AFYONKARAHİSAR YÖRESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AFYONKARAHİSAR YÖRESİ"

Transkript

1 KULA

2 AFYONKARAHİSAR YÖRESİ

3

4 Kuzeyden Dumlupınar batısındaki Murat Dağı, Elmalı Dağ ve Yazılıkaya Platosu ; batıdan Murat Dağı, Ahır Dağı, Çatma Dağ ve Çivril doğusundaki Akdağ ; güneyden Kumalar ve Karakuş Dağları ; doğudan Eber Gölü, Emir Dağları ve Yazılıkaya Platosu tarafından kuşatılan yöreye "Afyonkarahisar yöresi" denilmektedir.

5 Orta Anadolu bölümüne oldukça sokulan bu yörede en yağışlı mevsim ilkbahar olmakla beraber, yağış miktarlarındaki artış, kışların daha ılık, yazların biraz daha serin geçmesiyle Orta Anadolu'dan ayrılmaktadır. Yağış miktarındaki artış, ovaları birbirinden ayıran eşik alanlarında ve dağlarda meşe ve karaçamların, Sultan Dağları'na komşu kısımlarda ise maki ve ardıçların tutunmasına yol açmıştır. Yukarı Sakarya Havzası içine gizlenmiş Emirdağ'da palamut meşeleri yer almaktadır. Bu alandan elde edilen meşe palamutları bir zamanlar İzmir'e sevk edilmekteydi. Son zamanlarda bitki örtüsündeki hızlı tahribat nedeniyle bu faaliyetler ortadan kalkmıştır.

6 Afyonkarahisar yöresi jeomorfolojik manzara olarak Orta Anadolu'ya göre daha yüksek bir saha görünümündedir. Batıda 600 metreye kadar alçalan aşınım yüzeyleri (platolar) burada metrelere yükselmektedir. Yörenin güneybatı kesiminin dikkati çeken özelliklerinden biri plato yüzeyleri üzerinde çok kere tek başına durmakla beraber, yüksekçe dağların yer almasıdır. Bunlardan 2312 metrelik Murat dağı, Gediz ırmağının, Porsuk ve Adırnaz çaylarının kaynaklarını aldığı dağdır. Üzerinde m. ; m ve m. yükseklikteki aşınım yüzeylerini bulunduran Murat Dağı, KB-GD doğrultulu faylarla parçalanmış, üstü açılmış bir antiklinale tekabül eder. Dağın temelini oluşturan kalker ve şistlerle üstteki serpantinleri temasa geçiren bu faylar boyunca kablıcalara rastlanır.

7

8 Murat Dağı Zirvesi Kartaltepe 2309 m.

9

10 Kufi veya Başağaç derelerinin heriki yakasında yer alan Çatma (Burgaz) Dağ (1754m.) ve Akdağ (2345m.), Murat Dağı'nın aksi yönünde uzanmakta olup, bunlarda üstü açılmış birer antiklinali andırırlar. İstiklal Savaşımız sırasında önemli bir fonksiyon üstlenmiş olan Kocatepe'nin de içerisinde yer aldığı Sandıklı Dağları (2250m.) ise, lav-tüf ve volkanik konglomeralardan oluşurlar.

11 Kocatepe

12 Afyonkarahisar yöresinin başlıca ovalarını kuzeydeki Elmalı dağı'nın güneyinde yer alan İhsaniye Ovası, Afyonkarahisar şehrinin kuzeyinde ve doğusunda uzanan Afyon Ovası, bu ovanın güneydoğusundaki Akarçay Oluğu, Afyonkarahisar şehrinin batısında yer alan Sincanlı Ovası, daha güneydeki Sandıklı Ovası, ve Afyon güneyindeki Şuhut Ovası ile Karakuş Dağları'nın hemen kuzeyinde aynı doğrultuda (GB-KD) uzanan Haydar, Çamur, Karamık ovaları oluşturmaktadır. Akarsular Dinar-Sandıklı arasında uzanan çukur sahaya rağmen KD- GB doğrultulu olukları takip ederler. Ovalarda bu düzen üzere sıralanmışlardır. KD-GB doğrultulu ovalar arasında Sincanlı ve Sandıklı Ovaları'nı sayabiliriz. Bunlardan Sandıklı Ovası'nın suları B. Menderes'e bağlı olduğu halde, Sincanlı Ovası'nın suları Afyonkarahisar'dan geçen Akarçay vasıtasıyla Eber Gölü'ne taşınır.

13 İhsaniye Ovası: Kütahya yöresindeki Altıntaş Ovası'ndan neojen bir eşik alanıyla ayrılan İhsaniye Ovası, Afyon Ovası kuzeyinde yer alan tabanı alüvyonlarla kaplı küçük bir ovadır. Akarçay'a kuzeyden karışan bir derenin adeta toplak alanı durumunda olan bu ova güneyde dar bir boğazla Afyon Ovası'na bağlanır. Söz konusu bu boğaz, I. Zamana ait metamorfik kültelerden oluşan bir eşiğin faylarla kesilmesi ve belirtilen akarsuyun aşındırmasıyla meydana gelmiştir. Afyonkarahisarı madensuyu (sodası ) bu eşik alanının kuzey yamacında bahsettiğimiz fay hattı üzerinde yer almaktadır. İhsaniye ovası, tahıl, şekerpancarı tarlaları ve bağlarla örtülü olup, akarsu boylarında vişne bahçelerine rastlanır. Ovaya adını veren İhsaniye kasabası (2859), Afyon iline bağlı bir ilçe merkezi olup, ovayı kuzeyden kuşatan neojen eşik alanının ovaya bakan tarafında yer almaktadır. İhsaniye'de Germiyan oğullarınca yapılmış bir anıt kayanın yer alması ve biraz daha kuzeydeki Düğer köyünde Osmanlılarca inşa edilmiş kervansarayın bulunması, Orta Anadolu'yu Marmara'ya bağlayan kervan yollarının İhsaniye Ovası'ndan geçtiğine işaret etmektedir.

14 İHSANİYE

15 İHSANİYE GAZLIGÖL BELDESİNDEKİ KIZILAY MADENSUYU ŞİŞELEME TESİSİ

16

17

18 Afyon Ovası: İhsaniye Ovası güneyinde yer alan Afyon Ovası, Sandıklı Dağları'nın kuzeydoğu ucundaki Afyonkarahisarı şehrinin kuzeyinde, doğusunda ve güneydoğusunda uzanmaktadır. Ova alanı Afyonkarahisarı kuzeyinde oldukça geniş alanlı olduğu halde, şehrin doğusu ve güneydoğusunda biraz daralmaktadır. Ovaya kuzeybatıdan giren Akarçay, Afyon'a yaklaşarak KB-GD doğrultusunda akmakta ve batı-doğu doğrultusunda uzanan Akarçay Oluğunu izleyerek Eber gölüne ulaşmaktadır. Üzeri andezit ve trahitlerle örtülü Sandıklı Dağları'nın kuzeydoğu ucunda yer alan Afyonkarahisarı şehri, adını verdiği ovanın güneybatı köşesinde bulunmaktadır.

