T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ZEYRA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ZEYRA"

Transkript

1 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI

2 ve KONU: SUNUM YAPAN: ELEKTRİK HÜSEYİN ÖCAL

3 DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

4 BARAJLAR VE HİDROELEKTRİK SANTRALLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI

5 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 HAZIRLAYAN MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK LİMİTED ŞİRKETİ Tel:

6 BARAJ ve H.E.S. ELEKTRİĞİ

7 1. Barajlar Kongresi Ekim GİRİŞ - Tarih boyunca insanların su ile olan bağları hiç azalmamış aksine çeşitlenmiştir. Bu nedenle suya olan talep her geçen gün artmaktadır. Bu artışa paralel olarak suya olan talepte her geçen gün artış göstermiştir. - Ancak doğal su kaynakları artma yerine sürekli azalmakta, akarsular, kaynağından çıktıktan sonra akar su yataklarından akarak denizlere dökülerek yok olmaktadır. - Suyun enerjisinden daha fazla yararlanılması için biriktirme yoluna gidilmiştir. - Bu amaçla bentler, göletler ve barajlar inşa edilmektedir. - İnşa edilen su yapılarında biriktirilen su öncelikle isale hatları ile taşınarak evlerimizde kullanıma sunulmuştur.

8 1. Barajlar Kongresi Ekim Barajlarda biriktirilen suların kullanım alanları; -Evlerimizde içme temizlik. -Taşkın koruma -Tarım arazilerinin sulanması -Elektrik enerjisi - Su yapılarının kullanım sürecinde amacına göre çeşitli yardımcı ekipmana ihtiyaçları vardır. -İsale hatları. -Ölçüm ekipmanları. -Kontrol kapak ve vanaları. -Galeriler ve kontrol vana odaları havalandırması. -Elektrik üretim santrallerinde yer alan yardımcı teçhizat. -Tüm bu teçhizatın işletmesi için gerekli elektrik enerjisi.

9 1. Barajlar Kongresi Ekim BARAJ VE H.E.S. LERDE ELEKTRİK İHTİYACI - Sulama amaçlı barajlarda kurulan teçhizatın elektrik enerjisi ihtiyacı ulusal elektrik şebekesinden ENH (enerji nakil hattı) ile alınarak baraj sahasında yer alan teçhizatın kullanımı için dağıtılmaktadır, yüksek gerilim seviyesinde ENH ile baraj sahasına taşınan elektrik enerjisi bir transformatör ile 230/400 V. Seviyesindeki cihazların işletilmesi ile baraj çevre, galeriler ve vana odalarının aydınlatmasında kullanılır. - Hidroelektrik üretim amaçlı yapılan barajların ekipman ve aydınlatma, havalandırma ile ısıtma sistemlerinin elektrik ihtiyacı Santralde üretilen elektrik enerjisinden karşılanır. Hidroelektrik santrallerde ayrıca acil durumlar için kullanılmak üzere acil ihtiyaç dizel jeneratör ile akü-redresör grubu teçhiz edilmektedir.

10 3. BARAJ VE H.E.S LERDE ELEKTRİK ÜRETİMİ

11 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 ÖRNEK PROJE Bu bölümde haziran 2011 tarihinde kabulü yapılarak hizmete açılan Karabük ve Zonguldak illeri sınırları içerisinde bulunan Tefen Regülatörü ve Hidroelektrik santralına ait elektrik proje tanıtımı yapılacaktır.

12

13

14

15

16

17

18 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Tesis hakkında genel bilgi Tefen Hidroelektrik Santralı Batı Karadeniz bölgesinde, Zonguldak ili, Gökçebey İlçesi nin 1 km güney doğusunda yer almaktadır. Doğusunda Karabük il merkezi ve Yenice ilçe merkezi, batısında ise Devrek ilçe merkezi proje alanını çevreler. Santral de üretilen elektrik enerjisi 31.5 kv bara çıkışındaki 2 adet kesicili çıkış hücresi üzerinden Tefen HES Çaycuma TM ENH nın ilk direğine çift devre kablo ile irtibatlandırıldıktan sonra, 16.7 km lik çift devre 3x477 MCM ile ÇAYCUMA TM nin 31.5 kv bara girişindeki fiderlere bağlanmıştır kv şalt sisteminde seçilen tüm malzemeler Ulusal elektrik şebekesi kriterlerine uygun olarak kısa devre akımı 16 ka değeri baz alınarak (10-20 ka) seçilmiştir. Tefen HES kurulu gücü her biri 11,470 MW m olmak üzere 3 adet düşey eksenli françis üniteden meydana gelmiştir..

19 Tefen regülatörü: Tefen regülatörü Karabük İli Yenice İlçesinin 5 km batısında, Kayadibi Mahallesi sınırları içerisinde Yenice Çayı üzerindedir. Regülatör kret kotu : m. İletim yapısı kanallar ve tünellerden oluşmaktadır.

20 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Regülatör kapakları; 1 Takım çakıl geçidi kapağı. 8 adet Regülatör dolusavak işletme kapağı ve bunlara ait batardo kapakları. Dolusavak kapakları elektro hidrolik kumandalı olup SCADA-OTOMASYON sistemi ile santral ana kumanda odasından ve mahallinden işletme yapılmaktadır Batardo kapakları normal işletme şartlarında sürekli açıktır. İşletme kapaklarına bakım yapılması gerektiğinde kapatılır. Batardo kapak Kumandası mobil vinç ile yapılacaktır. Su alma kapakları çökeltim havuzu girişinde yer almaktadır. 4 adet su alma kapağı elektro hidrolik kumandalı olup SCADA sistemi marifeti ile santral ana kumanda odasından ve mahallinden işletme yapılacaktır. çökeltim havuzu çıkışında sifon yapısından hemen önce silt yıkama kapağı bulunmaktadır.

21

22

23 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Regülatör elektrik enerjisi temini: Regülatör yapısı aydınlatması, bakım prizleri kapak kumanda panoları ile güvenlik ve izleme kamera sistemi için gerekli elektrik enerjisi, regülatör yapısı yakınından geçen ulusal elektrik sistemi 31.5 kv ENH dan alınarak 100 kva gücünde direk tipi transformatör postası tesis edilmiştir. Bundan başka Acil durumlarda kullanılmak üzere elektrik enerjisi kesildiğinde otomatik olarak devreye dizel jeneratör tesis edilmiştir.

24

25 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Regülatör topraklaması: Regülatör yapısında kurulacak olan trafo postası için TEDAŞ yönetmeliklerine göre topraklama tesisi yapılmıştır. Bundan başka regülatör yapısı temeli, kapak yuvaları çelik kısımları topraklaması için regülatör yapısı temeli çevresine topraklama iletkeni serilerek topraklama ağı teşkil ettirilmiştir. Bu topraklama sistemine kapak kaldırma mekanizmaları, elektrik motorları, elektrik panoları, aydınlatma direkleri, kablo boru ve kanalları, merdiven ve çelik korkuluklar irtibatlanarak güvenli bir topraklama sağlanmıştır. Topraklama sistemi elektrik tesisleri topraklama yönetmeliğine uygun olarak tesis ve temin edilmiştir.

26 Yükleme havuzu: Yükleme havuzu hidroelektrik santralda elektrik enerjisine çevrilecek suyun yükleneceği, tortuların temizlendiği ve ünitelerin ani devre dışı durumların da Regülatörden gelen suyun yükleme havuzu açık savağından nehir yatağına aktarıldığı bir yapıdır. Suyun Regülasyonu yükleme havuzu giriş kapağı ve gerektiğinde uzaktan kontrol ile Regülatör Su Alma Yapısı kapakları ile yapılmaktadır.

27 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Yükleme havuzu kapakları: Yükleme havuzu kapak yapıları şu kısımlardan oluşmaktadır. Yükleme havuzunda 3 adet su alma yapısı kapağı bulunmaktadır. Su alma kapaklarından başka 2 adet taşma savak kapağı mevcuttur. Su alma ve taşma savak kapakları elektrohidrolik kumandalı olup, SCADA-OTOMASYON sistemi marifeti ile santral ana kumanda odasından ve mahallinden işletme yapılacaktır. Bunlardan başka tünel in Yükleme havuzuna bağlandığı noktada tünel çıkış batardo kapağı mevcuttur. Tünel çıkış batardo kapağı normal işletme şartlarında açık olacak, yükleme havuzunun boşaltılması gerektiğinde Tünel çıkış batardo kapağı mobil vinç kullanılarak kapatılarak yükleme havuzu kuruya alınacaktır. Santral ünite girişinde ise 3 adet türbin giriş vanası ( Kelebek Vana) bulunmaktadır. Kelebek vana Türbin imalatçısı tarafından temin ve tesis edilmiştir. Giriş vanaları Lokal/Manuel/ ve SCADA sistemi ile otomatik olarak kumanda edilmektedir. Yükleme havuzu elektrik enerjisi santral iç ihtiyaç panosu kesintisiz barasından alınmaktadır.

28 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Yükleme havuzu Topraklaması: Yükleme havuzu kapak yapıları, elektrik panoları, kapak kaldırma üniteleri ile aydınlatma direkleri ve çevre koruma çitleri topraklaması yapılmıştır. Yükleme havuzu topraklama sistemi, cebri boru boyunca çekilen topraklama iletkeni ile santral ana topraklama ağına irtibatlandırılarak eş potansiyel sağlanmıştır.

