JAPON HÜKÜMETİNİN ALDIĞI EKONOMİK TEDBİRLER VE SONUÇLARININ BİR DEĞERLENDİRMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "JAPON HÜKÜMETİNİN ALDIĞI EKONOMİK TEDBİRLER VE SONUÇLARININ BİR DEĞERLENDİRMESİ"

Transkript

1 JAPON HÜKÜMETİNİN ALDIĞI EKONOMİK TEDBİRLER VE SONUÇLARININ BİR DEĞERLENDİRMESİ Bu çalışmada, öncelikle Japon ekonomisinin içinde bulunduğu durumu anlayabilmek için yaşanan temel makro ekonomik sorunlar, Japon Hükümetinin bunlara karşı aldığı önemli tedbirler ve bu tedbirlerin yarattığı sonuçlar incelenecektir. Bu değerlendirme akabinde önümüzdeki yıllar için öngörülen ekonomik değerler tahmin bazında ele alınıp, gelecek için veri oluşturulmaya çalışılacaktır. 1. JAPON HÜKÜMETİNİN EKONOMİK TEDBİRLERİNİN ALTINDA YATAN SEBEPLER : Spekülasyonlarla şişirilen Japon ekonomisindeki balon 1990 ların başında finansal ortamdaki değişiklikler nedeniyle patladı lar, ekonomik konularda kaçınılmaz girişimler yapılması, toplumun ekonomik sisteminin ve yapısının temelden yeniden değerlendirilmesi gereken yeni bir çağın habercisidir. Haziran 1998 de, Japonya üç boyutlu bir resesyon la karşı karşıyaydı. İlk boyut, gittikçe kötüleşen iş koşullarıdır. Tüketim vergisindeki artış, kamu sektörü talebindeki düşüş, Asya daki parasal kriz, Japonya daki başlıca finansal kurumların çöküşü gibi nedenlerin biraraya gelmesiyle, Japon ekonomisi 1997 nin sonundan itibaren hızla kan kaybetmeye başlamıştır. İkinci boyut, iş hayatındaki yaygın durgunluktur. Nedenleri, ekonominin spekülasyonlarla şişirildiği dönemden kalan çok sayıda fabrika yatırımı ve aşırı istihdamın yanısıra batık tehlikesi olan borçların(npl) aşırı derecede birikmesidir. Özkaynak oranında düşüşle karşılaşan finansal kurumlar, para arzını hızla daraltmıştır. Finansman sağlamanın giderek zorlaşmasından ve talebin azalmasından şikayet eden firmalar, hizmetlerinde ve iş gücünde bir azaltmayı tercih etmiştir. Tüketicinin gelecekle ilgili kaygıları arttıkça daha çok tasarrufa yönelinmiştir. Fiyatların şişirilmesinin negatif etkilerinin bir anda ortaya çıkmasıyla hasta bir ekonomi oluşmuştur. Üçüncü boyut daha temel ve yapısal bir problemi yansıtmaktadır. 100 yıldan uzun bir süredir, Japonya nın endüstrileşmiş toplumu standardize edilmiş seri üretim üzerine kurulmuştur. Ancak, artık dünya medeniyeti, standardizasyon ve seri üretimden giderek uzaklaşarak, çeşitliliğe, yüksek teknoloji ve hizmete dayalı ekonomilere ve bilgiye doğru hızla yol almaktadır. Bu trend 1990 ların ortasında ABD de ortaya çıkmıştır ve Japon ekonomisinin güne ayak uyduramamıştır. 2. JAPON HÜKÜMETİNİN ALDIĞI EKONOMİK TEDBİRLERİN İÇERİĞİ: Bu üç boyutlu resesyona karşı Japon Hükümeti de üç boyutlu bir yeniden yapılanma planı hazırlamıştır in ikinci yarısında, o an için en acil problem olarak görülen deflasyonel bir sarmalı önlemek amacıyla bir dizi acil önlem uygulamaya konulmuştur.

2 2 İlk olarak mali politikada değişiklik yapılmıştır. Finansal kurumları korumaya ve stabilize etmeye yönelik mevcut politikadan vazgeçilip serbest pazar ekonomisi prensipleri uygulanmaya başlamıştır. İkinci olarak, 20 Trilyon Yenlik (165 Milyar Dolar) (*) özel bir güvenlik paketi oluşturulmuştur. Böylece, küçük ve orta ölçekli firmalar iflastan korunmuş ve borçlanmalarına imkan sağlanmıştır. Üçüncü olarak, Hükümet acilen ve etkili bir şekilde talebi arttıracak ekonomik önlemler almıştır. Bunlardan bazıları; 17 Trilyon Yenlik (139 Milyar Dolar) kamu harcaması ve yıllık 9 Trilyon Yenlik (74 Milyar Dolar) sürekli vergi indirimidir. Hükümetin hızla ve cesurca aldığı önlemler sayesinde küçük firmalar Ekim 1998 den itibaren iflas tehlikesinden kurtulmaya başlamıştır. Nisan 1999 dan itibaren de ekonomi yavaş da olsa iyileşmenin ilk sinyallerini vermeye başlamıştır. Ekonomik trendleri yakalayabilmek için Hükümet destekleyici önlemler almayı 1999 da da sürdürmüştür. Bunlardan bazıları; yeni iş olanakları yaratmak, küçük ve orta ölçekli firmaların gelişmesine yardımcı olmak, işçi sınıfını güçlendirmek ve Japon toplumunda bir bütün olarak yapısal reformlar yapmaktır. Özel sektör de girişimlere büyük bir duyarlıklıkla yaklaşmıştır. Finansal kurumlar birleşmelere devam etmiş ve finansal karteller yok olmaya başlamıştır. Geleneksel firmalar da kendilerini yenileyip çağa ayak uydurmuştur. Yeni teknolojiler, özellikle bilgi teknolojisi yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Bu politikaların sonucunda Japon ekonomisinde aşağıdaki üç özellik belirginleşmiştir. Bunlardan ; Birincisi, bu iyileşmenin iş ve kişilere yansımasında kutuplaşma oluşmuştur. Yukarıda belirtildiği gibi firmaların üretimi ve karlılığı artmaktadır, ancak, diğer yandan işsizlik ve maaş oranlarındaki iyileşme gecikmektedir. İkincisi, bilgi teknolojisi ile ilgili sektörlerle diğer sektörler arasında da kutuplaşma görülmektedir. İyileşme sürecinde bilgi teknolojisi sektörü ihracatın % 30 unu, üretimin % 50 sini ve yatırımın % 80 ini oluşturarak Japonya nın büyümesinde itici güç olmuştur. Ayrıca bilişim sektörü yeni iş olanakları yaratmış ve bu sektördeki tüketimi de arttırmıştır. Ancak, diğer sektörler hala sorunlarla boğuşmaktadır. Son olarak da, yukarıdaki nedenlere bağlı olarak ekonomik iyileşmedeki ilk adımın atılışı yavaş olmuştur de bile Japon ekonomisi hala kırılgan bir durumdadır. ABD deki ekonomik yavaşlamaya bağlı olarak ihracat düşmüş ve üretim azalmıştır. Şirketlerdeki iyileşme süreci devam etse de son zamanlarda iyileşme yönündeki dürtüler zayıflamıştır. (*) Kur değişimi için tüm belge bazında 2002 yılı kuru olan 1 ABD Doları =122 Japon Yeni esas alınmıştır.

