GÜZ YARIYILI TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI I BİLGİSAYARA GİRİŞ. Hazırlayan Baki ERDOĞAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GÜZ YARIYILI TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI I BİLGİSAYARA GİRİŞ. Hazırlayan Baki ERDOĞAN"

Transkript

1 GÜZ YARIYILI TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI I BİLGİSAYARA GİRİŞ 1 Hazırlayan Baki ERDOĞAN

2 DERS HAKKINDA DİĞER DERSLERLE İNTİBAKI Bilgisayara Giriş Bilgisayar I Temel Bilgisayar vb. Genel Olarak Neler Göreceğiz Bilgisayar, Donanım, Yazılım, İşletim Sistemi, İnternet, E-Posta Ders Süresi Toplam 14 Haftada 28 Saat (14 x 2 = 28) Alınan Ders ÖSYM tarafında sertifika olarak tanınacak

3 BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgi işleyen, depolayan, programlanabilen bir makine Bilgisayar olarak nitelendirilebilecek makinelere örnekler veriniz.

4 BİLGİSAYAR NEDİR? Bir makinenin bilgisayar olabilmesi için sağlaması gereken şartlar: İşlem Yapabilme Hafızasının Olması Elektronik Olma Bilgisayar olarak nitelendirilebilecek makinelere örnekler veriniz.

5 BİLGİSAYAR NEDİR? VERİ İŞLEM BİLGİ Girdi İşlem Çıktı Girdi: Bilgisayara işlenmek üzere girilen veri ve komutlar Çıktı: Bilgisayarın veriyi işleyerek kullanıcıya ilettiği sonuç

6 BİLGİSAYARIN TARİHİ ENIAC: ( ) Sadece bellekte veri saklayan bir sistem. 30 ton ağırlığında. 167 metrekare hacimde. ABD ordusu için geliştirildi. UNIVAC (1951) FORTRAN (1954)

7 BİLGİSAYARLARIN TEMEL ÖZELLİKLERİ TEMEL ÖZELLİKLER Elektro Mekanik Olmaları Çok Hızlı Olmaları ve işlemleri doğru yapmaları Veri girişi yapılabiliyor olmaları Matematiksel işlem yapabilmeleri Mantıksal işlem yapabilmeleri Sonuç bulup çıktı vermeleri Depolayabilmeleri Güç ünitesi ile çalışmaları

8 BİLGİSAYAR TÜRLERİ BİLGİSAYAR TÜRLERİ Masaüstü Bilgisayarlar Kişisel Bilgisayarlara denir. Ev ve işyerlerinde kullanılır. Farklı türlerde parçaların birleştirilmesi ile oluşur Dizüstü Bilgisayarlar Elektrik olmadığı yerlerde kullanılır. Taşınabilir. Bileşenleri tek parça halindedir. Ana Bilgisayarlar Eş zamanlı olarak binlerce kişi bağlanabilir. Güçlü ve pahalıdır. Büyük şirketler, kamu kurumları, üniversiteler kullanırlar. Süper Bilgisayarlar Genel ve özel amaçlı üretilirler. Yüksek işlem gücüne sahiptirler. Bilim ve deneyler içim kullanılırlar.

9 BİLGİSAYAR TÜRLERİ BİLGİSAYAR TÜRLERİ Tablet Bilgisayarlar Tek bir ünitededir ve bataryalıdır. Mobil cihazlardır. Sanal klavye gibi eklentilerle kullanılır. Cep Bilgisayarları (PDA) Genelde isim ve adreslerin saklandığı küçük bilgisayarlardır GPS özelliği nedeniyle plasiyerlerin gözdesidir. Akıllı Telefonlar Cep telefonlarının mobil işletim sistemlerini kullanan, klasik cep telefonlarına PDA özellikleri eklenmiş halidir.

10 DONANIM NEDİR?

11 DONANIM NEDİR? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örnek olarak ekran, klavye, sabit disk, fare, yazıcı. Donanımlar kasanın dışında olabileceği gibi içerisinde de yer alır. Kasa içerisinde yer alan donanımlara dahili donanım, kasa dışında yer alan donanımlara ise harici donanım denir. Kasa içerisindeki donanımlara örnek olarak işlemci, anakart, dahili depolama birimleri verilebilir.

12 KASANIN ARKADAN GÖRÜNÜMÜ 1- GÜÇ KABLOSU (ENERJİ) BAĞLANTISI 2- FARE (MAUS) TAKILACAK YER 3- KLAVYE TAKILACAK YER 4- USB BAĞLANTI GİRİŞLERİ 5- ETHERNET TAKILACAK YER 6- SES, HOPARLÖR VE KULAKLIK BAĞLANTILARI 7- HDMI BAĞLANTISI 8- MONİTÖR BAĞLANTISI (DİJİTAL/DVI) 9- MONİTÖR BAĞLANTISI(PCI)

13 DONANIM BİRİMLERİ Ana Donanım Hafıza Birimleri Depolama Aygıtları Giriş Birimleri Çıkış Birimleri Giriş/Çıkış Birimleri Güç Birimleri Ana Kart RAM HDD Klavye Ekran Modem Power Supply CPU ROM CD-ROM Maus Ekran Kartı BIOS Ön Bellek DVD- ROM Blue Ray Disk Disket USB Bellek Hafıza Kartı Tarayıcı E- Okuyucu Oyun Çubuğu Optik Okuyucu Barkod Okuyucu Yazıcı Barkod Yazıcı Akıllı Tahta UPS

14 DONANIM BİRİMLERİ ANA DONANIM BİRİMLERİ ANAKART CPU HAFIZA BİRİMLERİ RAM (RANDOM ACCESS MEMORY) ROM (READ ONLY MEMORY) BIOS (BASIC INPUT OUTPUT SYSTEM) ÖN BELLEK (CACHE MEMORY) DEPOLAMA AYGITLARI SABİT DİSK (HARD DİSK) CD-ROM DVD-ROM BLUE RAY DİSK DİSKET USB BELLEK HAFIZA KARTI

15 DONANIM BİRİMLERİ GİRİŞ BİRİMLERİ KLAVYE FARE TARAYICI OYUN ÇUBUĞU OPTİK OKUYUCU BARKOD OKUYUCU ÇIKIŞ BİRİMLERİ EKRAN EKRAN KARTI E-OKUYUCU YAZICI BARKOD YAZICI

16 DONANIM BİRİMLERİ GİRİŞ/ÇIKIŞ BİRİMLERİ MODEM AKILLI TAHTA GÜÇ BİRİMLERİ GÜÇ ÜNİTESİ (POWER SUPPLY) KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI (UPS)

17 ANA DONANIM BİRİMLERİ ANAKART (MAİNBOARD, MOTHERBOARD) Anakart, bilgisayarın tüm iç ve dış donanım birimlerinin üzerindeki bağlantı portlarına bağlandığı, üzerinde elektronik devre elemanlarının bulunduğu bilgisayarın en temel parçasıdır. Aynı zamanda mainboard olarak ta ifade edilebilir. Bir bilgisayar için olmazsa olmaz en temel parçadır. Anakart olmadan bilgisayarın diğer hiçbir donanım birimini kullanamazsınız. Çünkü diğer tüm donanımların birbirleri ile bağlantıları anakart sayesinde gerçekleşir.

18 ANA DONANIM BİRİMLERİ Anakart Çeşitleri Anakart çeşitleri XT, AT, ATX, BTX olmak üzere 4 farklı yapıdadır. Bu farklılık anakart boyutları, soket yapıları, vida yerleri, port sayıları, panel bağlantı uçları gibi birçok yapıda kendini gösterir. XT Anakartlar: Bu anakart çeşidi ilk kişisel bilgisayarlarda kullanılmıştır. İşlemciler üzerinde sabit olarak bulunmaktaydı ve 8088 işlemciler için üretilmişlerdir. İşlemcide bir problem olması durumunda anakartın komple değiştirilmesi en büyük dezavantajıydı. AT Anakartlar: Bu anakart çeşidi XT lerden sonra 1982 yılından itibaren kullanılmaya başalmışlardır. ATX anakartlarına benzer formdadırlar. Yapısında veriyolu olarak AGP, ISA, PCI kullanılmaktadır. PS/2 bağlantı yapısı bulunmamaktadır. İşlemci değiştirilmesi mümkün olmaktadır. ATX Anakartlar: AT lerden daha sonra üretilmeye başlanılan bir anakart çeşididir. Öncekilere nazaran çok daha fazla giriş ve çıkış bağlantı desteğine sahiptirler. Çeşitli donanım kartları ATX anakart çeşidiyle birlikte tümleşik yapıda kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzün en çok kullanılan anakart çeşididir. Bu anakartların küçük kasalar için üretilmiş olan Micro ATX çeşitleri de bulunmaktadır. BTX Anakartlar: BTX anakartlarda sistemin güç yönetimi, soğutma sistemi ve çeşitli donanım birimlerinin yerleşiminde büyük değişiklikler ortaya çıkmıştır. Bu anakart çeşidinin üretimin temel amacı işlemci gibi çok ısınan parçaları daha iyi soğutabilmektir. Bunun için işlemci etrafındaki çeşitli bağlantılar ve elektronik elemanlar anakartın daha farklı yerlerine taşınmışlardır.

