Yalnızlık Odaları 1. Yalnızlık Odaları. Yazan: Yusuf Demirkol. Oyun, 2 Perde. bir kadına, 'kadın' olmak bu kadar yakışırdı: O'na...

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yalnızlık Odaları 1. Yalnızlık Odaları. Yazan: Yusuf Demirkol. Oyun, 2 Perde. bir kadına, 'kadın' olmak bu kadar yakışırdı: O'na..."

Transkript

1 Yalnızlık Odaları 1 Yalnızlık Odaları Yazan: Yusuf Demirkol Oyun, 2 Perde bir kadına, 'kadın' olmak bu kadar yakışırdı: O'na...

2 Yalnızlık Odaları 2 Kişiler: ADİLE TEYZE, 80 yaşında, Adile Naşit maskesiyle TÜRKAN, 45 yaşında, Türkan Şoray maskesiyle KAFKA, 45 yaşında, Franz Kafka maskesiyle ŞİRİNE, 22 yaşında, Şirine maskesiyle MARIO, 25 yaşında, Süper Mario maskesiyle DALMAÇYALI, bire bir kostüm PAPAĞAN, bire bir kostüm VAN KEDİSİ, bire bir kostüm Sahne: Evi, pansiyon olarak kabul edelim; 'yalnızlık odaları' da müşterilerine kiralanmış. Tüm odaların aynı olduğunu gösterecek tek bir oda. Duvarları bembeyaz ve önceki müşterilerin duvarlara kazıdığı yazılarla kaplı. Arkada ortada kapı. Pencere olmaması şart. Kişilerin odalarına yatak ve lavabo eklenebilir. Ahşap salıncaklı sandalyeler. Başka nesne yok. Masalsı bir atmosfer (!)

3 Yalnızlık Odaları 3 PERDE 1 Ön Oyun (Fuayeden itibaren PAPAĞAN'ın sözleri hoparlörlerden duyulur. Seyirci salona alınırken de PAPAĞAN sahnededir. Salıncaklı sandalyelerden birine tünemiştir. Oyun, PAPAĞAN'ın sözleri bitince başlar. Oyunun sonundaki EK METİN'den faydalanılarak önoyunun süresi kısaltılabilir veya uzatılabilir.) PAPAĞAN Portakalı tuza banmak, sakız dahi olsa bir şey çalmak, şiir yazmak, aşık olmak, kendinizi aşık olduğunuza inandırmak, karşı cinsi çırılçıplak görmek, kellepaça içmek, açıkta satılan çikolatalardan yemek, hayvan da olsa bir canlıyı öldürmek, yeni bir havlu almak, diş fırçalamak, bulunduğunuz yerin en yüksek binasından insanlara bakıp ağlamak, yalnız kalmak, kendinizi yalnız kaldığınıza inandırmak, ibadet etmek, araba kullanmak, sarhoş olmak, kumar oynamak, Allah'a inanmak, banyoda deriniz buruşana kadar suyun altında durmak, köpek beslemek, çiçek ekmek, kaldırımda yürümek, kırmızı ışıkta beklemek, uçağa binmek... (Işık söner.) Tablo 1 (Salon. KAFKA ve ŞİRİNE salıncaklı sandalyelerindeler. Plastik tabaklardan yemek yiyorlar.) KAFKA Dünyaya yağmur yakışıyor. ŞİRİNE Efendim? KAFKA Yağmur diyorum, dünyaya yakışıyor. ŞİRİNE Pek düşünmedim. KAFKA Düşünün bir. ŞİRİNE Düşünecek kadar vaktim olmadı hiç. KAFKA Artık var işte. Üç ay boyunca ne yapacaksınız bu evde. ŞİRİNE Hiçbir şey. KAFKA Kafa dinlemeye geldim diyorsunuz? ŞİRİNE Öyle bir şey demedim. Sadece hiçbir şey yapmayacağım, dedim. KAFKA Özür dilerim, yanlış anladım. ŞİRİNE Asıl ben özür dilerim. Yanlış anlattım. KAFKA Konuşmamız karşılıklı özürlerle sürecek anlaşılan. ŞİRİNE Bir daha özür kelimesini kullanmayız, olur biter. KAFKA Özür kelimesini kullanmayız derken bile, insan kullanmak zorunda kalıyor. ŞİRİNE Bakın ben şimdi kullanmadım. KAFKA Ben de kullanmadım. (Gülümser.) ŞİRİNE Şair falan mısınız? KAFKA Hayır, ama şiir yazıyorum. ŞİRİNE O halde şairsiniz. Şiir yazana şair denir. KAFKA Şair olmak için şiir yazmıyorum. Ya da şiir yazdığım için şair olduğum söylenemez.

4 Yalnızlık Odaları 4 ŞİRİNE Ben söyleyeyim, siz şairsiniz. KAFKA Bu da nerden çıktı şimdi? ŞİRİNE Kelimelerinizden. KAFKA Hep aynı kelimeleri kullanırım. Bu bir ölçüt olamaz. ŞİRİNE Duruşunuzdan. KAFKA Ne var ki duruşumda? ŞİRİNE Maskeniz... KAFKA Ha, evet. O yazar, şair değil. ŞİRİNE Biliyorum. Neden onu seçtiniz? KAFKA Anlamadım. ŞİRİNE Maske olarak. Neden bunu seçtiniz? KAFKA Özel bir sebebi yok. İçgüdüsel diyelim. Sizin maskeniz ne? Tanıyamadım. ŞİRİNE Çizgi film karakteri. KAFKA Ha, öyle mi? O kadar da yabancı gelmiyor. Adı ne? ŞİRİNE Şirine. KAFKA Şu mavi şeyler... ŞİRİNE Mavi şeyler değil, şirinler... KAFKA Özür dilerim. ŞİRİNE Özür dileme şeysi başladı yine. KAFKA Uzatmayalım bu sefer. Şirine... Ne iş yapar Şirine? ŞİRİNE Şirine işte. Şirinlerin tek dişisi. Şarışın. Tatlı kız. KAFKA Pek şirinmiş. (Gülüşmeler.) Sen neden onu seçtin? ŞİRİNE Özel bir sebebi yok. İçgüdüsel diyelim. (Gülüşmeler.) Şaka bir yana, küçükken çok izlerdim şirinleri. Annem ve babam işe gittiklerinde, evde tek başıma delirmemek için. KAFKA Zoraki sevmek yani? ŞİRİNE Yok canım, onları sevmeye vaktim olduğundan aksine mutluydum. Annemle babam evdeyken haber programlarını izlemek zorundaydım. KAFKA Yalnızlıktan keyif alır mıydın? ŞİRİNE Eh, işte... Yalan söylemek gerekirse. KAFKA Yalan söylemezsen? ŞİRİNE Sokağa çıkmamak çok koyardı. Arkadaşlarım tatillerini sokakta oynayarak geçirirlerdi. Ya da sahile giderlerdi. KAFKA Anladım. ŞİRİNE Neyi? KAFKA Durumunu. ŞİRİNE Neymiş ki durumum? KAFKA Ailen sokağa çıkmanı istemezdi. ŞİRİNE Ailem isterdi. Siz yanlış anladınız. KAFKA Özür dilerim, ama az önce sokağa çıkmamak çok koyardı demiştin. ŞİRİNE Altını çiziyorum, sokağa çıkmamak dedim; çıkamamak demedim. Sokağa çıkmayı ben istemezdim. KAFKA Neden? ŞİRİNE Bilmem. Sebebini bilsem belki çıkardım. KAFKA Çıkmama sebebini bilince neden çıkasın ki? ŞİRİNE Bilmediğimden çıkmadım ya. (Gülüşmeler.) Hep bana anlattırıyorsunuz.

5 Yalnızlık Odaları 5 KAFKA Güzel anlatıyorsunuz. ŞİRİNE Siz de güzel dinliyorsunuz. KAFKA Dinleyici bulmak bazen zordur. ŞİRİNE Şair misiniz diye sormuştum değil mi? KAFKA Sormuştunuz. ŞİRİNE Ne cevap vermiştiniz? KAFKA Şairim demiştim. ŞİRİNE Şiir yazıyor musunuz? KAFKA Şiir yazmıyorum. ŞİRİNE Şiir yazmayana şair denmez ki? KAFKA Şairler şiir yazmak zorunda değildir. ŞİRİNE Nasıl anlaşılacak onların şairliği? KAFKA Sen anladın. ŞİRİNE Ben anlamadım ki, sadece sordum. KAFKA Neden sordun? ŞİRİNE Şair gibi duruyorsunuz. KAFKA Şairler nasıl durur ki? ŞİRİNE Sizin gibi. KAFKA Ben nasıl duruyorum? ŞİRİNE Şair gibi. (Gülüşürler.) KAFKA İlginç. ŞİRİNE İlginç olan ne? KAFKA Hayat. ŞİRİNE O da nerden çıktı? KAFKA Bilmem, arada bir bu lafı deme ihtiyacı hissederim. ŞİRİNE İlginç. KAFKA İlginç olan ne? ŞİRİNE Hayatınız. KAFKA O da nerden çıktı? Daha beni tanımıyorsunuz bile. ŞİRİNE İlginç olduğuna inanıyorum. KAFKA Fırsatımız olursa bir gün anlatayım. İlginç olup olmadığına karar verirsiniz. ŞİRİNE Hazır fırsatınız varken anlatın bence. KAFKA Yemek molasına sığmaz herhalde. ŞİRİNE Sığdığı kadarıyla. KAFKA Ne kadarı sığabilir ki? ŞİRİNE Siz anlatmadan bilemeyiz. KAFKA Ne anlatacağımı bilmiyorum. ŞİRİNE Ben sorayım öyleyse. KAFKA Sordunuz ya. ŞİRİNE Ne sordum? KAFKA Hayatımı. ŞİRİNE Yok, siz yanlış anladınız. KAFKA Özür dilerim. ŞİRİNE Özür dilemenize gerek yok, ben de yanlış anlattım. KAFKA Aynı kelime çukuruna yine düşeceğiz anlaşılan. ŞİRİNE Düşmeden sorumu sormak istiyorum.

6 Yalnızlık Odaları 6 KAFKA Tabii ki. ŞİRİNE Kimsiniz? KAFKA İsimleri söylemek yasak biliyorsunuz. ŞİRİNE Biliyorum, alışkanlık işte. (Gülüşürler.) KAFKA Genel sorun, şıklı sorun... ŞİRİNE Evli misiniz? KAFKA (Düşünür.) Evli miyim? ŞİRİNE İlk defa cevabınızı düşünüyorsunuz. KAFKA Böyle bir soruyu hayatımda ilk defa duyuyorum. ŞİRİNE İlginç. KAFKA İlginç olan ne? ŞİRİNE Bu soruyu ilk defa duyuyor olmanız. KAFKA Şaka şaka. Son soruyu vakit kazanmak için sordum. ŞİRİNE Ben de vakit kazanmanız için cevapladım. KAFKA Çok zekisiniz. ŞİRİNE Neden? KAFKA Nasıl neden? ŞİRİNE Durduk yere iltifat ettiniz. KAFKA Her şeyi düşünerek söylüyorsunuz. ŞİRİNE Söylediklerinizi düşünüyorum, kolay oluyor. KAFKA Düşündüğümden de zekisiniz. ŞİRİNE Ne kadar düşünmüştünüz? KAFKA Ne kadar zekiyseniz o kadar. ŞİRİNE Ne kadar zekiymişim? KAFKA Düşündüğünüz kadar. ŞİRİNE İltifatlarınız fazla değil mi, bu zekiliğe? KAFKA Özür dilerim. Yersiz mi oldu? ŞİRİNE Benim, şu an sizin yakışıklı olduğunuzu söylemem gibi bir şey oldu. KAFKA Siz öyle bir şey demediniz. ŞİRİNE Deseydim, siz de iltifatımı yersiz bulabilirdiniz. KAFKA Yersiz bulmam için önce iltifat etmeniz gerekir. ŞİRİNE Ettim farz edin. KAFKA Ben de yersiz buldum farz edin. (Gülüşmeler.) ŞİRİNE Hala soruma cevap vermediniz. KAFKA Verdim. ŞİRİNE Ne cevap verdiniz? KAFKA Yersiz buldum farz edin, dedim. ŞİRİNE Onu kastedmedim. KAFKA Hangisini kastettiniz? ŞİRİNE Evli misiniz diye sormuştum. KAFKA Ona cevap vermedim mi? ŞİRİNE Vermediniz. Verseydiniz, sormazdım. KAFKA Doğru ya. ŞİRİNE Cevap vermek istemiyorsanız, ben sizi zorlamayayım.

