GENEL JEOLOJİ Prof. Dr. Şükrü ERSOY MİNERALLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GENEL JEOLOJİ Prof. Dr. Şükrü ERSOY MİNERALLER"

Transkript

1 GENEL JEOLOJİ Prof. Dr. Şükrü ERSOY MİNERALLER Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi

2 - ATOMLAR - KRİSTAL ve KRİSTAL SİSTEMLERİ - MİNERALLER VE FİZİKSELÖZELLİKLERİ

3 Mineraller kristallerden oluşur Kristallerin jeometrik yapısı düzenli bir yapıyı gösterir.

4 ATOMDAN KAYAÇLARA OLUŞUM DÜZENİ Atomlardan Kayaçlara Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi

5 Mineral nedir? Oluşumu doğal İnorganik Genellikle katı Belli bir kimyasal bileşimi olan kristalli (kendi iç düzeni olan)

6

7 Simetri Kristaller simetrilerine göre sınıflandırılabilir. Simetri ile bir dönüşüm veya işlem sonrasında nesnenin değişmemesi anlaşılır. Kristaller, sahip oldukları simetri işlemlerine göre sınıflandırılır.

8 Simetri İşlemleri Simetri İşlemleri Bir nesnenin hareket ettirilmesi ile orijinal halinden fark edilemez durum doğar. Simetri Elemanı Bir nokta, bir doğru veya bir düzleme göre bir jeometrik yapıya simetri işlemi uygulanır.

9 Simetri Merkezi (Sm) Kristalin bir tarafındaki yüzeyin karşısındaki benzer bir yüzey üzerine getirtilmesini sağlar.

10 Simetri Ekseni (Se) Seçilen bir eksene göre 2, 3, 4 veya 6 katlı dönme işlemi ile nesnenin orinal halini koruması sağlanabilir.

11 Kübik Sistemde Birim Hücre Simetrileri 4 lü Dönme Ekseni (karşılıklı yüzlerin merkezlerinden geçen ve hücre eksenine paralel olan eksenler TOPLAM = 3 Adet

12 Kübik Sistemde Birim Hücre Simetrileri 4 lü dönme eksenleri TOPLAM = 3 Adet 3 lü dönme eksenleri (kübün uzay köşegenlerinden geçer) TOPLAM = 4 Adet

13 Kübik Sistemde Birim Hücre Simetrileri 4 lü dönme eksenleri TOPLAM = 3 Adet 3 lü dönme eksenleri TOPLAM = 4 Adet 2 li dönme eksenleri (diyagonal kenar merkezlerden geçer) TOPLAM = 6 Adet

14 Kübik Sistemde Ayna Düzlemleri 3 eşdeğer düzlem 6 eşdeğer düzlem

15 Simetri Düzlemi (Sd) Bir görüntü düzlemi cismi ikiye böler ve bir tarafın görüntüsü diğerin üzerine yansıtılır. Böyle birden fazla simetri düzlemi vardır. Örneğin, bir küpte dokuz simetri düzlemi vardır.

16 Ayna Simetrisi Kristalin ayna simetrisiyle değişmez kalması mümkündür. Bunu sağlayan düzleme ayna düzlemi denir.

17 Kristal Sistemleri 1- Küp ya da Kübüsal Sistem 2- Tetragonal Sistem 3- Rombusal (Ortorombik) Sistem 4- Monoklinal Sistem 5- Triklinal Sistem 6- Heksagonal Sistem

18 1- Küp (Kübüsal) Sistem Kübusal sistem Simetri unsurları : 9 simetri merkezi, 13 simetri ekseni ve simetri merkezi var Sözgelimi, magnetit, lösit, kaya tuzu, elmas bu sistemde kristallenir

19 Küp Sisteminin Bazı Şekilleri

20 2- Tetragonal Sistem Simetri unsurları simetri düzlemi, 5 simetri ekseni ve simetri merkezi var. Sözgelimi, zirkon, rutil, vezüvyan bu sistemde kristallenir

21 3- Rombusal Sistem Rombusal sistem Simetri unsurları : 3 simetri düzlemi, 3 simetri ekseni ve simetri merkezi var Sözgelimi, kükürt, aragonit ve topaz mineralleri bu sistemde kristallenir.

22 4- Monoklinal Sistem Simetri unsurları : 1 simetri düzlemi, 1 simetri ekseni ve simetri merkezi var Sözgelimi, jips, ortoklas ve ojit mineralleri bu sistemde kristallenir.

23 5- Triklinal Sistem Simetri unsurları : simetri düzlemi, simetri ekseni ve simetri merkezi var Sözgelimi, albit, kalkopirit mineralleri bu sistemde kristallenir.

24 Triklinal Sistemde kristallenen bazı mineraller

25 6- Heksagonal Sistem Simetri unsurları : 7 simetri düzlemi, 7 simetri ekseni ve simetri merkezi var Sözgelimi, kalsit, kuvars, beril, apatit ve turmalin mineralleri bu sistemde kristallenir.

26 Heksagonal Sistem

27 MİNERALLER

28 Mineralleri arazide tanımanın yolu fiziksel özelliklerini bilmektir. Ancak şu hatırdan çıkarılmamalıdır: istisnai haller dışında hiçbir jeolog arazide uzun uzun fiziksel özelliklerini kontrol ederek mineral tayini yapmaz. Minerale şöyle bir bakan tecrübeli jeolog onun ne olduğunu bilir. Çünkü pek çok örneğini daha önce görmüştür. Dolayısıyla arazide başarılı mineral tayininin anahtarı bol bol mineral görmüş olmaktır! Mineral görmenin iki safhası vardır. Önce iyi örnekleri tek tek görmek, sonra bunları doğal kayaç ortamında görmek gerekir.

29 MİNERALLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

30 Minerallerin bazı tanıtıcı özellikleri Parlaklık (Luster) Sertlik (Hardness) Klivaj/kırılma yüzeyi (Cleavage/Fracture) Renk (Color) Çizgi rengi (Streak) Asite karşı tepkisi (Reaction with acid) Diğer özellikleri: Yoğunluk,Magnetizma, Florensans, Koku, tat (Density, Magnetism, Fluorescence, Smell, Taste, etc.)

31 Malzeme Davranışı (Tenacity) Gevreklik (Brittleness): Kolay kırılan veya pudralaşan mineraller gevrektir. Ör. Nâbit bizmut (Bi). Dövülebilirlik (Malleability): Çekiçle dövülerek ince tabakalar haline getirilebilen mineraller dövülebilirdir. Ör: Nâbit demir (Fe) Traşlanabilirlik (Sectility): Bir bıçakla kıyılabilme özelliğine sahip mineraller traşlanabilirdir. Ör. Lületaşı (Sepiolit: Mg 2 (SiO 4 O 10 )(OH) 8 ) Sünümlülük (Ductility): Bir tel gibi çekilebilen mineraller sünümlüdür. Ör: Nâbit bakır (Cu), nâbit altın (Au), nâbit gümüş (Ag). Bükülebilirlik (Flexibility): Bükülebilen, fakat büküldükten sonra eski halini alamayan minerallere bükülebilir denir. Ör: Grafit (C). Esneklik (Elasticity): Büküldükten sonra bırakıldığında eski haline dönebilen mineraller esnektir. Ör: Orpiment (As 2 S 3 ).

32 Pek çok mineral birden fazla davranış gösterebilir. Sözgelimi, Talk hem gevrek hem tıraşlanabilirdir. Muskovit, hem bükülebilir, hem esnektir. Nâbit altın, bakır ve gümüş hem sünümlü hem dövülebilirdir. Bazı mineral aileleri içerisinde çok çeşitli davranış görülebilir. Muskovit ve biyotit bükülebilir ve kısmen elastik oldukları halde, klorit ne bükülür ne de elastiktir.

33 Sertlik Mineral yüzeyinin çizilmeye karşı gösterdiği dirençtir. Bu direnç, mineral yapısının strese karşı kırılma olmaksızın gösterdiği reaksiyondur. Sertlik mineral yapısındaki zayıf bağların tayin ettiği bir özelliktir. Örneğin SiO 4 tetrahedronlarının çeşitli düzenlerde bir araya gelmesiyle oluşan silikat grubu minerallerinde sertlik çok değişkendir (talk: 1, kuvars: 7, topaz: 8...). Öyleyse bu çeşitlilik Si ve O arasındaki bağların değil, mineral yapısındaki diğer bağların bir fonksiyonudur. Bir mineralin sertlik derecesi, bir başka mineral ile çizilip çizilmediğine bakılarak, mukayese ile anlaşılır.

34 Mohs Sertlik Skalası (F. Mohs, 1824) 1. Talk 6. Ortoz 2. Jips 7. Kuvars 3. Kalsit 8. Topaz 4. Florit 9. Korund 5. Apatit 10. Elmas Yaygın cisimler ve Sertlik değerleri Tırnak Metal para Cam Çelik bıçak

35 Elmas: 44.5 karat

36 Elmas ile Grafit Kristal Yapıları Sertlik : 10 Sertlik : 1-2 From:

37 Tırnak sertliği (2.5) Jips in sertliğini (2) çizer

38 Kırılma Bazi minerallerde iç yapıyı oluşturan bağların dayanıklılığı her yönde aynıdır; bu nedenle kırılma belli bir kristalografik yönü izlemez. Mineraldeki klivaj veya ayrılma yüzeyleri gibi süreksizliklere bağlı olmayan bu tür kırılmanın farklı çeşitleri vardır.. Konkoidal : Bir kabuğun iç yüzeyini andıran düzgün satıhlı, eğrisel kırılmalardır. İğsi (Fibrous and splintery): İnce uzun parçalara ayıran türde kırılmalardır. Testere dişi şeklinde (Hackly) Düzensiz (Uneven or irregular): Düzensiz yüzeyler oluşturan kırılmalardır.

39 Camdaki Konkoidal Kırılma

40 Obsidyen deki Konkoidal Kırılma

41 Kırık yüzeyleri Kırılma: mineral düzensiz yüzeyler boyunca kırılır Chert Rose quartz Orthoclase feldspar

42 Klivaj Minerallerin iç yapılarında bulunan atomik düzlemlere paralel olarak kırılma eğilimleridir. Bu düzlemlerin arasında kalan levhalar içinde atomlar güçlü kovalent bağlarla bir arada bulunurken, düzlemlerin kendileri levhalar arasındaki zayıf Van der Waals bağlarını karakterize ederler. Çekim kuvvetleri levhaları birbirlerine yeterince yakın tutamadığı için, zayıf bir bağ aynı zamanda levhalar arası bir boşluk olarak da düşünülebilir. Bu nedenle kırılma bir mineralde önce bu boşluklar boyunca gelişir. Klivaj bazı minerallerde çok iyi gelişmişken (mika, piroksen), bazılarında oldukça zayıftır (beril, apatit), bazılarında ise hiç görülmez (kuvars).

43 Mikanın Düzlemsel Klivajı

44 Düzlemsel klivaj boyunca zayıf bağ yapıları vardır Zayıf bağlanmadan dolayı mika sadöviçler arasında kolayca ayrılır Silikat tabakası İki silikat tabakası arasında sandöviçlenmiş pozitif iyonlar

45 Amfibol Klivajı ~120/60

46 Klivaj (düzgün kenarlardan kırılma)

47 Kalsitteki Romboeder klivajı

48 Bağıl Yoğunluk (Spesifik Gravite) Bir maddenin ağırlığı ile ona eşit hacimde ve 4 o C sıcaklıkta olan suyun ağırlığı arasındaki orandır. Örneğin bağıl yoğunluğu 2 olan bir mineral kendisi ile aynı hacimdeki suyun 2 katı ağırlığa sahiptir. Mineralin bağıl yoğunluğu onun iki özelliğine bağlıdır. 1. Bileşim: Minerali oluşturan atomların cinsi, atom ağırlıklarına bağlı olarak yoğunluğa da etki eder: Mineral Katyonun Atomik Ağırlığı Bağıl Yoğunluk Aragonit (CaCO 3 ) Strontianit (SrCO 3 ) Vitherit (BaCO 3 ) Cerussite (PbCO 3 )

49 2. Mineral Yapısı: Aynı bileşime sahip mineraller, bu sabit bileşimde yeralan atomların paketlenmesine bağlı olarak değişik yoğunlukta olabilirler. Örneğin Karbon dan oluşan elmasın atomları sıkı paketlendiği için yoğunluğu aynı bileşimdeki grafitten daha yüksektir. Mineral Bağıl Yoğunluk Elmas (C) 3,5 Grafit (C) 2,23

50 Elmas Elmas GRAFİT GRAFİT

51 Elmas: 44.5 karat

52 Elmas

53 Elmas Kimberlit ve lamproit bacaları elmasın yerin mantosundan yukarı çıkan kaynaklarıdır.

54 Elmas

55 Baca çevresinde yüzeye saçılmış elmaslar erozyon sonucu ikincil elmas yataklarını oluşturmaktadır. Nehir yatakları ve okyanus kıyıları dalga ve su hareketlerinin geçmişte ve günümüzde yoğun olduğu önemli elmas yataklarıdır. Buradaki elmas madenciliğinin yapılabilirliği yoğunluğa ve kaliteye bağlıdır. Elmas

56 Elmas Üretimi

57 Renk ve Parlaklık Gerçek renk: Başta değerli taşlar (gem stones) olmak üzere birçok mineral kendine özgü bir renge sahiptir ve ve ilk bakışta bu özellikleriyle ayırt edilebilirler. Çizgi rengi: Mineral, sertliği 7 olan parlatılmamış bir porselene sürtüldüğünde, porselenin üzerinde pudra gibi ince bir kalıntı bırakır. Bunun rengi o mineralin çizgi rengidir. Bu yöntemle ancak porselenden daha düşük sertliğe sahip minerallerin çizgi rengi görülebilir. Parlaklık: Mineral yüzeyinin ışık altındaki genel görünümüdür. Metalik (galen, pirit), camsı (kuvars), reçinemsi (sfalerit, sülfür), inci (talk), yağsı (nefelin), ipeksi (serpantin), elmas parlaklığı gibi türleri vardır.

58 Renk

59 Çizgi rengi (porselen üzerinde bıraktığı iz) hematit

60 Parlaklık Talk

61 Işık Yayma Özellikleri Lüminesans: Kuvvetli ışığa maruz bırakılan bazı minerallerin karanlıkta ışık yayma özellikleridir. Fluoresans: Ultraviyole, katot ve X ışınlarına maruz kalan bir mineralin, ışık kaynağının açık olduğu süre boyunca ışık yaymasıdır. Fosforesans: Işınına maruz kaldığı kaynak kesildiğinde de mineralin ışık yaymaya devam etme özelliğidir. Kalsit, aragonit, fluorit, sfalerit gibi mineraller lüminesan özelliğe sahiptirler. Termolüminesans: Minerallerin ısı etkisiyle ışık yayma özelliğidir (fluorit, kalsit, apatit, lepidolit). Tribolüminesans: Minerallerin kırılma, sürtünme ya da çizilme ile ışık yaymaya başlayan özelliğidir (fluorit, sfalerit, lepidolit)

62 Minerallerin özellikleri Kimyasal tepkime tat Magnetizma Radioaktivite

63 Magnetik Özellikler Mineraller magnetik alan etkisi altında gösterdikleri davranışlara göre sınıflandırılabilir: Diamagnetik mineraller (albit, kalsit, kuvars),: Bazı elementlerde atomlar, her bir yörüngede, birbirlerinin magnetik momentini ortadan kaldıran elektron çiftleri barındırdıkları için, bunların net magnetik momentleri sıfırdır. Dışarıdan uygulanan bir magnetik alan, bu tip elementleri içeren mineraller üzerinde çekim etkisine yol açmaz, aksine bunları hafifçe iter. Paramagnetik mineraller (olivin, ojit): Bu tür mineralleri oluşturan atomların bazı yörüngerinde tek elektronlar bulunduğu için, bu elektronların kendi çevrelerinde dönmesiyle (spinning) oluşan magnetik moment x10-24 Am 2 ) mineralin manyetik davranışını belirler. Mineralin yapısında bu tek elektronlardan ne kadar çok varsa magnetik moment de o kadar fazla olur. Paramagnetik mineraller manyetik alana maruz kaldıkları süre boyunca mıknatıslık özelliği kazanırlar, magnetik alan ortadan kalkınca bu özelliklerini korumazlar.

64 Ferromagnetik mineraller (nâbit demir): Magnetik alan içerisinde, bu alana paralel mıknatıslık özelliği kazanırlar ve bu özellik magnetik alan ortadan kalktığında da devam eder. Ancak bu mineraller ısıtıldıklarında, belli bir sıcaklığın (Curie sıcaklığı) üzerinde magnetik alana paralel olan mıknatıslık özelliği tamamen kaybolur. Nâbit demir için Curie sıcaklığı: 770 o C Ferrimagnetik mineraller (hematit, manyetit, ilmenit): Bu minerallerin Curie sıcaklıkları daha düşüktür. Örneğin, Magnetit için: 580 o C.

65 Elektriksel Özellikler Piezoelektrik : Minerallerin basınç altında kutuplanma özelliğidir (kuvars ve turmalin). Piroelektrik : Minerallerin ısıtıldıklarında kutuplanma özelliğidir (kuvars).

66 SİLİKAT OLMAYAN MİNERALLER Yer kabuğunun % 5 ini oluşturur. Soy metaller : altın, gümüş, bakır Karbonatlar : kalsit Oksitler : hematit (demir madeni) Sülfitler : galenit (kurşun madeni) Sülfatlar : jips (alçı yapımında kullanılır)

67 Yerkabuğu içinde en çok bulunan Mineraller KUVARS (silica) SiO 2 KORUND (aliminyum) Al 2 O 3 HEMATİT Fe 2 O 3 KALSİT CaCO 3 DOLOMİT CaMg(CO 3 ) 2 JİPS CaSO 4 FLUORİT CaF 2 PİRİT FeS 2 OLİVİN (Mg,Fe) 2 SiO 4 PİROKSEN (Mg,Fe)SiO 3 AMFİBOL (Ca 2 Mg 5 )Si 8 O 22 (OH) 2 FELDSPAT Albit NaAlSi 3 O 8 Ortoklas KAlSi 3 O 8 Anortit CaAl 2 Si 2 O 8 KAOLİNİT Al 2 Si 2 O 5 (OH) 4

68 MİNERALLER MİNERALLER İKİ KATEGORİDEDİR SİLİKATLAR SİLİKAT VE OKSİJEN MOLEKÜLLERİ (SiO) İÇERİR SİLİKAT OLMAYANLAR (SiO YOK)

69 Karbonat Mineralleri Karbonatlar kıtaları kaplayan sedimenter kayaçları oluşturur. Kavkılar, mercanlar, iskletler kireçtaşını oluşturmak üzere birikirler. Karbonat negatif iyon içerir (CO 3 )- 2. Kalsit ya da kalsiyum karbonat : (CaCO 3 ) 2

70 Kalsit CaCO3

71 Karbonat Mineralleri Kalsit (CaCO 3 ) sedimenter kayaçların ana bileşenidir : kireçtaşı. Dolomit [CaMg(CO 3 ) 2 ] kalsitin bozuşmasıyla oluşur. Mg yer değiştirir.

72 Oksitler Oksitler : Oksijenle birleşen elementlerdir. Demir genellikle oksijenle bağlanır. Demir oksitler : Hematit (Fe 2 ) 3 ) ve Magnetit (Fe 3 O 4 ) demir çelik endüstrisinin önemli bir kaynağıdır.

73 Sülfidler Sulfidler : sülfür iyonuna sahip (S-2) Galenit (PbS) Pirit (FeS) bakır, kurşun, çinko kadmiyum ve civa genellikle sülfid oluşturmak üzere sülfide bağlanır.

74 Sülfatlar Sülfat: sülfat iyonuyla birleşmiş elementtir. (SO 4 )- 2 JİPS Jips (CaSO 4 ) 2H 2 O Jips aynı zamanda alçı taşı olarak ta kullanılan bir madendir.

75 Halit (kaya tuzu) Halit: halojen elementleri içerir : Klorin (Cl- 1 ) ve fluorin (F- 1 ) Halit: (NaCl) ve fluorit (CaF 2 ) Halit minerali kaya tuzu madeni olarak kullanılır. Flourit mineraline ait küp kristalleri

76 Natif (Soy) Metaller Tek bir elementten oluşur. Altın, gümüş, platinyum

77 SİLİKAT MİNERALLERİ Yer kabuğunun % ini oluşturur. Pek çok kayacın önemli bileşenidir. --Kuvars (SiO 2 ) Feldispatlar Mikalar Piroksen Amfibol

78 SİLİKATLAR

79 Bowen ın Reaksiyon Serisi

80 Goldich Ayrışma Serisi Ayrışmaya en hassas olanlar Ayrışmaya en az hassas olanlar

81 oksijen silisyum oksijen oksijen tetraeder

82 e.v.=1 e.v.=1 e.v.=1 e.v.=1 Si +4 O 2- (SiO 4 ) 4-

83 NEZOSİLİKATLAR (SiO 4 ) 4-

84

85 Olivin Grubu (Mg,Fe) 2 SiO 4

86 Ca 2 SiO 4 CaMgSiO 4 Montisellit CaFeSiO 4 Kirştenit katı eriyik serileri Mg 2 SiO 4 Forsterit Fe 2 SiO 4 Fayalit

87 OLİVİN Olivin yapısı Spinel yapısı

88 Granat Grubu A 3 B 2 (SiO 4 ) 3 A: Ca +2, Mg +2,Fe +2, Mn +2 B: Al +3, Fe +3, Cr +3 Piralspit Ugrandit Pirop: Mg 3 Al 2 Si 3 O 12 Uvarovit: Ca 3 Cr 2 Si 3 O 12 Almandin: Fe 3 Al 2 Si 3 O 12 Grossular: Ca 3 Al 2 Si 3 O 12 Spessartin: Mn 3 Al 2 Si 3 O 12 Andradit: Ca 3 Fe 2 +3 Si 3 O 12

89 dodekahedron trapezohedron Hegzaoktahedron ALMANDİN

90

91 ANDRADİT (Asbest ile birlikte)

92 GROSSULAR

93 UVAROVİT

94 Zirkon Grubu ZrSiO 4

95 Fenasit Grubu Fenasit (Be 2 SiO 4 ) Willemit (Zn 2 SiO 4 )

96 Al 2 SiO 5 Grubu Disten: Al 6 Al 6 SiO 5

97 SiO 4 Silimanit: Al [4] Al [6] SiO 5 AlO 4

98 Andalusit: Al [5] Al [6] SiO 5

99 DİSTEN STAVROLİT Mikaşist üzerinde Disten ve prizmatik Stavrolit kristalleri

100 BASINÇ (Kb) Disten: Al [6] Al [6] SiO 5 Silimanit: Al [4] Al [6] SiO 5 Andalusit: Al [5] Al [6] SiO 5 SICAKLIK ( o C)

101 Topaz: Al 2 SiO 4 (F,OH) 2 Stavrolit: Fe 2 +2 Al 9 O 6 (SiO 4 ) 4 (O,OH) 2 TOPAZ STAVROLİT STAVROLİT

102 Humit Grubu Norberjit: Mg 3 (SiO 4 )(F,OH) 2 Mg 2 SiO 4. Mg(F,OH) 2 Kondrodit: Mg 5 (SiO 4 ) 2 (F,OH) 2 Humit: Mg 7 (SiO 4 ) 3 (F,OH) 2 Klinohumit: Mg 3 (SiO 4 ) 4 (F,OH) 2

103 SOROSİLİKATLAR (Si 2 O 7 ) -6

104 Yalnızca Si 2 O 7 içeren Sorosilikatlar Hemimorfit: Zn 4 (Si 2 O 7 )(OH) 2.H 2 O Lavsonit: CaAl 2 (Si 2 O 7 )(OH) 2.H 2 O

105 SiO 4 ve Si 2 O 7 içeren Sorosilikatlar Epidot Grubu X 2 Y 3 Si 2 O 7 X: Ca Y: Al (Klinozoisit) Al,Fe +3 (Epidot) AlO 6 zinciri SiO 4 tetrahedronu Al 4 (OH) 2 zinciri

106 Klinozoisit Ca 2 Al 3 O(SiO 4 )(Si 2 O 7 )(OH) Epidot Ca 2 (Fe +3,Al)Al 2 O(SiO 4 )(Si 2 O 7 )(OH) Allanit: (Ca,Ce) 2 (Fe +2,Fe +3 )Al 2 O(SiO 4 )(Si 2 O 7 )(OH)

107 EPİDOT (kuvars ile beraber)

108 SİKLOSİLİKATLAR (Si 6 O 18 ) -12

109

110 BERİL Be3Al2Si6O18

111 BERİL Be3Al2Si6O18

112 ZÜMRÜT AKUAMARİN

113 HELİODOR

114 GOŞENİT (Ortoklas ve Muskovit ile beraber)

115 MORGANİT

116 Turmalin: (Na,Cl)(Li,Mg,Al) 3 (Al,Fe,Mn) 6 (BO 3 ) 3 (Si 6 O 18 )(OH) 4

117 TURMALİN

118 TURMALİN

119 TURMALİN

120 İNOSİLİKATLAR (Tek Zincir) Piroksen Grubu: XYZ 2 O 6 X: Na +1,Ca +2,Mn +2,Fe +2,Mg +2,Li +1 Y: Mn +2,Fe +2,Mg +2,Fe +3,Al +3,Cr +3,Ti +4 Z: Si +4,Al +3 (Si 2 O 6 ) -4

121 Piroksenoyid Grubu Vollastonit:CaSiO 3 Rodonit:MnSiO 3 Pektolit:Ca 2 NaH(SiO 3 ) 3

122 VOLLASTONİT

123 RODONİT

124 Aralarında yaklaşık 90 o açı olan iki yönde klivaj

125

126 Enstatit: MgSiO 3 Ferrosilit: FeSiO 3 Diyopsit: CaMgSi 2 O 6 Hedenberjit: CaFeSi 2 O 6 Ojit: (Ca,Na)(Mg,Fe,Al)(Si,Al) 2 O 6 Jadeit: NaAlSi 2 O 6 Ejirin: NaFe +3 Si 2 O 6

127 DİYOPSİT

128 İNOSİLİKATLAR (Çift Zincir) Amfibol Grubu: W 0-1 X 2 Y 5 Z 8 O 22 (OH,F) 2 W: Na +1,K +1 X: Ca +2,Na +,Mn +2,Mg +2,Li + Y: Mn +2,Fe +2,Mg +2,Fe +3,Al, +3 Ti +4 (Si 4 O 11 ) -6 Z: Si +4,Al +3

129

130 Amfibol Klivajı ~120/60 Aralarında yaklaşık 120 o açı olan iki yönde klivaj

131

132 Antofillit: (Mg,Fe) 7 Si 8 O 22 (OH) 2 Tremolit: Ca 2 Mg 5 Si 8 O 22 (OH) 2 Aktinolit: Ca 2 (Mg,Fe) 5 Si 8 O 22 (OH) 2 Glokofan: Na 2 Mg 3 Al 2 Si 8 O 22 (OH) 2 Riebekit: Na 2 Fe 3 +2 Fe 2 +3 Si 8 O 22 (OH) 2 Hornblend: (Ca,Na) 2-3 (Mg,Fe,Al) 5 Si 6 (Si,Al) 2 O 22 (OH) 2

133 HORNBLEND (Ca,Na) 2-3 (Mg,Fe,Al) 5 Si 6 (Si,Al) 2 O 22 (OH) 2

134 AKTİNOLİT Ca 2 (Mg,Fe) 5 Si 8 O 22 (OH) 2

135 FİLLOSİLİKATLAR (Si 2 O 5 ) -2

136 Serpentin grubu: Antigorit, Krizotil, Lizardit: Mg 3 Si 2 O 5 (OH) 4 Kil mineralleri grubu: Kaolin: Al 2 Si 2 O 5 (OH) 4 Talk: Mg 2 Si 4 O 10 (OH) 2 Pirofillit: Al 2 Si 4 O 10 (OH) 2 Mika grubu: Muskovit: KAl 2 (AlSi 3 O 10 )(OH) 2 Biyotit: K(Mg,Fe) 3 (AlSi 3 O 10 )(OH) 2 Lepidolit: K(Li,Al) 2-3 (AlSi 3 O 10 )(OH) 2 Klorit grubu: Klorit: (Mg,Fe) 3 (Si,Al) 4 O 10 (OH) 2 (Mg,Fe) 3 (OH) 6

137 Serpentin Mg 3 Si 2 O 5 (OH) 4 Serpentinler ultrabazik magmatik kayaçların hirotermal metamorfizmasıyla oluşmuş kayaçlardır. Serpentinler asbest ten serpentin mermer e kadar değişik formları vardır.

138 Serpentin Mg 3 Si 2 O 5 (OH) 4 Serpentin mineral oluşturan önemli bir kayaçtır ve ayrışmış magmatik kayaç ve pekçok metamorfik kayaçta bileşen olarak bulunur. Sık sık yeşil renk tonlarındadır. Yeşil renk içeren pekçok kayaçta serpentin minerali içermektedir.

139 Killerin Genleşmesi kil minerali tabakası Su molokülleri kil minerali tabakası A- Kuru kil minerali B- suyu emdikten sonra genleşme

140 Krizotil Asbest Mg 3 Si 2 O 5 (OH) 4 Demirli magnezyum hidrosilikatlı Serpentin mineral ailesine aittir.

141 PİROFİLLİT : Al2Si4O10(OH)2

142 MUSKOVİT : KAl2(AlSi3O10)(OH)2

143 BİYOTİT (demirli mika) K(Mg,Fe) 3 (AlSi 3 O 10 )(OH) 2

144 TALK Mg 2 Si 4 O 10 (OH) 2

145 TEKTOSİLİKATLAR (SiO 2 ) 0

146 SiO 2 grubu: α- Kuvars, β- Kuvars, Tridimit, Kristobalit, Koezit, Stişovit: SiO 2 Opal: SiO 2. n (H 2 O)

147

148 dumanlı Kuvars gül Kuvars Kuvars: Bowen reaksiyon dizisinin en sonunda yer alır. En son kristalleşir, en erken ergir.ayrışmaya çok dayanıklıdır.

149 KUVARS (SiO2)

150 KUVARS (SiO2)

151 Kuvars: (SiO 2 ) Citrine Amethyst

152 Yer kabuğunun en bol bulunan minerali : Feldispatlar

153 Feldspat grubu K-feldspatlar: KAlSi 3 O 8 Mikroklin Ortoklas Sanidin Plajiyoklaslar: Albit: NaAlSi 3 O 8 Anortit: CaAlSi 2 O 8

154 Feldispatları birbirinden ayırmak! FELDİSPAT Rengi kontrol et PEMBE AÇIK RENKLİ KOYU RENKLİ ORTAKLAS PLAJIOKLAS Çizgiselliğe bak ÇİZGİSELLİK YOK ÇİZGİLİ FELDİSPAT PLAJIOKLAS

155 ORTOKLAS KAlSi 3 O 8

156 MİKROKLİN KAlSi3O8

157 SANİDİN KAlSi3O8

158 ALBİT ANORTİT NaAlSi 3 O 8 CaAlSi 2 O 8

159 Zeolit grubu Natrolit: Na 2 Al 2 Si 3 O 10.2H 2 O Şabazit: CaAl 2 Si 4 O 12.6H 2 O Stilbit: NaCa 2 Al 5 Si 13 O 36.14H 2 O

160 NATROLİT ŞABAZİT Na 2 Al2Si 3 O10.2H 2 O CaAl 2 Si 4 O 12.6H 2 O

161 STİLBİT NaCa 2 Al 5 Si 13 O 36.14H 2 O

162 Vezüvyanit: Kontak Metamorfik Mineral Formül: Ca 10 (Mg,Fe) 2 Al 4 Si 9 O 34 (OH) 4 Sistem : Tetragonal Sertlik :

163 ELEMENTLERİN PERİYODİK TABLOSU

GENEL JEOLOJİ Prof. Dr. Şükrü ERSOY MİNERALLER

GENEL JEOLOJİ Prof. Dr. Şükrü ERSOY MİNERALLER GENEL JEOLOJİ Prof. Dr. Şükrü ERSOY MİNERALLER Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi - ATOMLAR - KRİSTAL ve KRİSTAL SİSTEMLERİ - MİNERALLER VE FİZİKSELÖZELLİKLERİ Mineraller kristallerden oluşur Kristallerin

Detaylı

GENEL JEOLOJİ Prof. Dr. Şükrü ERSOY

GENEL JEOLOJİ Prof. Dr. Şükrü ERSOY GENEL JEOLOJİ Prof. Dr. Şükrü ERSOY Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi - Atomlar, Elementler, İzotoplar, - Kristal ve kristal sistemleri - Mineraller ve fiziksel özellikleri - Minerallerin sınıflaması -

Detaylı

oksijen silisyum tetrahedron

oksijen silisyum tetrahedron SİLİKATLAR Silikat mineralleri doğada bulunan bütün minerallerin üçte birini, yer kabuğunun bileşiminin ise yüzde doksanını teşkil eder. Silikatlar yalnızca magmatik kayaçların değil aynı zamanda metamorfik

Detaylı

MİNERALLER. Tek mineralden oluşan kayaçlar. Kireçtaşı (Kalsit). Kaya tuzu (Halit). Buzul

MİNERALLER. Tek mineralden oluşan kayaçlar. Kireçtaşı (Kalsit). Kaya tuzu (Halit). Buzul Kayaçlar minerallerden oluşan Yer materyalidir. Çoğu kayaçlar birden fazla mineralden oluşmaktadır. Örnek: Granit Potasyum feldspat. Plajioklas (Feldspat). Kuvars. Hornblende. Biyotit MİNERALLER Tek mineralden

Detaylı

kalsit Elmas Pirit Ametist Beril (zümrüt)

kalsit Elmas Pirit Ametist Beril (zümrüt) Mineraller kalsit Elmas Beril (zümrüt) Pirit Ametist Elementlerin Periyodik Tablosu En dış elektronu kaybetme eğilimi Atom numarası Element simgesi Atom ağırlığı Metaller Geçiş metalleri Non-metaller

Detaylı

GİRİŞ YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER 1. ATOM 2. ELEMENTLER TANIMLAMALAR

GİRİŞ YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER 1. ATOM 2. ELEMENTLER TANIMLAMALAR GİRİŞ YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER Yerkabuğu minerallerden ve bunları oluşturan kayaçlardan meydana gelmiştir. Her türlü inşaatta temel ve üst yapı projeleri hazırlamadan önce, temel zemininde rastlanılacak

Detaylı

MĐNERALLER. Kayaçları oluşturan, ekonomik ve sağlık açısından önemli maddeler. Beslenme-Sağlık Kayaçların bileşeni 1. Yer kaynağı

MĐNERALLER. Kayaçları oluşturan, ekonomik ve sağlık açısından önemli maddeler. Beslenme-Sağlık Kayaçların bileşeni 1. Yer kaynağı MĐNERALLER Kayaçları oluşturan, ekonomik ve sağlık açısından önemli maddeler Yer kaynağı Beslenme-Sağlık Kayaçların bileşeni 1-2007 Mineraller Mineral Tanımı Doğada bulunan Belirli bir kimyasal bileşimi

Detaylı

Bazı atomlarda proton sayısı aynı olduğu halde nötron sayısı değişiktir. Bunlara izotop denir. Şekil II.1. Bir atomun parçaları

Bazı atomlarda proton sayısı aynı olduğu halde nötron sayısı değişiktir. Bunlara izotop denir. Şekil II.1. Bir atomun parçaları 8 II. MİNERALLER II.1. Element ve Atom Elementlerin en ufak parçasına atom denir. Atomlar, proton, nötron ve elektron gibi taneciklerden oluşur (Şekil II.1). Elektron negatif, proton pozitif elektrik yüküne

Detaylı

TABAKALI SİLİKATLAR (Fillosilikatlar)

TABAKALI SİLİKATLAR (Fillosilikatlar) TABAKALI SİLİKATLAR (Fillosilikatlar) Kaolinit Al 4 Si 4 O 10 (OH) 8 Serpantin Mg 6 Si 4 O 10 (OH) 8 Pirofillit Al 2 Si 4 O 10 (OH) 8 Talk Mg 3 Si 4 O 10 (OH) 8 Muskovit KAl 2 (AlSi 3 O 10 )(OH) 2 Flogopit

Detaylı

Madde ve Mineraller Bölüm Pearson Education, Inc.

Madde ve Mineraller Bölüm Pearson Education, Inc. Madde ve Mineraller Bölüm 2 Mineral in Tanımı Mineraller (4000 ün üzerinde) Kayaçların Ana Yapıtaşı Doğal olarak oluşur Inorganik Katı Düzenli moleküler iç yapı (kristalin) Belirli (fakat fiks olmayan)bir

Detaylı

MİNERALLER

MİNERALLER MİNERALLER Yer kabuğu mineraller ve minerallerin oluşturduğu kayaçlardan meydana gelmektedir. Bütün inşaat işlerinde proje hazırlanmadan önce mühendislik yapısının (bina, tünel, baraj, yol vs.) yapılacağı

Detaylı

YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MİNERALLER İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ. Yerkabuğunun Yapısı. Yerkürenin Yapısı. Dr.

YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MİNERALLER İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ. Yerkabuğunun Yapısı. Yerkürenin Yapısı. Dr. İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ 17.03.2015 YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MİNERALLER Dr. Dilek OKUYUCU Yerkürenin Yapısı Yerkabuğunun Yapısı 1 Yerkabuğunun Yapısı ~100 km ~10 km Yerkabuğunun Yapısı Yerkabuğunu

Detaylı

KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER. Taşın Hammadde Olarak Kullanımı

KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER. Taşın Hammadde Olarak Kullanımı KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER Taşın Hammadde Olarak Kullanımı Odun ve kemik gibi, taş da insanın varlığının ilk evrelerinden bu yana elinin altında bulunan ve doğanın ona verdiği

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Petroloji

MIT Açık Ders Malzemeleri Petroloji MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 12.109 Petroloji Kayaç Oluşturan Mineraller I Yapısı ve Bileşimi: OLİVİN, SPİNEL, GRANAT Güz 2005 Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında

Detaylı

MİNERALLERİ TANITAN ÖZELLİKLER

MİNERALLERİ TANITAN ÖZELLİKLER MİNERALLERİ TANITAN ÖZELLİKLER A. Fiziksel Özellikler B. Kristal Şekilleri C. Optik Özellikler D. Kimyasal Özellikler E. Fizyolojik Özellikler A. Doku (Mineralin oluşu esnasında ortaya çıkar) B. Koku (Kükürt:

Detaylı

BÖLÜM XII SİLİKATLAR

BÖLÜM XII SİLİKATLAR BÖLÜM XII SİLİKATLAR GİRİŞ: Bütün minerallerin 1/3 silikatlardan oluşur. Bunların içerisinde en bol bulunanlarında hemen hemen ½si feldspattır. Magmatik kayaların neredeyse tümü silikat minerallerinden

Detaylı

MADDE Kütlesi olan ve alan kaplayan her şey maddedir.

MADDE Kütlesi olan ve alan kaplayan her şey maddedir. Bu nedenle su, bitkiler, hayvanlar, atmosfer ile mineraller ve kayaçların tümü maddeden oluşur. Fizikçiler maddeyi üç halde ya da evrede tanımlar: sıvılar, gazlar ve katılar. Atmosferdeki gazlarla birlikte

Detaylı

JEM 419 / JEM 459 MAGMATİK PETROGRAFİ DERSİ

JEM 419 / JEM 459 MAGMATİK PETROGRAFİ DERSİ JEM 419 / JEM 459 MAGMATİK PETROGRAFİ DERSİ 5. HAFTA Arş. Gör. Dr. Kıymet DENİZ Bu ders notlarının hazırlanmasında özellikle Kadıoğlu 2001, Koralay 2016 dan yararlanılmıştır. MAGMATİK KAYALARIN ADLAMASI

Detaylı

Piroelektrisite vepiezoelektrisite arasında ne fark vardır? Örnekliyerek açıklayınız.

Piroelektrisite vepiezoelektrisite arasında ne fark vardır? Örnekliyerek açıklayınız. 15 ARALIK 2014 Piroelektrisite vepiezoelektrisite arasında ne fark vardır? Örnekliyerek açıklayınız. Işığın dalga karakteri göz önüne alındığında madde ile etkileşiminde hangi özellikler gözlenir. İzotropik

Detaylı

HALOJENLER HALOJENLER

HALOJENLER HALOJENLER HALOJENLER HALOJENLER Bu grup bileşimlerinde flor (F), klor (Cl), brom (Br) ve iyot (I) gibi halojen iyonlarının hakim olmaları ile karakterize olurlar. Doğada 85 çeşit halojenli mineral tespit edilmiştir.

Detaylı

Yerkabuğunu konu alan bilim dalları ve yerkabuğunu oluşturan ortamlar

Yerkabuğunu konu alan bilim dalları ve yerkabuğunu oluşturan ortamlar GİRİŞ Yerkabuğunu konu alan bilim dalları ve yerkabuğunu oluşturan ortamlar Yerkabuğunda tanımlanmış bir teknik girişimin ekonomik olarak, kısa sürede, güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için yerkabuğunun;

Detaylı

İnşaat Jeolojisi 2009-2010 Ders Yılı Notları Prof. Dr. Mahir VARDAR-Arş. Gör. Erkan BOZKURTOĞLU

İnşaat Jeolojisi 2009-2010 Ders Yılı Notları Prof. Dr. Mahir VARDAR-Arş. Gör. Erkan BOZKURTOĞLU İnşaat Jeolojisi 2009-2010 Ders Yılı Notları Prof. Dr. Mahir VARDAR-Arş. Gör. Erkan BOZKURTOĞLU YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER MİNERALLER VE KAYAÇLAR Mineraller, doğada bulunan, belirli kimyasal bileşimi

Detaylı

Feldispatlar: K (Alkali Felds.): Mikroklin, Ortoklaz, Sanidin. Na Na: Albit, Oligoklaz Ca: Andezin, Labrador, Bitovnit, Anortit Ca

Feldispatlar: K (Alkali Felds.): Mikroklin, Ortoklaz, Sanidin. Na Na: Albit, Oligoklaz Ca: Andezin, Labrador, Bitovnit, Anortit Ca B) FELDİSPAT GRUBU MİNERALLER: Feldispatlar: K (Alkali Felds.): Mikroklin, Ortoklaz, Sanidin. Na Na: Albit, Oligoklaz Ca: Andezin, Labrador, Bitovnit, Anortit Ca Kumtaşlarında genellikle arkoz feldispatı

Detaylı

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Oluşumunda Kimyasal Ayrıştırma Etmenleri Ana kayanın kimyasal bileşimini değiştirmek

Detaylı

Lab 11: Metamorfik Kayaçların El Örnekleri

Lab 11: Metamorfik Kayaçların El Örnekleri Lab 11: Metamorfik Kayaçların El Örnekleri Bu laboratuvarın amacı, metamorfik kayaç tiplerini ve el örneğinde nasıl göründüklerini size tanıtmaya başlamaktır. Aynı zamanda metamorfik kayaçları isimlendirmeyi

Detaylı

TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ

TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ Bölüm 4 TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra Magnezyum, kalsiyum, stronsiyum, baryum ve radyumdan

Detaylı

YER KABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER (MİNERALLER VE KAYAÇLAR)

YER KABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER (MİNERALLER VE KAYAÇLAR) MİNERALLER YER KABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER (MİNERALLER VE KAYAÇLAR) Periyodik cetvelde bulunan 8 element yerkabuğunun yaklaşık olarak % 99'unu oluşturur. Bu 8 element majör elementler olarak adlandırılır.

Detaylı

YER KABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER (MİNERALLER VE KAYAÇLAR)

YER KABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER (MİNERALLER VE KAYAÇLAR) MİNERALLER YER KABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER (MİNERALLER VE KAYAÇLAR) Periyodik cetvelde bulunan 8 element yerkabuğunun yaklaşık olarak % 99'unu oluşturur. Bu 8 element majör elementler olarak adlandırılır.

Detaylı

1. Amaç Kristallerin üç boyutlu yapısı incelenecektir. Ön bilgi için İnorganik Kimya, Miessler ve Tarr, Bölüm 7 okunmalıdır.

1. Amaç Kristallerin üç boyutlu yapısı incelenecektir. Ön bilgi için İnorganik Kimya, Miessler ve Tarr, Bölüm 7 okunmalıdır. 14 DENEY KATI HAL 1. Amaç Kristallerin üç boyutlu yapısı incelenecektir. Ön bilgi için İnorganik Kimya, Miessler ve Tarr, Bölüm 7 okunmalıdır. 2. Giriş Atomlar arası (veya moleküller arası) çekim kuvvetleri

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

BÖLÜM VII MİNERALLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

BÖLÜM VII MİNERALLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ BÖLÜM VII MİNERALLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ 1 MİNERALLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ I) Skaler özellikler -Yoğunluk (özgül ağırlık) II) Vektörel özellikler - Işık Enerjisi ile etkileşim(optik özellikler) -Renk

Detaylı

METAMORFİK KAYAÇLAR. 8/Metamorphics.html. Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I

METAMORFİK KAYAÇLAR.  8/Metamorphics.html. Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I METAMORFİK KAYAÇLAR http://www.earth.lsa.umich.edu/earth11 8/Metamorphics.html Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I METAMORFİZMA METAMORFİMA ETKENLERİ Ana kayaç bileşimi, Sıcaklık,

Detaylı

ÇERÇEVE VEYA KAFES YAPILI SİLİKATLAR (TEKTOSİLİKATLAR)

ÇERÇEVE VEYA KAFES YAPILI SİLİKATLAR (TEKTOSİLİKATLAR) ÇERÇEVE VEYA KAFES YAPILI SİLİKATLAR (TEKTOSİLİKATLAR) Yerkabuğunu oluşturan kayaçların dörtte üçü bu gruptadır. Bu grup mineralleri SiO 4 veya SiO 4 vealo 4 dörtyüzlülerinin bütün oksijenlerini diğer

Detaylı

Yapılar nasıl gösterilir ve tanımlanır?

Yapılar nasıl gösterilir ve tanımlanır? 17 KASIM 2014 Yapı nedir? Yapılar nasıl gösterilir ve tanımlanır? Kordinasyon çokgenlerinin kurgusunda temel ilke nedir? Polimorfizm, izomorfizm ve psödomorfizm arasındaki farkları örnekleyerek açıklayınız.

Detaylı

2. Bölüm: TOPRAK ANA MADDESİ

2. Bölüm: TOPRAK ANA MADDESİ 2. Bölüm: TOPRAK ANA MADDESİ Topraklar, yerküresinin en üst bölümünde bulunan kayalar, mineraller ve organik maddelerin çeşitli doğal faktörlerin etkileriyle parçalanması, ayrışması ve ayrışan bir kısım

Detaylı

İfade olarak: Hidrotermal = Sıcak çözelti;

İfade olarak: Hidrotermal = Sıcak çözelti; İfade olarak: Hidrotermal = Sıcak çözelti; Alterasyon = Bozunma veya değişim; Yani Sıcak çözeltili bozuşma Bilimsel Olarak: Sıcak sulu çözeltilerin, geçtikleri yollar boyunca yan kayaçla giriştikleri fiziksel

Detaylı

ATOMİK YAPI VE ATOMLAR ARASI BAĞLAR. Aytekin Hitit

ATOMİK YAPI VE ATOMLAR ARASI BAĞLAR. Aytekin Hitit ATOMİK YAPI VE ATOMLAR ARASI BAĞLAR Aytekin Hitit Malzemeler neden farklı özellikler gösterirler? Özellikler Fiziksel Kimyasal Bahsi geçen yapısal etkenlerden elektron düzeni değiştirilemez. Ancak diğer

Detaylı

Tıbbi Mineraloji ise doğal minerallerin insan sağlığı üzerindeki etkileri ve ilişkileri inceleyen, tıbbi jeoloji biliminin kapsam alanı içinde bir

Tıbbi Mineraloji ise doğal minerallerin insan sağlığı üzerindeki etkileri ve ilişkileri inceleyen, tıbbi jeoloji biliminin kapsam alanı içinde bir TIBBİ JEOLOJİ Esas bileşenleri elementler, mineraller, kayaçlar, toprak ve su olan jeolojik ortam ile çevre sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen multidisipliner bir bilim dalıdır. Minerallerin insan sağlığına

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

D) ASİDİK SOKULUM KAYAÇLARINA BAĞLI YATAKLAR

D) ASİDİK SOKULUM KAYAÇLARINA BAĞLI YATAKLAR I ) MAĞMATİK MADEN YATAKLARI D) ASİDİK SOKULUM KAYAÇLARINA BAĞLI YATAKLAR A) Bazik ve U.bazik Kayaçlara Bağlı Maden Yatakları B) Karbonatitlere Bağlı Maden Yatakları C) Kimberlitlere Bağlı Maden Yatakları

Detaylı

Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Đnci MORGĐL Hazırlayan: Ebru AYSAN 20338408

Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Đnci MORGĐL Hazırlayan: Ebru AYSAN 20338408 PUDRAMDAKĐ MĐNERAL PUDRAMDAKĐ MĐNERAL Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Đnci MORGĐL Hazırlayan: Ebru AYSAN 20338408 Günlük Yaşam Olayı: Günlük hayatta kullandığımız talk pudranın içerdiği mineralden yola çıkarak

Detaylı

NERALOJİ. Prof. Dr. Sabah YILMAZ ŞAHİN Nisan-2011

NERALOJİ. Prof. Dr. Sabah YILMAZ ŞAHİN Nisan-2011 ÖZEL MİNERALOJM NERALOJİ SİLİKATLAR (II: Bölüm) B Prof. Dr. Sabah YILMAZ ŞAHİN Nisan-2011 SİLİKATLAR Silikat mineralleri, doğada bilinen minerallerin yaklaşık % 25 ini, yaygın olanların da % 40 ını temsil

Detaylı

6 FİZİKSEL ÖZELLİKLER

6 FİZİKSEL ÖZELLİKLER Genel Mineraloji Bölüm 6 FİZİKSEL ÖZELLİKLER Fiziksel özellikler minerallerin kimyasal bileşimleri ve yapılarından kaynaklanırlar. Bunlardan X-ışınları ve optik özelliklerinin değerlendirilmesi, özel inceleme

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

JEOLOJĠ TOPOĞRAFYA VE KAYAÇLAR

JEOLOJĠ TOPOĞRAFYA VE KAYAÇLAR JEOLOJĠ TOPOĞRAFYA VE KAYAÇLAR Bir nehir kenarında gezerken çakılların renk ve biçim bakımından birbirlerinden farklı olduğunu görürüz. Bu durum bize, kayaçların farklı ortamlarda oluştuğunu gösterir.

Detaylı

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Atomlar Arası Bağlar 1 İyonik Bağ 2 Kovalent

Detaylı

AGREGALAR. Agregaların elde edilme yöntemlerine bağlı olarak 3 sınıfa ayırabiliriz:

AGREGALAR. Agregaların elde edilme yöntemlerine bağlı olarak 3 sınıfa ayırabiliriz: AGREGALAR Agrega nedir? Taneli mineral malzemeye agrega adı verilir. Agregalar ince ve iri agrega olarak iki sınıfa ayrılır, kum ve I no. = mıcır ince agregadır, II, III no. = mıcır ve çakıl iri agregadır.

Detaylı

TOPRAK ANA MADDESİ Top T rak Bilgisi Ders Bilgisi i Peyzaj Mimarlığı aj Prof. Dr Prof.. Dr Günay Erpul kar.edu.

TOPRAK ANA MADDESİ Top T rak Bilgisi Ders Bilgisi i Peyzaj Mimarlığı aj Prof. Dr Prof.. Dr Günay Erpul kar.edu. TOPRAK ANA MADDESİ Toprak Bilgisi Dersi 2011 2012 Peyzaj Mimarlığı Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Ana Maddesi Topraklar, arz kabuğunu oluşturan kayalar, mineraller ve organik maddelerin

Detaylı

BÖLÜM 2. (Monroe&Wicander, 2005)

BÖLÜM 2. (Monroe&Wicander, 2005) BÖLÜM 2 MİNERAL Doğal yoldan oluşmuş, inorganik, karakteristik bir atomik iç yapısı (kristal yapısı), belli bir kimyasal bileşimi (formülü) olan, sabit veya belli sınırlar içinde değişebilen fiziksel özellikleri

Detaylı

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Ofis Saatleri: Perşembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme

Detaylı

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI)

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA, EROZYON ve TAŞINMA Yer yüzeyindeki kayaçlar su, hava, sıcaklık değişimler ve diğer etkenler tarafından devamlı değişmektedir. Ayrışma Yer yüzeyinde veya Yer yüzeyinin

Detaylı

KARBONATLAR. Doğada karbon, 3 oksijen atomu ile birleşerek Karbonat (CO 3

KARBONATLAR. Doğada karbon, 3 oksijen atomu ile birleşerek Karbonat (CO 3 Doğada karbon, 3 oksijen atomu ile birleşerek Karbonat (CO 3-2 ) iyonunu oluşturur. Karbonat grubu arasındaki bağ her ne kadar kuvvetli ise de CO 2 de görülen kovalent bağdan daha azdır. Karbonatlar hidrojen

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden farklı atomlara dönüşemezler. Atomda (+) yüklü

Detaylı

YAPRAKLANMALI METAMORFİK KAYAÇALAR. YAPRAKLANMASIZ Metamorfik Kayaçlar

YAPRAKLANMALI METAMORFİK KAYAÇALAR. YAPRAKLANMASIZ Metamorfik Kayaçlar YAPRAKLANMALI METAMORFİK KAYAÇALAR YAPRAKLANMASIZ Metamorfik Kayaçlar Dokanak başkalaşım kayaçlarında gözlenen ince taneli, yönlenmesiz ve yaklaşık eş boyutlu taneli doku gösteren kayaçlara hornfels denir.

Detaylı

ATOMLAR ARASI BAĞLAR

ATOMLAR ARASI BAĞLAR MALZEME 2. HAFTA 1 ATOMSAL BAĞ ATOMLAR ARASI BAĞLAR Atomlar, atomlar arası bağ kuvvetleri ile bir araya gelirler. Malzemenin en küçük yapı taşı olan atomları bağ kuvvetleri bir arada tutar. Atomsal bağların

Detaylı

BÖLÜM 3 AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI)

BÖLÜM 3 AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) BÖLÜM 3 AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA, EROZYON ve TAŞINMA Yer yüzeyindeki kayaçlar su, hava, sıcaklık değişimler ve diğer etkenler tarafından devamlı değişmektedir. Ayrışma Yer yüzeyinde veya

Detaylı

Katılar. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006

Katılar. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006 Katılar Tüm maddeler, yeteri kadar soğutulduğunda katıları oluştururlar. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Oluşan katıların doğası atom, iyon veya molekülleri birarada tutan kuvvetlere

Detaylı

IVA GRUBU ELEMENTLERİ

IVA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 6 IVA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. C, Si, Ge, Sn, Pb C: Ametal Si ve Ge: Yarı metal Sn ve Pb: Metal C: +4 ile -4 arası Si

Detaylı

Seramik malzemelerin kristal yapıları

Seramik malzemelerin kristal yapıları Seramik malzemelerin kristal yapıları Kararlı ve kararsız anyon-katyon görünümü. Kırmızı daireler anyonları, mavi daireler katyonları temsil eder. Bazı seramik malzemelerin atomlararası bağlarının iyonik

Detaylı

MBM 304. Doç.. Dr. Sedat ALKOY

MBM 304. Doç.. Dr. Sedat ALKOY MBM 304 KRİSTAL KİMYASIK Doç.. Dr. Sedat ALKOY MBM 304 Kristal Kimyası 1. Hafta Dr. Sedat ALKOY Dersin Amacı Mühdislik malzemelerinin elde edilmesinde kullanılan hammaddelerin mineral isimleri kimyasal

Detaylı

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Işık Enerjisinin Kimyasal Enerjiye Dönüştürülmesi Fotosentez, karbon (C), oksijen (O) ve hidrojen (H) atomlarını

Detaylı

Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I

Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I Mağmatik Kayaç Dokuları Coarse-grained Fine-grained Porphyritic Glassy Vesicular Pyroclastic GRANİT GRANODİYORİT SİYENİT DİYORİT GABRO

Detaylı

İZOMORFİZMA (EŞ ŞEKİLLİLİK) Olivinin formülü (Fe, Mg) 2 SiO 4 olarak yazılır. Buna göre olivinde hem Mg ve hem de Fe bulunur. Bu iki elementin oranı

İZOMORFİZMA (EŞ ŞEKİLLİLİK) Olivinin formülü (Fe, Mg) 2 SiO 4 olarak yazılır. Buna göre olivinde hem Mg ve hem de Fe bulunur. Bu iki elementin oranı İZOMORFİZMA (EŞ ŞEKİLLİLİK) Olivinin formülü (Fe, Mg) 2 SiO 4 olarak yazılır. Buna göre olivinde hem Mg ve hem de Fe bulunur. Bu iki elementin oranı örnekten örneğe değişirken bu elementlerin SiO 4 e oranları

Detaylı

TIBBİ MİNERALOJİNİN İSG AÇISINDAN ÖNEMİ VE MİNERALOJİK RİSK ETMENLERİ İLE İLGİLİ BAZI SAPTAMALAR

TIBBİ MİNERALOJİNİN İSG AÇISINDAN ÖNEMİ VE MİNERALOJİK RİSK ETMENLERİ İLE İLGİLİ BAZI SAPTAMALAR TIBBİ MİNERALOJİNİN İSG AÇISINDAN ÖNEMİ VE MİNERALOJİK RİSK ETMENLERİ İLE İLGİLİ BAZI SAPTAMALAR Dr. İsrafil KAYABALI Jeoloji Yük. Müh., Koru Hastaneleri İş Güvenliği Uzmanı, Ankara Prof. Dr. Halim MUTLU

Detaylı

Mineral Grubu: Halitler. Kimyasal Formülü: NaCl. Mineral Grubu: Halitler. Kimyasal Formülü: KCl

Mineral Grubu: Halitler. Kimyasal Formülü: NaCl. Mineral Grubu: Halitler. Kimyasal Formülü: KCl HALİT Halitler NaCl Kristal Sistemi: Kübik Parlaklık-saydamlık: cam cilalı,saydam ile bulanık Kristal Şekli: küb biçimli Görünüm Rengi: renksiz,beyaz tuz tadında Sertlik:2,5 Özgül ağırlığı:2,16, SİLVİN

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEM304 JEOKİMYA UYGULAMA

Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEM304 JEOKİMYA UYGULAMA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEM304 JEOKİMYA UYGULAMA Arazi Çalışmaları ve örnek alımı Örneklerin makro ve optik incelemeleri Analiz için örneklerin seçimi Analiz

Detaylı

Bölüm 7 HİDROTERMAL EVRE MADEN YATAKLARI

Bölüm 7 HİDROTERMAL EVRE MADEN YATAKLARI Bölüm 7 HİDROTERMAL EVRE MADEN YATAKLARI HİDROTERMAL YATAKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ Hidrotermal yataklar sıcak çözeltilerin neden olduğu oluşumlardır.mağmanın ayrımlaşması esnasında oluşan fazların en son

Detaylı

BÖLÜM 1 MİNERALOJİYE GİRİŞ

BÖLÜM 1 MİNERALOJİYE GİRİŞ BÖLÜM 1 MİNERALOJİYE GİRİŞ Mineraloji * Mineralis veya mineral (Latince yerkabuğundan çıkarılan madde) * Logos (eski Yunanca bilim) -Jeolojinin merkezinde Mineraller yeryüzündeki kayaçları oluşturan bileşenlerdir.

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

3. DÜNYA MİNERAL VE METAL İSTATİSTİKLERİ^

3. DÜNYA MİNERAL VE METAL İSTATİSTİKLERİ^ 3. DÜNYA MİNERAL VE METAL İSTATİSTİKLERİ^ Dünya ve Türkiye Madenciliğine Toplu Bakış, Aralık, 1983 Madencilik Özel Sayısında 1982 yılına kadar verilen dünya mineral istatistiklerine kalındığı yerden devam

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ. Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ İÇERİK

Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ. Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ İÇERİK İÇERİK Elementlere, Bileşiklere ve Karışımlara atomik boyutta bakış Dalton Atom Modeli Atom Fiziğinde Buluşlar - Elektronların Keşfi - Atom Çekirdeği Keşfi Günümüz Atom Modeli Kimyasal Elementler Periyodik

Detaylı

BAZİK VE ULTRABAZIK KAYAÇLARIN MİNERALOJİSİ - PETROGRAFİSİ VE DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNDE İSİMLENDİRMEDEKİ ÖNEMİ

BAZİK VE ULTRABAZIK KAYAÇLARIN MİNERALOJİSİ - PETROGRAFİSİ VE DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNDE İSİMLENDİRMEDEKİ ÖNEMİ TÜRKİYE IV MERMER SEMPOZYUMU (MERSEM'2003) BİLDİRİLER KİTABI 18-19 Aralık 2003 BAZİK VE ULTRABAZIK KAYAÇLARIN MİNERALOJİSİ - PETROGRAFİSİ VE DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNDE İSİMLENDİRMEDEKİ ÖNEMİ Prof. Dr. Yaşar K1BICI*

Detaylı

ÖZGÜL AĞIRLIK (ton/m 3 ) YIĞMA YOĞUNLUĞU

ÖZGÜL AĞIRLIK (ton/m 3 ) YIĞMA YOĞUNLUĞU TAŞLARIN ÖZELLİKLERİ Sık rastlanan taşların yapısal ve mekanik özellikleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. TAŞIN ADI KAYAÇ TÜRÜ DARBE DAYANIM İNDEKSİ (Wi) ÖZGÜL AĞIRLIK (ton/m 3 ) YIĞMA YOĞUNLUĞU (ton/m

Detaylı

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 9.HAFTA

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 9.HAFTA ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 9.HAFTA 17. ZİRKON 17.1. Mineralojik, kimyasal ve fiziksel özellikler Zirkonyum ( Zr ) elementi periyodik cetvelin 4. grubunda olup, atom numarası 40, atom ağırlığı 91.22 dir. Doğada

Detaylı

GRUP: 2 MADENCİLİK VE TAŞOCAKÇILIĞI (NACE BÖLÜM B Madencilik ve Taş ocakçılığı)

GRUP: 2 MADENCİLİK VE TAŞOCAKÇILIĞI (NACE BÖLÜM B Madencilik ve Taş ocakçılığı) GRUP: 2 MADENCİLİK VE TAŞOCAKÇILIĞI (NACE BÖLÜM B Madencilik ve Taş ocakçılığı) 1. MADEN İŞLETMELERİ KAPASİTE KRİTERİ Onay Tarihi: Birlik Yönetim Kurulunun 29-30.06.2018 tarih ve 96 sayılı kararı ile verilen

Detaylı

2. MİKRO İNCELEME ( PETROGRAFİK-POLARİZAN MİKROSKOP İNCELEMESİ)

2. MİKRO İNCELEME ( PETROGRAFİK-POLARİZAN MİKROSKOP İNCELEMESİ) SVS Doğaltaş Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. uhdesinde bulunan Sivas İli, İmranlı İlçesi sınırları dahilindeki 20055289 (ER: 3070586), 20055290 (ER: 3070585), 20065229 (ER: 3107952) ruhsat numaralı II.B

Detaylı

Magmatik kayaçlar Sedimanter (tortul) kayaçlar Metamorfik (başkalaşım) kayaçları

Magmatik kayaçlar Sedimanter (tortul) kayaçlar Metamorfik (başkalaşım) kayaçları Magmatik kayaçlar Sedimanter (tortul) kayaçlar Metamorfik (başkalaşım) kayaçları Magmanın derinlerde ya da yüzeye yakın kesimlerde soğumasıyla magmatik kayaçlar oluşur. Tektonik hareketler sonucunda

Detaylı

KONU 14: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: ALET YAPIMINDA TERCİH EDİLMİŞ TORTUL KAYAÇLAR

KONU 14: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: ALET YAPIMINDA TERCİH EDİLMİŞ TORTUL KAYAÇLAR KONU 14: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: ALET YAPIMINDA TERCİH EDİLMİŞ TORTUL KAYAÇLAR TORTUL KAYAÇLAR Çakmaktaşı (Flint or Silex): Tortul bir kayaçtır ve silika grubundandır. Derin denizlerde çökelme

Detaylı

Platiniridyum (Pt, Ir)

Platiniridyum (Pt, Ir) NABİT ELEMENTLER Doğada nabit halde bulunan element sayısı 20 dolayındadır. Bunlar metal, yarı metal ve metal olmayanlar olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Bunların en önemli özellikleri tek bir cins atomdan

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Atomsal Yapı ve Atomlararası Bağ1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

MOL KAVRAMI I. ÖRNEK 2

MOL KAVRAMI I.  ÖRNEK 2 MOL KAVRAMI I Maddelerin taneciklerden oluştuğunu biliyoruz. Bu taneciklere atom, molekül ya da iyon denir. Atom : Kimyasal yöntemlerle daha basit taneciklere ayrılmayan ve elementlerin yapıtaşı olan taneciklere

Detaylı

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar GENEL KİMYA 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar Kimyasal Türler Doğada bulunan bütün maddeler tanecikli yapıdadır. Maddenin özelliğini gösteren küçük yapı

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

KIRKLARELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

KIRKLARELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI KIRKLARELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Kırklareli ili Marmara Bölgesinin kuzeybatısında yer almakta olup, Dereköy sınır kapısıyla Türkiye yi Bulgaristan a bağlayan geçiş yollarından birine sahiptir.

Detaylı

ASİT MAGMATİK KAYAÇLARIN MİNERALOJİSİ PETROGRAFİSİ VE DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNDE İSİMLENDİRMEDEKİ ÖNEMİ

ASİT MAGMATİK KAYAÇLARIN MİNERALOJİSİ PETROGRAFİSİ VE DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNDE İSİMLENDİRMEDEKİ ÖNEMİ TÜRKİYE IV. MERMER SEMPOZYUMU (MERSEM'2003) BİLDİRİLER KİTABI 18-19 Aralık 2003 ASİT MAGMATİK KAYAÇLARIN MİNERALOJİSİ PETROGRAFİSİ VE DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNDE İSİMLENDİRMEDEKİ ÖNEMİ Prof. Dr Yaşar KIBICI* :

Detaylı

I ) MAĞMATĠK MADEN YATAKLARI

I ) MAĞMATĠK MADEN YATAKLARI I ) MAĞMATĠK MADEN YATAKLARI A) Bazik Ve Ultrabazik Kayaçlara Bağlı Maden Yatakları B) Karbonatitlere Bağlı Maden Yatakları C) Kimberlitlere Bağlı Maden Yatakları D) Asidik Sokulum Kayaçlarına bağlı Maden

Detaylı

Kimya EğitimiE. Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL

Kimya EğitimiE. Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL Kimya EğitimiE Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL Konu:Metallerin Reaksiyonları Süre: 4 ders saati Metallerin Su Đle Reaksiyonları Hedef : Metallerin su ile verdikleri reaksiyonları kavratabilmek. Davranışlar:

Detaylı

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride)

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride) Seramik, sert, kırılgan, yüksek ergime derecesine sahip, düşük elektrik ve ısı iletimi ile iyi kimyasal ve ısı kararlılığı olan ve yüksek basma dayanımı gösteren malzemelerdir. Malzeme özellikleri bağ

Detaylı

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır.

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır. KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha kararlı (az enerjiye sahip) olmalıdırlar. Genelleme

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 3 : MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 3 : MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 3 : MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ C- BĐLEŞĐKLER VE BĐLEŞĐK FORMÜLLERĐ (4 SAAT) 1- Bileşikler 2- Đyonik Yapılı Bileşik Formüllerinin Yazılması 3- Đyonlar ve Değerlikleri

Detaylı

Sıcaklık (Temperature):

Sıcaklık (Temperature): Sıcaklık (Temperature): Sıcaklık tanım olarak bir maddenin yapısındaki molekül veya atomların ortalama kinetik enerjilerinin ölçüm değeridir. Sıcaklık t veya T ile gösterilir. Termometre kullanılarak ölçülür.

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı Aşınmaya dayanıklı parçalar Kesici takımlar Dekorasyon ve sanat Yalıtkan malzemeler Elektronik http://www.flickr.com

Detaylı

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar GENEL KİMYA 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar Kimyasal Türler Doğada bulunan bütün maddeler tanecikli yapıdadır. Maddenin özelliğini gösteren küçük yapı

Detaylı

BileĢiklerin formülleri atom sayıları oranını yansıtan en basit formüldür.

BileĢiklerin formülleri atom sayıları oranını yansıtan en basit formüldür. KATILAR KRĠSTAL KATI Sert SıkıĢtırılmayan Tanecikleri belirli geometrik Ģekle sahiptir. ĠYONĠK KRĠSTAL Anyon- katyonlar arasında elektrostatik çekim kuvveti sonucu oluģur (iyonik bağ içerir). Sert-sağlam-

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

TÜRK FİZİK DERNEĞİ 29. ULUSLARARASI FİZİK KONGRESİ

TÜRK FİZİK DERNEĞİ 29. ULUSLARARASI FİZİK KONGRESİ TÜRK FİZİK DERNEĞİ 29. ULUSLARARASI FİZİK KONGRESİ G A ZİANTEP İLİ VOLKANİK KAYAÇLARINDAN ELDE EDİLEN TERMOLÜMİNESANS TEPE ŞİDDETLERİNİN TAVLAMA İLE DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ H. Toktamış, S. Zuhur, D. Toktamış,

Detaylı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani madde yani bileşik

Detaylı