Bilgi Kurallar Yaşam. Avusturya. ` ya hoş geldiniz. Willkomme BM.I

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bilgi Kurallar Yaşam. Avusturya. ` ya hoş geldiniz. Willkomme BM.I"

Transkript

1 Bilgi Kurallar Yaşam Avusturya ` ya hoş geldiniz Österr Willkomme BM.I

2 Avusturya`ya hoş geldiniz! Avusturya`ya yerleşmek istiyorsunuz. Ülkemize gösterdiğiniz ilgiden memnuniyet duyuyoruz ve size hoşgeldiniz diyoruz. Yeni bir ülkede doğru bir yaşam sürebilmek, ancak bu ülkede geçerli önemli temel kuralları öğrenmek ve uygulamakla mümkündür. Bu nedenle sizin için bu broşürü hazırladık. Bu broşür size, Avusturya`daki bütün insanlar için geçerli bazı temel hukuk kaidelerini açıklamaktadır. Avusturya`nın size ve sizin çocuklarınıza hangi imkanları sunduğunu göstermektedir. Avusturya`da birlikte yaşarken hangi davranışların günlük hayatta kabullenilebileceğinin bilinmesini sağlamaktadır. Kapsadığı bazı örnekler, Avusturya`da yaşayan diğer insanlarla nerede kontakt kurabilirsiniz. Sebastian Kurz Entegrasyondan Sorumlu Bakanlık Müsteşarı Size, Avusturya`daki yaşamınızı başarılı bir şekilde düzenlemenizi diliyorum. Avusturya`da geçerli normları ve kuralları tanıma ve bunları uygulamanın yanında bunlar için Almanca lisanını ve önemli temel esaslarını öğrenmek için çaba gösteriniz. Resmi makamlarda, iş hayatınızda, öğreniminizde, meslek eğitiminizde ve ilerletmenizde, sağlık hizmeti temininde ayrıca insanlarla günlük temaslarınızda Almancaya ihtiyacınız var. Almancayı iyi bilmek Avusturya`daki mesleki faaliyetleriniz için de temel esastır. Geliriniz, kendinizi ve ailenizi geçindirebiliyorsa, Avusturya da kendi ayaklarınız üzerinde durmanızı ve kendinizi topluma kabullendirmenizi sağlar. Sonunda sizden uyum sağlamaya hazır olmanız beklenmektedir. Avusturya toplumunda yer alma imkanlarını değerlendirin. Bunu mesela fahri bir dernek katılımıyla gerçekleştirebilirsiniz. Karşılıklı saygı konusunda siz de çaba gösterin. Avusturya daki öğrenim görme imkanlarından yararlanın. Avusturya da nereden geldiğinize değil, başarıya önem verilir. Sizin uyum sağlamanız, bizim beraberce elde edebileceğimiz başarının yoludur. Bundan hem siz faydalanacaksınız, hem Avusturya faydalanacaktır. Bu bizim ortak amacımız. Avusturya ya hoşgeldiniz! Sebastian Kurz Entegrasyondan Sorumlu Bakanlık Müsteşarı

3 Devlet Avusturya Cumhuriyeti bir Federal Devlettir, dokuz eyaletten oluşmaktadır. Viyana (Aynı zamanda devletin başkentidir) Burgenland (Başkent: Eisenstadt) Kärnten (Başkent: Klagenfurt) Niederösterreich (Başkent: St.Pölten) Oberösterreich (Başkent:Linz) Salzburg (Başkent: Salzburg) Steiermark (Başkent: Graz) Tirol (Başkent:Innsbruck) Vorarlberg (Başkent: Bregenz) Yüzölçümü Avusturya, Avrupa`nın ortasında km 2 lik bir alanı kapsamaktadır. Vorarlberg Tirol Salzburg Oberösterreich Kärnten Niederösterreich Steiermark Viyana Oluşum Nüfus Avusturya`da 8,43 milyon kişi yaşamaktadır. Hemen hemen her beş kadın-erkek Avusturyalıdan biri başkent Viyana`da yaşamaktadır. Avusturya`da yaşayan insanların % 18`inden fazlası göçmen kökenlidir. Diller Devletin resmi dili Almanca dır. Bunun yanısıra Avusturya`nın belirli bölgelerinde hukuken tanınmış halk gruplarının dilleri de devlet dili olarak aynı düzeyde geçerlidir. Din Avusturyalıların kadın-erkek ortalama % 66`sı katolik, aşağı yukarı % 6`sı müslüman, % 4`e yakını protestandır. Avusturyalıların % 10 kadarı herhangi bir dine mensup değildir. Gençler, 14 yaşından itibaren dinlerini kendileri seçebilirler. Enternasyonal Avusturya, uluslar birliğine sağlam bağlarla bağlıdır yılından beri Birleşmiş Milletler (UNO) üyesidir yılından beri Avrupa Konseyi, onun Avusturya`da yürürlükte bulunan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`ne üyedir yılından beri de Avrupa Birliği (EU) üyesidir.

4 Temel Demokrasi yaşam Avusturya, Avrupa`nın kalbinde modern ve demokrat bir ülkedir. Politik güç ve yetki halktan çıkmaktadır. Devlet dini kurallarla hareket etmez, bilakis Anayasanın prensiplerine ve doğrudan seçilmiş parlamenterlerin çoğunluğunun iradelerine göre hareket eder. Kanunlara Uyma Bütün yasalara kişiler bireysel olarak hem de devletin kendisi mecburen uymak zorundadır. Bu garanti altına alınmıştır, örneğin rüşvet verme rüşvet alma kesinlikle yasaktır ve ağır şekilde cezalandırılır. Başarılı Entegrasyon Avusturya`da, Avusturya`ya ait kuralları dikkate alma ve kurallara uyma temel prensiplerinden asla vazgeçilemez. Başarılı bir entegrasyon sonucunda Avusturya Vatandaşlığı tevcih edilir. İnsan Hakları Avusturya`da insan hakları yürürlüktedir. Bu haklar Avusturya Federal Anayasası, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa Birliği Anayasası temel haklar belgesine bağlıdır. Devlet kişilerin özel hayatlarında, kişilerin ve her kişinin önemli yaşam alanlarında insan haklarına dikkat ve haklarını garanti etmekle yükümlüdür. Kişinin özel hayatı her insanın hakkıdır. Bütün insanlar şerefte ve değerde eşittir. Erkek ve kadın aynı düzeydedir. Dayanışma İnsanların, birinin diğeri için sorumluluk duygusu taşıması Avusturya`da sosyal barışın ve toplum birliğinin sağlanması için önemlidir. Avusturya`da devlet düzeni kamu yararı esas alınarak oluşturulmuştur. Devlet ve insanlar birbiriyle sosyal yardımlaşma gösterirler mesela, felaketlerden sonra süratle yardım ederler, hızla sağlık işlerine yardımlarını arttırırlar, acil durumlarda maddi yardımlar veya kaza hallerinde üzerlerine düşen görevleri yaparlar.

5 Halk belirler Demokrasi Avusturya bir demokrasidir. Bu demektir ki, kimin yöneteceğine Avusturya`da halk karar verir. Bunu her seçmenin bir çok siyasi parti içinden seçeceği bir partinin özellikle tercih edeceği milletvekili adayı için genel olarak serbest ve gizli vereceği oyla belirler. Avusturya`da demokrasi için aktif katılım politik ve toplum hayatı için önemlidir. Her insan kendi politik düşüncesini özgürce ve korku duymadan savunabilir ve politik görüşü için bir siyasi birliğe katılabilir. Serbest seçimler 16 yaşını doldurmuş kadın-erkek her vatandaş, devlet başkanını (Federal Cumhurbaşkanı), ayrıca parlamento üyelerini, parlamentonun senato üyelerini seçmeye yetkilidir. Keza bir eyaletin ve belediyenin halk temsilcilerini seçimlerle belirler. Genellikle memuriyetler için 18 yaşından itibaren kendileri de seçilebilirler. Federal Cumhurbaşkanı ve Hükümet Federal Cumhurbaşkanı altı yıllığına seçilmiş, Avusturya Cumhuriyeti`nin devlet başkanıdır. O, hükümet üyelerini (Federal Başbakan, Başbakan Yardımcısı, Bakanlar) tayin eder. Hükümet parlamentoda milletvekili sayısı en çok olan partilerin temsilcileriyle kurulur. Hükümet politikayı düzenler. Parlamento tarafından kanun yapma Parlamento yasaları kontrol eder ve kararlaştırır. Parlamento demokratik seçilmiş parlamento üyelerinden, ayrıca Eyalet Temsilciler Meclisi üyelerinden, eyaletlerin gönderdiği kadın-erkek temsilcilerden oluşur. Hükümetin Denetimi Parlamento, Hükümetin çalışmalarını denetler. Parlamento bir çok etkili kontrol hakkına sahiptir. Muhalefet de (hükümette yönetime katılmayan diğer partiler) bu hakların bazılarını kullanabilir. Hükümet üyelerine soru sormak kontrol hakları arasındadır.

