2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI. YÖNETİM MUHASEBESİ 30 Mart 2015-Pazartesi 18:00

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI. YÖNETİM MUHASEBESİ 30 Mart 2015-Pazartesi 18:00"

Transkript

1 İŞİ TÜRMOB I i ' l I (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFIED PUBLIC ACCOÜNTANTS OF TUEKEY) 2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 30 Mart 2015-Pazartesi 18:00 SORULAR SORU 1 (25 Puan) : Tek bir mamul üretip satan ve normal kapasitesi birim olan bir imalat işletmesinde 4 yıldan bu yana satış fiyatında ve maliyetlerde hiç bir değişiklik olmamıştır. Birim satış fiyatı 12 lira, birim değişken maliyet 6 lira ve birim sabit maliyet 1 liradır. (Yıllık Sabit Maliyet: TL/ birim = 1 TL/b.) Firmanın son beş yıllık faaliyet düzeyi ve tam maliyet esasına göre hazırlanmış gelir tabloları aşağıdaki gibidir: 1. Yıl 2. Yıl 3. Yıl 4. Yıl Dönem Başı Stok (Birim) Üretim Miktarı Satış Miktarı Dönem Stok Stok (Birim) Gelir Tabloları 1 1. Yıl 2. Yıl 3. Yıl 4. Yıl Satış Gelirleri TL TL TL TL SMM: DB Stok + Üretim Maliyeti - DS Stok (35.000) (35.000) (70.000) SMM TL TL TL TL Fazla(-) veya Eksik (+) Yüklenen Sabit Maliyet (10.000) Brüt Kar TL TL TL TL İstenen: 1. Yılın faaliyetiyle 2. Yılın faaliyeti ( birim satış) tamamen aynı, satış fiyatları ve maliyetler aynı olduğu halde 2. Yıl karı ilkine göre daha yüksek görülmektedir. 3. Yılın satışı, 2. Yıldan birim fazladır ve kar 2. Yıla göre lira artmıştır. Ama 3. Yıldan 4. Yıla birim azaldığında brüt kar lira değil, lira azalmıştır. Bu tutarsızlıkları nasıl açıklarsınız? Şaşırtıcı olmayan, faaliyet hacmi ile karların paralellik göstereceği gelir tabloları hazırlayabilir misiniz?

2 (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFIED PUBLIC ACCOÜNTANTS OF TUEKEY) SORU 2: Bir imalat işletmesi olan Aysan AŞ, makine saatlik kapasitesinin %'ünü "A1" isimli mamulünün üretimine ayırmıştır. Bir birim "A1", 20 makine saatinde imal edilmektedir ve birim değişken maliyeti 8 TL'dır. Şirketin aylık sabit maliyeti lira olup, mamullere makine saatlerine göre dağıtılmakta ve 1 birim "A1"e düşen payı 5 TL olmaktadır. Toplam birim maliyeti 13 lira olan bu mamulün fiyatı ise 20 liradır. Şirkete, aynı sektörde çalışan Boysan'dan bir teklif gelmiştir. Bu teklife göre Boysan, Aysan adına üretim yapacak, Aysan'nın göstereceği müşterilerine istenilen kalite ve miktarda mal gönderecektir. Birim başına 20 lira olan satış fiyatını da Aysan tahsil edecektir. Ancak Boysan'nın istediği fiyat birim başına 18 liradır. Böylece imalat işini Boysan'a kaydıran Aysan, satılan her A l'den birim başına karı 7 liradan 2 liraya düşecektir. Aysan, "A1"i başkasına imal ettirince, bundan boşalan kapasitede "X2" üretebileceğini düşünmektedir. Bir birim "X2"nin maliyeti 16 lirası değişken, 10 lirası sabit olmak üzere toplam 26 lira olup, piyasa satış fiyatı 35 liradır. Bir birim "X2", 40 makine saatinde imal edilebilecektir. İstenen 1 (15 Puan): Aysan'ın gelen teklifi kabul ederek A1'i dışarı yaptırıp, bu mamulden boşalan kapasite de X2 işine girmesi şirket kârlılığını arttıracak bir karar mı olur? İstenen 2 (10 Puan) : Aysan'ın karlılığını arttırmak için Boysan'a üreteceği A1 için verebileceği fiyat asgari kaç liranın altında olmalıdır? SORU 3: Ekontek Ltd. Çeşitli elektronik aletlerde kullanılan bir ara mamul olan bilgisayar çipleri üretip satmaktadır. Sipariş üzerine çalışan şirketin satış problemi yoktur. Siparişler müşterilere gönderilmeden tek tek kalite kontrolünden geçirildiklerinden müşteri memnuniyeti tamdır ve şirketin her zaman müşterisi vardır. Şirketin satışı üretim kapasitesi ile sınırlıdır. Çiplerin ortalama birim fiyatı 300 lira olup, aylık satışı halihazırda adettir. Çip imalatındaki değişken maliyet yalnızca malzemeden ibaret olup aylık malzeme maliyeti de lirayı bulmaktadır. Ancak malzemenin kalitesi ile imal edilen çipin kalitesi arasındaki doğrudan ilişki bulunmaktadır. Halen kullanılan malzeme nedeniyle imal edilen çiplerin %10'u kusurlu bulunduğundan sadece %90'ının satışı gerçekleştirilebilmektedir. Eğer liralık malzemeden alınacak olursa fire oranı %5'e düşecek, liralık malzemeden satın alınacak olursa da fire oranı %1'e düşecektir. Malzeme kalitesinin artması ve buna paralel olarak firenin düşmesi malzeme işleme, kalite kontrol gibi çeşitli maliyetlerin hiç birinde bir tasarruf sağlamayacaktır. 2 İstenen: Şirketin karını maksimize edebilmesi için hangi kalitedeki malzemeden kullanmasını tavsiye edersiniz. (25 Puan)

3 (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFM> PUBLIC ACCOUNTANTS OF TUEKEY) SORU 4: Bir gümüş imalatçısı şirket gümüş takı ile resim çerçevesi, vazo gibi hediyelik ev eşyaları olmak üzere iki mamul hattına sahiptir. Şirketin 2014 yılına ait satış bütçesi ve fiili sonuçları aşağıdaki gibidir: BÜTÇELENEN FİİLİ SONUÇLAR Takı Ev Eşyası Toplam Takı Ev Eşyası Toplam Satış Miktarı Katkı Yılında sektörde takı ve ev eşyası olarak toplam parçanın satılacağı öngörülmüşse de, yıl sona erdiğinde fiilen parçanın satıldığı belirlenmiştir. İstenen 1 (10 Puan): Şirketin bütçeden satış karışım ve miktar sapmalarını hesaplayınız. İstenen 2 (10 Puan): Şirketin Pazar payı sapmasını ve sektörel hacim sapmasını hesaplayınız. İstenen 3 ( 5 Puan): Şirketin pazarlama departmanının başarısını değerleyiniz. 3

4 TÜRMOB (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS OF TUEKEY) CEVAPLAR ÇÖZÜM 1 : Tablolardaki tutarsızlık sabit maliyetlerden stoklara da pay verilmesi ve stok olduğunda maliyetlerin bir kısmının bilançoya gönderilerek gelir tablosuna yansıtılmamasından, satış miktarı üretim miktarını aştığında da stoklarda tutulan (geçen dönemin) sabit maliyetlerin SMM kalemini büyütmesinden kaynaklanmaktadır. Sabit maliyetlerin üretime yüklenmeyip dönem gideri gibi tek kalemde gider yazılması durumunda (değişken maliyetleme yöntemi) brüt karlarla satış faaliyetleri paralellik gösterir. Zira faaliyet hacmiyle paralel değişkenlik gösteren maliyetler değişken maliyetlerdir. Bu yöntemin taraftarları üretim maliyetinin, üretim sırasında katlanılan, üretim faaliyetiyle ilgili maliyetler olduğunu; sabit maliyetlerin ise üretimi sağlayacak alt yapıyla, üretime hazırlıkla ilgili maliyetler olduğunu savunurlar. Buna göre faaliyetin alt yapısıyla ilgili maliyetlerin, yönetim maliyetlerinden farkı yoktur ve stoklarla ilgilendirilmemelidir. Değişken Maliyetleme Esasına Göre Gelir Tabloları 1. Yıl 2. Yıl 3. Yıl 4. Yıl Satış Gelirleri TL TL TL TL SMM: DB Stok + Üretim Maliyeti - DS Stok (30.000) (30.000) (60.000) SMM (Değ. Mly. Olarak) TL TL TL TL Katkı Sabit Maliyetler (10.000) (10.000) (10.000) (10.000) Brüt Kar TL TL TL TL 4 Görüldüğü gibi her birinde birimlik satışların olduğu 1., 2. ve 4. Yıllardaki brüt karlar hep aynıdır. ÇÖZÜM 2: İstenen 1) Karar konusu üretim makine saatidir. Bu süre zarfında ya /20 = 500 adet "A1" veya /40 = 250 adet "X2" üretilebilecektir. İster şirketin tamamında geçerli liralık toplamdan bahsedilsin, isterse de bu departmana isabet eden lira ( 500 birim x 5 TL/b.) olsun, sabit maliyetler her durumda (hangi mamul üretilirse üretilsin) var olacağına ve toplam tutarı değişmeyeceğine göre, sadece satış fiyatları ve değişken maliyetlere bakılarak karar verilecektir. "A1"in üretiminden vazgeçilmesi demek,(20-8)x 500 = TL katkıdan vazgeçilmesi demektir. Ancak bu mamulün ticaretini sürdüreceği için, fason imalattan (20-18) x 500 = TL kar etmeyi sürdürecektir. Sonuçta kendisinin üretip satmamasının net kaybı liraya inecektir. Öte yandan "A1"den vazgeçildiği için 250 birim"x2"den (35-16) x 250 = TL katkı sağlanacaktır. Şu halde sonuç: A1'den kaybedilen katkı : (5.000) TL X2'den kazanılan katkı : Net KAYIP 250 TL. Sonuç olarak A1'i fason imalatçıya kaydırmamalıdır.

