Dakika. stedi iniz 7 soruyu

Detaylı

S = {T Y, X S T T, S S} (9.1)

S = {T Y, X S T T, S S} (9.1) Bölüm 9 ÇARPIM UZAYLARI 9.1 ÇARPIM TOPOLOJ S Bo³ olmayan kümelerden olu³an bo³ olmayan bir ailenin kartezyen çarpmnn da bo³ olmad n, Seçme Aksiyomu [13],[20], [8] ile kabul ediyoruz. imdi verilen aileye

Detaylı

SOYUT MATEMAT K DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin B LG Ç

SOYUT MATEMAT K DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin B LG Ç SOYUT MATEMAT K DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Hüseyin B LG Ç Kahramanmara³ Sütçü mam Üniversitesi FenEdebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Eylül 2010 çindekiler 1 Önermeler ve spat Yöntemleri 1 2 Kümeler 13

Detaylı

A = i IA i = i I A = A = i IA i = {x α((α I) (x A α ))} (7.7) A = (α,β I) (α β) A α A β = (7.8) A A

A = i IA i = i I A = A = i IA i = {x α((α I) (x A α ))} (7.7) A = (α,β I) (α β) A α A β = (7.8) A A Bölüm 7 KÜME A LELER 7.1 DAMGALANMI KÜMELER E er inceledi imiz kümelerin says, alfabenin harerinden daha çok de ilse, onlara,b,...,w gibi harerle temsil edebiliriz. E er elimizde albenin harerinden daha

Detaylı

CHAPTER 1. Vektörler

CHAPTER 1. Vektörler iv CHAPTER 1 Vektörler Vektör kavram, ziksel kavram olarak ortaya çkm³ olsa da matematiksel sistemlerin temel kavram olmu³tur. Gerçekten vektör kavramn geli³imi matematikçilerden çok zikçiler ve kimyaclar

Detaylı

3 1 x 2 ( ) 2 = E) f( x) ... Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln göstermek üzere, sigortal saysnn

3 1 x 2 ( ) 2 = E) f( x) ... Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln göstermek üzere, sigortal saysnn SORU : Aada tanm verilen f fonksiyonlarndan hangisi denklemini her R için salar? f + = f t dt integral e A) f = e B) f = e C) f D) f = E) f = e ( ) = e ( ) SORU : Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln

Detaylı

19.8. PROBLEMLER 0.1 PROBLEMLER 0.1. PROBLEMLER a herhangi bir nicelik says ise

19.8. PROBLEMLER 0.1 PROBLEMLER 0.1. PROBLEMLER a herhangi bir nicelik says ise 0.1. PROBLEMLER 1 19.8. PROBLEMLER // 0.1 PROBLEMLER // 1. a herhangi bir nicelik says ise (i) a + 0 = a, a0 = 0, a 0 = 1 oldu unu gösteriniz. A³a daki kümelerin e³güçlülü ünden nicelik saylar için istenen

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Ön Söz...2. Noktanın Analitik İncelenmesi...3. Doğrunun Analitiği Analitik Düzlemde Simetri...25

İÇİNDEKİLER. Ön Söz...2. Noktanın Analitik İncelenmesi...3. Doğrunun Analitiği Analitik Düzlemde Simetri...25 İÇİNDEKİLER Ön Söz...2 Noktanın Analitik İncelenmesi...3 Doğrunun Analitiği...11 Analitik Düzlemde Simetri...25 Analitik Sistemde Eşitsizlikler...34 Çemberin Analitik İncelenmesi...40 Elips...58 Hiperbol...70

Detaylı

ANT TÜREV VE NTEGRAL HESAPLAMA YÖNTEMLER

ANT TÜREV VE NTEGRAL HESAPLAMA YÖNTEMLER ANT TÜREV VE NTEGRAL HESAPLAMA YÖNTEMLER 1 TEMEL YÖNTEM VE DE KEN DE T RME Bir kapal aralkta tanmlanm³ olan f ve F fonksiyonlar için e er bu aralkta F () f() ko³ulu sa lanyorsa F fonksiyonu, f fonksiyonunun

Detaylı

3. V, R 3 ün açık bir altkümesi olmak üzere, c R. p noktasında yüzeye dik olduğunu gösteriniz.(10

3. V, R 3 ün açık bir altkümesi olmak üzere, c R. p noktasında yüzeye dik olduğunu gösteriniz.(10 Diferenisyel Geometri 2 Yazokulu 2010 AdıSoyadı: No : 1. ϕ (u, v) = ( u + 2v, v + 2u, u 2 v ) parametrizasyonu ile verilen M kümesinin bir regüler yüzey olduğunu gösteriniz. (15 puan) 3. V, R 3 ün açık

Detaylı

L SANS YERLE T RME SINAVI 1

L SANS YERLE T RME SINAVI 1 LSANS YERLETRME SINAVI MATEMATK TEST SORU KTAPÇII 9 HAZRAN 00. ( )( + ) + ( )( ) = 0 eitliini salayan gerçel saylarnn toplam kaçtr?. ( )( ) < 0 eitsizliinin gerçel saylardaki çözüm kümesi aadaki açk aralklarn

Detaylı

T.C. DÜZLEMSEL EĞRİLER YARDIMIYLA BAZI KARAKTERİZASYONLARI MESUT ALTINOK

T.C. DÜZLEMSEL EĞRİLER YARDIMIYLA BAZI KARAKTERİZASYONLARI MESUT ALTINOK T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÜZLEMSEL EĞRİLER YARDIMIYLA BAZI ÖZEL UZAY EĞRİLERİNİN KARAKTERİZASYONLARI MESUT ALTINOK YÜKSEK LİSANS TEZİ MATEMATİK ANABİLİM DALI KIRŞEHİR AĞUSTOS

Detaylı

TOPOLOJ TEST A. 1. A³a dakilerden hangisi topoloji tanmlama yöntemi de ildir?

