ÖZET KARABURUN YARIMADASI CİVARINDAKİ KAFES BALIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SU KALİTESİ VE SEDİMENTE OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖZET KARABURUN YARIMADASI CİVARINDAKİ KAFES BALIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SU KALİTESİ VE SEDİMENTE OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI."

Transkript

1 1 V ÖZET KARABURUN YARIMADASI CİVARINDAKİ KAFES BALIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SU KALİTESİ VE SEDİMENTE OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI YABANLI, Murat Doktora Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler A.B.D. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Özdemir EGEMEN Ocak 2007, 91 sayfa Bu çalışmada Aralık 2004 Aralık 2005 tarihleri arasında Karaburun yarımadasında, Gülbahçe ve Gerence Körfezleri nde ağ kafeslerde Sparus aurata (çipura) ve Dicentrarchus labrax (levrek) yetiştiriciliği yapan iki balık çiftliği civarında belirlenen istasyonlarda su kolonunda sıcaklık, çözünmüş oksijen, bulanıklık, ph, tuzluluk, besleyici element ile sedimentte organik karbon ve yanabilen madde analizleri gerçekleştirilmiştir. NO 2 -N µg.at/l, NO 3 -N µg.at/l, NH + 4 -N µg.at/l, PO 3 4 -P ölçüm sınırlarının altında 0.32 µg.at/l, Silis µg.at/l, organik karbon (%) ve yanabilen madde miktarı (%) değerleri arasında değişmektedir. Anahtar Kelimeler: Karaburun Yarımadası, akuakültür, su kalitesi

2 2 VII ABSTRACT THE INVESTIGATION OF EFFECTS OF CAGE FISH FARMING ACTIVITY TO WATER QUALITY AND SEDIMENT IN VICINITY OF THE KARABURUN PENINSULA YABANLI, Murat PHD, Fisheries Fundemental Sciences Supervisor: Prof. Dr. Özdemir EGEMEN January 2007, 91 pages In this study, temperature, dissolved oxygen, turbidity, ph, salinity, nutrients in water column and organic carbon, amount of burnable substances in sediment have been analyzed in the previously defined stations which are near by two different fish farms where Sparus aurata (sea bream) ve Dicentrarchus labrax (European sea bass) are grown in net cages in the gulf of Gülbahçe and the gulf of Gerence in the Karaburun Peninsula between December 2004 December The results were µg.at/l for NO 2 -N, µg.at/l for NO 3 - N, µg.at/l for NH + 4 -N, below detection limit 0.32 µg.at/l for PO 3 4 -P, µg.at/l for silicate, for organic carbon (%) and for amount of burnable substances. Key Words: Karaburun Peninsula, aquaculture, water quality

3 3 1. GİRİŞ Dünya nüfusunun hızlı artışına paralel olarak gıda tüketim miktarı da artmaktadır. İnsanoğlunun gıda ihtiyacını karşılamada su ürünlerinin önemi günümüzde daha iyi anlaşılmakta bunun sonucu olarak da alternatif türlerin yetiştiriciliği yoluna gidilmektedir. Türkiye 8333 km kıyı şeridi ile ve 25 milyon hektar kullanılabilir denizi ile akuakültürde oldukça parlak bir geleceğe sahiptir. Yarı kapalı pozisyondaki denizleri biyolojik, fiziksel, kimyasal ve ekolojik olarak farklı karakterdedirler. Türkiye de akuakültürün gelişmesi için büyük bir potansiyel vardır. Çipura (Sparus aurata) ilk denizel kültürü yapılan türdür ve levrek (Dicentrarchus labrax), karides (Penaus japonicus), salmon (Salmo salar) ile deniz alası (Salmo trutta) bunu takip etmiştir. Denizel akuakültür üretimi 1986 da 35 ton iken, 1998 de 23,410 tona çıkmıştır (Deniz vd., 1997; Deniz, 1999). Gün geçtikçe avcılık yoluyla balık sağlanması bazı yörelerde zorlaşmakta ve ekonomik olmaktan çıkmaktadır. Ayrıca aşırı avlanma ile ilgili pek çok sorunlar gündeme gelmiştir. Bunlara bağlı olarak balık avcılığında beklenen artışlar olmamakta ve hatta bazı yıllarda düşüşler görülmektedir (Alpbaz, 1996). Denizlerde su ürünleri yetiştiriciliği (akuakültür) yapan işletmeler, son yıllarda büyük bir artış göstermeye başlamıştır. Bu gelişme hızla azalan doğal stoklardaki düşüşü dengeleyen bir rol oynamaktadır. Diğer yandan dünya nüfusu da hızla artmaktadır. Yapılan tahminler nüfus artışının böyle devam etmesi halinde dünyanın pek çok yerinde yiyecek sıkıntısı çekileceğini göstermektedir. Bu nedenle, denizlerde yapılan akuakültür sağlıklı ve dengeli beslenme için büyük önem taşımaktadır (Güven ve Şener, 2005).

4 4 Orta ve Güney Afrika (Sub-Saharan Afrika) hariç, hemen hemen dünyanın tüm bölgelerinde akuakültür gelişmekte, büyümekte ve yoğunlaşmaktadır. Akuakültür dünyanın çoğu bölgesinde artan akuatik gıda ihtiyacını karşılamada önemli bir potansiyele sahiptir (FAO, 2006). Dünya deniz ürünleri tüketimi, akuakültürdeki artan üretim nedeniyle geçen on yılda artmaya devam etmiştir. Günümüzde kişi başına düşen deniz ürünleri tüketimi 16 kg.dır ve gelişmekte olan ülkelerin gelirleri arttıkça muhtemelen daha yüksek seviyede balık tüketilecektir. Böylece kişi başına düşen dünya tüketimi artacaktır. Ayrıca nüfusun artışı da dünya deniz ürünleri tüketimini artıracaktır (Hardy, 1999). Ülkemizde kişi başına düşen su ürünleri tüketimi miktarı çok düşük seviyededir. Su ürünleri tüketimi daha çok kıyı bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Kişi başına düşen yıllık su ürünleri tüketimi 1985 yılında 8,9 kg iken, ortalaması 6,7 kg, 1991 yılında ise 5,4 kg a düşmüştür yılında bu miktar üretimdeki artışa paralel olarak 8,1 kg a yükselmiştir. Bu rakamlar dünya ortalamasının çok altında kalmıştır (Doğan, 1997). Akuakültürün çok sayıda tanımlaması vardır. Kısaca akuakültür, kontrollü veya yarı kontrollü şartlar altında akuatik organizmaların yetiştirilmesidir. Akuatik terimi su çevresinin türü ile ilgili olup tatlı su, acı su ve deniz suyunu ifade eder (Stickney, 2000, 2005). Bir başka tanıma göre de akuakültür balık, yumuşakça, crustacean ve sucul bitkilerin yetiştirilmesidir (FAO, 1997). Ya da sudaki (tatlı, acı ya da deniz suyu) organizmaların insanlar tarafından kültivasyonu olarak tanımlanabilir (Asche and Khatun, 2006).

5 5 Dünyada 220 den fazla balık ve kabuklu türünün yetiştiriciliği yapılmaktadır (Nylor et al., 2000). Türkiye de su ürünleri sektörü, son 30 yılda önemli gelişmeler göstermiştir. Üretim üç kat artmış, avcılık filoları çağdaş av gereçleri ile donatılmıştır li yıllara kadar tümüyle avcılık faaliyetinde yürütülmüştür. Bu yıllardan sonra, karasal ortamda kültür balıkçılığı (sazan ve alabalık kültürü) tesisleri kurulmaya başlamış ve 1980 li yıllara gelindiğinde, denizel kültür balıkçılığı gündeme gelmiştir. (Bulut Yıldız ve Elbek, 2005). Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü nün (TÜGEM) internet sitesinde yer alan yıllarını kapsayan su ürünleri yetiştiriciliği üretim miktar dağılımı Çizelge 1.1 de verilmiştir.

6 6 Çizelge 1.1 Su ürünleri yetiştiriciliği üretim miktar dağılımı (Anonim, 2006a). Yetiştiricilik (Ton) Yıllar İç Su % Deniz (%) Toplam ,9 35 1, ,1 95 2, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , TUİK in internet sitesindeki veriler ışığında yıllarındaki yetiştiricilik üretim miktarları Çizelge 1.2 belirtilmiştir.

7 7 Çizelge 1.2 Yetiştiricilik üretimi (Anonim, 2006b). Ton Balık türü Toplam İçsu Alabalık Aynalı sazan Deniz Alabalık Çipura Levrek Midye Karides Ülkemizde su ürünleri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi genel bir politika olarak benimsenmiştir. DPT nın 5 yıllık kalkınma planlarında su ürünlerinde sürdürülebilir üretimin artırılması amacıyla; doğal kaynakların rasyonel kullanımının sağlanması, yetiştiricilik ve açık deniz balıkçılığının geliştirilmesi öngörülmektedir (Akbulut, 2004) yılı için Türkiye deki su ürünleri üretiminin yaklaşık ton arasında olması beklenmektedir (Alpbaz, 2005). Denizel ortamın kıyısal bölgelerinde ya da kıyı ötesinde (off-shore) yapılacak herhangi bir aktivitenin, özellikle balık üretim tesislerinin, kurulduğu yere bağlı olarak, zaman içinde, doğal ortama belli ölçüler içinde etki yapması kaçınılmazdır (Koçak ve Katağan, 2005).

8 8 Akuakültürdeki gelişme faydalı ve kazançlı olmuştur; fakat kirlilik, doğal görünümün bozulması veya biyoçeşitlilikte değişim gibi negatif çevresel etki risklerini de ortaya çıkarmıştır (Tovar et al., 2000a). Akuakültürün çevre üzerindeki etkileri birçok araştırıcı tarafından çalışılmıştır (Aure and Stigebrandt, 1990; Beardmore et al., 1997; Dosdat, 2000; Mazzola et al., 2000; Karakassis et al., 2000; Youngson et al., 2001; Merceron et al., 2002; Yokoyama, 2002; Kempf et al., 2002; Jahan et al., 2002; Miller and Evans, 2003; Brooks and Mahnken, 2003; Vizzini and Mazzola, 2004; Willis and Ling, 2004; Yıldırım ve Korkut, 2004). Çevresel problemler doğal populasyondan kaçış, genetik etkiler, parazitler ve hastalıklar, doğal yaşam üzerine etkiler, akuakültür atıkları, kimyasal ve antibiyotikler ile yemler ve yem dönüştürme olarak incelenebilir (Weber, 2003). Bir diğer çalışmada ağ kafeslerde balık yetiştiriciliğinin çevresel etkileri genel etkiler, su kolonundaki etkiler ve bentosdaki etkiler olarak üç grupta toplanmıştır (Çizelge 1.3).

9 9 Çizelge 1.3 Ağ kafeslerde balık yetiştiriciliğinin çevresel etkileri (Okumuş, 1997) Ortam Genel Su Kolonu Bentos Potansiyel Etkiler Genel görünüm ve estetiği bozma Ulaşımı etkileme Doğal hayatın rahatsız edilmesi Doğal populasyonlar ile etkileşimler Hastalıklara karşı kullanılan antibiyotiklerin çevresel etkileri Ötrofikasyona yol açan hipernutrifikasyon Fitoplankton kompozisyonunda potansiyel modifikasyonlar ve toksik alg çoğalmaları Sesil ve fouling organizmalar için yeni yerleşim yüzeyi oluşturma Doğal su sirkülasyonunu değiştirme Sedimentasyon oranında artış Organik zenginleşme Redoks potansiyelinde azalma CH 4 ve H 2 S gaz çıkışı Sülfür bakterilerinin gelişimi Biyokimyasal oksijen ihtiyacında artış Makrofauna biyokütlesinde bolluk ve tür kompozisyonunda azalma, fırsatçı türlerin biyokütlesinde artış Deniz balığı yetiştiriciliğinin çevresel etkileri daha çok balık türüne, kültür metoduna, stok yoğunluğuna, yem tipine, alanın hidrografisine ve çiftlik yönetim faaliyetlerine bağlı olarak değişim gösterir (Wu, 1995).

10 10 Akuakültür atıkları, negatif çevresel etkileri azaltılarak ya da önlenerek izlenebilir ve yönetilebilir. İzleme iki ayrı işleve ayrılarak uygulanır: Etrafındaki çevreyi koruyacak çevresel standart ve uygulamalar belirleyerek ya da yasalarla garantiye alarak. Akuakültür atıklarının yönetimi yasalarla ve teknik çözümlerle başarılabilir (O Bryen and Lee, 2003). Bazı ülkelerde akuakültürün çevresel etkilerinin artması üzerine bu etkilerin azaltılmasına yönelik çeşitli kanuni direktifler ve izleme çalışmalarını da içeren düzenlemeler oluşturulmuştur (Dosdat and Pomelie, 2000; Fernandes et al., 2000; Papoutsoglou, 2000; Maroni, 2000; McMahon, 2000; Jonsson, 2000; Varjopuro et al., 2000; Rosenthal and Hilge, 2000; Sánchez-Mata and Mora, 2000; Costello et al., 2001; Lee et al., 2003; Read and Fernandes, 2003). Bu çalışma Karaburun yarımadasının farklı bölgelerindeki ağ kafeslerde Sparus aurata (çipura) ve Dicentrarchus labrax (levrek) yetiştiriciliği yapan iki balık çiftliğinde gerçekleştirilmiştir. Örnekleme çalışmaları Aralık 2004 Aralık 2005 tarihleri arasında aylık periyotlar halinde yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı kıyısal balık yetiştiriciliğinin su kalitesine olan etkilerinin belirlenerek bu konuda gerek çevre, gerekse halk sağlığı açısından oluşabilecek olumsuzlukları tespit etmek ve alınacak olan tedbirler ile yapılacak düzenlemelere ışık tutmaktır. Su ürünleri sektörünün gelişiminin çevre ile direkt ilişkili olduğu göz önüne alınırsa bu çalışmanın su ürünleri sektörüne yön göstereceği bir gerçektir.