5 (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFM> PUBLIC ACCOÜNTANTS OF TUEKEY) İstenen 2) Boysan'a verilebilecek en yüksek fiyat, A1den vazgeçerek kaybedilecek katkıyla, X2'yi üretmekle kazanılacak katkının eşit olduğu noktadır. Şu halde: [(20-8)x 500 = TL] - (p x 500) = p = 2,5 TL/b. Bu 2,5 lira A1'in satış fiyatıyla Boysan'a ödenecek olan arasında, Aysan'a kar olarak yazılması gereken kısımdır. Yani Boysan'a 17,5 liradan fazla ödenecek olursa bu fason imalatın Aysan'a hiç bir getirisi ya da zararı olmaz. ÇÖZÜM 3: adetlik satış, üretimin %90'ı olduğuna göre, üretim miktarı adettir. Eğer fire %5'e düşürülürse adet, fire %1'e düşürülürse adet satılacak demektir. Bu durumda şirketin katkı payları aşağıdaki gibi olacaktır: Satış Miktarları Adet Adet Adet Satış Geliri TL TL TL Malzeme Maliyeti Katkı TL TL TL 5 Görüldüğü gibi malzeme kalitesi ve fiyatı dikkate alındığında sadece liralık ikinci kaliteyi kullanarak fire oranını %5 e düşürmesi daha akıllıcadır. ÇÖZÜM 4: İstenen 1) Satış Miktar Sapması = (Bütçelenen Satış Miktarı - Fiili Satış Miktarı) x Bütçelenen (Ortalama Birim) Katkı Satış Miktar Sapması = ( ) x 425 TL* = TL (L) * / = 425 TL/parça VEYA:

6 (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFIED PUBLIC ACCOÜNTANTS OF TUEKEY) Takı için miktar sapması: ( ) 425* = TL (A) Ev Eşyası için miktar sapması: ( ) 425* = TL (L) Toplam Miktar Sapması TL (L) * Miktar Farkının içerisine karışım farkını da sokmamak için eksik/fazla satılan miktarları, bütçelenen miktarların ortalama bütçelenen birim katkısıyla çarpmak gerekir. Satış Karışım Sapması = Fiili Miktar x (Bütçelenen (Ortalama) Birim Katkı - Fiili Satışın Ortalama Bütçelenen Birim Katkısı) Satış Karışım Sapması = ( ,65 *) = TL (A) * Fiili Satışın Ortalama Bütçelenen Birim Katkısı = ( X 500) + ( X 400) = 417,65 T L / P a rç a VEYA 6 Takı için karışım sapması: x (%25 - %17,65) x 500 = TL (A) Ev Eşyası için karışım sapması: x (%75 - %82,35) x 400 = TL (L) Toplam Karışım Sapması TL (A) Her Mamulün Fiili Satış Ağırlıkları: Takılar İçin: / = % 17,65 Ev Eşyaları İçin: / = % 82,35 BİR DİĞER AÇIKLAMA YOLU: Fiili ortalama birim katkının değişmesine sebep, fiilen satılan miktarların öngörülen oranda satılmamasıdır. Satılan birimin %25i Takı, %75'i ev eşyası olsaydı adet Takı, adet ev eşyası satılmış olurdu. Buna göre: Takı eksik satıldığından x 500 = lira, takının istenen miktarda satılamamasından kaynaklanmıştır. Benzer şekilde x %75 = adet satılması öngörülen ev eşyası da adet yani adet fazla satılmıştır. Bu da firmaya öngörülenin ötesinde x 400 = TL kazandırmıştır.

7 (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS OF TUEKEY) İstenen 2) Şirketin Pazar Payı Sapması = Bütçelenen (Ortalama Birim) Katkı x Mevcut Sektör Hacmi x (Hedef Pazar Payı - Fiili Pazar Payı) Şirketin Pazar Payı Sapması = 425 TL/parça x x ( 0,10* - 0,1214**) = TL (L) * ): / = %10 **): / = % 12,14 Sektörel Hacim Sapması = Bütçelenen (Ortalama Birim) Katkı x (Mevcut Sektör Hacmi - Fiili Sektör Hacmi) Sektörel Hacim Sapması = 425 TL/parça x 0,10 x ( ) = TL (A) Şirketin Pazar Payı Sapması: Sektörel Hacim Sapması: TL (L) TL (A) Toplam TL (L) Sektör hacmindeki (piyasadaki) daralma ( TL Aleyhte) ve buna mukabil pazar payındaki genişleme ( TL Lehte), firmanın satış miktarlarındaki değişimin gelire etkisinin ( TL Lehte) açıklamasıdır. 7 SAPMA ANALİZLERİNİN ÖZETLENMESİ: Şirket lira katkı elde etmeyi planlamışken, lira elde etmiştir. Aradaki liralık farkın kaynaklandığı unsurlar şu şekilde özetlenebilir: Sektördeki Daralma (A) Paz.Py. daki Büyüme (L) Miktar Farkının Etkisi (L) Takı'daki Miktar Farkı (A) Ev Eş.' daki Miktar (L) Farkı Toplam Miktar Farkı Karışım Farkının Etkisi Takı'daki KarışımFarkı (A) Ev Eş.'daki Karışım (L) Farkı Toplam Karışım Farkı Toplam Fark (L) (A) (L)

8 (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFIED PUBLIC ACCOÜNTANTS OF TUEKEY) İstenen 3: Şirketin planladığından daha yüksek bir katkı elde etmesi, daralan bir piyasada pazar payını arttırabilmesi başarı gibi görülmektedir. Ancak satış departmanın takı satışına gerektiği önemi vermemesi başarısını düşürmektedir. Şirket gelirinin daha az kısmını takı bölümünden beklemekteyse de, burada satılan her parça, hediyelik eşya bölümünde satılandan daha yüksek bir katkı bırakmaktaydı. Bu nedenle takı satışının toplam satış içindeki payının %20'den % 17,65'e düşmesi şirketin lira kaybetmesine yol açmıştır. Diğer üründen daha yüksek oranda satılması, katkısının düşük olması nedeniyle kaybı karşılayamamış, neticede toplam lira kaybetmesine neden olmuştur. 8

9 (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFIED PUBLIC ACCOÜNTANTS OF TURKEY) 2015/2.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 3 Ağustos 2015-Pazartesi 18:00 SORULAR SORU 1: Tek mamul üretip satan bir firma 2013 yılında hem farklılaşma (üstün kalite) hem de maliyet liderliği (prodüktivite artışı sağlayarak maliyetleri düşürme) rekabet stratejilerini uygulama çabasında bulunmuştu. Bu çabalar sonucunda 2014 kârı, 2013'e göre %46 gibi çok önemli bir artış göstermişti. Özet gelir tabloları aşağıda sunulan bu şirkette sadece malzeme maliyetleri değişken olup, işçilik dahil diğer bütün imalat maliyetleri sabittir. Söz konusu sabit maliyetler adetlik üretim kapasitesi için geçerli olup, 2013 ve 2014 yıllarında üretim kapasitesinde herhangi bir değişim olmamıştır. Firmada dönem başı ve dönem sonu stok bulunmamaktadır. Özet Gelir Tabloları: 2013 Yılı 2014 Yılı Satış Gelirleri (Fiili Satış Miktarı x Satış Fiyatı) TL ( adet x TL/a) T L ( adet x TL/a) 1 Satılan Malın Maliyeti Değ. Mal. (Malzeme Maliyeti) TL TL (Mlz. Miktarı x Mlz. Fiyatı) ( kg.x 100 TL/kg.) ( kg. x 115 TL/kg.) Sabit Maliyetler Toplam Maliyetler TL TL Kâr TL TL Görüldüğü gibi firmanın kârı 2013 yılından 2014 yılına lira artmıştır. Ancak bu artışta artan satış/üretim miktarının beraberinde getirdiği gelir ve maliyet artışları ile girdi ve satış fiyatlarındaki değişiklikler de rol oynamıştır. İstenen 1 ( 10 Puan) İstenen 2 ( 10 Puan) İstenen 3 ( 10 Puan) : Firmanın bir yıllık kâr artışında büyümenin etkisini hesaplayınız. : Firmanın bir yıllık kâr artışında fiyat artışlarının etkisini hesaplayınız. : Firmanın bir yıllık kâr artışında prodüktivite artışının etkisini hesaplayınız. İstenen 4 ( 5 Puan) : Yukarıda hesapladığınız kârdaki yükselişi oluşturan unsurların ışığı altında firmanın hangi rekabet stratejisini nasıl bir başarıyla uyguladığını yorumlayınız.

10 TÜRMOB (UNION OF CHAMBERS OF CERUHEL) PUBLIC ACCOÜNTANTS OF TUEKEY) SORU 2: Mavi İmalat İşletmesinde Mayıs ayı üretimi 5000 birim ve bu üretime ilişkin malzeme maliyeti 100 TL/kg x 2 kg/b x birim = TL olarak bütçelenmiştir. Mayıs ayında fiilen birim üretilmiş ve bu aya ait malzeme maliyeti toplam bütçe sapması TL (Aleyhte) olarak hesaplanmıştır. Bu toplam sapmanın lirası lehte fiyat sapmasıdır. İstenen 1 (15 Puan) İstenen 2 (15 Puan) : İşletmenin Mayıs ayı üretimi için fiilen kullandığı malzeme miktarı kaç kilodur? : Kullanılan malzeme fiilen kaç liradan satın alınmıştır? SORU 3: BioBilim zirai ilaçlar üreten bir firma olup, "Bahçe İlaçları" ve "Tarla İlaçları" olmak üzere iki departmandan ibarettir. "Tarla" bölümü beş yıldan bu yana beş milyon lira Ar-Ge giderine katlanarak, tahıl ekimine nicelik ve kalite olarak büyük hasar veren süne zararlısı için çevre dostu bir ilaç geliştirmiştir. SK adı verilen bu ilacın ticari üretimini yapmak üzere on yıl ekonomik ömrü olan, liraya mal olmuş ve ayda litre üretim kapasitesine sahip bir üretim tesisi kurmuştur. Tam kapasitede üretilen bir litre SK'nın maliyeti aşağıdaki gibi hesaplanmıştır: Aylık Sabit Maliyetler : Değişken Maliyetler Amortisman Diğer Sabit İmalat Mal (= /120 Ay) TL Toplam Maliyetler Aylık Üretim Birim Maliyet litre TL/litre SK'nın satış fiyatı 20 TL/litre olarak belirlenmiştir. İstenen 1 : SK'ya talep şimdilik aylık litredir. Şirketin "Bahçe" departmanı "Tarım İlaçları" departmanından kendilerine 5 TL/litre fiyatla litre SK satmalarını istemektedir. Bu SK için litre başına 7 liralık bir ek maliyete katlanarak meyve bahçelerine musallat olan zararlılar için ilaç haline dönüştürecek ve litresi 18 liraya satacaktır. Şirketin Tarım İlaçları Departmanının üretim müdürü bu talebe karşı çıkmaktadır. "Bahçe departmanı bizden 5 liraya aldığı ilaca 7 liralık da ek maliyet yapacak, böylece litresini 12 liraya mal ettiği ilacı 18 liraya satarak, toplam lira kar edecektir. Oysa bizim departman 13 liraya imal ettiği ilacı komşu departmana 5 liraya satarak (13-5) x litre = lira zarar etmiş olacak" demektedir. Bahçe departmanından gelen böyle bir talebe onay vermek şirketin topyekûn karlılığı açısından aylık kaç lira ilave kâr ya da zarar neden olur? (15 Puan). Departmanların ayrı ayrı kar - zarar durumları ne olur? (5 Puan)

11 (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS OF TUEKEY) İstenen 2 (15 Puan): Tarım İlaçları bölümü gelecek ayki litrelik boş kapasitesinin litresini kullanarak Bahçe departmanına göndermeye karar vermişken, uzaktaki bir çiftlik gelecek ay gönderilmek üzere litrelik bir sipariş vermiştir. Şirket yöneticileri, bahçe departmanına ilaç vermekten vazgeçerek, uzaktaki çiftliğe litre göndermeğe karar vermişlerdir. Tarım İlaçları Departmanın atıl kapasitesinin yarısını Bahçe İlaçları Departmanında değerlendirmekten vazgeçerek, uzaktaki çiftliğe litre tarım ilacı satışı yapmanın şirketin topyekûn karlılığına kaç liralık bir ilave yaratır? 3