7 Yalnızlık Odaları 7 KAFKA Cevap vermek istiyorum. Az önce ben de başka soru soracaktım, siz bana bu soruyu sorduğunuzda. Size cevap vermeye yeltenirken kendi sorumu unuttum. Sizin cevap da benim soru da telef oldu. ŞİRİNE Benim sorumun cevabı hayatınızda olduğundan unutulması zordur. KAFKA Siz beni yanlış anladınız. Cevabı unuttum demedim, soru sorduğunuzu unuttum bir an. Sonra da lafların arasına kaynadı gitti sorunuz. ŞİRİNE Özür dilerim. KAFKA Asıl ben özür dilerim. ŞİRİNE Şimdi de özürlerin arasına karışacak. KAFKA Ne? ŞİRİNE Soru. KAFKA Yok, bu kez tecrübeliyiz. Kolay kolay unutmayız soruyu. ŞİRİNE Ya siz cevabı unutursanız? KAFKA Unutmayacağımı söylemiştiniz. ŞİRİNE Doğru, öyle demiştim. Cevabı hayatınızda olduğundan unutamazsınız demiştim. KAFKA İnsanın hayatıyla ilgili unuttuğu şeyler yok mudur? ŞİRİNE Vardır, ama sürekli bilincinde dolaşan şeyleri çabuk unutmaz insan. KAFKA Neler mesela? ŞİRİNE Adresiniz, telefon numaranız, isminiz. KAFKA Siz adresinizi ezbere bilir misiniz? ŞİRİNE Elbette. Evimi değiştirmediğim sürece. KAFKA İsminizi unutacaksınız ama. ŞİRİNE Anlamadım. KAFKA Bu evde takma isim kullanıyorsunuz. Eskisi de kullanılmadıkça bilincinizden çıkacak. ŞİRİNE Haklısınız. En azından şu anki ismimi unutmam. İsminiz ne, sorusuna hala bir cevabım olacak. KAFKA İsminiz ne? ŞİRİNE Şirine. Sizin? KAFKA Kafka. Franz Kafka. ŞİRİNE Tanıştığımıza memnun oldum. KAFKA Ben de. (Zil çalar.) ŞİRİNE Yemek süresi doldu. Odalara çekilme zamanı. KAFKA Akşam yemeğinde görüşürüz. ŞİRİNE Bu arada siz de cevabınızı daha fazla düşünürsünüz. KAFKA Neye cevabımı? ŞİRİNE Unutmuşsunuz bile soruyu. KAFKA Unutmadım, hala zaman kazanmaya çalışıyorum. ŞİRİNE Biliyorum, zamanın kazanın diye aynı konuyu açıyorum. KAFKA Çok zekisiniz. ŞİRİNE Siz de. KAFKA Nerden anladınız? ŞİRİNE Sadece iltifat etmek istedim. KAFKA Yakışıklı olduğumu söyleyebilirdiniz. ŞİRİNE Yakışıklı değilsiniz ama.

8 Yalnızlık Odaları 8 KAFKA Olsun, siz de o kadar zeki değilsiniz. ŞİRİNE Yalan mı söylediniz bana. KAFKA Siz de bana yalan söylediniz. ŞİRİNE Ben sizin yalan söylediğinizi bilerek yalan söylemedim. KAFKA Ben de bilerek yalan söylemedim. ŞİRİNE Yalanlar bilerek söylenir. KAFKA Özür muhabbetine benzedi bu. ŞİRİNE Özür dilerim. KAFKA Asıl ben özür dilerim. ŞİRİNE Asıl ben özür dilerim. KAFKA Asıl ben özür dilerim. (Gülüşürler. Çıkarlarken ışık söner.) Tablo 2 (KAFKA'nın odası. Maskesini çıkarmış. Bir elinde baston, konuşuyor; ancak baston bedensel bir yükü taşımak dışında bir amaca hizmet etmeli.) KAFKA Yalnızlık saçlarımı döküyor. Kanımı akıtıyor dişlerimin arasından. Gün geçtikçe kaybettiklerimin peşine düşüyorum. Tek kurtuluşu kendimi sevdirmekte arıyorum. Birileri gelip beni burda sevecek. Ben değil ama. Ne başkasını ne de kendimi sevecek zamanım var. Ölümümü hissediyorum, güçten kesiliyorum. Söyleyeceklerimi, söylediklerimi, söylenenleri unutuyorum. Ardına saklanacağım yalanlarımı da bitirdim. Artık önüme gelene aynı lafı ediyorum: biri beni sevmeli! Sevgili değil ihtiyacım, yanlış anlaşılmasın. Sadece saçlarımı karıştıracak bir dişi. Kapı komşuma bile aşık olduğum yalanını savurabilirim. Yeter ki beni sevdiğini söylesin. Kızım geçenlerde bana köpek getirdi. Yalnızlığını bununla giderirsin baba, dedi. Sustum. Öylece baktım yüzüne. Dedim, saçlarımı okşar mı benim? O da sustu. Belki de kendine almıştı onu, kendi yalnızlığını çekip alamadı köpek damarından, bana getirdi. Hem beni hem kendini kandırmak için. Yıllar önce ben de aynısını anneme yapmıştım. Anne, demiştim sana kedi aldım. Önce çok sevindi. Sonra bana baktı, ne bu böyle dedi, bir gözü kehribar bir gözü mavi kedi mi olurmuş! Oluyor işte. Annem onunla yalnızlığını giderdi mi bilmem ama, benim kediden kurtulmak istediğimi anlamıştır. Başka bir şey demedi. Konuşursa ağzının içini görmemden korkuyordu. Dişlerinin arasından sızan kanı, dökülüp de ağzının içinde yumak olan olan saçlarını görürüm diye korkuyordu. Kedi verdiğime sevinir gibi oldu, o kadar. Yalnızların tavrıdır bu dünyaya: sevinir gibi olmak. Kafeye giriyorsunuz. Beyfendi ne alırsınız? Çay alayım. Elbette, diyor garson kız ve siz o 'elbette' kelimesiyle sevinir gibi oluyorsunuz. Seviniyor demedim, yanlış anlaşılmasın. Gibisi var. Kızım bana köpeği getirince, ben de aynı olmuştum, sevinir gibi! Köpeği temizledim, pakladım, yerine yatırdım. Baba, dedi çıkarken, ona bir isim ver. Peki, dedim, sana vermeyi düşünüp de vermediğimiz ismi ona vereceğim: Nesil! Adı Nesil olacak! Nesil aşağı, Nesil yukarı. Nesil büyüyecek. Böyle isim mi olur köpeğe baba, dedi. İyi sana koymamışız, dedim, beğenmez yıllarca başımızın etini yerdin! Sustu. Gitti. Kızım gidince yalnız kalacağım sandım. Olmadı. Nesil yalnızlığımı alır gibi oldu. Ben de sevinir gibi oldum. Susuştuk. Sustukça da birbirimize alıştık. Akşamları kitap okurken yanıma gelir, ona da okumamı beklerdi. Bekler gibiydi, diyelim. Nereye

9 Yalnızlık Odaları 9 gitsem, oda oda peşimde dolaşırdı. Balkona kilitledim bir gün, kapıyı açana kadar patisiyle cama vurdu. Kapıyı açtım, üç gün konuşmadı benle. Ne yedi, ne de içti. Başka bir gün tabağını alıp geldi koltuğa. Meğer onu benim beslememi istiyormuş. Özür dilerim, dedim, nasıl da anlayamadım. Köpek dediğin benden fazla sevilmeye muhtaç. Saçını okşadım bütün gece. Mutlu oldu. O gece hala kendimi sevdirecek birini bulamadığımı fark ettim. Dişlerimin arasından yine kanlar sızdı. Ölümcül bir hastalığım vardı ve ben bunu kendimden bile saklamanın bir yolunu bulmuştum. Sevgisizlik. Biri beni sevse, ne ağzım kan dolacak ne de saçlarım dökülüp ağzıma doluşacaktı. Sinirle çıktım evden sabaha karşı. Köprülerin atlanası, binaların düşülesi yerlerinde yürüdüm. Yollarda, elektrik direklerine yapıştırılmış küçük ilanlar gördüm. "Yalnıza Oda. Uygun Fiyata. Dağ başında üç ay yalnız kalmak istiyorsanız, mutlaka arayın. Sahibinden Kiralık Yalnızlık Odaları. Telefon: Bilmem ne." Hemen ilanı yırtıp eve koştum. Telefon ettim. Yaşlı bir kadın açtı. Dedim, boş odanız var mı? Siz önce ne kadar yalnızsınız onu söyleyin, dedi. Bir köpekle yaşamaya mahkum olacak kadar, dedim. Bu ev sizi daha da yalnız bırakacaktır, dedi. Ziyanı yok, en azından benimle aynı kaderi paylaşanları tanırım. Rezervasyon yaptırdım ve telefonu kapadım. Bir hafta içinde orda olmalıymışım. Sözleşme yapılması zorunluymuş. Bir bavul eşyadan fazlasını alamazmışım. Evde kurallara uyulacakmış. Falan filan. Ben, hep kuralları reddeden adam, nasıl da birden her şeyi kabulleniverdim? Bavulumu daha o gün hazır edip, hazır kıta bekledim bir hafta. Nesil, onu terk edeceğimi hissetti. Elime ayağıma dolandı. Onu seven varlık gidiyordu, Nesil yine yalnız kalacaktı. Yola çıkmadan anneme, tatile gideceğimi söylemek için uğradım. Onu da götürmem için ısrar etti. İş yemeği yalanıyla ilk kez bu kadar zor ikna ettim onu. Tavanına aldığım plastik yıldızların gece parıldayacağını duymasa, eminim peşime takılırdı. Bari gittiğin yerde, seni sevecek birini bul, dedi annem kapıdan çıkarken. Eski çapkınlardan senin oğlun! Gülüştük. O günden tam bir ay sonra, yalnızlık odası komşuma kapısının altından aşk yalanları içeren süslü bir mektup bırakacaktım, hem de onun evli olduğunu bile bile. (Işık söner.) Tablo 3 (Salon. KAFKA ve TÜRKAN salıncaklı sandalyelerindeler. Plastik tabaklardan yemek yiyorlar.) KAFKA Kadınlara meme yakışıyor. TÜRKAN Anlamadım. KAFKA Kadınlara, diyorum, meme yakışıyor. TÜRKAN Bilmem, hiç düşünmedim. KAFKA Düşünün öyleyse. Yoksa üç ay boyunca burda ne yapacaksınız? TÜRKAN Meşgalem var. KAFKA Nasıl? Kafanızı dinlemeye gelmediniz mi? TÜRKAN Hayır. Ölmeden önce okunması gereken yüz kitabı okuyacağım. KAFKA Nelermiş onlar? TÜRKAN Yüz tane, hangisini sayayım ki? KAFKA Birkaçını. Merak ettim. Hep duydum, hiç araştırmadım onları. TÜRKAN Ben de hep duydum. Araştırdım. KAFKA Araştırmacı bir kişiliğiniz var yani?

