T.C. Haliç Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. Haliç Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü"

Transkript

1 Pratik çalışma hakkında özet rapor: Enpi Elektronik te yaptığım staj boyunca elektronik kartların üretim teknikleri olan SMD ve THT dizgi yöntemleri ile firma bünyesinde üretilen kartların nasıl yapıldığını, üretim tekniklerini, kontrol aşamalarını, test yöntemlerini uygulamalı olarak gördüm. Kaliteli lehimleme yöntemleri ve RoHS standartı gibi hem PCB açısından hemde insanlar açısından önemli olan konulara ve arıza tespit yöntemleri ilgili detaylı bilgiler verildi.

2 PRATİK ÇALIŞMA GÜNLÜĞÜ PRATİK ÇALIŞMANIN KONUSU: Elektronik Kartların SMD ve THT Dizgi İle Yapılarak Çalışır Hale Getirilmesi TARİHİNDEN TARİHİNE KADAR Sayfa No: Yapılan işler 1. gün 1 Oryantasyon eğitimi alındı. 2. gün 2-3 SMD ve PCB hakkında bilgiler alındı. 3. gün 4-6 Lehimleme işlemi ve RoHS kriterleri hakkında bilgiler alındı. 4. gün 7 Lehimleme uygulamaları yapıldı. 5. gün 8. gün 8-13 SMD Dizgi işlemleri öğrenildi ve uygulamaları yapıldı. 9.gün 14 Yapılan dizgilerin fırınlama işlemi anlaşıldı ve uygulamaları yapıldı. 10. gün 14. gün 15 Fırınlamadan çıkan dizgilerin kontrol işleri hakkında bilgiler alındı ve uygulamaları yapıldı. 15. gün 17. gün 16 THT Dizgi hakkında bilgiler alındı ve uygulamaları gerçekleştirildi. 18. gün 19. gün Dalga Pota sistemi görüldü ve uygulamaları gerçekleştirildi. 20. gün 24. gün 19 Dalga Potadan çıkan dizgilerin kontrol edilmesi hakkında bilgiler alındı ve uygulamaları gerçekleştirildi. 25.gün 31. gün Dizgi işlemi biten kartların çalışma testleri ve uygulaması yapıldı. ONAYLAYANIN ADI, SOYADI, İMZA VE KAŞESİ:

3 Yapılan İş: Oryantasyon Eğitimi Enpi Elektronik, elektronik kart donanım ve yazılım tasarımı yapmak üzere 2003 yılında kurulmuştur. Kuruluşundan bugüne dek, endüstriden tekstile, beyaz eşyadan elektriğe kadar birçok çeşitli sektöre değişik ürünler tasarlamış ve danışmanlık hizmeti vermiştir yılında otomatik dizgi ve lehimleme makinaları alarak seri imalata da başlayan firma, tasarladığı ürünleri kendi bünyesinde üretime almış ve kısa sürede üretim kapasitesini genişleterek 200 e yakın firmaya elektronik kart üretim hizmeti vermeye başlamıştır. Firma, tasarım alanında ısıtma ve beyaz eşya sektörlerini hedef olarak seçmiştir. Kombi, şofben, elektrikli termosifon, hava perdesi, güneş enerjisi sistemi, katı yakıt kombisi, ısı pompası, fırın gibi cihazların elektronik kontrol kartlarında uzmanlaşmıştır. Firmanın kendine ait ürünleri olmakla birlikte müşteriye özel çözümler de sunulmaktadır. Kaliteyi ve müşteri memnuniyetini her zaman ön planda bulunduran Enpi Elektronik, müşterilerine en uygun fiyat, en üstün kalite ve zamanında teslimat hizmeti verebilmek için sürekli gelişen ve büyümeye devam eden bir firmadır. Firmada uluslararası standartlara ve RoHS kriterlerine uygun tasarım ve üretim yapılmaktadır. Enpi Elektronik, müşterilerinin beklenti ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak amacıyla, 2007 yılında ISO 9001:2000 kalite sertifikasını almış ve aşağıdaki hususları kendine felsefe edinmiştir: Ayrıca, üretimdeki kombi kartlarımızın EN298 standardına uyumluluğuna dair CE belgelerimiz mevcuttur. Vizyonu: Teknoloji ve yenilikleri sürekli takip ederek ve geliştirerek, uluslararası kalite standartlarında ürün ve hizmet üretebilen, ihracaat yapabilen, güvenilir, öncü ve lider bir mühendislik ve üretim şirketi olmaktır. Misyonu: * Teknolojik yetenek ve kapasitesini AR-GE çalışmaları ile geliştirerek, özgün ürün tasarımları ve alternatif çözümler üreterek özellikle ısıtıcı ve beyaz eşya sektöründeki ürün yelpazesini genişleterek ülkemizin dışa bağımlılığını asgariye indirmek ve hatta bu ürünleri dışarıya ihraç etmek * Müşteri memnuniyetini esas alan bir yaklaşımla kalite ve maliyet dengesini kurarak emsalleri ile rekabet edebilecek bir şekilde elektronik kart üretim hizmeti sunmak * İş süreçlerini, hizmetlerini, teknolojisini ve performansını sürekli geliştirmek ve iyileştirmek * Görev anlayışı ve sorumluluk duygusu gelişmiş çalışanlara sahip olmak, çalışanlarına motivasyon ve iş tatmini sağlamak

4 Yapılan İş: SMD ve PCB SMD Nedir? Elektronik devrelerin, yüzeye monte edilebilen komponentlerine SMD(Surface Mount Device) denir. Yüzey montaj teknolojisi seri üretimi bu (SMD) komponentlerin yüzey üzerine dizgi robotları (yüzey montaj dizgi makineleri) sayesinde monte edilmesiyle gerçekleşir. SMD elemanları ilk defa 1960 yılında IBM tarafından kullanılmış. SMD kullanımından önce devre montajları, sadece bacaklı elemanlarla yapılabilmekteydi. Yüzey montaj elemanları çok daha küçük imal edilebilmektedir. Yüzey montaj devre elemanları beraberinde minyatür kartlar tasarlamayı getirmiştir. Bu sayede daha küçük ebatlarda elektronik devreleri tasarlamak mümkün olabilmiştir. Bacaklı devre elemanlarının elektronik kartlarda deliklere takılıp erimiş lehim haznesine daldırılarak lehimlenmesi gerekirken SMD elemanlar kart yüzeyine monte edilir ve fırınlanır. Şekil 1 - SMD Komponentler Dikdörtgen prizma ve silindir gövdeli minyatür elemanlara çip komponent denir yılı itibariyle en küçük çip komponent 0.1 x 0.05mm (LxW) boyutlarındadır. Endüstride 1,0 x 0,5 mm (LxW) boyutunda çipler çoğunlukla sadece yüksek teknoloji gerektiren ve az yer kaplaması arzu edilen cihazlarda (cep telefonu, PDA, el bilgisayarları, RF modüllerde vb.) kullanılırken, 1,6 x 0,8 mm (LxW) ve daha büyük boyutlardaki yüzey montaj devre elemanlarını SMD Teknolojisi ile üretilmiş her türlü cihazın içinde görmek mümkündür. Çip komponentlerin yanı sıra gövdeden iki yana bacakların dışa çıktığı SOP ve dört tarafa dışa çıktığı QFP tipleri, dört taraftan gövde altına J harfi biçiminde kıvrık bacaklı PLCC ve gövdenin alt kısmında matris şeklide lehim toplarının bulunduğu BGA kılıf tipleri de çok bilinen kılıf tipleridir. PCB Nedir? Açılımı Printed Circuit Board olan elektronik devrelerin bakır yollar içeren plakalar üzerinde işlenmiş halidir. Baskılı devre olarak de çevrilebilir. Baskılı devre (PCB) hemen her elektronik cihazda bulunur. Eğer bir cihazda elektronik parçalar varsa, bunlar büyük veya küçük bir PCB nin üstüne yerleştirilir. Elektronik bileşenleri bir arada tutmak dışında, bir PCB nin asıl amacı üzerindeki bileşenler arasında elektriksel bağlantıyı sağlamaktır. Elektronik aygıtlar daha karmaşık yapılarda üretilip daha çok bileşene ihtiyaç duydukça, PCB ye de daha çok bileşen ve daha yoğun devreler eklenmeye başlamıştır.

5 Yapılan İş: SMD ve PCB Şekil 2 - İletken Deseni Kartın kendisi yalıtkan ve esnek olmayan bir maddedir. Kartın yüzeyinde görülen ince bağlantılar, üretim aşamasının başında tüm kartı kaplayan bakır folyonun parçasıdır. Bu bakır folyo kısmen oyulur ve kalan bakır yollar bir ağ oluşturur. Bu yollar İletken Deseni olarak adlandırılır ve PCB ye monte edilen elektronik parçaların arasındaki elektriksel bağlantıyı sağlar. PCB ile çalışırken el ile temas etmemesine dikkat edilmelidir. İnsan elindeki ter ve tuz iletken yollara zarar verebilmektedir. El ile tutmanın kaçınılmaz olduğu durumda ESD bileklik takılmalıdır. Şekil 3 ESD Bileklik