12 (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFIED PUBLIC ACCOÜNTANTS OF TURKEY) ÇÖZÜM 1: İstenen 1: CEVAPLAR Büyümenin Gelir (2014 Satış Miktarı Satış Miktarı ) x 2013 Satış Fiyatı Etkisi: 2013 Prodüktivite Büyümenin düzeyi süreydi 2013 Maliyet Etkisi : 2104 üretim Girdi x 2013 Girdi Fiyatı adedinin - Miktar gerektireceği girdi miktarı Gelir Etkisi : Maliyet Etkisi: ( ) x = Malzeme Maliyeti ( kg kg.) x 100 TL/kg. = Büyümenin Toplam Etkisi TL (L) TL (A) TL(L) İstenen 2: Fiyat Değişmelerinin Etkisi: Gelir Etkisi: (2014 Satış Fiyatı Satış Fiyatı) x Maliyet Etkisi: (2014 Girdi Fiyatı Girdi Fiyatı) x 2014 Satış Miktarı 2013 Prodüktivite düzeyi süreydi 2104 üretim adedinin gerektireceği girdi miktarı 4 Gelir Etkisi : ( ) x Maliyet Etkisi: Malzeme Maliyeti (115 TL/kg TL/kg. ) x kg. Sabit Maliyetler Fiyat Değişiminin Toplam Etkisi = TL (L) (A) TL (A) TL (L)

13 (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS OF TUEKEY) İstenen 3: Prodüktivitenin Etkisi: Prodüktivite (2014 Girdi Miktarı) -(2013 Prodüktivite düzeyi süreydi 2104 Etkisi: üretim adedinin gerektireceği girdi x miktarı) 2014 Girdi Fiyatı Prodüktivite Etkisi: Malzeme Maliyeti: ( kg kg.) x 115 TL/kg TL (L)* Sabit ( birim birim) x 240 TL/b** = Maliyetler ( Üretim artışı kapasite genişletme getirmemiştir.) *: Sonucun çıkması Lehte Sapma olduğunu gösterir. ** T L / birim Prodüktivite Etkisi: TL (L) İstenen 4 : Kâr artışının unsurları aşağıdaki gibi özetlenecek olursa: Büyümenin Etkisi Fiyat Değişmelerinin Etkisi Prodüktivitenin Etkisi Toplam Fark (L) (L) (L) % 16,75 79,11 4,14 % 100,00 5 Kârdaki farklılık çok büyük oranda fiyatlardaki değişimden kaynaklanmıştır. Bu etmenin olumlu olması, firmanın girdi fiyatlarındaki artışı fazlasıyla satış fiyatlarına yansıttığını ifade etmektedir. Bu da müşterilerin elde ettikleri değerle, ödedikleri değeri karşılaştırdıklarında bu fiyat artışını kabul ettiklerini gösterir. Nitekim satış miktarları da artmıştır. Bu göstergeler de bizi firmanın malının "değerli" olduğu sonucuna götürmektedir. Başka ifadeyle firma farklılaştırma politikasında başarılıdır. Ancak maliyet liderliğiyle ilgili olarak prodüktivite artışına baktığımızda firmanın aynı derecede başarılı olamadığını görürüz. ÇÖZÜM 2: İstenen 1: Malzeme maliyetinin bütçeden toplam sapması TL Aleyhte olarak ortaya çıktığına göre ve bunun liralık kısmı Lehte Fiyat Sapması olduğuna göre, demek ki liralık kısmı da malzemenin fazla kullanılmasından kaynaklanmış olan Aleyhte Miktar Sapmasıdır. Formül olarak, Miktar Sapması = Bütçelenen Miktardan Farklı Kullanılan Malzeme Miktarı x Bütçelenen Birim Fiyat Bildiğimiz rakamları yukarıdaki formüle yerleştirirsek: TL =? x 100 TL/kg? = kg. hesaplanır. Bütçeden olan bu sapma "Aleyhte" olduğundan, demek ki kg. yerine, fiilen kg. kullanılmıştır.

14 TÜRMOB (UNION OF CHAMBERS OF CERUHEL) PUBLIC ACCOÜNTANTS OF TUEKEY) İstenen 2: Bütçeden fiyat sapması TL olarak verilmişti. Formül olarak, Fiyat Sapması = Bütçelenen Fiyattan Farklı Ödenen Fiyat x Fiilen Kullanılan Malzeme Miktarı Bildiğimiz rakamları yukarıdaki formüle yerleştirirsek: TL =? x kg? = 5 TL/kg. hesaplanır. Bütçeden olan bu sapma "Lehte" olduğundan, demek ki 100 TL/kg. yerine, fiilen 95 TL/kg. kullanılmıştır. ÇÖZÜM 3 İstenen 1 : Şirkette atıl kapasite olmasaydı 20-3 = 17 lira katkı sağlayan mamul, 18 - (3+7)= 8 lira katkı sağlayan mamulle değiştirilecekti. Oysa litrelik atıl kapasite söz konusu olduğundan bu 8 lira katkı, ek katkı sağlamaktadır. (8 x1.000 litre= TL Şirketin ek kazancı olacaktır.) Tarım İlaçları Bahçe İlaçları Toplam Gelir 5 x = TL 18x1.000= TL TL Maliyet (3 x = 3.000) (5 x = 5.000) ( 8.000) Ek Maliyet - (7 x = 7.000) ( 7.000) Toplam Maliyet ( 3.000) TL (12.000) TL (15.000) TL Kar TL TL TL 6 Görüldüğü gibi bu işlemden her iki departman da karlı çıkmıştır. İstenen 2 Yeni çiftliğe yapılacak satıştan sağlanan katkı: x 17 = TL Bahçe Departmanın sağlayacağı katkı kaybı: (1.000x 8 = 8.000) TL İkinci Çözüm Yolu: Bu alternatifi şöyle de değerleyebiliriz: Yeni çiftliğe yapılacak ilk litrelik satıştan sağlanan katkı: x 17 = TL ; ikinci litrelik satıştan sağlanan katkı (bu partiden zaten litre başına 8 lira katkı sağlanıyordu, şimdi 17 lira sağlanıyor demek ki sadece 9 lira fazla katkı gelecek) 9 x litre = TL. Toplam olarak: = TL

15 B3 TURMOB (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFIED PUBLIC ACCOÜNTANTS OF TURKEY) 2015/3.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 7 Aralık 2015-Pazartesi 18:00 SORULAR SORU 1: Bir fotokopi makinesi imalatçısı firma, makinelerini banka, kütüphane gibi kamuya açık yerlere yerleştirerek müşterilerin kullanımına sunmayı planlamaktadır. Fotokopi yaptırmaya ihtiyacı olan kimseler, makine üzerindeki bir kumbaraya her kopya için 10 kuruş atıp, kendi başlarına işlerini görebileceklerdir. Kumbaraya atılan her 10 kuruşun 2 kuruşu, makinenin yerleştirildiği yere kira olarak kalacaktır. Makinelerin kağıt ve toner ihtiyacı imalatçı firma tarafından karşılanacak olup, bunun da maliyeti kopya başına 1,5 kuruş (0,015 TL)'tur. Ayrıca söz konusu yapımcı şirket her kopyada makinenin bakımını da yapacaktır. Makine başına bakım masrafının da 150 lira olacağı hesaplanmıştır. Öte yandan her makinenin sabit masrafının, kendisine bağlanan sermayenin fırsat maliyeti de dahil, yıllık 600 lira olacağı öngörülmektedir. İstenen 1 (5 Puan): İmalatçı firmanın bu projesinden zarar etmemesi için her bir makinesini yerleştireceği yerde yılda en az kaç fotokopi yapılması gerekir? (Vergi söz konusu değildir.) İstenen 2 (10 Puan): Firmanın her makineden, vergiden sonra yıllık 1680 lira kar elde edebilmesi için her makinede kaç fotokopi yapılmalıdır? Firmanın vergi oranı %30'dur. İstenen 3 ( 15 Puan): Firma, makinelerin yerleştirildiği kurumda görevli güvenlik görevlisinden, ara sıra kendi makinelerine de göz kulak olmasını isteyecek, bu hizmeti karşılığında da her makineden sağlanacak vergi öncesi karın %5'inin kendisine yıllık ücret olarak ödeneceğini vaat edecektir. Güvenlik görevlisine vaat edilen ücret vergiden düşülebilir bir gider değildir. Bu durumda vergi yükü %30 olan bu şirketin, güvenlik görevlisine de vaat edilen ücret de ödendikten ve vergiden sonra her makineden yıllık 1680 lira kar elde edebilmesi için her makinede yılda en az kaç fotokopi yapılmalıdır? 1 SORU 2: Bir tekstil firması sıfır yaka, polo yaka ve kapüşonlu olmak üzere üç çeşit tişört imal etmektedir. Firmanın imalat kapasitesi günde 200 makine saati olup, mamullerle ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir: Sıfır Yaka Polo Yaka Kapüşonlu Birim Satış Fiyatı (TL) Birim Değişken Maliyet (TL) Birim Sabit Maliyet (TL) Birim Kar (TL) Bir Birimi İmal Etmek İçin Gerekli Makine Saati V Saat (Otuz Dakika) 1 Saat (Altmış dakika) 1% Saat (75 dakika) Günlük Talep (Adet Olarak) Firmanın kapasitesi ürünlerine olan talebi tümüyle karşılamaya yeterli değildir. İstenen (20 Puan): Şirketin günlük kârını maksimize etmesi için hangi mamulden kaç adet üretmesi gerekir?

16 B3 TURMOB (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS OF TUEKEY) SORU 3 : Mis Makarnacılık birisi spagetti, diğeri lazanya tipi makarna imal etmektedir. Makarna imalinde hemen hemen hiç işgücü kullanılmadan tüm imalat makinelerle gerçekleştirilmededir. Az sayıdaki imalat işçisinin sabit ücretinin genel imalat maliyetlerine katılması, maliyet hesaplamalarında kolaylık sağladığı gibi tutarın çok küçük olması nedeniyle de herhangi bir yanılgıya yol açmamaktadır. Aynı hamur makinelerde karılmakta daha sonra kalıp makinelerinden geçirilerek fırınlanmakta, bantlarla taşınan makarnalar otomatik makinelerde paketlenmektedir. Ancak her aşamada mamullerin düzgün ve kırıksız olmasından emin olunması için kalite kontrol işçileri önlerinden akan imalatı gözle kontrol etmektedirler. Bu kontrol lazanya için daha yoğun yapılmaktadır, çünkü geniş plakalar halindeki hamurun kıvrık şekilli kenarları çok kolaylıkla kırılıp bozulabilmektedir. Aylık imalatla ilgili bazı bilgiler aşağıdaki gibidir: Spagetti Lazanya Toplam Üretim kg kg kg. Birim Malzeme Maliyeti (TL/kg.) 0,20 0,20 Birim Genel İmalat Maliyeti (TL/kg.)* 0,54* 0,40* Toplam Maliyet 0,74 TL/kg. 0,60 TL/kg. Satış Fiyatı 0,90 TL/kg. 1,10 TL/kg. Makine Saatleri 1600 saat (%80) 400 saat (%20) saat (%100) Kalite Kontrol Saatleri 8 saat (%20) 32 saat (%80) 40 saat (%100) *: makine saatinin %80'ı Spagetti, %20'ı Lazanya için kullanıldığından liralık toplam genel imalat maliyetinin %80'ı yani lirası Spagetti'nin, 800 lirası ise Lazanya'nın payına düşmüştür. Kilogram başına düşen maliyetler ise sırasıyla TL/6.000 kg= 0,54 TL/kg.; ve 800 TL/2.000 kg.= 0,40 TL/kg.dır. 2 Genel İmalat Maliyetinin tamamı sabit nitelikte olup aylık liralık tutarın lirası kalite kontrol süreci için katlanılan maliyetlerdir. Kalan lirası ise elektrik, kira, bakım, amortisman gibi ana kalemlerden oluşmaktadır. Makarna hamurundan (malzeme) ne kadar kullanıldığı mamul türleri itibarıyla kesinlikle bilinmektedir. Genel maliyetleri ise, fabrikadaki faaliyeti makineler temsil ettiğinden, mamullere makine saatlerine göre dağıtılmaktadır. Sektörde özellikle spagettide aşırı rekabet söz konusudur. Bu nedenle satış fiyatları çok önemi bir unsurdur. Böyle olmakla birlikte şirket satış fiyatlarını tespit ederken maliyetlerini göz önünde tutmakta ve belli bir kârı korumaya özen göstermektedir. Şirketin hesaplamalarına göre spagettideki kâr oranı: (0,90-0,74)/0,90 = %17,7 ve Lazanyadaki kâr oranı ise: (1,10-0,60)/ 1,10 = % 45,5'dir. Şirket yetkilileri spagettiden pazar kaybetme tehlikelerine rağmen fazla fiyat indirimi yapamayacaklarını düşünmektedirler. İstenen 1 (20 Puan): Yukarıdaki şirketin maliyetleme ve fiyatlama politikasını değerleyiniz. Sizce doğru maliyetleme hangi yöntemle yapılmalıdır? Bu yönteme göre mamullerin kg. maliyetleri nedir? İstenen 2 (10 Puan): Eğer spagetti için %17,7 kâr oranı yeterliyse, doğru yöntemle hesaplayacağınız maliyete göre spagettinin kilogram fiyatı kaç liraya düşürülebilir?