29 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Santral: Tefen HES Santral Binası 62,75 kotunda, eni metre, boyu 49 metre, yüksekliği ise 15.2 metre olarak projelendirilmiştir. Türbin eksen kotu 53,00 m. Kuyruksuyu kotu; Min : 56,04 m İki ünite işletmede iken : 56,07 m Üç ünite işletmede iken : 56,20 m

30

31

32

33

34

35

36 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Tefen H.E.S. Elektromekanik teçhizat seçimi: Türbin: Türbin mil gücü 37.5 m nominal net düşü de, Ünite Başına 33,17 m3 /sn lik su debisinde kwm güç vermektedir. Santraldeki toplam mekanik güç 3x11470=34,410 kwm dir Nominal devir sayısı 250 d/d. Üç ünite düşey eksenli francis tipi türbin seçilmiştir.

37 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 HİDROELEKTRİK SANTRAL SİSTEMİ

38 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 HİDROELEKTRİK SANTRAL ENERJİ ÜRETİM ŞEMASI

39

40

41

42 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Jeneratör: Jeneratör gücü aşağıdaki formüle göre hesaplanır PG = PT x ηg / pf PG : Jeneratör gücü (kva) PT : Türbin gücü (kw) ηg : Jeneratör verimi pf : Jeneratör güç faktörü PG = x / 0.9 = kva olarak bulunur kva jeneratör seçilmiştir. Jeneratörler; Türbin milinden aldığı mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren makinelerdir.

43 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 JENERATÖR ÖZELLİKLERİ Jeneratörler; Türbin milinden aldığı mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren makinelerdir. Jeneratör ana parçaları - Stator - Rotor - İkaz Sistemi - Otomatik gerilim regülatörü /AVR -Taşıyıcı kılavuz yataklar -Soğutma sistemi. -Yağlama sistemi. - Frenleme sistemi

44

45

46 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Jeneratörlerin Teknik Değerleri Miktarı : Üç(3) takım Tipi : 3 fazlı senkron generatör Çalışma şekli : Devamlı Nominal gücü : kva Uç gerilimi : 10.5± %10 kv Güç faktörü : 0.9 (endüktif) Frekansı : 50 Hz Dönüş hızı : 250 d/d Tahrik şekli : Francis tipi türbin miline direkt akuple İkaz şekli : Kendinden ikazlı. Kısa devre oranı : 1 den büyük İzolasyon sınıfı : F

47 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Jeneratör çıkış hücresi ; Jeneratör çıkışında Jeneratörde üretilen elektrik enerjisinin ölçümü ve korumasının yapılabilmesi için gerekli değerleri sağlayan akım ve gerilim trafoları ile parafudr ve terminallerin yer aldığı bir hücre kullanılmaktadır.

48 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Nötr Topraklama dirençleri ; Jeneratörlerin herbirinin (nötr) noktaları bir direnç üzerinden topraklanmıştır. Yükseltici transformatörlerin Nötr noktaları da 20 Ohm 1000 A / 5 sn direnç üzerinden topraklanmıştır.

49 Ünite Transformatörleri: Tesisteki 3 adet kva gücündeki jeneratörlerin her biri için kva 10,5/33 kv ±%2x4,55 ünite transformatörü seçilmiştir.

50

51 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Ünite Transformatörlerinin Teknik Değerleri Miktarı : Üç(3) takım Tipi : Harici tip, üç fazlı, yağ izoleli Normal gücü : kva Anma gerilimi : 10.5/31.5 kv ±2x4.55% Frekansı : 50 Hz Bağlantı gurubu :YNd11 Soğutma şekli : ONAN Nötr bağlantısı : 20 ohm direnç üzerinden toprak bağlantılı

52

53 1. Barajlar Kongresi Ekim kv şalt sistemi Tefen HES santral binasında üretilen ve Yükseltici trafolar ile 31.5 kv seviyesine çıkarılan elektrik enerjisinin koruma, kumanda, ölçme koruma, senkronizasyon ve dağıtımının sağlanması amacı ile YG hücreleri tesisi projelendirilmiştir. Bu amaçla santral binasında 36 kv şalt odasında metal-muhafazalı modüler YG hücreleri projelendirilmiştir. Geçmiş dönemlerde 36 kv şalt sistemleri açık tipte yapılmakta idi, bu yöntemle yapılan şalt hücreleri çok büyük olmakta, idi, gelişen teknoloji ile birlikte şalt sistemleri külmüş kompakt yapı haline dönüşmüşlerdir.

54

55 1. Barajlar Kongresi Ekim kv şalt hücreleri H01-H02-H03 Jeneratör1-2-3 giriş fideri Metal-muhafazalı kesicili hücre; SF6 yük ayırıcı, kesici, akım ve gerilim trafoları ve S80 serisi koruma rölesi ile kompakt yapıdadır.

56 36 kv şalt hücreleri H04 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Bara gerilimi ölçü hücresi; Ana baradaki gerilimi ölçmek ve üniteler ile senkronizasyonu sağlamak için referans gerilimi veren gerilim trafosu, sigoratalı ayırıcısı ile birlikte kompakt yapıdadır.

57 1. Barajlar Kongresi Ekim kv şalt hücreleri H05-H06 İç İhtiyaç TR besleme hücresi sigortalı yük ayırıcılı metal muhafazalı hücre, ana ve yedek olmak üzere iki takım kullanılmıştır.

58 1. Barajlar Kongresi Ekim kv şalt hücreleri H07-H08 HES ölçüm hücresi Metal muhafazalı hücre Satışa esas enerji ölçümü santral binasında yapılmaktadır, iki takım olarak temin edilmiştir. Akım, gerilim tarafoları, sigortalı ayırıcısı ve hem verilen hem de tüketilen enerjiyi ölmede kullanılan elektronik sayaç ile birlikte kompakt yapıdadır.

59 1. Barajlar Kongresi Ekim kv şalt hücreleri H09-H10 ENH na çıkış fideri Metal-muhafazalı kesicili hücre; SF6 yük ayırıcı, kesici, akım ve gerilim trafoları ve S40 serisi koruma rölesi ile kompakt yapıdadır.

60

61 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Akım trafoları Akım dönüştüren cihazlardır. Primer sargısından geçen akım büyüklüğünü dönüştürme oranı nispetinde sekonder sargısına yansıtırlar. Akım trafoları sekonder sargı akım değerleri 1A, 2A ve 5A olarak dizayn edilirler. Akım trafoları sekonder sargıları açık bırakılmamalıdır. Trafo dizayn parametreleri olarak primer/sekonder akım değerleri, sekonder sargı kapasitesi VA olarak belirtilir.

62 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Gerilim trafoları Gerilim dönüştüren cihazlardır. Primer sargısına uygulanan gerilim büyüklüğünü dönüştürme oranı nispetinde sekonder sargısına yansıtırlar. Gerilim trafoları sekonder sargı gerilim değerleri 100V-110V olarak dizayn edilirler. Gerilim trafoları sekonder sargıları kısa devre yapılmamalı ve kısa devrelere karşı korunmalıdır. Trafo dizayn parametreleri olarak primer/sekonder gerilim değerleri, sekonder sargı kapasitesi VA olarak belirtilir.

63 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Koruma ve senkronizasyonu: Tefen HES santral binasında üretilen elektrik enerjisinin koruma, kumanda ve senkronizasyonunun yapılarak ulusal elektrik şebekesine bağlandığında emniyetli bir şekilde yük aktarımı sağlanması için, uygun koruma ve senkronizasyon yapılmıştır Senkronizasyon sistemi üç adet ünitenin şebeke ile senkronize olmasını sağlamaktadır. Aşağıdaki koruma röleleri, jeneratörde ve sistemde meydana gelebilecek elektriksel arızalara karşı Türbin ve jeneratörü korumak için kullanılmıştır. Kullanılan koruma rölesi jeneratör korumaları için geliştirilmiş nümerik kombine (SEPAM 80 Serisi) dijital koruma rölesi ve hat koruma olarak (SEPAM 40 Serisi) dijital koruma rölesi kullanılmıştır.

64 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Eski dönemlerde koruma röleleri şimdiki gibi kompakt yapıda değildi, her bir koruma için ayrı bir röle kullanılmakta idi. Yarı iletken teknolojisinin gelişmesi ile birlikte röleler küçülmüş ve kompakt bir yapıya bürünmüştür. Öyle ki bir santralde röle kullanılıyorken yeni teknoloji ile bir tek röle kombinasyonu bu iş için yetmektedir.

65 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Tefen HES de teçhiz edilen koruma röleleri tarafından sağlanan korumalar listesi Ünite Diferansiyel Koruma (87 TG ) Stator Toprak Koruma 90% (59N) Düşük/Yüksek Frekans Koruma (81) Aşırı Gerilim (59) Aşırı yük Rölesi (49) Ters Güç Rölesi (32R) Düşük İkaz (40) Dengesiz Yük (46) Aşırı İkaz (24) Toprak Diferansiyel (87TN) Aşırı Akım (51N/50) Nötr Aşırı Akım (50/51N) Trafo Korumaları (95TI, 71T01, 26 T0, 49TW,63T

66

67

68

69 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Üretilen elektrik enerjisi ölçümü: Tefen HES santral Tesislerinde yapılan elektrik enerji üretimi ENH çıkış hücrelerinden önce konulan Elektronik-çift yönlü elektrik sayaçlı ölçme hücrelerinde yapılacak. Ölçme hücreleri Sayaç bölmesi kilitlenebilir tipte dir. Bir adet ana ölçme hücresi ve bir adette kontrol amaçlı tali sayaç hücresi olmak üzere 2 adettir.