19 ANA DONANIM BİRİMLERİ

20 ANA DONANIM BİRİMLERİ İŞLEMCİ (CPU) NEDİR? Bilgisayar üzerinde bulunan tüm donanım birimleri ile yapılacak olan işlemleri Merkezi İşlem Birimi yönlendirir. Sistemin beyni olarak da nitelendirebiliriz. Bu birime İşlemci ya da Mikroişlemci adı verilir.

21 ANA DONANIM BİRİMLERİ

22 HAFIZA BİRİMLERİ RAM NEDİR? Temel anlamıyla Rastgele Erişimli Bellek olarak tanımlanır. İşlemci tarafından kullanılmak üzere sabit diskten alınan veri veya bilgilere, işlemcinin daha hızlı erişebilmesi için tutulduğu bellektir. RAM bellekteki veriler, elektrik kesintisi ve bilgisayarın kapatılması durumunda kaybolurlar. RAM TÜRLERİ SD RAM DDR RAM DDR2 RAM DDR3 RAM

23 HAFIZA BİRİMLERİ ROM NEDİR? Sadece okunabilir bellek anlamına gelir. Üzerinde sistem bilgileri kayıtlıdır. RAM de olduğu gibi kesintilerde kaybolmaz. Gelişen teknoloji ile PROM ve EPROM olarak adlandırılan yeni sadece okunabilir bellekler üretilmektedir.

24 HAFIZA BİRİMLERİ BIOS NEDİR? BIOS aslında bir programdır. Farkı ise görevi ve kaydedildiği yerdir. Normal programlar bilgisayarın içerisindeki sabit diske kaydedilir. Ama BIOS ROM Bellek içerisine kaydolur. BIOS UN TEMEL GÖREVLERİ Sistem her açıldığında donanım kontrolü yaparak arıza olup olmadığını denetlemek Sistem her açıldığında RAM de rezerve ettiği bloklara sistem hakkında bilgiler yazmak. Yazılımların donanım ile iletişim halinde olmasını sağlamak.

25 HAFIZA BİRİMLERİ

26 HAFIZA BİRİMLERİ ÖN BELLEK (CACHE MEMORY) NEDİR? RAM belleğin hızı işlemci hızından daha düşüktür. Bu hız düşüklüğünü ise ön bellek ortadan kaldırır. RAM ile işlemci arasındaki veri transferinde görev yapar ve hızı dengeler. Dahili ve harici olabilir. Birincil ve ikincil olarak da sınıflandırılırlar

27 DEPOLAMA AYGITLARI SABİT DİSK (HARD DISK) Bilgi depolamak için kullanılan ikincil bellek birimidir. Bilgisayar açılıp kapanması ile silinmez. Plakalar ve okuma/yazma kafalarından oluşur. SABİT DİSKİN PERFORMANSINI BELİRLEYEN UNSURLAR Dönüş Hızı (5400 rpm, 7200 rpm) Erişim Süresi (IDE Disklerde 10 ms, SCSI disklerde 4 ms nin altında iken SATA disklerde 4,17 ms) Veri Aktarım Hızı (mbps cinsinden belirtilir. Ne kadar yüksek ise o kadar yüksek performans sunar.

28 DEPOLAMA AYGITLARI CD-ROOM Salt okunabilir optik belleklerdir. Bu belleklere veriler sadece bir kez kaydedilir. Kaydı yapılan veriler silinemez ve değiştirilemez. Okuma ve yazma hızları X işareti ile belirtilir ve 1X in karşılığı saniyede 150 KB demektir. DVD Teknolojisi CD ile aynı olmakla birlikte daha büyük verilerin kaydedilmesinde özellikle de video kaydında kullanılır. 4.7 GB veri kaydı yapılabilir. BLUE RAY DİSK Bilgi depolama kapasitesinin en yüksek olduğu optik disk teknolojisidir. İlk üretildiğinde 50 GB, şu anki teknolojide 128 GB lara ulaşmıştır.

29 DEPOLAMA AYGITLARI DİSKET (FLOPPY DİSK) Taşınabilir bellekler arasında kapasitesi en düşük ve en ucuz olanıdır. Artık kullanım oranı da çok düşmüştür. 1,44 MB veri kaydedebilmektedir. USB BELLEK Daha çok Flash Bellek olarak adlandırılır. Müzik çalabilen ya da radyo dinletebilen modelleri dahi vardır. En fazla kullanılan taşınabilir bellekler arasında yer alır. Bilgisayarın USB portuna takılarak kullanıldığı için bu isim ile anılır. HAFIZA KARTI Bellek kartları genellikle fotoğraf makineleri, kamera, cep telefonu gibi teknolojilerde kullanılır.

30 GİRİŞ BİRİMLERİ KLAVYE (KEYBOARD) Klavye, üzerinde harf, rakam, özel karakterler ve özel fonksiyon tuşlarının bulunduğu bir bilgisayar giriş birimidir. Bilgisayar temelde klavye aracılığıyla yönlendirilir ve kumanda edilir. Klavyenin tuşlarına basıldığında, basılan tuşun kodu bilgisayarın CPU su tarafından değerlendirilmek üzere belleğe aktarılır ve yankısı yada neticesi ekrana gelir. Klavyeler üzerindeki harf tuşlarının diziliş şekline göre F veya Q tipi olurlar. Farklı firmaların ürettiği klavyelerde bazı farklı tuşlar bulunabilir.

31 GİRİŞ BİRİMLERİ

32 GİRİŞ BİRİMLERİ FARE (MAUS) Fare işaretçinin (Ekrandaki Küçük Ok) ekran üzerindeki konumunu belirlemede kullanılan bir araç olarak tanımlanabilir. Fare hareket ettikçe imlecin de yeri değişecektir. En sık kullanılan fare türleri şunlardır Optik Fare: Fare topu yerine LED teknolojisi ve küçük kamera kullanan bir teknoloji. Lazer Fare: Optik fare ile aynı mantıkta çalışır. LED yerine Lazer kullanır. Touchpad: Taşınabilir bilgisayarlarda ve bazı farelerde görülür. Parmak Touchpad üzerinde gezdirildikçe imleç hareket eder.

33 GİRİŞ BİRİMLERİ

34 GİRİŞ BİRİMLERİ TARAYICI (SCANNER) Yazıcıların yaptığı işlemin tersini gerçekleştirir. Yazıcılar bilgisayar ortamındaki bir veriyi kağıda aktarır, tarayıcılar ise kağıt üzerindeki veriyi bilgisayara aktarır. OYUN ÇUBUĞU Fare gibi bilgisayarın hareketleri veya farklı konumları algılamasını sağlar. Bilgisayar oyunlarında ve benzetim programlarında (simulators) kullanılırlar. OPTİK OKUYUCU Optik işaret okuyucular, kağıt üzerine işaretlenmiş işaretleri okur ve bilgisayar ortamına aktarır. Üniversite sınav kağıtları gibi.