11 11 2. LİTERATÜR ÖZETİ 2.1 Dünyada Yapılan Çalışmalar İspanya da, Cádiz Koyu na dökülen, birkaç denizel akuakültür tesisinin bulunduğu San Pedro Nehri nde su kalitesi belirlenerek denizel akuakültürün çevre üzerine etkilerinin araştırıldığı bir çalışmada (Tovar et al, 2000a), nehrin ikinci kısmını oluşturan istasyonla denize dökülen kısmını oluşturan istasyon arasındaki 3 balık çiftliğinin bulunduğu 4 km uzunluğundaki alanda zayıf su kalitesi tespit edilmiştir. Baltık Denizi nde Ǻland civarındaki balık çiftlik atıklarının su kalitesi üzerine etkilerinin araştırıldığı çalışmada (Nordvarg and Johansson, 2002), çalışılan bölgelerde Haziran Ekim ayları arasında ortalama toplam fosfor değerleri µg L -1 olarak belirlenmiştir. Sadece küçük ve yarı kapalı üç koyda µg L -1 olarak önemli derecede yüksek konsantrasyonlarda tespit edilmiştir. Haziran ve Ekim ayları arasında çalışılan bölgelerdeki (Söderby, Bergö ve Järsö bölgeleri hariç) toplam azot konsantrasyonlarının µg L -1 arasında değiştiği belirlenmiştir. Söderby, Bergö ve Järsö bölgelerinde ise toplam azot konsantrasyonları µg L -1 arasında değişen konsantrasyonlardadır. En yüksek ortalama Klorofil a değerleri µg L -1 olarak Ǻland anakarasının güneyindeki küçük ve yarı kapalı koylarda belirlenmiştir. Domínguez et al. (2001) yaptıkları çalışmada Gran Canaria Adası nın (Kanarya Adaları, İspanya) doğu kıyısındaki Melenara Koyu nda çipura (Saprus aurata) yetiştiriciliği yapılan alan civarında üç zondan sediment örnekleri toplamışlardır. 1. Zon kafeslerin altında, 2. Zon kafeslerden 60 m uzakta ve 3. Zon kafeslerden 200 m uzakta bulunmaktadır. 1. Zondaki ortalama organik madde

12 12 miktarı % 6.06 ± 1.34, ortalama azot miktarı ± 3.01 mg/100 g, ortalama fosfor miktarı ± 6.15 mg/100 g; 2. Zondaki ortalama organik madde miktarı % 6.16 ± 1.84, ortalama azot miktarı ± 3.36 mg/100 g, ortalama fosfor miktarı ± 3.87 mg/100 g; 3. Zondaki ortalama organik madde miktarı % 4.92 ± 1.88, ortalama azot miktarı 9.38 ± 3.14 mg/100 g, ortalama fosfor miktarı ± 5.05 mg/100 g olarak tespit edilmiştir. Şili nin güneyinde bir iç denizdeki salmon yetiştiriciliğinin denizel sistem üzerine etkilerinin araştırıldığı 2000 yılı bahar sezonu ile 2001 yılı yaz sezonu arasını kapsayan bir çalışmada (Soto and Norambuena, 2004), kontrol alanları ile 29 aktif salmon çiftliğinin su kolonu, sediment üstü ve sediment ölçümleri yapılmıştır. Ortalama su kolonu ölçümleri: Çiftlikte, bulanıklık 6.9 m (kontrol, 7.1 m), klorofil-a 5.0 mg m -3 (kontrol, 3.3 mg m -3 ), NO µmol L -1 (kontrol, 13.7 µmol L -1 ), NH µmol L -1 (kontrol, 0.9 µmol L -1 ), DIP 1.9 µmol L -1 (kontrol, 1.8 µmol L -1 ); ortalama sediment üstü ölçümleri: Çiftlikte, çözünmüş oksijen 7.5 mg L - 1 (kontrol, 8.12 mg L -1 ), ph 7.75 (kontrol, 7.84); ortalama sediment ölçümleri: Çiftlikte azot mmol k -1 (kontrol, 31.9 mmol k -1 ), fosfor mmol k -1 (kontrol, 20.7 mmol k -1 ), karbon mmol k -1 (kontrol, mmol k -1 ), partiküle organik madde %4.41 (kontrol, %2.09) olarak tespit edilmiştir. Tyrrhenian Denizi (Batı Akdeniz) Gaeta Körfezi nde Mart 1997-Şubat 1998 periyotları arasında bir balık ve midye çiftliğinin su kolonu biyojeokimyasına etkilerinin araştırıldığı bir çalışmada (La Rosa et al., 2002), su sıcaklığının 12.7ºC ile 25.7ºC arasında değiştiği, tüm istasyonlarda en yüksek toplam klorofil a değerinin yüzey sularında (kontrol istasyonunda 1.4±0.3 µg L -1 ve midye ve kafes istasyonlarında 1.3±0.3 µg L -1 ) dip sularından (kontrol istasyonunda 0.8±0.2 µg L -1, midye istasyonunda 0.8±0.1 µg L -1, kafes istasyonunda 0.9±0.1 µg L -1 ) daha fazla olduğu, ortalama çözünmüş organik karbon değerinin kontrol istasyonunun yüzey

13 13 sularında 8.1±1.9 mg L -1 dip sularında ise 9.5±2.4mg L -1, midye istasyonunun yüzey sularında 10.2±1.9 mg L -1 dip sularında 9.3±1.7 mg L -1 ve kafes istasyonun yüzey sularında 14.1±4.2 mg L -1 dip sularında 11.4±3.4 mg L -1 olduğu, su kolonundaki çözünmüş inorganik azot miktarının kontrol istasyonunda µm, midye istasyonunda µm ve kafes istasyonunda µm arasında olduğu, çözünmüş inorganik fosfor miktarının da kontrol istasyonunda µm, midye istasyonunda µm ve kafes istasyonunda µm arasında olduğu, ortalama oksijen değerlerinin kontrol istasyonunun yüzey sularında 7.6 mg L -1 dip sularında 7.2 mg L -1, midye istasyonunun yüzey sularında 7.5 mg L -1 dip sularında 7.0 mg L -1 ve kafes istasyonun yüzey sularında 7.5 mg L -1 dip sularında 7.1 mg L -1 olduğu belirtilmiştir. Porto Ercole nin (Tuscany, İtalya) 2500 m doğusunda, Tyrrhenian Denizi nde (Batı Akdeniz) sediment kimyası üzerine levrek (Dicentrarchus labrax) ve sarıağız (Argyrosomus regius) yetiştiriciliği yapılan denizel kafeslerin etkilerinin araştırıldığı çalışmada (Porrello et al., 2005), sediment suyundaki ortalama toplam azot değer aralığı %0.12±0.01 ile %0.14±0.07 arasında değişmekte olup kaydedilen en yüksek değerler G1 çiftliğinde %0.17 (Temmuz 2001), G2 çiftliğinde %0.17 (Aralık 2001), %0.44 (Mayıs 2002), %0.14 (Ekim 2002) dür. Maksimum Toplam Karbon değerleri kafeslerin altında ölçülmüş ve G1 de %3.42 (Temmuz 2001), G2 de %3.11 (Aralık 2001), %6.32 (Mayıs 2002) ve %3.57 (Ekim 2002) değerleri kaydedilmiştir. Maksimum organik karbon değerleri de kafeslerin altında ölçülmüş olup G1 de %1.88 (Temmuz 2001), G2 de %1.62 (Aralık 2001), %4.76 (Mayıs 2002) ve %1.98 (Ekim 2002) dir. Sediment suyundaki ortalama toplam fosfor değer aralığı %0.064±0.01 ile %0.075±0.029 arasında belirlenmiş ve G1 de %0.101 (Temmuz 2001), G2 de %0.120 (Aralık 2001), %0.230 (Mayıs 2002) ve %0.08 (Ekim 2002) değerleri kaydedilmiştir. Sediment suyunda belirlenen maksimum toplam sülfür değerleri de G1 de %0.36

14 14 (Temmuz 2001), G2 de %0.53 (Aralık 2001), %0.57 (Mayıs 2002) ve %0.78 (Ekim 2002) olarak ölçülmüştür. Akdeniz sahili boyunca seçilen üç alanda (Alicente - İspanya, Sicilya - İtalya, Sounion - Yunanistan) 260 ile 1150 ton arasında değişen yıllık üretim kapasiteli çipura (Sparus aurata) ve levrek (Dicentrarchus labrax) yetiştiriciliği yapılan balık çiftliklerin su kolonu değişkenleri üzerine etkilerinin araştırıldığı çalışmada (Pitta et al., 2006), örnekler yemlemenin ve üretimin yüksek olmasından dolayı balık kafeslerinin etkilerinin yüksek olduğu sıcak mevsimde (Haziran ve Eylül ayları arası) alınmış olup su sıcaklığı Alicante de ºC, Sicilya da ºC ve Sounion da ºC arasında ölçülmüştür. Tuzluluk Alicante de psu, Sicilya da psu ve Sounion da da psu arasında değişmektedir. Minimum ortalama klorofil-a değeri Sounion da belirlenmiş olup (0.017 µg L -1 ) en yüksek klorofil-a değeri Alicante de (0.111 µg L -1 ) görülmüştür. Partiküle organik karbon ortalama Alicante de 9.6 µg L -1 olarak ölçülmüş ve Sicilya da yaklaşık bunun iki katı (22.8 µg L -1 ) tespit edilmiştir. Partiküle organik azot ölçümleri sonucuda 9.2 µg L -1 (Alicante) ile 33.6 µg L -1 (Sounion) arasında değişen değerler elde edilmiştir. Tazmanya da (Avustralya) Hideaway Koyu ndaki balık çiftliklerinin kaldırılmasından sonra sedimentteki balık-kafes atıklarının izlenmesi üzerine yapılan çalışmada (McGhie et al., 2000), iki farklı kafes alanı seçilmiş, örnekler kafesler kaldırıldıktan hemen sonra, 6 ay sonra ve 12 ay sonra kafeslerden yaklaşık 0, 10, 20 ve 30 metre uzaklıklardan alınmıştır. 1. alanda kafesler kaldırıldıktan hemen sonra organik madde (%) değerleri 0 m 5.6, 10 m 5.6, 20 m 4.2 ve 30 m 3.6 iken kafesler kaldırıldıktan 12 ay sonra 0 m 4.0, 10 m 4.4, 20 m 3.6 ve 30 m 3.8 olarak tespit edilmiştir. Azot (%) değerleri de düşüş göstermiş olup kafesler kaldırıldıktan hemen sonra 0 m 0.45, 10 m 0.65, 20 m 0.33, 30 m 0.25, kafesler

15 15 kaldırıldıktan 12 ay sonra 0 m 0.31, 10 m 0.20, 20 m 0.15, 30 m 0.10 değerleri elde edilmiştir. Karbon (%) değerlerine bakılacak olursa kafesler kaldırıldıktan hemen sonra 0 m 1.37, 10 m 1.62, 20 m 0.88, 30 m 0.71 olan değerler kafesler kaldırıldıktan 12 ay sonra 0 m 0.86, 10 m 1.18, 20 m 0.68, 30 m 0.56 seviyelerine düşmüştür. 2. alan verileri incelenecek olursa organik madde (%) değerleri kafesler kaldırıldıktan hemen sonra 0 m 21.6, 12 m 14.5, 22 m 12.9, 32 m 11.8 iken kafesler kaldırıldıktan 12 ay sonra 0 m 14.8, 12 m 9.9, 22 m 11.9, 32m 11.8 seviyelerinde olmuştur. Azot (%) açısından durum incelenecek olursa kafesler kaldırıldıktan hemen sonra 0 m 1.31, 12 m 0.74, 22 m 0.78, 32 m 0.69 iken kafesler kaldırıldıktan 12 ay sonra 0 m 0.82, 12 m 0.64, 22 m 0.55, 32 m 0.44 değerleri tespit edilmiştir. Karbon (%) değerleri de kafesler kaldırıldıktan hemen sonra 0 m 5.56, 12 m 4.24, 22 m 4.03, 32 m 3.80 iken kafesler kaldırıldıktan 12 ay sonra 0 m 4.0, 12 m 3.45, 22 m 3.41, 32 m 3.26 olarak ölçülmüştür. Her iki alanda da sedimentteki % organik madde miktarı kafes merkezlerinden uzaklaştıkça azalmıştır. Benzer şekilde % karbon değerleri de kafes merkezlerinde en yüksek olup kafesten uzaklaştıkça azalmaktadır. % azot değerleri de kafes civarında yüksek seviyelerde tespit edilmiştir. Akdeniz de çipura (Sparus aurata) ve levrek (Dicentrarchus labrax) yetiştiriciliği yapılan ikisi İyon Denizi nde, biri de Ege Denizi nde bulunan üç çiftliğin su kolonunun fiziksel, kimyasal ve biyolojik karakterlerinin araştırıldığı çalışmada (Pitta et al., 1999), Cephalonia ve Sounion kafeslerinin kontrol istasyonları ile kafeslerden alınan örnekler arasında nutrientler, partikulat organik karbon, partiküle organik azot ve plankton tür zenginliği açısından önemli bir farklılık bulunmamıştır. Bununla birlikte Ithaki kafesinde silikat ve nitrat iyonlarında önemli bir azalma tespit edilirken, fosfat, amonyum ve partiküle organik azot bakımından kafesler arasındaki istasyonda yüksek derecede artış tespit