70 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Enerji nakil hattı: Tefen HES santral Tesislerinde yapılan elektrik enerji üretimi Üretim şirketi tarafından yapılan, (üretime geçme aşamasında TEDAŞ a devredilmiştir) 16,7 km uzunluğunda Çift devre MCM477 ENH ile ÇAYCUMA TM nin 12 ve 13 numaralı 31,5 kv luk hücrelerine bağlanmaktadır. Çaycuma TM deki 12 ve 13 nolu 31,5 kv luk hücreler otoprodüktör fider kriterlerine uygun olarak yeniden donatılmıştır.

71

72

73 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 İç İhtiyaç Sistemi Santral iç ihtiyaç sistemi, santral tesislerinin güç ihtiyacını karşılamak amacı ile tesis edilen dağıtım trafoları acil dizel jeneratörleri ve yük dağıtım panolarından oluşur. Tefen HES de AG iç ihtiyaç sistemi ana barası iki baralı (1. Normal bara_2. Kesintisiz bara) olarak seçilmiştir. Normal servis bara sına ikincisi sıcak yedek olmak üzere iki adet iç ihtiyaç transformatörü bağlanmıştır. ve bu baraya bağlı bir veya iki adet transformatör, Kesintisiz servis bara sına bir adet dizel jeneratör bağlıdır. Normal işletme sırasında bu iki bara kuplaj kesiciyle birbirine bağlı olarak çalışır. Ancak normal işletme servisler barasına enerji alınamadığı durumlarda öncelikli servisler barası dizel jeneratör tarafından beslenerek santralın acil enerji ihtiyacını karşılar. İç ihtiyaç trafolarından enerji alınamadığı durumda kuplaj kesicisi ile Transformatör giriş kesicileri açık konumdadır.

74 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 AA ve DA iç ihtiyaç sistemi: Santral binasındaki dahili tüketiciler için gerekli elektrik enerji ihtiyacının karşılanması amacı ile iç ihtiyaç trafosu projelendirilmiştir. Cosf 0,99 olacak şekilde Kompanzasyon tesisi projelendirilmiştir. Bundan başka acil durumlarda kullanılmak üzere dizel jeneratör seti projelendirilmiştir

75

76

77

78

79 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 İç İhtiyaç Transformatör Gücü Hesabı İç ihtiyaç transformatör gücü hesabında yükleme faktörleri aşağıdaki gibi alınmıştır: Sürekli servisler için (46,18 kw) :100% Kesintili Servisler için (144,675 kw) :30% Kısa süreli Servisler için kw) :10% Toplam sürekli yük = = kw Toplam kesintili yük = = kw Toplam kısa süreli yük = = kw Toplam iç ihtiyaç transformatör gücü: 1x x x = kw P=1.2x(119.42/0.80) = kv Standart transformatör gücü olarak 400 kva seçilmiştir.

80 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 İç İhtiyaç Trafo karakteristikleri Miktarı : İki (2) adet Tipi : Dahili, üç fazlı, dökme reçineli kuru tip Normal gücü : 400 kva Anma gerilimi : 33 ± 2x%4.55/ 0,4 kv Frekansı : 50 Hz Bağlantı grubu : Dyn11 Soğutma şekli : AN Nötr bağlantısı : Doğrudan topraklı

81 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Acil İhtiyaç Dizel jeneratör gücü hesabı: Dizel jeneratör gücü hesabında yükleme faktörleri aşağıdaki gibi alınmıştır: Sürekli servisler için : 100% Kesintili servisler için : 30% Kısa süreli servisler için : 10% Toplam sürekli yük : kw Toplam kesintili yük : kw Toplam kısa Süreli yük : kw Toplam dizel jeneratör gücü: 1 x ,3x x155.36= kw P=1.2 x (101.22/0.80) = kva Standart dizel jeneratör gücü olarak 250 kva seçilmiştir.

82

83 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Dizel jeneratör karakteristikleri Normal gücü : 250 kva Anma gerilimi : 400/231 V Frekansı : 50 Hz Güç faktörü : 0.8 endüktif Devir sayısı : 1500 d/d

84

85 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 DC REDRESÖR PANOLARI İÇ İHTİYAÇ SİSTEMİ Redresör gruplarına bağlı 110 V. DA batarya sistemleri ile en az 5 saat süre ile karşılanması için Her biri 250 Amper Saat kapasiteli iki grup akü redresör seti temin edilmiştir. Akü redresör seti Redresör ve akü gurupları ile koruma cihazları ile birlikte kompakt yapıda bir pano içerisindedir. Akü grubu bakımsız kuru tiptedir.

86

87

88

89 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 PARALEL ÇALIŞMA KOŞULLARI İki ayrı enerji kaynağının herhangi bir darbe meydana getirmeden paralel çalışabilmeleri için aşağıdaki koşulların gerçekleştirilmesi gerekir. Faz açılarının sıfır olması Frekans farkının yeterli derecede küçük olması Gerilim farkının sıfır olması Senkronizasyonun, TEFEN HES de kilitlenme şartlarının yerine getirilmesi şartı ile hem el ile ve hem de otomatik olarak yapılabilmesi öngörülmüştür. Bu sebep ile analog-dijital otomatik senkronizasyon cihazı ile çift voltmetreyi, çift frekansmetreyi ve faz açısını ölçen senkronoskopu içeren senkronlama panosu temin edilmiştir. TEFEN HES santrala yaklaşık 16.7 km mesafedeki ÇAYCUMA Trafo merkezine bağlanacaktır. 36 kv lık enerji nakil hattının bu dağıtım merkezinden enerjilenmesi ve senkronlama işleminin TEFEN HES de yapılması ve diğer taraftan da enerji nakil hattının TEFEN HES tarafından enerjilenmesini önleyecek kilitleme sisteminin temin edilmesi gerekmektedir.

90 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 Her bir kaynağa ait tek-fazlı gerilim trafosunda üretilen gerilim, bağlantı grubu düzenleyici ara trafolarından ve kilitlenmeyi temin eden mantık devrelerinden geçtikten sonra otomatik senkronlama cihazını besler. Otomatik senkronlama cihazı tarafından bu gerilimlerin faz açıları sürekli olarak tespit edildiği gibi faz açısının zamana göre değişimi başka bir deyimle iki gerilim vektörünün kayması ölçülür. Otomatik senkronlama cihazından kesiciye kapama kumandası, kesici kapama süresi göz önüne alınarak tespit edilecek kayma hızına göre verilir. Otomatik senkronlama cihazı tarafından hız regülatörüne gönderilen darbe sinyali süresi, hız seviyesi ayar motorunun 0.1 ila 0.5 lik süresi ile uyumlu olmalıdır. TEFEN HES de kontrol odasında temin edilecek senkronizasyon sistemine ilave olarak, türbin-jeneratör salonunda da aynı imkanın temin edilmesi uygun olacaktır.

91 1. Barajlar Kongresi Ekim 2012 TEŞEKKÜR EDERİM.

92 ŞİRKETİMİZ TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN PROJELERDEN BAZILARI

93 ARALIK HES

94 BURÇ HES

95 CEVİZLİK HES

96 ÇATALOLUK HES

97 AKOCAK HES

98 FEKE-I HES

99 FEKE-II HES

100 KALKANDERE HES

101 MURSAL HES

102 OTLUCA HES

103 PINAR HES

104 TEFEN HES

105 ULUABAT HES

106 MÜHENDİSLİK REFERANS LİSTESİ HİDROELEKTRİK SANTRALLER: RÜZGARLI HES SARMAŞIK-I HES SARMAŞIKI-I HES CEVİZLİK HES AKOCAK HES BAĞIŞLI HES OTLUCA HES ÇATALDERE HES ÇAMLIKAYA HES KALKANDERE-YOKUŞLU HES DARICA HES ULUABAT HES ARALIK HES DÜZENLİ HES KARASU-I HES TUZKÖY HES ÇATALOLUK HES BURÇ HES BULAM HES FEKE-I HES FEKE-II HES BAŞAK HES TEFEN HES

107 MÜHENDİSLİK REFERANS LİSTESİ HİDROELEKTRİK SANTRALLER: MURSAL HES POSOF REGÜLATÖRÜ ve HES TUZTAŞI HES MEREKLER REGÜLATÖRÜ ve HES YAMAÇ HES SIRAKONAKLAR REGÜLATÖRÜ ve HES PİRİNÇLİ REGÜLATÖRÜ ve HES YEŞİLVADİ REGÜLATÖRÜ ve HES KARAKÖY REGÜLATÖRÜ VE HES TELEME HES

108 MÜHENDİSLİK REFERANS LİSTESİ BARAJLAR ve GÖLETLER: ERGANİ BARAJI BOLU-KIBRISÇIK ALAHİMMETLER GÖLETİ ÇETİNTEPE BARAJI ÇORUM-BOĞAZKALE EVCİ GÖLETİ ÇORUM-MERKEZ ŞEYH MUSTAFA GÖLETİ ÇORUM-SUNGURLU AŞAĞI FINDIKLI GÖLETİ BAHADIR BARAJI TURNAÇAYIRI BARAJI

109 MÜHENDİSLİK REFERANS LİSTESİ SULAMA YAPILARI: BAHÇELİK BARAJI KONTROL VANA YAPISI OTOMASYONU VEZİRKÖPRÜ SULAMA YAPISI OTOMASYONU UŞAK-SİVASLI YERALTI POMPAJ SULAMASI OTOMASYONU

www.ozgen.com info@ozgen.com

www.ozgen.com info@ozgen.com Şirketimiz bugüne kadar tamamlamış olduğu Elektrik Santrallarında kaliteli, emniyetli ve hızlı iş üretimi ile işverenlerin takdirini kazanmıştır. Bu broşürde Elektrik Santralları ile ilgili yapmış olduğumuz

