YATIRIM PROJELERİ VE YÖNETİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YATIRIM PROJELERİ VE YÖNETİMİ"

Transkript

1 YATIRIM PROJELERİ VE YÖNETİMİ Yatırım Projesini Hazırlama Süreci Proje Fikrinin Doğuşu Uygun Yatırım Alanlarının Araştırılması (Ön Etüd, Pazar Etüdü, Talep ve Rakiplerin Analizi, Kuruluş yerinin seçimi) 2105 (2)

2 Yatırım Projesini Hazırlama Süreci Yatırım projelerinin gerçekleştirilmesi aşamalarında; konuya proje düşüncesiyle başlanmaktadır. İkinci aşamayı, uygun yatırım alanlarının araştırılması (ön etüd) takip etmektedir. Üçüncü aşama alternatif projelerin değerlendirilmesini içermektedir. Bu aşamadan sonra yatırım projelerinin hazırlanması-fizibilite etüdü yapılarak kıt kaynakların en etkin biçimde kullanılabilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu aşamada; ekonomik teknik ve mali etüd yapılmaktadır. Bu suretle kıt kaynakların etkin kullanımının sağlanması suretiyle ülkenin dengeli ve hızlı biçimde kalkınması da sağlanabilecektir.

3 Yatırım Projesini Hazırlama Süreci Fizibilite etüdü sonrası, yatırım kararı aşamasıdır. Burada elde edilen bilgilerden yola çıkılarak uygun bulunan projelerin seçimi yapılıp kesin karar verilir. Bu aşamadan sonra yatırım programlaması yapılır. Belirlenen yatırım programı çerçevesinde yatırım projesinin uygulamasına geçilir. Yatırım harcamaları tamamlandığında ve/veya belirli bir seviyeye geldiğinde işletmeye alma/geçiş aşaması gerçekleştirilir. Bu çalışmalar sonrasında, deneme üretimi ve normal üretime geçiş aşamaları gerçekleşmektedir.

4

5 Yatırım Projesinin Gerçekleştirilmesindeki Aşamalar YATIRIM (PROJE) DÜŞÜNCESİ OLANAKLAR AÇISINDAN ARAŞTIRMA UYGUN YATIRIM ALANLARININ ARAŞTIRILMASI (ÖN ETÜT) YAPILABİLİRLİK AÇISINDAN ARAŞTIRMA YATIRIM PROJELERİNİN HAZIRLANMASI (FİZİBİLİTE ETÜDÜ) EKONOMİK ETÜT TEKNİK ETÜT MALİ ETÜT YATIRIM KARARI ALTERNATİF PROJELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ PROJE SEÇİMİ VE KESİN KARAR YATIRIMIN PROGRAMLANMASI YATIRIM PROJESİNİN UYGULANMASI İŞLETMEYE GEÇİŞ (KURULUM)

6 Yatırım Projesinin Gerçekleştirilmesindeki Aşamalar Proje Fikrinin Doğuşu: İşletmeler, normal faaliyetlerini sürdürürken bir takım sorunlarla ve değerlendirilmesi gereken fırsatlarla karşılaşırlar ve yeni yatırım projelerini ele alırlar. Bu sorunlar ve fırsatların bazıları şunlar olabilir: 1) İşletmelerde kullanılmayan kaynakların varlığı, 2) Üretilen mal serisinin tamamlanması yolundaki çabalar, 3) İşletmenin maruz kaldığı risklerin, coğrafik ve faaliyet konusu bakımından çeşitlendirme yoluyla azaltılması isteğinin belirmesi, 4) İşletme gelirlerinin azalması, 5) İşletme ürünlerinin, değişen zevk ve tercihlere bağlı olarak demode olması.

7 Yatırım Projesinin Gerçekleştirilmesindeki Aşamalar Yatırım Alanlarının Araştırılması (Ön Etüd): Yukarıda belirtildiği gibi değişik sebeplerle gündeme gelen yatırım imkanlarının uygunluğu, bir ön araştırma yapılarak incelenir. Fizibilite çalışmasına geçilmeden ön çalışma yapılarak yatırım konusunu uygun olup olmadığı araştırılır. Ön araştırmalardan olumlu sonuçlar elde edilirse, fizibilite çalışmasına başlanır. Gerçekten ümit verici yatırım olanaklarının araştırılması (Ön Etüd), bir üretim ünitesinin başarısı için başlangıç noktası olup, bunu projenin hazırlanması, değerlendirilmesi, yatırım kararının verilmesi ve uygulamaya geçilmesi aşamaları takip etmektedir

8 Yatırım Projesinin Gerçekleştirilmesindeki Aşamalar Yatırım Alanlarının Araştırılması (Ön Etüd): Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, yapılacak ön araştırma, ne tür mal ve hizmetlerin üretilmesi gerektiğini ve hangi projelerin ayrıntılı incelemeye tabi tutulması lüzumunu ortaya çıkarmak bakımından önemlidir. Bu araştırmayla fazla miktarda kullanılacak emek, sermaye ve doğal kaynakların savurganlığı (israfı) önlenmiş, kıt kaynaklar da değerlendirilmiş olacaktır.

9 ÖN ETÜD Çalışmanın Özeti: Bu kısım, yapılabilirlik çalışmasının her bölümündeki temel bulguların özet olarak sunulduğu "Yönetici Özeti"nden oluşur. Projenin Tanımı ve Kapsamı : Projenin sahibi kişi ya da kuruluş Projenin tanımı ve kapsamı Projenin amacı ve gerekçesi Proje fikrinin nasıl ortaya çıktığı Projenin uzun ve kısa dönemli amaçlarla ilişkisi (Plan ve Program) Projenin diğer projeler ile ilişkisi Projenin sonuçlarından etkilenecek bölge, kuruluş, grup ya da kişiler Şimdiye kadar yapılan etüt ve araştırmaların maliyeti Projenin ihtiyaç duyduğu etüt ve araştırmalar Pazar Araştırması : Temel proje fikrinin, proje hedeflerinin ve stratejilerinin tanımı Talep ve Pazar Pazarlama Yaklaşımı, Satış Tahminleri ve Pazarlama Bütçesi Gerekli Üretim Programı

10 ÖN ETÜD Hammadde Etüdü : Hammadde ve diğer girdiler ile ilgili pazar araştırması (bu girdilerin elde edilebilirliği, koşulları, iç ve dış piyasalardaki fiyatları vb.) İhtiyaç duyulan miktarlar Söz konusu girdilerin elde edilebilmesi için gerekli yıllık giderler. Yer Seçimi ve Çevresel Etkiler : Kuruluş yerinin seçimi ve maliyetinin belirlenmesi Çevresel Etki Değerlendirmesi Çevre Koruma Önlemleri Kapasite Seçimi : Tesisin kapasitesinin belirlenmesi (yapılabilir normal tesis kapasitesinin saptanması) Satış, tesis kapasitesi ve ham maddeler arasında miktar olarak ilişkilerin kurulması Teknoloji Seçimi ve Mühendislik : Teknoloji Seçimi Makine ve donanımın belirlenmesi İnşaat İşleri Organizasyon ve İnsan Kaynakları : Organizasyonun Tanımlanması Genel Giderler İnsan Kaynakları :