35 GİRİŞ BİRİMLERİ BARKOD OKUYUCU Barkod okuyucular barkodların üzerinde bulunan siyah ve beyaz çizgileri elektrik sinyallerine dönüştürürler. Okuyucuda bulunan kod çözücüler de bu sinyalleri rakam ve karakterlere çevirirler. Dönüşüm sonrası veriler bilgisayar ortamına aktarılır. HANGİSİ GİRİŞ BİRİMİ DEĞİLDİR

36 ÇIKIŞ BİRİMLERİ EKRAN (MONİTÖR) Kullanıcının verdiği komutların işlem sonuçlarını gösteren, bilgisayar ile kullanıcı arasındaki iletişimi sağlayan görüntü birimidir. Çok sayıda noktalardan oluşur ki bu her noktaya piksel denir. Bir monitörün kalitesini belirleyen en önemli faktör çözünürlüktür. Çözünürlük ise yatay ve dikey piksel olarak (800x600) şeklinde gösterilir. Bir monitörün boyutu görüntü alanı boyutu ile ifade edilir. İnch ile belirtilir ve ( ) ile gösterilir. 18 Monitör ifadesinde görüldüğü gibi. 1 = 2,54 cm dir. Göz Sağlığı için LCD, Radyasyona maruz kalmamak için FLAT

37 ÇIKIŞ BİRİMLERİ EKRAN KARTI Bilgisayarların ekranlarının çalışması için görüntüyü aktaracak bir karta ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kart görüntülerin netliğini belirler. Ekran kartı üzerinde video RAM adlı bir bellek bulunur. Günümüzde 1600 X 1200 çözünürlüğünü aşan ve 4 GB a ulaşan hızda ekran kartları bulunur.

38 ÇIKIŞ BİRİMLERİ e-okuyucu Dijital kitap okumak için üretilmiş, internet desteği olan teknolojidir inch arası boyutlarda E-ink (e-mürekkep) denen teknolojiyi kullanır. Özelliği ise gözü yormaması, güneş ışığında bile okunabilmesi, 180 derece görüş açısına sahip olması sayesinde gerçek kitap okuma hissi veriyor olmasıdır. e-book device olarak da adlandırılan elektronik kitap okumaya yönelik cihazlara verilen ad.

39 ÇIKIŞ BİRİMLERİ YAZICI (PRİNTER) Bilgisayardaki bilgilerin kağıt üzerinde gösterilmesini sağlayan çıkış birimlerinden en önemlisi yazıcılardır. Yazıcılar basımda kullandıkları teknolojiye göre üç sınıfa ayrılırlar. 1.Nokta vuruşlu (matris) yazıcılar : Sayfa üzerine harfleri ve şekilleri minik noktacıklarla oluştururlar. Yazma kafası, mürekkepli bir şeride vuran küçük iğnelerden (9 veya 24 pin) oluşur. Bu yazıcılar vuruşlu oldukları için oldukça gürültülüdür. Nokta vuruşlu yazıcılar, özellikle aynı anda birden çok kopya alınması gereken durumlarda kullanışlıdır. Genellikle sürekli form kağıt kullanırlar. Sürekli formun kenarında, yazıcıya takılmasını sağlayan delikler vardır. 2.Mürekkep püskürtmeli (inkjet) yazıcılar : Nokta vuruşlu yazıcılardan daha kaliteli baskı yaparlar ve daha sessiz çalışırlar. Renkli mürekkep püskürtmeliler, normal kağıda baskı yapabilirler, ama özel kağıt kullanılırsa daha iyi sonuç verirler. 3.Lazer yazıcı : Sayfa görüntüsünü oluşturmak için lazer ışınlarını kullanan, yüksek hızlı bir yazıcıdır. Lazer yazıcılar, yüksek kalitede belge üreten bir fotokopi makinesi gibi çalışır.

40 ÇIKIŞ BİRİMLERİ

41 ÇIKIŞ BİRİMLERİ BARKOD YAZICI Barkod; değişik kalınlıktaki dik çizgi ve bu çizgilerinin arasındaki boşluklardan oluşur. Barkod verilerin farklı bir ortama hatasız bir şekilde aktarılması için kullanılır. Barkod ürün ismi, ürünün kodu gibi bilgiler içermemelidir. Barkod da ürüne ait referans numarası bulunmalıdır. Çünkü bu referans numarası bilgisayara tanıtıldığında ürüne ait bütün bilgiler detaylı bir şekilde bilgisayar ortamına aktarılır. Barkod yazıcılar; Piyasada çok değişik marka ve modelde bulunur ve barkod basmak için kullanılır. Barkod yazıcıların iki baskı yöntemi vardır;

42 ÇIKIŞ BİRİMLERİ 1.Direkt Termal Baskı Bu yöntemde ısıya dayanaklı bir kâğıt fax makinelerinde yapıldığı gibi kâğıt ısıtılıp yakılarak baskı işlemi yapılır. Baskı işlemi sonunda kâğıt yakıldığı için siyah renge dönüşmüş olur. Direkt termal baskı yöntemi kısa süreli bir baskıdır ve kısa süreli kullanımlar için uygundur. Çünkü bu yöntem çevresel faktörler; güneş, ışık ve ısıdan dolayı bozulup dağılabilirler. Direkt termal baskı yönteminin özellikleri; Etiket ömrü kısa olduğu için kısa süreli etiketler için idealdir. Yakarak basım işlemi olduğundan dolayı ribon masrafı yoktur. Isıya dayanıklı termal etiket kullanılır. 2. Termal Transfer Baskı Bu baskı yönteminde yakmak işlemi olmadığı için kâğıt yerine ribon kullanılmaktadır. Baskı işlemi ribonun ısıtılması ve kâğıt üzerine yapıştırılması ile oluşur. Çevresel faktörlerden etkilenmediği için daha dayanıklı ve uzun ömürlü bir baskı yöntemidir.

43 GİRİŞ/ÇIKIŞ BİRİMLERİ MODEM Modem; bilgisayarların telefon hatlarını kullanarak bilgi alıp vermesini, haberleşmesini sağlayan aygıttır. Sayısal bilgiyi telefon hatlarından geçebilecek şekle dönüştürmek için modülasyon; gelen veriyi tekrar bilgisayarın anlayabileceği duruma getirmek için demodülasyon işlemi yapması nedeniyle modem adını almıştır. Modemler size internete ulaşmayı, uzaktaki bir bilgisayarı kontrol etmeyi, karşılıklı olarak her türlü haberleşmeyi sağlar. Faksınızı çekebilir, kağıda gereksinim duymadan faksınızı alabilirsiniz. Telefonun ahizesini kaldırmadan görüşme yapabilir, onun bir telesekreter gibi çalışmasını sağlayabilirsiniz.

44 GİRİŞ/ÇIKIŞ BİRİMLERİ AKILLI TAHTA Akıllı tahta teknolojisini kısaca özetlersek, okullarımızda kullanılan büyüklükte beyaz tahtaların etkileşimli bir ekrana dönüştürülmesi olarak tarif edebiliriz. Peki bildiğimiz beyaz tahta nasıl etkileşimli bir aygıta dönüştürülüyor. İşte bu sorunun karşılığı akıllı tahta teknolojilerini ayrıştırıyor. Şöyle bir düşünürsek bilgisayarımızın LCD ekranı okullarda kullandığımız boyutlarda dev bir LCD olsun ve bu LCD bir de dokunmatik olsun, neler yapabilirdiniz? Yapabileceklerinizi sayarak bitirmeniz imkansız gibi.. Peki böyle dev bir dokunmatik LCD ekranın maliyeti sizce nedir? Söylemeye bile gerek yok, böyle bir ekran aşırı pahalı olacaktır.. Peki bu LCD ekranda ders anlatan, ya da problem çözen öğrencileri bir hayal edin? Sizce ne kadar bir süre bu dev ve pahalı LCD miz hayatta kalabilir?.. İşte tüm bu nedenlerle akıllı tahta teknolojileri hayat bulmuştur. Bir akıllı tahta, bahsi geçen hayali dev LCD mizden çok daha ucuz, çok daha dayanıklı olmalıdır..

45 AKILLI TAHTA GİRİŞ/ÇIKIŞ BİRİMLERİ

46 GÜÇ BİRİMLERİ GÜÇ ÜNİTESİ (POWER SUPPLY) Gelişen teknoloji ile birlikte elektronik eşyaların kullanımı artmış hatta vazgeçilmez olmuştur. Her aletin, makinenin bir çalışma sekli ve düzeni vardır. Güç kaynağı bir sistem ya da düzeneğin ihtiyacı olan enerjinin sağlanması için kullanılan birimlere verilen genel isimdir. Bir el feneri için pil, cep telefonu için şarj, pili doldurmak için adaptör birer güç kaynaklarıdır. Güç kaynağı özellikle bilgisayarlar için hayati önem taşır. Bilgisayarın çalışması esnasında ihtiyacı olan tüm gücü üreten donanıma güç kaynağı ismi verilmektedir.