19

20 Bu ünitenin ve yörenin başlıca şehri Afyonkarahisarı'dır metre yükseklikteki ova içerisinde yalçın bir ada gibi yükselen trakit bir tepenin eteğinde kurulmuş olan şehrin İlk Çağ'daki adı "Akroinos" idi. Selçukluların son döneminde burada beylik yapmış olan Sahib Ata Fahreddin Ali Bey'in adından dolayı Osmanlılar döneminde "Karahisar-ı Sahib" adıyla anılmıştır. Bu ad halk tarafından benimsenmediği için, şehrin adı uzunca bir süre "Karahisar" olarak kalmıştır. Karahisar adı, ova tabanına göre nisbi yükseltisi 200m.civarında olan ve üzerinde bir kale harabesi (Akroinos kalesi) bulunan koyu renkli trakit bir tepeden dolayı verilmiştir. Bu tepenin yakınında aynı volkanik yapıda birkaç tepe daha yer almaktadır. Anadolu'da birkaç yerde "Karahisar" adını taşıyan yerleşmenin bulunması nedeniyle bu şehri diğerlerinden ayırmak için adı 16. yüzyılın sonlarında bir ara "Karahisar-ı Devle" olarak değiştirilmiştir. İyi cins haşhaş bitkisinin yetiştirildiği ve bunlardan en kaliteli afyon sakızı'nın elde edildiği bir sahada yer alması nedeniyle, şehre "Afyonkarahisarı" adı verilmiştir.

21

22 Önceleri etrafı bağlarla çevrili olan Afyon'da şimdi bağlara pek rastlanmamaktadır. 20.yüzyıl başlarında nüfuslu olan Afyon, İstiklal Savaşımız sırasında Yunan ordusunun işgaline uğrayarak yakılıp, yıkılmıştır. 30 Ağustos 1922 de zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzu büyük komutan Mustafa Kemal Atatürk, Koca Tepe'den bizzat yönetmiştir. Bu büyük zaferin anısına Afyon'da faaliyete geçirilen Kocatepe Üniversitesi, son yıllarda şehre büyük yarar sağlamıştır. Oldukça işlek durumdaki kara ve demir yollarının kavşağında yer alan Afyon, Marmara'yı Akdeniz'e, Orta Anadolu'yu Ege ve Akdeniz'e bağlamaktadır. Çok sayıda lokum, sucuk ve haşhaş yağı imalathanelerine sahip olan Afyon'da çimento, şeker, tuğlakiremit ve bira fabrikası bulunmaktadır nüfuslu olan Afyonkarahisar KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ile son yıllarda gösterdiği hızlı gelişmelere paralel olarak çevresinden nüfus çekmektedir. Afyon ovası hem tarım alanı hem de otlak alanı yönünden zengin bir potansiyele sahiptir. Devlet tarafından drene edilen bataklık alanlar tarım alanı haline getirilerek şeker pancarı, haşhaş, ayçiçeği, tahıl ve sebze yetiştirilen alana dönüştürülmüştür. Bir kısım arazi ise geniş otlaklar halinde büyükbaş hayvanlara ayrılmıştır. Bu otlaklarda veya besi ahırlarında beslenen hayvanlar canlı olarak veya kesilerek başta Ankara olmak üzere çevredeki büyük merkezlere pazarlanmaktadır.

23

24

25 Afyon ovasının kuzey kesiminde, Afyon'u İhsaniye'ye bağlayan karayolu üzerindeki Gazlıgöl kasabası'nın ve buradaki Gazlıgöl kaplıcası'nın yöre halkı için ayrı bir önemi bulunmaktadır. Frigyalılardan bu yana yararlanılan kaplıcada üç hamam bulunmaktadır. Hamamlardan biri içmece olarak kullanılmaktadır. Suyu kükürtlü hidrojen içeren ve sıcaklığı 80 dereceyi bulan Gazlıgöl kaplıcalarının çeşitli hastalıklar için şifa olduğu bilinmektedir. İhsaniye ilçesi sınırları içerisinde yer alan Gazlıgöl kasabası 2124 nüfuslu belde statüsünde bir yerleşme olup çevresinde geniş otlaklar bulunmaktadır. Her hafta kurulan büyükbaş hayvan pazarı ile yöreye adını duyuran bu kasabanın halkı hayvancılık ve tarımla geçinmektedir.

26

27 Akarçay Oluğu: Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Afyon Ovası, güneydoğuda hiçbir kesintiye uğramadan Çobanlar kasabası batısında batı-doğu doğrultusunu kazanmakta ve Eber Gölü'ne doğru genişleyerek uzanmaktadır. İşte, Afyon ovası'nın güneydoğusunda B-D doğrultusunda uzanan bu depresyona Akarçay Oluğu veya Çobanlar-Bolvadin Ovası adını vermekteyiz. Afyon ovasında olduğu gibi, şekerpancarı, haşhaş, tahıl, ayçiçeği, sebze ve meyve ziraatinin yaygın olduğu bu depresyon alanını Akarçay sulamaktadır. Ovanın batısında yer alan Çobanlar, 7600 nüfuslu küçük bir kasaba olup, Afyona bağlı bir ilçe merkezidir. Daha ziyade hayvancılıkla geçinen bir yerleşme olduğu için Çobanlar adını almıştır. Çobanlar kasabasının doğusunda Akarçay oluğunun genişliği giderek artmakta ve Bolvadin-Çay hattında azami değere ulaşmaktadır.

28 EBER GÖLÜ

29 Bu ünitenin en büyük yerleşim merkezi nüfuslu Bolvadin'dir. Şehirsel özellikler kazanmış olan Bolvadin, idari bakımdan Afyon'a bağlı bir ilçe merkezidir. Depresyonun doğu bölümünde kuzey tarafta bulunan Bolvadin, Orta Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde kalan Eber Gölü'nün kuzeybatısında yer almaktadır. Bolvadin civarında haşhaş ziraati büyük önem kazanmaktadır. Sahip olduğu Alkoloid Fabrikası'nda Türkiye'de yetiştirilen haşhaş kapullerinden tıp ve eczacılıkta kullanılan uyuşturucu madde (morfin) elde edilmektedir. Şehir içerisinde de haşhaş yağı elde edilen imalathanelere rastlanılmaktadır. Akarçay Oluğu'nun güneyinde Karakuş Dağları ile Sultan Dağları'nın kesişim noktasının önünde bir fay basamağı üzerinde yer alan Çay (14500), şehirleşmeye başlamış bir yerleşme olup, idari yönden Afyon iline bağlı bir ilçe merkezidir. Konya'yı Afyon'a bağlayan karayolu buradan geçmektedir. Çay'dan kuzeye giden yol ise Bolvadin'den geçerek Eskişehir'e ulaşmaktadır. Bolvadin