11 ÖN ETÜD Toplam Yatırım Tutarı : Sabit Sermaye Yatırımı İşletme Sermayesi Yatırımın Yıllara Dağılımı Uygulama Programı (Termin Planı) : Uygulama için önerilen zamanlama Tahmini uygulama maliyetleri Projenin gerçekleştirilme biçimi (anahtar teslimi, emanet usulü vb.) İşletme Dönemi Gider ve Gelirleri : Üretim maliyetinin hesaplanması Üretim programının (kapasite kullanım oranlarının) belirlenmesi İşletme gider ve gelirlerinin tahmin edilmesi

12 ÖN ETÜD Projenin Finansmanı ve Finansal Analiz : Finansman Tabloları Finansman Kaynakları Finansman Maliyetleri Sermaye Yapısı Finansman Planlaması Finansal Oranlar Analizi Projenin Ticari ve Ulusal (Ekonomik ve Sosyal) Açıdan Analizi : Temel ölçütler Basit Ölçütler Başabaş Noktası Duyarlılık Analizi Diğer Ulusal Analiz Ölçütleri

13 ÖN ETÜD Sonuçta; yapılabilirlik etüdü yatırımcının ne üreteceğini, nasıl üreteceğini, nereye satacağını, ne kadarlık bir yatırım yapacağını, yatırımı nereye yapacağını ve ne kazanacağını gösteren bir rapordur. Yapılabilirlik etüdleri, kesin yatırım kararının verilmesinden ve uygulama (kesin) projelerinin hazırlanmasından önce yapılan ve projelerin teknik, ticari, finansal, ekonomik, sosyal ve kurumsal yapılabilirliklerini analiz eden kapsamlı bir çalışmadır. Bütün bu çalışmalar zaten büyük ölçüde kıt olan sermaye kaynaklarının etkin kullanılmasının ve aynı zamanda sözkonusu yatırım düşüncelerinin ülke ekonomilerine katkılarının en yüksek düzeye çıkarılabilmesi için büyük önem taşımaktadır.

14 UYGUN YATIRIM ALANLARININ BELİRLENMESİ Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, yapılacak ön araştırma, ne tür mal ve hizmetlerin üretilmesi gerektiğini ve hangi projelerin ayrıntılı incelemeye tabi tutulması lüzumunu ortaya çıkarmak bakımından önemlidir. Bu araştırmayla fazla miktarda kullanılacak emek, sermaye ve doğal kaynakların savurganlığı (israfı) önlenmiş, kıt kaynaklar da değerlendirilmiş olacaktır.

15 UYGUN YATIRIM ALANLARININ BELİRLENMESİ Yatırım alanlarının araştırılmasında elde edilecek bilgi kaynaklar: Yurt içi üretim, tüketim ve milli gelirle ilgili istatistikler, Yurt içi-yurt dışı satış ve ticaret istatistikleri ile bunlara ilişkin anketler (DİE-TÜİK, DPT vb.). Uluslararası kuruluşların yayın ve raporları (IMF,OECD), Dünyadaki gelişmeleri takip eden periyodikler. Daha önce hazırlanmış, fakat uygulamaya konulmamış projeler. Mahalli idarelerin yayınları Eğitim kurumlarının yayınları (Üniversite ve diğer kurumlar). Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Meslek Odal.ve Borsal. yayınları vb.

16 UYGUN YATIRIM ALANLARININ BELİRLENMESİ 1. Talep Analizi: Projelerin gerçekleştirilmesinden sonra üretilecek mal veya hizmetlerin pazarlanması söz konusu olunca meydana gelebilecek muhtemel karışıklık, talep analizinin gereğini ortaya çıkarabilmektedir. Ancak, talep analizi, bütün mal ve hizmetlerin ayrıntılı analizi biçiminde değil, genel bilgilere dayalı ve sağduyu ile hareket edilerek mevcut talep alanlarının sınırlandırılması biçiminde anlaşılmalıdır. Öte yandan bazı projelerin belirli kapasitelerde çalışması halinde rasyonel ve rantabl olabileceği için mevcut talebin, bu kapasitede olmaması durumunda bu projeden başlangıçta vazgeçilebilir. Bu nedenle fizibilite etüdünden önce, genel bilgileri kapsayan, bir ön talep etüdü önemli görülebilmektedir.

17 İç Pazarla İlgili Talep Analizi a- İç Talepteki Gelişmeler: İç pazarlarda bazı mallara karşı talep fazla olabilir. Böylece söz konusu mal ve hizmetleri üreten endüstri alanı uygun yatırım alanı olarak görülebilir. b- Karşılanmamış Talebin Varlığı: Bir ülkedeki karşılanmamış talebin varlığını, o ülkedeki sınırlamalar ve aşırı kârların bulunması belirler. c-ithalattaki Gelişmeler: İthalat istatistikleri ve ithalatın analizi, ithal ikamesi hedefleri güden yatırım projelerinin hazırlanması için yol gösterici olabilir. d-bağlı Endüstrilerdeki Gelişmeler: Bazı projelerin gerçekleştirilmesi, diğer endüstrilerin ürettikleri mal ve hizmetlere karşı talebi olumlu bir biçimde etkiler ve talebi artırabilir. e-üretimi Çeşitlendirme Olanağındaki Gelişmeler: Bazı hallerde mevcut üretim faaliyetlerini çeşitlendirmek suretiyle de yatırım fırsatı doğabilir ve çalışmalar bu yöne kanalize edilebilir. Mevcut endüstrilerdeki gelişmeleri izlemek, boş üretim alanlarını tespit etmek gerekir.

18 Dış Pazarla İlgili Talep Analizi a-ülkenin İhtisaslaştığı Geleneksel İhraç Mallarına Karşı Talepteki Gelişmeler: Ülkenin sağladığı imkanlar veya üretimde ihtisaslaşılan geleneksel ihraç mallarına karşı, dış talepte meydana gelen artışlar. b- Üretimi Özel Doğal Şartlara Bağlı Olmayan Malların İhracındaki Gelişmeler: Gerek döviz getirisi sağlamak, gerekse ülkelerarası ilişkileri geliştirmek maksadıyla ihraç mallarını çeşitlendirme projeleri de planlanabilir. c- İhraç Mallarının Değerlerinin Yükseltilerek İhracat Olanağındaki Gelişmeler: Araştırmalar, ihraç edilen malların değerlerinin yükseltilerek ihracı halinde istihdama, milli gelire ve döviz girdilerine olumlu etkileri d- İthalat Avantajının Arttırılmasındaki Gelişmeler: mamul mal yerine yarı mamul, yarı mamul yerine ham madde ithal edilmek ve üretim sürecinin geri kalan kademelerini ülkede sürdürmek.

19 UYGUN YATIRIM ALANLARININ BELİRLENMESİ 2. İşletmelerin Boyutu ve Teknoloji Düzeyinin Analizi Her işletme ve üretim çeşidi için standart bir boyut ve teknolojik düzeyi vermek, her hasta için geçerli bir reçete vermek kadar hatalı olabilmektedir. Gerçek bu olmakla beraber belirli üretimler için optimal büyüklüğün kabulü de gözden uzak tutulmamalıdır. Nitekim küçük sanayi işletmelerine nazaran büyük, modern işletmelerin, rasyonel ve rantabl çalıştığını, üretim faktörlerini daha etkin bir biçimde kullanarak kaliteyi yükseltebildikleri söylenebilir. Ancak küçük işletmeler yerine büyük modern işletmelerin kurulması, kapasite sorunu ile işsizlik sorununu beraberinde getirebilir.

