Grafik ve Animasyon Dersi. 5. Hafta. Slayt 1. Başlık : Animasyon Nedir? İçerik:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Grafik ve Animasyon Dersi. 5. Hafta. Slayt 1. Başlık : Animasyon Nedir? İçerik:"

Transkript

1 Grafik ve Animasyon Dersi 5. Hafta Slayt 1 Başlık : Animasyon Nedir? Animasyon, birçok resim ve grafiğin senaryolar içerisinde hareketlendirilmesidir. Hareketlendirme işlemi birkaç değişik yöntemle yapılmaktadır. En yaygın hareketlendirme yöntemi senaryolar arasında geçişler sağlanarak yapılan hareketlendirmedir. Şekilde gördüğünüz Uçan Kuş animasyonu, bir animasyon programından alınmıştır. Görüldüğü gibi kuşa ait her hareket bir sahne içerisinde yer almakta ve animasyon toplam dört adet sahneden oluşmaktadır. Bu sahnelerin arka arkaya getirilmesi ile kanat çırpan bir kuş animasyonu oluşturulmuştur. Başka bir hareketlendirme mantığı, metin veya grafiklerin ekranın bir yerinden başka bir yerine hareketlendirilmesidir. Bu tür hareketlerde grafik veya metin, şekil değişikliğine uğramadan sadece konum değiştirirler.

2 Slayt 2 Başlık : Flash programının elde edilmesi Grafik ve Animasyon dersi Flash programının son sürümü olan Flash 8 üzerinden işlenecektir. Adobe firmasının ürünü olan Macromedia Flash 8 in 30 günlük deneme sürümü (trial) aşağıdaki adresten indirilebilir. İster Flash 8 in tam sürümü, isterse Trial sürümü olsun sisteminize yüklemek için önce gerekli şartların yerine getirilmesi gerekir. Microsoft Windows için minimum konfigürasyon 800 MHz veya daha yüksek hızda çalışabilen işlemciler Windows 2000 ve Windows XP işletim sistemleri ve 256 MB RAM gereklidir.

3 Slayt 3 Başlık : Flash 8 in yüklenmesi Flash 8 i Adobe sitesinden indirebilmek için önce kayıt olmanız istenmektedir. Geçerli bir adresi ile kaydolabilirsiniz. Kayıt işlemini tamamlayıp dosyayı indirdikten sonra trial sürümü sisteme yüklemek için exe uzantılı yükleme dosyasını çalıştırın ve ilerleyen sayfalarda belirtilen adımları takip edin. Eğer elinizde satın almış olduğunuz tam sürüm Flash 8 programı bulunuyorsa trial sürümünü indirmenize gerek yoktur.

4 Slayt 4 Başlık : Flash 8 kurulum 1. Adım Flash 8 in ilk adımında yükleme sihirbazının başlatılması için paket dosyası içerisindeki dosyalar açılıyor. İlerleme animasyonu bittiğinde bir sonraki adıma geçmek için Next> düğmesini tıklayın.

5 Slayt 5 Başlık : Flash 8 kurulum 2. Adım Yükleme sihirbazının ikinci adımında yükleme esnasında Macromedia Flash 8 ve diğer gereken bileşenlerin kurulacağı konusunda uyarı yapılmaktadır. Bir sonraki adıma geçmek için Next> düğmesini tıklayın.

6 Slayt 6 Başlık : Flash 8 kurulum 3. Adım Yükleme sihirbazının üçüncü adımında lisans sözleşmesi yer almaktadır. Bu pencerede lisans sözleşmesine ait kalan bölümü okumak için kaydırma çubuğunu aşaı sürükleyin. Sözleşmeyi kabul ederek bir sonraki adıma geçmek için I accept the terms in the license agreement seçeneğini tıklayın. Bir sonraki adıma geçmek için Next> düğmesini tıklayın.

7 Slayt 7 Başlık: Flash 8 kurulum 4. Adım Yükleme sihirbazının bu Flash 8 in yükleneceği hedef klasör gösterilmektedir. Flash 8 in normal şartlarda yükleneceği hedef klasör C:\Program Files\Macromedia\Flash8\ klasörüdür. Bu klasöre ait konumu Change (Değiştir) düğmesini tıklayarak değiştirebilirsiniz. Masaüstünüze kısayol tanımlamak için Create Shortcut on Desktop seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Bir sonraki adıma geçmek için Next> düğmesini tıklayın.

8 Slayt 8 Başlık : Flash 8 kurulum 5. Adım Flash ile birlikte, Flash filmlerinin gösterimini sağlayan Macromedia Flash Player da gelmektedir. Yükleme sihirbazının bu adımı Internet Explorer için Flash Player in yüklenmesi sağlanır. Yükleme işlemi için kullanıcı onayı istenir. Bir sonraki adıma Next> düğmesini tıklayın.

9 Slayt 9 Başlık: Flash 8 kurulum 6. Adım Yükleme sihirbazının bu adımında, daha önceki adımda seçtiğiniz ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmak isterseniz <Back düğmesi ile geri gidebilirsiniz. Değişiklik yapmayacaksanız yükleme işlemi başlatmak için Install> düğmesini tıklayın.

10 Slayt 10 Başlık: Flash 8 kurulum 7. Adım Şekilde gösterilen sihirbaz adımı ile yüklemenin bittiği belirtilir. Flash 8 e ait Beni oku (readme) dosyasını okumak için Show the Readme file seçeneğinin işaretlenmesi gerekir. Bu pencereyi kapatmak için Finish düğmesini tıklayın.

11 Slayt 11 Başlık: Flash 8 in çalıştırılması Microsoft Windows ta Flash 8 in kurulumu esnasında Başlat menüsünde programa ait kısa yollar oluşturulur. Başlat Programlar Programlar Macromedia Macromedia Flash 8 i tıklayarak programı çalıştırabilirsiniz.

12 Slayt 12 Başlık: Flash 8 Ürün etkinleştirme penceresi Flash 8 ilk çalıştırıldığında şekildeki gibi ürün etkinleştirme penceresi ekrana gelir. Burada size sunulan 2 seçenekten birini seçmelisiniz: Eğer Macromedia Flash 8 ürününü lisanslı olarak satın almışsanız I have a serial number and want to activate Macromedia Flash seçeneğini seçtiğinizde, bir sonraki pencerede sizden ürün lisans numarasını girmeniz istenir. Eğer lisans numarasını doğru girerseniz ürünü zaman kısıtlaması olmadan kullanabilirsiniz. Eğer Macromedia Flash 8 ürününü 30 günlük deneme sürümü olarak kullanacaksanız I want to try Macromedia Flash seçeneğini seçiniz. Bu seçeneği seçtiğinizde 31 gün boyunca programı her çalıştırdığınızda bu pencere tekrar karşınıza gelecek ve kaç gününüz kaldığını gösterecektir. 30 gün sonunda ürünü satın almazsanız kullanılamaz duruma gelir.

13 Slayt 13 Başlık: Macromedia Flash 8 Deneme sürümü seçimi Macromedia Flash 8 ürününü 30 günlük deneme sürümü olarak kullanacaksanız size hangi Flash 8 türünü denemek istediğnizi soran bir pencere ekrana gelir. Burada iki seçenek bulunur. Flash Basic 8 Flash Professional 8 Her ikisi de aynı ürün olmasına rağmen Flash Basic 8 kısıtlı sayıda özelliğe sahiptir. Bu pencerede Flash Professional 8 seçiniz.

