ÖZEL AYDIN ĠSABET ĠLKÖĞRETĠM OKULU Öğretim Yılı ÖĞRETMEN EL KĠTAPÇIĞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖZEL AYDIN ĠSABET ĠLKÖĞRETĠM OKULU. 2014-2015 Öğretim Yılı ÖĞRETMEN EL KĠTAPÇIĞI"

Transkript

1 ÖZEL AYDIN ĠSABET ĠLKÖĞRETĠM OKULU Öğretim Yılı ÖĞRETMEN EL KĠTAPÇIĞI

2 ÖZEL AYDIN ĠSABET ĠLKÖĞRETĠM OKULU Öğretim Yılı ÖĞRETMEN EL KĠTAPÇIĞI Değerli Öğretmenlerimiz, Günümüzde bilim ve teknoloji oldukça hızla ilerlemektedir. Çağı yakalamak ve geliģmiģ ülkelerin eğitim seviyesini geçmek ancak kaliteli ve etkin bir eğitim ile mümkündür. Toplumlar eğitimin önemine gün geçtikçe daha fazla inanmakta ve eğitimin yaygınlaģtırılması ve baģarının yükseltilmesi için eğitime daha fazla kaynak aktarılmasını istemektedir. Bir ülkedeki genç nüfus, o ülkenin geleceği ve bekası için çok önemli bir zenginliktir. Bu genç nüfusun nitelikli ve donanımlı bir Ģekilde geliģtirilmesi de hayati önem taģımaktadır. Türkiye 21. yüzyılda mevcut genç nüfusu eğitmek ve üreten insanlar olarak hazırlamak için çok çaba sarf etmek zorundadır. Türkiye de eğitime yapılan kamu harcamalarının Gayri Safi Milli Hâsıla içindeki payı dünya ülkeleri arasındaki sıralamada alt sıralarda yer almaktadır. Aydın Ġsabet Okulları Eğitim Kurumları olarak gerçekleģtirilmek üzere önümüze büyük hedefler koyduk. Bu büyük hedefleri ancak siz değerli öğretmenlerimizle birlikte gerçekleģtirebileceğimizi biliyoruz. Kurum kültürünün oluģması bazen uzun yılları alabilmektedir. Vizyonumuz, misyonumuz, özgün eğitim modelimiz ve yıllar içinde edindiğimiz deneyimlerle artık kurumsal geleneklerimiz büyük ölçüde oluģtu. Bunların yazılı hale getirilerek kalıcı bir kurum kültürü oluģması iģleyiģimiz açısından son derece önemlidir. Böylece kurumsal iģleyiģimizin standartları yeni katılan takım üyelerimizce de eksiksiz olarak bilinecek, iģleyiģe dair ortak tutum sergilenerek muhtemel aksamaların önüne geçilecektir. Eğitim kurumları, iģleyiģin bir çarkın diģlileri gibi tıkır tıkır yürümemesi durumunda büyük aksaklık ve disiplinsizlikle karģılaģılabilecek, zil ile ayarlanmıģ zamana en çok riayet edilmesi gereken, yüzlerce çocuk ve gencin birlikte yaģadığı sosyal organizmalardır. Bu yüzden her alanda temel standartların, prensiplerin ve müeyyidelerin net olması gerekmektedir. Herkesçe bilinen bu standartlar ve müeyyidelere riayet edilmesi, ortak tutum ve dil birliği sağlanması yapılan iģ ve hizmetlerin kalitesini ve niteliğini arttıracaktır. Öğretmen El Kitapçığı ile bu standartları yazılı hale getirmek, ortak tutum geliģtirmek ve kurumdaki süreçlere hep birlikte katılmak ve sorumluluğu paylaģmak hedeflenmektedir. Yeni eğitim öğretim yılının sizlere, öğrencilerimize ve kurumumuza baģarı ve mutluluk getirmesini temenni ederiz.

3 Ġçindekiler: A. Kurumsal B. Bölüm BaĢkanlığı Sistemi C. Öğretmen Görev ve Sorumlulukları D. Okul Rehberlik ve Psikolojik DanıĢmanlık Birimi E. Toplantılar F. BranĢ Dersliği Sistemi ve ĠĢleyiĢi G. ĠletiĢim H. Belirli Gün ve Haftalar Organizasyon ve Kutlamalar Ġ. Sosyal Kulüpler J. Ölçme Değerlendirme K. Proje YarıĢmalar L. Geziler M. Sanal Platform N. Pige O. Ġzinler P. KiĢisel Ġmaj R. Yemekhane ĠĢleyiĢi S. Nöbetçi Öğretmenlik Uygulaması T. Genel Hatırlatmalar U. Farklılıklarımız

4 A. KURUMSAL A.Hedefimiz Ġnsanların maddi ve manevi yönden tam kapasite geliģimlerini sağlayacak eğitim ortamları oluģturmak. B.Vazifemiz Öğrencilerin var olan yeteneklerini en üst seviyede geliģtirmeleri için çalıģmaktır. KURUMSAL KALĠTE PRENSĠPLERĠMĠZ: 1. Yüksek kalite: Eğitimden diğer destek hizmetlerine kadar tüm iģ ve iģlemlerde yüksek kaliteyi ifade eder. 2. Farklılık: Tüm hizmet alanlarında sektördeki diğer kurumlardan farklılıklar sunmayı ifade eder. 3. ĠletiĢim: BaĢta öğrenci ve velilerimiz olmak üzere tüm kamuoyuyla baģarılı iletiģim kurmayı ifade eder. 4. Güven: Eğitimde ortaya koyduğumuz yüksek kaliteyle, sunduğumuz sıra dıģı farklılıklarla ve baģarılı iletiģim yoluyla tüm partnerlerimizle aramızda oluģan karģılıklı güven ortamını ifade eder. 5. Mutluluk: Öğrenci, veli, öğretmen, yönetim olarak tüm partnerlerimiz için baģarıyla gelen mutluluğu ifade eder. OKULA KAYIT MEB in uyguladığı eğitim yaklaģımına uygun öğretim ve bunu destekleyen ve zenginleģtiren yeni uygulamalar temel alınır. Bunun için; Okula alınan her öğrencinin zeka alanı, beyin kullanma, algılama ve değerlendirme biçimi belirlenir ve ilgilinin dosyasına eklenir. Elde edilen verilerin e-okula uyumlu hazırlanacak olan sisteme aktarılır. Sınavla öğrenci alan bir kurumdur. ġubeler oluģturulurken bu verilerden yararlanılır. Ġlgili birimlerce belirlenen yeterlik alanları ve bu alanlarla ilgili eksikliklere yönelik eğitimler verilir. ÖĞRENCĠLERĠMĠZE KAZANDIRACAĞIMIZ NĠTELĠKLER GeliĢimin tüm alanlarında yaģıtlarının ilerisinde. Sürekli soru soran, meraklı. Zihinsel ve fiziksel olarak büyük bir enerjiye sahip. Ayrıntılara olağanüstü dikkat eden.

5 Öğrenme ve bilgiye sürekli açlık duyan. Zengin sözcük hazinesine sahip. Kelimeleri doğru telaffuz eden, yerli yerinde kullanan ve akıcı konuģma yapan. Çabuk öğrenme, kavrama ve akılda tutma özellikleri olan. Uzun süre dikkatlerini bir konu üzerinde yoğunlaģtırabilen. Ġlgi alanları geniģ. KarmaĢık problemler çözmekten hoģlanan. Sorumluluk duyguları kuvvetli. Sorumluluk almaya çok istekli ve bunu yerine getirmekten hoģlanan. Gözlem güçleri olan. Genelleme ve soyutlama yaparak bilgilerini baģka alanlara aktarabilen. Sebep-sonuç iliģkisine ilgi duyan. Mucitlik özellikleri olan. Azimli ve sebatlı. Kendilerine güvenleri olan. Espri yetenekleri olan. Duyarlıdırlar, baģkalarına karģı empati duyan. Güçlü bir konsantrasyona sahip. Liderlik özellikleri olan. Amaçlarına ulaģmaktan ve baģarıdan zevk duyan. Özgün ve eleģtirel düģünceye sahip. BaĢkalarıyla kolayca iģbirliği yapan. Alçak gönüllü, baģkalarına yardım etmekten hoģlanan. ÇalıĢkan ve üretici olan. Her gün en az bir insana iyilik yapmayı isteyen. Sözünün eri, dosdoğru konuģan. Çevreyi ve hayvanları seven ve koruyan.

6 Ġlkelerimiz 1. Okula kayıt sırasında belirlenen öğrencinin zihinsel beceri ve zekâ alanı ile beyin yapısına uygun ders iģlemeye yer verilir. 2. Bilim Uygulama laboratuarlarında teoriden ziyade uygulamaya ağırlık verilir. BuluĢ stratejisi etkin olarak kullanılır. Öğrencinin birden fazla duyu organına hitap edilir. Resim, levha, grafik, film, slayt gösterisi vb. yer verilir. Zaman zaman beyin fırtınasına yer verilir. Doğaçlama yoluyla dramatize çalıģmaları yaptırılır. 3. Müfredat zenginleģtirilerek dersler bilgi, beceri, kavram, değer, tutum ve karakter eğitimi temele alınarak öğrenci merkezli yaklaģımla iģlenir. 4. Öğrencilere araģtırma becerisi kazandırılır. Bireysel ve grup araģtırmasına yer verilir. Bir konu ile ilgili en az iki kaynaktan yararlanılması sağlanır. Bunun için okul içi kütüphane, e-kütüphane (her konu ile ilgili video kayıtlı örnek ders iģlenip e- kütüphaneye kaydedilir. ÇeĢitli sebeplerle derse gelemeyen veya dersi tekrar etmek isteyen bu bilgilere eriģebilir.), internet, gerçek ortam, canlı kaynaklar belirlenir ve önerilir. 5. Derse hazırlık ve pekiģtirme çalıģmalarında iģbirliğine dayalı araģtırma ve birlikte çalıģma uygulamasına yer verilir. 6. Konular iģlenirken mümkün olduğunca somutlaģtırılır. Örneğin; uzunluk ölçüleri iģlenirken mutlaka ölçme yaptırılır. 7. ÇağdaĢ öğretim uygulamalarında yer alan iģbirlikli öğretim, örnek olay yöntemi, probleme dayalı öğretim, dramatizasyon teknikleri, mikro öğretim, proje temelli öğretim, kavram haritaları, harita okuma ve yorumlama, hayal etme ve bunu yazıresim-ģekil olarak anlatma, altı Ģapkalı düģünme..gibi uygulamalara yer verilir. 8. Gerekli ve ilgili olan dersler ve konular laboratuarlarda iģlenir ve mutlaka bir sonuca ulaģmaları sağlanır.(çocuğun baģarı arzusundan yararlanılır.) 9. Öğretmen-öğrenci iletiģiminde öğretmenin kendisini ve bu yolla dersini sevdirmesi sağlanır. 10. Öğretilecek her bilgi mümkün olduğunca günlük hayatla iliģkilendirilir. 11. Öğrencinin soru sorması teģvik edilir, sorulara öncelikle yine öğrencinin cevap vermesi sağlanır, öğrenciler cevap bulamazsa, eksik kalırsa, hatalı olursa öğretmen dikkatlerini çekerek devreye girer.

7 12. Dersin eğlenceli hale getirilmesi sağlanır. Çocuğun yaģına uygun oyun stratejisine yer verilir. Bulmaca, bilmece, fıkra, atasözü, nedir bu? Kimdir bu? gibi uygulamalara yer verilir. 13. Öğrencilerin merak etmeleri sağlanır. Bunun için örnek olay, gösteri vb. uygulamalara yer verilir. 14. Her branģtaki öğretmenler önce bireysel ve sonra zümre olarak derslerinin iģleniģini etkili hale getirecek uygulamaları belirler, zümrelerde tartıģılır ve uygulama esasları belirlenir ve planlanır. 15. Öğretmenler arası rekabet yerine iģbirliğine dayalı yarıģmayı, okul olarak öne çıkmayı destekleyecek uygulamalara yer verilir. Bunun için ekiple öğretim yöntemine yer verilir. 16. Tüm öğretmen ve idarecilerin iģlenecek derslerin öğretim program kitapları, öğretmen kılavuz kitapları ve öğrenci ders kitaplarını dönem baģındaki zümre çalıģmalarında ayrıntılı bir Ģekilde inceler. Bu çerçevede planlar ve uygular. Haftalık değerlendirme ve takip programıyla bu çalıģma sürekli kontrol edilir. 17. Her ayın baģındaki zümre öğretmenler toplantısında o ay iģlenecek tema ve etkinlikler incelenerek karakter eğitimini destekleyecek değiģiklik ve yeniliklere yer verilir. 18. Çocuk eğitimi, herkesten önce anne babalar tarafından ele alınmadıkça ve değiģim tabandan desteklenmedikçe müfredattaki değiģim mükemmel de olsa fazla iģe yaramayacaktır. Anne babalar ve öğretmenler eğitime bakıģ açılarını yeniden gözden geçirmelerini sağlayacak eğitim programlar düzenlenir. 19. Her çocuk eģsizdir ve zekâ, kiģilik, sosyal, fiziki ve manevi boyutlarıyla doğuģtan getirdiği muhteģem bir potansiyele sahiptir. Eğitim sistemimiz, insanın birbirini etkileyen ve birbirini tamamlayan bu beģ boyutunun geliģimini hedefleyen uygulamalardan oluģmaktadır. B. BÖLÜM BAġKANLIĞI SĠSTEMĠ Aydın Ġsabet Okulların da yönetim yapısı olarak yatay hiyerarģik sistem benimsenmiģtir. Klasik emir komuta zinciri yerine tüm eğitim kadrosunun fikir, öneri, projelerle yönetime dâhil edilmesi demek olan bu yönetim tarzı, tüm birimlere eģit düzeyde yetki ve sorumluluk tanır. Yenilikçi ve geliģime açık sistemlerin iģleyiģinde temel Ģartlar olan eleģtiri, katılım ve çok yönlülük gibi esaslar Aydın Ġsabet Okulları yönetim sisteminin yapısını oluģturmaktadır.