TOPOLOJ TEST A. 1. A³a dakilerden hangisi topoloji tanmlama yöntemi de ildir? 1 TOPOLOJ TEST A 1. A³a dakilerden hangisi topoloji tanmlama yöntemi de ildir? (a) Açk kümeleri belirleme (b) Kapal kümeleri belirleme (c) Alt-kümeleri belirleme (d) Kaplamlar belirleme (e) çlemleri belirleme

Detaylı

TOPOLOJ TEST B. (d) Dizinin limiti yoktur; y lma noktas yoktur. 4. Dizisel süreklilik hangi uzaylarda süreklili e denktir?

TOPOLOJ TEST B. (d) Dizinin limiti yoktur; y lma noktas yoktur. 4. Dizisel süreklilik hangi uzaylarda süreklili e denktir? 1 TOPOLOJ TEST B 1. {( 1) n 1 n : n > 0} dizisi için a³a dakilerden hangisi do rudur? (a) Dizinin limiti 1 ve +1 dir; y lma noktas 1 ve +1 dir. (b) Dizinin limiti 1 ve +1 dir; y lma noktas yoktur. (c)

Detaylı

TOPOLOGY TEST A³a dakilerden hangisi bir süzgeç de ildir? 3. A³a dakilerden hangisi a³kn bir süzgeç de ildir?

TOPOLOGY TEST A³a dakilerden hangisi bir süzgeç de ildir? 3. A³a dakilerden hangisi a³kn bir süzgeç de ildir? 1 TOPOLOGY TEST 02 1. S ailesi X kümesi üzerinde bir süzgeç ise, a³a dakilerden hangisi sa lanmaz? (a) / S (b) * S (c) X S (d) A, B S A B S (e) (V S ) (V W ) W S 2. A³a dakilerden hangisi bir süzgeç de

Detaylı

B A. A = B [(A B) (B A)] (2)

B A. A = B [(A B) (B A)] (2) Bölüm 5 KÜMELER CEB R Do a olaylarnn ya da sosyal olaylarn açklanmas için, bazan, matematiksel modelleme yaplr. Bunu yapmak demek, incelenecek olaya etki eden etmenleri içine alan matematiksel formülleri

Detaylı

DO U ÜN VERS TES 9.Liseleraras Matematik Yar³mas Sorular. (n + 1) n n n + 1 = n(n + 1)

DO U ÜN VERS TES 9.Liseleraras Matematik Yar³mas Sorular. (n + 1) n n n + 1 = n(n + 1) DO U ÜN VERS TES 9.Liseleraras Matematik Yar³mas Sorular 1 1) a n = (n + 1) n + n n + 1 olmak üzere, a 1 + a + a 3 +... + a 99 toplamn bulunuz. 9 evap: 10 a n = (n + 1) n n n + 1 n(n + 1) n (n + 1) oldu

Detaylı

0 = ρ(x,x) ρ(x,y)+ρ(y,x) = 2ρ(x,y) 0, x = y δ(x,y) = κ(z 1,z 2 ) = z 1 z 2, (z 1,z 2 C) (17.27)

0 = ρ(x,x) ρ(x,y)+ρ(y,x) = 2ρ(x,y) 0, x = y δ(x,y) = κ(z 1,z 2 ) = z 1 z 2, (z 1,z 2 C) (17.27) 230 BÖLÜM 17. METR K UZAYLAR 17.2 METR K METR K UZAY KAVRAMI Normlanm³ bir uzay, her³eyden önce bir vektör uzaydr, yani (X, ) normlanm³ bir uzay ise, X kümesi üzerinde bir vektör uzay yaps vardr. Oysa,

Detaylı

MC 311/ANAL Z III ARA SINAV I ÇÖZÜMLER

MC 311/ANAL Z III ARA SINAV I ÇÖZÜMLER MC 311/ANAL Z III ARA SINAV I ÇÖZÜMLER (1) A³a daki her bir önermenin do ru mu yanl³ m oldu unu belirleyiniz. Do ruysa, gerekçe gösteriniz; yanl³sa, bir kar³-örnek veriniz. (a) (a n ) n N dizisi yaknsak

Detaylı

SORULAR. 1. Aşa¼g daki limitleri bulunuz. Cevab n z n aşamalar n belirtiniz. lim. 1 n sin. lim. q 1 x 1+x

SORULAR. 1. Aşa¼g daki limitleri bulunuz. Cevab n z n aşamalar n belirtiniz. lim. 1 n sin. lim. q 1 x 1+x SOULA. Aşa¼g daki limitleri bulunuz. Cevab n z n aşamalar n belirtiniz. lim! lim sin(t )dt sin 4 np n! i= n sin i n. q + arcsin belirli integralini hesalay n z. Cevab n z n aşamalar n belirtiniz. 3. 4

Detaylı

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

P = {x A (y A y x) f(y) x} (22.6) M p = {m A m p f(p) m} (22.8)

P = {x A (y A y x) f(y) x} (22.6) M p = {m A m p f(p) m} (22.8) Bölüm 22 SEÇME AKS YOMU SEÇME AKS YOMU VE E DE ERLER 22.1 G R Bir X kümesi dü³ünelim. Bu küme ya bo³tur ya de ildir. De ilse, X kümesine ait bir ö e seçilebilir. imdi ba³ka bir Y kümesi daha dü³ünelim.