10 Yalnızlık Odaları 10 TÜRKAN Hayır, araştırmacı olduğum söylenemez. KAFKA Duyduğunuz bir şeyi araştırdığınıza göre, araştırmacısınız... TÜRKAN Sanmam. Araştırmacı sayılmam için bunu profesyonel olarak yapıyor olmam lazım. KAFKA Profesyonel denilenler gerçekten araştırmacı mıdır? TÜRKAN Beni o kısmı ilgilendirmez. Sadece profesyonel bir araştırmacı olmadığımı söylüyorum. KAFKA Araştırmacı olduğunuzu kabul ediyorsunuz?! TÜRKAN Hayır, araştırmacı olduğumu da kabul etmiyorum. KAFKA Neyi kabul ediyorsunuz? TÜRKAN Hiçbir şeyi. KAFKA Anarşist misiniz? TÜRKAN Nasıl? KAFKA Hiçbir şeyi kabul etmediğinize göre anarşistsiniz demektir. TÜRKAN Hiçbir şeyi derken, sizin söylediklerinizi kabul etmiyorum. KAFKA Yalancı olduğumu iddia ediyorsunuz. TÜRKAN Neden her sözümü yanlış anlıyorsunuz? KAFKA Kalbimi kırdınız. TÜRKAN Afedersiniz. KAFKA Affedilecek bir yanı yok. TÜRKAN O kadar büyük değildi kabahatim. KAFKA Kabahatiniz için değil, yalnızca "afedersiniz" demeye gerek yoktu. TÜRKAN Ben de kalbinizi kırdım sandım. KAFKA Kalbimi kırdınız. TÜRKAN Kalbinizi kırdım, sizden af dilememe izin vermiyorsunuz. KAFKA Af dilemeyi gerektirecek kadar kırmadınız kalbimi, ki şu an kırgınlığım da geçti. TÜRKAN Buna çok sevindim. KAFKA Neden? TÜRKAN Kırgınlığınız geçti ya... KAFKA Vicdanınızın rahatlamasına mı sevindiniz? TÜRKAN Hayır, sizin beni bir ölçüde affetmiş olmanıza. KAFKA Affedilmek vicdanınızı rahatlattı. TÜRKAN Her şeye bir tanım uydurmak zorunda mısınız? KAFKA Uymak zorunda olduğumuz tanımlar varken, benim yaptığım dışlanası bir hareket olamaz. TÜRKAN Dışlanmamak için tanımlar uyduruyorsunuz. KAFKA Aksine, tanımlara uyma zorunluluğumdan dışlanıyorum. TÜRKAN Fikirlerinizde ısrarcısınız. KAFKA Bana diyorsunuz, ama siz de son birkaç cümledir bana tanımlar uydurmaya çalışıyorsunuz. TÜRKAN Afedersiniz, öyle bir amacım yoktu. KAFKA Amacınız yoksa, tanımı doğruluyorsunuz demektir. TÜRKAN Anlamadım. KAFKA Tanım uydurma amacınız yoksa bile, bana zorla tanım verdiniz. Beni tanımladınız.

11 Yalnızlık Odaları 11 TÜRKAN Sizi tanımlayabiliyorum, az da olsa birbirimizi tanıyoruz artık. KAFKA Ben henüz sizi tanımlayabilmiş değilim. TÜRKAN Beni tanımlayabilmeniz için neyi bilmeniz gerekiyor? KAFKA Hakkınızda küçük şeyler. TÜRKAN Neler onlar? KAFKA Bu eve nerden, neden geldiğiniz gibi. TÜRKAN Kafamı dinlemeye geldim. KAFKA Kitap okuyacağınızı söylediniz. TÜRKAN Söyledim. KAFKA Kitap okumak sizi yormayacak mı? TÜRKAN Bir çeşit terapi yöntemi olarak kabul ediyorum. KAFKA Okumak daha çok kafa yorgunluğu yapar. TÜRKAN Ne okuduğunuzla doğru orantılı biraz da. KAFKA Ne okuyorsunuz? TÜRKAN Camus, Sartre, Kafka... A, Kafka! KAFKA Neye şaşırdınız? TÜRKAN Maskeniz... KAFKA Maskem?! TÜRKAN Sizi birine benzetmiştim, ama maskenizin kim olduğunu çıkaramamıştım. Doğru ya, Kafka... KAFKA Sever misiniz Kafka'yı? TÜRKAN Bayılırım. KAFKA Neden? TÜRKAN Nasıl neden? KAFKA Neden seversiniz Kafka'yı? TÜRKAN Yalnızlığı çok iyi anlatır Kafka. KAFKA Över mi? TÜRKAN Övmez, ama ona küfretmez de. KAFKA Ne yapar? TÜRKAN Bilmiyorum, belki bilmediğim için seviyorum onu. KAFKA Neden sevdiğinizi bilmeden?.. TÜRKAN İnsan sevgisinin nedenini biliyorsa, zaten o dediği sevgi olmaz ki. Mantıklı bir şey olur. KAFKA Mantıklı şeyler sevilmez mi? TÜRKAN Mantıklı şeyler sevilmez değil, sevmek mantıkla yapılacak davranış değil. KAFKA Zamanında çok sevdiniz galiba. TÜRKAN Çok sevdim, çok sevildim. KAFKA Kafka da çok sevmiş. TÜRKAN Evet. Hiç evlenmemiş diye biliyorum. KAFKA Evet, evlenmemiş. TÜRKAN Çok yazık. KAFKA Neden? TÜRKAN Onun gibi yakışıklı bir adam... KAFKA Yakışıklılar evlenmek zorunda değillerdir. TÜRKAN Zorunda değiller, fakat evlenmeliler. KAFKA Evlenme sebepleri, yakışıklılıklarının ziyan olmaması için mi?

12 Yalnızlık Odaları 12 TÜRKAN Hayır, o insanlar sevgiyi daha fazla hak eder. KAFKA Kim? Onlar?! TÜRKAN Yakışıklılar. KAFKA Her yakışıklı mı? TÜRKAN Evet. KAFKA Ben yakışıklı mıyım? TÜRKAN Biraz. (Gülüşmeler.) KAFKA Kafka da çok istemiş evlenmeyi. Yakışıklılığı yetmedi herhalde. TÜRKAN Yanlış taraklarda bezi olduğundan kaybetti. KAFKA Evli sevgilisinden mi bahsediyorsunuz? TÜRKAN Aynen. Neydi adı? KAFKA Milena. TÜRKAN Güzel isim. KAFKA Güzel isim ve güzel kadın. TÜRKAN Tanıyor musunuz? KAFKA Tanımıyorum; tanışmak isterdim. TÜRKAN Ya... KAFKA Güzel kadınlarla tanışmak hoş bir duygudur. Sizin gibi. TÜRKAN Ben hoş kadınlarla mı tanışıyorum? KAFKA Anlamamakta direniyorsunuz. TÜRKAN Sizinle uğraşmaktan keyif aldığımı fark ettim. KAFKA Milena'dan bahsetsek daha iyi olacak... TÜRKAN Bahsedilecek bir yan bulamıyorum. Kafka gibi bir yakışıklı için kocasından ayrılmayan ve onca mektubu işlevsiz bırakan kadın. KAFKA Bu yakışıklılıkla, ben evli bir kadını ayırabilir miyim sizce? TÜRKAN Amacınız ayırmaksa, sanmam. KAFKA Ya değilse?! TÜRKAN Değilse?! Yani seviyorsan... Mantıklı. KAFKA Amaç uğruna ayırsaydım. TÜRKAN Yaptığınız mantıklı olurdu belki, ama sevgi içermediğinden gerçekleşmezdi. Oysa sevip de ayırmaya kalkışsanız hem mantıklı olurdu hem de amacınıza ulaşabilirdiniz. KAFKA Sevgi ve mantık yan yana ilk defa sizden duyuyorum. TÜRKAN Ben de ilk defa söylüyorum. Yan yana olsalar, aslında mantıksızdır. Mantık sevgiyi öldürebilir. Ha, siz kalkıp da sevgi ve mantığın karşısına emeği koyarsanız, elbette emek kazanacaktır mantıkla birlikte. KAFKA Sevgi üzerine ne çok şey biliyorsunuz. TÜRKAN Gençliğimde güzeldim, ya da öyle oluğumu söylerlerdi. Sevdim, sevildim; evlendim, ayrıldım. Her bir şeyi öğrendim. KAFKA Hala güzelsiniz. Hala sevebilir, evlenebilir ve bir şeyler öğrenebilirsiniz. TÜRKAN Hala ayrılabilirim de. (Gülüşürler.) Hala güzel olduğuma gelince, inanmadım lafınıza. KAFKA İnanın, çok güzelsiniz. TÜRKAN Bu yaşta mı? Nerden çıktı bu şimdi? KAFKA Dudaklarınızdan.

13 Yalnızlık Odaları 13 TÜRKAN Dudaklarımı görmüyorsunuz ki? KAFKA Görseydim, mutlak güzeldir. TÜRKAN Görmüyorsunuz. KAFKA O halde, memelerinizden. TÜRKAN Böyle lafları sevmiyorum. KAFKA Afedersiniz. TÜRKAN Vicdanınızı rahatlattınız. (Gülüşmeler.) KAFKA Daha rahatlamadım, siz affedin önce. TÜRKAN Affettim. KAFKA Teşekkür ederim. TÜRKAN Ne demek, her zaman. KAFKA Ne zaman memelerinizden bahsetsem beni affedecek misiniz? TÜRKAN Abartmayalım. KAFKA Nasıl isterseniz. Son bir kez güzel olduğunuzu söylememe izin verin öyleyse. TÜRKAN Peki. KAFKA Güzelsiniz. TÜRKAN Teşekkür ederim. Güzel olduğumu maskeme kanıp söylemediniz ya?! KAFKA Yerinde bir soru oldu. Kim bu maskedeki yüzün sahibi? TÜRKAN Ünlü bir film artisti. KAFKA Güzelmiş. TÜRKAN Tanımıyor musunuz? KAFKA Tanıyorum, ama çıkartamadım. TÜRKAN Türkan Şoray. KAFKA Doğru valla. İyi filmleri vardı. TÜRKAN Hala var. KAFKA İzlerdik. TÜRKAN İzlerdik. KAFKA Bakın aklıma ne geldi. Siz ölmeden önce okunması gereken yüz kitabı okuyacaktınız ya, ben ölmeden önce izlenmesi gereken bin filmi izleyeyim. TÜRKAN Ben de onlar da var. KAFKA Yanınızda mı? TÜRKAN Yanımda. KAFKA Sizde izleyelim mi? TÜRKAN Yalnızlık odasına başka birini almak suç, biliyorsunuz. KAFKA Biliyorum. Gizli gizli? TÜRKAN Malesef. KAFKA Bana verseniz filmlerinizi? TÜRKAN Olabilir. Televizyon var mı odanızda? KAFKA Yok, getirtiriz. TÜRKAN Getirtmek için bu evde en az bir buçuk aydır kalıyor olmanız gerekir. KAFKA Ne kötü, ben daha yeni geldim. TÜRKAN Ben de. Televizyon izleme iznine kadar vaktimi kitap okuyarak geçireceğim. KAFKA Kendimi yalnız hissettim şimdi. (Gülüşürler.) TÜRKAN Neden?

14 Yalnızlık Odaları 14 KAFKA Yapacak hiçbir şeyim yok. TÜRKAN Siz de başka meşgale bulun kendinize. KAFKA Meşgalem var ama sıkıldım. Keşke benim de yapacak bin şeyim olsaydı. TÜRKAN Bunu yapın. KAFKA Neyi? TÜRKAN Ölmeden önce yapmanız gereken bin şeyi yazabilirsiniz. Burdan çıkınca da onları yaparsınız. KAFKA Muhteşem bir fikir. TÜRKAN Hemen işe koyulun. KAFKA Haklısınız. TÜRKAN Ya da burdan çıkınca onları birlikte yaparız. KAFKA Neden olmasın, fakat sizi daha tanımıyorum bile... TÜRKAN Ben de sizi tanımıyorum. Oysa sesiniz çok tanıdık geliyor. KAFKA Sizin de güzelliğiniz. TÜRKAN Beni utandırmayın. Ben sizin yakışıklı olduğunuzu söylüyor muyum? KAFKA Söylemeyin, yoksa evlenmek zorunda kalırım. TÜRKAN Evlenirseniz, sizi ayırmak zorunda kalırım. KAFKA Beni seviyor musunuz? TÜRKAN Daha değil. Ya siz? KAFKA Daha değil. TÜRKAN Bekliyorum. KAFKA Bekle gör politikası... Mantıklı. TÜRKAN Mantıkla haşır neşir oluyoruz. Sıra neyde acaba? KAFKA Sevgi mi dersiniz? TÜRKAN Işıklar kesilecek sanki, öyle hissediyorum. KAFKA Sevgiden konuşurken, ışık kesilecek ne demek? (Sahne kararır.) TÜRKAN Çok konuştuk. (Gülüşürler.) KAFKA Odalarımıza geçelim bari. TÜRKAN Bari odalara geçelim. KAFKA Mantıklı. TÜRKAN Ölmeden önce yapılması gereken bin şeyi yazmayı unutmayın. KAFKA Unutmam. Siz de kitapları okumayı ihmal etmeyin. TÜRKAN Birbirimize öğüt vermeye devam edersek gidemeyeceğiz. KAFKA Afedersiniz. TÜRKAN Asıl siz afedersiniz. KAFKA Asıl siz afedersiniz. TÜRKAN Asıl siz afedersiniz. KAFKA Asıl siz afedersiniz. (Çıkarlar.) Tablo 4 (TÜRKAN'ın odası. Maskesini çıkarmış. Bir elinde baston, konuşuyor; ancak baston bedensel bir yükü taşımak dışında bir amaca hizmet etmeli.)