17 İŞİ TÜRMOB I i ' l I (UNION OF CHAMBERS OF CERUHEL) PUBLIC ACCOÜNTAHTS OF TDEKEY) SORU 4: 2014 Yılının sektör çapındaki toplam gazete satışının adet olacağını tahmin eden Kurye Gazetesi kendisi için %15'lik bir Pazar payı ile adetlik satışı hedeflemişti. Gazetenin planlanan birim satış fiyatı 0,50 TL, birim değişken maliyet ise 0,30 TL'dir yılı sona erdiğinde sektördeki toplam gazete satışlarının fiilen adet olduğu, bunun adedinin ise Kurye Gazetesine ait olduğu ortaya çıkmıştır. Gazete yönetimi, 2014 yılı için bütçelediklerinden daha fazla elde ettikleri katkıdaki liradaki kendi başarılarını analiz etmek istemektedirler. (Bütçelenen Katkı: x 0,20 TL - Fiili Katkı: x 0,20 TL = TL) İstenen 1 (10 Puan): Kurye Gazetesinin 2014 yılına ait pazar payı sapması ne kadardır? (Bu sapmanın parasal büyüklüğü ne kadardır?) İstenen 2 (10 Puan): Kurye Gazetesinin 2014 yılında bütçelediğinden daha fazla satmasında ( ) genel okuyucu kitlesindeki genişlemenin payı (parasal anlamda) nedir? (Başka bir deyişle Sektörel Hacim Sapması ne kadardır?) 3

18 (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFIED PUBLIC ACCOÜNTANTS OF TURKEY) CEVAPLAR ÇÖZÜM 1 : Bu soru Başabaş Analizi sorusudur. Başabaş Analizi bütün maliyetlerin sadece sabit ve değişken maliyetlerden ibaret olduğunu varsayar. Bu nedenle liralık bakım gideri hesaplamalara "yarı sabit" maliyet olarak değil, kopya başına 0,005 liralık değişken maliyet olarak alınmalıdır. İstenen 1) Bir kopyanın değişken maliyeti: Kira... 0,020 TL Kağıt-Toner 0,015 B akım Toplam 0,005 ( = 150 TL/ k.) 0, 040 TL Bir kopyanın Katkı Payı: 0,10-0,04 = 0,06 TL/ kopya Bir makine için başabaş noktası: Sabit Maliyet/ Birim Katkı Payı : 600 TL/ 0,06 = kopya. Makinenin yerleştirileceği yerde yılda adetten az fotokopi yapılacağı bekleniyorsa, buraya konan makineden zarar edilir. 4 İstenen 2: (Q: Yapılması gereken fotokopi sayısı) Şirket tüm maliyetlerini karşıladıktan sonra net lira kâr elde etmek istiyorsa, vergiden önce lira kazanması gerekir. Şu halde 600 lira sabit maliyet, lira da kâr yani toplam lira kazanabilmesi için 3.000/0.06= adet kopya yapması gerekir. ( tane 0,06 lira, toplam lira etmektedir.) Veya aynı çözümün bir başka algoritması aşağıdaki gibi sunulabilir: (0,06 Q ) ( ) = (0,06 Q ) (0.70) = ,042 Q = Q= 2.100/0,042 = Adet fotokopi yapılması gerekmektedir. İstenen 3: (R: Güvenlik görevlisine ödenecek ücret) (Güvenlik görevlisine verilecek ücret "2.400 x %5" değildir. Çünkü bu lira yukarıda hesaplanmış olan adet fotokopi ile sağlanan brüt kârdır. Oysa yeni koşuldaki fotokopi sayısı bilinmemektedir. Bilinmeyen bu miktara Q denecek olursa, hesap aşağıdaki gibi yapılır.) R= (0,06 Q - 600) x 0,05 (0,06 Q ) (0.70) - R = (0,06 Q ) (0.70) - (0,06 Q - 600) x 0,05 = ,042 Q ,003 Q + 30 = ,39 Q = Q= 2.070/0,39 = Adet fotokopi yapılması gerekmektedir.

19 TÜRMOB (UNION OF CHAMBERS OF CLRİIHLD PUBLIC ACCOUNTANTS OF TUEKEY) ÇÖZÜM 2 : Bu soru bir üretim faktörü kıt kaynak olduğu takdirde, bu kısıta göre optimal üretim kombinezonunun belirlenmesi konusuna ilişkindir. Çözümde birim kâr üzerinden hareket etmek yanlıştır. Çünkü birim kâr hesabındaki birim sabit maliyet herhangi bir (keyfi) yöntemle yüklenmiş olan maliyet payıdır. Farklı bir yükleme anahtarı uygulandığında soruda verilen her mamule düşen on liralık pay mutlaka değişecek, bu da birim kâr rakamını çok etkileyecektir. Değişmeyecek olan: Toplam sabit maliyettir. Bu nedenle ürün yelpazesine karar verilirken kapasite kullanımında, sabit maliyetlerin karşılanmasına en çok hizmet eden mamulden başlamak gerekir. Ancak bu durumda da yalnızca birim katkı paylarına bakmak yine yanlış olur. Zira makine saatlerinin kısıtlı olması ve kullanılabilecek sadece 200 saatin olduğu gerçeği göz ardı edilmiş olur. Nitekim en yüksek katkı payını veren mamul kapüşonlu tişörttür. Ancak kısıtlı olan bir saatte bir kapüşonlu tişört üretilip 24 lira kazanılırken (hatta net olarak konuşmak gerekirse, bir tişört imal etmek için bir saatten de uzun süre gerektiği göz önünde tutulacak olursa saatte sadece 19,2 lira kazanırken) aynı süre zarfında iki adet sıfır yaka tişört yapılıp 14 x 2 = 28 lira kazanılır. Bu nedenle doğru çözüm makine saati (Kıt faktör) başına düşen katkı payını bulmaktan geçer. Sıfır Yaka Polo Yaka Kapüşonlu Birim Satış Fiyatı (TL) Birim Değişken Maliyet (TL) Birim Katkı (TL) Bir Birimi İmal Etmek İçin Gerekli Makine Saati V Saat 1 Saat 1% Saat Saat Başı Katkı 14 x 0,5 = x 1 = x 1,25 = 19,2 Sıralama Günlük Talep (Adet Olarak) Kullanılan Kapasite Kalan Kapasite Optimal (makine saati) (makine saati) Üretim Sıfır Yaka 0,5 x 100 = Adet Kapüşonlu 1,25 x 100 = Polo Yaka 1 x 25 = (Her üç mamulde de birim başına sabit maliyet - 10'ar lira - eşit olduğundan, birim kârlara göre bulunan ürün gamı da yukarıdaki gibidir. Ancak bu sonuç çözümün doğru olduğunu göstermez, sadece basit bir aritmetik sonuçtur. ) ÇÖZÜM 3: İstenen 1: Sınav sorusundaki problem "doğru fiyatı" hesaplamaktır. Birim maliyet üzerine %17,7 gibi bir kâr marjı koyarak satış fiyatı belirlemeye çalışan şirket, birim maliyeti yanlış hesapladığından piyasada fiyat rekabetine yenik düşmektedir. Birim maliyet yanlış hesaplanmıştır, çünkü: liralık GİM'in lirası "kalite kontrol" maliyetidir ve bu maliyet kaleminin ortaya çıkmasına da kalite kontrol saatleri neden olmaktadır. Kalite kontrol saatlerinin dağılımına baktığınızda da Spagetti bu saatlerin sadece %20'sini kullanmaktadır. Oysa şirket maliyet kalemleri arasında hiçbir ayırım yapmadan maliyet dağıttığında bu liranın %80'i spagettiye yüklenmiştir. Yani mamul olması gerekenden çok daha yüksek maliyetlenmiş, dolayısıyla fiyatı da

20 B3 TURMOB (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFIED PUBLIC ACCOÜNTANTS OF TUEKEY) çok yüksek belirlenmiştir. (Tabii bu arada Lazanya'ya gitmesi gereken maliyet yanlışlıkla spagettiye yüklendiğinden, şirket Lazanya'dan büyük kâr ettiğini sanmaktadır.) liralık kalite kontrol maliyetinde kontrol saatleri, kalan liralık kısım da yine makine saatleri (ki bu kalan maliyetin ortaya çıkmasında makine saatlerinin etmen olduğu varsayımı mantıklıdır çünkü elektrik tüketimi, amortisman ve bakım doğrudan doğruya makinenin çalışmasıyla ilgilidir) esas alınacak olursa, genel imalat maliyet dağıtımı aşağıdaki gibi olacaktır: Spagetti Lazanya Kalite Kontrol x %20 = 500 TL x%80 = TL Diğer Maliyetler x%80 = TL x%20 = 300 TL Toplam TL TL Üretim kg kg. Kg. Başına genel maliyet 0,28 TL/kg. 1,15 TL/kg. Kg. Başına malzeme maliyeti 0,20 0,20 Kg. Başına toplam maliyet 0,48 TL/kg. 1,35 TL/kg. (1.500 liralık kısmın kira, elektrik, bakım ve amortisman olduğundan bahsediliyorsa da bunların birer GİM unsuru olduğu, yani imalatla ilgili olduğu soruda belirtilmiştir. Bu nedenle imalata sadece kalite kontrol maliyetini yüklemek, bu lirayı üretim maliyetlerinden çıkarmak ya da bu maliyet kalemlerinin de - ortaya çıkmalarında hiçbir etkisinin olmadığı kalite kontrol saatlerine göre dağıtılmak - yani toplam liranın %20'sini S. ye % 80'nini L.yaya yüklemek - yanlıştır.) 6 Her iki yöntemde bulunan maliyetleri karşılaştırırsak: Spagetti Lazanya Satış Fiyatı 0,90 TL/kg. 1,10 TL/kg. Geleneksel Maliyetleme 0,74 TL/kg. 0,60 TL/kg. Faaliyet Tabanlı Maliyetleme 0,48 TL/kg. 1,35 TL/kg. Bu problemin çözümünde değişken maliyetleme sisteminin dolayısıyla, fiyatın sadece değişken 0,20 TL/kg.'lik malzeme maliyetini kurtarmasının yeterli olacağının asla düşünülmemesi gerekir. Değişken Maliyetleme stoka çalışan firmalarda yöneticiyi uyaran bir sistemdir. Zira Değişken Maliyet Sistemi faaliyet hacmi ile faaliyetin sonucuna katkı arasında paralellik kurar. Şöyleki: Tam maliyetlemede stoklar üzerinde sabit maliyet payı olduğundan, ne kadar çok mal satılmaz stokta tutulursa, o kadar sabit maliyet tutarı bilançoda "saklanır", gelir tablosuna yansımaz. Satış düştükçe gelir tablosuna daha az maliyet gönderileceğinden gelir tablosu gittikçe yükselen kârlar raporlamaya başlar. Sonuçta yönetici farkına varmadan stoka çalışmak, ürettiğini satamasa da hâlâ kârlı olduğuna inanmak gibi bir yanılgıya düşer. Oysa değişken maliyet sisteminde "satış geliri - değişken maliyet" firmaya sabit maliyetlerini karşılamak üzere ne kadar katkı kaldığını gösterir. (Tabii sabit maliyetleri aşan kısım da kârdır.) Satışınız düştükçe bu katkı da doğal olarak azalacaktır. Bu yönteme yöneltilen en büyük eleştiri: Yöneticinin kısa dönemlik ve "fark eden maliyetlere" ilişkin kararları dışında, fiyatlama politikasını salt "katkı payına" dayandırması halinde uzun dönemde sabit maliyetlerini gözden kaçırabileceği ve şirketin iflasına neden olabileceğidir. Zira bir şirketin hayatta