14 Slayt 14 Başlık: Macromedia Flash 8 Sihirbazı Flash 8 i ilk olarak çalıştırdığınızda Macromedia Flash 8 Sihirbazı açılır. Bu pencerede önceden kayıtlı olan flash dosyalarınızı açmanız, yeni Flash dosyası oluşturmanız veya önceden tanımlı şablondan dosya oluşturmanız için seçenekler karşınıza gelir. Ayrıca Flash web sitesine erişim ve dökümantasyon için çeşitli bağlantılar ekrana gelir. Eğer bu ekranı bir dağa görmek istemiyorsanız sol alt köşedeki Don t show again seçeneğini işaretleyiniz. Bu pencerede Create New bölümünde Flash Document seçiniz.

15 Slayt 15 Başlık: Flash 8 in genel yapısı Flash ın ekran görünümü oldukça kullanışlı ve kolay bir yapıdadır. Flash 8 sürümü ile gelen arayüzde panellerin yerleşik bir düzende olması, çalışma alanının ideal bir şekilde kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Genel olarak Flash programını beş ana bölüm altında toplamamız mümkündür. Bunlar şekilde Araç Çubukları (1), Menü(2), Zaman Çizgisi(3), Sahne(4) ve Paneller(5) ile gösterilmiştir.

16 Slayt 16 Başlık: 1. Menüler Flash ın en temel üyesidir. Flash menüleri birbiri ile ilişkili seçenekleri içerir. Bu açıdan menü seçeneklerinin temelde hangi menüye ait olduğu kolayca saptanabilir. Şimdi genel olarak Flash menülerinin içerdiği seçenekler üzerinde duralım. Şekilde Flash menüleri gösterilmiştir.

17 Slayt 17 Başlık: File (Dosya) menüsü Bütün dosya işlemlerinin gerçekleştirildiği menüdür. Animasyon dosyalarının oluşturulması (new), önceden oluşturlmuş animasyonun açılması (open), saklanması (save), diğer dosya türlerinin Flash e ithal edilmesi (import), Flash dosyalarının yayınlanması (publish), yazdırma (print) ve Flash 8 programından çıkış (exit) gibi birçok dosya işlemi bu menü seçenekleri ile gerçekleştirilir.

18 Slayt 18 Başlık: Edit (Düzen) menüsü Genel olarak kesme (cut), kopyalama (copy), yapıştırma (paste), yapılan işlemi geri alma (undo), geri alınan işlemi tekrar gerçekleştirme (redo), arama (find next), arama ve değiştirme (find and replace), seçili bileşenlerini düzenleme (edit selected) gibi işlemlerin yapıldığı menüdür. Semboller ve diğer nesnelere ait düzenleme işlemleri de bu menüye ait seçenekler yardımı ile yapılır. Tercihlerin düzenlenmesi (preferences) de bu menüdedir

19 Slayt 19 Başlık: View (Görünüm) menüsü Work Area (Çalışma Alanı), Ruler (Cetvel) gibi Flash e ait temel görünümleri ekranda gösterip gizlemek için kullanılan menüdür. Ayrıca bu menü yardımı ile sahnenin yakınlaştırılması (zoom in) ve sahnenin uzaklaştırılması (zoom out), sahne üzerinde ızgara çizgilerinin gösterilmesi (Grid) gibi işlemler yapılır.

20 Slayt 20 Başlık: Insert (Ekle) ve Modify (Değiştir) menüsü Ekle: Sembol (new symbol), katman (timeline layer), sahne (scene) ve diğer zaman çizgisi efektlerinin eklendiği menüdür. Değiştir: Flash nesnelerinin düzenlendiği, birleştirildiği, hizalandığı (align), belirli açılarda dönüşüm gerçekleştirilen (transform), gruplandığı (group) temel seçenekleri içeren menüdür.

21 Slayt 21 Başlık: Text (Metin), Komut (Command) ve Control (Kontrol) menüsü Metin: Adından da anlaşılacağı gibi metin üzerinde çeşitli işlemler yapmak (yazıtipi, boyutu, stili, hizalama ) için seçenekler sunar. Oldukça gelişmiş metin özellikleri sunan Flash, herhangi bir kelime işlemci programını aratmayacak kadar geniş metin özelliğine sahiptir. Komut: Komut menüsü önceden kaydedilmiş Flash komut dosyalarının çalıştırılması, düzenlenmesi gibi işlemleri gerçekleştirir. İleri düzey kullanıcılara hitap eder. Kontrol: Flash animasyonlarının gösterimini ve test edilmesini sağlayan, kontrolleri içeren menüdür. Döngüsel oynatma(loop playback), sesi kesme (mute sounds) gibi işlemler de bu menüden gerçekleştirilir.

22 Slayt 22 Başlık: Window (Pencere) menüsü Pencere ve panel yerleşimlerinin kontrol edildiği menüdür. Bu menüye ait alt seçenekler yardımı ile panelin gösterilmesi/gizlenmesi sağlanabilir. Flash 8 de paneller yerleşik bir düzene sahip olduğu için panellere ait seçeneklerin gösterilmesi de bu menüye ait seçenekler yardımı ile yapılabilir. Ayrıca yerleşik olmayan panel ve pencerelerin gösterilmesi/gizlenmesi de bu menü seçenekleri yardımı ile yapılır.

23 Slayt 23 Başlık: Help (Yardım) menüsü Flash 8 e ait yardım konularını ve öğretici dersleri içeren menüdür. Bu menü yardımı ile herhangi bir referans kelimeyi kullanarak konulara ulaşabilirsiniz. Ayrıca yardım menüsü seçeneği ile adresine bağlanarak Adobe nin resmi sitesi aracılı ile internet üzerinden yardım alabilir, çeşitli dosyaları değiş tokuş edebilirsiniz.

24 Slayt 24 Başlık: Scene (Sahne) Animasyon dokümanlarının (grafik, ses, video, metin gibi) yerleştirildiği alandır. Filme ait üyelerin vitrine çıktığı alan sahnedir. Bu açıdan sahne, Flash arayüzünde en çok alanı işgal eder. Filme ait bütün gösterim işlemleri bu sahne içerisinde yapılır. Sahne içerisine eklenen nesneler filmde gösterime girer. Sahne etrafında yer alan diğer alanlar ise nesnelerin çizimi için kullanılan çalışma alanıdır.

25 Slayt 25 Başlık: Çalışma alanı Beyaz renk ile belirtilen sahne alanı ile birlikte gri renkle gösterilen alanların toplamına Çalışma alanı denir. Sahne dışındaki çalışma alanını da çizim için kullanabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus, sahne ile çalışma alanını birbirine karıştırmamaktır. Çalışma alanı, sahneye yardım için oluşturulan bir alandır. Sadece filmin tasarımı esnasında gösterilir. Animasyonun sunumu esnasında sahne dışında bulunan nesneler gösterime girmez.