15 Yalnızlık Odaları 15 TÜRKAN Bu Kafka deli valla! Tutturmuş evlenelim diye. Mektuplarına cevap yazalı bir ay olmuyor. Azıcık yüz verdik, bela oldu başıma. Ama tatlı bela! (Gülümser.) Temmuz'un yirmisiydi, yatağımda uzanmış kitap okuyordum. Kapının altından bir zarf attılar. Çıktım, koridorda kimseyi göremedim. Kim olacak ki, bizimkilerden başka. Okuyayım, sözlerinden kim olduğunu anlarım demeye kalmadan, zarfın ucunda bir isim gözüme ilişti: Kafka! Yasak olduğunu bile bile mektuplaşmanın, kendi adını yazmak zarfa nasıl bir yüreklilik! Merakla açtım zarfı. Tam yirmi sayfa! Yok benden hoşlanmış, yok bakışlarım hala aklından çıkmıyormuş, oymuş buymuş. Bu yaşta bir kadını, genç kız ayartır gibi ayartacağını sanıyor. Üstelik evli bir kadını! Cevap yazmadım. Birkaç gün sonra tekrar, başka gün tekrar, tekrar, tekrar. Ardı arkası kesilmedi mektupların. Dayanamadım, 'ben evliyim' diye cevap yazdım. O günkü cevabını çay saatinden dönerken tutuşturdu elime: Boşan ve evlen benle! Valla deli bu! Bu yaşta boşanmayı bırak nasıl evlenelim? Hadi ortalığı karıştırdık, boşandık; bir de evlendik. Çocuklar 'baba' der mi Kafka'ya? Ah Kafka, bana bu yaşta aşkı hatırlattın ya... Delinin tekisin, hem de zır deli! Aklıma ne garip fikirler salıyorsun... Hoşuma gidiyor ya, ona şaşıyorum. Her şeyi yık, yeni bir düzen kur kırkında ve evli olsan da! Neymiş efendim, aşık olmanın yaşla ve evlilikle alakası yokmuş. İnsan her yaşta her halde sevebilirmiş; kulakları duymaz, gözler görmez olsa da. En çok da gözlerimden bahsediyor. Buğulu bakışlar... O mu abartıyor, yoksa ben mi ona kanmaya yer arıyorum, anlamadım. Allah'ım doğru mu yapıyorum? Keşke hiç gelmeseydim bu eve! Hiç böyle zor durumda kalmazdım. Yok, iyi ki geldim, yoksa aşık olamazdım. Kafka, aşık ettin beni kendine! (Işık söner.) Tablo 5 (Salon. MARIO ve TÜRKAN salıncaklı sandalyelerindeler. Plastik tabaklardan yemek yiyorlar.) MARIO Çocuklara ağlamak yakışıyor. TÜRKAN Efendim? MARIO Çocuklara, diyorum, ağlamak yakışıyor. TÜRKAN Hepsine değil. MARIO Ne? TÜRKAN Ağlamak. Her çocuğa yakışmıyor. MARIO Bizim mahalledeki çocukların hepsine yakışırdı. TÜRKAN Bizim mahalledeki çoğu çocuğa yakışmazdı. Özellikle kız çocuklarına, hele bir de sarışınsa... İyice çirkinleşirlerdi. Gözleri şişer, beyazına kan otururdu. MARIO Elif'e yakışırdı ağlamak. Hala da yakışır. Ağlayınca gözleri kızarmazdı. Kirpikleri yaşı tutmazdı. Boncuk boncuk süzülürdü yüzünde yaşlar. Gözlerinin içi berraklaşır, göz pınarı bir nehrin kaynağı gibi tek bir noktaya yollardı yaşları. TÜRKAN Sarışın mıydı? MARIO Sarışındı. Ağlamak ona her seferinde güzellik kattı. Ağladıkça güzelleşti. Güzelleştikçe ona aşık oldum. Ben aşık oldukça devrimci hayallerin peşinde koştu. O koştukça, kavuşmamız imkansızlaştı. İmkanlaşınca daha bir aşık oldum. TÜRKAN Hala ağlıyor mu? MARIO Ağlıyor, ağladıkça güzelleşiyor. Ve ben hala aşığım. TÜRKAN Nerde?

16 Yalnızlık Odaları 16 MARIO Uzak bir şehirde, okuyor. Şehir de yüzüne benziyormuş. Gözyaşı gibi ince bir nehir akıyormuş ortasından şehrin. TÜRKAN Bir yerlerde sümüğüyle birleşiyor mu acaba? MARIO Birleşiyor. Koluna silerdi küçükken. Artık, kaşınan burnuna müdahale eden titiz bir entelektüel edayla işaret parmağına siliyor sümüğünü. Kimseye belli etmeden. TÜRKAN Sana belli olduğuna göre... MARIO Ben anladım, çünkü ona aşığım! Biri size aşıksa bir çift göz sizi izliyor demektir. TÜRKAN İzlenilmek rahatsız edici. MARIO Sizi de çok izlemiş olmalılar. Güzelliğiniz hatsafhada. TÜRKAN Güzellik başa bela. MARIO Güzeller de erkeklerin başına bela. TÜRKAN Yakışıklı erkekler de güzel kızların başına bela. MARIO İki taraf da olumluysa bela ortadan kalkıyor, gerisi mutluluk. TÜRKAN Mutluluk çabayla var oluyor. MARIO Çabaların toplamı mutluluğa eşitleniyor. TÜRKAN Her çaba gösteren mutluluğa erişemiyor. MARIO Her mutluluk da çabayla değil. TÜRKAN Çaba gösterilmeden kazanılan mutluluk yavan olur, çabuk biter. MARIO Çabuk bitenler de arayışa iter. TÜRKAN Yeni arayışlar mutsuza mutluluk umududur. MARIO Mutluluk umut yoksa yeşeremez. TÜRKAN Fazla umut, mutluluğu yok eder. MARIO Umut önce gelir. TÜRKAN Mutluluk önce gelir. MARIO Umut önce! TÜRKAN Mutluluk önce! MARIO Umut! TÜRKAN Mutluluk! MARIO Umut! TÜRKAN Mutluluk! (Birden susarlar ve gülüşürler.) MARIO Yıllardır mutlu olamıyorum. TÜRKAN Olmuşsundur da fark etmemişsindir. MARIO Olmadım. Farkındayım. TÜRKAN Mutlu olmak için ilkin bir isteğin olmalı! MARIO Vardı. Var. TÜRKAN Ne? Kim? MARIO Bir kadın. TÜRKAN Şu sümüklü kız mı? MARIO O ve ondan önceki. TÜRKAN Kaç kişiyi sevdin sen? MARIO Sümüklü kızı ve eczacıyı. TÜRKAN Eczacı? MARIO Benden yaşça büyüktü. Süt tenliydi. TÜRKAN Saf.

17 Yalnızlık Odaları 17 MARIO Bu varlık hiçbir günahtan haberdar değilmiş, kimse de onun saflığından haberdar değilmiş gibi. TÜRKAN Sevmek, sevilmek yetenek ister. Dünyanın hiçbir yerinde aşk okulu yoktur. Sevme ve sevilme yetisi vardır. Bu yetiyi geliştirmek, değiştirmek insanın elinde. Ne kadar gösterebildiğinde işin sırrı! MARIO Ben gösteremedim, ama sevdim. TÜRKAN Kendine gösterebilmişsin. Dünyada birini sevdiğinin bile farkında olmayanlar var. MARIO Kimse sevemiyor. TÜRKAN Sevgi emek ister. MARIO Hayvanlar düşünmemenin sefasını sürüyorlar. Düşünmediklerinden hemen sevebiliyorlar. TÜRKAN Duygu ve akıl yan yana hayal edemiyorum. Yan yanaysa yalnız kalırsın. MARIO Hayvanlar da yalnız mıdır? TÜRKAN Düşünmediklerine göre, değildir. MARIO Düşünmeseler de unutmuyorlar. Size yapılan kötülüğü unutmazsanız sevgi anlayışınız değişmez mi? TÜRKAN İçgüdüyle sevgi öyle içiçe ki; bırakın yemek saatini, sabaha kadar tartışsak yine bir yere varamayız. MARIO Sabaha kadar tartışalım en azından. TÜRKAN Bir yere varamayacağımızı bile bile. MARIO Bile bile. TÜRKAN İsterim, ama izin vermiyorlar konuşmaya. Hem buraya yalnız kalmaya geldik. Sabaha kadar konuşmak yersiz olur. MARIO Yalnızlıktan sıkıldım ben. Sarışın kızı istiyorum. TÜRKAN Sık dişini, şunun şurasında bir ay kaldı. MARIO Her gece rüyamda görüyorum. Aynı güzellikle ağlıyor. Rüyadan gerçekten içime ırmak akıyor. Burnunu işaret parmağına siliyor ve bitiyor. Görmeliyim. TÜRKAN Özlem. MARIO Özlüyorum. TÜRKAN Özlüyorsun. MARIO Özledim. TÜRKAN Özledin. MARIO Sabredemiyorum. TÜRKAN (Bağırır.) Sabret! (Sessizlik.) TÜRKAN Özür dilerim, istemeden bağırdım. MARIO Sorun değil. İstemeden bağırmanıza sebep olduğum için, ben özür dilerim. TÜRKAN Çok naziksiniz. MARIO Siz de çok naziksiniz. TÜRKAN Asıl siz naziksiniz. MARIO Asıl siz naziksiniz. TÜRKAN Böyle devam edecek galiba. MARIO Böyle devam edecek galiba. (Gülüşürler.) TÜRKAN Papağan gibi laflarımızı tekrar ediyoruz.

18 Yalnızlık Odaları 18 MARIO Papağan gibi laflarımızı tekrar ediyoruz. (Gülüşürler.) MARIO Papağan... TÜRKAN Papağan... MARIO Papağanı sümüklü kızın. TÜRKAN Adı, sümüklü kalacak vallahi. MARIO Kalsın! TÜRKAN Darılmasın sana! MARIO Darılmaz. TÜRKAN Neden? MARIO Papağanının yemini benden alıyor. Alışveriş yaparken şakalaşıyoruz. TÜRKAN Müşterine aşık olmuşsun. MARIO Evet. Babaannesi var dünya tatlısı. Tombul, güleryüzlü. Onunla gelip gider. TÜRKAN Seviliyorsun... MARIO Babaannesi de sever beni. Okulunu bitirsin torunumu sana vereceğim, der. TÜRKAN Ciddi misin? MARIO Elbette. TÜRKAN Ya kız? MARIO Kız devrim peşinde! TÜRKAN Ailesinin haberi var mı? MARIO Yok. Babası duysa destekler onu. TÜRKAN Sevdiğinden mi? MARIO Babası yazar. Biri aktivist, biri pasivist devrimci anlayacağınız. (Gülüşürler.) TÜRKAN Gazateci mi? MARIO Evci. TÜRKAN Anlamadım. MARIO Evde yazıyor. Konu komşuya okutuyor. Kimseyle konuştuğu yok. TÜRKAN Delirir insan öyle be! MARIO Delirir. Köpek almış kendine, onunla konuşuyor. TÜRKAN Karısı? MARIO Karısı dayanamadı, martta boşandı. TÜRKAN Yazar koca, romantik. Daha ne olsun?! MARIO Adam kendine romantik. Beğenilecek durmadan. Yatağa sevişmeye değil, karısına kıçını dönüp yazı yazmaya giriyor. TÜRKAN Karısı da arada razı gelsin canım. MARIO Her gece. TÜRKAN Her gece ne buluyormuş yazacak? MARIO Aynı şeyi yazıyormuş... TÜRKAN Aaa!.. MARIO A'sı o! Deniz kenarında sandal yapamaya çabalayan bir kadını anlatır durur. Her öyküde aynı yerde, aynı olaylar. TÜRKAN Farkı ne birbirlerinden? MARIO Kelimeler... Sözlükleri kurcalamalar... Ansiklopedilere sarılarak uyumalar... TÜRKAN Allah şifa versin! MARIO Verdi çok şükür! İki yıl psikolojik tedavi gördü, bir şeyciği kalmadı.

