Doç. Dr. Serap COŞANSU AKDEMİR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Doç. Dr. Serap COŞANSU AKDEMİR"

Transkript

1 1 HIZLI YÖNTMLR Doç. Dr. Serap COŞANSU AKDMİR

2 2 1. lektrik İmpedans Yöntemi İlk kez 1890 yıllarında kullanılmaya başlanmıştır. Kanda bazı patojen bakterilerin meydana getirdiği elektriksel değişimler üzerinde çalışılmıştır. Bu yöntemde mikrobiyel gelişme sonucu besiyerinin elektrik impedansında meydana gelen değişimler sisteme entegre edilen paslanmaz çelik elektrotlarla ölçülür.

3 3 Mikrobiyel gelişme sırasında büyük moleküller daha küçük ve aktif moleküllere dönüşür. Gelişme belirli bir seviyeye geldiğinde mikroorganizmaların ürettiği metabolitler nedeniyle ortamın elektrik impedansı belirli bir seviyeye ulaşır. lektrik impedans yönteminde mikrobiyel gelişme sonucu elektrik impedansta meydana gelen değişimin ölçülebilir seviyeye ulaştığı nokta saptanır. Bu nokta impedans saptama süresi (IDT: Impedans Detection Time) olarak adlandırılır.

4 4

5 IDT üzerine etkili faktörler: Kullanılan besiyeri İnkübasyon sıcaklığı lektrot tipi Mikrobiyel metabolizma Mikroorganizmaların başlangıç sayısı Generasyon süresi 5

6 6 İmpedans; iletkenlik (conductance) ve kapasitans (capasitance) olmak üzere iki bileşenden oluşur. lektrik impedans yönteminde kullanılan ve elektriksel değişimi ölçmek için kullanılan cihazlar: Bactometre Malthus BacTrac RABIT (Rapid Automated Bacterial Impedance Technique)

7 7 Bactometre Computer, Printer, ve inokülasyon kabininden oluşur. Aynı anda 128 örneğin impedans, kapasitans ve iletkenlik olmak üzere üç farklı elektriksel değişimi ölçebilir.

8 8 BacTrac Genel olarak bactometreye benzer, ancak elektrot düzenlemesi, elektrotların yerleşimi ve analiz edilebilen örnek sayısı farklıdır.

9 lektrik impedans yönteminde kullanılan cihaza bağlı olarak toplam impedans, iletkenlik ve kapasitans ayrı ayrı saptanabilir. Kullanılan gıda ve besiyeri kompozisyonunda bu üç sinyalden en uygun olanı seçilerek sonuç hesaplanır. Örneğin mayalar yükü fazla olan iyonlar üretmezler ve genellikle iyonize olmayan metabolitler üreterek iletkenlikte minimum (%2) kapasitansta ise yüksek (%20) değişime neden olurlar. Bu nedenle maya gelişiminin ölçüsü olarak ya kapasitans ya da indirekt iletkenlik ölçümü kullanılır. 9

10 10 lektrik impedans yönteminin avantajları 1. Standart plak sayım yöntemlerine göre çok daha hızlıdır (Maya sayımı standart kültürel yöntemle 3-5 gün, elektrik impedans yöntemi ile saat) 2. Klasik sayım yöntemlerine göre daha ekonomiktir. 3. Cihazlar bilgisayara bağlı, kullanımı kolay ve pratiktir. Bu nedenle insan kaynaklı hata olasılığı çok düşüktür. 4. Aynı anda çok sayıda örnek analize alınabilir.

11 11 lektrik impedans yönteminin gıda mikrobiyolojisinde kullanımı: İşletmeye gelen hammaddenin kalitesinin saptanması İşleme sırasında mikrobiyolojik kontrol Son ürün kontrolü ve raf ömrünün saptanması İşletmede uygulanan sanitasyonun değerlendirilmesi

12 12 2. ATP-BİYOLÜMİNSANS Biyolüminesans olayı doğada ateş böcekleri, tuzlu su balıkları ile diğer bazı deniz canlıları, mantarlar ve bazı bakterilerde görülür. Canlı tüm hücreler ATP molekülü içerir ve bu molekül bir substratenzim kompleksi yani Lüsiferin-Lüsiferaz kullanılarak belirlenebilir. Bu enzim ateş böceği Photinus pyralis' in kuyruğunda bulunur. ğer bakteri hücrelerindeki ATP düzeyinin sabit olduğu kabul edilirse, reaksiyon sırasında salınan ışığın miktarı bakteri sayısı ile orantılıdır.

13 13 Lüsiferaz + Lüsiferin + ATP Lüsiferaz-Lüsiferin-AMP + PP Lüsiferaz-Lüsiferin-AMP + O 2 Oksilüsiferin + CO 2 + AMP + IŞIK ATP-Biyolüminesans tekniği ile mikrobiyel yükün ölçülmesi; Tüm canlı hücrelerin ATP içermesi, Tüm mikroorganizmalarda hücredeki ATP miktarının belirli bir aralıkta olması, Saf reaktifler ve duyarlı lüminometre kullanmak suretiyle ATP' nin çok düşük konsantrasyonlarda bile belirlenebilmesi esasına dayanır. Saf reaktif ve hassas lüminometre kullanılarak 0.1 pikogram (10-12 g) düzeyindeki ATP saptanabilir. Bu miktar yaklaşık 100 adet bakteri hücresine karşılık gelir.

14 14 1. AŞAMA: Ortama ATP yi açığa çıkaracak bir madde ilave edilerek mikroorganizma içindeki ATP nin açığa çıkması sağlanır. 2. AŞAMA: Açığa çıkan ATP ile lüsiferaz reaksiyona girer ve ışık oluşur. BD Monolight 3010C Luminometer

15 Çiğ sütte ATP-Biyolüminesans ile bakteri yükünün belirlenmesi 15

16 16 3. Bakteriyel Biyolüminesans Biyolüminesans bakteriler özellikle denizde bulunmaktadır. Vibrio, Photobacterium, Shewanella (Altermonas) ve Photorhabdus (Xenorhabdus) olmak üzere dört cinse ait 11 tür tanımlanmıştır. Bunlardan sadece Photorhabdus karasal olup diğerleri denizde bulunur. Lüsiferaz enzimi karışık fonksiyonlu bir oksidaz olup redükte Flavinmononükleotidi (FMNH 2 ) ve uzun zincirli aldehiti FMN, su, yağ asidi ve mavi-yeşil ışık (490 nm) verecek şekilde okside eder.

17 Lux operonu 17 Biyolüminesans bakteriyel sistemler üzerindeki pek çok çalışma Photobacterium ve Vibrio ile gerçekleştirilmiştir. LuxA ve luxb genlerine ilave olarak, lux operonu yağ asidi redüktazın alt ünitelerini kodlayan luxc, luxd ve Lux olmak üzere üç farklı yapısal gen daha içerir.

18 18 Patojenlerin ve indikatör mikroorganizmaların aranmasında bakteriyel biyolüminesansın uygulanması Bakteriyel biyolüminesanstan sorumlu lux genleri konukçu spesifikliği olan fajlara aktarılabilir. Bakteriyofaj hücre içi metabolizmadan yoksun olduğundan ışık üretemez. Ancak, konukçu bakterinin faj tarafından enfekte edildiğinde, faj genleri ile birlikte lux genleri de ifade edilir.

19 Yayılan ışığın miktarı enfekte edilen bakterinin sayısı ile orantılı olup, yöntemin spesifikliği fajın spesifikliğine bağlıdır. 19

20 20 4. İmmünolojik Yöntemler İmmünoloji: Bağışıklık Bilimi İmmün Yanıt: konukçu organizmanın kendi kalıtsal yapısına yabancı maddeleri tanıması, karşı koyması ve onları nötralize veya metabolize ederek yanıt verme özelliği Bağışık yanıt mekanizmasının en önemli özelliği kendine yabancı maddeleri tanıyıp ayırt edebilmesi ve bu maddeleri tekrar tanıyabilmesidir.

