EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA ÖRGÜTÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA ÖRGÜTÜ"

Transkript

1 EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA ÖRGÜTÜ OECD, hükümetlerin küreselleşmenin ekonomik, sosyal ve çevresel sorunlarına yönelmek için birlikte çalıştıkları eşsiz bir forumdur. OECD ayrıca müşterek idare, bilgi ekonomisi ve yaşlanan nüfus sorunları gibi yeni gelişmeler ve konulara cevap vermede hükümetlere yardım eden ve anlama çabalarının ön planındadır. Teşkilat, hükümetlerin politik tecrübelerini karşılaştırdıkları, müşterek problemlere cevap aradıkları, iyi uygulama belirledikleri ve yerel ve uluslararası politikaları koordine etmek için çalıştıkları ortamı sağlar. OECD üye ülkeleri: Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Şili, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Kore, Lüksemburg, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, İspanya, İsveç, Türkiye, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler dir. Avrupa Birliği OECD çalışmalarına katılır. OECD yayınları ekonomik, sosyal ve çevre konularında araştırma ve teşkilatın istatistik verilerinin ve ayrıca söyleşiler, kılavuzlar ve üyeleri tarafından anlaşmaya varılan standartların sonuçlarını ilan eder.

2 İstatistik kapsamı Veri eksikliği halen birçok ülkede göstergelerin kapsamını sınırlasa da kapsam, prensip olarak ilgili kurumların sahipliğine veya sponsorluğuna bakılmadan ve eğitim sağlama mekanizması dikkate alınmadan bütün ulusal eğitim sistemlerini (ulusal bölge içerisinde) kapsar. Aşağıda açıklanan bir istisna ile bütün öğrenci tipleri ve bütün yaş gruplarının; özel eğitim programlarında veya programın ana amacının bireyin eğitimsel gelişimi olması şartı ile Eğitim Bakanlığından başka Bakanlıklar tarafından organize edilen eğitim programlarındaki çocuklar (özel eğitime muhtaç öğrenciler dâhil) erişkinler, yurttaşlar, yabancılar ve ayrıca uzaktan öğretimdeki (açık öğretim) öğrencilerin dâhil edilmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte, açıkça eğitim sisteminin bir parçası olarak görülen birleşik okul ve işe dayalı programlar haricinde işyerinde mesleki ve teknik eğitim temel eğitim harcamaları ve kayıt verileri içerisine dâhil edilmemiştir. Erişkin veya düzenli olmayan şeklinde sınıflandırılan eğitimsel faaliyetler bu faaliyetlerin örgün eğitim araştırmalarına benzer bir konu veya çalışma içerisinde bulunması şartı ile veya altında yatan programların düzenli eğitim programlarına uygun benzer potansiyel niteliğe götürmesi şartı ile kapsama alınmıştır. Öncelikle genel ilgi, şahsi zenginleşme, boş zaman veya dinlence için erişkin kursları hariç tutulmuştur.

3 OKUNABİLECEK DİĞER KAYNAKLAR Eğitimde Bugün OECD Perspektifi Bu kitap OECD nin sekiz önemli alanda bugünkü eğitimin durumu ile ilgili söyleyeceklerini özetlemektedir: çocukluk döneminin erken yaşlarındaki eğitim, okul eğitimi, ilk eğitimden sonraki değişimler, yüksek öğretim, yetişkin eğitimi, sonuçlar ve geri dönüşler, eşitlik ve yenilikler.

4 Eğitimi Şekillendiren Eğilimler Toplumlarımızın gittikçe daha çeşitli olması eğitim için ne anlama gelir? Küresel ekonomik güç yeni ülkelere doğru ne şekilde kaymaktadır? Çalışma yapıları ne şekilde değişiyor? Eğitimi Şekillendiren Eğilimler bunun gibi sorulara cevap bulabilmek için uluslararası delilleri bir araya toplamaktadır.

5 Mesleki Eğitim ve İş Eğitimi ile ilgili OECD İncelemesi Almanya nın Okul Ötesi Beceriler Açısından Gözden Geçirilmesi Değişen ekonomilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ne tür iş eğitimleri gerekmektedir? Programlara ne şekilde finansman sağlanmalıdır? Akademik ve üniversite programlarına ne şekilde bağlı olmalıdırlar? İşverenler ve sendikaların devreye girmesi için ne yapılması gerekir? Bu serideki ülke raporları bu ve diğer sorulara bakmaktadır. OECD nin orta öğretim sonrası mesleki eğitim ve iş eğitimi ile ilgili politikaların incelenmesine yönelik olan Okul ötesi Beceriler in bir bölümünü oluşturmaktadır.

6 Sanat için Sanat? Sanat Eğitiminin Etkisi Sanat eğitiminin çoğu zaman kritik ve yaratıcı düşünme yeteneğini geliştirmenin bir yöntemi olduğu söylenir. Bu rapor, bu tür sonuçlar üzerine sanat eğitiminin etkisi ile ilgili tecrübeye dayanan bilginin durumunu irdelemektedir.

7 Daha İyi Beceriler, Daha İyi İşler, Daha İyi Hayatlar Beceri Politikalarına Stratejik Bir Yaklaşım Bu kitap yüksek kaliteli bir beceri havuzu elde etme ve bunu en iyi şekilde kullanma hedefine ulaşmak adına ülkelere yardımcı olacak bir strateji sunmaktadır.

8 OECD Göstergeleri dünyadaki eğitim durumu hakkında doğru ve ilgili bilgiler için yetkili bir kaynaktır. G20 ve ortak ülkelerin yanı sıra, OECD ye üye 34 ülkenin eğitim sistemlerinin yapısı, mali durumu ve performansı ile ilgili veri sağlar. Ortaöğretim başarı ve mezuniyet oranları sabit kalırken ortaöğretim öncesi eğitimde başarı düzeyleri azalmıştır.

9 Türkiye'de 4 milyon 330 bin 504 çocuğun okula gitmiyor. Okula gitmesi gereken çocuk sayısı 19 milyon 205 bin. Ancak 14 milyon 878 bin 496 öğrenci okula devam ediyor. Okula gitmeyenlerin 2 milyon 486 bin 554'ünü ise kızlar oluşturuyor. İlköğretimde derslik açığı 218 bin 366 Sınıf başına düşen öğrenci sayısı; İlköğretimde 35, Ortaöğretimde 34. Bu sayıların büyük şehirlerde ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çok daha yüksek olduğu tespit edildi. Öte yandan, İllere göre sınıf başına düşen öğrenci sayıları, İstanbul'da ilköğretimde 58, ortaöğretimde 44, Ankara'da ilköğretimde 41, ortaöğretimde 40, Adana'da ilköğretimde 46, ortaöğretimde 50, Diyarbakır'da ilköğretimde 52, ortaöğretimde 62, Şanlıurfa'da ilköğretimde 63, ortaöğretimde 47.

10 OECD ülkelerindeki durum; Sınıf başına düşen öğrenci sayıları açısından, Lüksemburg'ta ilköğretimde 15.8, ortaöğretimde 19.7, Portekiz'de ilköğretimde 16.4, ortaöğretimde 23.5, İsviçre'de ilköğretimde 19.2, ortaöğretimde 18.7, İzlanda'da ilköğretimde 17.1, ortaöğretimde 18.5, Danimarka'da ilköğretimde 19.5, ortaöğretimde 19.4 Türkiye'deki derslik açığının ise; okul öncesinde 229 bin 187, ilköğretimde 218 bin 366 ortaöğretimde 66 bin 729.

11 Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı bakımından; Türkiye'de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, İlköğretimde 27, Ortaöğretimde 18. OECD ülkelerinde ise öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, İlköğretimde 16.9 Ortaöğretimde Buna durumda, Türkiye'de OECD standartlarına ve çağ nüfusunun tamamının okula gitmesi durumunda öğretmen açığının İlköğretimde 263 bin 88, Ortaöğretimde 112 bin 184. Türkiye'de okul öncesinde okullaşma oranının yüzde 24 iken örneğin Belçika'da yüzde dir.

12 OECD Eğitim raporuna göre, Türkiye de üniversite eğitimine devam edenlerin oranı OECD nin en düşüklerinden. OECD ülkelerinde en az 13 yıl okul eğitimi verilirken Türkiye de nüfusun yüzde 90 ı, ilk öğretim-lise terk arasında yani 8-10 yıl eğitim görüyor. Belçika, Norveç ve İsveç te nüfusun yüzde 90 ı, 15 yıl ya da daha fazla eğitimde kalıyor. Çin, Endonezya, Suudi Arabistan ve Türkiye de nüfusun yüzde 90 ı, 8-10 yıl arasında eğitim alıyor. Meksika ve Türkiye yaş arası kadınların eğitimde en az kaldıkları iki ülke. Meksika da kadınlar 5, Türkiye de ise 4.3 yıl eğitim sistemi içinde kalıyor. Bu iki ülke aynı zamanda kadınların iş gücü dışında en uzun kaldıkları ülkeler. Kadınlar Meksika da 5.1, Türkiye de 7 yıl iş gücü dışında kalıyor.

13 Üniversite eğitimine ulaşan kişi sınıflamasında durum: Türkiye OECD ve sadece bağlı kuruluşlarına üye ülkeler arasında yapılan sıralamada, üniversite eğitimine ulaşan kişilerin nüfusa oranı açısından sondan üçüncü sırayı aldı. Türkiye söz konusu ülke grubundan sadece Brezilya ve Çin i geçti. Üniversiteye devam eden vatandaşlarının sayısı itibarıyla en öndeki 10 ülke; Kore, Japonya, Kanada, Rusya, İrlanda, Norveç, Yeni Zelanda, İngiltere, Avustralya, Lüksemburg oldu. Kore de nüfusun yüzde 67 si Japonya ve Kanada da yüzde 59 u üniversiteye gidiyor. Türkiye de ise ilk ve ortaöğretimden sonra yükseköğretime devam edenlerin oranı yüzde 20 ye yaklaşıyor. Türkiye yi, Brezilya yüzde 12, Çin ise yüzde 06 ile izliyor. Ancak Çin deki rakam 10 yıl öncesinin verilerini yansıtıyor.

14 TÜRKİYE, MEKSİKA VE SUUDİ ARABİSTAN OECD de bugünün gençlerinin ortalama yüzde 39 unun gelecekte dört yıllık üniversite eğitimini tamamlaması bekleniyor. Avustralya, Danimarka, İzlanda, Polonya ve İngiltere de üniversiteye gitmesi beklenen gençlerin oranı yüzde 50 iken, bu oran Türkiye, Meksika ve Suudi Arabistan da yüzde 25 e karşılık geliyor. Hem eğitimde hem istihdamda olmayan kadınların oranı Türkiye de erkeklerin iki katı yaş arası kadınların yüzde 52 si, erkeklerin yüzde 20 si ne okuyor ne de çalışıyor. Bu rakamlarla Türkiye eğitim dışı kalan ve istihdam edilmeyen kadın oranı açısından OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Rakamlara hemen aile kurdukları için işgücü dışında kalan kadınlar da dâhil edildiğinde Türkiye nin birinciliği pekişiyor. İrlanda, İsrail, İtalya, Meksika, İspanya ve Türkiye de yaş arası kadınların yüzde 20 den fazlası ne eğitimde ne de istihdam içinde yer alıyor.

15 Derslik sıkıntısı Öğretmen açığının yanı sıra derslik açığının da çözümlenemediği ülkemizde, okul öncesi eğitimin Türkiye geneline yaygınlaştırıldığı düşünüldüğünde, tekli eğitime geçilmesi ve çağ nüfusunun tamamının okula gitmesi durumunda öğretmen ve derslik açığının daha da artacağı kaçınılmaz olacaktır. OECD ülkelerinde ilköğretimde derslik başına öğrenci sayısı 21.6 örneğin Avusturya'da 19.3, Danimarka'da 19.6, Yunanistan'da 16.8, İtalya'da 18.7 iken, Türkiye'de ise ilköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı 32'dir. Bu rakam örneğin bazı illerimizde İstanbul'da 46, Ankara'da 36, Bursa'da 38, Adana'da 39, Van'da 45, Diyarbakır'da 56 şeklindedir.

16 Öğretmen başına düşen öğrenci sayısında OECD ülkeleri ortalaması; İlköğretimde 16.4 Ortaöğretimde 13.7 olduğu halde, Türkiye'de ise öğretmen başına düşen öğrenci sayısı; İlköğretimde 22 Ortaöğretimde 18 dir. Okullaşma oranlarına gelince olarak belirlenmiştir. Okul Öncesinde yüzde İlköğretimde yüzde Ortaöğretimde 64.95

17 OECD ülkelerinde öğrenci başına yapılan harcama ortalama yıllık, Okul Öncesinde 5 bin 447 dolar, * İlköğretimde 6 bin 741 dolar, 2 bin 130 dolar Ortaöğretimde 8 bin 267 dolar, 2 bin 736 dolar Yükseköğretimde 12 bin 709 dolar, 8 bin 193dolar ** olarak gerçekleşmektedir. * Bilgi elde edilememiştir. **Ar-Ge faaliyetleri hariç

18 Ortaöğretim öncesi eğitimde genç yetişkinlerin payı azalmıştır: Ortaöğretim, tüm ülkelerde önemli hale gelmektedir: Çünkü Ortaöğretim, öğrencileri yükseköğretime veya işgücü piyasasına giriş için hazırlamayı amaçlar. Türkiye'de ortaöğretim seviyesinin altında yaş grubunun; 2005 yılında % 63 ü 2010 yılında % 58 i 2012 yılında % 54 ü okul ve eğitim ile buluştu. Bu eğitim ve yaş grubunda 2012 yılında başarılı öğrenci ortalaması OECD ortalaması olan % 17 nin çok üzerindedir. Ortaöğretim başarısı karşılaştırıldığında durum iç açıcı görülmemektedir OECD ortalaması %3 puandan daha fazla düşerek % 44 olurken, Türkiye ortalaması % 1 puan artışla % 25 olmuştur. OECD mezuniyet yaş ortalaması 19, Türkiye de bu ortalama 17 dir. Bunlardan ortaöğretime başlayıp öngörülen program süresi içinde mezun olanların oran % 72 olup OECD ortalamasına eşittir.

19 Ekonomik ve işgücü piyasası açısından durum: Türkiye OECD ülkeleri arasında en yüksek kazanç primlerinden birine sahiptir. Yükseköğretim eğitimi alan yetişkin, ortaöğretim eğitimi alan bir yetişkine göre % 91 daha fazla kazanmaktadır yılında OECD ortalaması % 59 dur. Ortaöğretim düzeyinde eğitim alan bir yetişkin ise, Ortaöğretim düzeyinin altında eğitim alan bir yetişkine göre % 37 daha fazla kazanmaktadır OECD ortalaması ise % 22 dir.

20 Göreceli kazanç farkı çoğunlukla kadınlarda belirgindir yılında, yaş grubu yükseköğretim eğitimine sahip kadınları, ortaöğretim eğitimine sahip olanlardan % 99 daha fazla kazanırken; Ortaöğretim mezunu olan kadınlar, eğitim almayanlara göre % 53 daha fazla kazanmaktadır. OECD ülkelerinde bu oranlar, sırasıyla, % 62 ve % 25 şeklinde gerçekleşmektedir. Ayrıca, Bu oranlar aynı yaş grubunda erkeklerle karşılaştırıldığında, OECD ortalamasının tersine Yükseköğretim eğitimi alan genç kadınlar erkek meslektaşlarından daha az kazanmaktadırlar.

21 Türkiye'de yetişkinlere yönelik istihdam oranları yükseköğretim eğitimi alan bireyler için en yüksektir yılında yükseköğretim eğitimi alan bireyler için istihdam oranı Türkiye de % 76; OECD ülkelerinde ise % 84 dür. Ortaöğretim düzeyinin altında eğitim alan bireyler için istihdam oranı % 51olarak gerçekleşmiştir. Genel olarak eğitimin her düzeyindeki erkeklerin, kadınlara göre istihdam oranları daha yüksektir, ancak yükseköğretim eğitimi alan kadınlar için istihdam oranları, ortaöğretim düzeyinin altında eğitim alan kadınlara oranla neredeyse üç kat daha yüksektir (% 65 ve % 25).

22 Eğitimde olmayan ve işsiz olan yaşındakilerin oranı azalmakta, eğitime katılım ise artmaktadır. Türkiye'de hemen hemen tüm çocuklar eğitime kayıtlıdır: % 98 olan OECD ortalamasına kıyasla, 5 14 yaş grubu çocuklarının % 95'i okula gitmektedir yılı itibariyle Türkiye'de zorunlu eğitim 5,5 yaşında başlayıp 17,5 yaşında bitmektedir. Her ne kadar %84 olan OECD ortalamasının oldukça altında kalsa da; 4 yaşındaki çocuklar için 2005 yılında %5 olan okullaşma oranı 2012 yılında ancak % 19 a çıkarılabilmiştir.

23 Daha büyük öğrenciler arasında da, eğitimde okullaşma artmıştır yılındaki % 64 oranında hafif bir düşüş olmasına karşılık; o yaş grubunda %41 (2005) oranı % 59 (2012) a; o yaş grubunda %10 (2005) oranı %24 (2012) ye yükselmiştir. OECD ülkelerinde en yüksek oranlardan biri olarak kalmasına karşın, yaş grubunda çalışmayan ve okumayan oranı azalmıştır yılındaki %44 oranı düşürülerek 2012 yılında % 29 olarak gerçekleştirilmiştir. Aynı oran OECD genelinde arasında % 15 ile sabit kalmıştır. Aynı grup için kadınların oranı erkeklerin yüzdesine göre daha yüksektir. Örneğin yaş grubu için söz konusu oran; Erkeklerde % 19 olurken Kadınlarda % 40 olarak gözlenmiştir.

24 Diğer bulgular Yükseköğretime katılım düzeyleri özellikle genç yetişkinler arasında artmaya devam etmektedir: 2010 yılında %13 ve 2005 yılında %10 olmasına karşın; 2012 de bu oran yaş grubunda % 15 e çıkarılabilmiştir. Yükseköğretime katılım ülkemizde arasında önemli ölçüde artarken OECD genelinde % 3,2 den % 5,2 ye en yüksek yıllık büyümenin gerçekleştiği aynı dönemde % 33 ün oldukça altında kalmaktadır yaş grubunda 2010 yılında %17 ve 2005 yılında %13 olan yükseköğretim mezunu oranı artışla % 21 olmuştur.

25 Kadınların büyük bir kısmı yükseköğretimde A tipi sayılan bilgisayar, fen bilimleri ve Matematik, mühendislik (imalat ve inşaat) programlarını tercih etmektedirler yılında Ülkemizde, % 20 OECD ortalamasına karşılık Bilgisayar mezunlarının % 29 u; % 28 OECD ortalamasına karşılık Mühendislik mezunlarının % 32'si; % 41 OECD ortalamasına karşılık Fen Bilimleri mezunlarının % 54 ü kadındır.

26 Eğitime yatırım ortalamanın altındadır. OECD ülkeleri için % 6 olan ortalama ile karşılaştırıldığında; Türkiye tüm eğitim düzeylerindeki eğitim kurumlarına GSYİH'nin %4 ünü harcamaktadır. % 13 olan OECD ortalamasına kıyasla; Eğitim, Türkiye'nin toplam kamu harcamalarının % 11 ini kapsamaktadır. Öğrenci başına yapılan harcama en yüksek yükseköğretim düzeyindedir: ilkokulda 2130 $ o r t a o k u l d a 2736 $ Yükseköğretimde 8193 $ harcanmaktadır. GSYİH: Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.

27

28

29

30

31 SONRAKİ BÖLÜMLERDEKİ TABLOLAR EĞİTİM SEVİYELERİ VE ÖĞRENCİ SAYILARI YÜKSEKÖĞRETİM VE İŞ EĞİTİMİN EKONOMİK VE SOSYAL FAYDALARI EĞİTİM İÇİN YAPILAN HARCAMA OKUL ORTAMI İSTATİSTİKÎ NOT TERİMLER SÖZLÜĞÜ OKUNABİLECEK DİĞER KAYNAKLAR İKTİSADÎ İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI

32 Erişkinler Hangi Seviyeye Kadar Eğitim Almıştır? En azından yüksek öğretim alan nüfus, 2012 EĞİTİM SEVİYELERİ VE ÖĞRENCİ SAYILARI Bu şekil yüksek öğretim seviyesinde eğitim alan ve yaş grubuna dahil kişilerin oranlarını göstermektedir.

33 En azından lise öğretime sahip nüfus, 2012 Bu şekil en az lise öğretim seviyesinde eğitim alan ve yaş grubuna dahil kişilerin oranlarını göstermektedir. Son on yıllık dönemlerde eğitimde gözlenen hızlı yayılma daha genç olan kişilerin daha yüksek seviyeye kadar öğretim görmelerine yol açmıştır

34 Eğitime Kimler Katılıyor? yaşındakilerin okula kayıt olma oranları (1995, 2012) Bu şekil tam zamanlı ve yarı zamanlı öğretime kaydolan yaşındakilerin yüzdesindeki artış veya azalışı göstermektedir.

35 20-29 yaşındakilerin okula kayıt olma oranları (1995, 2012) Bu şekil tam zamanlı ve yarı zamanlı öğretime kaydolan yaşındakilerin yüzdesindeki artış veya azalışı göstermektedir.

36 Çocuklara Erken Yaşta Verilen Eğitimin Rolü Nedir? 4 yaşında eğitime kayıt olma oranları (2005, 2012) Şekil, 4 yaşındaki tam zamanlı ve yarı zamanlı öğrencilerin kamu ve özel kuruluşlara 2005 ve 2011 yıllarındaki kayıt rakamlarını kıyaslamaktadır.

37 Erken dönem çocukluk eğitiminde öğrenci öğretmen oranları, 2012 Bu şekil, erken dönem çocukluk eğitiminde her öğretmene düşen öğrenci sayısını göstermektedir.

38 Orta Öğretimi Tamamlayan Gençlerin Sayısı Ne Kadardır? Lise eğitim programlarından başarı ile mezuniyet, 2012 Bu şekil, ilk olarak lise eğitimine başlayan ve, normalde programı tamamlamak için tahsis edilen süre içinde bu eğitimden mezun olan öğrencilerin yüzdesini göstermektedir.

39 Lise mezunları ortalaması, 2012 Bu şekil lise eğitimini başarıyla tamamlayan öğrencilerin ortalama yaşlarını göstermektedir.

40 Yükseköğretime Başlayan Gençlerin Sayısı Ne Kadardır? YÜKSEKÖĞRETİM VE İŞ Üniversite seviyesinde eğitime başlama oranları (2000, 2012) Bu şekil üniversite seviyesinde eğitime başlayan genç insanların artışını - veya aksini- yüzde olarak göstermektedir. OECD ülkelerinin çoğunda başlama oranları artmıştır.

41 Mesleğe yönelik yüksek eğitime başlama oranları (2000, 2012) Bu şekil 2000 ve 2012 yıllarında mesleğe yönelik yüksek öğretim programlarına giren gençlerin yüzdesini göstermektedir.

42 Yükseköğretimden Mezun Olan Gençlerin Sayısı Nedir? Üniversite seviyesinde eğitimden ilk mezuniyet oranları (1995,2012) Bu şekil üniversite seviyesinde eğitimden ilk mezun oranların yüzdesindeki artış ve azalışı göstermektedir.

43 Mesleki yönelimli eğitimden ilk mezuniyet oranı (1995, 2012) Bu şekil mesleki yönelimli eğitimden ilk mezun oranların yüzdesindeki artış ve azalışı göstermektedir.

44 Mezun Olamayan Öğrencilerin Sayısı Nedir? Yükseköğretim programlarının başarıyla tamamlanması, 2012 Bu şekil yükseköğretim programlarına girip, programı tamamlamak için normalde tahsis edilen süre içinde bu seviyede en az birinci diploma ile mezun olan öğrencilerin yüzdesini göstermektedir.

45 Yükseköğretim programlarının cinsiyete göre başarıyla tamamlanması, 2012 Bu şekil, cinsiyet bazında, yükseköğretim programlarına girip, bu programları başarıyla tamamlayan öğrenci yüzdesini göstermektedir.

46 Öğrenciler Eğitimden İşe Geçişte Ne Kadar Başarılılar? Eğitim, öğrenim veya istihdam içerisinde yer almayan gençler (2012) Bu şekil yaş grubu arasında eğitimde, öğrenimde veya istihdam içerisinde yer almayan (NEET) gençlerin yüzdesini, yarı zamanlı çalışanları ve tam zamanlı çalışmak isteyenleri göstermektedir.

47 Gençler arasında eğitim ve istihdam, 2012 Bu şekil genç erişkinler arasında yaş grubuna göre eğitim ve iş statüsünün dağılımını göstermektedir. Okulu bırakan ve zor bir iş pazarına giren genç erişkinlerin işsiz kalması ve tamamen iş gücü dışında kalması daha muhtemeldir.

48 Yurtdışında Eğitim Alan Öğrencilerin Sayısı Nedir ve Nereye Gitmektedirler? Uluslararası eğitim pazar paylarındaki eğilim (2000, 2012) Şekil destinasyona göre yükseköğretimdeki yabancı ve uluslararası öğrencilerin dağılımını göstermektedir.

49 Yükseköğretimde öğrenci hareketliliği, 2012 Bu şekil her ülkede yükseköğretim seviyesindeki uluslar arası öğrencilerin yüzdesini göstermektedir.

50 Yüksek Okul Mezunları Ne Kadar Daha Fazla Kazanıyor EĞİTİMİN EKONOMİK VE SOSYAL FAYDALARI Eğitim seviyelerine göre nispi kazançlar (2012) Bu şekil, lise ve yükseköğretim kapsamında olmayan lise sonrası eğitimi temel alarak (grafiğin sol taraf skalasında 100 ile işaretlenen satır) yaşındaki erkeklerin değişik eğitim düzeyleri arasındaki kazançlarını mukayese etmektedir.

51 Cinsiyete göre eğitim seviyelerine göre nispi kazançlar, 2012 Bu şekil, lise ve yükseköğretim kapsamında olmayan lise sonrası eğitimi temel alarak (grafiğin sol taraf skalasında 100 ile işaretlenen satır) yaş arasındaki kadınların değişik eğitim düzeyleri arasındaki kazançları mukayese etmektedir.

52 Eğitim İstihdam Oranını Nasıl Etkiliyor? Yükseköğretime sahip sahip yaşındaki kişilerin istihdam oranı, 2012 Bu şekil daha yükseköğretime sahip kişileri eğitim başarılarına göre istihdam oranlarındaki farkı göstermektedir.

53 Yükseköğretime sahip yaşındaki kişilerin istihdam oranı, cinsiyete göre, 2011 Bu şekil daha yüksek bir eğitime sahip erkekler ve kadınların istihdam oranlarındaki farkı göstermektedir.

54 Eğitime Yatırım Yapılmaya Teşvik Eden Şeyler Nelerdir? Cinsiyete göre yüksek öğrenimin kamuya getirisi, 2012 Bu şekil kamusal yararlar arasındaki ( artan vergi gelirleri ve diğerleri arasında sosyal transferler için alt ihtiyaç) farkı ve lise veya yükseköğretim öncesi eğitim alanlara kıyasla yüksek öğretim gören kadın ve erkeklerin kamu harcamalarını gösterir

55 Cinsiyete göre yüksek öğrenimin özel sektöre getirisi, 2012 Bu şekil lise veya yükseköğretim öncesi eğitim alanlara kıyasla yüksek öğretimini başarıyla tamamlayan kadın ve erkeklerin özel faydaları (artan hayat boyu kazanç) ile özel maliyetleri (öğrenim ücretleri ve önceden belirlenmiş kazançlar) arasındaki farkı gösterir

56 Eğitimin Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir? Eğitim seviyelerine göre yetişkinler arasında obezite oranları, 2012 Eğitim seviyesine göre obez olan yetişkinlerin yüzdesi

57 Eğitim seviyelerine göre yetişkinler arasında sigara kullanma oranları, 2012 Eğitim seviyelerine göre sigara kullanıcısı yetişkinlerin yüzdesi

58 Her öğrenci için ne kadar harcanıyor? EĞİTİM İÇİN YAPILAN HARCAMA Öğrenci başına yıllık harcama, 2012 Bu şekil, temel ve yüksek eğitim arasında öğrenci başına (eğitim kurumlarında) yıllık ne kadar harcandığını göstermektedir; bu veri örgün eğitimde öğrenci başına maliyet konusunda bir fikir verir.

59 Temel eğitime harcamaya oranla eğitime yapılan harcama, 2012 Bu şekil, temel eğitim ile mukayeseli olarak değişik eğitim düzeyleri için öğrenci başına (eğitim kurumlarınca) yapılan yıllık harcamayı göstermektedir.

60 Eğitime harcanan milli servet payı ne kadardır? Gayrisafi yurtiçi hâsıla yüzdesi olarak eğitime harcama eğilimleri (2000,2012) Bu şekil ülkelerin milli gelirden eğitim kurumlarına ayırdıkları payı ve bu payın zaman içerisinde nasıl değiştiğini göstermektedir.

61 Ekonomik krizin eğitim harcamaları üzerindeki etkisi Bu şekil ekonomik krizin kamu tarafından yapılan eğitim harcamalarını ne şekilde etkilediğini göstermektedir.

62 Kamu harcamaları hangi oranda eğitime gidiyor? Toplam kamu harcaması yüzdesi olarak eğitime yapılan kamu harcama eğilimleri (2005, 2012) Bu şekil eğitime toplam kamu harcamasını (ki bu eğitim kurumlarına harcama ve bütçeye kamu sübvansiyonları gibi harcamaları kapsar) ve bunun zaman içerisinde nasıl geliştiğini gösterir.

63 Gayrisafi yurtiçi hasıla yüzdesi olarak toplam kamu harcaması (2000, 2012) Bu şekil genel ekonomi yüzdesi olarak kamu harcama ebadını göstermektedir. Bu veri eğitime ayrılan kamu harcaması oranının incelenmesi için kaynak sağlar

64 Özel sektör harcamalarının rolü nedir? Eğitim kurumlarına yapılan özel harcama payı, 2012 Bu şekil öğrenim düzeyine göre eğitim kurumlarına özel kaynaktan gelen harcama yüzdesini göstermektedir.

65 Yükseköğretime yapılan özel harcama payındaki eğilimler (2000, 2012) Bu şekil 2000 yılından 2012 yılına kadar özel harcamadaki artışı veya aksini- yükseköğretime yapılan toplam harcamanın bir yüzdesi olarak göstermektedir.

66 Yükseköğrenim öğrencileri ne kadar ödüyor? Üniversite ücretleri, Bu şekil üniversite düzeyinde eğitim için devlet üniversitelerindeki tam zamanlı yerli öğrencilerden alınan yıllık okul ücretlerinin ortalamasını göstermektedir.

67 Yükseköğretime yapılan kamu destekleri, 2012 Bu şekil destek türüne göre bölünen, eğitime toplam kamu harcaması yüzdesi olarak bütçe ve diğer özel kurumlara eğitim için verilen kamu desteklerini göstermektedir.

68 Öğretmenlerin maliyeti ne kadar? Eğitim seviyesine göre, öğretmenlerin öğrenci başına aylık maliyeti, 2012 Bu şekil, eğitim seviyelerine göre, öğretmenlerin öğrenci başına ücret maliyetlerini kıyaslamaktadır.

69 Ortaokul düzeyinde öğrenci başına öğretmenlerin aylık maliyeti (2005, 2012) Bu şekil 2005 ve 2012 yıllarında ortaokullarda öğrenci başına aylık öğretmen maliyetlerini mukayese etmektedir.

70 Öğrenciler sınıfta ne kadar zaman geçiriyor? OKUL ORTAMI Devlet okullarında ders saatleri, 2012 Bu şekil ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin aldıkları hedeflenen ders saatlerini gösterir (bu kamu okullarında verilmesi için gerekli olan zorunlu ders saatini ve ayrıca zorunlu olmayan derslere ayrılan zamanı temsil eder).

71 Bu şekiller ilk ve orta dereceli okullarda her bir konuya ayrılan zorunlu ders saatinin yüzdesini göstermektedir. Konuya göre ders saati, 2012

72 Her sınıfta kaç öğrenci var? İlkokullarda ortalama sınıf mevcudu eğilimleri (2000, 2012) Bu şekil ilkokul sınıflarında ortalama kaç öğrenci olduğunu ve bu sayıların artmış veya azalmış olup olmadığını göstermektedir.

73 Eğitim seviyelerine göre ortalama sınıf mevcudu, 2012 Bu şekil ilkokul ve ortaokul arasında sınıf mevcutlarının nasıl değiştiğini göstermektedir.

74 Öğretmenlere ne kadar ödeme yapılıyor? Ortaokullarda öğretmen maaşları, 2012 Bu şekilde üstteki grafik 15 yıllık tecrübe sonrası öğretmenlere ne kadar ödendiğini göstermektedir. Alttaki grafik öğretmen maaşlarını yüksek eğitimli tam zamanlı çalışanların kazançları ile mukayese etmektedir.

75 Ortaokullarda Asgari ve azami öğretmen maaşları, 2012 Bu şekil ortaokullarda mesleğe başladıklarında, asgari tecrübe ve azami kalifikasyon ile cetvelin en üstündeki öğretmen maaşları arasındaki açığı göstermektedir.

76 Öğretmenler ders vermek için ne kadar zaman harcıyorlar? Eğitim seviyesine göre yıllık ders verme saati (2012) Bu şekil değişik eğitim düzeylerinde öğretmenler için yıllık ders verme saati farklılıklarını göstermektedir. (Sırasıyla: lise, genel programlar; ilköğretim; orta okul)

77 Orta okulda yıllık öğretim saatleri eğilimleri (2005, 2012) Bu şekil yılları arasında öğretmenlerin eğitim vererek geçirdiği saat sayısını göstermektedir. Öğretmenin işinin önemli bir parçası öğrencilerle iletişimdir, ancak görevler arasında derse hazırlık ve ödev ve testleri düzeltmek de bulunmaktadır.

78 Türk Milli Eğitim sistemi OECD ülkelerinin çok gerisindedir. Bu sonuçlara göre eğitim sistemimiz baştan aşağı yenilenmeli. Bu bakışla, halihazırdaki sorunların çözümü için yukarıdaki rakamlar ışığında ciddi adımlar atılmadığını söylemekle haksızlık yapmış olmayız. Yine aşağıdaki tablolar incelendiğinde Eğitime ve eğitimciye de yeteri kadar önem verilmediğini ve bu nedenle de ülkenin eğitim alanında siyah-beyaz bir tablo çizdiğini söyleyebiliriz.

79 Uluslararası ortalamaların hesaplanması Birçok gösterge için OECD ortalaması sunulmuştur. OECD ortalaması: Bütün OECD ülkelerinin bulunan veya tahmin edilebilen veri değerlerinin ağırlıksız ortalaması olarak hesaplanmaktadır. Bu nedenle OECD ortalaması ulusal sistemler seviyesinde veri değerlerinin ortalamasına işaret eder ve verilen bir ülke için tipik veya ortalama ülke değeri ile nasıl mukayese edildiğine yönelik sorunun cevaplanması için kullanılır. Bu her ülkede eğitim sisteminin kesin kapsamını dikkate almaz.

80 TERİMLER SÖZLÜĞÜ Yan Hizmetler: Yan hizmetler, esas eğitim amacının yakınlarında olan eğitim kurumları tarafından sunulmaktadır. Yan hizmetlerin iki ana bileşeni öğrenci refah hizmetleri ve genel kamu için sunulan hizmetlerdir. Sınıf sayısı: Sınıf sayısı, sınıf başına ortalama öğrenci sayısıdır ve kayıtlı öğrenci sayısını sınıf sayısına bölünerek elde edilir. Bitirme oranları: Bitirme oranları, belirli bir eğitim seviyesine giriş yapan öğrenciler arasından, programı bitirmek için tahsis edilmiş normal süre içerisinde bu seviyede en azından birinci diplomalarını alan öğrencilerin oranıdır. Zorunlu eğitim: Zorunlu eğitim çocukların yasal olarak artık okula gitme zorunlulukları olmadığı yaşı ifade etmektedir (örneğin, 15. doğum günü). Mevcut harcamalar: Mevcut harcamalar, mevcut yıl içinde eğitim ile ilgili tüketilen ürün ve hizmetler için yapılan ve eğitim hizmetlerinin devamlılığını sağlamak için tekrar tekrar yapılması gereken harcamalardır.

81 Terk oranı: Terk oranları, birinci diplomalarını almadan eğitim sistemindeki belirli bir seviyeyi bırakan öğrenci oranını ifade etmektedir. Eğitim başarısı: Eğitim başarısı tamamlanmış en yüksek eğitim seviyesi ile gösterilir ve ISCED e (Uluslararası Eğitim Sınıflandırma Standardı: international standard classification of education) uygun olarak tanımlanmıştır. Eğitim personeli: Sınıflandırma dört ana fonksiyonel kategoriye dayanmaktadır: i) öğretim personeli; ii) öğrenciler için profesyonel destek; iii) Yönetim / Kalite Kontrol / İdare; ve iv) bakım ve işletme personeli. Öğretmenler ve öğretmen asistanları öğretim personeli kategorisinde yer almaktadır. Eğitimle ilgili beklentiler: Eğitimle ilgili beklentiler beş yaşındaki bir çocuğun hayatı boyunca resmi eğitim almayı bekleyebileceği ortalama süreyi ifade etmektedir. İstihdam oranı: İstihdam oranları, çalışma yaşındaki nüfusa karşılık olarak çalışmakta olan kişi sayısını temsil etmektedir

82 Kayıt oranları: Kayıt oranları, belirli bir yaş grubundaki toplam nüfusa karşılık, o yaş grubunda, her eğitim seviyesinde kayıtlı bulunan öğrenci sayısını temsil etmektedir. Temel eğitim hizmetleri harcamaları: Temel eğitim hizmetleri harcamaları eğitim ve öğretimle doğrudan bağlantısı olan tüm harcamaları içermektedir. Buna öğretmenler, okul binaları, eğitim malzemeleri, kitaplar, okul dışı eğitim ve okulların idaresi de dâhil edilmelidir. Birinci nesil öğrenciler: Birinci nesil öğrenciler, PISA ya, değerlendirme yapılan ülkede doğduklarını, ancak anne ve babalarının başka bir ülkede doğduğunu belirten öğrencilerdir. PISA: Programme for International Student Assessment

83 Eğitim başarısı: Eğitim başarısı tamamlanmış en yüksek eğitim seviyesi ile gösterilir ve ISCED e (Uluslararası Eğitim Sınıflandırma Standardı) uygun olarak tanımlanmıştır. Eğitim personeli: Sınıflandırma dört ana fonksiyonel kategoriye dayanmaktadır: i) öğretim personeli; ii) öğrenciler için profesyonel destek; iii) Yönetim / Kalite Kontrol / İdare; ve iv) bakım ve işletme personeli. Öğretmenler ve öğretmen asistanları öğretim personeli kategorisinde yer almaktadır. Eğitimle ilgili beklentiler: Eğitimle ilgili beklentiler beş yaşındaki bir çocuğun hayatı boyunca resmi eğitim almayı bekleyebileceği ortalama süreyi ifade etmektedir. İstihdam oranı: İstihdam oranları, çalışma yaşındaki nüfusa karşılık olarak çalışmakta olan kişi sayısını temsil etmektedir. Kayıt oranları: Kayıt oranları, belirli bir yaş grubundaki toplam nüfusa karşılık, o yaş grubunda, her eğitim seviyesinde kayıtlı bulunan öğrenci sayısını temsil etmektedir. Temel eğitim hizmetleri harcamaları: Temel eğitim hizmetleri harcamaları eğitim ve öğretimle doğrudan bağlantısı olan tüm harcamaları içermektedir. Buna öğretmenler, okul binaları, eğitim malzemeleri, kitaplar, okul dışı eğitim ve okulların idaresi de dâhil edilmelidir.

84 Yabancı öğrenciler: Yabancı öğrenciler verilerin toplandığı ülkenin vatandaşı olmayan öğrencilerdir. Genel programlar: Genel programlar katılımcıları özel bir meslek ya da ticaret, ya da bir üst seviye mesleki ya da teknik eğitim programlarına giriş için hazırlamak adına özellikle tasarlanmamış programlardır. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH): Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) bir ülke tarafından bir dönem içinde üretilen nihai ürünlerin ve hizmetlerin değeri eksi ithalatların değerinin standart ölçüsüdür. İnsan Sermayesi: İnsan sermayesi işçilik, beceriler ve bilgi içerisinde bulunan üretken zenginliktir. Planlanmış öğretim süresi: Planlanmış öğretim süresi öğrencilerin bir yıl içinde, müfredatın hem zorunlu hem de zorunlu olmayan kısımlarından görmesi gereken eğitimin toplam saat sayısını ifade etmektedir. Ortaöğretim: Ortaöğretim, çoğunlukla daha uzman öğretmenlerle ve daha fazla konu odaklı bir şekilde temel öğretimi tamamlar. Giriş 6 yıllık ilköğretim sonrasındadır ve süresi 3 yıldır. Bazı ülkelerde bu seviyenin sonu zorunlu eğitimin de sonudur.

85 Net mezuniyet oranları: Net mezuniyet oranları belirli bir yaş grubundan ömürleri boyunca yüksek öğretimi tamamlayacak kişi oranının tahminini ifade etmektedir ve mevcut mezuniyet oranlarını örnek almaktadır. PISA «Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı» «Programme for International Student Assessment»: Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı, 15 yaşında olan ve böylece zorunlu eğitimin sonuna yaklaşan genç yetişkinlerin bugünkü bilgi toplumlarının zorluklarını karşılamaya ne kadar hazır olduklarına dair OECD tarafından yapılan bir çalışmadır. Yüksek öğretim olmayan orta öğretim sonrası eğitim: Bu seviyedeki programlar ulusal olarak lise ya da orta öğretim sonrası eğitimi olarak görülebilir, ancak uluslararası kıyaslamalar açısından statüleri o kadar açık değil. Programın içeriği lise eğitiminden çok fazla ileride olmayabilir ve her halükarda yüksek öğretimden daha düşük seviyededir. Giriş için tipik olarak bir lise programının tamamlanması gerekir. Süre ise genel olarak 6 ay ile 2 sene arasında, tam zamanlı eğitimi karşılamaya yetecek kadardır.

86 İlköğretim öncesi eğitim: İlköğretim öncesi eğitim çok küçük çocukları okul atmosferine alıştırmak için tasarlanmış, düzenli öğretimin ilk aşamasıdır (asgari giriş yaşı: 3). İlköğretim: İlköğretim okuma, yazma ve matematik alanlarında iyi bir temel eğitim sunmak ve de bazı diğer konularla ilgili basit bir anlama sağlamak için tasarlanmıştır (giriş yaşı: 5 ile 7 arası). Süresi 6 yıldır. Özel sektör harcamaları: Özel sektör harcamaları özel kaynaklar (örneğin, ev halkı ya da diğer özel kişiler) tarafından finanse edilen harcamaları ifade etmektedir. Ev halkı öğrenciler ve aileleridir. Diğer özel kişilere ise özel şirketler ve dini kuruluşlar, yardım kuruluşları ve ticari ve işçilik dernekleri gibi kar amacı gütmeyen kuruluşlar dâhildir. Özel kurum: Bir kurum, bir sivil toplum kuruluşu (örneğin Kilise, Sendika ya da ticari şirket) tarafından idare ediliyor ve yönetiliyorsa, ya da yönetim kurulu üyelerinin çoğu bir kamu kuruluşu tarafından seçilmemişse, özel kurum olarak tanımlanır.

87 Özel dâhili getiri oranı: Getiri oranı, eğitime yapılan ilk yatırımın maliyetine karşılık, zaman içinde elde edilen getirinin bir ölçüsünü temsil etmektedir. Kamu kurumu: Bir kurum, doğrudan bir kamusal eğitim kurumu ya da acentesi, ya da doğrudan herhangi bir devlet kuruluşu tarafından idare ediliyor ve yönetiliyorsa, ya da yönetim kurulunun (Konsey, Komite vs.) üyelerinin çoğu bir kamu kuruluşu tarafından atanmış ya da seçilmişse, kamu kurumu olarak tanımlanır. Öğretim süresi: Öğretim süresi tam zamanlı çalışan bir öğretmenin bir yıl boyunca herhangi bir öğrenci grubu ya da sınıfına verdiği programlı eğitim saati sayısıdır ve politikalar tarafından belirlenmektedir. Üniversite seviyesi eğitim: Uzun vadeli, teori temeli olan ve de öğrencileri daha ileri derecede araştırmaya yöneltme amaçlı olan, ya da tıp ya da mimarlık gibi yüksek beceri gereken mesleklere erişim sağlamayı hedefleyen programlar. Girişten önce 13 yıllık bir eğitim süresi bulunmaktadır ve öğrencilerin tipik olarak lise ya da orta öğretim sonrası olup yüksek öğretim programları olmayan eğitimi tamamlamış olması gerekir. Süre en az 3 yıl tam zamanlı eğitimin karşılığıdır, ancak 4 yıllık programlara daha sık rastlanmaktadır.

88 Lise eğitimi: Lise eğitimi, OECD ülkelerinin çoğunda orta öğretimin son aşamasıdır. Lise, alınan dersler üzerine ortaöğretimle kıyaslanınca, daha da kuvvetli bir ihtisasa dayanmaktadır ve öğretmenlerin genelde daha fazla kalifikasyonu bulunmaktadır. Öğrencilerin tipik olarak girişten önce 9 yılık eğitim süresini ya da ortaöğretimi tamamlamış olması gerekmektedir. Giriş yaşı 15 ya da 16 dır. Mesleğe yönelik yüksek öğretim: Kısa vadeli, daha fazla pratiğe (uygulamaya) dayalı olan, ya da öğrencilerin belirli meslek alanlarına girebilmeleri için gereken ihtiyaçları üzerine odaklanan programlar. Girişten önce 13 yıllık eğitim süresi vardır ve süresi en az 2 yıllık tam zamanlı eğitime denk gelir, ancak 3 yıllık programlara daha sık rastlanmaktadır. Meslek programları: Mesleki eğitim, katılımcıları daha fazla eğitim görmeden, belirli mesleklere giriş için hazırlamaktadır. Bu tür programların başarıyla tamamlanması iş piyasasına uygun mesleki kalifikasyona yol açmaktadır.

LÜTFEN KAYNAK GÖSTEREREK KULLANINIZ 2013

LÜTFEN KAYNAK GÖSTEREREK KULLANINIZ 2013 OECD 2013 EĞİTİM GÖSTERGELERİ RAPORU: NE EKERSEN ONU BİÇERSİN (4) Prof. Dr. Hasan Şimşek İstanbul Kültür Üniversitesi (www.hasansimsek.net) 5 Ocak 2014 Geçtiğimiz üç hafta boyunca 2013 OECD Eğitim Göstergeleri

Detaylı

Education at a Glance: OECD Indicators - 2006 Edition

Education at a Glance: OECD Indicators - 2006 Edition Education at a Glance: OECD Indicators - 2006 Edition Summary in Turkish Bir Bakışta Eğitim: OECD Göstergeleri - 2006 Türkçe Özet Bir Bakışta Eğitim, eğitimciler, politika yapıcılar, öğrenciler ve velilere

Detaylı

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM 1 SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM Temmuz 2018 Sağlık harcamaları ekonomik kriz sonrası yaşadığı düşüşten sonra artma eğilimi göstermiştir. 2016 yılında sağlık harcamaları, 2017 yılında beklenenden daha

Detaylı

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma Projesi KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI

Detaylı

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1 EK TABLOLAR Tablolar, - (129) Dünya Sağlık Örgütü: WHO Dünya Sağlık Raporu - (123) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı: UNDP İnsani Gelişme Raporu - (128) Dünya Bankası: WB

Detaylı

GENÇLERĠN ĠġĠ OLMADIĞI GĠBĠ Ġġ ARAYIġI DA YOK

GENÇLERĠN ĠġĠ OLMADIĞI GĠBĠ Ġġ ARAYIġI DA YOK 06 Temmuz 2015 GENÇLERĠN ĠġĠ OLMADIĞI GĠBĠ Ġġ ARAYIġI DA YOK TĠSK in OECD ve TÜĠK verileri ile yaptığı analize göre, 6 milyon genç boģta geziyor, üstelik bunların 4,7 milyonu iģ de aramıyor. Sorunun temel

Detaylı

Yeni kanun teklifi neden yeterli değildir?

Yeni kanun teklifi neden yeterli değildir? tepav Economic Policy Research Foundation of Turkey Yeni kanun teklifi neden yeterli değildir? Güven Sak 28 Şubat 2012 Çerçeve Ne yapmak istiyoruz? İnsan gücümüz dünyanın en büyük 10 uncu ekonomisi olma

Detaylı

5.1. Ulusal Bilim ve Teknoloji Sistemi Performans Göstergeleri [2005/3]

5.1. Ulusal Bilim ve Teknoloji Sistemi Performans Göstergeleri [2005/3] Ek Karar 5.1. Ulusal Bilim ve Teknoloji Sistemi Performans Göstergeleri [2005/3] KARAR NO Y 2005/3 Ulusal Bilim ve Teknoloji Sistemi Performans Göstergeleri Ülkemizin bilim ve teknoloji performansı, aşağıdaki

Detaylı

Türkiye, OECD üyesi ülkeler arasında çalışanların en az boş zamana sahip olduğu ülke!

Türkiye, OECD üyesi ülkeler arasında çalışanların en az boş zamana sahip olduğu ülke! Türkiye de İnsanlar Zaman Yoksulu, Kadınlar Daha da Yoksul 1 KEİG Platformu 3 Ocak 2019 Zaman kullanımı ile ilgili karşılaştırmalı istatistiklere bakıldığında, Türkiye özel bir konuma sahip. İstihdamda

Detaylı

TÜRKİYE İŞSİZLİKTE EN KÖTÜ DÖRT ÜLKE ARASINDA

TÜRKİYE İŞSİZLİKTE EN KÖTÜ DÖRT ÜLKE ARASINDA İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 16 Temmuz 2018, İstanbul İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU- TEMMUZ 2018 MEVSİMSEL ETKİLERDEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK ARTTI, İSTİHDAM DÜŞTÜ TÜRKİYE İŞSİZLİKTE EN KÖTÜ DÖRT

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2011/2012 Ekim)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2011/2012 Ekim) Rapor No: 212/23 Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (211/212 Ekim) Kasım 212 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB (27) ve EFTA Ülkeleri nde otomobil pazarı 211 yılı

Detaylı

Bir Bakışta Eğitim 2013 ÖNE ÇIKAN KONULAR

Bir Bakışta Eğitim 2013 ÖNE ÇIKAN KONULAR Bir Bakışta Eğitim 2013 ÖNE ÇIKAN KONULAR Bir Bakışta Eğitim 2013 ÖNE ÇIKAN KONULAR OECD Bu çalışma OECD (İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı) Genel Sekreterliğinin sorumluluğunda yayınlanmıştır.

Detaylı

DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ

DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ Kemal Gürüz Atılım Üniversitesi 12 Mart 2012 Yirmi beş yaş üstü nüfus içinde ortaöğrenim görmüş olanların oranı, %. 2007.

Detaylı

EĞİTİMDE KUŞAKLARARASI HAREKETLİLİK Fırsat Eşitliğinde Türkiye Nerede?

EĞİTİMDE KUŞAKLARARASI HAREKETLİLİK Fırsat Eşitliğinde Türkiye Nerede? DEĞERLENDİRMENOTU Ocak2013 N201302 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Bilgi ASLANKURT 1 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri EĞİTİMDE KUŞAKLARARASI HAREKETLİLİK Eğitim, bir ülkenin insan kaynağının

Detaylı

Araştırma Notu 14/161

Araştırma Notu 14/161 Araştırma Notu 14/161 22 Ocak 2014 EĞİTİM KALİTESİNDE YÜKSEK AMA YETERSİZ ARTIŞ Seyfettin Gürsel * ve Mine Durmaz ** Yönetici Özeti Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2012 yılı raporunu

Detaylı

Education at a Glance: OECD Indicators - 2004 Edition

Education at a Glance: OECD Indicators - 2004 Edition Education at a Glance: OECD Indicators - 2004 Edition Summary in Turkish Eğitime Bakış: OECD Göstergeleri - 2004 Türkçe Özet Değişen ekonomik ve toplumsal koşullar eğitime gerek bireylerin gerekse ulusların

Detaylı

AB eğitim raporu: ilerleme iyi fakat hedeflere ulaşmak için daha fazla çaba gerekiyor

AB eğitim raporu: ilerleme iyi fakat hedeflere ulaşmak için daha fazla çaba gerekiyor IP/11/488 Brüksel, 19 Nisan 2011 AB eğitim raporu: ilerleme iyi fakat hedeflere ulaşmak için daha fazla çaba gerekiyor Brüksel, 19 Nisan AB Komisyonunun eğitim ve öğretim konusunda bugün açıklanan yeni

Detaylı

İŞSİZLİKTE TIRMANIŞ SÜRÜYOR!

İŞSİZLİKTE TIRMANIŞ SÜRÜYOR! İşsizlik ve İstihdam Raporu-Ekim 2016 17 Ekim 2016, İstanbul İŞSİZLİKTE TIRMANIŞ SÜRÜYOR! İki yılda 457 bin yeni işsiz! Geniş tanımlı işsiz sayısı 6.3 milyonu aştı Tarım istihdamı 291 bin, imalat sanayi

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat) Rapor No: 1/ Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (13/1 Şubat) Şubat 1 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB (7) ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 13 yılı Şubat ayında

Detaylı

TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris)

TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris) TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris) Dr. A. Alev BURÇAK Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Sunu Planı OECD Hakkında

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2012/2013 Ağustos)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2012/2013 Ağustos) Rapor No: 213/18 Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (212/213 Ağustos) Ağustos 213 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB () ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 212 yılı

Detaylı

EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ

EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ Eğitimin Ekonomik Temelleri Ekonomi kökeni Yunanca da ki oikia (ev) ve nomos (kural) kelimelerine dayanır. Ev yönetimi anlamına gelir. Ekonomi yerine, Arapça dan gelen iktisat

Detaylı

GRAFİKLERLE FEDERAL ALMANYA EKONOMİSİNİN GÖRÜNÜMÜ

GRAFİKLERLE FEDERAL ALMANYA EKONOMİSİNİN GÖRÜNÜMÜ GRAFİKLERLE FEDERAL ALMANYA EKONOMİSİNİN GÖRÜNÜMÜ Hazırlayan: Fethi SAYGIN Mart 2014 Kaynak :DESTATIS (Alman İstatistik Enstitüsü) GENEL DEĞERLENDİRME Ekonomi piyasalarındaki durgunluk ve sorunlara rağmen,

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Eylül - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mayıs - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

Education at a Glance: OECD Indicators - 2005 Edition

Education at a Glance: OECD Indicators - 2005 Edition Education at a Glance: OECD Indicators - 2005 Edition Summary in Turkish Eğitime Bakış: OECD Göstergeleri - 2005 Türkçe Özet Eğitim ve yaşam boyu öğrenim, ekonomilerin ve toplumların gelişiminde kritik

Detaylı

Çok tatil yapan ülke imajı yanlış!

Çok tatil yapan ülke imajı yanlış! Tarih: 19.05.2013 Sayı: 2013/09 İSMMMO nun Türkiye de Tatil ve Çalışma İstatistikleri raporuna göre Türkiye tatil günü sayısında gerilerde Çok tatil yapan ülke imajı yanlış! Türkiye, 34 OECD ülkesi arasında

Detaylı

8 İSTİHDAM TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ 2014

8 İSTİHDAM TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ 2014 8 İSTİHDAM TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ 2014 HAZIRLAYANLAR Günsu CANTÜRK, PPKB Uzmanı Harun KAPTANER, PPKB Uzmanı Tuğba ÖZCAN, PPKB Uzmanı Plan Koordinatörü: M. Emin ÇAKAY, PPKB Birim Başkanı 2 3

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 14 Temmuz 2017 Pazar 2017 yılı Mayıs ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 9,4 artış göstererek 213 bin adet seviyesinde

Detaylı

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4.

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. Ülkelerin Büyüme Oranı 5. Ülkelerin Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi

Detaylı

Türkiye de Sağlık Harcamalarının Finansal Sürdürülebilirliği

Türkiye de Sağlık Harcamalarının Finansal Sürdürülebilirliği Sağlık Nedir? Dünya Sağlık Örgütü sağlığı şöyle tanımlanmıştır: Sağlık insanın; bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam iyilik halidir. Türkiye de Sağlık Hakkı (T.C.Anayasası 56.Madde) Herkes sağlıklı ve dengeli

Detaylı

Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği

Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Amaç İstatistikî veriler ve karşılaştırmalarla dünyada ve Türkiye deki İSG durumu hakkında bilgi sahibi olmak. 2 Öğrenim hedefleri ILO İSG verileri, WHO meslek

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü KONYA ÖZELİNDE YABANCI SERMAYELİ FİRMALARIN ÜLKE BAZLI ANALİZİ 06.08.2014 1 DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

SAHA RATING, DÜNYA KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ Nİ GÜNCELLEDİ

SAHA RATING, DÜNYA KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ Nİ GÜNCELLEDİ SAHA RATING, DÜNYA KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ Nİ GÜNCELLEDİ 21.07.2017 Saha Rating güncellenmiş Dünya Kurumsal Yönetim Endeksi (DKYE) çalışmasını tamamladı. Saha nın çalışması sonucunda, endekse giren ülkelerin

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2016 HALI SEKTÖRÜ Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2016 KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

Bir Bakışta Eğitim 2012

Bir Bakışta Eğitim 2012 Bir Bakışta Eğitim 2012 ÖNE ÇIKAN KONULAR (Resmî Olmayan Tercüme) DAHA İYİ YAŞAMLAR İÇİN DAHA İYİ PLANLAR Bu çalışma OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) Genel Sekreterliği sorumluluğunda yayınlaşmıştır.

Detaylı

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4.

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. Ülkelerin Büyüme Oranı 5. Ülkelerin Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ DÜNYA DÜNYA PAZARINDA 1.406.544 2.178 0,155% DÜNYA ÇI ÇI NİN MEVCUT YE ÇI NİN DÜNYA INDAKİ ÇI MEVCUT DEKİ RAKİP ÇILAR MİKTAR 1 - Çin 521.837 0

Detaylı

TÜRKİYE'NİN GSYH PERFORMANSI TARİHSEL GELİŞİM ( )

TÜRKİYE'NİN GSYH PERFORMANSI TARİHSEL GELİŞİM ( ) TÜRKİYE'NİN GSYH PERFORMANSI TARİHSEL GELİŞİM (196-215) 1. Giriş Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla (GSYH) ülkelerin ekonomik büyümelerini dönemsel olarak ölçmek için kullanılan ve ülkelerin ekonomik büyümeleri

Detaylı

Türkiye deki Ar-Ge Faaliyetlerinde Son Durum

Türkiye deki Ar-Ge Faaliyetlerinde Son Durum Türkiye deki Ar-Ge Faaliyetlerinde Son Durum Makina Mühendisi Hasan ACÜL Türkiye Ġstatistik Kurumu (TÜĠK), 13 Kasım 2008 tarihinde yayınladığı 2007 Yılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri Araştırması

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

Büyüme Rakamları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme. Tablo 1. En hızlı daralan ve büyüyen ekonomiler 3. 2009'da En Hızlı Daralan İlk 10 Ekonomi

Büyüme Rakamları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme. Tablo 1. En hızlı daralan ve büyüyen ekonomiler 3. 2009'da En Hızlı Daralan İlk 10 Ekonomi POLİTİKANOTU Mart2011 N201126 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Sarp Kalkan 1 Politika Analisti, Ekonomi Etütleri Ayşegül Dinççağ 2 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri Büyüme Rakamları Üzerine

Detaylı

OECD TARIMSAL POLİTİKALAR VE PİYASALAR ÇALIŞMA GRUBU 31.07.2013

OECD TARIMSAL POLİTİKALAR VE PİYASALAR ÇALIŞMA GRUBU 31.07.2013 OECD TARIMSAL POLİTİKALAR VE PİYASALAR ÇALIŞMA GRUBU 31.07.2013 İÇERİK OECD Hakkında Genel Bilgi OECD Çalışma Şekli OECD Teşkilat Yapısı OECD Ticaret ve Tarım Direktörlüğü OECD ve Tarım 2 OECD HAKKINDA

Detaylı

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Seramik sektörünün en

Detaylı

İŞSİZLİK BÜYÜK ÖLÇÜDE ERKEKLERDE YAŞANAN İŞGÜCÜ ARTIŞI İLE İSTİHDAM KAYIPLARINDAN KAYNAKLANIYOR

İŞSİZLİK BÜYÜK ÖLÇÜDE ERKEKLERDE YAŞANAN İŞGÜCÜ ARTIŞI İLE İSTİHDAM KAYIPLARINDAN KAYNAKLANIYOR Araştırma Notu 09/31 01.03.2009 İŞSİZLİK BÜYÜK ÖLÇÜDE ERKEKLERDE YAŞANAN İŞGÜCÜ ARTIŞI İLE İSTİHDAM KAYIPLARINDAN KAYNAKLANIYOR Seyfettin Gürsel ***, Gökçe Uysal-Kolaşin ve Mehmet Alper Dinçer Yönetici

Detaylı

TÜRKİYE VE PİSA Puanlarının Daha Altında

TÜRKİYE VE PİSA Puanlarının Daha Altında TÜRKİYE VE PİSA Öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen en önemli sınavlardan biri PISA 2015 sonuçları açıklandı. Türkiye'nin fen, matematik ve okumada 2003'ten beri

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 21 Mayıs 2018

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 21 Mayıs 2018 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 21 Mayıs 2018 Pazar 2018 yılı Mart ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2017 yılı aynı ayına göre yüzde 2,8 azalarak 268 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

EFA 2008 Küresel İzleme Raporu. 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar

EFA 2008 Küresel İzleme Raporu. 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar EFA 2008 Küresel İzleme Raporu 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar EFA 2008 Raporu bir orta dönem değerlendirmesidir. 2000 yılından bu yana gerçekleşen önemli gelişmeler 1999-2005 yılları

Detaylı

BÜYÜK OLMAK BÜYÜK DAVRANMAKLA OLUR!

BÜYÜK OLMAK BÜYÜK DAVRANMAKLA OLUR! BÜYÜK OLMAK BÜYÜK DAVRANMAKLA OLUR! Ülke yönetiminde söz sahibi olup, sorumluluk makamlarını temsil edenler iyi yönetim sergilediklerini her fırsatta kamuoyuna yüksek vurgularla belirtmektedirler. Yöneticilerin

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılında Türkiye nin toplam ihracatı 2016 yılına kıyasla

Detaylı

Özet Metin. Eğitime Bakış: OECD Göstergeleri - 2003

Özet Metin. Eğitime Bakış: OECD Göstergeleri - 2003 Özet Metin Eğitime Bakış: OECD Göstergeleri - 2003 Overview Education at a Glance: OECD Indicators - 2003 Edition Turkish translation Bu özet metinler, OECD yayınlarının kısaltılmış çevirileridir. Bunları

Detaylı

Değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır:

Değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır: Kimler Başvurabilir? Faaliyete katılacak öğrencilerin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe)[1] bir yükseköğretim programına kayıtlı,

Detaylı

5.1. Ulusal Yenilik Sistemi 2023 Yılı Hedefleri [2011/101]

5.1. Ulusal Yenilik Sistemi 2023 Yılı Hedefleri [2011/101] 5.1. Ulusal Yenilik Sistemi 2023 Yılı Hedefleri [2011/101] KARAR ADI NO E 2011/101 Ulusal Yenilik Sistemi 2023 Yılı Hedefleri ĠLGĠLĠ DĠĞER KARARLA R T...... 2005/201 Ulusal Bilim ve Teknoloji Sisteminin

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 2 Ekim 2017 Pazar 2017 yılı Ağustos ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 0,3 artarak 159 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

Büyük Türkiye, Güçlü Ekonomi için kişi başına gelirle birlikte insani gelişmişliğe, özgürlük ve demokrasi standartlarına da bakmak gerekir

Büyük Türkiye, Güçlü Ekonomi için kişi başına gelirle birlikte insani gelişmişliğe, özgürlük ve demokrasi standartlarına da bakmak gerekir Umut Oran Basın Açıklaması 26.10.2013 Büyük Türkiye, Güçlü Ekonomi için kişi başına gelirle birlikte insani gelişmişliğe, özgürlük ve demokrasi standartlarına da bakmak gerekir TÜRKİYE, KİŞİ BAŞINA MİLLİ

Detaylı

Sayfa 1 Kasım 2016 ULUSLARARASI SIRALAMALARINDA BELARUS UN YERİ

Sayfa 1 Kasım 2016 ULUSLARARASI SIRALAMALARINDA BELARUS UN YERİ Sayfa 1 Kasım 2016 ULUSLARARASI SIRALAMALARINDA BELARUS UN YERİ Dünya Bankası tarafından yayınlanan İş Yapma Kolaylığı (Doing Business) 2017 yılı raporuna göre Belarus, iş yapma kolaylığı açısından 190

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık EKONOMİK GELİŞMELER Aralık - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR ARALIK 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ!

İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ! İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ!! IŞIL KURNAZ" GAZİ ÜNİVERSİTESİ UNDP 2014 İNSANİ GELİŞME RAPORU# TÜRKİYE TANITIM

Detaylı

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL 24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü «UNCTAD» ın Uluslararası Doğrudan Yatırımlara ilişkin olarak hazırladığı Dünya Yatırım

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 27 Şubat 2018

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 27 Şubat 2018 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 27 Şubat 2018 Pazar 2017 yılı Aralık ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 4,2 azalarak 213 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Şubat - 2019 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1 TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Ekim - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

GERÇEK İŞSİZ SAYISI 6 MİLYON 2,6 MİLYON GENÇ BOŞTA GEZİYOR

GERÇEK İŞSİZ SAYISI 6 MİLYON 2,6 MİLYON GENÇ BOŞTA GEZİYOR İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 19 Haziran 2018, İstanbul İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU- HAZİRAN 2018 GERÇEK İŞSİZ SAYISI 6 MİLYON 2,6 MİLYON GENÇ BOŞTA GEZİYOR GERÇEK İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 17,7!

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ TUTAR 1000$ 'NİN DAKİ 1.203.101 466.269 38,756% YE 'NİN TUTAR BİRİM TUTAR 1 1 Çin 755.033 399.367 62,7572% Dünya 755.033 3.857.570 196

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

tepav OECD Beceri Stratejisi ve UMEM Projesi Aralık2011 N201161 POLİTİKANOTU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav OECD Beceri Stratejisi ve UMEM Projesi Aralık2011 N201161 POLİTİKANOTU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı POLİTİKANOTU Aralık2011 N201161 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Ayşegül Dinççağ 1 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri OECD Beceri Stratejisi ve UMEM Projesi Başta ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri

Detaylı

Yeni Sosyal Güvenlik Sistemi Üzerine Notlar

Yeni Sosyal Güvenlik Sistemi Üzerine Notlar Yeni Sosyal Güvenlik Sistemi Üzerine Notlar Recep Kapar Muğla Üniversitesi recepkapar@sosyalkoruma.net www.sosyalkoruma.net Sosyal Güvenlik Harcamaları Yüksek Değildir Ülke İsveç Fransa Danimarka Belçika

Detaylı

TÜRKİYE DE MESLEKİ EĞİTİM

TÜRKİYE DE MESLEKİ EĞİTİM Uzman Melisa KORKMAZ TÜRKİYE DE MESLEKİ EĞİTİM Eğitimde Genel Görünüm Günümüz küresel rekabet ortamında bilgi ve bilgi teknolojileri giderek önem kazanmakta, ülkeler her geçen gün hızla gelişen teknoloji

Detaylı

EFA 2009 Küresel İzleme Raporu. Eşitsizliklerin Üstesinden Gelmek: Yönetişim. EFA Hedeflerindeki İlerleme ve Önemli Noktalar

EFA 2009 Küresel İzleme Raporu. Eşitsizliklerin Üstesinden Gelmek: Yönetişim. EFA Hedeflerindeki İlerleme ve Önemli Noktalar EFA 2009 Küresel İzleme Raporu Eşitsizliklerin Üstesinden Gelmek: Yönetişim EFA Hedeflerindeki İlerleme ve Önemli Noktalar EFA 2009 Raporu na göre; iyi bir yönetişim ile okula kayıt oranları artabilir,

Detaylı

OECD Gelir ve Kazançlar Üzerinden Alınan Vergiler/GSYH (2011) (Mahalli İdare Vergi Gelirleri Dahil)

OECD Gelir ve Kazançlar Üzerinden Alınan Vergiler/GSYH (2011) (Mahalli İdare Vergi Gelirleri Dahil) Danimarka Norveç Yeni Zelanda İzlanda İsveç Finlandiya Belçika Avustralya Kanada İtalya Lüksemburg İsviçre İngiltere Avusturya ABD OECD İrlanda Almanya Hollanda AB 27 Fransa İsrail İspanya Şili Japonya

Detaylı

Türkiye Bilişim Sektörü:

Türkiye Bilişim Sektörü: TÜBİSAD Raporu Tanı1m Toplan1sı TÜRKİYE NİN DİJİTAL EKONOMİYE DÖNÜŞÜMÜ Türkiye Bilişim Sektörü: Yeri, Önemi, Evrimi ve Yetenekleri Yılmaz Kılıçaslan Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü Eskişehir 14 Şubat

Detaylı

Türkiye İleri Teknolojiye Sıçramayı Nasıl Yapar? Dün Nerede Hata Yaptık?

Türkiye İleri Teknolojiye Sıçramayı Nasıl Yapar? Dün Nerede Hata Yaptık? tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye İleri Teknolojiye Sıçramayı Nasıl Yapar? Dün Nerede Hata Yaptık? Ankara, 29 Nisan 2015 Slayt 2 Çerçeve Şimdi neredeyiz? Türkiye nin geçirdiği

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Ocak 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Endişeye mahal yok (mu?)

Endişeye mahal yok (mu?) tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Endişeye mahal yok (mu?) Güven Sak İstanbul, 19 Ekim 2011 1960 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 Reel milli gelir (1960=100) www.tepav.org.tr

Detaylı

BAKANLAR KURULU SUNUMU

BAKANLAR KURULU SUNUMU BAKANLAR KURULU SUNUMU Murat Çetinkaya Başkan 12 Aralık 2016 Ankara Sunum Planı Küresel Gelişmeler İktisadi Faaliyet Dış Denge Parasal ve Finansal Koşullar Enflasyon 2 Genel Değerlendirme Yılın üçüncü

Detaylı

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 AVRUPA'DA İNŞAAT ÜRETİMİ EKİMDE ARTTI Euro Bölgesinde inşaat üretimi yıllık yüzde 1,1 artış kaydetti Euro Bölgesinde inşaat üretimi ekim ayında aylık bazda yüzde 0,5,

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Kasım - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI. Mayıs Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli

Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI. Mayıs Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI Source: Pexels Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli Ödeme Davranışları, Euler Hermes Ekonomik Araştırmalar YÖNETİCİ ÖZETİ

Detaylı

HABER BÜLTENİ Sayı 35

HABER BÜLTENİ Sayı 35 HABER BÜLTENİ 20.09.2016 Sayı 35 KONYA İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN FİYAT BEKLENTİSİ DÜŞTÜ Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre yükseldi. Mevcut siparişler ise; Temmuz 2016

Detaylı

2050 ye Doğru Nüfusbilim ve Yönetim: Eğitim Sistemine Bakış

2050 ye Doğru Nüfusbilim ve Yönetim: Eğitim Sistemine Bakış 2050 ye Doğru Nüfusbilim ve Yönetim: Eğitim Sistemine Bakış Prof. Dr. Yüksel KAVAK Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi TÜSİAD / UNFPA İstanbul, 5 Kasım 2010 1 Ana tema: Nüfusbilim ve Yönetim Çalışmanın

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx Sayı 33

HABER BÜLTENİ xx Sayı 33 HABER BÜLTENİ xx.07.2016 Sayı 33 KONYA İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN ÇALIŞAN SAYISI BEKLENTİSİ ARTTI Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yılın aynı ayına göre yükseldi. Mevcut siparişler ise; Mayıs

Detaylı

5. İşçi fazlasını, işveren fazlasını ve iş fazlasını şekil yardımıyla gösteriniz.

5. İşçi fazlasını, işveren fazlasını ve iş fazlasını şekil yardımıyla gösteriniz. 1. Emeğin marjinal ürününün formulü nedir? 2. İşçi fazlasının formulü nedir? 3. İşveren fazlasının formulü nedir? 4. İş fazlasının formulü nedir? 5. İşçi fazlasını, işveren fazlasını ve iş fazlasını şekil

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİNE ÜYE VE ADAY ÜLKELERDE TEMEL MAKROEKONOMİK GÖSTERGELER. (Kasım 2011) Ankara

AVRUPA BİRLİĞİNE ÜYE VE ADAY ÜLKELERDE TEMEL MAKROEKONOMİK GÖSTERGELER. (Kasım 2011) Ankara AVRUPA BİRLİĞİNE ÜYE VE ADAY ÜLKELERDE TEMEL MAKROEKONOMİK GÖSTERGELER (Kasım 2011) Ankara İÇİNDEKİLER NÜFUS VE İŞGÜCÜ PİYASASI TASARRUFLAR 1. Nüfus 28. Gayri Safi Ulusal Tasarruflar 2. İstihdam 29. Gayri

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2015 HALI SEKTÖRÜ Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2015 EYLÜL AYI İHRACAT PERFORMANSI Ülkemizin halı ihracatı 2014 yılını % 7,3 oranında

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2014

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2014 EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2014 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

AKADEMİK YILI YAZ DÖNEMİ ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ SEÇİM İLANI BAŞVURU TARİHLERİ: MART 2017

AKADEMİK YILI YAZ DÖNEMİ ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ SEÇİM İLANI BAŞVURU TARİHLERİ: MART 2017 2017-2018 AKADEMİK YILI YAZ DÖNEMİ ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ SEÇİM İLANI BAŞVURU TARİHLERİ: 13-28 MART 2017 Staj (yerleştirme), bir yararlanıcının programa katılan başka bir ülkedeki bir işletme veya

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2015 HALI SEKTÖRÜ Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2015 EKİM AYI İHRACAT PERFORMANSI Ülkemizin halı ihracatı 2014 yılını % 7,3 oranında

Detaylı

tepav Yeni Milli Eğitim Kanun Tasarısı Bütçesi: Nicelik mi, Nitelik mi? Mart2012 N201217 POLİTİKA NOTU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Yeni Milli Eğitim Kanun Tasarısı Bütçesi: Nicelik mi, Nitelik mi? Mart2012 N201217 POLİTİKA NOTU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı POLİTİKA NOTU Mart2012 N201217 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Bengisu ÖZENÇ 1 Analist, Ekonomi Etütleri Selin ARSLANHAN MEMİŞ 2 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri Yeni Milli Eğitim Kanun

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Haziran - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak 2014

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak 2014 EKONOMİK GELİŞMELER Ocak 2014 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR OCAK 2014 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)

Detaylı

8 Aralık 2016, İstanbul

8 Aralık 2016, İstanbul 8 Aralık 2016, İstanbul 1 Asgari ücret sadece asgari ücret değil Yıl Asgari Ücretli Sayısı (Bin) Zorunlu Sigortalı Sayısı (Bin) Asgari Ücretli Oran (%) 2004 2.697 6.181 44 2005 3.042 6.919 44 2006 3.763

Detaylı

OECD Ticaretin Kolaylaştırılması Göstergeleri - Türkiye

OECD Ticaretin Kolaylaştırılması Göstergeleri - Türkiye OECD Ticaretin Kolaylaştırılması Göstergeleri - Türkiye OECD, hükümetlerin sınır (gümrük dahil) prosedürlerini geliştirmeleri, ticaret maliyetlerini azaltmaları, ticareti artırmaları ve böylece uluslar

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak EKONOMİK GELİŞMELER Ocak - 2012 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

Avrupa: bir ve bölünmemiş? Avrupa da Ekonomik Modeller

Avrupa: bir ve bölünmemiş? Avrupa da Ekonomik Modeller Avrupa: bir ve bölünmemiş? Avrupa da Ekonomik Modeller Konular Avrupa daki sosyoekonomik modeller: Rhineland Anglo-Saxon Akdeniz İskandinav Uygulama Modellerin performansı Türkiye nerede duruyor? 2 Avrupa

Detaylı

Araştırma Notu 18/229

Araştırma Notu 18/229 Araştırma Notu 18/229 18 Mayıs 2018 15-19 YAŞ ARASINDAKİ 700 BİN GENÇ NE İŞGÜCÜNDE NE EĞİTİMDE Gökçe Uysal * ve Yazgı Genç ** Yönetici Özeti 2012-2016 dönemine ait Hanehalkı İşgücü Anketi verileri kullanılarak

Detaylı

BÖLGELERE GÖRE DEĞİŞMEKLE BERABER İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 30 U AŞIYOR

BÖLGELERE GÖRE DEĞİŞMEKLE BERABER İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 30 U AŞIYOR 19/04/2008 2008/9 BASIN BÜLTENİ BÖLGELERE GÖRE DEĞİŞMEKLE BERABER İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 30 U AŞIYOR Dünyada işsizlik oranı istihdam halinde olmayan, son üç ay içinde iş aramış ve 15 gün içinde iş başı yapabilecek

Detaylı

Nabi Avcı ve gölge Milli Eğitim Bakanı Bilal Erdoğan, milli, ilmi eğitimi boko haram a (batılı eğitim haram)

Nabi Avcı ve gölge Milli Eğitim Bakanı Bilal Erdoğan, milli, ilmi eğitimi boko haram a (batılı eğitim haram) Umut Oran Basın Açıklaması 28.9.2014 Eğitimde nitelik bahane Boko Haram Şahane Nabi Avcı ve gölge Milli Eğitim Bakanı Bilal Erdoğan, milli, ilmi eğitimi boko haram a (batılı eğitim haram) çeviriyor. Eğitim

Detaylı