Çankaya Üniversitesi-İİBF Bahar Yarıyılı. Dr. Ahmet OZANSOY

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Çankaya Üniversitesi-İİBF. 2011-2012 Bahar Yarıyılı. Dr. Ahmet OZANSOY"

Transkript

1 Çankaya Üniversitesi-İİBF Bahar Yarıyılı Dr. Ahmet OZANSOY

2 Enflasyon nedir? Kaynağında parasal gelirlerin önemli rol oynadığı genel fiyat düzeyindeki devamlı ve önemli yükselme hareketlerine enflasyon denir. Enflasyon cari fiyat düzeyinde toplam talebin toplam arzdan fazla olmasından meydana gelir. Bu denge reel fiyatların yükselerek toplam talebin kısılmasıyla sağlanır. Bu nedenle enflasyonda temel mesele, reel akımlarla nakdi akımlar arasındaki dengesizliktir. Parasal olmayan nedenlerle fiyatlar artsa bile para artışı ile desteklenmeden fiyat artışı süremez, dolayısıyla enflasyon olamaz. Yüksek fiyat seviyesi, enflasyon (fiyatların yükselmesi) değildir.

3 Toplam arz = Toplam talep dengesini kurmak ve Parasal akımlar = Reel akımlar dengesini kurmak

4 1- Talep Enflasyonu Talep enflasyonu, toplam talebin toplam arzdan fazla olmasından meydana gelir. Buna neden olan sebepler; Açık bütçeler Kamu harcamalarının, Devletin vergi gelirlerinden başka kaynaklarla finanse edilmesi Para arzının büyüme oranından daha fazla artırılması Kredi hacminin aşırı kaydi para yaratması Toplam yatırımların toplam tasarrufları aşması Bu durumlarda üreticilerin, serbest meslek sahiplerinin ve tüccarların gelirleri artar. Harcamalar gelirin bir fonksiyonu olduğundan toplam talep yükselerek enflasyona neden olur.

5 Talep enflasyonuna yol açan nedenler konusunda klasikler ile Keynesyenler farklı düşüncededirler. Klasiklere göre; talebin arzı aşmasına yol açan neden para miktarındaki değişikliktir. Para arzındaki artışın iki önemli nedeni vardır: Birincisi, hükümetin tam istihdamı sağlamak için uyguladığı politikalar, ikincisi ekonomide kalıcı bütçe açıklarının bulunmasıdır. Keynesyenlere göre; enflasyona neden olan öge, gelirin tüketime harcanan kısmıdır. Para arzındaki değişiklikler doğrudan harcamaları değil, faiz oranını ve bu yolla yatırım harcamalarını etkilemektedir. Para arzındaki artış, toplam talebe yansıdığı oranda, tam istihdama ulaşıncaya kadar üretimi artırmakta, o noktadan sonra fiyatlar genel düzeyini yükseltmektedir.

6 İşsizlik Genişletici para ve maliye politikası Toplam Arz Fiyatlar Artan emek talebi nedeniyle Ücretler Toplam Talep Toplam Talep Fazlalığı Fiyatlar İşsizlik

7 İşsizliği azaltmak için uygulanan genişletici maliye ve para politikaları toplam talebi artırır. Oluşan talep fazlası fiyatları artırırken, artan emek talebi nedeniyle ücretler artar ve bu durum toplam arzı azaltır. Toplam arzın azalmasıyla oluşan talep fazlası, fiyatları ve işsizliği artırır. Bunu önlemek için tekrar toplam talebi artırıcı politikalar (harcamaların artırılıp vergi oranlarının düşürülmesi) uygulanması sürekli fiyat artışına neden olur. Harcamaları artırıp vergi oranlarını düşürmek sürekli mümkün olamayacağı için genişletici para politikası uygulanması yani para arzının sürekli olarak artırılması gerekir. Para arzının sürekli olarak artırılmasının sonucu ise enflasyondur.

8 2- Maliyet Enflasyonu Üretim girdileri içine giren kalemlerin birinde, birkaçında veya hepsindeki fiyat yükselmelerinin genel fiyat düzeylerini yükseltmesidir. Buna neden olan sebepler; Hammadde fiyatlarının yükselmesi İşgücü talebinin, işgücü arzını aşması Ücret artışlarının verimlilik artışlarının üzerinde olması İklim koşullarının tarımda arzı azaltması

9 3- Fiyat Enflasyonu Ekonomik hayatta bazı mal ve hizmetlerde fiyatların serbest piyasa kurallarına göre belirlenmemesinden kaynaklanan enflasyondur. Buna neden olan sebepler; Sektörün özellikleri Piyasanın durumu (monopol, oligopol vs.) Devletin takip ettiği gelir dağılımı ve sosyal politikalar (destekleme alımları, sosyal yardımlar vs.) Tüketicilerin örgütlenmemiş olmamaları Mal dağıtım sektörünün durumu

10 Enflasyon çeşitleri birbirlerinden tamamen ayrılmış değildir. Örneğin, maliyet enflasyonu talep enflasyonunu besleyebileceği gibi, fiyat enflasyonu da maliyet enflasyonuna yol açabilir. Ancak enflasyonun türünün incelenmesinden maksat, hangi politika araçlarının uygulanacağına karar vermektir. Fiyat enflasyonu: fiyat politikası Maliyet enflasyonu: ücret ve fiyat politikası Talep enflasyonu: Para-kredi-bütçe politikaları, talep kontrolü ve yönetimi

11 Faydalı (Yapıcı) Enflasyon: (Inflation Constructive) Ilımlı enflasyon, deflasyona tercih nedenidir. Ilımlı enflasyon, istihdam ve genel fiyat seviyesini yükseltmekte, girişimcilerin kârlarını artırmakta, işsizliği azaltmaktadır. Ilımlı enflasyon ekonomideki toplam tasarruf hacmini ve dolayısıyla toplam yatırım hacmini artırmaktadır. Bu da sermaye birikiminin artmasına ve kalkınmanın hızlanmasına neden olmaktadır. Yapıcı enflasyonun oranını kesin olarak vermek mümkün değildir ama %1-2 civarı (en fazla %5) genellikle kabul görmektedir.

12 Dörtnala Enflasyon: (Inflation Galopante) 1- Enflasyon tasarruf hacmini azaltır. Enflasyon, zorunlu bir tasarruftur. Düşük gelir grupları gönüllü tasarruf yapamaz hale geldiği gibi eski tasarruflarını da harcamaya başlar. Yüksek gelir grupları ise (enflasyon sebebiyle gelirleri daha da arttığından) tasarruflarını artırırlar. Ancak girişimci sınıf bu tasarrufları endüstriyel yatırımlara yöneltmek yerine spekülatif yatırımlara (gayrimenkul, altın, döviz vs.) yönlendirir. Çünkü enflasyon dönemlerinde yatırımcıların ufku daralır, belirsizlikler ve riskler artar. Kısaca; enflasyon dönemlerinde zorunlu tasarruflar artsa bile bu artış gönüllü tasarruflardaki azalışı karşılamadığı müddetçe, toplam tasarruf hacminde ve dolayısıyla yatırımlarda düşme olur. Üstelik yatırımlar üretici alanlar yerine spekülatif alanlara kayar.

13 2-Enflasyon iktisadi kaynakların rasyonel dağılımına engel olur. Enflasyon, tüketim harcamalarının artmasına ve tasarrufların spekülatif yatırımlara yönelmesine sebep olur, sermaye/hasıla katsayısı yükselir. Yatırım malları üretimi azalacağından hammadde temin güçlüğü yaşanabilir. Maliyet hesaplamaları zorlaşır. Dış ödeme güçlüğü nedeniyle ithal edilemeyen mallar karaborsaya düşer. Böylece enflasyon, piyasa ekonomisinin fiyat mekanizması yoluyla iktisadi kaynakların çeşitli sektörler arasında rasyonel dağılımına engel olur. Enflasyon kısa dönemde kaynak ve gelir dağılımını, uzun dönemde ise büyümeyi engeller.

14 3-Enflasyon ticaret ve ödemeler bilançolarının dengesini bozar. Fiyatlar genel seviyesi yükselirken, ekonomide paranın düşen satın alma gücünü karşılayacak oranda devalüasyon yapılmaz ve ihracata prim verilmezse, ülke için ithalat kolaylaşırken, ihracat zorlaşır. Bunun anlamı dış ticaret bilançosunun açık vermesidir. Bu açığın giderilmesi için alınacak olan gümrük tarifeleri, miktar tahditleri gibi politikalar hem kesin çözüm değildir hem de uluslararası kurallar gereği uygulanmaları zordur. Artan dış ticaret açıkları altın ve döviz rezervlerini eritir. Yabancı memleket paraları, ulusal paraya karşı prim yapmaya başlar. Bu durum tasarruf sahiplerini altın ve dövize yönlendirir. Bu yönlenme ulusal paranın değerini daha düşürür ve kısır döngüye girilir. Yerli sermaye dışarı kaçar.

