Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ""

Transkript

1 KPSS 2007 EB (43) DENEME 4 / 103. SORU 43. Aşağıdaki örneklerin hangisinde sözü edilen ölçme işleminde bağıl (keyfî, itibari) sıfır söz konusu değildir? A) Ankara ili Çankaya ilçesinin deniz seviyesinden yüksekliği 870 metredir. B) Öğrencilerin felsefe dersine karşı tutum puanları ortalaması 207 dir. C) Tarih sorularından en az dört tanesine doğru cevap veremeyenler sıfır puan almıştır. D) Bugün hava sıcaklığı 15 ºC dir. E) Bu kitabın ilk 4 sayfasında kitabın kapsamı tanıtılmaktadır Aşağıdakilerden eşit aralıklı ölçekle elde edilmiş ölçme verilerine örnek olarak ele alınabilir? A) Maddeyi yoğunluklarına göre sıralama B) Öğrencilerin ağırlıklarını bulma C) İnsanları ten rengine göre ayırma D) Öğretmenleri branşlara göre ayırma E) Öğrencilerin yaratıcı düşünce gücünü ölçme S. BANK. TEST 2 / SAYFA 404 / 16. SORU 16. Aşağıdakilerden hangisi eşit aralıklı ölçekle elde edilmiş ölçme verilerine örnek olarak ele alınabilir? A) İnsanları ten rengine göre ayırma B) Nesneleri ağırlıklarına göre sıralama C) Hamza nın yaratıcı düşünme gücünü ölçme D) Hakan ının boyunu ölçme E) Mehmet in sahip olduğu kitap sayısını söyleme

2 KPSS 2007 EB (44) DENEME 18 / 110. SORU 44. Değerlendirme yapılırken, ölçüt ile ölçme sonuçlarının aynı birimle ifade edilmesi gerekir. Bunun en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir? A) Ölçme aracının geçerliğini artırmak B) Karşılaştırmada doğru karar verilmesini sağlamak C) Ölçme aracının güvenirliğini artırmak D) Sonuçların anlaşılmasını kolaylaştırmak E) Ölçütün uygun olmasını sağlamak 110. Bir okulda aynı dersi veren üç öğretmenin, aynı konularda yaptıkları sınavlardaki soru sayıları ve yanıtları planlama biçimleri şöyledir: Birinci öğretmen: 1soru sormuş ve soruya yüz puan vermiştir. İkinci öğretmen: 10 soru sormuş ve her soruya on puan vermiştir. Üçüncü öğretmen 100 soru sormuş ve her soruya bir puan vermiştir. Üçüncü öğretmenin elde ettiği puanların güvenirliği daha yüksektir. diyen bir kişi bu iddiasını aşağıdakilerden hangisiyle desteklemektedir? A) Testteki soru sayısı arttıkça testin geçerliği artmıştır. B) Testin objektif puanlanması güvenirliği artmıştır. C) Testin birim sayısının azalması hassasiyet ve duyarlılığı artırmıştır. D) Bir sınavdaki yanıtların nasıl puanlanacağı kullanılan soru tipine göre değişir. E) Öznel puanlama yöntemleri puanların güvenirliğini düşürür.

3 KPSS 2007 EB (44) DENEME 9 / 117. SORU 44. Değerlendirme yapılırken, ölçüt ile ölçme sonuçlarının aynı birimle ifade edilmesi gerekir. Bunun en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir? A) Ölçme aracının geçerliğini artırmak B) Karşılaştırmada doğru karar verilmesini sağlamak C) Ölçme aracının güvenirliğini artırmak D) Sonuçların anlaşılmasını kolaylaştırmak E) Ölçütün uygun olmasını sağlamak 117. Eğitim öğretimde alınan öğrenci puanlarının standart puanlara dönüştürülmesinin en önemli sebebi aşağıdakilerden hangisidir? A) Sonuçları anlamlandırarak öğrencilerin birbiriyle kıyaslanmasına olanak sağlaması B) Öğrenci puanlarının güvenirliğini artırmak C) Puanları düzeltmek. D) Puanların iç tutarlılığını artırmak. E) Puanların herkes tarafından değil de sadece uzmanlar tarafından anlaşılmasını sağlamak

4 KPSS 2007 EB (45) DENEME 20 / 105. SORU 45. Aşağıdaki durumların hangisinde kriter referanslı (ölçüt dayanaklı) değerlendirme, norm referanslı (norm dayanaklı) değerlendirmeden daha uygun olur? A) Öğrencilerin mezun edilip edilmemelerine karar verilmesinde B) Kontenjanları sınırlı olan yükseköğretim programlarına öğrenci seçiminde C) Öğrencilerin hazırladıkları fen bilimleri projelerinden en iyisinin belirlenmesinde D) Okulda dereceye girecek öğrencilerin belirlenmesinde E) Bir sınıf içindeki en başarısız öğrencilerin belirlenmesinde 105. Aşağıdakilerden hangisi bağıl değerlendirme de kullanılan değerlendirme ölçütü olarak kullanılmaz? A) İzlenecek programın hedefleri B) Öğrencilerin yetenekleri C) Standart bir testin normları D) Sınıftaki diğer öğrencilerin başarısı E) Öğrencilerin birbirlerine göre öğrenme düzeyleri S. BANK. TEST 3 / SAYFA 405 / 4. SORU 4. Aşağıdakilerden hangisi bağıl değerlendirme yapmak üzere belirlenmiş bir ölçüttür? A) Ölçülecek kapsamın en az %60 ını belirleme B) Dersten başarılı olmak için 60 ve üzeri not almak C) Dersin hedeflerinin en az yarısını bilme D) Başarılı olmak için aritmetik ortalamanın 1 standart sapma üstünde puan almak E) Dersten başarılı olmak için 60 sorudan 45 ini doğru cevaplamak

5 KPSS 2007 EB (46) DENEME 20 / 109. SORU 46. Pazarlama elemanları seçiminde kullanılmak üzere bir test geliştirilmiş ve işe alımlarda bu test uygulanmıştır. Daha sonra, işe alınan elemanların ilk aydaki başarılı satış sayıları ile işe girişte aldıkları test puanları arasındaki uyum incelenmiştir. Yukarıda belirtilen inceleme, uygulanan testin hangi özelliği hakkında bilgi verir? 109. Bir üniversitede Resim Eğitim Programına seçilecek öğrencilerin resim yeteneklerini test etmek amacıyla geliştirilecek bir testten elde edilecek puanların geçerliği için hangi geçerlik türüne bakılması en uygundur? A) Kapsam B) Yapı C) Yordama E) Görünüş E) Mevcut hal A) Yordama geçerliği B) Yapı geçerliği C) Kapsam geçerliği D) İç tutarlığı E) Puanlayıcılar arası güvenirliği DENEME 13 / 108. SORU 108. Bir öğretmen Tarih dersinden iyi not alan öğrencisi için Coğrafya derslerinden de iyi not alacağını düşünmektedir. Yukarıdaki öğretmen bunu söylerken geçerlik türlerinden hangisini kullanmaktadır? A) Yapı B) Mevcut hal C) Görünüş D) Kapsam E) Yordama

6 KPSS 2007 EB (46) DENEME 11 / 107. SORU 46. Pazarlama elemanları seçiminde kullanılmak üzere bir test geliştirilmiş ve işe alımlarda bu test uygulanmıştır. Daha sonra, işe alınan elemanların ilk aydaki başarılı satış sayıları ile işe girişte aldıkları test puanları arasındaki uyum incelenmiştir. Yukarıda belirtilen inceleme, uygulanan testin hangi özelliği hakkında bilgi verir? A) Yordama geçerliği B) Yapı geçerliği C) Kapsam geçerliği D) İç tutarlığı E) Puanlayıcılar arası güvenirliği yılında yapılan bir araştırmaya göre madde bağımlılık yaşının 15 e düştüğü görülmüştür. Bu araştırmaya göre 2010 yılında madde kullanma yaşının 12 ye düşeceği tahmin edilmektedir. Yukarıda açıklaması verilen duruma uzmanlar geçerliliğin hangi türünü kullanmışlardır? A) Kapsam B) Yapı C) Görünüş D) Yordama E) Mevcut hal DENEME 16 / 111. SORU 111. Demir şimdiye kadar girmiş olduğu tüm deneme sınavlarında dershane birincisi olmuştur. Öğretmenleri Demir in iyi bir fakülte kazanacağını düşünmektedirler Yukarıda açıklaması verilen duruma göre Demir in Öğretmenleri geçerliliğin hangi türünü kullanmışlardır? A) Kapsam B) Yapı C) Görünüş D) Yordama E) Mevcut hal