6 Yapılan İş: Lehimleme İşlemi ve RoHS Kriterleri Lehimleme işlemi ve RoHS kriterleri Lehim: İki metal parçasını birbirine bağlamak için erimiş halde kullanılan, tatbik edildiği metalden daha düşük sıcaklıkta eriyen, bir metal veya alaşım. Lehimleme, bir bağlantıdaki iki veya daha fazla metal parçayı, bir metal bağlantı alaşımı (lehim) ile ısı yardımıyla birleştirme tekniğidir. Lehim alaşımı, erime noktasının üstünde ısıtılarak eritilir ve bu sıvı parçaların birleşme yüzeyleri arasını doldurur. Bu işlem sırasında metal yüzeyleri de kısmen erir ve kimyevi bir değişme göstererek lehim alaşımı ile birlikte yeni bir alaşım meydana getirir. Erimiş alaşımın donması ile parçalar birleşmiş olur. Lehim bağlantılarının, kaynağa göre en önemli üstünlükleri kalıcı olmaları, istenildiğinde kolayca sökülebilmeleridir. Lehim, yumuşak ve sert lehim olmak üzere iki türlüdür: Yumuşak Lehim: Yumuşak lehim ile 430 C nin altında lehim bağlantısı gerçekleştirilir. Burada maksat, parçaları lehim bağlantısı ile birleştirmek veya tutturmaktır. Bağlantıya kuvvet taşıtılacağı durumlarda kullanılmaz. Alçak sıcaklıklarda gerçekleştirilen bu tür lehim işlemi, ısıya karşı hassas malzeme kullanılan konstrüksiyonlarda en uygun ve kolay bağlama şeklidir. Yumuşak lehim alaşımlarında malzeme olarak genellikle kalay-kurşun alaşımları kullanılır. Kalay oranı % 5 70 oranında değişerek, 183 C'den 312 C'ye kadar bir erime aralığı sağlar. Bakır, pirinç, nikel, demir ve diğer kaplanmış metallerin birleştirilmesinde kullanılır. % 63 kalay, % 37 kurşun alaşımlı yumuşak lehim, en düşük (183 C) erime noktasıyla kolayca kullanılabildiğinden elektronikte yapılan bağlantı ve fabrika montaj işlemlerinde geniş bir şekilde kullanılır. % 60 kalay, % 40 kurşun ve % kurşun-kalay alaşımları elektrik ve diğer genel kullanım alanlarında yaygın olarak kullanılır. Sert lehim: Sert lehim işlemi, 595 C'den 1175 C'ye kadar sıcaklıklarda eriyen lehim alaşımları ile lehimleme işlemidir. Sert lehim, yumuşak lehime göre daha kuvvetli bir bağlantı yapar. Lehim alaşımı olarak alüminyum, bakır, gümüş, çinko, nikel, magnezyum, altın gibi metallerin alaşımları kullanılır. Isıtma işlemi alev, indüktif, elektrik direnç veya erimiş metal banyoları yardımıyla yapılır. Lehimleme işlemi: Lehimleme işlemi aşağıdaki aşamalarla gerçekleştirilir: 1. Birleştirilecek yüzeyler, mekanik veya kimyevi usullerle temizlenir. 2. Asitli lehim pastası (lehim tozu) tatbikiyle yüzeylerdeki oksitlenme önlenir. Lehim alaşımının metal yüzeylerle teması sağlanır. 3. Parça yüzeyleri arada 0,05 0,13 mm ( mikron) kalacak şekilde birleştirilir. Lehim eritilince kılcallık sebebiyle ince bir tabaka meydana getirecek bir şekilde bu boşluğa nüfuz edecektir. 4. Alev veya havya yardımıyla ısı tatbik edilir. Havya olarak herhangi bir sıcak metal parçası kullanılabilir. Pirinç lehimi için gaz alevi kullanılır. İndüktiv, elektrik direnç, fırında ısıtma ve erimiş metal banyoları, kullanılan diğer metotlardır. 5. Lehim ya elle veya birleştirilecek bağlantı noktalarına evvelden yerleştirilerek tatbik edilir. 6. Bağlantı kıpırdatmadan soğutulur. 7. Korozif bir özellik gösteren lehim pastası ve artıkları temizlenir.

7 Yapılan İş: Lehimleme İşlemi ve RoHS Kriterleri Elektronikte, mikro-elemanların bağlanmasında, özel lehim çubuklarının ucunda erimiş halde bulunan küçük lehim parçalarının, bağlantıya dokundurularak tatbiki ile lehimleme sağlanır. Endüstri alanında lehimleme, seri üretim ilkesine göre gerçekleştirilir. Yalnızca iç bölümdeki elle lehimlenen birkaç nokta dışında ötekiler, sisteme monte edilir ve asılı parçaların otomatik olarak birleştirildiği, erimiş lehim banyosu içinden geçirilir. Bir başka usulde de soğuk lehim parçalarının bağlantı yerlerine yerleştirilip, noktasal dirençle ısıtılan ana metal üzerinde eritilmesiyle olur. Lehim pastaları: Metaller havayla temas ettiklerinde ve ısıtıldıklarında oksitlenme eğilimi gösterdiklerinden, bu okside mani olmak ve metal yüzeyini temizlemek için lehim yaparken lehim pastası kullanılır. Bunlar ticari olarak bulunabilirler. Çabuk etkili bir pasta, su içinde üç kısım çinko klorit ve bir kısım amonyum klorit eriyiği şeklindedir. Paslanmaz çeliklerin lehimlenmesinde hidroklorik aside veya kalay kloride, çinko klorit ilavesiyle elde edilen lehim tozu kullanılır. Taşıyıcı olarak alkol kullanılan reçine kökenli eriticiler bu işlemde iyi bir bağlantı elde edilmesini sağlar ve elektronik cihazların ve kolay lehimlenen metallerin bağlanmasında kullanılır. RoHS: Restriction of the use of certain Hazardous Substances (Sağlığa Zararlı Maddelerin Kullanımının Kısıtlanması) RoHS, Avrupa Birliği tarafından dikte edilen; elektronik cihaz üretiminin çevreye zarar vermemesi için, sağlığa zararlı maddelerin elektrikli ve elektronik ürünlerdeki kullanım miktarlarını kısıtlayan kurallardır. Sağlığa zararlı maddelerin kısıtlanması hem kapasitör, transistör, entegre devre, konnektör, vb gibi elektronik malzeme üreticileri için, hem de bu ürünleri kullanarak baskılı devre, yarı mamul veya mamul ürün yapan üreticiler için geçerlidir. Bu kurallara uyması için firmalara Temmuz 2006 tarihine kadar mühlet tanınmıştır. Bu tarihten sonra da zararlı maddelerin kullanımına eski ürünlerin tamiri nedeniyle müsaade edilebilmekte, ancak yeni üretimlerde RoHS kurallarına uyulması istenmektedir. Birçok firma şimdiden üretimlerini bu kurallar çerçevesinde yapmak üzere değişikliklere başlamıştır. Dünyanın diğer bölgeleri de benzer tedbirleri kabul etmişlerdir. Bunlardan Japonya bu konudaki önlemleri ilk başlatan ülkedir. Avrupa Birliği Japonya'dan sonra gelmektedir. ABD ise Ocak 2007 tarihi itibariyle benzer uygulamaya geçmeyi hedeflemiş olarak üçüncü sıradadır. Asya ülkeleri ve bilhassa üretimin büyük çoğunluğunu yapan Çin'de bulunan ufak firmalar bu konuda yavaş davransa da, bu ülke yönetimleri RoHS kurallarına uyma konusunda kararlıdır. Sağlığa zararlı maddeler nelerdir? RoHS kuralları birçok kişi tarafından "kurşunsuz üretim" gibi algılansa da aslında sağlığa zararlı maddeler sadece kurşundan ibaret değildir. RoHS kapsamında kullanımı yasaklanan 6 madde ve müsaade edilen maksimum miktarlar şunlardır: -Cd Cadmium %0.01ppm -Hg Mercury (Civa) %0.1 ppm -Cr (VI) Hexavalent Chromium %0.1 ppm -PBB Polybrominated Biphenyl %0.1 ppm -PBDE Polybrominated Diphenyl Ether %0.1 ppm -Pb Lead (Kurşun) %0.1 ppm ppm = parts per million

8 Yapılan İş: Lehimleme Uygulamaları Üretim hatası kartların üzerinde lehim çeşitleri, lehimleme teknikleri ve iyi bir lehim nasıl yapılır uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Alaşım Cinsi (Sn-Pb) Tel Çapı Ergime Sıcaklığı En uygun kullanım yüzeyi/metal 60/40 (L-Sn60Pb) 0,75 mm - 0,8 mm 1 mm - 1,2 mm 4 mm - 3 mm 188 C Bakır, Kalay, Çinko, Kurşun, Altın, Gümüş, Kadmiyum 60/40 L-Sn60Pb(Sb) 0,75 mm - 1,2 mm 188 C Bakır, Kalay, Çinko, Kurşun 50/50 (L-Sn50Pb) 1,6 mm - 2 mm 212 C Bakır, Kalay, Çinko, Kurşun, Altın, Gümüş, Kadmiyum 40/60 (L-Sn40Pb) 35/65 (L-Sn35Pb) 30/70 (L-Sn30Pb) 1,6 mm 234 C Bakır, Kalay, Çinko, Kurşun, Gümüş, Kadmiyum 1,6 mm 247 C Bakır, Kalay, Çinko, Kurşun, Gümüş, Kadmiyum 1,6 mm 255 C Bakır, Kalay, Çinko, Kurşun, Gümüş, Kadmiyum, Pirinç(Cu+Zn), Nikel 20/80 (L-Sn20Pb) 1 mm - 1,2 mm 1,6 mm 275 C Bakır, Kalay, Çinko,Kurşun, Pirinç (Cu+Zn),Nikel L-Sn62PbAg2 0,75 mm - 1 mm 179 C Bakır, Kalay, Çinko,Kurşun, Gümüş 96 S (% 4 Gümüşlü) 1,6 mm - 2 mm 221 C Paslanmaz çelik ve tüm metaller (Alüminyum hariç) Sn 60 Pb 1,6 mm - 2 mm 188 C Alüminyum hariç tüm metaller Kullanılan kısaltmalar Sn Pb Ag Sb Kalay Kurşun Gümüş Antimon Şekil 4 Lehim Şekilleri

9 Yapılan İş: SMD Dizgi İşlemleri ve Uygulamaları Komponentlerin PCB ye Yapıştırılma Şekilleri Temel olarak komponentleri pcb ye ya manuel lehimleme ya da otomatik lehimleme makinesi yardımıyla yapıştırabiliriz. Gelişen teknoloji ile artık manuel lehimleme daha az kullanılmaktadır. Komponentlerin makinede devreye entegre edilebilmeleri için gereken bilgisayar altyapısı sağlanamıyorsa üretici manüel lehimleme sistemini kullanmak zorundadır. Hem manuel sistemde hemde otomatik sistemde elek kullanılır. Pad devre elemanlarının pcb ye yapıştıkları noktadır. Elek üzerinde lehim çekildiğinde altındaki pcb nin sadece padlerine lehim ileten şablondur. Bununla birlikte bazı kartlarda yapıştırıcı kullanılır bu şekilde devreye entegre edilen malzemeler potada lehimlenir. Manuel Lehimleme Şekil 5 te bir serigrafi kalıbı örneği görülmektedir. Şekilde görünen üst yüze krem lehim ya da yapıştırıcı koyulmakta ve plastik aparat yardımıyla çekilmektedir. Böylece görülen boşluklardan pcb nin padlerine yapıştırıcı aktarılmaktadır. Burada çok dikkatli olunmalıdır. Olası bir hata bir kısa devreye yol açabilmektedir. Üretim aşamasında kartların sayısı binlerle ifade edildiğinden bu yöntem zaman açısından da bir dezavantaj oluşturmaktadır. Şekil 5 Serigrafi Kalıbı Yapılacak olan kartın önce serigrafi kalıbı hazırlanır. Serigrafi kalıbı yapımı örnek bir pcb nin yardımıyla yapılır. Serigrafi kalıplarıı genelde sadece bu işi yapan şirketlere PCB yi sipariş eden şirket tarafından yaptırılır. Üzerindeki gerginlik, konumlandırma üretim aşamasında önemli yer tutar. Bu bakımdan sadece serigrafi kalıbı yapımı dahi bir sektör halini almıştır

10 Yapılan İş: SMD Dizgi İşlemleri ve Uygulamaları Otomatik Lehimleme Otomatik lehimleme adından da anlaşılacağa üzere makineler yardımıyla yapılır. İçerisindeki kalıp haznesine yine manuel de kullanabildiğimiz serigrafi kalıbı konulur. Tek fark üzerindeki fiditual lardır. Fiditual makinenin kartı gördüğü kısım yani makinenin kartın koordinatlarını tayin ettiği noktalardır. Bu koordinatı esas alarak lehimleme işlemini gerçekleştirir. Makinenin içerisine kullanacağınız yapıştırıcı eklenir. Makine operatörü kalıbı makineye tanıtır ve böylece seri halde lehimleme işlemi gerçekleştirilir. Kart adedinin fazla olması ve çok dikkat gerektirmesi lehimleme işlemini makinelerde yapmayı cazip hale getirmiştir. Buna ek olarak lehim makineleri süre açısından da oldukça avantajlıdır. Ortalama bir kart 5 sn içerisinde lehimlenebilmektedir. Şekil 6 - Dek Otomatik Lehimleme Makinesi Şekil 7 a- Dek'in İç Yapısı b-lehime Gönderilen PCB Şekil 6 da görülen lehimleme makinesi (DEK) yardımıyla seri halde lehimle yapılabilir. Serigrafi kalıbı Şekil 7-a daki hazneye konulur. Dek e kalıbı tanıttıktan sonra PCB ler şekil 7-b deki şekilde makineye gönderilir. Tercihe göre krem lehim yada yapıştırıcı kalıbın üzerine konulur ve Dek bunu pcb padlerine aktarır.