15 4-Enflasyon istihdam düzeyini düşürür. Enflasyonun sınai yatırımları azaltması, hammadde ithalinde karşılaşılan güçlükler, kâr transferinin zorluğu nedeniyle yabancı sermayenin gelmekten çekinmesi, ihracatın yavaşlaması ekonominin istihdam düzeyini düşürür. 5-Enflasyon gelir dağılımını sabit gelirliler aleyhine bozar. Enflasyon sabit gelirlilerin reel gelirlerini azaltır. İmalatçı, tüccar, üretici, serbest meslek erbabı gibi kesimlerin gelirleri fiyat artışlarını takip ettiğinden gelir dağılımı bunlar lehine gelişir. İşçi ve memur gibi sabit gelirlerin gelirleri hem enflasyonu geriden takip eder, hem de tam olarak ona ulaşamaz. Orta sınıf ezilir, sosyal denge bozulur. Oysa orta sınıf, sosyal ve ekonomik ilerlemenin motorudur. Çoğulcu demokrasiyi kuran da orta sınıftır.

16 6-Enflasyon firma yönetimini zorlaştırır ve bozar. Enflasyon, genel bir kıtlık halini ifade ettiğinden kötü yöneticiyi gizler. Maliyetler artar, üretilen mal kalitesi düşer. Verimlilik artışları yavaşlar veya geriler. Enflasyon işletme içi kaynakları (sermaye, amortismanlar, karşılıklar, ihtiyatlar, dağıtılmayan kârlar) eritir. Şirketlerin alacaklarını eritir, borçlanmalarını zorlaştırır. Vadeler kısalır, faizler artar. Üretim düşer, büyüme durur, gerileme başlar.

17 7-Dolaysız vergiler (peşin vergi uygulanmazsa) değer kaybına uğrar ve bütçe açığı artar. 8- Sermaye birikimi azalacağından sermaye piyasaları gelişemez. 9- Sosyal güvenlik kurumları hem fon yönetiminde zorlanırlar hem de ödemelerinin reel değeri düşer. 10- Milli para; hesap birimi, mübadele ve tasarruf aracı olmaktan çıkar. 11- Tahsil edilemeyen krediler artacağından bankacılık sistemi riske girer. 12- Artan sosyal huzursuzluklar, siyasi istikrarsızlığa sebep olabilir.

18 1-Enflasyon boşluğu (inflationary gap) ve hesaplanması Enflasyon ya da deflasyon boşluğu toplam arz ile toplam talep arasındaki farkın mutlak değeridir. Toplam arz büyükse deflasyon boşluğu, toplam talep büyükse enflasyon boşluğu vardır. Enflasyon boşluğundan daha büyük ölçüde alınan antienflasyonist tedbirler deflasyona sebep olurlar. 2-Toplam arz ve toplam talebin yapısının incelenmesi Toplam arz yetersizliğinin ya da toplam talepteki fazlalıkların nedenleri incelenmelidir. Bu nedenlerin bilinmesi, çözüm için uygulanacak politikaların seçilmesinde yararlı olacaktır. 3-Enflasyonun çeşidinin incelenmesi Talep, maliyet ve fiyat enflasyonları farklı kaynaklardan beslenirler. Dolayısıyla mücadele edilecek araçlar da ona göre farklılaşır. 4-Politikaların uyumu Antienflasyonist bir istikrar politikası yürütülürken, bütün politikalar (para ve maliye) bu amaçlara ulaşmak üzere, aynı yönde ve birbirini tamamlayacak şekilde uygulanmalıdır.

19 Enflasyonla mücadelede bütçe 3 tür hazırlanabilir. 1-Bütçenin giderlerini azaltmak Buradaki bütçeyi sadece konsolide bütçe olarak algılamayıp, kamu sektöründeki tüm harcamacı kuruluşların harcamalarının azaltılması olarak anlaşılmalıdır. 2-Bütçenin gelirlerini artırmak Mevcut vergileri artırmak ya da yeni vergilendirilecek kaynaklar bulmak. 3-Daha küçük bir bütçe hazırlamak Bütçenin gider ve gelirleri azaltılarak küçük ama denk bir bütçe yapılabilir. Böylece toplam talep içinde kamu harcamalarının oransal değeri azaltılmış olur. Büyüyen bütçeler, denk bağlanmış olsa bile denk bütçe çarpanı nedeniyle ekonomik etkileri enflasyonisttir. Kısa dönemde enflasyonla mücadelede, bütçe fazlasının gerçekleştirilmesinde fayda vardır.

20 Klasikler; küçük, reel ve ekonomik hayat üzerinde tarafsız kamu harcamalarından yana olduklarından, enflasyonla mücadelede kamu harcamalarından faydalanmayı düşünmezler. Günümüzde ise, iktisadi istikrarın sağlanmasında bir araç olarak kamu harcamalarından faydalanılmaktadır.

21 Enflasyonla mücadelede kamu harcamaları kısılır. Kamu harcamalarını kısmaktan maksat sadece, azalan kamu harcamaları yoluyla toplam harcama hacmini azaltmak değil, aynı zamanda kamu harcamalarındaki azalma yoluyla özel harcamalarda da bir azalma meydana getirmektir. Bu amaçla devlet, bütün güçlüklerine rağmen kamu harcamalarını kısacak, bütçede fazla meydana getirecek, ekonomideki likidite fazlasını massetmeye çalışacaktır.

22 Enflasyonla mücadelede kısa dönemde kamu harcamaları kısılmak suretiyle toplam talep azaltılarak arz-talep dengesi sağlanırken, uzun dönemde talebi karşılayacak üretim artışının sağlanması gerekir. Aksi halde, kısa dönemde azalan talep, uzun dönemde yatırımları da azaltır ve büyüme olumsuz etkilenir. Ayrıca; enflasyonla mücadelede, enflasyonist bekleyişleri kırmaya yönelik güven sağlayıcı politikalar uygulanması hayati önemdedir.

23 Kamu Harcamalarının İstikrar Sağlamadaki Fonksiyonları a. Ekonomide enflasyon hüküm sürdüğü zaman toplam talebi, tam çalışma seviyesindeki toplam arzla dengelemek b. Ekonomi tam çalışma seviyesinde dengede ise bu dengeyi korumak c. Ekonomi deflasyon içinde bulunuyorsa, toplam talebi ekonominin tam çalışma düzeyinde ürettiği mal ve hizmetleri emecek hale getirmek yani toplam talebi yükseltmek.

24 Kamu Harcamaları Yoluyla Enflasyonla Mücadelede Karşılaşılan Zorluklar a. Kamu harcamaları; askeri, siyasi, ekonomik ve sosyal nedenlerle sürekli artış eğilimindedir. Cari ve yatırım harcamalarını kısmak kolay değildir. b. Kamu harcamalarının önemli bir kısmı, konjonktüre göre ayarlanabilir değildir. (Faiz giderleri, sosyal politika ve sosyal güvenlik giderleri, idari giderler, milli savunma giderleri, devam eden yatırımların giderleri vs.)

25 Kamu Harcamaları Yoluyla Enflasyonla Mücadelede Karşılaşılan Zorluklar (devam) c. İktisadi durumu teşhis kolay değildir. Harcama kısıntısının miktarını hesaplamak çok zordur. d. İş çevresi, halk ve devlet adamlarının enflasyon hakkındaki kanaatleri de son derece önemlidir. Kamu harcamalarının kısılmasının kırılganlık yaratacağı ve ekonomiyi deflasyona götüreceği inancı varsa, kamu harcamaları kısıtlanırken çok dikkatli olunmalıdır.

26 Kamu Harcamaları Yoluyla Enflasyonla Mücadelede Karşılaşılan Zorluklar (devam) e. Milletvekilleri vergilerin artırılmasına, kamu harcamalarının da düşürülmesine karşıdırlar. Bu nedenle politik bir zorluk da söz konusudur. f. Bir kamu harcamasına karar verilirken, sosyal fayda-sosyal maliyet karşılaştırması yapılır ve fayda daha büyük ise harcama gerçekleştirilir. Enflasyon, bu hesaplamayı geçersiz kılmaz. Faydası daha büyük olduğu için yapılmaya karar verilen bir harcamanın durdurulmasının ekonomik olmadığı ileri sürülür.

27 Kamu Harcamaları Yoluyla Enflasyonla Mücadelede Karşılaşılan Zorluklar (devam) g. Kamu harcamalarını azaltmak suretiyle ekonomide istikrar sağlamak, sürdürülen ekonomik sistemle de ilgilidir. Kollektivist bir ekonomide kamu harcamalarının düşmesi, toplam harcama hacmini önemli ölçüde düşürürken, liberal bir ekonomi de bu fonksiyon daha az olacaktır. Zira harcamalar zaten mümkün olduğunca az tutulmuştur ve hali hazırdaki harcamaları kısma olanağı da pek yoktur.