30

31 SİNANPAŞA (Sincanlı) Ovası: Afyonkarahisar'ın batısında Ahır Dağı'nın kuzeyinde yer alan ovadır. Bu ovanın başlıca yerleşim merkezi, bir zamanlar adı Sinanpaşa olark değiştirilen SİNANPAŞA (Sincanlı) (3800) kasabasıdır. Tahıl, şekarpancarı ve haşhaş ziraatinin yapıldığı bu ova aynı zamanda büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğu bir sahadır. Tabanları alüvyonlarla örtülü olan ve aynı doğrultuda seyreden oluklar içinde yer alan irili ufaklı ovalar, birbirinden paleozoik veya volkanik kültelerden oluşan plato özellikli eşiklerle ayrılırlar. Sincanlı ile Sandıklı Ovası arasındaki eşik KD-GB doğrultulu faylarla sınırlandırılmış olduğuna göre, söz konusu eşiklerin hiç değilse bir kısmının horstlara tekabül ettiği söylenir. Haydarlı ovası

32 Ovası

33 Sandıklı Ovası: Sincanlı-Sandıklı Ovası arasındaki eşiğin güneyinde Sandıklı Ovası yer almaktadır. Hamam Çayı tarafından suları boşaltılan ovanın batı kenarı faylıdır. Bu fay hattı üzerinde, Sandıklı'nın 8 km. batısında Hüdai Kaplıcaları yer almaktadır. Faylanmalar sonucunda Sandıklı ovasına doğru yamaçta üç basamak meydana gelmiştir. Ova tabanına göre ikinci 1100 metrelik neojen taraça üzerinde Sandıklı şehri yer almaktadır. Şimdi nüfuslu bir yerleşme olan Sandıklı, Afyon-Antalya karayolu ve Afyon-Karakuyu demiryolu üzerinde yer almaktadır. Sandıklı ovasındaki bazı yerleşmelerde keçecilik, dokumacılık ve el sanatları gelişmiştir.

34

35 Şuhut Ovası: Afyon Ovası'nın güneyindeki neojen bir eşik alanından sonra tabanı alüvyonlarla örtülü olan Şuhut Ovası'na geçilmektedir. Batıdan Sandıklı Dağları ile sınırlanan Şuhut Ovası'nın suları Kalı Çayı aracılığı ile Akarçay'a taşınmaktadır. Ovanın temelinde I. Zamana ait metamorfık külteler yer almaktadır. Mermer ocaklarının üzerinde yer aldığı bu külteler ovanın kuzeydoğu ve kuzeybatısında ortaya çıkmaktadırlar. Şuhut ovasında şekerpancarı, baklagiller ve tahıl ziraati yapılmakta, bunun yanısıra büyük ve küçükbaş hayvancılık ayrı bir önem taşımaktadır. Ovanın başlıca yerleşim merkezi olan Şuhut, Afyon'ın 26 km. güneyinde yer almaktadır. Tali bir kara yolu ile Afyon-Çay yoluna bağlı olan Şuhut, şehirsel fonksiyonları fazlaca gelişmemiş olan nüfuslu büyük bir kasaba olup, idari yönden Afyon iline bağlı bir ilçe merkezidir.

36 Afyonkarahisarı yöresi'nin güney kesiminde Karakuş Dağları'nın hemen önünde (kuzeyinde) onun uzanışına paralel olarak (GB-KD) uzanan küçük küçük üç ova bulunmaktadır. Dar alanlı eşiklerle birbirinden ayrılan bu ovalar güneybatıdan kuzeydoğuya doğru Haydarlı (Çöl) Ovası, Çamur Ovası ve Karamık Ovası şeklinde sıralanmaktadırlar. Karamık Ovası Çamur Ovası Ovası

37 Haydarlı (Çöl) Ovası: Sandıklı Dağları güneyindeki Kumalar Dağı ile Karakuş Dağları arasında GB-KD doğrultusunda uzanmaktadır metrelik alüvyal tabanın güneydeki bir bölümü etrafı sazlarla kaplı yazın kuruyan bir bataklık halindedir. Bu ovanın başlıca yerleşmesi 1969 nüfuslu Haydarlı dır. İdari yönden Dinar ilçesi sınırları içerisinde belde statüsünde bir yerleşmedir. Çamur Ovası: Haydarlı ovasının kuzeydoğusunda yer alan Çamur ovası, Haydarlı ovasından 60 m. aşağıda olup, bir polyeye tekabül etmektedir. Bu ova dar alanlı olup, başlıca yerleşim merkezi Karaadilli (2614) kasabasıdır. Karaadilli, idari bakımdan belde statüsünde bir yerleşme olup, Şuhut ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Karamık Ovası: Çamur ovası'nın kuzeydoğusundaki 250 metre nispi yükseltideki bir kalker eşik alanı aşılarak Karamık ovası'na inilmektedir. Bu ova Çamur ovası'na göre 165 m. daha aşağıda bulunmaktadır. En çukur yerinde Karamık bataklığının yer aldığı bu ovanın başlıca yerleşmelerini 1998 yılında belediye örgütüne sahip olan Karamık (966) ile 1441 nüfuslu Koçbeyli oluşturmaktadır. Her iki yerleşme de idari bakımdan belde statüsünde olup, Çay ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır.

38 Karamık Ovası Haydarlı Ovası Çamur Ovası

39 Afyonkarahisarı ovası ile Akarçay oluğunun kuzeydoğusunda m. yükseklik gösteren meşe ve karaçam ormanlarının yer aldığı platolar sahası başlar. Bu platoların yüzeyleri birer aşınım düzlüğü halinde olup, çok yerde mermerler açığa çıkmış haldedir. Afyonkarahisarı'nın 25 km. kuzeydoğusunda yer alan İscehisar kasabası (9762) civarındaki plato sahası mermer ocakları, kasaba ise mermer atölyeleriyle doludur. İscehisar mermerleri dünyaca tanınmış olup, Roma'daki Sen Pier kilisesinin sütunları buradan giden mermerlerden yapılmıştır. Türkiye'nin iç tüketimde de bu yörenin mermerleri öncelikli olarak tercih edilmektedir. İscehisar ilçe alanı içerisinde boz renkli volkanik tüfler oldukça yaygındır. Bu sahadaki Seydiler kasabası (1715) civarında meydana gelmiş peri bacaları oldukça ilginç bir manzara oluşturmaktadır. Bu durum peribacalarının sadece Ürgüp-Göreme yöresine özgü bir jeomorfolojik oluşum olmadığının açık bir kanıtıdır. Söz konusu bu saha tarım hayatı yönünden pek elverişli olmayıp, daha çok küçükbaş hayvancılık önem kazanmaktadır.

40

41

42

43

44 İhsaniye kasabası kuzeydoğusunda İçbatı Anadolu ile Orta Anadolu bölgesi arasında sınır oluşturan Yazılıkaya Platosu'na geçilmektedir. Çok yerde I.Zamana ait kalker ve mermerlerin ortaya çıktığı ve aynı zamanda volkanik tüflerin de geniş yer tuttuğu bu sahaya Eskişehir ili Han ilçesi sınırları dahilinde bulunan Yazılıkaya köyü' ndeki Friglere âit kaya abidesi nedeniyle Yazılıkaya Platosu adı verilmiştir. Bu alanda Afyon-İhsaniye ilçesi sınırları içerisinde yer alan 1167 nüfuslu Ayazini köyü'nde volkanik tüfler içerisine oyulmuş tarihi mezarlar kültür turizmi yönünden son derece önemli olduğu halde, maalesef gereken ilgiden yoksundur.