20 UYGUN YATIRIM ALANLARININ BELİRLENMESİ 3. Ülke Kaynaklarının Analizi Her ülkenin emek, sermaye ve doğal kaynakları farklı olmakla beraber bu kaynakların azlığı veya çokluğu ile proje alanlarının seçimine önemli etkileri bulunmaktadır. Doğal Kaynakların Analizi: Bir ülkede maden rezervlerinin bolluğu, yatırımları bu yöne doğru çekerken, tarıma elverişli alanların bolluğu da tarımdan elde edilecek kaynakların işlenmesine çekebilir. Enerji ve Yakıt Kaynaklarının Analizi: Uygun yatırım alanlarının tespitinde ülkenin enerji ve yakıt rezervleri önemli bir teşvik unsuru olmaktadır. Ucuz enerji - elektrometalürji sanayi ; doğal gaz - suni gübre. İşgücü Kaynaklarının Analizi: Yatırım alanlarının belirlenmesinde, işgücü kaynakları analiz edildikçe, yatırım çeşidi değişebilir ve işgücünün bol, ucuz ve kaliteli olduğu alanlara kayar. Ulaşım Masraflarının Analizi: Ulaşım masraflarının yüksekliği, bazı endüstrilere, dış rekabet ve yabancı ülkelere göre rekabet üstünlüğü sağlar.

21 UYGUN YATIRIM ALANLARININ ARAŞTIRILMASINDA KALKINMA PLANLARININ ETKİSİ Hür ekonomik bir sistem içinde kalkınma, yüksek ve sürekli bir gelir artışı, adil bir gelir dağılımı bölgeler arasında dengeli bir kalkınma, kendiliğinden gerçekleşmemektedir" Uygun yatırım alanlarının araştırılmasında, kalkınma planları ve sektör etütleri de önemli bir yer tutmakta ve ayrıntılı proje hazırlanmasında yol gösterici bir nitelik taşımaktadır. Özellikle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kalkınma planları ve uygulamaları, ülkeleri, ekonomi, işletme ve kamu yönetimi bilimcileri ile uygulayıcılarını en çok ilgilendiren konu haline gelmiştir. Nitekim planlı ekonomiye yer veren gelişmiş ülkeler, bu gelişmelerden maksimum derecede faydalanmayı başarmışlar, geri kalmış ve gelişmekte olan ülkeler de planlı ekonomik kalkınma denemelerine girişmişler ve önemli gelişmeler elde etmişlerdir.

22 10. KALKINMA PLANI

23 9. KALKINMA PLANI dönemine ilişkin uluslararası gelişmeler ve temel eğilimler doğrultusunda, Türkiye ekonomisine ilişkin geçmiş dönemdeki gelişmeler ile mevcut ekonomik ve sosyal gelişmeler dikkate alınarak hazırlanan Dokuzuncu Kalkınma Planının vizyonu, istikrar içinde büyüyen, gelirini daha adil paylaşan, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, bilgi toplumuna dönüşen ve AB ye üyelik için uyum sürecini tamamlamış bir Türkiye olarak belirlenmiştir.

24 Türk Sanayinin Zayıf ve Güçlü Yönleri Zayıf Yönler Güçlü Yönler Yoğun bürokrasi Doğal kaynaklar Yatırım ortamındaki belirsizlikler Coğrafi avantaj Düşük düzeydeki ar-ge harcamaları Altyapıda ilerlemeler Tasarım ve marka yaratmadaki Güçlü sanayi yapısı yetersizlikler Finansman engelleri Eğitimli iş gücü Pazarlama hizmetlerindeki yetersizlikler Kapasite yetersizliği Düşük verimlilik Kalite ve çevre bilincinde eksiklik Teknik bilgi eksikliği Kayıt dışı istihdamın yaygınlığı

25 10. KALKINMA PLANI Ülkemizin Onuncu Kalkınma Planı, 2 Temmuz 2013 de TBMM Genel Kurulu nda kabul edildi ve 6 Temmuz 2013 de Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi dönemini kapsayan bu Plan, ülke gündeminde kısa vadeli gelişmelere odaklandığımız bu günlerde, tekrardan uzun vadeli bir perspektife kavuşmak için yeni bir fırsat sunuyor. Hazırlık aşamasında 66 farklı özel ihtisas komisyonu (ÖİK) ile çalışma grubu (ÇG) kurulduğu ve 3000 e yakın paydaş ile uzmanın aktif katkısıyla çalışılmıştır.

26 ONUNCU KALKINMA PLANININ AMAÇLARI Plan hedeflerimizle; Ülkemizin büyüme performansını daha yüksek, istikrarlı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturacağız. Milletimizin temel değerlerini ve beklentilerini esas alarak yapısal dönüşümleri gerçekleştireceğiz. Rekabet gücümüzü ve toplumumuzun refah seviyesini artıracağız.

27 ONUNCU KALKINMA PLANININ AMAÇLARI Önümüzdeki dönemde; Ülkemizin uluslararası değer zinciri hiyerarşisinde üst basamaklara çıkarmayı, Yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmiş bir ülke haline gelmeyi, Üretim yapımızın teknoloji ve katma değer seviyesini yükseltmeyi, Gelir dağılımını daha da iyileştirerek toplumsal refahımızı daha da yaygınlaştırmayı Temel hizmetleri daha erişilebilir ve nitelikli bir biçimde sunmayı Bölgesel gelişmişlik farklarını daha da azaltmayı Rekabet gücü ve yaşam kalitesini artıran kentleşmeyi sağlamayı Vatandaşlarımızın daha mutlu, müreffeh ve onurlu bir şekilde yaşamasını sağlamayı amaçlıyoruz.

28 10. KALKINMA PLANININ YAPISI

29 10. KALKINMA PLANI Daha sonra ise Planın hedefleri ve politikaları dört temel gelişme ekseninde veriliyor. Bu eksenler: (1) Nitelikli insan, güçlü toplum; (2) Yenilikçi üretim, istikrarlı yüksek büyüme; (3) Yaşanabilir mekanlar, sürdürülebilir çevre; (4) Kalkınma için uluslararası işbirliği. Bu bölümdeki her alt-bölümde önce kısa bir durum analizi yapılıyor, sonra amaç ve hedefler özetleniyor, en sonda ise o altbölüme dair politikalar sıralanıyor.

30 10. KALKINMA PLANI Kamunun, kalkınma doğrultusundaki neredeyse tüm faaliyet alanlarını kapsayan bu alt-bölümler, gelişme eksenleri altında aşağıdaki sıralamada yer alıyor: a. Nitelikli insan, güçlü toplum: 1- Eğitim; 2- Sağlık; 3- Adalet; 4- Güvenlik; 5-Temel Hak ve Özgürlükler; 6- Sivil Toplum Kuruluşları; 7- Aile ve Kadın; 8-Çocuk ve Gençlik; 9- Sosyal Koruma; 10- Kültür ve Sanat; 11- İstihdam ve Çalışma Hayatı; 12- Sosyal Güvenlik; 13- Spor; 14- Nüfus Dinamikleri; 15-Kamuda Stratejik Yönetim; 16- Kamuda İnsan Kaynakları; 17- Kamu Hizmetlerinde E-Devlet Uygulamaları.