Detaylı

XIV. Ulusal Antalya Matematk Olmpyat Brnc A³ama Snav Sorular -2009

XIV. Ulusal Antalya Matematk Olmpyat Brnc A³ama Snav Sorular -2009 XIV. Ulusal ntalya Matematk Olmpyat rnc ³ama Snav Sorular -009 c www.sbelian.wordpress.com sbelianwordpress@gmail.com Soru 1. dar açl üçgeninde m() = 45 'dir. 'dan 'ye indirilmi³ dikmenin aya E ve 'den

Detaylı

IV. DERS D FERENS YELLENEB L R MAN FOLDLAR

IV. DERS D FERENS YELLENEB L R MAN FOLDLAR Bölüm 1 IV. DERS D FERENS YELLENEB L R MAN FOLDLAR Bir öceki bölümde bir yüzeyi oktalar yeterice küçük kom³uluklaryla ilgileebildik. Bu prosesi soyut realizasyou içi, souçta bizi diferesiyelleebilir maifold

Detaylı

(sf) F C = [(s,f) sf] x [0,1] = (sf)(x) = sf(x)

(sf) F C = [(s,f) sf] x [0,1] = (sf)(x) = sf(x) Bölüm 13 MATEMAT KSEL YAPILAR 13.1 YAPI KAVRAMI Ça da³ Matematik kümeleri, kümeler üzerindeki yaplar, yaplar arasndaki dönü³ümleri inceler. Buraya dek ö e, küme, i³lem, fonksiyon kavramlarn kullandk. Bunlar

Detaylı

BOZOK ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ E 3-BOYUTLU ÖKLİD UZAYINDA HELİSLER VE UYGULAMALARI.

BOZOK ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ E 3-BOYUTLU ÖKLİD UZAYINDA HELİSLER VE UYGULAMALARI. BOZOK ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ E -BOYUTLU ÖKLİD UZAYINDA HELİSLER VE UYGULAMALARI Hasibe ŞENOL 16104210046 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Murat BABAARSLAN YOZGAT 201 ÖZET

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAYINLARI NO:89 MATEMATİK I (12. BASKI) Prof. Dr. A. Nihat BADEM Yrd. Doç. Dr.

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAYINLARI NO:89 MATEMATİK I (12. BASKI) Prof. Dr. A. Nihat BADEM Yrd. Doç. Dr. MATEMATİK I (12. BASKI) Prof. Dr. A. Nihat BADEM Yrd. Doç. Dr. Ali Tekin TİN MATEMATİK I DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAYINLARI NO:89 Prof. Dr. A. Nihat BADEM Yrd. Doç. Dr. Ali Tekin

Detaylı

III. DERS DİFERENSİYELLENEBİLİR YÜZEYLER

III. DERS DİFERENSİYELLENEBİLİR YÜZEYLER Bölüm 1 III. DERS DİFERENSİYELLENEBİLİR YÜZEYLER 1.1 YÜZEYLER:TANIM VE ÖRNEKLER Bu kesimin amacı R 3 de yüzeyler teorisini incelemek ve bunun içinde manifoldlar teorisinin gerekli kısmını aktarmaktır.

Detaylı

ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ FEN BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ YÜKSEK LĐSANS TEZĐ DUAL DÖNÜŞÜMLER VE GEOMETRĐK UYGULAMALARI. Gülsüm BĐÇER MATEMATĐK ANABĐLĐM DALI

ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ FEN BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ YÜKSEK LĐSANS TEZĐ DUAL DÖNÜŞÜMLER VE GEOMETRĐK UYGULAMALARI. Gülsüm BĐÇER MATEMATĐK ANABĐLĐM DALI ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ FEN BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ YÜKSEK LĐSANS TEZĐ DUAL DÖNÜŞÜMLER VE GEOMETRĐK UYGULAMALARI Gülsüm BĐÇER MATEMATĐK ANABĐLĐM DALI ANKARA 011 Her hakkı saklıdır ÖZET Yüksek Lisans Tezi DUAL

Detaylı

(z z 0 ) n. n=1. Z f (z) dz = 2ib 1

(z z 0 ) n. n=1. Z f (z) dz = 2ib 1 0 RE IDÜ TEOR IS I Tan m. f fonksiyonu z 0 noktas nda ayr k singülerli¼ge sahip olsun. Bu durumda f fonksiyonu 0 < jz z 0 j < " bölgesinde X X f(z) = a n (z z 0 ) n b n + (z z 0 ) n Laurent seri aç l m

Detaylı

KUTUPSAL KOORDİNATLAR

KUTUPSAL KOORDİNATLAR KUTUPSAL KOORDİNATLAR Geometride, bir noktanın konumunu belirtmek için değişik yöntemler uygulanır. Örnek olarak çok kullanılan Kartezyen (Dik ) Koordinat sistemini anımsatarak çalışmamıza başlayalım.

