Eğitimde İnternet Kullanımı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Eğitimde İnternet Kullanımı"

Transkript

1 Eğitimde İnternet Kullanımı

2 Amaçlar Bu üniteyi tamamladıktan sonra İnternetin sunduğu hizmetleri sıralayabilecek, İnternet adreslerini çözümleyebilecek, Web sayfa hazırlama aşamalarını sıralayabilecek Web sayfalarında gezinebilecek, Arama motorlarını etkin biçimde kullanabilecek, Web ortamında öğretime destek olan yazılımları anlayabilecek.

3 Giriş Bilgisayar teknolojileri ve internet, eğitim-öğretim amaçlı olarak bilgi arama, bilgi sunma, bilgiyi diğerleri ile paylaşma, iletişim ve etkileşim olmak üzere daha birçok alanda hizmet vermektedir. Web sayfaları, internet üzerinde bilginin oluşturulduğu, yayınlandığı ve geniş kitlelere ilk elde paylaşılabildiği önemli bir teknolojidir. Bu bölümde, İnternet tarihi İnternetin sunduğu hizmetler Web sayfası hazırlama aşamaları Bir web sayfasında gezinme Arama motorları İnternet üzerinden iletişim Öğretim amaçlı kullanılan web yazılımları

4 İnternet nedir? Dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Üretilen bilgiyi saklama, paylaşma ve ona kolayca ulaşma olanağı sağlayan teknolojidir. Milyonlarca insan arasında iletişim kurulabilmesini sağlar. Kendine özgü yazılı kuralları ile insanların bilgi alışverişi yaptığı büyük bir topluluktur. Birçok yararlı bilgiyi barındıran dev bir kütüphanedir.

5 İnternet nedir? Bilgi veya veri alışverişi amacıyla birbirine bağlı çok sayıda bilgisayarın oluşturduğu dünya çapında bir iletişim ağıdır.

6 İnternetin Tarihi 1962 J.C.R. Licklider in Massachusetts Institute of Tecnology de (MIT) tartışmaya açtığı Galaktik Ağ kavramı 1966 ABD İleri Savunma Araştırma Projesi nde çalışan Lawrance Roberts tarafından ARPANET projesi önerisi yapılmış 1969 Dört merkezli ile ilk bağlantı ana bilgisayarlar arasındaki bu bağlantı ilk internet 1972 Uluslararası Bilgisayar iletişim Konferansında (ICCC- International Computer Communications Conference) ARPANET tanıtılmıştır e-posta ağ içinde kullanılmaya başlanmıştır Amerikan askeri bilgisayar ağı ARPANET ten ayrılmış ve MILITARY NET adı ile kendi ağını kurmuştur NSFNET (National Science Foundation) bazı özel şirketlerin ve devlet desteğinin yardımıyla dünya çapında bir ağ şekline dönüşmüştür 1983 Günümüz internet ağının ana protokolü olan İletişim Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü (TCP/IP Transmission Control Protokol / Internet Protokol) ARPANET te kullanılmaya başlanmıştır.

7 Türkiye'de İnternet Tarihi 1986 İlk geniş alan bilgisayar ağı üniversitelerin önderliğinde kurulmuştur ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) ile TÜBİTAK ın (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu) ortaklaşa yürüttüğü TR-NET projesi başlamıştır TR-NET ağı herkesin kullanımına açılmıştır.

8 İnternetin Yapısı Birçok bilgisayarın birbirleriyle dosya ve veri alışverişi yapabilmesi amacıyla bağlantıda olduğu ve birbirleriyle her an iletişimde olduğu dünya çapında bir ağdır. İnternet Servis Sağlayıcılar (Internet Service Provider - ISP) aracılığı ile internete bağlanılır. ADSL ADSL2 ADSL2+ VDSL Fiber Optik 3G 4G 5G

9 İnternetin Sunduğu Hizmetler www World Wide Web (www) internetteki birçok siteye bağlanmamıza izin veren protokollerden biridir. Internet Explorer, Firefox, Crome vb. web tarayıcıları aracılığıyla web sayfaları görüntülenebilmektedir. İnternet üzerinde görüntülenen web sayfaları HTML adlı bir işaret dili ile oluşturulur. HTML dosyalarının aktarımı için HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) protokolü kullanılır. İnternet adresleri ev adresleri gibidir Hangi Sayfa, Nerede?

10 İnternet Adresleri PROTOKOL Bu adres bir web sayfası mı? Dosya transfer hizmeti mi? İNTERNET ADI Kurum yada kişinin internet adı ne? ADRES TÜRÜ Sayfa kişisel bir sayfa mı? Organizasyon mu? Resmi bir kurum mu? UZANTI Adres hangi ülkede sunulmakta

11 PROTOKOL Protokol Kişi veya Kurum İsmi Tür Ülke 1 www kocaeli edu tr 2 ftp kocaeli edu tr 3 dns kocaeli edu tr 1. Adres: Kocaeli Üniversitesinin web sayfasının adresidir. 2. Adres: Kocaeli Üniversitesinin FTP - dosya sunucusunun adresidir. 3. Adres: Kocaeli Üniversitesinin DNS alan adı hizmeti sunucusunun adresidir.

12 İNTERNET ADI Kocaeli, Google, yahoo, gmail gibi.

13 ADRES TÜRÜ com biz info net org gov mil edu k12 Ticari faaliyet gösteren kişi ya da kuruluşlar İnternet ya da ağ hizmetleri ile ilgili oluşumlar Kar amacı gütmeyen organizasyonlar Resmi kurumlar Askeri kurumlar Akademik kurumlar İlk ve orta öğrenim kurumları

14 UZANTI tr uk fr nl. Türkiye İngiltere Fransa Hollanda

15 IP Adresi Her bir internet adresinin bir de sayısal karşılığı vardır. Örneğin: IP Adresi

16 İnternetin Sunduğu Hizmetler Elektronik Posta ( ) Değişik işletim sistemleri arasında elektronik mektup göndermeyi sağlayan protokoldür. Elektronik posta protokolü, kişilerin birbirleriyle iletişim kurma gereksiniminden doğmuştur. Ücretsiz Hotmail Google Yahoo Ücretli Godady İsim Tescil

17 Haber Grupları İnternet üzerinde bültenlere haber gruplarından erişilmektedir. Bu haber gruplarına üye olunarak belli konularda bilgi alışverişi sağlamak mümkündür. Üye olunan haber gruplarında yazılan mesajlar e-posta yoluyla size gönderilir ya da haber gruplarına bağlanılarak bilgileri okuyabilirsiniz. Listserv Usenet

18 Dosya Transfer Protokolü (FTP) Dosya transfer protokolü, uzak bilgisayarlarda dosya depolamak ve bu dosyaları gerektiğinde indirmek için kullanılır. Aynı zamanda web sunucusuna web programlarını yüklemek içinde kullanılmaktadır. Dosya Transfer Protokol Yazılımları dosya transferlerini daha hızlı, güvenli ve planlanabilir yapar.

19 Sohbet Skype gibi yazılımlar veya Google Talk, Facebook Messenger gibi web tabanlı uygulamalar aracılığı ile gerçekleşen yazılı eşzamanlı iletişim.

20 Sesli ve Görüntülü Konferans Dünyanın herhangi bir yerinde internete bağlı kişiler birbirleriyle görerek ve işiterek eş zamanlı olarak iletişim kurabilmektedir. Skype Google Hangout

21 Web Sayfasının Yararları Web sayfaları öğrencilerin: Bilgiye ulaşma becerilerini geliştirecekleri, Bilgiye birinci elden ulaşabilecekleri, Web projeleri oluşturacakları, Web projelerine katılabilecekleri, Farklı mekânlarda ve diğer kültürlerden öğrencilerle iletişim kurabilecekleri, Bir konu üzerinde farklı görüşleri bulabilecekleri bir kaynaktır.