31 10. KALKINMA PLANI b. Yenilikçi üretim, istikrarlı yüksek büyüme: 1- Büyüme ve İstihdam; 2- Yurtiçi Tasarruflar; 3- Ödemeler Dengesi; 4- Enflasyon ve Para Politikası; 5- Mali Piyasalar; 6- Maliye Politikası; 7- Sosyal Güvenlik Finansmanı; 8- Kamu İşletmeciliği; 9- Yatırım Politikaları (Kamu ve Özel); 10- Bilim, Teknoloji ve Yenilik; 11- İmalat Sanayiinde Dönüşüm; 12- Girişimcilik ve KOBİ ler; 13- Fikri Mülkiyet Hakları; 14- Bilgi ve İletişim Teknolojileri; 15- Tarım ve Gıda; 16- Enerji; 17- Madencilik; 18- Lojistik ve Ulaştırma; 19- Ticaret Hizmetleri; 20- Turizm; 21-İnşaat, Mühendislik, Müşavirlik.

32 10. KALKINMA PLANI c. Yaşanabilir mekanlar, sürdürülebilir çevre: 1- Bölgesel Gelişme ve Bölgesel Rekabet Edebilirlik; 2- Mekânsal Gelişme ve Planlama; 3- Kentsel Dönüşüm ve Konut, 4- Kentsel Altyapı, 5- Mahalli İdareler; 6- Kırsal Kalkınma; 7-Çevrenin Korunması, 8- Toprak ve Su Kaynakları Yönetimi; 9- Afet Yönetimi. d. Kalkınma için uluslararası işbirliği: 1- Uluslararası İşbirliği Kapasitesi; 2- Bölgesel İşbirlikleri; 3- Küresel Kalkınma Gündemine Katkı.

33 10. KALKINMA PLANI Son olarak, son yıllarda Türkiye nin uluslararası kalkınma işbirliklerindeki yükselen konumunu pekiştirmeyi amaçlayan bir program dikkat çekiyor. a. Yatay alanlar: 1- Yurtiçi tasarrufların artırılması ve israfın önlenmesi programı, 2- İş ve yatırım ortamının geliştirilmesi programı, 3- İşgücü piyasasının etkinleştirilmesi programı, 4- Kayıt dışı ekonominin azaltılması programı, 5-İstatistiki bilgi altyapısını geliştirme programı, 6-Enerji verimliliğinin geliştirilmesi programı. b. Sanayide dönüşüm: 1-Üretimde verimliliğin artırılması programı, 2-İthalata olan bağımlılığın azaltılması programı, 3-Kamu alımları yoluyla teknoloji geliştirme ve yerli üretim programı, 4- Öncelikli teknoloji alanlarında ticarileştirme programı.

34 10. KALKINMA PLANI c. Sektörel: 1- İstanbul uluslararası finans merkezi programı, 2- Yerli kaynaklara dayalı enerji üretim programı, 3- Sağlık endüstrilerinde yapısal dönüşüm programı, 4- Sağlık turizminin geliştirilmesi programı, 5- Tarımda su kullanımının etkinleştirilmesi programı, 6- Taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm programı. d. Kamu bütçesinde etkinlik: 1- Kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi programı, 2- Kamu gelirlerinin kalitesinin arttırılması programı e. Beşeri sermaye: 1- Temel ve mesleki becerileri geliştirme programı, 2- Nitelikli insan gücü için çekim merkezi programı, 3- Sağlıklı yaşam ve hareketlilik programı.

35 10. KALKINMA PLANI f. Bölgesel politikalar: 1- Yerelde kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi programı, 2- Rekabetçiliği ve sosyal uyumu geliştiren kentsel dönüşüm programı. g. Sosyal kalkınma: 1- Ailenin ve dinamik nüfus yapısının korunması programı. h. Uluslararası kalkınma: 1- Kalkınma için uluslararası işbirliği altyapısının geliştirilmesi programı.

36 Tablo 1: Seçilmiş Bazı Göstergelerde Dokuzuncu ve Onuncu Plan Karşılaştırması AR-GE Harcamalarının GSYH'a oranı (%) Yurtiçi Tasarrufların GSYH'a oranı (%) İmalat Sanayii'nin GSYH içindeki payı (%) Yüksek Teknoloji Sektörlerinin İmalat Sanayii İhracatı İçindeki Payı (%) Kadın İşgücüne Katılım Oranı (%) Okul Öncesi Eğitimde Brüt Okullaşma Oranı (%) Yükseköğretimde Brüt Okullaşma Oranı (%) Plan Dönemi Değişim (yüzde puan, ) Hedeflenen 10.Plan Dönemi Değişim (yüzde puan, ) -Hedeflenen- 0,6 0,86 0,26 1,8 0,94 16,6 14,8-1,8 19 4,2 17,2 15,6-1,6 16,5 0,9 5,6 3,7-1,9 5,5 1,8 23,6 29,5 5,9 34,9 5, ,6 35, ,4

37

38

39

40

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014 ORTA VADELİ PROGRAM (2015-201) 8 Ekim 2014 DÜNYA EKONOMİSİ 2 2005 2006 200 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 T 2015 T Küresel Büyüme (%) Küresel büyüme oranı kriz öncesi seviyelerin altında seyretmektedir.

Detaylı

T.C. Kalkınma Bakanlığı

T.C. Kalkınma Bakanlığı T.C. Kalkınma Bakanlığı 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği- Turkey s Agricultural Policies at a Crossroads with respect to 2023 Vision 2023 Vision, Economic Growth and Agricultural

Detaylı

KTÜ STRATEJİK PLAN 2014-2018 10. KALKINMA PLANI 2014-2018

KTÜ STRATEJİK PLAN 2014-2018 10. KALKINMA PLANI 2014-2018 10. KALKINMA PLANI KTÜ STRATEJİK PLAN 10. Kalkınma Planında Yer Alan Politikalarla Örtüşen Hedef ve Faaliyetlerimiz Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum Yenilikçi Üretim, İstikrarlı Yüksek Büyüme Yaşanabilir

Detaylı

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığığ Ülke ve Kamu Kurumları Düzeyinde Strateji Yönetimi Anıl YILMAZ Stratejik t Planlama l Dairesi i Bşk. ODTÜVT Yönetim ve Mühendislik Günleri 2 Mart 2008 Gündem Ülkesel

Detaylı

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ Öncelikler ve İhtisaslaşma Organizasyon ve Eşgüdüm Yaşam Kalitesinin Artırılması Sürdürülebilir Kalkınma Bilgi Toplumuna Dönüşüm Rekabet Gücünün

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ VİZYON BELGESİ (TASLAK) Türkiye 2053 Stratejik Lokomotif Sektörler MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ Millet Hafızası ve Devlet Aklının bize bıraktığı miras ve tarihî misyon, İstanbul un Fethinin

Detaylı

İçindekiler. Birinci Bölüm YATIRIM KAVRAMI VE YAPILABİLİRLİK ETÜDLERİ

İçindekiler. Birinci Bölüm YATIRIM KAVRAMI VE YAPILABİLİRLİK ETÜDLERİ İçindekiler Birinci Bölüm YATIRIM KAVRAMI VE YAPILABİLİRLİK ETÜDLERİ I. YATIRIM VE YATIRIM PLANLAMASI... 1 A. YATIRIM KAVRAMI VE TANIMLAR... 2 1. Halk Dilinde Yatırım... 3 2. Ekonomi Biliminde (Makro Açıdan)