26 Slayt 26 Başlık : Zaman Çizgisi (Time Line ) İçerik Sahne içerisinde oluşturduğunuz ya da dışarıdan programa ithal ettiğiniz bir nesnenin hareketlendirilmesini sağlayan, hareketin hangi zaman aralıklarında gerçekleştirileceğini belirten alandır. Animasyonlara ait temel hareketlendirme işlemlerinin tümü bu bölümde gerçekleştirildiği için, Flash animasyonlarının beynini oluşturur. Bu alanda her nesnenin hareketi için farklı bir Layer (Katman) kullanılması zorunludur. Aynı zaman diliminde birden çok nesnenin hareketi bu şekilde sağlanabilir. Ayrıca hazırladığınız animasyonun kaç Frame (Kare) den oluşacağını da bu alanda belirleyebilirsiniz. Frame sayısı arttıkça animasyonun zaman boyutu ve bununla doğru orantılı olarak dosya boyutu da artar. Bu yüzden bu alan animasyonun sunumu için oldukça önemlidir.

27 Slayt 27 Başlık: Zaman Çizgisi katman klasörleri (Layer folders ) İçerik Zaman Çizgisi üzerinde yer alan katmanların daha rahat kontrol edilmesi için Katman Klasörü (Layer Folder) özelliği bulunur. Bu özellik sayesinde çok sayıda katman ile çalışırken katmanları çeşitli klasörlerde tutmak karışıklığı azaltmaktadır. Şekilde Layer 1 ve Layer 2 adlı katmanlar Folder 1 isimli bir klasör içine dahil edilmiştir. Yeni bir klasör oluşturmak için sol alttaki üzerinde + işareti olan klasör resmine tıklamak yeterlidir. Oluşturulan klasöre katman eklemek katmanı klasöre sürükleyerek yapılır.

28 Slayt 28 Başlık: Araç Çubukları İçerik Araç çubukları, menü yardımı ile birkaç hamlede gerçekleştireceğiniz birçok işlemi tek tıklama ile hazır hale getirebileceğiniz yardımcı seçeneklerdir. Bunun yanı sıra Flash menülerinde bulunmayan işlemleri gerçekleştiren araçlar da mevcuttur. Bu tür araçlara örnek olarak çizim araçlarını gösterebiliriz. Macromedia Flash vektörel tabanda çizim yapabilme yeteneğine sahip bir animasyon programıdır. Bu bağlamda vektörel çizimler yapabilen araçlara sahiptir. Flash programında sıkça kullanılan araç çubukları ilerleyen sayfalarda ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

29 Slayt 29 Başlık: Çizim ve biçimlendirme araç çubuğu (Tools) Çizim araçları, sahne içerisine çeşitli şekiller çizmek, metin eklemek ve bu nesneler üzerinde değişiklik yapmak için kullanılan araçlardır. Biçimlendirme araçları ise, çizim araçları ile birlikte çalışan yardımcı araçlardır. Şekilde Tools bölümünden seçtiğiniz araca aşit seçenekler çizim araç çubuğu üzerindeki Options (Seçenekler) bölümünde gösterilir. Flash 8 in sunduğu Properties (Özellikler) panelinde ise araca ait seçenekler otomatik olarak devreye girer. Flash çizim araçları, araç çubuğunda belli bir kategoriye göre dizilmiştir. Bu açıdan kullanıcıya kolaylık sağlar. Şekilde çizim ve biçimlendirme araç çubuğu üzerindeki bileşenler ve türkçe karşılıkları gösterilmiştir.

30 Slayt 30 Başlık : Ana araç çubuğu (Main Toolbar) Ana araç çubuğunda yeni dosya oluşturma, dosya açma, kaydetme, yazdırma, kesmekopyalama gibi pano (clipboard) araçları bulunur. Ana araç çubuğu içerisinde yer alan seçenekler File, Edit ve Modify menülerindeki komutlarla aynı işlevi yapmaktadır. Ana araç çubuğu, çeşitli işlemleri daha hızlı yapabilmek için oluşturulmuştur. Örneğin; hazırladığınız sunuyu kaydetmek için File Save komutunu vermek yerine Ana araç çubuğu içerisinde yer alan Save (Kaydet) düğmesini tıklamak daha kolay olacaktır. Flash programı başlatıldığında Ana araç çubuğu görünmez durumdadır, görünür hale getirmek için Window Toolbars Main seçilmelidir. Şekilde Ana araç çubuğu üzerindeki bileşenler ve türkçe karşılıkları gösterilmiştir.

31 Slayt 31 Başlık : Kontroller (Controller) İçerik Oluşturulan Flash filmini çalışma ekranında veya test ekranında oynatma, ileri alma, geri alma, durdurma gibi işlemleri gerçekleştirecek düğmeleri barındırır. CD çalar bir cihazın üzerideki düğmelerle aynı göreve sahiptir. Bu açıdan kullanımı oldukça kolaydır. Eğer filmde herhangi bir eylem söz konusu değilse kontroller pasif halde gösterilir. Kontroller bir nevi radyo düğmesi olduğu için, aynı anda birden fazla düğme çalıştırılamaz. Şekilde Kontroller üzerindeki bileşenler ve türkçe karşılıkları gösterilmiştir.

32 Slayt 32 Başlık: Paneller Paneller, Macromedia Flash ın en temel üyelerindendir. Renk seçeneklerinden hazır komponentlere, nesnelerin şekil dönüşümünden yazılan kodların ayıklanmasına kadar birçok işlem paneller yardımı ile yapılır. Flash 8 panellerinin en önemli özelliği yerleşik olmasıdır. Panellerin yerleşik olması hem kullanmayı kolaylaştırmakta hem de sahne alanının daha düzenli kullanılmasını sağlamaktadır. Paneller, siz değiştirmediğiniz sürece sağ üst köşede ve alt orta bölümde konumlanırlar.

33 Slayt 33 Başlık: Özellikler paneli (Properties) Flash 8 in en kullanışlı panellerinden birisidir. Properties (Özellikler) paneli kullanılan araçlara ve seçilen nesnelere duyarlı bir yapıya sahiptir. Bu açıdan kullanıcıya kolaylık sağlar. Seçtiğiniz çizim aracına ait özellikler otomatik olarak Properties panelinde devreye girer. Aynı şekilde sahne içerisinden seçtiğiniz bir nesnenin özellikleri de yine Properties paneli içerisinde gösterilir. Şekilde Properties paneli gösterilmektedir. Sahne içerisinden bir çizim nesnesi seçildiği için Properties paneli içerisinde şekle (Shape) ait çizgi ve dolgu renkleri, ebat ve koordinat bilgileri gösterilmiştir. Panel seçenekleri yardımı ile seçilen bu nesnenin rengini, boyutunu ve koordinatını değiştirebilirsiniz.

34 Slayt 34 Başlık: Renk oluşturma paneli (Color Mixer) Çizgi ve dolgu rengini kontrol eden bir paneldir. Bu panel içersindeki araçları kullanarak çizgi ve dolgu renklerinin yerlerini karşılıklı olarak değiştirebilir, seçtiğiniz renge ait renk kodlarını RGB(Kırmızı,Yeşil,Mavi) renk düzenine göre takip edebilirsiniz. Şekilde Renk oluşturma paneli üzerindeki bileşenler gösterilmiştir.

35 Slayt 35 Başlık: Renk seçici paneli (Color Swatches) Dolgu renklerinin seçileceği bir başka panel Color Swatches panelidir. Panel örnek renkler içerir. Color Swatches panelinin en önemli özelliği seçilen renkleri kaydedebilmesidir. Bu bağlamda seçtiğiniz renkleri panel içerisinde saklayarak kullanabilirsiniz. Şekilde Renk seçici paneli üzerindeki bileşenler gösterilmiştir.

36 Slayt 36 Başlık: Bilgi paneli (Info) Bilgi (Info) paneli, seçilen nesneye ait ebatları ve nesnenin sahne içerisindeki koordinatlarını gösterir. Panel içerisinde gösterilen nesneye ilişkin genişlik ve yükseklik değerlerini, nesnenin sahne içerisindeki koordinatlarını değiştirebilirsiniz. Bilgi panelinde ayrıca fare göstergesinin bulunduğu koordinatlar ve farenin üzerinde bulunduğu nesneye ait renk bilgisi gösterilir. Şekilde Bilgi paneli üzerindeki bileşenler gösterilmiştir.

37 Slayt 37 Başlık: Biçimlendirme (Transform) paneli Biçimlendirme (Transform) sembollerin biçimlendirilmesini sağlayan paneldir. Bu paneli kullanarak sembollerin boyutlarını değiştirebilir, sembolleri belli açılarla döndürebilirsiniz. Ayrıca bu paneli kullanarak sembollerin belli bir açıyla eğriltilmesini de sağlayabilirsiniz. Biçimlendirme panelini görüntülemek için Window Transform yolunu kullanabilirsiniz. Şekilde Biçimlendirme paneli üzerindeki bileşenler gösterilmiştir.

38 Slayt 38 Başlık: Hizalama (Align) paneli Hizalama (Align) paneli nesneleri çeşitli kriterlere göre sahne içerisinde hizalar. Bir nesneye ait genişlik ve yükseklik bilgilerini değerlendirerek başka bir nesneyi koordinat düzleminde hizalayabilir, nesnelerin büyüklüklerini birbirlerine göre ayarlayabilirsiniz. Hizalama panelini görüntülemek için Window Align yolunu kullanabilirsiniz. Şekilde Hizalama paneli üzerindeki bileşenler gösterilmiştir.

39 Slayt 39 Başlık: Sahne (Scene) paneli Flash sahnelerinin oluşturulması, yönetilmesi ve silinmesi için kullanılan paneldir. Sağ alt köşedeki butonlar aracılığı ile sahnenin kopyasını oluşturma, yeni sahne oluşturma ve sahne silme işlemleri gerçekleştirilir. Sahne panelini görüntülemek için Window Other Panels Scene yolunu kullanabilirsiniz. Şekilde Sahne paneli üzerindeki bileşenler gösterilmiştir.

40 Slayt 40 Başlık: Eylem (Actions) paneli Flash filmlerini programlayarak interaktif filmler oluşturabilirsiniz. Actions paneli flash komutlarını içeren bir paneldir. Eylem komuları Flash 8 ile oldukça geliştirilmiştir. Eylem komutları yardımı ile gelişmiş web uygulamaları oluşturulabilir. İleri düzey kullanıcılara yöneliktir. Eylem panelini görüntülemek için Window Actions yolunu kullanabilirsiniz.

41 Slayt 41 Başlık: Kütüphane (Library) paneli Film içerisinde kullanılan sembol, ses, grafik, film gibi nesnelerin gösterildiği paneldir. Kütüphane paneli yardımı ile nesnelerin oluşturulma tarihleri, boyutları ve çeşitleri kontrol edilebilir. Kütüphane, Flash filmleri için oldukça önemlidir. Bu açıdan kütüphane genişletilebilir veya başka bir filmin içerisine ihraç edilebilir. Kütüphane panelini görüntülemek için Window Library yolunu kullanabilirsiniz.

Animasyon Teknikleri, Ses ve Video İşlemleri 1 / 18

Animasyon Teknikleri, Ses ve Video İşlemleri 1 / 18 Animasyon Teknikleri, Ses ve Video İşlemleri 1 / 18 4. SEMBOLLER Animasyon yazılımı çizilen şekilleri veya çalışma içerisine aktarılan şekilleri sembollere dönüştürerek kütüphanede saklayabilir. Kütüphanede

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? Microsoft Office Paketi ile birlikte kullanıcıya sunulan Powerpoint Programı, etkileşimli sunular (Presentation) hazırlamaya yarayan metin tabanlı

Detaylı

ZWCAD +2012. Önemli. Tek Kullanıcı Sürümü Lisans Kodu Kullanarak Yükleme Kılavuzu

ZWCAD +2012. Önemli. Tek Kullanıcı Sürümü Lisans Kodu Kullanarak Yükleme Kılavuzu Sayfa - 2 ZWCAD +2012 Tek Kullanıcı Sürümü Lisans Kodu Kullanarak Yükleme Kılavuzu Önemli ZWCAD de aktivasyon işlemini yaptığınızda lisans kodu, yükleme yapılan bilgisayara kilitlenir. Bu sebeple lisans

Detaylı

AutoCAD 2011 Kurulumu

AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD Installation Wizard Kurulum için AutoCAD 2011 DVD sini sürücüye yerleştirdiğinizde, DVD-ROM un içeriğinin okunduğunu belirten Setup Initialization penceresinden sonra, karşınıza

Detaylı

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu MS POWERPOINT 2010 PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları ve taslaklar

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1 1-PowerPoint i Tanıyalım 2-PowerPoint programını açmak 3-Slayt Kavramı ve yeni slaytlar ekleme 4-Slayt Düzeni işlemleri 5-Slayt Tasarımı 6-Slayt geçişleri 7-Animasyonlar

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği Microsoft WORD 1. PENCERE ELEMANLARI VE GÖRÜNTÜLEME BİÇİMLERİ 1.1. Genel Bilgiler 1.2. Ekran Görünümleri 1.3. Metin Sınırları ve Basımda Çıkmayan

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II 0 BÖLÜM 1 ORCAD PROGRAMINA GİRİŞ: OR-CAD programını başlatmak için Başlat menüsünden programlara gelinir. Programların içerisinde ORCAD Release 9 ve bunun içerisinden de ORCAD Capture seçilir. Karşımıza

Detaylı

Amaçlarımız. Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak.

Amaçlarımız. Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak. Amaçlarımız 2 Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak. Slayt gösterilerini ayarlamak. 1 3 Slaytlara eklenti yapmak için Insert

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint Genel Bilgiler Microsoft PowerPoint 2010, güçlü bir sunu programıdır. PowerPoint ile herhangi bir konu hakkında etkili

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint PowerPoint Sekmelerinin Tanıtımı Dosya Sekmesi Giriş Sekmesi Ekle Sekmesi Tasarım Sekmesi Geçişler Sekmesi Animasyonlar

Detaylı

Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri

Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi Instructional Technologies Support Office Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri Semboller, Ses Ekleme, Video Ekleme Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Detaylı

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız.

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız. Antropi Teach ekranı, 5 bölümden oluşmaktadır. 1.bölümde silgi ve araç kutusu yer almaktadır. 2.bölümde sayfalar arası geçiş yapmayı sağlayan yön okları bulunmaktadır. 3.bölüm tahta işlemi görmektedir.

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ

TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ Bilgiyi işlemekte kullanılan araçlar ikiye ayrılır. 1- Maddi cihazlar 2-Kavramsal araçlar. Kullanıcıve bilgisayarın karşılıklıetkileşimini sağlayan birimlerin genel adıgiriş-çıkışbirimleridir.

Detaylı

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I CAD yazılımı nedir? CAD ya da CADD (computer-aided design and drafting) bilgisayar teknolojileri yardımı ile dijital ortamda tasarım yapılabilmesini

Detaylı

Kurulum (Windows)...3

Kurulum (Windows)...3 Kurulum (Windows)...3 1. StarBoard Software Kurulumu...4 1.1 Sistem Gereksinimleri...4 1.2 Kurulumu Başlatma...5 1.3 Windows Media Encoder Kurulumu (Yalnızca Windows XP/Vista)...6 1.4 Kurulumu Sonlandırma...6

Detaylı

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI License manager ile lisanslamanın tamamlandığına emin olunduktan sonra son kullanıcıların makinalarına IBM SPSS Statistics 21 client kurulumu yapılabilir.

Detaylı

Video Hazırlama Programı ile Öğretim Materyali Oluşturulması

Video Hazırlama Programı ile Öğretim Materyali Oluşturulması Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi Instructional Technology Support Office Video Hazırlama Programı ile Öğretim Materyali Oluşturulması Orta Doğu Teknik Üniversitesi Middle East Technical University İletişim

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile tasarım düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Tema ne demektir? Temayı oluşturan ögeler nelerdir? Araştırınız. Arka plan ne demektir?

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA)

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) BİL 141 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) KURULUM DÖKÜMANI Ders kapsamında lab saatlerinde veya lab saatleri dışında Java kodları yazabilmek ve çalıştırabilmek için bilgisayarınıza bazı yazılımların kurulması

Detaylı

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN.

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. INSITE YÜKLEME BÜLTENİ Sayfa 2: INSITE yükleme Sayfa 8: INSITE kaldırma NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. HATALI YÜKLEME VEYA KULLANIM YANLIŞ VERİLERE VEYA EKİPMANIN ARIZALANMASINA

Detaylı

EndNote Web Hızlı Başvuru kartı

EndNote Web Hızlı Başvuru kartı EndNote Web Hızlı Başvuru kartı THOMSON SCIENTIFIC Web öğrencilere ve araştırmacılara çalışmalarını yazarken yardımcı olacak şekilde tasarlanmış Web tabanlı bir servistir. ISI Web of Knowledge, EndNote,

Detaylı

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2012 için

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2012 için DataPage+ 2012 için Son Güncelleme: 29 Ağustos 2012 İçindekiler Tablosu Önkoşul Olan Bileşenleri Yükleme... 1 Genel Bakış... 1 Adım 1: Setup.exe'yi Çalıştırın ve Sihirbazı Başlatın... 1 Adım 2: Lisans

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

Spss 14 İçin İhtiyaç Duyulan Minimum Donanım Ve Yazılım Gereçleri; SPSS 14.0 programını License sunucusu üzerinden kurulumu:

Spss 14 İçin İhtiyaç Duyulan Minimum Donanım Ve Yazılım Gereçleri; SPSS 14.0 programını License sunucusu üzerinden kurulumu: Spss 14 İçin İhtiyaç Duyulan Minimum Donanım Ve Yazılım Gereçleri; Microsoft Windows Me, Windows 98, Windows XP, Windows 2000, or Windows NT 4.0, Service Pack 6. Pentium veya Pentium-class işlemci. 128

Detaylı

www.muhendisiz.net AutoCAD 2009 Kurulumu

www.muhendisiz.net AutoCAD 2009 Kurulumu Autocad i nasıl kurucam diye gelen sorular üzerine sayısalgrafik.com.tr adresinden kurulum hakkındaki notu sitemizden yayınlamayı uygun buldum.artık aşağıdaki resimli anlatım yoluyla kendiniz adım adım

Detaylı

Archive Player Divar Series. Kullanım kılavuzu

Archive Player Divar Series. Kullanım kılavuzu Archive Player Divar Series tr Kullanım kılavuzu Archive Player İçindekiler tr 3 İçindekiler 1 Giriş 4 2 Çalışma 5 2.1 Programın başlatılması 5 2.2 Ana pencere tanıtımı 6 2.3 Açma düğmesi 6 2.4 Kamera

Detaylı

A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark. Yüklemek

A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark. Yüklemek A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark A Eklentileri Yüklemek Flash programına bileşenler, efektler, araçlar, ekran tipleri, davranışlar ve komutlar içeren çeşitli eklentiler

Detaylı

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır.

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır. YARDIM DOKÜMANI 1. Giriş Ekranı Kent Rehberi uygulaması ara yüzünde, sorgulama işlemleri bölümü, haritacılık araçları bölümü, temel araçlar bölümü, sağ tık menüsü ve navigasyon işlemleri bölümleri bulunmaktadır.

Detaylı

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 İçindekiler 1 İçindekiler Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 Bölüm 2: Akıllı Tahta Uygulamasının Yüklenmesi Akıllı Tahta Uygulaması nı yükleme 3 Akıllı Tahta Uygulaması nı kaldırma 3 Akıllı Tahta

Detaylı

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 11 MICROSOFT POWER POINT - I İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Boş sunu

Detaylı

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1 MICROSOFT WORD 2002 Microsoft Word 2002, bir kelime işlem programı olup, Microsoft Office XP bileşenidir. Word 2002 programı kullanılarak, mektup, rapor, kitap gibi belgeler hazırlanabilir. Bu belgelere

Detaylı

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2013 için

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2013 için DataPage+ 2013 için En Son Güncellenme Tarihi: 25 Temmuz 2013 İçindekiler Tablosu Önkoşul Olan Bileşenleri Yükleme... 1 Genel Bakış... 1 Adım 1: Setup.exe'yi Çalıştırın ve Sihirbazı Başlatın... 1 Adım

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

Modu l 8: Sunu Hazırlama

Modu l 8: Sunu Hazırlama Modu l 8: Sunu Hazırlama Hazırlayan: H.Hakan Çetinkaya Bu konu bittiğinde; Ms. PowerPoint programı hakkında kısaca bilgi edinecek, Ms. PowerPoint dosyalarını nasıl oluşturacağınızı ve nasıl kaydedeceğinizi

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Hesap Tabloları(Excel 2007) HAFTA 1 1. Hesap Tablolarına Giriş 1.1. Hesap tablosu tanımı, kullanım amacı ve yerleri 1.2. MS Excel Uygulamasına giriş

Detaylı

Ekle Menüsü İşlevleri ÜNİTE 10. Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Ekle Menüsü Tablolar Resimler ve Çizimler Bağlantılar Metin ve Simgeler Media Flash

Ekle Menüsü İşlevleri ÜNİTE 10. Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Ekle Menüsü Tablolar Resimler ve Çizimler Bağlantılar Metin ve Simgeler Media Flash Ekle Menüsü İşlevleri ÜNİTE 10 Ekle Menüsü Tablolar Resimler ve Çizimler Bağlantılar Metin ve Simgeler Media Flash Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Microsoft Powerpoint temel işlemleri hakkında bilgiler verildikten

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ (MEB ONAYLI)

BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ (MEB ONAYLI) BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ (MEB ONAYLI) WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ Genel Konu Başlıkları :Bilgisayar kavramı, Farenin kullanılması, Masa üstü kavramı, Klavye kullanımı, Bir uygulama penceresi özellikleri, Dosya

Detaylı

III. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER KELİME İŞLEM PROGRAMI

III. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER KELİME İŞLEM PROGRAMI III. KELİME İŞLEM PROGRAMI Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER 71 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Bildiğiniz kelime işlemci programlarını

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI V. Ünite VERİ TABANI UYGULAMALARI A. BAŞLANGIÇ B. BİR VERİ TABANI YARATMA C. FORMLARIN KULLANIMI D. BİLGİYE ERİŞİM E. RAPORLAMA 127 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Veri tabanı programları hangi amaç için

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. İşletmenlik Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. İşletmenlik Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU İşletmenlik Kursu Eğitim İçeriği İŞLETİM SİSTEMİNİN TEMELLERİ 1.1. Sistem Kaynakları 1.1.1. Kesme İstekleri (IRQ) 1.1.2. Doğrudan Bellek Erişimi (DMA) 1.1.3. Giriş/Çıkış Adresleri

Detaylı

DS150E Kullanıcı El Kitabı. Dangerfield June. 2009 V3.0 Delphi PSS

DS150E Kullanıcı El Kitabı. Dangerfield June. 2009 V3.0 Delphi PSS DS150E Kullanıcı El Kitabı 1 Ana bileşen...3 Kurulum talimatları...5 Bluetooth Ayarları...26 Arıza Teşhis Programı...39 Dosya...41 Ayarlar...43 Belgeler...51 Yardım...53 OBD İletişimi...56 Yazdır ve Kaydet...66

Detaylı

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ NOTERLİK BİLGİ SİSTEMİ Değişiklik Numarası: 1.8 11/04/2012 İÇİNDEKİLER 1 ŞEKİL LİSTESİ... 3 1 T.N.B. DUYURU SİSTEMİ... 4 2 T.N.B. DUYURU SİSTEMİ UYGULAMASI İÇİN GEREKLİLİKLER... 6 3 T.N.B. DUYURU SİSTEMİ

Detaylı

1. VERİ TABANI ARAÇLARI

1. VERİ TABANI ARAÇLARI 1.1. Veri Tabanı Yazılımı 1. VERİ TABANI ARAÇLARI Veri tabanı yazılımı veri tabanının bilgiyi verimli bir şekilde düzenleyebilmesini, gerektiği zaman bilgiye ulaşılabilmesini sağlayan, birden çok kullanıcıya

Detaylı

VHOPE ve VHOPE kitaplık dosyalarını kurma

VHOPE ve VHOPE kitaplık dosyalarını kurma VHOPE ve VHOPE kitaplık dosyalarını kurma Adım 1, VHOPE'yi kurma Bu USB sürücüsündeki sunum materyalini kullanabilmeniz için öncelikle VHOPE uygulamasının bilgisayarınıza yüklenmesi gerekir. Volvo Kurumsal

Detaylı

CAPTURE Capture kısmını açtığımızda karşımıza Capture session frame gelir (Şekil 4.1.).

CAPTURE Capture kısmını açtığımızda karşımıza Capture session frame gelir (Şekil 4.1.). BÖLÜM 4 CAPTURE Capture kısmını açtığımızda karşımıza Capture session frame gelir (Şekil 4.1.). Şekil 4.1 Capture Ortamı Genel Yüzeyi Bütün şematik dizayn ve işlemler bu pencerede (capture window) yapılacaktır.

Detaylı

ZWCAD 2010. İçindekiler. Önemli. Tek Kullanıcı Sürümü Lisans Kodu Kullanarak Yükleme Kılavuzu

ZWCAD 2010. İçindekiler. Önemli. Tek Kullanıcı Sürümü Lisans Kodu Kullanarak Yükleme Kılavuzu ZWCAD 2010 Tek Kullanıcı Sürümü Lisans Kodu Kullanarak Yükleme Kılavuzu İçindekiler ZWCAD 2010 Paketi İçeriği... 2 Sistem Gereksinimi... 2 ZWCAD 2010 Yüklemek ZWCAD 2010 programını Tek Kullanıcı için yüklemek...

Detaylı

POWER POİNT 2007 DERS NOTLARI

POWER POİNT 2007 DERS NOTLARI POWER POİNT 2007 DERS NOTLARI Power Point sunu yapmak için kullanılan bir programdır. İçerisindeki slaytlar çoğaltıltıp düzenlenerek sunu gerçekleştirilir. Bir Power Point 2007 programının dosya uzantısı

Detaylı

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma Genel Ekran Görünümü 1.Ofis Düğmesi 2.Hızlı Erişim Araç Çubuğu 3.Belge Başlığı 4.Menüler 5.Menü Şeridi 6.Kaydırma Çubuğu 7.Cetveller 8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı

Detaylı

Autodesk Revit Architecture 2013 Kurulumu

Autodesk Revit Architecture 2013 Kurulumu Autodesk Revit Architecture 2013 Kurulumu Kurulumdan Önce Bu doküman Autodesk Revit Architecture 2013' un tek kullanıcı lisansı kurulumu içindir. Seri Numarası ve Product Key Ürün paketinin üzerinde bulunan

Detaylı

Sunu Hazırlama Paket Programı (Microsoft Office PowerPoint 2003)

Sunu Hazırlama Paket Programı (Microsoft Office PowerPoint 2003) Sunu Hazırlama Paket Programı (Microsoft Office PowerPoint 2003) Herhangi bir konu için sunum hazırlamamız gerektiğinde kullanılacak olan bir program. Sunu hazırlama programı sayesinde, yansıda dinleyicilerin

Detaylı

Autodesk Revit Architecture 2012 Kurulumu

Autodesk Revit Architecture 2012 Kurulumu Autodesk Revit Architecture 2012 Kurulumu Kurulumdan Önce Bu doküman Autodesk Revit Architecture 2012' un tek kullanıcı lisansı kurulumu içindir. Seri Numarası ve Product Key Ürün paketinin üzerinde bulunan

Detaylı

Donatlar-NotePad DONATILAR

Donatlar-NotePad DONATILAR Donatlar-NotePad DONATILAR Donatılar işletim sistemiyle birlikte gelen programların yer aldığı bölümdür. Bu programlara Başlat-Tüm Programlar- Donatılar adımlarıyla ulaşılır. Not Defteri (Notepad) Sadece

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

Pardus Temel Seviye Kullanıcı Eğitimi. Sürüm Ağustos 2012 Pardus K Fatih Akıllı Tahta sürümüne göre hazırlanmıştır.