Detaylı

Uzayda iki doğrunun ortak dikme doğrusunun denklemi

Uzayda iki doğrunun ortak dikme doğrusunun denklemi Uzayda iki doğrunun ortak dikme doğrusunun denklemi Uzayda verilen d 1 ve d aykırı doğrularının ikisine birden dik olan doğruya ortak dikme doğrusu denir... olmak üzere bu iki doğru denkleminde değilse

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ LORENTZ UZAYINDA UMBİLİK YÜZEYLER. Esma DEMİR MATEMATİK ANABİLİM DALI ANKARA 2010

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ LORENTZ UZAYINDA UMBİLİK YÜZEYLER. Esma DEMİR MATEMATİK ANABİLİM DALI ANKARA 2010 ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ LORENTZ UZAYINDA UMBİLİK YÜZEYLER Esma DEMİR MATEMATİK ANABİLİM DALI ANKARA 2010 Her hakkı saklıdır OZET Yuksek Lisans Tezi LORENTZ UZAYINDA

Detaylı

2 1 fonksiyonu veriliyor. olacak şekilde ortalama değer teoremini sağlayacak bir c sayısının var olup olmadığını araştırınız. Eğer var ise bulunuz.

2 1 fonksiyonu veriliyor. olacak şekilde ortalama değer teoremini sağlayacak bir c sayısının var olup olmadığını araştırınız. Eğer var ise bulunuz. ANALİZ 1.) a) sgn. sgn( 1) = 1 denkleminin çözüm kümesini b) f ( ) 3 1 fonksiyonu veriliyor. olacak şekilde ortalama değer teoremini sağlayacak bir c sayısının var olup olmadığını araştırınız. Eğer var

Detaylı

ÖRNEK KİTAP. x ax 12. x.sinx dx. 1 cos x. x x mx 1. 4 (a b ) ise a çifttir. 4. x+y=14 ise x 2.y 5 çarpımının değeri en fazla kaça eşittir?

ÖRNEK KİTAP. x ax 12. x.sinx dx. 1 cos x. x x mx 1. 4 (a b ) ise a çifttir. 4. x+y=14 ise x 2.y 5 çarpımının değeri en fazla kaça eşittir? 1. lim a 1 üzere a+b toplam kaçtr? A)-8 B)-5 C)- C)1 E)4 b, a,b R olmak 4. +y=14 ise.y 5 çarpmnn değeri en fazla kaça eşittir? A)4 6.10 B)10.4 5 C)10 5. D) 5.10 7 E)16.10 5. bir cisim için hareket denklemi

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Çizgeler 7. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Çift ve Tek Dereceler Çizgeler Çift ve Tek Dereceler Soru 51 kişinin

Detaylı

Bir H Hilbert uzay üzerinde herhangi bir kompakt simetrik T operatörü için,

Bir H Hilbert uzay üzerinde herhangi bir kompakt simetrik T operatörü için, Ritz Yöntemi Kullan larak Integral Operatörlerin Özde¼gerlerinin Yaklaş k Hesab Yüksel SOYKAN, Erkan TAŞDEM IR, Melih GÖCEN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Matematik Bölümü, 6700

Detaylı

kili ve Çoklu Kar³la³trmalar

kili ve Çoklu Kar³la³trmalar kili ve Çoklu Kar³la³trmalar Birdal eno lu ükrü Acta³ çindekiler 1 Giri³ 2 3 4 5 6 7 Bu bölümde, (2.1) modelinde, H 0 : µ 1 = µ 2 = = µ a = µ (1) ³eklinde ifade edilen sfr hipotezinin reddedilmesi durumunda,

Detaylı

ANALİTİK GEOMETRİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

ANALİTİK GEOMETRİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI ÖABT ANALİTİK GEOMETRİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI Yasin ŞAHİN ÖABT ANALİTİK GEOMETRİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI Her hakkı saklıdır. Bu kitabın tamamı ya da bir kısmı, yazarın izni olmaksızın, elektronik, mekanik,

Detaylı

ANALİTİK GEOMETRİ KONU ANLATIMLI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

ANALİTİK GEOMETRİ KONU ANLATIMLI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI ÖABT ANALİTİK GEOMETRİ KONU ANLATIMLI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI Yasin ŞAHİN ÖABT ANALİTİK GEOMETRİ KONU ANLATIMLI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI Her hakkı saklıdır. Bu kitabın tamamı ya da bir kısmı, yazarın izni olmaksızın,

Detaylı

ndrgemel Dzler Ders Notlar

ndrgemel Dzler Ders Notlar ndrgemel Dzler Ders Notlar c wwww.sbelian.wordpress.com Bu ders notunda diziler konusunun bir alt konusu olan First Order Recursions ve Second Order Recursions konular anlatlm³ ve bu konularla alakal örnekler