Detaylı

AR-GE POLİTİKALARI ve ARAŞTIRMA ALTYAPILARI

AR-GE POLİTİKALARI ve ARAŞTIRMA ALTYAPILARI AR-GE POLİTİKALARI ve ARAŞTIRMA ALTYAPILARI Özgür Kadir ÖZER Planlama Uzmanı AR-GE, YENĠLĠK VE TEKNOLOJĠ POLĠTĠKALARI FORUMU, 27 OCAK 2011, ANKARA Sunum Akışı Ar-Ge ve Yenilik Sistemindeki Gelişmeler Kamu

Detaylı

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON Z. Güldem Ökem, PhD Research Fellow Centre for European Policy Studies (guldem.okem@ceps.eu) 23 Şubat 2011, Ankara Türkiye nin Avrupa Birliği

Detaylı

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Koordinatör Teknoloji Bakanlığı Öncelikli Dönüşüm Programları, 16/02/2015 tarihli ve 2015/3

Detaylı

TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) FİZİBİLİTE RAPORU FORMATI

TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) FİZİBİLİTE RAPORU FORMATI T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) FİZİBİLİTE RAPORU FORMATI İÇİNDEKİLER İçindekiler Tablo ve şekil listesi

Detaylı

YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015

YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015 YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015 HÜKÜMETİN YAPISI VE BAKANLIKLAR EKONOMİ YÖNETİMİ; REFORMLAR İLE HIZLI EKONOMİK

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji KASIM 2014 KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ...

BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ... 1-20 1.1. Temel Makro Ekonomik Göstergelere Göre Türkiye nin Mevcut Durumu ve Dünyadaki Yeri... 1 1.2. Ekonominin Artıları Eksileri; Temel

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 4 Ekim 2016

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 4 Ekim 2016 ORTA VADELİ PROGRAM (2017-2019) 4 Ekim 2016 İçindekiler 1. Dünya Ekonomisi 2. Orta Vadeli Programın Temel Amaçları ve Büyüme Stratejisi 3. Orta Vadeli Programın (2017-2019) Temel Makroekonomik Büyüklükleri

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE-

Detaylı

ÖNCELİKLİ DÖNÜŞÜM PROGRAMLARI

ÖNCELİKLİ DÖNÜŞÜM PROGRAMLARI HH Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) ÖNCELİKLİ DÖNÜŞÜM PROGRAMLARI Dr. Cevdet YILMAZ T.C. Kalkınma Bakanı Bilgilendirme Sunumu Ankara 2015 2023 Vizyonu 2023 yılı için temel hedefler: Milli geliri 2 trilyon

Detaylı

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 SUNUM AKIŞI Bölge Planı Hazırlık Süreci Paydaş Analizi Atölye Çalışmalarının Gerçekleştirilmesi Mevcut Durum Analizi Yerleşim Yapısı ve Yerleşmeler Arası İlişki Analizi

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI GİRDİ TEDARİK STRATEJİSİ 2013-2015

EKONOMİ BAKANLIĞI GİRDİ TEDARİK STRATEJİSİ 2013-2015 EKONOMİ BAKANLIĞI GİRDİ TEDARİK STRATEJİSİ 2013-2015 GİTES NİÇİN GEREKLİ? Sorunlar; Emtia fiyatlarındaki dalgalanmalar ve artışlar, Dünya girdi kaynaklarının geleceğine yönelik belirsizlikler, Girdi tedarik

Detaylı

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON Z. Güldem Ökem, PhD Research Fellow Centre for European Policy Studies(CEPS) 23 Şubat 2011, Ankara Türkiye nin Avrupa Birliği ne Üyelik

Detaylı

2014 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI

2014 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI 2014 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI 11 EKİM 2013 MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI www.maliye.gov.tr 2013 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ EYLÜL AYI GERÇEKLEŞMELERİ EYLÜL AYI BÜTÇE AÇIĞI 6,0 5,8 5,5 (Milyar

Detaylı

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ 1 Kalkınma Ajansı Destekleri Destek Araçları Teknik Destek Mali Destekler Faiz Desteği Faizsiz Kredi Desteği Doğrudan Finansman Desteği Proje Teklif Çağrısı Güdümlü Proje Desteği

Detaylı

2012 YILI OCAK-EYLÜL DÖNEMİ BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ 2012 YIL SONU BÜTÇE TAHMİNLERİ 2013 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI

2012 YILI OCAK-EYLÜL DÖNEMİ BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ 2012 YIL SONU BÜTÇE TAHMİNLERİ 2013 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 212 YILI OCAK-EYLÜL DÖNEMİ BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ 212 YIL SONU BÜTÇE TAHMİNLERİ 213 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI 16 EKİM 212 MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI www.maliye.gov.tr EKONOMİK GÖRÜNÜM Küresel

Detaylı

İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜNDE TÜRKİYE İÇİN FIRSATLAR

İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜNDE TÜRKİYE İÇİN FIRSATLAR 1 5. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi, İstanbul 05.12.2013 HH İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜNDE TÜRKİYE İÇİN FIRSATLAR Umut GÜR Sanayi Dairesi Başkanı Kalkınma Bakanlığı ONUNCU KALKINMA PLANI Onuncu Kalkınma

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İşletme kurma fikriyle birlikte başlayıp, işletmenin kesin olarak kuruluşunun tamamlanmasına kadar sürdürülen çalışma ve araştırmalara işletmelerin kuruluş çalışmaları denmektedir.

Detaylı

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 İÇERİK Amaç, Vizyon Hazırlık Süreci İnovasyona Dayalı Mevcut Durum Stratejiler Kümelenme ile ilgili faaliyetler Sorular (Varsa) İNOVASYON & KÜMELENME

Detaylı

II. KKTC KOBİ ZİRVESİ GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI

II. KKTC KOBİ ZİRVESİ GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI II. KKTC KOBİ ZİRVESİ GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI KKTC GENEL VE EKONOMİK BİLGİLER 2 KKTC Genel ve Ekonomik Bilgiler Nüfus (2014); 313.626 Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (2015); 10,2

Detaylı

ONUNCU KALKINMA PLANI

ONUNCU KALKINMA PLANI KALKINMA ONUNCU KALKINMA PLANI HÜKÜMETİMİZİN 10 YILLIK DÖNEMİ 2018 ve 2023 HEDEFLERİMİZ SON ON YILDA SAĞLADIĞIMIZ İSTİKRARLI BÜYÜME 2023 YILINA İLİŞKİN TEMEL HEDEFLER ONUNCU KALKINMA PLANININ TEMEL HEDEFLERİ

Detaylı

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi İşletmelerin Genel Hedefleri Finansal Hedefler: Kârlılık ve yeni kârlı yatırımlar Pazarlama hedefleri Var olma hedefi: Ticari hayatı sürdürmek Sosyal sorumluluk ve topluma hizmet İşletmelerin Özel Hedefleri

Detaylı

K R Ü E R SEL L K R K İ R Z SON O R N A R S A I TÜR Ü K R İ K YE E KO K N O O N M O İSİND N E D İKT K İSAT A P OL O İTİKA K L A AR A I

