Dosya Yapıları. (Başlangıçtan itibaren izlenen yaklaşımlar)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dosya Yapıları. (Başlangıçtan itibaren izlenen yaklaşımlar)"

Transkript

1 Dosya Yapıları (Başlangıçtan itibaren izlenen yaklaşımlar)

2 Kayıtları disk üzerinde farklı şekillerde organize edebiliriz. En iyi organizasyon şekli dosyayı nasıl kullanmak istediğimiz ile ilgilidir. Dosyanın tümüne mi erişilmek isteniyor? Dosya içerisindeki yalnızca bir kayıda mı erişilmek isteniyor? Dosya içerisinde seçili birden fazla kayda mı erişilmek isteniyor?

3 (i) Başlangıç Başlangıçta dosya yapıları fiziksel olarak tape ler üzerinde saklanmaktaydı. Erişim şeklide sıradüzenseldi. Erişimin maliyeti dosyanın boyutu ile orantılıydı.

4

5 Bu yapı üzerinde arama performansını arrtırmak için indeksler kullanılır. İndeksli yapıda indeks dosyası ve verinin bulunduğu dosya olmak üzere iki dosya bulunur. İndeksli dosya üzerinde sıradüzensel olarak yapılan arama sonucu ulaşılan kayıt konumu kullanılarak gerçek dosya üzerinde rastgele erişim sağlamak mümkündür. Veri dosyası için birden fazla sayıda indeks oluşturmak mümkündür.

6

7 (ii) Manyetik Diskler Manyetik disklerin kullanımı artmaktadır. Erişim şekli olarak rastgele erişim (random access) tercih edilmektedir. Indeks yapıları geliştirilmiştir. Böylelikle büyük veri kümelerinde istenilen kayda anında ulaşılma imkanına ulaşılmışıtır. Indeksli yapıda eğer dosya ana belleğe sığacak kadar büyükse herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Fakat dosya yapısı büyüdükçe indeks dosyası da buna bağlı olarak büyüyecektir.

8

9 (iii) Ağaç Yapıları (1960 lar) Dosya üzerindeki verilere daha hızlı erişim sağlayabilmek için ağaç yapıları geliştirilmiştir. İkili arama ağacı (Binary Searh Tree-BST) ve dengesini kendisi ayarlayabilen BST (AVL ağaçları ) 1960 yıllar boyunca ön plana çıkmıştır.

10 (v) Farklı Ağaç Türleri (1979) B ağaçları ve B+ ağaçları ile milyonlarca kayda sahip olan dosyalara çok düşük sayıda hamle ile erişilebilir hale gelinmiştir.

11

12 (vi) Hashleme (1960,70 ve günümüz) Herhangi bir kayda tek hamle ile ulaşma fikri hashleme ile karşımıza çıkmaktadır. Bu fikir eğer tablodaki kayıtlar zaman içerisinde çok fazla değişmiyorsa oldukça güzel bir yaklaşımdır. Eğer dosya boyutu hızlı bir şekilde artıyorsa extensible veya dynamic hashleme gibi teknikler geliştirilmiştir.

13

14 Hashing Gerçekleştirimi

15 Hashleme tekniği ikili arama ağacının tarafından izin verilen işlemlerin altkümesini destekler. Hash table ın uygulaması hashing olarak isimlendirilir. Hashing ekleme, silme ve arama işlemlerini O(1) gibi bir karmaşıklıkla gerçekleştirir. Fakat, sıralama, min. ve max. gibi işlemlerde etkili değildir.

16 Temel İlke İdeal hash tablo yapısı elemanlar içeren sabit uzunluklu diziden oluşur. Bu yapıda saklanan elemanın data member isimlendirilen yapı anahtar (key) olup elemanın indeks değerini hesaplamada kullanılır. Key tamsayı veya string olabilir. (TC kimlik no, ISBN, telefon no vb.) Dizinin boyutu TableSize olarak belirtilir. Indeks değerleri 0 ile TableSize-1 arasında değişim gösterir. Her bir anahtar 0 ile TableSize-1 ile belirtilen aralığa haritalanır. Haritalama hashleme fonksiyonu (hashing function) olarak isimlendirilir.

17 Hash Table 0 Items john phil dave key Hash Function john phil mary dave mary key 8 9

18 Hash Fonksiyonu Hash fonksiyonu Basit ve hesaplanabilir olmalıdır. Anahtarları hücrelere eşsiz bir şekilde dağıtabiliyor olması gerekir. Yer ve kayıt sayısı gibi kısıtlar altında bu dağıtımı en iyi şekilde gerçekleştiren hash fonksiyonuna mükemmel hashleme (perfect hashing) olarak isimlendirilir.

19 Kısıtlar: Anahtarlar numeric olmayabilir. Anahtarların sayısı var olan kapasitenin çok üzerinde olabilir. Aynı anahtarlar aynı konuma yerleşmek isteyebilir. Böyle bir durumda çakışma (collision) gerçekleşir. Çakışmanın olduğu durumda hash fonksiyonu 1-1 çalışmaz. Eğer çok fazla çakışma varsa hash fonksiyonun performansında ciddi düşüşler gözlemlenir. Eğer anahtarlar nümerik değere sahip değilse öncelikli olarak nümerik hale getirilmelidir.

20 Bazı Hash Fonksiyonları h(x)=x mod N (0<=x<=N-1) (i) h(x)=x mod P (P asal sayı) Folding...

21 Örnek1: int hash(const string &key, int tablesize) { int hasval = 0; } for (int i = 0; i < key.length(); i++) hashval += key[i]; return hashval % tablesize; Basit ve hızlıdır.

22 Örnek 2: int hash (const string &key, int tablesize) { return (key[0]+27 * key[1] + 729*key[2]) % tablesize; } Anahtarın sadece ilk üç karakterine bakmaktadır.

23 Örnek 3: int hash (const string &key, int tablesize) { int hashval = 0; for (int i = 0; i < key.length(); i++) hashval = 37 * hashval + key[i]; hashval %=tablesize; if (hashval < 0) /* in case overflows occurs */ hashval += tablesize; }; return hashval;

24 Stringlerin Hashlenmesi key a l i i KeySize = 3; hash( ali ) = (105 * * *37 2 ) % 10,007 = 8172 ali hash function ali ,006 (TableSize)

25 Çakışmaların Çözümlenmesi Meydana gelen çakışmaların çözümlenmesi için statik çakışma çözme algoritmalarını incelemiştik. LISCH LICH EICH Prograssive Overflow Use of Buckets Linear Quotient

26 Ayrık Zinciler (Separate Chaining) Aynı hash değerine sahip olan elemanların listesini tutma ilkesine dayanır. Dizi elemanları listenin ilk düğümüne işaret etmektedirler. Yeni eleman listenin başlangıcına eklenir. Avantajları: Geniş elemanlar için daha iyi kapasite yönetimi Çakışmaların yönetimi diğer çakışma çözme yöntemlerine göre görece daha kolaydır. Hash tablosunun boyutundan daha fazla sayıda eleman saklanabilmesine olanak verir. Silme işlemi bağlı listelerde olduğu gibi gerçekleştirilir.