16 16 edilmiştir. En yüksek klorofil-a konsantrasyonu Ithaki deki kafeslerde ölçülmüş olup 3.5 µg L -1 dir. Cephalonia ve Soumion da ise 0.7 µg L -1 değerini aşmamıştır. Kuzey Adriatik Denizi, Trieste Körfezi nde levrek (Dicentrarchus labrax) yetiştiriciliğinin çevresel etkilerinin araştırıldığı çalışmada (D Agaro and Lanari, 2006), yüzeyden, 4 m ve 8 m derinliklerden deniz suyu örnekleri alınmıştır. Elde edilen ortalama değerler şunlardır: Su sıcaklığı yüzeyde 17.08ºC, 4 m.de 17.03ºC ve 8 m.de 16.69ºC, tuzluluk ( ) yüzeyde 25.9, 4 m.de 35.9, 8 m.de 36.0 (yüzey suyunun tuzluluk değerinin düşük çıkmasının nedeni Isonzo Nehri nden dökülen sudur), oksijen yüzeyde 5.93 mg/l, 4 m.de 5.56 mg/l, 8 m.de 5.38 mg/l, NH 4 yüzeyde 0.10 mg/l, 4 m.de 0.16 mg/l, 8 m.de 0.19 mg/l, NO 2 yüzeyde 0.06 mg/l, 4 m.de 0.06 mg/l, 8 m.de 0.06 mg/l, NO 3 yüzeyde 2.10 mg/l, 4 m.de 1.64 mg/l, 8 m.de 1.42 mg/l, PO 4 yüzeyde 0.27, 4 m.de 0.22 ve 8 m.de 0.22 mg/l olarak tespit edilmiştir. Ayrıca deniz kafeslerinin altına suni bariyerler yaparak çevresel etkilerin azaltılmasına çalışılmıştır. Suni bariyerler kafeslerden salınan organik maddeyi kullanan epifitik faunanın zenginleşmesini sağlamıştır. Balık kafes çiftliklerinin altındaki kirliliğin göstergesi olan toplam bakteri sayısı ile çift kabuklu yumuşakçalardan Nucula nucleus ve halkalı kurtlardan (Annelida) Neanthes caudata türleri tanımlanmıştır. Ege Denizi nde üç bölgede (Evia Adası, Sakız Adası ve Midilli Adası) Mayıs 2001 ve Eylül 2002 aylarında balık çiftliklerinin pelajik çevreye etkilerinin araştırıldığı çalışmada (Pitta et al., 2005) her bölgede balık çiftliği bölgesi (yakın bölge) ve referans bölgesi (uzak bölge) olmak üzere iki istasyon belirlenmiştir. Mayıs ayı esnasında referans bölge ile balık çiftliği bölgesi arasında iki parametre hariç (klorofil-a ve phaeopigmentler) balık çiftliklerinin etkisini gösteren önemli değişiklikler bulunmamıştır. Klorofil-a konsantrasyonu balık çiftliğine yakın bölgede, 10 m derinlikte önemli derecede yüksek bulunmuştur (p<0,035). Benzer

17 17 şekilde phaeopigment konsantrasyonu da aynı bölgede derin dip tabakasında önemli derecede yüksek bulunmuştur (p<0.039). Eylül ayında ise yakın bölge ile uzak bölge arasında parametreler açısından önemli derecede farklılıklar bulunmuştur. Balık çiftliği bölgesinde yüzeyde klorofil-a daha yüksek (p<0.023), 10 m derinlikte de çözünmüş inorganik azot konsantrasyonu daha yüksek değerde tespit edilmiştir (p<0.0001). İspanya nın Güney Batısında yer alan Cádiz Koyu na dökülen San Pedro Nehri nin kenarında havuzlarda intensif denizel çipura (Sparus aurata) yetiştiriciliğinin çevresel etkilerinin araştırıldığı çalışmada (Tovar, et al., 2000b) iki yıl boyunca (Nisan Mart 1999) aylık periyotlarla havuza giren ve çıkan deniz suyu örnekleri alınmıştır. Kültürü yapılan her ton balık için çevreye deniz suyunda çözünmüş halde tahminen kg TSS (toplam askıda katı madde), kg partikulat organik madde, kg biyolojik oksijen tüketimi, kg N-NH 4, 4.95 kg N-NO 2, 6.73 kg N-NO 3 ve 2.57 kg P-PO 4 yüklendiği belirtilmiştir. Laboratuar ortamında Akdeniz suyunda yem peletlerinin fiziksel davranışı üzerine yapılan çalışmada (Vassallo et al., 2006) batma hızı, en küçük pelet yemlerde (3 mm) m s -1, 5 mm pellet yemlerde m s -1 ve en büyük pres yemlerde (6 mm) m s -1 olarak tespit edilmiştir. Pelet batmadan önceki yüzme zamanı da belirlenen batma hızı gibi kritik bir parametre olarak bulunmuştur. Yemlerin su yüzeyinde dakika kaldıktan sonra battığı tespit edilmiştir. İncelenen partiküllerin ağırlığı 10 dakikalık immersiyondan sonra maksimum %42 artmıştır. Bu sonuçların da Akdeniz akuakültürü çevresel etki modellemesi ve değerlendirilmesinde bir rol oynadığı belirtilmiştir. Gokasho Koyu ndaki (Japonya) balık ve inci çiftliklerinin bentik çevre üzerine etkilerinin araştırıldığı Haziran 1995 ve Temmuz 1996 ayları arasında

18 18 yapılan çalışmada (Yokoyama, 2002) su sıcaklığının ve kültür balığı yemleme faaliyetlerinin düşük olduğu Ocak Mart periyodunda (3 m derinlikte ºC) organik karbon ve azot yüklenme seviyeleri de düşük bulunmuştur ( g C/m 2 gün ve g N/m 2 gün). Organik karbon ve azot yüklenmesinin Mart ayından sonra arttığı, Haziran 1995 de 420 g C/m 2 gün ve 63 g N/m 2 gün olduğu, Ağustos ayında 298 g C/m 2 gün ve 45 g N/m 2 gün seviyelerine düştüğü ve zararlı fitoplankton türlerinin görüldüğü belirtilmiştir. Ağustos ayından sonra tekrar bir artış gözlenmiş ve Ekim ayında maksimum değerler elde edilmiştir (512 g C/m 2 gün ile 76 g N/m 2 gün). Balık yetiştiriciliğinin yapıldığı Hazama-ura da bir yıl boyunca m 2 lik bir alanda üretilen m ton balık için m ton yem bölgeye atıldığı, bir yılda kullanılan yemin kuru ağırlığının m ton olduğu belirlenmiştir. Balık ve inci yetiştirme alanlarında, dip sularındaki çözünmüş oksijen değeri Nisan Eylül ayları arasında kontrol alanından açıkça daha düşük bulunmuştur. Haziran 1996 da balık çiftlik alanında anoksik şartlara yakın bir değer (0.5 mg/l) tespit edilmiştir. Japonya da Seto Kapalı Denizi nin merkezinde yer alan Tashima ve Yokota bölgelerindeki iki akuakültür alanındaki balık kafes çiftliklerinin sedimente olan etkilerinin araştırıldığı çalışmada (Pawar et al., 2001) sediment ile yüzeyden ve dipten 1 m yukarıdan alınan su örnekleri Ağustos 1998 de toplanmış ve derinliğin Tashima da m, Yokota da m arasında olduğu belirtilmiştir. Tashima bölgesinde su sıcaklığı kafes istasyonunda 18.7±6.7ºC, kontrol istasyonunda 18.9±7.4ºC, yanma kaybı (%) kafes istasyonunda 9.4±2.1, kontrol istasyonunda 5.0±1.3, ph kafes istasyonunda 7.0±0.42, kontrol istasyonunda 7.5±0.2, uçucu asit sülfit miktarı (mg g dw -1 ) kafes istasyonunda 0.9±0.5, kontrol istasyonunda 0.2±0.1 olarak belirlenmiştir. Yokota bölgesinde ise su sıcaklığı kafes istasyonunda 19±6.3ºC, kontrol istasyonunda 19.4±6.5ºC, yanma kaybı (%) kafes istasyonunda 10.3±2, kontrol istasyonunda 7.47±2.4, ph kafes istasyonunda 7.3±0.3, kontrol

19 19 istasyonunda 7.23±0.3, uçucu asit sülfit miktarı (mg g dw -1 ) kafes istasyonunda 1.2±0.6, kontrol istasyonunda 0.3±0.2 olarak tespit edilmiştir. Japonya nın batısında yer alan Kusuura Koyu nda balık çiftliklerinden salınan partikule organik madde akışının araştırıldığı çalışmada (Tsutsumi et al., 2006) Eylül 2003 ile Eylül 2004 ayları arasında balık çiftliklerinden deniz yüzeyine yıllık ortalama organik akışın 2.11 gc/m 2 /gün toplam organik karbon ve 0.26 gn/m 2 /gün toplam azot olduğu tespit edilmiştir.

20 Ülkemizde Yapılan Çalışmalar Aksu (2005), İzmir Körfezi nin farklı bölgelerindeki bazı balık çiftliklerinin sucul çevreye etkilerini belirlemek amacı ile, Haziran 2001 ile Mayıs 2002 tarihleri arasında çaptığı çalışmada, 3 çiftlikten bir referans ve bir de kafes istasyonu olmak üzere toplam 6 istasyondan aylık periyotlar ile su, sediment ve zooplankton örnekleri toplamış, Özsu Su Ürünleri nden alınan örneklerin analizleri sonucunda su sıcaklığının ºC, ph ın , tuzluluğun , secchi diski derinliğinin m, çözünmüş oksijenin mg/l, nitrit-nitrat azotunun µg.at/l, amonyum azotunun µg.at/l, fosfat fosforunun µg.at/l, silisin µg.at/l, klorofil-a nın µg/l, partikül organik karbonun µg/l, zooplankton biyokütlesinin ml/l, sedimentte organik karbonun % , sedimentte foepigmentin µg/g arasında değiştiğini, Mordoğan Su Ürünleri nden alınan örneklerin incelenmesi sonucunda su sıcaklığının ºC, ph ın , tuzluluğun , secchi diski derinliğinin m, çözünmüş oksijenin mg/l, nitrit-nitrat azotunun µg.at/l, amonyum azotunun µg.at/l, fosfat fosforunun µg.at/l, silisin µg.at/l, klorofil-a nın µg/l, partikül organik karbonun µg/l, zooplankton biyokütlesinin ml/l, sedimentte organik karbonun % , sedimentte foepigmentin µg/g arasında değiştiğini ve Güven Su Ürünleri istasyonlarında su sıcaklığının ºC, ph ın , tuzluluğun , secchi diski derinliğinin m, çözünmüş oksijenin mg/l, nitrit-nitrat azotunun µg.at/l, amonyum azotunun µgat/l, fosfat fosforunun µg.at/l, silisin µg.at/l, klorofil-a nın µg/l, partikül organik karbonun µg/l, zooplankton biyokütlesinin ml/l, sedimentte organik karbonun

21 21 % , sedimentte foepigmentin µg/g arasında değiştiğini belirtmiştir. Dirican (2005), Salih Adası (Bodrum-Muğla) civarında su ürünleri yetiştiriciliğinin dip canlıları üzerine etkisini belirlemek amacı ile derinlikleri 8 ile 25 m arasında değişen 9 istasyonun su kolonunda fiziko-kimyasal ve dip yapısında biyolojik çalışmalar yapmak üzere Sonbahar (Ekim 2001), Kış (Şubat 2002), İlkbahar (Mayıs 2002) ve Yaz (Ağustos 2002) olmak üzere mevsimler örneklemeler yaptığı araştırmasında tüm istasyonlarda ortalama su sıcaklığını yüzeyde ºC ve dipte ºC, ortalama çözünmüş oksijen miktarını yüzeyde mg/l ve dipte mg/l, ortalama secchi diski değerlerini m, ortalama ph değerlerini yüzeyde dipte , ortalama tuzluluğu yüzeyde dipte , ortalama amonyum azotu değerlerini yüzeyde µg.at/l ve dipte µgat/l, ortalama nitrit azotunu yüzeyde µg.at/l dipte µg.at/l, ortalama nitrat azotu değerlerini yüzeyde µg.at/l dipte µg.at/l, ortalama fosfat fosforunu yüzeyde µg.at/l dipte µg.at/L, ortalama partikül organik karbon değerlerini yüzeyde mg/l dipte mg/l, ortalama yanabilen madde miktarı (%) ve ortalama sedimentte karbon yüzdesini arasında tespit etmiştir. Bentik incelemelerde de 346 türe ait 3911 birey saptamıştır. Kaymakçı Başaran vd., (2005) Çeşme-Ildır Koyu ndaki ağ kafeslerde yapılan orkinos (Thunnus thynnus L.1978) besiciliğinin su kolunundaki etkilerini araştırdıkları çalışmada Eylül 2002, Şubat 2003, Mayıs 2003, Haziran 2003, Mayıs 2004, Ağustos 2004, Kasım 2004 ve Şubat 2005 tarihlerinde üç istasyonda yüzey ve dip suyunda 8 kez mevsimsel örneklemeler yapmışlar, alınan örneklerde fizikokimyasal parametreler ve besleyici elementleri incelemişlerdir. Ağ kafeslerden