3 3 İmalat sanayi yatırımlarında artış görülse de firmaların karlılığında bir gevşeme gözlenmekte ve imalat sektörü kötüye gitmektedir. İşsizlik oranları yüksektir ve kişisel harcamalarda artış gözlenmemektedir. Geleceğe dair olasılıklar belirsiz olmakla birlikte ekonomik yavaşlamanın sürmesi ve fabrika yatırımlarının azalması beklenmektedir. Sonuç olarak, Japon Hükümeti Haziran 2001 de Ekonomik ve Mali Politikalar Konseyi ni toplamıştır. Konsey, temel makro politikaları ve Japon ekonomisinin yapısal reformunun esaslarını oluşturmuştur. Yapısal reform 7 programdan oluşmaktadır. Bunlar; 1. Özelleştirme yapılması ve regülasyonların gevşetilmesi, 2. Girişimcilerin tasarruf yerine yatırıma ve rekabete yönlendirilmesi, 3. Emeklilik ve sağlık sigortası sistemlerinin geliştirilmesi, 4. Sosyal bilimler, bilgi teknolojisi ve cevre dallarındaki entellektüel birikimlerin arttırılması, 5. Yaşam kalitesinin yükseltilmesi, ( Örneğin, kadınlara daha çok çalışma imkanı yaratılması, global ısınma gibi problemler üzerinde çaılşılması.) 6. Yerel yönetimlerde otomasyonun arttırılması ve 7. Mali reformdur. Bu başlıklar altında Koizumi Hükümetinin yapmayı planladığı icraatlar şunlardır: Batma tehlikesi olan borçların 2-3 yıl içinde kesin olarak temizlenmesi sağlanacaktır. Bu borçlar temizlenirken de bankaların bundan sonrası için yönetebileceklerinden fazla risk alması önlenecektir. Yeni Hükümet bonoları 30 Trilyon Yenle (246 Milyar Dolar) sınırlanarak, yeni borçlanmalar ve bonoların faiz ödemeleri hariç mali denge sağlanacaktır. Böylece, borçlanmalar ödemeleri aşmayacak ve gelecek kuşaklara yeni borçlar bırakılmayacaktır. Ayrıca, borçlanmanın GSYİH ya oranı da sabit tutulmuş olacaktır. Gereksiz kamu harcamaları kısılacaktır. İnşaat sektörünün yeniden yapılanması sağlanacaktır.

4 4 Anlaşılması ve uygulanması kolay, insanların kendini güvende hissedeceği bir sosyal sigorta ve emeklilik sistemi yaratılacaktır. Geri dönüşüm açısından gelişmiş ve güvenli (doğal afetlere dayanabilen) kentsel alanlar yaratılacaktır. Yerel yönetimlerde otomasyonun arttırarak belediyelerin gereksiz harcamalar için devletten kaynak alması önlenecek ve belediyelerin kendi kaynaklarını daha etkili kullanması sağlanacaktır. Ekonominin canlandırılması için telekomünikasyon ve enerji sektörlerinde yabancı yatırım desteklenerek, tekelci yapıların bırakılıp rekabete açılması sağlanacaktır. Özel sektörde yeni iş imkanları oluşturulacaktır. Örneğin; okul öncesi çağı eğitimi, yaşlıların sağlık hizmetleri ve geri dönüşüm sistemleri gibi konularda yeni iş imkanları yaratılacaktır. Hiranuma Planı: Japon ekonomisindeki durgunluğun nedenlerinden ikisi gelecek endişesiyle talebin azalması ve buluşlardaki yetersizliğin talebin artmasını önleyici rol oynamasıdır. Japonların güvenli ve umutlu olmaları için buluşlar desteklenmeli ve böylece talebin artması sağlanmalıdır. Bu amaçla alınması gerekli önlemler ; Yeni buluşlar için altyapı oluşturmak, (Örneğin: üniversitelerdeki araştırmaları desteklemek.) Yatırımları stratejik ve teknolojik alanlara yönlendirmek, Çocuk bakım hizmetlerini geliştirerek kadınların çalışmasına imkan yaratmak, Tüm endüstrilerde çevrenin korunmasına önem vermek, Bilişim teknolojiini kullanarak yeni yaşam tarzları oluşturmak, İstihdam sisteminde reform yapmak ve güvenlik ağı oluşturmak, Eğitim almak, kendini geliştirmek, araştırma yapmak isteyenlere daha çok imkan sağlamak ve Sağlık piyasası yaratmaktır.

5 5 Koizumi Hükümetinin ortaya koyduğu programın daha önceki politikacıların oluşturduğu programlardan farkları şunlardır: 1. Hükümetin güvenilirliğini arttırmak için politika üretme metodlarında da reform yapmış, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim tarzı yaratmıştır. 2. İnsanların gerçek istek ve ihtiyaçlarını politik sürece yansıtmaya çalışmıştır. 3. Pembe bir tablo çizmek yerine, cesurbir şekilde yapısal reformların yapılışı sürecinde Japon halkına 2-3 yıllık acılı bir dönemin kendilerini beklediğini söylemiştir. Koizumi reformları, halkın Başbakana olan yoğun desteği sayesinde kabul edilmiş görünmektedir. Ancak, uygulamalar başlayıp da insanlar işlerini kaybetme endişesini taşımaya başladıklarında bu desteğin ne kadar süreceği bilinmemektedir. Kabinenin tahminlerine göre, reformlar sonucunda ile arasında insanın işsiz kalması ve çoğu inşaat sektöründe olan insanın da yeniden iş bulamaması olasılığı vardır. Bu konuda Japon Merkez Bankası nın finansal kolaylık sağlaması beklenmektedir. Ayrıca, bu reformların ekonomiyi daha da yavaşlatmasından korkulmaktadır. Kısaca, Japonya ekonomisindeki uzun süreli durgunluğun sebepleri; toplumun mali piyasaların geleceği, istihdam ve sosyal güvenlik alanındaki endişeleri sonucu tüketimdeki azalış, çözümlenemeyen bankaların geri dönmeyen kredilerinden oluşan borçların finans sektörünü felç etmesi, kaynak dağılımının etkin bir şekilde sağlanamamasının ekonomik faaliyetlerde zaafiyet yaratmasıdır. Tedbir olarak ise, özetle, mali reformlar ve sosyal güvenlik fonlarının güçlendirilmesi ile toplumdaki gelecek korkusunun giderilmesi, bankaların kötü kredi batağından kurtarılması için gerekli tedbirlerin alınarak finansal kaynakların büyüme eğilimindeki sektörlere yönlendirilmesi, hukuki ve idari yeniden yapılanma akabinde rekabet ve teknolojik gelişmenin artması sonucunda ekonomik faaliyetlerde etkinlik sağlanması üzerinde durulmuştur. Yapısal reformların temelinde ise, finansal kaynaklar ve insan kaynaklarını daha verimli ve etkin sektörlere yöneltmek, potansiyel talep artışının ise özel sektör yatırım ve tüketiminden kaynaklanmasını sağlamak yatmaktadır. Bankaların geri dönmeyen kredilerinin toplamı 12,9 Trilyon Yen iken(106 Milyar Dolar), son olarak bu miktara 3,7 Triyon Yen lik (30 Milyar Dolar) geri dönmeyen kredi de eklenmiştir. Toplam geri dönmeyen kredi toplamı 16,6 Trilyon Yene (136 Milyar Dolar) yükselmiştir.