Detaylı

RES ELEKTRIK PROJELENDIRME SÜREÇLERI O Z A N B A S K A N O Z A N. B A S K A N @ K E S I R. C O M. T R + 9 0 ( 5 3 9 ) 7 8 5 9 7 1 4

RES ELEKTRIK PROJELENDIRME SÜREÇLERI O Z A N B A S K A N O Z A N. B A S K A N @ K E S I R. C O M. T R + 9 0 ( 5 3 9 ) 7 8 5 9 7 1 4 RES ELEKTRIK PROJELENDIRME SÜREÇLERI O Z A N B A S K A N O Z A N. B A S K A N @ K E S I R. C O M. T R + 9 0 ( 5 3 9 ) 7 8 5 9 7 1 4 ÖZET Önbilgi Projelendirmeye Bakış Elektriksel Tasarım Ön-Hazırlık Enterkonnekte

Detaylı

26 Santral Kuyruksuyu Kotu (m) m 27 İletim Yapısı CTP Boru (basınçlı) 28 İletim Yapısı Uzunluğu (m) İletim Yapısı Eğimi ( j ) Değişken

26 Santral Kuyruksuyu Kotu (m) m 27 İletim Yapısı CTP Boru (basınçlı) 28 İletim Yapısı Uzunluğu (m) İletim Yapısı Eğimi ( j ) Değişken 1. ÖZET 1.1. YÖNETİCİ BİLGİLENDİRME FORMU S.NO Açıklamalar 1 Proje Adı Kale Reg. Ve HES 2 Şirket Adı Asa Enerji Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. 3 Şirket Adresi Musazade Mah. Cumhuriyet Meydanı Molla

Detaylı

HMH SERİSİ METAL MAHFAZALI MODÜLER HÜCRELER

HMH SERİSİ METAL MAHFAZALI MODÜLER HÜCRELER HMH SERİSİ METAL MAHFAZALI MODÜLER HÜCRELER HMH Serisi Metal Mahfazalı Modüler Hücreler; 36 kv a kadar sekonder dağıtım sistemlerinde, kompakt köşk tipi trafo binalarında ve endüstriyel tesislerde, dahili

Detaylı

OG Anahtarlama Sistemi Primer Dağıtım

OG Anahtarlama Sistemi Primer Dağıtım OG Anahtarlama Sistemi Primer Dağıtım CPG.1 Tek ve Çift Baralı, Gaz Yalıtımlı Hücre Dizisi 36 kv kadar CPG Sistemi AÇIKLAMA Ormazabal CPG sistemi, CPG.1 tek ve çift baralı SF 6 gazı yalıtımlı GIS tipi

Detaylı

Transformatör İmalatı, Bakımı, Onarımı Servis Hizmetleri Mühendislik Hizmetleri Primer, Sekonder Saha Testleri YG, OG Şalt Sahası Bakım Onarım

Transformatör İmalatı, Bakımı, Onarımı Servis Hizmetleri Mühendislik Hizmetleri Primer, Sekonder Saha Testleri YG, OG Şalt Sahası Bakım Onarım Transformatör İmalatı, Bakımı, Onarımı Servis Hizmetleri Mühendislik Hizmetleri Primer, Sekonder Saha Testleri YG, OG Şalt Sahası Bakım Onarım Hizmetleri TRANSFORMATÖR Elektrik enerjisinin gerilim ve akım

Detaylı

SERTİFİKA NUMARASI ATLT771414

SERTİFİKA NUMARASI ATLT771414 SERTİFİKA NUMARASI ATLT771414 ATLASCert / 1/9_14.04.2017 Tarih 14 Nisan 2017 0:00 Geçerlilik süresi: 14.04.2018 tarihinde yenilenmelidir! Sorumlu personel verileri oda kayıt Ad Soyad Sinan EVKAYA Ünvanı

Detaylı

EK 1 ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ

EK 1 ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ EK ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ 2 EK 2 İLETİM HATLARINDA ÇAPRAZLAMA 380 kv ELEKTRİK İLETİM HATLARINDA ÇAPRAZLAMA A C B B A C C B A 0 yaklaşık

Detaylı

Elektrik Dağıtım Şebekesi: İletim hattından gelen ve şalt merkezlerinde gerilim seviyesi düşürülen elektriği, ev ve işyerlerine getiren şebekedir.

Elektrik Dağıtım Şebekesi: İletim hattından gelen ve şalt merkezlerinde gerilim seviyesi düşürülen elektriği, ev ve işyerlerine getiren şebekedir. DAĞITIM TRAFOLARI Genel Tanımlar Elektrik Dağıtım Şebekesi: İletim hattından gelen ve şalt merkezlerinde gerilim seviyesi düşürülen elektriği, ev ve işyerlerine getiren şebekedir. EEM13423 ELEKTRİK ENERJİSİ

Detaylı

LBSG 36 KOMPLE SF6 GAZ YALITIMLI METAL MAHVAZALI MODÜLER HÜCRELER (RMU)

LBSG 36 KOMPLE SF6 GAZ YALITIMLI METAL MAHVAZALI MODÜLER HÜCRELER (RMU) LBSG 36 KOMPLE SF6 GAZ YALITIMLI METAL MAHVAZALI MODÜLER HÜCRELER (RMU) DİNAMİZM / SÜREKLİLİK / PERFORMANS / TECRÜBE ULUSOY ELEKTRİK A.Ş. 1985 yılında bir mühendislik şirketi olarak kurulmuştur. Ulusoy

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi Konu Başlıkları Enerjide değişim Enerji sistemleri mühendisliği Rüzgar enerjisi Rüzgar enerjisi eğitim müfredatı Eğitim

Detaylı

YÜKSEK GERİLİM ELEMANLARI. Prof. Dr. Özcan KALENDERLİ

YÜKSEK GERİLİM ELEMANLARI. Prof. Dr. Özcan KALENDERLİ YÜKSEK GERİLİM ELEMANLARI Prof. Dr. Özcan KALENDERLİ Yüksek Gerilim Elemanları A. Temel Elemanlar; 1. Generatörler 2. Transformatörler 3. Kesiciler 4. Ayırıcılar 5. İletim Hatları 6. Direkler 7. İzolatörler

Detaylı

Güç Faktörünün İyileştirilmesi Esasları: KOMPANZASYON HAKKINDA GENEL BİLGİ Tüketicilerin normal olarak şebekeden çektikleri endüktif gücün kapasitif yük çekmek suretiyle özel bir reaktif güç üreticisi

Detaylı

HES NEDİR? SUYUN YERÇEKİMİNE BAĞLI POTANSİYEL ENERJİSİNİN, ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜĞÜ SANTRALLERDİR

HES NEDİR? SUYUN YERÇEKİMİNE BAĞLI POTANSİYEL ENERJİSİNİN, ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜĞÜ SANTRALLERDİR HES NEDİR? SUYUN YERÇEKİMİNE BAĞLI POTANSİYEL ENERJİSİNİN, ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜĞÜ SANTRALLERDİR HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ TÜRLERİ AKARSU TİPİ(BARAJSIZ) HİDROELEKTRİK SANTRALLER DEPO TİPİ(BARAJLI

Detaylı

Tesisinizde yapılan ölçüm ve değerlendirmeler sonucu ekteki Elektrik İç Tesisat Muayene Raporu düzenlenmiştir.

Tesisinizde yapılan ölçüm ve değerlendirmeler sonucu ekteki Elektrik İç Tesisat Muayene Raporu düzenlenmiştir. United Industrial Management and Engineering Services 0216 452 89 56-0262 751 45 25 Tarih : Sayı : Konu : Elektrik İç Tesisat Muayene Raporu FİRMA: Sayın, Tesisinizde yapılan ölçüm ve değerlendirmeler

Detaylı

SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. ENERJİ SİSTEMLERİ. www.yolparsan.com.tr. e-mail: murat.yetis@yolparsan.com.tr

SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. ENERJİ SİSTEMLERİ. www.yolparsan.com.tr. e-mail: murat.yetis@yolparsan.com.tr SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. ENERJİ SİSTEMLERİ e-mail: murat.yetis@yolparsan.com.tr. TANITIM Firmamız 1993 yılında elektrik otomasyon kapsamında proses kontrol sistemleri ana konusunda faaliyet göstermek

Detaylı

Otomatik Yük Ayırıcı

Otomatik Yük Ayırıcı Otomatik Yük Ayırıcı Teknik Özellikler: IEC standartlarına göre - E3 M2 Anma gerilimi (kv rms) 36 Anma akımı (A) 630 Anma kısa devre akım (ka) 12,5 Anma yalıtım düzeyi kv rms, 50Hz/1 dak. faz - toprak

Detaylı

Isı ile emk elde etmek

Isı ile emk elde etmek ELEKTRİK ÜRETİMİ Isı ile emk elde etmek İki farklı iletkenin birer uçları birbirine kaynak edilir ya da sıkıca birbirine bağlanır. boşta kalan uçlarına hassas bir voltmetre bağlanır ve birleştirdiğimiz

Detaylı

Samet Biricik Elk. Y. Müh. Elektrik Mühendisleri Odası 28 Ocak2011

Samet Biricik Elk. Y. Müh. Elektrik Mühendisleri Odası 28 Ocak2011 Samet Biricik Elk. Y. Müh. Elektrik Mühendisleri Odası 28 Ocak2011 1 KompanzasyonSistemlerinde Kullanılan Elemanlar Güç Kondansatörleri ve deşarj dirençleri Kondansatör Kontaktörleri Pano Reaktif Güç Kontrol

