İş H:UKYKUNDA KİşİLİK HAKL~RI~IN ÖZELLİKLE BILGISA YARDA TOPLANAN BILGILERE KARŞI KORUNMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İş H:UKYKUNDA KİşİLİK HAKL~RI~IN ÖZELLİKLE BILGISA YARDA TOPLANAN BILGILERE KARŞI KORUNMASI"

Transkript

1 İş H:UKYKUNDA KİşİLİK HAKL~RI~IN ÖZELLİKLE BILGISA YARDA TOPLANAN BILGILERE KARŞI KORUNMASI Doç. Dr. Emne Tuncay KAPLAN. BtBLtYOGRAFY A BAERISWYL, Bruno : Entwcklungen n Oetenschutzrecht n SJZ 93 (1997) Sa. 20, sh. 394 vd. BRUHWILER, Jürg: Kommentar zum Enzelarbetsvertrag, OR Art , 2. volstandg überarbetete Auflage, Bem, Stuttgart, Wen ÇELİK, Nur: İş Hukuku Dersler, Yenlenmş 13. Bası, İstanbul EKONOMİ, Münr : İş Hukuku, C. I, Ferd İş Hukuku, Yenlenmş 3. Bası, İstanbul EYRENCİ, Öner: İşe Grşte Personel Seçm le İlgl Hukuk Sorunlar, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlk Hukuku 15. Yıl Annağanı, İstanbul 1991, sh FRANK, Rchard: Persönlchkctsschutz Heute, Zürch FEYZıOOLU, N. Feyz : Borçlar Hukuku, Genel Hükümler, C. II, 2. Bası, İstanbul FREI, B. : Der Persönlchketsschutz des Arbetnehmers, Oss. Bem HUECK, Alfred / NIPPERDEY, H. CarI: Lehrbuch des Arbetsrechts, 7. Neuarbetete Auflage, Berln und Frankfurt a.m HONSELL, Henrch-REHBINOER, Manfred : Kommentaz Zum Schwezerschen Prvatrccht Zwete, neuarbetete Auflage, Basel 1996.,.Gaz ünverstes Iktsad ve Idar Blmler Fakültes Iş ve Sosyal Güvenlk Hukuku Öğretm üyes.

2 368 EMlNE TUNCAY KAPLAN LLO (ın~tonal Labour Offce) : Proteeton of Works' personaldata. KAPLAN, E. Tuncay: İşverenn Fesh Hakkı, Sınırları, Hüküm ve Sonuçları, Ankara 1987, (Fesh Hakkı) KAPLAN, E. Tuncay: İşverenn Hukuk Sorumlulıı~u (Özellkle Borçlar Hukuku ve İş Hukuku Açısından), Ankara, KAPLkN, İbrahm: Kşlk Haklarının Ktle Haterleşme Araçları (Basın, Radyo ve Televzyon) Karşısında Korunması, Ankaıa NARMANoGLU, Ünal: İş Hukuku (Ferd İş Huku1m), Ankara NIKISCH, Arthur : Arbetsrecht, Band, Allgemene Lehren und Arbetsvertrag, 3., erweterte und völlg neuarbetete Auflage, Tübngen REHBINDER, Manfred: Bemer Kommentar Band V, Das Oblgatonenrecht 2. Abt de Enzelnen Vertragverhaeltnsse, 2. Telband, Der Arbetsvertrag, Art I. OR Bem SCHAUB, Günter: Arbetsrechts Handbuch 7. Aull München SCHW ARZ Walter - LÖSCHNİGG Günther : Arbctsrecht, Wen,I 989. SÖLLNER, Alfred: Münchener Kommenıar zum Bürgerlchen Gesetzbuch, B.3 Schuldrecht-Besonderer Tel, halb baad (~ ) 2. Auf München 1988 (Komm.) ST1EHELIN, Ardan : Zürcher Kommentar zum ZGB. Bd. V/2 C.ı. Der Enzelarbetsve~~g Zweter Abschnu Besondere Arbetsvertraege (Art j 355) 3. Aufl. Zurıch mıca Y, A. Can : İş Hukukunda Eşt Davranma İlkes, İstanbul ULUSAN: Özellkle Borçlar Hukuku ve İş Hukuku Açısından İşverenn Işçy GözetIne. Borcu, İstanbul ', VI~CHER, Frank : Schwezersches Prvatrecht: Band VII/I (Der Arbetsvertrag) Basel und Stuttgart ZEVKLlLER, Aydın: Meden Hukuk, Grş ve Başlangıç Hükümler, Ankara ZOLLNER, Wolfgang: Arbetsrecht, München, ZOLLNER-LORITZ: Arbctsrecht4. Aufl. München 1992.

3 İŞ HUKUKUNDA KİŞtLİK HAKLARI 369 KISAL TMALAR Abs. An. Mah. AP ArbVG Art. Aufl. b BAG BeırVG BOB BGE BDGS Bkz. BK BIZUR OSG E. ff. K. N. OR RG Sa sh. SJZ vd Z. Fıkra Anayasa Mahkemes Arbeısrechtlche Praxs Arbetsverfassungsgesetz, BGB, (Avusturya) Aıtkel Auf1age Bent Berufsausbldungsgesetz, BGBI 1969/142 Betrebsverfassungsgesetz, BGBI 1972/13 (Alman) Bürgerlches Gesetzbuch (Deutsehes) Entsehedungen des Schwezenschcn Bundesgerschts Gesetz zum Schutz vor Mssbrauch personenbezogener Datenverarbetung (Bundesdatenschutzgesetz) (Alman) Bakınız Borçlar Kanunu Blaetter für Zürhersche Rechtssprechung Datenschutzgesetz Esas Folgendes Karar Note (Randnote) Schwezersches Oblgatonenrecht Resm Gazete. Sayı Sayfa Schwezersche Jursten tetung ve devamı Zffer (bent) Daten be der ı. "Kşlk Hakları" Kavramı Kşlk hakları, kşnn fzk varlı~ı, hayau, vücut bütünlü~ü sa~iı~1 gb madd, şeref, haysyet, özel hayau, sm ve resmne lşkn olarak manev, tcar sırları ve kred tbarı gb ktsad dc~erler üzernde sahp oldu~u haklarıdır. O~er br fadeyle kşlk hakları; kşnn madd, manev ve ktsad bütünlü~üne lşkn olarak, fzk ve vücut varlığı, sm, resm özel hayau, toplum çnde kazandı~ı şeref, haysyet ve tbarı üzerndek haklardır 1. Kşlk hakları kşye at tekelc ve mutlak br hakur. Bu haklar aynı zamanda vazgeçlmez ve devredlmez haklardandır. Kş, kşlk hakkının sahb olarak kşsel değerler üzernde başkalarından ba~ımsız ve özgür br egemenlk hakkına sahptr. Kşlk haklannın tecavüzü halnde kş, bu haklarına saygı gösterlmesn, kşsel değerlerne dokunulmamasını talep etmek yctksne sahptrlo 1Zevkller, 2Zevkller, sh sh. 407; Kaplan 1., sh. 4 vd'.

4 370 EMİNE TUNCAYKAPLAN Kşlk haklan, hem kşnn bzzat kendsne karşı (MK. m. 23), hem de üçüncü kşlere'karşı (MK. m. 24) korunmaktadır. İş lşksnn temeln teşkl eden hzmet akd, şveren le şç arasında kşsel brlk lşksnn kurulmasını sağlar. Hzmet akdnn taraflanndan br olan şç, şverene bağımlı ve onun talmatlan doğrultusunda onun şyernde verlen ş gördüğü çn, özellkte ferd ş hukukunda, şçnn kşlk haklarının korunması da büyük önem arzetmcktedj3. '1. GenelOlarak Kşlk Haklarının Korunması 1. GenelOlarak Özel Hukuk alanında kşlk haklannın korunması son senelerde büyük önem kazannııştır. Özellkle şeref ve hasysete yönelk sözler sarfedlmes kşnn sm, resm ve özel hayatına lşkn br "değer yargısı" ve "gerçek olmayan vakıa ddası" gb nedenlerle kşlk haklarına yönelk saldınlara karşı MK.nunun 24 ve 24a ve BK.nunun 49. maddes uyarınca açılan madd ve manev taı:mnat davalanna günümüzde sıkça rastl~ın'ılmaktadır. Ancak kşlk haklarının korunması sadece şeref ve haysyete ve özel hayata: yönelk saldırılarda, kş hürryetlerne karşıyapılan özelkle tehdt, şantaj, hürry~hn kısıtlanması, kaçırma gb durumlarda, meslek sırlannın hlal durumlannda da söz konusu olmaktadır. Ceza Kanununun 448 vd.; 456 vd; , , maddelerndek düzenlemeler, şte bu kşlk hatlarının bu yönlernn korunmasına lşkndr. Kşlk haklannın hlal sadece kşnn özel yaşantısındak lşklernde olmayıp, çalışma, hayatında da yan şyernde de mümkündür Mevcut Kanun Düzenleme. : Kşlk Haklan 1982 Anayasasının "Temel Haklar ve Ödevler" bölümünde (m ).)e "Kşnn Hak ve Ödevler" bölümünde. (m ) düzenlenmştr. Ceza Kanu~unda da şahısların beden bütünlüğüne (CK. m vd.), hürryetlerne (m ,201), şeref ve haysyetlerne (m. 480 vd), sırlarına (m. 195 vd) karşı yapılacak tecavazlere lşkn mücyydeler hükme bağlanmışur., ; Özel hukuk alanında kşlk haklannın korunmasına yönelk olarcık Meden Kanunun 23, 24, 24a ve 25. maddellernde düzenlenme yapılmıştır. MK.nun m. 24/1 e göre, "Hukuka aykın olarak şahsyet hakkına tec2.vüzedlen kş, hakmden, tecavüzde bulunanlara karşı korunmasını steyeblr". O halde fertlern kşlk değerlernn haksız tecavüze uğraması şahsyet haklarının korunmasıııda dkkate alınacak temel unsurdur4. Kşlğn, kşnn kendsne karşı korunmasına lşkn MK.nun 23/II, fıkrasında se, kşljc haklarının vazgeçlmez ve devredlemez ntelkte olduğu belrtlmş, ancak bu değerlern kanuna ve adaba uygun surette sınırlandırılableceğ öngörülmüştür. Kşlğn dışa lkarşı korunmasını düzenleyen temel norm ntelğndek MK.nun 24. maddes hükmünde de, kşlk haklannın sözleşme lşks dışında, yan haksız tecavüzlere karşı r 3K~pıan T., (Fesh Hakkı) sh 5; Kaplan T., sh. 2H. 4 Frank. sh. 1 vd., '

5 İŞ HUKUKUNDA KtŞtLİK HAKLARI 371 korunması hususu düzenlenmş ve 24/a maddesnde hukuka aykırı tecavüze karşı lgl kşnn açableceğ davalar hükme bağlanmıştır. Borçlar Kanununun m , 45, 46, 48, 49 vd. 52. maddeler de kşlk haklarının haksız ve hukuka aykırı fllere karşı korunmasına lşkndr. Ayrıca MK. m. 23/11 de getrlen özel kurala benzer ntelkte özel kadeler hzmet sözleşmelernn düzenlenmes ve sona erdrlmes konusunda da getrlmştr. Örneğn BK. m. 343 e göre, br hzmet akd, br tarafın yaşadığı müddetçe yahut on seneden fazla br zaman çn yapılmış se şç, bunu on sene geçtkten sonra her zaman ve br aylık hbar süresne uymak şartyle tazmnat vermekszn, her zaman feshedeblr. Bu madde le kanun koyucu, hzmet akdnn süresnn kşlk haklarını zedeleyecek kadar uzun br süre5 kararlaştınlması halnde, şçye bu akd sona erdrme mkanı tanımıştır. Yne rekabet yapma yasağına lşkn olanık konulan BK.nun 348 ve 352 maddelernde şçnn ktsad geleceğnn hakkanyete aykın olarak tehlkeye grmesn önlemek çn sınırlamalar getrlerek, şçnn şahsyet haklarının mal açıdan zarar görmes engellenmeye çalışılmıştır. BK. m. 332'de de şverenn şyernde şçnn sağlığını koruma, ş güvenlğn sağlama borcu yer almıştır. Aynı şeklde çevrey koruma konusu da, şçy koruma le yakından lgldr. Genç br hukuk dalı olan Çevre Koruma Hukukunda yer alan ve teknk gelşme le ortaya çıkan örneğn çevre krllğ, tehlkel maddelere ve ışınlara karşı korunması hakkı, aynı tehlkelerle karşı karşıya olan şletmenn şçler, dğer çalışanları ve şletme dışındak eşyalar çnde geçerldr. Bu nedenle çevre krllğne karşı koruma kanunlarında ve bu korumaya lşkn düzenlemelerde şçy korumaya yönelk hükümlere de yer verlmştr6. İş Kanununun 73. maddesnde de bütün ş lşklernde şverenn şçy gözetme ve koruma borcu düzenlenmştr. III. İş Hukukunda İşçnn Kşlk Haklarının Korunması ı. İş Hukukunda Kşlk Haklarının Korunma Neden İş Hukuku alanında da, hzmet lşksnden doğan ve şçnn şahsyet haklarına lşkn sorunlar ortaya çıkablr. Bu sorunların nedenler şçnn ş münasebetndek durumundan yan şçnn şverene tab olarak, onun şyernde ve onun talmaliarı çerçevesnde çalışma borcundan kaynaklanır. İşç le şveren arasındak hzmet sözleşmes, şçy şverene hem kşsel hem ekonomk açıdan bağımlı kılar. Bu bağımlılık hzmet sözleşmes netcesnde ortaya Çıkar. Kade olarak ş görme edmnn şçnn kends tarafından yerne getrlmes gereğ (BK. m. 320/1) hzmet lşksnde şçnn şverene kşsel bağımlılığını ortaya çıkaran en öneml faktördür. Hzmet sözleşmes gereğ İşç, şverenn şyerne ve şn görülmesne yönelk (örneğn çalışma saat, çalışma yer, çalışma düzen) talmatlan doğrultusunda ş görme edmn yerne getrmekle mükelleftr. 5 Ekonom, sh. ı64. 6Zollner, sh. 308; Omeğn Parlayıcı ve Patlayıcı Maddeler Tüzüğü.

6 372 EMİNE TIJNCA Y KAPLAN l,1çnnş görme edm karşısında şverenn ücret ödeme borcu vardır. Işçnn ücret alaca~ı, ~şverene karşı ekonomk ba~ımlılı~ını ortaya çıkarır. Kşsel ba~ımlılık yanında şçnn ~şverene ekonomk ba~ımlılı~ı da ş lşks çn ayırdedc br unsur olarak görülmejctedr. Ekonomk ba~ımlılık kavramı üzernd;ık görüşlerde brlk yoktur. Klask görüşe göre7 ekonomk ba~mlılık ücret b~ımlılı~ı le eşde~er sayılmaktadır. D~er br görüş se, ekonomk ba~ımlılı~ı, şçnn üretm araçları üzerndek mülkyet veya tasarruf gücünüı olmaması anlamında yorumlamaktadırs., Hzmet aktn dğer aküerden ayıran bu b~ıınlılık unsuru 9 ve ş lşksnn özel şarüanj şçnn de~şk kşsel de~erlern şverenn hakmyet sahasına getrmesne yol açmaktadır. İşveren aralarındak ş aktnden dolayı şçnn kşsel de~erlernden yararlanmaktadır. Işçnn ş münasebet çnde, şverc:ne bağımlı olarak ş edmn şahsen fa l~ yükümlü oluşu. MK.nun 23/II hükmünde yer alan kanuna uygun sınırlandırmalardan sayılmaktadır.,işte hem şn bzzat şç tarafından fası bor,:u nedenyle kşsel açıdan, hem de ücret nedenyle ekonomk açıdan şçnn şverıjne bağımlı olması, onun kşsel de~erlernn ve ktsad varlıklarının şverenden geleblecek muhtemel tehlkelere karşı korunmasını zorunlu kılmaktadır. lı. şverenn şçnn Kşlk Haklarını, Koruma Borcu İşverenn bu borcunun kanun mesnedn İş Kanununun 73. maddes Hükmü le Borçlar Kanununun 332. maddes hükmündek düzenlemeler teşkl etmektedr.. Hzmet akdnde nsan emeğ ve şçnn şat,sen görmes g,ereken hzmetn akdn esaslı unsurlarını teşkl etmes, onun borç doğunın dğer borç lşklernden farklı br sözıeşme olarak düzenlenmes gereğn ortaya koymuşturlo. Zra burada şçnn sadece hzmet lşksnden doğan madd kazancının değl. aynı zamanda onun kşlğnn de korunması du,rumu söz konusu olmaktadır. Hzmet akdnn, şçnn kşl~ne bağlı sürekl br akt olma ntelğ ve özellğ, şçnn!.adakat borcuna karşılık, şverenn de şçy koruma ve gözetme borcunun bulunmasına yol açmaktadırl l... İşverenn şçy şyerndek çalışması sırasında şletme tehlkelerne karşı koruma ve gpzetme borcunu düzenleyen İş Kanununun 73. maddesne göre, şveren şyernde şçlern sağlığını ve ş güvenlğn sağlamak çn gerekl tedbrler almak, bu husustak şartlıın sağlamak ve araçları noksansız bulundurmalda yükümlüdür.., ı İşçnn korunmasına yön~lk BK.nun 332. maddesnde, şverenn şçy şletme tehl kelerne karşı koruma ve bunun çn gerekl önlemler alma, sağlıklı br çalışma ortahıı sağlama, şç kends le brlkte oturuyorsa sağlığına uygun yatacak br yer temn etm~ borçlarının bulunduğu hükme bağlanmı~ur. Görüldüğü gb hükmün önleyc 7Nksch, sh. 30; Hueck-Npperdey. sh 26; Çelk. sh S c hwarz-löschngg. sh, 118 dpn 4 de zkredkn mahkeme kararları. - 9An.Mah E. 1963/336, K. 1967/29 (RG ,1968, 13031) loliueck-npperdey I, sh. 25; Çelk, sh. 70. Feyı:oğlu, sh Ayrtntılı blg çn bkz. Kaplan T.. sh. 23 vd.; 28 vd.

7 tş HUKUKUNDA KtştLlK HAKLARI 373 ntelkte oluşu, etksn şverenn sorumluluğunun temeln teşkl etmesnde göstermektedr. Borçlar Kanununun 332. maddesnn kaynağını teşkl eden tsvçre Borçlar kanununun (OR) 339. maddes se, 1972 yılında yapılan revzyonla değştrlerek, bugün yürürlükte olan Art. 328/1 de yer alan yen br düzenleme getrlmştr. Bu yen madde hükmünde, şverenn şçy koruma ve gözetme borcu, şçnn hayat, sağlık ve vücut bütünınğünün korunması yanında onun şeref ve haysyetnn, özel ve gzl hayat alanlarının, meslek tbarlarının korunmasını, yan şçnn kşlk haklanm da kapsayacak şeklde düzenienm.ştrl2. Böylece söz konusu 1. fıkra hükmünde MK.nun 24 ve tsvçre Meden Kanunu (ZGB) Art. 28 hükümlerndek kşlğn hmayesne lşkn genel kural yanında, şçnn kşlk haklannın ş lşks çnde korunması şverenn sözleşmeden doğan koruma ve gözetme borcu çerçevesnde özel olarak hükme bağlanmışur l3. Ayrıca tarhnde yürürlüğe gren 19 Hazran 1992 tarhl (Datenschutzgesetz) Blgsayar Verlerne Karşı Korunma Kanunu le brlkte yürürlüğe gren OR'ın 328 b. maddes hükmü le şverenn şç hakkında sadece ş lşksne lşkn blgsayar verler toplayableceğ ve bu blgsayar verlernn hzmet sözleşmesnn fası çn kullanılableceğ hükme bağlanmışur (OR Art. 328)13a. BK. 332 madde hlkmünde se, şçnn çalışması esasında karşılaşacağı tehlkelere karşı korunması gözönünde tutulmuş ve şverenn bu tehlkelern sebebyet verdğ zararlardan dolayı sorumluluğu, önleyc ntelkte kurala bağlanmıştır. Bu durum; şçnn sağlık ve vücut bütünlüğü gb kşsel varlığının Meden Kanunun 23 vd. maddeler dışında lşk. ve SSK gb Kamu Hukuku kurallanyla korunmasına yol açmışur. tşk. 73 ve SSK. 26. maddelernde, şçnn sağlığını koruyucu önlemlern şverence alınmasının yükümlülüğü hükme bağlanmıştır. Ayrıca Işç Sağlığı ve Iş Güvenlğ Tüzüğünde de Koruyucu önlemler düzenlenmştr. Görüldüğü üzere şçy korumaya yönelk temel normlan getren gerek tşk. m. 73 gerekse BK. m. 332 de şçnn kşlk haklannın korunmasına lşkn özel br düzenleme yoktur. Ayrıca mehaz tsvçre Borçlar Kanunundak gb br değşklkte yapılmamıştır. Ancak kanun koyucu bu maddelerde kşlk haklarını oluşturan şçnn yaşam, vücut bütünlüğü ve sağlığının korunacağını hükme bağladığına göre, şveren yne kşlk haklarının br parçasını oluşturan şçnn ahlak değerlcrne saygı gösterlmesn madd ve manev bütünlüğülün, şahs ve mcslek şeref ve haysyetnn şçye at gzl kalması gerekl sırlann korunmasını sağlayıcı tedbrlern alınmasından da yükümlü ve sorumlu olacaktır l4. Fkrn açıklamak ve sendkal örgütlere katılmak açısından serbestçe davranablmek de şçnn kşlk haklannın genş anlamda korunmasının br parçasını teşkl edeblr. İşverenn şçnn kşlk haklarına yapılacak hcr türlü tecavüze karşı koruma yükümlülüğünün kapsamına, sadece hzmet sözleşmesnden doğan haklan değl, ş lşks çerçevesnde ortaya çıkablecek tecavüzlere karşı da; örneğn şçy amrerne, 12Schwengruber. Art N.2; Ulusan. sh Schwengruber. Art. 328 N.2; Fre sh. 46 ve 61 vd.; Brühwler. Art. 328 N. I. sh aBrühwler, Art. 328b.. 14Koruma ve Gözetıne Borcunun Hukuk Ntelğne lişkin görüşler hakkında bkz. Kaplan. T., sh. 27 vd.

8 374 EMİNE TUNCAY KAPLAN. j beraberçalışu~ı kşlere ve üçüncü kşlere (örne~n, müşterlere, müteahhtlere) karşı koruma ~dagreblrls. Dğer taraftan İş Kanunlarında şçy kc-ruma nedenyle getrlen başka düzenlemelerde de amaç, şçnn sağlığının ve kşlk hllannın korunmasıdır. örneğn yeternce dnlenme süres vermek, uygun çalışma crtarnı ve temposu sağlamak çn ş sürelernn düzenlenmes br rastlanu olmayıp, bunlann heps şçnn sağlığı ve kşlk haklaruun, korunması amacına yönelktr. ~_ tşçnn Ablak Değerlernn Koruııması 'İşveren; şyerndek şçler. amriernn, arkadaşlanrnn ve üçüncü kşlern ahlak değerlere aykın davranışlanna karşı koymak ve rahatsız edlmelern önleyc tedbrler almakla da yükümlldür16. Örneğn şveren şyernde kadın ve erkek şçler çn ayn gynme bölümler yapmalıdır (İşç Sağlığı ve İş Güvenlğ Tüzüğü m. 40, 41). ıb- tşçnn Madd ve Manev Vücut nütünlügünün Korunması İşveren şyernde şn görülmesne ve şçnn davranışlanna lşkn br takım düzenlemeler getreblr. İşç şverenn bu talmaılımna uymakla yükümlüdür. Ancak bu talmatlar ve getrlen düzenlemeler şçnn madd ve manev bütünlüğüne aykın olmaz. Öme~n, İsvçre İş Mahkemes bu konuda verdğ br karannda şverenn bldrm l feshte, fesh süres esnasında şçnn çalışmasını stemeyp, günde dört defa kendsne gözükmesn talep etmesnn, şverenn koruma borcuna aykın olduğunu bel rlm ştr 17. Yne şçnn syas düşüncelern açıklama ve sendkal örgütlere kaulablme serbests, şyernn çalışma düzenn bozmadığı srece söz konusudur. Yoksa örneğn ş saat! esnasında, bu konular hakkında konuşması veya dnlenme saatlernde çalışma arka~ıanm ı:- cıhatsız Cdecek boyutlara ulaşacak şeklde görüşlern açık1aması 18 şverenn kşlk haklanm koruma borcunun kapsamına grrrıez. İşverenn şçlern sağlığını koruyucu tedbrler almak yükümlülüğüne, sgara çlmesne karşı koruma konusu da grer. İşyernde sgara çme yasağının, şçnn şahsyet haklarını hlal edp etmedğ hususu önemldr. Ancak bugün beş veya daha fazla kşnn bulunduğu ortamda sgara çlıpesn yasaklayan tarh ve 4207 sayılı ya<;ahükümler karşısında şyernde sgıp-a çme yasağı kanun temele kavuşmuştur. Aynca şyernde sgara çlmes çn br yerltahss edlmşse veya şyernn ntelğ tbaryle getrlmş br yasak söz konusu se bu Şahsyet haklanna aykırılık teşkl etmez. IS' Rehbnder, Art. 328, N Staeheln, Art. 328, N. 2, 5; Rehbnder, Art. 328, N Staehelın, 1 Art. 328, N. 2, 6; ZR 74, 75, N. 69. sh. 210 ff. 18;Rehbnder, Art. 328, N. 7..

9 ış HUKUKUNDA KIŞILIK HAKLARI 375 Işverenn şçlern şyernde şahsyet haklannı koruma borcu, ş hukukundak eşt davranma lkesnn hukuk nedenn teşkl eder 1 9. Eşt davranma borcu veya eşt şleme tab tutma lkes, kadeten brden fazla kşnn bulunduğu ortamda söz konusu olup, eşt durumda bulunan kşlere hakkanyet esaslanna göre eşt olarak davranmaktır 20. Anayasanın ıo. maddesnde yer alan genel eştlk lkes, İş Hukuku uygulamasında da geçerldr. Örneğn şveren dl, ırk, renk, cnsyet, syas düşünce ve kanaat bakımından şçler arasında farklı şlem yapamaz. Ancak eştlk lkesn Anayasada belrtldğ genşlkte İş Hukukunda uygulamak mümkün değldr. İş Hukukunda eşt davranma lkesn, aynı çeşt şlerde ve aynı vermle çalışan şçlere, gerek çalışma şartlan gerekse sosyal yardımlar ve ücret açısından eşt olarak davranmak şeklnde anlamak gerekr. Hzmet sözleşmes sadece ş görme edm le ücret ödeme edmnn söz konusu olduğu br sözleşme değldr. Işveren sadece ücret ödemekle yükümlü olmayıp, şçye ş vermekle de yükümlüdür. Işçnn çalışmak stemesne rağmen şveren tarafından ş verlmemes, koruma borcuna da aykın br davranıştır 21. Zra şverenn şçnn kşlğn koruma borcu, çalışmak steyen şçye ş verme yükümlülüğünü de berabernde getrr. Özeııkle, tyatro sanatçısı, sporcu, tcar mümessl veya,özc1 mesleklerde çalışan operatör, blm adamı, teknk uzmanlar gb özel br meşgulyet gerektren şlerde çalışan kmselere uzun zaman, çalışmak stemesne rağmen şverence ş verlmemes; ş arkadaşlan ve amrier nezdnde şmdye kadark çalışmasının değersz olduğu ve bu nedenle şverenn o şçnn çalışmasını kabul yerne ücretn ödemey terch ettğ yolunda br ntba verleblr. Ancak bu durum her çeşt şç çn söz konusu olablr. Işçye ş verlmemes her şçy üzeblr ve bu durumun uzun süre devam etmes şahsyet haklanna tecavüz olur22. Iş banşını da tehdt eden bu davranış, aynca hzmet sözleşmesnn de hlal ntelğndedr (lşk. m. 16/In. c- İşçnn Şeref, Haysyetve Özel Yaşamının Korunması İşveren şçye karşı onur kıncı sözler söylememel ve ona şyernde üçüncü kşler ve dğer çalışan şçler tarafından hakaret edlmesne de müsaade etmemeldr 23. İşveren şçnn özel hayatına kanşmamalı, onun şyernde danışma bürosuna verdğ blgler almamalı ve özel yaşamına lşkn blgler üçüncü kşlere de vermemeldr. Ancak şveren çalışma belgesnn dışında, şçnn lerlemesne engel teşkl etse ble gerekl blgler, eğer özeııkle tmat edlen br şyer yönünden öneml se, üçüncü kşlere vereblr. Ancak şverenn şçs hakkında vereceğ blgler gerçekler yansıtmalı, aynca şçnn şverenne güvenerek anlattığı örneğn alev sırlan veya daha önce aldığı cezalarla lgl hususlan başkalanna açıklamamalıdır. Işverenn şç hakkında vereceğ blgler sadece Çalıştığı ş le lgl kaablyet ve davranışlan hakkında olmalıdır. Işçnn kends çn faydalı olan ve şverene herhang br zarar vermeyecek ntelkte 19 Rehbnder, Arı. 382, N HueckINpperdy, sh. 417 vd; Nksch I, sh. 489 vd; Söllner, sh. 269; Zöllner, sh. 145; Ekonom, sh. 156; Çelk sh. 133; Tuncay, sh. 32; Tunçomağ, sh 144; Narmanoğlu, sh Vscher, sh Rehbnder, Arı. 328a 1ı. 23Staeheln Arı. 328 N. 6, e.

10 376 bulunan blgler EMNE TUNCAY KAPLAN stemes halnde, bu blgler vennek şveren çn sadece br hak de~l, aynı zartıanda br yüküitılülüktür 24. ' V. İşçnn Kşlk Haklarının Dosyıı ve Blgsayarda Toplanan Blglere Karşı Korunması. Dosya ve blgsayarda toplanan blglere karşı şçnn kşlk haktannın korunması son zamanlarda genellkle Batı ülkelernde bu husustak düzenlemelern konusunu teşkl eunektmrr. Amaç, şçnn kşlk haklarının şç hakl:ında toplanan bu blgler vasıtasıyla zedelermesnn önlenmesdr. İşveren mkanları mevcutsa şyernde çalışan şçlern kmlkler, kaablyet ve becerer şe uyum ve vermllkler konusundak blgler, daha sonra gerektkçe şyernde kullanmak üzere dosyalarda veya teknk mkanları mevcutsa blgsayarda toplarrtak hakkına sah~ptr. Bu konuda hukuk br engel de mevcut de~ldr25. Ancak şveren söz konusu bu blglern şçlern kşlk haklarını rencde edecek şeklde kuııan~lmasını engellemekle yükümlüdür. Zra şçlere yönelk blglern hazırlanışı şçıerln kşlk haklarını tehlkeye sokacak durumları da berabernde getreblr. Özellkle, yanlışlblglern elde edlmes veya verlmes, yetksz kmselere blglern verlmes ve bu blglern yazılmasıtehlkeldr. Bu tehlke doğnı olmayan abartılmış verler hakkında ve ve*lern gaye dışı kuııanılması durumunda da söz konusudur. O halde hang blglern ne gaye le ve hang sosyal nedenlerle ve kmn tarafından toplanacağı fşlk haklarının hlaltn tesbt açısından önem at7-cder 26. Blgsayar verlernn korunması sadece 'ıerlern yahutta verlern sahbnn koru~ması değldr. Korumanın temel unsuru, lgl kşnn kşlk haklarıdır 2? lı. İşç Hakkında Düzenlenen Personel Dosyalar;nda Blgsayarda Toplanan Blglern Muhtevası Özellkle kamu kuruluşlarında ve büyük şletmelerde, personele lşkn ve ş çn öneml olan blglerr. teknk aletler yardımıyla mıre tarafından, şn görülmes amacıyla kuılahılmak üzere ttz br şeklde br araya getrlmes mümkündür.. İşveren şç alırken, ~şçnn şe elverşl olup olmadığını belrl~mek amacıyla br takıl"flsorular yönelteblr. örneğn şveren, şçnn öğrenm durumu, daha önce çalıştığı yerler, ş blgs, kaablyet, şe uyum gb meslek blgler ve yaş, cnsyet, tabyet, ale durumu ve sağlık gb genel blgler br do:yada toplamak veya teknk mkanları mevcut se blgsayara yüklemek hakkına sahptr. Ancak bu blgler sadece belrtlen konularla sınırlı olmalıdır. Aynca bu blglern kııııanımı kanun, toplu ş sözleşmes ve hzıjet aktlernde getrlen yükümlülüklere 'aykın 01amaz 28.! ' 24 ' Stacheln Art N Rehbndcr Art. 328 N Frc. sh. 91 vd. 27 Fıre. sh Schwarz-Loschngg sh ve

11 ış HUKUKUNDA KışİLIK HAKLARI 377 Burada üzernde durulması gereken d~er öneml br nokta da, şverenn şçy şe alırken şe elverşllğ açısından blg ednmek üzere sorduğu veya doldurulmasını stedğ personel blg formlarında yer alan soruların kşlk haklarını hlal edp, ebneyece~dr. İşverenn sthdam edeceğ kş hakkında blg ednme hakkı vardır. Işç de dürüstlük kuralları çerçevesnde sorulan sualler do~ olarak cevaplamak zorundadır. Aynca şç, hzmet aktnn fası çn gerekyorsa şveren sormadan da bu hususları açıklamakla yükümlüdür. Işçnn, ş görme edmnn fası açısından öneml olan konularda, şveren yanılucı blg vermes veya açıklama yapması halnde lşk. m. 17/Ila göre şverenn hzmet aktn fesh hakkı doğar. Işverenn sorma hakkı şçnn de açıklama zorunluluğunun sının kşlk haklarıdır. Kşlk haklarını korumaya yönelk hükümlerde yer alan bde, kşlk haklarının hlal edlmemesdr. Kşlk hakkı kşlğe saygı ve onun serbestçe gelştrlmesne lşkn kapsamlı br bütünlük fade eden subjektf br haktır. Kşlğn korunmas'ı, şçnn kendsnn rahat bırakılması hakkını da kapsar. Işverenn soru sorma hakkının sınırlan, genelolarak kşlk haklarının korunması lkesnden çıkartılmaktadır. Sonuçların hukuken caz olup olmamasının değerlendrlmesnde, şçnn kşlk haklarının korunmasındak menfaau le, şverenn de şç hakkında blg ednme menfaatı arasındak denge gözönünde tutulmalıdır. Sonuç olarak da, şveren sadece şyer le veya yapılacak şn fası çn gerekl olan sualler sorablr. Işç se sadece hzmet edmnn fasını engelleyecek durumlan şverene bldrmekle yükümlüdür 28a. Soru sorma sınınnın aşılması nedenyle şçnn şahsyet hakları tecavüze uğrarsa. şveren sözleşmeye aykın davranmış sayılır veya ş lşksnn kurulmasında sözleşme önces kusur (Culpa n contrahendo) nedenyle tazmnat ödemekle yükümlü olur. Aynca bunun yanında BK. m. 41'e göre haksız fl nedenyle şçnn tazmnat taleb eune hakkı vardır. Ancak şçnn bu taleb pratk olarak'bqyük br önem haz değldr. Öneml olan şçnn sorulan sorulara eksk veya yanlış cevap vermes durumunda, şveren tarafından ş aktnn ptal edlp edlmeyeceğdr. Ilke olarak şçnn yalan söyleme hakkı mevcut değldr. Dğer taraftan gerçeğe aykın olarakveya eksk olarak cevaplandmlan her soru çn şverenn ş aktn ptal ebne hakkı söz konusu olamaz. ışverene bu hakkı tanıyablmek çn sorulan sorulara verlen cevapların aşağıdak ntelkte olması gerekr: - Sorunun caz olması. -Işçnn soruya blerek, kasden blnçl olarak cevap vermş olması. - Işçnn sustuğu olayın, şverenn onun şe alınması kararında etkl olacağını blmes veya blmesn gerektrecek ntelkte olması. - Cevap verlmeyen olayın şçnn şe alınmasında etken olması. Bu şartlar hep brlkte bulunmuyorsa şveren ne hzmet sözleşmesn feshedeblr, ne de sözleşmenn kurulmasındak kusur nedenyle şçden tazmnat talep edeblr. Işveren, şç şe başlamadan hzmet sözleşmesn feshederse, fesh başlangıçtan tbaren, 28a Schaub. sh. 120; Aynca bkz. Eyrenc sh. 249 vd.

12 378 EMtNE TUNCAY KAPLAN gerye yönelk olarak (ex tunc) etksn gösterr. H;~met akt uzun yıllar hç htlafsız devam etmşse, artık ptal söz konusu olamaz 29. ı!verenn şçnn kmlğne lşkn adı-soyadı, doğum tarh, kametgah adres gb sorulması mümkün olan soruların dışında sor2-.bleceğ sorular aşağıdak gb grupl~nlablr. J. Meslek Geçmş İşe gnnek steyen kmse kendsne yöneltlen meslek durumu, dplama ve sınav notlan) öncek çalışma durumu, askerlk görevn yapıp yapmadığı veya ne zaman yapac~ına lşkn soruları gerçeğe uygun olarak cevaplamak zorundadır. Yanlış veya eksk cevaplar verlmes kural olarak hzmet aktnn ptal edlmesne neden olur.... b. Ucret Mktarı İşç şmdye kadar aldığı maaş veya ücrete l~,knsorulan da gerçeğe uygun olarak cevaplamalıdır. İşç şverenle ücret pazarlığında durumunu zayıflatmamak çn, blerek daha öhcek şte yüksek ücret aldığı şeklnde yanıltıı~ı beyanda bulunursa, şveren sadece ücret :beyanını kabul etmemekle kalmayıp, ş akt yapılmışsa, bu nedenle akt feshedleblr. Alman Federal İş Mahkemes br karannda şçnn bu beyanına lşkn olarak şmdye kadar alınan ücrete at bu cevabını, ~;rmek stenlen ş çn br önem fade etmyorsa ve aynca şç de kendlğnden asgar ödenmes gereken ücret olarak taleb etme~şse, geçerl saymıştır c. Sendka Uyelğ. Sendka üyelğ hakkında sorulan sorular luıde olarak caz değlduj 1. Aynca bu tp suatler An. m. 51 de güvence aluna alınan sendka özgürlüğü lkes le, Sen. K m. 31 dejyer alan şçler arasında şe grş ve hzmet aktlernn sona erdrlmesnde sendkalısendlmslz şç aynmı yapılamayacağına lşkn lkeye aykındır. d. Evllk Özellkle kadın şçlere karşı yöneltlen kısa süre çnde evlenmek steyp stemedklerne lşkn sorular caz olmadığı gb, verlen yanlış cevaplarda herhang br hukuk sorun doğurmaz. e. Hastalık Sağlık durumuna lşkn sualler sadece ~letmedek dğer şçler, şyer ve şn ntel.ğ açısından öneml olduğu takdrde sorulablr ve cevaplandırılır. Örneğn, "son senelerde, çalışmanız öngörülen şn görülmesn ~ngelleyecek ntelkte, ağır veya kronk br hastalık nedenyle çalışamayacak hale geldnz m?" şeklnde br sualn sorulması 29 Schaub, sh aAG, AP 25 zu ~ 123 BGB = DB 84, 298; Schaub, sh S.chaub, 121. ı

13 ış HUKUKUNDA KışıLlK HAKLARI 379 geçerl olup, şe gnnek sıeyen kmsenn,de bu soruyu doğru olarak cevaplandınnası gerekr. r- Dn ve Syas Görüşü İşe grmek sıeyen kmseye dn ve part üyelğ konusunda kural olarak sual sorulamaz. Zra herkes dn nanç, kanaaı ve düşünce özgürlüğüne (An. m. 24, 25) ve syas part çnde syas faalyeltc bulunma hakkına (An. m. 67) sahptr. g- Hamlelk Hamlelk konusunda soru sonnak, önceler Alman Federal İş Mahkemes tarafından kade olarak şyer dkkate a1ınmaksızın geçerl kabul edlyordu32. Eğer şç hamle olduğunu blyorsa bu durumu söylemek zorundadır. Ancak lahmn edyorsa bunu söylemek durumunda değldr. Kadın-erkek arasında cnsyet ayrımı yapılmaması düşüncesyle bu tür sual1ern sorulması caz sayılmamaktadır33. Ancak söz konusu şyerne sadece kadın adayların alınması düşünülüyorsa34 veya qtelğ tbaryle hamle br kadmın yapamayacağı br ş söz konusu se, örneğn spor hocahğı, mankenlk gb, hamle olup olmadığı sorulablr. Hamlelk ıest se talep edlemez. Belrtlen durumların dışında, kadın müracatçıya hamle olup olmadığı şeklnde sual sorulması ülkemz tarafından da onaylanan "Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmes Sözleşmes"nn ll. maddesne aykındır 35.. h- Özürlülük Durumu Özürlülük durumuna lşkn suallern gerçeğe uygun olarak cevaplandınlması gerekr. Aks takdrde kasıllı hle nedenyle ş aktnn ptal söz konusu olablr Malvarlığı Durumu Özellkle yöneıclk veya lmat gerekıren görevlerde örneğn şube müdürü, banka veznedan gb sıhdam edlcceklere mal durumlarına lşkn sorular sorulması geçerldr. Daha az sorumluluk gerektren şler çn bu ıür sorular sorulamaz. j- Güvenlk tncelemes Kamu şyerlernde çalışmak çn başvuran adaylar hakkında kamu güvenlğ gereğ, güvenlk ncelemes yapılması, buna dar soru formlarının doldurulmasının stenmes hukuken caz olup, bu husus kşlk haklarına aykınlık teşkl etmez. 32BAG AP 15 zu ~ 123 BGB (Schaub, sh. 121 dpn. 44). 33ş 611 a BGB; Schaub, sh BAG AP 31 zu ~ 123 BGB Schaub, sh. 122, dpn çelk, sh. 170; Eyrenc sh. 254; Bu konuda dğer görüşler çn bkz. Eyrenc, sh Schaub, sh. 122.

14 380 ~- Sabıka Kaydı EMİNE TUNCAY KAPLAN Sabıka kaydının olup olmadı~ına lşkn sorular özellkle kamu hzmetler ve görülecek ş çn gerekl se mümkündür. Br kasyere mal br suç veya br şoföre trafık suçu nedenyle hüküm gyp gymedğ sorusu sorulablr. Eğer adl sclde sabıka kaydı yoksa aruıy ceza almamış sayılır Genel Olarak İşçnn Kşlk HaklarlDlD Dosya ve Blgsayarda Toplanan Blglere Karşı Korunmasına İlşkn Kanun Düzenlemeler :İşç hakkında, ş lşksnde kullanılmak üzere şveren tarafından brtakım blglern dosyalarda ve blgsayarda toplanması, bunun kapsam ve sınırlarına lşkn hususların br yasal düzenlemeye konu yapılması ülkemzde kanun koyucu tarafından hmal edlmş ve doktrnde de bu konular üzernde yc:terl ölçüde durulmamıştır. Ülkemzde, yabancı hukuk sstemlernde SJn zamanlarda "Datenschutz" (Blg şleme karşı koruma) başlığı altında yürürlüğe grı~n blgsayar verlerne karşı koruma kanurlu mevcut değldr. İşveren, şyernde çalışmak üzere başlayan şç adayları l~ şyernde çalışmakta olan şçlern, şe uygunluğunu, kaablyet ve becerlern, eğtm ve öğretm durumlarını, sağlığının söz konusu şe elverşl olup olmadığını tesbt etmek çn, başvuru sırasında sorular sorablr ve ş lşklernn devamı esnasında se bu hususlara lşkn blgler şçnn personel dosyasında veya blgsayarda toplayablr. lke olarak sorulan soruların ve toplanan blglern ş lşklernn ntelğne uygun düşmes veya hzmet akdnn hükümlernn crası ve fası çn gerekl olması gerekr. Br başka deyşle, şverenn, şçy şe alırken veya ş lşklernn devamı sırasında onun özel hayatı, şeref ve haysyet, ale ve şyer dışındak yaşamı le l~;l olarak kşlk haklarının kapsamına gren blgler personel dosyasında veya blgsay2rda toplaması, bunları üçüncü kşlere vennes hukuken caz değldr. Aks yöndek şv(:ren davranışı, şçnn kşlk haklarına tecavüz teşkl edeblr Ülkemzde halen doğrudan kşlern özellkle şçlern, kşlk haklarının personel dosyasında veya blgsayarlarda yer alan blgler karşısında konlnmasına dar br özel yasal düzenleme mevcut değldr. Almanya, Avusturya ve İsvçre gb batı ülkelernde bu konuda son yılla.rda çıkarılmış ve yürürlüğe konulmuş yasal düzenlemeler buiunmaktadır38. Aşağıda bu yasal düzenlemeler kısaca ana hatları le açıklamak yernde olacaktır. 37'. $chaub, sh. 122; Eyrencı, sh ~lmanya'dak t;ı;hl olup, tarhnde değştrlen ve son şekl le ~ tarhnden ber yürürlükte olan "Gesetz zum Schutz vor Mssbrauch fersonenbezogener Daten be der Datenverarbetung Bundesdatenschutzgesetz", ~vusturya'da 1978 tarhnden ber yürürlükte olan DaıenschutzgeselZ (DSG), İsvçre'de tarhnden ber yürürlükte olan DatcnschulZgeselZ (DSG), ıtalya'da arhnde yürürlüğe gren (ldsg) gb. Bu husu:;ta bkz. Baerswyl, SJZ 93 (1997), Sa. 20. ~h. 394 vd.

15 İş HUKUKUNDA KıŞILIK HAKLARI Alman Hukukunda Blgsayarda Toplanan Kşye İlşkn Blglern Kötüye Kullanılmasına Karşı Koruma Kanunu (BDSG) Almanya'dak Blgsayarda Toplanan Kşye Ilşkn Blglern Kötüye Kullanılmasına Karşı Koruma Kanununda (Oesetz zum Schutz vor Mssbrauch Personenbezogener Daten be Datenverarbetung Bundesdatenschutzgesetz - BDSO) şçnn ş lşksnde korunmasına yönelk özel br düzenleme getrlmemş, ancak genel olarak herkesn kşlk haklarının korunmasına yönelk genel hükümlere yer verlerek, şçnn kşlk haklarının bu meyanda korunması sağlanmıştır. Kanunun ~ 27 ve devamındak kamu şyerler dışındak şyerlernde, kend amaçları do~ultusunda blgsayarla blg toplanmasına lşkn hükümler, hzmet lşksnde şçnn korunmasını gerektren durumlara da uygulanablecektj39. Bu kanunda getrlen düzenleme le şç sadece üçüne U kşlere karşı değl, şverene karşı da korunmuştur (Ş I/II BDSO). İşç hakkında toplanacak blglern sm, adres, telefon numarası, cnsyet, meden hal, okul durumu, özel br eğtm alıp almadığı, yabancı dl durumu, sağlık durumuna lşkn olacağı fade edlmştr (~ 28 ınr. 1 BDSO). Aynca şçnn personel dosyasını görme ve düzelune talep hakkı olduğu da hükme bağlanmıştır (Ş 35 BDSO). Aynca BetrVO Ş 87 Abs ı. hükmünde de, şyernde şç temslcsnn de onayı le şçnn çalışmasını zlemek amacıyla tekılk teçhzat, vdeo kamera yerleştrlebleceğ öngörülmüştür. Ancak kanundak bu düzenlemey çok dar yorumlamamak gerekr. Burada şverenn kend arzusuna göre devamlı br zleme söz konusu olmayıp, sadece gerekyorsa şçnn çalışmasının zlenmes düzenlenmştr. İşç temslcs şçlern zlenmes amacıyla getrlen teknk teçhzat le yapılan kontrolün nasılolduğunu da blmek zorundadır4. 4. Avusturya Hukukunda Blgsayarda Toplanan Blglere Karşı Koruma Kanunu Avusturya Hukukunda, 1978 tarhl Blgsayar Verlerne Karşı Koruma Kanununda da (Datenschhutzgesetz) DSO-(43)41 özelolarak ş hukukunda şçnn blgsayar verlerne karşı korunmasına dar hükümler bulunmamakla beraber, bu kanundak düzenlemelern özellkle Ş ı7 hükmünün ş lşksnde de uygulanacağı kabul edlmektedr tarhl Arbetsvcrfassungsgesetz - Arb VO- Ş 96- Abs. I, Z.ı 'de, toplanan blglern sadece şçlern sm, adres, meslek eğtm, öncek çalışma durumlan gb şç hakkında genel blglere lşkn olması gereğ ve bu blglern şyernde çalışmasının dışında başka br amaçla kullanılamayacağı açıkça bclrtlmştr Schaub, sh vd. 40Zöll~er-Lortz, sh Schwarz-Löschngg, sh Schwarz-löschngg, sh. 608.

16 382 EMİNE TUNCAYKAPLAN 5. tşvçre Hukukunda Blgsayardıı. Toplanan. Blglere Karşı Koruma Kanunu İsvçre Hukukunda se, şçnn şahsyet haklarının korunmasına lşkn olarak Borçlar Kanununa (OR) 1971 yılında yapılan değşklkle, Art. 328 hükmünde genel br düzenleme yapılmış, Art. 328a da se şçnn şveren le aynı çatı altında yaşaması durumunda kşlk haklarının korunması özel ol21ak hükme bağlanmıştır tarhnde yürürlüğe gren ( tarhl) Blgsayar Verlerne Karşı Koruma Kanunu hükünller le brlkte Borçlar Kanununa Art. 328b olarak yenbr madde daha konmhştur43. Bu yen madde se, şverenn ş lşks lc bağdaştığı ölçüde veya ş aktnii fası çn gerekl se şç hakkında blgsayar verler toplayableceğ, genelolarak hükme bağlanmış, bu konuda ayrıca tarhl Blgsayar Verlerne Karşı Koruma Kanunu hükümlernn geçerl olacağı öng;örülmüştür. Böylece İsvçre Federal Mevzuatında ş lşks çerçevesnde şverenn şçnn şahsına lşkn blglern blgsayarda toplanması Art. 328b özel hükmü le sınırlandırılmış, ayrıca toplanan verlern genel kanun ntelğndek Blg Verlerne Karşı Koruma Kanunu (DSG) hükümlerne tab olacağı öngörülmüştür.! tıke olarak şveren, şç hakkında genel br blg sahb olmak çn onun kşlğ le yakından lgl kaablyetler ve becerler hakbnda blg toplamak hakkına sahptr. Bunun sınırı Art. 328b'nn 1. cümlesnde belrtldğ gb, şçnn kşlğne lşkn bu verlern ş lşks lc doğrudan lgl olması veya aktn fası çn gerekl bulunması şartılındırm. Örneğn şçnn eğtm durumu veya şyerndek tutumu hakkında blg toplanablecektr. Ancak şçnn özel hayatına lşkn örneğn onun poltk ve dn tutumuna veya boş zamanlannı değerlendrmesne lşkn blgler toplanamaz. Bu hüküm, OR Art. 362 göre şç lehne emredc hüküm ntelğndedr. İşveren şç hakkında blgler toplarken (,na bu konuda blg venneldr. Bunun sonucu se şverenn şçsn blglendrmes zorunluluğudur. İşleune çnde telefon konuşmalarının dnlendğ, kendsnn optk gözlerle kontrol edldğ önceden kendsne bldrlmeldr. Art. 328b ye göre şçnn şahsma lşkn blgler onun müracaatından tbken toplanmaya başlanablr4 5., L ı. Uluslararası Ça1ı~ma Örgütünün (ILO'nun) tikeler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) nun se, şçler hakkında blg toplanması ve bu blglerde yer alan onun kşlk haklarını hlaln önleyecek kuralları htva eden br söleşmes yoktur. Ancak ILO'nun 1958 tarhl ve Türkye tarafından da 1966 yılında onaylanmış olan III sayılı İş ve Meslek Bakımından Ayrımcılığın Önlenmesne Hşkn Sözleşmes, 1971 tarhl ve Türkye tarafından da 1993 de onaylanan 135 sayılı İşıbunelerde ışç Temslclernn Korunması ve Onlara Sağlanacak Kolaylıklar Hakkında Sqzleşmes le 143 sayılı tavsye karannda bu konularla lgl hükümler vardır. Yne 1~85 tarhl şç sağlığına lşkn blgler hakkında 171 sayılı br tavsye kararı da bu meyanda zkredleblr. Bu konudak söz konusu eksklkler gdennek çn ILO'nun 1995 tarıh ve 267. toplantısında, br karar alınmış ve 1-7 ekm 1996 da yapılan toplantılarda da 4~Rehbndcr. Arı. 328b. N. ı. 4f8rühwlcr. Art. 328b. IIlI, 2; Art. 4 Datensc:hutzgesctz. 41Rehbnder Art. 328b N. 1.

17 İŞ HUKUKUNDA KIŞIUK HAKLARI 383 çalışanların özel hayauna lşkn blglern korunması ve kullanılması hakkında br metn gelştrlmştr. Çeştl ülkelerden 24 uzmanın katıldığı toplantıda oluşturulan bu metn de, mevzuat, tüzük, toplu ş sözleşmes yapılmasında, çalışma koşulları ve şyer düzeynde uygulamada takp edlecek uygun poltkaların oluşturulmasında bu metndek hususlardan faydalanılması tavsye edlmştr. Bu metn Yönetm Kurulunun 267. oturumunda da onaylanmışur. Bu metnde özel veya kamu kesmnde olsun ş çn müracaat eden veya çalışan şçler hakkında kşsel blglern toplanması ve korunması hakkında lkeler oluşturulmuştur. Düzenlemeye göre herşeyden önce kşsel blglern amaca uygun kullanılması şartı getrlmştr. Kşsel blglern toplanma amacı dışında kullanılması söz konusu olduğunda, şverenlern bu blgler asıl amaca ters düşmeyecek şeklde kuııanması ve yanlış yorumlamalara müsaade edlmemes gerektğ, öngörülmüştür. Aynca bu blglern çalışanları kontrol amacına yönelk olmaması stenmştr. Dğer taraftan çalışan hakkında kararlar verlrken, yalnızca kşsel blgler dkkate alınarak karar verlmemes ve performans ölçümünde de tek ölçü alınmaması fade olunmuştur. Söz konusu ILO uzmanlar grubunca hazırlanan metnde yer alan lkeler şu şeklde özetleyeblrz 46 : _ Çalışanların özel hayatına lşkn blglern koruma yolları gelştrlerek, kşsel blglerle lgl blgsayar kayıtları en aza ndrgenmeldr. _ Çalışan ve temslcler blg toplama sürecnden, bu sürecn kuraııarından ve haklanndan haberdar edlmeldr. - Kşsel blgler dosya veya blgsayarlara şleyenler muntazaman eğtlerek yaptıkları şn sorumluluk blncnde olmaları sağlanmalıdır. _ Toplanan kşsel blglerle şçlern sthdamında ve ş sırasında hukuka aykın aynmcılık yapılmamalıdır. _ İşverenler, çalışanlar ve onların temslcler çalışanların özel hayatına lşkn blglern korunması poltkası gelştrmede şbrlğ yapılmalıdır. _ Toplanan kşsel blglere erşeblen şverenler ve şç temslcler, bu husustak "gzllk" lkesne uymak zorundadır.. _ Çalışanlar kşlk haklarını lglendren haklardan feragat edemezler. _ İşveren, şçnn cnsel hayatı, syas, dn ve dğer nançları konusunda blg toplayamaz ve şçnn suça eğlmn belrleme amacına yönelk test yapamaz., 46Proıecton of Workers' personaldata sh. 1 vd.

18 384 EMİNE TUNCAYKAPLAN..;..Sağlık açısından, örneğn önceden br hastalık geçrp geçnnedğne yönelk suallerl ancak, ş çn öneml se ve ulusal mevzuatta ş güvenlğ ve şç sağlığının gerekthlğ ölçüde sorulablr... '- İlkelere aykın suat sorulursa adayın veya çalışanın eksk cevap vermes halnde şten ç~lma veya dspln cezası verlemez.. 1- Çalışanın uyuşturucu müpteıas~ olup olmadığı ulusal mevzuata göre belrlenmeldr.!_ İşç hakkında toplanan blglere sadece yetkl olanlar erşeblr. Bu blgler kural olarak üçüncü kşlere, çalışanın zn olmadan verlemez. Ancak cana kast ve sağlığı tehdt eden br durum sözkonusu se, yasanın elverdğ ölçüde ve çalışma lşksnn. yönlendrlmes amacıyla üçüncü kşlere verleblr. Ayrıca Ceza Kanunu gerektryorsa ve tcar amaçla bu blglern verlmes mümkündür., ILO uzmanlar toplarusında oluşturulan bu metnde şçlern kendler hakkında tutuuın kşsel blglerden muntazam aralıklarla haberdar edleceğ, bu blglere erşme haklarının olduğu, ayrıca normal ş saatler çersnde ücretsz suret steme haklarının bulunduğu da belrtlmştr. V. Tür" Hu"u"una IUş"n Ç~züm Öners; I, ı. GenelOlarak Türk Hukukundak Durum Yukarıda da açıklandığı üzere, Türk Hukuk Sstemnde şu anda yabancı hukuk sstemlernde olduğu gb şç hakkında blgsayarda toplanan blglern korunmasına lşkn özel br kanun düzenleme yoktur. Anc3k kşlk haklarının korunmasına (MK nu~ ve BK. nun) yönelk temel hükümlerne başvurarak, blgsayar verlerne karşı şçnn kşlk haklarının korunması mümkündürh. Öncelkle şverenn şyernde çalışan şçlern kmlkler eğtm-öğretm ve sağlık du~mları şe uyum ve vermllkler konusundak blgler dosyalarda veya 'teknk mkanları mevcutsa blgsayarda toplamasına hukuk br engel mevcut değldr. Ancak bu blglern toplanması ş lşks çn gerekl olmalı ve bu amaç çn kullanılmalıdır. AYrıca şverenn dosyalarda veya blgsayarda topladığı bu blglern şletme çnde, bu hususu blmekte haklı menfaau olan personel şeflğ veya muhasebe servs gb bürolara açlc olması gerekr. Bu şletme ç "gzllk" lkesne rayetçn zorunluduı4 8. Işçnn, MK m. 24 ve BK. m. 332 hükümlerne göre şverenn kends le lgl blg kartlarını görme ve gerekl se bunların düzeltlmesn talep etme hakkına sahp bulunduğunu kabul etmek gerekr. ışveren şçye lşkn blg kartları veya dosyalarında y~r alan hususları, lke olarak üçüncü kşlere açıklayamaz. Ancak şç buna muvafakaı etmşse veya üçüncü şahsın bu hus'usta haklı br menfaau bulunursa, şveren bu blgler, 17Brühwler, Art. 328b,, nıı, 48Rehbnder, Art. 328 N , Bkz. yuk. sh. '4-5.

19 Ş HUKUKUNDA KıŞILtK HAKLARI 385 vereblr49. İşveren, kamu hukuku kurallan ge~eğ, şç hakkında resm makamlara blg vereblr. Aynca şçnn dosya veya blgsayarda toplanmış, ş esnasındak kusurlu fa ve dsplne aykın davranışlan gb durumlan zaman zaman şverence kontrol edlmel ve cap edyorsa slnmeldr. Bunun zamanının tesbtnde se, ceza veya özel hukuk kurallanndak (BK m. 125, 126,60) zamanaşımı süreler dkkate alınmalıdıı Blgsayarda Toplanan Blgler Karşısında Kşlk HaklarIDın Korunmasına Dar Kanun Düzenlenme Yapılması Öners Türk Hukukunda da blgsayarların ekonom, tcaret ve ş hayaunda çok yaygın şeklde kullanıldığı, blgsayarda dğer blglern yanında personel ve şç sthdamında ve ş lşks kurulduktan sonra, onun devamı sırasında çalışanlarla lgl kşsel blglern toplandığı dkkate alınırsa, Alman, ısvçre, Avusturya ve ıtalya örneklernde yapıldığı gb, sadece şçlern değl çalışan herkesn kşlk haklarının blgsayarda toplanan blglere karşı korunması çn, özel "Blgsayarda Toplanan Blglere Karşı kşlk haklannın korunması Kanunu" çıkarılmalıdır. Blgsayar kullanımındak teknolojk hızlı gelşmeler, böyle br özel kanunun çıkmasını haklı göstermeye yetecek ntelktedr. Zra özellkle kşnn kşlk haklanna yönelk blglern toplanması, yayılması ve bunlara erşlmes, blgsayar sayesnde çok kolayolmaktadır. Bu konudak hukuka aykırı tecavüzler, MK.nun ve BK.nunun genel hükümler le engellemek, hukuken yeterl olmayablr. VI. İşverenn İşçnn Kşlk Haklarını Koruma Borcunun Başlangıcı ve Sona Ermes Işverenn şçy koruma ve gözetme borcu kapsamına gren kşlk haklannı koruma borcu, kuralolarak hzmet aktnn yapılması le başlar. Hzmet aktnn yapılmasından önce şverenn doğru olmayan, şçnn kşlk haklarını zedeleyc ntelktek davranışları, koruma borcunun hlal olmayıp, akdn kuruluşu saflıasındak (Culpa n contrahendo) ntelğndedr 51. Işverenn şçnn kşlk haklanm koruma borcu kuralolarak ş lşksnn sona ermes le sona erer. Bununla beraber çok sınırlı ölçüde şverenn lerye etkl, örneğn sır saklama ve blg verme borçları gb koruma yükümlülükler hzmet akd sona erdkten sonra da devam edecekfu5 2. VII. İşverenn İşçnn Kşlk Haklarını Koruma Borcuna Aykırı Davranışının Müeyydeler Işverenn şçnn kşlk haklanm koruma borcunu, hç veya gereğ gb fade etmemes halnde, şç maruz kaldığı zarar drummuna göre, madd ve manev tazrnnat 49Rehbnder, Art. 328 N Rehbnder. Art. 328 N Staeheln, Art. 328 N. 1ı. 52Slaeheln, Art. 328 N. 11, Hueck-Npperdcy sh. 472.

20 386 EMİNE TUNCAY KAPLAN ıalepıelde bulun.b,l;, (BK. m. 4 I.49). A ync. kşlk haklannı mla! edc da_oşarda bulunan: şverene karşı, şçnn ş reddeune mkanı mevcuttur. Genelolarak şverenn alacaklııun temerrüdüne düşmes durumlarında, şçnn çalışmayı reddeune hakkı mevcuttur 53.. t~ç, şverene karşı, sağlık ve vücut bütünlüğü gb kşsel varlıklarının korunırtası, örneğn belrl güvenlk önlemlernn alınması çn ra davası; kşlk haklarına tecavüz ntelğndek açıklamalar, blgsayarda toplanan blgler ve bunların Uçüncü:kşlere verlmes sebebyle de MK. 24/a maddesne göre, önleme (çtnap) veya tesbt davası açablr. Ayrıca blgsayarda kends k lgl toplanmış bulunan blglern kends re gösterlmes, düzeltlmes, slnmes, üçüncü şahıslara verlmesnn önlenmes ve doğruluğu laruşmalı olan blglern yanına "doğruluğu laruşmalıdır" kaydının eklenmes çn dava açablr5 4. SONUÇ. İş hukukunda şçnn şe alınması ve ş lşksnn kurulmasından sonra şn devamı sırasında, kendsnn kşlk hakları le lgl olarak personel dosyalarında veya blgsayarda toplanan blglere karşı kşlk haklarının korunması çn, MK. nun 24 ve 24a maddeler le BK.nun 29. maddes ve 332/11 hükümlernden doğan haklarını kullanınası hukuken mümkündür. Ancak günümüzdek blgsayar teknolojsndek gelşmeler ve bunlarda toplanan blglern hacm dkkate alınırsa, yukarıda sözü edlen genel hükümlerle, kşnn ve özell~le şçnn, bu blgler yoluyla kşlk haklarına yönelk tecavüzlere karşı korun,nası, hukuken yeterl olmayablr. Bu sebeple, kşlk haklarının blgsayarda toplanan blglere karşı korunması çn özel ntelkte br kanunun çıkartılması gerekthektedr. 5'3SI~eheln, Art. 328 N. 13; Rehbndcr, Art. 328, N Rrhbnder, Art. 328b N.3; Brühwlcr, Art. 32~:b N.3.e ve d; BGE 120 II 118 sayılı yayınlanmış kararında, şçnn personel dosyasındak blgler öğrcnmck çn açtığı d~vada, şçnn bu hususla hakkı bulunduğunu kabul eımşır. BGE 112 V 267 sayılı yayınlanmış karannda se, şe grmek çn başvuran br kadın şçye doldurması çn vdrlcn belgcde ycr alan, "boş zamanlarda na!;ıl davrandığına, kend ruh sorunlarını n.sıl çözdüğüne lşkn sorulan, kşlk haklarına tecavüz sayarak, şçnn bunlan efpı~d'='",orund,olm,d,ı kmm,,=;,.,;,.

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ 2011-2012-2013 MALİ yılına İLİşKİN YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ("Şrket") 01012011-31 ı22013

Detaylı

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA l!l KEÇÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI KEÇöREN BELeDYES SA YI : M.06.6.KEç.O-31/2009KONU: Yetk Devr bo f.!200fd 6.1. BAŞKANLIK MAKAMINA Blndğ üzere O 1.01.2006 tarhnden tbaren tüm yerel yönetmlerde 31.12.2005

Detaylı

i 01 Ekim 2008 tarihinde yurürlüğe.giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık

i 01 Ekim 2008 tarihinde yurürlüğe.giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık . '" ıo:."'. >.. ~. T.C. BAŞBAKANLIK Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Sayı, Konu :B.02.ı.SYD.0.08.300.5990/8237 :tılkemz Vatandaşı Olmayan ve Muhtaç Durumda Bulunan Yabancılara S\'D Vakınarından

Detaylı

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI , EK-A YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI Değerl Arkadaşlar, --e------ Bldğnz üzere, ş dünyası sthdam edeceğ adaylarda, ünverste mezunyet sonrası kendlerne ne ölçüde katma değer ekledklern de cddyetle

Detaylı

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ Sayı Konu...12.30 : B.30.2.KHU.0.00.00.00- : Özürlü Öğrencler hk. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ VEDİ L~.10. 20 0 5 Yükseköğretm Kurulu Başkanlığına Ilg: 14.09.2009 tarh 29515 sayılı yazınız. Yükseköğretm

Detaylı

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular Basel II Geçş Sürec Sıkça Sorulan Sorular Soru No: 71 Cevaplanma Tarh: 06.03.2012 İlgl Hüküm: --- Konu: Gayrmenkul İpoteğyle Temnatlandırılmış Alacaklar İçn KR510AS Formunun Doldurulmasına İlşkn Örnek

Detaylı

LADİK MALMÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

LADİK MALMÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI LADİK MALMÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI Sıra No 1 Hzmetn Adı Her Türlü Gelrn Tahsl Edlmes Başvuruda İstenlen Belgeler 2. Konusuna göre a) İlgl İdarenn Yazısı b) Mahkeme Kararı c) İdar Para Cezası Karar

Detaylı

YILLIK ÜCRETLİ İZİN YÖNETMELİĞİ (03.03.2004 tarihli ve 25391 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

YILLIK ÜCRETLİ İZİN YÖNETMELİĞİ (03.03.2004 tarihli ve 25391 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak YILLIK ÜCRETLİ İZİN YÖNETMELİĞİ (03.03.2004 tarhl ve 25391 sayılı Resm Gazete'de yayımlamıştır.) Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayaak Madde 1 Bu Yöetmelğ amacı, 4857 sayılı İş Kauuu 53 ücü maddes

Detaylı

QKUIAN. SAĞLIK BAKANLIĞI_ KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi

QKUIAN. SAĞLIK BAKANLIĞI_ KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi V tsttşfaktör T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Il Kamu Hastaneler Brlğ Genel Sekreterlğ Kanun Eğtm ve Araştırma Hastanes Sayı ı 23618724/?ı C.. Y** 08/10/2015 Konu : Yaklaşık Malyet

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı GENELGE 2009/70

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı GENELGE 2009/70 Bür okr as n n Azal t ı l masıveidar Bas t l eşt r me(2009/70) T ar h :18. 11. 2009 Sayı :11558 Sı r ano:2009/ 70 Ekl er : Yönet mel ğ nuygul anmasıt ak pt abl osu ( YUTT) ' nada raçı kl amal ar T.C. SAĞLIK

Detaylı

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI V. Ulusal Üretm Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Tcaret Ünverstes, 5-7 Kasım 5 ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ 1 Populasyonun nceledğmz br özellğnn dağılışı blenen dağılışlardan brsne, Normal Dağılış, t Dağılışı, F Dağılışı, gb br dağılışa uygun olduğu durumlarda

Detaylı

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının 1 DİĞER ÖZEL İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL DİYAGRAMLARI X, R, p, np, c, u ve dğer kontrol dyagramları statstksel kalte kontrol dyagramlarının temel teknkler olup en çok kullanılanlarıdır. Bu teknkler ell

Detaylı

T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 10. 03.2010 00747. ... VALİLİGİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 10. 03.2010 00747. ... VALİLİGİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü) T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşler Dares Başkanlığı SA YI : B.08.0.SDB.0.ll.00.00/ KONU: Beslenme Dostu Okullar Projes 10. 03.2010 00747... VALİLİGİNE (İl Mll Eğtm Müdürlüğü) İlg: a)bakanlığımız

Detaylı

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM MESLEK EGTMDE HzMET C EGTM Prof. Dr. Suna BAYKA (*) Yıldız GÜGE (**) Sevnç ÜAL (U) Br yükseköğretm programını btrmş ve meslek hayatına atılmış öğretmenlern çağımızdak blm ve teknolojk gelşmeler zlemeler

Detaylı

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır.

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır. UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ Posson: H o: Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmektedr. H a : Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmemektedr. Böyle br hpotez test edeblmek çn, önce Posson dağılım parametres

Detaylı

Dersin Yürütülmesi Hakkında. (Örgün / Yüz Yüze Eğitim için) (Harmanlanmış Eğitim için) (Uzaktan Eğitim için)

Dersin Yürütülmesi Hakkında. (Örgün / Yüz Yüze Eğitim için) (Harmanlanmış Eğitim için) (Uzaktan Eğitim için) Ders Kodu Teork Uygulama Lab. Uluslararası Muhasebe ve Fnansal Raporlama Standartları Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS 344000000000510 3 0 0 3 6 Ön Koşullar : Bu dersn ön koşulu ya da yan koşulu bulunmamaktadır.

Detaylı

T.C. AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANlIGI. SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜOÜRlÜGÜ ÜSKÜOAR SOSYAL YARDıMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKfı HANE BEYAN FORMU.

T.C. AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANlIGI. SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜOÜRlÜGÜ ÜSKÜOAR SOSYAL YARDıMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKfı HANE BEYAN FORMU. AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANlIGI SOSYAL YARIMLAR GENEL MÜOÜRlÜGÜ ÜSKÜOAR SOSYAL YARıMLAŞMA VE AYANIŞMA VAKfı Sayı Hane No Referans No : T.C. Kmlk No Adı Soyadı oğum Tarh / Yer Yaşı Cep Telefon No Telefon

Detaylı

Fumonic 3 radio net kablosuz duman dedektörü. Kiracılar ve mülk sahipleri için bilgi

Fumonic 3 radio net kablosuz duman dedektörü. Kiracılar ve mülk sahipleri için bilgi Fumonc 3 rado net kablosuz duman dedektörü Kracılar ve mülk sahpler çn blg Tebrk ederz! Darenze akıllı fumonc 3 rado net duman dedektörler monte edlmştr. Bu şeklde ev sahbnz yasal donanım yükümlülüğünü

Detaylı

ERBİL BEYTAR İŞÇİNİN KİŞİLİĞİNİN VE KİŞİSEL VERİLERİNİN KORUNMASI

ERBİL BEYTAR İŞÇİNİN KİŞİLİĞİNİN VE KİŞİSEL VERİLERİNİN KORUNMASI ERBİL BEYTAR İŞÇİNİN KİŞİLİĞİNİN VE KİŞİSEL VERİLERİNİN KORUNMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII GİRİŞ...1 KİŞİLİK HAKKI VE KİŞİLİĞİN KORUNMASI 1. KİŞİLİK KAVRAMI VE İÇERİĞİ...5

Detaylı

DENTAŞKAGITSANAViANONiM ŞiRKETi'NiN 06.01.2015 TARiHiNDE VAPILANOLAGANÜSTÜGENELKURUL TOPLANTı TUTANAGI

DENTAŞKAGITSANAViANONiM ŞiRKETi'NiN 06.01.2015 TARiHiNDE VAPILANOLAGANÜSTÜGENELKURUL TOPLANTı TUTANAGI ~ AShna Uygunaur DENTAŞKAGITSANAVANONM ŞRKET'NN 06.01.2015 TARHNDE VAPILANOLAGANÜSTÜGENELKURUL TOPLANTı TUTANAGI N20050 9 O 8 Ocak 2015 Dentaş Kağıt Sanay Anonm Şrket'nn Olağanüstü Genel Kurul toplantısı

Detaylı

GENEL DESTEK PROGRAMI. B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve

GENEL DESTEK PROGRAMI. B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve LETMELER GEL T RME VE DESTEKLEME DARES BA KANLI I (KOSGEB) GENEL DESTEK PROGRAMI B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve Amaç MADDE 1 - (1) Bu p kar bçmde gerçekle dares Ba uygulanacak Genel Kapsam MADDE 2 - (1)

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU HİZMET ENVANTERİ TABLOSU

ORDU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU HİZMET ENVANTERİ TABLOSU KURUM KODU (B.30.2.MEÜ.0) STANDART DOSYA PLANI KODU HİZMETİN ADI HİZMETİN TANIMI HİZMETİN DAYANAĞI MEVZUATIN ADI VE MADDE NUMARASI HİZMETTEN YARARLANANLAR HİZMETİ SUNMAKLA GÖREVLİ / YETKİLİ KURUMLARIN

Detaylı

T.C BARTIN il ÖZEL idaresi YAZı işleri MÜDÜRLÜGÜ. TEKliF SAHiBiNiN

T.C BARTIN il ÖZEL idaresi YAZı işleri MÜDÜRLÜGÜ. TEKliF SAHiBiNiN TARH:...05/205 SAYı Adı SoyadılTcaret Ünvanı Teblgat Adres Bağlı Olduğu Verg Dares Verg Numarası T.C.Kmlk Numarası Telefon No Faks No E-Mal T.C BARTIN L ÖZEL DARES YAZı ŞLER MÜDÜRLÜGÜ TEKlF MEKTUBU TEKlF

Detaylı

İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü

İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü DİZİN BÖLÜM I. DERNEĞ8N K8ML8Ğ8 VE AMACI 3 Madde 1. Derneğ&n Adı ve Merkez& Madde 2. Derneğ&n Amacı ve Faal&yet Alanı BÖLÜM II. ÜYELiK 5 Madde 3.

Detaylı

ÜLKEMiziN ÜST DÜZEY TEKNiSYEN ihtiyacı VE EGiTiMi

ÜLKEMiziN ÜST DÜZEY TEKNiSYEN ihtiyacı VE EGiTiMi ÜLKEMzN ÜST DÜZEY TEKNSYEN HTYACı VE EGTM Prof Dr Ethem ÖZGÜVEN() Br çok ülkede olduğu gb ülkemzde de meslek ve teknk eğtm 19 yüzyıla kadar «çıroklı'k» sstem şeklnde yürütülmüştür Cumhuryet dönem öncesnde

Detaylı

İl Özel İdareleri ve Belediyelerde Uygulanan Program Bütçe Sistemi ve Getirdiği Yenilikler

İl Özel İdareleri ve Belediyelerde Uygulanan Program Bütçe Sistemi ve Getirdiği Yenilikler İl Özel İdareler ve Beledyelerde Uygulanan Program Bütçe Sstem ve Getrdğ Yenlkler Hayrettn Güngör Mehmet Deınrtaş İlk 2 Mayıs 1990 gün ve 20506 sayılı, kncs 19 Şubat 1994 gün ve 2 ı 854 sayılı Resm Gazete'de

Detaylı

İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ

İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ Türkye İnşaat Mühendslğ, XVII. Teknk Kongre, İstanbul, 2004 İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ Nur MERZİ 1, Metn NOHUTCU, Evren YILDIZ 1 Orta Doğu Teknk Ünverstes, İnşaat Mühendslğ Bölümü, 06531 Ankara

Detaylı

OLASILIĞA GİRİŞ. Biyoistatistik (Ders 7: Olasılık) OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI

OLASILIĞA GİRİŞ. Biyoistatistik (Ders 7: Olasılık) OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI OLASILIĞA GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Ünal ERKORKMAZ Sakarya Ünverstes Tıp Fakültes Byostatstk Anablm Dalı uerkorkmaz@sakarya.edu.tr OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI Br olayındoğal koşullar altında toplumda

Detaylı

-e-: AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ. AiLE VE. SOSYAL ~OLiTiKALAR BAKANllGI. 2012 Ankara ~.

-e-: AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ. AiLE VE. SOSYAL ~OLiTiKALAR BAKANllGI. 2012 Ankara ~. ~, -e-: ALE VE ~. I H. SOSYAL ~OLTKALAR BAKANllGI AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIGI ÇOCUK HİzMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜGÜ İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ 2012 Ankara KAPSAM MADDE

Detaylı

TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi. İletim Sistemi Sistem Kullanım ve Sistem İşletim Tarifelerini Hesaplama ve Uygulama Yöntem Bildirimi

TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi. İletim Sistemi Sistem Kullanım ve Sistem İşletim Tarifelerini Hesaplama ve Uygulama Yöntem Bildirimi İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama Yöntem Bldrm EK-1 TEİAŞ Türkye Elektrk İletm Anonm Şrket İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama

Detaylı

ve çeviren: OKULLAR İçİN HAzıRLANAN İZLENCELER

ve çeviren: OKULLAR İçİN HAzıRLANAN İZLENCELER JAPONYA RADYO TELEVİZYON KURUMUNUN EGİTİM YAYıNLARıVE YAYGIN ÖGRETİME KATKILARI* ve çevren: Derleyerı İng. Ük. Ersarı SÖZER Kısa adı NHK olan Japonya Ulusal Radyo Televzyon Kurumu, anaokullarından yükseköğretm

Detaylı

ANE-AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF

ANE-AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF AEGON EMEKLĐLĐK VE HAYAT A.Ş. DENGELĐ EMEKLĐLĐK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALĐYET RAPORU Bu rapor Aegon Emekllk ve Hayat A.Ş Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2009 30.09.2009 dönemne

Detaylı

Burada önemli olan işin yapılması neticesinde belirli bir ücretin ödenmesi olup, yapılan işin miktarı önemli değildir.

Burada önemli olan işin yapılması neticesinde belirli bir ücretin ödenmesi olup, yapılan işin miktarı önemli değildir. Ünite 6 İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN TARAF BOÇLARI II Öğr. Gör. Şenol DOĞAN Bu ünitede iş sözleşmesi ve iş sözleşmesinin tarafları arasındaki borç ilişkileri incelenecektir. Ücret Sistemleri; Zamana göre ücret

Detaylı

ÖNSÖZ... vii KISALTMALAR LİSTESİ... xv GİRİŞ...1

ÖNSÖZ... vii KISALTMALAR LİSTESİ... xv GİRİŞ...1 ix İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii KISALTMALAR LİSTESİ... xv GİRİŞ...1 Birinci Bölüm MANEVİ TAZMİNATIN HUKUKİ NİTELİĞİ, AMACI VE SÖZLEŞMEYE AYKIRILIKTAN DOĞAN MANEVİ TAZMİNATIN YASAL DAYANAĞI I. MANEVİ TAZMİNATIN

Detaylı

TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SiNCAN

TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SiNCAN T.C SİNCAN KAYMAKAMLIGI lçe Mll Eğtm Müdürlüğü Sayı : 34203882/30-36676 / ~I\)'~...L Ql/03/203 Konu : Resm Yarışması TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SNCAN İlg: 26.0.20 ı 3 tarhl ve 36676 sayılı yazısı İl Mll Eğİtm

Detaylı

TÜRK KAMU YÖNETiMiNDE PLANLAMA BiRiMLERi VE SORUNLARI

TÜRK KAMU YÖNETiMiNDE PLANLAMA BiRiMLERi VE SORUNLARI TÜRK KAMU YÖNETMNDE PLANLAMA BRMLER VE SORUNLARI Gencay ŞAYLAN TODA1E Asstanı GİRİş Hemen hemen on yıllık br süreden ber planlama term Türkye'de karzmatk br anlam fade etmektedr. 1950-1960 syasal mücadele

Detaylı

i 'I KONU: Madde: 2- Bu protokol, ailesi tarafından ihmal ve istismar edilen, evden atılan, TARAFLAR:

i 'I KONU: Madde: 2- Bu protokol, ailesi tarafından ihmal ve istismar edilen, evden atılan, TARAFLAR: SOSYAL HİzlVlETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUlVIU GENEL MÜDÜRLÜGÜ, SAMSUN VALİLİcİ, SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIGI VE SAlVISVN 19 MAYIS üniversitesi İŞBİRLİcİ İLE SAMSUN ÇOCUK VE GENÇLİK MERKEZİ'NİN

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Kİ-KAR TSTLRİ A) Kİ-KAR DAĞILIMI V ÖZLLİKLRİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk gösterp

Detaylı

KIRIKKALE ILINDE SıNAI YATıRıMLARA SAGLANAN DEVLET YARDıMLARı

KIRIKKALE ILINDE SıNAI YATıRıMLARA SAGLANAN DEVLET YARDıMLARı KIRIKKALE ILINDE SıNAI YATıRıMLARA SAGLANAN DEVLET YARDıMLARı Doç.Dr. Ahmet Burçln YEREL! PEGEM - Hacettepe Ünverstes Pyasa Ekonomsn Grşmclğ Gelştrme Merkez Müdürü ve ÖZET Kırıkkale l, kalkınmada öncelkl

Detaylı

T.c. MALİYE BAKANLIGI. KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü)

T.c. MALİYE BAKANLIGI. KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü) Sayı : 7291 1396-903.99-E.1 16043 Konu : Seyahat Kartları T.c. MALİYE BAKANLIGI Gelr İdares Başkanlığı İnsan Kaynakları Dare Başkanlığı SÜREl 04/12/2015 KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü)

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU PROGRAMLARINA KAYITLI ÖĞRENCİLERİN 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM GÜZ YARIYILI KAYIT YENİLEME İŞLEMLERİ Öğrenc Otomasyon

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Yönetmelik ve Yönerge İnceleme Komisyonu Başkanlığı GENEL SEKRETERLİĞE

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Yönetmelik ve Yönerge İnceleme Komisyonu Başkanlığı GENEL SEKRETERLİĞE Tarh ve Sayı: 12/07/2017-266381 T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Yönetmelk ve Yönerge İnceleme Komsyonu Başkanlığı *BEND85KPR* Sayı :35980450-045.02- Konu :İş Sağlığı ve Güvenlğ Koordnatörlüğü Yönerges

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: 12.3.2000 Sayı:23991)

(Resmi Gazete ile yayımı: 12.3.2000 Sayı:23991) -1849- TURKIYE CUMHURİYETİ İLE MAKEDONYA CUMHURİYETİ ARASINDAKİ SERBEST TİCARET ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞU HAKKINDA KANUN (Resm Gazete le yayımı: 12.3.2000 Sayı:23991) Kanun No Kabul Tarh

Detaylı

DOGRU HUKUK 27.09.2010 HUKUKİ İNCELEME RAPORU. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanlığı'na

DOGRU HUKUK 27.09.2010 HUKUKİ İNCELEME RAPORU. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanlığı'na DOGRU HUKUK 27.09.2010 HUKUKİ İNCELEME RAPORU İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanlığı'na Konu: İsraulıul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Kotasyon Yönetmelğ'nn 13'üncü maddesnn (h) ve (k) bentler ve

Detaylı

EK-1 01 OCAK 2014 TARİHLİ VE 28869 SATILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞTIR.

EK-1 01 OCAK 2014 TARİHLİ VE 28869 SATILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞTIR. EK-1 01 OCAK 2014 TARİHLİ VE 28869 SATL RESMİ GAETEDE YAYNLANMŞTR. Bu Doküman Hakkında TEİAŞ Türkye Elektrk İletm Anonm Şrket İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama

Detaylı

TEKLİF MEKTUBU SAĞLIK BAKANLIĞI_. '.. m

TEKLİF MEKTUBU SAĞLIK BAKANLIĞI_. '.. m SAĞLIK BAKANLIĞI TC Kayıt No: 133709 TURKIYE KAMU HASTANELERI KURUMU ı TRABZON ILI KAMU HASTANELERI BIRLIGI GENEL SEKRETERLIGI Kanun Eğtm Araştırma Hastanes TEKLİF MEKTUBU Sayı : 23618724 12.10.2015 Konu

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ. şeklinde karesi alındığında, Z i. değerlerinin dağılımı ki-kare dağılımına dönüşür.

Kİ-KARE TESTLERİ. şeklinde karesi alındığında, Z i. değerlerinin dağılımı ki-kare dağılımına dönüşür. Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk

Detaylı

Resmi Gazetenin 29.12.2012 tarih ve 28512 sayılı ile yayınlanmıştır. TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi

Resmi Gazetenin 29.12.2012 tarih ve 28512 sayılı ile yayınlanmıştır. TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama Yöntem Bldrm Resm Gazetenn 29.12.2012 tarh ve 28512 sayılı le yayınlanmıştır. TEİAŞ Türkye Elektrk İletm Anonm Şrket Bu Doküman

Detaylı

İşletmeye Giriş. Ekonomik Fonksiyonlarına na göre; g. Mal Üreten. İşletmeler Hizmet Üreten Pazarlama İşletmeleri*

İşletmeye Giriş. Ekonomik Fonksiyonlarına na göre; g. Mal Üreten. İşletmeler Hizmet Üreten Pazarlama İşletmeleri* İşletme Fakültes İşletme BölümüB Ders Notu - 4 İşletmelern SınıflandS İşletmeye Grş Yrd. Doç.. D M. Volkan TÜRKERT vturker@marmara.edu.tr www.volkanturkecom.tr Ekonomk Fonksyonlarına na göre; g Mal Üreten

Detaylı

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon Doğrusal Korelasyon ve Regresyon En az k değşken arasındak lşknn ncelenmesne korelasyon denr. Kşlern boyları le ağırlıkları, gelr le gder, öğrenclern çalıştıkları süre le aldıkları not, tarlaya atılan

Detaylı

www.kartal.bel.tr ÖNCE SAĞLIK önleyici sağlık!

www.kartal.bel.tr ÖNCE SAĞLIK önleyici sağlık! www.kartal.bel.tr ÖNCE SAĞLIK önleyc sağlık! Sevgl Kartallılar, Sağlık hzmetler, brey, ale, toplum şbrlğn gerektrr. Bu hzmetlerde başarı, ekp çalışması le olanaklıdır. Türkye'de halk sağlığına yönelk sağlık

Detaylı

T.C. BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU GENELGE 2016/1

T.C. BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU GENELGE 2016/1 T.C. BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU Sayı : 24049440-730.02-E. 28/03/206 Konu : Kred rsk standart yaklaşıma lşkn açıklamalar GENELGE 206/ Blndğ üzere, Basel-II düzenlemelernn uygulamasına lşkn

Detaylı

GEREKLİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ ALINMAYAN İŞYERLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAKLARI NELERDİR?

GEREKLİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ ALINMAYAN İŞYERLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAKLARI NELERDİR? GEREKLİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ ALINMAYAN İŞYERLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAKLARI NELERDİR? Erol GÜNER * I. GİRİŞ: İşverenin işçiyi koruma, özellikle iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemleri

Detaylı

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON HAFTA 4 PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYO Gölge değşkenn br başka kullanımını açıklamak çn varsayımsal br şrketn satış temslclerne nasıl ödeme yaptığı ele alınsın. Satış prmleryle satış hacm Arasındak varsayımsal

Detaylı

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2. Öğretim planındaki AKTS 581058202101319 2 1 0 3 5

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2. Öğretim planındaki AKTS 581058202101319 2 1 0 3 5 BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2 Ders Kodu Teork Uygulama Lab. YAPI ARAŞTIRMASI VE DOKÜMANTASYON Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS 581058202101319 2 1 0 3 5 Ön Koşullar : Önerlen Dersler

Detaylı

Kİ KARE ANALİZİ. Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI Ki-Kare Analizleri

Kİ KARE ANALİZİ. Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI  Ki-Kare Analizleri Kİ KAR ANALİZİ 1 Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI www.mehmetaksarayl K-Kare Analzler OLAY 1: Genelde br statstk sınıfında, öğrenclern %60 ının devamlı, %30 unun bazen, %10 unun se çok az derse geldkler düşünülmektedr.

Detaylı

YÜKSEK PLANLAMA KURULU

YÜKSEK PLANLAMA KURULU YÜKSEK PLANLAMA KURULU Tarh : 4/02/2008 Karar No : 2008/T-5 Konu : Enerj KİT lernn Uygulayacağı Malye Bazlı Fyalandırma Mekanzmasının Usul ve Esasları Yüksek Planlama Kurulu nca; Enerj ve Tab Kaynaklar

Detaylı

TOBB _L Tarih Sayı 0512/ FAKS Konu TehlikeliMadde Denetimlerihk. TORKiYE ODALAR VE BORSALAR BiRL.iÖi. GENEL SEKRETERLİGiNE

TOBB _L Tarih Sayı 0512/ FAKS Konu TehlikeliMadde Denetimlerihk. TORKiYE ODALAR VE BORSALAR BiRL.iÖi. GENEL SEKRETERLİGiNE 19/09 2017 18:52 FA.X 141000110006 L GENEL SEKRETERLİGNE. _j TOBB TORKYE ODALAR VE BORSALAR BRL.Ö 19.09.2017 14326 Tarh Sayı 0512/ FAKS Konu TehlkelMadde Denetmlerhk Ulaştırma, Denzclk ve Haberleşme Bakanlığı,

Detaylı

BIRINCI BOLUM Sadakat Borcu Kavramı

BIRINCI BOLUM Sadakat Borcu Kavramı Giriş, Konunun Takdimi ve Sınırlama 1 BIRINCI BOLUM Sadakat Borcu Kavramı 1 Sadakat Borcunun Kaynağı ve Tarihi Gelişimi 2 I. Medeni Kanun Madde 2 3 1. Kaynaklan 3 A. Borçlar Hukuku 4 B. Eşya Hukuku 5 C.

Detaylı

Dip - Zirve Relatif Performans Piyasa Çarpanları Değerlemeler TTKOM IPEKE SAHOL BIMAS TTRAK DOHOL. Düşüşü Sürenler ASELS

Dip - Zirve Relatif Performans Piyasa Çarpanları Değerlemeler TTKOM IPEKE SAHOL BIMAS TTRAK DOHOL. Düşüşü Sürenler ASELS BİST 30 Son Fyat Bu Hafta Geçen Hafta AKBNK 8,92-10,35% -2,93% ARCLK 13,55-4,24% 4,04% ASELS 10,30-7,52% -4,24% ASYAB 2,01-5,19% -0,93% BIMAS 87,75-3,31% -1,39% DOHOL 1,07-4,46% -2,61% EKGYO 3,09-4,92%

Detaylı

Sayı: 2010/122 Konu: Türkiye Yüzer Sergisi 29 Nisan 2010

Sayı: 2010/122 Konu: Türkiye Yüzer Sergisi 29 Nisan 2010 Sayı: 2010/122 Konu: Türkye Yüzer Sergs 29 Nsan 2010 Değerl Üyemz, Türkye Otelcler Federasyonu (TÜROFED) tarafından Derneğmze gönderlen Başbakanlık AB Genel Sekreterlğ Svl Toplum, İletşm ve Kültür Başkanlığı

Detaylı

KİRALIK OTOMOBİL YATIRIMLARINA UYGULANAN DEVLET YARDıMLARı

KİRALIK OTOMOBİL YATIRIMLARINA UYGULANAN DEVLET YARDıMLARı KİRALIK OTOMOBİL YATIRIMLARINA UYGULANAN DEVLET YARDıMLARı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Burçr YERELW> 1- GİRİş: B,ı- ~aca~lz s.a~ayi.olara~ kab~ ~dlen turzm ~es.m ülkemzn dövz f"'" gelırlerı uzerınde onemlı bır

Detaylı

COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The Natural Disasters in the Geography Teaching Curriculum)

COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The Natural Disasters in the Geography Teaching Curriculum) MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 28, TEMMUZ - 2013, S. 276-303 İSTANBUL ISSN:1303-2429 E-ISSN 2147-7825 copyrght 2013 http://www.marmaracografya.com COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The

Detaylı

T.C. SİNCAN KA YMAKAMLIGI Milli Eğitim Müdürlüğü TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SİNCAN

T.C. SİNCAN KA YMAKAMLIGI Milli Eğitim Müdürlüğü TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SİNCAN T.C. SİNCAN KA YMAKAMLIGI Mll Eğtm Müdürlüğü Bölüm: Özel Eğt. Reh. ve Danış. Hz. Sayı : 850144831160/"6~ r Konu : Rehberlk ve Pskolojk Danışma Hzmetler Yıl Sonu Raporu ve Okullarda Şddetn Önlenmes Dönem

Detaylı

TEKNOLOJiK GELişMELERVE islam AHLAKI

TEKNOLOJiK GELişMELERVE islam AHLAKI TEKNOLOJK GELşMELERVE SLAM AHLAKI Prof. Dr. Hüseyn PEKER"" İslam Dn'nİn hedef nsanı olgunlaştırmak, güzel ahlak sahb yapmaktır. Peygambermz, peygamberlğn ahlaka hasretmş ve "Ben ancak y ahlakı tamamlamak

Detaylı

01.01.2015 tarih ve 29223 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi

01.01.2015 tarih ve 29223 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi 01.01.2015 tarh ve 29223 sayılı Resm Gazetede yayımlanmıştır. Bu Doküman Hakkında TEİAŞ Türkye Elektrk İletm Anonm Şrket İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama Yöntem

Detaylı

ŞİRKETLER TOPLULUĞUNA GÜVENDEN DOĞAN SORUMLULUK

ŞİRKETLER TOPLULUĞUNA GÜVENDEN DOĞAN SORUMLULUK Yard. Doç. Dr. Asuman YILMAZ TÜRK, İSVİÇRE VE ALMAN HUKUKLARINDA ŞİRKETLER TOPLULUĞUNA GÜVENDEN DOĞAN SORUMLULUK İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR... XIX GİRİŞ A. İncelemenin Amacı

Detaylı

OLİGOPOLLER VE OYUN KURAMI 2

OLİGOPOLLER VE OYUN KURAMI 2 OLİGOPOLLER VE OYUN KURAMI. OLİGOPOL OYUN KURALLARI. OLİGOPOL OYUN STRATEJİLERİ 3. OLİGOPOL OYUNUNDA SKORLAR 3 4. MAHKUMLAR ÇIKMAZI 3 5. BİR DUOPOL OYUNU 6 5.. MALİYET VE TALEP KOŞULLARI 6 5.. KAR MAKSİMİZASYONU

Detaylı

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KASIM EKİM EYLÜL D.Saa t ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İBADET. ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ 3 Öğrenclerle Tanışma, Dersn Amacı ve İşlenş Şekl. İlk Ders Genelges 6.

Detaylı

1. Paylaşma ve yardımlaşmanın birey ve toplum için önemini yorumlar. 2. İslam ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi yorumlar.

1. Paylaşma ve yardımlaşmanın birey ve toplum için önemini yorumlar. 2. İslam ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi yorumlar. ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ EYLÜL Öğrenme Alanı: İBADET D.Saa t 3 Öğrenclerle Tanışma, Dersn Amacı ve İşlenş Şekl. İlk Ders Genelges 6. Hac Nedr ve Nçn Yapılır? 7. Hac ve Umre le İlgl

Detaylı

ÖNEMLİ: Kullanmadan önce okuyunuz P20 LAZER MESAFE ÖLÇÜMÜ P20 2 WARRANTY LIMITED. YEARS

ÖNEMLİ: Kullanmadan önce okuyunuz P20 LAZER MESAFE ÖLÇÜMÜ P20 2 WARRANTY LIMITED. YEARS ÖNEMLİ: Kullanmadan önce okuyunuz LAZER MESAFE ÖLÇÜMÜ P20 P20 LIMITED 2 WARRANTY YEARS www.prexso-eu.com İçndekler Öneml Güvenlk Talmatları ---------------- 1 Alet kurulumu -----------------------------------

Detaylı

TRANSPORT PROBLEMI için GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI

TRANSPORT PROBLEMI için GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI Yönetm, Yl 9, Say 28, Ekm - 1997,5.20-25 TRANSPORT PROBLEMI ÇIN GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI Dr. Erhan ÖZDEMIR I.Ü. Teknk Blmler M.Y.O. L.GIRIs V AM transport problemlerne en düsük malyetl baslangç çözüm

Detaylı

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU 6.07.0 ÇOKLU REGRESON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-ON KATSAILARININ ORUMU ÇOKLU REGRESON MODELİ Ekonom ve şletmeclk alanlarında herhang br bağımlı değşken tek br bağımsız

Detaylı

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Clt:3 Sayı: Celal Bayar Ünverstes İ.İ.B.F. MANİSA Bulanık Araç Rotalama Problemlerne Br Model Öners ve Br Uygulama Doç. Dr. İbrahm GÜNGÖR Süleyman Demrel Ünverstes, İ.İ.B.F.,

Detaylı

( ) 3.1 Özet ve Motivasyon. v = G v v Operasyonel Amplifikatör (Op-Amp) Deneyin Amacı. deney 3

( ) 3.1 Özet ve Motivasyon. v = G v v Operasyonel Amplifikatör (Op-Amp) Deneyin Amacı. deney 3 Yıldız Teknk Ünverstes Elektrk Mühendslğ Bölümü Deneyn Amacı İşlemsel kuvvetlendrcnn çalışma prensbnn anlaşılması le çeştl OP AMP devrelernn uygulanması ve ncelenmes. Özet ve Motvasyon.. Operasyonel Amplfkatör

Detaylı

İŞVERENLERİN İŞSİZLİK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE BU YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEDİKLERİ TAKDİRDE KARŞILAŞACAKLARI İDARİ PARA CEZALARI

İŞVERENLERİN İŞSİZLİK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE BU YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEDİKLERİ TAKDİRDE KARŞILAŞACAKLARI İDARİ PARA CEZALARI İŞVERENLERİN İŞSİZLİK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE BU YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEDİKLERİ TAKDİRDE KARŞILAŞACAKLARI İDARİ PARA CEZALARI Ahmet NACAROĞLU * 1.GİRİŞ Bir işi olmayan, çalışmak istediği

Detaylı

Özet: Franchising, mal ve hizmetlerin tüketicilere etkin bir şekilde

Özet: Franchising, mal ve hizmetlerin tüketicilere etkin bir şekilde TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI - 8 VE TEKDÜZEN HESAP PLANI ÇERÇEVESİNDE,FRANCHISING İŞLEMLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Abtter ÖZULUCW') Özet: Franchsng, mal ve hzmetlern tüketclere etkn br şeklde aktanlmasını

Detaylı

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRKİYESİNDE MALİYE BİLİMİNDE YAŞANAN GELİşMELER. Ahmet Burçin YERELi*

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRKİYESİNDE MALİYE BİLİMİNDE YAŞANAN GELİşMELER. Ahmet Burçin YERELi* CUMHURİYT DÖNMİ TÜRKİYİND MALİY BİLİMİND YAŞANAN GLİşMLR Ahmet Burçn YRL* İçnde bulunduğumuz yüzyılın şu son günlernde, gerye dönüp baktığımızda yaşanan sosyal ve teknk gelşmeler tbaryle yrmnc yüzyılın

Detaylı

Öğretim planındaki AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9

Öğretim planındaki AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9 Ders Kodu Teork Uygulama Lab. Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9 Ön Koşullar : Grafk İletşm I ve II, Tasarım Stüdyosu I, II, III derslern almış ve başarmış

Detaylı

TÜM BANKA-SEN SAYFA 1

TÜM BANKA-SEN SAYFA 1 TEMMUZlAGUSTOS/EYlÜl1998 TÜM BANKA-SEN SAYFA 1 çndekler Merhaba / 1 Banka Çalışanlarının Haberleşme Ağını Brlkte Kuralım / 2 Tüm Banka-Sen 3.0lağan Genel Kurulu'nu Yaptı / 3 Yen Süreç ve Görevlermz / 6

Detaylı

TURNiKE SiSTEMi. Uğur UGURAL Dokuz Eylül Üniversitesi 1. SInıtÖğrencisi. genç-imo. İMo İzmir Şubesi Bülteni - Ocak 200Ş - Sayı: 138 til 37.

TURNiKE SiSTEMi. Uğur UGURAL Dokuz Eylül Üniversitesi 1. SInıtÖğrencisi. genç-imo. İMo İzmir Şubesi Bülteni - Ocak 200Ş - Sayı: 138 til 37. TURNKE SSTEM Uğur UGURAL Dokuz Eylül Ünverstes 1. SInıtÖğrencs Dokuz Eylül Ünverstes'nn uzun süredr uyguladığı tumke sstem öğrenclere brçok sıkıntı yaşatmaktadır. Sstemn lk başta getrlş amacı ünversteye

Detaylı

2015-2016 METALURJİK KOK KÖMÜRÜ SATINALMA ŞARTNAME VE SÖZLEŞMESİ

2015-2016 METALURJİK KOK KÖMÜRÜ SATINALMA ŞARTNAME VE SÖZLEŞMESİ -.!'!uyseri ŞEKER FABRİKAsı A.Ş. ~ BOGAZLIY AN ŞEKER ve MAMÜLLERİ ENTEGRE TESİsİ 1. İşİN KONUSU: 2015-2016 METALURJİK KOK KÖMÜRÜ SATINALMA ŞARTNAME VE SÖZLEŞMESİ Şrketmz Fabrkalarında kullanılacak Metalurjk

Detaylı

;-c::.. KARA.RNO. Jl6.02.2015 {lv201s. KARAR 'r ARİJHn!:

;-c::.. KARA.RNO. Jl6.02.2015 {lv201s. KARAR 'r ARİJHn!: ANKARA İLKHAYVAN KARAR 'r ARİJHn!: SACLIK ZABrr ASJI KOIVIL[SYON MRARK Jl6.02.2015 {lv201s KARA.RNO Hayvan sağlığının doğrudan nsan sağlığını etkledğ ve hayvansal ürünlern nsan beslenmesndek tartışmasız

Detaylı

İşletmeye Giriş. Ekonomik Fonksiyonlarına na göre; g. Mal Üreten. İşletmeler Hizmet Üreten Pazarlama İşletmeleri

İşletmeye Giriş. Ekonomik Fonksiyonlarına na göre; g. Mal Üreten. İşletmeler Hizmet Üreten Pazarlama İşletmeleri İşletme BölümüB Yönetm ve Organzasyon Anablm Dalı İşletmeye Grş Ders Notu - 4 Öğr. Grv.. Dr. M. Volkan TÜRKERT vturker@marmara marmara.edu..edu.tr www.volkanturker volkanturker.com..com.tr İşletmelern

Detaylı

Türkı ye dekı Ünı versı telerı n Öğrencı ile İletı şimde Kurumsal Sosyal Medya Kullanım Durumlarının İncelenmesı

Türkı ye dekı Ünı versı telerı n Öğrencı ile İletı şimde Kurumsal Sosyal Medya Kullanım Durumlarının İncelenmesı Türkı ye dekı Ünı versı telerı n Öğrencı le İletı şmde Kurumsal Sosyal Medya Kullanım Durumlarının İncelenmesı Dr. Abdullah Düvenc 1 1 Marmara, Atatürk Eğtm Fakültes Blgsayar ve Öğretm Teknolojler Eğtm

Detaylı

T.C. MİLLı EGİTİM BAKANLIÜI İnsan Kaynakları Genel MüdürWğü

T.C. MİLLı EGİTİM BAKANLIÜI İnsan Kaynakları Genel MüdürWğü T.C. MİLLı EGİTİM BAKANLIÜI İnsan Kaynakları Genel MüdürWğü Sayı : 68898891-( 19)/9001 ı 2 ı 0579 02.02.2016 Konu: İLKSAN lçe-il Temsleler Seçm DAGITIM YERLERİNE : a) LKSAN Ana Statüsü, b) LKSAN Tamslcler

Detaylı

TÜRK SÖZLEŞME HUKUKUNDA KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

TÜRK SÖZLEŞME HUKUKUNDA KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI Furkan Güven TAŞTAN Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi TÜRK SÖZLEŞME HUKUKUNDA KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI İÇİNDEKİLER TAKDİM...VII ÖNSÖZ...

Detaylı

önleyen ayırma jeli içermelidir. 3. Vakumlujelsiztüp 16XLOO 6-IOml 5.000 4. Vakumlu EDTA'lı tüp l3x75 mm 2-3 ml EDTA K 3 veya K2 400.

önleyen ayırma jeli içermelidir. 3. Vakumlujelsiztüp 16XLOO 6-IOml 5.000 4. Vakumlu EDTA'lı tüp l3x75 mm 2-3 ml EDTA K 3 veya K2 400. VAKUMLU KAN ALMA SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. Teknk şartname 21 maddeden oluşmaktadır. 2. Bu teknk şartname le aşağıda türler, özellkler ve mktarları yazılı vakumlu kan tüpler ve sstemlerinn alımı hedeflenmektedr.

Detaylı

TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ

TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ Yrd. Doç. Dr. Seda ŞENGÜL Çukurova Ünverstes İktsad Ve İdar Blmler Fakültes Ekonometr Bölümü Mart 2004 ANKARA YAYIN NO: 119 ISBN: 975-407-151-9

Detaylı

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti.

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti. B.E.A. Mal Hzmet Pyasaları le Fnans Pyasalarının Ortak Denges Mal Pyasası Denges: (IS-LM) Model Mal Pyasasının denges Toplam Talep tüketm, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eştt. = C(-V)+I+G atırımlar

Detaylı

'~'l' SAYı : 34203882-821 i ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozisyon Yarışması. T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü

'~'l' SAYı : 34203882-821 i ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozisyon Yarışması. T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü BÖLÜM: Temel Eğtm T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Mll Eğtm Müdürlüğü SAYı : 34203882-821 ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozsyon Yarışması TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERNE SNCAN Ilg :Vallk Makamının 25.10.2013 tarh

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 18 İST, Çalışanların ücret ve bu nitelikteki her türlü istihkakının banka aracılığı ödenme zorunluluğu başladı.

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 18 İST, Çalışanların ücret ve bu nitelikteki her türlü istihkakının banka aracılığı ödenme zorunluluğu başladı. SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 18 İST, 27.01.2009 ÖZET: Çalışanların ücret ve bu nitelikteki her türlü istihkakının banka aracılığı ödenme zorunluluğu başladı. ÇALIŞANLARIN ÜCRET VE BU NİTELİKTEKİ HER TÜRLÜ İSTİHKAKININ

Detaylı

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir :

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir : 5 9. BÖLÜM YÜK AKIŞI (GÜÇ AKIŞI) 9.. Grş İletm sstemlernn analzlernde, bara sayısı arttıkça artan karmaşıklıkları yenmek çn sstemn matematksel modellenmesnde kolaylık getrc bazı yöntemler gelştrlmştr.

Detaylı

BİRİNCİ KISIM Tanımlar ve Kapsam

BİRİNCİ KISIM Tanımlar ve Kapsam MERKEZİ KARŞI TARAFLARDAN KAYNAKLANAN RİSKLER İÇİN SERMAYE YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN HESAPLANMASI Tanımlar BİRİNCİ KISIM Tanımlar ve Kapsam 1. Müşter veya üye kuruluşun temnatlarının flastan fraz edlmes; Merkez karşı

Detaylı

~~zc~ ıstanbul. Tarih 25/01/2019. Referans \KSM\MKS\MKS Düzenlemeleri

~~zc~ ıstanbul. Tarih 25/01/2019. Referans \KSM\MKS\MKS Düzenlemeleri MERKEZ KYI KURULUŞU.Ş. MERKEZKYI ~ ~ ~ ~ ısbul arh 25/01/2019 KU: MKS Uygulama Düzenlemeler GEEL MEKUP o: 853 Referans \KSM\MKS\MKS Düzenlemeler LGL: SYI GEEL MÜDÜR VE SERMYE PYSLRı YÖECLER (YIRIM KURULUŞLRı

Detaylı

3 SORU 1 SORU 4 SORU 2 SORU. TARİH GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ

3 SORU 1 SORU 4 SORU 2 SORU. TARİH  GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ h r a T p a t K Butk l k r E m h Fe GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ 1 SORU Orta Asya da Türk yurdunun sınırlarının kesn hatlarla çzlememes hang sebebe dayanmaktadır? 3 SORU İlk Türklere dar zlere hang

Detaylı

İçindekiler. Giriş Tarif edilen kullanım şekli... Sayfa 85 Gönderi kapsamı... Sayfa 85 Parça tarifi... Sayfa 85 Teknik bilgiler...

İçindekiler. Giriş Tarif edilen kullanım şekli... Sayfa 85 Gönderi kapsamı... Sayfa 85 Parça tarifi... Sayfa 85 Teknik bilgiler... İçndekler Grş Tarf edlen kullanım şekl... Sayfa 85 Gönder kapsamı... Sayfa 85 Parça tarf... Sayfa 85 Teknk blgler... Sayfa 85 Güvenlk uyarıları... Sayfa 85 Kullanım Elektrkl chazları bağlayınız... Sayfa

Detaylı

. ÖZEL DAR ARTNAME. Bu bölüm, elektrik özel artnamesinde bulunan tüm alt bölümlere uygulanacak temel prensipleri belirler.

. ÖZEL DAR ARTNAME. Bu bölüm, elektrik özel artnamesinde bulunan tüm alt bölümlere uygulanacak temel prensipleri belirler. ! " # $ % % & & ' . ÖZEL DAR ARTNAME A. N TANIMI,...projelernde gösterlen elektrk lernn özel teknk artnamesnde anlatıldıı eklde, verlen standartlara uygun olarak, kusursuz, eksksz, fen ve sanat kurallarına

Detaylı