K R Ü E R SEL L K R K İ R Z SON O R N A R S A I TÜR Ü K R İ K YE E KO K N O O N M O İSİND N E D İKT K İSAT A P OL O İTİKA K L A AR A I KÜRESEL KRİZ SONRASI TÜRKİYE EKONOMİSİNDE İKTİSAT POLİTİKALARI Prof. Dr. Adem ahin TOBB-ETÜ Öğretim Üyesi 14 Mayıs 2010, İSTANBUL KRİZLER 2008 2001 İç Kaynaklı Finansal Derinliği Olan Olumlu Makro Ekonomik

Detaylı

KALKINMA AJANSLARI ve

KALKINMA AJANSLARI ve KALKINMA AJANSLARI ve 13 MART 2012 ANKARA Mustafa Zati Uzman Sunum Planı Neden Kalkınma Ajansları Dünya da Kalkınma Ajansları Türkiye de Kalkınma Ajansları Ankara Kalkınma Ajansı Kalkınma Ajansları Destekleri

Detaylı

GENEL İŞLETME İŞLETMEN. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN

GENEL İŞLETME İŞLETMEN. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN GENEL İŞLETME İŞLETMEN LETMENİN N KURULUŞ ÇALIŞMALARI Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN İşletme denince köşe başındaki bakkaldan büyük bir demir çelik işletmesine kadar çeşitli tipte girişimler söz konusu olabildiğine

Detaylı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni GSO-TOBB-TEPAV Girişimcilik Merkezinin Açılışı Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi nin Açılışı Proje Değerlendirme ve Eğitim Merkezi nin Açılışı Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi Açılışı 23 Temmuz

Detaylı

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB VE KURULUŞ AMACI KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile

Detaylı

İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı

İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı 2010-2013 İzmir Bölge Planı 2010-2013 İzmir Bölge Planı

Detaylı

İZMİR DE (TEMİZ ÜRETİM)

İZMİR DE (TEMİZ ÜRETİM) İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ İzmir Kalkınma Ajansı İZMİR BÖLGE KÜMELENME EKO- KALKINMA VERĐMLĐLĐK DESTEK PROGRAMLARI YENĐLĐK YATIRIM PLANI AJANSI 2010-20132013

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

ONUNCU KALKINMA PLANI (OKP) VE BÖLGESEL GELİŞME ULUSAL STRATEJİSİ (BGUS) ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA HAZIRLANAN MÜLAKAT FORMU

ONUNCU KALKINMA PLANI (OKP) VE BÖLGESEL GELİŞME ULUSAL STRATEJİSİ (BGUS) ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA HAZIRLANAN MÜLAKAT FORMU ONUNCU KALKINMA PLANI (OKP) VE BÖLGESEL GELİŞME ULUSAL STRATEJİSİ (BGUS) ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA HAZIRLANAN MÜLAKAT FORMU Kurum Adı-Soyadı Tarih Adres Telefon / /2012 ONUNCU KALKINMA PLANI (OKP) VE BÖLGESEL

Detaylı

İKİNCİ KISIM. Amaç ve Hukuki Dayanak

İKİNCİ KISIM. Amaç ve Hukuki Dayanak ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI GÖREV, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ KISIM Amaç ve Hukuki Dayanak Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Strateji Geliştirme

Detaylı

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ PROJENİN GEREKÇESİ VE AMACI Tarım sektörü Türkiye nin Gayri Safi Katma Değerinin yaklaşık %9 unu oluştururken, bu oran

Detaylı

Dış Ticaret Politikası. Temel İki Politika. Dış Ticaret Politikası Araçları Korumacılık / İthal İkameciliği

Dış Ticaret Politikası. Temel İki Politika. Dış Ticaret Politikası Araçları Korumacılık / İthal İkameciliği Dış Ticaret Politikası Temel İki Politika Korumacılık / İthal İkameciliği Genel olarak yurt dışından ithal edilen nihai tüketim mallarının yurt içinde üretilmesini; böylece dışa bağımlılığın azaltılmasını

Detaylı

TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007

TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007 TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007 1 Adana Gelecek Stratejisi Konferansı Çalışmanın amacı: Adana ilinin ekonomik, ticari ve sosyal gelişmelerinde

Detaylı

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI 1. Programın Amacı ve Kapsamı 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 105 milyar TL ile GSYH nin yaklaşık yüzde 7 si olarak gerçekleşen

Detaylı

İktisadi Planlamayı Gerektiren Unsurlar İKTİSADİ PLANLAMA GEREĞİ 2

İktisadi Planlamayı Gerektiren Unsurlar İKTİSADİ PLANLAMA GEREĞİ 2 İktisadi Planlamayı Gerektiren Unsurlar İKTİSADİ PLANLAMA GEREĞİ 2 PLANLAMAYI GEREKTİREN UNSURLAR Sosyalist model-kurumsal tercihler Piyasa başarısızlığı Gelişmekte olan ülkelerin kalkınma sorunları 2

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı MECLİS TOPLANTISI Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 29 Eylül 2014 62. HÜKÜMET 62. HÜKÜMET: EKONOMİ POLİTİKALARININ TEMELİNİ OLUŞTURACAK 25 ÖNCELİKLİ DÖNÜŞÜM PROGRAMI 1- Üretimde Verimliliğin Artırılması

Detaylı

Yeniden Yapılanma Süreci Dönüşüm Süreci

Yeniden Yapılanma Süreci Dönüşüm Süreci Yeniden Yapılanma Süreci 2010-2025 Dönüşüm Süreci 2025-2050 2025'te olmazsa olmazlar Geçiş dönemi kilit meseleleri Dönüşüm zamanının Başarı Dönüşüm ölçütleri zamanının Vizyon Herkese fırsat eşitliği sağlanarak

Detaylı

BSTB: Kümelenme Destek Programı

BSTB: Kümelenme Destek Programı BSTB: Kümelenme Destek Programı ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞE GİDEN YOLDA KÜMELENME: ADANA-SAĞLIK TURİZMİ KÜMELENME TOPLANTISI 11/12/2012 1 Küme ne değildir? Net bir tanım yapmak mümkündür ancak bu yönde

Detaylı

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Bu Dersimizde; Kuruluşla İlgili Bazı Temel Kavramlar Genel Olarak İşletmenin Kuruluş Aşamaları Fizibilite Çalışmalarının

Detaylı

Dış Ticaret Politikasının Amaçları

Dış Ticaret Politikasının Amaçları Dış Ticaret Politikasının Amaçları Dış Ödeme Dengesizliklerinin Giderilmesi Bir ülkede fazla olan döviz talebinin azaltılması için kullanılabilir. Dış rekabetten korunma Uluslararası rekabete dayanacak

Detaylı

08 Kasım 2012. Ankara

08 Kasım 2012. Ankara 08 Kasım 2012 Ankara KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

Stratejik Plan 2015-2019

Stratejik Plan 2015-2019 Stratejik Plan 2015-2019 Bu Stratejik Plan önümüzdeki beş yıl Bezmiâlem in gelmesini umut ettiğimiz yeri ve buraya nasıl geleceğimizi anlatan bir Vizyon Belgesidir. 01.01.2015 Rektör Sunuşu Sevgili Bezmiâlem

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

TR42 DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI 2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI BİLGİ NOTU

TR42 DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI 2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI BİLGİ NOTU Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 2014 Yılı Mali Destek Programları 2014 Yılı Mali Destek Programları kapsamında 6 farklı mali destek Programı 11 Kasım 2013 tarihinde ilan edilmesi planlanmaktadır. Toplam 25.100.000

