Diyabet Patogenezinde Antibiyotikler Prodiyabetik mi?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Diyabet Patogenezinde Antibiyotikler Prodiyabetik mi?"

Transkript

1 Diyabet Patogenezinde Antibiyotikler Prodiyabetik mi? Doç. Dr. Cavit ÇULHA 52.Ulusal Diyabet Kongresi Antalya

2 2

3 diyabet riski üzerine geçmişteki antibiyotik kullanımının etkisi Vakalar ve metodlar Çalışma planı Ayaktan yaygın olarak kullanılan 7 antibiyotik grubundan (penisillin, sefalosporin, makrolidler, tetrasiklin, sulfonamidler, kinolonlar ve imidazol) birine, indeks tarihinden 1 yıl öncesinden daha fazla sürede herhangi bir maruziyet Antibiyotik sınıflarının her biri için antibiyotik programlarının (0,1, 2-5 ve >5 seyir) sayısının diyabet riskine etkisi değerlendirildi 3 Boursi B, et al. Eur J Endocrinol 2015; 172 (6):

4 diyabet riski üzerine geçmişteki antibiyotik kullanımının etkisi İstatistiki analiz ORs ve %95 CI Her bir antibiyotik sınıfı için antibiyotik seyirlerinin sayısı ve diyabet riski arasındaki birliktelik Çalışma populasyonu diyabetik vaka ve kontrol (Tablo 1 ) Beklendiği gibi, diyabetik hastalar yüksek VKİ, hiperlipidemi ve KAH (MS un bileşenleri) için yüksek riske sahiplerdi Ek olarak vakalar tanı öncesi infeksiyonların yüksek oranına sahiplerdi, özellikle üriner sistem (%19.3 vs. %15.1) ve cilt infeksiyonları (%17.8 vs. %12.4) nın, Boursi B, et al. Eur J Endocrinol 2015; 172 (6): Boursi B, et al. Eur J Endocrinol 2015; 172 (6):

5 Tablo 1 Boursi B, et al. Eur J Endocrinol 2015;172 (6):

6 diyabet riski üzerine geçmişteki antibiyotik kullanımının etkisi Multivariate analizde, tanı tarihinden önce 1 yıldan daha fazla zamanda tek bir antibiyotik reçetesi, tüm antibiyotik gruplarında daha yüksek diyabet riskiyle birlikte değildi, 2-5 antibiyotik programıyla tedavi, diyabet riskinde artışla birlikteydi, penisillin, sefalosporin, makrolidler ve kinolonlar için düzeltilmiş OR penisillin için 1.08 (%95 CI ) den kinolonlar için 1.15 (%95 CI ) Boursi B, et al. Eur J Endocrinol 2015; 172 (6):

7 7

8 diyabet riski üzerine geçmişteki antibiyotik kullanımının etkisi Tartışma: Bu büyük populasyon-bazlı çalışmada geçmişteki antibiyotik maruziyeti ve diyabet riski arasında birliktelik gösterildi, bu birliktelik reçetelenen antibiotik programlarının artan sayısı ile daha derindi Düzeltilmiş analiz, sadece penisillin, sefalosporin, makrolidler ve kinolonlar ın 1 programından daha fazlasına maruziyet sonrası risk artışı gösterdi ve Tip 1 diyabetliler için riskte değişiklik yoktu Boursi B, et al. Eur J Endocrinol 2015; 172 (6):

9 diyabet riski üzerine geçmişteki antibiyotik kullanımının etkisi OR, kinolonların 2-5 programı için 1.15 (%95 CI , p<0.0001) ve 5 programdan fazlası için 1.37 (%95 CI , p<0.0001) e ulaştı, Anti-viral veya anti-fungal medikasyonlara maruziyetle risk artışı yoktu Çalışma 1 milyondan fazla olguyu kapsadı, hasta, 18 yıla kadar takipli diyabetiklerdi Sadece takip başlangıcından sonra 6 aydan daha fazladır tanılı bireyler vaka olarak seçildi Katılanların %40 ı çalışma süresince en az 1 antibiyotik reçetesine sahipti IR nın prediyabet durumu infeksiyon riskini ve antibiyotik kullanımını artırdı Boursi B, et al. Eur J Endocrinol 2015; 172 (6):

10 diyabet riski üzerine geçmişteki antibiyotik kullanımının etkisi Tip 1 diyabetle diyabet riski birlikteliğinin yokluğu, hastalığın farklı otoimmün patogenezi ile açıklanabilir (muhtemelen viral sebepli) Ayrıca; obezite, statinlerle tedavi edilen hiperlipidemi, tanıda veya daha önce son glukoz seviyesi ve KAH için düzeltme yapıldı. Bu paramatreler diyabetle olduğu kadar mikrobiotada değişikliklerle de birliktedir ve olası karışıklığa yardımcı olur Boursi B, et al. Eur J Endocrinol 2015; 172 (6):

11 diyabet riski üzerine geçmişteki antibiyotik kullanımının etkisi Çalışma çeşitli kısıtlamalara sahip, VKİ, hakkında bilgi çalışma populasyonunun % 40 ı için eksikti, VKİ eksik olanları ayrı bir grup olarak incelemişler ve sonuçlarda değişiklik gözlenmemiş, Obezite, diyabet ve MS için bilinen risk faktörüdür ve çalışmada katılanların obez % si takriben % 22 idi, Boursi B, et al. Eur J Endocrinol 2015; 172 (6):

12 diyabet riski üzerine geçmişteki antibiyotik kullanımının etkisi Analiz, Tip 1 ve Tip 2 diyabetli tüm hastalarda yapıldı, Bu gözlemsel çalışma, vakaların ve kontrollerin mikrobiota kompozisyonu ile ilgili bilgi içermedi, Fakat, mikrobiotada değişiklikler obeziteden IR ve diyabet e kadar patolojilerin tümü için insanlarda daha önceden gösterildiğinden ve erken çalışmalar obezite için bir risk faktörü olarak antibiyotik maruziyetini gösterdiğinden, sonuçlar şu olası hipotezi destekleyebilir: Tekrarlanan antibiyotik maruziyetine sekonder gut mikrobiotasında değişiklik diyabet riskini artırır Boursi B, et al. Eur J Endocrinol 2015; 172 (6):

13 diyabet riski üzerine geçmişteki antibiyotik kullanımının etkisi Yaşamın ilk yılında infantlarda antibiyotik tedavisinin, sonraki yaşamda overweight ve santral obezitenin artan riskiyle birlikte olduğunu insanlardaki son çalışmalar göstermiştir, Mikrobiotada değişikliğin IR ve diyabetin bir sebebi veya sonucu olup olmadığı açık değildir Obezite ve diyabet fenotipine sebep olmak için belirli bakteriler gereklidir ve düşük doz antibiyotikler gerekli pro-diabetes mikrobiota yı artırabilirler, Boursi B, et al. Eur J Endocrinol 2015; 172 (6):

14 antibiyotiklerin kullanımı ve tip 2 diyabet riski Popülasyon bazlı bir vaka kontrol çalışması Antibiyotik kullanımının tip 2 diyabet (T2DM) gelişim riskini etkileyip etkilemeyeceği ve etkinin antibiyotiklerin spesifik tiplerine atfedilip atfedilmeyeceği araştırıldı Danimarka (nüfus 5.6 milyon), Ocak 2000-Aralık 2012 Dar spektrumlu ve bakterisidal antibiyotiklerle OR 1.55 ve 1.48, sırasıyla) (geniş spektrumlu ve bakteriostatik antibiyotiklerle karşılaştırmada - OR 1.31 ve 1.39, sırasıyla) Tanı sonrası kadar, T2DM in tanısından 15 yıl öncesine kadar T2DM li hastalarda antibiyotiklerin kullanımında artış Mikkelsen KH, et al. J Clin Endocrinol Metab 2015; 100:

15 antibiyotiklerin kullanımı ve tip 2 diyabet riski Gözlemsel çalışmalarda antibiyotiklere maruz kalış obezite gelişimi ile ilişkilendirilmiştir Spesifik antibiyotikler T2DM li hastalarda glukoz homeostazis bozuklukları ile ilişkilendirilmiştir vaka ve kontrol, ort yaş: 62 T2DM li hastalara ort 0.8 antibiyotik reçetesi/yıl kontroller ort 0.5 antibiyotik reçetesi/yıl Herhangi bir antibiyotik için 2-4 reçete yazılışı, 0-1 reçete yazılışı ile karşılaştırıldığında T2DM için düzeltilmiş OR: 1.21 (%95 CI ) Mikkelsen KH, et al. J Clin Endocrinol Metab 2015; 100:

16 Mikkelsen KH, et al. J Clin Endocrinol Metab 2015;100:

17 antibiyotiklerin kullanımı ve tip 2 diyabet riski Tüm antibiyotik tipleri için, antibiyotiklere ve T2DM a maruz olma arasında bir doz cevap ilişkisi vardı; geniş spektrumlu ve bakteriostatik tiplerle karşılaştırmada, dar spektrumlu ve bakterisidal antibiyotikler için daha güçlü bir ilişki (Tablo 2) (daha yüksek OR değerleri) bulundu T2DM için OR, antibiyotiklere maruz olmakla lineer biçimde arttı. Antibiyotiklere maruziyet, T2DM indeks tarihinden 15 yıl öncesine kadar gözlendi ve OR, indeks tarihinden 15 yıl önce 1.20 iken, indeks tarihinden önceki yılda 1.35 e arttı Tartışma: antibiyotiklere maruziyetin artışıyla T2DM riski için OR artışı bulundu. Mikkelsen KH, et al. J Clin Endocrinol Metab 2015; 100:

18 antibiyotiklerin kullanımı ve tip 2 diyabet riski Danimarka da T2DM lu hastaların en az % 40 ına tanı konulamamaktadır, tanı öncesi bu hastalar yetersiz glukoz toleransı na, prediyabet veya birkaç yıldır henüz tanı konmamış T2DM e sahip olabilirler Danimarka lı T2DM li hastaların yak %26 sı tanıyı takiben ilk yılda glukoz düşürücü ajan almadı, bu hastalar ancak ilgili bir reçete yazıldığında çalışmaya girebildiler, indeks tarih tanı zamanına göre yalancı gecikmiş olabilir T2DM, belirli infeksiyonlar için risk faktörüdür, obez hastalarda da infeksiyonlara hassasiyet artışı tesbit edilmiştir. Obezite prevalansı T2DM li ve prediyabetli hastalarda artar, indeks tarihinden en az 6 ay öncesine kadar olan tüm antibiyotik reçeteleri çalışmaya alınmadı Mikkelsen KH, et al. J Clin Endocrinol Metab 2015; 100:

19 antibiyotiklerin kullanımı ve tip 2 diyabet riski 1. Yorum: T2DM li hastalar, T2DM tanısı almadan bir çok yıllar öncesinden infeksiyon geliştirmeye daha fazla eğilimlidirler ve bu nedenle antibiyotikler için artmış talebe sahiplerdir, 2. Yorum: Antibiyotikler T2DM riskini artırır Boursi ve ark; T2DM li olgularda, kontrollerle karşılaştırmada üriner sistem infeksiyonları, cilt infeksiyonları ve solunum sistemi infeksiyonlarının insidansının daha yüksek olduğunu bildirdiler, Kontrolsüz diyabetli hastalarda, infeksiyonların daha yüksek riski daha önceden bildirilmişti Ayrıca, sıklıkla diyabet gelişimine öncelik eden, obezitenin infeksiyon riskini artırdığı ileri sürülmektedir. Mikkelsen KH, et al. J Clin Endocrinol Metab 2015; 100:

20 antibiyotiklerin kullanımı ve tip 2 diyabet riski Etyolojik olarak, duysal periferik nöropati, vasküler yetersizlik ve otonom nöropati gibi T2DM komplikasyonlarının tümü infeksiyona hassasiyeti artırabilir ve hipergliseminin immün fonksiyonu yetersizleştirdiği ileri sürülmektedir Bu çalışmaların çok büyük kısmında, kullanılan antibiyotik tipinden bağımsız, antibiyotiklerin adipozite ve kilo kazancında artış a neden oldukları gösterilmiştir Mikkelsen KH, et al. J Clin Endocrinol Metab 2015; 100:

21 antibiyotiklerin kullanımı ve tip 2 diyabet riski Sonuç: Antibiyotik kullanımı T2DM riskini artırabilir. Bulgular henüz tanı konmamış diyabetli hastalarda, infeksiyonların artan riskinden dolayı, antibiyotiklere artmış talebi de sunabilir Bununla birlikte antibiyotiklere maruziyetin diyabet riskini artırdığı olasılığı dışlanamayabilir ve girişimsel çalışmalarla ayrıca araştırılmalıdır Antibiyotiklerin, lipid ve glukoz metabolizması ve VA kazancı üzerine uzun süreli etkileriyle ilgili yeni çalışmalar yapılmalı, Yaygın olarak kullanılmaları ve T2DM riski için en yüksek OR göstermeleri sebebiyle dar spektrumlu penisilinler özellikle araştırılmalıdır Mikkelsen KH, et al. J Clin Endocrinol Metab 2015; 100:

22 Mikrobiota İnsan % 10 insan ve % 90 mikrobial hücrelerin birleşiminden oluşan bir superorganizmadır Bakteriler, virüsler ve bazı tek hücreli ökaryodların oluşturduğu mikroorganizmaların bir arada toplanması ile mikrobiota meydana gelir Distal gutta yaşayan trilyonlarca mikroorganizma (1.5 kg ağırlığında) ya mikrobial bir organ olarak bakılabilir Grice EA, et al. Annu Rev Genomic Hum Genet, 2012:13: Allin KH, et al. Eur J Endocrinol 2015;172:

23 Mikrobiota Erişkin insan barsağının 1000 türden fazla, bakteri ihtiva ettiği En önemli kısmını Bacteroides (gr -) ve Firmicutes (gr +) diğerleri Proteobacteria, Actinobacteria oluşturmakta Allin KH, et al. Eur J Endocrinol 2015;172:

24 Mikrobiota Sağlıklı insanların gastrointestinal mikrobiotaları, obez veya diyabetik olgularınkinden farklıdır T2DM liler Clostridium türleri (SCFA, butirat üretir) nde azalma, Lactobasillus türlerinde artış gösterirler Clostridium açlık glukozuyla negatif Lactobasillus açlık glukozuyla pozitif korele Moreno Indias I, et al. Frontiers in Microbiology 2014; 5:1 Delzenne NM, et al. Diabetologia 2015; 58: Çin den bir çalışma; NGT/prediyabetik/T2DM lileri karşılaştırmışlar, prediyabetik ve T2DM lilerde Betaproteobacteria da artış Barlow GM, et al. Nutr Clin Pract 2015; 30:

25 Mikrobiota Obezite ve T2DM e genetik hassasiyet ve yaşam stili değişikliklerinin kombinasyonuyla sebep olunduğu bilinmekle birlikte, son zamanlarda intestinal mikrobiotanın rolü üzerinde durulmaktadır Gut mikrobiotanın disbiyotik durumuna konak metabolizması ile etkileşen ve obezite, diyabet gibi patolojik durumlarda bir role sahip çevresel bir faktör olarak bakılmaktadır Bull MJ, et al. Integtative Medicine 2014; 13: Gut mikrobiotanın kompozisyon ve fonksiyonunda bozulmalar obezite, IR ve T2DM gibi metabolik bozukluklarla ilişkilendirilmiştir Allin KH, et al. Eur J Endocrinol 2015;172: Harstra AV, et al. Diabetes Care 2015; 38:

26 Obezite ve metabolik disfonksiyonda intestinal mikrobiota Tilg H, et al. Curr Opin Pediatr 2015; 27:

27 Mikrobiota İnsanlarda erken çalışmalar ve mice çalışmaları, insan gut unda Firmicutes ve Bacteroidetes arasındaki değişmiş oranın obezite ve glukoz metabolizması yetersizliğiyle birlikte olduğunu göstermiştir Allin KH, et al. Eur J Endocrinol 2015;172: Bacteroidetes / Firmicutes, kilo kazancı, obezite ve T2DM ile birliktedir Rajpal DK, et al. PLOS ONE 2015, DOI: Harstra AV, et al. Diabetes Care 2015; 38: Prevotella, Bifidobacterium Çelebi G, ve ark. Güncel Gastroenteroloji 2013; 17/2:

28 IR / T2DM gelişimi ile birlikte olabilen intestinal bakteri tipleri Harstra AV, et al. Diabetes Care 2015; 38:

29 Mikrobiota Gut mikrobiota patojenlere karşı korur, maturasyona yardım eder ve immün sistemi sürekli eğitir İntestinal hormon sekresyonunun regülasyonu ve gastrointestinal sinir aktivitesi için de bir rol oynar K vit, folat ve B12 vit içeren çeşitli vitaminleri sentez eder Sindirilemeyen KH ların fermentasyonuyla kısa zincirli yağ asitleri (SCFA) ni üretirler Gastrointestinal mikrobiota, obezite ve T2DM gibi metabolik hastalıklar için terapötik bir hedef olarak ileri sürülmektedir Allin KH, et al. Eur J Endocrinol 2015;172:

30 Mikrobiota Gut mikrobiotanın kompozisyon ve fonksiyonu çeşitli faktörlerden etkilenir (diyet, fizik aktivite, antibiyotikler, metformin ve diğer medikasyonlar, yaş, diğer faktörler ) Allin KH, et al. Eur J Endocrinol 2015;172: Antibiyotiklerin sebep olduğu gut mikrobiotada tekrarlanan bir değişiklik, intestinal defansı değiştirerek metabolik bozukluklara yol açabilir Burcelin R, et al. Nature Review / Endocrinology 2015; 11 Gut mikrobiota; antibiyotiklerin, prebiotiklerin veya probiotiklerin verilmesiyle, veya fekal transplantasyonla değiştirilebilir Druart C, et al. Adv Nutr 2014, Supplement;5: 624S-633S 30