21 21 İmmün yanıt sonucunda iki temel olay meydana gelir: Konukçuda oluşturulan antikorlar, yabancı madde yani antikorla uyarılan B lenfositlerinin başkalaşması sonucu meydana gelen plazma hücreleri tarafından oluşturulurlar. Bu şekilde oluşan yanıta humoral yani sıvısal bağışıklık adı verilir. T lenfositlerinin başkalaşması ile oluşan ve üzerlerinde spesifik hücre reseptörleri bulunan lenfoblastların oluştuğu yanıttır. Bu tip yanıta ise hücresel bağışık yanıt adı verilir.

22 22 Antijen Bağışık yanıt verebilecek düzeyde gelişmiş canlılara verildiğinde bağışık yanıt oluşumuna yol açan ve bu yanıt sonucu ortaya çıkan antikor ve duyarlı hücre reseptörleriyle in vitro (hücre dışı) veya in vivo (hücre içi) koşullarda özgül olarak birleşebilme yeteneğindeki maddelerdir. İmmün yanıta yani antikor üretimine yol açan molekül ile antikorun bağlandığı hedef molekülü birbirinden ayırt etmek için immünojen ve antijen terimleri ayrı ayrı kullanılır. İmmunojen: İmmün yanıt meydana getirme yeteneğindeki herhangi bir madde Antijen: Özgün bir bağışık yanıt oluşturan ve oluşan bağışık yanıt ile in vivo ve in vitro koşullarda reaksiyona giren maddeler

23 23

24 Doğal immünojenler genellikle 1000 ve normalde 5000 Da üzerinde molekül ağırlığa sahip makromoleküllerdir. Yalnızca iki grup madde doğal olarak immünojeniktir: proteinler ve polisakkaritler Proteinlerin çoğu iyi antijeniktir, buna karşın polisakkaritler zayıf antijeniktirler. Oligosakkaritler, lipitler ve nükleikasitler immün yanıt oluşturmazlar. Ancak taşıyıcı bir proteine örneğin sığır serum albümine (BSA) bağlandıklarında bağışık yanıt oluştururlar ve kendilerine karşı oluşturulan antikorla özgül olarak birleşebilirler. Bu tip vücutta antikor sentezini uyarmayan ancak bir proteinle birleştiklerinde antikor oluşumuna neden olan ve kendisine karşı meydana gelmiş antikorla in vitro koşullarda protein olmadan- spesifik olarak birleşme yeteneğinde olan maddelere hapten adı verilir (örn: digitoksin, aflatoksin). 24

25 25 Buna göre antijen; Bir toksin molekülü, Çözülebilir bir protein, Veya virüs, bakteri, küf hücresi vb antijenik maddeleri bünyesinde toplayan kompleks bir partikül olabilir. Bir immünojende organizmaya verildiğinde immün yanıt oluşturan ve oluşan antikorla spesifik olarak birleşebilen ve antijen-antikor reaksiyonlarının özgüllüğünü belirleyen immünolojik aktif özel bölgeler veya gruplar bulunur. Bu gruplar antijenik determinantlar veya epitop olarak adlandırılır.

26 Antikorlar Konukçuda bağışık yanıt sonucunda antijenlere karşı oluşturulan ve bu antijenlerle özgül olarak birleşebilen protein yapısındaki maddelerdir. Globüler yapıda olduklarından immünoglobülinler (Ig) olarak da adlandırılır. Kanın serum proteinlerinin gamma (γ) globülin fraksiyonunda yer alırlar. ğer immün yanıt oluşmuş serum örneği elektroforeze tabi tutulursa immünoglobülin fraksiyonunda dolayısıyla da γ-globülin fraksiyonunda artış gözlenir. 26

27 27 İmmünoglobülinler molekül ağırlıklarına ve işlevlerine göre 5 sınıfa ayrılırlar: IgG, IgM, IgA, IgD ve Ig Bunlar içinde IgG bağışık yanıt sonucunda en fazla oluşturulandır. IgG - Gamma heavy chains IgM - Mu heavy chains IgA - Alpha heavy chains IgD - Delta heavy chains Ig - psilon heavy chains

28 28 Fab: Fragment antigen binding (ANTİJN BAĞLAYAN PARÇA) Fc: Fragment crystallizable (KRİSTALİZ OLABİLN PARÇA)

29 29 Antijenle antikorun birleşmesi, antijendeki spesifik determinantlar (epitop) ile antikorun birleşme yanları (paratop) arasında gerçekleşir. Bu birleşmede kovalent bağlar rol almaz. Kovalent olmayan hidrojen bağı, iyon bağları, hidrofob vb bağlar yer alır. Antijenlerin çoğu genellikle çok valanslıdır yani çok determinantlıdır (multivalan özellik). Bir antijen organizmaya verildiğinde her bir determinantına uygun antikorların oluşumuna neden olur: poliklonal antikorlar Hibridoma tekniği ile elde edilen monoklonal antikorlar bu antijenik determinantlardan yalnızca birine karşı oluşturulmuş antikorları içerirler.

30 30 Antijen-antikor arasındaki spesifik ve duyarlı reaksiyonlar antijen ve antikorların saptanması ve miktarının belirlenmesinde çok sayıda uygulamaya temel oluşturur. Serum kullanılarak yapılan ve bu nedenle serolojik test olarak adlandırılan bu teknikler antijen ve antikorların in vitro belirlenmesinde kullanılır. Aglütinasyon İmmunopresipitasyon İmmünodifüzyon Radioimmunoassay (RIA) nzim immunoassay vb.

31 31 Aglütinasyon testi Klasik immünolojik yöntemler antijen-antikor kompleksinin çökelmesine yol açan etkileşim üzerine kuruludur. Aglütinasyon testinde partiküler haldeki bakteri eritrosit gibi antijenlerin hücre yüzeylerindeki antijenik determinantların antikorla birleşerek ağ oluşturması, kümeleşmesi ve çökelti oluşturması esastır.

32 32 Aktif aglütinasyon: doğrudan antijen ve antikor aglutinasyonda rol oynar. Pasif aglütinasyon: antijen veya antikor polistiren, latex vb taşıyıcı bir madde üzerine immobilize edilmiş durumdadır. Bu testlerden örneğin latex aglütinasyon testi antikorların latex partiküller üzerine immobilize edilerek mikroorganizmaların identifikasyonunda ve mikrobiyel toksinlerin saptanmasında yaygın olarak kullanılır.

33 33 Lam üzerinde, tüpte veya mikro kuyucuklarda yapılabilir. Aglütinasyon testleri presipitasyon tekniğine göre daha duyarlı olmakla birlikte yarı kantitatif sonuç verir.

34 34 Presipitasyon testi sası aglütinasyona benzemekle birlikte farklı olarak direkt antijen yerine protein, hormon, toksin gibi çözünür antijenler veya antijenin çözünür fraksiyonu kullanılır. Tüp içinde sıvı ortamda veya katı ortamda uygulanır.

35 Sıvı ortam: dar çaplı küçük tüplerde antiserum antijen üzerine farklı oranlarda ilave edilir. Antijen antiserumla reaksiyona girerse iki sıvının temas yüzeyinde presipitasyon halkası oluşur. 35

36 Katı ortam: immünodifüzyon testi olarak da bilinir. Testin esası jel ortamında antijen ve antikorun birbirine doğru difüze olmaları ve birleşmelerine dayanır. n yaygın olarak kullanılanı çift-immünodifüzyon testidir. 36

37 Çift immünodifüzyon (Ouchterlony) Yöntemi 37 Belirli kalınlıkta dökülmüş yumuşak agara birbirinden belirli uzaklıkta ve çaplardaki kuyucuklara antijen ve antiserum konulur ve inkübe edilir. Birbirlerine doğru yayılan antijen ve antikorlar optimum konsantrasyonlarında birleştiği bölgede presipite olurlar ve presipitasyonun olduğu bölgede gözle görülür bantlar oluştururlar.

