Kavramsal Çerçeve SUNUM PLANI. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun Tarihçesi. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü nün Görevleri ve Faaliyetleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kavramsal Çerçeve SUNUM PLANI. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun Tarihçesi. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü nün Görevleri ve Faaliyetleri"

Transkript

1 İlknur TUNÇ / Ekim, 2013

2 SUNUM PLANI Kavramsal Çerçeve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun Tarihçesi Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü nün Görevleri ve Faaliyetleri

3 Sosyal Hizmet Kavramı Kişi ve ailelerin kendi bünye ve çevre şartlarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan; maddi, manevi ve sosyal yoksunluklarının giderilmesini, ihtiyaçlarının karşılanmasını, sosyal sorunlarının önlenmesi ve çözümlenmesine yardımcı olunmasını, hayat standartlarının iyileştirilmesi ve yükseltilmesini, amaçlayan sistemli ve programlı hizmetler bütünüdür.

4 Korunmaya Muhtaç Çocuk Kavramı Beden, ruh ve ahlak gelişimleri veya şahsi güvenlikleri tehlikede olup; Ana veya babasız, ana ve babasız, Ana veya babası veya her ikisi de belli olmayan, Ana ve babası veya her ikisi tarafından terk edilen, Ana veya babası tarafından ihmal edilip; fuhuş, dilencilik, alkollü içkileri veya uyuşturucu maddeleri kullanma gibi her türlü sosyal tehlikelere ve kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılan ve başıboşluğa sürüklenen çocukları ifade etmektedir.

5 SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU ÇOCUK KORUMA POLİTİKALARININ TARİHSEL SÜRECİ

6 Çocuk Koruma Politikaları Türk toplumunda çocukları koruma politikalarına yönelik hizmetlerin, çok uzun yıllardan beri var olduğu bilinmekle birlikte modern anlamda ve kurumsallaşmış çocuğa yönelik politikaların uygulanması çok yenidir. Tarihsel sürece bakıldığında sosyal hizmetlere yönelik politikaların daha çok kamuya yararlı vakıflar aracılığıyla yürütüldüğü görülmektedir.

7 Çocuk Esirgeme Kurumu nun Ortaya Çıkışı: Himaye-i Etfal Cemiyeti Türkiye de çocuk koruma sistemi ve bu alana yönelik politikalar denildiğinde ilk akla gelen, Eski adıyla Himaye-i Etfal Cemiyeti, Dilde sadeleşme hareketlerinden sonraki adıyla Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu Ve 1983 yılında 2828 sayılı yasanın kabulünün ardından Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu olmaktadır.

8 Çocuk Esirgeme Kurumu nun Ortaya Çıkışı: Himaye-i Etfal Cemiyeti Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğunun, bir çok cephede savaşması nedeniyle cepheye sürekli asker sevk etmek durumunda kaldığı, cephelerde savaşanların büyük bir çoğunluğunun şehit düşmesi sonucu ülkede kimsesiz çocuklar sorununun her geçen gün büyüyerek sürdüğü, savaş sonrası yaşanan toprak kayıpları sonucu, İmparatorluğun başta İstanbul olmak üzere diğer illere büyük göçler aldığı, bu durumun, ailelerin sosyal ve ekonomik yönden çöküşüne neden olduğu görülmektedir.

9 Çocuk Esirgeme Kurumu nun Ortaya Çıkışı: Himaye-i Etfal Cemiyeti Himaye-i Etfal Cemiyeti, ilk kez 1908 yılında Kırklareli nde mahalli nitelikli bir cemiyet olarak kurulmuştur. Daha sonra başta İstanbul olmak üzere birçok ilde şubelerini açmaya başlayan Cemiyet, savaşın ortaya çıkardığı öksüz ve yetim kalan çocukların korunması, yetiştirilmesi amacıyla faaliyet göstermiştir. Himaye-i Etfal Cemiyeti, çocukları koruma politikalarını hızlı bir şekilde uygulama amacıyla, ülke genelinde pek çok şube açtığı gibi 25 i Amerika da olmak üzere, yurt dışında da toplam 32 şube açmıştır.

10 Çocuk Esirgeme Kurumu nun Ortaya Çıkışı: Himaye-i Etfal Cemiyeti Cemiyet, 1922 yılında çocuk koruma faaliyetlerine, tıbbi muayene ve tedavi, para yardımı ve koruma hizmetleriyle başlamıştır yılında yiyecek dağıtımı, 1924 yılında paralı ve parasız süt dağıtımı, 1927 yılında kurum banyolarının, 1928 yılından itibaren çocuk bahçelerinin, ve çocuk bakıcı okulu nun açılması gibi sosyal hizmet alanındaki pek çok ilki gerçekleştirmiş ve döneminin en büyük sivil toplum örgütü haline gelmiştir.

11 Himaye-i Etfal Cemiyeti nin Faaliyet Alanı Çocuklara eziyet edilmemesi, Anne ve babaları dâhil, hiç kimse tarafından, çocukların bedeni ve ruhsal durumlarını tehlikeye düşürecek hizmetlerin gördürülmemesi, Fakir, hasta çocukların tedavilerinin sağlanması, Çocukların tütün ve bağımlılık yaratacak maddelerden korunması, Okulların tatil zamanlarında fakir çocukların kırlara ve yazlıklara gönderilmesinin sağlanması,

12 Himaye-i Etfal Cemiyeti nin Faaliyet Alanı Hizmetçi, besleme ve evlatlıklara kötü muamele edilmemesi, Himaye-i Etfal'e ilişkin kütüphane kurulması, Anne ve babaları tarafından terbiye edilemeyen veya mahkûm olan çocuklar için ıslahhaneler kurulması, Çocukların sağlıklı bir şekilde yetiştirilmeleri için oyun alanlarının kurulması.

13 Cumhuriyet Döneminde Çocuk Koruma Politikaları Cumhuriyet in ilanı ve Milli Mücadele den çıkılmasının ardından, çocukların açlık, yoksulluk ve bakımsızlıktan ölmemeleri, hayatta kalmalarının sağlanması, en öncelikli çocuk politikası olmuştur. Cumhuriyet in ilanından sonra nüfusu artırmaya yönelik politikalara ağırlık verilmiştir yılında 13,6 milyon olan nüfus, 1935 yılında 16,2 milyona yükselmiş ve bunun %41,2 sini 15 yaşın altındaki çocuklar oluşturmuştur.

14 Cumhuriyet Döneminde Çocuk Koruma Politikaları Bu amaçla, Himaye-i Etfal Cemiyeti faaliyetleri merkezi hükümetçe desteklenmiş, devlet, her ne kadar korunmaya muhtaç çocuk alanına doğrudan müdahil olmasa da, cemiyet ve hizmetlerini her açıdan desteklemiş ve ihtiyaçlarının giderilmesinde rol almıştır.

15 Cumhuriyet Döneminde Çocuk Koruma Politikaları Bu dönemde cemiyet, hizmet verdiği çocukları; Yaş, tahsil ve kabiliyet derecelerine göre sanat okullarına, yatılı okullara, çırak olarak iş yerlerine, ticaret, ziraat okullarına, yetiştirme yurtlarına/kurum bakımına veya aileler yanına geçici veya temelli evlatlık olarak yerleştirerek korunmaya muhtaç çocuk sorunun yönetiminde etkin rol oynamıştır.

16 Cumhuriyet Döneminde Çocuk Koruma Politikaları TÇEK, milli mücadele döneminde ve Cumhuriyet in ilk yıllarında, ekonomik sıkıntılar nedeniyle, çocukları koruma faaliyetlerinde her çocuğu kurum bakımına almayı denememiş bunun yerine korunmaya muhtaç çocukların en kısa süre içinde bu sıfattan kendisini kurtarabilmesi ve sağlıklı bir birey olarak kendisine yer edinebilmesi için alternatif uygulamalar yürütmüştür.

17 Cumhuriyet Döneminde Çocuk Koruma Politikaları Ancak, 1935 yılında dilde sadeleşme hareketlerinin ardından ismi değişen ve 1937 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla, kamu yararına çalışan dernek statüsünü kazanan, Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu nun, ülkenin dört bir yanına yayılması, yüzlerce şubesinin olması bazı aksaklıklar yaşanmasını engelleyememiştir. Bunların en önemlileri koordinasyonsuzluk ve yerel örgütlerin, genel merkezden bağımsız hareket edebilmesi olmuştur.

18 Cumhuriyet Döneminde Çocuk Koruma Politikaları Devlet, II. Dünya Savaşı nın ardından, TÇEK in durumu ve sosyoekonomik yapının ihtiyaçları doğrultusunda, giderek artan korunmaya muhtaç çocuklar sorununa, müdahale ihtiyacını hissetmiştir. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyetinin ilk Korunmaya Muhtaç Çocuklar Kanunu 1949 yılında çıkarılmıştır. Ancak söz konusu Kanun korunmaya muhtaç çocuklar konusuna çok dar perspektiften bakması nedeniyle ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmıştır.

19 Cumhuriyet Döneminde Çocuk Koruma Politikaları Ailesi olan çocukların korunması gerekmez. Devletin ailesi ile birlikte yaşayan çocuklar için yapabileceği hiçbir şey yoktur. Korunması için de onu bir kuruma almak ve rüşt yaşına gelinceye kadar orada muhafaza etmek yeterlidir. Bu koşullarda başka herhangi bir hizmet ya da programa da zaten ihtiyaç yoktur.

20 Cumhuriyet Döneminde Çocuk Koruma Politikaları 1957 yılında Korunmaya Muhtaç Çocuklar Kanunu yeni haliyle yürürlüğe girmiştir. Kanunda TÇEK in yetkileri daraltılmış ve sosyal hizmetler konusunda, özelde çocuk koruma sistemi bağlamında, yetki iki merkezi kamu kurumu arasında pay edilmiştir. Bu yeni yapıya göre 0-12 yaş grubunda bulunan korunmaya muhtaç çocuklar için Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı na, yaş grubunda bulunan korunmaya muhtaç çocuklar için ise Milli Eğitim Bakanlığı na hizmet sunma görevleri verilmiştir

21 Cumhuriyet Döneminde Çocuk Koruma Politikaları Korunmaya muhtaç çocuklar alanına yönelik olarak özellikle 1960 lı yılların başlarında etkili sayılabilecek kamu politikalarının hayata geçirildiği ve planlı kalkınma programlarında alana yönelik hedefler konulduğu görülmektedir yılında çıkarılan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ile SHCEK kurumsal bir yapıya kavuşmuştur.

22 Cumhuriyet Döneminde Çocuk Koruma Politikaları 1983 yılında kabul edilen 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ile yeni bir dönem başlamıştır. Ancak bu dönemde de ailenin bütünlüğünün korunması, çocuğun aile içinde yetiştirilmesi ve desteklenmesi için, ailenin güçlendirilmesi hususları ihmal edilmiş, aile ve çocuğu birlikte ele alan bir örgütlenme anlayışı geliştirilememiş çocukların bakım ve gözetiminin kurumlarda yerine getirilmesinin çocuk koruma politikalarındaki belirleyiciliği devam etmiştir.

23 Cumhuriyet Döneminde Çocuk Koruma Politikaları SHCEK in kurumsal yapısında çocuk koruma politikalarında yaşanan gelişmeler ve kurumsal yapıda meydana gelen sorunlar nedeniyle yıllar içerisinde pek çok kez değişlik yapılmıştır. Sosyal Hizmet ve Çocuk Esirgeme Kurumu 2002 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, 2003 yılında ise Başbakanlığa bağlanmıştır yılından itibaren ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı altında teşkilatlanarak, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü adı ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

24 Cumhuriyet Döneminde Çocuk Koruma Politikaları Bu kapsamda, 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile; öncelikle çocuğun aile içinde yetiştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla aileyi eğitim, danışmanlık ve sosyal yardımlarla güçlendirmek; korunmaya, bakıma ve yardıma muhtaç çocukların tespiti, bunların korunması, bakımı, yerleştirilmesi ve rehabilitasyonlarını sağlamak üzere gerekli hizmetleri yürütmek, bu hizmetler için gündüzlü ve yatılı sosyal hizmet kuruluşlarının açılması ve işletilmesi görevi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına verilmiştir.

25 AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Sunulan Hizmetler

26 Aile Yanında Destek Hizmetleri Önceki dönemlerde ağırlıklı olarak uygulanmış olan kurum bakım hizmetleri yerine günümüzde çocuğun aile içinde yaşamasını sürdürebilmeyi amaçlayan hizmetler ön planda tutulmaktadır. Bu kapsamda verilen hizmetler şunlardır: - Sosyal ve ekonomik destekler - Evlat edindirme hizmetleri - Koruyucu aile hizmetleri

27 Sosyal ve Ekonomik Destekler Yoksulluk içinde olup temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta güçlük çeken kişilere ve ailelere yapılan ayni ve nakdi destekleri kapsamaktadır. Korunmaya muhtaç çocuk ve gençlerin korunma altına alınmasına esas oluşturacak nedenin ekonomik yoksunluk olması halinde, bu kişilere ve ailelerine kuruluş bakımı yerine, ekonomik yardım ve diğer destekleyici sosyal hizmet uygulamalarıyla ailenin parçalanmadan bir arada yaşamasına fırsat sağlamaktır.

28 Sosyal ve Ekonomik Destekler AYLIK Okul Öncesi Çocuk İlköğretime Devam Eden Çocuk Orta Öğretime Devam Eden Çocuk Yüksek Öğretime Devam Eden Çocuk Yetişkinler için 314,39 TL. 471,58 TL. 503,02 TL. 565,09 TL. 251,51 TL.

29 Evlat Edindirme Hizmetleri Evlat Edinme; durumu evlat edindirilmeye uygun bir çocukla, durumu evlat edinmeye uygun kişi/eşler arasında hukuki bağlar sağlanarak çocuk ebeveyn ilişkisinin kurulmasıdır. Evlat Edindirme Hizmetlerinden Yararlanan Çocuk Sayısı (kümülatif) 467 (2013 yılı)

30 Evlat Edinme Koşulları Küçüğün, evlât edinen tarafından en az bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması, Evlât edinmenin her halde küçüğün yararına bulunması ve evlât edinenin diğer çocuklarının yararlarının, hakkaniyete aykırı bir biçimde zedelenmemesi, Evlât edinecek kişi veya eşlerin, evlât edinilenden en az onsekiz yaş büyük olması,

31 Evlat Edinme Koşulları Ayırt etme gücüne sahip olan küçüğün rızasının alınması, Evlat edinen ile edinilen arasında en fazla 40 yaş fark olması, Küçüğün ana ve babasının rızasının bulunması, Eşlerin en az beş yıldan beri evli olmaları veya her ikisinin de otuz yaşını doldurmuş bulunmaları, koşulları aranır.

32 Koruyucu Aile Hizmetleri Değişik sebeplerle öz ailesinin yanında bakılamayan çocukların, belli bir süreliğine, bakımlarını üstlenen aile ya da kişilerin yanında, devlet denetiminde yetiştirilmeleri olarak tanımlanmaktadır. Koruyucu Aile Hizmetinde amaç, çocuk için karmaşık ve sorunlu olan bir dönemde özenli davranılarak çocuğun bu dönemi örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır. Koruyucu Aile Sayısı Koruyucu Aile Yanındaki Çocuk Sayısı *(2013 yılı)

33 YILLAR KIZ ERKEK TOPLAM KORUNMAYA MUHTAÇ DURUMDA OLUP, KORUNMA KARARI ALINMADAN AİLE YANINDA DESTEKLENEN ÇOCUK SAYISI KIZ ERKEK DESTEK VERİLEN KORUNMA KARARLI ÇOCUK SAYISI TOPLAM DİĞER (GEÇİCİ YRD., EVLENDİRME YRD.) GENEL TOPLAM KULLANILAN ÖDENEK MİKTARI

34 YILLAR KORUYUCU AİLE SAYISI KORUYUCU AİLE YANINDA BAKILAN ÇOCUK SAYISI

35 Koruyucu Aile Yanına Yerleştirilebilecek Çocuklar Öz ailesi bulunan fakat öz ailesince bir süre için bakılamayan, Çeşitli nedenlerle evlat edindirilme şansını tümüyle yitirmiş olan, Kız ya da erkek / Sağlıklı ya da engelli, Tek ya da kardeş olup, Koruyucu aile yanına yerleştirilmeye uygun olduğu belirlenmiş çocuklar ile Haklarında korunma kararı alınmış çocuklar,

36 Koruyucu ve Önleyici Hizmetler Tüm çocukların öncelikle aileleri yanında fiziksel duygusal, bilişsel ve sosyal gelişimlerini sağlıklı şekilde tamamlamaları amacıyla çocuğun bakımından sorumlu kişilerin bilinçlendirilip desteklenmesi, Çocukların ait oldukları sosyal çevreden uzaklaşmadan bakılıp gelişebilmeleri için gerekli tedbirlerin alınıp düzenlemelerin yapılması

37 Koruyucu ve Önleyici Hizmetler Çocukların gelişimlerini yaralayabilecek her türlü riskten uzak büyümelerini sağlanması, gelişimlerini destekleyici her türlü hizmetin nitelik ve nicelik açısından güçlendirilmesi, Çocukların temel yaşam becerilerinin destekleyici çalışmalar gerçekleştirerek onların riskli durumlar karşısında daha güçlü kalmalarının sağlanmasına yönelik çalışmaların yürütülmesi Kreş ve Gündüz Bakım Evi Hizmetleri Ücretsiz Bakım Hizmetleri

38 Kreş ve Gündüz Bakım Evi Hizmetleri Çalışan anne-babanın, 0-6 yaş grubundaki çocuklarının bakımlarını gerçekleştirmek, bedensel ve ruhsal sağlıklarını korumak, geliştirmek ve bu çocuklara temel değer ve alışkanlıkları kazandırmak amacıyla yürütülmektedir. Kamu ve Özel Kurum ve kuruluşlarca işletilen Kreş ve Gündüz Bakımevlerinin denetlenmesi, bu kuruluşların hizmetlerini geliştirici ve iyileştirici yönde rehberlik ve danışmanlık hizmetleri

39 Ücretsiz Bakım Hizmetleri Ücretsiz Bakım Hizmeti ile ekonomik yetersizlik içinde olan ailelerin çocuklarının korunma altına alınmadan, aile yanında desteklenerek gündüzlü olarak kreş hizmetinden yararlanmaları sağlanmaktadır. Özel Kreş ve Gündüz Bakımevlerinde en az 2 çocuk olmak üzere % 5 kontenjan ayrılarak ücretsiz bakım hizmeti verilmektedir. Özel kreş ve gündüz bakımevlerinde 2011 yılı itibariyle ücretsiz kreş hizmetinden yararlanan çocuk sayısı 1002 dir.

40 BAKIM HİZMETLERİ 0-18 yaş korunmaya, bakıma ve yardıma muhtaç çocuk tespiti, bunların korunması, bakımı, yetiştirilmesi ve rehabilitasyonlarını sağlamak Bu hizmetler için çocuk evleri, sevgi evleri, çocuk yuvaları, yetiştirme yurtları gibi sosyal hizmet kuruluşları kurmak ve işletmek Terk edilen ya da kaybolduktan sonra kolluk birimleri ya da vatandaşlarca bulunan çocukların, durumlarına uygun aile ya da sosyal hizmet kuruluşlarına yerleştirilmesini sağlamak

41 BAKIM HİZMETLERİ 2005 yılında uygulamaya konulan Aile Yanında Destek ve Aileye Dönüş Projesi kapsamında kuruluşlarda fiilen kalan çocuk sayılarında önemli ölçüde düşüş sağlanmıştır. Son yıllarda çocuk yuvalarının toplu bakım modelinden uzaklaştırılması için yatak odalarında ranzadan, tek kişilik yataklara geçilmiştir. Kuruluşlardaki oda kapasiteleri ten, 2-4 kişilik odalar haline dönüştürülüp, odalara ahşap yataklar, elbise dolapları, ayna ve resimler konularak sıcak ve samimi bir ortam sağlanmıştır.

42 BAKIM HİZMETLERİ Yuvaların çocukların evi olduğu gerçeğinden hareket ederek; Çocukların dinlenebilecekleri, televizyon seyredip, ders çalışabilecekleri çok amaçlı bölümler, Yaş durumlarına uygun tefriş edilmiş mekânlar Çocukların uygulama yaparak yemek yapmayı öğrenebilecekleri uygulama mutfakları, Çocukların bilgi ve teknolojiden yararlanmasına olanak sağlayacak bilgisayar sınıfları,

43 BAKIM HİZMETLERİ Çocuklar için oyun bahçeleri, yeşil alanlar, kum havuzları, basket veya futbol sahaları, Kış aylarının yoğun geçtiği illerde bina içinde oyun oynayabilecekleri veya boş zamanlarını değerlendirebilecekleri kış bahçeleri oluşturulmuştur. Kuruluşlarda her 8 çocuk için çocuk bakımı konusunda sertifika programına tabi tutulan bir bakım elemanı istihdam edilmektedir. Bu personel yalnızca çocukların bakımından sorumlu olup, temizlik hizmeti ayrıştırılmıştır.

44 Eğitim ve Toplumsal Destek Hizmetleri Çocukların Hayata Hazırlanması ve Eğitimi Toplum İçinde İzleme ve İşe Yerleştirilme Bakım Sonrası Rehberlik Hizmetleri

45 Çocukların Hayata Hazırlanması ve Eğitimine İlişkin Yürütülen İşlemler Sosyal Hizmet kuruluşlarında bakım ve korunma altında bulunan çocukların eğitim başta olmak üzere sportif, sanatsal, ve kültürel başarılarının artırılması Ortaöğretim ve üniversite giriş sınavlarına hazırlanacak çocukların başarı durumlarını artırmak amacıyla özel dershane hizmetlerinden yararlandırılması Çocukların psiko-sosyal açından desteklenmesi Özel eğitime ihtiyacı olan çocukların başarılarının artırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmesi

46 Toplum İçinde İzleme ve İşe Yerleştirilmeye İlişkin Yürütülen İşlemler Kurumdan reşit olarak ayrılan gençler, en son ayrıldığı kuruluş müdürlüğünce bir yıl süre ile izlenmekte ve topluma uyum sağlamada karşılaştığı güçlüklerin çözümünde rehberlik yapılmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında açılan kadrolara yerleştirilmeleri için gerekli başvuru ve takip işlemleri yapılmaktadır.

47 Bakım Sonrası Rehberlik Hizmetlerine İlişkin Yürütülen İşlemler Yaş sınırlarını tamamlamaları nedeniyle yetiştirme yurtlarından ayrılan, bir iş ve meslek sahibi olamayan gençlere ayni veya nakdi yardım yapılması Korunma kararı sona eren ve kuruluştan ayrılan çocukların kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri sağlanıncaya kadar kalacakları gençlik evlerinin il Müdürlüklerince açılması ve işletilmesi işlemleri

48 Sosyal Rehabilitasyon Hizmetleri Suça itilmiş / suç mağduru, Refakatsiz sığınmacı, Sokakta olumsuz koşul ve ortamlarda yaşayan, Sokakta çalıştırılan, Evinden kaçmış olan, Maddenin kötüye kullanımı sonucu rehabilitasyona gereksinim duyan çocuklar

49 Sosyal Rehabilitasyon Hizmetleri Bakımı, korunması, tedavisi, aile ve topluma kazandırılması amacıyla ; çocuk ve gençlik merkezleri, çocuk izlem ve takip merkezleri, koruma bakım ve sosyal rehabilitasyon merkezleri, bakım ve sosyal rehabilitasyon merkezleri

50 Sosyal Rehabilitasyon Hizmetleri Bakımı, korunması, tedavisi, aile ve topluma kazandırılması amacıyla ; çocuk ve gençlik merkezleri, çocuk izlem ve takip merkezleri, koruma bakım ve sosyal rehabilitasyon merkezleri, bakım ve sosyal rehabilitasyon merkezleri

51 KURULUŞ ADI Sayı Kapasite Kayıtlı Fiilen Bakılan Kişi Sayısı Çocuk Yuvası (0-6) Çocuk Yuvası (7-12) Çocuk Yuvası (0-12) YUVA ARA TOPLAM Çocuk yuvası ve Yetiştirme Yurdu (0-18) Sevgi Evi (0-18) / 393 Villa Tipi Ev) Erkek Yetiştirme Yurtları Kız Yetiştirme Yurtları YURT ARA TOPLAM TOPLAM Çocuk Evi (0-18) GENEL TOPLAM

TÜRİYE DEKİ ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNİN AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI UYGULAMALARI ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ 1

TÜRİYE DEKİ ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNİN AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI UYGULAMALARI ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ 1 TÜRİYE DEKİ ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNİN AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI UYGULAMALARI ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ 1 İlknur TUNÇ 2 ÖZET Günümüzde küreselleşme alanında yaşanan gelişmelerle birlikte toplumsal

Detaylı

Türkiye de Erken Çocukluk Eğitimi. Temel Eği)m Genel Müdürlüğü. Funda KOCABIYIK Genel Müdür

Türkiye de Erken Çocukluk Eğitimi. Temel Eği)m Genel Müdürlüğü. Funda KOCABIYIK Genel Müdür Türkiye de Erken Çocukluk Eğitimi Temel Eği)m Genel Müdürlüğü Funda KOCABIYIK Genel Müdür 2013 I. Türkiye de Geçmişten Günümüze Erken Çocukluk Eğitimi II. Türkiye de Erken Çocukluk Eğitiminin Yapısı III.

Detaylı

Türkiye de çocukların özgüvenli bireyler olarak yetişmeleri için reformlar yapılıyor

Türkiye de çocukların özgüvenli bireyler olarak yetişmeleri için reformlar yapılıyor Türkiye de çocukların özgüvenli bireyler olarak yetişmeleri için reformlar yapılıyor Türkiye, son yıllarda çocuklara yönelik eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda hayata geçirilen projeler ve reformlarla

Detaylı

KONYA KARAMAN ÇOCUK EYLEM PLANI

KONYA KARAMAN ÇOCUK EYLEM PLANI KONYA KARAMAN ÇOCUK EYLEM PLANI 2016-2018 AMAÇ Onuncu Kalkınma Planı hedeflerine ulaşabilmek açısından hazırlanan öncelik dönüşüm programları topyekûn kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesi açısından büyük

Detaylı

SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU KANUNU. Kanun Numarası : 2828. Kabul Tarihi : 24/5/1983

SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU KANUNU. Kanun Numarası : 2828. Kabul Tarihi : 24/5/1983 MEVZUAT - KANUNLAR Amaç : SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU KANUNU Kanun Numarası : 2828 Kabul Tarihi : 24/5/1983 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 27/5/1983 Sayı : 18059 Madde 1 Bu Kanunun amacı;

Detaylı

c)çalışmalarla ilgili istatistikleri, raporlar vb Kaynakça..12

c)çalışmalarla ilgili istatistikleri, raporlar vb Kaynakça..12 İÇİNDEKİLER 1-Kurumun Tarihçesi ve Gelişimi. 3 2- Kurumun Kuruluş Amacı, Sağladığı Hizmetler, Amacı ve Hizmetlere Uygunluk...3 a-) Başvuru, Tespit ve İzleme Birimi... 4 b-) Uygulama Birimi... 5 c-)eğitim

Detaylı

MANİSA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ. Melek Arslan Serdaroğlu Sosyal Hizmet Uzmanı

MANİSA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ. Melek Arslan Serdaroğlu Sosyal Hizmet Uzmanı MANİSA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ Melek Arslan Serdaroğlu Sosyal Hizmet Uzmanı 80.YIL ÇOCUK VE GENÇLİK MERKEZİ 26.12.2003 tarihli Genel Müdürlük Onayı ile hizmete başlamıştır. Gündüzlü Kuruluştur.

Detaylı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Sayın Veliler, Şartlı Nakit Transferi(ŞNT), yani halk arasında bilinen ismiyle Öğrenci Parası ya da Çocuk Parası ekonomik güçlükler nedeniyle temel sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanamayan; herhangi

Detaylı

T.C. KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL HİZMET VE SOSYAL YARDIM YÖNETMELİĞİ

T.C. KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL HİZMET VE SOSYAL YARDIM YÖNETMELİĞİ T.C. KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL HİZMET VE SOSYAL YARDIM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1-(1) Bu yönetmeliğim amacı; Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ. Eskişehir Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 14.05.2013 Anadolu Üniversitesi

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ. Eskişehir Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 14.05.2013 Anadolu Üniversitesi 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 14.05.2013 Anadolu Üniversitesi Küreselleşme Küresel ekonominin bütünleşmesi Eşitsiz büyüme Ekonomik krizler Kaynak

Detaylı

KURULUŞ ORYANTASYON KİTAPÇIĞI KURULUŞ ADI :KONYA ÇOCUK YUVASI MÜDÜRLÜĞÜ

KURULUŞ ORYANTASYON KİTAPÇIĞI KURULUŞ ADI :KONYA ÇOCUK YUVASI MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ ORYANTASYON KİTAPÇIĞI KURULUŞ ADI :KONYA ÇOCUK YUVASI MÜDÜRLÜĞÜ Açıklama: Bu döküman kuruluşa yeni gelen her personele / hizmet elemanlarına hizmete başladığı ilk hafta eğitim yolu ile aktarılır,

Detaylı

T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ

T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ TEPEBAŞI BELEDİYE MECLİSİNİN 06.09.2012 TARİH VE 179 SAYILI MECLİS KARARI İLE KABUL EDİLMİŞTİR. T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ AMAÇ

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ. Bursa Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 28.05.2013 Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ. Bursa Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 28.05.2013 Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bursa Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 28.05.2013 Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Küreselleşme Küresel ekonominin bütünleşmesi Eşitsiz büyüme Ekonomik

Detaylı

AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞININ TEġKĠLAT VE GÖREVLERĠ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME (1)

AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞININ TEġKĠLAT VE GÖREVLERĠ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME (1) AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞININ TEġKĠLAT VE GÖREVLERĠ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME (1) Kanun Hük. Kar. nin Tarihi : 3/6/2011, No : 633 Yetki Kanununun Tarihi : 6/4/2011, No : 6223 Yayımlandığı

Detaylı

Çocuk evinde kalan çocuklar toplum ilişkisi konusunda nasıl yetiştirilmektedir?

Çocuk evinde kalan çocuklar toplum ilişkisi konusunda nasıl yetiştirilmektedir? Çocuk evi nedir? Çocuk evi çocukların yaşamını sürdürdüğü her ilin sosyal, kültürel ve fiziksel yapısı, çocuk yetiştirmeye uygun bölgelerinde, tercihen il merkezinde, okullara ve hastanelere yakın bağış

Detaylı

H A Y A T S E N D E D E R N E Ğ İ. Çocuk Evleri. Çocuk evlerinin yapısı, amacı ve nitelikleri

H A Y A T S E N D E D E R N E Ğ İ. Çocuk Evleri. Çocuk evlerinin yapısı, amacı ve nitelikleri H A Y A T S E N D E D E R N E Ğ İ Çocuk Evleri Çocuk evlerinin yapısı, amacı ve nitelikleri Çocuk Evi Çocuk evi çocukların yaşamını sürdürdüğü her ilin sosyal, kültürel ve fiziksel yapısı, çocuk yetiştirmeye

Detaylı

GÜNEY EGE BÖLGESİ NDE SAĞLANAN SOSYAL HİZMETLER

GÜNEY EGE BÖLGESİ NDE SAĞLANAN SOSYAL HİZMETLER GÜNEY EGE BÖLGESİ NDE SAĞLANAN SOSYAL HİZMETLER Emine AKTUĞ İÇİNDEKİLER 1. Sosyal Hizmetler Nedir?... 3 2. Bölgede Sağlanan Sosyal Hizmetler Nelerdir?... 5 2.1 KADIN, AİLE VE TOPLUM HİZMETLERİ... 5 2.1.1

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü GENELGE 2011 / 05

T.C. BAŞBAKANLIK Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü GENELGE 2011 / 05 T.C. BAŞBAKANLIK Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü SAYI : B.02.1.SÇE.0.19.00.01-010.06.02-1421 ANKARA KONU: Sosyal ve Ekonomik Destek Uygulamaları 22.04.2011 GENELGE 2011 / 05 İLGİ:

Detaylı

Almanya da ve Türkiye de Yafll Hizmet Zinciri

Almanya da ve Türkiye de Yafll Hizmet Zinciri Almanya da ve Türkiye de Yafll Hizmet Zinciri Abdurrahman Çohaz Yaşlılık kaçınılmaz ve geri dönülmez bir süreç olup, kişinin fiziksel ve ruhsal yönden gerilemesidir. Bir başka tanımla yaşlılık fizyolojik

Detaylı

SOSYAL DUVARLARI YIKALIM DOĞRU SÖZLÜK. #dogrusozluk

SOSYAL DUVARLARI YIKALIM DOĞRU SÖZLÜK. #dogrusozluk SOSYAL DUVARLARI YIKALIM DOĞRU SÖZLÜK Merhaba, Neredeyse her gün gazete ve TV lerde karşılaştığımız manşetler, haberler, diziler ve sinema filmleri bizi bu kitapçığı hazırlamaya yönlendirdi. Türkiye de

Detaylı

SOSYAL DUVARLARI YIKALIM DOĞRU SÖZLÜK. #dogrusozluk

SOSYAL DUVARLARI YIKALIM DOĞRU SÖZLÜK. #dogrusozluk SOSYAL DUVARLARI YIKALIM DOĞRU SÖZLÜK #dogrusozluk Merhaba, Neredeyse her gün gazete ve TV lerde karşılaştığımız manşetler, haberler, diziler ve sinema filmleri bizi bu kitapçığı hazırlamaya yönlendirdi.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ. 573 Sayılı Özel Eğitim Hakkında KHK

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ. 573 Sayılı Özel Eğitim Hakkında KHK T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ 573 Sayılı Özel Eğitim Hakkında KHK Amaç Madde 1-Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin amacı; özel eğitim gerektiren bireylerin, Türk Millî Eğitiminin

Detaylı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Anka Çocuk Destek Programı Uygulama Yönergesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Anka Çocuk Destek Programı Uygulama Yönergesi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Anka Çocuk Destek Programı Uygulama Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Tanımlar Amaç MADDE 1-(1) Bu Yönergeninin amacı; suça sürüklenmesi,

Detaylı

Araştırma Geliştirme ve Proje Dairesi Başkanlığı

Araştırma Geliştirme ve Proje Dairesi Başkanlığı VERİ TÜRÜ VERİ KAYNAĞI İSTİHDAM Devlet Personel Başkanlığı Türkiye İş Kurumu EĞİTİM Milli Eğitim Bakanlığı SOSYAL YARDIMLAR Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü BAKIM Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Detaylı

BAŞBAKANLıK SOSYAL HİzlVIETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU GENEL MÜDÜRLÜ(;Ü İLE KİMSESİz ÇOCUKLARı KORUMA DERNEGİ ARASINDAKİ İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ

BAŞBAKANLıK SOSYAL HİzlVIETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU GENEL MÜDÜRLÜ(;Ü İLE KİMSESİz ÇOCUKLARı KORUMA DERNEGİ ARASINDAKİ İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ BAŞBAKANLıK SOSYAL HİzlVIETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU GENEL MÜDÜRLÜ(;Ü İLE KİMSESİz ÇOCUKLARı KORUMA DERNEGİ ARASINDAKİ İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ TARAFLAR Madde 1- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu

Detaylı

SOSYAL HĠZMETLER DAĠRESĠ BAġKANLIĞI SOSYAL YARDIM ĠġLERĠ ġube MÜDÜRLÜĞÜ TEġKĠLAT YAPISI VE ÇALIġMA ESASLARINA DAĠR YÖNERGE

SOSYAL HĠZMETLER DAĠRESĠ BAġKANLIĞI SOSYAL YARDIM ĠġLERĠ ġube MÜDÜRLÜĞÜ TEġKĠLAT YAPISI VE ÇALIġMA ESASLARINA DAĠR YÖNERGE Amaç SOSYAL HĠZMETLER DAĠRESĠ BAġKANLIĞI SOSYAL YARDIM ĠġLERĠ ġube MÜDÜRLÜĞÜ TEġKĠLAT YAPISI VE ÇALIġMA ESASLARINA DAĠR YÖNERGE BĠRĠNCĠ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKĠ DAYANAK, ĠLKELER ve TANIMLAR Madde 1-

Detaylı

Yaygın Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü TÜRKİYE DE YAYGIN EĞİTİM

Yaygın Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü TÜRKİYE DE YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü TÜRKİYE DE YAYGIN EĞİTİM HAZIRLAYANLAR: Md. Yrd. Şinasi BAYRAKTAR Baş Öğretmen Dr. Ayşegül GÜLTEKİN TOROSLU Uzman Öğretmen Menevşe SARAÇOĞLU Öğretmen Sevgi SÜREK 15 Kasım

Detaylı

EKİM AYININ İKİNCİ HAFTASI İKİNCİ HAFTASI EKİM. Yıl Boyunca Okul Çalışma Ekibi İl Milli Eğitim Müdürlüğü. Yıl Boyunca Okul Yönetimi Kolluk Kuvvetleri

EKİM AYININ İKİNCİ HAFTASI İKİNCİ HAFTASI EKİM. Yıl Boyunca Okul Çalışma Ekibi İl Milli Eğitim Müdürlüğü. Yıl Boyunca Okul Yönetimi Kolluk Kuvvetleri YILMAZKÖY ORTAOKULU 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI 1 S.N FAALİYETİN KONUSU TARİH FAALİYETİ YÜRÜTECEK GÖREVLİLER Eğitim

Detaylı

SİMAV BELEDİYE BAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

SİMAV BELEDİYE BAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK SİMAV BELEDİYE BAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK AMAÇ MADDE 1 Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

3413 SAYILI SHÇEK KANUNU

3413 SAYILI SHÇEK KANUNU 3413 SAYILI SHÇEK KANUNU BİRİNCİ BÖLÜM : AMAÇ VE KAPSAM, TANIMLAR VE YARARLANACAKLAR AMAÇ VE KAPSAM Madde 1 - Bu Tüzük, korunmaya muhtaç çocukların, korunmaları sona erdikten sonra işe yerleştirilmelerinin

Detaylı

KORUMA ALTINDAKİ ÇOCUKLAR VE AİLE TEMELLİ HİZMETLER

KORUMA ALTINDAKİ ÇOCUKLAR VE AİLE TEMELLİ HİZMETLER KORUMA ALTINDAKİ ÇOCUKLAR VE AİLE TEMELLİ HİZMETLER HAYATSENDE.ORG SİZCE TÜRKİYE DE DEVLET KORUMASINDA KAÇ ÇOCUK VAR? TÜRKİYE DE KAÇ ÇOCUK KORUYUCU AİLEDE? TÜRKİYE DE KAÇ ÇOCUK EVLAT EDİNİLMİŞ? HİÇ ÇOCUK

Detaylı

H A Y A T S E N D E D E R N E Ğ İ. Temelli Hizmetler. Gönüllü Aile Koruyucu Aile Evlat Edinme

H A Y A T S E N D E D E R N E Ğ İ. Temelli Hizmetler. Gönüllü Aile Koruyucu Aile Evlat Edinme H A Y A T S E N D E D E R N E Ğ İ Aile Temelli Hizmetler Gönüllü Aile Koruyucu Aile Evlat Edinme Gönüllü Aile Korunma ve bakım altında bulunan çocuklara kuruluş tarafından uygun bulunan dönemlerde, kendi

Detaylı

ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU

ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU 2012-2013 Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni Bölüm Şefi Zuhal ALTINTAŞ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ Bu faaliyet ile çocuk

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI S.N N KONUSU TARİH 1 Eğitim ortamında ortamlarında uyuşturucu kullanımı ve bağımlılık ile

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. SOSYAL HİZMETLER 5 2. BÖLGEDE SAĞLANAN SOSYAL HİZMETLER 7 2.1 KADIN, AİLE VE TOPLUM HİZMETLERİ 7. 2.1.1 Aile Danışma Merkezleri: 9

İÇİNDEKİLER 1. SOSYAL HİZMETLER 5 2. BÖLGEDE SAĞLANAN SOSYAL HİZMETLER 7 2.1 KADIN, AİLE VE TOPLUM HİZMETLERİ 7. 2.1.1 Aile Danışma Merkezleri: 9 İÇİNDEKİLER 1. SOSYAL HİZMETLER 5 2. BÖLGEDE SAĞLANAN SOSYAL HİZMETLER 7 2.1 KADIN, AİLE VE TOPLUM HİZMETLERİ 7 2.1.1 Aile Danışma Merkezleri: 9 2.1.2 Toplum Merkezleri 10 * Aydın Kemer Toplum Merkezi

Detaylı

T.C.İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL HİZMETLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

T.C.İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL HİZMETLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE Amaç ve Kapsam Madde 1 - T.C.İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL HİZMETLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bu Yönergenin amacı; İzmir

Detaylı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR FAALİYETİ YÜRÜTECEK GÖREVLİLER

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR FAALİYETİ YÜRÜTECEK GÖREVLİLER RECEP TAYYİP ERDOĞAN İLKOKULU/ORTAOKULU 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI S.No FAALİYETİN KONUSU TARİH FAALİYETİ YÜRÜTECEK

Detaylı

TC. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI

TC. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI TC. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI İl Değerlendirmeleri ERZURUM 2013 2 AİLEYE DÖNÜŞ VE AİLE YANINDA DESTEK UYGULAMASI KAPSAMINDA SOSYAL VE EKONOMİK DESTEK VERİLEN ÇOCUK HİZMETLERİ Yıllar Korunmaya

Detaylı

http://www.fisek.org ÇOCUK HAKLARI VE YOKSULLUK Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Faks. 0312.395 22 71

http://www.fisek.org ÇOCUK HAKLARI VE YOKSULLUK Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Faks. 0312.395 22 71 ÇOCUK HAKLARI VE YOKSULLUK Prof. Dr. A. Gürhan Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı http://www.fisek.org Faks. 0312.395 22 71 İnsana verilen değerin bileşik göstergesi Güvence Sağlık Hak arama

Detaylı

"GENEL MÜOÜRLÜK" Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünü ( SHÇEK),

GENEL MÜOÜRLÜK Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünü ( SHÇEK), -_..~", T.C. BAŞBAKANlıK SOSYAL HizMETLER VE ÇOCUK ESiRGEME KURUMU GENEL MÜOÜRLÜGÜ ile ÇEVRE, EGiTiM, SAGLlKve SOSYAL YARDıMLAŞMA VAKFı (ÇESAV) izmir-bornova VAKıF ÇOCUK EVllşBIRLiGI PROTOKOLÜ TARAFLAR

Detaylı

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü 24.03.2016 1 ÖNCELİKLERİMİZ Bakanlığımız tarafından bakıma ve desteğe ihtiyaç duyan engellilerin öncelikle sevgi ve şefkat gördükleri aile ortamlarında bakımları

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MUSTAFA KAYA YBO EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MUSTAFA KAYA YBO EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI S.N FAALİYETİN KONUSU TARİH GÖREVLİLER İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR 1 Eğitim ortamında ortamlarında uyuşturucu kullanımı ve bağımlılık ile mücadele okul komisyonun kurulması EKİM AYININ İKİNCİ

Detaylı

ÖZEL EĞİTİM HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

ÖZEL EĞİTİM HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 857 ÖZEL EĞİTİM HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Kanun Hükmünde Kar.nin Tarihi : 30/5/1997, No: 573 Yetki Kanununun Tarihi : 3/12/1996, No: 4216 Yayımlandığı R.G.Tarihi : 6/6/1997, No: 23011 (Mük.) V.Tertip

Detaylı

KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ

KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, 5216 ve 5393 sayılı Belediye yasasının 48. maddesine dayanılarak Tuşba Belediye Meclisinin 07.05.2014 tarih ve 10 sayılı kararıyla kurulmuş

Detaylı

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIM İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIM İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIM İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin

Detaylı

GÖNÜL ELÇİLERİ İÇİN KORUYUCU AİLE

GÖNÜL ELÇİLERİ İÇİN KORUYUCU AİLE GÖNÜL ELÇİLERİ İÇİN KORUYUCU AİLE GÖNÜL ELÇİLERİ İÇİN KORUYUCU AİLE Bu kitap, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından kurulan Kitap Hazırlama Komisyonunca

Detaylı

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KADIN DANIŞMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KADIN DANIŞMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KADIN DANIŞMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1: Bu yönetmeliğin amacı, Kadın Danışma Merkezindeki hizmetin tür ve niteliğini, işleyişini, işleyişine

Detaylı

KALKINMA BAKANLIĞI DESTEKLERİ DOĞU KARADENİZ KALKINMA AJANSI

KALKINMA BAKANLIĞI DESTEKLERİ DOĞU KARADENİZ KALKINMA AJANSI KALKINMA BAKANLIĞI DESTEKLERİ Bu çalışmada Kalkınma Bakanlığı desteklerinin derlenmiş listesi bulunmaktadır. Derlenen bilgiler ilgili kurum sitelerinden alıntıdır. DOĞU KARADENİZ KALKINMA AJANSI İçindekiler

Detaylı

Sosyal Medya ve Çocuk Alanında Koruyucu ve Önleyici Çalışmalar Dr. Olgun GÜNDÜZ

Sosyal Medya ve Çocuk Alanında Koruyucu ve Önleyici Çalışmalar Dr. Olgun GÜNDÜZ Sosyal Medya ve Çocuk Alanında Koruyucu ve Önleyici Çalışmalar Dr. Olgun GÜNDÜZ Sunum İçeriği Sosyal Medya ve Çocuk İlişkisi Sosyal Medyada Çocuklara Yönelik Riskler Bakanlığımızca Yürütülen Önleyici Çalışmalar

Detaylı

SEVGİ USTA VELAYET HUKUKU

SEVGİ USTA VELAYET HUKUKU SEVGİ USTA VELAYET HUKUKU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XXI VELAYET HUKUKU 1. Giriş...1 I. Konunun Tanıtımı...1 II. Kavramlarda Birlik Meselesi...14 III. Çalışmanın İnceleme Planı...18

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ. Bilecik Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 09.05.2013 Bilecik İl Genel Meclis Toplantı Salonu

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ. Bilecik Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 09.05.2013 Bilecik İl Genel Meclis Toplantı Salonu 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 09.05.2013 Bilecik İl Genel Meclis Toplantı Salonu Küreselleşme Küresel ekonominin bütünleşmesi Eşitsiz büyüme Ekonomik

Detaylı

Tablo 1:Kamu kurumlarında ve özel sektörde engelli kotasından başvuru yapan ve istihdam edilen işçilerin yıllara göre dağılımı

Tablo 1:Kamu kurumlarında ve özel sektörde engelli kotasından başvuru yapan ve istihdam edilen işçilerin yıllara göre dağılımı Yıllık İstatistik Bülteni 2015 1. İSTİHDAM 1.1. İşçi Kadrosunda İstihdam Türkiye İş Kurumu verilerine göre, 2002 yılından itibaren kamu kurumlarında ve özel sektörde engelli kotasında işçi olarak istihdam

Detaylı

TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ SOSYAL ÖRGÜTLENME VE SOSYAL HİZMETLER

TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ SOSYAL ÖRGÜTLENME VE SOSYAL HİZMETLER TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ SOSYAL ÖRGÜTLENME VE SOSYAL HİZMETLER 2011 İÇİNDEKİLER 1. DEZAVANTAJLI GRUPLAR VE SOSYAL HİZMETLER... 3 2. SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI (STK)... 6 3. MÜLTECİLER VE SIĞINMACILAR...

Detaylı

EYLÜL AYI SONUNA KADAR EKİM AYININ ÜÇÜNCÜ HAFTASI EKİM AYININ İKİNCİ HAFTASI

EYLÜL AYI SONUNA KADAR EKİM AYININ ÜÇÜNCÜ HAFTASI EKİM AYININ İKİNCİ HAFTASI SIRA FAALİYETİN KONUSU TARİH 1 Okulda uyuşturucu kullanımı ve bağımlılık ile mücadele komisyonun kurulması. 2 Okul yürütme komisyonu toplantı yapması. 3 4 5 6 7 8 Eğitim ortamlarında uyuşturucu kullanımı

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASTAMONU FEN LİSESİ EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASTAMONU FEN LİSESİ EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASTAMONU FEN LİSESİ EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI S.N STRATEJİLER FAALİYETİN KONUSU TARİH FAALİYETİ YÜRÜTECEK GÖREVLİLER

Detaylı

"ADANA OGUZ KAAN KÖKSAL ÇOCUK VE GENÇLİK [vierkezi" NİN İŞLETİLMESİNE İLİşKİN PROTOKOL

ADANA OGUZ KAAN KÖKSAL ÇOCUK VE GENÇLİK [vierkezi NİN İŞLETİLMESİNE İLİşKİN PROTOKOL "ADANA OGUZ KAAN KÖKSAL ÇOCUK VE GENÇLİK [vierkezi" NİN İŞLETİLMESİNE İLİşKİN PROTOKOL IC

Detaylı

Amaç MADDE 1 Kapsam MADDE 2

Amaç MADDE 1 Kapsam MADDE 2 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocuklar hakkında verilen danışmanlık tedbirlerinin uygulanmasına ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir. Kapsam MADDE 2 (1)

Detaylı

Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Teknik Destek Projesi

Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Teknik Destek Projesi Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Teknik Destek Projesi EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ AMACINA YÖNELİK BAKANLIKLAR

Detaylı

Erken çocukluk eğitim dalı; okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu gelişim alanları ve

Erken çocukluk eğitim dalı; okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu gelişim alanları ve 0-18 yaş çocuklarının gelişim alanlarını (fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal ve duygusal) ve özelliklerini tanıyıp alışkanlık ve gereksinimleri konusunda bilgi kazanmış olan, onların sorunlarını giderici

Detaylı

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ ÖZÜRLÜ HİZMET BİRİMLERİ YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 16.08.2006. Resmi Gazete Sayısı: 26261 BİRİNCİ BÖLÜM

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ ÖZÜRLÜ HİZMET BİRİMLERİ YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 16.08.2006. Resmi Gazete Sayısı: 26261 BİRİNCİ BÖLÜM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ ÖZÜRLÜ HİZMET BİRİMLERİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 16.08.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26261 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Çocuk; Kanuna göre reşit olma durumları hariç 18 yaş altı herkese çocuk denir. Çocuk bütün canlılar içinde en uzun süre bakımı, korunmayı ve sevgiyi gerektiren varlıktır. Bir toplumun ilerleyebilmesi ve

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı SAVUNMASIZ VE ÖRSELENEBİLİR GRUPLARDA SAĞLIK HİZMETİ SUNUM PLANI Temel Hasta Hakları Hasta

Detaylı

tarili ve 03 No.lu Senato kararı ile HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ ENGELLĠ ÖĞRENCĠ BĠRĠMĠ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM

tarili ve 03 No.lu Senato kararı ile HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ ENGELLĠ ÖĞRENCĠ BĠRĠMĠ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM 23.02.2012 tarili ve 03 No.lu Senato kararı ile HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ ENGELLĠ ÖĞRENCĠ BĠRĠMĠ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç MADDE 1- (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

Türkiye de Ruhsal Bozukluğu Olan Kişilere Yönelik Yasal Düzenlemeler Tarihi: Sayısı:10831

Türkiye de Ruhsal Bozukluğu Olan Kişilere Yönelik Yasal Düzenlemeler Tarihi: Sayısı:10831 Türkiye de Ruhsal Bozukluğu Olan Kişilere Yönelik Yasal Düzenlemeler Tarihi:28.07.2000 Sayısı:10831 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı :B100TSH0140003 Konu: Ruh Sağlığı

Detaylı

R İSK ALTINDA VE KORUNMASI GEREKEN ÇOCUKLAR ÇALIŞTAYI Ç ALIŞTAY SONUÇ BİLDİRGESİ

R İSK ALTINDA VE KORUNMASI GEREKEN ÇOCUKLAR ÇALIŞTAYI Ç ALIŞTAY SONUÇ BİLDİRGESİ 2 ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRGESİ Aralık 2013 İstanbul GİRİŞ Ülkemizde hızlı toplumsal değişim yaşanmaktadır. Her değişim, beraberinde kimlik ve kişilik çatışmasını getirir. Ülkemizde, kentleşme, sanayileşme,

Detaylı

T.C. KONYA MERAM BELEDİYESİ ÇOCUK KORUMA EVLERİNİN KURULUŞ, İŞLEYİŞ, USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

T.C. KONYA MERAM BELEDİYESİ ÇOCUK KORUMA EVLERİNİN KURULUŞ, İŞLEYİŞ, USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK T.C. KONYA MERAM BELEDİYESİ ÇOCUK KORUMA EVLERİNİN KURULUŞ, İŞLEYİŞ, USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK AMAÇ Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı; Çocuk Koruma Evleri sisteminin kuruluş ve işleyişine ilişkin

Detaylı

Tokat Kırılgan Gruplar (Kırsalda Yaşayanlar, Engelliler, Kadınlar, Yaşlılar, Göçle Gelenler, Mülteciler, Mevsimlik İşçiler)

Tokat Kırılgan Gruplar (Kırsalda Yaşayanlar, Engelliler, Kadınlar, Yaşlılar, Göçle Gelenler, Mülteciler, Mevsimlik İşçiler) Tokat Kırılgan Gruplar (Kırsalda Yaşayanlar, Engelliler, Kadınlar, Yaşlılar, Göçle Gelenler, Mülteciler, Mevsimlik İşçiler) Kolaylaştırıcı: Yrd. Doç. Dr. Umut AŞKIN Raportör: Nalan Kangal Kırsalda Yaşayanlar

Detaylı

T.C. İZMİR TORBALI BELEDİYESİ ÇOCUK KONUK EVİ NİN KURULUŞ, İŞLEYİŞ, USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

T.C. İZMİR TORBALI BELEDİYESİ ÇOCUK KONUK EVİ NİN KURULUŞ, İŞLEYİŞ, USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK T.C. İZMİR TORBALI BELEDİYESİ ÇOCUK KONUK EVİ NİN KURULUŞ, İŞLEYİŞ, USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK AMAÇ Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı; Çocuk Konuk Evi sisteminin kuruluş ve işleyişine ilişkin usul

Detaylı

HENDEK BELEDİYESİ SOSYAL YARDIM VE SOSYAL HİZMET YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

HENDEK BELEDİYESİ SOSYAL YARDIM VE SOSYAL HİZMET YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler HENDEK BELEDİYESİ SOSYAL YARDIM VE SOSYAL HİZMET YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, Sakarya ili Hendek ilçesi sınırları içerisinde

Detaylı

KOOPERATİFLERE YÖNELİK HİBE DESTEĞİ

KOOPERATİFLERE YÖNELİK HİBE DESTEĞİ Karınca Dergisi, Ekim 2014, Sayı:934 KOOPERATİFLERE YÖNELİK HİBE DESTEĞİ 1. GİRİŞ Kooperatifler, ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılamak

Detaylı

SOSYAL HİZMETLERİN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI. Doç.Dr.Ertan Kahramanoğlu Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölümü

SOSYAL HİZMETLERİN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI. Doç.Dr.Ertan Kahramanoğlu Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölümü SOSYAL HİZMETLERİN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI Doç.Dr.Ertan Kahramanoğlu Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölümü SOSYAL HİZMETLER, insanların iyilik halinin geliştirilmesinde;

Detaylı

S. NO İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR

S. NO İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR 1 2 DR.FEVZİ-MÜRÜVET UĞUROĞLU ORTAOKULU 2016-2017 / 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILLARI EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE EYLEM PLANI Eğitim ortamında ortamlarında uyuģturucu

Detaylı

T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU ÇOCUK BAKIMI VE GENÇLİK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI

T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU ÇOCUK BAKIMI VE GENÇLİK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU ÇOCUK BAKIMI VE GENÇLİK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI TANITIM Osmaniye Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri

Detaylı

gelişmesini sağlaması için gerekli birçok maddeye yer verilmiştir. Sözleşmede yer alan

gelişmesini sağlaması için gerekli birçok maddeye yer verilmiştir. Sözleşmede yer alan ÇOCUK HAKLARININ SINIFLANDIRILMASI Çocuk Hakları Sözleşmesi nde, çocukların sağlıklı yaşaması ve çok yönlü olarak gelişmesini sağlaması için gerekli birçok maddeye yer verilmiştir. Sözleşmede yer alan

Detaylı

8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ. Abdullah ATLİ

8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ. Abdullah ATLİ 8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ Rehberlik hizmetleri planlı, programlı ve sistemli yürütülmesi gereken hizmetlerdir. Bu nedenle programların hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi

Detaylı

0793 SOSYAL HIZMETLER VE ÇOCUK ESIRGEME KURUMU GENEL M

0793 SOSYAL HIZMETLER VE ÇOCUK ESIRGEME KURUMU GENEL M 73 SOSYAL HIZMETLER VE ÇOCUK ESIRGEME KURUMU GENEL M Ö D E N E Ğ İ 3 SHÇEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SHÇEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2 ÖZEL KALEM 5 DIĞER PERSONEL 6 TEMSIL VE TANITMA GIDERLERI TEDAVI VE CENAZE GIDERLERI 8

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

ÖNCELİKLİ DÖNÜŞÜM PROGRAMLARI-3

ÖNCELİKLİ DÖNÜŞÜM PROGRAMLARI-3 ÖNCELİKLİ DÖNÜŞÜM PROGRAMLARI-3 (AİLENİN VE DİNAMİK NÜFUS YAPISININ KORUNMASI) HAKKINDA BİLGİ NOTU 13 OCAK 2015 Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları

Detaylı

SAMSUN AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ

SAMSUN AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ DANIŞMANLIK TEDBİRİ Çocuğun bakımından sorumlu olan kimselere çocuk yetiştirme konusunda; çocuklara da eğitim ve gelişimleri ile ilgili sorunlarının çözümünde yol göstermeye yönelik rehberlik hizmetidir.

Detaylı

GEÇEN YILDAN DEVREDEN ÖDENEKLER CETVELİ

GEÇEN YILDAN DEVREDEN ÖDENEKLER CETVELİ 3 Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü CETVELİ YILI : S.K.3. 44 S.K. GÖRE S.K. 3. S.K. 4. () (1+) 3 SHÇEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 3 AİLE VE ÇOCUK HİZMETLERİ DAİRE 6.3,6 6.3,6 6.3,6 6 ÇOCUK

Detaylı

Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı. Sayın Milletvekili, konusunda kamuoyunda bilinç oluşturmaya gayret etmekteyiz.

Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı. Sayın Milletvekili, konusunda kamuoyunda bilinç oluşturmaya gayret etmekteyiz. Sayın Milletvekili, Otizm spektrum bozukluğu (OSB) yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nörogelişimsel bozukluk olup belirli davranış ve öğrenme özellikleri ile kendini göstermektedir. Şu an

Detaylı

ĠSTĠHDAM Devlet Personel Başkanlığı Türkiye İş Kurumu. EĞĠTĠM Milli Eğitim Bakanlığı. SOSYAL YARDIMLAR Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü

ĠSTĠHDAM Devlet Personel Başkanlığı Türkiye İş Kurumu. EĞĠTĠM Milli Eğitim Bakanlığı. SOSYAL YARDIMLAR Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü Mart/2014 VERĠ TÜRÜ VERĠ KAYNAĞI ĠSTĠHDAM Devlet Personel Başkanlığı Türkiye İş Kurumu EĞĠTĠM Milli Eğitim Bakanlığı SOSYAL YARDIMLAR Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü BAKIM Engelli ve Yaşlı Hizmetleri

Detaylı

2014-2016 Dönemi İç Denetim Planı Çizelgesi

2014-2016 Dönemi İç Denetim Planı Çizelgesi 2014-2016 Dönemi İç Denetim Planı Çizelgesi 2014-2016 DENETİM GÖREVLERİ YILLAR Denetimin Adı Denetim Alanının Kapsamı Denetlenen Birimler Denetim Ölçeği Risk Düzeyi 2014 2015 2016 Çocuk Evleri Süreci 31.01

Detaylı

ENGELSİZ YARINLARA, DÖRTNALA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI ATLISPOR TOPLULUĞU

ENGELSİZ YARINLARA, DÖRTNALA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI ATLISPOR TOPLULUĞU ENGELSİZ YARINLARA, DÖRTNALA iz ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI ATLISPOR TOPLULUĞU İÇİNDEKİLER Giriş Yazısı Etkinlik Hakkında Etkinliğin Amacı Engellilik Nedir? Türkiye'de Engellilerin

Detaylı

BURDUR AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ VE BAĞLI KURULUŞLARI KALİTE PLANI. HAZIRLAYAN : KONTROL: ONAYLAYAN İL KALİTE SORUMLUSU Muhittin ÇATAK

BURDUR AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ VE BAĞLI KURULUŞLARI KALİTE PLANI. HAZIRLAYAN : KONTROL: ONAYLAYAN İL KALİTE SORUMLUSU Muhittin ÇATAK BURDUR AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ VE BAĞLI KURULUŞLARI KALİTE PLANI KONTROL PLANI NO: 15-KP-01 TARİHİ: 03.07.2015 NO: 1 HAZIRLAYAN : KONTROL: ONAYLAYAN İL KALİTE SORUMLUSU Muhittin ÇATAK İL

Detaylı

TÜRK İŞGÜCÜ PİYASASI MESLEKİ EĞİTİM İSTİHDAM İLİŞKİSİ VE ORTAKLIK YAKLAŞIMI

TÜRK İŞGÜCÜ PİYASASI MESLEKİ EĞİTİM İSTİHDAM İLİŞKİSİ VE ORTAKLIK YAKLAŞIMI TÜRK İŞGÜCÜ PİYASASI MESLEKİ EĞİTİM İSTİHDAM İLİŞKİSİ VE ORTAKLIK YAKLAŞIMI 15 Ekim 2012 Mehmet Ali ÖZKAN İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı 1 SUNUM PLANI I- İşgücü Piyasası Göstergeleri II- Mesleki Eğitim ve

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENELGE 2004/11

T.C. BAŞBAKANLIK SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENELGE 2004/11 T.C. BAŞBAKANLIK SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYI :B.02.1.SÇE.0.11.00.01/M-5-4-2004/ KONU : Korunma Kararının Alınması, Kaldırılması, Tertip ve Nakil İşlemleri. A N K A R

Detaylı

GENÇLĐK VE SPOR BAKANLIĞI SPOR HĐZMETLERĐ DAĐRESĐ BAŞKANLIĞININ GÖREV, YETKĐ VE SORUMLULUKLARINA DAĐR YÖNERGE

GENÇLĐK VE SPOR BAKANLIĞI SPOR HĐZMETLERĐ DAĐRESĐ BAŞKANLIĞININ GÖREV, YETKĐ VE SORUMLULUKLARINA DAĐR YÖNERGE GENÇLĐK VE SPOR BAKANLIĞI SPOR HĐZMETLERĐ DAĐRESĐ BAŞKANLIĞININ GÖREV, YETKĐ VE SORUMLULUKLARINA DAĐR YÖNERGE BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Spor

Detaylı

BATMAN BAROSU ÇOÇUK HAKLARI KOMİSYONU

BATMAN BAROSU ÇOÇUK HAKLARI KOMİSYONU BATMAN BAROSU ÇOÇUK HAKLARI KOMİSYONU BATMAN ÇOCUK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNDEN ALINAN VERİLERE GÖRE; 2008-2012 Yılları arasında meydana gelen adli olay sayısının yıllara göre dağılımı: 1000 900 800 700 600 500

Detaylı

SPOR HUKUKU. 3.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

SPOR HUKUKU. 3.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER SPOR HUKUKU 3.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Gençlik ve Spor Bakanlığı 03.06.2011 tarihinde çıkarılan 638 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur. 638 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin amacı, Gençlik

Detaylı

AiLE VE SOSYAL POLiTİKALAR BAKANLIGI ile ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIGI

AiLE VE SOSYAL POLiTİKALAR BAKANLIGI ile ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIGI AiLE VE SOSYAL POLiTİKALAR BAKANLIGI ile ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIGI İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ Taraflar MADDE 1- Bu Protokolün tarafları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. BAŞBAKANLIK SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. BAŞBAKANLIK SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYI : B.02.1.SÇE.0.09.00.02.010.06.01-251 24.12.2008 KONU: Korunmaya Muhtaç Çocuklar Amaç Madde 1 GENELGE 2008/13 (1) Korunma/tedbir

Detaylı

Rehabilitasyon Hizmetleri

Rehabilitasyon Hizmetleri 14. HAFTA Rehabilitasyon Hizmetleri Hastalık, kaza veya yaralanma sonucu gelişen sınırlanmış fonksiyonel kapasitenin, geçici veya kalıcı yetersizliklerin, hastalığın tedavisi ile birlikte veya tedavi sonrası,

Detaylı

tedbiri Adana'da köpeği zincirle tutup nehre atmak isteyen çocuklara DANIŞMANLIK

tedbiri Adana'da köpeği zincirle tutup nehre atmak isteyen çocuklara DANIŞMANLIK ---------- Yönlendirilmiş ileti ---------- Kimden: Selahattin YAKIN Tarih: 28 Aralık 2013 11:02 Konu: TEDBİR KARARI Kime: Nesrin Citirik, dohayko ibrahim Cc: MAA Akgul Nesrin Hanım merhaba, Bu güzel haberi

Detaylı

SOSYAL HİZMET UZMANI (SOSYAL ÇALIŞMACI)

SOSYAL HİZMET UZMANI (SOSYAL ÇALIŞMACI) TANIM Ekonomik, sosyal ve kültürel yönden sıkıntı içinde bulunan kişi, grup ve topluluklara sorunlarını tanıyıp çözümlemelerinde sahip oldukları olanakları kullanma ve çevredeki olanakları araştırma ve

Detaylı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG Mart - 2014 YASAL DÜZENLEMELER KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE VE İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLAR ARASI

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not II Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Eğitimde Rehberlik *Rehberlik, bireyin en verimli bir şekilde gelişmesini ve doyum verici

Detaylı

SOKAKTA YAŞAYAN VE/VEYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMET MODELİ ANTALYA İL EYLEM PLANI

SOKAKTA YAŞAYAN VE/VEYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMET MODELİ ANTALYA İL EYLEM PLANI SOKAKTA YAŞAYAN VE/VEYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMET MODELİ ANTALYA İL EYLEM PLANI ÇALIŞMA ALANI MÜDAHALE AKTİVİTE SÜRE UYGULAYICI İHTİYAÇ KAYNAK RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLARA ULAŞMA / SOSYAL MOBİLİZASYON

Detaylı

Sosyal devlet anlayışı içinde toplumsal refahın artırılması amaçtır. Bu amaç, bireylerin maddi ve manevi olarak gelişmeleri ve korunmaları için gerek

Sosyal devlet anlayışı içinde toplumsal refahın artırılması amaçtır. Bu amaç, bireylerin maddi ve manevi olarak gelişmeleri ve korunmaları için gerek Sosyal devlet anlayışı içinde toplumsal refahın artırılması amaçtır. Bu amaç, bireylerin maddi ve manevi olarak gelişmeleri ve korunmaları için gerek koşulların sağlanarak ülke kalkınmasının getireceği

Detaylı