TÜRKÇE DERSİ BENZER SORULAR. ANABİLİM Ödev Testi. TEOG Sınav Sorusu-1

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKÇE DERSİ BENZER SORULAR. ANABİLİM Ödev Testi. TEOG Sınav Sorusu-1"

Transkript

1 TÜRKÇE DERSİ BENZER SORULAR TEOG Sınav Sorusu Aşağıdaki cümlelerin hangisinde biçmek sözcüğü Bu sanat eserine paha biçilemez. cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır? A) Ekinler zamanında biçilmezse zarar büyük olur. B) Gözlerini bile kırpmadan ağaçları biçtiler. C) O bir ustaydı, tahta biçer, oyma yapardı. D) Fiyat biçecek olsan bu eve ne verirsin? 18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, kazanmak sözcüğü Burs kazanarak yurt dışında okudum. cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır? ANABİLİM KTT-1 Testi 1. Her halinden sınıfa yeni geldiği belliydi. 2. Eve geldiğinde ilaç almayı unuttuğunu anladı. 3. Dershaneye gelince onu aradım. 4. Gurbetten gelenler burada toplanmıştı. Gelmek sözcüğü, kaç numaralı cümlelerde bir yere girmek, ulaşmak anlamında kullanılmıştır? A) 1 ve 2 B) 2 ve 3 C) 1 ve 4 D) 3 ve 4 ANABİLİM KTT-1 Testi 4. Türk tarihi, gölgede kalmış pek çok kahramanla doludur. Bu cümlede geçen gölgede kalmak sözünün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Birçok kahramanımız, kendi çağlarında dünyayı titretmiştir. B) Bazı sanatçılar, hak ettikleri ödüle bir türlü ulaşamazlar. C) Zaman içinde birçok değer, gün ışığına çıkacaktır. D) Unutulmuşluğun tozlu raflarında çok insan yaşar. A) Hayatını kazanmak için küçük yaştan beri çalışıyor. B) Bilimsel çalışmaları ona para değil saygınlık kazandırdı. C) Sınavı kazanarak küçüklüğünden beri düşlediği fakülteye girdi. D) İnsan kazanmak istiyorsak alçak gönüllü olmalıyız. 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, işlemek sözcüğü etkilemek, yönlendirmek anlamında kullanılmıştır? A) Anneannemin çeyizim için işlediği örtüler, antika sayılıyor bugün. B) Çocukluğumun insanın içine işleyen soğuğunu anımsıyorum. C) Çocukları, bilgi edinmenin önemi konusunda küçük yaşlarda işlemek gerekir. D) İşleyen demir pas tutmaz. atasözü, çalışmanın önemini ne güzel anlatır. 8. Bırakmak sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde götürmek anlamında kullanılmıştır? A) Tatilde yine sakal bıraktı. B) Araba bizi yarı yolda bıraktı. C) Bizi okula babam bıraktı. D) Arkadaşına küçük bir not bıraktı.

2 13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "acımak" sözcüğü "acılı, ağrılı olmak" anlamında kullanılmıştır? A) Yağı buzdolabına koymayı unuttuğu için yağ acımış. B) Futbol oynarken incittiği ayağı çok acıyordu. C) Bu felaketin kurbanlarına hepimiz çok acıdık. D) Onun için verdiğim emeklere şimdi acıyorum. TEOG Sınav Sorusu-2 ANABİLİM KTT-1 Testi 7. Ne yapacağını bilmiyordu, iki arada bir derede kalmıştı. Altı çizili deyimin cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Sorunlara sabırsızca yaklaştığın sürece başarılı olamazsın. B) Babasından izin almadığı için dışarı çıkıp çıkmama konusunda kararsız kalmıştı. C) Bu tabloya her bakışında yüzünde bir çaresizlik ifadesi belirdi. D) Böyle isteksizce hareket etmesi hepimizi çileden çıkarmıştı. 22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim yerinde kullanılmamıştır? ANABİLİM SBS 3. Deneme Sınavı 3. Bu konuyla ilgili bir kitap yazmayı düşündüğümü söylediğim günden beri eşim, Yaz artık şu kitabı! diye diye başımın etini yedi. Bu cümlede geçen başının etini yemek deyimiyle belirtilmek istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Bir işin en iyi şekilde yapılması için öğüt vermek B) Karşısındakini bezdirene kadar sürekli söylemek C) Bir işin aksamaması için uyarıda bulunmak D) Yönlendirici etkisiyle karşısındakini bunaltmak ANABİLİM KDS-1 Sınavı 3. Ablamın gidişi ailemizde bir yara açmıştı. Tüten ocağımızda hüzün vardı şimdi ve bu hüzün, evin her köşesine yayılıyordu. Babam uzun süre hiç kimseyle konuşmadı. Sanki sesi kesilmişti. Sanki üzüntüsü yüzüne vuruyordu. Annem avuçlarını sıkmış oturuyordu köşede. Kim bilir aklından neler geçiyordu? Ben, öylece duruyordum. Parçada geçen deyimlerin altını çizerek anlamlarını açıklayın. A) Kadın, durmadan ağlıyor, bir yandan da "İçim yanıyor dostlar!" diye bağırıyordu. B) Olay yerinde, herkes telaş içindeyken o kılını bile kıpırdatmıyordu. C) Odacı Halil Efendi, yeni müdür için "Canı tez birine benziyor." dedi. D) Ev sahibi konuklarına bakıp "Bu ne şıklık böyle!" deyince Ayşe üstüne alındı. 23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikinci cümle, birinci cümlede kullanılan deyimin anlamını içermez? A) Gün boyu çenesini bıçak açmadı. İstediği sonucu alamayışına kendisi de çok şaşırmıştı. B) Az çene yormadığımı sen de biliyorsun. Boşuna konuşup durma, seni dinlemiyor bile. C) Bütün gün oturup çene çalmıştı. İşi gücü, sabahtan akşama kadar gevezelik etmekti. D) Siz merak etmeyin, ben onun çenesini kapatırım. Onu susturursak sorun kalmaz.

3 24. Aşağıdakilerin hangisinde "zor durumda kalmak" anlamında bir deyim kullanılmıştır? A) Dün akşam aldığı bir haberle etekleri tutuştu. B) Bu kadar yürümekten ayaklarıma kara sular indi. C) Yine iki ayağımı bir pabuca soktular. D) Sorular üzerine, alnında boncuk boncuk terler birikmişti. 25. Benden artık hiç para yardımı beklemeyin çünkü ben de artık Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa yardım edecek durumda olmamak anlamı belirtilmiş olur? A) sıfırı tükettim. B) yolu yarıladım. C) aklımı başıma aldım. D) çürüğe çıktım. TEOG Sınav Sorusu-3 6. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, kişisel düşünce içermemektedir? A) Bu sanatçımızın oyun yazarları arasında yeri ayrıdır. B) İnsana verdiği önemi oyunlarında görebiliyorum. C) Temiz ve saf bir Türkçesi ve özgün olma çabası var. D) Ders kitaplarında bu yazarın bir oyunu var. 8. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, öznel bir yargı taşımaktadır? A) Kütüphanede tiyatro yapıtlarını aradım. B) Savaşların temelinde ekonomik çıkarlar yatar. C) Hava kirliliğini azaltmak için doğalgaz kullanılıyor. D) Akşamki filmi çok etkileyici ve gerçekçi buldum. TEOG Sınav Sorusu-4 ANABİLİM KDS-1 Sınavı ANABİLİM KTT-1 Testi 10. Aşağıdaki cümlelerden hangisi söyleyenin kişisel görüşünü yansıtmaktadır? A) Yazar bu kitabında önceki eserinde olmayan tipleri anlatmış. B) Sait Faik ressam olsaydı usta bir portre çizeri olurdu. C) O, roman kahramanlarını kırsal kesim insanlarından seçmiştir. D) İstanbul, yazarın bütün öykülerinde dekor olarak kullanılıyor. 6. Aşağıdaki paragrafta geçen altı çizili sözcüklerin anlam özelliklerini bulup sözcükleri ilgili yerlere yazınız. HAYDİ MİLLET MEKTEBE! Mustafa Kemal, dil ve düşünce arasındaki bağın çok kuvvetli olduğunu; bir milletin dilinin ele geçirildiğinde düşüncesinin de ele geçirileceğini biliyordu. Askeri işgale karşı koyan Mustafa Kemal, düşünsel ve kültürel kurtuluş için Yazı Devrimi ni yaşama geçirdi. Atatürk, devrim ormanının en görkemli ağacı Yazı Devrimi nin köklerini halkın içine yaymak istedi. Halk için olan bu devrim, halk tarafından beslenmeliydi. Millet Mekteplerini işte bu amaçla açtı. Millet Mektepleri nde ilk dersler 1 Ocak 1929 tarihinde başladı. GERÇEK ANLAM: MECAZ ANLAM:

4 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamlı değildir? A) Ooo, bu baskını neye borçluyuz? B) Kimilerine rahatlık batıyor doğrusu! C) Motor gürültüsü sesimizi boğuyordu. D) Boş bardağı boş masaya bıraktı. 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, altı çizili sözcük mecaz anlamlıdır? A) Bu sıcak hava hareketlerimi yavaşlatıyor. B) Bize karşı soğuk davranmasının nedenini anlayamadık. C) Tatlı yiyeceklerin fazlası vücuda zararlıdır. D) Ablam acı biber yemeyi çok sever. 4. Kirli sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır? A) Derenin suları çok kirli. B) Onun çevirdiği kirli işleri bilen çoktur. C) Kirli çamaşırları yıkamak gerekiyor. D) Sınıfın kirli duvarlarını boyayacağız. TEOG Sınav Sorusu-5 ANABİLİM KDS-1 Sınavı Birey olarak ilk ödevimiz, yalan olduğunu anladığımız düşüncelerden benzerlerimizi yani bütün bireyleri kurtarmaya çalışmaktır. "Ben bunun yalan olduğunu biliyorum, ben buna inanmıyorum ama kamunun bu bağlar altında kalması, onun anlamaması daha iyi olur." diyen kimse, öğrendiği doğrulara layık olmayan kimsedir ve inandığı bir şey yoktur onun. Bu tür kişiler, bir şeyin ne doğru olduğunu düşünür ne de yalan olduğunu. Onlar ancak kendisini düşünür ve kendilerini büyük görmek için bir yol arar. Her doğru söylenebilir, her doğru söylenmelidir yoksa çevremizi aldatıyoruz, çevremize yalan yayıyoruz demektir. 2. Metnin konusunu ve ana fikrini yazınız. Konu: Ana fikir: ANABİLİM SBS-1 Deneme Sınavı 14. Büyük İskender, yanında başarılarını anlatacak ne kadar çok yazar bulundururmuş! O bile Akhilleus un mezarı başında otururken Ey bahtiyar genç adam! Kahramanlığını dünyaya yayacak Homeros gibi bir şair bulduğun için ne mutlu sana! demiş. Hakkı da var, gerçekten o meşhur İlyada yazılmasaydı Akhilleus un vücudunu örten höyük, onun adını da gizlerdi. Bu parçada iletilmek istenen düşünce, aşağıdakilerden hangisidir? A) İnsanı ölümsüzleştirmeyi yalnız, sanatçılar başarır. B) Sanatçılar, hep yaşayan kişileri anlatmışlardır. C) Homeros geçmişi en güzel anlatan sanatçılardan biridir. D) Akhilleus adı, Homeros olmasaydı bugüne ulaşamazdı.

5 15. Ben, diye açıklar Esendal: "İnsanlara yaşamak için kuvvet ve neşe veren yazılardan hoşlanırım. İnsanları yoğrulmuş mutfak paçavrasına çeviren ve üzüntüye düşüren yazılardan hoşlanmam. Zaten tam bir refah içinde, huzur içinde yaşamıyoruz. Bir de karanlık, kötü şeylerden bahsederlerse bize ve onları okursak bu, insanları havana koyup ezmeye benzer. Hâlbuki insanların içinde bir umut olmalı. Yaşama umudu, neşe vermeli insana okudukları." Bu parçada Esendal'ın asıl anlatmak istediği aşağıdakilerden hangisidir? A) Yoksulluklar, yoksunluklar içinde yüzen insanlar pamuk ipliğiyle bağlıdır yaşama. B) Öyküler, romanlar, şiirler insanları yaşama bağlamalı; onlara yaşama sevinci aşılayabilmelidir. C) Umut, insanı yaşama bağlayan ve ona yaşama gücü aşılayan bir kuvvettir. D) Sanatçı, yaşama ayna tutmalı; aynaya yansıyan görüntüleri de yapıtlarına yansıtmalıdır. 16. Dostluğun çıkar dışı bir olgu olduğu toplumlar uygardır. İki insanın gerçekten dost olabildiği yerde uygarlık vardır. İki insanın dost bile olamadığı yerde aklın bulabildiği en güzel düzen de kurulsa uygarlık yok demektir. Yukarıdaki paragraftan çıkarılabilecek en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir? A) İnsanlar, dostsuz yaşayamayacaklarını bilmelidir. B) Çok iyi dostlar bile bazen kavga edebilir. C) Uygar toplumlar, hukuksal düzen üzerine kurulur. D) Uygarlığı oluşturan temel taş, dostluk olmalıdır. 2. Hoşgörü, karşı fikirlere hayat hakkı tanımak, onlara saygı duymaktır. Bu, aynı zamanda bir ülkedeki siyasal olgunluğun da şaşmaz göstergesidir. Demokrasi ile hoşgörüyü yapışık kardeşlere benzetmek, belki de daha somut, daha gerçekçi bir benzetiş olacaktır. Çünkü bunlar birlikte yaşayabilen, birbirini besleyen ve tamamlayan iki organ gibidir. Yukarıdaki parçada anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Hoşgörülü davranan kişilere saygı duyulmalıdır. B) Hoşgörü demokrasinin temelini oluşturur. C) Demokrasinin işlerlik kazanması zaman gerektirir. D) Gelişmiş ülkelerde demokrasi vardır. 3. Biçim, özün sergilenmesinde görevli araçtır. Zaten özün kendisi de böyle bir sergileme olmazsa ortaya çıkmaz, çıksa da etkili olamaz. Armağan, paket yapılmadan verilirse istenen etki hemen hemen hiç oluşmaz. Oysa aynı armağan ambalaj içinde sunulursa yarattığı beğeni bambaşka olur. Bu parçada vurgulanmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir? A) Ambalajsız armağan değerini yitirir. B) Sanat yapıtında öz daima daha önemlidir. C) Yapıtı yaratan etmen, yalnızca yapıtın biçimidir. D) Biçim, içeriğin değerini ortaya koyan önemli bir tamamlayıcıdır. 4. Özdeyiş söylemek çok kolaydır, derler. Gerçekten öyledir. Biraz kafası işleyen herkesin elinden gelir. Ama okuyucunun üzerinde derin bir etki bırakan, zihinde uzun düşüncelere yol açan ve öyle çabucak hatırdan çıkmayan sözler yaratmak o kadar kolay olmasa gerek. Nasıl ki biraz okumuş, yazmış herkes şiir yazabilir ama büyük şair seyrek yetişir. Bu parçada asıl anlatılmak istenen, aşağıdakilerden hangisidir? A) Şiir yazabilmek için köklü bir eğitime gerek yoktur. B) Özdeyiş söylemek birikim işidir, şiirde böyle bir özellik aranmaz. C) Okuyucu üzerinde derin etkiler bırakan özdeyişleri, yetkin kişiler yaratabilir. D) Kafası işleyen herkes, her alanda özlü sözler oluşturabilir. 5. Romancı, yarattığı kahramanı, farklı zamanlarda gördüğü farklı kişilerden oluşturur. O kahraman, romancının sonradan hatırladığı kaç kişiden meydana gelmiştir kim bilir? Parçanın ana düşüncesi, aşağıdakilerden hangisidir? A) Roman kişileri, gerçek yaşamdaki kişilerdir. B) Yazar, kişilerini önce tasarlar, sonra onları romanında kullanır. C) Roman kişileri birçok kişilik yansıttıklarından, gerçek kişilerden farklıdır. D) Roman kişileri, yazarın gözlemlerinin bileşiminden yaratılır.

6 TEOG Sınav Sorusu-7 TEOG Sınav Sorusu-6 TEOG Sınav Sorusu-13 ANABİLİM KTT-1 Testi 5. Aşağıdakilerin hangisinde benzetmeye örnek yoktur? A) Şirketin gizli kasası henüz bulunamamış. B) Arkadaşlar, ayaklı teyplere dikkat edelim. C) İçimizde yabancı kulak var demek ki! D) Bu işi de başardın aslanım! 6. Aşağıdaki ikili dizelerin hangisinde abartmaya başvurulmuştur? A) Yanılıp derdime derman katarsın Dünya sele gitti gözüm yaşından B) İmdat umar iken akan sellerden Kendim gibi akan sel bulamadım C) İster azat eyler, ister öldürür Sefil Veysel kapısında kul gibi D) Dokuz aylık yoldan sefere geldim Dünya denen yere indirdin beni ANABİLİM KDS-1 Sınav Sorusu 9. Aşağıdaki dizelerden bulduğunuz söz(edebi) sanatlarını yazarak açıklamasını yapınız. Vurdukça efelerin yere çıplak dizleri Korkudan dağların uçuyor benizleri Yine doldu gemimizin arması Bizim gemi martı gibi pek oynak ANABİLİM SBS-1 Deneme Sınavı 1. Geliniz, bu üstü kapalı sözleri bir yana bırakalım. Siz bana gerçekten ne düşündüğünüzü, öfkeliyseniz ne kadar öfkeli olduğunuzu açıkça anlatınız. Samimi konuşursanız benim sizi anlamam kolaylaşır. Düşüncelerimizi şekere bulamayalım; bu, her iki taraf için de daha iyi olur. Bu parçada belirtilenler göz önünde tutulduğunda altı çizili cümleyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisi olur? A) Doğal olmaktan kaçınmak B) İnandırıcı olmaya çalışmamak C) Bilinen düşünceleri tekrarlamaktan kaçınmak D) Düşünceleri güzelleştirme çabasına girişmemek