22 Web Sayfasının Yararları Web sayfası aracılığı ile öğretmenler: Meslektaşlarının yaptığı ders planlarına ulaşabilir, Meslektaşlarıyla iş birliği yapabilir, Mesleki gelişimleri için çeşitli olanaklardan yararlanabilir, Her türlü bilgiye ulaşabilir ve Kendi bilgilerini diğerleri ile paylaşabilir.

23 Web Sayfası Hazırlama 1. Adım: İlk önce internetteki web sayfalarını inceleyerek sayfanızda hangi başlıkların bulunması gerektiğini saptayınız. 2. Adım: Kendi web sayfanızda bulunmasını istediğiniz bilgileri ya da sayfaları bir yere not alınız. 3. Adım: Sayfalara yazılacak bilgileri toplayınız. Resim ve video gibi malzemeleri hazırlayınız. 4. Adım: Sayfaların tasarımını yapınız. Sayfanın rengini seçiniz, tablo yerlerinin belirleyiniz vb. 5. Adım: Sayfalara istediğiniz bilgileri giriniz ve hata olmaması için yazdıklarınızı kontrol ediniz. 6. Adım: Web Barındırma hizmetinden yer alınız. 7. Adım: E-Posta hesaplarını açınız ve düzenleyiniz. 8. Adım: Alan adınızı (domain) alınız (örneğin ve alan adınızı web bulundurma hizmetine yönlendiriniz. 9. Adım: Dosyaları web barındırma hizmetine aktarınız. 10. Adım: Web saylarını tekrar kontrol ediniz. 11. Adım: Arama motorlarına web sayfa adresinizi kayıt ettiriniz.

24 Web Sayfasında Gezinmek Bir Web sayfasını görüntüleyebilmek için web tarayıcısı yazılımına gereksinim vardır. En sık kullanılan web tarayıcıları Internet Explorer, Firefox, Crome, Safari ve Opera dır. Bazı temel işlemler: Bağlantılar Resmi Farklı Kaydet Sık Kullanılanlar Yeni Pencerede Aç Kaynak Yazdır

25 İnternetteki Bilgiler İnternette istenilen bilgiye ulaşmak her zaman çok kolay ve kısa mı? Ulaşılan bilgi güvenilir mi?

26 Arama Motorlarının Kullanımı Arama motorları, İnternetteki web sayfalarını başlıklarına, açıklamalarına, anahtar sözcüklerine ve içeriklerine göre indeksleyen, kendi veri tabanlarında bulunduran ve arama yapıldığında aranan bilgiyi barındıran web sayfalarını listeleyen sistemlerdir. Bilginin aranması için kullanılan ilk araç: «Archie» yılında FTP sitelerindeki erişilebilen klasörlerin ve dosyaların listesini getiriyordu. İstediğimiz sonuçlara en kısa yoldan ulaşabilmek için bazı işaretler, sözcükler ve mantıksal bağlaçlarından yararlanılır.

27 Arama Motorları Uluslararası Arama Motorları Türkiye deki Arama Motorları

28 Arama Yapmak Arama Bölümü Bilgisayar Bilgisayar Donanım Bellek Bilgisayar Donanım -yazılım Bilgisayar OR Donanım «Bilgisayar Mühendisliği» Bilgisayar site: define: bilgisayar Bilgisayar filetype:.doc #bilgisayar Bilgisayar kelimesi bulunduran web sayfaları İçerisinde «Bilgisayar Donanım Bellek» kelimelerini bulunduran web sayfaları İçerisinde «Bilgisayar Donanım» kelimelerini barındıran ancak «yazılım» kelimesi bulundurmayan web sayfaları İçerisinde «bilgisayar» veya «donanım» kelimesi bulunduran web sayfaları İçeresinde «Bilgisayar Mühendisliği» kelimesini barındıran web sayfaları sitesinde bilgisayar kelimesi bulunduran web sayfaları «Bilgisayar» sözcüğünün tanımını arar. «bilgisayar» kelimesi bulunan Word dosyaları Bilgisayar hashtagini kullanan popüler başlıkları bulur.

29 Arama Sonuçları Arama Alanı Arama Düğmesi Oturum Aç Arama Türü İstatistik Web Sayfası Başlığı Sonuç Adresi Web Sayfası Açıklaması Arama Süzme Başka Dile Çevir Sonuç Listesi Özellikler Özeli Gizle- Tüm (Gmail veya Google Takviminizdeki bilgiler gibi )

30 İNTERNETTE İLETİŞİM «İletişim iki birim arasında birbiriyle ilişkili mesaj alışverişidir.» Doğan Cüceloğlu Etkileşim için iki birim ve bu birimler arasında sağlıklı bir bilgi alışverişi gereklidir. İşletim sistemi yazılım bilgisayarın donanım parçalarının uyum içinde iletişime geçebilmesini sağlar. İnternette iletişim için belli başlı yazılımlar kullanılmaktadır.

31 Elektronik Posta e-posta ya da elektronik ileti İnternet üzerinde bilgisayarlar ve insanlar arasında bilgi alışverişi sağlayan ve en yaygın kullanılan internet uygulamasıdır. İnternet üzerinden gönderilen dijital mektup anlamına gelmektedir. E-postalara her türlü dosyalara eklenebilir ve alıcının bilgisayarına gönderilir. Ucuz ve kolaydır, ancak güvenliği sorgulanabilir.

32 Elektronik Posta

33 Elektronik Posta Web Sayfası ve ya e-posta programları (Outlook, Thunderbird, vs) e-posta programları POP3, SMTP, IMAP gibi protokolleri kullanmaktadır. e-posta programlarını kullanmak için ayarlama yapmanız gerekmektedir. E-posta sistemlerinin en sık karşılaştığı problem SPAM.

34 Elektronik Posta Bileşenleri Yeni bir e-posta iletisi yazma Bize gönderilen postalar Bizim gönderdiğimiz postalar Daha sonra göndermek için sakladığımız postalar SPAM filtresine takılan postalar

35 Elektronik Posta Bileşenleri (TO) e-posta kime gidecek? (SUBJECT) İleti özeti (BODY) İleti gövdesi (ATTACHMENT) Dosya Eklentileri (BCC, Blind Carbon Copy) Birçok kişiye gönderilen gayri resmi gönderiler. Spam ı önler. (CC, Carbon Copy) Bilgilendirme amaçlı gönderilen kişiler (SEND) Gönder düğmesi

36 Elektronik Posta Bileşenleri (SUBJECT) Konu (FROM) Gönderen yada kimden (BODY) İleti gövdesi (TO) Alıcılar İletinin yeri Tarih Cevapla veya diğer seçenekler (FORWARD) İletiyi başkalarına ilet (REPLY) Gönderene cevap ver (REPLY TO ALL) Gönderen ve gönderilen herkese cevap ver

37 Haber Grupları İnternet kullanıcıların her türlü konuda bilgi alışverişi yapmalarını sağlamak amacıyla oluşturulmuş tartışma ortamlarıdır. Haber sunucuları (NewsServer) sayesinde çeşitli konulardaki haber grupları (Newsgroups) içerisinde bilgiler almak, mesaj yazmak, mesajlara cevap vermek veya tartışılan konu hakkında aktif olarak görüş bildirmek mümkündür. Herhangi bir konuda internet kullanıcıları tarafından aktif olarak kullanılan tartışma gruplarıdır. Haber Grubu (Newsgroups): Özel yazılımlarla erişilir. News, Newsgroups, Usenet adları ile de ifade edilir. Mesajlar bazı yazılımlar aracılığı le okunabilir veya cevap yazılabilir. Tin, Pink, Outlook gibi. Liste Grubu (ListProc, Listserv): Mesaj arşivleme, arama ve okuma bir yazılım ile yapılmaktadır. Web Haber Grubu (Yahoo Groups)

38 Sohbet (Chat) İnternet ortamında diğer kişilerle gerçek zamanlı yazışma ortamı kurulmasını sağlar. Sohbet edeceğimiz kişinin rumuzunu bilmek önemlidir. Rumuz genellikle e-posta şeklindedir. Skype en sık kullanılanlardan bir tanesidir. Sohbet yazılımı ile öğrenciler ders dışında da öğretmenlerine ulaşabilir. Danışmanlık hizmeti Yaşanılan zorluklarda soru sorma Eş zamanlı

39 Video Konferans İki yada daha çok nokta arasında eş zamanlı görüntü, ses ve veri aktarmadır. Gerçek zamanlı eğitim, konferans, toplantı yapma Mikrofon ve kamera yardımıyla diğer noktalarda bulunan katılımcılarla görüşme ISDN ve IP hatları üzerinde yapılmaktadır.

40 Görüntülü Toplantı Tipleri Oda Tipi Video Konferans Sistemi Masaüstü Video Konferans Sistemi Çoklu Konferans Sistemi Görüntülü Telefonlar

41 Görüntülü Toplantının Avantajları Farklı yerlerde bulunan kişilerin toplantı amacıyla merkeze gelmesi ile oluşan zaman kaybı önlenir. Takım çalışmasını pekiştirir. Video konferans sayesinde anında toplantı yapabilme imkânı vardır. Bu sayede anlık kararlar alınabilir. Kişiler ile anında iletişim imkânı sayesinde, üretkenlik artar Video konferans sayesinde seyahat harcamaları azalır. Mobiliteyi artırır. Bu sayede yer ve mekân bağımlılığı ortadan kalkar. Farklı noktalardan toplantılara katılabilme imkânı doğar. Kısa zaman diliminde daha fazla toplantı yapabilme imkânı olur. Video konferans, maliyet ve zaman sorununu en aza indirdiği için daha yüksek katılım ile toplantı düzenleme olanağı sağlanır. Video konferans sistemi sayesinde seyahat zorunluluğu ortadan kalkar. Eğitimler de video konferans sisteminden faydalanarak yapılabilir.

42 Forum İnternet forumu yada mesaj panosu, elektronik ortamda yaratılmış bir tartışma platformu ve paylaşım sistemidir. Form alanına girdikten sonra ilgili kategori seçilir ve bu kategoriye bağlı olarak yeni bir konu başlığı açılır. Yazılan konu başlığına diğer kullanıcılar yorumlarını yazarak fikirlerini beyan ederler. Hali hazırda konu başlığı veya tartışma konusu üzerine fikirlerinizi sunabilir ya da o konu hakkındaki düşüncelerinizi sunabilirsiniz.

43 Öğretim Amaçlı Kullanılan Web Yazılımları

44 Web Yazılımları Web yazılımları HTML ve betik diliyle yazılmış esnek ve dinamik web sayfalarıdır. Web tarayıcıları aracılığı ile çalışırlar. İnternet veya özel ağlardaki web sunucularında çalışmaktadır. Betik dilleri ve veri tabanlarından yararlanılmaktadır. BETİK DİLLERİ Betik dilleri kaynak kodları ile çalışmaktadır. PHP ve ASP en sık kullanılanlarıdır. Adres satırındaki sayfa uzantısı hangi betik dilinin kullanıldığını gösterir. index.php veya index.asp VERİ TABANLARI Web yazılımındaki bilgiler veri tabanlarında bir düzen içerisinde depolanmaktadır. Veri tabanları web yazılımlarına esneklik ve dinamiklik sağlar.

45 Amaçlarına göre Web Yazılımlarının bazıları Bloglar - Günlük tutma yazılımlar İçerik Yönetim Sistemi - Belli bir konuda bilgi barındıran web yazılımları Öğrenme Yönetim Sistemleri - Öğrenmeye yönelik web yazılımları Sosyal Paylaşım Siteleri - Kullanıcıların arkadaşlarıyla bilgi paylaşması, iletişim kurmasına yarayan web yazılımları

46 İçerik Yönetim Sistemi - İYS İçerik yönetim sistemleri, yetkisi bulunan kullanıcıların içeriklerini oluşturmasına imkân veren, bu içerikleri bir düzen içinde organize eden, gerekli yardımcı eklentileri yükleyen modüler sistemlerdir.

47 İçerik Yönetim Sisteminin Temel Özellikleri Kolay kullanılabilir. Birçok kişinin içerik oluşturmasına ve paylaşmasına olanak sağlar. Verilere erişim için kullanıcı rolleri izin yetkisi sağlar. Verileri kolay depolama ve verilere kolay erişim olanağı sağlar. Aynı içeriklerin oluşturulmasını engeller. Yazılı raporların kolay oluşmasını sağlar. Kullanıcılar arasında iletişimi kolaylaştırır.

48 İYS - İçeriğin Oluşturulması İçerik oluşturmak için HTML bilgisine gerek yok. Microsoft Word te belge oluşturmaktan farkı yoktur. Gerekirse HTML kullanılabilir.

49 İYS - İçerik Yönetimi İçerik saklanır. İçeriğin yönetilmesi bir dizi onaylardan oluşan bir iş akışı tarafından sağlanır. Kullanıcılar sadece girmeye ve değiştirmeye izni olan alanları değiştirebilir veya silebilir, ancak bundan sonra yetkilinin bu yapılan değişikliklere onay vermesi gerekmektedir.

50 İYS - Yayımlama Bir içeriğin yayımlanması, içeriğin yaratılmasından başka bir şey değildir.

51 İYS - Sunuş Sitenin neresinde veya bulunduğu yerin sitenin hangi bölümüne ait olduğu konusunda bilgi verir ve her koşulda sitenin sunumunu güzelleştirir.

52 İYS Avantajları Hızlı ve kolay veri girilebilir. Birçok bileşen bir arada sunulabilir. Tasarım ve içerik kolayca değiştirilebilir. Kısa zamanda ve kolay kurulumu yapılabilir. Özel yetkili üye bölümleri mevcuttur. Birçok önemli bileşen ek olarak yüklenebilir. Kaynak kodları açıktır. Devamlı güncellemektedir. Gelişmiş yönetim paneline sahiptir.

53 Öğrenme Yönetim Sistemi - ÖYS Eğitim içeriğinin paylaşılması ve yönetilmesi Öğrenci ile eğitim materyalleri ve öğrenci ile öğretmen arasındaki etkileşimi izleyen, yöneten ve raporlayan yazılımdır. Eş zamanlı veya eş zamansız materyal sunumu Profil oluşturma İçerik kişiselleştirme Sınav ve sınav sonuçları Analiz ve raporlama Tartışma Bilgi paylaşımı ve sorgulama olanakları

54 ÖYS Özellikleri Yönetim Araçları I. Ders Yönetimi II. III. IV. İçerik Yönetimi Kişiselleştirilebilirlik Test ve Alıştırma V. Rapor Tutma VI. Kimlik Denetimi

55 ÖYS Özellikleri İletişim Araçları I. Beyaz Tahta II. III. IV. Tartışma Forumları Sohbet Odaları Dosya Aktarım Sistemi

56 ÖYS Özellikleri Yardımcı Araçlar I. Yer İmleri II. III. IV. Site İçi Arama Motoru Yardım Belgesi Not Defteri V. Takvim

57 Bir Yazılımda Olması Gereken Temel Unsurlar A. Kullanılabilirlik: Kullanıcıların beklenti ve ihtiyaçlarına uygun bir şekilde ürünleri tasarlama. Kullanıcıların bilişsel yapılarına ve genel kullanım tutumları ile uyumlu olması. Yazılımının etkililiğini, etkinliğini ve memnuniyet derecesini arttırma. B. Performans: Yazılım ve veri tabanının kullanıcı sayısına göre kaldırabilir yükü. Bilgisayar donanımı ve işletim sistemi de önemlidir. C. Sürdürülebilirlik: Yazılımın güncellenebilmesi ve geliştirilebilmesi. D. Taşınabilirlik: Farklı işletim sistemlerinde ve/veya farklı sunucularda çalışabilmesi.