45

46 Platosu

47 İç Ege Bölgesi ile Orta Anadolu'nun Yukarı Sakarya ve Konya bölümleri arasında uzanan Emir Dağları'nın en yüksek yeri Eber Gölü kuzeyinde Emir Dağ zirvesinde 2281metredir. Bu dağlar Afyon yöresinde İhsaniye kasabası doğusunda Şaphane (1765m) ve Ağın (1808m) Dağlarıyla başlayarak Konya bölümündeki Yunak kasabasına kadar KB-GD doğrultusunda uzanmaktadırlar. Emir Dağları Orta Anadolu'da (Eber-Akşehir Gölleri kuzeyinde) plato özelliği kazanmaktadır. Gene bu dağlar kuzeyde (Türkmen dağları doğusunda Eskişehir güneyine kadar uzanan sahada ) yerini Yazılıkaya Platosuna bırakmaktadır. Üzerinde seyrek olarak meşe-ardıç ve karaçamların yer aldığı Emir Dağları ünitesinin Afyon Yöresi içindeki başlıca yerleşmesi Bayat kasabasıdır nüfusa sahip olan Bayat Afyon'a bağlı bir ilçe merkezidir.

48 İÇ EGE BÖLGESİ SON

Afyonkarahisar yöresi jeomorfolojik manzara olarak Orta Anadolu'ya göre daha yüksek bir saha görünümündedir. Batıda 600 metreye kadar alçalan aşınım

Afyonkarahisar yöresi jeomorfolojik manzara olarak Orta Anadolu'ya göre daha yüksek bir saha görünümündedir. Batıda 600 metreye kadar alçalan aşınım Afyonkarahisar yöresi jeomorfolojik manzara olarak Orta Anadolu'ya göre daha yüksek bir saha görünümündedir. Batıda 600 metreye kadar alçalan aşınım yüzeyleri (platolar) burada 1300-1400 metrelere yükselmektedir.

Detaylı

SEYİTÖMER LİNYİT ÇIKARIM SAHASI

SEYİTÖMER LİNYİT ÇIKARIM SAHASI Yoncalı Ovası Kütahya ovası kuzeydeki "Yoncalı Depresyonu"ndan bir eşik alanıyla ayrılmaktadır. Zengin linyit yataklarının içinde yer aldığı neojen bir düzlük olan Yoncalı Depresyonu, Kütahya Ovası'ndan

Detaylı

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür.

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür. Akarsularla boşaltılmış ovalar daha çok Kütahya'nın güneyinde ve güneybatısında, başka bir tarifle Murat Dağı'nın kuzey ve kuzeydoğusunda yer almaktadırlar. Bunlar: Adırnaz Çayı ve Kocaçay'ın yukarı çığırlarındaki

Detaylı

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir.

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara Batı Menteşe Dağları denir. Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir. yukarıda adı geçen dağlardan oluşan "Doğu Menteşe Dağları" arasında arasında Çine Çayı Vadisi uzanır. Aydın iline

Detaylı

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine Menteşe Yöresi denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi MENTEŞE YÖRESİ MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi Bizanslıların elinde bulunuyordu. Bizanslıların

Detaylı

URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI

URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI Urla-Karaburun-Çeşme yarımadası, Bozdağların sona erdiği Kemalpaşa (Nif) Dağı batısındaki kuzey-güney doğrultulu Menderes Ovası (Cuma

Detaylı

İÇ EGE BÖLGESİ (İÇBATI ANADOLU BÖLGESİ)

İÇ EGE BÖLGESİ (İÇBATI ANADOLU BÖLGESİ) İÇ EGE BÖLGESİ (İÇBATI ANADOLU BÖLGESİ) Kıyı Ege Bölgesinde batı-doğu doğrultusunda uzanan geniş tabanlı tektonik depresyonların sona erip dar tabanlı vadilere dönüştüğü Sındırgı-Çardak çizgisiyle Orta

Detaylı

Uşak yöresi ana jeomorfolojik ünite ayrımı bakımından Kütahya yöresiyle benzerlik göstermektedir. Bu yörede de depresyonlar, yükseltisi fazla olmayan

Uşak yöresi ana jeomorfolojik ünite ayrımı bakımından Kütahya yöresiyle benzerlik göstermektedir. Bu yörede de depresyonlar, yükseltisi fazla olmayan A-PDF Scan Optimizer Demo. Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark Uşak yöresi ana jeomorfolojik ünite ayrımı bakımından Kütahya yöresiyle benzerlik göstermektedir. Bu yörede de depresyonlar,

Detaylı

İnce Burun Fener Fener İnce Burun BATI KARADENİZ BÖLGESİ KIYI GERİSİ DAĞLARI ÇAM DAĞI Batıdan Sakarya Irmağı, doğudan ise Melen Suyu tarafından sınırlanan ÇAM DAĞI, kuzeyde Kocaali; güneyde

Detaylı

GENEL BİLGİLER. Yüzölçümü : 14.719 km² dir. (Türkiye nin 1/55 dir.) Nüfus : 698.626 (31.12.2011) İl Trafik No : 03

GENEL BİLGİLER. Yüzölçümü : 14.719 km² dir. (Türkiye nin 1/55 dir.) Nüfus : 698.626 (31.12.2011) İl Trafik No : 03 GENEL BİLGİLER Yüzölçümü : 14.719 km² dir. (Türkiye nin 1/55 dir.) Nüfus : 698.626 (31.12.2011) İl Trafik No : 03 Afyonkarahisar, Anadolu'da kuzeyi güneye, batıyı da doğuya bağlayan doğal bir düğüm noktası

Detaylı

İÇ EGE BÖLGESİ (İÇBATI ANADOLU BÖLGESİ)

İÇ EGE BÖLGESİ (İÇBATI ANADOLU BÖLGESİ) İÇ EGE BÖLGESİ (İÇBATI ANADOLU BÖLGESİ) Kıyı Ege Bölgesinde batı-doğu doğrultusunda uzanan geniş tabanlı tektonik depresyonların sona erip dar tabanlı vadilere dönüştüğü Sındırgı-Çardak çizgisiyle Orta

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

EGE BÖLGESİ BÖLGENİN YERİ VE SINIRLARI

EGE BÖLGESİ BÖLGENİN YERİ VE SINIRLARI 1/5 EGE BÖLGESİ BÖLGENİN YERİ VE SINIRLARI Türkiye nin 7 coğrafi bölgesinden biri olan Ege Bölgesi, 85.000 km2 lik yüzölçümüyle Türkiye topraklarının %11 ini kaplar. (Harita:1) Ege Bölgesi, Anadolu nun

Detaylı

URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI

URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI Urla-Karaburun-Çeşme yarımadası, Bozdağların sona erdiği Kemalpaşa (Nif) Dağı batısındaki kuzey-güney doğrultulu Menderes Ovası (Cuma

Detaylı

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN EDİRNE UZUNKÖPRÜ MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI Yunanistan sınırına 6 kilometre uzaklıkta yer alan Edirne nin Uzunköprü ilçesi, Osmanlı İmparatorluğu nun Trakya daki ilk yerleşimlerinden biri. Ergene