47 GÜÇ BİRİMLERİ UPS (KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI) Kesintisiz güç kaynakları (İngilizce: Uninterruptible Power Supply UPS), elektrik enerjisi ile beslenen sistemleri hem şebekede meydana gelen veya gelebilecek çöküntüler, yükselmeler, ani değişikler, harmonikler gibi gerilim dalgalanmalarına karşı koruyan hem de enerji kesintisi sırasında enerji üreterek sistemin devamlılığını sağlayan elektronik cihazlara denir.

48 GÜÇ BİRİMLERİ UPS (KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI) Kesintisiz güç kaynakları, elektrik enerjisi ile beslenen sistemlere karşı iki görevi vardır. Birincisi sistemi olumsuz şebeke koşullarına karşı korumaktır. Diğeri ise enerji kesintisizi sırasında bünyesinde depoladığı enerjiyi bir süreliğine sisteme aktararak sistemdeki acil işlemleri tamamlamak adına kullancıya zaman sağlamaktır. Kısacası elektriksel sistemleri besleyerek, şebekedeki anormal durumları düzelterek sisteme temiz ve kaliteli enerji aktarımı yapan cihazlardır.

49 GÜÇ BİRİMLERİ UPS ile Jeneratörler Arasındaki Fark Kesintisiz güç kaynakları ile jeneratörler genelde karıştırılmaktadır. Bir endüstriyel tesiste, veya özel işletmelerde enerji kesildiği zaman jeneratör devreye girer ve sisteme enerji verir. Ancak enerjinin kesildiği zaman ile jeneratörün devreye girdiği zaman arasında bir süre vardır. Bu süre bazen kısa bazen de uzun olabilmektedir. İşte bu sıra zarfında kesintisiz güç kaynakları devreye girer. Bu ara zamanda UPS, sistemi besler ve sistemdeki acil işleri tamamlar veya bilgisayarı içindeki önemli dosyaları korur. Kesintisiz güç kaynakları, elektriksel sistemlere uzun süreli enerji sağlamazlar.

50 KLAVYE Bir bilgisayar giriş birimi olan Klavye, üzerinde harf, rakam, özel karakterler ve özel fonksiyon tuşlarının bulundurur. Bu komut tuşları aracılığı ile bilgisayar yönlendirilir ve kumanda edilir.

51 KLAVYE

52 FONKSİYON TUŞLARI KLAVYE

53 KLAVYE FONKSİYON TUŞLARI F1 - Neredeyse bütün programlarda yardım penceresini açar. F2 - Seçili dosya veya klasörün ismini değiştirmeyi sağlar. F3 - Aktif pencerede arama özelliğini açar. F4 - Alt + F4 aktif pencereyi kapatır. F5 - Sayfayı yenilemek veya yeniden yüklemek için kullanılır. F6 - İnternet tarayıcılarının çoğunda imleci adres çubuğuna taşır. F7 - Microsoft uygulamalarında dosyaların yazım ve dil bilgisi kontrolünü yapmaya yarar.

54 KLAVYE FONKSİYON TUŞLARI F8 - Windows'ta bilgisayarı açarken boot menüsünü açmak için kullanılır. F9 - Microsoft Word'de dosyayı yeniler; Microsoft Outlook'ta e-posta göndermeyi ve almayı sağlar. F10 - Açık uygulamada menü çubuğunu aktif hale getirir. Shift + F10 sağa tıklamakla aynı görevi görür. F11 - İnternet tarayıcısında tam ekran moduna geçmeye ve moddan çıkmaya yarar. F12 - Microsoft Word'de Kaydet diyalog kutusunu açar.

55 KLAVYE ENTER TUŞU Bir komutu oluşturan tüm harflerin girilmesinin ardından yazım işleminin bittiğini belirtir. onay tuşu olarak da ifade edilebilir Giriş tuşu olarak kullanılır. Yapılan işlemi onaylamaya yarar.(bilgisayarı kapatmada oldugu gibi). Yazıda bir alt satıra geçmeye yarar. Ayrıca seçili dosya ve klasörleri açar.

56 KLAVYE BÜYÜK HARF KİLİTLEME TUŞU (CAPS LOCK) Sürekli büyük veya küçük harf yazmakta kullanılır. Tuşa basıldığında Caps Lock gösterge ışığı yanar. Caps Lock tuşu ışığı yanıyorsa, büyük harfle yazar. Harfler büyükken Shiftle harflere basılırsa harfler küçük yazar.

57 KLAVYE SHİFT TUŞU Shift tuşu ile basılan alfabetik tuş, üzerindeki harfi büyük yazar. Sayısal tuş ise rakamın üzerindeki özel karakteri yazar. Klavyede bulunan ikinci karakteri yazmak için kullanılır.

58 KLAVYE ALT GR TUŞU Klavye tuşları üzerindeki üçüncü harfleri yazmak için kullanılır. Tek başına bir görevi yoktur, başka tuşlarla birlikte kullanılır. Yazıda birden çok karakter içeren tuşlarda üçüncü karakterin yazılmasını sağlar. ({,[,],},) bu işlemleri ancak Alt Gr tuşunu kullanarak ulaşılabilir. işareti için Alt Gr + Q tuşuna basılmalıdır.

59 KLAVYE CTRL TUŞU Tek başına bir görevi yoktur, Başka tuşlarla birlikte kullanılır.(ctrl+x, Ctrl + V, Ctrl + C, Ctrl + Esc vb.)

60 KLAVYE ALT TUŞU Tek basına bir görevi yoktur, başka tuşlarla birlikte kullanılır. Açık pencerenin menüsünün etkinleştirilmesini sağlar. Klavyede hiç olmayan bazı sembollerin çıkarılmasında da kullanılır. (Alt + Tab Pencereler arası geçişi sağlar)

61 KLAVYE ESC TUŞU Verilen komutları iptal etmekte, bazen de programlardan çıkışta kullanır. Başka tuşlarla birlikte kullanılabilir. (CTRL+ESC tuşu başlat menüsünü açar)

62 KLAVYE TAB TUŞU Yazıda imleci sağa doğru hızlı bir şekilde kaydırmaya yarar. İmleci 8 karakter ileriye atlatmaya yarar. (Başka tuşlarla birlikte farklı işlevler görür: Alt+Tab: Pencereler arasında geçişi sağlar.)

63 KLAVYE PRİNT SCREEN TUŞU DOS Tabanlı bilgisayarda ekrandakileri yazıcıya aktarır. Windows Tabanlı bilgisayarda ise ekran görüntüsünü hafızaya alıp istenilen yere yapıştırmaya olanak verir.

64 KLAVYE PAUSE TUŞU Çalışma anında işlemi bir tuşa basıncaya kadar durdurma işlevini yerine getir. Başka tuşlarla birlikte başka görevler yapabilir.

65 KLAVYE NUM LOCK TUŞU Sayı tuşlarının sayı yazması ile yön tuşu olarak kullanılması arasında geçiş yapmasını sağlar.

66 KLAVYE HOME VE END TUŞU Home İmleci bulunulan satırın başına götürür. End İmleci bulunulan satırın sonuna götürür. PAGE UP VE PAGE DOWN TUŞU Page Up Yazıda imleci bir ekran yukarı götürür. Page Down Yazıda imleci bir ekran aşağı götürür.

67 KLAVYE DELETE TUŞU İmlecin sağ tarafındaki karakteri silmek için kullanılır BACK SPACK TUŞU İmlecin sol tarafındaki karakteri silmek için kullanılır

68 MAUS MAUS (FARE) Fare ile peynir mantığına dayanır. Fare ile bilgisayara en basit şekilde komut verilir. Masanın üzerinde oynattıkça bilgisayarın ekranında çeşitli komutları etkinleştirebilen bir işaretçi hareket eder. SAĞ TUŞ Yardımcı tuş SOL TUŞ Onay Tuşu

69 YAZILIM YAZILIM VE PROGRAM KAVRAMI

70 YAZILIM YAZILIM Bir amaca yönelik olarak hazırlanmış ve bilgisayarda işlem yaptıran programlardır. Bir bilgisayarın donanımı ne kadar gelişmiş olursa olsun yazılım olmadan kullanılamaz. PROGRAM Belirli bir amaca yönelik olarak yazılmış, bilgisayar aracılığı ile istenen sıralı işlemler için komut ve işlem adımlarının tümüdür. Program bilgisayar ile kullanıcı arasında iletişim kurar ve kullanıcının yapmak istediğini bilgisayara aktarır.