27 Keys: 0, 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81 hash(key) = key %

28 Temel İşlemler İlk değer atma (Initilization) : İlk değer olarak NULL atanır. Arama (Find): Hash fonksiyonu kullanılarak ilgili hücreye konumlanılır. Sonrasında bağlı listed olduğu gibi arama işlemi gerçekleştirilir. Ekleme(Insertion): Hash fonksiyonu kullanılarak ilgili hücreye konumlanılır. Eğer eleman mevcut değilse ilk eleman olacak (head first) listeye eklenir. Silme (Deletion): Hash fonksiyonu kullanılarak ilgili hücreye konumlanılır. Eleman bağlı listeden silinir.

29 Hash Table Sınıfı template <class HashedObj> class HashTable { public: HashTable(const HashedObj & notfound, int size=101 ); HashTable( const HashTable & rhs ) :ITEM_NOT_FOUND( rhs.item_not_found ), thelists( rhs.thelists ) { } const HashedObj & find( const HashedObj & x ) const; void makeempty( ); void insert( const HashedObj & x ); void remove( const HashedObj & x ); const HashTable & operator=( const HashTable & rhs ); private: vector<list<hashedobj> > thelists; // The array of Lists const HashedObj ITEM_NOT_FOUND; }; int hash( const string & key, int tablesize ); int hash( int key, int tablesize );

30 Ekleme (Insertion) /** * Insert item x into the hash table. If the item is * already present, then do nothing. */ template <class HashedObj> void HashTable<HashedObj>::insert(const HashedObj & x ) { List<HashedObj> & whichlist = thelists[ hash( x, thelists.size( ) ) ]; ListItr<HashedObj> itr = whichlist.find( x ); } if(!itr.isvalid() ) whichlist.insert( x, whichlist.zeroth( ) );

31 Silme (Remove) /** * Remove item x from the hash table. */ template <class HashedObj> void HashTable<HashedObj>::remove( const HashedObj & x ) { thelists[hash(x, thelists.size())].remove( x ); }

32 /** Arama (Find) * Find item x in the hash table. * Return the matching item or ITEM_NOT_FOUND if not found */ template <class HashedObj> const HashedObj & HashTable<HashedObj>::find( const HashedObj & x ) const { } ListItr<HashedObj> itr; itr = thelists[ hash( x, thelists.size( ) ) ].find( x ); if(!itr.isvalid()) return ITEM_NOT_FOUND; else return itr.retrieve( );

33 Ayrık Zinciler (Separate Chaining) Çakışmalar oldukça algoritmanın performansı değişim göstermektedir. Herhangi bir kayda erişimin maliyeti Sabit zamanda hash fonksiyonun belirttiği hücreye erişim sağlanmakta fakat bağlı liste üzerinde dolaşım gerektirmektedir. Başarız aramalarda bağlı liste üzerindeki bütün kayıtların üzerinde geçilmesi gerekmektedir.

34 Daha önce incelemiş olduğumuz statik çakışma çözme algoritmaları (bkz 12) aynı zamanda açık adreslemeli (open addressing) çakışma çözme algoritmalarıdır. Bu yöntemlerin çeşitli versiyonları veya hibritleri literatürde bulunmaktadır. Bu algoritmalarda, bütün veriler tablo içerinde tutulurlar. Bu yüzden daha büyük bir tabloya gereksinim vardır. Hatırlanacağı üzere bir çakışma meydana geldiğinde kaydın yerleştirileceği uygun konumu bulabilmek için tablo üzerinde dolaşım yapılmaktadır.

35 Hücre konumu = (hash(x) + f(i) ) mod TableSize Çakışma çözme yaklaşımı Yine literatürde farklı bir kategorilendirmede ise çakışma çözme yakşımlarını üç kategori altında toplamak mümkündür: Linear Probing (bkz LISCH, LICH vd.) Quadratic Probing Double Hashing

36 Linear Probing Hatırlanacağı üzere bu teknikte çakışmalar dizi üzerinde boş bir konum bulununcaya kadar gerçekleştirilmektedir. Örn: 89, 18, 49, 58, 9 anahtarlarını boş bir hash tablosuna yerleştirelim. Tablo boyutu 10 olsun. hash(x)=x mod 10

37 Bu yöntemlerden bazıları link kullıyorken bazıları ise kullanmamaktadır.

38 Arama & Silme Arama yaparken ekleme işleminde izlenen stratejinin aynısı izlenir. 58 kaydına ulaşmak için 4 probe 9 kaydına ulaşmak için 5 probe a gereksinim vardır. (bkz Progressive Overflow) Silme işleminde ise silinmek istenen kaydın işaretlenmesi gerekir. (bkz. tombstone).

39 Farklı Zincirlerin Birleşmesi (Coalesce) Yandaki şekilde A,B,C elemanlarından meydana gelen bir zincir olsun ve bu zincire sırasıyla X,D ve Y eklensin. X ve Y in home adresi s den D nin ki ise r den başlasın LISCH

40

41 Farklı home adreslere sahip halkaların iç içe geçme durumu söz konusudur. Böyle bir durum ise aramalardaki gerekli olan probe miktarını gereksiz yere arttıracaktır.

42 Performans Hash Function: h(x) = x mod 11 Başarılı Arama Durumu: 20: : : : 2, : 3,4 24: 2,3,4, : : 9,10, 0 Avg. Probe = ( )/8=15/8 Başarısız Arama Durumu: 0: 0,1 -- 1: : 2,3,4,5,6 -- 3: 3,4,5,6 4: 4,5,6 -- 5: 5,6 -- 6: : : 8,9,10,0,1 9: 9,10,0, : 10,0,1 (Aranılan kayıtların bakılacağı muhtemel pozisyonlar) Avg. Probe = ( )/11 =31/

43 Quadratic Probing Çalışma şekli bakımında Linear Quotient a benzemektedir. Bu yöntem linear probing de oluşan problemi önler. Çakışma çözme fonksiyonu quadratictir. Çoğu zaman f(i)=i 2 seçilir. Eğer hash fonksiyonu h adresini göstermekte ve bu konumda bir kayıt var ise yeni konum h+1 2, h+2 2, h+3 2,...,h+i 2 şeklinde hesaplanır.

44

45 Bu yöntemde tablonun boyutu asal sayı seçilmediği durumda tablonun yarıdan fazlasının dolu olması halinde boş konum bulunamayabilir. Fakat, diğer durumlarda( tablo boyutunun asal sayı seçilmesi ve doluluk oranı yarıdan az ise ) yeni elemanlar sorunsuz bir şekilde tabloya eklenbilir.

46 Double Hashing İkinci bir fonksiyon çakışma durumunda uygun olan konumun seçiminde kullanılabilir (bkz Linear Quotient). f(i)=i * hash 2 (x) Bu ikinci fonksiyon çakışmaları giderecek şekilde seçilmelidir.

