Temel Bilgisayar Teknisyenlik Eğitimi Seminer Notları. Monitör Teknolojisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Temel Bilgisayar Teknisyenlik Eğitimi Seminer Notları. Monitör Teknolojisi"

Transkript

1 Temel Bilgisayar Teknisyenlik Eğitimi Seminer Notları Monitör Teknolojisi

2 CRT Monitör teknolojisi-1 CRT (katod ışınlı tüp) monitörlerde görüntü tüp adı verilen düzenek tarafından oluşturulur. Havası boşaltılmış bir vakum tüpü içinde elektron tabancası tarafından bir ışın demeti üretilir. Tüp içideki anodlar elektronları hızlandırır ve saptırma bobini adı verilen düzenek yardımıyla bir elektromağnetik alan oluşturarak ışın demetinin sabit-istenilen bir yönde hareketini sağlar. Işın demeti fosforlu ön yüzeye çarptığında fosfor noktacığı ışığı emer ve ince, parlak, gözle görülebilir bir nokta olarak yansıtır. Bu, görüntünün (resim) en küçük birimidir. Resmin tamamının ekranda oluşması saptırma bobinlerine gönderilen karmaşık pek çok sinyalin işlenmesi sonucudur. Tüp içinde yatay ve dikey olarak 2 grup saptırma bobini vardır. Işın demeti görüntüyü oluşturmak için ekranın solundan sağına doğru ve yukarıdan aşağıya doğru tüm noktalarda bir tarama hareketi yapar. Tarama hızı göz ile algılanamayacak kadar hızlıdır ve ekranda sabit bir görüntü-resim olarak algılanır.

3 CRT Monitör teknolojisi-2 Renkli monitörlerde 3 adet elektron tabancası bulunur. Bunlar kırmızı(r), yeşil(g) ve mavi(b) olmak üzere 3 temel renge ait ışın demetinin üretimi içindir. Ekran yüzeyi 3 ayrı renkteki fosfor tabakasından oluşur. Her renge ait ışın demeti sadece kendi rengine ait tabakaya çarpar. Resimdeki diğer tüm renkler bu 3 temel rengin değişik parlaklıklarda kullanılması ile oluşturulur. Monitörde yatay ve dikey olarak taranan nokta adedi (piksel) gösterebildikleri görüntünün çözünürlüğünü belirler. Örneğin 1024x768 çözünürlükte çalışan bir CRT monitörde görüntüler soldan sağa 1024 adet noktanın, yukarıdan aşağıya 768 satır boyunca taranması sonucu yani adet pixel sırayla aydınlatılarak sağlanır. Bu işlem tazeleme frekansı 60Hz olan bir monitörde saniyede 60defa yapılacak demektir. Monitörlerin en net görüntü verdiği bir tazeleme frekansı vardır. Ancak monitör görüntüyü hangi tazeleme frekansı ile göstereceği bilgisini ekran kartından alır. Bu nedenle iyi bir görüntü için hem monitörün hem de ekran kartının tazeleme frekansları ve çözünürlük kapasiteleri eşdeğerde olmalıdır.

4 LCD Monitör Teknolojisi-1 LCD monitörlerde (Liquid Crystal Display) görüntü, sıvı kristallerin ışığı geçirme özelliklerinin elektrik ile kontrol edilebilmesi esasına dayanır. Sıvı kristallerin bir transistor tabakası ile kontrol edildiği LCD lere TFT (Thin Film Tranzistor)-LCD denir. Günümüzde en çok kullanılan LCD tipi TFT dir. Bir TFT-LCD monitörde basit olarak 2 cam tabaka arasına yerleştirilmiş bir sıvı kristal tabakası bulunur. Ön tabaka bir renk filtresi ile arka tabaka ise transistörler ile kaplıdır. Her transistor veya transistor grubu 1 pikselden sorumludur. Bir transistöre gerilim uygulandığında likit kristal molekülleri eğilir ve arkadaki bir ışık kaynağından gelen ışığı pikselden geçirir veya geçirmez. Ön tabakada bulunan renk filtresi de her piksele kendi rengini verir. Milyonlarca pikselin değişik renklerdeki birleşimi sonucu ekranda görebildiğimiz görüntü oluşur.

5 LCD Monitör Teknolojisi-2 Panel Büyüklüğü CRT monitörde ekran büyüklüğü monitörün kasası dahil edilerek köşeden köşeye ölçülür. Bu nedenle CRT monitörde görülebilir alan ekranın inch büyüklüğünden daha küçüktür. LCD Monitörlerde ise panel büyüklüğü sadece panelin köşeden köşeye ölçülmesi ile bulunur. Yani LCD monitörlerde görülebilir alan tam olarak oanel büyüklüğü kadardır. Maksimum Çözünürlük Monitörün net ve parlak bir görüntü verdiği maksimum çözünürlük değeridir. Monitörler her çözünürlükte görüntü verirler ancak LCD monitörlerde piksel adedi sabit olduğu için en iyi görüntü doğal çözünürlük dediğimiz bu sabit piksel adedinde elde edilir. Çözünürlük-nokta adedi-ne kadar fazla ise görüntü o kadar net ve renkler de parlak olur.

6 LCD Monitör Teknolojisi-3 Parlaklık Parlaklık (brightness), beyaz ışığın ne kadar doygun olduğunu belirtir. Parlaklık değerleri cd / m^2 (candela) birimiyle belirtilir. 250 veya 300 cd/m^2'lik bir parlaklık normal kullanım için yeterlidir. Parlaklık monitörün çalıştığı ortamdaki ışık miktarına göre kullanıcı tarafından ayarlanmalıdır. Parlaklığın monitörün her noktasında aynı-uniform olması beklenir. Kontrast Oranı Kontrast oranı en karanlık siyah ile en parlak beyaz arasındaki seviye farkıdır. Bu oran beyazdan siyaha geçişin ne kadar hassas olduğunu gösterir. Kontrast oranı yüksek bir monitörde gri tonlamalar daha belirgindir. Kontrast oranları 400:1, 500:1 şeklindedir. Bu aynı zamanda LCD nin sıvı kristallerinin açılıp kapanma yeteneğini gösterir. Yandaki resimde kontrast oranı iyi bir monitörde (üstteki resim) detaylar belirgindir. Özellikle karanlık görüntülerdeki detaylar daha iyi görüntülenir.

7 LCD Monitör Teknolojisi-4 Tepki süresi Tepki süresi LCD monitörde piksellerin açılıp kapanması için geçen süredir. Aynı zamanda saniyede görüntülenen kare (frame) adedini gösterir. Tepki süresi yeterince küçük değilse görüntüde gölge (ghosting) oluşur. 25ms lik tepki süresi normal kullanım için yeterlidir. Görüş açısı: Görüş açısı, monitördeki görüntünün bozulmadan görülebildiği bakış açısını gösterir. Monitöre direk karşıdan değil de biraz yan taraftan baktığınızda görüntünün ve renklerin bozulmadan görülebilmesi gerekir. CRT monitörlerin görüş açıları LCD lerden daha geniştir. Hem dikey hem de yatay görüş açısı dikkate alınmalıdır. 160 derecelik yatay, 150 derecelik dikey görüş açısı LCD için yeterlidir.

8 LCD Monitör Teknolojisi-5 Piksel Adedi ve Piksel Sıklığı LCD deki her piksel kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere 3 alt pikselden oluşur. Bunlara dot da denir. 1280x1024 çözünürlükteki bir LCD monitörde 1280x1024= adet piksel, x3= adet alt piksel (dot) bulunur. Normal bir LCD monitörde 1 pikselin genişliği (piksel sıklığı) 0.24mm ile 0.26mm arasındadır. Panel boyutları aynı olan 2 monitörün piksel sıklığı farkı nedeniyle piksel adedi dolayısıyla da çözünürlükleri farklı olabilir. Renk Derinliği veya Renk Sayısı Her pikselin rengi, krımızı, yeşil ve mavi alt piksellerin değişik tonlarda biraraya gelmesi ile oluşur. Alt piksellerin üçü de açık tonlarda ise piksel beyaz, üçü de koyu tonlarda ise piksel siyah görünür. Her alt piksel 256 değişik tonda ışık verebilir. 3 alt pikselin kombinasyonu ile 16.8 milyon renk elde edilir. Yani; 256 ton kırmızı X 256 ton yeşil X 256 ton mavi = adet renk elde edilir. Bu renk derinliği gerçek renk olarak tanımlanır.