31 Gut mikrobiota ve çevresi Allin KH et al. Eur J Endocrinol, 2015; 172: R167-R177 31

32 Antibiyotikler / diyabet Yaşamda erken olarak tedavi uygulanması, gut mikrobiotasını bozan ve ilerdeki metabolik hastalıklara zemin hazırlayan en önemli etken gibi görünmektedir Oral antibiyotiklere erken maruziyet (< 6 ay) çocuklarda (erkek) overweight riski ile birlikte iken, overweight annelerin çocuklarında (kız) erken yaşamda antibiyotiklere maruziyet, çocuklukta overweight riskinin azalması ile ilişkili bulunmuştur Vaginal doğurulan çocuklarla, CS la doğurulan çocukların mikrobial kompozisyonlarında farklılıklar bildirilmiş Erken çevresel faktörler: Doğum modeli (vajinal veya sezaryen) ve infanside antibiyotiklerin (özellikle geniş spektrumlu) verilmesi, intestinal mikrobiota bozukluğu ile çocukluk çağı obezitesine yol açabilir Gebelik öncesi VKİ Sosyoekonomik durum, sigara içimi, emzirme Ajslev TA, et al. International Journal of Obesity 2011; 35: Tilg H, et al. Curr Opin Pediatr 2015; 27:

33 Mikrobiota /doğum CS la doğurulan çocuklarda Bifidobacteria Clostridium difficile (obezojenik mikrobiota) bildirilmiş Vaginal doğumla maternal mikrobiotanın inokülasyonu, erkek çocuklarda çocukluk çağı overweight i için özellikle koruyucu olabilir Vaginal doğumla annenin obezojenik gut mikrobiotası bebeğe geçirilebilir Ajslev TA, et al. International Journal of Obesity 2011; 35:

34 Mikrobiota / doğum Fötüs sterildir, Doğumda, yeni doğan derhal, anne ve ortamdan gelen bakterilerle kolonizedir Bu başlangıç kolonizasyonunun birkaç yılı içinde erişkin biçimi mikrobiota başarılır Yaşam süresince dış olaylar (diyet değişiklikleri, bakterial infeksiyonlar, mikrobiotayı module edici ajanlar (antibiyotikler) in kullanımı mikrobiotayı etkiler Sürekli dış uyarılara rağmen, insan gut mikrobiotasının kompozisyonu, zamanla sabit kalır Yaşamın ilk ayında antibiyotiklerin kullanımıyla Bifidobacteria ve B. Fragilis grubu, Kootte RS, et al. Diabetes, Obesity and Metabolism 2012; 14: Ajslev TA, et al. International Journal of Obesity 2011; 35:

35 Mikrobiota / diyet Diyet, gut mikrobiotanın kompozisyonunu belirleyebilen multipl faktörlerden biridir, bir diyet değişikliği sonrası mikrobiotada değişiklikler kısa bir zaman içinde (1, max 3-4 günde) oluşur Diyet, vücudun yiyecekten enerji kullanımını etkilemek için mikrobiota kompozisyonunu değiştirebilir Hayvan proteini ve hayvan yağından yüksek diyetler Bacteroides bolluğuyla birlikteyken, Prevotella KH dan yüksek diyetlerle birliktedir Kootte RS, et al. Diabetes, Obesity and Metabolism 2012; 14: Boursi B, et al. Eur J Endocrinol 2015; 172 (6):

36 Mikrobiota Dekatlar boyunca antibiyotiklerin sub-terapötik dozları çiftçilikte çiftlik hayvanlarının büyümesini ilerletmek için kullanılmıştır ve mice lara düşük doz antibiyotik verilmesi, gut mikrobiotanın konfigurasyon değişikliği ve yağ kitlesi artışı ile sonuçlanmıştır Allin KH, et al. Eur J Endocrinol 2015;172: Antibiyotiklerin bu bilinen büyümeyi ilerletici etkisinin, insanlarda gözlenen obezite epidemisine bir katkıda bulunucu olarak düşünülmesi gerektiği ileri sürülmüştür Ajslev TA, et al. International Journal of Obesity 2011; 35:

37 Mikrobiota / LPS İntestinal mikrobiotanın polisakkarid ve oligosakkaridlerin metabolizmasında ve SCFA nin üretiminde de rolü vardır Çelebi G, et al. Güncel Gastroenteroloji 2013; 17/2: Danimarka dan bir çalışma T2DM li hastalarda Proteobacteria seviyeleri, Çin li T2DM lilerde ise E. Coli Bu gram negatif bakteriler, hem T2DM ve hemde obezitenin özelliği olan subklinik inflamasyonu tetikleyen lipopolisakkarid (LPS) leri üretebilirler. Gram negatif bakterilerin aşırı çoğalmasıyla, gram (-) bakterilerin dış membranlarından derive bakteriel LPS lerin dolaşımda artması, proinflamatuar sitokinlerin sekresyonunu ilerleterek, subklinik inflamasyon (insülin rezistansı) la, metabolik endotoksemiye sebep olurlar. Artmış endotoksemi gut permeabilitesinde artışla birliktedir. Allin KH, et al. Eur J Endocrinol 2015;172: Han JL, et al. World J Gastroenterol 2014; 20(47):

38 Mikrobiota / SCFAs Gut mikrobiotası, SCFAs üretimiyle glukoz ve enerji metabolizmasını da etkiler, SCFA olan butirat, acetat ve propionat, kolonik gut bakterileri tarafından kompleks polisakkaridlerin fermentasyonuyla üretilir ve dolaşıma girer, Gut epitelinin enerji kaynağı butirat, insülin hassasiyeti ve enerji dengesi üzerine yararlıdır, Butirat ın kolonda L hücrelerinden GLP-1 ve PYY sekresyonunu artırdığı ve konak tarafından besin uptake i için intestinal geçiş zamanını geciktirdiği gösterilmiştir Allin KH, et al. Eur J Endocrinol 2015;172:

39 Mikroplar ve konak metabolizması Allin KH et al. Eur J Endocrinol 2015; 172: R167-R177 39

40 Mikrobiota / SCFAs SCFA lerin kesin etki mekanizması açık değildir, SCFA, immün hücrelerde GPR43 sinyaliyle inflamasyon gelişimini baskılar İlginç olarak, son zamanlarda butirat ve propionat ın intestinal glukoneogenezi aktive ettiği gösterilmiştir, böylece SCFA lar, intestinal glukoneogenezin düzenlenmesi yolu ile konak glukoz metabolizmasını etkileyebilirler Butirat üreten bakteriler ve fekal butirat konsantrasyonları, KH miktarının azaltıldığı diyetlerle düşer Patofizyolojik durumlarda butirat metabolizmayı yararlı olarak etkileyebilir Allin KH, et al. Eur J Endocrinol 2015;172:

41 İnce ve kalın barsağın mikrobial dansite ile ilgili farklı fonksiyonları Hartsra AV, et al. Diabetes Care 2015;38:

42 Antibiyotikler / mikrobiota Antibiyotikler, normal olarak, insan vücudunda spesifik olarak belirli bakteri tiplerine hedeflenmeden, bakteriyel bir kolonizasyonu kaldırmak veya önlemek için önerilirler Bir yan etki olarak, antibiyotikler verildikten 2 yıl sonrasına kadar gut mikrobiotanın kompozisyonunu etkileyebilirler Antibiyotik kullanımından sonra, intestinal bakterilerin azalması, çeşitli bakteri-sebepli metabolik yolaklarda değişikliklere sebep olur Kootte RS, et al. Diabetes, Obesity and Metabolism 2012; 14:

43 Antibiyotikler / mikrobiota Gut mikrobiota kompozisyonunda antibiyotiksebepli değişiklikler için iki mekanizma ileri sürülmektedir Birincisi, düşük - grade inflamasyonda azalma, TNF-α ve LPS insülin duyarlılığı ile (-) korele, antibiyotikler LPS seviyelerini düşürür, Glukoz intoleransı, VA artışı ve yağ kitlesi gelişimi azalır, İkinci olası mekanizma; antibiyotikler SCFA seviyelerini direkt olarak etkiler Kootte RS, et al. Diabetes, Obesity and Metabolism 2012; 14:

44 metformin / mikrobiota Metformin in mouse metabolizmasını etkilediği ve A. muciniphyla konsantrasyonunu artırdığı gösterilmiştir A. muciniphyla nın verilmesi metabolik fonksiyonlar üzerine yararlı etkilere sahipti Bu çalışma, metformin gibi ilaçların etkilerini en azından kısmen gut mikrobiotanın modulasyonu yoluyla ortaya çıkarabildiklerini göstermektedir Tilg H, et al. Gut 2014; 63:

45 Gut mikrobota üzerine HFD ve metformin in etkisi Hur KY, et al. dmj 2015;39:

46 Antibiyotikler / obezite Erken çocuklukta antibiyotiklere maruziyet, geç çocuklukta overweight riskini artırır, NA lı annelerden doğan ve yaşamın ilk 6 ayında antibiyotik alan çocuklar, NA lı annelerden doğan ve antibiyotik almayan çocuklarla karşılaştırıldığında; 7 yaşta overweight riski 1.5 kat arttığı Bir başka çalışmada da 6 aylıktan önce antibiyotik alanlarda, obezite riskinin 38 aylıkta 1.2 kat arttığı Overweight annelerden doğan, fakat antibiyotik almayan çocuklarda overweight riskinin 2 kat arttığı bildirilmiştir Kootte RS, et al. Diabetes, Obesity and Metabolism 2012; 14: Allin KH, et al. Eur J Endocrinol 2015; 172: Ajslev TA, et al. International Journal of Obesity 2011; 35:

47 SONUÇ İntestinal mikrobiota, VA nı, safra asit metabolizmasını, proinflamatuar aktiviteyi ve IR ını, ve gut hormonlarının modulasyonunu etkileyerek T2DM un patogenezinde önemli bir rol oynayabilir Hastalık başlamadan önce, değişmiş mikrobiomun gösterildiği prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır. İnsanlarda gelecekteki çalışmalar, Tekrarlanan antibiyotik maruziyeti ile sebep olunan mikrobiotada değişiklikler Farklı yaş gruplarında antibiyotik maruziyetinin etkileri Mikrobiota nın etkilediği genetik yolaklar ve Diyabetik hastalarda antibiyotik verilmesinin glisemik kontrole etkileri üzerine odaklanmalıdır. 47

48 Antibiyotik / diyabet St George s University of London Prof Jodi Lindsay We don t know which is the chicken and which is the egg 48

49 Sağlıklı mikrobiotalı günler dileğiyle 49

Diabetes Mellitus ve Mikrobiyota

Diabetes Mellitus ve Mikrobiyota Diabetes Mellitus ve Mikrobiyota Dr. Okan Bülent Yıldız Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı 4. Ulusal Bağırsak Mikrobiyotası ve Probiyotik Kongresi 19-22 Ekim 2017,

Detaylı

İntestinal Mikrobiyota Nedir? Ne yapar? Dr. Taylan Kav Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji BD

İntestinal Mikrobiyota Nedir? Ne yapar? Dr. Taylan Kav Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji BD İntestinal Mikrobiyota Nedir? Ne yapar? Dr. Taylan Kav Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji BD En iyi mikrop ölü mikrop (mu)? Vücudumuzdaki Mikroplar Bakteriler Mantarlar Virüsler Bakterilerle

Detaylı

Probiyotik suşları. Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı

Probiyotik suşları. Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Probiyotik suşları Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı İnsan ve bakteri ilişkisi İnsan vücudundaki bakterilerin yüzey alanı = 400 m 2 (Tenis kortu kadar) İnsandaki gen

Detaylı

DİYABETTEN KORUNMADA CİNSİYET İLİŞKİLİ FARKLILIKLAR. Dr. İlhan TARKUN Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı

DİYABETTEN KORUNMADA CİNSİYET İLİŞKİLİ FARKLILIKLAR. Dr. İlhan TARKUN Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı DİYABETTEN KORUNMADA CİNSİYET İLİŞKİLİ FARKLILIKLAR Dr. İlhan TARKUN Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Cinsiyet İlişkili Farklılıklar ERKEK BEYNİ KADIN BEYNİ Cinsiyet İlişkili

Detaylı

MİKROBİYOTA-2018 Prof. Dr. Ener Çağrı DİNLEYİCİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

MİKROBİYOTA-2018 Prof. Dr. Ener Çağrı DİNLEYİCİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı MİKROBİYOTA-2018 Prof. Dr. Ener Çağrı DİNLEYİCİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı KLİMİK-2018 ANTALYA OECD VERİLERİ-2017 OECD VERİLERİ-2017 OECD

Detaylı

DİYET POSASI VE SAĞLIK İLİŞKİSİ. Duygu PELİSTER

DİYET POSASI VE SAĞLIK İLİŞKİSİ. Duygu PELİSTER DİYET POSASI VE SAĞLIK İLİŞKİSİ Duygu PELİSTER Lif yönünden zengin diyet, sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazlarındandır. Diyet lifinin, sadece gastrointestinal mukozadan sindirilmeden ya da herhangi bir

Detaylı

Diyabet ve Kemik. Prof. Dr. Erdinç Ertürk Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı

Diyabet ve Kemik. Prof. Dr. Erdinç Ertürk Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Diyabet ve Kemik Prof. Dr. Erdinç Ertürk Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı 25 Nisan 2015 51. Ulusal Diyabet Kongresi Antalya Diyabet ve Kemik Kırık

Detaylı

Türkiye Diyabet Prevalans Çalışmaları: TURDEP-I ve TURDEP-II

Türkiye Diyabet Prevalans Çalışmaları: TURDEP-I ve TURDEP-II 47. ULUSAL DİYABET KONGRESİ 11-15 Mayıs 211, Rixos Sungate Hotel, Antalya Türkiye Diyabet Prevalans Çalışmaları: TURDEP-I ve TURDEP-II Prof. Dr. İlhan SATMAN ve TURDEP-II Çalışma Grubu İstanbul Üniversitesi

Detaylı

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011 Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011 Dr. Serhat IŞIK 13.10.2011 TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD

Detaylı

PREDİYABET EPİDEMİYOLOJİ VE TANISI. Prof. Dr. Engin GÜNEY

PREDİYABET EPİDEMİYOLOJİ VE TANISI. Prof. Dr. Engin GÜNEY PREDİYABET EPİDEMİYOLOJİ VE TANISI Prof. Dr. Engin GÜNEY Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı DİABETES MELLİTUS 415 milyon erişkinde diyabet var.

Detaylı

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler Diyabet nedir? Diyabet hastalığı, şekerin vücudumuzda kullanımını düzenleyen insülin olarak adlandırdığımız hormonun salınımındaki eksiklik veya kullanımındaki yetersizlikten

Detaylı

Metabolik Sendrom ve Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Miraç Vural Keskinler

Metabolik Sendrom ve Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Miraç Vural Keskinler Metabolik Sendrom ve Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı Dr Miraç Vural Keskinler Önce sentez DM ve MS Akılcı İlaç Kullanımı Oral antidiyabetik ajanlar İnsülin Glp-1 analogları Antihipertansif ilaçlar Hipolipidemik

Detaylı

DİYABETES MELLİTUS. Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERC

DİYABETES MELLİTUS. Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERC DİYABETES MELLİTUS Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERC İ NORMAL FİZYOLOJİ İnsan vücudu enerji olarak GLUKOZ kullanır Alınan her besin vücudumuzda glukoza parçalanır ve kana verilir Kandaki glukozun enerji kaynağı olarak

Detaylı

İnfeksiyonlar ve Mikrobiyom İlişkisi

İnfeksiyonlar ve Mikrobiyom İlişkisi İnfeksiyonlar ve Mikrobiyom İlişkisi Dr. Murat Akova Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Ankara İnsan Mikrobiyomunun Temel Özellikleri Kolonizasyon ve gelişme Doğumla başlar, erişkinde

Detaylı

LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ SONRASI METBOLİK VE HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER

LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ SONRASI METBOLİK VE HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ SONRASI METBOLİK VE HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER Varlık Erol, Cengiz Aydın, Levent Uğurlu, Emre Turgut, Hülya Yalçın*, Fatma Demet İnce* T.C.S.B. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi,

Detaylı

ÜÇLÜ ORAL ANTİDİYABETİK TEDAVİSİ. Derun Taner Ertuğrul KEAH Endokrinoloji

ÜÇLÜ ORAL ANTİDİYABETİK TEDAVİSİ. Derun Taner Ertuğrul KEAH Endokrinoloji ÜÇLÜ ORAL ANTİDİYABETİK TEDAVİSİ Derun Taner Ertuğrul KEAH Endokrinoloji NİYE KOMBİNE EDİYORUZ? ADA ve EASD basamak tedavisi öneriyor. Önce metformin, sonra diğer ilaçları ekle: OAD, GLP1 agonistleri veya

Detaylı

Prediyabet kavramı, tanı, sınıflandırma ve epidemiyolojisi. Okan BAKINER

Prediyabet kavramı, tanı, sınıflandırma ve epidemiyolojisi. Okan BAKINER Prediyabet kavramı, tanı, sınıflandırma ve epidemiyolojisi Okan BAKINER 1.TANIM Prediyabet; plazma glukoz düzeylerinin normalin üzerinde olduğu ancak diyabet sınırlarına ulaşmadığı durumlardır. Prediyabet

Detaylı

Diyabetik Hasta Takibi. Dr. Hasan Onat PHD Diyabet Çalışma Grubu İnece ASM, Kırklareli

Diyabetik Hasta Takibi. Dr. Hasan Onat PHD Diyabet Çalışma Grubu İnece ASM, Kırklareli Diyabetik Hasta Takibi Dr. Hasan Onat PHD Diyabet Çalışma Grubu İnece ASM, Kırklareli Amaç Bu oturum sonunda katılımıcı hekimler birinci basamakta Diyabet hastalığının yönetimi konusunda bilgi sahibi olacaklardır.