21 PfQTÜRMOB I l ' j I (UNION OF CHAMBERS OF CERUHEL) PUBLIC ACCOÜNTAHTS OF TURKEY) kalabilmesi için satış fiyatının bütün maliyetlerini karşılaması, hatta üstüne yatırımı cazip kılacak bir kâr marjı da bırakması zorunludur. Görüldüğü gibi sorun "doğru fiyatlama" olduğunda, değişken maliyetten bahsetmek şirket için tehlikelidir. İstenen 2: Yukarıdaki tablo incelenecek olursa, şimdiki fiyatlama ile Lazanya'dan zarar edildiği, Spagetti'den ise çok kâr edildiği görülebilir. Fiyat rekabeti nedeniyle Spagetti'nin fiyatında (SF - 0,48)/ SF = 0,177 denkleminden SF= 0, 5832» 0,59 liraya kadar düşürme yapılabilir. (Kâr Marjı'nın "Maliyet/Satış Fiyatı" olmadığı, dolayısıyla fiyatın, hesaplanamayacağı gözden kaçırılmamalıdır.) SF = Maliyet x şeklinde ÇÖZÜM 4: İstenen 1: Pazar Payı Sapması: (Hedef PP - Fiili PP) x Fiili Sektör Hacmi x Bütçelenen Birim Katkı Pazar Payı Sapması = ( 0,15-0,14) x x 0,20 = TL Aleyhte İstenen 2: 7 Sektörel Hacim Sapması: (Bütçelenen Sektör Hacmi - Fiili Sektör Hacmi ) x Hedef Pazar Payı x Bütçelenen Birim Katkı Sektörel Hacim Sapması = ( ) x 0,15 x 0.20 = TL Lehte Sonuç olarak bakıldığında: Pazar Payı Sapması : TL Aleyhte Sektörel Hacim Sapması : Lehte Toplam Sapma TL Lehte Görüldüğü gibi, bütçelediğinden lira daha fazla kazanan bu gazetede, gelirlerin artmasına sadece genel okuyucu sayısının artması etken olmuştur. Özel olarak gazeteye olan ilgi düşmüştür. (%15 umulurken %14 olmuştur.) Gazetenin satış yönetimi başarısızdır.

2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 30 Mart 2015-Pazartesi 18:00

2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 30 Mart 2015-Pazartesi 18:00 2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 30 Mart 2015Pazartesi 18:00 SORULAR SORU 1 (25 Puan) : Tek bir mamul üretip satan ve normal kapasitesi 10.000 birim olan bir imalat işletmesinde

Detaylı

2015/2.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 3 Ağustos 2015-Pazartesi 18:00

2015/2.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 3 Ağustos 2015-Pazartesi 18:00 2015/2.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 3 Ağustos 2015-Pazartesi 18:00 SORULAR SORU 1: Tek mamul üretip satan bir firma 2013 yılında hem farklılaşma (üstün kalite) hem de maliyet

Detaylı

2015/3.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 7 Aralık 2015-Pazartesi 18:00

2015/3.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 7 Aralık 2015-Pazartesi 18:00 2015/3.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 7 Aralık 2015-Pazartesi 18:00 SORULAR SORU 1: Bir fotokopi makinesi imalatçısı firma, makinelerini banka, kütüphane gibi kamuya açık yerlere

Detaylı

2014/2.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 27 Ekim 2014-Pazartesi 18:00

2014/2.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 27 Ekim 2014-Pazartesi 18:00 2014/2.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 27 Ekim 2014-Pazartesi 18:00 SORULAR SORU 1: a) Mamul Yaşam Süresi Maliyetleri (Life Cycling Costs) ne demektir? b) Mamul Yaşam Süresi

Detaylı

2013/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 15 Nisan 2013-Pazartesi 18:00

2013/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 15 Nisan 2013-Pazartesi 18:00 2013/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 15 Nisan 2013-Pazartesi 18:00 SORULAR SORU 1: Geleneksel maliyetleme sistemlerine göre hesaplanmış birim maliyet rakamı ve Genel Kabul

Detaylı

2014/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 12 Mayıs 2014-Pazartesi 18:00

2014/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 12 Mayıs 2014-Pazartesi 18:00 2014/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 12 Mayıs 2014-Pazartesi 18:00 SORULAR SORU 1: Geleneksel muhasebe raporlarından alınan fiili bilgilerle, bütçe rakamlarının karşılaştırılması

Detaylı

2016/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 28 Mart 2016-Pazartesi 18:00

2016/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 28 Mart 2016-Pazartesi 18:00 2016/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 28 Mart 2016-Pazartesi 18:00 SORULAR Soru 1 Aşağıdaki kavramları kısaca açıklayınız (25 puan) a. Fırsat maliyeti (5 puan) b. Faaliyet kaldıracı

Detaylı

Ödev TeslimTarihi 12.Ocak 2010 KAR PLANLAMASI

Ödev TeslimTarihi 12.Ocak 2010 KAR PLANLAMASI İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi / Tekstil Mühendisliği Bölümü 2009-2010Öğretim Yılı / Güz Yarıyılı TEK485-MALİYET MUHASEBESİ DERSİ ÖDEV5 (YÖNETİM MUHASEBESİ) 30.Aralık.2009 Ödev TeslimTarihi

Detaylı

2017/3. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 20 Kasım 2017 Pazartesi (Sınav Süresi 2 Saat)

2017/3. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 20 Kasım 2017 Pazartesi (Sınav Süresi 2 Saat) 2017/3. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 20 Kasım 2017 Pazartesi 18.00 (Sınav Süresi 2 Saat) Sorular -I- SORULAR (10P) 1-İşletmenin tüm bölümleri ve değer zinciri elemanlarının (tedarikçiler,

Detaylı

MUHASEBE TARAMA SORULARI

MUHASEBE TARAMA SORULARI MUHASEBE TARAMA SORULARI TARAMA 01 KAPSAMINA GÖRE MALİYETLER 1. İşletmenin üretim dönemine ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir: Aylık kapasite 6.000 birim ve üretim miktarı 4.000 birimdir. Direkt İlk Md.

Detaylı

KAPSAMINA GÖRE MALİYET SİSTEMLERİ

KAPSAMINA GÖRE MALİYET SİSTEMLERİ SMMM YETERLİLİK / KAPSAMINA GÖRE LEME KAPSAMINA GÖRE SİSTEMLERİ Üretilen mamullerin maliyeti üç ana unsurdan oluşmaktadır 1. Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri 2. Direkt İşçilik Giderleri 3. Genel Üretim

Detaylı

BÖLÜM-05 STANDART MALİYET VE SAPMA ANALİZİ

BÖLÜM-05 STANDART MALİYET VE SAPMA ANALİZİ BÖLÜM-05 STANDART MALİYET VE SAPMA ANALİZİ 1. Maliyeti hesaplamalarında Maliyet Yöntemini uygulayan bir işletme; tek bir üretim bölümünde, tekbir mamul üretmektedir. İşletmenin standart maliyet kartından

Detaylı

2015/1.DÖNEM. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL YÖNETİM 29 Mart 2015-Pazar 17:00

2015/1.DÖNEM. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL YÖNETİM 29 Mart 2015-Pazar 17:00 (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFM> PUBLIC ACCOUNTANTS OF TUEKEY) 2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL YÖNETİM 29 Mart 2015-Pazar 17:00 SORULAR SORU 1: "Bark" Ltd. Şirketi bir ticari şirket

Detaylı

KAPSAMINA GÖRE MALİYETLER

KAPSAMINA GÖRE MALİYETLER BÖLÜM-01 KAPSAMINA GÖRE MALİYETLER Kapsamına Göre Maliyetler a. Asal Maliyet Yöntemi b. Değişken Maliyet Yöntemi c. Normal Maliyet Yöntemi d. Tam Maliyet yöntemi Üretilen mamullerin maliyeti üç ana unsurdan

Detaylı

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 Öğretim Yılı Güz Dönemi TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI Seçmeli Lisans Dersi (2 0 2) Yrd. Doç. Dr. İlhan ÖZEN Erciyes

Detaylı

TEST 01 TEMEL KAVRAMLAR

TEST 01 TEMEL KAVRAMLAR M UHASEB E TEST 01 TEMEL KAVRAMLAR 1. Bir üretim işletmesinde mamullerin satılması aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilebilir? A) Maliyet B) Harcama C) Ödeme D) Gider E) Zarar 2. 620 Satılan Mamul Maliyeti

Detaylı

2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00

2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00 2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 31.12.2013 tarihli Bilançosu aşağıdaki

Detaylı

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 Öğretim Yılı Güz Dönemi TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI Seçmeli Lisans Dersi (2 0 2) Yrd. Doç. Dr. İlhan ÖZEN Erciyes

Detaylı

DP Model Kurma (Derste Çözülecek Örnekler)

DP Model Kurma (Derste Çözülecek Örnekler) 1*. Bir tekstil firması 3 ebatta (S-M-L) gömlek üretmektedir. Her bir gömleğin üretim maliyeti sırasıyla 3 pb., 4 pb. ve 6 pb. dir. Firmanın Türkiye çapındaki bayileri; haftada en az 2000 adet S, 3000

Detaylı

2010/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MAZERET SINAVLARI SORU VE CEVAPLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 24 Temmuz 2010-Cumartesi 10:00

2010/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MAZERET SINAVLARI SORU VE CEVAPLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 24 Temmuz 2010-Cumartesi 10:00 2010/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MAZERET SINAVLARI SORU VE CEVAPLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 24 Temmuz 2010-Cumartesi 10:00 SORULAR SORU 1: Aşağıdaki kavramları tanımlayınız. a. Esnek Bütçe ve Statik Bütçe

Detaylı

2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL YÖNETİM 29 Mart 2015-Pazar 17:00

2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL YÖNETİM 29 Mart 2015-Pazar 17:00 2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL YÖNETİM 29 2015-Pazar 17:00 SORULAR SORU 1: Bark Ltd. Şirketi bir ticari şirket olup tanesini 60 liradan aldığı A malını 100 liradan satmaktadır.