71 YAZILIM PROGRAMLAMA Bilgisayarın anlayabileceği diller yardımı ile program yazma işlemi. PROGRAMLAMA DİLİ Programlama sırasında takip edilen kurallar dizisidir. Kurallar dizisinin oluşturduğu gruba programlama dili denir.

72 YAZILIM PAKET PROGRAMLAR Genel ve yaygın olarak belirlenmiş problemler ile ilgili hazırlanan programlardır. Muhasebe programları, proje planlama programları gibi. UYGULAMA PROGRAMLARI Bir işletmeye bilgisayar kurduktan sonra şirketin işleri ile ilgili olarak çözümler üretmek için oluşturulan programdır. Stok kontrolü, maaş bordrosu, faturalama programları gibi.

73 YAZILIM İŞLETİM SİSTEMLERİ İşletim sistemi bilgisayarın temel işlerini nasıl yapacağını yöneten geniş kapsamlı program. Linux, Windows, OS, Ubuntu gibi) İşletim sistemi bilgisayar donanımının uyumlu bir şekilde çalışmasını, donanım birimleri arasındaki iletişimin sağlanmasını, belleğin yönetilmesini, programların hafızaya yüklenmesini, komutların yorumlanmasını ve donanımın ne yapması gerektiğini bildirir.

74 YAZILIM İŞLETİM SİSTEMLERİ İşletim sistemi olmadan bilgisayar kullanmak mümkün değildir. İşletim sistemi kullanıcı ile bilgisayar arasında köprü görevi görür. Kullanıcı İşletim Sistemi Donanım İşletim sistemi açılışta RAM i test eder, depolama aygıtlarını test eder, yazıcının açık olup olmamasını kontrol eder ve bilgisayarı kullanmak için hazır eder.

75 YAZILIM İŞLETİM SİSTEMİNİN GÖREVLERİ İşlem Yönetimi: Bilgisayara verilen işlemleri belirli bir sırada yapmasını sağlar Bellek Yönetimi: Bellek ile ilgili denetimleri yapar. Boş ya da doluluğunu test eder. İşlem için bellekte alan rezerve eder. Giriş ve Çıkış Yönetimi: Bilgisayar ile çevre birimleri arasındaki veri alışverişini denetler. Dosya Yönetimi: Dosyaların açılmasını, okuma ve yazma işlemlerinin gerçekleştirilmesini, programların depolama birimlerinden alınıp hafızaya yüklenmesini, ve dosyalarla ilgili tüm çalışmaları denetler.

76 YAZILIM

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Enformatik Bölümü - Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. İlk bilgisayar 1950 yılında yapılmıştır.

Detaylı

Donanımlar Hafta 1 Donanım

Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanım Birimleri Ana Donanım Birimleri (Anakart, CPU, RAM, Ekran Kartı, Sabit Disk gibi aygıtlar, ) Ek Donanım Birimleri (Yazıcı, Tarayıcı, CD-ROM, Ses Kartı, vb ) Anakart (motherboard,

Detaylı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı 1 Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri Anakart (Mainboard) İşlemci (Cpu) Ekran Kartı Bellekler Ram Rom Ses Kartı Ağ Kartı TV Kartı Sabit Diskler HDD HHD SSD Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir.

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne donanım denir. Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir. Bilgisayar ve Donanım Ana Donanım Birimleri Anakart (Motherboard,

Detaylı

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır!

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Donanım Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri -1

Temel Bilgi Teknolojileri -1 Temel Bilgi Teknolojileri -1 Dr. Öğr. Üyesi Aslı Eyecioğlu Özmutlu aozmutlu@bartin.edu.tr 1 Konu Başlıkları Donanım Bileşenleri Harici Donanım Dahili Donanım 2 Donanım Bileşenleri Bilgisayarın fiziksel

Detaylı

Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU)

Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Donanım Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan elektronik bir aygıttır. Başlıca üç bölümden

Detaylı

Giriş Çıkış Birimleri:

Giriş Çıkış Birimleri: DONANIM VE YAZILIM Giriş Çıkış Birimleri: Bilgisayara dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayan ve girilen bu bilgilerin bilgisayar tarafından işlendikten sonra, tekrar dış ortama çıkarılması için kullanılan

Detaylı

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU Bilgisayar Donanımı Temel Birimler ve Çevre Birimler Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU İçerik Bilgisayarın birimleri; Giriş Çıkış Depolama İşlem Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 2. HAFTA BİLGİSAYAR SİSTEMİ, BİLGİSAYARI OLUŞTURAN BİRİMLER VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ ANAKART, İŞLEMCİ VE BELLEKLER SABİT DİSKLER, EKRAN KARTLARI MONİTÖRLER VE DİĞER DONANIM BİRİMLERİ

Detaylı

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU BİLGİSAYAR DONANIM BİRİMLERİ Ankara, 2013 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ BİLGİSAYAR DONANIM BİRİMLERİ 1 Bilgisayar Donanım Birimleri Bilgisayar sistemleri, donanım birimlerinin

Detaylı

TEMEL Bİ LGİ LER DEĞ ERLENDİ RME TESTİ -1

TEMEL Bİ LGİ LER DEĞ ERLENDİ RME TESTİ -1 TEMEL Bİ LGİ LER DEĞ ERLENDİ RME TESTİ -1 1) Hangisi giriş birimlerinden biri değildir? a) Monitör c) Tarayıcı 2) Aşağıdakilerden hangisi kalıcı veri saklama birimlerindendir? a) Ram b) Bellek c) Harddisc

Detaylı

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ 1 Düşünelim? * Bilişim teknolojisi günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir? * Günlük hayatta gözlemlediğiniz bilgisayar çeşitlerini söyleyiniz. 2 Bilgisayar

Detaylı

BİLGİSAYARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

BİLGİSAYARIN TEMEL BİLEŞENLERİ BİLGİSAYARIN TEMEL BİLEŞENLERİ Öğr. Gör. Özge Öztimur Karadağ 1 Bilgisayarın Tanımı 2 Bilgisayarın Tanımı Bilgisayar belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. 2 Bilgisayarın Temel

Detaylı

CPU çok güçlü bir hesap makinesi gibi çalışır. CPU lar çok zeki olmayabilirler ancak çok hızlıdırlar. Sadece 0 ve 1 değerleri üzerinden işlem

CPU çok güçlü bir hesap makinesi gibi çalışır. CPU lar çok zeki olmayabilirler ancak çok hızlıdırlar. Sadece 0 ve 1 değerleri üzerinden işlem Donanım CPU çok güçlü bir hesap makinesi gibi çalışır. CPU lar çok zeki olmayabilirler ancak çok hızlıdırlar. Sadece 0 ve 1 değerleri üzerinden işlem yaparlar. Güncel hızları GHz seviyeleri ile ifade

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Ahmet SOYARSLAN biltek.info

DONANIM VE YAZILIM. Ahmet SOYARSLAN biltek.info DONANIM VE YAZILIM Ahmet SOYARSLAN biltek.info Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk, fare, yazıcı gibi.. Bilgisayar

Detaylı

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım 5.Sınıf

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım 5.Sınıf A. Bilgi,Veri ve Teknoloji Kavramları Veri : Gördüğümüz, tattığımız, kokladığımız duyduğumuz her şeye veri denir. Bilgi : Verilerin birleşerek anlamlı hale gelmesiyle oluşan sonuca Bilgi denir. Örneğin;

Detaylı

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları Çıkış aygıtları Çevresel aygıtlar Giriş Aygıtları

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU 1 2 KURS MODÜLLERİ 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI 3 1. Bilişim (Bilgi ve İletişim) Kavramı Bilişim, bilgi ve iletişim kelimelerinin bir arada kullanılmasıyla meydana gelmiştir. Bilişim, bilginin teknolojik araçlar

Detaylı

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir?