7 KPSS 2007 EB (47) DENEME 11 / 113. SORU SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. Bir dersteki başarıyı ölçmek için geliştirilmiş beş testle ilgili olarak tablodaki bilgiler elde edilmiştir. Dersler x K Fizik Tarih Felsefe Matematik İngilizce Test 1 Güvenirlik Katsayısı 0,72 Yordama Geçerliği 0,42 Kapsam Geçerliği Orta Ortalama Güçlük 0,70 112, 113 VE 114. SORULARI YUKARIDAKİ TABLOYA GÖRE CEVAPLAYINIZ ,65 0,83 0,29 0,64 Yüksek Yüksek 0,35 0,58 Yukarıdaki tabloda 5 derse ait aritmetik ortalama ve soru sayıları verilmiştir ,92 0,61 0,18-0,55 Düşük Düşük 0,40 0, Testlerin hangisinde başarılı öğrenciyle başarısız öğrenci birbirinden en iyi ayırt edilmiştir? 47. Sınıfındaki öğrenciler arasında bu dersteki başarısı yüksek olanları seçmek isteyen bir öğretmenin hangi testi kullanması en uygun olur? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 A) Fizik B) Tarih C) Felsefe D) Matematik E) İngilizce

8 KPSS 2007 EB (47) DENEME 8 / 111. SORU SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. 109, 110 VE 111. SORULARI AŞAĞIDAKİ VERİLEN- LERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. Bir dersteki başarıyı ölçmek için geliştirilmiş beş testle ilgili olarak tablodaki bilgiler elde edilmiştir. Test Güvenirlik Katsayısı 0,72 0,65 0,83 0,92 0,61 Yordama Geçerliği 0,42 0,29 0,64 0,18-0,55 Kapsam Geçerliği Orta Yüksek Yüksek Düşük Düşük Ortalama Güçlük 0,70 0,35 0,58 0,40 0, Sınıfındaki öğrenciler arasında bu dersteki başarısı yüksek olanları seçmek isteyen bir öğretmenin hangi testi kullanması en uygun olur? Soru pj rjx 1 0,31 0,25 2 0,43-0,17 3 0,77 0,51 4 0,27 0,40 5 0,51 0,33 Yukarıdaki tabloda 5 soruya ait madde güçlük indeksleri ve madde ayırt edicilik indeksleri verilmiştir Okullar arası bilgi yarışması için en iyi 5 öğrencinin seçileceği durumda kullanılacak soruların güçlük ve ayırt ediciliği yukarıdaki maddelerden hangisi gibi olmalıdır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

9 KPSS 2007 EB (48) DENEME 16 / 108. SORU SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. Bir dersteki başarıyı ölçmek için geliştirilmiş beş testle ilgili olarak tablodaki bilgiler elde edilmiştir. Test 1 2 Güvenirlik Katsayısı 0,72 0,65 Yordama Geçerliği 0,42 0,29 Kapsam Geçerliği Orta Yüksek Ortalama Güçlük 0,70 0, Geçerlikle ilgili olarak; I. Geçerlik katsayısı (0) ile (+1) arasında değişir. II. Geçerli bir test mutlaka güvenilirdir. III. Bir test geçerli olmak için uygun ya da ilgili olmak zorundadır. IV. Güvenirlik katsayısı o testin geçerliğini sınırlar. Yargılarından hangisi ya da hangileri söylenebilir? A) Yalnız I B) I ve II C) Yalnız IV D) I, II ve III E) II, III ve IV 3 0,83 0,64 Yüksek 0, ,92 0,61 0,18-0,55 Düşük Düşük 0,40 0,50 DENEME 3 / 106. SORU 48. Bir testin güvenirliğinin yüksek olması, geçerli bir test elde etmek için yeterli değildir. yargısını desteklemek için hangi test örnek gösterilebilir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) Güvenirlikle geçerlik arasındaki ilişki temel alındığında aşağıdakilerden hangisini söylemek doğru olmaz? A) Geçerlik testin test dışı değişkenlerle korelâsyonudur. B) Geçerlik ve güvenirlik bir testin derece sorunudur. C) Geçerli bir test her zaman güvenilir olmayabilir. D) Güvenirlik o testin kararlılığıdır. E) Geçerlik katsayısı en çok güvenirlik katsayısının karekökü kadar olabilir.

10 KPSS 2007 EB (49) DENEME 11 / 114. SORU SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. Bir dersteki başarıyı ölçmek için geliştirilmiş beş testle ilgili olarak tablodaki bilgiler elde edilmiştir. Dersler x K Fizik Tarih Felsefe Matematik İngilizce Test 1 Güvenirlik Katsayısı 0,72 Yordama Geçerliği 0,42 Kapsam Geçerliği Orta Ortalama Güçlük 0,70 112, 113 VE 114. SORULARI YUKARIDAKİ TABLO- YA GÖRE CEVAPLAYINIZ ,65 0,83 0,92 0,61 0,29 0,64 0,18-0,55 Yüksek Yüksek Düşük Düşük 0,35 0,58 0,40 0,50 Yukarıdaki tabloda 5 derse ait aritmetik ortalama ve soru sayıları verilmiştir Bu beş testteki puanlar üzerinden bu testlerin hangisi için hesaplanacak ortalama madde güçlüğü en düşüktür? A) Fizik 49. Diğerlerinden daha kolay olduğu hâlde kabul edilebilir düzeyde güvenilir ve geçerli olan test hangisidir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 B) Tarih C) Felsefe D) Matematik E) İngilizce

11 KPSS 2007 EB (49) DENEME 8 / 109. SORU SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. 109, 110 VE 111. SORULARI AŞAĞIDAKİ VERİLEN- LERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. Bir dersteki başarıyı ölçmek için geliştirilmiş beş testle ilgili olarak tablodaki bilgiler elde edilmiştir. Test 1 Güvenirlik Katsayısı 0,72 Yordama Geçerliği 0,42 Kapsam Geçerliği Orta Ortalama Güçlük 0,70 Soru pj rjx 1 0,31 0,25 2 0,43-0,17 3 0,77 0,51 4 0,27 0,40 5 0,51 0, ,65 0,83 0,29 0,64 Yüksek Yüksek 0,35 0,58 Yukarıdaki tabloda 5 soruya ait madde güçlük indeksleri ve madde ayırt edicilik indeksleri verilmiştir. 4 0,92 0,18 Düşük 0,40 5 0,61-0,55 Düşük 0, Hangi sorunun kolay ve ayırt ediciliği yüksektir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) Diğerlerinden daha kolay olduğu hâlde kabul edilebilir düzeyde güvenilir ve geçerli olan test hangisidir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

12 KPSS 2007 EB (50) DENEME 20 / 110. SORU 50. Çoktan seçmeli bir testteki sorularda, çeldiricilerin doğru cevaba anlamca yaklaştırılması bu testin hangi özelliğini doğrudan etkiler? A) Güvenirliğini B) Geçerliğini C) Güçlüğünü D) Kullanışlılığını E) Objektifliğini 110. Çoktan seçmeli soru maddeler hazırlaması zor ve uzmanlık isteyen maddelerdir. Çoktan seçmeli testlerde madde kökünde olumsuz ifadeler kullanılmamalı, kullanılacaksa olumsuzluğun altı çizilmelidir. Olumsuzluğun koyu ya da altının çizili olarak yazılmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Öğrenme eksikliklerini ortaya çıkarmaktır. B) Testin kullanışlılığını artırır. C) Anlamın gözden kaçabilme olasılığını azaltır. D) Yanlış öğrenmelerin düzeltilmesine katkı sağlar. E) Düşünmeyi kolaylaştırır. DENEME 15 / 105. SORU 105. Çoktan seçmeli testlerin hazırlanması zor ve uzmanlık ister. Bu da onun kullanışlılık özelliğini düşürür. Çoktan seçmeli testlerde madde kökünü hazırlamaktan çok çeldiricilerin hazırlanması daha zor ve zaman alır. Bir öğretmenin çoktan seçmeli bir test için soru hazırlarken, öğrencilerin sıklıkla düştükleri hataları çeldirici olarak kullandığı bilinmektedir. Bu durum, öğretmene en çok hangi konuda yardımcı olur? A) Öğrencilerini anlama kolaylığı sağlar. B) Puanlamayı kolaylaştırır. C) Sorunun anlaşılmasını kolaylaştırır. D) Puanların güvenirliğini yükseltir. E) Öğrencilerin yanlış öğrenmeleri saptar.

