TEST 128. İnformal Yayınları. Kara Kutu Kitapları TEST-128

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TEST 128. İnformal Yayınları. Kara Kutu Kitapları TEST-128"

Transkript

1 TEST-128 TEST Günümüz bilişimcileri tarafından geliştirilen yazılımlar ve donanımlar; kâğıt, dosya, klasör, arşiv gibi somut elemanlardan oluşan donanımları ortadan kaldıracak düzeye gelmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda ülkemizdeki bazı kurumlar Elektronik Doküman Yönetim Sistemi ni kullanmaya başlamış ve ıslak imza yerine elektronik imza için altyapıları oluşturmuşlardır. Son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız e-devlet, e-türkiye gibi kavramlar, bilişim alanındaki bu gelişmelerin sonucudur. E-devlet yapısının temelini elektronik bilgi sistemleri oluşturmaktadır. Elektronik Doküman Yönetim Sistemi ise, bu altyapıyı kullanarak kanunla belirlenmiş görevlerin hızlı ve güvenli biçimde yerine getirilmesine imkân sağlamaktadır. Bu parçaya göre Elektronik Doküman Yönetim Sistemi nin asıl amacı aşağıdakilerden hangisidir? A) Resmî işlemlerin güvenli ve süratli yapılmasını sağlamak B) İmza gerektiren işlemlerde güvenliği sağlamak C) Yasa kapsamındaki harcamaları en aza indirmek D) Devlete bağlı kurumlar arasındaki etkileşimi güçlendirmek E) Personel ve araç kullanımı konusunda tasarruf etmek 2. Üniversitede arkeoloji okurken, sınıf arkadaşlarımla bir ilkokulda, öğrencilerde arkeolojiye ilgi uyandırmak için etkinlik düzenlemiştik. Hazırladığımız haritalarla, bahçedeki ağaçların altına gömdüğümüz kap kacağı bulacaklardı. Ellerinde küçük mala ve küreklerle gruplara ayrılarak haritada Keops, Kefren ve Mikerinos gibi Mısır piramitlerinden alınmış isimlerle belirtilmiş ağaçların altına koştular. Bizim için çok güzel bir gündü fakat oğlu o okulda öğrenci olan bir veliden şu sözleri duyana kadar: Etkinliğe bayılmış, o kadar ki akşam eve, Anne büyüyünce define avcısı olacağım. diye geldi. Bu parçadan aşağıdaki yargıların hangisine varılabilir? A) Yararlı olma amacıyla girişilen işte bazen istenmeyen bir sonuç elde edilebilir. B) Çocuklara ilişkin eğitsel çalışmaların, konular çerçevesinde yapılması gerekir. C) İnsanları belli bir düşünceye yönlendirmede, onların konuya ilgi duyup duymadıkları önem taşır. D) Kişilerin ilgi duyduğu konular, yaş gruplarına göre değişiklik gösterebilir. 3. Osmanlı döneminde kurulan vakıfların önemli bir kısmı, devletten kaynak aktarılarak oluşturulurdu. Vakıf kurmak isteyen veya kurduğu vakıflara kaynak arayan devlet adamları ve memurlar, padişahtan vakıfları için gelir talebinde bulunurlar ve padişahlar da bu vakıflara bazı önemli gelir kaynaklarını ayırırdı. Devlet adamlarının kurduğu kamuya yönelik bu vakıfların çoğu bu tür gelir kaynaklarıyla desteklenmekteydi. Tanzimat a kadar sürekli sayıları artan bu vakıflar, sonradan eski özelliklerini kaybetti. Bu parçaya göre, aşağıdakilerden hangisinin vakıfların kurulması ve yaygınlaşmasında rolü vardır? A) Devletin halktan ulaşamadığı insanlara bu yolla ulaşma düşüncesi B) Tanzimat öncesi kimi hizmetlerin ağırlıklı olarak vakıflar aracılığıyla yürütülüyor olması C) Vakıfların kimileri için iş imkânı sağlaması D) Vakıf kuran devlet adamlarının toplumda saygı görmesi E) Üst düzey devlet adamlarının vakıf kurarak maddi birikimlerini koruma düşüncesi lu yıllardan itibaren pedallı bisikletler sahneye çıktı. Bu bisikletlerde pedallar, günümüzün bazı büyük bisikletlerinde olduğu gibi ön tekerleğin üzerinde bulunuyordu ve bu yüzden de ön tekerlek çapı, üzerine binen sürücüyü korkutacak kadar büyüktü. Normal bir insanın dakikada kez pedal çevirebildiğini düşünürsek bu bisikletlerin kabul edilebilir bir hızda sürülebilmeleri için en az 2 metre çapında tekerleklere ihtiyaç vardı. Çözüm fazla gecikmedi. Bir vites sistemi sayesinde pedallar ortaya taşınarak sürücünün daha dengeli bir konumda oturması sağlandı. Vites sistemi sayesinde de pedala verilen hareket, kayıpsız şekilde arka tekerleklere taşınmış oldu. Bu parçada pedallı bisikletlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? A) İlk modellerinin nasıl bir görünüşü olduğuna B) Ne zaman kullanılmaya başlandığına C) İnsan hayatındaki yerine D) Zamanla ne tür değişikliklere uğradığına E) Vites sisteminin geliştiğine E) Herkesten, geçmişe ilgi duymasını beklemek yanlış olur. 495

2 TEST Bugüne kadar yapılan pek çok çalışma, bebeklik döneminde mikroorganizmalara maruz kalmanın, yetişkinlik döneminde bahar nezlesi, astım ve iltihabi bağırsak hastalığı gibi alerjik ve otoimmün hastalıklara karşı direnci artırdığını ortaya koyuyor. Hijyen hipotezine göre de hayatın erken dönemlerinde mikroorganizmalarla tanışmanın, bağışıklık sisteminin gelişmesine katkısı oluyor. Bu konuda uzman tıp doktorları da hijyen hipotezinin, özellikle alerjik ve otoimmün hastalıkların neden arttığı konusuna açıklık getirdiği görüşünde. Bu parçadan aşağıdakilerin hangisi çıkarılamaz? A) Bebeklik döneminde mikroorganizmalarla tanışmak, yetişkin çağlarda alerjik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. B) Erken yaşlarda mikroorganizmalarla karşılaşmak, çocuklarda bağışıklık sistemini geliştirir. C) Çocukluğunda aşırı hijyenik ortamlarda büyüyenlerin, ileride hastalığa yakalanmaları daha kolaydır. D) Bahar nezlesi, astım, iltihabi bağırsak hastalıkları aynı hastalık grubunda yer almaktadır. 7. Çağrı merkezleri, yaklaşık on beş yıllık geçmişiyle Türkiye nin en genç ve gün geçtikçe büyüyen sektörlerinden biridir. Ülkemizde yaklaşık bin adet çağrı merkezinin faaliyet gösterdiği tahmin edilmektedir. Özellikle işsizlik oranının yüksek olduğu ülkemizde gençlerin istihdamı için iyi bir çözüm sunan çağrı merkezleri, Türkiye nin önemli sektörlerinden biri durumuna gelmiştir. Bulundukları illerde taşıma, beslenme, ofis hizmetleri ve eğitim gibi yan sektörlere pazar oluşturmanın yanı sıra engelli vatandaşlarımızın ülke ekonomisine kazandırılması konusunda da önemli görevler yerine getirmektedir. Bu parçada çağrı merkezleriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? A) Ülke genelinde önemli bir iş sahası oluşturduğuna B) Yakın çevrelerine ekonomik canlılık getirdiğine C) Bazı sektörlerin kalitesini yükselttiğine D) Yeni gelişmekte olan bir sektör olduğuna E) Sayısının kesin olarak bilinmediğine E) Alerjik ve otoimmün hastalıkların çok görülmesinin nedenlerinden biri de mikroorganizmaların sağlıklı olmayan ortamlarda üremesidir. 6. Tiyatrodan ayrı, bağımsız bir tür radyo oyunu. Seyirlik bir oyun değil, bir işitme oyunu. Tiyatroda sahne var; dekor, kostüm, ışık, aksesuar, mimik ve jest var. Radyo oyunu ise mikrofona yakın konuşma ve sesler toplamı sadece. Doğa, eşya ve hayvan sesleri, bir de müziktir bu oyunun yardımcıları. Öfkeler, nefretler, sevinçler Kısaca duygular ve ruh hâlleri ne mimik ne jestle ancak değişen ses tonları ve ünlemlerle ifade edilir. Radyo oyununda birbirine uzak yer ve zaman kesimleri arasında gidiş geliş ve aktarma kolaylıkları var yalnız. Çünkü göz ve görüntü, işlevini kulağa ve hayale bırakmıştır. Bu parçaya göre radyo oyunu ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Farklı duyguların ifade imkânı bulduğu B) Tiyatroya göre daha az unsura ihtiyaç duyduğu C) Mekân açısından tiyatroya göre avantajlar taşıdığı D) Seslendiği dinleyici kitlesinin sınırlı olduğu E) Çeşitli canlılara ait seslendirmeler barındırdığı 8. Kutnu bezi, Türkiye de yalnızca Gaziantep te üretilen bir dokuma türüdür. Kutnu bezinin ham maddesi suni ipek ve pamuk ipliğidir. Tamamen el tezgâhlarında dokunan kutnu kumaşının değişik türleri vardır. Geçmişi çok eskilere dayanan ve kendisine özgü renk ve motiflere sahip olan kutnu kumaşı, çeşitli boyalara defalarca batırılarak yapılmaktadır. Gaziantep le özdeşleşmiş olan bu dokuma, yöresel kıyafetlerin yanı sıra çanta, terlik, perde, aksesuar gibi birçok üründe de kullanılmaktadır. Bu parçada kutnu beziyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? A) Nerede ve hangi tür malzemeden yapıldığına B) Güneydoğu da yaygın olarak kullanıldığına C) Çeşitli modellerinin bulunduğuna D) Üretim tekniğinin nasıl olduğuna E) Belli başlı kullanım alanlarının neler olduğuna 496

3 TEST Günümüzde çocuklar giderek daha fazla teknoloji bombardımanıyla karşı karşıya kalıyorlar. Bu da onların ev içinde zaman geçirmelerine ve eğlenmelerine yol açıyor. Böyle çocuklar, arkadaşlarıyla buluşup oyunlar oynamak yerine onlarla sanal ortamlarda iletişim kuruyorlar ve fiziksel etkinlikten uzak kalıyorlar. Bu da obeziteye neden oluyor. Genellikle bir şeyler atıştırdıktan sonra televizyon veya bilgisayar karşısına oturuyorlar. Oysa açık havada bol oksijen almaları, güneş ışınlarından yararlanmaları gerekiyor. Bu parçada, teknolojinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri arasında aşağıdakilerden hangisine yer verilmemiştir? A) Yaşıtlarıyla bir araya gelmelerine engel olma 11. Bu parçada söz konusu mektupla ilgili olarak aşağıdakilerin hangisine değinilmemiştir? A) Mektubun içeriğine B) Zamana karşı direndiğine C) Yazıldığı kâğıdın özelliğine D) Yazısının niteliğine E) Yazıldığı zamana SORULARI AŞAĞIDAKİ B) Hareketsiz bir yaşama yöneltme C) Şişmanlık sorunuyla yüz yüze gelme D) Doğadan ve çevresel etkileşimden uzak kalma E) Teknolojik aletler konusunda kendilerini geliştirme SORULARI AŞAĞIDAKİ Sahaftan aldığınız kitabın içinden zarfsız bir mektup çıksa ne yapardınız? Dokunmazdım, bana gelmeyen mektubu asla okumam. demeyin sakın. Ben de herkesin yapacağını yaptım. Açtım, okudum. Önce kitaptan söz edeyim yılında basılmış, yeşil ciltli bir kitap: Meşhedi ile Devriâlem. Yazarı Ercüment Talu. Mektuba gelirsek Mumlu gibi kalın bir kâğıda yazılmış, tek sayfalık. Üst tarafındaki tırtıklardan kâğıdın mektupluk bir bloknottan koparıldığı anlaşılıyor. Dört de zımba deliği var üzerinde. Demek en az iki kez dosyalanmış. Çok değer verilmiş, özenle saklanmış, belli. Özenin, ilginin bir başka göstergesi kat yerlerine arkadan ince şeritler hâlinde kâğıtlar yapıştırılarak oralardan kopup ayrılmasının önlenmiş olması. Mektubun üzerindeki tarih Kitabın 1974 te basıldığını hatırlarsak mektup kitabın içine girene kadar neredeyse otuz yıl beklemiş. Öyle de güzel bir yazıyla yazılmış ki! Resim gibi Bir kozmetik firması tarafından İngiltere de ve ABD de yüzlerce kadının katılımıyla yapılan çalışma, her on kadından birinin çarşamba gününü haftanın en stresli günü olarak gördüğünü ortaya koydu. Çalışmaya göre çarşamba günü öğleden sonra enerji düzeylerinin dibe vurması, iş stresinin tavan yapması ve ev işlerinin biriktiği hafta sonundan kalan yorgunluğun tüm etkisini göstermesi sonucu kadınlar kendilerini yaşlı hissediyorlar. Çalışmaya katılan kadınların % 60 ının düşüncesine göre, kadınların kendilerini en mutlu hissettikleri gün ise cuma. 12. Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur? A) Neden-sonuç ilişkisi kurma B) Sayısal veriler kullanma C) Karşıtlıktan yararlanma D) Çıkarımda bulunma E) Karşılaştırmaya başvurma 13. Bu parçadan, kadınlarla ilgili olarak aşağıdakilerin hangisi çıkarılabilir? A) Hafta sonu yorgunluğunun, onları haftanın başında psikolojik olarak etkilediği 10. Bu parçanın anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Öznellik söz konusudur. B) Tahmin yürütülmüştür. C) Anlamca kesinlik bildiren cümleler kullanılmıştır. D) Konuşma havası taşımaktadır. E) Tanık göstermeden yararlanılmıştır. B) İşlerinde daha verimli ve başarılı olabilmelerinin tek yolunun hafta sonu dinlenmek olduğu C) Haftaya nasıl başlarlarsa devamında da kendilerini öyle hissettikleri D) İş hayatı ile ev hayatı arasında bir tercih yapmalarının zorunlu olduğu E) Hafta ortasında kendilerini kötü hissetmelerinin, iş ve ev hayatının getirdiği sıkıntılardan kaynaklandığı 1-A 2-A 3-B 4-C 5-E 6-D 7-C 8-B 9-E 10-E 11-A 12-D 13-E 497

4 TEST-129 TEST SORULARI AŞAĞIDAKİ SORULARI AŞAĞIDAKİ (I) Yazılım endüstrisi, dünyanın en büyük endüstrilerinden biri hâline gelmiştir. (II) Bu endüstrinin ürettiği programlar; cep telefonlarından bilgisayarlara, vatandaşlık işlemlerinden sağlık sektörüne, ticaretten enerjiye kadar birçok tüketim alanında karşımıza çıkmaktadır. (III) Günümüzde her alanda yer alması, bu endüstrinin önemini bir kat daha artırmaktadır. (IV) Bu durum, aynı zamanda güvenlik ve güvenirlik endişelerini de beraberinde getirmektedir. (V) Bilginin düzenli olarak saklanması ve iletişim ortamlarında güvenle kullanılabilmesi, sektörün geleceğini yakından ilgilendirmektedir. (VI) Hem üretici firmaların hem de tüketici durumundaki kurum ve kuruluşların beklediği standardın bir an önce oluşturulması gerekir tan önce aynalar daha ender bulunan eşyalardı. Paris te yılları arasında 248 evde yapılan mal sayımında sadece otuz yedi ayna tespit edilmiştir. Bunların yedisi Venedik camındandır; geri kalanı da tunç, bakır, çelik, lacivert taşı karışımıdır. Bunların dağılımı ise şu şekildedir: İki ayna soylu sınıfta, on beş ayna yüksek devlet görevlileri ve kral danışmanlarında, iki ayna adalet görevlilerinde ve hekimlerde, on ayna Paris burjuvalarında, bir ayna da işçi kalfalarında. Bu bağlamda dağılım ise şöyledir: Yirmi evde ayna salonda, beş evde de oturma odasındadır. Bu 248 evden sadece beşinde iki ayna vardır. Bu ortalamanın yanında bazı özel durumlar da dikkat çeker. Örneğin bir parlamento çalışanının evinde üç ayna bulunur. Bir kraliyet öğretmeni, çok değerli abanoz çerçeveli altı büyük Venedik aynasına sahiptir. Aynanın bulunmadığı evlerin sakinleri ise mutlaka yoksul veya dekorasyon zevkinden habersiz insanlar değildir. Ayna bulunmayan bu evlerin % 60 ı çok sayıda paha biçilmez tabloya ve ev eşyalarına sahiptir. Dolayısıyla bir evde ayna bulunması, gelir düzeyinden çok, anlayış ve hayat tarzıyla ilgilidir. 1. Bu parçanın ilk cümlesinde belirtilen düşünce, numaralanmış cümlelerin hangisinden başlanarak farklı bir yönüyle ele alınmıştır? A) II. B) III. C) IV. D) V. E) VI. 3. Bu parçadan aşağıdaki genellemelerin hangisine ulaşılabilir? A) Zengin ve soylular; toplumda önde gelen, topluma model oluşturan insanlardır. B) 17. yüzyıl modernleşme sürecinin başladığı ilk dönemdir. C) Aynalar, insanlığın ilk dönemlerinden itibaren ihtiyaç olarak görülen eşyaların başında gelir. D) Dünya tarihinin her döneminde ev eşyaları, ekonomik durumun en belirgin göstergesi olmuştur. E) Kişinin düşünceleri ve hayat tarzı yaşamındaki ayrıntılarda gizlidir. 2. Bu parçaya göre aşağıdakilerden hangisi, program üreten firmaların önemini artıran özelliklerden biridir? A) Ortaya koyduğu ürünlerin yaygın olarak kullanılması B) Ürettiği programların geleceğe dönük olması C) Bilgi paylaşımında ve iletişimde güvenli bir ortam oluşturması D) Teknolojiye ulaşmayı ve teknolojiyi kullanmayı kolaylaştırması E) Kurum ve kuruluşlara düşük maliyetle hizmet sunması 4. Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine yer verilmemiştir? A) Sayısal verilere B) Öznel düşüncelere C) İkilemelere D) Farklı cümle türlerine E) Karşılaştırmaya 498

5 TEST SORULARI AŞAĞIDAKİ SORULARI AŞAĞIDAKİ (I) İnsanlık tarihinde varlığını ölümünden sonra da devam ettirmiş, hayatıyla ve eserleriyle arkasında güzel izler bırakmış pek çok büyük insan vardır. (II) Kimi kahramanlığı, kimi adaleti, kimi hakka hizmeti, kimi engin düşünce dünyası ile birer yıldız gibi parlamış olan bu kişiler, insanlığın gelişiminde birer rehber ve kilometre taşı olmuşlardır. (III) Mimar Sinan da insanda derin saygı uyandıran Osmanlı saltanatının en büyük şahsiyetlerinden biridir. (IV) Onun eserlerinin en belirgin özelliği taşıdığı mükemmellik dışında eserin yapıldığı çevrenin de güzelliğiydi. (V) Sinan; küçük çaplı, zarif ve sanat yönü ağır basan eserlerinin çevresine büyük ağaçlar diktirerek eseri esrarlı bir güzellikle kaplarken büyük hacimli eserlerinin çevresine çiçekler ve küçük boylu ağaçlar diktirerek eserinin görüş ufkunu genişletti ve onlarda mekâna hükmeden bir etki meydana getirdi. (I) Işık, bir ortamdan diğerine geçerken bükülür diğer bir deyişle kırılır. (II) Işığın kırılımını, bir bardak suyun içine bir cisim koyarak da gözlemleyebilirsiniz: Işık sudan havaya geçerken bükülecek ve cismin su içinde görünen şekli değişecektir. (III) Çok eski zamanlardan beri bilinen bu olayın fiziksel bir etki olduğunun farkına varan bilim insanları, olayın matematiksel ifadesini bulmaya çalıştılar. (IV) İlk kırılım yasası nı da Mısırlı bilim insanı Batlamyus un bulduğu düşünülüyor ancak Batlamyus un kuramı çok güvenilir sonuçlar vermemişti. (V) Daha sonraları Arap bilim insanı İbnü l-heysem bu konuda araştırma yapmış fakat ışığın kırılım açısını hesaplayamamıştı. (VI) Problem, 1621 yılında Willebrord Snell tarafından, Snell Yasası olarak bildiğimiz, kırılım yasasıyla çözüme kavuştu. 5. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) I. cümlede, öznel bir anlatım vardır. B) II. cümlede, benzetme söz konusudur. C) III. cümlede, karşılaştırma yapılmıştır. D) IV. cümlede, örnekleme yapılmıştır. E) V. cümlede, betimleme söz konusudur. 7. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisinde tahmin söz konusudur? A) II. B) III. C) IV. D) V. E) VI. 6. I. Eserlerinde yaşadığı dönemin sanat anlayışını yansıtmıştır. II. Eserlerini doğayla bütünleştirmiştir. III. Kendinden sonrakilere öncülük etmiştir. Bu parçaya dayanarak Mimar Sinan la ilgili olarak yukarıdaki yargılardan hangilerine varılamaz? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) II ve III 8. Bu parçada aşağıdakilerin hangisine değinilmemiştir? A) Işığın hangi şartlarda kırıldığına B) Kırılım yasasının bulunma sürecine C) Işık kırılmasının kolayca test edilebileceğine D) Kırılım yasasının henüz tam olarak anlaşılamadığına E) Kırılım yasasıyla ilgili pek çok çalışma yapıldığına 499

6 TEST SORULARI AŞAĞIDAKİ SORULARI AŞAĞIDAKİ İlkin bir film atölyesinde çalışıyordum. Ekipçe bir kısa film, sonra da belgesel çektik. O sırada iktisat okuyordum. Sinemayla uğraşabilir miyim, bunu İzmir de yapabilir miyim? gibi korkularım vardı. Herkes Film çekmek mi, yapamazsın. gibi şeyler söylüyordu. Film çekmek özel insanların işi, onun için özel doğmak gerek. gibi şeyler. Neden? diye soruyordum ben de. Sonra yaptığımız belgesel ödül alınca o tutum birazcık değişti neyse ki. Esas o sıralar başladı benim de sinemayla ilişkim. O ara radyoculuk da yapıyordum. Bu ikisi belki de benim medya uyanışımı sağladılar. Bir de iktisadın o sıkıcı, maddeci yaklaşımı beni artık boğmuştu. Sinema bir kaçıştı biraz da. Sonra Prag da bir çalışmaya katıldım. Sonrasında ise bavulu toplayıp İstanbul a geldim. Filmlerde, reklamlarda yönetmen yardımcılığı yaptım. Şu anki yapım şirketimle tanıştım o arada. Onlarla da televizyon programları, reklamlar çektik. Sonra senaryomu sundum onlara ve buralara kadar geldik Beyazıt ta Gedikpaşa Camisi nin karşısında yer alan çeşme, bir rivayete göre, III. Murat devri harem kethüdası Canfeda Hanım tarafından yaptırılmış. Bu yüzden onun adıyla anılıyor. Kitabedeki bilgilerden, haremden Hazinedar Şevkinihal Usta tarafından 1780 de tamir ettirildiğini öğreniyoruz. Kadın eli değdiğinden olsa gerek, çeşmenin mermer cephesindeki süslemeler hemen dikkati çekiyor. Gözden kaçmayan ancak zarafeti de elden bırakmayan işçilik, ışık gibi ruha sızıyor. Saçak altında, güneş motifli bir rozet içinde Abdülmecit in tuğrası var. Hemen altına ise yedi satırlık kitabe kondurulmuş. Dört köşesindeki ay yıldız, yazılanların semavi bir güçle muhafaza edildiğini fısıldıyor sanki. Ayna taşına iliştirilen hayat ağacı formu ise hayatın sudan oluştuğunu hatırlatıyor bize. 9. Bu parçada aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur? A) Yeni film projeleriniz var mı? B) Farklı bir alana yönelmek kolay oldu mu? C) Neden iktisat okumaktan vazgeçtiniz? D) Uğraştığınız işlerin sağladığı yararlar nelerdir? E) Sinemada ne tür çalışmalar yaptınız? 11. Bu parçanın anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Ayrıntılara yer verilmiştir. B) Betimleyici ögeler kullanılmıştır. C) Öyküleyici anlatımla yazılmıştır. D) Kişisel değerlendirmeler yer almıştır. E) Açıklamaya başvurulmuştur. 10. Bu parçada sözü edilen sanatçıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Birden çok uğraşı edinmiştir. B) Etrafındakilerin desteğiyle belli bir noktaya gelmiştir. C) Yurt dışında da çalışmalar yapmıştır. D) Sorgulayarak çeşitli girişimlerde bulunmuştur. E) Sinemaya çeşitli kaygılarla başlamıştır. 12. I. Kullanılan motiflerin neleri düşündürdüğüne II. Onarım gördüğüne III. Kim tarafından yapıldığına IV. Yapımında kullanılan malzemelere Bu parçada yukarıda verilenlerden hangilerine değinilmemiştir? A) Yalnız III B) Yalnız IV C) I ve III D) II ve IV E) III ve IV 500

7 TEST SORULARI AŞAĞIDAKİ 15. Bu parçadan aşağıdakilerin hangisine ulaşılamaz? A) Bir şairden, şiirlerini her zaman için nesnel değerlendirmesi beklenmemelidir. Bir şairin hayatının çeşitli dönemlerinde sevdiği şiirleri üzerinde durmak, onun davranış ve eğilimlerini anlamaktan yana vazgeçilmeyecek ipuçları verir. Şairin beğendiği şiir, onun o güne kadar yazdığı şiirlerin en güzeli, en başarılısı olmasa bile, bazen kendisinin de açıklayamayacağı şekilde kendisini yansıtan, kısacası tüm hayatının bilançosu olan bir şiirdir. Şair, tarafsız bir gözle bakamaz o şiire; kusurları varsa göremez. Yalnız, o şiirin herkesten çok kendisine bir şeyler söylediğini, onun bir zaman parçasını yok olmaktan kurtarmış bir fotoğraf, bir ayna olduğunu bilir. Şair, ileride yazacağı bir şiiri şairlik imzasını taşıyabilecek daha kıymetli bir eser olarak görebilir. Şairin bu değişimi bizim açımızdan olumludur. Çünkü şairi meşgul eden meselelere, onun sanatını damgalayan özel durumlara biraz daha yaklaşmış oluruz. B) Bazı şiirler şairin duygu dünyasına ışık tutan, âdeta onu özetleyen niteliktedir. C) Şairin şiirleriyle ilgili değişik değerlendirmeleri, onun tutarsızlığını gösterir. D) Şairin zaman içindeki değişimi, sanatını daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. E) Şiirde şairin de yorumlamakta zorlandığı, iç dünyasının yansımaları bulunabilir. 16. Yayıncılık dünyasında, edebiyat denince yalnızca roman ın kastedildiği düşünülüyor ve çok az öykü kitabı yayımlanıyor. Aynı nedenle çeviri öykü sayısı da az. Buna karşın fazla sayıda şiir kitabı yayımlanıyor ama bunların çok azı kitapçılara ulaşıyor, ilgi görmediği için yalnızca bir bölümü satılabiliyor ve ancak nitelikli birkaç tanesi okurun beğenisini kazanıyor. Bu yıllardır değişmedi. 13. Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) Hayatın belli bir anını somutlaştırmak B) Yaşanılanı olduğu gibi yansıtmak C) Geçmişi bir düş perdesinde göstermek D) Saklı hayatları gün yüzüne çıkarmak E) Gelecekle ilgili hayalleri işlemek Bu parçada şiir kitaplarıyla ilgili olarak belirtilenler aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmış olamaz? A) Sevilmemesinden B) Okurunun seçici olmasından C) Yayınevleriyle kitabevleri arasındaki iletişim kopukluğundan D) Kimi yazınsal türlere göre önemli sayılmamasından E) Şairlerin, okurlarına uzak durmasından (2012-DGS) 14. Bu parçada vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Şiir zaman içinde değişik yorumlara açık anlam katmanlarına sahiptir. B) Her şair, yaşadığı çağın ölçütleri ile değerlendirilmelidir. C) Şairleri anlamak için o dönemin koşullarını da bilmek gerekir. D) Şairin farklı dönemlerine ait şiirler, onun hayata karşı aldığı tavrı anlamak açısından önemlidir. E) Dünün şairinin, bugünün şiirine sunacağı önemli bir birikimi vardır de Nobel Edebiyat Ödülü kazanan Açlık, Kunt Hamsun un yayımlanan ilk yapıtı. Bu ilk romanın çoğunlukla öz yaşam öykü niteliğinde olduğunun söylenmesi boşuna değil. Zira Hamsun, Açlık ı maddi sıkıntı çektiği bir dönemde kaleme almıştır. Açlığın kendisini nasıl çökerttiğini, bu konuda yazanların pek çoğundan daha canlı, daha vurucu bir biçimde anlatmıştır. Bu parçada anlatılan yapıtın özellikleri arasında aşağıdakilerin hangisine değinilmemiştir? A) Etkileyici bir anlatımı olduğuna B) Yazarının, yaşadıklarından yola çıktığına C) Benzerlerinden daha başarılı olduğuna D) Duygusallığa gereğinden fazla yer verildiğine E) Gerçekçi niteliklerin ağır bastığına (2012-DGS) 1-C 2-A 3-E 4-C 5-D 6-A 7-C 8-D 9-A 10-B 11-C 12-A 13-E 14-D 15-C 16-E 17-D 501

8 TEST-130 TEST Mavi yolculuk demek, bol balık demektir ve (I) her yolculukta bu hayal yenilenir. Ne yazık ki bol balıklı yolculuklar azdır ve (II) rastlantılara bağlıdır. Gün boyunca teknenin ardında salınan oltaya ve (III) geceleri çevreye konan sepetlere balık ve (IV) ıstakoz gelmesi ve (V) bir iki ahtapotun yakalanması her zaman mümkün olmaz. Bu parçadaki numaralandırılmış ve sözcüklerinden hangisinin yerine ya da sözcüğünün kullanılması anlamda bir değişikliğe yol açar? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V. (2013-JANA yılında Eğirdir Belediyesi tarafından restore edilen Eğirdir Evi, günlük hayat, gelenekler ve sivil mimariden izler taşıyor. Tek katlı, avlulu, kâgir ve ahşap karışımı ev, Eğirdir in geçmişine bir kapı aralıyor. Yeşilada da bulunan Ayastefanos Kilisesi de Eğirdir de görülecek tarihî eserler arasında bulunuyor. Bu parçada geçen geçmişine bir kapı aralama sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Eski evlerin bulundukları mekânın yaşam ve geleneklerini anlatması B) Eski binaları restore ederek tarihi koruma C) Eski dönemlerle ilgili bilgi verme D) Tarihî eserleri koruyarak geçmişe saygı duyma E) Geçmişteki hayata özlem duyma 2. I. Buraya ne zaman gelsem bir tanıdıkla karşılaşıyorum. II. Her karşılaştığımızda bana seni soruyor. III. Çocuklarla hangi gün okul alışverişine çıkacağımızı biliyor musun? IV. Herkes sorunu çözmek için uğraşıyor. V. Bütün işlerini bir yana bırakıp yardımımıza koşmadı mı? Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde altı çizili sözler aynı anlamda kullanılmıştır? A) I. ve II. B) I. ve III. C) II. ve III. D) II. ve IV. E) II. ve V. 5. (I) Nâzım Hikmet yeni bir şairdir, çünkü Cumhuriyet gibi tam anlamıyla bir kopuşu temsil etmektedir. (II) Cumhuriyetin şairidir, onun ürünüdür. (III) Nâzım Hikmet, Divan ve Halk şiirlerinin çizgisinden ayrılmış, çağdaş evrensel şiire açılmıştır. (IV) Bu açılma Tanzimat şairlerindeki artık eskimiş olan açılıma benzemez. (V) Şair, alabildiğine geniş insani ve toplumsal sorunlara değinmiş ve geçmişe bugünden bakabilmiştir. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisi, şairin şiirlerinin içeriğiyle ilgilidir? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V. 3. Avrupa uygarlığı düzeyine yükselmek için o toplumların düşünce yapısını değil, yalnızca teknik gelişmelerini örnek almakla yetinen uluslar, ancak yüzeysel olarak onlara yaklaşabilirler. Avrupa nın gerçek değerini oluşturan düşüncenin temel alındığı bir uygarlığa bu yolla ulaşılabileceğini sanmıyorum. Bu parçada geçen yüzeysel olarak sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? 6. Edebiyat, denizin öte yakasındaki kara parçasını göstermek yerine, okuru, orayı hayal etmeye yönlendirerek onun iç dünyasını zenginleştirir. Bu cümleye göre, edebiyatın okura yönelik işlevleri arasında aşağıdakilerden hangisi vardır? A) Başkalarını anlamayı sağlama B) Düş gücünü geliştirme A) Beklentilerle çatışma B) Yalnızca modernizme hizmet etme C) Gelişmelere karşı çıkma D) Yaşamın her alanında etkili olamama E) Teknik açıdan taklitle yetinme C) Okuma isteği uyandırma D) Yeni yerler tanıtma E) Yaşam koşullarını değiştirme 502

9 TEST (I) Güneşin gökyüzüne gülümsediği bir bahar sabahı, Ovacık tan Ölüdeniz e inen yolun üzerindeyiz. (II) Bizi tarihle buluşturacak olan kırmızı-beyaz işaretlerin peşine düşüyoruz. (III) Yüzyıllardır dağ köylülerinin Fethiye ye inmek için kullandıkları taş döşeli daracık yolda ilerliyoruz. (IV) Ölüdeniz in kartpostallara yansıyan güzelliğiyle Gemiler Adası ve bir gölü andıran Fethiye Körfezi (V) Havada süzülen yamaç paraşütçülerine bakarak yolumuza devam ediyoruz. (VI) Arkadaşlarımızdan biri ağaca tırmanıp bize muşmula ziyafeti çekerken önümüzdeki uçurumun kenarında vahşi doğasıyla Kelebekler Vadisi beliriyor. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde kişileştirme söz konusudur? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V. 8. Bir ağaçta gül de biter diken de. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi bu atasözüne anlamca en yakındır? 10. (I) Gönen in, kendisi küçük ama kaplıcalar konusunda şöhreti büyük. (II) Yer altından 73 C sıcaklıkta fışkırıyor su. (III) Havuzlara alınarak ılıtıldıktan sonra kaplıcalarda kullanıma sunuluyor. (IV) Aralarında romatizma, kalp ve dolaşım sorunlarının da bulunduğu birçok sağlık problemine iyi geldiği söyleniyor. (V) Gönen deki üç büyük kaplıca oteli, merkezdeki parkın çevresinde toplanmış. Gönen ve kaplıcaların anlatıldığı bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? A) I. cümlede, hangi konuda öne çıktığı dile getirilmiştir. B) II. cümlede, benzerlerinden ayrılan yönü belirtilmiştir. C) III. cümlede, suyunun nasıl bir işlemden geçirildiği açıklanmıştır. D) IV. cümlede, hangi hastalıkların tedavisinde yararlanıldığı anlatılmıştır. E) V. cümlede, kalınacak yerlerin bulunduğu bölgeyle ilgili bilgi verilmiştir. A) Bir baş soğan bir kazanı kokutur. B) Bir çiçekle yaz olmaz. C) Boş başak dik durur. D) Beş parmağın beşi bir olmaz. E) Baş olan boş olmaz. 9. (I) Halk buraya Eflâtun Pınarı da diyor. (II) Ama ünlü filozof Eflâtun la bir ilgisi yok. (III) Çünkü tarihi, ondan yaklaşık bin yıl önceye yani MÖ 1300 lü yıllara dayanıyor. (IV) Nedense halk bu adı vermiş. (V) Geç Hitit Dönemi nden kalma höyüğün içinde, bir anıt bulunuyor. (VI) Pınara doğru bakan görkemli anıt, 7 m eni ve 4 m boyuyla bile, görenleri büyülemeye yetiyor. (VII) Anadolu da saklı kalmış pek çok hazine gibi derinlemesine araştırılacağı günleri sabırla bekliyor. 11. Müzik; yaşamımızın önemli bir parçası, ruhumuzun gıdası hatta kendimizi ifade etmenin bir yoludur. Peki ya matematik? Çoğumuz için bir muamma. Müzik ne kadar duygusal ve sıcaksa matematik bir o kadar mantıksal ve soğuktur. Oysa araştırmalar müziğin ve matematiğin yakından ilişkili olduğunu gösteriyor. Öyle ki beynimiz, müziğin içerdiği karmaşık duygusal mesajlardan başka içindeki matematiği algılayacak şekilde gelişmiş. Hatta müzikle uğraşmanın matematiksel algılamayı geliştirdiği öne sürülüyor. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? A) II. cümlede, ilk cümleyle ilgili bir açıklama yapılmıştır. B) III. cümlede, önceki cümlede belirtilenin nedeni açıklanmıştır. C) IV. cümlede, ilk cümledeki özel adın niçin konduğunun bilinmediği dile getirilmiştir. D) VI. cümlede, betimlenen anıtın etki gücü üzerinde durulmuştur. E) VII. cümlede, kimi eserlerin bakımsızlıktan yıprandığı belirtilmiştir. Bu parçaya göre, aşağıdakilerden hangisi müzik ve matematik arasındaki ilişkiyi açıklar? A) Beynin müziği algılayışının matematiksel esaslara dayanması B) Matematikçilerin çoğunun aynı zamanda müzikle de ilgilenmesi C) Matematiğin doğada dahi gözlemlenen bir yanı bulunması D) Duygusal insanların matematik alanında daha başarılı olması E) Sesin kaynağı olan titreşimin matematikle ifade edilmesi (2014-ALES) 503

10 TEST (I) Sapanca Gölü ve çevresi; küçük kent merkezi, bu mevsimde iyice tenhalaşmış görünüşüyle çok çekici. (II) Çevrede yapılacak çok şey var. (III) Uzunluğu 16 km olan Sapanca Gölü nün en geniş yeri 5,5 km, yüz ölçümü ise 55 km2 yani gözümüzde canlandırmaya çalışınca oldukça büyük bir alanı kaplıyor. (IV) Sonbahar, su seviyesinin en düşük olduğu dönem. (V) Burada bir şeyi daha belirtmek istiyorum: Sapanca ya her gidişimde göle ulaşamamak gibi bir sıkıntı yaşıyorum; merkez, gölden ayrı bir yerde; nedense göl, hayata katılamamış. (VI) Çevre çiçeklendirilse, banklar konulsa, yöre halkının yardımıyla temizlense İtalya nın ünlü göllerinden bile daha çekici olur. Sapanca Gölü ve çevresinin anlatıldığı bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? A) I. cümlede, zamana bağlı olarak görülen değişiklik dile getirilmiştir. B) II. cümlede, doğal güzellikler yönünden zengin olduğu anlatılmıştır. 14. (I) Kentin doğusunda yer alan küçük balıkçı teknelerinin barınağı durumundaki Fosa Körfezi nin sonunda yer alan Kara Kapısı nın üstündeki aslan heykeli, Venedik sembollerinin en iyi örneklerinden. (II) Kentin ortası sayılabilecek geniş alanda Roma döneminden kalma forum alanı, üzerindeki eski eserlerle, âdeta açık hava müzesi. (III) Kentin en eski parkı da Beş Kuyular Meydanı denilen bu alanda bulunuyor. (IV) Yüksek doğu duvarlarının ardından başlayan kent, batıya doğru uzanan sokaklar ve meydanlarla bezenmiş. (V) Kapıdan kente girildiğinde sağda kalan meydanda büyükçe beş kuyu yer alıyor. Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangileri yer değiştirirse paragrafın anlam bütünlüğü sağlanmış olur? A) I. ve V. B) II. ve III. C) II. ve V. D) III. ve IV. E) III. ve V. C) III. cümlede, sayısal veriyle belirtilen özellikle ilgili öznel görüş dile getirilmiştir. D) V. cümlede, bir soruna ilişkin açıklamaya yer verilmiştir. E) VI. cümlede, bir öneri, sonuçlarıyla birlikte belirtilmiştir. 13. (I) Dünya nüfusunun artış hızı ve yaşanan ekonomik gelişmeler dikkate alındığında toplumların sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme ihtiyaçları her geçen gün daha büyük anlam kazanıyor. (II) Ülkeler ileriye dönük stratejilerini, güçlü ve sağlıklı bir toplum üzerine kuruyor. (III) Bu durumda, ülke olarak bizim de gıda üretim potansiyelimizi bilim ve teknoloji yardımıyla iyi kullanmamız gerekiyor. (IV) Bu kapsamda, üstün beslenme özelliklerine sahip süt ve süt ürünleri, ülkemiz gibi genç ve hareketli nüfusun fazla olduğu toplumlarda hayli önemli bir yer tutuyor. (V) Doğada yalnızca sütte bulunan laktoz, beslenme fizyolojisi açısından da hayli önemlidir ve mutlaka düzenli olarak alınması gerekir. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi, düşüncenin akışını bozmaktadır? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V. 15. (I) Ünlü bir kişiyle kısa ya da uzun süren bir arkadaşlığınız olduğunu düşünelim. (II) Size uzun mektuplar yazdı, birlikte fotoğraflar çektirdiniz; bu ne anlama gelir? (III) Siz şimdi o kişinin iç evrenini gereği gibi anlayıp onu her yönüyle tanıdınız mı? (IV) Sanatçılar; bir günü bir gününe benzemeyen, duygulu, tutkulu, coşkulu insanlardır. (V) An gelir öfkelenir, en sevdikleri insanı yerin dibine batırır; birkaç gün geçmeden aynı kişiyi göklere yükseltirler! (VI) Ayrıca sanatçı, sözler uçar gider ama mektuplar kalır ellerde ve bir gün bu mektubu yayımlarlar diye düşünmez. (VII) Bu yüzden ben de sanatçıların, ölümünden sonra mektupları yayımlanarak, eski defterleri karıştırılarak özel yaşamının irdelenmesinden hiç hoşlanmam. Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf hangi cümleyle başlar? A) II. B) III. C) IV. D) V. E) VI. 1-A 2-A 3-D 4-C 5-E 6-B 7-A 8-D 9-E 10-B 11-A 12-B 13-E 14-C 15-C 504

11 TEST-131 TEST İlk geldiğimde duygularımın örselendiğini hissetmiştim. Kent, aslında derin kederini sezdirmeden duruyordu karşımda. Hangi sokağa girsem, hangi çarşıdan geçsem, nerede soluk alıp oturuyorsam hayatın gürül gürül aktığını görüyordum görmesine ama kentte izi kalan savaşın soğuk yüzünü hissetmemek olanaksızdı. Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur? A) Benzetmeye başvurma B) İkilemelere yer verme C) Varlıklara insana özgü nitelikler yükleme D) Örneklerden yararlanma E) Öznellik 3. Bir kitap başımıza inen bir darbe gibi bizi sarsmıyorsa neden zahmet edip okuyalım ki onu? der Kafka. Ben de kitapları buna göre seçerim. Başkalarınınkinden farklı şeyler söylüyorsa okurum bir kitabı. Birbirinin kopyası niteliğinde olup da reklamlarla abartılmış kitapları okumam. En çok kaçtığım ise reklamını kendi yapan yazarların kitapları. Yazar elbette eserinden para kazanmak isteyecektir fakat yazar olarak kalmakla yetinmeyip reklamcılığa da soyunanlara yazar gözüyle bakmakta zorlanıyorum. Bu sözleri söyleyen kişi, aşağıdakilerden hangisiyle nitelendirilebilir? A) Duygusal içerikli kitapları önemseyen B) Kitabın görünüşüyle de ilgilenen C) Pek tanınmamış yazarları yeğlemeyen D) Kitap seçimini tanıtım yazılarına göre yapmayan E) Yazar seçiminde nesnel ölçütler kullanan 2. Yusuf Atılgan ın o harikulade romanı Aylak Adam ın kahramanı, bir gün sinema çıkışı kalabalığın arasına karıştığında kendini sanki biraz önce sinemadaki adam değilmiş gibi hisseder. Sonra şöyle düşünür: Çağımızda geçmiş yüzyılların bilmediği, kısa ömürlü bir yaratık yaşıyor: Sinemadan çıkmış insan. Gördüğü film ona bir şeyler yapmış, onu değiştirmiştir. Salt çıkarını düşünen kişi değildir artık. İnsanlarla barışıktır. Ama ömrü kısadır, beş on dakika sonra ölecektir. Çünkü sokak sinemadan çıkmayanlarla dolu; asık suratları, kayıtsızlıkları, sinsi yürüyüşleriyle onu aralarına alıp eritecekler. Öyleyse ne yapmalı? Bunları kurtarmanın yolunu biliyorum. Kocaman sinemalar yapmalı, Dünya da yaşayan tüm insanları doldurmalı buralara. Sonra da izlenebilecek en iyi filmlere bakıp hep birden sokağa çıksınlar. Bu parçanın anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerin hangisi söylenemez? A) Özel adlara yer verilmiştir. B) Birden çok duyuya seslenilmiştir. C) Abartmaya başvurulmuştur. D) Karşılaştırma yapılmıştır. E) Değişik cümle türleri kullanılmıştır. 4. Ne olursa olsun bunlar karavanın verdiği keyfin, sağladığı avantajlarının önüne geçemez. En önemli dezavantajı otoban ücretleri, riski ise güvenlik. Bazı ülkelerde hırsızlık daha fazla. Geziye çıkmadan, İnternet te karavancıların önerilerini okumuştum. Bu nedenle tedbirli olmaya çalıştık. Yine de kamping yerine otoyoldaki parka bırakınca karavanımıza hırsız girdi. Bir dizüstü bilgisayar ve hediyelikler çalındı. Para ve pasaportlar yanımızdaydı neyse ki. Polis rapor tuttu, zararımızın bir kısmını sigortadan aldık. Yine de Barcelona dan Lizbon a kırık pencereyle gitmek zorunda kaldık. Çünkü yedek parça her yerde bulunmuyor. Avrupa da karavan kültürü çok gelişmiş. Şehirlerin yakınında; su, elektrik, merkeze metro ulaşımı sağlanan uygun fiyatlı pek çok kamping var. Bu sözler, aşağıdakilerden hangisine karşılık olarak söylenmiş olabilir? A) Yurt dışında karavanla tatil yapmanın zorlukları, riskleri yok mu? B) Gezinizi nasıl planladınız? C) Ne kadar zamandır karavanla tatil yapıyorsunuz, neden onu tercih ediyorsunuz? D) Bugüne kadar yurt dışında karavanla nereleri gezdiniz? E) Karavanla yolculuklarınız sırasında size en ilginç gelen neydi? 505

12 TEST İlk romanların çok önemli olduğunu düşünmüyorum. İlk romanı yazmanız için bir sürü nedeniniz olabilir. Bir heves olabilir, çok hikâye biriktirmiş olabilirsiniz, ilk romanla şöhret olacağınızı düşünmüş olabilirsiniz veya başarısız olmayı göze almış olabilirsiniz. Ama ikinci romanı yazmak için çok daha haklı bir nedeniniz olmalı. Benim geçerli nedenimse hayatımın merkezine koyduğum mesele olan romancılık. Bu yüzden ikinci romanım, romancılıktaki kararlılığımın bir göstergesi. Bu parçada anlatılanlar, aşağıdakilerden hangisine karşılık olarak söylenmiş olabilir? A) İkinci romanınız sizin için ne anlama gelmektedir? B) Son eserinizle daha çok okura ulaşmayı başardınız mı? C) Şairlik yerine yazarlığı tercih ettiğinizin göstergesi ikinci romanınız mı? D) Bütün romanlarınızda aynı tezi savunmak okura sıkıcı gelmez mi? E) İlk romanınızın ikinci romanınız kadar ilgi görmemesini neye bağlıyorsunuz? 7. Mallarme bir dönem, şiirine kendi düşündüğünün dışında anlamlar verenlere yanıtlar göndererek onları ille de kendi düşündüğü anlama hapsetmek istemiştir. Ama sonradan buna çok üzülmüştür. Çünkü içeriğinden birden çok anlamın çıkarılabileceği eserler, hemen anlaşılmayan eserlerdir çoğunlukla. Bir şiirin, şairin yansıtmak istediği anlamın dışına uzanması da çok anlamlı olması demektir. Kapalılığın, çeşitli sakıncalarına karşın, esere kattığı anlam zenginliği çok önemlidir. Çünkü açık bir anlatımın şiire neler getirdiğini, şiirden neler götürdüğünü biliyoruz. Bu parçada aşağıdaki düşüncelerden hangisi vurgulanmaktadır? A) Derin anlamlar taşıyan şiirlerden, herkes kendine göre bir anlam çıkarmayı başaramaz. B) Şiirler, okuyanın kendince anlayabileceği ve yorumlayabileceği nitelikte olmalıdır. C) Şiir, çağın beğenilerine uyduğu sürece ayakta kalabilir. D) Kimi şiirlerin gerçek anlamını ancak şairleri bilir. E) Anlamca çok kolay veya çok zor anlaşılan şiirler tartışma yaratır. 6. Ergenlik çağındaki gençlerde bağımsızlık sinyalleri; kıyafet ve saç şeklini değiştirme, çeşitli takılar kullanma şeklinde kendini gösterir. Onlar, anne babalarından farklı görünmek; Bu, benim. tavrıyla ayrı birey olarak kabul edilmek isterler. Bu tutumu reddedilme olarak algılayan anne babalar, oluşabilecek her türlü değişimi engelleme savaşı vermeye başlarlar, bütün bunların yol açacağı olumsuzlukların korkusunu yaşarlar. Bu parçanın ana düşüncesi, aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Gençler, bazı özelliklerini anne babalarını örnek alarak benimserler. B) Çocuklarının ergenlik dönemleri, anne babalar açısından en zor yıllardır. C) Gençlerin belli bir dönemdeki farklı tutum ve davranışları, anne babaları tarafından yanlış anlaşılıp engellenmeye çalışılır. D) Çoğu anne baba, çocuklarındaki davranış farklılıklarının sebeplerini araştırır ve ona göre tutum belirler. E) Gençler, doğumlarından başlayarak anne babalarına duygusal bağlılıklarını sürdürürler. 8. Yabancı bir edebiyat eserini elimize aldığımızda yaptığımız ilk iş, arka kapağındaki yazıyı okumak, belki birkaç sayfasına göz atmaktır. Yazarı da tanıyorsak sorun yoktur; kitabı alırız. O eserin matbaadan çıkıp bizim kütüphanemize gelmeden önce, en az yazarı kadar üzerinde emeği olan biri vardır ki o da çevirmen. Ama bizde yabancı bir eseri alırken kimin çevirdiğine pek bakılmaz. Bakanlar ve kimin çevirdiğine önem verenler de bir elin parmaklarını geçmez. Çevirmenler bu yüzden birer gizli kahramandırlar. Bu parçada çevirmenlerle ilgili olarak aşağıdakilerin hangisinden yakınılmaktadır? A) Geri planda kalmayı yeğlediklerinden B) Eserin yazarı kadar önemsenmediklerinden C) Sanatsal değer taşımayan eserlere ağırlık vermelerinden D) Çevirilere kendi yorumlarını katmamalarından E) Kimi yazarlara gereken ilgiyi göstermemelerinden 506

13 TEST Daha ilkokul sıralarındayken yazar, daha doğrusu ozan olmayı düşlerdim. Şiir yazan bir ağabeyim vardı; annem, zaman zaman büyük üzüntülerini doğaçlama şiirler söyleyerek dile getirirdi. Ben de şiir yazardım; ilkokulda, kasabada oldukça ünlüydüm. Çok da okurdum belli sınırlar içine sıkışıp kalmadan Karacaoğlan dan Orhan Veli ye kadar. Sonra İstanbul a Galatasaray Lisesi ne geldim 1945 yılında. Burada edebiyat öğretmenim şiirlerimi oldukça başarılı buldu ama düzyazı yazmamı salık verdi. Bugün, onun öğüdünü tutup düzyazıya yönelmekle doğru bir şey yaptığımı düşünüyorum. Bu sözleri söyleyen kişi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Pek çok şairin eserlerini tanıma olanağı bulmuştur. B) Başkalarının önerilerini dikkate almıştır. C) Edebiyata yatkınlığında yakın çevresindekilerin etkisi olmuştur. D) Bazı seçimlerinden dolayı pişmanlık duymamıştır. E) Yaşadığı ortamın değişmesi düş evrenini zenginleştirmiştir. 11. Kapağına şöyle bir baktığımda sıradan bir roman okuyacağımı düşünmüştüm. Ama kitabı okumaya başlayınca hiç de öyle olmadığını gördüm, bir günde okuyup bitirdim. Çok az kitapta yaşadığım o soluk soluğa kalma duygusunu tattım. Dostoyevski nin Suç ve Ceza sındaki çarpıcılığı hissettim. Aşkı en çarpıcı ve vurucu biçimde anlatmış. Kitap kurgu olarak hatasız, olayların birbirini izleyişi ve geçişler mükemmel. Tek bir cümle fazladan yazılmamış ve her cümle dopdolu, anlam yüklü. Bir an önce diğer sayfaya geçme aceleciliğini ve heyecanını yaşatıyor. Aşkın içinde yanıp yok olmayı açık bir dille anlatmış. Kitaba ilişkin saptamalarımın ve duygularımın herkesçe paylaşılıp paylaşılmayacağını merak ettim ve okuma grubumdaki arkadaşlarımdan hızla bu kitabı okumalarını istedim. Hepsinden gelen yorumlar benimkilerle birebir örtüşüyordu. Bu parçada anlatılan eserle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? A) Hangi yazardan etkiler taşıdığına B) Okuru güçlü bir biçimde etkilediğine C) Anlatımının anlaşılır olduğuna D) Farklı kişilerde benzer düşünceler uyandırdığına 10. Gerek dergi çıkaran edebiyat tutkunları gerek ürünleriyle dergilere katkıda bulunan yazarlar ve dergileri yaşatan okurlar; şairliğin yanı sıra dergiciliğiyle de edebiyat dünyamızda derin izler bırakmış olan Cemal Süreya nın şu saptamasının doğruluğunu kabul etmişlerdir: Edebiyatın nabzı dergilerde atar. Bu cümle, aynı zamanda edebiyat dergilerinin varoluş nedenini ortaya koyar. Her dergi, kendi yayın politikasına, edebiyat anlayışına, amaçlarına göre, edebiyat temeli üzerinde yükselen farklı yapılar inşa eder. Okur olarak bunların içinden beğenimize, düşüncelerimize uygun düşeni benimser, onun yeni sayılarını dört gözle bekleriz; ötekilerden ise uzak dururuz. Okurun seçim yapma hakkı saklı kalmak koşuluyla dergiler, dikkatli gözler için gerçekten de edebiyatın laboratuvarıdır. E) Dış görünüşünün yanıltıcı olduğuna 12. Başkentin eski yerleşim yerlerinden Hamamönü, Cumhuriyet in ilk dönemlerinde bürokratlara ve siyasetçilere ev sahipliği yapmış ancak sonraki yıllarda önemini kaybetmiş yılında Altındağ Belediyesinin başlattığı restorasyon ve sokak düzenleme projesi sayesinde ise yepyeni bir görünüm kazanmış. Restorasyonu, 2008 yılında tamamlanan ve 250 yapıdan oluşan Hamamönü, adını Oğuz Türklerinin Bayındır Boyu Beylerinden Karacabey in yaptırdığı çifte hamamdan almış. Hamamönü ve civarı, şimdi bir mahalle olmasının çok ötesinde kültür ve sanat faaliyetlerinin merkezi olarak Ankara nın gözde mekânları arasında. Ayrıca bu bölge, Kültür ve Turizm Bakanlığınca da 2011 yılının Avrupalı Seçkin Turist Destinasyonu seçildi. Bu parçada edebiyat dergileriyle ilgili olarak aşağıdakilerin hangisinden söz edilmemiştir? Bu parçada Hamamönü ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? A) Yayımlanacak ürünlerin belli bir bakış açısına göre seçildiğinden B) Nasıl bir işlevinin olduğundan C) Okuyucunun beklentilerine göre şekillendiğinden D) Okurları heyecanlandırıp etkilediğinden E) Her okurun kendi beğenisine göre seçim yaptığından A) Adının veriliş nedenine B) Zaman içinde görülen değişime C) Günümüzdeki işlevine D) Yenileme çalışmalarının ne kadar sürdüğüne E) Düzenlenen etkinliklere her kesimden insanın katıldığına ( JANA) 1-D 2-B 3-D 4-A 5-A 6-C 7-B 8-B 9-E 10-C 11-A 12-E 507

14 TEST-132 TEST Bazıları, hikâye kahramanını, yazarın kendisi sanır. Edebiyat içi oyunları, metinler arası göndermeleri, yazarın kurduğu alt metin ilişkilerini görmez. Oysa iyi bir okurun gözü, metnin altını kazar; diğerlerinin bakışlarıysa satırlar üzerinden kendi ezberlerinin boşluğuna akıp gider. Bu parçada geçen metnin altını kazma sözüyle, metne yönelik olarak anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Örtülü anlamları bulmaya çalışma B) Başka metinlerle karşılaştırma C) Yazılanların gerçekliğini araştırma D) Ön yargılardan sıyrılarak okuma 4. I. Sözcükleri ustalıkla kullanma yeteneğiyle ün salmış arkadaşlarımız olmuştur. II. Kullandıkları dille çok sıkıcı konuları bile özel bir renge büründürebildikleri için onların e-postalarını veya telefon mesajlarını da keyifle okuruz. III. Örneğin, ünlü Çek yazar Franz Kafka, gündüzleri sigorta memuru olarak çalışan biriymiş. IV. Her gün aramızda gördüğümüz bu insanların önemli bir yazar olabileceğini aklımıza getirmeyiz. V. Onun arkadaşları da içerdiği ince mizah ve zarif üslubu nedeniyle, yazdığı rapor ve tutanakları sabırsızlıkla beklermiş. Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturabilmesi için hangileri yer değiştirmelidir? A) I ile II B) I ile V C) II ile III D) III ile IV E) IV ile V E) Kusurlu yönlerini ortaya koyma 2. Hemen her anne babanın, çocuk kanallarını yer yer bebek bakıcısı gibi ---- göz önüne aldığımızda çocukları televizyon izleme ---- uzaklaştırmanın zorluğu daha iyi anlaşılır. Bu cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir? A) Önemsediğini bağımlılığından B) Kullandığını alışkanlığından C) Bulduğunu sorunundan D) Düşündüğünü amacından E) Benimsediğini eğiliminden 5. Venüs ve Dünya, Güneş sisteminde birbirine en çok benzeyen iki gezegendir. 3. I. Ayrıca, sinema salonunda bulunan kişilerin reklam başlayınca televizyonda olduğu gibi kanal değiştirme, başka işlerle meşgul olma gibi şansları bulunmamaktadır. II. Sinema, bir reklam ortamı olarak televizyonla benzeşmektedir. III. Bu durum, izleyicilerin beyaz perdedeki reklamları başından sonuna değin izlemesini zorunlu kılmakta ve reklamın etkisini daha da yükseltmektedir. IV. Çünkü sinema salonlarının sahip oldukları dev ekranlar, gelişmiş ses donanımları, izleyiciler üzerinde reklamları oldukça etkili kılmaktadır. V. Ancak, sinemada yayımlanan reklamlar, izleyicilerin ilgisini çekmede televizyondan daha başarılıdır. Yukarıdaki numaralandırılmış cümleler anlamlı bir bütün oluşturacak biçimde sıralandığında hangisi sonuncu cümle olur? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V. Bu cümleden, aşağıdakilerin hangisine kesin olarak ulaşılabilir? A) Güneş sisteminde Venüs ve Dünya dan başka gezegen incelenmemiştir. B) Venüs, Dünya ya yakın mesafede olan gezegenlerden biridir. C) Güneş sisteminde birbirine benzeyen başka gezegenler de vardır. D) Birbirine en çok benzeyen gezegenler, Güneş sisteminde bulunmaktadır. E) Dünya ya Venüs kadar benzeyen gezegenler, Güneş sisteminin dışındadır. 508

15 TEST Tam tahıl ürünü tüketen bireylerin kalp-damar sorunları yaşama riskinin, tahıl miktarı düşük ürünler tüketenlere göre yaklaşık % 20 oranında daha az olduğu tespit edilmiştir. Bu cümleden aşağıdakilerin hangisine kesin olarak ulaşılabilir? A) Kalp-damar sorunu olanların, tam tahıllı ürünleri tüketmemesi gerekir. B) Tam tahıllı ürünlerin sağlık üzerindeki etkisi, diğer besinlere göre düşüktür. C) Kalp-damar sorunu yaşama riski % 20 olanlar, tahıl oranı düşük ürünler tüketmelidir. D) Tahıl tüketiminin yarattığı en önemli sorun, kalpdamar sağlığında görülmektedir. E) Kalp-damar rahatsızlıkları, tüketilen ürünlerdeki tahıl miktarıyla ilişkilidir. 8. (I) Akıllı kartın kimlik kartı olarak kullanıldığı ilk ülkelerden biri Malezya dır. (II) 1980 li yıllarda bu tür kartların ilk denemeleri ülkedeki haberleşme alanında yapılmıştır. (III) Elde edilen başarının ardından diğer ülkeler de bu konuda çalışmalara başlamıştır. (IV) İtalya, Almanya, Portekiz gibi ülkelerde elektronik kimlik uygulamasına geçme, başarıyla sonuçlanmıştır. (V) Ulaşılan yüksek güvenlikle kredi kartı hırsızlıklarına son verilecek ve kişilerin banka hesaplarının korunması sağlanacaktır. (VI) Yakın bir gelecekte Türkiye de de nüfus cüzdanları yerine bu kartlar kullanılmaya başlanacak. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi, düşüncenin akışını bozmaktadır? A) V. B) IV. C) III. D) II. E) I. 7. (I) Ergenlik döneminde kişilerin geçirdiği bunalım veya bocalamalar, meslek seçimini de olumsuz yönde etkiler. (II) Öğretmen olmak isteyen genç, başka bir gün futbolcu olmaya karar verebilir veya çoktan beri doktor olmayı hayal ettiği hâlde aniden vazgeçip mühendisliğe heveslenebilir. (III) Kişilerin yaşadığı bu kararsızlık, bunalımlı bir dönemde olmalarının yanında, bu dönemde meslekleri ve kendilerini tam olarak tanıyamamalarından da kaynaklanabilir. (IV) Bu nedenle anne ve babalar, küçük yaştan itibaren çocuklarının ilgi duyduğu, zevk aldığı veya başarılı olduğu alanları belirlemeli; çocuklarını bu alanlara yönlendirmelidir. (V) Güçlü ve zayıf yönleri bilinerek yetiştirilen gençler, yeteneklerine göre meslek seçimi yapabilecek ve daha mutlu olabileceklerdir. Bu parçadaki numaralandırılmış cümlelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? 9. Aşağıdaki soruda numaralanmış cümlelerden hangisinin, parçanın anlam bütünlüğünü bozduğunu bulunuz. (I) Antibakteriyel sabunlar, antibakteriyel kişisel temizlik ürünleri, antibakteriyel tekstil ürünleri, antibakteriyel mutfak malzemeleri (II) Önceleri hastanelerde kullanımları yaygın olan bu tür antibakteriyel ürünler artık evimizde. (III) Antibakteriyel olmaları avantaj gibi görünse de pek çok bilim insanı ve araştırma kurumu bu özelliği sorguluyor ve bu konuda araştırmalarına devam ediyor. (IV) Anlaşılan o ki Antibakteriyel ürünler sadece zararlı bakterileri mi öldürüyor? veya Antibakteriyel ürünlerin insan sağlığına zararı var mı? gibi sorular henüz net olarak cevaplanmamış. (V) Antibakteriyel ürünlerin içine konan bazı kimyasal maddeler, çocuklarda alerji gelişimi riskini artırıyor. A) I. cümlede, bir sorunun tespiti yapılmıştır. B) II. cümlede, soruna ilişkin örneklere yer verilmiştir. A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V. ( DGS) C) III. cümlede, sorunun sebepleri verilmiştir. D) IV. cümlede, sorunun çözüm yolları sıralanmıştır. E) V. cümlede, soruna ilişkin bir ayrıntı dile getirilmiştir. 509

16 TEST Eski otel odalarındaki not defterlerinde en içten sırları açığa çıkaran düşünceler bulunabiliyordu. Bu cümlenin ögelerinin dizilişi, aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir? A) Babam bu üç katlı, daireleri seksen metrekarelik küçük apartmanı yaptırmaya başladığında 1953 yılıydı. B) O çardakla barakanın yanında, içinde kocaman kırmızı balıkların yüzdüğü derin bir kuyu vardı. C) Kapısında güvenlik görevlilerinin bulunduğu yeni moda sitelerin birinde; sessiz sakin, huzur içinde yaşamaktayım. D) Sobalarda yakılan odun kokusu; insana, sığınacağı bir evi olmanın mutluluğunu hissettirirdi. E) Sabaha karşı ağaçlı ve dolambaçlı bir yolda arabayla ilerlerken farlarımız, önümüzdeki çayırı olduğu gibi aydınlatıyordu. 13. Refik Halit Karay ı bugünkü Türk okuyucusuna tanıtan eserlerin başında, doksan yıl önce kitaplaşan Memleket Hikâyeleri gelir. Diğer bir deyişle Memleket Hikâyeleri Türk yazarlarına yönelik ilk okumalarımızda karşımıza çıkan önemli, temel eserlerden biridir. Edebiyatımızda öyle eserler vardır ki yazarından fazla ünlenmiş, şöhreti sahibinin önüne geçmiştir. Refik Halit Karay, Memleket Hikâyeleri Yazarı diye anılır neredeyse. Bu parçada sözü edilen kitabın en belirgin özelliği aşağıdakilerden hangisidir? A) Temel eser kimliği taşıması B) Sanatçının ilk eseri olması C) Yazıldığı döneme ışık tutması D) Sanatçının adıyla özdeşleşmesi E) Çok ilgi gören bir ürün olması ( DGS) 11. I. Onları kendi istediğim yere koyarsam isyan ederler. II. Yerini beğenmeyen sözcükler, bazen cümlelerimin anlamını değiştirir, okuyucumla aramı açarlar. III. Bazen de cümlemin anlamını bozarak beni cezalandırırlar. IV. Ben ise onları cümlede, nereye isterlerse oraya koyarım. V. Bazı yazarlar, sözcükleri cümlede kendi uygun gördükleri yerlere koyarlar. Yukarıdaki cümleler anlamlı bir bütün oluşturacak biçimde sıralandığında, hangisi baştan dördüncü olur? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V. ( DGS) 14. Kendinizi morali bozuk, sinirli veya tembel hissediyorsanız bulunduğunuz ortamın renklerini gözden geçirmenizde fayda var. Çünkü ortamın rengi, insan psikolojisini olumlu veya olumsuz etkileyebiliyor.kırmızının dikkat çekici bir renk olduğunu biliyoruz. Ancak bunun yanında kanın akışını harekete geçirme ve hırçınlığı temsil etme özelliği de var. Turuncu rahatlatan bir renk, ayrıca sayıca kalabalık gösterdiği düşünüldüğünden genelde kafelerde kullanılıyor. Gri ise durağanlığı temsil eder. Yaratıcılığı öldüren renktir. Yollar, dikkat dağıtıp kazalara sebebiyet vermemek için rengârenk değil de grinin tonlarındadır. Levhalar için aynı şey geçerli değil. Uyarı levhaları dikkat çekmesi açısından kırmızıdır. Bilgi verici levhalar mavidir. Mavinin bilgi aşılama özelliği vardır. Bunun yanında sinir sistemini yumuşatır ve sakinlik verir. 12. Nasrettin Hoca; fıkralarının, dolayısıyla düşünce tarzının temel özellikleriyle sadece bir Anadolu bilgesi olarak kalmaz; insanlığın ortak damarlarını çok iyi bildiği için hangi coğrafyadan, hangi milletten, hangi inanıştan olursa olsun, herkese seslenen bir dünya bilgesi olma niteliği taşır. Bugün geniş bir coğrafyada tanınması ve benimsenmesi bu yüzdendir. Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Dünya çapında meşhur olma B) Çeşitli kültürlerden etkilenme C) Herkes tarafından beğenilme D) Bilgi ve anlayışta evrensel olma E) Güldürürken düşündürme ( DGS) Bu parçada renklerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmektedir? A) Etkilerinin kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğine B) Farklı zamanlarda farklı tepkiler oluşturacağına C) Günlük hayattaki kullanımlarında psikolojik etkilerinin dikkate alındığına D) Duygu dünyasının şekillenmesinde konu ile ilgili eğitimin önemli olduğuna E) Gelişmelere bağlı olarak tercihlerin değişebilirliğine ( DGS) 1-A 2-B 3-C 4-D 5-C 6-E 7-E 8-A 9-E 10-B 11-B 12-D 13-D 14-C 510

17 TEST-133 TEST Yazarın bu eseri, daha sonraki kitaplarının çekirdeğini oluşturuyor bence. Soluk soluğa yazılmış gibi özlü hatta şifreli bir mektup. Bir ders kitabı kadar net, bir günlük kadar gizemli. Bu parçada, sözü edilen eserle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir? A) Çok kısa sürede ve kolaylıkla yazıldığına B) Günlük dilden uzak, ağır bir dili olduğuna C) Konularında tekrara düşüldüğüne D) Yazarın diğer eserlerine kaynaklık ettiğine E) Öğreticiliğin ön plana çıktığına 3. Türk sinemasının en büyük isimlerinden olan sanatçı, sinema alanında elli yıldır ayakta durabilmeyi; nostalji kavramıyla uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmayışına, geçmişte olan her şeyi kafasından silip atma eğilimine ve hep geleceğe dönük yaşamayı seçmesine bağlıyor. Ama yine de geçmişe bakmaktan, hatırladıklarını bizlerle ara ara paylaşmaktan kendisini alamıyor. İyi ki de öyle yapıyor. Ucundan bal damlayan kalemiyle hayatına yön veren insanları, sinemacı olarak yaşadıklarını anlatıyor tatlı tatlı. Türk sineması üzerine saptamalarda bulunuyor o kalender tavrıyla. Yeşilçam ın ünlülerini ve adsız kahramanlarını, nice sanat ve edebiyat üstadını koluna takıp rengârenk bir yolculuğa çıkarıyor bizleri. Bu parçayla ilgili olarak aşağıdakilerin hangisi söylenemez? A) Öznel yargılara yer verilmiştir. B) Konuşma havası içinde oluşturulmuştur. C) Devrik cümlelerden yararlanılmıştır. D) Deyim ve ikilemeler kullanılmıştır. E) Tanık göstermeye başvurulmuştur. 2. Televizyon ve İnternet in, edebiyatı da şekillendirdiği yadsınamaz bir gerçek. Teknolojinin sunduğu görsellik, kitlelerin düşünme biçimlerini doğrudan etkiliyor çünkü. Üretilen metinler de kısa, basit içerikli ve somut biçimde sunuluyor. Anlatılan her şeyi; renk, biçim ve boyutlarıyla karşısında bulmaya alışan insanlara kitap sayfaları arasında soyut yolculuklar yapmak ağır geliyor. Bu dönüşüm sadece okurlarda değil, yazarlarda da görülüyor. Huzur u, Yalnızız ı, Tutunamayanlar ı anlayacak okuyucu bulmak kadar Ahmet Hamdi Tanpınar, Peyami Safa, Oğuz Atay gibi yazarları bulmak da zorlaşıyor artık. Bu parçadan aşağıdakilerin hangisi çıkarılamaz? SORULARI AŞAĞIDAKİ (I) Her insan için bir ölçüde doğal karşılanabilecek unutkanlık, sürekli tekrarlanıyor ve günlük yaşamı belirgin bir biçimde etkiliyorsa hastalık hâline gelmiş demektir. (II) Yaş ilerledikçe daha çok görülen unutkanlık hastalığı, genç yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. (III) Erken yaşlardaki unutkanlıkların temelindeyse çoğunlukla psikolojik sorunlar yatmakta ama bazı vitamin eksiklikleri, guatr hastalığı veya beyin tümörleri gibi nedenler de unutkanlığa sebep olabilmektedir. (IV) Özellikle şehir yaşamında uyaranların fazla olmasının tetiklediği unutkanlık, iki farklı şekilde ortaya çıkmaktadır. A) Teknoloji kullanımı, kitap okumadaki gibi bir soyut düşünmeyi gerektirmektedir. B) Günümüzdeki edebî metinler, eskiye göre daha yüzeyseldir. C) Görsel kültürün oluşturduğu düşünme biçimi yazarları da etkilemektedir. D) Teknolojinin etkisiyle, daha önce yazılmış eserlerin anlaşılması zorlaşmaktadır. E) Edebî eserlerin değişiminde, kitle iletişim araçları önemli bir rol oynamaktadır (V) İlki; yeni bilginin, ilk anda önemsiz görülerek belleğe aktarılamaması veya orada saklanamaması durumudur. (VI) Diğeriyse belleğe aktarılan bilginin, yanlış veya eksik kodlanmasından dolayı geri çağrılma aşamasında ortaya çıkan unutkanlıktır. (VII) Bir kişinin; yeni tanıştığı insanların ismini hatırlayamaması birincisine, yıllardır tanıdığı birinin ismini, dilinin ucuna geldiği hâlde bir türlü söyleyememesiyse ikincisine örnektir. 511

18 TEST Bu parçada aşağıdakilerin hangisine değinilmemiştir? A) Unutkanlık türlerinin nedenlerine B) Yaşam koşullarının unutkanlık üzerindeki etkisine 7. Bu parçadaki numaralandırılmış cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır? A) II. B) III. C) IV. D) V. E) VI. C) Hangi durumlarda unutkanlığın bir hastalık olarak kabul edildiğine D) Gençlerin ruhsal durumlarının unutkanlıkta belirleyici olduğuna E) Yaşlı insanlarda unutkanlığı tetikleyen etkenlere 5. Aşağıdakilerden hangisi, bu parçada sözü edilen birinci ve ikinci tür unutkanlığın ortak özelliğidir? A) Gerek duyulduğunda bilgiye ulaşılamaması B) Bilginin belleğe kaydedilememesi C) Yeni bilgilerin önceki bilgilerle ilişkilendirilememesi D) Belli bir yaşa kadar ortaya çıkmaması E) Uzun süre kullanılan bilgilerin hatırlanamaması SORULARI AŞAĞIDAKİ (I) Çok işimiz olduğunda ve zaman darlığı yaşadığımızda Başımı kaşıyacak vaktim yok! deriz. (II) Oysa bazı insanlar ne kadar yoğun olurlarsa olsun gün boyunca başını kaşımaktan kendini alamaz. (III) Bir konuya odaklanmaya çalışırken durmadan başını kaşımak, saç derisiyle oynamak, dudaklarını ısırmak, tırnaklarını kemirmek bir alışkanlık hâline gelebilir. (IV) Genellikle sahibinden başkasına pek zarar vermediğinden dikkate alınmayan bu tür alışkanlıklar; tekrar edildiği ve fiziksel, psikolojik sorunlar oluşturduğunda hastalığa dönüşebilir. (V) Konuya ilişkin çok fazla araştırma bulunmamakla birlikte özellikle ikizler üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar, bu hastalıkta kalıtımın % 40 oranında etkili olduğunu ortaya koymaktadır. (VI) Sorunun bilinirliğinin artması ve çözüm arayışlarının geliştirilmesi için yeni araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır SORULARI AŞAĞIDAKİ (I) Türk mitolojisinde kaplumbağanın kubbe şeklini andıran sırtı, göğü ve alt kısmıysa yeryüzünü işaret etmektedir. (II) Böylece kaplumbağa, bir su üzerinde bulunan yer yüzüyle onun üzerindeki göğü temsil eden bir simge olmuştur. (III) Bu kozmolojik tasarıma göre kutlu bir hayvan sayılan kaplumbağa, aynı zamanda astrolojik bir simgedir. (IV) Onun dört ayağının birbirini izleyişi, dört mevsimin ahenkli bir biçimde birbirini takip edişine benzetilir. (V) Kabuğunun üzerindeki desen, kuzey gök yarım küresindeki bir yıldız grubuna işaret eder; sol gözü Güneş i, sağ gözüyse Ay ı temsil eder. (VI) Bütün kabuklu hayvanların reisi sayılan kaplumbağa, kışın hareketsiz kaldığı ve yazın kabuğunu değiştirip kabuğundan dışarı çıktığı için uzun ömrün ve sabrın simgesi sayılır. (VII) Uzun ömürlü oluşu ve sabrından dolayı da gücün, refahın, barışın ve mutluluğun bir işareti olarak görülür. 8. Bu parçaya göre kaplumbağayla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Hayvanlar içerisinde özel bir yeri olduğu düşünülmektedir. B) Hareketi ve yaşayışı, mevsimlerin nasıl geçeceğinin göstergesidir. C) Hem toplumsal hem de bireysel değerlerle ilişkilendirilmektedir. D) Fiziksel özelliklerinin, astrolojide karşılıkları bulunmaktadır. E) Birden fazla alanda simgesel özellikler taşımaktadır. 6. Bu parçada anlatılan hastalıkla ilgili olarak aşağıdakilerin hangisine değinilmemiştir? A) İnsanların ruhsal durumlarını etkilediğine B) Sosyal ilişkilere zarar verdiğine C) Biyolojik faktörlerin etkisinin bulunduğuna D) İnsanlar tarafından yeterince farkına varılmadığına E) Hangi durumlarda ortaya çıktığına 9. Bu parçadaki numaralandırılmış cümlelerin hangilerinde, kaplumbağanın temsil ettiği soyut kavramlardan söz edilmiştir? A) I ve II B) II ve IV C) IV ve V D) V ve VI E) VI ve VII 1-D 2-A 3-E 4-E 5-A 6-B 7-C 8-B 9-E 512

GENEL YETENEK TESTİ GENEL KÜLTÜR TESTİ

GENEL YETENEK TESTİ GENEL KÜLTÜR TESTİ GENEL YETENEK TESTİ GENEL KÜLTÜR TESTİ 00000002013 AÇIKLAMA 1. Bu kitapçıkta Kamu Personel Seçme Sınavı Genel Yetenek Testi ve Genel Kültür Testi bulunmaktadır. 5. Bu testler puanlanırken her testteki

Detaylı

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 Issue #: [Date] MAVİSEL YENER İLE RÖPOTAJ 1. Diş hekimliği fakültesinden mezunsunuz. Bu iş alanından sonra çocuk edebiyatına yönelmeye nasıl karar verdiniz?

Detaylı

Cümlede Anlam TEST 39. 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur?

Cümlede Anlam TEST 39. 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur? SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 39 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur? 1. A. Niçin 2. B. Ne

Detaylı

Bu cümledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?

Bu cümledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur? 7. Sınıf Türkçe Deneme Sınavı 1 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman zarfı yoktur? A) Adana ya gidip üç beş gün kalacağım. B) Toplantı saatini dün Pınar dan öğrendim. C) Eşyalarımızı toplayıp hemen

Detaylı

Metin Edebi Metin nedir?

Metin Edebi Metin nedir? Metin Nedir? Metin, belirli bir iletişim bağlamında, bir ya da birden çok kişi tarafından sözlü ya da yazılı olarak üretilen anlamlı bir yapıdır. Metin çok farklı düzeylerde dille iletişimde bulunmak amacıyla

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 1.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (20 Ekim 2014 05 Aralık 2014 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında, disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 2

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 2 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 2 Sayın Veli, Bu mektubumuzda, 2015-2016 Eğitim - Öğretim yılı MEV Koleji Özel Güzelbahçe İlkokulu,3. Sınıflar sınıf öğretmenleri zümresi

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ OKUMA KÜLTÜRÜ (5 EYLÜL - 21 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinleme/izleme yöntem ve tekniklerini

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar

MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar Bu kitabın sahibi:... Tüm zamanların insanları, bütün dünyada, her zaman içinde yaşadıkları ve barındıkları bir yaşam alanına, bir eve ihtiyaç duymuşlardır. Öncelikle, mimari,

Detaylı

Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan

Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan Mart 2009 Kendi Yaşam Öykünüzü Yazın Diyelim ki edebiyatla uğraşmak, yazı yazmak, bir yazar olmak istiyorsunuz. Bu

Detaylı

Geç Kalmış Bir Yazı. Yazar Şehriban Çetin

Geç Kalmış Bir Yazı. Yazar Şehriban Çetin Bir bahar günü. Doğa en canlı renklerine büründü bürünecek. Coşku görülmeye değer. Baharda okul bahçesi daha bir görülmeye değer. Kıpır kıpır hareketlilik sanki çocukların ruhundan dağılıyor çevreye. Biz

Detaylı

www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi

www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi OKUMA GELİŞİM DOSYASI 204 OKUMA ALIŞKANLIĞININ KAZANDIRILMASI Okuma; kelimeleri, cümleleri veya bir yazıyı bütün unsurlarıyla görme, algılama, kavrama

Detaylı

Giovanni dışında bütün örenciler çok çalışıyor. O hiç çalışmıyor ama sınıfın en başarılı öğrencisi. Çok iyi Türkçe konuşuyor.

Giovanni dışında bütün örenciler çok çalışıyor. O hiç çalışmıyor ama sınıfın en başarılı öğrencisi. Çok iyi Türkçe konuşuyor. OKUMA - ANLAMA: ÖĞRENCİLER HER GÜN NELER YAPIYORLAR? 1 Türkçe dersleri başladı. Öğrenciler her gün okula gidiyorlar, yeni şeyler öğreniyorlar. Öğretmenleri, Nazlı Hanım, her Salı ve her Cuma günü sınav

Detaylı

TEMA: OKULUMUZU TANIYALIM KONU: OKULUMUZ TARİH: 01 EYLÜL / 30 EYLÜL YAŞAYAN DEĞERLER: SEVGİ

TEMA: OKULUMUZU TANIYALIM KONU: OKULUMUZ TARİH: 01 EYLÜL / 30 EYLÜL YAŞAYAN DEĞERLER: SEVGİ Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Bilim Etkinlikleri TEMA: OKULUMUZU TANIYALIM KONU: OKULUMUZ TARİH: 01 EYLÜL / 30 EYLÜL YAŞAYAN DEĞERLER: SEVGİ Bu ayki yaşayan değerimiz Sevgi.

Detaylı

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK 3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 04 22 OCAK TÜRKÇE ÖĞRENME ALANI: DİNLEME 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemeye hazırlık yapar. 2. Dinleme amacını belirler. 3. Dinleme amacına uygun yöntem belirler.

Detaylı

II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız

II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 37 1) V. mümkün değildir I. II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız Yukarıda numaralandırılmış sözcüklerden anlamlı ve kurallı bir tümce oluşturulduğunda

Detaylı

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim Sohbetler *Tatilde neler yaptık? *Hava nedir? Hangi duyu organımızla hissederiz? *Tatildeyken hava nasıl değişimler oldu? *Müzik dendiğinde

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim,

Detaylı

NURULLAH- Evet bu günlük bu kadar çocuklar, az sonra zil çalacak, yavaş yavaş toparlana bilirsiniz.

NURULLAH- Evet bu günlük bu kadar çocuklar, az sonra zil çalacak, yavaş yavaş toparlana bilirsiniz. Bozuk Paralar KISA FİLM Yaşar AKSU İLETİŞİM: (+90) 0533 499 0480 (+90) 0536 359 0793 (+90) 0212 244 3423 SAHNE 1. OKUL GENEL DIŞ/GÜN Okulun genel görüntüsünü görürüz. Belki dışarı çıkan birkaç öğrenci

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 5. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ 3 4 5 Ön bilgilerini kullanarak okuduğunu anlamlandırır. Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim Metinde verilen ipuçlarından hareketle, karşılaştığı yeni kelimelerin

Detaylı

02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş HOŞGELDİNİZ. Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT)

02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş HOŞGELDİNİZ. Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT) 02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş ljelinek@uke.de HOŞGELDİNİZ Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT) D-MCT: Uzay Pozisyonu Günün Konusu Davranış Hafıza Depresyon Denken Duyguların

Detaylı

çocukların çok ilgisini çekti. Turdan sonra çocuklar müzedeki atölyede

çocukların çok ilgisini çekti. Turdan sonra çocuklar müzedeki atölyede Yaz Sanat Kulübü 2010 Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Fener-Balat bölgesinde yaşayan çocuklar ve kadınlar için eğitim, kişisel gelişim ve sağlık gibi konularda projeler yürütüp kültürel

Detaylı

Müze eğitiminin amaçları nelerdir?

Müze eğitiminin amaçları nelerdir? Müze eğitiminin amaçları nelerdir? Sergilenen nesnelerle insanlar arasında köprü kurarak nesnelerin onların yaşantıları ile bütünleşmesini sağlamak; Nesnelerin maddi ve ideal değerleri ile algılanması

Detaylı

SANAT FELSEFESİ. Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni

SANAT FELSEFESİ. Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni SANAT FELSEFESİ Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni Estetik güzel üzerine düşünme, onun ne olduğunu araştırma sanatıdır. A.G. Baumgarten SANATA FELSEFE İLE BAKMAK ESTETİK Estetik; güzelin ne olduğunu sorgulayan

Detaylı

OKULLAR YENİ YAŞAM ALANLARIMIZ

OKULLAR YENİ YAŞAM ALANLARIMIZ OKULLAR HAYAT OLSUN OKULLAR YENİ YAŞAM ALANLARIMIZ Okullarımız halka açıldı Okullar eğitim-öğretim saatleri dışında; akşam saatleri, hafta sonları ve yaz aylarında halkımızın hizmetine açıldı. Derslikler,

Detaylı

Okuyun başarın Okuyun başarın. Okuyun başarın İhtiyaç ile kazanın! Okuyun başarın TÜRKÇE

Okuyun başarın Okuyun başarın. Okuyun başarın İhtiyaç ile kazanın! Okuyun başarın TÜRKÇE Değerli Öğrencilerimiz Bu sene Türkçe branşında sorularımız ÖSYM nin yaptığı değişiklik sonrası açıklamalarına uygun olarak gelmiştir. ÖSYM açıklamasında sözel muhakeme becerilerini ölçen sorulara yer

Detaylı

Doğada İngilizce Öğreniyorum. En İyi İngilizce Etkinlik Yarışması Jüri Özel Ödülü. verime giden yolda. -İçeride Hiç Çocuk Kalmasın- Doğa.

Doğada İngilizce Öğreniyorum. En İyi İngilizce Etkinlik Yarışması Jüri Özel Ödülü. verime giden yolda. -İçeride Hiç Çocuk Kalmasın- Doğa. Doğada İngilizce Öğreniyorum Doğa En İyi İngilizce Etkinlik Yarışması Jüri Özel Ödülü verime giden yolda -İçeride Hiç Çocuk Kalmasın- buluşmaları DOGA En acil olarak; verime giden yolda Dijital uyuşturucudan

Detaylı

TEMALARIMIZ UZAY VE GEZEGENLER DÜNYA GÖKYÜZÜ İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ HAFTASI YERLİ MALLARI VE TUTUM HAFTASI YENİ YIL

TEMALARIMIZ UZAY VE GEZEGENLER DÜNYA GÖKYÜZÜ İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ HAFTASI YERLİ MALLARI VE TUTUM HAFTASI YENİ YIL 2013-2014 EĞİTİM YILI KELEBEK GRUBU ARALIK AYI BÜLTENİ TEMALARIMIZ UZAY VE GEZEGENLER DÜNYA GÖKYÜZÜ İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ HAFTASI YERLİ MALLARI VE TUTUM HAFTASI YENİ YIL Uzay ve gökyüzü panosu hazırlama

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SINAVI TÜRKÇE 5. SINIF

YAZILIYA HAZIRLIK SINAVI TÜRKÇE 5. SINIF TÜRKÇE 5. SINIF 1 Metinde verilen ipuçlarından hareketle, karşılaştığı yeni kelimelerin anlamlarını tahmin eder. 2 Metnin giriş, gelişme ve sonuç bölümleri hakkında tahminlerde bulunur. 3 Okuduklarındaki

Detaylı

Helena Center Helena Wood Art. Elegance of The Wood

Helena Center Helena Wood Art. Elegance of The Wood Helena Center Helena Wood Art Elegance of The Wood HELENA WOOD ART. 1993 yılında sedef ve ahşap el sanatları sektörüne hizmet etmek üzere kurulmuştur. Türk el sanatlarının güzel sedef işlemelerinin en

Detaylı

Yaşamın Rengi. Topraktan Yaşama

Yaşamın Rengi. Topraktan Yaşama Yaşamın Rengi Yaşamın Rengi Tasarım & Basım : Demirkolbasim.com Topraktan Yaşama Seydioğlu Grup Yatırım A.Ş. Merkez Ofis Tel : 0216 307 61 96 Fax : 0216 307 61 97 Adres : Velibaba mah.dolayoba Cad. Tolga

Detaylı

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş?

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş? ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Benim adım Deniz. 7 yaşındayım. Bu hafta sonu annem ve babamla birlikte kampa gittik. Kampa

Detaylı

ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ

ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ 2014 2015 YAZ MEVSİMİ BABALAR GÜNÜ DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ TATİL Yaz mevsiminde havada meydana gelen değişiklikler neler? Yaz mevsiminde hayvanlarda ne gibi değişiklikler olur?

Detaylı

ÖZEL OKAN İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

ÖZEL OKAN İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL OKAN İLKOKULU 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. Sayın Velilerimiz merhabalar, Okan Koleji İlkokulu 1. Dönemini gururla tamamladı. Öğrencilerimiz bu dönem boyunca sanat, spor, sosyal etkinlik ve akademik

Detaylı

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI Hazırlayan İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 1 Saçları hangisi tarar? o A) Bıçak o B) Tarak o C) Eldiven o D) Makas 2 Hangisi okul eşyası değil?

Detaylı

TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN MAKİNENİN ARKASI

TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN MAKİNENİN ARKASI TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN 21400752 MAKİNENİN ARKASI Fotoğraf uzun süre düşünülerek başlanılan bir uğraş değil. Aslında nasıl başladığımı pek hatırlamıyorum, sanırım belli bir noktadan sonra etrafa

Detaylı

Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda!

Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda! SUNUMUMUZA HOŞGELDİNİZ Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda! Haber ve bilgi verme amacı başta olmak

Detaylı

ROTARYENLER, ETRİM KÖYÜ İÇİN PEDAL ÇEVİRDİLER

ROTARYENLER, ETRİM KÖYÜ İÇİN PEDAL ÇEVİRDİLER ROTARYENLER, ETRİM KÖYÜ İÇİN PEDAL ÇEVİRDİLER ÖRNEK BİR TOPLUM PROJESİ Bodrum Rotary Kulübü Toplum Birliği projeleri kapsamında Etrim Köyüne dikkatleri çekmek ve bu etkinlik sonucunda elde edilecek sponsorluk

Detaylı

ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ

ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ 2015 2016 YAZ MEVSİMİ BABALAR GÜNÜ DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ TATİL Yaz mevsiminde havada meydana gelen değişiklikler neler? Yaz mevsiminde hayvanlarda ne gibi değişiklikler olur?

Detaylı

I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMLİ BİR DERS

I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMLİ BİR DERS I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMİ BİR DERS Genç adam evlendiğinden beri evinde kalan babası yüzünden eşiyle sürekli tartışıyordu. Eşi babasını istemiyordu. Tartışmalar bazen inanılmaz boyutlara

Detaylı

3. Yazma Becerileri Sempozyumu

3. Yazma Becerileri Sempozyumu 3. Yazma 3. SAYFA HABERİNDEN ŞİİRE 3. Sayfa Haberinden Haydar ERGÜLEN İN «Elmanın E si» Adlı Şiire SERDAR SOLKUN GALATASARAY LİSESİ TDE ÖĞRETMENİ Grup: Ortaöğretim öğrencileri ( Hazırlık sınıfları ve 9.

Detaylı

DİL VE ANLATIM 10. SINIFLAR ( ORTAK ) B GRUBU 20 Kasım 2014

DİL VE ANLATIM 10. SINIFLAR ( ORTAK ) B GRUBU 20 Kasım 2014 ADI : SOYADI:. SINIF : NU.:.. DİL VE ANLATIM 10. SINIFLAR ( ORTAK ) B GRUBU 20 Kasım 2014 KAHTA FEN LİSESİ 2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM I. YAZILI PUAN. 1. Soru 2. Soru 3. Soru 4. Soru 5. Soru

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ MAYIS -2012 ÇOCUK VE KİTAP "EĞİTİM YAŞAM İÇİNDİR" 2 ÇOCUK VE KİTAP Önceleri çocuk için kitap bir oyuncaktır.

Detaylı

3) Bir gün bu delikten bir tarla faresi çıktı. cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı

3) Bir gün bu delikten bir tarla faresi çıktı. cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 35 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur? 1. A. Seni bu başarından dolayı kutlarım. 2. B. Çalışıyorsunuz diye yanınıza girmedim.

Detaylı

MEHMET İHSAN MERMERCİ OTELCİLİK VE TURİZM MESLEK LİSESİ COMENIUS PROJESİ A TRIP ACROSS EUROPE FAALİYET RAPORU

MEHMET İHSAN MERMERCİ OTELCİLİK VE TURİZM MESLEK LİSESİ COMENIUS PROJESİ A TRIP ACROSS EUROPE FAALİYET RAPORU MEHMET İHSAN MERMERCİ OTELCİLİK VE TURİZM MESLEK LİSESİ COMENIUS PROJESİ A TRIP ACROSS EUROPE FAALİYET RAPORU PROJE : A Trip Across Europe TOPLANTI NO : 4 TOPLANTI YERİ : Malaga,İSPANYA TOPLANTI TARİHİ

Detaylı

Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Bilim Etkinlikleri

Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Bilim Etkinlikleri Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Bilim Etkinlikleri Sohbetler *Kendimi tanıyorum (İlgi ve yeteneklerim, hoşlandıklarım, hoşlanmadıklarım) *Arkadaşlarımı tanıyorum *Okulumu tanıyorum

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI 6+1 Analitik Yazma Modeli ile Düşlerimin Peşinde Selda AKTAŞ Nergiz İLİMEN ÇALIŞMANIN AMACI Öğrencilerin sıkıcı, kendini tekrarlayan, monoton yazılar yazmak yerine özgün, akıcı,

Detaylı

1. Soru. Aşağıdakilerden hangisi bu paragrafın sonuç cümlesi olabilir? olaylara farklı bakış açılarıyla bakalım. insanlarla iyi ilişkiler kuralım.

1. Soru. Aşağıdakilerden hangisi bu paragrafın sonuç cümlesi olabilir? olaylara farklı bakış açılarıyla bakalım. insanlarla iyi ilişkiler kuralım. 1. Soru Kitap okumak insanı özgürleştirir. Okuyan insan yeni düşünceler edinir, zihnine yeni pencereler açar. Okumak olaylara bakış açımızı bile etkiler. Kalıplaşmış salt düşünceler, yerini farklı ve özgür

Detaylı

Düşüncelerimizi, duygularımızı ve kültürümüzü oyunlar aracılığı ile ifade ederiz.

Düşüncelerimizi, duygularımızı ve kültürümüzü oyunlar aracılığı ile ifade ederiz. ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (8 Aralık 2014-23 Ocak 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ : 2014 2015 Μάθημα : Τουρκικά Επίπεδο : Ε1 Διάρκεια : 2 ώρες

Detaylı

JORGE LUIS BORGES PIERRE MENARD A GÖRE DON QUIXOTE & HOMER İN BAZI UYARLAMALARI. Hazırlayan: Rabia ARIKAN

JORGE LUIS BORGES PIERRE MENARD A GÖRE DON QUIXOTE & HOMER İN BAZI UYARLAMALARI. Hazırlayan: Rabia ARIKAN JORGE LUIS BORGES PIERRE MENARD A GÖRE DON QUIXOTE & HOMER İN BAZI UYARLAMALARI Hazırlayan: Rabia ARIKAN JORGE LUIS BORGES (1899-1986) ARJANTİNLİ ŞAİR, DENEME VE KISA ÖYKÜ YAZARIDIR. 20. YÜZYILIN EN ETKİLİ

Detaylı

KENDİMİZİ İFADE ETME YOLLARIMIZ

KENDİMİZİ İFADE ETME YOLLARIMIZ 4. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (07 Aralık 2015-15 Ocak 2016) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Mavi Pupa Montessori Anaokulu nun Sevgili Anne ve Babaları,

Mavi Pupa Montessori Anaokulu nun Sevgili Anne ve Babaları, Mavi Pupa Montessori Anaokulu nun Sevgili Anne ve Babaları, Hep beraber başladığımız yolculuğun iki haftasını geride bırakmış bulunuyoruz. Zamanın Mavi Pupa içinde bizim için daha ayrıcalıklı aktığını

Detaylı

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM ÜNİTE 1 VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ - 1 Ad :... Soyad :... Vücudumuzu ayakta tutan, hareket etmemizi sağlayan ve bazı önemli organları koruyan sert yapıya iskelet denir. İskelet

Detaylı

www.rehberlikservisi.org

www.rehberlikservisi.org www.rehberlikservisi.org 1 BAŞLARKEN Çocuklarımız bizim için ne kadar önemli? TEOG öncesinde onlar için neler yapıyoruz? Gelecekleri için planlarınız var mı? Çocuklarınızı yeterince anlıyor musunuz? Neden

Detaylı

2013 / 2014 SAYI: 17. Haftanın Bazı Başlıkları

2013 / 2014 SAYI: 17. Haftanın Bazı Başlıkları 2013 / 2014 SAYI: 17 Haftanın Bazı Başlıkları Çocukla İyi Zaman Geçirmenin 10 Yolu VI. Geleneksel Piyano Resitali Miniklere Anlamlı Hediye Okul Küçük Erkek Basketbol Takımı mızdan Başarı Çocukla İyi Zaman

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI:

HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI: HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI: 09.04.2010 1. Vücudumuzdaki şeker oranını aşağıdaki organlarımızdan hangisi ayarlar? A) Kalp B) Böbrek C) Karaciğer 2. Sağlıklı bir yaşam için en önemli seçenek

Detaylı

5. Kızamık sayısı. Grip sayısı

5. Kızamık sayısı. Grip sayısı Kazanım: İki veri gurubunun karşılaştırmayı gerektiren araştırma soruları oluşturur. Araştırma sonucuna uygun verileri elde eder? 1. Aşağıdaki tabloda yıllara göre Kavaklıdere ilçesinde üretilen buğday

Detaylı

2KiloMavi de. Misafir Yazarlık. Eylül 2012. 2kilomavi.wordpress.com

2KiloMavi de. Misafir Yazarlık. Eylül 2012. 2kilomavi.wordpress.com de Misafir Yazarlık Eylül 2012 de Misafir Yazarlık Nedir? Misafir yazarlık, de yazar olmayan takipçilerimizin yazdıkları herhangi bir yazılarının de yayınlanması anlamına gelir. Kendi bloğunuz olsun ya

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

PDR ÇALIŞMALARIMIZ. 3. Sayı / Şubat - Mart 2016 ŞUBAT AYI ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ ŞUBAT AYI. sayfa 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ. 2 de. sayfa.

PDR ÇALIŞMALARIMIZ. 3. Sayı / Şubat - Mart 2016 ŞUBAT AYI ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ ŞUBAT AYI. sayfa 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ. 2 de. sayfa. ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ sayfa 2 de PDR ÇALIŞMALARIMIZ 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ sayfa 4 te ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ Sınıflarımızda Ben Yapabilirim etkinliğini uyguladık. Etkinlikte; öğrencilerimizin

Detaylı

TİYATRO AKADEMİ BAŞVURU FORMU

TİYATRO AKADEMİ BAŞVURU FORMU TİYATRO AKADEMİ BAŞVURU FORMU TARİH: / /2017 1. Öncelikle adınız nedir? Adınızın anlamı nedir? 2. Annenizden doğma, babanızdan olma, sizden başka evde yaşayan biri var mı? Varsa sizden büyük mü küçük mü?

Detaylı

ÖZEL ÜMRANİYE İRFAN ANADOLU LİSESİ 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ BÜLTENİ

ÖZEL ÜMRANİYE İRFAN ANADOLU LİSESİ 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ BÜLTENİ ÖZEL ÜMRANİYE İRFAN ANADOLU LİSESİ 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ BÜLTENİ Kasım 2012 www.irfankoleji.com Sayfa 1 / 5 GENCİN TEKNOLOJİYLE İMTİHANI Gençler Dile Geldi adında İntel in düzenlemiş olduğu

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı BİÇİM BİLGİSİ (Kök, Ek ve

Detaylı

Araştırmalar, evli çiftlerin yarıdan fazlasının birbirini tam olarak tanımadıklarını gösteriyor. Peki siz eşinizi yeterince tanıyor musunuz?

Araştırmalar, evli çiftlerin yarıdan fazlasının birbirini tam olarak tanımadıklarını gösteriyor. Peki siz eşinizi yeterince tanıyor musunuz? Araştırmalar, evli çiftlerin yarıdan fazlasının birbirini tam olarak tanımadıklarını gösteriyor. Peki siz eşinizi yeterince tanıyor musunuz? Prof. Dr. Nevzat Tarhan ın Evlilik Psikolojisi kitabından bu

Detaylı

İŞARET DİLİNİN GELİŞİMİ KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİNE BAĞLIDIR - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

İŞARET DİLİNİN GELİŞİMİ KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİNE BAĞLIDIR - Genç Gelişim Kişisel Gelişim SİVAS BELEDİYESİ İŞARET DİLİ EĞİTMENİ MUSTAFA EPİK. İŞARET DİLİNİN GELİŞİMİ KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİNE BAĞLIDIR. İŞBİRLİĞİ İÇİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR MUTLAKA BAŞARILI OLACAKTIR SORU- Bize kısaca kendinizi

Detaylı

Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir.

Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir. A.SÖZCÜKTE ANLAM GERÇEK (TEMEL) ANLAM Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir.

Detaylı

YAZ 2015 SAYI: 305. şehir tanıtımı

YAZ 2015 SAYI: 305. şehir tanıtımı YAZ 2015 SAYI: 305 58 59 şehir tanıtımı Çin in fuar şehri: Guangzhou GUANGZHOU, ZİYARETÇİLERİNE HEM TİCARET HEM ZİYARET İMKANLARINI BİR ARADA SUNUYOR. BAŞAR KURTBAYRAM TUR REHBERİ şehir tanıtımı 60 61

Detaylı

Şef Makbul Ev Yemekleri'nin sahibi Pelin Tüzün Quality of magazine'e konuk oldu

Şef Makbul Ev Yemekleri'nin sahibi Pelin Tüzün Quality of magazine'e konuk oldu Şef Makbul Ev Yemekleri'nin sahibi Pelin Tüzün Quality of magazine'e konuk oldu Hayallere inanmam, insan çok çalışırsa başarır Pelin Tüzün, Bebek te üç ay önce hizmete giren Şef makbul Ev Yemekleri nin

Detaylı

R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3

R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3 1886 ÖZEL GETRONAGAN ERMENĐ LĐSESĐ R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3 2010 2011 Kız olursa Sarin, erkek olursa Masis Erkek olursa doktor, kız olursa öğretmen KENDĐNĐ TANIMA VE MESLEK SEÇĐMĐ Sevgili veliler,

Detaylı

HALE OZANSOY RESİM SERGİSİ DEFNE SANAT GALERİSİNDE AÇILDI

HALE OZANSOY RESİM SERGİSİ DEFNE SANAT GALERİSİNDE AÇILDI HALE OZANSOY RESİM SERGİSİ DEFNE SANAT GALERİSİNDE AÇILDI Hale Ozansoy un Babam İçin adlı resim sergisi Defne Sanat Galerisinde açıldı. Açılışa katılanların oldukça ilgisini çeken Hale Ozansoy resimleri

Detaylı

10. hafta GÜZELLİK FELSEFESİ (ESTETİK)

10. hafta GÜZELLİK FELSEFESİ (ESTETİK) 10. hafta GÜZELLİK FELSEFESİ (ESTETİK) Estetik, "güzel in ne olduğunu soran, sorguluyan felsefe dalıdır. Sanatta ve doğa varolan tüm güzellikleri konu edinir. Hem doğa hem de sanatta. Sanat, sanatçının

Detaylı

Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır:

Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır: EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM EDATLAR Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır: 1-GİBİ Cümleye benzerlik, eşitlik,

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO TME-110 TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ 1.HAFTA

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO TME-110 TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ 1.HAFTA YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO TME-110 TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ 1.HAFTA Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayatın kendisi müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklar insan değildir. Eğer söz konusu olan

Detaylı

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VAKFI ADIGÜZEL ANAOKULU GÖKYÜZÜ SINIFI KASIM AYI KAVRAM VE ŞARKILAR

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VAKFI ADIGÜZEL ANAOKULU GÖKYÜZÜ SINIFI KASIM AYI KAVRAM VE ŞARKILAR RENKLER Ben bir küçük ressamım Pembe sarı boyarım Yeşil yeşil ormanlar Mavi mavi denizler Turuncudur portakal Gökte sarı güneş var Fırça kalem ve kağıt Olmazsa resim olmaz Reklerle oynamaktan Hiç bir çocuk

Detaylı

ODTÜ GV ÖZEL DENİZLİ İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR MART AYI KAZANIMLARI TÜRKÇE DERSİ

ODTÜ GV ÖZEL DENİZLİ İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR MART AYI KAZANIMLARI TÜRKÇE DERSİ ODTÜ GV ÖZEL DENİZLİ İLKOKULU 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR MART AYI KAZANIMLARI TÜRKÇE DERSİ ÖĞRENME ALANI: DİNLEME 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemeye hazırlık yapar. 2. Dinleme

Detaylı

www.zeytuniteras.com Hayalini Kurduğunuz Müstakil Yaşam... www.zeytuniteras.com Diğerleri... Kargaşa içinde... Trafikten bunalmış... Şehir hayatını stres içinde yaşarken... Zeytuni Teras sakinleri ne

Detaylı

ÇAĞDAŞ EĞİTİM KOOPERATİFİ ÖZEL 3 MART İLKÖĞRETİM OKULU

ÇAĞDAŞ EĞİTİM KOOPERATİFİ ÖZEL 3 MART İLKÖĞRETİM OKULU ÇAĞDAŞ EĞİTİM KOOPERATİFİ ÖZEL 3 MART İLKÖĞRETİM OKULU Uyguladığı kooperatif modeli ile eğitimde ülkemizde tek ve örnek bir kurum olan Çağdaş Eğitim Kooperatifi, kurulduğu tarihten bu yana hep eğitimin

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 1. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (19 Ekim- 04 Aralık 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

TÜM BİLGİLER KESİNLİKLE GİZLİ TUTULACAKTIR. Anketi Nasıl Dolduracaksınız? LÜTFEN AŞAĞIDAKİ HİÇBİR İFADEYİ BOŞ BIRAKMAYINIZ. İsim:... Cinsiyet:...

TÜM BİLGİLER KESİNLİKLE GİZLİ TUTULACAKTIR. Anketi Nasıl Dolduracaksınız? LÜTFEN AŞAĞIDAKİ HİÇBİR İFADEYİ BOŞ BIRAKMAYINIZ. İsim:... Cinsiyet:... OA TÜM BİLGİLER KESİNLİKLE GİZLİ TUTULACAKTIR İsim:... Cinsiyet:... Doğum Tarihi:... Bugünün Tarihi:... Anketi Nasıl Dolduracaksınız? Aşağıda bazı ifadelerin listesi bulunmaktadır. Lütfen her ifadeyi çok

Detaylı

YALNIZ BİR İNSAN. Her insanın hayatında mutlaka bir kitap vardır; ki zaten olması da gerekir. Kitap dediysem

YALNIZ BİR İNSAN. Her insanın hayatında mutlaka bir kitap vardır; ki zaten olması da gerekir. Kitap dediysem YALNIZ BİR İNSAN Her insanın hayatında mutlaka bir kitap vardır; ki zaten olması da gerekir. Kitap dediysem öyle sonunda hep iyilerin kazandığı, kötülerin cezalandırıldığı veya bir suçluyu bulmak için

Detaylı

prop & tasarım prop & tasarım İrem Ergene restoratör & iç mimar rem dizayn www.remdizayn.com

prop & tasarım prop & tasarım İrem Ergene restoratör & iç mimar rem dizayn www.remdizayn.com İrem Ergene restoratör & iç mimar rem dizayn rem dizayn Hayal Edebileceğiniz Herşey Gerçektir... HAKKIMDA PROJELER REFERANSLAR İLETİŞİM Değerli Olan iyi Yaptığın Değil, Yapmaya Değer Olandır... İrem ERGENE

Detaylı

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN .com Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Adı-Soyadı:... Önce kelimeleri tek

Detaylı

TÜRK DÜNYASI VAKFI. Bana Bir Hikaye yaz projesinin web portalına hoş geldiniz!

TÜRK DÜNYASI VAKFI. Bana Bir Hikaye yaz projesinin web portalına hoş geldiniz! 510 TÜRK DÜNYASI VAKFI HAKKIMIZDA Bana Bir Hikaye yaz projesinin web portalına hoş geldiniz! Bilginin hızla üretildiği ve tüketildiği bir çağda, çocuklarımızın okuma merakının dünya çapında hayli azaldığını

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders kitaplarını ve kaynak kitapları sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken

Detaylı

En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir.

En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir. MISIR BAHÇELERİ En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir. pramitler Mısırlıların kralarına yaptıkları

Detaylı

Bu dörtlükte geçen aşağıdaki sözcüklerden hangisinin eş seslisi yoktur?

Bu dörtlükte geçen aşağıdaki sözcüklerden hangisinin eş seslisi yoktur? 7. Sınıf Tarama Testi 3 1 1. Aşağıda kil erden hangisi eş sesli (sesteş) bir kelime değildir? A) An B) Büyük C) Boz D) Dil 2. Başarılı bir konuşma, her şeyden önce dinleyicilerin seviyesine, ilgi ve beğenilerine

Detaylı

ÇİÇEK GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ

ÇİÇEK GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ ÇİÇEK GRUBU 2016-2017 EKİM AYI BÜLTENİ 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI DÜNYA HAYVANLAR GÜNÜ DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ KaLELER Atatürk ün hayatını öğrenme Atatürk ün ülkemize kazandırdıkları Cumhuriyet

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TÜRKÇE

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TÜRKÇE YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TÜRKÇE CEVAP 1: (TOPLAM 2 PUAN) 1.1: Eylemin anlamını zaman kavramıyla sınırlayan belirteç tümlecidir. (1 puan) 1.2: Merak uyandırarak okurun ilgisini canlı tutmak için (1 puan)

Detaylı

ÖZEL KIRAÇ ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DEĞERLER EĞİTİMİ RAPORU (NİSAN 2015) KARŞILIKSIZ İYİLİK YAPMAK

ÖZEL KIRAÇ ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DEĞERLER EĞİTİMİ RAPORU (NİSAN 2015) KARŞILIKSIZ İYİLİK YAPMAK ÖZEL KIRAÇ ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DEĞERLER EĞİTİMİ RAPORU (NİSAN 2015) KARŞILIKSIZ İYİLİK YAPMAK 5.sınıf öğrencileriyle Karşılıksız İyilik Yapmak ne demektir? sorusu üzerine sınıfta beyin

Detaylı

8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ * Koyu renkle yazılmış kazanımlar; ulusal sınavlarda (SBS...gibi) sınav sorusu olarak çıkabilen konulardır; diğer kazanımlarımız temel ana dili becerilerini geliştirmeye

Detaylı

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir?

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Hayatımızın en değerli varlığıdır anneler. O halde onlara verdiğimiz hediyelerinde manevi bir değeri olmalıdır. Anneler için hediyenin maddi değeri değil

Detaylı

İktidarıyla, muhalefetiyle bütün Belediye Meclis Üyesi arkadaşlarımın da aynı bilinçle görev yaptığına inanıyorum.

İktidarıyla, muhalefetiyle bütün Belediye Meclis Üyesi arkadaşlarımın da aynı bilinçle görev yaptığına inanıyorum. Belediye Meclisimizin Değerli Üyeleri Bandırmalıların güveni ve desteği ile göreve gelen bu yüce meclis, halkımıza ve bu güzel kente hizmet yolunda bir yılı geride bıraktı. Geçen bir yıllık sürede, kentimizin

Detaylı

2. SINIFLAR EKİM BÜLTENİ

2. SINIFLAR EKİM BÜLTENİ ÖZEL OKAN İLKOKULU 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2. SINIFLAR EKİM BÜLTENİ Sayın Velilerimiz, 19 Eylül de başladığımız yeni eğitim öğretim yılının ilk ayını dopdolu bir programla geçirdik. Her sınıf düzeyinde

Detaylı

TÜRKÇE Denemenin çözümlerine "www.zekakupuyayinlari.com.tr / portal" adresinden cevap anahtarlarına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

TÜRKÇE Denemenin çözümlerine www.zekakupuyayinlari.com.tr / portal adresinden cevap anahtarlarına tıklayarak ulaşabilirsiniz. TÜRKÇE Denemenin çözümlerine "www.zekakupuyayinlari.com.tr / portal" adresinden cevap anahtarlarına tıklayarak ulaşabilirsiniz. 1. DÖNEM TEOG DENEME 3 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işlemek sözcüğünün

Detaylı

TEK TEK TEKERLEME. Havada bulut Sen bunu unut

TEK TEK TEKERLEME. Havada bulut Sen bunu unut Havada bulut Sen bunu unut 8 TEK TEK TEKERLEME Öğrendiğim ilk tekerlemeyi hatırlamıyorum ama; çocukluğuma dönüp, baktığımda onlarca tekerleme arasından ikisinin öne çıktığını çok net görüyorum. Bir tanesi,

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (16 Şubat-27 Mart 2015 )

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (16 Şubat-27 Mart 2015 ) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (16 Şubat-27 Mart 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI ORTAOKULU DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU 5.SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ KURS PLANI

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI ORTAOKULU DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU 5.SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ KURS PLANI 017-018 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI ORTAOKULU DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU 5.SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ KURS PLANI AYLAR 1. 5.1.1. Sosyal Bilgiler dersinin, Türkiye Cumhuriyeti nin etkin bir vatandaşı olarak

Detaylı

Ek 1. Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) ve Europass Dil Pasaportu:

Ek 1. Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) ve Europass Dil Pasaportu: Ek 1. Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) ve Europass Dil Pasaportu: Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) dil öğrencilerinin bilgi beceri ve yeterlilik düzeylerinin belirlenmesinde standart

Detaylı