9 LCD Monitör Teknolojisi-6 Renk derinliğinde VGA kartın özellikleri de belirleyicidir. Öreğin SVGA modda çalışan bir PC de VGA karttan monitöre her 1 piksel için 24bit uzunluğundaki veri gönderilir. Buna bit derinliği denir. 24 bitlik bir monitörde her renk için 8bit kullanılır. 1 piksele gidecek veri için ne kadar fazla bit kullanılırsa renk sayısı o kadar fazla olacaktır. Bit-Depth Number of Colors 2 (monochrome) 4 (CGA) 16 (EGA) 256 (VGA) 16 65,536 (High Color, XGA) 24 16,777,216 (True Color, SVGA) 32 16,777,216 (True Color + Alpha Channel)

10 LCD Monitör Teknolojisi-7 Ölü Piksel Parlak Piksel 1280x1024 çözünürlükteki bir LCD monitörde 1280x1024x3= adet alt piksel (dot) bulunur. Her alt piksel 1 transistör tarafından sürülmektedir. Yani LCD de adet tranzistör bulunmaktadır. Bunlardan herhangi biri arızalandığında LCD de piksel hatası oluşur. Piksel hataları 2 çeşittir. Transistör daima açık durumda kalırsa alt piksel sürekli yanar ve renkli nokta oluşur. Transistör devamlı kapalı durumda kalırsa karanlık nokta oluşur. Alt piksellerde oluşan piksel hataları yanyana meydana geldiğinde tam piksel hatası olarak görünür. Tam piksel karanlık ise ölü piksel, parlak ise parlak piksel olarak isimlendirilir.

11 LCD Monitör Teknolojisi-7 LCD monitörlerde ISO standartlarına göre belirli sayıdaki tam ve alt piksel hataları normal kabul edilir. Aksi halde sıfır piksel hatası ile üretildiğinde panel maliyeti çok artmaktadır. ISO Standartlarına Göre Piksel Kusurları: ISO standartlarına göre dört sınıf LCD ekran tanımlanmış olup her birinin içerebileceği hatalı piksel / alt-piksel sayısı bellidir: Class I Paneller: Hiç bir piksel kusuru içeremez. Class II Paneller: Her bir milyon pikselde en fazla 2 beyaz / 2 siyah / 5 renkli nokta içerebilir. - 15" ( ) panellerde: 1 beyaz / 1 siyah / 3 renkli nokta - 17"-19" ( ) panellerde: 2 beyaz / 2 siyah / 6 renkli nokta - 20" ve üzeri ( ) panellerde: 3 beyaz / 3 siyah / 9 renkli nokta içerebilir. Ayrıca 5 5 piksellik bir alanda 2'den fazla alt-piksel kusuru ya da 1'den fazla piksel kusuru bulunamaz. Class III Paneller: Her bir milyon pikselde en fazla 5 beyaz / 15 siyah / 50 renkli nokta içerebilir. - 15" ( ) panellerde: 3 beyaz / 11 siyah / 39 renkli nokta - 17"-19" ( ) panellerde: 6 beyaz / 19 siyah / 65 renkli nokta - 20" ve üzeri ( ) panellerde: 9 beyaz / 28 siyah / 96 renkli nokta içerebilir. Ayrıca 5 5 piksellik bir alanda 5'den fazla alt-piksel kusuru ya da 1'den fazla piksel kusuru bulunamaz. Class IV Paneller: Her bir milyon pikselde en fazla 50 beyaz / 150 siyah / 500 renkli nokta içerebilir. Bu panellerde ayrıca 5 5 piksellik bir alanda 50'den fazla alt-piksel kusuru ya da 5'den fazla piksel kusuru bulunamaz.

12 LCD Monitör Teknolojisi-7 VGA (Video Graphics Array) VGA en eski analog görüntü standartlarından biridir. Ençok 1280x1024 çözünürlüğe izin verir. PC nin VGA çıkışı D-SUB 15PIN kablo ile monitörün VGA girişine bağlanır. Dijital görüntü verileri VGA kart tarafından analog sinyale dönüştürülerek bu kablo ile monitöre iletilir. Bu dönüştürme sırasında bir kısım veri doğal olarak kaybolmaktadır. DVI (Digital Visual Interface) DVI hem analog hem de dijital video sinyallerini iletebilir. LCD monitörler tümüyle dijital cihazlar olduğu için görüntü verileri DVI ile dijital olarak gönderilirken VGA kart tarafından dönüştürme işlemine gerek kalmaz. LCD tarafında da veriler dönüştürülmeden dijital olarak işleneceğinden daha net bir görüntü elde edilir. DVI ile 2560x1600 çözünürlükte görüntü elde edilebilir. HDMI (High Definitions Multimedia Interface) Dijital ses ve video aktarımı için geliştirilmiş en son arayüzdür. Herhangi bir ses veya görüntü kaynağından (Digital TV, PC, Player v.s.) gelen çoklu veriyi tek kablo üzerinden aktarır. 3200x2048 çözünürlüğü destekler.

13 Video Standartları Mode Pixel Adedi En/Boy Oranı Kullanım Yeri VGA :3 SVGA :3 XGA (Extended Graphics Array) :3 15- ve 17-inç CRT, 15-inç LCD monitörler WXGA (Wide XGA) :9 Geniş açılı 15.4-inç Notebook lar, LCD ler SXGA (Super XGA) :4 15- ve 17-inç CRT, inç LCD monitörler WSXGA+ (Wide SXGA plus) :10 Geniş açılı 20-inç LCD monitörler UXGA (Ultra XGA) :3 19, 20, 21-inç CRT, 20-inç LCD monitörler WUXGA (Wide Ultra XGA) :10 Geniş açılı 22-inç ve daha büyük LCD monitörler QXGA (Quad XGA) :3 21-inç ve daha büyük CRT monitörler

14 Video Standartları

15 LCD-CRT Monitör Karşılaştırması LCD Az yer kaplar. Hafiftir. Daha az güç tüketir (c.20w). Görüntü nettir. Resmin geometrisi düzgündür. Tüm ekranda renkler sabittir. Text modunda kontrast çok iyidir. Titreme yoktur. Resmin kontrastı ve rengi görüş açısına bağlı olarak değişir. Tam siyah renk elde etmek güçtür. Hareketli görüntülerde bulanıklık olabilir. Parlaklık lambaların parlaklığı ile sınırlıdır. Resimler donuk görünebilir. Piksel hatası oluşabilir. Doğal sabit bir çözünürlüğü vardır. Gelişmiş teknoloji ürünüdür, fiyatları düşmektedir. DVI gibi sayısal bir arayüz ile problemsizdir. Hacimli, büyüktür. Ağırdır. CRT Güç tüketimi fazladır (c.150w) Netlik sınırlıdır, parlaklık ve kullanım ömrüne göre netlik bozulabilir. Geometri parlaklık ve kullanım ömrüne bağlı olarak bozulabilir. Güçlü parlak alanlar diğer bölgelerdeki resmin görünümünü etkiler. Text modunda kontrast zayıftır. Titreme vardır. Resmin kalitesi görüş açısından bağımsız olarak sabittir. Tam siyah renk elde edilir. Hareketli görüntüler nettir. Daha yüksek parlaklık elde edilebilir. Resimler daha canlı görünür. Piksel hatası gibi bir problemi yoktur. Birden fazla çözünürlüğü aynı kalitede destekler. Gelişmiş teknoloji ürünüdür, ucuzdur. Analog arayüz ile problemsizdir.

16 LCD Monitör Nasıl Çalışır Şebeke gerilimi AC 220V Power Board tarafından 5V ve 12V DC ye dönüştürülür ve interface kart, inverter kart, ses ve diğer devre elemanlarını besler. Ön panel tuşları interface karta bağlıdır. Power düğmesine basıldığında interface tarafından lambaları yakan inverter devresi tetiklenir. Aynı anda PC den gelen R-G-B, H-sync ve V-sync sinyalleri interface board üzerindeki işlemci tarafından işlenir ve dijital veriye dönüştürülür. Interface bu işlem için analog sinyalden örnekleme yapar. PC den gelen sinyalde aynı zamanda display mode bilgisi de vardır. Display mode görüntünün hangi çözünürlükte ve hangi frekansta gösterileceğini bildirir. Görüntü verisini taşıyan data sinyalleri LVDS kabloları ile LCD paneli süren devreye iletilir.