28 Kamu Harcamaları Yoluyla Enflasyonla Mücadelede Karşılaşılan Zorluklar (devam) h. Enflasyonist baskıyı kırmak için kısılan sosyal transferler veya ücret ödemeleri, büyük ölçüde dar gelirli kesimleri etkilediğinden gelir dağılımını düşük gelirliler aleyhine bozar. Bu nedenle enflasyonla mücadelede kamu harcamalarının miktarı kadar bileşimi de önemlidir. Örneğin cari harcama gibi görünen eğitim giderlerinin düşürülmesi, toplumun gelecekteki yetişmiş insan gücü kapasitesini etkiler ve üretim düşüşüne sebep olur. Yatırım harcamalarının düşürülmesi de aynı sonucu doğurur. Bu yüzden ihtiyatlı bir kısıntı yapılması gerekir.

29 Kamu Harcamaları Yoluyla Enflasyonla Mücadelede Karşılaşılan Zorluklar (devam) i. Transfer harcamaları, doğrudan talep yaratmayıp, harcanabilir gelirin artırılması yoluyla dolaylı talep artışı sağlayacağından çarpan etkileri daha düşüktür. Ancak transfer harcamaları genellikle toplumun düşük gelire sahip kesimlerine yönlendirildiğinden ve bunların da marjinal tüketim eğilimleri yüksek olduğundan cari ve yatırım harcamalarına benzer bir talep yaratırlar. Ancak bunların kısılması önemli sosyal ve politik sorunlar doğurur. Öte yandan üretimi güçlendirmek için firmalara yapılan mali transferlerin kısılması da, uzun dönemde üretimde düşüşe sebep olur.

30 Uzun Dönemde Kamu Harcamaları Yoluyla Enflasyonla Mücadelede Uzun dönemde toplam arzın, toplam talep seviyesine çıkarılması gerekir. Bunun için şu tedbirler alınabilir: 1- Kamu harcamalarında verimlilik artırılabilir. (personel rejiminin ıslahı, memurların verimli kullanılması, idari teşkilat değişikliği, politik baskının önlenmesi, denetimin etkinleştirilmesi vs.) 2- Transfer ödemeleri yoluyla toplam arzın artırılması. (iktisadi gayeli mali yardımlar artırılabilir. Çünkü yüksek faiz ve gelecek hakkındaki belirsizlikler yatırımcıları ürkütür. Ancak mali yardımlar yapılırken üretim hacimlerinde daralma olan sektörler tercih edilmelidir. Aksi durum üreticilerin gelirlerini artırmak suretiyle toplam talebi artırır. Öte yandan mali yardımlarda, çoğalan verim kanununa tâbi çalışan sektörlere öncelik verilmelidir. Zira bunlarda arz daha hızlı artar.) Selektif harcama politikası.

31 Kamu Harcamalarının Finansman Şeklinin Enflasyonla Mücadelede Önemi 1- Artan oranlı vergilerle finansman (enflasyonun sebep olduğu gelir dağılımı adaletsizliğini giderici) 2- Dolaylı vergilerle finansman (Dolaylı vergilerle finansmanda harcama vergilerinin derecelendirilmiş ve artan oranlı hale getirilmiş olması önemlidir. Aksi halde, enflasyonla mücadelede başarı sağlanır ancak gelir dağılımı bozulur) 3- Halktan ve bankalardan borçlanma yoluyla finansman (Ekonomideki atıl fonlar harekete geçer ve enflasyonist etki yaratır.) (Bankalardan borçlanma kaydi para yaratarak para arzını artırır.) 4- Merkez Bankasından borçlanma yoluyla finansman (Emisyon hacmini, dolayısıyla para arzını artırır.)

32 Enflasyonla mücadelede vergi politikası, bir yandan toplam talebi kısarak arz-talep dengesini sağlamaya ve ekonomideki tıkanıklıkları gidermeye çalışacak, diğer yandan da teşvik edici vergi kurumları ile toplam arzı toplam talep seviyesine çıkarmaya çalışacaktır. Bu nedenle enflasyonla mücadelede selektif bir vergi politikası uygulanması gerekir. Aksi halde tüm vergilerin artırılması, kısa dönemde talebin kısılmasını mümkün kılsa bile, uzun dönemde durgunluğa sebep olabilir. Kişi ve firmalar, davranış değişikliğine giderek artırılan vergilerden kaçınabiliyorlarsa, bu tür vergi saptırıcı etki yaratıyor demektir. Kişi ve firmaların hiçbir şekilde kaçınamayacakları vergi ise saptırıcı olmayan vergidir.

33 Vergi Politikası Niçin Gereklidir? Harcama Azalışı Yetmez mi? Vergi artırımı, mükellefler nezdinde sert dirençle karşılaşır. Bu direnç, kamu harcamalarının azaltılmasına verilen tepkiden çok daha güçlüdür, çünkü bireylerle doğrudan ilgilidir. Buna rağmen bu yola başvurulmasının nedenleri vardır. 1- Kamu harcamalarının azaltılması, efektif talebi düşürmeyebilir. (Enflasyon dönemlerinde istihdam ve milli gelir yüksek olduğundan tüketicilerin elinde likit değerler fazladır. Bunlar vergi yoluyla azaltılmazsa, kamu harcamalarındaki düşüş, özel harcamalardaki artışla telafi edilebilir. Paranın el değiştirme hızı artar ve enflasyonist etki devam eder.) 2- Özel tüketim ve yatırım harcamalarının kontrolü gereklidir. (Genel olarak, harcama vergileri tüketim mallarına karşı olan talebin, şahsi gelir ve kurumlar vergileri ise yatırım mallarına karşı olan talebin kontrolünde etkilidirler.)

34 Vergi Politikasına İtirazlar 1- İş hayatı vergilerdeki değişikliklerden etkilenir. (İş hayatını doğrudan vergiler daha çok etkiler. Oysa enflasyonla mücadelede dolaylı vergi artırımı daha etkilidir) 2- Hükümete yetki devrinde bulunmadan vergi sisteminin ayarlanabilir hale getirilmesi politik olarak zordur. 3- Vergi sistemi üzerinde değişiklikler, ayarlamalar ve ahenkleştirmeler yapılırken seçilen zaman hatalı olabilir. (Zamanlama problemi) 4- Bütçe dengesinden uzaklaşılabilir. (Denk bütçe her zaman iyi midir?, mali denge-ekonomik denge)

35 Vergi Politikasının Etkileri 1- Vergi artışlarına mükelleflerin gösterdikleri tepkiler a. Gelir etkisi: Mükelleflerin en az geçim düzeyinde bulunması, eski gelir düzeylerini muhafaza etmek istemeleri, gelire karşı talep elastikiyetlerinin sert olması ve ödedikleri verginin miktarının çok olması, mükellefleri aynı gelir seviyesini tutturabilmek için daha çok çalışmaya teşvik edebilir. Bu durumda üretim artar, bütçe fazlası sağlanır. Ve toplam arz artar. b. İkame etkisi: Mükelleflerin gelire karşı talep elastikiyetleri yüksek ise çalışmak yerine daha fazla boş zamanı tercih ederler. Enflasyonla mücadelede, verginin gelir etkisini artıracak, ikame etkisinin ortaya çıkmasını engelleyecek şekilde vergi politikası izlenmesi gerekir.

36 Vergi Politikasının Etkileri (devam) 2- Ekonominin göstereceği tepkiler a. Ekonomideki talep fazlasının vergi sistemindeki boşluklardan meydana gelip gelmediğinin araştırılması. b. Verginin hududuna ulaşılıp ulaşılmadığı. (Fazla vergi vergiyi öldürür) c. İstisna ve muaflıkların makro-ekonomik açından yeniden değerlendirilmesi. d. Dolaylı vergilerle piyasadan fazla likiditenin çekilmesi. e. Dörtnala enflasyon dönemlerinde vergilerin peşin tahsil edilmesi. f. Enflasyonun kaynağı yatırımların artmış olması ise, bunlar üzerinde doğrudan etkili dolaysız vergilerin artırılması.

37 Vergi Politikasının Etkileri (devam) g. Enflasyonun kaynağı dış alemden geliyorsa, ihracat vergileri ve kur politikası düşünülür. h. Enflasyondan kaynaklı olağanüstü gelirlerin olağanüstü vergilendirilmesi. i. Vergi matrahının donması engellenmeli, spesifik değil, advalorem usul tercih edilmeli. j. Selektif vergileme yoluyla iktisadi faaliyetlerin özendirilmesi. (zarar nakli, hızlandırılmış amortisman, yatırım indirimi, vergi indirimi, vergi muaflık ve istisnaları) Ancak bunlar kalıcı değil, mutlaka geçici olmalıdır. Kalıcı avantajların teşvik edici yönü yoktur.

38 Devlet Borçlanması Mali araç olarak Ekonomik araç olarak Kamu açıklarının kapatılması Ekonomik değişkenlerin istenilen yönde değiştirilmesi

39 Talebin kısılması amacıyla borçlanma İç borçlanma Dış borçlanma Kişilerin ellerindeki gelirlerin faiz karşılığı bir süre için ellerinden alınması Dış alemin talebinin faiz karşılığı, daha uzun bir süre için ülke içine aktarılması Bugünkü talebin gelecek dönemlere aktarılması Verimli yatırımlarda kullanılırsa faydalıdır.