22 22 alınan örneklerin analizi sonucunda; su sıcaklığının ºC, ph ın , çözünmüş oksijenin mg/l, tuzluluğun , Secchi diski derinliğinin m, nitrit azotunun µg.at/l, nitrat azotunun µg.at/l, amonyum azotunun µg.at/l, fosfat fosforunun µg.at/l ve silisin µg.at/l arasında değişimler gösterdiğini saptamışlardır. Kocataş vd., (2005) çalışmalarında İzmir İli, Çeşme İlçesi, Ildırı Köyü, Çifte Adalar mevkiinde bir orkinos yetiştiricilik tesisi civarında ekosistemin mevcut durumunu saptamak amacıyla su kalitesine ilişkin fiziko-kimyasal analizler yapmışlar, fitoplankton, zooplankton, protozoonlar, bentik organizmalar ile balık faunasını tesit etmişlerdir. Yüzey ve dip suları arasındaki en büyük farkın 4ºC, çözünmüş oksijenin denizel ortam için kritik bir değer olan 5 mg/l nin üzerinde ve tuzluluğun kış mevsiminde 36.27, en yüksek tuzluluk değerinin de yaz mevsiminde olduğunu, ortalama mevsimsel ph değerlerinin ilkbaharda 8.10, yazın 8.24, sonbaharda 8.05 ve kışın 7.95, türbiditenin mevsimsel ortalamalarının ilkbaharda m, yazın m, sonbaharda m ve kışın m,, amonyum azotunun mevsimsel ortalamaları sonbaharda 0.36 µg.at/l, kışın 0.26 µg.at/l, ilkbaharda 0.33 µg.at/l ve yaz mevsiminde 0.10 µg.at/l, nitrat azotunun mevsimsel ortalamalarının sonbaharda 0.16 µg.at/l, kışın 0.22 µg.at/l, ilkbaharda 0.31 µg.at/l ve yazın 0.16 µg.at/l, nitrit azotunun mevsimsel ortalamalarının sonbaharda 0.04 µg.at/l, kışın 0.05 µg.at/l, ilkbaharda 0.05 µg.at/l olduğunu ve yazın tespit edilemediği, karasal orijinli bir besleyici element olan silisin yüzey sularında µg.at/l, dip sularında µg.at/l arasında değişim göstermiş olduğunu belirtmişlerdir. Egemen vd., (2005) Çeşme Ildır yöresinde kurulu off shore yetiştiricilik tesislerindeki ekolojik koşulları mevsimsel olarak izledikleri çalışmada su kolonunda fiziko-kimyasal analizler yapmışlar, fitoplanktonik, zooplanktonik

23 23 organizmalar ile bentik canlı dağılımlarını tespit etmişler ve balıkçılık araştırmaları yapmışlardır. Su sıcaklığının yüzey istasyonlarında ºC, orta derinlikte ºC ve dip sularında ºC değerleri arasında, çözünmüş oksijen değerlerinin yüzey sularında mg/l, orta derinlikte mg/l ve dip sularında ise mg/l arasında, tuzluluğun yüzey sularında , orta derinlikte , dip sularında ise değerleri arasında olduğunu belirlemişlerdir. ph ın yüzey sularında , orta derinlikte , dip sularında ise arasında değişim gösterdiğini, Nitrit azotunun yüzey sularında ve orta derinlikte µg.at/l, dip sularında µg.at/l değerleri arasında, nitrat azotunun yüzey sularında µg.at/l, orta derinlikte µg.at/l, dip sularında µg.at/l değerleri arasında, amonyum azotunun yüzey sularında µg.at/l, orta derinlikte µg.at/l, dip sularında µg.at/l değerleri arasında değişim gösterdiğini, fosfat fosforu değerleri yüzey sularında µg.at/l, orta derinlikte µg.at/l, dip sularında ise µg.at/l değerleri arasında, silisin yüzey sularında µg.at/l, orta derinlikte µg.at/l, dip sularında µg.at/l arasında olduğunu tespit etmişlerdir. Türbiditenin m arasında değişim gösterdiğini, en yüksek klorofil-a değerinin mg/l değeri ile Mayıs ayında yüzey suyunda gözlendiğini, en yüksek sedimentte karbon (%) değerinin 4.37, en düşük değerin ise 2.34 olduğunu belirtmişlerdir. Orçun (2004), Sığacık (Seferihisar-İzmir) bölgesindeki ağ kafeslerde yapılan yetiştiricilik faaliyetlerinin sucul ortama etkilerini belirlemek amacı ile Kasım 2002-Ekim 2003 tarihleri arasında yaptığı araştırmada aylık periyotlar ile kafeslerden ve kontrol istasyonundan örneklemeler yapmıştır. Kafes ve referans istasyonlarındaki ortalama değerleri sırası ile su sıcaklığı ºC, ph , tuzluluk ve çözünmüş oksijen 7.86 mg/l-8.18 mg/l olarak belirlemiştir. Kafes ve referans istasyonlarındaki ortalama değerleri sırası ile nitrit

24 24 azotu 1.20 µg.at/l-1.08 µg.at/l, fosfat fosforu 1.08 µg.at/l-0.92 µg.at/l, amonyum azotu 3.47 µg.at/l-3.07 µg.at/l, silis 4.61 µg.at/l-5.20 µg.at/l olarak tespit etmiştir. Sedimentte organik karbon (%) ortalama değerleri kafes istasyonunda 2.14, referans istasyonunda ise 1.52 olarak bulmuştur. Kocataş vd., (2002) Çandarlı da (Aliağa, İzmir) ağ kafeslerin konuşlandığı yörede yaptıkları çalışmada su kolonunda fizikokimyasal analizler yapmışlar ve fitoplankton, zooplankton, bentik canlılar ile balıkların mevcut durumunu araştırmışlardır. Su kolonunda, sıcaklığı belirlenen üç istasyonun yüzey sularında 19ºC, istasyon (ist) 3 de diğer iki istasyona göre 25 ve 50 m derinliklerde daha düşük değerlerde, türbitide değerini ist 1 de m, ist 2 de m ve ist 3 de m, çözünmüş oksijeni ist 1 ile ist 2 nin yüzey sularında 7.2 mg/l, ist 2 de daha yüksek değerde, tuzluluğu 37 ile 39 arasında değişen değerlerde bulmuşlardır. ph ı her üç istasyonun yüzey sularında 8.09 ile 8.16 arasında, nitrit azotunu her üç istasyonda da µg.at/l değerleri arasında, nitrat azotu değişimini ist 1 de derinliğe göre hemen hemen homojen, ist 3 ve 3 de heterojen bir değişim gösterdiğini, amonyum azotunun ağ kafeslerin bulunduğu ist 1 in 25 ve 50 m derinliklerinde 0 düzeyinde olduğunu, bölgede herhangi bir evsel atığın bulunmamasına ve ortama deterjan girdisinin olamayışına bağlı olarak fostat fosforu düzeyinin düşük olduğu belirlemişlerdir. Silisin her üç istasyonun 25 m ve 50 m derinliklerinde yüzey sularına nazaran daha yüksek derişimler gösterdiğini, klorofil-a nın her üç istasyonun yüzey ve 25 m derinliklerinde 0 değerinde olduğunu, bikarbonat değerlerinin 79.3 ile mg/l arasında, karbonat değerlerinin ise 0 ile 12.0 mg/l arasında değiştiğini tespit etmişlerdir. Sediment analizlerinde karbon miktarını ist 1 de %2.1, ist 2 de %2.49 ve ist 3 de 1.95 olarak, yanabilen madde miktarını ise ist 1 de %5.02, ist 2 de %7.02 ve ist 3 de %4.99 olarak belirlemişlerdir.

25 25 Özfuçucu vd., (2000) Bodrum Yarımadası nın kuzeyinde yer alan Ilıca Bük teki balık çiftliklerinin deniz tabanında meydana getirdikleri etkileri belirlemek amacı ile altı istasyondan sediment örneklemeleri yapmışlardır. Sedimentte organik karbon miktarını %0.3 ile %3.2 arasında değişen değerlerde ve en yüksek değeri %3.2 ile kafes altından alınan örnekte belirlemişlerdir. 52 m derinlikteki kontrol istasyonundan alınan örnekte ise organik karbon değerini %0.2 olarak ölçmüşlerdir. Ilıca Bük deki toplam fosfor değerinin ile mg/kg, toplam azot değerinin ise 61.0 ile mg/kg arasında olduğunu tespit etmişlerdir. Yaptıkları analizler sonucunda Ilıca Bük ün balık yetiştiricilik faaliyetlerinden etkilendiğini ve kontrol istasyonu hariç diğer istasyonlarda kirlilik indikatörü Capitella capitata türünün bulunmasının bu durumu desteklediğini belirtmişlerdir. Sunlu vd., (1998) Urla İskelesi ağ kafeslerde yapılan balık yetiştiriciliğin su kalitesine olan etkilerini araştırdıkları Ekim 1996 Eylül 1997 tarihleri arasında yaptıkları çalışmada, yıllık ortalama sıcaklık değerlerini kafes istasyonunda 19.69±1.19 referans istasyonunda 19.77±1.18, çözünmüş oksijeni kafes istasyonunda 7.27±0.38 referans istasyonunda 7.73±0.49, ph ı kafes istasyonunda 7.92±0.05 referans istasyonunda 7.91±0.05, tuzluluğu kafes istasyonunda 35.14±0.42 referans istasyonunda 34.90±0.50, toplam azotu kafes istasyonunda 0.41±0.08 µg.at/l referans istasyonunda 0.292±0.09 µg.at/l, fosfatı kafes istasyonunda 1.15±0.77 µg.at/l referans istasyonunda 0.91±0.56 µg.at/l, silisi kafes ve referans istasyonunda sırasıyla 0.29±0.08 ve 0.33±0.09 µg.at/l, secchidisk derinliğini kafes istasyonunda 9.21±0.33 m, referans istasyonunda 11.27±0.55 m, askıda katı madde miktarını kafeslerde 20.05±2.28 mg/l referansta 17.78±1.99 mg/l ve ışık şiddetini kafeslerde 441.2±51.60 µa, referansta 507.8±55.12 µa olarak belirlemişlerdir.

26 26 3. MATERYAL VE METOD 3.1 Çalışma Bölgesi Çalışma, Karaburun Yarımadası civarında iki farklı bölgedeki durumu gözlemek amacı ile biri Gülbahçe Körfezi nde ve diğeri Gerence Körfezi nde faaliyet gösteren iki balık çiftliğinde yürütülmüştür (Şekil 3.1). Şekil 3.1 Örneklemelerin gerçekleştirildiği balık çiftliklerinin konumları, 1- Gülbahçe Körfezi, 2- Gerence Körfezi (Google Earth den).

27 27 Her iki tesiste de çipura ve levrek yetiştiriciliği yapılmakta ve Kafesler karadan yaklaşık 100 m uzaklıkta bulunmaktadır. Gülbahçe Körfezi nde bulunan işletmede koyun içinde 37 adet 12 m çaplı yüksek yoğunluklu polietilen dairesel kafes mevcuttur. Bu nedenle kafesler dalga hareketlerinden ve rüzgardan fazla etkilenmemektedir. İşletme kapasitesi yaklaşık 1000 ton/yıl dır. Örneklemelerin yapıldığı kafes istasyonunda derinlik 20 m, referans istasyonda ise derinlik 23 metredir. Kafes istasyonunun altındaki sediment yapısı siyah renkli çamurlu-kum, açıktaki referans istasyonunun sediment yapısı da açık renkli çamurlu-kumdur. Ekstrude yem kullanılan işletmede el ile yapılan yemleme mevsime göre değişiklik göstermekle birlikte büyük balıklar için yaklaşık ton/gün arasında, yavru balıklar için de günlük 300 kg civarında yapılmaktadır. Kafeslerin alt kısmı yer yer Posidonia sp., P. oceanica ve Zostera marina kalıntıları ile kaplıdır (Koçak vd., 2004). Aynı tesiste Yücel Gier vd., (2004) yaptıkları akıntı ölçümlerinde kış döneminde akıntı yönlerinin genellikle Engeceli Limanı na doğru doğudan batıya, yaz döneminde ise hem doğu hem de batıya doğru olduğunu ve ortalama akıntı hızının kış sezonunda 5.01 cm/s, yaz sezonunda ise 5.49 cm/s olduğunu tespit etmişlerdir. Şekil 3.2 de Gülbahçe Körfezinde örneklemelerin yapıldığı bölge görülmektedir.