Detaylı

L SANS YERLE T RME SINAVI 1

L SANS YERLE T RME SINAVI 1 LSNS YRLTRM SINVI GOMTR TST SORU KTPÇII 9 HZRN 00. bir üçgen 80 = m() = m() m() = 80 m() = Yukardaki verilere göre kaç derecedir? ) 40 ) 45 ) 50 ) 60 ) 75. bir üçgen m() = 90 = 9 cm = 4 cm Yukardaki ekilde

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Koninin Düzlemlerle Kesiflimi Selçuk Demir* / sdemir@bilgi.edu.tr

Koninin Düzlemlerle Kesiflimi Selçuk Demir* / sdemir@bilgi.edu.tr apak onusu: oncelet Teoremleri oni. Uzayda birbirini 0 < < 90 derecede kesen iki de iflik a ve do rusu alal m. Do rulardan birini di erinin etraf nda, diyelim a y nin etraf nda oluflturduklar aç s n bozmadan

Detaylı

MATEMATİK 2 TESTİ (Mat 2)

MATEMATİK 2 TESTİ (Mat 2) MTEMTİ TESTİ (Mat ). u testte srasyla, Matematik ( ) Geometri ( 0) ile ilgili 0 soru vardr.. evaplarnz, cevap kâğdnn Matematik Testi için ayrlan ksmna işaretleyiniz.. armaşk saylar kümesi üzerinde işlemi,

Detaylı

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP MATEMAT IKSEL ÖNB ILG ILER. Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP MATEMAT IKSEL ÖNB ILG ILER. Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi NÜMER IK ANAL IZ Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi Nuri ÖZALP MATEMAT IKSEL ÖNB ILG ILER Nuri ÖZALP (Ankara Üni.) NÜMER IK ANAL IZ BÖLÜM 1 7! MATEMAT IKSEL ÖNB ILG ILER 1 / 15 Kaynaklar Nümerik Analiz-Bilimsel

Detaylı

4 ab sayısı 26 ile tam bölünebildiğine göre, kalanı 0 dır.

4 ab sayısı 26 ile tam bölünebildiğine göre, kalanı 0 dır. BÖLME, BÖLÜNEBİLME A. Bölme İşlemi A, B, C, K doğal sayılar ve B 0 olmak üzere, Bölünen A 75, bölen B 9, bölüm C 8 ve kalan K tür. Yukarıdaki bölme işlemine göre, 1. 9 yani, K B dir. işlemine bölme denir.

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Kompleks Değişkenli Fonksiyonlar 2008 Güz

MIT Açık Ders Malzemeleri Kompleks Değişkenli Fonksiyonlar 2008 Güz MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 18.112 Kompleks Değişkenli Fonksiyonlar 2008 Güz Bu materyallerden alıntı yapmak ya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms http://tuba.acikders.org.tr

Detaylı

e e ex α := e α α +1,

e e ex α := e α α +1, s t a n b u l K ü l t ü r Ü n i v e r s i t e s i Matematik - Bilgisayar Bölümü MC 886 ntegral Denklemler... Yßliçi Sßnavß CEVAPLAR Talimatlar: Sßnav süresi 9 dakikadßr. lk dakika sßnav salonunu terk etmeyiniz.

Detaylı

28/04/2014 tarihli LYS-1 Matematik-Geometri Testi konu analizi SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 / 31

28/04/2014 tarihli LYS-1 Matematik-Geometri Testi konu analizi SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 / 31 SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ A B KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 1 / 31 11 32159 Rasyonel sayı kavramını açıklar. 2 12 32151 İki ya da daha çok doğal sayının en büyük ortak bölenini ve en küçük ortak katını bulur.

Detaylı

LYS Y OĞRU MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.. a ve b asal

Detaylı

MATEMATİK TESTİ LYS YE DOĞRU. 1. Bu testte Matematik ile ilgili 50 soru vardır.

MATEMATİK TESTİ LYS YE DOĞRU. 1. Bu testte Matematik ile ilgili 50 soru vardır. MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili 0 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.. a, b, c birer reel sayı

Detaylı

Parametrik doğru denklemleri 1

Parametrik doğru denklemleri 1 Parametrik doğru denklemleri 1 A noktasından geçen, doğrultman (doğrultu) vektörü w olan d doğrusunun, k parametresine göre parametrik denklemi: AP k w P A k w P A k w P A k W (P değişken nokta) A w P

Detaylı

2014 LYS MATEMATİK. P(x) x 2 x 3 polinomunda. 2b a ifade- x lü terimin. olduğuna göre, katsayısı kaçtır? değeri kaçtır? ifadesinin değeri kaçtır? 4.

2014 LYS MATEMATİK. P(x) x 2 x 3 polinomunda. 2b a ifade- x lü terimin. olduğuna göre, katsayısı kaçtır? değeri kaçtır? ifadesinin değeri kaçtır? 4. 04 LYS MATEMATİK. a b b a ifade- ab olduğuna göre, sinin değeri kaçtır? 5. P() polinomunda katsayısı kaçtır? 4 lü terimin. ifadesinin değeri kaçtır? 4. yy y 4y y olduğuna göre, + y toplamının değeri kaçtır?