40 Borçlanmanın Kaynağı Mali Kurumlar Şahıslar Kaydi para yaratarak para arzını artırır. Şahısların likit kıymetleri azalır. Tasarrufları artar. Enflasyonu artırır. Tüketim harcamaları azalır ve efektif talep düşer.

41 Anti-enflasyonist bir borçlanma politikasının başarı koşulları 1. Mali kurumlara tahvil satışının asgari düzeyde tutularak, tahvillerin şahıslara satılması 2. Şahısların tüketim harcamalarını kısarak devlet tahvili satın almaları 3. Şahısların aldıkları tahvilleri uzun süre elde tutmaları (ikincil piyasalarda satışının önlenmesi) a. Tahvile ödenen faizin piyasa cari faiz haddinin üstünde olması b. Tahvil değerlerinin altın veya döviz üzerinden teminata bağlanması c. Vergi kanunlarına istisna hükümleri koymak

42 Enflasyonla Mücadelede Borç Senetlerinin Vadesi ve Faizi 1. Vade uzun olmalıdır. Kısa vadeli bonolar likiditeyi düşürmez, artırır. 2. Faiz tespiti, rasyonel olmalıdır. Düşük faiz nedeniyle borçlanma gerçekleşmezse maliyet daha ağır olur. a. Yüksek faiz eski tahvillerin fiyatını düşürür ve elde tutmayı teşvik eder. b. Yüksek faizde yatırımlar azalır ve toplam talep düşer. (Yatırımların faiz esnekliğine ve şirketlerin oto-finansman durumuna göre değişir.) c. Devlet tahvillerine rağbet artar. Likidite azalır.

43 1. Maliye politikası, toplam arz-toplam talep dengesini sağlamaya çalışır. 2. Maliye politikasının kullandığı araçlar selektiftir. 3. Maliye politikasının uygulanması zaman alıcıdır. 4. Maliye politikasının uygulanmasında psikolojik faktörler önemlidir. Halktaki enflasyon beklentisinin kırılması gerekir. 5. Maliye politikası diğer politikalarla (para, kredi, ücret, fiyat, dış ticaret vs.) ahenkleştirilmelidir.

44 6. Ekonomik yaşamın dinamikliği nedeniyle maliye politikası sık sık gözden geçirilmelidir. 7. Maliye politikası, milletlerarası maliye politikaları ile ahenkleştirilmelidir. 8. Maliye politikası; orta vadeli, kendi içinde tutarlılığı olan ciddi bir istikrar programı olarak uygulanmalıdır. 9. İstikrar programının olumsuz etkilediği kesimlerin kayıplarının telafisi için bütçede kaynak ayrılmalıdır.

45 İstikrar programı İçsel ve dışsal faktörlerin neden olduğu krizlerin kısa dönemde aşılması için uygulanan acil önlemler paketi. İstikrar süreci İstikrarı kalıcı hale getirmek için gerekli görülen yapısal reformların ve kurumsal düzenlemelerin gerçekleştirildiği uzun süreçler.

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME MALİYE POLİTİKASI 1 SORULAR

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME MALİYE POLİTİKASI 1 SORULAR SORULAR 1- Genişletici maliye politikası uygulanması sonucunda faiz oranının yükselmesine bağlı olarak özel yatırım harcamalarının azalması durumuna ne ad verilir? A) Dışlama etkisi B) Para yanılsaması

Detaylı

FİYATLAR GENEL DÜZEYİ VE MİLLİ GELİR DENGESİ

FİYATLAR GENEL DÜZEYİ VE MİLLİ GELİR DENGESİ FİYATLAR GENEL DÜZEYİ VE MİLLİ GELİR DENGESİ Bu bölümde Fiyatlar genel düzeyi (Fgd) ile MG dengesi arasındaki ilişkiler incelenecek. Mg dengesi; Toplam talep ile toplam arzın kesiştiği noktada bulunacaktır.

Detaylı

Kamu bütçesi, Millet Meclisi tarafından onaylanıp kanunlaşan ve devletin planlanan gelir ve harcamalarını gösteren yıllık bir programdır.

Kamu bütçesi, Millet Meclisi tarafından onaylanıp kanunlaşan ve devletin planlanan gelir ve harcamalarını gösteren yıllık bir programdır. 97 BÖLÜM 6. KAMU BÜTÇESİ ve MALİYE POLİTİKASI (KEYNESYEN MODEL DEVAMI) Kamu bütçesi, Millet Meclisi tarafından onaylanıp kanunlaşan ve devletin planlanan gelir ve harcamalarını gösteren yıllık bir programdır.

Detaylı

DURGUNLUK VE MALİYE POLİTİKASI

DURGUNLUK VE MALİYE POLİTİKASI 1 DURGUNLUK VE MALİYE POLİTİKASI Durgunluk Tanımı Toplam arz ile toplam talep arasındaki dengesizlik talep eksikliği şeklinde ortaya çıkmakta, toplam talebin uyardığı üretim düzeyinin o ekonominin üretim

Detaylı

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME PARA VE BANKA SORULAR

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME PARA VE BANKA SORULAR SORULAR 1- Değişimi yapılan finansal aracın hemen teslim edildiği ve ödemenin hemen yapıldığı piyasalar hangisidir? A) Birincil Piyasa B) İkincil Piyasa C) Organize Piyasa D) Tezgahüstü Piyasa E) Spot

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI VE

EKONOMİ POLİTİKALARI VE EKONOMİ POLİTİKALARI VE İSTİKRAR PROGRAMLARI EKONOMİ POLİTİKASININ ARAÇLARI.PARA EKONOMİSİ Açık piyasa işlemleri Reeskont politikası Zorunlu karşılıklar MALİYE POLİTİKASI GELİRLER POLİTİKASI İSTİKRAR PROGRAMLARI

Detaylı

Ekonomi II. 21.Enflasyon. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından

Ekonomi II. 21.Enflasyon. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından Ekonomi II 21.Enflasyon Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 21.1.Nedenlerine Göre Enflasyon 1.Talep Enflasyonu:

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VE TEMEL KAVRAMLAR...

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VE TEMEL KAVRAMLAR... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VE TEMEL KAVRAMLAR... 1 1.1. EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER... 3 1.1.1. Romalıların Ekonomik Düşünceleri... 3 1.1.2. Orta Çağ da Ekonomik Düşünceler...

Detaylı

Talep Enflasyonu MONETARİST GÖRÜŞ 28.10.2011. Talep Enflasyonu. Enflasyon ve Maliye Politikası. Enflasyon ve Maliye Politikası

Talep Enflasyonu MONETARİST GÖRÜŞ 28.10.2011. Talep Enflasyonu. Enflasyon ve Maliye Politikası. Enflasyon ve Maliye Politikası Enflasyon ve Maliye Politikası Enflasyon ve Maliye Politikası Doç. Dr. Erdal Gümüş Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Tanım: Cari fiyat seviyesinde toplam

Detaylı

Finansal Piyasa Dinamikleri. Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com

Finansal Piyasa Dinamikleri. Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com Finansal Piyasa Dinamikleri Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com Neleri İşleyeceğiz? Finansal Sistemin Resmi Makro Göstergeler ve Yorumlanması Para ve Maliye Politikaları Merkez Bankası ve Piyasalar Finansal Piyasalardaki

Detaylı

M2 Para Tanımı: M1+Vadeli ticari ve tasarruf mevduatları (resmi mevduatlar hariç)

M2 Para Tanımı: M1+Vadeli ticari ve tasarruf mevduatları (resmi mevduatlar hariç) PARA ARZI Dar tanımlı para arzı dolaşımdaki nakit ile bankacılık sisteminde vadesiz mevduatların toplamından oluşmakta, geniş tanımlı para arzı ise bu toplama bankacılık sistemindeki vadeli mevduatların

Detaylı

8. BÖLÜM STAGFLASYONLA MÜCADELEDE MALİYE POLİTİKASI. Dr. Süleyman BOLAT

8. BÖLÜM STAGFLASYONLA MÜCADELEDE MALİYE POLİTİKASI. Dr. Süleyman BOLAT 8. BÖLÜM STAGFLASYONLA MÜCADELEDE MALİYE POLİTİKASI 1 STAGFLASYON Stagflasyon: Üretimde görülen durgunluk ve fiyatlarda yaşanan artışın bir araya gelmesidir. - Durgunluk içinde enflasyon: Reel ekonomik

Detaylı

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Makro İktisat II Örnek Sorular 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Tüketim harcamaları = 85 İhracat = 6 İthalat = 4 Hükümet harcamaları = 14 Dolaylı vergiler = 12

Detaylı

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA Problem 1 (KMS-2001) Kısa dönem toplam arz eğrisinin pozitif eğimli olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

MAKRO İKTİSAT KONUYA İLİŞKİN SORU ÖRNEKLERİ(KARMA)

MAKRO İKTİSAT KONUYA İLİŞKİN SORU ÖRNEKLERİ(KARMA) MAKRO İKTİSAT KONUYA İLİŞKİN SORU ÖRNEKLERİ(KARMA) 1- Bir ekonomide işsizlik ve istihdamdaki değişimler iktisatta hangi alan içinde incelenmektedir? a) Mikro b) Makro c) Para d) Yatırım e) Milli Gelir

Detaylı

MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ. Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir.

MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ. Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir. 68 MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir. Mikroiktisat küçük ekonomik birimler (hanehalkı, firmalar ve piyasalar) ile

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014 ORTA VADELİ PROGRAM (2015-201) 8 Ekim 2014 DÜNYA EKONOMİSİ 2 2005 2006 200 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 T 2015 T Küresel Büyüme (%) Küresel büyüme oranı kriz öncesi seviyelerin altında seyretmektedir.

Detaylı

MALİ YE POLİ KASI Maliye politikası nda klasik görüş ten sapmalar özellikle 1930 yı ndan sonra önem kazanmaya baş lamı

MALİ YE POLİ KASI Maliye politikası nda klasik görüş ten sapmalar özellikle 1930 yı ndan sonra önem kazanmaya baş lamı MALİYE POLİTİKASI Maliye politikasında klasik görüşten sapmalar özellikle 1930 yılından sonra önem kazanmaya başlamıştır. Para arzı, IS-LM eğrileri analizinde LM eğrisini hareket ettiren bir değişkendir.

Detaylı

2009 VS 4200-1. Gayri Safi Yurt içi Hasıla hangi nitelikte bir değişkendir? ) Dışsal değişken B) Stok değişken C) Model değişken D) kım değişken E) içsel değişken iktist TEORisi 5. Kısa dönemde tam rekabet

Detaylı

A İKTİSAT KPSS-AB-PS / 2008 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden

A İKTİSAT KPSS-AB-PS / 2008 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden 1. Her arz kendi talebini yaratır. şeklindeki Say Yasasını aşağıdaki iktisatçılardan hangisi kabul etmiştir? A İKTİSAT 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli

Detaylı

gerçekleşen harcamanın mal ve hizmet çıktısına eşit olmasının gerekmemesidir

gerçekleşen harcamanın mal ve hizmet çıktısına eşit olmasının gerekmemesidir BÖLÜM 5 Açık Ekonomi Açık Ekonomi Önceki bölümlerde kapalı ekonomi varsayımı yaptık Bu varsayımı terk ediyoruz çünkü ekonomilerin çoğu dışa açıktır. Kapalı ve açık ekonomiler arasındaki fark açık ekonomide

Detaylı

Enflasyon ve Maliye Politikası

Enflasyon ve Maliye Politikası 1 Enflasyon ve Maliye Politikası Tanım: Cari fiyat seviyesinde toplam talebin toplam arzdan fazla olmasıdır. P TT > TA Enflasyon belli bir ekonomide belirli bir dönemde fiyatlar genel düzeyindeki sürekli

Detaylı

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2.

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2. İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2. Ekonominin Tanımı... 3 1.3. Ekonomi Biliminde Yöntem... 4 1.4.

Detaylı

DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ

DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ Bugünki dersin içeriği: 1. MALİYE POLİTİKASI VE DIŞLAMA ETKİSİ... 1 2. UYUMLU MALİYE VE

Detaylı

Dengede; sızıntılar ve enjeksiyonlar eşit olacaktır:

Dengede; sızıntılar ve enjeksiyonlar eşit olacaktır: Sızıntılar: Harcama akımından çıkanlar olup, kapalı ekonomide tasarruflar (S) ve vergilerden (TA) oluşmaktadır. Enjeksiyonlar: Harcama akımına yapılan ilaveler olup, kapalı bir ekonomide yatırımlar (I),

Detaylı

ÖDEMELER BİLANÇOSU VE DENGESİ

ÖDEMELER BİLANÇOSU VE DENGESİ ÖDEMELER BİLANÇOSU VE DENGESİ I. Temel Yapı Ülkede yerleşik kişilerin belirli bir dönem boyunca yabancı ülkelerde yerleşik kişilerle yaptıkları tüm ekonomik işlemlerin sonucunu gösteren sistematik kayıtlarına

Detaylı

2018/1. Dönem Deneme Sınavı.

2018/1. Dönem Deneme Sınavı. 1. Aşağıdakilerden hangisi mikro ekonominin konuları arasında yer almamaktadır? A) Tüketici maksimizasyonu B) Faktör piyasası C) Firma maliyetleri D) İşsizlik E) Üretici dengesi 2. Firmanın üretim miktarı

Detaylı

FİNANSAL SERBESTLEŞME VE FİNANSAL KRİZLER 4

FİNANSAL SERBESTLEŞME VE FİNANSAL KRİZLER 4 FİNANSAL SERBESTLEŞME VE FİNANSAL KRİZLER 4 Prof. Dr. Yıldırım Beyazıt ÖNAL 6. HAFTA 4. GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE ULUSLAR ARASI FON HAREKETLERİ Gelişmekte olan ülkeler, son 25 yılda ekonomik olarak oldukça

Detaylı

İçindekiler kısa tablosu

İçindekiler kısa tablosu İçindekiler kısa tablosu Önsöz x Rehberli Tur xii Kutulanmış Malzeme xiv Yazarlar Hakkında xx BİRİNCİ KISIM Giriş 1 İktisat ve ekonomi 2 2 Ekonomik analiz araçları 22 3 Arz, talep ve piyasa 42 İKİNCİ KISIM

Detaylı

2.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ

2.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ CEVAP ANAHTARI 1.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ 1.(e) 2.(d) 3.(a) 4.(c) 5.(e) 6.(d) 7.(e) 8.(d) 9.(b) 10.(e) 11.(a) 12.(b) 13.(a) 14.(c) 15.(c) 16.(e) 17.(e) 18.(b) 19.(d) 20.(a) 1.BÖLÜM BOŞLUK DOLDURMA 1. gereksinme

Detaylı

BÖLÜM FAİZ ORANI-MİLLİ GELİR DENGESİ. Bu bölümde, milli gelir ile faiz oranı arasındaki ilişkiler incelenecektir.

BÖLÜM FAİZ ORANI-MİLLİ GELİR DENGESİ. Bu bölümde, milli gelir ile faiz oranı arasındaki ilişkiler incelenecektir. BÖLÜM FAİZ ORANI-MİLLİ GELİR DENGESİ Bu bölümde, milli gelir ile faiz oranı arasındaki ilişkiler incelenecektir. IS-LM modeli ; J.M.KEYNES tarafından ortaya atılmıştır. Buna göre ekonomide; 1. MAL PİYASASI

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( )

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( ) ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME (2014-2016) I- Dünya Ekonomisine İlişkin Öngörüler Orta Vadeli Program ın (OVP) global makroekonomik çerçevesi oluşturulurken, 2014-2016 döneminde; küresel büyümenin

Detaylı

IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI

IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI IS ve LM eğrilerinin kesiştiği nokta milli geliri belirliyor. Birinin kayması kısa dönem dengeyi değiştiriyordu. Maliye politikası Hükümet harcamaları artışı IS eğrisi sağa

Detaylı

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi 2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi ve Mali Analiz Yüksek Lisansı Bütçe Uygulamaları ve Mali Mevzuat Dersi Kıvanç

Detaylı

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ 2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ TEPAV EPRI Dış Politika Etütleri AB Çalışma Grubu 9 Kasım 2005 Ankara Zeynep Songülen

Detaylı

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013 Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program 22 Kasım 201 Büyüme Tahminleri (%) 4, 4,1 Küresel Büyüme Tahminleri (%) 4,1,2,0 ABD Büyüme Tahminleri (%) 2,,,,,,1,6,6 2,8 2,6 2,4 2,2

Detaylı

Kur artışının ekonomiye olumlu ve olumsuz etkileri var

Kur artışının ekonomiye olumlu ve olumsuz etkileri var Kur artışının ekonomiye olumlu ve olumsuz etkileri var Türkiye 2012 yılına kadar sıcak paranın da etkisi ile düşük kur yaşadı. Düşük kur nedeniyle iç üretimden suni olarak daha ucuza gelen tüketim malını,

Detaylı

FİYAT İSTİKRARI ACI KAHVE

FİYAT İSTİKRARI ACI KAHVE FİYAT İSTİKRARI ACI KAHVE Sevinç Karakoç Raziye Akyıldırım Yasemin Ağdaş Duygu Çırak NELER ANLATILACAK? FİYAT İSTİKRARI NEDİR? FİYAT İSTİKRARININ YARARLARI NELERDİR? TÜRKİYE DE FİYAT İSTİKRARI Bir toplumu

Detaylı

Ekonomi II. 19.Para ve Bankacılık. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından

Ekonomi II. 19.Para ve Bankacılık. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından Ekonomi II 19.Para ve Bankacılık Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 19.1.Paranın Tanımı ve Fonksiyonları Para,

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 4 Ekim 2016

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 4 Ekim 2016 ORTA VADELİ PROGRAM (2017-2019) 4 Ekim 2016 İçindekiler 1. Dünya Ekonomisi 2. Orta Vadeli Programın Temel Amaçları ve Büyüme Stratejisi 3. Orta Vadeli Programın (2017-2019) Temel Makroekonomik Büyüklükleri

Detaylı

MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER

MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER Bu ünite tamamlandığında; o Ekonomik karar birimlerini ve faaliyetlerini ortaya koyabileceğiz o Ekonomik faaliyetlerin bileşenlerini sıralayabileceğiz

Detaylı

Ekonomide Uzun Dönem. Bilgin Bari İktisat Politikası 1

Ekonomide Uzun Dönem. Bilgin Bari İktisat Politikası 1 Ekonomide Uzun Dönem Bilgin Bari İktisat Politikası 1 Neden bazı ülkeler zengin bazı ülkeler fakir? Bilgin Bari İktisat Politikası 2 Bilgin Bari İktisat Politikası 3 Bilgin Bari İktisat Politikası 4 Bilgin

Detaylı

İthalat 5 birim olduğuna göre, toplam talep kaç birimdir?

İthalat 5 birim olduğuna göre, toplam talep kaç birimdir? ÇALIŞMA SORULARI MAKRO İKTİSAT SORU ÇÖZÜMLER 1- Toplam tüketim fonksiyonu C = 120 + 0,8 (Yd) ve T = 50 + 0,2 Y ise, Gelir 2500 birim olduğunda toplam tüketim harcamaları kaçtır? (C: tüketim miktarı, Y:

Detaylı

GENEL DEĞERLENDİRME TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

GENEL DEĞERLENDİRME TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI GENEL DEĞERLENDİRME Küresel kriz sonrası özellikle gelişmiş ülkelerde iktisadi faaliyeti iyileştirmeye yönelik alınan tedbirler sonucunda küresel iktisadi koşulların bir önceki Rapor dönemine kıyasla olumlu

Detaylı

GENEL EKONOMİ DERS NOTLARI

GENEL EKONOMİ DERS NOTLARI GENEL EKONOMİ DERS NOTLARI 1. BÖLÜM Öğr. Gör. Hakan ERYÜZLÜ İktisadın cevap bulmaya çalıştığı temel amaçlarını aşağıdaki sorular ile özetleyebiliriz; Hangi mallar/hizmetler ne miktarda üretilmelidir? Hangi

Detaylı

Plan Ödemeler Dengesi, tanım, kapsamı Ana Hesap Grupları Cari Denge, Sermaye Hesabı Dengesi Farklı Ödemeler Dengesi Tanımları Otonom ve Denkleştirici

Plan Ödemeler Dengesi, tanım, kapsamı Ana Hesap Grupları Cari Denge, Sermaye Hesabı Dengesi Farklı Ödemeler Dengesi Tanımları Otonom ve Denkleştirici Ödemeler Dengesi Doç. Dr. Dilek Seymen Araş. Gör. Aslı Seda Bilman 1 Plan Ödemeler Dengesi, tanım, kapsamı Ana Hesap Grupları Cari Denge, Sermaye Hesabı Dengesi Farklı Ödemeler Dengesi Tanımları Otonom

Detaylı

IS-LM-BP Grafikleri. A. Sabit kur rejimi ve tam (sınırsız) sermaye hareketliliği altında politikaların etkinliği:

IS-LM-BP Grafikleri. A. Sabit kur rejimi ve tam (sınırsız) sermaye hareketliliği altında politikaların etkinliği: IS-LM-BP Grafikleri A. Sabit kur rejimi ve tam (sınırsız) sermaye hareketliliği altında politikaların etkinliği: A.1. Sabit kur rejimi, sınırlı sermaye hareketliliği ve BP nin eğimi, LM in eğiminden düşükken

Detaylı

IS-LM-BP Grafikleri. B. Sabit kur rejimi ve tam (sınırsız) sermaye hareketliliği altında politikaların etkinliği:

IS-LM-BP Grafikleri. B. Sabit kur rejimi ve tam (sınırsız) sermaye hareketliliği altında politikaların etkinliği: IS-LM-BP Grafikleri B. Sabit kur rejimi ve tam (sınırsız) sermaye hareketliliği altında politikaların etkinliği: B.1. Sabit kur rejimi ve sınırsız sermaye hareketliliği durumunda para politikasının etkinliğini

Detaylı

iktisaoa GiRiş 7. Ürettiği mala ilişkin talebin fiyat esnekliği değeri bire eşit olan bir firma, söz konusu

iktisaoa GiRiş 7. Ürettiği mala ilişkin talebin fiyat esnekliği değeri bire eşit olan bir firma, söz konusu 2009 BS 3204-1. şağıdakilerden hangisi dayanıksız mal veya hizmet grubu içerisinde ~ almaz? iktiso GiRiş 5. Gelirdeki bir artış karşısında talebi azalan mallara ne ad verili r? ) Benzin B) Mum C) Ekmek

Detaylı

Ödemeler Bilançosu ve Cari İşlemler Açığı

Ödemeler Bilançosu ve Cari İşlemler Açığı Ödemeler Bilançosu ve Cari İşlemler Açığı Ödemeler Bilançosu ve Cari İşlemler Açığı Ödemeler Bilançosu Ödemeler Bilançosunun Parçaları: Cari İşlemler Hesabı Sermaye ve Finans Hareketleri Hesabı Cari İşlemler

Detaylı

Dış Ticaret Politikası. Temel İki Politika. Dış Ticaret Politikası Araçları Korumacılık / İthal İkameciliği

Dış Ticaret Politikası. Temel İki Politika. Dış Ticaret Politikası Araçları Korumacılık / İthal İkameciliği Dış Ticaret Politikası Temel İki Politika Korumacılık / İthal İkameciliği Genel olarak yurt dışından ithal edilen nihai tüketim mallarının yurt içinde üretilmesini; böylece dışa bağımlılığın azaltılmasını

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr.İlkay DELLAL Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr.İlkay DELLAL Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr.İlkay DELLAL Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 1990-2000 Dönemi 5 Nisan 1994 Kararlarının Amaçları 1. 5 Nisan kararlarının öncelikli hedefi mali piyasalarda

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gruplara Yönelik Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları

Detaylı

BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ

BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ Giriş... 1 1. Makroekonomi Kuramı... 1 2. Makroekonomi Politikası... 2 2.1. Makroekonomi Politikasının Amaçları... 2 2.1.1. Yüksek Üretim ve Çalışma Düzeyi...

Detaylı

BASIN DUYURUSU PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ. Sayı: 2015-16. 3 Mart 2015. Toplantı Tarihi: 24 Şubat 2015

BASIN DUYURUSU PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ. Sayı: 2015-16. 3 Mart 2015. Toplantı Tarihi: 24 Şubat 2015 Sayı: 2015-16 BASIN DUYURUSU 3 Mart 2015 PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ Toplantı Tarihi: 24 Şubat 2015 Enflasyon Gelişmeleri 1. Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 1,10 oranında artmış ve yıllık

Detaylı

CARİ AÇIK NEREYE KADAR?

CARİ AÇIK NEREYE KADAR? CARİ AÇIK NEREYE KADAR? Prof. Dr. Doğan CANSIZLAR ANKARA - 14 Aralık 2011 1 Türkiye Ekonomisindeki Bazı Eşitlikler -Ekonomik Büyüme = Artan Dış Açık -Artan Dış Açık = Artan Dış Borçlanma -Artan Dış Borçlanma

Detaylı

2016 YILI I.DÖNEM AKTÜERLİK SINAVLARI EKONOMİ

2016 YILI I.DÖNEM AKTÜERLİK SINAVLARI EKONOMİ SORU 1: Aşağıdakilerden hangisi/hangileri tüm dünyada görülen artan işsizlik oranını açıklamaktadır? I. İşsizlik yardımı miktarının arttırılması II. Sendikalaşma oranında azalma III. İşgücü piyasında etkin

Detaylı

FİNANS VE MAKROEKONOMİ. Finansal Sistem ve Ekonomik Büyüme. Finansal Krizler ve Ekonomi

FİNANS VE MAKROEKONOMİ. Finansal Sistem ve Ekonomik Büyüme. Finansal Krizler ve Ekonomi FİNANS VE MAKROEKONOMİ Finansal Sistem ve Ekonomik Büyüme Finansal Krizler ve Ekonomi Finansal Sistem ve Ekonomik Büyüme Finansal Sistemin İşleyişi Doğrudan Finansman : Fon akışı finansal aracı kullanılmadan

Detaylı

Giriş İktisat Politikası. İktisat Politikası. Bilgin Bari. 28.Eylül.2015

Giriş İktisat Politikası. İktisat Politikası. Bilgin Bari. 28.Eylül.2015 28.Eylül.2015 1 Giriş Temel Kavramlar Politika Etkilerinin Analizi 2 nın Yürütülmesi Tanımlar Giriş Temel Kavramlar Politika Etkilerinin Analizi İktisat kıt kaynakların etkin dağılımı üzerine çalışır.