17 Arıza Tespit-1 Görüntü yok OSD tuşuna basın ekrana OSD menüsü geliyor mu? Evet > - Çözünürlüğü doğal ayarına getirin. Data kablosunu ve PC yi kontrol edin. - Interface kart üzerindeki voltajları ve frekansları ölçün. Voltajlar hatalı ise power kart arızalıdır. Frekanslar hatalı ise interface kart arızalıdır. Hayır > - Interface kart üzerindeki voltajları ve frekansları ölçün. Voltajlar hatalı veya yok ise power kart arızalıdır. Frekanslar hatalı ise interface kart arızalıdır. - Voltajlar doğru ise interface ile panel arasındaki kablo bağlantısını kontrol edin. - Lambaları kontrol edin. Lambalar yanmıyorsa power kart üzerindeki voltajları kontrol edin. Monitöre güç gelmiyor Güç kablosunu kontrol edin. Power Kart üzerinde besleme sigortasını kontrol edin. Power Kart üzerinde 5V ve 12V yoksa power kart arızalıdır. Power LED turuncu yanıp sönüyor, görüntü gelmiyor OSD den doğal çözünürlüğü ayarlayın. Düzelmez ise interface kart arızalıdır.

18 Arıza Tespit-2 Görüntü bozuk veya renklerde problem var PC den gelen data kablosunu kontrol edin. Kabloda kopuk olabilir. Interface ile panel arasındaki kablo bağlantısını kontrol edin. Eprom u yeniden programlayın. Interface kartı değiştirin. Ekran açıldıktan sonra hemen kararıyor LCD lambaları zamanla zayıflamış veya arızalıdır. Titreme, kararma veya soluk görüntü varsa lambalar arızalıdır. Yatay veya dikey çizgi var LCD de yatay veya dikey çizgi LCD panel üzerindeki kontrol devresinin arızalı olduğunu gösterir. Ses çıkmıyor Hoparlör girişlerindeki sinyali kontrol edin. Sinyal yoksa ses kablo bağlantısını kontrol edin. Ses katındaki voltajları kontrol edin. Voltajlar hatalı veya eksik ise ses katı arızalıdır. Voltajlar normal ise hoparlör (ler) arızalıdır.

19 LCD Monitörün Sökülmesi-1 1- Monitör yatık konuma getirilerek ilk önce ayak sökülür. 2- Arka kasayı tutan vidalar sökülerek kasa çıkarılır. 3- Display Panel yukarı gelecek şekilde yatırılarak ön bezeli tutan vidalar sökülür. Bezeli tutan tırnaklar hafifçe içeri bastırılarak bezel çıkarılır. 4- Display Panelin tutucu vidaları, lamba ve LVDS kablosu sökülerek display açığa alınır.

20 LCD Monitörün Sökülmesi-2 5- Kartların bulunduğu metal kabin tutucu vidalar sökülerek çıkarılır. 6- Power kart ve interface kart görünür. Inverter devresi power kart üzerinde değilse inverter kart da görünecektir.

21 OSD Ayarları-1 OSD menüsü monitörün markasına ve modeline göre farklılık gösterir.

22 OSD Ayarları-2

23 OSD Ayarları-3

24 LCD Monitörün Test Edilmesi Monitörün arızasının giderilmesinden sonra ayarlarının yapılması ve fonksiyonlarının test edilmesi gerekir. Monitör ayarlarını yapmak ve test adımlarını sırayla uygulamak üzere hazırlanmış pek çok program bulunmaktadır. Passmark, DisplayMate gibi. Bu programlar olmadan da uygun şablonlar kullanılarak OSD den ayar yapılabilir ve aynı anda test edilebilir. Test/Ayar sırasında aşağıdaki fonksiyonlar kontrol edilmelidir. 1- Geometrik ayarlar: Yatay ve dikey olarak görüntü düzgün boyutlarda mı? 2- Netlik ve çözünürlük: Çözünürlük aralığında her çözünürlük için görüntü net mi? 3- Renkler ve gri tonları: Renkler gerçek renklerde mi? Grinin tüm tonları görünüyor mu? 4- Piksel hataları: Parlak veya ölü piksel var mı? LCD monitör test edilmeden önce en az 20dk çalıştırılarak ısınması sağlanmalıdır.

25 Örnek Test Şablonu

26 Örnek Test Şablonu

27 Piksel hataları giderilebilir mi? Piksel hatalarını giderebildiği belirtilen bazı yazılımlar var: UDPixel, JScreenFix, Kill Dead Pixel Piksel masajı veya baskı yöntemi ile parlak piksel hataları (bazen) giderilebiliyor. Monitör kapalı iken parlak pikselin bulunduğu bölgeye hafif nemli yumuşak pamuklu bir bez ile baskı yapılır. Baskı sırasında monitörün power düğmesi açılır. Baskı kaldırıldığında piksel hatası kaybolacaktır. Bu yöntemle bütün piksel hataları giderilmez. Uygulama sırasında daha fazla piksel hatasının oluşması da mümkündür. Önce kaybolan piksel hatası sonradan tekrar ortaya çıkabilir.

28 Temel Bilgisayar Teknisyenlik Eğitimi Seminer Notları Monitör Teknolojisi Özlem Sezer Fahrettin Çevik Hamza Beyaztaş Sorularınız için

Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır.

Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır. Ekran Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır. Ekrandaki tüm görüntüler noktalardan olusur. Ekrandaki en küçük noktaya pixel adı verilir. Pixel sayısı ne kadar fazlaysa

Detaylı

Çıkış Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Bellek Birimleri

Çıkış Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Bellek Birimleri Çıkış Birimleri Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri Bellek Birimleri Çıkış Birimleri Çıkış birimleri; bilgisayardaki işlemlerin sonucunda elde edilen ve kullanıcıya ses ya da görüntü olarak aktarılacak

Detaylı

Canon XEED SX800. Özellikler

Canon XEED SX800. Özellikler Canon XEED SX800 Projektörler LCOS teknolojisi ve doğal SXGA+ çözünürlükle, XEED SX800 mükemmel görüntüleri rekabetçi bir fiyatla sunar. Canon un 1,5x zoom lensi esnek yerleşim ve kusursuz görüntü geometrisi

Detaylı

Görüntü Bağdaştırıcıları

Görüntü Bağdaştırıcıları Görüntü Bağdaştırıcıları Görüntü Bağdaştırıcıları (Ekran Kartları) Ekrandaki Görüntü Nasıl Oluşur? Monitörünüze yeteri kadar yakından bakarsanız görüntünün çok küçük noktalardan oluştuğunu görürsünüz.

Detaylı

Yüksek Performanslı LCD Düz Panel Monitörler

Yüksek Performanslı LCD Düz Panel Monitörler Kapalı Devre TV Yüksek Performanslı LCD Düz Panel ler Yüksek Performanslı LCD Düz Panel ler Yüksek çözünürlüklü 500 TVL, 1600 x 1200 (UML-202-90) veya 1280 x 1024 (UML-192-90 ve UML-172-90) görüntü PC

Detaylı

Canon XEED SX60. Özellikler

Canon XEED SX60. Özellikler Canon XEED SX60 Projektörler Arşiv Ürünleri XEED SX60 pırıl pırıl sunum ve filmler için parlak, yüksek kontrastlı projeksiyon sağlar. SXGA+, sessize yakın kullanım ve Ev Sineması moduyla, hem evde hem

Detaylı

Kasım 2016 VSE CCQ V4.1

Kasım 2016 VSE CCQ V4.1 VIEWSONIC EUROPE SINIRLI PİKSEL POLİTİKASI Kasım 2016 VSE CCQ V4.1 ISO 9241 International Organization for Standardization (ISO) tarafından belirlenen bir çok parçalı standarttır ve insan-bilgisayar etkileşimi