47

YZM VERİ YAPILARI DERS#9: HASH FONKSİYONLARI

YZM VERİ YAPILARI DERS#9: HASH FONKSİYONLARI YZM 2116- VERİ YAPILARI DERS#9: HASH FONKSİYONLARI İÇERİK Bu bölümde, Giriş Hash Tabloları Hash Fonksiyonu Çakışma (Collision) Ayrık Zincirleme Çözümü Linear Probing Çözümü Quadratic Probing Çözümü konusuna

Detaylı

YZM 2116 Veri Yapıları

YZM 2116 Veri Yapıları YZM 2116 Veri Yapıları Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bu bölümde, Giriş Hash Tabloları Hash Fonksiyonu Çakışma (Collision)

Detaylı

Çakışmalar ve Çakışmaların Statik Yaklaşımlarla Çözülmesi. Kütük Organizasyonu 1

Çakışmalar ve Çakışmaların Statik Yaklaşımlarla Çözülmesi. Kütük Organizasyonu 1 Çakışmalar ve Çakışmaların Statik Yaklaşımlarla Çözülmesi Kütük Organizasyonu 1 Çakışma (Collesion) Belirtilen hash fonksiyonlarından bazıları diğerlerine göre daha düzgün bir dağıtım gerçekleştirir. Fakat

Detaylı

Veri Yapıları. Öğr.Gör.Günay TEMÜR Düzce Üniversitesi Teknolojis Fakültesi

Veri Yapıları. Öğr.Gör.Günay TEMÜR Düzce Üniversitesi Teknolojis Fakültesi Veri Yapıları Öğr.Gör.Günay TEMÜR Düzce Üniversitesi Teknolojis Fakültesi Hash Tabloları ve Fonksiyonları Giriş Hash Tabloları Hash Fonksiyonu Çakışma (Collision) Ayrık Zincirleme Çözümü Linear Probing

Detaylı

Hesaplanabilen Zincirler (Computed Chaining) Kütük Organizasyonu 1

Hesaplanabilen Zincirler (Computed Chaining) Kütük Organizasyonu 1 Hesaplanabilen Zincirler (Computed Chaining) Kütük Organizasyonu Bu kısma kadar, meydana gelen çakışmaları genel olarak farklı yaklaşımla çözdük. Bunlar: Link alanı kullanan çözümleme yaklaşımları (Colaesced

Detaylı

Arama metodlarında temel işlem anahtarları karşılaştırmaktır.

Arama metodlarında temel işlem anahtarları karşılaştırmaktır. (Kırpma) Hash Fonksiyonları Selecting Digits Folding (shift folding, boundary folding) Division MidSquare Extraction Radix Transformation Çakışma (Collision) ve çözümler Linear Probing Double Quadratic

Detaylı

#$% &'#(# Konular. Direct File Organization. Computed Chaining Comparison of Collision Resolution Methods Perfect Hashing Cichelli s Algorithm

#$% &'#(# Konular. Direct File Organization. Computed Chaining Comparison of Collision Resolution Methods Perfect Hashing Cichelli s Algorithm !" #$% &'#(# Konular Comparison of Collision Resolution Methods Perfect Hashing Cichelli s Algorithm Link kullanarak çakıma çözümü yapan metodlar (colaesced hashing) ve link kullanmadan çözüm yapan metodlar

Detaylı

DOSYA ORGANİZASYONU. Çarpışma çözümleme yöntemleri ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

DOSYA ORGANİZASYONU. Çarpışma çözümleme yöntemleri ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOSYA ORGANİZASYONU ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Çarpışma çözümleme yöntemleri Sunum planı Bağlantıları kullanarak çarpışmaların çözümlenmesi. Coalesced Hashing (Birleştirilmiş

Detaylı

VERİ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Murat GÖK Bilgisayar Mühendisliği Bölümü YALOVA ÜNİVERSİTESİ HASH TABLOLARI.

VERİ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Murat GÖK Bilgisayar Mühendisliği Bölümü YALOVA ÜNİVERSİTESİ HASH TABLOLARI. VERİ YAPILARI HASH TABLOLARI Yrd. Doç. Dr. Murat GÖK Bilgisayar Mühendisliği Bölümü YALOVA ÜNİVERSİTESİ muratgok@gmail.com Hash tabloları Hash tablo veri yapısı ile veri arama, ekleme ve silme işlemleri

Detaylı

6.Hafta Kıyım Fonksiyonu (Hashing), BST. Doğrudan erişim tabloları Çarpışmaları ilmekleme ile çözmek Kıyım fonksiyonu seçimi Açık adresleme

6.Hafta Kıyım Fonksiyonu (Hashing), BST. Doğrudan erişim tabloları Çarpışmaları ilmekleme ile çözmek Kıyım fonksiyonu seçimi Açık adresleme 1 6.Hafta Kıyım Fonksiyonu (Hashing), BST Doğrudan erişim tabloları Çarpışmaları ilmekleme ile çözmek Kıyım fonksiyonu seçimi Açık adresleme Sembol-tablosu problemi 2 Doğrudan erişim tablosu 3 4 Çözüm

Detaylı

Max - Min Heap Tree (Max ve Min Yığıt Ağaçları) Veri Yapıları ve Algoritmalar 2 - Mustafa EGE Ders Notları

Max - Min Heap Tree (Max ve Min Yığıt Ağaçları) Veri Yapıları ve Algoritmalar 2 - Mustafa EGE Ders Notları Max - Min Heap Tree (Max ve Min Yığıt Ağaçları) Veri Yapıları ve Algoritmalar 2 - Mustafa EGE Ders Notları Max - Min Heap Öncelikli kuyruk konusunu hatırlayın. Kuyruğa sonradan eklenmesine rağmen öncelik

Detaylı

#$% &'#(# Konular. Direct File Organization. Progressive Overflow Buckets Linear Quotient Brent s Method Binary Tree

#$% &'#(# Konular. Direct File Organization. Progressive Overflow Buckets Linear Quotient Brent s Method Binary Tree !" #$% &'#(# Konular Progressive Overflow Buckets Linear Quotient Brent s Method Progressive overflow Coalesced hashing temel dezavantajı linkler için ek yer gerektirmesidir Progressive overflow (linear

Detaylı

Final Sınavı Soruları Bahar 2018

Final Sınavı Soruları Bahar 2018 Sayfa#1 Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü YZM 2116 Veri Yapıları Dersi Final Sınavı Soruları Bahar 2018 Süre: 70 Dakika Adı ve Soyadı YANIT ANAHTARI Öğrenci Numarası Grubu İmza

Detaylı

Final Sınavı Örnek Soruları Bahar 2018

Final Sınavı Örnek Soruları Bahar 2018 Sayfa#1 Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü YZM 2116 Veri Yapıları Dersi Final Sınavı Örnek Soruları Bahar 2018 Süre: 70 Dakika Adı ve Soyadı YANIT ANAHTARI Öğrenci Numarası Grubu

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BAHAR DÖNEMİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BAHAR DÖNEMİ Öğrenci Adı Soyadı: Öğrenci Numarası: S1 S2 S3 S4 S5 Toplam HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ 2014-2015 BAHAR DÖNEMİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BBM202 Algoritmalar 2. Ara Sınav 09.04.2015 Sınav Süresi: 90 dakika