Detaylı

Bir-Yönlü ANOVA (Tamamen Rasgele Tasarm)

Bir-Yönlü ANOVA (Tamamen Rasgele Tasarm) Bir-Yönlü ANOVA (Tamamen Rasgele Tasarm) Birdal eno lu ükrü Acta³ çindekiler 1 Giri³ Giri³ 2 3 4 LS Tahmin Edicilerinin Özellikleri 5 Genel Kareler Toplamnn Parçalan³ ndirgenmi³ Model-Tam Model Yakla³m

Detaylı

FİNAL SORULARI GÜZ DÖNEMİ A A A A A A A

FİNAL SORULARI GÜZ DÖNEMİ A A A A A A A AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİTİRME ÖDEVİ FİNAL SORULARI 25-26 GÜZ DÖNEMİ ADI SOYADI :... NO :... SINAV TARİHİ VE SAATİ : A A A A A A A Bu sınav 4 sorudan oluşmaktadır ve sınav süresi 9 dakikadır.

Detaylı

PERGEL YAYINLARI LYS 1 DENEME-6 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR

PERGEL YAYINLARI LYS 1 DENEME-6 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR 2013-2014 PERGEL YAYINLARI LYS 1 DENEME-6 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ A B KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 1 / 31 12 32173 Üslü İfadeler 2 13 42016 Rasyonel ifade kavramını örneklerle açıklar ve

Detaylı

KÜRESEL VE H PERBOL K UZAYDA BERTRAND E R LER

KÜRESEL VE H PERBOL K UZAYDA BERTRAND E R LER T.C. AH EVRAN ÜN VERS TES FEN B L MLER ENST TÜSÜ KÜRESEL VE H PERBOL K UZAYDA BERTRAND E R LER Burcu AH N YÜKSEK L SANS TEZ MATEMAT K ANAB L M DALI KIR EH R 2016 T.C. AH EVRAN ÜN VERS TES FEN B L MLER

Detaylı

İNVOLÜT B-SCROLL ÜZERİNE YENİ BİR BAKIŞ. Süleyman ŞENYURT * Ordu Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi,Matematik Bölümü, Ordu

İNVOLÜT B-SCROLL ÜZERİNE YENİ BİR BAKIŞ. Süleyman ŞENYURT * Ordu Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi,Matematik Bölümü, Ordu Ordu Üniv. Bil. Tek. Derg.,Cilt:4,Sayı:1,014,59-74/Ordu Univ. J. Sci. Tech.,Vol:4,No:1,014,59-74 İNVOLÜT B-SCROLL ÜZERİNE YENİ BİR BAKIŞ ÖZET Süleyman ŞENYURT * Ordu Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi,Matematik

Detaylı

( ) ( ) ÖABT Analitik Geometri KONU TESTİ Noktanın Analitik İncelemesi. Cevap D. Cevap C. noktası y ekseni üzerinde ise, a + 4 = 0 A 0, 5 = 1+

( ) ( ) ÖABT Analitik Geometri KONU TESTİ Noktanın Analitik İncelemesi. Cevap D. Cevap C. noktası y ekseni üzerinde ise, a + 4 = 0 A 0, 5 = 1+ ÖABT Analitik Geometri KONU TESTİ Noktanın Analitik İncelemesi. a+ = b 4. a = b 0+ a b a b = b a+ b = 0. A ( a + 4, a) noktası y ekseni üzerinde ise, ( + ) a + 4 = 0 A 0, 5 a = 4 B b, b 0 noktası x ekseni

Detaylı

ÖKLİD UZAYINDA MANNHEIM EĞRİLERİ ÜZERİNE

ÖKLİD UZAYINDA MANNHEIM EĞRİLERİ ÜZERİNE T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖKLİD UZAYINDA MANNHEIM EĞRİLERİ ÜZERİNE Funda KAYMAZ YÜKSEK LİSANS TEZİ MATEMATİK ANABİLİM DALI KIRŞEHİR HAZİRAN 206 T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ FEN

Detaylı

TOPOLOJ SORULARI. Ksm I. 1 Topological Notions. 1. Her açk aralk salt topolojiye göre R uzaynda açktr. Gösteriniz.

TOPOLOJ SORULARI. Ksm I. 1 Topological Notions. 1. Her açk aralk salt topolojiye göre R uzaynda açktr. Gösteriniz. 1 Ksm I TOPOLOJ SORULARI 1 Topological Notions 1. Her açk aralk salt topolojiye göre R uzaynda açktr. Gösteriniz. 2. n Z olmak üzere (n, n + 1) aralklarnn bile³imi açktr. Gösteriniz. 3. {0} = ( 1 n, 1

Detaylı

ç- çe Tasarmlar Birdal eno lu ükrü Acta³ eno lu & Acta³ statistiksel Deney Tasarm Giri³ ki A³amal ç- çe Üç A³amal ç- çe l A³amal ç- çe

ç- çe Tasarmlar Birdal eno lu ükrü Acta³ eno lu & Acta³ statistiksel Deney Tasarm Giri³ ki A³amal ç- çe Üç A³amal ç- çe l A³amal ç- çe lar Birdal eno lu ükrü çindekiler 1 2 3 4 5 A³amal tasarmlar (hierarchical designs) olarak da bilinen iç-içe tasarmlarda (nested designs), ³u ana kadar gördü ümüz tasarmlardan farkl olarak iki veya ikiden

Detaylı

G D S 4 2013 MART. Sınıf Ders Ünite Kazanım. 9. sınıf Dil ve Anlatım Türkçenin Ses Özellikleri 1. Türkçedeki seslerin özelliklerini açıklar.