Detaylı

GELİR POLİTİKALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

GELİR POLİTİKALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GELİR POLİTİKALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİSYON ÇALIŞMASI Tablo 1. Misyon Çalışması Sonuçları Konsolide Misyon Sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal refahı arttırmak için, mali disiplin içerisinde, kaynakların

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

ÜSİMP 2013 Altıncı Ulusal Kongresi, 09-10 Mayıs 2013, Düzce Üniversitesi

ÜSİMP 2013 Altıncı Ulusal Kongresi, 09-10 Mayıs 2013, Düzce Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Altan Özkil Atılım Üniversitesi Sav. Tekno. Uyg. ve Arşt. Merkezi Müdürü Prof.Dr. Hasan AKAY Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı ÜSİMP 2013 Altıncı Ulusal Kongresi, 09-10 Mayıs 2013, Düzce

Detaylı

5 Ekim 2017 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : GENELGE

5 Ekim 2017 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : GENELGE 5 Ekim 2017 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 30201 GENELGE Kalkınma Bakanlığından: Konu : 2018-2020 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları GENELGE Hükümetimizin temel hedefi, vatandaşlarımızın refah ve mutluluğunu

Detaylı

ALAN ARAŞTIRMASI II. Oda Raporu

ALAN ARAŞTIRMASI II. Oda Raporu tmmob makina mühendisleri odası TMMOB SANAYİ KONGRESİ 2009 11 12 ARALIK 2009 / ANKARA ALAN ARAŞTIRMASI II Türkiye de Kalkınma ve İstihdam Odaklı Sanayileşme İçin Planlama Önerileri Oda Raporu Hazırlayanlar

Detaylı

TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR.

TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. 1 İÇİNDEKİLER TAŞOCAKÇILIĞI SEKTÖR RAPORU SEKTÖR 2023 HEDEFLERİ 2 TAŞOCAKÇILIĞI SEKTÖR RAPORU Türkiye, jeolojik

Detaylı

Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs Mart 2017, Ankara

Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs Mart 2017, Ankara Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs 17 7 Mart 17, Ankara İÇERİK Ankara Kalkınma Ajansı Onuncu Kalkınma Planı Bölge Planı 11-13 Bölge Planı 14-23 Ankara Kalkınma Ajansı Tarafından Sağlık

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU % TÜFE ÜFE Ocak 2011 2012 2011 2012 Yıllık 4,90 10,61 10,80 11,13 Yıllık Ort. 8,28 6,95 8,89 11,11 Aylık 0,41 0,56 2,36 0,38 Yeni

Detaylı

KALKINMA PLANI VE PROGRAMLARDA SAĞLIK. Yılmaz TUNA. Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı. 17 NİSAN 2015 Belek, Antalya

KALKINMA PLANI VE PROGRAMLARDA SAĞLIK. Yılmaz TUNA. Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı. 17 NİSAN 2015 Belek, Antalya KALKINMA PLANI VE PROGRAMLARDA SAĞLIK Yılmaz TUNA Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı 17 NİSAN 2015 Belek, Antalya SUNUM İÇERİĞİ 1. MEVCUT DURUM (ALTYAPI-HARCAMA) 2. 10. KALKINMA PLANI (GENEL) 3. 10.

Detaylı

Konuşmamda sizlere birkaç gün önce açıklanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı hakkında bilgi vereceğim.

Konuşmamda sizlere birkaç gün önce açıklanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı hakkında bilgi vereceğim. 4 Ekim 2009 Tarihinde, DPT Müsteşar Yardımcısı Erhan USTA nın Euro50 Group Seminerinde İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planına İlişkin Konuşma Metni Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Detaylı

Dünya Bankası KOBİ & İhracat Finansmanı Aracılık Kredileri. Alper Oguz Finansal Sektor Uzmani Dunya Bankasi Ankara Ofisi

Dünya Bankası KOBİ & İhracat Finansmanı Aracılık Kredileri. Alper Oguz Finansal Sektor Uzmani Dunya Bankasi Ankara Ofisi Dünya Bankası KOBİ & İhracat Finansmanı Aracılık Kredileri Alper Oguz Finansal Sektor Uzmani Dunya Bankasi Ankara Ofisi Dünya Bankası Grubu Kuruluşları Dunya Bankası Grubu Uluslararası Imar ve Kalkınma

Detaylı

Ankara Stockholm İstanbul Konya Cinnah Caddesi 39/14 06680 Çankaya Tel: +90.312. 442 92 22 Fax: +90.312. 442 92 48

Ankara Stockholm İstanbul Konya Cinnah Caddesi 39/14 06680 Çankaya Tel: +90.312. 442 92 22 Fax: +90.312. 442 92 48 Küresel Düşün, Profesyonel Hareket Et fcc@fcc.com.tr www.fcc.com.tr Ankara Stockholm İstanbul Konya Cinnah Caddesi 39/14 06680 Çankaya Tel: +90.312. 442 92 22 Fax: +90.312. 442 92 48 Fagelviksvagen 9c

Detaylı

Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı

Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 1. İZKA 2. İzmir Bölge Planı 3. Yaşanabilir Şehir Hedefleri İçerik 1.

Detaylı

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013 Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program 22 Kasım 201 Büyüme Tahminleri (%) 4, 4,1 Küresel Büyüme Tahminleri (%) 4,1,2,0 ABD Büyüme Tahminleri (%) 2,,,,,,1,6,6 2,8 2,6 2,4 2,2

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER)

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) 1.KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 KOBİ lere Yönelik Destekler -Kalkınma Ajansları -KOSGEB -TÜBİTAK -Bilim Sanayi

Detaylı

İSTANBUL BÖLGE PLANI. 27 Haziran 2013

İSTANBUL BÖLGE PLANI. 27 Haziran 2013 2014-2023 İSTANBUL BÖLGE PLANI 27 Haziran 2013 1 2014-2023 İstanbul Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları 2014-2023 İstanbul Bölge Planı; 3194 sayılı İmar Kanunu çerçevesinde, Kalkınma Bakanlığı nın 15/11/2012

Detaylı

İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI

İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI 1 2 İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI Programın Amacı İşletmelerin ihracat ve yenilikçilik yeteneklerini geliştirerek TRB1 Bölgesi'nin rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlamaktır. 3 İHRACAT

Detaylı

YENİ EKONOMİ PROGRAMI YAPISAL DÖNÜŞÜM ADIMLARI 2019

YENİ EKONOMİ PROGRAMI YAPISAL DÖNÜŞÜM ADIMLARI 2019 YENİ EKONOMİ PROGRAMI 2019 Yapısal Reformların Önceliklendirilmesi Serbest Piyasa İlkeleriyle Uyumlu İhracatın ve İstihdamın Artırılması Odaklı Sürdürülebilir Büyüme ve Adaletli Paylaşım YENİ EKONOMİ PROGRAMI

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI 02.04.2015 1 OFFSET E İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 663 sayılı KHK nın 13. ve 50. maddeleri, 6518 sayılı Kanunun 45. ve 52. Maddelerine istinaden Bilim, Sanayi

Detaylı

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Daha kapsayıcı bir toplum için sözlerini eyleme dökerek çalışan iş dünyası ve hükümetler AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Avrupa da önümüzdeki

Detaylı

SUUDİ ARABİSTAN ÜLKE RAPORU

SUUDİ ARABİSTAN ÜLKE RAPORU SUUDİ ARABİSTAN ÜLKE RAPORU 24.03.2016 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Suudi Arabistan a ihracat yapan 545 firma bulunmaktadır. 31.12.2015 tarihi itibariyle Ekonomi

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM

ORTA VADELİ PROGRAM BURÇİN KABAKCI Araştırma Raporu Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü KONYA Ekim, 2016 www.kto.org.tr 1 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 1 2. 2017 2019 ORTA VADELİ PROGRAM... 1 3. OVP DE TEMEL EKONOMİK HEDEFLER

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım. DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı

Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım. DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı Kalkınma ve Sürdürülebilir Kalkınma Kalkınmanın amacı; ekonomik büyüme olmayıp, temel olarak insan yaşam kalitesinin arttırılmasıdır.