6 Avusturya karar verir Avusturya`da, Avrupa Birliği Hukuku ve Avusturya Hukuku geçerlidir. Avusturya`da yalnız nadiren olağanüstü hallerde, kişisel tartışmalarda Avusturya temel hukuk düzeniyle uyuşması şartıyla, yabancı bir ülkenin hukuk düzenine uygun karar verilebilir. Avusturya`da bütün anlaşmazlıkların değerlendirilmesinde yalnız Avusturya Mahkemeleri yetkilidir, örneğin boşanma ve nafaka davaları. Herkes için eşitlik Mahkemelerin ve resmi makamların bütün kararlarının temeli, bütün insanların yargı önünde eşitliğine dayanır. Erkekler ve kadınlar hep eşit sayılır. Cinsiyete, dine, deri rengine göre her türlü ayrımcılık kesinlikle yasaktır. Bu kanunlardan faydalanmayı Avusturya Vatandaşlığı sağlar. Hukuk Herkes için hukuk devleti Avusturya hukuk devletinin yasalarına herkes riayet etmek zorundadır. Kültürel anlayışın Avusturya yasalarıyla çelişkili olması suçu haklı çıkarmaz. Mesela yurt içinde veya dışında zoraki evlilikler Avusturya`da cezayı gerektirir.

7 Haklar ve Özgürlükler Avusturya insan haklarını tanır ve korur. İnsan hakları insanlara tek tek, birçok haklar verir ve onların özgürlüklerini korur. Kanunları, hem resmi makamlar hem de mahkemeler yasa hükümlerini insan haklarına dikkat ederek ve koruyarak uygulamak zorundadır. İnsan hakları ihlallerinde idari makamlara veya bağımsız mahkemelere de başvurulabilir. Ayrımcılık yasağı İnsan hakları Avusturya`da bütün insanlar için geçerlidir. Bunun dışında tüm kadın-erkek vatandaşlar için geçerli hukukun temellerini teşkil eder. Örnek olarak, Avusturya vatandaşları eyalet ve ülke genelinde seçme seçilme hakkını korur. Hiç bir zaman kimsenin cinsiyeti, dini, görüşü veya soyu nedeniyle ayrıcalığı yoktur. Mülkiyetin korunması Avusturya`da kişilerin yasal olarak edindikleri mal-mülk koruma altındadır. Mallara müdahaleye yalnız nadiren istisnai hallerde izin verilir. İnsan Hakları Kişisel düşünce hakkı Avusturya`da insan haklarının günlük hayatta büyük anlam taşıdığına bir örnek düşünce ve din özgürlüğüdür. Tüm insanlar düşünmede, kendilerince beğendikleri dini cemaatlere katılmakta, değiştirmekte veya çıkmakta özgürdürler. Bu haklara bir başka örnek ise toplanmak ve dernek kurmaktır. Herkes düşüncelerini açıkça söyleyebilir. Medya sansür altında değildir. Özgürlüğün sınırları Bazı kişisel özgürlükler kanun koyucu tarafından sınırlanabilir. Mesela insan gruplarına düşmanca davranışlara teşvik etmek veya insanlara karşı kışkırtıcı ve aşağılayıcı fikirlere girmek yasaktır. (Örneğin: Nasyonal sosyalizm veya ırkçılık). Eğer bir kişi işlediği bir suçtan dolayı mahkemece cezalandırılmışsa devlet kişisel özgürlüklerine müdahale edebilir, o kişiyi gözaltına alabilir.

8 Erkek ve Kadın Eşit haklar Avusturya`da erkek ve kadın - örneğin aile içinde, boş zamanlarda, eğitim ve meslekte eşittir. Erkekler ve kadınlar eşit şeref ve haklara sahiptir. Oyları mahkemeler önünde ve demokratik seçimlerde eşit sayılır. Kadınlara kısıtlama yoktur Erkek ve kadın aile üyeleri aynı şekilde Avusturya daki toplumsal hayata ve faaliyetlere katılabilirler. Bu demektir ki kadınlar da okula gidebilirler, eğitim alabilirler, kendi istedikleri gibi giyinebilirler. Özgürlüklerinin kısıtlanması, zoraki evlilikler ve cinsel organlarının sakatlanması kesinlikle yasaktır. Üstünlük yoktur Hiç bir cinsiyet diğerinden daha üstün değildir. Bunu başka kültür soyundan gelmek de değiştirmez. Vasilik veya kadınlara baskıya Avusturya`da yer yoktur. Şiddet yasağı Başka insanlara bedensel şiddet uygulamak veya gözdağı vermek kesinlikle yasaktır. Sözle hakaret veya psikolojik baskı kabul edilemez. Şiddet uygulayan kişi polis tarafından evden uzaklaştırılabilir ve ona belirli bir süre için eve dönme yasağı getirebilir. Çocukların hakları Çocuklar özel haklara sahiptir. Çocukları kapsayan genel ve özel önlemlerle alınacak tedbirler çocukların mutluluğu için ilk sıradadır. Hukuk, şiddetten arındırılmış bir eğitime yasalarla bağlıdır. Yalnız cinsel taciz ve bedensel cezalar değil özellikle ruhsal acılar da vermek yasaktır. Çocuklar temel olarak ebeveynlerinin her ikisiyle de temas kurma hakkına sahiptir. Çocukların düşünceleri de dikkate alınmak zorundadır.

9 Devlet dili Almanca Avusturya`da Almanca konuşulur. Almanca dilinin öğrenilmesi ekonomik ve toplumsal hayata katılmak için ön şarttır. Halk gruplarının Dilleri Almanca Dili Avusturya`da belirli azınlıkların dilleri tarihi nedenlerle ve hukuken korunmuştur. Bu diller yasaların öngördüğü kadar- birkaç bölgede, resmi makamlarda veya okullarda kullanılmaktadır. (Mesela Hırvatça, Slavca, Macarca) Herkes için Almanca Avusturya`da herkes aynı zamanda Almanca öğrenmek ve vakıf olmak zorundadır. Çocuklar için yetersiz Almanca bilgisi, Avusturya`da eğitim şanslarını optimal kullanmalarında zorluk yaratır. Almanca bilmek acil durumlarda veya hastalıklarda keza çocukların okul hayatlarında da - ev ödevlerine yardımda veya öğretmenleriyle konuşmalarda - onları desteklemek için çok önemlidir. Çok dil bilen başarılı insanların, Almanca`nın yanısıra diğer dilleri de konuşmaları Avusturya için bir kazançtır. Kim birkaç dil konuşuyorsa mesleki açıdan da yararlanır. Bir çok meslekte ilave dil bilmek, eğer firma yabancı müşterilere hizmet sunuyorsa veya yabancı ülkelerde aktifse ek avantajlar sağlar.

10 Eğitim hayat kalitesidir Eğitim Avusturya`da şahsi ve mesleki gelişmede kesin rol oynar. Avusturya`da kim daha iyi bir eğitim almışsa buna uygun olarak sosyal yaşamda, gelirde ve hayat kalitesinde daha üst seviyelere ulaşır. Herkes için eğitim Eğitim imkanı çok büyük ve mesleki, genel eğitim ve üniversitelerde eğitim çok geniş kapsamlıdır. Zorunlu eğitimi bitirmemiş yetişkinler için tamamlama imkanı da bulunmaktadır. Bunun dışında Halk Yüksek Okulları`nda zengin bir eğitim geliştirme imkanı sunulmaktadır. Eğitim, Avusturya`da yaşayan bütün insanlara kökeninden, sosyal durumundan ve mali gücünden bağımsız olarak açıktır. Kimse eğitim görmekten yasaklanamaz. Ebeveynlerle işbirliği Avusturya anaokullarında ve okullarında düzenli olarak Velilerle Görüşme Akşamı vardır. Bu akşamlar çocuklar hakkında bilgi edinmeyi ve velilerin birbirleriyle tanışmalarını sağlar. Bütün ana ve babalar içtenlikle davetlidir. Çocuklarına destek olmak için bu akşamlara katılmak çok önemlidir. Eğitim Eğitim mecburiyeti Eğitim gelecekteki meslek ve toplum hayatını etkiler. Avusturya`da eğitim hayatı mümkün olduğu kadar erken başlar: Çocuklar için görev beş yaşından itibaren bir anaokuluna gitme mecburiyetiyle başlar. Altı yaşında başlayan mecburiyet dokuz yıl boyunca okula devam eder. Avusturya`da daimi ikamet eden bütün çocuklar vatandaşlığına bakılmaksızın okula gitme mecburiyetindedir. Kim çocuğunun okula gitmesine imkan vermezse ceza görür. Okulların değeri Okulların temel değeri demokrasi, karşılıklı sorumluluk, barış ve hakkaniyet hem de dürüstlük ve toleranstır. Çocuklar ve gençler bağımsız ve birlikte düşünebilen, gücüne yön veren ve yaratıcı insanlar olarak yetişmelidir.