19 Yalnızlık Odaları 19 TÜRKAN Yazık! MARIO Kime? Kendine mi, ailesine mi? TÜRKAN Mutlu olayım derken düştüğü hallere bak insanın. MARIO Mutluluğu çoktan alt etmişti. Hedeflerinin peşindeydi, izin vermediler. TÜRKAN Benim böyle kocam olsa... MARIO Kocanız var mı? TÜRKAN Açmasaydık iyiydi bu konuyu. Boşanıyorum. MARIO Hayırdır?! TÜRKAN Evleniyorum. MARIO Boşanıyorsunuz? TÜRKAN Boşanıyorum, çünkü evleniyorum. MARIO Evleneceksiniz diye boşanıyorsunuz. TÜRKAN Aynen. MARIO Neden boşanıp evleniyorsunuz. TÜRKAN Başka biriyle evleniyorum. MARIO Tanıyor muyum o başka birini? TÜRKAN Kafka! MARIO İnanmıyorum. TÜRKAN Gerçekten! MARIO Sevinsem mi, üzülsem mi çözemedim. (Gülüşürler.) MARIO Allah bir yastıkta kocatsın! TÜRKAN Öyle yapsın! (Gülüşürler.) TÜRKAN Garip değil mi? MARIO Ne? TÜRKAN Hayat. MARIO Sandığımızdan fazla. E, evlilik ne zaman? TÜRKAN Boşanınca. MARIO Ne zaman boşanıyorsunuz? TÜRKAN Bu evden çıkınca hemen dava açıyorum. MARIO Çocuğunuz? TÜRKAN Yirmisini geçti, büyüdü. Babasını isterse arada gider, görür. MARIO Aşk denince akan sular durur. Hoopp! Bakın akan sular durdu! (Gülüşürler.) TÜRKAN Şakacısınız. MARIO Teşekkürler. Sizin de gözleriniz büyüleyici. TÜRKAN Ben de teşekkür ederim. MARIO Asıl ben teşekkür ederim. (Gülüşürler, ışık söner.) Tablo 6 (ŞİRİNE'nin odası. Maskesini çıkarmış. Elindeki mektubu okumakta, mektup kırışıktır.) ŞİRİNE "... 9 Ağustos,

20 Yalnızlık Odaları 20 Sana bu sabahki mektuptakinden daha fazla yazacak bir şey aklıma gelmiyor diyebilmem için yalancı olmam gerekir, hem de başka biri önünde yapamayacağım kadar sebestçe konuşabileceğim sen söz konusu olduğunda; öyle ya, bugüne kadar kimse senin gibi bilerek ve isteyerek her şeye karşın, her şeye karşın benim yanımda yer almadı ("her şeye karşın" ile "yine de" arasında bir ayrım yaparsın artık). Mektupların arasında en güzelleri (yerinde değil bu söz de, çünkü tamamen güzel mektupların; hemen her satırı öylesine güzel ki, hayatımda hiç karşılaşmadım böyle güzellikle), dediğim gibi en güzelleri "korkumu" haklı bulduğun ve bu korkuyu yaşamam gerekmediğini açıklamaya çalıştıklarındır. Çünkü her ne kadar kimi zaman "korkumu" savunmak üzere rüşvetle tutulmuş biri gibi görünsem de, belki ruhumun derinliklerinde hak veriyorum korkuma; hatta korku sayesinde yaşamımı sürdürüyorum, belki de korku elimdeki en iyi şeydir. Senin de belki bende yalnızca korkumu sevmen, onun elimdeki en iyi şey olmasından kaynaklanıyor. Öyle ya, bende sevilmeye değer, hatırı sayılır ne var başka? Ama işte korkum hak ediyor sevilmeyi. Bana kalkıp cumartesi gününde ne buluyorsun da korkuyla ona "iyi" diyorsun diye sorarsan: Seni sevdiğim için! (Seni de, kendi dibindeki minik bir çakıl parçasını denizin sevmesi gibi seviyorum, tıpkı onun gibi sevgimin seli örtüyor üzerini ve gökler izin verirse seni yanında yine bir çakıl tanesiyim) Seni sevdiğim için bütün dünyayı sevgiyla kucaklıyorum, bu dünya içinde sol omzun da var, ama hayır ilkin sağ omzun vardı, bu yüzden de içimden geldikçe bir öpücük konduruyorum üzerine (sen de bluzunu biraz kenara çekip alıveriyorsun ya). Yine bu dünya içinde sol omzun da yer alıyor kuşkusuz, ormanda üstümdeki yüzün de, nerdeyse açılmış duran göğsüne başımı dayayıp dinlenişim ayrıca. Çoktan ikimizin tek bir varlık oluşturduğumuzu söylemekte haklısın ve bundan korku duymadığım gibi, bu benim biricik gururum. Ve mutluluğu da ormanla sınırlamak niyetinde değilim. Ama bu gündüz dünyası ve bir mektubunda küçümseyerek erkek işi diye söz ettiğin "yataktaki yarım saat" arasında bir türlü aşamadığım bir uçurum var. Uçurumun karşısı gece, her bakımdan düpedüz gece; bu tarafında ise dünya var ve bu dünya benim elimde. Öyleyse neden uçurumun karşısına sıçrayım zaten elimdeki bu dünyayı bir daha ele geçirmeye çalışayım? Uzak olsun benden, bundan duyduğum korku işte öylesine büyük. Bunu bir gecede büyüyle, sihirle ele geçirmeye kalkmak, acele, güçlükle soluyarak, günün sunacağı şeyi büyüyle, sihirle ele geçirmeye kalkmak! Belki çocuk edinmenin de başka yolu yoktur. Belki çocuklar da büyüden sihirden başka bir şey değildir. Sana teşekkür etmemin nedeni de bu! Yanında kendimi özgür hissettikten sonra, başka her türlü yaşamdan çektim elimi. Gözlerimin içine bak istersen! Ama şimdi yeter bu kadar, şimdi sen anlat bana..." (Işık söner.) Tablo 7 (Salon. MARIO ve ŞİRİNE salıncaklı sandalyelerindeler. Plastik tabaklardan yemek yiyorlar.) ŞİRİNE Erkeklere hiçbir şey yakışmıyor. MARIO Nasıl? ŞİRİNE Erkeklere, diyorum, hiçbir şey yakışmıyor. MARIO Bilmem. Ya kadınlara? ŞİRİNE Kadınlara da erkekler yüzünden yakışmıyor.

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Melih Güler. - şiirler - Yayın Tarihi: 11.9.2011. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Melih Güler. - şiirler - Yayın Tarihi: 11.9.2011. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 11.9.2011 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik KISKANÇLIK KRİZİ > > ADAM - Kiminle konuşuyordun? > > KADIN - Tanımazsın. > > ADAM - Tanısam sormam zaten. > > KADIN - Tanımadığın birini neden soruyorsun? > > ADAM - Tanımak için. > > KADIN - Peki...

Detaylı

Pirinç. Erkan. Pirinç (Garson taklidi yaparak) Sütlükahve söyleyen siz değil miydiniz? Erkan

Pirinç. Erkan. Pirinç (Garson taklidi yaparak) Sütlükahve söyleyen siz değil miydiniz? Erkan 1. Sahne (Koruluk. Uzaktan kuş cıvıltıları duyulmaktadır. Sahnenin solunda birbirine yakın iki ağaç. Ortadaki ağacın hemen yanında, önü sahneye dönük, uzun ayaklık üzerinde bir dürbün. Dürbünün arkasında

Detaylı

ABLA KARDEŞ Gerçek bir hikayeden alınmıştır.

ABLA KARDEŞ Gerçek bir hikayeden alınmıştır. SOKAK - DIŞ - GÜN ABLA KARDEŞ Gerçek bir hikayeden alınmıştır. Batu 20'li yaşlarında genç biridir. Boynunda asılı bir fotoğraf makinesi vardır. Uzun lensli profesyonel görünşlü bir digital makinedir. İlginç

Detaylı

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri 1 Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri Bugün kızla tanışma anında değil de, flört süreci içinde olduğumuz bir kızla nasıl konuşmamız gerektiğini dilim döndüğünce anlatmaya

Detaylı

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç katıyordu. Bulutlar gülümsüyor ve günaydın diyordu. Melek

Detaylı

TATÍLDE. Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz.

TATÍLDE. Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz. TATÍLDE Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz. Ízin zamanı yaklaşırken içimizi bir sevinç kaplar.íşte bu yıl da hazırlıklarımızı tamamladık. Valizlerimizi

Detaylı

Hazırlayan: Saide Nur Dikmen

Hazırlayan: Saide Nur Dikmen Yayın no: 168 SAYGI VE HÜRMET ÖYKÜLERİ Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür İç düzen: Durmuş Yalman Kapak: Zafer Yayınları İsbn: 978 605 4965 18 2 Sertifika no: 14452 Uğurböceği Yayınları, Zafer Yayın Grubu

Detaylı

Eskiden Amcam Başkötü ye ait olan Bizim Eski Yer,

Eskiden Amcam Başkötü ye ait olan Bizim Eski Yer, Eskiden Amcam Başkötü ye ait olan Bizim Eski Yer, DEŞŞET ORMANI, YARATIKKÖY Anneciğim ve Babacığım, Mektubunuzda sevgili bebeğinizin nasıl olduğunu sormuşsunuz, hımm? Ben gayet iyiyim, sormadığınız için

Detaylı

BÖLÜM 1. İLETİŞİM, ANLAMA VE DEĞERLENDİRME (30 puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKAYESİ

BÖLÜM 1. İLETİŞİM, ANLAMA VE DEĞERLENDİRME (30 puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKAYESİ BÖLÜM. İLETİŞİM, NLM VE DEĞERLENDİRME ( puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKYESİ 8 Hayatı boyunca mutlu olmadığını fark eden bir adam, artık mutlu olmak istiyorum demiş ve aramaya

Detaylı

Gülmüştü çocuk: Beni de yaz öyleyse. Yaz ki, kaybolmayayım! Ben babamı yazmamıştım, kayboldu!

Gülmüştü çocuk: Beni de yaz öyleyse. Yaz ki, kaybolmayayım! Ben babamı yazmamıştım, kayboldu! Kaybolmasınlar Diye Mesleğini sorduklarında ne diyeceğini bilemezdi, gülümserdi mahçup; utanırdı ben şairim, yazarım, demeye. Bir şeyler mırıldanırdı, yalan söylememeye çalışarak, bu kez de yüzü kızarırdı,

Detaylı

Almanya'da Yaşayan Trabzonsporlu Taraftarın 61 Plakanın İlginç Azmin Hikayesi

Almanya'da Yaşayan Trabzonsporlu Taraftarın 61 Plakanın İlginç Azmin Hikayesi Almanya'da Yaşayan Trabzonsporlu Taraftarın 61 Plakanın İlginç Azmin Hikayesi Yüksekova ve Cizre nin il yapılacağı duyuldu, 70 küsur ilçe Ben de istiyorum diye ayağa kalktı. Akhisar, Tarsus, Nazilli, Alanya,

Detaylı

Dersler, ödevler, sýnavlar, kurslar... Dinlence günlerinde bile boþ durmak yoktu. Hafta sonu gelmiþti; ama ona sormalýydý.

Dersler, ödevler, sýnavlar, kurslar... Dinlence günlerinde bile boþ durmak yoktu. Hafta sonu gelmiþti; ama ona sormalýydý. Dersler, ödevler, sýnavlar, kurslar... Dinlence günlerinde bile boþ durmak yoktu. Hafta sonu gelmiþti; ama ona sormalýydý. Üstüne, günlerin yorgunluðu çökmüþtü. Bunu ancak oyunla atabilirdi. Caný oyundan

Detaylı

Sevda Üzerine Mektup

Sevda Üzerine Mektup 1 Ferda Çetin 21401765 Sevda Üzerine Mektup Sevgilim, Sana mektup yazmamı istiyorsun. Yazayım, tamam, ama hayal kırıklığına uğramazsın umarım. Ben senin gibi değilim. Şiirler yazamam, süslü sözler bilmem.