11 Yapılan İş: SMD Dizgi İşlemleri ve Uygulamaları Makineye gönderilen PCB Şekil 8-a da görüldüğü gibi iki bıçak tarafından krem lehim çekilerek lehimlenmiş olur. Şekil 8-b de lehimlenmiş bir pcb görülmektedir. Şekil 8 a- Krem Lehim PCB'ye aktarılıyor b- Lehimlenmiş PCB Böylece lehimleme işlemi sonra eren kartlar Smd dizgi işlemine hazır hale gelmektedir. Devre elemanlarını yapıştırma işlemi ve malzemelerin dizilmesi karttan karta farklılık gösterebilir. Bazı kartların iki yüzünde de devre elemanı bulunabilir. Bu tip kartlar potadan geçtiğinde makinenin yapıştırdığı komponentler lehimle yapıştığından düşerler. Bu soruna engel olmak için bu tip kartlarda Smd dizgi için yapıştırıcı kullanılır. Kullanılış stili krem lehim ile tamamen aynıdır. Serigrafi kalıbı yardımıyla karta yapıştırıcı aktarılabildiği gibi Dek yardımıyla da otomatik olarak yapıştırıcı eklenebilir. Böylece Smd malzemeler direk pad lere yapışırlar potadan geçtiğinde de lehim almış olurlar. Aynı zamanda yapıştırıcı sıcaktan etkilenmediği için potadan geçerken de malzemeler yerlerinden oynamazlar. Şekil 9 - Yapıştırıcı çekiliyor Lehimleme ya da yapıştırıcı ekleme işlemi sona erdikten sonra artık pcb dizgiye hazır hale gelir.

12 Yapılan İş: SMD Dizgi İşlemleri ve Uygulamaları Dizgi iki kısımdan oluşmaktadır. Bunlardan ilki SMD dizgi ikincisi THT dizgidir. Smd malzemeler bacaksız ve küçük ebatlarda devre elemanlarıdır. Smd makinesi yardımıyla dizilirler. Tht dizgi ise daha büyük ebattaki elemanlardan oluşur. Bunlar el ile pcb üzerine dizilir. SMD DİZGİ Smd dizgi daha öncede bahsedildiği üzere bir makine tarafından yapılır. Çeşitli smd makineleri bulunmaktadır. Staj yaptığım kurumda iki farklı dizgi makinesi vardı. Bunlardan son teknoloji olanı Assemblêon OPAL X-II ve diğeri de TWS idi. Assemblêon OPAL X-II: Opal x te dizgi işlemi için ilk önce makinenin kartı tanıması gerekmektedir. Operatör makineye pcb nin boyutlarını, kartın bütün ayrıntılarını, hangi koordinata hangi malzemeyi koyacağını makineye ait bir bilgisayar programı yardımıyla anlatır. Opal x in database inde kullanılabilecek olan bütün devre elemanları, boyutları şekilleri vardır. İçerisindeki sensörler ve kameralar yardımıyla malzemeyi tanır. Opal x te malzemeyi taşımaya ve yerleştirmeye yarayan dizgi kafası hava yardımıyla malzemeleri çeker ve ona tarif edilen noktaya malzemeyi bırakır. Şekil 10 Assemblêon Bir kartın yapımında ilk etapta hangi tür malzemelerin kullanılacağı belirlenir ve malzemeler opal x te tanıtıldığı şekilde feeder lara yerleştirilir. Feeder malzemenin konulduğu alettir. Kullanılacak olan malzemelerin feederlara yerleştirilmesinden sonra feeder lar opal-x e yerleştirilirler. Şekil 11 - Malzeme Yerleştirilmiş Feeder

13 Yapılan İş: SMD Dizgi Yapılması SMD Dizgi İşlemleri ve Uygulamaları Şekil 12 - Opal-X Üretimde Smd dizgide üretilecek olan kartın malzemeleri feederlara takıldıktan sonra şekilde de görüldüğü üzere üretim başlamış olur. Dizgi kafası üzerinde bulunan sensörler yardımıyla dizgi işlemini yapar. Dizgi sırasında kullanacağı malzemeyi sensörler ile tanıyan dizgi kafası, vakumla malzemeyi uçlarına çeker ve programlandığı şekilde belirlenen hedefe koyar. Dizgi makinelerinin hedefi yakalama oranları çok yüksektir. Kullanıcının beklediği tüm performanslar katalog da belirtilmiştir. Üzerinde komponentlerin için yapışması için yapıştırıcı (krem lehim ya da glue ) bulunan pcb ler makine parkurundan otomatik olarak opal-x e gönderilirler. Makinenin standartlarına göre kartın Smd dizgisinin tamamlanma süresi değişmektedir. Aşağıda ki tabloda çeşitli dizgi makinelerinin hızları görülmektedir. XII Serisi SMD Dizgi Makineleri Opal XII Topaz XII Emerald XII komponent/saat ( 4 dizgi kafası ile) veya komponent/saat ( 8 dizgi kafası ile) komponent/saat komponent/saat M Serisi SMD Dizgi Makineleri MG 1 MG 2 MG komponent/saat komponent/saat komponent/saat A Serisi SMD Dizgi Makineleri AX 501 AX 301 AX komponent/saat komponent/saat komponent/saat Tablo 1: Çeşitli Dizgi Makinelerinin Hızları *** Bu tablodaki veriler Philips firmasına ait Assemblêon markalı dizgi makinelerinin verileridir.

14 Yapılan İş: SMD Dizgi İşlemleri ve Uygulamaları Şekil 13 - Smd Dizilmiş Pcb Şekil 13 te Smd dizilmiş pcbler görülmektedir. Böylece opal-x te dizgi işlemi tamamlanmış olur. Dizgi işlemi ülkemizde genellikle bu tür makinelerde yapılmaktadır. Bir diğer dizgi makinesi TWS dir. Temel olarak bu makinenin çalışma mantığı, gelişmiş dizgi makinelerine benzer fakat daha klasik bir dizgi makinesidir. Tws Automotion Tws ile dizgi işleminde operatörün üzerine daha fazla iş düşer. Bunun sebebi modern dizgi aletlerine göre az gelişmiş bir teknolojiye sahip olmasıdır. Dizgiden çıkan kartlarda komponentlerin hatalı dizilme olasılığı opal-x e göre oldukça fazladır. Programlama işlemi makineye entegre bir PC yardımıyla yapılmaktadır. Şekil 14 a-dizgi kafası b-pc yardımıyla tws e komponentin koyulacağı yer belirleniyor c-dizgi yapılırken d- TWS

15 Yapılan İş: SMD Dizgi İşlemleri ve Uygulamaları Tws malzemeleri dizgi kafası ile programlanan hedefe yerleştirir. Tws otomatik bir lehim makinesi ile birlikte çalışmaya müsait değildir. Makine parkuruna dahil edilemez. Operatörün tek tek bütün pcbleri makineye elle yerleştirip üretim aşama-sında takip etmesi gerekmektedir. Buda üretim süresi açısından bir dezavantaj oluş-turur. Üretimde kalitenin ve hızın önemli olduğu noktada Tws yetersiz kalır. Bu sebeplerden ülkemizdeki kart üretiminde daha ziyade daha teknolojik ve daha hızlı Smd makineleri (opal-x gibi) kullanılır. Burada üretici firmanın olanakları da önem arz eder. Çünkü üretimde ki kaliteyi en çok etkileyen kullandığınız makinelerin kalitesidir. Kaliteli makinelerde yüksek maliyetli olduğundan olanaklar üretimde ki kaliteyi getirmektedir. Smd Dizginin Avantajları ve Dezavantajları Avantajları : Küçük, hafif komponentler Daha az ısı üreten cihazlar yapabilme Daha az güç tüketen minyatür mantık devreler üretebilme Kart üzerinde daha az delik delme gereği Daha sade devre elemanı montaj makineleri ile imalat imkanı Mekanik titreşim ve sallantılara karşı daha iyi dayanıklılık Kurşunsuz alaşımlarda erimiş lehimin yüzey gerilimleri ile malzemeyi merkeze çekip düzeltme yeteneği Elektronik kartın iki yüzüne de malzeme dizebilme imkanı Düşük iç direnç ve iç indüktans (yüksek frekans parçalarda daha iyi başarım sağlar) SMD elemanlar genelde daha ucuzdur Daha az istenmeyen radyo frekans parazitlerine neden olur Belirli koşullar altında SMD komponentlerin değerlerini ve davranışları kolay kestirilebilir. Dezavantajları: SMD üretiminin daha karmaşık olması ve ilk üretime başlama yatırım maliyetinin daha yüksek olması El ile müdahale ve tamir imkanlarının parçalar çok küçük olduğu için zorlaşması yada tamiratların ve prototip imalatın ekonomik olmaması

16 Yapılan İş: Yapılan dizgilerin fırınlama işlemi ve uygulamaları Fırınlama-Reflow Kürleme Smd dizgi tamamlandıktan sonra üzerine elemanları almış pcbler fırınlanırlar. Fırınlama işleminden önce üzerine yapıştırıcı olarak krem lehim ya da glue aktarılan pcbler makinede dizilirler. Üzerindeki komponentlerin karta yapışabilmesi için kartın fırınlanması gerekmektedir. Fırında dört aşamalı sıcaklık profili vardır. Bölümlerin ısı ve parkur ayarları üzerindeki kumanda kısmından ayarlanmaktadır. Kumanda bölümü şekil 15-a da görülmektedir. Kartın tipine ve lehim yapısına göre belirlenen ölçüde fırınlama yapılır. Dizgiden çıkan kart parkurdan otomatik olarak fırına girer. Şekil 15 a- Fırın Ünitelerinin kumanda edildiği kısım b-pcb fırına gönderilirken Fırınlanan pcb ler operatör tarafından magazinlere dizilir fırınlama işlemi sona ermiş olur. Böylece Smd dizgi işlemi tüm kısımları ile tamamlanmış olur. Bu aşamadan sonra Smd kontrol kısmına geçilir.

17 Yapılan İş: Dizgilerin Kontrol İşleri Ve Uygulamaları Smd Kontrol Ünitesi Smd dizgiden sonra kartta bir takım hatalar oluşmuş olabilir. Smd malzemeler çok küçük olduğundan dolayı bu arıza kolay bulunamaz. İşte bu sebeplerden dolayı dizgiden çıkan kartlar fırınlandıktan sonra kontrol ünitesine gelir. Burada hatalar tespit edilir ve kontrolör tarafından giderilir. Burada ki lehim havya ve lehim teli yardımıyla yapılır. Smd kontrol de karşımıza çıkabilecek hatalar aşağıdaki gibidir. Eleman eksik lehim almış olabilir. Eleman dizgi esnasında ya da fırında düşmüş olabilir. Pcb yolları kalkmış ya da hasar görmüş olabilir. Takılan komponentler kırık ya da kullanılamaz durumda olabilir. Devre elemanları, Entegre veya mikroişlemciler yerlerine tam oturmamış olabilir. Takılan komponentlerden yönleri olanlar (diyot, kondansatör gibi) doğru konumda olmayabilir. Şekil 16 - Smd Kontrol Yapılırken Smd kontrol işlemi dikkat gerekmektedir. Smd malzemelerin küçük ebatlarda olması hata yapma ihtimalini arttırmaktadır. Bu sebepten kontrolörün kartı çok iyi tanıması ve tecrübeli olması gerekmektedir. Aksi takdirde daha sonraki aşamalarda oluşabilecek olası bir hatanın kaynağını bulmak oldukça zorlaşacaktır. Smd yapıdaki malzemeleri takılan, fırınlanan ve kontrolü yapılan PCB kartlar, eğer varsa ayaklı malzemeler olarak tanımladığımız; el işçiliği ile monte edilen elektronik parçaların takılabilmesi için Tht dizgi kısmına sevk edilir.

18 Yapılan İş: THT Dizgi Ve Uygulamaları THT dizgi devre elemanlarının boyutları Smd olanlara oranla oldukça büyüktür. Hemen her elektronik kartta Tht dizgi elemanları bulunmaktadır. Geçmişte kartların tamamı Tht dizgi sistemi ile yapılmaktaydı. Günümüzde bu şekilde dizgi hala yapılmaktadır. Fakat günümüzde çoğunlukla Smd dizginin yanında kullanılması zorunlu olan Tht elemanları dizilmektedir. Bunun sebeplerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. Erkek ve dişi klemens ve pinler gibi diğer devrelerle ya da sistemlerle entegrasyonu sağlayan devre elemanlarının kullanılması. Transformatör, büyük güçlü röleler kondansatörler ve devre elemanlarının kullanılmasının gerektiği elektronik kartlar. Elektronik kartta dizgi makinesinin dizemeyeceği ya da hatalı dizebileceği devre elemanlarının kullanılması. Kartlarda kullanıcının müdahalesine uygun olması gereken kısımların tht malzemelerden üretilmesinin uygun olabileceği durumlar. Şekil 17 a-tht komponentlerin yerleştirilmesi b-tht dizilmiş Pcb Kartlar smd kontrolden geçtikten sonra tht dizgi kısmına getirilir. Dizgi sehpasında devre elemanları el yordamı ile dizilmektedir. Şekil 17-a da dizgi işlemi görülmektedir. Üretimin bütün aşamalarında gereken hassasiyet aynen el ile dizgi işleminde de önem arz eder. En ufak bir yanlışlığın bile kartın çalışmasına ve ya elemanların zarar görmesine sebep olabileceği için bu işlemde de dikkatli olunması gerekir. Kaba malzemelerinin (tht) takılması ile bir elektronik kartın dizgi süreci bitmiş olur. Bu işlemlerin ardından; elektronik kart bileşenlerinin lehimlenebilmesi için Dalgalı Pota olarak isimlendirilen lehimleme ünitesine sokulur.

19 Yapılan İş: Dalga Pota Sistemi Ve Uygulamaları Ayaklı devre elemanlarının karta yapışabilmesi için lehimlenmesi gerekmekte-dir. Bir kartta ki lehimlenecek malzemelerin elle lehimlenmesi; sayısının fazla olması işlem süresinin uzunluğu ve hata ihtimalinin artması gibi sebepler yüzünden istenmeyen bir durumdur. Dalgalı pota işte tam bu noktada ki gereksinimlere cevap vermektedir. Dalgalı pota kendi parkuruna sahiptir kartlar potadan geçirilip soğutma işlemi gerçekleştikten sonra lehimleme işlemi sonra ermiş olur. Kurşunlu ve kurşunsuz olarak iki farklı dalgalı pota makinesi kullanılmaktadır. Şekil 18 a-kurşunlu Pota b- Kurşunsuz Pota Dalgalı potalarda pcb iki aşamadan geçer. Öncelikle elektronik kart flux adı verilen bir sıvıdan geçirilir. Flux metal yüzeylerden oksidasyonu temizleyen bir kimyasaldır, böylece iyi lehim, metal bağı yapılabilmektedir. Bakır ve diğer maddeler hava, nem ve ısıyla karşılaştığında hızlı bir şekilde okside olmaktadır bu yüzden, flux bağ noktalarındaki yüzeylere lehimleme işleminden önce uygulanmalıdır. Bu oksidas-yon hava/nemin oksijene maruz kalmasından ortaya çıkar ve iletken olmayan, metalin yüzey üzerinde lehimlenemediği bir hal alır. Bu sebepten lehimden önce kart flux tan geçirilir. Şekil 19 - Pota işlemi sırasında önce PCB Flux ile tepkimeye sokulur. Flux tan geçirilen kart kendi makine parkurundan lehim dalgasına doğru ilerler ve üzerinden geçerek devre içinde ki ayaklı komponentler lehim alır.

20 Yapılan İş: Dalga Pota Sistemi Ve Uygulamaları Şekil 20 - Dalga Lehim Şekilde dalgalı potadan geçen bir pcb görülmektedir. Soğutmak için bir müddet beklendikten sonra lehimleme işlemi biter. Potaya girdikten sonra kartın dizgi ve lehimleme işlemi sonra ermiş olur. Potada ki dalganın her zaman düzgün ve lehim ve flux un yeterli miktarda olması gerekmektedir. Aksi takdirde bacaklar yeteri kadar lehim almayabilir bununla birlikte devre üzerindeki malzemeler yerlerinden bir miktar kayabilirler. Son olarak bu gibi arızaları gidermek için Tht kontrol ünitesi karttaki hataları tespit eder ve giderir.

21 Yapılan İş: Dizgilerin Kontrol İşleri Ve Uygulamaları Tht Kontrol Ünitesi Potadan geçen kartlar kontrol edilmek üzere tht kontrol ünitesine gelir.kontrolör kartın tht dizgisinin doğruluğunu, komponentlerin düzgün lehim alıp almadığını ve konumlarını denetler. Burada üretim safhasında kartta oluşabilecek olan hatalar tekrar tespit edilir. Oluşabilecek hatalar aşağıdaki gibidir. Tht devre elemanları eksik ya da fazla lehim almış olabilir. Elemanlar dizgi esnasında yanlış takılmış ya da takılmamış olabilir. Yönleri olan elemanlar (diyot, kondansatör gibi) doğru konumda olmayabilir. Takılan devre elemanları hasar görmüş ya da kırılmış olabilir. Malzemeler potadan geçerken yerlerinden kalkmış ya da oynamış olabilirler. Potadan geçerken yoğun lehime maruz kalan kartta kısa devreler meydana gelmiş olabilir. Ayaklı elemanların uzun bacakları olabilir buda bir kısa devreye sebep olabilir. Şekil 21 - Tht kontrolü yapılırken Tht kontrolörü bu hataları tespit eder ve giderir. Kartın üretim aşaması burada sona ermiştir. Bu aşamadan sonra kartlar test edilir. Günümüzde test düzenekleri giderek gelişen bir piyasa halini almıştır. Devrenin yanlış çalışması yerine göre önemli sorunlara hatta hayati tehlikelere bile sebebiyet verebilir. Bu açıdan teslimat öncesinde kartların test edilmesi önemli bir husustur. Şekil 22 - Kartın son hali

22 Yapılan İş: Dizgi İşlemi Biten Kartların Çalışma Testleri Ve Uygulaması TEST ÜNİTESİ Elektronik kart üretiminde ki hassas bölümlerden biride test ünitesidir. Müşteriye doğru çalışan kartın gitmesi firmanın itibarı ve sektörde ki gelişimi açısından önemli-dir. Her kartın çalışma alanına göre farklı test düzeneği vardır. Örneğin bir kombi kumanda kartını test etmek için bunu bir kombi üzerinde denemek daha uygundur. Basit arayüz kartları ise ar-ge departmanı tarafından hazırlanan test düzeneklerinde test edilmektedir. Test esnasında kartın işlevlerinin tümü denenir. Çeşitli hatalarda kartın vereceği cevap görülür. Şekil 23 - Test düzenekleri Stajyerlik yaptığım Enpi Elektronik kombi, şofben, elektrikli termosifon, hava perdesi, güneş enerjisi sistemi, katı yakıt kombisi, ısı pompası, fırın gibi cihazların elektronik kontrol kartlarında uzmanlaşmıştır. Bu sebepten test düzenekleri uzmanlık alanına göre düzenlenmiştir. Şekil 24 - Kombi ve Termosifon kumanda kartı test düzenekleri

23 Yapılan İş: Dizgi İşlemi Biten Kartların Çalışma Testleri Ve Uygulaması Test sonucunda bazı kartlarda sorunlar oluşabilmektedir. Bu hataların birçok sebebi olabileceğinden arızanın anında tespiti güçtür. Bu kartın karmaşıklığına göre daha da zorlaşabilir. Bu tarz sorunların çözülmesi için şekil 25 te gördüğünüz test makinesi kullanılmaktadır. Üzerinde ki 256 pinle çok uçlu bir multimetre olan TR518FR uçların birbirine göre empedanslarını ölçebilmektedir. Test edilen kartın verilere cihaza tanıtılır böylece cihaz bütün empedansları bilir. Böylelikle bir kısa devreyi ya da arızanın meydana geldiği bölgeyi saptamış olur. Şekil 25 - Devre Test Denetleme Makinesi Test sonucunda doğru çalışan kartlar sevk bölümüne gönderilir. Böylelikle kartın üretiminin tüm aşamaları bitmiş olur. Burada kartların paketlenmesi ve teslimat sevk bölümünde tamamlanır. Şekil 26 - Paketleme ve Teslimat

24

PCB(Printed Circuit Board) Hazırlayan: Recep ELMAS Metin EVİN

PCB(Printed Circuit Board) Hazırlayan: Recep ELMAS Metin EVİN PCB(Printed Circuit Board) Hazırlayan: Recep ELMAS Metin EVİN PCB(BASKI DEVRE) l Printed Circuit Board, elektronik komponentlerin üzerine monte edildiği plakaya verilen isimdir. Ø Baskılı devre (PCB) hemen

Detaylı

Bacaklı malzemelerin otomatik hatlarda seri ve hatasız dizgisi (Jumper-wire, aksiyel ve radyal)

Bacaklı malzemelerin otomatik hatlarda seri ve hatasız dizgisi (Jumper-wire, aksiyel ve radyal) Baskı Devre Kart Dizgisi Bacaklı malzemelerin otomatik hatlarda seri ve hatasız dizgisi (Jumper-wire, aksiyel ve radyal) SMD Malzemelerin Dizgisi (1005 (0402) malzemelerden 0.3mm hassas entegreler, konnektörler

Detaylı

Elektronik Kart Üretiminde Çözüm Ortağınız

Elektronik Kart Üretiminde Çözüm Ortağınız Elektronik Kart Üretiminde Çözüm Ortağınız Elsimnet, otomatik dizgi i le elektronik kart üretimi, prototip üretim, özel proses gerektiren üretim, delik i çi malzemeli kart üretimi, koruyucu kaplama ve

Detaylı

Makine Elemanları. Sökülemeyen Bağlantı Elemanları

Makine Elemanları. Sökülemeyen Bağlantı Elemanları Makine Elemanları Sökülemeyen Bağlantı Elemanları Perçin En az iki parçayı sökülemeyecek şekilde birleştirmek için kullanılan bir ucu hazır diğer ucu ise birleştirme sırasında oluşturulan makine elamanlarına

Detaylı

SECOL ELEKTRONİK MÜHENDİSLİK VE DANIŞMANLIK TÜBİTAK

SECOL ELEKTRONİK MÜHENDİSLİK VE DANIŞMANLIK TÜBİTAK SECOL ELEKTRONİK MÜHENDİSLİK VE DANIŞMANLIK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ HOŞ GELDİNİZ! SECOL Tanıtım Kuruluş tarihi: 2005 Kuruluş amacı: elektronik komponent satışı-üretimi Kuruluşun odağı: LED üretimi İlk yerli

Detaylı

Aqua Clean BASIC. Aqua Clean Basic Yenilikçi katı madde filtrelemesi YENİLİKÇİ KATI MADDE FİLTRELEMESİ. www.aquastream.at

Aqua Clean BASIC. Aqua Clean Basic Yenilikçi katı madde filtrelemesi YENİLİKÇİ KATI MADDE FİLTRELEMESİ. www.aquastream.at Aqua Clean BASIC YENİLİKÇİ KATI MADDE FİLTRELEMESİ Aqua Clean Basic Yenilikçi katı madde filtrelemesi www.aquastream.at Avantajlar BENZERSİZ SATIŞ NOKTALARI Sıvı maddelerin, çok sayıda uygulamada sınanmış,

Detaylı

Bauer Güneş Enerji Kollektörleri nin tercih edilmesine sebep olacak özelliklerinden bazıları ;

Bauer Güneş Enerji Kollektörleri nin tercih edilmesine sebep olacak özelliklerinden bazıları ; Bauer Güneş Enerji Kollektörleri nin tercih edilmesine sebep olacak özelliklerinden bazıları ; Isı izolasyon katsayısı yüksektir ; Isı izolasyonu, dünya çapındaki ilk beş güneş kollektörü arasındadır.

Detaylı

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını ile şekil verme Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını Elektron ışını, bir ışın kaynağından yaklaşık aynı hızla aynı doğrultuda hareket eden elektronların akımıdır. Yüksek vakum içinde katod

Detaylı

VARAK YALDIZ. Güzel bir görüntü elde etmek amacıyla, sıcaklık ve basınç etkisiyle başka. folyonun üzerinde bulunan son derece

VARAK YALDIZ. Güzel bir görüntü elde etmek amacıyla, sıcaklık ve basınç etkisiyle başka. folyonun üzerinde bulunan son derece YALDIZ BASKI VARAK YALDIZ Güzel bir görüntü elde etmek amacıyla, sıcaklık ve basınç etkisiyle başka yüzeylere transfer edilebilen, taşıyıcı bir folyonun üzerinde bulunan son derece parlak metalik tabakalardır.

Detaylı

GAZ ALTI KAYNAK YÖNTEMİ MIG/MAG

GAZ ALTI KAYNAK YÖNTEMİ MIG/MAG GENEL KAVRAMLAR Metalleri, birbirleri ile çözülemez biçimde birleştirme yöntemlerinden biri kaynaklı birleştirmedir. Kaynak yöntemiyle üretilmiş çelik parçalar, döküm ve dövme yöntemiyle üretilen parçalardan

Detaylı

Sentes-BIR Hakkında. Sentes-BIR metallerin birleştirmeleri ve kaplamaları konusunda çözümler üreten malzeme teknolojileri firmasıdır.

Sentes-BIR Hakkında. Sentes-BIR metallerin birleştirmeleri ve kaplamaları konusunda çözümler üreten malzeme teknolojileri firmasıdır. Sentes-BIR Hakkında Sentes-BIR metallerin birleştirmeleri ve kaplamaları konusunda çözümler üreten malzeme teknolojileri firmasıdır. Çalışan sayısı 80 İhracat > %50 Üretim Programı Sert Lehimleme Alaşımları

Detaylı

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri ERİTME Tanımı ve Önemi Cisimlerin herhangi bir ısı yardımıyla katı hâlini kaybedip akışkan hâle gelmesi işlemine eritme denir. Kuyumculukta en çok yapılan işlemlerden birisi de eritme işlemidir. Altına

Detaylı

Elektrik ark kaynağı.

Elektrik ark kaynağı. Kaynak yöntemleri Endüstride kullanılan kaynak yöntemleri çeşitlidir. Ancak bunların bazı ortak özellikleri vardır. Kiminde elektrik akımı ile kaynaklama yapılırken, kiminde bir takım gazlar kullanılarak

Detaylı

NRM Makina Teknolojisiyle Endüstriye Değer Katıyor. Kalitemizin Temelinde Ar-Ge Var

NRM Makina Teknolojisiyle Endüstriye Değer Katıyor. Kalitemizin Temelinde Ar-Ge Var NRM Makina Teknolojisiyle Endüstriye Değer Katıyor NRM Makina, imalat sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalar için robotik otomasyon sistemleri üreten bir teknoloji şirketidir. Türkiye deki ve dünyadaki

Detaylı

MALZEME BİLİMİ I MMM201. aluexpo2015 Sunumu

MALZEME BİLİMİ I MMM201. aluexpo2015 Sunumu MALZEME BİLİMİ I MMM201 aluexpo2015 Sunumu Hazırlayanlar; Çağla Aytaç Dursun 130106110005 Dilek Karakaya 140106110011 Alican Aksakal 130106110005 Murat Can Eminoğlu 131106110001 Selim Can Kabahor 130106110010

Detaylı

KILAVUZ. Perçin Makineleri KILAVUZ

KILAVUZ. Perçin Makineleri KILAVUZ 2016 Perçin Makineleri 1. PERÇİNLEME NEDİR? Perçin, sökülemeyen bir bağlantı elemanıdır. İki parça bir birine birleştirildikten sonra tahrip edilmeden sökülemiyorsa, bu birleştirmeye sökülemeyen birleştirme

Detaylı

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI Kabartılı direnç kaynağı, seri imalat için ekonomik bir birleştirme yöntemidir. Uygulamadan yararlanılarak, çoğunlukla

Detaylı

NibeSplit Hava Kaynaklı Isı Pompaları ve Daikin Altherma Hava Kaynaklı Isı Pompaları Teknik Karşılaştırmaları 2014-05-19 1

NibeSplit Hava Kaynaklı Isı Pompaları ve Daikin Altherma Hava Kaynaklı Isı Pompaları Teknik Karşılaştırmaları 2014-05-19 1 NibeSplit Hava Kaynaklı Isı Pompaları ve Daikin Altherma Hava Kaynaklı Isı Pompaları Teknik Karşılaştırmaları 2014-05-19 1 Kurulum ve çalıştırma Kurulum için gerekli zaman ve maliyet Isı pompası kontrolörü

Detaylı

www.lmc-couplings.com MİSYONUMUZ LMC-Couplings birçok sektöre hitap eden yüksek kaliteli endüstriyel rakorlar imal etmektedir. Son kullanıcıların tüm taleplerini karşılıyabilecek özel rakorlar geliştirebilen

Detaylı

REMAK REDÜKTÖR MAK.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

REMAK REDÜKTÖR MAK.SAN.TİC.LTD.ŞTİ. REMAK REDÜKTÖR MAK.SAN.TİC.LTD.ŞTİ. REMAK REDÜKTÖR MAK.SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Kemalpaşa Org. San. Böl. Kuyucak Mevkii No:211 Kemalpaşa-İZMİR Tel : 0090-232- 479 68 48 Faks : 0090-232- 479 68 49 www.remakreduktor.com.tr

Detaylı

Teknik sistem kataloğu Kompakt panolar AE

Teknik sistem kataloğu Kompakt panolar AE Teknik sistem kataloğu Kompakt panolar AE 3 4 1 6 3 4 8 7 5 2 Orjinal Dünya çapında onayları ile stoklarımızda derhal gönderime hazır. Sayısız pratik boyutları ve tüm ortak uygulamalar için fonksiyonel

Detaylı

Powdoor ahşap boyama endüstrisini yeniden yapılandırıyoruz. Powdoor Pulver Kimya San. ve Tic. A.Ş

Powdoor ahşap boyama endüstrisini yeniden yapılandırıyoruz. Powdoor Pulver Kimya San. ve Tic. A.Ş ahşap boyama endüstrisini yeniden yapılandırıyoruz Neden Toz Boya? Strateji Tuvali Toz Boya 3,5 3 03 Neden? 2,5 04 Neden? 2 1,5 1 0,5 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Kurulum Maliyeti Kaplama Birim Maliyeti

Detaylı

KÜP ŞEKER MAKİNALARINDA LİDER KURULUŞ

KÜP ŞEKER MAKİNALARINDA LİDER KURULUŞ KÜP ŞEKER MAKİNALARINDA LİDER KURULUŞ Teknikeller Makina tam otomatik ve yarı otomatik küp şeker makineleri, küp şeker sarım makineleri ve tüp dolum makineleri üretmektedir. Üretim ihtiyaçlarınız doğrultusunda

Detaylı

DENEYİN ADI: Kum ve Metal Kalıba Döküm Deneyi. AMACI: Döküm yoluyla şekillendirme işleminin öğrenilmesi.

DENEYİN ADI: Kum ve Metal Kalıba Döküm Deneyi. AMACI: Döküm yoluyla şekillendirme işleminin öğrenilmesi. DENEYİN ADI: Kum ve Metal Kalıba Döküm Deneyi AMACI: Döküm yoluyla şekillendirme işleminin öğrenilmesi. TEORİK BİLGİ: Metalik malzemelerin dökümü, istenen bir şekli elde etmek için, seçilen metal veya

Detaylı

Profesyonel, verimli, yenilikçi sistemler...

Profesyonel, verimli, yenilikçi sistemler... ARKE Otomasyon Bil. Mak. San. ve Tic. Ltd. Şti. Atilla KARAÇAY Ramazan EKİN Proje & Yazılım 0.533 430 19 45 Üretim & Satış 0.533 223 13 46 atilla.karacay@arkeotomasyon.com ramazan.ekin@arkeotomasyon.com

Detaylı

Lehim ve Desolder Bağlantıları Nasıl

Lehim ve Desolder Bağlantıları Nasıl Lehim ve Desolder Bağlantıları Nasıl Bu kılavuz nasıl lehim ve elektrik bağlantıları desolder hem Thru-Hole size göstermek ve Montaj (SMT) baskılı devre kartları (PCB) Yüzey olacaktır. Yazan: Andrew Bookholt

Detaylı

HD710 ISI KONTROLLÜ RÖLE MONTAJ KILAVUZU MALZEME LİSTESİ

HD710 ISI KONTROLLÜ RÖLE MONTAJ KILAVUZU MALZEME LİSTESİ HD710 ISI KONTROLLÜ RÖLE MONTAJ KILAVUZU MALZEME LİSTESİ AÇIK DEVRE ŞEMASI BASKI DEVRESİ MONTAJ İŞLEM BASAMAKLARI 1. Poşetten çıkan malzemelerinizi, malzeme listesine göre kontrol ediniz. Elinizdeki her

Detaylı

ENDÜSTRİYEL GÜÇ DAĞITIM AŞ

ENDÜSTRİYEL GÜÇ DAĞITIM AŞ YILDIRIMDAN KORUMA VE TOPRAKLAMA SİSTEMLERİ T E R M İT K A Y N A K U YG U LA M A S I Hazırlayan HÜSEYİN ALÇIOĞLU Elektrik Mühendisi REV00 10 Aralık 2010 SOKAK NO:19/A BEKİRPAŞA-İZMİT / KOCAELİ Termit kaynak

Detaylı

OTOMASYONDA ÇÖZÜM ORTAĞINIZ

OTOMASYONDA ÇÖZÜM ORTAĞINIZ OTOMASYONDA ÇÖZÜM ORTAĞINIZ NGT ENDÜSTRİYEL OTOMASYON PROJE VE TAAHHÜT NGT mühendislik olarak uzun yıllar otomasyon sektörüne hizmet eden deneyimli ve uzman kadromuzla, sahip olduğumuz bilgi birikim, uzmanlık

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgiler 2. Ürün Özellikleri 3. Ürünün Kullanım Amacı 4. Ürün Arızaları 5. Ürün Bakımı ve Temizliği 6. Ürünün Montajı ve Sökülmesi 7. Ürünün İadesi ve

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI Çelik yapılarda kullanılan birleşim araçları; 1. Bulon ( cıvata) 2. Kaynak 3. Perçin Öğr. Gör. Mustafa EFİLOĞLU 1 KAYNAKLAR Aynı yada benzer alaşımlı metallerin yüksek

Detaylı

Elektronik kireç önleme sistemi

Elektronik kireç önleme sistemi Elektronik kireç önleme sistemi Su yumuşatıcılarına çevreci bir alternatif Tuz yok Kimyasal yok Bakım yok Alman teknolojisi Kesinlikle Manyetizma Kullanılmaz MADE IN GERMANY SSS - Sıkça Sorulan Sorular

Detaylı

"İŞ'TE SİZİ ISITAN TEKNOLOJİ.." KANAL TİPİ ISITICILAR

İŞ'TE SİZİ ISITAN TEKNOLOJİ.. KANAL TİPİ ISITICILAR "İŞ'TE SİZİ ISITAN TEKNOLOJİ.." Y U V A R L A K K A N A L T İ P İ I S I T I C I L A R K A S E T T İ P İ I S I T I C I L A R 2 0 1 9 KANAL TİPİ ISITICILAR HAKKIMIZDA Logosundaki dört daire bilim, teknoloji,

Detaylı

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir.

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir. Günümüz endüstrisinde en yaygın kullanılan Direnç Kaynak Yöntemi en eski elektrik kaynak yöntemlerinden biridir. Yöntem elektrik akımının kaynak edilecek parçalar üzerinden geçmesidir. Elektrik akımına

Detaylı

Termokupl Genel Bilgileri

Termokupl Genel Bilgileri Termokupl Genel Bilgileri Termokupllar -200 'den 2320 C'ye kadar çeşitli proseslerde yaygın olarak kullanılır. Termokupllar iki farklı metal alaşımın uçlarının kaynaklanması ile elde edilen bir sıcaklık

Detaylı

Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir.

Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir. 1 Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir. 2 Neden Kaynaklı Birleşim? Kaynakla, ilave bağlayıcı elemanlara gerek olmadan birleşimler

Detaylı

BASKI DEVRE. Tasarımının İncelikleri. Prof. Dr. AVNİ MORGÜL

BASKI DEVRE. Tasarımının İncelikleri. Prof. Dr. AVNİ MORGÜL BASKI DEVRE Tasarımının İncelikleri Prof. Dr. AVNİ MORGÜL ELEKTRONİK TASARIMIN AŞAMALARI Devre Şemasını Bul veya Tasarla Kullanılacak Elemanları ve Teknolojiyi Seç Elemanları satın al Eğer bacaklı (Radyal,

Detaylı

Alüminyum San. İnş. İth. İhr. ve Tic. Ltd. Şti. ALUMINIUM CATALOGUE.

Alüminyum San. İnş. İth. İhr. ve Tic. Ltd. Şti. ALUMINIUM CATALOGUE. Alüminyum San. İnş. İth. İhr. ve Tic. Ltd. Şti. ALUMINIUM CATALOGUE www.alprofaluminyum.com.tr Alüminyum Profil Hakkımızda Firmamız, bünyesinde bulundurduğu aylık 2000 ust Extrizyon Pres ve 8 mt uzunluğa

Detaylı

Güçlü Hedefler İçin Her Zaman

Güçlü Hedefler İçin Her Zaman Güçlü Hedefler İçin Her Zaman OTOMOTİV SANAYİ MAKİNA VE YEDEK PARÇA İMALATÇILARI ISITMA, SOĞUTMA, HAVALANDIRMA VE KLİMA SANAYİ ENDÜSTRİYEL MUTFAK PANO VE TABELA İMALATÇILARI RAF VE RAF AKSESUAR İMALATÇILARI

Detaylı

Pano Soğutmasında Devrim Yaptık... SPLIT TYPE CABINET AIR CONDITIONERS DIŞ ÜNİTELİ PANO KLİMALARI

Pano Soğutmasında Devrim Yaptık... SPLIT TYPE CABINET AIR CONDITIONERS DIŞ ÜNİTELİ PANO KLİMALARI ENERGY SAVING SOLUTION PROVIDER FOR COOLING SYSTEMS SOĞUTMA SİSTEMLERİNDE ÇÖZÜM SAĞLAYICINIZ Pano Soğutmasında Devrim Yaptık... SPLIT TYPE CABINET AIR CONDITIONERS DIŞ ÜNİTELİ PANO KLİMALARI www.klimexs.com

Detaylı

uzun vadeli çözüm ortağınız

uzun vadeli çözüm ortağınız Firma Sunumu uzun vadeli çözüm ortağınız 2016 Ozay Dokum www.ozaydokum.com 1 Tarihçe 1993 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2007 2012 2014 2015 Izmir de 400 m 2 lik bir atölyede, Öz-Ay kamlok ve çabuk bağlantı

Detaylı

TS EN115-1 STANDARDINA A1 REVİZYONU İLE GELEN YENİLİKLER

TS EN115-1 STANDARDINA A1 REVİZYONU İLE GELEN YENİLİKLER Asansör Sempozyumu 2012 // İzmir 175 TS EN115-1 STANDARDINA A1 REVİZYONU İLE GELEN YENİLİKLER Battal Murat ÖZTÜRK Löher Asansör ve Yürüyen Merdiven San. Tic. A.Ş. bmuratozturk@loher.com.tr ÖZET 01.01.2012

Detaylı

Security Geçiş Sistemleri. Döner Kapılar. Kayar Kapılar. 90 Derece Kapılar METAXDOOR MS30/HRM. Hastane Kapıları. Hermetik Kayar Kapı

Security Geçiş Sistemleri. Döner Kapılar. Kayar Kapılar. 90 Derece Kapılar METAXDOOR MS30/HRM. Hastane Kapıları. Hermetik Kayar Kapı Döner Kapılar Kayar Kapılar Hastane Kapıları 90 Derece Kapılar Security Geçiş Sistemleri METAXDOOR MS30/HRM Hermetik Kayar Kapı Hava ve su sızdırmazlık özelliği bulunan METAXDOOR MS30/HRM hermetik kayar

Detaylı

BGA TEKNOLOJİSİ. www.bilisimelektronik.com Hakan ESER - Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

BGA TEKNOLOJİSİ. www.bilisimelektronik.com Hakan ESER - Bilişim Teknolojileri Öğretmeni BGA TEKNOLOJİSİ BGA Nedir? BGA nın açılımı: Ball Grid Array BGA, yüzey montaj entegre devrelerde kullanılan bir kılıf türüdür. BGA, PGA'dan geliştirilmiş bir yapıdır, PGA bir yüzü, tamamı ile ya da kısmen,

Detaylı

AKILLI ÜRETİM İÇİN ÇİFT ŞERİTLİ PALET SİSTEMİ TEKNİK GENEL BAKIŞ

AKILLI ÜRETİM İÇİN ÇİFT ŞERİTLİ PALET SİSTEMİ TEKNİK GENEL BAKIŞ AKILLI ÜRETİM İÇİN ÇİFT ŞERİTLİ PALET SİSTEMİ TEKNİK GENEL BAKIŞ MONTAJ, IŞLEME VE TEST IÇIN Transferler, yerleştirme istasyonları ve durdurucular gibi işlevlerin tümü elektriklidir. IIoT ile kullanıma

Detaylı

3M VHB Bantlar VHB. THE Acrylic Foam Tape. Güvenilirlik, Güç. ve Dayanıklılık. VHB Akrilik Köpük Bantlar

3M VHB Bantlar VHB. THE Acrylic Foam Tape. Güvenilirlik, Güç. ve Dayanıklılık. VHB Akrilik Köpük Bantlar 3M VHB Bantlar VHB THE Acrylic Foam Tape Güvenilirlik, Güç ve Dayanıklılık VHB Akrilik Köpük Bantlar Kalite avantajları güçlü ve dayanıklı yapıştırma geliştirilmiş estetik görüntü mükemmel sızdırmazlık

Detaylı

1 TRONA METAL Sümer Mahallesi 29/11 Sk.N.1 Zeytinburnu İstanbul/TURKEY. Her hakkı saklıdır

1 TRONA METAL Sümer Mahallesi 29/11 Sk.N.1 Zeytinburnu İstanbul/TURKEY. Her hakkı saklıdır 1 TRONA METAL Sümer Mahallesi 29/11 Sk.N.1 Zeytinburnu İstanbul/TURKEY İçindekiler A. Şirket Profili...... Sayfa 3-4 B. Kaba İşleme... Sayfa 5-6 C. Final İşleme... Sayfa 7-8 D. Kalite Kontrol... Sayfa

Detaylı

Ri4Power ISV dağıtım panosu

Ri4Power ISV dağıtım panosu Ri4Power ISV dağıtım panosu Dikili tip dağıtım panosu Modüler pano sistemi TS 8, bkz. sayfa 75 Sistem panosu SE 8, bkz. sayfa 81 Montaj setleri, bkz. sayfa 298 Duvar tipi dağıtım panosu Temel kompakt kumanda

Detaylı

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Gelişen imalat teknolojileri ile birlikte birim hacimde daha yüksek tork değerlerine sahip redüktörihtiyacı kullanıcıların en önemli beklentilerinden biri

Detaylı

MMM ERBA MAKİNA A.Ş. TANITIM DOSYASI

MMM ERBA MAKİNA A.Ş. TANITIM DOSYASI TANITIM DOSYASI 1 HAKKIMIZDA Firmamız 2001 yılında ERBA MAKİNA LTD. ŞTİ olarak kurulmuş olup firma adı 2007 yılında MMMERBA MAKİNA A.Ş. olarak değişmiştir. Firmamız Yenikent Sanayi Sitesinde 60 m2 lik

Detaylı

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR KURŞUN ve ALAŞIMLARI DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR 1 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Romalılar kurşun boruları banyolarda kullanmıştır. 2 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Kurşuna oda sıcaklığında bile çok düşük bir gerilim

Detaylı

ARV63. . ArVına. otomatik kapı. Asansör için yenilikler

ARV63. . ArVına. otomatik kapı. Asansör için yenilikler Asansör için yenilikler 0216-706-0883 wwwarvinacomtr Otomatik kapı için uygun çözümler Otomatik kapı ürünleri, yeni asansör montajı işlerinde artık vazgeçilmez bir ürün haline gelmiştir Bu yüzden üretimine

Detaylı

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller EVHRAC Fonksiyonu Bilindiği gibi binalarda hava kalitesinin arttırılması için iç ortam havasının egzost edilmesi ve yerine taze hava verilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Her ne kadar ısı geri kazanım cihazları

Detaylı

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir.

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM TEKNOLOJİSİ Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM YÖNTEMİNİN ÜSTÜNLÜKLERİ Genelde tüm alaşımların dökümü yapılabilmektedir.

Detaylı

Rulman ısıtma cihazları

Rulman ısıtma cihazları Rulman ısıtma cihazları Mikro işlemci Karakter LCD Demagnetizasyon 5 kademe güç seçimi Turbo ısıtma Neden? indüksiyon ısıtıcı Rulman arızalarının %16 sından fazlası rulman montajında uygun olmayan yöntemlerin

Detaylı

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ENERJİ KİM? 1999 yılından beri Ekotec yenilenebilir enerji sektöründe çalışmalar yapmaktadır. Avusturya da konut ısıtma soğutma konusunda hizmet veren Ekotec, Avrupa da ki yenilenebilir

Detaylı

TEFLON KAPLAMA ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM ALANLARI

TEFLON KAPLAMA ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM ALANLARI 1 HAKKIMIZDA AG Kauçuk, AGmet Metal olarak uzun yıllardır makine, kalıp ve aparat üretimi üzerine yaptığımız çalışmalardan edindiğimiz tecrübe ile piyasanın değişik alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak

Detaylı

Bölüm 5 Elektronik Arızanın Giderilmesi (Lehimleme ve Sökme) Metotları

Bölüm 5 Elektronik Arızanın Giderilmesi (Lehimleme ve Sökme) Metotları Bölüm 5 Elektronik Arızanın Giderilmesi (Lehimleme ve Sökme) Metotları 1 IPC ve Misyonu IPC, elektronik endüstrisinde tasarım yapan, baskı devre kartı üreten, elektronik malzeme lehimleme-sökme ve montaj

Detaylı

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM 1. Giriş Malzemelerde üretim ve uygulama sırasında görülen katılaşma, çökelme, yeniden kristalleşme, tane büyümesi gibi olaylar ile kaynak, lehim, sementasyon gibi işlemler

Detaylı

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU TC1 SERİSİ

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU TC1 SERİSİ KULLANMA KILAVUZU TC1 SERİSİ İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgiler 2. Ürün Özellikleri 3. Ürünün Kullanım Amacı 4. Ürün Arızaları 5. Ürün Bakımı ve Temizliği 6. Ürünün Montajı ve Sökülmesi 7. Ürünün İadesi ve

Detaylı

GRANUL (KIRIK) BUZ MAKİNASI HİJYENİK TEMİZ SU SOĞUTMA CİHAZI SU SOĞUTMA (CHİLLER) CİHAZLARI SOĞUK HAVA DEPOLARI KALIP BUZ MAKİNASI

GRANUL (KIRIK) BUZ MAKİNASI HİJYENİK TEMİZ SU SOĞUTMA CİHAZI SU SOĞUTMA (CHİLLER) CİHAZLARI SOĞUK HAVA DEPOLARI KALIP BUZ MAKİNASI GRANUL (KIRIK) BUZ MAKİNASI HİJYENİK TEMİZ SU SOĞUTMA CİHAZI SU SOĞUTMA (CHİLLER) CİHAZLARI SOĞUK HAVA DEPOLARI KALIP BUZ MAKİNASI www.eserteknik.com GRANÜL (KIRIK) BUZ MAKİNESİ Balıkçılar ve fırınlar

Detaylı

Isı İstasyonu Ürün Kataloğu

Isı İstasyonu Ürün Kataloğu Isı İstasyonu Ürün Kataloğu Nisan 2014 1 2 DAF Enerji 2007 yılında çıkan Enerji Verimliği Kanunu sonrasında, MASDAF Grup un yöneticileri tarafından yarım asırlık sektör tecrübesi ile 2009 yılından tamamen

Detaylı

1954 1957 1976 1982 1996 1998 TSE EN ISO 9002 1999 2003 2004 TS EN ISO 9001:2000 2005 2006 ISO/TS 16949:2002 2009 ISO

1954 1957 1976 1982 1996 1998 TSE EN ISO 9002 1999 2003 2004 TS EN ISO 9001:2000 2005 2006 ISO/TS 16949:2002 2009 ISO TERBAY 1954 yılında İzmir de soğuk demir atölyesi olarak kuruldu. Türkiye nin sanayi ve ekonomik büyümesine paralel olarak şirketin faaliyetleri genişledi. Firmamız 1972 yılından beri mevcut yerinde faaliyet

Detaylı

EN 9100. S e r t i f i k a l ı. Özel somun perçinler. güvenilir bağlantı elemanınız!

EN 9100. S e r t i f i k a l ı. Özel somun perçinler. güvenilir bağlantı elemanınız! Belçika Malı EN 9100 S e r t i f i k a l ı Tubtara güvenilir bağlantı elemanınız! Özel somun perçinler Ürün geometrisi ve mekanik değerler Dejond kuruluşu, TUBTARA ticari markasıyla geniş bir ürün yelpazesinde

Detaylı

Online teknik sayfa MKAS KULLANICIYA ÖZEL TASARIMLI ANALIZ SISTEMLERI

Online teknik sayfa MKAS KULLANICIYA ÖZEL TASARIMLI ANALIZ SISTEMLERI Online teknik sayfa MKAS A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip MKAS Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve

Detaylı

Kalıp üretiminde. güvenilir ortağınız

Kalıp üretiminde. güvenilir ortağınız Kalıp üretiminde güvenilir ortağınız Çeliğe şekil veriyoruz Standart kalıp ürünlerinde lider konuma yükselmiş olan Meusburger, yüksek kalitede standart parça üreterek 10.000 i aşan kalıpçı ile çalışmaktadır.

Detaylı

(Computer Integrated Manufacturing)

(Computer Integrated Manufacturing) 1 (Computer Integrated Manufacturing) 2 1 Bilgisayarlı Sayısal Kontrol; ekipman mekanizmaların hareketlerinin doğru ve hassas biçimde gerçekleştirilmesinde bilgisayarların kullanılması, programlama ile

Detaylı

SOLARCOOL PANELİ İKLİMLENDİRME SİSTEMİ

SOLARCOOL PANELİ İKLİMLENDİRME SİSTEMİ SOLARCOOL PANELİ İKLİMLENDİRME SİSTEMİ Sedna Aire, sizlere SolarCool İklimlendirme Sistemini sunmaktan gurur duymaktadır. İki aşamalı bir split ya da paket iklimlendirme sistemine entegre edilmiş, tescilli

Detaylı

Elektrikli Devrilir Tavalar

Elektrikli Devrilir Tavalar Electrolux THERMALINE otel, işyeri mutfakları, hastane, merkezi mutfaklar ve havaalanı inflight mutfaklarının ağır iş gereksinimleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; tek tek

Detaylı

SULU MODEL MONTAJ KLAVUZU

SULU MODEL MONTAJ KLAVUZU SULU MODEL MONTAJ KLAVUZU ARKİTERMO PARÇALARI RESİM KOD AÇIKLAMA BTR-01 SICAK SU BATARYASI (1 BOY 2,5 MT.) APK-01 ALUMİNYUM PANEL KAPAK (1 BOY 2,5 MT.) BBE-DR 90 DİRSEK BBE-SN 180 SONLANDIRMA BBE-PS 180

Detaylı

ETRANS-T Sıcaklık Transmitterleri PT100. Genel bilgi. Seçim. Özellikler

ETRANS-T Sıcaklık Transmitterleri PT100. Genel bilgi. Seçim. Özellikler u yıl 37. kuruluş yılını kutlayan Enelsan Endüstriyel Elektronik Sanayii nonim Şirketi ticari faaliyetlerinin yanı sıra geliştirdiği üretim ve sistem entegrasyonu faaliyetlerini 22 yıldır Dilovası Organize

Detaylı

Derste Neler Anlatılacak? Temel Mekatronik Birimler,temel birim dönüşümü Güncel konular(hes,termik Santral,Rüzgar Enerjisi,Güneş

Derste Neler Anlatılacak? Temel Mekatronik Birimler,temel birim dönüşümü Güncel konular(hes,termik Santral,Rüzgar Enerjisi,Güneş Derste Neler Anlatılacak? Temel Mekatronik Birimler,temel birim dönüşümü Güncel konular(hes,termik Santral,Rüzgar Enerjisi,Güneş Enerjisi,Doğalgaz,Biyogaz vs.) Mekatroniğin uygulama alanları Temel Mekanik

Detaylı

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. Yöntemleri. (4.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. Yöntemleri. (4.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-205 Üretim Yöntemleri I Kalıcı Kalıp p Kullanılan lan Döküm D Yöntemleri (4.Hafta) Kubilay Aslantaş Kalıcı Kalıp p Kullanan Döküm D m YöntemleriY Harcanan kalıba döküm tekniğinin en büyük dezavantajı;

Detaylı

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır.

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Standart ürünlerde çevre dostu R407c soğutucu akışkan kullanılmaktadır. Su sıcaklık rejimine veya isteğe göre farklı soğutucu akışkan ile sistem oluşturulabilmektedir.

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER SEVİYENİN ÖLÇÜLMESİ Seviye Algılayıcılar Şamandıra Seviye Anahtarları Şamandıralar sıvı seviyesi ile yukarı ve aşağı doğru hareket

Detaylı

GAZALTI TIG KAYNAĞI A. GİRİŞ

GAZALTI TIG KAYNAĞI A. GİRİŞ A. GİRİŞ Soy gaz koruması altında ergimeyen tungsten elektrot ile yapılan ark kaynak yöntemi ( TIG veya GTAW olarak adlandırılır ) kaynak için gerekli ergime ısısının ana malzeme ile ergimeyen elektrot

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİ SUNUSUNA. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİ SUNUSUNA. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi MIG-MAG GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİ SUNUSUNA K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /29 KAYNAĞIN GELİŞİM TARİHÇESİ Prof. Dr. Hüseyin

Detaylı

Araç Gövdesi İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri

Araç Gövdesi İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri Araç Gövdesi İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri voestalpine Böhler Welding www.voestalpine.com/welding voestalpine Böhler Welding En İyi Kaynak Sonuçları için Metalürjik Uzmanlık voestalpine Böhler

Detaylı

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. (6.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. (6.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-205 Üretim Yöntemleri I Gazaltı Kaynağı ğı, Tozaltı Kaynağı Direnç Kaynağı (6.Hafta) Kubilay Aslantaş Gazaltı Ark Kaynağı Kaynak bölgesinin bir koruyucu gaz yardımıyla korunduğu kaynak yöntemler gurubudur.

Detaylı

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ KAYNAK KABİLİYETİ Günümüz kaynak teknolojisinin kaydettiği inanılmaz gelişmeler sayesinde pek çok malzemenin birleştirilmesi artık mümkün hale gelmiştir. *Demir esaslı metalik malzemeler *Demirdışı metalik

Detaylı

Ayrıca, Yıldız Zımpara;Dünya nın en büyük zımpara yarı mamul üreticisi Tayvan lı Tung Jinn Abrasiv in (TJA ) Türkiye genel distribütörüdür.

Ayrıca, Yıldız Zımpara;Dünya nın en büyük zımpara yarı mamul üreticisi Tayvan lı Tung Jinn Abrasiv in (TJA ) Türkiye genel distribütörüdür. HAKKIMIZDA 2002 yılından itibaren genel aşındırıcı ürünlerin üretimini ve satışını yapmaktayız.edinmiş olduğu bilgi ve tecrübe ile sektörde hizmet vermeye devam eden firmamız Paslanmaz çelik, Metal, Otomotiv,

Detaylı

TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ

TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 NİÇİN KORUYUCU GAZ KULLANILIR? 1- Ergimiş kaynak banyosunu, havada mevcut olan gazların zararlı etkilerinden

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARINA GİRİŞ

MAKİNE ELEMANLARINA GİRİŞ MAKİNE ELEMANLARINA GİRİŞ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-I DERS NOTU Makineler 2 / 30 Makineler: Enerjiyi bir formdan başka bir forma dönüştüren, Enerjiyi bir yerden başka bir yere ileten,

Detaylı

Redüktörler genel olarak sahip oldukları dişli tiplerine göre sınıflandırılırlar.

Redüktörler genel olarak sahip oldukları dişli tiplerine göre sınıflandırılırlar. REDÜKTÖR TİPLERİ VE ÖZELLİKLERİ Redüktörler genel olarak sahip oldukları dişli tiplerine göre sınıflandırılırlar. Helisel dişli redüktörler Sonsuz dişli redüktörler Konik dişli redüktörler Planet dişli

Detaylı

PLASTİK ŞİŞİRME TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Çift istasyonlu şişirme makinesi. b. Tek istasyonlu şişirme makinesi

PLASTİK ŞİŞİRME TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Çift istasyonlu şişirme makinesi. b. Tek istasyonlu şişirme makinesi PLASTİK ŞİŞİRME TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Enjeksiyonla şişirmede yarı mamul tüpe ne ad verilir? a. Preform b. Parison c. Mandrel 5. Yüksek hacimli konteynırlar, büyük varil ve bidon, su damacanaları

Detaylı

Formplast üretimli her ürün çok titiz ve sabırlı bir çalışmanın ürünüdür ve kalitesi uluslararası belgeler ile onaylanmıştır.

Formplast üretimli her ürün çok titiz ve sabırlı bir çalışmanın ürünüdür ve kalitesi uluslararası belgeler ile onaylanmıştır. E N D Ü S T R İ Y E L Y A L I T I M D A Ç Ö Z Ü M O R T A Ğ I N I Z HAKKIMIZDA Formplast 1991 yılından bu yana, yarı mamul olarak ithal ettiği yalıtım malzemeleri ve yapışkanları kendi tesislerinde müşterilerin

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100E HW-C SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100E HW-C SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa A B C D E F Ayrıntılı teknik bilgiler Sistem Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve spesifikasyonları

Detaylı

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma sistemleri, Klima santralleri ve Fan coil ünitelerinin bakımı neden gereklidir Havalandırma sistemleri, klima santralleri ve fan coil

Detaylı

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur.

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur. KALIPLAMA Modeller ve maçalar vasıtasıyla, çeşitli ortamlarda (kum, metal) kalıp adı verilen ve içerisine döküm yapılan boşlukların oluşturulmasına kalıplama denir. KALIP KUMLARI Kalıp yapımında kullanılan

Detaylı

ETRANS-T Sıcaklık Transmitterleri PT100. Genel bilgi. Seçim. Özellikler

ETRANS-T Sıcaklık Transmitterleri PT100. Genel bilgi. Seçim. Özellikler u yıl 37. kuruluş yılını kutlayan Enelsan Endüstriyel Elektronik Sanayii nonim Şirketi ticari faaliyetlerinin yanı sıra geliştirdiği üretim ve sistem entegrasyonu faaliyetlerini 22 yıldır Dilovası Organize

Detaylı

BAYMAK STAR PANEL RADYATÖR

BAYMAK STAR PANEL RADYATÖR BAYMAK STAR PANEL RADYATÖR STAR PANEL RADYATÖR Test basıncı 13 bar Maksimum çalışma basıncı 1 bar Maksimum su çalışma sıcaklığı 11 o C 1 yıl garanti 33,3 mm hatveli su kanalları Pratik montaj kolaylığı

Detaylı

VOLÜMETRİK DEBİMETRE KDDM 2

VOLÜMETRİK DEBİMETRE KDDM 2 VOLÜMETRİK DEBİMETRE KDDM 2 Volümetrik debimetre nedir?? Fark basınç ölçümü ile hava akış verimini kontrol etmenizi sağlayan, bakım gerektirmeyen, yenilikçi bir Pnömatik otomasyon kontrol sistemidir, bu

Detaylı

www.gulasmakina.com Ürün Kataloğu

www.gulasmakina.com Ürün Kataloğu www.gulasmakina.com Ürün Kataloğu 2015 Hoşgeldiniz Ürünlerimiz Kumaş üretim işinin safhaları arasındaki yerimiz bizce en önemli olan müşteri beğenisinin oluştuğu andır. Bizde üretimini yapmış olduğumuz

Detaylı

Sabit tezgahlı Fusing fırınları

Sabit tezgahlı Fusing fırınları Sabit tezgahlı Fusing fırınları GF 1425 16 C g d y m olarak² G D Y³ değer/kw Bağlantı* kg olarak GF 75 950 500 500 350 0,25 850 950 1280 3,6 1-fazlı 70 GF 75 R 950 500 500 350 0,25 850 950 1280 5,5 3-fazlı¹

Detaylı

Online teknik sayfa MCS300P HW PROSES ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS300P HW PROSES ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa MCS300P HW A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip MCS300P HW Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri

Detaylı

Esnek. Size uygun çözüm bizde var. İddiamız: her bir uygulama için bir doğru enkoder. Bunun için gereken : modüler ürün tasarımımız.

Esnek. Size uygun çözüm bizde var. İddiamız: her bir uygulama için bir doğru enkoder. Bunun için gereken : modüler ürün tasarımımız. Esnek. İddiamız: her bir uygulama için bir doğru enkoder. Bunun için gereken : modüler ürün tasarımımız. OptoPulse EIL580 size piyasada sıkça kullanılan tam delik veya kapalı, şaft çapı 8 den 15 mm ye

Detaylı

TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİCİ İŞLETMELERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FM ANTEN SİSTEMİ MALZEMELERİ TEKNİK ŞARTNAMESİ. Proje no: VİD 2017/01

TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİCİ İŞLETMELERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FM ANTEN SİSTEMİ MALZEMELERİ TEKNİK ŞARTNAMESİ. Proje no: VİD 2017/01 TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİCİ İŞLETMELERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FM ANTEN SİSTEMİ MALZEMELERİ TEKNİK ŞARTNAMESİ Proje no: VİD 2017/01 TEKNİK ŞARTNAME 1. GENEL: Bu şartnamenin amacı İdari şartname çerçevesinde

Detaylı