KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ İLE YAPILAN TEMEL DEĞİŞİKLİKLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ İLE YAPILAN TEMEL DEĞİŞİKLİKLER"

Transkript

1 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ İLE YAPILAN TEMEL DEĞİŞİKLİKLER TEVKİFAT 9 KISMİ TEVKİFAT TEVKİFAT TEVKİFAT/İADE TEVKİFAT/İADE VERGİYİ DOĞURAN OLAY Çinko oksit teslimleri (5/10) kısmi tevkifat kapsamına alınıyor. Tevkifat uygulamasından kaynaklanan ve vergi inceleme raporuna göre mahsuben iade talep edilen işlemlere ilişkin ayrıntılı açıklama yapılıyor. Mal teslimlerine dayalı tevkifatlı işlemlerden doğan KDV nin mahsuben iadesinde miktarına bakılmaksızın incelemesiz teminatsız iade yapılması öngörülüyor. Tevkifat uygulamasından kaynaklanan ve incelemesiz/teminatsız iadesi talep edilen tutar TL'den TL'ye çıkarılıyor. 10 VERGİYİ DOĞURAN OLAY Muhtelif KDV Genel Tebliğlerinde konuya ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. TAM İSTİSNALAR - İHRACAT KDV Genel Tebliğlerinde dağınık halde bulunan mevzuat tek bir bölümde toplanmış, ifadeler güncellenmiş ve konular verilen özelgeler de dikkate alınarak daha açık ve anlaşılır hale getirilmiştir. MADDE NO İSTİSNA ADI MEVCUT HALİ YENİ UYGULAMA 11/1-a BAVUL TİCARETİ Bu kapsamda işlem yapma alt limiti 600 TL.dir TL. ye çıkartılıyor. Karışık ve takibi zor bir beyan usulü var. Beyan usulü gümrük beyannameli ihracata paralel hale getiriliyor. İstisna, onaylı özel fatura ve döviz alım belgesi ile tevsik ediliyor. Döviz alım belgesi ibraz zorunluluğu kaldırılıyor.

2 11/1-a 11/1-b HİZMET İHRACI YOLCU BERABERİ EŞYA Mahsuben iade talepleri miktara bakılmaksızın incelemesiz ve teminatsız yerine getirilir. Nakden iade taleplerinde TL'ye kadar inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmaz TL'yi aşan kısım için inceleme raporu, YMM raporu ve teminat verilir. Satışlarda yalnızca fatura kullanılmaktadır. Alıcıya KDV iadesine aracılık eden firmalar aracılık faaliyetinin yanı sıra başka faaliyetlerde de bulunabilmekteler. Hizmet ihracından kaynaklanan iadelerde usul değişiyor. Mahsuben iadelerde TL.ye kadar incemesiz teminatsız iade sınırı geliyor. Nakden iade sadece vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getiriliyor. Bu satışlarda, fatura hükmünde olmak ve faturada yer alan bilgileri taşımak kaydıyla ödeme kaydedici cihaz fişi de kullanılabileceği yönünde düzenleme yapılıyor. Alıcıya KDV iadesine aracılık eden firmalara "sadece bu kapsamda aracılık yapabilecekleri" yönünde düzenleme yapılıyor. Aracı firmaların yetki belgesi süresiz olarak verilmekte. Aracı firmaların yetki belgesi 5 yılık süre ile sınırlandırılıyor. 11/1-b 11/1-c Geçici 17 YABANCI SİNEMA YAPIMCILARINA TANINAN İSTİSNA İHRAÇ KAYDIYLA TESLİM DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ Mevcut mevzuatta bir düzenleme yok. İmalatçı tanımı kapsamına girmeyen mükelleflerin ÖFK, Dış Ticaret Sermaye Şirketi ve Sektörel Dış Ticaret Şirketi tecil ihraç kaydıyla teslim yapmaları mümkündür. Sadece Sanayi Sicil Belgesine sahip olanlar imalatçı kabul ediliyor. DİİB sahibi mükelleflere geçici 17 nci madde kapsamındaki teslimlerde teslimi yapanın "imalatçı" olması şartı aranmaktadır. Bu kapsamdaki iadenin sinema filminin çekimi bittikten sonra yapılacağı yönünde düzenleme yapılıyor. İmalatçı tanımı kapsamına girmeyen (Katılım Bankaları, Dış Ticaret Sermaye Şirketi ve Sektörel Dış Ticaret Şirketi) mükelleflerin tecil ihraç kaydıyla teslim yapmaları mümkün olmayacaktır. Zirai üretim yapanlar da imalatçı tanımı kapsamına alınıyor. İhracatın gerçekleşmemesi halinde imalatçının ödediği vergi için ihracatçıya rücu etmesi hali; bu hallerde indirim uygulaması; iadenin indirim yoluyla kullanılması ve bedelsiz ihracat hakkında açıklamalar yapılıyor. DİİB sahibi alıcıların 3065 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesi kapsamında KDV ödemeksizin mal alımı yapmaları için ayrıca imalatçı vasfını haiz olmaları gerekmeyeceği açıklaması yapılıyor. DİİB sahibi mekellefe geçici 17 nci madde kapsamında teslim yapacaklarda aranan "imalatçı" şartı kaldırılmaktadır. Eşdeğer eşya uygulamasına yönelik düzenleme yapılıyor. Yalnız bu kapsamda iade DİİB kapatılmadan yerine getirilmez.

3 İADE İncelemesiz teminatsız iade limiti TL. dir TL.ye çıkarılıyor. TAM İSTİSNALAR - İHRACAT İSTİSNASI DIŞINDA KALAN DİĞER İSTİSNALAR DİİB sahibi mükellef ürettiği mamulü Kanunun 11/1-c maddesi kapsamında veya başka bir DİİB sahibine teslim edebilir. Ancak bu kapsamdaki iadelerde geçici 17 veya teminat kapsamdaki alımların bedelleri iade hesabına dahil edilemez. MADDE NO İSTİSNA ADI MEVCUT HALİ YENİ UYGULAMA 13/a 1-HAVA, DENİZ VE DEMİRYOLU ARAÇLARININ TESLİMİ Faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere, bu araçların teslimi KDV den istisnadır. İstisna hükmünde yer alan işlemler türler itibariyle net olarak ortaya koyulmamıştı. Araçların çeşitli şekillerde işletilmesi konusunda bir netlik yoktu. İşlemler (Teslim, bakım/onarım, imal ve inşa) alt başlıklar halinde ele alınıyor İstisnanın kapsamına giren araçlar biraz daha ayrıntlı bir şekilde yazılıyor 2-HAVA, DENİZ VE DEMİRYOLU ARAÇLARININ TADİL, BAKIM, ONARIM- İMAL İNŞASI Faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere, bu araçlarla ilgili olarak verilen tadil, onarım ve bakım hizmetleri -imal ve inşaası KDV den istisnadır. İstisnadan yararlanmak isteyenlere sadece istisna belgesi düzenleniyordu. İstisna belgesine sahip mükelleflerde yapılan teslim ve hizmetlerde istisna uygulanıyordu.bu alımların tadil bakım onarımda veya imal ve inşaada kullanılıp kullanılmadığına dair bir kontrol mekanizması bulunmamaktaydı. Tadil, bakım, onarım / imal ve inşa uygulaması projeye bağlı olarak ve sadece proje kapsamında yer alan mal ve hizmetlerle sınırlı olarak uygulanacak hale getiriliyor. Proje süresiyle sınırlı olarak istisna belgesi verilmesi, revizelerin de istisnaya tabi tutulabileceği belirtiliyor. Projenin bitiminde istisna belgesinin vergi dairesi tarafından kontrolünün yapılarak kapatılması öngörülüyor. 13/b LİMANLARDA YAPILAN HİZMETLER Deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler KDV den istisnadır. Liman ve hava meydanlarında verilen hizmetlerin hangi araç için verildiği ve istisna tanımına giren işlemlerin niteliğini tespit konusunda bir netlik bulunmamaktaydı. Liman ve hava meydanı tanımları ilgili kurumların görüşleri doğrultusunda netleştiriliyor -Düzenlenen faturada hizmetin nevinin yanı sıra hangi araç için verildiğinin ayrıca belirtilmesi isteniyor

4 13/c 1-PETROL ARAMA Türk Petrol Kanununun (13/1) maddesi hükmünde belirtilen bir petrol hakkı sahibine, temsilcisine veya Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce kabul edilmiş müteahhidine hak sahibi adına yapılan mal teslimleri ile hizmet ifaları KDV'den istisnadır. Uygulamada Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen usul ile tebliğ metni arasında uyumsuzluk vardı. Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün görüşü ithalatta uygulanan sistemin yurtiçi alımlara da uygulanması öngörülüyor İstisna belgesi kapsamında bir aylık dönemde alınan sarf malzemelerini içeren listenin PİGM tarafından onaylanması isteniyor Vasıta, akaryakıt ve demirbaş alımlarının önce PİGM tarafından karara bağlanması yani ön alım izni verilmesi gerektiği ifade ediliyor Boru hattı ile taşımacılık yapanların istisnadan yararlanmasına dair usul ve hükümler halen uygulanmakta olan petrol aramalarına ilişkin usul ve esaslara paralel olarak belirleniyor. 2-ALTIN GÜMÜŞ PLATİN ARAMA Altın, gümüş ve platin ile ilgili arama, işletme, zenginleştirme ve rafinaj faaliyetlerine ilişkin olmak üzere, bu faaliyetleri yürütenlere yapılan teslim ve hizmetler" KDV den müstesnadır. Mevcut sistemde önce öde sonra al sistemi uygulanıyor. Uygulamada istisna kapsamında mal ve hizmet alımları takip edilmiyordu. Alınan mal ve hizmetlerin bu istisna kapsamında kullanılıp kullanılmadığı tespit edilemiyordu. 13/d YTB İSTİSNASI Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimleri KDV'den istisnadır. Mevcut uygulama genel olarak korunuyor.yatırımın usulüne uygun olarak gerçekleşmemesi halinde satıcının iadesinin yerine getirilip getirilmeyeceğine dair bir netlik bulunmuyordu. Devlet üniversite ve hastaneleri ile Belediyelere verilen YTB de yer alan makina ve techizatlarda istisnanın uygulanabilmesi için aranan şart olan indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanılması şartı net değildi. Önce öde sonra al sisteminden vazgeçilerek istisnadan yararlanma hakkı bulunanlara, istisna belgesi düzenlenmek suretiyle, proje kapsamındaki alımlarını KDV siz yapma imkanı sağlanıyor. Yatırımın usulüne uygun olarak gerçekleşmemesi halinde satıcının iadesinin yerine getirileceği açıkça yazılıyor. İndirim hakkı tanınan işlemlerde kullanılma şartı, bilançoya veya aktife kaydedilme şartı olarak değiştiriliyor.yatırım teşvik belgesi kapsamında alınan makine ve teçhizatın ilgili birim, kurum ve kuruluşun veya iktisadi işletmesinin bilanço veya aktifine kaydedilmesi ve bu durumun satın almanın gerçekleştiği döneme ilişkin KDV beyannamesi verme süresi içinde vergi dairesine bildirilmesi şartıyla istisna belgesi verilmesi ve istisnadan faydalanması öngörülüyor.

5 13/e LİMANLARIN VE HAVA MEYDANLARININ İNŞASI, YENİLENMESİ VE GENİŞLETİLMESİ Liman ve hava meydanlarına bağlantı sağlayan demiryolu hatları ile limanlar ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi ve genişletilmesi işlerini fiilen kendisi yapan veya yaptıran mükellefler ile genel bütçeli idarelere bu işlere ilişkin olarak yapılan mal teslimleri ve inşaat taahhüt işleri KDV'den istisnadır.istisnadan yararlanmak isteyenlere sadece istisna belgesi düzenleniyordu. İstisna belgesine sahip mükelleflerde yapılan teslim ve hizmetlerde istisna uygulanıyordu. Bunların bu istisna kapsamında kullanılıp kullanılmadığına dair bir kontrol mekanizması bulunmamaktaydı. İstisnadan bu işleri fiilen kendisi yapan ya da yaptıran mükellefler ile Yap-işlet-devret çerçevesinde yapan ya da yaptıran mükellefler ile genel bütçeli kuruluşlar faydalanabilmekteydi. Kiracı ve işletme hakkı sahiplerinin faydalanması mümkün değildi. Liman tanımı için 13/b maddesine atıf yapılıyor İstisnanın proje kapsamında uygulanması öngörülüyor Yap-işlet-devret sınırlaması kaldırılıp kiracı ve işletme hakkı sahiplerinin faydalanması mümkün hale getiriliyor. 13/f ULUSAL GÜVENLİK KURUMLARININ BU AMAÇLI ALIMLARINA YÖNELİK İSTİSNA Uulusal güvenlik kuruluşlarına yapılan; - uçak, helikopter, gemi, denizaltı, tank, panzer, zırhlı personel taşıyıcı, roket, füze ve benzeri araç ve silahlar ile bunların oluşturduğu sistemlerin teslimi, - bu araç, silah ve sistemlere ilişkin mühimmat, teçhizat, yedek parça ve eklentilerinin teslimi, - yukarıda belirtilen araç, silah ve sistemlerin ar-ge, yazılım, üretim, montaj, tadil-bakım-onarım ve modernizasyonuna ilişkin mal teslimi ve hizmet ifaları, girmektedir. Mevcut sitem korunuyor. 13/g BAŞBAKANLIK MERKEZ TEŞKİLATININ TAŞIT ALIMLARI 13/ğ TARIM ÜRÜNLERİ LİSANSLI DEPOCULUK KANUNUNA GÖRE UYGULANAN İSTİSNA 4760 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan araçların, Başbakanlık merkez teşkilatına tesliminde KDV hesaplanmaz. Mevcut sitem korunuyor sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanununa göre Uygulamanın usul ve esasları belirleniyor. düzenlenen ürün senetlerinin, ürün ihtisas borsaları ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığından ürün senedi alım-satımı konusunda izin alan ticaret borsaları aracılığıyla ilk teslimi KDV den istisnadır. Daha önce bir düzenleme yapılmamıştı.

6 14 ULUSLARARASI TAŞIMACILIK Transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık işlerinde Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek taşıma işleri vergiden istisna edilmiştir.taşımacılığın tevsikine ilişkin olarak 60 no.lu Sirkülerde yapılan açıklamalar mevcuttu. Sirkülerdeki açıklamalar Tebliğe işleniyor Ro-ro ve dorse kullanılarak yapılan taşımacılıkta istisnanın uygulanacağı açıkça ifade ediliyor. Uluslararası taşımacılık işlerinden kaynaklanan iade taleplerinde kullanılacak tevsik edici belgeler netleştiriliyor. 15 DİPLOMATİK İSTİSNA Karşılıklı olmak kaydıyla, yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerine, konsolosluklarına yapılan teslim ve hizmetler vergiden istisnadır.uluslararası kuruluşların resmi ihtiyaçlarında kullanacakları mal ve hizmetlere istisna uygulanabilmesi için bu kuruluşun yazıyla işlemi yapacak müesseseden istisna uygulanmasını talep ediyordu. Uluslararası kuruluşlara yapılacak teslim ve hizmetler Dışişleri Bakanlığının isteği doğrultusunda Diplomatik temsilciliklere yapılan teslim hizmetlere paralel hale getiriliyor Fahri Konsolosların istisnadan faydalanamayacağı metne işleniyor 17/4-s ÖZÜRLÜLERE ARAÇ-GEREÇ TESLİMİ Engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının teslimi KDV'den istisnadır.binek otomobilleri bu kapsamda değerlendirilmemektedir. Binek otomobillerinin özürlülere tesliminde istisna uygulanması için açılan çok sayıda davaya İdaremiz muhatap olmaktadır. Özürlü ifadesi yerine engelli ifadesi kullanılıyor Binek otomobilin istisna kapsamında olmadığına dair ifade Tebliğe işleniyor Geçici 26 BM, NATO ve OECD nin resmi kullanımları için uygulanan istisna (BM) ile (NATO) temsilcilikleri ve bu Teşkilatlara bağlı fon ve özel ihtisas kuruluşları ile (OECD) resmi kullanımları için yapılacak mal teslimi ve hizmet ifaları, bunların sosyal ve ekonomik yardım amacıyla bedelsiz olarak yapacakları mal teslimi ve hizmet ifaları, bedelsiz mal teslimi ve hizmet ifaları ile ilgili mal ve hizmetlerin bunlara teslim ve ifası; finansmanlarının bu kuruluşlar tarafından karşılanması şartıyla ilgili kurum, temsilcilik, program, fon ve özel ihtisas kuruluşlarının Türkiye deki faaliyetlerinin devamı veya ilgili kurumlara ilişkin uluslararası anlaşmaların yürürlükte bulunduğu süre içerisinde katma değer vergisinden müstesnadır. Nakden iade taleplerindeki VİR veya YMM Tasdik Raporu aranmaksızın iade yapılacak asgari tutar 200 TL idi. Mevcut sistem korunuyor. Nakden iade taleplerindeki VİR veya YMM Tasdik Raporu aranmaksızın iade yapılacak asgari tutar diğer istisnalar ile paralel şekilde TL ye çıkartılıyor.

7 Geçici 29 YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ ÇERÇEVESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK PROJELERDEİSTİSNA İstisnadan; sayılı Kanuna göre yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilecek projeler, sayılı Kanunun ek 7 nci maddesine göre Yüksek Planlama Kurulu tarafından kiralama karşılığı yaptırılmasına karar verilen sağlık tesislerine ilişkin projeler, sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 23 üncü maddesine göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kiralama karşılığı yaptırılmasına karar verilen eğitim öğretim tesislerine ilişkin projeler, - Yukarıdaki projelerden 4/4/2012 tarihinden (652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 23 uncu maddesi kapsamındaki, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kiralama karşılığı yaptırılmasına karar verilen eğitim öğretim tesislerine ilişkin projelerde 15/6/2012 tarihinden) önce ihale veya görevlendirme ilanı yayımlanmış ancak teklif alınmamış projeler, - Bu projelerden 31/12/2023 tarihine kadar ihale veya görevlendirme ilanı yayımlanacak olanlar yararlanır. İstisnadan yararlanmak isteyenlere sadece istisna belgesi düzenleniyordu. İstisna belgesine sahip mükelleflerde yapılan teslim ve hizmetlerde istisna uygulanıyordu.bu alımların bu istisna kapsamında kullanılıp kullanılmadığına dair bir kontrol mekanizması bulunmamaktaydı. Projeye bağlı olarak ve sadece proje kapsamında yer alan mal ve hizmetlerle sınırlı olarak uygulanacak hale getiriliyor Proje süresiyle sınırlı olarak istisna belgesi verilmesi, revizelerin de istisnaya tabi tutulabileceği belirtiliyor Projenin bitiminde istisna belgesinin vergi dairesi tarafından kontrolünün yapılarak kapatılması öngörülüyor Geçici 30 BÜYÜK-STRATEJİK YATIRIMLAR 31/12/2023 tarihine kadar uygulanmak üzere, yatırım teşvik belgeleri kapsamında asgari 500 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen stratejik yatırımlar kapsamında, inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve takvim yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV nin, izleyen yıl içerisinde bu kapsamda işlemleri bulunan mükelleflere iade edilmesi öngörülmektedir. Mevcut sistem korunuyor.

8 6111 sayılı Kanun MADDE 16 İADE İSMEP KAPSAMINDA UYGULANACAK İSTİSNA İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında, İstanbul İl Özel İdaresine bağlı olarak faaliyet gösteren İstanbul Proje Koordinasyon birimine yapılacak teslim ve hizmetler, finansmanı yabancı devletler, uluslararası kurum ve kuruluşlarca karşılanmak şartıyla 31/12/2020 tarihine kadar KDV den müstesnadır. İstisnadan yararlanmak isteyenlere sadece istisna belgesi düzenleniyor. İstisna belgesine sahip mükelleflerde yapılan teslim ve hizmetlerde istisna uygulanıyor. İncelemesiz teminatsız iade limiti iade hakkı doğuran işlemin türüne göre 200 ile TL. arasındadır. KISMİ İSTİSNALAR Mevcut uygulama sürüyor. Herhangi bir değişiklik öngörülmedi TL.ye çıkarılıyor. MADDE NO KONU MEVCUT HALİ YENİ TASLAKTA ÖNGÖRÜLEN UYGULAMA 17 SOSYAL VE ASKERİ AMAÇLI İSTİSNALAR İLE DİĞER İSTİSNALAR Muhtelif KDV Genel Tebliğlerinde bu maddede düzenlenen istisna uygulamalarına ilişkin açıklamlara yer verilmiştir. Çeşitli KDV Genel Tebliğlerinde dağınık bir şekilde bulunan istisna düzenlemelerine yönelik açıklamalar tek bir bölümde toplanmış, ifadeler güncellenmiş ve konular verilen özelgeler de dikkate alınarak daha açık ve anlaşılır hale getirilmiştir. 18 İSTİSNADAN VAZGEÇME Muhtelif KDV Genel Tebliğlerinde konuya ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. KDV Genel Tebliğlerinde dağınık halde bulunan mevzuat tek bir bölümde toplanmış, ifadeler güncellenmiş ve konular verilen özelgeler de dikkate alınarak daha açık ve anlaşılır hale getirilmiştir. İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN İADELER İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN İADELER İndirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan KDV tutarlarının iadesine yönelik usul ve esaslar 119 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile belirlenmiştir. Yeni Tebliğ'de indirimli orana tabi işlemlerden doğan verginin iadesinin hesaplanmasına ilişkin tablo değiştirilmiştir. 29/2 İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN İADELER İndirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan KDV tutarlarının iadesine yönelik usul ve esaslar 119 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile belirlenmiştir. 119 Seri No.lu KDV Genel Tebliğindeki açıklamalar tek tebliğ metnine eklenmiştir. Bu kapsamda önceki tebliğ metninde yer alan atıflar güncellenmiştir. İADE USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

9 KDV KANUNUNUN İADE HAKKI DOĞURAN İLGİLİ MADDELERİ GENEL ESASLARA GÖRE İADE USULÜ / MAHSUBEN İADE İŞLEMİN TÜRÜNE GÖRE İADE PROSEDÜRÜ KDVİRA STANDART İADE TALEP DİLEKÇESİ İADESİ TALEP EDİLEN KDV HESAPLAMA TABLOSU KDV iadesi için mahsup talep dilekçesi dışında gerekli Mahsuben iade talebinde bulunulmuş olma koşulu diğer belgelerin ibraz edilmiş olması halinde, aksine münhasıran dilekçeye bağlanmıştır. talepte bulunuluncaya kadar, mükellefin kendi vergi borçları için mahsup talebinde bulunduğu kabul edilir. Mevcut tebliğlerde KDVİRA uygulamasına ilişkin bir ifade bulunmamaktadır Eski uygulamada mükellefler iade taleplerini elle yazıp imzaladıkları dilekçelerle yapıyorlardı. Mevcut uygulamada iade talebine ilişkin belgeler arasında bu belge istenmemektedir. Hizmet karatkerli işlemlerde nakit iadelerde iadeler münhasıran VİR ile yapılacak. Teminat verilmesi halinde teminatın YMM raporu ile çözülmesi uygulaması son buluyor. Teminatlar münhasıran VİR ile çözülecek. Mevcut taslakta KDVİRA nın mükelleflerce ibraz edilen belgeleri sorgulamaya tabi tutacağı hükmüne yer verilmiştir. Yeni taslakla iade talebinin 429 Seri No.lu VUK Genel Tebilğinde öngörülen Standart İade Talep Dilekçeleri ile yapılacağı belirtimiştir. Yeni taslakta, iadesi talep edilen tutarın hangi girdiler nedeniyle yüklenildiği ve ne şekilde hesaplandığına ilişkin olarak bu tablo istenmektedir. HIZLANDIRILMIŞ İADE SİSTEMİ Başvuru tarihi itibariyle bilanço verilerinin tamamının sağlanması istenmiştir. Yeni taslakta bilanço verisi olarak istenen rakamların dört tanesinden herhangi üç tanesinin sağlanması yeterli kabul edilmiştir. HIZLANDIRILMIŞ İADE SİSTEMİ Mevcut uygulamada 350 işçi çalıştırma şartı vardır. İNDİRİMLİ TENİMAT UYGULAMASI 350 olan işçi çalıştırma şartı taslakta 250'ye indirilmektedir. MADDE NO KONU MEVCUT HALİ YENİ TASLAKTA ÖNGÖRÜLEN UYGULAMA

10 İNDİRİMLİ TENİMAT UYGULAMASI İndirimli teminat uygulaması 84 Seri No.lu Tebliğ de bir başlık olarak düzenlenmiştir. Yeni taslakta ise uygulamadan yararlanmanın koşulları güncellenerek mükelleflere İNDİRİMLİ TENİMAT UYGULAMASI SİSTEMİ (İTUS) SERTİFİKASI verilmesi şeklinde yeni bir düzenleme öngörülmüş, Ayrıca yeni taslakta İTUS uygulamasından yararlanabilecek mükelleflerin kapsamı genişletilmiştir. ÖZEL ESASLAR Kapsam ve kapsama girmeyi gerektiren filler ve mükellef grupları yeniden tanımlanmıştır. KAPSAM VE KAPSAMA GİRMEYİ GEREKTİREN FİİLLER 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğine Özel esaslar uygulamasının Kapsamı çok geniştir. -Kapsamın belirlenmesinde belgeden hareket edilmiştir. -Sahte belge ticareti yapmak amacıyla mükellefiyet tesis ettirenlerin durumu ayrıca ele alınmış, iade taleplerinin yerine getirilmesi ve özel esaslardan çıkış bu mükellefler için zorlaştırılmıştır. İADE TALEPLERİNİN YERİNE GETİRİLMESİNDE UYGULANAN PROSEDÜR Sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge (SMİYB) düzenleme ve kullanma fiillerinin yaptırımları aynıdır. Belgeden hareketle belirlenen olumsuz durumlara göre iade taleplerinin yerine getirilmesinde farklı usuller ve müeyyideler belirlenmiş, bir başka deyişle cezanın işlenen suç ile orantılı olması benimsenmiştir. Özellikle kullanıcı olduğu yönünde belirlemeler bulunan mükelleflerin durumdan haberdar edilerek karşı tez sunma imkanı getirilmiştir.

11 .-Genel esaslara dönüşler açıkça belirlenmemiş, sisteme giriş var ancak çıkış yolları net değildir..-genel esaslara dönüş için gereken şartlar açık ve herkesin anlayabileceği bir şekilde ifade edilmek suretiyle yorum ve uygulama farklılıkları ortadan kaldırılmaktadır. -Sistemden çıkış çoğunlukla vergi incelemesine bağlanmış ancak incelemeler ile ilgili bir süre sınırlaması getirilmemiştir. -Genel esaslara dönüş şartları eyleme uygun olarak belirlenmektedir. GENEL ESASLARA DÖNÜŞ - Süre aşımı nedeniyle sistemden çıkış öngörülmemiş Bir başka deyişle mevzuatın gereği yerine gelmediği sürece tarh zamanaşımı kadar ya da daha fazla süre geçse bile sistemden çıkılamamaktadır. - Yargı kararı ile çıkışlarda nihai yargı kararı gerekmektedir. -Alışa ilişkin ödemenin banka kanalıyla yapıldığının tevsiki ile sistemden çıkılabiliyor. (Müteselsil sorumluluk) Kapsamdan Çıkılması İçin Yargı Kararı Olumlu Rapor Kullanma Fiilinin İşlendiği Durumlarda Kullanılan Belgenin Kayıtlardan Çıkarılmasının Yanı sıra Süre aşımı suretiyle de Kapsamdan Çıkılmasına imkan sağlanmaktadır. -Yalnızca ödemenin banka aracılığıyla yapılmış olması değil delil serbestisi kapsamında işlemin gerçekliğini ispat eden mükellef, özel esaslar kapsamına hiç alınmayacak MÜTESELSİL SORUMLULUK MADDE NO KONU MEVCUT HALİ YENİ TASLAKTA ÖNGÖRÜLEN UYGULAMA Alıcıların müteselsil sorumluluktan kurtulmasında ödemenin nama yazılı çek ile yapılması kabul ediliyor. MÜTESELSİL SORUMLULUK Mevcut tebliğlerde ödemenin bu şekilde tevsikine yönelik düzenleme bulunmamaktadır. Hamiline yazılı çek ile yapılan ödemeler de kabul ediliyor. Ödemenin kredi kartı (iade talebinde bulunan kişi veya kuruma ait), tapu devri, kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla (ön ödeme avansı şeklinde kamu kurum ve kuruluşlarının veznesine ödeme gibi) yapılması da kabul ediliyor. Ödemenin PTT yoluyla yapılması halinde, ödeme sırasında düzenlenecek belgenin ibrazı da kabul ediliyor.

POJE UYGULAMASINDA TEMEL PRENSİP TAKİP VE KONTROL MEKANİZMASI SAĞLAMAKTIR

POJE UYGULAMASINDA TEMEL PRENSİP TAKİP VE KONTROL MEKANİZMASI SAĞLAMAKTIR PROJE UYGULAMASI Temel prensip Proje uygulaması öngörülen istisna düzenlemeleri Proje uygulamasına geçilen işlemlerde adım adım yapılması gerekenler Elektronik ortamda sisteme girilecek liste POJE UYGULAMASINDA

Detaylı

KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNE GÖRE KDV İADE VE MAHSUPLARINA İLİŞKİN TABLO(*) Teminatsız ve İnceleme Raporu Aranılmaksızın

KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNE GÖRE KDV İADE VE MAHSUPLARINA İLİŞKİN TABLO(*) Teminatsız ve İnceleme Raporu Aranılmaksızın İade Hakkı Doğuran İşlem KDVK (Madde No) Mal İhracı, İhraç Kayıtlı Teslimler (KDVK Md. 11/1-a, c) Türkiye de İkamet Etmeyenlere Özel Fatura ile Yapılan Satışlar (Bavul Ticareti) Hizmet İhracatı Roaming

Detaylı

KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNE GÖRE KDV İADE VE MAHSUPLARINA İLİŞKİN TABLO(*) Teminatsız ve İnceleme Raporu Aranılmaksızın

KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNE GÖRE KDV İADE VE MAHSUPLARINA İLİŞKİN TABLO(*) Teminatsız ve İnceleme Raporu Aranılmaksızın İade Hakkı Doğuran İşlem KDVK (Madde No) Mal İhracı, İhraç Kayıtlı Teslimler (KDVK Md. 11/1-a, c) Türkiye de İkamet Etmeyenlere Özel Fatura ile Yapılan Satışlar (Bavul Ticareti) Hizmet İhracatı Roaming

Detaylı

KDV UYGULAMASINDA İADE HAKKI DOĞURAN İŞLEMDE BULUNAN VE BEYAN EDEN MÜKELLEFLERİN SÖZ KONUSU İŞLEMLERİ TEVSİK ZORUNLULUĞU

KDV UYGULAMASINDA İADE HAKKI DOĞURAN İŞLEMDE BULUNAN VE BEYAN EDEN MÜKELLEFLERİN SÖZ KONUSU İŞLEMLERİ TEVSİK ZORUNLULUĞU KDV UYGULAMASINDA İADE HAKKI DOĞURAN İŞLEMDE BULUNAN VE BEYAN EDEN MÜKELLEFLERİN SÖZ KONUSU İŞLEMLERİ TEVSİK ZORUNLULUĞU 1. KONU: Bilindiği üzere, daha önce yayımlanmış bütün KDV Genel Tebliğlerini yürürlükten

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/125

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/125 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM AŞ SİRKÜLER 2014/125 17102014 KONU:KDV UYGULAMA TEBLİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLE İLGİLİ UYGULAMALAR 1 Seri Nolu KDV Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik

Detaylı

İNDİRİM YOLUYLA TELAFİ EDİLEMEYEN KDV NİN BELGE ARANMAKSIZIN İADESİ

İNDİRİM YOLUYLA TELAFİ EDİLEMEYEN KDV NİN BELGE ARANMAKSIZIN İADESİ 05.12.2017/137-1 İNDİRİM YOLUYLA TELAFİ EDİLEMEYEN KDV NİN BELGE ARANMAKSIZIN İADESİ ÖZET : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği nde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır. - Türkiye içinde taşıma hakkı

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/048 BURSA, 13.06.2014

SİRKÜLER: 2014/048 BURSA, 13.06.2014 SİRKÜLER: 2014/048 BURSA, 13.06.2014 Konu: İade Hakkını İndirim Yoluyla Kullanan Mükellefler ile Ödenecek KDV Pozisyonundaki Mükelleflerin Tevsik, Beyan veya Bildirim Yükümlülükleri Sayın Mükellefimiz,

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:120)

SİRKÜLER RAPOR KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:120) SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 22.08.2012 Sirküler No : 2012 / 61 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (Seri No:120) 18.08.2012 tarih ve 28388 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 120 Seri No.lu Katma Değer

Detaylı

KDV İade ve Mahsup İşlemlerine İlişkin Hadler

KDV İade ve Mahsup İşlemlerine İlişkin Hadler Güncelleme Tarihi: 16.01.2014 KDV İADE VE MAHSUP İŞLEMLERİNE İLİŞKİN HADLER Teminatsız ve İnceleme Raporu Aranılmaksızın İade Hakkı Doğuran İşlem KDVK (Madde No) Teminatsız ve İncelemesiz Nakit İade Sınırı

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 72 İST, 20.10.2014

SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 72 İST, 20.10.2014 SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 72 İST, 20.10.2014 ÖZET: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ (Seri No: 1) yayımlandı. KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE

Detaylı

vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar, kendisine istisna kapsamında teslim veya hizmet yapılan alıcıdan aranacak satıcı sorumlu olmayacaktır.

vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar, kendisine istisna kapsamında teslim veya hizmet yapılan alıcıdan aranacak satıcı sorumlu olmayacaktır. DENİZ, HAVA VE DEMİRYOLU TAŞIMA ARAÇLARININ İMALATI İLE TAMİR BAKIM HİZMETİ VERİLMESİNDE KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNASI VE KATMA DEĞER VERGİSİ İADESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR Faaliyetleri Deniz Taşıma Araçları

Detaylı

120 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ ilgili özet açıklamalar ve tebliğ metni aşağıda sunulmuştur.

120 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ ilgili özet açıklamalar ve tebliğ metni aşağıda sunulmuştur. SİRKÜLER NO : 2012/ 330-12 İstanbul, 22.08.2012 KONU : KDV UYGULAMALARI 18 Ağustos 2012 Tarihli ve 28388 sayılı Resmi Gazete yayımlanan 120 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ ilgili özet açıklamalar

Detaylı

1 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

1 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ 1 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ Resmi Gazete No 29147 Resmi Gazete Tarihi 16/10/2014 Kapsam KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, Konu: 6322 SAYILI KANUN ĐLE KATMA DEĞER VERGĐSĐ KANUNUNDA YAPILAN DEĞĐŞĐKLĐKLER

SĐRKÜLER Đstanbul, Konu: 6322 SAYILI KANUN ĐLE KATMA DEĞER VERGĐSĐ KANUNUNDA YAPILAN DEĞĐŞĐKLĐKLER SĐRKÜLER Đstanbul, 20.06.2012 Sayı: 2012/146 Ref:4/146 Konu: 6322 SAYILI KANUN ĐLE KATMA DEĞER VERGĐSĐ KANUNUNDA YAPILAN DEĞĐŞĐKLĐKLER 15.06.2012 tarih ve 28324 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 6322 sayılı

Detaylı

KONU : 120 SERİ NO.LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI

KONU : 120 SERİ NO.LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI KONU : 120 SERİ NO.LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI 120 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği 18 Ağustos 2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmi Gazete de yayımlandı. Tebliğde, uluslararası

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/168 Ref: 4/168

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/168 Ref: 4/168 SİRKÜLER İstanbul, 11.12.2017 Sayı: 2017/168 Ref: 4/168 Konu: KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 05.12.2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazete de 15 Sıra Numaralı KDV Genel Uygulama Tebliği

Detaylı

BİROL CİHANOĞLU YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR & BAĞIMSIZ DENETÇİ. DUYURU Sayı: 2017/108 BURSA,

BİROL CİHANOĞLU YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR & BAĞIMSIZ DENETÇİ. DUYURU Sayı: 2017/108 BURSA, DUYURU Sayı: 2017/108 BURSA, 14.12.2017 Konu: KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 05.12.2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazete de 15 Sıra Numaralı KDV Genel Uygulama Tebliği ile 1 Sıra

Detaylı

1. Uluslararası Kuruluşlara Yapılan Teslim ve Hizmetlerde İstisna

1. Uluslararası Kuruluşlara Yapılan Teslim ve Hizmetlerde İstisna No: 2012/96 Tarih: 23.08.2012 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

KDV İADELERİNDE UYGULANACAK HADLER VE İADE YÖNTEMLERİ (Azmi Demirci, YMM)

KDV İADELERİNDE UYGULANACAK HADLER VE İADE YÖNTEMLERİ (Azmi Demirci, YMM) KDV İADELERİNDE UYGULANACAK HADLER VE İADE YÖNTEMLERİ (Azmi Demirci, YMM) Mal İhracatı (Sınır ve kıyı ticareti ile uluslararası taşımacılık yapan araçlara mal teslimi dahil) Bavul Ticareti (Türkiyede İkamet

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 31

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 31 İstanbul, 3 Şubat 2017 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 31 KONU : Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamı Yazılım ve Gayrimaddi Hak Satış ve Kiralamalarında KDV İstisnası ve İmalat Sanayine Yönelik YTB Kapsamında

Detaylı

İSTANBUL, 14.07.2014 SİRKÜLER (2014/22) Konu: KDV Uygulama Genel Tebliği

İSTANBUL, 14.07.2014 SİRKÜLER (2014/22) Konu: KDV Uygulama Genel Tebliği İSTANBUL, 14.07.2014 Konu: KDV Uygulama Genel Tebliği SİRKÜLER (2014/22) 26.04.2014 tarih 28983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01.05.2014 tarihinde yürülüğe giren KDV Uygulama Genel Tebliği ile bugüne

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2016/21

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2016/21 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 06.09.2016 Sayı : 2016/21 Değerli Müşterimiz, KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO:7) İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Söz konusu

Detaylı

KDV İADE İŞLEMLERİNDE ARANACAK BELGELER (Azmi DEMİRCİ, YMM)

KDV İADE İŞLEMLERİNDE ARANACAK BELGELER (Azmi DEMİRCİ, YMM) KDV İADE İŞLEMLERİNDE ARANACAK BELGELER (Azmi DEMİRCİ, YMM) Kanun Maddesi 11/1-b İstisna Konusu İşlem Mal İhracatı Bavul Ticareti (TİEY lara Özel Fatura İle Yapılan Satışlar) Hizmet İhracatı Roaming Hizmetleri

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 03.06.2014 Sayı: 2014/117 Ref: 4/117

SİRKÜLER İstanbul, 03.06.2014 Sayı: 2014/117 Ref: 4/117 SİRKÜLER İstanbul, 03.06.2014 Sayı: 2014/117 Ref: 4/117 Konu: YENİ KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE KDV KANUNU GEÇİCİ 17. MADDESİNE GÖRE DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ KAPSAMINDA TESLİMLERDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2017/100

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2017/100 Sirküler Tarihi : 16.12.2017 Sirküler No : 2017/100 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE 15 SERİ NOLU KDV GENEL TEBLİĞİ İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 5 Aralık 2017 gün ve 30261 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 46 İST, 20.06.2014 KDV BEYANNAMESİ ÖNCESİ BAZI HATIRLATMALAR

SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 46 İST, 20.06.2014 KDV BEYANNAMESİ ÖNCESİ BAZI HATIRLATMALAR SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 46 İST, 20.06.2014 ÖZET: KDV beyannamesi öncesi bazı hatırlatmalar. KDV BEYANNAMESİ ÖNCESİ BAZI HATIRLATMALAR Bilindiği üzere, 1 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama

Detaylı

İADE KONUSU VE MADDE. Gümrük Beyannameli Mal İhracı (md.11/1-a) Türkiye de ikamet etmeyenlere Özel Fatura ile satışlar (Bavul Ticareti) (11/1-a) 1.

İADE KONUSU VE MADDE. Gümrük Beyannameli Mal İhracı (md.11/1-a) Türkiye de ikamet etmeyenlere Özel Fatura ile satışlar (Bavul Ticareti) (11/1-a) 1. Sıra No A 1 1.2 İADE KONUSU VE MADDE Gümrük Beyannameli Mal İhracı (md.11/1-a) Türkiye de ikamet etmeyenlere Özel Fatura ile satışlar (Bavul Ticareti) (11/1-a) NAKDEN VE MAHSUBEN İADE DURUMUNDA İSTENENLER

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/68

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/68 DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Nurol Maslak Plaza Ayazağa Mah. Büyükdere Cad. A ve B Blok No:255-257 Kat:5 Maslak/İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60

Detaylı

TEBLİĞ. 2. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C ) bölümünün birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

TEBLİĞ. 2. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C ) bölümünün birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Genelge : 2014/33 16.10.2014 GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir) Açıklama; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun ilgili maddelerinin verdiği yetki çerçevesinde 26/4/2014 tarihli ve 28983

Detaylı

İADE KONUSU VE MADDE NAKDEN VE MAHSUBEN İADE DURUMUNDA İSTENENLER

İADE KONUSU VE MADDE NAKDEN VE MAHSUBEN İADE DURUMUNDA İSTENENLER Sıra No İADE KONUSU VE MADDE NAKDEN VE MAHSUBEN İADE DURUMUNDA İSTENENLER (KDV Uygulama Tebliği ile bu Tebliğe ilişkin 1 No.lu değişiklik Tebliği ne göre hazırlanmıştır.) A İHRACAT İSTİSNASI 1 Gümrük Beyannameli

Detaylı

KDV Genel Uygulama Tebliği'nde değişiklik yapılmasına ilişkin Katma Değer Vergisi Genel Uygulama

KDV Genel Uygulama Tebliği'nde değişiklik yapılmasına ilişkin Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Sirküler No :2014 / 033 Sirküler Tarihi :23.10.2014 KONU: KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Yapılan Değişiklikler KDV Genel Uygulama Tebliği'nde değişiklik yapılmasına ilişkin Katma Değer Vergisi Genel Uygulama

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/33 TARİH: 21.10.2014

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/33 TARİH: 21.10.2014 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/33 TARİH: 21.10.2014 KONU 1 Seri No lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. Maliye Bakanlığı tarafından

Detaylı

Yeminli Mali Müşavir ERTUĞRUL TUNCER. Yeminli Mali Müşavir NURSEL AYKAN

Yeminli Mali Müşavir ERTUĞRUL TUNCER. Yeminli Mali Müşavir NURSEL AYKAN 1 İade hakkı olan mükellef iade alacağını indirim yoluyla kullanabilir. Bu takdirde «Yük. KDV» satırı doldurulmaz İade için gerekli belgeler dışındaki belgeler vergi dairesine ibraz edilir İade talebinin

Detaylı

SİRKÜLER 2012 / Seri No.lu KDV Genel Tebliği İle Yapılan Düzenlemeler

SİRKÜLER 2012 / Seri No.lu KDV Genel Tebliği İle Yapılan Düzenlemeler SİRKÜLER 2012 / 07 116 Seri No.lu KDV Genel Tebliği İle Yapılan Düzenlemeler Sirkülerin Konusu 19 Ocak 2012 tarihli ve 28178 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 116 Seri No lu KDV Genel Tebliği ile KDV Kanunu

Detaylı

İHRACAT İSTİSNASI. Gümrük Beyannameli Mal İhracı (md.11/1-a) Türkiye de ikamet etmeyenlere Özel Fatura ile satışlar (Bavul Ticareti) (11/1-a) 1.

İHRACAT İSTİSNASI. Gümrük Beyannameli Mal İhracı (md.11/1-a) Türkiye de ikamet etmeyenlere Özel Fatura ile satışlar (Bavul Ticareti) (11/1-a) 1. Sıra No İade Konusu ve madde Nakden ve Mahsuben İade Durumunda İstenenler A İHRACAT İSTİSNASI 1 1.2 Gümrük Beyannameli Mal İhracı (md.11/1-a) Türkiye de ikamet etmeyenlere Özel Fatura ile satışlar (Bavul

Detaylı

99 SERİ NOLU KDV GENEL TEBLİĞİ NİN DEĞERLENDİRİLMESİ

99 SERİ NOLU KDV GENEL TEBLİĞİ NİN DEĞERLENDİRİLMESİ 99 SERİ NOLU KDV GENEL TEBLİĞİ NİN DEĞERLENDİRİLMESİ 5 99 SERİ NOLU KDV GENEL TEBLİĞİ NİN DEĞERLENDİRİLMESİ Katma Değer Vergisi uygulamaları ile ilgili değişik konularda açıklama yapılan 99 Seri Nolu KDV

Detaylı

Sirküler No: 2017 /12 Tarih:

Sirküler No: 2017 /12 Tarih: Sirküler No: 2017 /12 Tarih: 08.02.2017 Konu: KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 10) 2 3 Şubat 2017 tarihli ve 29968 sayılı Resmi Gazete de 10 Seri

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDAKİ İMALAT SANAYİNDE YAPILAN İNŞAAT İŞLERİNE İLİŞKİN KDV İADESİ

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDAKİ İMALAT SANAYİNDE YAPILAN İNŞAAT İŞLERİNE İLİŞKİN KDV İADESİ YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDAKİ İMALAT SANAYİNDE YAPILAN İNŞAAT İŞLERİNE İLİŞKİN KDV İADESİ KDV İadesine İlişkin Yasal Altyapı: Ali ÇAKMAKCI Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi Email: cakmakciali@taxauditingymm.com

Detaylı

SİRKÜLER (2014 49) Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikler;

SİRKÜLER (2014 49) Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikler; 20.10.2014 SİRKÜLER (2014 49) Konu: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde, Değişiklikler Yapılmasına Dair Tebliğ, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği 28983 sayılı Resmi Gazetede

Detaylı

Konu : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğ inde Değişiklik Yapılmasına Dair 11 Seri No.lu Tebliğ yayımlanmıştır.

Konu : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğ inde Değişiklik Yapılmasına Dair 11 Seri No.lu Tebliğ yayımlanmıştır. 22.02.2017 Sirküler, 2017/07 Sayın Meslektaşımız; Konu : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğ inde Değişiklik Yapılmasına Dair 11 Seri No.lu Tebliğ yayımlanmıştır. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 29.06.2015/126-1

Sirküler Rapor Mevzuat 29.06.2015/126-1 Sirküler Rapor Mevzuat 29.06.2015/126-1 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 3 SERİ NO.LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI

Detaylı

SİRKÜLER. Tarih: Sayı:2017/20 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 10 SERİ NOLU KDV TEBLİĞİ HAKKINDA

SİRKÜLER. Tarih: Sayı:2017/20 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 10 SERİ NOLU KDV TEBLİĞİ HAKKINDA SİRKÜLER Sayı:2017/20 Tarih:25.02.2017 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 10 SERİ NOLU KDV TEBLİĞİ HAKKINDA Realite Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. 2000 Evler Mah. 76078 Sk. Fonte

Detaylı

Maliye Bakanlığı, istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

Maliye Bakanlığı, istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir. Geçici Md.29 GEÇİCİ MADDE 29 MADDE METNİ : 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna göre yap-işlet-devret modeli çerçevesinde

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/102. KONU 120 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/102. KONU 120 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Sun Plaza No:24 34398 Maslak İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2012 / 45 İST, 24.05.2012

SİRKÜLER NO: POZ-2012 / 45 İST, 24.05.2012 SİRKÜLER NO: POZ-2012 / 45 İST, 24.05.2012 Yap-işlet-devret modeli çerçevesindeki projelerde KDV istisnası uygulamasının usul ve esasları belirleyen 118 seri no.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği yayımlandı.

Detaylı

Sirküler no: 106 İstanbul, 10 Aralık 2009

Sirküler no: 106 İstanbul, 10 Aralık 2009 Sirküler no: 106 İstanbul, 10 Aralık 2009 Konu: Maliye Bakanlığı, Katma Değer Vergisi Kanunu nda 5904 Sayılı Kanun ile yapılan değişiklikler hakkında açıklamalar yaptı. Özet: 5 Aralık 2009 tarihli Resmi

Detaylı

11/1-A DÖNEM İTİBARİYLE 4.000.TL' Ye KADAR OLANİADELERDE HİZMET İHRACI

11/1-A DÖNEM İTİBARİYLE 4.000.TL' Ye KADAR OLANİADELERDE HİZMET İHRACI KDV İADE VE MAHSUP İŞLEMLERİNDE ARANACAK BELGELER (GÜNCELLEME: 01/01/2009) İADE HAKKI DOĞURAN İŞLEM İADEDE ARANACAK BELGELER MAHSUPTA ARANACAK B 11/1-A MAL İHRACI DÖNEM İTİBARİYLE 4.000.TL' YE KADAR OLAN

Detaylı

YENİ KDV İSTİSNA/ İADE SİSTEMİNDE ARANAN BELGELER

YENİ KDV İSTİSNA/ İADE SİSTEMİNDE ARANAN BELGELER YENİ KDV İSTİSNA/ İADE SİSTEMİNDE ARANAN BELGELER İade Konusu ve madde Mahsuben İade Nakden İade Yenilik ve Diğer Açıklamalar Gümrük Beyannameli Mal İhracı (md.11/1-a) Satış fatura listesi Gümrük Bey.

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/060 BURSA, 02.07.2014

SİRKÜLER: 2014/060 BURSA, 02.07.2014 SİRKÜLER: 2014/060 BURSA, 02.07.2014 Konu: KDV Genel Uygulama Tebliğinin Satırbaşları Sayın Mükellefimiz, Daha önce de birçok sirkülerimizde işlediğimiz üzere 26.04.2014 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİNE GÖRE YAPTIRILAN PROJELERDE KDV İSTİSNASI

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİNE GÖRE YAPTIRILAN PROJELERDE KDV İSTİSNASI YAP-İŞLET-DEVRET MODELİNE GÖRE YAPTIRILAN PROJELERDE KDV İSTİSNASI Zihni KARTAL * 1. GİRİŞ 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu nun, 6322 sayılı Kanunun 24 üncü maddesiyle değişik geçici 29 uncu maddesi

Detaylı

KDV UYGULAMA GENEL TEBLİĞ İLE GETİRİLEN KDV İADELERİNE İLİŞKİN ALT LİMİTLER

KDV UYGULAMA GENEL TEBLİĞ İLE GETİRİLEN KDV İADELERİNE İLİŞKİN ALT LİMİTLER Dr. Ahmet Kavak Yeminli Mali Müşavir İSTANBUL YMMO 08/05/2014 KDV UYGULAMA GENEL TEBLİĞ İLE GETİRİLEN KDV İADELERİNE İLİŞKİN ALT LİMİTLER İADE HAKKI DOĞURAN İŞLEM MAHSUBEN İADE NAKDEN İADE (Dikkat: Her

Detaylı

SİRKÜLER (2019/34) 2. İhraç Kaydıyla Teslim Edilen Malın İhracatının Gerçekleşmemesi Halinde Vergi İndirimi

SİRKÜLER (2019/34) 2. İhraç Kaydıyla Teslim Edilen Malın İhracatının Gerçekleşmemesi Halinde Vergi İndirimi İstanbul, 18.02.2019 SİRKÜLER (2019/34) Konu: KDV Uygulama Genel Tebliğinde Yapılan Değişiklikler Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:23) 15.02.2019

Detaylı

KONU : SADECE BSMV KAPSAMINDAKİ İŞLEMLERİ YAPANLARIN SATIN ALDIKLARI MALLARIN İADESİNDE KDV UYGULAMASI.

KONU : SADECE BSMV KAPSAMINDAKİ İŞLEMLERİ YAPANLARIN SATIN ALDIKLARI MALLARIN İADESİNDE KDV UYGULAMASI. KONU : SADECE BSMV KAPSAMINDAKİ İŞLEMLERİ YAPANLARIN SATIN ALDIKLARI MALLARIN İADESİNDE KDV UYGULAMASI. 19 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete deyayımlanan 116 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği

Detaylı

120 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI

120 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 22.08.2012/151-1 120 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : 120 seri Katma Değer Genel Tebliğinde - uluslararası kuruluşlara yapılan teslim ve hizmetlerde istisna uygulaması

Detaylı

Maliye Bakanlığı, istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

Maliye Bakanlığı, istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir. GEÇİCİ MADDE 29 MADDE METNİ : 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna göre yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilecek

Detaylı

KDV İADE VE MAHSUPLARINA İLİŞKİN RAKAMSAL HADLERİ BELİRLEYEN TABLO (01.01.2009) Kendisinin Vergi, ithalde

KDV İADE VE MAHSUPLARINA İLİŞKİN RAKAMSAL HADLERİ BELİRLEYEN TABLO (01.01.2009) Kendisinin Vergi, ithalde 11 / 1 - a Mal İhracı 11 / 1 - a Hizmet İhracı 11 / 1-a Bavul Ticareti (61 No.lu KDV ) 11 / 1 - b Yolcu Beraberi Eşya İhracı (43 No.lu KDV ) Ortakların Vergi, İthalde KDV ) 37 No.lu YMM Raporu ile Sınırı

Detaylı

1) Beyan Döneminin Tespiti

1) Beyan Döneminin Tespiti DAHİLDE İŞLEME VE GEÇİCİ KABUL REJİMLERİ KAPSAMINDA İHRAÇ EDİLECEK MALLARIN ÜRETİMİNDE KULLANILAN GİRDİLERİN TEMİNİNDE TECİL-TERKİN UYGULAMASINA İLİŞKİN 5.000 TL Yİ AŞAN NAKDEN İADE REHBERİ 3065 sayılı

Detaylı

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı 8.2.2017 Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı Gaziosmanpaşa Bulvarı No: 9/206 Çankaya Konak İzmir T (0232) 4836222 F (0232) 4831618

Detaylı

ÖN ÖDEMELİ TELEFON KARTI SATIŞLARI VE FATİH PROJESİ KAPSAMINDA KDV İSTİSNASI UYGULAMASI

ÖN ÖDEMELİ TELEFON KARTI SATIŞLARI VE FATİH PROJESİ KAPSAMINDA KDV İSTİSNASI UYGULAMASI 03.01.2018/15-1 ÖN ÖDEMELİ TELEFON KARTI SATIŞLARI VE FATİH PROJESİ KAPSAMINDA KDV İSTİSNASI UYGULAMASI ÖZET : Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik yapılmıştır. Mobil elektronik haberleşme

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ /

MEVZUAT SİRKÜLERİ / KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 23 NO.LU TEBLİĞ KONU ve KAPSAM 15.02.2019 Tarihli ve 30687 Sayılı Resmi Gazete'de KDV indirim ve iade uygulamasına ilişkin önemli

Detaylı

Sirküler 2017 / 018-2

Sirküler 2017 / 018-2 Sirküler 2017 / 018-2 Referansımız: 0168 / 2017/ YMM/ EK Telefon: +90 (212) 291 57 10 Fax: +90 (212) 241 46 04 E-Mail: info@kutlanpartners.com İstanbul, 22.02.2017 11 Seri Numaralı Katma Değer Vergisi

Detaylı

Kat mülkiyeti kurulan konut veya iş yerlerinin tesliminde ise fiili teslimin tevsiki aranmamaktadır.

Kat mülkiyeti kurulan konut veya iş yerlerinin tesliminde ise fiili teslimin tevsiki aranmamaktadır. SİRKÜLER 2017/34: Yabancılara Konut Ve İşyeri Satışında Katma Değer Vergisi İstisnasının Uygulanmasına İlişkin Açıklamaların Yer Aldığı KDV Genel Tebliği Yayımlandı 6824 sayılı Kanunla Katma Değer Vergisi

Detaylı

Konu: KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 16) tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

Konu: KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 16) tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. No: 2018/12 Tarih: 01.01.2018 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

Yeminli Mali Müşavir ERTUĞRUL TUNCER. Yeminli Mali Müşavir NURSEL AYKAN

Yeminli Mali Müşavir ERTUĞRUL TUNCER. Yeminli Mali Müşavir NURSEL AYKAN 1 123 KDV Genel Tebliğinin kaldırılarak tek bir tebliğ metninin oluşturulması Tam istisnaların kapsam ve sınırlarının net olarak çizilmesi Kısmi istisnaların bir başlık altında düzenlenerek dağınıklığın

Detaylı

No: 2016/45 Tarih:

No: 2016/45 Tarih: No: 2016/45 Tarih: 30.05.2016 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

6770 sayılı Kanun la vergi mevzuatında yapılan düzenlemelere ilişkin açıklamalar, No.lu Sirkülerimiz de yer almaktadır.

6770 sayılı Kanun la vergi mevzuatında yapılan düzenlemelere ilişkin açıklamalar, No.lu Sirkülerimiz de yer almaktadır. No: 2017/17 Tarih: 05.02.2017 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar.

Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar. Sayı: 2018/16 Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar. 31 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2015/66

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2015/66 07.07.2015 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2015/66 KONU : TANAP Projesine Yapılacak Teslimlerin ve Hizmet İfalarının İstisnası Hk. 27/3/2015 tarihli ve 6637 sayılı Bazı

Detaylı

Geçici Md 38. GEÇİCİ MADDE 38 (7061 sayılı Kanunun 44 üncü maddesiyle eklenen geçici madde. Yürürlük: )

Geçici Md 38. GEÇİCİ MADDE 38 (7061 sayılı Kanunun 44 üncü maddesiyle eklenen geçici madde. Yürürlük: ) GEÇİCİ MADDE 38 MADDE METNİ : GEÇİCİ MADDE 38 (7061 sayılı Kanunun 44 üncü maddesiyle eklenen geçici madde. Yürürlük: 05.12.2017 ) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren düzenlenen sözleşmelere

Detaylı

Tevkifat Uygulaması Mahsuben İade Talepleri

Tevkifat Uygulaması Mahsuben İade Talepleri ESKİ TEBLİĞ 1. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.3.1.1.) bölümünün birinci paragrafı ile (I/C-2.1.3.4.3.2.) bölümünün üçüncü paragrafında yer alan (7/10) ibareleri (5/10) olarak değiştirilmiştir.

Detaylı

No: 2012/77 Tarih:

No: 2012/77 Tarih: No: 2012/77 Tarih: 26.06.2012 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNİN KDV İADE UYGULAMASINDA GETİRDİĞİ YENİLİKLER/DEĞİŞİKLİKLER

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNİN KDV İADE UYGULAMASINDA GETİRDİĞİ YENİLİKLER/DEĞİŞİKLİKLER KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNİN KDV İADE UYGULAMASINDA GETİRDİĞİ YENİLİKLER/DEĞİŞİKLİKLER Seyhan KANDEMİR Universal&Partners Vergi Direektörü e-mail: seyhankandemir@gmail.com 1. Giriş Katma

Detaylı

KONU :YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ ÇERÇEVESİNDEKİ PROJELERDE KDV İSTİSNASI

KONU :YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ ÇERÇEVESİNDEKİ PROJELERDE KDV İSTİSNASI KONU :YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ ÇERÇEVESİNDEKİ PROJELERDE KDV İSTİSNASI 16 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 118 seri numaralı KDV Genel Tebliği'nde Yap-işlet-devret modeli çerçevesindeki projelerde

Detaylı

MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU

MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU 2017-027 Konu : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 10 Seri Nolu Tebliğ hakkındadır. Tarih : 06.02.2017 3 Şubat 2017 tarihli ve 29968 sayılı

Detaylı

1. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:1) ile Yapılan Değişikliklere İlişkin Açıklamalar

1. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:1) ile Yapılan Değişikliklere İlişkin Açıklamalar ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta: info@erkymm.com No: 2014/76

Detaylı

KDV TEBLİĞİ DEĞİŞİKLİK TABLOSU

KDV TEBLİĞİ DEĞİŞİKLİK TABLOSU Tarih: 17.10.2014 Sayı : 2014/166 KDV TEBLİĞİ DEĞİŞİKLİK TABLOSU 16.09.2014 tarihli 29147 sayılı Resmi Gazete de Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:1)

Detaylı

Yap-İşlet-Devret ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu uyarınca Kiralama Karşılığı Yaptırılan Projelerde KDV İstisnası (Sirküler XXXXIII)

Yap-İşlet-Devret ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu uyarınca Kiralama Karşılığı Yaptırılan Projelerde KDV İstisnası (Sirküler XXXXIII) 1 SİRKÜLER - XXXXIII Sirküler Tarihi: 17.05.2012 Sirküler No : 43 Focus Denetim ve Y.M.M. Ltd. Şti Maltepe Mah. Edirne Çırpıcı yolu No:5-4 Vatan Residans A Blok Kat:5 Daire:10 Topkapı/İstanbul Tel: 0-212-510

Detaylı

YENİ KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE D.İ.İ.B. SAHİBİ ALICILARA YAPILAN TESLİMLERDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI VE KDV İADESİ

YENİ KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE D.İ.İ.B. SAHİBİ ALICILARA YAPILAN TESLİMLERDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI VE KDV İADESİ YENİ KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE D.İ.İ.B. SAHİBİ ALICILARA YAPILAN TESLİMLERDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI VE KDV İADESİ Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE Vergi Bölümü, Müdür Yardımcısı E-Yaklaşım Temmuz

Detaylı

: KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Yapılan Değişiklikler

: KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Yapılan Değişiklikler Sirküler No : 2014/75 Sirküler Tarihi : 20.10.2014 Konu : KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Yapılan Değişiklikler KDV Genel Uygulama Tebliği'nde değişiklik yapılmasına ilişkin Katma Değer Vergisi Genel Uygulama

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/29. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/29. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO:6) YAYINLANMIŞTIR

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO:6) YAYINLANMIŞTIR İstanbul, 01.06.2016 Sirküler No: 2016/012 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO:6) YAYINLANMIŞTIR 21.05.2016 tarih ve 29716sayılı Resmi Gazete de 6

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 1 SERİ NOLU TEBLİĞ

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 1 SERİ NOLU TEBLİĞ KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 1 SERİ NOLU TEBLİĞ Maliye Bakanlığı, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca çıkarılan tebliğleri bir arada değerlendirmiş

Detaylı

Konu: İndirimli Teminat Uygulaması Sistemi (İTUS)ilişkin açıklamalar bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.

Konu: İndirimli Teminat Uygulaması Sistemi (İTUS)ilişkin açıklamalar bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır. ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta: info@erkymm.com No: 2014/56

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 48. Bazı Konularda Düzenlemelerin ve Açıklamaların Yapıldığı 113 Numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Yayınlanmıştır

SİRKÜLER 2009 / 48. Bazı Konularda Düzenlemelerin ve Açıklamaların Yapıldığı 113 Numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Yayınlanmıştır KONU SİRKÜLER 2009 / 48 Bazı Konularda Düzenlemelerin ve Açıklamaların Yapıldığı 113 Numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Yayınlanmıştır Genel Olarak Katma değer vergisi (KDV) uygulamalarına ilişkin

Detaylı

F- DÜZELTME Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası uygulamasında, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallar için

F- DÜZELTME Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası uygulamasında, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallar için F- DÜZELTME Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası uygulamasında, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallar için aşağıdaki şekilde işlem yapılır. 1. Fazla veya Yersiz Hesaplanan

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/041 BURSA, 07.06.2014

SİRKÜLER: 2014/041 BURSA, 07.06.2014 SİRKÜLER: 2014/041 BURSA, 07.06.2014 Konu: Bazı KDV den İstisna Teslimler için KDV İade Talebi Olmasa Dahi, Vergi Dairesine İstisnayı Tevsik Edici Belgelerin Sunulmasının Zorunlu Hale Getirilmesi Hakkında

Detaylı

ÇÖZÜM. İbrahim ERCAN *

ÇÖZÜM. İbrahim ERCAN * ÖTV KANUNUNA EK I SAYILI LİSTENİN B CETVELİNDEKİ MALLARIN İMALATÇILAR TARAFINDAN KULLANIMINDA VERGİ TUTARININ İNDİRİMLİ UYGULANMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER İbrahim ERCAN * 1-GİRİŞ Bilindiği üzere, 4760

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 03.11.2014 Sayı: 2014/190 Ref: 4/190

SİRKÜLER İstanbul, 03.11.2014 Sayı: 2014/190 Ref: 4/190 SİRKÜLER İstanbul, 03.11.2014 Sayı: 2014/190 Ref: 4/190 Konu: KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYINLANMIŞTIR 16.10.2014 tarih ve 29147 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 113 İST, 10.12.2009

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 113 İST, 10.12.2009 SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 113 İST, 10.12.2009 ÖZET: 05.12.2009 tarih ve 27423 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 113 seri no.lu KDV Genel Tebliği ile aşağıdaki konularda açıklamalar yapılmıştır. A. 3065 SAYILI

Detaylı

KONU : İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDE 2012 YILINDA UYGULANACAK İADE SINIRI

KONU : İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDE 2012 YILINDA UYGULANACAK İADE SINIRI KONU : İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDE 2012 YILINDA UYGULANACAK İADE SINIRI Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 29. maddesinin "Bir vergilendirme döneminde indirilecek katma değer vergisi toplamı, mükellefin

Detaylı

DUYURU: 23.10.2014/25

DUYURU: 23.10.2014/25 DUYURU: 23.10.2014/25 Bilindiği üzere, 26.04.2014 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliği ile daha önce çıkarılmış olan Tebliğler yürürlükten kaldırılmış ve

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması

BAKIŞ MEVZUAT sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması BAKIŞ MEVZUAT KONU : 118 seri No lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği SAYI: 2012/ 57 118 seri No lu KDV Genel Tebliğinde Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet- Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılmasıyla

Detaylı

99 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI

99 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 99 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI Kapsam:3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun uygulamasına yönelik olarak aşağıdaki düzenleme ve açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2014/67 20/10/2014 İçindekiler: * Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ (Seri No: 1) yayımlandı. KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2018/66 14/Mayıs/2018 İçindekiler: * Taşıtlarla ilgili ÖTV tebliğinde değişiklik yapıldı. TAŞITLARLA İLGİLİ ÖTV TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI: Özel Tüketim Vergisi Kanunu ekindeki II sayılı

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 10) MADDE

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 10) MADDE 3 Şubat 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29968 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 10) MADDE

Detaylı

b) Mücbir sebep sayılan haller dışındaki nedenlerle, defter ve belgelerin ibrazından imtina edilmemiş olması,

b) Mücbir sebep sayılan haller dışındaki nedenlerle, defter ve belgelerin ibrazından imtina edilmemiş olması, Sayı: Rehber.2014/024 Ankara,09.06.2014 Konu:İndirimli Teminat Uygulama Sistemi 26.04.2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan KDV Genel Uygulama Tebliği ile bu tarihe kadar yayınlanmış olan tüm KDV tebliğleri

Detaylı

SİRKÜLER 2017/16. Bu sirkülerimizde, 6770 Sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler özetlenmiştir.

SİRKÜLER 2017/16. Bu sirkülerimizde, 6770 Sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler özetlenmiştir. SİRKÜLER 2017/16 30/01/2017 Sayın Yetkili; 6770 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayımlandı. 27.01.2017

Detaylı

SAYI : 2014 / 32 İstanbul, KONU : Hızlandırılmış KDV İadesi uygulamasına (HİS) ilişkin açıklamalar.

SAYI : 2014 / 32 İstanbul, KONU : Hızlandırılmış KDV İadesi uygulamasına (HİS) ilişkin açıklamalar. SİRKÜLER SAYI : 2014 / 32 İstanbul,23.05.2014 KONU : Hızlandırılmış KDV İadesi uygulamasına (HİS) ilişkin açıklamalar. 26 Nisan 2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan KDV Uygulama Genel

Detaylı

Konu: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Konu: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Konu: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Sayı : 2019/12 Tarih : 14.01.2019 27/12/2018 tarihinde yayınlanarak görüşe sunulan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama

Detaylı