Detaylı

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή:

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή: ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΓΙΔΤΘΤΝΗ ΜΔΗ ΔΚΠΑΙΓΔΤΗ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΟΤΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011

Detaylı

AŞKIN ACABA HÂLİ. belki de tek şeydir insan ilişkileri. İki ayrı beynin, ruhun, fikrin arasındaki bu bağ, keskin

AŞKIN ACABA HÂLİ. belki de tek şeydir insan ilişkileri. İki ayrı beynin, ruhun, fikrin arasındaki bu bağ, keskin AŞKIN ACABA HÂLİ Varoluştan bu yana herhangi bir metoda uydurulup bu doğrultuda devam edilemeyen belki de tek şeydir insan ilişkileri. İki ayrı beynin, ruhun, fikrin arasındaki bu bağ, keskin hatlarla

Detaylı

Evimi misafirlerim gidince temizlemek için saatlerce uğraşıyorsam birçok arkadaşım

Evimi misafirlerim gidince temizlemek için saatlerce uğraşıyorsam birçok arkadaşım Yeni evli bir çift vardı. Evliliklerinin daha ilk aylarında, bu işin hiç de hayal ettikleri gibi olmadığını anlayıvermişlerdi. Aslında birbirlerini sevmiyor değillerdi. Son zamanlarda o kadar sık olmasa

Detaylı

BİR ÇOCUĞUN KALBİNE DOKUNMAK

BİR ÇOCUĞUN KALBİNE DOKUNMAK BİR ÇOCUĞUN KALBİNE DOKUNMAK Ceylan Işık, Hacettepe Türkçe Öğretmenliği Biliyor musunuz, ben bir çocuğun kalbine dokundum? Hatta bir değil birçok çocuğun kalbine dokundum. Onların sadece ellerine, yüzlerine

Detaylı

yemyeşil bir parkın içinden geçerek siteye giriyorsunuz. Yolunuzun üstünde mutlaka birkaç sincaba rastlıyorsunuz. Ağaçlara tırmanan, dallardan

yemyeşil bir parkın içinden geçerek siteye giriyorsunuz. Yolunuzun üstünde mutlaka birkaç sincaba rastlıyorsunuz. Ağaçlara tırmanan, dallardan Karganın Rengi Siyah! Siyah mı? Evet Emre, siyah. Kara değil mi? Ha kara, ha siyah Cenk, bence kara ile siyah arasında fark var. Arkadaşım Cenk le hâlâ aynı şeyi, kargaların rengini tartışıyoruz. Galiba

Detaylı

ISBN : 978-605-65564-3-2

ISBN : 978-605-65564-3-2 ISBN : 978-605-65564-3-2 1 Baba, Bal Arısı Gibi Olmak İstemiyorum ISBN : 978-605-65564-3-2 Ali Korkmaz samsun1964@hotmail.com Redaksiyon : Pelin GENÇ Dizgi/Baskı Kardeşler Ofset Matbaacılık Muzaffer Ceylandağ

Detaylı

Herkese Bangkok tan merhabalar,

Herkese Bangkok tan merhabalar, Herkese Bangkok tan merhabalar, Başlangıcı Erasmus stajlarına göre biraz farklı oldu benim yolculuğumun aslında. Dünyada mimarlığın nasıl ilerlediğini öğrenmek için yurtdışında staj yapmak ya da çalışmak

Detaylı

Ramazan Alkış. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Ramazan Alkış. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 27.03.2017 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

KOKULU, KIRIK BİR GERÇEĞİN KIYISINDA. ölüler genelde alışık değiliz korkulmamaya, unutulmamaya... (Özgün s.67)

KOKULU, KIRIK BİR GERÇEĞİN KIYISINDA. ölüler genelde alışık değiliz korkulmamaya, unutulmamaya... (Özgün s.67) KOCAER 1 Tuğba KOCAER 20902063 KOKULU, KIRIK BİR GERÇEĞİN KIYISINDA... Hepsi için teşekkür ederim hanımefendi. Benden korkmadığınız için de. Biz ölüler genelde alışık değiliz korkulmamaya, unutulmamaya...

Detaylı

AĞIR ÇANTA. Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız. 1- Fatma evden nasıl çıktı? 2- Fatma neyi taşımakta zorlanıyordu?

AĞIR ÇANTA. Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız. 1- Fatma evden nasıl çıktı? 2- Fatma neyi taşımakta zorlanıyordu? AĞIR ÇANTA Fatma o sabah evden çok zor çıktı. Akşam geç yatınca sabah kalkması zor oldu. Daha kahvaltısını yapamadan çıkmak zorunda kaldı evden. Okula geç kalacaktı yoksa. Okul yolunda çantasını taşımakta

Detaylı

Yüreğimize Dokunan Şarkılar

Yüreğimize Dokunan Şarkılar On5yirmi5.com Yüreğimize Dokunan Şarkılar Gelmiş geçmiş en güzel Türkçe slow şarkılar kime ait? Bakalım bizlerin ve sizlerin gönlünde yatan sanatçılar kimler? Yayın Tarihi : 6 Ocak 2010 Çarşamba (oluşturma

Detaylı

Müşteri: Üç gece için rezervasyon yaptırmak istiyorum. Tek kişilik bir oda.

Müşteri: Üç gece için rezervasyon yaptırmak istiyorum. Tek kişilik bir oda. TÜRKÇE 12-13: OKUMA - ANLAMA - YAZMA OKUMA - ANLAMA 1: Rezervasyon Müşteri: Üç gece için rezervasyon yaptırmak istiyorum. Tek kişilik bir oda. Duşlu olması şart. Otel görevlisi: Tek kişilik odamız kalmadı

Detaylı

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ (70005Γ) DİNLEME İSTEKLER (9) Metinleri dinleyelim

Detaylı

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN 12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-İROL AŞARAN : Efendim : İyiyim sağol sen nasılsın : Çalışıyorum işte yaramaz birşey yok : Kim yazmış bunu : Kim yazmış bunu Milliyet te : Yani sen sen birşey yollamış mıydın

Detaylı

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir?

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Hayatımızın en değerli varlığıdır anneler. O halde onlara verdiğimiz hediyelerinde manevi bir değeri olmalıdır. Anneler için hediyenin maddi değeri değil

Detaylı

SORU-- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

SORU-- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? İşitme Engelliler Milli Hentbol Takımının en genç oyuncusu Mustafa SEMİZ : Planlı çalışarak, disiplinli çalışarak zamanını ve gününü ayarlayarak nerede ve ne zaman is yapacağıma ayarlarım ondan sonra Her

Detaylı

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO:

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: OKUL NO: NOT OKUMA 1. Aşağıdaki metni -(y/n)a, -(n)da, -(n)dan, -(y/n)i ve -(I)yor ekleriyle tamamlayınız. (10 puan) Sevgili Ayşe, Nasılsın? Sana bu mektubu İstanbul dan yazıyorum.

Detaylı

Bir gün insan virgülü kaybetti. O zaman zor cümlelerden korkar oldu ve basit ifadeler kullanmaya başladı. Cümleleri basitleşince düşünceleri de basitleşti. Bir başka gün ise ünlem işaretini kaybetti. Alçak

Detaylı

"Satmam" demiş ihtiyar köylü, "bu, benim için bir at değil, bir dost."

Satmam demiş ihtiyar köylü, bu, benim için bir at değil, bir dost. Günün Öyküsü: Talih mi Talihsizlik mi? Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir adam yaşıyormuş. Çok fakirmiş. Ama çok güzel beyaz bir atı varmış. Kral bu ata göz koymuş. Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir

Detaylı

&[1 CİN ALİ'NİN HİKAYE KİTAPLAR! SERIS.INDEN BAZILARI. l O - Cin Ali Kır Gezisinde. Öğ. Rasim KAYGUSUZ

&[1 CİN ALİ'NİN HİKAYE KİTAPLAR! SERIS.INDEN BAZILARI. l O - Cin Ali Kır Gezisinde. Öğ. Rasim KAYGUSUZ CİN ALİ'NİN HİKAYE KİTAPLAR!.. SERIS.INDEN BAZILARI 1 - Cin Ali'nin Atı 2 - Cin Ali'nin Topu 3 - Cin Ali'nin Topacı 4 - Cin Ali'nin Karagözlü Kuzusu 5 - Cin Ali'nin Oyuncakları 6 - Cin Ali Okula Başlıyor

Detaylı

ÇiKOLATAYI KiM YiYECEK

ÇiKOLATAYI KiM YiYECEK ÇiKOLATAYI KiM YiYECEK Geçen gün amcam bize koca bir kutu çikolata getirmişti. Kutudaki çikolataların her biri, değişik renklerde parlak çikolata kâğıtlarına sarılıydı. Mmmh, sarı kâğıtlılar muzluydu,

Detaylı

Ben gid-iyor-muş-um git-mi-yor-muş-um. Sen gid-iyor-muş-sun git-mi-yor-muş-sun. O gid-iyor-muş git-mi-yor-muş. Biz gid-iyor-muş-uz git-mi-yor-muş-uz

Ben gid-iyor-muş-um git-mi-yor-muş-um. Sen gid-iyor-muş-sun git-mi-yor-muş-sun. O gid-iyor-muş git-mi-yor-muş. Biz gid-iyor-muş-uz git-mi-yor-muş-uz ÜNİTE 4 Şimdiki Zamanın Rivayeti Ben gid-iyor-muş-um git-mi-yor-muş-um Sen gid-iyor-muş-sun git-mi-yor-muş-sun O gid-iyor-muş git-mi-yor-muş Biz gid-iyor-muş-uz git-mi-yor-muş-uz Siz gid-iyor-muş-sunuz

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

AŞKI, YALNIZLIĞI VE ÖLÜMÜYLE CEMAL SÜREYA. Kalsın. Mutsuz etmeye çalışmayacak sizi aslında, sadece gerçekleri göreceksiniz Cemal Süreya nın

AŞKI, YALNIZLIĞI VE ÖLÜMÜYLE CEMAL SÜREYA. Kalsın. Mutsuz etmeye çalışmayacak sizi aslında, sadece gerçekleri göreceksiniz Cemal Süreya nın Irmak Tank Tank 1 Vedat Yazıcı TURK 101-40 21302283 AŞKI, YALNIZLIĞI VE ÖLÜMÜYLE CEMAL SÜREYA Yalnız, huzurlu bir akşamda; şiire susadığınızda huzurunuzu zorlayacak bir derleme Üstü Kalsın. Mutsuz etmeye

Detaylı

BARIŞ BIÇAKÇI Aramızdaki En Kısa Mesafe

BARIŞ BIÇAKÇI Aramızdaki En Kısa Mesafe BARIŞ BIÇAKÇI Aramızdaki En Kısa Mesafe BARIŞ BIÇAKÇI 1966 da Adana da doğdu. Hüseyin Kıyar ve Yavuz Sarıalioğlu ile birlikte Ocak 1994 ve Ekim 1997 de iki şiir kitabı yayımladı. İletişim Yayınları nca

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ : 2014 2015 Μάθημα : Τουρκικά Επίπεδο : Ε1 Διάρκεια : 2 ώρες

Detaylı

Bir Şizofrenin Kendisine Sorulan Sorulara Verdiği 13 Rahatsız Edici Cevap

Bir Şizofrenin Kendisine Sorulan Sorulara Verdiği 13 Rahatsız Edici Cevap Bir Şizofrenin Kendisine Sorulan Sorulara Verdiği 13 Rahatsız Edici Cevap Şizofreninin nasıl bir hastalık olduğu ve şizofrenlerin günlük hayatlarında neler yaşadığıyla ilgili bilmediğimiz birçok şey var.