Detaylı

HASH(KARMA) TABLOSU VERİ YAPISI

HASH(KARMA) TABLOSU VERİ YAPISI HASH(KARMA) TABLOSU VERİ YAPISI Niçin Hash Tablosu? Arama algoritmaları, güncel ve sıkça başvurulan algoritmalardan birisidir. Bilgisayar ortamı veya diğer sayısal ortamlara kaydedilmiş bir bilginin daha

Detaylı

BMB204. Veri Yapıları Ders 9. B+ Ağacı, Hash, Heap. Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BMB204. Veri Yapıları Ders 9. B+ Ağacı, Hash, Heap. Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BMB204. Veri Yapıları Ders 9. B+ Ağacı, Hash, Heap Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dersin Planı B+ Tree Temel bir veritabanı çalışma kodu Hash (Karma) Heap Ağaçlar

Detaylı

YZM 2116 Veri Yapıları

YZM 2116 Veri Yapıları YZM 2116 Veri Yapıları Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bu bölümde, BÖLÜM - 8 Problem Tanımı Arama Ağaçları İkili Arama

Detaylı

DOSYA ORGANİZASYONU. Doğrudan erişimli dosya organizasyonu ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

DOSYA ORGANİZASYONU. Doğrudan erişimli dosya organizasyonu ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOSYA ORGANİZASYONU ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Doğrudan erişimli dosya organizasyonu Sunum planı Doğrudan erişimli dosyalar Anahtar değerin tek adres olması durumu Anahtar

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BAHAR DÖNEMİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BAHAR DÖNEMİ Öğrenci Adı Soyadı: Öğrenci Numarası: S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 Toplam HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ 2012-2013 BAHAR DÖNEMİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BBM202 Algoritmalar 1. Ara Sınav 25.04.2013 Sınav Süresi:

Detaylı

Bölüm 6. Karma. Olcay Taner Yıldız. O. T. Yıldız, C && Java ile Veri Yapılarına Giriş, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, / 31

Bölüm 6. Karma. Olcay Taner Yıldız. O. T. Yıldız, C && Java ile Veri Yapılarına Giriş, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, / 31 Bölüm 6. Karma Olcay Taner Yıldız 2014 O. T. Yıldız, C && Java ile Veri Yapılarına Giriş, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2013 1 / 31 O. T. Yıldız, C && Java ile Veri Yapılarına Giriş, Boğaziçi Üniversitesi

Detaylı

VERİ YAPILARI LİSTELER. Yrd. Doç. Dr. Murat GÖK Bilgisayar Mühendisliği Bölümü YALOVA ÜNİVERSİTESİ

VERİ YAPILARI LİSTELER. Yrd. Doç. Dr. Murat GÖK Bilgisayar Mühendisliği Bölümü YALOVA ÜNİVERSİTESİ VERİ YAPILARI LİSTELER Yrd. Doç. Dr. Murat GÖK Bilgisayar Mühendisliği Bölümü YALOVA ÜNİVERSİTESİ Bağlı Listeler Aynı kümeye ait veri parçalarının birbirlerine bellek üzerinde, sanal olarak bağlanmasıyla

Detaylı

Dosyalarda Farklı Yaklaşımlar. Kütük Organizasyonu 1

Dosyalarda Farklı Yaklaşımlar. Kütük Organizasyonu 1 Dosyalarda Farklı Yaklaşımlar Kütük Organizasyonu 1 Giriş Şimdiye kadar öğrendiğimiz temel dosyalama komutlarıyla (fopen,flclose, fputs vb..) dosya oluşturabilmekte, kayıt ekleyebilmekte ve her bir kaydın

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 9 Ağaç Veri Modeli ve Uygulaması. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 9 Ağaç Veri Modeli ve Uygulaması. Mustafa Kemal Üniversitesi Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 9 Ağaç Veri Modeli ve Uygulaması Ağaç, verilerin birbirine sanki bir ağaç yapısı oluşturuyormuş gibi sanal olarak bağlanmasıyla elde edilen hiyararşik yapıya sahip

Detaylı

YZM 2116 Veri Yapıları

YZM 2116 Veri Yapıları YZM 2116 Veri Yapıları Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bu bölümde, BÖLÜM - 3 Motivasyon: Neden Listeye İhtiyaç Var? Bağlı

Detaylı

Konular. Sequential File Organization. Direct File Organization #$% &'#(# Binary Search Interpolation Search Self-Organizing Sequential Search

Konular. Sequential File Organization. Direct File Organization #$% &'#(# Binary Search Interpolation Search Self-Organizing Sequential Search !" #$% &'#(# Konular Sequential File Organization Binary Search Interpolation Search Self-Organizing Sequential Search Locating Information Hashing Functions Collision Resolution Sequential File Organization

Detaylı

VERİ YAPILARI DERS NOTLARI BÖLÜM 1 GİRİŞ. Yard. Doç. Dr. Deniz KILINÇ

VERİ YAPILARI DERS NOTLARI BÖLÜM 1 GİRİŞ. Yard. Doç. Dr. Deniz KILINÇ VERİ YAPILARI DERS NOTLARI BÖLÜM 1 GİRİŞ Yard. Doç. Dr. Deniz KILINÇ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 2015-2016 1. DERS İÇERİĞİ VE KAYNAKLAR Veri Yapıları (VY) dersinde görülmesi muhtemel

Detaylı

Fiziksel Tasarım Konuları. Dosya Organizasyon Teknikleri Kayıt Erişim Yöntemleri Veri Yapıları

Fiziksel Tasarım Konuları. Dosya Organizasyon Teknikleri Kayıt Erişim Yöntemleri Veri Yapıları Fiziksel Tasarım Konuları Dosya Organizasyon Teknikleri Kayıt Erişim Yöntemleri Veri Yapıları Fiziksel Tasarım İyi performans için Hızlı cevap zamanı Minimum disk erişimi Disk Yapısı İz(Track) Silindir

Detaylı

Indeksli Sıralı Erişimli Dosya Yapıları (Indexed Sequential File Organization) ve. Bit Seviyesinde İşlemler (Bit Level and Related Structures)

Indeksli Sıralı Erişimli Dosya Yapıları (Indexed Sequential File Organization) ve. Bit Seviyesinde İşlemler (Bit Level and Related Structures) Indeksli Sıralı Erişimli Dosya Yapıları (Indexed Sequential File Organization) ve Bit Seviyesinde İşlemler (Bit Level and Related Structures) Kütük Organizasyonu 1 Indeksli Sıralı Erişimli Dosya Yapıları

Detaylı

DOSYA ORGANİZASYONU. Sıralı erişimli dosya organizasyonu yöntemleri ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

DOSYA ORGANİZASYONU. Sıralı erişimli dosya organizasyonu yöntemleri ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOSYA ORGANİZASYONU ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Sıralı erişimli dosya organizasyonu yöntemleri Sunum planı Sıralı erişimli dosya organizasyonu yöntemleri Basit sıralı

Detaylı

YZM 2116 Veri Yapıları

YZM 2116 Veri Yapıları YZM 2116 Veri Yapıları Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bu bölümde, BÖLÜM - 4 Stack (Yığın, Yığıt) Veri Yapısı Stack Çalışma