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

"Birinci Coğrafya Kongresi 6-21 Haziran 1941, Raporlar, Müzakereler, Kararlar"

Birinci Coğrafya Kongresi 6-21 Haziran 1941, Raporlar, Müzakereler, Kararlar "Birinci Coğrafya Kongresi 6-21 Haziran 1941, Raporlar, Müzakereler, Kararlar" EGE BÖLGESİ Yurdumuzun batı kesiminde Ege Denizi'ne komşu olan ve adını bu denizden alan Ege bölgesi kapladığı alan bakımından

Detaylı

1/ ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI; BİLGİ, BELGE ve VERİ TOPLAMA SÜRECİ MEVCUT ÇEVRE DÜZENİ PLANLARI PLANLAMA BÖLGESİ NDE MEVCUT DURUM

1/ ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI; BİLGİ, BELGE ve VERİ TOPLAMA SÜRECİ MEVCUT ÇEVRE DÜZENİ PLANLARI PLANLAMA BÖLGESİ NDE MEVCUT DURUM SUNUM İÇERİĞİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI; TANIMI VE AMACI ÇALIŞMA ETAPLARI BİLGİ, BELGE ve VERİ TOPLAMA SÜRECİ ÇALIŞMANIN ETAPLARI MEVCUT ÇEVRE DÜZENİ PLANLARI PLANLAMA BÖLGESİ NDE MEVCUT DURUM

Detaylı

KÜTAHYA ADININ KÖKENİ VE TARİHİ

KÜTAHYA ADININ KÖKENİ VE TARİHİ 1/6 KÜTAHYA ADININ KÖKENİ VE TARİHİ Kütahya nın eski çağlara kadar uzanan engin bir tarihi vardır. Tarih öncesi çağlara ait bu gün için elimizde ciddi ve tarihi belge yoktur. Çok eski bir efsaneye göre,

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

2011 YILINDA DOĞU ANADOLU BÖLGESİN DE URARTU BARAJ, GÖLET ve SULAMA KANALLARININ ARAŞTIRILMASI ALİKÖSE KANALI

2011 YILINDA DOĞU ANADOLU BÖLGESİN DE URARTU BARAJ, GÖLET ve SULAMA KANALLARININ ARAŞTIRILMASI ALİKÖSE KANALI 2011 YILINDA DOĞU ANADOLU BÖLGESİN DE URARTU BARAJ, GÖLET ve SULAMA KANALLARININ ARAŞTIRILMASI Oktay BELLİ ALİKÖSE KANALI Aliköse Kanalı, Tuzluca İlçesi nin yaklaşık olarak 36 37 km. güneybatısında bulunmaktadır.

Detaylı

ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI ŞENKAYA İLÇE MERKEZİNİN MEKAN OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ PROJESİ ONUR PARLAK TUĞÇE YAĞIZ

ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI ŞENKAYA İLÇE MERKEZİNİN MEKAN OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ PROJESİ ONUR PARLAK TUĞÇE YAĞIZ ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI ŞENKAYA İLÇE MERKEZİNİN MEKAN OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ PROJESİ ONUR PARLAK TUĞÇE YAĞIZ Erzurum, 2015 Proje adı Şenkaya ilçe merkezinin mekan olarak değiştirilmesi

Detaylı

Kaz Dağlarından Edremit Körfezi

Kaz Dağlarından Edremit Körfezi KÜÇÜKKUYU Kaz Dağlarından Edremit Körfezi Burhaniye-İskele Burhaniye Madra Dağı-Kozak Yaylası KOZAK YAYLASINDA FISTIK ÇAMLARI MADRA DAĞI NDA GRANİTLER VE FISTIK ÇAMLARI MADRA DAĞI NDA LALELER EDREMİT-HAVRAN

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

II- MANİSA DAĞI-YAMANLAR DAĞI Kuzeyden Manisa Ovası ve Menemen Boğazı, güneyden Kemalpaşa Ovası ve Nif Dağı (Bozdağların batı kesimi ) ile

II- MANİSA DAĞI-YAMANLAR DAĞI Kuzeyden Manisa Ovası ve Menemen Boğazı, güneyden Kemalpaşa Ovası ve Nif Dağı (Bozdağların batı kesimi ) ile II- MANİSA DAĞI-YAMANLAR DAĞI Kuzeyden Manisa Ovası ve Menemen Boğazı, güneyden Kemalpaşa Ovası ve Nif Dağı (Bozdağların batı kesimi ) ile sınırlandırılan Manisa- Yamanlar Dağı, böbrek şeklinde bir dağdır.

Detaylı

MADRA DAĞI NDA LALELER

MADRA DAĞI NDA LALELER MADRA DAĞI NDA LALELER EDREMİT-HAVRAN OLUĞU Kuzeyde Marmara-Ege bölgeleri arasında sınır vazifesi gören asimetrik manzaralı Kaz Dağları batı-doğu doğrultulu bir fay hattı ile güneydeki Edremit-Havran

Detaylı

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Yiğit H. Erbil, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı

Detaylı

AKÇAY ÜZERİNDEKİ KEMER BARAJI

AKÇAY ÜZERİNDEKİ KEMER BARAJI AKÇAY ÜZERİNDEKİ KEMER BARAJI BOZDOĞAN Madranbaba Dağı nın doğu eteğinde Akçay vadisinin batı yamacında yer alan 10.078 nüfuslu Bozdoğan da sebze olarak domates, biber, patates, patlıcan, fasulye, sussam,

Detaylı

MANİSA İLİ ŞEHZADELER İLÇESİ KARAAĞAÇLI MAHALLESİ TEKNİK TARIM ÜRÜNLERİ İTH. İHR. SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

MANİSA İLİ ŞEHZADELER İLÇESİ KARAAĞAÇLI MAHALLESİ TEKNİK TARIM ÜRÜNLERİ İTH. İHR. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. MANİSA İLİ ŞEHZADELER İLÇESİ KARAAĞAÇLI MAHALLESİ TEKNİK TARIM ÜRÜNLERİ İTH. İHR. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ÖLÇEK:1/1000 Pafta No: 23 - O - I c Parsel No:

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM Rehber Öğretmen : Şule Yıldız Hazırlayanlar : Bartu Çetin Burak Demiral Nilüfer İduğ Esra Tuncer Ege Uludağ Meriç Tekin 2000-2001 İZMİR TEŞEKKÜR Bize bu projede yardımda bulunan başta

Detaylı

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Ürünler

Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Ürünler On5yirmi5.com Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Ürünler Ülkemizde yetişen başlıca ürünler. Yayın Tarihi : 24 Nisan 2012 Salı (oluşturma : 10/21/2015) TAHILLAR Buğday:İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Bölge yurdumuzun güneyinde, Akdeniz boyunca bir şerit halinde uzanır. Komşuları Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri, Suriye, Kıbrıs

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

Silivri Nüfus Bilgileri Yıl Toplam Kadın Erkek

Silivri Nüfus Bilgileri Yıl Toplam Kadın Erkek SİLİVRİ Coğrafi Durum: Silivri 41 derece 03 kuzey paraleli ve 28 derece 20 doğu meridyenlerinin birleştiği noktada,istanbul iline bağlı ve il merkezinin 67 km batısında, Marmara Denizi sahilindedir. İlçe

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2.