Detaylı

Herkes Birisi Herhangi Biri Hiç Kimse

Herkes Birisi Herhangi Biri Hiç Kimse Gösterdim Gördü anlamına gelmez Söyledim Duydu anlamına gelmez Duydu Doğru anladı anlamına gelmez Anladı Hak verdi anlamına gelmez Hak verdi İnandı anlamına gelmez İnandı Uyguladı anlamına gelmez Uyguladı

Detaylı

de hazır değilken yatağıma gelirdi. O sabah çarşafların öyle uyandırmıştı; onları suratıma atarak. Kız kardeşim makas kullanmayı yeni öğrendi ve bunu

de hazır değilken yatağıma gelirdi. O sabah çarşafların öyle uyandırmıştı; onları suratıma atarak. Kız kardeşim makas kullanmayı yeni öğrendi ve bunu İgi ve ben Benim adım Flo ve benim küçük bir kız kardeşim var. Küçük kız kardeşim daha da küçükken ismini değiştirdi. Bir sabah kalktı ve artık kendi ismini kullanmıyordu. Bu çok kafa karıştırıcıydı. Yatağımda

Detaylı

http://www.ilkyar.org.tr/izlenimler/140717%20nasil%20destek%20olabilirsiniz.pdf

http://www.ilkyar.org.tr/izlenimler/140717%20nasil%20destek%20olabilirsiniz.pdf ilk yar'larımızın sevgili dostları, ilkyar desteklerinizle giderek büyüyen bir aile olarak varlığını sürdürüyor. Yeni yeni ilk yar'larımızla tanışırken bir taraftan fedakar gönüllülerimizi, ve bir zamanlar

Detaylı

Uzun Bir Köpek Hakkında Kısa Bir Öykü. Henry Winker. İllüstrasyonlar: Scott Garrett. Çeviri: Bengü Ayfer

Uzun Bir Köpek Hakkında Kısa Bir Öykü. Henry Winker. İllüstrasyonlar: Scott Garrett. Çeviri: Bengü Ayfer Uzun Bir Köpek Hakkında Kısa Bir Öykü Henry Winker İllüstrasyonlar: Scott Garrett Çeviri: Bengü Ayfer 4 GİRİŞ Bu sendeki kitaplar Dyslexie adındaki yazı fontu kullanılarak tasarlandı. Kendi de bir disleksik

Detaylı

YALNIZ BİR İNSAN. Her insanın hayatında mutlaka bir kitap vardır; ki zaten olması da gerekir. Kitap dediysem

YALNIZ BİR İNSAN. Her insanın hayatında mutlaka bir kitap vardır; ki zaten olması da gerekir. Kitap dediysem YALNIZ BİR İNSAN Her insanın hayatında mutlaka bir kitap vardır; ki zaten olması da gerekir. Kitap dediysem öyle sonunda hep iyilerin kazandığı, kötülerin cezalandırıldığı veya bir suçluyu bulmak için

Detaylı

Lesley Koyi Wiehan de Jager Leyla Tekül Turkish Level 5

Lesley Koyi Wiehan de Jager Leyla Tekül Turkish Level 5 Magozwe Lesley Koyi Wiehan de Jager Leyla Tekül Turkish Level 5 Kalabalık bir şehir olan Nairobi de, sıcak bir yuvası olmayan bir grup evsiz çocuk yaşıyormuş. Her gün onlar için yeni ve bilinmeyen bir

Detaylı

Fatma Atasever.

Fatma Atasever. Fatma Atasever fatmaatasever@windowslive.com Karar almak ne güç bir iştir. Çok zorlar insanı. Yorar. Takatsiz bırakır. Belki de yaşam içindeki en karmaşık zaman dilimidir karar alma süreci. Büyüklere danışırız,

Detaylı

ŞAHISLAR: Anne:Zişan, Baba:Orhan, Abla:Fehiman, Abla:Güzin, Abi:Osman, Küçük Kardeş:Fikret

ŞAHISLAR: Anne:Zişan, Baba:Orhan, Abla:Fehiman, Abla:Güzin, Abi:Osman, Küçük Kardeş:Fikret ŞAHISLAR: Anne:Zişan, Baba:Orhan, Abla:Fehiman, Abla:Güzin, Abi:Osman, Küçük Kardeş:Fikret (ZİL ÜSTÜSTE ÇALAR) Fehiman:Kimooo? Güzin:Benim abla. (KAPI AÇILIR) (Heyecanlı)Müjdemi ver müjdemi ver. Fehiman:(Heyecanlı)Mektup,mektup

Detaylı

AVUKAT Skeç-Komedi Tiyatro Metni

AVUKAT Skeç-Komedi Tiyatro Metni AVUKAT Skeç-Komedi Tiyatro Metni (skeç-komedi) HİZMETLİ: (Ortalığı temizler, avukatın masasını temizlerken avukat oturmaktadır.) Vallahi avukat bey çok zekisin avukat yazısının altına Made in Japan yazdırmakla

Detaylı

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi.

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. ANKET SONUÇLARI Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. Bu anket, çoğunluğu Ankara Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Meslek Lisesi öğrencisi olmak üzere toplam 130 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya

Detaylı

Rafet El Roman. Amerika. Rafet El Roman. A memo. Burasý New York Amerika. Evler karýþtý bulutlara. Nasýl bir zaman. Nasýl bir yaþam.

Rafet El Roman. Amerika. Rafet El Roman. A memo. Burasý New York Amerika. Evler karýþtý bulutlara. Nasýl bir zaman. Nasýl bir yaþam. Onaylayan Administrator Pazartesi, 21 Mayýs 2007 Besteciler.org Amerika A memo Burasý New York Amerika Evler karýþtý bulutlara Nasýl bir zaman Nasýl bir yaþam A memo Ýnsanlar simsiyah, kýzýl, beyaz Sokaklar

Detaylı

edersin sen! diye ciyaklamış cadı. Bunun hesabını vereceksin! Kadının kocası kendisini affetmesi için yarvarmış cadıya. Karısının bahçedeki marulları

edersin sen! diye ciyaklamış cadı. Bunun hesabını vereceksin! Kadının kocası kendisini affetmesi için yarvarmış cadıya. Karısının bahçedeki marulları RAPUNZEL Bir zamanlar bir kadınla kocasının çocukları yokmuş ve çocuk sahibi olmayı çok istiyorlarmış. Gel zaman git zaman kadın sonunda bir bebek beklediğini fark etmiş. Bir gün pncereden komşu evin bahçesindeki

Detaylı

Geç Kalmış Bir Yazı. Yazar Şehriban Çetin

Geç Kalmış Bir Yazı. Yazar Şehriban Çetin Bir bahar günü. Doğa en canlı renklerine büründü bürünecek. Coşku görülmeye değer. Baharda okul bahçesi daha bir görülmeye değer. Kıpır kıpır hareketlilik sanki çocukların ruhundan dağılıyor çevreye. Biz

Detaylı

Ekmek sözcüğü, sözlüklerde yukarıdaki gibi tanımlanıyor. Aşağıdaki görselin yanında yer alan tanımlar ise birbirinden farklı. Tanımları incele. 1.

Ekmek sözcüğü, sözlüklerde yukarıdaki gibi tanımlanıyor. Aşağıdaki görselin yanında yer alan tanımlar ise birbirinden farklı. Tanımları incele. 1. 1. Ekmek sözcüğü, sözlüklerde yukarıdaki gibi tanımlanıyor. Aşağıdaki görselin yanında yer alan tanımlar ise birbirinden farklı. Tanımları incele. 1. Sence, farklı insanların, farklı tanımlar yapmasına

Detaylı

TOPLANTI BİLGİLERİ MUTLU GÜNLERİMİZ KONUKLARIMIZ

TOPLANTI BİLGİLERİ MUTLU GÜNLERİMİZ KONUKLARIMIZ K.R. RAVINDRAN U.R. Başkanı 2015 16 Canan ERSÖZ U.R. 2430. Bölge Guvernörü 2015 16 Firuz Harbiyeli 3. Grup Guvernör Yardımcısı Hüseyin MURSAL (Başkan) Süleyman ÇOLAKOĞLU (Asbaşkan) Okşan HALEFOĞLU (Kulüp

Detaylı

kanaryamın öyküsü Ayla Çınaroğlu Resimler: Yaprak Berkkan

kanaryamın öyküsü Ayla Çınaroğlu Resimler: Yaprak Berkkan kanaryamın öyküsü Ayla Çınaroğlu Resimler: Yaprak Berkkan 1996, Uçanbalık Cumhuriyet Bulvarı No: 302/104 35220 Alsancak - İZMİR Yazar: Ayla Çınaroğlu Resimler: Yaprak Berkkan Yayın Yönetmeni: İlke Aykanat

Detaylı

ÇOCUKLAR İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI. Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisti Kimdir?

ÇOCUKLAR İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI. Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisti Kimdir? ÇOCUKLAR İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisti Kimdir? Ebeveynler için Notlar Bu kitapçık, yaklaşık 4 ila 12 yaş aralığındaki, psikoterapi düşünülmüş çocuklar

Detaylı

I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMLİ BİR DERS

I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMLİ BİR DERS I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMİ BİR DERS Genç adam evlendiğinden beri evinde kalan babası yüzünden eşiyle sürekli tartışıyordu. Eşi babasını istemiyordu. Tartışmalar bazen inanılmaz boyutlara

Detaylı

Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Ör. Büyük lokma ye: büyük konuşma. Ör.

Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Ör. Büyük lokma ye: büyük konuşma. Ör. Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Eylem ve eylemsilerin anlamalarını durum yönünden tamamlayan zarflardır. Eylem ya da eylemsiye

Detaylı

ÖN OYUN Yer, ağustos böceklerinin yuvası. Cici ve Mimi aynanın karşısında son hazırlıklarını yapmaktadır.

ÖN OYUN Yer, ağustos böceklerinin yuvası. Cici ve Mimi aynanın karşısında son hazırlıklarını yapmaktadır. ÖN OYUN Yer, ağustos böceklerinin yuvası. Cici ve Mimi aynanın karşısında son hazırlıklarını yapmaktadır. (Şapkasını takar.) Nasıl oldu Mimiciğim? Ay çok hoş! (Saçlarına taktığı çiçekleri gösterir.) Ne

Detaylı

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz.

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz. Söylenen her söz, içinden çıktığı kalbin kılığını üzerinde taşır. Ataullah İskenderî Söz ilaç gibidir. Gereği kadar sarf edilirse fayda veriri; gerektiğinden fazlası ise zarara neden olur. Amr bin As Sadece

Detaylı

Fransa da ki saldırıya Bodrumdan tepki

Fransa da ki saldırıya Bodrumdan tepki Fransa da ki saldırıya Bodrumdan tepki Gazeteciler Günü Trafo da Kutlandı Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Bodrum da görev yapan gazetecilerle Trafo Bodrum

Detaylı

Küçüklerin Büyük Soruları-4

Küçüklerin Büyük Soruları-4 Küçüklerin Büyük Soruları-4 Yayın no: 186 KUR AN OKUMAYI NEDEN ÖĞRENMELİYİM? Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür İç düzen/kapak: Zafer Yayınları Isbn: 978 605 4965 07 6 Sertifika no: 14452 Uğurböceği Yayınları,

Detaylı

Soðaným da kar gibi Elma gibi, nar gibi Kim demiþ acý diye, Cücüðü var bal gibi

Soðaným da kar gibi Elma gibi, nar gibi Kim demiþ acý diye, Cücüðü var bal gibi BÝRÝNCÝ BÖLÜM 1 Dünya döndü Son ders zili çalýnca tüm öðrenciler sevinç çýðlýklarý atarak okulu terk etti. Ýkili öðretim yapýlýyordu. Sabahçýlar okulu boþaltýrken, öðleci grup okula girmeye hazýrlanýrdý.

Detaylı

þimdi sana iþim düþtü. Uzat bana elini de birlikte çocuklara güzel öyküler yazalým.

þimdi sana iþim düþtü. Uzat bana elini de birlikte çocuklara güzel öyküler yazalým. Kaybolan Çocuk Çocuklar için öyküler yazmak istiyordum. Yazmayý çok çok sevdiðim için sevinçle oturdum masanýn baþýna. Yazdým, yazdým... Sonra da okudum yazdýklarýmý. Bana göre güzel öykülerdi doðrusu.

Detaylı

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ 1- Beni çok iyi tanımlıyor 2- Beni iyi tanımlıyor 3- Beni az çok iyi tanımlıyor 4- Beni pek tanımlamıyor 5- Beni zaman zaman hiç tanımlamıyor 6- Beni hiç tanımlamıyor

Detaylı

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN!

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! Sağlıklı ve faydalı olan ne varsa yaparım. Zararlı olan her şeyle savaşırım. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostuyum. Zor durumda kaldığınızda İmdaat! diye beni çağırabilirsiniz.

Detaylı

ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΙΓΡΤΜΑ ΓΙΑΥΔΙΡΙΗ ΑΠΟΓΔΤΜΑΣΙΝΩΝ ΚΑΙ ΒΡΑΓΙΝΩΝ ΔΠΙΜΟΡΦΩΣΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΩΝ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ

ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΙΓΡΤΜΑ ΓΙΑΥΔΙΡΙΗ ΑΠΟΓΔΤΜΑΣΙΝΩΝ ΚΑΙ ΒΡΑΓΙΝΩΝ ΔΠΙΜΟΡΦΩΣΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΩΝ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΙΓΡΤΜΑ ΓΙΑΥΔΙΡΙΗ ΑΠΟΓΔΤΜΑΣΙΝΩΝ ΚΑΙ ΒΡΑΓΙΝΩΝ ΔΠΙΜΟΡΦΩΣΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΩΝ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΕΛΙΚΕ ΕΝΙΑΙΕ ΓΡΑΠΣΕ ΕΞΕΣΑΕΙ ΥΟΛΙΚΗ ΥΡΟΝΙΑ: 2012-2013 Μάθημα: Σοσρκικά

Detaylı

Eşeğe Dönüşen Kabadayı Makedonya Masalı (Herşeyin bir bedeli var)

Eşeğe Dönüşen Kabadayı Makedonya Masalı (Herşeyin bir bedeli var) Eşeğe Dönüşen Kabadayı Makedonya Masalı (Herşeyin bir bedeli var) Yazan: Yücel Feyzioğlu Resimleyen: Mert Tugen Ne varmış, ne çokmuş, gece karanlık, güneş yokmuş. Her kasabada kabadayı insanlar varmış.