G D S 4 2013 MART. Sınıf Ders Ünite Kazanım. 9. sınıf Dil ve Anlatım Türkçenin Ses Özellikleri 1. Türkçedeki seslerin özelliklerini açıklar. G D S 4 2013 MART Sınıf Ders Ünite Kazanım 9. sınıf Dil ve Anlatım Türkçenin Ses Özellikleri 1. Türkçedeki seslerin ni açıklar. 9. sınıf Dil ve Anlatım Türkçenin Ses Özellikleri 2. Türkçedeki ses uyumlarının

Detaylı

: Bir d do rusu üzerinde; A, B, C ve D noktalar alal m. d. n n uzunlu u denir ve. d d1 d2 F G. E, F d G, H d ve ise. d // d 1 2

: Bir d do rusu üzerinde; A, B, C ve D noktalar alal m. d. n n uzunlu u denir ve. d d1 d2 F G. E, F d G, H d ve ise. d // d 1 2 VI. ÖLÜM ÜZLEME VEKTÖRLER YÖNLÜ RU PRÇSI Tan m : üzlemde ve noktalar verilsin. [] n n dan e do ru önlendirildi ini düflünelim. öle do ru parçalar na, önlü do ru parçalar denir. önlü do ru parças, ile gösterilir.

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ GENELLEŞTİRİLMİŞ KANAL YÜZEYLERİ. Fatih DOĞAN MATEMATİK ANABİLİM DALI ANKARA 2012

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ GENELLEŞTİRİLMİŞ KANAL YÜZEYLERİ. Fatih DOĞAN MATEMATİK ANABİLİM DALI ANKARA 2012 ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ GENELLEŞTİRİLMİŞ KANAL YÜZEYLERİ Fatih DOĞAN MATEMATİK ANABİLİM DALI ANKARA 01 Her hakkı saklıdır ÖZET Doktora Tezi GENELLEŞT IR ILM IŞ KANAL YÜZEYLER

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

f fonksiyonuna bir üç değişkenli fonksiyon adı verilir. Daha çok değişkenli fonksiyonlar benzer şekilde tanımlanır.

f fonksiyonuna bir üç değişkenli fonksiyon adı verilir. Daha çok değişkenli fonksiyonlar benzer şekilde tanımlanır. Çok Değişkenli Fonksiyonlar Tanım 1. D düzlemin bir bölgesi, f de D nin her bir (x, y) noktasına bir f(x, y) reel sayısı karşılık getiren bir fonksiyon ise f fonksiyonuna bir iki değişkenli fonksiyon adı

Detaylı

1984 ÖYS A) 875 B) 750 C) 625 D) 600 E) 500

1984 ÖYS A) 875 B) 750 C) 625 D) 600 E) 500 984 ÖYS. + + a a + a + a işleminin sonucu nedir? a A) +a B) a C) +a D) a E) +a a b ab. ifadesinin kısaltılmış biçimi a b + a b + ab a + b A) a b a b D) a b B) a b a + b E) ab(a-b) C) a b a + b A) 87 B)

Detaylı

Analiz III Ara S nav Sorular 24 Kas m 2010

Analiz III Ara S nav Sorular 24 Kas m 2010 Analiz III Ara S nav Sorular 24 Kas m 2010 1 Aşa¼g daki ifadelerin do¼gru olup olmad klar n nedenlerini aç klayarak yaz n z. (a) R n uzay n n aç k olmayan her alt kümesi kapal d r. (b) A = fx 2 [0; 1]

Detaylı

ÜN TE II. UZAYDA VEKTÖR, DO RU VE DÜZLEM N ANAL T K NCELENMES

ÜN TE II. UZAYDA VEKTÖR, DO RU VE DÜZLEM N ANAL T K NCELENMES ANAL T K GEOMETR ÜN TE II. UZAYDA VEKTÖR, DO RU VE DÜZLEM N ANAL T K NCELENMES 1. ANAL T K UZAY. ANAL T K UZAY D A D K KOORD NAT EKSENLER VE ANAL T K UZAY I. Analitik uzayda koordinat sistemi II. Analitik

Detaylı

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ

MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ TÜRKİYE GENELİ ÇÖZÜMLER MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ. D 6. D. D 7. B. B 8. A 4. D 9. B 5. B. C 6. A. A 7. B. A 8. E. B 9. D 4. E. C 5. B. D 6.