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Özel Konum 1. Türkiye nin Matematik (Mutlak) Konumu Türkiye nin Ekvatora ve başlangıç

Detaylı

İTALYA. Sanayi,Turizm,Ulaşım

İTALYA. Sanayi,Turizm,Ulaşım İTALYA FİZİKİ ÖZELLİKLERİ Coğrafi konum Yer şekilleri İklimi BEŞERİ ÖZELLİKLERİ Nüfusu Tarım ve hayvancılık Madencilik Sanayi,Turizm,Ulaşım İTALYANIN KİMLİK KARTI BAŞKENTİ:Roma DİLİ:İtalyanca DİNİ:Hıristiyanlık

Detaylı

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR Havadaki su buharı ve gazların, cisimler üzerine uyguladığı ağırlığa basınç denir. Basıncı ölçen alet barometredir. Normal hava basıncı 1013 milibardır.

Detaylı

COĞRAFİ FAKTÖRLERDEN YERŞEKİLLERİNİN HARPUT UN KURULUŞU, GELİŞMESİ VE ŞEHRİN YER DEĞİŞTİRMESİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ

COĞRAFİ FAKTÖRLERDEN YERŞEKİLLERİNİN HARPUT UN KURULUŞU, GELİŞMESİ VE ŞEHRİN YER DEĞİŞTİRMESİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu, Elazığ 23-25 Mayıs 2013 81 COĞRAFİ FAKTÖRLERDEN YERŞEKİLLERİNİN HARPUT UN KURULUŞU, GELİŞMESİ VE ŞEHRİN YER

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

AFYONKARAHİSAR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

AFYONKARAHİSAR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI AFYONKARAHİSAR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Afyon ili sahip olduğu jeolojik yapı gereği çeşitli maden yatakları oluşumu için uygun bir ortam sunmaktadır. Bu nedenle hem maden rezervleri, hem de maden

Detaylı

Eber Gölü (Bolvadin-Afyonkarahisar) (10-11 Mayıs 2008) Yazan ve fotoğraflayan: Hüseyin Sarı, http://eng.ankara.edu.tr/~hsari

Eber Gölü (Bolvadin-Afyonkarahisar) (10-11 Mayıs 2008) Yazan ve fotoğraflayan: Hüseyin Sarı, http://eng.ankara.edu.tr/~hsari Eber Gölü (Bolvadin-Afyonkarahisar) (10-11 Mayıs 2008) Yazan ve fotoğraflayan: Hüseyin Sarı, http://eng.ankara.edu.tr/~hsari 10-11 Mayıs 2008 tarihleri arasında Fotoğraf Sanatı Kurumu organizasyonunda

Detaylı

AFYONKARAHİSAR İLİNDE COĞRAFİ FAKTÖRLERİN ÖRGÜN EĞİTİME ETKİLERİ

AFYONKARAHİSAR İLİNDE COĞRAFİ FAKTÖRLERİN ÖRGÜN EĞİTİME ETKİLERİ T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İLKÖĞRETİM ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ AFYONKARAHİSAR İLİNDE COĞRAFİ FAKTÖRLERİN ÖRGÜN EĞİTİME ETKİLERİ Hazırlayan Alpaslan AY Danışman Prof.

Detaylı

Konu: Bölgeler Coğrafyası Özet-2

Konu: Bölgeler Coğrafyası Özet-2 AKDENİZ BÖLGESİ Tarımsal ürün çeşitliliği fazladır. Yüksek sıcaklık isteyen ürünler yetiştirilebilir. Yıl içinde aynı yerden birden fazla ürün alınabilir. Tarım ürünlerinin en erken olgunlaştığı Yer şekilleri:

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

GAZİANTEP İN TARİHÇESİ Gaziantep tarihinin oluşumunda ve niteliğinde yer unsurunun önemi büyüktür. Bölgenin, ilk uygarlıklarının doğduğu, Mezopotomva

GAZİANTEP İN TARİHÇESİ Gaziantep tarihinin oluşumunda ve niteliğinde yer unsurunun önemi büyüktür. Bölgenin, ilk uygarlıklarının doğduğu, Mezopotomva GAZİANTEP İN TARİHÇESİ Gaziantep tarihinin oluşumunda ve niteliğinde yer unsurunun önemi büyüktür. Bölgenin, ilk uygarlıklarının doğduğu, Mezopotomva ve Akdeniz arasında bulunuşu güneyden ve Akdeniz`den

Detaylı

Büyük baş hayvancılık

Büyük baş hayvancılık Büyük baş hayvancılık hayvancılık faaliyetleri özellikle dağlık bir araziye sahip kırsal kesimlerde ön plana geçerek, birinci derecede etkili ekonomik Yakın yıllara kadar bir tarım ülkesi olarak kabul

Detaylı

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine Menteşe Yöresi denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi BALAT MENTEŞE YÖRESİ MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi Bizanslıların elinde bulunuyordu. Bizanslıların

Detaylı

Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı. Kıyı Dağları. Kanada Kalkanı. Kıyı Ovaları. Örtülü Platform. Büyük Ovalar İç Düzlükler. Dağ ve Havzalar Kuşağı

Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı. Kıyı Dağları. Kanada Kalkanı. Kıyı Ovaları. Örtülü Platform. Büyük Ovalar İç Düzlükler. Dağ ve Havzalar Kuşağı Örtülü Platform Örtülü Platform Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı Kıyı Dağları Örtülü Platform Kanada Kalkanı Dağ ve Havzalar Kuşağı Büyük Ovalar İç Düzlükler QUACHITA WICHITA Kıyı Ovaları BÜYÜK OVALAR= GREAT

Detaylı

DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce

DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce İNGİLTERE DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce DİNİ: Hıristiyanlık PARA BİRİMİ: Sterlin 1.

Detaylı

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail.

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail. ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ,TEPE MAHALLESİ MEVKİİ I17-D-23-A PAFTA, 210 ADA-16 PARSELE AİT REVİZYON+İLAVE NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU Ö:1/5000 25/02/2015 Küçüksu Mah.Tekçam

Detaylı

-İÇİNDEKİLER- 1.1.ANTALYA... 2. Tarihi... 2. Nüfus... 3 4.PLANLAMA ALAN TANIMI... 6 5.PLAN KARARLARI... 7

-İÇİNDEKİLER- 1.1.ANTALYA... 2. Tarihi... 2. Nüfus... 3 4.PLANLAMA ALAN TANIMI... 6 5.PLAN KARARLARI... 7 -İÇİNDEKİLER- 1.KENTİN GENEL TANIMI... 2 1.1.ANTALYA... 2 Tarihi... 2 Coğrafi Yapı... 2 İklim ve Bitki Örtüsü... 3 Nüfus... 3 Ulaşım... 3 2.JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU... 4 3.ÇED BELGESİ... 5 4.PLANLAMA

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Barış Taş *

Yrd.Doç.Dr. Barış Taş * Effects on Natural Environment at Rural Settlements in Sandıklı District SANDIKLI ĠLÇESĠNDE DOĞAL YAPININ KIR YERLEġMELERĠ ÜZERĠNDEKĠ ETKĠLERĠ Effects on Natural Environment at Rural Settlements in Sandıklı

Detaylı

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ Topraklar zonal, intrazonal ve azonal topraklar olmak üzere üçe ayrılır. 1. Zonal (Yerli) Topraklar iklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak oluşan ve bütün katmanların(horizonların)

Detaylı

Toprak oluşumu ve toprak türleri

Toprak oluşumu ve toprak türleri On5yirmi5.com Toprak oluşumu ve toprak türleri Toprak oluşumu ve toprak türleri nelerdir? Yayın Tarihi : 13 Kasım 2012 Salı (oluşturma : 3/1/2017) -Toprağın oluşması için önce kayaların çözünmesi gerekir.