7 ANABİLİM SBS- 2 Deneme Sınavı TEOG Sınav Sorusu-8 1. İnsanlar doğuştan değil, sonradan yazar olurlar. Başka bir deyişle yazarlar, analarından değil, kalemlerinin ucundan doğarlar. Onlar, aynı zamanda melezdirler; başkalarından, çevrelerinden aldıklarıyla değişir, yeniden oluşurlar. Yukarıdaki paragrafta yazarların melez olması sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Kişilik yapılarının farklılık gösterdiği B) Çizgilerini oluştururken başkalarından etkilendikleri C) Alışılmışın dışında düşüncelerinin olduğu D) Yapıtlarını beğenmeyerek sürekli yenilik aradıkları 2. O, kabuk değiştirmekten bıkmayan, hep genç kalan önemli bir şairimizdi. Bu cümledeki altı çizili sözle anlatılmak istenen, aşağıdakilerden hangisidir? A) Mücadeleyi sevmek B) Başarı için çabalamak C) Kendini sürekli yenilemek D) Hayatı boyunca kararlı davranmak 3. Cahit Sıtkı, şiir yazmak için yer seçmezdi. Her yerde olduğu gibi şu masada da çalışmalarını sürdürürdü. Arada bir önündeki kâğıdı alarak bir sözcüğü ya da dizeyi değiştirirdi. Ama şiir yazarken en çok dilin geleneksel güzelliğini gözetirdi. Paragrafta dilin geleneksel güzelliğini gözetmek sözüyle anlatmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Önceki sanatçıların yolundan gitmek B) Anlamı güzel olan sözcükleri kullanmak C) Dilin yaygın kullanımını dikkate almak D) Halk şiirinin biçim özelliklerini taklit etmek 35. Cemil Meriç, kültür hayatımıza önemli katkıları olan düşünce adamlarındandır. (1) Onun en önemli yönlerinden birisi öğretmenliğidir. (2) Meriç e göre öğretmenle öğrenci arasında akrabalıktan daha ileri düzeyde bir yakınlık vardır. (3) Meriç, öğrencilerine kavga etmeden fikirleri tartışmayı öğretmeyi hedeflemiştir yaşamı boyunca. (4) Öğretmenlik yaşamına baktığımızda bunu başardığını görüyoruz. Numaralanmış cümlelerin hangisinde Cemil Meriç in öğretmenliğinin amacı verilmiştir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç söz konusudur? A) Bu akşam arkadaşlarla size geleceğiz. B) Derslerimize yeterince vakit ayırmalıyız. C) Sınavı kazanmak için çalışıyordu. D) Soruları tek tek ve dikkatle çözünüz. ANABİLİM KDS-1 Deneme Sınavı

8 TEOG Sınav Sorusu İnsanların yüksek sesle söyleyemeyecekleri düşüncelerini dile getiren bir sanattır tiyatro. Tiyatro herkese hitap eder. Açık sözlü olduğundan bazı dönemlerde tiyatrodan korkulmuş, çekinilmiştir. Hatta zaman zaman yönetimlerce yasaklandığı bile olmuştur ancak hiçbir zaman tiyatro, gerçekleri yansıtmaktan vazgeçmemiştir. Bu parçada tiyatroyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? A) Eğitici ve öğretici yanının ağır basmasına B) İnsanların içinden geçenleri olduğu gibi ortaya koymasına C) Gerçekleri yansıtmasına D) Geniş kitlelere seslenebilmesine ANABİLİM SBS-1 Deneme Sınavı 17. Yazın dünyamızla ilgisi olan herkes, onun üzücü bir eksikliğini hemen fark edecektir: Eleştiri. Batı nın birçok kitabını, birçok dergisini dolduran bu çeşit yazıya uzaklığımız, kültürümüzün en bağışlanamaz güçsüzlük belirtisidir. Buradaki eleştiri sözünden anladığımız, sadece yeni çıkan eserler üstüne fikir veren, onlara değer biçen yazılar değildir; herhangi bir değer yargısı üzerine sistemli düşünme sonucu yazılmış, eleştirel türden bütün yazılardır. Eleştirinin bu anlamıyla ne bir ozanımızı ne bir yazarımızı bilimsel bir yoldan inceleme işine girebildik. Parçada aşağıdakilerden hangisinde değinilmemiştir? A) Eleştiri konusunda büyük bir eksiklik içinde olduğumuza B) Batı da eleştiri ile ilgili yayınların önemli bir yer tuttuğuna C) Bizde, Batıdaki anlamıyla eleştiri yazılarının eksikliğine D) Eleştirinin sadece yeni yayınlar üzerine yazılan bir tür olduğuna 8. Okuma, yalnızca bilgi edinmede, kafamıza takılan soruların yanıtını bulmada ya da başkalarının yaşantı ve deneyimlerini paylaşmada kullandığımız bir araç değildir. Davranış ve düşünüş gücümüzü de besler, geliştirir. Bu paragrafta, okuma nın hangi yönüne değinilmemiştir? A) Bizi bilgilendirdiğine B) Zihnimizdeki soru işaretlerini cevapladığına C) Zamanımızı hoşça geçirttiğine D) Düşünce ve davranış olarak bizi geliştirdiğine 22. Okumak; insan için bir zevk, bir eğlence, aynı zamanda eğitici bir etkinliktir. Bilgilerimizi artırarak, zihnimizi işleterek düşüncemizi, görüşümüzü genişletir. Ne var ki okumak bir araçtır, amaç değil. Bize kavrayış üstünlüğü, duygu inceliği, olgunluk kazandırmayan bir okumanın ne önemi olabilir? Bu parçada okuma ile ilgili aşağıdakilerin hangisine değinilmemiştir? A) Eğlenceli ve eğitici olduğuna B) Önemli bir amaç olduğuna C) Davranışları etkilediğine D) Düşünme yeteneğini geliştirdiğine

9 TEOG Sınav Sorusu-11 TEOG Sınav Sorusu Gökyüzünün rengi, denizin mavisi, ağaçların yaprakları, kaldırımın taşları soğuktu. Homurtulu bir motor sesi duyuldu ana yoldan. Sabahın alacakaranlığında gidecekti birazdan. Ansızın sokak ışıkları söndü. Sessizliğin içinde, sessizce otururken buldum kendimi. İnsanlar aceleci adımlarla yürüyordu sahilde. Güneş, sonunda çekmişti perdelerini tüm pencerelerin. Ama ilk ışıklar silememişti camlardaki buğuyu. İçimdeki sıcaklığa rağmen üşüdüm sokağın ayazında. Yüreğimin derinliklerinde bir telin ince ince sızısını duydum. Bu parçanın anlatımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Birden fazla duyuya ilişkin ayrıntıya yer verilmiştir. B) Kişileştirmeye başvurulmuştur. C) Okuyana izlenim kazandırmak amaçlanmıştır. D) Yazar herhangi bir konuda bilgi vermeyi amaçlamıştır. 19. Ey büyük ırmak, Anadolu'nun şerefi, şöhreti, bayrağı olan Kızılırmak! Senin manzaran daima bana daha heybetli göründü. Ovalara inip yatağına sığmayan bir feyz ve hevesle etrafa yayıldığın zaman, yalçın kayalı dağlar arasına sıkışıp girdaplarla köpürdüğün yerlerde, karşında bir damla su gibi âciz kaldığımı hissettim. Yukarıdaki parçanın anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Kişileştirme yapılmamıştır. B) Benzetme yapılmıştır. C) Karşılaştırma yapılmıştır. D) Betimleme yapılmıştır. 8. Gerekir ama yetenek kadar, belki ondan da çok çalışmak gerekir, yatarak kalkarak hep edebiyatı düşüneceksin. Onu birinci iş sayacaksın. Bu paragraf aşağıdaki sorulardan hangisine yanıt olarak verilmiştir? A) Yazı yazmak çok bilgiyi gerektirir mi? B) Yazı yazmak için yetenek gerekir mi? C) Siz yeteneğiniz sayesinde mi yazar oldunuz? D) Yazı yazarken çevrenin önerilerini dikkate almak gerekir mi? 6. Günlük yaşam içinde çok kullandığımız bir kelime oldu stres. Baş ağrısı, uykusuzluk, gerginlik, aşırı yemek yeme gibi birçok durum çözülemediğinde stres kaynaklı diye düşünülebiliyor. Psikologlara göre stres, onu zihninde taşıyan kişiye aittir ve her insan her olaya aynı tepkiyi vermez. Birisi çok kaygılanır, diğeri tükenmişlik duygusu yaşar, başkası umursamaz. Benzer türde bir olay farklı kişilerde, hatta bazen aynı insanda farklı zamanlarda farklı tepkilerle ortaya çıkabilir. Bu konuda genelleme yapılamaz. Burada en önemli değişken, bireye özgü farklılıklar gösteren psikolojik mekanizmalardır. Bu paragraf aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık söylenmiş olabilir? A) Psikolojik bir durum olan stres tedavi edilebilir mi? B) Stressiz yaşam mümkün müdür? C) Stresten kurtulma yollarına nasıl ulaşabiliriz? D) Stres ve stresin yaşamımızdaki yeri nedir?