8 Bölüm BaĢkanlığı Sistemiyle, okulun iģ ve iģleyiģinde detaylara girerek niteliği arttırmak hedeflenmiģtir. Ayrıca bölüm kendi içindeki koordinasyonunu arttıracak ve kurumun dinamizmine pozitif katkı sağlayacaktır. Bölüm baģkanlığı görevi ilgili bölüm öğretmenlerinden biri tarafından yürütülür. Okulumuzdaki Bölüm BaĢkanlığı Birimleri: Okulöncesi Bölüm BaĢkanlığı Melek M. Burka Sorumluluk ve yetki alanları: Anaokulu genel iģleyiģi TKY ĠĢlemleri Değerler Eğitimi Okul Aile Birliği Sivil Savunma Anaokulu ve ilköğretim Haftalık bültenin hazırlanması Ġlkokul Bölüm BaĢkanlığı Emine Dam Sorumluluk ve yetki alanları: Ġlkokul genel iģleyiģi Serbest Etkinliklerin Planlanması ve takibi Okul GeliĢim ve Yönetim Ekibi Okul Gezileri Sınıf ve Koridor panoları Ġlkokul Ödev Takibi Ġlkokul Haftalık bültenin hazırlanması Sınıf Defterleri ve devamsızlılığın takibi Ara karnelerinin zamanında doldurulup dağıtılması Sözel Dersler Bölüm BaĢkanlığı: Özdemir Varol Sorumluluk ve yetki alanları: Sözel Dersler (Türkçe/Sosyal Bilgiler/Din Kül.) zümreleri genel iģleyiģ Sosyal Etkinlikler Kulüpler Ortaokul Ödev Takibi Ortaokul Haftalık bültenin hazırlanması Okuma alıģkanlığının oluģturulması Sınıf Defterleri ve devamsızlılığın takibi Sınıf ve Koridor panoları Sayısal Dersler Bölüm BaĢkanlığı Yusuf AltıntaĢ

9 Sorumluluk ve yetki alanları: Sayısal Dersler (Matematik/Fen ve Teknoloji) zümreleri genel iģleyiģ Toplum Hizmeti Veli ĠletiĢim Sistemi Proje yarıģmalar Ölçme ve Değerlendirme ÇalıĢmaları ve Sınavlar Yabancı Diller Bölüm BaĢkanlığı Bedia Kırsoy Sorumluluk ve yetki alanları: Yabancı diller (Ġngilizce/Arapça/Çince) Zümresi genel iģleyiģ Proje ve YarıĢmalar Okul Öğrenci Meclisi Okul ders kitaplarının kullanımı ve takibi Sınıf ve Koridor panoları Uygulamalı Dersler Bölüm BaĢkanlığı Meryem Madan Sorumluluk alanları: Uygulamalı Dersler (Görsel Sanatlar, Beden Eğitimi,Müzik, Teknoloji Tasarım,) zümreleri genel iģleyiģ Web Sitesi/Sosyal Medya takibi Basın bültenlerinin servis edilmesi Tanıtım materyallerinin tasarımı Okul mezunlar kulübünün takibi Okul Dijital ArĢivinin yönetimi Belirli Gün ve Haftalar Gezi ve sosyal faaliyetler Rehberlik Bölüm BaĢkanlığı AyĢe Ayhan Kariyer Planlama Projesi Hizmet içi eğitim programları Rehberlik ve Psikolojik DanıĢmalık Hizmetleri Bölümler arası ĠĢbirliğinin Takibi

10 Bölüm BaĢkanının Görev ve Sorumlulukları: 1. Bölüm baģkanı, öğretmenliğin yanı sıra idari birtakım yetkilerle donatılmıģtır. Bu yetkileri gerektiği Ģekilde kullanır ve kendi alanına dair iģleyiģi düzenler. 2. Bölüm baģkanları idari mekanizmanın sağlıklı Ģekilde oluģabilmesi için haftalık bölüm baģkanları toplantılarının yanında birbirleriyle sürekli iletiģim halinde olurlar, görev alanına giren konular hakkında da diğer bölüm baģkanlarıyla istiģare ortamı oluģtururlar. 3. Bölüm baģkanı, öğretmen görevlendirebilir kendi sorumluluk alanını kendi bölümündeki öğretmenlerle paylaģabilir. 4. Bölüm baģkanı kendi yönetim alanının iģleyiģinden olduğu kadar evraklandırılmasından ve sistemli hale getirilmesinde de sorumludur. Evrak takibi, bilgilendirme, yazmanlık vs gibi iģlemlerde bölümündeki öğretmenleri görevlendirebilir. 5. Bölüm baģkanı, kendi bölümündeki öğretmenlere dair tüm detaylara hakim olmalı; izin, ders iģleyiģi, sağlık durumu, veli iletiģimi, sınıf rehberliği vb konularda bölümündeki öğretmenlere rehberlik etmeli ve tüm bu alanlardan haberdar olmalıdır. Buna yönelik olarak dilediği zaman bölümündeki öğretmenlerin derslerini ziyaret edebilir, gerekli gördüğü alanlarda rehberlik edebilir. 6. Bölüm baģkanı bölümündeki öğretmenlerin kurum aidiyeti sağlamasından ve motivasyonundan sorumludur. 7. Bölüm baģkanı bölümüne yeni alınacak öğretmenlerle ilgili araģtırma yapıp ilgili idareciye bildirir. 8. Bölümündeki öğretmenlerin sözleģmelerinin yenilenmesinde ve performans değerlendirmelerinde belirleyici görüģ bildirir. 9. Gezi, etkinlik, sınıf panoları gibi eğitime dair her alanda bölüm baģkanı bölümündeki öğretmenlere sorumluluk verebilir, rehberlik edebilir. 10. Haftalık ders ve etkinlik planının hazırlanıp takibinin sağlanması. C. ÖĞRETMEN GÖREV VE SORUMLULUKLARI 1. Dersinin Müfredatını günceller; 2. Günlük, dönemlik ve yıllık program ve planlarda bölüm baģkanının koordinasyonu altında faaliyetlerini sürdürür; 3. Okul dıģı gezi programını hazırlar, bir nüshasını Okul Geziler Sorumlusuna verir; 4. Ders etkinlikleri ile bireysel araģtırma faaliyetlerindeki uygulamalarında Bölüm BaĢkanına danıģır ve ihtiyaçlarını bildirir; 5. Öğrencilerin beceri ve ilgilerini keģfetmelerine ve araģtırdıkları konuları kendi yaklaģımları ile ifade etmelerine fırsat verir;

11 6. Öğrencilerin bireysel yorum ve yaklaģımlarının doğru olduğunu kabul eder ve onları da bu konuda yüreklendirir; 7. Öğrencilere, tekrar veya benzeri Ģeklindeki mekanik ödevleri yaptırmaz; bu tür ödevleri yapmayan öğrenciyi de; notla veya tavır ve davranıģlarıyla cezalandıramaz. 8. Öğrencilerde proje çalıģması ve araģtırma alıģkanlığını geliģtirmek amacıyla gurup faaliyetlerine ağırlık verir ve gurupların içinde yer alır, her Ģeyi açıklayan insan veya kaynak rolünü üstlenmez; 9. Liderliğini üstlendiği projede öğrencilerin çalıģmalarını organize eder ve ortam hazırlar; 10. Kendisine ait, plan, uygulama ve araģtırmaların bilgisayar dokümanlarını hazırlar, kayıtlarını tutar; 11. Nöbet görevini layıkıyla yerine getirir.(bkz: Nöbetçi Öğretmenlik Uygulaması) 12. Derslere hazırlıklı ve vaktinde girer; 13. Derste kullanacağı araç-gereç önceden hazırlar, o anda kimseden istemez; 14. Okulun eğitim modeline uygun özgün proje ve çalıģmalar yapar. 15. Günlük ders iģleyiģini eğitim modeline uygun olarak gerçekleģtirir. 16. Öğretmenler ayrıca bölüm baģkanına karģı aģağıdaki sorumlukluları yerine getirirler: 17. Bölüme bağlı öğretmenler, kendileriyle alakalı her türlü izin, sağlık durumu, vb durumu öncelikle bölüm baģkanına ve ilgili müdür yardımcısına iletmekle sorumludurlar. 18. Bölüm baģkanının evrak takibi, bilgilendirme, yazmanlık vb. iģlemlerle ilgili verdiği görevleri yerine getirmekle sorumludur. 19. Gezi, etkinlik, sınıf panoları gibi eğitime dair her alanda bölüm baģkanından 20. Sürekli bilgisini yeniler ve geliģtirir. 21. Verilen ödevler kontrol edip yapılamayan soruları çözer. 22. Öğrenci takip mekanizmasını tam iģletir. 23. Rehberlik çalıģmalarına önem verir. 24. Etüt sistemini takip eder. 25. Öğrencilere ders çalıģma yöntemini öğretir. 26. Öğrencilere zaman yönetimi eğitimi verir. 27. Öğrencilerin ders dıģı zamanlarını da takip eder. 28. Öğrencilerin tercih dönemlerinde yardımcı olur. 29. Öğrencilere bireysel destek verir. 30. Veli ile yakın irtibat içinde olur. 31. Mesul olduğu sınıfları ve eğitim danıģmanı olduğu öğrencilerin kiģisel geliģlimin takip eder. D. OKUL REHBERLĠK VE PSĠKOLOJĠK DANIġMANLIK BĠRĠMĠ Rehberlik Eğitim Merkezi Eğitim çalıģmalarının verimini artırmak, tam öğrenmenin gerçekleģmesini sağlamak ve mevcut baģarımızı daha da üst seviyeye çıkarmak için merkezimizde, yapılacak eğitimleri programlanmaktadır. Çünkü aynı eğitim hedeflerine yönelik, aynı stratejik planlama çerçevesinde faaliyet gösteren kiģiler arasında koordinasyon ve iģbirliğini

12 sağlayacak, rehberlik ve takip faaliyetlerini yürütecek bir üst planlamaya ihtiyaç vardır. Programlar; 1- Ġdareci eğitimleri, 2- Bölüm ve Zümre baģkanları eğitimleri, 3- Öğretmen ve Personel eğitimleri, 4- Talebe eğitimleri, 5- Velilere yapılacak eğitimler ve programlar Ģeklinde programlanıp takip edilir. Rehberlik ve Psikolojik DanıĢma Ġnsan kendini geliģtirme çabasını sürdürürken önemli ya da önemsiz, bilinçli ya da farkında olmadan birtakım tercihler yapmakta, kararlar almaktadır. Bireyin küçük ve önemsiz gibi görünen kararlarında bile mümkün olduğu kadar zengin ve doğru bilgiye dayanmasına, iç çatıģmalarından haberdar olmasına, göremediği seçenekleri görmesine ve giderek sorunlarını kendi baģına çözebilen bir birey olmasına yardım etmek rehberliğin ana hedefini oluģturmaktadır: Kısaca söylemek gerekirse; Rehberlik, bireye kendini anlamasını, çevresindeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleģtirmesi için yapılan sistemli ve profesyonel yardım sürecidir. Rehberlik Faaliyetlerinim Yürütülmesi Okulumuzda yapılan rehberlik hizmetleri Ģu Ģekilde gruplanabilir : EĞĠTSEL REHBERLĠK Eğitsel rehberlik de çalıģma alıģkanlığı ve öğrenme ile ilgili aģağıdaki sorunlara çözüm aranır: - ÇalıĢmaya baģlayamama veya sürdürememe. - Verimli çalıģamama - Konsantrasyon problemi - Motivasyon problemi - Sınavlarda çalıģtığının karģılığını alamama - Zamanı iyi kullanamama - Ders dinlerken dikkati toplayamama Bu gibi sorunlar için okulumuzda öncelikle sınıflarda rehberlik saatlerinde öğrencilere bilgi verilir. Ġhtiyaç duyulduğunda bireysel yardım yapılır. MESLEKĠ REHBERLĠK Mesleki rehberlik de aģağıda sıralanmıģ olan alanlarda grup rehberliği ve bireysel rehberlik faaliyetleri yürütülür. - Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini tanımalarına yönelik çalıģma - Öğrencilerin performansını tanımasına yönelik çalıģma

13 - Ortaöğretim giriģ sınavlarına yönelik rehberlik - Mesleklerin tanıtılması - Tercihler konusunda yardımcı olma PSĠKOLOJĠK DANIġMA Ġhtiyaç olduğunda öğrencilerin duygusal problemlerini çözmelerine yardımcı olmak amacını taģıyarak yapılan bire bir, gizlilik esasına dayalı özel görüģmelerdir. ÇalıĢma programının düzenlenmesi ve takibi,sınav kaygısının kontrol altına alınması,anlayarak hızlı okuma teknikleri,verimli çalıģma,güzel konuģma,motivasyon,sınav teknikleri,tercih seminerleri,alan ve meslek seçimi vb. konularda koruyucu rehberlik anlayıģı ile öğrencinin baģarısına ıģık tutmuģtur. Öğrencilerimizin duygusal, zihni, fiziki ve sosyal geliģimlerini desteklemek amacıyla rehberlik çalıģmalarına ağırlık verilir. Bu amaçla, okul rehber öğretmeni okul yönetiminin bilgisi dâhilinde sınıflara girerek çocuklarla birlikte rehberlik programımızda belirlenen hedefler doğrultusunda uygulamalar yapar. Rehber öğretmenler etkinlik sonuç bildirim formlarını takip eder. Rehberlik çalıģmalarımız, sadece sınıf içinde olmayacak, idareye, velilere ve öğretmenlere kadar ulaģacaktır. Öğrenci DanıĢmanı: Bilinen rehberlik çalıģmalarına ilaveten iki yeni uygulama yapılır. Öğrencinin yeteneklerini ortaya çıkaran, planlayan, geleceğe dönük davranıģlarını destekleyen ve öğrenciye yol gösteren bir danıģmanlık hizmetidir. Eğitim DanıĢmanı sistemi istenen performansa ve hedefe ulaģmak için eğitim danıģmanı ve öğrenci arasında planlı bir geliģim iliģkisi üzerine kurulmuģtur. Öğrenciler, eğitim danıģmanları tarafından düzenli olarak takip edilirler. Eğitim DanıĢmanlığı sistemi sonuç odaklı olması ve kiģiyi harekete geçiren motivasyonu oluģturması açısından öğretim sürecinde son derece önemlidir. Eğitim danıģmanı daha çok bireysel planlama ve müdahale hizmetleri konusunda çalıģmalar yapar. Kısaca sadece ilgileneceği öğrencilerin var olan baģarısını en üst seviyeye çıkarmaktan sorumludur. Sınıf DanıĢmanı: Özel okullarda her sınıfın bir danıģman öğretmeni vardır. DanıĢman öğretmen, kendi danıģmanlığındaki öğrencilerin her türlü motivasyonundan sorumludur. Onları, eksik