Detaylı

KULA İLÇESİ, KENAN EVREN (BEY) MAHALLESİ, 162 ADA, 6 VE 8 PARSELLERE İLİŞKİN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

KULA İLÇESİ, KENAN EVREN (BEY) MAHALLESİ, 162 ADA, 6 VE 8 PARSELLERE İLİŞKİN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU KULA İLÇESİ, KENAN EVREN (BEY) MAHALLESİ, 162 ADA, 6 VE 8 PARSELLERE İLİŞKİN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU DOSYA BİLGİLERİ İLÇE Kula MAHALLE PAFTA ADI K21D-23-B (NİP)

Detaylı

Kütahya Simav da. Makale

Kütahya Simav da. Makale Kütahya Simav da Deprem 19 Mayıs 2011 tarihinde gece saat 23:15 te meydana gelen deprem, kısa bir süre önce siyanür barajındaki çökmeyle sarsılan Kütahya yı vurdu. 19 Mayıs 2011 günü Türkiye saati ile

Detaylı

AKHİSAR ( MANİSA ) NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

AKHİSAR ( MANİSA ) NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU AKHİSAR ( MANİSA ) HACIİSHAK MAHALLESİ, 950 ADA, 12 PARSEL NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU HAZIRLAYAN: KÜÇÜK PLANLAMA TASARIM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. OYA KÜÇÜK NALBANT ADRES : RAGIPBEY MAH. 17 SOKAK NO:20

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ/COĞRAFYA BÖLÜMÜ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ/COĞRAFYA BÖLÜMÜ BARIŞ TAŞ E-Posta Adresi tas.baris@hotmail.com Telefon (İş) Telefon (Cep) Faks Adres 3762132626-7551 5062934711 Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğrenim Bilgisi Doktora 2000 1/2006 Yüksek

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı

MANİSA İLİ, ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSA MAHALLESİ, PARSEL: /1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

MANİSA İLİ, ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSA MAHALLESİ, PARSEL: /1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU SINIR PLANLAMA LTD.ŞTİ MANİSA İLİ, ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSA MAHALLESİ, PARSEL:2677-2678 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU Nisan-2017 Milli Kütüphane Caddesi No:31

Detaylı

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale (*)Türkeş, M. ve Koç, T. 2007. Kazdağı Yöresi ve dağlık alan (dağ sistemi) kavramları üzerine düşünceler. Troy Çanakkale 29:18-19. KAZ DAĞI YÖRESİ VE DAĞLIK ALAN (DAĞ SİSTEMİ) KAVRAMLARI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Detaylı

TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ ENV. NO. SİT ADI

TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ ENV. NO. SİT ADI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. ZARA ŞEHİTLİĞİ İL SİVAS İLÇE ZARA MAH.-KÖY VE MEVKİİ GENEL TANIM: Sivas ili, Zara ilçe merkezinde bulunan ve Milli Savunma Bakanlığı, Zara Askerlik

Detaylı

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin doğusunda yer alan bölge kabaca üçgene benzer. Marmara ve Ege Bölgeleri hariç her bölge ile komşudur. Suriye hariç bütün doğu komşularımızla

Detaylı

TÜRKİYE'NİN COĞRAFÎ BÖLGELERİ

TÜRKİYE'NİN COĞRAFÎ BÖLGELERİ TÜRKİYE'NİN COĞRAFÎ BÖLGELERİ KARADENİZ BÖLGESİ Bölge, Türkiye nin kuzeyindedir. İsmini kuzeyindeki Karadeniz den alır. Bölge, doğuda Gürcistan sınırından başlayarak, batıda Sakarya Ovası ile Bilecik in

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak? 16 Şubat 2017

Bugün hava nasıl olacak? 16 Şubat 2017 On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? 16 Şubat 2017 Hava sıcaklığının ülkemizin kuzeybatı kesimlerinde 1 ila 3 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Yayın Tarihi

Detaylı

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011 Birecik Turizm Envanteri Projesi Bu kitabın içeriğinden sadece Birecik İlçesi ve Köylerine Hizmet Götürme Birliği sorumludur ve bu içeriğin herhangi bir şekilde DPT'nin veya Karacadağ kalkınma Ajansı'nın

Detaylı

AKHİSAR ( MANİSA ) NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

AKHİSAR ( MANİSA ) NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU AKHİSAR ( MANİSA ) HÜRRİYET MAHALLESİ, 540 ADA, 26 PARSEL NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU HAZIRLAYAN: KÜÇÜK PLANLAMA TASARIM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. OYA KÜÇÜK NALBANT ADRES : PAŞA MAH. 12 SOKAK NO:11 /

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA İç Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Çok fazla engebeli bir yapıya sahip olmayan

Detaylı

COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI

COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI COĞRAFİ KONUM Herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alana coğrafi konum denir. Özel ve matematik konum diye ikiye ayrılır. Bir ülkenin coğrafi konumu, o ülkenin tabii, beşeri ve ekonomik özelliklerini

Detaylı

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş Özalp Tarihçesi: Özalp ilçesi 1869 yılında Mahmudiye adıyla bu günkü Saray ilçe merkezinde kurulmuştur. 1948 yılında bu günkü Özalp merkezine taşınmış ve burası ilçe merkezi haline dönüştürülmüştür. Bölgede

Detaylı

TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları)

TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları) TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları) Genetik Şekil Toplulukları 1- Tektonik Topografya 2- Akarsu Topografyası (Flüvial Topografya) 3- Volkan

Detaylı

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor?

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? ADIYAMAN Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? Rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi,

Detaylı

YOLLARIN KESİŞTİĞİ, TERMALİN, MERMERİN VE LEZZETİN BULUŞTUĞU ŞEHİR AFYONKARAHİSAR

YOLLARIN KESİŞTİĞİ, TERMALİN, MERMERİN VE LEZZETİN BULUŞTUĞU ŞEHİR AFYONKARAHİSAR YOLLARIN KESİŞTİĞİ, TERMALİN, MERMERİN VE LEZZETİN BULUŞTUĞU ŞEHİR AFYONKARAHİSAR Afyonkarahisar yolların kesiştiği, termal kaynaklara sahip, tarihi ve turistik değerleriyle yüksek potansiyeli olan; gerek

Detaylı

Salihli'nin 10 km. kadar batısında Antik Sardes (Sard) şehrinin harabeleri bulunmaktadır. Sard şehri Lidya Krallığı'nın idari ve dini merkezi idi.