Detaylı

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP FONKS IYONLARA YAKLAŞIM. Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP FONKS IYONLARA YAKLAŞIM. Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi NÜMER IK ANAL IZ Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi Nuri ÖZALP FONKS IYONLARA YAKLAŞIM Nuri ÖZALP (Ankara Üni.) NÜMER IK ANAL IZ BÖLÜM 4 7! FONKS IYONLARA YAKLAŞIM 1 / 21 1 Polinom Interpolasyonu Newton Formu

Detaylı

Soyut Matematik Test A

Soyut Matematik Test A 1 Soyut Matematik Test A 1. A³a dakilerden hangisi do rudur? (a) * A B C(C B) A C) (b) A B C(C B) A C) (c) A B C(B C) A C) (d) A B C(B C) A C) (e) A B C(B C) (A C) 2. Her hangi bir A kümeler ailesi üzerinde

Detaylı

BERTRAND EĞRİ ÇİFTİNE AİT FRENET ÇATISINA GÖRE SMARANDACHE EĞRİLERİ ÜNZİLE ÇELİK

BERTRAND EĞRİ ÇİFTİNE AİT FRENET ÇATISINA GÖRE SMARANDACHE EĞRİLERİ ÜNZİLE ÇELİK .C. ORDU ÜNİVERSİESİ FEN İLİMLERİ ENSİÜSÜ ERRAND EĞRİ ÇİFİNE Aİ FRENE ÇAISINA GÖRE SMARANDACHE EĞRİLERİ ÜNZİLE ÇELİK YÜKSEK LİSANS EZİ ORDU 06 I II III ÖZE ERRAND EĞRİ ÇİFİNE Aİ FRENE ÇAISINA GÖRE SMARANDACHE

Detaylı

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

OLMAYAN ve ARA-NOKTA KO ULLARI LE TEMEL VE SAYISAL ÇÖZÜMLER

OLMAYAN ve ARA-NOKTA KO ULLARI LE TEMEL VE SAYISAL ÇÖZÜMLER KNC MERTEBEDEN DFERANSYEL DENKLEMLERN YEREL- OLMAYAN ve ARA-NOKTA KOULLARI LE TEMEL VE SAYISAL ÇÖZÜMLER Kamil ORUÇOLU ve Ali DNLER stanbul Teknik Üniversitesi, Matematik Bölümü, 34469 Maslak, e-osta: koruc@itu.edu.tr

Detaylı

Ksm I. Simgeler ve Terimler

Ksm I. Simgeler ve Terimler Ksm I Simgeler ve Terimler 1 Bölüm 1 S MGELER ve TER MLER 1.1 KÜMELER CEB R 1.2 FONKS YON 1.3 DENKL K BA INTISI 1.4 SIRALAMA BA INTILARI 1.5 SEÇME AKS YOMU SEÇME AKS YOMU ve E DE ERLER 3 4 BÖLÜM 1. S

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 SAYILAR 11 1.1. Sayı Kümeleri 12 1.1.1.Doğal Sayılar Kümesi 12 1.1.2.Tam Sayılar Kümesi 13 1.1.3.Rasyonel Sayılar Kümesi 14 1.1.4. İrrasyonel Sayılar Kümesi 16 1.1.5. Gerçel

Detaylı

Fath Ünverstes Matematk Olmpyatlar

Fath Ünverstes Matematk Olmpyatlar Fath Ünverstes Matematk Olmpyatlar - 007 www.sbelian.wordpress.com Fatih Üniversitesi Matematik Bölümü tarafndan ilki düzenlenen Liseleraras Matematik Olimpiyat'nn ilk snav 0 Ekim 007 tarihinde üniversite

Detaylı

DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ

DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ 3 DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ Gerilme Kavramı Dış kuvvetlerin etkisi altında dengedeki elastik bir cismi matematiksel bir yüzeyle rasgele bir noktadan hayali bir yüzeyle ikiye ayıracak olursak, F 3 F

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Name: Diferensiyel Geometri Spring 2014

Name: Diferensiyel Geometri Spring 2014 Çalışma soruları Tanim [Basit egri] α : (a, b) R 3 egrisi verilsin. Farkli t 1, t 2 (a, b) noktalari icin α(t 1 ) α(t 2 ) oluyorsa α egrisine basit egri adi verilir (kendisini kesmeyen egriye basit egri

Detaylı

Fizik ve Ölçme. Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır

Fizik ve Ölçme. Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır Fizik ve Ölçme Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır Fizik kanunları temel büyüklükler(nicelikler) cinsinden ifade edilir. Mekanikte üç temel büyüklük vardır; bunlar uzunluk(l), zaman(t)

Detaylı

1 Lineer Diferansiyel Denklem Sistemleri

1 Lineer Diferansiyel Denklem Sistemleri Outline İçindekiler 1 Lineer Diferansiyel Denklem Sistemleri 1 1.1 Lineer sistem türleri (iki bilinmeyenli iki denklem)................. 1 2 Normal Formda lineer denklem sistemleri (İki bilinmeyenli iki

Detaylı

1. Hafta Uygulama Soruları

1. Hafta Uygulama Soruları . Hafta Uygulama Soruları ) x ekseni, x = doğrusu, y = x ve y = x + eğrileri arasında kalan alan nedir? ) y = x 3 ve y = 4 x 3 parabolleri arasında kalan alan nedir? 3) y = x, x y = 4 eğrileri arasında

Detaylı

Ossmat.com Matematik-Fizik-Kimya-Biyoloji Hakkında Herşey (ana sayfaya git)

Ossmat.com Matematik-Fizik-Kimya-Biyoloji Hakkında Herşey (ana sayfaya git) Facebook Fun Sayfamız Twitter Sayfamız Ossmat.com Matematik-Fizik-Kimya-Biyoloji Hakkında Herşey (ana sayfaya git) (adsbygoogle = window.adsbygoogle []).push({}); Çıkmış Soru Çözümlerİ Çözümleri Matematik

Detaylı