DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE TALASEMİ VE HEMOGLOBİNOPATİ DURUMU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE TALASEMİ VE HEMOGLOBİNOPATİ DURUMU"

Transkript

1 DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE TALASEMİ VE HEMOGLOBİNOPATİ DURUMU PROF.DR.DURAN CANATAN Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı- Talasemi Tanı Merkezi-Antalya Talasemi Federasyonu Genel Başkanı-Türkiye Haydar Aliyeva Vakfı Talasemi Bilimsel Danışmanı-Azerbaycan Türk Pediatrik Hematoloji Derneği Talasemi Okulu ANKARA

2 DÜNYADA DURUM Talasemi ve anormal hemoglobinler, malarya hipotezinde açıklanan doğal seleksiyon nedeni ile, özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde sık görülmesine karşın, göçler nedeni ile dünyanın birçok yerinde önemli halk sağlığı sorunu oluşturmuştur. Weatherall DJ and Clegg JB: The thalassemia syndromes.(4th edition). Blackwell Scientific Publications. Oxford. 2001; 3-62;

3 DÜNYADA DURUM s C S D E

4 DÜNYADA DURUM Angastiniotis M and Modell B: Ann N Y Acad Sci 30:850;251-69,1998

5 DÜNYADA DURUM Gelişmiş ülkelerde önleme ve tedavi programları ulusal sağlık politikasında yerini almıştır. ABD ve Kanada da 1960 yıllara kadar Yunan ve İtalyan kökenli hastalar, yoğunlukta iken son elli yılda her iki ülkede Asya kökenli hastalar ön plana çıkmıştır. İngiltere de son yıllarda Kıbrıs orijinli hastaların yerini Pakistan kökenliler almaktadır. Kuzey ve Batı Avrupa ülkelerinde de göçler nedeni ile talasemi ve hemoglobinopati sorun olmaya başlamıştır.

6 DÜNYADA DURUM Hemoglobinopati Kontrol Programlarına rağmen, başta ABD de olmak üzere tüm dünyada hemoglobinopatilerin profili değişmektedir. Özellikle Uzak Doğu ülkelerindeki göçler ve hızlı nüfus artışı en önemli faktördür. Nüfusun hızla arttığı Uzak Doğu ülkelerinde Alfa talasemi ve Hb E artışı ile tüm dünyada Alfa talasemi ve Hb E ön plana geçmiştir E Vichinsky EP: Changing patterns of thalassemia worlwide. Ann N Y Acad Sci 2005; 1054:18-24.

7 DÜNYADA DURUM 1970 li yıllarda Akdeniz bölgesinde uygulanan toplum tabanlı Talasemi Kontrol Programı başlatılmıştır. Akdenizde ilk kurulan ve en iyi işleyen Sicilya da uygulanan Talasemi Kontrol Programı örnek verilebilir. Sicilya da beta-talasemi sıklığı %5-9, HbS % 2 oranında görülmektedir. Silvestroni E and Bianco: Am J Hum Genet 1975; 27: Cao A. Blood Rev. 1987:1(3):

8 DÜNYADA DURUM Sicilya Bölgesi Sağlık Yönetimi doktor, hemşire, teknisyen ve sosyal çalışmacıların görev aldığı 14 merkez ve Palermo da bir Prenatal tanı merkezi oluşturarak korunma programı başlattı yılında bölgesel kayıt sistemi oluşturuldu yılları arasında hasta doğumu %55 oranında azaldı. Hasta yaşam kaliteleri ve süreleri uzatıldı larda hasta doğumu sıfırlanarak aile ve hastalara finans desteği ve iş bulma sorunları ön palana çıkmış, 2000 yıllarda bu sorunlarıda çözmüşlerdir. Silvestroni E and Bianco: Am J Hum Genet 1975; 27: Cao A. Blood Rev. 1987:1(3):

9 DÜNYADA DURUM İtalya da Yunanistan İngiltere Kıbrıs ta 1970 li yıllarda başlayan çalışmalar ile 10 yılda başarılı sonuçlar alınmıştır. Kalokaririnou EM: The experience of beta thalassaemia and prevention in Cyprus. Med Law (4): Bozkurt G: Results from the North Cyprus thalassemia prevention program. Hemoglobin.2007;31(2): WHO Guidelines fot thecontrol haemoglobin disorders. WHO/HDP/GL 94.1 Control of hereditary diseases. WHO. Geneva Modell B and Kuliev A: The history of community genetics: the contribution of the haemoglobin disorders. Community Genet. 1998;1:3-11. Petrou M and Modell B : Prenatal screening for hemoglobin disorders. Prenat Diagn.1995;15:

10 DSÖ - HEMOGLOBINOPATI KONTROL PROGRAMLARI HİZMET YAKLAŞIMLARI PGT PNT GENETİK DANIŞMA TARAMA EĞİTİM KORUYUCU HİZMETLER TEDAVİ HİZMETLERİ Modell B, Darlison M: Global epidemiyology of haemoglobin disorders and derived service indicators. Bulltein of the World Health Organization Bulletin of the World health Organization 2008;86:

11 DSÖ - HEMOGLOBİNOPATI KONTROL PROGRAMLARİ İZLEM KRİTERLERİ TEDAVİ Hastaların tanılarının konması Kayıtlarının düzenli tutulması, Ayrıntılı bilgisayar sistem kayıtları Optimal tedavilerinin sağlanması Transfüzyon Şelasyon Splenektomi Komplikasyonların tedavileri Psikolojik ve sosyal destek Modell B, Darlison M: Global epidemiyology of haemoglobin disorders and derived service indicators. Bulltein of the World Health Organization Bulletin of the World health Organization 2008;86:

12 DSÖ - HEMOGLOBINOPATI KONTROL PROGRAMLARI İZLEM KRİTERLERİ KORUNMA Toplum bilgilendirilmesi Doktorlar, hemşireler, okullar, toplum liderleri medya, Taşıyıcı taraması Evlilik öncesi antenatal dönem, aile taramaları Danışmanlık bekar taşıyıcılara, riskli çiftlere, hasta çocuk sahibi ailelere Prenatal tanı İlk trimestirde, ikinci trimestirde Modell B, Darlison M: Global epidemiyology of haemoglobin disorders and derived service indicators. Bulltein of the World Health Organization Bulletin of the World health Organization 2008;86:

13 DSÖ - HEMOGLOBINOPATI KONTROL PROGRAMLARI Başlangıç için gerekli adımlar: 1.Sağlık otoriteleri özel bir politik kararlılık gösterilmesi, yeterli finans desteği, çeşitli sağlık basamaklarının entegre edilmesi, eğitim grubları, destek grubları basın yayın araçları ile işbirliği sağlanması

14 DSÖ - HEMOGLOBINOPATI KONTROL PROGRAMLARI Başlangıç için gerekli adımlar: 2. Bölgesel veya ulusal Uzman Çalışma grubu oluşturulması sorunun büyüklüğünün saptanması, sağlık yöneticileri ile birlikte hizmetin planlanması, diğer sağlık çalışanları ile işbirliği alanlarının saptanması, programın uygulanıp uygulanmadığının izlenmesi,

15 DSÖ - HEMOGLOBINOPATI KONTROL PROGRAMLARI Başlangıç için gerekli adımlar: 3. Sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde çalışılması

16 DSÖ - HEMOGLOBINOPATI KONTROL PROGRAMLARI Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Herediter Hastalıklar Program başkanı Bernadette Model ve ekibi, 1980 yıllarından beri verileri toplamaya başladı. Afrika, Amerika, Avrupa, Orta Doğu Bölgesi, Güney Doğu Asya Bölgesi ve Batı Pasifik bölgesi olarak 6 bölgeden verileri topladılar. Modell B, Darlison M: Global epidemiyology of haemoglobin disorders and derived service indicators. Bulltein of the World Health Organization Bulletin of the World health Organization 2008;86:

17 DSÖ - HEMOGLOBINOPATI KONTROL PROGRAMLARI GENEL DAĞILIM (ORTALAMA %5) %1.5 S+ %3 S+ E+ %5.5 %6.5 S+C+ %15 E+ + %3

18 DSÖ - HEMOGLOBINOPATI KONTROL PROGRAMLARI TAŞIYICI SAYISI 269 MİLYON

19 DSÖ - HEMOGLOBINOPATI KONTROL PROGRAMLARI TAŞIYICI GEBE SAYISI 9.2 MİLYON

20 DSÖ - HEMOGLOBINOPATI KONTROL PROGRAMLARI RİSKLİ GEBE SAYISI

21 DSÖ - HEMOGLOBINOPATI KONTROL PROGRAMLARI HASTA DOĞAN ÇOÇUK SAYISI

22 DSÖ - HEMOGLOBINOPATI KONTROL PROGRAMLARI En son verilere göre, dünyada 229 ülkenin %60 sında hemoglobin bozuklukları endemiktir. Dünya nüfusunun %.5.2 si, Gebe kadınların %7 si hemoglobin bozukluklarından etkilenmektedir. Her yıl bebeğin (%83) orak hücre bozuklukları (%17) talasemi olarak doğmaktadır Modell B, Darlison M: Global epidemiyology of haemoglobin disorders and derived service indicators. Bulltein of the World Health Organization Bulletin of the World health Organization 2008;86:

23 DSÖ- HEMOGLOBINOPATI KONTROL PROGRAMLARI Modell B ve ark. global göç hareketlerinden dolayı, tüm Avrupa ülkelerindeki hemoglobin bozukluklarını yeniden gözden geçirmişler, 1988 ve 2006 tarihleri arasındaki verileri karşılaştırmışlar. Modell B, Darlison M,Birgens H, Cario H, Faustino P, Giordano PC, Gulbis B, Hopmeier P, Lena-Russo D, Romao L, Theodorson E: Epidemiyology of haemoglobin disorders in Europe: an overview. Scand J Clin Lab Invest 2007: 67:39-70.