Detaylı

Kasım 2014 VSE CCQ V4.0

Kasım 2014 VSE CCQ V4.0 VIEWSONIC EUROPE PİKSEL POLİTİKASI ISO 13406-302 bir ISO standardıdır ve tam başlığı "Düz panelli dayalı görsel ekranla çalışma için ergonomik gereksinimler Bölüm 2: Düz panel ekranlar için ergonomik gereksinimler"dir.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Grafik Programlama Bilgisayar kullanılırken monitörlerde iki tür ekran moduyla karşılaşılır. Bu ekran modları Text modu ve Grafik modu dur. Text modunda ekran 25 satır ve 80 sütundan

Detaylı

DİJİTAL GÖRÜNTÜ TEKNOLOJİLERİ

DİJİTAL GÖRÜNTÜ TEKNOLOJİLERİ DİJİTAL GÖRÜNTÜ TEKNOLOJİLERİ Utku Duyar-Elektronik Mühendisi www.utkuduyar.com Dijital elektroniğin gelişmesiyle beraber analog görüntüyü dijital olarak ifade edebilmek için çözünürlük kavramına ihtiyaç

Detaylı

BTDB7-14-IH-48667 LCD VİDEO MONİTÖR VE LCD TELEVİZYON ALICI CİHAZLARI TEKNİK ŞARTNAMESİ A. AMAÇ:

BTDB7-14-IH-48667 LCD VİDEO MONİTÖR VE LCD TELEVİZYON ALICI CİHAZLARI TEKNİK ŞARTNAMESİ A. AMAÇ: A. AMAÇ: BTDB7-14-IH-48667 LCD VİDEO MONİTÖR VE LCD TELEVİZYON ALICI CİHAZLARI TEKNİK ŞARTNAMESİ Bu şartnamenin amacı, Kurumumuzun değişik birimlerinde ihtiyaç duyulan LCD Video Monitörlerin ve LCD Televizyon

Detaylı

Kasım 2016 VSE CCQ V4.1

Kasım 2016 VSE CCQ V4.1 VIEWSONIC EUROPE SINIRLI PİKSEL POLİTİKASI ISO 9241 International Organization for Standardization (ISO) tarafından belirlenen bir çok parçalı standarttır ve insan-bilgisayar etkileşimi ergonomisini kapsar.

Detaylı

Kurma Kılavuzu. 1. Paket. Renk Yönetimi LCD Monitörü. Önemli

Kurma Kılavuzu. 1. Paket. Renk Yönetimi LCD Monitörü. Önemli Kurma Kılavuzu Renk Yönetimi LCD Monitörü Önemli Lütfen kendinizi güvenli ve etkin kullanıma alıştırmak için ÖNLEMLERİ, bu Kurma Kılavuzunu ve CD-ROM'da yüklü olan Kullanıcı Kılavuzu dikkatle okuyun. 1.

Detaylı

AC Devrelerde Ölçme OSİLOSKOP Elektriksel gerilimlerin zamana ve birbirlerine göre değişimlerini grafik olarak gösteren cihaza osiloskop denilmektedir. Osiloskopta tek gerilim şekli

Detaylı

22" FHD LED Monitör, VGA, DVI Girişleri ve Üstün Ergonomik Tasarım

22 FHD LED Monitör, VGA, DVI Girişleri ve Üstün Ergonomik Tasarım 22" FHD LED Monitör, VGA, DVI Girişleri ve Üstün Ergonomik Tasarım VG2233-LED ViewSonic VG2233-LED, yüksek talepleri olan iş profesyonelleri için ideal olan 21,5 inç'lik bir ekrandır. 1920x1080 Full HD

Detaylı

Çıktı ve Çıkış Aygıtları

Çıktı ve Çıkış Aygıtları Çıktı ve Çıkış Aygıtları 1 Çıktı nedir? Çıktı, kullanıma uygun hale getirilecek şekilde işlenmiş veridir. 2 Çıktı nedir? Çıkış aygıtı, bilgiyi bir veya daha fazla insana aktaran donanım bileşeni tipidir.

Detaylı

VESTEL VIDEOWALL, İHTİYACINIZA GÖRE ŞEKİLLENEN LED EKRAN TEKNOLOJİSİ

VESTEL VIDEOWALL, İHTİYACINIZA GÖRE ŞEKİLLENEN LED EKRAN TEKNOLOJİSİ VESTEL VIDEOWALL VESTEL VIDEOWALL, İHTİYACINIZA GÖRE ŞEKİLLENEN LED EKRAN TEKNOLOJİSİ Vestel Videowall ile ister ekranları birleştirerek aynı anda birden fazla yayını izleyin, ister tek bir yayını yüksek

Detaylı

24" FHD LED Monitör, VGA, DVI Girişleri ve Üstün Ergonomik Tasarım

24 FHD LED Monitör, VGA, DVI Girişleri ve Üstün Ergonomik Tasarım 24" FHD LED Monitör, VGA, DVI Girişleri ve Üstün Ergonomik Tasarım VG2433-LED ViewSonic VG2433-LED, yüksek talepleri olan iş profesyonelleri için ideal olan 23,6 inç'lik bir ekrandır. 1920x1080 FullHD

Detaylı

24" FHD LED Monitör, VGA ve DVI Girişleri VA2445-LED Öne Çıkan Özellikler

24 FHD LED Monitör, VGA ve DVI Girişleri VA2445-LED Öne Çıkan Özellikler 24" FHD LED Monitör, VGA ve DVI Girişleri VA2445-LED ViewSonic VA2445-LED, evde veya ofiste kullanım için ideal LED arka aydınlatmalı, parlak, ince ön çerçeve tasarımına sahip, 24 inç (23,6 Vis) geniş

Detaylı

19" Geniş Ekran LED Monitör

19 Geniş Ekran LED Monitör Genel Bakış ViewSonic VA1917a, evde veya ofiste kullanım için ideal LED arka aydınlatmalı, parlak ve ince ön çerçeve tasarımına sahip, 18,5 inç geniş ekran monitördür. 1366 x 768 çözünürlük ve 5 ms tepki

Detaylı

6. Osiloskop. Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır.

6. Osiloskop. Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır. 6. Osiloskop Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır. Osiloskoplar üç gruba ayrılabilir; 1. Analog osiloskoplar 2. Dijital osiloskoplar

Detaylı

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir?

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? SORULAR (-36) SORU - Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel

Detaylı

27" 10 nokta dokunmatik interaktif ekran

27 10 nokta dokunmatik interaktif ekran 27" 10 nokta dokunmatik interaktif ekran IFP2710 ViewSonic IFP2710, sunum yapanların ekran üzerine kolayca çizim yapmasını, yazı yazmasını ve not almasını sağlayan parmak ve kalem ile dokunma özelliklerine

Detaylı

Dell UltraSharp U2913WM 73,7 cm (29 ) Ultra geniş monitör

Dell UltraSharp U2913WM 73,7 cm (29 ) Ultra geniş monitör Dell UltraSharp U2913WM 73,7 cm (29 ) Ultra geniş monitör Olağanüstü verimlilik özellikleriyle panoramik bir görünüm. 2560 x 1080 Tam HD, çok yönlü bağlantı ve ileri düzey verimlilik özelliklerine sahip

Detaylı

UltraSharp U2410 61 cm (24") Geniş Ekran Monitör

UltraSharp U2410 61 cm (24) Geniş Ekran Monitör UltraSharp U2410 61 cm (24") Geniş Ekran Monitör Ayrıntı, Derinlik ve Büyüleyici Renkler Dell UltraSharp U2410 Monitör ile şaşırtıcı düzeyde aslına uygun renkler, hassaslık ve performans elde edin. Başlıca

Detaylı

DONANIM 07-08 Bahar Dönemi TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

DONANIM 07-08 Bahar Dönemi TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DONANIM 07-08 Bahar Dönemi TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ Donanım nedir? Donanım bilgisayarı oluşturan her türlü fiziksel parçaya verilen verilen addır. Donanım bir merkezi işlem biriminden (Central Processing

Detaylı

MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme

MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme 2010-2011 Bahar Yarıyılı Ar. Gör. Dr. Ersoy Erişir 1 Konvansiyonel Görüntüleme (Fotografi) 2 Görüntü Tasarımı 3 Digital Görüntüleme 3.1 Renkler 3.2.1

Detaylı

Ev Eğlencesi için Büyük Ekran Keyfi. Genel Bakış. Özellikler. 23,6" Full HD Multimedya Monitör

Ev Eğlencesi için Büyük Ekran Keyfi. Genel Bakış. Özellikler. 23,6 Full HD Multimedya Monitör 1/5 23,6" Full HD Multimedya Monitör Ev Eğlencesi için Büyük Ekran Keyfi Genel Bakış ViewSonic VX2410mh-LED, ev eğlencesi için ideal 24 inç (23,6 ") geniş ekran Full HD LED monitördür. 1920x1080p çözünürlük,

Detaylı

DONANIM KURULUMU. Öğr. Gör. Murat YAZICI. 1. Hafta.