13 KPSS 2007 EB (51) DENEME 20 / 104. SORU 51. Yazılı yoklamalardaki sorularda, öğrencilerin cevaplarını düşünerek bulmaları ve buldukları bilgileri organize ederek yazmaları gerekir. Bu tür sorularla üst düzeydeki zihinsel beceriler ölçülebilir. Aşağıdaki sorulardan hangisi, yazılı yoklamaların bu avantajlarını ortaya koyan uygun bir örnek değildir? A) Enflasyonu düşürmek için ne tür önlemler alınabilir? Örnek vererek irdeleyiniz. B) Avrupa Birliği ne katılma konusundaki görüşleriniz nelerdir? Bu şekilde düşünmenizin nedenlerini açıklayınız. C) İzlediğiniz en iyi sinema filmi hangisidir? Bu filmi neden beğendiğinizi gerekçeleriyle açıklayınız. D) Başarı ile yetenek arasındaki ilişkiyi bir örnekle açıklayınız. Sizce insan yaşamında hangisi daha ön plandadır? E) Ölçme nasıl tanımlanır? Eğitimde yapılan ölçmeler kaç gruba ayrılır? 104. Bir Yazılı yoklamada aşağıda kullanılan sorulardan hangisi konuyu ezberleyen değil de konuya çalışanların yapabileceği sorudur? A) Osmanlı imparatorluğunun duraklama dönemine girmesini başlatan etmenleri maddeler halinde yazınız? B) Osmanlı imparatorluğundaki padişahları kronolojik sıraya göre yazınız? C) Serv antlaşmasının maddelerini yazınız? D) Almanya nın I. Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğu üzerindeki etkilerini yazınız? E) Dünya savaşına katılan ülkeleri yazınız? DENEME 19 / 105. SORU 105. Aşağıdaki davranışlardan hangisi diğer sınav tiplerine göre öğrencilerin yanıtlarını düşünüp bularak yazdıkları yazılı yoklama türü sınavlarla daha geçerli bir biçimde ölçülebilir? A) Bilişsel alanın bilgi basamağını ölçerken B) Sözel ifade gücünü ölçerken C) Problem çözme becerisi geliştirirken D) Görüşünü açıklayarak yazarken E) Hatırlama gücünü ölçerken

14 KPSS 2007 EB (52) DENEME 7 / 106. SORU 52. Sosyal bilgiler sınavında sorulan bir soru şöyledir: Türkiye nin pek çok sınır komşusu vardır. En uzun sınırı paylaştığımız sınır komşumuz aşağıdakilerden hangisidir? A) Bulgaristan la sınırımız en uzundur. B) Irak la sınırımız en uzundur. C) İran la sınırımız en uzundur. D) Suriye yle sınırımız en uzundur. E) Yunanistan la sınırımız en uzundur. Yukarıdaki sorunun kusurları arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur? A) Kökte yazım hatasının olması B) Kökte gereksiz sözcük kullanılması C) Kök ile seçenekler arasında ifade uyumsuzluğu olması D) Seçeneklerde aynı sözcüklerin tekrarlanması E) Seçeneklerin uygun olmayan bir sırada verilmesi 106. Aşağıdakilerden hangisi bir öğretmenin hazırlamakta olduğu bir ölçme aracına soru yazmada uyulması gereken kurallardan biri değildir? A) Bir soruyla ilgili doğru cevap ya da çeldiriciler diğer sorulara ışık tutar nitelikte olmalıdır. B) Sorular açık, net ve anlaşılır olmalıdır. C) Sorularda gereksiz kelime tekrarları ve dolaylı anlatımlardan arınık olmalıdır. D) Sorular bilen öğrenciyle bilmeyen öğrenciyi birbirinden ayrıt edici nitelikte olmalıdır. E) Sorular öğrenci seviyesine uygun olmalıdır. DENEME 3 / 115. SORU 115. Aşağıdakilerden hangisi çoktan seçmeli maddelerde seçenekler yazılırken dikkat edilmesi gereken kurallardan biri değildir? A) Seçeneklerin ifadeleri birbirine paralel, birbirinin anlamını içermemelidir. B) Çeldiricilerin güçlük dereceleri testin kullanış amacına göre ayarlanmalıdır. C) Eş anlamlı ve zıt anlamlı seçenekler farklı seçeneklerde kullanılmalıdır. D) Seçenekler kendi sorusuyla bağlantılı olmalıdır E) Seçenek sayısı öğrenci seviyesine uygun olacak şekilde hazırlanmalıdır

15 KPSS 2007 EB (53) DENEME 16 / 115. SORU 53. Öğrencilerinin öğretim süreci boyunca gelişimlerini görmek ve değerlendirmeye katılımlarını sağlamak isteyen bir öğretmen için en uygun ölçme ve değerlendirme yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir? A) Performans değerlendirme B) Akran değerlendirme C) Mutlak değerlendirme D) Tümel (portfolyo) değerlendirme E) Bağıl değerlendirme 115. Öğrencinin öğrenme sürecindeki performansının ve başarısının kaydedildiği, ilgi ve yeteneklerinin, bireyi tanıma tekniklerinin bulunduğu ve böylece gelişiminin izlendiği bu değerlendirme biçimine ne denir? A) Tanıma ve yerleştirme B) Biçimlendirme ve yetiştirme C) Değer biçme D) Portfolyo değerlendirmesi E) Mutlak değerlendirme DENEME 10 / 108. SORU 108. Öğrencinin öğrenme sürecindeki performansının ve başarısının kaydedildiği, ilgi ve yeteneklerinin, bireyi tanıma tekniklerinin bulunduğu ve böylece gelişiminin izlendiği bu değerlendirme biçimine ne denir? A) Tanıma ve yerleştirme B) Biçimlendirme ve yetiştirme C) Değer biçme D) Öğrenci gelişim dosyası E) Mutlak değerlendirme

16 KPSS 2007 EB (55) DENEME 19 / 106. SORU 55. Bir öğretmen, geliştirmiş olduğu bir başarı testini derse başlamadan önce (ön test) ve dersin bitiminde (son test) sınıftaki öğrencilere uygulamıştır. Uygulama sonucunda öğrencilerin ön test ve son test puanlarına ait sütun grafiklerini inceleyerek kullandığı öğretim yöntem ve tekniklerinin öğrenme üzerinde etkili olduğu sonucuna varmıştır. Bu öğretmenin elde ettiği grafikler aşağıdakilerden hangisi olabilir? 106. Aşağıda 100 sorudan olaşan bir testten alınan puanların frekansları verilmiştir. Puan Frekans Ön Test grafiği Son Test grafiği Ön Test grafiği Son Test grafiği Bu puanların frekans dağılımı aşağıdaki eğrilerden hangisine benzer? f A) f B) f C) x x x f D) f E) x x

17 KPSS 2007 EB (56) DENEME 15 / 116. SORU 56. Aşağıdaki tabloda beş dersin sınavlarının puan dağılımlarına ilişkin aritmetik ortalama ile standart sapmalar ve Ali nin bu sınavlardan elde ettiği puanlar verilmiştir. Ders Aritmetik Ortalama Standart Sapma Ali nin Puanı Matematik Türkçe Fizik Kimya Biyoloji Ali nin sınıfına göre en başarılı ve en başarısız olduğu dersler hangisidir? En başarılı En başarısız. A) Matematik Türkçe B) Matematik Biyoloji C) Fizik Kimya D) Fizik Biyoloji E) Kimya Biyoloji 116. Dersler X S X Fizik Kimya Biyoloji Yukarıdaki tabloda bir öğrencinin, fizik, kimya ve biyoloji testlerinden aldığı puanlar ve bu testlere ait aritmetik ortalama ve standart sapmalar verilmiştir. Bu bilgilere göre öğrencinin bu üç dersteki başarı sıralaması hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir? A) Fizik > kimya > biyoloji B) Biyoloji > fizik > kimya C) Biyoloji > kimya > fizik D) Kimya > fizik > biyoloji E) Fizik > biyoloji > kimya

18 KPSS 2007 EB (56) S. BANK. TEST 12 / 19. SORU 56. Aşağıdaki tabloda beş dersin sınavlarının puan dağılımlarına ilişkin aritmetik ortalama ile standart sapmalar ve Ali nin bu sınavlardan elde ettiği puanlar verilmiştir. Ders Aritmetik Ortalama Standart Sapma Ali nin Puanı Matematik Türkçe Fizik Nurullah ın notu Sınıfın Ortalaması Standart Sapma Tarih Türkçe Matematik Kimya Biyoloji Ali nin sınıfına göre en başarılı ve en başarısız olduğu dersler hangisidir? En başarılı En başarısız. A) Matematik Türkçe B) Matematik Biyoloji C) Fizik Kimya D) Fizik Biyoloji E) Kimya Biyoloji 19. Nurullah ın üç dersten aldığı notlar verilmiştir. Buna göre Nurullah ın en başarılı olduğu dersten en başarısız olduğu derse göre sıralama hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir? A) Türkçe Matematik - Tarih B) Tarih- Türkçe - Matematik C) Matematik - Türkçe - Tarih D) Tarih Matematik - Türkçe E) Matematik Tarih - Türkçe