58

İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI

İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet

Detaylı

Web Tasarımının Temelleri

Web Tasarımının Temelleri 1. Hafta Web Tasarımının Temelleri Öğr. Gör. Murat YAZICI www.muratyazici.com Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Meslek Yüksekokulu www.artvin.edu.tr Temel Kavramlar İnternet HTML WWW HTTP, HTTPS FTP Web

Detaylı

AĞ ve İNTERNET TCP/IP. IP Adresi İNTERNET NEDİR? Standartlar :

AĞ ve İNTERNET TCP/IP.  IP Adresi İNTERNET NEDİR? Standartlar : AĞ ve İNTERNET İNTERNET NEDİR? İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Standartlar : TCP/IP (Transmission Control

Detaylı

Internet Nedir? Devlet Kurumları. Internet Servis Sağlayıcılar. Lokal Ağ. Eğitim Kurumları. Kişisel Bilgisayar. Dizüstü Bilgisayar.

Internet Nedir? Devlet Kurumları. Internet Servis Sağlayıcılar. Lokal Ağ. Eğitim Kurumları. Kişisel Bilgisayar. Dizüstü Bilgisayar. İnternet Nedir? Internet Nedir? Internet, bilgisayar ağlarını kapsayan uluslararası bir ağdır. Farklı büyüklükteki ve tipteki birbirinden bağımsız binlerce bilgisayar ağından oluşur. Bu ağların her birinde

Detaylı

Bilgi ve iletişim NETWORK, I NTERNET

Bilgi ve iletişim NETWORK, I NTERNET Bilgi ve iletişim NETWORK, I NTERNET internet Nedir? Bir bilgisayarın birden fazla bilgisayarla bağlanması sonucu oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Dünyada bilinen en büyük bilgisayar ağına ise İnternet

Detaylı

Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi...

Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi... Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi... Bilgisayar Ağı (Network) Nedir? Bir ana bilgisayarın denetiminde birbirlerine bağlı olarak çalışan bilgisayarların oluşturduğu

Detaylı

Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi...

Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi... Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi... Bilgisayar Ağı (Network) Nedir? Bir ana bilgisayarın denetiminde birbirlerine bağlı olarak çalışan bilgisayarların oluşturduğu

Detaylı

TBF 110 BİLGİSAYARDA VERİ İŞLEME ve UYGULAMALARI Ha9a- 2 - İnternet

TBF 110 BİLGİSAYARDA VERİ İŞLEME ve UYGULAMALARI Ha9a- 2 - İnternet BİLGİSAYARDA VERİ İŞLEME ve UYGULAMALARI Ha9a- 2 - İnternet 2015 2016 Akademik Yılı Öğr. Gör. Gülten Güngörmüş gulteng@baskent.edu.tr Oda No: B- 202 Öğr. Gör. Gizem Öğütcü ogutcu@baskent.edu.tr Oda No:

Detaylı

İnternet ve İnternet Tarayıcıları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 2

İnternet ve İnternet Tarayıcıları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 2 İnternet ve İnternet Tarayıcıları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 2 Ağlar ve Internet Ağ, iletişim aygıtları ve iletim ortamı yoluyla, genellikle kablosuz olarak bağlanan bilgisayar ve aygıtların

Detaylı

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında...

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Bilgisayar Ağları Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Merkezi yapıya sahip ENIAC (1945) ~167 m² 30 ton IBM 650 (1960) K.G.M Dk.da ~ 74000 işlem 12 yıl kullanılmıştır http://the eniac.com www.kgm.gov.tr

Detaylı

INTERNET VE INTERNET TARAYICISI

INTERNET VE INTERNET TARAYICISI INTERNET VE INTERNET TARAYICISI HATIRLAYALIM 2 Ses kartı, ekran kartı, modem kartı gibi kartlar ) üzerine takılırlar. Aşağıdaki kartlardan hangisi bilgisayarda hem girdi hem de çıktı birimi görevini yerine

Detaylı

E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları

E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları Bu derste neler öğreneceğiz? E-posta Nedir? Hangi amaçla kullanılır? Yararları nelerdir? Anında mesajlaşma yazılımı nedir? Anında mesajlaşma yazılımlarını

Detaylı

EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Halil Ersoy

EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Halil Ersoy EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Yrd. Doç. Dr. Halil Ersoy Sunum İçeriği Bilgisayar Nedir? Eğitim ve Öğretimde Bilgisayar Kullanımı Bilgisayar Destekli Öğretim ve Türleri Yönetimde Bilgisayar Kullanımı

Detaylı

İnternet ve ağ kavramlarını tanımlamak. İnternet in nasıl çalıştığını açıklamak. Elektronik posta ve sohbet kavramlarını açıklamak.

İnternet ve ağ kavramlarını tanımlamak. İnternet in nasıl çalıştığını açıklamak. Elektronik posta ve sohbet kavramlarını açıklamak. Amaçlarımız 2 İnternet ve ağ kavramlarını tanımlamak. İnternet in nasıl çalıştığını açıklamak. Elektronik posta ve sohbet kavramlarını açıklamak. Dosya transferi ve arama motoru kavramlarını tanımlamak.

Detaylı

Ünite A. BAŞLANGIÇ B. WEB DE DOLAŞMA C. WEB DE ARAMA D. YER İŞARETLERİ (BOOKMARK) E. BAŞLANGIÇ F. İLETİLER G. İLETİNİN İLETİLMESİ H.

Ünite A. BAŞLANGIÇ B. WEB DE DOLAŞMA C. WEB DE ARAMA D. YER İŞARETLERİ (BOOKMARK) E. BAŞLANGIÇ F. İLETİLER G. İLETİNİN İLETİLMESİ H. VII. İNTERNET VE İLETİŞİM Ünite A. BAŞLANGIÇ B. WEB DE DOLAŞMA C. WEB DE ARAMA D. YER İŞARETLERİ (BOOKMARK) E. BAŞLANGIÇ F. İLETİLER G. İLETİNİN İLETİLMESİ H. İLETİ YÖNETİMİ 179 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık

Detaylı

İNTERNET HAFTA 02 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Öğr. Gör. GÜLTEKİN BÜYÜKŞENGÜR. SAPANCA Meslek Yüksekokulu

İNTERNET HAFTA 02 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Öğr. Gör. GÜLTEKİN BÜYÜKŞENGÜR. SAPANCA Meslek Yüksekokulu İNTERNET HAFTA 02 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Öğr. Gör. GÜLTEKİN BÜYÜKŞENGÜR SAPANCA Meslek Yüksekokulu İnternet, bilgisayarların ve bilgisayar sistemlerinin birbirine bağlı olduğu, sürekli büyüyen

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI İNTERNET NEDİR? Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? İki ya da daha

Detaylı

İnternet Nedir? 1. İnternet Teknolojileri. İçerik. İnternet Nedir? 2. Ders 1

İnternet Nedir? 1. İnternet Teknolojileri. İçerik. İnternet Nedir? 2. Ders 1 İnternet Nedir? 1 İnternet Teknolojileri Ders 1 Internet, teknik olarak, birçok bilgisayarın ve bilgisayar sistemlerinin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında (170den fazla ülke arasında) yaygın olan ve

Detaylı

İnternet Teknolojileri. Ders 1

İnternet Teknolojileri. Ders 1 İnternet Teknolojileri Ders 1 İçerik İnternet nedir? İnternet in kısa tarihi Türkiye de internetin gelişimi World Wide Web İnternet Nedir? 1 Internet, teknik olarak, birçok bilgisayarın ve bilgisayar sistemlerinin

Detaylı

Atabey Meslek Yüksek Okulu Web Tasarımının Temelleri

Atabey Meslek Yüksek Okulu Web Tasarımının Temelleri Atabey Meslek Yüksek Okulu Web Tasarımının Temelleri TEMEL KAVRAMLAR Web Tasarımının Temelleri, dersinin iyi anlaşılabilmesi için bu dersin temelini oluşturan kavramların iyi bilinmesi gerekir. İnternetin

Detaylı

(Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır)

(Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır) İnternet ve WWW İnternet Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı, (Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır) İnternet teki web site sayısının yüksek bir hızla artması ve beraberinde

Detaylı

Bilgisayar Ağları. Ağı oluşturan cihazlar. Coğrafi koşullara göre ağın sınıflandırılması (LAN, MAN, WAN)

Bilgisayar Ağları. Ağı oluşturan cihazlar. Coğrafi koşullara göre ağın sınıflandırılması (LAN, MAN, WAN) Ag Teknolojileri Bilgisayar Ağları Bir bilgisayar ağı, iki veya daha fazla bilgisayarın bir iletişim aracı üzerinden(kablolu veya kablosuz), tüm iletişim, yazılım ve donanım bileşenleri ile birlikte bağlanarak

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 1

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 1 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 1 2 Dersi Veren: Doç.Dr. Nuray At Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü, EEM213 e-mail: nat@anadolu.edu.tr Kaynaklar: 1. E. Yaşar, T. Özseven, İnternet

Detaylı

Doç.Dr. Yaşar SARI ESOGÜ Turizm Fakültesi-Eskişehir BİLGİSAYAR AĞLARI (COMPUTER NETWORKS)

Doç.Dr. Yaşar SARI ESOGÜ Turizm Fakültesi-Eskişehir BİLGİSAYAR AĞLARI (COMPUTER NETWORKS) BİLGİSAYAR AĞLARI (COMPUTER NETWORKS) 1 BİLGİSAYAR AĞI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlanması ile oluşturulan yapılara bilgisayar ağları denmektedir. Bu bağlantı bakır kablolarla yapılabildiği gibi,

Detaylı

Bilgisayarların birbirine bağlanması ve bir ağ oluşturmasının temel amacı veri alışverişi yapabilmekti. Yani bir nevi haberleşmeyi sağlamaktı.

Bilgisayarların birbirine bağlanması ve bir ağ oluşturmasının temel amacı veri alışverişi yapabilmekti. Yani bir nevi haberleşmeyi sağlamaktı. Bilgisayarların birbirine bağlanması ve bir ağ oluşturmasının temel amacı veri alışverişi yapabilmekti. Yani bir nevi haberleşmeyi sağlamaktı. İşte E-posta yada diğer adıyla E-Mail bu haberleşme işlevini

Detaylı

WEB TASARIMININ TEMELLERİ

WEB TASARIMININ TEMELLERİ WEB TASARIMININ TEMELLERİ Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri

Detaylı

Toplu İleti Gönderimi

Toplu İleti Gönderimi Toplu İleti Gönderimi İK ve Bordro Plus ürünlerinde; personelin doğum günü, işe giriş kutlaması gibi özel tarihlerde çalışanlara e-posta ile kutlama mesajları otomatik olarak gönderilebilir. Bu işlem Sicil

Detaylı

Eğitimde Teknoloji Kullanımı

Eğitimde Teknoloji Kullanımı Eğitimde Teknoloji Kullanımı Durum Tespiti Uluslararası standartlar MEB in öğretmen yeterlikleri Günümüz öğrenenleri Sınıf ortamı Durum Tespiti: MEB Öğretmen Yeterlikleri 2006 yılında oluşturulan Öğretmenlik

Detaylı

Internet ve World Wide Web

Internet ve World Wide Web Internet ve World Wide Web Bilişim Discovering Computers Teknolojileri 2010 Temelleri 2011 Living in a Digital World Dijital Bir Dünyada Yaşamak Internet Internet, milyonlarca şirketin, devlet ve öğretim

Detaylı

Konu: İletişim Araçları. Aydın MUTLU İstanbul

Konu: İletişim Araçları. Aydın MUTLU İstanbul Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6.Sınıf Konu: İletişim Araçları 5.Hafta-6.Hafta Aydın MUTLU 2016 - İstanbul SORU Bildiğiniz en eski iletişim aracı nedir? Geçmişten günümüze doğru iletişim

Detaylı

WEB TASARIMININ TEMELLERİ

WEB TASARIMININ TEMELLERİ WEB TASARIMININ TEMELLERİ Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri

Detaylı

İLETİŞİM ARAÇLARI. E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans

İLETİŞİM ARAÇLARI. E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans İLETİŞİM ARAÇLARI E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans E-posta Nedir? E-posta, günlük yaşamdaki mektubun bilgisayar ortamındaki karşılığıdır. Kısaca elektronik mektup (elektronik posta) diyebiliriz.

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM 1. Giriş 2. OSI Başvuru Modeli ve Katmanları 1. Fiziksel Donanım Katmanı (1.Katman) 2. Veri Bağlantı Katmanı (2.Katman) 1.Mantıksal Bağ Kontrolü Ağ Katmanı 2.Ortama Erişim

Detaylı

Internet: Tarihçe ve Kavramlar

Internet: Tarihçe ve Kavramlar Internet: Tarihçe ve Kavramlar Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr Internet in Tarihçesi 1945 Vannevar Bush memex 1962 Licklider (MIT) Galaktik Ağ 1969 DARPA ARPANET 1972 İlk e-posta 1983 TCP-IP 1991 Gopher,

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İnternetin Tanımı: İnternet, belirli bir amaç için bilgi alıp vermek üzere birbirine bağlanmış bilgisayarların oluşturduğu uluslararası bilgisayar

Detaylı

Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH.

Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) Bilgisayarlar arasında veri haberleşmesini

Detaylı

EpostaGonder V1.4 KULLANIM KLAVUZU

EpostaGonder V1.4 KULLANIM KLAVUZU EpostaGonder V1.4 KULLANIM KLAVUZU GRUP OLUŞTURMAK Programın açılış ekranındaki Grup Oluştur düğmesi ile yeni email grubumuzu oluşturuyoruz. GRUBA EMAIL ADRESLERİNİ YÜKLEMEK Email adreslerini yüklemek

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI İNTERNET VE E-POSTA YÖNETİMİ KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI İNTERNET VE E-POSTA YÖNETİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI İNTERNET VE E-POSTA YÖNETİMİ KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 3 PROGRAMIN DAYANAĞI... 3

Detaylı

ÖĞRENCİLER İÇİN ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU

ÖĞRENCİLER İÇİN ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU ÖĞRENCİLER İÇİN ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ MOODLE Öğrenme Yönetim Sistemleri, Ağ üzerinden eş zamanlı olmayan öğrenme materyali sunma, sunulan öğrenme materyalini

Detaylı

MODÜL 1 BÖLÜM 3 İNTERNET VE E-POSTA BİLGİSAYAR KULLANMA. Şükrü BAKIR Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

MODÜL 1 BÖLÜM 3 İNTERNET VE E-POSTA BİLGİSAYAR KULLANMA. Şükrü BAKIR Bilişim Teknolojileri Öğretmeni MODÜL 1 BÖLÜM 3 İNTERNET VE E-POSTA BİLGİSAYAR KULLANMA Şükrü BAKIR Bilişim Teknolojileri Öğretmeni AĞ NEDİR? Ağ, paylaşım amacıyla iki ya da daha fazla cihazın bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir

Detaylı

5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2

5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2 5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2 1- Şükran kendi bilgisayarında bulunan özel yazılarını kardeşinin görmesini istememektedir. Bu durumda Şükran nın aşağıdakilerden hangisini

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 2017 BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 1 İçindekiler Office 365 Nedir?... 2 Office 365 Özellikleri ve Kullanımı... 3 Kurumsal Zimbra E-Posta Adresindeki E-Postaları Yönlendirme... 9 2 Office 365 Nedir? Office

Detaylı

AĞ HİZMETLERİ. Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ. Version 4.0

AĞ HİZMETLERİ. Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ. Version 4.0 AĞ HİZMETLERİ Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Version 4.0 İSTEMCİ SUNUCU İLİŞKİSİ İnsanlar her gün başkalarıyla iletişim kurmak ve rutin görevlerini yerine getirmek için ağ ve İnternet üzerinden sağlanan hizmetleri

Detaylı

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU. MEDYA VE İLETİŞİM PROGRAMI YENİ MEDYA II. HAFTA Öğr. Gör. TİMUR OSMAN GEZER

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU. MEDYA VE İLETİŞİM PROGRAMI YENİ MEDYA II. HAFTA Öğr. Gör. TİMUR OSMAN GEZER T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU MEDYA VE İLETİŞİM PROGRAMI YENİ MEDYA II. HAFTA Öğr. Gör. TİMUR OSMAN GEZER timurosmangezer@plato.edu.tr İÇERİK İletişimin Tarihsel Gelişimi İnternet in Tarihsel Gelişimi

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ. Uzaktan Eğitim Merkezi NEU-UZEM ÖĞRENCİLER İÇİN ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ(MOODLE) KULLANMA KLAVUZU

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ. Uzaktan Eğitim Merkezi NEU-UZEM ÖĞRENCİLER İÇİN ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ(MOODLE) KULLANMA KLAVUZU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ Uzaktan Eğitim Merkezi NEU-UZEM ÖĞRENCİLER İÇİN ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ(MOODLE) KULLANMA KLAVUZU ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ MOODLE Öğrenme Yönetim Sistemleri, Ağ üzerinden eş zamanlı

Detaylı

İSMET AKTAR ANADOLU TEKNİK LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB PROGRAMCILIĞI DALI

İSMET AKTAR ANADOLU TEKNİK LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB PROGRAMCILIĞI DALI İSMET AKTAR ANADOLU TEKNİK LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB PROGRAMCILIĞI DALI WEB TASARIMI VE PROGRAMLAMA DERSİ TEMEL KAVRAMLAR Bilişim Teknolojileri Web Tasarımı ve Programlama Dersi Durhan GABRALI

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Güvenli erişim, paylaşım ve dosya depolama sayesinde her yerde daha fazlasını yapın. Office 365 aboneliğinizde oturum açın ve uygulama başlatıcıdan SharePoint'i seçin. Arama Siteler,

Detaylı

K.A.ALPER YAZOĞLU ORTAOKULU 6.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI

K.A.ALPER YAZOĞLU ORTAOKULU 6.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI K.A.ALPER YAZOĞLU ORTAOKULU 6.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI 1. Bilgisayarın çalışmasını sağlayan en temel yazılıma ne denir? a. Çekirdek b. Uygulama c. İşletim Sistemi

Detaylı

E-Posta Hesabı Oluşturma

E-Posta Hesabı Oluşturma E-Posta Hesabı Oluşturma Elektronik Posta (E-posta) Nedir? Elektronik posta (e-posta) internet ortamından gönderilen dijital (elektronik) mektuptur. Bir başkasına e-posta gönderebilmemiz için öncelikle

Detaylı

E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları

E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları Bu derste neler öğreneceğiz? E-posta Nedir? Hangi amaçla kullanılır? Yararları nelerdir? Anında mesajlaşma yazılımı nedir? Anında mesajlaşma yazılımlarını

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 2017 BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 1 Office 365 Nedir? Office 365, Microsoft tarafından sağlanan e-posta ve takviminize her yerden erişebileceğiniz, Office dokümanlarınızı (Word, Excel, PowerPoint vb.)

Detaylı

Office 365. Kullanım Kılavuzu. Öğrenci

Office 365. Kullanım Kılavuzu. Öğrenci Office 365 Kullanım Kılavuzu Öğrenci İÇİNDEKİLER 1. Office 365 Hesabına Giriş Yapma... 2 2. Office 365 Uygulamaları... 7 2.1. Office Ürünleri Yükleme... 7 2.2. Kullanılabilecek Uygulamalar... 8 3. KAYNAKLAR...

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BALIKESİR / BANDIRMA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ. Büro Yönetimi ve Resmi Yazışma Kuralları Kursu

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BALIKESİR / BANDIRMA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ. Büro Yönetimi ve Resmi Yazışma Kuralları Kursu T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BALIKESİR / BANDIRMA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Büro Yönetimi ve Resmi Yazışma Kuralları Kursu Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ TEKNOLOJİ TEKNOLOJİ NEDİR? Teknoloji insanoğlunun

Detaylı

Bilgi ve iletis im NETWORK, INTERNET

Bilgi ve iletis im NETWORK, INTERNET Bilgi ve iletis im NETWORK, INTERNET internet Nedir? Bir bilgisayarın birden fazla bilgisayarla bag lanması sonucu olus an yapıya bilgisayar agĭ denir. Du nyada bilinen en buÿu k bilgisayar ag ına ise

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU MERSİN, 2018 MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU ANA SAYFASI TANITIMI Mersin Meslek Yüksekokulu resmi web sitesine http://uzak4.mersin.edu.tr/index.php

Detaylı

Blog Nedir? Blog un Tarihçesi Türkiye de Blog Eğitimde Blog Neden Blog Blog Türleri

Blog Nedir? Blog un Tarihçesi Türkiye de Blog Eğitimde Blog Neden Blog Blog Türleri BLOG BLOG 1 2 3 4 5 6 Blog Nedir? Blog un Tarihçesi Türkiye de Blog Eğitimde Blog Neden Blog Blog Türleri Blog Nedir? Blog, teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde

Detaylı

Yandex mail ve disk kullanım rehberi

Yandex mail ve disk kullanım rehberi Yandex mail ve disk kullanım rehberi Tüm personelin ortak bir platformda uyumlu çalışmasını destekleyecek bilgi teknolojisi ücretsiz bir şekilde kurumunuz için hayata geçirildi. Sistem ve sunucu yatırımı

Detaylı

BILG101 Bilgisayara Giriş

BILG101 Bilgisayara Giriş BILG101 Bilgisayara Giriş Ünite 12: İnternet in Altyapısı Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü Giriş Bu ünitede İnternet ve

Detaylı

21.YY Üniversitelerinde Ders Yönetim Sistemleri ve. Üniversitemizdeki Uygulamaları: ESOGÜ Enformatik Ders Yönetim Sistemi Kullanımı

21.YY Üniversitelerinde Ders Yönetim Sistemleri ve. Üniversitemizdeki Uygulamaları: ESOGÜ Enformatik Ders Yönetim Sistemi Kullanımı 21.YY Üniversitelerinde Ders Yönetim Sistemleri ve Prof. Dr. Muzaffer KAPANOĞLU Uzman Özgür GÜLTEKİN Üniversitemizdeki Uygulamaları: ESOGÜ Enformatik Ders Yönetim Sistemi Kullanımı Eskişehir Osmangazi

Detaylı

İnternet Tarayıcı programlar ile internet sitelerini açabiliriz. Açık olan sitelerin sekmeleri

İnternet Tarayıcı programlar ile internet sitelerini açabiliriz. Açık olan sitelerin sekmeleri INTERNET EXPLORER TEMEL İŞLEMLER GOOGLE ARAMA TEKNİKLERİ E-MAIL KULLANIMI İnternet Tarayıcı programlar ile internet sitelerini açabiliriz. ADRES ÇUBUĞU: Açmak istediğimiz sitenin adresini buraya yazarız.