DONANIM KURULUMU. Öğr. Gör. Murat YAZICI. 1. Hafta. 1. Hafta DONANIM KURULUMU Öğr. Gör. Murat YAZICI www.muratyazici.com Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojisi Programı Dersin İçeriği Ekran Kartı (Graphic Card, Video

Detaylı

DONANIM KARTLARI. Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi

DONANIM KARTLARI. Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi DONANIM KARTLARI Donanım kartlarını temel olarak 2 gruba ayırabiliriz: 1. Ekran Kartı 2. Ek Donanım Kartları

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 5 DONANIM KARTLARI

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 5 DONANIM KARTLARI Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 5 DONANIM KARTLARI Donanım Kartlarını temel olarak 2 gruba ayırabiliriz: Ekran Kartları Ek

Detaylı

ERPRO ÜRÜN KATALOĞU. CCTV Monitörleri Araç İçi Monitör Akıllı Bina Otomasyon Monitörleri All In One PC Asansör Monitörleri Video Wall Monitörleri

ERPRO ÜRÜN KATALOĞU. CCTV Monitörleri Araç İçi Monitör Akıllı Bina Otomasyon Monitörleri All In One PC Asansör Monitörleri Video Wall Monitörleri ERPRO ÜRÜN KATALOĞU CCTV Monitörleri Araç İçi Monitör Akıllı Bina Otomasyon Monitörleri All In One PC Asansör Monitörleri Video Wall Monitörleri TÜRKÇE TÜRKÇE 205205 Ver. ERPRO END. ÜRN. BİL. ELEKTRONİK

Detaylı

Operatör panelleri FED

Operatör panelleri FED Operatör panelleri FED 120x32 to 1024x768 piksel çözünürlük Text bazlı monokrom ve renkli dokunmatik ekranlı tipler Entegre web tarayıcılı tipler Kullanıșlı WYSIWYG editörleriyle kolay tasarım Sistemden

Detaylı

(50-52)-INÇ (127-132 cm) LCD EKRAN FULL HD TELEVİZYON ALICILARI TEKNİK ŞARTNAMESİ

(50-52)-INÇ (127-132 cm) LCD EKRAN FULL HD TELEVİZYON ALICILARI TEKNİK ŞARTNAMESİ (50-52)-INÇ (127-132 cm) LCD EKRAN FULL HD TELEVİZYON ALICILARI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. AMAÇ: Bu şartnamenin amacı, Kurumumuzun çeşitli birimlerinde kullanılacak olan; (50-52)- inç (127-132 cm) Full HD LCD

Detaylı

ASUS Eye Care Teknolojisi Tanıtım Bilgileri

ASUS Eye Care Teknolojisi Tanıtım Bilgileri OCAK 2015 ASUS Eye Care Teknolojisi Tanıtım Bilgileri ASUS EyeCare Teknolojisi, Bilgisayar İlintili Görsel Sendrom (CVS)'nin önlenmesine yardımcı olan iki temel teknolojiye dayanır; Flicker-Free ve Düşük

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM-201 DEVRE TEORİSİ-1 LAB. DENEY-1 SİNYAL ÜRETECİ ve OSİLOSKOP AMAÇ Bu deneyde iki yeni cihazla tanışacaksınız: Sinyal (işaret) üreteci ve

Detaylı

Dell UltraSharp U2412M 61 cm (24") Geniş Ekran Monitör

Dell UltraSharp U2412M 61 cm (24) Geniş Ekran Monitör Dell UltraSharp U2412M 61 cm (24") Geniş Ekran Monitör Her açıdan müthiş bir performans Geniş ekran performansından istediğiniz şekilde yararlanın. 24" 16:10 paneli, IPS teknolojisi ve LED arkadan aydınlatmasıyla

Detaylı

İçindekiler. Giriş. Uyarı. Dikkat Edilecek Noktalar. Ana Ünite Hakkında. Uzaktan Kumanda Ünitesi. OSD Temel Ayarları.

İçindekiler. Giriş. Uyarı. Dikkat Edilecek Noktalar. Ana Ünite Hakkında. Uzaktan Kumanda Ünitesi. OSD Temel Ayarları. LC42A15FV İçindekiler Giriş Uyarı Dikkat Edilecek Noktalar Ana Ünite Hakkında Uzaktan Kumanda Ünitesi OSD Temel Ayarları USB Özellikleri Teknik Özellikler Sorun Giderme 1 Giriş LCD TV ürünümüzü satın aldığınız

Detaylı

VGA BIOS : Ekran kartının ne zaman ne iş yapacağını belirler.

VGA BIOS : Ekran kartının ne zaman ne iş yapacağını belirler. EKRAN KARTI,MONİTÖRLER, WEBCAMLER Ekran Kartı : Ekranda ki görüntünün oluşması için CPU dan gelen verileri işleyip monitöre aktaran yapıdır. 2 ye ayrılır. -Harici Ekran Kartları -Onboard Ekran Kartları

Detaylı

IP Üzerinden HDMI KVM Sinyal Uzatma Cihazı

IP Üzerinden HDMI KVM Sinyal Uzatma Cihazı IP Üzerinden HDMI KVM Sinyal Uzatma Cihazı Önemli Güvenlik Talimatları Kullanma Kılavuzu DS-55202 1. Kurulumdan önce verici ve alıcıyı karıştırmayın. 2. Cihaz çalışıyorken fişini prizden çekmeyin. Kolay

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı

6. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

6. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 6. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları Çıkış Birimleri Monitörler CRT Monitörler LCD Monitörler Gaz Plazma Monitörler Ekran

Detaylı

20 (19.5 Görüntülenebilir) SuperClear MVA Panel Teknolojisine ile Full HD LED Monitör

20 (19.5 Görüntülenebilir) SuperClear MVA Panel Teknolojisine ile Full HD LED Monitör 20 (19.5 Görüntülenebilir) SuperClear MVA Panel Teknolojisine ile Full HD LED Monitör VA2055Sa 20 (19.5 Görüntülenebilir) 1920x1080 Full HD çözünürlüğü ve SuperClear MVA Panel teknolojisine sahip paneli

Detaylı

Ege MYO Bilgisayar Donanım Ders Notları

Ege MYO Bilgisayar Donanım Ders Notları EKRAN KARTI Ekran kartı, mikroişlemcide (CPU) işlenen verileri monitörde görüntülenmesini sağlayan arabirimdir. Ekran modülü anakart üzerine yerleşik olabileceği gibi genişleme yuvalarına bağlanabilmektedir.

Detaylı

YENİ ARÇELİK LCD TV LERLE HAYATA RENK KAT. 444 0 888 www.arcelik.com.tr

YENİ ARÇELİK LCD TV LERLE HAYATA RENK KAT. 444 0 888 www.arcelik.com.tr YENİ ARÇELİK LCD TV LERLE HAYATA RENK KAT 444 0 888 www.arcelik.com.tr GÖRÜNTÜ VE SES TEKNOLOJİLERİ Full Motion+ Arçelik Full Motion+ teknolojisi, daha akıcı ve detaylı bir görüntü için hareketli görüntülerdeki

Detaylı

Bölüm 3. Donanım Dış Donanım NELER ÖĞRENECEĞİZ? Bilgisayar Donanımları: Komut Verenler. Dış Donanım Birimleri. Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri.

