6 EN ÂM Sûresi ; 165 âyet...

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "6 EN ÂM Sûresi ; 165 âyet..."

Transkript

1 147 6 EN ÂM Sûresi ; 165 âyet... EN ÂM = KURBAN lık HAYVAN lar, SIĞIR ve DAVAR anlamında. Kurbanlık hayvanlardan bahsediliyor. DEVE + MANDA + İNEK + ÖKÜZ gurubu olan büyük baş hayvanlara SIĞIR deniyor. KOYUN + KEÇİ gurubu olan küçük baş hayvanlara DAVAR deniyor. Sûrede, ARAP ların KURBAN a dair SAPIK inanışlarından bahsediliyor.. KUR AN-ı KERİM in, NOKSANSIZ olduğu belirtilir ; Bak > 6/38. KIYÂMET in ANSIZIN geleceği bildirilmiş..... Bak-> 6/31. ŞEYTAN ın UNUTTURMA gücünü belirtiyor..... Bak-> 6/38. HAMD = ŞÜKÜR ve TEŞEKKÜR ün en büyüğü ÖVÜLMEK ve ÖVÜNMEK.. BismillâhirRahmânirRahîm. Esirgeyen bağışlayan ALLAH adıyla, 6/1. (HAMD -> ÖVÜLMEK ve ÖVÜNMEK.) 7.CÜZ.-> 8.CÜZE geçiş 111.Âyette. GÖKLERİ ve YERİ ve KARANLIK ve AYDINLIK larıda YARATAN ALLAH a HAMD yalnız ONA AİT tir. Buna rağmen KÂFİR ler, RABLERİNE karşı, KENDİ PUT larını EŞ-Ortak koşuyorlar... 6/2. ALLAH SİZİ, ÇAMUR dan yaratmış, sonra ECEL i (ÖLÜM vaktini) TESPİT etmiştir. ONUN katında ayrıca belli başka bir ECEL KIYÂMET vardır. Buna rağmen SİZLER ŞÜPHE içindesiniz.. Bak-> 2-Kere ÖLMEK > 2/28.55->57. 6/ /41.42.âyetlere. 2-Kere ÖLMEK 2-Kere DİRİLMEK ve REANKARNASYON -> 4O.SÛRE Sonunda.! 6/3. Ve ALLAH, göklerde ve yerde Bir-Tek TANRI dır - İLÂH tır. Ve içinizde gizlediklerinizi de, açıkladıklarınızı da bilir. Ve kazançlarınız olan günahları - sevapları da bilir. 6/4.5. Ve KÂFİR lere, Rablerinin âyetlerinden bir ÂYET, geldiği zaman, mutlaka bu âyetlerden yüz çevirirler.. 6/5. HAK-Gerçek olan KUR AN, Kendilerine gelince, ONU YALAN ladılar. ve yakında ALAY ettikleri şeyin haberi kendilerine ulaşacaktır. 6/6. ONLAR, Kedilerinden önce nice NESİL leri yok ettiğimizi GÖRMÜYOR lar mı.? ÖNCEKİ lere, yeryüzünde SİZE vermediğimiz İmkânlar KUDRET ler vermiş ve güzel yerlere yerleştirmiştik. Ve Gökten de bol bereketli YAĞMUR yağdırmış, altlarından da ırmaklar akıtmıştık. Sonra, büyük günahlarından dolayı ONLARI HELÂK ile YOK ettik ve arkalarından başka NESİLLER yarattık..

2 148 6/7. Ey MUHAMMED.! SANA KİTABI kâğıda yazılı olarak indirseydik ve ONLAR, elleriyle buna dokunmuş olsalardı, buna rağmen İNKÂR eden kimseler : BU APAÇIK BÜYÜ dür - SİHİR dir.! derlerdi. 6/8. Fakat şöyle dediler MUHAMMED e bir MELEK indirilmeliydi.! Eğer BİZ, bir MELEK indirseydik iş olup biterdi fakat ONLARA GÖZ açıp - kapayacak kadar bile SÜRE - Mühlet vermezdik.. NOT ; âyette, KALBİ MÜHÜRLENEN KÂFİRLİĞE işaret var. O Kimselere KUR AN, SAYFALARA YAZILI olarak gönderilse bile İMÂNA gelemeyecekleri ve ONLAR, Gördükleri bütün MÛCİZE lere de BU APAÇIK BÜYÜ veya SİHİR dir diyeceği Vurgulanmış.. Ayrıca, İLK PEYGAMBERLERE verilen KİTAP lar YAZILI SAYFALAR Olarak ALLAH KATINDAN inmiş. Bak-> PEYGAMBERLER LİSTESİNE En Sonda.! 6/9. (Bak-> 16/43.âyete-> Bütün PEYGAMBERLER ERKEK..) Eğer BİZ, bir MELEĞİ PEYGAMBER olarak göndermiş olsaydık, bu Meleği bir ERKEK İNSAN şekline koyar ve ONLARI, düştükleri ŞÜPHEYE yine düşürürdük.! NOT ; Burada anlaşılan hususlar ; 1.Kâfirlerin gözleri görse veya elleriyle dokunsalar bile, KUTSAL şeylere İMÂN etmeyecekleri ve sapıklıklarda geri adım atmayacakları... 2.Birçok insanın MELEK leri DİŞİ kabûl ettiği. ALLAH TEALÂ nın, sapıklığa karşı MELEKLERİ ERKEK İNSAN olarak gönderebileceği, Hz.LÛT a gönderilen MELEKLERİN, O AHLÂKSIZ insanlara CAZİP olması için - YAKIŞIKLI 3-ERKEK Şeklinde gönderildiği biliniyor. (Bak-> 11/77.-> ve 15/61->74.âyetlere) 3.ÇEŞİTLİ MÛCİZE lere rağmen bu gerçeklere inanmayanlara artık SÜRE Mühlet verilmediği ve bunların HELÂK ile YOK edildikleri ve insanlık tarihinde, HELÂK ile YOK edilen -> pek çok milletin olduğu da vurgulanıyor. 4.Sûrelerden anlaşıldığına göre İNSANLAR -> ÇOK REFAHA ERİŞİNCE SAPITIYOR. 5.MEKR = Şaşırtmak, Aldatmak, Şüpheye düşürmek -> İLÂHİ bir SINAV dır.. ALLAH TEALÂ nın MEKRİ -> İNSANLARIN İMÂNINI ve DERECESİNİ tespit ediyor. 6/10. Ey MUHAMMED.! Önceki birçok PEYGAMBERLERLE de ALAY edilmişti. O ALAYCILARI da, ALAYA aldıkları ŞEY kuşattı ve MAHVETTİ.! 6/11 ONLARA de ki : Yeryüzünde GEZİN - dolaşın da, ALAYCI Kâfirlerin sonunun NE - NASIL olduğuna bakın GÖRÜN.! NOT ; DÜNYADA 2-ETKİNLİK VAR ; Bu 2-ANA İLİM DALINDAN Kaynaklanıyor.. 1.FİZİK İLİMLER Bu İlimlerin etkinlikleri GÖRÜNÜR ve GÖRÜNMEZ şekilde.! 2.METAFİZİK İLİMLER - Bu İlimlerin etkinlikleri de GÖRÜNMEZ şekilde dir.! İşte bunları HAKİKİ İMÂNA sahip olmayanlar anlayamıyor.! Yukarıdaki âyette bu etkinliğe işaret edilmiş.. Başka bir ÖRNEK ; * ALLAH, HARAMLARDA ŞİFA TESİRİ YARATMAMIŞ tır. --- HADİS i ile diğeri, * ALLAH, şu 3-ŞEYİ 3 ŞEYDE gizlemiştir ; RIZA sını-> TÂAT ta ve GAZÂBINI > İSYÂN da ve EVLİYÂ sını da-> KULLARI İÇİNDE gizlemiş tir..

3 149 6/12. ONLARA SOR : Göklerde ve yerde olanlar KİMİN dir.? ve Onlara de ki: HER ŞEY ALLAH ındır. ALLAH RAHMET-Merhamet etmeyi KENDİ üzerine almıştır. Gerçek olduğundan şüphe olmayan KIYÂMET gününde, ALLAH SİZİ elbette toplayacaktır. Kendilerine YAZIK edenler, işte ONLAR buna inanmazlar... 6/13. Ve GECE de ve GÜNDÜZ de bulunan her şey O NUN-dur... Ve ALLAH, her şeyi İŞİTEN ve BİLEN dir... 6/ Ey MUHAMMED.! ONLARA de ki Gökleri ve yeri yoktan var edip YARATAN ve KENDİSİ beslenmeyip, yarattıklarını BESLEYEN ALLAH tan başka bir DOST mu edineceğim.? Ve de ki : BANA Müslümanların ilki olmam emredildi ve Sakın EŞ-Ortak koşanlardan da olma.! denildi. Ve de ki : BEN eğer, Rabbime İSYAN edersem, gerçekten büyük olan, O HESAP gününün azabından korkarım. 6/16. Eğer O GÜN, KİM azaptan kurtarılmış sa ; Muhakkak ki ALLAH onu korumuştur. İşte apaçık kurtuluş budur.. 6/17. Eğer ALLAH, SANA bir sıkıntı bir ZARAR vermiş veya verecekse, BUNU O'NDAN başkası gideremez ve SANA bir iyilik, bir LÜTUF vermiş veya verecekse ; BUNU da hiçbir kimse ENGELLEYEMEZ.. Çünkü ALLAH ın, her şeye GÜCÜ yeter... 6/18. Ve ALLAH, kullarının üstünde Bir-Tek HÜKÜMRANLIK sahibidir. Ve ALLAH, HÜKÜM ve HİKMET sahibidir, her şeyden haberdardır.. NOT ; Bu âyetlerde, ALLAH TEALÂ nın mutlak hükümranlığı ve KUDRETİNİN her şeyi kapladığı belirtiliyor... Ayrıca, bu HÜKÜMRANLIĞA hiçbir şeyin ENGEL olamayacağı da vurgulanıyor. Şu halde NAZAR, BÜYÜ, SİHİR v.s. kötü işlerin veya çeşitli OLAY ve İYİ - KÖTÜ HER ŞEYİN de, ALLAH ın İZNİNE TÂBİ OLDUĞU ve ALLAH ın, Maddeye de Mânâya da hükmedici olduğu, anlaşılmış oluyor... 6/19. ONLARA de ki : En büyük ŞAHİTLİK hangisidir.? Yine de ki : En büyük şahitlik ALLAH ın ŞAHİTLİĞİ dir ki, BENİM PEYGAMBER liğime, sizlerle aramızdaki şahit ALLAH tır. Ve bu KUR AN ; SİZİ ve ulaştığı kimseleri de UYARMAK için, BANA indirilmiştir. Yoksa SİZ ALLAH la beraber tapılacak, başka TANRILAR olduğuna mı Şahitlik ediyorsunuz.? Yine de ki: BEN buna Şahitlik etmem. O, bir tek ALLAH tır ve BEN de, ALLAH a EŞ-Ortak koştuğunuz PUT lardan uzağım. 6/20. Kendilerine KİTAP verdiğimiz kimseler, MUHAMMED i, kendi oğullarını tanıdıkları gibi TANIRLAR.. Fakat inanmayanlar, kendilerine Zarar - Ziyan verenlerdir...

4 150 6/21. YALAN sözlerle ALLAH a İFTİRA eden veya ÂYETLERİNİ YALANLAYAN kimselerden daha ZALİMİ KİM dir.? Zâlimler kurtuluşa eremez. NOT ; ALLAH a İFTİRA EDEN ve ÂYETLERİNİ YALANLAYAN PUT perestler, EN ZÂLİM İnsanlar olarak belirtilmiş, çünkü bu kimseler ; 1.Kendilerine zulmediyor, 2.DİNE-İMÂNA zulmediyor ve 3.Başkalarına da zulmediyor ve bu zulümleri ile KÖTÜLÜK YAPIP ZARARLAR verdikleri için, EN BÜYÜK ZALİM oluyorlar. Âhirette kendilerine karşı da yalan söyleyerek güya ALLAH tan ÖZÜR dileyeceklermiş. 6/22. O GÜN.! ALLAH a EŞ-Ortak koşanları topladıktan sonra ONLARA : SİZE YARDIM edeceğini sandığınız ve ALLAH a EŞ-Ortak koştuğunuz PUT larınız hani NERDE.? diye sorulur... 6/23. Nihayet ONLAR : RABBİMİZ.! Andolsun ki BİZ, PUTA tapan müşriklerden değiliz.! demekten başka bir ÖZÜR bulamazlar.. 6/24. KENDİLERİNE karşı da nasıl YALAN söylediklerine bir BAKIN.! Ve uydurdukları PUTLARI da onlardan Uzaklaştı Kaybolup GİTTİ. 6/25. Ey MUHAMMED.! Onların içinde, KUR AN-ı dinleyenler vardır ve BİZ, İNKÂR da İNAT edenlerin dinlediği şeyleri - anlamamaları için KALP lerine PERDE GERİP KULAK larını da SAĞIR laştırırız ve ONLAR bütün kanıtları mûcizeleri görseler bile inanamazlar. ve KÂFİRLER SANA geldiklerinde SENİNLE TARTIŞIR ve derler ki : BU KUR AN ESKİLERİN MASAL larından BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL dir.! 6/26. ONLAR, PEYGAMBER ve KUR AN-dan hem İNSANLARI uzaklaştırmaya çalışırlar, hem de KENDİLERİ uzaklaşırlar. Böylece ONLAR ; yalnız KENDİLERİNİ HELÂK ederler de, farkına varmazlar.! 6/27. Ve ONLAR, ATEŞİN başında durdukları zaman : AH KEŞKE.! DÜNYAYA GERİ GÖNDERİLSEK de - RABBİMİZİN ÂYETLERİNİ İNKÂR ETMEYİP, İNANANLARDAN OLSAK. dediklerini bir görebilsen.! 6/28. EVET.! Önceki GİZLEDİKLERİ ŞEY, artık ONLARA GÖRÜNDÜ.! Eğer, DÜNYAYA GERİ gönderilseler bile kendilerine yasaklanan Şeylere yine geri dönerler. Çünkü ONLAR, HALİS YALANCI dır. 6/29. ONLAR evvelce : DÜNYA YAŞAMINDAN BAŞKA BİR YAŞAM YOK tur ve BİZLER, TEKRAR DİRİLECEK, DİRİLTİLECEK DEĞİLİZ. demişlerdi. 6/30. RABLERİNİN huzurunda durdukları zaman ONLARI bir görseniz.! ALLAH ONLARA : BÜTÜN BUNLAR, GERÇEK DEĞİL Mİ.? deyince, ONLAR şöyle diyecek EVET, RABBİMİZE andolsun ki GERÇEK. Ve RABLERİ de şöyle buyuracak : Öyleyse İNKÂR etmenizin karşılığı olan AZABI artık TADIN.

