Elektrik ve Manyetizma

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Elektrik ve Manyetizma"

Transkript

1 5 Ünite Elektrik ve Manyetizma 1. Elektrostatik. Elektrik Akımı 3. Manyetizma

2

3 1 Elektrostatik Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 4. 3q F q F 1 1. cam çubuk ipek kumaş d Etkinin tepkiye eşitliği prensibine göre F 1 ve F kuvvetleri eşit büyüklükte olmalıdır. uvvetlerin yönleri zıt olduğu için; F1 =- F dir. Cam çubuk dışarıya kolay elektron veren, ipek kumaş da kolay elektron alan bir maddedir. Bu nedenle cam ve ipek kumaş birbirine sürtülünce cam elektron kaybederek () yük ile, ipek kumaş elektron kazanarak () yük ile yüklenir. 5. yal tkan ip anıt D dir. yal tkan ip. yal tkan ip r 3r yal tkan ayak Nihat Bilgin ayıncılık I küreciği yüklü olduğuna göre cismi nötr olabilir. I. yargı kesinlikle doğru değildir. cismi cismini ittiğine göre ve aynı işaretli yükle yüklüdür. II. yargı kesinlikle doğrudur. İletken küreler birbirine dokundurulduğunda toplam yük, yarıçaplarla orantılı olarak paylaşılır. Buna göre, küreler dokundurulup ayrılınca nın yükü birim, ninki de 3 birim olmalıdır. nın yükü q kadar arttığına göre, dan ye q yükü geçmiştir. 3. q 1 d anıt C dir. üklü iki cisim arasındaki elektriksel kuvvet yüklerin çarpımı ile doğru, aralarındaki uzaklığın karesi ile ters orantılıdır. Buna göre F kuvvetini azaltmak için d uzaklığı artırılmalı veya q yükü azaltılmalıdır. q in nötr olma ihtimali olduğu için III. yargı da kesinlikle doğru değildir. anıt B dir. 6. aprakların kapanabilmesi için yapraklardaki yükün topuza doğru çekilmesi gerekir. Bunun için de ve nin yük işaretleri zıt olmalıdır. I. öncül doğrudur. cismi elektroskobuna dokunmaksızın yaklaştırılıyor. elektroskobunun yapraklarının kapanıp tekrar açılması için cisminin yük miktarı ninkinden çok büyük olmalıdır. II. öncül yanlış, III. öncül doğrudur. anıt C dir.

4 4 EETROSTATİ 7. Negatif yüklü iletken cisim pozitif yüklü elektroskobun topuzuna dokunduruluyor. Birbirine dokundurulup ayrılan iletken cisimlerin son yük işareti aynıdır. Bu nedenle elektroskobun son yükü pozitif olabilir, negatif olabilir veya elektroskop nötr olabilir. 8. q 1 dokunduruluyor q = 3q 10. küreciği () yükle yüklü olduğuna göre, küreciği ya () yükle yüklüdür ya da nötrdür. Çünkü küreciği () yüklü olursa ve kürecikleri birbirini iterdi. anıt C dir. 11. N(q) F ürenin potansiyeli elektroskobun potansiyelinden küçükse dokunma sonucu elektroskobun yükü azalarak yaprakları biraz kapanır. Ancak kürenin yükü elektroskobun yüküne eşit ve zıt işaretli ise toplam yük sıfır olacağından yapraklar tamamen kapanır. ani kürenin elektrik yükü 3q olamaz. 9. Birbirine dokundurulan iletken cisimlerden her biri kendi kapasitesi ile orantılı yük alır. çubuğunun yük miktarı hacmine oranlanınca, ninkinden büyük çıkarsa elektroskobun yaprakları biraz açılır. elektroskobunun yük miktarı hacmine oranlanınca çubuğununkinden büyük ise elektroskobun yaprakları biraz kapanır. Nihat Bilgin ayıncılık M(q) q F N (q) ükler arasındaki elektriksel kuvvet yüklerin çarpımı ile doğru, aralarındaki uzaklığın karesi ile ters orantılıdır., M ve N noktalarının noktasından olan uzaklıkları birbirine eşittir. M noktasındaki q yükü noktasındaki yükü 1 birimlik kuvvetle iterse N noktasındaki yük de noktasındaki yükü 1 birimlik kuvvetle iter. noktasındaki yük noktasındaki yükü birimlik kuvvetle iteceğinden kuvvetlerin bileşkesi numaralı vektör olur. F M anıt B dir. Özetle cisminin potansiyeli daha büyük ise yapraklar biraz açılır. Elektroskobun potansiyeli daha büyükse yapraklar biraz kapanır. anıt D dir. 1. q yüklü elektroskobun topuzuna q yüklü bir cisim dokundurulması sonucunda yapraklar tamamen kapanır. q

5 EETROSTATİ A B A B Elektroskoplardan birinin yükü q, diğerinin de q ise yapraklar tamamen kapanır. I. öncül gerçekleşebilir. Elektroskopların potansiyelleri eşitse yapraklarda değişiklik olmaz. II. öncül gerçekleşebilir. A B I nötr Elektroskoplardan birinin potansiyeli büyükse, botansiyeli büyük olanın yaprakları biraz kapanırken diğerinin de yaprakları biraz açılır. III. öncül gerçekleşebilir. II atılarda sadece () yüklü elektronlar hareket eder. de B den A ya () yük akışı gerçekleşir. I de A dan B ye () yük akışı olur. II te de A dan B ye () yük geçişi olur. Bu yük akışları A ve B cisimlerinin potansiyelleri eşit oluncaya kadar devam eder. Nihat Bilgin ayıncılık 14. P R S 16. 3q r A 9q r İletken ve nötr P, R, S kürelerinden oluşan sisteme () yüklü çubuk yaklaştırılınca P küresindeki bir miktar () yük olabildiğince uzağa itilir. P küresinden S küresine kaç tane () yük gitmişse, P küresi aynı sayıda () ile yüklenir. R küresi ise nötr olarak kalır. anıt A dır. Sistemin toplam yükü 6q dur. Toplam yük yarıçaplarla orantılı olarak paylaşılır. Buna göre küresinin son yükü q ninki de 4q olmalıdır. atılarda sadece () yüklü elektronlar hareket eder. Bu durumda dan ye 5q kadar yük geçmelidir. anıt B dir.

6 6 EETROSTATİ Test 'nin Çözümleri 1. toprak küresine () yüklü küresi yaklaştırılınca küresine en yakın olan küresine topraktan () yük gelir. Bu durumdayken toprak bağlantısı kesilip küreler birbirinden ayrılırsa; (), nötr, M nötr olur. M 3. T 1 gerilme kuvveti kürelerin toplam ağırlığına eşit olduğu için değişmez. ükler arasındaki elektriksel kuvvet, yüklerin çarpımı ile doğru orantılıdır. ani ilk durumda elektriksel kuvvet F ise ikinci durumda da 3 kürelerin yükleri q olduğu için 3 q 3 q 9 F dir. Bu durumda T gerilme kuvveti artmıştır. 4 anıt C dir. T 1 T Nihat Bilgin ayıncılık 4. q 1 q. r q 4q İletken küreler birbirine dokundurulduğunda toplam yük yarıçaplarla orantılı olarak paylaşılır. r yarıçaplı küresinin yükü 4q olduğuna göre, küresinin yükü q olmalıdır. Bu durumda toplam yük 6q olur. Buna göre başlangıçta küresinin yükü q ise ninki 7q olabilir. r anıt C dir. Elektrik alan çizgilerinin yönü () yükten () yüke doğru kabul edilir. Buna göre q 1 yükü (), q yükü () yükle yüklüdür. Elektrik alan çizgilerinin sayısı yük miktarıyla doğru orantılıdır. Buna göre q 1 = 10q q = 6q olur. Bu durumda; q1 5 q =- bulunur. 3

7 EETROSTATİ 7 5. M 7. E 1 E de ve M kürelerinde q kadar yük toplanırsa küresinde q yükü toplanır. q yüklü küresi ile q yüklü küresi I deki nötr elektroskobun topuzuna dokunduruluyor. Toplam yük q q = q I olup üçü de () ile yüklü kalır. a > b olduğundan E 1 elektroskobunun yük miktarı E ninkinden daha büyüktür. İki elektroskobun yük işareti aynıdır. Anahtar kapatıldığından özdeş elektroskoplar, E 1 üzerindeki fazla yükü paylaşırlar. Böylece E 1 elektroskobunun yaprakları biraz kapanır, E ninki biraz açılır. anıt B dir. anıt C dir. 6. 4q 0 q q Nihat Bilgin ayıncılık q q Z = 4q q q Z I Önce nötr küresi küresine dokunduruluyor. Bu dokundurulma işleminden sonra ve nin yükleri; q = q q = q Z 8. Coulomb kanununa göre yüklü iki cisim arasındaki itme veya çekme kuvvetinin büyüklüğü; q1 q F = k d bağıntısıyla bulunur. Verilen yüklerin A noktasından uzaklıkları eşittir. Bu nedenle yükler arasındaki kuvvetin büyüklüğü, yüklerin çarpımıyla doğru orantılıdır. q A(q) q biçiminde olur. Üzerinde q yükü olan küresi, son olarak da Z küresine dokundurulup ayrılınca üzerinde q yükünün kalması için q Z = 4q olmalıdır. anıt C dir. q anıt B dir.

8 8 EETROSTATİ 9. ük miktarları eşit ve q q zıt işaretli olan ve küreleri birbirine dokundurulunca toplam r r yük sıfır olur. Nötr hâle gelen küresi, yüklü M küresine dokundurulunca M küresi üze- rindeki yükü yarıçaplarıyla orantılı olarak paylaşırlar. Bu işlemden sonra ve M kürelerinin yük miktarları önceki duruma göre azalır. 11. P I küresi () yüklü olduğu için P elektroskobunun topuzunun kendine yakın tarafını deki gibi () ile yüklemiştir. () yüklü küresi I deki gibi R elektroskobuna yaklaştırıldığında yapraklar biraz daha açıldığına göre R nin yükü () dir. R anıt B dir. Nihat Bilgin ayıncılık 1. küresi silindirinin içinde dokunmaksızın askıda bırakılırsa deki yüklenme gerçekleşir q F q F Z q Z d 1 d küresinin küresine uyguladığı F çekim kuvvetiyle, Z küresinin küresine uyguladığı F Z çekim kuvvetinin büyüklükleri eşit olduğunda küresine etki eden elektriksel kuvvet sıfır olur. F = FZ 4q q q q = d1 d d = d1 1 bulunur. anıt D dir. küresi silindirine içeriden dokundurulursa yükün tamamı dış kısma geçer. Buna göre I deki yüklenme doğru verilmiştir. II te silindirinin hem iç hem de dış kısmı () yüklü olarak verilmiştir. Böyle bir yüklenme gerçekleştirilemez. I II III anıt C dir.

9 EETROSTATİ 9 Test 3'ün Çözümleri 3. düşey 1. q q q F F Z Z M d d q yüklü çubuğu etki ile küresi üzerindeki elektronlardan bir kaç tanesini M küresine iterek M nin yükünü artırır. anıt C dir. ve Z küreleri arasında dengede kalan küresine etki eden kuvvetler eşit olmalıdır. Coulomb kanununa göre itme veya çekme kuvveti yüklerin çarpımıyla doğru, aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılıdır. ile arasındaki uzaklık Z ile arasındaki uzaklığın katıdır. Bu nedenle q, q Z nin 4 katı olmalıdır. ani küresinin yükü, Z küresinin yükünden fazladır. I. öncül kesinlikle doğrudur. Nihat Bilgin ayıncılık küresi yüklü de olsa yüksüz de olsa ve Z küreleri tarafından çekilebilir veya itilebilir böylece dengede kalabilir. esinlik istenildiği için küresinin yük işareti önemli değildir. II. öncül herhangi bir kesinlik taşımaz. ve Z kürelerinin yükleri aynı veya zıt işaretli olabilir. Bu nedenle III. öncül de kesin doğru değildir. anıt A dır.. q r q r q r Z 4. P R toprak İletken,, Z küreleri aynı anda birbirine dokunduruluyor. Dokunma sırasında q ve q yükü birbirini nötürler. Üç küre için geriye 4q yükü kalır. küresinin yarıçapı r olduğu için bu küre q yükünü alır. ve Z küreleri de q kadar yük alır. Bu işlem sonunda küresinin yükü değişmemiş olur. anıt B dir. PR çubuğuna () yüklü cismi yaklaştırılınca çubuğuna en yakın yere () yükler çekilecektir. ükleri topraktan çekmek daha kolay olduğu için yüklerin tamamı topraktan gelecektir. Bu nedenle R ucu nötr kalır. Bu tarz sorularda toprak bağlantısının nereden yapıldığı önemli değildir. Nereden topraklarsak topraklayalım etkiyi yapan cisimden uzak olan taraf, nötr kalır.

10 10 EETROSTATİ 5. r 7. A A 4q 4q İletkenlerde elektrik yükleri iletkenin şekline bağlı olarak dış yüzeyin her bölgesine yayılır. Eğer iletken, küre veya silindir gibi simetrik yapıdaysa yükler birbirini karşılıklı olarak ittiklerinden iletkenin dış yüzeyinde toplanırlar. ürenin iç yüzeyi nötrdür. () yüklü A küresi, birbirine dokunur durumdaki ve kürelerini etki ile deki gibi yükler. ve küreleri birbirinden ayrıldıklarında yük durumu Şekil II deki gibidir. Daha sonra yüklü küresi nötr M küresine dokundurulup ayrılırsa yükü; 4 q' q. = r = q r 3r 4q q'. M = 3r = 3q r 3r olur. Şimdi de 4q yüklü küresini 3q yüklü hâle gelen M küresine dokunduralım. Nihat Bilgin ayıncılık 4q 3q q'. = r = q bulunur. r 3r 5 anıt B dir. 6. A 8. toprak () yüklü A küreciği elektroskobun yapraklarındaki () leri topuza doğru çekerken yapraklar () yüklenir. Böylece topuzun A çubuğuna yakın kısmı () ile, yapraklar () ile yüklü kalır. anıt A dır. yalıtkan bir cisimdir. alıtkanlar üzerinde yük hareket etmez. Ancak bütün cisimlerdeki gibi bunlar da nötr olduğunda üzerindeki () ve () lerin sayısı eşittir. anıt B dir.

11 EETROSTATİ de küresi sarkacını itiyor. Buradan ile nin yük işaretlerinin aynı olduğunu söyleyebiliriz. I de E elektroskobunun yükü () olarak verilmiştir. Bu düzenekte elektroskobun yapraklarının biraz kapanması için N ucu () yüklü olmalıdır. Şekilden de görüldüğü gibi ve elektroskoplarının yaprakları () ile yüklenir. anıt D dir. M N E I Buna göre, tüm elemanların yük işareti şekildeki gibi olur. Ayrıca sarkacı da () yüklüdür. Nihat Bilgin ayıncılık anıt B dir.

12 1 EETROSTATİ Test 4'ün Çözümleri 3. I. 1. Z I q q q Z () yüklü Z küresi küresindeki () yüklerden bir kısmını küresine çeker. Böylece nin yükü q dan büyük, in yükü q dan küçük hâle gelir. Z nin yükü ise değişmez. II. Başlangıçta () yüklü küresi, I. düzenekte noktasına dokundurulduğunda yükler toprağa akacağından nötr hâle gelir. Buna göre, q > q Z > q olur. anıt B dir. II Nihat Bilgin ayıncılık III. Başlangıçta () yüklü küresi, şekildeki gibi iletken kürenin iç kısmına dokundurulduğunda yükler dış kabuğa geçer ve küresi nötr hâle gelir.. F F M M III d 1 Çok hafif küresinin dengede kalması için ona etki eden net kuvvetin sıfır olması gerekir (F = F M ). Coulomb kanununa göre, yüklü iki cisim arasındaki itme veya çekme kuvveti; yüklerin çarpımıyla doğru, aradaki uzaklığın karesiyle ters orantılıdır. d arıçapı r olan küresinin yükü q, yarıçapı r olan kürenin yükü q dür. üreler birbirine dokundurulduğunda toplam yük sıfır olacağından iki küre de nötr hâle geçer. d 1 > d olduğuna göre kesinlikle q > q M olur. küresinin hareketsiz kalması için ve M kürelerinin yük işareti aynı olmak zorundadır. ve kürelerinin elektrik yükü aynı işaretli veya zıt işaretli olabilir.

13 EETROSTATİ IV. 5. q F 1 d T 1 toprak üklü çubuk küreye, deki gibi yaklaştırılır. Çubuk () yüklü olduğundan küre üzerindeki elektronları kendine yakın tarafa çeker. q d F F 3 T III. ürenin yüklü çubuğa uzak tarafı topraklanır. Topraktan gelen elektronlar kürenin sağ tarafındaki () ları nötürler. 3q Z 3d,, Z küreleri ipe bağlı olup diğer kürelerin yeri sabittir. İplerdeki T 1, T, T 3 gerilme kuvvetleri sırasıyla F 1, F, F 3 kuvvetlerine eşittir. q q q F 1 = k = k d d T 3 I toprak II. Düzenek deki gibi iken önce toprak bağlantısı kesilir. Nihat Bilgin ayıncılık q q 1 q F = k = k ( d) d 3q q 1 q F 3 = k = k ( 3d) 3 d Buna göre T 1 > T > T 3 olur. I. üklü çubuk küreden uzaklaştırılırsa küre, () yüklü olarak kalır. anıt A dır. II 6. () (1) anıt D dir. r r küresinin küresine uyguladığı kuvvet () yönünde ise iki kürenin yük işareti aynıdır. alıtkan ayağından tutulan bu iki küre birbirine dokundurulup ayrılınca kürelerin yük işareti yine aynı olur. Buna göre kesinlikle gerçekleşmeyen durum iki kürenin birbirini çekmesidir. anıt D dir.

14 14 EETROSTATİ 7. yüklü küre 8. çubuğu cismine dokunduğunda cismi de gibi () ile yüklenir. Bundan sonra çubuğu sistemden uzaklaştırılıyor. nötr küre () yüklü iletken küresi ile iletken ve nötr küresi birbirine iletken çivi yardımı ile dokundurulursa küreler yüklerini yarıçapları ile orantılı olarak paylaşır. Tahta ve cam yalıtkan olduğundan bu maddeler üzerinden yük akışı gerçekleşmez. metal çivi cam cismi () ile yüklü olduğu için cisminin kendine yakın yüzeyini () ile, kendinden uzak yüzeyini () ile şekildeki gibi yükler. anıt A dır. I II Nihat Bilgin ayıncılık tahta cam III anıt C dir. 9. () yüklü küresi etki ile P nin kendine yakın tarafını () ile, R nin ise kendinden uzak tarafını () ile yükler. P R S toprak R küresinin () ile yüklenen yüzeyi, S nin kendine yakın yüzeyini () ile yükler. S küresinin topraklanan yüzeyi nötr kalır. anıt B dir.

15 EETROSTATİ yal tkan yal tkan Elektrik yüklerinin iletkenlerin dış yüzeyine dağıldığını farkeden fizikçi Michael Faraday, Faraday afesi denilen ve içinde elektriksel alanın olmadığı bir ortam hazırlamıştır. Faraday afesi,içerisinde olan her şeyi dışardaki elektriksel olaylardan koruyan kafestir. 11. I. II. plastik tarak yünlü kumaş Nötr plastik bir tarak ile nötr yünlü kumaş birbirine sürtülünce yünlü kumaştan plastik tarağa elektron geçişi olur. Bibirlerinden ayrıldıklarında tarak üzerindeki () yüklerin sayısı kumaştaki () yüklerin sayısına eşit olur. q r nötr 1000r A B Biri elektrik yüklü diğeri nötr iletken iki küre birbirine dokundurulduğunda küreler, yükü yarıçapları oranında paylaşır. ürelerden biri diğerinden çok büyük ise yükün tamamına yakını çok büyük olan küreye geçer. Bu nedenle yüklü ve iletken bir cisim Dünya küresine dokundurulursa yükün tamamı Dünya küresine geçer. Bu durumu farkeden Benjamin Franklin paratoneri yapmıştır. Paratoner sisteminde bulutlardaki yük toprağa aktarılır. Nihat Bilgin ayıncılık III. Bu düzenekte yüklü ve iletken A küresi, nötr ve iletken B küresine dokundurulup ayrılıyor. Dokunma sırasında iki küre yük miktarını yarıçaplarıyla orantılı paylaşır. ürelerin yapıçapı bilinmeden eşit miktarda yük alıp almadıklarını söyleyemeyiz. Ayrıca elektrik akımının kullanıldığı sistemlerde de toprakalama yapılmaktadır. küresinin üzerindeki () yüklerin etkisiyle ve küreleri şekildeki gibi eşit miktarda yüklenir. Düzenek bu durumda iken ve küreleri birbirinden ayrılırsa yük miktarları eşit olur. anıt D dir.

Elektrik ve Manyetizma

Elektrik ve Manyetizma 5 Ünite Elektrik ve Manyetizma 1. Elektrostatik 2. Elektrik Akımı 3. Manyetizma 1 Elektrostatik Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 4. 3q F 2 q F 1 1. cam çubuk ipek kumaş d Etkinin tepkiye eşitliği

Detaylı

1 Elektrik Yükleri. Test 1 in Çözümleri. Dokunma sırasında her küre kendi yarıçapıyla orantılı yük alır. K ve L nin dokunması ile yük dağılımı;

1 Elektrik Yükleri. Test 1 in Çözümleri. Dokunma sırasında her küre kendi yarıçapıyla orantılı yük alır. K ve L nin dokunması ile yük dağılımı; 1 Elektrik Yükleri 1 Test 1 in Çözümleri 3. 1. P R S M r r 3r d ve kürelerinin yükleri q olarak verilmiştir. Bu durumda küresi, R küresinden elektronları kendine doğru çekerek, R nin sol yanını () ile

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma Sorularının Çözümleri

Elektrik ve Manyetizma Sorularının Çözümleri Ünite Elektrik ve Manyetizma Sorularının Çözümleri 1- Elektrostatik - Elektrik Akımı, Potansiyel Fark ve Direnç - Elektrik Enerjisi ve Elektriksel Güç 4- Manyetizma 1 Elektrostatik Testlerinin Çözümleri

Detaylı

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur.

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elektron ve proton

Detaylı

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur.

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elekton ve proton

Detaylı

Yüksüz (nötr) bir atomdaki elektronların ( ) yük toplamı, protonların (+) yük toplamına eşittir.

Yüksüz (nötr) bir atomdaki elektronların ( ) yük toplamı, protonların (+) yük toplamına eşittir. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elekton ve proton

Detaylı

1 elemanter yük = 1, C

1 elemanter yük = 1, C ELEKTRİK Elektrik, çağımızda eğitilmiş her insanın bilmesi gereken bir kavramdır. Kullandığımız birçok araçta elektrik ve manyetizma yasaları rol oynar: Radyo, televizyon, bilgisayar ve otomobil bunlardan

Detaylı

ELEKTROSTATİK Nötr (Yüksüz) Cisim: Pozitif Yüklü Cisim: Negatif Yüklü Cisim: İletken Cisimler: Yalıtkan Cisimler:

ELEKTROSTATİK Nötr (Yüksüz) Cisim: Pozitif Yüklü Cisim: Negatif Yüklü Cisim: İletken Cisimler: Yalıtkan Cisimler: ELEKTROSTATİK Elektrostatik; durgun elektrik yüklerinin birbirleriyle ilişkilerinden, atom altı parçacıklarının etkileşmesine kadar geniş bir sahada yer alan fiziksel olayları inceler. Atomun merkezinde

Detaylı

HAYALİMO EKİBİ 7. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK / FİZİKSEL OLAYLAR

HAYALİMO EKİBİ 7. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK / FİZİKSEL OLAYLAR ELEKTRİK YÜKLERİ VE ELEKTRİKLENME Kış aylarında kazağınızı çıkarırken saçınızdan bazı çıtırtılar geldiğini duymuşsunuzdur. Soğuk havalarda, kollarınızın ve bacaklarınızın hareketi, giysilerinizin birbirine

Detaylı

X Y Z K L M. L o. K o. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... A) Grubu. 3. Soru doğru ise (D), yanlış ise (Y) ile işaretleyiniz.

X Y Z K L M. L o. K o. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... A) Grubu. 3. Soru doğru ise (D), yanlış ise (Y) ile işaretleyiniz. ADI: OADI: No: ınıfı: A) Grubu Tarih.../.../... ADIĞI NOT:.... oru doğru ise (D), yanlış ise () ile işaretleyiniz. a) Pozitif yüklü bir cismin çevresindeki elektrik alanın yönü... doğrudur. b) Dirençler...

Detaylı

F Z K ELEKTROSTAT K ÖRNEK 2: ÖRNEK 1 :

F Z K ELEKTROSTAT K ÖRNEK 2: ÖRNEK 1 : F Z EETROSTAT ÖRNE 1 : ÖRNE : Q 0 X M Z yal tkan yal tkan fiekildeki yal tkan sapl özdefl ve iletken,, M kürelerinin elektrik yükleri s ras yla, Q ve 0 (s f r) d r. M küresi ye dokundurulup ayr ld ktan

Detaylı

M O Q R L. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:...

M O Q R L. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ADI: OYADI: o: ınıfı: Tarih.../.../... ADIĞI OT:... 1. ıknatıslarla ilgili olarak; I. Bir mıknatısın çekme özelliğinin fazla olduğu uç kısımlarına mıknatısın kutuları denir. II. Tek kutuplu bir mıknatıs

Detaylı

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ Çoğu kez yünlü kazağımızı ya da naylon iplikten yapılmış tişörtümüzü çıkartırken çıtırtılar duyarız. Eğer karanlık bir odada kazağımızı çıkartırsak,

Detaylı

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ Çoğu kez yünlü kazağımızı ya da naylon iplikten yapılmış tişörtümüzü çıkartırken çıtırtılar duyarız. Eğer karanlık bir odada kazağımızı çıkartırsak,

Detaylı

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır.

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır. Fİİ TTİ. Bu testte 0 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi dakikadır... sal eksenleri çakışık, odak uzaklıkları sırasıyla f ve f olan tümsek ve çukur aynadan oluşan sistemde tümsek aynaya

Detaylı

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK 3. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAİ EETRİ Elektriklenme Elektrik Akımı Nedir? Seri ve Paralel Bağlama Bu ünitede öğrencilerin; Elektriklenme çeşitlerini ve teknolojideki uygulama alanlarını, Elektrik akımı ve gerilim

Detaylı

Elektrik Yük ve Elektrik Alan

Elektrik Yük ve Elektrik Alan Bölüm 1 Elektrik Yük ve Elektrik Alan Bölüm 1 Hedef Öğretiler Elektrik yükler ve bunların iletken ve yalıtkanlar daki davranışları. Coulomb s Yasası hesaplaması Test yük kavramı ve elektrik alan tanımı.

Detaylı

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK DURGUN ELEKTRİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında

Detaylı

Elektriklenme. Mustafa ÇELİK

Elektriklenme. Mustafa ÇELİK Elektriklenme Mustafa ÇELİK 1. Elektriklenme Yün kumaşa sürtülen ebonit çubuk ve ipek kumaşa sürtülen cam çubuk ile asılı durumda bulunan alüminyum folyo arasında bir çekim etkisi gözlenir. Yün kumaşa

Detaylı

elektrikle yüklenmiş

elektrikle yüklenmiş ELEKTRİK ALANLARI Birkaç basit deneyle elektrik yüklerinin ve kuvvetlerinin varlığı kanıtlanabilmektedir. Örneğin; Saçınızı kuru bir günde taradıktan sonra, tarağı küçük kağıt parçalarına dokundurursanız

Detaylı

Yarıçapları farklı küreler birbirine dokundurulduğunda, son yükleri; Van Der Graf Jeneratörü 2) Dokunma ile Elektriklenme: En az biri yüklü olan iki veya daha fazla cisim birbirine dokundurulursa, fazlalık

Detaylı

Cisimlerin değişik yöntemlerle (+)pozitif veya (-) negatif elektrik yükü kazanmalarına elektriklenme denir. Negatif yük sayısı= 5

Cisimlerin değişik yöntemlerle (+)pozitif veya (-) negatif elektrik yükü kazanmalarına elektriklenme denir. Negatif yük sayısı= 5 ELEKTRİKLENME VE ELEKTROSKOP Elektriklenme: Cisimlerin değişik yöntemlerle (+)pozitif veya () negatif elektrik yükü kazanmalarına elektriklenme denir. Cisimlerede iki tür elektrik yükü vardır: 1. Pozitif(+)

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ SINI KONU NLTIMLI ÜNİTE: ELEKTRİK VE MNYETİZM Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK LNI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ Elektriksel Kuvvet ve Elektrik lanı Ünite Konu nın Çözümleri kuvvetinin yatay ve üşey bileşenleri

Detaylı

Manyetizma Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4. N S N S 1. X. Mıknatıslar arasındaki manyetik kuvvet;

Manyetizma Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4. N S N S 1. X. Mıknatıslar arasındaki manyetik kuvvet; 3 Manyetizma Test Çözümleri 1 Test 1'in Çözümleri 4. 1. X 1 2 3 4 Manyetik alan çizgileri kutup şiddeti ile doğru orantılıdır. 4 numaralı kutuptan çıkan çizgi sayısı 1 den çıkan çizgi sayısından az olduğu

Detaylı

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri 0 lektrostatik ve lektriksel uvvetler 1 Test 1 in Çözümleri 1. cismi küresini itmiş, Z küresini çekmiştir. ani ile aynı cins, ile Z zıt cins elektrikle yüklüür. Z Cevap B ir.. Her üç küre aynı ana birbirine

Detaylı

e) İdeal voltmetrenin direnci.

e) İdeal voltmetrenin direnci. ADI: OADI: No: ınıfı: Tari.../.../... ADIĞI NOT:... 1. oru doğru ise (D), yanlış ise () ile işaretleyiniz. ( ) a) Teneke kutunun içindeki ava boşaltılırsa, sadece kutunun dış yüzeydeki açık ava basıncı

Detaylı

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri lektrostatik ve lektriksel uvvetler 1 Test 1 in Çözümleri 1. Y cismi X küresini itmiş, Z küresini çekmiştir. Yani X ile Y aynı cins, Y ile Z zıt cins elektrikle yüklüür. 5. X Y Z. () yüklü küreciği elektroskobun

Detaylı

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: tdemirturk@pau.edu.tr

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: tdemirturk@pau.edu.tr 1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk Eposta: temirturk@pau.eu.tr 1 ELEKTROSTATİK: Durgun yüklerin etkilerini ve aralarınaki etkileşmeleri inceler. Doğaa iki çeşit elektrik yükü bulunur: ()

Detaylı

STATİK ELEKTRİK SİSTEM ANALİZİ KONTROL VE OTOMASYON

STATİK ELEKTRİK SİSTEM ANALİZİ KONTROL VE OTOMASYON SİSTEM ANALİZİ KONTROL VE OTOMASYON İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ İçindekiler 1.Elektriğin Tanımı ve Üstünlükleri

Detaylı

Bölüm 24 Gauss Yasası

Bölüm 24 Gauss Yasası Bölüm 24 Gauss Yasası Elektrik Akısı Gauss Yasası Gauss Yasasının Yüklü Yalıtkanlara Uygulanması Elektrostatik Dengedeki İletkenler Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Elektrik

Detaylı

ELEKTRİK DENEYLERİ. E 1 - Durgun Elektrik Deneyleri

ELEKTRİK DENEYLERİ. E 1 - Durgun Elektrik Deneyleri ELEKTRİK DENEYLERİ E 1 - Durgun Elektrik Deneyleri SÜRTÜNME İLE ELEKTRİKLENME E 1.1 Deneyin Amacı : Bazı cisimlerin yün kumaş veya hayvan postuna sürtülünce küçük ve hafif cisimleri kendine çektikleri

Detaylı

BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI. Sıvıların Kaldırma Kuvveti

BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI. Sıvıların Kaldırma Kuvveti BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI Sıvıların Kaldırma Kuvveti SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ (ARŞİMET PRENSİBİ) F K Sıvı içerisine batırılan bir cisim sıvı tarafından yukarı doğru itilir. Bu itme kuvvetine sıvıların

Detaylı

Bölüm 1 Elektrik Alanları. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 1 Elektrik Alanları. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU E Bölüm 1 Elektrik Alanları Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU ELEKTRİK ALANLARI Elektrik Yüklerinin Özellikleri Coulomb Kanunu Elektrik Alanı Düzgün Bir EA da Yüklü Parçacıkların Hareketi Elektrik Yüklerinin

Detaylı

YGS Denemesi 01. III. Termodinamik enerjinin madde içinde nasıl yayıldığını ve nasıl iletildiğini inceler.

YGS Denemesi 01. III. Termodinamik enerjinin madde içinde nasıl yayıldığını ve nasıl iletildiğini inceler. Soru 1) YGS Denemesi 01 I. Mekanik cisimlerin hareketlerini ve nasıl etkileştiğini inceler. II. Elektrik maddenin yapısındaki elektron ve protonların sahip olduğu elektrik yükünü ve bu yüklerin neden olduğu

Detaylı

Proton p (+) Yüklü Elektron e ( ) Yüklü Nötron n (0) Yüksüz

Proton p (+) Yüklü Elektron e ( ) Yüklü Nötron n (0) Yüksüz - DURGUN EETRİ VE EETRİENME : 1- Maddenin Yapısı ve tom : Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddenin kendi özelliğini taşıyan en küçük yapı taşına atom denir.

Detaylı

FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım

FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım devreleri Manyetik alanlar Akım nedeniyle oluşan manyetik

Detaylı

YAfiAMIMIZDAK ELEKTR K ÜN TE: 3 C S MLER N ELEKTR KLENMES

YAfiAMIMIZDAK ELEKTR K ÜN TE: 3 C S MLER N ELEKTR KLENMES ÜN TE: 3 YAfiAMIMIZDAK ELEKTR K C S MLER N ELEKTR KLENMES Çevremize bakt m zda birçok elektrikli araç gereç görürüz. Evinizdeki buzdolab, çamafl r makinesi, bulafl k makinesi, saç kurutma makinesi, elektrik

Detaylı

FTR 205 Elektroterapi I. Temel Kavramlar. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem

FTR 205 Elektroterapi I. Temel Kavramlar. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem FTR 205 Elektroterapi I Temel Kavramlar yrd.doç.dr. emin ulaş erdem Elektrik, Akım, Gerilim Nedir? Elektriği anlamak için ilk olarak maddenin en kucuk birimi olan atomları anlamak gerekir. Atomlar bir

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 2 3 4 5 6 7 8 Örnek: Bir disk boyunca elektrik akısı r = 0.10 m A 30 E 3 210 N/C A (0.10 m) E 54 N m 2 2 0.0314 m EA cos (2.010 / C Örnek: Bir

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A S 2 FİZİ TESTİ. Bu testte 0 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Fizik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. Aşağıdakilerden hangisi momentum birimidir? joule joule A) B) newton saniye weber

Detaylı

FİZK Ders 5. Elektrik Alanları. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü.

FİZK Ders 5. Elektrik Alanları. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü. FİZK 104-0 Ders 5 Elektrik Alanları Dr. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü Kaynaklar: -Fizik. Cilt (SERWAY) -Fiziğin Temelleri.Kitap (HALLIDAY & RESNIK) -Üniversite Fiziği (Cilt ) (SEARS ve ZEMANSKY) http://fizk104.aovgun.com

Detaylı

BÖLÜM 2. Gauss s Law. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley

BÖLÜM 2. Gauss s Law. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley BÖLÜM 2 Gauss s Law Hedef Öğretiler Elektrik akı nedir? Gauss Kanunu ve Elektrik Akı Farklı yük dağılımları için Elektrik Alan hesaplamaları Giriş Statik Elektrik, tabiatta birbirinden farklı veya aynı,

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı 9 Mart 20 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: :00 Bitiş Saati: 2:20 Toplam Süre: 80 Dakika Lütfen adınızı ve

Detaylı

1. Statik Elektrik. 2. Statik Elektriklenme Yöntemleri

1. Statik Elektrik. 2. Statik Elektriklenme Yöntemleri 1. Statik Elektrik Tarihsel süreç içerisinde elektrik, kendisini ilk olarak durgun yüklerin oluşturduğu statik elektrik olarak göstermiştir. Çok eski çağlarda kumaşa sürtülmüş kehribar tüylerinin küçük

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF SORU ANKASI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ 5 Elektromanyetik Indüksiyon Test 1 in Çözümleri 3. 1. Faraday Yasasına göre; indüksiyon emk sı manyetik

Detaylı

ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİKSEL ALAN

ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİKSEL ALAN ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİKSEL ALAN 1. SORULAR Yalıtkan bir ortamda bulunan noktasal üç yükten K(+q),L(-q),M(+2q) dur. K ile L arasındaki uzaklık d, L ile M arasıdaki uzaklık 2d dir. K yükünün L yüküne

Detaylı

10. Sınıf FİZİK SORU BANKASI. Aydın AKBAY

10. Sınıf FİZİK SORU BANKASI. Aydın AKBAY 10. Sınıf FİZİ SORU BANASI Aydın ABA Copright Evrensel İletişim ayın Dağıtım San. Tic. td. Şti. Bu kitabın her hakkı EVRENSE İETİŞİM TD. ŞTİ. e aittir. Hangi amaçla olursa olsun, bu kitabın tamamının ya

Detaylı

Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör. Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26

Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör. Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26 Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26 İndüksiyon Nötr Maddenin indüksiyon yoluyla yüklenmesi (Bir yük türünün diğer yük türüne göre daha fazla olması)

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF SORU ANKASI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ 5 Elektromanyetik Indüksiyon Test 1 in Çözümleri 3. 1. Faraday Yasasına göre; indüksiyon emk sı manyetik

Detaylı

Toplam

Toplam Gerçek basittir ama basit görülmez. Blaise Pascal Ad Soyad: Okul: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Toplam /6 /7 /12 /10 /11 /8 /10 /12 /10 /14 /100 SINAV KURALLARI 1) Sınav toplam 5 sayfadan oluşmaktadır, lütfen sınava

Detaylı

KUVVET BÖLÜM 2 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. F 1 = 30N. Net kuvvet x yönünde 5 N olduğuna göre, cisme uygulanan 3. kuvvet, + F 3 = R = 5

KUVVET BÖLÜM 2 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. F 1 = 30N. Net kuvvet x yönünde 5 N olduğuna göre, cisme uygulanan 3. kuvvet, + F 3 = R = 5 BÖLÜM 2 UVVET MODEL SORU - 1 DEİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 3. F net =5N 1. = 30N =20N =10N = 40N yatay düzlem = 30N yatay düzlem yatay düzlem I = 40N uvvetler cisme aynı yönde uygulandığında bileşke kuvvet maksimum,

Detaylı

Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı. Test 1 in Çözümleri. 2 numaralı cismin basıncı; = S

Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı. Test 1 in Çözümleri. 2 numaralı cismin basıncı; = S 4 atı, ıvı ve Gazların Basıncı 1 Test 1 in Çözümleri 1. 3. 1 3 30 60 atı cisimlerin basınçları ağırlıkları ile doğru orantılı, yere temas yüzeyi ile ters orantılıdır. Özdeş cisimlerden nin temas alanı

Detaylı

MANYETIZMA. Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları

MANYETIZMA. Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları MANYETIZMA Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları MAGNETİZMA Mıknatıs ve Özellikleri Magnetit adı verilen Fe 3 O 4 (demir oksit) bileşiği doğal bir mıknatıstır ve ilk olarak Manisa yakınlarında bulunduğu

Detaylı

5. Ünite 4. Konu Genleşme A nın Yanıtları

5. Ünite 4. Konu Genleşme A nın Yanıtları GENEŞE 5. Ünite 4. onu Genleşme A nın anıtları Aşağıda metal çiftlerinin soğutulması veya ısıtılması ile metal çiftlerin ilk ve son durumları şekilde belirtilmiştir., 2, 3 ve 4. sorularda verilen boşluklara

Detaylı

SIĞA VE DİELEKTRİKLER

SIĞA VE DİELEKTRİKLER SIĞA VE DİELEKTRİKLER Birbirlerinden bir boşluk veya bir yalıtkanla ayrılmış iki eşit büyüklükte fakat zıt işaretli yük taşıyan iletkenlerin oluşturduğu yapıya kondansatör adı verilirken her bir iletken

Detaylı

Elektrik ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler

Elektrik ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler ÜNİTE 8 Elektrik Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra, enerji kavramının, elektrik ve etkilerine ne şekilde uygulanabileceğini kavrayacak, elektrik akımını, elektrik devrelerini, potansiyel farkını, ohm

Detaylı

BAHAR YARIYILI FİZİK 2 DERSİ. Yrd. Doç. Dr. Hakan YAKUT. Fizik Bölümü

BAHAR YARIYILI FİZİK 2 DERSİ. Yrd. Doç. Dr. Hakan YAKUT. Fizik Bölümü 015-016 BAHAR YARIYILI FİZİK DERSİ Yrd. Doç. Dr. Hakan YAKUT SAÜ Fen Edebiat Fakültesi Fizik Bölümü Ofis: FEF A Blok, 3. Kat, Oda No: 81, İş tel.: 609 (+90 64 95 609) YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI (%60) Ara

Detaylı

YGS FİZİK DENEME SINAVI 2

YGS FİZİK DENEME SINAVI 2 YGS FİZİK DENEME SINAVI 2 Açıklama: Bu deneme sınavında 14 fizik sorusu vardır. Deneme süresi 14 dakikadır. 2017 yılı fizik öğretimi kazanımlarına uygun olarak hazırlanmıştır. YGS konu dağılımına eşdeğer

Detaylı

Malzemelerin Fiziksel Özellikleri

Malzemelerin Fiziksel Özellikleri Malzemelerin Fiziksel Özellikleri Doç.Dr. Nil TOPLAN 2016 1 KONULAR 1. Hafta (15 Şubat): Elektriğin tanımı ve elektrik akımı iletimine göre malzemelerin sınıflandırılması 2. Hafta (22 Şubat): Elektronik

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINI SRU BANASI 1. ÜNİE: UVVE VE HAREE 8. onu R VE DENGE ES ÇÖZÜMERİ 8 ork ve Denge est 1'in Çözümleri. 1 k x 1 k x 1 x 1 x 1. (+) ( ) x 1 k r k x x k x r x k k x noktasına göre tork alalım. oplam

Detaylı

X Y Z. 9 yatay. Şekil I. Şekil II. Kütlesi önemsenmeyen eşit bölmeli bir çubuk X, Y, Z cisimleriyle şekildeki gibi dengededir.

X Y Z. 9 yatay. Şekil I. Şekil II. Kütlesi önemsenmeyen eşit bölmeli bir çubuk X, Y, Z cisimleriyle şekildeki gibi dengededir. 6. 9 8. Şekil I Şekil II Z Eşit kollu bir terazinin kefelerinde Şekil I deki cisimler varken binici. bölmeye, Şekil II deki cisimler varken de 9. bölmeye getirilerek denge sağlanıyor. Binicinin bir bölme

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü A-Grubu Bahar Yarıyılı Bölüm-III Özeti Ankara Aysuhan Ozansoy

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü A-Grubu Bahar Yarıyılı Bölüm-III Özeti Ankara Aysuhan Ozansoy FİZ12 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü A-Grubu 217-218 Bahar Yarıyılı Bölüm-III Özeti 6.3.217 Ankara Aysuhan Ozansoy «When I have clarified and exhausted a subject, then I turn

Detaylı

FİZİK II ELEKTRİK VE MANYETİZMA

FİZİK II ELEKTRİK VE MANYETİZMA FİZİK II ELEKTRİK VE MANYETİZMA Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 3/27/17 Ders Hakkında FizikII Elektrik ve Manyetizma Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fen ve mühendislik öğrencilerine

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI

11. SINIF SORU BANKASI . SINIF SORU BANKASI. ÜNİTE: ELEKTRİK E MANYETİZMA. Konu TEST ÇÖZÜMLERİ Düzgün Elektrik Alan e Sığa TEST in Çözümleri. L Şekil II e, tan b E mg mg...( ) () e () bağıntılarının sağ taraflarını eşitlersek;

Detaylı

ELEKTROMANYETIK ALAN TEORISI

ELEKTROMANYETIK ALAN TEORISI ELEKTROMANYETIK ALAN TEORISI kaynaklar: 1) Electromagnetic Field Theory Fundamentals Guru&Hiziroglu 2) A Student s Guide to Maxwell s Equations Daniel Fleisch 3) Mühendislik Elektromanyetiğinin Temelleri

Detaylı

ELEKTROSTATİK DENEYİ İÇİN ANİMASYONLARIN TASARLANMASI. Selçuk Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Konya, Türkiye

ELEKTROSTATİK DENEYİ İÇİN ANİMASYONLARIN TASARLANMASI. Selçuk Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Konya, Türkiye ELEKTROSTATİK DENEYİ İÇİN ANİMASYONLARIN TASARLANMASI Niğmet KÖKLÜ 1, Dündar YENER 2, Hamdi Şükür KILIÇ 3 1 Selçuk Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Konya, Türkiye nkoklu@selcuk.edu.tr

Detaylı

Adı ve Soyadı : Nisan 2011 No :... Bölümü :... MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI

Adı ve Soyadı : Nisan 2011 No :... Bölümü :... MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI Adı ve Soyadı :................ 16 Nisan 011 No :................ Bölümü :................ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI 1) Aşağıdakiler hangisi/hangileri doğrudur? I. Coulomb yasasındaki Coulomb

Detaylı

ELEKTRİK VE MANYETİZMA

ELEKTRİK VE MANYETİZMA ELEKTRİK VE MANYETİZMA Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FizikII Elektrik ve Manyetizma Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fen ve mühendislik öğrencilerine elektrik

Detaylı

FİZİK BASAMAK SERİSİ DERS KİTAPÇIKLARI FİZİK MANYETİZMA AHMET DOĞRU

FİZİK BASAMAK SERİSİ DERS KİTAPÇIKLARI FİZİK MANYETİZMA AHMET DOĞRU FİZİK BAAMAK ERİİ DER KİTAPÇIKLARI FİZİK 10 MAYETİZMA AHMET DOĞRU 1-MADDEİ MAYETİK ÖZELLİKLERİ a) Paramanyetizma 3-MIKATILARI ÖZELLİKLERİ a. b. b) Diyamanyetizma c. Mıknatıs ortadan kesilirse c) Ferromanyetizma

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı 27 Mart 2010 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 11:00 Bitiş Saati: 12:20 Toplam Süre: 80 Dakika Lütfen adınızı

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 05-06. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 4 05-06.SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ (LS ) DEĞERLENDİRME SINAVI - 4 Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAISI : 80 SINAV

Detaylı

Ders 2- Temel Elektriksel Büyüklükler

Ders 2- Temel Elektriksel Büyüklükler Ders 2- Temel Elektriksel Büyüklükler Yard.Doç.Dr. Ahmet Özkurt Ahmet.ozkurt@deu.edu.tr http://ahmetozkurt.net Yük Elektriksel yük maddelerin temel özelliklerinden biridir. Elektriksel yükün iki temel

Detaylı

I. X maddesinin 1 gramını eriten ısı Y maddesinin 3 gramını eritiyor. II. Y maddesinin 2 gramını eriten ısı Z maddesinin 3 gramını eritiyor.

I. X maddesinin 1 gramını eriten ısı Y maddesinin 3 gramını eritiyor. II. Y maddesinin 2 gramını eriten ısı Z maddesinin 3 gramını eritiyor. 26 1. Barış öğretmen özdeş cam fanuslar, mumlar, yeşil bitkiler, mantar ve kireç suyu kullanarak K, L ve M deney düzeneklerini hazırlıyor. Öğrencilerinden bu düzeneklerdeki mumlardan hangisinin en uzun

Detaylı

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü Kuvvetin döndürme etkisine tork ya da moment denir. Bir kuvvetin bir noktaya göre torku; kuvvet ile dönme noktasının kuvvete dik uzaklığının çarpımına eşittir. Moment

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINI SRU BANASI 1. ÜNİE: UVVE VE HAREE 8. onu R VE DENE ES ÇÖZÜMERİ 8 ork ve Denge est 1 in Çözümleri. 1 k x 1 k x 1 x 1 x 1. (+) ( ) x 1 k r k x x k x r x k k x noktasına göre tork alalım. oplam tork;

Detaylı

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL ELEKTRİKSEL POTANSİYEL Elektriksel Potansiyel Enerji Elektriksel potansiyel enerji kavramına geçmeden önce Fizik-1 dersinizde görmüş olduğunuz iş, potansiyel enerji ve enerjinin korunumu kavramları ile

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN TEST ÇÖZÜMLERİ . SINI SORU BANKASI. ÜNİT: LKTRİK V MANYTİZMA. Konu LKTRİKSL KUVVT V LKTRİK ALAN TST ÇÖZÜMLRİ Test in Çözümleri. lektriksel Kuvvet ve lektrik Alan I k. A K() k. ve yüklerinin K noktasınaki yükü üzerine

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller eşitlendiğinde yani

Detaylı

Elektrik Kuvvet. Bölüm 23. Elektrik Yükü. Yükün Kuantumlu Yapısı. Maddenin Yapısı. Elektrik Yükünün Türü ve Ölçülmesi

Elektrik Kuvvet. Bölüm 23. Elektrik Yükü. Yükün Kuantumlu Yapısı. Maddenin Yapısı. Elektrik Yükünün Türü ve Ölçülmesi Bölüm 23 Elektrik Kuvvet Elektrik Yükü Yükün Kuantumlu Yapısı Maddenin Yapısı Elektrik Yükünün Türü ve Ölçülmesi Yalıtkan, İletkenler ve Yarıiletkenler Coulomb Yasası Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/

Detaylı

S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır?

S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır? BSNÇ S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır? - Özdeş küplerden üzerine "bir" tane küp koymak

Detaylı

IV. BÖLÜM İLETKENLER 4.1 ELEKTROSTATİK DENGEDEKİ İLETKENLER

IV. BÖLÜM İLETKENLER 4.1 ELEKTROSTATİK DENGEDEKİ İLETKENLER 62 IV. BÖLÜM İLETKENLER 4.1 ELEKTROSTATİK DENGEDEKİ İLETKENLER Bir malzemenin yapısal parametreleri; elektriksel geçirgenlik ε, manyetik geçirgenlik μ ve öz iletkenlik değerleridir. Malzemeler öz iletkenlik

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI 12. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGA MEKANİĞİ 2. Konu ELEKTROMANYETİK DALGA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Elektromanyetik Dalga Testin 1 in Çözümleri 1. B manyetik alanı sabit v hızıyla hareket ederken,

Detaylı

10. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI

10. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI 10. SINIF FİZİ YAZ TATİİ ÖDEV İTAPÇIĞI Sevgili öğrenciler; yorucu bir çalışma döneminden sonra hepiniz tatili hak ettiniz. Fakat öğrendiklerimizi kalıcı hale getirmek için konu tekrarı yapmamız, soru çözerek

Detaylı

Komisyon LYS2 FİZİK - KİMYA - BİYOLOJİ 10 DENEME TAMAMI ÇÖZÜMLÜ ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Komisyon LYS2 FİZİK - KİMYA - BİYOLOJİ 10 DENEME TAMAMI ÇÖZÜMLÜ ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. omisyon YS FİZİ - İMYA - BİYOOJİ 0 DENEME TAMAMI ÇÖZÜMÜ ISBN 978-605-8-85- itapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayım ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 27.10.2016 DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler Dinamiğin Prensipleri (Newton Kanunları) 1) Eylemsizlik Prensibi (Dengelenmiş Kuvvetler) 2) Temel Prensip (Dengelenmemiş Kuvvetler) 3) Etki-Tepki

Detaylı

YGS FİZİK DENEME SINAVI 1'in Çözümleri

YGS FİZİK DENEME SINAVI 1'in Çözümleri YG FİZİ DEEME IAI 'in Çözümleri. Cisim Özkütle Hacim. kırmızı X d sarı magenta Y d beyaz Z d yeşil cyan mavi Tablodaki değerlere göre X, Y, Z cisimleri özkütlesi d olan sıvının içine atıldığında şekildeki

Detaylı

Bu bölümde Coulomb yasasının bir sonucu olarak ortaya çıkan Gauss yasasının kullanılmasıyla simetrili yük dağılımlarının elektrik alanlarının çok

Bu bölümde Coulomb yasasının bir sonucu olarak ortaya çıkan Gauss yasasının kullanılmasıyla simetrili yük dağılımlarının elektrik alanlarının çok Gauss Yasası Bu bölümde Coulomb yasasının bir sonucu olarak ortaya çıkan Gauss yasasının kullanılmasıyla simetrili yük dağılımlarının elektrik alanlarının çok daha kullanışlı bir şekilde nasıl hesaplanabileceği

Detaylı

önce biz sorduk 50 Soruda 32 KPSS 2017 soru ÖABT FİZİK TAMAMI ÇÖZÜMLÜ ÇIKMIŞ SORULAR Eğitimde

önce biz sorduk 50 Soruda 32 KPSS 2017 soru ÖABT FİZİK TAMAMI ÇÖZÜMLÜ ÇIKMIŞ SORULAR Eğitimde KPSS 207 önce biz sorduk 50 Soruda 32 soru ÖABT FİZİK TAMAMI ÇÖZÜMÜ ÇIKMIŞ SORUAR 203-204-205-206 Eğitimde 30. yıl Komisyon ÖABT FİZİK ÇIKMIŞ SORUAR ISBN 978-605-38-780-6 Kitapta yer alan bölümlerin tüm

Detaylı

ELEKTRİK VE ELEKTROSTATİK

ELEKTRİK VE ELEKTROSTATİK T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ELEKTRİK VE ELEKTROSTATİK SÜMEYRA GÜNGÖR B090202046 Yrd. Doç. Dr. Zemine ZENGİNERLER 1 İÇİNDEKİLER 1.1 Durgun Elektrikte İş ve Enerji 1.1.1

Detaylı

Test Üç adet düzlem kondansatör, potansiyel farkı 30 volt olan bir üretece şekildeki gibi bağlıdır.

Test Üç adet düzlem kondansatör, potansiyel farkı 30 volt olan bir üretece şekildeki gibi bağlıdır. 07 Test.. Üç adet düzlem kondansatör, potansiyel farkı 0 volt olan bir üretece şekildeki gibi bağlıdır. + Şekilde verilen devrede K kondansatörünün yükü q ise, devrenin toplam yükü kaç q dür? A) B) ) 5

Detaylı

3. K. Yanıt B dir. Nihat Bilgin Yayıncılık. v 1 5.

3. K. Yanıt B dir. Nihat Bilgin Yayıncılık. v 1 5. 4 şığın ırılması Test Çözümleri Test 'in Çözümleri.. cam şık az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçerken normale yaklaşarak kırılır. Bu nedenle dan cama geçen ışık şekildeki gibi kırılmalıdır. anıt B şık

Detaylı

01/U UYGULAMA FİZİK 1 - FÖY İZLEME TESTLERİ. ÜNİTE 1: FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ Fizik Bilimine Giriş. 1. I. Termodinamik

01/U UYGULAMA FİZİK 1 - FÖY İZLEME TESTLERİ. ÜNİTE 1: FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ Fizik Bilimine Giriş. 1. I. Termodinamik FİZİ 1 - FÖ İZEE TESTERİ 1/U UGUAA ÜNİTE 1: FİZİ BİİİNE GİRİŞ Fizik Bilimine Giriş 1. I. Termodinamik II. Atom Fiziği III. atıhal Fiziği ukarıda verilenlerden hangileri fiziğin alt alanlarıdır? 4. ütle

Detaylı

Basit Makineler Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri

Basit Makineler Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri Basit akineler Test Çözümleri 1 Test 1'in Çözümleri 1. Basit makinelerin içbirisi işten kazanç sağlayamaz. Hatta sürtünmelerden dolayı işten kayıp söz konusudur. I. öncül yanlıştır. Basit makineleri terci

Detaylı

EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ. 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak.

EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ. 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak. EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ AMAÇ: 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak. 2. Bu eş potansiyel çizgileri kullanarak elektrik alan çizgilerinin

Detaylı

T.C. TÜBİTAK-BİDEB. YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ- ve MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİM ÇALIŞTAYLARI

T.C. TÜBİTAK-BİDEB. YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ- ve MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİM ÇALIŞTAYLARI T.C. TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ- ve MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİM ÇALIŞTAYLARI İKİ ELEKTROMIKNATIS ARASINDA BULUNAN BİR DEMİR PARÇACIĞIN HAREKETİ HAZIRLAYANLAR

Detaylı

Faraday Yasası. 31. Bölüm

Faraday Yasası. 31. Bölüm Faraday Yasası 31. Bölüm 1. Faraday İndüksiyon Yasası Faraday ve Henri: Değişen manyetik alanlar da emk (dolayısıyla akım) oluşturur. Şekilde görüldüğü gibi akım ile değişen manyetik alan arasında bir

Detaylı

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: ATOM VE ELEKTRİK KONU ÖZETİ Bu başlık altında, ünitenin en can alıcı bilgileri, kazanım sırasına göre en alt başlıklara ayrılarak hap bilgi niteliğinde konu özeti olarak sunulmuştur.

Detaylı

KUVVET, MOMENT ve DENGE

KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet 2.1.1. Kuvvet ve cisimlere etkileri Kuvvetler vektörel büyüklüklerdir. Kuvvet vektörünün; uygulama noktası, kuvvetin cisme etkidiği nokta; doğrultu ve yönü, kuvvetin doğrultu ve yönü; modülüyse

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 1. Konu VEKTÖRLER TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 1. Konu VEKTÖRLER TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINI SOU BNSI 1. ÜNİTE: UVVET VE HEET 1. onu VETÖLE TEST ÇÖZÜMLEİ 1 Vektörler Test 1 in Çözümleri 1. 1,2 = 2 2 bulunur. Şimdi de ile (2) numaralı denklemi toplaalım. : 0 +2 + : 1 1 + : 1 +1 O hâlde

Detaylı

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUET E HAREKET F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti 1 F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ)

Detaylı