19 KPSS 2007 EB (57) DENEME 2 / 118. VE 119. SORU 57. Lisedeki bir rehber öğretmen öğrencilerin mesleki ilgilerini belirlemek için mesleki ilgi envanteri geliştirmiştir. Güvenirliğini belirlemek için bu envanteri aynı öğrencilere altı hafta arayla iki kez uygulamış ve iki uygulamadan elde edilen ölçüler arasındaki ilişkiyi (korelasyon) 0,45 bulmuştur. Aşağıdakilerden hangisi, bu korelasyon değerinin düşüklüğü için gerekçe olarak gösterilemez? A) Ölçülen özellik kolay değişme gösteren bir yapıdadır. B) İki uygulamanın koşulları birbirinden oldukça farklıdır. C) Öğrenciler maddelere yanıt verirken gerçekçi davranmamışlardır. D) Sorular her okumada farklı anlamlara gelebilmektedir. E) İki uygulama arasında geçen süre çok kısadır. Bir öğretmen dersine karşı öğrencilerinin tutumunu ölçmeye yönelik bir test hazırlamıştır. Bu testi birkaç hafta arayla öğrencilerine iki kez uygulamış ve bu uygulamalardan elde edilen puanlar arasındaki korelâsyonu 0,87 olarak bulmuştur. 118 VE 119. SORULARI YUKARIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ Bulunan bu değer testin en çok hangi özelliği hakkında bilgi verir? A) Paralel formlar güvenirliği B) Test tekrar test güvenirliği C) Kr20 güvenirliği D) Kapsam geçerliği E) Yapı geçerliği 119. Bu korelasyon değerine dayanarak aşağıdaki yorumlardan hangisini söylemek doğru olmaz? A) Testi oluşturan maddeler homojen yapıdadır. B) Testin yapı geçerliği sağlanmıştır. C) Testi alan grup homojendir. D) Testin güvenirliği yüksektir. E) Testte ölçülen değişken tek boyutludur.

20 KPSS 2007 EB (58. 60) DENEME 18 / 117. VE 118. SORU SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. 5A sınıfındaki öğrencilerin 25 soruluk matematik testinden aldıkları puanlar gruplanarak aşağıdaki frekans grafiğinde gösterilmiştir. 117 VE 118. SORULARI AŞAĞIDAKİ GRAFİĞE GÖ- RE CEVAPLANDIRINIZ. 73 kişilik bir sınıfın 100 üzerinden puanlanan kimya testinden aldıkları puanların grafiği verilmiştir. f A sınıfının mevcudu kaçtır? A) 5 B) 7 C) 8 D) 20 E) A sınıfının matematik testi puanlarının aritmetik ortalaması kaçtır? A) 5,7 B) 7,4 C) 14,5 D) 18,6 E) A sınıfının matematik testi puanlarının tepe değeri (mod) kaçtır? A) 5 B) 7 C) 8 D) 18 E) x 117. Bu puanların aritmetik ortalaması aşağıdakilerden hangisidir? A) 85 B) 62,5 C) 73,2 D) 77,6 E) 66, Puanların modu ve medyanı aşağıdakilerden hangisidir? Mod Medyan A) B) C) D) E) 85 72

KPSS-EB-CÖ/ Öğrenciyi merkeze alan sınıf içi öğretim etkinlikleri düzenlenirken aşağıdakilerden öncelikle hangisi dikkate alınmalıdır?

KPSS-EB-CÖ/ Öğrenciyi merkeze alan sınıf içi öğretim etkinlikleri düzenlenirken aşağıdakilerden öncelikle hangisi dikkate alınmalıdır? 39. Aşağıdakilerden hangisi, buluş yoluyla öğrenme yönteminden yararlanmaya çalışan bir öğretmenin, öğrencilerin derse aktif katılımlarını sağlaması için yapması gereken davranışlardan biri olamaz? A)

Detaylı

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir?

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir? 82. Belgin öğretmen öğrencilerinden, Nasıl bir okul düşlerdiniz? sorusuna karşılık olarak özgün ve yaratıcı fikir, öneri ve değerlendirmeleri açıkça ve akıllarına ilk geldiği şekilde söylemelerini ister.

Detaylı

A 11. A) Olayın karışık ve anlaşılması zor bir ifadeyle yazılmış. Bu ön koşul işlemiyle ilgili olarak,

A 11. A) Olayın karışık ve anlaşılması zor bir ifadeyle yazılmış. Bu ön koşul işlemiyle ilgili olarak, 43. Bir öğretim programına öğrenci seçmek için mülakat yapılacaktır. Bu mülakata bir genel yetenek testinden 0 ve daha üstü standart T puanı alanlar başvurabilecektir. Yetenek testinden elde edilen puanlar

Detaylı

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR I. Öğretimde Ölçme ve Değerlendirmenin Gerekliliği... 2 II. Ölçme Kavramı... 3 1. Tanımı ve Unsurları... 3 2. Aşamaları... 3 2.1. Ölçülecek

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM ORTAK SINAV TEST VE MADDE İSTATİSTİKLERİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM ORTAK SINAV TEST VE MADDE İSTATİSTİKLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM ORTAK SINAV TEST VE MADDE

Detaylı

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Soru Öğrencilerin derse katılım düzeylerini ölçmek amacıyla geliştirilen 16 soruluk bir test için öğrencilerin ilk 8 ve son 8 soruluk yarılardan aldıkları puanlar arasındaki

Detaylı

17/01/2015. PowerPoint Template. Dr. S.Nihat ŞAD LOGO. İnönü University. Company Logo

17/01/2015. PowerPoint Template. Dr. S.Nihat ŞAD LOGO. İnönü University.  Company Logo PowerPoint Template LOGO Dr. S.Nihat ŞAD İnönü University www.thmemgallery.com Company Logo 1 Contents www.thmemgallery.com geliştirme süreci Birey hakkında bilgi toplama yolları lerin sınıflandırılması

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar İstatistiksel Verileri Tasnif Etme Verileri daha anlamlı hale getirmek amacıyla

Detaylı

Diğer sayfaya geçiniz KPSS / EB CÖS soruları aşağıdaki bilgilere göre cevaplayınız. 43.

Diğer sayfaya geçiniz KPSS / EB CÖS soruları aşağıdaki bilgilere göre cevaplayınız. 43. 43. (I) Eda Öğretmen, dersini işledikten sonra öğrencilerine bir sınav uygular. (II) Sınavı hazırlarken ilgili kazanımları ve kazanımların ağırlıklarını göz önüne alarak bir belirtke tablosu hazırlar.

Detaylı

Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Geçerlik. Geçerlik Türleri. Geçerlik. Kapsam Geçerliği

Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Geçerlik. Geçerlik Türleri. Geçerlik. Kapsam Geçerliği BÖLÜM 3 Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler Geçerlik Güvenirlik Kullanışlılık Geçerlik Geçerlik,

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Ders No : 0310380127 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

TEST VE MADDE ANALİZLERİ

TEST VE MADDE ANALİZLERİ TEST VE MADDE ANALİZLERİ Madde güçlüğü Madde ayırt ediciliği Madde varyansı ve madde standart sapması Madde güvenirliği Çeldiricilerin işlerliği Test Analizleri Merkezi Eğilim(Yığılma Ölçüleri) Merkezi

Detaylı

M d a d dd e A l na i li i z

M d a d dd e A l na i li i z Mdd Madde Analizi i Madde: Ölçme araçlarının (testlerin, ölçeklerin, vb.) kendi başına ş puanlanabilen en küçük birimidir. Ölçme sonuçlarına dayalı olarak bir testi oluşturan ş maddeler analiz edilerek

Detaylı

Pedagojik Formasyon Eğitimi ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Pedagojik Formasyon Eğitimi ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Pedagojik Formasyon Eğitimi SERTİFİKA PROGRAMI ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Mehmet Küçük Ünite 3: Test Geliştirme ve Madde Analizi Bu sunu, KTÜ Fatih Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Çalık tarafından

Detaylı

Test İstatistikleri. Test İstatistikleri Madde İstatistikleri Madde Güçlük İndeksi. Madde Ayırt Edicilik İndeksi Madde Varyansı Madde Güvenirliği

Test İstatistikleri. Test İstatistikleri Madde İstatistikleri Madde Güçlük İndeksi. Madde Ayırt Edicilik İndeksi Madde Varyansı Madde Güvenirliği Test İstatistikleri Test İstatistikleri ünite başlıkları Test İstatistikleri Madde İstatistikleri Madde Güçlük İndeksi Madde Ayırt Edicilik İndeksi Madde Varyansı Madde Güvenirliği 1 Test İstatistikleri