Detaylı

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU Nereden geliyor bitmek tükenmek bilmeyen öğrenme isteğim? Kim verdi düşünce deryalarında özgürce dolaşmamı sağlayacak özgüven küreklerimi? Bazen,

Detaylı

A1 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO:

A1 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: OKUL NO: NOT OKUMA 1. Aşağıdaki metni -(y/n)a, -(n)da, -(n)dan, -(y/n)i ve -(I)yor ekleriyle tamamlayınız. (10 puan) Sevgili Ayşe, Nasılsın? Sana bu mektubu İstanbul dan yazıyorum.

Detaylı

Söyle, üzmesinler onu. Ele güne muhtaç olmasın. Hâlâ sigara. Çünkü gücüm var biraz daha.

Söyle, üzmesinler onu. Ele güne muhtaç olmasın. Hâlâ sigara. Çünkü gücüm var biraz daha. BULUŞMA Deniz kenarında bir lokantadayız. Görüşmeyeli uzun zaman oldu. İnternetten birkaç fotoğraf. Hepsi bu. Seni buraya çağırmakla iyi mi ettim? Galiba bundan hiçbir zaman emin olamayacağım. Karşımda

Detaylı

Sevgili dostum, Can dostum,

Sevgili dostum, Can dostum, Sevgili dostum, Her insanı hayatta tek ve yegâne yapan bir öz benliği, insanın kendine has bir kişiliği vardır. Buna edebiyatımızda, günlük yaşantımızda ve dini inançlarımızda çeşitli adlar vermişlerdir.

Detaylı

Hazırlayan: Saide Nur Dikmen

Hazırlayan: Saide Nur Dikmen Yayın no: 169 VEFA VE CÖMERTLİK ÖYKÜLERİ Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür İç düzen: Durmuş Yalman Kapak: Zafer Yayınları İsbn: 978 605 5523 15 2 Sertifika no: 14452 Uğurböceği Yayınları, Zafer Yayın Grubu

Detaylı

Bilgi güçtür. Sevdiğiniz kişiyi dinleyin ve kendinizi eğitin.

Bilgi güçtür. Sevdiğiniz kişiyi dinleyin ve kendinizi eğitin. Bu kitapçığı, büyük olasılıkla kısa bir süre önce sevdiklerinizden biri size cinsel kimliği ile biyolojik/bedensel cinsiyetinin örtüşmediğini, uyuşmadığını açıkladığı için okumaktasınız. Bu kitapçığı edindiğiniz

Detaylı

MATEMATİK ÖYKÜLERİ BİLGİÇ İLE SAYGIÇ NEŞELİ

MATEMATİK ÖYKÜLERİ BİLGİÇ İLE SAYGIÇ NEŞELİ NEŞELİ MATEMATİK ÖYKÜLERİ 1 BİLGİÇ İLE SAYGIÇ Bilgiç kurbağa ile Saygıç fare iyi arkadaşlardı. Neredeyse her gün göl kenarında buluşup sohbet ederlerdi. Bazen de çevredeki nesneleri sayarlar, hesap yaparlardı.

Detaylı

DÜZEY B1 Avrupa Konseyi Ortak Dil Ölçütleri Çerçevesinde BÖLÜM 4 SINAV GÖREVLİSİNİN KİTAPÇIĞI. Dönem Kasım 2009 DİKKAT

DÜZEY B1 Avrupa Konseyi Ortak Dil Ölçütleri Çerçevesinde BÖLÜM 4 SINAV GÖREVLİSİNİN KİTAPÇIĞI. Dönem Kasım 2009 DİKKAT ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Devlet Dil Sertifikası DÜZEY B1 Avrupa Konseyi Ortak Dil Ölçütleri Çerçevesinde BÖLÜM

Detaylı

Berk Yaman. Demodur. Kırmızı yazılar sizin sipariş verirken yollamış olduğunuz yazılardır

Berk Yaman. Demodur. Kırmızı yazılar sizin sipariş verirken yollamış olduğunuz yazılardır Berk Yaman Demodur Kırmızı yazılar sizin sipariş verirken yollamış olduğunuz yazılardır / /20 YAZI ARKASINDA SİZİN FOTOĞRAFINIZ KULLANILMAKTADIR Evveel zaman içinde yaşayan iki âşık varmış. Kara sevdaları

Detaylı

GİZEMLİ KUTULAR PROGRAMI ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

GİZEMLİ KUTULAR PROGRAMI ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ GİZEMLİ KUTULAR PROGRAMI ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ 19.12.2012 Ben de bilim insanı olmak istiyorum çünkü pes etmem! (7. Sınıf Aklımda bilim insanlarının da hep doğruyu tam olarak bilemeyecekleri kaldı. Bilim insanlarının

Detaylı

OKUMA ANLAMA ANLATMA. 1 Her yerden daha güzel olan yer neresiymiş? 2 Okulda neler varmış? 3 Siz okulda kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

OKUMA ANLAMA ANLATMA. 1 Her yerden daha güzel olan yer neresiymiş? 2 Okulda neler varmış? 3 Siz okulda kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Aşağıdaki şiiri okuyunuz. Soruları cevaplayınız. OKULUMUZ Her yerden daha güzel, Bizim için burası. Okul, sevgili okul, Neşe, bilgi yuvası. Güzel kitaplar burda, Birçok arkadaş burda, İnsan nasıl sevinmez,

Detaylı

Babamın Ardından. Yazar Leyla Hüseyin

Babamın Ardından. Yazar Leyla Hüseyin İçimde bir endişe, bir tedirginlik,bir huzursuzluk, bir korku var...hiçbir şeye odaklanamıyorum, geceleri rahat uyuyamıyorum, gündüzleri ise üzgünüm...halbuki her şey yolunda, üzülecek veya endişelenecek

Detaylı

Cümle içinde isimlerin yerini tutan, onları hatırlatan sözcüklere zamir (adıl) denir.

Cümle içinde isimlerin yerini tutan, onları hatırlatan sözcüklere zamir (adıl) denir. ZAMİR (ADIL) Kitapları dolabın diğer rafına koyalım. Bunları dolabın diğer rafına koyalım. Yukarıdaki cümlelerde koyu yazılmış sözcükleri inceleyelim: ilk cümlede "kitap" sözcüğü bir varlığı kar şıladığından

Detaylı

Serbest Yazma Konuları. Yrd. Doç. Dr. Aysegul Bayraktar

Serbest Yazma Konuları. Yrd. Doç. Dr. Aysegul Bayraktar Serbest Yazma Konuları Yrd. Doç. Dr. Aysegul Bayraktar Biletinize piyango çıksaydı ne(ler) yapardınız? Favoriniz olan film nedir ya da favoriniz olan film karakteri kimdir? Neden? Hayalimdeki ev. Kendini

Detaylı

Akın Uyar. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Akın Uyar. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 28.11.2018 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

Hikaye uzak bir Arap Alevi köyünde geçer. Ararsanız bambaşka versiyonlarını da bulabilirsiniz, hem Arapça hem Türkçe.

Hikaye uzak bir Arap Alevi köyünde geçer. Ararsanız bambaşka versiyonlarını da bulabilirsiniz, hem Arapça hem Türkçe. Sitti Cemili ve Meryem im Ben çocukken pek çok Arapça hikâye dinledim anneannemden. Sitti Cemili den anneanne diye bahsetmek de tuhafmış. Arapça da onun adı Sitti yani benim ninem. Söylemeden geçemeyeceğim,

Detaylı

5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) almıştır?

5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) almıştır? 5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) Öğle üstü bir cip gelip obanın çadırları önünde durdu. Çocuklar hemen çevresinde toplaştılar. Cipten önce veteriner, sonrada kaymakam indi. Obanın yaşlıları hemen

Detaylı

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 6 (ΔΞΙ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή:

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 6 (ΔΞΙ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή: ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΓΙΔΤΘΤΝΗ ΜΔΗ ΔΚΠΑΙΓΔΤΗ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΟΤΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: A ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011

Detaylı

Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan

Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan Mart 2009 Kendi Yaşam Öykünüzü Yazın Diyelim ki edebiyatla uğraşmak, yazı yazmak, bir yazar olmak istiyorsunuz. Bu

Detaylı

66 Fotoğrafçı Etkinlik Listesi. 52 Haftalık Fotoğrafçılık Yetenek Sergisi

66 Fotoğrafçı Etkinlik Listesi. 52 Haftalık Fotoğrafçılık Yetenek Sergisi 66 Fotoğrafçı Etkinlik Listesi 52 Haftalık Fotoğrafçılık Yetenek Sergisi 2019 yılında kendimize daha fazla zaman ayırmak istiyoruz. Fotoğrafla olan iletişimimizi artırmak istiyoruz. Fotoğrafın bir sanat

Detaylı

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu -KAPANIŞ KONUŞMASI- M. Recai KUTAN 7 Kasım 2014 I. DÜNYA SAVAŞININ 100. YILDÖNÜMÜ ULUSLARARASI

Detaylı

Duygu, düşüncelere bedenin içsel olarak karşılık vermesidir. Başka bir deyişle, beyne kalbin eşlik etmesidir.

Duygu, düşüncelere bedenin içsel olarak karşılık vermesidir. Başka bir deyişle, beyne kalbin eşlik etmesidir. Duygu, hareket halindeki enerjidir. Duygu, düşüncelere bedenin içsel olarak karşılık vermesidir. Başka bir deyişle, beyne kalbin eşlik etmesidir. Duygu, insanın yaşam kalitesini belirleyen en önemli kaynaktır.

Detaylı

Bir Ayakkabı Hikayesi - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Bir Ayakkabı Hikayesi - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Bir ayakkabıyım ben, küçük kırmızı ve oldukça şirin. Gülmeyin gerçekten şirinim, inanmazsanız resmime bakın. Dün usta parmaklar son şeklimi verdi bana. Her şeyimle mükemmel olduğumu da konuştu ustalar

Detaylı

Kendim yanarım aşk ile gayre zararım yok. Ser tâ be kadem ateşim amma şererim yok. Yâri ararım devrederek hâne be hâne

Kendim yanarım aşk ile gayre zararım yok. Ser tâ be kadem ateşim amma şererim yok. Yâri ararım devrederek hâne be hâne Kendim yanarım aşk ile gayre zararım yok Ser tâ be kadem ateşim amma şererim yok Yâri ararım devrederek hâne be hâne Yâr ise benim hâneme gelmiş haberim yok. Said Paşa Meşhur bir ressam günün birinde dünyanın

Detaylı

İntikam. Ölüm Allah ın Emri

İntikam. Ölüm Allah ın Emri İntikam Bilir misin sen her gece Kendinle oturup konuşmayı Geceden uyanmamaya ant içip Gün ışığıyla yeniden doğmayı Bilir misin sen her güne hayata küskün başlamayı Anti sosyal kişilik olup da Şişelerin

Detaylı

Doğuştan Gelen Haklarımız Sadece insan olduğumuz için doğuştan kazandığımız ve tüm dünyada kabul gören yani evrensel olan haklarımız vardır.

Doğuştan Gelen Haklarımız Sadece insan olduğumuz için doğuştan kazandığımız ve tüm dünyada kabul gören yani evrensel olan haklarımız vardır. Dersin Adı Tema Adı Kazanım Konu Süre : İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi : İnsan Olmak : Y4.1.2. İnsanın doğuştan gelen temel ve vazgeçilmez hakları olduğunu bilir. : Doğuştan Gelen Haklarımız :

Detaylı

Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri

Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri :١ mı, mi? baba ( ) uzaklaştım uzaklaştırmak uzaklaştırmak evin kapıları babam yetişiyorum eğitim görüyorum ecdadım, atam saygı otur! seviyorum seni seviyorum

Detaylı