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 12 Bilgisayar Ağları Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Katmanları İçerik Bilgisayar ağı nedir? Yerel alan ağları

Detaylı

Öğrenciler İçin Moodle Kullanma Kılavuzu

Öğrenciler İçin Moodle Kullanma Kılavuzu ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ MOODLE Öğrenme Yönetim Sistemleri, Ağ üzerinden eş zamanlı olmayan öğrenme materyali sunma, sunulan öğrenme materyalini değişik biçimlerde paylaşma ve tartışma, derslere kayıt olma,

Detaylı

E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları

E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları E-posta Nedir? Hangi amaçla kullanılır? Yararları nelerdir? Anında mesajlaşma yazılımı nedir? Anında mesajlaşma yazılımlarını avantajlar/dezavantajları

Detaylı

... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI ... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE 2018 2019 ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI Hazırlayan : Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKURBİR) Dersin Adı : Bilişim

Detaylı

Web Tarayıcıları ve Arama Motorları

Web Tarayıcıları ve Arama Motorları 1 Web Tarayıcıları ve Arama Motorları Web Tarayıcıları 2 İnternette yer alan web sitelerindeki bilgileri girilen anahtar kelimelere göre arayan ve görmemizi sağlayan programlardır. Bu programlar ile web

Detaylı

Öğrenci Etkileşim ÖĞRENCİ ETKİLEŞİM

Öğrenci Etkileşim ÖĞRENCİ ETKİLEŞİM ÖĞRENCİ ETKİLEŞİM Okul tarafından öğrencilere tanımlanan dokümanlar (ev çalışmaları, formlar vb.) kişiye özel olarak AVBS sisteminden ve portaci ekranından direk olarak görüntülenebilir ve dosyalar üzerinde

Detaylı

ÜSKÜDAR ÜNVERSİTESİ EBYS KULLANIM KILAVUZU

ÜSKÜDAR ÜNVERSİTESİ EBYS KULLANIM KILAVUZU ÜSKÜDAR ÜNVERSİTESİ EBYS KULLANIM KILAVUZU 1. Sisteme Giriş Üsküdar EBYS sistemine giriş için, kullanıcı ismi ve şifre gereklidir. Kullanıcı İsmi: Bu alana, EBYS kullanıcı isminizi giriniz. Bu alan, eğer

Detaylı

MEB (K12) e-posta Sistemi Kullanımı

MEB (K12) e-posta Sistemi Kullanımı 1. Giriş Bilindiği üzere Bakanlığımız tarafından tüm kurumlarımıza POP3 destekli e-posta hesabı tahsis edilmiştir. Bu hesabı web tabanlı olarak kullanabileceğiniz gibi Outlook vb. gibi e-posta istemci

Detaylı

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP TCP/IP Protokolü TCP/IP TCP/IP nin tarihi ARPANET ile başlayan Internetin tarihidir. Adreslerin dağıtımı NIC (Network Information Center) tarafından yapılır. Türkiye de ise bunu ODTÜ-TUBİTAK yapmaktadır.

Detaylı

Vodafone dan Office 365. Satış temsilcisi ismi Tarih

Vodafone dan Office 365. Satış temsilcisi ismi Tarih Vodafone dan Office 365 Satış temsilcisi ismi Tarih Yeni Office 365 Paketleri Bir işletmenin tüm temel çalışma ihtiyaçlarını karşılayacak üretkenlik paketi Sadece Office uygulamalarını güncellemek isteyen

Detaylı

WEB TASARIMININ TEMELLERİ

WEB TASARIMININ TEMELLERİ WEB TASARIMININ TEMELLERİ Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri

Detaylı

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KULLANIM REHBERİ. uzaktanegitim.harran.edu.tr

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KULLANIM REHBERİ. uzaktanegitim.harran.edu.tr T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KULLANIM REHBERİ uzaktanegitim.harran.edu.tr 28 EYLÜL 2018 1. HESABINIZ Uzaktan Eğitim Uygulama VE Araştırma Merkezi Tarafından Verilen

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Bölüm 1 Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Bilgisayar kullanabilmenin günümüzde başarılı olmak için neden son derece önemli olduğu Bilgisayar sözcüğünün tanımlanması

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1

Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1 Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1 Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 2 Kullanıcıların site içeriğini belirlemede rol oynadığı, Dinamik, Teknik bilgi gerektirmeyen, Çok yönlü etkileşim sağlayan,

Detaylı

Web tabanlı altyapı sayesinde her cihazdan erişilebilir ve düzenlenebilir dokümanlar oluşturulup anında paylaşılabilir.

Web tabanlı altyapı sayesinde her cihazdan erişilebilir ve düzenlenebilir dokümanlar oluşturulup anında paylaşılabilir. Eğitimde Google Doküman Uygulamaları 1.1 Google Uygulamalarına Giriş Google Doküman uygulamaları, hem öğretmenler, hem öğrenciler, hem de veliler için birçok farklı özellik sağlar. Kelime işleme, elektronik

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI. Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İnternet Nedir?

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI. Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İnternet Nedir? İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İnternet Nedir? BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Ağ üzerindeki

Detaylı

GROUPWARE ĐŞBIRLIĞI(COLLOBRATĐON) 24.11.2011 GROUPWARE NEDIR? ASENKRON GROUPWARE GROUPWARE SISTEMLERI 3 ÖNEMLI DĐCLE ERPOLAT 2007638007

GROUPWARE ĐŞBIRLIĞI(COLLOBRATĐON) 24.11.2011 GROUPWARE NEDIR? ASENKRON GROUPWARE GROUPWARE SISTEMLERI 3 ÖNEMLI DĐCLE ERPOLAT 2007638007 GROUPWARE GROUPWARE NEDIR? Groupware,grup çalışmalarını kolaylaştırmak için tasarlanmış bir teknolojidir. Bu teknoloji, iletişim, işbirliği, koordinasyon, sorunları çözmek ve rekabet için kullanılmaktadır.

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Bu belge BT Sınıfı Etkinliklerinde Kullanılmak Üzere Hazırlanmıştır İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ÜYE (KAYIT) OLMA... 3 YÖNETİM PANELİ İŞLEMLERİ... 5 ŞABLON AYARLARI...

Detaylı

API geliştiricileri. Web server ile yapılan entegrasyonun neticeleri. API Dokumantasyonu

API geliştiricileri. Web server ile yapılan entegrasyonun neticeleri. API Dokumantasyonu API geliştiricileri Open API serverınızın tüm kontrolünü, groupware erişim izini, kullanıcı ve domain yonetimi, server ayarları, tasarlanma, istatistikler ve daha fazlasına bu script programı ile erişebilirsiniz.

