ARDUĠNO NEDĠR? ACiK KAYNAK ELEKTORONĠK PROTOTĠP PLATFORM. ARDUĠNO AÇIK KAYNAKLI BĠR ELEKTRONĠK PROTOTĠP GELĠġTĠRME PLATFORMUDUR. ANLAYAMADIM?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ARDUĠNO NEDĠR? ACiK KAYNAK ELEKTORONĠK PROTOTĠP PLATFORM. ARDUĠNO AÇIK KAYNAKLI BĠR ELEKTRONĠK PROTOTĠP GELĠġTĠRME PLATFORMUDUR. ANLAYAMADIM?"

Transkript

1 ARDUĠNO NEDĠR? ARDUĠNO AÇIK KAYNAKLI BĠR ELEKTRONĠK PROTOTĠP GELĠġTĠRME PLATFORMUDUR. ANLAYAMADIM? ACiK KAYNAK UCRETLĠ VEYA UCRETSĠZ OLARAK SUNULAN ÇEġĠTLĠ YAZILIM VE DONANIM UYGULAMALARININ, KULLANICIN YENĠDEN YAZIP DÜZENLEMESĠNE ĠMKAN SAĞLAYABĠLĠR OLMASIDIR. ELEKTORONĠK SERBEST ELEKTORONLARIN HAREKETĠNĠN DENETĠMĠNĠ KONU EDĠNEN BĠLĠM DALIDIR. PROTOTĠP BĠR ÜRÜNÜN DAHA SONRASI ĠÇĠN GELĠġTĠRĠLMESĠNE AÇIK OLARAK ÖRNEK TEġKĠL ETMESĠDĠR. PLATFORM ÜRÜN GELĠġTĠRME ALANIDIR.

2 ARDUINO photocell(ldr) led breadboard ARDUINO KÜÇÜK BĠR BĠLGĠSAYAR GĠBĠ DÜġÜNÜLEBĠLĠR. ARDUINO ĠÇĠN UFAK BĠR PROGRAM YAZARAK ODADA NE KADAR IġIK OLDUĞUNU ÖLÇÜP, DURUMA GÖRE LEDĠN PARLAKLIĞINI DEĞĠġTĠREBĠLĠRSĠNĠZ. ON OFF BĠR BĠLGĠSAYAR ĠÇĠN MOUSE BĠR GĠRĠġ BĠRĠMĠ VE MONĠTÖR BĠR ÇIKIġ BĠRĠMĠDĠR. VEYA LEDĠ YAKMAK ĠÇĠN BĠR SWĠTCH KULLANABĠLĠRSĠNĠZ. ARDUINO DA DIġ DÜNYAYLA HABERLEġMEK ĠÇĠN BĠLGĠSAYAR GĠBĠ GĠRĠġ VE ÇIKIġ BĠRĠMLERĠNĠ KULLANIR. GĠRĠġLER YARDIMIYLA ORTAMDAN VEYA KULLANICIDAN BĠLGĠ ALIP ÇIKIġLAR YARDIMIYLA DA ORTAMA BĠLGĠ VERĠP ÇEġĠTLĠ ġeyler YAPILABĠLĠR, LED YAKMAK GĠBĠ.

3 push button force sensitive resisitor DC Motor BUTON VEYA SENSÖRLER, GĠRĠġ OLARAK KULLANILABĠLĠR. AÇMAK VEYA KAPATMAK ĠSTEDĠĞĠMĠZ ġeyler, MOTORLAR VEYA BĠLGĠSAYARLAR DA ÇIKIġ OLARAK KULLANILABĠLĠR. ANALOG VE DĠJĠTAL GĠRĠġ ÇIKIġLAR ARASINDAKĠ FARK NEDĠR? DĠJĠTAL BĠLGĠ 1 VEYA 0 ġeklġnde ĠKĠ TÜR OLABĠLĠR. AÇIK VEYA KAPALI, ON-OFF ġeklġnde OLAN BĠLGĠDĠR. ANALOG BĠLGĠ ĠSE SÜREKLĠ DEĞERLERDEN OLUġUR. BU 0 DAN SONSUZA KADAR TÜM SAYI DEĞERLERĠNĠ ALIR. GĠRĠġ VE ÇIKIġLAR DĠJATAL VEYA ANALOG OLABĠLĠRLER. DĠJĠTAL DEDĠĞĠMĠZ ġey BINARY OLAN SĠSTEMLERDĠR. YANĠ DOĞRU VEYA YANLIġ ġeklġnde BĠLGĠ VERĠR. ANALOG BĠLGĠ ĠSE SÜREKLĠ DEĞERLER ARASINDA DEĞĠġEBĠLĠR. BUTON BĠR DĠJĠTAL GĠRĠġ BĠRĠMĠDĠR, ANALOG SENSÖR BĠR ANALOG GĠRĠġ BĠRĠMĠDĠR.

4 VOLTAJ? AKIM? DĠRENÇ? Ohm YASASI? ARDUINO YA BAġLAMADAN ÖNCE BAZI KONULARA VE TEMEL YASALARA DEĞĠNMEMĠZ GEREKMEKTEDĠR. VOLTAJ (V) Bir elektrik alanda iki nokta arasındaki elektrik potansiyeli farkına denir. Gerilim diye de söylenebilir. Birimi volt tur. AKIM (I) Elektriksel yükün hareket miktarına denir.bir kesit üzerinden birim zamanda geçen yük miktarı elektrik akımını verir. Birimi amper dir. DĠRENÇ (R) Elektrik enerjisinin akıģını ancak iletken malzemeler sağlayabilir. Elektrik akımının akıģına direnç gösteren, bu esnada Ohm yasasına göre uçları arasında gerilim düģümüne sebep olan devre elemanıdır. Birimi ohm dur. AkıĢ hızını gerilim olarak düģünebiliriz. Direnç burada musluk gibi suyun akıģını arttırır veya azaltır. Birim zamanda geçen su miktarı akım olarak düģünülebilir. Su benzetmesi genellikle bu terimleri açıklamada kullanılır. Bu da o örneklerden bir tanesidir.

5 OHM s Yasası Akım = voltaj/direnç (i = v/r) veya Direnç = voltaj/akım (r = v/i) veya Voltaj = direnç * akım (v = r*i) Alman fizikçi Georg OHM un akım, gerilim ve direnç arasındaki iliģkiyi gösterdiği tablo OHM yasası olarak anılmaktadır. Örneğin; direnci arttırdığımızda su daha az akar. Direnci kaldırdığımızda ise daha fazla akacaktır. Lamba - Buton DC Güç Kaynağı + ġimdi basit bir devreye bakalım. Burada oluģturulmuģ olan kapalı devrede lamba pilin elektrik enerjisini kullanarak ıģık yaymaktadır. Kullanılan buton ise devre de anahtar görevi görmektedir. Burada da yandaki devrenin Ģematik halde gösterimi vardır. Simgeler devrelerin daha iyi anlaģılması için bizlere yardımcı olurlar. Anahtarın, lambanın ve güç kaynağının nasıl gösterildiğini inceleyebilirsiniz.

6 I I Bu bölüme kadar elektronik ile ilgili bilinmesi gerekenlerden bahsettik. ġimdi ise Arduino ile çalıģmaya baģlayabiliriz. Doğru Akım (DC) I Alternatif Akım (AC) I Devrelerinin iki türü vardır. Doğru akım devreleri ve alternatif akım devreleri. Gördüğünüz gibi doğru akım devresinde akım sürekliliğini korurken alternatif akım devresinde bu durum böyle değil. Biz bundan sonra doğru akım devreleri üzerinden devam edeceğiz. Arduino yu çalıģtırmak için bir güç kaynağına ihtiyaç vardır. Bunun yanında program yüklemek için de bilgisayar bağlantı kablosu gerekiyor. Bilgisayar bağlantı kablosu hem programı yüklememize hem de bazı uygulamaları baģka bir güç kaynağına gerek duymadan direk usb nin gücünden yararlanarak yapmamızı sağlar. Arduino yu kullanmak için yukarıdaki linkten Windows, Mac OS veya Linux iģletim sistemi için olan dosyalardan kendi iģletim sisteminize uygun olanı indirmeniz gerekmektedir.

7 Mac için Arduino programı yükleme talımatları: Windows için Arduino programı yükleme talımatları: Linux için Arduino programı yükleme talımatları: Arduinonuza yazılım yüklemeden önce yukarıdaki linklerden sizin için olanını inceleyin. Yazılım doğru olarak yüklendiğinde bilgisayara taktığınız zaman Arduinomuzun ıģığı yanmaya baģlayacaktır. Arduino programını çalıģtırıp, Tools>Board menüsünden kullanacağınız Arduino modelini seçiniz.. Ardından Tools > Serial Port menüsünden Arduninozu bağladığınız portu seçiniz. Com3 gibi mesela.

8 Yazılım kısmını nasıl yapmam gerekiyor? Arduino programı kod yazma sayfası, derleme ve yükleme kısımlarının hepsini kendi içinde barındırır. Bu kod sayfasında, kod yazarak direk yükleyebilirsiniz. Eğer kod yazmakta zorlanacağınızı düģünüyorsanız File>Examples kısmından Arduino için yazılmıģ olan örnekleri inceleyebilir, devreleri kurarak bu örnekler yardımıyla yazılımı pekiģtirebilirsiniz. Örnekler arasından Blink uygulaması üzerinden devam edelim. int ledpin = 13; void setup() { pinmode(ledpin, OUTPUT); Upload button void loop() { Blink uygulamasının kodu açıldıysa Upload kısmına tıklayarak kartımızı ilk programı yüklüyoruz. Arduino un 13ncü pinine bağlı olan LED yanıp sönmeye baģlayacaktır.

9 int LedPin=13; void setup() { pinmode(ledpin, OUTPUT); //LED 13ncü pine bağlanacak //LedPin değiģkeni olarak kullanılacak void loop() { digitalwrite(ledpin, HIGH); // delay(1000); // digitalwrite(ledpin, LOW); // delay(1000); // LED yanıyor 1 saniye bekleniyor Led sönüyor 1 saniye bekleniyor Kurulum: Programı çalıģtırmak için bazı ayarların yapıldığı kısımdır. Döngü: ÇeĢitli tekrarların yapıldığı kısımdır. Herhangi bir dille yazılmıģ olan bir programı inceleyecek olursak; karģımıza iki adet baģlık çıkacaktır. Setup(Kurulum) Loop(Döngü) Programlamada baģlığımızdan sonra süslü parantez { açıp baģlık içeriğini doldurduktan sonra da süslü parantezi kapatırız. int LedPin=13; void setup() { // baģlık açılıyor pinmode(ledpin, OUTPUT); //LED 13ncü pine bağlanacak //LedPin değiģkeni olarak kullanılacak // baģlık bitimi void loop() { // baģlık açılıyor digitalwrite(ledpin, HIGH); // LED yanıyor delay(1000); // 1 saniye bekleniyor digitalwrite(ledpin, LOW); // LED sönüyor delay(1000); // 1 saniye bekleniyor // baģlık bitimi Yukarıdaki linkte Arduino dilinin içerisinde kullanılan terimler hakkında çok daha detaylı bilgiye ulaģabilirsiniz. Bu kodu iyici incelersek genel kod mantığını oturtmuģ olacağız.

10 yatay olarak bağlı olan delikler dikey olarak bağlı olan delikler Arduino üzerine kurulu halde olmayan devreler için ne yapmalıyım? Lehimlemeye gerek kalmadan breadboardlar yardımıyla devrelerinizi kurup denemeleri bunun üzerinden gerçekleģtirebilirsiniz. Bu tarz breadbordlarda en sağ ve en soldaki iki paralel hat kendi içinde dikey olarak delikler birbiriyle bağlantılıdır. Yatayda ise her 5li grup kendi içinde bağlantılıdır. Anot (+V a bağlanır) Katod (Toprağa bağlanır) En sağ veya soldaki dikey iletimdeki Ģeritlere resimdeki gibi 5V ve GND bağlayarak devrelerimizi kurarken 5V ve GND ihtiyacımızı bu pinlerden sağlayabiliriz. Bunun dıģında devre elemanlarını uygun yerlere yerleģtirerek çeģitli devreler üzerinde çalıģmalara baģlayabiliriz. LED(Light Emitting Diode) ıģık yayan diyot anlamındadır. Belli değerde bir gerilim uygulandığında led ıģık yaymaya baģlayacaktır. ġimdi LED i breadborda takıp Arduino ile yakmaya çalıģalım.

11 void setup() { pinmode(2, OUTPUT); void loop() { digitalwrite(2, HIGH); delay(500); digitalwrite(2, LOW); delay(500); Led in anot bacağı 220 ohm aracılığıyla 2nci pine bağlanmıģ ve katot bacağı da toprağa çekilmiģ durumda. Kod üzerinde 13ncü pin yerine 2nci pin yazarak kullanabilir veya File>New seçerek yeni bir kod sayfası açabiliriz. Setup kısmında 2 pinini çıkıģ olarak ayarladıktan sonra Loop kısmında yarım saniye(500 milisaniye) arayla ledin yanıp-sönmesini sağlamıģ oluyoruz. Derleme Butonu Yükleme Butonu Derleme Butonuna tıklayarak kodda herhangi bir problem olup olmadığını görebiliriz. Eğer herhangi bir hata mesajı karģımıza çıkmazsa yükleme butonunu tıklayarak yükleyebiliriz. YazmıĢ olduğumuz kod sayesinde, siz kapatana kadar yarım saniye aralıklarla ledimiz sürekli olarak yanıp sönecektir.

12 ġimdide devremize bir dijital giriģ elemanı ekleyelim. Bu iģ için en çok tercih edilen bir butondur. LED önceki örnekte olduğu gibi 2nci pine bağlı olarak kalacak bu uygulamada.butonun bir bacağını direnç vasıtasıyla toprağa çekeceğiz, diğerini ise + voltaja bağlayacağız. Ardından resimde görüldüğü gibi bir kablo yardımıyla da 4ncü pinle butonun bacağını birbirine bağlıyoruz. void setup() { pinmode(2, OUTPUT); pinmode(4, INPUT); void loop() { if(digitalread(4)){ digitalwrite(2, HIGH); else{ digitalwrite(2, LOW); Ardından kodu yazmaya baģlayabiliriz. Setup kısmında 2nci pini output, 4ncü pini ise input olarak ayarlıyoruz. Loop kısmında ise butona basılıp basılmadığı durumu inceleniyor. Butona basıldığında LED yanacak, butona basılmadığında ise sönecektir.

13 Potansiyometre(POT) dıģarıdan bir müdahaleyle değeri değiģen dirençtir. Sağa veya sola çevirerek bacaklar ararsındaki direnç değeri arttırılıp azaltılabilir. ġimdi pot yardımıyla bir analog giriģ örneği yapalım. Potun orta bacağını A0 pinine diğer bacakları ise +5V a ve toprağa bağlıyoruz. void setup() { Serial.begin(9600); void loop() { Serial.println(analogRead(A0)); Seri Port Monitörünü açmak için buraya tıklayabilirsiniz. Seri Port Monitörü Setup kısmında seri haberleģme hızı olarak 9600 belirlenmiģtir. Bu bilgisayarın seri portu ile Arduino arasındaki haberleģmenin hızıdır. Ardından loop kısmında ise A0 pinine gelen bilgi analog olarak okunuyor. Serial.println kodu ile de arduinon seri monitör kısmına, gelen analog değer gönderiliyor. Arduinoya yazdığımız kodu yükledikten sonra seri port monitörünü açın. Yeni bir pencere açılacak ve siz potu çevirdikçe burada aralığında pottan okunan analog değerler yazacaktır.

14 5V 0V 0% Duty Cycle - analogwrite(0) 50% Duty Cycle - analogwrite(127) 5V 0V 5V 0V 100% Duty Cycle - analogwrite(255) Bu örnek yardımıyla da pottan okuduğumuz analog değeri ledi yakmakta kullanarak ledin parlaklığını pot yarımıyla değiģtirebiliriz. Bu uygulamada ledi pwm yöntemiyle süreceğiz. Pulse Width Modulation(PWM) darbe geniģlik modülasyonu olarak Türkçe ye çevrilebilir. Bu yöntem sayesinde gerilim bölünerek istenilen aralıkta bir voltaj üretilmesi sağlanabilir. int sensorvalue = 0; void setup() { pinmode(3,output); void loop() { sensorvalue = analogread(a0); analogwrite(3, sensorvalue/4); Öncelikli olarak sensorvalue adında bir değiģken oluģturuyoruz. Bu değiģkene pottan gelen bilgiyi vereceğiz. Setup kısmında 3 nolu pini çıkıģ olarak ayarlıyoruz. Loop kısmında ise A0 pinine bağlı olan pottan okuduğumuz analog bilgiyi sensorvalue değiģkenine atıyoruz. Bu değer 0 ile 1024 arasında oluyor. sensorvalue değiģkenini 4 e bölerek arasına almıģ oluyoruz ve arasındaki bu değeri 3 nolu pinden lede gönderiyoruz. Sonuç olarak potu çevirdiğimiz yöne göre ledin parlaklığı artacak veya azalacaktır.

15 Bu giriģ umarım sizi çok sıkmamıģ ve zorlamamıģtır. Elimizden geldiğince basit bir dille anlatmaya çalıģtık. sitesindeki örnekleri inceleyerek ve biraz araģtırma yaparak farklı projeler yapabilirsiniz. Linkler Software-Yazılım Yazılımları yüklemek için; Dil hakkında ayrıntılı bilgi için; Türkiye de Arduino SatıĢ/Destek Ġçin; Arduino Türkiye PaylaĢım Sitesi; Arduino ya Merhaba Kitapçığı Hakkında; Türkçe diline çevirisi ve düzenlemesi üyeleri tarafından yapılmıģtır. Karikatürlerde görünen bayan gibi her Ģeye sıfırdan baģlayanlar düģünülerek çok temel Ģeylerden bahsedelip bunun yanında çeģitli konularda da yüzeysel anlatımlara gidilmiģtir. Yazının çeģitli kısımlarında eksikliklerin ve anlaģılması güç yerlerin olması muhtemeldir. Bu yüzden kendi adımıza özür dileriz. Her türlü soru, görüģ ve önerileriniz için; adresine mail atabilirsiniz. Ayrıca bu güzel kitapçığın tasarımcısı Jody Culkin a en içten teģekkürlerimizi iletiyoruz. Sanatçının sitesini ve diğer çalıģmalarını inceleyebilirsiniz. all text and drawings by Jody Culkin for more, check out jodyculkin.com Special Thanks to Tom Igoe, Marianne petit, Calvin Reid, The faculty and staff of the interactive telecommunications program at nyu, particularly Dan o sullivan, Danny rozin and Red burns. thanks to Cindy karasek, chris Stein, sarah teitler, kathy goncharov & zannah marsh. many, many thanks to the Arduino team for bringing us this robust and flexible open source platform. and thanks to the lively, active and ever growing arduino community. Introduction to Arduino by Jody Culkin is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial ShareAlike 3.0 Unported License.

LED YAKMAK. Circuit 2. Kablo LED. Direnç. Arduino LED. Direnç (330ohm)

LED YAKMAK. Circuit 2. Kablo LED. Direnç. Arduino LED. Direnç (330ohm) Circuit 2 Pin 13 Arduino LED (Light Emitting Diode) 1 LED YAKMAK LED 'ler (light-emitting diodes) bir çok elektronik devrede kullanılan güçlü ışık kaynaklarıdır. Çalışmalarımıza ilk olarak her elektronik

Detaylı

IOT UYGULAMALARINA GİRİŞ

IOT UYGULAMALARINA GİRİŞ Bölüm 6 IOT UYGULAMALARINA GİRİŞ Devre geliştirme kartları, üzerlerinde bulunan portlar yardımıyla, elektronik sistemlerle analog ve dijital değerleri okuyarak ya da değer göndererek haberleşir ve bu cihazları

Detaylı

void setup() fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız.

void setup() fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız. ARDUİNO PROGRAMLAMA fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız. fonksiyonu: Diğer programlama dillerinden alışık olduğumuz

Detaylı

Örnek. int analogpin = 3; int val = 0; void setup() { Serial.begin(9600); } void loop() { val = analogread(analogpin); Serial.

Örnek. int analogpin = 3; int val = 0; void setup() { Serial.begin(9600); } void loop() { val = analogread(analogpin); Serial. Seri Port Ekranı Arduinoyu USB üzerinden bilgisayarımıza bağladığımızda aslında seri port bağlantısı yapmış oluyoruz. Bu seri port üzerinden hem bilgi alışverişi yapabilir hem de uç bağlantı noktasındaki,

Detaylı

Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri. ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş

Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri. ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş 29.11.2016 İÇERİK Arduino Nedir? Arduino IDE Yazılımı Arduino Donanım Yapısı Elektronik Bilgisi

Detaylı

Bütün ümidim gençliktedir.

Bütün ümidim gençliktedir. Mahmut BORA KARAKUŞ Bütün ümidim gençliktedir. Mustafa Kemal ATATÜRK 2 Hayallerinle Dünyanı Programla 3 Scratch ile Programlamaya Giriş E-Kitabımı okumak için Tıklayınız! 4 Programlama Nedir? Programlama:

Detaylı

Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur.

Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur. Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur. Açık kaynak nedir? Açık kaynak, bir bilgisayar yazılımının makina diline dönüştürülüp kullanımından

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR-2)

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR-2) BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR-2) ROBOT PROGRAMLAMA 2.1.1. Robot Mimarisi 2.1.2. Robot Türleri ve Eğitsel Amaçlı Robotlar 2.1.3. Eğitsel Robotta Mekanik Bileşenler 2.1.4. Eğitsel Robotta Elektromekanik Bileşenler

Detaylı

İ İŞİ BÖLÜM ROBOTİK KODLAMA ÖĞRENME ALANLARI BASİT ELEKTRONİK DEVRELERE GİRİŞ AKILLI CİHAZ TASARIMINA GİRİŞ ROBOTİĞE GİRİŞ

İ İŞİ BÖLÜM ROBOTİK KODLAMA ÖĞRENME ALANLARI BASİT ELEKTRONİK DEVRELERE GİRİŞ AKILLI CİHAZ TASARIMINA GİRİŞ ROBOTİĞE GİRİŞ İ İŞİ İ BÖLÜM ROBOTİK KODLAMA ÖĞRENME ALANLARI BASİT ELEKTRONİK DEVRELERE GİRİŞ AKILLI CİHAZ TASARIMINA GİRİŞ ROBOTİĞE GİRİŞ HAZIRLAYAN MUSTAFA ÖZER BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ makersardahan Küçük

Detaylı

1- KULLANILACAK DEVRE ELEMANLARININ TANITILMASI

1- KULLANILACAK DEVRE ELEMANLARININ TANITILMASI 1- KULLANILACAK DEVRE ELEMANLARININ TANITILMASI ARDUINO UNO Arduino, kolaylıkla devreler tasarlayabileceğiniz, açık kaynak kodlu bir geliştirme platformudur. Arduino kullanmak için üst düzey bir elektronik

Detaylı

PROJE RAPORU. Proje adı: Pedalmatik 1 Giriş 2 Yöntem 3 Bulgular 6 Sonuç ve tartışma 7 Öneriler 7 Kaynakça 7

PROJE RAPORU. Proje adı: Pedalmatik 1 Giriş 2 Yöntem 3 Bulgular 6 Sonuç ve tartışma 7 Öneriler 7 Kaynakça 7 PROJE RAPORU Proje Adı: Pedalmatik Projemizle manuel vitesli araçlarda gaz, fren ve debriyaj pedallarını kullanması mümkün olmayan engelli bireylerin bu pedalları yönetme kolu (joystick) ile sol el işaret

Detaylı

Arduino Temel Bilgiler

Arduino Temel Bilgiler Bu e-kitap Arduino ile proje geliştirmek isteyenler için temel bilgiler içermektedir. Arduino Temel Bilgiler Şevket Yılmaz Yazılım Mühendisi sevket-yilmaz@windowslive.com ARDUİNO NEDİR? Arduino bir mikro

Detaylı

Online Elektronik Devre Simülasyonu 123D Circuits https://circuits.io/

Online Elektronik Devre Simülasyonu 123D Circuits https://circuits.io/ Autodesk 123D Circuits Online Elektronik Devre Simülasyonu 123D Circuits https://circuits.io/ 123D Circuits Autodesk ve elektronik mi? Gerçekten mi? Evet, Autodesk online olarak kullanıma sunduğu 123D

Detaylı

Hızlı ve Kolay Arduıno. Volkan Kanat

Hızlı ve Kolay Arduıno. Volkan Kanat Hızlı ve Kolay Arduıno Volkan Kanat İçindekiler Uygulama 1: Buton ile Led Kontrolü 1 Buton ile LED Kontrolü 2 Uygulama 2: RGB LED Animasyonu 11 RGB LED Animasyonu 12 Uygulama 3: 7 Segment Gösterge ile

Detaylı

SCRATCH İLE ARDUİNO PROGRAMLAMA

SCRATCH İLE ARDUİNO PROGRAMLAMA SCRATCH İLE ARDUİNO PROGRAMLAMA Mahmut BORA KARAKUŞ borakarakus@yandex.com Sayfa 1 Katkılarından dolayı robotistan.com a teşekkür ederim. Robotistan Satış Ofisi: Perpa Ticaret Merkezi B Blok Kat:8 No:1101

Detaylı

Melih Hilmi ULUDAĞ. Yazılım Mühendisi Mekatronik Mühendisi. a aittir.

Melih Hilmi ULUDAĞ. Yazılım Mühendisi Mekatronik Mühendisi.  a aittir. Melih Hilmi ULUDAĞ Yazılım Mühendisi Mekatronik Mühendisi www.melihhilmiuludag.com a aittir. ÖZET Teknolojiyi kısaca bilimsel bilgiden yararlanarak yeni bir ürün geliştirmek, üretmek ve hizmet desteği

Detaylı

Makey Oz Modülünü Bilgisayardan Programlamak Uygulama Kurulumu

Makey Oz Modülünü Bilgisayardan Programlamak Uygulama Kurulumu Makey Oz Modülünü Bilgisayardan Programlamak Uygulama Kurulumu Makey Oz+ modülü Makey ailesinin programlanabilen modülüdür. Temelinde Arduino bulunan bu modül ile Makey modüllerini çok basit bir şekilde

Detaylı

GRAFİK TASARIM Hüseyin Güner

GRAFİK TASARIM Hüseyin Güner Kitapçık Hakkında "AkademikPort Hobi Elektronik Devre Projeleri" Eğitimi AkademikPort'un açık kaynaklı elektronik kitap eğitimlerinin ikinci kitapçığı olarak yayınlanmıştır. Bu kitapçıkta sizler için hazırlanan

Detaylı

VTIY DERS-4 YARDIMCI NOTLARI -2018

VTIY DERS-4 YARDIMCI NOTLARI -2018 VTIY DERS-4 YARDIMCI NOTLARI -2018 Matlab Arduino haberleşmesi için 2. yöntem seri haberleşmedir. İlk yöntemde Arduino üzerinden kod yazmaya gerek yoktu ancak bu yöntemde Arduino IDE üzerinden kod yazmamız

Detaylı

UniGSM Arduino SHIELD (UniGSM-A) KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI

UniGSM Arduino SHIELD (UniGSM-A) KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI UniGSM Arduino SHIELD (UniGSM-A) KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI UniGSM KARTI UniGSM GSM/GPRS kartı, hem Arduino kartlarına hem Raspberry kartlarına hem de bağımsız olarak (Stand alone) kullanılabilen bir

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ MİKROBİLGİSAYAR TABANLI SİSTEM TASARIMI DERSİ

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ MİKROBİLGİSAYAR TABANLI SİSTEM TASARIMI DERSİ 1. ARDUİNO SETİNİN BİLGİSAYARA TANITILMASI VE PROGRAM KURULUMU Arduino kartını bilgisayara tanıtmak için öncelikle Arduino nun resmi sitesinden Arduino IDE programını buradaki bağlantıdan indirip bilgisayarımıza

Detaylı

Bilgisayar ile Nasıl İletişim Kurulur?

Bilgisayar ile Nasıl İletişim Kurulur? BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ DERS NOTLARI -2 Bilgisayar ile Nasıl İletişim Kurulur? Bilgisayarlar bizim konuştuğumuz dili bilemediğinden onlarla anlaşmamız için bizim onların konuştuğu dili öğrenmemiz gerekir.

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ MİKROBİLGİSAYAR TABANLI SİSTEM TASARIMI DERSİ

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ MİKROBİLGİSAYAR TABANLI SİSTEM TASARIMI DERSİ 1. ARDUINO MİKRODENETLEYİCİ KARTININ BİLGİSAYARA TANITILMASI VE PROGRAM KURULUMU Arduino kartını bilgisayara tanıtmak için öncelikle Arduino nun resmi sitesinden Arduino IDE programını buradaki bağlantıdan

Detaylı

Elif İLİKSİZ. Keziban TURAN. Radio Frekanslarla Hareket Eden Araç

Elif İLİKSİZ. Keziban TURAN. Radio Frekanslarla Hareket Eden Araç Elif İLİKSİZ Keziban TURAN Radio Frekanslarla Hareket Eden Araç Mayıs 2016 İÇİNDEKİLER ALICI ALICI MEKANİZMASI VERİCİ MEKANİZMASI MALZEMELER MEKANİK KISIM ELEKTRONİK KISIM YAZILIM Robotumuzun adı: Radio

Detaylı

Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek

Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek 1 Adet Arduino Uno 1 Adet Hc-Sr04 Ultrasonik mesafe sensörü 1 Adet 16 2 Lcd Ekran 1 Adet Breadbord 1 Adet Potansiyometre 2 Ader led Yeteri

Detaylı

ARDUINO NEDİR? Nasıl Kullanılır? Nasıl Programlanır?

ARDUINO NEDİR? Nasıl Kullanılır? Nasıl Programlanır? ARDUINO ARDUINO NEDİR? Arduino GPIO (General Purpose Input/Output) pinleri sayesinde çevre aygıtları ile etkileşime girebilen, proje prototipleme sürecinde kolaylık sağlayan açık kaynak kodlu geliştirme

Detaylı

Terminal Üzerinden Led Kontrol Uygulaması

Terminal Üzerinden Led Kontrol Uygulaması Genel Bakış Bluetooth Shield üzerinde HC-05 bluetooth modülü bulunan bir arduino shield didir.bu shield ile arduino kartınıza android telefonunuzdan, bilgisayarınızdan veya başka bir arduino dan bluetooth

Detaylı

MERHABA BENİM ADIM BULUT :)

MERHABA BENİM ADIM BULUT :) MERHABA BENİM ADIM BULUT :) BulutBoard, üzerinde tüm duyularınızı etkileyen ışık, sıcaklık, mikrofon, joystick, Trafik Lambası, Sokak lambası, röle, mesafe, grafik ekran ve bluetooth gibi birçok Bulutcuk

Detaylı

DİRENÇLER, DİRENÇLERİN SERİ VE PARALEL BAĞLANMASI, OHM VE KIRCHOFF YASALARI

DİRENÇLER, DİRENÇLERİN SERİ VE PARALEL BAĞLANMASI, OHM VE KIRCHOFF YASALARI DİRENÇLER, DİRENÇLERİN SERİ VE PARALEL BAĞLANMASI, OHM VE KIRCHOFF YASALARI AMAÇ: Dirençleri tanıyıp renklerine göre değerlerini bulma, deneysel olarak tetkik etme Voltaj, direnç ve akım değişimlerini

Detaylı

DELTA PLC EĞİTİM SETİ KİTAPÇIĞI

DELTA PLC EĞİTİM SETİ KİTAPÇIĞI DELTA PLC EĞİTİM SETİ KİTAPÇIĞI Beti Delta PLC Eğitim Seti üzerinde kullanılan donanımlar Delta marka DVP20SX211T Model PLC DVP16SP11T Genişleme yuvası DOP-B07S411 7 Operatör Paneli PLC CPU sunu üzerindeki

Detaylı

BQ370-02 Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK

BQ370-02 Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 3 1. Genel Görünüm... 4 2. Cihaz

Detaylı

2019

2019 Uygulama Kitapçığı www.toybotmaker.com 2019 TOYBOT PORT YAPISI Pin Numarası Fonksiyon 3, 5, 6 ve 9 PWM 4 Buzzer 7 Kırmızı LED 8 Sarı LED 10 Servo motor 11 Yeşil LED 12 ve 13 Mesafe sensörü 1) TOYBOT İLE

Detaylı

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 ROKAY Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 1 İÇİNDEKİLER SAYFA Cihazın Genel Özellikleri... 3 Programın Kurulumu... 4 Windows-7 Sürücülerin Yüklenmesi... 5 Windows-Vista Sürücülerin Yüklenmesi...

Detaylı

Grove Parmak İzi Okuyucu Sensör ile Arduino Uno

Grove Parmak İzi Okuyucu Sensör ile Arduino Uno Grove Parmak İzi Okuyucu Sensör ile Arduino Uno Ürün Linki : http://www.robotistan.com/parmak-izi-okuyucu-sensor-grove-fingerprint- Sensor,PR-1746.html Parmak izi okuyucu modülü farklı programlar aracılığı

Detaylı

ARDUINO NEXTION UYGULAMASI. Bu makale, Arduino UNO kartı ile Nextion HMI ekranlarının nasıl kontrol edildiğini anlatmaktadır.

ARDUINO NEXTION UYGULAMASI. Bu makale, Arduino UNO kartı ile Nextion HMI ekranlarının nasıl kontrol edildiğini anlatmaktadır. 1 Bu makale, Arduino UNO kartı ile Nextion HMI ekranlarının nasıl kontrol edildiğini anlatmaktadır. Uygulama, Arduino UNO kartına bir analog giriş olarak uygulanan potansiyometredeki değişimi Nextion HMI

Detaylı

MULTİMETRE. Şekil 1: Dijital Multimetre

MULTİMETRE. Şekil 1: Dijital Multimetre MULTİMETRE Multimetre üzerinde dc voltmetre, ac voltmetre,diyot testi,ampermetre,transistör testi, direnç ölçümü bazı modellerde bulunan sıcaklık ölçümü ve frekans ölçümü gibi bir çok ölçümü yapabilen

Detaylı

DOKUMANLAR

DOKUMANLAR DOKUMANLAR https://www.pickat.org Bu belgeyi yukarıdaki karekodu telefonunuza taratarak veya aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Link sürekli güncellenmektedir. https://drive.google.com/file/d/1wyi3ejzvge9vbu0ujklajnsjukbfldv/view?usp=sharing

Detaylı

ARDUİNO PROGRAMLAMA 1.ARDUİNO YU TANIMAK

ARDUİNO PROGRAMLAMA 1.ARDUİNO YU TANIMAK ARDUİNO PROGRAMLAMA 1.ARDUİNO YU TANIMAK Arduino, açık kaynak kodlu yazılım ve donanıma sahip bir mikrodenetleyici platformudur. Açık kelimesi ile gerçek anlamda açık tasarımı ifade edilmektedir. Baskılı

Detaylı

KÖHLER. Okuma Programı Kullanma Klavuzu v 2.86 TEL: 0212 256 81 90 TEL: 0322 352 75 70-07 FX: 0212 256 81 97-98 FX: 0322 352 13 19

KÖHLER. Okuma Programı Kullanma Klavuzu v 2.86 TEL: 0212 256 81 90 TEL: 0322 352 75 70-07 FX: 0212 256 81 97-98 FX: 0322 352 13 19 KÖHLER Okuma Programı Kullanma Klavuzu v 2.86 MERKEZ ADANA BÖLGE TEL: 0212 256 81 90 TEL: 0322 352 75 70-07 FX: 0212 256 81 97-98 FX: 0322 352 13 19 İZMİR BÖLGE ANKARA BÖLGE TEL: 0232 459 59 95 TEL: 0312

Detaylı

STAFF-02 SMART. KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI. Kasım 2016 Rev.2.0

STAFF-02 SMART. KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI. Kasım 2016 Rev.2.0 STAFF-02 SMART KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI Kasım 2016 Rev.2.0 1. Staff-02 SMART Cihazının Genel Özellikleri STAFF-02 SMART cihazı, bünyesinde ARM7 işlemci ve GSM modül bulunduran, 2 adet röle çıkışına,

Detaylı

BQ Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

BQ Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000 Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 22.04.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 3 1. Genel Görünüm...

Detaylı

DENEY 2: TEMEL ELEKTRİK YASALARI (OHM, KİRCHOFF AKIM VE GERİLİM)

DENEY 2: TEMEL ELEKTRİK YASALARI (OHM, KİRCHOFF AKIM VE GERİLİM) DENEY 2: TEMEL ELEKTRİK YASALARI (OHM, KİRCHOFF AKIM VE GERİLİM) A. DENEYİN AMACI : Ohm ve Kirchoff Kanunları nın geçerliliğinin deneysel olarak gözlemlenmesi. B. KULLANILACAK ARAÇ VE MALZEMELER : 1. Multimetre

Detaylı

web-sitesi : satış : teknik destek : tel : IM-SMO20 Ultrasonik Mesafe Sensörü Özellikler

web-sitesi : satış : teknik destek : tel : IM-SMO20 Ultrasonik Mesafe Sensörü Özellikler web-sitesi : www.inovasyonmuhendislik.com www.evarobot.com satış : satis@inovasyonmuhendislik.com teknik destek : destek@inovasyonmuhendislik.com tel : +90 222 2290710 IM-SMO20 ultrasonik mesafe sensörü

Detaylı

DENEY 2: TEMEL ELEKTRİK YASALARI-GERİLİM VE AKIM ÖLÇÜMLERİ

DENEY 2: TEMEL ELEKTRİK YASALARI-GERİLİM VE AKIM ÖLÇÜMLERİ DENEY 2: TEMEL ELEKTRİK YASALARI-GERİLİM VE AKIM ÖLÇÜMLERİ A. DENEYİN AMACI : Ohm ve Kirchoff Kanunları nın geçerliliğinin deneysel olarak gözlemlenmesi ve gerilim ve akım ölçümlerinin yapılması B. KULLANILACAK

Detaylı

Kullanım Kılavuzu. Deneyler artık çok KOLAY! 2x16 Karekter LCD. Üniversal Motor Sürücü. HCSR04 Mesafe Sensörü. MCP9700 Sıcaklık Sensörü

Kullanım Kılavuzu. Deneyler artık çok KOLAY! 2x16 Karekter LCD. Üniversal Motor Sürücü. HCSR04 Mesafe Sensörü. MCP9700 Sıcaklık Sensörü Kullanım Kılavuzu 2x16 Karekter LCD Üniversal Motor Sürücü HCSR04 Mesafe Sensörü MCP9700 Sıcaklık Sensörü LDR Işık Sensörü 4x7 Segment Display Bread Board dnyarduino Deneyler artık çok KOLAY! dnyarduino

Detaylı

MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU

MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU EPA100 cihazınızı USB ile bilgisayarınıza bağlayarak çeşitli ayarlar yapabilir, okunan değerlerin grafiğini çıkartabilir, cihaz üzerinde yaptığınız bütün fonksiyonlara

Detaylı

ROKART VER 3.1 AYRINTILI MONTAJ KILAVUZU MALZEME LİSTESİ. DEVRENİN MONTAJINDA KULLANILAN ARAÇLAR Lehim teli 25 40 watt havya Yankeski Maket bıçağı

ROKART VER 3.1 AYRINTILI MONTAJ KILAVUZU MALZEME LİSTESİ. DEVRENİN MONTAJINDA KULLANILAN ARAÇLAR Lehim teli 25 40 watt havya Yankeski Maket bıçağı ROKART VER 3.1 AYRINTILI MONTAJ KILAVUZU MALZEME LİSTESİ 16F628A L293D 7805 16 pin dip soket 18 pin dip soket Tek sıra erkek soket (Header) Kırmızı led Minik sarı ledler x 2 Minik yeşil ledler x 2 2 li

Detaylı

Hacettepe Robot Topluluğu

Hacettepe Robot Topluluğu Hacettepe Robot Topluluğu Makaleler PIC ile LED Yakıp Söndüren Devre PIC ile LED Yakıp Söndüren Devre Canol Gökel - 13 Ekim 2006 Giriş Merhaba arkadaşlar, bu makalemizde PIC'e yeni başlayanlar için basit

Detaylı

Fırat Üniversitesi DENEY NO: 5 GÖMÜLÜ SİSTEM PROGRAMLAMA

Fırat Üniversitesi DENEY NO: 5 GÖMÜLÜ SİSTEM PROGRAMLAMA Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği BMÜ-431 Bilgisayar Sistemleri Laboratuvarı DENEY NO: 5 GÖMÜLÜ SİSTEM PROGRAMLAMA 1. GİRİŞ Gömülü sistemler için kesin bir tanım yapmak kolay değildir. Ama basitçe

Detaylı

Deneyler artık çok KOLAY!

Deneyler artık çok KOLAY! dnyarduinov4 Deneyler artık çok KOLAY! dnyarduino dnyarduino açık kaynak platformu ile proje geliştirmek isteyenlerin, deneylerini kolaylıkla yapabileceği bir eğitim setidir. dnyarduino üzerinde 2x16 karakter

Detaylı

GÜÇ ELEKTRONİĞİ EĞİTİM SETİ DENEY KİTABI. KONU: SCR li Kontrol Devresi

GÜÇ ELEKTRONİĞİ EĞİTİM SETİ DENEY KİTABI. KONU: SCR li Kontrol Devresi Giriş: Dc gerilim altında çalışan nin iletime geçmesinden sonra tekrar kesime gidebilmesi için durdurma yöntemlerinden birisinin uygulanması gerekir. Bu yöntemler: 1. Seri anahtarla durdurma yöntemi: Bu

Detaylı

Deneyde Gerekli olan Malzemeler: Arduino Uno, 8.2 k direnç, buton, bağlantı kabloları

Deneyde Gerekli olan Malzemeler: Arduino Uno, 8.2 k direnç, buton, bağlantı kabloları MİKRODENETLEYİCİ II LAB. DENEY FÖYÜ Deneyin Adı: Buton Kontrol Deneyde Gerekli olan Malzemeler: Arduino Uno, 8.2 k direnç, buton, bağlantı kabloları Deneyin Yapılışı: Dijital pinler giriş olarak ayarlandığında

Detaylı

Yedi Karat Kullanım Klavuzu. Yedi Karat nedir? Neden Karat?

Yedi Karat Kullanım Klavuzu. Yedi Karat nedir? Neden Karat? Yedi Karat Kullanım Klavuzu Yedi Karat nedir? Karat, fiziksel dünya ile iletişim ve etkileşim kurulabilmesini sağlayan, elektronik prototip geliştirme kartıdır. Karat, tek başına çalışabilen interaktif

Detaylı

Uygulama kağıtları ve Kısa Sınav kağıtlarına; Ad, Soyad, Numara ve Grup No (Ör: B2-5) mutlaka yazılacak.

Uygulama kağıtları ve Kısa Sınav kağıtlarına; Ad, Soyad, Numara ve Grup No (Ör: B2-5) mutlaka yazılacak. Uygulama kağıtları ve Kısa Sınav kağıtlarına; Ad, Soyad, Numara ve Grup No (Ör: B2-5) mutlaka yazılacak. Grup Adı Ön Hazırlıkta bulunan sonuçlardan uygulama kağıdına yazılması gereken değerler deneye gelmeden

Detaylı

Proje Teslimi: 2012-2013 güz yarıyılı ikinci ders haftasında Devre ve Sistem Analizi Dersinde teslim edilecektir.

Proje Teslimi: 2012-2013 güz yarıyılı ikinci ders haftasında Devre ve Sistem Analizi Dersinde teslim edilecektir. ELEKTRONĐK YAZ PROJESĐ-1 (v1.2) YTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü birinci sınıf öğrencileri için Elektrik Devre Temelleri Dersinde isteğe bağlı olarak verilen pratik yaz ödevidir. Proje

Detaylı

Bütün ümidim gençliktedir.

Bütün ümidim gençliktedir. Mahmut BORA KARAKUŞ Bütün ümidim gençliktedir. Mustafa Kemal ATATÜRK 2 Hayallerinle Dünyanı Programla 3 Scratch ile Programlamaya Giriş E-Kitabımı okumak için Tıklayınız! 4 5 Scratch ile Arduino Süper

Detaylı

Program Kodları. void main() { trisb=0; portb=0; while(1) { portb.b5=1; delay_ms(1000); portb.b5=0; delay_ms(1000); } }

Program Kodları. void main() { trisb=0; portb=0; while(1) { portb.b5=1; delay_ms(1000); portb.b5=0; delay_ms(1000); } } Temrin1: PIC in PORTB çıkışlarından RB5 e bağlı LED i devamlı olarak 2 sn. aralıklarla yakıp söndüren programı yapınız. En başta PORTB yi temizlemeyi unutmayınız. Devre Şeması: İşlem Basamakları 1. Devreyi

Detaylı

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Açılış ekranı açıklamaları: 1 - Son çalışma aç : Cizhazda en son çalışma yaptığınız dosyayı açar. 2 - Dosya aç : İstediğiniz dosyayı açmanızı sağlar. 3 Yeni çalışma

Detaylı

DENEY 1 1.1. DC GERİLİM ÖLÇÜMÜ DENEYİN AMACI

DENEY 1 1.1. DC GERİLİM ÖLÇÜMÜ DENEYİN AMACI DENEY 1 1.1. DC GERİLİM ÖLÇÜMÜ 1. DC gerilimin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. KL-21001 Deney Düzeneğini tanımak. 3. Voltmetrenin nasıl kullanıldığını öğrenmek. Devre elemanı üzerinden akım akmasını sağlayan

Detaylı

PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI

PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI Bazı pinler çevre birimleri ile çoklanmıştır. Peki bu ne demek? Mesela C portundaki RC6 ve RC7 pinleri seri iletişim için kullanılır. Eğer seri iletişimi

Detaylı

ORKA BİLİŞİM ELEKTRONİĞİ

ORKA BİLİŞİM ELEKTRONİĞİ ORKA BİLİŞİM ELEKTRONİĞİ GSM İNTERKOM KULLANIM KILAVUZU ORKA BİLİŞİM ELEKTRONİĞİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. İletişim Merkez Ofis: Cami Mahallesi Çemenzar Çıkmazı Sokak Albatros Sitesi No:28 Tuzla / İSTANBUL

Detaylı

Yazar Hakkında: Hasbi SEVİNÇ

Yazar Hakkında: Hasbi SEVİNÇ 1 Yazar Hakkında: Hasbi SEVİNÇ Ocak 1992 de Balıkesir de gözlerimi dünyaya açtım. 10 gibi küçük bir yaşta bilgisayar ile tanışmam beni bu alana yönlendirdi. Bilgisayarımın alınması ile birlikte Paint te

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 ARDUINONUN TEMELLERİ 1

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 ARDUINONUN TEMELLERİ 1 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 ARDUINONUN TEMELLERİ 1 Mikrodenetleyiciler ve Arduino 2 Mikrodenetleyiciler 2 Atmel AVR Mikrodenetleyicileri 3 Avr ve RISC Mimarisi 4 Neden Arduino? 5 Arduino Geliştirme Ortamı

Detaylı

DERS NOTLARI. Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi

DERS NOTLARI. Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi DERS NOTLARI Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ders-3 11.10.2016 555-Zaman Entegresi 555 Zaman Entegre Devresi monastable multivibratör (asimetrik kare dalga osilatör), astable

Detaylı

https://www.facebook.com/groups/alisrobotics/ https://www.instagram.com/alikesfet/ Bline Kutu İçeriği 2x Redüktörlü DC Motor 2x Tekerlek 1x Akıllı Araç Şasesi 1x Arduino Uno 1x USB Kablosu 1x Alis Robotics

Detaylı

DC Akım/Gerilim Ölçümü ve Ohm Yasası Deney 2

DC Akım/Gerilim Ölçümü ve Ohm Yasası Deney 2 DC Akım/Gerilim Ölçümü ve Ohm Yasası Deney 2 DENEY 1-3 DC Gerilim Ölçümü DENEYİN AMACI 1. DC gerilimin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. KL-22001 Deney Düzeneğini tanımak. 3. Voltmetrenin nasıl kullanıldığını

Detaylı

Sistem Programlama Deney 1

Sistem Programlama Deney 1 Sistem Programlama Deney 1 Deney başlamadan önce deney grubu listenizi aşağıdaki dokümana yazınız: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1gxplmgkkfwlutcvn9_its7tt rcwuzkqfnwhlpfdodhw/edit?usp=sharing

Detaylı

Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması

Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması MEB in e-posta hizmetine Internet sitesi üzerinden girildiğinde sistemin çok yavaş çalıştığı veya açılmadığı gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenlerle

Detaylı

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu İnternet tarayıcınıza(internet Explorer vb.) www.wikispaces.com adresini yazıp enter tuşuna bastığınızda yukarıdaki ekranla karşılaşacaksınız. Önceden oluşturmuş olduğunuz

Detaylı

ART S603W Standalone Kart Okuyucu

ART S603W Standalone Kart Okuyucu ART S603W Standalone Kart Okuyucu ART S603W Standalone kart okuyucuya ait genel bilgiler, montaj, kablolama, programlama bilgileri ve teknik özellikleri hakkında detaylı açıklama. www.artelektronik.com

Detaylı

Visuino: Nextion Ekranla Parmak İzi Sensörü

Visuino: Nextion Ekranla Parmak İzi Sensörü Visuino: Nextion Ekranla Parmak İzi Sensörü Bu sefer bir karışık programlama projesiyle geldim ( geleneksel Arduino kod programlama ve Visuino programlama).hmi ekranlar her zaman programlamak için yoğun

Detaylı

Mikroişlemciler ve Programlama Dersi- ARDUINO. Sensörler ve Analog-Digital Çeviriciler İle Çalışma

Mikroişlemciler ve Programlama Dersi- ARDUINO. Sensörler ve Analog-Digital Çeviriciler İle Çalışma Mikroişlemciler ve Programlama Dersi- ARDUINO Sensörler ve Analog-Digital Çeviriciler İle Çalışma Uygulama-5 LM35 Sensör İle Sıcaklık Ölçümü Kullanılacak Bileşenler 3 1. Adım LM35 Sensörün Arduino İle

Detaylı

MEBİS Kullanım Kılavuzu. Öğrenci. 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi

MEBİS Kullanım Kılavuzu. Öğrenci. 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi MEBİS Kullanım Kılavuzu Öğrenci 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi İçindekiler 1. Uzem 1. Uzem Seçili haftaya öğretim elemanının eklediği bir canlı ders varsa dersin başlığı üzerine tıklayınız açılan

Detaylı

AFİLLİ EĞİTİM REHBERİ- Copyright By Alia RİOR

AFİLLİ EĞİTİM REHBERİ- Copyright By Alia RİOR syf. 1 2015 Alia RİOR. Tüm hakları saklıdır. Bu ekitap, Alia RİOR (yazar) tarafından publitory.com da yaratılmış ve yazarın kendisi tarafından Creative Commons Attribution-NonCommercial- NoDerivs CC BY-NC-ND

Detaylı

FOG OSD V2.1. Fatih GENÇ www.modelhobbyprojects.com 03.02.2013

FOG OSD V2.1. Fatih GENÇ www.modelhobbyprojects.com 03.02.2013 2013 FOG OSD V2.1 Fatih GENÇ www.modelhobbyprojects.com 03.02.2013 0 1- ÜRÜN ĠÇERĠĞĠ FOG OSD V2.1 10Hz GPS 100A Akım Sensörü PC Bağlantı Kablosu FOG OSD V2.1 Kartı 10Hz GPS 100A Akım sensörü PC bağlantı

Detaylı

Değişken Doğru Akım Zaman göre yönü değişmeyen ancak değeri değişen akımlara değişken doğru akım denir.

Değişken Doğru Akım Zaman göre yönü değişmeyen ancak değeri değişen akımlara değişken doğru akım denir. DC AKIM ÖLÇMELERİ Doğru Akım Doğru akım, zamana bağlı olarak yönü değişmeyen akıma denir. Kısa gösterimi DA (Doğru Akım) ya da İngilizce haliyle DC (Direct Current) şeklindedir. Doğru akımın yönü değişmese

Detaylı

Yazar Hakkında: Hasbi SEVİNÇ

Yazar Hakkında: Hasbi SEVİNÇ 1 Yazar Hakkında: Hasbi SEVİNÇ Ocak 1992 de Balıkesir de gözlerimi dünyaya açtım. 10 gibi küçük bir yaşta bilgisayar ile tanışmam beni bu alana yönlendirdi. Bilgisayarımın alınması ile birlikte Paint te

Detaylı

Code Composer Studio İndirilmesi ve Kurulması

Code Composer Studio İndirilmesi ve Kurulması BÖLÜM 2: 2.1. STELARIS KART GENEL BİLGİ VE CODE COMPOSER STUDIO: Code Composer Studio İndirilmesi ve Kurulması 1. Aşağıdaki linkten Code Composer Studio yu indirebilirsiniz: http://processors.wiki.ti.com/index.php/download_ccs

Detaylı

MANUEL KAZAN KONTROL PANELİ

MANUEL KAZAN KONTROL PANELİ MANUEL KAZAN KONTROL PANELİ Ürün Mikroişlemci kontrollüdür Teknik Özellikler Çalışma Gerilimi Güç Tüketimi-Bekleme Güç Tüketimi-Çalışma Kontak Akımları Röle Çıkışları Fan Hızı Ayarı Sensörler : 200-240V

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ CANLI DERSLER İLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 2014 1 Değerli öğretim elemanları, Aşağıda, canlı ders olarak adlandırılan sanal sınıflarınızda dikkat

Detaylı

EW-7416APn v2 & EW-7415PDn Macintosh Kurulum Kılavuzu

EW-7416APn v2 & EW-7415PDn Macintosh Kurulum Kılavuzu EW-7416APn v2 & EW-7415PDn Macintosh Kurulum Kılavuzu 09-2012 / v2.0 0 Başlarken Bu Access Point i kullanmaya başlamadan önce lütfen paket içeriğini kontrol ediniz. Eğer eksik parça var ise satın aldığınız

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ. IŞIĞA DÖNEN KAFA Proje No:2

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ. IŞIĞA DÖNEN KAFA Proje No:2 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ IŞIĞA DÖNEN KAFA Proje No:2 Proje Raporu ÖMER FARUK ŞAHAN 12068030 16.01.2013 İstanbul İÇİNDEKİLER

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ GÖMÜLÜ SİSTEMLER DENEY FÖYÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ GÖMÜLÜ SİSTEMLER DENEY FÖYÜ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ GÖMÜLÜ SİSTEMLER DENEY FÖYÜ UYGULAMA 1 Ekipman Listesi : 1) Arduino Mega yada Uno 2) 1 Adet Led 3) 1 Adet 220 ohm (veya 330 ohm) Direnç 4) Bread Board 5) Jumper

Detaylı

Giyilebilir Teknolojiler ve Solar Enerjili Şapka Uygulaması

Giyilebilir Teknolojiler ve Solar Enerjili Şapka Uygulaması Giyilebilir Teknolojiler ve Solar Enerjili Şapka Uygulaması 1 Necip Fazıl Bilgin, 2 Bülent Çobanoğlu and 3 Fatih Çelik 2 Faculty of Technology, Department of Mechatronic Engineering, Sakarya University,

Detaylı

BQ351 Modbus Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

BQ351 Modbus Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK Modbus Röle Kontrol Ünitesi Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 08.12.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 4 2.1. Genel Görünüm... 4 2.2 Cihaz Bağlantı

Detaylı

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU T.C. SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU Hazırlayanlar Mahmut ÖZDEMĠR Sezgin SERPEN Yönetim Paneli Kullanımı Sistemin yönetim paneline giriģ

Detaylı

SAVİOR OTOMASYON TEKNİK DESTEK BİRİMİ

SAVİOR OTOMASYON TEKNİK DESTEK BİRİMİ ETHERNET ÜZERİNDEN PC-FP7_PLC HABERLEŞME İlk olarak FPWINPRO 7 programımızı açalım. Başlamadan önce gerekli ayarlamaları yapalım. Ekranın üst kısmında bulunan Extras kısmından Options segmesine tıklayalım.

Detaylı

V Daq Kurulum adımları

V Daq Kurulum adımları V Daq Kurulum adımları 1. Kurulum dosyasının indirilmesi 2. Kurulum işlemleri 3. Seri port ayarlamaları 4. Kurulum klasörünün Matlab yoluna eklenmesi 5. Kurulu değil ise real time çekirdeğinin kurulması

Detaylı

Siz elinizdeki borudan su akımını aktırdıkça, klapa açılıyor, sizin akıttığınız akım ve barajdan akan akım birleşip barajdan aşağı akıyor.

Siz elinizdeki borudan su akımını aktırdıkça, klapa açılıyor, sizin akıttığınız akım ve barajdan akan akım birleşip barajdan aşağı akıyor. TRANSİSTÖRLER: En basit tanımını size yine su akış sistemleri ile anlatayım. Şöyle düşünün, büyük bir baraj var ve bu barajdan akacak suyun akımını, size verilen küçük bir hortumla kontrol etmeniz isteniyor.

Detaylı

Q-P 50 B KULLANIM KILAVUZU

Q-P 50 B KULLANIM KILAVUZU Q-P 50 B KULLANIM KILAVUZU BÖLÜM 1: ÜRÜN ÖZELLİKLERİ Bu Q-P 50 B okuyucu özellikle, akıllı binalar, yerleşim alanlarındaki toplu geçişlerde, ofislerin binaların, fabrika girişlerinin kontrolü için dizayn

Detaylı

Burs Başvurusuna Başlanmadan Önce Okunması Gereken En Önemli Uyarı!!Okumadığınız taktirde burada anlatılan sebeplerden dolayı burs

Burs Başvurusuna Başlanmadan Önce Okunması Gereken En Önemli Uyarı!!Okumadığınız taktirde burada anlatılan sebeplerden dolayı burs Burs Başvurusuna Başlanmadan Önce Okunması Gereken En Önemli Uyarı!!Okumadığınız taktirde burada anlatılan sebeplerden dolayı burs başvurusu yapamamış olmanız tamamen kişisel sorumluluğunuzdur! Başvuru

Detaylı

FP52 PROXIMITY KART OKUYUCUSU KULLANIM KILAVUZU

FP52 PROXIMITY KART OKUYUCUSU KULLANIM KILAVUZU FP52 PROXIMITY KART OKUYUCUSU KULLANIM KILAVUZU FP52 kart okuyucusunu; Mody serisi dış kapı buton modülleri ile birlikte kullanılır. Fp52 ile iki farklı röle çıkışı vardır.500 kullanıcıya kadar tanımlanabilir.

Detaylı

10. SINIF: Fizik - Ohm Kanunu

10. SINIF: Fizik - Ohm Kanunu STEM KURAM VE UYGULAMALARI 10. SINIF: Fizik - Ohm Kanunu 2 Ders Saati Hakan ÖZTÜRK Akçaabat Uğur Anadolu Lisesi 1. Hedef Kazanımlar: Ana disipline ait kazanım: 10.2.3. Elektrik Devreleri 10.2.3.1. Akım,

Detaylı

ADUC841 MİKRODENETLEYİCİ TABANLI GELİŞTİRME KARTININ TANITIMI:

ADUC841 MİKRODENETLEYİCİ TABANLI GELİŞTİRME KARTININ TANITIMI: ADUC841 MİKRODENETLEYİCİ TABANLI GELİŞTİRME KARTININ TANITIMI: Aduc841 geliştirme kartının genel görüntüsü aşağıda verilmiştir; RS232 ANALOG USB ÇIKIŞ ANALOG GİRİŞ POTLAR TEXT LCD EKRAN GÜÇ KAYNAĞI LEDLER

Detaylı

Sabit Gerilim Regülatörü Kullanarak Ayarlanabilir Güç Kaynağı

Sabit Gerilim Regülatörü Kullanarak Ayarlanabilir Güç Kaynağı Sabit Gerilim Regülatörü Kullanarak Ayarlanabilir Güç Kaynağı Sabit değerli pozitif gerilim regülatörleri basit bir şekilde iki adet direnç ilavesiyle ayarlanabilir gerilim kaynaklarına dönüştürülebilir.

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI

ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI 1. Direnç Renk Kodları Direnç Renk Tablosu Renk Sayı Çarpan Tolerans SİYAH 0 1 KAHVERENGİ 1 10 ± %1 KIRMIZI 2 100 ± %2 TURUNCU 3 1000 SARI 4 10.000 YEŞİL 5 100.000 ± %0.5 MAVİ

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 KONDANSATÖRLER VE BOBİNLER Doç. Dr. İbrahim YÜCEDAĞ Arş. Gör. M.

Detaylı

ME 407 Mechanical Engineering Design

ME 407 Mechanical Engineering Design ME 407 Mechanical Engineering Design Temel Elektroniğe Giriş Eğitimi B.Ş. Özden 09.11.2012 ME 407 Temel Elektroniğe Giriş Eğitimi 1 Elektrik 09.11.2012 ME 407 Temel Elektroniğe Giriş Eğitimi 2 Elektrik

Detaylı

Kablosuz ADSL2+ Modem Router Kurulumu

Kablosuz ADSL2+ Modem Router Kurulumu Kablosuz ADSL2+ Modem Router Kurulumu A. Cihazın Fiziksel Bağlantısı Kuruluma başlamadan önce bağlantıları aşağıdaki topolojide gösterildiği gibi yapınız. B. LED Işıkları Tanımlama Sabit: Modeme elektrik

Detaylı

Dizi elemanları yukarıdaki gibi tek tek tanımlanabileceği gibi matematiksel ifadelerdeki diziler gibi de tanımlanabilir.

Dizi elemanları yukarıdaki gibi tek tek tanımlanabileceği gibi matematiksel ifadelerdeki diziler gibi de tanımlanabilir. DİZİLER/ARRAY: Dizi yi çeşitli şekillerde tanımlamak mümkün. Dizi içlerinde birden fazla değer saklayabilen veri kümeleridir diye tanımlarsak uygun olur sanırım. Diziler yan yana dizilmiş kutucuklar olarak

Detaylı