Salihli'nin 10 km. kadar batısında Antik Sardes (Sard) şehrinin harabeleri bulunmaktadır. Sard şehri Lidya Krallığı'nın idari ve dini merkezi idi. Antik Sardes Kenti Salihli'nin 10 km. kadar batısında Antik Sardes (Sard) şehrinin harabeleri bulunmaktadır. Sard şehri Lidya Krallığı'nın idari ve dini merkezi idi. Antik Sard harabeleri Bozdağlardan

Detaylı

Afyonkarahisar İlinde Yükselti Basamaklarına Göre Arazi Kullanımı

Afyonkarahisar İlinde Yükselti Basamaklarına Göre Arazi Kullanımı COĞRAFİ BİLİMLER DERGİSİ CBD 8 (1), 57-76 (2010) Afyonkarahisar İlinde Yükselti Basamaklarına Göre Arazi Kullanımı Land use for elevational zones in Afyonkarahisar province Barış Taş *, Mustafa Yakar Afyon

Detaylı

Alanı gösterilmiş olan doğal sit alanlarımız, yerinin belirli olması nedeniyle gösterilmiştir. Resmi işlemlerde, ilgili Çevre ve Şehircilik İl

Alanı gösterilmiş olan doğal sit alanlarımız, yerinin belirli olması nedeniyle gösterilmiştir. Resmi işlemlerde, ilgili Çevre ve Şehircilik İl Alanı gösterilmiş olan doğal sit alanlarımız, yerinin belirli olması nedeniyle gösterilmiştir. Resmi işlemlerde, ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden doğrulamasını yaptırınız. Korunan Alanın Yeri

Detaylı

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN ÇORUM 2017 Alp - Himalaya kıvrım kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde tüm jeolojik zaman ve devirlere ait araziler görülebilmektedir.

Detaylı

BOLVADİN İLÇESİNDE ARAZİDEN YARARLANMA

BOLVADİN İLÇESİNDE ARAZİDEN YARARLANMA T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ COĞRAFYA (TÜRKİYE COĞRAFYASI) ANABİLİM DALI BOLVADİN İLÇESİNDE ARAZİDEN YARARLANMA Yüksek Lisans Tezi Soner ALCI Danışman Prof. Dr. Ali ÖZÇAĞLAR Ankara-2007

Detaylı

BURDUR-YASSIGÜME KÖYÜNÜN, FİZİKİ COĞRAFYA AÇISINDAN, ÇEVRE SORUNLARI

BURDUR-YASSIGÜME KÖYÜNÜN, FİZİKİ COĞRAFYA AÇISINDAN, ÇEVRE SORUNLARI BURDUR-YASSIGÜME KÖYÜNÜN, FİZİKİ COĞRAFYA AÇISINDAN, ÇEVRE SORUNLARI Arş. Gör. Hakan YİĞİTBAŞIOĞLU Göller Yöresinde yeralan Burdur Havzası'nın oluşumunda tektonik hareketlerin büyük etkisi olmuştur. Havza

Detaylı

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik Muradiye Tarihi: Muradiye, cumhuriyet ilanına kadar Kandahar ve Bargıri adıyla iki yerleşim birimi olarak anılırken cumhuriyet sonrası birleşerek Muradiye ismini almıştır. Tarihi ile ilgili fazla bilgi

Detaylı

Tablo : Türkiye Su Kaynakları potansiyeli. Ortalama (aritmetik) Yıllık yağış 642,6 mm Ortalama yıllık yağış miktarı 501,0 km3

Tablo : Türkiye Su Kaynakları potansiyeli. Ortalama (aritmetik) Yıllık yağış 642,6 mm Ortalama yıllık yağış miktarı 501,0 km3 Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyar km3 tür. Bu suyun % 97'si denizlerde ve okyanuslardaki tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan yalnızca % 2'si tatlı su kaynağı olup çeşitli amaçlar için kullanılabilir

Detaylı

FRANSA. Turizm,Ulaşım,Sanayi. www.sosyal-bilgiler.com

FRANSA. Turizm,Ulaşım,Sanayi. www.sosyal-bilgiler.com FRANSA FİZİKİ ÖZELLİKLERİ Coğrafi konum Yer şekilleri İklimi BEŞERİ ÖZELLİKLER Nüfusu Tarım,Maden Turizm,Ulaşım,Sanayi www.sosyal-bilgiler.com FRANSANIN KİMLİK KARTI Başkenti: Paris Dili: Fransızca Dini:

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Ülkemiz genelinde parçalı yer yer çok bulutlu bir hava hakim olacak. Yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış var. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Batı da sıcaklık 2-4 derece arasında düşerken, iç ve doğu kesimlerde 2-4 derece artacak. Çanakkale ve Balıkesir çevrelerinde ise kuvvetli yağış beklentisi var. Yayın

Detaylı

2. PLANLAMA ALANININ ÜLKE VE BÖLGEDEKİ YERİ

2. PLANLAMA ALANININ ÜLKE VE BÖLGEDEKİ YERİ SELMA KISA PLANLAMA MANİSA İLİ, AKHİSAR İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ 2304 ADA 1 PARSEL VE 2305 ADA 1 PARSELİN DOĞUSUNDAKİ 30 METRELİK YOLA İLİŞKİN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA

Detaylı

BÖLÜM 1. Eskipazar Dere ve Sırt Havzaları Sulama ve Tarımsal Dönüşüm Projesi Sayfa 3

BÖLÜM 1. Eskipazar Dere ve Sırt Havzaları Sulama ve Tarımsal Dönüşüm Projesi Sayfa 3 BÖLÜM 1 PROJE ALANININ TANITILMASI 1.1. DOĞAL COĞRAFYA 1.1.1 Projenin Yeri Proje Sahası; Karabük İli Eskipazar ilçesi, Merkez ve 49 köyü kapsayan Adiller-Göksu ve Haslı Sulama göleti havzasıdır. Yapımı

Detaylı

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı Konya'nın 90 km kuzeybatısında yer alan ve 349 km2 yüzölçüme sahip olan Ilgın, günümüzden 3500 yıl önce şimdiki iskan yerinin 25 km kuzeydoğusunda Hititler tarafından "Yalburt"

Detaylı

3 ÜNCÜ PİYADE EĞİTİM TUGAYI 58 İNCİ PİYADE EĞİTİM ALAY KOMUTANLIĞI BURDUR

3 ÜNCÜ PİYADE EĞİTİM TUGAYI 58 İNCİ PİYADE EĞİTİM ALAY KOMUTANLIĞI BURDUR 3 ÜNCÜ PİYADE EĞİTİM TUGAYI 58 İNCİ PİYADE EĞİTİM ALAY KOMUTANLIĞI BURDUR 1. ULAŞIM BİLGİLERİ: a. Kara Yolu: 58 inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı Burdur da bulunmaktadır. Burdur şehirlerarası otobüs

Detaylı

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ÖLÇEK:1/1000 Pafta No: K19-d-01-b-3b / K19-d-02-a-4a PİM PLANLAMA BÜROSU Yılmaz Şevket KOCATUĞ / Şehir Plancısı Yarhasanlar

Detaylı