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Başlangıç Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Bilgisayar Bilgisayar, kendisine verilen bilgiler

Detaylı

Bilgisayarların Çeşitleri:

Bilgisayarların Çeşitleri: Bilgisayar nedir?: Tasarlandığı günden bugüne kadar değişik tanımları yapılabilen bilgisayar (computer) aygıtının genel tanımı şu şekilde yapılmaktadır: Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı verilerle aritmetik

Detaylı

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz.

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz. Temel Kavramlar-2 Byte = 8 Bit in bir araya gelmesiyle oluşan bellektir. Bilgisayarın tanıdığı harf rakam ve özel karakterlerden her biri 1 byte lık yer kaplar. Yani her bir harfin 1 veya 0 dan oluşan

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince

Detaylı

BİLGİSAYAR DONANIMI. Donanım Nedir? Donanım Aygıtları. Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümüne verilen ad.

BİLGİSAYAR DONANIMI. Donanım Nedir? Donanım Aygıtları. Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümüne verilen ad. Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümüne verilen ad. BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Aygıtları Giriş aygıtları, İşlemci, Depolama aygıtları, Çıktı aygıtları, Çevresel aygıtlar

Detaylı

5. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

5. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 5. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları Bellekler İç Bellekler ROM Bellek RAM Bellek Dış Bellekler Sabit Disk Sürücüleri

Detaylı

Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI

Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı Bilgisayarı yapısal olarak; bilgilerin girilmesi, girilen bilgilerin belirtilen durumlara

Detaylı

Bilişim Teknolojilerine Giriş

Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan teknolojilerin bütününe bilişim teknolojileri denir. Bilişim Teknolojisi Girilen verileri saklayan, işleyen,

Detaylı

I.Dönem II.Yazılı Çalışma Notları

I.Dönem II.Yazılı Çalışma Notları 2016-2017 I.Dönem II.Yazılı Çalışma Notları Sınav Tarihi : 26-30 ARALIK Soru Sayısı :? Bu dosyanın tamamında sınavda sorulacak soruların %80 i yer almaktadır. Geriye kalan sorular sınavdan önceki ilk konulardandır

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilgisi

Temel Bilgisayar Bilgisi Temel Bilgisayar Bilgisi BİL131 - Bilişim Teknolojileri ve Programlama Hakan Ezgi Kızılöz Bilgisayarların Temel Özellikleri Bilgisayarlar verileri alıp saklayabilen, mantıksal ya da aritmetik olarak işleyen

Detaylı

BİLECİK HALK EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR OPERATÖRLÜĞÜ KURSU NOTLARI

BİLECİK HALK EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR OPERATÖRLÜĞÜ KURSU NOTLARI BİLECİK HALK EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR OPERATÖRLÜĞÜ KURSU NOTLARI Bilgisayar nedir?: Tasarlandığı günden bugüne kadar değişik tanımları yapılabilen bilgisayar (computer) aygıtının genel tanımı şu şekilde

Detaylı

BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar Donanımı ŞEYDA BETÜL KÖSE UFUK TAŞDURMAZLI. www.bilgisayarnedir.net

BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar Donanımı ŞEYDA BETÜL KÖSE UFUK TAŞDURMAZLI. www.bilgisayarnedir.net BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar Donanımı ŞEYDA BETÜL KÖSE UFUK TAŞDURMAZLI 1 www.bilgisayarnedir.net 2 Bilgisayar Donanımı Bilgisayar Donanımı Donanım bilgisayarı oluşturan her türlü fiziksel parçaya verilen

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi DONANIM VE YAZILIM Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Bilgisayar Kendisine verdiğimiz bilgileri istediğimizde saklayabilen, istediğimizde geri verebilen cihaza denir. Donanım, Yazılım Bilgisayar Donanım

Detaylı

DONANIM & YAZILIM Modül 2

DONANIM & YAZILIM Modül 2 Modül 2 MODÜL 2 DONANIM & YAZILIM Donanım Yazılım Nedir? Temel Donanım Bileşenleri İşletim Sistemleri (Win,Pardus,MAC) Laptop Projeksiyon Bağlantıları Projeksiyon Açma Kapama İşletim Sistemi ile Görüntü

Detaylı

Bu Hafta Öğreneceklerimiz

Bu Hafta Öğreneceklerimiz Bu Hafta Öğreneceklerimiz Bu Hafta Öğreneceklerimiz Klavye, tuşlardan oluşan ve bilgisayardaki veri giriş işlemlerini yapan önemli bir donanım birimidir. Bilgisayarda yazı yazabilmek, veri ve komut girişi

Detaylı

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8.

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8. İşlemci: İşlemci,kullanıcıdan bilgi almak, komutları işlemek ve sonuçları kullanıcıya sunmak gibi pek çok karmaşık işlemi yerine getirir. Ayrıca donanımların çalışmasını kontrol eder. İşlemci tüm sistemin

Detaylı

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Ders Notları. K. Selçuk GÜLİTER / Bilişim Teknolojileri Öğretmeni BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEMEL KAVRAMLAR-1

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Ders Notları. K. Selçuk GÜLİTER / Bilişim Teknolojileri Öğretmeni BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEMEL KAVRAMLAR-1 Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Ders Notları K. Selçuk GÜLİTER / Bilişim Teknolojileri Öğretmeni BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEMEL KAVRAMLAR-1 BT Temel Kavramları Bilişim teknolojilerinden bahsederken akla

Detaylı

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir?

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? SORULAR (-36) SORU - Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel

Detaylı

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır.

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır. 1(13) - Aşağıdaki yazıcı türlerinden hangisinde fotoğrafik resim kalitesinde çıktı elde edilebilinir? A) İğne Uçlu C) Lazer B) Nokta Vuruşlu D) Mürekkep Püskürtmeli 2(11) - Monitörlerle ilgili olarak verilen

Detaylı

DONANIM. 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri

DONANIM. 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri DONANIM 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri DONANIM SİSTEM BİRİMİ ÇEVREBİRİMLERİ Ana Kart (Mainboard) Monitör İşlemci

Detaylı

KLAVYEDE TUŞLAR İMLEÇ NEDİR?

KLAVYEDE TUŞLAR İMLEÇ NEDİR? KLAVYE TUŞLARI İMLEÇ NEDİR? Klavye ile yazı yazabilmemiz için yazı yazacağımız yerde imleci konumlandırmamız gerekir. Klavye Çeşitleri Q ve F olmak üzere iki çeşit klavye vardır. Klavyenin alfabe tuşlarının

Detaylı

KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince çeşitli bilgileri

Detaylı

DONANIM 07-08 Bahar Dönemi TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

DONANIM 07-08 Bahar Dönemi TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DONANIM 07-08 Bahar Dönemi TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ Donanım nedir? Donanım bilgisayarı oluşturan her türlü fiziksel parçaya verilen verilen addır. Donanım bir merkezi işlem biriminden (Central Processing

Detaylı

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi Kullanıcı Ham Veri İşlenmiş Veri Kullanıcı Giriş İşleme Çıkış Yazılı Çizili Saklama Server PC Laptop PDA (Personal Digital Assitance) Netbook Tablet PC BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM Scanner (Tarayıcı)

Detaylı

Kişisel Bilgisayarın Parçaları

Kişisel Bilgisayarın Parçaları DONANIM Donanım Kişisel Bilgisayarın Parçaları Donanım yapısı ve büyüklüğü ne olursa olsun bir bilgisayar dört temel bileşenden oluşmaktadır: Giriş Birimleri Merkezi İşlem Birimi (CPU) Bellek Çıkış Birimleri

Detaylı

BİT İN TEMEL KAVRAMLARI. 1-BİT ÜRÜNLERİ 2-BİT ÇEŞİTLERİ 3-DONANIM ve YAZILIM TEKNOLOJİLERİ

BİT İN TEMEL KAVRAMLARI. 1-BİT ÜRÜNLERİ 2-BİT ÇEŞİTLERİ 3-DONANIM ve YAZILIM TEKNOLOJİLERİ BİT İN TEMEL KAVRAMLARI 1-BİT ÜRÜNLERİ 2-BİT ÇEŞİTLERİ 3-DONANIM ve YAZILIM TEKNOLOJİLERİ 1 BİLGİSAYAR NEDİR? Giriş birimleri aracılığıyla girilen bilgileri işleme (aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma)