Detaylı

MALİYET MUHASEBESİ SİSTEMLERİ. Normal Maliyet Sistemi: DİMM+DİS+DGÜG+(SGÜG x Kapasite kullanım oranı)

MALİYET MUHASEBESİ SİSTEMLERİ. Normal Maliyet Sistemi: DİMM+DİS+DGÜG+(SGÜG x Kapasite kullanım oranı) 1 MALİYET MUHASEBESİ TÜM FORMÜLLER MALİYET MUHASEBESİ SİSTEMLERİ Tam Maliyet Sistemi: (DİMMG+DİG+DEĞİŞKEN GÜG+SABİT GÜG) Değişken Maliyet Sistemi: (DİMMG+DİG+DEĞİŞKEN GÜG) Normal Maliyet Sistemi: DİMM+DİS+DGÜG+(SGÜG

Detaylı

SMMM YETERLİLİK MALİYET / SAPMA ANALİZİ

SMMM YETERLİLİK MALİYET / SAPMA ANALİZİ 1. Maliyeti hesaplamalarında Standart Maliyet Yöntemini uygulayan bir işletme; tek bir üretim bölümünde, tekbir mamul üretmektedir. İşletmenin standart maliyet kartından aşağıdaki bilgiler tespit edilmiştir.

Detaylı

2018/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı İleri Düzeyde Finansal Muhasebe 30 Mart 2018 Cuma (Sınav Süresi 2 Saat)

2018/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı İleri Düzeyde Finansal Muhasebe 30 Mart 2018 Cuma (Sınav Süresi 2 Saat) Soru 1- Aşağıdaki kavramları açıklayınız: a) Sözleşme yükümlülüğü (5 puan) b) Yatırım işletmesi (5 puan) c) Kontrol gücü olmayan paylar (5 puan) d) Aktif piyasa (5 puan) 2018/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik

Detaylı

2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 10 Temmuz 2017 Pazartesi (Sınav Süresi 2 Saat)

2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 10 Temmuz 2017 Pazartesi (Sınav Süresi 2 Saat) 2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 10 Temmuz 2017 Pazartesi 18.00 (Sınav Süresi 2 Saat) Sorular S-1-Aşağıdaki kavramları kısaca açıklayınız? (20 p) a.) Güvenlik Payı b.) Nakit

Detaylı

Örnek: bir montaj hattı için Dizayn Kapasitesi=100 adet/gün; Etkin Kapasite=80 adet/gün; Gerçek Kapasite=72 adet/gün olarak verildiğinde; Verimlilik=

Örnek: bir montaj hattı için Dizayn Kapasitesi=100 adet/gün; Etkin Kapasite=80 adet/gün; Gerçek Kapasite=72 adet/gün olarak verildiğinde; Verimlilik= 1 Kapasite, üretim oranı olarak ölçüldüğünde, gerçek üretim miktarının maksimum üretim miktarına oranı söz konusudur. Maksimum üretim fiziksel yapı ile ilgili olduğundan kolay belirlenebilir. Ancak gerçek

Detaylı

(FİİLİ STANDART) X FİİLİ / STANDART İçeride para var mı? Var Yok

(FİİLİ STANDART) X FİİLİ / STANDART İçeride para var mı? Var Yok (FİİLİ STANDART) X FİİLİ / STANDART İçeride para var mı? Var Yok Zaten belli ne kadar kullanacağımız Sonuçta yıllardır aynı işi yapıyoruz. Artık STANDARDA bağladık. Süleyman bir hata Olmasın. Niye farklı

Detaylı

MALİYET MUHASEBESİ. 1- Maliyet muhasebesi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?(2004/2)

MALİYET MUHASEBESİ. 1- Maliyet muhasebesi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?(2004/2) MALİYET MUHASEBESİ 1- Maliyet muhasebesi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?(2004/2) A) Olanaklar ölçüsünde maliyetlerin düşürülmesini sağlayacak yöntemler geliştirir. B) Üretim

Detaylı

2018/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 2 Nisan 2018 Pazartesi (Sınav Süresi 2 Saat)

2018/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 2 Nisan 2018 Pazartesi (Sınav Süresi 2 Saat) 2018/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 2 Nisan 2018 Pazartesi 18.00 (Sınav Süresi 2 Saat) Sorular Soru 1.Batu şirketi tek bir mamulün üretimini gerçekleştirmekte ve yılda 80.000

Detaylı

11. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Başabaş Analiz Yöntemi. Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL

11. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Başabaş Analiz Yöntemi. Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL 11. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL Başabaş Analiz Yöntemi BAŞA-BAŞ NOKTASI ANALİZİ Başa-baş noktası, üretim miktarı, maliyet akışları ve satış gelirleri arasındaki ilişkilere dayanarak,

Detaylı

MALİYET MUHASEBESİ SINAVI SORULARI 1 Aralık 2013 Pazar

MALİYET MUHASEBESİ SINAVI SORULARI 1 Aralık 2013 Pazar MALİYET MUHASEBESİ SINAVI SORULARI 1 Aralık 2013 Pazar SORU 1: Tek tip bir mamul üreten AKSÜT işletmesi, standart maliyet yöntemini kullanmaktadır. İşletme çalışma ölçüsü olarak direkt işçilik saati kullanmakta

Detaylı

DB Stok Miktarı 1500 adet ne olmaz 3500 adette stokta bulunduralım.

DB Stok Miktarı 1500 adet ne olmaz 3500 adette stokta bulunduralım. Ne kadar satabiliriz? Dönem sonunda da Depoda hazır mal var mı acaba? emniyet stoğu baraksak mı Süleyman nerde? acaba? Git oğlum say bakalım depoyu. Tahmini Satış Miktarı 12.000 adet Dönem sonu ne olur

Detaylı

Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma

Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma İçindekiler - Muhasebede Uzmanlık Alanları - Satış Fiyatı Tespitinde Maliyetlerin Kullanılması - Satış Fiyatı Tespit Yöntemleri 1) Üretim Maliyetine Dayanan Satış Fiyatı

Detaylı

2009/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ. 6 Aralık 2009-Pazar 16:00-17:30 SORULAR

2009/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ. 6 Aralık 2009-Pazar 16:00-17:30 SORULAR 2009/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 6 Aralık 2009-Pazar 16:00-17:30 SORULAR SORU 1: FERAY İşletmesi tek aşamada tek bir mamulün üretimini yapmaktadır. İşletme hammaddenin

Detaylı

Satışların Maliyeti Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu

Satışların Maliyeti Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu EK MALİ TABLOLAR Ek mali tablolar genel olarak bilanço ve gelir tablosundan yararlanılarak hazırlanan ve onları tamamlayan, işletme analizine yardımcı olan tablolardır. Satışların Maliyeti Tablosu Fon

Detaylı

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 16 Mart 2014-Pazar 13:30-15:00 SORULAR

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 16 Mart 2014-Pazar 13:30-15:00 SORULAR 2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 16 Mart 2014-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2012 yılı Gelir Tablosu aşağıdaki gibidir.

Detaylı

2015/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 22 Mart 2015-Pazar 16:00-17:30

2015/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 22 Mart 2015-Pazar 16:00-17:30 2015/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 22 Mart 2015-Pazar 16:00-17:30 SORULAR SORU 1: Modern Mobilya üretim ve satış işletmesi Ocak 2015 ayında 550 kodlu genç odası

Detaylı

2013 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MALİYET MUHASEBESİ SINAV SORULARI 30 HAZİRAN 2013

2013 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MALİYET MUHASEBESİ SINAV SORULARI 30 HAZİRAN 2013 2013 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MALİYET MUHASEBESİ SINAV SORULARI 30 HAZİRAN 2013 Soru 1) Maliyetlerini aylık olarak belirleyen bir işletmenin Temmuz ayına, ilişkin üretim maliyetleri

Detaylı

FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ

FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2011/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 3 Temmuz 2011-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: Tek Düzen Muhasebe Sistemine göre düzenlenen (Çok Kademeli Rapor Tipi-Özet-Ayrıntılı)

Detaylı

2010/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK MAZERET SINAVLARI SORU VE CEVAPLARI MALİYET MUHASEBESİ 18 Temmuz 2010-Pazar 16:00-17:30 SORULAR

2010/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK MAZERET SINAVLARI SORU VE CEVAPLARI MALİYET MUHASEBESİ 18 Temmuz 2010-Pazar 16:00-17:30 SORULAR 2010/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK MAZERET SINAVLARI SORU VE CEVAPLARI MALİYET MUHASEBESİ 18 Temmuz 2010-Pazar 16:00-17:30 SORULAR SORU 1: A İşletmesinin 2009 yılı faaliyet sonuçlarına ait

Detaylı

MALATYA SMMMO - TESMER MALĐYET MUHASEBESĐ KURS NOTLARI. M.Bahadır r ALTAŞ

MALATYA SMMMO - TESMER MALĐYET MUHASEBESĐ KURS NOTLARI. M.Bahadır r ALTAŞ MALATYA SMMMO - TESMER MALĐYET MUHASEBESĐ KURS NOTLARI ŞUBAT-2010 M.Bahadır r ALTAŞ Maliyet Muhasebesi ile Finansal Muhasebe Arasındaki Farklar Finansal Muhasebe Đç ve dışd gruplara bilgi verir Tutarlar

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

Satışların Maliyeti Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu

Satışların Maliyeti Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu EK MALİ TABLOLAR Ek mali tablolar genel olarak bilanço ve gelir tablosundan yararlanılarak hazırlanan ve onları tamamlayan, işletme analizine yardımcı olan tablolardır. Satışların Maliyeti Tablosu Fon

Detaylı

2013/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 1 Aralık 2013-Pazar 16:00-17:30 SORULAR

2013/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 1 Aralık 2013-Pazar 16:00-17:30 SORULAR 2013/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 1 Aralık 2013-Pazar 16:00-17:30 SORULAR SORU 1: Tek tip bir mamül üreten AKSÜT işletmesi,standart maliyet yöntemini kullanmaktadır.işletme

Detaylı

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA Ürün fiyatlama kararlarında ilk adım fiyat belirleme olduğuna göre öncelikle fiyatın belirlenmesi gerekmektedir. Maliyete göre fiyatlandırma yapılırken ürünün maliyeti dikkate

Detaylı

KATKI PAYI BBN MİKTAR = TOPLAM SABİT MALİYETLER BBN TUTAR = TOPLAM SABİT MALİYETLER

KATKI PAYI BBN MİKTAR = TOPLAM SABİT MALİYETLER BBN TUTAR = TOPLAM SABİT MALİYETLER = DEĞİŞKEN MALİYETLER SATIŞ FİYATI 1. Birim satış fiyatı 20 000TL olan "Y" mamulünden dönemde 450 birim üretileceği öngörülmektedir. Üretilmesi öngörülen bu ürünler için birim başına 11 000TL değişken

Detaylı

İŞLETME BÜTÇELERİ VE KONTROL. Prof. Dr. Dursun ARIKBOĞA

İŞLETME BÜTÇELERİ VE KONTROL. Prof. Dr. Dursun ARIKBOĞA İŞLETME BÜTÇELERİ VE KONTROL Stratejik planın bir parçası olan bütçelerin hazırlanması ve etkin bir kontrol aracı olarak kullanılması konularında bilgi vermek, ilgi uyandırmak. Bütçeler, faydaları Bütçelerin