28 28 Şekil 3.2 Gülbahçe Körfezi nde örneklemelerin yapıldığı bölge (orijinal). Gerence Körfezi nde yer alan işletmede 50 adet 5 x 5 tahta ve 21 adet 12 m çaplı yüksek yoğunluklu polietilen dairesel kafes mevcuttur. İşletme kapasitesi yaklaşık 300 ton/yıl dır. Örneklemelerin yapıldığı kafes istasyonunda derinlik 17 m, referans istasyonunda ise 45 m.dir. Kafes istasyonunun altındaki sediment koyu kahverengi çamurlu-kum yapısında olup yer yer Posidonia çayırları ile kaplıdır. Açıktaki referans istasyonunun sediment yapısı da açık renkli hafif çamurlukumdur. Ekstrude yem kullanılan işletmede yemleme el ile yapılmakta olup mevsime göre yem kullanım oranı değişmektedir. Yaz mevsiminde yaklaşık 4.5 ton/gün, kış mevsiminde de yaklaşık ton/gün arasında yapılmaktadır. Bazen yaş yemle besleme de yapılmaktadır. Şekil 3.3 de Gerence Körfezi nde örneklemelerin yapıldığı bölge görülmektedir.

29 29 Şekil 3.3 Gerence Körfezi nde örneklemelerin yapıldığı bölge (orijinal). 3.2 Örnekleme Çalışma bölgelerinde örneklemeler Aralık 2004 Aralık 2005 tarihleri arasında aylık periyotlarda yapılmıştır. Her tesis için bir kafes ve kafeslerden yaklaşık 200 m açıkta diğer kafes aktivitelerinin etkisinden uzak olduğu düşünüldüğü için bir referans istasyonu belirlenmiştir. Belirlenen istasyonlardan su örnekleri Nansen şişesi yardımı ile yüzeyden ve dipten, sediment örnekleri ise Van-Veen grap yardımı ile alınmıştır. Alınan su örneklerinin sıcaklık ve oksijen tayinleri arazide yapılmış olup tuzluluk, ph, organik karbon (%), yanabilen madde miktarı (%), nitrit azotu, nitrat azotu, amonyum azotu, fosfat fosforu ile silis analizleri Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Kimya Laboratuarında yapılmıştır.

30 30 Arazide ölçülen deniz suyu sıcaklık tayini 0.1ºC hassasiyete sahip hazneli termometre ile çözünmüş oksijen tayini de Winkler yöntemi ile yapılmıştır. Tuzluluk tayini Mohr-Knudsen yöntemine göre, ph ölçümleri ise Orion 420 A ph metre ile yapılmıştır. Besleyici elementlerin tayinleri Spectronic 21 marka spektrofotometre kullanılarak gerçekleştirilmiştir (Strickland and Parsons, 1972; Parsons et al., 1984). Sedimentte organik karbon tayini Modifiye Walkley-Black Titrasyon Yöntemi ile yapılmıştır (Gaudette et al., 1974). Yanabilen madde miktarı için her bir kurutulmuş sediment örneğinden yaklaşık 2 g porselen kurozelere konulmuş ve dört basamak hassasiyete sahip olan Sartorius marka hassas terazi kullanılarak ağırlıkları tespit edilmiştir. Ardından yaklaşık 600ºC de 2 saat yakma fırınında bekletilmiş, desikatör içinde oda sıcaklığına gelmeleri beklendikten sonra tekrar ağırlıkları ölçülmüştür. Elde edilen değerler aşağıdaki formüle göre hesaplanmıştır (Egemen, 2000). ( I M M ) % Yanabilen madde = M x100 M = Sediment örneği tartımı (g) M ı = Fırından çıktıktan sonra sediment örneği tartımı (g).

31 İstatistiksel Analizler Veri, sayısal olarak belirtilen kesikli bir değişkense, ölçümle belirtildiği halde her gruptaki denek sayısı 30 dan az ise ya da denek sayısı yeterli olduğu halde veri parametrik test varsayımlarını yerine getirmiyorsa iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi (Student T Testi) yerine kullanılabilecek en güçlü test Mann Whitney U Testi dir (Sümbüloğlu ve Sümbüloğlu, 1995, George and Mallery, 2003). Ayrıca su kalitesi verileri değerlendirilirken, ani deşarjlar vb. sebeplerden dolayı veri setlerinin alındığı kitlenin normal dağılıma uygun olmaması nedeniyle, non-parametrik testler uygulanmakta; Mann Whitney U Testi de gruplar arası karşılaştırmada sık kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır (Boyacıoğlu ve Boyacıoğlu, 2004). Karaburun Yarımadası nın farklı bölgelerindeki iki balık çiftliğinde Aralık 2004 Aralık 2005 tarihleri arasında aylık periyotlarda yapılan örnekleme çalışmalarından elde edilen verilerin tanımlayıcı istatiksel değerlendirmelerinde ve Mann Whitney U Testinin uygulanmasında SPSS 11.0 programından yararlanılmıştır.

32 32 4. BULGULAR Karaburun Yarımadası nın farklı bölgelerindeki iki balık çiftliğinde Aralık 2004 Aralık 2005 tarihleri arasında aylık periyotlarda yapılan örnekleme çalışmalarından elde edilen bulgular bu kısımda verilmiştir. 4.1 Fiziko-Kimyasal Parametreler Deniz Suyu Sıcaklığı Gülbahçe Körfezi nde yer alan işletmede gerçekleştirilen sıcaklık ölçümlerinde tespit edilen en düşük sıcaklık 13.5ºC ile Mart ayında kafes yüzey suyunda belirlenmiştir. En yüksek sıcaklık ise 31ºC ile Temmuz ayında kafes yüzey ve dip sularında belirlenmiştir (Çizelge 4.1). Kafes istasyonunda yüzey sularının yıllık sıcaklık ortalaması 19.5ºC, dip sularının yıllık sıcaklık ortalaması 19.8ºC, referans istasyonunda yüzey ve dip sularının yıllık sıcaklık ortalaması ise 19.6ºC olarak tespit edilmiştir. Şekil 4.1 ve 4.2 de kafes ve referans istasyonlarındaki sıcaklık değişimleri aylara göre verilmiştir. Çizelge 4.1 Gülbahçe Körfezi ndeki istasyonlarda ölçülen deniz suyu sıcaklıkların en düşük, en yüksek ve ortalama değerleri (ºC). İstasyonlar N En düşük En yüksek Ortalama ± SH Kafes Yüzey ± 1.60 Kafes Dip ± 1.55 Referans Yüzey ± 1.49 Referans Dip ± 1.50 N: Örnekleme sayısı

33 33 Yüzey Sıcaklık (ºC) 31,5 29,5 27,5 25,5 23,5 21,5 19,5 17,5 15,5 13,5 Ara Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu EylEkiKas Kafes Referans Şekil 4.1 Gülbahçe Körfezi ndeki kafes ile referans istasyonlarında aylara göre yüzey suyu sıcaklık değişimleri. Dip Sıcaklık (ºC) 31,5 29,5 27,5 25,5 23,5 21,5 19,5 17,5 15,5 13,5 Ara Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu EylEkiKas Kafes Referans Şekil 4.2 Gülbahçe Körfezi ndeki kafes ile referans istasyonlarında aylara göre dip suyu sıcaklık değişimleri. Gerence Körfezi nde yer alan işletmede yapılan deniz suyu sıcaklık ölçümlerinde tespit edilen en düşük sıcaklık 13.5ºC ile Mart ayında referans dip suyunda kaydedilmiştir. En yüksek sıcaklık ise 26.5ºC ile Ağustos ayında kafes

34 34 yüzey suyunda belirlenmiştir (Çizelge 4.2). Kafes istasyonunda yüzey sularının yıllık sıcaklık ortalaması 19.7ºC olup dip sularının yıllık sıcaklık ortalaması 19.4ºC dir. Referans istasyonunda yüzey sularının yıllık sıcaklık ortalaması 19.4ºC, dip sularının yıllık sıcaklık ortalaması da 19.0ºC olarak tespit edilmiştir. Şekil 4.3 ve 4.4 de kafes ve referans istasyonlarındaki sıcaklık değişimleri aylara göre verilmiştir. Çizelge 4.2 Gerence Körfezi ndeki istasyonlarda ölçülen deniz suyu sıcaklıkların en düşük, en yüksek ve ortalama değerleri (ºC). İstasyonlar N En düşük En yüksek Ortalama ± SH Kafes Yüzey ± 1.45 Kafes Dip ± 1.28 Referans Yüzey ± 1.38 Referans Dip ± 1.22 N: Örnekleme sayısı Yüzey Sıcaklık (ºC) 31,5 29,5 27,5 25,5 23,5 21,5 19,5 17,5 15,5 13,5 Ara Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu EylEkiKas Kafes Referans Şekil 4.3 Gerence Körfezi ndeki kafes ile referans istasyonlarında aylara göre yüzey suyu sıcaklık değişimleri.

35 35 Dip Sıcaklık (ºC) 31,5 29,5 27,5 25,5 23,5 21,5 19,5 17,5 15,5 13,5 Ara Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu EylEkiKas Kafes Referans Şekil 4.4 Gerence Körfezi ndeki kafes ile referans istasyonlarında aylara göre dip suyu sıcaklık değişimleri ph Gülbahçe Körfezi ndeki işletmede yapılan ph ölçümlerinde, en düşük değer 7.92 ile Mayıs ayında kafes istasyonu dip suyunda, en yüksek değer de 8.29 ile Ocak ayında referans istasyonu yüzey suyunda tespit edilmiştir (Çizelge 4.3). Kafes istasyonu sularında belirlenen ortalama ph değerleri yüzeyde 8.11, dipte 8.12; referans istasyonu sularında belirlenen ortalama ph değerleri de yüzeyde ve dipte 8.15 tir. İstasyonlarda aylara göre ph dağılımları Şekil 4.5 ve 4.6 da verilmiştir. Çizelge 4.3 Gülbahçe Körfezi ndeki istasyonlarda belirlenen en düşük, en yüksek ve ortalama ph değerleri. İstasyonlar N En düşük En yüksek Ortalama ± SH Kafes Yüzey ± 0.03 Kafes Dip ± 0.03 Referans Yüzey ± 0.02 Referans Dip ± 0.02

36 36 ph 8,30 8,25 8,20 8,15 8,10 8,05 8,00 7,95 7,90 Yüzey Ara Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Kafes Yüzey Şekil 4.5 Gülbahçe Körfezi ndeki kafes ile referans istasyonlarında aylara göre yüzey suyu ph değişimleri. ph 8,30 8,25 8,20 8,15 8,10 8,05 8,00 7,95 7,90 Dip Ara Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Kafes Yüzey Şekil 4.6 Gülbahçe Körfezi ndeki kafes ile referans istasyonlarında aylara göre dip suyu ph değişimleri. Gerence Körfezi ndeki işletmede yapılan ph ölçümlerinde, en düşük değer 7.95 ile Temmuz ayında kafes istasyonu yüzey suyunda, en yüksek değer de 8.27

AĞ KAFESLERDE BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SU

AĞ KAFESLERDE BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SU AĞ KAFESLERDE BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SU KALİTESİNE ETKİSİ Gelişmiş ülkelerde bir taraftan su ürünleri yetiştiriciliğinin sağladığı sosyo-ekonomik yararlar dikkate alınırken bir taraftan da çevrenin korunması

Detaylı

DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ

DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ Su ürünleri yetiştiriciliği açısından önemli su kalite özellikleri ve bu özelliklere ilişkin sınır (standart) değerler uzun yıllar süren araştırma ve deneyimler

Detaylı

Ildır Koyu nda (İzmir-Ege Denizi) Açık Deniz Ağ Kafeslerde Yapılan Balık Yetiştiriciliğinin Su Kalitesi Üzerine Etkilerinin İzlenmesi

Ildır Koyu nda (İzmir-Ege Denizi) Açık Deniz Ağ Kafeslerde Yapılan Balık Yetiştiriciliğinin Su Kalitesi Üzerine Etkilerinin İzlenmesi TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ 2006, 13 (1) 22-28 ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Ildır Koyu nda (İzmir-Ege Denizi) Açık Deniz Ağ Kafeslerde Yapılan Balık Yetiştiriciliğinin Su Kalitesi Üzerine Etkilerinin

Detaylı

Ülkemizde ve Diğer Ülkelerde Balık Çiftliklerinin Su Kalitesi Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi. Doç.Dr.Güzel YÜCEL GIER

Ülkemizde ve Diğer Ülkelerde Balık Çiftliklerinin Su Kalitesi Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi. Doç.Dr.Güzel YÜCEL GIER Ülkemizde ve Diğer Ülkelerde Balık Çiftliklerinin Su Kalitesi Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi Doç.Dr.Güzel YÜCEL GIER Ulusal Su ve Sağlık Kongresi. Antalya 26-30 Ekim 2015 Ton Ton Kültür Balıkçılığı

Detaylı

İzmir Körfezi ndeki Bazı Balık Çiftliklerinin Sucul Çevreye Etkilerinin Araştırılması

İzmir Körfezi ndeki Bazı Balık Çiftliklerinin Sucul Çevreye Etkilerinin Araştırılması E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2009 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2009 Cilt/Volume 26, Sayı/Issue 4: 271 279 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ İzmir Körfezi ndeki Bazı

Detaylı

İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ

İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ Karada bir su ürünleri işletmesi kurulacaksa, su kaynağı olarak kaynak suyu, dere, ırmak, akarsu, göl, baraj suları veya yeraltı suları kullanılabilir. Yetiştiriciliğin

Detaylı

Su Ürünleri Yetiştiriciliğinden Kaynaklanan

Su Ürünleri Yetiştiriciliğinden Kaynaklanan Su Ürünleri Yetiştiriciliğinden Kaynaklanan Kirlenme Balık yetiştiriciliği yapılan ağ kafes işletmelerinden kaynaklanan atıklar, tüketilmeyen yemler ve boşaltım ürünlerinin oluşturduğu çözünmeyen ve çözünebilir

Detaylı

TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ

TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ Tekrar dolaşımlı (resirkülasyonlu) su ürünleri yetiştiricilik sistemleri, günümüzde özellikle doğal su kaynaklarının tükenmeye başlamasıyla

Detaylı

SU KALİTE ÖZELLİKLERİ

SU KALİTE ÖZELLİKLERİ SU KALİTE ÖZELLİKLERİ Su kirliliği Su kaynağının kimyasal, fiziksel, bakteriyolojik, radyoaktif ve ekolojik özelliklerinin olumsuz yönde değişmesi şeklinde gözlenen ve doğrudan veya dolaylı yoldan biyolojik

Detaylı

Su ürünleri yetiştiriciliği, su kalitesi ve ekosistem etkileşimi

Su ürünleri yetiştiriciliği, su kalitesi ve ekosistem etkileşimi Su ürünleri yetiştiriciliği, su kalitesi ve ekosistem etkileşimi Meriç Albay İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Surunu!!! Dünyadaki insan nüfusunun hızlı artışına bağlı olarak içsu kaynakları

Detaylı

Yeni Türlerin Yetiştiriciliği. Dr. C. Güngör MUHTAROĞLU Akvatek Su Ürünleri Ltd.