10 14. Telgraf merkezinde çalışan Edison, nöbete kaldığında bilgisini artırmak için telgraf araçlarını incelemekle uğraşıyordu. Ancak canını sıkan bir nokta vardı. Nöbetçi memurlar, her an makine başında olduklarını bildirmek için ana merkeze on dakikada bir, işaret vermek zorundaydılar. Bundan dolayı Edison, dikkatini çalışmalarına veremiyordu. Daha sonra buna bir çözüm buldu. Yaptığı düzenekle her on dakikada bir, ana merkeze işaret verilmesini sağladı. Artık hiç ara vermeden rahat rahat çalışabiliyordu. Bu parçada aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur? A) Edison, bilgisini artırmak için ne yapıyordu? B) Edison un hazırladığı düzenek ne işe yarıyordu? C) Edison, karşılaştığı sorunu nasıl çözmüştür? D) Edison, telgrafı bulmak için hangi yöntemi kullanmıştır? TEOG Sınav Sorusu Aşağıdaki cümlelerden hangisi, özne ve yüklemden oluşmuştur? A) Yollarını gelirsin diye bekledim. B) Türkçeyi bana öğretmenim sevdirdi. C) Onun sevimli bir kardeşi vardı. D) Kimsesiz çocuklarla ilgilenmelisiniz. 10. Vapur rıhtımdan kalkınca yolcu uğurlamaya gelenler, üzerlerinden ağır bir yük kalkmış gibi rahatladılar. Bu cümlede, aşağıdaki ögelerden hangisi yoktur? A) Özne B) Zaman zarf tümleci C) Durum zarf tümleci D) Dolaylı tümleç 14. Ben, İstanbul baharının başlangıcını severim. Bu cümlenin öge dizilişi aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? A) Özne Zarf tümleci Yüklem B) Nesne Özne Yüklem C) Özne Nesne Yüklem D) Özne Dolaylı tümleç Yüklem 15. Aşağıdaki cümlelerden hangisi dolaylı tümleç ve yüklemden oluşmuştur? A) Acıklı bir tebessümün çarptığı bu ince yüze baktı. B) Damlayan suyun sesinden başka bir ses duymuyordu. C) Ablamın uyanmaya hiç niyetinin olmadığı belliydi. D) İhtiyar, yine gaz lambasını yakıyordu. 16. "Gurbette duyduğum sonu gelmez hüzünleri, yaprakların döküldüğü hicranlı günleri andım birer birer. " cümlesinin öge dizilişi aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla ve doğru olarak verilmiştir? A) Belirtili Nesne - Yüklem - Zarf Tümleci B) Zarf Tümleci -Belirtili Nesne - Zarf Tümleci - Yüklem - Zarf Tümleci C) Özne - Belirtili Nesne - Zarf Tümleci - Yüklem D) Belirtili Nesne - Zarf Tümleci - Yüklem - Özne

11 TEOG Sınav Sorusu Aşağıdakilerin hangisinde zarf eylem cümleye zaman anlamı katmamıştır? A) Sana bakınca eski günlerimi hatırladım. B) Konuşarak da anlaşabiliriz. C) Kızını özleyince hemen geldi. D) O tarafa bakarken ayağı kaydı. 17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat fiil yoktur? A) Güler yüz, sağlıklı bir ruhun işaretidir. B) Görülmedik yer bırakmadılar bu gezide. C) Yağan kar, çiftçiler için yararlı oldu. D) Onu görmeye Ankara ya gitti. ANABİLİM SBS-2 Deneme Sınavı 16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf- fiil, cümleye durum anlamı katmamıştır? A) Yüce dağa döne döne tırmanıyorduk. B) Kimseyi rahatsız etmeden işinize devam edin. C) Güzelce hazırlanmıştı davet için. D) Yaz gelmeden tatile çıkamayız.

12 ANABİLİM KDS-1 Sınavı 10. Aşağıdaki paragrafta geçen fiilimsileri bularak altlarını çiziniz. Milletin mukadderatını doğrudan doğruya üzerine alarak karamsarlık yerine ümit, perişanlık yerine düzen, tereddüt yerine azim ve iman koyan ve yokluktan koskoca bir varlık çıkaran meclisimizin, yiğit ve kahraman ordularının başında bir asker sadakat ve itaatiyle emirlerinizi yerine getirmiş olduğumdan dolayı, bir insan kalbinin nadiren duyabileceği bir memnuniyet içindeyim. Kalbim bu sevinçle dolu olarak, pek aziz ve muhterem arkadaşlarımı, bütün dünyaya karşı temsil ettikleri hürriyet ve bağımsızlık fikrinin zaferinden dolayı tebrik ediyorum. Her safhasıyla düşünülmüş ve zaferle neticelendirilmiş olan bu harekât, Türk ordusunun, Türk subay ve kumanda heyetinin muazzam bir eseridir ATATÜRK 19. Zaman, süt taşından yapılmış kapılardan çıkmak için önüne dizilen çocuklara çıkışacak. Yukarıdaki cümle için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Birden çok sıfat-fiil kullanılmıştır. B) İsim-fiil kullanılmıştır. C) İsim- fiil eki alıp kalıcı isim olmuş sözcük kullanılmıştır. D) Zarf- fiil kullanılmamıştır. 20. Baksan bir uzaklık var hangi yana Hangi eşyaya dönsen boş bir ayna Varmak istediğim uzak liman Gemiler beni almadan kalkıyor Yukarıdaki dizelerde kaç fiilimsi vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 TEOG Sınav Sorusu-19 ANABİLİM KTT-1 Testi 17. Aşağıdaki dizelerin hangisinde sıfat-fiile yer verilmiştir? A) Doğumun kabuğundan, ölümün çekirdeğine geçtim. B) Devrilen geceden sabaha, bir rüya gibi aktım. C) Suyun gözlerini örtüyorum işlemeli buğunla senin. D) Göğün yıldız örtüsünü sarıyorum göğsüne. 18. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili eylemsi diğerlerinden farklı türde bir eylemsidir? A) Ağlayınca zamanın çabuk geçeceğini sanırdı. B) Bilinmedik tarihlerde doğduğuna inanırdı. C) Unutulan kuş adlarını hatırladı birden. D) Kışlık giysilere sinmiş naftalin kokusu çıktı. 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yazım yanlışı vardır? A) Kırşehir'in Doğusundaki komşusu Kayseri'dir. B) Türkiye'nin doğusu zor günler yaşadı. C) Erzurum, Doğu Anadolu'nun en güzel kentidir. D) Rize, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndedir.

13 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yapılmıştır? A) En büyük hayalim 7. Cadde den bir ev almak. B) Karadeniz in doğusu daha fazla yağış alır. C) Meriç Nehri nin nerede olduğunu bilmiyorum. D) Bir zamanlar Van gölü canavarımız da vardı. TEOG Sınav Sorusu Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) farklı bir görevde kullanılmıştır? 8 KASIM HAFTA SONU ÖDEVİ 16, 19,20, 23. SORU A) Uzun, gür, simsiyah saçları vardı Beyza nın. B) Ali, en iyi dostu, sonunda onu aramıştı. C) Yalancı, açıkgöz bir adamdı komşusu. D) Onu güzel, tatlı, hoş sözlerle rahatlattı. 20. Aşağıdaki cümlelerde yay ayraçla belirtilen yerlerden hangisine virgül (,) getirilemez? A) Uzun ( ) uzun tartıştık bu konuyu. B) Deniz ( ) kum, güneş ne güzel yer burası. C) Uzun ( ) zayıf bir adamdı gördüğüm. D) Yarış ( ) kötü hava şartları yüzünden ertelendi.

14 23. Aşağıdakilerin hangisinde virgül gereksiz kullanılmıştır? A) Eyvah, treni kaçırdım! B) Evet, sana hak veriyorum. C) Çalışıp, tüm zorlukları yenebilirsin. D) Şiir, doğrulukta yaşayan güzelliktir. 4. Kadın (1) simitçiye sıcak olanlarından (2) almak (3) istediğini (4) söyledi. Bu cümledeki anlam karışıklığını gidermek için numaralanmış yerlerin hangisine virgül (,) getirilmelidir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgülün kullanım amacı diğerlerinden farklıdır? A) O, sıradan olduğu kadar çalışkandı da. B) Pembe panjurlu ev, bu sokaktaydı. C) Evini sarı, beyaz balonlarla süsledi. D) Evin yaşlı hizmetlisi, iyi göremiyordu. 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde (,) virgül farklı bir görevde kullanılmıştır? A) Ona sorma, bana sor. B) Açık sarı, parlak bir kumaştı. C) Kitaplarını, defterlerini kaldırdı. D) Tokalarımı, kolyelerimi sana vereceğim. 5. O sıcaklarda çalışanları (1) para kazanınca yüzü gülenleri (2) yorgunluktan yatar yatmaz uyuyanları (3) rüyasında yeşil (4) çimlerde oyun oynayanları sen de unutma! Bu cümledeki numaralanmış yerlerin hangisine, virgül konulamaz? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 2. Virgülün kullanımı ile ilgili aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır? A) Özne ile yüklem arasında başka ögeler girmişse, özneden sonra konur. B) Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini ve sıralı cümleleri ayırmada kullanılır. C) Ara sözün başında ve sonunda kullanılır. D) İkilemeyi oluşturan sözcüklerin arasına konur.

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim,

Detaylı

» Ben işlerimi zamanında yaparım. cümlesinde yapmak sözcüğü, bir yargı taşıdığı için yüklemdir.