Detaylı

DEHA EĞİTİM KURUMLARI

DEHA EĞİTİM KURUMLARI SORU 1 AB mobilya üretim işletmesi maliyetlerini normal maliyet, fiili maliyet ve sipariş maliyeti yöntemlerinden oluşan maliyet sistemini kullanarak hesaplamaktadır. İşletme 01.12.2012 de SAT11 nolu sipariş

Detaylı

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara 2016/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBESİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MALİYET MUHASEBESİ SORULARI 28 Ağustos 2016 Cumartesi Soru 1: Venüs1 üretim işletmesinde 10 ve 20 no lu Esas Üretim Gider Yerleri (EÜGY) ile 80 ve

Detaylı

www.saitkaygusuz.com skaygusuz@uludag.edu.tr STOKLAR TMS-2

www.saitkaygusuz.com skaygusuz@uludag.edu.tr STOKLAR TMS-2 1 STOKLAR TMS-2 Üretim İşletmelerinde Stoklar 2 Stoklar aynı zamanda işletme tarafından üretilen mamulleriya da üretimde olan yarı mamulleri ve üretim sürecinde kullanılmak üzere bekleyen ilk madde ve

Detaylı

1. Toprağa bağlılığına göre inşaat sınıflandırmasında, baraj inşaatı aşağıdaki inşaat türlerinden hangisi kapsamındadır?

1. Toprağa bağlılığına göre inşaat sınıflandırmasında, baraj inşaatı aşağıdaki inşaat türlerinden hangisi kapsamındadır? İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi 20182. Dönem Deneme Sınavı -1-1. Toprağa bağlılığına göre inşaat sınıflandırmasında, baraj inşaatı aşağıdaki inşaat türlerinden hangisi kapsamındadır? A) Konutlar B) Sosyal

Detaylı

VARLIK KULLANIM ORANLARI

VARLIK KULLANIM ORANLARI 1 VARLIK KULLANIM ORANLARI ALACAK DEVİR HIZI İşletmenin alacaklarını ne kadar süre içinde tahsil ettiğini gösterir. Alacak devir hızının yüksekliği olumlu bir durumu yansıtır. Yüksek devir hızı çalışma

Detaylı

SMMM YETERLİLİK MALİYET MUHASEBESİ

SMMM YETERLİLİK MALİYET MUHASEBESİ SMMM YETERLİLİK MALİYET MUHASEBESİ Maliyet Muhasebesi -01- Kapsamına Göre Maliyetler Kapsamına Göre Maliyetler a. Asal Maliyet Yöntemi b. Değişken Maliyet Yöntemi c. Normal Maliyet Yöntemi d. Tam Maliyet

Detaylı

Soru 1: (20 puan)aşağıdaki sorularda parantez içine doğru olduğunu düşündüğünüz ifadeler için D yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadeler için Y yazınız.

Soru 1: (20 puan)aşağıdaki sorularda parantez içine doğru olduğunu düşündüğünüz ifadeler için D yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadeler için Y yazınız. Soru 1: (20 puan)aşağıdaki sorularda parantez içine doğru olduğunu düşündüğünüz ifadeler için D yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadeler için Y yazınız. ( D ) 1. Yüksek talep dönemlerinde müşteriyi (sipârişi)

Detaylı

KLÜ İİBF-İŞLETME * KANTİTATİF KARAR VERME TEKNİKLERİ

KLÜ İİBF-İŞLETME * KANTİTATİF KARAR VERME TEKNİKLERİ SORU 1. ASMALI BAKKAL Asmalı Bakkal'ın sahibi Nuri Amca, bir hafta boyunca satacağı ekmeklere ilişkin olarak ekmek fırınına vereceği günlük sipariş miktarı için hafta başında karar vermek zorundadır. Bunun

Detaylı

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI ÖDEV SORULARI

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI ÖDEV SORULARI MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI ÖDEV SORULARI ÖDEV TESLİM TARİHİ: 29 Aralık 2015 salı (Son Hafta) Ders Saatlerinde (ij öğrenci no.nuzun son iki rakamıdır, mesela öğrencinin numartasında son

Detaylı

Endirekt Giderler II. ÜRETİM GİDERLERİ İlk Madde ve Malzeme Giderleri Direkt İlk Madde ve Malzemeler

Endirekt Giderler II. ÜRETİM GİDERLERİ İlk Madde ve Malzeme Giderleri Direkt İlk Madde ve Malzemeler İÇİNDEKİLER I. YÖNETİM MUHASEBESİNE GİRİŞ... 2 1. YÖNETİM MUHASEBESİNİN TANIMI VE KAPSAMI... 2 2. YÖNETİM MUHASEBESİNİN AMAÇLARI... 4 3. YÖNETİM MUHASEBESİ, MALİYET MUHASEBESİ VE FİNANSAL MUHASEBE ARASINDAKİ

Detaylı

2015 /2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MALİYET MUHASEBESİ SINAVI SORULARI. 26 Temmuz 2015 - Pazar 16.00-17.30

2015 /2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MALİYET MUHASEBESİ SINAVI SORULARI. 26 Temmuz 2015 - Pazar 16.00-17.30 2015 /2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MALİYET MUHASEBESİ SINAVI SORULARI 26 Temmuz 2015 - Pazar 16.00-17.30 SORU 1: Kuzey" Paslanmaz Çelik Üretim ve Satış A.Ş. de, üretim Toplama ve Hazırlama.

Detaylı

MALİYET MUHASEBESİ ÇIKMIŞ SORULAR ÇÖZÜMLÜ CEVAPLAR 02.11.2013

MALİYET MUHASEBESİ ÇIKMIŞ SORULAR ÇÖZÜMLÜ CEVAPLAR 02.11.2013 MALİYET MUHASEBESİ ÇIKMIŞ SORULAR ÇÖZÜMLÜ CEVAPLAR 02.11.2013 16. ECE İşletmesi nin Mart ayına ilişkin bazı finansal bilgileri şöyledir: Türk Lirası Dönembaşı Yarı Mamul Maliyeti : 42.000 Dönembaşı Mamul

Detaylı

Yöneylem Araştırması I Dersi 2. Çalışma Soruları ve Cevapları/

Yöneylem Araştırması I Dersi 2. Çalışma Soruları ve Cevapları/ Yöneylem Araştırması I Dersi 2. Çalışma Soruları ve Cevapları/25.12.2016 1. Bir deri firması standart tasarımda el yapımı çanta ve bavul üretmektedir. Firma üretmekte olduğu her çanta başına 400TL, her

Detaylı

20 TEMMUZ 2008-2008/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI

20 TEMMUZ 2008-2008/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI 0 TEMMUZ 008-008/. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI Elektron LTD. 006 yılında kurulmuş sipariş üzerine bilgisayar kontrollü enerji ölçüm cihazı üreten

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 1.HAFTA Amacı:Karar vericiler işletmelerde sahip oldukları kaynakları; insan gücü makine ve techizat sermaye kullanarak belirli kararlar almak ister. Örneğin; en iyi üretim miktarı

Detaylı

DERS İÇERİĞİ. Maliyet ve Yönetim Muhasebesi. Seçmeli DERS HEDEFİ

DERS İÇERİĞİ. Maliyet ve Yönetim Muhasebesi. Seçmeli DERS HEDEFİ DERS İÇERİĞİ Ders Adı Ders Türü Maliyet ve Yönetim Muhasebesi Seçmeli DERS HEDEFİ Maliyet ve Yönetim Muhasebesi dersini alan öğrenciler aşağıdaki becerileri kazanacaktır: İşletme yöneticilerinin planlama,

Detaylı

2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 02 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00 SORULAR

2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 02 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00 SORULAR 2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 02 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: ABC Sanayi ve ticaret A.Ş nin 31.12.2013 tarihli Bilançosu aşağıdaki

Detaylı

ÖZET İÇERİK KISIM I MALİYET HESAPLARI VE MUHASEBESİ... 1

ÖZET İÇERİK KISIM I MALİYET HESAPLARI VE MUHASEBESİ... 1 ÖZET İÇERİK KISIM I MALİYET HESAPLARI VE MUHASEBESİ... 1 BÖLÜM 1 YÖNETİM VE MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ... 3 BÖLÜM 2 MALİYET KAVRAMI, TERİMLERİ VE SINIFLANDIRILMASI... 29 BÖLÜM 3 ÜRETİM İŞLETMELERİNDE DÖNEM

Detaylı

PROJENİN TAHMİNİ FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASI Kubilay Kavak Mart-2012 A) BAŞLANGIÇ YATIRIM HARCAMALARI Proje fikrinin geliştirilebilmesi için gerekli tüm yatırım özellikleri belirlenir. Tüm yatırım

Detaylı

Önemli KPI Örnekleri

Önemli KPI Örnekleri Önemli KPI Örnekleri Ciro Satıştan elde edilen gelirlerin tümü Ciro Satış Miktarı Birim Satış Fiyatı Ciro Dağılımı (%) Ürün bazında ciro Kanal bazında ciro (yurtiçi, yurtdışı, fason vb.) Kâr merkezi (birim/grup

Detaylı

BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ

BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ Herhangi bir işe girişirken, genellikle o iş için harcanacak çaba ve kaynaklarla, o işten sağlanacak fayda karşılaştırılır. Bu karşılaştırmada amaç, kaynaklara (üretim faktörlerine)

Detaylı

2014/1 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MALİYET MUHASEBESİ SINAV SORULARI 16 Mart 2014- Pazar 16.00 17.30

2014/1 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MALİYET MUHASEBESİ SINAV SORULARI 16 Mart 2014- Pazar 16.00 17.30 2014/1 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MALİYET MUHASEBESİ SINAV SORULARI 16 Mart 2014- Pazar 16.00 17.30 SORU 1: (30 P.) XYZ üretim işletmesinde 31.12.2013 tarihli genel geçici mizandan

Detaylı

KÂR - ZARAR PROBLEMLERİ Test -1

KÂR - ZARAR PROBLEMLERİ Test -1 KÂR - ZARAR PROBLEMLERİ Test -1 1. Satış fiyatı 30 TL olan bir mal, %10 indirim ile kaç TL ye satılır? A) 30 B) 310 C) 31 D) 33 E) 340. 400 TL ye satılan bir maldan %2 kâr elde ediliyor ise bu malın alış

Detaylı

2006 YILI EGE BÖLGESİ NİN 100 BÜYÜK FİRMASI

2006 YILI EGE BÖLGESİ NİN 100 BÜYÜK FİRMASI 2006 YILI EGE BÖLGESİ NİN 100 BÜYÜK FİRMASI Ege Bölgesi Sanayi Odası nın 1982 den beri sürdürmekte olduğu Ege Bölgesi nin 100 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması, bölgemiz sanayiinin içinde bulunduğu duruma,

Detaylı

HİZMET ÜRETİMİNDE YARI VE TAM ÜRETİLMİŞ HİZMET STOKLARININ MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

HİZMET ÜRETİMİNDE YARI VE TAM ÜRETİLMİŞ HİZMET STOKLARININ MUHASEBELEŞTİRİLMESİ HİZMET ÜRETİMİNDE YARI VE TAM ÜRETİLMİŞ HİZMET STOKLARININ MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Süleyman YÜKÇÜ GİRİŞ Bilançoda, aktif tabloda, stoklar ana başlığının altında yarı mamuller stok kalemi bulunmaktadır.

Detaylı

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI Doç. Dr. Osman KILIÇ 1 Ünite: 4 TARIMSAL ÜRÜNLERDE MALİYET Doç. Dr. Osman KILIÇ İçindekiler 4.1. Tek Yıllık Bitkisel...