Yeni Türlerin Yetiştiriciliği. Dr. C. Güngör MUHTAROĞLU Akvatek Su Ürünleri Ltd. Yeni Türlerin Yetiştiriciliği Dr. C. Güngör MUHTAROĞLU Akvatek Su Ürünleri Ltd. Su Ürünleri Sektörü Günümüze kadar olan deniz balıkları yetiştiriciliğinde birçok türün üzerinde çalışmalar yapılarak kültüre

Detaylı

İyi kalitedeki yem seçimi ve yönetimi, Yoğun yetiştiricilik yapılan karides havuzlarında mekanik havalandırma yapılması, Mümkün olabildiğince su

İyi kalitedeki yem seçimi ve yönetimi, Yoğun yetiştiricilik yapılan karides havuzlarında mekanik havalandırma yapılması, Mümkün olabildiğince su SU KALİTESİ YÖNETİMİ Su ürünleri yetiştiriciliğinde su kalitesi yönetimi; su kalite özelliklerinin yetiştiricilik açısından uygun sınır değerlerde tutulmasını ve temel su kalite değerlerinden olan sapmalarda

Detaylı

Alabalık İşletmelerinin Çevreye Olan Etkileri ve Alınacak Önlemler

Alabalık İşletmelerinin Çevreye Olan Etkileri ve Alınacak Önlemler Alabalık İşletmelerinin Çevreye Olan Etkileri ve Alınacak Önlemler Doç Dr Memet VAROL İnönü Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, MALATYA GİRİŞ Artan nüfusla birlikte gıda ihtiyacının artması, teknolojik

Detaylı

EGE SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ

EGE SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ EGE SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLB RLİĞİ EGE İHRACATÇI I BİRLB RLİKLERİ Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, i, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yer alan

Detaylı

Sığacık (Seferihisar-İzmir) Bölgesi Ağ Kafeslerde Yapılan Balık Yetiştiriciliğinin Sucul Ortama Olan Etkilerinin Araştırılması

Sığacık (Seferihisar-İzmir) Bölgesi Ağ Kafeslerde Yapılan Balık Yetiştiriciliğinin Sucul Ortama Olan Etkilerinin Araştırılması E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2007 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2007 Cilt/Volume 24, Sayı/Issue (1-2): 01 09 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Sığacık (Seferihisar-İzmir)

Detaylı

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Giriş Balık, insanoğlunun varoluşundan itibaren değerli bir besin kaynağı olmuştur. Günümüzde ise kaliteli ve yüksek oranda vitamin, mineral ve protein yapısının

Detaylı

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon Azotlu bileşikler Ticari balık havuzlarında iyonize olmuş veya iyonize olmamış amonyağın konsantrasyonlarını azaltmak için pratik bir yöntem yoktur. Balık havuzlarında stoklama ve yemleme oranlarının azaltılması

Detaylı

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a)

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a) - Azotlu bileşikler Su ürünleri yetiştiricilik sistemlerinde oksijen gereksinimi karşılandığı takdirde üretimi sınırlayan ikinci faktör azotlu bileşiklerin birikimidir. Ana azotlu bileşikler; azot gazı

Detaylı

Doğu Karadeniz de (Samsun, Türkiye) Bazı Fiziko- Kimyasal Parametrelerin Araştırılması

Doğu Karadeniz de (Samsun, Türkiye) Bazı Fiziko- Kimyasal Parametrelerin Araştırılması E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 22 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 22 Cilt/Volume 19, Sayı/Issue (1-2): 177 182 Ege University Press ISSN 13-9 http://jfas.ege.edu.tr/ Doğu Karadeniz de (Samsun, Türkiye)

Detaylı

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen ix xiii xv xvii xix xxi 1. Çevre Kimyasına Giriş 3 1.1. Çevre Kimyasına Genel Bakış ve Önemi

Detaylı

KAFES BALIKÇILIĞI Doç.DR.Suat DİKEL 2005 Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:18 Lotus Yayıncılık Adana

KAFES BALIKÇILIĞI Doç.DR.Suat DİKEL 2005 Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:18 Lotus Yayıncılık Adana Doç.DR.Suat DİKEL 2005 Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:18 Lotus Yayıncılık Adana 1 2 Doç.DR.Suat DİKEL 2005 Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:18 Lotus Yayıncılık Adana 3 4 Doç.DR.Suat DİKEL

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOMİSYONU

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOMİSYONU ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOMİSYONU SAROS KÖRFEZİNDE (KUZEY EGE) BESİN MADDELERİNİN ZAMANA VE DERİNLİĞE BAĞLI DEĞİŞİMİ SAROS KÖRFEZİNDE (KUZEY EGE) BESİN MADDELERİNİN

Detaylı

BALIKÇILIK ve SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

BALIKÇILIK ve SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BALIKÇILIK ve SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ III. SU ÜRÜNLERİ ÇALIŞTAYI 25.02.2015 ANTALYA 1 POTANSİYEL 2 SU ÜRÜNLERİ POTANSİYELİ Kaynak Sayı Alan (ha) Deniz 4 24 607 200 Doğal Göl 200 906 118 Baraj Gölü

Detaylı

SUMAE YUNUS Araştırma Bülteni, 4:3, Eylül 2004

SUMAE YUNUS Araştırma Bülteni, 4:3, Eylül 2004 HABERLER HABERLER Tarımsal Üretimi Geliştirme Genel Müdürlüğünün isteği üzerine Ordu İli Perşembe İlçesinde bulunan ağ kafeslerde alabalık ve levrek yetiştiren tesislerin sorunlarının giderilmesi amacıyla

Detaylı

DENİZLERDE BALIK ÇİFTLİKLERİNİN KURULAMAYACAĞI HASSAS ALAN NİTELİĞİNDEKİ KAPALI KOY VE KÖRFEZ ALANLARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ

DENİZLERDE BALIK ÇİFTLİKLERİNİN KURULAMAYACAĞI HASSAS ALAN NİTELİĞİNDEKİ KAPALI KOY VE KÖRFEZ ALANLARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ DENİZLERDE BALIK ÇİFTLİKLERİNİN KURULAMAYACAĞI HASSAS ALAN NİTELİĞİNDEKİ KAPALI KOY VE KÖRFEZ ALANLARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre

Detaylı

ÇEVRE OLÇUM VE ANALİZLERİ ON YETERLİK BELGESİ

ÇEVRE OLÇUM VE ANALİZLERİ ON YETERLİK BELGESİ C T.C. T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE OLÇUM VE ANALİZLERİ ON YETERLİK BELGESİ : ÖY-48/242/2013 Kapsam Düzenleme Tarihi : : Su, Atık Su, Deniz Suyu, Numune Alma : Adres : ALM Binası Zemin Kat

Detaylı

TÜRKİYE Su Ürünleri Üretimi

TÜRKİYE Su Ürünleri Üretimi AKDENİZ GENEL BALIKÇILIK KOMİSYONU TOPLANTISI HOŞ GELDİNİZ TÜRKİYE Su Ürünleri Üretimi Yıllar Avcılık Yetiştiricilik Toplam (Ton) Miktar Oran Miktar Oran Ton % Ton % 2002 566.682 90,3 61.195 9,7 627.847

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/6

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/6 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/6 SU, ATIK SU 1,2,3 ph Elektrometrik Metot SM 4500-H + B Bulanıklık Nefhelometrik Metot SM 2130 B İletkenlik Laboratuvar Metodu SM 2510-B Çözünmüş Oksijen/ Elektrometrik

Detaylı

EĞİRDİR GÖLÜ SU KALİTESİ

EĞİRDİR GÖLÜ SU KALİTESİ EĞİRDİR GÖLÜ SU KALİTESİ Yrd. Doç. Dr. Şehnaz ŞENER Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Göl 482 km² yüzölçümü ile Türkiye nin 4. büyük gölü aynı zamanda 2.

Detaylı

Şekil Su ürünleri yetiştiriciliği yapılan havuzlarda fosfor döngüsü (Boyd and Tucker 1998)

Şekil Su ürünleri yetiştiriciliği yapılan havuzlarda fosfor döngüsü (Boyd and Tucker 1998) - Fosfor Doğal sularda fosfor, inorganik ve organik fosfatlar (PO 4 ) halinde bulunur. Fosfor, canlı protoplazmanın yaklaşık % 2 sini oluşturduğundan yetersizliğinde, özellikle fotosentezle üretim yapan

Detaylı

Ekosistem ve Özellikleri

Ekosistem ve Özellikleri Ekosistem ve Özellikleri Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Ekosistem Belirli bir bölgede yaşayan ve birbirleriyle sürekli etkileşim halindeki canlılar (biyotik faktörler) ve cansız

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI DERSLERİ

SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI DERSLERİ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI DERSLERİ DERS KODU SM6002 SM6003 SM6006 SM6007 SM6008 SM6010 SM6011 SM6012 SM6013 SM6014 SM6015 SM6016 SM6017 SM6018 SM6019 SM6021 SM6023 SM6024 SM6025 SM6026

Detaylı

BALIK ÇİFTLİKLERİNİN İZLENMESİ VE DENETLENMESİ YÖNETMELİĞİ

BALIK ÇİFTLİKLERİNİN İZLENMESİ VE DENETLENMESİ YÖNETMELİĞİ BALIK ÇİFTLİKLERİNİN İZLENMESİ VE DENETLENMESİ YÖNETMELİĞİ (23.11.2011 R.G. 198 EK III A.E. 620 Sayılı Yönetmelik.) SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK (AKUAKÜLTÜR) TÜZÜĞÜ (13.11.2011 R.G. 116 EK III A.E. 693 Sayılı

Detaylı

ÇEV 219 Biyoçeşitlilik. Ötrofikasyon. Ötrofikasyon

ÇEV 219 Biyoçeşitlilik. Ötrofikasyon.   Ötrofikasyon ÇEV 219 Biyoçeşitlilik Ötrofikasyon Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Ötrofikasyon Eutrophication (Bataklıklaşma) kelimesi eski Yunancadaki eutrophos kelimesinden gelmektedir. Eutrophos:

Detaylı

LOGO. Doç. Dr. Esin SUZER. Prof. Dr. Aynur KONTAŞ. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Kimyası Bölümü

LOGO. Doç. Dr. Esin SUZER. Prof. Dr. Aynur KONTAŞ. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Kimyası Bölümü LOGO Doç. Dr. Esin SUZER Prof. Dr. Aynur KONTAŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Kimyası Bölümü Deniz Kirliliği İnsan kaynaklı ya da doğal etkiler sonucu ortaya çıkan,

Detaylı

DRENAJ KANALLARINDA MEVSİMSEL KİRLENMENİN BELİRLENMESİ, AŞAĞI SEYHAN ÖRNEĞİ *

DRENAJ KANALLARINDA MEVSİMSEL KİRLENMENİN BELİRLENMESİ, AŞAĞI SEYHAN ÖRNEĞİ * DRENAJ KANALLARINDA MEVSİMSEL KİRLENMENİN BELİRLENMESİ, AŞAĞI SEYHAN ÖRNEĞİ * Investigation About Seasonal Pollution Drainage Channels, Asagi Seyhan Samples Şevki İSKENDEROĞLU Çevre Mühendisliği Anabilim

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ Sudan Sofraya Balık Güvenliği Ülkeler, insan yaşamı ve sağlığı için yüksek düzeyde bir koruma güvencesi sağlamak zorundadırlar. Bu yaklaşım çerçevesinde güvenli ve sağlıklı

Detaylı

Türkiye Denizlerinde 100 ton/yıl ve Üstü Üretim Kapasitesi Olan Balık Çiftliklerinin Üretim Faaliyeti Özellikleri Üzerine Bir Çalışma