24 DSÖ - HEMOGLOBINOPATI KONTROL PROGRAMLARI Güney Avrupa ülkelerine taşıyıcı sıklığı ve etkilenen doğum sayısı anlamlı olarak azalır iken, Kuzey Batı Avrupa ülkelerinde göçler nedeni ile taşıyıcı sıklığı, etkilenen doğum sayısı anlamlı olarak artmıştır. Modell B, Darlison M,Birgens H, Cario H, Faustino P, Giordano PC, Gulbis B, Hopmeier P, Lena-Russo D, Romao L, Theodorson E: Epidemiyology of haemoglobin disorders in Europe: an overview. Scand J Clin Lab Invest 2007: 67:39-70.

25 DSÖ- HEMOGLOBINOPATI KONTROL PROGRAMLARI Ülkelerdeki önleme programlarının son durumuna bakıldığında, Asyanın bazı bölgelerinde Çin, HongKong, Macau, Tayvanın güneyi, Hindistanın bir kısmı, İran, Maldivler ve Singapur Karayiplerin bir kısmı, Güney Avrupanın çoğunluğunda sistematik taşıyıcı taraması ve doğum öncesi tanı olanaklarının kurulmuştur Tamhankar PM, Agarwal S, Arya V, Kumar R, Grubta UR, Agarwal SS: Prevention of homzygous beta thalassemia by premarital screening and prenaal diagnosis in India. Prenat Diagn 2009;29(6): Al Sulaiman A, Suliman A, Al Mishari M, Al Sawadi A, Owaidah TM: Knowlede and attitude toward the hemoglobinopathies premarital screeinin program in Saudia Arabia: population based survey. Hemoglobin 2008;32(6): Zhonghua Yi Xue Yi Chuan Xue za Zhi: A community based genetic screning of large-scale population and prenatal diagnosis for alpha and beta thalassemia in Zhuhai city of Guandong province. 2008;25(3): Abolghaseemi H, Amid A, Zeinali S, Radfar MH, Eshgi P, Rahiminejad MS et al. Thalassemia in Iran: epidemiology,prevention and management. Pediatr hematol Oncol 2007;29(4):233-8.

26 DÜNYADA TALASEMİ ORGANİZASYONU Dünya Talasemi Federasyonu (Thalassemia International Federation: TIF) 1987 yılında ulusal talasemi derneklerinin organizasyonu ile kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür. 60 ülkeden 98 ulusal talasemi dernek üyesi vardır. Thalassemia International Federation (TIF):

27 DÜNYADA TALASEMİ ORGANİZASYONU 60 ülkeye 65 delege ziyareti yaptı. Eğitim amacı ile; 14 yerel ve ulusal 11 bölgesel 19 uluslar arası organizasyon ile, 62 ülkeden kişiye ulaştı. Thalassemia International Federation (TIF):

28 TÜRKİYE DE TALASEMİ DURUMU Hastalığın tanınması Hastalıkla ilgili çalışmalar Hastalığın sağlıklı bireylerdeki durumu Hastalığın moleküler yapısı ve prenatal çalışmalar Devletin hastalığa bakışı Hastalığı önleme ve tedavi çalışmaları Hastalara yönelik çalışmalar Sivil Toplum Örgütleri çalışmaları

29 TÜRKİYE DE TALASEMİ SORUNU 2000 Hastalığı önleme ve tedavi çalışmaları 2010 Hastalara yönelik çalışmalar Sivil Toplum Örgütleri çalışmaları 2000 Ulusal Hemoglobinopati Konseyi Kurulması Uluslar arası Talasemi Yazokullarının başlaması Ulusal Talasemi Gençlik Kamplarının başlaması Hastaların lökosit filtresi ile konsantre eritrosit transfüzyon olanaklarına kavuşması Hastaların oral şelatörlere kavuşması Prenatal tanı merkezlerinin artması Kök Hücre naklinde gelişmelerin artması Canatan D: Talasemi ve hemoglobinopatilerin dünyada ve Türkiyede durumu. Editör: Duran Canatan Türkiye Klinikleri Hematoloji Onkoloji Talasemi Özel sayısı 3(1): 1-4, 2010.

30 TÜRKİYE DE TALASEMİ SORUNU 2002 SB-Talasemi ile Mücadele Yönetmeliği yayınlanması 2003 SB - Ulusal Talasemi Önleme Programının 33 ilde başlaması Basamak merkezlerin ruhsatlandırılması 2005 Talasemi Federasyonun kurulması 2008 Talasemi tanı merkezlerinin 30 ilde tamamlanması 2008 Evlenen çiftlerin %81 nin talasemi konusunda taranması, 2008 Talasemili hasta doğumunun %87 azalması Canatan D: Talasemi ve hemoglobinopatilerin dünyada ve Türkiyede durumu. Editör: Duran Canatan Türkiye Klinikleri Hematoloji Onkoloji Talasemi Özel sayısı 3(1): 1-4, 2010

31 UHK KURULUŞ: Ulusal Hemoglobinopati Konseyi Sağlık Bakanlığı Ana-Çocuk Sağlığı-Aile Planlaması ve Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile, Türkiye de talasemi ve hemoglobinopati konusunda çalışan Üniversite, SSK, Devlet Hastaneleri, Vakıf ve dernek temsilcileri ile kuruldu. Canatan D: Talasemi ve hemoglobinopatilerin dünyada ve Türkiyede durumu. Editör: Duran Canatan Türkiye Klinikleri Hematoloji Onkoloji Talasemi Özel sayısı 3(1): 1-4, 2010

32 UHK KURULLAR Danışma ve Yürütme Kurulları oluşturuldu. Danışma kurulu bu konuda yıllarını vermiş hocalarımızdan oluştu. Yürütme Kurulu Kayıt, Tarama, Eğitim, Prenatal Tanı, Konvansiyonel Tedavi, KIT Sosyal Komite olmak 7 alt komiteden oluştu. Canatan D: Talasemi ve hemoglobinopatilerin dünyada ve Türkiyede durumu. Editör: Duran Canatan Türkiye Klinikleri Hematoloji Onkoloji Talasemi Özel sayısı 3(1): 1-4, 2010

33 UHK UHK, Sağlık Bakanlığı ile birlikte yaptığı 6 (altı) toplantı ile, Kalıtsal Kan Hastalığı Yönetmeliği yayınlanmasına ve Sağlık Bakanlığının belirlediği 33 ilde Hemoglobinopati Önleme Programına başlatılmasını sağladı. Canatan D: Talasemi ve hemoglobinopatilerin dünyada ve Türkiyede durumu. Editör: Duran Canatan Türkiye Klinikleri Hematoloji Onkoloji Talasemi Özel sayısı 3(1): 1-4, 2010

34 SB&UHK HEMOGLOBİNOPATİ KONTROL PROGRAMI AMAÇLARI Halk Eğitimi Evlilik Öncesi Tarama Genetik Danışma Doğum Öncesi Tanı Yöntemleri ile Talasemi Ve Anormal Hemoglobin Hasta Doğumunun Uygun Strateji İle Önlenmesi Mevcut Hemoglobinopati Hastalarının Yaşam Sürelerinin Uzatılması Ve Yaşam Kalitelerinin Artırılması Canatan D, Kose MR, Ustundağ M, Haznedaroglu D, Ozbaş S: Hemoglobinopathy control program in Turkey. Community Genet,9: , 2006

35 SB&UHK HEMOGLOBİNOPATİ KONTROL PROGRAMI STRATEJİLERİ 1993 den beri bekleyen Yönetmeliğin yayınlanması, İllere ait durum tespitinin yapılması, Türkiye Talasemi haritasının oluşturulması, Referans merkezlerin oluşturulması (1.2. ve 3. Basamak İçin ) Sağlık personelinin hizmet içi eğitiminin planlanması ve gerçekleştirilmesi, Kitle iletişim araçları kullanılarak, konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak geniş kitlelere Talasemi ve Hemoglobinopatiler konusunda eğitimler yapılması, Canatan D, Kose MR, Ustundağ M, Haznedaroglu D, Ozbaş S: Hemoglobinopathy control program in Turkey. Community Genet,9: , 2006

36 SB&UHK ÇALIŞMALARI Sağlık Bakanlığı ve Ulusal Hemoglobinopati Konseyi yılları arasında, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde bulunan16 merkezin yaptığı tarama çalışmalarını toplamıştır. Sonuç olarak, talaseminin sık görüldüğü 16 merkezde son beş yıl içinde sağlıklı kişi taranmış olup, ortalama talasemi taşıyıcı sıklığı %4.3 bulunmuştur Canatan D, Kose MR, Ustundağ M, Haznedaroglu D, Ozbaş S: Hemoglobinopathy control program in Turkey. Community Genet,9: , 2006

37 SB&UHK ÇALIŞMALARI Canatan D, Kose MR, Ustundağ M, Haznedaroglu D, Ozbaş S: Hemoglobinopathy control program in Turkey. Community Genet,9: , 2006

38 SB&UHK ÇALIŞMALARI tarihinde, 10.Dünya Talasemi Gününde, Mersinde yapılan toplantıda 33 ilde Hemoglobinopati Önleme Programı başlatılmıştır. Canatan D, Kose MR, Ustundağ M, Haznedaroglu D, Ozbaş S: Hemoglobinopathy control program in Turkey. Community Genet,9: , 2006

39 SAĞLIK BAKANLIĞI BİLİM KURULU SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 1. BASAMAK TANI MERKEZİ 2.BASAMAK TEDAVİ MERKEZİ 3.BASAMAK PRENATAL VE KIT MERKEZİ AÇSAP MERKEZİ HALK SAĞLIĞI Canatan D, Kose MR, Ustundağ M, Haznedaroglu D, Ozbaş S: Hemoglobinopathy control program in Turkey. Community Genet,9: , 2006 SAĞLIK OCAĞI

40 SB&UHK ÇALIŞMALARI 33 ilin İl l Sağlık k Müdürleriyle M belirli aralarla toplantılar lar düzenlenerek d programın n il düzeyindeki etkinliğinin inin arttırılmas lması sağland landı. Bazı illerde cihaz alınarak bazı illerde ise Kit karşı şılığıığı cihaz alımı yolu ile tanı merkezleri organizasyonu sağland landı. Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü: Hemoglobinopati Kontrol Programı. Editörler: Canatan D, Aydınok Y: Talasemi ve Hemoglobinopatiler: Tanı-Tedavi. Sağlık Bakanlığı-Talasemi Federasyonu, Antalya, 2007.