6 6 Ülkemizdeki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu benzeri bir kuruluş olan Resolution Collection Corporation (RCC) bu kredilerin karşılığı borçları piyasa fiyatlarından satın alma yetkisi ile donatılmıştır. Kaynak yaratılması için ise, ağırlıklı olarak Japon özel bankaları tarafından ortaklaşa Japonya Yeniden Yapılandırma Fonu oluşturulmuştur. Geri dönmeyen borçların % 50 sinin 1 yıl içinde, % 80 inin ise 2 yıl içinde ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Yeni istihdam imkanları yaratılması ve özel sektör talebinin arttırılması yoluyla kendi kendine süren ekonomik büyümenin yolunu açarak deflasyonun yenilmesi amaçlamaktadır. Vergi sistemi; geniş, herkese yayılan ve basit hale getirilecektir. Bu çerçevede; gelir, kurumlar ve yerleşim vergileri gözden geçirilecektir. 118 spesifik kamu kuruluşundan; 17 sinin feshedilmesi, 45 adedinin özelleştirilmesi ve 38 adedinin bağımsız idari kurumlar haline getirilmesi yoluna gidilecektir.bu kuruluşların harcamalarında 1 Trilyon Yenlik (8 Milyar Dolar) tasarruf öngörülmektedir. 3. JAPON HÜKÜMETİNİN ALDIĞI EKONOMİK TEDBİRLERİN SONUÇLARI VE UZMANLARIN DEĞERLENDİRMESİ : 2002 yılında reel büyüme hızının sabit kalması, 2003 yılında ise genel bir ekonomik iyileşme sonucunda sürdürülebilir bir ekonomik büyümeye geçilmesi beklenmektedir. Orta vadede yapısal reformların sonuçlarını verip özel sektör talebinden kaynaklanan Reel Gayri Safi Milli Hasıladaki (GSMH) büyümenin 2004 den itibaren asgari % 1,5 büyüme düzeyinde sabit hale gelmesi beklenmektedir. Şu ana kadar programla ilgili olarak alınan olumsuz ve olumlu sonuçlar ise aşağıda özetlenmiştir. OLUMSUZ SONUÇLAR 2001 yılında büyüme negatif olarak gerçekleşmiş ve 2000 yılındaki olumlu eğilim tersine dönmüştür. Deflasyon sürmektedir. OLUMLU SONUÇLAR Özellikle Asya ülkelerine yönelik ihracatta önemli artışlar yaşanmaktadır. Sanayi üretimi artış sinyalleri vermektedir. Temmuz 2002 de işsizlik oranı % 5,4 düzeyine ulaşmıştır. Özel tüketim sabit bir seyir izlemektedir.

7 7 Japonya nın ekonomik durgunluktan çıkması için gerekli ekonomik güce sahip olduğuna dair veriler uzmanlarca şöyle sıralanmaktadır. 1. Japonya nın Kişi başına yüksek Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) ve dünya Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) sı içindeki büyük paya sahip olması. Ülkeler Kişi Başına GSYİH (Dolar) (2000 yılı) Dünya GSYİH sı içi Payı (%) Japonya 37,560 14,4 ABD 35,082 30,3 İngiltere 23,987 4,8 Almanya 22,762 7,0 Kanada 22,749 2,1 Fransa 21,991 4,7 İtalya 18,674 3,9 Kaynak : Japon Hükümet Veri Bürosu 2. Dünyanın en yüksek net dış varlığına sahip olması. ÜLKELERİN NET DIŞ VARLIKLARI MİLYAR DOLAR 0 ABD JAPONYA İSVİÇRE İNGİLTERE KANADA MİLYAR DOLAR NOMİNAL GSYİH İÇİ PAYI Kaynak : Japon Merkez Bankası

8 8 3. Dünyanın en zengin döviz rezervine sahip olması ÜLKELERİN DÖVİZ REZERVLERİ MİLYAR DOLAR 50 0 JAPONYA ALMANYA ABD FRANSA İTALYA İNGİLTERE 1989 SONU MAYIS SONU Kaynak : Japon Merkez Bankası 4. Dış ticaret fazlasının toplam GSYİH nın % 2 si düzeyinde olması. ÜLKELERİN DIŞ TİCARET FAZLALARI MİLYAR DOLAR 0 ALMANYA JAPONYA RUSYA KANADA İRLANDA NORVEÇ Kaynak : IMF

9 9 5. İç borçlanmayı çok kolaylaştıran yüksek kişisel tasarruf miktarı bulunması. ÜLKELERİN KİŞİSEL TASARRUF MİKTARLARI TRİLYON DOLAR ABD JAPONYA İNGİLTERE ALMANYA FRANSA 1991 YILI SONU YILI SONU Kaynak : Japon Merkez Bankası İlave olarak, sağlıklı bir değerlendirme yapmak için aşağıda başlıca ülkelerin güncel ekonomik verileri özetlenmiştir. BAŞLICA ÜLKELERİN KARŞILAŞTIRMALI EKONOMİK VERİLERİ ( ) Birim: (%) REEL GSYİH TÜKETİCİ FİYATI İŞSİZLİK ÜLKELER GELİŞMİŞ ÜLKE ORT. 3,4 0,6 1,4 2,3 2,1 1,2 5,7 6,0 6,6 ABD 3,8 0,3 2,2 3,4 2,8 1,5 4,0 4,8 5,9 JAPONYA 2,4-0,3-0,5-0,8-0,7-1,0 4,7 5,0 5,5 ALMANYA 2,9 0,6 0,5 2,1 2,4 1,4 7,8 7,8 8,3 FRANSA 4,2 1,8 1,2 1,8 1,8 1,8 9,5 8,6 9,0 İTALYA 2,9 1,8 0,7 2,6 2,7 2,4 10,6 9,5 9,3 İNGİLTERE 3,1 1,9 1,7 2,1 2,1 1,9 5,5 5,1 5,2 KANADA 4,5 1,5 3,4 2,7 2,5 1,8 6,8 7,2 7,6 Kaynak : IMF