Detaylı

Çok Yollu Ağaçlar: B*-Trees B*-Trees

Çok Yollu Ağaçlar: B*-Trees B*-Trees Çok Yollu Ağaçlar: B*-Trees B*-Trees B-tree lerde bir node dolunca bölme işlemi yapılmaktadır Bölme sonucunda oluşan iki node da yarı yarıya doludur B*-tree lerde bölme işlemi geciktirilerek node ların

Detaylı

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 DOSYALAMA Sunu Planı Rasgele Erişim (Random Access) Dosyaları Rasgele Erişim Dosyalarına Veri Yazma Rasgele Erişim Dosyalarından Veri Okuma 1 Sıralı Erişim Dosyası Bir

Detaylı

Ağaç Yapıları (Tree Structures) Kütük Organizasyonu 1

Ağaç Yapıları (Tree Structures) Kütük Organizasyonu 1 Ağaç Yapıları (Tree Structures) Kütük Organizasyonu 1 İçerik Temel Kavramlar Ağaçlarda Dolaşım İkili Ağaçlar (Binary Trees) İkili Arama Ağacı (Binary Search Tree ve Temel İşlemler Kütük Organizasyonu 2

Detaylı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Skip List(Atlamalı Liste) Veri Yapısı Seminer-30.03.2007/SkipList 1 Temel İhtiyaçlar Nelerdir? 1. Bilgisayarda verileri belirli yapıda

Detaylı

F(A, N, K) // A dizi; N, K integer if N<0 then return K; if A[N]>K then K = A[N]; return F(A, N-1, K);

F(A, N, K) // A dizi; N, K integer if N<0 then return K; if A[N]>K then K = A[N]; return F(A, N-1, K); 2009-2010 BAHAR DÖNEMİ MC 689 ALGORİTMA TASARIMI ve ANALİZİ I. VİZE ÇÖZÜMLERİ 1. a) Böl ve yönet (divide & conquer) tarzındaki algoritmaların genel özelliklerini (çalışma mantıklarını) ve aşamalarını kısaca

Detaylı

Hash Tablosu. Barış Şimşek simsek ~ enderunix. org http://www.enderunix.org/simsek/

Hash Tablosu. Barış Şimşek simsek ~ enderunix. org http://www.enderunix.org/simsek/ Hash Tablosu Barış Şimşek simsek ~ enderunix. org http://www.enderunix.org/simsek/ Pek çok uygulama sözlük tarzı EKLEME, ÇIKARTMA ve ARAMA gibi işlemleri gerçekleştirecek veri yapılarına ihtiyaç duyarlar.

Detaylı

VERİ YAPILARI VE PROGRAMLAMA

VERİ YAPILARI VE PROGRAMLAMA VERİ YAPILARI VE PROGRAMLAMA (BIP116) Yazar: Doç.Dr.İ.Hakkı.Cedimoğlu SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Adapazarı Meslek Yüksekokulu Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir.

Detaylı

YZM 2116 Veri Yapıları

YZM 2116 Veri Yapıları YZM 2116 Veri Yapıları Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bu bölümde, BÖLÜM - 5 Kuyruk VY ve ADT Basit Kuyruk (Simple Queue)

Detaylı

BIL222 Veri Yapıları ve Algoritmalar

BIL222 Veri Yapıları ve Algoritmalar BIL222 Veri Yapıları ve Algoritmalar 1. ĠKĠLĠ AĞAÇLAR (BIARY TREES) Bütün düğümlerinin derecesi en fazla iki olan ağaca ikili ağaç denir. Yani bir düğüme en fazla iki tane düğüm bağlanabilir ( çocuk sayısı

Detaylı

2 PYTHON A GIRIŞ 13 PyCharm İle Python Projesi Oluşturma 15 Projenin Çalıştırılması 18 İlk Python Programımız 19 Açıklama Satırları 21

2 PYTHON A GIRIŞ 13 PyCharm İle Python Projesi Oluşturma 15 Projenin Çalıştırılması 18 İlk Python Programımız 19 Açıklama Satırları 21 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 PYTHON 1 Neden Python? 2 Python Sürümleri 2 Python Kurulumu 3 Windows Üzerinde Python 3 Ubuntu Üzerinde Python 6 Komut Satırında Python Çalıştırma 6 Windows komut istemi üzerinde

Detaylı

Sıralı Erişimli Dosyalar. Kütük Organizasyonu 1

Sıralı Erişimli Dosyalar. Kütük Organizasyonu 1 Sıralı Erişimli Dosyalar Kütük Organizasyonu 1 Dosya Fiziksel depolama ortamlarında verilerin saklandığı mantıksal yapılara dosya denir. Dosyalar iki şekilde görülebilir. Byte dizisi şeklinde veya Alanlar

Detaylı

Veri Yapıları. Yrd. Doç. Dr. Şadi Evren ŞEKER

Veri Yapıları. Yrd. Doç. Dr. Şadi Evren ŞEKER Veri Yapıları Yrd. Doç. Dr. Şadi Evren ŞEKER Not: Bu sunumun amacı, İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Dersi için genel amaçlı veri yapıları hakkında

Detaylı

Algoritmalar. Arama Problemi ve Analizi. Bahar 2016 Doç. Dr. Suat Özdemir 1

Algoritmalar. Arama Problemi ve Analizi. Bahar 2016 Doç. Dr. Suat Özdemir 1 Algoritmalar Arama Problemi ve Analizi Bahar 2016 Doç. Dr. Suat Özdemir 1 Arama Problemi Sıralama algoritmaları gibi arama algoritmaları da gerçek hayat bilgisayar mühendisliği problemlerinin çözümünde

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 2 Veri Modelleri. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 2 Veri Modelleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 2 Veri Modelleri Veri modelleri, veriler arasında ilişkisel ve sırasal düzeni gösteren kavramsal tanımlardır. Her program en azından bir veri modeline dayanır. Uygun

Detaylı

Sınav Dağılım & IMKB Endeks

Sınav Dağılım & IMKB Endeks Sınav Dağılım & IMKB Endeks Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Veri Yapıları Proje-1 Hüseyin YAŞAR 05-06-7657 Didem KAYALI 05-06-7669 Umut BENZER 05-06-7670 Özlem GÜRSES 05-07-8496 Sürüm: 0.2 Bölüm

Detaylı

YZM 2116 Veri Yapıları

YZM 2116 Veri Yapıları YZM 2116 Veri Yapıları Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bu bölümde, BÖLÜM - 9 Hatırlatmalar Tam İkili Ağaç Eksiksiz İkili

Detaylı

ÖZYİNELEME (RECURSION)

ÖZYİNELEME (RECURSION) ÖZYİNELEME (RECURSION) 1 2 ÖZYİNELEME(RECURSION) Özyineleme, bir işlemin sonucu kendine önceki bir veya iki işlem sonucuna bağlı olarak bulunmasıdır. Kendi kendisini doğrudan veya dolaylı olarak çağıran

Detaylı

D İ Z İ L E R A R R A Y S

D İ Z İ L E R A R R A Y S D İ Z İ L E R A R R A Y S 1 Örneğin 120 adet öğrencinin adını klavyeden girip, daha sonra bunları ekrandan yazdıralım. Bunun için, her öğrenci için ayrı bir değişken tanımlanmalıdır. String ad1; String