Detaylı

/ulusoyelektrik

/ulusoyelektrik /ulusoyelektrik www.ulusoyelektrik.com.tr Orta gerilim elektrik dağıtım şebekeleri ve endüstriyel tesisler için çok çeşitli OG elektrik ekipmanlarının entegre üretim platformu olarak Türkiye nin dinamik

Detaylı

ABB YAĞLI TİP DAĞITIM TRANSFORMATÖRLERİ

ABB YAĞLI TİP DAĞITIM TRANSFORMATÖRLERİ ABB YAĞLI TİP TRAFO (28,5-36/0,4kV) ELİT A ABB KURU TİP TRAFO (33/0,4kV) 50 kva 5.200,00 USD 400 kva 12.500,00 EUR 100 kva 6.150,00 USD 630 kva 14.000,00 EUR 160 kva 8.000,00 USD 800 kva 14.750,00 EUR

Detaylı

SEKONDER KORUMA. 1_Ölçme Trafoları (Akım Trafosu / Gerilim Trafosu) 2_Sekonder Röleler 3_Anahtarlama Elemanları (Kesiciler / Ayırıcılar) 2_RÖLELER

SEKONDER KORUMA. 1_Ölçme Trafoları (Akım Trafosu / Gerilim Trafosu) 2_Sekonder Röleler 3_Anahtarlama Elemanları (Kesiciler / Ayırıcılar) 2_RÖLELER SEKONDER KORUM 1_Ölçme Trafoları (kım Trafosu / Gerilim Trafosu) 2_Sekonder Röleler 3_nahtarlama Elemanları (Kesiciler / yırıcılar) 2_RÖLELER - KIM RÖLELERİ (R) 1-Düşük kım Rölesi 2-şırı kım Rölesi (R)

Detaylı

154 kv 154 kv. 10 kv. 0.4 kv. 0.4 kv. ENTERKONNEKTE 380 kv 380 kv YÜKSEK GERİLİM ŞEBEKESİ TRF. MERKEZİ ENDÜSTRİYEL TÜK. ORTA GERİLİM ŞEBEKESİ

154 kv 154 kv. 10 kv. 0.4 kv. 0.4 kv. ENTERKONNEKTE 380 kv 380 kv YÜKSEK GERİLİM ŞEBEKESİ TRF. MERKEZİ ENDÜSTRİYEL TÜK. ORTA GERİLİM ŞEBEKESİ ENTERKONNEKTE 380 kv 380 kv 154 kv YÜKSEK GERİLİM ŞEBEKESİ 154 kv 154 kv TRF. MERKEZİ 10 kv 34.5 kv ENDÜSTRİYEL TÜK. DAĞITIM ŞEBEKESİ ORTA GERİLİM ŞEBEKESİ KABLOLU 0.4 kv TRAFO POSTASI 0.4 kv BESLEME ALÇAK

Detaylı

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ İÇERİK Lisanssız Üretim Tesisleri Mevzuatı Lisansız Üretim Tesisleri Bağlantı Süreci Lisanssız Üretim Tesisleri Bağlantı Görüşü Teknik Kriterler Başkent Elektrik Dağıtım

Detaylı

MEGGER SWEDEN AB / PROGRAMMA ÜRÜNLERİ SEKONDER KORUMA RÖLE TEST CİHAZLARI SVERKER 750 /760 /780 TEK FAZLI RÖLE TEST CİHAZI

MEGGER SWEDEN AB / PROGRAMMA ÜRÜNLERİ SEKONDER KORUMA RÖLE TEST CİHAZLARI SVERKER 750 /760 /780 TEK FAZLI RÖLE TEST CİHAZI MEGGER SWEDEN AB / PROGRAMMA ÜRÜNLERİ SEKONDER KORUMA RÖLE TEST CİHAZLARI SVERKER 750 /760 /780 TEK FAZLI RÖLE TEST CİHAZI Sekonder koruma rölelerinin test edilmesi için tasarlanmıştır. Genelde bütün tek

Detaylı

Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü

Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü Ermenek Barajı nın Konumu Ermenek Barajı tamamlanma tarihi itibari ile Türkiye deki en yüksek barajdır. Ermenek Barajı Avrupa nın en yüksek 6. barajıdır. Ermenek

Detaylı

Yüksek Gerilim İşletmeciliği

Yüksek Gerilim İşletmeciliği Yüksek Gerilim İşletmeciliği Halil İbrahim KARADAĞ Yük Dağıtım Takım Yöneticisi Yüksek Gerilim ve Yük Tevzi Tanımı Gerilim seviyesi 1000V üzeri olan gerilimler yüksek gerilim olarak tanımlanır. Yük tevzi

Detaylı

4. ÜNİTE SANTRALLERİN DONANIMI VE PARALEL ÇALIŞMASI

4. ÜNİTE SANTRALLERİN DONANIMI VE PARALEL ÇALIŞMASI 4. ÜNİTE SANTRALLERİN DONANIMI VE PARALEL ÇALIŞMASI KONULAR 1. Santrallerde Elektrik Donanımı 2. Santrallerin Paralel Çalışması 4.1. Santrallerde Elektrik Donanımı Elektrik santralleri güneş, rüzgâr, termik,

Detaylı

2017 Hizmet Fiyat Listesi

2017 Hizmet Fiyat Listesi Periyodik Bakım Hizmetleri 0-630 kva Yağlı Tip Trafo Ölçüm, Raporlama ve Bakım Bedeli 1.650,00 TL 800-1.600 kva Yağlı Tip Trafo Ölçüm, Raporlama ve Bakım Bedeli 1.900,00 TL 2.000-4.000 kva Yağlı Tip Trafo

Detaylı

UDK 621.22 + 621.311.2 Kepez Hidroelektrik Santralı. Sungur ALTINBAŞ Elk. Y. Müh. Etibank

UDK 621.22 + 621.311.2 Kepez Hidroelektrik Santralı. Sungur ALTINBAŞ Elk. Y. Müh. Etibank UDK 621.22 + 621.311.2 Kepez Hidroelektrik Santralı Antalya - Burdur şosesinin takriben 30'uncu kilometresinde Kırkgözler kaynakları çıkmaktadır. Bu kaynaktan çıkan sular, yeryüzünde birkaç kilometre büyükçe

Detaylı

Otomatik Tekrar Kapamalı Kesici. (Recloser)

Otomatik Tekrar Kapamalı Kesici. (Recloser) Otomatik Tekrar Kapamalı Kesici (Recloser) Üç kutuplu iki konumlu (açık - kapalı) Anahtarlama (kesme - kapama) vakum ortamında (vacuum interrupter) da hızlı tekrar kapamaya uygun tasarlanmıştır. Kesiciye

Detaylı

2015 YILI EĞİTİM PLANI

2015 YILI EĞİTİM PLANI TEDAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERFORMANS YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Eğitim Müdürlüğü EĞİTİMLER VE KOD NUMARALARI TEMEL EĞİTİMLER Eğitimin Kodu Eğitimin Adı Katılacak Gruplar 10001

Detaylı

KONU: ELEKTRİK SUNUM YAPAN: Yılmaz Veli ÖZKALDI

KONU: ELEKTRİK SUNUM YAPAN: Yılmaz Veli ÖZKALDI KONU: ELEKTRİK SUNUM YAPAN: Yılmaz Veli ÖZKALDI HİDROELEKTRİK SANTRAL JENERATÖR Jeneratörler, kısaca türbin milinden aldığı mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren makinalardır. Jeneratör kapasitesi

Detaylı

AT larının sekonderlerine Ampermetre veya Watmetre, Sayaç vb cihazların Akım Bobinleri bağlanır. AT Sekonderi kesinlikle açık devre edilmemelidir!

AT larının sekonderlerine Ampermetre veya Watmetre, Sayaç vb cihazların Akım Bobinleri bağlanır. AT Sekonderi kesinlikle açık devre edilmemelidir! SEKONDER KORUM 1_Ölçme Trafoları (kım Trafosu / Gerilim Trafosu) 2_Sekonder Röleler 3_nahtarlama Elemanları (Kesiciler / yırıcılar) 1_Ölçme Trafoları (kım Trafosu / Gerilim Trafosu) 1.1. kım Trafoları

Detaylı

Şekil-4.1 Hidroelektrik enerji üretim akım şeması

Şekil-4.1 Hidroelektrik enerji üretim akım şeması 48 4.1 HİDROELEKTRİK ENERJİSİ Hidroelektrik santraller (HES) akan suyun gücünü elektriğe dönüştürürler. Akan su içindeki enerji miktarını suyun akış veya düşüş hızı tayin eder. Büyük bir nehirde akan su

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI ALÇAK GERİLİM ELEKTRİK PANO ve TABLOLARI

SAĞLIK BAKANLIĞI ALÇAK GERİLİM ELEKTRİK PANO ve TABLOLARI SAĞLIK BAKANLIĞI ALÇAK GERİLİM ELEKTRİK PANO ve TABLOLARI KONU VE KAPSAM: Alçak gerilim dağıtım panoları, bina içinde kullanılan, zemine montajlı, serbest dikili tip olarak prefabrik standart fonksiyonel

Detaylı

6- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) hangi tarihte faaliyete geçmiştir?

6- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) hangi tarihte faaliyete geçmiştir? 1- Doğa ve çevreye fazla zarar vermeden devamlı ve kaliteli bir hizmet veya mal üretimi sırasında iş kazalarının meydana gelmemesi ve meslek hastalıklarının oluşmaması için alınan tedbirlerin ve yapılan

Detaylı

ALTYAPI ADAPTASYON ÇALIŞMALARI PANO/KABLO KODLAMA TABLOLARI KLEMENS PİN NUMARALARI ŞEMASI

ALTYAPI ADAPTASYON ÇALIŞMALARI PANO/KABLO KODLAMA TABLOLARI KLEMENS PİN NUMARALARI ŞEMASI ALTYAPI ADAPTASYON ÇALIŞMALARI PANO/KABLO KODLAMA TABLOLARI VE KLEMENS PİN NUMARALARI ŞEMASI Tarih: 17.10.2016 1) GİRİŞ 1.1. Pano Kodları Sahada kablo çekim ve bağlantı işleri sırasında kullanılması düşünülen,

Detaylı

AG DAĞITIM PANO VE MALZEMELERİ

AG DAĞITIM PANO VE MALZEMELERİ AG DAĞITIM PANO VE MALZEMELERİ Ana dağıtım panosu ile tesisin enerjisi tek bir panodan kontrol edilebilir. Fabrika, atölye ve iş yerlerinde elektrik enerjisinin ana dağıtımının yapıldığı panolardır. Trafosuz

Detaylı

GARANTİ KARAKTERİSTİKLERİ LİSTESİ 132/15 kv, 80/100 MVA GÜÇ TRAFOSU TANIM İSTENEN ÖNERİLEN

GARANTİ KARAKTERİSTİKLERİ LİSTESİ 132/15 kv, 80/100 MVA GÜÇ TRAFOSU TANIM İSTENEN ÖNERİLEN EK-2 1 İmalatçı firma 2 İmalatçının tip işareti 3 Uygulanan standartlar Bkz.Teknik şartname 4 Çift sargılı veya ototrafo Çift sargılı 5 Sargı sayısı 2 6 Faz sayısı 3 7 Vektör grubu YNd11 ANMA DEĞERLERİ

Detaylı

ORTA GERİLİM ANAHTARLAMA BİLEŞENLERİ v.01 2015. www.ulusoyelektrik.com.tr

ORTA GERİLİM ANAHTARLAMA BİLEŞENLERİ v.01 2015. www.ulusoyelektrik.com.tr ORTA GERİLİM ANAHTARLAMA BİLEŞENLERİ v.01 2015 www.ulusoyelektrik.com.tr İÇİNDEKİLER ULUSOY ELEKTRİK HAKKINDA...1 1.LBS SERİSİ YÜK AYIRICI...2 1.1 TEKNİK BİLGİLER...3 1.2 TEKNİK ÇİZİMLER...4 2.USFB SERİSİ

Detaylı

TEST CİHAZLARI w w w. a z - t e k n i k. c o m

TEST CİHAZLARI w w w. a z - t e k n i k. c o m TEST CİHAZLARI w w w. a z - t e k n i k. c o m 3 Fazlı Sekonder Akım Enjeksyon Test Cihazı 50A-3PH mk2 Teknik Özellikleri Ana Çıkışlar Aralık Sürekli 5 dak. 1 dak. 3.5V 16A 32A 50A 18V 4A 8A 12A Aralık

Detaylı

YG Tesislerinde Manevralar Mustafa Fazlıoğlu Elektrik Mühendisi mustafa.fazlioglu@emo.org.tr

YG Tesislerinde Manevralar Mustafa Fazlıoğlu Elektrik Mühendisi mustafa.fazlioglu@emo.org.tr YG Tesislerinde Manevralar Mustafa Fazlıoğlu Elektrik Mühendisi mustafa.fazlioglu@emo.org.tr Manevra: Sistemin tamamını veya muhtelif kısımlarını gerilim altına almak veya gerilimsiz duruma getirmek için

Detaylı

RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ (RES) PROJE DOSYASI İÇİNDEKİLER LİSTESİ

RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ (RES) PROJE DOSYASI İÇİNDEKİLER LİSTESİ RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ (RES) PROJE DOSYASI İÇİNDEKİLER LİSTESİ RES Projeleri; Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği Genel hükümler Madde-5, Proje onayı müşterek hükümler Madde- 6, Rüzgar elektrik santrali

Detaylı

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ BAĞLANTI KRİTERLERİ

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ BAĞLANTI KRİTERLERİ LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ BAĞLANTI KRİTERLERİ İÇERİK Lisanssız Üretim Tesisleri Mevzuatı Lisansız Üretim Tesisleri Bağlantı Süreci Lisanssız Üretim Tesisleri Bağlantı Görüşü Teknik Kriterler Başkent Elektrik

Detaylı

FOTOVOLTAİK SİSTEMLER ŞEBEKEYE BAĞLI OLDUĞUNDA OLUŞAN SORUNLAR Çiğdem KANDEMİR Doç.Dr.Mehmet BAYRAK

FOTOVOLTAİK SİSTEMLER ŞEBEKEYE BAĞLI OLDUĞUNDA OLUŞAN SORUNLAR Çiğdem KANDEMİR Doç.Dr.Mehmet BAYRAK FOTOVOLTAİK SİSTEMLER ŞEBEKEYE BAĞLI OLDUĞUNDA OLUŞAN SORUNLAR Çiğdem KANDEMİR Doç.Dr.Mehmet BAYRAK YENİLENEBİLİR ENERJİ Elektrik enerjisinin büyük çoğunluğunun fosil esaslı kaynaklardan üretilmesi sonucunda

Detaylı

9. Ölçme (Ölçü) Transformatörleri. Bir magnetik devre üzerinde sarılı 2 sargıdan oluşan düzene transformatör denir.

9. Ölçme (Ölçü) Transformatörleri. Bir magnetik devre üzerinde sarılı 2 sargıdan oluşan düzene transformatör denir. 9. Ölçme (Ölçü) Transformatörleri Bir magnetik devre üzerinde sarılı 2 sargıdan oluşan düzene transformatör denir. Transformatörler, akım ve gerilim değerlerini frekansta değişiklik yapmadan ihtiyaca göre

Detaylı

2013 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2013 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE SAHA DENETİMLERİ

ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE SAHA DENETİMLERİ ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE SAHA DENETİMLERİ 28.02.2017 1 ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE SAHA DENETİMLERİ İçerik 1-TS EN 62446 Genel Bakış 2-TS EN 62446 Kapsamı ve Yardımcı

Detaylı

tarihinde sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. ELEKTRİK KUVVETLİ AKIM TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ

tarihinde sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. ELEKTRİK KUVVETLİ AKIM TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ İlgili Yönetmelikler -Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği. Resmi Gazete tarihi: 30.11.2000, sayısı: 24246. - Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği. Resmi Gazete tarihi: 04.11.1984, sayısı: 18565.

Detaylı

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU II. Su Yapıları Konferansı, Diyarbakır, 16 18.9.211 Hazırlayanlar; Burcu Ersoy (FICHTNER, Türkiye) Ronald Haselsteiner (ENERJISA,

Detaylı

CPG.0 Tek Baralı Gaz Izoleli Hücre Dizisi 36 kv a kadar CPG Sistemi

CPG.0 Tek Baralı Gaz Izoleli Hücre Dizisi 36 kv a kadar CPG Sistemi OG Anahtarlama Sistemi Primer Dağıtım CPG.0 Tek Baralı Gaz Izoleli Hücre Dizisi 36 kv a kadar CPG Sistemi AÇIKLAMA Ormazabal CPG sistemi dahilindeki CPG.0, 36 kv a kadar Orta Gerilim şebekelerinde birbirinden

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Hakkımızda A Alçak Gerilim Panolar B Orta Gerilim Hücreler C Köşk Tipi İstasyonlar D Mobil İstasyonlar E Dirençler F Trafolar

İÇİNDEKİLER. Hakkımızda A Alçak Gerilim Panolar B Orta Gerilim Hücreler C Köşk Tipi İstasyonlar D Mobil İstasyonlar E Dirençler F Trafolar Elektromekanik İÇİNDEKİLER Hakkımızda A Alçak Gerilim Panolar B Orta Gerilim Hücreler C Köşk Tipi İstasyonlar D Mobil İstasyonlar E Dirençler F Trafolar HAKKIMIZDA Hakkımızda LMZ, 30 yıllık sektörel birikimi,

Detaylı

KCT Serisi. Akım Trafoları

KCT Serisi. Akım Trafoları KCT Serisi Akım Trafoları KLEMSAN alçak gerilim akım transformatörleri istenilen güç ve doğruluk değerlerinde 20 A den 5000 A e kadar olan primer akımlarını 1 A veya 5 A değerinde sekonder akıma dönüştürürler.

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK TESİSLERİ LABORATUARI RAPOR KİTABI

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK TESİSLERİ LABORATUARI RAPOR KİTABI KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK TESİSLERİ LABORATUARI RAPOR KİTABI KOCAELİ 2016 RAPOR HAZIRLAMA KURALLARI 1. Deney raporlarının yazımında A4 kağıdı kullanılmalıdır.

Detaylı

ELEKTRİK DAĞITIM SİSTEMİ ELEMANLARI-1 GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİ VE DAĞITIM TRANSFORMATÖRLERİ

ELEKTRİK DAĞITIM SİSTEMİ ELEMANLARI-1 GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİ VE DAĞITIM TRANSFORMATÖRLERİ ELEKTRİK DAĞITIM SİSTEMİ ELEMANLARI-1 GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİ VE DAĞITIM TRANSFORMATÖRLERİ Şekil 1. Elektrik santralinden AG tüketicilerine enerjisinin iletimi ve dağıtımı 1 2 3 Bir senkron generatörün rotoru

Detaylı

Su Yapıları Örnekleri

Su Yapıları Örnekleri Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği IM 101 İnşaat Mühendisliğine Giriş Su Yapıları Örnekleri Arş. Gör. Dr. İbrahim UÇAR 11 Kasım 2015 Baraj Kullanım Amaçları Su Temini Sulama Taşkın

Detaylı

40 yıllık KABLO T P AKIM TRANSFORMATÖRLER. deneyim. Transforming Supporting

40 yıllık KABLO T P AKIM TRANSFORMATÖRLER. deneyim. Transforming Supporting 40 yıllık deneyim KABLO T P AKIM TRANSFORMATÖRLER Transforming Supporting KABLO T P AKIM TRANSFORMATÖRLER Uygulama KAT ve SAA kablo tipi akım transformatörleri; Koruma ve ölçme amaçlı kullanılabilirler.

Detaylı

o t o m a t i k s i g o r t a l a r 1 2 O t o m a t i k S i g o r t a l a r Vikotech 3 VT B - Kesme Kapasitesi 3 = 3kA 4 = 4,5kA 6 = 6kA 10 = 10kA Devre Kesici (Breaker) Kablo giriþi Her tip otomat barasý

Detaylı

METAL MAHFAZALI MODÜLER HÜCRELER

METAL MAHFAZALI MODÜLER HÜCRELER 36kV 630A - 1250A 16kA METAL MAHFAZALI MODÜLER HÜCRELER 36kV 1600kVA ya KADAR MONOBLOK BETON KÖŞKLER www.evaelektromekanik.com Geleceği Anahtarlıyoruz... EVA ELEKTROMEKANİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. DAĞYAKA

Detaylı

biz kimiz. Simtes / Ostim

biz kimiz. Simtes / Ostim biz kimiz. Simtes Elektrik olarak bizler; enerji iletimi, dağıtımı ve kontrolu konularında şirketinizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak üzere hizmet vermekteyiz. 1975 yılından günümüze kadar Simtes,

Detaylı

ENC50-8 MAGNET- KONTROL SİSTEMİ TEKNİK PLAN

ENC50-8 MAGNET- KONTROL SİSTEMİ TEKNİK PLAN ENC50-8 MAGNET- KONTROL SİSTEMİ TEKNİK PLAN ENC serisi magnet kontrol sistemleri yoğun proseslerde elektromagnetleri çalıştırmak için geliştirilmiştir. Ana kontrol/güç devrelerinde kontaktör kullanılmayan

Detaylı

10. ÜNİTE ENERJİ İLETİM VE DAĞITIM ŞEBEKELERİ

10. ÜNİTE ENERJİ İLETİM VE DAĞITIM ŞEBEKELERİ 10. ÜNİTE ENERJİ İLETİM VE DAĞITIM ŞEBEKELERİ KONULAR 1. Elektrik Enerjisi İletim ve dağıtım Şebekeleri 2. Şebeke Çeşitleri 10.1. Elektrik Enerjisi İletim ve dağıtım Şebekeleri Elektrik enerjisini üretmeye,

Detaylı

2012 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2012 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

ELEKTRİK ŞEBEKELERİ: Sekonder Dağıtım Önemli Bilgiler

ELEKTRİK ŞEBEKELERİ: Sekonder Dağıtım Önemli Bilgiler Önemli Bilgiler PE: Koruma iletkeni PE-K: Koruma iletkeni klemensi Tİ: Topraklama iletkeni TPDİ: Tamamlayıcı koruma potansiyel dengeleme KPD: Koruma potansiyel dengeleme LPS: Yıldırıma karşı koruma T1:

Detaylı

Hidroelektrik Santralı

Hidroelektrik Santralı Hidroelektrik Santralı Hidrolik Güç (Hidrolik enerji) Bulutların su buharı taşıması, soğuk hava dalgasında yoğunlaşarak yeryüzüne yağmur ya da kar olarak yağması, yüksek yerlerden dere-ırmak-nehir olarak

Detaylı

ELEKTRİK MAKİNALARI EĞİTİM SETİ

ELEKTRİK MAKİNALARI EĞİTİM SETİ ELEKTRİK MAKİNALARI EĞİTİM SETİ Eğitim seti; dinamik statik elektrik makinalarının yapısı, kullanımı, çeşit, özelliklerini ve kontrol kumanda sistemlerini günümüz teknolojisinde endüstriyel elemanlar kullanılarak

Detaylı

COPYRIGHT ALL RIGHTS RESERVED

COPYRIGHT ALL RIGHTS RESERVED IEC 60909 A GÖRE HESAPLAMA ESASLARI - 61 KISA-DEVRE AKIMLARININ HESAPLANMASI (14) TEPE KISA-DEVRE AKIMI ip (2) ÜÇ FAZ KISA-DEVRE / Gözlü şebekelerde kısa-devreler(1) H.Cenk BÜYÜKSARAÇ/ Elektrik-Elektronik

Detaylı

KLEA Enerji Analizörü

KLEA Enerji Analizörü KLEA Enerji Analizörü Kolay panel montajı sistem bağlantısı Modüler tasarım Soket kablosu gerektirmez Tespit vidası gerektirmez En yeni teknoloji Veri Toplama Platformu Tüm enerji tüketimleri bir KLEA

Detaylı

MultiPlus-II 48/3000/ V (önceki adıyla MultiGrid-II)

MultiPlus-II 48/3000/ V (önceki adıyla MultiGrid-II) 28-05-2018 MultiPlus-II 48/3000/35-32 230 V (önceki adıyla MultiGrid-II) MultiGrid 48/3000/35-50 230 V ile karşılaştırma ve kurulum önerileri 1. Teknik Özellikler MultiPlus-II 48/3000/35 230V MultiGrid

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Elektrik tesisat kontrolleri

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Elektrik tesisat kontrolleri ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK Elektrik tesisat kontrolleri 1 Topraklama ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMALAR YÖNETMELİĞİ (R.G. 21.08.2001 24500) ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Alçak Gerilim Tesislerinde Topraklama Topraklama

Detaylı

ELEKTRİK AKIMI. ISI Etkisi. IŞIK Etkisi. MANYETİK Etki. KİMYASAL Etki

ELEKTRİK AKIMI. ISI Etkisi. IŞIK Etkisi. MANYETİK Etki. KİMYASAL Etki ELEKTRİK AKIMI Elektrik akımı görünmez veya doğrudan fark edilemez. Ancak etkileri ile kendini belli eder. ISI Etkisi MANYETİK Etki IŞIK Etkisi KİMYASAL Etki PİL + - AKÜ AKIM ŞİDDETİ Bir iletkenden geçen

Detaylı

Resmi Gazete; 01 Aralık 1988; sayı 20006

Resmi Gazete; 01 Aralık 1988; sayı 20006 Resmi Gazete; 01 Aralık 1988; sayı 20006 TEBLİĞLER Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ndan: 16/2/1983 tarihli ve 17961 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmış olan Bakanlığı mız tebliği aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Detaylı

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Elektrik Makinaları II Laboratuvarı DENEY 3 ASENKRON MOTOR A. Deneyin Amacı: Boşta çalışma ve kilitli rotor deneyleri yapılarak

Detaylı

154 kv 154 kv. 10 kv. 0.4 kv. 0.4 kv. ENTERKONNEKTE 380 kv 380 kv. YÜKSEK GERĠLĠM ġebekesġ TRF. MERKEZĠ ENDÜSTRĠYEL TÜK. ORTA GERĠLĠM ġebekesġ

154 kv 154 kv. 10 kv. 0.4 kv. 0.4 kv. ENTERKONNEKTE 380 kv 380 kv. YÜKSEK GERĠLĠM ġebekesġ TRF. MERKEZĠ ENDÜSTRĠYEL TÜK. ORTA GERĠLĠM ġebekesġ ENTERKONNEKTE 380 kv 380 kv 154 kv YÜKSEK GERĠLĠM ġebekesġ 154 kv 154 kv TRF. MERKEZĠ 10 kv 34.5 kv ENDÜSTRĠYEL TÜK. DAĞITIM ġebekesġ ORTA GERĠLĠM ġebekesġ KABLOLU 0.4 kv TRAFO POSTASI 0.4 kv BESLEME ALÇAK

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI ŞEBEKE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE

ELEKTRİK PİYASASI ŞEBEKE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE 3 Ocak 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28517 YÖNETMELİK Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: ELEKTRİK PİYASASI ŞEBEKE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE 1 22/1/2003 tarihli

Detaylı

ÜLKEMİZDE ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİNİN PROJELENDİRİLMESİ, TESİSİ VE İŞLETMEYE ALINMASI İLE İLGİLİ MEVZUAT

ÜLKEMİZDE ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİNİN PROJELENDİRİLMESİ, TESİSİ VE İŞLETMEYE ALINMASI İLE İLGİLİ MEVZUAT HOŞ GELDİNİZ ÜLKEMİZDE ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİNİN PROJELENDİRİLMESİ, TESİSİ VE İŞLETMEYE ALINMASI İLE İLGİLİ MEVZUAT Tahsin Y. ARMAĞAN 63/65 YTÜ Elektrik Yüksek Mühendisi GİRİŞ (1984 ÖNCESİ) Ülkemizde

Detaylı

ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ SAHA DENETİM STANDARDLARI

ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ SAHA DENETİM STANDARDLARI ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ SAHA DENETİM STANDARDLARI CAN CAMCI ZENİT ENERJİ GENEL MÜDÜR 7 NİSAN 2016 İçerik 1-TS EN 62446 Tanımı 2-TS EN 62446 Kapsamı ve Yardımcı Standardları 3-Denetim

Detaylı

6- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) hangi tarihte faaliyete geçmiştir?

6- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) hangi tarihte faaliyete geçmiştir? 1- Doğa ve çevreye fazla zarar vermeden devamlı ve kaliteli bir hizmet veya mal üretimi sırasında iş kazalarının meydana gelmemesi ve meslek hastalıklarının oluşmaması için alınan tedbirlerin ve yapılan

Detaylı

Yapı Denetçisi (Elk. Müh.) Eğitim Notu. EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu

Yapı Denetçisi (Elk. Müh.) Eğitim Notu. EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu Yapı Denetçisi (Elk. Müh.) Eğitim Notu DİESEL-JENERATÖR GRUBU Jeneratör kimyasal enerjiyi (benzin, mazot, doğalgaz) elektrik enerjisine çeviren; temel olarak motor ve alternatörden oluşan bir sistemdir.

Detaylı

Elektrikte Güç Faktörünün Düzeltilmesi Esasları. Önerge No: 2227/2010

Elektrikte Güç Faktörünün Düzeltilmesi Esasları. Önerge No: 2227/2010 Bireysel (teke tek) Kompanzasyon: Elektrikte Güç Faktörünün Düzeltilmesi Esasları Önerge No: 2227/2010 Devamlı olarak işletmede bulunan büyük güçlü tüketicilerin reaktif güç ihtiyacını temin etmek için

Detaylı

ENERJİ ÜRETİMİNDE ESCO MODELİ KONFERANS VE ÇALIŞTAYI

ENERJİ ÜRETİMİNDE ESCO MODELİ KONFERANS VE ÇALIŞTAYI Organize edenler Tasarlayan Destekleyen Uygulayan ENERJİ ÜRETİMİNDE ESCO MODELİ KONFERANS VE ÇALIŞTAYI 1 Nisan 2016, Conrad Bosphorus Hotel, Istanbul Ana sponsor Altın sponsorlar Gümüş sponsor Harun AKÇINAR

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ RÜZGAR GÜCÜ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 4. HAFTA 1 İçindekiler Rüzgar Türbini Çalışma Karakteristiği

Detaylı

ENERJİ DAĞITIMI. Doç. Dr. Erdal IRMAK. 0 (312) Erdal Irmak. G.Ü. Teknoloji Fak. Elektrik Elektronik Müh.

ENERJİ DAĞITIMI. Doç. Dr. Erdal IRMAK. 0 (312) Erdal Irmak. G.Ü. Teknoloji Fak. Elektrik Elektronik Müh. ENERJİ DAĞITIMI Doç. Dr. Erdal IRMAK G.Ü. Teknoloji Fak. Elektrik Elektronik Müh. http://websitem.gazi.edu.tr/erdal 0 (312) 202 85 52 Erdal Irmak Önceki dersten hatırlatmalar Üç Fazlı Alternatif Akımda

Detaylı

Fiyat Listesi.

Fiyat Listesi. Fiyat Listesi 2018 www.torekselectric.com Açıklama Liste Fiyatı Periyodik Bakım Hizmetleri 0-630 kva Yağlı Tip Trafo Ölçüm, Raporlama ve Bakım Bedeli 800-1.600 kva Yağlı Tip Trafo Ölçüm, Raporlama ve Bakım

Detaylı

Raylı Sistemlerin Temelleri. 9. Elektrifikasyon. Hasan Hüseyin Erkaya

Raylı Sistemlerin Temelleri. 9. Elektrifikasyon. Hasan Hüseyin Erkaya Raylı Sistemlerin Temelleri 9. Elektrifikasyon Hasan Hüseyin Erkaya Kaynak: C.F. Bonnett, Practical Railway Engineering, 2nd Ed., London: Imperial College Press, 2005 Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 2016

Detaylı

2016 YILI EĞİTİM PLANI

2016 YILI EĞİTİM PLANI TEDAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERFORMANS YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Eğitim İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ. I PERFORMANS YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI III EĞİTİM MERKEZLERİMİZ..... IV NDA ELEKTRİK

Detaylı

ELEKTRİK MOTORLARI İLE İLGİLİ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİNE DAİR TEBLİĞ (SGM-2012/2)

ELEKTRİK MOTORLARI İLE İLGİLİ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİNE DAİR TEBLİĞ (SGM-2012/2) 7 Şubat 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28197 TEBLİĞ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: ELEKTRİK MOTORLARI İLE İLGİLİ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİNE DAİR TEBLİĞ (SGM-2012/2) Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

SANTRAL BİNASI TASARIMI

SANTRAL BİNASI TASARIMI KONU: SUNUM YAPAN: SANTRAL BİNASI TASARIMI ÖZGÜR TUZCU 1 Santral Binası nehir yatağından alınan suyun türbinlenerek enerji üretiminin sağlandığı yer olarak tanımlanabilir. Bu yapının tasarım ve projelendirilmesi

Detaylı

1 ALTERNATİF AKIMIN TANIMI

1 ALTERNATİF AKIMIN TANIMI 1 ALTERNATİF AKIMIN TANIMI Alternatif Akımın Tanımı Doğru gerilim kaynağının gerilim yönü ve büyüklüğü sabit olmakta; buna bağlı olarak devredeki elektrik akımı da aynı yönlü ve sabit değerde olmaktadır.

Detaylı

an Aktif Group Company

an Aktif Group Company an ktif Group Company Orta gerilim Hücreleri, nahtarlama elemanları ve Köşklerde standartlardan fazlası için yüksek kaliteli ve çevreye duyarlı ktif markasıdır. Kompanzasyon, Harmonik Filtre, Direnç, İzole

Detaylı

MST. SERİSİ kva 1-30 kva 3:3 FAZ 1:1 FAZ STATİK VOLTAJ REGÜLATÖRÜ. Tüm Elektrikli Cihazlar için Güvenilir Statik Dizayn

MST. SERİSİ kva 1-30 kva 3:3 FAZ 1:1 FAZ STATİK VOLTAJ REGÜLATÖRÜ. Tüm Elektrikli Cihazlar için Güvenilir Statik Dizayn MST SERİSİ 0-000 kva -0 kva : MEDİKAL ENDÜSTRİ ULAŞIM TOWER PF= 0.8 GÜÇ FAKTÖRÜ Service SERVİS ÖZELLİKLER Mikroişlemci Kontrollü Voltaj Regülasyonu Hassas Çıkış Voltaj Kontrolü Tristör ve SMPS Teknolojisi

Detaylı

Bilezikli Asenkron Motora Yol Verilmesi

Bilezikli Asenkron Motora Yol Verilmesi Bilezikli Asenkron Motora Yol Verilmesi 1. GİRİŞ Bilezikli asenkron motor, sincap kafesli asenkron motordan farklı olarak, rotor sargıları dışarı çıkarılmış ve kömür fırçaları yardımıyla elektriksel bağlantı

Detaylı

ÇETİNKAYA PANO ÇETİNKAYA PANO

ÇETİNKAYA PANO ÇETİNKAYA PANO 2017 Fiyat Listesi 1979 yılında elektrik sektöründe faaliyetine başlamış olan ÇETİNKAYA PANO, 38 yıllık sektör tecrübesiyle imalat sahasını geliştirerek ve pazar payını günden güne arttırarak iç ve dış

Detaylı

AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri

AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri Koruma Röleleri AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri Trafolarda meydana gelen arızaların başlıca nedenleri şunlardır: >Transformatör sargılarında aşırı yüklenme

Detaylı

TEDAŞ-MLZ/ D TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.

TEDAŞ-MLZ/ D TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. YG SF6 GAZI YALITIMLI METAL MAHFAZALI ANAHTARLAMA ve KONTROL DÜZENLERİ TEKNİK ŞARTNAMESİ MART, 1995 NİSAN, 1999 REVİZE ŞUBAT, 2003 REVİZE MART, 2012 REVİZE AĞUSTOS, 2017 REVİZE

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ALİAĞA MESLEK YÜKSEKOKULU

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ALİAĞA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 2013 / 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ 1. SINIF 1. YARIYIL 107 Matematik-I 3 0 3 3 Sayılar,olasılık ile ilgili temel esasları uygulamak, cebir çözümlerini yapmak, geometri

Detaylı

46.Yıl. 2009 Yılı Faaliyet Raporu 2İNŞAAT ÇALIŞMALARI. ASO II.-III. Organize Sanayi Bölgesi

46.Yıl. 2009 Yılı Faaliyet Raporu 2İNŞAAT ÇALIŞMALARI. ASO II.-III. Organize Sanayi Bölgesi 2İNŞAAT ÇALIŞMALARI 2.1.Sanayi Parsellerinin Tesviye İşleri Bölgemizde tüm parsellerin tesviye işlemleri tamamlanmış olmasına rağmen, yapılan son İmar Planı revizyonu sonucunda oluşan parsellerin tesviye

Detaylı

SENKRON MAKİNA DENEYLERİ

SENKRON MAKİNA DENEYLERİ DENEY-8 SENKRON MAKİNA DENEYLERİ Senkron Makinaların Genel Tanımı Senkron makina; stator sargılarında alternatif akım, rotor sargılarında ise doğru akım bulunan ve rotor hızı senkron devirle dönen veya

Detaylı

GEBZE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İLE POMPA İSTASYONU VE TERFİ HATTI YAPIM VE İŞLETİLMESİ DETAYLI İŞ PROGRAMI

GEBZE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İLE POMPA İSTASYONU VE TERFİ HATTI YAPIM VE İŞLETİLMESİ DETAYLI İŞ PROGRAMI 1 1 ATIKSU ARITMA TESİSİ İLE POMPA İSTASYONU VE TERFİ HATTI YAPIM VE İŞLETİLMESİ İŞİ 346 days Thu.09 Thu 18.0.16 346 days Thu.09 Thu 18.0.16 Thu.09 Thu.09 Thu.09 Thu.09 Thu 4.09.09 Thu 4.09.09 Thu 4.09.09

Detaylı