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ HAFTA: 4 AMAÇLAR: Bilgisayar Donanım Parçaları BİLGİSAYAR KASASI İçine yerleştirilecek olan bilgisayar bileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı korur, elektriksel olarak yalıtır, sahip

Detaylı

Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu. www.cengizcetin.net

Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu. www.cengizcetin.net Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu Bilgisayar Nedir? Belirli bir sonuç üretmek amacıyla; mantıksal kıyaslamalardan sonuç çıkarabilen, büyük miktarlarda bilgiyi depolayabilen ve gerektiğinde bu bilgileri

Detaylı

Örnek Sınav Soruları

Örnek Sınav Soruları Örnek Sınav Soruları 1. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar birimlerinden birisi değildir? B) Ekran C) Mouse D) Daktilo 2. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarın hızını etkilemez? A) İşlemci B) Sabit Disk

Detaylı

NOT: Bazı donanımlar giriş hemde çıkış donanımıdır. HEM GİRİŞ- HEM ÇIKIŞ BİRİMİ OLAN DONANIMLAR SABİT DİSK HAFIZA KARTLARI FLASH BELLEK

NOT: Bazı donanımlar giriş hemde çıkış donanımıdır. HEM GİRİŞ- HEM ÇIKIŞ BİRİMİ OLAN DONANIMLAR SABİT DİSK HAFIZA KARTLARI FLASH BELLEK ÇEVRE BİRİMLERİ Giriş ve çıkış donanımları Giriş donanımları Çıkış donanımları Klayve fare Tarayıcı HEM GİRİŞ- HEM ÇIKIŞ BİRİMİ OLAN DONANIMLAR SABİT DİSK HAFIZA KARTLARI FLASH BELLEK Monitör(ekran) Yazıcı

Detaylı

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat 1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

BİLGİSAYARIN DONANIM BİRİMLERİ VE GÖREVLERİ

BİLGİSAYARIN DONANIM BİRİMLERİ VE GÖREVLERİ BİLGİSAYARIN DONANIM BİRİMLERİ VE GÖREVLERİ Merkezi İşlem Birimi (CPU: Central Processing Unit):Ana İşlem Ünitesi, Merkezi İşlemci ya da kısaca işlemci denir. Bilgisayarın program komutlarını bellekten

Detaylı

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları Çıkış aygıtları Çevresel aygıtlar Giriş Aygıtları

Detaylı

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları Çıkış aygıtları Çevresel aygıtlar Giriş Aygıtları

Detaylı

27.10.2014 MONĐTÖRLER

27.10.2014 MONĐTÖRLER MONĐTÖRLER 46 47 Bilgisayarın kullanıcının yaptığı işlemleri görebilmesini sağlayan görsel parçasıdır. Monitörde hareketli ya da sabit resim olarak algılananlar aslında tek karelik resimlerdir. Bu tek

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM Bilgisayar : Kullanıcıdan aldığı bilgiyi işleyip, tekrar kullanıcaya sunan teknolojik alete denir.üç çeşit bilgisayar vardır.bunlar ; Masaüstü,Dizüstü,Tablet. Bilgisayarın Özellikleri : 1. Hızlıdır. 2.Hatasızdır.

Detaylı

PORTLAR Bilgisayar: VERİ:

PORTLAR Bilgisayar: VERİ: PORTLAR 1.FARE 2. YAZICI ÇİZİCİ TARAYICI 3.AĞ-İNTERNET 4.SES GİRİŞİ 5.SES ÇIKIŞI(KULAKLIK) 6.MİKROFON 7.USB-FLASH 8.USB-FLASH 9.MONİTÖR 10.PROJEKSİYON 11.KLAVYE BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar: Kullanıcıdan

Detaylı

Klavye Donanım Çalışma Soruları

Klavye Donanım Çalışma Soruları 1. Bilgisayarın bir telefon hattından internete bağlanmasını sağlayan aşağıdakilerden hangisidir? A)Ses Kartı B) Ekran kartı C)Ana kart D) Modem 2. Bilgisayarın çalışması için gerekli olan parçaları bir

Detaylı

Bilişim Teknolojileri

Bilişim Teknolojileri Bilişim Teknolojileri Arş.Görev.Semih ÇALIŞKAN 1.Hafta İÇİNDEKİLER Bilgisayar nedir? Donanım nedir? Yazılım nedir? Giriş nedir? İşlem nedir? Bellek nedir? Çıkış nedir? BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar, kullanıcıdan

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri ya da bilgileri sabit disk,

Detaylı

Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk fare, yazıcı gibi..

Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk fare, yazıcı gibi.. DONANIM VE YAZILIM Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle ttlabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk fare, yazıcı gibi.. Bilgisayar Donanımları Donanımlar, kasanın

Detaylı

Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz.

Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz. Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz. 1. Aşağıdakilerden hangisi ana kart üzerinde yer almaz? A) Bellek B) İşlemci C) Genişleme yuvaları D) Güç kaynağı 2. Aşağıdakilerden

Detaylı

5.Sınıf Çalışma Soruları

5.Sınıf Çalışma Soruları A. Aşağıdaki tanımları doğru kelimelerle eşleştirin.. İnsanın bilimi kullanarak doğal dünyaya üstünlük kurmasıdır. Veri 2. Verilerin birleşerek anlamlı hale gelmesiyle oluşan sonuçtur. Bilgisayar 3. Gördüğümüz,

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru 1 Konular 1. Bilgisayar Nedir? 2. Bilgisayarın Tarihçesi 3. Günümüz Bilgi Teknolojisi 4. Bilgisayarların Sınıflandırılması

Detaylı

KADİRLİ ŞEHİT ÖĞRETMEN ORHAN GÖK ANADOLU LİSESİ BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI Boşluklara uygun olan kelimeleri yazınız.

KADİRLİ ŞEHİT ÖĞRETMEN ORHAN GÖK ANADOLU LİSESİ BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI Boşluklara uygun olan kelimeleri yazınız. Boşluklara uygun olan kelimeleri yazınız. İfadelerin yanına Doğru için D / Yanlış için Y yazınız. 1)Bilgisayarı oluşturan parçaların her birine...denir? 2)Bilgisayarda yapılan işlemlerin depolanıp kaydedildiği,

Detaylı

SORULAR. A) Ses kartı. SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? D) Ekran. B) Klavye. C) Yazıcı

SORULAR. A) Ses kartı. SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? D) Ekran. B) Klavye. C) Yazıcı SORULAR SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel port

Detaylı

CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ DERS NOTLARI BELLEKLER

CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ DERS NOTLARI BELLEKLER BELLEKLER Genel olarak bellekler, elektronik bilgi depolama üniteleridir. Bilgisayarlarda kullanılan bellekler, işlemcinin istediği bilgi ve komutları maksimum hızda işlemciye ulaştıran ve üzerindeki bilgileri

Detaylı

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5)

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5) DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5) 1. Dizüstü Bilgisayar en az Intel Core i5 2,3 GHz hızında işlemcisi olmalıdır. 2. Dizüstü bilgisayarın 4 GB DDR3 1333 MHz belleğe sahip olmalıdır. 3. Dizüstü bilgisayar ekran kartının

Detaylı

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri İşletim Sistemi 2 İşletim sistemi (Operating System-OS), bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanım arasındaki iletişimi sağlayan ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI 1 DERS İZLENCESİ 2 SİSTEM MİMARİLERİNE GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri

Bilgi ve iletişim teknolojileri Bilgi ve iletişim teknolojileri 1 Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim ihtiyacı 30\2 Bilişim

Detaylı

ANAKART. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. İletişim. Birimleri. Bellek. Birimleri

ANAKART. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. İletişim. Birimleri. Bellek. Birimleri ANAKART Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri İletişim Birimleri Bellek Birimleri Depolama Birimleri Anakart Motherboard, Sistem kartı Mainboard gibi isimleri de vardır. Anakart Bilgisayarın en

Detaylı

Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI

Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI Klavyeler standart Q veya F klavye diye iki şekilde bulunur. Burada Q klavye ile ilgili bilgiler verilecektir. Bir klavyenin Q veya F oluşu klavye köşesindeki harften

Detaylı

Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri. Bilgisayarın çalışabilmesi için mutlaka var olması gereken donanım birimleridir.

Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri. Bilgisayarın çalışabilmesi için mutlaka var olması gereken donanım birimleridir. Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri Bilgisayar donanımı 2 ye ayrılır. Bunlardan birincisi bilgisayarın çalışması için gerekli olan zorunlu donanım birimleridir. Buna Ana Donanım Birimleri denir. İkincisi

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Donanım Nedir? Donanım: Bilgisayarda elle tutabildiğimiz, gözle görebildiğimiz tüm fiziksel parçalara donanım denir.

DONANIM VE YAZILIM. Donanım Nedir? Donanım: Bilgisayarda elle tutabildiğimiz, gözle görebildiğimiz tüm fiziksel parçalara donanım denir. DONANIM VE YAZILIM Donanım Nedir? Donanım: Bilgisayarda elle tutabildiğimiz, gözle görebildiğimiz tüm fiziksel parçalara donanım denir. Donanım Örnekleri: Ana Kart: Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde

Detaylı

Sistem Programlama. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir.

Sistem Programlama. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir. Kesmeler çağırılma kaynaklarına göre 3 kısma ayrılırlar: Yazılım kesmeleri Donanım

Detaylı

Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I. Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY

Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I. Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY Bilgisayarın çalışma prensibini açıklayınız??? Bilgisayar çalışma sisteminde nelere ihtiyaç duyar??? İşlenebilir türden bir veya birden çok verinin

Detaylı

Çıktı ve Çıkış Aygıtları

Çıktı ve Çıkış Aygıtları Çıktı ve Çıkış Aygıtları 1 Çıktı nedir? Çıktı, kullanıma uygun hale getirilecek şekilde işlenmiş veridir. 2 Çıktı nedir? Çıkış aygıtı, bilgiyi bir veya daha fazla insana aktaran donanım bileşeni tipidir.

Detaylı

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Nedir? Bilgisayar; Kullanıcıdan aldığı bilgilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemler yapabilen, Yaptığı işlemleri saklayabilen, Sakladığı

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

Bölüm 3. Donanım Dış Donanım NELER ÖĞRENECEĞİZ? Bilgisayar Donanımları: Komut Verenler. Dış Donanım Birimleri. Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri.

Bölüm 3. Donanım Dış Donanım NELER ÖĞRENECEĞİZ? Bilgisayar Donanımları: Komut Verenler. Dış Donanım Birimleri. Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri. Bölüm 3 Donanım Dış Donanım 2006 Prentice-Hall, Inc Slide 1 Dış Donanım Birimleri. NELER ÖĞRENECEĞİZ? Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri. Yazıcı Çeşitleri 2006 Prentice-Hall, Inc Slide 2 Bilgisayar Donanımları:

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır?

Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır? Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır? Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar Yılmaz DEMİR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ Ünitelerimiz

Detaylı

Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir.

Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir. Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir. Donanım: Bilgisayarın gözle görülen, elle tutulan tüm elektronik parçalarına donanım

Detaylı

1.1.2. BİT in Kullanıldığı Alanlar

1.1.2. BİT in Kullanıldığı Alanlar Bilgi nedir? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, Teknoloji nedir? İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği ya da uygulamaya

Detaylı

KLAVYE TUŞLARI VE GÖREVLERİ

KLAVYE TUŞLARI VE GÖREVLERİ KLAVYE TUŞLARI VE GÖREVLERİ Bilgisayara Veri Girmekte Ve Komut Vermekte Kullanılır. Klavye Üzerinde Alfabe Tuşları, Sayı Tuşları, Fonksiyon Tuşları (F1- F12), Yön Tuşları, Klavye Göstergeleri ve Bazı Özel

Detaylı

BİLGİSAYAR DONANIMI. Feridun Karakoç Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 2015 Kütahya

BİLGİSAYAR DONANIMI. Feridun Karakoç Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 2015 Kütahya BİLGİSAYAR DONANIMI Feridun Karakoç Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 2015 Kütahya Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir.

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI CEVAPLAR. 1)Aşağıdakilerden hangisinde bilgisayarın kaç ana bölüme ayrıldığı ve adları doğru bir şekilde verilmiştir?

ÇALIŞMA SORULARI CEVAPLAR. 1)Aşağıdakilerden hangisinde bilgisayarın kaç ana bölüme ayrıldığı ve adları doğru bir şekilde verilmiştir? ÇALIŞMA SORULARI CEVAPLAR 1)Aşağıdakilerden hangisinde bilgisayarın kaç ana bölüme ayrıldığı ve adları doğru bir şekilde verilmiştir? A )3 bölüme ayrılır. Yazılım, donanım ve windows. B)2 bölüme ayrılır.

Detaylı

ANAKART (MOTHERBOARD)

ANAKART (MOTHERBOARD) ANAKART (MOTHERBOARD) ANAKART (MOTHERBOARD) Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Anakartın Yapısı ve Çalışması Anakart

Detaylı

BİLGİSAYAR. Yazılım ve Donanım olmak üzere iki kısımdan oluşur. BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM

BİLGİSAYAR. Yazılım ve Donanım olmak üzere iki kısımdan oluşur. BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM DONANIM NEDİR? BİLGİSAYAR Yazılım ve Donanım olmak üzere iki kısımdan oluşur. BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM DONANIM Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur, gözle görülür tüm parçaları

Detaylı

AYVALIK ATATÜRK ANADOLU LİSESİ BİT. DERSİ ÇALIŞMA SORULARI YANLIŞLIK VE YAZIM HATALARI NEDENİYLE TEREDDÜTE DÜŞDÜĞÜNÜZ SORULARI SORUNUZ.

AYVALIK ATATÜRK ANADOLU LİSESİ BİT. DERSİ ÇALIŞMA SORULARI YANLIŞLIK VE YAZIM HATALARI NEDENİYLE TEREDDÜTE DÜŞDÜĞÜNÜZ SORULARI SORUNUZ. AYVALIK ATATÜRK ANADOLU LİSESİ BİT. DERSİ ÇALIŞMA SORULARI YANLIŞLIK VE YAZIM HATALARI NEDENİYLE TEREDDÜTE DÜŞDÜĞÜNÜZ SORULARI SORUNUZ. 1. Günümüz bilgisayarlarında yaygın olarak kullanılan RAM bellek

Detaylı

Temel giriş ve çıkış birimlerini tanımlamak. Farklı türlerdeki bilgisayar ekranlarını (monitör) listelemek ve açıklamak.

Temel giriş ve çıkış birimlerini tanımlamak. Farklı türlerdeki bilgisayar ekranlarını (monitör) listelemek ve açıklamak. Dersin Amacı 2 Temel giriş ve çıkış birimlerini tanımlamak. Farklı türlerdeki bilgisayar ekranlarını (monitör) listelemek ve açıklamak. Yazıcı türlerini ve çalışma mantıklarını açıklamak. 1 3 Giriş Birimleri

Detaylı

Çıkış Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Bellek Birimleri

Çıkış Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Bellek Birimleri Çıkış Birimleri Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri Bellek Birimleri Çıkış Birimleri Çıkış birimleri; bilgisayardaki işlemlerin sonucunda elde edilen ve kullanıcıya ses ya da görüntü olarak aktarılacak

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojisi

Temel Bilgi Teknolojisi Temel Bilgi Teknolojisi Kişisel Bilgisayarların (PC) Tarihsel Gelişimi Kişisel Bilgisayarların (PC) Tarihsel Gelişimi IBM firması 1981 Ağustos ayında Apple firmasına rakip olarak ürettiği bilgisayarlara

Detaylı

TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN

TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN 1 Bilgi Teknolojileri nedir? 2 TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN Bilgi ve iletişim teknolojileri bilginin meydana getirilmesi, yönetilmesi, saklanması, yayılması için kullanılan çeşitli

Detaylı

Dokunmatik Yüzey ve Klavye

Dokunmatik Yüzey ve Klavye Dokunmatik Yüzey ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan

Detaylı

T E M E L K AV R A M L A R. Öğr.Gör. Günay TEMÜR / Teknoloji F. / Bilgisayar Müh.

T E M E L K AV R A M L A R. Öğr.Gör. Günay TEMÜR / Teknoloji F. / Bilgisayar Müh. B İ L G İ S AY A R M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ N E G İ R İ Ş T E M E L K AV R A M L A R BAŞLAYALIM BİLGİSAYAR (COMPUTER) NEDİR? Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı verilerle aritmetiksel ve mantıksal işlemler

Detaylı