Detaylı

Fiziksel Veritabanı Modelleme

Fiziksel Veritabanı Modelleme Fiziksel Veritabanı Modelleme Fiziksel Veritabanı VTYS, verileri yan bellekte tutar. Bu yüzden VTYS lerde sıklıkla READ (yan bellekten okuma) ve WRITE (yan belleğe yazma) işlemi meydana gelir. READ ve

Detaylı

Arasınav Örnek Soruları Bahar 2018

Arasınav Örnek Soruları Bahar 2018 Sayfa#1 Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü YZM 2116 Veri Yapıları Dersi Arasınav Örnek Soruları Bahar 2018 Süre: 75 Dakika Adı ve Soyadı YANIT ANAHTARI Öğrenci Numarası Grubu İmza

Detaylı

String Sınıfını Yönetmek

String Sınıfını Yönetmek String Sınıfı String Sınıfını Yönetmek Stringler karakterlerden oluşur. Bir string sabiti çift tırnak arasında verilmiş karakterler listesidir. "Bu örnek bir string dir" 2 Yukardaki string 27 adet karakterden

Detaylı

Ağaçlar (Trees) Ağaçlar (Trees)

Ağaçlar (Trees) Ağaçlar (Trees) Giriş Binary Trees (İkilik Ağaçlar) Full Binary Trees Proper Binary Trees Complete Binary Trees Heap Binary Trees Balanced Binary Trees Binary Search Trees (İkilik Arama Ağaçları) Yrd.Doç.Dr. M. Ali Akcayol

Detaylı

Bölüm 8. Ayrık Küme. Olcay Taner Yıldız. O. T. Yıldız, C && Java ile Veri Yapılarına Giriş, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, / 16

Bölüm 8. Ayrık Küme. Olcay Taner Yıldız. O. T. Yıldız, C && Java ile Veri Yapılarına Giriş, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, / 16 Bölüm 8. Ayrık Küme Olcay Taner Yıldız 2014 O. T. Yıldız, C && Java ile Veri Yapılarına Giriş, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2013 1 / 16 O. T. Yıldız, C && Java ile Veri Yapılarına Giriş, Boğaziçi Üniversitesi

Detaylı

BMB204. Veri Yapıları Ders 12. Dizgi Eşleme (String Matching) Algoritmaları İleri Veri Yapıları

BMB204. Veri Yapıları Ders 12. Dizgi Eşleme (String Matching) Algoritmaları İleri Veri Yapıları BMB204. Veri Yapıları Ders 12. Dizgi Eşleme (String Matching) Algoritmaları İleri Veri Yapıları Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dersin Planı Dizgi Eşleme Algoritmaları

Detaylı

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 VERİ YAPILARI Sunu Planı Kendini-gösteren Yapılar Dinamik Bellek Tahsisi Bağlı Listeler Yığınlar Kuyruklar Ağaçlar 1 Veri Yapıları Şu ana kadar, diziler, matrisler ve yapılar

Detaylı

Alıştırma 1: Yineleme

Alıştırma 1: Yineleme Alıştırma 1: Yineleme Alıştırma 2: Yineleme H10->H2 çevrimini yapınız 7 2 1 3 2 1 1 1 2 0 Hafta 3: Yineleme Alıştırmaları(1) E1. (44/174) S değerini yineleme kullanarak hesap ediniz S = 1 + 2 + 3 + n Hafta3:

Detaylı

Veri Modelleri. Ağaç Veri Modeli. Ağaç Veri Modeli

Veri Modelleri. Ağaç Veri Modeli. Ağaç Veri Modeli Veri Modelleri Ağaç Veri Modeli Ağaç Veri Modeli Verilerin birbirine sanki bir ağaç yapısı oluşturuyormuş gibi sanal olarak bağlanmasıyla elde edilen bir veri modelidir. Ağaç veri modeli daha fazla bellek

Detaylı

DOSYA ORGANİZASYONU. Ağaç Yapıları ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

DOSYA ORGANİZASYONU. Ağaç Yapıları ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOSYA ORGANİZASYONU ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ağaç Yapıları Sunum planı Genel kavramlar İkili ağaç İkili arama ağacı AVL Tree B-Tree Genel Kavramlar Bir ağaç yapısı

Detaylı

Week 9: Trees 1. TREE KAVRAMI 3. İKİLİ AĞAÇ DİZİLİMİ 4. İKİLİ ARAMA AĞACI 2. İKİLİ AĞAÇ VE SUNUMU > =

Week 9: Trees 1. TREE KAVRAMI 3. İKİLİ AĞAÇ DİZİLİMİ 4. İKİLİ ARAMA AĞACI 2. İKİLİ AĞAÇ VE SUNUMU > = Week 9: Trees 1. TREE KAVRAMI 2. İKİLİ AĞAÇ VE SUNUMU 3. İKİLİ AĞAÇ DİZİLİMİ 4. İKİLİ ARAMA AĞACI < 6 2 > = 1 4 8 9 1. TREES KAVRAMI Bir ağaç bir veya daha fazla düğümün (T) bir kümesidir : Spesifik olarak

Detaylı

VERİ YAPILARI DERS NOTLARI BÖLÜM 5 QUEUE (KUYRUK) Yard. Doç. Dr. Deniz KILINÇ

VERİ YAPILARI DERS NOTLARI BÖLÜM 5 QUEUE (KUYRUK) Yard. Doç. Dr. Deniz KILINÇ VERİ YAPILARI DERS NOTLARI BÖLÜM 5 QUEUE (KUYRUK) Yard. Doç. Dr. Deniz KILINÇ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 2015-2016 1. Tanım Kuyruk, eleman eklemelerin sondan (rear) ve eleman çıkarmaların

Detaylı

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say İÇİNDEKİLER 1. Bilgisayarın Yapısı Ve Programlama Dilleri Giriş 1 Bilgisayar ve Programlamanın Kısa Bir Tarihçesi 2 Donanım ve Yazılım Kavramları 3 Bilgisayarın Donanımsal yapısı 4 Giriş Birimi (Input

Detaylı

Week 6: Bağlı Liste (Linked List) BAĞLI LİSTE KAVRAMI TEKİL (SINGLE) BAĞLI LİSTE ÇİFT (DOUBLE) BAĞLI LİSTE DAİRESEL (CIRCULAR) BAĞLI LİSTE

Week 6: Bağlı Liste (Linked List) BAĞLI LİSTE KAVRAMI TEKİL (SINGLE) BAĞLI LİSTE ÇİFT (DOUBLE) BAĞLI LİSTE DAİRESEL (CIRCULAR) BAĞLI LİSTE Week 6: Bağlı Liste (Linked List) BAĞLI LİSTE KAVRAMI TEKİL (SINGLE) BAĞLI LİSTE ÇİFT (DOUBLE) BAĞLI LİSTE DAİRESEL (CIRCULAR) BAĞLI LİSTE BAĞLI LİSTE KAVRAMI Derleme zamanında boyutunun bilinmesine ihtiyaç