Detaylı

23 KASIM /3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ SINAVI SORULAR

23 KASIM /3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ SINAVI SORULAR 23 KASIM 2008-2008/3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ SINAVI SORULAR SORU 1: Ekte finansal tabloları verilen ABC Anonim Şirketi inşaat malzemeleri konusunda faaliyet

Detaylı

KAPSAMLARINA GÖRE MALİYET YÖNTEMLERİ SAĞLIK YÖNETİMİ. HAZIRLAYAN Meltem TAŞLI

KAPSAMLARINA GÖRE MALİYET YÖNTEMLERİ SAĞLIK YÖNETİMİ. HAZIRLAYAN Meltem TAŞLI KAPSAMLARINA GÖRE MALİYET YÖNTEMLERİ SAĞLIK YÖNETİMİ HAZIRLAYAN Meltem TAŞLI İÇERİK Kapsamlarına Göre Yöntemleri Tam Yöntemi Değişken Yöntemi Normal Yöntemi Asal (Direkt) Yöntemi Örnek 1 Örnek 2 2 Kapsamına

Detaylı

Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER

Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER Kürşat ÖZDEMİR Genel Bilgiler Temel Kavramlar İşletme Bilgi Sistemi Maliyet Muhasebesi - Tanımı - Amacı MALİYET NEDİR? Bir malı veya hizmeti yapmak ve satmak için, doğrudan

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ Muhasebe Döngüsünü Hatırlayalım... 2 Maliyet Muhasebesi ve Üretim İşletmeleri... 5 Üretim İşletmelerinin İki Ana Grubu... 6 Mamül ve Hizmet Üretiminin

Detaylı

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 2 Aralık 2012-Pazar 16:00-17:30 SORULAR

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 2 Aralık 2012-Pazar 16:00-17:30 SORULAR 2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 2 Aralık 2012-Pazar 16:00-17:30 SORULAR SORU 1: AB mobilya üretim işletmesi maliyetlerini, normal maliyet, fiili maliyet ve

Detaylı

MALİYET MUHASEBESİ KAVRAMI VE AMAÇLARI

MALİYET MUHASEBESİ KAVRAMI VE AMAÇLARI MALİYET MUHASEBESİ KAVRAMI VE AMAÇLARI Muhasebe, bir işletmenin ekonomik faaliyetlerine ilişkin finansal bilgileri ölçmek ve çeşitli kullanıcılara bu finansal bilgileri raporlamak amacıyla kullanılan bir

Detaylı

YENİDEN SATIŞ FİYATI YÖNTEMİ & YÖNTEMİN UYGULANMASINA DAİR ÖZELLİKLİ HUSUSLAR

YENİDEN SATIŞ FİYATI YÖNTEMİ & YÖNTEMİN UYGULANMASINA DAİR ÖZELLİKLİ HUSUSLAR Mahmut Aydoğmuş Vergi Müfettişi İzmir Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırma ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlığı YENİDEN SATIŞ FİYATI YÖNTEMİ & YÖNTEMİN UYGULANMASINA DAİR ÖZELLİKLİ HUSUSLAR YENİDEN

Detaylı

FİNANS. işinizi kurmak için gereken parasal kaynakları bulmak, ve bunları işinizin gerektirdiği şekilde kullanmaktır.

FİNANS. işinizi kurmak için gereken parasal kaynakları bulmak, ve bunları işinizin gerektirdiği şekilde kullanmaktır. FİNANS 1 Finans nedir? En basit haliyle finans; işinizi kurmak için gereken parasal kaynakları bulmak, ve bunları işinizin gerektirdiği şekilde kullanmaktır. temel kural, kendi cebinizle işletmenin kasasını

Detaylı

İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE

İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE 8.11.2016 osenses@ktu.edu.tr 1 İşletmeler açısından kapasite planlaması üzerinde önemle durulması gereken bir kavramdır. İşletmeler ancak kapasiteleri ölçüsünde üretim yapabilirler.

Detaylı

2013 / 1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MALİYET MUHASEBESİ SINAVI SORULARI 17 Mart 2013 - Pazar 16.00-17.30

2013 / 1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MALİYET MUHASEBESİ SINAVI SORULARI 17 Mart 2013 - Pazar 16.00-17.30 2013 / 1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MALİYET MUHASEBESİ SINAVI SORULARI 17 Mart 2013 - Pazar 16.00-17.30 SORU 1. (50 PUAN) A üretim işletmesinin ve 01.03.2013'te faaliyete başlayan

Detaylı

30 Haziran 2013 SMMM Yeterlilik Sınavı Finansal Tablolar Analizi Sınavı

30 Haziran 2013 SMMM Yeterlilik Sınavı Finansal Tablolar Analizi Sınavı 30 Haziran 2013 SMMM Yeterlilik Sınavı Finansal Tablolar Analizi Sınavı Soru 1) ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin 2011 ve 2012 dönemine ait gelir tablosu aşağıdaki gibidir. ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş. Gelir

Detaylı

ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA

ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA Genel Olarak Oran Analizi p Oran analizi tekniğinin amacı, finansal tablo kalemlerinin aralarındaki anlamlı ve yararlı ilişkilerden yola çıkarak bir işletmenin cari finansal

Detaylı

Aktüerlik Sınavları I. Seviye / Olasılık-İstatistik Örnek Sorular I

Aktüerlik Sınavları I. Seviye / Olasılık-İstatistik Örnek Sorular I Aktüerlik Sınavları I. Seviye / Olasılık-İstatistik Örnek Sorular I S1. Cep telefonu üreten bir fabrikada toplam üretimin % 30 u A, % 30 u B ve % 40 ı C makineleri tarafından yapılmaktadır. Bu makinelerin

Detaylı

SERMAYE MALİYETİ. Prof. Dr. Aydın Yüksel MAN 504T Yön. için Finansal Analiz & Araçları Ders: Sermaye Maliyeti

SERMAYE MALİYETİ. Prof. Dr. Aydın Yüksel MAN 504T Yön. için Finansal Analiz & Araçları Ders: Sermaye Maliyeti SERMAYE MALİYETİ 1 Giriş İşlenecek ana başlıkları sıralarsak: Firmanın ihraç ettiği menkul kıymetler için istenen getiri oranlarının hesaplanması Sermaye maliyetinin hesaplanması Yeni bir proje için hangi

Detaylı

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 Öğretim Yılı Güz Dönemi TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI Seçmeli Lisans Dersi (2 0 2) Yrd. Doç. Dr. İlhan ÖZEN Erciyes

Detaylı

20 TEMMUZ /2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK MALİYET MUHASEBESİ SINAVI SORU VE CEVAPLARI

20 TEMMUZ /2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK MALİYET MUHASEBESİ SINAVI SORU VE CEVAPLARI 20 TEMMUZ 2008-2008/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK MALİYET MUHASEBESİ SINAVI SORU VE CEVAPLARI SORU 1: Bir üretim işletmesinde belirli bir maliyet dönemin de yapılan işlemlere ait açıklamalar

Detaylı

A MUHASEBE KPSS-AB-PS / 2008

A MUHASEBE KPSS-AB-PS / 2008 1. İşletmede kasa hesabının kalanı 79.600 YTL, kasa sayımında belirlenen tutar ise 76.900 YTL dir. Farkın nedeni belirlenememiştir. A MUHASEBE KPSS-AB-PS 2008 3. VE 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE Buna

Detaylı

Sunu planı. Sunu Planı. Slayt No 3-6 Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinin Brüt Katma Değeri. 7-8 Sektörlerin Büyüme Eğilimleri

Sunu planı. Sunu Planı. Slayt No 3-6 Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinin Brüt Katma Değeri. 7-8 Sektörlerin Büyüme Eğilimleri YÖNETİCİ ÖZETİ Sunu planı Sunu Planı Slayt No 3-6 Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinin Brüt Katma Değeri 7-8 Sektörlerin Büyüme Eğilimleri 9-11 Tekstil ve Hazır Giyim İstihdamı 12 İşyeri Sayısı 13 Sektörün

Detaylı

AYGAZ çeyrek sonuçları. 20 Ağustos 2010

AYGAZ çeyrek sonuçları. 20 Ağustos 2010 AYGAZ 2010 2.çeyrek sonuçları 20 Ağustos 2010 Öne çıkan konular- 2Ç 2010 Türkiye LPG tüketimi büyümeye devam ederek yıl geneli için %4-5 lik büyüme öngörülerini teyit etti Tüplü gazda pazar payını artıran

Detaylı

İşletme Analizi. Ülgen&Mirze 2004

İşletme Analizi. Ülgen&Mirze 2004 İşletme Analizi Baraz, 2010 İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. İşletmenin ne durumda olduğu ve nelere sahip olduğu bu

Detaylı

2011/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 13 Mart 2011-Pazar 16:00-17:30 SORULAR

2011/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 13 Mart 2011-Pazar 16:00-17:30 SORULAR 2011/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 13 Mart 2011Pazar 16:0017:30 SORULAR SORU 1: Zirve A.Ş. plastik ev ve sanayi malzemeleri üreten bir işletmedir. Üretim A ve

Detaylı

Girişimcilikte Simülasyon: Eğitimcinin Eğitimi

Girişimcilikte Simülasyon: Eğitimcinin Eğitimi Girişimcilikte Simülasyon: Eğitimcinin Eğitimi Giriş Modeller Uygulamalar Risk analizi Olası Analiz Simülasyon Yöntemi Envanter Simülasyonu Bekleme Hatları Avantajlar ve dezavantajlar Referanslar SUNUM

Detaylı

SAFHA MALİYET SİSTEMİ

SAFHA MALİYET SİSTEMİ SAFHA MALİYET SİSTEMİ 1. Tek bir mamul üreten ve hammaddenin tümünü üretimin başlangıcında kullanan A Üretim bölümünün Nisan ayı maliyetlerinin hesaplanması için gerekli bilgiler aşağıda verilmiştir. 1

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 4 Verimlilik En genel anlamıyla bir sistem içerisindeki kaynakların ne derece iyi kullanıldığının bir ölçüsüdür. Üretim yönetimi açısından ise daha açık ifadesi ile üretimde harcanan

Detaylı

İKTİSADA GİRİŞ - 1. Ünite 4: Tüketici ve Üretici Tercihlerinin Temelleri.

İKTİSADA GİRİŞ - 1. Ünite 4: Tüketici ve Üretici Tercihlerinin Temelleri. Giriş Temel ekonomik birimler olan tüketici ve üretici için benzer kavram ve kurallar kullanılır. Tüketici için fayda ve fiyat kavramları önemli iken üretici için hasıla kâr ve maliyet kavramları önemlidir.

Detaylı

MALİYET MUHASEBESİ. - Arge Giderleri - Pazarlama Satış Dağıtım Giderleri Faaliyet Giderleri Dönem Giderleri

MALİYET MUHASEBESİ. - Arge Giderleri - Pazarlama Satış Dağıtım Giderleri Faaliyet Giderleri Dönem Giderleri Üretilen Mamulün Maliyeti; MALİYET MUHASEBESİ Üretim işletmelerinde mamül maliyetini oluşturan 3 tane maliyet kalemi vardır. A) Direk ilk madde ve malzeme maliyeti B) Direk işçilik maliyeti C) Genel üretim

Detaylı

Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi

Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi İşletme Analizinin Amacı ve Kapsamı Envanter Değerleme Amortisman Gayrisafi (Brüt) Üretim Değeri İşletme Masrafları Brüt Kar Kar ve Zarar Hesabı Gelirlere

Detaylı