14 oldukları derslerde nasıl baģarılı olacakları konusunda takviye eder. Eksik oldukları derslerden ek ders almalarını sağlar. Etüt çalıģmaları ile verimli ders çalıģmalarını sağlar. Ayrıca piknik, gezi, teke tek görüģme, veli görüģmeleri gibi sosyal ve kültürel faaliyetleri gerçekleģtirir. Öğrencilere ekstra denemeler uygulayarak her an eksik oldukları konuları tespit eder ve yardımcı olur. Bütün sınıfın problemleriyle ilgilenmek ve en doğru çözümler bulmaktan sorumludur. 1. Rehberlik ve Esasları Rehberlik ve Psikolojik DanıĢmanlık, bireyin kendini tanımasına, anlamasına, problem çözme becerilerini geliģtirebilmesine, duygu ve düģüncelerini etkin bir Ģekilde ifade edebilmesine, çevresiyle uyumlu iliģkiler kurmasına, ilgi ve yeteneklerinin farkına varma ve açığa çıkarabilmesine yönelik programlı ve sistematik yardım sürecidir. Rehberlik hizmetlerinin merkezinde birey vardır. Okul ortamında rehberliğin ilgilendiği birey öğrencidir. Rehberliğin esası bireyin kendisini gerçekleģtirmesine yardım etmektir. Kendini gerçekleģtirme psikolojik danıģma ve rehberlik yardımlarının bütün boyutlarını içine alan bir kavramdır. Bireyin kendini anlaması problemlerini çözebilmesi kendine en uygun seçimler yaparak gerçekçi kararlar alabilmesi, kendi kapasitelerini en uygun bir düzeyde geliģtirebilmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir uyum yapabilmesi vb. psikolojik danıģma ve rehberlik yardımının esasını oluģturan ve bireyin kendini gerçekleģtirme düzeyini geliģtiren belirgin sorulardır. Rehberliğin yardımı bireye tek yönlü olarak doğrudan doğruya yapılan bir yardım değildir. Bu yardım ancak karģılıklı etkileģim sonucu gerçekleģebilir Rehberlik sadece bireyin duygusal yönü ile ilgilenmez, bütün olarak ele alır ve tüm geliģimi ile ilgilenir. Rehberlik ve psikolojik danıģmanlık sürecinde öğrencilerimiz gizlilik, güven ve kiģilik haklarına saygı ilkeleri temel alınarak, istedikleri her konuda yargılanmadan ve koģulsuz kabul edilerek dinlenilirler. Onlara açık ve dürüst davranılarak, çeģitli konularda sağlıklı karar verebilmelerine yardımcı olunur. 2. Rehberlik ve Psikolojik DanıĢmanlık Servisimizin sunduğu hizmetler Ģöyledir: 2.1. Bireysel GörüĢmeler 2.2. Veli GörüĢmeleri 2.3.Öğrenciye Yönelik Grup ÇalıĢmaları 2.4.Sınıf Ġçi Rehberlik Uygulamaları 2.5. Test ve Envanter Uygulamaları 2.6. Yönlendirme ÇalıĢmaları 2.7. Seminerler

15 2.1.Bireysel GörüĢmeler; Öğrencilerin yaģ seviyelerine göre biliģsel, duygusal ve sosyal alanlarda ortaya çıkan ve çıkabilecek olan farklı sorunlar ile ilgili çalıģmalar yapılır. Öğrencileri daha yakından tanımak ve etkili bir Ģekilde yardımcı olabilmek için test ve envanterler uygulanır. Bireysel görüģmeler; Öğrencilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda Rehberlik ve Psikolojik DanıĢmanlık Servisi ne baģvurmaları yoluyla; Rehberlik ve Psikolojik DanıĢmanlık Servisi ne velilerin ve/veya öğretmenlerin ilettiği, geribildirimlerin değerlendirilmesi yoluyla; Rehberlik ve Psikolojik DanıĢmanlık Servisi tarafından uygulanan envanter, test v.b uygulamaların değerlendirilmesi yoluyla baģlatılır Veli GörüĢmeleri; Veli ile yapılan görüģmeler, velilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda ya da Rehberlik ve Psikolojik DanıĢmanlık Servisi nin gerek gördüğü durumlarda randevu yolu ile gerçekleģtirilir. 2.3.Öğrenciye Yönelik Grup ÇalıĢmaları; Öğrencilerle yapılan grup çalıģmaları, bir konu baģlığı altında bireyleri bir araya getirebilmek ve onlara grup desteği sağlayabilmek amacıyla, ihtiyaç duyan öğrencilerle yapılır. 2.4.Sınıf Ġçi Rehberlik Uygulamaları; Dönem baģında hedeflenen davranıģ ve sosyal becerilerin geliģimini, kazanımını sağlamak ve değerlendirmek amacıyla sınıf içi rehberlik etkinlikleri gerçekleģtirilir. Sınıf Rehberlik planları Rehberlik ve Psikolojik DanıĢmanlık birimi tarafından oluģturulur ve yıllık okul çerçeve planında belirtilen etkinlikler ve bu etkinliklerin kazanımları doğrultusunda yapılan rehberlik uygulamalar haftalık bir ders saati olmak üzere rehber öğretmenin kontrolünde sınıf öğretmenleri tarafından uygulanır. 2.5.Test ve Envanter Uygulamaları; Okulumuzda öğrenciler için Gelecek Vizyonu Projesi kapsamında biliģsel ve duygusal alandaki güçlü ve desteklenmesi gereken yönlerini belirlemeye yönelik geçerliği ve güvenirliği yüksek ve onaylı test ve envanterler uygulanır. Metropolitian Okul Olgunluğu Testi, Burdon Dikkat Testi,Sosyometri, Kimdir Bu?, Kime Göre Ben Neyim?, Öğrenci Tanıma Formu, ÇalıĢma DavranıĢlarını Değerlendirme Ölçeği, Akademik Benlik Kavramı Ölçeği, Sorun Tarama Envanteri, BaĢarısızlık Nedenleri Anketi, Aile Envanteri, Stres Düzeyi Ölçeği, Sınav Kaygısı Ölçeği, Öğrenme Stilleri Envanteri, Çoklu Zeka Gözlem Envanteri, Okul Öncesi Gözlem Formu, Ayrıca öğrenci, Öğrenci memnuniyet anketi, Öğretmen memnuniyet anketi,veli memnuniyet anketi uygulanmaktadır.

16 2.6.Yönlendirme ÇalıĢmaları; SBS grubu öğrencilerimizin sınava hazırlık, sınav ve sınav sonrası süreçte ihtiyaç duyduğu bilgilendirme ve yönlendirme çalıģmaları rehberlik birimi tarafından sağlanmaktadır. Puan hesaplamaları, yerleģtirme sistemi, sınav baģvuruları ve tercih iģlemi gibi konularda ölçme ve değerlendirme birimi ile birlikte öğrenci ve velilerimize gerekli destek sağlanmaktadır. 2.7.Seminerler; Yıl içerisinde doğan ihtiyaç ve isteklere göre öğrencilerin geliģimsel dönemleri dikkate alınarak öğrencilere ve/veya velilere yönelik olarak seminerler düzenlenir. Seminerler, tek oturumluk veya birkaç oturumluk bilgi paylaģımı Ģeklinde Rehberlik ve Psikolojik DanıĢmanlık Birimi ya da konu ile ilgili uzman kiģiler tarafından gerçekleģtirilir. 3. Öğretmenlere düģen sorumluluklar Rehberlik programına uygun olarak kendi öğrencilerini ilgilendiren hizmetleri programa bağlar, uygular Psikolojik DanıĢmana rapor verir. Öğrenciyi tanımak için gerekli teknikleri kullanarak elde ettiği bilgileri kaydeder. Sınıftaki öğrencilerinin her türlü problemlerinin çözülmesine yardımcı olur. Gerektiğinde Psikolojik DanıĢmana götürür. Engelli ya da öğrenme güçlüğü dolayısıyla baģarısızlığa uğrayan öğrencileriyle özel olarak ilgilenir ve gerekli tedbirleri alır. Öğrencilerin baģkaları ile iyi iliģkiler kurmaları, davranıģ ve çalıģmalarında daha baģarılı olmaları için yol gösterir. Öğrencilerin yetenek, ilgi ve ihtiyaçlarına uygun ders içi ders dıģı faaliyetlere katılmalarını sağlar. Yıllık ve ünite planlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve seviyelerini göz önünde bulundurur. 3.1.Öğrencinin sorun yaģadığını iģaret eden durumlar: Akademik performansta önceki dönem/yıllara göre belirgin değiģimler (Örn.notdüĢüĢleri, tamamlanmayan projeler/ödevler) Tekrarlayan erteleme talepleri (sınav tarihleri, ödev ve sorumluluklarla ilgili) AĢırı devamsızlık Enerji eksikliği, bitkinlik, derste uyuma Hızlı ve belirgin kilo kaybı veya kilo artıģı Öğrencinin sosyal etkileģimi, tavır ve yüz ifadesinde belirgin değiģim Sosyal ortamda içe dönüklük Sınıf içindeki iletiģimin dikkat çekici bir biçimde olumsuz yönde değiģmesi Sosyal çevrenin olmaması AĢırı bağımlı özellikler, talepkârlık, rahatsız edici boyutta iletiģim kurma çabası DıĢ görünüģte belirgin değiģiklikler (Örn. kıyafetlerinde veya kiģisel bakımında) Sınıf içi etkileģimi bozucu davranıģlar Depresif duygu durum (çöküntü) Yoğun kaygı, korku, sürekli ağlamaklı olma, gerginlik AĢırı kızgınlık belirtileri ( kaba, kırıcı, öfkeli ve Ģiddet içeren söz ve davranıģlar) Madde bağımlılığı

17 Ġntihar düģünceleri ( ölüm ve intiharla ilgili ifade ve imalarda bulunmak) BaĢka insanlara zarar vermeye yönelik düģünce ve davranıģlar Uygunsuz, gerçek dıģı, pek çok kiģinin tuhaf bulduğu düģünce ve davranıģlar KonuĢma hızında dikkat çekici ve kontrol edilemeyen artıģ 3.2.Yönlendirmeyi düģündüğünüz öğrenci ile iletiģim: Duygusal sorunlar yaģadığını düģündüğünüz öğrenciyi dinlemek ve yönlendirmek zor olabilir. Ayrıca öğrenci de bu durumdan rahatsızlık duyabilir. Bu süreci öğrencinin yararına baģarıyla yürütebilmek için, rehberlik birimi ve öğretmenler arasında iģbirliği ve ortak tutum geliģtirmelidir. Problem yaģayan her öğrenciyi tespit etmek mümkün olmayabilir ve yardım alması gerektiğini düģündüğünüz bir öğrenci de yardımı kabul etmeyebilir. Böyle bir öğrenci için kaygılanıyorsanız veya bir öğrencinin sorununu anlamakta zorlanıp nasıl davranmanız gerektiğini karar veremiyorsanız, rehberlik biriminden yardım alabilirsiniz. Rehberlik Birimine yönlendirdiğiniz bir öğrenci ile ilgili gözlemlerinizi paylaģmanız öğrenci ile yapılacak çalıģmalar için değerlidir. Öğrenci ile ilgili iletmek istediğiniz bilgi ve gözlemlerinizi bu yazı ekinde yer alan Öğrenci Yönlendirme Formu nu doldurup iletebilirsiniz. 3.3.Öğrencileri PDR ye baģvurmaları konusunda cesaretlendirmek için bazı ek önerileri Ģöyle sıralayabiliriz: Eğer sizin güvenliğiniz açısından sorun teģkil etmediğini düģünüyorsanız öğrenciyle yalnız görüģün. Öğrencinin durumu ve sorunları ile ilgilendiğinizi belli edin. Öğrencinin durumunda dikkatinizi çeken değiģiklik veya özellikleri açıkça vurgulayın. Örneğin: Son haftalarda seni çok durgun görüyorum. Seni merak ediyorum. türü bir giriģ yaptıktan sonra öğrenciyi dikkatle dinlemeye çalıģın. Öğrencinin kendini anlatması için onun düģünce ve duygularına saygınızı içeren, yargıdan uzak bir tutum sergilemeniz çok önemlidir. Öğretmen -öğrenci iliģkisi çerçevesinde bilgi alanınıza giren konularda (sınav hazırlığı, mesleki gelecek ) danıģmanlık yapmaktan kaçınmayın. Uzman olmadığınız konularda önerilerde bulunmamaya çalıģın. Ġzlenimlerinize göre profesyonel yardım gereksinimi tespit ederseniz önerinizi ve bu yaklaģımın önemini net ve açık söyleyin. PDR birimine yönlendirirken uzman yardımı almanın güçsüzlük değil, bilinçlilik ve olgunluk belirtisi olduğunu vurgulayın. Öğrenciye, PDR birimine baģvurması için cesaretlendirin. Rehberlik Birimini tanıtırken, rehberlikle çalıģmaya baģlayan her öğrenciye mutlaka gizlilik ilkesi uygulanmakta olduğunu vurgulamanız çok önemlidir. Öğrenci ihtiyaç duyarsa, onunla birlikte randevu almak için arayabilir veya randevu verilen saatte öğrenciye eģlik edebilirsiniz. Bununla birlikte, unutulmamalıdır ki rehberlik hizmetinde gönüllülük esastır ve görüģmeye bizzat öğrencinin kendisi karar vermelidir. 4. Öğrenci PDR biriminde nasıl bir hizmet alır?