Detaylı

Okullarda Kullanılan Sınavlar ve Özellikleri

Okullarda Kullanılan Sınavlar ve Özellikleri Okullarda Kullanılan Sınavlar ve Özellikleri 1 Sınav Hazırlamada Dikkat Edilecekler Ölçme aracı amaca uygun olmalıdır Sınav mutlaka planlanmalıdır Bir madde bir bilgiyi yoklamalıdır. Sorular açık ve net

Detaylı

SINAVLARIN PLANLANMASI EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇLARI

SINAVLARIN PLANLANMASI EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇLARI SINAVLARIN PLANLANMASI EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇLARI SINAVLARIN PLANLANMASI 1. Sınavın amacı 2. Soru sayısı 3. Hangi soru tipi 4. Sınavda yoklanacak davranışlar ve konular 5. Sınavın güçlük derecesi

Detaylı

ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÜNİTE BAŞLIKLARI

ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÜNİTE BAŞLIKLARI ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÜNİTE BAŞLIKLARI 1. TEMEL KAVRAMLAR 2. ÖLÇMEDE HATA (GÜVENİRLİK GEÇERLİK) 3. İSTATİSTİK 1. TEMEL KAVRAMLAR Ölçme, Ölçüm, Ölçme Kuralı, Ölçüt, Değerlendirme. Ölçme Türleri: Doğrudan,

Detaylı

EĞĠTĠMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDĠRME

EĞĠTĠMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDĠRME EĞĠTĠMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDĠRME Öğrenci başarısının veya başarısızlığının kaynağında; öğrenci, öğretmen, çevre ve program vardır. Eğitimde değerlendirme yapılırken bu kaynaklar dikkate alınmaz. Eğitimciler,

Detaylı

5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr KBUZEM. Karabük Üniversitesi

5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr KBUZEM. Karabük Üniversitesi 5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz betulkurnaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Standart Hata... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Ders No : 0310330040 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Temel İstatistik Tanımlayıcı İstatistik Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart 2011 DAĞILIM / YAYGINLIK ÖLÇÜLERİ Verilerin değişkenlik durumu ve dağılışın şeklini

Detaylı

Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri

Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri 1.11.013 Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri 4.-5. hafta Merkezi eğilim ölçüleri, belli bir özelliğe ya da değişkene ilişkin ölçme sonuçlarının, hangi değer etrafında toplandığını gösteren ve veri grubunu

Detaylı

MADDE VE TEST ANALİZİ. instagram: sevimasiroglu

MADDE VE TEST ANALİZİ.  instagram: sevimasiroglu MADDE VE TEST ANALİZİ Sunu Sırası Madde Analizi Madde Güçlüğü Madde Ayırıcılık Gücü Test Analizi Dizi Genişliği Ortanca Ortalama Standart Sapma Testin Ortalama Güçlüğü Testin Çarpıklık Düzeyi Test Güvenirliği

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bir niteliğin gözlenip gözlem sonucunun sayılar veya sembollerle gösterilmesi işine ölçme diyebiliriz. Yaygın olan sınıflandırmaya göre ölçekler: Sınıflama ölçekleri Sıralama

Detaylı

2 Tarihsel, Kültürel ve Yasal/Etik Konular 35

2 Tarihsel, Kültürel ve Yasal/Etik Konular 35 İçİndekİler Önsöz xiii K I S I M I Genel Bir Bakış 1 Psikolojik Test ve Değerleme 1 Test ve Değerleme 1 Psikolojik Test ve Değerleme 1 Psikolojik Değerleme Araçları 5 Testler 5 Görüşme 7 Portfolyo 9 Vaka

Detaylı

RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ YABANCI ÖĞRENCİ SINAVI 2016 RAPORU

RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ YABANCI ÖĞRENCİ SINAVI 2016 RAPORU RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ YABANCI ÖĞRENCİ SINAVI 2016 RAPORU İçerik Giriş... 2 Puanlama... 2 Puanların Dağılımı... 3 Klasik Test Kuramına Göre Madde İstatistikleri... 4 Madde zorluk katsayıları...

Detaylı

Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Tevhide Kargın

Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Tevhide Kargın Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Tevhide Kargın Ölçme ve Değerlendirme Ölçme (measurement), bireylerin ya da nesnelerin belirli özelliklere sahip olup olmadığının, sahip ise, sahip oluş derecesinin

Detaylı

EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇ VE YÖNTEMLERİ

EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇ VE YÖNTEMLERİ EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇ VE YÖNTEMLERİ Öğrenci başarısının belirlenmesi amacıyla eğitim-öğretim süreci içerisinde veya sonrasında çeşitli ölçme araçları kullanılmaktadır. Öğrenci başarısının belirlenmesinde

Detaylı

Yrd.Doç.Dr.Ahmet HAKYEMEZ (Bu sunum Yrd. Doç. Dr. Serap EMİR ve Doç. Dr. Sevinç HATİPOĞLU nun sunumlarına dayanılarak hazırlanmıştır)

Yrd.Doç.Dr.Ahmet HAKYEMEZ (Bu sunum Yrd. Doç. Dr. Serap EMİR ve Doç. Dr. Sevinç HATİPOĞLU nun sunumlarına dayanılarak hazırlanmıştır) Yrd.Doç.Dr.Ahmet HAKYEMEZ (Bu sunum Yrd. Doç. Dr. Serap EMİR ve Doç. Dr. Sevinç HATİPOĞLU nun sunumlarına dayanılarak hazırlanmıştır) Hata: Ölçme sonuçlarına istenmeyen değişkenlerin karışmasıdır. Hataların

Detaylı

Testler AHMET SALİH ŞİMŞEK

Testler AHMET SALİH ŞİMŞEK Testler AHMET SALİH ŞİMŞEK Test Standart koşullar altında yapılan gözlem Sistematik bir yaklaşım Farklı maddeleri türleri kullanılabilir. Ancak yaygın olarak «çoktan seçmeli» ya da «dereceli» «çoktan seçmeli

Detaylı

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ 7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Abdullah ATLİ Bireyi tanıma teknikleri neden gereklidir Rehberlik Hizmetlerinin en nihai amacı bireyin kendini gerçekleştirmesidir. Bireyin kendini gerçekleştirebilmesi için

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI MERKEZİ SINAVI

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI MERKEZİ SINAVI T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI MERKEZİ SINAVI 1.SINAVA İLİŞKİN BİLGİLER 1.1 Sınav Süresi ve Sınav Oturumları Öğrencilere, sınava gireceği her

Detaylı

PSİKOLOJİDE ÖLÇEK KAVRAMI VE ÖLÇEK TÜRLERİ /11 Bogardus Tutum Ölçeği /12 Thurston Ölçeği /13 Likert Tipi Ölçekler /13 Guttmann Tutum Ölçeği /15

PSİKOLOJİDE ÖLÇEK KAVRAMI VE ÖLÇEK TÜRLERİ /11 Bogardus Tutum Ölçeği /12 Thurston Ölçeği /13 Likert Tipi Ölçekler /13 Guttmann Tutum Ölçeği /15 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM PSİKOLOJİK TESTLER /1 PSİKOLOJİK TESTLERİN SINIFLANDIRILMASI /3 Ölçülen Nitelik ve Amacına göre Testler /5 Maksimum Performans ve Davranış Testleri /5 Bireysel ve Grup Testleri

Detaylı

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ EK-1 Beden eğitimi dersinde öğrencilerin başarıları; sınavlar, varsa projeler, öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik çalışmalardan

Detaylı

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri 5.DÖNEM 6.DÖNEM DERSLER T U K ECTS DERSLER T U K ECTS SNF 301 FEN VE TEK. ÖĞR. 4 0 4 6 SNF 304 TÜRKÇE ÖĞRETIMI 4 0 4 6 SNF 303

Detaylı

önce biz sorduk KPSS Soruda 62 soru EĞİTİM BİLİMLERİ ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME Tamamı Çözümlü 20 DENEME Eğitimde

önce biz sorduk KPSS Soruda 62 soru EĞİTİM BİLİMLERİ ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME Tamamı Çözümlü 20 DENEME Eğitimde KPSS 2017 önce biz sorduk 80 Soruda 62 soru EĞİTİM BİLİMLERİ ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME Tamamı Çözümlü 20 DENEME Eğitimde 30. yıl Komisyon KPSS ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 20 DENEME ISBN- 978-605-318-732-5

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Merkezi Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Merkezi Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 3.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Merkezi Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Merkezi Eğilim Ölçüleri, belli bir özelliğe ya da değişkene

Detaylı

Yeni Sınav Sistemi. Yeni Sınav Sistemi (YGS-LYS) 1-YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) Sevgili Öğrenciler:

Yeni Sınav Sistemi. Yeni Sınav Sistemi (YGS-LYS) 1-YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) Sevgili Öğrenciler: Sevgili Öğrenciler: Yeni Sınav Sistemi 2010 Yılında uygulanacak yeni ÖSS sistemi konusunda sizi bilgilendirmek için bu kitapçığı hazırladık. SAY, EA, SÖZ, DİL puan türlerindeki sayı ve içerik olarak artışları,

Detaylı

BÖLÜM I:TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM I:TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER Önsöz. III BÖLÜM I:TEMEL KAVRAMLAR 13 Eğitim.. 13 Eğitim Türleri ve Sınıflandırılması. 17 Formal (Resmi, Biçimsel) Eğitim.... 18 İnformal (Resmi Olmayan, Biçimsel Olamayan).. 20 Davranış..