Detaylı

Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar

Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar Prof. Dr. Lemi İbrahimoğlu İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Bilim Dalı Gestasyonel Diyabetes

Detaylı

Erişkinde Mikrobiyota. Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı

Erişkinde Mikrobiyota. Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Erişkinde Mikrobiyota Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı İnsan ve bakteri ilişkisi İnsan vücudundaki bakterilerin yüzey alanı = 400 m 2 (Tenis kortu kadar) İnsandaki gen sayısı:

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

İleri obez diyabetiklerde antidiyabetik ajan seçimi. Dr. Mustafa ÖZBEK Dışkapı YBEAH Endokrinoloji Kliniği ANKARA

İleri obez diyabetiklerde antidiyabetik ajan seçimi. Dr. Mustafa ÖZBEK Dışkapı YBEAH Endokrinoloji Kliniği ANKARA İleri obez diyabetiklerde antidiyabetik ajan seçimi Dr. Mustafa ÖZBEK Dışkapı YBEAH Endokrinoloji Kliniği ANKARA 16.11.2018 Genel bilgiler Obezite: özellikle son 20 yıldır tüm dünyada prevalansı giderek

Detaylı

«DM Patogenezinde unutulan riskler» Endokrin Bozucular & Çevresel Etkenler

«DM Patogenezinde unutulan riskler» Endokrin Bozucular & Çevresel Etkenler «DM Patogenezinde unutulan riskler» Endokrin Bozucular & Çevresel Etkenler Dr. Özlem ÜSTAY TARÇIN Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi Endokrin Bozucular Endokrin

Detaylı

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı?

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? İMMUNİZASYON Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? Canlıya antijen verdikten belli bir süre sonra, o canlıda

Detaylı

Prof.Dr.Kemal NAS Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, Romatoloji BD

Prof.Dr.Kemal NAS Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, Romatoloji BD Prof.Dr.Kemal NAS Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, Romatoloji BD Kronik enflamatuar hastalıklar, konak doku ve immun hücreleri arasındaki karmaşık etkileşimlerinden

Detaylı

Hastalarda insulin direncini ölçmek klinik pratiğimizde tanı koymak ve tedaviyi yönlendirmek açısından yararlı ve önemlidir.

Hastalarda insulin direncini ölçmek klinik pratiğimizde tanı koymak ve tedaviyi yönlendirmek açısından yararlı ve önemlidir. Hastalarda insulin direncini ölçmek klinik pratiğimizde tanı koymak ve tedaviyi yönlendirmek açısından yararlı ve önemlidir. Dr. Sibel Güldiken Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma

Detaylı

Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz

Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Prof Dr Zehra Aycan Doç Dr Baran Yosmaoğlu Yrd Doç Dr Cihan Fidan Hasan Göktan Arzu Bektaş Kapsam: Tip 1 diyabet Obezite ve Tip 2 diyabet

Detaylı

D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi. Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi. Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bruselloz Brucella cinsi bakteriler tarafından primer olarak otçul

Detaylı

İnsan Mikrobiyom Projesi. Tanıl Kocagöz, M.D., Ph.D.

İnsan Mikrobiyom Projesi. Tanıl Kocagöz, M.D., Ph.D. İnsan Mikrobiyom Projesi Tanıl Kocagöz, M.D., Ph.D. İnsan Mikrobiyomu İnsan vücudu 10 13 hücreden oluşmaktadır İnsan vücudu 10 14 mikroorganizma taşımaktadır. Mikroorganizmalar insan hücrelerinden 10 kat

Detaylı

Metabolik Cerrahinin Diyabet Tedavisinde Yeri

Metabolik Cerrahinin Diyabet Tedavisinde Yeri Metabolik Cerrahinin Diyabet Tedavisinde Yeri Dr. Erman ÇAKAL Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği Bariyatrik

Detaylı

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık ÖZEL FORMÜLASYON DAHA İYİ Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALİYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA İÇİN AGRALYX

Detaylı

Tip 1 diyabete giriş. Prof. Dr.Mücahit Özyazar Endokrinoloji,Diyabet,Metabolizma Hastalıkları ve Beslenme Bölümü

Tip 1 diyabete giriş. Prof. Dr.Mücahit Özyazar Endokrinoloji,Diyabet,Metabolizma Hastalıkları ve Beslenme Bölümü Tip 1 diyabete giriş Prof. Dr.Mücahit Özyazar Endokrinoloji,Diyabet,Metabolizma Hastalıkları ve Beslenme Bölümü ENTERNASYONAL EKSPER KOMİTE TARAFINDAN HAZIRLANAN DİABETİN YENİ SINIFLAMASI 1 - Tip 1 Diabetes

Detaylı

Yaşlıda Mikrobiota ve Uzun Yaşam ile İlişkisi. Prof. Dr. Bülent SAKA İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı

Yaşlıda Mikrobiota ve Uzun Yaşam ile İlişkisi. Prof. Dr. Bülent SAKA İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Yaşlıda Mikrobiota ve Uzun Yaşam ile İlişkisi Prof. Dr. Bülent SAKA İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğrenim Hedefleri İleri yaşın tanımlanması Ülkemiz ve dünyadan

Detaylı

*Barsak yaraları üzerine çalışmalarda probiyotikler, yaraların iyileşmesi ve kapanması amaçlı test edilmiştir.

*Barsak yaraları üzerine çalışmalarda probiyotikler, yaraların iyileşmesi ve kapanması amaçlı test edilmiştir. * *Aşılama öncesinde ve beraberinde probiyotik kullanma veya aşının içine serokonversiyon oranını arttıracağına inanılan suşların eklenmesi ilgili çalışmalar son birkaç yılda hızla artmıştır. *Şimdiye

Detaylı

Tip 2 diyabetik bireyde oral ajanlar yetmiyor. GLP-1 Analoğu?

Tip 2 diyabetik bireyde oral ajanlar yetmiyor. GLP-1 Analoğu? Tip 2 diyabetik bireyde oral ajanlar yetmiyor. GLP-1 Analoğu? Prof. Dr. Erdinç Ertürk Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Öğretim Üyesi 52. Ulusal Diyabet Kongresi,

Detaylı

VİTAMİN D VE DİYABET. Prof.Dr. Dilek Gogas Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD

VİTAMİN D VE DİYABET. Prof.Dr. Dilek Gogas Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD VİTAMİN D VE DİYABET Prof.Dr. Dilek Gogas Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Nedenler VİTAMİN D EKSİKLİĞİ Sonuçlar Şizafreni- depresyon İlaçlar Steroid Rifampin Güneş

Detaylı

Gestasyonel Diyabette Nötrofil- Lenfosit Oranı, Ortalama Platelet Hacmi ve Solubıl İnterlökin 2 Reseptör Düzeyi

Gestasyonel Diyabette Nötrofil- Lenfosit Oranı, Ortalama Platelet Hacmi ve Solubıl İnterlökin 2 Reseptör Düzeyi Gestasyonel Diyabette Nötrofil- Lenfosit Oranı, Ortalama Platelet Hacmi ve Solubıl İnterlökin 2 Reseptör Düzeyi Yrd. Doç. Dr. Cuma MERTOĞLU Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Gestasyonel

Detaylı

*Hijyen hipotezi, astım, romatoid artrit, lupus, tip I diabet gibi otoimmün hastalıkların insidansındaki artışı açıklayan bir alternatiftir.

*Hijyen hipotezi, astım, romatoid artrit, lupus, tip I diabet gibi otoimmün hastalıkların insidansındaki artışı açıklayan bir alternatiftir. * *Hijyen hipotezi, astım, romatoid artrit, lupus, tip I diabet gibi otoimmün hastalıkların insidansındaki artışı açıklayan bir alternatiftir. *Bu hipotez, memelilerin evrimsel geçmişlerinin bir parçası

Detaylı

OBEZİTE İLE MÜCADELE VE KONTROL PROGRAMI & TÜRKİYE DİYABET KONTROL PROGRAMI -TGDF-

OBEZİTE İLE MÜCADELE VE KONTROL PROGRAMI & TÜRKİYE DİYABET KONTROL PROGRAMI -TGDF- OBEZÝTE (ÞÝÞMANLIK) ÝLE MÜCADELE VE KONTROL PROGRAMI EYLEM PLANI (2010-2014) OBEZİTE İLE MÜCADELE VE KONTROL PROGRAMI & TÜRKİYE DİYABET KONTROL PROGRAMI -TGDF- Doç. Dr. Serdar GÜLER Türkiye Obezite ve

Detaylı

Yoğun Bakımlarda İnfeksiyon Kontrolü: Haricen Klorheksidin Uygulanmalı mı?

Yoğun Bakımlarda İnfeksiyon Kontrolü: Haricen Klorheksidin Uygulanmalı mı? Yoğun Bakımlarda İnfeksiyon Kontrolü: Haricen Klorheksidin Uygulanmalı mı? Dr. Funda YETKİN İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Sunum Planı Klorheksidin

Detaylı

MİKROBİYATAYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER ve METABOLİK HASTALIKLARDAKİ ROLÜ PROF.DR.Ş.EROL BOLU

MİKROBİYATAYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER ve METABOLİK HASTALIKLARDAKİ ROLÜ PROF.DR.Ş.EROL BOLU MİKROBİYATAYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER ve METABOLİK HASTALIKLARDAKİ ROLÜ PROF.DR.Ş.EROL BOLU MİDE İNCE BARSAK KALIN BARSAK Environmental Microbiology (2011) 13(12), 3088 3102 Bağırsak Mikrobiyotası = florası

Detaylı

VAY BAŞIMA GELEN!!!!!

VAY BAŞIMA GELEN!!!!! VAY BAŞIMA GELEN!!!!! DİYABET YÖNETİMİNDE İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİNİN KAN ŞEKERİ REGÜLASYONUNA OLUMLU ETKİSİ HAZIRLAYAN: HEM. ESRA GÜNGÖR KARABULUT Diyabet ve Gebelik Diyabetli kadında gebeliğin diyabete

Detaylı

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2014 2017) TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ

Detaylı

Gestasyonel Diyabet (GDM)

Gestasyonel Diyabet (GDM) Gestasyonel Diyabet (GDM) Tanım, Sıklık Gebelikte ortaya çıkan veya ilk defa tespit edilen glikoz intoleransı olarak tanımlanmaktadır (WHO 2012; ACOG, 2013). Aşikar diyabet kriterlerini içermeyen ve gebeliğin

Detaylı

14 Kasım Dünya Diyabet Günü. Kadınlar ve Diyabet: Sağlıklı bir gelecek hakkımız

14 Kasım Dünya Diyabet Günü. Kadınlar ve Diyabet: Sağlıklı bir gelecek hakkımız 14 Kasım Dünya Diyabet Günü Kadınlar ve Diyabet: Sağlıklı bir gelecek hakkımız 14 Kasım Dünya Diyabet Gününe ilişkin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalımızın bilgilendirme metni:

Detaylı

İleri Obez Diyabetiklerde Tedavi Yaklaşım Bariatrik Cerrahinin Zamanlaması

İleri Obez Diyabetiklerde Tedavi Yaklaşım Bariatrik Cerrahinin Zamanlaması İleri Obez Diyabetiklerde Tedavi Yaklaşım Bariatrik Cerrahinin Zamanlaması Prof.Dr.Volkan Genç Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Meme-Endokrin ve Metabolizma Cerrahisi ÇOK BİLİNENLER

Detaylı

Diyabetik Periferik Nöropati; Çevresel ve Genetik Faktörlerin Etkisi

Diyabetik Periferik Nöropati; Çevresel ve Genetik Faktörlerin Etkisi Diyabetik Periferik Nöropati; Çevresel ve Genetik Faktörlerin Etkisi Emre BOZKIRLI Başkent Ünivesitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hst B.D. Nisan 2017 / Kıbrıs Diyabetik Periferik Polinöropati

Detaylı

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ Doğuma Hazırlık Doğum Öncesi Eğitim Fetal Aktivitenin İzlenmesi Göğüs Bakımı Emzirmeye

Detaylı

Bireyselleştirilmiş tip 2 diyabet tedavisinde yaklaşım

Bireyselleştirilmiş tip 2 diyabet tedavisinde yaklaşım Bireyselleştirilmiş tip 2 diyabet tedavisinde yaklaşım Dr. Erman ÇAKAL Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği

Detaylı

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ İnfertilite (Kısırlık); döl oluşturma yeteneğinin azalması ya da yokluğu ile karakterize edilen tıbbi bir durumdur. Hem erkeklerde, hem de kadınlarda

Detaylı

Bütün vücudumuzda, derimizin üzerinde, ağzımızda mikroplar bulunur;

Bütün vücudumuzda, derimizin üzerinde, ağzımızda mikroplar bulunur; Prebiyotikler Bütün vücudumuzda, derimizin üzerinde, ağzımızda mikroplar bulunur; İnce bağırsaklardaki bakteri sayısı mideden fazla; ancak besin, sindirim suları ve safrayla birlikte hızla akıp gittiği

Detaylı

KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI DİYABET

KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI DİYABET KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI DİYABET KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLULARI DIABETES MELLITUS Diabetes mellitus, direkt olarak insülin direnci, yetersiz insülin salımı veya aşırı glukagon salımı

Detaylı

Diyabetin bir komplikasyonu : Yağlı karaciğer hastalığı. Prof. Dr. Kürşad Ünlühızarcı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı

Diyabetin bir komplikasyonu : Yağlı karaciğer hastalığı. Prof. Dr. Kürşad Ünlühızarcı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Diyabetin bir komplikasyonu : Yağlı karaciğer hastalığı Prof. Dr. Kürşad Ünlühızarcı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Yağlı karaciğer Karaciğer ağırlığının %5 i veya hepatositlerin

Detaylı

Yatan hastalarda güncel diyabet tedavisi

Yatan hastalarda güncel diyabet tedavisi Yatan hastalarda güncel diyabet tedavisi Doç. Dr. Mehmet Uzunlulu Medeniyet Üniversitesi Göztepe EAH İç Hastalıkları Kliniği Diyabet hastası neden yatar? Kontrolsüz diyabet HbA1c: %16 Metformin DPP-4 inhibitörü

Detaylı

Fiziksel Aktivite ve Sağlık. Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı

Fiziksel Aktivite ve Sağlık. Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı Fiziksel Aktivite ve Sağlık Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı 1 Fiziksel İnaktivite Nedir? Haftanın en az 5 günü 30 dakika ve üzerinde orta şiddetli veya haftanın en az 3 günü 20 dakika

Detaylı

Diyabet Önleme ve Kontrol Programı. Tanıtım ve Teşvik Çalışmaları. Doç.Dr. A.Çınar YASTI Ankara Numune EA Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği

Diyabet Önleme ve Kontrol Programı. Tanıtım ve Teşvik Çalışmaları. Doç.Dr. A.Çınar YASTI Ankara Numune EA Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Diyabet Önleme ve Kontrol Programı Tanıtım ve Teşvik Çalışmaları Doç.Dr. A.Çınar YASTI Ankara Numune EA Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Konu: DİYABET Tanım: Diyabet, insülin sekresyonunda ya da insülinin

Detaylı

MS TE BESLENME VE EGZERSİZ. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu

MS TE BESLENME VE EGZERSİZ. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu MS TE BESLENME VE EGZERSİZ Dr. Özlem Taşkapılıoğlu «Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun.» MS te beslenme hakkında mitler-gerçekler «Daha fazla fiziksel aktivite ve egzersiz, daha az oturma süresi!»

Detaylı

Tarifname OBEZİTEYİ ÖNLEYİCİ VE TEDAVİ EDİCİ BİR KOMPOZİSYON

Tarifname OBEZİTEYİ ÖNLEYİCİ VE TEDAVİ EDİCİ BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname OBEZİTEYİ ÖNLEYİCİ VE TEDAVİ EDİCİ BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, obeziteyi önleyici ve tedavi edici glukopiranosit türevleri ihtiva eden bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen

Detaylı

Maternal serum 25 OH vitamin D düzeylerinin preterm eylem ve preterm doğumda rolü var mıdır?