Bölüm 3. Donanım Dış Donanım NELER ÖĞRENECEĞİZ? Bilgisayar Donanımları: Komut Verenler. Dış Donanım Birimleri. Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri. Bölüm 3 Donanım Dış Donanım 2006 Prentice-Hall, Inc Slide 1 Dış Donanım Birimleri. NELER ÖĞRENECEĞİZ? Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri. Yazıcı Çeşitleri 2006 Prentice-Hall, Inc Slide 2 Bilgisayar Donanımları:

Detaylı

68.6cm / 27 LED Full HD 1080p Display

68.6cm / 27 LED Full HD 1080p Display 68.6cm / 27 LED Full HD 1080p Display 27" 16:9 Full HD Multimedia Display Genel Bakış ViewSonic VX2703mh-LED, 27" Full HD LED ekranı ile oyuncular için tasarlanmış olup en hızlı sahnelerde bile akıcı ve

Detaylı

VA2261. Genel Bakış. 22" (21,5" görüntülenebilir) Full HD LED Monitör

VA2261. Genel Bakış. 22 (21,5 görüntülenebilir) Full HD LED Monitör Genel Bakış ViewSonic VA2261 22"" (21,5"" görüntülenebilir) Full HD LED ekranı ve 1920x1080p çözünürlük ve 5MS tepki süresi ile filmler, oyunlar ve diğer uygulamalar için en iyi görüntü performansını sunuyor.

Detaylı

İçerik Tablosu. Güvenlik 1 Elektrik güvenliği 1 Kurulum güvenliği 1 Temizleme güvenliği 1

İçerik Tablosu. Güvenlik 1 Elektrik güvenliği 1 Kurulum güvenliği 1 Temizleme güvenliği 1 İçerik Tablosu Güvenlik 1 Elektrik güvenliği 1 Kurulum güvenliği 1 Temizleme güvenliği 1 LCD monitörler hakkında notlar 2 Ürün ambalajının içindekiler 2 Kurulum talimatları 3 Yerleşim 3 Kurulum 3 Harici

Detaylı

1 Paket. Kurma Kılavuzu. Renk Yönetimi LCD Monitörü. Önemli

1 Paket. Kurma Kılavuzu. Renk Yönetimi LCD Monitörü. Önemli Kurma Kılavuzu Renk Yönetimi LCD Monitörü Önemli Lütfen kendinizi güvenli ve etkin kullanıma alıştırmak için ÖNLEMLERİ, bu Kurma Kılavuzunu ve CD-ROM da yüklü olan Kullanım Kılavuzunu dikkatle okuyun.

Detaylı

USB Oynatma Özellikli 32" Full HD LED Kurumsal Ekran CDE3205-EP Dahili USB Multimedya Oynatıcı

USB Oynatma Özellikli 32 Full HD LED Kurumsal Ekran CDE3205-EP Dahili USB Multimedya Oynatıcı USB Oynatma Özellikli 32" Full HD LED Kurumsal Ekran CDE3205-EP ViewSonic CDE3205; perakende, karşılama ve hızlı hizmet veren restoran ortamlarında günde 16 saat/haftada 7 gün çalışabilen, uygun maliyetli

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU

KULLANIM KILAVUZU KULLANIM KILAVUZU 18504 Önemli Güvenlik Talimatları...3 1. Giriş...5 1.1 Genel Bilgiler...5 1.2 Özellikler...5 1.3 Kontrol listesi...6 2. Monitörün kurulması...7 2.1 Temel Kurulum...7 2.2 VESA Standardı

Detaylı

Bilgisayar Kasaları. Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Programı BİLGİSAYAR DONANIMI. Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY

Bilgisayar Kasaları. Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Programı BİLGİSAYAR DONANIMI. Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY Bilgisayar Kasaları Ünite 5 Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Programı BİLGİSAYAR DONANIMI Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY 1 Ünite 5 BİLGİSAYAR KASALARI Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY İçindekiler 5.1. KASA ÇEŞITLERI...

Detaylı

24 ( :9 FHD LED

24 ( :9 FHD LED 24 (23.6 Görüntülenebilir) 16:9 FHD LED SuperClear VA Panele sahip Monitör VA2465Sm-3 ViewSonic VA2465Sm-3, 24inç (23.6 görüntülenebilir) inç 1920x1080 Full HD LED ekranı ile tasarımcılar ve multimedya

Detaylı

OSİLOSKOP KULLANIMINA AİT TEMEL BİLGİLER

OSİLOSKOP KULLANIMINA AİT TEMEL BİLGİLER OSİLOSKOP KULLANIMINA AİT TEMEL BİLGİLER Elektriksel işaretlerin ölçülüp değerlendirilmesinde kullanılan aletler içinde en geniş ölçüm olanaklarına sahip olan osiloskop, işaretin dalga şeklinin, frekansının

Detaylı

DENEYLERDE KULLANILACAK LABORATUVAR EKİPMANLARI

DENEYLERDE KULLANILACAK LABORATUVAR EKİPMANLARI DENEYLERDE KULLANILACAK LABORATUVAR EKİPMANLARI Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Devre ve Elektronik Laboratuvarında yer alan her bir masada aşağıda isim ve özellikleri

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı

PLED-W600. Genel Bakış. WXGA Yüksek Çözünürlüklü LED Projeksiyon Cihazı

PLED-W600. Genel Bakış. WXGA Yüksek Çözünürlüklü LED Projeksiyon Cihazı Genel Bakış ViewSonic PLED-W600, ultra hafif taşınabilir tasarımı ile 600Ansi lümen parlaklık, WXGA(1280x800) çözünürlük ve 120.000 kontrast oranına sahiptir. Hafif kompakt tasarımı ve 30.000 saat lamba

Detaylı

VA951S. 19 5:4 LED SuperClear Teknolojisi. Genel Bakış. SuperClear Teknolojisi ile Daha Kaliteli ve Geniş Görüş Açışı

VA951S. 19 5:4 LED SuperClear Teknolojisi. Genel Bakış. SuperClear Teknolojisi ile Daha Kaliteli ve Geniş Görüş Açışı VA951S 19 5:4 LED SuperClear Teknolojisi 19 5:4 LED SuperClear Teknolojisi Genel Bakış "ViewSonic VA951S monitör, 19" LED ekranı ve 5:4 görüntü oranı ile kurumsal, hükümet, eğitim ve diğer alanlarda en

Detaylı

Gerçek Laser Projeksiyon Cihazı LS830 Öne Çıkan Özellikler

Gerçek Laser Projeksiyon Cihazı LS830 Öne Çıkan Özellikler Gerçek Laser Projeksiyon Cihazı LS830 Gerçek saf Laser Phospor ışık kaynağı ile ViewSonic LS830 laser projeksiyon cihazı standart lambalı projeksiyonların ötesinden bir çözüm sunuyor. Laser kaynağının

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME. Özel Amaçlı Taşınabilir Bilgisayar (7 adet)

TEKNİK ŞARTNAME. Özel Amaçlı Taşınabilir Bilgisayar (7 adet) Özel Amaçlı Taşınabilir Bilgisayar (7 adet) 1) İşlemci : En az 2.3 GHz 6 MB paylaşımlı L3 önbelleğe sahip, Intel Core i7 işlemci (3.5 GHz'e kadar Turbo Boost) olmadır. 2) Ram : En az 16 GB 1600 MHz DDR3L

Detaylı

4K HDMI Sinyal Uzatma Cihazı, HDBaseT

4K HDMI Sinyal Uzatma Cihazı, HDBaseT 4K HDMI Sinyal Uzatma Cihazı, HDBaseT Kullanma Kılavuzu DS-55500 Önemli güvenlik notu Kurulum işleminden ve kullanmadan önce lütfen aşağıdaki güvenlik talimatlarını dikkatli şekilde okuyun: Lütfen bu cihazla

Detaylı

Bilgisayar Donanım ANAKART ÜZERĐNDE YER ALAN GĐRĐŞ/ÇIKIŞ (I/O) BAĞLANTI NOKTALARI

Bilgisayar Donanım ANAKART ÜZERĐNDE YER ALAN GĐRĐŞ/ÇIKIŞ (I/O) BAĞLANTI NOKTALARI ANAKART ÜZERĐNDE YER ALAN GĐRĐŞ/ÇIKIŞ (I/O) BAĞLANTI NOKTALARI Çeşitli aygıtları bağlamak üzere anakart üzerinde farklı tipte konnektörler bulunmaktadır. Anakart üzerinde tipik olarak yazıcı, mouse, klavye

Detaylı

Geleneksel ekran kartları, bilgileri, sistem belleğinden kendi belleğine alıp monitöre göndermekteydi. Günümüzdeki ekran kartları ise görüntülenecek