Detaylı

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Dr. Sinan Tandoğan Girişim Destek Grubu TEYDEB TÜBİTAK TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri: TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri

Detaylı

BÖLGE PLANI. Hazırlayan : Murat DOĞAN

BÖLGE PLANI. Hazırlayan : Murat DOĞAN BÖLGE PLANI Hazırlayan : Murat DOĞAN İÇERİK 1. Bölge Planlama Nedir? 2. Neden Bölge Planlama? 3. Nasıl bir planlama yaklaşımı? 4. Bölge Planı Örnekleri Bölge planlama, BÖLGE PLANLAMA Bölge Planlama Nedir?

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ

İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART 2018 Hazırlayan: Yağmur Özcan Uluslararası

Detaylı

Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi. Dr. Nejla CAN GÜLER, AB Uzmanı Aralık 2014, Ankara

Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi. Dr. Nejla CAN GÜLER, AB Uzmanı Aralık 2014, Ankara Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi Dr. Nejla CAN GÜLER, AB Uzmanı Aralık 2014, Ankara SUNU İÇERİĞİ GİRİŞ I-AR-GE II-DESTEK KAYNAKLARI III-SAĞLIKTA AR-GE IV-ÖRNEK V-HEDEF SONUÇ

Detaylı

Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları

Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları Mühendislik Fakültelerinin Araştırma ve Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkılarının Değerlendirilmesi Paneli

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ 2014 NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı KOBİ lerin bir araya gelerek tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı ve finansman gibi Ortak Sorunlara

Detaylı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Kasım 2017 1 SUNUM PLANI Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama (TEKNOPAZAR)

Detaylı

YATIRIMLAR Yatırımların Sektörel Dağılımı a) Mevcut Durum

YATIRIMLAR Yatırımların Sektörel Dağılımı a) Mevcut Durum 1.2.2. YATIRIMLAR 1.2.2.1. Yatırımların Sektörel Dağılımı a) Mevcut Durum Kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının 2018 yılında reel olarak yüzde 1,4 oranında artması beklenmektedir. Bu dönemde, kamu kesimi

Detaylı

İSTANBUL KALKINMA AJANSI

İSTANBUL KALKINMA AJANSI İSTANBUL KALKINMA AJANSI 2012 Yılı 2. Dönem MALİ DESTEK PROGRAMLARI - Bilgi ve İletişim Teknolojileri - Yaratıcı Endüstriler - Sosyal İçerme - Afetlere Hazırlık Program Adı / Kodu Program Bütçesi (Tl)

Detaylı

Sürdürülebilir Büyümeyi Hızlandırmak için... KOBİ DÖNÜŞÜM GELİŞİM PROGRAMI

Sürdürülebilir Büyümeyi Hızlandırmak için... KOBİ DÖNÜŞÜM GELİŞİM PROGRAMI Sürdürülebilir Büyümeyi Hızlandırmak için... KOBİ DÖNÜŞÜM GELİŞİM PROGRAMI İzmir, 9.Aralık.2016 AB Ağlarıyla Güçlenen Girişimcilik Projesi HEDEF KİTLEMİZ SİVİL TOPLUM DİYALOĞU PROGRAMI İÇİNDE AB AĞLARIYLA

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 ANA EYLEM 2: YENİLİK ve İYİ UYGULAMALARIN DEĞİŞİMİ İÇİN İŞBİRLİĞİ Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İşbirliği;

Detaylı

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ 13 1.1.Türkiye Ekonomisine Tarihsel Bakış Açısı ve Nedenleri 14 1.2.Tarım Devriminden Sanayi Devrimine

Detaylı

TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara

TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara Sürdürülebilir Kalkınma ve İnovasyon: Gelişmeler, EğilimlerE TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara İÇERİK Kavramlar:Sürdürülebilir Kalkınma ve Eko-İnovasyon Çevre Konusunda Gelişmeler AB

Detaylı

Toplumlar için bilginin önemi

Toplumlar için bilginin önemi Toplumlar için bilginin önemi İnsanlık tarihi günümüze kadar şu toplumsal aşamalardan geçmiştir: İlkel toplum Doğa, avlanma Tarım toplumu MÖ.800-1750 ler Toprak, basit iş bölümü Sanayi toplumu Makinalaşma

Detaylı

KONYA KOBİ BİLGİ PAZARI DEVLET DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME PROGRAMI KASIM 2017 GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ

KONYA KOBİ BİLGİ PAZARI DEVLET DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME PROGRAMI KASIM 2017 GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ KONYA KOBİ BİLGİ PAZARI DEVLET DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME PROGRAMI 24-25 KASIM 2017 GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ SUNUM PLANI 2014-2023 MEVKA BÖLGE PLANI, KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ, DESTEK SÜREÇLERİ, SONUÇ. 2014-2023

Detaylı

YATIRIM PROJELERİNİN YÖNETİMİ VE İŞ PLANI. Prof. Dr. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL

YATIRIM PROJELERİNİN YÖNETİMİ VE İŞ PLANI. Prof. Dr. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL YATIRIM PROJELERİNİN YÖNETİMİ VE İŞ PLANI Prof. Dr. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL YATIRIM PROJELERİNİN YÖNETİMİ Yatırım projelerinin yönetimi denilince, yatırım düşüncelerinin ortaya çıkışından üretime geçilmesine

Detaylı

YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN İZMİR YETERİNCE PAY ALAMIYOR

YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN İZMİR YETERİNCE PAY ALAMIYOR YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN İZMİR YETERİNCE PAY ALAMIYOR Övgü PINAR 2012 yılından bu yana yürürlükte olan yatırım teşvik sistemi, ülkemizin stratejik sektörleri için önem arz eden ara mallara olan ithalat bağımlılığını

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı BURSA 21/05/2015 1 SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci

Detaylı

Tablo 1. Seçilen Ülkeler için Yıllar İtibariyle Hizmetler Sektörü İthalat ve İhracatı (cari fiyatlarla Toplam Hizmetler, cari döviz kuru milyon $)

Tablo 1. Seçilen Ülkeler için Yıllar İtibariyle Hizmetler Sektörü İthalat ve İhracatı (cari fiyatlarla Toplam Hizmetler, cari döviz kuru milyon $) 4.2. HİZMETLER 1. Hizmetler sektörünün ekonomideki ağırlığı bir refah kriteri olarak değerlendirilmektedir (1). (2) tarafından bildirildiği üzere, sanayileşmeyle birlikte, ulaştırma hizmetleri ve belirli

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı