ANLAK. Hilmi DİRİM İZMİR-2005

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANLAK. Hilmi DİRİM İZMİR-2005"

Transkript

1 ANLAK Hilmi DİRİM İZMİR-2005

2 Kapak Fotoğraf : Hilmi DİRİM Kapak Tasarım : Mustafa VELİ Genel Düzenleme : Pakize AKÇAKIR İmla ve Cümle Düzeni : Fatma ÇETİNÇELİK Bilgi İşlem ve Bilgisayar Düzeni : Tuğrul BIÇAKÇI Baskı : Ege Üniversitesi Basımevi Bornova-İZMİR, 2005 ISBN :

3 Hem Mutluluğun Hem Hüznün Ağırlığıyla Ağlıyoruz, Biz Birbirini Gönülden Seven Sefillerin Oyununu Oynuyoruz. Bu Kitap Bir Yangıdır. ÖZGÜR BİREY

4 Denemeler 1. Bölüm

5 ANLAK 3 YAZIM Konacak bir dal parçası bile bulamayan sözcükler, uçar havada kuş gibi; nereye gideceğini bilmeden! Yazmaya başlamadan önce çok konuşurdum; ama, şimdi mümkün olduğunca az konuşuyorum, dinliyorum, okuyorum, besleniyorum ve yazıyorum. Bu derlemeleri hazırlamak için kaç kilogram kağıt harcadığımı ya da kaç ağaç yok ettiğimi bilemiyorum. Sadece tahmin edebilirim; çok fazla! Bu yüzden doğaya borcum var! Elimde telefon değil, kağıt kalem taşıdım; geriye kalan zamanım ve param, yazmak için yeterli geldi bana! Yaşam çok hoş ve güzel olsaydı, bunlar mutlaka yazılarıma yansırdı! Önce kendim için yazmaya başlamıştım. Zaman içinde düşünceler değişiyor, bencillikten ve yalnızlıktan sıkılan insan, günü geliyor paylaşma ihtiyacı hissediyor. Bende sanırım o düzeye geliyorum. Denemelerimi paylaşmaya karar verdim. Okuduğumu, birilerinden duyduğumu, bir yerden gördüğümü yani yaşadığımı yazdım hep; kağıt ve kalem zehirimi akıttığım, gevşeyip rahatladığım; ilacım oldu. Başka nasıl yazabilirim ki! Yoktan var edemem ben! Yalın bir süreç yaşıyorum, bu süreç benim için etkileşimseldir. Herkesten ve her şeyden etkilenirim. Bunlarda yazılarımı oluşturur. Bugüne kadar bana verilenlerle ilgilendim; ama, bu kadarı benim için yeterli değil; ben gelişimden yanayım. Şimdi de alabileceklerimle ilgileniyorum. Yazılarımın büyük bölümü doğa, yaşam, zaman ve Atatürkçü düşüncelerle beslendi. İçinizde doğa sevgisi yoksa ve Atatürkçü düşünceye saygılı değilseniz, bu denemeleri okurken, ortak havayı solumuyoruz demektir. Ne sizin değerli zamanınız ne de benim emeklerim ziyan olsun isterim. Ben paylaşımdan yanayım!.

6 4 ANLAK Yaşamın bana verdiği renklerden, kendime bir defter yaptım; onu da kör kuyuya attım. Şimdi kuyumun içinde eşeleniyorum! Ortaya çıkanların bir kısmı benim düşüncelerimi oluşturuyor, geriye kalanlar, hayatın tartışılabilir gerçekleri! Amacım yazar olmak değil, deşarj olmak! Kimisi kendini kanıtlamak, varlığını ispatlamak için yazar. Belki de gerçekten yazar olduğu için yazar. Benim için doğru veya yanlış olmuş, çok önemli değil; boşalmak için yazarım. Yazılarımın bazı bölümlerinde, aradığını bulamayan ve anlaşılması güç sözcüklerle karşılaşabilirsiniz. Sanırım, bunun nedeni: Yaşamımda, kendi gerçeklerimi bulmakta çektiğim zorluk ve doğrular arasında yaşadığım çelişkilerde saklı. Ben hayatı hep çelişkilerle yaşarım ve yazılarıma böyle yansırım! Yazılarımı yazamam dört duvar arasında. Toprak ve doğa ile bütünleşmem lazım, Doğallığımı ve canlılığımı korumak için. Gezinir dururum her yerde ve her zaman Ve kazırım benliğime sessiz yazılarımı! Basit ve normal bir yaşamı arzuladım. Kimi zaman özlemle izledim onları; normal insanları. İşte, evde, duşta, barda, sokakta, tiyatroda, koşuda ve doğa ile bütünleşebildiğim her yerde, kağıt kalem bulundurma ihtiyacı hissettim. Nikotin bağımlısı ne bulduysa sigara ve çakmağında, ben de onu buldum yazdıklarımda. Kolay değil, biliyorum, böylesine dolup boşalmak. Ne yapayım?! Başka yol bulamadım; yazmadan yaşanacak! Yazdıklarım, inandıklarım ve duygularımdır; gerçek olmayabilirler; ama onları yaşadım! Geçmişi anımsamama gerek yok, geriye dönüp tekrarlamanın değeri yok! Zaman kısa; ileriye dönük ve sürprizlere açık yaşamalıyım.

7 ANLAK 5 Düşüncelerime itiraz edebilirsiniz, bu normal; farklı düşünür, farklı yaşarız. Kitaplardan, dinlediklerimden, yaşadığım olaylardan pek çok alıntılarla da karşılaşabilir ve itiraz edebilirsiniz. Bunlar benim kabullendiğim düşüncelerdir; sizler kabullenmek zorunda değilsiniz, doğru da olmayabilir. Ama duygular! Onlar benim. Onlara itiraz edemezsiniz!!!. Makyaj ve süslemelerle, denemelerimin kişiliğini bozmak istemedim. Ben hatalı bir insanım. Lütfen hatalarımla beraber ve olduğu gibi kabul edin Hata yapmak değişikliktir. Yaşam yeni sürprizlere gebedir. Yazdıklarımı sevince, kendimi de sevdiğimi hissediyorum. Yazılarımla sevişiyorum

8 6 ANLAK ÇOCUKLARIM Onların hepsini ben doğurdum; ama, tek başıma değil. Tohumu hayatın tadından aldım; acı, tatlı. Can suyu verdim onlara, içimde bir çiçeğe bakar gibi!. Kimi zaman ağladılar; hıçkırıkları yüreğimi yaktı, içim burkuldu. Kimi zaman gülüşüp oynaştılar ve benimle beraber neşeyle doldular. Kimi zaman hastalandılar; kitaplardan ilaç verdim onlara, daha çabuk iyileşsinler, normal hayata dönsünler diye!. Kimi zaman acıktılar, bağırıştılar; besledim onları düş ve düşüncelerimle! Kimi zaman doydular ve taştılar; diyete soktum onları, kağıt kalem verdim ellerine, yazdılar his ve duygularını! Kimi zaman isyan ettiler; haykırdılar haksızlığa, toprak anam ve doğamdan aşı yaptım onlara; avuttum, sakinleştirdim onları. Kimi zaman sevdiler, aşık oldular ve paylaşımsız kaldılar; üzgün ve kederli gördüm onları. Ve ben de çaresiz kaldım onlar gibi!!! Kimi zaman doğruyu ve yanlışı görmekte güçlük çektiler. Bu görüş doğuştan gelen bir yetenektir ve zamanla kazanmak çok güç bir iştir. O kalbinizin içindeki incecik çizgidedir. Bana düşen görev ise; ahlak ve vicdan arasındaki çatışmaya girmeden, sadece yol göstermektir!. Ellerine bir teleskop verdim, uzak yıldızlardaki kardeşlerini görsünler diye. Ama, ışık zaman içinde bile belli bir hızla ilerliyor; geçmişi gören çocuklar! Korktular?! Biz hangi zamanda yaşıyoruz diye? İşte zaman budur dedim onlara, onunla yarışamazsınız ve yetişemezsiniz. Mümkünse, iyi ve sağlıklı dostluklar kurun; kendi zamanınızı kazanın!

9 ANLAK 7 Havanın değişimi gibi, bende değişim ve devinim içerisindeyim. Değişim ve gelişimden payımı alırım. Kimi zaman çocuklarım üşümesin diye giydirir, Kimi zaman sıcaktan bunalmasın diye üzerindekileri çıkarırım. Değiştiririm onları da kendim gibi! Kimi zaman düşünürüm, ben mi çocuklarımı avutuyorum, yoksa onlar mı beni? Bilemem Bildiğim tek şey ise; hayatın acı gerçeklerine karşı omuz omuza mücadele ediyoruz. Sadece bekleyen insanlar ölüme mahkumdur, hayatla kucaklaşmaya devam etmek gerekir diyoruz. Birbirimize yaşam azmi ve güç veriyoruz. Yazdığım zaman boşalıyorum, orgazm oluyorum ve yeni bir çocuk doğuruyorum. Yazılarım çocuklarım benim

10 8 ANLAK TATMİN Beni mutlu etmek için ne verebilirsin? Dünyayı mı?! Ben yaşadığım sürece o zaten benim (Yaşam benim tek sermayem kaybetmek istemem). Ama yine de verebilecekseniz eğer, bana zaman verin. Çok mutlu olurum. Kazancımın zaman olması büyük bir değerdir benim için. Tatmin olmak mutluluğa açılan penceredir, yaşamın insanı tatmin etmesi süreklilik gerektirir. Bu çok zor bir istek. Zamanı yakalar ve avucunun içinde tutarsan, amacına ulaşabilirsin! Ama zaman kaygandır, hızlı akar ve değişime neden olur, eğer değişime aynı hızda uyum sağlarsan daha kolay tatmin olur, mutluluğun pencerelerini aralarsın. Sadece değişim de yetmez; ondan pay çıkarmak, üretmek ve hatta üretken olmak gerekir. Ne kadar akıllı olursan ol uyum önemlidir! Zamanla uyum içinde ve dost olmak gerekir. Kimi zaman içinde yaşadığımız olayların, bizi nereye yönlendirdiğini sezinleyemeyebiliriz. Bunun için; üçüncü bir göze ya da kişiye ihtiyaç duyabiliriz. Aslında olaylar kuşbakışı, tarafsız ve objektif değerlendirilebilse uyum kolaylaşır. Mutluluk kapıları yine açılır. * * * * * Kimi zaman sokak filozofunun kime zararı var; diye düşünürüm? Kendime! Düşündüğüm ve sorular sorduğum için!! Ve çağrılarıma kimi insanlar cevap veremez; aynı frekansta olmadığımız için ve sonra yine derim ki: "Tatmin olmaz duygularla kaplandığımda, karanlıkta; Ateşböceğinin ışığına ihtiyacım var!" Tenin rengine değil, şefkat ve sıcaklığına susuzum. Isındıkça sıcaktan susarım, susadıkça içer tekrar tatmin olmaz duygulara koşarım. Etki ve tepkinin kontrolsüz çelişkisindeyim, kimi zaman bir bebek gibi beşikteyim, kimi zaman, zaman dönencesinde; eşikteyim!!!