38 38 Bu yöntemle bilinen antiserumla bilinmeyen antijen veya tam tersi saptanabilir. Ayrıca, antiserum seri dilusyonlarının merkezdeki antijen kuyucuğu etrafındaki kuyucuklara konması ile antikorun titresi saptanabilir. Titre: Antikorun gücünü gösterir. Bu testte bant oluşumuna yol açan antikorun en düşük konsantrasyonudur. precipitation in gel - Ouchterlony precipitin method a positive result - the line of precipitate between two wells, central one with antigen and the well with a serum sample (upper right)

39 39

40 40 İşaretlenmiş antikorlarla yapılan immünoassayler Bu yöntemlerde antikor immünolojik özelliklerini kaybetmeden bir işaretleyici molekül ile işaretlenir. Burada kullanılan işaretleyici; Fluoresans bir boya ise FLUORSANS IMMUNOASSAY, Bir radyoizotopsa RADIOIMMUNOASSAY Bir enzim ise NZIM IMMUNOASSAY olarak adlandırılır.

41 İmmunoassay yöntemlerinde kullanılan işaretlendiricilerin karşılaştırılması Özellik Radyoizotoplar nzimler Fluoresans moleküller Duyarlılık İyi İyi Düşük İyi Lüminesans moleküller Örnekteki bazı maddelerle etkileşim Yok Mümkün Mümkün Mümkün Stabilite Düşük İyi İyi İyi Faz ayrımı İhtiyaç var Bazılarında gereklidir Bazılarında gereklidir Bazılarında gereklidir Maliyet Yüksek Düşük Düşük Düşük Sağlık riski yüksek yok yok yok 41

42 42 Fluoresans Immunoassay (FIA) İmmunofluoresans veya fluoresans antikor tekniği olarak da bilinir. sası; antikorun fluoresans özellikteki bir maddeyle işaretlenerek antijen-antikor birleşme reaksiyonunun UV mikroskobu altında belirlenmesidir. Bu amaçla; Fluorescein izotiyosiyanat (FITC) ve rhodamin B izotiyosiyanat (RITC) yaygın olarak kullanılır. Bu maddeler izotiyosiyanat ara bileşikleriyle antikorun Fc bölgesindeki amino gruplarına bağlanarak antikor-boya konjugatı oluştururlar.

43 43 Yöntem direkt ve indirekt olmak üzere iki şekilde uygulanır. Direkt yöntem: Antijen, örneğin bakteri içeren örnek bir lam üzerine tespit edilir. Preparat üzerine fluoresan bir boya ile işaretli antikorlar eklenir ve inkübe edilir. İnkübasyonu takiben yıkanır ve UV mikroskop altında incelenir. ğer antijenle antikor reaksiyona girmişse boyayla işaretli antikorlar antijenle birleşecek ve yıkama ile uzaklaşmayacaktır.

44 44 Indirekt yöntem: Direkt yönteme göre daha hassastır. Hazırlanan preparat üzerine önce işaretlememiş birincil antikorlar konur ve inkübe edilir. Yıkamanın ardından birincil antikorlara karşı hazırlanmış ve işaretlenmiş antikorlar ilave edilir ve inkübe edilip yıkanır. ğer antijen-antikor reaksiyonu varsa birincil antikorlar antijene bağlanacak ve sonradan ilave edilen ikincil işaretli antikorlar da işaretsiz antikorlara bağlanacaktır.

45 45 nzim Immunoassay (IA) Bu yöntemde antikor fluoresan boya yerine bir enzim ile işaretlenir ve enzim aktivitesinin renk reaksiyonuna göre ölçülmesi sonucu antijenantikor reaksiyonu saptanır. n yaygın kullanılan şekli LISA (nzym Linked Immunosorbent Assay) dır.

46 46 LİZA TİPLRİ İndirekt LİZA Direkt LİZA Yarışmasız LİZA Sandviç LİZA Yarışmalı LİZA

47 Direkt and Indirekt LISA Direkt LISA Indirekt LISA Slides by Mathias Bader and Simon Loew 47

48 Direkt LISA Slides by Mathias Bader and Simon Loew 48

49 Antibody is adsorbed onto microtiter plate Add serum to test for antigen Specific antigen binds if contained Slides by Mathias Bader and Simon Loew 49

50 Remove test fluid and unbound antigen Binding of antigen is strong enough to withstand rinsing Slides by Mathias Bader and Simon Loew 50

51 Remove test fluid and unbound antigen Binding of antigen is strong enough to withstand rinsing Slides by Mathias Bader and Simon Loew 51

52 Slides by Mathias Bader and Simon Loew 52

53 Add enzyme labeled antibody Labeled antibody binds to antigens Slides by Mathias Bader and Simon Loew 53

54 Wash sample to remove unbound antibodies Slides by Mathias Bader and Simon Loew 54

55 Wash sample to remove unbound antibodies Slides by Mathias Bader and Simon Loew 55

56 Wash sample to remove unbound antibodies Slides by Mathias Bader and Simon Loew 56

57 Add substrate Measure color change Pozitif Negatif Slides by Mathias Bader and Simon Loew 57

58 Direct and Indirect LISA Direct LISA Indirect LISA Slides by Mathias Bader and Simon Loew 58

59 Indirect LISA Antigen is adsorbed onto microtiter plate Add serum to test for antibody Slides by Mathias Bader and Simon Loew 59

60 Antigen is adsorbed onto microtiter plate Add serum to test for antibody Slides by Mathias Bader and Simon Loew 60

61 Antigen is adsorbed onto microtiter plate Add serum to test for antibody Wash sample Slides by Mathias Bader and Simon Loew 61

62 Antigen is adsorbed onto microtiter plate Add serum to test for antibody Wash sample Slides by Mathias Bader and Simon Loew 62

63 Slides by Mathias Bader and Simon Loew 63

64 Add secondary antibody Primary antibody binds to secondary anitbody Slides by Mathias Bader and Simon Loew 64

65 Add secondary antibody Wash unbound antibodies Slides by Mathias Bader and Simon Loew 65

66 Add secondary antibody Wash unbound antibodies Slides by Mathias Bader and Simon Loew 66

67 Add secondary antibody Wash unbound antibodies Slides by Mathias Bader and Simon Loew 67

68 Add substrate Measure color change Positive Negativ Slides by Mathias Bader and Simon Loew 68

69 Direct vs. Indirect LISA Advantages of Indirect LISA: Immunoreactivity of primary antibody is not affected by labeling Wide variety of secondary antibodies available on the market Signal amplification (several epitopes) Advantages of Direct LISA: Quick methodology only one AB Cross-reactivity of second AB eliminated Slides by Mathias Bader and Simon Loew 69

70 Immobilized Antigen vs. Sandwich Immobilized Antigen: Mainly used for antibody detection Sandwich LISA: Mainly used for antigen detection Slides by Mathias Bader and Simon Loew 70

71 71 SANDWICH LISA LISA tekniği ile antijen aranmasında kullanılan direkt yöntem sandwich yada çift antikor yöntemi olarak da bilinir. 1. Aranılan antijene karşı oluşturulmuş antikor katı bir taşıyıcı yüzeye absorbsiyonla veya kovalent olarak bağlanır.

72 2. Daha sonra antijen saptanacak örnek ilave edilir ve inkübe edilir. 3. İnkübasyondan sonra yıkanır. 4. nzimle işaretli antikorlar ilave edilir, tekrar inkübasyon ve yıkama işlemleri yapılır nzimin substratı ilave edilir ve oluşan renk yoğunluğu spektrofotometrik olarak ölçülür. 72 5

73 73

74 74 LISA-sandwich A sandwich LISA. (1) Plate is coated with a capture antibody; (2) sample is added, and any antigen present binds to capture antibody; (3) detecting antibody is added, and binds to antigen; (4) enzyme-linked secondary antibody is added, and binds to detecting antibody; (5) substrate is added, and is converted by enzyme to detectable form.