Türkiye Denizlerinde 100 ton/yıl ve Üstü Üretim Kapasitesi Olan Balık Çiftliklerinin Üretim Faaliyeti Özellikleri Üzerine Bir Çalışma E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2005 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2005 Cilt/Volume 22, Sayı/Issue (3-4): 251 255 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Türkiye Denizlerinde

Detaylı

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü SU ÜRÜNLERİ - DOKTORA DERS LİSTESİ KOD DERS ADI T U L KREDİ SUR5010 Hg ve Pb Bileşikleri Kimyası 3 0 0 3 SUR5012 Sularda Kimyasal

Detaylı

15 Nisan 2015 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÜZEYSEL SU KALİTESİ YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİNDE

15 Nisan 2015 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÜZEYSEL SU KALİTESİ YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİNDE 15 Nisan 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29327 YÖNETMELİK Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÜZEYSEL SU KALİTESİ YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 30/11/2012 tarihli

Detaylı

TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ ĐKĐNCĐ BÖLÜM

TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ ĐKĐNCĐ BÖLÜM 27 Haziran 2009 CUMARTESĐ Resmî Gazete Sayı : 27271 TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak

Detaylı

BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ

BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ Korkut Kaşıkçı 1, Barış Çallı 2 1 Sistem Yapı İnşaat ve Ticaret A.Ş. 34805 Kavacık, İstanbul 2 Marmara Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

Bir Balık Üretim Tesisi (Elazığ) ndeki Balık Havuzlarında Su Kalitesi ve Mevsimsel Değişimleri

Bir Balık Üretim Tesisi (Elazığ) ndeki Balık Havuzlarında Su Kalitesi ve Mevsimsel Değişimleri Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Der.. Science and Eng. J of Fırat Univ. 17 (4), 599-603, 2005 17 (4), 599-603, 2005 Bir Balık Üretim Tesisi (Elazığ) ndeki Balık Havuzlarında Su Kalitesi ve Mevsimsel Değişimleri

Detaylı

Ötrifikasyon. Ötrifikasyonun Nedenleri

Ötrifikasyon. Ötrifikasyonun Nedenleri Ötrifikasyon Ötrifikasyon, göllerin olgunlaşma aşamalarında meydana gelen dogal bir olay. Genç göller düşük oranlarda besin içermekte dolayısıyla biyolojik aktivite az..oligotrofik göller Yaşlı göller,

Detaylı

PROJE EKİBİ VE AKADEMİK DANIŞMANLAR

PROJE EKİBİ VE AKADEMİK DANIŞMANLAR 1 PROJE EKİBİ VE AKADEMİK DANIŞMANLAR PROF.DR.LALE BALAS DOÇ.DR.ASU İNAN YRD.DOÇ.DR. NİHAL YILMAZ DR.ASLI NUMANOĞLU GENÇ DR.PELİN FİDANOĞLU (BİYOLOG) DR.NİLÜFER VURAL (KİMYAGER) DOKTORANT KAĞAN CEBE DALGIÇ

Detaylı

Plankton ve sucul bitki yönetimi

Plankton ve sucul bitki yönetimi Plankton ve sucul bitki yönetimi Su ürünleri yetiştiriciliği yapılan havuzların gübrelenmesinin amacı, fitoplankton verimliliğini ve dolayısıyla su ürünleri üretim miktarını artırmaktır. Fitoplankton verimliliği

Detaylı

İZNİK GÖLÜ SU KALİTESİNİN FİTOPLANKTON GRUPLARINA GÖRE BELİRLENMESİ

İZNİK GÖLÜ SU KALİTESİNİN FİTOPLANKTON GRUPLARINA GÖRE BELİRLENMESİ İZNİK GÖLÜ SU KALİTESİNİN FİTOPLANKTON GRUPLARINA GÖRE BELİRLENMESİ Ayça Oğuz, Reyhan Akçaalan & Meriç Albay İstanbul Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Ordu Cd., No: 200, Laleli-Fatih, İSTANBUL Suların

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 11

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 11 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE 1 / 11 Titrimetrik Metot SM 4500 NH ₃ F SM 4500 NH ₃ C - Ön İşlem Distilasyon Metodu SM 4500 NH ₃ B Askıda Katı Madde (AKM) Gravimetrik Metot TS EN 872 Zehirlilik Deneyleri

Detaylı

BARAJ GÖLLERİNDE AĞ KAFESLERDE BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ Doç. Dr. Şükrü YILDIRIM. Ege Üniversitesi, Su ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü LOGO

BARAJ GÖLLERİNDE AĞ KAFESLERDE BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ Doç. Dr. Şükrü YILDIRIM. Ege Üniversitesi, Su ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü LOGO BARAJ GÖLLERİNDE AĞ KAFESLERDE BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ Doç. Dr. Şükrü YILDIRIM Ege Üniversitesi, Su ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü İçerik 1 Üretim Sahasının Seçimi 2 Yetiştiricilik Yapılan Sistemler

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ VE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI

SU ÜRÜNLERİ VE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI SU ÜRÜNLERİ VE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI Türkiye kültür balıkçılığı için uygun iç sulara, tatlı sulara ve denizlere sahiptir. Kültür balıkçılığının geleceği tahminlerin ötesinde bir önem arz etmektedir. Dünyanın

Detaylı

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma Meteoroloji IX. Hafta: Buharlaşma Hidrolojik döngünün önemli bir unsurunu oluşturan buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde farklı şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik faktörlerin etkisiyle

Detaylı

MARMARA DENİZİ ARAŞTIRMALARI NİSAN 1994 ÖLÇÜMLERİ İLK BULGULAR M. Levent Artüz

MARMARA DENİZİ ARAŞTIRMALARI NİSAN 1994 ÖLÇÜMLERİ İLK BULGULAR M. Levent Artüz İ.T.Ü. Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi 1994 MARMARA DENİZİ ARAŞTIRMALARI NİSAN 1994 ÖLÇÜMLERİ İLK BULGULAR M. Levent Artüz 25Nisan 1994-4 Mayıs 1994 tarihleri arasında Marmara Denizi nde Marmara

Detaylı

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 İnsan yaşamı ve refahı tarihsel süreç içinde hep doğa ve doğal kaynaklarla kurduğu ilişki ile gelişmiştir. Özellikle sanayi devrimine kadar

Detaylı

Anahtar Kelimeler: Deniz Levreği (Dicentrarchus labrax), Karadeniz, Büyüme Oranı, Yem Değerlendirme Oranı

Anahtar Kelimeler: Deniz Levreği (Dicentrarchus labrax), Karadeniz, Büyüme Oranı, Yem Değerlendirme Oranı Fırat Üniv. Fen Bilimleri Dergisi Fırat Univ. Journal of Science 22 (1), 55-59, 2010 22 (1), 55-59, 2010 Orta Karadeniz Kıyısal Bölgesi ndeki (Sinop) Deniz Levreğinin (Dicentrarchus labrax L., 1758) Yıllık

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi :Güvercinlik Mah. Okul Sok. No 221/C Bodrum 48400 MUĞLA / TÜRKİYE Tel : 0252 374 54 77 Faks : 0252 374 54 78 E-Posta

Detaylı

Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Yavrularının İlk Dönemlerde Büyüme Performansı ve Ölüm Oranı Üzerine Tuzluluğun Etkisi

Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Yavrularının İlk Dönemlerde Büyüme Performansı ve Ölüm Oranı Üzerine Tuzluluğun Etkisi Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Yavrularının İlk Dönemlerde Büyüme Performansı ve Ölüm Oranı Üzerine Tuzluluğun Etkisi Halim İbrahim ERBAŞ Nadir BAŞÇINAR Mehmet KOCABAŞ Şebnem ATASARAL

Detaylı

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi 2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi GİRİŞ Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik

Detaylı

Türkiye Denizlerinde 100 Ton/Yıl ve Üstü Üretim Kapasitesi Olan Balık Çiftliklerinin Bazı Üretim Saha Özellikleri Üzerine Bir Çalışma

Türkiye Denizlerinde 100 Ton/Yıl ve Üstü Üretim Kapasitesi Olan Balık Çiftliklerinin Bazı Üretim Saha Özellikleri Üzerine Bir Çalışma E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2005 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2005 Cilt/Volume 22, Sayı/Issue (1-2): 53 58 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Türkiye Denizlerinde

Detaylı

Denizlerde Kurulan Balık Çiftlikleri

Denizlerde Kurulan Balık Çiftlikleri Denizlerde Kurulan Balık Çiftlikleri MEVZUAT 2872 sayılı Çevre Kanunu nun 9. Maddesinin (h) bendi gereğince balık çiftliklerinin hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfezlerde kurulması yasaklanmıştır.

Detaylı

KARADENİZ ALABALIĞININ BİYO EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİ

KARADENİZ ALABALIĞININ BİYO EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİ KARADENİZ ALABALIĞININ BİYO EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİ Muharrem AKSUNGUR SÜMAE, Mühendis Bu proje çalışması; Karadeniz alabalığı (Salmo trutta labrax PALLAS, 1811) nın biyoekolojik

Detaylı

SAPACA DERESİ (ERZURUM, UZUNDERE) ÜZERİNDE KURULAN ALABALIK ÜRETİM ÇİFTLİKLERİNİN DERE SUYU VE ÇEVREYE ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

SAPACA DERESİ (ERZURUM, UZUNDERE) ÜZERİNDE KURULAN ALABALIK ÜRETİM ÇİFTLİKLERİNİN DERE SUYU VE ÇEVREYE ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA SAPACA DERESİ (ERZURUM, UZUNDERE) ÜZERİNDE KURULAN ALABALIK ÜRETİM ÇİFTLİKLERİNİN DERE SUYU VE ÇEVREYE ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Özer AYIK 1 Muhammed ATAMANALP 1 Mahmut KOCAMAN 1 Bahar KOCAMAN 2,

Detaylı

Urla Limanı ve Civarında Bazı Fiziko-Kimyasal ve Kirlilik Parametrelerinin Araştırılması*

Urla Limanı ve Civarında Bazı Fiziko-Kimyasal ve Kirlilik Parametrelerinin Araştırılması* E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2009 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2009 Cilt/Volume 26, Sayı/Issue 1: 81 85 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Araştırma Notu / Short Note

Detaylı

İZMİR İN SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDEKİ YERİ, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

İZMİR İN SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDEKİ YERİ, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 2012 MART SEKTÖREL&BÖLGESEL İZMİR İN SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDEKİ YERİ, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Şebnem BORAN Su ürünleri sektörü, gerek istihdama olan katkısı gerekse de yarattığı katma değer ile stratejik

Detaylı

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Işık Enerjisinin Kimyasal Enerjiye Dönüştürülmesi Fotosentez, karbon (C), oksijen (O) ve hidrojen (H) atomlarını

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 YILI ANALİZ LABORATUVARI FİYAT LİSTESİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 YILI ANALİZ LABORATUVARI FİYAT LİSTESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 YILI ANALİZ LABORATUVARI FİYAT LİSTESİ A. NUMUNE ALMA/ÖRNEKLEME A.1.Emisyon Kapsamında Numune Alma/Örnekleme Uçucu Organik

Detaylı

AKUAKÜLTÜRÜN ÇEVRESEL ETKİLERİNİN SAPTANMASI KONUSUNDA DÜZENLEMELER VE İZLEME ÇALIŞMALARI

AKUAKÜLTÜRÜN ÇEVRESEL ETKİLERİNİN SAPTANMASI KONUSUNDA DÜZENLEMELER VE İZLEME ÇALIŞMALARI AKUAKÜLTÜRÜN ÇEVRESEL ETKİLERİNİN SAPTANMASI KONUSUNDA DÜZENLEMELER VE İZLEME ÇALIŞMALARI Güzel YÜCEL GIER, Remzi KAVCIOĞLU DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, İzmir E-Posta: yucel.gier@deu.edu.tr

Detaylı

Arzu Morkoyunlu Yüce, Tekin Yeken. Kocaeli Üniversitesi, Hereke Ö.İ. Uzunyol MYO. Giriş

Arzu Morkoyunlu Yüce, Tekin Yeken. Kocaeli Üniversitesi, Hereke Ö.İ. Uzunyol MYO. Giriş İzmit Körfezi (Marmara Denizi, Türkiye) Fitoplanktonu ile Çevresel Parametreler Arasındaki İlişkinin Kanonik Uyum Analizi (CCA) Yöntemiyle Değerlendirilmesi Arzu Morkoyunlu Yüce, Tekin Yeken Kocaeli Üniversitesi,

Detaylı

Ankara Atmosferinde Toplanan PM2.5 Örneklerinde n Alkan Konsantrasyon Seviyelerinin Mevsimsel Değişimlerinin Değerlendirilmesi

Ankara Atmosferinde Toplanan PM2.5 Örneklerinde n Alkan Konsantrasyon Seviyelerinin Mevsimsel Değişimlerinin Değerlendirilmesi Ankara Atmosferinde Toplanan PM2.5 Örneklerinde n Alkan Konsantrasyon Seviyelerinin Mevsimsel Değişimlerinin Değerlendirilmesi EBRU KOÇAK, SEDA ASLAN KILAVUZ, İPEK İMAMOĞ LU, GÜRDAL TUNCEL Giriş Partikül