11 Başarı Çalışma yoluyla refah Avusturya dünyanın zengin ülkeleri içerisindedir. Bu bir rastlantı değildir: Bunları bazı nedenlerin yanında elverişli iklim şartları ve politik koşullar özellikle Avusturya`da üstün nitelikli ve disiplinli çalışan insanlar sağlar. Başarı için İrade, meslek için çaba sarfetmek, kendisi ve ailesi için para kazanmanın yanısıra, eğitim imkanlarının tüm aile bireylerince kullanılmasından Avusturya`nın ekonomik başarısı için gelecekte de vazgeçilemez. Avusturya`da herkes herkesden bu anlayışı beklemektedir. Bunlar Avusturya`da başarıyla yaşamaya katılmanın ön koşuludur. Onursal Dernek İşleri Avusturya`da birçok insan kamuya yararlı derneklerde, Kızılhaç`ta veya itfaiyelerde fahri olarak aktif şekilde çalışmaktadır. Bu yalnız yeni bir sosyal ilişki kurmayı sağlamaz, bilhassa çoğunlukla iş aramada ve başvuru görüşmelerinde yarar sağlar. Gönüllü olarak bir iş üstlenme yeni bir öğrenme ve iş tecrübesi imkanı sunar ve gelecekteki işverene sorumluluk bilinci ve çalışkanlık belirtisi işareti olmasına yarayabilir. Karşılıklı sorumluluk için Şahsi başarının yanısıra Avusturya`da sosyal adalet de önemlidir. İnsanlar çalışamaz veya az çalışabilir veya suçsuz olarak sıkıntılı duruma düşmüşse saygı göstermek gerekir. İnsanlara özürleri nedeniyle haksızlık edilemez.

12 Sağlık Güvenilir sağlık hizmetleri Sağlık, mutluluk ve hayat kalitesi için önemlidir. Avusturya dünyadaki en iyi sağlık sistemlerinden birine sahiptir. Devletin sağlık sistemi, Avusturya da ikamet eden bütün insanlara hastalık halinde iyi bir bakım imkanı sunar. Adil Sigorta Primi Sağlık sistemini finanse edebilmek için çoğunlukla insanlar Avusturya`da kanuni olarak prim ödemeye mecburdur. Bunun dışında her insan, sağlıklı bir hayat tarzı ve kişisel tedbirlerle yardım etmeli, mümkün olduğunca uzun süre sağlıklı kalmalıdır. İlk Adres Hastalanma halinde ilkönce Pratisyen Hekim`e gitmelidir. Acil durumlarda bir hastahanenin ambulansı aranabilir. Kültürel veya dini görüşler doktora gitmeyi veya doktor tedavisini engellememelidir. Yetersiz Almanca bilmek çoğunlukla başarılı bir doktor vizitesini zorlaştırır. Bunun için iyi Almanca bilmek kendi sağlığımız ve ancak aile bireylerimizin sağlığı için de büyük anlam taşır.

13 Birlikte Saygı Gösterme Avusturya`da günlük birlikte yaşam nezaket, karşılıklı saygı ve hürmet göstererek kolaylaşır. Avusturya`da birçok insan düşünce ayrılıklarında herkes için kabul edilebilir çözümler bulmaya gayret eder. Kim Avusturya`da olağan davranışlara dikkat ederse, hemen insanların buna önem verdiklerini görür. Bu Avusturya toplumunda ilişki kurmayı kolaylaştırır. Günlük Yaşamda Yardım Etmek Avusturya`da karşılıklı yardımlaşma çok yaygındır, buna örnek olarak Komşuluk Yardımı (mesela: küçük zanaat işleri). Birisi sözle veya eylemle saldırırsa medeni cesaret gösterin. Bir kazadan sonra bile kanunen yardım etmekle yükümlüsünüz. Fahri olarak çalışın Bir çok insan Avusturya`da fahri olarak çalışmaktadır. Bu boş zamanlarında, ücret almadan bir dernekte veya organizasyonda başkalarına yardım etmek demektir. Herkes fahri olarak çalışmaya davetlidir. Burada bir çok imkan vardır mesela acil durumlar için cankurtarma hizmetleri, yangın söndürme, sosyal güçsüzlerle ilgilenme, felaketzedelere yardım, çevre korunması, spor veya diğer dernek çalışmaları. Fahri olarak çalışma başka insanları tanımayı öğretir ve topluma katılmayı sağlar.

14 İkamet etmek Kurallara Uymak Birçok insanın bir evde veya apartman bloklarında oturması halinde, barış içinde birlikte yaşayabilmeleri için belirli kurallara riayet etmeleri gerektir. Bu kurallara uyulması bütün ikamet edenlerin kavga ve anlaşmazlıklarını önler. Birlikte yaşamanın kuralları iç yönetmelikte kayıtlıdır. Binanın duvarında asılıdır. Eğer yoksa, temizlik ve onarım işlerinden sorumlu kapıcıya veya komşuya sorulabilir.

15 Dernekler Ülkesi Avusturya Avusturya`da boş zaman aktiviteleri büyük rol oynar. Birçok dernek vardır, üyeler orada değişik ilgi alanlarındaki insanları bulabilirler ve buluşabilirler. Boş zamanlar Tanışmak Kim bir dernekte kendi ilgi alanındaki insanlara katılır ve boş zaman aktivitelerine katılırsa, bundan memnun olursa, Avusturya toplumuna girmesi kolaylaşır. Burada bütün aile için birçok imkan vardır mesela, spor, satranç, dikiş, çocuk oyun grupları, izcilik grupları, çocuklar için bale, müzik dersleri ve müzik kulübü ve tiyatro grupları. Doğa ve Kültür Ülkesi Avusturya Olağanüstü güzel Avusturya kışın kayak yapmaya, uzun mesafe kayak yürüyüşlerine veya kızak kaymaya aynı şekilde yazın havuzlarda eğlenmeye, yürümeye veya bisiklet binmeye olanak sağlar. Avusturya, sanat ve kültür ülkesi olarak dünyaca tanınmıştır: müzik, tiyatro, resim, mimari, edebiyat, müzeler ve operalar ile Avusturya dünyaca ünlüdür. Onun tabiat, sanat ve kültür zenginliklerini öğren ve ülkeyi iyi tanı.

16 Çevre ve Hayvanları Koruma Çevre koruma Çevre koruma Avusturya`da büyük rol oynar. Bu iklimin korunmasını da kapsar. Çevrenin, insan hayatının temeli olarak korunması ve muhafaza edilmesi önemlidir. Her insan kendi sorumluluk bilinci içinde davranmalı, çöplerini yeniden değerlendirmeye uygun olarak ayırmalı, toplu taşıma araçlarını kullanmalı, yerel ürünleri ve evde daha az enerji tüketen malları almalı. Çöplerin ayrılması Birçok nesne çöpe dahil değildir. Eski metaller, kağıtlar, cam veya plastikler için ayrılmış çöp bidonları vardır. Eğer kapınızın önünde uygun bidon yoksa, çöp birkaç sokak ilerideki doğru bidona atılmalı veya çöp toplama yerine götürülmelidir. Bidonların yanına bırakılmamalı yığılmamalıdır. Toplu Taşıma Araçları Bir otomobilin kullanılmasında doğru davranış atmosferi korumaya aynı zamanda düşük benzin giderine katkıda bulunur. Mesela kısa mesafelere otomobille gitmekten kaçınılabilir. Avusturya, otomobil kullanmaya alternatif olarak çok iyi toplu taşıma araçları sunmaktadır. Trenle, otobüslerle ve tramvaylar veya (Devletin başşehri Viyana`da) metro ile rahat, ucuz fiyata ve daha hızlı olarak gideceğiniz yere ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda çevre atık gazlardan korunmuş olur. Enerji tasarrufu Birçok küçük eylemler enerji tasarrufunda büyük kapsamlara yardımcı olur: Odalardan çıkarken ışıkların kapatılması ve kullanılmayan elektrikli aletlerin fişlerinin çekilmesi keza ısıtmada oda sıcaklıklarının hafifçe düşürülmesi bunlara örnektir. Hayvanlara eziyeti önlemek Çevreyi korumanın yanısıra Avusturya`da hayvanlar da kesinlikle korunur. Pek çok sayıda yasa ile hayvanların nasıl besleneceği ve hastalanmaları veya yaralanmaları durumunda nasıl bakılacağını belirler. Hayvanlara eziyete karşı birçok kural vardır.