Geleneksel ekran kartları, bilgileri, sistem belleğinden kendi belleğine alıp monitöre göndermekteydi. Günümüzdeki ekran kartları ise görüntülenecek EKRAN KARTI Ekran kartı, işlemcide (CPU) işlenen verileri monitörde görüntülenmesini sağlayan, sinyallere dönüştüren bir genişleme kartıdır. Ekran kartları bilgisayar sistemine anakart üzerinde bulunan

Detaylı

4K HDMI Genişletici Set, 4K2K/60 Hz

4K HDMI Genişletici Set, 4K2K/60 Hz 4K HDMI Genişletici Set, 4K2K/60 Hz Kullanma Kılavuzu DS-55204 Digitus 4K Çoğaltıcı Seti, 4K2K/60Hz hem yüksek çözünürlüklü grafikler hem de kesintisiz video oynatımı için en yüksek talepleri dahi karşılayan

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ LABORATUARI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ LABORATUARI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ LABORATUARI DENEYİ YAPTIRAN: DENEYİN ADI: DENEY NO: DENEYİ YAPANIN ADI ve SOYADI:

Detaylı

User s Guide XA7 SERIES/XG SERIES. LCD Monitor

User s Guide XA7 SERIES/XG SERIES. LCD Monitor User s Guide XA7 SERIES/XG SERIES LCD Monitor 2005 Xerox Corporation. Her hakkı mahfuzdur. İşbu belge içinde yasal ve tüzel olarak telif hakları verilmiş, verilebilir ve ilerideki verilebilecek olan tüm

Detaylı

EEM0304 SAYISAL ELEKTRONİK LABORATUVARI DENEY FÖYLERİ

EEM0304 SAYISAL ELEKTRONİK LABORATUVARI DENEY FÖYLERİ EEM0304 SAYISAL ELEKTRONİK LABORATUVARI DENEY FÖYLERİ BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DENEYLER İÇİN GEREKLİ ÖN BİLGİLER Tablo 1: Direnç kod tablosu OSİLOSKOP KULLANIMINA

Detaylı

TÜRKÇE TANITIM, KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU

TÜRKÇE TANITIM, KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU BLW-80PB BEAM DEDEKTÖR TÜRKÇE TANITIM, KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU UYARI! Kurulum işlemine geçmeden önce kullanım kılavuzunu dikkatlice okuyunuz. Bu kullanma kılavuzunun içeriği, fonksiyonlardaki değişiklikler

Detaylı

VX2363Smhl-W. Ful HD LED ve MHL Bağlantısı ile Multimedya Eğlencesi. Genel Bakış

VX2363Smhl-W. Ful HD LED ve MHL Bağlantısı ile Multimedya Eğlencesi. Genel Bakış 23" (23" görülebilir) Full HD LED SuperClear IPS Panel Teknolojisi ve MHL Bağlantısı ile Tam bir Multimedya Çözümü VX2363Smhl-W Ful HD LED ve MHL Bağlantısı ile Multimedya Eğlencesi Genel Bakış ViewSonic

Detaylı

OSİLOSKOBUN TANITILMASI VE BİR ALTERNATİF GERİLİM ŞEKLİNİN OSİLOSKOBDA İNCELENMESİ

OSİLOSKOBUN TANITILMASI VE BİR ALTERNATİF GERİLİM ŞEKLİNİN OSİLOSKOBDA İNCELENMESİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM NİN TEMELLERİ-2 DENEY NO:2 OSİLOSKOBUN TANITILMASI VE BİR ALTERNATİF GERİLİM ŞEKLİNİN OSİLOSKOBDA İNCELENMESİ 1. Katot

Detaylı

Bilgisayarla Fotogrametrik Görme

Bilgisayarla Fotogrametrik Görme Bilgisayarla Fotogrametrik Görme Dijital Görüntü ve Özellikleri Yrd. Doç. Dr. Mustafa DİHKAN 1 Dijital görüntü ve özellikleri Siyah-beyaz resimler için değer elemanları 0-255 arasındadır. 256 farklı durum

Detaylı

HDMI Matris Sviç, 4 x 2 Portlu

HDMI Matris Sviç, 4 x 2 Portlu HDMI Matris Sviç, 4 x 2 Portlu KILAVUZ DS-48300 Bu ürünü satın aldığınız için teşekkür ederiz. En iyi performans ve emniyet için bu ürünü bağlamadan, kullanmadan veya ayarlamadan önce lütfen bu talimatları

Detaylı

Türkçe. Giriş. Özelliklere Genel Bakış

Türkçe. Giriş. Özelliklere Genel Bakış Özelliklere Genel Bakış Giriş 7-inç TFT LCD Görüntü çözünürlüğü: 480(En) x 234(Boy) Görüntü modu: 4:3 ve 16:9 Desteklenen dosya biçimleri: JPEG & Hareketli-JPEG (320x240 QVGA 15 fps; 640x480 VGA 6 fps.)

Detaylı

A) Teknik Açıdan Nelere Dikkat Etmeliyiz? 1) Panel Tipi:

A) Teknik Açıdan Nelere Dikkat Etmeliyiz? 1) Panel Tipi: Herhangi bir teknoloji marketine gittiğinizde yan yana konmuş çeşit çeşit LCD monitörler görürsünüz. Hepsinin ortak yanları olduğu gibi, kendine özgü yanları da bulunuyor. Bu yüzden monitör almaya gitmeden

Detaylı

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır!

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Donanım Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan

Detaylı

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi Kullanıcı Ham Veri İşlenmiş Veri Kullanıcı Giriş İşleme Çıkış Yazılı Çizili Saklama Server PC Laptop PDA (Personal Digital Assitance) Netbook Tablet PC BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM Scanner (Tarayıcı)

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK VE ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ PC MONİTÖRÜ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

24" FHD 2 Parmak Optik Dokunmatik LED Monitör, VGA, DVI, HDMI Girişleri, Hoparlör ve İnteraktif Dokunmatik Kalem TD2420

24 FHD 2 Parmak Optik Dokunmatik LED Monitör, VGA, DVI, HDMI Girişleri, Hoparlör ve İnteraktif Dokunmatik Kalem TD2420 24" FHD 2 Parmak Optik Dokunmatik LED Monitör, VGA, DVI, HDMI Girişleri, Hoparlör ve İnteraktif Dokunmatik Kalem TD2420 ViewSonic TD2420, hem ticari hem de tüketici tipi dokunmatik ekran uygulamaları için

Detaylı

4K HDMI HDBaseT Sinyal Güçlendirici Set, 100m

4K HDMI HDBaseT Sinyal Güçlendirici Set, 100m 4K HDMI HDBaseT Sinyal Güçlendirici Set, 100m Kullanma Kılavuzu DS-55504 Kurulum işleminden ve kullanmadan önce lütfen aşağıdaki güvenlik talimatlarını dikkatli şekilde okuyun: 1. Lütfen bu cihazla ilgili

Detaylı

4K HDMI Genişletici Set, HDBaseT

4K HDMI Genişletici Set, HDBaseT 4K HDMI Genişletici Set, HDBaseT Kullanma Kılavuzu DS-55501 Digitus 4K Uzatıcı Seti, HDBaseT hem yüksek netlikte grafik ekranı hem de kesintisiz video oynatımına yönelik en yüksek talepler için 100 metreye

Detaylı

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI I DENEY FÖYLERİ

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI I DENEY FÖYLERİ T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI I DENEY FÖYLERİ Hazırlayan Arş. Gör. Ahmet NUR DENEY-1 ÖLÇÜ ALETLERİNİN İNCELENMESİ Kapaksız

Detaylı

MİDEA ISI POMPASI-HAVUZ /SPA SU ISITMA

MİDEA ISI POMPASI-HAVUZ /SPA SU ISITMA MİDEA ISI POMPASI-HAVUZ /SPA SU ISITMA Bireysel ve Ticari Tipler üzme Havuzu için Isıtma ve Soğutma Suyu sağlar. Kapasite Durumu 6 kw: 40m³ 8 kw: 50m³ BİREYSEL HAVUZ/SPA ISI POMPASI 12kW: 60~85m³ 14kW:

Detaylı

ASCII KODLARI. Bilgisayarda Metin (Text) Türü Bilgilerin Saklanması:

ASCII KODLARI. Bilgisayarda Metin (Text) Türü Bilgilerin Saklanması: ASCII KODLARI Bilgisayarda Metin (Text) Türü Bilgilerin Saklanması: B ir metin bilgisini bilgisayar hafızasında temsil edebilmek için, bilgisayar sistemi, her harf yada sembol için bir sayısal değer atar.

