DOLGULU VE DOLGUSUZ BONBON (SERT KARAMELA)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DOLGULU VE DOLGUSUZ BONBON (SERT KARAMELA)"

Transkript

1 DOLGULU VE DOLGUSUZ BONBON (SERT KARAMELA)

2 Sert şekerlemenin en büyük b özelliği yapılar larının % unun şekerden oluşmu muş olmasıdır. Bundan dolayı sert bir yapıya sahiptirler (Özdin( zdinç 1980). Sert bonbon çok az su içeren i (%2.5) saydam berrak, kırılgan, k sert, renklendirilmiş,, aroma ve lezzet verilmiş bir şekerli üründür.

3 Bir şeker çözeltisinin konsantrasyonu yükseltildiğinde inde doyma noktası aşıldıktan sonra normal koşullarda kristalizasyon başlar ve işlem i devam ettirildiğinde inde şeker tümden t kristalize olur. Ancak çözeltinin doyma noktası aşılacak şekilde konsantrasyonu yükseltilirken y kristalizasyon önlenirse bonbon (sert karamela) dediğimiz imiz ürün n meydana gelir. Sert bonbon üretiminin esas şeker konsantrasyonu yükseltilen çözeltiye kristalizasyonu önleyici maddeler (glukoz( glukozşurubu urubu veya invertşeker) eker) ilave edilmesi veya üretim sırass rasında onların oluşmas masının n sağlanmas lanmasıdır.

4 İnversiyon ürünleri çok higroskobik olduğundan undan bonbon üretiminde, kristalizasyonu önlemek için i in bunların yeterli düzeyde,, ancak havadan mümkm mkün olduğunca, unca, fazla nem almamaları için in de düşük k dozda kullanılmalar lmaları gerekmektedir. Bu nedenle bonbonların n tek tek ambalajlanmasının en önemli nedeni öncelikle havadan nem almasını önlemektir (Erbaş,, 1988).

5 BONBON ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL HAM VE TEKNİK K YARDIMCI MADDELER Dolgulu ve dolgusuz bonbon üretiminde temelde; şeker glikoz şurubu invertşeker eker kullanılmaktad lmaktadır. Süt: Sert karamela üretiminde genellikle taze, tam yağlı (%3-3.5 süt s t yağı ğı) ) süt s t kullanılır. Yağlar: Daha çok dolgu maddelerinde kullanılmaktad lmaktadır r ve erime noktası C C olan yağlar tercih edilmektedir. Yağlarla çalışırken iyi bir emülsiyon elde etmek önemlidir.. Bu ise iyi bir karış ıştırma mekanizması ve emülgat lgatörler kullanılarak larak sağlanabilir. Başlıca emülgat lgatörler, lesitin (% ), 0.3), monostearatlar veya monogliseridler (%1-2) dir.

6 Lezzet ve Tat vericiler: Doğal ve yapay olmak üzere iki tip lezzet verici madde vardır. r. Bal ve malt gibi doğal hammaddelerden iyi bir lezzet etkisi elde etmek için, i in, bunları pişirme irme sırass rasında eklemek gerekir. Meyve veya meyve suyu konsantreleri dolgu maddesi olarak kullanılır. Özellikle alkollü dolgu maddesi hazırlamada kullanılan lan likörler için in kullanılan lan bitki ve baharat ekstraktları doğal aroma vericiler arasında sayılırlar. Sert şekerlemelerde kullanılacak lacak aroma maddeleri buharlaşma kayıplar plarına karşı hassas olmamalı ve depolama sırass rasında oldukça a kararlı olmalıdırlar.

7 Dolgu maddeleri: Katı ve sıvıs olmak üzere 2 çeşit Sıvı dolgu maddeleri; likörler, bal, maltözü ve gerektiğinde inde rengi ve tadı arttırılm lmış şuruplardır. r. Katı dolgu maddeleri; çikolata, badem ezmesi veya benzerleri, yer fıstf stığı yağı ğı, pralin vs. dir.

8 ÜRETİM M TEKNOLOJİSİ Açık k ateşte pişirme, irme, vakumlu pişirici irici ile pişirme, irme, kesikli pişiriciler iriciler ile pişirme irme ve sürekli pişiriciler iriciler ile pişirme irme halen Türkiye T de işletme i büyüklb klüklerine klerine göre g uygulanmaktadır r (Erbas( 1988). Pişirme irme Ateşte Açıkta A Pişirme irme İstenen miktarda şeker uygun miktarda su içinde i inde (şekerin( üçte biri kadar) ısıtılıp çözülür. Bu esnada kazan tekrar tekrar su ile yıkanarak kenarda oluşan kristaller eritilir veya sıvıs düzeyinin üstünde bir buhar tabakası oluşturacak şekilde kazanın üstü kapatılır. Sıcaklık k 110 C C ye erişti tiğinde inde glikoz şurubu eklenir veya inversiyon pişirme irme sırass rasında gerçekle ekleştirilecekse bir asit eklenir. Sıcaklık k C ye erişinceye inceye ve istenen özellik oluşana kadar pişirme irme sürds rdürülür (Erbas,1988). 140 C üzerinde hızlh zlı bir inversiyon başlad ladığı ve şeker 165 C C de kısmen k yandığı için in bu metodla pişirmede, irmede, dikkat edilerek gerekli önlemler alınmal nmalıdır (Erbas,, 1988).

9 Vakumlu Pişiricilerle iricilerle Pişirme irme Vakumlu pişiriciler, iriciler, atmosferik basınçta çalışan pişiricilerin iricilerin dezavantajlarını yok etmek amacıyla geliştirilmi tirilmişlerdir. lerdir. Son gelişmelerle bu tür t r pişiriciler, iriciler, psi basınçta çalışabilen, yarı yarıya çelik ceketli kazanlar haline getirilmişlerdir. lerdir. Vakumlu pişiriciler iriciler yardımıyla, yla, şeker çözeltisinin kaynama noktası düşürülmekte, çözeltinin fazla nemi daha düşük d k sıcakls caklıklardaklarda kaynatma ile uzaklaştırılabilmektedir. labilmektedir. pişmi mişşeker kütlesi k pişiriciden iriciden daha düşük d sıcaklıklarda klarda boşalt altılabilmektedir. labilmektedir. böylece asit, aroma ve boya maddeleri kütleye k daha düşük d k sıcakls caklıklarda klarda katılabilir labilir.

10 Kesikli Pişiriciler iriciler ile Pişirme irme Normal üretim yanında, nda, sütls tlü mamüller ller,, dolgular ve karamelalar da bu pişiricilerle iricilerle hazırlan rlanıp işlenebilmektedir. Sürekli Pişiriciler iriciler ile Pişirme irme Sürekli pişiriciler iriciler ince bir film halinde akan şurubun yüksek buhar basınc ncı yardımıyla yla ısıtılarak neminin uçurulması prensibine göre g çalışırlar. Sürekli pişiricilerin iricilerin hem atmosferik basınçta, hem de vakum altında çalışan türleri t vardır. r.