17 Tarafsız Ülke Avusturya sürekli olarak tarafsızlığını açıklamıştır. Bu anlamına gelir, Avusturya hiçbir askeri ittifaka girmez ve savaşa katılmaz. Avusturya bununla birlikte bir saldırı halinde askeri kapsamda ülkesini savunacağını ilan eder. Avusturya Federal Silahlı Kuvvetleri, Uluslararası Barış Gücü`ne katılır, insani yardımlar yapar ve doğal afetlerde ve kazalarda yardım eder. Emniyet ve Vatan Savunması Tutarlılık Her kim, Avusturya vatandaşlığı yoksa, bir suç işlerse, idari emirleri hiçe sayarsa, yasadışı çalışırsa veya yalnız Avusturya`da oturma izni almak için evlenirse, bu adli ve idari cezaya neden olur ve ikametin sona ermesine kadar gidebilir. Genel Zorunlu Askerlik Hizmeti Her erkek vatandaş zorunlu askerlik hizmetine tabidir veya sosyal alanda bir askerlik yerine yapılan hizmeti (Sivil Hizmet) ifa etmek zorundadır. Kadın vatandaşlar Avusturya Federal Silahlı Kuvvetlerinde gönüllü Kadın Asker olarak hizmet verebilirler. Polis tarafından güvenlik Avusturya, dünyada en güvenli devletlerden biridir. Avusturya`nın iç güvenliği için hemen hemen erkek ve kadın polis ilgilenmektedir. Bunlar suç eğilimi ve terörizm ile mücadele etmektedirler - sınırları da aşan uluslararası işbirliği sayesinde. Avusturya`da yaşayan insanlar polise büyük güven duyuyorlar ve bundan dolayı günlük çevrede kendilerini güvende hissediyorlar.

18

19 Yardım Aşağıda belirtilen adreslerden, Avusturya`da ikametiniz için gerekli kanuni şartlar hakkında bilgi edinebilirsiniz ve Avusturya`daki ilk adımınız için destek alabilirsiniz: Integrationszentrum Wien Schlachthausgasse 30, 1030 Wien +43 (0) Integrationszentrum Steiermark Reitschulgasse 19, 8010 Graz +43 (0) Integrationszentrum Oberösterreich Dametzstraße 2-4/3/2, 4020 Linz +43 (0) Integrationszentrum Tirol Maria-Theresienstraße 49a/2, 6020 Innsbruck +43 (0) Ümit ederiz, bu broşürle sizi kapsamlı bir bilgi sahibi yapabilmişizdir. Burada sunulan bütün insanlara ve Avusturya`da sosyal barışa hizmet eden Avusturya`nın en önemli kuralları ve ilkelerine değer verme ve tanıtmaktır. Avusturya ` ya hoş geldiniz Künye Yayımcı Österreichischer Integrationsfonds Schlachthausgasse Wien +43 (0) 1/ wien@integrationsfonds.at Resimler Heli Mayr Grafik tasarım lumoarts.com İçerik, entegrasyon konusunda bağımsız uzmanlar kuruluyla beraber hazırlanmıştır. Avusturya, size pek çok imkanı açık olan bir ülkedir. Bunlardan yararlanın. Avusturya ` ya hoş geldiniz

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR ANAYASANıN TEMEL ILKELERI 2 1. madde Türkiye devleti bir cumhuriyettir. 2. Madde Cumhuriyetin nitelikleri Cumhuriyetçilik Başlangıç ilkeleri Atatürk

Detaylı

bireysel özgürlük dayanışma eşit haklar öz saygı katılım

bireysel özgürlük dayanışma eşit haklar öz saygı katılım bireysel özgürlük dayanışma eşit haklar öz saygı katılım Temel haklar Santé Belçika herkese vatandaşlık ve İnsan Haklarına saygıyı temin eden Demokratik Devlet hakka saygıyı temin eder. Devlet, sadece

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ

AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ Haklarımız, Özgürlüklerimiz 15 temel maddeyi içeren T-şörtler Haklarımız, Özgürlüklerimiz Madde 2 Yaşama hakkı İnsan hakları herkese aittir: her erkeğe, kadına ve çocuğa

Detaylı

gelişmesini sağlaması için gerekli birçok maddeye yer verilmiştir. Sözleşmede yer alan

gelişmesini sağlaması için gerekli birçok maddeye yer verilmiştir. Sözleşmede yer alan ÇOCUK HAKLARININ SINIFLANDIRILMASI Çocuk Hakları Sözleşmesi nde, çocukların sağlıklı yaşaması ve çok yönlü olarak gelişmesini sağlaması için gerekli birçok maddeye yer verilmiştir. Sözleşmede yer alan

Detaylı

Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Mücadeleye İlİşkİn. Sözleşmesi. İstanbul. Sözleşmesİ. Korkudan uzak Şİddetten uzak

Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Mücadeleye İlİşkİn. Sözleşmesi. İstanbul. Sözleşmesİ. Korkudan uzak Şİddetten uzak Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Önlenmesİ ve Bunlarla Mücadeleye İlİşkİn Avrupa Konseyİ Sözleşmesİ İstanbul Sözleşmesi Korkudan uzak Şİddetten uzak BU SÖZLEŞMENİN AMACI Avrupa Konseyi nin, kadınlara

Detaylı

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını denetleyen en yüksek organ ise devlettir. Hukuk alanında birlik

Detaylı

Siz de katılın! Tyrkisk

Siz de katılın! Tyrkisk Siz de katılın! Spor kulüplerimize daha da fazla çocuk, genç ve ailelerin katılmalarını istiyoruz. Bu broşürde bir spor kulübünün ne olduğu, hangi faaliyetlere katılabileceğiniz ve nasıl üye olabileceğiniz

Detaylı

SCA Davranış Kuralları

SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA paydaşları ile değer yaratmaya, çalışanları, müşterileri, tüketicileri, hissedarları ve diğer iş ortaklarıyla saygı, sorumluluk ve mükemmelliğe dayanan

Detaylı

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI LORD Corporation ( LORD ) kendini dürüstlük ve yüksek etik standartları ile iş yapmaya adamıştır. Ayrıca, işimiz için geçerli tüm kanun ve yönetmeliklere uyma konusunda kararlıyız.

Detaylı

Seçim süreci hakkında sorular ve cevaplar

Seçim süreci hakkında sorular ve cevaplar Hamburg Uyum Meclisi Genel bilgiler Seçim süreci hakkında sorular ve cevaplar 1. Uyum Meclisi ne için gereklidir? Entegrasyon; örneğin politika, ekonomi, iş piyasası, eğitim, sosyal işler, kültür, din,

Detaylı

Siz de katılın! katılabileceğiniz ve nasıl üye olabileceğiniz hakkında daha ayrıntılı bilgi. edinebilirsiniz.

Siz de katılın! katılabileceğiniz ve nasıl üye olabileceğiniz hakkında daha ayrıntılı bilgi. edinebilirsiniz. Siz de katılın! Spor kulüplerimize daha da fazla çocuk, genç ve ailelerin katılmalarını istiyoruz. Bu broşürde bir spor kulübünün ne olduğu, hangi faaliyetlere katılabileceğiniz ve nasıl üye olabileceğiniz

Detaylı

DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ

DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ 215 DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun 25 Kasım 1981 tarihli ve 36/55 sayılı Kararıyla ilan edilmiştir.

Detaylı

DERSİMİZİN TEMEL KONUSU

DERSİMİZİN TEMEL KONUSU DERSİMİZİN TEMEL KONUSU 1 1. TÜRK HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARINI TANIMAK 2. TÜRKIYE DE NELER YAPABİLİRİZ SORUSUNUN CEVABINI BULABİLMEK DERSİN KAYNAKLARI 2 SİZE GÖNDERİLEN MATERYAL: 1. 1982 Anayasası: https://www.tbmm.gov.tr/anayasa/anayasa_2011.pdf

Detaylı

Hazırlayan: TACETTİN ÇALIK. Tacettin Hoca İle KPSS Vatandaşlık

Hazırlayan: TACETTİN ÇALIK. Tacettin Hoca İle KPSS Vatandaşlık Kamu Hakları Negatif Statü Hakları (Kişi Hakları Koruyucu Haklar) Pozitif Statü Hakları (Sosyal ve Ekonomik Haklar/İsteme Hakları) Hazırlayan: TACETTİN ÇALIK - Bireyleri devlete karşı koruyan - Devlete,

Detaylı

Haklarım var, Hakların var, Hakları var...

Haklarım var, Hakların var, Hakları var... Haklarım var, Hakların var, Hakları var... Çocuk haklarına giriş Herkesin hakları vardır. Ayrıca, 18 yaşından küçük bir erkek veya kız çocuğu olarak sizin özel bazı haklarınız vardır. Bu hakların bir listesi

Detaylı

DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr

DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr YENİ ANAYASA DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİMİZ (TCBMM Başkanlığı na iletilmek üzere hazırlanmıştır) 31.12.2011 İletişim: I. Anafartalar Mah. Vakıf İş Hanı Kat:3 No:

Detaylı

Gelenek ve kadınlara şiddet. Zorunlu evlilik

Gelenek ve kadınlara şiddet. Zorunlu evlilik Gelenek ve kadınlara şiddet Zorunlu evlilik Viyana, 2017 Künye Medya sahibi, editör ve yayıncı: Federal Sağlık ve Kadın Bakanlığı Dep. IV/5, Minoritenplatz 3, 1010 Viyana Grafik tasarım BMGF Viyana, Nisan

Detaylı

1: İNSAN VE TOPLUM...

1: İNSAN VE TOPLUM... İÇİNDEKİLER Bölüm 1: İNSAN VE TOPLUM... 1 1.1. BİREYİN TOPLUMSAL HAYATI... 1 1.2. KÜLTÜR... 3 1.2.1. Gerçek Kültür ve İdeal Kültür... 5 1.2.2. Yüksek Kültür ve Yaygın Kültür... 5 1.2.3. Alt Kültür ve Karşıt

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI Uluslararası Arka Plan Uluslararası Arka Plan Birleşmiş Milletler - CEDAW Avrupa Konseyi - Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

Detaylı

SOZIALE INTEGRATION. Sosyal Entegrasyon. İleri derecede teşvike muhtaç çocukların sosyal

SOZIALE INTEGRATION. Sosyal Entegrasyon. İleri derecede teşvike muhtaç çocukların sosyal SOZIALE INTEGRATION Sosyal Entegrasyon İleri derecede teşvike muhtaç çocukların sosyal entegrasyonufırsat ve görev Sosyal Uyum Sevgili anne ve babalar, Öğrenme engelli çocuklara yönelik teşvikin kapsamı,

Detaylı

Birleşmiş Milletler Avukatların Rolüne İlişkin Temel İlkeler Bildirgesi (Havana Kuralları)

Birleşmiş Milletler Avukatların Rolüne İlişkin Temel İlkeler Bildirgesi (Havana Kuralları) 27 Ağustos- 7 Eylül 1990 tarihleri arasında Havana da toplanan Suçların Önlenmesine ve Suçların Islahı üzerine Sekizinci Birleşmiş Milletler Konferansı tarafından kabul edilmiştir. Dünya halkları, Birleşmiş

Detaylı

Okul öncesi eğitim, ilk ve orta öğretim ile yetişkin eğitimi sorumluluğu

Okul öncesi eğitim, ilk ve orta öğretim ile yetişkin eğitimi sorumluluğu İsveç Eğitim Sistemi: Okul kurucuları 01/01/08 de basılmıştır Okul öncesi eğitim, ilk ve orta öğretim ile yetişkin eğitimi sorumluluğu İsveç'te okul öncesi eğitim, ilk ve orta öğretim ile yetişkin eğitimi

Detaylı

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem ÖZETLE Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem MiLLETiN ONAYIYLA Mevcut Anayasa da Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti nin başıdır. Sistemin işleyişi, devletin bekası ve vatanın bütünlüğü, Türkiye

Detaylı

İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ

İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ 1- ÇALIŞMA KÜLTÜRÜ Oylum Sınai Yatırımlar A.Ş. ( Oylum ), işlerini dürüstlük ve doğruluk çerçevesinde yürütür. Mal ve hizmet aldığı firmaları iş ortağı olarak

Detaylı

TCK-CMK-CGTİK-PVSK ve İLGİLİ MEVZUAT

TCK-CMK-CGTİK-PVSK ve İLGİLİ MEVZUAT 6 8 T.C. ANAYASASI TCK-CMK-CGTİK-PVSK ve İLGİLİ MEVZUAT Kavramlar Türk Ceza Kanunu TCK nın Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Kabahatler Kanunu Ceza Muhakemesi Kanunu CMK nın Yürürlük ve Uygulama

Detaylı

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI 1 Nasıl bir anayasa yapım süreci? Maddeleri değil ilkeleri temel alan Ayırıcı değil birleştirici Uzlaşmaya zorlamayan Uzlaşmazlık alanlarını ihmal etmeyen Mutabakatı değil ortak

Detaylı

Daima eşit fırsatlar. 2014 ırkçılığa karşı konu yılı. Federal Hükümetin Ayrımcılıkla Mücadele Ofisi

Daima eşit fırsatlar. 2014 ırkçılığa karşı konu yılı. Federal Hükümetin Ayrımcılıkla Mücadele Ofisi Daima eşit fırsatlar. 2014 ırkçılığa karşı konu yılı Federal Hükümetin Ayrımcılıkla Mücadele Ofisi Irkçılık hepimizi ilgilendiriyor Ev yok, iş teklifi yok, sokakta hakaretler: Ayrımcılıkla ırkçılığın birçok

Detaylı

UNICEF Kaynaklarından Çocuk Hakları Sözleşmesi nin Kısaltılarak Alınan ve Çocukların Diliyle İfade Edilen Özeti sizlerle paylaşıyoruz.

UNICEF Kaynaklarından Çocuk Hakları Sözleşmesi nin Kısaltılarak Alınan ve Çocukların Diliyle İfade Edilen Özeti sizlerle paylaşıyoruz. UNICEF Kaynaklarından Çocuk Hakları Sözleşmesi nin Kısaltılarak Alınan ve Çocukların Diliyle İfade Edilen Özeti sizlerle paylaşıyoruz. Madde 1: Ben çocuğum. On sekiz yaşına kadar bir çocuk olarak vazgeçilmez

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları. Toplumsal Düzen Kuralları. Hukuk Kuralları Din Kuralları Ahlak Kuralları Görgü Kuralları Örf ve Adet Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları. Toplumsal Düzen Kuralları. Hukuk Kuralları Din Kuralları Ahlak Kuralları Görgü Kuralları Örf ve Adet Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler 1 Güncel konular ve sosyal ilişkiler 2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar 3 Eşitlik ve ayrımcılığa karşı mücadele 4 Sağlık, ve özellikle cinsel sağlık ve uyuşturucuyu

Detaylı

ilköğretim okulu Veliler için Bilgiler Die Volksschule Elterninformation Türkisch

ilköğretim okulu Veliler için Bilgiler Die Volksschule Elterninformation Türkisch ilköğretim okulu Veliler için Bilgiler Die Volksschule Elterninformation Türkisch Luzern kantonunda ilköğretim okulu Herkes için destek Tüm çocuklar ve gençler Luzern kantonunda ücretsiz ilköğretim okuluna

Detaylı

Daimler grubunda sosyal sorumluluk ile ilkeler. Daimler sosyal sorumluluğunun bilincinde olup Küresel Anlaşma (Global Compact) için baz

Daimler grubunda sosyal sorumluluk ile ilkeler. Daimler sosyal sorumluluğunun bilincinde olup Küresel Anlaşma (Global Compact) için baz 2 Daimler grubunda sosyal sorumluluk ile ilkeler Giriş Daimler sosyal sorumluluğunun bilincinde olup Küresel Anlaşma (Global Compact) için baz oluşturan 10 ilkeye bağlıdır. Bu ortak hedeflerin gerçekleştirilmesi

Detaylı

9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim. 3.Ünte Toplumsal İletişim HUKUK KURALLARI / İNSAN HAKLARI 21.Hafta ( / 02 / 2014 )

9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim. 3.Ünte Toplumsal İletişim HUKUK KURALLARI / İNSAN HAKLARI 21.Hafta ( / 02 / 2014 ) 9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim 3.Ünte Toplumsal İletişim HUKUK KURALLARI / İNSAN HAKLARI 21.Hafta ( 17-21 / 02 / 2014 ) HUKUK KURALLARI 2 HUKUK : Bir toplum içinde yaşayan insanların;.) Birbirleriyle

Detaylı

Türkiye dönüşüm geçirerek kırsal bir tarım ekonomisinden küresel ölçekte. 1950 yılında Türkiye nin kentsel nüfusu ülkenin toplam nüfusunun sadece

Türkiye dönüşüm geçirerek kırsal bir tarım ekonomisinden küresel ölçekte. 1950 yılında Türkiye nin kentsel nüfusu ülkenin toplam nüfusunun sadece SİLİVRİ 2014 DÜNYA VE AVRUPA KENTİ Türkiye dönüşüm geçirerek kırsal bir tarım ekonomisinden küresel ölçekte rekabetçi bir sanayi ekonomisi haline gelmiştir. 1950 yılında Türkiye nin kentsel nüfusu ülkenin

Detaylı

Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi

Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Kanun No: 4620 Kabul Tarihi : 31/1/2001

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2.

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. DERS SAATİ 15.02.2016 Türk Hukukunun Bilgi Kaynakları - Mevzuat, Yargı

Detaylı

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ 209 ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun 20 Aralık 1993 tarihli ve 47/135 sayılı Kararıyla ilan edilmiştir.

Detaylı

İNSAN HAKLARI CEVAP ANAHTARI GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI Ocak 2019 saat 11.00

İNSAN HAKLARI CEVAP ANAHTARI GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI Ocak 2019 saat 11.00 HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ İNSAN HAKLARI CEVAP ANAHTARI 2018-2019 GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI --- 17 Ocak 2019 saat 11.00 1. 1982 Anayasasında

Detaylı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG Mart - 2014 YASAL DÜZENLEMELER KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE VE İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLAR ARASI

Detaylı

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI. HAKKINDA KANUN ileti5176

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI. HAKKINDA KANUN ileti5176 KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 Kanun Numarası : 5176 Kabul Tarihi : 25/5/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/6/2004 Sayı :25486

Detaylı

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem NEDEN Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem YERLi VE MiLLi BiR SiSTEM Türkiye, artık daha büyük. Dünyada söz söyleyen ülkeler arasında. Milletinin refahını artırmaya başladı. Dünyanın en büyük altyapı

Detaylı

ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN

ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN Almanya; Orta Avrupa da bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey denizi, Danimarka, ve Baltık denizi; doğusunda Polonya ve Çek cumhuriyeti; güneyinde Avusturya ve İsviçre;

Detaylı

ETİK KURALLAR EL KİTABI

ETİK KURALLAR EL KİTABI ETİK KURALLAR EL KİTABI Onaylayan : Formplast Yönetim Kurulu Onay Tarihi : 04.05.2017 Sayfa 1 / 5 - İş Etiği El Kitabı, Çalışanların şirket etik kurallarına uygun hareket etmelerinde yön göstermek, şirketin

Detaylı

Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma

Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma AB Eşleştirme Projesi, Ankara Kursun 6. Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü Sosyal refah ve sağlık bakım alanında idari

Detaylı

İçeriği, Amacı, Tarihsel Gelişimi ve Yapılan Değişiklikler [değiştir]

İçeriği, Amacı, Tarihsel Gelişimi ve Yapılan Değişiklikler [değiştir] Danimarka Halk Okulları İçeriği, Amacı, Tarihsel Gelişimi ve Yapılan Değişiklikler [değiştir] Folkeskole Danimarka daki devlete bağlı olan ilköğretim ve ortaokul sistemidir. Bir yıl hazırlık sınıfı ile

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sönmez KÜÇÜK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PARTİ İÇİ DEMOKRASİ

Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sönmez KÜÇÜK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PARTİ İÇİ DEMOKRASİ Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sönmez KÜÇÜK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PARTİ İÇİ DEMOKRASİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR...XXI TABLOLAR

Detaylı

Çocuk bakım kanunu nun değişmesi ile engelli çocukların teşvikini genişletmek ve düzeltmek mümkünleşmiştir.

Çocuk bakım kanunu nun değişmesi ile engelli çocukların teşvikini genişletmek ve düzeltmek mümkünleşmiştir. Çocuk bakım kanunu nun değişmesi ile engelli çocukların teşvikini genişletmek ve düzeltmek mümkünleşmiştir. Broşürümüz yüksek teşvik ihtiyacı bulunan çocukların değişik bakım imkanları hakkında bir genel

Detaylı

Bilmek Bizler uzmanız. Müşterilerimizi, şirketlerini, adaylarımızı ve işimizi biliriz. Bizim işimizde detaylar çoğu zaman çok önemlidir.

Bilmek Bizler uzmanız. Müşterilerimizi, şirketlerini, adaylarımızı ve işimizi biliriz. Bizim işimizde detaylar çoğu zaman çok önemlidir. Randstad Group İlkesi Başlık Business Principles (Randstad iş ilkeleri) Yürürlük Tarihi 27-11 -2009 Birim Grup Hukuk Belge No BP_version1_27112009 Randstad, çalışma dünyasını şekillendirmek isteyen bir

Detaylı

İLTİCA HAKKI NEDİR? 13 Ağustos 1993 tarihli Fransız Ana yasa mahkemesinin kararı uyarınca iltica hakkinin anayasal değeri su şekilde açıklanmıştır:

İLTİCA HAKKI NEDİR? 13 Ağustos 1993 tarihli Fransız Ana yasa mahkemesinin kararı uyarınca iltica hakkinin anayasal değeri su şekilde açıklanmıştır: İLTİCA HAKKI NEDİR? 27 Ekim 1946 tarihli Fransız Ana yasasının önsözü uyarınca özgürlük uğruna yaptığı hareket sebebiyle zulme uğrayan her kişi Cumhuriyet in sınırlarında iltica hakkına başvurabilir. 13

Detaylı

BACIM - Ağırlıklı olarak Türkiye kökenli göçmen kadınlar için buluşma ve danışmanlık merkezi

BACIM - Ağırlıklı olarak Türkiye kökenli göçmen kadınlar için buluşma ve danışmanlık merkezi Deutsches Rotes Kreuz Kreisverband Berlin-City e. V. BACIM - Ağırlıklı olarak Türkiye kökenli göçmen kadınlar için buluşma ve danışmanlık merkezi BACIM projesinin tanıtımı BACIM Berlin-City ev Alman Kızıl

Detaylı

Tüzük AVUSTURYA TÜRK KÜLTÜR DERNEĞİ

Tüzük AVUSTURYA TÜRK KÜLTÜR DERNEĞİ Tüzük AVUSTURYA TÜRK KÜLTÜR DERNEĞİ Köprü kurmak BÖLÜMLER 1. Derneğin adı, merkezi ve çalışma alanı 2. Amaç 3. Derneğin amacını gerçekleştirme araçları 4. Üyelik türleri 5. Üye olmak 6. Üyeliğin sona ermesi

Detaylı

İş Yeri Hakları Politikası

İş Yeri Hakları Politikası İş Yeri Hakları Politikası İş Yeri Hakları Politikası Çalışanlarımızla olan ilişkilerimize değer veririz. İşimizin başarısı, küresel işletmemizdeki her bir çalışana bağlıdır. İş yerinde insan haklarının

Detaylı

Bandoya hoşgeldiniz!

Bandoya hoşgeldiniz! TYRKISK Bandoya hoşgeldiniz! Müzik icra eden tüm bandolar yeni üye edinmek isterler. Bu broşürle, bando hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve bu faaliyetin size, çocuğunuza veya tanıdıklarınıza uygun

Detaylı

ESP/SOSYALİST KADIN MECLİSLERİ

ESP/SOSYALİST KADIN MECLİSLERİ BASINA VE KAMUOYUNA Erkek egemen kapitalist sistemde kadınların en önemli sorunu 2011 yılında da kadına yönelik şiddet olarak yerini korudu. Toplumsal cinsiyetçi rolleri yeniden üreten kapitalist erkek

Detaylı

www.salthukuk.com facebook.com/salthukuk twitter.com/salt_hukuk 1 İçindekiler Milletlerarası Hukuk Çift-İ.Ö. 2. Dönem - Part 5 Pratik - 1 2-10

www.salthukuk.com facebook.com/salthukuk twitter.com/salt_hukuk 1 İçindekiler Milletlerarası Hukuk Çift-İ.Ö. 2. Dönem - Part 5 Pratik - 1 2-10 www.salthukuk.com facebook.com/salthukuk twitter.com/salt_hukuk 1 İçindekiler Milletlerarası Hukuk Çift-İ.Ö. 2. Dönem - Part 5 Konu sayfa Pratik - 1 2-10 1 www.salthukuk.com facebook.com/salthukuk twitter.com/salt_hukuk

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R ÖN SÖZ.V İÇİNDEKİLER....IX I. YURTTAŞLIK A. YURTTAŞLIĞI YENİDEN GÜNDEME GETİREN GELİŞMELER 3 B. ANTİK YUNAN-KENT DEVLETİ YURTTAŞLIK İDEALİ..12 C. MODERN YURTTAŞLIK İDEALİ..15 1. Yurttaşlık

Detaylı

SEDAŞ DÜNYA ÇOCUK GÜNÜNÜ KUTLADI

SEDAŞ DÜNYA ÇOCUK GÜNÜNÜ KUTLADI ÇOCUKLAR DA PAYDAŞLARIMIZ SEDAŞ DÜNYA ÇOCUK GÜNÜNÜ KUTLADI SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, Dünya çocuk günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Bölgemizde, sanayiden, sağlığa, ticaretten, aydınlatmaya,

Detaylı

YÖNETİMDE DÜRÜSTLÜK, ŞEFFAFLIK, HESAP VEREBİLİRLİK: NEREDEYİZ, NEREYE GİDİYORUZ? Erol Erdoğan. Genel Başkan Yardımcısı - İstanbul Milletvekili Adayı

YÖNETİMDE DÜRÜSTLÜK, ŞEFFAFLIK, HESAP VEREBİLİRLİK: NEREDEYİZ, NEREYE GİDİYORUZ? Erol Erdoğan. Genel Başkan Yardımcısı - İstanbul Milletvekili Adayı YÖNETİMDE DÜRÜSTLÜK, ŞEFFAFLIK, HESAP VEREBİLİRLİK: NEREDEYİZ, NEREYE GİDİYORUZ? Erol Erdoğan Genel Başkan Yardımcısı - İstanbul Milletvekili Adayı 26 Mayıs 2011 - Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü

Detaylı

TEMEL HUKUK. Sosyal Düzen Kuralları

TEMEL HUKUK. Sosyal Düzen Kuralları Sosyal Düzen Kuralları TEMEL HUKUK Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

hemşehri hukuku: Hemşehri hukuku: Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliye

hemşehri hukuku: Hemşehri hukuku: Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliye kent konseyi: Kent konseyi, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI 6 1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Kavramlar Türk Bayrağı Kanunu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (11. Protokol ile Düzenlenen Metin) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (11.

Detaylı

ÇOCUK HAKLARINA DAİR SÖZLEŞME

ÇOCUK HAKLARINA DAİR SÖZLEŞME ÇOCUK HAKLARINA DAİR SÖZLEŞME Dr. Günay SAKA HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI 1 Dersin amacı Bu bir saatlik dersin sonunda Dönem III öğrencileri, Çocuk Hakları Sözleşmesi ile ilgili bilgi sahibi olacaklardır.

Detaylı

1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır?

1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? 1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? A) Cumhurbaşkanlığı B) Başbakanlık C) Adalet Bakanlığı D) Halk E) HSYK 3-Aşağıdakilerden hangisi adli yargının

Detaylı

GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ

GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ 195 BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLER KURULUŞ Madde 1 - Cumhuriyet Halk Partisi Tüzüğü nde ifadesini bulan amac a yönelik olarak, Genel Merkez, il, ilçe ve gerek görülen beldelerde örgüt

Detaylı

Trans Olmak Suç Değildir!

Trans Olmak Suç Değildir! Trans Olmak Suç Değildir! Anayasa ya göre herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Devlet organları

Detaylı

Okul öncesi eğitim, ilk ve orta öğretim ile yetişkin eğitimi sorumluluğu

Okul öncesi eğitim, ilk ve orta öğretim ile yetişkin eğitimi sorumluluğu İsveç Eğitim Sistemi: Riksdag ve İsveç Hükümeti 01/01/08'de basılmıştır Okul öncesi eğitim, ilk ve orta öğretim ile yetişkin eğitimi sorumluluğu İsveç'te okul öncesi eğitim, ilk ve orta öğretim ile yetişkin

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313

Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 Amaç MADDE 1 KENT KONSEYİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar (1) Bu Yönetmeliğin amacı; kent yaşamında, kent vizyonunun

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 9. Hafta

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 9. Hafta SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ 9. Hafta 1 Almanya Sağlık Sistemi Almanya Resmi adı: Federal Republic of Germany Nüfus: 82.4 milyon (Nüfusunun 6,7 milyonu Alman vatandaşı değildir) Başkent: Berlin

Detaylı

YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ÇOCUKMECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar

YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ÇOCUKMECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ÇOCUKMECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı; Yenimahalle Kent Konseyi Çocuk Meclisi oluşumunu, organlarını,

Detaylı

İŞTE OTİZM VE ASPERGER SENDROMU BİRLİĞİ

İŞTE OTİZM VE ASPERGER SENDROMU BİRLİĞİ İŞTE OTİZM VE ASPERGER SENDROMU BİRLİĞİ Otizm ve Asperger Sendromu Birliği otistik çocuklar, gençler ve yetişkinler için daha iyi koşullar yaratmaya çalışır. ÜYE OLARAK BİLGİ paylaşımı, topluluğa erişim

Detaylı

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI DAYANIŞMA GÜNÜ

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI DAYANIŞMA GÜNÜ 25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI DAYANIŞMA GÜNÜ BODRUM KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ 25 KASIM KADINLARA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ BASIN BÜLTENİ: Mirabel kız kardeşler,

Detaylı

kayıt parasız okul öğretim zorluklar zorunlu okul ana okul aile birlikleri sınıf günlüğü defteri okul dışı etkinlikler

kayıt parasız okul öğretim zorluklar zorunlu okul ana okul aile birlikleri sınıf günlüğü defteri okul dışı etkinlikler zorluklar sınıf günlüğü defteri parasız okul ana okul kayıt okul dışı etkinlikler zorunlu okul aile birlikleri öğretim Belçika da, çocuklar 6 yaşından 18 yaşına kadar okula gitmek zorundadırlar. Çocuklar

Detaylı

3. Hangi ülkenin vatandaşlığını taşıyorsunuz? Alman vatandaşlığı: evet Başka bir ülkenin vatandaşlığını taşıyorum:...

3. Hangi ülkenin vatandaşlığını taşıyorsunuz? Alman vatandaşlığı: evet Başka bir ülkenin vatandaşlığını taşıyorum:... Übersetzungshilfe - Anket çevirisi Size anketi doldurmanız için kolaylık sağlamak istiyoruz, bu yüzden size göç ve entegrasyon ile ilgili bu çeviriyi hazırladık. Lütfen cevaplarınızı bu kâğıta yazmayınız,

Detaylı

AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET

AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET Avrupa Konseyi üyesi olmayan devlet (Belarus) ÜYE ÜLKELER KURULUŞUN MERKEZİ VE BÜROLARI BÜTÇE Almanya, Arnavutluk, Andorra, Avusturya, Azerbaycan, Belçika,

Detaylı

Yardımcılarını, Kurulunu, Yönetim Kurulunu, Komisyonunu, Komisyonu Başkanını,

Yardımcılarını, Kurulunu, Yönetim Kurulunu, Komisyonunu, Komisyonu Başkanını, ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KURULU YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Öğrenci Kurulunun yapılanmasını, işleyişini, görev

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ. 9.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

KAMU YÖNETİMİ. 9.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER KAMU YÖNETİMİ 9.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 Kamu hizmetlerinin yürütülmesi birçok unsur yanında olmazsa olmaz unsur işgücü gereksinimidir. Kamu görevlileri, kamu hizmetinin işgücü unsurunu oluştururlar.

Detaylı

Genel Eşit Muamele Yasası

Genel Eşit Muamele Yasası Genel Eşit Muamele Yasası Allgemeines Gleichbehandlungsgesetz (AGG) 10 soru 10 cevap Türkisch 1 AGG nin amacı nedir? AGG nin amacı, aşağıdaki sebeplerden dolayı mağduriyet oluşumunu engellemek ve mevcut

Detaylı

İTALYAN OKULLARI NASIL DÜZENLENMİŞTİR?