Pardus Temel Seviye Kullanıcı Eğitimi. Sürüm Ağustos 2012 Pardus K Fatih Akıllı Tahta sürümüne göre hazırlanmıştır. Sürüm 1.0 13 Ağustos 2012 Pardus 2011.3K Fatih Akıllı Tahta sürümüne göre hazırlanmıştır. Bu bölümde Pardus un kurulumu ve grafik arayüzdeki çalışma ortamı ayarları gösterilecektir. Pardus u kurarken kurulum

Detaylı

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe 1. Giriş Turquaz programını windows üzerinde çalıştırmak için öncelikle bilgisayarınızda postgresql ve Java nın kurulu olması gerekli. Aşağıdaki bilgi ve dökümanlar windows 2000 işletim sistemi üzerinde

Detaylı

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 İçindekiler Flow nedir? Bir Flow hesabı oluşturmak Oturum açmak Flow Hesabınız Genel Görünüm Flow Hesabınız Kullanım + Add (ekle butonu) Bibliography (Künye/Atıf butonu)

Detaylı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1 PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1-PowerPoint i Tanıyalım 2-PowerPoint programını açmak 3-Slayt Kavramı ve yeni slaytlar ekleme 4-Slayt Düzeni işlemleri 5-Slayt Tasarımı 6-Slayt geçişleri 7-Animasyonlar

Detaylı

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 İÇERİK Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Yeni bir sunu oluşturmak Bir sunuyu kaydetmek Varolan bir sunuyu açmak

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27 İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 1.1. GİRİŞ...1 1.2. BİLGİSAYARIN TANIMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ...3 1.3. BİLGİSAYARIN FONKSİYONLARI...3 1.4. BİLGİSAYARIN YAPISI VE BİLGİSAYARI

Detaylı

2000 de Programlarla Çalışmalar

2000 de Programlarla Çalışmalar Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar 24 3 Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar Programları Başlatmak Programları başlat menüsünü kullanarak, başlatmak istediğiniz programın simgesini çift tıklayarak

Detaylı

Windows 8.1 Güncelleştirmesi Adım Adım Kılavuzu

Windows 8.1 Güncelleştirmesi Adım Adım Kılavuzu Windows 8.1 Güncelleştirmesi Adım Adım Kılavuzu Windows 8.1 Yükleme ve Güncelleştirme BIOS yazılımını, uygulamaları, sürücüleri güncelleştirme ve Windows Update'i çalıştırma Yükleme türünü seçme Windows

Detaylı

MATLAB KURULUM KILAVUZU

MATLAB KURULUM KILAVUZU MATLAB KURULUM KILAVUZU 1- https://www.mathworks.com sitesine girerek Log In sekmesine tıklayın. 2- Daha önceden bir Mathworks hesabı oluşturmadıysanız Create Account diyerek yeni bir hesap oluşturun.

Detaylı

1. BELGE İŞLEMLERİ. Şekil 1.2: Open Office ilk açıldığında gelen ekran

1. BELGE İŞLEMLERİ. Şekil 1.2: Open Office ilk açıldığında gelen ekran 1.1. Arayüz 1. BELGE İŞLEMLERİ Open Office içerisinde hesap tablosu programının arayüzünü inceleyelim. Şekil 1.1:Sunum programını çalıştırma Sunum programını çalıştırmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebiliriz.windows

Detaylı

BÖLÜM 10 B- FLASH 5 ANİMASYON HAZIRLAMA PROGRAMI 10. FLASH 5. GRAFİK ve ANİMASYON. 10.1. Flash Nedir?

BÖLÜM 10 B- FLASH 5 ANİMASYON HAZIRLAMA PROGRAMI 10. FLASH 5. GRAFİK ve ANİMASYON. 10.1. Flash Nedir? BÖLÜM 10 B- FLASH 5 ANİMASYON HAZIRLAMA PROGRAMI 10. FLASH 5 10.1. Flash Nedir? Flash Internet için etkileşimli vektörel grafik ve animasyon hazırlanmasında kullanılan ve günümüzde artık standart sayılabilecek

Detaylı

FAKS SUNUCU EĞİTİM DÖKÜMANI

FAKS SUNUCU EĞİTİM DÖKÜMANI FAKS SUNUCU EĞİTİM DÖKÜMANI 1. Faks Tanımlama 1.1. Uygulamalar Santral Yönetimi Faxlar Fax Ayarları Ekranı açılır. 1.2. Yeni bir faks tanımlamak için Navigasyon Çubuğundaki Ekle düğmesi tıklanarak yeni

Detaylı

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa.

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa. KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU Kaynak : www.veppa.com Hakkında EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü

Detaylı

ZWCAD 2011. İçindekiler. Önemli. Tek Kullanıcı Sürümü Lisans Kodu Kullanarak Yükleme Kılavuzu

ZWCAD 2011. İçindekiler. Önemli. Tek Kullanıcı Sürümü Lisans Kodu Kullanarak Yükleme Kılavuzu ZWCAD 2011 Tek Kullanıcı Sürümü Lisans Kodu Kullanarak Yükleme Kılavuzu İçindekiler ZWCAD 2011 Paketi İçeriği. 2 Sistem Gereksinimi... 2 ZWCAD 2011 Yüklemek ZWCAD 2011 programını Tek Kullanıcı için yüklemek...

Detaylı

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 6 1.1 Frontpage 2003 ün açılması Frontpage 2003 ü çalıştırabilmek için Başlat/Programlar/ Microsoft Office Microsoft Office Frontpage 2003 yolu izlenir. FrontPage 2003,

Detaylı

5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA

5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA 5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA 5. Hafta Konuları 1. Genel Bilgiler 2. Excel penceresinin tanıtımı 3. Sekmelerin tanıtımı 4. Temel Kavramlar 5.

Detaylı

ÜNİTE ANİMASYON TASARIMI İÇİNDEKİLER HEDEFLER ANİMASYON TEMELLERİ. Okt. Mustafa AKBUĞA

ÜNİTE ANİMASYON TASARIMI İÇİNDEKİLER HEDEFLER ANİMASYON TEMELLERİ. Okt. Mustafa AKBUĞA HEDEFLER İÇİNDEKİLER ANİMASYON TEMELLERİ Giriş Animasyon Yazılımı Yüklemek Açılış ekranı ve Menüler Animasyon Belgesi oluşturmak Paneller ve Özellikleri Yardım Menüsünü Kullanmak ANİMASYON TASARIMI Okt.

Detaylı

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu Herhangi bir neden ile bilgisayarınızı formatlamadan önce NPratik Yazılım Verilerinizi yedeklemeniz gerekmektedir. Programı ilk defa kuruyorsanız NPratik Yazılım Kurulum

Detaylı

MICROSOFT WORD Şekil 1

MICROSOFT WORD Şekil 1 MICROSOFT WORD 2000 Microsoft Word, bir kelime işlem programı olup, çok gelişmiş bir Windows altı programdır. Word programı kullanılarak; mektup, rapor, kitap gibi belgeler hazırlanabilir. Bu belgelere

Detaylı

MENÜLER. Powerpoint 2007 de yedi temel menü vardır. Bunlar;

MENÜLER. Powerpoint 2007 de yedi temel menü vardır. Bunlar; MENÜLER Powerpoint 2007 de yedi temel menü vardır. Bunlar; GİRİŞ MENÜSÜ EKLE MENÜSÜ Slayt a görüntü eklemek için; Ekle menüsünden Resim ya da Küçük Resim Örneğin; Atatürk ile ilgili internetten 30 tane

Detaylı

Şekil 2.1 : Şekil 2.2 : Şekil 2.3 :

Şekil 2.1 : Şekil 2.2 : Şekil 2.3 : BÖLÜM 2 MĐCROWIN 32 PROGRAMININ BĐLGĐSAYARA YÜKLENMESĐ 2.1 - Giriş: PLC de tasarlanan projeyi çalıştırabilmek için Micro/WIN 32 veya Micro/WIN 16 paket programın öncelikle bilgisayara yüklenmesi gerekmektedir.

Detaylı

Eğitim-Öğretim Yılı Erzurum / Yakutiye Yakutiye Halk Eğitim Merkezi Bilişim Teknolojileri Alanı Bilgisayar İşletmenliği Kurs Planı

Eğitim-Öğretim Yılı Erzurum / Yakutiye Yakutiye Halk Eğitim Merkezi Bilişim Teknolojileri Alanı Bilgisayar İşletmenliği Kurs Planı 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Erzurum / Yakutiye Yakutiye Halk Eğitim Merkezi Bilişim Teknolojileri Alanı İşletmenliği Kurs Planı SÜRE BAŞLAMA TARİHİ : 23/10/2018 BİTİŞ TARİHİ : 07/12/2018 KURS SÜRESİ

Detaylı

CAPTİVATE İLE ETKİLİ SUNUM HAZIRLAMA ADOBE CAPTİVATE CS5 PROGRAMI DEĞERLENDİRME SORULARI

CAPTİVATE İLE ETKİLİ SUNUM HAZIRLAMA ADOBE CAPTİVATE CS5 PROGRAMI DEĞERLENDİRME SORULARI CAPTİVATE İLE ETKİLİ SUNUM HAZIRLAMA ADOBE CAPTİVATE CS5 PROGRAMI DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Captivate programı e-öğrenme içeriklerini hazırlamak için uygun bir programdır? 2. Captivate programında açılan

Detaylı

MENÜ AYARLAMA 1. MENÜ AYARLAMA. [X] Fusion@6. [X] Fusion@6 Standard. [X] Entegre@6. [X] Yeni Fonksiyon

MENÜ AYARLAMA 1. MENÜ AYARLAMA. [X] Fusion@6. [X] Fusion@6 Standard. [X] Entegre@6. [X] Yeni Fonksiyon MENÜ AYARLAMA Ürün Grubu [X] Fusion@6 [X] Fusion@6 Standard [X] Entegre@6 Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama Fusion@6 serisi ürünlerde ürün ana menüsü çeşitli temalarla görsel olarak

Detaylı

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması 1- Masaüstünden AutoCad 2010 simgesine mouse ile çift tıklanarak çalıştırılabilir. 2- Başlat menüsünden çalıştırılabilir. 3- Başlat menüsü > Autodesk > Autocad 2010

Detaylı

Isparta / Yenişarbademli Yenişarbademli Halk Eğitim Merkez Eğitim-Öğretim Yılı Kurs Planı (163 Saat)

Isparta / Yenişarbademli Yenişarbademli Halk Eğitim Merkez Eğitim-Öğretim Yılı Kurs Planı (163 Saat) Isparta / Yenişarbademli Yenişarbademli Halk Eğitim Merkez 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Kurs Planı (163 Saat) Aylar Günler Saatler Hedef ve Davranışlar Konular Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Ölçme

Detaylı

TRAKYA BİRLİK WEBSİTE YÖNETİM PANELİ. Kullanıcı Dokümantasyonu

TRAKYA BİRLİK WEBSİTE YÖNETİM PANELİ. Kullanıcı Dokümantasyonu TRAKYA BİRLİK WEBSİTE YÖNETİM PANELİ Kullanıcı Dokümantasyonu B&M MUHSINOGLU BILISIM HIZMETLERI A.S. 4/21/2014 Içindekiler DOKÜMAN İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER... 3 DOKÜMAN KAPSAMI... 4 YÖNETİM PANELİ ÜZERİNDEN

Detaylı

GRAFİK ve ANİMASYON 12. SAHNE DÜZENLENMESİ VE ŞEKİLLERİN KULLANIMI

GRAFİK ve ANİMASYON 12. SAHNE DÜZENLENMESİ VE ŞEKİLLERİN KULLANIMI BÖLÜM 12 12. SAHNE DÜZENLENMESİ VE ŞEKİLLERİN KULLANIMI 12.1. Scene (Sahne ) Sahne, Flash filmini sunulduğu alandır. Flash animasyonu için oluşturulan nesneler ve bu nesnelere ait bütün hareketler bu alanda

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 EXCEL DE GRAFİK UYGULAMA GRAFİKLER Grafikler, çok sayıda verinin ve farklı veri serileri arasındaki ilişkinin anlaşılmasını

Detaylı

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz:

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz: 2. SCADA PROGRAMI Bu bölümde ülkemizde sıklıkla kullanılmaya başlayan, ülkemiz mühendislerince geliştirilmiş bir scada yazılım programı olan TEOS SCADA programı hakkında bilgiler vereceğiz. TEOS SCADA

Detaylı

İŞLEM COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK VE EĞİTİM LTD. ŞTİ. ArcGIS 10.1 Desktop Ücretsiz Deneme Lisanslaması

İŞLEM COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK VE EĞİTİM LTD. ŞTİ. ArcGIS 10.1 Desktop Ücretsiz Deneme Lisanslaması İŞLEM COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK VE EĞİTİM LTD. ŞTİ. ArcGIS 10.1 Desktop Ücretsiz Deneme Lisanslaması 2012 İçerik Sayfa 1. Sistem Gereksinimleri...1 2. Esri Hesabı Oluşturma 3 3. Esri Hesabınız

Detaylı

TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ

TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ ASO MÜDÜRLÜĞÜ KULLANIMI ( İŞLETMENLİĞİ OPERATÖR) KURS PLANI BŞL : 08.03.2011 - BTŞ : 02.05.2011 Hafta içi her gün: 14.30-17 :40 ( 4 saat ) TARİH GÜN SAAT MODÜL Açılış konuşması,

Detaylı

LogControl DL yazılımı kurulum talimatı

LogControl DL yazılımı kurulum talimatı LogControl DL yazılımı kurulum talimatı Versiyon 2.0.4.45 1. Giriş LogControl DL yazılımını kurmaya başlamadan önce kurulum talimatını dikkatlice okuyun. Önemli: Ölçüm verilerini kaydedebilmek amacıyla

Detaylı

IPACK LADDER. Arayüz Dökümantasyonu

IPACK LADDER. Arayüz Dökümantasyonu IPACK LADDER Arayüz Dökümantasyonu I. Giriş Bu dökümantasyon IPack Ladder yazılımının arayüz kullanımını, kullanılan model ile ilişkilerini ve işlevsel açıklamaları kapsamak üzere hazırlanmıştır. II. Dökümantasyon

Detaylı

MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI DOSYA İŞLEMLERİ

MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI DOSYA İŞLEMLERİ MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI Ms Word bir kelime işlemci programıdır. İçinde bulunan detaylı metin biçimlendirme seçenekleri, ayrıntılı tablo, şekil ve grafik oluşturma başarıları nedeniyle, kendi türünde

Detaylı

Ürün Kutusu. Kargoyla teslim edilen ürün kutusu. Ürün kutusundaki temel bileşenler

Ürün Kutusu. Kargoyla teslim edilen ürün kutusu. Ürün kutusundaki temel bileşenler Kurulum Sunumu Ürün Kutusu Kargoyla teslim edilen ürün kutusu Ürün kutusundaki temel bileşenler Not: Kutu içerisindeki tüm bileşenlerin eksiksiz teslim edildiğinden emin olunmalıdır. Ürün Kutusundaki Bileşenler

Detaylı