11 Pişirme irme İlkeleri Bonbon üretiminde esas nokta konsantrasyonu doymuşluk derecesi ötesindeki (aşı( şırı doymuş) şeker çözeltisi hazırlamak ve bunu soğuturken kristalizasyonu önlemek ve sertleşmi miş olarak stabil halde tutabilmek için, i in, uygun nitelik ve dozda glikoz şurubu ve/veya invertşeker eker ilave etmek veya bunu inversiyonu hızlandırıcı bileşikler ikler kullanarak üretim sırass rasında oluşturmakt turmaktır r (Erbaş,, 1988). Bonbon üretimi sırass rasında inversiyon hızı,, sıcakls caklık k derecesinin yükselmesiyle artmaktadır.. Bu nedenlerle uzun zaman alan açık k ateşte pişirme irme metodunda ilave edilen glikoz şurubu miktarı çok düşük d k tutulabilir. Çünk nkü pişirme irme sırass rasında özellikle 140 C den sonra büyük b k miktarda invertşeker eker oluşmaktad maktadır. İnvertşeker eker oluşumu umu pişirmede irmede ilave edilen belirli miktarda asitle sağlanmaktad lanmaktadır. Bu işlem i için i in genellikle zayıf f bir asit olan tartarik asit kullanılmaktad lmaktadır r (Erbaş,, 1988).

12 Pişirme irme sırass rasında hamurun ısınmasında nda bir duraklama veya sıcakls caklığın n geri düşmesid halinde, anında nda hızlı bir kristalizasyon başlayaca layacağı unutulmamalıdır. Bonbon hamurunun pişirilmesine irilmesine ne zaman son verileceği, i, üründe ulaşı şılmak istenen sertlikle ilgili bir husustur. Bonbonun sertliği i içerdii erdiği i suyla ters orantılıdır r (Erbaş,, 1988).

13 Soğutma ve Şekil Verme Şeker kitlesinin soğutulmas utulması soğuk yüzeyler y üzerinde yapılır.. Hangi metodla pişirilmi irilmiş olursa olsun bonbon hamuru, pişirme irme sırass rasında mümkm mkün olduğu u kadar kısa k sürede, s bu amaca uygun bir soğuk tezgah üzerine boşalt altılmalıdır. Soğuk tezgah üzerinde bulunan bonbon hamurunun sıcakls caklığı,, soğuk yüzeyden y başlayarak bonbon hamurunun diğer yüzeyine y doğru, kitlenin kalınl nlığı boyunca düşer. d Sıcaklığın n düşmesi d ile kitle plastik gibi bir yapı kazanır.

14 Asit, aroma ve boya maddeleri kitleye, soğutman utmanın hemen başı şında katılmal lmalıdır. Aksi halde kitlenin sıcaklığındaki azalma ile viskozitesindeki artışı ışın n ters orantılı olması nedeniyle, teknik yardımc mcı maddelerin şeker kitlesine homojen dağı ğılımı sağlanmadan istenilen plastiğimsi imsi yapı oluşabilir. Bonbon hamuru tezgahtan soğuk taraf daima içe i doğru gelecek şekilde katlanarak alınır r ve katlama sırasında adeta yoğrulur. Hamuru temiz ve saydam tutmak için i in gereğinden fazla yoğrulma yapılmamal lmamalıdır. Soğuk masadan alınan hamurun sıcakls caklığı yaklaşı şık 90 C C olmalıdır (Erbas,, 1988).

15 Sürekli pişiricilerde iricilerde tezgah kullanılmaz lmaz.. Bunlarda pişiriciden iriciden gelen hamura renk ve lezzet maddeleri hemen ilave edilir ve bunu takiben soğutma otomatik bir soğutma bandında nda yapılır (Erbas,1988). Dolgulu ve dolgusuz sert karamelaların üretim yöntemi ve formülasyonu bu noktaya kadar hemen hemen aynıdır. Ancak hamurun soğutulmas utulmasından sonra, bunun dolgulu ve dolgusuz bonbona işlenmesinde farklılıklar klar başlar.

16 DOLGUSUZ BONBONLAR Soğutulmu utulmuş hamur tek bir parça a olarak ruloze (konik merdane) doldurulur. Rulöz içten sıcak s su ile ısıtılabilen konik merdanelerden oluşmaktad maktadır. Bu merdaneler yardımıyla yla bonbon hamuruna, fazla soğutulmas utulmasına ve yapış ışmasına olanak tanımadan döndd ndürülerek konik bir şekil verilir. Konik hale getirilmiş hamurun bir uçtaki u çapı 30 cm. öbür r ucunda ise sadece cm dir.. Bu konik hamur kitlesi, ince ucundan, rulozun hemen arkasında bulunan 3 veya 4 çift merdaneden oluşan filöz ünitesine verilmektedir.. Bunun hemen ardından bonbona esas şeklini veren presler bulunmaktadır. Preste şekillendirilmiş bir bonbon, yaklaşı şık 75 C C olup, yapış ışma ve deforme olmasını önlemek için i in hızla h çevre sıcakls caklığına kadar soğutulmal utulmalıdır r (Erbas( Erbas,, 1988).

17 DOLGULU BONBONLAR Sert bonbonların n ortası sıvı veya daha kıvamlk vamlı bir madde ile doldurulabilir. Bu dolgu maddeleri likör, yağlı veya meyveli kremalar gibi çok çeşitli lezzette ve nitelikte olabilirler. İç dolgu maddesi, rulözde dönmekte olan konik şeker hamurunun kalın n tarafından sivri ucuna doğru uzanan bir boru içinde i inde hamurun filöze girmesinden az önce bir pompa yardımıyla yla verilmektedir. Rulözden çıkan hamur halatı filöze geçer. er. Şeker halatı halinde ve hala sıcak s olan kitle filöz yardımıyla yla bir taraftan kopmadan ve patlamadan ileri doğru taşı şınırken, diğer taraftan kalınl nlık k ve yüzey y açısından a düzgd zgün n ve tekdüze bir şekilde prese ulaşı şır. Bonbonun kalınl nlığı şeker halatının prese ulaştığı sıradaki kalınl nlığı tarafından tayin edilir. Pres sadece ipi keser ve bonbonları tek tek şekillendirir. Dolgulu bonbon üretiminin ekonomik olabilmesi için, i in, filözden prese kadar kontinü bir üretim akışı olmalıdır.

18 BONBONLARIN SOĞUTULMASI Şekerler presten çıktıktan ktan sonra mümkm mkün n olduğu kadar çabuk soğutulmal utulmalıdır. Soğutmada kullanılan lan hava kuru olmalı ve sıcakls caklığı 18 C nin altında bulunmamalıdır.. Eğer E soğutmada kullanılan lan hava nemliyse, kıymk ymık k ve toz şeklindeki şeker parçalar aları nem absorbe ederek bantlara yapışı ışır r ve böylece b soğutucu çok çabuk kirlenir. Sıcaklık k derecesi 35 C ye kadar indirilmiş bir bonbon, artık k soğutulmu utulmuş sayılır r (Erbas( Erbas,, 1988).

19 AMBALAJLAMA VE DEPOLAMA İnvertşekerin ekerin bilinen higroskopik özelliği nedeniyle bonbonların n havayla ilişkisini olabildiğince ince azaltmak veya kesmek gerekmektedir. Bunların cam kavanoz veya teneke kutular gibi nem geçirmez ambalajlarda muhafazası çok uygun bir yöntemdir. y Çünk nkü soğutma bandından ndan yaklaşı şık k 35 C C gibi bir sıcakls caklıkta kta çıkan bonbonlar, kaba konduktan sonra kap içinde inde soğumaya devam eder ve adeta vakum altında kapanmış gibi olur.. Bonbonlar bu şekilde saklamadan doğrudan ambalajlandığı gibi, yeteri kadar soğutulduktan sonra derhal tek tek sarılabilirler. Dolgulu şekerler sarılmadan önce içlerinin katıla laşması için in belli bir süre s bekletilmelidir (Erbas,1988). Kaliteli bonbonların n denge bağı ğıl l nemi (şekerlerde( rutubetlenmenin başlıyabilece yabileceği hava nemi alt limiti) %35 dir. Kaliteli bir bonbon iyi ambalajlandıktan sonra, uygun depolama şartlarında 6 ay dayanmaktadır.

20

21 BAZI DOLGULU SERT ŞEKER İÇERİKLERİ Tereyağlı Dolgulu Bonbon İçeriği Şeker Glikoz şurubu Tereyağı (%5.5) Peyniraltı suyu tozu Hidrojene bitkisel yağ Tuz Emülgat lgatör (Soya lesitini) Doğala özdeş aroma (vanilin( vanilin)

22 Kahveli SütlS tlü Dolgulu Bonbon İçeriği Şeker Glikoz şurubu Yağlı süttozu (%1.6) Çözünür r kahve (%1.1) Peyniraltı suyu tozu Hidrojene bitkisel yağ Tuz Emülgat lgatör (Soya lesitini) Doğala özdeş aromalar (Vanilin( Vanilin Kahve)

23 AKİDE ŞEKERİ Türk tipi bonbondur. İçerdiği i renk ve aroma maddesine göre g adlandırılır. r. Üretim açık a k kazanlarda yapılan bonbon üretimi gibidir. Elle şekillendirilerek kesilir. FındF ndıklı, susamlı,, naneli vb. dir dir.. Hava rutubetinden etkilenir.

24 akide; inan inanç,, bağlılık, birbirinden ayrılmamak, yapış ışmak anlamındad ndadır. Bu sert ve cinsine göre g renkli şekerin devlet ricaline sunuluşunun, unun, yeniçerilerin, erilerin, bağlılığı ığını göstermesinden dolayı "akide şekeri" diye adlandırılm lmıştır. Osmanlı devletinde ulufe günü, g, yeniçerilere erilere üç aylıklar kları dağı ğıtılır r ve saray avlusunda bir yemek verilirdi. Bu şölen içinde inde yer alan akide takdimi ise, kapıkulu kulu askerlerinin aldıklar kları ücretler ve yemeklerinde memnun olduklarını gösteren sade ama ilginç bir gösteriydi. g Osmanlı kararnamelerine göre g sadrazam ve divanı hümayun üyeleri öncelikle askerin yemeğini tadarlar, bundan sonra kendilerine tabaklar içinde i inde şekerler sunulurdu. Bu askerlerin bir şikayetinin bulunmadığı ve memnuniyetlerinin kanıtıyd ydı.. Dolayısıyla yla şeker tabaklarının n divana getirilmesi herkesi rahatlatırd rdı.

25 Şeker Kaynaması Kazanda şeker ve su, kremtartar ile muamele edilerek 170 C'ye kadar kaynatılır. Dökme İşlemi Kazandan alınan karışım temiz, soğuk mermere dökülür ve çeşidine göre uygun çeşni maddeleri ilave edilir. Kesme İşlemi Elde edilen ürün kendine özgüşekillerde kesilir. Paketleme Kesilen akide şekerleri uygun ambalaj malzemeleri ile paketlenir.

ŞEKERLEME TEKNOLOJİSİ. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ Özel Gıdalar Teknolojisi Ders Notları #3

ŞEKERLEME TEKNOLOJİSİ. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ Özel Gıdalar Teknolojisi Ders Notları #3 ŞEKERLEME TEKNOLOJİSİ Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ Özel Gıdalar Teknolojisi Ders Notları #3 Şekerli ürünlere genel bakış Şekerli ürünler, ülkemizde ve birçok dünya ülkesinde yaygın olarak üretilmekte ve tüketilmektedir.

Detaylı

JELLY (JÖLE ) ŞEKERLEME ÜRETİM HATTI

JELLY (JÖLE ) ŞEKERLEME ÜRETİM HATTI JELLY (JÖLE ) ŞEKERLEME ÜRETİM HATTI JCPL-150 Meyveli Jöle üretimine uygun makine ve ekipmanlar Satte 100 ile 350 kg arasi uretim kapasitesi vardir IP 65 koruma sınıfına sahip elektrik sistemleri Tüm ürünler

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU BETON YÜZEYY ZEYİNİN N PERDAHLANMASI Beton yüzeyinin y perdahlanması

Detaylı

Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar

Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar 1 Örnek 24 : Su içeriği %80 olan kayısılar %18 olana kadar kurutulunca ağırlığının ne kadar azaldığını hesaplayınız. 2 Kayısıların

Detaylı

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR Tatlandırıcılar Fonksiyon Tat verir yağ içeriği yüksek ürünlerde yağlılığı kamufle eder aroma maddesinin etkinliğini artırır. Ucuz toplam kurumadde

Detaylı

Cezerye Ferit Develioğlu nun Osmanlıca-Türkçe lügatında cezer cezeriye havuç ile ilgili olarak tanımlanmaktadır Cezeriye ile ilgili kısa k bilgiler Bir diğer adı Ceziriye Özellikle güney g yörelerinde

Detaylı

Sütlü tatlıların ana malzemesi olan sütün temizliği son derece önemlidir. Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırılmış olmalıdır. Sektörde kullanılan açık sütler süzülerek kaynatılır. Sütlü tatlılar

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON ÖĞRETİM TEKNİKLERİ ve MATERYAL TASARIM DERSİ

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON ÖĞRETİM TEKNİKLERİ ve MATERYAL TASARIM DERSİ T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON ÖĞRETİM TEKNİKLERİ ve MATERYAL TASARIM DERSİ PROJE ÖNERİSİ DONDURMA YAPIM AŞAMALARININ ÖĞRETİLMESİ 16PF0422 HATİCE DEMİREL

Detaylı

Küçük Şekerleme Dersi. üçük Şekerleme Dersi

Küçük Şekerleme Dersi. üçük Şekerleme Dersi Küçük Şekerleme Dersi üçük Şekerleme Dersi Tatlı lezzetler için küçük tarifler Ev yapımı şekerlemeler. İyi harçlarla, doğru malzemelerle ve biraz el alışkanlığıyla sizde bu küçük, tatlı ve baştan çıkaran

Detaylı

SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ

SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ SÜT TOZLARININ TANIMI VE BİLEŞİMİ Süt tozu, yağlı ve yağsız taze sütlerin suyunun mümkün olduğu kadar uçurulması suretiyle elde edilen kurutulmuş bir süt ürünüdür FAO ve WHO standartlarına

Detaylı

TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 )

TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 ) TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 ) (Resmi Gazete Tarih ve No: 17.07.2003 25171) Amaç Madde 1 - Bu tebliğin amacı; çikolata ve çikolata ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik

Detaylı

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.)

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.) TEBLĠĞ TASLAĞI Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (Tebliğ No:.) Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, kahve ve kahve ekstraktlarının tekniğine

Detaylı

KLASİK ÇÖZÜNEBİLİR KAHVE. İçindekiler. Kullanım Şekli. Menşe. Çözünebilir Kahve Klasik

KLASİK ÇÖZÜNEBİLİR KAHVE. İçindekiler. Kullanım Şekli. Menşe. Çözünebilir Kahve Klasik KLASİK ÇÖZÜNEBİLİR KAHVE Çözünebilir Kahve Klasik İthal çözünebilir Kahve Bir fincana 1-2 çay kaşığı (2-3 g.) Klasik Çözünebilir Kahve yi koyup sıcak su ekleyin ve karıştırın. İsteğe göre şeker, Kahve

Detaylı

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak için kullanılan temel ürünlerden birisidir. Pastacı kreması,

Detaylı

Mutlu Yıllar! 2014 Yeni Yıl Ürün Kataloğu. www.zeelandiadoruk.com

Mutlu Yıllar! 2014 Yeni Yıl Ürün Kataloğu. www.zeelandiadoruk.com Mutlu Yıllar! 2014 Yeni Yıl Ürün Kataloğu facebook.com/zeedor twitter.com/zeedor www.zeelandiadoruk.com FRAMBUAZLI GATEAUX FRAMBUAZLI GATEAUX Kakaolu Pandispanya için: 1000 g Quattro Kakaolu Pandispanya

Detaylı

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242)

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242) TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: 27.09.2003/25242) Değişiklik : 06.02.2009tarih ve 27133 sayılı R. G. Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik

Detaylı

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz.

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz. Krema ve Kaymak Tebliği R.G. Tarihi:27.09.2003 R.G. Sayısı:25242 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlaması, işlemesi, muhafazası, depolanması,

Detaylı

NEM ALICILAR SĐLĐCAGEL CONT PACK

NEM ALICILAR SĐLĐCAGEL CONT PACK NEM ALICILAR SĐLĐCAGEL AKTĐF F KĐLK CONT PACK SĐLĐCAGEL Rutubet ve rutubetten kaynaklanan korozyonu problemine karşı şın n etkin çözüm sağlar. Kullanıld ldığı her şartta yüksek kuruluk sağlamaktad lamaktadır.

Detaylı

Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz. Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman

Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz. Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman Meyve hazırlama, sebze ve soslar için Batch pişirme sistemleri Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz Meyve hazırlama, sebze ve soslar için Batch pişirme

Detaylı

Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz. Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman

Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz. Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman Reçel, marmelat, komposto ve jöle için Batch pişirme sistemleri Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz Reçel, marmelat, komposto ve jöle için Batch pişirme

Detaylı

Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ. ( tarih ve sayılı R.G.)

Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ. ( tarih ve sayılı R.G.) 2005-18 Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ (12-04-2005 tarih ve 25784 sayılı R.G.) Değişiklik: Yayımlandığı R.Gazete:03.09.2008-26986 Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı, koyulaştırılmış süt

Detaylı

ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ. K.Candoğan-ET

ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ. K.Candoğan-ET ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ Et ürünleri üretiminde kullanılan temel materyaller ve katkı maddeleri 1- Hayvansal dokular -Temel kırmızı et (iskelet kası) -Dolgu

Detaylı

TEBLİĞ. (2) Bu Tebliğ, Çözünebilir café torrefacto yu, diğer bitkilerden elde edilen kahveleri ve kahveli ürünleri kapsamaz.

TEBLİĞ. (2) Bu Tebliğ, Çözünebilir café torrefacto yu, diğer bitkilerden elde edilen kahveleri ve kahveli ürünleri kapsamaz. 3 Mart 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29642 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2016/7) BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKS ŞEKER TEBLİĞİ (Tebliğ No:99/10 )

TÜRK GIDA KODEKS ŞEKER TEBLİĞİ (Tebliğ No:99/10 ) Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete: 22.04.2002 24734 Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete: 28.02.2003 25034

Detaylı

FİZİKSEL ANALİZ LABORATUAR BİRİMİ ANALİZ LİSTESİ

FİZİKSEL ANALİZ LABORATUAR BİRİMİ ANALİZ LİSTESİ in Adı Matriks Metot Cihaz 1 1000 Dane Ağırlığı Tayini Tahıl ve Baklagiller TS EN ISO 520 Nisan 2011 1 gün 27.00 2 3 4 Ayranda Yoğunluk Tayini İncelik Derecesinin Tayini (Öğütülmüş Baharat) Baharatlarda

Detaylı

DONDURMA TEKNOLOJİSİ. Prof.Dr. Hilal ÇOLAK

DONDURMA TEKNOLOJİSİ. Prof.Dr. Hilal ÇOLAK DONDURMA TEKNOLOJİSİ Prof.Dr. Hilal ÇOLAK Dondurma, başlıca yağ, sütün yağsız kuru maddesi, şeker, stabilizatör, emülgatör ve bazen de lezzet ve renk veren maddelerden oluşan karışımın, değişik düzenlerde

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

KONSERVE ÜRETİMİ DERSİ. Konserve üretmek. Sebze konserveleri üretmek. Meyve konserveleri üretmek. Hazır yemek konserveleri üretmek

KONSERVE ÜRETİMİ DERSİ. Konserve üretmek. Sebze konserveleri üretmek. Meyve konserveleri üretmek. Hazır yemek konserveleri üretmek KONSERVE ÜRETİMİ DERSİ Dersin Modülleri Konserve Üretimi1 Konserve Üretimi2 Sebze Konservesi Çeşitleri Meyve Konservesi Çeşitleri Hazır Yemek Konservesi Üretimi Salça Üretim Teknolojisi Kazandırılan Yeterlikler

Detaylı

Kütle dengesine dayalı hesaplamalardan:

Kütle dengesine dayalı hesaplamalardan: KÜTLE DENKLİĞİ 1 Kütle dengesine dayalı hesaplamalardan: Reçete düzenlemede (formülasyon), Yeni karışımdaki çeşitli maddelerin konsantrasyonlarının belirlenmesinde, Randıman saptamada, Mekaniki ayırma

Detaylı

Türk Gida Kodeksi Yönetmeliği Çikolata Ve Çikolata Ürünleri Tebliği. ( Tebliğ No : 2003/23 )

Türk Gida Kodeksi Yönetmeliği Çikolata Ve Çikolata Ürünleri Tebliği. ( Tebliğ No : 2003/23 ) Resmi Gazete Tarih ve No: 17.07.20003-25171 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından: Türk Gida Kodeksi Yönetmeliği Çikolata Ve Çikolata Ürünleri Tebliği ( Tebliğ No : 2003/23 ) Amaç Madde

Detaylı

KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR?

KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR? KARIŞIMLAR KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR? Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Karışımlar görünümlerine

Detaylı

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünleri Süt ve Süt Ürünleri Manda sütü Afyon kaymağı Lüle kaymağı Manda yoğurdu Dondurma Manda tereyağı Manda peyniri

Detaylı

EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ

EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ Avrupa orijinli Küçük çaplı ürünler- frankfurter, wiener Büyük çaplı ürünler- Ülkemizde salam, dünyada bologna, mortadella Kullanılan etin türü ve lokal çeşitlilik

Detaylı

Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/)

Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ TAHİN HELVASI TEBLİĞİ (Tebliğ No: Taslak ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, tahin helvasının

Detaylı

Pralin kalıbı. Ürün bilgisi ve tarif. Artık dolgulu ve dolgusuz pralinlerinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz - üç farklı dekoratif şekilde.

Pralin kalıbı. Ürün bilgisi ve tarif. Artık dolgulu ve dolgusuz pralinlerinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz - üç farklı dekoratif şekilde. Pralin kalıbı tr Ürün bilgisi ve tarif Değerli Müşterimiz! Artık dolgulu ve dolgusuz pralinlerinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz - üç farklı dekoratif şekilde. Sağlam plastik kalıplar sıvı çikolatanın

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Mayşenin Süzülmesi Mayşelemeden sonra şıranın, katı kısımlardan (küspe) ayrılması ve küspede kalan ekstraktın

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi KAKAO VE ÇİKOLATA ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (Tebliğ No; 2013/Taslak)

Türk Gıda Kodeksi KAKAO VE ÇİKOLATA ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (Tebliğ No; 2013/Taslak) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından; Amaç Türk Gıda Kodeksi KAKAO VE ÇİKOLATA ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (Tebliğ No; 2013/Taslak) Madde 1 - (1) Bu Tebliğ in amacı; kakao ve çikolata ürünlerinin tekniğine ve

Detaylı

sağlık ve kalite garantisi AMBALAJ

sağlık ve kalite garantisi AMBALAJ ultra bariyerli ı s ı l dirençli Filmler l Esnek filmlerde teknolojinin son geldiği nokta; ultra bariyerli ALOx fimler ile fırın ve mikro-dalga kullanımına da uygun, ısıl direnci yüksek (-40 C/+200 C)

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

DOKU TAKĐBĐ. kesit ve yayma için i in ne yapmalıyız? ÖZER. Prof.Dr.Erdener. Patoloji Anabilim Dalı 8.5.2010 EPD KURS 2

DOKU TAKĐBĐ. kesit ve yayma için i in ne yapmalıyız? ÖZER. Prof.Dr.Erdener. Patoloji Anabilim Dalı 8.5.2010 EPD KURS 2 Patoloji laboratuvarını kurduk: (Daha) Đyi bir kesit ve yayma için i in ne yapmalıyız? 8-99 Mayıs s 2010, ĐZMĐR Bu sunumda yer alan resimler yazarın n izni olmadan kullanılamaz. lamaz. 8.5.2010 EPD KURS

Detaylı

Culture and Local Meals

Culture and Local Meals Culture and Local Meals Comenius Project 2007-2009 Bolu Atatürk Anadolu Lisesi - Bolu TARHANA yaz mevsiminde,her şey bol ve ucuzken,türk kadınları domatesi,maydonozu,naneyi,nohutu ve biberi birlikte pişirirler,daha

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği (Taslak:2017/.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği (Taslak:2017/.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği (Taslak:2017/.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, dondurmanın, tekniğine

Detaylı

Muffin kalıpları. Ürün bilgisi ve tarif

Muffin kalıpları. Ürün bilgisi ve tarif Muffin kalıpları tr Değerli Müşterimiz! Ürün bilgisi ve tarif Silikondan muffin kalıpları son derece esnektir ve yapışmaz özelliğe sahiptir. Bu sayede muffinler kolayca çıkarılır, kalıpların yağlanmasına

Detaylı

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir.

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Anahtar Kavramlar Çözelti çözücü çözünen homojen hetorojen derişik seyreltik Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Solduğumuz hava;

Detaylı

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR?

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Prof. Dr. METİN ATAMER Dr. EBRU ŞENEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ Kaliteli süt üretimi için sağlanması gereken koşullar; Sağlıklı inek Özenli

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELERİN BİLEŞENLERİNİN MİGRASYON TESTİNDE KULLANILAN GIDA BENZERLERİ LİSTESİ TEBLİĞİ

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELERİN BİLEŞENLERİNİN MİGRASYON TESTİNDE KULLANILAN GIDA BENZERLERİ LİSTESİ TEBLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELERİN BİLEŞENLERİNİN MİGRASYON TESTİNDE KULLANILAN GIDA BENZERLERİ LİSTESİ TEBLİĞİ (Tebliğ No: 2013

Detaylı

Meyve Sularının Tüketime Hazırlanması

Meyve Sularının Tüketime Hazırlanması Meyve Sularının Tüketime Hazırlanması Berrak meyve suları konsantrasyon sırasında yapıdan ayrılan su kadar suyun ve aromanın ilavesi ile hazırlanmaktadır. Meyve nektarları ise meyve suyu konsantesi veya

Detaylı

ALKOLSÜZ ĐÇECEKLER TEBLĐĞĐ

ALKOLSÜZ ĐÇECEKLER TEBLĐĞĐ ALKOLSÜZ ĐÇECEKLER TEBLĐĞĐ Tebliğ No: 2007/26 Yayımlandığı R.Gazete :15.06.2007-26553 Değişiklik: Yayımlandığı R.Gazete : 01.11.2007-26687 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; alkolsüz içeceklerin tekniğine