75 Indirekt LISA (antikorun belirlenmesi) 75

76 76 Yarışmalı LIZA (enzim-antijen konjugatı kullanılarak) Örnek antijeni ortamda sınırlı miktarda bulunan antikora bağlanmak için enzim-antijen konjugatına karşı yarışır. 1. İki ayrı set halinde antikorlar katı yüzeye bağlanır ve serbest antikorlar yıkanır. 2. Birinci sadece belirli konsantrasyonda enzim bağlı antijenle birlikte örnek antijeni ilave edilerek inkübasyona bırakılır. 3. Yıkanır ve işaretlemede kullanılan enzim spesifik substratla inkübasyona bırakılır.

77 77 4. İnkübasyon sonunda enzimatik reaksiyon durdurulur, enzim-substrat tepkimesi sonucu oluşan ürün konsantrasyonu kolorimetre veya florometre ile ölçülür. 5. İkinci sete örnek antijeni ilave edilmez ve kontrol olarak kullanılır. Birinci sette enzim substrat tepkimesi sonucu oluşan ürün konsantrasyonu örnekteki antijen konsantrasyonu ile ters orantılıdır.

78 78

79 79 Yarışmalı LİZA (nzim-antikor konjugatı kullanılarak) 1. antijenin katı yüzeye bağlanması (iki set halinde ) 2. yıkama 3. enzimle işaretlenmiş antikor ilavesi ve inkübasyon (Bu aşamadan önce birine örnek antijeni ilave edilir, diğeri kontrol olarak kullanılır) 4. yıkama 5. substrat ilavesi ve inkübasyon

80 Örnekte ne kadar az antijen varsa o kadar fazla enzim-antijen konjugatı antikorla bağlanır. nzim-substrat tepkimesi sonucu oluşan ürün konsantrasyonu örnekte bulunan antijen konsantrasyonu ile ters orantılıdır. 80

81 81

82 82

83 83

84 84 LISA için en yaygın kullanılan katı taşıyıcı destek ortamı veya matriks olarak polistiren veya PVC (polyvinyl chloride) den yapılan plastik tüpler yada yaygın olarak kullanılan 96 kuyucuklu microtiter plate lerdir. Ayrıca katı faz olarak polikarbonat kürecikler veya manyetik kürecikler de kullanılmaktadır. LISA testinde her inkübasyon aşamasından sonra antikorlar tarafından bağlanmayan analitler yıkama işlemi ile ayrılır. Matriks olarak kürecikler kullanıldığı durumda ise bağlanmayan analitler santrifüj veya manyetik alan kullanılarak ayrılır.

85 İşaretlemede en çok kullanılan enzimler: Alkalen fosfotaz (substratı: p-nitrofenilfosfat) Peroksidaz (substratı: etilbenzidin/h 2 O 2, fenilendiamin/h 2 O 2 ) β-galaktozidaz (substratı: nitrofenil- β-dgalatopiranosit) İşaretlemede kullanılan enzimlerin fluoresans veya chemiluminesans özellikteki substratları da kullanılabilir ve oluşan reaksiyon ürünleri fluorometrik veya kemiluminometrik olarak ölçülebilir. 85

86 Çoğu LISA testi 30 dk gibi kısa bir sürede sonuç verir. Salmonella ve Listeria monocytogenes gibi patojenlerin aranmasında kullanılabilir. Ancak duyarlılığı düşük olup örnekte hedef mikroorganizmanın sayısı /ml olmalıdır. Bu nedenle ancak zenginleştirme işlemlerinden sonra uygulanabilir. Zenginleştirme işlemi hem LISA nın duyarlılığını artırır hem de refakatçi florayı elimine ettiği için çapraz reaksiyon riskini azaltır. 86

İMMUNOLOJİK TANI YÖNTEMLERİ

İMMUNOLOJİK TANI YÖNTEMLERİ İMMUNOLOJİK TANI YÖNTEMLERİ Presipitasyon G)İMMUNOASSAY TESTLER İşaretli antikorların kullanılmasıyla 1942 de; FA Fluoresan Antikor (Fluorokromlar) 1954 de; IFA (İndirekt Fluoresan Antikor) 1960 da; RIA

Detaylı

Klinik Mikrobiyoloji de Enzimli İmmün Deney Enzyme Immuno Assay. Dr. Dilek Çolak

Klinik Mikrobiyoloji de Enzimli İmmün Deney Enzyme Immuno Assay. Dr. Dilek Çolak Klinik Mikrobiyoloji de Enzimli İmmün Deney Enzyme Immuno Assay Dr. Dilek Çolak İmmün Yanıt C. Macrophage A. Pathogen B. B cells D. Macrophage E. Macrophage F. T cell G. B cell H. Memory B cells I. Plasma

Detaylı

IMMUN PEROKSİDAZ TESTİ (PEROXİDASE LİNKED ANTİBODY ASSAY-PLA)

IMMUN PEROKSİDAZ TESTİ (PEROXİDASE LİNKED ANTİBODY ASSAY-PLA) IMMUN PEROKSİDAZ TESTİ (PEROXİDASE LİNKED ANTİBODY ASSAY-PLA) Tanım: Enzim ile işaretli antikorlar ve substrat kullanılarak, şüpheli materyalde bulunan etken (ya da Ag) ya da bunlara karşı oluşmuş antikor

Detaylı

ANTİJENLER VE YAPILARI

ANTİJENLER VE YAPILARI ANTİJENLER VE YAPILARI IMMUNOJEN VE ANTIJEN nedir? Immun cevap oluşturan yabancı maddeler antijen veya immunojen olabilir. Immunojen; İmmun yanıt meydana getirme kabiliyetindeki herhangi bir madde Antijen

Detaylı

İMMÜNOLOJİK TEKNİKLER. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004

İMMÜNOLOJİK TEKNİKLER. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004 İMMÜNOLOJİK TEKNİKLER Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004 1 Temel ilkeler İmmünolojik teknikler, antijen-antikor etkileşmesine dayanan analiz yöntemleridir. Bu yöntemlerde bilinen bir antijen

Detaylı

IMMUN FLORESAN TESTİ

IMMUN FLORESAN TESTİ IMMUN FLORESAN TESTİ Tanım: Floresan bileşikleri ile işaretli antikorlar kullanılarak, şüpheli materyalde bulunan etken (ya da Ag) ya da bunlara karşı oluşmuş antikor varlığının araştırıldığı, immunositokimyasal

Detaylı

VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite

VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite Prof.Dr. Yılmaz Akça Prof.Dr. Feray Alkan Prof.Dr. Aykut Özkul Prof. Dr. Seval Bilge-Dağalp Prof.Dr. M. Taner Karaoğlu Prof.Dr. Tuba Çiğdem Oğuzoğlu DOĞAL SAVUNMA HATLARI-DOĞAL

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II. ( WESTERN BLOTTING (WESTERN EMDİRİMİ) ve İMMÜNODETEKSİYON

MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II. ( WESTERN BLOTTING (WESTERN EMDİRİMİ) ve İMMÜNODETEKSİYON MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II ( WESTERN BLOTTING (WESTERN EMDİRİMİ) ve İMMÜNODETEKSİYON Western blotting: Akrilamit jeldeki protein bantlarının daha kararlı ve sabit bir ortama (örneğin,

Detaylı

ELISA. Dr. Serkan SAYINER -

ELISA. Dr. Serkan SAYINER - ELISA Dr. Serkan SAYINER - serkan.sayiner@neu.edu.tr ELISA nedir? Enzim bağlı konjugat ve enzim spesifik substrat kullanılarak, antijen-antikor reaksiyonlarının renk değişimi olarak elde edilmesi ve bunun

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı

SEROLOJİK TEPKİMELER

SEROLOJİK TEPKİMELER SEROLOJİK TEPKİMELER Antijen Bağışık yanıt verebilecek düzeyde gelişmiş organizmalara verildiklerinde; kendilerine karşı bağışık yanıtın oluşmasına yol açan ve bu yanıt sonucunda ortaya çıkan antikorlarla

Detaylı

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı?