» Ben işlerimi zamanında yaparım. cümlesinde yapmak sözcüğü, bir yargı taşıdığı için yüklemdir. CÜMLENİN ÖĞELERİ TEMEL ÖĞELER Yüklem (Fiil, Eylem) Cümledeki işi, hareketi, yargıyı bildiren çekimli unsura yüklem denir. Yükleme, cümlede yargı bildiren çekimli öge de diyebiliriz. Yüklem, yukarıda belirttiğimiz

Detaylı

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler 16-20 MART 3. HAFTA Cümledeki sözcük sayısı, anlatmak istediğimiz duygu ya da düşünceye göre değişir. Cümledeki sözcük sayısı arttıkça, anlatılmak istenen daha

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE KELİME TÜRLERİ TESTİ. A) Ben ise yağmur yağmasını bekliyordum. Cümlesindeki isimlerin hepsi tekildir.

5. SINIF TÜRKÇE KELİME TÜRLERİ TESTİ. A) Ben ise yağmur yağmasını bekliyordum. Cümlesindeki isimlerin hepsi tekildir. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bilgi yanlışlığı vardır? A) Ben ise yağmur yağmasını bekliyordum. Cümlesindeki isimlerin hepsi tekildir. B) İyi bir aşçıydı. Cümlesinde özel isim kullanılmıştır. C) Tavuklar

Detaylı

Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir.

Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir. A.SÖZCÜKTE ANLAM GERÇEK (TEMEL) ANLAM Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir.

Detaylı

CÜMLE ÇEŞİTLERİ. Buna yükleminin türüne göre de denebilir. Çünkü cümleyi yüklemine göre incelerken yüklemi oluşturan sözcüklerin türüne bakılır.

CÜMLE ÇEŞİTLERİ. Buna yükleminin türüne göre de denebilir. Çünkü cümleyi yüklemine göre incelerken yüklemi oluşturan sözcüklerin türüne bakılır. CÜMLE ÇEŞİTLERİ Cümleler, kendini oluşturan sözcüklerin anlamlarına, cümlede bulundukları yerlere, türlerine göre değişik özellikler gösterir. İşte bu özelliklere göre cümleler değişik gruplar altında

Detaylı

5.SINIF TÜRKÇE CÜMLEDE ANLAM TESTİ-1

5.SINIF TÜRKÇE CÜMLEDE ANLAM TESTİ-1 1- Yaşanması mümkün olmayan tamamen zihinde canlandırılan olaylar hayal ürünüdür. Bu durumları anlatan cümlelere hayal ürünü ifade eden cümleler denir. Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda aşağıdaki cümlelerin

Detaylı

CÜMLENİN ÖGELERİ. YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir.

CÜMLENİN ÖGELERİ. YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir. CÜMLENİN LERİ YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir. ÖZNE Yüklemin bildirmiş olduğu iş, oluş, hareket veya yargıyı gerçekleştiren, cümlede yargının

Detaylı

ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER. Bakkaldan. aldın?

ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER. Bakkaldan. aldın? 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ismin yerini tutan bir sözcük kullanılmıştır? A) Onu bir yerde görmüş gibiyim. B) Bahçede, arkadaşımla birlikte oyun oynadık. C) Güneş gören bitkiler, çabuk büyüyor.

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE NOKTALAMA İŞARETLERİ TESTİ

5. SINIF TÜRKÇE NOKTALAMA İŞARETLERİ TESTİ 1- Bir gün Nasreddin Hoca şehre gelip bir arkadaşıyla birlikte handa kalmış ( ) Gece yarısı arkadaşı sormuş ( ) ( ) Hocam ( ) uyudunuz mu ( ) ( ) Buyurun bir şey mi var ( ) ( ) Biraz borç para isteyecektim

Detaylı

Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından farklıdır?

Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından farklıdır? 1. (1) Şair yeni bir şiir kitabı yayınladı.(2) Kitap, şairin geleneksel şiir kalıplarını kullanarak yazdığı şiirlerden oluşuyor.(3) Bu şiirlerde kimi zaman, şairin insanı çok derinden etkileyen sesini

Detaylı

Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır:

Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır: EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM EDATLAR Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır: 1-GİBİ Cümleye benzerlik, eşitlik,

Detaylı

25. Aşağıdaki deyimlerle anlamca üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır? A) eli bol B) eli açık C) eli geniş D) eli kulağında

25. Aşağıdaki deyimlerle anlamca üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır? A) eli bol B) eli açık C) eli geniş D) eli kulağında 21. Hangi cümlede "mi" farklı anlamda kullanılmıştır? A) O bu resmi gördü mü? B) O buraya geldi mi bayram olur. C) Zil çaldı mı içeri girer. D) Yemeği pişirdi mi ocağı kapat. 22. "Boş boş oturmayı hiç

Detaylı

Bu dörtlükte geçen aşağıdaki sözcüklerden hangisinin eş seslisi yoktur?

Bu dörtlükte geçen aşağıdaki sözcüklerden hangisinin eş seslisi yoktur? 7. Sınıf Tarama Testi 3 1 1. Aşağıda kil erden hangisi eş sesli (sesteş) bir kelime değildir? A) An B) Büyük C) Boz D) Dil 2. Başarılı bir konuşma, her şeyden önce dinleyicilerin seviyesine, ilgi ve beğenilerine

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

ANLATIM BOZUKLUKLARI

ANLATIM BOZUKLUKLARI ANLATIM BOZUKLUKLARI 1. Dün beklenmedik bir sürprizle karşılaştık. Gereksiz Sözcük Kullanımı 2. Yoğun sis sayesinde kaza yapmışlar. Sözcüğü Yanlış Anlamda Kullanma 3. Trafik kazasında yaralananlara başınız

Detaylı

Cümlede Anlam TEST 39. 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur?

Cümlede Anlam TEST 39. 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur? SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 39 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur? 1. A. Niçin 2. B. Ne

Detaylı

Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz.

Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz. CÜMLENİN ÖĞELERİ Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz. Bir cümlenin oluşması için en önemli şart,

Detaylı

Benzetme ilgisiyle ismi nitelerse sıfat öbeği, fiili nitelerse zarf öbeği kurar.

Benzetme ilgisiyle ismi nitelerse sıfat öbeği, fiili nitelerse zarf öbeği kurar. Edatlar (ilgeçler) Tek başına bir anlam taşımayan, ancak kendinden önceki sözcükle birlikte kullanıldığında belirli bir anlamı olan sözcüklerdir.edatlar çekim eki alırsa adlaşırlar. En çok kullanılan edatlar

Detaylı

TEOG 1. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR TÜRKÇE DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 1. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR TÜRKÇE DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 ANABİLİM SINIFTA YAPILAN DENEMEDE 4. SORU 4. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A) Avazı çıktığı kadar bağırdı ama sesini balıkçılara

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ OKUMA KÜLTÜRÜ (5 EYLÜL - 21 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinleme/izleme yöntem ve tekniklerini

Detaylı

Satıcı burnu havada, kendini beğenmiş biri. Yaklaşık beş yıl kadar bu Edirne'de oturduk.

Satıcı burnu havada, kendini beğenmiş biri. Yaklaşık beş yıl kadar bu Edirne'de oturduk. ANLATIM BOZUKLUKLARI Her cümle belli bir düşünceyi, duyguyu aktarmak için kurulur. Bu cümlenin, ifade edeceği anlamı açık ve anlaşılır bir biçimde ortaya koyması gerekir. Ayrıca cümle mümkün olduğunca

Detaylı

SORU KALIBI-1 SORU KALIBI-2 SORU KALIBI-3 SORU KALIBI-4 TEOG SORU ANALİZLERİ VE ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÇÖZÜM YÖNTEMİ-1 ÇÖZÜM YÖNTEMİ-2 ÇÖZÜM YÖNTEMİ-3

SORU KALIBI-1 SORU KALIBI-2 SORU KALIBI-3 SORU KALIBI-4 TEOG SORU ANALİZLERİ VE ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÇÖZÜM YÖNTEMİ-1 ÇÖZÜM YÖNTEMİ-2 ÇÖZÜM YÖNTEMİ-3 SORU KALIBI-1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde derin sözcüğü, karşısında verilen anlama uygun kullanılmamıştır? Sivrilmek sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde "başkalarını geride bırakıp yükselmek veya

Detaylı

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç katıyordu. Bulutlar gülümsüyor ve günaydın diyordu. Melek

Detaylı

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir.

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. BAĞLAÇ Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir. Bağlaçlar da edatlar gibi tek başlarına anlamı olmayan sözcüklerdir. Bağlaçlar her

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TÜRKÇE

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TÜRKÇE YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TÜRKÇE CEVAP 1: (TOPLAM 2 PUAN) 1.1: Eylemin anlamını zaman kavramıyla sınırlayan belirteç tümlecidir. (1 puan) 1.2: Merak uyandırarak okurun ilgisini canlı tutmak için (1 puan)

Detaylı

Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar.

Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar. Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar. Mustafa Öğretmenim, cümlenin asıl öğeleri Yüklem ve Özne dir. Öğretmenim, Zarf Tümleci, Dolaylı Tümleç ve Nesne (Belirtili Nesne Belirtisiz Nesne) de yardımcı öğeleridir.

