MOTOR YATAKLARINDA OLUŞABİLECEK HASAR TÜRLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MOTOR YATAKLARINDA OLUŞABİLECEK HASAR TÜRLERİ"

Transkript

1 MOTOR YATAKLARINDA OLUŞABİLECEK HASAR TÜRLERİ

2 Bu dokümanda, toplamda 22 adet olmak üzere motor yatağı sorunlarının genel olarak dış görünümü, hasar oluşumu, olası nedenler ve düzeltici eylemlerine değinilmiştir.

3 Önsöz Bildiğiniz gibi, her motor parçası bir gün aşınacak ve ömrünü tamamlayacaktır. Eğer tüm parçalar beklenen ömrü boyunca çalışabilseydi, işiniz nispeten daha kolay olurdu, sadece aşınan parçaları değiştirirdiniz. Maalesef, bir motor parçası hasarının sebebi sadece ömrünün dolması olmayabilir. Bu nedenle tamirciler sadece parça değiştiren kişiler değil, aynı zamanda bir parçanın ömrünü doldurmadan hasara uğradığını teşhis edebilecek yetenekte kişiler olmalıdır. Aşağıdaki tabloda bir motor yatağının ömrü dolmadan tahribatına yol açan sekiz büyük neden, rastlanma yüzdeleri ile birlikte verilmiştir. Fakat unutulmamalıdır ki, çoğu zaman erken yatak hasarı, aşağıda listelenmiş bu etmenlerin bir veya bir kaçının kombinasyonu ile oluşur. BEKLENEN ÖMRÜNDEN ÖNCEKİ YATAK HASARLARININ ANA NEDENLERİ Kirlilik Montaj Hatası Kaçıklık / Hizasızlık Yetersiz Yağlama Aşırı Yükleme Korozyon Uygunsuz Şaft Finişi Diğer %45,4 %12,8 %12,6 %11,4 %8,1 %3,7 %3,2 %2,8 Dolayısıyla şu söylenebilir ki, eğer bir tamirci hasarın sebebini belirlemeden yalnızca yatakları yenisiyle değiştirirse, %99 dan fazla bir ihtimalle, bir süre sonra değişen yataklarda da orijinal yataklardaki problemin aynısı ortaya çıkacaktır. Aynen bir doktorun hastasını şikayetlerin asıl nedenini belirlemeden tedavi edemeyeceği gibi, tamirci de hasara neyin sebebiyet verdiğini belirlemeden yatak hasarının önüne geçemeyecektir. Bu kitapçıktaki sayfalar kolaylık açısından dört ana konu altında toplanmıştır: 1) Görünüm: Belirli bir sorun nedeniyle hasara uğrayan yatağın görünümü ve kısa açıklaması. 2) Hasar Oluşumu: Mevcut durumda yatağı aslında neyin hasara uğrattığı. 3) Olası Nedenler: Belirtilen hasar mekanizmasını hangi faktörlerin ortaya çıkarmış olabileceği. 4) Düzeltici Eylemler: Hasarı gidermek için uygulanması gereken işlemler. Bu kılavuz yatak hasarının sebebinin belirlenmesine yardımcı olmak amacıyla düzenlenmiştir.

4 1) Yatak Alaşımındaki Yabancı Partiküller Yatak Sırtı Yatak Alaşımı Yağ Boşluğu Muylu Toz Taneciği Yer Değiştiren Yatak Metali Görünüm Yabancı partiküller yatak alaşımına gömülmüş vaziyettedir. Yatak yüzeyinde çizikler de görülebilir.

5 1) Yatak Alaşımındaki Yabancı Partiküller Ana Resim

6 1) Yatak Alaşımındaki Yabancı Partiküller Hasar Oluşumu Motor yağının içindeki toz, kir, aşındırıcı veya metalik partiküller, yumuşak yatak kaplamasına gömülerek yatak metalinin yerini değiştirir ve yüzeyde bir çıkıntı oluşturur. Bu çıkıntı, şaftla temas ederek sürtünme hareketi yaratıp yatak alaşımının kopmasına neden olabilecek kadar büyük olabilir. Yabancı partiküller yatağa kısmen gömülür ve oluşan çıkıntının şaftla teması ile taşlama etkisi oluşabilir. Olası Nedenler 1) Montaj öncesi motorun ve parçalarının yetersiz temizlenmesi. 2) Yoldaki tozların ve kumun hava giriş manifoldundan motora girmesi veya hatalı hava filtrasyonu. 3) Diğer motor parçalarının aşınarak, buralardan kopan parçaların motorun yağına karışması. 4) Bakımsız yağ filtresi ve/veya yağ filtresinin değiştirilmemesi. Düzeltici Eylemler 1) Uygun temizlik prosedürlerini takip ederek yeni yatakları takınız. 2) Gerekliyse şaft yüzeyini taşlayınız. 3) Kullanıcıya yağı, yağ filtresini, karter süzgecini üreticinin önerdiği şekilde değiştirmesini öneriniz.

7 2) Yatak Sırtındaki Yabancı Partiküller Yuva Yabancı Partikül Şaft Yatak Ön Görünüş Yan Görünüş Görünüm Bölgesel olarak aşınmış alan yatak yüzeyinde, yabancı partikülün kalıntısı ise aşınan bölgenin arkasında, yani yatak sırtında ve yatak yuvasında görülebilir.

8 2) Yatak Sırtındaki Yabancı Partiküller Ana Resim 1 2

9 2) Yatak Sırtındaki Yabancı Partiküller Hasar Oluşumu Yatak ile kep arasındaki yabancı partiküller, yatağın sırtının keple tam olarak temasını engeller ve yatak yüzeyinde düzenli bir ısı transferi olmaz. Dolayısıyla yatak yüzeyinin bölgesel olarak ısınmasına ve yatağın ömrünün azalmasına neden olur. Yükün dengesiz dağılımı yatak yüzeyinde anormal yüksek basınçlı bir alan oluşturduğundan bölgesel aşınmayı hızlandırır. Olası Nedenler Çapak alma operasyonu nedeniyle ortaya çıkan kir, toz veya metal parçaları motorun montajı sırasında yatak ile yuva arasına sıkışmış olabilir. Düzeltici Eylemler 1) Uygun temizlik prosedürlerini takip ederek yeni yatakları takınız. 2) Gerekliyse şaft yüzeyini taşlayınız. 3) Kullanıcıya yağı, yağ filtresini, karter süzgecini üreticinin önerdiği şekilde değiştirmesini öneriniz.

10 3) Yatak Kepinin Kayması Kaymış Kep Basınç Alanları Soketin Çakışması Görünüm Alt ve üst yatakların birleşme çizgilerine yakın karşılıklı bölgelerinde, aşırı aşınmış yüzeyler görülür.

11 3) Yatak Kepinin Kayması Ana Resim 1

12 3) Yatak Kepinin Kayması Hasar Oluşumu Kepin kayması nedeniyle alt ve üst yatakların birleşme çizgisine yakın kısımları muyluya doğru bastırılır. Sonuçta ortaya çıkan metal-metal teması ve aşırı basınç, yatak yüzeyinin aşınıp bozulmasına neden olur. Olası Nedenler 1) Kepi sıkarken çok büyük soket kullanmak. 2) Kepin pozisyonunu ters çevirmek. 3) Varsa kep ile yuva arasındaki merkezleme pimlerinin uygunsuz olması. 4) Keplerin uygunsuz torklanması gevşek kepe neden olur ve çalışma sırasında yerinden oynamasına neden olabilir. 5) Genişletilmiş cıvata delikleri veya küçük cıvataların deliklerde normalden fazla oynaması kepin kaymasına neden olabilir. Düzeltici Eylemler 1) Muylu yüzeyini kontrol ederek gerekirse taşlayınız. 2) Yeni yatağı uygun soket ve merkezleme pimleri ile monte ediniz. 3) Kepi sıkarken her iki cıvatayı da sıkarak ilerleyiniz. 4) Kepin pozisyonunun doğruluğunu kontrol ediniz. 5) Yeni cıvatalar kullanarak, cıvataların oynamadığından emin olunuz.

13 4) Aşırı Sıkma Fazla Ezme Görünüm Yatakların birleşme çizgilerinin bir veya ikisine komşu bölgelerinde aşırı aşınmış alanlar görülür.

14 4) Aşırı Sıkma Ana Resim 1

15 4) Aşırı Sıkma Hasar Oluşumu Kep sıkılmadan önce, yatağın küçük bir kısmı yuvasından dışarı taşmış vaziyettedir. Yani kep yerinde sıkıldığında, yatak yuvasına doğru sıkıştırılmış olur. İşte yatağın bu taşan kısmına ezme payı denir. Eğer yatak çok fazla ezilirse, yatakların birleşme çizgileri civarında içeri doğru bombelenmeye neden olur. Olası Nedenler 1) Yağ açıklığını düşürmek için keplerin törpülenmesi. 2) Keplerin fazla torklamadan dolayı çok sıkı monte edilmesi. Düzeltici Eylemler 1) Motor bloğundaki yuvanın ölçüsünü kontrol edin. 2) Uygun olmayan ölçüdeki biyel kolunu değiştirin. 3) Muylu yüzeyini kontrol ederek gerekli ise taşlayın. 4) Yeni yatağı uygun prosedürleri takip ederek, takın ve tavsiye edilen tork değerinde sıkın. 5) Monte edilen yatağın daireselliğinden; delik komparatörü, iç çap mikrometresi, dairesellik ölçüm cihazı vb. bir cihazla ölçerek emin olun.

16 5) Yetersiz Sıkma Radyal Basınç Yok Sıkıştırılmayan yatak yuva içerisinde serbestçe oynar Görünüm Yatağın sırtında ve/veya birleşme çizgisinin sınırlarında parlak bölgeler görülür. Kep ile yatak arasında metal transferi nedeniyle kabarcık izi şeklinde bir görünüm oluşur.

17 5) Yetersiz Sıkma

18 5) Yetersiz Sıkma Hasar Oluşumu Eğer bir yatak motora az sıkılarak bağlanırsa gevşek olur ve yuvasının içinde ileri-geri oynama yapar. Sıkma basıncı kaybı nedeniyle yatak yuvayla yetersiz temas oluşarak yatağın ısı transferini zayıflatır. Sonuç olarak, yatak fazla ısınarak yüzeyin bozulmasına neden olur. Olası Nedenler 1) Yatak kepinin temas yüzeyinde kir veya çapak kalmış olabilir. 2) Montaj sırasında kep cıvataları yetersiz (eksik tork değerinde) sıkılmış olabilir. 3) Yuva çapı gereğinden büyük olabilir, ki bu da ezmeyi azaltır. Düzeltici Eylemler 1) Keplerin birleşme yüzeylerini temizleyin ve montaj öncesi çentik ve çapakları kontrol edin. 2) Muylu yüzeyini kontrol ederek gerekirse taşlayın. 3) Yuva çapını kontrol ederek gerekli ise rektifiye edin. 4) Doğru montaj prosedürlerini uygulayarak yeni yatakları takın. (birleşme yüzeylerini asla traşlamayın)

19 6) Yamulmuş/ Bükülmüş Biyel Kolu Sürtünme Basınç alanları Görünüm Biyel yataklarının karşılıklı kenarlarında aşırı aşınmış bölgeler görülür. Aşınma yatak yüzeyinin bir kenarında yoğunlaşmış olup, kalan kısmında az veya hiç aşınma yoktur.

20 6) Yamulmuş/ Bükülmüş Biyel Kolu Ana Resim 1

21 6) Yamulmuş/ Bükülmüş Biyel Kolu Hasar Oluşumu Eğri veya bükük biyel kolu, biyel deliğinin hizasızlığıyla beraber kalkık durumda olan yatak kenarının şaftla temasına yol açar. İşte bu temas olan bölgeler, yatak yüzeyinin aşırı aşınmasına neden olur. Olası Nedenler 1) Modifiye edilmiş motor gibi aşırı çalışma şartları. 2) Uygunsuz rektifiye. 3) Biyelin montajdan önce düşürülmesi veya kötü kullanılması. Düzeltici Eylemler 1) Biyel kolunu inceleyerek gerekli ise değiştirin. 2) Muylu yüzeyini kontrol ederek gerekirse taşlayın. 3) Yatakları monte edin. 4) Montajdan önce biyel kolunu düşürmekten veya kötü kullanmaktan kaçının. 5) Uygun montaj tekniklerini kullanın. 6) İlgili üst silindir parçalarını kontrol ederek gerekli ise değiştirin.

22 7) Şerit Aşınma Kenar Yüklenmesi Büyük Muylu Kavisleri Görünüm Krank mili muylusunun kenar kavisleri gereğinden büyük olduğunda, yatağın en kenar kısımlarında (paha yakın kısımlar) fazla aşınmalar görülür.

23 7) Şerit Aşınma Kenar Yüklenmesi Ana Resim 1 2

24 7) Şerit Aşınma Kenar Yüklenmesi Hasar Oluşumu Muylunun kranka bağlandığı kısımdaki kenar kavisi olması gerekenden büyük olursa, motor yatağının bu kavise temas etmesi ve metal-metal teması gerçekleşmesi olasılığı vardır. Kavis ile yatak arasında olan bu temas aşırı aşınmaya neden olarak, yatağın ömrünü doldurmadan hasara uğramasına neden olur. Olası Nedenler Krank milinin işlenmesi sırasında kavisler çok büyük bırakılırsa, bu problem ortaya çıkar. Düzeltici Eylemler İzin verilen kavis radyüsüne dikkat ederek krankı tekrar taşlayın. Not: Kenar kavisini çok fazla azaltmamaya dikkat edin. Aksi halde krank en kritik yerden zayıflayabilir.

25 8) Çarpılmış Ana Yatak Yuvası Ana Resim 1

26 8) Çarpılmış Ana Yatak Yuvası Görünüm Ana yatakların tüm setinde, alt veya üst yataklarda benzer aşınma izleri görülür. Aşınma seviyesi muhafazadaki çarpılmanın şekline göre yataktan yatağa değişebilir. Genellikle en büyük aşınma merkez yatakta görülür. Hasar Oluşumu Çarpılan ana yatak yuvası, en büyük çarpılmanın olduğu yerde yataklar üzerine gereğinden fazla yük bindirir. Bu yükler de aşırı aşınmalara neden olur. Ayrıca, en büyük çarpılmanın olduğu yerde yağ açıklığı da düşerek metal-metal teması riski ortaya çıkarır. Olası Nedenler Ana yatak yuvasının çarpılmasının birincil nedeni, motorun çalışması sırasındaki değişken ısınma ve soğuma periyodlarıdır. Motor ısınırken ana yatak yuvası genleşir, motor soğurken ise büzülür. Bazı durumlarda tekrarlayan ısınma-soğuma döngüleri, ana yatak yuvasının çarpılmasına neden olabilir. 1) Aşırı çalışma şartları (Ör. Aşırı yükleme). 2) Silindir kapak cıvatalarının uygun olmayan şekilde torklanması, özellikle de üstten valfli V8 motorlarda. Düzeltici Eylemler 1) Görsel metotlar veya mavi boya metodu ile çarpılmayı tespit edin. 2) Ana yatak yuvasını baralayın. 3) Yeni yatakları takın.

27 9) Bükülmüş Krank Mili Ana Resim

28 9) Bükülmüş Krank Mili Görünüm Ana yatakların tüm setinde, alt veya üst yataklarda benzer aşınma izleri görülür. Aşınma seviyesi kranktaki çarpılmanın şekline göre yataktan yatağa değişebilir. Genellikle en büyük aşınma merkez yatakta oluşur. Hasar Oluşumu Çarpılan krank, en büyük çarpılmanın olduğu yerde yataklar üzerine gereğinden fazla yük bindirir. Bu yükler de aşırı aşınmalara neden olur. Ayrıca, en büyük çarpılmanın olduğu yerde yağ boşluğunu da düşürerek metal-metal teması riski ortaya çıkarır. Olası Nedenler 1) Krank aşırı hız veya aracı yüksek viteste düşük hızda kullanma nedeniyle bükülür. 2) Montaj sırasındaki hatalı işlem nedeniyle de bu problem ortaya çıkabilir. Düzeltici Eylemler 1) Görsel metotlar veya mavi boya metodu ile çarpılmayı tespit edin. 2) Yeni veya rektifiye edilmiş krank monte edin. 3) Yeni yatakları takın.

29 10) Oval İç Çap Aşınan Alanlar Görünüm Hem alt hem de üst yatakta, birleşme çizgisine yakın bölgelerde aşınmış alanlar görülür.

30 10) Oval İç Çap Ana Resim 1 2

31 10) Oval İç Çap Hasar Oluşumu Birleşme çizgisi yakınlarındaki yağ kalınlığının azalmasıyla, muylu ile yatak arasında metal-metal teması meydana gelir ve bu bölgelerde normalin üzerinde aşınma oluşur. Ayrıca yatak sırtının yuvaya tam oturmaması nedeni ile ısı transferi engellenip yatağın yorulma dayanımı düşebilir. Olası Nedenler Değişken yönlü yükleme ve biyel kolunun esnemesi, yatak yuvasının şeklinin bozularak uzamasına neden olur. Ve değiştirilen yeni yataklar, yatak yuvasının şeklini almaya eğilim gösterdiğinden, yatak yüzeyinin eliptik hale gelmesine neden olur. Düzeltici Eylemler 1) Yatakları monte etmeden önce yuvaların daireselliğini kontrol edin. Eğer yuvaların şekli bozulmuşsa, rektifiye edin veya biyeli yenisi ile değiştirin. 2) Muylu yüzeyini kontrol ederek gerekli ise taşlayın. 3) Yeni yatakları takın.

32 11) Şekli Bozulmuş Muylu Konik Kum Saati Fıçı Görünüm Bir yatak şekli bozuk muylu nedeniyle hasara uğradığında, genellikle yüzeyinde düzensiz bir aşınma izi görülür. Fakat genel olarak bu aşınmış alanlar fotoğrafta gösterilen şekillerden biri olmaktadır: Fotoğraf 1 de konik, Fotoğraf 2 de kum saati, Fotoğraf 3 te ise fıçı şekilli muylu nedeni ile oluşan iz gösterilmiştir.

33 11) Şekli Bozulmuş Muylu Ana Resim 1 2 3

34 11) Şekli Bozulmuş Muylu Hasar Oluşumu Şekli bozuk muylu, yatak yüzeyinde yükün düzgün dağılmasını engeller ve ısının artmasıyla, yatağın hızlı aşınmasına neden olur. Bu durum ayrıca yatağın yağ boşluğunu da etkileyerek, bazı bölgelerde çok dar, bazı bölgelerde ise çok geniş olmasını sağlar ki bu da yağlama sisteminin düzgün çalışmasına izin vermez. Olası Nedenler Eğer muylu konik ise iki muhtemel neden vardır: 1) Çalışma sırasında muylunun düzensiz aşınması (hizası bozuk biyel). 2) Muylu yüzeyinin uygunsuz işlenmesi Eğer muylu kum saati veya fıçı şeklinde ise, bu genellikle uygunsuz işleme veya torklama sebeplidir. Düzeltici Eylemler Krank milini yeniden taşlamak genellikle bu problemin en iyi çözümüdür. Bu işlemden sonra uygun montaj prosedürleri izlenerek yeni yatakları takınız.

35 12) Yetersiz Yağlama Yatak Uygun yağ filmi Muylu Yağ Yetersizliği Görünüm Yatak yağ yetersizliği nedeni ile hasara uğradığında, yüzeyi genellikle çok parlaktır. Muylunun ovalama davranışı nedeniyle yatak yüzeyinde aşırı aşınma görülebilir. Çok aşırı durumlarda yatak yüzeyinde sıvanma, kopma veya çatlak görülür. Bu durumda yatak koyu mavi-siyah arası bir renk almaya başlar.

36 12) Yetersiz Yağlama Ana Resim 1 2

37 12) Yetersiz Yağlama Hasar Oluşumu Yatak ve muylu arasında uygun yağ filmi olmaması, metal-metal teması oluşmasına neden olur. Sonuçta oluşan sürtünme hareketi, yatağı erken hasara uğratır. Olası Nedenler 1) Yetersiz yağ açıklığı genelde gereğinden fazla cidar kalınlığına sahip yatak takılması nedeniyle oluşur. Bazı durumlarda muylu da büyük olabilir. 2) Kırık veya tıkanmış yağ yolları, uygun yağ akışını engeller. 3) Tıkanmış yağ emme sistemi veya yağ filtresi. 4) Yağ pompası veya basınç emniyet valfi arızası. 5) Ana yatakların yağ deliği pozisyonuna dikkat edilmeden takılması. 6) İlk çalışmadan önce yağ sistemi ayarının yapılmaması. Düzeltici Eylemler 1) Yatak seçerken tüm ölçümleri iki kere kontrol edin. 2) Yeni takılacak yatağın, uygulama için doğru yatak olduğundan emin olun. 3) Muyluyu kontrol ederek gerekirse taşlayın. 4) Yağ emişini, yağ filtresini ve yağ yollarını tıkanmalara karşı kontrol edin. 5) Yağ pompası ve basınç emniyet valfini kontrol edin. 6) Ana yataklar takılırken tüm yağ deliklerinin uygun pozisyonlandığından emin olun. 7) Motorun ilk çalıştırmasından önce mutlaka yağ sistemini doldurup, ayarını yapın.

38 13) Sıcak Gevrekleşme Ana Resim 1 2 3

39 13) Sıcak Gevrekleşme Görünüm Yatak yüzeyi sıvanmış, kopmuş ve sıcaktan kararmıştır. Alaşım malzemesinin çelikten koptuğu görülebilir. Hasar Oluşumu Çalışma esnasında yatak sıcaklığı, yatağın malzemesinde ihtiva ettiği kurşunun ergime sıcaklığı üzerine çıkar ise kurşun bronz alaşımında sağladığı sünekliği sağlayamaz ve bronz malzeme oldukça kırılgan bir hal alır. Bu şartlar altında yatak malzemesi parça parça yapraklanarak hasar alır. Fotoğraflardan da görüldüğü gibi aşırı sıcaklık söz konusu olduğunda hasar şiddetlidir. Bu durumda krankın hasar alması da yüksek olasılıktır. Olası Nedenler 1) Yağlamanın kesilmesi ve sonuçta ortaya çıkan yüksek sürtünme, çalışma sıcaklıklarını artırır. 2) Yatak malzemesindeki kurşun ergir ve şaft malzemesi alaşımdan parçalar koparır. 3) Yağlama azlığı. 4) Sürtünme. 5) Kirlilik. 6) Belli bir kısma gelen yükleme.

40 13) Sıcak Gevrekleşme Düzeltici Eylemler Sıcak gevrekleşme daha önce anlatılan sorunların daha ileri giderek yatak üzerinde yıkıcı etki yapmasıyla oluşur. Bu sorunu uygun şekilde düzeltmek için, öncelikle buna hangi özel durumun yol açtığı belirlenmelidir. Daha fazla detay için dökümandaki şu konulara bakınız: 1) Yatak alaşımında yabancı partiküller. 2) Yatak sırtında yabancı partiküller. 3) Şekli bozulmuş muylu. 4) Aşırı sıkma. 5) Bükük veya eğri biyel kolu. 6) Kaymış yatak kepi. 7) Çarpılmış ana yatak yuvası. 8) Bükülmüş krank mili. 9) Yağ yetersizliği. 10) Montaj hatası.

41 14) Yorulma Yatak Alaşımı Birleşme Çizgisi Çelik Yatak yüzeyinde çatlaklar oluşmaya başlar. Çatlaklar derinleşip genişleyerek birleşme çizgisine doğru ilerler. Çatlaklar birleşme çizgisine yaklaştıkça paralel hale gelir. En sonunda da birleşerek malzemenin kopmasına neden olur. Görünüm Yatak yüzeyi çatlamıştır ve yatak alaşımından küçük düzensiz parçalar koparak uzaklaşmıştır. Etkilenmiş bölgenin kenarları yırtılmış görünümdedir. Bazı bölgeler yerinden koparak yatak yüzeyinin başka bir bölgesinde yüzeye tekrar gömülmüş olabilir.

42 14) Yorulma 3 Ana Resim

43 14) Yorulma Hasar Oluşumu Pistonun ileri-geri hareketi sırasında oluşan yüksek ve titreşimli yükler, yatak yüzeyinin yorulmasıyla çatlamasına neden olur. Yorulma çatlakları alaşım ile çeliğin birleşme çizgisine dik olarak genişler ve derinleşir. Birleşme çizgisine yaklaştıkça yorulma çatlakları yön değiştirerek birleşme çizgisine paralel ilerler. Sonunda çatlaklar birleşerek yüzeydeki parçaların kopmasına yol açar. Kısalmış yatak ömrü, yağda kirlilik ve yatak yüzeyinden kopan malzemelerin yağ ile taşınımı sonrası diğer yatak yüzeylerine veya kranka gömülerek çatlaklara, sıyrıklara sebep olması söz konusudur. Olası Nedenler 1) Aşırı yükleme (modifiye, patlama, aşırı yakıt verilmesi vb. nedeni ile), 2) Düzensiz yükleme, Yatak üzerine etki eden aralıklı aşırı yüklemeler yatak kenarlarında mekanik yorulmalara sebep olur. Tekrarlı yükler altında kalan bir malzemenin maruz kaldığı durumu, tıpkı bir kağıdın aynı noktadan sürekli düz ve ters olarak katlanmasına benzetebiliriz. Kağıt bir süre sonra yorulma göstererek yırtılacaktır.

44 14) Yorulma Düzeltici Eylemler Aşırı yükleme sebeplerinin araştırılması önemli olup aşağıdaki önlemler alınabilir; 1) Motordaki bütün yabancı partikül ve kirliliklerin giderilmesi adına baştan aşağı temizlenmesi. 2) Yatak yuvaları ve krank muylularının ölçü uygunluğu, yuvarlaklık, delik doğruluğu ve hizaları bakımından kontrol ve denetlemelerin yapılması. 3) Motor zamanlarının yakıt temini ve kullanımıyla alakalı olarak üretici özelliklerine istinaden kontrolünün yapılması. 4) Çalışma esnasında düşük hızlarda yüksek yüklerden kaçınılması. 5) Eğer önceki yatağın servis süresi uygun ise benzer süre elde etmek için aynı tipteki yatakla değiştirin. 6) Kalan ömürleri az olabileceğinden, tüm diğer yatakları (ana, kol ve eksantrik) değiştirin. 7) Montaj hatalarını kontrol edin.

45 15) Korozyon Ana Resim 1

46 15) Korozyon Görünüm Yatak yüzeyi kararmış, süngerleşmiş ve kimyasal saldırı nedeniyle dağlanmıştır. Hasar Oluşumu Bu durum genellikle yağ ya da yakıt sistemindeki kirliliklerden veya iç motor sızıntılarından dolayı olur. Eğer motorun rutin bakımlarına uyulmamışsa, bu durum sıkça tekrarlanır. Olası Nedenler 1) Yağdaki asitler. 2) Aşırı çalışma sıcaklığı. 3) Piston tarafından aşırı sızıntı. 4) Yağın soğutucu sıvı ile kirlenmesi. 5) Aşırı kükürtlü yakıt kullanımı. 6) Yağ değişim döngüsünün uzatılması. Düzeltici Eylemler 1) Kirliliğin sebebini belirleyin. 2) Uygun montaj prosedürlerini izleyerek yeni yatakları takın. 3) Mümkünse daha iyi kalite yakıt kullanın. 4) Yağ, tavsiye edilen değiştirme sıklığına uyularak ve uygun özelliklerde yağ ile değiştirilmelidir.

47 16) Aşınmış Kaplama Ana Resim 1

48 16) Aşınmış Kaplama Görünüm Yatak yüzeyi ya da kaplama malzemesi, krank milinin dönme doğrultusunda erimiş veya lekelenmiş bir görünümdedir. Hasar Oluşumu Bu problem yetersiz yağlamanın yaratacağı problemlerin daha erken bir aşamasıdır. Çoğu motor çalışmaya devam ederek bu aşamayı atlar ve çalışma devam ettikçe yetersiz yağlama sorunundan kaynaklı aşınmalar görülür. Olası Nedenler 1) Yağın, motorun çalışmasından önce herhangi bir film oluşturmaması. 2) Tıkanmış yağ geçiş yerleri. 3) Yağ pompası arızası. 4) Uygunsuz montaj (yağ deliklerinin önünün kapalı olması). 5) Motor yatağında belirli bölgelere yoğun yük binişi. 6) Yatakların yüzeyleri ile mil arasındaki hizasızlık. 7) Yetersiz yağ boşluğu. 8) Soğuk havalarda motor ısınmadan aşırı yüke sebep olunması.

49 16) Aşınmış Kaplama Düzeltici Eylemler 1) Bütün ölçülerin ve yatak seçim prosedürlerinin dikkatlice kontrol edilmesi. 2) Yatak değiştirildiğinde yeni monte edilecek olan yatağın ölçüsel uygunluğunun kontrol edilmesi. 3) Muylularda hasar kontrolü yapılması ve gerekliyse taşlama işlemine tabi tutulması. 4) Yağ göstergesi, yağ filtresi, geçiş yerlerinin ve muhtemel engellerin tespitinin yapılarak kontrol edilmesi. 5) Yağ pompası ve basınç kontrol valflerinin kontrolünün yapılması. 6) Motora yeni yatak montajı yapıldığında kep ile yatak üzerindeki yağ deliklerinin eksenlerinin kontrol edilmesi. 7) Yağın kalitesinin, katkı bileşiminin ve viskozitesinin çalışma şartlarına uygunluğunun kontrol edilmesi. 8) Motor ilk defa çalışmaya başladığında, yağ sisteminin daima hazır bir halde tutulması. 9) Soğuk havalarda motora ön ısıtma uygulanmalı ve uygun sıcaklığa ulaşmadan yüksek performans gerektiren koşullarda motor çalıştırılmamalıdır.

50 17) Yüzey Sıyrılması Çentik Etkisi Ana Resim 1 2 3

51 17) Yüzey Sıyrılması Çentik Etkisi Görünüm Yatak yüzeyi derin bir şekilde çizilmiş ve kazınmıştır. Sıyrılmanın oluş şekline bağlı olarak bir tane ya da daha fazla bölgede görülebilir. Hasar Oluşumu Küçük bir çentiğin yatak ömrüne her zaman çok büyük bir etkisi olmayabilir, ancak daha çok sayıda çentik motor yataklarında ve motorda arızalara sebep olabilir. Çentik ve sıyrılma genellikle yüzeye gömülmüş büyük boyutlardaki yabancı partiküller nedeniyle meydana gelir. Çalışma sonrası bu partiküller zamanla motor yatağı yüzeyinde derin çatlaklar açılmasına sebep olurlar. Ağır çalışma vakalarında, yatak malzemesi yükü kaldıramayarak kullanılamaz hale gelir. Olası Nedenler Yataklarda çentik, genellikle yağ deliği etrafında büyür ve krank milinin bu çentiğe isabet eden bölümlerinde zamanla hasara neden olabilir. Bu çentiğin oluşma sebebi yağ deliğinin etrafında kirlilik ya da çapak olması gösterilebilir. Düzeltici Eylemler Krank mil muylularının aşınma ve çentik kontrollerinin yapılması, gerekliyse taşlama işlemine tabi tutulması. Krank mili ve motor bloğundaki bütün yağ geçiş noktalarının ve tıkanıklıkların temizlenmesi.

52 18) Montaj Hataları YATAK YAĞ DELİĞİ DOĞRU TERS Biyel Kolu Ters Takılmış Yatak Yarımları Ters Yatak Kepleri Yanlış veya Ters KRANK GÖVDESİNDEKİ YAĞ DELİĞİ YATAKTAKİ YAĞ DELİĞİ Tırnak Yerine Oturmamış / Ters Tarafta Yatak yağ deliği yağ akış deliği ile hizalanmamış Görünüm Halihazırda, geniş bir aralıkta potansiyel montaj hataları ve bunlara bağlı olarak gelişen arıza çeşitleri vardır.

53 18) Montaj Hataları Hasar Oluşumu Çoğu durumda bu tarz problemlerin sonuçları hızlı ve şiddetli gerçekleşir. Sonuç olarak motor arızaları yüksek maliyetlere yol açar. Krank mili harap olur, motor bloğu hasar görür ve arızalanır; listenin sonu yoktur. Olası Nedenler 1) Motordaki parçaların oryantasyonunun uygun bir şekilde yapılmaması. 2) Motordaki lokal montajlarda tecrübesizlik. 3) Detaylara dikkat edilmeyip ihmal edilmesi. Düzeltici Eylemler 1) Motordan sökülmeden önce, biyel kolu, biyel kol kepleri ve ana keplerin doğru pozisyonlarının belirlenmesi. 2) Yapılan işlerin, varsa gözden kaçan hataların tespiti için birkaç defa kontrolünün yapılması. 3) Her motor için belli bir motor yatağı vardır ve bu motor yatakları alt ve üst olmak üzere iki ayrılır; herhangi bir arıza durumunda bu yatakların yerlerinin değiştirilemeyeceğinin farkında olmak gereklidir. Yatak üzerindeki tırnağın yuvasına tam olarak ve uygun bir şekilde oturduğundan emin olunmalıdır. 4) Üst kol yatakları biyel kolunun içine, alt yataklar kepin içine girer. 5) Üst ana yataklar bloğun içine, alt yataklar kepin içine girer. 6) Montaj sonrası tuhaflık gözüküyorsa yüksek olasılıkla hata vardır.

54 19) Yatak Sarması Ana Resim 1 2

55 19) Yatak Sarması Görünüm Motor yatakları bu aşamaya gelene kadar, bütün kaplama malzemesi gitmiş ve bazen ezilmeden dolayı yatak kep içinde dönmüş vaziyettedir. Hasar Oluşumu Yatak sarması arızası motorda çok yıkıcı bir soruna yol açar. Bu durum tabi ki motorun bu halde ne kadar çalıştığıyla yakından alakalıdır. Olası Nedenler Yağ filminin kaybolması en önemli noktadır. Yağ filminin kaybolması ile birlikte sürtünme kritik seviyeleri aşar ve sıcaklık artışı ile birlikte kurşun kaybı görülür. Motorun bu halde daha fazla çalışması demek mile yataklama yapan malzemenin üzerinde herhangi bir yağ filmi olmaksızın çalışması ve bu sebepten ötürü zamanla mile yapışarak dönmeye başlaması demektir. Bu durum motorda ağır hasarlara yol açar. Düzeltici Eylemler Öncelikle sorunun esas nedeni tespit edilerek yağ filminin neden kaybolduğuna bir cevap bulmak gerekmektedir. Yatak sarma arızasının zamanında farkına varmak gerekir ve yatağın dış görünümü en büyük ipuçlarını içerir. Bu oldukça zorlu bir iştir ancak bozulmanın neden meydana geldiği konusunda fikir edinmemizi sağlar. Sorunun görüldüğü motor aynı tipte ise önceden edinilmiş tecrübeler sorunu çözmemize yardımcı olacaktır. Diğer motor bileşenlerinin incelenmesi, sorunla alakalı olarak nedenleri belirlemede fayda sağlar.

56 20) Çene Yüzeyinin Bozulması Ana Resim

57 20) Çene Yüzeyinin Bozulması Görünüm Ay yatak yüzeyinde ve çeneli yatakların çene yüzeyinde kararmış ve silinmiş bölgeler olarak gözlemlenirler. Hasar Oluşumu Yağ filminin kaybolması ve sıcak kurşun etkisi sonrasında yüzeydeki yağlayıcı etkinin kaybolması sonucu yüzeyde tahribat meydana gelir. Olası Nedenler Çeneli yataklardaki düz yüzeylerde yağ filmini oluşturmak içte kalan yuvarlak bölüme oranla daha zordur. Kanallar ve yağ cepleri bu filmin oluşmasını sağlayan önemli etkenlerdir. Çeneler bölgesel yüklere karşı dayanıklı olup belli bir kullanımdan sonra yağın bu bölgelere ulaşmaması ve sıcaklığın artması söz konusu olur. Bu durum sonrası sıcaklık, krank milinin uyguladığı baskı ve sürtünmenin de etkisiyle kararmalar ve zamanla silinmeler meydana gelebilir. Düzeltici Eylemler Yağ, malzemeyi soğutarak sıcaklığı yatak malzemesinden uzaklara taşır. Sonuç olarak çene yüzeylerine daha fazla yağ transferinin yapılması en iyi çözümdür.

58 21) Hızlı Aşınma Ana Resim 1 2 Journal Surface 3 100x Magnified 4

59 21) Hızlı Aşınma Görünüm Cidar kalınlığı orijinal ölçünün altına düşmüştür. Yatak yüzeyi aşınmış ve parlaktır fakat çatlak, kazınma, kopma yoktur. Isı ve gömülmüş yabancı partikül görüntüsü bulunmaz. Hasar Oluşumu Krank milinin taşlanması ve parlatılması, gözle görülemeyecek kadar küçük çapaklar ortaya çıkarır. Yüzey pürüzlülüğünün önerilen yüzey pürüzlülük değerine ulaşmasının yanı sıra, krankın dönme yönüne ters olarak taşlanması ve dönme yönünde parlatılması da önemlidir. Aksi halde bu mikroskobik çapakların yağ filmini bozması ve yatak yüzeyini aşındırması olasıdır. Olası Nedenler 1) Kötü muylu yüzeyi. 2) Uygun yağlamanın olduğu durumdaki aşınma, muylu yüzeyindeki pürüzlülük tepelerinin yağ filmini geçerek yatağı aşındırmasından kaynaklanır. Düzeltici Eylemler 1) Muylu yüzeyini kontrol ederek gerekli ise taşlayıp uygun yüzey pürüzlülük değerine getirin. 2) Yüzey pürüzlülüğü kabul edilebilirse, dönme yönünde hafifçe parlatın. 3) Yeni yatakları takın.

60 22) Krank Milinin Esnemesi Ana Resim 1 2

61 22) Krank Milinin Esnemesi Görünüm Dışa doğru parlak ve berrak bir görünümde aşınma meydana gelir. Hasar Oluşumu Yağ filminin kaybolmasıyla metal metal teması sonucu yatakta bozulma meydana gelir, ancak krank mili nedeniyle motorda oluşan arıza çok daha büyük olacaktır. Olası Nedenler Bu tip bir aşınma daima büyük yüklerde çalışan motorlarla ilişkilidir. Biyel kol muylusunun aşırı veya ani yükler nedeniyle esnemesi ile birlikte en yakındaki krank muylusu üzerinde bir baskı oluşur ve bu durumun tekrarları halinde bir süre sonra krank milinde esneme ve yamulmalar görülür. Düzeltici Eylemler Çalışma şartlarına uygun krank seçilmesi gerekmektedir.

62 Krank Milinin Taşlanması ve Parlatılması Krank muylu yüzeyleri 0,4 Ra veya daha altındaki bir değere taşlanmalı ve parlatılmalıdır. Dizel motorlar ve yüksek performans yarış motorları gibi yüksek yüklü kranklardaki muylular 0,25 Ra veya daha altında bir pürüzlülüğe sahip olmalıdır. Taşlama ve parlatma, görüp hissedemeyeceğimiz kadar küçük çapaklar yaratır fakat sonuç olarak vardırlar ve eğer şaft yüzeyi uygun hale getirilmezse yatağa zarar verebilirler. Bu çapakları yüzeyden uzaklaştırmak için, birbirini takip eden işlemler zıt yönde yapılmalıdır ki çapaklar geriye doğru kıvrılıp yüzeyden uzaklaştırılabilsin. Taşlama ile aynı yönde parlatma yapmak bu çapakları efektif olarak uzaklaştırmayacaktır. Bu nedenle yüzey kalitesini artırmak için parlatma taşlamanın tersi yöne yapılmalıdır. İstenen durum, parlatma operasyonundan kalan çapakların şaft yatağın üzerinden geçerken yatık konuma gelmesidir.

63 Krank Milinin Taşlanması ve Parlatılması Parlatma Zımparası Taşlama Tekeri Şekil 1: Taşlama sırasında krank ve taşlamanın olması gereken yönleri Çapak Şekil 3: Taşlama ve parlatmadan ortaya çıkan çapak Şekil 2: Zımparanın muylu üzerinde geçmesi gereken yön Yatak Şekil 4: Yatağın içinde dönen şaftın çapak yönü

64 Krank Yan Yüzleri Krankın yüzey kalitesi ve şekli, yatak performansını etkileyen ana faktörlerdir. Bu faktörler krankın yan yüzlerinde (ay yatak baskı yüzleri) daha da kritik hale gelir. Her yatak ta olduğu gibi artan yük, şaft ve yatak yüzeyi arasındaki yağ film kalınlığını düşürür. Bu, ay yataklarda daha kritik bir durumdur çünkü ay yatakların düz yüzeyleri yağ filmi oluşmasını zorlaştırır. Yağ filmi oluşmasına yardımcı olmak için, ay yatağın kenar kısımlarına ve bazen de yağ kanallarına komşu kısımlarda yapay olarak kanallar işlenir. Tüm bilinen tasarım çabalarına rağmen, ay yataklar hala daha ince bir yağ filmi üzerinde çalışmaktadırlar. Bu da krank yan yüzlerinin yüzey kalitesini kritik hale getirmektedir. Krankın ay yatak yüzeyinde iyi bir finiş elde etmek zordur, çünkü taşlamada tekerleğin yan yüzeyi kullanılmaktadır. Yan yüzey taşlaması, ay yatak yüzeyinin dış çapına doğru uzanan spiral izler veya honlama izlerini anımsatan çapraz çizgi şeklinde izler oluşturabilir. Her iki şekil de yağ filmi üzerinde zararlı etki gösterir, çünkü şaft dönerken bir silgeç etkisi yaratırlar. Taşlama izleri parlatma ile yok edilmelidir. Yalnızca dairesel izler kalmalıdır.

65 Krank Yan Yüzleri Helezon şeklinde izlerden kaçının. Çapraz çiziklerden kaçının.

66 Ay Yatağın Beklenen Ömrünü Doldurmadan Hasara Uğraması Altyapı Ay yataklar da kol ve ana yataklar gibi ince bir yağ filmi üzerinde çalışsa da, bu yataklar kadar fazla yük kaldıramaz. Krank mili yağı sıkıştırarak krank ve ay yatak arasından dışarı atar. Eğer yük çok büyük olursa yağ filmi yok olur ve yüzeyler birbirine yapışmak ister, bu da sürtünme hasarına neden olur. Hasar Nedenleri Montaj hatası veya kirlilik gibi bariz nedenlerin dışında, ay yatak hasarına neden olan unsurlar: 1) Krank yüzeyinin düzgün olmaması. 2) Aşırı yükleme. 3) Aşırı pompa basıncı. 4) Motor iletim elemanlarının hizasızlığı. 5) Debriyaj baskı bilyasının yanlış ayarı. 6) Sürekli olarak debriyaj pedalına yüklenmek.

67

68 Sahin Engine Bearings SAHIN MOTOR YATAKLARI İLETİŞİM Şahin Motor Yatakları San. ve Tic. A.Ş. Cumhuriyet Mh Sk. No. 1 Gebze / KOCAELİ Tel: / SHN Faks: (262) mail: info@sahin.com.tr web:

YATAK HASARLARI (I) Mustafa YAZICI TCK

YATAK HASARLARI (I) Mustafa YAZICI TCK YATAK HASARLARI (I) Mustafa YAZICI TCK Yataklar makinalarda hareket ve yük iletimini aynı anda sağlayan parçalardır. Makinalarda hareketli ve sabit parçalar arasında yük iletimini sağlamak ve bu parçaları

Detaylı

T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR. Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI

T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR. Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI 051227054 Tez Yöneticisi : Prof. Dr. H. Rıza BÖRKLÜ ANKARA 2009 Giriş

Detaylı

BÖLÜM#5: KESİCİ TAKIMLARDA AŞINMA MEKANİZMALARI

BÖLÜM#5: KESİCİ TAKIMLARDA AŞINMA MEKANİZMALARI BÖLÜM#5: KESİCİ TAKIMLARDA AŞINMA MEKANİZMALARI Kesici Takımlarda Aşınma Mekanizmaları Aşınma, kesicinin temas yüzeylerinde meydana gelen malzeme kaybı olarak ifade edilir. Kesici Takımlarda Aşınma Mekanizmaları

Detaylı

TURBO GENEL TALIMATLAR

TURBO GENEL TALIMATLAR ADIM 1: TURBOYU DEĞIŞTIRMEDEN ÖNCE Arızanın gerçekten turboşarjdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için motor sisteminde ayrıntılı bir arıza teşhis kontrolü yapmak önemlidir. Güç yetersizliği,

Detaylı

PARÇALARI ORİJİNAL CUMMINS BİR FARK VAR. Daha Yaygın & Daha İyi Parçalar.

PARÇALARI ORİJİNAL CUMMINS BİR FARK VAR. Daha Yaygın & Daha İyi Parçalar. Her Parça Aynı Değildir. Daha Yaygın & Daha İyi Parçalar. Her An Yanınızda Daha İyi Bir Garanti. Genellikle fark yaratan şeyler gözle görülmez. Motor bileşenlerinin spesifikasyonlara uyması gerekir ve

Detaylı

BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim

BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim şartları - don etkisi - yol inşaatının uygun olmayan mevsimde

Detaylı

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 Soğutma gücü 260-1800 kw Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 COPYRIGHT Tüm hakları saklıdır. Bu dokümantasyonun hiçbir bölümü, GEA Refrigeration Germany GmbH (bundan böyle Üretici olarak anılacak)

Detaylı

ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR. Bakınız 1. c)

ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR. Bakınız 1. c) ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR 1. Aşınma farkı 2. Zamanından önce oluşan aşınma 1. Fren kaliperi sıkıştı/kurallara uygun kaymıyor 1/6 temizleyin (lastik manşetlerde

Detaylı

SIZDIRMAZLIK ELEMANLARINDA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER, NEDENLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

SIZDIRMAZLIK ELEMANLARINDA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER, NEDENLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 313 SIZDIRMAZLIK ELEMANLARINDA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER, NEDENLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Bülend DEMİRALP ÖZET Hidrolik silindirler, sızıntı problemleri nedeniyle ya da bakım amaçlı söküldüklerinde, kullanılan

Detaylı

Birbiriyle temas eden yüzeylerde sürtünme kuvvetleri güç kaybına, aşınma ise işleme toleranslarının kötüleşmesine neden olduğundan aşınma çok önemli

Birbiriyle temas eden yüzeylerde sürtünme kuvvetleri güç kaybına, aşınma ise işleme toleranslarının kötüleşmesine neden olduğundan aşınma çok önemli AŞINMA HASARLARI 1 Birbiriyle temas eden yüzeylerde sürtünme kuvvetleri güç kaybına, aşınma ise işleme toleranslarının kötüleşmesine neden olduğundan aşınma çok önemli bir parametredir. 2 Sürtünme: İki

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

Technical Info. Triger kayışı değişimi montaj tavsiyeleri

Technical Info. Triger kayışı değişimi montaj tavsiyeleri Technical Info www contitech de Triger kayışı değişimi montaj tavsiyeleri VW Scirocco, Golf V, Golf VI, Golf Plus ve Jetta III modellerindeki 2,0 l Common Rail motor tipi için ayrıntılı montaj bilgileri

Detaylı

Hazırlıklar: Aracı, motor bloğundaki motor kodu yardımıyla tanımlayın (Şekil 1). Aracın akü bağlantısını çıkarın.

Hazırlıklar: Aracı, motor bloğundaki motor kodu yardımıyla tanımlayın (Şekil 1). Aracın akü bağlantısını çıkarın. Technical Info www contitech de Triger kayışı değişimi montaj tavsiyeleri Renault Clio II 1,6 16V, motor kodu K4M 748 örneği Clio II 1,6 16V motoru - çeşitli motor hacimlerinde olmak üzere - Renault markasının

Detaylı

MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA

MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA Yrd.Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ İçten Yanmalı Motor Hareketli Elemanları 1- Piston 2- Perno 3- Segman 4- Krank mili 5- Biyel 6- Kam mili 7- Supaplar Piston A-Görevi: Yanma odası

Detaylı

Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR.

Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR. KSB DÜNYASINA D HOŞGELD GELDİNİZ SANTRİFÜJ J POMPALAR Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR. POMPA KESİT T RESMİ POMPA ANA PARÇALARI

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır.

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır. PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Metallerin katı halde kalıp olarak adlandırılan takımlar yardımıyla akma dayanımlarını aşan gerilmelere maruz bırakılarak plastik deformasyonla şeklinin kalıcı olarak değiştirilmesidir

Detaylı

KESİM VE MONTAJDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

KESİM VE MONTAJDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR KESİM VE MONTAJDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR Gözlük Camının Müşteriye Teslim Edilmeden Önce Geçirdiği Evreler Camların, kontrollerinin yapılması ve işaretlenmesi Ped kullanımı ve bloklama Sıkıştırma

Detaylı

YORULMA HASARLARI Y r o u r l u m a ne n dir i?

YORULMA HASARLARI Y r o u r l u m a ne n dir i? YORULMA HASARLARI 1 Yorulma nedir? Malzemenin tekrarlı yüklere maruz kalması, belli bir tekrar sayısından sonra yüzeyde çatlak oluşması, bunu takip eden kopma olayı ile malzemenin son bulmasına YORULMA

Detaylı

HİDROLİK VALF. Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI

HİDROLİK VALF. Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI HİDROLİK VALF Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI AKON HIDROLIK tarafından üretilen ürünlerin size en iyi performansı sunması amacıyla valfinizi monte etmeden önce kılavuzun tamamını dikkatle

Detaylı

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman Soru 1) Pistonun silindir içersinde yön değiştirmek üzere bir an durakladığı yere ne ad verilir? a) Silindir başı b) Silindir eteği c) Ölü nokta d) Piston durağı Soru 4) Silindir hacmi aşağıdakilerden

Detaylı

Pratik uygulama için yöntem bilgisi Bizim bilgimiz sizin işinizin hizmetinde

Pratik uygulama için yöntem bilgisi Bizim bilgimiz sizin işinizin hizmetinde Pratik uygulama için yöntem bilgisi Bizim bilgimiz sizin işinizin hizmetinde S E R V İ S TAVSİYELER & BİLGİLER POSTER İNSİDE Piston hasarları Tanınması ve giderilmesi! Hasar sebepleri giderilmeden, sadece

Detaylı

Bir cismin içinde mevcut olan veya sonradan oluşan bir çatlağın, cisme uygulanan gerilmelerin etkisi altında, ilerleyerek cismi iki veya daha çok

Bir cismin içinde mevcut olan veya sonradan oluşan bir çatlağın, cisme uygulanan gerilmelerin etkisi altında, ilerleyerek cismi iki veya daha çok Bir cismin içinde mevcut olan veya sonradan oluşan bir çatlağın, cisme uygulanan gerilmelerin etkisi altında, ilerleyerek cismi iki veya daha çok parçaya ayırmasına "kırılma" adı verilir. KIRILMA ÇEŞİTLERİ

Detaylı

TEKNİK YAYIN. Yayın No : 003 Yayın Tanımı : RULMANLARDA ÖNLEYİCİ BAKIM

TEKNİK YAYIN. Yayın No : 003 Yayın Tanımı : RULMANLARDA ÖNLEYİCİ BAKIM TEKNİK YAYIN Yayın No : 003 Yayın Tanımı : RULMANLARDA ÖNLEYİCİ BAKIM Anadolu Rulman İmalat San. ve Tic. A.Ş. Yaka Mahallesi, 401. Sokak, No:17 Cumayeri / DÜZCE / TÜRKİYE Tel: +90 380 735 51 54 Faks: +90

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

YUVARLANMALI YATAKLARIN MONTAJI VE BAKIMI

YUVARLANMALI YATAKLARIN MONTAJI VE BAKIMI Makine Elemanları 2 YUVARLANMALI YATAKLAR-III YUVARLANMALI YATAKLARIN MONTAJI VE BAKIMI Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Rulmanların Montajı Tolerans Değerlerinin Belirlenmesi

Detaylı

GÜÇ AKTARIM ELEMANLARI EĞİTİMİ

GÜÇ AKTARIM ELEMANLARI EĞİTİMİ GÜÇ AKTARIM ELEMANLARI EĞİTİMİ Güç Aktarım Elemanları Eğitimi - Seminer Konuları - Güç Aktarım Elemanları Endüstriyel Zincir Zincir Dişli Kayış-Kasnak Konik Kilit (Powerlock) Diğer güç aktarım ekipmanları

Detaylı

ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları

ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları 2001 model, AKE motor kodlu A4 (B6) 2,5ltr. V6 TDI bir CT1015 WP1 ve CT1018K1 Audi modeline yönelik ayrıntılı kılavuz ContiTech, kayış değişiminde

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. SİSTEM İnverter Klimalar FXH32LVE FXHQ32MVE FXHQ32MAVE FXH63LVE FXHQ63MVE FXHQ63MAVE FXH100LVE FXHQ100MVE FXHQ100MAVE

KULLANIM KILAVUZU. SİSTEM İnverter Klimalar FXH32LVE FXHQ32MVE FXHQ32MAVE FXH63LVE FXHQ63MVE FXHQ63MAVE FXH100LVE FXHQ100MVE FXHQ100MAVE KULLANIM KILAVUZU SİSTEM İnverter Klimalar MODELLER Tavana asılı tip FXH32LVE FXHQ32MVE FXHQ32MAVE FXH63LVE FXHQ63MVE FXHQ63MAVE FXH100LVE FXHQ100MVE FXHQ100MAVE Bu Daikin klimayı aldığınız için teşekkür

Detaylı

YOL Ön hazne / Arka hazne 11-vites

YOL Ön hazne / Arka hazne 11-vites (Turkish) DM-HB0003-04 Bayi El Kitabı YOL Ön hazne / Arka hazne 11-vites HB-9000 HB-6800 HB-5800 FH-9000 FH-6800 FH-5800 ÖNEMLİ UYARI Bu bayi el kitabı, profesyonel bisiklet tamircileri için hazırlanmıştır.

Detaylı

SU BASINÇ DÜŞÜRÜCÜ (DK-SBD)

SU BASINÇ DÜŞÜRÜCÜ (DK-SBD) SU BASINÇ DÜŞÜRÜCÜ (DK-SBD) DİYAFRAMLI, DEĞİŞTİRİLEBİLİR KARTUŞ VE FİLTRELİ Ağustos 2018 Ürün Kodu 1915 2015 2115 2215 1920 2020 2120 2220 1925 2025 2125 2225 ÜRÜNLER Bağlantı Ölçüsü Ürün Çeşitleri Maks.

Detaylı

ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları

ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları FXJA motor kodlu Fiesta V 2004 model (JH_JD_) 1,4 ltr 16 V bir Ford un dişli kayış seti CT881K2 / CT881WP1 için ayrıntılı kılavuz ContiTech, kayış

Detaylı

Kaynak Hataları Çizelgesi

Kaynak Hataları Çizelgesi Kaynak Hataları Çizelgesi Referans No Tanıtım ve Açıklama Resimli İzahı 1 2 3 Grup No: 1 Çatlaklar 100 Çatlaklar Soğuma veya gerilmelerin etkisiyle ortaya çıkabilen katı halde bir mevzii kopma olarak meydana

Detaylı

ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları

ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları Fiat 500 1,2 ltr. için detaylı kılavuz. Motor kodu 169 A4.000 ContiTech, kayış değişiminde hataların nasıl önlenebilir olduğunu gösterir. Dişli kayışının

Detaylı

Lubrication Engineers YAĞ ANALİZ PROGRAMI

Lubrication Engineers YAĞ ANALİZ PROGRAMI Spektrografik analize ve gelişmiş laboratuvar yöntemlerine dayanan yağ analizlerimiz ile ekipmanların ömrünü ve verimliliğini arttırarak, bakım masraflarını ve zaman kaybını azaltarak önemli tasarruf ve

Detaylı

MAKİNEDE YAĞLAMA YAĞI SİSTEMİ

MAKİNEDE YAĞLAMA YAĞI SİSTEMİ MAKİNEDE YAĞLAMA YAĞI SİSTEMİ Içten yanmali motorlarda yaglama problemleri yanma odasinda hasil l olan yüksek sicakls cakliklar klar ve bir çevrimdeki genis sicaklik k araliklar klari dolayisi ile birçok

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

DİYAFRAMLI SU BASINÇ REGÜLATÖRÜ (DSBR)

DİYAFRAMLI SU BASINÇ REGÜLATÖRÜ (DSBR) DİYAFRAMLI SU BASINÇ REGÜLATÖRÜ (DSBR) DEĞİŞTİRİLEBİLİR KARTUŞ VE FİLTRELİ Aralık 2016 Ürün Kodu 341915 342015 342115 342215 341920 342020 342120 342220 341925 342025 342125 342225 Bağlantı Ölçüsü Ürün

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi Toz metalurjisinin çoğu uygulamalarında nihai ürün açısından yüksek yoğunluk öncelikli bir kavramdır.

Detaylı

GENEL BAKIM TALİMATI

GENEL BAKIM TALİMATI Sayfa No 1 AMAÇ VE KAPSAM: Üretimde kullanılan makina ve teçhizatın arızalarının giderilmesi ve/veya koruyucu bakım planına göre periyodik bakımların yapılması işlemlerini belirlemek. UYGULAMA SORUMLUSU:

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARINA GİRİŞ

MAKİNE ELEMANLARINA GİRİŞ MAKİNE ELEMANLARINA GİRİŞ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-I DERS NOTU Makineler 2 / 30 Makineler: Enerjiyi bir formdan başka bir forma dönüştüren, Enerjiyi bir yerden başka bir yere ileten,

Detaylı

Sorunların Giderilmesi THOMAS TWIN T2 AQUAFILTER süpürgeniz, beklenenin aksine sizi tatmin edecek şekilde çalışmayacak olursa, Müşteri Hizmetleri Departmanı ile temasa geçmeden önce, söz konusu arızanın

Detaylı

HONLAMA İŞLEMİ NE ZAMAN, NASIL ve NİÇİN YAPILIR?

HONLAMA İŞLEMİ NE ZAMAN, NASIL ve NİÇİN YAPILIR? HONLAMA İŞLEMİ NE ZAMAN, NASIL ve NİÇİN YAPILIR? Segman yüzeylerinin işlenmesine yerinde olarak çok fazla önem verili. Birbiri ile sürtünmeli çalışacak herhangi bir parçanın hassas kısmındaki yüzeyden

Detaylı

MOTOR MEKANİĞİ DERSİ SORU BANKASI ZAMAN AYAR MEKANİZMALARI

MOTOR MEKANİĞİ DERSİ SORU BANKASI ZAMAN AYAR MEKANİZMALARI MOTOR MEKANİĞİ DERSİ SORU BANKASI ZAMAN AYAR MEKANİZMALARI SUPAP SİSTEMLERİ 1. Külbütör manivelası ile supap başı arasındaki mesafeyi aşağıdaki parçalardan hangisi ayarlar? A) İtici çubuklar B) Supap ayar

Detaylı

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU TC1 SERİSİ

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU TC1 SERİSİ KULLANMA KILAVUZU TC1 SERİSİ İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgiler 2. Ürün Özellikleri 3. Ürünün Kullanım Amacı 4. Ürün Arızaları 5. Ürün Bakımı ve Temizliği 6. Ürünün Montajı ve Sökülmesi 7. Ürünün İadesi ve

Detaylı

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgiler 2. Ürün Özellikleri 3. Ürünün Kullanım Amacı 4. Ürün Arızaları 5. Ürün Bakımı ve Temizliği 6. Ürünün Montajı ve Sökülmesi 7. Ürünün İadesi ve

Detaylı

suretiyle soðutularak sertleºtirilir. Bu yöntemde zamanýn çok kýsa olmasý ve yalnýzca yüzeyden ýsýnma saðlanmasý ile iç gerginlikler meydana gelmez.

suretiyle soðutularak sertleºtirilir. Bu yöntemde zamanýn çok kýsa olmasý ve yalnýzca yüzeyden ýsýnma saðlanmasý ile iç gerginlikler meydana gelmez. KRANK MÝLLERÝ VE YENÝLEªTÝRÝLMESÝ MALZEMESÝ : Genellikle tek parça halinde, döküm veya dökme yöntemi ile bazý hallerde de parçalý olarak imal edilirler. Kalýpta dövülerek imal edilen krank milleri tavlanmýº

Detaylı

Titreşimli Elek Rulmanları ve Uygulamaları

Titreşimli Elek Rulmanları ve Uygulamaları ve Uygulamaları Titreşimli elek uygulamaları başta olmak üzere titreşimli ortamlarda kullanılan rulmanlar şiddeti ve yönü değişken yüksek darbeli yüklere maruz kalmaktadır. Das Lager Germany mühendisleri

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 KOROZYON DERS NOTU Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 v Korozyon nedir? v Korozyon nasıl oluşur? v Korozyon çeşitleri nelerdir? v Korozyona sebep olan etkenler nelerdir? v Korozyon nasıl önlenebilir? Korozyon

Detaylı

Zincir (11-vites) Bayi El Kitabı CN-9000 CN-6800 CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG600-11

Zincir (11-vites) Bayi El Kitabı CN-9000 CN-6800 CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG600-11 (Turkish) DM-CN0001-05 Zincir (11-vites) Bayi El Kitabı CN-9000 CN-6800 CN-HG901-11 CN-HG900-11 CN-HG701-11 CN-HG700-11 CN-HG601-11 CN-HG600-11 İÇİNDEKİLER ÖNEMLİ UYARI... 3 GÜVENLİĞİ GARANTİ ETMEK İÇİN...

Detaylı

DARBESİZ DİNAMİK VANTUZ

DARBESİZ DİNAMİK VANTUZ su kadar güçlü DARBESİZ DİNAMİK VANTUZ İÇERİK 1. GENEL BİLGİLER 1.1 Verimli Kullanım için İpuçları 1.2 Nakliye ve Depolama için Talimatlar 2. MONTAJ KILAVUZU & DEVREYE ALMA TALİMATLARI 2.1 Montaj Yeri

Detaylı

Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik Kalıplarının Üretiminde Kullanılan Takım Çelikleri ve Üretim Prosesleri

Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik Kalıplarının Üretiminde Kullanılan Takım Çelikleri ve Üretim Prosesleri Nurettin ÇALLI Fen Bilimleri Ens. Öğrenci No: 503812162 MAD 614 Madencilikte Özel Konular I Dersi Veren: Prof. Dr. Orhan KURAL İTÜ Maden Fakültesi Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik

Detaylı

Silindir Arýzalarý Çalýºma sonucu silindir yüzeyleri aºýnma, parlaklýk, pörtüklenme, çizik, çatlak

Silindir Arýzalarý Çalýºma sonucu silindir yüzeyleri aºýnma, parlaklýk, pörtüklenme, çizik, çatlak SÝLÝNDÝRLER Silindirlerin Yapým Özellikleri Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi KUªÇU Silindir bloklarý, dökme demir ya da alüminyum alaºýmýndan yapýlýrlar. Dökme demirin içine, korozyon ve aºýnmaya karºý

Detaylı

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM)

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) 1 Mürekkebin suda yayılması veya kolonyanın havada yayılması difüzyona örnektir. En hızlı difüzyon gazlarda görülür. Katılarda atom hareketleri daha yavaş olduğu için katılarda

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 A. TEMEL KAVRAMLAR MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 B. VİDA TÜRLERİ a) Vida Profil Tipleri Mil üzerine açılan diş ile lineer hareket elde edilmek istendiğinde kullanılır. Üçgen Vida Profili: Parçaları

Detaylı

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ HASAR ANALİZİ YÜKSEK LİSANS - DOKTORA DERS NOTLARI. Doç.Dr.İrfan AY BALIKESİR

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ HASAR ANALİZİ YÜKSEK LİSANS - DOKTORA DERS NOTLARI. Doç.Dr.İrfan AY BALIKESİR MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ HASAR ANALİZİ YÜKSEK LİSANS - DOKTORA DERS NOTLARI Doç.Dr.İrfan AY 2004-2005 BALIKESİR 1 HASAR ANALİZİ TEMEL İLKELERİ 2 HASAR ANALİZİ Hasar ne demektir? Hasar herhangi bir olayın

Detaylı

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk değerlendirmesiyle birlikte aşağıdaki sorularla birlikte basitçe değerlendirilebilir.

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. OTOMOBİL GÖVDE YAPILARI VE GÖVDEYİ OLUŞTURAN PARÇALAR

ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. OTOMOBİL GÖVDE YAPILARI VE GÖVDEYİ OLUŞTURAN PARÇALAR ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 1 Bu öğrenme faaliyeti ile araçtaki hasarın görsel genel tespitini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Çevrenizde bulunan oto kaporta tamir atölyelerine ya da servislere

Detaylı

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması :

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması : DPA TİP YAKIT POMPALARI Distiribitör yakıt pompalarının en büyük özeliği ;yakıtı bir Distiribitör gibi motor ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjökterlere gönderilmesidir. Teknik avantajı da

Detaylı

4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU

4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU 4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU MOTOR YAĞ SEVİYESİ KONTROLÜ Motor yağ seviyesi Motorun herhangi bir yerinde yağ veya su kaçağı olup olmadığını kontrol

Detaylı

SATIġ SONRASI ĠÇĠN BĠLGĠLER DEPOLAMA VE ĠSTĠFLEME ġartlari

SATIġ SONRASI ĠÇĠN BĠLGĠLER DEPOLAMA VE ĠSTĠFLEME ġartlari KONU SATIġ SONRASI ĠÇĠN BĠLGĠLER DEPOLAMA VE ĠSTĠFLEME ġartlari Depolama ; Depolama alanı her zaman kuru ve temiz olmalı Yangın emniyeti alınmış olmalı FIFO ( İlk Giren İlk Çıkar ) prensibiyle çalışılmalı

Detaylı

ŞİŞİRME KALIPLARI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Matkap tezgâhı. b. Freze tezgâhı. c. Torna tezgâhı. d. Taşlama tezgâhı. a. Dökme demir. b.

ŞİŞİRME KALIPLARI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Matkap tezgâhı. b. Freze tezgâhı. c. Torna tezgâhı. d. Taşlama tezgâhı. a. Dökme demir. b. ŞİŞİRME KALIPLARI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Genellikle büyük hacimli, prizmatik biçimli plastik şişelerin üretiminde kullanılan şişirme kalıbı aşağıdakilerden hangisidir? a. Dalıcı pinli şişirme kalıbı

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

MAKİNE BAKIMCI (SEVİYE 3) TEORİK VE UYGULAMA SINAVI SORULARININ İÇERİĞİ

MAKİNE BAKIMCI (SEVİYE 3) TEORİK VE UYGULAMA SINAVI SORULARININ İÇERİĞİ B1: ÖNLEYİCİ BAKIM B1: Önleyici Bakım Uygulama Sınavının İçeriği: Yapılacak uygulama sınavında aşağıdaki konularla ilgili beceri ve yetkinlikler değerlendirilecektir. Sınavda adayların aşağıda belirtilen

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 0 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY İÇİNDE SABİT SICAKLIKTA SİLİNDİRİK ISITICI BULUNAN DİKDÖRTGEN PRİZMATİK SAC KUTU YÜZEYLERİNDEN ZORLANMIŞ TAŞINIM

Detaylı

SANTRİFÜJ POMPALARDA RASTLANAN KARAKTERİSTİK ARIZALAR

SANTRİFÜJ POMPALARDA RASTLANAN KARAKTERİSTİK ARIZALAR SANTRİFÜJ POMPALARDA RASTLANAN KARAKTERİSTİK ARIZALAR POMPA HİÇ SU BASMAMAKTA: 1. POMPAYI DEVREYE ALMADAN ÖNCE SU İLE TAMAMEN DOLDURULMALIDIR. BU İŞLEM YAPILMAMIŞTIR VEYA BASINÇLI SU İLE DOLDURLDUĞU İÇİN

Detaylı

MAKİNE BAKIMCI (SEVİYE 5) TEORİK VE UYGULAMA SINAVI SORULARININ İÇERİĞİ

MAKİNE BAKIMCI (SEVİYE 5) TEORİK VE UYGULAMA SINAVI SORULARININ İÇERİĞİ A2: MAKİNE KURULUMU A2: Makine Kurulumu Uygulama Sınavının İçeriği: Yapılacak uygulama sınavında aşağıdaki konularla ilgili beceri ve yetkinlikler değerlendirilecektir. Sınavda adayların aşağıda belirtilen

Detaylı

Doç.Dr.Salim ŞAHİN YORULMA VE AŞINMA

Doç.Dr.Salim ŞAHİN YORULMA VE AŞINMA Doç.Dr.Salim ŞAHİN YORULMA VE AŞINMA YORULMA Yorulma; bir malzemenin değişken yükler altında, statik dayanımının altındaki zorlamalarda ilerlemeli hasara uğramasıdır. Malzeme dereceli olarak arttırılan

Detaylı

Sadece çok titiz oto sahiplerinin kurtulabildiği ve otomobilinizin yavaş yavaş, hissedilmeden ölmesine neden olan, aşındırıcı maddeler içeren bu En

Sadece çok titiz oto sahiplerinin kurtulabildiği ve otomobilinizin yavaş yavaş, hissedilmeden ölmesine neden olan, aşındırıcı maddeler içeren bu En Sadece çok titiz oto sahiplerinin kurtulabildiği ve otomobilinizin yavaş yavaş, hissedilmeden ölmesine neden olan, aşındırıcı maddeler içeren bu En Acımasız 10 oto katili nden sakının. BG Productds, servisleriyle,

Detaylı

Enjektörler. Düşük Yakıt Tüketimi. Motora %100 uyum Doğru basınç ve miktar ile yakıt püskürtme Yüksek tork ve motor performansı 1-2

Enjektörler. Düşük Yakıt Tüketimi. Motora %100 uyum Doğru basınç ve miktar ile yakıt püskürtme Yüksek tork ve motor performansı 1-2 Enjektörler Motora %100 uyum Doğru basınç ve miktar ile yakıt püskürtme Yüksek tork ve motor performansı Düşük Yakıt Tüketimi 1846351 Birim Enjektör HPI 2.103 TL 1.349 TL 1943974 Birim Enjektör PDE 2.292

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. SİSTEM İnverter Klimalar

KULLANIM KILAVUZU. SİSTEM İnverter Klimalar KULLANIM KILAVUZU SİSTEM İnverter Klimalar MODELLER Tavana monteli kaset tipi Köşe modeli FXK25LVE FXKQ25MVE FXKQ25MAVE FXK32LVE FXKQ32MVE FXKQ32MAVE FXK40LVE FXKQ40MVE FXKQ40MAVE FXK63LVE FXKQ63MVE FXKQ63MAVE

Detaylı

MOTOR KORUMA RÖLELERİ. Motorların şebekeden aşırı akım çekme nedenleri

MOTOR KORUMA RÖLELERİ. Motorların şebekeden aşırı akım çekme nedenleri MOTOR KORUMA RÖLELERİ Motorlar herhangi bir nedenle normal değerlerinin üzerinde akım çektiğinde sargılarının ve devre elemanlarının zarar görmemesi için en kısa sürede enerjilerinin kesilmesi gerekir.

Detaylı

TİP GENİŞLİK (mm) Güç (W/m²) Uzunluk (m) Toplam Güç Toplam Aktif. (W) Eset 60-1,5/50

TİP GENİŞLİK (mm) Güç (W/m²) Uzunluk (m) Toplam Güç Toplam Aktif. (W) Eset 60-1,5/50 ECOFILM Isıtma Folyoları En yeni teknolojilerden yararlanılarak üretilen Ecofilm ısıtma folyoları, özellikle büyük yüzeylerin ısıtılmasında kullanılıyor. Bu ısıtma sistemleri; grafit kaplamalı polyester

Detaylı

Düzeltme. Endüstriyel redüktörler X.. yapı serisi helisel ve konik dişli redüktörler Tork sınıfları 6.8 knm - 475 knm *21334366_1214*

Düzeltme. Endüstriyel redüktörler X.. yapı serisi helisel ve konik dişli redüktörler Tork sınıfları 6.8 knm - 475 knm *21334366_1214* Sürücü tekniği \ Tahrik otomasyonu \ Sistem entegrasyonu \ Servisler *21334366_1214* Düzeltme Endüstriyel redüktörler X.. yapı serisi helisel ve konik dişli redüktörler Tork sınıfları 6.8 knm - 475 knm

Detaylı

Triger kayışı değişimi montaj tavsiyeleri Audi A4, A6, A8 ve VW Passat modellerindeki 2,8 l 30 V motor tipi için ayrıntılı montaj bilgileri

Triger kayışı değişimi montaj tavsiyeleri Audi A4, A6, A8 ve VW Passat modellerindeki 2,8 l 30 V motor tipi için ayrıntılı montaj bilgileri Technical Info www contitech de Triger kayışı değişimi montaj tavsiyeleri Audi A4, A6, A8 ve VW Passat modellerindeki 2,8 l 30 V motor tipi için ayrıntılı montaj bilgileri 2,8 l 30 V motor tipi, Audi ve

Detaylı

KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ

KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MEM-317 MALZEME KARAKTERİZASYONU KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Volkan KILIÇLI ANKARA 2012 KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ

Detaylı

TEKNİK BİLGİ FORMU AÇIKLAMA

TEKNİK BİLGİ FORMU AÇIKLAMA TEKNİK BİLGİ FORMU ÜRÜN ADI: PERMATEX The Right Stuff AÇIKLAMA PERMATEX The Right Stuff mekanik montajlarda güvenilir yerinde oluşan contalar oluşturmak için formüle edilmiş tek bileşenli, oda sıcaklığında

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

Subap ve Kayış Tahrik Bileşenlerine Yönelik Teknik Tavsiyeler

Subap ve Kayış Tahrik Bileşenlerine Yönelik Teknik Tavsiyeler 1- Subap Tahrik Bileşenleri Değişiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Supap tahrik bileşenleriyle çalışırken genel olarak araç üreticisinin verileri dikkate alınmalıdır! Ayrıca aşağıdaki uyarılar da

Detaylı

TAKIM AŞINMA MEKANİZMALARI VE AŞINMA TİPLERİ

TAKIM AŞINMA MEKANİZMALARI VE AŞINMA TİPLERİ 1 TAKIM AŞINMA MEKANİZMALARI VE AŞINMA TİPLERİ Prof. Dr. Süleyman YALDIZ Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi KESİCİ TAKIMLAR 2 Takım ömrü, genellikle belirli bir kritere ulaşmak için gerekli olan etkili

Detaylı

Plastik Şekil Verme

Plastik Şekil Verme Plastik Şekil Verme 31.10.2018 1 HADDELEME Malzemeleri, eksenleri etrafında dönen iki silindir arasından geçirerek yapılan plastik şekil verme işlemine haddeleme denir. Haddeleme, plastik şekillendirme

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. MAK-204 Üretim Yöntemleri Freze Tezgahı Frezeleme Đşlemleri (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde

Detaylı

RULMANLAR YUVARLANMALI YATAKLAR-I. Makine Elemanları 2. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering

RULMANLAR YUVARLANMALI YATAKLAR-I. Makine Elemanları 2. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering Makine Elemanları 2 YUVARLANMALI YATAKLAR-I RULMANLAR Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Yuvarlanmalı Yataklamalar Ve Türleri Bilyalı Rulmanlar Sabit Bilyalı Rulmanlar Eğik

Detaylı

ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları

ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları Ford Focus C-Max 1,6 ltr. Ti motor kodu HXDA,SIDA için ayrıntılı kılavuz Dişli kayışının değiştirilmesinde çoğunlukla ciddi sonuçları olan hatalar

Detaylı

Şekil 1. Elektrolitik parlatma işleminin şematik gösterimi

Şekil 1. Elektrolitik parlatma işleminin şematik gösterimi ELEKTROLİTİK PARLATMA VE DAĞLAMA DENEYİN ADI: Elektrolitik Parlatma ve Dağlama DENEYİN AMACI: Elektrolit banyosu içinde bir metalde anodik çözünme yolu ile düzgün ve parlatılmış bir yüzey oluşturmak ve

Detaylı

Motorun herhangi bir yerinde yağ veya su kaçağı olup olmadığını kontrol ediniz. Motor yağ seviyesini yağ çubuğu ile kontrol ediniz, eksik ise yağ

Motorun herhangi bir yerinde yağ veya su kaçağı olup olmadığını kontrol ediniz. Motor yağ seviyesini yağ çubuğu ile kontrol ediniz, eksik ise yağ Motorun herhangi bir yerinde yağ veya su kaçağı olup olmadığını kontrol ediniz. Motor yağ seviyesini yağ çubuğu ile kontrol ediniz, eksik ise yağ ekleme deliğinden yağ seviyesi istenilen yüksekliğe çıkana

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Otomotivde Isıtma, Havalandırma ve Amaç; - Tüm yolcular için gerekli konforun sağlanması,

Detaylı

4. İtme- çekme rodlarının bakımında uygulanılan en önemli iki işlem aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

4. İtme- çekme rodlarının bakımında uygulanılan en önemli iki işlem aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir? MODÜL-7 ÖRNEK SORULAR 1. Elektrik tesisat-teçhizatı, elektrikle çalışan cihaz ve aletler ile jeneratörlerde meydana gelen yangınlar hangi yangın sınıfındadır? A) A Sınıfı B) C Sınıfı C) E Sınıfı 2. Yayların

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. Bölüm GİRİŞ 2. Bölüm TASARIMDA MALZEME

İÇİNDEKİLER 1. Bölüm GİRİŞ 2. Bölüm TASARIMDA MALZEME İÇİNDEKİLER 1. Bölüm GİRİŞ 1.1. Tasarım... 1 1.2. Makine Tasarımı... 2 1.3. Tasarım Fazları... 2 1.4. Tasarım Faktörleri... 3 1.5. Birimler... 3 1.6. Toleranslar ve Geçmeler... 3 Problemler... 20 2. Bölüm

Detaylı

TEKNİK KILAVUZ : QUARD VE QUEND SOĞUK ŞEKİLLENDİRİLMESİ

TEKNİK KILAVUZ : QUARD VE QUEND SOĞUK ŞEKİLLENDİRİLMESİ TEKNİK KILAVUZ : QUARD VE QUEND SOĞUK ŞEKİLLENDİRİLMESİ Distributed by Duferco 1. Giriş Quard, aşınmaya dayanıklı çelik ve Quend, yüksek dayanımlı çelik en iyi soğuk şekillendirme performansı için geliştirilmiştir.

Detaylı

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir.

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir. Günümüz endüstrisinde en yaygın kullanılan Direnç Kaynak Yöntemi en eski elektrik kaynak yöntemlerinden biridir. Yöntem elektrik akımının kaynak edilecek parçalar üzerinden geçmesidir. Elektrik akımına

Detaylı

DM-CD (Turkish) Bayi El Kitabı. Zincir Aleti SM-CD50

DM-CD (Turkish) Bayi El Kitabı. Zincir Aleti SM-CD50 (Turkish) DM-CD0001-00 Zincir Aleti Bayi El Kitabı SM-CD50 ÖNEMLİ UYARI Bu bayi el kitabı, profesyonel bisiklet tamircileri için hazırlanmıştır. Bisiklet montajı konusunda profesyonel eğitim almamış kullanıcılar

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 10 YORULMA TESTİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 10 YORULMA TESTİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 10 YORULMA TESTİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK-402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması

Soğutma suyu doldurulması Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma sisteminde değişiklikler yapılırken soğutma sisteminin boşaltılması, yeniden doldurulması ve basınç testinin

Detaylı

HUPF/HUP Serisi. Honeywell UNIVERSAL GAS VALVES UYGULAMA

HUPF/HUP Serisi. Honeywell UNIVERSAL GAS VALVES UYGULAMA UNIVERSAL GAS VALVES HUPF/HUP Serisi GAZ BASINÇ REGÜLATÖRLERİ FİLTRELİ VEYA FİLTRESİZ UYGULAMA KULLANMA KILAVUZU Karışımlı, birleşik sistemler ve endüstriyel dağıtım sistemleri dahil tüm gaz yakıcılardaki

Detaylı

CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI

CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI www.mahle-aftermarket.com MAHLE AFTERMARKET PRODUCT LAUNCH MAHLE AFTERMARKET TEKNOLOJİ GİRİŞİMİ: CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI Tahrik sistemi, Güvenlik ve Konfor için Yenilikçi Ürünler Serbest

Detaylı

Mühendislik Makina ve Metalurji San. Tic. Ltd. Şti. Standart Elemanlar. www.ozyigit.com

Mühendislik Makina ve Metalurji San. Tic. Ltd. Şti. Standart Elemanlar. www.ozyigit.com Mühendislik Makina ve Metalurji San. Tic. Ltd. Şti. Standart Elemanlar www.ozyigit.com GRAFİTLİ KAYDIRMA ELEMANLARI Grafitli kaydırma elemanları: Taşıyıcı ana yapısı genlikle yüksek dayanımlı bronz olan,

Detaylı

RULMANLI YATAKLAR. Dönme şeklindeki izafi hareketi destekleyen ve yüzeyleri arasında yuvarlanma hareketi olan yataklara rulman adı verilir.

RULMANLI YATAKLAR. Dönme şeklindeki izafi hareketi destekleyen ve yüzeyleri arasında yuvarlanma hareketi olan yataklara rulman adı verilir. RULMANLI YATAKLAR Yataklar iki eleman arasındaki bir veya birkaç yönde izafi harekete minimum sürtünme ile izin veren fakat kuvvet doğrultusundaki harekete engel olan destekleme elemanlarıdır. Dönme şeklindeki

Detaylı

PSI Link-Seal Modüler Sızdırmazlık Contası

PSI Link-Seal Modüler Sızdırmazlık Contası Genel bilgi Teknik veri Montaj prosedürü PSI Link-Seal Modüler Sızdırmazlık Contası www.adamuhendislik.net Boru Hattı Aksamları Link-Seal Modüler Sızdırmazlık Contası Genel Bilgi Uygulama yeri Özellikleri

Detaylı