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? İMMUNİZASYON Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? Canlıya antijen verdikten belli bir süre sonra, o canlıda

Detaylı

İnfeksiyon tanısında yeni yaklaşımlar Biyosensörler. Barış OTLU İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya.

İnfeksiyon tanısında yeni yaklaşımlar Biyosensörler. Barış OTLU İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya. İnfeksiyon tanısında yeni yaklaşımlar Biyosensörler Barış OTLU İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya. Bakterilerin tanımlanması Bakterilerin tanımlanması Bakterilerin

Detaylı

Antikorlar, üretimlerini sağlayan antijen ile özgün tepkime veren globülin yapısında proteinlerdir. immunoglobülinler

Antikorlar, üretimlerini sağlayan antijen ile özgün tepkime veren globülin yapısında proteinlerdir. immunoglobülinler Antikorlar, üretimlerini sağlayan antijen ile özgün tepkime veren globülin yapısında proteinlerdir immunoglobülinler Kan plazmasındaki proteinlerin %12-19 u Antikorlar gamaglobülinlerdir Tisselius 1937

Detaylı

*Serolojik Tepkimeler-Devam *Cerahat İnceleme

*Serolojik Tepkimeler-Devam *Cerahat İnceleme *Serolojik Tepkimeler-Devam *Cerahat İnceleme TOKSİN-ANTİTOKSİN TEPKİMELERİ Ekzotoksin Bakterinin metabolizması esnasında ortama salgıladığı, çok iyi antijen yapısı gösteren ve girdikleri organizmada hastalandırıcı

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Hücre iletişimi Tüm canlılar bulundukları çevreden sinyal alırlar ve yanıt verirler Bakteriler glukoz ve amino asit gibi besinlerin

Detaylı

ANTİGLOBULİN TESTLER. Dr. Güçhan ALANOĞLU

ANTİGLOBULİN TESTLER. Dr. Güçhan ALANOĞLU ANTİGLOBULİN TESTLER Dr. Güçhan ALANOĞLU Tanımlar İnsan nsan globulinlerine karşı oluşan antikorlara Anti-Human Globulinler (AHG, AHG, antikorlara karşı gelişen en anti-antikor) antikor) Bu u antikorların

Detaylı

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU Fizyolojiye Giriş Temel Kavramlar Fizyolojiye Giriş Canlıda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişikliklerin tümüne birden yaşam denir. İşte canlı organizmadaki

Detaylı

Hümoral İmmün Yanıt ve Antikorlar

Hümoral İmmün Yanıt ve Antikorlar Hümoral İmmün Yanıt ve Antikorlar H. Barbaros ORAL Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji Anabilim Dalı Edinsel immün sistemin antijenleri bağlamak için kullandığı 3 molekül sınıfı: I.Antikorlar,

Detaylı

VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ

VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Koray Ergünay MD PhD Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Viroloji Ünitesi Viral Enfeksiyonlar... Klinik

Detaylı

Lüsiferaz (Luciferase)

Lüsiferaz (Luciferase) Lüsiferaz (Luciferase) HAZIRLAYANLAR: Nihal Eyvaz (050559015) Şerife Okay (050559025) Esra Erdoğan (050559014) Sinan Yavuz (040559032) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi GAZİ ÜNİVERSİTESİ Fotosel

Detaylı

OKSİJENLİ SOLUNUM

OKSİJENLİ SOLUNUM 1 ----------------------- OKSİJENLİ SOLUNUM ----------------------- **Oksijenli solunum (aerobik): Besinlerin, oksijen yardımıyla parçalanarak, ATP sentezlenmesine oksijenli solunum denir. Enzim C 6 H

Detaylı

CROSSMATCH ELISA YÖNTEMİ

CROSSMATCH ELISA YÖNTEMİ CROSSMATCH ELISA YÖNTEMİ Uzm.Dr.Mustafa BALCI Transplantasyon İmmünolojisi ve Doku Tiplendirme Laboratuvarı Sorumlu Hekimi TRANSMED ÖZEL TIP LABORATUVARI ANKARA Humoral Alloreactivity Pre Tx Preformed

Detaylı

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI Organizmalarda daha öncede belirtildiği gibi hücresel ve humoral bağışıklık bağışıklık reaksiyonları vardır. Bunlara ilave olarak immünoljik tolerans adı verilen

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

Brusellozda laboratuvar tanı yöntemleri 14.02.2006 1

Brusellozda laboratuvar tanı yöntemleri 14.02.2006 1 Brusellozda laboratuvar tanı yöntemleri 14.02.2006 1 Spesifik tanı yöntemleri: 1. Direk (kült ltür r ve bakterinin gösterilmesi) g 2. Antikorların n gösterilmesig 1.Standart tüp aglütinasyonu 2.Rose Bengal

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR SÜRECİ. Dr. Özcan DEVECİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR SÜRECİ. Dr. Özcan DEVECİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR SÜRECİ Dr. Özcan DEVECİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Mikrobiyolojik tanı yöntemleri 1. Direkt tanı yöntemleri

Detaylı

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ KİMYASALBAĞLAR BAĞLAR KİMYASAL VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR Yrd. Doç.Dr. Funda BULMUŞ Atomun Yapısı Maddenin en küçük yapı taşı olan atom elektron, proton ve nötrondan oluşmuştur.

Detaylı

Mikrobiyal Gelişim. Jenerasyon süresi. Bakterilerde üreme eğrisi. Örneğin; (optimum koşullar altında) 10/5/2015

Mikrobiyal Gelişim. Jenerasyon süresi. Bakterilerde üreme eğrisi. Örneğin; (optimum koşullar altında) 10/5/2015 Mikrobiyal Gelişim Tek hücreli organizmalarda sayı artışı Bakterilerde en çok görülen üreme şekli ikiye bölünmedir (mikroorganizma sayısı) Çok hücreli organizmalarda kütle artışı Genelde funguslarda görülen

Detaylı

WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır.

WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır. WEİL FELİX TESTİ WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır. Riketsiyöz tanısında çapraz reaksiyondan faydalanılır bu nedenle riketsiyaların çapraz reaksiyon

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

Mikotoksin nedir? En sık karşılaşılan mikotoksinler; Aspergillus Penicillium Fusarium Alternaria

Mikotoksin nedir? En sık karşılaşılan mikotoksinler; Aspergillus Penicillium Fusarium Alternaria Mikotoksin nedir? Aspergillus Penicillium Fusarium Alternaria belirli nem ve ısı koşullarında oluşturdukları fungal metabolitler En sık karşılaşılan mikotoksinler; o aflatoksinler, o okratoksin, o trikotesen,

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Mikotoksinlerin Önemi ve Mikotoksin Test Metotları Dilek ÇİMEN TÜBİTAK ATAL 8-9 EKİM 2008 İZMİR MİKOTOKSİNLER Mikotoksinler, Mantarlar tarafından uygun ortam, ışık,sıcaklık ve nem şartlarında sentezlenen

Detaylı

7. BÖLÜM MİKROBİYAL GELİŞİM

7. BÖLÜM MİKROBİYAL GELİŞİM 7. BÖLÜM MİKROBİYAL GELİŞİM 1 Gelişim Tek hücreli organizmalarda sayı artışı Bakterilerde en çok görülen üreme şekli ikiye bölünmedir (mikroorganizma sayısı) Çok hücreli organizmalarda kütle artışı Genelde

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Gıda ve Yemlerde Salmonella Gelişimi imi ve Analiz Metotları Şebnem Ö Budak 08-09 09 Ekim 2008, İzmir Salmonella spp. Salmonella spp., enterobacteriaceae familyası üyesi, fakültatif anaerob, gram negatif,

Detaylı

T Lenfositleri. Dr. Göksal Keskin

T Lenfositleri. Dr. Göksal Keskin T Lenfositleri Dr. Göksal Keskin Lenfositlerin ortak özellikleri-1 Kazanılmış bağışıklık sisteminin en önemli elemanlarıdır Spesifite özellikleri var Bellekleri var Primer lenfoid organlarda üretilirler

Detaylı

REAKSİYON PRENSİPLERİ

REAKSİYON PRENSİPLERİ REAKSİYON PRENSİPLERİ Reaksiyon Bileşenleri: qpcr Master Mix (PMM) Hedef probe Mix (HPM) Zenginleştirilmiş gıda ürünleri kültüründen izole edilen DNA örneği Polimerase Chain Reaction (PCR): Son yıllarda

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI II DERS İÇERİKLERİ:

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI II DERS İÇERİKLERİ: İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI II DERS İÇERİKLERİ: HEMATOLOJİ (2 4 6) 1 Hematolojiye giriş-tanımı, Hastaların genel değerlendirilmesi, 2 Kan,

Detaylı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücrenin fiziksel yapısı. Hücre membranı proteinleri. Hücre membranı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücrenin fiziksel yapısı. Hücre membranı proteinleri. Hücre membranı Hücrenin fiziksel yapısı HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücreyi oluşturan yapılar Hücre membranı yapısı ve özellikleri Hücre içi ve dışı bileşenler Hücre membranından madde iletimi Vücut sıvılar Ozmoz-ozmmotik basınç

Detaylı

Dersin Amacı. Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır.

Dersin Amacı. Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır. Dersin Amacı Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır. Hücre Sinyal İle3m Yolları Çok hücreli (mul>cellular) organizmalarda hücrelerin

Detaylı

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP Tamamı karbon ( C ) elementi taşıyan moleküllerden oluşan bir gruptur. Doğal organik bileşikler canlı vücudunda sentezlenir. Ancak günümüzde birçok organik bileşik ( vitamin, hormon, antibiyotik vb. )

Detaylı

1.5 Kalite Kontrol Bölüm Fiziksel Kalite Kriterleri Bölüm Mikrobiyolojik Kalite Kriterleri Mikrobiyal Kontaminasyon

1.5 Kalite Kontrol Bölüm Fiziksel Kalite Kriterleri Bölüm Mikrobiyolojik Kalite Kriterleri Mikrobiyal Kontaminasyon 1.5 Kalite Kontrol Günümüzde gıda mikrobiyolojisi laboratuarlarında yaygın olarak ticari dehidre formülasyonlardan hazırlanan besiyerleri veya kullanıma hazır besiyerleri kullanılmaktadır. Kullanıma hazır

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ. İmmunohistokimya teknikleri ve Kullanım Alanları. Doç.Dr.

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ. İmmunohistokimya teknikleri ve Kullanım Alanları. Doç.Dr. DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ İmmunohistokimya teknikleri ve Kullanım Alanları Doç.Dr. Engin DEVECİ İmmunohistokimya Hücre ve doku içinde bulunan bazı enzimlerin ya

Detaylı

Listeria monocytogenes in Asit Dirençli Türlerinin Benzalkonyum Klorür Direnci ve Biyofilm Oluşumu. Emel ÜNAL TURHAN, Karin Metselaar, Tjakko Abee

Listeria monocytogenes in Asit Dirençli Türlerinin Benzalkonyum Klorür Direnci ve Biyofilm Oluşumu. Emel ÜNAL TURHAN, Karin Metselaar, Tjakko Abee Listeria monocytogenes in Asit Dirençli Türlerinin Benzalkonyum Klorür Direnci ve Biyofilm Oluşumu Emel ÜNAL TURHAN, Karin Metselaar, Tjakko Abee Çalışmanın İçeriği L. monocytogenes ve asit dirençli türler,

Detaylı

Virolojik Teşhis Yöntemleri. Viral Partikül Tespiti 8/10/2018. Virüs izolasyonu/identififikasyonu

Virolojik Teşhis Yöntemleri. Viral Partikül Tespiti 8/10/2018. Virüs izolasyonu/identififikasyonu Virolojik Teşhis Yöntemleri Dr.Öğr.Üyesi Engin BERBER Viral partikül tespiti Virüs izolasyonu/identififikasyonu Viral antijen tespiti Virüs spesifik antikor tespiti Viral nükleik asit tespiti 1 2 Elektron

Detaylı

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ DNA replikasyonu DNA nın replikasyonu, DNA molekülünün, sakladığı genetik bilgilerin sonraki nesillere aktarılması için kendi kopyasını

Detaylı

ENTERİK BAKTERİLER. Enterik bakteriler barsak florasında bulunan bakterilerdir

ENTERİK BAKTERİLER. Enterik bakteriler barsak florasında bulunan bakterilerdir 12.Hafta:Enterik Bakteriler ENTERİK BAKTERİLER Enterik bakteriler barsak florasında bulunan bakterilerdir Barsakta yaşayan enterik bakterilerin en klasiği E- coli dir ve non-patojendir.yine barsakta yaşayan

Detaylı

HEMAGLUTİNASYON (HA)

HEMAGLUTİNASYON (HA) HEMAGLUTİNASYON (HA) TANIM HA, bazı virusların süspansiyon halindeki eritrositleri birbirlerine yapıştırarak çöktürmesi olayıdır. Eritrositler Virus Hemagglutinasyon Temel prensip; - Bazı viruslarda bulunan

Detaylı

Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile

Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile Su Kimyası Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile canlılık için gerekli ortamı sunar. Canlıların

Detaylı

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI Receptörler İntrasellüler hidrofobik(llipofilik)ligandlara baglananlar Nükleer hormon reseptörleri Guanylate siklaz(nitrikoksid receptor) Hücre yüzey hidrofilik ligandlara

Detaylı

İMMÜNOBİYOLOJİ. Prof. Dr. Nursel GÜL. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü

İMMÜNOBİYOLOJİ. Prof. Dr. Nursel GÜL. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü İMMÜNOBİYOLOJİ Prof. Dr. Nursel GÜL Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü GİRİŞ İmmünoloji, organizmaların dışarıdan gelen mikroorganizmalara, parazitlere vb. birçok yabancı ajana karşı veya

Detaylı

KALITSAL MADDE PROF. DR. SERKAN YILMAZ

KALITSAL MADDE PROF. DR. SERKAN YILMAZ KALITSAL MADDE PROF. DR. SERKAN YILMAZ Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal) (1) canlının yapı ve işlevlerinin belirlenmesinden, (2) canlının kendine benzer bir canlıyı meydana getirmesinden,

Detaylı

Envirocheck Contact plates; Yüzey Testi için 09.01

Envirocheck Contact plates; Yüzey Testi için 09.01 Envirocheck Contact plates; Yüzey Testi için 09.01 Mikrobiyel açıdan temiz olması gereken tüm yüzeylerde mikrobiyel kontaminasyonun belirlenmesinde kullanılan basit ve etkili bir araçtır. Plastik Petri

Detaylı

Prof Dr Davut Albayrak Ondokuz mayıs üniversitesi Tıp Fakültesi Kan merkezi Ve çocuk hematoloji BD -Samsun

Prof Dr Davut Albayrak Ondokuz mayıs üniversitesi Tıp Fakültesi Kan merkezi Ve çocuk hematoloji BD -Samsun Prof Dr Davut Albayrak Ondokuz mayıs üniversitesi Tıp Fakültesi Kan merkezi Ve çocuk hematoloji BD -Samsun İNDİREKT COOMBS TESTİ ANTİKOR ARANAN PLAZMA + %5 LİK YIKANMIŞ KIRMIZI KAN HÜCRESİ EKLE FAB UÇLARI