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ...

BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ... 1-20 1.1. Temel Makro Ekonomik Göstergelere Göre Türkiye nin Mevcut Durumu ve Dünyadaki Yeri... 1 1.2. Ekonominin Artıları Eksileri; Temel

Detaylı

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002.

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI NIN GELİR DAĞILIMINDA ADALETSİZLİK VE YOKSULLUK SORUNUNA YAKLAŞIMI (SEKİZİNCİ

Detaylı

Ekonomi II. 20.Para Teorisi ve Politikası. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından

Ekonomi II. 20.Para Teorisi ve Politikası. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından Ekonomi II 20.Para Teorisi ve Politikası Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 20.1.Para Teorisi Para miktarındaki

Detaylı

PARA POLİTİKASI AMAÇLARI VE ARAÇLARI TÜRKİYE UYGULAMASI

PARA POLİTİKASI AMAÇLARI VE ARAÇLARI TÜRKİYE UYGULAMASI 1 PARA POLİTİKASI AMAÇLARI VE ARAÇLARI TÜRKİYE UYGULAMASI Para Politikasının Amaçları 2 1. Fiyat İstikrarı: Enflasyonu yıllık yüzde 1-2 seviyelerinde devam ettirmek. TCMB nin şu an izlediği politika enflasyon

Detaylı

YENİ EKONOMİ PROGRAMI YAPISAL DÖNÜŞÜM ADIMLARI 2019

YENİ EKONOMİ PROGRAMI YAPISAL DÖNÜŞÜM ADIMLARI 2019 YENİ EKONOMİ PROGRAMI 2019 Yapısal Reformların Önceliklendirilmesi Serbest Piyasa İlkeleriyle Uyumlu İhracatın ve İstihdamın Artırılması Odaklı Sürdürülebilir Büyüme ve Adaletli Paylaşım YENİ EKONOMİ PROGRAMI

Detaylı

tepav Mart2011 N201139 POLİTİKANOTU Cari Açığın Sebebini Merak Eden Bütçeye Baksın Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Mart2011 N201139 POLİTİKANOTU Cari Açığın Sebebini Merak Eden Bütçeye Baksın Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı POLİTİKANOTU Mart2011 N201139 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Sarp Kalkan 1 Politika Analisti, Ekonomi Etütleri Cari Açığın Sebebini Merak Eden Bütçeye Baksın Cari açık, uzun yıllardan

Detaylı

Ayrım I. Genel Çerçeve 1

Ayrım I. Genel Çerçeve 1 İçindekiler Önsöz İçindekiler Ayrım I. Genel Çerçeve 1 Bölüm 1. Makro Ekonomiye Giriş 3 1.1. Ekonominin Tanımlanması ve Bir Bilim Olarak Ekonomi 4 1.2. Ekonomi Teorisi ve Politikası 5 1.3. Makro Ekonomi

Detaylı

IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI

IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI Soru KPSS 2001 Otonom tüketim harcamalarının artması aşağıdakilerin hangisine neden olur? a) Denge üretim düzeyinin artmasına, LM eğrisinin sağa doğru kaymasına b) Denge üretim

Detaylı

Ders Notları Dr. Murat ASLAN. Bu notlar; Prof. Dr. ABUZER PINAR ın MALĠYE POLĠTĠKASI ders kitabından faydalanılarak hazırlanmıştır.

Ders Notları Dr. Murat ASLAN. Bu notlar; Prof. Dr. ABUZER PINAR ın MALĠYE POLĠTĠKASI ders kitabından faydalanılarak hazırlanmıştır. Ders Notları Dr. Murat ASLAN Bu notlar; Prof. Dr. ABUZER PINAR ın MALĠYE POLĠTĠKASI ders kitabından faydalanılarak hazırlanmıştır. genişleme trend Daralma Kriz, küçülme 12,00 Reel Büyüme Hızı Oranı 1950-2008

Detaylı

Merkez Bankası 1998 Yılı İlk Üç Aylık Para Programı Gerçekleşmesi ve İkinci Üç Aylık Para Programı Uygulaması

Merkez Bankası 1998 Yılı İlk Üç Aylık Para Programı Gerçekleşmesi ve İkinci Üç Aylık Para Programı Uygulaması Merkez Bankası 1998 Yılı İlk Üç Aylık Para Programı Gerçekleşmesi ve İkinci Üç Aylık Para Programı Uygulaması Gazi Erçel Başkan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 1 Nisan 1998 Ankara I. Giriş Ocak ayı başında

Detaylı

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İKTİSAT

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İKTİSAT ALAN BİLGİSİ TESTİ İKTİSAT İKTİSAT ALANINA AİT SORULARIN CEVAPLARINI CEVAP KÂĞIDINIZDA BU ALANLA İLGİLİ YERE İŞARETLEYİNİZ. 81. Bir tüketicinin bir mala ilişkin bireysel talep eğrisini elde etmek için

Detaylı

Ekonomi II. 23.Uluslararası Finans. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından

Ekonomi II. 23.Uluslararası Finans. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından Ekonomi II 23.Uluslararası Finans Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 23.Uluslararası Finans 23.1.Dış Ödemeler

Detaylı

Büyüme, Tasarruf-Yatırım ve Finansal Sektörün Rolü. Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı

Büyüme, Tasarruf-Yatırım ve Finansal Sektörün Rolü. Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı Büyüme, Tasarruf-Yatırım ve Finansal Sektörün Rolü Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı Büyüme: Yatırım ve Tasarrufun Fonksiyonu Büyüme : Büyümenin Temel Unsuru : Üretimin Temel Faktörleri : Üretimin Diğer

Detaylı

1930 DÜNYA BUHRANI DÂHİL, TÜRKİYE BU KADAR AĞIR KRİZ YAŞAMADI.

1930 DÜNYA BUHRANI DÂHİL, TÜRKİYE BU KADAR AĞIR KRİZ YAŞAMADI. ESFENDER KORKMAZ CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ 30 HAZİRAN 2009 BASIN BİLDİRİSİ 1930 DÜNYA BUHRANI DÂHİL, TÜRKİYE BU KADAR AĞIR KRİZ YAŞAMADI. Türkiye 2009 un (Ocak- Şubat-Mart aylarında) ilk çeyreğinde tüm

Detaylı

EK MALİ TABLOLAR-2 3. HAFTA NAKİT AKIM TABLOSU NET İŞLETME SERMAYESİ DEĞİŞİM TABLOSU

EK MALİ TABLOLAR-2 3. HAFTA NAKİT AKIM TABLOSU NET İŞLETME SERMAYESİ DEĞİŞİM TABLOSU EK MALİ TABLOLAR-2 3. HAFTA NAKİT AKIM TABLOSU NET İŞLETME SERMAYESİ DEĞİŞİM TABLOSU NAKİT AKIM TABLOSU p Nakit Akım Tablosu, bir işletmede belli bir dönemde nakit hareketlerini açıklayan bir tablodur.

Detaylı

Bankacılık sektörü. 2011 değerlendirmesi ve 2012 yılı beklentileri

Bankacılık sektörü. 2011 değerlendirmesi ve 2012 yılı beklentileri Bankacılık sektörü 2011 değerlendirmesi ve 2012 yılı beklentileri Şubat 2012 İçerik Bankacılık sektörünü etkileyen gelişmeler ve yansımalar 2012 yılına ilişkin beklentiler Gündemdeki başlıca konular 2

Detaylı

ENFLASYON (Genel bakış)

ENFLASYON (Genel bakış) ENFLASYON (Genel bakış) Gazi Üniversitesi Ekonometri Bölümü -KADİR ÖZKAN - SUNUM KİTLESİ: İKTİSADİ İDARİ BİLİMLER ÖĞRENCİLERİ 1 ENFLASYON NEDİR? Latince bir kelime olan "enflasyon", şişkinlik ya da genişleme

Detaylı

Finansal Piyasalar ve Bankalar

Finansal Piyasalar ve Bankalar Finansal Piyasalar ve Bankalar Genel Olarak Finansal Piyasalar Piyasa neresidir? Finansal Piyasaların Ekonomi İçindeki Yeri Finansal Sistemi Oluşturan Piyasalar Finansal Piyasalar Para Piyasaları Sermaye

Detaylı

BASIN DUYURUSU PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ. Sayı: 2016-25. 31 Mayıs 2016. Toplantı Tarihi: 24 Mayıs 2016

BASIN DUYURUSU PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ. Sayı: 2016-25. 31 Mayıs 2016. Toplantı Tarihi: 24 Mayıs 2016 Sayı: 2016-25 BASIN DUYURUSU 31 Mayıs 2016 PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ Toplantı Tarihi: 24 Mayıs 2016 Enflasyon Gelişmeleri 1. Nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 0,78 oranında artmış ve yıllık