Detaylı

CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE. Fiil Cümlesi. *Yüklemi çekimli fiil olan cümlelere denir.

CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE. Fiil Cümlesi. *Yüklemi çekimli fiil olan cümlelere denir. CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi *Yüklemi çekimli fiil olan cümlelere denir. İnsan aklın sınırlarını zorlamadıkça hiçbir şeye erişemez. Seçilmiş birkaç kitaptan güzel ne olabilir. İsim

Detaylı

Güzel Bir Bahar ve İstanbul

Güzel Bir Bahar ve İstanbul Güzel Bir Bahar ve İstanbul Bundan iki yıl önce 2013 Mayıs ayında yolculuğum böyle başladı. Dostlarım, sınıf arkadaşlarım ve birkaç öğretmenim ile bildiğimiz İstanbul, bizim İstanbul a doğru yol aldık.

Detaylı

ÇALIŞKANLIK NİSAN 2017

ÇALIŞKANLIK NİSAN 2017 ÇALIŞKANLIK NİSAN 2017 Ağustos Böceği ile Karınca Hafta Sınıf Düzeyi ve 4. Sınıf Süre Yöntem ve Teknik 40 Dakika drama, beyin fırtınası KAZANIM SÜREÇ Araç - Gereç Çizgi film CD si veya Masal kitabı Karınca

Detaylı

3. Sınıf Noktalama İşaretleri

3. Sınıf Noktalama İşaretleri Gel ne olursan ol. Mevlana nın asıl adı Muhammed Celâleddin dir. Yine gel. Mevlana, bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan yöresinin Belh şehrinde bin iki yüz yedi tarihinde doğmuştur.

Detaylı

5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) almıştır?

5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) almıştır? 5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) Öğle üstü bir cip gelip obanın çadırları önünde durdu. Çocuklar hemen çevresinde toplaştılar. Cipten önce veteriner, sonrada kaymakam indi. Obanın yaşlıları hemen

Detaylı

4.SINIF TÜRKÇE 15. HAFTA SONU ÖDEVİ

4.SINIF TÜRKÇE 15. HAFTA SONU ÖDEVİ 4.SINIF TÜRKÇE 15. HAFTA SONU ÖDEVİ Kazanım: Noktalama işaretlerinin nerede kullanıldığını ve yazım kurallarını bilir. Aşağıdaki cümlelerde yay ayraçların ( ) içine uygun noktalama işaretlerini getiriniz.

Detaylı

Gerçek, Mecaz, Terim Anlam SÖZ VARLIĞINI ZENGİNLEŞTİRME - 1 Eş ve Zıt Anlam Eş Seslilik GENEL AÇIKLAMA

Gerçek, Mecaz, Terim Anlam SÖZ VARLIĞINI ZENGİNLEŞTİRME - 1 Eş ve Zıt Anlam Eş Seslilik GENEL AÇIKLAMA Türkçe 01 Ünite Konular Gerçek, Mecaz, Terim Anlam SÖZ VARLIĞINI ZENGİNLEŞTİRME - 1 Eş ve Zıt Anlam Eş Seslilik Adım Soyadım :... ım :... Numaram :... Doğru :... Yanlış:... Boş:... GENEL AÇIKLAMA 1. Bu

Detaylı

YARATICI OKUMA DOSYASI. En sevdiğiniz tatil kitabını anlatan bir resim çiziniz.

YARATICI OKUMA DOSYASI. En sevdiğiniz tatil kitabını anlatan bir resim çiziniz. YARATICI OKUMA DOSYASI En sevdiğiniz tatil kitabını anlatan bir resim çiziniz. MAVİŞ Mavişe göre Dünya nın ¾ nün suyla kaplı olmasının nedeni nedir?...... Maviş in gözünün maviden başka renk görmemesinin

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER. Diyalog Tamamlama...24 2. Haftanýn Testi...25

ÝÇÝNDEKÝLER. Diyalog Tamamlama...24 2. Haftanýn Testi...25 ÝÇÝNDEKÝLER A. BÝRÝNCÝ TEMA: BÝREY VE TOPLUM Küçük Cemil...11 Bilgi Hazinemiz (Hikâye Yazmaya Ýlk Adým)...14 Güzel Dilimiz (Çaðrýþtýran Kelimeler - Karþýlaþtýrma - Þekil, Sembol ve Ýþaretler - Eþ Anlamlý

Detaylı

CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE

CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE YÜKLEM Cümlede işi, oluşu, durumu bildiren öğeye yüklem denir. Diğer öğeleri bulmak için bütün sorular yükleme yöneltilir. Dilimizde her türlü sözcük ve söz öbeği yüklem

Detaylı

Yukarıdaki diyalogda kaçıncı cümlede diğerlerinden farklı türde bir fiilimsi kullanılmıştır?

Yukarıdaki diyalogda kaçıncı cümlede diğerlerinden farklı türde bir fiilimsi kullanılmıştır? 8. Sınıf Fiilimsiler Testi 1 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat fiil vardır? A) Çocuklar, bahçedeki kırık kapıdan girip meyve ağaçlarına çıktılar. B) Arkadaşımın ailesi buradan taşınalı tam iki yıl

Detaylı

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BELİRTEN KELİMELER yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam şu otobüs birkaç portakal Yuvarlak masa : Yuvarlak sözcüğü varlığın biçimini bildiriyor. Yeşil erik : Yeşil sözcüğü

Detaylı

Bu cümledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?

Bu cümledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur? 7. Sınıf Türkçe Deneme Sınavı 1 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman zarfı yoktur? A) Adana ya gidip üç beş gün kalacağım. B) Toplantı saatini dün Pınar dan öğrendim. C) Eşyalarımızı toplayıp hemen

Detaylı

Şimdi noktalama işaretlerinin neler olduğunu ayrıntılarıyla görelim. Anlamca tamamlanmış cümlelerin sonunda kullanılır.

Şimdi noktalama işaretlerinin neler olduğunu ayrıntılarıyla görelim. Anlamca tamamlanmış cümlelerin sonunda kullanılır. NOKTALAMA İŞARETLERİ Dilimizde ilk kez Tanzimat döneminde kullanılan noktalama işaretleri, yazının daha kolay anlaşılmasını sağlar. Yazının okunmasını kolaylaştırır ve anlam karışıklığına düşülmesine engel

Detaylı

Cümlede Anlam TEST 38

Cümlede Anlam TEST 38 SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 38 1) Çocukların öğütten çok, iyi bir. ihtiyaçları vardır. Tümcesinde boş bırakılan yere aşağıdaki sözcüklerden hangisi getirilebilir? A. ilgiye sevgiye

Detaylı

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde daha kelimesi yerine henüz kelimesi getirilebilir?

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde daha kelimesi yerine henüz kelimesi getirilebilir? 1) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna soru işareti konulmalıdır? A) Annem geldi mi gelmedi mi bilmiyorum B) Almanya ya siz mi gittiniz C) Bir yere gidilecek mi uçağa binilmeli ) Güneş doğdu mu ağaçların

Detaylı

Paragraftaki açıklamaya uygun düşen atasözü aşağıdakilerden hangisidir?

Paragraftaki açıklamaya uygun düşen atasözü aşağıdakilerden hangisidir? 1) İnsanlar, dağlar gibi yerlerinden kımıldamayan cansızlar değildir. Arkadaşlar, tanışlar birbirlerinden ne kadar uzakta olursa olsun ve buluşmaları ne kadar güç olursa olsun, günün birinde bir araya

Detaylı

4. Demiryolu ile tren arasındaki ilşki vapur ile aşağıdakilerden hangisi arasında vardır? A) Karayolu B) Gökyüzü C) Denizyolu D) Yeraltı

4. Demiryolu ile tren arasındaki ilşki vapur ile aşağıdakilerden hangisi arasında vardır? A) Karayolu B) Gökyüzü C) Denizyolu D) Yeraltı 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisi devrik cümledir? A) Bunu sen mi getirdin bana? B) Bütün olayların sorumlusu kim? C) Dersten önce öğretmeni görecekmişsin. D) Bu çocukların hangisi sizin öğrenciniz? 2. Aşağıdaki

Detaylı

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1 by Mehmet- omeruslu06 1 3. Bayrağımızdaki hangi renk daha fazladır? 1. Sınıfımızdaki arkadaşlarımızın her siyah A. B. kırmızı birinin farklı güçlü yanları var. Mesela, Elif. Çizdiği resimleri Ahmet beyaz

Detaylı

Cümle içinde isimlerin yerini tutan, onları hatırlatan sözcüklere zamir (adıl) denir.

Cümle içinde isimlerin yerini tutan, onları hatırlatan sözcüklere zamir (adıl) denir. ZAMİR (ADIL) Kitapları dolabın diğer rafına koyalım. Bunları dolabın diğer rafına koyalım. Yukarıdaki cümlelerde koyu yazılmış sözcükleri inceleyelim: ilk cümlede "kitap" sözcüğü bir varlığı kar şıladığından

Detaylı

8. Sınıf SBS Deneme-1

8. Sınıf SBS Deneme-1 Sabah ince bir tülü andırıyor. Öteden, adalardan serin, diriltici bir rüzgâr esiyor. Şehrin orta yerinde bir horoz sesi duyuluyor. Rüzgâr, ıhlamur kokularını ince ince dağıtıyor. Çocuklar, anneler uyuyor.