Detaylı

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler BMÜ-111 Algoritma ve Programlama Bölüm 5 Tek Boyutlu Diziler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 1 Problem 100 adet sayı okumak istediğimizi düşünelim. Bu sayıların ortalaması hesaplanacak ve sayıların kaç tanesinin

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN BAĞLI LİSTELER Bağlı listeler konusuna çalışmanın bazı faydaları var. Bağlı listeler gerçek programlarda kullanılabilecek bir veri yapısıdır. Bağlı listelerin güçlü ve zayıf yönlerini

Detaylı

Bölüm 5. Ağaç. Olcay Taner Yıldız. O. T. Yıldız, C && Java ile Veri Yapılarına Giriş, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, / 73

Bölüm 5. Ağaç. Olcay Taner Yıldız. O. T. Yıldız, C && Java ile Veri Yapılarına Giriş, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, / 73 Bölüm 5. Ağaç Olcay Taner Yıldız 2014 O. T. Yıldız, C && Java ile Veri Yapılarına, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2013 1 / 73 O. T. Yıldız, C && Java ile Veri Yapılarına, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi,

Detaylı

YZM 2116 Veri Yapıları

YZM 2116 Veri Yapıları YZM 2116 Veri Yapıları Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği BAŞLAMADAN ÖNCE Bu dersi alan öğrencilerin aşağıdaki konuları bildiği

Detaylı

Algoritmalar. Heap Sort. Bahar 2017 Doç. Dr. Suat Özdemir 1

Algoritmalar. Heap Sort. Bahar 2017 Doç. Dr. Suat Özdemir 1 Algoritmalar Heap Sort Bahar 2017 Doç. Dr. Suat Özdemir 1 Heap Sort Heap Sort algoritması Merge Sort ve Insertion Sort algoritmalarının iyi özelliklerini bir arada toplar. Algoritma Insertion Sort gibi

Detaylı

Veri Yapıları ve Algoritmalar 2006-2007 2.dönem

Veri Yapıları ve Algoritmalar 2006-2007 2.dönem Veri Yapıları ve Algoritmalar 2006-2007 2.dönem Öğretim Elemanları: Dr. A. Şima Etaner-Uyar Dr. Gülşen Cebiroğlu-Eryiğit Dersle ilgili bilgiler Ders Kitabı Data Structures and Algorithms in Java, 4th Ed.,

Detaylı

1 RUBY HAKINDA 1 Ruby nin Gelişim Hikayesi 1 Neden Ruby? 1 Neden Bu Kadar Popüler? 2

1 RUBY HAKINDA 1 Ruby nin Gelişim Hikayesi 1 Neden Ruby? 1 Neden Bu Kadar Popüler? 2 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 RUBY HAKINDA 1 Ruby nin Gelişim Hikayesi 1 Neden Ruby? 1 Neden Bu Kadar Popüler? 2 2 RUBY KURULUMU 3 Windows İçin Ruby Kurulumu 3 Ubuntu ve Debian İçin Ruby Kurulumu 6 Mac

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA Sıralama Bir grup veriyi azalan veya artan şekilde yerleştirme. Bilgisayar sistemleri için veri sıralama çok önemlidir. Sıralama işlemi, hem arama işlemlerini hem de bir grup veriyi

Detaylı

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama 2. Baskı

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama 2. Baskı C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama 2. Baskı ³ Bölüm 19: Standart Şablon Kütüphanesi (vector) İçerik 19.1 Standart Şablon Kütüphanesi (STL) 19.2 vector SınıK 19.3 vectortanımı 19.4 vector Elemanlarına

Detaylı

Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) barisgokce.com

Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) barisgokce.com Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) Hazırlayan : Öğr. Grv.. Barış GÖKÇE Đletişim im : www.barisgokce barisgokce.com Diziler Aynı tipteki bir veri gurubunun bir değişken içinde saklanmasıdır. Veriler Hafızada

Detaylı

BLM-112 PROGRAMLAMA DİLLERİ II. Ders-7 Sıralama Algoritmaları

BLM-112 PROGRAMLAMA DİLLERİ II. Ders-7 Sıralama Algoritmaları BLM-112 PROGRAMLAMA DİLLERİ II Ders-7 Sıralama Algoritmaları Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Sıralama Bir grup veriyi azalan veya artan şekilde yerleştirme.

Detaylı

Ağaç (Tree) Veri Modeli

Ağaç (Tree) Veri Modeli Ağaç (Tree) Veri Modeli 1 2 Ağaç Veri Modeli Temel Kavramları Ağaç, bir kök işaretçisi, sonlu sayıda düğümleri ve onları birbirine bağlayan dalları olan bir veri modelidir; aynı aile soyağacında olduğu

Detaylı

AVL Agacı {\} /\ Suhap SAHIN Onur GÖK

AVL Agacı {\} /\ Suhap SAHIN Onur GÖK AVL Agacı {\} /\ Suhap SAHIN Onur GÖK AVL (Adel son-vel skiĭ) Landis Agacı AVL Agacı: Dengeli ikili agaç Denge Faktörü Kök isaretçisi A B c D E D E Agaç Veri Modeli Yükseklik Kök (root) A 2 B C 1 D E F

Detaylı

VERİ YAPILARI DERS NOTLARI BÖLÜM 4 STACK (YIĞIN, YIĞIT) Yard. Doç. Dr. Deniz KILINÇ

VERİ YAPILARI DERS NOTLARI BÖLÜM 4 STACK (YIĞIN, YIĞIT) Yard. Doç. Dr. Deniz KILINÇ VERİ YAPILARI DERS NOTLARI BÖLÜM 4 STACK (YIĞIN, YIĞIT) Yard. Doç. Dr. Deniz KILINÇ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 2015-2016 1. Tanım Stack, doğrusal artan bir veri yapısı olup; insert

Detaylı

Rasgele Sayıların Özellikleri

Rasgele Sayıların Özellikleri Rasgele Sayı Üretme Rasgele Sayıların Özellikleri İki önemli istaiksel özelliği var : Düzgünlük (Uniformity) Bağımsızlık R i, rasgele sayısı olasılık yoğunluk fonksiyonu aşağıdaki gibi olan uniform bir

Detaylı

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 DOSYALAMA Sunu Planı Veri Hiyerarşisi Dosyalar ve Akımlar(streams) Sıralı Erişim (Sequential Access) dosyalarının oluşturulması Sıralı Erişim Dosyalarından Veri Okuma Rasgele

Detaylı

Programlama Dilleri 3

Programlama Dilleri 3 Diziler (Arrays) 1 Dizi Kavramı Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların

Detaylı

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama Bölüm 9: Sınıf İçerik Sınıf Tanımı Nesne Tanımı İkili Kapsam Çözme Operatörü UML ile Sınıfların Gösterimi 2 Sınıf kavramı, nesne-tabanlı programlamanın temelini oluşturur.

Detaylı

AĞAÇLAR. Doç. Dr. Aybars UĞUR

AĞAÇLAR. Doç. Dr. Aybars UĞUR AĞAÇLAR TREES Doç. Dr. Aybars UĞUR Giriş Bağlı listeler, yığıtlar ve kuyruklar doğrusal (linear) veri yapılarıdır. Ağaçlar ise doğrusal olmayan belirli niteliklere sahip iki boyutlu veri yapılarıdır (Şekil

Detaylı

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama Bölüm 11: Bileşim, Arkadaş ve Diğer Araçlar İçerik Bileşim Arkadaş Fonksiyonlar ve Sınıflar Arkadaş Fonksiyonlar Arkadaş Sınıflar Sabit Nesneler Sabit Üye Fonksiyonlar

Detaylı

Görsel Programlama DERS 04. Görsel Programlama - Ders04/ 1

Görsel Programlama DERS 04. Görsel Programlama - Ders04/ 1 Görsel Programlama DERS 04 Görsel Programlama - Ders04/ 1 Diziler ve Kolleksiyonlar(Collections) Diziler aynı tipli değişkenleri tutmak için kullanılan veri yapılarıdır. Diziler sabit uzunlukludur. Birkez

Detaylı

Veri ve Dosya Yapıları. Kütük Organizasyonu 1

Veri ve Dosya Yapıları. Kütük Organizasyonu 1 Veri ve Dosya Yapıları Kütük Organizasyonu 1 Veri ve Dosya Yapıları Bilgi, içerisinde bulunduğumuz çağda hızlı ve sürekli bir biçimde artmaktadır. Her iki kavram da verinin gösterimi, veriye erişim işlemlerini

Detaylı

ÖZYİNELEME (RECURSION)

ÖZYİNELEME (RECURSION) ÖZYİNELEME (RECURSION) 1 2 ÖZYİNELEME(RECURSION) Kendi kendisini doğrudan veya dolaylı olarak çağıran fonksiyonlara özyineli (recursive) fonksiyonlar adı verilir. Özyineleme bir problemi benzer şekilde

Detaylı

Aşağıdaki programı inceleyip ekrana ne yazacağını söyleyebilir misiniz?

Aşağıdaki programı inceleyip ekrana ne yazacağını söyleyebilir misiniz? PYTHON DERS-8 LİSTELER-2 Geçen ders listeler oluşturmayı, listedeki her elemanın bir index numarası olduğu ve bu numaranın 0'dan başladığını, listenin tamamını veya index numarası sayesinde belirli bir

Detaylı

Göstericiler (Pointers)

Göstericiler (Pointers) C PROGRAMLAMA Göstericiler (Pointers) C programlama dilinin en güçlü özelliklerinden biridir. Göstericiler, işaretçiler yada pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi

Detaylı

Standard Template Library

Standard Template Library Standard Template Library Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Ege Üniversitesi Ahmet Bilgili & Serkan Ergun STL ANSI/ISO Standard C++ ın içerdiği algoritmalar ANSI/ISO Standard C++ ın içerdiği algoritmalar

Detaylı

Algoritmalar. Sıralama Problemi ve Analizi. Bahar 2017 Doç. Dr. Suat Özdemir 1

Algoritmalar. Sıralama Problemi ve Analizi. Bahar 2017 Doç. Dr. Suat Özdemir 1 Algoritmalar Sıralama Problemi ve Analizi Bahar 2017 Doç. Dr. Suat Özdemir 1 Sıralama Problemi ve Analizi Bu bölümde öncelikle bir diğer böl-ve-yönet yöntemine dayalı algoritma olan Quick Sort algoritması

Detaylı

KUYRUKLAR QUEUES. Doç. Dr. Aybars UĞUR

KUYRUKLAR QUEUES. Doç. Dr. Aybars UĞUR KUYRUKLAR QUEUES Doç. Dr. Aybars UĞUR Giriş Bu bölümde gerçek yaşamdaki kuyrukların bilgisayardaki gösterimleri üzerinde durulacaktır. Kuyruklar, eleman eklemelerin sondan (rear) ve eleman çıkarmaların

Detaylı

YZM ALGORİTMA ANALİZİ VE TASARIM DERS#2: ALGORİTMA ANALİZİ

YZM ALGORİTMA ANALİZİ VE TASARIM DERS#2: ALGORİTMA ANALİZİ YZM 3207- ALGORİTMA ANALİZİ VE TASARIM DERS#2: ALGORİTMA ANALİZİ Algoritma Analizi Çerçevesi Algoritma Analizinde Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler Neler? Algoritmanın Doğruluğu (Correctness) Zaman

Detaylı

Pointer Kavramı. Veri Yapıları

Pointer Kavramı. Veri Yapıları Pointer Kavramı Veri Yapıları Pointer Kavramı- Pointer Nedir? Göstericiler, işaretçiler ya da pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi tutan değişkenlerdir. Şu ana kadar

Detaylı

1 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

1 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 1 Problem Çözme 1 Algoritma 1 Algoritmada Olması Gereken Özellikler 2 Programlama Dilleri 6 Programlama Dillerinin Tarihçesi 6 Fortran (Formula Translator)

Detaylı

BİLG Dr. Mustafa T. Babagil 1

BİLG Dr. Mustafa T. Babagil 1 BİLG214 20.10.2009 Dr. Mustafa T. Babagil 1 Yapısal bilgi türlerinin tanımlanması. (C++ daki struct yapısı. ) Daha önce öğrenmiş olduğumuz bilgi tipleri char, int ve float v.b. değişkenler ile dizi (array)

Detaylı

Temel Dosya İşlemleri. Kütük Organizasyonu 1

Temel Dosya İşlemleri. Kütük Organizasyonu 1 Temel Dosya İşlemleri Kütük Organizasyonu 1 Dosyaların Temel İşlemleri Bilgiler dosyada belirli bir düzen içerisinde yer alırlar Örn: ALAN THARP 100 100 100 JOHN BISHOP 70 80 75 PAUL AUSTER Bir satırda

Detaylı

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ 3. Hafta YAPILAR Farklı veri tipindeki bilgilerin bir araya gelerek oluşturdukları topluluklara yapı (structure) denir. Yani yapılar, birbiriyle ilişkili değişkenlerin

Detaylı

Operatörlere Yeni İşlevler Yüklenmesi (Operator Overloading)

Operatörlere Yeni İşlevler Yüklenmesi (Operator Overloading) Operatörlere Yeni İşlevler Yüklenmesi (Operator Overloading) C++ da hazır olarak var olan operatörlere (+, -, *, /,!,

Detaylı

YMT219 VERİ YAPILARI ÖDEV-1

YMT219 VERİ YAPILARI ÖDEV-1 YMT219 VERİ YAPILARI ÖDEV-1 1. İkiliBul yordamı aşağıda verilmiştir. İkiliBul yordamı A dizisi içerisinde 2 tane eşit sayı bulursa true bulamazsa false döndürmektedir. public boolean ikilibul(int[] A){

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 7 Liste ve Bağlantılı Liste. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 7 Liste ve Bağlantılı Liste. Mustafa Kemal Üniversitesi Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 7 Liste ve Bağlantılı Liste Liste birbiriyle ilişkili verileri içeren bir kümedir, programlama açısından liste en basitinden bir dizi üzerinde tutulur. Dizi elemanları

Detaylı