Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA"

Transkript

1 Sosyal Medyada İçerik Analizi Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA

2 Değişkenler ve Tahminler Akademik çalışmalar genellikle belirli bir teoriden üretilen hipotezlere ve araştırma sorlarına dayanır. Bir çalışmada takip edilmesi gereken ideal yol bdr. Ancak, içerik analizi çalışmaları incelendiğinde, b çalışmaların çoğnda formal bir hipotezin veya araştırma sorsnn olştrlmadığı ve test edilmediği görülür. Yapılan araştırmalarda, iletişim dergilerinde yayınlanan makalelerin yarısından çok daha azında teoriden bahsedildiği görülmüştür. İçerik analizi çalışmaları genellikle teori bazlı değil, belli bir merakın araştırılması veya belli bir faydanın temini için yapılagelmiştir. Teorik olsn veya olmasın bir içerik analizi çalışmasında içeriğe ait hangi elemanların üzerinde çalışılacağı (değişkenler) nın dikkatlice düşünülmesi gerekir. Biz b dersimizde b kon üzerinde dracağız. Ayrıca, bilimsel bir araştırmanın gereklerinden olan hipotez ve araştırma sorları tespiti konlarına da değineceğiz.

3 Değişken Nedir? Değişken, tanımlanabilir ve ölçülebilir bir kavramdır. Değişiklik gösterir: yani farklı (mesaj) elemanlar veya farklı araştırma öğeleri için farklı değerler alır.

4 Ykarıdaki ktnn bizim mesaj havzmz olştrdğn düşünün. B mesaj havzmzda 4 adet mesaj blnyor. Brada bir mesajı diğerinden ayıran özellikler nelerdir? Büyüklüğü Şekli O halde 2 değişkenimiz blnyor: Değişken 1: Büyüklük (b değişken küçük veya büyük değerlerini alabilir.) Değişken 2: Şekil (b değişken yıldız veya elmas değerlerini alabilir.)

5 Değişkenlerin her bir mesajda aldığı değerler: Mesaj 1: değişken 1 büyük değerini, değişken 2 yıldız değerini alır. Mesaj 2: değişken 1 küçük değerini, değişken 2 yıldız değerini alır. Mesaj 3: değişken 1 büyük değerini, değişken 2 elmas değerini alır. Mesaj 4: değişken 1 küçük değerini, değişken 2 elmas değerini alır. Bir çalışmada bütün değişkenlerin yer alması gerekmez. Sadece, araştırma sorlarımızı test etmemize yarayacak değişkenleri kllanırız. Örnek: B mesaj havzndaki öfkeli kişi sayısını blmaya çalışıyorsak, ve bn büyük pnto kllanımı yolyla blacaksak (böyle bir teori oldğn varsayalım), o halde sadece büyüklük değişkenini çalışmamızda kllanmamız gerekir.

6 Değişkenlerin Belirlenmesi için Teknikler Bir içerik analizi çalışmasında kllanılacak değişkenlerin seçilmesi için 4 yöntemden ygn olanına başvrlabilir: İlgili çalışma için evrensel (herkes tarafından kabl edilen) değişkenlerin var olp olmadığının incelenmesi Teori ve geçmiş çalışmalar ışığında değişkenlerin belirlenmesi Değişken belirlemede yeni ve sağlam bir yöntem Çalışılan medya türüne özgü değişkenlerin blnması

7 1. Evrensel değişkenlerin incelenmesi Çoğnlkla algısal psikoloji, dil bilim ve antropoloji çalışmalarında bir dizi evrensel değişkenin belirlenmesine ğraşılmıştır. Osgood, Sci, ve Tannenbam (1957) Anlam öğesi için üç değişken belirlemişlerdir. B değişkenler, kişilerin farklı kavramları nasıl ayrıştırdığını belirler. B değişkenler ve alabildikleri değerler: değerlendirme (iyi kötü), tesir (güçlü-zayıf), aktivite (aktif-pasif) olarak belirlenmiştir. B değişkenler, b alandaki deney ve anket çalışmalarında bir standart haline gelmiştir.

8 1. Evrensel değişkenlerin incelenmesi Marks (1978): Dy organları ile algılanan bir dış yarının 5 farklı değişken için aldığı değer, b yarının insan üzerinde bıraktığı etkiyi belirler. B değişkenler ve bir film sahnesi örneği ş şekildedir: Uzanım: Örneğin bir film sahnesinde fiziksel mekan ne genişlikte yansıtılmış? Yoğnlk: Sahnede ne ölçüde bir yakın çekim yapılmış? Parlaklık: Siyah-beyaz kontrastı mı var, parlak renkler mi var? Kalite: Mizansen (sahne düzeni) veya sahne elemanlarının yerleşimi nasıl? Süre: Sahne ne kadar sürüyor?

9 1. Evrensel değişkenlerin incelenmesi Berlyne (1971), estetik alan için bir dizi evrensel değişken önermiştir. Orijinallik, şaşırtıcılık, karmaşıklık, b üç değişken arasındaki ilişki. Farklı çalışmalarda belirlenen ykarıdaki evrensel değişkenler, alıcının yarı veya mesaja tepkisini ölçmeye yöneliktir. Ancak, içerik analizi için önemli olan mesajın kendi özelliklerinin belirlenmesidir. Belki, ykarıdaki çalışmalar mesaj değişkenlerinin belirlenmesi için sadece yol gösterici olabilir. Bir içerik analizi çalışmasında değişkenlerin ne olacağını belirleyen belli bir evrensel ana liste blnmamaktadır.

10 1. Evrensel değişkenlerin incelenmesi Her mesaj tipi için geçerli olacak ölçülebilir ve ayrıştırılabilir genel bir değişken belirlense bile böyle bir değişkenin spesifik bir araştırmada kllanılabilirliği ve araştırma öğesi ile ilgili tahmin verisi üretme gücü sıfır olabilir. Kültürel farklılıklar da evrensel değişkenleri anlamsız kılabilir. Örnek: Berlyne (1971) renk i evrensel bir psiko-fiziksel değişken olarak belirlemiş olsa da her rengin anlamı ve kişi üzerindeki etkisi farklı kültürlerde önemli farklılıklar gösterir.

11 2. Teori ve geçmiş çalışmalar ışığında değişkenlerin belirlenmesi Üç farklı drmda teoriden ve geçmiş çalışmalardan yararlanılabilir: Mesajların kaynağını tahmin etmede Farklı mesajların etkilerini tahmin etmede Bir içerik analizi çalışmasındaki farklı değişkenler arasındaki ilişkileri tahmin etmede B tahminler çalışmada hangi değişkenlerin kllanılması gerektiğini belirler.

12 2. Teori ve geçmiş çalışmalar ışığında değişkenlerin belirlenmesi Örnek: Berkowitz (1964, 1973; Berkowitz & LePage, 1967), genel psikolojik bir yarının, on takip eden başka bir yarıya agresif tepki verilmesine sebep olabileceğini göstermiştir. B teoriye dayanarak yapılan bir çalışmada, televizyon sahnelerin hızla değişmesinin psikolojik yarılmayı arttırdığını ve takip eden şiddet içerikli bir sahneye izleyicinin tepkisinin fazla oldğn göstermiştir. B çalışmada, sahne değişim hızı nın bir değişken olarak belirlenmesi Berkowitz in teorisine dayanmıştır. Bnların yanısıra, bazen geçmiş çalışmalarda kllanılmış ölçümler de taklit edilebilir. Aynı değişken ölçümleri; farklı evrenler (poplasyon), zaman dililmleri ve benzeri için gerçekleştirilebilir. Böylece, eski çalışmalarla karşılaştırmalı sonçlar elde edilebilir. Geçmiş çalışmalardan bir diğer yararlanma yöntemi, içerik analizi dışındaki çalışmalarda kllanılmış ölçümlerin içerik analizi çalışmalarına yarlanmasıdır. Son günlerde artan yglamalardan biri, anket ve deneysel çalışmalarda yapılmış ölçümlerin içerik analizi çalışmalarında tekrar edilmesidir.

13 3. Değişken belirlemede yeni bir yöntem Teori ve geçmiş çalışmaların yardımcı olamadığı drmlarda, araştırmacı mesaj havzndan alacağı temsili bir grp mesajı detaylı bir şekilde incelemelidir. B yöntemle, değişkenler tüme varım yöntemiyle belirlenmiş olr. Araştırmacının mesaj analizi yapacağı konya veya grba aşina olması gerekir. Değişkenlerin yanlış belirlenmesi, veya araştırılan mesajın kapsamına hakim olnmaması abes ve araştırmacıyı zor drmda bırakacak sonçlar üretilmesine sebep olr. Örnek: Bir araştırmacı, kendi örneklemlerindeki Amerikan TV reklamlarının hiçbirinde sert likörün kllanılmadığını açıklamıştır. Zaten, o dönemde b tür sahnelerin yayınlanması yasaklanmıştı. B sebepten, araştırmadaki b ifade veya sonç yersiz olmştr.

14 3. Değişken belirlemede yeni bir yöntem Değişken belirlemede mesaj havznn incelenmesi yönteminde mhtemel bir problem, bir mesajı diğerinden ayıran bütün özelliklerin (değişkenlerin) belirlenmesindeki zorlktr. Örnek: Aşağıdaki, daha önce gösterdiğimiz mesaj havz örneğinde bir şekli diğerinden ayıran nitelikleri belirlemek kolaydı: Büyüklük ve Şekil.

15 3. Değişken belirlemede yeni bir yöntem Ancak, aşağıda verilen şekilleri birbirinden ayıran nitelikler (değişkenler) o kadar belirgin değildir:

16 3. Değişken belirlemede yeni bir yöntem B şekilleri birbirinden ayıran 4 değişken ve her değişkenin alabileceği 2 değeri blnr: Çoğnlkla, mesajları birbirinden ayıran bütün değişkenleri belirlemek mümkün değildir. Belirlenen değişkenler arasından sadece, çalışmanın amacına ygn olan, hipotez ve araştırma sorlarının test edilmesine yardımcı olacak değişkenler dikkate alınır.

17 4. Çalışılan medya türüne özgü değişkenlerin blnması Medya türüne özgü değişkenlerin belirlenmesinde iki temel nsr dikkate alınmalıdır: Mesajların iletildiği medyanın doğası nedir? B tür medya için hangi değişkenler ygndr?

18 4. Çalışılan medya türüne özgü değişkenlerin blnması -Medya aracının tanımlanması Basit görünmekle beraber spesifik bir medya aracının tanımlanması kolay değildir. Örneğin, televizyon için standart bir tanım mevct değildir. Bir şeyi televizyon yapan karakteristiklerin listelenmesi istendiğinde iki farklı kişinin üreteceği liste aynı olmayacaktır. Özellikle, alternatif yayın sistemlerinden (yd, kablo, arşivlenmiş DVD/Blray sistemleri, bilgisayarda veya mobil cihazda çevrimiçi yayın) sonra, b daha da zorlaşmıştır. Bretz (1971) detaylı bir medya listesi olştrmaya ve medya türlerini sınıflandırmaya çalışmıştır: İşitsel-hareketli-görsel İşitsel-hareketsiz-görsel İşitsel-yarı hareketli Hareketli-görsel Hareketsiz-görsel Sesli Yazılı Bretz, bir medya aracının diğerinden iki kriterle daha ayrılabileceğini söylemiştir: (a) Bilgiyi snma yolları (ses, resim, çizgi, grafikler, baskı, hareket) ve b) gerektirdiği donanım.

19 4. Çalışılan medya türüne özgü değişkenlerin blnması -Medya aracının tanımlanması Heeter (1986), medya araçlarını fonksiyon, kanal ve interaktivite özellikleri ile tanımlamıştır. Neendorf, Brentar, ve Porco (1990) da, medya araçlarını ayrıştırmada üç değişken tespit etmişlerdir: a) Aracılık düzeyi, b) Yazılı veya yazılı olmayan, c) Kişisel/sbjektif veya kişisel değil/objektif. İçerik analizinde önemli olan incelenen medyanın kendine özgü karakteristiğinin olp olmadığının bilinmesi ve bna göre b karakteristik üzerinden analiz yapılmasıdır. Bazi medya türleri için geçerli olan karakteristik özellikler başka medya türleri için de geçerli olabilir. Örnek: Grafik tasarım değişkenleri (yazı tipi büyüklüğü ve rengi, resim kllanımı, resimlerin konları) dergi, gazete, televizyon, film ve internet için de geçerlidir. Yine, işitsel yoğnlk değişkenleri (müzik kllanımı, ses yüksekliği, frekans ve müziğin hızı) diğer birçok farklı çalışmada (konşma kayıtları, Cdler, radyo, televizyon, film ve internet) da değişken olarak kllanılabilir.

20 4. Çalışılan medya türüne özgü değişkenlerin blnması -Medya aracına ygn değişkenlerin belirlenmesi Örnekler: Hston ve Wright (1983) çockların televizyon izleme alışkanlıklarını incelemek için; karakterlerin fiziksel aktivitesi, hızlı tempo, sahnelerin değişkenliği, görsel özel efektler, yüksek sesli müzik, thaf sesler gibi değişkenleri kllanmıştır. Lombard vd. (1997) televizyon değişkenleri için; geçişler, hız, kamera teknikleri, nesne hareketleri, metin, grafikler, özel efektler i kllanmışlardır. Medya yakınsaması ile birlikte medya türüne özgü değişkenlerin belirlenmesi daha problemli hale gelmiştir.

21 Hipotezler ve Araştırma Sorları Hipotez, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi belirten bir ifadedir. Hipotezler, net bir teorik gerekçeye veya önceki blglara dayanarak, yapılacak bir deneyin sonc hakkında ön bir tahmindir. Teorik bir temelin blnmadığı ancak değişkenler arasındaki ilişki hakkında güçlü bir tahminin oldğ drmlarda, araştırmacı sadece Araştırma Sorları olştrabilir. Araştırma sors; deneysel bir geçeklik hakkında bilimsel olmayabilen bir sordr. (Araştırma sorları normalde teorik temellere dayandırılır.) Akademik olmayan içerik analizi çalışmalarında dahi araştırma sorlarının ve/veya hipotezlerin olştrlması tavsiye edilir.

22 Kavramsal Tanımlar Hipotezlerin ve araştırma sorlarının belirlenmesinden önce, her değişkenin (bağımlı veya bağımsız) dikkatlice tanımlanması gerekir. Bna, değişkenin kavramsal tanımlanması denir. Kavramsal tanımlama, araştırmacının tam olarak neyi çalışmak istediğini beyan etmesidir. Her kavramsal tanımlama, ilgili değişken ölçümleri için bir kılavz gibidir. Tanımlama ve ölçümlerin eşleşmesi gerekir. Bna, içsel ttarlılık denir.

23 Kavramsal Tanımlar Örnek: Ch ve McIntyre (1995) Hong Kong daki çizgi filmleri analiz ettikleri çalışmalarında cinsiyet rolleri değişkeni için ş tanımlamayı yapmışlardır: Bir toplmn bir cinsiyet için (erkeklere nazaran kızlar veya kızlara nazaran erkekler için) daha ygn olarak gördüğü davranış ve aktiviteler bütünü. B kavramsal değişken için yapılan ölçümler arasında 1 mesleki rol, 17 kişisel özellik (sert, itaatkar, vb.), 7 dış görünüm özelliği (saç boy, kıyafet türü, vb.), 11 aktivite tercihi ve kabiliyeti (spor faaliyetleri vb.) ve 3 sosyal ve ailevi güç rolleri (karar verici olma vb.) blnmaktadır. B ölçümlerin kavramsal tanımlama ile örtüştüğü görülebilir. Kavramsal tanımlamadaki aktiviteler topllğ ifadesi birden fazla göstergenin inceleneceğini, davranış ve aktiviteler ifadesi içsel drmların değil dışa vrlan karakteristiğin ölçüleceğini, toplmn ygn olarak gördüğü ifadesi incelenecek toplmdaki mevct kültürel normların ele alınacağını, erkeklere nazaran kızlar veya kızlara nazaran erkekler için ifadesi de hem erkekler hem de kızlar için cinsiyet rollerinin inceleneceğini göstermektedir.

24 Hipotezler Çalışmayla ilgili değişkenleri birbiriyle ilişkilendirmek için krlan hipotezlerin ygn teoriye dayandırılması gerekir. Ancak, yapılan içerik analizi çalışmalarında tahmin içeren ifadeler genellikle geçmiş çalışmaları baz almaktadır. Hipotezlerin krlmasında yaygın olarak izlenen iki yol vardır: a) Kovaryans / benzeşme ilişkisi Örnek: X arttıkça Y artar veya X arttıkça Y azalır (brada X bağımsız, Y bağımlı bir değişkeni ifade eder.) b) Grp farkı ilişkisi Örnek: A Grb nn Y değeri B Grb nnkinden daha yüksektir. (brada Grp A ve Grp B bağımsız değişkenleri ifade eder.)

25 Hipotezler Hipotezler yönlü veya yönsüz olarak krlabilirler. Yönlü hipotezlerde değişkenler arasındaki yön ilişkisi belirtilir. Değişkenler arasındaki ilişki pozitif veya negatif olabilir. X arttıkça Y artar hipotezinde ilişki pozitif, X arttıkça Y azalır hipotezinde ilişki negatiftir. Yönsüz hipotezlerde değişkenler arasındakinin ilişkinin yönü belirtilmez. Örnek: (Mrray & Mrray, 1996, s. 55): Dominik Cmhriyetindeki reklamlarda müziğin kllanım sıklığı Amerika da yayınlanan reklamlardaki kllanım sıklığından farklıdır. B yönsüz bir hipotezdir. Ölçümler soncnda Dominik Cmhriyetindeki kllanım sıklığı fazla da olsa, az da olsa (eşit olmadığı müddetçe) hipotez doğrdr. Bazı hipotezler iki değişkenli (bir bağımsız, bir bağımlı değişken), diğer bazıları çok değişkenlidir (birçok bağımlı ve/veya bağımsız değişken).

26 Araştırma Sorları Net bir teorinin veya ilgili içerikle ilgili geçmiş çalışmaların blnmadığı drmlarda, araştırma sorları kılavzlğnda çalışma yapılabilir. Araştırma sorları belli şekillerde olştrlabilir: Bağımlı veya bağımsız değişkenler arasındaki kovaryans/benzeşme ilişkisi Örnek: (Cheng & Patwardhan, 2010, s. 74) Üç bağımsız değişkenden (marka kökeni, ürün kategorisi, ürün kllanımı) hangisi Çin ve Hint reklamlarında yansıtılan baskın kültürel değerler üzerinde en çok etkilidir? Grp farkı ilişkisi Örnek: (Mowrer, 1996, s. 219) Eğitim döneminin ilk yarısı ve ikinci yarısında paylaşılan mesajlar arasında bir fark blnyor m? Kesin bir tanımlayıcı sor Örnek: (Andsager & Powers, 1999, s. 535) Kadın ve erkek dergileri göğüs kanseri ile ilgili hangi konları işlemektedir?

27 Örnek -1-

28 Örnek -1-

29 Örnek -1-

30 Örnek -1-

31 Örnek -1-

32 Örnek -2-

33 Örnek -2-

34 Örnek -2-

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA Sosyal Medyada İçerik Analizi Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA İçerik - Yöntem Seçimi Evrenin (poplasyon) belirlenmesi Örnekleme (örneklem olştrma) yöntemleri Olasılık Temelli Örnekleme Yöntemleri Basit Tesadüfi

Detaylı

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir.

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. VERİ ANALİZİ GİRİŞ Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. Bilimsel Bilgi: Kaynağı ve elde edilme süreçleri belli olan bilgidir. Sosyal İlişkiler Görgül Bulgular İşlevsel

Detaylı

ELEMANLARI DENK KÜMELER OLAN VE HER FARKLI İKİ ELEMANININ SİMETRİK FARKINI İÇEREN KÜMELERİN ELEMAN SAYILARININ EN BÜYÜK DEĞERİ

ELEMANLARI DENK KÜMELER OLAN VE HER FARKLI İKİ ELEMANININ SİMETRİK FARKINI İÇEREN KÜMELERİN ELEMAN SAYILARININ EN BÜYÜK DEĞERİ ÖZEL EGE LİSESİ ELEMANLARI DENK KÜMELER OLAN VE HER FARKLI İKİ ELEMANININ SİMETRİK FARKINI İÇEREN KÜMELERİN ELEMAN SAYILARININ EN BÜYÜK DEĞERİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ATAHAN ÖZDEMİR DANIŞMAN ÖĞRETMEN: DEFNE

Detaylı

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA Sosyal Medyada İçerik Analizi Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA İçerik Interaktif medyanın gerektirdikleri Web 2.0 Büyük Veri İnteraktif medya çağında içerik olştrlması İnteraktif medya çağında içeriğin özel

Detaylı

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA Sosyal Medyada İçerik Analizi Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA İçerik Ölçüm teorisi Geçerlik, güvenirlik, doğrlk ve kesinlik Bilgisayar destekli metin analizinde geçerlik in sağlanması İçerik analizinde etik

Detaylı

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programları Bilimsel Araştırma Yöntemleri I Dr. M. Volkan TÜRKER 7 Bilimsel Araştırma Süreci* 1. Gözlem Araştırma alanının belirlenmesi 2. Ön Bilgi

Detaylı

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA Sosyal Medyada İçerik Analizi Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar Neendorf, Kimberly A. (2016). The Content Analysis Gidebook Second Edition, Sage Pblications. Bilgin,

Detaylı

1. BETİMSEL ARAŞTIRMALAR

1. BETİMSEL ARAŞTIRMALAR ARAŞTIRMA MODELLERİ 1. BETİMSEL ARAŞTIRMALAR A. BETİMLEME (KAMUOYU) ARAŞTIRMALARI Bir survey yöntemi olan betimleme yöntemi, grupla ilgili, genişliğine bir çalışmadır. Bu tür araştırmalar, çok sayıda

Detaylı

Evren (Popülasyon) Araştırma kapsamına giren tüm elemanların oluşturduğu grup. Araştırma sonuçlarının genelleneceği grup

Evren (Popülasyon) Araştırma kapsamına giren tüm elemanların oluşturduğu grup. Araştırma sonuçlarının genelleneceği grup Evren (Popülasyon) Araştırma kapsamına giren tüm elemanların oluşturduğu grup Araştırma sonuçlarının genelleneceği grup Evrendeğer (Parametre): Değişkenlerin evrendeki değerleri µ : Evren Ortalaması σ

Detaylı

FSML / 2009 10 I.Dönem s.gky

FSML / 2009 10 I.Dönem s.gky FSML / 2009 10 I.Dönem s.gky Bir amaca ulaşmak için izlenen düzenli yola yöntem denir. Bilim olaylar ve olgular ile ilgili genel geçerliliği olan nesnel bilgiler elde etmek ister. Bilimin ortaya koyduğu

Detaylı

Medya ve Toplumsal Cinsiyet

Medya ve Toplumsal Cinsiyet Medya ve Toplumsal Cinsiyet Medya: Haberleşmenin büyük insan gruplarına aktarımını sağlayan araçlar Televizyon Sinema Radyo Kitaplar Gazeteler, dergiler ve çizgi romanlar Bilgisayar ve internet Televizyon

Detaylı

Araştırma Yöntemleri. Araştırma Tasarımı ve İstatistik Test Seçimi

Araştırma Yöntemleri. Araştırma Tasarımı ve İstatistik Test Seçimi Araştırma Yöntemleri Araştırma Tasarımı ve İstatistik Test Seçimi Araştırma Süreci İLGİ? Y Y? FİKİR?? X Y, A B KURAM A B E F C D X Y KAVRAMSALLAŞTIRMA Kavramların ve araştırılacak değişkenlerin anlamlarını

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞIN TANIMI Davranış Kavramı, öncelikle insan veya hayvanın tek tek veya toplu olarak gösterdiği faaliyetler olarak tanımlanabilir. En genel anlamda davranış, insanların

Detaylı

Özel Laboratuvar Deney Föyü

Özel Laboratuvar Deney Föyü Özel Laboratvar Deney Föyü Deney Adı: Mikrokanatlı borlarda türbülanslı akış Deney Amacı: Düşey konmdaki iç yüzeyi mikrokanatlı bordaki akış karakteristiklerinin belirlenmesi 1 Mikrokanatlı Bor ile İlgili

Detaylı

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci BÖLÜM 8 ÖRNEKLEME Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

GRUP 4 Bilimsel Araştırma Yöntemleri 2.Bölüm KONU:Problemi Tanımlama

GRUP 4 Bilimsel Araştırma Yöntemleri 2.Bölüm KONU:Problemi Tanımlama GRUP 4 Bilimsel Araştırma Yöntemleri 2.Bölüm KONU:Problemi Tanımlama GRUP ÜYELERİ Mehmet Emin ERTAŞ Burhan DEMİR Mesut PERTAV Problemi Tanımlama İçindekiler.Değişkenler.Hipotez.Amaç.Önem.Sayıltı.Sınırlılıklar.Tanımlar

Detaylı

2. Klasik Kümeler-Bulanık Kümeler

2. Klasik Kümeler-Bulanık Kümeler 2. Klasik Kümeler-Bulanık Kümeler Klasik Küme Teorisi Klasik kümelerde bir nesnenin bir kümeye üye olması ve üye olmaması söz konusudur. Bu yaklaşıma göre istediğimiz özelliğe sahip olan bir birey, eleman

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yöntem Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 YÖNTEM Araştırmanın Modeli Evren ve Örneklem Veriler ve Toplanması Verilerin Çözümü ve Yorumu 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın

Detaylı

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM Temel Kavramlar 1. Seminer BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM MSGSÜ Enformatik Bölümü BST/MKE Y. Lisans Programları PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU Araştırma Neden araştırma yapılır? Belirli bir alanda: varolan

Detaylı

Veysi Acar Muhammed Fevzi PARMAKSIZ Murat Çiftçi Reşat şilen

Veysi Acar Muhammed Fevzi PARMAKSIZ Murat Çiftçi Reşat şilen Veysi Acar Muhammed Fevzi PARMAKSIZ Murat Çiftçi Reşat şilen Gelişimsel araştırma ontolojik ve epistemolojik olarak nitel araştırma yaklaşımına dayalı araştırma yöntemlerinden biridir. Nitel araştırmada

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİ ve BECERİLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİ ve BECERİLERİ 3/14/12 BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİ ve BECERİLERİ Olay ve nesnelerin hareketlerinin duyu organlarının kullanılması ile doğal ortamlarında izlenmesidir. İki türlü gözlem vardır; a) Kontrollü gözlem (Deney)

Detaylı

Stres, Baş etme ve Sağlık: Ruh- Beden İlişkisi. Doç. Dr. Gülbahar Baştuğ

Stres, Baş etme ve Sağlık: Ruh- Beden İlişkisi. Doç. Dr. Gülbahar Baştuğ Stres, Baş etme ve Sağlık: Rh- Beden İlişkisi Doç. Dr. Gülbahar Baştğ 1 Dersin Anahatları Stres nedir? Strese nasıl ym sağlarız? Strese karşı beyin-bedenin tepkisi Stresle baş etme İyi sağlığı ararma 2

Detaylı

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yöntem Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 Evren ve Örneklem Araştırmalar, çoğunlukla, belli bir evrene genellemek amacıyla, evrenden yansızlık kuralına göre seçilen

Detaylı

Modeli - Tarama Modelleri

Modeli - Tarama Modelleri Modeli - Tarama Modelleri Geçmişte varolmuş veya hala varolan bir durumu olduğu şekliyle betimlemeye çalışan yaklaşımdır. Araştırmacı olay, nesne, bireyleri değiştirmeden, onlara deneysel bir müdahalede

Detaylı

OPTIMIZASYON Bir Değişkenli Fonksiyonların Maksimizasyonu...2

OPTIMIZASYON Bir Değişkenli Fonksiyonların Maksimizasyonu...2 OPTIMIZASYON.... Bir Değişkenli Fonksiyonların Maksimizasyonu.... Türev...3.. Bir noktadaki türevin değeri...4.. Maksimum için Birinci Derece Koşulu...4.3. İkinci Derece Koşulu...5.4. Türev Kuralları...5

Detaylı

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Yaşa bağlı organizmadaki değişimleri inceler Çocuk psikolojisi Ergen Psikolojisi Yetişkin Psikolojisi Deneysel Psikoloji Temel psikolojik süreçler

Detaylı

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir Bilimsel Araştırma Yöntemleri Prof. Dr. Şener Büyüköztürk Doç. Dr. Ebru Kılıç Çakmak Yrd. Doç. Dr. Özcan Erkan Akgün Doç. Dr. Şirin Karadeniz Dr. Funda Demirel Örnekleme Yöntemleri Evren Evren, araştırma

Detaylı

Bölüm 2 Varlık-İlişki Veri Modeli: Araçlar ve Teknikler. Fundamentals, Design, and Implementation, 9/e

Bölüm 2 Varlık-İlişki Veri Modeli: Araçlar ve Teknikler. Fundamentals, Design, and Implementation, 9/e Bölüm 2 Varlık-İlişki Veri Modeli: Araçlar ve Teknikler Fundamentals, Design, and Implementation, 9/e Üç Şema Modeli Üç şema modeli 1975 de ANSI/SPARC tarafından geliştirildi Veri modellemeninç ve rolünü

Detaylı

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 )

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 ) 4. SUNUM 1 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, rastlantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HİPOTEZ TESTLERİ denir. Sonuçların rastlantıya bağlı

Detaylı

LBC 310x/1x Kabin Hoparlörleri

LBC 310x/1x Kabin Hoparlörleri İletişim Sistemleri LBC 31x/1x Kabin Hoparlörleri LBC 31x/1x Kabin Hoparlörleri www.boschsecrity.com/tr Yüksek kaliteli müzik ve konşma yayını Geniş frekans aralığı Geniş yayılma açısı Değişken kademeli

Detaylı

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız.

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız. .4. Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri kitleye ilişkin bir değişkenin bütün farklı değerlerinin çevresinde toplandığı merkezi bir değeri gösterirler. Dağılım ölçüleri ise değişkenin

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 1. REKLAMIN TANIMI, KAPSAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ... 5 1.1. Reklamın Pazarlamadaki Yeri... 5 1.2. Reklamın Tanımı... 6 1.2.1. Üretici Açısından Reklam... 7 1.2.2. Tüketici Açısından

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sunuş Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları

İÇİNDEKİLER. Sunuş Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları İÇİNDEKİLER Sunuş... 13 Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü... 15 1. Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları 1.1. Küreselleşme Kavramı... 15 1.1.1. Küreselleşme Sürecinin

Detaylı

Araştırmada Evren ve Örnekleme

Araştırmada Evren ve Örnekleme 6. Bölüm Araştırmada Evren ve Örnekleme 1 İçerik Örnekleme Teorisinin Temel Kavramları Örnekleme Yapmayı Gerekli Kılan Nedenler Örnekleme Süreci Örnekleme Yöntemleri 2 1 Giriş Araştırma sonuçlarının geçerli,

Detaylı

AÇIK KANAL AKIMLARINDA HIZ DAĞILIMININ ENTROPY YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ. Mehmet Ardıçlıoğlu. Ali İhsan Şentürk. Galip Seçkin

AÇIK KANAL AKIMLARINDA HIZ DAĞILIMININ ENTROPY YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ. Mehmet Ardıçlıoğlu. Ali İhsan Şentürk. Galip Seçkin AÇIK KANAL AKILARINDA HIZ DAĞILIININ ENTROPY YÖNTEİ İLE İNCELENESİ ehmet Ardıçlıoğl Yard. Doç. Dr., Erciyes Üniv. ühendislik Fak. İnşaat üh. Böl. Kayseri, Tel: 352 4378, Fax: 9 352 4375784 E-mail: mardic@erciyes.ed.tr

Detaylı

ARAŞTIRMA SÜRECİNİN ADIMLARI. LİTERATÜR TARAMA PROBLEMİN TANIMLANMASI Prof.Dr.Besti Üstün

ARAŞTIRMA SÜRECİNİN ADIMLARI. LİTERATÜR TARAMA PROBLEMİN TANIMLANMASI Prof.Dr.Besti Üstün ARAŞTIRMA SÜRECİNİN ADIMLARI LİTERATÜR TARAMA PROBLEMİN TANIMLANMASI Prof.Dr.Besti Üstün Araştırma Adımları Literatür tarama Problemin tanımlanması Teorik çerçeve Amaç/hipotez/soru Araştırma değişkenlerini

Detaylı

Meslek lisesi ve devlet lisesine giden N tane öğrenci olduğu ve bunların yıllık okul harcamalarına ait verilerin olduğu varsayılsın.

Meslek lisesi ve devlet lisesine giden N tane öğrenci olduğu ve bunların yıllık okul harcamalarına ait verilerin olduğu varsayılsın. KUKLA DEĞİŞKENLİ MODELLER Bir kukla değişkenli modeller (Varyans Analiz Modelleri) Kukla değişkenlerin diğer kantitatif değişkenlerle alındığı modeller (Kovaryans Analizi Modeller) Kukla değişkenlerin

Detaylı

Kolon Hoparlörleri. İletişim Sistemleri Kolon Hoparlörleri. Yeterli konuşma anlaşılırlığı ve arka plan müziği yayını

Kolon Hoparlörleri. İletişim Sistemleri Kolon Hoparlörleri.  Yeterli konuşma anlaşılırlığı ve arka plan müziği yayını İletişim Sistemleri Kolon Hoparlörleri Kolon Hoparlörleri www.boschsecrity.com/tr Yeterli konşma anlaşılırlığı ve arka plan müziği yayını Yönlendirmenin önemli oldğ yglamalar içindir Yüksek hassasiyet

Detaylı

BÖLÜM 6 GERÇEK AKIŞKANLARIN HAREKETİ

BÖLÜM 6 GERÇEK AKIŞKANLARIN HAREKETİ BÖLÜM 6 GERÇEK AKIŞKANLARIN HAREKETİ Gerçek akışkanın davranışı viskoziteden dolayı meydana gelen ilave etkiler nedeniyle ideal akışkan akımlarına göre daha karmaşık yapıdadır. Gerçek akışkanlar hareket

Detaylı

Kitle: Belirli bir özelliğe sahip bireylerin veya birimlerin tümünün oluşturduğu topluluğa kitle denir.

Kitle: Belirli bir özelliğe sahip bireylerin veya birimlerin tümünün oluşturduğu topluluğa kitle denir. BÖLÜM 1: FREKANS DAĞILIMLARI 1.1. Giriş İstatistik, rasgelelik içeren olaylar, süreçler, sistemler hakkında modeller kurmada, gözlemlere dayanarak bu modellerin geçerliliğini sınamada ve bu modellerden

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Temel Kavramlar Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 Problem Problemler, üç aşamalı bir yaklaşımla tanımlanabilir. Bunlar: 1- Bütünleştirme, 2- Sınırlandırma ve 3-

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Korelasyon Analizi Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Korelasyon Analizi Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Korelasyon Analizi Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 Bir değişkenin değerinin,

Detaylı

Birinci sınıf ses sağlayan Kabin Hoparlörü Ürün Yelpazesi

Birinci sınıf ses sağlayan Kabin Hoparlörü Ürün Yelpazesi İletişim Sistemleri Birinci sınıf ses sağlayan Kabin Hoparlörü Ürün Yelpazesi Birinci sınıf ses sağlayan Kabin Hoparlörü Ürün Yelpazesi www.boschsecrity.com/tr Yüksek kaliteli müzik ve konşma yayını Seçilebilir

Detaylı

Olasılık Kavramı. Recep YURTAL. Mühendislikte İstatistik Metotlar. Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Olasılık Kavramı. Recep YURTAL. Mühendislikte İstatistik Metotlar. Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Olasılık Kavramı Mühendislikte İstatistik Metotlar Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ölümü OLSILIK KVRMI KÜME KVRMI irlikte ele alınan belirli nesneler topluluğuna küme, Kümede içerilen nesnelere

Detaylı

LB1 UMx0E Premium Sound Kabin Hoparlörü Serisi

LB1 UMx0E Premium Sound Kabin Hoparlörü Serisi İletişim Sistemleri LB1 UMxE Premim Sond Kabin Hoparlörü Serisi LB1 UMxE Premim Sond Kabin Hoparlörü Serisi www.boschsecrity.com/tr Yüksek kaliteli müzik ve konşma yayını Ayarlanabilir dvara montaj braketiyle

Detaylı

Modeli - Deneme Modelleri Türleri

Modeli - Deneme Modelleri Türleri Araştırmanın Raporu Yöntem - Araştırma Modeli - Deneme Modelleri Türleri Türler farklı şekilde sınıflandırılmaktadır. Bunlardan en önemlisi denenmek istenen bağımsız değişken sayısına göredir. Modeller

Detaylı

LH1 UC30E Müzik tipi Horn Hoparlörü

LH1 UC30E Müzik tipi Horn Hoparlörü İletişim Sistemleri LH1 UC3E Müzik tipi Horn Hoparlörü LH1 UC3E Müzik tipi Horn Hoparlörü www.boschsecrity.com/tr Mükemmel konşma ve müzik yayını İki yönlü sistem Etkileyici ABS mhafaza İsteğe bağlı hat

Detaylı

Access Professional Edition 3.5

Access Professional Edition 3.5 Engineered Soltions Access Professional Edition 3.5 Access Professional Edition 3.5 www.boschsecrity.com/tr Yenilikçi Access Modlar Controller ailesini kllanan giriş kontrolü ve güvenlik yönetimi yazılımı

Detaylı

ĐSTATĐSTĐK. Okan ERYĐĞĐT

ĐSTATĐSTĐK. Okan ERYĐĞĐT ĐSTATĐSTĐK Okan ERYĐĞĐT Araştırmacı, istatistik yöntemlere daha işin başında başvurmalıdır, sonunda değil..! A. Bradford Hill, 1930 ĐSTATĐSTĐĞĐN AMAÇLARI Bilimsel araştırmalarda, araştırmacıya kullanılabilir

Detaylı

İSTATİSTİK VE OLASILIK SORULARI

İSTATİSTİK VE OLASILIK SORULARI İSTATİSTİK VE OLASILIK SORULARI SORU 1 Meryem, 7 arkadaşı ile bir voleybol maçına katılmayı planlamaktadır. Davet ettiği arkadaşlarından herhangi bir tanesinin EVET deme olasılığı 0,8 ise, en az 3 arkadaşının

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1

TEMEL KAVRAMLAR. BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 TEMEL KAVRAMLAR 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 ARAŞTIRMA Neden araştırma yapılır? Araştırma sorularına yanıt bulmak Araştırma problemlerinin

Detaylı

İki İlişkili Örneklem için t-testi. Tekrarlı ölçümler için t hipotez testine uygun araştırma çalışmalarının yapısını anlamak.

İki İlişkili Örneklem için t-testi. Tekrarlı ölçümler için t hipotez testine uygun araştırma çalışmalarının yapısını anlamak. İki İlişkili Örneklem için t-testi Kazanımlar 1 2 3 4 Tekrarlı ölçümler için t hipotez testine uygun araştırma çalışmalarının yapısını anlamak. Tekrarlı ölçümler t istatistiğini kullanarak 2 uygulamanın

Detaylı

Pazarlamada Kullanılan Farklı Yaklaşımlar, Teoriler ve Analiz Teknikleri

Pazarlamada Kullanılan Farklı Yaklaşımlar, Teoriler ve Analiz Teknikleri Pazarlamada Kullanılan Farklı Yaklaşımlar, Teoriler ve Analiz Teknikleri Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Pazarlama Teorileri - 2 Rasyonel Seçim Teorisi Fayda fonksiyonu Fayda maksimizasyonu Faydanın

Detaylı

Araştırma Sorununu Tanımlama ve Hipotez Kurma

Araştırma Sorununu Tanımlama ve Hipotez Kurma Araştırma Sorununu Tanımlama ve Hipotez Kurma Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tonta@hacettepe.edu.tr http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html Araştırma Araştırma tasarımında üzerinde

Detaylı

G İ R İ Ş. SBÖ115 SOS. PSİ. - Prof.Dr. H. HARLAK

G İ R İ Ş. SBÖ115 SOS. PSİ. - Prof.Dr. H. HARLAK G İ R İ Ş 1 İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine karşı niçin dostluk veya düşmanlık

Detaylı

İstatistik. Temel Kavramlar Dr. Seher Yalçın 1

İstatistik. Temel Kavramlar Dr. Seher Yalçın 1 İstatistik Temel Kavramlar 26.12.2016 Dr. Seher Yalçın 1 Evren (Kitle/Yığın/Popülasyon) Herhangi bir gözlem ya da inceleme kapsamına giren obje ya da bireylerin oluşturduğu bütüne ya da gruba Evren veya

Detaylı

3. TAHMİN En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1

3. TAHMİN En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1 3. TAHMİN 3.1. En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1 En Küçük Kareler (EKK) yöntemi, regresyon çözümlemesinde en yaygın olarak kullanılan, daha sonra ele alınacak bazı varsayımlar altında çok aranan istatistiki

Detaylı

BÖLÜM 3 KURAMSAL ÇATI VE HİPOTEZ GELİŞ

BÖLÜM 3 KURAMSAL ÇATI VE HİPOTEZ GELİŞ BÖLÜM 3 KURAMSAL ÇATI VE HİPOTEZ GELİŞ İŞTİRME Araştırma rma SüreciS 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

Değeri $ ve bataryası 7 dakika yetiyor;) Manyetik alan prensibine göre çalıştığı için şimdilik demir ve bakır kaplama yüzeylerde

Değeri $ ve bataryası 7 dakika yetiyor;) Manyetik alan prensibine göre çalıştığı için şimdilik demir ve bakır kaplama yüzeylerde 3.HAFTA Değeri 10.000$ ve bataryası 7 dakika yetiyor;) Manyetik alan prensibine göre çalıştığı için şimdilik demir ve bakır kaplama yüzeylerde kullanılabiliyor. Sistematik bir yöntem kullanmak suretiyle,

Detaylı

KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı

KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı İki ya da daha çok değişken arasında ilişki olup olmadığını, ilişki varsa yönünü ve gücünü inceleyen korelasyon

Detaylı

GRAFİK YORUMLAMA. 1 ) Sütun Grafiği : Belirli bir zaman aralığında bazı veri grup-

GRAFİK YORUMLAMA. 1 ) Sütun Grafiği : Belirli bir zaman aralığında bazı veri grup- GRAFİK YORUMLAMA Verilerin veya karşılaştırılması yapılacak değişkenlerin çizgi, tablo, nokta veya şekillerle ifade edilmesine grafik adı verilir. Grafik türleri olarak; sütun, çizgi, daire, histogram,

Detaylı

İSTATİSTİK STATISTICS (2+0) Yrd.Doç.Dr. Nil TOPLAN SAÜ.MÜH. FAK. METALURJİ VE MALZEME MÜH. BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ ÖĞRETİM YILI

İSTATİSTİK STATISTICS (2+0) Yrd.Doç.Dr. Nil TOPLAN SAÜ.MÜH. FAK. METALURJİ VE MALZEME MÜH. BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ ÖĞRETİM YILI İSTATİSTİK STATISTICS (+) Yrd.Doç.Dr. Nil TOPLAN SAÜ.MÜH. FAK. METALURJİ VE MALZEME MÜH. BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ ÖĞRETİM YILI KONU BAŞLIKLARI :. İSTATİSTİĞE GİRİŞ. VERİLERİN DÜZENLENMESİ. MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ.

Detaylı

İLİŞKİSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİ. Özlem Kaya

İLİŞKİSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİ. Özlem Kaya İLİŞKİSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİ Özlem Kaya Araştırmacılar, var olan durumları veya olayları betimlemenin yanı sıra, belirli değişkenler arasında ne tür bir ilişki olduğunu araştırarak, bu değişkenleri daha

Detaylı

İstatistik Temel Kavramlar- Devam

İstatistik Temel Kavramlar- Devam İstatistik Temel Kavramlar- Devam 26.12.2016 Dr. Seher Yalçın 1 Değişken türleri Değişken; gözlemden gözleme farklı değerler alabilen objelere, niteliklere ya da durumlara denir (Arıcı, 2006). Bir özellik

Detaylı

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci BÖLÜM 8 ÖRNEKLEME Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

Basit Devre Basit Devre Sembollerle

Basit Devre Basit Devre Sembollerle Basit Devre Basit Devre Sembollerle Basit devrede 4 eleman vardır Pil: Devreye enerji sağlar. Devredeki üreteçtir Ampul: Elektrik akımını ışık enerjisine çevirir. Devredeki dirençtir İletken tel: Akımın

Detaylı

BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3

BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3 KİTABIN İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3 BÖLÜM-2.BİLİMSEL ARAŞTIRMA Belgesel Araştırmalar...7 Görgül Araştırmalar Tarama Tipi Araştırma...8

Detaylı

Şekil 1: Diyot sembol ve görünüşleri

Şekil 1: Diyot sembol ve görünüşleri DİYOTLAR ve DİYOTUN AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ Diyotlar; bir yarısı N-tipi, diğer yarısı P-tipi yarıiletkenden oluşan kristal elemanlardır ve tek yönlü akım geçiren yarıiletken devre elemanlarıdır. N

Detaylı

Access Professional Edition 3.7

Access Professional Edition 3.7 Engineered Soltions Access Professional Edition 3.7 Access Professional Edition 3.7 www.boschsecrity.com Yenilikçi Access Modlar Kontrol ailesini kllanan giriş kontrolü ve güvenlik yönetimi yazılımı 10.000

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii 1. BÖLÜM İLETİŞİM VE PAZARLAMA İLETİŞİMİ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii 1. BÖLÜM İLETİŞİM VE PAZARLAMA İLETİŞİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii 1. BÖLÜM İLETİŞİM VE PAZARLAMA İLETİŞİMİ İletişim Kavramı ve Önemli Konular... 1 İletişim Kavramı... 1 İletişim Kavramı İçindeki Unsurlar... 2 İletişim Süreci Modeli... 3 Pazarlama

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikoloji RPD 101 Not II Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Psikolojide Ekoller & Yaklaşımlar *1879 da Alman psikolog Wilhelm Wundt tarafından kurulan psikoloji laboratuarı

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemesi İstatistiksel Mekanik II: Alanların İstatistiksel Fiziği 2008 Bahar

MIT Açık Ders Malzemesi İstatistiksel Mekanik II: Alanların İstatistiksel Fiziği 2008 Bahar MIT Açık Ders Malzemesi http://ocw.mit.ed 8.334 II: Alanların İstatistiksel Fiziği 8 Bahar B malzemeye atıfta blnmak ve Kllanım Şartlarımızla ilgili bilgi almak için http://ocw.mit.ed/terms ve http://tba.acikders.org.tr

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... v. ŞEKİLLER LİSTESİ... xxi. ÇİZELGELER LİSTESİ... xxiii BİRİNCİ KESİM BİLİMSEL İRADE VE ARAŞTIRMA EĞİTİMİNE TOPLU BAKIŞ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... v. ŞEKİLLER LİSTESİ... xxi. ÇİZELGELER LİSTESİ... xxiii BİRİNCİ KESİM BİLİMSEL İRADE VE ARAŞTIRMA EĞİTİMİNE TOPLU BAKIŞ İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v ŞEKİLLER LİSTESİ... xxi ÇİZELGELER LİSTESİ... xxiii BİRİNCİ KESİM BİLİMSEL İRADE VE ARAŞTIRMA EĞİTİMİNE TOPLU BAKIŞ BÖLÜM 1. BİLİMSEL İRADE ALGI ÇERÇEVESİ... 3 BİLGİNİN KAYNAĞI:

Detaylı

LBC 347x/00 Horn ve Hoparlör Sürücü Ürün Yelpazesi

LBC 347x/00 Horn ve Hoparlör Sürücü Ürün Yelpazesi İletişim Sistemleri LBC 347x/ Horn ve Hoparlör Sürücü Ürün Yelpazesi LBC 347x/ Horn ve Hoparlör Sürücü Ürün Yelpazesi www.boschsecrity.com/tr Yüksek verimli sürücüler Mükeel konşma yayını Kolay krlm IP

Detaylı

Tek Değişkenli ve Çok Değişkenli Tablolar ve Grafikler

Tek Değişkenli ve Çok Değişkenli Tablolar ve Grafikler Tek Değişkenli ve Çok Değişkenli Tablolar ve Grafikler Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Plan İlgili kavramlar Tablo ne zaman kullanılır? Grafik nasıl üretilir? Örnekler Dikkat edilmesi gerekenler -

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar İstatistiksel Verileri Tasnif Etme Verileri daha anlamlı hale getirmek amacıyla

Detaylı

Tek Değişkenli ve Çok Değişkenli Tablolar ve Grafikler

Tek Değişkenli ve Çok Değişkenli Tablolar ve Grafikler Tek Değişkenli ve Çok Değişkenli Tablolar ve Grafikler Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr BBY 375, 4 Kasım 2016-1 Plan İlgili kavramlar Tablo ne zaman kullanılır? Grafik nasıl üretilir? Örnekler Dikkat edilmesi

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 İstatistik İstatistik, belirsizliğin veya eksik bilginin söz konusu olduğu durumlarda çıkarımlar yapmak ve karar vermek için sayısal verilerin

Detaylı

ÜNİTE:1. Reklam Nedir? ÜNİTE:2. Bütünleşik Pazarlama İletişimi ve Reklam ÜNİTE:3. Reklamın İletişim Etkileri ÜNİTE:4. Reklamcılık Sektörü ve Kurumlar

ÜNİTE:1. Reklam Nedir? ÜNİTE:2. Bütünleşik Pazarlama İletişimi ve Reklam ÜNİTE:3. Reklamın İletişim Etkileri ÜNİTE:4. Reklamcılık Sektörü ve Kurumlar ÜNİTE:1 Reklam Nedir? ÜNİTE:2 Bütünleşik Pazarlama İletişimi ve Reklam ÜNİTE:3 Reklamın İletişim Etkileri ÜNİTE:4 1 Reklamcılık Sektörü ve Kurumlar ÜNİTE:5 Reklam ve Tüketiciler ÜNİTE:6 Reklam Planlama

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İletişim T.C. Galatasaray Üniversitesi 2004. Sanat ve Tasarım Fakültesi, İletişim Sanatları Bölümü

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İletişim T.C. Galatasaray Üniversitesi 2004. Sanat ve Tasarım Fakültesi, İletişim Sanatları Bölümü ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: İrem Kahyaoğlu 2. Doğum Tarihi: 23/05/1986 3. Ünvanı: Öğr. Gör. 4. Öğrenim Durumu: e-posta: iremkahyaoglu@plato.edu.tr Tel: 533 669 37 95 Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İletişim

Detaylı

Tek Değişkenli ve Çok Değişkenli Tablolar ve Grafikler

Tek Değişkenli ve Çok Değişkenli Tablolar ve Grafikler Tek Değişkenli ve Çok Değişkenli Tablolar ve Grafikler Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr BBY 375, 16 Ekim 2015-1 Plan İlgili kavramlar Tablo ne zaman kullanılır? Grafik nasıl üretilir? Örnekler Dikkat edilmesi

Detaylı

BİLİM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMA YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

BİLİM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMA YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ BİLİM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMA YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 SUNUM PLANI 1. Giriş 2. Dersin İçeriği Amaçları Beklentileri 3. Bilgi ve Bilim Kavramları 4. Bilimsel Yöntem 5. Bilimsel Düşünce Yöntemi 6. Bilimlerin

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Öğretim Teknolojisinin Kavramsal Çerçevesi Dr. Erinç Erçağ Kaynak: Editör: Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu - Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Eğitim Doğumdan

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık KORELASYON ve REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Bir değişkenin değerinin diğer değişkendeki veya değişkenlerdeki değişimlere bağlı olarak nasıl etkilendiğinin istatistiksel

Detaylı

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Bilgiler I II III. Voltmetre ile ölçülür. Devredeki yük akışıdır. Ampermetre ile ölçülür. Devredeki güç kaynağıdır.

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Bilgiler I II III. Voltmetre ile ölçülür. Devredeki yük akışıdır. Ampermetre ile ölçülür. Devredeki güç kaynağıdır. 7.ÜNİTE BİLFEN YAYNCLK BİRLİKTE ÇÖZELİM 1. Aşağıda verilen ifadelerdeki boşlukları uygun kavramlar ile doldurunuz. ÀÀBir iletken içindeki negatif yüklerin hareketinden kaynaklanan düzenli ve devamlı enerji

Detaylı

6. İDEAL GAZLARIN HAL DENKLEMİ

6. İDEAL GAZLARIN HAL DENKLEMİ 6. İDEAL GAZLARIN HAL DENKLEMİ Amaç: - Sabit bir miktar gaz (hava) için aşağıdaki ilişkilerin incelenmesi: 1. Sabit sıcaklıkta hacim ve basınç (Boyle Mariotte yasası) 2. Sabit basınçta hacim ve sıcaklık

Detaylı

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr.

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr. TESOY-Hafta-1 ve Değerlendirme BÖLÜM 1-2 ve Değerlendirmenin Önemi ve Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Eğitimde ölçme ve değerlendirme neden önemlidir? Eğitim politikalarına

Detaylı

VERİ KÜMELERİNİ BETİMLEME

VERİ KÜMELERİNİ BETİMLEME BETİMLEYİCİ İSTATİSTİK VERİ KÜMELERİNİ BETİMLEME Bir amaç için derlenen verilerin tamamının olduğu, veri kümesindeki birimlerin sayısal değerlerinden faydalanarak açık ve net bir şekilde ilgilenilen özellik

Detaylı

VARYANS ANALİZİ (ANOVA)

VARYANS ANALİZİ (ANOVA) VARYANS ANALİZİ (ANOVA) VARYANS ANALİZİ (ANOVA) Ne zaman kullanırız? Ortalamalar arasında fark olup olmadığına bakmak istediğimizde Sürekli bir ölçüm (continuous data) ve 2 ya da daha fazla grubumuz olduğu

Detaylı

İSTATİSTİK HAFTA. ÖRNEKLEME METOTLARI ve ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN TESPİTİ

İSTATİSTİK HAFTA. ÖRNEKLEME METOTLARI ve ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN TESPİTİ ÖRNEKLEME METOTLARI ve ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN TESPİTİ HEDEFLER Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Örneklemenin niçin ve nasıl yapılacağını öğreneceksiniz. Temel Örnekleme metotlarını öğreneceksiniz. Örneklem

Detaylı

1. İLİŞKİLERİN İNCELENMESİNE YÖNELİK ANALİZLER. 1.1. Sosyal Bilimlerde Nedensel Açıklamalar

1. İLİŞKİLERİN İNCELENMESİNE YÖNELİK ANALİZLER. 1.1. Sosyal Bilimlerde Nedensel Açıklamalar 1. İLİŞKİLERİN İNCELENMESİNE YÖNELİK ANALİZLER Daha önceki derslerimizde anlatıldığı bilimsel araştırmalar soruyla başlamaktadır. Ancak sosyal bilimlerde bu soruların cevaplarını genel geçerli sonuçlar

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI 1. Bu uygulama kurallarının amacı, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi bölümü 8. Yarıyılda

Detaylı

Bilim ve Bilimsel Araştırma

Bilim ve Bilimsel Araştırma Bilim ve Bilimsel Araştırma Bilim nedir? Scire / Scientia Olaylar ve nesneleri kavramak, tanımak ve sınıflandırmak üzere çözümleyen, olgular arasındaki nesnellik ilişkilerini kuran, bu ilişkileri deney

Detaylı

Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi (EUİGE)

Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi (EUİGE) 2015 İGR Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi (EUİGE) Sıkça Sorulan Sorular Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksinin amacı nedir? İGE üç temel boyutta insani gelişmeye ilişkin kazanımların

Detaylı

LA1 UMx0E Metal Kolon Hoparlörleri

LA1 UMx0E Metal Kolon Hoparlörleri İletişim Sistemleri LA1 UMxE Metal Kolon Hoparlörleri LA1 UMxE Metal Kolon Hoparlörleri www.boschsecrity.com/tr Yeterli konşma anlaşılırlığı ve arka plan müziği yayını Yönlendirmenin önemli oldğ yglamalar

Detaylı