İTALYAN OKULLARI NASIL DÜZENLENMİŞTİR? İTALYAN OKULLARI NASIL DÜZENLENMİŞTİR? Eğitim Kaç yıldan oluşur? Eğitim 6 yaşından itibaren 16 yaşına kadar zorunlu olup, bölümlere ayrılmıştır: İlkokul 5 yıl Ortaokul 3 yıl Lise 2 yıl 6 yaşından önce

Detaylı

OY HAKKI, SEÇİM ve SEÇİM SİSTEMLERİ

OY HAKKI, SEÇİM ve SEÇİM SİSTEMLERİ OY HAKKI, SEÇİM ve SEÇİM SİSTEMLERİ Sınırlı Oy Hakkı 1) Servete ve Vergiye Bağlı Seçme Hakkı 2) Yeteneğe Bağlı Seçme Hakkı (örneğin, İtalya da 1912 seçimleri, İngiltere de 1945 e kadar uygulanan seçimler)

Detaylı

MADDELER T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GENÇLİK MECLİSİ YÖNETMELİĞİ

MADDELER T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GENÇLİK MECLİSİ YÖNETMELİĞİ MADDELER T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GENÇLİK MECLİSİ YÖNETMELİĞİ AMAÇ Madde 1 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Yönetmeliği nin amacı; gençlerimizin demokratik katılımını sağlayarak

Detaylı

HUKUK. Soru Bankası İÇTİHAT

HUKUK. Soru Bankası İÇTİHAT HUKUK Soru Bankası ÇTHT G SS - TÜK. TH VT TM T.- 1 SOU G SS - TÜK. TH VT TM T.- 1 SOU 1.. Federal devletin tüzel kişiliği yoktur.. Federe devletlerin ayrılma hakkı yoktur.. Federe devletlerin uluslararası

Detaylı

1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ

1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V İÇİNDEKİLER...VII BİRİNCİ BÖLÜM 1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ I. 1982 ANAYASASI NIN HAZIRLANMASI VE KABUL EDİLMESİ...1 II. 1982 ANAYASASI

Detaylı

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited İnsan Hakları Politikası (22 Şubat 2013 tarih ve 2/2013 No'lu Yönetim Kurulu Toplantısında onaylandığı şekilde) Revizyon 1 (20 Şubat 2015 tarih ve 2/2015 No'lu

Detaylı

ENTEGRASYON. Spor Kulübü Spor faaliyetlerinizin partneri

ENTEGRASYON. Spor Kulübü Spor faaliyetlerinizin partneri SPOR ILE ENTEGRASYON Spor Kulübü Spor faaliyetlerinizin partneri SPOR KULÜBÜ NEDİR? Spor kulübü, birlikte spor yapmak isteyen insanların gönüllü olarak bir araya geldiği bir birliktir. Spor kulüpleri Almanya

Detaylı

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi İlke Beyanı: 3M çalışma ortamındaki herkes, kendisine saygıyla davranılmasını hak eder. Saygı göstermek, her bir kişiye eşsiz yetenekleri, geçmişi ve bakış

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI SAYIN ÖMER DİNÇER İÇİN DEMOKRATİK VATANDAŞLIK VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ PROJESİNİN AÇILIŞ KONFERANSI KONUŞMA METNİ TASLAĞI

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI SAYIN ÖMER DİNÇER İÇİN DEMOKRATİK VATANDAŞLIK VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ PROJESİNİN AÇILIŞ KONFERANSI KONUŞMA METNİ TASLAĞI MİLLÎ EĞİTİM BAKANI SAYIN ÖMER DİNÇER İÇİN DEMOKRATİK VATANDAŞLIK VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ PROJESİNİN AÇILIŞ KONFERANSI KONUŞMA METNİ TASLAĞI Sayın Katılımcılar, değerli basın mensupları Avrupa Konseyi

Detaylı

BİLGESAM GENÇLİK PLATFORMU TÜZÜĞÜ

BİLGESAM GENÇLİK PLATFORMU TÜZÜĞÜ BİLGESAM GENÇLİK PLATFORMU TÜZÜĞÜ Madde 1: Topluluğun Adı Ve Merkezi a)topluluğun Adı : Bilgesam Gençlik Platformu dur. b)topluluğun Merkezi : İstanbul dur. Madde 2: Topluluğun Kurulma Amacı 1-BİLGESAM

Detaylı

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ Değerli Velimiz; Meslek seçiminin öneminin anlatıldığı ve siz değerli velilerimize yönelik önerileri

Detaylı

Zürih Kantonunda İlköğretim Okulu

Zürih Kantonunda İlköğretim Okulu Türkisch Zürih Kantonunda İlköğretim Okulu Veliler için Bilgiler Januar 2008 / Türkisch 2 / 6 Zürih Kantonu İlköğretim Okulu Hedefler ve Hedefe Yönelik Görüşler Zürih kantonunda devlet ilköğretim okulu

Detaylı

Integration e.v. Fragebogen Untersuchung über die Rechte und Pflichten der in Deutschland lebenden Migranten

Integration e.v. Fragebogen Untersuchung über die Rechte und Pflichten der in Deutschland lebenden Migranten Projekt ICI Migranten Hier Bürger JLS/FRC/2007/045 Avrupa komisyonu tarafindan taninmistir. Almanya da yasayan göcmenlerin haklari ve sorumluluklari hakkinda bir arastirma N Sehir Tarih Genel bilgiler

Detaylı

Herkes Oy Kullanıyor! Emekliliğiniz ve sağlığınız için kırmızı oy zarfı.

Herkes Oy Kullanıyor! Emekliliğiniz ve sağlığınız için kırmızı oy zarfı. Herkes Oy Kullanıyor! Emekliliğiniz ve sağlığınız için kırmızı oy zarfı. Sosyal Seçim Nedir? 30 milyonu aşkın prim ödeyenler ve emekli maaşı alanlar sosyal seçimlere katılarak, Federal Alman Emeklilik

Detaylı

eğitim ücretsiz yönlendirme dil bütünleşme rota Yeni gelenleri karşılama

eğitim ücretsiz yönlendirme dil bütünleşme rota Yeni gelenleri karşılama ücretsiz rota yönlendirme dil eğitim bütünleşme Yeni gelenleri karşılama 21 Uyum sağlamak ne demek? Sıkca göçmenlerin entegrasyonundan bahsediyoruz, ne demek istiyoruz? Ilk olarak iki yönlü bir süreçtir:

Detaylı

Herkes katılabilsin diye... Mahalle sakinlerinin katılımını sağlamanın yolları ve geniş katılımı sağlamanın temel kuralları için tavsiyeler

Herkes katılabilsin diye... Mahalle sakinlerinin katılımını sağlamanın yolları ve geniş katılımı sağlamanın temel kuralları için tavsiyeler Herkes katılabilsin diye... Mahalle sakinlerinin katılımını sağlamanın yolları ve geniş katılımı sağlamanın temel kuralları için tavsiyeler Prof. Dr. Reiner Staubach ve Tülin Kabis-Staubach (Planerladen

Detaylı

SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1- Bu yönerge, Söke Kent Konseyi Çocuk Meclisi nin oluşumunu, organlarını, görevlerini ve çalışma

Detaylı

Yasama süreci ve sivil toplum. İsveç

Yasama süreci ve sivil toplum. İsveç Yasama süreci ve sivil toplum İsveç Sosyal faaliyet alanları Devlet Piyasa Sivil toplum Sivil toplum nedir? Ortak çıkarlar, amaçlar ve değerler etrafında birleşmiş gönüllü ve kolektif faaliyetler Değişken

Detaylı

Öncü Okul Yöneticileri Derneği ETİK OKUL DEĞERLENDİRME FORMU Uygulama Rehberi ve Puanlama Anahtarı

Öncü Okul Yöneticileri Derneği ETİK OKUL DEĞERLENDİRME FORMU Uygulama Rehberi ve Puanlama Anahtarı Uygulama Rehberi Öncü Okul Yöneticileri Derneği ETİK OKUL DEĞERLENDİRME FORMU Uygulama Rehberi ve Puanlama Anahtarı Etik Okul Değerlendirme Formu 6 bölümden oluşur: A) Eğitim-Öğretim (20 puan) B) Eğitimciler

Detaylı

Çocuk Gündüz Bakımevi Evangelisch-lutherische Petrigemeinde

Çocuk Gündüz Bakımevi Evangelisch-lutherische Petrigemeinde - PDF Flyer - Çocuk Gündüz Bakımevi Evangelisch-lutherische Petrigemeinde Çocuk Gündüz Bakımevimiz, Hannover-Kleefeld Evangelisch-lutherische Petrigemeinde ye aittir ve Aşağı Saksonya nın en eski kuruluşlarından

Detaylı

IFLA İnternet Bildirgesi

IFLA İnternet Bildirgesi IFLA İnternet Bildirgesi Bilgiye engelsiz erişim özgürlük, eşitlik, küresel anlayış ve barış için temeldir. Bu nedenle, Kütüphane Dernekleri Uluslararası Federasyonu (IFLA) belirtir ki: Düşünce özgürlüğü,

Detaylı

-412- (Resmi Gazete ile yayımı: 5.8.1999 Sayı: 23777)

-412- (Resmi Gazete ile yayımı: 5.8.1999 Sayı: 23777) -412- TURKIYE CUMHURİYETİ İLE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ARASINDAKİ SOSYAL GÜVENLİK ANLAŞMASI İLE İLGİLİ EK ANLAŞMANIN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 5.8.1999

Detaylı