Detaylı

ODTÜ BLOG SERVĐSĐ ve BLOG HAZIRLAMA

ODTÜ BLOG SERVĐSĐ ve BLOG HAZIRLAMA Instructional Technology Support Office ODTÜ BLOG SERVĐSĐ ve BLOG HAZIRLAMA Orta Doğu Teknik Üniversitesi Middle East Technical University Đletişim Bilgileri: Web adresi: http://its.metu.edu.tr Adres:

Detaylı

Lync Toplantısı Zamanlama Görünümler arasında geçiş yapma Takviminizi paylaşma Hava durumuna göre plan yapma Geçerli saat işaretçisi

Lync Toplantısı Zamanlama Görünümler arasında geçiş yapma Takviminizi paylaşma Hava durumuna göre plan yapma Geçerli saat işaretçisi Takvim Hızlı Başlangıç Kılavuzu Lync Toplantısı Zamanlama Lync 2013 sayesinde çevrimiçi buluşarak yüz yüze görüşebilir veya yol yapmaktan kurtulabilirsiniz. Görünümler arasında geçiş yapma İş akışınıza

Detaylı

İLETİŞİM: Telefon: (0272) 228 11 74. Faks : (0272) 444 03 03-1383. E-Posta: uemyo@aku.edu.tr. Web: www.uemyo.aku.edu.tr

İLETİŞİM: Telefon: (0272) 228 11 74. Faks : (0272) 444 03 03-1383. E-Posta: uemyo@aku.edu.tr. Web: www.uemyo.aku.edu.tr İLETİŞİM: Adres: Afyon Kocatepe Üniversitesi, Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu, Ahmet Necdet Sezer Kampusü, Gazlıgöl Yolu, 03200 Merkez / Afyonkarahisar Telefon: (0272) 228 11 74 Faks : (0272) 444 03

Detaylı

Sanal Santral A.Ş. Çözümleri

Sanal Santral A.Ş. Çözümleri Sanal Santral A.Ş. Çözümleri o Sanal Santral o Çağrı Merkezi Hizmetleri o Ses & Faks o Numara Taşıma & Numara Tahsis o Toplu SMS o Pi Plaformu (Programlanabilir IVR) o Yazılım Entegrasyonları & API Desteği

Detaylı

TÜBİTAK UEKAE ULUSAL ELEKTRONİK ve KRİPTOLOJİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ

TÜBİTAK UEKAE ULUSAL ELEKTRONİK ve KRİPTOLOJİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TÜBİTAK UEKAE ULUSAL ELEKTRONİK ve KRİPTOLOJİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ GÜVENLİ KURUMSAL MESAJLAŞMA UYGULAMASI Ulusal Elektronik İmza Sempozyumu, 7-8 Aralık 2006 İsmail GÜNEŞ E-posta:ismail@uekae.tubitak.gov.tr

Detaylı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Programlama Dilleri

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Programlama Dilleri DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Programlama Dilleri 354 6 2+2 3 6 Ön Koşul Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersi Veren Öğretim Elemanı Türkçe Lisans Zorunlu Doç. Dr. O. Adem

Detaylı

İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3

İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3 İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3 1. Özellikler.3 2. Kullanım..3 2.1. Ana Sayfa..5 2.2. Talep Modülü.7 2.3. Takibim Modülü 9 2.4. Takipte Modülü..11 2.5. Silinen Talepler Modülü...11

Detaylı

2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı

2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı 2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı sağlayan cihazların daha iyi, hızlı ve ucuz modellerle

Detaylı

Bilin tarafından verilen Kullanıcı Adı ve Şifresini bu alanlara giriniz. Bilin Yazılım ve Bilişim Danışmanlığı Ltd. Şti.

Bilin tarafından verilen Kullanıcı Adı ve Şifresini bu alanlara giriniz. Bilin Yazılım ve Bilişim Danışmanlığı Ltd. Şti. Çağrı Takip Sistemi Bilin Çağrı Takip Sistemi ne, Internet Explorer adres sahasına http://www.bilin.com yazarak ulaşabilirsiniz. Açılan sayfada Çağrı Sistemine girebilmeniz için gerekli olan Kullanıcı

Detaylı

ÜNİTE 4 ÜNİTE İNTERNET VE E-POSTA KULLANIMI TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE 4 ÜNİTE İNTERNET VE E-POSTA KULLANIMI TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 14 İNTERNET VE E-POSTA KULLANIMI İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ İnternet nedir? İstemci - Sunucu Mimarisi Tarayıcı(Browser) nedir? internet tarayıcısı (İnternet Explorer)

Detaylı

Eğitimde Yeni Teknolojiler

Eğitimde Yeni Teknolojiler Eğitimde Yeni Teknolojiler Yrd. Doç. Dr. Yüksel GÖKTAŞ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi ERZURUM www.yukselgoktas.com 2 3 4 5 6 7

Detaylı

BMT 202 Web Tasarımı Bahar Dönemi. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 202 Web Tasarımı Bahar Dönemi. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 202 Web Tasarımı 2016 2017 Bahar Dönemi Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Yük. Müh. Köksal Gündoğdu http://www.ekargemuhendislik.com/k.gundogdu.html Ödevler, duyurular,

Detaylı

2.3. Bilgi Paylaşımı için Araçlar

2.3. Bilgi Paylaşımı için Araçlar 2.3. Bilgi Paylaşımı için Araçlar 2.3.1. İşbirlikli Yazarlık (Ör: Viki) 2.3.2. Çoklu Ortam Paylaşımları (Ör: YouTube, Flickr) 2.3.3. Web Günceleri (Ör: Bloglar) 2.3.4. Etiketleme ve Sosyal İmleme (Ör:

Detaylı

EĞİTMENLER İÇİN ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU

EĞİTMENLER İÇİN ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU EĞİTMENLER İÇİN ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ MOODLE Öğrenme Yönetim Sistemleri, ağ üzerinden eş zamanlı olmayan öğrenme materyali sunma, sunulan öğrenme materyalini

Detaylı

İNTERNETE NASIL BAĞLANILIR?

İNTERNETE NASIL BAĞLANILIR? İNTERNET İNTERNET NEDİR? İki veya daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanması ile oluşturulan bilgisayar ağına yerel ağ denir. Birden fazla bilgisayarın veya yerel bilgisayarların bağlı olduğu ağların

Detaylı

Android telefonunuzda Office 365'i kullanma

Android telefonunuzda Office 365'i kullanma Android telefonunuzda Office 365'i kullanma Hızlı Başlangıç Kılavuzu E-postayı denetleme Office 365 hesabınızdan e-posta göndermek ve almak için Android telefonunuzu ayarlayın. Takviminizi nerede olursanız

Detaylı

2) Hesabınıza Giriş yaptıktan sonra aşağıdaki ekran karşınıza gelir.

2) Hesabınıza Giriş yaptıktan sonra aşağıdaki ekran karşınıza gelir. MEB.K12.TR Uzantılı E-Posta Hesabının Kullanımı 1) http://mail.meb.k12.tr internet adresinden e-posta hesabına giriş yapılır. Kullanıcı Adı : KURUM KODUNUZ (meb.k12.tr kısmını yazmayınız.) Şifre : Hesabınıza

Detaylı

e-öğrenme için Öğretim ve İçerik Yönetim Sistemleri Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR

e-öğrenme için Öğretim ve İçerik Yönetim Sistemleri Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR e-öğrenme için Öğretim ve İçerik Yönetim Sistemleri e-öğrenme için Öğretim ve İçerik Yönetim Sistemleri ÖYS (Öğretim Yönetim Sistemi) İYS (İçerik Yönetim Sistemi) ÖİYS Açık Kaynak Kodlu bir ÖİYS: Moodle

Detaylı