Detaylı

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar 5.111 Ders Özeti #12 Bugün için okuma: Bölüm 2.9 (3. Baskıda 2.10), Bölüm 2.10 (3. Baskıda 2.11), Bölüm 2.11 (3. Baskıda 2.12), Bölüm 2.3 (3. Baskıda 2.1), Bölüm 2.12 (3. Baskıda 2.13). Ders #13 için okuma:

Detaylı

Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller. Dr. Dilara İnan Isparta

Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller. Dr. Dilara İnan Isparta Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller Dr. Dilara İnan 04.06.2016 Isparta Hepatit B yüzey antijeni (HBsAg) HBV yüzeyinde bulunan bir proteindir; RIA veya EIA ile saptanır Akut ve kronik HBV

Detaylı

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI Uygulama Dersinin Adı SINAV TARİHLERİ SINAV TÜRÜ VE YÜZDELİK BİLGİLERİ Gıda Laboratuvarı Dersi Programı (GKA220U) (2 Hafta) ARA SINAV 09.06.2017 DÖNEM

Detaylı

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları B) RADYASYON UYGULAMALARI Radyasyon = enerji yayılması 1)Elektromanyetik radyasyon. UV, X ve γ ışınları 2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları İyonizan ışınların canlı hücreler üzerine

Detaylı

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir.

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Proteinlerin yapısında; Karbon ( C ) Hidrojen ( H ) Oksijen

Detaylı

MAIA Pesticide MultiTest

MAIA Pesticide MultiTest MAIA Pesticide MultiTest GIDALARDA PESTİSiT KALINTILARI İÇİN AB MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ İLE UYUMLU ÇOKLU KALINTI TARAMA TESTİ Microplate Acetylcholinesterase Inhibition Assay (MAIA) katı veya sıvı gıda

Detaylı

M47 MICROGEN STREP MICROGEN

M47 MICROGEN STREP MICROGEN M47 MICROGEN STREP MICROGEN Strep; kültür ortamından Streptococcus Lancefield gruplarının (A, B, C, D, F ve G) tespitini hızlı bir şekilde gerçekleştiren latex slide aglütasyon testidir. İnsanda enfeksiyona

Detaylı

I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık

I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık Fagositik hücreler (makrofajlar, mast hücreleri) Kompleman sistemi(direkt bakteri hücre membranı parçalayarak diğer immün sistem hücrelerin bunlara atak yapmasına

Detaylı

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 1 METABOLİZMA Hücrede meydana gelen tüm reaksiyonlara denir Anabolizma: Basit moleküllerden kompleks moleküllerin sentezlendiği enerji gerektiren reaksiyonlardır X+Y+ENERJİ

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 1) Aşağıda bazı dönüşüm tepkimeleri gösterilmiştir. a 2) Enzimlerin çalışma hızına etki eden faktörlerle ilgili; RH RH ADP + Pi ATP I II b Buna göre a ve b yönlerindeki değişimlerle

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi 1. Termometre Çimlenen bezelye tohumlar Termos Çimlenen bezelye tohumları oksijenli solunum yaptığına göre yukarıdaki düzenekle ilgili, I. Termostaki oksijen miktarı azalır. II. Termometredeki sıcaklık

Detaylı

Aktivasyon enerjisi. Enzim kullanılmayan. enerjisi. Girenlerin toplam. enerjisi. Enzim kullanılan. Serbest kalan enerji. tepkimenin aktivasyon

Aktivasyon enerjisi. Enzim kullanılmayan. enerjisi. Girenlerin toplam. enerjisi. Enzim kullanılan. Serbest kalan enerji. tepkimenin aktivasyon ENZİMLER Enzimler Canlı sistemlerde meydana gelen tüm yapım ve yıkım reaksiyonlarına metabolizma denir Metabolizma faaliyetleri birer biyokimyasal tepkimedir. Ve bu tepkimelerin başlayabilmesi belirli

Detaylı

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI Dr. Vedat Evren Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Vücut sıvıları değişik kompartmanlarda dağılmış Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Bu kompartmanlarda iyonlar ve diğer çözünmüş

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ)

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) DOĞRU YANLIŞ SORULARI Depo yağlar iç organları basınç ve darbelerden korur. Steroitler hücre zarının yapısına katılır ve geçirgenliğini artırır.

Detaylı

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI Uygulama Dersinin Adı SINAV TARİHLERİ SINAV TÜRÜ VE YÜZDELİK BİLGİLERİ Gıda Laboratuvarı Dersi Programı (GKA220U) (3 Hafta) ARA SINAV 09.06.2017 (%15); 16.06.2017 (%15) DÖNEM SONU SINAVI 23.06.2017 ARA

Detaylı

ÜNİTE 11. İmmünglobulinler (Antikorlar) Amaçlar. İçindekiler. Öneriler. Bu üniteyi çalıştıktan sonra;

ÜNİTE 11. İmmünglobulinler (Antikorlar) Amaçlar. İçindekiler. Öneriler. Bu üniteyi çalıştıktan sonra; ÜNİTE 11 İmmünglobulinler (Antikorlar) Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Amaçlar Vücut savunmasında önemli rolleri olan immünglobulinlerin (= antikorların) yapısını, İmmünglobulinlerin çeşitlerini ve bunların

Detaylı

Su Mikrobiyolojisi 02

Su Mikrobiyolojisi 02 İNSANİ TÜKETİM M AMAÇLI SULARDA MEMBRAN FİLTRASYON F YÖNTEMY NTEMİ İLE MİKROBM KROBİYOLOJİK K ANALİZLER Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Su Mikrobiyolojisi 02 Su Mikrobiyolojisi

Detaylı

HUMORAL İMMUN YANIT 1

HUMORAL İMMUN YANIT 1 HUMORAL İMMUN YANIT 1 Antijen B lenfosit... HUMORAL İMMUN YANIT Antikor üretimi 2 Antijenini işlenmesi ve sunulması Yardımcı T-lenfosit aktivasyonu Yardımcı T hücre- B hücre ilişkisi B hücre aktivasyonu

Detaylı

Laboratuvarda Tularemi Örnekleriyle Çalışma Rehberi

Laboratuvarda Tularemi Örnekleriyle Çalışma Rehberi Laboratuvarda Tularemi Örnekleriyle Çalışma Rehberi Doç.Dr. Aynur Karadenizli Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD, Kocaeli Bakteri ile çalışmaya uygun laboratuar

Detaylı

GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-9

GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-9 GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-9 KÖPÜK OLUŞUMU Köpük oluşumu Köpük, gazın dağılan faz, bir sıvının ise sürekli faz olduğu bir kolloidal dispersiyondur. Dispersiyon ortamı genellikle bir sıvıdır. Ancak,

Detaylı

Yasemin Budama Kılınç1, Rabia Çakır Koç1, Sevim Meşe2, Selim Badur2,3

Yasemin Budama Kılınç1, Rabia Çakır Koç1, Sevim Meşe2, Selim Badur2,3 Yasemin Budama Kılınç1, Rabia Çakır Koç1, Sevim Meşe2, Selim Badur2,3 1 Yıldız Teknik Üniversitesi, Biyomühendislik Bölümü, 34220, İstanbul 2 İstanbul Üniversitesi, İst. Tıp Fak., Mikrobiyoloji ABD, Viroloji

Detaylı

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI Dr. Yasemin Sezgin yasemin sezgin HÜRESEL BOYAMANIN TEMEL PRENSİPLERİ Hem fiziksel hem kimyasal faktörler hücresel boyamayı etkilemektedir BOYAMA MEKANIZMASı Temelde boyanın

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ...1 BÖLÜM 2: MİKROORGANİZMALARIN MORFOLOJİLERİ.13 BÖLÜM 3: MİKROORGANİZMALARIN HÜCRE YAPILARI...