5 151 6/31. ALLAH ın huzuruna çıkmayı YALAN sayanlar çok zarara uğramış ve güzel şeyleri kaybetmişlerdir. KIYÂMET SAATİ ÖLÜM VAKTİ ONLARA ANSIZIN GELİP ÇATINCA, bütün günahlarını arkalarına yüklenerek, derler ki : DÜNYADA İŞLEDİĞİMİZ BÜYÜK GÜNAHLARDAN DOLAYI, BİZLERE YAZIKLAR OLSUN.! Ve taşıdıkları yük, ne kötü yüktür.! 6/32.âyet: (ve 29/64.âyet) DÜNYA hayatı, ancak bir OYUN, bir OYALANMA dan ibarettir. Ve ÂHİRET yurdu ise, SAKINANLAR için elbette daha hayırlıdır. Ve Hâlâ AKLINIZ bunu almayacak buna ermeyecek mi.? NOT ; Âyette, insanların ve inananların da çoğunluğunun, inanmadığı şey ; ÂHİRET HAYATININ DÜNYADAN DAHA GÜZEL olduğudur. Bunu sindiremediği için çoğunluk, BÜYÜK BİR HIRSLA Dünya nimetlerini kazanmak için ÇABA harcıyor.. DİN Büyükleri buyurmuş ki ; DÜNYADA KALACAK KADAR DÜNYA için ve ÂHİRETTE KALACAK KADAR da ÂHİRET için ÇALIŞIN. Fakat insanlar, birçok şeyleri TERS anladığı gibi bunu da TERS uyguluyor ve bu TERS uygulamalar bu kimselere ZARAR veriyor. Sadece dünyadaki en hafif zararı en iyi açıklayan SÖZ ŞU HADİS i KUTSİ de söylenmiş, ALLAH TEALÂ dünyaya buyurmuş ki : EY DÜNYA.! BENİM için ÇALIŞANA SEN HİZMET ET SENİN için ÇALIŞANI da KÖLE GİBİ KULLAN TOPLUMA derin bakılınca, KÖLE gibi çalışanların ÂKIBETİ de görülebiliyor.! HADİS i Şerif : HER ÜMMETİN BİR FİTNESİ VARDIR. ÜMMETİMİN FİTNESİ MAL dır. 6/33. Ey MUHAMMED.! ONLARIN söylediği sözlerin, SENİ ÜZDÜĞÜNÜ biliyoruz. Aslında, ONLAR SENİ yalanlamış olmuyorlar. Fakat, ZALİMLER, ALLAH ın âyetlerini bile bile İNKÂR ediyorlar. 6/34. Andolsun ki, SENDEN önceki PEYGAMBERLER de yalanlanmıştı ve O PEYGAMBERLER, yalanlanmalarına ve uğradıkları eziyetlere SABRETTİLER ve sonunda, YARDIMIMIZ yetişti. Andolsun ki, ALLAH ın sözlerini DEĞİŞTİREBİLECEK hiçbir kimse yoktur. Muhakkak ki SANA, bu PEYGAMBERLERİN haberleri gelmiştir. 6/35. ONLARIN yüz çevirmesi SANA ağır gelirse ve SENİN de, YERİ delmeye veya GÖĞE merdiven dayamağa eğer gücün yetmiş olaydı, ONLARA bir MÛCİZE göstermek isterdin. Eğer ALLAH DİLESEYDİ, ONLAR doğru yola - İMÂNA elbette gelirler di. Sakın inançsız CAHİL lerden olma... 6/36. SENİN DAVETİNİ ancak, SENİ samimiyet ve ihlâsla dinleyen, KİMSELER KABUL ederler. Sonra ÖLÜ kalpleri ALLAH diriltecek, Ve O na döneceklerdir. NOT ; Bu âyetlerde 1.EZİYET ve Sıkıntılara sabredilmesi.. 2.ALLAH ın sözleri olan âyetleri, hiç kimsenin değiştiremeyeceği.. 3.İMÂNIN da yalnız ALLAH ın İZNİNE TÂBİ olduğu ve PEYGAMBERLERİN bile, bu hususta bir yetkisinin bulunmadığı.. 4.KALPLERİ ÖLÜ olan kâfirlerin, öldükten ve Rablerine ulaştıktan sonra, gerçekleri görüp anlayacakları ve 5.Bunların herkes tarafından bilinmesi gerektiği - vurgulanıyor.

6 152 6/37. ONLAR : Rabbinden MUHAMMED e bir MÛCİZE indirilmeli. dedi. ONLARA: Elbette ALLAH ın MÛCİZE indirmeye gücü yeter de.. Fakat, ONLARIN ÇOĞU bilmez ve anlamaz... 6/38. Yerde yürüyen HAYVANLAR ve uçan KUŞLAR da, SİZİN gibi birer topluluktur ve BİZ, KİTAPTA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK. Sonunda hepsi de Rabbinin huzurunda toplanacaktır... NOT ; Bu âyette : KUR AN-ın noksansız ve kusursuz olduğu. vurgulanmış. İNANANLAR KUR AN da, aradıkları her şeye ait bir BİLGİ - HÜKÜM bulabilir. Bu sebepten olmalı ki, bu güne kadar KUR AN-ın birçok TEFSÎRİ yapılmış.. Ayrıca, EVLİYA ve ÂLİM lerce, MÜTEŞABİH ÂYETLER ihtiyaca göre açıklanmış. Ve ALLAH TEALÂ nın TEK İLÂH olması sebebiyle KUSUR ARAMAK, Edepsizliktir. 6/39. ÂYET lerimizi YALAN layanlar, karanlıkta kalmış SAĞIR ve DİLSİZ lerdir. ALLAH, kimi dilerse, doğru yoldan saptırır Ve dilediği kimseyi de, doğru yola ulaştırır... 6/40. ONLARA de ki : ALLAH ın AZABI üzerinize gelip çatarsa veya başınıza KIYÂMET koparsa, söyleyin ALLAH tan başkasına mı YALVARIR sınız.? Eğer doğru sözlüyseniz söyleyin bakalım.! 6/41. HAYIR.! Tabii ki sadece, ALLAH a YALVARIR sınız ve ALLAH, DUA nızı KABUL edip verdiği Cezayı - BELÂYI kaldırınca da PUT larınızı, ALLAH a EŞ-Ortak koştuğunuzu - unutursunuz.! 6/42. Muhakkak ki SİZDEN önceki ümmetlere de PEYGAMBERLER yolladık. ONLARI da, YALVARMALARI için KITLIK ve HASTALIK gibi, BELÂ lara ve şiddetli sıkıntılara, üzüntülere uğrattık... 6/43. Hiç değilse ONLARA AZABIMIZ geldiği zaman BİZE yalvarmaları gerekirdi ve fakat yalvarmadılar, onların KALPLERİ katılaştı. ŞEYTAN, yaptıklarını süsleyip ONLARA İyi-HOŞ olarak gösterdi. NOT ; ZAMAN sürecinde İnsanlarda ALLAH KORKUSU YOK olunca, İnsanlar ŞEYTAN ın EMRİNE GİRMİŞ ve bu sebeple HALKIN AHLÂKI BOZULMUŞ. ALLAH TEALÂ Kendini hatırlatmak için-> İnsanları, KITLIK ve HASTALIK gibi BELÂ larla CEZA landırmış ve kendisine DUA edip YALVARMALARINI beklemiş. Fakat, Bu BELÂ ların GELİP - GEÇİCİ ve DOĞAL olduğunu sanan - AHMAK İNSANLAR, ALLAH a YALVARMAYINCA -> ALLAH TEALÂ Kalplerini mühürlemiş ve bu sebeple KALPLERİ KATILAŞMIŞ.! ve ONLARA, DÜNYADA-> ZEVK ve SAFA kapısı açılmış.! Bak-> 2/74. 6/43..Kalplerin katılaşması.. 22/46. Kalplerin Körelmesi.! ZEVK kapısının sonunda küçük çaplı bir KIYÂMET in koparıldığı, bu suretle, ONLARIN Top-Yekûn HELÂK edilerek O Nesillerin YOK EDİLDİĞİ anlaşılıyor.. Bu felâketlere ait dünyada pek çok ÖRNEK var. Bunlardan biri, İTALYA daki VEZÜV YANARDAĞININ püskürttüğü LÂV ve ATEŞTOPU KÜLLERİ ile POMPEİ şehrinin HELÂK-YOK edilişidir. Bir gece sabaha karşı, O insanlar SARHOŞ ve ŞEHVETLİ eğlenceler içinde yüzdükleri sırada habersizce bir FELÂKETE yakalanmışlar. DÜNYADA-> ZEVK-EĞLENCE kapısından girenlerin ÇIKIŞI-> hep ÇOK ACI olmuş.!

7 153 6/44. EMİR leri YASAK ları ve verilen ÖĞÜT leri UNUTTUKLARI zaman, ONLARA -> EĞLENCELİ her şeyin kapısını açtık ve kendilerine verilen bu şeyler yüzünden ferahlayıp -> ŞIMARDIKLARI zaman, ONLARI ANSIZIN yakaladık, mahvettik de UMUTSUZ kalıverdiler.! NOT ; Buradaki özellik, İLÂHİ EMİR leri YASAK ları ve verilen ÖĞÜT leri GÖZ ÖNÜNDE tutarak buna uygun yaşayanların > ZEVK ü SAFA ile aralarında bir PERDE olduğu anlaşılıyor.. İNSANLAR bu yaşayıştan saptıkları zaman, bu PERDE kaldırılıyor ve İNSANLARA EĞLENCELİ ZEVK ü SAFA kapısı açılıyor ve bunun arkasında - sonunda da -> HELÂK ile YOK edilme ve CEHENNEM var.! 6/45. (Elhamdü lillâhi Rabbül âlemin.) Âlemlerin RABBİ ALLAH'a HAMD olsun ki böylece ; ZULM eden bir kavmin bir milletin KÖKÜ KESİLDİ.! 6/ Ey MUHAMMED.! ONLARA de ki: ALLAH, kulaklarınızı SAĞIR ve gözlerinizi KÖR eder ve kalplerinizi de kapatırsa, Buna ne dersiniz.? ALLAH tan başka hangi TANRINIZ, bunları SİZE geri getirebilir.? Bak da gör.! âyetlerimizi nasıl çeşit - çeşit açıklıyoruz ve buna rağmen ONLAR, yine inatla - yüz çeviriyorlar... Ve de ki : ALLAH ın AZABI ansızın gizlice veya açık olarak Gelirse, Zulmedenlerden başkası mı YOK olur BANA bildirin.? 6/48. BİZ PEYGAMBERLERİ ancak müjdeci ve UYARICI olarak göndeririz. KİM İNANIR ve KENDİNİ ISLAH'ederse ; BUNLAR için korku da yoktur, ÜZÜNTÜ de YOK tur... 6/49. Ve Âyetlerimizi yalanlayıp İNKÂR edenler, doğru yoldan çıktıkları için, elbette AZABA uğrayacaklardır... 6/50. Ey MUHAMMED.! ONLARA de ki: BEN SİZE, ALLAH ın hazineleri elimdedir demiyorum. Çünkü GAYB ı bilemem ve BEN SİZE, BEN, BİR MELEĞİM de demiyorum. ve ONLARA de ki : BEN ancak BANA VAHY olunana uyuyorum.. ve ONLARA de ki : KÖR ile GÖREN 2-Kimse, birbirine EŞİT olur mu hiç.? ve bunları hiç DÜŞÜNMEZ misiniz ve niçin DÜŞÜNMÜYOR sunuz.? NOT ; Bir gün Müşrikler Hz.MUHAMMED e : Eğer SEN GERÇEK BİR PEYGAMBERSEN BİZE DÜNYA NİMETLERİNİ BOL-BOL vermesini ALLAH tan istemelisin. Aksi halde SANA İNANMAYIZ. demişler. Bunun üzerine bu âyet inmiş ve bu âyette önemli Açıklamada -> İMÂNLI ve İMÂNSIZ insanların EŞİT OLAMAYACAĞI, Hatırlatılıp, Hz.MUHAMMED in her işi -> İLÂHİ VAHY e uygun yaptığına işaret var... 6/51. RABBİNİN huzurunda toplanacak kimselerden ALLAH tan KORKAN ları KUR AN-la uyar ve ONLARA bildir ki, RABBİNİZDEN başka bir DOST veya ARACI bir şey - asla yoktur. Umulur ki, sakınırlar.!