Detaylı

Konsantre Elde Edilmesi

Konsantre Elde Edilmesi Süttozu,Üretimi ve Kalite Süt tozu yapımındaki işlem basamakları şunlardır: Süt seçimi ve ön işlemler Homojenizasyon Konsantratın elde edilmesi (koyulaştırma) Kurutma Paketleme Süt Seçimi ve Ön İşlemler

Detaylı

Meyve ve Sebze suyu ve pulpunun konsantrasyonu

Meyve ve Sebze suyu ve pulpunun konsantrasyonu Meyve ve Sebze suyu ve pulpunun konsantrasyonu Meyve suları genel olarak %80-95 düzeyinde su içerirler. Çok iyi koşullarda depolansalar bile, bu süre içinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar ürünün kalitesini

Detaylı

Kimya Bilim Danış ışmanlığı Çalıştayı Farklı Kaynaklardan Elde Edilen Sütlerin S Mayalanma Sürelerinin S ve ph Değişimlerinin imlerinin Karşı şılaştırmalı Olarak İncelenmesi PROJE EKİBİ: : Nurdan Yavuz

Detaylı

Meyve Suyu Üretiminde Ozmotik Destilasyon ve Membran Destilasyon Uygulamaları

Meyve Suyu Üretiminde Ozmotik Destilasyon ve Membran Destilasyon Uygulamaları Meyve Suyu Üretiminde Ozmotik Destilasyon ve Membran Destilasyon Uygulamaları Çok aşamalı vakum evaporasyon düzenekleri flavor kaybı ( pişmiş tat) renk bozulmaları besin öğeleri kaybı DONDURARAK KONSANTRASYON

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU MİLDO GIDA SAN VE DIŞ TİC. LTD. TEL:+90(216) 592 78 70-71-72 FAX: +90 (216) 592 78 73 ADDRESS: AYTOP GIDA SİT.COM

ÜRÜN KATALOĞU MİLDO GIDA SAN VE DIŞ TİC. LTD. TEL:+90(216) 592 78 70-71-72 FAX: +90 (216) 592 78 73 ADDRESS: AYTOP GIDA SİT.COM ÜRÜN KATALOĞU MİLDO GIDA SAN VE DIŞ TİC. LTD. TEL:+90(216) 592 78 70-71-72 FAX: +90 (216) 592 78 73 ADDRESS: AYTOP GIDA SİT. E BLOK NO: 15 SULTANBEYLİ İSTANBUL-TURKEY EMAIL: INFO@MILDOFOOD.COM BİZ KİMİZ

Detaylı

Waffle pişirme kalıpları

Waffle pişirme kalıpları Ürün bilgisi ve tarif Waffle pişirme kalıpları Değerli Müşterimiz! Artık Waffle makinası olmadan da Waffle pişirebilirsiniz! Waffle pişirme kalıpları, silikon malzemeden oldukları için çok esnek ve yapışmaz

Detaylı

GRUP: 3119 ŞEKERLİ VE KAKAOLU ÜRÜNLER KRİTER. Ürün çeşitlerine göre şekerli ve kakaolu ürünler grubu; 1) ŞEKERLI ÜRÜNLER:

GRUP: 3119 ŞEKERLİ VE KAKAOLU ÜRÜNLER KRİTER. Ürün çeşitlerine göre şekerli ve kakaolu ürünler grubu; 1) ŞEKERLI ÜRÜNLER: GRUP: 3119 ŞEKERLİ VE KAKAOLU ÜRÜNLER KRİTER Ürün çeşitlerine göre şekerli ve kakaolu ürünler grubu; 1) ŞEKERLI ÜRÜNLER: Şeker ve Şekerlemeler : a- Sert şekerler, krokanlar, kuru yemişli şekerler, susam

Detaylı

Bulanık meyve nektarı üretimi

Bulanık meyve nektarı üretimi Bulanık meyve nektarı üretimi Son yıllarda belli meyve ve sebze türlerinden meyve eti içeren nektarların üretimi büyük önem kazanmıştır. Meyve nektarları, meyve pulpundan (meyve püresi) belli miktarda

Detaylı

Müsli bar fırın kalıbı

Müsli bar fırın kalıbı tr Ürün bilgisi ve tarifler Müsli bar fırın kalıbı Değerli Müşterimiz! Sağlıklı beslenin: Bu fırın kalıpları ile en sevdiğiniz müsli barlarınızı en iyi malzemelerden kolayca ve hızlı bir şekilde kendiniz

Detaylı

Lokum. 15.yy dan beri Anadolu da da bilinmektedir. ığıyla Avrupa da tanınm. 18.yy da bir İngiliz gezgin aracılığı. 'Turkish. Delight' landı.

Lokum. 15.yy dan beri Anadolu da da bilinmektedir. ığıyla Avrupa da tanınm. 18.yy da bir İngiliz gezgin aracılığı. 'Turkish. Delight' landı. LOKUM Lokum Boğaz Rahatlatan Tatlı 15.yy dan beri Anadolu da da bilinmektedir 17.yy da Osmanlı sınırları içinde inde yaygınla nlaşmıştır 18.yy da bir İngiliz gezgin aracılığı ığıyla Avrupa da tanınm nmıştır.

Detaylı

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri ERİTME Tanımı ve Önemi Cisimlerin herhangi bir ısı yardımıyla katı hâlini kaybedip akışkan hâle gelmesi işlemine eritme denir. Kuyumculukta en çok yapılan işlemlerden birisi de eritme işlemidir. Altına

Detaylı

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Ekmeğin besin değeri için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Ekmek tam bir besin kaynağıdır. b. Ekmekte sadece E vitamini ve mineral maddeler

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSĠ KAKAO VE ÇĠKOLATA ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO:

TÜRK GIDA KODEKSĠ KAKAO VE ÇĠKOLATA ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 3 Kasım 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30229 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAKAO VE ÇĠKOLATA ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2017/29) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı;

Detaylı

Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer Gıdaların Dondurularak Muhafazası

Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer Gıdaların Dondurularak Muhafazası Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer Gıdaların Dondurularak Muhafazası İçerik Gıda dondurma ve donma olayı Gıda dondurma sistemleri 1 GIDALARIN DONDURULARAK MUHAFAZASI Bir gıdanın donması,

Detaylı

Knauf W623 Agraflı Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları:

Knauf W623 Agraflı Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W623 Agraflı Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W623 Duvar Giydirme Sisteminde, Metal Konstrüksiyon tavan U (TU) ve tavan C (TC) profillerden oluşturulur. Duvarın şakülünde ve terazisinde

Detaylı

FRAKSİYONE KRİSTALİZASYON

FRAKSİYONE KRİSTALİZASYON FRAKSİYONE KRİSTALİZASYON Fraksiyone kristalizasyon Yağların kontrollü bir soğutma prosesi ile kristallendirilerek arzu edilen fraksiyonların ayırılması işlemidir Böylece yağlardan, istenilen yapıdaki

Detaylı

Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları:

Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W625 - W626 Duvar Giydirme Sisteminde Metal Konstrüksiyon, Duvar U (DU) ve sadece 75mm ve 100mm Duvar U ve Duvar C profiller

Detaylı

ÖZEL PASTA VE ŞEKERLEME YAPIM TEKNİKLERİ DERSİ. Jöle, Şekerleme ve Çikolatalar. Jöle, şekerleme ve çikolata çeşitlerini kullanmak

ÖZEL PASTA VE ŞEKERLEME YAPIM TEKNİKLERİ DERSİ. Jöle, Şekerleme ve Çikolatalar. Jöle, şekerleme ve çikolata çeşitlerini kullanmak ÖZEL PASTA VE ŞEKERLEME YAPIM TEKNİKLERİ DERSİ Dersin Modülleri Jöle, Şekerleme ve Çikolatalar Pötifurlar Özel Gün Pastaları Kazandırılan Yeterlikler Jöle, şekerleme ve çikolata çeşitlerini kullanmak Pötifurlar

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ. Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu. 29 Mart 2018, Mersin

TÜRK GIDA KODEKSİ. Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu. 29 Mart 2018, Mersin TÜRK GIDA KODEKSİ 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 29 Mart 2018, Mersin RESMİ OTORİTE & YASAL DAYANAK GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

Detaylı

SURİMİ TEKNOLOJİSİ. 12. Hafta

SURİMİ TEKNOLOJİSİ. 12. Hafta SURİMİ TEKNOLOJİSİ SURİMİ Japonca da kelime anlamı kıyılmış et olan surimi; mekanik olarak kemiklerinden ayrılmış balık etinin, suyla yıkanıp kıyıldıktan sonra, donmuş olarak iyi bir raf ömrü sağlayabilmek

Detaylı

Alçı Doğada : Alçı taşları Saf alçı taşı : CaSO.2H 4.2 2O Đçerdikleri : MgO, Al, Fe, SiO, 2O3, Fe2O3, SiO2, CaCO, MgCO... 3, MgCO3..

Alçı Doğada : Alçı taşları Saf alçı taşı : CaSO.2H 4.2 2O Đçerdikleri : MgO, Al, Fe, SiO, 2O3, Fe2O3, SiO2, CaCO, MgCO... 3, MgCO3.. ALÇI Doğada : Alçı taşlar ları Alçı Saf alçı taşı : CaSO 4.2H 2 O Đçerdikleri : MgO, Al 2 O 3, Fe 2 O 3, SiO 2, CaCO 3, MgCO 3... Kazı Kırma parçalama alama Öğütme Pişirilme irilme Soğutma Paketleme Üretim

Detaylı

Cakepop pişirme kalıbı

Cakepop pişirme kalıbı tr Ürün bilgisi ve tarif Cakepop pişirme kalıbı Değerli Müşterimiz! Çubukta kek keyfi: Cakepop'lar çubuğa takılmış tatlı şirin mini keklerdir. Silikondan üretilmiş yeni Cakepop pişirme kalıbınızla aynı

Detaylı

SHTxx TEMPERATURE AND HUMIDITY PANEL

SHTxx TEMPERATURE AND HUMIDITY PANEL SHTxx TEMPERATURE AND HUMIDITY PANEL delab Deniz Elektronik Laboratuvarı Tel:26-348 65 2 Gsm:536 927 57 67 January-27 Ver3 Rev Sıcaklık ve nem göstergeli digital panel.aynı anda PC veya digital diğer sistemlere

Detaylı

Pralin hazırlama seti

Pralin hazırlama seti Pralin hazırlama seti tr Ürün bilgileri ve tarifler Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 91402AB5X6VII 2017-07 Değerli Müşterimiz! Pralin hazırlama seti ile isteğinize göre çikolata kreasyonlarını hazırlayabilir

Detaylı

6. hafta. Katı İlaç Şekilleri

6. hafta. Katı İlaç Şekilleri 6. hafta Katı İlaç Şekilleri TABLETLER Etkin maddenin yanı sıra basıma yardımcı olmak üzere seçilen belirli yardımcı maddeleri de içeren bir formülasyonun, kompakt hale getirilmesi ve sıkıştırılması ile

Detaylı

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler Gıda 1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü 1.1.1. Pastörize süt Mikroorganizmalar Numune alma planı Limitler ( 1 ) n c m M E. coli ( 3 ) 5 0

Detaylı

MARGARİN. İnsan tüketimine uygun. bitkisel ve/veya hayvansal yağlardan elde edilen, süt yağı içeriğine göre tanımlanan,

MARGARİN. İnsan tüketimine uygun. bitkisel ve/veya hayvansal yağlardan elde edilen, süt yağı içeriğine göre tanımlanan, MARGARİN NEDİR? MARGARİN İnsan tüketimine uygun bitkisel ve/veya hayvansal yağlardan elde edilen, süt yağı içeriğine göre tanımlanan, temel olarak yağ içinde su emülsiyonu tipinde, süt ve/veya süt ürünleri

Detaylı

TGK-Sofralık Zeytin Tebliği (Tebliğ No: 2008/24)

TGK-Sofralık Zeytin Tebliği (Tebliğ No: 2008/24) Amaç TGK-Sofralık Zeytin Tebliği (Tebliğ No: 2008/24) Yayımlandığı R.Gazete: 25.05.2008-26886 MADDE1 (1) Bu tebliğin amacı; sofralık zeytinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme,

Detaylı

Salça Üretim Teknolojisi

Salça Üretim Teknolojisi Salça Üretim Teknolojisi İyi kaliteli bir salça ancak, dalında tam olarak olgunlaşmış, sağlıklı ve olabilldiğince kırmızı renkli domateslerden elde edilebilir. Bu yüzden, salça üretimine elverişli çeşitlerin

Detaylı

SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı

SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi İktisadi İşletmesi Stratejik Ürünler Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesinde kurulan,

Detaylı

GERİ DÖNÜŞÜM TEKNOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI. b. Ekstrüzyonda granül hammadde elde edilmesi. c. Plastik malzemelerin özelliklerine göre ayrılması

GERİ DÖNÜŞÜM TEKNOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI. b. Ekstrüzyonda granül hammadde elde edilmesi. c. Plastik malzemelerin özelliklerine göre ayrılması GERİ DÖNÜŞÜM TEKNOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Sanayi kuruluşlarından ve evsel atıklardan çıkan plastik esaslı malzemelerin toplanıp ayrılarak ve öğütülerek sanayi sektörüne hammadde ve yarı mamul olarak

Detaylı

Buna göre, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği nin amacı şu şekilde tespit edilmiştir:

Buna göre, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği nin amacı şu şekilde tespit edilmiştir: TÜRK GIDA KODEKSİ Türk Gıda Kodeksi; Türkiye de satışa sunulan gıdalara ilişkin hijyen, etiketleme, pestisit ve veteriner ilaç kalıntıları, ithalat ve ihracat denetimi ve belgelendirme sistemi, tahlil

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..)

TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından; Amaç TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..) Madde 1 -(1) Bu Tebliğin amacı, içme sütlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, depolanması,

Detaylı

Standart Ekmeğin Hazırlanması. (Standart Bread Dough)

Standart Ekmeğin Hazırlanması. (Standart Bread Dough) Standart Ekmeğin Hazırlanması (Standart Bread Dough) 2.5 Ölçü Kabı Ilık Su 2 Ölçü Kabı Tam Buğday Unu 2 3 Ölçü Kabı Genel Amaçlı Un veya Ekmeklik Un. 1 Büyük Kaşık Tuz ½ Ölçü Kabı Sıvı Yağ ½ Ölçü Kabı

Detaylı

TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ SİYAH ÇAY TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2008/42)

TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ SİYAH ÇAY TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2008/42) 12 Ağustos 2008 SALI Resmî Gazete Sayı : 26965 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ SİYAH ÇAY TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2008/42) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; siyah çayın tekniğine

Detaylı

Kasetin arka yüzeyi filmin yerleştirildiği kapaktır. Bu kapakların farklı farklı kapanma mekanizmaları vardır. Bu taraf ön yüzeyin tersine atom

Kasetin arka yüzeyi filmin yerleştirildiği kapaktır. Bu kapakların farklı farklı kapanma mekanizmaları vardır. Bu taraf ön yüzeyin tersine atom KASET Röntgen filmi kasetleri; radyografi işlemi sırasında filmin ışık almasını önleyen ve ranforsatör-film temasını sağlayan metal kutulardır. Özel kilitli kapakları vardır. Kasetin röntgen tüpüne bakan

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ Taslak (2014/..)

TÜRK GIDA KODEKSİ ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ Taslak (2014/..) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ Taslak (2014/..) Amaç Madde l (1) Bu Tebliğin amacı, ısıl işlem görmüş içme sütlerinin tekniğine uygun

Detaylı

YAĞ MODİFİKASYON TEKNİKLERİ

YAĞ MODİFİKASYON TEKNİKLERİ YAĞ MODİFİKASYON TEKNİKLERİ Neden Modifikasyon? Yağlara belirli fiziksel özellikler kazandırmak Değişik amaçlarla kullanıma uygun yağlar üretmek Oksidatif stabiliteyi yükseltmek Fonksiyonel yağlar üretmek

Detaylı

ANALİZ ŞARTLARI FORMU

ANALİZ ŞARTLARI FORMU KLS/4.4.FR/03 17/06/2013 00/-- 1/5 Güncelleme No:08 Güncelleme Tarihi:06/04/2016 %10 HCl' de çözünmeyen kül TS 2383,TS 4500 Bisküvi, Buğday Unu 2 gün 90 %10 HCl' de çözünmeyen kül TS 1566 ISO 1577,ISO

Detaylı

KÜP ŞEKER MAKİNALARINDA LİDER KURULUŞ

KÜP ŞEKER MAKİNALARINDA LİDER KURULUŞ KÜP ŞEKER MAKİNALARINDA LİDER KURULUŞ Teknikeller Makina tam otomatik ve yarı otomatik küp şeker makineleri, küp şeker sarım makineleri ve tüp dolum makineleri üretmektedir. Üretim ihtiyaçlarınız doğrultusunda

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ I DERSİ REOLOJİ KT 1

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ I DERSİ REOLOJİ KT 1 Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ I DERSİ REOLOJİ 2.bölüm KT 1 ÖRNEK-R1 ÖRNEK: Genel bünye denklemi aşağıdaki gibi verilen reolojik cisim bir yapı malzemesinin modeli olarak

Detaylı

ÖĞR.GÖR. İHSAN KAZKONDU

ÖĞR.GÖR. İHSAN KAZKONDU 1 Bir mutfağın kurulumunda en önemli unsur pişirme ekipmanlarının maliyetidir 2 Her ülkede olduğu gibi Türkiye`de de çeşitli enerji kaynakları vardır. Bunlardan işletme için en uygun olanı seçilmelidir.

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Sofralık zeytin Sofralık Zeytin; kültüre alınmış zeytin meyvelerinin belirli teknik usullerle acılığının giderilmesinden

Detaylı

MADDENİN HALLERİ VE TANECİKLİ YAPI

MADDENİN HALLERİ VE TANECİKLİ YAPI MADDENİN HALLERİ VE TANECİKLİ YAPI MADDE BİLGİSİ Kütlesi hacmi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddenin şekil almış haline cisim denir. Cam bir madde iken cam bardak bir cisimdir. Maddeler doğada

Detaylı

No: 226 Mahreç işareti TARSUS HUMUSU

No: 226 Mahreç işareti TARSUS HUMUSU No: 226 Mahreç işareti TARSUS HUMUSU Tescil Ettiren TARSUS TİCARET VE SANAYİ ODASI Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 26.05.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 01.11.2017

Detaylı

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi 2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi GİRİŞ Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM 5 Aralık 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28488 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

PROF. DR. YILDIZ ÖZSOY

PROF. DR. YILDIZ ÖZSOY PROF. DR. YILDIZ ÖZSOY Oral yoldan alınan sıvı preparatlar, genellikle çözeltiler, emülsiyonlar ya da uygun bir taşıyıcı içinde, bir veya daha fazla aktif madde ihtiva eden süspansiyonlardır. Oral yolla

Detaylı

sebep olabilir. 4. Haznesinden gaz sızıntısı olursa elektrik fişini takmayın veya çekmeyin. Kıvılcım ve yangın çıkmasına sebep olabilir.

sebep olabilir. 4. Haznesinden gaz sızıntısı olursa elektrik fişini takmayın veya çekmeyin. Kıvılcım ve yangın çıkmasına sebep olabilir. Genel Bu tip buzdolabı genelde otel, ofis, öğrenci yurdu ve ev gibi yerlerde kullanılır. Çoğunlukla meyve ve sebze gibi yiyecekleri soğutmak ve saklamak için uygundur. Küçük boyutunun, hafifliğinin, düşük

Detaylı

MALZEME NTEMLERİ -TASARIM

MALZEME NTEMLERİ -TASARIM MALZEME İMALAT YÖNTEMLERY NTEMLERİ -TASARIM egül l AKDOĞ Malzemeler Malzemelerin, şekilleri ve imalat yöntemleri y birbirleri ile etkileşim im içindedir. i indedir. Malzemeye uygulanan imalat yöntemleri,

Detaylı