TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ"

Transkript

1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 10 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan izin almadan ders içeriğinin tümü ya da bölümleri mekanik, elektronik, fotokopi, manyetik kayıt veya başka şekillerde çoğaltılamaz, basılamaz ve dağıtılamaz. Her hakkı saklıdır 2008 Sakarya Üniversitesi

2 KALİTE GURULARI Kalite alanındaki ilk çalışmalar Amerika ve Batı ülkelerindeki uzmanlar tarafından yapılmıştır. Kalite yönetimi konusundaki çalışmalarıyla bilinen en ünlü dört Amerikalı kalite uzmanları Crosby, Deming, Feigenbaum ve Juran'dır. Shewhart'ı da bu gruba ekleyebiliriz. Son yıllardaki çalışmaların ise Taguchi, Imai, Ishikawa, Nemoto, Shingo gibi Japon uzmanlar tarafından yapıldığı görülmektedir. Kalite guruları olarak adlandırılan bu uzmanların düşünceleri, çalışmaları ve katkıları aşağıdaki şekilde özetlenebilir. W. A. SHEWHART Shewhart "Fabrikasyon Ürünlerin Kalitesinin Ekonomik Kontrolü" adlı kitap yazarak imalat kalitesinin geliştirilmesine katkıda bulunmuştur. Shewhart imalatın her aşamasında değişimin var olduğunu ve bunların nedenlerinin bazı basit istatistiksel tekniklerin uygulanması ile belirlenebileceğini göstermiştir. Shewhart'ın kalite alanındaki en büyük katkısı ise 1920'li yılların sonunda geliştirdiği ve günümüzde hala etkin olarak kullanılan "kalite kontrol kartlarını" geliştirmek olmuştur. İstatistiksel kalite kontrolün temel aracı olan kontrol kartları ile kontrol limitleri dışına çıkıldığı, yani kalitesiz üretim yapılabilecek an önceden görülebilmektedir. Böylece çalışanlar yaptıkları işlerin kalitesini izleyebilmekte ve sadece bu limitlerin aşılması halinde sisteme müdahale edilmektedir. P.B. CROSBY P. B. Crosby kendi orijinal kalite tanımını yapmıştır. O'na göre "kalite isteklere uygunluktur". "Quality is free" kitabıyla ünlüdür. "Sıfır hata" ve "kalite maliyeti" anlayışını geliştirmiştir. Sıfır hata istenen ve başarılacak hedef olmalıdır ve bu önleme tekniklerinin uygulanmasıyla sağlanacaktır. Crosby'nin kalitemaliyet anlayışına göre yüksek kalite beklenenin aksine maliyetleri azaltacak ve karı yükseltecektir. Hata önleme yaklaşımıyla hatalar azalacağından veya hiç ortaya çıkmayacağından onların getireceği maliyetlerde azalacak veya hiç ortaya çıkmayacaktır. Crosby kaliteyi geliştirme için gerekli olan adımları 14 noktada toplamıştır. Bunlar: 1. Kalite politikası üst yönetim tarafından belirlenmelidir. 2. Kalite iyileştirme takımları oluşturulmalıdır. 3. Bütün faaliyetlerde kalite ölçümü oluşturulmalıdır. 4. Kalite maliyetleri değerlendirilmeli ve kalite iyileştirmelerin kar getirdiği yeri tanımlamak için kullanılmalıdır. 5. Organizasyon boyunca kalite farkında olma yükseltilmelidir. 6. Önceden tanımlanan alanlarda kalite iyileştirmek için düzeltici önlemler alınmalıdır. 7. Sıfır kusur planları oluşturulmalıdır. 8. Kalite iyileştirme programını başarmak için çalışanlar eğitilmelidir.

3 9. Şirketin yeni performans standardı oluşturduğunu bütün çalışanlara gösterecek "sıfır kusur günü" oluşturulmalıdır. 10. Kişilerin ve grupları hedeflerini oluşturmaları konusunda cesaretlendirilmelidir. Hedefler ölçülebilir ve özel olmalıdır. 11. Çalışanları hedefleri gerçekleştirmeden alıkoyacak engeller kaldırılmalıdır. 12. İştirak edecekler için tanınma sağlanmalıdır. 13. Fikirlerini paylaşmak ve yeni fikirler üretmek amacıyla düzenli toplanan takımlar oluşturulmalıdır. 14. Sürekli iyileştirme için bütün bu adımların hepsi uygulanmalıdır. Crosby'nin kalite görüşlerini yansıtan 14 ilke kalite yönetiminin esasını oluşturan 4 maddede toplanmıştır: 1. Kalite isteklere uygunluktur, çekicilik değil. Uygun (kusursuz) parçalar tasarım spesifikasyonlarını karşılayanlardır. 2. Kalite önleme ile sağlanır. Hataları önleme ise eğitim, disiplin ve liderlik ile sağlanır. Hata önleme yöntemleri satışın sadece %3-4'ü kadar maliyete neden olurken ortaya çıkan hataları bulma yöntemi satışın %18-22'si kadar maliyete yol açabilmektedir. 3. Kalite performansı göstergesi sıfır kusurdur. Peformans standardı satın alınan ve satılan ürünler için sıfır kusurdur, şirket hedefi "hiç kusur" olmalıdır. Hatalar kabul edilemez. 4. Kalite ölçüsü uygunsuzluğun (spesifikasyonlar ile önceden belirlenmiş özelliklere uygun olmayan ürün veya hizmetin) fiyatıdır. Fiyat ise yanlış veya hatalı yapmanın maliyeti ile müşterinin bu kusurlu ürün veya hizmetten memnun olmamasının getirdiği maliyetlerin toplamıdır. Crosby kalite maliyetlerinin bir firmanın gelirinin %20-40'ı kadarına eşit olabileceğini ifade etmiştir. W.E. DEMING W.E. Deming, Shewhart'ın çalışmalarından etkilenen onunla birlikte çalışmış ve onun tekniklerinin uygulamaya geçirmiş bir istatistikçidir. Deming'in yaklaşımları genellikle istatistikseldir, her çalışanın istatistiksel teknikler konusunda eğitilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Başlangıçta örnek alma programları üzerindeki uzmanlığı ile tanınan Deming II. Dünya savaşı sırasında Shewhart'ın istatistik tekniklerini savaş sanayinde çalışan çok sayıda mühendise öğretmiştir. Daha sonra fabrikalarda kullanılan istatistik tekniklerin büro çalışmalarına da uygulanabileceğini göstermiştir. Bilgisayar operatörlerini eğiterek ve onların yaptıkları işlerin üçte birini gözlemleyerek doğru ve titiz çalışmalarını sağlamıştır yılında Japon Bilim Adamları ve Mühendisleri Odası (JUSE) 'nın davetlisi olarak Japonya'ya giderek kalite konusunda konferanslar vermiş onların bugün bir çok üründe dünya lideri olmalarının ilk temellerinin atılmasında rol oynamıştır. Deming'e göre mühendislerin yanı sıra yöneticilerin de eğitilmesi gerekir çünkü kalite işletmelerin tabanında değil üst düzey yetkililerin odalarında verdikleri kararlar ile belirlenmektedir.

4 Deming mamül veya servis kalitesindeki değişime neden olan nedenleri "genel" ve "özel" olarak tanımlayarak kalite geliştirme görevinin yönetici ve işçi arasında doğru şekilde paylaştırılmasını sağlamıştır. Kalite problemlerin teşhis edilip ortadan kaldırılması için istatistiksel kalite kontrolün uygulanması gerektiğini savunmuştur. Üretimde yapılan hataların % 85'inin sistemden %15'inin insandan kaynaklandığını belirterek üretimde insan faktörünün önemini göstermiştir. Deming üst yönetimin uyması gerekli faaliyet adımları olarak tanımladığı felsefesini 14 noktada anlatır. 1. Ürün ve servis iyileştirmesi amacını tutarlılığını oluşturun. Rekabet gücünü arttırmak iş hayatında kalabilmek için ürün ve hizmetlerin kalitesini geliştirmeye yönelik amaç sürekliliği sağlanmalıdır. 2. Yeni felsefeyi öğrenin. İçinde bulunduğumuz çağda hata, hatalı malzeme, hatalı işçilik kabul edilemez. Yönetim bu konuda sorumluluklarını öğrenmeli ve gerekli değişiklik için önderlik yapmalıdır 3 Kaliteyi elde etmek içim muayeneye güvenmeyi sona erdirin. Proses kontrolü ile istatistiksel teknikler kullandırtın. Bunun yerine istatistiksel verilere dayanarak sürecin her noktasında kaliteyi oluşturun. 4.Fiyat kadar kaliteye de önem verin. İstatistiksel olarak kalitesini kanıtlayamayan yan sanayileri elimine edin. 5 Problemlerin nedenlerini araştırmak için, istatistiksel yöntemlerden yararlanın ve sürekli olarak sistemi gözden geçirin. Her problem için doğrudan işçiyi suçlamaktan kaçının. 6 İş başında eğitime büyük önem verin ve modern eğitim araçlarından yararlanın. 7 İşletmenizde liderlik bilincini yerleştirin. İşçiye yaptığı işin kontrolü sorumluluğunu verin, işçinin elinde olmayan nedenlerden oluşan problemlerin kaynağını doğru teşhis edin. 8.Çalışanların hatalarını ve hata nedenlerini çekinmeden ortaya çıkarabilmeleri, gizlememeleri için gerekli olan güven ortamını yaratın, çalışanlardaki korkuyu silip atın. 9 Bölümler arasındaki engelleri kaldırın ve aralarında etkili bir iletişim sistemi kurun, işbirliği havasını işletmenizde egemen kılın. 10 istemi kurmadan arzu edilen verimlilik düzeylerine ilişkin, rakamlara dayalı hedefler, slogan ve posterler kullanmaktan kaçının. 11.Çalışanlara sayısal kota bildiren iş standartlarını ortadan kaldırın. Hedef, kotayı tutturmak değil, kalite üretmek olmalıdır. 12 Çalışanları temel istatistik kavramlar konusunda eğitin. 13 Yeni ürün, makine, proses vb. konularında işçileri sürekli eğitimden geçirin.

5 14 İşletmenizde herkesi, bu dönüşümü sağlamak üzere harekete geçirin. Dönüşüm istisnasız herkesin işidir A.V.FEIGENBAUM A.V. Feigenbaum 1960'lı yılların başında "Toplam Kalite Kontrol" anlayışını geliştirmiş ve bu anlayışı kusurla ilgili olarak değil de mükemmellikle ilgili olarak tanımlamıştır. Kalite felsefesinin atölyeden çıkıp organizasyonun bütün fonksiyonlarına yayılması gerekliliğini vurgulamıştır. Yönetim için maliyet-kalite anlayışını geliştirmiştir. Kalite maliyetlerinin toplam kalite yönetimi yaklaşımını uygulama yararlarını ölçülmesinde bir araç olarak kullanılabileceğini göstermiştir. O'na göre yönetim kalite iyileştirme çerçevesindeki konuları ve kaliteyi kendi yönetim uygulamalarına katmalı ve bir lider olarak bütün çalışanların kalitenin oluşturulmasında rol almasını sağlamalıdır. Feigenbaum'a göre yönetim aşağıdaki konularda katılımcı olmalıdır: Kalite iyileştirme prosesinin desteklenmesinde, Kalite iyileştirmenin sürekliliğinin sağlanmasında, Kalite ve maliyetlerin bütünleyici amaçlar olarak yönetilmesinde. Toplam kalite düşüncesini "Toplam Kalite Kontrolu" adlı kitabında toplamıştır. Feigenbaum'un fikirleri Deming, Juran ve Crosby tarafından belirtilen fikirleri içerir. Bu uzmanlardan farklı olduğu noktalardan biri O'nun kalite tanımının daha kullanıcı esaslı olmasıdır. Bu "kalitenizin ne olduğunu bilmek istiyorsanız gidin müşterinize sorun" ifadesinden anlaşılmaktadır. Diğeri ise yöneticilerin kalitenin sağlanmasında önemli rolü olduğunu diğer uzmanlar gibi kabul etmekle beraber ayrıca çalışanlarında bu rolü üstlenmesi gerektiği düşüncesidir. Feigenbaum ayrıca bir çok istatistik esaslı kalite yöntemleri geliştirmiştir. Ancak müşteri odaklı olma ve bütün çalışanların katılımı gibi temel düşüncelerini kolaylıkla uygulanmasını sağlayacak özel yaklaşımları ise oluşturmadığı da görülmektedir. J.M. JURAN J.M. Juran'da Shewhart'ın çalışmalarını bilen ve uygulayan kalite uzmanıydı. O'da Deming gibi II. Dünya Savaşı sonrası Japonya'ya giderek kalite konusunda seminerler vermiştir. Juran kaliteyi tasarım, uygunluk ve bulunabilirlik kalitesi alt başlıklarında inceler yılında ünlü "Kalite El Kitabı"nı yayınlamış 1954 de Juran Enstitüsü'nü kurmuştur. Juran kalite yaklaşımını kalite yönetiminin üç temel prosesini içeren "Kalite Üçlüsü" ile tanımlar. Bunlar: " Kalite planlama " Kalite kontrol " Kalite iyileştirme'dir. Kalite Planlama; Juran müşteriyi prosesten etkilenen biri olarak tanımlamıştır. Müşteri tanımı iç ve dış müşteriyi içermektedir. Müşteri gereksinimleri belirlenmeli sonra en düşük maliyetle bunları karşılayacak kalite hedefleri oluşturulmalıdır. Proses tasarlanarak gerçek işleme koşulları altında ürünün yapılma yeteneği

6 gösterilmelidir. Kalite Kontrol; Kontrol kritik elemanların belirlenmiş özellikleri sağlayıp sağlamadığını denetleme ve değerlendirme sürecidir. Bu elemanlar için ölçüler ve ölçüm yöntemleri tanımlanmalıdır. Performans standartları oluşturulmalıdır. Juran kalite kontrol işleminin en düşük düzeye indirilmesini ve mümkünse işi yapan çalışanlar tarafından yapılmasını ister. Bunun için veri toplama ve problem çözme teknikleri ile ilgili eğitimlerin verilmesini gerektirir. Kalite İyileştirme; İyileşme gereksinimleri belirlenir ve özel iyileşme prosesleri oluşturulur. Kaliteyi uygulamada Juran'ın savunduğu yaklaşım iyileştirme için programlanmış ve hedefleri belirlenmiş proje grupları oluşturulmasıdır. Uygun çalışma grupları, proje oluşturmak, kalitesizlik nedenlerini bulmak ve işlem koşulları altında işin düzeltilmesini sağlamak için oluşturulmalıdır. Kalite iyileştirme kaynakların temini, çalışanların eğitimi ve kaliteyi sürekli kılacak ve kazanılan güveni sürdürecek kalıcı bir yapıyı yerleştirmek gibi çalışmaları içerir. Juran aynı zamanda kalite maliyetleri kavramını ortaya çıkardı. Klasik maliyet anlayışı olarak tanımlanan bu yaklaşıma göre sıfır kusura ulaşmak mümkün değildi. Ancak Juran 1993 yılındaki bir makalesinde teknolojik gelişmeler sonucunda sıfır kusurun gerçekleştirilebilecek hedef olduğunu belirtmektedir. Juran'a göre Toplam Kalite Yönetimi adımları şunlardır: Üst yöneticilerden oluşan kalite planlama komisyonu politikaları oluşturur, planları gerçekleştirmek için kaynak sağlar ve kalite hedeflerini elde etmeyi içerecek performans gözden geçirme sistemini değiştirir. Hedefler geçmiş performansı esas almamalıdır. Organizasyon yapısı, organizasyonun kalite hedeflerini karşılamak için değişmelidir. Planları gerçekleştirmek için kaynaklara ihtiyaç olur. G. TAGUCHI G. Taguchi'nin çalışmaları 1970'li yıllarda başlamıştır. Onun en önemli katkılarından biri klasik tanımlardan farklı olarak yaptığı kalite tanımıdır. O'na göre bir ürünün kalitesi sevkiyattan sonra o ürünün toplumda neden olduğu minimum kayıptır. Toplumsal kayıp, ürünün kullanım amacına dolayısıyla tüketici gereksinimlerine uygunsuzluğu, kendisinden beklenen performansı gerçekleştirememesi ve kullanım sırasında ortaya çıkan zararlı yan etkilerden oluşan kayıptır. Taguchi bu kaybı "kayıp fonksiyonu" ile ifade etmektedir. Bir diğer katkısı ise ürün ve süreçle ilgili yapılacak iyileştirmelerin tasarım aşamasında yapılmasını sağlamak için geliştirdiği deney tasarımı yöntemleridir. K. ISHIKAWA K. Ishikawa Japonya'ya gelerek kalite felsefesini anlatan kalite uzmanlarından öğrendiklerini Japon kültürüne uyarlayarak yeni araçlar ve yaklaşımlar geliştirmiştir. Kalite iyileştirme çalışmalarında kullanılmak amacıyla geliştirdiği "neden-sonuç diyagramı" kendi ismiyle veya "balık kılçığı diyagramı" olarak ta adlandırılır. Ishikawa ayrıca kalite tanımındaki müşteri kavramına yeni bir boyut kazandırmıştır.

7 O'na göre sadece ürünü satın alan değil hattaki bir sonraki öncekinin müşterisidir. Kalite çemberleri kavramını da ilk ortaya çıkarandır. "7 araç"olarak tanımlanan basit sorun çözme tekniklerinin organizasyondaki herkes tarafından kullanılmasını ister. Ishikawa sorun çözümünde takım çalışmasının önemini vurgular. Kullanıcı esaslı kalite kavramını da geliştirmiştir. Ishikawa'nın kalite felsefesi, işgücünün eğitiminde toplanır. Eğitilmiş çalışanlar, proses ve ürün ile ilgili sorunları çözebilir ve gelişmeler sağlayabilir. Yönetim sadece lider gibi davranmalıdır. Kalitenin üretimi herkesin işi olmalıdır. Ishikawa kalite düşüncelerini dört başlık altında toplamaktadır: " Müşteri ihtiyaçlarının tatmin edilmesi, " Müşterinin merkeze alınması, " Bilgi, süreç, hizmet, çalışanlar ve amaç kalitesinin geniş boyutta düşünülmesi, " Tam kalitenin fiyat ve miktar olarak ifade edilmesi. M.IMAI M. Imai Japonca "kaizen" olarak adlandırılan sürekli iyileştirme fikrini öğretmektedir. "Japonya'nın Rekabet Başarısını Anahtarı: Kaizen" adlı kitabında bu felsefenin uygulamalarını örneklerle anlatmaktadır.

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 13 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 2 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ KERİM ÖZBEYAZ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ KERİM ÖZBEYAZ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ KERİM ÖZBEYAZ 3.1.Toplam Kalite Kavramı TK; Bir işletmede yapılan bütün işlerde, müşteri isteklerini karşılayabilmek için şart olan yönetim, insan, yapılan iş, ürün ve hizmet kalitelerinin

Detaylı

KALİTE KAVRAMI VE KALİTENİN BOYUTLARI

KALİTE KAVRAMI VE KALİTENİN BOYUTLARI KALİTE YÖNETİMİ KALİTE KAVRAMI VE KALİTENİN BOYUTLARI Hizmet veya üründe kalite kavramı için farklı tanımlar kullanılmaktadır. En genel hâliyle ihtiyaçlara uygunluk (Crosby), ürün veya hizmetin değeri

Detaylı

Toplam Kalite Yönetimi ve Kalite Maliyetleri

Toplam Kalite Yönetimi ve Kalite Maliyetleri A.Ü. SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ İŞLETME DOKTORA PROGRAMI Toplam Kalite Yönetimi ve Kalite Maliyetleri Ömer ERDOĞAN Yönetim Muhasebesi Aralık 2014 Kalite Nedir? Kalite en basit tanımıyla, müşteri isteklerine

Detaylı

İçİ İç ndek ndek ler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 2. Yeni Ekonomi...19 3. Küreselleşme ve Değişim...35

İçİ İç ndek ndek ler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 2. Yeni Ekonomi...19 3. Küreselleşme ve Değişim...35 İçindekiler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 Küreselleşme... 4 Fütüristlerin Görüşleri... 7 Bilgi Toplumu... 8 Kağıtsız Fabrikalar... 9 Tek Kişilik Şirketler...10 Küresel Üretici...11 Küresel

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 6 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

GİRİŞ. Yrd. Doç. Dr. Aslı Tuncay Çelikel MAN501T Çağdaş İşletme Yönetimi Ders: Toplam Kalite Yönetimi

GİRİŞ. Yrd. Doç. Dr. Aslı Tuncay Çelikel MAN501T Çağdaş İşletme Yönetimi Ders: Toplam Kalite Yönetimi GİRİŞ Bu hafta, 20. yüzyılın son çeyreğinde ortaya çıkarak, çağdaş işletme-yönetim anlayış ile uygulamalarını adeta yeniden biçimlendiren bir şemsiye kavramı; Toplam Kalite Yaklaşımı nı genel hatlarıyla

Detaylı

KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK

KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK TOPLAM KALİTE MALİYETLERİ TOPLAM İÇİNDEKİ PAYI 1.Önleme maliyetleri % 5 2.Ölçme ve Değerleme Maliyetleri % 50 3.Başarısızlık Maliyetleri % 45 3.1.İç Başarısızlık Maliyetleri

Detaylı

ÇAĞDAŞ YÖNETİM ANLAYIŞI VE TOPLAM KALİTE

ÇAĞDAŞ YÖNETİM ANLAYIŞI VE TOPLAM KALİTE ÇAĞDAŞ YÖNETİM ANLAYIŞI VE TOPLAM KALİTE Yönetim bilimi, özel sektörde ve kamu sektöründe birbirinden ayrı ve tamamen kopuk iki ayrı disiplin olarak ortaya çıkmış ve gelişimini sürdürmüştür. Amerikalı

Detaylı

Yönetim Sistemleri Eğitimleri

Yönetim Sistemleri Eğitimleri Yönetim Sistemleri Eğitimleri ISO 9001-2008 /2015 EĞİTİMİ Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kuracak, geliştirecek ve/veya uygulayacak katılımcılara kalitenin tanımlarını ve kalite yönetim prensiplerini

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 1 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 3.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Maliyetleri Hizmet Kalitesi ve Müşterinin Kalite Algısı Kalite Yönetim Sistemi KALİTE MALİYETLERİ Kalite maliyetleri meydana gelebilecek hataları

Detaylı

Kalite Yönetim Sistemleri

Kalite Yönetim Sistemleri Editörler Doç.Dr. E. Mennan Yıldırım / Yrd.Doç.Dr. M. Emin Merter Kalite Yönetim Sistemleri Yazarlar Yrd.Doç.Dr.Cemal İnce Yrd. Doç. Dr. Ediz Güripek Dr.Selin Çavuşoğlu Dr.Nebahat Aral Ayca Özceylan Erkan

Detaylı

ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır?

ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır? ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır? 1 Giriş Kurumumuz ISO 9001 Standardı na uyum sağlanması, Ülkeler arası sınırların ortadan kalkmakta olduğu günümüz dünyasında eğitimde rekabet gücümüzün artmasını

Detaylı

KAİZEN. Marmara üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İleri Üretim Teknikleri Dersi. Hazırlayan: Mine Bihter ONUR

KAİZEN. Marmara üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İleri Üretim Teknikleri Dersi. Hazırlayan: Mine Bihter ONUR KAİZEN Marmara üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İleri Üretim Teknikleri Dersi Hazırlayan: Mine Bihter ONUR Kaizen Kavramı Kai Zen İyi Değişim Kaizen :Japonca iyiye doğru değişim anlamına gelir. Kaizen

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ Ohsas 18001 Endüstrinin değişik dallarında faaliyet gösteren kuruluşların, faaliyet konularını yerine getirirken, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda da, faaliyet

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 4 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

KALİTE YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul ÇAVDAR

KALİTE YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul ÇAVDAR KALİTE YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul ÇAVDAR 1 KALİTE KAVRAMI YAKLAŞIMLARI Üstünlük yaklaşımı Ürün tabanlı yaklaşım Kullanıcı tabanlı yaklaşım Üretim tabanlı yaklaşım Değer tabanlı yaklaşım ÜSTÜNLÜK YAKLAŞIMI

Detaylı

Toplam Kalite Yönetimi

Toplam Kalite Yönetimi Toplam Kalite Yönetimi Şükriye AKKOYUN Kuzey Marmara BKM Kalite Yönetim Sorumlusu 1 İÇERİK Kalitenin Tanımı Kalitenin Tarihsel Gelişimi Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Nedir? TKY nin Temel Kavramları 2 Ne

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii 1. BÖLÜM: STANDARDİZASYON 1. STANDARDİZASYON... 3

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii 1. BÖLÜM: STANDARDİZASYON 1. STANDARDİZASYON... 3 İÇİNDEKİLER Önsöz... iii 1. BÖLÜM: STANDARDİZASYON 1. STANDARDİZASYON... 3 1.1. STANDARD VE STANDARDİZASYON... 3 1.1.1. Standardizasyonun Gelişim Süreci... 4 1.1.2. Standardizasyonun Amaçları... 4 1.1.3.

Detaylı

KALİTE NEDİR? TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NEDİR? Uzm. Hem. Samin Esmailzade. Kalite KALİTE NEDİR?

KALİTE NEDİR? TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NEDİR? Uzm. Hem. Samin Esmailzade. Kalite KALİTE NEDİR? TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NEDİR? Uzm. Hem. Samin Esmailzade KALİTE NEDİR? 2 / 48 KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur (Dr.J.M. JURAN) Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur (P.B.CROSBY) Kalite, bir ürünün

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ

İŞ SAĞLIĞI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ YÖNETİM, en genel anlamıyla, başkaları vasıtasıyla iş yapmak olarak tanımlanır. İktisatçılara göre YÖNETİM, emek, sermaye ve doğal kaynaklar ile beraber üretim faktörlerinden

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ 1

YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 YÖNETİM, en genel anlamıyla, başkaları vasıtasıyla iş yapmak olarak tanımlanır. İktisatçılara göre YÖNETİM, emek, sermaye ve doğal kaynaklar ile beraber üretim faktörlerinden biridir.

Detaylı

Doç. Dr. Serdar Öztora Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Doç. Dr. Serdar Öztora Aile Hekimliği Anabilim Dalı Doç. Dr. Serdar Öztora Aile Hekimliği Anabilim Dalı AMAÇ Bu dersin sonunda katılımcıların kalite kavramı ve ilişkili faktörler hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır. 2 HEDEFLER Katılımcılar bu

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

ISO 9001:2009 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ STANDARDININ AÇIKLAMASI

ISO 9001:2009 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ STANDARDININ AÇIKLAMASI 0. GİRİŞ ISO 9001:2009 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ STANDARDININ AÇIKLAMASI Dr. Mürsel ERDAL Sayfa 1 Kalite yönetim sisteminin benimsenmesi, kuruluşun stratejik bir kararı olmalıdır. Bir kuruluşun kalite yönetim

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi YÖNETİM SİSTEMLERİ Ülkemiz kuruluşları da Kalite, Çevre ve İş sağlığı ve güvenliği konularına verdikleri önemi göstermek, etkinlik ve verimliliği artırmak amacıyla Yönetim Sistemlerine geçiş için uğraş

Detaylı

KURUMSAL PERFORMANS YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI

KURUMSAL PERFORMANS YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI KURUMSAL PERFORMANS YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI KURUMSAL PERFORMANS YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI Amacı Bu seminer, katılımcılara kurumsal performansı yönetmek ve iyileştirmek için kullanılan teknikler hakkında

Detaylı

Kalite Sistemleri ve Yönetimi YILMAZ ÖZTÜRK

Kalite Sistemleri ve Yönetimi YILMAZ ÖZTÜRK Kalite Sistemleri ve Yönetimi B YILMAZ ÖZTÜRK 5 Yönetim sorumluluğu 5.1 Yönetimin taahhüdü Üst yönetim aşağıdaki yollarla, kalite yönetim sisteminin oluşturulması, uygulanması ve etkinliğinin sürekli iyileştirilmesi

Detaylı

Kalite İyileştirme Yöntemleri

Kalite İyileştirme Yöntemleri SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Kalite İyileştirme Yöntemleri Hafta 1 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen

KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen KALİTE YÖNETİMİ KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen ihtiyaçları karşılama kabiliyetini oluşturan özelliklerin toplamıdır.

Detaylı

KALİTE BİLİNCİ, LİDERLİK VE TOPLAM KALİTE FELSEFESİ

KALİTE BİLİNCİ, LİDERLİK VE TOPLAM KALİTE FELSEFESİ KALİTE BİLİNCİ, LİDERLİK VE TOPLAM KALİTE FELSEFESİ Prof.Dr.Coşkun Can Aktan Toplam kalite yönetiminin başarısı için üst yönetimden alt düzeyde çalışanlara kadar tüm organizasyonda kalite bilinci nin varlığı

Detaylı

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir?

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? ÜRETİM -YÖNETİM Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir.

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 14 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

DERS BİLGİLERİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TBY309 3 2 + 0 2 3

DERS BİLGİLERİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TBY309 3 2 + 0 2 3 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TBY309 3 2 + 0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Önlisans Dersin Türü Zorunlu Dersin Koordinatörü Öğretim

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm Üretim Yönetiminde Temel Kavramlar

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm Üretim Yönetiminde Temel Kavramlar İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm Üretim Yönetiminde Temel Kavramlar 1.1. Giriş... 2 1.2. Üretim Faktörleri ve Üretim... 3 1.3. Üretim ve İşlemler Yönetimi... 6 1.4. Üretim ve İşlemler Yönetiminin Kapsamı... 7

Detaylı

FREKANS VERİLERİ. Prof.Dr. Levent ŞENYAY III - 1

FREKANS VERİLERİ. Prof.Dr. Levent ŞENYAY III - 1 3 FREKANS VERİLERİ 3.1. Frekans Tablolarının Düzenlenmesi 3.2. Frekans poligonu 3.3. Frekans tablosu hazırlama 3.4. Frekans Histogramı 3.5. Frekans eğrisi tipleri 3.6. Diğer İstatistiksel Grafik Gösterimler

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 4.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Planlaması Kalite Felsefesi KALİTE PLANLAMASI Planlama, bireylerin sınırsız isteklerini en üst düzeyde karşılamak amacıyla kaynakların en uygun

Detaylı

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans HASTA GÜVENLİĞİ Sağlık hizmetlerinde hasta güvenliği, sağlık bakım hizmetlerinin sunum süresince hastaya zarar verilmesini önlemek amacıyla kuruluş ve çalışanlar tarafından alınan önlemlerdir Amaç hataları

Detaylı

İŞLETME YÖNETİCİLERİ İÇİN TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ VE İNSAN KAYNAKLARI

İŞLETME YÖNETİCİLERİ İÇİN TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ VE İNSAN KAYNAKLARI İŞLETME YÖNETİCİLERİ İÇİN TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ VE İNSAN KAYNAKLARI Prof. Dr. Asuman Türkel İstanbul 1998 ll^ l 1901 {Örtmen ki,tabevi Kitabın her hakkı saklıdır ve yayınevine aittir. Yayınevinin yazılı

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ Rev.00 03-2002 1 GİRİŞ 1.1 TS EN ISO/IEC 17025 (2000) Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar standardında, bir laboratuvarın yaptığı deney

Detaylı

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır.

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. KALİTE KONTROL Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. Kontrol: Mevcut sonuçlarla hedefleri ve amaçları kıyaslama

Detaylı

de i im Kaizen Kamil BOLAT

de i im Kaizen Kamil BOLAT Kaizen Kamil BOLAT Kaizen İyiye doğru değişiklikleri Her gün daha iyi için yapılan küçük değişiklikleri Yavaş, küçük ama sürekli iyileştirmeleri Müşteri memnuniyetini arttırmaya yönelik, herkes tarafından,

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 1.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Giriş Kalite Kavramı Kaliteyle İlgili Kavramlar Kalitenin Bileşenleri Kalitenin Tarihçesi GİRİŞ Günümüz toplumsal yaşamında bireyler politikada, yönetimde,

Detaylı

Farkındalılık ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi. Uygulama ve başarımın anahtarları

Farkındalılık ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi. Uygulama ve başarımın anahtarları ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi Uygulama ve başarımın anahtarları 1 Genel Eğitim Hakkında Kalite ve Yönetim Sistemi Kavramlar ve amaçlar TKY ve Kalite Yönetim Sistemi Standart maddeleri Fayda sağlamanın

Detaylı

PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN

PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN İnsan kaynakları bir organizasyondaki tüm çalışanları ifade eder. Diğer bir deyişle organizasyondaki yöneticiler, danışmanlar,

Detaylı

Özhan KİP Mak.Müh. Özgün Isı İnş.San.Tic.Ltd.Şti. Üretim Planlama Müd. Yalın Üretim/Kaizen

Özhan KİP Mak.Müh. Özgün Isı İnş.San.Tic.Ltd.Şti. Üretim Planlama Müd. Yalın Üretim/Kaizen Değerli Okurlar; Sizlere faydalı olacağına inandığım ve günümüz üretim sisteminin vaz geçilmez kavramlarından biri olan kaizen ve yalın üretim konusunda elimden geldiği kadar bilgi ve deneyimlerimi paylaşmayı

Detaylı

Sedona. Eğitim Kataloğu

Sedona. Eğitim Kataloğu Eğitim Kataloğu 1. Organizasyonel yapılanma Organizasyonel yapılanma kapsamında yer alan takım yapıları, yönetim anlayışı, yazılım süreçleri gibi kavramlar, yazılım projelerini başarıya taşıyan yapıtaşları

Detaylı

İstatistiksel proses kontrol ve kontrol diyagramı. 3. hafta

İstatistiksel proses kontrol ve kontrol diyagramı. 3. hafta İstatistiksel proses kontrol ve kontrol diyagramı 3. hafta İstatistiksel proses kontrol Prosesteki değişkenliği ölçerek ve analiz ederek istatistiksel kontrolünü sağlamak ve sürdürmek için istatistiksel

Detaylı

Kalite Geliştirmede İstatistiksel Yöntemler ve Six Sigma

Kalite Geliştirmede İstatistiksel Yöntemler ve Six Sigma Kalite Geliştirmede İstatistiksel Yöntemler ve Six Sigma - 1 Ödevler 5 er kişilik 7 grup Hayali bir şirket kurulacak Bu şirketin kalite kontrol süreçleri raporlanacak Kalite sistem dokümantasyonu oluşturulacak

Detaylı

Bölüm 1: Kalite kavramý

Bölüm 1: Kalite kavramý Bölüm 1: Kalite kavramý A. Kalitenin tanýmý Ýnsanoðlu her zaman daha iyisini yapmak için çalýþan bir yapýya sahiptir. Karanlýk çaðdan bilgi çaðýna uzanan geliþme sürecine göz attýðýmýzda insanlarýn yaþam

Detaylı

ALFA DEĞER YÖNETİM SİSTEMLERİ DANIŞMANLIK ve RAPORLAMA

ALFA DEĞER YÖNETİM SİSTEMLERİ DANIŞMANLIK ve RAPORLAMA ISO 9001-2015 EĞİTİMİ Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kuracak, geliştirecek ve/veya uygulayacak katılımcılara kalitenin tanımlarını ve kalite yönetim prensiplerini hatırlatmak. ISO 9001:2015 kalite

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 3 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

Bu bildiri 6. Uluslararası Ankiros Döküm kongresinde sunulmuştur. This paper was presented on 6th Ankiros Foundry Congress

Bu bildiri 6. Uluslararası Ankiros Döküm kongresinde sunulmuştur. This paper was presented on 6th Ankiros Foundry Congress Bu bildiri 6. Uluslararası Ankiros Döküm kongresinde sunulmuştur This paper was presented on 6th Ankiros Foundry Congress http://kongre.tudoksad.org.tr/ Eylül 2012 September 2012 Tüyap, İstanbul TPM Kırklareli

Detaylı

Enerji Yönetimi 11 Aralık 2015. Ömer KEDİCİ

Enerji Yönetimi 11 Aralık 2015. Ömer KEDİCİ Enerji Yönetimi 11 Aralık 2015 Ömer KEDİCİ Tanım Enerji yönetimi ; Planlama, Koordinasyon ve Kontrol gibi birbirinden bağımsız olduklarında etkisiz kalabilecek işlevlerin bir araya gelerek oluşturdukları

Detaylı

ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemleri ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemleri MÜTEF Kalite Yönetimi Koordinasyon Kurulu ISO 9000:2000 KYS Toplantısı Şubat 2008 1/56 İçerik Çalışma Planı (Durum Değerlendirmesi) Kalite Kavramı ISO 9000 Kalite

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.08

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.08 R20.08 LABORATUVARLARDA YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRME FAALİYETİ Rev.00 03-2002 1. GİRİŞ 1.1 TS EN ISO/IEC 17025 (2000) Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar standardında bir

Detaylı

ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF. DR. AHMET ÇOLAK

ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF. DR. AHMET ÇOLAK ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF. DR. AHMET ÇOLAK KALİTE 20. yüzyılın ortalarından itibaren şirketler, küresel pazarın sert rekabet koşullarında ayakta kalabilmek için geleneksel yönetim

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ - 3. Copyright: Prof.Dr. Ömer Saatçioğlu

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ - 3. Copyright: Prof.Dr. Ömer Saatçioğlu TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ - 3 Copyright: Prof.Dr. Ömer Saatçioğlu Kalitenin Maliyeti Maliyet Öğeleri Kalite ne maliyette? Yüksek maliyette ürünü düşük maliyette indirgemek disiplinler arası bir problemdir.

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al YÖNETİM SİSTEMLERİ Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al kavramlarını içeren sürekli iyileştirme döngüsü ile uygulanır. YÖNETİM SİSTEMLERİ Şematik

Detaylı

KURUM İMAJININ OLUŞUMUNDA KALİTE FAKTÖRÜ

KURUM İMAJININ OLUŞUMUNDA KALİTE FAKTÖRÜ Ünite 11 KURUM İMAJININ OLUŞUMUNDA Öğr. Gör. Şadiye Nur GÜLEÇ Bu ünitede, sponsorluk konusu işlenecektir. Uzun dönemde, kurum imajını etkileyen en önemli unsurlardan bir ürün kalitesi dir. Kalite, bir

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 1. AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

Sedona. Nisan 2013 Eğitim Kataloğu

Sedona. Nisan 2013 Eğitim Kataloğu Nisan 2013 Eğitim Kataloğu 8 Nisan 2013 Sedona, yazılım firmalarına ve büyük çaplı organizasyonların bilişim departmanlarına organizasyonel yapılanma, yöneticilik, takım çalışması ve kalite süreçleri alanlarında

Detaylı

3.DERS YAZILIMDA KALİTENİN ANLAMI

3.DERS YAZILIMDA KALİTENİN ANLAMI 3.DERS YAZILIMDA KALİTENİN ANLAMI 1 1. KALİTE NEDİR? Kalite kavramı insanların ve sistemlerin "hata yapması" ve "mükemmele ulaşma isteği" gerçeğinden ortaya çıkmıştır. Alıcı tarafından aranılan belirli

Detaylı

Kalite Yönetimi GÖKAY HALİBİŞ 120702042

Kalite Yönetimi GÖKAY HALİBİŞ 120702042 Kalite Yönetimi GÖKAY HALİBİŞ 120702042 Kalite Yönetimi NUREL ALKAN - 090702037 Kalite Yönetimi Sabrican Zaim 090702042 Kalite Yönetimi Fatih Dartıcı - 090702074 Kalite Yönetimi Kalite Nedir? Kalite, bir

Detaylı

ORGANİZASYONEL DEĞİŞİMİN TEMEL İLKELERİ

ORGANİZASYONEL DEĞİŞİMİN TEMEL İLKELERİ ORGANİZASYONEL DEĞİŞİMİN TEMEL İLKELERİ ORGANİZASYONLARDA DEĞİŞİM İÇİN DEMİNG'İN ON DÖRT İLKESİ 1. Organizasyonun amaçlarını belirle. Ürün ve hizmet kalite sini geliştirmek için organizasyonun amaçlarını

Detaylı

DKM212 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ve STANDARDİZASYON

DKM212 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ve STANDARDİZASYON DKM212 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ve STANDARDİZASYON Ders I., Ders II., Ders III. Kalite Nedir?, Kalite Yönetimi, Kalite Sistem Standartları, Tanımlar Dr.Sefa KOCABAŞ 2012 Bahar Kalite kavramı Dünyanın bir

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İş Sürekliliği

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İş Sürekliliği T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İş Sürekliliği İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Politikası Sürüm No: 5.0 Yayın Tarihi: 11.05.2014 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu

Detaylı

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri MerSis Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri Bilgi Teknolojileri risklerinize karşı aldığınız önlemler yeterli mi? Bilgi Teknolojileri Yönetimi danışmanlık hizmetlerimiz, Kuruluşunuzun Bilgi

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Muazzez ÖZDEMİR

KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Muazzez ÖZDEMİR Toplam Kalite Kavramı Ünite 2 Posta Hizmetleri Önlisans Programı KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Muazzez ÖZDEMİR 1 Ünite 2 TOPLAM KALİTE KAVRAMI Öğr. Gör. Muazzez ÖZDEMİR İçindekiler 2.1. TOPLAM KALİTENİN

Detaylı

ANKARA ŞUBESİ YAZ SEMĠNERLERĠ

ANKARA ŞUBESİ YAZ SEMĠNERLERĠ ANKARA ŞUBESİ YAZ SEMĠNERLERĠ 1 KALĠTE YÖNETĠMĠ Bayram ERTEM Makine Mühendisi 2 TEMEL KALĠTE KAVRAMLARI Kalite nedir? Müşteri beklentilerini karşılayabilme derecesi, Bir ürün veya hizmetin belirlenen veya

Detaylı

Click to edit Master title style Türkiye de Ekip Çalışmaları ve Ödül Süreci PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ.

Click to edit Master title style Türkiye de Ekip Çalışmaları ve Ödül Süreci PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ. Click to edit Master title style Türkiye de Ekip Çalışmaları ve Ödül Süreci PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ Click İÇERİKto edit Master title style Türkiye Kalite Derneği KalDer Kaizen, TPM ve Kalite Çemberi Nedir?

Detaylı

Bülent Dokuzluoğlu Yönetim Danışmanı

Bülent Dokuzluoğlu Yönetim Danışmanı Bülent Dokuzluoğlu Yönetim Danışmanı KALANLAR GİDENLER YENİ GELENLER 10 yıl önce 500 büyük firma listesinde yer alanların yarısı, bugün o listede yer almıyor. 10 yıl önce bilinmeyen firmalar bugün 500

Detaylı

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Balanced Scorecard DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Bu yöntemin ortaya çıkışı 1990 yılında Nolan Norton Enstitüsü sponsorluğunda gerçekleştirilen, bir yıl süren ve birçok şirketi kapsayan Measuring performance

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

kültürel değişim gayreti Kültürel değişim ğş

kültürel değişim gayreti Kültürel değişim ğş Altı Sigma Nedir? Mühendis ve istatistikçiler tarafından ürün ve proseslerin ince ayarını yapmak için kullanılan ileri derecede teknik bir yöntem Müşteri ihtiyaçlarını kusursuza yakın karşılama hedefi

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

Analiz ve Kıyaslama Sistemi

Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz Kıyaslama Raporu (? pgi=5&tabpg=4&arn=99506&oka=0) Puan Karşılaştırma Raporu (? pgi=5&tabpg=5&arn=99506&oka=0) Düzeltici Faaliyet Takip Raporu (? pgi=5&tabpg=7&arn=99506&oka

Detaylı

Çevre Yönetim Sistemleri ve Çevre Boyutu

Çevre Yönetim Sistemleri ve Çevre Boyutu SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Çevre Yönetim Sistemleri ve Çevre Boyutu Hafta 10 Yrd. Doç. Dr. Asude Ateş Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI

SÜREÇ YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI SÜREÇ YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI. Süreç Yönetimi Uzmanlık Programı Amacı Bu eğitim, süreç yönetimi konularında çalışma yapacak kişilere uzmanlık seviyesinde süreç analiz ve iyileştirme tekniklerini aktarmak

Detaylı

NEDEN TAKIM ÇALIŞMALARI...