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1. Anlam Bilgisi. Yazým Bilgisi. Dil Bilgisi. SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15

ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1. Anlam Bilgisi. Yazým Bilgisi. Dil Bilgisi. SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15 ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1 Anlam Bilgisi SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15 CÜMLE ANLAMI...16 Öznel ve Nesnel Anlatým...16 Neden - Sonuç Ýliþkisi...16 Amaç - Sonuç Ýliþkisi...16 Koþula

Detaylı

BÖLÜM 1. İLETİŞİM, ANLAMA VE DEĞERLENDİRME (30 puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. FARE NİN DERS VEREN ÖYKÜSÜ

BÖLÜM 1. İLETİŞİM, ANLAMA VE DEĞERLENDİRME (30 puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. FARE NİN DERS VEREN ÖYKÜSÜ BÖLÜM. İLETİŞİM, NLM VE DEĞERLENDİRME ( puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. FRE NİN DERS VEREN ÖYKÜSÜ 8 Evin minik faresi, duvardaki çatlaktan bakarken çiftçi ve eşinin mutfakta bir paketi açtıklarını

Detaylı

7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ ATATÜRKÇÜLÜK (5 EYLÜL-27 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinlenenle ilgili soru sormak, görüş

Detaylı

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş?

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş? ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Benim adım Deniz. 7 yaşındayım. Bu hafta sonu annem ve babamla birlikte kampa gittik. Kampa

Detaylı

Elvan & Emrah PEKŞEN

Elvan & Emrah PEKŞEN Bu hafta için 5 güne 5 değerlendirme hazırlıyoruz. İlk üçünü paylaşıyoruz. 2 Tanesi de çarşamba sitemizde! Puanlama Aşağıda... 1. Sınav Test Soruları 5 puan 6x5=30 Harf,hece tablo 1 puan 45x1=45 Sayı okuma

Detaylı

3) Bir gün bu delikten bir tarla faresi çıktı. cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı

3) Bir gün bu delikten bir tarla faresi çıktı. cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 35 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur? 1. A. Seni bu başarından dolayı kutlarım. 2. B. Çalışıyorsunuz diye yanınıza girmedim.

Detaylı

8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ * Koyu renkle yazılmış kazanımlar; ulusal sınavlarda (SBS...gibi) sınav sorusu olarak çıkabilen konulardır; diğer kazanımlarımız temel ana dili becerilerini geliştirmeye

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI

5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI 5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI 2018-2019 1.hafta 17-23 Eylül Sözcüğün Anlam Özellikleri (Gerçek ve mecaz anlam, çok 5.3.1.33 2.hafta 24-30 Eylül anlamlılık, söz sanatları, terim anlam) 5.3.1.32 SÖZCÜKTE

Detaylı

ALTIN BALIK. 1. Genç balıkçı neden altın balığı tekrar suya bırakmayı düşünmüş olabilir?

ALTIN BALIK. 1. Genç balıkçı neden altın balığı tekrar suya bırakmayı düşünmüş olabilir? ALTIN BALIK Bir zamanlar iki balıkçı varmış. Biri yaşlı, diğeriyse gençmiş. İki balıkçı avladıkları balıkları satarak geçinirlermiş. Bir gün yine denize açılmışlar. Ağı denize atıp beklemeye başlamışlar.

Detaylı

"Satmam" demiş ihtiyar köylü, "bu, benim için bir at değil, bir dost."

Satmam demiş ihtiyar köylü, bu, benim için bir at değil, bir dost. Günün Öyküsü: Talih mi Talihsizlik mi? Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir adam yaşıyormuş. Çok fakirmiş. Ama çok güzel beyaz bir atı varmış. Kral bu ata göz koymuş. Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir

Detaylı

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή:

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή: ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΓΙΔΤΘΤΝΗ ΜΔΗ ΔΚΠΑΙΓΔΤΗ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΟΤΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011

Detaylı

NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN

NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN BU ÖDEVİN HAZIRLANMASINDA MUSTAFA NAZIM ÖZGEN BURCU OLGUN GÜLŞAH GELİŞ VE FATMA GEZER TARAFINDAN ORTAK HAZIRLANMIŞTIR. BİLGİSAYAR 1 DERSİ PROJE ÖDEVİ NURAY GEDİK

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI:

HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI: HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI: 09.04.2010 1. Vücudumuzdaki şeker oranını aşağıdaki organlarımızdan hangisi ayarlar? A) Kalp B) Böbrek C) Karaciğer 2. Sağlıklı bir yaşam için en önemli seçenek

Detaylı

Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Ör. Büyük lokma ye: büyük konuşma. Ör.

Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Ör. Büyük lokma ye: büyük konuşma. Ör. Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Eylem ve eylemsilerin anlamalarını durum yönünden tamamlayan zarflardır. Eylem ya da eylemsiye

Detaylı

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN MUTLU HAFTALAR Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok BÜYÜK HARFLERIN KULLANIMI Emir Defne Özel isimlerin ilk harfleri

Detaylı

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN MUTLU HAFTALAR Emrah&Elvan PEKŞEN ilkok BÜYÜK HARFLERIN KULLANIMI Emir Defne Özel isimlerin ilk harfleri büyük yazılır. Cesur Yumak Nevşehir Japon Azerbaycan Ağrı Dağı Anıtkabir Cümleler her zaman büyük

Detaylı

SIFATLAR. 1.NİTELEME SIFATLARI:Varlıkların durumunu, biçimini, özelliklerini, renklerini belirten sözcüklerdir.

SIFATLAR. 1.NİTELEME SIFATLARI:Varlıkların durumunu, biçimini, özelliklerini, renklerini belirten sözcüklerdir. SIFATLAR 1.NİTELEME SIFATLARI 2.BELİRTME SIFATLARI a)işaret Sıfatları b)sayı Sıfatları * Asıl Sayı Sıfatları *Sıra Sayı Sıfatları *Üleştirme Sayı Sıfatları *Kesir Sayı Sıfatları c)belgisizsıfatlar d)soru

Detaylı

ÜNİTE 14 ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ. TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri

ÜNİTE 14 ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ. TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri HEDEFLER TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ Bu üniteyi çalıştıktan sonra;

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM PROGRAMI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM PROGRAMI Uzun Dönemli Amaç : İLK OKUMA-YAZMA Tümceyi sözcüklere ayırır. 1. Tümcenin kaç sözcüklü olduğunu söyler. 2. Tümcenin sözcüklerinin altlarını çizerek gösterir. 3. Tümce kartını sözcüklerinden keserek ayırır.

Detaylı

Faydalı Olması Dileklerimizle...

Faydalı Olması Dileklerimizle... 23 Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Adı-Soyadı:... Önce kelimeleri tek tek

Detaylı

TATÍLDE. Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz.

TATÍLDE. Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz. TATÍLDE Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz. Ízin zamanı yaklaşırken içimizi bir sevinç kaplar.íşte bu yıl da hazırlıklarımızı tamamladık. Valizlerimizi

Detaylı

Faydalı Olması Dileklerimizle...

Faydalı Olması Dileklerimizle... 23 Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Adı-Soyadı:... Önce kelimeleri tek tek

Detaylı

KAZANIMLAR OKUMA KONUŞMA YAZMA DİL BİLGİSİ

KAZANIMLAR OKUMA KONUŞMA YAZMA DİL BİLGİSİ EYLÜL 1-2 (16-27-EYLÜL 2013) DOĞA VE EVREN İSTİKAL MARŞI-İKİNDİLER Türkçe Dersine Yönelik Tutum Ölçeği İLKÖĞRETİM SI 1. Okuma kurallarını uygulama:1.5 Okuma yöntem ve tekniklerini kullanır.2. Okuduğu metni

Detaylı

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN .com Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Adı-Soyadı:... Önce kelimeleri tek

Detaylı

Nasıl Daha İyi Öğrenirim?

Nasıl Daha İyi Öğrenirim? Nasıl Daha İyi Öğrenirim? Farklı Öğrenme Yöntemleri Öğrenciler farklı yöntemlerle öğrenirler. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir: okuyarak ve okuduğunu hatırlayarak, önemli bölümlerin altlarını çizerek,

Detaylı

ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ

ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ -Okul nedir? Okulumuzu tanıyoruz.okulumuzun bölümlerini tanıyoruz. -Okulda kimler çalışır ve ne iş yaparlar öğreniyoruz.

Detaylı

SÖZCÜKTE ANLAM. Gerçek Anlam Yan Anlam Mecaz Anlam Terim Anlam Sözcükler Arasý Anlam Ýliþkileri Anlam Olaylarý Söz Öbeklerinde Anlam

SÖZCÜKTE ANLAM. Gerçek Anlam Yan Anlam Mecaz Anlam Terim Anlam Sözcükler Arasý Anlam Ýliþkileri Anlam Olaylarý Söz Öbeklerinde Anlam SÖZCÜKTE ANLAM 1 Gerçek Anlam Yan Anlam Mecaz Anlam Terim Anlam Sözcükler Arasý Anlam Ýliþkileri Anlam Olaylarý Söz Öbeklerinde Anlam BADEM AÐACI Ýlkbahar gelmiþti. Hava bazen çok güzel oluyordu. Güneþ

Detaylı

İnci Hoca CÜMLEDE ANLAM 2

İnci Hoca CÜMLEDE ANLAM 2 CÜMLEDE ANLAM 2 ÜSLUP (BİÇEM) : Yazarın anlatım tarzı ve dilidir. Yazar nasıl anlatıyor. Sait Faik in sade, özentiden uzak, akıcı bir dili ve şiirsel anlatımı vardır. Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur romanında

Detaylı

TEOG YAZ TATİLİNDE KAZANILIR

TEOG YAZ TATİLİNDE KAZANILIR TEOG YAZ TATİLİNDE KAZANILIR Sevgili öğrencim, Yoğun bir yılı bitirdin ve artık TEOG sınavı hazırlık sürecinde geri sayıma başladın. Öncelikle TEOG un düzenli çalışan her öğrencinin kolaylıkla başarabileceği

Detaylı

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK 3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 04 22 OCAK TÜRKÇE ÖĞRENME ALANI: DİNLEME 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemeye hazırlık yapar. 2. Dinleme amacını belirler. 3. Dinleme amacına uygun yöntem belirler.

Detaylı

Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri.

Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri. C i h a n D e m i r c i Damdaki Mizahçý 90 Yaþýnda Eskimeyen Bir Usta: Haldun Taner Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri. 1986'da yitirdiðimiz Haldun Taner

Detaylı

1) Dost ayıbını. söyler. Tümcesini en anlamlı şekilde tamamlayan sözcük çifti hangisidir?

1) Dost ayıbını. söyler. Tümcesini en anlamlı şekilde tamamlayan sözcük çifti hangisidir? 1) Dost ayıbını. söyler. Tümcesini en anlamlı şekilde tamamlayan sözcük çifti hangisidir? 1. A. dostun açıkça 2. B. arkadaşın gizlice 3. C. dostun yüzüne 4. D. arkadaşın kırmadan 2) Aşağıdaki hangi atasözünün

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 5. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ 3 4 5 Ön bilgilerini kullanarak okuduğunu anlamlandırır. Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim Metinde verilen ipuçlarından hareketle, karşılaştığı yeni kelimelerin

Detaylı

1 TEMA OKUMA KÜLTÜRÜ SÖZCÜKTE ANLAM

1 TEMA OKUMA KÜLTÜRÜ SÖZCÜKTE ANLAM 1 TEMA OKUMA KÜLTÜRÜ SÖZCÜKTE ANLAM 1. Konuşma kurallarını uygulama 6. Yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin yerine Türkçelerini kullanır. 4.Söz varlığını zenginleştirme 2.

Detaylı

1) O, bu işin. Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa zor bir işi başarmak anlamına gelir?

1) O, bu işin. Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa zor bir işi başarmak anlamına gelir? 1) O, bu işin Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa zor bir işi başarmak anlamına gelir? 1. A. üstüne gider. 2. B. sonunu bilmiyor. 3. C. altından kalkar. 4. D. zor olduğunu anladı.

Detaylı

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN!

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! Sağlıklı olan ne varsa yaparım. Zararlı olan her şeyle savaşırım. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostuyum. Zor durumda kaldığınızda İmdaat! diye beni çağırabilirsiniz. Sesinizi

Detaylı

Bu kitabın sahibi:...

Bu kitabın sahibi:... Bu kitabın sahibi:... Dinle bir tanem, şimdi sana, bir çocuğun öyküsünü anlatmak istiyorum... Uzun çoooooooook uzun adı olan bir çocuğun öyküsü bu! Aslında her şey onun dünyaya gelmesiyle başladı. Kucakladılar

Detaylı

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN!

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! Sağlıklı ve faydalı olan ne varsa yaparım. Zararlı olan her şeyle savaşırım. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostuyum. Zor durumda kaldığınızda İmdaat! diye beni çağırabilirsiniz.

Detaylı

İlk 4 soruyu metne göre cevaplayınız. 1 Metinde geçen aşağıdaki cümlelerden hangisi metnin ana fikridir?

İlk 4 soruyu metne göre cevaplayınız. 1 Metinde geçen aşağıdaki cümlelerden hangisi metnin ana fikridir? İnsanın üstünlüğü, bilime dayanarak olaylara egemen olabilmesinde ve doğa güçlerini denetim altına alabilmesindedir. Bilim; doğada ve toplumda geçerli kuralları, yasalan bulup ortaya çıkartır. Sorunların

Detaylı

Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan

Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan Mart 2009 Kendi Yaşam Öykünüzü Yazın Diyelim ki edebiyatla uğraşmak, yazı yazmak, bir yazar olmak istiyorsunuz. Bu

Detaylı

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ Kendinizden biraz bahseder misiniz? -1969 yılında Elazığ'da dünyaya geldim. İlk orta ve liseyi orada okudum. Daha sonra üniversiteyi Van 100.yıl Üniversitesi'nde okudum. Liseyi

Detaylı

TÜRKÇE DERSİ 1. DÖNEM 3. YAZILISI

TÜRKÇE DERSİ 1. DÖNEM 3. YAZILISI Adı - Soyadı Sınıf ve No..... TÜRKÇE DERSİ 1. DÖNEM 3. YAZILISI ÇOCUK DEMEK YARIN DEMEK Atatürk otomobille şehre gidiyordu. Küçük bir çocuk yol ortasında oyun oynuyordu. Otomobilin şoförü hem korna çalıyor

Detaylı

1 Anne çocuğuna ne öğütlüyor?

1 Anne çocuğuna ne öğütlüyor? . Sınıfı Hatırlıyorum Türkçe Noktalama İşaretleri 1. Hafta Aşağıdaki şiiri iki defa okuyunuz. Verilen soruları cevaplandırınız. TEMİZ ÇOCUK Temiz çocuk hasta olmaz. Gönlü acı ile dolmaz. Hiçbir vakit benzi

Detaylı

5.SINIF SOSYAL BİLGİLER GERÇEKLEŞEN DÜŞLER TESTİ. Teknoloji ve sanayinin hızla gelişmesi, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur.

5.SINIF SOSYAL BİLGİLER GERÇEKLEŞEN DÜŞLER TESTİ. Teknoloji ve sanayinin hızla gelişmesi, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. 1- Buluşlar ve teknolojik gelişmeler insanların yaşamlarını değiştirir, kolaylaştırır. Fakat ihtiyaçlarımızı karşılamak için yapılan bu buluşlar ve teknolojik gelişmelerin olumlu etkilerinin yanında olumsuz

Detaylı

Metin Edebi Metin nedir?

Metin Edebi Metin nedir? Metin Nedir? Metin, belirli bir iletişim bağlamında, bir ya da birden çok kişi tarafından sözlü ya da yazılı olarak üretilen anlamlı bir yapıdır. Metin çok farklı düzeylerde dille iletişimde bulunmak amacıyla

Detaylı

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI Hazırlayan İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 1 Saçları hangisi tarar? o A) Bıçak o B) Tarak o C) Eldiven o D) Makas 2 Hangisi okul eşyası değil?

Detaylı

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VAKFI ADIGÜZEL ANAOKULU GÖKYÜZÜ SINIFI KASIM AYI KAVRAM VE ŞARKILAR

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VAKFI ADIGÜZEL ANAOKULU GÖKYÜZÜ SINIFI KASIM AYI KAVRAM VE ŞARKILAR RENKLER Ben bir küçük ressamım Pembe sarı boyarım Yeşil yeşil ormanlar Mavi mavi denizler Turuncudur portakal Gökte sarı güneş var Fırça kalem ve kağıt Olmazsa resim olmaz Reklerle oynamaktan Hiç bir çocuk

Detaylı

TÜRKÇE. Değerlendirme 1 Harf Bilgisi. A. Seviyorum B. Süt. A. Anne B. Dede. C. Baba. A. Kaplumbağa B. Tavşan C. Kurbağa. A. Okul B.

TÜRKÇE. Değerlendirme 1 Harf Bilgisi. A. Seviyorum B. Süt. A. Anne B. Dede. C. Baba. A. Kaplumbağa B. Tavşan C. Kurbağa. A. Okul B. Ad :... Değerlendirme 1 Harf Bilgisi 1. 5. Selin Süt içmeyi seviyorum. Selin in cümlesindeki hangi sözcüğün harf sayısı en azdır? Seviyorum Süt Anne Dede Baba Yukarıda verilen sözcüklerin hangisi sözlükte

Detaylı

Neden Daha Fazla Satın Alalım?

Neden Daha Fazla Satın Alalım? Neden Daha Fazla Satın Alalım? Ana Tema Önerilen Süre Kazanımlar Öğrenciye Kazandırılacak Beceriler Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Giderek artan bilinçsiz tüketim ve üretim çevreyi olumsuz etkiliyor.

Detaylı

SÖZCÜKTE ANLAM (MECAZ-SOYUT- SOMUT)

SÖZCÜKTE ANLAM (MECAZ-SOYUT- SOMUT) SÖZCÜKTE ANLAM (MECAZ-SOYUT- SOMUT) HAZIRLAYAN: MERYEM KAYA İlköğretim 6.sınıf öğrencilerine yönelik bir çalışma. NURAY GEDİK BİLGİSAYAR 1 DERSİ 07.12.2012 İÇİNDEKİLER KONU SAYFA NUMARASI Sözcükte Anlam

Detaylı