11 ANLAK 9 Kimi zaman sessiz ve sakin seslenişteyim. Kimi zaman kapıları kapatır pencereleri açarım; ama, bacadan duman olur kaçarım! Rüzgar estikçe dağıtır havanın pis kokusunu, dalgalar arttıkça temizler denizin iç dokusunu ve yaşam devam eder. Gökyüzü karardığı gibi aydınlığa koşar; sessiz, sakin, sabırlı ve alacakaranlığın beklediği şafakta! Kimi zaman yaşamda renk ve ahenk arayışındayım. Durgun ve solgun yaşam beni tatmin olmaya itekler ve kalbim işte o zaman tekler! Kimi zaman yaşamda ritim bozulur, kalp krizi gibi bir şey olur. Ben hiç bu krizden kurtulmadım; düzenli ritim içinde kalp atışlarımı saymadım! İyi insanları zor yollarda aradım! Aradığını bulan rüyalardan kurtulur, uykulardan uyanır, duygu ve ona ait paylaşımla orgazma ulaşır. (Bundan sonra yaptığım en iyi iş yazmak olacak.) Kazanç; neyi, ne kadar istediğine ve elde ettiğin değerin gücüne bağlıdır. Tatmin, ondan sonra vardır. Artık sığınaktan çıkmalı, kendime kendim için oluşturduğum baskıdan kurtulmalıyım. Duygu ve düşüncelerimi satmak değil, paylaşmaktan yanayım. Bunun için yazmalıyım. Evet ben yazarım, hem de hiç ortaya çıkmamış bir yazar. İşte bu beni en çok tatmin eden olay!!!

12 10 ANLAK SUSKUN Suskun; düşüncelerini bir masada yüzde yüz kabul ettirme gereğini duymadan, haklı-haksız, galip veya mağlup yaratmadan ve gerçekleri konuşmaktan korkmadan paylaşmak, uzlaşmak ister. Ne bulursa insan ağzından bulur; çok yerse tansiyonu yükselir, midesi bulanır, gerilir tef gibi! Çok konuşursa; ne dediğini bilmez, başı ağrır, dert taşır!!! Söz ağızdan çıkıncaya kadar siz onun sahibisiniz; ama, çıktıktan sonra onun esirisiniz! Kelimelerle uğraşmayın dostlar, bırakın onlar özgürce yaşasın!!! Suskun; nerede, ne zaman ve nasıl konuşacağını bilendir. İyi dinlersen eğer güzel konuşursun, bunun bilincindedir! Dogmalardan kurtul, Düşünmeyi öğren. Oku! Okuduğunu anla. Az konuş, çok dinle. Sürekli kendini yenile! (Akıllı olduğunu unut, dinlemesini öğren ve çalış!) K.Atatürk Her yerde olmak ve her yerde her şeyi konuşmak, bilinmeyene karşı savunmasız bırakır insanı. Gerçekler ve inançlar da kabul etmezse eğer seni, her şey karmakarışık olur; dengen bozulur! İşte bu yüzden; konuşmak kadar ne dediğini bilmek, konu hakkında bilgi sahibi olmak ve sağlıklı düşünceler üretmek gerekir. Yoksa yaşam, şarkı söylemekten pek farklı değildir!. Düzeyli sohbetler, iletişim ve denge oyunu gibidir; tozu dumana katmaya, cambazlık yapmaya gerek duymaz!. Öncelikle nerede olduğunu bilmelisin?! Konuşmacı mı, dinleyici mi? Bulunduğun yerde görevin ne? Amacın kendini kanıtlamak ise,

13 ANLAK 11 senden başka konuşan olmaz o diyarda! Sadece konuşan ve konuşacağı anı bekleyen sen isen, benim varlığımı hissedemezsin orada! Varlık ve birey bilinci tehlikeye girdiğinde, saygı yok oluverir o ortamda! --Çene neden düşer bilir misin? --Açmak için pek fazla enerji harcanmaz! Çok konuşmaya heveslilerin yanında, çok konuşmaya gerek duyulmaz! Dostlar beni kilit altında tutmaz. Kültür dillerle bağımlıdır. Konuşarak, düzeyli sohbetlerle anlaşılır. Beni konuşurken dinlemeyecek kadar değer vermeyenler için, niçin zaman ve nefes tüketeyim?! Yine de yaşam bazen çok basit, bazen çok karmaşıktır ve kimi zaman ikisi arasındaki dengeyi kurmak zorlaşır!. Küskün değilim, sadece suskunum size!!!

14 12 ANLAK DUYGULARIM Kimi zaman masa başında, kimi zaman ayna karşısında; yaşamın nasıl paylaşılacağını ve hayatın akışını, analiz eder duygularım. O'nlar iç dünyamın güçlü düşünürleridir. Kimi zaman olayları mantık süzgecinden geçirir; yaşamı kolaylaştırır. Kimi zaman hayal dünyasında dolanır, üzerine gelmesi mümkün olmayan bir elbiseyi giymeye çalışır, yaşamı zorlaştırır. Kimi zaman bir insanı nasıl seveceğini bilmeden sever. Aşık olur, kördöngünün içinde gözü görmez bir şekilde gezinip durur. Seyreder, seyretmeyi sever, dokunmaz; dokunur, tatmaz; tadar, yutmaz. Yutsa bile sindiremez! Nedenini bilmeden sebepsiz yere koparır ilişkileri, sınırsız özgürlüğü arar, asla mücadeleyi bırakmadan! Kimi zaman çocuklaşır duygularım; ürkek ve korkak bir tay gibi dolanır. Arar anasını; kucaklanmak, ilgi, sevgi, şefkat almak ister. İçin için ağlar yalnızlığına. Sessiz çığlıkları ve haykırışları vardır onun benliğini kaplayan, kendilerini avutabilmek içinse pek çok nedenleri. Bizler zamanın içindeki yaşam halkalarının parçalarıyız; kimileri kenetlenmek, kimileriyse dağılmak için ortaya türlü türlü nedenler koyarlar. Amaç acaba daha mutlu olmak mı, yoksa daha farklı bir değişim süreci içine girip yaşamın tadında değişiklikler yapmak mı? Boşalamayan enerjisiyle daha da dolar; üzüntü, keder ve elemle taşar; hiç bir yere sığamaz, depreşir benliği çıkar tepene! Yaralar seni, yarasından kan değil ızdırap akar. İşte o zaman yaşamı çekilmez hale getirir, cehenneme çevirir. Haykırır haksız yalnızlığa! Kimi zaman yaklaştırmaz kimseyi yanına; kaçar dağlara yaşar yalnızlığını, içer özgürlüğün suyunu kana kana! Topraktaki karıncalarla, denizdeki yosunlarla, gökyüzündeki yıldızlarla dostluklar kurar. Gerçekliğin boyutunu sorar onlara, yaşamla ters giden gerçekliğin!

15 ANLAK 13 Bir balığa yüzme öğretemezsiniz, duygularıma da uçmayı; gerçekler özgürleştirir onları. Konuştukça diner içindeki fırtına, durulur suyu, döner gelir yine sorumluluklarının başına! Umutları kırılmış duygular, hapsedilmiş birey gibidir; özgürlük ister. Umutlarına ulaşan duyguların iradesi güçlenir, yaşama coşkuyla sarılır, yaşam savaşını kazanır. Yolu bilmekle yola gitmek arasındaki farkı bilir benim duygularım; ama, hayat ile damak arasındaki tadı ayıramaz bir türlü?! Kimi zaman nefes almakta bile güçlük çeker. Yanlış zamanda ve yanlış yerde çalışan duygular vardır, yaşadığı sosyal hayatın dilini anlayamaz bir türlü; sosyal tuhaflıklar yaşar. İyi düşünen, örgütlü toplumda olamamanın acısını yaşar. Sıkılır, kırılır, zorlanır, daralır. Yine kaçmak ister, nereye ve kime gideceğini bilmeden! Bir başka zamanda, bir başka yerde, bir başka boyutta, sanki bir masalı yaşamak ister. Garip çalışan beyinler vardır, hiçbir şey üretmeden eleştiren garip beyinler ve her beyin kendi içinde bir dünyadır. Duygular da garipleşir, farklı düşünür, farklı hareket eder, farklı yaşar. Aşırı uçlarda yaşar, ileriyi göremeyen sır insanları! Sorumluluğu duygular değil, hareketler üstlenmelidir. Yaşam, duyular ve akılla devam eder. İşte bu yüzden, aklım ve bedenim arasındaki savaşa, sadece ve ancak duygularım son verebilir! Duyguları Özgür Bırakın!!!

16 14 ANLAK HİS Duygu ve düşünceler bir araya gelip kenetlenince, yaramazlık yapmalarına izin vermem. Çünkü böyle bir anı yakalamak kolay değildir benim için; değerlendirmem gerekir, o değerli zamanı. Ben de uslandırırım onları! Kuvvetlendiririm! İşte şimdi hislerin değeri çıkar ortaya! Dikkatli, sessiz sakin ve derinden hareket eder onlar. Kimi zaman kimsenin göremediğini görür, kimi zaman kimsenin duyamadığını duyar, kimi zaman kimsenin bulunamayacağı gelecekte yaşar hayatı! Geçmişten aldığı bilgi ve deneyimler tok tutar ve pişirir benliğini! Hissediyorum, böyle gelmiş ama, böyle gitmeyecek bu yaşam; direnen duygular var buna! Hissediyorum tarih devamlı ve düzenli tekrarlanmış yaşantımda ve düşüncelerim itiraz ediyor buna! Ve yine hissediyorum zaman kısa, yaşanacak güzellikler sınırlı; el frenini indirip yaşantımın akışını rahatlatmak istiyorum ve aklım isyan ediyor buna! Uslanamıyorum bu hayata!!! Ne yaparsam kaderim olur. Vücudumun kendi beyni var. Yalnız kaldım beni dinlemiyor. Hislerim boş veriyor hayata Doğruluğundan ve gerçekliğinden şüphe duyduğum, anlayamadığım olayları yaşarım kendimce. Böyle durumlarda çaresiz kalır kişiliğim; gerçeğe saygı duymak isterim! Olayları algılamam güçleşir, düşüncelerim tutarlılığını ve mantığını kaybeder ve hatta kavram bilincini bile kaybederim o an! Ve Neden? sorusuna tatmin edici cevap vermem güçleşir. Kimi zaman sorarım kendi kendime; kim ve ne tatmin edebilir beni diye?!

17 ANLAK 15 Böyle soruları cevaplamakta zorluk çekerim. İşte böyle bir anda hislerim bana yardımcı olur ve güzel cevaplar verir, dengemi düzeltir. Coşkuyla sarılırım hayata. Beni ancak değişim tatmin edebilir!!! Seni bakışlarından yakaladım, İçimde hissettim seni bir kez. Yaşam bir sürgündür deyip, Ve dönüp; kaçamazsın benden! Hislerim bir işe başlamak için ve başladığı işi bitirmek için güç verir bana. Ve yine onlar, çıkmaz sokağa girmiş düşüncelerime, bunalmış ve sıkılmış duygularıma destek olur. Duygularına rağmen neler hissettiğini öğrenmek istiyorum. Doğuştan gelen içgüdülerini dinle! Seninle olacağım!!! Hislerim olmasa; kanadı kırık bir kuş gibi olurum. Kişisel bütünlüğümü koruyamam. Duygusuz yaşayamam!!!

18 16 ANLAK DİRENÇ (OHM KANUNU) Duygular günü gelir sevgiye direnir, günü gelir sevgiliye, günü gelir sevilir ve sevinir, günü gelir açlığa direnir. Duygular dirençtir; gücünü değişen ortam ve oranlarda kışkırtıcısına iletir. Duygular bana ne kadar yakın ya da benden ne kadar uzak? Ve duyguların açılımına ne kadar hassasım? Ya da kişiliğimle ne kadar orantılı? Ve bana ulaşan duygulara ne kadar (beni yansıtır) ihtiyaç duyuyorum? Duygularım akış hızımla ölçülebilir ve gerçeğe bakışım zaman içinde değişir. Hız ile zaman kesiştiğinde uyuma ulaşır; anlaşırız ve birbirimize yaklaşırız (Enerjimizi açığa çıkarırız). Gerçeği görme zamanımız birbirini tutmuyorsa eğer; uzaklaşırız!. Önce beslenmeliyim! İnsan adrenalinle beslenir, yaşam renk kazanır onunla ve içimizde biriktirdiğimiz adrenalin; potansiyel enerjimidir. Hayat yolunda attığımız ilk koşu adımıyla hareketlenir ve "kinetik" enerjimizi açığa çıkarırız. (Hareket eden her şey ısınır "direnç doğar" bunu dengelemek önemlidir, yoksa her yanımız ateşten gömlek giymişçesine yanar! " Basınç artar; eziliriz!") Direnç değişimin habercisidir; baskı her şeyi değiştirir. (Nerede, ne zaman, ne kadar?) Geldiğin yada gideceğin yerde ve zamanda paranın (gücün) değeri yoktur; sadece beklediğin limanda pasaport yerine geçer. Ritim içinde harcadığın enerjiye bağlı zamandaki görevini (işini), limanda değerlendirebilirsin. Bu da senin gücünü gösterir. İki ayak üzerinde hızla ilerleyebiliyoruz, sonra dengemizi bozuyoruz (sarhoş oluyoruz), düşüyoruz. Biz kendi kendimizi kışkırtıyoruz.

19 ANLAK 17 Kuvvetlerin kesişmesinden direnç, dikkatlerin kesişmesinden telepati doğar. Elektriğin (telepati) doğuşu enerjide saklıdır. Toprağa çok yakınım ve bu yüzden insanları uzaktan severim; çarpar! --Sürekli ve sağlıklı beraberlikler kuramıyorsun! Dengeyi neden bozuyorsun? --Yorgunum. --Bencilsin! --Evet! Birisi cömertken diğeri bencil olabilir; birisi centilmenken, diğeri özsever; birisi enayi iken, diğeri hırsız olabilir. Ve bir başkası daima vermekten yoruldum diyebilir. --İnsanlara güvenmiyorsun; iletişimi ve akımı bozuyorsun. Gücünü (değerlerini) paylaşmasını bilmiyorsun. --Ben kendimi kendimle paylaşmasını biliyorum (yalnızlığımla dans ediyorum "volta pili gibiyim"). Şimdilik kendime yetiyorum. --Standartlara uymuyorsun! --Uyumsuz değil herkesten farklı olma cesaretini göstereceğim!! Nefesim enerji verecek. Damarlarımda akan kan gücümü belirleyecek. Ve zaman hızla akacak ; gerileceğim. Akımı paylaşacak ve ileteceğim. Duygularım dirençtir; direneceğim. --Duyguyu duygusuzluktan nasıl ayırırsın? --! --?! --Yaşamda amaç n+1' e ulaşmaktır; n her zaman yanı başındadır ve hatta avucundadır ama 1' in gerçek değerini (gücünü) ve yerini

20 18 ANLAK anlayamazsın ve direncin önünü açarsın! (Yaşadığından daha fazlasını yaratamazsın; geçmişi ancak gözlemler, geleceği asla belirleyemezsin!!!)

21 ANLAK 19 YOK! (AN ve MEKAN) Yeni bir varlık! Bir şeyin değişmesini tamamlamış olduğu kesin bir zamanı vardır. Ama değişmeye başlamasının kesin bir zamanı yoktur! Yeni doğmuş bir bebek düşünün, yuvada şenlik var. Baklavalar tepsiyle yapılmış, kaynarcalar dağıtılmış, bebek kucaktan kucağa taşınmış; şefkat bile göstermişler ona. Bebek daha gözlerini açamamış; önce ağzını açmış, ağlamış; yeni dünyanın sevincini tatmış! Çok beklemişler bebeği, yeni dünyaya ulaşması için! Onu öpüp koklamak için, çok beklemişler! Aç kalmış benlikler, bir bebeği öpüp koklamak, yumuşak ve sıcak bedenine dokunmak ve sevgilerini göstermek için beklemişler! Sevmişler onu!! * * * * * Yeterince dürüst müydüler ya da gerçek sevgiyi tatmışlar mıydı hiç? --Neden hareket ederiz? --Açlığımızı gidermek için! Ama nereye gidersek gidelim, nefsimizi doyurmakta güçlük çekeriz! --Yok olan nedir? --İnsan doğası gereği vardır, ama doğanın gerçekliğini değil, kendi ürettiği ürünleri kullanır! İnsan, sahibi olduğuna inandığı zamanı yaşamak ve nefsini doyurmak için hareket etmek zorundadır. Buna bağlı olan değişimden de kazanç sağlamaya çalışır. Yapamazsa eğer, bozar! * * * * * Düşünce, önünü görebilmek ve ilerleyebilmek için üretiyorsa eğer ışıktır. Işığı severim. Işık içimi ısıtır; varlıktır! Hareket boşluğu yok eder; boşlukta kalan duygular, hareketsizdirler! * * * * *

22 20 ANLAK Bir şey değişmesinin asıl zamanının her bir parçasında değişir. Aslında yeni doğan bebeği gerçekten sevmediler! Onu kendilerini sevdikleri için sevdiler; sevgilerini görebilmek için. Kabaran iştahlarını tatmin etmek ve açlıklarını gidermek için! * Bir yer, tutabileceği maddeyi kapsadığında doluluk, kapsamadığında boşluk (yokluk) yaratır! * * * * * Zaman ritim içinde süreklilik gösterir, ne yavaş ne de hızla ilerler ve zamanı sadece hareket ve değişimle ölçebilirsin. Hareket boşluğu gerektirmez ama hiçbir şey sıfıra eşit zamanda hareket etmez. Bu yüzden yaşamda ritim ve değişim önemlidir. Bu bir çeşit yoğunlaşmadır (zaman içinde) ve her zaman yokluğun üstünde pozitif değerler yer alır! (arayış) * * * * * Değişmekte olan herhangi bir şey zaten değişmiştir ve değişmiş olan herhangi bir şey yeni bir değişime maruz kalmıştır. Bebek büyüdü, zamanı kazandı, hareket etti, değişti ve dedi ki?! Dürüstlüğü bir kez ele geçirdim mi, sevgiye ait olan yaşamı işte o zaman kazanacağım! Sadece onu kaybetmemek için yaşayacağım. Şimdi ise çölde su arayan gezgin gibiyim; çok susuz, açım sevgiye ve içim yanıyor!! Sen, sevgisizliğin ve buna bağlı açlığın ne demek olduğunu bilir misin? Ya da saygının ve sınırların kaybolduğu anı yaşadın mı hiç? İşte o zaman anlayacaksın ritimler arasındaki iletişimi ve huzursuz yaşayan, aç kalan benliğin arzularını!! Saygı yoksa iletişim de yoktur, olsa bile ritmi bozuktur. * * * * *

23 ANLAK 21 Hiçbir şey sıkıcıdır, hem de çok sıkıcı! Temas güzel bir şeydir, sıcak temas ise çok daha güzel. Temas, sürekliliği (zaman) sağlar ve bir mekan içinde tanımlanabilir. Uzay ve zamanın bölünebilirliği mümkündür. Buna bağlı olarak; bir cismin bir mekanlar yuvasında, bir olayın da bir zamanlar yuvasında olduğunu gösterir.. Göstergelerin değerlerini yitirdiği an lar vardır?! Bir şeyin değişmiş olmasının asıl zamanı an, bölünemezdir!!!

24 22 ANLAK ŞEFKAT Bir köpek düşünün; sancılar içinde terlemiş, doğum yapıyor. Hem terini hem yeni doğan yavrusuyla beraber patlamış kanlı plasentasını yalıyor ve ilk kez gördüğü yavrusunu yalayarak, hafifçe burnu ile itekleyerek göğsüne doğru çekiyor. İşte şimdi ilk dokunuşla beraber şefkat başladı. Yavru daha ağlamasını bile bilmiyor, gözleri açılmamış yeni geldiği dünyayı bile göremiyor; mırıldanarak ana şefkatiyle beraber onun göğsüne ulaşıyor. Biraz önce annesine kordon bağı ile bağlı olan bu yavru şimdi de annesinin göğsüne, memesine bağlanarak süt emmeye başlıyor. Bu hareket şefkate verilen ilk güzel, güdüsel karşılıktır. Karnı doyan ve ana sıcaklığı ile mayışan enik; yeni dünyaya adapte olmaya çalışıyor, keyfi yerinde mırıldanarak uyuyor. Bir insan yeni kurulmuş bu aileyi görüyor ve yavru köpeği çok seviyor. Kendi zevki ve yeni bir dost edinmek için yavruyu annesinden koparıyor. Bundan sonra enik, sütünü biberondan içecek! Ne kadar çok sevilirse sevilsin, bir daha asla ana şefkati ile karşılaşamayacak. Onu yalayan dili ve annesinin göğsüne itilen burnu anımsayamayacak. Zaman geçiyor insan ve köpek arasındaki dostluk ve sevgi derinleşiyor; beraber oynuyorlar, beraber geziyorlar. Hep beraberler, yaşıyorlar. Bir gün köpek sokakta bir başka köpek görüyor; yıllarca ve çok uzun süre insanla beraber yaşayan köpek; köpek olduğunu unutmuş. İnsan olması da mümkün değil, diğer sokak köpeği ile nasıl zaman geçireceğini ve oyun oynayacağını bilemiyor; depresyona giriyor. Şimdi kişilik çatışması başladı!!! Bir insan yavrusunu da anasından yeteri kadar şefkat almadan ve zamanından önce ayırırsanız sonuç pek farklı olmaz. Diğer çocuklarla oyun oynayamaz. Bu para ve maddi nesnelerle giderile-

25 ANLAK 23 meyecek çok büyük bir eksikliktir. Çünkü; şefkati satın alamazsınız ve hiç kimseye satamazsınız. Sadece o daima ve karşılıksız verilir. Şefkatin yokluğu ise insanı delirtir!!! Var mıdır dünyada sıcak temas; ana şefkati gibi bir şey? Şefkat heyecanı diri tutar, yaşama enerji katar, Ve sevginin ulaşabileceği en yüksek noktadır. Çocuklar cıvıl cıvıl şarkı söylüyor, top oynuyor; Şefkati bulamayan çocuk, heyecanını arıyor, O ayakta, yapayalnız; mahsun ve hüzünlü çocuk. Rüyasında bile görmemiş şefkat, sadece seyrediyor. Aç ve susuz kalmış duygular, ızdırap dolu bakışlar; Paylaşımdan habersiz, oyun oynamasını bilmiyor. Gerçek dostluk, sevecenlik ve sıcak teması hissetmiyor, Yaralı kalbi kabuk bağlamış dokundukça kanıyor. Acınası, donmuş, kala kalmış öylece!!! Çocuk depresyonda, şefkati hep başka yerlerde arıyor; hiç görmemiş ki nerede bulacağını bilsin! Ve yanlış yaşıyor hayatı!!! Şefkat hayatın can simididir. Onsuz yüzülmez engin denizlerde! Unutmayın, bir köpeğin bile şefkate ihtiyacı vardır!!!

26 24 ANLAK YASALAR --Kimin için yazılmışlar? --Altın için! Altını olan kuralı koyar, kuralı olan altını alır. Nasıl din adamlarının ve tanrıların kitapları var ise; paranın da ortaya koyduğu kanunlar vardır! Kusursuz yasalar istiyorum. Eğer yasaları insanlar yapıyorsa, kusursuz olmaları mümkün mü? Eşitliği savunan, insan haklarına sahip çıkan, özgürlüğümüzün teminatı olan, kimsesizlerin kimsesi olan, önyargıyı ortadan kaldıran; yasalar istiyorum! Bunların hepsi, bozulmuş insan ırkını toplumsallaştırmak amacıyla ortaya çıkarılmış yasalardır! Hem dünya dengesinin bozuluşu, hem de insan ırkının dejenere oluşunu ve bunlarla beraber, ilahi bir güçle ortaya çıkarılan yasaların öyküsünü anlatmak istiyorum: (Bir gün uzayın derinliklerinden bir uzay gemisi, üç yolcusuyla beraber dünyaya iner. Ve yeryüzüne indiklerinde, gördükleri manzaradan sarhoş olurlar. Uçuşan kuşlar, akan pınarlar, rengarenk çiçekler ve yemyeşil doğa; zevk ve neşe şaşırtır onları. Bir kadın, kadının kocası ve bir de erkek arkadaşları vardır, üç ayrı yöne ayrılarak keşif gezisine çıkmaya karar verirler. Güneş, ay, denizler, göller, akarsular, ağaçlar, meyveler, çiçekler, kuşlar, hayvanlar; insanlığın hizmetine girmeyi bekliyorlarmış gibi, sessiz, sakin ve huzur içinde yaşamlarını sürdürürler.

27 ANLAK 25 Kadın, kuşların şakıdığı, kelebeklerin uçuştuğu, çiçeklerin gökkuşağı gibi rengarenk süslediği, pınarların akarak birleştiği, cennetten çıkma, inci damlası gibi bir gölet bulur. İçi içine sığamaz; dayanamaz, temiz, berrak suya girer, yüzer ve mutluluktan kahkahalarla güler. Bu gülüşleri duyan erkek arkadaşı, sesin nereden geldiğini merak ederek etrafını araştırır; göleti bulur ve yüzerken kadını görür. Bu güzelliklerin ve coşkulu manzaranın karşısında dayanamaz o da girer suya! Gider kadının yanına, coşkuyla sahip olurlar birbirlerine! Öykü bu ya, bu olayı kadının kocası görür ve aldatıldığı için çok üzülür. Göletin içindeki kadın ve erkek arkadaşı, korkarak irkilirler; kocasının kendilerine zarar verebileceği endişesine kapılarak?! Kocası, onları bu durumda ve kendisini aldatılmış olarak görünce şöyle der. Bizim yaşantımızda ve yasalarımızda, birbirimize zarar vermek yoktur! Ama siz benim güvenimi sarstınız, saygısızlık yaptınız ve kalbimi kırdınız; buna karşılık benim yapabileceğim bir tek şeyim var. Sizi burada böylece bırakıp gitmek, belki bu size bir ceza olur! Kadının kocası uzay gemisine biner ve gider. Bu olayı yaşayan kadın, kocası onları dünyada bırakıp gittiği için ağlamaya başlar. Yanındaki erkek arkadaşı ise şaşırmıştır, Niye ağlıyorsun? Bu dünyayı bize bıraktı ve gitti, biz de doyasıya bu cenneti yaşayalım. der. Oysa kadın ağlamaya devam ederek. Bugün için sorun değil; ama, yarın çocuklarımız olacak, onların çocukları olacak, çocuklarımızın çocukları olacak ve bizim sağlıklı genetik yapımız, yaşam şeklimiz ve yasalarımız bozulacak! Önce çocuklarımız kendi aralarında gruplara ayrılıp, çıkar ve menfaat kavgalarına başlayacaklar. Emperyalizm, kapitalizm, faşizm, sosyolizm, kominizm, anarşizm ve terörizm gibi, düşünsel ve eylemsel gruplara ayrılacaklar. Şiddet doğacak ve savaşacaklar. En kötüsü de birbirlerine zarar verecek hatta birbirlerini öldürebilecekler. Gelecekte hasta ve özürlü bir ırk oluşacak! İşte ben bunun için ağlıyorum der.)

28 26 ANLAK Ve insanlar, dünya düzenini bozdular, herşeyi değiştirdiler; yasası olan parayı aldı, parası olan yasayı koydu; düzen bozuldu! Kendi yarattığımız değerlerimiz altında kalıp ezildik; insanlığımızı kaybettik! Şimdi sıra öykümüzün ikinci bölümüne geldi. Kusursuz yasa?! Aslında kusursuz bir yasa hazırlayabiliriz. Bunun için yaşamda bilgi ve deneyimi olan, beş kadın ve beş erkekten oluşan bir kurul gerekli. Bu kurul üyelerine şunları söylemem çok önemli, Yaşamsal sorunlarımızı ve konuları ele alıp, hem kendiniz hem de bizim için bir yasa hazırlayın! Ancak bu yasa hepimizin yaşamını kolaylaştıracak, eşit ilkelere dayalı özelliklere sahip olsun?! Bu yasa tamamlandıktan sonra, hepiniz öldürüleceksiniz! Fakat sadece size özel olarak, tekrar dünyaya geleceksiniz. Ancak; yeni yaşantınızda, kadın mı, erkek mi, zengin mi, yoksul mu, yaşlı mı, genç mi, sağlıklı mı, sağlıksız mı, güzel mi, çirkin mi, işçi mi işveren mi; hangi meslekte, ortam ve koşulda olduğunuzu bilemeyeceksiniz?! Evet, şimdi yasamızı hazırlamaya başlayın! Bu geçen zaman içerisinde, ben de ikinci uzay gemisinin dünyaya gelmesini bekleyeceğim! Ancak ondan sonra kusursuz bir yasaya kavuşabiliriz demeliyim! Yasalar, şeytan üçgeni gibidir, hak, hukuk, adaletle bütünleşir; para ile depreşir! Zamana, bulunduğu yere, siyasi ortama göre değişir?! Yasalarla aram iyi değil, kavgalıyım onlarla. Çünkü; benimle beraber değil, arkamdan takip ederek yaşıyorlar hayatımı?! İnsan gibidir yasalar, devamlı değişir; top gibi yuvarlanarak yaşamını sürdürür, nereden geldiğini bilmeden! Ve öyle bir an gelecek ki, kanuna karşı gelmek, kanunu uygulamaktan adil olacak?!!

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Hayalindeki Kadını Kendine Aşık Etmenin 6 Adımı - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Hayalindeki Kadını Kendine Aşık Etmenin 6 Adımı - Genç Gelişim Kişisel Gelişim on günlerde mevsimsel geçiş döneminin verdiği miskinlikle aklıma yazılabilecek bir yazı gelmiyordu. Bugün kardio antrenmanımı yaparken,aklıma sevgili olmamak için yapman gerekenler adlı yazım geldi. Bende

Detaylı

edersin sen! diye ciyaklamış cadı. Bunun hesabını vereceksin! Kadının kocası kendisini affetmesi için yarvarmış cadıya. Karısının bahçedeki marulları

edersin sen! diye ciyaklamış cadı. Bunun hesabını vereceksin! Kadının kocası kendisini affetmesi için yarvarmış cadıya. Karısının bahçedeki marulları RAPUNZEL Bir zamanlar bir kadınla kocasının çocukları yokmuş ve çocuk sahibi olmayı çok istiyorlarmış. Gel zaman git zaman kadın sonunda bir bebek beklediğini fark etmiş. Bir gün pncereden komşu evin bahçesindeki

Detaylı

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik KISKANÇLIK KRİZİ > > ADAM - Kiminle konuşuyordun? > > KADIN - Tanımazsın. > > ADAM - Tanısam sormam zaten. > > KADIN - Tanımadığın birini neden soruyorsun? > > ADAM - Tanımak için. > > KADIN - Peki...

Detaylı

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU Nereden geliyor bitmek tükenmek bilmeyen öğrenme isteğim? Kim verdi düşünce deryalarında özgürce dolaşmamı sağlayacak özgüven küreklerimi? Bazen,

Detaylı

Ramazan Alkış. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Ramazan Alkış. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 27.03.2017 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri 1 Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri Bugün kızla tanışma anında değil de, flört süreci içinde olduğumuz bir kızla nasıl konuşmamız gerektiğini dilim döndüğünce anlatmaya

Detaylı

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur.

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur. 33 Ders 4 Günah Bir dostunuzun size, içi güzel şeylerle dolu ve bütün bu güzelliklerin tadını çıkarmanız için bir saray verdiğini düşünelim. Buradaki her şey sizindir. Dostunuzun sizden istediği tek şey,

Detaylı

NURULLAH- Evet bu günlük bu kadar çocuklar, az sonra zil çalacak, yavaş yavaş toparlana bilirsiniz.

NURULLAH- Evet bu günlük bu kadar çocuklar, az sonra zil çalacak, yavaş yavaş toparlana bilirsiniz. Bozuk Paralar KISA FİLM Yaşar AKSU İLETİŞİM: (+90) 0533 499 0480 (+90) 0536 359 0793 (+90) 0212 244 3423 SAHNE 1. OKUL GENEL DIŞ/GÜN Okulun genel görüntüsünü görürüz. Belki dışarı çıkan birkaç öğrenci

Detaylı

Selin A.: Yağmur yağdığında neden gökkuşağı çıkar? Gülsu Naz Ş.: Neden sonbaharda yapraklar çok dökülür? Emre T.: Yapraklar neden sararır?

Selin A.: Yağmur yağdığında neden gökkuşağı çıkar? Gülsu Naz Ş.: Neden sonbaharda yapraklar çok dökülür? Emre T.: Yapraklar neden sararır? İSTEK ÖZEL KEMAL ATATÜRK ANAOKULU MARTILAR SINIFI Mevsimler Geçtikçe Doğadaki Canlıların Yaşam Biçimleri de Değişir Konusu İle İlgili Neler Biliyoruz? Ece S. : Yaz mevsimi olunca hayvanlar daha da heyecanlanır.

Detaylı

EKİM AYI BÜLTENİ YARATICI DÜŞÜNME ATÖLYESİ (3 YAŞ) 2-6 EKİM

EKİM AYI BÜLTENİ YARATICI DÜŞÜNME ATÖLYESİ (3 YAŞ) 2-6 EKİM EKİM AYI BÜLTENİ YARATICI DÜŞÜNME ATÖLYESİ (3 YAŞ) - Boynumuz zürafa boynu kadar uzun olsa şimdi yapabildiğimiz işleri yapabilir miydik? Sorusu üzerinden eğlenceli bir sohbet başlatıyoruz. - Ormanlar kralı

Detaylı

Sevgili dostum, Can dostum,

Sevgili dostum, Can dostum, Sevgili dostum, Her insanı hayatta tek ve yegâne yapan bir öz benliği, insanın kendine has bir kişiliği vardır. Buna edebiyatımızda, günlük yaşantımızda ve dini inançlarımızda çeşitli adlar vermişlerdir.

Detaylı

Herkese Bangkok tan merhabalar,

Herkese Bangkok tan merhabalar, Herkese Bangkok tan merhabalar, Başlangıcı Erasmus stajlarına göre biraz farklı oldu benim yolculuğumun aslında. Dünyada mimarlığın nasıl ilerlediğini öğrenmek için yurtdışında staj yapmak ya da çalışmak

Detaylı

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU 25 Ders 3 İnsan Bir gün ağaçtan küçük bir çocuk oyan, ünlü bir ağaç oymacısı hakkında ünlü bir öykü vardır. Çok güzel olmuştu ve adam onun adını Pinokyo koydu. Eserinden büyük gurur duyuyordu ama oyma

Detaylı

SORU-- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

SORU-- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? İşitme Engelliler Milli Hentbol Takımının en genç oyuncusu Mustafa SEMİZ : Planlı çalışarak, disiplinli çalışarak zamanını ve gününü ayarlayarak nerede ve ne zaman is yapacağıma ayarlarım ondan sonra Her

Detaylı

Bilgi güçtür. Sevdiğiniz kişiyi dinleyin ve kendinizi eğitin.

Bilgi güçtür. Sevdiğiniz kişiyi dinleyin ve kendinizi eğitin. Bu kitapçığı, büyük olasılıkla kısa bir süre önce sevdiklerinizden biri size cinsel kimliği ile biyolojik/bedensel cinsiyetinin örtüşmediğini, uyuşmadığını açıkladığı için okumaktasınız. Bu kitapçığı edindiğiniz

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

Günaydın, Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk

Günaydın, Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk - Günaydın Günü parlatan gözler. Havayı yumuşatan nefes. Yüzlere gülücük dağıtan dudaklar. Konuşmadan anlatan kaşlar. Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk - Günaydın Günaydın...

Detaylı

Melih Güler. - şiirler - Yayın Tarihi: 11.9.2011. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Melih Güler. - şiirler - Yayın Tarihi: 11.9.2011. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 11.9.2011 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

Murat Çelebi 2. - şiirler - Yayın Tarihi: 28.5.2015. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Murat Çelebi 2. - şiirler - Yayın Tarihi: 28.5.2015. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 28.5.2015 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

YALNIZ BİR İNSAN. Her insanın hayatında mutlaka bir kitap vardır; ki zaten olması da gerekir. Kitap dediysem

YALNIZ BİR İNSAN. Her insanın hayatında mutlaka bir kitap vardır; ki zaten olması da gerekir. Kitap dediysem YALNIZ BİR İNSAN Her insanın hayatında mutlaka bir kitap vardır; ki zaten olması da gerekir. Kitap dediysem öyle sonunda hep iyilerin kazandığı, kötülerin cezalandırıldığı veya bir suçluyu bulmak için

Detaylı

- Kurslara, seminerler katılın, farklı mekanlar keşfedin. Kendiniz için bir şeyler yapın. Böylelikle eşinize anlatacağınız farklı şeyler olacaktır.

- Kurslara, seminerler katılın, farklı mekanlar keşfedin. Kendiniz için bir şeyler yapın. Böylelikle eşinize anlatacağınız farklı şeyler olacaktır. Lilay Koradan www.gencgelisim.com - Bir ara sinemaya ya da tiyatroya gidelim mi? demek yerine, iki kişilik bilet alın. Ona Sürpriz, yarın akşam sinemaya gidiyoruz dediğiniz zaman sizinle gelecektir. -

Detaylı

"Satmam" demiş ihtiyar köylü, "bu, benim için bir at değil, bir dost."

Satmam demiş ihtiyar köylü, bu, benim için bir at değil, bir dost. Günün Öyküsü: Talih mi Talihsizlik mi? Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir adam yaşıyormuş. Çok fakirmiş. Ama çok güzel beyaz bir atı varmış. Kral bu ata göz koymuş. Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08 Söz Dinlemeyen Çocuklara Nasıl Yardımcı Olunmalıdır? Çocuklarda zaman zaman anne-babalarının sözünü dinlememe kendi bildiklerini okuma davranışları görülebiliyor. Bu söz dinlememe durumu ile anne-babalar

Detaylı

Sevda Üzerine Mektup

Sevda Üzerine Mektup 1 Ferda Çetin 21401765 Sevda Üzerine Mektup Sevgilim, Sana mektup yazmamı istiyorsun. Yazayım, tamam, ama hayal kırıklığına uğramazsın umarım. Ben senin gibi değilim. Şiirler yazamam, süslü sözler bilmem.

Detaylı

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ 1- Beni çok iyi tanımlıyor 2- Beni iyi tanımlıyor 3- Beni az çok iyi tanımlıyor 4- Beni pek tanımlamıyor 5- Beni zaman zaman hiç tanımlamıyor 6- Beni hiç tanımlamıyor

Detaylı

Adım Tomas Porec. İlk kez tek boynuzlu bir at gördüğümde sadece sekiz yaşındaydım, bu da tam yirmi yıl önceydi. Küçük bir kasaba olarak düşünmeyi

Adım Tomas Porec. İlk kez tek boynuzlu bir at gördüğümde sadece sekiz yaşındaydım, bu da tam yirmi yıl önceydi. Küçük bir kasaba olarak düşünmeyi Adım Tomas Porec. İlk kez tek boynuzlu bir at gördüğümde sadece sekiz yaşındaydım, bu da tam yirmi yıl önceydi. Küçük bir kasaba olarak düşünmeyi daha çok sevdiğimiz bir dağ köyünde doğup büyüdüm. Uzak

Detaylı

Birbirimize anlatacağımız ne çok şey var; düşündünüz mü? İşte bu yazma nedenlerimden biri. İlki...

Birbirimize anlatacağımız ne çok şey var; düşündünüz mü? İşte bu yazma nedenlerimden biri. İlki... Bir şairin seyir defteri Prof. Dr. Göksel Altınışık Gelinciğin Yalnızlığı Bir ömrü damıtsak ne kalır geriye? Benimkinden, en azından şu ana dek yaşanan kadarından, sözcükler kalıyor. Bir mucize bu benim

Detaylı

Geç Kalmış Bir Yazı. Yazar Şehriban Çetin

Geç Kalmış Bir Yazı. Yazar Şehriban Çetin Bir bahar günü. Doğa en canlı renklerine büründü bürünecek. Coşku görülmeye değer. Baharda okul bahçesi daha bir görülmeye değer. Kıpır kıpır hareketlilik sanki çocukların ruhundan dağılıyor çevreye. Biz

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları çocuk bakım evi yolunda olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 2-3 yaşındaki çocuk hakkında durum ve gelişim görüşmesi Çocuk bakım

Detaylı

ÖN OYUN Yer, ağustos böceklerinin yuvası. Cici ve Mimi aynanın karşısında son hazırlıklarını yapmaktadır.

ÖN OYUN Yer, ağustos böceklerinin yuvası. Cici ve Mimi aynanın karşısında son hazırlıklarını yapmaktadır. ÖN OYUN Yer, ağustos böceklerinin yuvası. Cici ve Mimi aynanın karşısında son hazırlıklarını yapmaktadır. (Şapkasını takar.) Nasıl oldu Mimiciğim? Ay çok hoş! (Saçlarına taktığı çiçekleri gösterir.) Ne

Detaylı

Akın Uyar. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Akın Uyar. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 28.11.2018 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

Evimi misafirlerim gidince temizlemek için saatlerce uğraşıyorsam birçok arkadaşım

Evimi misafirlerim gidince temizlemek için saatlerce uğraşıyorsam birçok arkadaşım Yeni evli bir çift vardı. Evliliklerinin daha ilk aylarında, bu işin hiç de hayal ettikleri gibi olmadığını anlayıvermişlerdi. Aslında birbirlerini sevmiyor değillerdi. Son zamanlarda o kadar sık olmasa

Detaylı

Benzetme ilgisiyle ismi nitelerse sıfat öbeği, fiili nitelerse zarf öbeği kurar.

Benzetme ilgisiyle ismi nitelerse sıfat öbeği, fiili nitelerse zarf öbeği kurar. Edatlar (ilgeçler) Tek başına bir anlam taşımayan, ancak kendinden önceki sözcükle birlikte kullanıldığında belirli bir anlamı olan sözcüklerdir.edatlar çekim eki alırsa adlaşırlar. En çok kullanılan edatlar

Detaylı

Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan

Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan Mart 2009 Kendi Yaşam Öykünüzü Yazın Diyelim ki edebiyatla uğraşmak, yazı yazmak, bir yazar olmak istiyorsunuz. Bu

Detaylı

Rukia Nantale Benjamin Mitchley Nahide Büşra Ertekin Turkish Level 5

Rukia Nantale Benjamin Mitchley Nahide Büşra Ertekin Turkish Level 5 Simbegwire Rukia Nantale Benjamin Mitchley Nahide Büşra Ertekin Turkish Level 5 Simbegwire annesi öldüğü zaman çok üzüldü. Simbegwire ın babası, kızıyla ilgilenmek için elinden gelenin en iyisini yaptı.

Detaylı

AŞKIN ACABA HÂLİ. belki de tek şeydir insan ilişkileri. İki ayrı beynin, ruhun, fikrin arasındaki bu bağ, keskin

AŞKIN ACABA HÂLİ. belki de tek şeydir insan ilişkileri. İki ayrı beynin, ruhun, fikrin arasındaki bu bağ, keskin AŞKIN ACABA HÂLİ Varoluştan bu yana herhangi bir metoda uydurulup bu doğrultuda devam edilemeyen belki de tek şeydir insan ilişkileri. İki ayrı beynin, ruhun, fikrin arasındaki bu bağ, keskin hatlarla

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM NASIL BAŞLAR?

KİŞİSEL GELİŞİM NASIL BAŞLAR? KİŞİSEL GELİŞİM NASIL BAŞLAR? Kişisel gelişim, insanın gelişimi merak etmesi, yeni insanlar tanıması, gazetede güzel yazı yazan veya kitap yazmış insanları merak ederek onları tanımak, sadece yazılarından

Detaylı

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir.

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir. Hiçbir müzisyen, bülbülün ötüşünden daha güzel bir şarkı söyleyemez. Bütün bu güzel şeyleri Allah yapar ve yaratır. Allah ın güzel isimlerinden biri de HAMÎD dir. HAMÎD, övülmeye, hamd edilmeye, şükür

Detaylı

NİÇİN EVLENMEDEN ÖNCE İNSANIN KENDİNİ TANIMASI ÇOK ÖNEMLİDİR? YA DA KENDİNİ TANIMAK NEDİR?

NİÇİN EVLENMEDEN ÖNCE İNSANIN KENDİNİ TANIMASI ÇOK ÖNEMLİDİR? YA DA KENDİNİ TANIMAK NEDİR? Asiye Türkan NİÇİN EVLENMEDEN ÖNCE İNSANIN KENDİNİ TANIMASI ÇOK ÖNEMLİDİR? YA DA KENDİNİ TANIMAK NEDİR? İNSAN NEDEN EVLENİR? İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsen Bu nice okumaktır.

Detaylı

KOKULU, KIRIK BİR GERÇEĞİN KIYISINDA. ölüler genelde alışık değiliz korkulmamaya, unutulmamaya... (Özgün s.67)

KOKULU, KIRIK BİR GERÇEĞİN KIYISINDA. ölüler genelde alışık değiliz korkulmamaya, unutulmamaya... (Özgün s.67) KOCAER 1 Tuğba KOCAER 20902063 KOKULU, KIRIK BİR GERÇEĞİN KIYISINDA... Hepsi için teşekkür ederim hanımefendi. Benden korkmadığınız için de. Biz ölüler genelde alışık değiliz korkulmamaya, unutulmamaya...

Detaylı

ÖYKÜLERİ Yayın no: 170 ADALET VE CESARET ÖYKÜLERİ

ÖYKÜLERİ Yayın no: 170 ADALET VE CESARET ÖYKÜLERİ ADALET ve CESARET ÖYKÜLERİ Yayın no: 170 ADALET VE CESARET ÖYKÜLERİ Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür İç düzen: Durmuş Yalman Kapak: Zafer Yayınları İsbn: 978 605 4965 24 3 Sertifika no: 14452 Uğurböceği

Detaylı

Bir gün insan virgülü kaybetti. O zaman zor cümlelerden korkar oldu ve basit ifadeler kullanmaya başladı. Cümleleri basitleşince düşünceleri de basitleşti. Bir başka gün ise ünlem işaretini kaybetti. Alçak

Detaylı

Bahadın, 2 Ağustos 2014 Sevgili Yoldaşlar, Canlar, Yol Arkadaşlarım, Devrimciler Diyarı Bahadın da buluşan güzel insanlar,

Bahadın, 2 Ağustos 2014 Sevgili Yoldaşlar, Canlar, Yol Arkadaşlarım, Devrimciler Diyarı Bahadın da buluşan güzel insanlar, Bahadın, 2 Ağustos 2014 Sevgili Yoldaşlar, Canlar, Yol Arkadaşlarım, Devrimciler Diyarı Bahadın da buluşan güzel insanlar, Anadolu coğrafyasında bazı yerler vardır... O yerler, şehirler, kasabalar, beldeler,

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ. Bulutların her birinde özellikler yazmaktadır. İyi bir arkadaşta bulunması gereken özelliklerin olduğu bulutları boyayın.

HAYAT BİLGİSİ. Bulutların her birinde özellikler yazmaktadır. İyi bir arkadaşta bulunması gereken özelliklerin olduğu bulutları boyayın. Adı Soy: 28/09/2012 HAYAT BİLGİSİ Bulutların her birinde özellikler yazmaktr İyi bir arkadaşta bulunması gereken özelliklerin olduğu bulutları boyayın samimi bencil nazik çalışkan yalancı dürüst Cana yakın

Detaylı

ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ

ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ I- Açıklama Sizi tam olarak tanımladığına inandığınız her cümlenin yanına 1 yazın. Eğer ifade size uygun değilse, boş bırakın. Sonra her bölümdeki sayıları toplayın. Bölüm 1 Nesneleri

Detaylı

A2 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: PASAPORT NO:

A2 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: PASAPORT NO: A2 DÜZEYİ ADI SOYADI: PASAPORT NO: NOT OKUMA 1 KARADENİZ TURU Metin Bey: Merhaba! Görevli: Merhaba efendim, buyurun! Nasıl yardımcı.(1)? Metin Bey: Ben bu yaz ailem ile bir tura çıkmak istiyorum. Bana

Detaylı

ALTIN BALIK. 1. Genç balıkçı neden altın balığı tekrar suya bırakmayı düşünmüş olabilir?

ALTIN BALIK. 1. Genç balıkçı neden altın balığı tekrar suya bırakmayı düşünmüş olabilir? ALTIN BALIK Bir zamanlar iki balıkçı varmış. Biri yaşlı, diğeriyse gençmiş. İki balıkçı avladıkları balıkları satarak geçinirlermiş. Bir gün yine denize açılmışlar. Ağı denize atıp beklemeye başlamışlar.

Detaylı

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak Öfkenin Gerçek Nedeni Ne? ÖFKE kıskançlık, üzüntü, merak,

Detaylı

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir?

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Hayatımızın en değerli varlığıdır anneler. O halde onlara verdiğimiz hediyelerinde manevi bir değeri olmalıdır. Anneler için hediyenin maddi değeri değil

Detaylı

AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL

AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL Ey İnsanlık! Sizi bir tek canlı varlıktan yaratan, ondan da eşini var eden ve her ikisinden de bir çok erkek ve kadın üreten Rabbınıza karşı sorumluluğunuzun

Detaylı

Yenilenen Geçici Hayvan Bakım Merkezi açıldı

Yenilenen Geçici Hayvan Bakım Merkezi açıldı Yenilenen Geçici Hayvan Bakım Merkezi açıldı Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, bakım ve rehabilitasyon çalışmaları tamamlanarak dünya standartlarında bir tesis haline getirilen Bodrum Belediyesi

Detaylı

Aşık olduğumuz kişiyi neden unutamayız?

Aşık olduğumuz kişiyi neden unutamayız? sağlık (/saglik) Aşık olduğumuz kişiyi neden unutamayız? 04.10.2016 Salı 13:11 3 0 Uzman Psikolog Özge Genlik aşık olduğumuz kişiyi neden unutamadığımızı anlattı Aşık olduğumuz kişiyi unutmak yerine anlamlandırmamız

Detaylı

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ GÜVEN Dürüstlüğümüz, doğruluğumuz ve etik iş uygulamalarımız ile güven kazanırız. Doğruluk ve yüksek

Detaylı

9. Sigarayı bırakma zamanı

9. Sigarayı bırakma zamanı 9. Sigarayı bırakma zamanı 1 9. Sigarayı bırakma zamanı Dünyada 8 saniyede 1 can alan, yılda 4 milyon kişinin ölümüne neden olan, dünyada her 10 erişkinden birinin ölüm nedeni sayılan sigarayı bırakmak

Detaylı

Paragraftaki açıklamaya uygun düşen atasözü aşağıdakilerden hangisidir?

Paragraftaki açıklamaya uygun düşen atasözü aşağıdakilerden hangisidir? 1) İnsanlar, dağlar gibi yerlerinden kımıldamayan cansızlar değildir. Arkadaşlar, tanışlar birbirlerinden ne kadar uzakta olursa olsun ve buluşmaları ne kadar güç olursa olsun, günün birinde bir araya

Detaylı

Hayata dair küçük notlar

Hayata dair küçük notlar Hayata dair küçük notlar İlk önce sen merhaba- de. Olanaklarının altında yaşa. Sık sık -teşekkür ederim- de. Bir müzik aleti çalmayı öğren. Herhangi bir konuda öğretmenlik yap, herhangi bir konuda öğrenci

Detaylı

BAHARA MERHABA. H. İlker DURU NİSAN 2017 İLKOKUL BÜLTENİ

BAHARA MERHABA. H. İlker DURU NİSAN 2017 İLKOKUL BÜLTENİ BAHARA MERHABA Toprağın ve suyun güneşle buluştuğu, doğanın canlandığı, aydınlık ve sıcak günlere kavuştuğumuz güzel bahar aylarına merhaba dedik. Baharın verdiği canlılık ve heyecanla eğitim- öğretim

Detaylı

Uğur Akkaş. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Uğur Akkaş. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 11.8.2011 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

66 Fotoğrafçı Etkinlik Listesi. 52 Haftalık Fotoğrafçılık Yetenek Sergisi

66 Fotoğrafçı Etkinlik Listesi. 52 Haftalık Fotoğrafçılık Yetenek Sergisi 66 Fotoğrafçı Etkinlik Listesi 52 Haftalık Fotoğrafçılık Yetenek Sergisi 2019 yılında kendimize daha fazla zaman ayırmak istiyoruz. Fotoğrafla olan iletişimimizi artırmak istiyoruz. Fotoğrafın bir sanat

Detaylı

DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU MAYIS AYI 1. HAFTASINDA NELER YAPTIK?

DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU MAYIS AYI 1. HAFTASINDA NELER YAPTIK? DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU MAYIS AYI 1. HAFTASINDA NELER SERBEST ZAMAN YAPTIK? Çocuklara sporun önemi anlatıldı ve her sabah spor yaptırıldı. Çocuklar ilgi köşelerinde öğretmen rehberliğinde serbest oyun

Detaylı

GİZEMLİ KUTULAR PROGRAMI ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

GİZEMLİ KUTULAR PROGRAMI ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ GİZEMLİ KUTULAR PROGRAMI ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ 19.12.2012 Ben de bilim insanı olmak istiyorum çünkü pes etmem! (7. Sınıf Aklımda bilim insanlarının da hep doğruyu tam olarak bilemeyecekleri kaldı. Bilim insanlarının

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları günlük bakımcıya veya kreşe gidecek olan vede başlamış olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 9-14 aylık çocuklar hakkında durum ve

Detaylı

Nasıl Bir Zekâya Sahipsiniz? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim. Ayın Testi

Nasıl Bir Zekâya Sahipsiniz? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim. Ayın Testi Ayın Testi Prof. Gardner yıllar boyu hâkimiyetini sürdüren, insanların tek bir zekâya sahip oldukları IQ denen zekâ anlayışını kırdı. Gardner'a göre insanların sahip oldukları çoklu zekâların her biri

Detaylı

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ Adı, soyadı... : Sınıfı... : Tarih :.../.../2015 YÖNERGE: Okuduğunuz cümle sizin için her zaman veya genellikle geçerliyse sağdaki boşluğa " doğru " anlamına gelen D harfinin altına

Detaylı

SİGARADAN. Ortaokul UZAK DUR

SİGARADAN. Ortaokul UZAK DUR SİGARADAN UZAK DUR Ortaokul SUNUM İÇERİĞİ Bağımlılık nedir? Tütün ürünleri nelerdir? Sigaranın içinde neler var? Sigara içen kişiye neler olur? Sigara içmenin tetiklediği hastalıklar nelerdir? Sigaradan

Detaylı

Çiğdem Başar. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Çiğdem Başar. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 21.2.2008 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz.

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz. Söylenen her söz, içinden çıktığı kalbin kılığını üzerinde taşır. Ataullah İskenderî Söz ilaç gibidir. Gereği kadar sarf edilirse fayda veriri; gerektiğinden fazlası ise zarara neden olur. Amr bin As Sadece

Detaylı

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VAKFI ADIGÜZEL ANAOKULU GÖKYÜZÜ SINIFI KASIM AYI KAVRAM VE ŞARKILAR

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VAKFI ADIGÜZEL ANAOKULU GÖKYÜZÜ SINIFI KASIM AYI KAVRAM VE ŞARKILAR RENKLER Ben bir küçük ressamım Pembe sarı boyarım Yeşil yeşil ormanlar Mavi mavi denizler Turuncudur portakal Gökte sarı güneş var Fırça kalem ve kağıt Olmazsa resim olmaz Reklerle oynamaktan Hiç bir çocuk

Detaylı

ÇAYLAK. Çevresinde güzel bahçeleri olan bir villaydı.

ÇAYLAK. Çevresinde güzel bahçeleri olan bir villaydı. ÇAYLAK Çevresinde güzel bahçeleri olan bir villaydı. Alt katta genel tıbbi muayene ve müdahaleleri yapılıyordu. Bekleme salonu ve küçük bir de laboratuar vardı. Orta katta diş kliniği ve ikinci bir muayene

Detaylı

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma 1 of 5 14/10/2010 Stresle Başa Çıkma Stres bizim baskıya karşı duygusal ve fiziksel tepkimizdir. Bu baskı dışsal faktörlerden kendimizin ya da bir yakınımızın yaşam etkinliklerinden, hastalıklarından yaşam

Detaylı

Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri

Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri :١ mı, mi? baba ( ) uzaklaştım uzaklaştırmak uzaklaştırmak evin kapıları babam yetişiyorum eğitim görüyorum ecdadım, atam saygı otur! seviyorum seni seviyorum

Detaylı

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim Sohbetler *Tatilde neler yaptık? *Hava nedir? Hangi duyu organımızla hissederiz? *Tatildeyken hava nasıl değişimler oldu? *Müzik dendiğinde

Detaylı

R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3

R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3 1886 ÖZEL GETRONAGAN ERMENĐ LĐSESĐ R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3 2010 2011 Kız olursa Sarin, erkek olursa Masis Erkek olursa doktor, kız olursa öğretmen KENDĐNĐ TANIMA VE MESLEK SEÇĐMĐ Sevgili veliler,

Detaylı

Çekici mi Yoksa İtici mi Olduğunuzu Belirleyen 4 Kural - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Çekici mi Yoksa İtici mi Olduğunuzu Belirleyen 4 Kural - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Jülide Dalayman 1- Dış görünümünüze özen gösterin Önemli olan ruh güzelliğidir elbette ama ilk bakışta ruhumuzla değil dış görünümümüzle iletişim kurarız. Pozitif bir ilk izlenim bırakmak için yüzünüzü

Detaylı

1. Aşağıdakilerin hangisi eşsesli bir sözcüktür? A) felaket B) deprem C) biz D) bit

1. Aşağıdakilerin hangisi eşsesli bir sözcüktür? A) felaket B) deprem C) biz D) bit 1. Aşağıdakilerin hangisi eşsesli bir sözcüktür? A) felaket B) deprem C) biz D) bit 2. Onun...... sana ders olsun. Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? A) başına gelen B) baş

Detaylı

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir? Özgüven Nedir? Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik,

Detaylı

FARELER VE İNSANLAR ADLI ROMAN ÜZERİNE DÜŞÜNCELER Fareler ve İnsanlar İnsan ilişkilerine ve alt tabaka insanların umut dolu

FARELER VE İNSANLAR ADLI ROMAN ÜZERİNE DÜŞÜNCELER Fareler ve İnsanlar İnsan ilişkilerine ve alt tabaka insanların umut dolu Sarıgül 1 Hasan Murathan SARIGÜL 21202808 TURK-102- Sec.13 Ahmet KAYA FARELER VE İNSANLAR ADLI ROMAN ÜZERİNE DÜŞÜNCELER Fareler ve İnsanlar İnsan ilişkilerine ve alt tabaka insanların umut dolu dünyasına

Detaylı

Ailenin çocuk yetiştirmedeki tutumunu ve çocuk yetiştirmeyle ilgili sorunlarını anlamak için aile tutum modeli ni bilmek yararlı bir yaklaşımdır.

Ailenin çocuk yetiştirmedeki tutumunu ve çocuk yetiştirmeyle ilgili sorunlarını anlamak için aile tutum modeli ni bilmek yararlı bir yaklaşımdır. AİLE TUTUMLARI Eğitimciler olarak bizler çocukların gelecekte uyumlu ve başarılı olabilmeleri için en sağlıklı eğitim yollarının geliştirilmesi çabası içindeyiz. Öğrenci eğitiminde ve çocuğa karşı doğru

Detaylı

Soðaným da kar gibi Elma gibi, nar gibi Kim demiþ acý diye, Cücüðü var bal gibi

Soðaným da kar gibi Elma gibi, nar gibi Kim demiþ acý diye, Cücüðü var bal gibi BÝRÝNCÝ BÖLÜM 1 Dünya döndü Son ders zili çalýnca tüm öðrenciler sevinç çýðlýklarý atarak okulu terk etti. Ýkili öðretim yapýlýyordu. Sabahçýlar okulu boþaltýrken, öðleci grup okula girmeye hazýrlanýrdý.

Detaylı

5 YAŞ AYIN TEMASI. Cinsiyetim, adım, fiziksel özelliklerim nelerdir? Vücudumuzun bölümleri ve iç organlarımız nelerdir? Ne işe yarar?

5 YAŞ AYIN TEMASI. Cinsiyetim, adım, fiziksel özelliklerim nelerdir? Vücudumuzun bölümleri ve iç organlarımız nelerdir? Ne işe yarar? 5 YAŞ AYIN TEMASI Cinsiyetim, adım, fiziksel özelliklerim nelerdir? Vücudumuzun bölümleri ve iç organlarımız nelerdir? Ne işe yarar? İskelet sistemi nedir? Ne işe yarar? Aile nedir? Aileyi oluşturan bireylerin

Detaylı

Bir$kere$güneşi$görmüş$ olan$düşmez$dara$

Bir$kere$güneşi$görmüş$ olan$düşmez$dara$ ilk yar'larımızın değerli dostları, çoktandır ekteki yazıyı tutuyordum, yeni gönüllülerimizin kaçırmaması gereken bir yazı... Sevgili İbrahim'i daha önceki yazılarından tanıyanlar ekteki coşkuyu çok güzel

Detaylı

DENEYLERLE BÜYÜYORUZ

DENEYLERLE BÜYÜYORUZ BU AY HANGİ KAVRAMLARI ÖĞRENECEĞİZ? Hızlı-Yavaş Ön-Arka Sağ- Sol BEYİN FIRTINASI YAPALIM Büyüdüğünde hangi mesleği seçeceksin ve nasıl bir yerde yaşayacaksın? Bir gemi olsaydın nerelere giderdin? Neler

Detaylı

İçindekiler. Giriş. Bölüm 1: MINDFUCK ya da olasılıklarımız ve gerçek yaşamımız arasındaki boşluk 15

İçindekiler. Giriş. Bölüm 1: MINDFUCK ya da olasılıklarımız ve gerçek yaşamımız arasındaki boşluk 15 İçindekiler Giriş Bölüm 1: MINDFUCK ya da olasılıklarımız ve gerçek yaşamımız arasındaki boşluk 15 Kafamızın içindeki bariyer Hiçbir şeyi hak etmediğini sanan kadın Yanlış bir hayata çakılıp kalan adam

Detaylı

Mutfak Etkinliği. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı. Büskivili pasta yapıyoruz.

Mutfak Etkinliği. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı. Büskivili pasta yapıyoruz. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı Mutfak Etkinliği Sohbetler Yaşayan değerlerimizden Doğruluk ile ilgili sohbet ediyorum. Sağlığımızı korumak için neler yapmalıyız konulu sohbet

Detaylı

Dikkat Artırma Teknikleri. Her Problemin Bir Çözümü Vardır

Dikkat Artırma Teknikleri. Her Problemin Bir Çözümü Vardır Dikkat Artırma Teknikleri Her Problemin Bir Çözümü Vardır Çocukta dikkat problemi özellikle eğitim hayatının başlamasıyla belirgin hale gelir. Okul öncesi dönemde de her şeyden çabuk sıkılan ve bıkan bu

Detaylı

Hani annemin en büyük yardımcısı olacaktım? Hani birlikte çok eğlenecektik? Kardeşime dokunmama bile izin vermiyor. Kucağıma almak da yasak.

Hani annemin en büyük yardımcısı olacaktım? Hani birlikte çok eğlenecektik? Kardeşime dokunmama bile izin vermiyor. Kucağıma almak da yasak. Bu ayki rehberlik bülteni konumuz Kardeş Kıskançlığı hakkındadır. Sizlere çocuğunuza bu süreçte nasıl yardımcı olabileceğiniz ile ilgili önerilerimiz olacaktır. KARDEŞ KISKANÇLIĞI Neler olduğunu hiç anlamıyorum!

Detaylı

Bir Şizofrenin Kendisine Sorulan Sorulara Verdiği 13 Rahatsız Edici Cevap

Bir Şizofrenin Kendisine Sorulan Sorulara Verdiği 13 Rahatsız Edici Cevap Bir Şizofrenin Kendisine Sorulan Sorulara Verdiği 13 Rahatsız Edici Cevap Şizofreninin nasıl bir hastalık olduğu ve şizofrenlerin günlük hayatlarında neler yaşadığıyla ilgili bilmediğimiz birçok şey var.

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

Ön yargılar, eski yanlış bilgiler yıkılıyor. Yeni bir anlayış geliyor. Kendinizi ifade edebileceğiniz yeni yaratıcı alanlar geliyor.

Ön yargılar, eski yanlış bilgiler yıkılıyor. Yeni bir anlayış geliyor. Kendinizi ifade edebileceğiniz yeni yaratıcı alanlar geliyor. 2015'e çok az kaldı. Peki 2015'te başımıza neler gelecek? Astrolog Neşe Erden'in yeni kitabından sizin için kısa kısa her burç için 2015 yılının özetini çıkardık. Koç Burcu Ön yargılar, eski yanlış bilgiler

Detaylı

ABLA KARDEŞ Gerçek bir hikayeden alınmıştır.

ABLA KARDEŞ Gerçek bir hikayeden alınmıştır. SOKAK - DIŞ - GÜN ABLA KARDEŞ Gerçek bir hikayeden alınmıştır. Batu 20'li yaşlarında genç biridir. Boynunda asılı bir fotoğraf makinesi vardır. Uzun lensli profesyonel görünşlü bir digital makinedir. İlginç

Detaylı

ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ

ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ www.armtr.org Yazan: Billur Demiroğulları Çizen: Yasemin Erdem Kontrol: Özlem Küçükfırat Bilgi (Çocuk Gelişim Uzmanı) Bu hikaye kitabının her türlü yayın hakkı Anorektal

Detaylı

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç katıyordu. Bulutlar gülümsüyor ve günaydın diyordu. Melek

Detaylı

8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ

8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ 8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ ÇOCUKLARIMIZIN GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİNİ BİLMEK NE

Detaylı

Başarıda İç Disiplin. Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür. Ama kimse önce kendini değiştirmeyi düşünmez.

Başarıda İç Disiplin. Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür. Ama kimse önce kendini değiştirmeyi düşünmez. Başarıda İç Disiplin Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür. Ama kimse önce kendini değiştirmeyi düşünmez. İÇ DİSİPLİN NEDİR? Her zaman yaptığınız veya yapmak zorunda olduğunuz işleri iki şekilde yaparsınız:

Detaylı

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 34 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep sonuç ilişkisi vardır? 1. A. Sıcak havalar meyveleri kuruttu. 2. B. Taşlara basarak karşı kıyıya geçtik.

Detaylı

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERİSTESİ VAKFI ADIGÜZEL OKULLARI ÇEKMEKÖY ANAOKULU TAVŞANLAR SINIFI MAYIS AYI KAVRAM VE ŞARKILAR

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERİSTESİ VAKFI ADIGÜZEL OKULLARI ÇEKMEKÖY ANAOKULU TAVŞANLAR SINIFI MAYIS AYI KAVRAM VE ŞARKILAR ANNEM ANNEM Annem annem canım annem, Gönlüm senle kalbim senle Canım annem gülüm annem Dünyam sensin benim bir tanem.. Biliyorum elbet bir gün gelecek Bir başka bebekte bana annem diyecek Bende hep iyi

Detaylı

TEŞEKKÜR. Kısa Film Senaryosu. Yazan. Bülent GÖZYUMAN

TEŞEKKÜR. Kısa Film Senaryosu. Yazan. Bülent GÖZYUMAN TEŞEKKÜR Kısa Film Senaryosu Yazan Bülent GÖZYUMAN Sahne:1 Akşam üstü/dış Issız bir sokak (4 sokak çocuğu olan Ali, Bülent, Ömer ve Muhammed kaldıkları boş inşaata doğru şakalaşarak gitmektedirler.. Aniden

Detaylı

Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz.

Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Rüyalar genellikle en saçma göründüklerinde en derindedir. Sigmund Freud Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Anksiyete: kendinize kötü bir şey olacağını ve

Detaylı