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN

Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN 8. HAFTA Test Geliştirme Aşamaları Madde Analizleri Madde Güçlüğü Madde Ayırıcılığı Madde varyansı ve standart sapması Madde güvenirlik katsayısı Test ortalaması, standart sapması ve ortalama güçlüğü Yrd.

Detaylı

2017-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2017-LYS) SONUÇLARI

2017-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2017-LYS) SONUÇLARI 2017-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2017-LYS) SONUÇLARI 11.07.2017 2017-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI SAYISAL BİLGİLER 2017-LYS ADAY BİLGİLERİ YGS Sonrası Herhangi Bir LYS ye Girmeye Hak Kazanan Aday Sayısı:

Detaylı

Doç. Dr. Şeref TAN ÖĞRETİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ISBN 978-605-0022-24-7

Doç. Dr. Şeref TAN ÖĞRETİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ISBN 978-605-0022-24-7 7. Baskı Doç. Dr. Şeref TAN ÖĞRETİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ISBN 978-605-0022-24-7 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. 2012, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN

Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN 6. SUNUM Test Geliştirme Aşamaları Madde Analizleri Madde Güçlüğü Madde Ayırıcılığı Madde varyansı ve standart sapması Madde güvenirlik katsayısı Test ortalaması, standart sapması ve ortalama güçlüğü Yrd.

Detaylı

ÖLÇMEDE HATA KPSS AKADEMİ. ölçme ve değerlendirme HATA KAYNAKLARI. 1.Ölçenden

ÖLÇMEDE HATA KPSS AKADEMİ. ölçme ve değerlendirme HATA KAYNAKLARI. 1.Ölçenden ölçme ve değerlendirme 1 ÖLÇMEDE HATA KPSS AKADEMİ Ölçülen bir özelliğin gerçek değeri ile ölçülen değeri arasındaki farka hata denir. Ölçme hatası (+) ya da (-) yönde olabilir. Ölçme işleminde hatayı

Detaylı

KPSS 2015 EĞİTİM BİLİMLERİ. ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME. Tamamı Çözümlü DENEME. Soruları yakalayan komisyon tarafından hazırlanmıştır.

KPSS 2015 EĞİTİM BİLİMLERİ. ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME. Tamamı Çözümlü DENEME. Soruları yakalayan komisyon tarafından hazırlanmıştır. EĞİTİM BİLİMLERİ KPSS 2015 Birincilerin Tercihi ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME Tamamı Çözümlü 20 DENEME Soruları yakalayan komisyon tarafından hazırlanmıştır. Komisyon KPSS ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TAMAMI ÇÖZÜMLÜ

Detaylı

ölçme ve değerlendirme

ölçme ve değerlendirme ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORU KAMPI YANIT ANAHTARI adım 1 adım 2 adım 3 adım 4 adım 5 adım 6 1. C 1. A 1. E 1. C 1. C 1. B 2. C 2. C 2. C 2. B 2. A 2. A 3. B 3. B 3. B 3. D 3. D 3. D 4. C 4. B 4. C 4. A

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI 1. Yeni sistem ile önceki sistem arasındaki farklılıklar nelerdir? A) Sınavın uygulanışı bakımından Sınavın Uygulanması

Detaylı

Test İstatistikleri AHMET SALİH ŞİMŞEK

Test İstatistikleri AHMET SALİH ŞİMŞEK Test İstatistikleri AHMET SALİH ŞİMŞEK İçindekiler Test İstatistikleri Merkezi Eğilim Tepe Değer (Mod) Ortanca (Medyan) Aritmetik Ortalama Merkezi Dağılım Dizi Genişliği (Ranj) Standart Sapma Varyans Çarpıklık

Detaylı

ORTAÖĞRETİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE "MESLEK BİLGİSİ" BAKIMINDAN FEN-EDEBİYAT VE EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN ETKİLİLİĞİ

ORTAÖĞRETİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE MESLEK BİLGİSİ BAKIMINDAN FEN-EDEBİYAT VE EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN ETKİLİLİĞİ ORTAÖĞRETİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE "MESLEK BİLGİSİ" BAKIMINDAN FEN-EDEBİYAT VE EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN ETKİLİLİĞİ Prof. Dr. Nuray SENEMOĞLU ve Prof. Dr. Durmuş Ali ÖZÇELİK Eğitim, geçerli öğrenmeleri oluşturma

Detaylı

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr.

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr. TESOY-Hafta-1 ve Değerlendirme BÖLÜM 1-2 ve Değerlendirmenin Önemi ve Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Eğitimde ölçme ve değerlendirme neden önemlidir? Eğitim politikalarına

Detaylı

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ

Detaylı

ÖÖY II Yrd.Doç.Dr.M.Betül YILMAZ

ÖÖY II Yrd.Doç.Dr.M.Betül YILMAZ ÖÖY II Yrd.Doç.Dr.M.Betül YILMAZ Herhangi bir eseri, oyunu, işi vb. ortaya koyarken gösterilen başarı 2 Nasıl ölçmeli??? Çoktan seçmeli sorular? Açık uçlu sorular???? Ne zaman lazım? Sınıf içi uygulamalar

Detaylı

TOTBİD-TOTEK UZMANLIK EĞİTİMİ GELİŞİM SINAVI (UEGS) DEĞERLENDİRME RAPORU

TOTBİD-TOTEK UZMANLIK EĞİTİMİ GELİŞİM SINAVI (UEGS) DEĞERLENDİRME RAPORU TOTBİD-TOTEK UZMANLIK EĞİTİMİ GELİŞİM SINAVI (UEGS) - 2017 DEĞERLENDİRME RAPORU 1. SINAV 2017 yılı Uzmanlık Eğitimi Gelişim Sınavına 755 uzmanlık öğrencisi katılmıştır. Katılımcıların kıdem yıllarına göre

Detaylı

TEST GELİŞTİRME Ahmet EŞ Sancaktepe Rehberlik ve Araştırma Merkezi Nisan 2014

TEST GELİŞTİRME Ahmet EŞ Sancaktepe Rehberlik ve Araştırma Merkezi Nisan 2014 TEST GELİŞTİRME Ahmet EŞ Sancaktepe Rehberlik ve Araştırma Merkezi Nisan 2014 Semineri 1 TEST GELİŞTİRME Tanımı İstendik özelliklerde ölçme aracı hazırlama süreci Semineri 2 Test Geliştirmenin Basamakları

Detaylı

VERİ SETİNE GENEL BAKIŞ

VERİ SETİNE GENEL BAKIŞ VERİ SETİNE GENEL BAKIŞ Outlier : Veri setinde normal olmayan değerler olarak tanımlanır. Ders: Kantitatif Yöntemler 1 VERİ SETİNE GENEL BAKIŞ Veri setinden değerlendirme başlamadan çıkarılabilir. Yazım

Detaylı

KONU KAVRAMA TESTI 7. Bir testin güvenilir ve ayırt edici olabilmesi için testin ortalama güçlüğünün hangi düzeyde olması gerekir?