8 154 6/52. RABLERİNİN RIZASI nı dileyerek, Sabah-Akşam DUA edenleri ve ALLAH a yalvaranları sakın KOVMA.! Bunların hesabından, SANA sorumluluk yok ve SENİN hesabından da bunlara bir sorumluluk YOK tur. BUNLARI KOVUP, haksızlık edenlerden olma sakın.! 6/53. ONLARIN : ALLAH aramızdan seçip bunlara mı İYİLİKTE BULUNDU.? Demeleri için BİZ halkın bir kısmını diğer kısmı ile SINARIZ. ALLAH, Kendisine ŞÜKREDENLERİ daha iyi bilmez mi.? NOT ; ALLAH TEALÂ nın insanları SINAMA araçlarından birisi de ; * BAZI KİMSELERE VERDİĞİ PEYGAMBERLİK, EVLİYÂLIK, ÂLİMLİK gibi mânevi üstünlük veya MAL ve ZENGİNLİK veya MAKAM gibi dünyalıklar. oluyor ve ALLAH TEALÂ nın bu lütuflarını ÇEKEMEYEN kimseler, İLÂHİ HÜKÜMRANLIĞI ve İLÂHİ TAKSİMATI gönülden kabul etmedikleri zaman, âyetteki SÖZÜ söylüyor. ZAMANIMIZDA, başlarına BELÂ gelenler de * NİÇİN BENİM BAŞIMA GELDİ.? Diye Sitem ediyor veya ALLAH a İTİRAZ ediyor da * NEREDE HATA YAPTIM veya * KİMİN HAKKINI YEDİM de BAŞIMA BU GELDİ.? Diye KENDİ SUÇUNU araştırmıyor. Bu sebeple İNSANLAR KENDİ davranışlarıyla SINANDIĞI belirtilmiş ve Gerçek olan şu ki ; MÜSLÜMAN çoğunluk bu SINAVI, maalesef KAYBEDİYOR.. Bak-> 19/69.70.RAHMÂN'a EN ÇOK KİMİN BAŞ KALDIRDIĞINI ORTAYA ÇIKARACAĞIZ. Bak-> 3/141. 5/94. 6/53. 9/16. 47/29->31.âyetlere.! 6/54. Ey MUHAMMED.! Âyetlerimize inananlar SANA geldiğinde de ki : Size SELÂM olsun. Sizden KİM bilmeden KÖTÜLÜK YAPAR ve Hemen arkasından da TÖVBE EDER ve NEFSİNİ DÜZELTİRSE ; RABBİNİZ, Böyle kimselere RAHMET ETMEYİ KENDİ ÜZERİNE ALMIŞTIR. ALLAH, bu kimselerin suçlarını örter, bağışlar ve merhamet eder.. 6/55. SUÇLU ların yol ve yordamının iyice BELLİ olması için ; Bu sebeple ÂYET lerimizi uzun - uzun açıklıyoruz... NOT ; KUR AN-ı KERİM deki âyetlerin -> EN AZ 2-KERE benzer âyetler olarak TEKRARLANDIĞI görülür ve tekrarlanışın sebebi, bu âyette belirtilmiş... Tarihteki olaylar da kısım-kısım bazı sûrelere DAĞITILMIŞ olarak görülür. Bu işin HİKMETİ, Kâfirlere AÇIK BİR KAPI bırakmamak ve ÖZÜR DİLEME imkânı vermemek.. Ayrıca KUR AN-ı KERİM, Gönderilen Kitapların en tafsilâtlısı.. Bak-> 20/ /57. 40/52. 45/35. 75/ /34->36.ÖZÜR RED edilecek. Bak-> KUR AN, NOKSANSIZ ve KUSURSUZ dur. -> 4/82. 6/ /52. 10/61. 17/77. 18/54. 30/58. 33/62. 39/ /41->44. 67/3.. 6/ Ey MUHAMMED.! ONLARA de ki: ALLAH tan başka TAPTIĞINIZ şeyler BANA yasaklandı ve BEN, Sizin heveslerinize uymayacağım. Aksi halde, muhakkak ki SAPITMIŞ ve doğru yoldan ayrılmış olurum.. De ki : BEN RABBİMDEN GELEN apaçık bir kanıta dayanmaktayım. SİZ de bunu yalanladınız ve ÇABUCAK GELMESİNİ istediğiniz AZAP BENİM elimde değil.! HÜKÜM, yalnız ALLAH ındır. Doğruyu haber veren O DUR ve DOĞRUYU-Eğriden ayıranların en hayırlısı O DUR.

9 155 6/58. De ki : ACELE istediğiniz şey BENİM elimde olsaydı eğer ; aramızdaki iş HEMEN biterdi. ALLAH zâlimleri elbette bilir. 6/59. GAYB ın anahtarları ALLAH ın katındadır. Bunları ; O ndan başkası bilmez. KARADA ve DENİZLERDE ne varsa hepsini BİLİR. ALLAH ın bilgisi dışında BİR YAPRAK BİLE DÜŞMEZ.! YERİN karanlıklarındaki, bir tek TANE yi de bilir. YAŞ ve KURU ne varsa, hepsi apaçık KİTAPTA dır... NOT ; İMANSIZ lar, PEYGAMBER lerin yaptığı TEHDİT lere karşı, her zaman TEHDİT edildikleri BELÂ nın hemen getirilmesini istemişler ve bu BELÂ, Hz.MUHAMMED den istendiği zaman Hz.MUHAMMED sav 58.âyetteki cevabı vermiş. SÜBHÂN = KUSURSUZ ve NOKSANSIN ve ERİŞİLEMEYECEK YÜCELİK. anlamında. ALLAH TEALÂ nın ZATI ve yaptığı bütün işleri de SÜBHÂN dır. Ayrıca ; ALLAH TEALÂ, ÂLİM dir. Çünkü EVLİYÂ, bu sözü UYGUN -> CÂİZ görmüş. GAYB -> GİZLİLİKLER anlamında ve İLÂHİ İZİN olmaksızın kimse bilemiyor.! SÜBHÂN Hk.Bak->4/82. 6/38. 10/61. 17/77. 30/58. 33/62. 41/41->44.âyetlere. 6/60. GECELERİ SİZİ ÖLÜ gibi uyutan ve gündüz yaptıklarınızı bilen, sonra ECEL inize kadar SİZİ uyandırıp - YAŞATAN da ALLAH tır. Sonra da O NA döneceksiniz ve SİZE yaptıklarınızı bildirecek. 6/ ALLAH, KULLARININ ÜSTÜNDE KUDRET ve HÜKÜMRANLIK SAHİBİ dir.. SİZE Koruyucular gönderir ve nihayet birinize ÖLÜM geldiği zaman, ELÇİ lerimiz hiçbir eksiklik yapmaksızın ONUN CANINI alırlar. Sonra alınan CAN-RUH, ONLARIN gerçek sahibi olan ALLAH ın HUZURUNA götürülür. İyice bilin ki, HÜKÜM vermek ALLAH a aittir ve ALLAH, HESAP görenlerin en HIZLISI dır.. NOT ; ALLAH TEALÂ nın, İnsanların İRADESİNİ dilediği gibi YÖNETTİĞİ, Açık bir şekilde belirtilmiş. Bu sebeple İNSAN, KALBİNİ TEMİZLEMELİ ve Daima İYİ NİYETLİ olmalıdır. Aksi halde KALBİ MÜHÜRLENEBİLİR.. Ayrıca, ÖLEN Kimselerin RÛH unun, ALLAH ın HUZURUNA -> HESAP VERMEYE götürüldüğü, Ve HASABININ ÇOK ÇABUK görüldüğüne de âyette işaret edilmiş.! Bak->ÂHİRET HESABI,2/284. 4/85. 6/ /6->9. 13/40. 14/41. 16/25. 17/13. 21/47. 39/ / / / /18.->37. 83/4->6 88/ / ONLARA de ki: "Gizlice yalvarıp - yakararak 'BİZİ, BU BELÂDAN KURTARIRSAN, ŞÜKREDENLERDEN OLURUZ diye DUA ettiğiniz zaman, SİZİ karanın ve denizin KARANLIK larından kurtaran KİM dir.?" ONLARA,"SİZİ Ondan ve bütün sıkıntılardan kurtaran ALLAH'tır. Sonra, yine de O'NA EŞ-Ortak koşarsınız." De.. 6/65. ONLARA de ki: "ALLAH SİZE, Gökten ve Yerden AZAP GÖNDERMEYE Veya SİZİ birbirinize düşürüp KİMİNİZDEN > KİMİNİZİN ÖCÜNÜ ALMAYA da ALLAH ın GÜCÜ YETER. Bir BAK.! Anlayıp bilmeleri İçin, âyetlerimizi nasıl yerli - yerince açıklamaktayız."

10 156 NOT ; GÖKTEN ve YERDEN AZAP sözü; DEPREM v.s TABİİ ÂFETLER denen ve insanlara BELÂ olan şeylerdir ve bunların TABİİ, KENDİLİĞİNDEN OLMADIĞI ve Bütün BELÂ ların ALLAH ın CEZASI olarak gönderildiği - vurgulanıyor... Bak-> 67/30.ONLARA de ki : Eğer SUYUNUZ, YERİN DİBİNE ÇEKİLİVERİRSE.! Bak-> 67/16.ALLAH ın SİZİ YERİN DİBİNE GEÇİRMEYECEĞİNDEN EMİN MİSİNİZ.? Gibi birçok İLÂHİ CEZA BELÂ TEHDİDİ, KUR AN-ı KERİM de sayılmasına rağmen METAFİZİK İLÂHİ HÜKÜMRANLIĞA ve İLÂHİ CEZALARA insanların ÇOĞU inanmıyor.! Bunun sebebi -> Tabii ki KUR AN-ı KERİM e ve ÂHİRETE inanmadıkları için.. Diğer önemli husus * Bazı insanların, ÂCİZ kimselere yaptıkları HAKSIZLIK veya DİNE, Peygambere, Kitaba, KUTSAL olan her şeye yapılan maddi veya mânevi zulümlerin ÖCÜNÜ -> ALLAH TEALÂ Mutlaka ALIYOR.. 65.Âyete göre ; BAZI İNSANLARI BİRBİRİNE DÜŞÜREREK Alıyor ve buna da HALK : * İTİ, İTE KIRDIRMAK Diyor. KUR AN-ı KERİM de MUSALLAT ETMEK diye geçer. Bak-> KÖTÜ KİMSELERİ MUSALLAT ETMEK. 6/129. 7/ /6.âyetlerde... 6/66. Ey MUHAMMED.! SENİN Milletin de -> KUR AN-ı YALAN sayıyor.! Halbuki O'gerçektir. De ki :"Cezânızı BEN verecek değilim." 6/67. HER HABERİN, (Her şeyin) gerçekleşeceği bir ZAMAN vardır ki, SİZ de ONU yakında bileceksiniz... NOT ; 1.DİNE ve KUR AN-ı KERİM e karşı gelenlerin CEZASI nın verilmesi, Hz.PEYGAMBERE değil sadece ALLAH TEALÂ ya ait olduğuna işaret var. 2.HER ŞEYİN -> CEZA vermenin veya KADER in ZAMAN içinde olacağı muhakkak Fakat, İNSANLAR ACELECİ olduğu için, İLÂHİ LÜTFU veya CEZAYI hemen ister. Halbuki, DÜNYADAKİ her işte -> ZAMANLAMA çok önemlidir. Ancak, bazen ZAMANLAMA hatası sebebiyle işler TERS tepiyor ve ZARAR ediliyor... 3.EN BÜYÜK ZAMANLAMA HATASI-> ÖLÜRKEN ALLAH a DİNE İMÂN dır. FAYDASIZ dır. 6/68. Eğer, ÂYETLERİMİZ hakkında HAKSIZ SÖZ söyleyenleri görürseniz bir başka konuya geçinceye kadar ONLARDAN yüz çevirin... Eğer, ŞEYTAN bunu sana UNUTTURURSA, bunu hatırladıktan sonra, artık O ZALİMLER gurubu ile birlikte oturmayın sakın.! NOT ; 1.HER İŞİN - KADERİN, gerçekleşeceği KAZA denen İYİLİK veya KÖTÜLÜK şeklindeki oluşumunun, belirli bir zaman sonunda olduğu - vurgulanıyor. 2.Âyetler hakkında konuşulan KÖTÜ şeylerin engellenmesi veya O YERDE SAPIK kimselerle birlikte durulmaması önemle hatırlatılmış. Çünkü SAPIK KİMSELER İnsanların İMÂNINI zedeler ve insanların günahlara bulaşmasını isterler.. 3.ŞEYTAN ların, UNUTTURMA veya HATIRLATMA güçlerinin olduğu, belirtilmiş. 6/69. ALLAH'tan sakınan kimseler, diğer sapık KÂFİRLERİN hesabından sorumlu değildir. Fakat üzerlerine düşen şey sadece ÖĞÜT'tür. Olur ki - belki ONLAR da sakınırlar.! NOT ; 1.HER KİŞİNİN Yaptığı işlerden yalnız KENDİSİNİ SORUMLU olduğu ve 2.BİLGİ ve TECRÜBE sahibi ve İMÂNLI kimselere bir SORUMLULUK yüklenmiş ; KUR AN-ı KERİM le -> ÖĞÜT VERMEK.. Bu kimseler SUSKUN olursa YANAR mış.

11 157 6/70. DİNLERİNİ, bir OYUN, bir EĞLENCE edinen ve DÜNYA YAŞAYIŞINA aldanan -> GURURLU, KİBİRLİ kimseleri KENDİ haline bırakın.! Ve hiç kimse kazandığı SUÇLAR sebebiyle HELÂK olmaması için, SEN ancak KUR AN-la ÖĞÜT VER. Bilin ki, ALLAH tan başka bir yardımcı veya GERÇEK bir DOST YOK tur. O KİMSE her şeyini, kendi kurtuluşu için fedâ edip FİDYE verse bile artık KABUL EDİLMEZ. İşte ONLAR, kazandıkları günahlar sebebiyle HELÂK edilenlerdir ve ONLAR, İNKÂRDA İNAT ettikleri için, kaynar suları içecek ve elem verici başka AZAPLAR da tadacak tır.. NOT ; DİNE İMÂNA önem vermeyen DÜNYA Perestlerin GURUR-KİBİR sahibi olduğu Bu sebeple - ONLARA hiçbir ÖĞÜDÜN fayda vermeyeceğine işaret edilmiş ve sadece KUR AN-ı KERİM e inananlara -> ÖĞÜT VERİLMESİ tavsiye ediliyor.. 6/71. ONLARA de ki : ALLAH ı bırakıp da, bize hiçbir FAYDA veya ZARAR veremeyecek olan şeylere - PUT lara mı tapalım.? ve ALLAH, BİZE doğru yolu gösterdikten sonra, ŞEYTAN ların, Kandırıp SERSEM halde ÇÖLE düşürmek istedikleri insanlar gibi SAPITARAK gerisin - geriye İNKÂRA mı dönelim.? 6/72. Halbuki arkadaşları ONLARI : BİZE UYUN.! diyerek doğru - güvenli yola çağırıyorlardı. ONLARA de ki : Doğru yol, ancak ALLAH ın YOLUDUR ve BİZE, âlemlerin Rabbine TESLİM olmamız emredilmiştir ve NAMAZ ı dosdoğru kılın ve ALLAH tan KORKUN da sakının.! denmiş. Çünkü, Varıp Toplanacağımız yer ancak ALLAH ın HUZURU dur. 6/73. GÖKLERİ ve YERİ, Gerçek olarak ve Hikmetle yaratan ALLAH tır. Ve OL. dediği an, her şey hemen olur - oluşuverir ve O NUN SÖZÜ HAK ve GERÇEK tir ve SÛR a üfürüldüğü gün HÜKÜMRANLIK yalnız O NUN dur. ALLAH, görüleni de görülmeyeni de bilir ve ALLAH, Hüküm ve hikmet sahibidir ve her şeyden haberdardır.. NOT ; SÛR = ÜFLEMEKLE ÇOK ŞİDDETLİ SES ÇIKARACAK olan BU ÂLET in-> BOYNUZ şeklinde olduğu rivâyet edilmiş. 4 büyük MELEK ten biri olan Hz.İSRÂFİL SÛR u üfleyecek ve Kıyâmet başlayacakmış. Ve tahminen 40 yıl sonra SÛR u 2.üflemesiyle de insanların TEKRAR DİRİLMEYE BAŞLACAĞI - bildirilmiştir. 6/74. İBRAHİM, babası ÂZER e demişti ki : Birtakım PUT ları, ALLAH - İLÂH olarak mı benimsiyorsun.? Doğrusu BEN, SENİ de KAVMİNİ de apaçık SAPMIŞ görüyorum.! 6/75. Böylece BİZ İBRAHİM e, gerçekleri apaçık anlayanlardan olması için, göklerin ve yerin HÜKÜMRAN SAHİBİNİ gösteriyorduk.!