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ...1 BÖLÜM 2: MİKROORGANİZMALARIN MORFOLOJİLERİ.13 BÖLÜM 3: MİKROORGANİZMALARIN HÜCRE YAPILARI... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ...1 1.1. Tanım ve Kapsam...1 1.2. Mikrobiyoloji Biliminin Gelişmesi...2 1.3. Mikroorganizmaların Hayatımızdaki Önemi...5 1.3.1. Mikroorganizmaların Yararları...5

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

Konjugasyon ve Aşıya Getirdikleri

Konjugasyon ve Aşıya Getirdikleri Konjugasyon ve Aşıya Getirdikleri Dr. Tuba TURUNÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji EKMUD Çukurova Günleri 18/03/2017

Detaylı

Gıda Kaynaklı Patojenlerin Belirlenmesinde Yenilikçi Yaklaşımlar: Nanopartiküllerin Kullanımı

Gıda Kaynaklı Patojenlerin Belirlenmesinde Yenilikçi Yaklaşımlar: Nanopartiküllerin Kullanımı Gıda Kaynaklı Patojenlerin Belirlenmesinde Yenilikçi Yaklaşımlar: Nanopartiküllerin Kullanımı Dünya Sağlık Örgütü 2014 verilerine göre, birçoğu çocuk olmak üzere 2,2 milyon insanın su ve/veya gıda kaynaklı

Detaylı

Prof Dr Davut Albayrak. Ondokuz mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi KAN MERKEZİ VE ÇOCUK HEMATOLOJİ BÖLÜMÜ SAMSUN KMTD KURS-2012

Prof Dr Davut Albayrak. Ondokuz mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi KAN MERKEZİ VE ÇOCUK HEMATOLOJİ BÖLÜMÜ SAMSUN KMTD KURS-2012 Prof Dr Davut Albayrak Ondokuz mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi KAN MERKEZİ VE ÇOCUK HEMATOLOJİ BÖLÜMÜ SAMSUN KMTD KURS-2012 KAN GRUBU ANTİJENLERİ Kan grubu kırmızı kan hücrelerinin üzerinde bulunan ve

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II. KAN-DOLAŞIM ve SOLUNUM DERS KURULU

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II. KAN-DOLAŞIM ve SOLUNUM DERS KURULU DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II KAN-DOLAŞIM ve SOLUNUM DERS KURULU Doç.Dr. Engin DEVECİ İMMÜN SİSTEM TİPLERİ I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık Fagositik hücreler (makrofajlar, mast

Detaylı

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir.

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. Tüm hayvanlar besinleri sindirmek için enzimleri kullanırlar. Bunlar hem hayvanın kendi sentezlediği hem de bünyelerinde

Detaylı

Bağışıklık sistemi nasıl çalışır?

Bağışıklık sistemi nasıl çalışır? On5yirmi5.com Bağışıklık sistemi nasıl çalışır? İnsanda bağışıklık sistemi, özellik ve görevleri nelerdir? Kaç çeşit bağışıklık sistemi vardır? Yayın Tarihi : 23 Ekim 2012 Salı (oluşturma : 10/3/2017)

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ UYGULAMA DERSİ NO:5 Enzim Analizleri

GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ UYGULAMA DERSİ NO:5 Enzim Analizleri 1. Enzimler GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ UYGULAMA DERSİ NO:5 Enzim Analizleri Enzimler, hücreler ve organizmalardaki reaksiyonları katalizleyen ve kontrol eden protein yapısındaki bileşiklerdir. Reaksiyon hızını

Detaylı

İzolasyon ve İdentifikasyon

İzolasyon ve İdentifikasyon İzolasyon ve İdentifikasyon (9. Hafta) 1 İzolasyon : Ayırmak İzolasyon Mikrobiyolojide izolasyon? Hangi amaçlarla izolasyon yapılır? Endüstriyel mikroorganizmalar Bozulma ve/veya hastalık etmeni mikroorganizmalar

Detaylı

İletkenlik, maddenin elektrik akımını iletebilmesinin ölçüsüdür.

İletkenlik, maddenin elektrik akımını iletebilmesinin ölçüsüdür. İletkenlik, maddenin elektrik akımını iletebilmesinin ölçüsüdür. C= 1/R dir. Yani direncin tersidir. Birimi S.m -1 dir. (Siemens birimi Alman bilim insanı ve mucit Werner von Siemens e ithafen verilmiştir)

Detaylı

Tıbbi Mikrobiyolojide Flow Sitometri. Prof. Dr. Sadi Köksoy Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Temel İmmünoloji BD

Tıbbi Mikrobiyolojide Flow Sitometri. Prof. Dr. Sadi Köksoy Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Temel İmmünoloji BD Tıbbi Mikrobiyolojide Flow Sitometri Prof. Dr. Sadi Köksoy Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Temel İmmünoloji BD Sunum Planı Flow sitometri çalışma prensipleri İmmünolojide kullanım

Detaylı

Yapay Bağışık Sistemler ve Klonal Seçim. Bmü-579 Meta Sezgisel Yöntemler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN

Yapay Bağışık Sistemler ve Klonal Seçim. Bmü-579 Meta Sezgisel Yöntemler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN Yapay Bağışık Sistemler ve Klonal Seçim Bmü-579 Meta Sezgisel Yöntemler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN Bağışık Sistemler Bağışıklık sistemi insan vücudunun hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL

BİYOTEKNOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL BİYOTEKNOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL Kromatografi, katı veya sıvı bir durağan fazın yüzeyine veya içine uygulanmış bir karışımdaki moleküllerin, sıvı veya gaz halindeki bir hareketli

Detaylı

Hücre Proliferasyonu ve Testleri

Hücre Proliferasyonu ve Testleri 1 Hücre Proliferasyonu ve Testleri Normal Hücre Çoğalması Normal dokularda, hücre bölünmesi ve çoğalması organizmanın devamlılığı için bir gereklilik;r. Hücre çoğalmasının olması gerekenden farklı olması

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. İlyas Yolbaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD

Yrd. Doç. Dr. İlyas Yolbaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Yrd. Doç. Dr. İlyas Yolbaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD KOMPLEMAN SİSTEMİ Kompleman sistem, (Compleman system) veya tamamlayıcı sistem, bir canlıdan patojenlerin temizlenmesine yardım eden biyokimyasal

Detaylı

HEMAGLÜTİNASYON TESTİ

HEMAGLÜTİNASYON TESTİ HEMAGLÜTİNASYON TESTİ Dersten Sorumlu Öğretim Üyeleri -Prof. Dr. Yılmaz AKÇA -Prof. Dr. Feray ALKAN -Prof. Dr. Seval Bilge DAĞALP -Prof. Dr. Aykut ÖZKUL -Prof. Dr. M. Taner KARAOĞLU -Prof. Dr. T. Çiğdem

Detaylı

Mikrobiyolojide Moleküler Tanı Yöntemleri. Dr.Tuncer ÖZEKİNCİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D

Mikrobiyolojide Moleküler Tanı Yöntemleri. Dr.Tuncer ÖZEKİNCİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D Mikrobiyolojide Moleküler Tanı Yöntemleri Dr.Tuncer ÖZEKİNCİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D 1 Enfeksiyonun Özgül Laboratuvar Tanısı Mikroorganizmanın üretilmesi Mikroorganizmaya

Detaylı

MAKRO-MEZO-MİKRO. Deney Yöntemleri. MİKRO Deneyler Zeta Potansiyel Partikül Boyutu. MEZO Deneyler Reolojik Ölçümler Reometre (dinamik) Roww Hücresi

MAKRO-MEZO-MİKRO. Deney Yöntemleri. MİKRO Deneyler Zeta Potansiyel Partikül Boyutu. MEZO Deneyler Reolojik Ölçümler Reometre (dinamik) Roww Hücresi Kolloidler Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10-5 -10-7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Çimento, su, agrega ve bu sistemin dispersiyonuna etki

Detaylı