Detaylı

Ünite 14 MİLLİ GELİR. Prof. Dr. İsmet BOZ

Ünite 14 MİLLİ GELİR. Prof. Dr. İsmet BOZ Ünite 14 MİLLİ GELİR Prof. Dr. İsmet BOZ MİLLİ GELİRİ HESAPLAMA YÖNTEMLERİ Üretim Yönünden Hesaplama Üretim yolu ile milli gelir hesaplanırken, üretilen nihai mal ve hizmetlerin miktarları, o yılın piyasa

Detaylı

1 İKTİSAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

1 İKTİSAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İKTİSAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 13 1.1.İktisadın Konusu ve Kapsamı 14 1.2. İktisadın Bölümleri 15 1.2.1.Mikro ve Makro İktisat 15 1.2.2. Pozitif İktisat ve Normatif İktisat

Detaylı

RUS TÜRK İŞADAMLARI BİRLİĞİ (RTİB) AYLIK EKONOMİ RAPORU. Rusya ekonomisindeki gelişmeler: Aralık Rusya Ekonomisi Temel Göstergeler Tablosu

RUS TÜRK İŞADAMLARI BİRLİĞİ (RTİB) AYLIK EKONOMİ RAPORU. Rusya ekonomisindeki gelişmeler: Aralık Rusya Ekonomisi Temel Göstergeler Tablosu RUS TÜRK İŞADAMLARI BİRLİĞİ (RTİB) AYLIK EKONOMİ RAPORU Rusya ekonomisindeki gelişmeler: Aralık Rusya Ekonomisi Temel Göstergeler Tablosu 11 1 13 1 * GSMH (milyar dolar) 1.9..79 1.86 1.3 1.83 1.578 1.61

Detaylı

Ödemeler Dengesi Doç. Dr. Dilek Seymen Araş. Gör. Aslı Seda Bilman 1 Plan Ödemeler Dengesi, tanım, kapsamı Ana Hesap Grupları Cari Denge, Sermaye Hesabı Dengesi Farklı Ödemeler Dengesi Tanımları Otonom

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM

ORTA VADELİ PROGRAM T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2016-2018 ORTA VADELİ PROGRAM TEMEL MAKROEKONOMİK VE MALİ HEDEFLER 11 Ocak 2016 T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2016-2018 ORTA VADELİ PROGRAM TEMEL MAKROEKONOMİK VE MALİ HEDEFLER 11 Ocak

Detaylı

İstihdam Faiz ve Paranın Genel Teorisi, makro iktisadın kökenini oluşturur.

İstihdam Faiz ve Paranın Genel Teorisi, makro iktisadın kökenini oluşturur. 1-John Maynard Keynes in en önemli eseri ve bu eserin içeriği nedir? İstihdam Faiz ve Paranın Genel Teorisi, makro iktisadın kökenini oluşturur. 2-Keynes in geliştirdiği görüş nedir? Toplam talebin istihdamı

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr TİSK AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ- MART 2016 (SAYI: 85) GENEL DEĞERLENDİRME 31.03.2016 Ekonomi ve İşgücü Piyasası Reformlarına Öncelik Verilmeli Gelişmiş ülkelerin çoğunda ve yükselen ekonomilerde büyüme sorunu

Detaylı

Dış Ticaret Politikasının Amaçları

Dış Ticaret Politikasının Amaçları Dış Ticaret Politikasının Amaçları Dış Ödeme Dengesizliklerinin Giderilmesi Bir ülkede fazla olan döviz talebinin azaltılması için kullanılabilir. Dış rekabetten korunma Uluslararası rekabete dayanacak

Detaylı

Para Piyasasında Denge: LM (Liquit Money) Modeli

Para Piyasasında Denge: LM (Liquit Money) Modeli 11. Hafta Para Piyasasında Denge: LM (Liquit Money) Modeli Para piyasasının dengede olduğu (reel para arzının, reel para talebine eşit olduğu) faiz ve reel gelir düzeylerini gösteren eğriye, LM eğrisi

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU FAALİYET RAPORU

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU FAALİYET RAPORU ANKARA EMEKLİLİK A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU FAALİYET RAPORU Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Dengeli Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2004-31.12.2004 dönemine ilişkin gelişmelerin, Fon

Detaylı

N VE PARA ARZININ ÖZELL

N VE PARA ARZININ ÖZELL PARANIN MAKRO EKONOMİDEKİ ROLÜ 1-PARA TALEBİ, PARA ARZI VE FAİZ HADDİ (KEYNESYEN FAİZ TEORİSİ) Klasik ve neoklasik ekonomistlerce öne sürülen faiz teorisinde, faiz haddi, tasarruf arzı ve yatırım talebinin

Detaylı

Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar

Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar Yatırım (Sermaye Bütçelemesi) ve Finanslama Kararları Şirket Nedir? Finansal Yönetici Kimdir? Şirketin Amaçları Finansal piyasalar ve kurumların

Detaylı

BÖLÜM 9. Ekonomik Dalgalanmalara Giriş

BÖLÜM 9. Ekonomik Dalgalanmalara Giriş BÖLÜM 9 Ekonomik Dalgalanmalara Giriş Çıktı ve istihdamdaki kısa dönemli dalgalanmalara iş çevrimleri diyoruz Bu bölümde ekonomik dalgalanmaları açıklamaya çalışıyoruz ve nasıl kontrol edilebileceklerini

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM: KALKINMA VE AZGELİŞMİŞLİK...

BİRİNCİ BÖLÜM: KALKINMA VE AZGELİŞMİŞLİK... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: KALKINMA VE AZGELİŞMİŞLİK... 1 Kalkınma Ekonomisine Olan Güncel İlgi... 1 Kalkınma Kavramı ve Terminolojisi... 1 Büyüme ve Kalkınma... 1 Kalkınma Terminolojisi... 2 Dünyada Gelir

Detaylı

İktisadi Planlamayı Gerektiren Unsurlar İKTİSADİ PLANLAMA GEREĞİ 2

İktisadi Planlamayı Gerektiren Unsurlar İKTİSADİ PLANLAMA GEREĞİ 2 İktisadi Planlamayı Gerektiren Unsurlar İKTİSADİ PLANLAMA GEREĞİ 2 PLANLAMAYI GEREKTİREN UNSURLAR Sosyalist model-kurumsal tercihler Piyasa başarısızlığı Gelişmekte olan ülkelerin kalkınma sorunları 2

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI

ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI 1. John Maynard Keynes e göre, konjonktürün daralma dönemlerinde görülen düşük gelir ve yüksek işsizliğin nedeni aşağıdakilerden

Detaylı

Piyasa Türleri. Nihai Mal Piyasaları Reel Kesim. Üretim Faktör Piyasaları Reel Kesim. Para ve Sermaye Piyasaları Finansal Kesim

Piyasa Türleri. Nihai Mal Piyasaları Reel Kesim. Üretim Faktör Piyasaları Reel Kesim. Para ve Sermaye Piyasaları Finansal Kesim Piyasa Türleri Nihai Mal Piyasaları ----- Reel Kesim Üretim Faktör Piyasaları ----- Reel Kesim Doğal Kaynaklar Emek Sermaye Girişim Para ve Sermaye Piyasaları ----- Finansal Kesim Rekabet Açısından Piyasa

Detaylı

MİLLİ GELİR DENGESİ

MİLLİ GELİR DENGESİ MİLLİ GELİR DENGESİ 9.03.2017 osenses@ktu.edu.tr 1 MİLLİ GELİR DENGESİ Milli gelir dengesi, toplam arz ile toplam talebin kesiştiği yerde bulunmaktadır. Bir ekonomide toplam tasarruflarla, toplam yatırımların

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 2015

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 2015 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 215 BÜYÜME DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen ** 13 Nisan 215 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

8.1 KLASİK (NEOKLASİK) MODEL Temel Varsayımlar: Rasyonellik; Para hayali yoktur; Piyasalar sürekli temizlenir.

8.1 KLASİK (NEOKLASİK) MODEL Temel Varsayımlar: Rasyonellik; Para hayali yoktur; Piyasalar sürekli temizlenir. 1 BÖLÜM 8: HASILA VE FİYAT DÜZEYİ: ALTERNATİF MAKRO MODELLER Bu bölümde AD ve farklı AS eğrileri birlikte ele alınarak farklı makro modellerde P ve Y düzeylerinin nasıl belirlendiği incelenecektir. 8.1

Detaylı

PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ YATIRIM MALĐYETLERĐ AÇIKLIK EKO OMĐK VE POLĐTĐK ĐSTĐKRAR FĐ A SAL ĐSTĐKRAR

PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ YATIRIM MALĐYETLERĐ AÇIKLIK EKO OMĐK VE POLĐTĐK ĐSTĐKRAR FĐ A SAL ĐSTĐKRAR FDI doğrudan yabancı yatırım, bir ülke borsasında işlem gören şirketlerin hisselerinin bir diğer ülke veya ülkelerin kuruluşları tarafından satın alınmasını ifade eden portföy yatırımları dışında kalan

Detaylı