12 158 6/76. GECE olup karanlık basınca İBRAHİM, gökte bir YILDIZ görmüş ve demişti ki : İşte BENİM RABBİM BU dur.! Fakat Yıldız ın BATTIĞINI gördüğü zaman da BATANLARI SEVMEM.! demişti... 6/77. İBRAHİM, AY ı doğarken görünce : İşte BENİM RABBİM BU dur.! dedi. Fakat battığını gördüğünde : "Andolsun ki RABBİM BENİ, doğruya eriştirmeseydi, SAPIK lardan olurdum.!" demişti... 6/ GÜNEŞ i doğarken görünce de : İşte BENİM RABBİM BU dur.! Çünkü bu daha büyük. dedi ve GÜNEŞ batınca : Ey KAVMİM.! BEN sizin EŞ-Ortak koştuğunuz PUT lardan uzağım. Doğrusu BEN, yüzümü doğru yöne gökleri ve yeri YARATANA çevirdim ve BEN, asla PUTA tapanlardan değilim... demişti. 6/80. Ve KAVMİ - Milleti onunla tartışmaya giriştiler ve ONLARA : BANA doğru yolu göstermişken ALLAH hakkında tartışmak mı istiyorsunuz.? BEN sizlerin, ALLAH a EŞ-Ortak koştuğunuz PUT larınızdan asla KORKMAM. Çünkü RABBİM NE DİLERSE O OLUR. Ve Rabbimin bilgisi her şeyi kaplamıştır. Buna rağmen SİZ, düşünmeyecek ve ÖĞÜT kabul etmeyecek misiniz.? demişti. 6/81. Ve DEVAMLA : SİZLER, hiçbir delile-kanıta sahip olmadığınız halde, PUT ları ALLAH a EŞ-Ortak koşmaya KORKMUYOR sunuz da SİZİN PUT larınızdan BEN niçin KORKAYIM.? Bu 2-Taraftan, hangisi GÜVENİLMEYE LÂYIK tır.? söyleyin bakalım.! dedi.. NOT; Hz.İBRAHİM a.s, BÜYÜK MAKAM SAHİBİ PEYGAMBERLER den biri.. Çünkü, Bak->16/123.Ey MUHAMMED.! Doğru yola yönelen İBRAHİM in dinine uy.. Bak-> 4/125.İBRAHİM in dininden daha güzel KİMİN DİNİ olabilir.? ve ALLAH ı tek olarak tanıyan ALLAH, İBRAHİM i DOST EDİNMİŞ tir. Sözü sayesinde Hz.İBRAHİM -> HALİLULLAH lâkabını almış.. Bak-> 3/67. İBRÂHİM, YAHUDİ de - HIRİSTİYAN da değil bir MÜSLÜMAN dı.. Bak->21/69. BİZ : EY ATEŞ.! İBRÂHİM E KARŞI SERİN ve ZARASIZ OL. dedik. Bak->37/109.İBRÂHİME SELÂM OLSUN. İYİ kimselere böyle mükâfat veririz.. ÖRNEK Âyetlerden de anlaşıldığı gibi - Hz.İBRAHİM a.s SOYUNDAN da, İSRAİL oğlulları ile MÜSLÜMAN lar da türemiş. İleride göreceğiz.! Bak-> Şu âyetler Hz.İBRAHİM a.s ile ilgili ; 2/258. 3/ / /35->41. 19/41-> 37/ /26->28. 51/24->30. 53/33->37. 60/4.5. 6/82. EMNİYET ve GÜVEN içinde olmaya HAK kazananlar ancak ; İMÂNLI olup, inançlarına haksızlık karıştırmamış olanlardır Ve işte bu kimseler, DOĞRU YOLU bulmuş olanlardır... 6/83. İşte BUNLAR, BİZİM O Millete karşı İBRAHİM e verdiğimiz kesin Kanıtlar ve Delillerdir ve BİZ, dilediğimiz kimselerin DERECE ve DEĞERİNİ kat kat yükseltiriz. Muhakkak ki RABBİNİZ, HÜKÜM - HİKMET sahibidir ve her şeyi hakkıyla bilendir...

13 159 6/84->87. Ve İBRÂHİM e, İSHÂK ve YÂKUB u verdik ve bunların hepsini de DOĞRU YOLA eriştirdik. Daha önce NÛH u ve soyundan da ; DÂVUD u ve SÜLEYMAN ı ve EYYÛB u ve YÛSUF u ve MÛSÂ ve HÂRUN u da doğru yola eriştirmiştik. BİZ, İYİLİK eden doğru kimseleri böyle MÜKÂFAAT andırırız. ZEKERİYÂ ya ve YAHYÂ ya ve İSÂ ya ve İLYAS a da DOĞRU YOLU lütfettik. İşte bunların hepsi de DOĞRU-SÂLİH kimselerdi ve İSMÂİL e ve ELYESÂ ya ve YÛNUS a ve LÛT a da, DOĞRU YOLU ihsan etmiştik ve hepsini de ÂLEMLERE ÜSTÜN kıldık.. Ve bunların Babalarından ve Soylarından ve Kardeşlerinden ; bir kısmını SEÇTİK ve DOĞRU YOLA eriştirdik.. NOT; Hz.İBRAHİM den,a.s, sonra gelen MAKAM SAHİBİ bazı PEYGAMBER in adı bu âyette sayılmış.. Diğer PEYGAMBER ler için Bak-> 4/ / /48. 6/88. İşte, ALLAH ın doğru yolu budur ve kullarından dilediğini bu yola eriştirir. Eğer, BUNLAR da ALLAH a EŞ-Ortak koşsalardı, elbette bunların da bütün yaptıkları BOŞA giderdi.. 6/89. Kendilerine KİTAP ve PEYGAMBERLİK ve HÜKMETME YETKİSİ verdiğimiz kimseler işte bunlardır. Eğer Kâfirler bunları İNKÂR ederse, BİZ de İNKÂR etmeyecek bir milleti, ONLARIN yerine geçmeye memur ederiz... 6/90. Ey MUHAMMED.! ALLAH, PEYGAMBERLERİ doğru yola eriştirdi. SEN de bunların yoluna uy ve de ki: BEN, yaptıklarım için SİZDEN BİR ÜCRET istemiyorum. Bu KUR AN, ancak bir ÖĞÜT tür. NOT ; İNSANLARIN ARASINDAN SEÇİLMİŞ bazı kimselere -> SEÇİLMİŞLER tabiri kullanılıyor. PEYGAMBERLERİN ana karakteri, ALLAH a EŞ-Ortak KOŞMAMAK olarak belirtilmiş ve KİTAP ve PEYGAMBERİ kabul etmeyen PUT Perestlerin, HELÂK ile YOK edilerek yerlerine -> BAŞKA İNSANLAR YARATILDIĞINA ve bu tekerrürün, TARİH içinde pek çok yapıldığına da işaret var.. Ayrıca ; 1.DİNİ YÖNDEN GÜVENİLİR KİMSELERİN ALÂMETİ nin > İNSANLARDAN DİNİ HİZMET KARŞILIĞINDA herhangi bir ÜCRET, BİR MENFAAT İSTEMEMESİ - olduğu.. 2.KUR AN-ın = ÖĞÜT olduğu, fakat ÖĞÜTÜN = İLÂHİ BİR EMİR olduğu da kesin. 6/91. YAHUDİ ler : ALLAH, hiç kimseye, hiçbir şey indirmedi.! demekle, ALLAH ı, O NA LÂYIK olacak şekilde Değerlendiremedi. ONLARA de ki : MÛSÂ nın, insanlara IŞIK ve yol gösterici bir vasıta olarak getirdiği KİTABI, söyleyin KİM İNDİRDİ.? Hâni, SİZ ONU kâğıtlara yazarak bir kısmını açıklayıp, birçoğunu da gizliyorsunuz.! Atalarınızın ve SİZİN de bilmediğiniz şeyler, KUR AN ile bildirilmiştir ve bütün Kitapları ALLAH İNDİRDİ. Ey MUHAMMED.! ONLARI daldıkları sapıklıkta bırak oyalansınlar.

14 160 6/92. İndirdiğimiz bu KUR AN, kendinden ÖNCEKİLERİ doğrulayan ve MEKKE Halkını ve çevresindekileri uyaran KUTSAL KİTAP tır. ÂHİRET hayatına inananlar, NAMAZ larını daima kılarak, bu KİTABA da inanırlar.. NOT ; YAHUDİ bilginlerinden olan Mâlik b.sayf şişman ve inkârda çok İNATÇI bir kimseymiş. Bir gün Hz.MUHAMMED e sav, KUR AN hakkında edepsizce sözler söylemeye başlayınca Hz.MUHAMMED de sav, ONA : Söyle bakalım.! TEVRAT ta, * ALLAH, ŞİŞMAN ÂLİMLERE BUĞZEDER.! Diye bir söz YOK MU.? diye sorunca, YAHUDİ buna çok bozulmuş ve ALLAH, HİÇ KİMSEYE HİÇBİR ŞEY İNDİRMEDİ.! diyerek BÜTÜN KİTAPLARI İNKÂR etmesi ile bu âyetin indiği rivâyettir. Ayrıca ; TEVRAT ın da kâğıtlara yazarak ÇOĞALTILDIĞINA işaret edilmiş.. Ayrıca ; YAHUDİ ler : ALLAH ı, O NA LÂYIK olacak şekilde Değerlendiremedi. Sözü, ALLAH ın VARLIĞINI, BÜYÜKLÜĞÜNÜ, KUDRETİNİ AHMAKLAR BİLEMEDİ. Demek. 6/93. ALLAH a karşı YALAN uydurup İFTİRA edenden ve kendisine, hiçbir şey VAHY edilmediği halde : BANA DA VAHY EDİLDİ.! BEN de ALLAH ın İNDİRDİĞİ gibi ÂYETLER İNDİRECEĞİM diyen kimselerden daha ZÂLİM KİM olabilir.? SİZLER bu zâlimleri CAN ÇEKİŞİRKEN MELEKLER pençelerini bunlara uzatarak : HAYDİ.! CANINIZI KURTARIN BAKALIM. ALLAH a KARŞI HAKSIZ SÖZLERİNİZDEN ve ONUN ÂYETLERİNE KARŞI GELEN GURUR-KİBİR TASLAMANIZDAN DOLAYI BUGÜN, ALÇAK DÜŞÜREN BİR AZAP ile CEZALANACAKSINIZ derken ONLARIN hallerini bir görseniz.! NOT ; Rivâyete göre ; Hz.MUHAMMED e sav karşı gelen MÜSEYLEMETÜ L KEZZÂB ve ESVEDİ ANSÎ gibi bazı kimseler de kendilerini PEYGAMBER ilân etmişler ve Yukarıdaki sözleri söylemeleri üzerine bu âyet inmiş. Bazı EVLİYÂLARIN kitaplarında ÂHİR zamanda 30-KADAR SAHTE PEYGAMBER türeyeceği bildirilmiş. Ayrıca ; SAHTEKÂR ların CAN ÇEKİŞİRKEN halleri âyette tarif edilmiş ve ALLAH a EŞ-Ortak koşanların CEZALARI -> KABİRDE AZAP olarak başlıyormuş.. 6/94. Ve Andolsun ki SİZE verdiğimiz her şeyi ARKANIZDA bırakacak ve SİZİ önceden nasıl yaratmışsak, O şekilde TEK ve YALNIZ olarak HUZURUMUZA geleceksiniz. Yaratılışınızda ORTAK sandığınız bazı şefâatçileriniz olan PUT larınız da yanınızda olmayacaktır ve andolsun ki, PUT larınızla aranızdaki bağlar kopmuş olacak ve TANRI-İLÂH saydığınız PUTLAR, sizden ayrılıp kaybolacaktır... 6/95. Muhakkak ki TOHUMLARI ve ÇEKİRDEKLERİ çatlatıp-yarıp, BİTKİ ve AĞAÇLARI yetiştiren ALLAH'tır. ALLAH, diriden-> ÖLÜYÜ ve ölüden de-> DİRİYİ yaratır ve çıkarır ve ALLAH işte BU dur.. Öyleyse, nasıl oluyor da, ALLAH tan yüz çeviriyorsunuz.? 6/96. SABAHI ağartan ve GECEYİ dinlenme zamanı yapan, GÜNEŞ ve AYI da ZAMAN ÖLÇÜSÜ kılan elbette ALLAH'tır. İşte bütün bunlar, her şeyi bilen ALLAH'ın nizamıdır ve KUDRETİ nin eserleridir...

15 161 6/97. Ve ALLAH, karaların ve denizlerin karanlıklarında yolunuzu bulmanız için YILDIZLARI yaratmıştır. ANLAYAN ve BİLEN Millet için âyetlerimizi, işte böyle açıklıyoruz. 6/98. Ve ALLAH SİZİ bir tek CAN dan (ÂDEM den) yaratmış. Sonra ; SİZİN için bir KARARLAŞMA YERİ(Ana karnında) ve EMÂNETEN, geçici olarak kalınacak BİR YER (Dünya-Kabir)var. ANLAYAN ve BİLEN Millet için âyetlerimizi, işte böyle açıklıyoruz. NOT ; ESKİ DENİZCİLER, yollarını bulmak için YILDIZLARA bakarak tespit ve RASAT yapar ve güzergâhı tayin edermiş.. Daha sonra, PUSULA icat olmuş ve GÜNÜMÜZDE, çok gelişmiş icatlar ve BİLGİSAYAR her müşkülü çözüyor.. İNSANLARIN, bir tek CANI olan Hz.ÂDEM den yaratıldığına işaret var. Ayrıca İNSAN ın NASIL YARATILDIĞI ve NERELERDE BULUNACAĞI da âyette açıklanmış.. Bu sebeple, ÂHİRETE ulaşmak için > herkesin DÜNYAYI yaşaması gerekiyor. 6/99. Ve ALLAH SİZE, gökten YAĞMUR yağdırandır ve SU ile her çeşit BİTKİYİ bitirir yeşertiriz. Tomurcuklandırıp ve başaklar içinde de birbirine bitişik İSTİFLENMİŞ TANELER meydana getiririz... HURMA tomurcuklarından sarkan salkımlar şeklindeki, birbirine benzeyen ÜZÜM lerden, ZEYTİN lerden, NAR lardan BAĞ ve BAHÇELER yetiştiririz. Bir MEYVE verince bakın bunlara, bir de meyveleri olunca bakın. Bunlarda İNANANLAR İÇİN nice DELİL-Kanıt VAR dır. 6/100. KÂFİRLER > CİN leri ALLAH a ORTAK koştular.! Halbuki, ONLARI da ALLAH yaratmıştır. Bilgisizce ; ALLAH ın OĞULLARI ve KIZLARI olduğunu da uydurdular. HÂŞÂ.! ALLAH, ONLARIN ileri sürdüğü vasıflardan uzak ve ÇOK YÜCEDİR. 6/101. ALLAH, gökleri ve yeri, YOKTAN -> VAR EDEN dir. EŞ i olmadığı halde, nasıl ÇOCUĞU olabilir.? HER ŞEYİ O yaratmıştır ve HER ŞEYİ de ancak O bilir... NOT; 6/100.âyetin son kelimeleri ; SÜBHÂNEHÛ ve TEALÂ-> TENZİH ve YÜCELTME olarak - KUSURSUZ ve NOKSANSIN ve ERİŞİLEMEYECEK YÜCELİK. anlamında ve TESBİH de zikredilen SÜBHÂNALLAH + ELHAMDÜLİLLAH + ALLAHÜ EKBER kelimeleri bu yücelmenin çeşitli şekillerdeki ifadesidir ve YARATANIN YARATILANLARA BENZER hiçbir ilgisinin olmayacağı muhakkaktır ve müşriklerin sık-sık dile getirdikleri ALLAH ın ÇOCUK - EVLÂT EDİNDİĞİ.! SÖZ, KÂFİRLERİN sözüdür. ALLAH TEALÂ, bütün YALAN ve İFTİRALARI MANTIK yoluyla RED ediyor. Buna rağmen Bak->9/30. 16/57. 18/ / /19.âyetlerde de ; YAHUDİ ler "ÜZEYR ALLAH'ın OĞLU'dur.!" ve MELEKLER ALLAH ın KIZLARI dır.! HIRİSTİYAN'lar : "MESÎH, ALLAH'ın OĞLU'dur.!" dedi 3-TANRI ya inandılar. * MÜŞRİK ler ve KÂFİR ler KUTSAL şeyler için de KÖTÜ sözler söylemiş ve * ALLAH'ı ve PEYGAMBERİNİ ÜZEN - YALAN ve İFTİRA olan bazı sözler için ; Bak-> 2/116. 3/ /171. 5/ /100. 9/30. 10/68. 16/57. 17/40.90->95. 18/1->5. 19/88->91. 21/26. 23/91. 37/149->158.43/19.Ayetlere Bak-> KÂFİR lerin sözleri ile ilgili 33/57.âyette geniş bir açıklama var.!

16 162 6/102. İşte, RABBİNİZ ALLAH BU dur. ONDAN BAŞKA TANRI İLÂH YOK tur. ALLAH her şeyin yaratıcısıdır. Öyleyse yalnız ONA KULLUK EDİN. Çünkü, her şeyi gözetip - koruyan VEKİL de ancak O DUR... 6/103. GÖZLER ALLAH ı asla göremez. Fakat O, bütün gözleri görür ve her şeyi en iyi BİLEN ve şeyden HABERDAR olan yalnız O dur.. 6/104. SİZE RABBİNİZDEN apaçık deliller - kanıtlar gelmiştir ve Bunları KİM görürse KENDİ FAYDASI için görmüş olur ve KİM KÖR lük ederse, KENDİ ZARARINA dır... De ki: "BEN sizin bekçiniz değilim.!" NOT ; ALLAH TEALÂ, KENDİSİ ve YARATTIĞI şeyler hakkında kesin kanıtları açıkladıktan sonra, İnanıp - İnanmamayı insanın kendi İRADESİNE bırakıyor. ve İnancın, FAYDALI olduğu inkârın ise çok ZARARLI olacağı vurgulanıyor. Ayrıca DÜNYADA, ALLAH TEALÂ nın gözle asla görülemeyeceği de belirtiliyor. Fakat, Cennetteki müminlerin -> ALLAH TEALÂ yı göreceği bildirilmiş. Bak -> ALLAH ı GÖRMEK le ilgili Âyetler -> 2/55. 4/153. 6/103. 7/143. 6/105. Ey MUHAMMED.! ONLAR SANA : "SEN BUNU öğrenmiş, uydurmuşsun." diyememeleri için BİZ, öğrenmeye lâyık kimselere de, âyetlerimizi işte böylece çeşit-çeşit açıklamaktayız... 6/106. Ey MUHAMMED.! RABBİNDEN SANA VAHY edilen ŞEYE UY. O NDAN BAŞKA TANRI YOK tur ve ALLAH a EŞ-Ortak koşanlardan da yüz çevir. 6/107. Eğer ALLAH dileseydi, ALLAH a EŞ Ortak koşamazlardı. BİZ SENİ, ONLARIN başına gözcü yapmadık. SEN, onların vekili de değilsin. 6/108. ONLARIN ALLAH'tan başka DUA ettikleri PUT larına SÖVMEYİN ki, ONLAR da, bilgisizlikte aşırı gidip-> ALLAH'a sövmesinler... Böylece BİZ, her millete yaptıkları şeyleri GÜZEL gösterdik.! Sonra, ONLARIN da dönüşleri Rablerinedir ve Nihayet ALLAH, yaptıkları şeyleri onlara bildirecektir.! NOT ; Rivâyete göre ; Hz.MUHAMMED sav ve bazı müminler, KÂBE de bulunan PUT lardan gelebilecek hiçbir fayda ve zarar olmadığını ve KORKMADIKLARINI belirtmek için kâfirlerin taptığı bu PUT ları KÖTÜLEMİŞLER. Bunun üzerine KÂFİRLER : Eğer PUT larımıza söylenmeye devam ederseniz bizde TANRINIZA SÖVERİZ demiş. Bunun üzerine bu âyet gelmiş. KONU her zaman geçerlidir.. Başkalarının KUTSAL saydığı sapık şeylere de - söz söylenmemeli. Çünkü, 2006 da DANİMARKA da yapılan Hz.MUHAMMED in KARİKATÜRÜ için, dünyadaki bütün Müslümanlar, DANİMARKA elçiliklerine saldırıp ateşe verdiler... SİYÂSETİN DİNİ-İMÂNI YOK tur, Fakat DİNİN SİYÂSETİ VAR dır. Demişler.

17 163 6/109. ONLAR ; Eğer kendilerine bir MÛCİZE gösterilirse, mutlaka ONA İNANACAKLARINA dair ALLAH a kuvvetlice YEMİN ettiler. ONLARA de ki : MÛCİZELER, ancak ALLAH katından dır. Fakat, MÛCİZEYİ görseler bile inanmayacaklarını anlamıyor musunuz.? 6/110. Çünkü BİZ ONLARIN kalp gözlerini TERS ÇAVİRİP MÜHÜRLEDİK.! Önceden inanmadıkları gibi, ONLAR artık inanmazlar ve BİZ ONLARI, azgınlıkları içinde şaşkın bir şekilde bıraktık. NOT ; KUR AN-ı KERİM de, EN TEHLİKELİ İŞLERDEN 2-ŞEY ; 1.ALLAH TEALÂ ile PAZARLIK yapmak.! 2.ALLAH TEALÂ ya ŞARTLI DUA yapmak.! * BU İSTEKLER BU ŞARTLAR ALLAH TEALÂ tarafından yerine getirilse bile, ŞART KOŞANLARIN TAAHHÜDÜ KABUL EDİLMİYOR ve İŞLER TERS TEPİYOR. * Çünkü, KUDRET SAHİBİNE karşı ÂCİZ BİRİNİN ŞART KOŞMASI-> EDEPSİZLİK tir. ve büyük KÜSTAHLIK tır.. Bunun karşılığı da EN AĞIR ŞEKİLDE veriliyor ve O KÜSTAH KİMSENİN -> KALBİ MÜHÜRLENİYOR - âyette, buna ait ÖRNEK var.. Bak->7/146.âyette ; En ağır cezanın sebepleri açıklanmış : Yeryüzünde, haksız yere büyüklük taslayanları, âyetlerimden yüz çevirteceğim. Denmiş. KALP MÜHRÜ = İlâhi ağır ceza olarak, EVLİYA kitaplarında açıklanmış.. Bak-> 4/88. 7/30. 13/31. 42/46. 45/23. 47/14. 61/5. 63/3.âyete. Bu âyetlerde ve daha birçok âyette, KALP MÜHRÜ nün sebepleri ve sonuçları hakkında bilgiler var ve bu İLÂHİ CEZA, bilhassa öncelikle MÜNÂFIKLARA ve İnkârda direnen AZILI KÂFİRLERE ve KÜSTAH Kimseler veriliyor. Bak->6/ CÜZ SONU 8.CÜZ BAŞI 6/111. BİZ ONLARA MELEKLERİ indirsek veya onları ÖLÜLERLE konuştursak veya her diledikleri MÛCİZEYİ eğer önlerine sersek-koysak bile, ALLAH dilemedikçe, ONLAR asla inanamaz ve imâna gelemezler... Ne yazık ki, insanların ÇOĞU bunu bilmiyor - anlayamıyor.! 6/112. (Bak-> 25/31.âyette açıklama var.!) BİZ, PEYGAMBER lere İNSAN ve CİN ŞEYTAN larını DÜŞMAN ETTİK. Bu ŞEYTAN ların bir kısmı, BAZI kimseleri ALDATMAK için, yaldızlı bazı güzel sözler VESVESELER telkin ederler, Eğer RABBİN dileseydi, bunu yapamazlardı ve SEN ONLARI iftiraları ile birlikte bırak. 6/113. ONLAR bu sözleri, ÂHİRETE İNANMAYAN kimseleri ALDATMAK için ve ONLARIN GÖNLÜ KÂFİRLİĞE meyletsin, HOŞNUT kalsınlar da, işledikleri SUÇLARA DEVAM etsinler diye söylerler.! NOT ; PEYGAMBERLER DAHİL BÜTÜN İNSANLAR, DÜNYADA SINAV dan GEÇİRİLİYOR ve bunu herkes bilir. Bak-> 2/36. 7/ ve 20/ âyetlere işaret var.! Bu âyetlerde ; ALLAH TEALÂ Hz.ÂDEM ile Hz.HAVVÂ yı CENNETTEN KOVARKEN : Bak-> 7/24. BİRBİRİNİZE DÜŞMAN OLARAK YERYÜZÜNE İNİN demiş. Bu sebeple İNANANI ve İNANMAYANI - PİS ile TEMİZİ ayırmak için İNSANLAR hem VARLIK ve BOLLUK ve İYİLİK le hem de DARLIK ve ZORLUK ve KÖTÜLÜK le SINANIYOR.! Tabii ki YANILTMAK ŞÜPHEYE DÜŞÜRMEK-> İNSAN ve CİN şeytanlarının görevi.

18 164 6/ Ey MUHAMMED.! ONLARA de ki : ALLAH tan başka bir HAKEM mi arayayım.? Ve O SİZE, muhtaç olduğunuz HER ŞEYİ AÇIKLAYAN KİTABI indirmiştir. Kendilerine KİTAP verdiğimiz kimseler KUR AN-ın Rableri katından indirildiğini gerçekten bilirler. Sakın şüphelenenlerden olma.! RABBİNİN SÖZLERİ ; DOĞRULUK ve ADALET BAKIMINDAN TAM dır ve O NUN SÖZLERİNİ > DEĞİŞTİREBİLECEK HİÇ KİMSE YOK tur ve ALLAH. Her şeyi gerçekten DUYAN ve BİLEN dir... NOT ; 1.KUR AN-ı KERİM de, insanlara gerekli olan her şeyin bildirildiği.. 2.ALLAH TEALÂ nın SÖZLERİNİN DOĞRU ve ADALETLİ olduğu, fakat, 3.İNSANLARIN ÇOĞUNUN, ŞÜPHEYE kapıldığı ve bu sebeple ZAN ile TAHMİN ile, DİN de birçok sapıklıkları uydurdukları ve uyduracakları bildiriliyor... 4.ALLAH ın SÖZLERİNDEN - ADALETİNDEN ŞÜPHE EDİLMEMESİ, hatırlatılıyor. Bak->4/82. 10/61. 17/77. 30/58. 33/62. 41/41.42.KUR AN NOKSANSIZ KUSURSUZ. 6/ Eğer, yeryüzünde bulunanların ÇOĞU na UYACAK olursanız ; SİZİ, ALLAH YOLUNDAN SAPTIRIRLAR.! Çünkü onlar, ŞÜPHEYE - ZAN na kapılırlar ve YALAN söylerler... Muhakkak ki RABBİN, KİMİN doğru yoldan saptığını daha iyi bilir ve RABBİN, DOĞRU YOLDA olan kimseleri de çok iyi bilir. 6/118. (Bak-> 2/173.) Eğer, ALLAH ın âyetlerine gerçekten inanmışsanız ; YALNIZ ALLAH ın adı anılarak KESİLMİŞ HAYVANLARI YEYİN... 6/119. O HALDE, üzerine ALLAH ın ADI anılarak kesilen hayvanları niçin YEMİYOR sunuz.? Hâlbuki ALLAH SİZE, ZORDA ve DARDA kalmanızın dışında HARAM olan şeyleri açıklamıştı. Doğrusu ; HALKIN ÇOĞU, bilgisizce KENDİ görüşlerine - heveslerine uyarak sapıtıyor... Muhakkak ki RABBİN, HADDİ AŞANLARI çok iyi bilir.. 6/ Ve AÇIKÇA işlenen GÜNAHLARI ve GİZLİCE işlenen GÜNAHLARI da bırakın, bunlardan sakının. Çünkü ; GÜNAH İŞLEYENLER, YAPTIKLARININ CEZASINI MUTLAKA YÜKLENECEK ve ÇEKECEK tir... Ve Üzerine ALLAH'ın ADI anılmadan KESİLEN hayvanları YEMEYİN. Muhakkak ki bunlar büyük GÜNAH tır. ŞEYTANLAR sizle tartışıp mücadele etmeleri için, KENDİLERİNE DOST gördükleri insanları kışkırtır. Eğer SİZ de onlara uyarsanız, şüphe yok ki, SİZ de ALLAH a ORTAK KOŞAN Müşrikler gibi olursunuz... NOT ; Âyetlere göre, KURBAN veya AV HAYVANLARI veya HAYVAN KESİMLERİNDE, Hayvanları keserken, ETLERİNİN HELÂL olması için, mutlaka ALLAH ın ADININ ANILMASI gerekiyor. BİSMİLLÂHİ ALLAH u EKBER, ALLAH ı ANIŞ kelimesidir. Ayrıca KAN YEMEK İÇMEK de HARAM olduğu için, Kesilen hayvanın KANI AKMALI. Aksi halde, kesilen hayvanların ETLERİ HARAM sayılıyor.. Ayrıca ; DEVLET BÜYÜKLERİ için veya ÇOK VARLIKLI BİR KİMSEDEN bir MENFAAT sağlamak sebebiyle veya BİR KİMSENİ ŞEREFİNİ YÜKSELTMEK amacı güdülerek KESİLEN hayvanların da > ALLAH a ORTAK KOŞMAK olduğu için HARAM olduğu bildirmiş..

19 165 6/122. ÖLÜ iken dirilttiğimiz ve insanlar arasında yürümesi için, kendisine bir NÛR verdiğimiz kimse, karanlıklara dalmış ve oradan bir türlü çıkamayan kimseye benzer mi.? İşte böylece İNKÂR edenlere yaptıkları şeyler GÜZEL-DOĞRU gibi GÖSTERİLDİ. 6/123. (Bak-> 15/ ve 86/15.16.âyetlere.) Böylece BİZ, HER ŞEHİR ve KASABA lardaki-> GÜNAHKÂR KİMSELERİ HİLE ve DÜZENLER KURMALARI için BÜYÜLTTÜK YÜCELTTİK.! Hâlbuki ONLAR, sadece KENDİLERİNİ aldatırlar fakat bunu da bilmezler. NOT ; Âyetlerde ; * ÖLÜ iken dirilttiğimiz sözcüğü ile işaret edilen ; NÛR = KUR AN ile canlandırılan kimse dünyada 2.KEZ tekrar diriltilmiştir. * Fakat, ALLAH ı İNKÂR eden kimselere de, İNKÂRDA inat ettikleri için, ONLARA bu yaptıkları KÖTÜ İŞ-> HOŞ - GÜZEL olarak gösteriliyor ve * İNATÇI KÂFİRLERİN -> KALPLERİ İMÂNA - İNANCA KAPATILIP ve MÜHÜRLENİYOR. * BU KÂFİRLER -> MAL, PARA ile ZENGİN ediliyor veya MAKAMI Yükseltiliyor. * ONLAR ın HİLE veya DÜZENLER kurmalarına da İZİN veriliyor. * Anlaşılan şu ki ; HER YERDE ve HER ZAMAN > BİR FİRAVUN VAR. ONLAR için ONLAR Sadece Kendilerini aldatırlar ve farkına da varmazlar. denmiş. * KÂFİR den daha kötüsü -> MÜNÂFIK ve bunların ÖNDERİNE -> FİRAVUN denir.! * ÇOK YÜKSEKLERE ÇIKAN KİMSENİN DÜŞÜNCE BÜTÜN KEMİKLERİ KIRILIR demişler.! 6/124. Ve ONLARA bir âyet geldiği zaman: ALLAH ın elçisine verildiği gibi BİZE de âyetler verilmedikçe asla İNANMAYIZ. derler. ALLAH, PEYGAMBERLİĞİ - KİME vereceğini elbette bilir. SUÇ işleyenlere ; hileli - sapık işlerinden dolayı, ALLAH katından, aşağılık ve çetin bir AZAP gelecektir. 6/125. ALLAH KİMİ doğru yola eriştirmek isterse, bu kimsenin HALİS MÜSLÜMAN olması için BUNUN GÖNLÜNÜ AÇAR ve ALLAH KİMİ saptırmak isterse sanki göklere yükseliyormuş gibi ONUN GÖNLÜNÜ DARALTIR. Böylece ALLAH, inanmayan kimselere murdarlık - pislik verir... NOT ; Doğru yola dönmeye LÂYIK olan kimselerin KALPLERİ AÇILARAK doğru yola eriştiriliyor ve KÂFİRLER de, kendilerini göklere çıkıyor gibi sanıyormuş.! 6/ Ve RABBİNİN doğru yolu işte budur. BİZ, ÖĞÜT ALMAYA LÂYIK olan Kimselere âyetlerimizi çeşitli örneklerle apaçık bildirdik... Rablerinin katındaki SELÂM YURDU-> CENNET, işte bunlarındır. Yaptıkları güzel şeyler sebebiyle, ALLAH bunların DOSTU dur. 6/128. ALLAH, ONLARIN hepsini topladığı gün der ki : "Ey CİN-ŞEYTAN toplumu.! İnsanların ÇOĞUNU yoldan çıkardınız" ONLARA UYAN insanlar da der ki : "RABBİMİZ.! Bir kısmımız, diğer insanları da KANDIRDI.! ve böylece, BİZE TAKDİR ettiğin sürenin sonuna da eriştik." ALLAH da buyurur ki : "Artık, Yeriniz-Yurdunuz CEHENNEM dir ve orada ALLAH'ın dilemesine bağlı SONSUZA KADAR kalırsını.." Muhakkak ki ALLAH, HÜKÜM HİKMET sahibidir ve HER ŞEYİ BİLİR.

20 166 6/129. Kazandıkları SUÇ sebebiyle, ZÂLİM lerin bir kısmını, Diğer kısmına -> MUSALLAT eder, onların PEŞLERİNE TAKARIZ.! NOT ; MUSALLAT etmek = BAŞINA BELÂ etmek, anlamında ve âyette 2 ANLAMI var. 1.Sonraki Zâlimleri, Öncekilerin peşinden -> CEHENNEME göndeririz demek. 2.ZALİM leri 2-ZIT fikirli DÜŞMAN eder-> birbirlerine düşürürüz.! demek. * Buna Halk arasında ; İTİ > İTE KIRDIRMAK.! deniyor ve * Suçlu olan KÂFİR ve Zâlimler bu çeşit bir İLÂHİ CEZAYA da çarptırılarak, ONLARA dünyada rahat ve huzur imkânı, ortadan kaldırılmış oluyor... * Dünyadaki SAVAŞLAR, aslında milletlerin birbirlerine MUSALLAT edilmesi.! Bak-> 2/253. 4/90. 5/ / /26. 9/ /94->97. 19/83. 6/130. ONLARA hesaplaşma gününde : "Ey, CİN ve İNSAN topluluğu.! SİZLERE, âyetlerimi Okuyan-Anlatan ve içinde bulunduğunuz şu hesap günün geleceğini HABER verip SİZİ UYARAN içinizden biri PEYGAMBER olarak SİZE gelmedi mi.? diye sorulduğu zaman ONLAR "Ey RABBİMİZ.! KENDİ aleyhimize şâhitlik ederiz"diyecek çünkü ONLARI, DÜNYA hayatı aldatmıştır ve KÂFİR olduklarına dâir, KENDİ aleyhlerine, sonunda KENDİLERİ şâhitlik edecekler... 6/131. İşte bu DURUM ; HABER vermeden, HABERSİZCE şehirlerin halkını ALLAH'ın HAKSIZ olarak HELÂK ile YOK etmeyeceğinin KANITI dır NOT ; Bu âyetlerde ALLAH TEALÂ, çok önemli 2-Hususu açıklıyor ki bunlar ; * İKAZ - İHTAR edilmeden ve SÜRE-MÜHLET verilmeden, HABERSİZ ve BİLGİSİZ İNSAN veya CİNLERE > CEZA - BELÂ gönderilmeyeceği, açıkça belirtilmiş. Aslında İKAZ ve İHTARSIZ CEZA VERMEK ALLAH TEALÂ nın ŞANINA YAKIŞMAZ.. * Bu sebeple KÂFİRLERE, ÂHİRETTE -> ÖZÜR ve BAHANE kapısı da kapatılıyor. Ayrıca ÂHİRETTE KÂFİRLER, KENDİLERİNE şâhitlik edeceklermiş ve elbette Âhiretteki ŞÂHİTLİK, dünyadaki gibi -> YALAN DOLAN olamayacak.. 6/132. Herkesin yaptığı İŞLERİN BİR DERECESİ - mertebesi vardır.. Ve RABBİN, ONLARIN yaptıklarından GAFİL - Habersiz değildir. 6/133. Ve RABBİN ÇOK ZENGİN dir ve MÜSTAĞNİ dir hiçbir şeye ihtiyacı yoktur ve RAHMET sahibidir. Eğer RABBİN dilerse, SİZİ başka bir milletin yerine getirdiği gibi, bu sefer SİZİ YOK EDER ve SİZİN yerinize de bir BAŞKA milleti getirir... NOT ; Bu âyetlerde ; YAPILAN KÖTÜLÜKLERİN HADDİ, SINIRI, DERECESİ olduğuna işaret ediliyor ve tarihte bu SINIRI AŞAN milletlerin YOK edilerek onların yerine BAŞKA milletlerin getirildiği hatırlatılıyor.. SÖZ VERİLEN ŞEYLER-> ÖLÜM, KIYÂMET, TEKRAR DİRİLİŞ, HESAPLAŞMA, ÂHİRET HAYATI ve KUR AN-da BELİRTİLEN ve İŞE - AMELE BAĞLI olan LÜTUFLAR veya CEZA ve BELÂLAR dır. Bunlar asla engellenemeyecek ve zâlimler - Kâfirler asla kurtulamayacak... Ayrıca ALLAH ZENGİN ve MÜSTAĞNİ demek Hiçbir ŞEYE ihtiyacı YOK demek.. * ALLAH ü EKBER, SÜBHÂN ALLAH, LÂ İLÂHE İLLALLAH, kelimeleri bunu anlatır. Buna rağmen KÂFİRLER Bak->3/181.ALLAH FAKİR, BİZ ZENGİNİZ.! Demişler.!

6 EN ÂM Sûresi ; 165 âyet...

6 EN ÂM Sûresi ; 165 âyet... 146 6 EN ÂM Sûresi ; 165 âyet... EN ÂM -> KURBAN lık HAYVAN lar, SIĞIR ve DAVAR anlamında. SÛRE de -> KURBAN lık HAYVAN lardan bahsediliyor. DEVE, MANDA, İNEK, ÖKÜZ gurubu olan büyük baş HAYVAN lara->

Detaylı

KUR'ANDAN DUALAR. "Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru." ( Bakara- 201 )

KUR'ANDAN DUALAR. Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru. ( Bakara- 201 ) KUR'ANDAN DUALAR "Ey Rabbimiz Bizi sana teslim olanlardan kıl, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar, bize ibadet yerlerimizi göster, tövbemizi kabul et zira tövbeleri kabul eden, çok merhametli

Detaylı

11. Kullara rızık olması için birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu hurma

11. Kullara rızık olması için birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu hurma KURAN'I KERİM TÜRKÇE MEALİ (DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI) 50-KAF SURESİ Mekke'de inmiştir. 45 (kırkbeş) âyettir. "Kaf" harfi ile başladığı için bu adı almıştır. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla. 1.

Detaylı

Gizlemek. أ Helak etmek, yok etmek أ. Affetmek. Açıklamak. ا ر اد Sahip olmak, malik olmak. Đstemek,irade etmek. Seçme Metnler 25

Gizlemek. أ Helak etmek, yok etmek أ. Affetmek. Açıklamak. ا ر اد Sahip olmak, malik olmak. Đstemek,irade etmek. Seçme Metnler 25 136. Ey iman edenler, Allah'a, elçisine, elçisine indirdiği kitaba ve bundan önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, elçilerini ve ahiret gününü inkar ederse, uzak bir sapıklıkla

Detaylı

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım.

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım. TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 Rabbin kim? Rabbim Allah. 2 Dinin ne? Dinim İslam. 3 Kitabın ne? Kitabım Kur ân-ı Kerim. 4 Kimin kulusun? Allah ın kuluyum. 5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

HAC SURESİ İniş Sırası: 103 Mushaf Sırası: 22 Medeni Sure 78 Ayettir. Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla

HAC SURESİ İniş Sırası: 103 Mushaf Sırası: 22 Medeni Sure 78 Ayettir. Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla HAC SURESİ İniş Sırası: 103 Mushaf Sırası: 22 Medeni Sure 78 Ayettir 8. İnsanlardan öylesi de vardır ki, Allah hakkında tartışır; ne bir ilmi, ne bir yol göstericisi, ne de aydınlatıcı bir kitabı olmadan!..

Detaylı

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır.

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. BÜYÜKLERİN HİKMETLİDEN SÖZLERİ Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. Buyruldu ki; Faziletli kimseler için (hiçbir yer) gurbet sayılmaz. Cahilin ise

Detaylı

+ Eğer size yasaklanan (günah)ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir yere koyarız.(4.

+ Eğer size yasaklanan (günah)ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir yere koyarız.(4. KUR AN VE HADİSLERE GÖRE BÜYÜK GÜNAHLAR Yüce Rabbimiz Kur an-ı Kerimde şöyle buyuruyor: + Eğer size yasaklanan (günah)ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir

Detaylı

Rahmân ve Rahîm Ne Demektir?

Rahmân ve Rahîm Ne Demektir? Besmele Kitapcığı Besmelenin Anlamı Besmele, bütün varlıkların hal diliyle ve iradeli varlık olan insanın lisanıyla ve haliyle meşru olan her işine Allah ın ismiyle başlamasıdır. En önemli dua ve zikirlerdendir.

Detaylı

Dua ve Sûre Kitapçığı

Dua ve Sûre Kitapçığı Dua ve Sûre Kitapçığı Hazırlayan: Melike MÜFTÜOĞLU instagram.com/oyunveetlinliklerledinogretimi SÜBHANEKE DUASI Allah ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin

Detaylı

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 8 Ey insanlar! Rabbiniz birdir, atanız (Âdem) da birdir. Hepiniz Âdem densiniz, Âdem ise topraktan yaratılmıştır. Allah katında en değerli olanınız, O na karşı gelmekten

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

ANKEBUT SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla

ANKEBUT SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla ANKEBUT SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla 1. Elif, Lam, Mim. 2. Mü minler; sadece İmân ettik demeleriyle bırakılacaklarını, imtihan edilmeyeceklerini mi sandılar? 3. Şüphesiz

Detaylı

Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı.

Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı. Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı. Yuhanna 1:1 Yaşam O ndaydı ve yaşam insanların ışığıydı. Yuhanna 1:4 1 İsa şöyle dedi: Ben dünyanın ışığıyım. Benim ardımdan gelen, asla

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ Varlıklar Âlemi Evrende bulunan varlıklar yalnızca duyularımızla algılayabildiklerimizden ibaret değildir. Âlemde görünen ve görünmeyen sayısız varlık bulunmaktadır.

Detaylı

Veda Hutbesi. "Ey insanlar! " Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım.

Veda Hutbesi. Ey insanlar!  Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım. Veda Hutbesi Peygamberimiz Vedâ Hutbesinde buyurdular ki: Hamd, Allahü Teâlâya mahsûstur. O'na hamd eder, O'ndan yarlığanmak diler ve O'na tövbe ederiz. Nefislerimizin şerlerinden ve amellerimizin günahlarından

Detaylı

Kur ân da Dua Ayetleri

Kur ân da Dua Ayetleri Kur ân da Dua Ayetleri (1) Bizi doğru yola ilet; Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna, Gazaba uğrayanların ve sapmışlarınkine değil. (Fatiha Suresi 6-7) (2) (Musa) Cahillerden olmaktan Allah a sığınırım

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

YUNUS SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla

YUNUS SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla YUNUS SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla 1. Elif, Lâm, Ra. Bunlar, hikmet dolu Kur an ın âyetleridir. 2. İnsanları uyar ve iman edenleri Rableri katında yüce bir makamla müjdele

Detaylı

EN AM SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla

EN AM SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla EN AM SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla 1. Hamd; gökleri ve yeri yaratan, karanlık ve aydınlığı vareden Allah ın hakkıdır. Böyle iken, inkâr edenler, hâlâ Rablerine bir takım

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

Hz. Peygamber'in ilk muhatapları olan Mekkelilerle mücadelesini anlatan Kur'ân'da tam

Hz. Peygamber'in ilk muhatapları olan Mekkelilerle mücadelesini anlatan Kur'ân'da tam 2. Ders İLK MUHATAPLAR NEDEN KUR'ÂN'A İMAN ETMEDİLER? Sahâbe demek ne demektir? 1. Beşeriyetlerin İzharı 2. Zaafiyetlerin Islahı 3. Kabiliyetlerin İnşası 4. Mesuliyetlerin İdraki 5. Rehberiyetlerin İhyası

Detaylı

TÂĞUT KELİMESİNİN ANLAMI

TÂĞUT KELİMESİNİN ANLAMI TÂĞUT KELİMESİNİN ANLAMI ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432 ع لكمة الطاغوت» باللغة الت ية «مد صالح املنجد رمجة: ممد مسلم شاه مراجعة:

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

Mekki ve Medeni Ayetler arasindaki fark...

Mekki ve Medeni Ayetler arasindaki fark... Mekki ve Medeni Ayetler arasindaki fark... Icerik Kur andan önce Mekkenin durumu Ilk Vahiy Allah i tanidigimiz ayetler Medinede durum Toplumsal degisim Kur an dan önce Mekkenin durumu Bu döneme Cahiliyye

Detaylı

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir?

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir? Kurban sözlükte yaklaşmak, yakınlaşmak gibi anlamlara gelmektedir. Kurban, Allah a yaklaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla belirli bir zamanda uygun nitelikteki bir hayvanı kesmektir. Kesilen

Detaylı

M. Sinan Adalı. Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller

M. Sinan Adalı. Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller yayın no: 117 PEYGAMBERİMİZİN DİLİNDEN HİKMETLİ ÖYKÜLER Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür Yayınevi

Detaylı

ARAF SURESİ İniş Sırası: 39 Mushaf Sırası: 7 Mekki Sure 206 Ayettir. Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla

ARAF SURESİ İniş Sırası: 39 Mushaf Sırası: 7 Mekki Sure 206 Ayettir. Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla ARAF SURESİ İniş Sırası: 39 Mushaf Sırası: 7 Mekki Sure 206 Ayettir 187.SANA kıyamet saatini soruyorlar; Gelip çatması ne zamandır? diye. De ki: Onun bilgisi ancak Rabbimin katındadır. Onu vaktinde oluşturacak

Detaylı

Sonra onların ardından bir başka kavim (insan kuşağı) yaratıp inşa ettik. 1

Sonra onların ardından bir başka kavim (insan kuşağı) yaratıp inşa ettik. 1 2.2. Hz. Hud (a.s) Kur an Kıssaları Ali BULAÇ ın mealinden Tayfun NASUHBEYOĞLU tarafından derlenmiştir. Giriş Sonra onların ardından bir başka kavim (insan kuşağı) yaratıp inşa ettik. 1 Ad ın kardeşini

Detaylı

"Satmam" demiş ihtiyar köylü, "bu, benim için bir at değil, bir dost."

Satmam demiş ihtiyar köylü, bu, benim için bir at değil, bir dost. Günün Öyküsü: Talih mi Talihsizlik mi? Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir adam yaşıyormuş. Çok fakirmiş. Ama çok güzel beyaz bir atı varmış. Kral bu ata göz koymuş. Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ KURBAN: AYET ve HADİSLER Biz, her ümmet için Allah ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerlerine onun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık. İlahınız,

Detaylı

Azrail in Bir Adama Bakması

Azrail in Bir Adama Bakması Mevlâna (1207 1273) Güçlü bir bellek, çağrışım yeteneği, üretkenlik, olağanüstü görüş ve anlatım gücü, derin duygusallık ve hüzün, her yönüyle İslam kültürüne hâkimiyet... İşte Mevlâna deyince akla gelen

Detaylı

Ali imran 139. Gevşemeyin, hüzünlenmeyin! Eğer (gerçekten) iman etmiş kimseler iseniz, üstün olan sizlersiniz.

Ali imran 139. Gevşemeyin, hüzünlenmeyin! Eğer (gerçekten) iman etmiş kimseler iseniz, üstün olan sizlersiniz. Ali imran 139. Gevşemeyin, hüzünlenmeyin! Eğer (gerçekten) iman etmiş kimseler iseniz, üstün olan sizlersiniz. 122.EY İSRAİLOĞULLARI! Size lütfettiğim o nimetleri hatırlayın (bir zamanlar) sizin diğer

Detaylı

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır.

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır. İslam a göre kadınlar erkeklerden daha değersiz kabul edilmez. Kadınlar ve erkekler benzer haklara sahiptirler ve doğrusu bazı hususlarda kadınlar, erkeklerin sahip olmadığı bazı belirli ayrıcalıklara

Detaylı

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası www.scriptural-truth.com KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı Azarya ve şarkının üç Yahudi duası Azarya dua {1:1} ve yangının ortasında yürüdüler öven Tanrı ve Tanrı nimet. {1:2}

Detaylı

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016 EN GÜZEL İSİMLER O NUNDUR Aziz Müminler! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah tır. Güzel isimler O nundur.

Detaylı

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir;

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir; Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla 3 Bu güvenli belde şahittir; 1 4 1 İNCİR AĞACI ve zeytin (diyarı) şahittir! 4 Doğrusu Biz insanı en güzel kıvamda yaratmış, 2 İncir ile Hz Nuh un tufan bölgesi olan

Detaylı

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur.

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur. 33 Ders 4 Günah Bir dostunuzun size, içi güzel şeylerle dolu ve bütün bu güzelliklerin tadını çıkarmanız için bir saray verdiğini düşünelim. Buradaki her şey sizindir. Dostunuzun sizden istediği tek şey,

Detaylı

ARAF SURESİ İniş Sırası: 39 Mushaf Sırası: 7 Mekki Sure 206 Ayettir. Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla

ARAF SURESİ İniş Sırası: 39 Mushaf Sırası: 7 Mekki Sure 206 Ayettir. Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla ARAF SURESİ İniş Sırası: 39 Mushaf Sırası: 7 Mekki Sure 206 Ayettir Rahmân Rahîm Allah ın adıyla 167.RABBİN, kıyamet gününe kadar onlara (kibirlenenlere), azabın en kötüsünü yapacak kimseler göndereceğini

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz.

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz. Söylenen her söz, içinden çıktığı kalbin kılığını üzerinde taşır. Ataullah İskenderî Söz ilaç gibidir. Gereği kadar sarf edilirse fayda veriri; gerektiğinden fazlası ise zarara neden olur. Amr bin As Sadece

Detaylı

Kuran-ı Kerim'de ismi geçen hayvanlar

Kuran-ı Kerim'de ismi geçen hayvanlar Kuran-ı Kerim'de ismi geçen hayvanlar KOYUN- "(Dişi ve erkek olarak) sekiz eş yarattı: Koyundan iki, keçiden iki... De ki: O, bunların erkeklerini mi, dişilerini mi, yoksa bu iki dişinin rahimlerinde bulunan

Detaylı

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Hz. Ali (kv) bildiriyor: Resulullah (sav) bir gün beni huzuruna çağırdı: "Ya Ali! Senin bana yakınlığın, Harun Peygamberin Musa Aleyhisselama olan yakınlığı gibidir.

Detaylı

ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ

ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ استواء االله عرشه ] تر [ Türkçe Turkish Abdurrahman el-berrâk Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 00-43 استواء االله عرشه» باللغة ال ية «عبد الر ن ال اك

Detaylı

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU 25 Ders 3 İnsan Bir gün ağaçtan küçük bir çocuk oyan, ünlü bir ağaç oymacısı hakkında ünlü bir öykü vardır. Çok güzel olmuştu ve adam onun adını Pinokyo koydu. Eserinden büyük gurur duyuyordu ama oyma

Detaylı

YASİN SURESİ İniş Sırası: 41 Mushaf Sırası: 36 Mekki Sure 83 Ayettir. Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla

YASİN SURESİ İniş Sırası: 41 Mushaf Sırası: 36 Mekki Sure 83 Ayettir. Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla YASİN SURESİ İniş Sırası: 41 Mushaf Sırası: 36 Mekki Sure 83 Ayettir Rahmân Rahîm Allah ın adıyla 1. Ya, Sin. 2. HİKMETLİ (akıl tabiata uygun) Kur an a yemin olsun! 3. Gerçekten sen gönderilmiş elçilerdensin.

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL:

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Kültürümüzden Dua Örnekleri Güzel İş ve Davranış: Salih Amel İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Kültürümüzde birçok dua örneği

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Camiye Girerken Allah ın adıyla, Allah ın Resulüne salat ve selam olsun. Allah ım, hatalarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç. Camiden Çıkarken Allah ın adıyla, Allah

Detaylı

Tövbe ve Af Dileme-4

Tövbe ve Af Dileme-4 Tövbe ve Af Dileme-4 Kutsalsın, Kutsalsın, Kutsalsın ey güçlü Rab Tanrı; Yer ve gök Sana verilen hamtlarla doludur. Rabbin adına gelen ve tekrar gelecek olana en yücelerde hamtlar olsun. Baba ya, Oğul

Detaylı

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir.

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir. Hiçbir müzisyen, bülbülün ötüşünden daha güzel bir şarkı söyleyemez. Bütün bu güzel şeyleri Allah yapar ve yaratır. Allah ın güzel isimlerinden biri de HAMÎD dir. HAMÎD, övülmeye, hamd edilmeye, şükür

Detaylı

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır:

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1. Güzel ahlâk 2. Kötü ahlâk 2 Güzel ahlâk neye denir? Allah ın ve Resulü nün emir ve tavsiye ettiği, diğer

Detaylı

Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar

Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar yusufisik1@hotmail.de K ur ân-ı Kerim deki dua ayetleri gibi Peygamberimizin duaları da Arapça aslından okunursa daha iyidir. Ancak, tercümeleri de dua olarak okunabilir.

Detaylı

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 1. Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşı sebebiyle ikramda bulunursa Allah yaşlılığında ona ikram edecek kimseleri mutlaka takdir eder. Bu hadiste verilen mesaj aşağıdaki ayetlerin hangisinde

Detaylı

Kur an-ı Kerim deki Temel Emirler ve Yasaklar

Kur an-ı Kerim deki Temel Emirler ve Yasaklar Kur an-ı Kerim deki Temel Emirler ve Yasaklar Emirler Allah a iman edin (Al-i İmran [3] 193), O na hiçbir şeyi ortak koşmayın (Nisa [4] 36). Yalnızca O na kulluk edin (Fatiha [1] 5). Allah ı çok anın ve

Detaylı

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet.

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet. BULUŞ YOLUYLA ÖĞRENME ETKİNLİK Ders: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Sınıf: 9.Sınıf Ünite: İslam da İman Esasları Konu: Kitaplara İman Etkinliğin adı: İlahi Mesaj Süre: 40 dak + 40 dak Yine onlar, sana indirilene

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Cennet, Tanrı nın Harika Evi

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Cennet, Tanrı nın Harika Evi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Cennet, Tanrı nın Harika Evi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Kavramlar. 1.Mü min. 2. Kafirler. 3.Münafiklar. 1.1 Kur anda Mü min ile ilgili Ayetler 1.2 Kur anda Mü min görevleri ve özellikleri

Kavramlar. 1.Mü min. 2. Kafirler. 3.Münafiklar. 1.1 Kur anda Mü min ile ilgili Ayetler 1.2 Kur anda Mü min görevleri ve özellikleri KAVRAMLAR Kavramlar 1.Mü min 1.1 Kur anda Mü min ile ilgili Ayetler 1.2 Kur anda Mü min görevleri ve özellikleri 2. Kafirler 2.1 Kur anda Kafirler ile ilgili Ayetler 2.2 Kur anda Kafirlerin Özellikleri

Detaylı

ZAFER TALHA ÇİMEN 8/E - 1453

ZAFER TALHA ÇİMEN 8/E - 1453 ÖZEL EGE LİSESİ (ORTAOKULU) DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ KAZA VE KADER (Allah, herkesin ne yapacağını bilip yazdığına göre, insanların hayır işlemesinin bir anlamı var mı? İslam da İnsanın İradeli Fiilleri

Detaylı

KUR AN-I KERİM DE İSMİ GEÇEN HAYVANLAR. kuranimiz.net

KUR AN-I KERİM DE İSMİ GEÇEN HAYVANLAR. kuranimiz.net KUR AN-I KERİM DE İSMİ GEÇEN HAYVANLAR DEVE Ey kavmim! İşte size bir âyet (mucize) olarak Allah ın şu dişi devesi! Öyleyse onu (serbest) bırakın. Allah ın arzında otlasın. Ona kötü maksatla el dokundurmayın,

Detaylı

Efendim, öğrendiklerimin ikincisi; çok kimseyi, nefsin şehvetleri peşinde koşuyor gördüm. Şu âyet-i kerimenin mealini düşündüm:

Efendim, öğrendiklerimin ikincisi; çok kimseyi, nefsin şehvetleri peşinde koşuyor gördüm. Şu âyet-i kerimenin mealini düşündüm: Hatim-i Esam hazretleri, hocası Şakik-i Belhi hazretlerinin yanında 33 sene kalır, ilim tahsil eder. Hocası, bu zaman içinde ne öğrendiğini sorduğu zaman, sekiz şey öğrendiğini söyler ve bunları hocasına

Detaylı

İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ

İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ Memduh ÇELMELİ İLÂH İlâh: Tapılmaya lâyık görülen yüce varlık. «Lâ ilahe illallah Allah tan başka ilah yoktur.» İlâhî: Allah a ait. Allah a özgü. Allah ile ilgili. ilahi KİTAP VAHİY

Detaylı

PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ 7. 10. Ey Resûl! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan O nun elçiliğini yapmamış olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır. Doğrusu Allah, kâfirler

Detaylı

+ Eğer size yasaklanan günah ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir yere koyarız.(4.

+ Eğer size yasaklanan günah ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir yere koyarız.(4. KUR AN VE HADİSLERE GÖRE BÜYÜK GÜNAHLAR Yüce Rabbimiz Kur an-ı Kerimde şöyle buyuruyor: + Eğer size yasaklanan günah ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir

Detaylı

Cennet, Tanrı nın Harika Evi

Cennet, Tanrı nın Harika Evi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Cennet, Tanrı nın Harika Evi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

www.arapcayarismalari.org TİYATRO MAĞARA ARKADAŞLARI (Bayan Versiyonu) Ali Ahmed BÂKESİR Karakterler ZÜLEYHA HATİCE MERYEM

www.arapcayarismalari.org TİYATRO MAĞARA ARKADAŞLARI (Bayan Versiyonu) Ali Ahmed BÂKESİR Karakterler ZÜLEYHA HATİCE MERYEM TİYATRO MAĞARA ARKADAŞLARI (Bayan Versiyonu) Ali Ahmed BÂKESİR Karakterler ZÜLEYHA HATİCE MERYEM 1 1. PERDE Haydi Hatice! Acele edelim. Ama, Meryem bizden çok geride... Meryem, bize katılmak istemiyor

Detaylı

Hz. Adem den Hz. Muhammed (s.a.v.)e güzel ahlakı insanda tesis etmek için gönderilen dinin adı İslam dır.

Hz. Adem den Hz. Muhammed (s.a.v.)e güzel ahlakı insanda tesis etmek için gönderilen dinin adı İslam dır. Necip Fazık Kısakürek in gençliğe hitabındaki aynı manadır yazımın başlığında ki kim var? 'Kim var? ' diye seslenilince, sağına ve soluna bakmadan fert fert 'ben varım! ' cevabını verici, her ferdi 'benim

Detaylı

BEYANAT. Ahmed el Hasan (a.s)

BEYANAT. Ahmed el Hasan (a.s) Ahmed el Hasan (a.s) 1 Rahman ve Rahim olan Allahın Adıyla. Hamd Alemlerin Rabbi Allahadır. Allahın selamı Muhammed ve Al-i Muhammedin, İmamlar ve Mehdilerin üzerine olsun. Dünyanın Doğusundaki ve Batısındaki

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

Dua edelim: I.Korintliler 1:30, Efesliler 2:10

Dua edelim: I.Korintliler 1:30, Efesliler 2:10 Kutsal Olmak - 18. Kutsallığı nasıl tanımlarsınız? Tanrı lütfunun bir kişide çalışması; Mesih in bir kişide şekillenmesi; Mesih in çarmıh ölümü ve dirilişinin bir kişide işlemesi; Tanrı nın benzerliğinde

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

Eğer bir tane bile [iyi iş] gösterebilseydik, tek bir günahımızı bile hatırlaması Tanrı nın o işi reddetmesi için yeterliydi. Eğer Kurtarıcımızın acı

Eğer bir tane bile [iyi iş] gösterebilseydik, tek bir günahımızı bile hatırlaması Tanrı nın o işi reddetmesi için yeterliydi. Eğer Kurtarıcımızın acı Kutsal Olmak - 3. Belçika İnanç Açıklaması 24 Kutsal Ruh un Tanrı Sözü ile birlikte çalışmasıyla doğan gerçek imanın insana yeniden doğuş verdiğine ve yeni bir yaşam sürmek üzere onu yeni bir insan yaparak

Detaylı

DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ

DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ حكمة ريم م ا ير ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil 2009-1430 1 حكمة ريم م ا ير» باللغة ال ية «مد صالح

Detaylı

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ 1 KİTAB VE SÜNNETE DAVET YAYINLARI 1435 HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ irtibat kitabvesunnet@gmail.com

Detaylı

İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı

İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Mirza Tahir Ahmed Hazretleri Cuma Hutbesinde, duanın aşağıdaki bahsedilen durumda şartsız olarak kabul edileceğini söyledi;

Mirza Tahir Ahmed Hazretleri Cuma Hutbesinde, duanın aşağıdaki bahsedilen durumda şartsız olarak kabul edileceğini söyledi; Mirza Tahir Ahmed Hazretleri Cuma Hutbesinde, duanın aşağıdaki bahsedilen durumda şartsız olarak kabul edileceğini söyledi; 1) Güçlük içinde ve çok zor durumda olan insanın, 2) Savaş altındaki insanın

Detaylı

Ruhsal Savaş Duaları Tanrı nın Sağladığı Silahlar ve İman Kalkanı (Efesliler 6:10 Rab'de, O'nun üstün gücüyle güçlenin.)

Ruhsal Savaş Duaları Tanrı nın Sağladığı Silahlar ve İman Kalkanı (Efesliler 6:10 Rab'de, O'nun üstün gücüyle güçlenin.) İşaya 40:31 RAB'be umut bağlayanlarsa taze güce kavuşur, Kanat açıp yükselirler kartallar gibi. Koşar ama zayıf düşmez, Yürür ama yorulmazlar. Göklerdeki Babamız, Mesih te sergilediğin üstün güce göre,

Detaylı

1. EÛZÜ ÖĞRENELİM ANLAMI. 1. Kovulmuş Şeytan dan Allah a sığınırım.

1. EÛZÜ ÖĞRENELİM ANLAMI. 1. Kovulmuş Şeytan dan Allah a sığınırım. SÛRELERİMİZİ tefekkürle ÖĞRENİYORUZ 1. EÛZÜ ÖĞRENELİM ANLAMI 1. Kovulmuş Şeytan dan Allah a sığınırım. Benim adım Eûzü. İsmimin anlamı Sığınırım, yardım isterim. Bir tehlike ile karşılaştığınızda güvenilir

Detaylı

www.arapcayarismalari.org TİYATRO MAĞARA ARKADAŞLARI Ali Ahmed BÂKESİR Karakterler YUSUF HARUN MURAT

www.arapcayarismalari.org TİYATRO MAĞARA ARKADAŞLARI Ali Ahmed BÂKESİR Karakterler YUSUF HARUN MURAT TİYATRO MAĞARA ARKADAŞLARI Ali Ahmed BÂKESİR Karakterler YUSUF HARUN MURAT 1 1. PERDE Haydi Harun! Acele edelim. Ama, Murad bizden çok geride... Murad, bize katılmak istemiyor Sanki, özellikle ağırdan

Detaylı

Tövbe ve Af Dileme-8

Tövbe ve Af Dileme-8 Tövbe ve Af Dileme-8 Kutsalsın, Kutsalsın, Kutsalsın ey güçlü Rab Tanrı; Yer ve gök Sana verilen hamtlarla doludur. Rabbin adına gelen ve tekrar gelecek olana en yücelerde hamtlar olsun. Baba ya, Oğul

Detaylı

İman. Çalışmanın ana fikri. İsa ya iman etmek, zihin, duygu ve iradeyle O na güvenmek, dayanmak demektir. Çizimler: Meghan Burns

İman. Çalışmanın ana fikri. İsa ya iman etmek, zihin, duygu ve iradeyle O na güvenmek, dayanmak demektir. Çizimler: Meghan Burns Müslümanlar da Hristiyanlar da İsa ya inanıyorum derler. Peki bu ifade ikisi için de aynı anlamı taşıyor mu? Taşımıyorsa, farklar nelerdir? Bu çalışmada Kutsal Kitap a göre iman sözcüğünün anlamını öğreneceğiz.

Detaylı

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE)

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) 7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: SINIFI: NO: 1 1. ETKİNLİK: BOŞLUK DOLDURMA ETKİNLİĞİ AYET-İ KERİME SÜNNET KISSA CENNET TEŞVİK HAFIZ 6236

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 T.. 8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 1. İnsanın sorumlu bir varlık olması aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir? A) Düşünmesi B) Konuşması ) Yürümesi D) Beslenmesi 4. Hz. Muhammed

Detaylı

23 Eylül 2008 tarihiydi. Ramazan ayının son 10 gününe girmiştik. İddia edilen Ergenekon terör örgütüne dair bir yazı yazmıştım.

23 Eylül 2008 tarihiydi. Ramazan ayının son 10 gününe girmiştik. İddia edilen Ergenekon terör örgütüne dair bir yazı yazmıştım. 23 Eylül 2008 tarihiydi. Ramazan ayının son 10 gününe girmiştik. İddia edilen Ergenekon terör örgütüne dair bir yazı yazmıştım. Yazının başlığı: İÇİMİZDEKİ ERGENEKONLARI TEMİZLEME ZAMANI idi. Bu gün 08

Detaylı

Nefsin iki hali vardır. Üçüncüsü yoktur. Biri bela diğeri afiyet...

Nefsin iki hali vardır. Üçüncüsü yoktur. Biri bela diğeri afiyet... Nefsin iki hali vardır. Üçüncüsü yoktur. Biri bela diğeri afiyet... İnsanlar, başlarına bir bela geldiği zaman bağırır, çağırır, Allah ı şikayet eder. Allah a darılır. Her şeye itiraz eder. Hak kı töhmet

Detaylı

yerine getirmede ne iyi yardımcısın..! dedi..

yerine getirmede ne iyi yardımcısın..! dedi.. Hz. İbrahim oğlunu kurban mahalline getirdi, yere yatırarak bıçağı boğazına birkaç kere çaldı ama bıçak kesmiyordu... Hz. İsmail: - Ey babacığım dedi..belki babalık şefkatin ağır basıyor da bıçağı kuvvetli

Detaylı

13 RÂ D Sûresi ; 43 âyet...

13 RÂ D Sûresi ; 43 âyet... 279 13 RÂ D Sûresi ; 43 âyet... RÂ D = GÖK GÜRLEMESİ Sûrenin MEKKE de indiği sanılıyor. 13.âyette ; GÖK gürlemesinin bile, ALLAH a HAMD ettiği ve ALLAH ı, noksan sıfatlardan TENZİH ettiği belirtilmiş..

Detaylı

Kur an da Sünnetullah

Kur an da Sünnetullah Kur an da Sünnetullah Icerik Sünnetullah kelimesinin anlami Gecmis milletlere uygulanan Sünnetullah Ahiretteki Sünnetullah Sonuc Kelime anlami Sünnetullah: Allah in sünneti, yani kanunu Sosyal hayatimizla

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ ZEKAT SADAKA: AYET-İ KERİMELER «Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı görür.» (Bakara,

Detaylı

Senin için gelmesi mukadder olan şeylere hırs göstermen yersizdir. Senin için olmayan, başkasının hakkı olan şeylere, hasret çekmen yakışıksızdır.

Senin için gelmesi mukadder olan şeylere hırs göstermen yersizdir. Senin için olmayan, başkasının hakkı olan şeylere, hasret çekmen yakışıksızdır. Ciddi olarak Allah a isyan etmekten kaçın. O nun rahmet kapısına devam et. Bütün gücünü ve kuvvetini Allah için harca. Taatında sarfet. Yalvar, ihtiyaçlarını O na arz et. Başını önüne eğ, kork, Hak kın

Detaylı

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir.

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir. Hastalık ve Yolculukta: Eğer bir insan hasta ise ve yolcu ise onun için oruç tutmak Kur an-ı Kerim de yasaktır. Bazı insanlar ben hastayım ama oruç tutabilirim diyor veya yolcuyum ama tutabilirim diyor.

Detaylı

Muhammed Salih el-muneccid

Muhammed Salih el-muneccid KABİRDEKİ HAYATIN TABİATI NASILDIR? [ Türkçe ] طبيعة الحياة في القبر [باللغة التركية [ Muhammed Salih el-muneccid محمد بن صالح المنجد Terceme eden : Muhammed Şahin ترجمة: محمد بن مسلم شاهين Tetkik eden

Detaylı

...Bir kitap,bir mesaj!

...Bir kitap,bir mesaj! ...Bir kitap,bir mesaj! Bu dünyada ne yapıyorum sorusuna yanıt veren bir kitap Tüm soru ve şüphelerınize yanıt verebilecek bir kitap. Bu kitap sizin doğal olarak Tanrı dan ayrı olduğunuzu anlatacak, ancak

Detaylı

Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır.

Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır. Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır. Kur'an-ı Kerimde bir kimseye hayat vermenin adeta bütün insanlara hayat verme gibi

Detaylı

Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures

Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures Yuhanna 15:9 Baba'nın beni sevdiği gibi, ben de sizi sevdim. Benim sevgimde kalın. Yesaya 43:1 Ey Yakup soyu, seni yaratan, Ey İsrail, sana biçim veren

Detaylı