KONU KAVRAMA TESTI 7. Bir testin güvenilir ve ayırt edici olabilmesi için testin ortalama güçlüğünün hangi düzeyde olması gerekir? KONU KAVRAMA TESTI Bir ildeki YGS öğrencileri Bir ülkedeki lise öğrencileri Bir semtte çalışan insan sayısı 1. Yukarıdaki örnekler aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanır? A) Parametre B) Örneklem

Detaylı

BEM. Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek. Eğilimlerini belirleyerek. Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak

BEM. Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek. Eğilimlerini belirleyerek. Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak B E M Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek Eğilimlerini belirleyerek Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak Bireye uygun akademik programlara yönlendirerek Öğrencinin

Detaylı

İSTATİSTİK ÖRNEK SORULARI

İSTATİSTİK ÖRNEK SORULARI 1. Aşağıda gruplandırılmış seri verilmiştir. (n) 0-10 den az 5 10-20 den az 6 20-30 den az 9 30-40 den az 11 40-50 den az 4 50-60 den az 3 TOPLAM 38 İSTATİSTİK ÖRNEK SORULARI a) Mod değerini bulunuz? (15

Detaylı

Bilgisayar Destekli Ölçme ve Değerlendirme

Bilgisayar Destekli Ölçme ve Değerlendirme Bilgisayar Destekli Ölçme ve Değerlendirme Öğr. Gör. Fırat YÜCEL Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölümü İçerik Ölçme ve Değerlendirme Sürecinde Bilgisayar Ölçme Aracı Geliştirilmesinde Bilgisayar Olanakları

Detaylı

ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Emine CABI

ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Emine CABI ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Emine CABI Bu bölümü tamamladıktan sonra; Ölçme kavramını tanımlayabilecek, Ölçme türlerini tartışabilecek, Her bir ölçme aracının avantaj ve dezavantajını

Detaylı

2 Tarihsel, Kültürel ve Yasal/Etik Konular 35

2 Tarihsel, Kültürel ve Yasal/Etik Konular 35 İÇİNDEKİLER Önsöz xiii K I S I M I Genel Bir Bakı ş 1 Psikolojik Test ve Değerleme 1 TEST VE DEĞERLEME 1 Psikolojik Test ve Değerleme 1 PSİKOLOJİK DEĞERLEME ARAÇLARI 5 Testler 5 Görüşme 7 Portfolyo 9 Vaka

Detaylı

Özellik - Ölçek Uyumu. Özellik - Ölçek Uyumu. Çoktan Seçmeli Sorular 08.03.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com 08.03.

Özellik - Ölçek Uyumu. Özellik - Ölçek Uyumu. Çoktan Seçmeli Sorular 08.03.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com 08.03. Özellik - Ölçek Uyumu Hangi özellik hangi teknikle/testle ölçülmelidir? BÖLÜM 4 Eğitimde Yaygın Olarak Kullanılan Ölçme Araçları Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Test türünü seçerken

Detaylı

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi Öğrenci Portfolyoları Doç.Dr. İsmail KARAKAYA Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bil. Böl. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ABD. 1

Detaylı

30 GÜNDE EĞİTİM BİLİMLERİ

30 GÜNDE EĞİTİM BİLİMLERİ KPSS KONU LÜĞÜ 30 DE EĞİTİM BİLİMLERİ DEĞERLENDİRME ISBN: 978-605-2329-01-6 Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Kısayol Yayıncılık a aittir. Anılan kuruluşun izni alınmadan yayınların tümü ya da herhangi

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI NOTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Tamer Yılmaz, Barış Yılmaz, Halim Sezici 1 ÖZET

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI NOTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Tamer Yılmaz, Barış Yılmaz, Halim Sezici 1 ÖZET İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI NOTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Tamer Yılmaz, Barış Yılmaz, Halim Sezici 1 ÖZET Bu çalışmada, Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin

Detaylı

İçeriği, Amacı, Tarihsel Gelişimi ve Yapılan Değişiklikler [değiştir]

İçeriği, Amacı, Tarihsel Gelişimi ve Yapılan Değişiklikler [değiştir] Danimarka Halk Okulları İçeriği, Amacı, Tarihsel Gelişimi ve Yapılan Değişiklikler [değiştir] Folkeskole Danimarka daki devlete bağlı olan ilköğretim ve ortaokul sistemidir. Bir yıl hazırlık sınıfı ile

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Bazı Temel Kavramlar

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Bazı Temel Kavramlar BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bazı Temel Kavramlar TEMEL ARAŞTIRMA KAVRAMLARI Bilimsel çalışmaların amacı, örneklem değerinden evren değerlerinin kestirilmesidir. Araştırma evreni (population) Evren, bütündeki

Detaylı

2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2015-LYS) SONUÇLARI. 30 Haziran 2015

2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2015-LYS) SONUÇLARI. 30 Haziran 2015 2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2015-LYS) SONUÇLARI 30 Haziran 2015 2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI SAYISAL BİLGİLER 2015-LYS ADAY BİLGİLERİ YGS sonrası herhangi bir LYS ye girmeye hak kazanan aday

Detaylı

9.SINIFLAR YIL SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

9.SINIFLAR YIL SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 9.SINIFLAR YIL SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ 10.SINIF DERS PROGRAMLARI SEÇMELİ DERSLER YÜKSEKÖĞRENİME GEÇİŞ SINAVI SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ SINIF GEÇME A-DOĞRUDAN Tüm derslerden

Detaylı

2+2 MERKEZİ KAZANIM DEĞERLENDİRME SINAVI SİSTEMİ ÖNERİ RAPORU

2+2 MERKEZİ KAZANIM DEĞERLENDİRME SINAVI SİSTEMİ ÖNERİ RAPORU T.C. SAKARYA İLİ PAZARKÖY İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLÜĞÜ 2011 2012 ÖĞRETİM YILI MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE YENİLİKÇİLİK ÖDÜLLERİ 2+2 MERKEZİ KAZANIM DEĞERLENDİRME SINAVI SİSTEMİ ÖNERİ RAPORU

Detaylı

Pedagojik Formasyon Nedir? Pedagoji: Eğitim bilimi ve teorisi (ing. Pedagogy) Formasyon: Biçimlenme (İng. Formation)

Pedagojik Formasyon Nedir? Pedagoji: Eğitim bilimi ve teorisi (ing. Pedagogy) Formasyon: Biçimlenme (İng. Formation) ÖĞRETMENLİK Pedagojik Formasyon Nedir? Pedagoji: Eğitim bilimi ve teorisi (ing. Pedagogy) Formasyon: Biçimlenme (İng. Formation) Pedagojik Formasyon eğitim, öğretim verebilmek için sahip olunması gereken

Detaylı

Yaratıcılık: Yeni ve özgün bir ürün ortaya koyma. İletişim Kurma: Çalışmaların diğer insanlar ve akranlarla paylaşılması

Yaratıcılık: Yeni ve özgün bir ürün ortaya koyma. İletişim Kurma: Çalışmaların diğer insanlar ve akranlarla paylaşılması 7. Performans Değerlendirme Performans öğrencinin edindiği bilgi ve becerileri kullanarak yeni bir ürün ortaya koyarken gösterdiği çabadır. Performans görevi ise öğrencilere gerçek yaşamda karşılaşabilecekleri

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI 1. Yeni sistem ile önceki sistem arasındaki farklılıklar nelerdir? A) Sınavın uygulanışı bakımından Sınavın Uygulanması

Detaylı

uzman yaklaşımı ölçme ve değerlendirme Branş Analizi Doç. Dr. Nuri DOĞAN

uzman yaklaşımı ölçme ve değerlendirme Branş Analizi Doç. Dr. Nuri DOĞAN Branş Analizi ölçme ve değerlendirme Öncelikle vurgulanmalıdır ki, her sınavda sorulan ürün dosyası (portfolyo) değerlendirme bu sınavda sorulmamıştır. Bu bir ilk olarakkabul edilebilir. Diğer yandan paralel

Detaylı

2. SUNUM. 3 temel özellik Ölçmede hata ve hata türleri Güvenirlik Güvenirlik hesaplama yöntemleri Ölçmenin standart hatası Geçerlik Kullanışlılık

2. SUNUM. 3 temel özellik Ölçmede hata ve hata türleri Güvenirlik Güvenirlik hesaplama yöntemleri Ölçmenin standart hatası Geçerlik Kullanışlılık 2. SUNUM 3 temel özellik Ölçmede hata ve hata türleri Güvenirlik Güvenirlik hesaplama yöntemleri Ölçmenin standart hatası Geçerlik Kullanışlılık 18.09.2017 1 Ölçme araçlarından elde edilen bilgilerin sağlıklı

Detaylı

ÖZLÜCE ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARI PROJESİ İNEBOLU GENELİ ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ OKUMA ALIŞKANLIĞI ANKETİ

ÖZLÜCE ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARI PROJESİ İNEBOLU GENELİ ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ OKUMA ALIŞKANLIĞI ANKETİ ÖZLÜCE ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARI PROJESİ İNEBOLU GENELİ ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ OKUMA ALIŞKANLIĞI ANKETİ ALTAN YILMAZ ÖZLÜCE ORTAOKULU TÜRKÇE ÖĞRETMENİ MÜRÜVVET ÖZTÜRK

Detaylı

Ölçme aracındaki 3 temel özellik Ölçmede hata Hata türleri Güvenirlik Güvenirlik hesaplama yöntemleri Ölçmenin standart hatası Geçerlik Kullanışlılık

Ölçme aracındaki 3 temel özellik Ölçmede hata Hata türleri Güvenirlik Güvenirlik hesaplama yöntemleri Ölçmenin standart hatası Geçerlik Kullanışlılık 2. ve 3. HAFTA Ölçme aracındaki 3 temel özellik Ölçmede hata Hata türleri Güvenirlik Güvenirlik hesaplama yöntemleri Ölçmenin standart hatası Geçerlik Kullanışlılık 19.01.2016 1 Ölçme araçlarından elde

Detaylı

İÇİNDEKİLER REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMADA ÖLÇME ARAÇLARININ KULLANIM

İÇİNDEKİLER REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMADA ÖLÇME ARAÇLARININ KULLANIM REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMADA ÖLÇME ARAÇLARININ KULLANIM REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMADA ÖLÇME ARAÇLARININ KULLANIMI... 3 Ölçme Araçlarının Kullanılmasında Gözetilecek Hususlar... 4 KARAR STRATEJİLERİ

Detaylı

İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Fulya USLU, Rıdvan KETE Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi,

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI 1. Yeni sistem ile önceki sistem arasındaki farklılıklar nelerdir? A) Sınavın uygulanışı bakımından Sınavın Uygulanması

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı

BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN LABORATUVAR DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN LABORATUVAR DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN LABORATUVAR DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Gülay EKİCİ Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, ANKARA Özet Bu

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI (Güncellenme Tarihi: 11 Kasım 2017)

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI (Güncellenme Tarihi: 11 Kasım 2017) YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI (Güncellenme Tarihi: 11 Kasım 2017) 1. Yeni sistem ile önceki sistem arasındaki farklılıklar nelerdir? A) Sınavın uygulanışı

Detaylı

kpss ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME SORU Önce biz sorduk Güncellenmiş Yeni Baskı Eğitim Bilimleri 80 Soruda 64

kpss ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME SORU Önce biz sorduk Güncellenmiş Yeni Baskı Eğitim Bilimleri 80 Soruda 64 Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 80 Soruda 64 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Eğitim Bilimleri ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME Konu Anlatımı Pratik Bilgiler Sınavlara En Yakın Özgün Sorular ve Açıklamaları Çıkmış Sorular

Detaylı

YGS - LYS. İki Aşamalı Sınav Sistemiyle Amaçlanan Ne?

YGS - LYS. İki Aşamalı Sınav Sistemiyle Amaçlanan Ne? - LYS İki Aşamalı Sınav Sistemiyle Amaçlanan Ne? Daha iyi ölçme ve değerlendirme yapabilmek, Yakın programların ihtiyaç duyduğu farklı bilgi ve becerileri göz önünde tutmak, Öğrencilerin ortaöğretim başarılarını

Detaylı

T.C. YEŞİLHİSAR ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ YGS REHBERİ 1 YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) HAKKINDA

T.C. YEŞİLHİSAR ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ YGS REHBERİ 1 YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) HAKKINDA SINAV TARİHİ:?? MART 2017 BAŞVURU TARİHİ:?? OCAK 2017 T.C. YEŞİLHİSAR ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ YGS REHBERİ 1 YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) HAKKINDA Sevgili öğrenciler, üniversiteye giriş yolunca

Detaylı

uzman yaklaşımı ölçme ve değerlendirme Branş Analizi Doç. Dr. Nuri DOĞAN

uzman yaklaşımı ölçme ve değerlendirme Branş Analizi Doç. Dr. Nuri DOĞAN Branş Analizi ölçme ve değerlendirme Testin bir soru hariç, genel olarak ölçmede önceki yıllarda çıkanlara benzeyen ve dolayısıyla beklenen sorulardan oluştuğu söylenebilir. Tamamlayıcı ölçme teknikleri

Detaylı

Projenin Adı: İstatistik yardımıyla YGS ye hazırlık için soru çözme planlaması

Projenin Adı: İstatistik yardımıyla YGS ye hazırlık için soru çözme planlaması Projenin Adı: İstatistik yardımıyla YGS ye hazırlık için soru çözme planlaması Projenin Amacı : YGS de başarılı olmak isteyen bir öğrencinin, istatistiksel yöntemler çerçevesinde, sınavda çıkan soru sayısını,

Detaylı

ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME (3)

ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME (3) ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME (3) ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERĠNDE ĠSTATĠSTĠKSEL ĠġLEMLER VERĠLERĠN DÜZENLENMESĠ -Herhangi bir test uygulamasından önce verilerin düzenlenmesi için önce bütün puanların büyüklüklerine

Detaylı

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Nasıl Olmalı? Durum ve Çözüm Önerileri

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Nasıl Olmalı? Durum ve Çözüm Önerileri Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Nasıl Olmalı? Durum ve Çözüm Önerileri Prof.Dr. R. Nükhet Demirtaşlı Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ölçme ve Değerlendirme Bölümü E-posta: ndemirtasli@ankara.edu.tr

Detaylı

TEST 1. 2. Aşağıdaki değişkenlerden hangisi hem nicel hem de sürekli değişkendir? A) Uyruk B) Cinsiyet C) Başarı puanı D) Saç rengi E) Din

TEST 1. 2. Aşağıdaki değişkenlerden hangisi hem nicel hem de sürekli değişkendir? A) Uyruk B) Cinsiyet C) Başarı puanı D) Saç rengi E) Din TEST 1 Ahmet'in boyu 180 cm 'dir. i. Ölçme ii. Nicel değişken iii. Sürekli (kesiksiz) değişken v. Değerlendirme v. Ölçme kuralı 1. Bu ifade, yukarıdakilerden hangilerini örneklendirmektedir? A) Yalnız

Detaylı

2.Hafta. Arş. Gör.Canan SOLA ÖZGÜÇ

2.Hafta. Arş. Gör.Canan SOLA ÖZGÜÇ 2.Hafta Arş. Gör.Canan SOLA ÖZGÜÇ csola@sakarya.edu.tr GÜNDEM Formal Değerlendirme Standartlaştırılmış Testler Eğitsel ölçümlemenin temel odak noktası; okulda öğretilen pek çok ders alanının yanı sıra

Detaylı

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları. Prof. Dr. Tevhide Kargın

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları. Prof. Dr. Tevhide Kargın EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları Prof. Dr. Tevhide Kargın Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları Tanım: Kabaca değerlendirme bir birey hakkında

Detaylı

BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ

BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ 359 BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ Osman ÇİMEN, Gazi Üniversitesi, Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara, osman.cimen@gmail.com Gonca ÇİMEN, Milli

Detaylı

Eğitsel Davranışsal Değerlendirme. Yrd. Doç. Dr. Pınar ŞAFAK

Eğitsel Davranışsal Değerlendirme. Yrd. Doç. Dr. Pınar ŞAFAK Eğitsel Davranışsal Değerlendirme Yrd. Doç. Dr. Pınar ŞAFAK Kavramlar Zedelenme: Yetersizlik: Özür: Ölçme: Değerlendirme: Ölçüt: Bağıl (Norm Bağımlı) Değerlendirme: Mutlak (Ölçüt Bağımlı) Değerlendirme:

Detaylı

8.Hafta. Değişkenlik Ölçüleri. Öğr.Gör.Muhsin ÇELİK. Uygun değişkenlik ölçüsünü hesaplayıp yorumlayabilecek,

8.Hafta. Değişkenlik Ölçüleri. Öğr.Gör.Muhsin ÇELİK. Uygun değişkenlik ölçüsünü hesaplayıp yorumlayabilecek, İSTATİSTİK 8.Hafta Değişkenlik Ölçüleri Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Uygun değişkenlik ölçüsünü hesaplayıp yorumlayabilecek, Serilerin birbirlerine değişkenliklerini yorumlayabileceksiniz. 2

Detaylı

BÖLÜM 10 PUAN DÖNÜŞÜMLERİ

BÖLÜM 10 PUAN DÖNÜŞÜMLERİ 1 BÖLÜM 10 PUAN DÖNÜŞÜMLERİ Bir gözlem sonucunda elde edilen ve üzerinde herhangi bir düzenleme yapılmamış ölçme sonuçları 'ham veri' ya da 'ham puan' olarak isimlendirilir. Genellikle ham verilerin anlaşılması

Detaylı

Beden Eğitimi Öğretmenleri için Futbol Genel Alan Bilgisi Testinin Güvenirlik ve Geçerliği

Beden Eğitimi Öğretmenleri için Futbol Genel Alan Bilgisi Testinin Güvenirlik ve Geçerliği Beden Eğitimi Öğretmenleri için Futbol Genel Alan Bilgisi Testinin Güvenirlik ve Geçerliği Fatih Dervent, Erhan Devrilmez, M. Levent İnce, Phillip Ward Alan Bilgisi Öğrencilerin öğrenmesi beklenen beceri

Detaylı