Maternal serum 25 OH vitamin D düzeylerinin preterm eylem ve preterm doğumda rolü var mıdır? Maternal serum 25 OH vitamin D düzeylerinin preterm eylem ve preterm doğumda rolü var mıdır? Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Lebriz Hale Aktün, Yeliz Aykanat, Fulya Gökdağlı

Detaylı

Basın bülteni sanofi-aventis

Basın bülteni sanofi-aventis Basın bülteni sanofi-aventis 28 Mart 2007 TERİMLER SÖZLÜĞÜ A 1c, Hemoglobin HbA 1c Herhangi bir zamandaki HbA1c yüzdesi, önceki 3 ay içindeki ortalama kan glukozu düzeyini yansıtır (3 ay, kırmızı kan hücrelerinin

Detaylı

İkili Oral Antidiyabetik Kombinasyonları

İkili Oral Antidiyabetik Kombinasyonları İkili Oral Antidiyabetik Kombinasyonları Prof.Dr.Mustafa ARAZ Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji BD 51.Ulusal Diyabet Kongresi, Antalya Kime İkili Kombinasyon? Kime İkili Kombinasyon? Klavuz

Detaylı

Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması

Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması Halil Yazıcı 1, Abdullah Özkök 1, Yaşar Çalışkan 1, Ayşegül Telci 2, Alaattin Yıldız 1 ¹İstanbul

Detaylı

DİRENÇLİ BAKTERİ ENFEKSİYONLARINA KARŞI KULLANILAN ANTİBİYOTİKLER

DİRENÇLİ BAKTERİ ENFEKSİYONLARINA KARŞI KULLANILAN ANTİBİYOTİKLER DİRENÇLİ BAKTERİ ENFEKSİYONLARINA KARŞI KULLANILAN ANTİBİYOTİKLER 1. Vankomisin Vankomisin, Nocardia Orientalis in (eskiden Streptomyces orientalis olarak bilinen) belli suşlarından elde edilen amfoterik

Detaylı

Farklı Psikiyatrik Tanılı Hastalarda Glisemik Kontrol ile Serum Lipid Profili Arasındaki İlişki: HbA1c, dislipidemi'yi mi öngörüyor?

Farklı Psikiyatrik Tanılı Hastalarda Glisemik Kontrol ile Serum Lipid Profili Arasındaki İlişki: HbA1c, dislipidemi'yi mi öngörüyor? Farklı Psikiyatrik Tanılı Hastalarda Glisemik Kontrol ile Serum Lipid Profili Arasındaki İlişki: HbA1c, dislipidemi'yi mi öngörüyor? Hasan Mervan AYTAÇ, Sinem ACAR, Nazan AYDIN Bakırköy Prof. Dr. Mazhar

Detaylı

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tarih boyunca; İnsan diyeti, Aktivite kalıpları, Beslenme durumu. Paleolithic dönemden beri: Diyet kalıpları, Fiziksel aktivite

Detaylı

Diyabet ve Nütrisyon Doç. Dr. Mehmet Uzunlulu

Diyabet ve Nütrisyon Doç. Dr. Mehmet Uzunlulu Diyabet ve Nütrisyon Doç. Dr. Mehmet Uzunlulu İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği Dünyada diyabet patlaması Ülkemizde diyabet %90 arttı 6. IDF

Detaylı

İŞTAH HORMONU GHRELİNİN BÖBREK TRANSPLANTASYONU SONRASI VÜCUT KİTLE İNDEKSİ VE OKSİDATİF STRES ÜZERİNE ETKİLERİ

İŞTAH HORMONU GHRELİNİN BÖBREK TRANSPLANTASYONU SONRASI VÜCUT KİTLE İNDEKSİ VE OKSİDATİF STRES ÜZERİNE ETKİLERİ İŞTAH HORMONU GHRELİNİN BÖBREK TRANSPLANTASYONU SONRASI VÜCUT KİTLE İNDEKSİ VE OKSİDATİF STRES ÜZERİNE ETKİLERİ Yaşar Çalışkan 1, Abdullah Özkök 1, Gonca Karahan 2, Çiğdem Kekik 2, Halil Yazıcı 1, Aydın

Detaylı

DR. SAMİ ULUS ÇOCUK HASTANESİ ONKOLOJİ POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN HEMANJİOMLU OLGULARIN EPİDEMİYOLOJİK DEĞERLENDİRMESİ

DR. SAMİ ULUS ÇOCUK HASTANESİ ONKOLOJİ POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN HEMANJİOMLU OLGULARIN EPİDEMİYOLOJİK DEĞERLENDİRMESİ DR. SAMİ ULUS ÇOCUK HASTANESİ ONKOLOJİ POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN HEMANJİOMLU OLGULARIN EPİDEMİYOLOJİK DEĞERLENDİRMESİ DUYGU DÜZCAN KİLİMCİ,GÜRSES ŞAHİN,ŞULE TOPAL,BURÇAK BİLGİN,ŞULE YEŞİL,GÜLŞAH TANYILDIZ,ALİ

Detaylı

Piperasilin-Tazobaktam(TZP) a Bağlı Hematolojik İstenmeyen Etkiler

Piperasilin-Tazobaktam(TZP) a Bağlı Hematolojik İstenmeyen Etkiler Piperasilin-Tazobaktam(TZP) a Bağlı Hematolojik İstenmeyen Etkiler Aysun Sarıbuğa, Serap Şimşek Yavuz, Seniha Başaran, Atahan Çağatay, Halit Özsüt, Haluk Eraksoy İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi

Detaylı

Travma Hastalarında Beslenme

Travma Hastalarında Beslenme Doç. Dr. Onur POLAT Travma Hastalarında Beslenme Normal ve sağlıklı organizma travma veya strese maruz kaldığında kendisini korumaya yönelik bazı fizyolojik mekanizmaları harekete geçirir. Genel amaç organ

Detaylı

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Dr. Ali Ayberk Beşen Başkent Üniversitesi Tıbbi Onkoloji BD Giriş Sitotoksik tedaviler herhangi

Detaylı

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX Karaciğer koruyucu DAHA İYİ Karaciğer fonksiyonu Antioksidan aktivite Protein sentezi Anti-fibrotik aktivite Süt Verimi Süt Proteini Metabolik Sağlık Performans Bağışıklık Karlılık DAHA SAĞLIKLI, DAHA

Detaylı

Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı. Dr. Ahmet KAYA TRABZON

Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı. Dr. Ahmet KAYA TRABZON Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı Dr. Ahmet KAYA 06.10.2016 TRABZON AKILCI İLAÇ KULLANIMI Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin klinik bulgularına

Detaylı

DOĞUMSAL BÖBREK VE ÜRİNER SİSTEM ANOMALİLERİNDE PRENATAL RİSK FAKTÖRLERİ

DOĞUMSAL BÖBREK VE ÜRİNER SİSTEM ANOMALİLERİNDE PRENATAL RİSK FAKTÖRLERİ DOĞUMSAL BÖBREK VE ÜRİNER SİSTEM ANOMALİLERİNDE PRENATAL RİSK FAKTÖRLERİ Alper Soylu, Hatice Eroğlu, Seçil Arslansoyu Çamlar, Mehmet Türkmen, Salih Kavukçu Dokuz Eylül Üniversitesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Detaylı

KARACIGERINI KORU SIGORTAYI ATTIRMA!

KARACIGERINI KORU SIGORTAYI ATTIRMA! KARACIGERINI KORU SIGORTAYI ATTIRMA! Portal : www.takvim.com.tr İçeriği : Gündem Tarih : 09.03.2017 Adres : http://www.takvim.com.tr/yasam/2017/03/09/karacigerini-koru-sigortayi-attirma Karaciğerini koru

Detaylı

İnsan Mikrobiyom Projesi. Prof. Dr. Tanıl Kocagöz

İnsan Mikrobiyom Projesi. Prof. Dr. Tanıl Kocagöz İnsan Mikrobiyom Projesi Prof. Dr. Tanıl Kocagöz Human Microbiome Project İnsan Mikrobiyom Projesi (İMP) 2007 yılında NIH tarafından başlatıldı 300 gönüllünün 5 vücut bölgesinden değişik zamanlarda, toplam

Detaylı

Kronik Hastalıklar Enfeksiyöz Nedenli mi? Solunum Yolu Hastalıkları /Alerji. Dr. Cengiz KIRMAZ

Kronik Hastalıklar Enfeksiyöz Nedenli mi? Solunum Yolu Hastalıkları /Alerji. Dr. Cengiz KIRMAZ Kronik Hastalıklar Enfeksiyöz Nedenli mi? Solunum Yolu Hastalıkları /Alerji Dr. Cengiz KIRMAZ Alerji Bir veya birden fazla antijene (alerjene) verilen anormal immünolojik cevapla karakterize bir hastalıktır.

Detaylı

Diyabetlilerin sadece %37 sinde hedef glikoz değerine ulaşılabiliyor

Diyabetlilerin sadece %37 sinde hedef glikoz değerine ulaşılabiliyor 37 yılda (1980-2017) Her 11 kişiden 1 i diyabet İki diyabetliden biri tanı almamış Diyabetlilerin sadece %37 sinde hedef glikoz değerine ulaşılabiliyor Komplikasyonlar önlemiyor Diyabetli kişilerin üçte

Detaylı

İnsulin Oral Antihiperglisemik Kombinasyonu. Dr.Kubilay Karşıdağ İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi

İnsulin Oral Antihiperglisemik Kombinasyonu. Dr.Kubilay Karşıdağ İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi İnsulin Oral Antihiperglisemik Kombinasyonu Dr.Kubilay Karşıdağ İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Mantığı Yararı? Kime? Nasıl? Mantığı? Tip 2 Diyabette Fizyopatoloji - 1 İnsülin Direnci (Başlatıcı) : Genetik+Edinsel

Detaylı

Prediyabetik ve Tip 2 Diyabetik Kadınlarda Kardiyovasküler Risk: Gerçekten Erkeklerden Daha Yüksek Mi?

Prediyabetik ve Tip 2 Diyabetik Kadınlarda Kardiyovasküler Risk: Gerçekten Erkeklerden Daha Yüksek Mi? Prediyabetik ve Tip 2 Diyabetik Kadınlarda Kardiyovasküler Risk: Gerçekten Erkeklerden Daha Yüksek Mi? Prof Dr Füsun Saygılı EgeÜTF Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıBD DM Mortalite ve morbiditenin

Detaylı

Hiperlipidemiye Güncel Yaklaşım

Hiperlipidemiye Güncel Yaklaşım İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Sık Görülen Kardiyolojik Sorunlarda Güncelleme Sempozyum Dizisi No: 40 Haziran 2004; s. 69-74 Hiperlipidemiye Güncel Yaklaşım Prof. Dr. Hakan

Detaylı

¹GÜTF İç Hastalıkları ABD, ²GÜTF Endokrinoloji Bilim Dalı, ³HÜTF Geriatri Bilim Dalı ⁴GÜTF Biyokimya Bilim Dalı

¹GÜTF İç Hastalıkları ABD, ²GÜTF Endokrinoloji Bilim Dalı, ³HÜTF Geriatri Bilim Dalı ⁴GÜTF Biyokimya Bilim Dalı Dr. Derda GÖKÇE¹, Prof. Dr. İlhan YETKİN², Prof. Dr. Mustafa CANKURTARAN³, Doç. Dr. Özlem GÜLBAHAR⁴, Uzm. Dr. Rana Tuna DOĞRUL³, Uzm. Dr. Cemal KIZILARSLANOĞLU³, Uzm. Dr. Muhittin YALÇIN² ¹GÜTF İç Hastalıkları

Detaylı

TÜRKİYE DİYABET ÖNLEME & KONTROL PROGRAMI - UDAİS - Doç. Dr. Serdar GÜLER Türkiye Obezite ve Diyabet Koordinatörü 25/05/2012, 2.

TÜRKİYE DİYABET ÖNLEME & KONTROL PROGRAMI - UDAİS - Doç. Dr. Serdar GÜLER Türkiye Obezite ve Diyabet Koordinatörü 25/05/2012, 2. TÜRKİYE DİYABET ÖNLEME & KONTROL PROGRAMI - UDAİS - Doç. Dr. Serdar GÜLER Türkiye Obezite ve Diyabet Koordinatörü 25/05/2012, 2. UDAİS, İstanbul SERDAR GÜLER Amasya Trabzon Samsun Anadolu Lisesi Hacettepe

Detaylı

Bariyatrik Cerrahi. Prof.Dr. Ahmet Çorakcı Ufuk Tıp Fak. End.ve Met.BD

Bariyatrik Cerrahi. Prof.Dr. Ahmet Çorakcı Ufuk Tıp Fak. End.ve Met.BD Bariyatrik Cerrahi Prof.Dr. Ahmet Çorakcı Ufuk Tıp Fak. End.ve Met.BD İnsanlık giderek şişmanlıyor Gelecek için tahminler Kopelman PG. Nature 2000; 404, 635-643 Türk Toplumunda BKİ Grupları Değişimi TURDEP-I

Detaylı

Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi

Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi Giriş: Kronik Böbrek Hastalığı (KBH); popülasyonun

Detaylı

TİP 2 DİYABET ve İNFLAMASYONDA DİYETSEL ETMENLER

TİP 2 DİYABET ve İNFLAMASYONDA DİYETSEL ETMENLER TİP 2 DİYABET ve İNFLAMASYONDA DİYETSEL ETMENLER Uzm. Dyt. Tuba YALÇIN Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü TİP 2 DİYABET Tip 2 diyabet, dünya çapında yaygınlığı

Detaylı

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi. Dr.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi. Dr. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi Dr. Aslı KANTAR GİRİŞ GENEL BİLGİLER Akut böbrek hasarı (ABH) yenidoğan yoğun bakım

Detaylı

PCOS nun Uzun Dönem Sağlık Etkileri

PCOS nun Uzun Dönem Sağlık Etkileri PCOS nun Uzun Dönem Sağlık Etkileri Prof. Dr. Cavidan Gülerman Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları EAH - Ankara PCOS un Uzun Dönem Sağlık Etkileri PCOS, reprodüktif çağın ötesinde; " İnsülin rezistansı

Detaylı

Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu

Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu Diyb. Hemş. Dr. Selda ÇELİK İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İç Hastalıkları Anabilim

Detaylı

Vaxoral. Tekrarlayan bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde 5. Şimdi. Zamanı. KOAH Kronik bronşit Sigara kullanımı

Vaxoral. Tekrarlayan bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde 5. Şimdi. Zamanı. KOAH Kronik bronşit Sigara kullanımı Tekrarlayan bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde 5 Şimdi KOAH Kronik bronşit Sigara kullanımı Yaşlılık Düşük bağışıklık Hırıltılı öksürük Kirli ortam Pasif içicilik Zamanı Tekrarlayan

Detaylı

Mikrobiyom Çalışmaları. Tanıl Kocagöz

Mikrobiyom Çalışmaları. Tanıl Kocagöz Mikrobiyom Çalışmaları Tanıl Kocagöz İnsan Mikrobiyomu İnsan vücudu 10 13 hücreden oluşmaktadır İnsan vücudu 10 14 mikroorganizma taşımaktadır. Mikroorganizmalar insan hücrelerinden 10 kat daha fazladır.

Detaylı

ÇOCUKLARDA KRONİK BÖBREK HASTALIĞI Küçük yaş grubunda doğumda başlayabilen Kronik böbrek yetersizliği Son evre böbrek yetmezliği gelişimine neden olan

ÇOCUKLARDA KRONİK BÖBREK HASTALIĞI Küçük yaş grubunda doğumda başlayabilen Kronik böbrek yetersizliği Son evre böbrek yetmezliği gelişimine neden olan Türkiye Çocuklarda Kronik Böbrek Hastalığı Prevalansı Araştırması Chronic REnal Disease InChildren CREDIC Dr. Fatoş Yalçınkaya Çocuk Nefroloji Derneği ve Türk Nefroloji Derneği ortak projesi TÜBİTAK tarafından

Detaylı

ANEMİYE YAKLAŞIM. Dr Sim Kutlay

ANEMİYE YAKLAŞIM. Dr Sim Kutlay ANEMİYE YAKLAŞIM Dr Sim Kutlay KBH da Demir Eksikliği Nedenleri Gıda ile yetersiz demir alımı Üremiye bağlı anoreksi,düşük proteinli (özellikle hayvansal) diyetler Artmış demir kullanımı Eritropoez stimule

Detaylı

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Travma ve cerrahiye ilk yanıt Total vücut enerji harcaması artar Üriner nitrojen atılımı azalır Hastanın ilk resüsitasyonundan sonra Artmış

Detaylı

Postpartum/Sessiz Tiroidit. Dr. Ersin Akarsu Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD

Postpartum/Sessiz Tiroidit. Dr. Ersin Akarsu Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Postpartum/Sessiz Tiroidit Dr. Ersin Akarsu Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Tanım Otoimmunite / Lenfositik infiltrasyon Geçici tirotoksikoz Hipotiroidi TFT değişiklikleri,

Detaylı

Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar

Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar Prof.Dr.Halit Özsüt İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Detaylı

DİYABETTE İLAÇ VE İNSÜLİN TEDAVİSİ

DİYABETTE İLAÇ VE İNSÜLİN TEDAVİSİ DİYABETTE İLAÇ VE İNSÜLİN TEDAVİSİ Uz. Dr. M. Masum CANAT Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) NEDİR? İnsülin eksikliği ya da var olan

Detaylı

FOSFOR DENGESİ ve HİPERFOSFATEMİNİN KLİNİK SONUÇLARI

FOSFOR DENGESİ ve HİPERFOSFATEMİNİN KLİNİK SONUÇLARI FOSFOR DENGESİ ve HİPERFOSFATEMİNİN KLİNİK SONUÇLARI Dr. Dilek TORUN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı 13-17 Kasım 2013 30. Ulusal Nefroloji Hipertansiyon Diyaliz ve Transplantasyon

Detaylı

Vücut yağ dokusunun aşırı artışı olarak tanımlanır. Ülkemizde okul çağındaki çocuk ve adolesanlarında obezite oranı % 6-15 dolaylarındadır.

Vücut yağ dokusunun aşırı artışı olarak tanımlanır. Ülkemizde okul çağındaki çocuk ve adolesanlarında obezite oranı % 6-15 dolaylarındadır. Vücut yağ dokusunun aşırı artışı olarak tanımlanır. Ülkemizde okul çağındaki çocuk ve adolesanlarında obezite oranı % 6-15 dolaylarındadır. Olguların çok büyük bir bölümünde ise obezitenin altında yatan

Detaylı