Detaylı

Ultra İnce Çerçeveli 49 Kurumsal Ekran CDX4952 Ultra İnce Çerçeve

Ultra İnce Çerçeveli 49 Kurumsal Ekran CDX4952 Ultra İnce Çerçeve Ultra İnce Çerçeveli 49 Kurumsal Ekran CDX4952 Etkileyici parlaklık, canlı görüntüler ve çok ekranlı dizilim imkanıyla, 49 (48,5 izlenebilir) ViewSonic CDX4952 kurumsal ekran, olağanüstü video duvarları

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ EĞİTİM SETİ

YENİLENEBİLİR ENERJİ EĞİTİM SETİ YENİLENEBİLİR ENERJİ EĞİTİM SETİ Yenilenebilir enerji sistemleri eğitim seti temel olarak rüzgar türbini ve güneş panelleri ile elektrik üretimini uygulamalı eğitime taşımak amacıyla tasarlanmış, kapalı

Detaylı

Ürün Broşürü 2014/2015-1 GÖRÜNTÜLÜ DİAFON / KAPI TELEFONU ÜRÜN VE SİSTEMLERİ

Ürün Broşürü 2014/2015-1 GÖRÜNTÜLÜ DİAFON / KAPI TELEFONU ÜRÜN VE SİSTEMLERİ Ürün Broşürü 2014/2015-1 GÖRÜNTÜLÜ DİAFON / KAPI TELEFONU ÜRÜN VE SİSTEMLERİ 2005 yılı sonu itibarıyle ISO 9001 sistem sertifikasına sahiptir. F İ R M A M I Z 1986 yılında kurulan Videx Electronics S.P.A

Detaylı

27" Full HD Multimedya LED Monitör VX2757-mhd Öne Çıkan Özellikler

27 Full HD Multimedya LED Monitör VX2757-mhd Öne Çıkan Özellikler 27" Full HD Multimedya LED Monitör VX2757-mhd ViewSonic VX2757-mhd 27" Full HD oyun ve eğlence için tasarlanmış bir oyun monitörüdür. AMD FreeSync teknolojisi ile gelen VX2757-mhd yüksek yenilenme oranı

Detaylı

TCO03 Bildirisi... 1. FCC Beyannamesi Uyarısı... 2. Kanada DOC Bildirisi... 3. Önlemler... 3. Ürün Ambalajının İçindekiler... 4

TCO03 Bildirisi... 1. FCC Beyannamesi Uyarısı... 2. Kanada DOC Bildirisi... 3. Önlemler... 3. Ürün Ambalajının İçindekiler... 4 İçerik Tablosu TCO03 Bildirisi... 1 FCC Beyannamesi Uyarısı... 2 Kanada DOC Bildirisi... 3 Önlemler... 3 Ürün Ambalajının İçindekiler... 4 Kurulum Talimatları... 4 Monitörün Montajı... 4 Monitörün Sökülmesi...

Detaylı

İçindekiler. Giriş. Uyarı. İkaz. Ana Ünite Açıklaması. Uzaktan Kumanda. OSD temel ayarı. USB Özellikleri. Teknik Özellikler.

İçindekiler. Giriş. Uyarı. İkaz. Ana Ünite Açıklaması. Uzaktan Kumanda. OSD temel ayarı. USB Özellikleri. Teknik Özellikler. MODEL NO: LC32A5HV İçindekiler Giriş Uyarı İkaz Ana Ünite Açıklaması Uzaktan Kumanda OSD temel ayarı USB Özellikleri Teknik Özellikler Arıza Giderme 1 Uyarı İKAZ ELEKTRİK ÇARPMASI RİSKİ AÇMAYIN İKAZ:

Detaylı

VPL-FX lümen XGA 3LCD Kurulum projektörü. Genel Bakış

VPL-FX lümen XGA 3LCD Kurulum projektörü. Genel Bakış VPL-FX35 5000 lümen XGA 3LCD Kurulum projektörü Genel Bakış Yüksek parlaklık k ve düşük ük bakım sunan 3LCD XGA kurulum projektörü Yüksek kaliteli projektörün gerektiği hemen her duruma uyacak şekilde

Detaylı

Gerçek hayattakine benzer görüntü kalitesi, tasarım uzmanlarına daha iyi bir görüntü çözümü sunar.

Gerçek hayattakine benzer görüntü kalitesi, tasarım uzmanlarına daha iyi bir görüntü çözümü sunar. 27 inç geniş açı WQHD çözünürlükte ekran Gerçek hayattakine benzer görüntü kalitesi, tasarım uzmanlarına daha iyi bir görüntü çözümü sunar. Genel Bakış ViewSonic 'in profesyoneller için tasarladığı VP27

Detaylı

Muhafaza ve Ayak AKSESUAR. SN-MHF401 > 12 V DC GÜç girişi > Güç Tüketimi: 1 Amper. Alev yürütmezlik özelliği. UV Polikarbon Gövde - Beyaz

Muhafaza ve Ayak AKSESUAR. SN-MHF401 > 12 V DC GÜç girişi > Güç Tüketimi: 1 Amper. Alev yürütmezlik özelliği. UV Polikarbon Gövde - Beyaz Muhafaza ve Ayak SN-MHF401 > 12 V DC GÜç girişi > : 1 Amper > Alev yürütmezlik özelliği > UV Polikarbon Gövde Beyaz > Opsiyonel IR aydınlatma > Isıtıcı ve Fan (otomatik) > 330x125x90 mm kamera montaj alanı

Detaylı

ARTOS7F1 ARIZA TESPİT CİHAZI VE PC OSİLOSKOP 7 FONKSİYON 1 CİHAZDA

ARTOS7F1 ARIZA TESPİT CİHAZI VE PC OSİLOSKOP 7 FONKSİYON 1 CİHAZDA ARTOS7F1 ARIZA TESPİT CİHAZI VE PC OSİLOSKOP 7 FONKSİYON 1 CİHAZDA ARTOS7F1 Arıza Tespit Cihazı ve PC Osiloskop her tür elektronik kartın arızasını bulmada çok etkili bir sistemdir. Asıl tasarım amacı

Detaylı

65" Full HD Kurumsal LED Ekranlar. Genel Bakış. FULL HD Görüntü Performansı. Full HD 1080p Yüksek Çözünürlüklü MultiMedya Uygulamaları

65 Full HD Kurumsal LED Ekranlar. Genel Bakış. FULL HD Görüntü Performansı. Full HD 1080p Yüksek Çözünürlüklü MultiMedya Uygulamaları 65" Full HD Kurumsal LED Ekranlar Full HD 1080p Yüksek Çözünürlüklü MultiMedya Uygulamaları Genel Bakış ViewSonic CDE6500-L 65" (64,5" görüntülenebilir) kurumsal ekran, hotel, restaurant,bar, mağazacılık

Detaylı

Yeni QUATRO. seyir zevkini zirveye taşıyan dört dörtlük televizyon!

Yeni QUATRO. seyir zevkini zirveye taşıyan dört dörtlük televizyon! Yeni QUATRO seyir zevkini zirveye taşıyan dört dörtlük televizyon! Yeni QUATRO Serisi QUATRO UHD+ QUATRO UHD z Seyir zevkini zirveye taşıyan dört dörtlük televizyon! QUATRO UHD+ Neden? Çünkü QUATRO UHD+

Detaylı

İÇİNDEKİLER Güvenlik Paket içeriği Telsiz Şeması Telsiz şeması açıklamaları Bataryanın takılması Antenin takılması Cihazın şarj edilmesi Temel işlemler Göstergeler ve anlamları Temizlik ve Bakım Uyarılar

Detaylı

Görsel Simülasyon ve Görsel Eğlence

Görsel Simülasyon ve Görsel Eğlence Görsel Simülasyon ve Görsel Eğlence Simülasyon ve görselleştirme için inanılmaz 4K ayrıntılar Simülasyon ve görselleştirme serimizdeki projektörlerin tamamı, etkileyici 4K görüntüler sunar. Full HD'nin

Detaylı

AKE GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU

AKE GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.02 GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.02 GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU 1 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı