i indekiler YAYINLARIMIZ 3 *AVRUPA BİRLİGİ ARAŞTIRMALAR 3 * KOBİ ARAŞTIRMALARI -~-~~_ ~:.. _.: ~ :.: :4 * İSTANBUL'A YÖNELİK ARAŞTIRMALAR ~~~~ --~-.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "i indekiler YAYINLARIMIZ 3 *AVRUPA BİRLİGİ ARAŞTIRMALAR 3 * KOBİ ARAŞTIRMALARI -~-~~_ ~:.. _.: ~ :.: :4 * İSTANBUL'A YÖNELİK ARAŞTIRMALAR ~~~~ --~-."

Transkript

1

2

3 i indekiler YAYINLARIMIZ 3 *AVRUPA BİRLİGİ ARAŞTIRMALAR 3 * KOBİ ARAŞTIRMALARI -~-~~_ ~:.. _.: ~ :.: :4 * İSTANBUL'A YÖNELİK ARAŞTIRMALAR ~~~~ --~-.5 *KÜRESEL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR 6 *TÜRKİYE EKONOMİSİ ARAŞTIRMALARI 6 *YURT İÇİ SEKTÖREL ETÜTLER VE ARAŞTIRMALAR 7 * D İ GER ARAŞTIRMALAR 9 * ÜYELERİMİZiN KURUMSAL VE KİŞİSEL GELİŞİM ÇALIŞMALARI ı ı * İSTATİSTİKİ ÇALIŞMALAR ı ı * MEVZUAT YAYINLARI.12 * ADRES REHBERLERİ.14 S ÜRELi YA YINLAR ı 5 DAGITIMTA/SATIŞTA OLAN YAYlNLAR LiSTESi.17 O D AM IZIN BAZI HİZMETLERİ J 9

4 ı ı

5 YAYlNLARlMlZ AVRUPA BiRLiGi ARAŞTIRMALARI AB Eğitim Programiarına Katılım. (İTO yayınları; ),41 sayfa. AB Eğitim Programları'nın ne olduğu, nasıl işlediği, neyi kapsadığı, bu programlardan nasıl yararlanıldığı konusunda Türk kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla düzenlenen seminer tebliğlerini içeren yayındır. AB ile Müzakere Sürecinde Tarım ve Gıda Sanayinin Rekabetliliği. 1 Binhan Oğuz. (İTO yayınları; ), 217 sayfa. Türkiye'deki tarımsal üretimin yapısal durumu, tarım desteklerinin AB ile karşılaştırılması, dünya tarım ve gıda sektöründeki değişimierin incelendiği yayındır. AB ile Müzakere Sürecine Doğru. (İTO yayınları; ), 55 sayfa. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında başlayan müzakere sürecinin aşamaları ve müzakereye konu olacak başlıkların incelenerek, AB müktesebatına uyumda bugüne gelinen noktanın ve aynı zamanda AB 'ye tam üyeliğin çeşitli açılardan değerlendirildiği seminer tebliğlerini içeren yayındır. AB Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci İçin Proje Hazırlama Teknikleri. (İTO yayınları; ), 80 sayfa. Avrupa Birliği, gençlerin ortak bir eğitim ve kültür ile donatılmaları için Eğitim ve Gençlik programları adı altında projeler yürütmektedir. Leonarda da Vinci Programı, Birliğe üye olan ve programa katılan diğer ülkelerin ortak bir mesleki eğitim politikası uygulamalarına katkıda bulunmayı ve geliştirmeyi amaçlamaktadır. Söz konusu programın, Türkiye'deki mesleki eğitime de katkı sağlayacağı düşüncesiyle düzenlenen seminer tebliğlerinden oluşan yayındır. AB Müzakere Sürecinde KOBİ'lerin Korunması ve Uyum Stratejileri. 1 Sadi Uzunoğlu, Sudi Apak, Ali Faruk Açıkgöz. (İTO yayınları; ), 92 sayfa. KOBİ'lerin mevcut yapı ve sorunlarının saptanması, AB ile müzakere sürecinde KOBİ'leri bekleyen sorunlardan nasıl korunacakları hakkında bilgiler veren yayındır. Avrupa Birliği Rehberi. 1 Müge Bulut (İTO yayınları; ), 105 sayfa. Avrupa Birliği'nin kronolojisi, tarihçesi, hedefleri, kurumları, karar alma mekanizması, üye ülkeler, aday ülkeler, Türkiye-AB ilişkileri, AB müktesebatı, AB ile müzakere süreci, ekonomik ve sosyal politikaları, Topluluk programları, resmi para birimi Euro (Avro) hakkında bilgiler veren yayındır.

6 Avrupa Birliği ve Türkiye' de V ergi Yapısı, Denetimi ve idari İşlemlerde Mükellef Hakları. 1 Sevil Şin. (İTO Y ayınları; ), 295 sayfa. Avrupa Birliği ve Türkiye'de vergi yapısı, idari işlemin tanımı, özellikleri, öğeleri, türleri ile vergi incelemesinin tanımı ve amaçları, işlevleri, yakın kavramlardan ayrımı, hukuki boyutu, türleri, yükümlü ve inceleme elemanlarının birbirlerine karşı hak ve yetkileri, sorumlulukları, yapılacak işlemler ve vergi incelemesi sonucu kendisine vergi tarh edilmiş yükürolünün hakları konularında bilgiler veren yayındır. Avrupa Birliği Yatırım Teşvikleri Sistemi ve Türkiye'deki Durum. (İTO yayınları; ), 42 sayfa. Avrupa Birliği ve Türkiye yatırım teşvikleri sistemlerinin karşılaştırmalı olarak incelendiği, Türkiye'de yatırım teşvikleri alanındaki düzenlemeler ve uygulamaların Avrupa Birliği'ndeki düzenlemeler ve uygulamalarla uyumlu hale getirilmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen seminerde sunulan tebliğleri içeren yayındır. Organik Tarım Analizi ve AB Fırsatı. 1 Rasim Kaan Aytoğu. (İTO Yayınları; ), 238 sayfa. Kimyasal madde içermeyen sağlıklı tarım ve gıda ürünlerinin insanlara sunulmasın a yönelik Türkiye ve diğer ülkelerdeki organik tarım uygulamaları, AB ülkelerindeki organik tarım uygulamalarındaki; tüketici tercihleri, dağıtım kanalları, pazar büyüklüğü, gelişimi ve mevzuatına yönelik bilgiler ile yurtdışındaki bazı i thalatç ı fırmaların yer aldığı yayındır. Türkiye'nin Dahil Olduğu AB Programları ve Fonları. (İTO Yayınları; ), 42 sayfa. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum sürecini hızlandıracak ve kolaylaştıracak araçlar olan AB program ve fonlarının, Türk kamuoyuna daha iyi tanıtılmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen seminerde sunulan tebliğleri içeren yayındır. KOBi ARAŞTIRMALARI AB Müzakere Sürecinde KOBİ'lerin Korunması ve Uyum Stratejileri. 1 Sadi Uzunoğlu, Sudi Apak, Ali Faruk Açıkgöz. (İTO yayınları; ), 92 sayfa. KOBİ'lerin mevcut yapı ve sorunlarının saptanması, AB ile müzakere sürecinde KOBİ'leri bekleyen sorunlardan nasıl korunacakları hakkında bilgiler veren yayındır.

7 KOBİ'lerde Rekabet ve Verimlilik.(İTO yayınları; ), 89 sayfa. Uluslararası rekabete girme sürecinde olan küçük sanayicilerimizin yönlendirilmeleri, bilinçlendirilmeleri ve dahil olacakları bu yeni ortamın şekli ve şartları konusunda bilgiler verilen serninerin tebliğlerini içeren yayındır. KOBİ'lere Yönelik Destekler. (İTO yayınları; ), 144 sayfa. Ekonomik gelişmenin öncüsü olan KOBİ'lerin, refah seviyelerini yükseltebilmeleri, dünya pazarlarındaki paylarını arttırabilmeleri için gereksinim duydukları desteklerden ne şekilde yararlanabilecekleri hakkında bilgiler içeren seminer tebliğlerinden oluşan yayındır. KOBİ'lerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesinde E-tedarik Sistemleri. (İTO yayınları; ), 38 sayfa. KOBİ'ler ve rekabet üstünlüğü sağlamada yeni yaklaşımlar, e-tedarik sistemlerinin iş yaşamında kullanılması ile e-tedarik sistemlerinin teknolojik yönü değerlendirilmekte, tedarik, sipariş, stok ve envanter maliyetlerini kontrol etmek, diğer işletmelerle birleştirilerek pazarlık gücü kazanmak, bu yolla maliyetleri büyük ölçüde düşürmek vb. sistemlerin tanıtıldığı seminer tebliğlerinden oluşan yayındır. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Elektronik Tedarik Sistemleri ve A vantajları. 1 İbrahim Kırçova. (İTO yayınları; ), 102 sayfa. KOBİ'lerin rekabet edebilirliklerini, değişen pazar şartlarına uyum sağlama güçlerini arttırmalarını sağlayan elektronik tedarik sisteminin yapısı, işleyişi, tedarik zinciri kavramı ile tedarik zinciri ve global tedarik zinciri süreçleri, dünyada ve Türkiye'de elektronik ticaret ve tedarik sistemleri uygulamaları hakkında bilgi veren yayındır. istanbul A YÖNELiK ARAŞTIRMALAR İstanbul: Kıtaların, Denizlerin, Yolların, Taeirierin Buluştuğu Kent (The City where the Continents, Seas, Roads, Merchants Meet) (İTO Y ayınları;2003 ), 319 sayfa. Roma, Bizans, Osmanlı imparatorluklarının başkentliğini yapan İstanbul'un tarihi gelişimi içerisinde ticaret hayatını anlatan ve 2000 yılına doğru giderken değişen kenti sergileyen bir eserdir. Eserin sonunda Odamızın tarihçesi de yer almaktadır. Ayrıca eser, İstanbul'un geçmişini sergileyen bir çok kıymetli fotoğrafı da içermektedir. Kitap, Türkçe ve İngilizce dilinde basılmıştır. İstanbul Küçük Sanayi Kapasite Kullanım Araştırması. (İTO yayınları; ) (süreli:yıllık) Kapasite kullanım oranları ve kullanım oranlarına etki eden faktörler, istihdam,

8 üretim, sabit sermaye yatırımları, mamul maliyet artışı ve buna etki eden faktörler 2004 yılında sektörler itibariyle küçük sanayicilerin kapasite kullanım oranları ve kullanıma etki eden faktörler ile diğer sorunlara ilişkin bilgileri içeren yayındır : İstanbul'un Ekonomik ve Sosyal Göstergeleri (Social and Economic Indicators of Istanbul). (İTO yayınları; ) (süreli:yıllık) İstanbul'un tarihi ve fiziki durumu, milli gelir, sabit sermaye yatırımları, yatırımı teşvik belgeleri, imalat sanayi, İstanbul'un tarımsal yapısı, inşaat, sanayi, enerji, dış ticaret, fıyat indeksleri, para, banka ve maliye, turizm, eğitim, sağlık, ulaştırma ve ticaret konularında bilgiler veren Türkçe ve İngilizce hazırlanmış yayındır. KÜRESEL EKONOMiK ARAŞTIRMALAR Dünya Ticaret Örgütü Kararları ve 2005'te işletmelere Yansımaları. (İTO yayınları; ), 49 sayfa. 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren sanayi ve tarım ürünlerinde tarifderin indirilmesi ve tarife dışı engellerin kaldırılması sonucunda ülkemizin ve dünya ticaretinin nasıl etkileneceği ve bugünden sonra izlenmesi gereken stratejilere dair önerilerin ele alındığı panel tebliğlerinden oluşan yayındır. Gelişmiş ülkelerde ithalatın ve Dış Rekabetin Kontrolü. 1 Kerem Alkin. (İTO yayınları; ), 104 sayfa. Gelişmiş ülkelere yönelik ihracatın önünde önemli bir engel oluşturan ithalatın ve dış rekabetin kontrolü konusunda dünya ticaretindeki gelişmeler, gelişmi ş ülkelerin dış ticaret politikaları ile gelişmiş ülkelerin ithalatın ve dış rekabetin kontrolünde kullandıkları politika araçları hakkında bilgiler veren yayındır Türkiye'nin Komşu -ve Çevre Ülkeleriyle Sınır Aşan Ticaretinin Geliştirilmesine Yönelik Bir Strateji Denemesi. 1 Rıfat Barış Tekin. (İTO yayınları; ), 133 sayfa. Türkiye'nin komşu ve çevre ülkeleriyle arasındaki ticari yapıyı bütün yönleri ile açıklayan ve ticaret hacminin artırılması için uygulanacak alternatif stratejiler sunan yayında, ayrıca Balkan ve Güneydoğu Avrupa ülkeleri, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ülkeleri ve Kuzey Afrika ülkeleri ile benzer yapılar ve farklılıklar anlatılmaktadır. TÜRKiYE EKONOMiSi ARAŞTIRMALARI Ekonomik Göstergeler (Economic Indicators). (İTO yayınları; ) (süreli:üç aylık) Türkiye'nin gayri safi milli hasıla göstergeleri, yatırım teşvik belgelerinin sektörel dağılımı, imalat sanayi kapasite oranları, iş gücü, seçilmiş sanayi maddelerinin üretimi, para ve banka ile ilgili göstergeler, toptan eşya fıyatları indeksi ve Odamız fırmalarının kayıt durumları hakkında bilgi veren Türkçe ve İngilizceyayın dır.

9 Ekonomik Rapor (Economic Report). (İTO Yayınları; ) ( süreli:yıllık) Dünya ekonomisindeki son gelişmeler, ekonomik faaliyetler, istihdam, ücret ve fiyatlar, uluslararası ticaret, ödemeler dengesi, Türkiye ekonomisinin son durumu, nüfus, istihdam, milli gelir, sektörel gelişmeler, Avrupa Topluluğu ve Türkiye ile ilişkileri konularında bilgiler veren Türkçe ve İngilizceyayındır. Fiyat İndeksleri (Price indices ). (İTO yayınları; /09) (süreli:aylık) Ekonomik kararların alınmasında, ticari faaliyetlerin yönlendirilmesinde, paranın satın alma gücündeki değişmelerin tesbitinde kullanılan, önemli bir ekonomik göstergedir. Odamız tarafından 1927 yılından beri hazırlanıp, yayınlanan İstanbul fiyat indeksleri; toptan eşya fiyatları indeksi ile ücretliler geçinme indeksini kapsamaktadır. Geçinme indeksleri, tüketicilerin ve özellikle ücretli kesimin satın 'ı alma gücünde zaman içinde meydana gelen değişmelerin ve perakende fıyat hareketlerinin bir göstergesi olarak, toptan eşya fiyatları indeksleri ise ekonomideki genel değişmelerin ve toptan alım satırnlara konu olan malların fıyatlarındaki değişikliklerin gözlenmesinde, ayrıca sabit fiyatlarla yapılan hesaplamalarda deflatör olarak kullanılmaktadır. Sektörler İ tibariyle Ankete Dayalı Ekonomik Durum Analizi. (İTO yayınları; ) (süreli:yıllık) 2004 yılı sektörler itibariyle ankete dayalı ekonomik durum analizi, mal üretimi, hizmet üretimi, yurt içi satışı, ithalat-ihracat finansmanı, sabit sermaye yatırımları, sektörlerin sorunları, uygulanan tedbirler ve beklentiler hakkında bilgi veren yayındır. Yayında ayrıca ankete katılan firmalar da yer almaktadır. YURT içi SEKTÖREL ETÜTLER VE ARAŞTIRMALAR AB ile Müzakere Sürecinde Tarım ve Gıda Sanayinin Rekabetliliği. 1 Binhan Oğuz. (İTO yayınları; ), 217 sayfa. Türkiye'deki tarımsal üretimin yapısal durumu, tarım desteklerinin AB ile karşılaştırılması, dünya tarım ve gıda sektöründeki değişimierin incelendiği yayındır. Akdeniz Ülkelerinde Zeytin Üretimindeki Gelişmeler ve Türkiye'nin izlemesi Gereken Stratejiler. (İTO yayınları; ), 56 sayfa. Zeytincilik sektörünün ülkemiz tarım sektöründe önemli ve stratejik bir yere sahip olması nedeniyle, zeytin-zeytinyağı üreticilerimizi hem Akdeniz ülkelerinde zeytin üretiminde yaşanan gelişmeler hakkında bilgilendirmek, hem de ülkemizin bu sektörde dünya ülkeleri arasında hakettiği yere getirilmesi yolunda gerekli stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen panelin tebliğlerinden oluşan yayındır.

10 Hidrojen Enerji Sistemleri ve Türkiye Açısından Önemi. (İTO yayınları; ), 40 sayfa. Enerji kaynaklarının geleceği, alternatif enerji kaynağı arayışları, yeni teknolojiler konusundaki eğilimler, ve hidrojen enerji teknolojilerincieki ve ülkelerde yaşanan gelişmeler ile ülkemizin izlemesi gereken stratejiler hakkında bilgiler veren serninerin tebliğlerinden oluşan yayındır. İnşaat Sektörünün Sorunları ve Yeni Bir Açılım: Mortgage Sistemi. (İTO yayınları; ), 76 sayfa. İnşaat sektörünün sorunları, konut ihtiyacının sağlanması, her bütçeye uygun ev satın alınabilmesini sağlayan "mortgage sistemi" ve sektörde yaratacağı etkiler konusunda bilgiler içeren seminer tebliğlerinden oluşan yayındır. Kuş Gribi, Merdivenaltı Üretim ve Gıda Terörü Gölgesindeki Gıda Sektörü ve Beklentileri. (İTO Yayınları; ), 100 sayfa. Kuş gribi ve kontrolsüz yapılan gıda üretimi ile ilgili bilgilerin incelendiği, sektörde yaşanan sıkıntılar ve alınması gerekli tedbirlerin de ele alındığı serninerin tebliğlerinden oluşan yayındır. Organik Tarım Analizi ve AB Fırsatı. 1 Rasim Kaan Aytoğu. (İTO Yayınları; ), 238 sayfa. Kimyasal madde içermeyen sağlıklı tarım ve gıda ürünlerinin insanlara sunulmasına yönelik Türkiye ve diğer ülkelerdeki organik tarım uygulamaları, AB ülkelerindeki organik tarım uygulamalarındaki; tüketici tercihleri, dağıtım kanalları, pazar büyüklüğü, gelişimi ve mevzuatına yönelik bilgiler ile yurtdışındaki bazı İthalatçı fırmaların yer aldığı yayındır. Süt Sanayiinde Gıda Güvenliği ve Mevzuat Hakkında Bilgilendirme Semineri. (İTO Yayınları; ), 200 sayfa. Süt ve süt ürünlerinin üretimi, toplama yöntemleri, sektördeki sorunlar, Türkiye ve AB ülkelerindeki mevcut uygulamalar ve mevzuatı hakkında bilgiler veren yayındır. Türkiye B alcılık Sektörü: Sorunlar ve Çözüm Önerileri. 1 ihrahim Öztürk (İTO yayınları; ), 104 sayfa. Kalite ve lezzet anlamında dünyadaki en iyi ballardan biri olan, dünyadaki arı varlığı bakımından 2.sırada, bal üretiminde Çin ve Arjantin'den sonra 3.sırada yer alan Türkiye'nin bal üretimiyle ilgili uygulama, standart, denetim ve ihracatta yaşanan sorunların ele alındığı tebliğlerden oluşan yayındır.

11 Uluslararası Pazarlarda Türk Gıda Sektörünün Rekabet Gücü ve ihracatta Aranan Kriterler- Karşılaşılan Engeller. 1 Selim Yüksel Pazarçeviren. (İTO yayınları; ), 176 sayfa. Gıda sektörünün dünya ve Türkiye ekonomisindeki yeri, uluslararası pazarlarda Türk gıda işletmelerinin rekabet gücü, sektörde aranan standartlar ile tarife dışı engeller hakkında bilgiler veren yayında, konu ile ilgili yapılan anket sonuçlarına da yer verilmiştir. DiGER ARAŞTIRMALAR Bir Finanslama Yöntemi OlarakMenkulKıymetleştirmeve Türkiye UygulamasL 1 Ali Hepşen. (İTO yayınlan; ), 157 sayfa. Menkul kıymetleştirmenin geri el tanımı, gayrimenkul finansmanı, ipotek krediler ve menkul kıymetleştirmenin türlerinden biri olan ipoteğe dayalı menkul kıymetler, Türkiye' de ipotek piyasası, ipoteğe dayalı menkul kıymetleştirmeye ilişkin düzenlemeler hakkında bilgiler veren yayındır. Büyük Mağazalar ile Üretici ve Toptancı İlişkileri. 1 İlkay Çapraz. (İTO yayınları; ), 91 sayfa. Büyük mağazalar ile üretici ve taptancı ilişkileri konulu panelde dile getirilen görüş ve önerilerin derlendiği yayındır. Yayında ayrıca Büyük Mağazalar Kanunu Tasarısı ile ilgili görüşler de ele alınmıştır. Dünyada ve Türkiye'de Özel Dershaneler. 1 Birgül Subaşı. (İTO yayınları; O), 88 sayfa. Türkiye'de özel dershaneleri ortaya çıkaran yapısal nedenler, dershanderin bağlı bulunduğu mevzuat, dershanelerin gelişimi ve diğer ülkelerdeki (Japonya,Yunanistan ve ABD) dershanderin mevcut durumu hakkında bilgiler veren yayındır. İşletmelerde Kredi Risk Yönetimi. (İTO yayınları; ), 63 sayfa. Basel II uygulamaları kararları, bankaların kredi riskine karşı tutacakları yasal sermaye miktarının, bankaların tek tek taşıdıkları kredi risklerinin değerlendirmesi sonucunda belirlenınesini zorunlu hale getirmiştir. Yeni sürecin reel sektör ve finans piyasalarında yaratacağı etkilerin tartışıldığı serninerin tebliğlerinden oluşan yayındır. işletmelerin Tüketici Odaklı Marka Stratejisi. (İTO yayınları;2006-7), 140 sayfa Marka stratejileri geliştirmeye çalışan işletmelere; marka farkındalığı, marka genişlemesi, marka imajı, marka kültürü, marka değeri v.b. konularda karar almalarını kolaylaştıracak rekabet üstünlüğü yaratmaya yönelik stratejiler hakkında bilgi veren rehber yayındır.

12 Motorlu Taşıtlar Dağıtım ve Servis Anlaşmalarına İlişkin Grup Muafiyeti. (İTO yayınları; ), 79 sayfa. Motorlu taşıtlar sektörünün yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerinin yer aldığı seminer tebliğlerinden oluşan yayındır. Özel Öğretim Kurumlarının Problemleri ve Çözüm Yolları. (İTO yayınları; ),128 sayfa. Özel okullar, özel kurslar ve sürücü kurslarının problemleri, sektördeki ekonomik sorunlara ve istikrarsızlığa çözüm önerileri, özel okullarda öğrenim görmeyi teşvik edici düzenlemeler, uluslararası uygulama örnekleri kapsamında 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu üzerinde tasarlanan düzenlemeler ve değişiklikler hakkındaki görüşleri içeren yayındır. Sınai Mülkiyet Hakları ve Ekonomik Değerleri. (İTO yayınları; ), 56 sayfa. Marka yaratılması, markaların ekonomik değerleri ile sınai haklar hakkında bilgiler içeren serninerin tebliğlerinden oluşan yayındır. Türkiye'de Yazılım Endüstrisinin Yapısı ve Gelişimi. 1 Saadet İyidoğan. (İTO Yayınları; ), 160 sayfa. Yazılım sektörünün potansiyeli, istihdama katkısı ile sektörde etkin olan politika ve desteklerden yola çıkarak yazılım endüstrisinin profılinin çıkarıldığı yayında entegrasyon sürecindeki AB' ye dahil ülkeler ve diğer ülkelerle karşılaştırmalar yer almaktadır. V adeli işlemler ve üp siyon Borsaları. 1 Hilal U s ta. (İTO yayınları; ), 120 sayfa. Vadeli işlemler piyasalarının tarihsel gelişimi, bu piyasalarda işlem gören sözleşmelerin genel özelliklerinin yanında spot piyasaların fonksiyonları, forward sözleşmelerinin özellikleri ile future ve forward sözleşmeler arasındaki farklar, vadeli işlem sözleşmeleri ve opsiyon sözleşmelerinin genel özellikleri, kullanım amaçları, sözleşmelerin fıyatlandırılması ile işlem gördükleri piyasaların işleyiş özelliklerinin örneklerle anlatıldığı yayındır. Yemek Hizmet Alım ihalelerinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. (İTO yayınları; ), 54 sayfa. Hizmet alım ihalelerinden yemek ihalelerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin yer aldığı serninerin tebliğlerinden oluşan yayındır.

13 ÜYELERiMiZiN KURUMSAL VE KiŞiSEL GELiŞiM ÇALIŞMALARI Dijital İmza Rehberi./ Müge Bulut. (İTO yayınları; ), 63 sayfa. Elektronik ortama aktarılan kamusal ve ticari alandaki uygulamaların güvenilir ve etkin hale getirilmesini sağlamak amacıyla geliştirilen bir teknoloji olan elektronik imza ve elektronik imzanın bir çeşidi olan dijital imzanın tanımı, kullanım alanları, Türkiye ve dünyadaki yasal düzenlemeleri, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı (ESHS) yapılanması ile ilgili bilgiler veren yayındır. Elektronik Ticaret Rehberi. 1 Aysun Küçükyılmazlar (İTO yayınları; ), 80 sayfa. E-ticaretin tanımı, uygulamaları, klasik ticaret ile farkları, dünyada e-ticaret ve Türkiye'de e-ticarete yönelik destekler hakkında bilgilerin yanı sıra Elektronik İmza Kanunu'nu da içeren yayındır. İstanbul Ticaret Odası Tarihi, Organizasyonu, Çalışmaları, Hedefleri: 123 yaşında. ( ), 95 sayfa. (The Istanbul Chamber of Commerce: History, Organisa tion, Activities, Targets: 124 years old ( ), 61 sayfa. İstanbul Ticaret Odası tarihi, organizasyonu, çalışmaları ve hedeflerinin tanıtıldığı Türkçe ve İngilizce broşürlerdir. istatistiki ÇALIŞMALAR Ekonomik Göstergeler (Economic Indicators). (İTO yayınları; ) (süreli:üç aylık) Türkiye'nin gayri safi milli hasıla göstergeleri, yatırım teşvik belgelerinin sektörel dağılımı, imalat saııayilzapasite oranları, iş gücü, seçilmiş sanayi maddelerinin üretimi, para ve b(nka ile ilgili göstergeler, toptan eşya fıyatları indeksi ve Odamız firmalarının kaf t durumları hakkında bilgi veren Türkçe ve İngilizce yayındır. Ekonomik Rapor (Economic Report). (İTO Yayınları; ) (süreli:yıllık) Dünya ekonomisindeki son gelişmeler, ekonomik faaliyetler, istihdam, ücret ve fıyatlar, uluslararası ticaret, ödemeler dengesi, Türkiye ekonomisinin son durumu, nüfus, istihdam, milli gelir, sektörel gelişmeler, Avrupa Topluluğu ve Türkiye ile ilişkileri konularında bilgiler veren Türkçe ve İngilizce yayındır. Fiyat İndeksleri (Price indices ). (İTO yayınları; /09) (süreli:aylık) Ekonomik kararların alınmasında, ticari faaliyetlerin yönlendirilmesinde, paranın

14 satın alma gücündeki değişınelerin tespitinde kullanılan, önemli bir ekonomik göstergedir. Odamız tarafından 1927 yılından beri hazırlanıp, yayınlanan İstanbul fıyat indeksleri; toptan eşya fıyatları indeksi ile ücretliler geçinme indeksini kapsamaktadır. Geçinme indeksleri, tüketicilerin ve özellikle ücretli kesimin satın alma gücünde zaman içinde meydana gelen değişınelerin ve perakende fıyat hareketlerinin bir göstergesi olarak, toptan eşya fiyatları indeksleri ise ekonomideki genel değişınelerin ve toptan alım satırnlara konu olan malların fıyatlarındaki değişikliklerin gözlenmesinde, ayrıca sabit fiyatlarla yapılan hesaplamalarda deflatör olarak kullanılmaktadır. İstanbul Küçük Sanayi Kapasite Kullanım Araştırması. (İTO yayınları; ) (süreli:yıllık) Kapasite kullanım oranları ve kullanım oranlarına etki eden faktörler, istihdam, üretim, sabit sermaye yatırımları, mamul maliyet artışı ve buna etki eden faktörler 2004 yılında sektörler itibariyle küçük sanayicilerin kapasite kullanım oranları ve kullanıma etki eden faktörler ile diğer sorunlara ilişkin bilgileri içeren yayındır. İstanbul'un Ekonomik ve Sosyal Göstergeleri (Social and Economic Indicators of Istanbul). (İTO yayınları; ) (süreli:yıllık). İstanbul'un tarihi ve fiziki durumu, milli gelir, sabit sermaye yatırımları, yatırımı teşvik belgeleri, imalat sanayi, İstanbul'un tarımsal yapısı, inşaat, sanayi, enerji, dış ticaret, fiyat indeksleri, para, banka ve maliye, turizm, eğitim, sağlık, ulaştırma ve ticaret konularında bilgiler veren Türkçe ve İngilizce hazırlanmış yayındır. Sektörler İtibariyle Ankete Dayalı Ekonomik Durum Analizi. (İTO yayınları; ) (süreli:yıllık) 2004 yılı sektörler itibariyle ankete dayalı ekonomik durum analizi, mal üretimi, hizmet üretimi, yurt içi satışı, ithalat-ihracat finansmanı, sabit sermaye yatırımları, sektörlerin sorunları, uygulanan tedbirler ve beklentiler hakkında bilgi veren yayındır. Yayında ayrıca ankete katılan firmalar da yer almaktadır. TürkYan Sanayi Borsası Üye Profili Araştırması (Turkish Subcontracting Exchange Members' Profile Survey)./ Serap Alp. (İTO yayınları; ) Odamız Yan Sanayi Borsası üyelerinin ölçekleri, uzmanlık alanları, çalışanların eğitim durumları, ihracat potansiyelleri, üretim maliyetleri, karşılaştıkları sorunlar, v.b. konularda istatistiki bilgileri veren Türkçe ve İngilizce hazırlanmış yayındır. MEVZUAT YAYlNLARI 2813 Sayılı Telsiz Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ve Uygulamaları. (İTO yayınları; ), 40 sayfa. Kaçak cep telefonu cihazı piyasasının büyük boyutlara ulaşması dolayısıyla ortaya çıkan vergi kaybı, tüketici mağduriyet ve haksız rekabetin yanında bir de son

15 zamanlarda giderek artan cep telefonu gasp ve hırsızlıklarının önüne geçilmesi, tüm cihazların kayıt altına alınması ve sektörün disipline edilmesi amacıyla yürürlüğe giren 5392 sayılı yeni yasanın getirdiği yeni düzenlemeler ve yükümlülükler ile kayıt altına alınma sürecinin hem İthalatçı ve bayi 1 -perakendecileri, hem de tüketicileri yakından ilgilendiren ayrıntıların ele alındığı seminer tebliğlerinden oluşan yayındır Sayılı Kanun ve Teşvik Uygulama Rehberi. (İTO Y ayınları; ), 23 sayfa. Belirli bir gelişmişlik seviyesinin altında kalan illerde istihdamı teşvik amacıyla hayata geçirilen 5084 sayılı kanun uygulaması ile ilgili olarak çıkarılan tebliğ ve yönetmeliklerin değerlendirildiği, Kanun'da öncelikli olarak kapsanan iller, sektörler, istihdam şartı, teşviklerin türleri ve süreleri, yatırımcıların başvuru öncesi doldurması gerekli formlar, ibraz etmesi gereken belgeleri de içeren yayındır. Avrupa Birliği ve Türkiye' de V ergi Yapısı, Denetimi ve idari İşlemlerde Mükellef Hakları. 1 Sevil Şin. (İTO Y ayınları; ), 295 sayfa. Avrupa Birliği ve Türkiye'de vergi yapısı, idari işlemin tanımı, özellikleri, öğeleri, türleri ile vergi incelemesinin tanımı ve amaçları, işlevleri, yakın kavramlardan ayrımı, hukuki boyutu, türleri, yükün1lü ve inceleme elemanlarının birbirlerine karşı hak ve yetkileri, sorumlulukları, yapılacak işlemler ve vergi incelemesi sonucu kendisine vergi tarh edilmiş yükümlünün hakları konularında bilgiler veren yayındır. Company Establishment and Registration Procedures in Turkey in Accordance with New Adjustments in the Legislation. (İTO yayınları;2005 ), 12 sayfa. Türkiye'de yabancı sermayeli şirket kuruluşu ile ilgili prosedürleri içeren broşürdür. işyerleri İçin Müzik Eserlerinde TelifHakkı Uygulamaları. (İTO Y ayınları; ), 67 sayfa. Müzik eserlerine ait telif ücretleri konusunda yaşanan sorunlar ve öneriler ile ilgili olarak düzenlenen panelin tebliğlerinden oluşan yayındır. Limited Şirketler Rehberi. 1 Hülya Çakmakçı (İTO yayınları; ), 35 sayfa. Limited şirketlerin yapısı, işleyişi, ortaklarının hak ve sorumlulukları vb. konularda bilgi veren yayındır. Si cil Uygulamaları Rehberi. (İTO yayınları; ), 83 sayfa. İstanbul Ticaret Sicili Memurluğu işlemleriyle ilgili yargıya intigal eden konulardan sicil uygulamalarına ışık tutabilecek kararların bulunduğu yayındır.

16 Tüketici Hukuku: Mevzuata İlişkin Yorum-Eleştiri-Öneri. 1 Renan Baykan (İTO yayınlan; ), güncelleştirilmiş 2.bs., 488 sayfa. Türkiye'de tüketici haklarının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla, sözleşme öncesine ilişkin tüketici hukuku kuralları, tüketici sözleşmeleri, tüketici şikayetlerinin çözümü hakkında bilgiler veren yayındır. V ergi Rehberi. 1 V eysi Seviğ, Birgül Su başı. (İTO yayınları; ), 80 sayfa. 1 Mart 2006 tarihi itibariyle yürürlükte bulunan vergi ile ilgili sayısal bilgilerin yer aldığı yayında, ayrıca vergi türleri ile ilgili özet bilgiler de yer almaktadır. ADRES REHBERLERi Başarılı İhracatçılar ( Outstanding exporters). (İTO yayınları; ) (süreli:yıllık) Odamız tarafından gelirlerine göre altın plaket, altın, gümüş, bronz madalya ödülü alan fırmalada mal gruplarına göre başarılı ihracatçılar, dış ticaret sermaye şirketlerini tanıtan yayındır. Başarılı Vergi Mükellefleri. (İTO yayınları; ) (süreli:yıllık) Odamız kayıtlı yüksek düzeyde gelir vergisi ve kurumlar vergisi ödeyen üyeleri, aldıkları madalyanın cinsine göre tanıtan yayındır. Food Exporters of Istanbul. 1 Meltem Duran. (ICOC publications; ), 54 sayfa. Odamız gıda ihracatçı fırmaları arasında yapılan duyuruya cevap veren fırmaları içeren rehber yayındır. İstanbul Ticaret Odası iş Rehberi (ICOC Business Directory). (İTO yayınları; ) (süreli:iki yıllık) Odamızın tarihçesi, organizasyon yapısı, yönetim organları, hizmetleri, ulusal ve uluslararası ilişkileri hakkındaki bilgilerin yanı sıra Odamız yayınlarının bibliyografık künye bilgileri ile ulusal ve uluslararası kuruluşların iletişim bilgilerinin yer aldığı Türkçe ve İngilizceolarak hazırlanmış cd-rom'dur. Ayrıca Odamız' a kayıtlı kapasite yaptıran küçük sanayici firmaların, başarılı vergi mükelleflerinin, mümessil firmaların, yurt dışı teklif ve taleplere abone firmaların, ankete cevap veren ithalatçı-ihracatçı firmaların, yurtdışındaki Türk firmalarının, yurtdışında düzenlenen uluslararası fuarlara Oda ' nın iştiraki ile katılan firmaların, iletişim bilgileri de yer almaktadır.

17 SÜRELi YAYlNLAR Başarılı İhracatçılar ( Outstanding exporters)..{ito yayınları; ) (süreli:yıllık) Odamız tarafından gelirlerine göre altın plaket, altın, gümüş, bronz madalya ödülü alan finnalarla, mal gruplarına göre başarılı ihracatçılar, dış ticaret sermaye şirketlerini tanıtan yayındır. Başarılı V ergi M ükellefi eri. (İTO yayınları; ) ( süreli:yıllık) Odamıza kayıtlı yüksek düzeyde gelir vergisi ve kurumlar vergisi ödeyen üyeleri aldıkları madalyanın cinsine göre tanıtan yayındır. Ekonomik Göstergeler (Economic Indicators). (İTO yayınları; ) (süreli:üç aylık) Türkiye'nin gayri safi milli hasıla göstergeleri, yatırım teşvik belgelerinin sektörel dağılımı, imalat sanayi kapasite oranları, iş gücü, seçilmiş sanayi maddelerinin üretimi, para ve banka ile ilgili göstergeler, toptan eşya fiyatları indeksi ve Odamız firmalarının kayıt durumları hakkında bilgi veren Türkçe ve İngilizceyayındır. Ekonomik Rapor (Economic Report). (İTO Yayınları; ) (süreli:yıllık) Dünya ekonomisindeki son gelişmeler, ekonomik faaliyetler, istihdam, ücret ve fiyatlar, uluslararası ticaret, ödemeler dengesi, Türkiye ekonomisinin son durumu, nüfus, istihdam, milli gelir, sektörel gelişmeler, Avrupa Topluluğu ve Türkiye ile ilişkileri konularında bilgiler veren Türkçe ve İngilizce yayındır. Fiyat İndeksleri (Price indices ). (İTO yayınları; /09) ( süreli:aylık) Ekonomik kararların alınmasında, ticari faaliyetlerin yönlendirilmesinde, paranın satın alma gücündeki değişınelerin tespitinde kullanılan, önemli bir ekonomik göstergedir. Odamız tarafından 1927 yılından beri hazırlanıp, yayınlanan İstanbul fiyat indeksleri; toptan eşya fiyatları indeksi ile ücretliler geçinme indeksini kapsamaktadır. Geçinme indeksleri, tüketicilerin ve özellikle ücretli kesimin satın alma gücünde zaman içinde meydana gelen değişınelerin ve perakende fiyat hareketlerinin bir göstergesi olarak, toptan eşya fiyatları indeksleri ise ekonomideki genel değişınelerin ve toptan alım satırnlara konu olan malların fiyatlarındaki d eğişikliklerin gözlenmesinde, ayrıca sabit fiyatlarla yapılan hesaplamalarda detlatör olarak kullanılmaktadır. İstanbul Küçük Sanayi Kapasite Kullanım Araştırması. (İTO yayınları; ) (süreli:yıllık) Kapasite kullanım oranları ve kullanım oranlarına etki eden faktörler, istihdam, üretim, sabit sermaye yatırımları, mamul maliyet artışı ve buna etki eden faktörler 2004 yılında sektörler itibariyle küçük sanayicilerin kapasite kullanım oranları ve kullanıma etki eden faktörler ile diğer sorunlara ilişkin bilgileri içeren yayındır.

18 İstanbul Ticaret Gazetesi. (İTO Yayınları; ) (süreli:haftalık) Odamızın çalışmaları ile ilgili haberler, uluslararası fuarlar, ihaleler, ithalat, ihracat ve diğer ekonomik içerikli haberleri bildiren gazetedir. (ı 885 yılından ı 9 ı 7 yılına kadar hem Fransızca hem de Osmanlı ca olarak ayrı yayınlanmış ı 9 ı 7- ı 924 yılları arası aynı cilt içinde iki dilde hazırlanmıştır. ı 958 yılından sonra Türkçe olarak çıkmaya başlamıştır.) İstanbul Ticaret Odası İş Rehberi (ICOC Business Directory). (İTO yayınları; ) (süreli:iki yıllık) Odamızın tarihçesi, organizasyon yapısı, yönetim organları, hizmetleri, ulusal ve uluslararası ilişkileri hakkındaki bilgilerin yanı sıra Odamız yayınlarının bibliyografik künye bilgileri ile ulusal ve uluslararası kuruluşların iletişim bilgilerinin yer aldığı Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmış cd-rom'dur. Ayrıca Odamız' a kayıtlı kapasite yaptıran küçük sanayici firmaların, başarılı vergi mükelletlerinin, mümessil firmaların, yurt dışı teklif ve taleplere abone firmaların, ankete cevap veren ithalatçı-ihracatçı firmaların, yurtdışındaki Türk firmalarının, yurtdışında düzenlenen uluslararası fuarlara Oda'nın iştiraki ile katılan firmaların, iletişim bilgileri de yer almaktadır. İstanbul'un Ekonomik ve Sosyal Göstergeleri (Social and Economic Indicators of Istanbul). (İTO yayınları; ) (süreli:yıllık) İstanbul'un tarihi ve fiziki durumu, milli gelir, sabit sermaye yatırımları, yatırımı teşvik belgeleri, imalat sanayi, İstanbul'un tarımsal yapısı, inşaat, sanayi, enerji, dış ticaret, fıyat indeksleri, para, banka ve maliye, turizm, eğitim, sağlık, ulaştırma ve ticaret konularında bilgiler veren Türkçe ve İngilizce hazırlanmış yayındır. İTO Vizyon Dergisi. (İTO Yayınları; ) (süreli:aylık) İş hayatı ve ekonomi dünyası ile ilgili özgün haber ve yorumların bulunduğu, pazar ve ülke araştırmaları ile iş fırsatları konularında bilgilerin de yer aldığı Türkçe ağırlıklı, İngilizce özetli olarak ayda bir yayınlanan dergidir. Sektörler İtibariyle Ankete Dayalı Ekonomik Durum Analizi. (İTO yayınları; ) (süreli:yıllık) 2004 yılı sektörler itibariyle ankete dayalı ekonomik durum analizi, mal üretimi, hizmet üretimi, yurt içi satışı, ithalat-ihracat finansmanı, sabit sermaye yatırımları, sektörlerin sorunları, uygulanan tedbirler ve beklentiler hakkında bilgi veren yayındır. Yayında ayrıca ankete katılan firmalar da yer almaktadır. Yurtdışı Fuarlar Rehberi. (İTO yayınları; 1985,-) (süreli:yıllık) Odamıza ulaşan yurtdışı fuar bilgilerinin tarih ve konu bazında sınıtlandırılarak verildiği yayındır.

19 Yayın N o Avrupa Birliği Rehberi Yayın Adı Ücret(YTL) 1, Avrupa Birliği'ne Gıda İhracatında Kalite Kontrolü 1, Dünya Ticaret Örgütü Kararları ve 2005'te işletmelere Yansımaları 1, Dünyada ve Türkiye'de Özel Dershaneler 1, Ekmekçilik Sektörünün Sorunları ve Gelişme Önerileri Ücretsiz Ekonomik Rapor 2005 Yılı 2.Yarısında Türkiye Ekonomisi Ücretsiz Fiyat İndeksleri (2006-Eylül) 6, Food Exporters ofistanbul Ücretsiz Gelişmiş Ülkelerde ithalatın ve Dış Rekabetin Kontrolü 1, Gıda Sanayinde Büyük Mağazaların Özel Markalı Ürün Uygulamaları Ücretsiz Hizmet Sektörüne Dayalı Kalkınma: Turizm Gelirlerinin Artırılması Ücretsiz İçin Alınması Gerekli Tedbirler ve Alternatif Öneriler İnşaat Sektörünün Sorunları ve Yeni Bir Açılım:Mortgage Sistemi 1, İstanbul 50, İstanbul Organize Sanayi Bölgeleri 2, İstanbul'daki Semt Pazarları Envanter Çalışması 2, İstanbul'un Ekonomik ve Sosyal Göstergeleri Ücretsiz İş Rehberi ( )(Cd-rom) 20, İşletmelerin Tüketici Odaklı Marka Stratejisi 2, işyerleri İçin Müzik Eserlerinde TelifHakkı Uygulamaları 1, İthalat Eğitim Semineri Tebliğleri (2006) 30, KEİ Ülkeleri Arasında Ticaretin Gelişememesinin N edenleri ve Çözüm 1,50 Önerileri

20 Yayın N o Yayın Adı KOBİ'lere Yönelik Destekler Kuş Gribi,Merdivenaltı Üretim ve Gıda Terörü Gölgesindeki Gıda Sektörü ve Beklentileri Ücret(YTL) 2,00 2, Mikrokredi Modeli Yoluyla Yoksulluğun Azaltılması:İstanbul Örneği 2, Motorlu Taşıtlar Dağıtım ve Servis Anlaşmalarına İlişkin Grup Muafiyeti 1, Özel Öğretim Kurumlarının Problemleri ve Çözüm Yolları 1, Sağlık Sektörü ihalelerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri-II 1, Süt Sanayiinde Gıda Güvenliği ve Mevzuat Hakkında Bilgilendirme 1,50 Semineri Tüketici Hukuku: Mevzuata İlişkin Yorum-Eleştiri-Öneri 7,00 ( Güncelleştirilmiş 2.Bs.) Türk Yan Sanayi Borsası Üye Profıli Araştırması 2, Türkiye Balcılık Sektörü:Sorunlar ve Çözüm Önerileri 2, Türkiye Ekonomisinin 80 Yılı 10, Türkiye Tarımında Farklı Açılımlar Tarımsal Teknoparklar: Bir Model 1,50 Önerisi Türkiye'de Kuyumculuk ve Altın (2.Baskı) Ücretsiz Türkiye'nin Komşu ve Çevre Ülkeleriyle Sınır Aşan Ticaretinin 2,50 Geliştirilmesine Yönelik Strateji Denemesi Uluslararası Pazarlarda Türk Gıda Sektörünün Rekabet Gücü ve 2,00 İhracatta Aranılan Kriterler Vergi Rehberi 1, Yemek Hizmet Alım ihalelerinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri 1, Yeniden Yapılanmanın Eşiğinde Sosyal Güvenlik Reformu 1, Sayılı Telsiz Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 1,00 ve Uygulamaları Sayılı Kanun ve Teşvik Uygulama Rehberi Ücretsiz

21 ODAMIZIN BAZI HiZMETLERi ULUSLARARASI PAZARLARA YÖNELiK HiZMETLER ll Adres Bilgi Bankası" Katılım Çağrısı Size Ulaştı Mı? O damız, üyelerinin faaliyet gösterdikleri alanlarda ihracatçı, İthalatçı, imalatçı, temsilci ve iş yaptıkları ülkelere göre sınıftanduarak ''Ankete Dayalı Adres Bilgi Bankası" oluşturulması çalışmaları 2001 yılından bu yana devam etmektedir. Elde edilen veriler, Odamız'ın tanıtımının ve hizmetlerinin de yer aldığı, "İş Rehberi" adlı iki senede bir çıkarılan, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanancd-romda yer alm aktadır. Ayrıca, Odamızı ziyarete gelen yerli 1 yabancı konuklara da liste halinde sunulmaktaveya firma bilgisi isteyenlere e-posta yoluyla gönderilmektedir. Ayrıntılı bilgiyi Odamız Bilgi ve Doküman Yönetimi Şubesi'nden alabilirsiniz. Tel : (212) Faks : (212) "Talep Eşleştirme Hizmeti"ne Abone Oldunuz Mu? Yurt içi ve yurt dışı firmaların ihtiyaçları doğrultusunda; kendileriyle dış ticaret yapabilecek ticaret olanakları bulabilmelerine yardımcı olmak, ürün, konu ve ülke bazında istenilen firma iletişim bilgilerine daha hızlı, etkin ve kolay ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla faks veya e-posta ortamında abonelik sistemi ile hizmet verilmektedir. E-posta aboneliği ücretsizdir. Ayrıntılı bilgiyi, internet sayfamızdan ya da Odamız Bilgi ve Doküman Yönetimi Şubesi'nden alabilirsiniz. Tel : (212) Faks : (212) Yurt Dışına Açılmak için "I.B.C.S."ye Başvurun! Odamız ihraç ürünlerinize yeni pazar olanakları yaratmak ve mevcut pazar p ayımızı geliştirmek için I.B.C.S.' ye başvurmanızı önermektedir. Ayrıntılı bilgiyi, internet sayfamızdan ya da Odamız Fuarlar ve Dış İlişkiler Şubesi'nden alabilirsiniz Tel : (212) Faks : (212) Türk Yan Sanayi Borsası Üyelerini Dünya Pazarlarına Açıyor! "Türk Yan Sanayi Borsası" talep eşleştirmeleri, uluslararası fuar katılımları, pazar arama gezileri, ikili görüşme organizasyonları ile üyelerine pazar paylarını arttırmak ve yeni pazarlara girmek için büyük olanaklar yaratmaktadır. Ayrıntılı bilgiyi, internet sayfamızdan ya da Odamız KOBİ-Araştırma ve Geliştirme Şubesi'nden alabilirsiniz. Tel Faks : (212) : (212)

22 EGiTiM HiZMETLERi Mesleki Eğitim Merkezi (itomem). Meslek Komiteleri'nden gelen talepler doğrultusunda, ihtiyaç duyulan sektörlerde ara eleman yetiştirmek amacıyla Nisan 2004 yılında İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan bir protokolle faaliyete geçmiştir. Tel : (2ı2) Faks : (2ı2) 5ı istanbul Ticaret Üniversitesi 5 Yaşında. İstanbul Ticaret Üniversitesi, eğitim düzeyi, bilimsel araştırmalan ve yayınları ile evrensel bilime katkı veren, bilimsel düşünce ortamında günün gelişmiş teknolojisini kullanarak uygulama yoğun programları ile uluslararası standartıara ve rekabet koşullarına cevap veren eğitimi sunan, çağdaş, katılımcı ve paylaşımcı bireyler yetiştiren bir üniversite olarak 5 yıldır hizmet vermektedir. Ayrıntılı bilgiyi, Üniversite'nin www. iticu.edu.tr adlı adresinden alabilirsiniz. Tel : (2ı6) Faks : (2ı6) 553 9ı 82 Eğitim Bursları Devam Ediyor. İstanbul ili sınırları içerisindeki devlet üniversitelerinin ekonomi bölümlerinde eğitim gören başarılı öğrencilere Odamız burs vermeye devam etmektedir. Burs başvuru şartları Burs istek formları Burs sonuçları hakkında internet sayfamızdan ya da Odamız İnsan Kaynakları ve Eğitim Şubesi'nden bilgi alabilirsiniz. Tel : (2ı2) ı Faks : (2ı2) 5ı BELGE HiZMETLERi Tescil, Oda Kayıt ve Belge işlemleri Şimdi Daha Kolay. W eb sitemizden de hazırlayabildiğiniz Oda kayıt beyannamesi ve gerekli evrakla müracaat ettiğinizde, tescil ve Oda kayıt işlemi aynı anda yapıldıktan sonra, sicil kayıt belgesi ve sicil tasdiknamesi, yetki belgesi, Oda faaliyet belgesi, ihale Kanunu'na göre hazırlanmış belgeler, Bağ-Kur formu müracaatları kabul edilmekte, ayrıca elektronik ortamda arşivlenen Türkiye Ticaret Sicili Gazeteleri'nden suret verme işlemi de yapılabilmektedir. Bu hizmetlerimiz merkez binamız dışında; Giyimkent, Okmeydanı-Perpa ve Kadıköy' de bulunan hizmet birimlerimiz sayesinde siz sayın üyemizin yakınına kadar götürülmektedir. Söz konusu işlemler hakkında ayrıntılı bilgiyi, internet sayfamızdan ya da Odamız Ticaret Sicili ve Tescil Şubesi'nden alabilirsiniz. Tel Faks : (2ı2) ı ı6 : ( 2 ı 2) 5 ı ı

23 Ti cari işlemler. Devlet inşaat işlerinde kullanılan, mal ve hizmetlerle ilgili faturaların rayice uygunluğunun tasdiki 4734 sayılı Kamu ihale Kanunu'nun 9.maddesinde öngörülen yaklaşık maliyetin tespiti, mümessillik-distribütörlük belgesi kayıtlarının tutulması ve tasdiki, fırmaların veya resmi kurumların talepleri üzerine bilirkişi incelemesi yapılması, fire ve randıman oranlarının ticari teamüllerin tespiti, mahkemeler ve çe şitli kurumların müfettişliklerinden gelen dava veya soruşturmalada ilgili eski fıyat, ücret konularında bilgilendirme hizmetleri ile 5174 sayılı TOBB Kanunu ge reği, İTO 'ya üye imalatçıların kuruluş bilgilerini, mevcut makine parkı ve işgücüyle, bir yıl zarfında kaç birimlik üretim yapabileceği ile bu üretim esnasındaki yıllık tüketim miktarını gösteren kapasite ve ekspertiz raporlarının düzenlenmesi ile ilgili ayrıntılı bilgiyi internet sayfamızdan veya Odamız İç Ticaret Şubesi'nden alabilirsiniz. Ticari işlemler için; Tel : (212) Kapasite işlemleri için; Tel : (212) Faks : (212) Dış Ticaret Mevzuatı ve Uygulamaları. Dış ticaret mevzuatı, ihracat ile ilgili belgelerin onaylanması, ATA ve TIR karneleri işle mleri, Oda üyeleri ile yabancı fırmalar ya da kişiler arasındaki ticari ve turistik anlaşmazlıkların çözümü, uluslararası taşımacılık mevzuatının gerektirdiği belgeler, ihracat ve ithalat seminerleri ve başarılı ihracatçıların ödüllendirilmesi hakkında internet sayfamızdan ya da Odamız Dış Ticaret Şubesi'nden bilgi alabilirsiniz. Tel: (212) (5 hat) ATA ve TIR karneleri işlemleri için; Tel: (212) (3 hat) İh racat-ithalat eğitim seminerleri için; Tel: (212) (3 hat) B aşarılı ihracatçılar için; Tel: (212) (3 hat) Ticari 1 turistik anlaşmazlıkların çözümü için; Tel: (212) (3 hat) Faks: (212) ll 83 ÜYELERiMiZiN BiLGi ihtiyacinin KARŞILANMASINA YÖNELiK HiZMETLER ' i Aşkın Üye Bilgisine Ulaşabilirsiniz! 'i aşkın Odamız üyesi fırmalarının bilgileri çeşitli kriterlerdeki değişik ortamda ve ücreti mukabilinde topluca verilmektedir. Ayrıca üyelerimiz arasından<<küçük Sanayi Kapasite Raporu" yaptıran 7.500'ün üzerindeki fırma bilgileri ve 1990 yılından itibaren Türkiye genelini kapsayan ithalat-ihracat

24 konusundaki dış ticaret verileri de verilmektedir. Ayrıntılı bilgiyi, internet sayfamızdan ya da Odamız Bilgi İşlem Şubesi'nden alabilirsiniz. Tel : (2ı2) ı -78 Faks : (2ı2) 5ı ı 8ı 32 Avrupa Birliği ve Uluslararası işbirlikleri. AB, Türkiye-AB ilişkileri, müzakere süreci vb. konulardaki gelişmeler, AB'nin Türkiye ile ilgili uygulamaları, AB programları ve fonları, AB'nin çeşitli kurum ve kuruluşları, politika ve uygulamaları, Odamız'ın AB'nin çeşitli kurum ve kuruluşları ile uluslararası kuruluşlarla yürüttüğü ortak projeleri, AB ve uluslararası işbirliğine yönelik toplantı, seminer, panel v.b. hakkındaki bilgileri Odamız AB ve Uluslararası İşbirliği Şubesi'nden alabilirsiniz. Tel : (2ı2) ı ll ı ı5 Faks : (2ı2) 5ı2 ıo 63 Ekonomik ve Ticari Araştırmalar, Raporlar, incelemeler. Ekonomik ve ticari konularda araştırmalar, sektörel raporlar, Oda üyelerinin sorunları ile ilgili incelemeler, ekonomik ve ticari konularda seminer, panel vb. toplantılar, yurt içi ve yurt dışında çeşitli konularda araştırmalar, ülke etütleri, ticari yaşamı ilgilendiren mevzuatlar, başarılı vergi mükelleflerinin ödüllendirmesi ve bilgi taleplerinin değerlendirilmesi konularında Odamız Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi'nden bilgi alabilirsiniz. Tel : (2ı2) Faks : (2ı2) 520 ı 7 95 Oda m ız Yayınları ile Ticari Faaliyet Alanları Hakkında Bilgilenebilirsiniz. Odamız yayınlarının tanıtımı, ücretli 1 ücretsiz dağıtımı Bilgi ve Doküman Yönetimi Şubesi Dokümantasyon Servisi Kitap Satış Bölümü'nden yapılmakta olup, 2004 yılı ve sonrası çıkan bütün yayınlarımıza internet sitemizden tam metin olarak ücretsiz ulaşılabilirsiniz. Tel : (2ı2) Faks : (2ı2) 5ı2 06 4ı Yatırım ve Teknoloji Geliştirme (ITPO) Servisimiz Hizmete Girdi! Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO)'nın desteği ile Odamız bünyesinde faaliyete geçen ITPO servisi, hem ülkemizi hedef alan, hem de ülkemizden dışarıya yönelecek olan yatırım hareketleri ve teknoloji transferlerini yakından izleyecek, ilgilenenleri bilgilendirecektil Ayrıntılı bilgiyi, internet sayfamızdan ya da Odamız KOBİ Araştırma ve Geliştirme Şubesi Yatırım ve Teknoloji Geliştirme Servisi'nden alabilirsiniz. Tel : (2ı2) Faks : (2ı2) 5ı3 82 ı9

25 ÜYELERiMiZiN DESTEKLENMESiNE YÖNELiK HiZMETLER O damız Üyelerine Sağlanan llsanka Kredilerili Hakkında Bilgi Sahibi Misiniz? Kredi belgesi işlemleri; banka kaynaklarından İTO üyelerinin daha fazla yararlandırılması amacıyla kayıtlı faal üyelerin taksit ödemeli ticari kredi tahsis edilmesi suretiyle kredilendirilmesine yönelik uygulamadır. Başvuru için: Ticaret Sicili ve Tescil Şubesi Faaliyet Belgesi Masası (2 12) Kadıköy Hizmet Birimi (216) PerpaTicaret Sicil Memurluğu (212) Giyimkent (212) / Ul usal ve Uluslararası Fuarlar. Yurt dışı fuarlarında milli katılım organizasyonları düzenlenmesi, planlanan Türk ihracat ürünleri sergileri ve uluslararası fuarlar ve enformasyon bazında sergi ve katalog sergisi için Odamız Fuarlar ve Dış İlişkiler Şubesi'nden bilgi alabilirsiniz. Ayrıca yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen fuarlara internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Tel Faks : (212) (8 hat) : (212) Od amız, Üyelerimize lllicari Vizeli Alımlarında Yardımcı Ol maktadır. Vize servisimiz, Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre, Bulgaristan, Romanya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya Konsolosluklarıyla yapılan mutabakatlar çerçevesinde "ticari vize" alımlarında üyelerimize yardımcı olmaktadır. Söz konusu ülkelerin vize işlemleri için talep edilen belgeler hakkında internet sayfamızdan ya da Odamız Dış Ticaret Şubesi Vize Servisi'nden bilgi alabilirsiniz. Tel : (212) (3 hat) Faks : (212) Üyelerimize indirimli Oteller, Sağlık Kuruluşları Ve Restoranlar! Yurtdışı ve yurtiçi indirimli oteller, indirim sağlayan sağlık kuruluşları, restoranlar ve indirim oranları hakkında internet sayfamızdan bilgi alabilirsiniz. SORUNLARlN ÇÖZÜMLENMESiNE YÖNELiK HiZMETLER Tüketici Şikayetleriniz Değerlendiriliyor! İ stanbul Ticaret Odası üyelerince üretilen ya da satılan ürünlerden şikayeti olan tüketicilerin yazılı müracaatları "Tüketici Taleplerini Değerlendirme Servisi" tarafından değerlendirilmektedir. İTO, tüketici haklarını korumak amacına yönelik olarak, üyeleri arasında gönüllü taahhütname sistemi geliştirmiştir. - Dürüst Reklamcılık Değerlendirme Kurulu yazılı ve görsel basında (Gazete, Dergi,

26 Televizyon) uyulması zorunlu genel ve özel esaslara aykırı reklamlar için doğrudan İTO'ya yazıyla başvurabilirsiniz. Ayrıntılı bilgiyi, internet sayfamızdan ya da Odamız İç Ticaret Şubesi'nden alabilirsiniz. Tel : (212) Faks : (212) Ticari Uyuşmazlıklarınızı Tahkim Müessesesi ile Çözebilirsiniz! Ticari uyuşmazlıkların en kısa sürede ve en ekonomik şekilde çözümlenmesi için Odamız Tahkim Müessesesi'nden bilgi alabilirsiniz. Tel : (212) Faks : (212)

27

28

~lı 1. JllıT YILDIRIM Y 'netim Kurulu Başkanı ISTANBUL TICARET O DA S 1. Üyemiz, S ayın

~lı 1. JllıT YILDIRIM Y 'netim Kurulu Başkanı ISTANBUL TICARET O DA S 1. Üyemiz, S ayın . ISTANBUL TICARET O DA S 1 S ayın Üyemiz, O dam ız bugün 230. OOO}i aşan üye sayısı ve 330 personeli ile ülkemizin ve hatta dünyanın en eski ve en büyük kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşlarından

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER 27 EKİM 2017 BÜYÜME VE MİLLİ GELİR Kişi Başına GSYH, cari fiyatlarla 2013 yılında 12.480 dolar, 2014 yılında 12.112 dolar, 2015 yılında 11.019 dolar, 2016 yılında

Detaylı

Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜME VE MİLLİ GELİR Kişi Başına GSYH, cari fiyatlarla 2010 yılında

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V.

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V. T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V. 2010/8 SAYILI TEBLİĞ - ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ 2011/1

Detaylı

Berlin Ekonomi Müşavirliği Verilerle Türkiye-Almanya Ekonomik İlişkiler Notu VERİLERLE TÜRKİYE-ALMANYA EKONOMİK İLİŞKİLERİ BİLGİ NOTU

Berlin Ekonomi Müşavirliği Verilerle Türkiye-Almanya Ekonomik İlişkiler Notu VERİLERLE TÜRKİYE-ALMANYA EKONOMİK İLİŞKİLERİ BİLGİ NOTU VERİLERLE TÜRKİYE-ALMANYA EKONOMİK İLİŞKİLERİ BİLGİ NOTU Berlin Ekonomi Müşavirliği Temmuz 2011 1 İÇİNDEKİLER Yönetici Özeti...3 1. Almanya dan Türkiye ye Doğrudan Yatırım Hareketleri...4 2. Türkiye den

Detaylı

istanbul TiCARET ODASI

istanbul TiCARET ODASI istanbul TÜRKiYE'NiN GELECEGiNE ADANMIŞ BiR KURUM... istanbul YAYlNLARI 2005-5 AB EGiTiM PROGRAMLARI'NA KATILIM 2005-4 AB ile MÜZAKERE SÜRECINE DOGRU. 2004-72 AB PAZARINDA BAŞARILI MARKA YARATMA VE GELiŞTiRMEDE

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI (DFİF) İHRACATA YÖNELİK MEVCUT DESTEKLER İhracata Hazırlık Destekleri Pazarlama

Detaylı

2015 YILI 2015 İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ VE 2016 YILI YAYGIN VE SÜREKLİLİK ARZ EDEN İLİŞKİLİ TARAF İSLEMLERİ ÖNGÖRÜSÜ RAPORU

2015 YILI 2015 İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ VE 2016 YILI YAYGIN VE SÜREKLİLİK ARZ EDEN İLİŞKİLİ TARAF İSLEMLERİ ÖNGÖRÜSÜ RAPORU 2015 YILI 2015 İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ VE 2016 YILI YAYGIN VE SÜREKLİLİK ARZ EDEN İLİŞKİLİ TARAF İSLEMLERİ ÖNGÖRÜSÜ RAPORU Mali ve İdari İşler Müdürlüğü 04.03.2016 Ege Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş. A-

Detaylı

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ 2014 OCAK SEKTÖREL YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ Nurel KILIÇ Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörü, ekonomiye döviz girdisi, yurt dışında istihdam imkanları, teknoloji transferi ve lojistikten ihracata

Detaylı

TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları. 13 Aralık 2012 İZMİR

TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları. 13 Aralık 2012 İZMİR TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları 13 Aralık 2012 İZMİR Hizmetlerimiz 13 Aralık 2012 İZMİR KOBİ Akademi KOBİ lerin yurtiçi ve uluslararası pazarlardaki karlılıklarını ve rekabet güçlerini artırabilecekleri

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji KASIM 2014 KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ

Detaylı

Dış Kaynaklı Doküman Listesi

Dış Kaynaklı Doküman Listesi SIRA NO DOKÜMANIN ADI YAY TAR. GÜNCELLİĞİ TAKİP ŞEKLİ SORUMLUSU BULUNDUĞU BİRİM ADET 1 ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemleri-Temel Kavramlar, Terimler ve Tarifler 19.03.2009 TSE KYT Genel Sekreterlik 1 2

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA)

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) SERBEST BÖLGE TEŞVİKLERİ Metin TATLI Şubat 2015 SUNUM PLANI I. SERBEST BÖLGENİN TANIMI VE AMACI II. ANTALYA SERBEST BÖLGE III. SERBEST BÖLGELERİMİZİN SUNDUĞU AVANTAJLAR

Detaylı

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ Mart 2016 TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER Sayfa no Tablolar Listesi ii 1) Uluslararası Doğrudan Yatırım

Detaylı

UR-GE PROJESİ NEDİR?

UR-GE PROJESİ NEDİR? UR-GE PROJESİ NEDİR? UR-GE NEDİR? KOBİ DÜZEYİNDE FİRMALAR UR-GE PROJESİ KAPSAMINDA FİRMALAR UR-GE NEDİR? ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ UR-GE NEDİR? Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi

Detaylı

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir Belgelendirme Zorunluluğu İlişkili şirketler arasında gerçekleştirilen işlemlerde uygulanan fiyatların emsallere uygunluk ilkesi

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V. KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Bünyesinde Yürütülmekte Olan Destekler:

Detaylı

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ Aralık 2010 YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER Sayfa no Tablolar Listesi ii 1) Uluslararası Doğrudan Yatırım

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI

TEB KOBİ BANKACILIĞI TEB KOBİ BANKACILIĞI Türkiye de KOBİ ler İşletme Büyüklüğü İstihdam Grubu (Çalışan Sayısı) 2011 İşletme Sayısı % Toplam İstihdam % Ortalama Çalışan Sayısı Mikro 1-19 2.522.011 97,30% 5.362.905 46,60% 2

Detaylı

Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜME VE MİLLİ GELİR Kişi Başına GSYH, cari fiyatlarla 2010 yılında

Detaylı

KONYA SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI

KONYA SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI 31.07.2009 tarih ve 27305 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulması Gereken Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik uyarınca hazırlanmış olan Konya Sanayi Odası Hizmet Standartları

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) SERBEST BÖLGE TEŞVİKLERİ. Hasan YÜKSEK Eylül 2012

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) SERBEST BÖLGE TEŞVİKLERİ. Hasan YÜKSEK Eylül 2012 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) SERBEST BÖLGE TEŞVİKLERİ Hasan YÜKSEK Eylül 2012 SUNUM PLANI I. SERBEST BÖLGENİN TANIMI VE AMACI II. ANTALYA SERBEST BÖLGE III. SERBEST BÖLGELERİMİZİN SUNDUĞU AVANTAJLAR

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı UR-GE Tebliği nin Çıkış Noktası UR-GE Tebliği nin Vizyonu ve Yapıtaşları UR-GE Projelerinin Uygulama Süreci

Detaylı

SERBEST BÖLGELERE SAĞLANAN AVANTAJLAR

SERBEST BÖLGELERE SAĞLANAN AVANTAJLAR SERBEST BÖLGELERE SAĞLANAN AVANTAJLAR Serbest Bölgenin Tanımı Genel olarak serbest bölgeler; ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen

Detaylı

Sağlık Turizmi Sektörüne Yönelik Devlet Destekleri

Sağlık Turizmi Sektörüne Yönelik Devlet Destekleri Sağlık Turizmi Sektörüne Yönelik Devlet Destekleri 27.12.1994 tarihli ve 94/6401 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararı na dayanılarak hazırlanan

Detaylı

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ Ekim 2015 TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER Sayfa no Tablolar Listesi ii 1) Uluslararası Doğrudan Yatırım

Detaylı

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ 13 1.1.Türkiye Ekonomisine Tarihsel Bakış Açısı ve Nedenleri 14 1.2.Tarım Devriminden Sanayi Devrimine

Detaylı

Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Eğitim Hizmetleri Sektör Kılavuzu 2018

Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Eğitim Hizmetleri Sektör Kılavuzu 2018 Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Eğitim Hizmetleri Sektör Kılavuzu 2018 Ajanda Hizmet İhracatı Mal ve Hizmet İhracatı Arasındaki Farklar Dünyada ve Türkiye de Hizmetler Ticareti Eğitim

Detaylı

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ Ağustos 2015 TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER Sayfa no Tablolar Listesi ii 1) Uluslararası Doğrudan Yatırım

Detaylı

SUNGURLU TİCARET BORSASI 2015 YILI İŞ PLANI

SUNGURLU TİCARET BORSASI 2015 YILI İŞ PLANI SUNGURLU TİCARET BORSASI 2015 YILI İŞ PLANI SUNGURLU TİCARET BORSASI 2015 YILI İŞ PLANI Oranı Planlanan Maliyet STRATEJİK ALAN 1. HİZMET KALİTESİNİ YÜKSELTME Stratejik Amaç 1.1. Temel Üye Hizmetlerinin

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/165 Ref: 4/165

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/165 Ref: 4/165 SİRKÜLER İstanbul, 01.09.2016 Sayı: 2016/165 Ref: 4/165 Konu: 6741 SAYILI TÜRKİYE VARLIK FONU YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ NİN KURULMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 4 Ekim 2016

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 4 Ekim 2016 ORTA VADELİ PROGRAM (2017-2019) 4 Ekim 2016 İçindekiler 1. Dünya Ekonomisi 2. Orta Vadeli Programın Temel Amaçları ve Büyüme Stratejisi 3. Orta Vadeli Programın (2017-2019) Temel Makroekonomik Büyüklükleri

Detaylı

MAL İHRACATINA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ EKİM 2017

MAL İHRACATINA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ EKİM 2017 MAL İHRACATINA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ EKİM 2017 MAL İHRACATINA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ 1 UR-GE Desteği 2 Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesi 3 Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği 4 Yurtdışı

Detaylı

Kaydedilen Üye Silinen Üye TOPLAM ÜYE SAYISI 215 91 1748. Fiili Tüketim Belgesi

Kaydedilen Üye Silinen Üye TOPLAM ÜYE SAYISI 215 91 1748. Fiili Tüketim Belgesi 1 . Kaydedilen Üye Silinen Üye TOPLAM ÜYE SAYISI 215 91 1748 Kapasite Raporu 425 Adet Ekspertiz Raporu 144 Adet Fiili Tüketim Belgesi 93 Adet 2 3 . 54 TOPLANTI, SEMİNER, PANEL VE KONFERANS DÜZENLENDİ.

Detaylı

2017 YILI 2017 İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ VE 2018 YILI YAYGIN VE SÜREKLİLİK ARZ EDEN İLİŞKİLİ TARAF İSLEMLERİ ÖNGÖRÜSÜ RAPORU

2017 YILI 2017 İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ VE 2018 YILI YAYGIN VE SÜREKLİLİK ARZ EDEN İLİŞKİLİ TARAF İSLEMLERİ ÖNGÖRÜSÜ RAPORU 2017 YILI 2017 İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ VE 2018 YILI YAYGIN VE SÜREKLİLİK ARZ EDEN İLİŞKİLİ TARAF İSLEMLERİ ÖNGÖRÜSÜ RAPORU Mali ve İdari İşler Müdürlüğü 07.03.2018 Ege Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş. A-

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AYLIK EKONOMİK GÖSTERGELER EKİM 2015 Hazine Müsteşarlığı Matbaası Ankara, 22 Ekim 2015 İÇİNDEKİLER TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELER i I. ÜRETİM I.1.1.

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AYLIK EKONOMİK GÖSTERGELER KASIM 2016 Hazine Müsteşarlığı Matbaası Ankara, 30 Kasım 2016 İÇİNDEKİLER TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELER i I. ÜRETİM I.1.1.

Detaylı

60 SERİ NOLU DAMGA VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI.

60 SERİ NOLU DAMGA VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI. 60 SERİ NOLU DAMGA VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI. 6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Hakkında Kanun ile Damga Vergisi Kanunu nda bir takım düzenlemeler yapılmıştı. Bununla ilgili olarak 29.09.2016

Detaylı

Hedef Çalışan Memnuniyetini Arttırmak

Hedef Çalışan Memnuniyetini Arttırmak Kurumsal Yapının Güçlendirilmesine İlişkin Amaç Stratejik Amaç 1.1 Borsanın Kurumsal Yönetim Yaklaşımı ile Yönetilmesi Hedef 1.1.1 Borsada Kurumsal Yönetim İlkeleri Konusunda Farkındalık Oluşturmak Strateji

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Akdeniz Belediyeler Birliği, üyelerine üst düzey hizmet sunan, yerel ölçekteki Reform süreçlerine ve Ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine destek

Detaylı

desteklenir. T.C. Ekonomi Bakanlığı Destekleri a) Yurtdışı Pazar Araştırması Desteği

desteklenir. T.C. Ekonomi Bakanlığı Destekleri a) Yurtdışı Pazar Araştırması Desteği T.C. Ekonomi Bakanlığı Destekleri a) Yurtdışı Pazar Araştırması Desteği Yurt dışı pazar araştırması gezilerine ilişkin giderler %70 oranında ve yurt dışı pazar araştırması gezisi başına en fazla 7.500

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr ANKARA KALKINMA AJANSI www.ankaraka.org.tr TÜRKİYE'NİN En Genç Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve gelişimini hızlandırmak

Detaylı

2010 TÜRKİYE VE İZMİR ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM GİRİŞLERİ DEĞERLENDİRMESİ

2010 TÜRKİYE VE İZMİR ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM GİRİŞLERİ DEĞERLENDİRMESİ 2010 TÜRKİYE VE İZMİR ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM GİRİŞLERİ DEĞERLENDİRMESİ Türkiye de son 6 yılda kurulan uluslararası sermayeli şirketlerin* sayısı 2010 yılı Kasım ayı itibariyle 26 bin 40 e ulaşmıştır.

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 17 Mart 2015 SUNUM İÇERİĞİ 1. TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YURTİÇİNDEN VE YURTDIŞINDAN GENEL GÖRÜNÜMÜ 2. ÜYE MEMNUNİYETİ VE LİDERLİK

Detaylı

K R Ü E R SEL L K R K İ R Z SON O R N A R S A I TÜR Ü K R İ K YE E KO K N O O N M O İSİND N E D İKT K İSAT A P OL O İTİKA K L A AR A I

K R Ü E R SEL L K R K İ R Z SON O R N A R S A I TÜR Ü K R İ K YE E KO K N O O N M O İSİND N E D İKT K İSAT A P OL O İTİKA K L A AR A I KÜRESEL KRİZ SONRASI TÜRKİYE EKONOMİSİNDE İKTİSAT POLİTİKALARI Prof. Dr. Adem ahin TOBB-ETÜ Öğretim Üyesi 14 Mayıs 2010, İSTANBUL KRİZLER 2008 2001 İç Kaynaklı Finansal Derinliği Olan Olumlu Makro Ekonomik

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı ? UR-GE Tebliği nin Çıkış Noktası UR-GE Tebliği nin Vizyonu ve Yapıtaşları UR-GE

Detaylı

T.C. Kalkınma Bakanlığı

T.C. Kalkınma Bakanlığı T.C. Kalkınma Bakanlığı 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği- Turkey s Agricultural Policies at a Crossroads with respect to 2023 Vision 2023 Vision, Economic Growth and Agricultural

Detaylı

İSTANBUL SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI

İSTANBUL SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI İSTANBUL SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI SIRA 1. Üyelik Başvuru Formu (www.iso.org.tr web sitesinden veya Odamızdan alınabilir) 2. Sınai Hüviyet Beyannamesi (www.iso.org.tr web sitesinden veya Odamızdan

Detaylı

Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika ya Açılan Kapısı»

Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika ya Açılan Kapısı» Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika ya Açılan Kapısı» AFRİKA 5 BÖLGE - Kuzey Afrika - Batı Afrika - Orta Afrika - Doğu Afrika - Güney Afrika Vizyonumuz Küreselleşen dünyada

Detaylı

TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA

TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA Nurel KILIÇ Türk boya sektörü; Avrupa nın altıncı büyük boya üreticisi konumundadır. Türkiye de 50 yılı aşkın bir geçmişi olan boya sektörümüz, AB entegrasyon

Detaylı

2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞİN UYGULAMA USUL VE ESASLARI GENELGESİ

2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞİN UYGULAMA USUL VE ESASLARI GENELGESİ Türkiyenin döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin arttırılması ve film sektörünün uluslararası rekabet gücünü geliştirilmesi için, Türkiyede yerleşik, film sektöründe faaliyet gösteren şirketler (film yapımcısı

Detaylı

YENİ YATIRIM TEŞVİK PROGRAMI 2012 YILI DEĞERLENDİRMESİ

YENİ YATIRIM TEŞVİK PROGRAMI 2012 YILI DEĞERLENDİRMESİ YENİ YATIRIM TEŞVİK PROGRAMI 2012 YILI DEĞERLENDİRMESİ 22 Ocak 2013 ANKARA Yeni Yatırım Teşvik Programı ve Tanıtım Faaliyetleri 2012 Yılına İlişkin Gelişmeler Yeni Teşvik Uygulama Döneminin 2011 Yılı ile

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

Tablo 1. Seçilen Ülkeler için Yıllar İtibariyle Hizmetler Sektörü İthalat ve İhracatı (cari fiyatlarla Toplam Hizmetler, cari döviz kuru milyon $)

Tablo 1. Seçilen Ülkeler için Yıllar İtibariyle Hizmetler Sektörü İthalat ve İhracatı (cari fiyatlarla Toplam Hizmetler, cari döviz kuru milyon $) 4.2. HİZMETLER 1. Hizmetler sektörünün ekonomideki ağırlığı bir refah kriteri olarak değerlendirilmektedir (1). (2) tarafından bildirildiği üzere, sanayileşmeyle birlikte, ulaştırma hizmetleri ve belirli

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU BÜYÜME 2012 yılı ikinci çeyreğe ilişkin hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla değeri bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla

Detaylı

Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Telekomünikasyon, Bilgisayar ve Bilgi Hizmetleri Sektör Kılavuzu 2018

Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Telekomünikasyon, Bilgisayar ve Bilgi Hizmetleri Sektör Kılavuzu 2018 Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Telekomünikasyon, Bilgisayar ve Bilgi Hizmetleri Sektör Kılavuzu 2018 Ajanda Hizmet İhracatı Mal ve Hizmet İhracatı Arasındaki Farklar Dünyada ve Türkiye

Detaylı

STRATEJİK PLAN (2015-2018) 2015 YILI FAALİYET PLANI

STRATEJİK PLAN (2015-2018) 2015 YILI FAALİYET PLANI STRATEJİK PLA (2015-2018) 2015 YILI FAALİYET PLAI Faaliyet OCAK ŞUBAT MART İSA MAYIS Zaman ve Stres Yönetimi Eğitimi Müşteri/ ve İletişim Teknikleri Office ve oda programları eğitimi Performans değerlendirme

Detaylı

KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ

KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ Doç. Dr. Mustafa Türkmen ERÜ Mühendislik Fak. 20 Mayıs 2016 KAYSO Sunum Planı KÜSİ Çalışma Grubu KÜSİ İl Planlama

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI VERGİ, RESİM VE HARÇ İSTİSNASI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

EKONOMİ BAKANLIĞI VERGİ, RESİM VE HARÇ İSTİSNASI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİ BAKANLIĞI VERGİ, RESİM VE HARÇ İSTİSNASI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kasım 2017 Ankara SUNUM PLANI Vergi, Resim ve Harç İstisnası Uygulaması Mevzuat Uluslararası İhale Tanımı İstatistikler 2 VERGİ,

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

560 sayılı Gıdaların Üretimi ve Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname ve Yönetmelikleri

560 sayılı Gıdaların Üretimi ve Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname ve Yönetmelikleri Kapasite Raporu Kapasite Raporunun Tanım Ve Kapsamı Kapasite Raporu; bir firmanın, mevcut makine parkı ve işgücüyle, bir yıl zarfında kaç birimlik üretim yapılabileceğinin belli kriterlerden hareket ederek

Detaylı

TÜRKİYE ABD ARASINDAKİ EKONOMİK VE TİCARİ İŞBİRLİĞİ FIRSATLARI

TÜRKİYE ABD ARASINDAKİ EKONOMİK VE TİCARİ İŞBİRLİĞİ FIRSATLARI TÜRKİYE ABD ARASINDAKİ EKONOMİK VE TİCARİ İŞBİRLİĞİ FIRSATLARI TABA AmCham 2908 sayılı Dernekler Kanunu hükümlerine uygun olarak 5 Şubat 1987 tarihinde 87/11484 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuştur.

Detaylı

T.C. TİCARET BAKANLIĞI İŞ DÜNYASI İÇİN TİCARİ BİLGİYE ERİŞİM KASIM 2018 İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. TİCARET BAKANLIĞI İŞ DÜNYASI İÇİN TİCARİ BİLGİYE ERİŞİM KASIM 2018 İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ DÜNYASI İÇİN TİCARİ BİLGİYE ERİŞİM KASIM 2018 İHRACAT BAĞLANTISI Kolay Destek Fuarlar Pazara Giriş Sektörler Ticari Fırsatlar Eğitim İhracat Destekleri İhracat Yol Haritası İhracatçılar Rehberi İhracata

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014 ORTA VADELİ PROGRAM (2015-201) 8 Ekim 2014 DÜNYA EKONOMİSİ 2 2005 2006 200 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 T 2015 T Küresel Büyüme (%) Küresel büyüme oranı kriz öncesi seviyelerin altında seyretmektedir.

Detaylı

SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI

SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI 2017-2021 ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI ssm.gov.tr SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI 2017-2021 ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI ssm.gov.tr

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ

TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ a. Sektörün Dünya Ekonomisi ve AB Ülkelerindeki Durumu Dünya mobilya üretimi 2010 yılında yaklaşık 376 milyar dolar olurken, 200 milyar dolar olan bölümü üretim

Detaylı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı T.C EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ VİZYONUMUZ Proje yaklaşımını ve kümelenme yaklaşımını

Detaylı

Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Sektör Kılavuzu

Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Sektör Kılavuzu Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Sektör Kılavuzu Hizmet İhracatı Ajanda Mal ve Hizmet İhracatı Arasındaki Farklar Dünyada ve Türkiye de Hizmetler

Detaylı

TEŞVİK YASASI R. G. 98 14.08.2000. 47/2000 Sayılı Yasa. 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar.

TEŞVİK YASASI R. G. 98 14.08.2000. 47/2000 Sayılı Yasa. 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar. R. G. 98 14.08.2000 TEŞVİK YASASI 47/2000 Sayılı Yasa Kısa İsim 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar Tefsir 14/2000 Amaç Kapsam 2. Bu Yasada metin başka türlü gerektirmedikçe:

Detaylı

TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007

TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007 TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007 1 Adana Gelecek Stratejisi Konferansı Çalışmanın amacı: Adana ilinin ekonomik, ticari ve sosyal gelişmelerinde

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ ÜNİTE EKONOMİK VE FİNANSAL SİSTEM İKİNCİ ÜNİTE PARANIN ZAMAN DEĞERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ ÜNİTE EKONOMİK VE FİNANSAL SİSTEM İKİNCİ ÜNİTE PARANIN ZAMAN DEĞERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ ÜNİTE EKONOMİK VE FİNANSAL SİSTEM 1 13 1. EKONOMİK SİSTEM 2 2. FİNANSAL SİSTEM 5 3. FİNANSAL SİSTEMİN UNSURLARI 8 4. FİNANSAL PİYASALARIN YAPISI 9 4.1. Borç ve Öz Sermaye Yapısı 9 4.2.

Detaylı

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ Şubat 2011 YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER Sayfa no Tablolar Listesi ii 1) Uluslararası Doğrudan Yatırım

Detaylı

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI Bölgesel Yenilik Stratejisi Çalışmaları; Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi İstanbul Bölgesel Yenilik Stratejisi Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi Önemli Not: Bu anketten elde

Detaylı

SERBEST BÖLGENİN TANIMI

SERBEST BÖLGENİN TANIMI SERBEST BÖLGELER SERBEST BÖLGENİN TANIMI Genel olarak serbest bölgeler; ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sınai

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ 2015 YILI FAALİYET RAPORU

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ 2015 YILI FAALİYET RAPORU TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ 2015 YILI FAALİYET RAPORU Türkiye Kimya Sanayi Meclisi; plastik, boya, soda ve krom kimyasalları, temizlik ürünleri, akrilik ve karbon elyaf,

Detaylı

ULUDAĞ TEKSTİL İHRACATÇILARI BİRLİĞİ

ULUDAĞ TEKSTİL İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ULUDAĞ ÜYELERİNE Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği olarak, üyelerimizin, uluslararası pazarlarda rekabet gücünü arttırmaya yönelik desteklenmesi, uluslararası rekabetçiliğinin geliştirilebilmesi ve

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE AĞUSTOS 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ Ünite 4 Doç. Dr. Nuray ERTÜRK KESKİN Türkiye deki kamu politikası belgelerinin tanıtılması amaçlanmaktadır. Kamu politikası analizinde görüş alanında olması gereken politika belgeleri altı başlık altında

Detaylı

AKHİSAR TİCARET BORSASI

AKHİSAR TİCARET BORSASI 2015 YILI İŞ PLANI STRATEJİK AMAÇ 1: HEDEF 1.1 HEDEF 1.2 HEDEF 1.3 HEDEF 1.4 Üyeler ile iletişim verimliliğini arttırmak Üyelerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak Üyelere danışmanlık hizmeti sunmak Lobi

Detaylı

AZAR ARAġTIRMASI VE PAZARA GĠRĠġ DESTEĞĠ

AZAR ARAġTIRMASI VE PAZARA GĠRĠġ DESTEĞĠ AZAR ARAġTIRMASI VE PAZARA GĠRĠġ DESTEĞĠ A- Yurt dıģı Pazar AraĢtırması Desteği Sınai ve/veya ticari şirketler ile yazılım sektöründe faaliyet gösteren şirketlerce gerçekleştirilen yurt dışı pazar araştırması

Detaylı

NİZİP TİCARET BORSASI STRATEJİK HEDEFLER ve GERÇEKLEŞME DURUMLARI TABLOSU 2015

NİZİP TİCARET BORSASI STRATEJİK HEDEFLER ve GERÇEKLEŞME DURUMLARI TABLOSU 2015 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 STRATEJİK AMAÇ 1 STRATEJİK Stratejik plandaki hedeflere yenilerini ekleyerek İş Planları ile takibini sağlamak TSE ISO EN 9001 Kalite Yönetim Sistemi nin Gerektirdiği Standartları

Detaylı

2011/1 SAYILI PAZAR ARAŞTIRMASI VE PAZARA GİRİŞ DESTEĞİ

2011/1 SAYILI PAZAR ARAŞTIRMASI VE PAZARA GİRİŞ DESTEĞİ 2011/1 SAYILI PAZAR ARAŞTIRMASI VE PAZARA GİRİŞ 2 VİZYONUMUZ Şirketlerimizin, kuruluşlarımızın yurt dışı pazarlara giriş stratejilerine bireysel bazda destek sağlayarak küresel dünyaya entegre olmalarını

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı M.Emrah SAZAK Daire Başkanı Ekim 2012 Ankara Vizyonumuz Proje ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI 02.04.2015 1 OFFSET E İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 663 sayılı KHK nın 13. ve 50. maddeleri, 6518 sayılı Kanunun 45. ve 52. Maddelerine istinaden Bilim, Sanayi

Detaylı

Tüketici güveni yılın en düşük seviyesinde

Tüketici güveni yılın en düşük seviyesinde GÖSTERGELER PROJEKSİYON SANAYİ ÜRETİMİ: Sanayi üretimi Ağustos ayında yıllık bazda artarken, aylık bazda ise geriledi. TÜİK in sanayi üretim endeksi sonuçlarına göre takvim etkisinden arındırılmış endeks,

Detaylı

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR 2013/101 (Y) Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] BTYK nın 2009/102 no.lu kararı kapsamında hazırlanan ve 25. toplantısında onaylanan Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin koordinasyonunun

Detaylı

Sınai Mülkiyet Hakları, Önemi,

Sınai Mülkiyet Hakları, Önemi, Sınai Mülkiyet Hakları, Önemi, İçerik Genel Bakış Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Türk Patent Enstitüsü ve Görevleri Eskiden hammadde kaynaklarına ve sermaye birikimine sahip olan ülkeler güç ve kontrol

Detaylı

TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİNE SAĞLANACAK DEVLET YARDIMLARI

TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİNE SAĞLANACAK DEVLET YARDIMLARI TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİNE SAĞLANACAK DEVLET YARDIMLARI A YURTDIŞI OFİS DESTEĞİ Teknik Müşavirlik Şirketlerinin yurtdışı pazarlarda tutunabilmeleri maksadıyla yurtdışı ülkelerde ofis açmalarının desteklenmesi.

Detaylı

İhracat Genel Müdürlüğü KOBĠ ve Kümelenme Destekleri Daire BaĢkanlığı. Hatice ġafak ERGÜN Uzman

İhracat Genel Müdürlüğü KOBĠ ve Kümelenme Destekleri Daire BaĢkanlığı. Hatice ġafak ERGÜN Uzman İhracat Genel Müdürlüğü KOBĠ ve Kümelenme Destekleri Daire BaĢkanlığı Hatice ġafak ERGÜN Uzman ULUSLARARASI REKABETÇĠLĠĞE GĠDEN YOLDA KÜMELENME SAMSUN KONFERANSI 7 Aralık 2012 / Samsun Devam ediyoruz...

Detaylı

2001 2013 Döneminde Türk Bankacılık Sektörü

2001 2013 Döneminde Türk Bankacılık Sektörü 2001 2013 Döneminde Türk Bankacılık Sektörü Prof. Dr. Sudi Apak Beykent Üniversitesi İçerik 2 Slayt 1 - Türk Bankalarında kurum riski bulunmaktadır. 140,00% Türk Bankacılık Sektörünün Aktif Büyüklüğü /

Detaylı

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ KIBRIS RUM KESİMİ ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kıbrıs Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet Coğrafi Konumu : Akdeniz deki beş büyük adadan

Detaylı

Dış Ticaret Programı(METEB) Ders İçerikleri

Dış Ticaret Programı(METEB) Ders İçerikleri Dış Ticaret Programı(METEB) Ders İçerikleri TDB 103 Türk Dili I Dil, diller ve Türk dili Dil bilgisi, sözcük, cümle Kelime Türleri Anlatımın öğeleri ve anlatım türleri Düzgün ve etkili konuşmanın temel

Detaylı

2014 YILI ATB YILLIK İŞ PLANI

2014 YILI ATB YILLIK İŞ PLANI Stratejik Amaç : SH. Bilgi İşlem Biriminin Faaliyetlerinde İyileştirmelerde Bulunmak... Yeni yönetim bilgi sistemini devreye almak ANKARA TİCARET BORSASI 204 YILI ATB YILLIK İŞ PLANI..2. Web sitesinin

Detaylı

İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI

İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KOBİ ve KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ DESTEK ÇEŞİTLERİ ULUSLAR ARASI REKABETÇİLİK DESTEĞİ ÇEVRE DESTEĞİ

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER, TÜRKİYE EKONOMİSİ VE İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜ Prof. Dr. SADİ UZUNOĞLU

KÜRESEL GELİŞMELER, TÜRKİYE EKONOMİSİ VE İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜ Prof. Dr. SADİ UZUNOĞLU KÜRESEL GELİŞMELER, TÜRKİYE EKONOMİSİ VE İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜ Prof. Dr. SADİ UZUNOĞLU Dünya Ekonomisinde Büyüme Performansı 02 uzunoglusadi@gmail.com 03 uzunoglusadi@gmail.com 04 uzunoglusadi@gmail.com

Detaylı

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB GENEL BİLGİ KOBİ ler ve KOSGEB 1 Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

FASIL 5 KAMU ALIMLARI

FASIL 5 KAMU ALIMLARI FASIL 5 KAMU ALIMLARI Öncelik 5.1 Kamu alımları konusunda tutarlı bir politika oluşturulması ve bu politikanın uygulanmasının izlenmesi görevinin bir kuruma verilmesi 1 Mevzuat uyum takvimi Tablo 5.1.1

Detaylı