41 SB&UHK ÇALIŞMALARI Ülkemizde 8 Mayıs s Dünya D Talasemi GünüG olarak kabul edildi, 2003 yılından y beri kutlanmaktadır. SB AÇSAP A Genel MüdürlM rlüğünde veri tabanı oluşturuldu. Yönetmelik kapsamında Bilim komisyonu toplantılar ları gerçekle ekleştirildi. Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü: Hemoglobinopati Kontrol Programı. Editörler: Canatan D, Aydınok Y: Talasemi ve Hemoglobinopatiler: Tanı-Tedavi. Sağlık Bakanlığı-Talasemi Federasyonu, Antalya, 2007.

42 İL ADI :... İLDEKİ TOPLAM EVLİLİK SAYISI :... EVLİLİK ÖNCESİ TARAMA SAYISI :... EVLİLİK ÖNCESİ TARAMA ŞEKLİ (ÇİFT - TEK) :... TOPLAM TARAMA SAYISI:... NO BABA ADI ADI-SOYADI DOĞUM TARİHİ KALITSAL KAN HASTALIKLARI BİLDİRİM FORMU 2004 DOĞUM YERİ TANI * SOSYAL A B C H T H T H T GÜVENCE M İ DÖNEMİ:... TARAMANIN İÇERİĞİ ** AÇIKLAMA E F G KALITSAL KAN HASTALIKLARI BİLDB LDİRİM M FORMU *A=Orak Hücreli Anemi B=Talasemi C=Diğer H=Hasta T=Taşıyıcı M=Majör İ=İntermedia **E = Evlilik Öncesi F = Okul taraması G = Diğer FORMU DOLDURAN Adı Soyadı Ünvanı İmza Adı Soyadı Ünvanı İmza ONAYLAYAN

43 Cilt No :... Sıra No :... Tarih :.../.../ HEMOGLOBİNOPAT NOPATİ MERKEZİ RUHSATI tarihinde 3960 sayılı olarak yayımlanan Kalıtsal Kan Hastalıkları ile Mücadele Kanunu na dayanılarak hazırlanan Kalıtsal Kan Hastalıklarından Hemoglobinopati Kontrol Programı İle Tanı ve Tedavi Merkezleri Yönetmeliği ne göre... İlinde... isimli kuruluşun... olarak çalışmasına izin verilmiştir.

44 KAYITLI HASTALAR Talasemi major: % Orak Hücreli aemi: % Talasemi intermedia: % S+Beta Talasemi: 90 2% Diğer anormal Hb ler: 90 2% Toplam % Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü: Hemoglobinopati Kontrol Programı. Editörler: Canatan D, Aydınok Y: Talasemi ve Hemoglobinopatiler: Tanı-Tedavi. Sağlık Bakanlığı-Talasemi Federasyonu, Antalya, 2007.

45 TÜRKİYE TALASEMİ HARİTASI BEYAZ: YEŞİL: 0, SARI:1-10, MOR:10-50, GRİ:50-100, , BORDO:200 üzeri Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü: Hemoglobinopati Kontrol Programı. Editörler: Canatan D, Aydınok Y: Talasemi ve Hemoglobinopatiler: Tanı-Tedavi. Sağlık Bakanlığı-Talasemi Federasyonu, Antalya, 2007.

46 TÜRKİYE TALASEMİ HARİTASI O-Arap E C D s 42 anormal Hb Altay Ç : Abnormal hemoglobins in Turkey. Turk J Haematol 2002; 19 :63-74

47 HEMOGLOBİNOPAT NOPATİ MERKEZLERİNİN N YILLARA DAĞILIMI Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü: Hemoglobinopati Kontrol Programı. Editör: Duran Canatan Türkiye Klinikleri Hematoloji Onkoloji Talasemi Özel sayısı 3(1): 1-4, 2010.

48 EVLENEN KİŞİK SAYISI - EVLİLİK ÖNCESİ TARAMA SAYISI EVLENEN KİŞİ SAYISI EVLİLİK ÖNCESİ TARANAN KİŞİ SAYISI Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü: Hemoglobinopati Kontrol Programı. Editör: Duran Canatan Türkiye Klinikleri Hematoloji Onkoloji Talasemi Özel sayısı 3(1): 1-4, 2010.

49 EVLİLİK ÖNCESİ TARAMA YÜZDESY ZDESİ ,25 81, , ,24 53,46 % 30 30, Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü: Hemoglobinopati Kontrol Programı. Editör: Duran Canatan Türkiye Klinikleri Hematoloji Onkoloji Talasemi Özel sayısı 3(1): 1-4, 2010.

50 EVLİLİK ÖNCESİ TARAMALARIN YAYGINLAŞTIRILMASIYLA BİRLİKTE HEMOGLOBİNOPAT NOPATİLİ BEBEK DOĞUMU TALASEMİ MAJOR ORAK HÜCRELİ ANEMİ Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü: Hemoglobinopati Kontrol Programı. Editör: Duran Canatan Türkiye Klinikleri Hematoloji Onkoloji Talasemi Özel sayısı 3(1): 1-4, 2010.

51 ORGANİZASYON SORUNU UHK, SB ile koordine çalışarak görevini tamamlaması, Talasemi ve hemoglobinopatiler konusunda kurulmuş 16 dernek ile çalışmaların yürütülmesi Derneklerin bir çatı altında toplanması BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR

52 KURULUŞ 1. Adana-Çukurova Kalıtsal Kan Hastalıkları Derneği 2. Ankara -Talasemi Dereneği, 3. Antalya- Akdeniz Kan Hastalıkları Derneği 4. İstanbul- Talasemi Araştırma ve Uygulama Derneği 5. İzmir-Ege Talasemi Derneği Talasemi Federasyonu kurucuları olarak, Nisan 2005 tarihinde Antalya da bir araya geldi, 19 Nisan 2005 tarihinde Talasemi Federasyonu kuruldu

53 AMAÇLARI Hastaların, ailelerin ve bu konuda çalışan merkezlerin sorunlarını saptamak ve çözümü yönünde çalışmalar yapmak, Talasemi ve hemoglobinopatilerin önlenmesi ve tedavisi konusunda standartlar getirmek, Talasemi konusunda toplum eğitimini sağlamak, Toplam kalite anlayışı çerçevesinde işbirliği, eşgüdüm, standardizasyon, etkinlik ve verimlilik sağlamak, Yurtiçi ve yurtdışı toplantılarda ve organizasyonlarda birlikteliği sağlamaktır.

54 7 Ocak 2006 tarihinde Dubai de Dünya Talasemi Federasyonu (TIF) üyeliğimiz onaylanmıştır tarihinde Seçici üyeliğe yükseltilmiştir.

55 08 Mayıs 2006 tarihinde ANITKABİR TBMM SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRK KIZILAYI TALASEMİ FEDERASYONU FAALİYETLERİ DÜNYATALASEMİ GÜNÜ

56 TALASEMİ FEDERASYONU FAALİYETLERİ Talasemili Hastalara kan temini için Türk Kızılay Derneği ile TALASEMİ ÇİÇEKLERİ SOLMASIN projesini başlatmıştır, protokol 08 Mayıs 2006 tarihinde imzalanmıştır.

57 ULUSAL TALASEMİ MÜCADELE KAMPANYASI tarihinde Antalya da Talotır projesi Sağlık Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı İç İşleri Bakanlığı Diyanet İşleri başkanlığı yetkilileri 24 il sağlık Müdürleri temsilcileri ile toplantı yapıldı.

58 Ulusal Talasemi Mücadele Kampanyası 24 ilde, Halkın bilinçlenmesi için, Dünya Talasemi Günü 8 Mayıs 2007 tarihinde TALOTIR projesi Istanbul Taksimde başladı.

59 Ulusal Talasemi Mücadele Kampanyası TALOTIR 08 Mayıs-14 Haziran 2007 İstanbul, Ankara, Kayseri, Diyarbakır, Siirt, Batman, ŞanlıUrfa ve Gaziantep illerinde kişiye ulaşıldı.

60 Ulusal Talasemi Mücadele Kampanyası TALOTIR II. ETAP 22 Ekim- 28 Aralık 2007 tarihleri arasında 16 ili ziyaret ederek, kişiye ulaştı.

61 ULUSAL TALASEMİ MÜCADELE KAMPANYASI Bu kampanya talasemi önleme programına önemli katkı sağladı. Toplam kişi eğitildi Sağlık çalışanları Öğrenciler Öğretmenler Muhtarlar İmamlar

62 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İLE TALASEMİ EĞİTİM KAMPANYASI Haziran 2007 tarihlerinde Antalya da Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yaparak 33 ilden 40 öğretmene Formatör Öğretmen semineri düzenlendi.

63 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İLE TALASEMİ EĞİTİM KAMPANYASI Tüm öğretmenlere eğitim sertifikası Eğiticilere teşekkür belgesi verildi.

64 UTYO 2000 yılından beri beş Uluslar arası Talasemi Yazokulu her iki yılda bir düzenlendi ve toplam 3000 kişi eğitildi.

65 UTYO Nisan ANTALYA 1.Uluslararası Talasemi Yaz Okulu Nisan KKTC 2.Uluslararası Talasemi Yaz Okulu Nisan ANTALYA 3.Uluslararası Talasemi Yaz Okulu Nisan ANTALYA 4.Uluslararası Talasemi Yaz Okulu Nisan ANTALYA 5.Uluslararası Talasemi Yaz Okulu

66 UTGK 2000 yılından beri On Ulusal Talasemi Gençlik Kampında toplam 2000 talassemi eğitildi.

67 UTGK , KKTC 1. Ulusal Talasemi Gençlik Kampı , ANTALYA 2. Ulusal Talasemi Gençlik Kampı , AYDIN 3. Ulusal Talasemi Gençlik Kampı , MUĞLA 4. Ulussal Talasemi Gençik Kampı , İZMİR 5. Ulusal Talasemi Gençlik Kampı , HATAY 6. Ulusal Talasemi Gençlik Kampı , ADANA 7. Ulusal Talasemi Gençlik Kampı , MERSİN 8. Ulusal Talasemi Gençlik Kampı , DENİZLİ 9. Ulusal Talasemi Gençlik Kampı , NEVŞEHİR 10. Ulusal Talasemi Gençlik Kampı

68 ULUSAL TALASEMİ EĞİTİM SEMİNERLERİ Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlükleri ile 2009 yılında Aydın, Muğla, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Batman, Siirt 11 ilde Hekimlere yönelik Eğitim Seminerleri

69 ULUSAL TALASEMİ EĞİTİM SEMİNERLERİ Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlükleri ile 2010 yılında Adana, Mersin, Antakya, Antalya, Burdur, Isparta, Konya 7 ilde Hekimlere yönelik Eğitim Seminerleri

70 12. DÜNYA TALASEMİ KONGRESİ Mayıs 2011 tarihleri arasında 12. Dünya Talasemi Kongresini Antalya WOW Topkapı Kremlin otellerinde gerçekleştirdik.

71 12. DÜNYA TALASEMİ KONGRESİ Kongreye Sağlık Bakanlığı, Kültür Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Antalya Tanıtım Vakfı, Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Antalya Sivil Toplum Örgütleri Güç Birliği, Antalya Esnaf Odaları Birliği destek vermiştir.

72 12. DÜNYA TALASEMİ KONGRESİ 2006 yılında Dubai de düzenlenen 10. Dünya Talasemi Kongresine 29 Ülkeden 1100 katılımcı, 220 bildiri ile katılmıştır. Bu kongrede de hiçbir sosyal program olmamıştır yılında Singapur da düzenlenen 11. Dünya Talasemi Kongresine 30 Ülkeden 1200 katılımcı, 315 bildiri ile katılmıştır. Bu kongrede hiçbir sosyal program olmamıştır. Antalya nın ev sahipliğini yaptığı 12. Dünya Talasemi Kongresine 59 Ülkeden 1310 katılımcı 325 bildiri ile başvurmuştur.

73 SONUÇ OLARAK; Talaseminin önlenmesinde yasa ile yönetmelik yayınlanması arasında 9 yıllık bir gecikme yaşanmıştır. SB ve UHK konseyi tarafından 2003 yılında başlatılan Ulusal Hemoglobinopati Kontrol Programı 30 ilde başarı ile sürdürülmektedir yılında evlenen çiftlerin %30 u taranır iken, 2008 yılında %81 e ulaşılmıştır yılında Talasemi ve Orak Hücreli yeni hasta doğumu 262 iken 2008 yılında 23 e düşmüştür, yani %87 azalmıştır.

74 SONUÇ OLARAK; 2000 yılından beri, 5 Uluslar arası Talasemi Yazokulu ve 10 Ulusal Talasemi Gençlik Kampı düzenlenmiştir yılından beri tüm hastalar transfüzyon ve şelasyon olanaklarına kavuşmuştur yılında kurulan Talasemi Federasyonu tüm dernekleri bir çatı altında toplamıştır. Talasemi Federasyonu, 2007 yılında, Talotır projesi ve Formatör Öğretmen projesi ile eğitime ağırlık vermiştir. Talasemi Federasyonu, Sağlık Bakanlığı ve İl sağlık Müdürlükleri ile birlikte yıllarında 18 ilde Ulusal Talasemi Eğitim Seminerleri düzenlemiştir. Talasemi Federasyonu, Dünya Talasemi Federasyonu ile birlikte, 2011 yılında Antalya da 12. Dünya Talasemi Kongresine ev sahipliği yapmıştır.

75 TALASEMİ FEDERASYONU FAALİYETLERİ YAYINLARI Hastalara yönelik Talasemi Hakkında Herşey kitabı Hekimlere yönelik Talasemi ve hemoglobinopatiler: tanı ve tedavi kitabı Hekimlere yönelik kurs kitabı Hekimlere yönelik Yazokulu kitapları Hekimlere yönelik eğitim CD si Halka yönelik afişler Halka yönelik el ilanları, Halka yönelik eğitim CD leri

76 1. Adana-Çukurova Kalıtsal Kan Hastalıkları Derneği 2. Ankara -Talasemi Derneği, 3. Antalya- Akdeniz Kan Hastalıkları Derneği 4. İstanbul- Talasemi Araştırma ve Uygulama Derneği 5. Gaziantep Talasemi Derneği Gaziantep 6. Mersin Hemoglobinopati Derneği Mersin 7. TADAD-Talasemi Dayanışma Derneği İstanbul 8. Siirt Talasemililer Derneği Siirt 9. Muğla Talasemi Derneği Muğla 10. Batman Talasemililer Derneği Batman 11. Kayseri Talasemililer Derneği Kayseri 12. Akdeniz Anemi ve Orak Hücre Anemi Hastalıkları Derneği Adana 13. Konya Talasemi Derneği- Konya 14. İzmir Talasemi Derneği- İzmir 15. Muğla Talasemi Derneği- Muğla 16. Tarsus Hemoglobinpati Derneği- Tarsus 17. Pamukkale Talasemi Derneği- Denizli 18. Aydın Talasemi Derneği- Aydın Kışla Mh Güllük Cd Antelsan İş Merkezi Antalya, Tel-faks: Web Adresi:

HEMOGLOBİNOPATİ KONTROL PROGRAMI

HEMOGLOBİNOPATİ KONTROL PROGRAMI TALASEMİ VE HEMOGLOBİNOPATİLER T.C. Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü HEMOGLOBİNOPATİ KONTROL PROGRAMI Toplumların geleceği o toplumu oluşturan bireylerin nitelikleri ile doğrudan ilişkilidir. Toplumu

Detaylı

DÜNYADA TALASEM VE HEMOGLOB NOPAT LER ÖNLEME ORGAN ZASYONU

DÜNYADA TALASEM VE HEMOGLOB NOPAT LER ÖNLEME ORGAN ZASYONU 5. Uluslararası Talasemi Yazokulu 5th International Thalassemia Summerschool DÜNYADA TALASEM VE HEMOGLOB NOPAT LER ÖNLEME ORGAN ZASYONU Prof. Dr. Duran Canatan Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

Perifer hastanelerinde talasemi tanısı ve izlemi. Dr. Şule Ünal Antakya Devlet Hastanesi

Perifer hastanelerinde talasemi tanısı ve izlemi. Dr. Şule Ünal Antakya Devlet Hastanesi Perifer hastanelerinde talasemi tanısı ve izlemi Dr. Şule Ünal Antakya Devlet Hastanesi DÜNYADA (WHO) Taşıyıcılık oranı..% 5.1 Taşıyıcı sayısı > 266 000 000 Her yıl doğan yeni taşıyıcı sayısı.1 000 000

Detaylı

Ülkemizde Çukurova, Akdeniz kıyı şeridi, Ege ve Marmara bölgelerinde talasemi taşıyıcılığı sık olarak görülmektedir

Ülkemizde Çukurova, Akdeniz kıyı şeridi, Ege ve Marmara bölgelerinde talasemi taşıyıcılığı sık olarak görülmektedir ÖNSÖZ Bilindiği üzere Anayasamız ve Umumi Hıfzısıhha Kanunu ülkenin sağlık şartlarının düzeltilmesi, sağlığa zarar veren tüm unsurlarla mücadele edilmesi ve gelecek neslin sağlıklı yetiştirilmesi hususunda

Detaylı

MOLEKÜLER TANISI DÜZEN GENETİK HASTALIKLAR TANI MERKEZİ. SERPİL ERASLAN, PhD

MOLEKÜLER TANISI DÜZEN GENETİK HASTALIKLAR TANI MERKEZİ. SERPİL ERASLAN, PhD β-talaseminin MOLEKÜLER TANISI DÜZEN GENETİK HASTALIKLAR TANI MERKEZİ SERPİL ERASLAN, PhD BETA TALASEMİ HEMOGLOBİNOPATİLER Otozomal resesif (globin gen ailesi) Özellikle Çukurova, Akdeniz kıyı şeridi,

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE TALASEMİ VE ANORMAL HEMOGLOBİNLER

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE TALASEMİ VE ANORMAL HEMOGLOBİNLER TALASEMİ VE HEMOGLOBİNOPATİLER DÜNYADA VE TÜRKİYE DE TALASEMİ VE ANORMAL HEMOGLOBİNLER Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, Isparta Pediatrik Hematoloji B.D. Talasemi Federasyonu Genel Başkanı

Detaylı

Dr. Canan Vergin. Anahtar Sözcükler. Epidemiyoloji, Hemoglobinopati, Talasemi DÜNYADA HEMOGLOBİNOPATİLERİN EPİDEMİYOLOJİSİ

Dr. Canan Vergin. Anahtar Sözcükler. Epidemiyoloji, Hemoglobinopati, Talasemi DÜNYADA HEMOGLOBİNOPATİLERİN EPİDEMİYOLOJİSİ TÜRK HEMATOLOJİ DERNEĞİ 2014: 4 1 Dr. Canan Vergin Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Hematoloji-Onkoloji Kliniği, İzmir, Türkiye e-posta: cvergin@gmail.com Anahtar

Detaylı

Hemoglobinopati Verilerimiz

Hemoglobinopati Verilerimiz Hemoglobinopati Verilerimiz Hemoglobinopatiler çalışma grubu www.hemoglobinopatiler.org Hemoglobinopatiler Çalışma Grubu Koordinatörü: Yeşim Aydınok Koordinatör yardımcısı: TPHD Eritrosit Hastalıkları

Detaylı

2012 YILINDA GERÇEKLEŞEN FAALİYETLER:

2012 YILINDA GERÇEKLEŞEN FAALİYETLER: 2012 YILINDA GERÇEKLEŞEN FAALİYETLER: Toplum farkındalığının artırılması amacıyla düzenlenen etkinliklerde kullanılmak üzere 100.000 adet el broşürü, 3 çeşit toplam 4000 adet afiş, 5000 eğitim CD si hazırlanmıştır.

Detaylı

Türkiye de Anne ve Çocukların Durumu. Dr. Mehmet Rifat KÖSE

Türkiye de Anne ve Çocukların Durumu. Dr. Mehmet Rifat KÖSE Türkiye de Anne ve Çocukların Durumu Dr. Mehmet Rifat KÖSE Değerlendirme Notu 214 Yılı Canlı doğum sayısındaki belirsizlikler devam etmektedir. Hastanede doğum yapan gebe sayısı 1.326.151 dir. Sağlık personeli

Detaylı

Dr. Hasan Kaya. Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Hematoloji Bilim Dalı, Hatay, Türkiye e-posta: kayahsn@gmail.

Dr. Hasan Kaya. Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Hematoloji Bilim Dalı, Hatay, Türkiye e-posta: kayahsn@gmail. TÜRK HEMATOLOJİ DERNEĞİ 2014: 4 1 Dr. Hasan Kaya Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Hematoloji Bilim Dalı, Hatay, Türkiye e-posta: kayahsn@gmail.com Anahtar Sözcükler Evlilik

Detaylı

TÜRKİYE DE HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KONTROL PROGRAMI

TÜRKİYE DE HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KONTROL PROGRAMI TÜRKİYE DE HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KONTROL PROGRAMI Dr. M. Bahadır Sucaklı Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Klinik HIV/AIDS Sempozyumu 26-27 Kasım 2011 Antakya HIV/AIDS Kontrol

Detaylı

TURIZM OTEL YÖNETICILERI DERNEĞI TANITIM DOSYASI

TURIZM OTEL YÖNETICILERI DERNEĞI TANITIM DOSYASI 2017 TURIZM OTEL YÖNETICILERI DERNEĞI TANITIM DOSYASI İcadiye Mahallesi Çifte Çınar Sokak No 26 Kuzguncuk Üsküdar İstanbul Tel : +90 (216) 383 2200 info@turoyd.org TURİZM OTEL YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ (TUROYD)

Detaylı

Burdur da ilköğretim 8. sınıflarda β - talasemi taşıyıcılık sıklığı

Burdur da ilköğretim 8. sınıflarda β - talasemi taşıyıcılık sıklığı Orijinal araştırma-original research http://dx.doi.org/10.7197/1305-0028.1827 Burdur da ilköğretim 8. sınıflarda β - talasemi taşıyıcılık sıklığı Prevalence of β thalassemia trait among the 8th grade primary

Detaylı

DAVET YAZISI. Talasemi Federasyonu Bilim Kurulu adına, Prof. Dr. Yeşim Aydınok. Talasemi Federasyonu Bilim Kurulu Başkanı Kongre Başkanı

DAVET YAZISI. Talasemi Federasyonu Bilim Kurulu adına, Prof. Dr. Yeşim Aydınok. Talasemi Federasyonu Bilim Kurulu Başkanı Kongre Başkanı 1. DUYURU DAVET YAZISI Değerli Ka lımcılar, Talasemi ve Hemoglobinopa ler in ülkemizde bir halk sağlığı sorunu olması, T.C. Sağlık Bakanlığı birimlerinin, Hemoglobinopa Tarama Merkezleri ile Tanı ve Tedavi

Detaylı

Türkiye de Taramalarda ve Prenatal Tanıda Son Durum. Prof. Dr. İlgen Şaşmaz 03 Mayıs 2018 Adana

Türkiye de Taramalarda ve Prenatal Tanıda Son Durum. Prof. Dr. İlgen Şaşmaz 03 Mayıs 2018 Adana Türkiye de Taramalarda ve Prenatal Tanıda Son Durum Prof. Dr. İlgen Şaşmaz 03 Mayıs 2018 Adana Sağlık Taramaları Hastalıkların erken tanınması ve buna bağlı olarak hastalık ve ölümlerin azaltılabilmesi

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI KONYA TOHUM 2015 4. Tohum Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı KONYA SULAMA TEKNOLOJİLERİ VE BİTKİ BESLEME FUARI 4. Bitki Besleme, Zirai Mücadele, Sulama, Fidancılık, Bahçe Bitkileri, Gübreleme ve Ekipmanları

Detaylı

Türkiye nin 2023 Turizm Stratejisi. Hazırlayan : Ahmet Burak Kargı www.kpsscebimde.com

Türkiye nin 2023 Turizm Stratejisi. Hazırlayan : Ahmet Burak Kargı www.kpsscebimde.com Türkiye nin 2023 Turizm Stratejisi Hazırlayan : Ahmet Burak Kargı www.kpsscebimde.com Türkiye Turizm Stratejisi Eylem planı nedir? Turizm sektörü için bir yol haritası oluşturularak bu yol haritası ile

Detaylı

Talasemi Konusunda Verilen Eğitimlerin Talasemi Taşıyıcılarının Bilgi Düzeyi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi

Talasemi Konusunda Verilen Eğitimlerin Talasemi Taşıyıcılarının Bilgi Düzeyi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi Ankara Med J, 015, 15():18-190 DOI: 10.17098/amj.11897 Talasemi Konusunda Verilen Eğitimlerin Talasemi Taşıyıcılarının Bilgi Düzeyi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi Determination of the Effect of Thalassemia

Detaylı

Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı 02.01.2015-31.12.2015 ÇALIŞMA RAPORU

Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı 02.01.2015-31.12.2015 ÇALIŞMA RAPORU Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı 02.01.2015-31.12.2015 ÇALIŞMA RAPORU Antalya Kepez Belediyesi Kurs Merkezlerinde (AKMEK) lerde kurs gören kadınlara Kadının genetik ve kan sağlığı konusunda, Çocuk Genetik

Detaylı

Osteoporozdan korunmak için Sağlık için Sağlıklı süt için! Programı Tanıtımı ve İl Düzeyinde Yürütülmesi

Osteoporozdan korunmak için Sağlık için Sağlıklı süt için! Programı Tanıtımı ve İl Düzeyinde Yürütülmesi Osteoporozdan korunmak için Sağlık için Sağlıklı süt için! Programı Tanıtımı ve İl Düzeyinde Yürütülmesi Nazime Yüksekkaya Ziraat Yüksek Mühendisi (Süt Teknolojisi Bölümü) Tespitler Süt ve süt ürünlerinin

Detaylı

TALASEMI: AKDENIZ ANEMISI ORAK HÜCRELİ ANEMİ

TALASEMI: AKDENIZ ANEMISI ORAK HÜCRELİ ANEMİ TALASEMI: AKDENIZ ANEMISI ORAK HÜCRELİ ANEMİ HAZIRLAYANLAR PROF.DR. DURAN CANATAN PROF. DR.YESIM AYDINOK PROF.DR. ZEYNEP KARAKAS DOC. DR. ILGEN SASMAZ KAN YAŞAM IRMAĞIDIR Kan, vücudun organ ve dokularını

Detaylı

Kalıtsal Kan Hastalıklarından Hemoglobinopati Kontrol Programı İle Tanı ve Tedavi Merkezleri Yönetmeliği

Kalıtsal Kan Hastalıklarından Hemoglobinopati Kontrol Programı İle Tanı ve Tedavi Merkezleri Yönetmeliği Kalıtsal Kan Hastalıklarından Hemoglobinopati Kontrol Programı İle Tanı ve Tedavi Merkezleri Yönetmeliği Tarihi:24.10.2002 Sayısı:24916 Sağlık Bakanlığından: Kalıtsal Kan Hastalıklarından Hemoglobinopati

Detaylı

Kalıtsal Kan Hastalıklarından Hemoglobinopati Kontrol Programı ile Tanı ve Tedavi Merkezleri Yönetmeliği. Tarih: 24.10.

Kalıtsal Kan Hastalıklarından Hemoglobinopati Kontrol Programı ile Tanı ve Tedavi Merkezleri Yönetmeliği. Tarih: 24.10. Kalıtsal Kan Hastalıklarından Hemoglobinopati Kontrol Programı ile Tanı ve Tedavi Merkezleri Yönetmeliği Tarih: 24.10.2002 Sayı: 24916 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

TÜRKİYE DE HIV EPİDEMİYOLOJİSİNİN SON DURUMU

TÜRKİYE DE HIV EPİDEMİYOLOJİSİNİN SON DURUMU TÜRKİYE DE HIV EPİDEMİYOLOJİSİNİN SON DURUMU Dr. Aygen Tümer Hacettepe Üniversitesi HIV/AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM) 15-18 Kasım 2018 HIV/AIDS Kongresi 2018 - Antalya DÜNYADA HIV İNFEKTE YENİ

Detaylı

Kahramanmaraş Talasemi. Sempozyumu I

Kahramanmaraş Talasemi. Sempozyumu I Kahramanmaraş Talasemi Sempozyumu I 7-9 Nisan 2016 Kahramanmaraş Talasemi Sempozyumu I 7-9 Nisan 2016 Ramada Otel, Kahramanmaraş BİLİMSEL PROGRAM Saat 7 Nisan 2016, Perşembe 09:00 16:00 KURS 16:30-18:00

Detaylı

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27 Şubat 2 Mart 2014 KONYA TOHUM 2014 KONYA HAYVANCILIK 2014

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27 Şubat 2 Mart 2014 KONYA TOHUM 2014 KONYA HAYVANCILIK 2014 ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27 Şubat 2 Mart 2014 KONYA TOHUM 2014 3. Tohum Teknolojileri, Bitki Besleme, Fidancılık, Bahçe Bitkileri, Zirai Mücadele, Sulama, Gübreleme ve Ekipmanları Fuarı KONYA HAYVANCILIK

Detaylı

İstatistik ve Sicil İzleme Dairesi Başkanlığı

İstatistik ve Sicil İzleme Dairesi Başkanlığı 1 İçindekiler Bölüm 1 2004 Yılı Dört Aylık Sonuçlar Bölüm 2 Teyit Sonuçları Bölüm 3 Internet Üzerinden İhale İşlemi Yapan İdarelerin İllerine ve Yapılarına Göre Dağılımları 2 2003 yılında ve 2004 yılının

Detaylı

TALASEM MERKEZLER NDE TOPLUM E T M PROGRAMLARI

TALASEM MERKEZLER NDE TOPLUM E T M PROGRAMLARI 5. Uluslararası Talasemi Yazokulu 5th International Thalassemia Summerschool TALASEM MERKEZLER NDE TOPLUM E T M PROGRAMLARI Dr. smail Hakkı T MUR Mu la l Sa lık Müdürlü ü Halk Sa lı ı Uzmanı HEMOGLOB NOPAT

Detaylı

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme (Ortaöğretim)

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme (Ortaöğretim) KURUM ADI KADRO ADI 190160001 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK MEMURU (ADANA TÜM İLÇELER Taşra) 5 0 75,57278 78,51528 190160003 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK MEMURU (ARTVİN TÜM İLÇELER Taşra) 4 0 75,26887 75,34407 190160005

Detaylı

Hastane Müdürü 8 Döner Sermaye Saymanı 8 Sağlık Müdürü 1 Baştabip 20 BALIKESİR

Hastane Müdürü 8 Döner Sermaye Saymanı 8 Sağlık Müdürü 1 Baştabip 20 BALIKESİR BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİREN HASTANE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE SAĞLIK HİZMETLERİNDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI BÖLGESEL EĞİTİM TOPLANTILARI Yataklı tedavi kurumlarımızda verilmekte olan

Detaylı

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24-28 Mart 2015

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24-28 Mart 2015 ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24-28 Mart 2015 KTO Tüyap Konya Uluslararası Fuar Merkezi İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE

Detaylı

Kalıtsal Kan Hastalıklarından Hemoglobinopati Kontrol Programı İle Tanı ve Tedavi Merkezleri Yönetmeliği

Kalıtsal Kan Hastalıklarından Hemoglobinopati Kontrol Programı İle Tanı ve Tedavi Merkezleri Yönetmeliği Kalıtsal Kan Hastalıklarından Hemoglobinopati Kontrol Programı İle Tanı ve Tedavi Merkezleri Yönetmeliği Resmi Gazete: Tarihi:24.10.2002 Sayısı:24916 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç

Detaylı

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA 1 ADANA EBE 4 1 ADANA SAĞLIK MEMURU RÖNTGEN TEKNİSYENİ 1 1 ADANA SAĞLIK MEMURU TIBBİ SEKRETER 2 2 ADIYAMAN DİYETİSYEN 2 2 ADIYAMAN EBE 2 2 ADIYAMAN HEMŞİRE 1 2 ADIYAMAN SAĞLIK MEMURU TIBBİ SEKRETER 1 2

Detaylı

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Lisans)

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Lisans) KURUM ADI ADI 390160001 SAĞLIK BAKANLIĞI PSİKOLOG (AĞRI TÜM İLÇELER Taşra) 1 0 72,44764 72,44764 390160003 SAĞLIK BAKANLIĞI PSİKOLOG (ARDAHAN TÜM İLÇELER Taşra) 1 0 72,11422 72,11422 390160005 SAĞLIK BAKANLIĞI

Detaylı

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24 27 Nisan 2014 KONMAK 2014 KONELEX 2014 İSKON 2014

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24 27 Nisan 2014 KONMAK 2014 KONELEX 2014 İSKON 2014 ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24 27 Nisan 2014 KONMAK 2014 Konya 11. Uluslararası Metal İşleme Makineleri, Kaynak, Delme, Kesme, Teknolojileri, Malzemeler, El Aletleri, Hidrolik ve Pnömatik Fuarı KONELEX 2014

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 01 10 2014 Sayı 31 TEPAV İSTİHDAM İZLEME TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Haziran 2014 verilerinin değerlendirildiği- 31. sayısında sigortalı

Detaylı

2016 YILI 10 AYLIK HEDEF-GERÇEKLEŞME DURUMU

2016 YILI 10 AYLIK HEDEF-GERÇEKLEŞME DURUMU 2016 YILI 10 AYLIK HEDEF-GERÇEKLEŞME DURUMU 2016 yılı 10 Aylık Hedef-Gerçekleşme Durumu Hedef Gerçekleşme Fark Hedef-Gerçekleşme 1.697.281 1.792.111 94.830 106 % 2016 YILI 10 Aylık HEDEF-GERÇEKLEŞTİRME

Detaylı

GAZİANTEP KEP İL EYLEM PLANI Strateji 1: Özellikle kız çocuklarının okullulaşma oranının artırılmasının sağlanması.

GAZİANTEP KEP İL EYLEM PLANI Strateji 1: Özellikle kız çocuklarının okullulaşma oranının artırılmasının sağlanması. GAZİANTEP KEP İL EYLEM PLANI Strateji 1: Özellikle kız çocuklarının okullulaşma oranının artırılmasının sağlanması. Faaliyetler Zamanlama Finansman /bütçe İşbirliği yapılacak kurum kuruluşlar İzleme değerlendirme

Detaylı

2015 KOCAELİ NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ TUİK

2015 KOCAELİ NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ TUİK 0 NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ TUİK Verilerine Göre Hazırlanmıştır. İLİNİN NÜFUSU.. NÜFUSUNA KAYITLI OLANLAR NDE YAŞAYIP NÜFUS KAYDI BAŞKA İLLERDE OLANLAR.0 %... %. NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ 0 TUİK Verilerine

Detaylı

TTB nin Olağandışı Durumlarla İlgili Çalışmaları

TTB nin Olağandışı Durumlarla İlgili Çalışmaları TTB nin Olağandışı Durumlarla İlgili Çalışmaları 1990 yılında Körfez Krizi sonrasında Kuzey Irak tan sığınmacı akını 17 Ağustos 1999 Marmara depremi TTB ODSH Kolu Yönergesi çerçevesinde, TTB ODSH Kolu

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ HANEHALKI İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ BİLGİ NOTU 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 06/03/2014 tarihinde 2013 yılı Hanehalkı İşgücü İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bir önceki yıla göre;

Detaylı

2016 YILI 6 AYLIK HEDEF-GERÇEKLEŞME DURUMU

2016 YILI 6 AYLIK HEDEF-GERÇEKLEŞME DURUMU 2016 YILI 6 AYLIK HEDEF-GERÇEKLEŞME DURUMU 2016 yılı 6 Aylık Hedef-Gerçekleşme Durumu Hedef Gerçekleşme Fark Hedef-Gerçekleşme 1.018.202 1.094.639 76.437 108 % 2016 YILI 6 Aylık HEDEF-GERÇEKLEŞTİRME RAKAMLARI

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 19 05 2014 Sayı 26 Genel Değerlendirme Ocak 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Ocak 2014 verilerinin değerlendirildiği- 26. sayısında sigortalı ücretli istihdamı, kadın

Detaylı

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA YER DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURULARI İÇİN İLAN EDİLEN LİSTESİ 1 ADANA BİYOLOG GENEL BÜTÇE 1 1 ADANA EBE GENEL BÜTÇE 6 1 ADANA HEMŞİRE GENEL BÜTÇE 2 1 ADANA SAĞLIK MEMURU ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİSYENİ GENEL BÜTÇE 1 1

Detaylı

FUAR SONUÇ RAPORU NİSAN ekolojizmir.izfas.com.tr

FUAR SONUÇ RAPORU NİSAN ekolojizmir.izfas.com.tr FUAR SONUÇ RAPORU 27-30 NİSAN -2016 ekolojizmir.izfas.com.tr ŞEHİRLERE GÖRE DAĞILIM Orgaik Gıda Organik Kozmetik Üniversite ve Diğer %60 %08 113 KATILIMCI %10 Organik Tekstil Organik Gübre Tarımsal İlaç

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 16 09 2014 Sayı 29 Genel Değerlendirme Nisan 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Nisan 2014 verilerinin değerlendirildiği- 29. sayısında sigortalı

Detaylı

Eczacılık VII.1. ECZACILIK UYGULAMALARI VII.2. ECZACILIK EĞİTİMİ

Eczacılık VII.1. ECZACILIK UYGULAMALARI VII.2. ECZACILIK EĞİTİMİ VII.. ECZACILIK UYGULAMALARI VII.. ECZACILIK EĞİTİMİ VII.. Uygulamaları TABLO-: BRANŞLARA GÖRE ECZACI DAĞILIMI (008) BRANŞLAR ECZACI SAYISI Bakanlık ve SGK'da Çalışan Eczacılar (Kamu Eczacısı) İlaç Sektöründe

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 07.08.2015 Sayı 41 Genel Değerlendirme Nisan 2015 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Nisan 2015 verilerinin değerlendirildiği- 41. sayısında sigortalı

Detaylı

Öğrenmek İstiyorum Kampanyası

Öğrenmek İstiyorum Kampanyası Öğrenmek İstiyorum Kampanyası TRABZON DA KAMPANYAYA İLGİ ARTIYOR sağlık üreme sağlığı bilgilerinin girmesine yönelik olarak başlanan Öğrenmek İstiyorum Kampanyası kapsamında Trabzon da ilgi gün geçtikçe

Detaylı

HIV/AIDS epidemisinde neler değişti?

HIV/AIDS epidemisinde neler değişti? HIV/AIDS epidemisinde neler değişti? Dr. Gülşen Mermut Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ABD EKMUD İzmir Toplantıları - 29.12.2015 Sunum Planı Dünya epidemiyolojisi

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul 1 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMA KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN

Detaylı

2016 YILI 9 AYLIK HEDEF-GERÇEKLEŞME DURUMU

2016 YILI 9 AYLIK HEDEF-GERÇEKLEŞME DURUMU 2016 YILI 9 AYLIK HEDEF-GERÇEKLEŞME DURUMU 2016 yılı 9 Aylık Hedef-Gerçekleşme Durumu Hedef Gerçekleşme Fark Hedef-Gerçekleşme 1.506.774 1.590.959 84.185 106 % 2016 YILI 9 Aylık HEDEF-GERÇEKLEŞTİRME RAKAMLARI

Detaylı

TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI

TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI Sektörlerindeki ürünlerin, en son teknolojik gelişmelerin, dünyadaki trendlerin ve son uygulamaların sergilendiği, 25-28 Eylül 2014 tarihleri arasında

Detaylı

2016 YILI 11 AYLIK HEDEF-GERÇEKLEŞME DURUMU

2016 YILI 11 AYLIK HEDEF-GERÇEKLEŞME DURUMU 2016 YILI 11 AYLIK HEDEF-GERÇEKLEŞME DURUMU 2016 yılı 11 Aylık Hedef-Gerçekleşme Durumu Hedef Gerçekleşme Fark Hedef-Gerçekleşme 1.868.368 1.975.561 97.193 105 % 2016 YILI 11 Aylık HEDEF-GERÇEKLEŞTİRME

Detaylı

2016 YILI 7 AYLIK HEDEF-GERÇEKLEŞME DURUMU

2016 YILI 7 AYLIK HEDEF-GERÇEKLEŞME DURUMU 2016 YILI 7 AYLIK HEDEF-GERÇEKLEŞME DURUMU 2016 yılı 7 Aylık Hedef-Gerçekleşme Durumu Hedef Gerçekleşme Fark Hedef-Gerçekleşme 1.167.869 1.262.826 94.957 108 % 2016 YILI 7 Aylık HEDEF-GERÇEKLEŞTİRME RAKAMLARI

Detaylı

Tarama Şekilleri Toplum Tabanlı (Population Based) Fırsatçı (Oportunistik) Servikal Kanser Meme Kanseri Kolorektal Kanserler

Tarama Şekilleri Toplum Tabanlı (Population Based) Fırsatçı (Oportunistik) Servikal Kanser Meme Kanseri Kolorektal Kanserler Ekim 2014 Meme Kanseri Farkındalık Ayı Dünyada ve Türkiye de Meme Kanseri Tarama Programları Doç. Dr. Murat Gültekin Taranması Önerilen Kanserler Tarama Şekilleri Toplum Tabanlı (Population Based) Fırsatçı

Detaylı

ULUSAL ÖLÇEKTE GELIŞME STRATEJISINDE TR52 BÖLGESI NASIL TANIMLANIYOR?

ULUSAL ÖLÇEKTE GELIŞME STRATEJISINDE TR52 BÖLGESI NASIL TANIMLANIYOR? KIRSAL KALKINMA, KURAKLIK VE EKOLOJİ: KONYA KARAMAN OVASI TR52 BÖLGESİ ULUSAL ÖLÇEKTE GELIŞME STRATEJISINDE TR52 BÖLGESI NASIL TANIMLANIYOR? BÖLGESEL GELIŞME ULUSAL STRATEJISI BGUS Mekansal Gelişme Haritası

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 7.3. Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceedings) basılan bildiriler

ÖZGEÇMİŞ. 7.3. Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceedings) basılan bildiriler 1. Adı Soyadı: Hale TOSUN 2. Doğum Tarihi: 07.07.1970 3. Unvanı: Yard. Doç. 4. Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ Derece Alan Üniversite Yıl Lise Hemşirelik Kızılay Özel Hemşirelik Lisesi 1988 Lisans Hemşirelik

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 11.06.2015 Sayı 39 Eki-08 Oca-09 Nis-09 Tem-09 Eki-09 Oca-10 Nis-10 Tem-10 Eki-10 Oca-11 Nis-11 Tem-11 Eki-11 Oca-12 Nis-12 Tem-12 Eki-12 Oca-13 Nis-13 Tem-13 Eki-13 Oca-14 Nis-14 Tem-14 Eki-14 Oca-15

Detaylı

Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini açıkladı

Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini açıkladı Basın Bildirisi Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini açıkladı 01 Ocak - 31 Aralık 2011 tarihleri arası Ajans Press in takibinde olan yerel, bölgesel ve ulusal 2659 yazılı basın takibinden

Detaylı

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Sağlık Turizmi - İkili İşbirliği Kapsamındaki Hastaların Koordinasyon Eğitimi ve Değerlendirme Toplantısı

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Sağlık Turizmi - İkili İşbirliği Kapsamındaki Hastaların Koordinasyon Eğitimi ve Değerlendirme Toplantısı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Sağlık Turizmi - İkili İşbirliği Kapsamındaki Hastaların Koordinasyon Eğitimi ve Değerlendirme Toplantısı 04 06 Aralık 2013_Antalya Medikal Turizmde Kamu Hastane Birliklerinin

Detaylı

DR. BİRKAN SANCAK Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü

DR. BİRKAN SANCAK Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü DR. BİRKAN SANCAK Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü PROJE AMAÇLARI AMAÇ 1 Madde Bağımlılığını Önleme Konularında Doğru, Güncel ve Standart Bilgilendirme ve Eğitimlerin Sağlanması AMAÇ 2 Bursa İli Yıldırım

Detaylı

Türkiye de Son Durum, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Aktiviteleri

Türkiye de Son Durum, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Aktiviteleri Türkiye de Son Durum, Aktiviteleri Dr. Ahmet ÖZLÜ Daire Başkanı 23 Kasım 2013-İSTANBUL 2 1985: İlk AIDS vakası HIV/AIDS Kontrol Programı Gelişimi 1985: HIV/AIDS bildirimi zorunlu hastalık kapsamında 1986:

Detaylı

Adı Soyadı Ünvanı. : Fatma Figen Uğurlu : Uzman Hemşire

Adı Soyadı Ünvanı. : Fatma Figen Uğurlu : Uzman Hemşire Adı Soyadı Ünvanı : Fatma Figen Uğurlu : Uzman Hemşire Doğum Tarihi : 08-09-1963 Doğum Yeri : Ankara Uyruğu : T.C. Medeni Durumu : Evli Yabancı Dili : İngilizce İş telefonu : 0212 660 11 25 / 27618 İş

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 12 08 2014 Sayı 28 Genel Değerlendirme Mart 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Mart 2014 verilerinin değerlendirildiği- 28. sayısında sigortalı

Detaylı

19 MAYIS ÖN HAZIRLIK TOPLANTISINDA ALINAN KARARLAR 9-10 Nisan 2005, Ankara

19 MAYIS ÖN HAZIRLIK TOPLANTISINDA ALINAN KARARLAR 9-10 Nisan 2005, Ankara 19 MAYIS ÖN HAZIRLIK TOPLANTISINDA ALINAN KARARLAR 9-10 Nisan 2005, Ankara 9-10 Nisan 2005 tarihinde Ankara Başkent Öğretmen evinde yapılan hazırlık toplantısına Elazığ, Adana, Antakya, Erzurum, Denizli,

Detaylı

FUAR ÖZET RAPORU 30 Nisan 3 Mayıs 2014

FUAR ÖZET RAPORU 30 Nisan 3 Mayıs 2014 FUAR ÖZET RAPORU 30 Nisan 3 Mayıs 2014 ÇUKUROVA GIDA / GIDA-TEK FUARI Adana 8. Gıda, İçecek Ürünleri, Gıda İşleme, Unlu Mamüller Teknolojileri, Depolama, Soğutma, Taşıma ve Mağaza Market Ekipmanları Fuarı

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) Dr.Sait SEVİNÇ Kasım 2011 ANTALYA. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı MHRS Nedir? Merkezi Hastane Randevu Sistemi

Detaylı

SOKAKTA YAŞAYAN VE/VEYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMET MODELİ ANTALYA İL EYLEM PLANI

SOKAKTA YAŞAYAN VE/VEYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMET MODELİ ANTALYA İL EYLEM PLANI SOKAKTA YAŞAYAN VE/VEYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMET MODELİ ANTALYA İL EYLEM PLANI ÇALIŞMA ALANI MÜDAHALE AKTİVİTE SÜRE UYGULAYICI İHTİYAÇ KAYNAK RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLARA ULAŞMA / SOSYAL MOBİLİZASYON

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Rapor Özet Türkiye genelinde il merkezlerinin içmesuyu durumu

İÇİNDEKİLER. Rapor Özet Türkiye genelinde il merkezlerinin içmesuyu durumu İÇİNDEKİLER Rapor Özet Türkiye genelinde il merkezlerinin içmesuyu durumu Çizelge 1 Türkiye genelinde il merkezlerinin su ihtiyaçları ve ihtiyaçların karşılanma durumu icmali Çizelge 2. 2013-2015 yılları

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 01 10 2014 Sayı 30 TEPAV İSTİHDAM İZLEME TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Mayıs 2014 verilerinin değerlendirildiği- 30. sayısında sigortalı ücretli

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 2 7 Ekim 2012

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 2 7 Ekim 2012 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 2 7 Ekim 2012 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1.ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.2.ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMA ÖRNEĞİ (YETKİLENDİRİLMİŞ TSM İSG BİRİMİ) HOŞ GELDİNİZ. Dr. Ali Koray KENZİMAN. Mersin İl Sağlık Müdürlüğü

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMA ÖRNEĞİ (YETKİLENDİRİLMİŞ TSM İSG BİRİMİ) HOŞ GELDİNİZ. Dr. Ali Koray KENZİMAN. Mersin İl Sağlık Müdürlüğü İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMA ÖRNEĞİ (YETKİLENDİRİLMİŞ TSM İSG BİRİMİ) HOŞ GELDİNİZ Dr. Ali Koray KENZİMAN İşyeri Hekimi/İş Güvenliği Uzmanı Mersin İl Sağlık Müdürlüğü İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİ

Detaylı

Menopoz kitabının satışı sürdürülmektedir. Sayı :1 FLORENCE NİGHTİNGALE HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU MEZUNLARI DERNEĞİ BÜLTENİ HAZİRAN 2003-2005 DÖNEMİNDEKİ FAALİYETLER 1. Mesleki Eğitim Araçlarının Hazırlanması

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI TAŞRA TEŞKİLATI İDARİ VE HİZMET BİRİMLERİ KADRO STANDARTLARI YÖNETMELİĞİ

SAĞLIK BAKANLIĞI TAŞRA TEŞKİLATI İDARİ VE HİZMET BİRİMLERİ KADRO STANDARTLARI YÖNETMELİĞİ SAĞLIK BAKANLIĞI TAŞRA TEŞKİLATI İDARİ VE HİZMET BİRİMLERİ KADRO STANDARTLARI YÖNETME SAĞLIK BAKANLIĞI TAŞRA TEŞKİLATI İDARİ VE HİZMET BİRİMLERİ KADRO STANDARTLARI YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete: 04.01.2012-28163

Detaylı

TBD Antalya Şube Başkanı Akyelli: Özellikle yazılımcıların yatırımlarını Antalya da yapmamaları için hiçbir neden yok

TBD Antalya Şube Başkanı Akyelli: Özellikle yazılımcıların yatırımlarını Antalya da yapmamaları için hiçbir neden yok TBD Antalya Şube Başkanı Akyelli: Özellikle yazılımcıların yatırımlarını Antalya da yapmamaları için hiçbir neden yok Antalya daki 4 üniversitenin sektör için gerekli eğitimleri verdiği, Akdeniz Üniversitesi

Detaylı

YEREL YÖNETİMLER PERFORMANS ARAŞTIRMASI -BÜYÜKŞEHİRLER-

YEREL YÖNETİMLER PERFORMANS ARAŞTIRMASI -BÜYÜKŞEHİRLER- YEREL YÖNETİMLER PERFORMANS ARAŞTIRMASI -BÜYÜKŞEHİRLER- MART 2016 4 Bu araştırma Mart 2014 yerel seçimlerinden bu yana geçen 2 senelik süreçte, vatandaşların Büyükşehir 5 Belediye hizmetleri ile ilgili

Detaylı

Dr. Duran Canatan. Anahtar Sözcükler. Epidemiyoloji, Hemoglobinopati, Talasemi, Türkiye TÜRKİYE DE HEMOGLOBİNOPATİLERİN EPİDEMİYOLOJİSİ

Dr. Duran Canatan. Anahtar Sözcükler. Epidemiyoloji, Hemoglobinopati, Talasemi, Türkiye TÜRKİYE DE HEMOGLOBİNOPATİLERİN EPİDEMİYOLOJİSİ TÜRK HEMATOLOJİ DERNEĞİ 2014: 4 1 Dr. Duran Canatan Ulusal Hemoglobinopati Konseyi ve Talasemi Federasyonu Kurucu Başkanı Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı - Hemoglobinopati Tanı Merkezi Başkanı e-posta:

Detaylı

TABİP İL BÖLGE SE PDC KAD ORAN GRUP KİLİS 4 63 88 96 109,09% A1 KARAMAN 4 32 127 130 102,36% A2 İZMİR 1 3 1821 1864 102,36% A3 MALATYA 5 42 373 375

TABİP İL BÖLGE SE PDC KAD ORAN GRUP KİLİS 4 63 88 96 109,09% A1 KARAMAN 4 32 127 130 102,36% A2 İZMİR 1 3 1821 1864 102,36% A3 MALATYA 5 42 373 375 TABİP İL BÖLGE SE PDC KAD ORAN GRUP KİLİS 4 63 88 96 109,09% A1 KARAMAN 4 32 127 130 102,36% A2 İZMİR 1 3 1821 1864 102,36% A3 MALATYA 5 42 373 375 100,54% A4 ELAZIĞ 5 39 308 309 100,32% A5 YALOVA 2 13

Detaylı

2015 YILI ÖĞRETMENLER İÇİN HİZMETİÇİ EĞİTİM PLANI "Aile Eğitimi Kurs Programı (0-18 Yaş)"

2015 YILI ÖĞRETMENLER İÇİN HİZMETİÇİ EĞİTİM PLANI Aile Eğitimi Kurs Programı (0-18 Yaş) 2015 YILI ÖĞRETMENLER İÇİN HİZMETİÇİ EĞİTİM PLANI "Aile Eğitimi Kurs Programı (0-18 Yaş)" S. NO NO 1 2015000088 EĞİTİM İNİN ADI KATILACAK OLANLAR YERİ Aile Eğitimi (0-18 Yaş) Eğitici Eğitimi (Formatör)

Detaylı

TABLO-1. İLKÖĞRETİM/ORTAOKUL/İLKOKUL MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR (2015 EKPSS/KURA )

TABLO-1. İLKÖĞRETİM/ORTAOKUL/İLKOKUL MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR (2015 EKPSS/KURA ) KURUM KODU DPB NO KURUM ADI / POZİSYON UNVANI İL İLÇE TEŞKİLAT SINIF 490060001 12062 AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI HİZMETLİ IĞDIR TÜM İLÇELER Taşra YH 12 2 999 1000 1001 490060003 12079 AİLE VE

Detaylı

TÜİK İZMİR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 11/10/2017

TÜİK İZMİR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 11/10/2017 TÜİK İZMİR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 11/10/2017 Nüfus Eğitim Sağlık Doğum Ölüm Evlenme ve Boşanma İşgücü Tüketim Fiyat Endeksleri Finansal Yatırım Araçları Milli Gelir Dış Ticaret Yapı İzin Konut Satış Ulaştırma

Detaylı

K.K.T.C`DE DİYABETİN EPİDOMİYOLOJİSİ. UZM.HEM. AYNUR BAYKAL Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Merkezi

K.K.T.C`DE DİYABETİN EPİDOMİYOLOJİSİ. UZM.HEM. AYNUR BAYKAL Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Merkezi K.K.T.C`DE DİYABETİN EPİDOMİYOLOJİSİ UZM.HEM. AYNUR BAYKAL Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Merkezi Dünya genelinde 4.ölüm nedenidir. Her yıl diyabete bağlı

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 01 07 2014 Sayı 27 Genel Değerlendirme Şubat 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Şubat 2014 verilerinin değerlendirildiği- 27. sayısında sigortalı

Detaylı

7.3. Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler:*

7.3. Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler:* Sevtap YILDIRIR dryildirir@gmail.com ORCID ID: 0000-0002-0766-178X (505) 799 23 35 1. Doğum Tarihi : 06 / 06 / 1969 2. Unvanı : Pratisyen Hekim 3. Öğrenim Durumu : Yüksek Lisans 4. Çalıştığı Kurum : İstanbul

Detaylı

ETIK RESEARCH ETİK

ETIK RESEARCH ETİK 04.06.2015 ETIK RESEARCH 24.06.2015 ETİK ETİK ARAŞTIRMA Etik ilkelerinden ödün vermeden müşterilerine yüksek standartlarda, kaliteli hizmet vermek adına 1997 yılında kurulan Etik Araştırma, birlikte üreterek,

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 31 12 2014 Sayı 33 Genel Değerlendirme Ağustos 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Ağustos 2014 verilerinin değerlendirildiği 33. sayısında

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI İLAÇ KULLANIMI Sunum Planı Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Kavramı AİK te Paydaşlar AİK Süreç Akılcı Olmayan İlaç Kullanımı ve Problemin Boyutu Türkiye deki AİK Uygulamalarına Genel Bakış AKILCI İLAÇ

Detaylı

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı (UCLG-MEWA)

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı (UCLG-MEWA) Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı (UCLG-MEWA) UCLG Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler; Yerel ve bölgesel yönetimlerin birleşik sesi olmak Yerel ve bölgesel yönetimler

Detaylı

Yerel yönetimler, Kamu ve Sivil toplum kurum/kuruluşları, İşletmeler, Üniversiteler, Kooperatifler, birlikler

Yerel yönetimler, Kamu ve Sivil toplum kurum/kuruluşları, İşletmeler, Üniversiteler, Kooperatifler, birlikler Kalkınma İller Konu Başlığı Uygun Başvuru Sahipleri Son Başvuru Destek Üst Limiti (TL) Destek oranı (%) Ankara Ankara İleri Teknolojili Ürün Ticarileştirme Mali Destek Yerel Ürün Ticarileştirme Mali Destek

Detaylı

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre TÜRKİYE 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE'YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI YILLAR % DEĞİŞİM ORANI AYLAR 2016 2017 2018* 2017/2016 2018/2017 OCAK 1 170 333 1 055 474 1 461 570-9,81

Detaylı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ PROJESİ

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ PROJESİ BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ PROJESİ TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİM PROGRAMI ANA HATLARIYLA Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi Projesi Arka Plan ve Gerekçeler BİYOLOJİK BAĞIMLILIK SOSYAL TOPYEKUN MÜCADELE

Detaylı

Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler

Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler 1. Bölge: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla 2. Bölge: Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri Hariç), Denizli,

Detaylı

PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL

PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL YERLEŞİMLERDEKİ NÜFUS %'Sİ... 4 EK 1.2... 6 KİŞİ BAŞI REEL GSYİH,

Detaylı

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Önlisans)

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Önlisans) KURUM ADI ADI 290160001 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK TEKNİKERİ (ADANA TÜM İLÇELER Taşra) 1 0 85,13376 85,13376 290160003 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK TEKNİKERİ (AFYONKARAHİSAR TÜM İLÇELER Taşra) 2 0 81,03624 82,65201

Detaylı

TÜİK İZMİR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 04/01/2018

TÜİK İZMİR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 04/01/2018 TÜİK İZMİR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 04/01/2018 Nüfus Eğitim Sağlık Doğum Ölüm Evlenme ve Boşanma İşgücü Tüketim Fiyat Endeksleri Finansal Yatırım Araçları Milli Gelir Dış Ticaret Yapı İzin Konut Satış Ulaştırma

Detaylı

Yerel Seçim Araştırması Raporu BÜYÜKŞEHİRLER

Yerel Seçim Araştırması Raporu BÜYÜKŞEHİRLER Yerel Seçim Araştırması Raporu BÜYÜKŞEHİRLER 48,1 ŞANLIURFA 22,5 8,0 6,1 3,6 11,7 AKPARTİ BDP SP CHP DİĞER KARARSIZ 25-30 Ekim 2013 tarihleri arasında 2830 kişi ile yüzyüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir.

Detaylı

ELEX SEKTÖRÜNÜN TEK FUARI

ELEX SEKTÖRÜNÜN TEK FUARI ELEX SEKTÖRÜNÜN TEK FUARI 26-29 Eylül 2013 tarihleri arasında organize edilen ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından desteklenen Türkiye nin ve bölgenin sektöründeki tek ihtisas fuarı olan

Detaylı

UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ

UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ 1. CUMHURBAŞKANLIĞI 1.1. Devlet Denetleme Kurulu UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ 2. BAŞBAKANLIK 2.1. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği(MGK) 2.2. Atatürk Kültür, Dil ve tarih Yüksek

Detaylı