NEDEN TAKIM ÇALIŞMALARI... KALİTE TAKIMLARI Birim içi veya birimler arası kalite problemlerini çözmek, süreçlerin kalitesini iyileştirmek için, işi planlamak, uygulamak, kontrol etmek amacıyla kurulan gruplardır. NEDEN TAKIM ÇALIŞMALARI...

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI Mustafa DİLEK +90 532 263 4849 mdilekm@hotmail.com Kalite Yönetim Sistemi Kalite yönetim sistemi uygulamak kuruluşa aşağıdaki potansiyel faydaları

Detaylı

KALİTE ÜZERİNE ÖZLÜ SÖZLER

KALİTE ÜZERİNE ÖZLÜ SÖZLER KALİTE ÜZERİNE ÖZLÜ SÖZLER (Derleyen: Prof.Dr.Coşkun Can Aktan) Önemli olan kantite değil, kalitedir. Lucius Annaeus Seneca Mükemmeliyet kantiteye değil, kaliteye bağlıdır. Baltasar Gracian y Morales Kalite

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati Kredi AKTS (T+U+L) İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL EN-412 4/I 3+0+0 3 5 Dersin Dili : Türkçe Dersin Seviyesi

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 3-4 hafta

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 3-4 hafta KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 3-4 hafta Öğr.Gör.Doğan GÜRDAL 11/7/2017 dogangurdal@hotmail.com 1 KALİTE BİR YOLCULUKTUR KALİTE YOLCULUĞUMUZ 11/7/2017 dogangurdal@hotmail.com 2 KALİTE KAVRAMININ GELİŞMESİ Kalite,

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 3-4 hafta. Öğr.Gör.Doğan GÜRDAL. 11/9/2016 1

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 3-4 hafta. Öğr.Gör.Doğan GÜRDAL. 11/9/2016 1 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 3-4 hafta Öğr.Gör.Doğan GÜRDAL 11/9/2016 dogangurdal@hotmail.com 1 KALİTE BİR YOLCULUKTUR KALİTE YOLCULUĞUMUZ 11/9/2016 dogangurdal@hotmail.com 2 KALİTE KAVRAMININ GELİŞMESİ Kalite,

Detaylı

KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI

KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI Kalite, bir ürün veya hizmet ile ilgili özelliklerin, belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama derecesidir. Kalite Sözlüğü Kalite, genel olarak günlük konuşmalarda

Detaylı

ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI ÇORLU CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY EĞİTİMLER BAŞLIYOR 2018 OCAK - ŞUBAT - MART EĞİTİM PROGRAMI

ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI ÇORLU CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY EĞİTİMLER BAŞLIYOR 2018 OCAK - ŞUBAT - MART EĞİTİM PROGRAMI ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI ÇORLU CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY EĞİTİMLER BAŞLIYOR OCAK - ŞUBAT - MART EĞİTİM PROGRAMI OCAK PROGRAMI Marka/Patent Eğitimi (Ezel ŞAHİN & Hüseyin CAN) Marka; Marka Tanımı

Detaylı

ISO NEDİR? TSE, ISO nun üyesi ve Türkiye deki tek temsilcisidir. EN NEDİR?

ISO NEDİR? TSE, ISO nun üyesi ve Türkiye deki tek temsilcisidir. EN NEDİR? ISO Türk Standardları Enstitüsü 132 sayılı kuruluş yasası ile kendisine verilen Standardlara uygun ve kaliteli üretimi teşvik edecek her türlü çalışmayı yapmak ve bunlarla ilgili belgeleri düzenlemek görevini

Detaylı

KALİTE EL KİTABI TS-ISO 9001:2008 ST.NO. İçindekiler 1/19 - Tasarım ve Geliştirme 10/ Firma Tanıtımı 2/19 - Satınalma 10/19 7.

KALİTE EL KİTABI TS-ISO 9001:2008 ST.NO. İçindekiler 1/19 - Tasarım ve Geliştirme 10/ Firma Tanıtımı 2/19 - Satınalma 10/19 7. BÖLÜM-01 KONU S.NO TS-ISO 9001:2008 ST.NO KONU S.NO TS-ISO 9001:2008 ST.NO Bölüm 1 Müşteri İle İlişkili Prosesler 10/19 7.2 İçindekiler 1/19 - Tasarım ve Geliştirme 10/19 7.3 Firma Tanıtımı 2/19 - Satınalma

Detaylı

DEVLET MALZEME OFİSİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMA VE ÖDÜL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DEVLET MALZEME OFİSİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMA VE ÖDÜL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DEVLET MALZEME OFİSİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMA VE ÖDÜL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde l - Bu Yönergenin amacı, Devlet Malzeme Ofisi Merkez, Taşra Teşkilâtı ve

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: TAKIM ÇALIŞMASI Doç. Dr. Cevat ELMA

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: TAKIM ÇALIŞMASI Doç. Dr. Cevat ELMA Ünite 7 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: TAKIM ÇALIŞMASI Doç. Dr. Cevat ELMA TAKIM ÇALIŞMASI Takım çalışması, belirli sayıda işgörenin, belirli amaçlarla ve belirli sürelerle bir araya gelip sorunların

Detaylı

Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının

Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ VE İŞ SÜREKLİLİĞİ - 1 Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının Gizliliği Tamlığı (Bütünlüğü) Erişebilirliği (Kullanılabilirliği) Üzerine

Detaylı

Şirket Politikamız : Kalite Politikamız :

Şirket Politikamız : Kalite Politikamız : HAKKIMIZDA Ankara merkezli Barkur Enerji-Petrol, her tür ve büyüklükte yapım sözleşmelerini yürütme yeteneğine sahip dinamik ve güçlü bir kadroyla hizmet vermektedir. Gerek yurt içi ofisleri ve gerekse

Detaylı

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.4 KALİTE YÖNETİM / İÇ KONTROL BİRİMİ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.4 KALİTE YÖNETİM / İÇ KONTROL BİRİMİ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.4 KALİTE YÖNETİM / İÇ KONTROL BİRİMİ Kalite Yöneticisi Dök.No KAİM.İKS.FRM.081 Sayfa No 1/ 3 İŞİN KISA TANIMI: Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü üst yönetimi

Detaylı

KALİTE MALİYET -TESLİMAT

KALİTE MALİYET -TESLİMAT Müşteri Ne İster? HATASIZ ÜRÜN Yüksek Kalite UYGUN FİYAT Düşük Maliyet DERHAL TESLİMAT Teslimat Süresi KALİTE MALİYET -TESLİMAT Değişim Kültürel Değişim Yalın Üretim Sistemi İşletmelerde Kaizen Kültürü

Detaylı