Detaylı

ANKARA ATMOSFERİNDEKİ AEROSOLLERİN KİMYASAL KOMPOZİSYONLARININ BELİRLENMESİ

ANKARA ATMOSFERİNDEKİ AEROSOLLERİN KİMYASAL KOMPOZİSYONLARININ BELİRLENMESİ ANKARA ATMOSFERİNDEKİ AEROSOLLERİN KİMYASAL KOMPOZİSYONLARININ BELİRLENMESİ İlke ÇELİK 1, Seda Aslan KILAVUZ 2, İpek İMAMOĞLU 1, Gürdal TUNCEL 1 1 : Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ KESİKKÖPRÜ BARAJ GÖLÜ NDE KAFESLERDE GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SEDİMENT KALİTESİNE ETKİSİ

Detaylı

Su, evrende varolan canlı varlıkların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan en temel öğedir. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı,

Su, evrende varolan canlı varlıkların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan en temel öğedir. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı, GELECEĞİN SORUNLARI SU Su, evrende varolan canlı varlıkların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan en temel öğedir. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı, ekonomik kalkınma, enerji üretimi,

Detaylı

Murat Nehri (Elazığ) nin Bazı Fizikokimyasal Parametreler Açısından Su Kalitesinin Belirlenmesi

Murat Nehri (Elazığ) nin Bazı Fizikokimyasal Parametreler Açısından Su Kalitesinin Belirlenmesi October26-28, 216, Malatya Murat Nehri (Elazığ) nin Bazı Fizikokimyasal Parametreler Açısından Su Kalitesinin Belirlenmesi ÖZET Murat Topal DSİ Genel Müdürlüğü, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü, Elazığ, murattopal@dsi.gov.tr

Detaylı

Entansif Balık Kültüründe Gracilaria verrucosa (Hudson) Papenfuss Yetiştiriciliği

Entansif Balık Kültüründe Gracilaria verrucosa (Hudson) Papenfuss Yetiştiriciliği E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2006 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2006 Cilt/Volume 23, Ek/Suppl. (1/2): 305-309 Su Ürünleri Yetiştiriciliği / Aquaculture Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/

Detaylı

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK 1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK Kentsel Atıksu Arıtım Tesislerinde Geliştirilmiş Biyolojik Fosfor Giderim Verimini Etkileyen Faktörler Tolga Tunçal, Ayşegül Pala, Orhan Uslu Namık

Detaylı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı ARAZİ BOZULUMU LAND DEGRADATİON Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı LAND DEGRADATİON ( ARAZİ BOZULUMU) SOİL DEGRADATİON (TOPRAK BOZULUMU) DESERTİFİCATİON (ÇÖLLEŞME) Arazi Bozulumu Nedir - Su ve rüzgar

Detaylı

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Şükran DENİZ Uzman Kasım 2015 1 SUNUM İÇERİĞİ AMAÇ NUMUNE KABI NUMUNE ALMA CİHAZ TİPLERİ NUMUNE ALMA YERİ NUMUNELERİN KORUNMASI

Detaylı

SU BİTKİLERİ 3. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 3. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 3 Prof. Dr. Nilsun DEMİR SINIFLANDIRMA; MORFOLOJIK, FIZYOLOJIK VE EKOLOJIK ÖZELLIKLERINE GÖRE Su üstü makrofitleri; su kıyılarında yaşayan, bir kısmı su içinde olan ve su dibine tutunan bitkilerdir.

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI

SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI Hacı SAVAŞ-SÜMAE, Su Ürünleri Sağlığı Bölüm Başkanı Su Ürünleri Sağlığı Bölüm Başkanlığı enstitümüz bünyesinde faaliyet gösteren bölümlerden birisidir. 2000 yılı başından

Detaylı

Eco new farmers. Modül 2- Toprak ve Besin Döngüsü. Bölüm 2- Bitki/Toprak sistemi

Eco new farmers. Modül 2- Toprak ve Besin Döngüsü. Bölüm 2- Bitki/Toprak sistemi Eco new farmers Modül 2- Toprak ve Besin Döngüsü Bölüm 2- Bitki/Toprak sistemi Modül 2 Toprak ve Besin Döngüsü Bölüm 2 Bitki / Toprak sistemi www.econewfarmers.eu 1. Giriş Topraktaki besin arzı ile talebi

Detaylı

Karadeniz ve Kıyılarının Çevresel Özellikleri ve Sorunları T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DENİZ VE KIYI YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Didem UĞUR ÇEVRE ve ORMAN UZMANI Sunum

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

1. DOĞAL ÜZERİNDEKİ ETKİLER. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

1. DOĞAL ÜZERİNDEKİ ETKİLER. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com SULAMANIN ÇEVRESEL ETKİLERİ SULAMANIN ÇEVRESEL ETKİLERİ Doğal Kaynaklar Üzerindeki Etkiler Biyolojik ve Ekolojik Kaynaklar Üzerindeki Etkiler Sosyoekonomik Etkiler Sağlık Etkileri 1. DOĞAL KAYNAKLAR ÜZERİNDEKİ

Detaylı

TÜRKİYE DE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI POTANSİYELİ VE AKUAKÜLTÜR SEKTÖRÜNÜN EKONOMİYE KATKISI. Doç. Dr. Hamdi Aydın

TÜRKİYE DE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI POTANSİYELİ VE AKUAKÜLTÜR SEKTÖRÜNÜN EKONOMİYE KATKISI. Doç. Dr. Hamdi Aydın ICOMEP 2016 International Congress of Management Economy and Policy Proceedings Book TÜRKİYE DE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI POTANSİYELİ VE AKUAKÜLTÜR SEKTÖRÜNÜN EKONOMİYE KATKISI Doç. Dr. Hamdi Aydın Kocaeli Üniversitesi

Detaylı

ÖZEL EGE L SES. HAZIRLAYAN Ö RENC LER: Tayanç HASANZADE Ahmet Rasim KARSLIO LU. DANI MAN Ö RETMEN: Mesut ESEN Dr. ule GÜRKAN

ÖZEL EGE L SES. HAZIRLAYAN Ö RENC LER: Tayanç HASANZADE Ahmet Rasim KARSLIO LU. DANI MAN Ö RETMEN: Mesut ESEN Dr. ule GÜRKAN ÖZEL EGE L SES BAZI ISKARTA BALIKLARIN (Isparoz, Hani) ETLER NDEN ALTERNAT F GÜBRE YAPIMI VE UYGULANAB L RL HAZIRLAYAN Ö RENC LER: Tayanç HASANZADE Ahmet Rasim KARSLIO LU DANI MAN Ö RETMEN: Mesut ESEN

Detaylı

Ağ Kafeslerde Balık Yetiştiriciliğine Uygun Deniz Sahası Belirlenmesinde Örnek Bir Çalışma

Ağ Kafeslerde Balık Yetiştiriciliğine Uygun Deniz Sahası Belirlenmesinde Örnek Bir Çalışma E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2007 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2007 Cilt/Volume 24, Sayı/Issue (1-2): 185 189 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Araştırma Notu / Research

Detaylı

İşgücü Piyasası Görünümü: Aralık 2016

İşgücü Piyasası Görünümü: Aralık 2016 İşgücü Piyasası Görünümü: Aralık 2016 15 Aralık 2016 İŞSİZLİKTEKİ ARTIŞ DURDU Seyfettin Gürsel * Gökçe Uysal Yönetici Özeti ve Selin Köksal Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verilerine göre tarım

Detaylı

2 KTÜ Su Ürünleri Fakültesi-Rize. *e-mail: birolbaki@hotmail.com. Geliş Tarihi: 11.01.2008 Kabul Tarihi: 19.11.2008

2 KTÜ Su Ürünleri Fakültesi-Rize. *e-mail: birolbaki@hotmail.com. Geliş Tarihi: 11.01.2008 Kabul Tarihi: 19.11.2008 Andolu Tarım Bilim. Derg., 2009,24(1):8-12 Anadolu J. Agric. Sci., 2009,24(1):8-12 Araştırma Research ORDU ĐLĐ PERŞEMBE ĐLÇESĐ DE LEVREK (Dicentrarchus labrax L., 1758) YETĐŞTĐRĐCĐLĐĞĐ YAPA ĐŞLETMELERĐ

Detaylı

Çevre Biyolojisi

Çevre Biyolojisi Çevre Biyolojisi 115-02 Bölüm 03-02 Temel Ekolojik Kavramlar ve Süreçler Çağatay Tavşanoğlu 2017-2018 Güz Biyojeokimyasal döngüler ve madde geri kazanımı Ekosistem boyunca enerji akışı tek yönlü bir süreçtir

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1305-631X Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 2006 (1) 43-50 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Kısa Makale Yılmaz İÇAĞA 1, Yalçın BOSTANOĞLU 2, Erhan KAHRAMAN 1 1 Afyon Kocatepe

Detaylı

YEŞİLIRMAK NEHRİ İÇİN TOPLAM ORGANİK KARBON ÖNGÖRÜ MODELLERİ

YEŞİLIRMAK NEHRİ İÇİN TOPLAM ORGANİK KARBON ÖNGÖRÜ MODELLERİ YEŞİLIRMAK NEHRİ İÇİN TOPLAM ORGANİK KARBON ÖNGÖRÜ MODELLERİ Mehmet Yüceer a*, İlknur Atasoy b, Eda Semizer c, Erdal Karadurmuş d, Kazım Yetik e, Ayla Çalımlı c, Rıdvan Berber c a İnönü Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

Beril ÖZDAL 1 Serap PULATSÜ 1

Beril ÖZDAL 1 Serap PULATSÜ 1 Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi 4 (1), 15-26 (2012) Ağ Kafeslerde Sürdürülebilir Balık Yetiştiriciliği için Bir Bilgisayar Yazılımının Kullanımı Using of the Computer Software for the Sustainable

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası CO Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 12039

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası CO Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 12039 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/13 CO Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 12039 EMİSYON 1 O 2 Tayini Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 12039 CO 2 Tayini Elektrokimyasal

Detaylı

Su Ürünlerinde Temel İstatistik. Ders 2: Tanımlar

Su Ürünlerinde Temel İstatistik. Ders 2: Tanımlar Su Ürünlerinde Temel İstatistik Ders 2: Tanımlar Karakter Araştırma yada istatistiksel analizde ele alınan ünitenin yapısal (morfolojik, fizyolojik, psikolojik, estetik, vb.) özellikleridir. Tüm karakterler

Detaylı

KEMER BARAJ GÖLÜ'NDEKİ Cypr nus carpio L., 1758'NUN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ

KEMER BARAJ GÖLÜ'NDEKİ Cypr nus carpio L., 1758'NUN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ KEMER BARAJ GÖLÜ'NDEKİ Cypr nus carpio L., 1758'NUN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÖZET Gülnaz ÖZCAN*, Süleyman BALIK EGE ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ TEMEL BİLİMLER BÖLÜMÜ *gulnazozcan@yahoo.com Bu

Detaylı

HATAY HARBİYE KAYNAK SUYU NUN FİZİKO- KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

HATAY HARBİYE KAYNAK SUYU NUN FİZİKO- KİMYASAL ÖZELLİKLERİ HATAY HARBİYE KAYNAK SUYU NUN FİZİKO- KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Y. TEPE * & E. MUTLU * Özet Hatay ın Antakya merkezinde bulunan Harbiye kaynak suyunun su kalitesi özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen

Detaylı

Elazığ İlinde Bir Maden Sahasından Kaynaklanan Sızıntı Sularının Maden Çayına Etkisi: II. Diğer Parametreler

Elazığ İlinde Bir Maden Sahasından Kaynaklanan Sızıntı Sularının Maden Çayına Etkisi: II. Diğer Parametreler Karaelmas Science and Engineering Journal/Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi 2 (1): 15-21, 212 Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi Journal home page: www.fbd.karaelmas.edu.tr Araştırma Makalesi Elazığ

Detaylı

Türkiye de Kalkan Balığı Yetiştiriciliğinin Gelişimi

Türkiye de Kalkan Balığı Yetiştiriciliğinin Gelişimi PROJE Türkiye de Kalkan Balığı Yetiştiriciliğinin Gelişimi Cennet ÜSTÜNDAĞ -SUMAE Birinci Dönem Ülkemiz, 6. beş yıllık kalkınma planında (1990-1994) balık üretiminin geliştirilmesi yolu ile iç tüketim

Detaylı

SİNOP ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ BÖLÜMÜ

SİNOP ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ BÖLÜMÜ GENEL BAKIŞ Su ürünleri yetiştiriciliği, günümüzde hem dünya çapında hem de ülkemizde giderek artan su ürünleri talebinin karşılanmasında önemli katkı sağlamaktadır. Ülkemizde 1970 li yıllarda kara tesislerinde

Detaylı

ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ

ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ Çevre Mühendisliği Bölümü Hava Kirliliği Laboratuvarı İZMİR BÖLGESİ ENERJİ FORUMU 31 Ekim 1 Kasım 2014 İzmir Mimarlık Merkezi 1 Aliağa ve

Detaylı

YÜZEYSEL SULARDA İZLENMESİ GEREKEN KALİTE ELEMENTLERİ

YÜZEYSEL SULARDA İZLENMESİ GEREKEN KALİTE ELEMENTLERİ EK-1 YÜZEYSEL SULARDA İZLENMESİ GEREKEN KALİTE ELEMENTLERİ Akarsular Göller Kıyı Suları Geçiş Suları GENEL KİMYASAL VE FİZİKO- KİMYASAL PARAMETRELER Sıcaklık Sıcaklık Sıcaklık Sıcaklık ph ph ph ph (mg/l

Detaylı