Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular"

Transkript

1 Basel II Geçiş Süreci Sıkça Srulan Srular Sru N: 89 Cevaplanma Tarihi: İlgili Hüküm: Yönetmelik Taslağı 1 Madde 3 ve 6, Yönetmelik Taslağı Ek-1, 1 ila 16 ncı fıkralar Knu: Merkezi Yönetimler, Bölgesel ve Yerel Yönetimler, İdari Birimler ve Ticari Olmayan Girişimler Risk Sınıflarının Tanımı Sru: Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağında yer alan; Merkezi Yönetimler, Bölgesel ve Yerel Yönetimler, İdari Birimler ve Ticari Olmayan Girişimler hangi kurumları kapsamaktadır? Cevap: Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı 6 ncı maddesinde bankaların risklerini nasıl sınıflandıracakları izah edilmektedir. Madde nin birinci fıkrası şöyledir: Risklerin sınıflandırılması MADDE 6- (1) Maruz kalınan riskler, aşağıdaki şekilde sınıflandırılır: a) Merkezi yönetimlerden veya merkez bankalarından şarta bağlı lan ve lmayan alacaklar, b) Bölgesel yönetimlerden veya yerel yönetimlerden şarta bağlı lan ve lmayan alacaklar, c) İdari birimlerden ve ticari lmayan girişimlerden şarta bağlı lan ve lmayan alacaklar, ç) Çk taraflı kalkınma bankalarından şarta bağlı lan ve lmayan alacaklar, d) Uluslararası teşkilatlardan şarta bağlı lan ve lmayan alacaklar, 1 Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı 1 BDDK Atatürk Bulvarı N:191 B Blk Kavaklıdere/ANKARA Tel: (312) Faks: (312) Bu dkümana adresinden ulaşılabilmektedir.

2 e) Bankalar ve aracı kurumlardan şarta bağlı lan ve lmayan alacaklar, f) Şarta bağlı lan ve lmayan kurumsal alacaklar, g) Şarta bağlı lan ve lmayan perakende alacaklar, ğ) Şarta bağlı lan ve lmayan gayrimenkul ipteğiyle teminatlandırılmış alacaklar; h) Tahsili gecikmiş alacaklar, ı) Kurulca riski yüksek larak belirlenen alacaklar, i) İptek teminatlı menkul kıymetler, j) Menkul kıymetleştirme pzisynları, k) Bankalar ve aracı kurumlardan lan kısa vadeli alacaklar ile kısa vadeli kurumsal alacaklar, l) Klektif yatırım kuruluşu niteliğindeki yatırımlar, m) Diğer alacaklar. Fıkra ya bakıldığında, bazı alacakların karşı taraflarına göre (a, b, c, ç, d, e, f ve g) bazı alacakların ise niteliklerine göre (ğ, h, ı, i, j, k, l ve m) ayrımlaştırıldığı görülmektedir. Niteliklerine göre lan sınıflandırmada yapılan işlemin karşı tarafından ziyade işlemin kendisi sınıflandırmaya esas lduğundan bankalar, yapılan işlemi değerlendirerek sınıflandırmayı yapabilecektir. Diğer taraftan karşı taraflarına göre alacakların sınıflandırılmasında uygulamada bazı güçlüklerin yaşandığı görülmektedir. Çk taraflı kalkınma bankaları, uluslar arası teşkilatlar, bankalar ve aracı kurumlar (ç, d ve e) ayrı sınıflar halinde ele alındığından, bu kuruluşların tespit edilmesi ve sınıflandırılması dğrudan yapılabilmektedir. Bununla birlikte kalan sınıflarda yer alan alacakların sınıflandırılmasında (a, b, c, f ve g) birtakım özel ve kamu hukuku prensiplerin dikkate alınması Öncelikle işlemin karşı tarafının bir kişi lması Nitekim Medeni Hukukumuz yalnızca kişiler in hak ve yükümlülük sahibi labileceğini düzenlemektedir. Kişi gerçek kişi ya da tüzel kişidir. Gerçek kişi lma hukukumuzda tüm insanlara verilmiş bir haktır. Buna karşın, tüzel kişilik ise hukuk sisteminin yarattığı snradan rtaya çıkan kavramsal hukuki bir varlıktır. Tüzel kişiler, hem kamu hukuku (kamu tüzel kişilikleri) hem de özel hukuk uyarınca (dernekler, vakıflar, şirketler, sendikalar vs.) kişilik kazanabilir. Gerçek kişiler hukuki işlemleri bizzat kendileri yapabiliyrken, tüzel kişiler ancak gerçek kişilerden 2 BDDK Atatürk Bulvarı N:191 B Blk Kavaklıdere/ANKARA Tel: (312) Faks: (312) Bu dkümana adresinden ulaşılabilmektedir.

3 luşan yetkili rganları aracılığıyla işlemlerini yapabilir. Diğer taraftan hem gerçek kişiler hem de tüzel kişiler temsil hukuku kapsamında temsilcileri aracılığı ile de işlem yapabilmektedir. Sermaye yeterliliği kapsamında karşı tarafın belirlenmesi için hukukumuzda yer alan kişi kavramının kullanılması, işlemi yapanlardan ziyade işlem nedeniyle riskine maruz kalınan tarafın tespiti açısından kritik bir önem taşımaktadır. Örneğin devlet tüzel kişiliği içinde yer alan bakanlık teşkilatına bağlı bir kurumun kredilendirilmesinde işlemi yapan kurum müdürü iken riski alınan taraf kurum değil, dğrudan devlet tüzel kişiliği ya da hazinedir. Ya da tüzel kişiliği bulunmayan bir apartman yöneticiliği adına kullanılan kredilerde brçlu taraf krediyi alan apartman yöneticisi değil apartman yöneticisine vekalet veren kat malikleri/sakinleridir. Aşağıda nihai kredi brçlusu lan gerçek ve tüzel kişilerin türleri ve örnekler verilmektedir: 1) Gerçek Kişiler: A. Kendi adına hareket eden gerçek kişiler, B. Başkalarına adına yapılan işlemlerde temsil lunan gerçek kişiler. 2) Tüzel Kişiler: A. Kamu Tüzel Kişileri (1) Devlet Tüzel Kişiliği: Devlet Tüzel Kişiliğine dahil kurumlar, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kntrl Kanunu na ekli (I) sayılı cetvelde yer alan kurumlardır i.nihai brçlunun devlet tüzel kişiliği lduğu örnekler: (a) Bakanlık merkez (örn: Milli Eğitim Bakanlığı) ve taşra teşkilatları (örn: İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri), (b) Yüksek mahkemeler (Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi vs.), (c) Devlet kulları ve devlet kullarına ait kul aile birlikleri, (d) Devlet hastaneleri, (e) Devlet Tüzel Kişiliğine dahil kurumlara bağlı lan ve ayrı tüzel kişiliği lmayan döner sermaye işletmeleri. (2) Mahalli İdareler: (a) İl özel idaresi ve il özel idarelerine bağlı tüzel kişiliğe haiz lmayan işletmeler, 3 BDDK Atatürk Bulvarı N:191 B Blk Kavaklıdere/ANKARA Tel: (312) Faks: (312) Bu dkümana adresinden ulaşılabilmektedir.

4 (b) Belediyeler (büyükşehir belediyeleri dahil) ve bunlara bağlı tüzel kişiliğe haiz lmayan işletmeler, belediye sınırları içerisinde yer alan mahalle muhtarlıkları, (c) Köy idareleri (köy tüzel kişileri) ve köy muhtarlıkları, (d) Mahalli idare birlikleri: 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu ve 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu uyarınca faaliyette bulunan birliklerdir. Örnekler: Belediye Hizmet Birliği, Çevre Altyapı Hizmet Birliği, İçmesuyu Birliği, Sulama Birlikleri, Kalkınma Birliği, Köylere Hizmet Götürme Birliği, Özel İdare-Belediye Hizmet Birliği, Turizm Birliği ve Ulusal Düzeyde Birlikler vb. (3) Kamu Kurumları: Devlet Tüzel Kişiliği ve Mahalli idare tüzel kişiliklerinden ayrı kamu tüzel kişiliğine haiz lan tüm kurum ve kuruluşlar bu kategride mütalaa edilir. (a) Kamu Tüzel Kişiliği (i) Tanımı: Devlet tarafından kanunla veya kanunun açıkça verdiği yetkiye dayanılarak kurulmuş ve kamu gücü ayrıcalıklarıyla dnatılmış lan bir tüzel kişidir. 2 (ii) Bir tüzel kişinin kamu tüzel kişisi labilmesinin şartları 3 : 1. Anayasa da ya da kanunda dğrudan kamu tüzel kişiliği verilmesi, 2. Anayasa da ya da kanunda dğrudan kamu tüzel kişiliği verilmediği durumlarda; a. Devlet tarafından (yasama rganı tarafından kanunla, idare tarafından idari bir işlemle) kurulmuş lmak, b. Bir ve ya birden fazla kamu gücü ayrıcalıklarıyla dnatılmış lmak, Örneğin: i. Tek yanlı işlem yapabilme yetkisine haiz lmak, ii. Re sen icra yetkisine haiz lmak, iii. Hukuka uygunluk karinesinden yararlanıyr lmak, iv. Gelirlerinin kamu geliri larak sayılması, v. Mallarının haczedilememesi, iflasa tabi lmama, 2 GÖZLER, Kemal, İdare Hukuku (2nci Baskı), Ekin Basım Yayın Dağıtım, Bursa 2009, syf A.g.e, syf BDDK Atatürk Bulvarı N:191 B Blk Kavaklıdere/ANKARA Tel: (312) Faks: (312) Bu dkümana adresinden ulaşılabilmektedir.

5 vi. Persnelinin devlet memuru larak kabul edilmesi, vii. Zrunlu üyelik ve/veya zrunlu aidat imtiyazına sahip lması vb. (b) Kamu kurumlarına örnekler: (i) Milli Kamu Kurumları 1. İdari Kamu Kurumları ile Bilimsel, Teknik ve Kültürel Kamu Kurumları: 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kntrl Kanunu na ekli (II) sayılı cetvelde yer alan kurumlar ii, 2. Düzenleyici ve Denetleyici Kamu kurumları: 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kntrl Kanunu na ekli (III) sayılı cetvelde yer alan kurumlar iii, 3. Ssyal Kamu kurumları: 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kntrl Kanunu na ekli (IV) iv sayılı cetvelde yer alan kurumlar, 4. Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT ler): 233 sayılı KHK ya ekli cetvelde yer alan İktisadi Devlet Teşekkülleri (İDT ler), Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK ler), Müesseseler ve Bağlı Ortaklıklar. (ii) Mahalli Kamu Kurumları 1. İl Özel İdarelerine bağlı ve ayrı kamu tüzel kişiliğine haiz şirketler: 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu uyarınca faaliyet gösterirler. 2. Belediyelere (Büyükşehir Belediyeleri dahil) bağlı ve ayrı kamu tüzel kişiliğine haiz şirketler: 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve kendi özel kanunları uyarınca (örneğin İSKİ ile ilgili larak 2560 sayılı Kanun) faaliyet gösterirler. (iii) Bölgesel Kamu Kurumları: Bölge Kalkınma İdareleri (338 ve 642 sayılı KHK lara göre GAP, DAP, DKP, KOP) ve Bölgesel Kalkınma Ajansları (5449 sayılı Kanun). (iv) Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Kuruluşları: Anayasa 135 inci maddesinde tanımlanmaktadır. v (v) Diğer: Yukarıda bahsedilen kamu tüzel kişiliği şartlarını haiz diğer kuruluşlar. Örnek: TOKİ, Ayrı kamu tüzel kişiliği haiz döner sermaye işletmeleri, Türkiye Futbl Federasynu, OYAK vb. 5 BDDK Atatürk Bulvarı N:191 B Blk Kavaklıdere/ANKARA Tel: (312) Faks: (312) Bu dkümana adresinden ulaşılabilmektedir.

6 B. Özel Hukuk Tüzel Kişileri: i) Şirketler (Adi, Kllektif, Adi ve Paylı Kmandit, Limited, Annim Şirketler), ii) Kperatifler, iii) Dernek (Kamu yararına çalışan dernekler vi dahil) ve Vakıflar, iv) Sendika, Federasyn ve Knfederasynlar, v) Siyasi Partiler, vi) Spr Kulüpleri. 3) Tüzel Kişiliği Olmayan Kuruluş veya Organizasynlara ilişkin prensipler: A. Hukukumuzda yalnızca kişi ler hak ve yükümlülüğe sahip labildiğinden temel yaklaşım bu tür kuruluş veya rganizasynların bağlı lduğu gerçek kişi ya da tüzel kişilere ulaşmak lmalıdır. B. Merkezi yönetime, mahalli idarelere ve kamu kuruluşlarına bağlı ve ayrı tüzel kişiliği lmayan kuruluşların da (bazı müdürlükler, kurumlar, döner sermaye işletmelerinin büyük bir kısmı) uygulamada bankalarda kendi adlarına hesaplar açtıkları ve kredi kullandıkları görülmektedir. Bu tür kuruluşların bağlı ldukları merkezi yönetime, mahalli idarelere ve kamu kuruluşlarına tahsis edilen sınıflarda değerlendirilmesi C. Özel hukuk kapsamında dernek ve vakıflar bünyesinde lan ve ayrı tüzel kişiliği lmayan işletmeler için ilgili dernek ya da vakıf, adi şirket için rtaklar, jintventure da taraflar, apartman yönetiminde kat malikleri, kul aile birliklerinde brcu üstlenenler (veliler ya da kul yöneticileri) vs. nihai brçlu larak değerlendirilmelidir. Yukarıda verilen liste kullanılarak sermaye yeterliliği mevzuatı kapsamında yapılacak risk sınıflandırılmasında 6 ncı maddenin birinci fıkrasında yer alan ğ, h, ı, i, j, k, l ve m ile ç, d ve e sınıflarına girmeyen ve a, b, c, f ve g sınıflarında dikkate alınması gereken alacakların ayrımı (kırmızı renkle byanmış risk sınıflarına göre) aşağıdaki şekilde yapılmalıdır: 1) Gerçek Kişiler: (f veya g) kurumsal veya perakende alacaklar, 2) Tüzel Kişiler: a) Kamu Tüzel Kişileri (1) Devlet Tüzel Kişiliği: (a) Merkezi yönetimlerden alacaklar, 6 BDDK Atatürk Bulvarı N:191 B Blk Kavaklıdere/ANKARA Tel: (312) Faks: (312) Bu dkümana adresinden ulaşılabilmektedir.

7 (2) Mahalli İdareler: (b) Yerel yönetimlerden alacaklar 4, (3) Kamu Kurumları: Bu kuruluşların tamamı (c) İdari birimlerden (kamu kuruluşlarından) alacaklar 5 içinde yer almalıdır. Bununla birlikte yukarıda bahsi geçen İktisadi Devlet Teşekküleri (İDT ler) ile bağlı rtaklık ve müessseleri, Mahalli Kamu Kurumları (İl Özel İdaresi, Belediye ve Büyükşehir Belediyelerine bağlı şirketler) ve ticari alanda faaliyet gösteren diğer kamu kuruluşları Yönetmelik Taslağında yer alan tanım gereği 6 kurumsal veya perakende alacaklar içinde değerlendirilmelidir. Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK ler) ise 233 sayılı KHK uyarınca tekel niteliğindeki mal ve hizmetleri kamu yararı gözeterek üretmek ve pazarlamak üzere kurulduğundan sermaye yeterliliği hesaplaması bakımından bu kuruluşların Kamu Kuruluşları sınıfında yer almaları Kurumumuzca uygun görülmektedir. b) Özel Hukuk Tüzel Kişileri i) Şirketler (Kllektif, Adi ve Paylı Kmandit, Limited, Annim Şirketler): (f veya g) kurumsal veya perakende alacaklar, ii) Kperatifler: (f veya g) kurumsal veya perakende alacaklar, iii) Dernek (Kamu yararına çalışan dernekler dahil) ve Vakıflar: (c) ticari lmayan girişimler, iv) Sendika ve Knfederasynlar: (c) ticari lmayan girişimler, v) Siyasi Partiler: (c) ticari lmayan girişimler, vi) Spr Kulüpleri: (c) ticari lmayan girişimler, vii) Diğer özel hukuk tüzel kişileri: (c) ticari lmayan girişimler. 3) Tüzel Kişiliği Olmayan Kuruluş veya Organizasynlar: Nihai brçlunun sınıfı esas alınmalıdır. 4 Ülkemizin üniter bir idari yapıya haiz lması nedeniyle bölgesel yönetim ler bulunmamaktadır. Yurtdışından lan alacaklar bakımından ise bölgesel yönetim lerin söz knusu labileceği izahtan varestedir. 5 Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı EK:1 Birinci Bölüm 13 ila 16 ncı fıkralarda idari birim ve kamu kuruluşu larak iki ayrı ifade kullanılmaktadır. Ancak idare hukukumuzda bu iki kavrama ayrı ayrı tekabül eden terimler bulunmadığından söz knusu ifadeler eş anlamlı larak kabul edilmelidir. Bu nedenle merkezi ve yerel yönetimler dışında yer alan tüm kamu tüzel kişileri idari birim/kamu kuruluşu larak sınıflandırılmalıdır. 6 Yönetmelik Taslağı nda yer alan tanım n) Kamu kuruluşu: Ticari alanda faaliyet göstermiyr lmaları kaydıyla; merkezi yönetime veya bölgesel yönetime ya da yerel tritelere karşı srumlu kamu idarelerini, bölgesel ya da yerel tritelere karşı bu kamu idareler gibi srumlu lan veya açıkça merkezi hükümetin garantisi ve sahipliği altında bulunan ya da kuruluş kanunları çerçevesinde yönetilen ve kamu denetimine tabi lan kuruluşları, şeklindedir. Bununla birlikte söz knusu tanımın ülke mevzuatına daha uyumla hale getirilmesi için Kurumuzca düzenleme değişikliği yapılması planlanmaktadır. 7 BDDK Atatürk Bulvarı N:191 B Blk Kavaklıdere/ANKARA Tel: (312) Faks: (312) Bu dkümana adresinden ulaşılabilmektedir.

8 1 Bahsi geçen kuruluşlar aşağıda verilmiştir. Listenin güncel hali için mevzuat değişikliklerinin takip edilmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Cumhurbaşkanlığı Başbakanlık (Türk Silahlı Kuvvetleri: Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet kmutanlıkları ve bağlı her türlü alt birimler dahildir) Anayasa Mahkemesi Yargıtay Danıştay Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Sayıştay Adalet Bakanlığı Millî Savunma Bakanlığı İçişleri Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı Maliye Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Çalışma ve Ssyal Güvenlik Bakanlığı Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı Aile ve Ssyal Plitikalar Bakanlığı Avrupa Birliği Bakanlığı Bilim, Sanayi ve Teknlji Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Eknmi Bakanlığı Gençlik ve Spr Bakanlığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kalkınma Bakanlığı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı Jandarma Genel Kmutanlığı Sahil Güvenlik Kmutanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Diyanet İşleri Başkanlığı Hazine Müsteşarlığı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı Devlet Persnel Başkanlığı Türkiye İstatistik Kurumu Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Tapu ve Kadastr Genel Müdürlüğü Meterlji Genel Müdürlüğü Basın-Yayın ve Enfrmasyn Genel Müdürlüğü Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu 1 Bahsi geçen kuruluşlar aşağıda verilmiştir. Listenin güncel hali için mevzuat değişikliklerinin takip edilmesi Yükseköğretim Kurulu, ÖSYM, Üniversiteler ve Yüksek Teknlji Enstitüleri Özel Bütçeli Diğer İdareler 8 BDDK Atatürk Bulvarı N:191 B Blk Kavaklıdere/ANKARA Tel: (312) Faks: (312) Bu dkümana adresinden ulaşılabilmektedir.

9 Savunma Sanayi Müsteşarlığı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Atatürk Kültür Merkezi Türk Dil Kurumu Türk Tarih Kurumu Türkiye ve Orta-Dğu Amme İdaresi Enstitüsü Türkiye Bilimsel ve Teknljik Araştırma Kurumu Türkiye Bilimler Akademisi Türkiye Adalet Akademisi Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Karaylları Genel Müdürlüğü Spr Genel Müdürlüğü Devlet Tiyatrları Genel Müdürlüğü Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Orman Genel Müdürlüğü Vakıflar Genel Müdürlüğü Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Türk Akreditasyn Kurumu Türk Standartları Enstitüsü Türk Patent Enstitüsü Ulusal Br Araştırma Enstitüsü Türkiye Atm Enerjisi Kurumu Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Türk İşbirliği ve Krdinasyn Ajansı Başkanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu Meslekî Yeterlilik Kurumu Yurtdışı Türkler ve Akraba Tpluluklar Başkanlığı Türkiye Yazma Eserler Başkanlığı Dğu Anadlu Prjesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Knya Ovası Prjesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Dğu Karadeniz Prjesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Türkiye Su Enstitüsü Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu 1 Bahsi geçen kuruluşlar aşağıda verilmiştir. Listenin güncel hali için mevzuat değişikliklerinin takip edilmesi Rady ve Televizyn Üst Kurulu Bilgi Teknljileri ve İletişim Kurumu Sermaye Piyasası Kurulu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Kamu İhale Kurumu Rekabet Kurumu Tütün ve Alkl Piyasası Düzenleme Kurumu Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu 1 Bahsi geçen kuruluşlar aşağıda verilmiştir. Listenin güncel hali için mevzuat değişikliklerinin takip edilmesi Ssyal Güvenlik Kurumu Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü 9 BDDK Atatürk Bulvarı N:191 B Blk Kavaklıdere/ANKARA Tel: (312) Faks: (312) Bu dkümana adresinden ulaşılabilmektedir.

10 1 Aşağıda söz knusu kuruluşlara örnekler verilmiştir. Bu kuruluşlara bağlı daların ve barların da aynı kapsamda değerlendirilmesi gerektiği izahtan varestedir. Türkiye Odalar ve Brsalar Birliği Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Knfederasynu Türkiye Ziraat Odaları Birliği Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Türk Tabipleri Birliği Türk Diş Hekimleri Birliği Türk Veteriner Hekimleri Birliği Türk Eczacıları Birliği Türkiye Barlar Birliği Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Türkiye Nterler Birliği Türkiye Bankalar Birliği Türkiye Katılım Bankaları Birliği Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Türkiye Sigrta ve Reasürans Şirketleri Birliği Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Türkiye Thumcular Birliği 1 adresinden bilgi edinilebilir. i Bahsi geçen kuruluşlar aşağıda verilmiştir. Listenin güncel hali için mevzuat değişikliklerinin takip edilmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Cumhurbaşkanlığı Başbakanlık (Türk Silahlı Kuvvetleri: Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet kmutanlıkları ve bağlı her türlü alt birimler dahildir) Anayasa Mahkemesi Yargıtay Danıştay Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Sayıştay Adalet Bakanlığı Millî Savunma Bakanlığı İçişleri Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı Maliye Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Çalışma ve Ssyal Güvenlik Bakanlığı Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı Aile ve Ssyal Plitikalar Bakanlığı Avrupa Birliği Bakanlığı Bilim, Sanayi ve Teknlji Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Eknmi Bakanlığı Gençlik ve Spr Bakanlığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 10 BDDK Atatürk Bulvarı N:191 B Blk Kavaklıdere/ANKARA Tel: (312) Faks: (312) Bu dkümana adresinden ulaşılabilmektedir.

11 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kalkınma Bakanlığı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı Jandarma Genel Kmutanlığı Sahil Güvenlik Kmutanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Diyanet İşleri Başkanlığı Hazine Müsteşarlığı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı Devlet Persnel Başkanlığı Türkiye İstatistik Kurumu Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Tapu ve Kadastr Genel Müdürlüğü Meterlji Genel Müdürlüğü Basın-Yayın ve Enfrmasyn Genel Müdürlüğü Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ii Bahsi geçen kuruluşlar aşağıda verilmiştir. Listenin güncel hali için mevzuat değişikliklerinin takip edilmesi Yükseköğretim Kurulu, ÖSYM, Üniversiteler ve Yüksek Teknlji Enstitüleri Özel Bütçeli Diğer İdareler Savunma Sanayi Müsteşarlığı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Atatürk Kültür Merkezi Türk Dil Kurumu Türk Tarih Kurumu Türkiye ve Orta-Dğu Amme İdaresi Enstitüsü Türkiye Bilimsel ve Teknljik Araştırma Kurumu Türkiye Bilimler Akademisi Türkiye Adalet Akademisi Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Karaylları Genel Müdürlüğü Spr Genel Müdürlüğü Devlet Tiyatrları Genel Müdürlüğü Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Orman Genel Müdürlüğü Vakıflar Genel Müdürlüğü Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Türk Akreditasyn Kurumu Türk Standartları Enstitüsü Türk Patent Enstitüsü Ulusal Br Araştırma Enstitüsü Türkiye Atm Enerjisi Kurumu Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Türk İşbirliği ve Krdinasyn Ajansı Başkanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 11 BDDK Atatürk Bulvarı N:191 B Blk Kavaklıdere/ANKARA Tel: (312) Faks: (312) Bu dkümana adresinden ulaşılabilmektedir.

12 Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu Meslekî Yeterlilik Kurumu Yurtdışı Türkler ve Akraba Tpluluklar Başkanlığı Türkiye Yazma Eserler Başkanlığı Dğu Anadlu Prjesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Knya Ovası Prjesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Dğu Karadeniz Prjesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Türkiye Su Enstitüsü Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu iii Bahsi geçen kuruluşlar aşağıda verilmiştir. Listenin güncel hali için mevzuat değişikliklerinin takip edilmesi Rady ve Televizyn Üst Kurulu Bilgi Teknljileri ve İletişim Kurumu Sermaye Piyasası Kurulu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Kamu İhale Kurumu Rekabet Kurumu Tütün ve Alkl Piyasası Düzenleme Kurumu Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu iv Bahsi geçen kuruluşlar aşağıda verilmiştir. Listenin güncel hali için mevzuat değişikliklerinin takip edilmesi Ssyal Güvenlik Kurumu Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü v Aşağıda söz knusu kuruluşlara örnekler verilmiştir. Bu kuruluşlara bağlı daların ve barların da aynı kapsamda değerlendirilmesi gerektiği izahtan varestedir. Türkiye Odalar ve Brsalar Birliği Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Knfederasynu Türkiye Ziraat Odaları Birliği Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Türk Tabipleri Birliği Türk Diş Hekimleri Birliği Türk Veteriner Hekimleri Birliği Türk Eczacıları Birliği Türkiye Barlar Birliği Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Türkiye Nterler Birliği Türkiye Bankalar Birliği Türkiye Katılım Bankaları Birliği Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Türkiye Sigrta ve Reasürans Şirketleri Birliği Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Türkiye Thumcular Birliği vi adresinden bilgi edinilebilir. 12 BDDK Atatürk Bulvarı N:191 B Blk Kavaklıdere/ANKARA Tel: (312) Faks: (312) Bu dkümana adresinden ulaşılabilmektedir.

Resmi Gazete Tarihi: 07.09.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24516

Resmi Gazete Tarihi: 07.09.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24516 Resmi Gazete Tarihi: 07.09.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24516 KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI VE TOPLU SÖZLEŞME KANUNU KAPSAMINA GİREN KURUM VE KURULUŞLARIN GİRDİKLERİ HİZMET KOLLARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 24516

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 24516 Resmi Gazete Tarihi: 07.09.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24516 KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI VE TOPLU SÖZLEŞME KANUNU KAPSAMINA GİREN KURUM VE KURULUŞLARIN GİRDİKLERİ HİZMET KOLLARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN

Detaylı

GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ

GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ 1) Türkiye Büyük Millet Meclisi 2) Cumhurbaşkanlığı 3) Başbakanlık 4) Anayasa Mahkemesi 5) Yargıtay 6) Danıştay 7) Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 8) Sayıştay 9) Adalet Bakanlığı 10) Millî Savunma Bakanlığı

Detaylı

CUMHURBAŞKANLIĞI, BAŞBAKANLIK, TBMM, MİT

CUMHURBAŞKANLIĞI, BAŞBAKANLIK, TBMM, MİT Geçtiğimiz günlerde açıklanan 2013 bütçesinde hangi kurumlara ne kadar pay ayrıldığı belli oldu.aslan payı 99 milyar 166 milyon TL ile Maliye Bakanlığı nın olurken, Sağlık Bakanlığı na nerdeyse Diyanet

Detaylı

III. STRATEJİ GELİŞTİRME BİRİM YÖNETİCİLERİ TOPLANTISI

III. STRATEJİ GELİŞTİRME BİRİM YÖNETİCİLERİ TOPLANTISI III. STRATEJİ GELİŞTİRME BİRİM YÖNETİCİLERİ TOPLANTISI 28-29 NİSAN 2011 AFYON Sayın Strateji Geliştirme Birim Yöneticileri, Bildiğiniz üzere, kamu kaynaklarının belirlenen politika ve hedefler doğrultusunda

Detaylı

Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu Kapsamına Giren Kurum ve Kuruluşların Girdikleri Hizmet Kollarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik

Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu Kapsamına Giren Kurum ve Kuruluşların Girdikleri Hizmet Kollarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik 4688 SAYILI KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI KANUNU KAPSAMINA GİREN KURUM VE KURULUŞLARIN GİRDİKLERİ HİZMET KOLLARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu Kapsamına Giren

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 Bölüm 1: ANAYASA VE TEMEL ORGANLAR...5 1. TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI VE TEMEL ORGANLARI...5 2. YASAMA...7 2.1. Türkiye Büyük Millet Meclisi...7 2.1.1. TBMM nin Görev ve Yetkileri...8

Detaylı

(I) SAYILI CETVEL GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ

(I) SAYILI CETVEL GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ (I) SAYILI CETVEL GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ 1) Türkiye Büyük Millet Meclisi 2) Cumhurbaşkanlığı 3) Başbakanlık 4) Anayasa Mahkemesi 5) Yargıtay 6) Danıştay 7) Hâkimler ve Savcılar Yüksek

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 04.05.2012 Sayı: 2012/103 Ref: 4/103

SİRKÜLER İstanbul, 04.05.2012 Sayı: 2012/103 Ref: 4/103 SİRKÜLER İstanbul, 04.05.2012 Sayı: 2012/103 Ref: 4/103 Konu: 117 NUMARALI K.D.V. GENEL TEBLİĞİ UYARINCA BELİRLENMİŞ ALICILAR KAPSAMINDAKİ İDARE, KURUM VE KURUŞLAR TARAFINDAN ALINAN HİZMETLERDE K.D.V.

Detaylı

2015 YILINDA EĞİTİME ALINACAK MALİ HİZMETLER UZMANLARININ LİSTESİ ( 23 Şubat - 27 Mart 2015 )

2015 YILINDA EĞİTİME ALINACAK MALİ HİZMETLER UZMANLARININ LİSTESİ ( 23 Şubat - 27 Mart 2015 ) 2015 YILINDA EĞİTİME ALINACAK MALİ HİZMETLER UZMANLARININ LİSTESİ ( 23 Şubat - 27 Mart 2015 ) KURUM ADI Kontenjan sayısı 1. Grup (A) 1. Grup (B) 2. Grup 3. Grup 4. Grup 5. Grup TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm I CUMHURİYETİN TEMEL ORGANLARI YASAMA YÜRÜTME YARGI. Bölüm II İDARE BAŞBAKANLIK

İÇİNDEKİLER. Bölüm I CUMHURİYETİN TEMEL ORGANLARI YASAMA YÜRÜTME YARGI. Bölüm II İDARE BAŞBAKANLIK İÇİNDEKİLER YASAMA Bölüm I CUMHURİYETİN TEMEL ORGANLARI Türkiye Büyük M illet Meclisi... 2 Türkiye Büyük M illet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı... 3 Kamu Denetçiliği Kurumu...4 YÜRÜTME Cumhurbaşkanı...

Detaylı

Haziran 2013 Engellilere Tahsisli Kadro Kontenjanlarının Karşılaştırmalı Durum Cetveli. Memur Sayısı

Haziran 2013 Engellilere Tahsisli Kadro Kontenjanlarının Karşılaştırmalı Durum Cetveli. Memur Sayısı Haziran lere Tahsisli Kadro Kontenjanlarının Karşılaştırmalı Durum Cetveli %() ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ ADALET BAKANLIĞI ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ ADIYAMAN

Detaylı

Şubat 2014 Engellilere Tahsisli Kadro Kontenjanlarının Karşılaştırmalı Durum Cetveli

Şubat 2014 Engellilere Tahsisli Kadro Kontenjanlarının Karşılaştırmalı Durum Cetveli Şubat lere Tahsisli Kadro Kontenjanlarının Karşılaştırmalı Durum Cetveli %() ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ 9 ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ ADALET BAKANLIĞI 9 9 ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ 9 ADIYAMAN

Detaylı

ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI CETVELLERİ KURUMSAL SINIFLANDIRMA ANAHTARI

ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI CETVELLERİ KURUMSAL SINIFLANDIRMA ANAHTARI ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI CETVELLERİ KURUMSAL SINIFLANDIRMA (EK : KS 1,2,3,4,5) EK: KS1 KURUMSAL SINIFLANDIRMA ANAHTARI MERKEZ İDARİ YAPI VE HİYERARŞİK KADEME A=01-60 I II III IV Bakan veya Bütçe

Detaylı

TBMM MİLLETVEKİLLERİ Cinsiyete göre dağılım. TBMM MİLLETVEKİLLERİ Partilere göre dağılım YEREL YÖNETİMLER KADIN ORANI (%)

TBMM MİLLETVEKİLLERİ Cinsiyete göre dağılım. TBMM MİLLETVEKİLLERİ Partilere göre dağılım YEREL YÖNETİMLER KADIN ORANI (%) TBMM MİLLETVEKİLLERİ Cinsiyete göre dağılım SEÇİM YILI PARLAMENTODAKİ MİLLETVEKİLİ MİLLETVEKİLİ 1935 395 18 4.6 1943 435 16 3.7 1950 487 3 0.6 1957 610 8 1.3 1965 450 8 1.8 1973 450 6 1.3 1991 450 8 1.8

Detaylı

GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ (I SAYILI CETVEL) 2016 YILI BÜTÇESİ ÖDENEK TEKLİF TAVANLARI

GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ (I SAYILI CETVEL) 2016 YILI BÜTÇESİ ÖDENEK TEKLİF TAVANLARI GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İ (I SAYILI CETVEL) 2016 YILI BÜTÇESİ ÖDENEK TEKLİF TAVANLARI (TL) MAL VE HİZMET ALIM FAİZ BORÇ VERME YEDEK ÖDENEK CUMHURBAŞKANLIĞI 83.943.000 6.760.000 163.041.000 2.352.000

Detaylı

T.C UŞAK VALİLİĞİ VALİ YARDIMCILARI ARASINDAKİ GÖREV VE YETKİ DAĞILIMI

T.C UŞAK VALİLİĞİ VALİ YARDIMCILARI ARASINDAKİ GÖREV VE YETKİ DAĞILIMI I-Vali Yardımcısı Sait TOPOĞLU Tarafından Yürütülecek Görevler: A-Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığına Ait Görevler Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı

Detaylı

Kamu Tarifelerinden Faydalanabilecek Kurumlar

Kamu Tarifelerinden Faydalanabilecek Kurumlar Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Kamu Tarifelerinden Faydalanabilecek Kurumlar Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Anadolu Ajansı T.A.Ş.Genel Müdürlüğü Anayasa

Detaylı

16) Sağlık Bakanlığı 17) Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı(8) 19) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

16) Sağlık Bakanlığı 17) Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı(8) 19) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 5018 SAYILI KANUNA EKLİ CETVELERDE YER ALAN İDARE, KURUM VE KURULUŞLAR (I) SAYILI CETVEL (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ 1) Türkiye Büyük Millet Meclisi

Detaylı

696 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE ÇALIŞTIKLARI KURUM VE KURULUŞA GÖRE KADROYA ALINAN İŞÇİLER

696 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE ÇALIŞTIKLARI KURUM VE KURULUŞA GÖRE KADROYA ALINAN İŞÇİLER 696 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE ÇALIŞTIKLARI KURUM VE KURULUŞA GÖRE KADROYA ALINAN İŞÇİLER KHK nın 127. maddesi ile 5018 sayılı Kanuna ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan

Detaylı

ASMMMO SAYLI KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNUNA EKLİ CETVELLER (Değişiklik: 5436/12 Md.)

ASMMMO SAYLI KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNUNA EKLİ CETVELLER (Değişiklik: 5436/12 Md.) 5018 SAYLI KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNUNA EKLİ CETVELLER (Değişiklik: 5436/12 Md.) ( I ) SAYILI CETVEL GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ 1) Türkiye Büyük Millet Meclisi 2) Cumhurbaşkanlığı

Detaylı

GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ (I SAYILI CETVEL) 2015 YILI BÜTÇESİ ÖDENEK TEKLİF TAVANLARI

GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ (I SAYILI CETVEL) 2015 YILI BÜTÇESİ ÖDENEK TEKLİF TAVANLARI GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İ (I SAYILI CETVEL) 2015 YILI BÜTÇESİ ÖDENEK TEKLİF TAVANLARI MAL VE HİZMET ALIM FAİZ BORÇ VERME YEDEK ÖDENEK CUMHURBAŞKANLIĞI 80.441.000 7.400.000 141.834.000 2.125.000 143.959.000

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm YASAMA, YÜRÜTME, YARGI. İkinci Bölüm YÖNETİM

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm YASAMA, YÜRÜTME, YARGI. İkinci Bölüm YÖNETİM vi İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm YASAMA, YÜRÜTME, YARGI 1. YASAMA... 1 1. 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi... 1 1.1.1. TBMM nin Görev ve Yetkileri... 2 2. YÜRÜTME... 4 2.1. Cumhurbaşkanı... 4 2.1.1. Cumhurbaşkanlığı

Detaylı

FAALİYET ALANLARIMIZ

FAALİYET ALANLARIMIZ MERKEZİMİZ HAKKINDA Ankara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ANKÜSEM) 2001 yılında, Üniversitenin örgün ön lisans, lisans ve lisansüstü öğretim programları dışında verilecek eğitimleri düzenlemek ve

Detaylı

2014 YILI BİLGİ EDİNME GENEL RAPORU

2014 YILI BİLGİ EDİNME GENEL RAPORU 2014 YILI BİLGİ EDİNME GENEL RAPORU GENEL TOPLAM I CUMHURBAŞKANLIĞI GENEL SEKRETERLİĞİ II III IV BAŞBAKANLIK GENELKURMAY BAŞKANLIĞI BAKANLIKLAR BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI (Bülent ARINÇ) BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI

Detaylı

II-5 5436 SAYILI KANUNLA İHDAS EDİLEN İÇ DENETÇİ KADROLARINDAN (720) ADEDİNİN SINIF VE DERECELERİNİN DEĞİŞTİRİLEREK KAMU KURUMLARINA TAHSİS EDİLMESİ

II-5 5436 SAYILI KANUNLA İHDAS EDİLEN İÇ DENETÇİ KADROLARINDAN (720) ADEDİNİN SINIF VE DERECELERİNİN DEĞİŞTİRİLEREK KAMU KURUMLARINA TAHSİS EDİLMESİ II-5 5436 SAYILI KANUNLA İHDAS EDİLEN İÇ DENETÇİ KADROLARINDAN (720) ADEDİNİN SINIF VE DERECELERİNİN DEĞİŞTİRİLEREK KAMU KURUMLARINA TAHSİS EDİLMESİ HAKKINDA KARAR 5436 SAYILI KANUNLA İHDAS EDİLEN İÇ DENETÇİ

Detaylı

2015 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU İCMALİ (I) SAYILI CETVEL - GENEL BÜTÇELİ İDARELER (EKONOMİK SINIFLANDIRMA)

2015 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU İCMALİ (I) SAYILI CETVEL - GENEL BÜTÇELİ İDARELER (EKONOMİK SINIFLANDIRMA) 2015 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU İCMALİ (I) SAYILI CETVEL - GENEL BÜTÇELİ İDARELER (EKONOMİK SINIFLANDIRMA) KURUMLAR ALIM FAİZ CARİ TRANSFER GİDERİ TRANSFERİ BORÇ VERME YEDEK ÖDENEK CUMHURBAŞKANLIĞI

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK

KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK BAKANLAR KURULU Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlardan kurulur. Cumhurbaşkanı bakanlar kurulunun

Detaylı

IV SAYILI MAKAM TAZMİNATI CETVELİ: (Ek: 9/4/1990 - KHK - 418/10 md.; Değişik: 20/3/1997 - KHK - 570/10 md.) IV SAYILI MAKAM TAZMİNATI CETVELİ

IV SAYILI MAKAM TAZMİNATI CETVELİ: (Ek: 9/4/1990 - KHK - 418/10 md.; Değişik: 20/3/1997 - KHK - 570/10 md.) IV SAYILI MAKAM TAZMİNATI CETVELİ IV SAYILI MAKAM TAZMİNATI CETVELİ: (Ek: 9/4/1990 - KHK - 418/10 md.; Değişik: 20/3/1997 - KHK - 570/10 md.) IV SAYILI MAKAM TAZMİNATI CETVELİ Sıra No Kadro ve Görev Ünvanı Tazminat Göstergeleri 1 Başbakanlık

Detaylı

Bakanlık Sistemi. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Bakanlık Sistemi. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Bakanlık Sistemi Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Bakan Merkezi yönetim bakanlıklar biçiminde örgütlenmiştir ve her bakanlıkta en üst yönetici olarak bakan bulunur. Bakanlıklardaki yönetsel

Detaylı

HİZMET SINIFLARI İTİBARİYLE UNVAN VEYA AYLIK ALINAN DERECELERE GÖRE EK GÖSTERGELER

HİZMET SINIFLARI İTİBARİYLE UNVAN VEYA AYLIK ALINAN DERECELERE GÖRE EK GÖSTERGELER 7- I SAYILI CETVEL (Ek: 9//990-KHK-8/ md.; İptal: Ana.Mah.nin 5//99 tarih ve E.990/, K.99/6 sayılı Kararı ile; Yeniden düzenleme: 8/5/99-KHK-57/ md.) HİZMET SINIFLARI İTİBARİYLE UNVAN VEYA AYLIK ALINAN

Detaylı

UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ

UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ 1. CUMHURBAŞKANLIĞI 1.1. Devlet Denetleme Kurulu UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ 2. BAŞBAKANLIK 2.1. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği(MGK) 2.2. Atatürk Kültür, Dil ve tarih Yüksek

Detaylı

Engellilere Tahsisli Kadro Kontenjanlarının Karşılaştırmalı Durum Cetveli

Engellilere Tahsisli Kadro Kontenjanlarının Karşılaştırmalı Durum Cetveli .. lere Tahsisli Kadro Kontenjanlarının Karşılaştırmalı Durum Cetveli %() ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ ADALET BAKANLIĞI..9. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Kasım 2015 Engellilere Tahsisli Kadro Kontenjanlarının Karşılaştırmalı Durum Cetveli

Kasım 2015 Engellilere Tahsisli Kadro Kontenjanlarının Karşılaştırmalı Durum Cetveli lere Tahsisli Kadro Kontenjanlarının Karşılaştırmalı Durum Cetveli Açık 1 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ 808 24 21 3 2 ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ 125 4 2 2 3 ADALET BAKANLIĞI 99.021 2.971 1.608 1363 4

Detaylı

(I) SAYILI CETVEL (Değişik: 22/12/ /12 md.) GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ

(I) SAYILI CETVEL (Değişik: 22/12/ /12 md.) GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ (I) SAYILI CETVEL GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ md.) 1) Türkiye Büyük Millet Meclisi 2) Cumhurbaşkanlığı 3) ( ) (10) 4) Anayasa Mahkemesi 5) Yargıtay 6) Danıştay 7) Hâkimler ve Savcılar Yüksek

Detaylı

2013 YILI BİLGİ EDİNME GENEL RAPORU

2013 YILI BİLGİ EDİNME GENEL RAPORU 2013 YILI BİLGİ EDİNME GENEL RAPORU GENEL TOPLAM I CUMHURBAŞKANLIĞI GENEL SEKRETERLİĞİ II III IV BAŞBAKANLIK GENELKURMAY BAŞKANLIĞI BAKANLIKLAR BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI (Bülent ARINÇ) BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI

Detaylı

ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI CETVELLERİ KURUMSAL SINIFLANDIRMA ANAHTARI

ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI CETVELLERİ KURUMSAL SINIFLANDIRMA ANAHTARI ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI CETVELLERİ KURUMSAL SINIFLANDIRMA (EK : KS 1,2,3,4,5) EK: KS1 KURUMSAL SINIFLANDIRMA ANAHTARI I II III IV İDARİ YAPI VE HİYERARŞİK KADEME Bakan veya Bütçe Türü Bakana karşı

Detaylı

16. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı

16. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Aşağıdaki Kamu Kurum ve Kuruluşları nda çalışan personeller, Vodafone Kamululara özel Akıl Küpü Çözümler den yararlanabilirler. Kurum listesi T.C.Devlet Personel Başkanlığı Devlet Teşkilatı Bilgi Resmi

Detaylı

ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI CETVELLERİ KURUMSAL SINIFLANDIRMA ANAHTARI

ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI CETVELLERİ KURUMSAL SINIFLANDIRMA ANAHTARI ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI CETVELLERİ KURUMSAL SINIFLANDIRMA (EK : KS 1,2,3,4,5) EK: KS1 KURUMSAL SINIFLANDIRMA ANAHTARI MERKEZ a. Müsteşar a=01 01 b. Yardımcı birimler b=-19 Özel Kalem -İ.M.İ.D. 04

Detaylı

TÜRK İDARİ TEŞKİLAT YAPISI

TÜRK İDARİ TEŞKİLAT YAPISI TÜRK İDARİ TEŞKİLAT YAPISI YERİNDEN YÖNETİM BİRİMLERİ DERS NOTLARI Hazırlayan : Tacettin ÇALIK Mail : tcttnhoca@gmail.com İnternet Sitesi : Facebook adresi : https://www.facebook.com/anahtarkelimelerlevatandaslik/

Detaylı

Mayıs 2016 ENGELLİLELERE TAHSİSLİ KADRO KONTENJANLARININ KARŞILAŞTIRMALI DURUM CETVELİ

Mayıs 2016 ENGELLİLELERE TAHSİSLİ KADRO KONTENJANLARININ KARŞILAŞTIRMALI DURUM CETVELİ Mays 2016 Çalşan Açk NO Kurum Ad 1 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ 804 24 21 3 2 ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ 135 4 2 2 3 ADALET BAKANLIĞI 99.022 2.971 1.597 1.374 4 ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

I-GENEL BÜTÇELİ İDARELER

I-GENEL BÜTÇELİ İDARELER I-GENEL BÜTÇELİ İDARELER (I) SAYILI CETVEL 2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU GEREĞİNCE AÇIKTAN ATAMA VE NAKİL SAYILARININ KURUMLARA DAĞILIMI 1 BAŞBAKANLIK 110 2 ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI (İdari

Detaylı

(31.12.2005 tarih ve 26040 4. Mükerrer Sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır) Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 1)

(31.12.2005 tarih ve 26040 4. Mükerrer Sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır) Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 1) (31.12.2005 tarih ve 26040 4. Mükerrer Sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır) Maliye Bakanlığından : Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 1) 1. Giriş Bilindiği üzere, 24/12/2003 tarihli

Detaylı

(I) SAYILI CETVEL 2013 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU GEREĞİNCE AÇIKTAN ATAMA VE NAKİL SAYILARININ KAMU İDARE KURUM VE KURULUŞLARA DAĞILIMI

(I) SAYILI CETVEL 2013 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU GEREĞİNCE AÇIKTAN ATAMA VE NAKİL SAYILARININ KAMU İDARE KURUM VE KURULUŞLARA DAĞILIMI A-KAMU İDARE, KURUM VE KURULUŞLARI 1 BAŞBAKANLIK 100 2 ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI 30 3 YARGITAY BAŞKANLIĞI 100 4 DANIŞTAY BAŞKANLIĞI 30 5 HAKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU 40 6 SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 45

Detaylı

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNA TABİİ PERSONEL EK GÖSTERGELERİ I SAYILI CETVEL

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNA TABİİ PERSONEL EK GÖSTERGELERİ I SAYILI CETVEL SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNA TABİİ PERSONEL EK GÖSTERGELERİ I SAYILI CETVEL (Ek: 9//990-KHK-/ md.; İptal: Ana.Mah.nin //99 tarih ve E.990/, K.99/ sayılı Kararı ile; Yeniden düzenleme: //99-KHK-/ md.)

Detaylı

Damga Vergisine Tabi Olup Olmadığı Tartışmalı Olan Kurumların Damga Vergisi Karşısındaki Durumları

Damga Vergisine Tabi Olup Olmadığı Tartışmalı Olan Kurumların Damga Vergisi Karşısındaki Durumları www.mevzuattakip.com.tr Damga Vergisine Tabi Olup Olmadığı Tartışmalı Olan Kurumların Damga Vergisi Karşısındaki Durumları Bu bölümde özellikle Damga Vergisi Kanunundan sonra kurulan ve Damga vergisine

Detaylı

Maliye Bakanlığı Tebliğin Adı. Kurum

Maliye Bakanlığı Tebliğin Adı. Kurum Resmi Gazete Tarihi: 31.12.2005 Resmi Gazete Sayısı: 26040 Maliye Bakanlığı Tebliğin Adı Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliğ Tebliğ No (Seri No: 1) Resmî Gazete Tarihi 31/12/2005 Resmî Gazete Sayısı

Detaylı

Kamu Harcamaları - I. Hazırlayan. Doç. Dr. M. Oğuz Arslan

Kamu Harcamaları - I. Hazırlayan. Doç. Dr. M. Oğuz Arslan Kamu Harcamaları - I Hazırlayan Dç. Dr. M. Oğuz Arslan Kamu Harcamaları - I Tanım Kamu harcamaları, devle>n mal ve hizmet alımları için yapbğı harcamalar larak tanımlanabilir. Kamu harcamaları, devle>n

Detaylı

5018 SAYILI KANUNA EKLİ (I), (II) VE (III) SAYILI CETVELLERDE YER ALAN İDARELERİN TAŞIT KANUNUNA GÖRE

5018 SAYILI KANUNA EKLİ (I), (II) VE (III) SAYILI CETVELLERDE YER ALAN İDARELERİN TAŞIT KANUNUNA GÖRE 203 508 SAYILI KANUNA EKLİ (I), (II) VE (III) SAYILI CETVELLERDE YER ALAN İDARELERİN TAŞIT KANUNUNA GÖRE 203 YILINDA EDİNEBİLECEKLERİ TAŞITLARI GÖSTERİR CETVEL (I) SAYILI CETVEL CUMHURBAŞKANLIĞI T0b Binek

Detaylı

GENELGE. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3 üncü Maddesi Uyarınca Yapılacak Ek Ödemenin Uygulanmasına İlişkin Genelge

GENELGE. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3 üncü Maddesi Uyarınca Yapılacak Ek Ödemenin Uygulanmasına İlişkin Genelge Sayı Konu T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü : B.07.0.BMK.0.15-115456-6 : Ek ödeme 22/10/2008*16352 GENELGE 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3 üncü Maddesi Uyarınca Yapılacak

Detaylı

MEVDUAT VE KATILIM FONLARININ VADELERİ VE TÜRLERİ HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI:2007/1)

MEVDUAT VE KATILIM FONLARININ VADELERİ VE TÜRLERİ HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI:2007/1) MEVDUAT VE KATILIM FONLARININ VADELERİ VE TÜRLERİ HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI:2007/1) (23.07.2015 tarih ve 29423 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmış, güncellenen hali) Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin

Detaylı

746 Abant ve Bolu Çevresi Turizmi A.Ş. 100 Adalet Bakanlığı. 761 Adana Kağıt Torba Sanayii T.A.Ş. 101 Adli Tıp Kurumu Başkanlığı

746 Abant ve Bolu Çevresi Turizmi A.Ş. 100 Adalet Bakanlığı. 761 Adana Kağıt Torba Sanayii T.A.Ş. 101 Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Devlet Arşiv Kodları Metin Boyutu [-] [+] Arşiv Kodu Kurum / Kuruluş Adı 746 Abant ve Bolu Çevresi Turizmi A.Ş. 100 Adalet Bakanlığı 761 Adana Kağıt Torba Sanayii T.A.Ş. 101 Adli Tıp Kurumu Başkanlığı

Detaylı

BAŞLIK ÖRNEKLERİ. T.C. BAŞBAKANLIK Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü

BAŞLIK ÖRNEKLERİ. T.C. BAŞBAKANLIK Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü ÖRNEK 1 BAŞLIK ÖRNEKLERİ Merkez Teşkilatı Örneği: Bağlı İdare Örneği: İlgili İdare Örneği: İlişkili İdare Örneği: Yerinden Yönetim İdaresi Örneği: Taşra Teşkilatı İl İdaresi Örneği: Taşra Teşkilatı İlçe

Detaylı

KMÜ İİBF KAMU YÖNETİMİ VİZE SORULARI

KMÜ İİBF KAMU YÖNETİMİ VİZE SORULARI KMÜ İİBF KAMU YÖNETİMİ VİZE SORULARI -A Grubu- AÇIKLAMA : Sınav 25 sorudan oluşmakta olup her soru 4 puan üzerinden değerlendirilecektir. Yanlış cevaplar doğruyu götürmemektedir. Sınav süresi 30 dakikadır.

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Devlet Personel Başkanlığı. Konu : Soru Önergesi "llîllliliililililllillllllı'ı I / 2012

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Devlet Personel Başkanlığı. Konu : Soru Önergesi llîllliliililililllillllllı'ı I / 2012 Sayı :B.13.1.DPB.0.65.01/ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Devlet Personel Başkanlığı DPBNo: 447 Ş 5 05-03-2012 20124478 Konu : Soru Önergesi "llîllliliililililllillllllı'ı I / 2012 TÜRKİYE BÜYÜK

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı. Sayı : 89992713-770/E.23787 04.11.2015 : Sivil Savunma Uzmanları Hizmetiçi Eğitimi

T.C. BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı. Sayı : 89992713-770/E.23787 04.11.2015 : Sivil Savunma Uzmanları Hizmetiçi Eğitimi 1 / 6 Sayı : 89992713-770/E.23787 04.11.2015 Konu : Sivil Savunma Uzmanları Hizmetiçi Eğitimi DAĞITIM YERLERİNE İlgi : a) 5902 sayılı nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun. b) 7126 Sayılı Sivil Savunma

Detaylı

Bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmeler resmi daire sayılmaz.

Bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmeler resmi daire sayılmaz. DAMGA VERGİSİ KANUNA GÖRE SGK RESMİ DAİRE DEĞİL Resmi Kanun Ad DAMGA VERGİSİ KANUNU Madde No 8 Kapsam Bu Kanunda yazılı resmi daireden maksat, (5766 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin (a) bendiyle değişen

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Sayı : 34710080/010.01 Konu: 6552 Sayılı Kanun 08.10.2014 / 3111957 DAĞITIM 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde

Detaylı

TEYİT İŞLEMLERİ İSTATİSTİKLERİ

TEYİT İŞLEMLERİ İSTATİSTİKLERİ TEYİT İŞLEMLERİ İSTATİSTİKLERİ DÖNEM 2007 Yılı I.Yarıyıl HAZIRLAYAN ONAY İSİM-UNVAN İMZA TARİH Buğra POYRAZ İstatistikçi 31.07.2007 Yakup KILIÇ Kamu İhale Uzmanı Birol TERLEMEZ İstatistik ve Sicil İzleme

Detaylı

2012 YILI BİLGİ EDİNME GENEL RAPORU

2012 YILI BİLGİ EDİNME GENEL RAPORU 2012 YILI BİLGİ EDİNME GENEL RAPORU GENEL TOPLAM I CUMHURBAŞKANLIĞI GENEL SEKRETERLİĞİ II III IV BAŞBAKANLIK GENELKURMAY BAŞKANLIĞI BAKANLIKLAR BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI (Bülent ARINÇ) BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI

Detaylı

Temsil Tazminatı. I-Genel Açıklama

Temsil Tazminatı. I-Genel Açıklama Temsil Tazminatı I-Genel Açıklama Temsil tazminatı, 12 Şubat 2000 tarih ve 23962 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4505 sayılı Sosyal Güvenlikle İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması

Detaylı

Bakanlık Organizasyon Şemaları

Bakanlık Organizasyon Şemaları Bakanlık Organizasyon Şemaları CUMHURBAŞKANLIĞI Devlet Denetleme Kurulu Milli Güvenlik Kurulu Milli İstihbarat Başkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı İletişim Başkanlığı Strateji

Detaylı

T.C GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Personel Dairesi Başkanlığı 13.11.2013 / 13928

T.C GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Personel Dairesi Başkanlığı 13.11.2013 / 13928 Sayı :30007272/10.01/ Konu :Adli Sicil Belgesi T.C GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Personel Dairesi Başkanlığı 13.11.2013 / 13928 Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığının, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve

Detaylı

GENEL OLARAK DEVLET TEŞKİLATI SORULARI

GENEL OLARAK DEVLET TEŞKİLATI SORULARI 1.... ilkesi, Devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmez. Belli devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret olup bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve işbirliği olduğunu anlatır.

Detaylı

BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI

BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI Birinci Bölüm: İdare Hukukunun Tanımı I. İdare... 3 II. İdari Fonksiyon... 4 A. Toplumun Genel ve Sürekli İhtiyaçlarının Karşılanmasına Yönelik

Detaylı

YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNUNDA YER ALAN YEDEK ÖDENEKTEN YAPILAN AKTARMALARIN İDARELER İTİBARİYLE TÜR VE TUTAR OLARARAK DAĞILIMI

YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNUNDA YER ALAN YEDEK ÖDENEKTEN YAPILAN AKTARMALARIN İDARELER İTİBARİYLE TÜR VE TUTAR OLARARAK DAĞILIMI Tablo (I-a) - 2016 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNUNDA YER ALAN YEDEK ÖDENEKTEN 03-MAL VE HİZMET ALIM 05-CARİ TRANSFERLER 07-SERMAYE TRANSFERLERİ 07 BAŞBAKANLIK 670.000.000 670.000.000 07.82 HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI

Detaylı

Kurum Engelli Kadro Talep Adetleri

Kurum Engelli Kadro Talep Adetleri Kurum Engelli Kadro Talep Adetleri Sıra No Kurum Adı ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ ADAKLI BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI ADALET BAKANLIĞI ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ ADIYAMAN

Detaylı

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1)

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 30.12.2011 tarih Seri IV, N: 56 Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına

Detaylı

Kişiye Özeldir BİLGİ NOTU. Kimden : Aksu Çalışkan Beygo Avukatlık Ortaklığı. Tarih : 22 Şubat 2019

Kişiye Özeldir BİLGİ NOTU. Kimden : Aksu Çalışkan Beygo Avukatlık Ortaklığı. Tarih : 22 Şubat 2019 BİLGİ NOTU Kimden : Aksu Çalışkan Beygo Avukatlık Ortaklığı Tarih : 22 Şubat 2019 Konu : 19 Şubat 2019 Tarihli ve 30691 Sayılı Resmî Gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren Bankaların Kredi İşlemlerine

Detaylı

BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 11691 BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun Numarası : 6353 Kabul Tarihi : 4/7/2012 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 12/7/2012 Sayı : 28351 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı Tarih ve Sayı: 14/08/2018-253225 T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ *BE840687F* Sayı :18235917-903.05.01- Konu :İdari İzin. Dağıtım Yerlerine 20 Ağustos 2018 tarihinde tüm kamu, kurum ve kuruluşlarındaki

Detaylı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: Mevduatın Vade ve Türleri ile Katılma Hesaplarının Vadeleri Hakkında Tebliğ (Sıra No: 2002/1) (29 Mart 2002 tarih ve 24710 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır)

Detaylı

2011 KADIN İSTATİSTİKLERİ

2011 KADIN İSTATİSTİKLERİ 2011 İSTATİSTİKLERİ PARLAMENTO SEÇİM YILI PARLAMENTODAKİ MİLLETVEKİLİ MİLLETVEKİLİ İÇİNDEKİ PAY ( ) 1935 395 18 4.6 1943 435 16 3.7 1950 487 3 0.6 1957 610 8 1.3 1965 450 8 1.8 1973 450 6 1.3 1991 450

Detaylı

UNVAN DERECE EK GÖSTERGE 1- GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFI

UNVAN DERECE EK GÖSTERGE 1- GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFI UNVAN DERECE EK GÖSTERGE 1- GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFI e) Başbakan Müşavirleri, Adalet Bakanlığı Bakanlık Yüksek Müşavirleri, 1 5500 Türkiye İstatistik Kurumu Başkan Yardımcıları, Toplu Konut İdaresi

Detaylı

ŞİKAYET İSTATİSTİKLERİ 2005 Yılı ( )

ŞİKAYET İSTATİSTİKLERİ 2005 Yılı ( ) BAŞLIK DÖNEM ŞİKAYET İSTATİSTİKLERİ 2005 Yılı ( 01.01.2005-31.03.2005 ) HAZIRLAYAN ONAY İSİM-UNVAN İMZA TARİH Samet DURAKOĞLU İstatistikçi Yakup KILIÇ Kamu İhale Uzmanı Birol TERLEMEZ İstatistik ve Sicil

Detaylı

Ş U B A T 2 0 0 7 MALİ YÖNETİM MERKEZİ UYUMLAŞTIRMA DAİRESİ 2006 YILI FAALİYET RAPORU BÜTÇE VE MALİ KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Ş U B A T 2 0 0 7 MALİ YÖNETİM MERKEZİ UYUMLAŞTIRMA DAİRESİ 2006 YILI FAALİYET RAPORU BÜTÇE VE MALİ KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ş U B A T 2 0 0 7 MALİ YÖNETİM MERKEZİ UYUMLAŞTIRMA DAİRESİ 2006 YILI FAALİYET RAPORU BÜTÇE VE MALİ KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER I. GENEL BİLGİ... 3 A Yetki, Görev ve Sorumluluklar... 3 B Fiziksel

Detaylı

İstatistik ve Sicil İzleme Dairesi Başkanlığı 1

İstatistik ve Sicil İzleme Dairesi Başkanlığı 1 İstatistik ve Sicil İzleme Dairesi Başkanlığı 1 BAŞLIK ŞİKAYET İSTATİSTİKLERİ DÖNEM 2004 9 AYLIK ( 01.01.2004 30.09.2004 ) HAZIRLAYANLAR ONAY İSİM-UNVAN İMZA TARİH Yakup KILIÇ Kamu İhale Uzmanı Samet DURAKOĞLU

Detaylı

KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE KARİYER OLANAKLARI. Doç. Dr. Ersan ÖZ SMMM Selçuk GÜLTEN

KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE KARİYER OLANAKLARI. Doç. Dr. Ersan ÖZ SMMM Selçuk GÜLTEN KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE KARİYER OLANAKLARI Doç. Dr. Ersan ÖZ SMMM Selçuk GÜLTEN KARİYER PLANLAMASI Okul bitince ne yapacağız? 5 Yıl sonra nerede olmak istiyoruz? 10 Yıl sonra hangi konumda olmak istiyoruz?

Detaylı

Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı

Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı I SAYILI CETVEL HİZMET SINIFLARI İTİBARİYLE UNVAN VEYA AYLIK ALINAN DERECELERE GÖRE EK GÖSTERGELER 1.1.1995'den UNVANI DERECE İtibaren Uygulanacak Ek Göstergeler I- Genel İdare Hizmetleri Sınıfı a) Başbakanlık

Detaylı

Sermaye Piyasası Kurulu Bilişim Personeli Alım İlanı

Sermaye Piyasası Kurulu Bilişim Personeli Alım İlanı PUAN TÜRÜ KPSSP1 KPSSP2 KPSSP3 KPSSP4 KPSSP5 KURUMLAR Merkez Bankası Memur Alım İlanı İMKB Uzman Yardımcısı ve Denetçi Alım İlanı Vakıfbank müfettiş yardımcısı alım ilanı MEMUR, SÖZLEŞMELİ, İŞÇİ VE POLİS

Detaylı

TEYİT İŞLEMLERİ İSTATİSTİKLERİ

TEYİT İŞLEMLERİ İSTATİSTİKLERİ TEYİT İŞLEMLERİ İSTATİSTİKLERİ DÖNEM 2006 Yılı HAZIRLAYAN ONAY İSİM-UNVAN İMZA TARİH Alp SARPAY Araştırmacı 15.02.2006 Buğra POYRAZ İstatistikçi 15.02.2006 Birol TERLEMEZ İstatistik ve Sicil İzleme Dairesi

Detaylı

7 nci Birleşim 10.12. 2002 Salı

7 nci Birleşim 10.12. 2002 Salı DONEM : 22 CİLT : 1 YASAMA YILI: 1 7 nci Birleşim 10.12. 2002 Salı I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ II. - GELEN KÂĞITLAR İÇİNDEKİLER III. - BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI A) OTURUM BAŞKANLARININ KONUŞMALARI

Detaylı

Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi

Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi www.pwc.cm.tr Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi Ocak 2016 Basel Standartlarına Uyum Kapsamında Yayımlanan Risk Yönetimi Düzenlemeleri İçerik Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından

Detaylı

İDARE VE İDARE HUKUKU İLE İLGİLİ KAVRAMLAR

İDARE VE İDARE HUKUKU İLE İLGİLİ KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER Önsöz Bölüm 1 İDARE VE İDARE HUKUKU İLE İLGİLİ KAVRAMLAR 1.1.İdare Kavramı 1.1.1.İdare Kavramının Tanımı 1.1.2.İdare ile Yasama, Yürütme ve Yargının İlişkisi- Organik Anlamda İdare 1.1.3. İdari

Detaylı

III. MEVZUAT DĐZĐNĐ A. ALMAN MEVZUATI

III. MEVZUAT DĐZĐNĐ A. ALMAN MEVZUATI Kemal Gözler, İdare Hukuku, Bursa, Ekin, 2009, c.i. (www.idare.gen.tr/idarehukuku.htm) III. MEVZUAT DĐZĐNĐ PLÂN: A. Alman Mevzuat B. Fransız Mevzuatı C. Türk Mevzuatı 1. Anayasalar 2. Kanunlar 3. Kanun

Detaylı

124 farklı KPSS PUAN Nerelerde Kullanılacak?

124 farklı KPSS PUAN Nerelerde Kullanılacak? 124 farklı KPSS PUAN Nerelerde Kullanılacak? PUAN KPSSP1 KPSSP2 KPSSP3 KPSSP4 KPSSP5 KPSSP6 KPSSP7 KPSSP8 KURUM (300 kişi) Merkez Bankası Memur Alım İlanı İMKB Uzman Yardımcısı ve Denetçi Alım İlanı Vakıfbank

Detaylı

64. HÜKÜMET 2016 YILI EYLEM PLANININDA TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİNİN KATKI SAĞLAYACAĞI KONULAR

64. HÜKÜMET 2016 YILI EYLEM PLANININDA TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİNİN KATKI SAĞLAYACAĞI KONULAR 64. HÜKÜMET 2016 YILI EYLEM PLANININDA TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİNİN KATKI SAĞLAYACAĞI KONULAR Şeffaflık 5 İmar planı değişiklikleri sonucunda ortaya çıkan değer artışlarından kamuya pay alınması sağlanacak.

Detaylı

2013 BAKANLIKLARA BAĞLI DAİRELER TÜZÜĞÜ

2013 BAKANLIKLARA BAĞLI DAİRELER TÜZÜĞÜ 2013 BAKANLIKLARA BAĞLI DAİRELER TÜZÜĞÜ (6.9.2013 R.G. 143 EK III A.E. 466 Sayılı Tüzük) BAKANLIKLARIN KURULUŞ İLKELERİ YASASI (57/1977, 25/1982, 76/1989, 26/1991, 28/1992, 40/1993, 18/1994, 4/1996, 24/1999,

Detaylı

II SAYILI CETVEL Özel Hizmet Tazminatı (A) Kadro Tazminat S. No Kadro Unvanı Derecesi Oranı (%) 1 Başbakanlık Müsteşarı... : 1 GRUP-2...

II SAYILI CETVEL Özel Hizmet Tazminatı (A) Kadro Tazminat S. No Kadro Unvanı Derecesi Oranı (%) 1 Başbakanlık Müsteşarı... : 1 GRUP-2... II SAYILI CETVEL Özel Hizmet Tazminatı ÜST YÖNETİM VE GENEL İDARE HİZMETLERİ (A) Kadro Tazminat S. No Kadro Unvanı Derecesi Oranı (%) GRUP-1... : 345 1 Başbakanlık Müsteşarı... : 1 GRUP-2... : 340 1 Müsteşar,

Detaylı

2015 BAKANLIKLARA BAĞLI DAİRELER TÜZÜĞÜ

2015 BAKANLIKLARA BAĞLI DAİRELER TÜZÜĞÜ 2015 BAKANLIKLARA BAĞLI DAİRELER TÜZÜĞÜ (27.7.2015 R.G. 118 A.E. 496 Sayılı Tüzük) BAKANLIKLARIN KURULUŞ İLKELERİ YASASI (57/1977, 25/1982, 76/1989, 26/1991, 28/1992, 40/1993, 18/1994, 4/1996, 24/1999,

Detaylı

DEVLET BAKANLARININ GÖREV DAĞILIMI BELİRLENDİ

DEVLET BAKANLARININ GÖREV DAĞILIMI BELİRLENDİ DEVLET BAKANLARININ GÖREV DAĞILIMI BELİRLENDİ Ağustos 31, 2007-12:00:00 60. Hükümette Devlet Bakanlarının görev dağılımına ilişkin başbakanlık genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. DEVLET BAKANLARININ

Detaylı

KAMU KURUMLARINDA MESLEKİ KARİYER

KAMU KURUMLARINDA MESLEKİ KARİYER KAMU KURUMLARINDA MESLEKİ KARİYER İçinde bulunduğumuz yüzyıl bilgi ve teknoloji çağı olarak adlandırılmaktadır. Bu amaçla öncelikle beşeri sermayenin artırılması önem kazanmaktadır. Beşeri sermayenin yadsınamaz

Detaylı

HİZMET SINIFLARI İTİBARİYLE UNVAN VEYA AYLIK ALINAN DERECELERE GÖRE EK GÖSTERGELER

HİZMET SINIFLARI İTİBARİYLE UNVAN VEYA AYLIK ALINAN DERECELERE GÖRE EK GÖSTERGELER I SAYILI CETVEL (Ek:9//990-KHK-8/ md.; iptal:ana.mah.nin 5//99 tarih ve E.990/, K.99/6 sayılı Kararı ile; Yeniden düzenleme: 8/5/99-KHK-57/ md.) HİZMET SINIFLARI İTİBARİYLE UNVAN VEYA AYLIK ALINAN DERECELERE

Detaylı

ARELSEM ve BİLİM İSTANBUL İŞBİRLİĞİ İLE

ARELSEM ve BİLİM İSTANBUL İŞBİRLİĞİ İLE ARELSEM ve BİLİM İSTANBUL İŞBİRLİĞİ İLE Kamu da Kariyer; Geleceğin Kamu Lideri İçin! KPSS KPSS Nedir? Kamu Personeli Seçme Sınavı Kamu kurumlarında görev alacak personeli belirlemek amacıyla yapılan bir

Detaylı

Meslek Kazandırma ve İnsan Kaynakları Geliştirme Derneği (MESİNDER)

Meslek Kazandırma ve İnsan Kaynakları Geliştirme Derneği (MESİNDER) Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Üye Listesi Sıra No İl Kurum / Kuruluş Asil Üyeler 1 Erzurum Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şubesi 2 Erzurum Tarım ve Kırsal

Detaylı

Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi

Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi www.pwc.cm.tr Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi Kasım 2015 Basel Standartlarına Uyum Kapsamında Yayımlanan Risk Yönetimi Düzenlemeleri İçerik Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından

Detaylı

GENEL GEREKÇE MADDE GEREKÇELERİ

GENEL GEREKÇE MADDE GEREKÇELERİ GENEL GEREKÇE Bu Kanun Tasarısı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 164 üncü maddesi ile 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 42 nci maddesi hükümlerine göre 20/12/2012 tarihli ve 6363 sayılı

Detaylı

ÖZEL BÜTÇELİ İDARELERİN FİNANSAL SINIFLANDIRMAYA GÖRE ERTESİ YILA DEVREDİLEN ÖDENEKLER CETVELİ

ÖZEL BÜTÇELİ İDARELERİN FİNANSAL SINIFLANDIRMAYA GÖRE ERTESİ YILA DEVREDİLEN ÖDENEKLER CETVELİ BÜTÇELİ İN FİNANSAL SINIFLANDIRMAYA GÖRE ERTESİ YILA DEVREDİLEN CETVELİ BÜTÇELİ 3801 YÜKSEK ÖĞRETIM KURULU 3802 ANKARA ÜNIVERSITESI 3.002.149,28 624,05 3.002.773,33 3803 ORTADOĞU TEKNIK ÜNIVERSITESI 159.780,73

Detaylı

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 8831 KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 Kanun Numarası : 5176 Kabul Tarihi : 25/5/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/6/2004 Sayı

Detaylı

Hibe Programını Uygulayan Kuruluş. Türkiye İş Kurumu 31.956.649,89 245. Avrupa Birliği Bakanlığı. Sivil Toplum Geliştirme Merkezi

Hibe Programını Uygulayan Kuruluş. Türkiye İş Kurumu 31.956.649,89 245. Avrupa Birliği Bakanlığı. Sivil Toplum Geliştirme Merkezi 2002-2013 Döneminde Uygulanan AB Hibe Programları 2002-2013 Yılları Arasında Uygulanan AB Hibe Programları 2002-2013 yılları arasında sosyal içerikli konularda 62 farklı hibe programı kapsamında sivil

Detaylı