18 Her Ģeyden önce, birimimize baģvuran öğrenciyle bizzat Psikolojik DanıĢmanlık ve Rehberlik birimindeki uzman ilgilenir. Öğrenci ile uzman arasında baģka bir görevli yer almaz. Süren bir görüģme veya çalıģma yoksa öğrenci baģvurduğu anda görüģmeye alınır. Uzmanlar görüģmedeyse, sorunun aciliyeti dikkate alınarak, öğrenciye mümkün olan en yakın tarih için randevu verilir. Acil durumlarda mesai saatine bakmaksızın öğrenci derhal görüģmeye alınır. GörüĢmeler 50 dakika sürmektedir. Öncelikle görüģme düzeni planlanarak dile getirilen durum ve soruna göre gerçekleģtirilecek yaklaģık oturum sayısı ve sıklığı tespit edilir. GörüĢme sıklığı genellikle haftada bir, durumu yakın takip gerektiren öğrenci için haftada iki görüģme Ģeklindedir. Ġlerleyen dönemde kontrol görüģmeleri için iki haftada bir veya ayda bir randevu verilir. GörüĢme sırasında öğrencinin düģünceleri, davranıģları ve farklılıkları saygı ve anlayıģla karģılanmaya gayret edilir, öğrencinin yargılanmadan kendisini ifade edeceği bir ortam sunulur. 4.1.Psikolojik DanıĢmanlık ve Rehberlik Biriminin ilkeleri: - Psikolojik DanıĢmanlık ve Rehberlik Biriminde, danıģma ve rehberlik hizmeti alan öğrencilerle yapılan görüģmelerin içerikleri kesinlikle gizli tutulmaktadır. Gizlilik ilkesinin geçerli olmadığı tek koģul, öğrencinin kendisine veya baģkasının hayatına zarar verme eğiliminin tespit edilmesi durumudur. - Öğrenciyle olan tüm çalıģmalarda öğrencinin belirttiği hedefler esas kabul edilir. GörüĢme sırasında bu hedefler iģlevsellik ve gerçekçilik açısından değerlendirilir. - Terapötik çalıģmalarda öğrencinin hedeflerine sadık kalmakla beraber onun insanlarla yapıcı iletiģim kurması; sağlıklı, mutlu ve istikrarlı bir yaģam geçirmesi; ikincil bir kazanç olarak baģarılı bir eğitim ve iģ hayatı sürdürebilmesi önünde var olan engelleri kaldırması, eksik olan becerileri kazanması amaçlanmaktadır. 4.2.Nasıl baģvurulur? PDR birimi acil durumlar haricinde, randevu sistemiyle çalıģmaktadır. Randevu Ģahsen baģvurarak alınabilir Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Birimi Öğrenci Yönlendirme Formu Bir öğrencinin psikolojik durumundan endiģe ediyor ve Psikolojik DanıĢmanlık ve Rehberlik Birimine yönlendirmek istiyorsanız, öğrenciyi PDR ile ilgili bilgilendirdikten sonra lütfen bu formu doldurup rehberlik birimine iletin. Vereceğiniz bilgi öğrenciyle olan çalıģmamızda hem durumu sizin baktığınız noktadan görebilmemiz hem öğrencinin ihtiyaçlarını hızlı bir Ģekilde tespit edebilmemiz bakımından önem taģımaktadır. Acil Durumlar: Öğrencinin kendisine veya baģkalarına zarar verme riski varsa, saldırgan veya gözle görülür derecede tuhaf davranıģlar gösteriyorsa bu formu kullanmayın. Bunun yerine bizzat okul idaresiyle irtibat kurun. Öğrencinin Adı Soyadı: Sınıf:

19 Yönlendirenin Adı Soyadı: BranĢı: Öğrenciyi PDR birimine yönlendirmeyi düģünmenizin sebepleri nelerdir? (Lütfen sözel ve sözel olmayan davranıģları, gözlemlediğiniz ve dikkatinizi çeken durumları kısaca belirtiniz) Öğrenciyle ilgili belirtmek istediğiniz baģka özellikler var mı? (KiĢilerarası iliģkileri, akademik durumu, daha önce psikolojik tedavi alıp almadığı, yaģanmıģ travmatik olaylar, madde kullanımı, davranıģlarında önemli değiģiklikler veya baģka önemli bulduğunuz konuları belirtiniz) Öğrencinin onaylaması halinde randevularına devam edip etmediği konusunda bilgilendirilmek ister misiniz? - Evet Hayır Öğrenciyi PDR birimine yönlendirdiğiniz tarih: / /. Öğrenci PDR biriminden yardım almaya istekli mi? - Evet Hayır 5. Okul Rehber Öğretmeninin Görevleri 5.1. Ġl çerçeve programını temel alarak okulun rehberlik ve psikolojik danıģma hizmetleri programını sınıf düzeylerine, okulun türüne ve öğrencilerin ihtiyaçlarına göre hazırlar Rehberlik programının ilgili kısmının uygulanmasında sınıf öğretmenlerine rehberlik eder Okulunun özelliklerine göre gerekli eğitsel ve mesleki rehberlik etkinliklerini planlar, programlaģtırarak uygular veya uygulanmasına rehberlik eder Bireysel rehberlik hizmetlerini alanın ilke ve standartlarına uygun biçimde yürütür Eğitsel, mesleki ve bireysel rehberlik çalıģmaları için öğrencilere yönelik olarak bireyi tanıma etkinliklerini yürütür. Bu çerçevede okulumuzun geliģtirdiği Her Öğrenci Ġçin Gelecek Vizyonu Projesi ni yürütür.

20 5.6. Bireysel rehberlik hizmetleri kapsamında psikolojik danıģma yapar Sınıflarda yürütülen eğitsel ve mesleki rehberlik etkinliklerinden, uygulanması özel bilgi ve beceri gerektirenleri uygular Okul içinde rehberlik ve psikolojik danıģma hizmetleriyle ilgili konularda araģtırmalar yapar, bunların sonuçlarından yararlanılmasını sağlar Öğrencinin mezun olacağı dönemde, okuldaki tüm eğitim ve öğretim sürecindeki geliģimini, yönlendirilmesi açısından önemli özelliklerini ve bu konudaki önerilerini içeren bir değerlendirme raporunu sınıf rehber öğretmeni, veli, öğrenci ve okul yönetiminin iģ birliğiyle hazırlar. Bu raporun aslını öğrenci geliģim dosyasına koyar, bir örneğini de öğrenciye veya velisine verir Eğitim-öğretim kurumundaki seçmeli derslerin konulmasında çevre koģullan, okulun olanakları, öğretmen sayısı ve branģı da gözetilerek yeni seçmeli derslere iliģkin araģtırma yapar, bu derslerin zümre öğretmenlerince gerçekleģtirilecek program çalıģmalarında alanı ile ilgili görüģlerini bildirir Okulda özel eğitim gerektiren öğrenci varsa veya kaynaģtırma eğitimi sürdürülüyorsa, bu kapsamdaki öğrencilere ve ailelerine gerekli rehberlik ve psikolojik danıģma hizmetlerini rehberlik ve araģtırma merkezinin iģ birliğiyle verir Rehberlik ve psikolojik danıģma hizmetlerine iliģkin öğrenci geliģim dosyalarını ve diğer gerekli kayıtlan tutar, ilgili yazıģmaları hazırlar ve istenen raporları düzenler Okula bir alt öğrenim kademesinden veya nakil yoluyla gelen öğrencilerin geliģim formlarını inceler, sınıf rehber öğretmeniyle iģ birliği içinde değerlendirir Gerekliğinde rehberlik ve psikolojik danıģma hizmetlerinde kullanılacak ölçme araçları, doküman ve kaynakları hazırlama ve geliģtirme çalıģmalarına katılır Öğrencilerin ilgi, yetenek ve akademik baģarıları doğrultusunda kulüplere yöneltilmesi konusunda branģ ve sınıf rehber öğretmenine bilgi verir ve iģ birliği yapar Ailelere, öğrencilere, sınıf rehber öğretmenlerine ve gerektiğinde diğer okul personeline yönelik hizmet alanına uygun toplantı, konferans ve panel gibi etkinlikler düzenler Okulda rehberlik ve psikolojik danıģma hizmetlerine iliģkin komisyonlara ve toplantılara katılır, gerekli bilgileri verir, görüģlerini belirtir Ders yılı sonunda bu alanda yapılan çalıģmaları değerlendirir, sonuçlarını ve gerekli bilgileri içeren bir rapor hazırlar.

21 E. TOPLANTILAR Aydın Ġsabet Okulları Ġsabet Okulları toplantı standartlarının oluģturulmasındaki temel amaç, herkesin karar sürecine katılımını sağlamak, zaman yönetimi ve toplantı verimliliği açısından kaliteyi ve niteliği arttırmaktır. Aydın Ġsabet Okulları da yapılan bütün toplantılar, katılımcıların gündemlerini önceden Toplantı Sekreteri ne yazdırdıkları zaman uygulamalı profesyonel çalıģma ortamlarıdır. AYDIN ĠSABET OKULLARI ĠSABET OKULLARI GENEL TOPLANTI ĠLKELERĠ 1. Toplantı gündemi, toplantı baģlama ve bitiģ saati katılımcılara önceden bildirilir. Toplantılarda zaman uygulamasına azami oranda riayet edilir. 2. Toplantılar bir önceki toplantıda alınan kararların gözden geçirilmesiyle baģlar. 3. Toplantı gündem panosundan, gündemine sıra gelen, toplantı üyelerini kendi gündemi hakkında bilgilendirir. 4. GörüĢülmekte olan konu hakkında bilgisi olan ya da ilgili olanlar kendi görüģlerini ifade ederler. 5. Toplantı akıģı ve alınan kararlar toplantı sekreteryası tarafından kayıt altına alınır. 6. BaĢka bir konu ya da kiģi ile ilgisinden dolayı sonuca bağlanamayan konular, araģtırılmak üzere bir sonraki toplantının gündem maddesi olarak ertelenir. 7. Toplantıdan hemen sonra toplantı tutanağı katılımcılara yoluyla ulaģtırılır. 8. Gerekli durumlarda toplantı tutanağı çıktı alınıp saklanır. 1. OKUL GELĠġTĠRME KURULU TOPLANTISI 1.1.Toplantı Amaçları: Okulun stratejik planında belirtilen hedefler doğrultusunda çalıģmalar yapmak Aydın Ġsabet Okulları Ġsabet Okulları Eğitim Modeli ile ilgili etkinlik ve çalıģmaların okulda verimli bir Ģekilde uygulanması Ar- Ge Birimiyle koordineli Ģekilde ulusal ve uluslar arası projelerin yürütülmesi. 1.2.Katılımcılar :Okul Müdürü, Okul Müdür Yardımcısı, Ar-Ge BaĢkanı, Bölüm BaĢkanları 1.3.Zaman :Haftada 1 defa 1.4.Gündem Takibi: Toplantıya katılacaklar, gündemlerini toplantı öncesi toplantı sekreterine yazdırırlar. 2. ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTILARI 2.1. Toplantı Amaçları: Ġlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 94. maddesi uyarınca yapılması zorunlu toplantılardandır Dönem Sonu Öğretmenler Genel Kurul Toplantısını yapmak, Dönem BaĢı Öğretmenler Genel Kurul Toplantısını yapmak,

22 2.1.3 Yıl Sonu Öğretmenler Genel Kurul Toplantısını yapmak. 2.2.Katılımcılar: Bütün idareciler ve öğretmenler 2.3. Zaman: Okul Yönetimi tarafından programlanarak duyurulur. 2.4.Gündem Takibi: Toplantı gündemi toplantı öncesi toplantı sekreteri tarafından dağıtılır. 3. HAFTALIK DEĞERLENDĠRME TOPLANTILARI 3.1. Okulun rutin iģleyiģini değerlendirmek amacıyla gerçekleģtirilen toplantılardır Bir haftalık rutin iģleyiģ gözden geçirme ve varsa aksamaları tespit etmek, Zümreler tarafından varsa herkesi ilgilendiren bilgilendirmeler, uyarılar vb. hususları dile getirmek Bir sonraki hafta varsa gezi, yarıģma, veli toplantısı, seminer, hafta sonu çalıģması vb. durumlar hakkında bilgilendirme ve planlama yapmak Haftalık toplantıların ikinci oturumunda zümre toplantıları yapılır Toplantı tutanağı toplantı yazmanı tarafından toplantıdan bir gün sonra okul müdür yardımcısına teslim edilir. 3.2.Katılımcılar: Bütün idareciler ve öğretmenler 3.3.Zaman: ÇarĢamba Saat 15:30 17:00 arası 3.4.Gündem Takibi: Toplantı gündemi toplantı öncesi toplantı sekreteri tarafından dağıtılır. 4. HĠZMET ĠÇĠ EĞĠTĠMLER 4.1.Toplantı Amaçları: Okulumuzun eğitim anlayıģını alanında uzman akademisyenler ve baģarılı uygulayıcılar aracılığıyla öğretmen ve idarecilere anlatmak ve pratik uygulamalarla okul uygulamalarına temel hazırlamak, Öğretmenlik mesleği alanında geliģmeleri ve yenilikleri duyurmak, Aydın Ġsabet Okulları Eğitim Modeli nin uygulama projelerini paylaģmak, Okul iģleyiģi hakkında bilgilendirmek 4.2.Toplantı Ġlkeleri: Okul açılıģından iki hafta önce baģlamak üzere 15 günlük olarak planlanır Zümre çalıģmaları, yıllık planların hazırlanması, çalıģma takviminin oluģturulması, eğitim dönemi baģı öğretmenler kurulu toplantıları bu dönem içinde tamamlanır Öğretmenler dersliklerini düzenlerler, materyal eksiklerini giderirler Kuruma yeni dahil olan öğretmenlerin oryantasyonuna yönelik zümre çalıģmaları yapılır Okulun özgün eğitim modelinin uygulamalarına yönelik programlar yürütülür Okulun danıģma kurulu öğretmenleri, PĠGE uygulamaları hakkında bilgilendirirler. 4.3.Katılımcılar: Bütün idari ve öğretmen kadrosu,

23 4.4. Zaman: Belirli aralıklarla programlanacak 4.5.Gündem Takibi: Toplantı gündemi toplantı öncesi toplantı sekreteri tarafından dağıtılır. 5. BÖLÜM BAġKANLARI TOPLANTISI 5.1. Toplantı Amaçları: Öğretmenlerin okul iģleyiģine dair görüģ ve önerilerinin bölüm baģkanları aracılığıyla sürece yansıtılmasını sağlamaktır. 5.2.Toplantı ilkeleri: Bölüm baģkanları kendi zümre toplantılarında görüģtükleri ve okul iģleyiģini ilgilendiren, gündeme gelmesini istedikleri konuları toplantı öncesi toplantı sekreteryasına yazdırırlar, Açık iletiģim ve hoģgörü ortamında herkesin fikirlerini özgürce ifade ettiği bu toplantılarda okulun rutin iģleyiģi dıģında kurum vizyonu doğrultusunda sıra dıģı fikirler ve projeler de gündeme getirilir Alınan kararlar Bölüm baģkanları tarafından zümrelerindeki öğretmenlere duyurulur. Varsa görevlendirmeler Bölüm BaĢkanı tarafından tebliğ edilir ve takibi yapılır. 5.3.Katılımcılar: Bölüm BaĢkanları, Okul Yönetimi 5.4.Zaman: Haftada bir 5.5.Gündem Takibi: Toplantıların rutin gündemi bölüm baģkanlarının bölümlerine dair iģ ve iģlemlerle, diğer görev alanları hakkında haftalık bilgilendirmeden oluģur. Bölüm BaĢkanları toplantıdan bir gün önce toplantı sekreterine e- mail yoluyla gündeme ek maddeler yazdırabilirler. Toplantı gündemi toplantı sekreteri tarafından dağıtılır. 6. VELĠ TOPLANTILARI 6.1.Toplantı Amaçları: Aydın Ġsabet Okulları da veli katılımı çocuk eğitiminde okulun katkısı kadar değerli görülmektedir. Dolayısıyla veli iletiģimini sağlamak ve güçlendirmek amacıyla bir dizi toplantı gerçekleģtirilmektedir ve. 2. Dönem baģında yapılan genel veli toplantıları Ara karne dönemi yapılan genel veli toplantıları Anne sınıf çayları toplantıları Dönemlik babalar kahvaltısı toplantıları 6.2.Toplantı Ġlkeleri: Veli toplantısı gündemi, tarihi ve saati bölüm baģkanı ve müdür yardımcısı ile istiģare edilir. Okul müdür yardımcısı ile tarih ve saat üzerinde mutabık kalınırsa veli toplantısı yapmak isteğine dair dilekçe ve toplantı gündemi okul müdürüne onaylatılır.

24 Veliler müdür yardımcısına onaylatılan kurumsal bir Veli Toplantısı Davet Mektubu ile bilgilendirilir Katılımı arttırmak için mektuba ek olarak mutlaka kurumsal kısa mesajla bilgilendirme yapılmalıdır. Ayrıca veli toplantılarına genellikle katılmayan veliler, sınıf öğretmeni tarafında telefonla aranarak bizzat davet edilirler Toplantı mekânının görevlilere düzenletilmesi; ikramın ayarlanmasının takibi; toplantı saatinin okul idaresine hatırlatılması sınıf öğretmeninin sorumluluğundadır Veli toplantılarının bir formalitenin yerine getirilmesi Ģeklinden çıkartılarak, velilerin öğrencileri hakkında detaylı olarak bilgilendirildiği verimli görüģmeler Ģeklinde yürütülmesi esastır. Bu verimliliğin sağlanması için; Toplantı ön hazırlığı eksiksiz yerine getirilir; öğrenci ders ve davranıģ durumlarını gösterir bilgi ve notların bulundurulması, çocuk eğitimine dair kısa sunu ve bilgilendirici notların hazırlanması önemlidir Veli toplantısının tam vaktinde baģlatılması ve velilere kurum ilkesi olarak bundan sonra da toplantıların vaktinde baģlayıp vaktinde bitirileceği; bu hususa riayet etmelerinin beklendiği hatırlatılır, Toplantıya katılanların isimlerini gösterir imza sirküsü doldurulur, Toplantı gündemi velilere okunur, Velilerin olabildiğince sıcak bir aile ortamında hissetmeleri için uygun iletiģim ve etkileģim iklimi kurulur, Velilerin okulla ilgili dilek, istek ve Ģikâyetleri dinlenir; bunlar mutlaka not alınır; okul idaresi ve ilgili kiģilere bu isteklerinin ulaģtırılacağı ve ivedilikle çözülerek kendilerine bilgi verileceği ifade edilir. Bu talep ve Ģikayetler toplantı tutanağına eklenerek toplantı sonrası okul yönetimine ulaģtırılır Velilerle hiçbir Ģekilde olumsuz bir iletiģime ve tartıģmaya girilmez. KarĢılanması mümkün olmayan beklentiler bile not alınarak okul idaresine bildirilmek yoluyla karģılıklı polemikten kaçınılır Velilerin diğer velileri ve sınıfı ilgilendirmeyen çocuklarıyla ilgili çok özel soruları, toplantı sonrası ( vakit kalmaması durumunda en kısa zamana randevulaģılarak) görüģülme yoluyla giderilir Toplantı tutanağı ve imza sirküsü toplantıdan hemen sonra okul idaresine teslim edilir. Ve bu görüģmede toplantıya dair kısa bir değerlendirme yapılır. Acil durumlar, okul idaresinin bilmesi gerekenler, toplantıdan beklenen verime ulaģılıp ulaģılmaması hususlarında bilgi verilir Toplantılar fotoğraflanır. Fotoğrafının çekilmesini ve okul dergisi, okul webb sayfasında yayınlanmasını istemeyen veliler olup olmadığı sorularak not alınır. 6.3.Katılımcılar: sınıf velileri, sınıf öğretmeni, okul idaresinden bir temsilci 6.4.Zaman: yıllık çalıģma takvimi çerçevesinde yürütülür.

25 6.5.Gündem Takibi: Toplantı gündemi toplantı öncesi okul müdürüne onaylatılır. Pazartesi PaylaĢım toplantıları ve zümre içi uygulama değerlendirme çalıģmaları yapılır. Okul projelerinin takibi (Karakter Eğitimi, AB, Bu Benim Eserim vb) Ortak projelerle ilgili çalıģmaların yürütülmesi Ünite ve tema değerlendirmeleri, sınıflara göre öğrencilerin akademik baģarı durumlarının değerlendirilmesi, öğrenci davranıģlarının değerlendirilmesi ve sınıf içi uygulamaların değerlendirilmesi Örnek uygulamalar ve tecrübe paylaģımı Çarşamba Bölüm baģkanları toplantısı yapılır. Haftalık bölüm baģkanları toplantısının yapılması Diğer öğretmenlerimizin branģlarına dair iģ ve iģlemleri tamamlaması Ortak projelerle ilgili çalıģmaların yürütülmesi Perşembe Zümre toplantılarının yürütülmesi Cuma Haftalık Ders Planının hazırlanması Sosyal etkinliklerin ve yarıģmaların planlanması ve organize edilmesi Geziler, Kulüpler, atölyelerin iģleyiģi Haftalık Etkinlik Takviminin hazırlanması Ayda bir defa genel değerlendirme toplantısı yapılır. Okul iģleyiģinin değerlendirilmesi Varsa aksayan hususların hatırlatılması Genel duyuruların yapılması Genel Açıklamalar Her zümrenin çalıģma yeri mutlaka belli olur(örn: bölüm baģkanları derslikleri), Görevi olmayan öğretmenler resmi iģlemlerini, eksik evraklarını tamamlarlar,

26 Veli ziyareti ve yarım gün izni olanlar bu çalıģmalara katılmazlar, fakat alınan kararlara ve uygulamalara ortak olurlar. Son derste Öğretmen arkadaģlar servise bine öğrencileri servis görevlisine teslim etmek zorundadır. Öğlen yemeğinde dersi olan arkadaģlar sınıfıyla birlikte yemek yemek zorundadır. F. BRANġ DERSLĠĞĠ SĠSTEMĠ VE ĠġLEYĠġĠ Aydın Ġsabet Okulları da her branģın bir sınıfı vardır. Her sınıf o branģa özgü tablolar, grafikler, resimler, modeller, araç- gereçler ile donatılarak branģa özgü hale gelmesi sağlanır. 1. BRANġ DERSLĠĞĠ ÖĞRETMENE NE SAĞLAR? BranĢ dersliği sisteminin asıl uygulayıcısı öğretmen olacağından sistemin öğretmene ne gibi avantajlar ve ne tür sorumluluklar getirdiği iyi bilinmelidir. 1.1.Bu sistem öğretmene okul içinde özel bir odaya sahip olma imkânı verir. Öğretmen, sınıfındaki yerleģme düzeninden tutun da dersin araç ve gereçlerinin önceden hazırlamasına kadar her konuda kurum kültürünü zedelememek kaydıyla özgür davranabilir. 1.2.Öğretmen kendi dersliğinde, kiģisel ve mesleki geliģimi adına planlama yapabilir. 1.3.Öğretmene ders panolarını dersinin içeriğine uygun olarak daha verimli kullanma imkanı verir. 1.4.Bu sistemde öğretmen akıllı tahta kurulumunu sağlamak için vakit kaybetmeyecek; bilgisayarını sürekli farklı sınıflara taģımak zorunda kalmayacaktır. 1.5.Bu uygulama öğretmeni doküman taģıma hamaliyesinden kurtarmaktadır konu ile ilgili kitap-dergi, harita vs., dokümanlar sürekli gezdirilmeyecek; quiz, konu testi ve sınavların her ders saatinde öğretmenler odasında ya da test odasından alınıp taģınması söz konusu olmayacaktır. 1.6.BranĢ dersliğinde yapacağı iyi bir planlama ile öğretmen, öğrencileriyle daha verimli görüģmeler yapabilir. 1.7.Sınıf öğretmeni olduğu öğrencilerine daha güzel bir hizmet sunabilir. BoĢ vakitlerini iyi planlayarak problemi olan öğrencilerle ve sorunlarıyla daha yakından ilgilenebilir. Rehberliğini yaptığı öğrencilerin psikolojik sıkıntılarını, ders problemlerini, burada daha iyi planlayıp uygulayabilir. 1.8.Öğretmenler sınıflarla öğretmenler odası arasında gidip gelirken yorulmayacak ve verimlilikleri artacaktır. 2. BRANġ DERSLĠĞĠ ÖĞRENCĠLERE NE SAĞLAR? BranĢ dersliği sistemi öğrenciye iyi anlatılmalı. BranĢ dersliğinin asıl amacının öğrencilere daha iyi bir eğitim - öğretim ortamı hazırlamak olduğu özellikle vurgulanmalıdır. 2.1.BranĢ dersliği sistemi görsel öğrenmeyi hedefler: Yapılan araģtırmalar insanların %60'nın görsel öğrenmeye eğilimli olduğunu göstermektedir. Ġnsanlar okuduklarının % 10'nu, dinlediklerinin %20'sini, gördüklerinin ise % 50'den fazlasını anlayıp hafızalarına alırlar. Tüm bu bilgiler gözün

ÖĞRETMEN EL KĠTAPÇIĞI

ÖĞRETMEN EL KĠTAPÇIĞI ÖZEL AYDIN ĠSABET ĠLKÖĞRETĠM OKULU 2014-2015 Öğretim Yılı ÖĞRETMEN EL KĠTAPÇIĞI Değerli Öğretmenlerimiz, Aydın Ġsabet Okulları Eğitim Kurumları olarak gerçekleģtirilmek üzere önümüze büyük hedefler koyduk.

Detaylı

T.C. BĠNGÖL ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ Strateji GeliĢtirme Dairesi BaĢkanlığı. ÇALIġANLARIN MEMNUNĠYETĠNĠ ÖLÇÜM ANKET FORMU (KAPSAM ĠÇĠ ÇALIġANLAR ĠÇĠN)

T.C. BĠNGÖL ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ Strateji GeliĢtirme Dairesi BaĢkanlığı. ÇALIġANLARIN MEMNUNĠYETĠNĠ ÖLÇÜM ANKET FORMU (KAPSAM ĠÇĠ ÇALIġANLAR ĠÇĠN) ÇALIġANLARIN MEMNUNĠYETĠNĠ ÖLÇÜM ANKET FORMU (KAPSAM ĠÇĠ ÇALIġANLAR ĠÇĠN) Düzenleme Tarihi: Bingöl Üniversitesi(BÜ) Ġç Kontrol Sistemi Kurulması çalıģmaları kapsamında, Ġç Kontrol Sistemi Proje Ekibimiz

Detaylı

OKULLARDA GELİŞİMSEL ve ÖNLEYİCİ PDR-3. Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi

OKULLARDA GELİŞİMSEL ve ÖNLEYİCİ PDR-3. Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi OKULLARDA GELİŞİMSEL ve ÖNLEYİCİ PDR-3 Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi KGRP de 5 Ana Müdahale Doğrudan müdahaleler: 1. Psikolojik danıģma 2. Sınıf rehberliği Dolaylı müdahaleler: 3. Konsültasyon

Detaylı

KPSS KONU ANLATIMI. Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com

KPSS KONU ANLATIMI. Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com KPSS KONU ANLATIMI Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com 9. ÜNİTE REHBERLİK HİZMETLERİNDE ÖRGÜTSEL YAPI KPSS de bu bölümden bazen ortalama 1 soru gelmektedir. Bu bölümdeki sorular

Detaylı

BİLGİ EVLERİNDE UYGULANAN ÖĞRENCİ KOÇLUĞU ÇALIŞMALARI

BİLGİ EVLERİNDE UYGULANAN ÖĞRENCİ KOÇLUĞU ÇALIŞMALARI BİLGİ EVLERİNDE UYGULANAN ÖĞRENCİ KOÇLUĞU ÇALIŞMALARI BİLGİ EVLERİ ÖĞRENCİ KOÇLUĞU AMAÇ: Öğrencilerin kendilerini tanımalarını, güçlü yanlarını ve yeteneklerini keģfedebilmelerini, hedef koyabilmelerini

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü AFYONKARAHİSAR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 1 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA

Detaylı

RESMÎ / ÖZEL TEMEL EĞĠTĠM VE ORTAÖĞRETĠM KURUMLARI DEĞERLER EĞĠTĠMĠ VE SOSYAL KÜLTÜREL ETKĠNLĠKLER USÛL VE UYGULAMA ESASLARI

RESMÎ / ÖZEL TEMEL EĞĠTĠM VE ORTAÖĞRETĠM KURUMLARI DEĞERLER EĞĠTĠMĠ VE SOSYAL KÜLTÜREL ETKĠNLĠKLER USÛL VE UYGULAMA ESASLARI Din Öğretimi Genel Müdürlüğü RESMÎ / ÖZEL TEMEL EĞĠTĠM VE ORTAÖĞRETĠM KURUMLARI DEĞERLER EĞĠTĠMĠ VE SOSYAL KÜLTÜREL ETKĠNLĠKLER USÛL VE UYGULAMA ESASLARI 1. Amaç Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Gençlik

Detaylı

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ulusal ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Konseyinin kuruluģ amacını,

Detaylı

wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq SERVİSİ

wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq SERVİSİ ORTAKÖY ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ 2012 ORTAKÖY ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru

Detaylı

T.C. ÇANAKKKALE ONSEKĠZ MART ÜNĠVERSĠTESĠ BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR ÖĞRETMENLĠĞĠ BÖLÜMÜ ÖĞRETMENLĠK UYGULAMASI

T.C. ÇANAKKKALE ONSEKĠZ MART ÜNĠVERSĠTESĠ BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR ÖĞRETMENLĠĞĠ BÖLÜMÜ ÖĞRETMENLĠK UYGULAMASI T.C. ÇANAKKKALE ONSEKĠZ MART ÜNĠVERSĠTESĠ BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR ÖĞRETMENLĠĞĠ BÖLÜMÜ ÖĞRETMENLĠK UYGULAMASI ÇANAKKALE 2016 T.C. ÇANAKKALE ONSEKĠZ MART ÜNĠVERSĠTESĠ BEDEN

Detaylı

GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale. Prof. Dr. Serap NAZLI

GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale. Prof. Dr. Serap NAZLI GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale Prof. Dr. Serap NAZLI Okul psikolojik danışmanları okullarda hangi PDR etkinliklerini uygular? PDR etkinliklerinin genel amacı nedir? Doğrudan-Dolaylı Müdahaleler

Detaylı

S. NO İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR

S. NO İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR 1 2 DR.FEVZİ-MÜRÜVET UĞUROĞLU ORTAOKULU 2016-2017 / 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILLARI EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE EYLEM PLANI Eğitim ortamında ortamlarında uyuģturucu

Detaylı

KURBAN BAYRAMI (24-27 EYLÜL)

KURBAN BAYRAMI (24-27 EYLÜL) E Y L Ü L 201.HAFTA 4.HAFTA 3.HAFTA 2.HAFTA AY HAFTA T.C ADIYAMAN VALĠLĠĞĠ ADIYAMAN REHBERLĠK VE ARAġTIRMA MERKEZĠ MÜDÜRLÜĞÜ 201-201 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI REHBERLĠK VE PSĠKOLOJĠK DANIġMA HĠZMETLERĠ YARIMBAĞ

Detaylı

8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ. Abdullah ATLİ

8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ. Abdullah ATLİ 8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ Rehberlik hizmetleri planlı, programlı ve sistemli yürütülmesi gereken hizmetlerdir. Bu nedenle programların hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi

Detaylı

ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÖĞRETMENİ

ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÖĞRETMENİ TANIM ÇalıĢtığı eğitim kurumunda; öğrencilere eğitim ve öğretim teknikleri ile ilgili eğitim veren kiģidir. A- GÖREVLER Öğretmenlik meslek bilgisi dersleri ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranıģların,

Detaylı

NAMIK KEMAL ORTAOKULU

NAMIK KEMAL ORTAOKULU T.C. ÇİNE KAYMAKAMLIĞI NAMIK KEMAL ORTAOKULU -SOSYAL OKUL, SOSYAL İNSAN- 2014 201 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2014 201 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NAMIK KEMAL ORTAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMETLERİ ÇERÇEVE

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi 1 / 20

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi 1 / 20 Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi 1 / 20 Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi olarak amacımız veli-öğretmen-idare ile işbirliği sağlayarak öğrencilerimizin

Detaylı

R E H B E R L İ K B Ü L T E N İ - 1

R E H B E R L İ K B Ü L T E N İ - 1 1886 ÖZEL GETRONAGAN ERMENİ LİSESİ R E H B E R L İ K B Ü L T E N İ - 1 2010 2011 Bilgili olduğumuz oranda özgür oluruz. Sokrates 9. S ı n ı f l a r LĠSELĠ OLMAK ve REHBERLĠK SERVĠSĠNĠN TANITIMI Sevgili

Detaylı

SORU VE CEVAPLARLA EVDE EĞĠTĠM

SORU VE CEVAPLARLA EVDE EĞĠTĠM BAġAKġEHĠR REHBERLĠK VE ARAġTIRMA MERKEZĠ SORU VE CEVAPLARLA EVDE EĞĠTĠM Bu kılavuz, evde eğitim konusunda okul yöneticilerini, öğretmenleri ve velileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanılmıştır. NOT: Bu

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 YÖNDER OKULLARI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI Yönder Okulları

Detaylı

ÖZ DEĞERLENDİRME EYLEM PLANI ŞABLONU- KURUM DÜZEYİNDE Öz Değerlendirme Eylem Planı

ÖZ DEĞERLENDİRME EYLEM PLANI ŞABLONU- KURUM DÜZEYİNDE Öz Değerlendirme Eylem Planı ÖZ DEĞERLENDİRME EYLEM PLANI ŞABLONU- KURUM DÜZEYİNDE Öz Değerlendirme Eylem Planı Okul: VAN TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ Eylem Planının Süresi: 6 ay Geliştirilecek Alanlar (ÖD Raporundan Aktarılacak)

Detaylı

T.C. ELAZIĞ VALĠLĠĞĠ ĠL MĠLLĠ EĞĠTĠM MÜDÜRLÜĞÜ. Sıra No Yapılacak Faaliyet Faaliyet Tarihi

T.C. ELAZIĞ VALĠLĠĞĠ ĠL MĠLLĠ EĞĠTĠM MÜDÜRLÜĞÜ. Sıra No Yapılacak Faaliyet Faaliyet Tarihi T.C. ELAZIĞ VALĠLĠĞĠ ĠL MĠLLĠ EĞĠTĠM MÜDÜRLÜĞÜ 2015-2016 EĞĠTĠM - ÖĞRETĠM YILI ÖRGÜN VE YAYGIN EĞĠTĠM KURUMLARI ÇALIġMA TAKVĠMĠ Güncelleme Tarihi: 26/08/2015 Sıra 1. Eğitim Bölgesi DanıĢma Kurulu Toplantısı

Detaylı

2014-2015 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI ÖZEL ATA ORTAOKULU 7.SINIF TEKNOLOJĠ ve TASARIM DERSĠ YILLIK DERS PLANI

2014-2015 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI ÖZEL ATA ORTAOKULU 7.SINIF TEKNOLOJĠ ve TASARIM DERSĠ YILLIK DERS PLANI -7 Eylül EYLÜL 1 15-19 Eylül 014-015 ÖĞRETĠM YILI ÖZEL ATA ORTAOKULU 7.SINIF TEKNOLOJĠ ve TASARIM DERSĠ YILLIK DERS PLANI 1. Teknoloji ve Tasarım kavramlarını kavratmak.teknoloji ve Tasarım Dersinin Genel

Detaylı

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise:

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise: REHBERLİK SÜREÇLERİ REHBERLİK NEDİR? Bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir

Detaylı

KALĠTE BĠLGĠLENDĠRME TOPLANTISI SONUÇ BĠLDĠRGESĠ. 18 Temmuz Harran Üniversitesi. Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi

KALĠTE BĠLGĠLENDĠRME TOPLANTISI SONUÇ BĠLDĠRGESĠ. 18 Temmuz Harran Üniversitesi. Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi KALĠTE BĠLGĠLENDĠRME TOPLANTISI SONUÇ BĠLDĠRGESĠ 18 Temmuz 2018 Harran Üniversitesi Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu Osmanbey YerleĢkesi, ġanlıurfa Harran Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü

Detaylı

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin Sınıf ve Şube Öğretmenler Kurulu ile ilgili maddesinde;

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin Sınıf ve Şube Öğretmenler Kurulu ile ilgili maddesinde; Şube Öğretmenler Kurulu ile İlgili Açıklamalar Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin Sınıf ve Şube Öğretmenler Kurulu ile ilgili maddesinde; MADDE 35 (1) Sınıf öğretmenler kurulu aynı sınıf seviyesinde,

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ KADRO GÖREV TANIMLARI

T.C. ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ KADRO GÖREV TANIMLARI KADRO UNVANI : Büro Destek Personeli BAĞLI OLDUĞU UNVAN : ġef Uludağ Üniversitesi üst yönetimi tarafından belirlenen amaç ve ilkelere uygun olarak; Enstitüler, Fakülteler, Yüksekokullar, Meslek Yüksekokulları

Detaylı

ORTAÖĞRETĠM ĠNGĠLĠZCE ÖĞRETMENĠ ÖZEL ALAN YETERLĠKLERĠ

ORTAÖĞRETĠM ĠNGĠLĠZCE ÖĞRETMENĠ ÖZEL ALAN YETERLĠKLERĠ A. DĠL BĠLEġENLERĠ VE DĠL EDĠNĠMĠ BĠLGĠSĠ A1. Ġngilizceyi sözlü ve yazılı iletiģimde doğru ve uygun kullanarak model olabilme A2. Dil edinimi kuramlarını, yaklaģımlarını ve stratejilerini bilme Bu alan,

Detaylı

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İSTANBUL

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İSTANBUL KARARIN ÖZÜ : Sivil Savunma Uzmanlığı nın Görev ve ÇalıĢma Yönetmeliği. TEKLİF : Sivil Savunma Uzmanlığı nın 31.03.2010 tarih, 2010/1043 sayılı teklifi. BAġKANLIK MAKAMI NA; Ġlgi: 18.03.2010 tarih ve 129

Detaylı

ARDAHAN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2012/2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EYLEM PLANI

ARDAHAN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2012/2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EYLEM PLANI 1.1. Ġl genelindeki tüm ortaöğretim kurumlarımızda (O.Ö.D.K) oluģturulacak. Merkez ilçede bulunan okullarda bu kurullarda yer alacak olanların isimleri, Valilik Makam Onayına sunulmak üzere Ġl Milli Eğitim

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not II Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Eğitimde Rehberlik *Rehberlik, bireyin en verimli bir şekilde gelişmesini ve doyum verici

Detaylı

YÖNETMELİK. e) Katılımcı: Yeterlilik kazanmak üzere sertifikalı eğitim programına katılan kiģiyi,

YÖNETMELİK. e) Katılımcı: Yeterlilik kazanmak üzere sertifikalı eğitim programına katılan kiģiyi, 4 Şubat 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28903 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELİK SAĞLIK BAKANLIĞI SERTĠFĠKALI EĞĠTĠM YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ FELSEFESİ,TEMEL İLKELERİ,VİZYONU MEHMET NURİ KAYNAR TÜRKIYE NIN GELECEK VIZYONU TÜRKĠYE NĠN GELECEK VĠZYONU GELECEĞIN MIMARLARı ÖĞRETMENLER Öğretmen, bugünle gelecek arasında

Detaylı

ANKARA ÇOCUK DOSTU ġehġr PROJESĠ UYGULAMA, GÖREV VE ÇALIġMA YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

ANKARA ÇOCUK DOSTU ġehġr PROJESĠ UYGULAMA, GÖREV VE ÇALIġMA YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR Amaç ANKARA ÇOCUK DOSTU ġehġr PROJESĠ UYGULAMA, GÖREV VE ÇALIġMA YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR Madde 1- Ankara Çocuk Dostu ġehir Projesinin amacı Ankara yı; Çocuk Hakları SözleĢmesini

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir? Rehberlik Nedir? Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi

Detaylı

*Öğrencilere adaptasyonlarının ilk aşamasında destek ve öğretimin düzenli bir şekilde yürümesini sağlamak

*Öğrencilere adaptasyonlarının ilk aşamasında destek ve öğretimin düzenli bir şekilde yürümesini sağlamak 2012 2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİL DERSHANELERİ REHBERLİK HİZMETLERİ YILLIK ÇERÇEVE PROGRAMI AY HAFTA YAPILACAK FAALİYETLER AMAÇLAR YÖNTEM- TEKNİKLER KAYNAKLAR SINIFLAR EYLÜL *Oryantasyon amaçlı Rehberlik

Detaylı

TÜM ÖĞRETMEN VE İDARECİLERE

TÜM ÖĞRETMEN VE İDARECİLERE T.C KOZAN KAYMAKAMLIĞI 50.Yıl Anadolu Lisesi Müdürlüğü Sayı: 10167268-776/272 14.08.2015 Konu: Mesleki lar TÜM ÖĞRETMEN VE İDARECİLERE İlgi: a)milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği b)ortaöğretim

Detaylı

2012 YILI SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ FAALĠYET RAPORU

2012 YILI SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ FAALĠYET RAPORU 2012 YILI SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ FAALĠYET RAPORU ĠÇĠNDEKĠLER ÜST YÖNETĠCĠ SUNUġU I- GENEL BĠLGĠLER A- Misyon ve Vizyon.. B- Yetki, Görev ve Sorumluluklar... C- Ġdareye ĠliĢkin Bilgiler.... 1- Fiziksel

Detaylı

İletişim Programlarına Özgü Öğretim Çıktıları

İletişim Programlarına Özgü Öğretim Çıktıları İletişim Programlarına Özgü Öğretim Çıktıları Lisans düzeyindeki bir iletiģim programının değerlendirilmesi için baģvuruda bulunan yükseköğretim kurumu, söz konusu programının bu belgede yer alan ĠLETĠġĠM

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER DERSİ ( SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN

SOSYAL BİLGİLER DERSİ ( SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN SOSYAL BİLGİLER DERSİ (4.5.6.7 SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI 1 DERS AKIŞI 1.ÜNİTE: SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİM PROGRAMININ GENEL YAPISI, ARADİSİPLİN, TEMATİK YAKLAŞIM 2. ÜNİTE: ÖĞRENME ALANLARI 3. ÜNİTE: BECERİLER

Detaylı

ATATÜRK KIZ TEKNĠK VE MESLEK LĠSESĠ SÜREÇLERĠ ALT SÜREÇLER DETAY SÜREÇLER SÜREÇ SAHĠBĠ

ATATÜRK KIZ TEKNĠK VE MESLEK LĠSESĠ SÜREÇLERĠ ALT SÜREÇLER DETAY SÜREÇLER SÜREÇ SAHĠBĠ Atatürk Kız Teknik ve Meslek Lisesi Süreç Yönetimi Okulumuzda süreç yönetimi,tky Ödül El Kitabına uygun olarak yönetsel ve iģlevsel süreçler olmak üzere iki baģlıkta değerlendirilir. Öncelikle okul liderlerimiz

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI Ankara, 2011 SEKTÖR Çocuk geliģimi ve eğitimi alanında sektörün ihtiyacı, okul öncesinin ve özel eğitimin öneminin anlaģılması

Detaylı

KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM LĠSESĠ PSĠKOLOJĠK DANIġMA VE REHBERLĠK SERVĠSĠ

KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM LĠSESĠ PSĠKOLOJĠK DANIġMA VE REHBERLĠK SERVĠSĠ KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM LĠSESĠ PSĠKOLOJĠK DANIġMA VE REHBERLĠK SERVĠSĠ Rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan

Detaylı

AFETLERDE UYGULANACAK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

AFETLERDE UYGULANACAK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AFETLERDE UYGULANACAK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ Tebliğler Dergisi : EKİM 1999/2505 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin

Detaylı

ÖZEL EDĠRNE BEYKENT ORTAOKULU ÖĞRETİM YILI 8. SINIFLAR EDĠRNE BEYKENT OKULLARI

ÖZEL EDĠRNE BEYKENT ORTAOKULU ÖĞRETİM YILI 8. SINIFLAR EDĠRNE BEYKENT OKULLARI ÖZEL EDĠRNE BEYKENT ORTAOKULU 2016-2017 ÖĞRETİM YILI 8. SINIFLAR TEOG SINAVLARININ TARĠHLERĠ 1.DÖNEM: 23-24Kasım 2016 2.DÖNEM: Nisan 2017 Merkezi sınavlar, her dönem iki okul gününe yayılarak yapılacak

Detaylı

BĠLĠM VE SANAT MERKEZLERĠ ÖĞRENCĠ TANILAMA SÜRECĠ VELĠ BĠLGĠLENDĠRME TOPLANTISI

BĠLĠM VE SANAT MERKEZLERĠ ÖĞRENCĠ TANILAMA SÜRECĠ VELĠ BĠLGĠLENDĠRME TOPLANTISI BĠLĠM VE SANAT MERKEZLERĠ ÖĞRENCĠ TANILAMA SÜRECĠ VELĠ BĠLGĠLENDĠRME TOPLANTISI Klinik Psikolog Fatma Erensayın İstanbul-2017 Program Akışı Bilsem nedir? Ne değildir? Özel yetenekli bireylerin özellikleri

Detaylı

T.C. B A ġ B A K A N L I K Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü. Sayı : B.02.0.PPG.0.12-010-06/14200 3 ARALIK 2009 GENELGE 2009/18

T.C. B A ġ B A K A N L I K Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü. Sayı : B.02.0.PPG.0.12-010-06/14200 3 ARALIK 2009 GENELGE 2009/18 I. GİRİŞ GENELGE 2009/18 2007-2013 döneminde Avrupa Birliğinden Ülkemize sağlanacak hibe niteliğindeki fonlar Avrupa Konseyinin 1085/2006 sayılı Katılım Öncesi Yardım Aracı Tüzüğü ve söz konusu Tüzüğün

Detaylı

YÖNETMELİK. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden: MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ KADIN SORUNLARI UYGULAMA VE. ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ

YÖNETMELİK. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden: MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ KADIN SORUNLARI UYGULAMA VE. ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ 3 Temmuz 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28342 YÖNETMELİK Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden: MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ KADIN SORUNLARI UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

PEKER MAHALLESİ ORTAOKULU YÖNETİCİLERİMİZİN GÖREV DAĞILIMI. Ramazan BULUŞ (Okul Müdürü) Görev Yetki Ve Sorumlulukları

PEKER MAHALLESİ ORTAOKULU YÖNETİCİLERİMİZİN GÖREV DAĞILIMI. Ramazan BULUŞ (Okul Müdürü) Görev Yetki Ve Sorumlulukları PEKER MAHALLESİ ORTAOKULU YÖNETİCİLERİMİZİN GÖREV DAĞILIMI Ramazan BULUŞ (Okul Müdürü) Görev Yetki Ve Sorumlulukları İlköğretim Kurumları Yönetmeliği Madde 60: İlköğretim okulu, demokratik eğitim-öğretim

Detaylı

YGS-LYS de. 20 Yıllık ÇINAR Tecrübesi. www.cinarkoleji.com.tr

YGS-LYS de. 20 Yıllık ÇINAR Tecrübesi. www.cinarkoleji.com.tr YGS-LYS de 20 Yıllık ÇINAR Tecrübesi www.cinarkoleji.com.tr Çınar Koleji nde güne her sabah mutlulukla başlarsınız. 20 yıllık eğitim tecrübesiyle geliştirilen Sınavlara Hazırlık Sistemi ile sınav endişesi

Detaylı

Yapılan çalışmalar Eylül Haziran Yapılan çalışmalar Eylül Ekim Yapılan çalışmalar. Öncelik haritası. Yapılan Çalışmalar

Yapılan çalışmalar Eylül Haziran Yapılan çalışmalar Eylül Ekim Yapılan çalışmalar. Öncelik haritası. Yapılan Çalışmalar KUMLUCA CUMHURİYET ORTAOKULU EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI STRATEJİ VE EYLEM PLANI ÇALIŞMA TAKVİMİ ( - 2014 EĞİTİM -ÖĞRETİM YILI) S.N FAALİYETLER EĞİTİM ORTAMI VE ÇEVRESİ GÖSTERGELER

Detaylı

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI Okul - veli iş birliği, öğrenci başarısını artıran önemli etmenlerden biridir. Güvenli ve düzenli bir okul ortamının sağlanmasında velilerin rolü büyüktür. Veli katılımının öncelikli amacı, okulun eğitim

Detaylı

SEVDAMIZ OKUMAK PROJESĠ

SEVDAMIZ OKUMAK PROJESĠ SEVDAMIZ OKUMAK PROJESĠ VEZĠRKÖPRÜ-2016 PROJENĠN ADI:SEVDAMIZ OKUMAK PROJENĠN AMAÇLARI: Genel Amaç(lar): Projenin temel amacı, ortaokuldaki öğrencilere kitap okuma alıģkanlığı kazandırmak; öğrencilerin

Detaylı

TMMOB FĠZĠK MÜHENDĠSLERĠ ODASI ÖĞRENCĠ ÜYE VE ÖĞRENCĠ TEMSĠLCĠLĠKLERĠ YÖNETMELĠĞĠ

TMMOB FĠZĠK MÜHENDĠSLERĠ ODASI ÖĞRENCĠ ÜYE VE ÖĞRENCĠ TEMSĠLCĠLĠKLERĠ YÖNETMELĠĞĠ TMMOB FĠZĠK MÜHENDĠSLERĠ ODASI ÖĞRENCĠ ÜYE VE ÖĞRENCĠ TEMSĠLCĠLĠKLERĠ YÖNETMELĠĞĠ Amaç Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Fizik Mühendisleri Odası Öğrenci Üyeliği ve

Detaylı

OKULÖNCESĠNDE TEMATĠK YAKLAġIM ve ETKĠN ÖĞRENME. Prof. Dr. Nilüfer DARICA Hasan Kalyoncu Üniversitesi

OKULÖNCESĠNDE TEMATĠK YAKLAġIM ve ETKĠN ÖĞRENME. Prof. Dr. Nilüfer DARICA Hasan Kalyoncu Üniversitesi OKULÖNCESĠNDE TEMATĠK YAKLAġIM ve ETKĠN ÖĞRENME Prof. Dr. Nilüfer DARICA Hasan Kalyoncu Üniversitesi Uzun yıllar öğretimde en kabul edilir görüģ, bilginin hiç bozulmadan öğretenin zihninden öğrenenin zihnine

Detaylı

Prof. Dr. Binnur YEġĠLYAPRAK

Prof. Dr. Binnur YEġĠLYAPRAK REHBERLĠK VE PSĠKOLOJĠK DANIġMA-AĠLE REHBERLĠĞĠ VE AĠLE DANIġMANLIĞI Prof. Dr. Binnur YEġĠLYAPRAK Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fak. (Türk Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Derneği BaĢkanı) Hizmetiçi

Detaylı

ERDOĞAN ĠLOKULU/ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI OKUL TEMELLĠ

ERDOĞAN ĠLOKULU/ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI OKUL TEMELLĠ T.C. ETĠMESGUT KAYMAKAMLIĞI ġehġt ADĠL ERDOĞAN ĠLOKULU/ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ 2013-2014 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI OKUL TEMELLĠ ġġddetġ ÖNLEME EYLEM PLANI (SALDIRGANLIK, ġġddet, ZORBALIK OKUL TEMELLĠ ÖNLEME ÇALIġMALARI

Detaylı

1.Sınıflar Tanışma Toplantısı. 17 Eylül -2014

1.Sınıflar Tanışma Toplantısı. 17 Eylül -2014 1.Sınıflar Tanışma Toplantısı 17 Eylül -2014 Ders Saatleri Türkçe 10 İngilizce 8 Matematik 5 Hayat Bilgisi 4 Görsel Sanatlar 2 Beden Eğitimi 2 Jimnastik 1 Satranç 1 Drama 1 Müzik 2 Oyun ve Fiziki Etkinlikler

Detaylı

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ BES ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERS YÖNERGESİ

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ BES ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERS YÖNERGESİ T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ BES 434 - ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERS YÖNERGESİ AKSARAY - 2017 AKSARAY ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU

Detaylı

TED MALATYA KOLEJİ ÖZEL ORTAOKULU HAFTA İÇİ HAFTA SONU TAKVİYE ETÜT YÖNERGESİ

TED MALATYA KOLEJİ ÖZEL ORTAOKULU HAFTA İÇİ HAFTA SONU TAKVİYE ETÜT YÖNERGESİ TED MALATYA KOLEJİ ÖZEL ORTAOKULU HAFTA İÇİ HAFTA SONU TAKVİYE ETÜT YÖNERGESİ AMAC: Madde l. Yonergenin amaci, TED Malatya Koleji Akademik başarının sağlanması kapsamında okulumuzda etkin egitim almak

Detaylı

Eylül Ayı tatil olduğundan sadece planlama ve koordinasyon çalışmalarına yer verilmiştir.

Eylül Ayı tatil olduğundan sadece planlama ve koordinasyon çalışmalarına yer verilmiştir. T.C. DENİZLİ VALİLİĞİ 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI RAŞİT ÖZKARDEŞ İLKU REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA YILLIK ÇERÇEVE PLANI AY Program Geliştirme, Araştırma, Müşavirlik ve Profesyonel Gelişim 1-4 EYLÜL

Detaylı

T.C. GEBZE BELEDİYESİ BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV TANIMLARI. Karar Tarihi: 07 / 03 / 2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/10

T.C. GEBZE BELEDİYESİ BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV TANIMLARI. Karar Tarihi: 07 / 03 / 2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/10 GÖREV TANIMLARI Karar Tarihi: 07 / 03 / 2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/10 AMAÇ: BİRİNCİ BÖLÜM Madde 1) Bu yönetmeliğin amacı 5393 Sayılı Belediye Kanunu nun 48 nci maddesi, ISO 9001-2000 kapsamında, Görev,

Detaylı

EVDE EĞİTİM. Evde eğitime ihtiyaç duyan zorunlu eğitim çağındaki öğrencinin velisi tarafından rehberlik ve araştırma merkezlerine başvuruda bulunulur.

EVDE EĞİTİM. Evde eğitime ihtiyaç duyan zorunlu eğitim çağındaki öğrencinin velisi tarafından rehberlik ve araştırma merkezlerine başvuruda bulunulur. EVDE EĞİTİM 1. Evde eğitim nedir? Zorunlu öğrenim çağındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylerden sağlık problemi nedeniyle okul öncesi, ilköğretim veya özel eğitim programlarından herhangi birini uygulayan

Detaylı

YIL BOYU REHBERLİK FAALİYETLERİ

YIL BOYU REHBERLİK FAALİYETLERİ YIL BOYU REHBERLİK FAALİYETLERİ Öğrenci profilini belirlemek amacıyla 1.sınıfa başlayacak öğrencilerimize metropolitan (okul olgunluğu) testleri uygulandı. 1. Sınıf velilerine hoş geldiniz söyleşisi yapıldı.

Detaylı

Madde 2- (1) Bu Yönerge Türk Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Derneği tüzüğüne dayanarak hazırlanmıģtır.

Madde 2- (1) Bu Yönerge Türk Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Derneği tüzüğüne dayanarak hazırlanmıģtır. TÜRK PSĠKOLOJĠK DANIġMA VE REHBERLĠK DERNEĞĠ YAYIN YÖNERGESĠ Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Türk Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Derneği tarafından basılmak üzere her türlü süreli ve süresiz yayınlar

Detaylı

Değerli Okurlar; Bu çalıģmalarda emeği geçen çalıģma arkadaģlarıma teģekkür eder, hepinize saygılarımı sunarım. DENĠZ BÜLBÜL KURUM MÜDÜRÜ

Değerli Okurlar; Bu çalıģmalarda emeği geçen çalıģma arkadaģlarıma teģekkür eder, hepinize saygılarımı sunarım. DENĠZ BÜLBÜL KURUM MÜDÜRÜ ÖZEL EĞİTİM BÖLÜMÜ DENİZ BÜLBÜL KURUM MÜDÜRÜ FATMA ÜSTÜNDAĞ MÜDÜR YARDIMCISI BAŞAK EKİN KOTİL ÖZEL EĞİTİM BÖLÜM BAŞKANI SERDAR ÜLGER ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ HASAN DOĞAN ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ HAYRİYE BAYRAKTAR

Detaylı

Rehberlik Servisi Tanıtımı

Rehberlik Servisi Tanıtımı Rehberlik Servisimiz, öğrencilerimizin gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri problem haline dönüşmeden çözmelerine yardımcı olmak, kendini tanıyan, uyum ve iletişim becerisine sahip, çevresine

Detaylı

Bu evrak güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. http://evraksorgu.meb.gov.tr adresinden 8d28-1222-330b-9b07-d4e1 kodu ile teyit edilebilir.

Bu evrak güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. http://evraksorgu.meb.gov.tr adresinden 8d28-1222-330b-9b07-d4e1 kodu ile teyit edilebilir. Bu evrak güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. http://evraksorgu.meb.gov.tr adresinden 8d28-222-330b-9b07-d4e kodu ile teyit edilebilir. EK - MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Din

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZLERİ (OKUL) I. KADEME YILLIK ÇERÇEVE PROGRAMI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZLERİ (OKUL) I. KADEME YILLIK ÇERÇEVE PROGRAMI Ankara Yenimahalle Rehberlik ve Araştırma Merkezi 01-015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK ve PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZLERİ () I. KADEME YILLIK ÇERÇEVE PROGRAMI Her okul, bulunduğu

Detaylı

3. OKULLARDA REHBERLİK SERVİSLERİ HİZMETLER. Abdullah ATLİ

3. OKULLARDA REHBERLİK SERVİSLERİ HİZMETLER. Abdullah ATLİ 3. OKULLARDA REHBERLİK SERVİSLERİ HİZMETLER Abdullah ATLİ Okullardaki rehberlik hizmetleri, öğrenciyi merkez alan bir anlayışla ve öğrencinin bütün yönlerinin gelişimini ve kendini gerçekleştirmesini amaçlayan

Detaylı

Okulumuzda gelişimsel rehberlik anlayışı benimsenmiştir. Rehberlik

Okulumuzda gelişimsel rehberlik anlayışı benimsenmiştir. Rehberlik BAHÇELİİEVLER İİLKOKULU PDR HİİZMETLERİİNİİN TANIITIIMII 1. REHBERLİK SERVİSİ Rehberlik servisi; bireysel veya grupla psikolojik danışma, veli görüşmesi, rehberlik çalışmalarının dokümanlarının oluşturulması,

Detaylı

T.C. ALANYA KAYMAKAMLIĞI Alanya Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü

T.C. ALANYA KAYMAKAMLIĞI Alanya Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü T.C. ALANYA KAYMAKAMLIĞI Alanya Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ II. DÖNEM REHBER ÖĞRETMENLER TOPLANTI KARARLARI ALANYA - 2015 ALANYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA

Detaylı

GÜNEġĠN EN GÜZEL DOĞDUĞU ġehġrden, ADIYAMAN DAN MERHABALAR

GÜNEġĠN EN GÜZEL DOĞDUĞU ġehġrden, ADIYAMAN DAN MERHABALAR GÜNEġĠN EN GÜZEL DOĞDUĞU ġehġrden, ADIYAMAN DAN MERHABALAR ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BAġARILI YÖNETĠMDE ĠLETĠġĠM Hastane İletişim Platformu Hastane ĠletiĢim Platformu Nedir? Bu

Detaylı

TED ANTALYA KOLEJİ ÖZEL LİSESİ PDR BİRİMİ

TED ANTALYA KOLEJİ ÖZEL LİSESİ PDR BİRİMİ TED ANTALYA KOLEJİ ÖZEL LİSESİ PDR BİRİMİ TED Antalya Koleji PDR Birimi olarak öncelikli amacımız; kişilik özellikleri ve gelişimsel özellikleri göz önünde bulundurarak sorun ortaya çıkmadan öğrencilerimize

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme Ve Geliştirme Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme Ve Geliştirme Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme Ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Sayı : 3501582-77.01.02-E.821723 26.08.2015 Konu: Mesleki lar DAĞITIM YERLERİNE İlgi: a) Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ

MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Mustafa Kemal Üniversitesi

Detaylı

ÖĞRETĠM YILI BAġI ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU GÜNDEMĠ. Karar No: 1 Ders / Sınıf:... Karar Tarihi:.../09/201..

ÖĞRETĠM YILI BAġI ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU GÜNDEMĠ. Karar No: 1 Ders / Sınıf:... Karar Tarihi:.../09/201.. ZÜMRE TOPLANTILARI Birinci dönem başı zümre toplantıları; okulun açıldığı ilk hafta içindeki Mesleki Çalışmalar esnasında yapılan Öğretim Yılı Başı Öğretmenler Kurulu Toplantısı ndan sonra ve okul müdürlüğünce

Detaylı

MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI BĠLĠM VE SANAT MERKEZLERĠ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI BĠLĠM VE SANAT MERKEZLERĠ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI BĠLĠM VE SANAT MERKEZLERĠ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bilim ve sanat merkezlerinin kuruluģ, eğitim öğretim,

Detaylı

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI Okul - veli iş birliği, öğrenci başarısını artıran önemli etmenlerden biridir. Güvenli ve düzenli bir okul ortamının sağlanmasında velilerin rolü büyüktür. Veli katılımının öncelikli amacı, okulun eğitim

Detaylı

EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI ġemsettġn GÜNEġ ĠMAM HATĠP ORTAOKULU DERS VE DENEME SINAVI BAġARISININ YÜKSELTĠLMESĠ OKUL EYLEM PLANI SORUMLULAR

EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI ġemsettġn GÜNEġ ĠMAM HATĠP ORTAOKULU DERS VE DENEME SINAVI BAġARISININ YÜKSELTĠLMESĠ OKUL EYLEM PLANI SORUMLULAR 2015-2016 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI ġemsettġn GÜNEġ ĠMAM HATĠP ORTAOKULU DERS VE DENEME SINAVI BAġARISININ YÜKSELTĠLMESĠ OKUL EYLEM PLANI SIRA NO 1. 2. 3. 4. FAALĠYET *Okul Destekleme ve Yetiştirme kurslarının

Detaylı

Orhangazi İmam Hatip Ortaokulu Rehberlik Servisi e-bülten. Mayıs 2015

Orhangazi İmam Hatip Ortaokulu Rehberlik Servisi e-bülten. Mayıs 2015 Orhangazi İmam Hatip Ortaokulu Rehberlik Servisi e-bülten Mayıs 2015 Okul Rehber Öğretmenleri Basri AKGÜL & Merve K.SONDAŞ Mayıs 2015 ORHANGAZİ İMAM HATİP ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ E-BÜLTEN MAYIS 2015

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ

FIRAT ÜNİVERSİTESİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ 1. BÖLÜM: Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar AMAÇ Madde 1. Bu Yönergenin amacı, Tarım ve KöyiĢleri Bakanlığının 16 Mayıs 2004

Detaylı

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ EK-1 Beden eğitimi dersinde öğrencilerin başarıları; sınavlar, varsa projeler, öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik çalışmalardan

Detaylı

Bu prosedürün amacı, bölüm içinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sorumluluk ve esasları belirlemektir.

Bu prosedürün amacı, bölüm içinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sorumluluk ve esasları belirlemektir. SAYFA NO : 1/7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, bölüm içinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sorumluluk ve esasları belirlemektir. 2.UYGULAMA ALANI Bölüm Başkanı, Dekanlık

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM Son Hükümler. Hüküm bulunmayan haller MADDE 224- (1) Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

İKİNCİ BÖLÜM Son Hükümler. Hüküm bulunmayan haller MADDE 224- (1) Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. İKİNCİ BÖLÜM Son Hükümler Hüküm bulunmayan haller MADDE 224- (1) Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. Yürürlükten kaldırılan yönetmelikler MADDE 225- (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir.

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir. 2016 2017 Öğretim Yılı 9.Sınıflar için Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. Program, Okul Rehberlik ve Psikolojik

Detaylı

T.C. SĠLĠVRĠ BELEDĠYE BAġKANLIĞI ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ. GÖREV VE ÇALIġMA YÖNETMELĠĞĠ. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel Ġlkeler

T.C. SĠLĠVRĠ BELEDĠYE BAġKANLIĞI ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ. GÖREV VE ÇALIġMA YÖNETMELĠĞĠ. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel Ġlkeler T.C. SĠLĠVRĠ BELEDĠYE BAġKANLIĞI ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIġMA YÖNETMELĠĞĠ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel Ġlkeler Amaç ve Kapsam MADDE 1 Bu Yönetmeliğin amacı; Silivri Belediye

Detaylı

T.C. TRABZON VALİLİĞİ EĞİTİM KURUMLARI 2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ

T.C. TRABZON VALİLİĞİ EĞİTİM KURUMLARI 2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ T.C. TRABZON VALİLİĞİ EĞİTİM KURUMLARI 0 0 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ AÇIKLAMALAR : -ÇalıĢma takviminde yapılacak olan değiģiklikler, www.trabzon.meb.gov.tr adresinde ilan edilecektir. -Bu çalıģma

Detaylı

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir.

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir. KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2017 2018 Öğretim Yılı 9.Sınıflar için Rehberlik

Detaylı

T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü

T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Ceza Ġnfaz Kurumlarında Madde Bağımlılığı Tedavi Hizmetleri Serap GÖRÜCÜ Psikolog YetiĢkin ĠyileĢtirme Bürosu Madde bağımlılığını kontrol altında

Detaylı

YAŞAMKENT SEVİYE KOLEJİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DANIŞMANLIK SİSTEMİ

YAŞAMKENT SEVİYE KOLEJİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DANIŞMANLIK SİSTEMİ YAŞAMKENT SEVİYE KOLEJİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DANIŞMANLIK SİSTEMİ Ağustos, 2018 1 YAŞAMKENT SEVİYE KOLEJİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DANIŞMANLIK SİSTEMİ SİSTEMİN AMACI: Öğrencilerimizin; Kendi

Detaylı

ADÜ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ OKULLARDA UYGULAMA ÇALIġMALARI

ADÜ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ OKULLARDA UYGULAMA ÇALIġMALARI ADÜ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ OKULLARDA UYGULAMA ÇALIġMALARI EK 1 Uygulama Okulu:. Yıl: Dönem:. Uygulama Öğretim Elemanı:. Bölüm: Uygulama Öğretmeni:. Tel. No:.. Grup Sorumlusu:... Tel. No:.. ÖĞRETMEN ADAYI DÖNEM

Detaylı

T.C. İZMİR VALİLİĞİ İZMİR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ OKUL YILLIK GELİŞİM MODELİ ÇALIŞMA PLANI

T.C. İZMİR VALİLİĞİ İZMİR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ OKUL YILLIK GELİŞİM MODELİ ÇALIŞMA PLANI İZMİR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ OKUL YILLIK GELİŞİM MODELİ ÇALIŞMA PLANI Okulda Yapılan Okul Yıllık Gelişim Modeli kapsamındaki tanıtım toplantısına katılması Okulda yapılan Okul Yıllık Gelişim Modeli

Detaylı

ÖZEL EĞĠTĠM HĠZMETLERĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ KISIM Genel Hükümler

ÖZEL EĞĠTĠM HĠZMETLERĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ KISIM Genel Hükümler YÖNETMELĠK Devlet Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığından: 31.05.2006 tarih ve 26184 sayılı Resmî Gazete (DeğiĢiklik: 14.3.2009 / R.G. : 27169) (DeğiĢiklik: 31.7.2009 / R.G. : 27305) (DeğiĢiklik: 22.6.2010

Detaylı

SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI*

SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI* ÜSKÜDAR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI* *Bu kitapçık velilerin, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin, özel eğitim ve rehberlik hizmetleri konularında karşılaştıkları

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Beslenme ve Diyetetiğe GiriĢ BES113 1.Güz ÖnkoĢullar

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Beslenme ve Diyetetiğe GiriĢ BES113 1.Güz ÖnkoĢullar BESLENME VE DĠYETETĠĞE GĠRĠġ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar Beslenme ve Diyetetiğe GiriĢ BES113 1.Güz 1 0 0 1 ÖnkoĢullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları)

Detaylı

www.binnuryesilyaprak.com

www.binnuryesilyaprak.com Türkiye de PDR Eğitimi ve İstihdamında Yeni Eğilimler Prof. Dr. Binnur YEŞİLYAPRAK Türk PDR-DER Başkanı 16 Kasım 2007 Adana Türkiye de Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri Başlangıcından günümüze

Detaylı

SINIFTA ÖĞRETĠM LĠDERLĠĞĠ

SINIFTA ÖĞRETĠM LĠDERLĠĞĠ SINIFTA ÖĞRETĠM LĠDERLĠĞĠ Doç. Dr. Yücel GELĠġLĠ G.Ü.MEF. EĞĠTĠM BĠLĠMLERĠ BÖLÜMÜ Öğretimde Liderlik 1 Liderlik kavramı Liderlik kavramı yöneticiyle eģ tutulan kavram olmakla beraber aralarında ciddi fark

Detaylı

ÇEŞME REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ

ÇEŞME REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ ÇEŞME REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 2013 201 ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ İLKOKULLAR İÇİN ÇERÇEVE PROGRAMI Bu program Çeşme Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından

Detaylı

: İl Milli Eğitim Müdürlüğünün tarih ve sayılı yazısı.

: İl Milli Eğitim Müdürlüğünün tarih ve sayılı yazısı. T.C. HALİLİYE KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Sayı : 33136620/100/5986779 31.05.2016 Konu: Mesleki lar ( Haziran -2016). DAĞITIM YERLERİNE İlgi : İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 30.05.2016 tarih

Detaylı