10 10 ( ) döneminde Reel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, tüketici fiyatları ve işsizlik ekseninde gelişmiş ülkeler arasında Japonya nın konumu incelendiğinde; Reel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla açısından; Amerika ve Kanada dışında Japonya ve Avrupa ülkeleri önemli düşüşler kaydetmiştir. Ancak, negatif değerler sadece Japonya da yaşanmıştır. Tüketici fiyatları açısından; Avrupa ülkeleri dışında, ABD, Kanada ve Japonya da önemli düşüşler kaydedilmektedir. Avrupa ülkeleri ise artış kaydetmese de sabit kalabilmektedir. İşsizlik açısından ise; Avrupa ülkelerinde artış kaydedilmemişken, ABD, Kanada ve Japonya da önemli artış kaydedilmiştir. Bu durum, japonya nın lehine olan unsurlar kadar aleyhine unsurlar da bulunduğunu göstermektedir. Bu noktada, Japon ekonomisi konusunda uzman olan ve Kaisha kitabının yazarı James Abegglen in değerlendirmelerine değinmek yerinde olacaktır. Japon ekonomisi üç akım tarafından şekillendirilmektedir ki bunlar hızlı büyümeden ekonomik olgunluğa, endüstriyel ekonomiden hizmet ekonomisine doğru değişim ve bunlarla birlikte yaşlanan bir nüfus yapısına doğru geçiştir. Son 10 yıl, klişelerin aksine kaybedilmiş değildir. Japonya nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) son 10 yılda Almanya, Fransa ve İtalya ya yakın bir oranda % 1.6 büyümüştür. İşsizlik düşük, tasarruf yüksek oranda seyretmiştir. Japonya hala dünyanın en büyük yeni sermaye kaynağıdır. Japonya ve Almanya, dünyada işçilerinin en yüksek ücretleri aldıkları iki ülkedir. Kısaca, Japonya hala çok zengin bir ülkedir. Her ekonomide olduğu gibi Japon ekonomisinde de problemler vardır. Ancak, kötü durumları olduğundan büyük ve önemli göstererek güncel durumu objektif olarak değerlendirmek mümkün değildir.

11 11 Tarihe geçmiş yüksek oranda bir büyümeden ekonomik olgunluğa geçiş: 1950 lerden 1990 lara, 40 yılda, Japonya nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) sı dolar bazında 200 kat büyümüştür. Ancak, Japon endüstrilerinde gerekenden çok daha fazla sayıda üretici vardır. Büyüme yavaşladıkça sadece verimli çalışabilen üreticiler kalmakta, diğerleri işlerini devretmek zorunda kalmakta ya da iflas etmektedirler. Büyümeye ve teknolojiye doymuş pek çok Japon endüstrisinde, konsolidasyon kaçınılmazdır. Lider firmalar yüksek maliyetli ya da pazar payı düşük olan firmaları ya pazar dışına itmekte ya da ele geçirmektedirler. Yüksek büyüme hızının verdiği rahatlıkla farklı iş alanlarına girmiş pek çok firma, büyümenin yavaşlaması ve rekabetin artmasıyla asıl iştigal alanlarına konsantre olmayı tercih etmektedirler. Ekonomik Doygunluk ve Değişen Firma Stratejisi : Yüksek büyümede, başarının gerçek ölçüsü pazar payıdır. Yüksek büyümede, firmalar pazar payını ellerinde tutabilmek için kapasite arttırmak, yatırım yapmak durumundadır ve bu nedenle de borçlanmaktadır. Böyle durumlarda borçlanma ucuz olduğu için rekabetçi fiyatlandırmaya da devam etme şansları vardır. Büyüme yavaşladıkça, başarının ölçüsü karlılık olmaya başlamaktadır. Tasarruftan tüketime, eski yönetim tarzlarından yeni stratejilere geçmek gerekmektedir. Ancak, bu da zaman almaktadır. Hizmet odaklı ekonomiye geçiş : Ekonomi artık kamu hizmeti, perakende dağıtımı, finans ve sigorta gibi hizmet sektörlerine odaklanmaktadır. Finans sektöründeki düzenlemelerin gevşetilmesi iki adımdan oluşmaktadır. Biri, bankacılıkta hızlı bir konsolidasyon sağlanmasıdır. Böylece, bu sektörde verimlilik ve karlılık artacaktır. Diğeri, hükümetin batık tehlikesi olan borçları ortadan kaldırmasıdır. Finans sektöründeki diğer bir trend, batan Japon finans ve sigorta şirketlerini yabancı firma va bankaların almasıdır. Yabancı sermayenin girişiyle rekabet ve verimliliğin artacağı umulmaktadır. Japon Nüfusun Yaşlanması : Japonya da 65 yaş üstündekiler 15 yaş altındakilerden sayıca çoktur. Bu nedenle de nüfusun 40 yıl içinde ¼ oranında azalması beklenmektedir. Oysa, geçen 50 yılda nüfus ½ oranında artmıştır. Bunun sonucunda işgücü azalmakta, tüketim alanları değişmektedir. Ev içi harcamalar azalmakta, eğlence ve sağlık harcamaları artmaktadır. Japonya da işçilik giderek daha pahalı hale geldiği için işçiliğin ucuz olduğu ülkelere yatırım artacaktır.

12 12 Tüm bu değişim içinde, ekonomik performansı yeni buluşlar belirleyecektir. Japonların kopyacı oldukları iddiası hayal ürünüdür. Gerçekte Japonlar dünyada buluş kapasitesi bakımından birinci sıradadırlar ve 2005 e kadar da bu konumlarını sürdürmeleri beklenmektedir. Sosyal bir sistem olarak şirket : Japon ekonomisinin sağlam temeller üzerinde devam edeceğinin en belirgin kanıtı, Japonların kendi tarih ve kültürlerine son derece bağlı olmaları ve yabancı teknolojilerden yararlansalar da benliklerini kaybetmeyerek kendilerine uygun sistemleri yaratmalarıdır. ABD de bir CEO ortalama işçinin 475 katı maaş alırken Japonya da bu oran sadece 11 kattır. Japonya da stock options hala yaygın olarak kullanılmamaktadır. Japonya da iflastansa firmanın satışı çalışanlar tarafından daha az yaralayıcı bir durum olarak kabul edilmektedir. Japon şirketleri hala temel sorumluluklarını çalışanların mutluluk ve refahı olarak görmektedir. Japon istihdam sisteminde 1950 lerden beri ciddi bir değişiklik olmamıştır. Hala işin sürekliliği ve ömür boyu iş terimleri geçerlidir. Ancak ufak tefek değişiklikler de olmuştur. Örneğin; ödemeler artmış, atamalar daha az kıdeme dayalı hale gelmiştir. Genç çalışanlar bir ya da iki iş değiştirme konusunda kendilerini daha rahat hissetmektedirler. Son olarak, Japon Hükümetince 2002 mali yılı için öngörülen tahmini ekonomik veriler ise şöyledir: EKONOMİK VERİLER TAHMİN NEDENİ REEL BÜYÜME % 0,2 artış Özel tüketimin düşüklüğü KONUT YATIRIMI % 1,9 azalış Talep azlığı Şirketlerin üretim ve ciro DİĞER YATIRIMLAR KAMU HARCAMALARI NET İHRACAT İSTİHDAM SANAYİ ÜRETİMİ FİYATLAR ÖDEMELER DENGESİ % 3,5 düşüş % 1,4 artış GSYİH nın % 2 si düzeyini koruyacaktır. % 5,6 seviyesinde olacaktır. % 2,4 lük azalış Toptan fiyatlar % 0,8, tüketici fiyatları % 0,6 düşecektir. Ödemeler dengesi fazlasının GSYİH nın % 2,3 üne ulaşması iyileşmelerinin henüz yansımaması Yaşlı nüfusa yönelik sigorta harcamalarındaki artış Dünya ekonomisindeki iyileşme Yapısal reformların yeni iş sahaları açılmasını sağlayacak olması Henüz tam olarak üretimin hız kazanmamış olması Aşırı üretim yüzünden fiyat düşüşlerinin hızının azalacak olması Dış ticaret fazlasındaki artış

13 13 Sonuç ve Değerlendirme: Dünya ekonomisi, 11 Eylül olayları ve iletişim sektöründeki beklenmeyen daralma nedeniyle, tam anlamıyla iyileşme yoluna girmemiştir. Japon ekonomisinin içinde bulunduğu durgunluktan kurtulması sadece alınan tedbirlere veya Japon ekonomisinin gücüne değil, dünya ekonomisindeki gelişmelerle de yakından ilgilidir. Dolayısıyla, Japon ekonomisinin önümüzdeki yıllardaki durumu ile ilgili kötümser olmak yersiz olacaktır. Zira, alınan tedbirlerin olumlu sonuçları yavaş da olsa alınmaktadır. Olumlu bir global ekonomik konjonktür bu süreci daha da hızlandırabilecektir.

14 14 YARARLANILAN KAYNAKLAR: 1. Fiscal 2002 Economic Outlook and basic Stance for Macroeconomic & Fiscal Management (Decided by the Cabinet on January 25, 2002) (Provisional translation) (Japon Maliye Bakanlığı web sitesi) 2. Japanese Economy and Structural Reforms (Japon Dışişleri Bakanlığı) (5 Eylül 2002) 3. Japan Takes on Challenges of Structural Reform (Heizo Takenaka) (Londra, 11 Ocak 2002)

JAPON EKONOMİSİNİN ANA BAŞLIKLAR İTİBARİYLE ANALİZİ

JAPON EKONOMİSİNİN ANA BAŞLIKLAR İTİBARİYLE ANALİZİ JAPON EKONOMİSİNİN ANA BAŞLIKLAR İTİBARİYLE ANALİZİ Bu çalışmada, Japon ekonomisini temel bazı kalemler bazında iredelemek ve Japon ekonomisin gelişim sürecini mümkün olduğunca tarihi ve güncel perspektiften

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM ABD Merkez Bankası FED, 18 Aralık tarihinde tahvil alım programında azaltıma giderek toplam tahvil alım miktarını 85 milyar dolardan 75 milyar

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%)

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%) 2016/17 Global İhracat-Büyüme Tahminleri Kaynak : EDC Export Credit Agency - ÜLKE ANALİZLERİ BÜYÜME ORANLARI ÜLKELERİN YILI BÜYÜME ORANLARI (%) Avrupa Bölgesi; 1,5 % Japonya; 0,50 % Kanada ; 1,30 % Amerika;

Detaylı

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM 1 SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM Temmuz 2018 Sağlık harcamaları ekonomik kriz sonrası yaşadığı düşüşten sonra artma eğilimi göstermiştir. 2016 yılında sağlık harcamaları, 2017 yılında beklenenden daha

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 oranında büyüyen ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,6 oranında büyümüştür. ABD de 6 Aralık 2013 te

Detaylı

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi 2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi ve Mali Analiz Yüksek Lisansı Bütçe Uygulamaları ve Mali Mevzuat Dersi Kıvanç

Detaylı

2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı 2009 yılını % 7,2 oranında düşüşle kapanmış ve 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk ayında ise halı

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gruplara Yönelik Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları

Detaylı

2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı 2009 yılını % 7,2 oranında düşüşle kapanmış ve 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk iki ayının

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm Amerikan Merkez Bankası FED, tahvil alım programını 10 milyar

Detaylı

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2009 yılında ülkemiz halı ihracatı % 7,2 oranında düşüşle 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk çeyreğinin sonunda

Detaylı

Tablo 1. Seçilen Ülkeler için Yıllar İtibariyle Hizmetler Sektörü İthalat ve İhracatı (cari fiyatlarla Toplam Hizmetler, cari döviz kuru milyon $)

Tablo 1. Seçilen Ülkeler için Yıllar İtibariyle Hizmetler Sektörü İthalat ve İhracatı (cari fiyatlarla Toplam Hizmetler, cari döviz kuru milyon $) 4.2. HİZMETLER 1. Hizmetler sektörünün ekonomideki ağırlığı bir refah kriteri olarak değerlendirilmektedir (1). (2) tarafından bildirildiği üzere, sanayileşmeyle birlikte, ulaştırma hizmetleri ve belirli

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.28-07/ Konu: 2006-2007 Yıllarında KKTC nde Ekonomik Gelişmeler Lefkoşa, 6 Aralık 2007 BASIN BİLDİRİSİ 2006-2007 YILLARINDAKİ EKONOMİK

Detaylı

Lojistik. Lojistik Sektörü

Lojistik. Lojistik Sektörü Lojistik Sektörü Gülay Dincel TSKB Ekonomik Araştırmalar dincelg@tskb.com.tr Kasım 014 1 Ulaştırma ve depolama faaliyetlerinin entegre lojistik hizmeti olarak organize edilmesi ihtiyacı, imalat sanayi

Detaylı

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılına iyi başlayan ülkemiz halı ihracatı, yılın ilk dört ayının sonunda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 23,1 oranında artarak

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Hollanda ya ihracat yapan 361 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. Gelir Amaçlı Esnek Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2008-31.12.2008 dönemine ilişkin

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014 ORTA VADELİ PROGRAM (2015-201) 8 Ekim 2014 DÜNYA EKONOMİSİ 2 2005 2006 200 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 T 2015 T Küresel Büyüme (%) Küresel büyüme oranı kriz öncesi seviyelerin altında seyretmektedir.

Detaylı

OCAK 2019-BÜLTEN 12 MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ

OCAK 2019-BÜLTEN 12 MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ OCAK 2019-BÜLTEN 12 MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ 1 Bu Ay 1. Büyümede Duraksama... 2 2. İthalat Düşüyor... 2 3. Sanayi Üretiminde Duraklama... 3 4. İşsizlik Artıyor... 4

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm Çin Ekonomisi Nisan-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm OECD 6 Mayıs ta yaptığı değerlendirmede 2014 yılı için yaptığı

Detaylı

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ 2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ TEPAV EPRI Dış Politika Etütleri AB Çalışma Grubu 9 Kasım 2005 Ankara Zeynep Songülen

Detaylı

KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BEKLENTİLER

KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BEKLENTİLER KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BEKLENTİLER NİSAN 2014 Birleşmiş Milletler (UN), Uluslararasın Para Fonu (IMF), Ekonomik İşbirliği ve Kalınma Teşkilatı (OECD) ve Dünya Bankası nın (WB), küresel

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 14 Aralık 2015, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

MAKROEKONOMİK TAHMİN ÇALIŞMA SONUÇLARI

MAKROEKONOMİK TAHMİN ÇALIŞMA SONUÇLARI KKTC DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ MAKROEKONOMİK TAHMİN ÇALIŞMA SONUÇLARI 25.0 150 22.5 135 20.0 120 17.5 105 15.0 90 12.5 75 10.0 60 7.5 45 5.0 30 2.5 15 0.0 0 1 3 5 7 9 11 1 3 5 7 9 11 1 3 5 7 9 11 1 3 5 7

Detaylı

GRAFİKLERLE FEDERAL ALMANYA EKONOMİSİNİN GÖRÜNÜMÜ

GRAFİKLERLE FEDERAL ALMANYA EKONOMİSİNİN GÖRÜNÜMÜ GRAFİKLERLE FEDERAL ALMANYA EKONOMİSİNİN GÖRÜNÜMÜ Hazırlayan: Fethi SAYGIN Mart 2014 Kaynak :DESTATIS (Alman İstatistik Enstitüsü) GENEL DEĞERLENDİRME Ekonomi piyasalarındaki durgunluk ve sorunlara rağmen,

Detaylı

Tablo 7.1: Merkezi Yönetim Bütçe Büyüklükleri

Tablo 7.1: Merkezi Yönetim Bütçe Büyüklükleri 7. Kamu Maliyesi 2016 yılında, maliye politikaları özellikle kamu harcamaları yoluyla büyümeye katkı sağlamıştır. Buna ek olarak, özel tüketimi desteklemek, reel sektöre finansal destek sağlamak ve yatırımı

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gruplara Yönelik Gelir Amaçlı Esnek Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2008-31.12.2008

Detaylı

AB Ülkelerinin Temel Ekonomik Göstergeleri Üye ve Aday Ülkeler

AB Ülkelerinin Temel Ekonomik Göstergeleri Üye ve Aday Ülkeler AB inin Temel Ekonomik Göstergeleri Üye ve Sayfa No Nüfus (Bin Kişi) 1 Nüfus Artış Hızı (%) 2 Cari Fiyatlarla GSYİH (Milyar $) 3 Kişi Başına GSYİH ($) 4 Satınalma Gücü Paritesine Göre Kişi Başına GSYİH

Detaylı

MAKROEKONOMİK TAHMİN ÇALIŞMA SONUÇLARI

MAKROEKONOMİK TAHMİN ÇALIŞMA SONUÇLARI KKTC DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ MAKROEKONOMİK TAHMİN ÇALIŞMA SONUÇLARI BAŞBAKANLIK KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MAKROEKONOMİK TAHMİN ÇALIŞMASONUÇLARI GERÇEKLEŞME DÖNEMİ: 2009-2012 TAHMİN DÖNEMİ: 2013-2016

Detaylı

TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ

TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ Türkiye de perakende sektörü, 300 milyar dolara ulaşan büyüklüğü, 365 bin mağaza sayısı ve 2009-2013 yılları arasında yıllık bileşik %7 büyüme ile öne çıkan sektörler

Detaylı

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türk ekonomisi 2014 yılının başında hızlı artırılan faiz oranlarıyla

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015)

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015) TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015) Hane Halkı İşgücü İstatistikleri 2014 te Türkiye de toplam işsizlik %10,1, tarım dışı işsizlik ise %12 olarak gerçekleşti. Genç nüfusta ise işsizlik

Detaylı

inşaat SEKTÖRÜ 2015 YILI ÖNGÖRÜLERİ

inşaat SEKTÖRÜ 2015 YILI ÖNGÖRÜLERİ 2014 EKİM SEKTÖREL inşaat SEKTÖRÜ 2015 YILI ÖNGÖRÜLERİ Nurel KILIÇ OECD verilerine göre, 2017 yılında Türkiye, Çin ve Hindistan dan sonra en yüksek büyüme oranına sahip üçüncü ülke olacaktır. Sabit fiyatlarla

Detaylı

KRİZİN TÜRKİYE YE ETKİLERİ

KRİZİN TÜRKİYE YE ETKİLERİ DÜNYA EKONOMİSİNDE ÇÖKÜŞ VE KRİZİN TÜRKİYE YE ETKİLERİ 26 Şubat 2009 İstanbul Petrol-İş Kapitalizm Kapitalist ekonominin iki temel özelliği; Sermayenin çıkarı olarak üretim Piyasanın anarşik yapısı - Çok

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Mayıs 2017 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 NİSAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

2010 OCAK HAZİRAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK HAZİRAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK HAZİRAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılına iyi başlayan ülkemiz halı ihracatı, yılın ilk yarısının sonunda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 19,7 oranında artarak

Detaylı

2002 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ: GELİR DAĞILIMI VE TÜKETİM HARCAMALARINA İLİŞKİN SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

2002 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ: GELİR DAĞILIMI VE TÜKETİM HARCAMALARINA İLİŞKİN SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ TÜRKİYE EKONOMİ KURUMU TARTIŞMA METNİ 2003/6 http://www.tek.org.tr 2002 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ: GELİR DAĞILIMI VE TÜKETİM HARCAMALARINA İLİŞKİN SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Zafer Yükseler Aralık, 2003

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( )

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( ) ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME (2014-2016) I- Dünya Ekonomisine İlişkin Öngörüler Orta Vadeli Program ın (OVP) global makroekonomik çerçevesi oluşturulurken, 2014-2016 döneminde; küresel büyümenin

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

Kıvanç Duru 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Programı Değerlendirmesi

Kıvanç Duru 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Programı Değerlendirmesi Kıvanç Duru 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Programı Değerlendirmesi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi ve Mali Analiz Yüksek Lisansı Bütçe Uygulamaları ve Mali Mevzuat Dersi 2015 YILI

Detaylı

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ Hazırlayan: Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik Görünümü IMF düzenli olarak hazırladığı Küresel Ekonomi Görünümü

Detaylı

2010 OCAK AĞUSTOS DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK AĞUSTOS DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK AĞUSTOS DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılına iyi başlayan ülkemiz halı ihracatı, yılın ilk sekiz aylık döneminin sonunda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 17,8 oranında

Detaylı

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.50 Altın (USD) 1,225 Ekim 18 EUR/TRY 6.24 Petrol (Brent) 76.2 BİST - 100 90,201 Gösterge Faiz 24.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 5.21% -11.0% 25.2% 10.8%

Detaylı

TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ?

TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ? TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ? Dr. Fatih Macit, Süleyman Şah Üniversitesi Öğretim Üyesi, HASEN Bilim ve Uzmanlar Kurulu Üyesi Giriş Türk Konseyi nin temelleri 3 Ekim 2009 da imzalanan Nahçivan

Detaylı

Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali. Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010

Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali. Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010 Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali Piyasaların Geleceği Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010 IMF Büyüme Tahminleri 12 10 8 6 4 2 0-2 -4-6 -8-10 2006Ç1 2006Ç4 2007Ç3 2008Ç2 2009Ç1 2009Ç4

Detaylı

2017 YILI İLK ÇEYREK GSYH BÜYÜMESİNİN ANALİZİ. Zafer YÜKSELER. (19 Haziran 2017)

2017 YILI İLK ÇEYREK GSYH BÜYÜMESİNİN ANALİZİ. Zafer YÜKSELER. (19 Haziran 2017) 2017 YILI İLK ÇEYREK GSYH BÜYÜMESİNİN ANALİZİ Zafer YÜKSELER (19 Haziran 2017) TÜİK, 2017 yılı ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyüme hızını yüzde 5 olarak açıklamıştır. Büyüme hızı, piyasa beklentileri olan

Detaylı

İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : İspanya Krallığı Nüfus : 48.146.136 Dil :İspanyolca (resmi dil), Katalanca, Portekizce. Din :%96 Katolik Yüzölçümü

Detaylı

2012 Nisan ayında işsizlik oranı kuvvetli bir düşüş ile 2012 Mart ayına göre 0,9 puan azalarak % 9 seviyesinde

2012 Nisan ayında işsizlik oranı kuvvetli bir düşüş ile 2012 Mart ayına göre 0,9 puan azalarak % 9 seviyesinde 1 16-31 Temmuz 2012 SAYI: 41 MÜSİAD Araştırmalar ve Yayın Komisyonu İşsizlikte Belirgin Düşüş 2012 Nisan ayında işsizlik oranı kuvvetli bir düşüş ile 2012 Mart ayına göre 0,9 puan azalarak % 9 seviyesinde

Detaylı

Genel Görünüm. ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya merkez bankaları da kısa dönemde faiz artırımı yapmayacaklarının sinyalini vermişlerdir.

Genel Görünüm. ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya merkez bankaları da kısa dönemde faiz artırımı yapmayacaklarının sinyalini vermişlerdir. Genel Görünüm 2008 yılı son çeyreğinde tüm dünya ekonomilerini ve finans piyasalarını derinden etkileyen küresel kriz, tüm ülke hükümetlerinin aldıkları mali ve para politikası önlemleri ile 2009 yılı

Detaylı

2001 2013 Döneminde Türk Bankacılık Sektörü

2001 2013 Döneminde Türk Bankacılık Sektörü 2001 2013 Döneminde Türk Bankacılık Sektörü Prof. Dr. Sudi Apak Beykent Üniversitesi İçerik 2 Slayt 1 - Türk Bankalarında kurum riski bulunmaktadır. 140,00% Türk Bankacılık Sektörünün Aktif Büyüklüğü /

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

TÜRKİYE NİN 4 ANA SORUNU ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. 11 Aralık 2015

TÜRKİYE NİN 4 ANA SORUNU ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. 11 Aralık 2015 TÜRKİYE NİN 4 ANA SORUNU ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 11 Aralık 2015 1 KONU BAŞLIKLARI Sorun1: Tasarruf Açığı ve Cari Açık Sorun2: Dev Projelerin ve Teknoloji Yatırımlarının Finansmanı Sorun3: Bankalar ve Faize

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 17 Ağustos 2015, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 44 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ocak 2015 HALI SEKTÖRÜ Ocak Aralık Dönemi İhracat Bilgi Notu. Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 01/2015 Page 1

Ocak 2015 HALI SEKTÖRÜ Ocak Aralık Dönemi İhracat Bilgi Notu. Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 01/2015 Page 1 Ocak 2015 HALI SEKTÖRÜ 2014 Ocak Aralık Dönemi İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 01/2015 Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2014 YILI ARALIK AYI İHRACAT PERFORMANSI Ülkemizin halı

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 15 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu İnci

Detaylı

NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI İKİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI İKİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI İKİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU DÖNEM İÇERİSİNDE BANKANIN YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER Dönem içerisinde Bankamız ortaklık yapısında değişiklik

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE TEMMUZ 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2009 OCAK - ŞUBAT İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2009 OCAK - ŞUBAT İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2009 OCAK - ŞUBAT İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME 2010 Ocak- Şubat İki Aylık Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatı 2010 yılının Ocak-Şubat döneminde Türkiye

Detaylı

Dünya Ekonomisi. Bülteni. İstanbul Sanayi Odası Araştırma Şubesi. Ekim 2012. Dünya Ekonomisine Küresel Bakış 1

Dünya Ekonomisi. Bülteni. İstanbul Sanayi Odası Araştırma Şubesi. Ekim 2012. Dünya Ekonomisine Küresel Bakış 1 Dünya Ekonomisi Bülteni Ekim 2012 İstanbul Sanayi Odası Araştırma Şubesi Dünya Ekonomisine Küresel Bakış 1 IMF tarafından açıklanan World Economic Outlook Ekim 2012 raporuna göre, küresel iyileşme yeni

Detaylı

FEDERAL ALMANYA EKONOMİK GELİŞMELER RAPORU Yılı. II. Çeyrek Dönem Değerlendirmesi. Berlin Ekonomi Müşavirliği

FEDERAL ALMANYA EKONOMİK GELİŞMELER RAPORU Yılı. II. Çeyrek Dönem Değerlendirmesi. Berlin Ekonomi Müşavirliği FEDERAL ALMANYA EKONOMİK GELİŞMELER RAPORU Yılı II. Çeyrek Dönem Değerlendirmesi Berlin Ekonomi Müşavirliği İÇİNDEKİLER Yönetici Özeti (Genel Görünüm)...... 2 Sektörel Gelişmeler... 5 Cari Denge... 6 Tüketim....

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 6 AYLIK FAALİYET RAPORU 1-Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi 2013 ü genel olarak bir toparlanma dönemi olarak geride bıraktı.

Detaylı

tepav Küresel Kriz e Karşı ş TEPAV Politika Önerileri TBB İstanbul , 28 Nisan 2009

tepav Küresel Kriz e Karşı ş TEPAV Politika Önerileri TBB İstanbul , 28 Nisan 2009 tepav Küresel Kriz e Karşı ş TEPAV Politika Önerileri TBB İstanbul, 28 Nisan2009 Küresel Krize Karşı TEPAV Politika Önerileri Slide 2 Çerçeve Krizi Türkiye ye taşıyan kanallar Krizin Türkiye üzerindeki

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Temmuz 2014 1 Milyar $ I. Cam Sektörü Hakkında 80 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk Cam Sanayii, bugün camın ana gruplarını oluşturan düzcam (işlenmiş camlar dahil),

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 40 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU

TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU Zinnur YILMAZ* *Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, SİVAS E-mail: zinnuryilmaz@cumhuriyet.edu.tr, Tel: 0346 219 1010/2476 Özet Yüzyıllardan

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ağustos 2017 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 TEMMUZ İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 7 Ayında

Detaylı

TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU

TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU Hazırlayan: Sıla Özsümer Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı Türkiye Düzenli Ekonomi Notu ve Raporun İçeriği Hakkında

Detaylı

Ekonomik Rapor 2011 I. MAKRO BÜYÜKLÜKLER AÇISINDAN DÜNYA EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.

Ekonomik Rapor 2011 I. MAKRO BÜYÜKLÜKLER AÇISINDAN DÜNYA EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org. Ekonomik Rapor 2011 I. MAKRO BÜYÜKLÜKLER AÇISINDAN DÜNYA EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ 67. genel kurul 5 6 1. MAKRO BÜYÜKLÜKLER AÇISINDAN DÜNYA EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ Küresel ekonomiyi derinden etkileyen 2008

Detaylı

Türkiye Ekonomisi 2000 li yıllar

Türkiye Ekonomisi 2000 li yıllar Türkiye Ekonomisi 2000 li yıllar Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TÜRKİYE EKONOMİSİ DERS NOTLARI 1 1999 17 Ağustos 1999 depremi Marmara bölgesinde Üretim,

Detaylı

izlenmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti 1949 yılında kurulmuştur. IMF'ye bağlıbirimler: Guvernörler Konseyi, İcra Kurulu, Geçici Kurul, Kalkınma Kurulu

izlenmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti 1949 yılında kurulmuştur. IMF'ye bağlıbirimler: Guvernörler Konseyi, İcra Kurulu, Geçici Kurul, Kalkınma Kurulu DÜNYA EKONOMİSİ Teknoloji, nüfus ve fikir hareketlerini içeren itici güce birinci derecede itici güç denir. Global işbirliği ağıgünümüzde küreselleşmişyeni ekonomik yapının belirleyicisidir. ASEAN ekonomik

Detaylı

A Y L I K EKONOMİ BÜLTENİ

A Y L I K EKONOMİ BÜLTENİ M A R M A R A Ü N İ V E R S İ T E S İ İ K T İ S A T F A K Ü L T E S İ A Y L I K EKONOMİ BÜLTENİ DÜNYA FAİZ ORANLARI EURO/DOLAR PARİTESİ TÜRKİYE EKONOMİSİ NDE BÜYÜME ÖDEMELER DENGESİ DIŞ TİCARET ENFLASYON

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EKİM 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Aralık 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr TİSK AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ- MART 2016 (SAYI: 85) GENEL DEĞERLENDİRME 31.03.2016 Ekonomi ve İşgücü Piyasası Reformlarına Öncelik Verilmeli Gelişmiş ülkelerin çoğunda ve yükselen ekonomilerde büyüme sorunu

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter 2013 yılı, dünya ekonomisi için finansal krizin etkilerinin para politikaları açısından

Detaylı

TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI ŞUBAT AYI İHRACAT PERFORMANSI. Genel ve Sanayi İhracatında Tekstil ve Hammaddeleri Sektörünün Payı

TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI ŞUBAT AYI İHRACAT PERFORMANSI. Genel ve Sanayi İhracatında Tekstil ve Hammaddeleri Sektörünün Payı Mart 2015 Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü 2015 Yılı Şubat Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 03/2015 TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI ŞUBAT AYI İHRACAT

Detaylı

Makro Veri. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre -5,6 puan olan dış ticaretin büyümeye katkısını daha yüksek olarak hesaplamamızdan kaynaklandı.

Makro Veri. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre -5,6 puan olan dış ticaretin büyümeye katkısını daha yüksek olarak hesaplamamızdan kaynaklandı. Makro Veri Büyüme ve Dış Ticaret: Türkiye ekonomisi için yüksek büyüme=yüksek dış ticaret açığı İbrahim Aksoy Ekonomist Tel: +90 212 334 91 04 E-mail: iaksoy@sekeryatirim.com.tr TÜİK tarafından bugün açıklanan

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Ağustos 2016, Sayı: 33. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Ağustos 2016, Sayı: 33. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 33 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

İTKİB Tekstil, Deri ve Halı Şubesi

İTKİB Tekstil, Deri ve Halı Şubesi HALI SEKTÖRÜ 2014 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ TEKSTİİL,, DERİİ VE HALII ŞUBESİİ KASIIM 2014 1 2014 YILI EKİM AYINDA HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemizin halı

Detaylı

Bankacılık sektörü. 2011 değerlendirmesi ve 2012 yılı beklentileri

Bankacılık sektörü. 2011 değerlendirmesi ve 2012 yılı beklentileri Bankacılık sektörü 2011 değerlendirmesi ve 2012 yılı beklentileri Şubat 2012 İçerik Bankacılık sektörünü etkileyen gelişmeler ve yansımalar 2012 yılına ilişkin beklentiler Gündemdeki başlıca konular 2

Detaylı

12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ

12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ 12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ Ocak ayı cari işlemler açığı piyasa beklentisi olan -5,2 Milyar doların altında -4,88 milyar dolar olarak geldi. Ocak ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre

Detaylı

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi HALI SEKTÖRÜ 2014 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Haziirran 2014 1 2014 YILI MAYIS AYINDA HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemizin halı

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ...

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... 1 A. Kayıt Dışı Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 B. Kayıt Dışı Ekonominin Nedenleri... 4 C. Kayıt Dışı Ekonominin Büyüklüğü...

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 1 16-31 Ekim 2011 Sayı: 23 MÜSİAD Araştırmalar ve Yayın Komisyonu GÜNCEL EKO-YORUM: MERKEZ BANKASI GÜCÜNÜ BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 26 Ekim tarihinde yayınladığı

Detaylı

EKONOMİ DEKİ SON GELİŞMELER Y M M O D A S I P R O F. D R. M U S T A F A A. A Y S A N

EKONOMİ DEKİ SON GELİŞMELER Y M M O D A S I P R O F. D R. M U S T A F A A. A Y S A N 1 EKONOMİ DEKİ SON GELİŞMELER 1 3 M A R T 2 0 1 4, P E R Ş E M B E Y M M O D A S I P R O F. D R. M U S T A F A A. A Y S A N 1948 DEKİ EKONOMİK DURUM 2 TABLO I Ülke ABD Doları Danimarka 689 Fransa 482 İtalya

Detaylı

FİNANSAL RİSKLER & KORUNMA YÖNTEMLERİ

FİNANSAL RİSKLER & KORUNMA YÖNTEMLERİ FİNANSAL RİSKLER & KORUNMA YÖNTEMLERİ Finans Önemli, Öğrenmek Heyecan Verici, Bilmek Değerlidir! DOÇ. DR. KORAY KAYALIDERE SUNUŞ İÇERİĞİ Finansal piyasalardaki riskler, Faiz - döviz kuru etkileşimi ve

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE TEMMUZ 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

AB Ülkelerinin Temel Ekonomik Göstergeleri Üye ve Aday Ülkeler

AB Ülkelerinin Temel Ekonomik Göstergeleri Üye ve Aday Ülkeler AB inin Temel Ekonomik Göstergeleri Üye ve Sayfa No Nüfus (Bin Kişi) 1 Nüfus Artış Hızı (%) 2 Cari Fiyatlarla GSYİH (Milyar $) 3 Kişi Başına GSYİH ($) 4 Satınalma Gücü Paritesine Göre Kişi Başına GSYİH

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2006

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2006 UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2006 ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ 16.10.200.2006 İSTANBUL DÜNYADA DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR (milyar $) 1600 1400 1396 1200 1092 1000 800 693 826 716 710 916 600 400 331

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş PARA PİYASASI LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU(KAMU) YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş PARA PİYASASI LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU(KAMU) YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş PARA PİYASASI LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU(KAMU) YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Para Piyasası Likit Emeklilik Yatırım Fonu(KAMU) Emeklilik Yatırım Fonu nun

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi HALI SEKTÖRÜ 2014 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ EKİİM 2014 1 2014 YILI EYLÜL AYINDA HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemizin halı ihracatı

Detaylı