DERSİN KODU: EBP103 DERSİN ADI:TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ BÖLÜM: DERS HOCASI: PROF.DR.HÜSEYİN ÜNVER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DERSİN KODU: EBP103 DERSİN ADI:TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ BÖLÜM: DERS HOCASI: PROF.DR.HÜSEYİN ÜNVER"

Transkript

1 DERSİN KODU: EBP103 DERSİN ADI:TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ BÖLÜM: DERS HOCASI: PROF.DR.HÜSEYİN ÜNVER

2 BÖLÜM 4: DİNAMİK Bölüm Hedefi Kinematik ünitesinde, hareket olgusu, nedenleri düşünülmeksizin yer değiştirme, hız ve ivme cinsinden incelenmiştir. Bu ünitede ise, harekete neyin neden olduğu üzerinde durulacak; bir parçacığı ivmelendiren sebebin ne olduğuna, niçin bazı cisimlerin diğerlerinden daha fazla ivmelendiğine dair sorulara cevap aranacaktır. Bu kapsamda kuvvet, kütle ve ivme kavramları ve bu kavramlar arasındaki ilişkiler incelenecek; Newton un Hareket Kanunları ve bu kanunların uygulamaları çeşitli örneklerle işlenecektir. Ağırlık, normal kuvvet ve sürtünme kuvveti kavramları tanımlanacaktır. Ayrıca düzgün dairesel hareketin dinamiği tartışılacak ve evrensel çekim yasası konusunda bilgi verilecektir.

3 4.1. Kuvvet Herkes günlük yaşamında gerçekleştirdiği gözlemler ve deneyimleri ışığında kuvvet kavramına ilişkin bir fikre sahiptir. Bir cisme vurduğunuzda, onu fırlattığınızda, çektiğinizde ya da ittiğinizde, cisme kuvvet uygularsınız. Bu kuvvet bazen cismi harekete geçirirken bazen de uyguladığınız kuvvet cismin hareketlenmesine yetmeyebilir. Yine bazı durumlarda kuvvet, üzerine uygulandığı cismin şeklinde değişimler meydana getirebilir. Cismin hızındaki değişmeye ancak bir kuvvet neden olabilir. Buna göre düzgün doğrusal hareket (sabit hızlı) yapan bir cisme, hareketinin devamı için bir kuvvet uygulanması gerekmez. Yerkürenin çevresinde dönen Ay ın hızı sabit değildir. Ay ın hızındaki bu değişmenin, Yerküre nin Ay a uyguladığı kuvvetten kaynakladığı uzun yıllardır bilinmektedir. Ancak bu kuvvetin, yukarıda bir cisme uygulanan kuvvetler için sıralanan etkilerin aksine, temas gerektirmediğine dikkat edilmelidir.

4 Hepimiz günlük yaşamımızda pek çok kuvvetle karşılaşırız. Fakat orijin itibariyle bu kuvvetlerin çoğu aynı türdendir. Kuvvetleri; elektrik kuvvetleri, kütle çekimi kuvvetleri, magnetik kuvvetler, çekirdek kuvvetleri, zayıf etkileşim kuvvetleri olmak üzere beş sınıfta toplamak mümkündür. 1-Elektrik kuvvetleri: Bir cismi elimizle ittiğimiz zaman ortaya çıkan kuvvet elektrik kuvvetidir. Bu elektrik kuvveti elimizdeki atomlarda bulunan negatif elektronlar ile cismin atomlarındaki negatif elektronlar arasındaki etkileşmeden ortaya çıkar. Aynı şekilde otomobilin tekerlekleri ile yol arasındaki kuvvet de elektrik kuvvetidir. Karşılaştığımız kuvvetlerin pek çoğu elektrik kuvvetidir. Mekanik kuvvetler ve sürtünme kuvvetleri elektrik kuvvetleridir. 2-Kütle çekimi kuvvetleri: Kütleler arasında var olan çekim kuvvetleridir. Bu kuvvetler diğer kuvvetlerle kıyaslandığında oldukça küçüktür. Örneğin aralarında 1 metre mesafe bulunan iki tenis topu arasındaki kütle çekim i kuvveti 10~-12 newton mertebesindedir. 3-Magnetik kuvvetler: Hareketli elektrik yükleri tarafından oluşturulan bu kuvvetler kütle çekimi kuvvetleri ile kıyaslandığında çok büyüktür. Magnetik kuvvetler elektrik kuvvetleriyle çok yakından ilişkilidir.

5 4-Çekirdek kuvvetleri: Diğer bütün kuvvetlerden çok şiddetlidirler. Bu kuvvetler atom çekirdeğindeki protonları bir arada tutmaktan sorumludurlar. Atomların çekirdekleri bazen, bazı parçacıklar kazanarak veya kaybederek değişirler. O zaman çok büyük bir nükleer enerji açığa çıkar. Örneğin 1 gramlık nükleer yakıt, 16 ton kömürün verdiği enerjiyi vermektedir. Günümüzde nükleer enerji santralleri, elektrik gereksiniminin bir kısmını sağlamaktadırlar. 5-Zayıf etkileşim kuvvetleri: Günümüz fizikçileri çekirdeğin içinde ikinci bir kuvvetin var olduğuna inanmaktadırlar. Bu kuvvet zayıf etkileşim kuvveti olarak adlandırılmaktadır. Bu kuvvetin, bazı atomların çekirdeklerinin elektron salarak başka bir atomun çekirdeğine dönüşmesinden sorumlu olduğuna inanılmaktadır. Kaynağı itibariyle farklı olan bu kuvvetler arasındaki ilişki doğanın en gizemli olaylarından birisidir. Bu kuvvetleri tek bir yasa ile açıklamak günümüz teorik fizikçilerinin en büyük rüyalarından birisidir.

6

7 a) b) c) Şekil 4.1. Temas kuvvetleri a) b) c) Alan kuvvetleri, a) Kütle çekim kuvveti, b) Elektrostatik kuvvet, c) Manyetik kuvvet

8 4.2. Kütle Size doğru fırlatılan bir topu yakalamaya çalıştığınızı düşünün. Yakalamaya çalıştığınız topun bir basketbol topu ya da bir tenis topu olması (topların aynı büyüklükte hızlarla ilerlediğini düşünelim) durumlarından hangisinde yakalanan topun hareketi daha kolay durdurulur? Basketbol topu, hız değişimine karşı daha büyük bir direnç gösterecektir. Bir cismin, hareketinde meydana gelecek değişmeye karşı koyma (direnme) eğilimine, ilgili cismin eylemsizliği denir. Kütle, bir cismin sahip olduğu eylemsizliğin bir ölçüsüdür. SI birim sisteminde kütle birimi kilogramdır. Kütle, cismin değişmeyen bir özelliğidir ve cismin şeklinden, kütle ölçümü için kullanılan yöntemlerden bağımsızdır. Kütle skaler bir büyüklüktür. Bir cismin ağırlığı, cisme etki eden kütle çekimi kuvveti olarak tanımlanır. Bu tanıma göre kütle ve ağırlık tamamen farklı niceliklerdir ve karıştırılmamaları oldukça önemlidir. Cismin ağırlığı konumuna bağlı olarak değişebilir. Örneğin Yerkürede ağırlığı 120 N olarak ölçülen bir cismin, Ay üzerindeki ağırlığı yaklaşık 20 N olarak ölçülür. Oysa cismin kütlesi her yerde aynı değere sahiptir.

9 4.2. Kütle Yerkürede Ayda g = 9.80 m/s 2 g = 1.62 m/s 2 w = mg = 9.80 N w = mg = 1.62 N Şekil kg kütlesindeki cismin Yerküre ve Aydaki ağırlıkları

10 4.3. Newton un Hareket Yasaları Masanızın üzerinde bulunan bir kitaba herhangi bir kuvvet uygulanmadığı sürece kitabın masa üzerinde hareketsiz kalacağı açıktır. Pürüzlü bir yüzeyde ya da hava veya su gibi viskoz bir ortam içinde hareket eden bir cisim, çevresi ile etkileşiminden dolayı harekete karşı bir direnç etkisinde kalır. Bu direnç, sürtünme kuvveti olarak adlandırılır (Kesim 4.6 da ayrıntılı olarak işlenecektir). Kitabı masaya yüzeyine paralel doğrultuda, sürtünme kuvvetlerini yenebilecek büyüklükte bir kuvvetle ittiğinizde, kitap uygulanan kuvvetle aynı yönde ivmelenir. Kitap hareketli iken, uygulanan kuvvetin sürtünme kuvvetine eşit ve zıt yönlü olması durumunda kitap sabit bir hızla hareket edecektir. Uygulanan kuvvet ortadan kalktığında cisim, bir süre hareket ettikten sonra sürtünme kuvvetinin etkisi ile durur. Şimdi masa ve kitap yerine buz pisti üzerinde hareket eden bir diski göz önüne alalım. Bu durumda disk ile üzerinde hareket ettiği zemin arasındaki sürtünme yok denecek kadar azdır. Disk, bir önceki örnekte olduğu gibi diski harekete geçiren kuvvet ortadan kalksa da çabucak durmayacaktır. Sürtünme tamamen ortadan kaldırılabilirse disk bir kez harekete geçtikten sonra karşı duvara çarpıncaya kadar aynı hızla hareket edecektir.

11 Newton un Birinci Hareket Yasası 16. yüzyıldan önce yaşamış bilim adamları, maddenin durgun halinin onun doğal hali olduğunu düşünmüşlerdir. İlk kez Galileo, maddenin doğal hal ve hareketine farklı bir yorumla yaklaşmıştır. Galileo, sürtünmesiz yüzeylerde hareket eden cisimlerle ilgili bir düşünce deneyi geliştirerek, hareket halindeki cismin durmasının onun doğal hali olmadığını, hiç durmadan yoluna devam etmesi gerektiğini söylemiştir. Bu yeni yaklaşım daha sonra Newton tarafından formülize edilerek, kendi adı ile anılan Newton un birinci hareket yasası olarak anılmış ve aşağıdaki gibi ifade edilmiştir. Bir cisme bir dış kuvvet etki etmiyorsa ya da etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim durgun ise durgun kalacak, hareketli ise sabit hızla doğrusal hareketine devam edecektir. Şekil 4.5. Hareketli bir cisme etki eden net kuvvet sıfır ise cisim sabit hızla hareketine devam eder.

12 Newton un İkinci Hareket Yasası Çok düzgün, cilalı, parlatılmış yatay bir yüzey üzerinde, sürtünme kuvvetini ihmal ederek, bir buz bloğunu ittiğinizi düşünün. Blok üzerine yatay bir kuvveti uyguladığınızda blok herhangi bir ivmesi ile hareket edecektir. Kuvvet iki katına çıkarıldığında ivme de iki katına çıkacaktır. Benzer şekilde kuvvet üç katına çıkarıldığında ivme de üç katına çıkar ve bu hal böyle devam eder. Bu gözlemler, bir cismin ivmesinin, cisme etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı olduğu sonucunu ortaya koyar. Şekil 4.7. m kütleli cisme etki eden kuvvet ile ivme arasındaki ilişki Bir cismin ivmesi, cisme etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı, cismin kütlesi ile ters orantılıdır. Eylemsizlik prensibi (Newton un birinci yasası), ikinci yasanın özel bir hali olup, sadece bileşke kuvvetin 0 olduğu durumları açıklamaktadır. Ayrıca bu prensibin yalnızca eylemsiz gözlem çerçevelerinde geçerli olduğu vurgulanmalıdır. Daha genel bir uygulama alanı olan Newton un ikinci yasasına Dinamiğin Temel Prensibi de denir.

13

14 Newton un Üçüncü Yasası Bir masanın yüzeyine parmak ucunuzla bastırdığınızda masa parmağınızı geri iter ve cildinizde bir yassılaşma meydana gelir. Daha şiddetli bastırdığınızda, masanın geri itme etkisi, kuvvetteki artışa uyum gösterir ve parmağınızda yassılaşan bölgenin yüzeyi genişler. Bu basit deney, Newton un üçüncü yasası olarak bilinen önemli bir ilkeyi ortaya koyar. Newton un üçüncü yasası, iki cisim etkileştiğinde, ikinci cismin birinci cisme uyguladığı kuvvetinin, birinci cismin ikinci cisme uyguladığı kuvvetine eşit büyüklükte fakat zıt yönlü olduğunu ifade eder. Bu kanun, yalıtılmış tek bir kuvvetin bulunamayacağını ifade eder. Şekil 4.8. Newton un üçüncü yasası...

15 Newton un Üçüncü Yasası Şekil 4.9 Bir topa vurulduğunda etki ve tepki kuvvetleri teşhis edilebilir., A cisminin B cismine uyguladığı kuvveti, ise B cisminin A cismine uyguladığı kuvveti temsil etmektedir. İster temas kuvvetleri ister alan kuvvetleri ile etkileşiyor olsunlar, iki cismin birbirine uyguladıkları kuvvetler etki tepki kuvvetleri olarak adlandırılır. Kuvvetlerden herhangi biri etki veya tepki kuvveti olarak işaretlenebilir. Etki kuvveti, büyüklükçe tepki kuvvetine eşit ve onunla zıt yönlüdür. Bütün durumlarda etki ve tepki kuvvetleri farklı cisimlere etki eder. Uygulama noktaları aynı değildir.

16 Yani Newton un Üçüncü yasasını özetleyecek olursak; şeklinde gösterilir.

17 Newton un Üçüncü Yasası Alıştırma 40 N luk bir kuvvet, sürtünmesiz yatay düzlemde durmakta olan 4 kg kütleli bir valize, şekildeki gibi yatayla 37 0 açı yapacak biçimde, 6 saniye süresince uygulanmaktadır. Valizin bu süre içinde alacağı toplam yol kaç metredir? (cos 37 0 = 0.8 olup g = 10 m/s 2 alınacaktır.)

18 4.4. Ağırlık ve Normal Kuvvet Yerkürenin bir cisme uyguladığı kuvvet, çekim (gravitasyon) kuvveti olarak adlandırılır ve F g ile gösterilir. Yerkürenin tam olarak küresel olduğu kabul edilirse, çekim kuvvetinin yerkürenin merkezine doğru yöneldiği söylenebilir. Bir cisme etki eden çekim kuvveti cismin ağırlığı olarak bilinir. Şekil Masa üzerinde duran bir monitöre etki eden kuvvetler... Burada n: normal kuvveti, F g : yerin monitöre uyguladığı çekim kuvvetini, F mt : monitörün masaya uyguladığı kuvveti, F me ise monitörün yerküreye uyguladığı kuvveti temsil etmektedir. Yerkürenin uyguladığı çekim kuvvetinin etkisinde olsa da masa üzerinde duran bir monitör, çekim kuvveti yönünde ivmelenmez. Monitör, masa tarafından tutulduğundan ivmelenemez. Masa, monitöre aşağıdan yukarıya doğru, masa düzlemine dik doğrultuda yönelen ve genellikle n ile gösterilen bir etki kuvveti uygular. Bu kuvvet normal kuvvet olarak adlandırılır. Normal kuvvet bir temas kuvvetidir. F g kuvveti ile n normal kuvveti bir etki-tepki çifti değildir. Çünkü bu kuvvetlerin her ikisi de aynı cisme yani monitöre etki ederler. Normal kuvvetin etki tepki çifti Şekil daki F mt kuvvetidir ve masa kırılıncaya kadar F g ile aynı büyüklüğe sahip olurlar.

19 4.4. Çekim Kütlesi ve Eylemsizlik Kütlesi Bir cismin kütlesini ölçmenin iki farklı yolu vardır. Bunlardan birincisi bir eşit kollu terazi kullanmaktır. Bilinmeyen kütle terazinin kefelerinden birine yerleştirilir. Diğer kefeye ise bilinen kütleler konulur. Terazi dengeye geldiği zaman her iki kefeye etkiyen yerçekimi kuvveti aynı olur. O zaman her iki kefedeki kütleler aynı olmalıdır. Bu kütle ölçme yöntemi bir karşılaştırma yöntemidir. Eşit kollu terazi ile bir kütlenin farklı yerlerde ölçülmesiyle yerçekimi kuvveti değişmesine karşın ölçülen kütlenin değeri değişmez. Bu yöntemle ölçülen kütleye çekim kütlesi denir. Bir cismin kütlesini ölçmek için ikinci yöntem ilkinden tamamen farklıdır. Bilinmeyen bir kütle sürtünmesiz yatay bir yüzey üzerine yerleştirilir. Sonra bu cisim üzerine bilinen yatay bir kuvvet uygulanarak cismin kazanacağı ivme ölçülür. Daha sonra m = F/a bağıntısından cismin kütlesi hesaplanır. Bu yöntemle ölçülen kütleye eylemsizlik kütlesi denir. Bu ikinci yöntem sürtünmesiz yüzey temini ve ivme ölçmenin güçlüğü yüzünden pek tercih edilmez. Birinci yöntem daha kolay olması yüzünden daha sık kullanılır. Çekim kütlesi ve eylemsizlik kütlesi temelden farklı kavramlardır. Bununla beraber bunlar verilen bir cisim için eşit sayısal değere sahiptir. Böylece çekim kütlesi ve eylemsizlik kütlesi arasında önemli bir bağıntı mevcuttur.

20

21 4.5. Serbest Cisim Diyagramı Düzgün yatay bir zemin üzerinde sağ tarafa doğru çekilen bir bloğu göz önüne alalım. Bloğun ivmesinin sorulduğunu varsayalım. Bloğa etki eden kuvvetlerin gösterilmesi ile elde edilen şekle serbest cisim diyagramı denir. Serbest cisim diyagramı çizilmesi, Newton yasalarının uygulanmasında önemli bir adımdır. Serbest cisim diyagramlarında yalnızca incelenen cisme etki eden kuvvetler gösterilir. Dolayısıyla yukarıda bahsi geçen blok örneğinde bloğun zemine uyguladığı kuvvet serbest cisim diyagramında gösterilmez. Şekil 4.11(a) sürtünmesiz yüzeyde sağa doğru çekilen blok (b) bloğa etki eden dış kuvvetlerin gösterildiği serbest cisim diyagramı Kuvvet bloğa bir ip ile bloğun çekilmesi yoluyla uygulanmaktadır. Uygulanan T kuvveti ipin gerilmesine neden olur. T nin büyüklüğü ipteki gerilmeye eşittir. Sadece bloğun hareketi ile ilgilendiğimizde, bloğa etki eden tüm kuvvetlerin tanımlanabilmesi gerekir. Bu tanımlama yapıldıktan sonra, Newton un ikinci yasasının bileşenlere ayrılmış şekli sisteme uygulanabilir. X ekseni doğrultusunda bloğa sadecet kuvveti etki etmektedir. Bu etki bloğun ivmelenmesine neden olur. Y ekseni doğrultusunda bir ivme mevcut değildir. Buna göre normal kuvvet, bloğun ağırlığına eşit ve onunla zıt yönlüdür.

22 4.5. Serbest Cisim Diyagramı Alıştırma 4.4 Kütleleri sırasıyla 6 ve 4 kg olan A ve B cisimleri, eğim açısı 30 0 olan sürtünmesiz bir eğik düzlem üzerinde, sürtünmesiz bir makaradan geçirilen iple birbirine bağlıdır. İpteki gerilme kuvveti kaç N dur? (g = 10 m/s 2 alınız.)

23 4.6. Sürtünme Kuvvetleri Pürüzlü bir yüzeyde ya da hava veya su gibi viskoz bir ortam içinde hareket eden bir cisim, çevresi ile etkileşiminden dolayı harekete karşı bir direnç etkisinde kalır. Bu direnç, sürtünme kuvveti olarak adlandırılır. Bu kuvvet, yürüyebilmemiz, koşabilmemiz, durabilmemiz, arabaların harekete geçmesi ve durabilmesi için gerekli bir kuvvettir. Şekil Farklı yüzeylerde sürtünme Pürüzlü bir döşemede içi dolu ve ağır bir çöp kovasını ittiğinizi düşünelim. Kovaya uyguladığınız kuvvetin şiddeti artarken, kuvvet belli bir değere ulaştığında kova aniden harekete geçer. Kova bir kez harekete geçtikten sonra kovanın hareketi daha kolay devam eder. Kovayı harekete geçirmek için gereken kuvvet, kovanın sabit hızla hareket etmesini sağlayacak kuvvete nazaran daha büyüktür.

24 Sürtünme kuvveti, sürtünen yüzeylerin; *cinsine (metal, tahta, lastik...), *cilalı ya da pürüzlü olmasına göre değişir. Örneğin tahta üzerinde lastik, tahta üzerinde tahtadan daha büyük sürtünme kuvvetine neden olur. Bunun gibi pürüzlü yüzeyler de düzgün yüzeylerden daha büyük sürtünme kuvvetine neden olurlar. Sürtünmenin az veya çok olmasını istememiz amacımıza göre değişir, makinalar da sürtünme enerji kaybıma yol açtığı için istenmez. Buna karşılık tekerlek ile yol arasındaki sürtünmenin büyük olmasını isteriz. Örneğin bir araba virajı dönerken tekerleklerle yol arasındaki sürtünme yeteri kadar büyük değilse araba savrularak yoldan çıkar hatta devrilebilir. Arabayı çabuk durdurmak için de büyük sürtünmeye gereksinme vardır. Yürüme eylemi de sürtünme olmadan gerçekleşemez. Bir zeminde kayan cismin, zemine temas eden yüzeyinin (taban) büyüklüğü,sürtünme kuvvetinin büyüklüğünü etkilemez. Dikdörtgenler prizması şeklindeki bir kutuyu, hangi yüzeyi üzerine yatırırsanız yatırın, onu aynı büyüklükteki bir kuvvetle çekmeye başlayabilirsiniz. Bu, cismin zeminle sürtünen yüzeyinin büyüklüğünün, sürtünme kuvvetinin büyüklüğünü etkilemediği anlamına gelir. Sürtünme kuvvetinin bir özelliği de yalnızca hareket halinde ortaya çıkması ve daima harekete zıt yöne sahip olmasıdır. Sürtünme kuvveti bu yüzden hareketi durdurmaya çalışır. Cisim üzerindeki net kuvveti hesaplarken sürtünme kuvvetini daima harekete zıt yönde almamız gerekir.

25 4.6. Sürtünme Kuvvetleri

26 4.6. Sürtünme Kuvvetleri Alıştırma 4.6 Bir öğrenci, bir koli kutusu ile düzgün yüzeyli bir kalas arasındaki statik ve kinetik sürtünme katsayılarını ölçmek amacı ile bir deney tasarlamıştır. Öğrenci bu amaçla koliyi kalasın üzerine koymakta ve kalasın bir ucunu yavaş yavaş yukarı kaldırmaktadır. Koli, kalasın eğim açısı 30 0 ye ulaştığı anda kaymaya başlamakta ve bu andan itibaren 2 saniye içinde kalas boyunca 4 metre yol almaktadır. Buna göre ilgili sürtünme katsayılarının değerleri nelerdir? (g = 10 m/s 2 alınız. Sin 30 = 0.5; cos 30 = 0.866)

27 Koli kaymaya başlayıncaya kadar statik sürtünme etkindir. Koli kaymaya başladığı andan itibaren kinetik sürtünme katsayısı etkin olacaktır. Durgun halden kaymaya başlayan koli 2 saniye içinde 4 metre yol aldığına göre kolinin ivmesi olarak bulunur. Newton un ikinci yasası kolinin hareketine uygulanarak kinetik sürtünme katsayısı bulunur. Eşitliğin her iki tarafında bulunan kütleler sadeleştirilerek, olarak bulunur.

28 4.7. Newton Yasalarının Uygulamaları

29 Eylemli Sistemlerin Dinamiği Bir otomobilde oturduğunuzu düşünün. Otomobil ivmelenerek öne doğru harekete geçtiği anda geriye doğru hareket ederek oturduğunuz koltuğa iyice yaslandığınızı hissedersiniz. Ancak sizi geriye doğru itenin ne olduğu sorulduğunda, bunu gerçek bir kuvvetle açıklayamazsınız. Otomobilin dışında duran eylemsiz bir gözlemciye göre gerçekleşen olay aslında otomobil ile birlikte ivmelenen koltuğun ilerleyerek sırtınıza yapışmasıdır. Aynı fiziksel olaya farklı eylemsiz gözlem çerçevelerinden bakan gözlemciler, olayın nedeni konusunda anlaşmaya varırlar. Örneğin otomobil sabit hızla ilerlerken (Bu durumda otomobilin eylemsiz bir referans sistemi olduğu göz önüne alınmalıdır) otomobilin içinde oturduğunuzu ve elinizdeki kalemi yukarı doğru atıp tuttuğunuzu düşünelim. Size göre kalemin hareketi düşey doğrultudadır. Otomobilin dışında bulunan ve yere göre durgun olan gözlemci, kalemin eğik atış hareketi yaptığını algılar. Ancak gözlemleri farklı olsa da her iki gözlemci kalemin hız vektörünü değiştiren etkinin kaleme etki eden yerçekiminden kaynaklandığı konusunda hemfikirdir. Ancak gözlemcilerden biri ivmeli sistemin içinde yani eylemli ise gözlediği olayın nedenine ilişkin farklı bir açıklaması olacaktır.

30 Eylemli Sistemlerin Dinamiği Olayı daha iyi anlamak için bir vagonun tavanına iple asılan m kütleli küçük bir topun, vagonun sağa doğru ivmelenerek harekete başlaması sırasında gerçekleşen hareketini irdeleyelim. İlk olarak gözlemcimiz vagonun içinde olsun. Vagonun içinde buluna ve vagona göre durgun olan eylemli gözlemci, küçük topun ilk olarak sola doğru hareket ettiğini görecektir. Oysa bunu sağlayacak gerçek bir kuvvetin varlığı söz konusu değildir. Şekil Sağa doğru ivmelenen vagonun tavanına bağlı m kütleli topu taşıyan ipin düşey doğrultudan ayrılışı... Aracın içinde yani eylemli sistemde bulunan gözlemci, top üzerine etki eden net kuvvetin sıfır olduğunu ve ipin, hayali olarak adlandırabileceğimiz bir etki ile düşey doğrultudan ayrıldığını düşünür.

31 Düzgün Çembersel Hareketin Dinamiği m kütleli bir cismin, r uzunluğunda bir ipin ucuna bağlandığı ve yatay düzlemdeki çembersel yörüngede sabit süratle döndürüldüğü durumu ele alalım. Cismin ağırlığı, düşük (ihmal edilebilir) sürtünmeli yatay düzlemin uyguladığı normal kuvvet tarafından dengeleniyor olsun. Şekil Çembersel yörüngede sabit süratle dönen cisim Cisim, hareketi sırasında eylemsizliğinden dolayı doğrusal bir yol boyunca hareket etme eğilimindedir. Ancak ipin cisme uyguladığı kuvvet cismin çembersel yörüngede kalmasını sağlar. Gerek böyle bir kuvvetin varlığı gerekse (sürati sabitte olsa) cismin hız vektörünün değiştiği düşünüldüğünde cismin ivmeli hareket ettiği açıktır. İpin cisme uyguladığı kuvvet, ip boyunca ve merkeze yönelmiş durumdadır.

32 Düzgün Çembersel Hareketin Dinamiği Şekil Cisim, R yarıçaplı çembersel yörüngesi üzerinde P 1 noktasından P 2 noktasına kadar ilerlediğinde cismin yerdeğiştirme vektörünün büyüklüğü s dir. v 1, P 1 noktasında cismin hız vektörü, v 2 ise cismin P 2 noktasındaki hızı ve v 1 = v 2 =v dir. Cismin çembersel yörünge üzerinde işaretlenen P 1 noktasından P 2 noktasına kadar ilerlediği süreci inceleyelim. Cismin bu aralıktaki yerdeğiştirmesi Şekil te gösterilen s vektörüdür. Cismin hızı her durumda yörüngeye teğettir. Dolayısıyla cismi hareketin dönme merkezine birleştiren yarıçap vektörü ϕ kadar döndüğünde, hız vektörü de ϕ kadar dönecektir. Cismin hız değişimi v ile gösterilmiştir. Şekil te gösterilen iki üçgen benzer üçgenlerdir.

33 Düzgün Çembersel Hareketin Dinamiği v = S v R v = v S R ifadeleri yazılabilir. İvme, birim zamandaki hız değişimi olduğuna göre, Ԧa = v t = v R S t birim zamandaki yerdeğiştirme yapan cismin ivmesi, a r = v2 R S t = v olduğundan, düzgün çembersel hareket olarak bulunur. Burada r indisi, ivme vektörünün yarıçap vektörü doğrultusunda yöneldiğini (radyal ivme) ifade etmektedir.

34 Merkezcil Kuvvet Konuya giriş yaparken bir ipin ucunda, çembersel yörüngede, sabit süratle, düzgün çembersel hareket yapan cismi yörüngede tutan ve cismin hız vektörünün yönünü değiştiren etkinin, ipin cisme uyguladığı kuvvet olduğunu ve bu kuvvetin dönme merkezine doğru yöneldiğini belirtmiştik. Cismin ivmesi hakkında yukarıda yapılan değerlendirmeler göz önüne alınırsa, cisme uygulanan kuvvet F r = ma r = m v2 R olarak yazılmalıdır. Şimdi bu kuvvetin yönü ile ilgili tartışmamıza geri döneceğiz. Bunun için daha önce Newton un birinci yasasını açıklarken yaptığımız eylemsizlik tanımını hatırlayalım.

35 Merkezcil Kuvvet Şekil Viraja giren bir araç içindeki patenli yolcu eylemli referans sistemindedir ve araç virajı dönerken dışarıya doğru savrulduğunu hisseder. Oysa patencinin hareketine aracın dışından, eylemsiz bir gözlem çerçevesinden bakan bir gözlemci, araç viraja girerken patenciye bir kuvvet etki etmediğini ve bu nedenle patencinin eylemsizlik prensibi gereğince sabit hızla doğrusal hareketine devam ettiğini düşünür.

36 Düşey Düzlemde Çembersel Hareket Şekil Bir ipin ucuna bağlı olarak düşey düzlemde çembersel bir yörüngede dolanan cismin ivme vektörü hem yarıçap vektörü doğrultusunda merkeze doğru hem de çembersel yörüngeye teğet doğrultuda yönelen bileşenlere sahiptir. Bir cismin, bir nokta etrafında, düşey düzlemde, sabit yarıçaplı bir yörüngede dönmesi durumunda cismin sürati değişken değerler alacaktır. Önceki kesimlerde, düzgün çembersel hareket yapan cismin ivme vektörünün her durumda yörüngenin merkezine doğru yöneldiğini belirtmiştik. Hareketin düşey düzlemde gerçekleşmesi durumunda ivmenin hız vektörü doğrultusunda bir bileşeni de (teğetsel ivme) olacaktır. Cismin, çembersel yörüngesi üzerindeki herhangi bir noktada sahip olacağı ivme, teğetsel ve radyal unsurların bileşkesidir.

37 4.8. Newton un Evrensel Kütle Çekim Yasası Newton yerkürenin çevremizde bulunan cisimlere uyguladığı çekim kuvvetlerini ve Ay ın Yerküre etrafındaki hareketine ait astronomik verileri çözümlerken, gezegenlerin hareketini yöneten kuvvet yasasının, Yer e düşmekte olan bir cismi çeken kuvvet yasası ile aynı matematiksel forma sahip olduğunu ifade etmiştir. Newton, evrensel çekim yasası üzerine olan çalışmasını, 1687 yılında Doğal Bilimlerin Matematik ilkeleri kitabında yayınlamıştır. Newton un evrensel kütle çekim yasası, Evrendeki her parçacık, başka bir parçacığı, kütlelerinin çarpımı ile doğru orantılı ve aralarındaki uzaklığın karesi ile ters orantılı olan bir kuvvetle çeker. cümlesi ile ifade edilebilir. Eğer parçacıkların kütleleri m 1 ve m 2 ise ve parçacıklar birbirinden r gibi bir uzaklıkta bulunuyorlarsa, kütle çekim kuvvetinin büyüklüğü F g = G m 1. m 2 r 2 hesaplanır. Burada G evrensel çekim sabiti denilen bir sabittir ve deneysel olarak ölçülmüştür. İlgili sabitin SI birim sistemindeki değeri G = x N.m 2 /kg 2 dir. Sözü geçen kuvvet yasası çoğu zaman ters kare yasası olarak da anılır. Bu isimlendirme, kuvvetin büyüklüğünün parçacıklar arasındaki uzaklığın karesinin tersi ile orantılı değişmesinden kaynaklanır. Evrensel çekim kuvveti r 12 gibi bir birim vektör tanımı yapılarak vektör formunda yazılabilir.

38 Newton un Hareket Kanunları: Bölüm Özeti Birinci Kanun: Bir cisim üzerindeki net kuvvet sıfırsa, cismin ivmesi de sıfırdır: σ ԦF = 0 ise a = 0 İkinci Kanun: Bir cisme uygulanan net kuvvet cisme ivme kazandırır ve σ ԦF = m Ԧa dır. İki boyutta hareket için σ ԦF = m Ԧa σ F x = ma x ve σ F y = ma y dir. Uluslararası birim sisteminde kuvvet birimi newtondur ve 1N = 1kg m s 2 Üçüncü kanun: A ve B cisimleri birbirleriyle etkileştiklerinde A nın B ye uyguladığı kuvvet F AB ve B nin A ya uyguladığı kuvvet, F BA ise, F AB =- F BA dır. Bir cismin ağırlığı, dünyanın cisme uyguladığı kütle çekim kuvvetidir: W = m Ԧg. Ağırlık daima cisimden dünyanın merkezine doğru yönelir. Yatay bir yüzey üzerinde ağırlığı W olan cisim duruyorsa, yüzeyin cisme uyguladığı kuvvete NORMAL KUVVET denir ve N = W. dir.

39 Bilim Tarihi Isaac Newton 25 Aralık 1642 de Woolsthorpe ta (Lincolnshire) doğan Isaac Newton, Grantham da King School da okula başlamış, eğitimini 1661 den itibaren Cambridge Trinity College da sürdürmüştür. Trinity College dayken Isaac Barrow adında seçkin bir matematik profesöründen ders almış, öğrencisinin çok yetenekli olduğunu anlayan Barrow, kürsüsünü ona bırakmak için görevinden istifa etmiş ve böylece Newton un öğretim üyesi olmasına ve henüz yirmi altı yaşındayken Lucasian Matematik Kürsüsü ne seçilmesine olanak tanımıştır. Üniversitenin 1665 teki büyük veba salgını nedeniyle kapanmasından dolayı, annesinin Woolsthorpe taki evine çekilen Newton burada evrensel çekim yasasını keşfetmiş, ışığın özellikleri ve doğası üzerine çok sayıda deney yapmış, Galileo nun yer bilimiyle Kepler in gök kuramını birleştiren evrensel mekaniğin ilkelerini geliştirmiştir. Newton, temel düşüncelerini ve matematiksel kanıtlarını geliştirdiği deneysel araştırma ürünü bu çalışmalarının sonuçlarını iki temel yapıtında kaleme almıştır. Önce mekaniğin ve kozmolojinin sorunlarını tartıştığı büyük yapıtı Philosophiae Naturalis Principia Mathematica yı (Doğa Felsefesinin Matematik İlkeleri, 1687), ardından da gün ışığının bize beyaz görünmesine karşın, aslında pek çok rengin karışımından oluştuğunu belirten buluşunun yer aldığı Opticks (Optik, 1704) adlı kitabını yayımlamıştır. Bu iki kitap 17. yüzyıl biliminin gelişimini doğrudan etkileyen temel bilim eserleridir. Öyle ki Newton bu kitaplarında hem fizik bilimine doğrudan katkı getirmiş, hem de bilimin ne tür bir araştırma süreciyle ilerleyebileceği konusunda yetkin örnekler vermiştir. Yaşamının sonlarına doğru teoloji ve simya konularına da ilgi göstermiş olan Newton, hiçbir bilim adamına nasip olmayan bir üne sahip olarak 1727 de ölmüştür. Newton denilince akla gelebilecek ilk şey kütle çekimidir. Çünkü kütle çekiminin bulunması astronomi ve fizik tarihinde bir dönüm noktasıdır. Newton dan önce Johannes Kepler ( ), gezegenlerin hareketlerini açıklayan elips yörüngeleri ve mesafeler arası bağıntıları bulmuştu. Kepler Yasaları olarak bilim tarihine geçen bu bağıntılar, gezegenlerin hareketlerini kinematik olarak, yani salt matematiksel bir biçimde başarılı olarak açıklıyordu. Ancak bilimsel anlamda Kepler in açıklaması gereken bir soru daha vardı: Neden gezegenler Güneş in etrafında elips yörüngelerde dolanıyorlar da çekip gitmiyorlar? Bütünüyle yeni fiziğin cevaplayabileceği ve o dönemde egemen olan Aristotelesçi fizikle açıklamanın mümkün olmadığı bu soruya, Kepler in cevap vermesi neredeyse olanaksızdı.

40 Soru 1 A) 15 N B) 18 N C) 20 N D) 12N E) 14 N Soru 2 A) 5 kg B) 8 kg C) 3 kg D) 7kg E) 10 kg

41 Soru 3 A) 15 N B) 18 N C) 20 N D) 12N E) 14 N

42 Soru 4 Sürtünmesiz yatay bir masa üzerinde bulunan 4 kg kütleli bir cisim 12 newtonluk bir kuvvetle 5 saniye çekiliyor. 5 saniyenin sonunda cismin hızı ne olur?

43 Soru 5 Yatay bir masa üzerinde bulunan 5 kg kütleli bir cisim 25 newtonluk bir kuvvetle çekildiği zaman 2 m/s2 lik bir ivme kazanmaktadır. Cisimle masa arasındaki sürtünme kuvveti nedir?

44 Soru 6 Yatay bir düzlemde duran 2 kg kütleli bir cisim 12 newtonluk bir kuvvetle 10 saniye çekiliyor. Sürtünme kuvveti 8 newton olduğuna göre cismin 10 saniyede aldığı yol ne olacaktır?

45 Soru 7 Sürtünmesiz yatay bir masa üzerinde bulunan 2 kg kütleli bir cisim birbirine dik Fı = 6 N ve F2=8 N luk yatay iki kuvvetle çekilmektedir. Bu cismin ivmesi nedir?

46 Soru 8 40 N luk bir kuvvet 20 kg lık kütleli bir cisme ne kadar ivme kazandırabilir?

47 Soru kg kütleli otomobilin motoru 8000 N luk bir çekiş kuvveti sağlamaktadır. Tekerleklerle yol arasındaki sürtünme kuvveti 3000 N ise bu otomobilin kalkış ivmesi nedir?

48 Soru 10

49 Soru 11

50 Soru 12 Bir traktör en fazla 4 m/s2 lik bir ivmeyle hızlanabilmektedir. Bu traktöre kendi kütlesi kadar kütleye sahip bir römork bağlandığında kalkış ivmesi en fazla ne olur?

51 Soru 13 Şekilde görülen eğik düzlem üzerindeki cismin kütlesi 2 kg dır. 0 =37 olduğuna göre cismin serbest bırakıldıktan 2 saniye sonra hızı ne olur? (sin37 =0,6 ve g= 10 m/s2 alınız).

52 Soru 14

53

Düzgün olmayan dairesel hareket

Düzgün olmayan dairesel hareket Düzgün olmayan dairesel hareket Dairesel harekette cisim üzerine etki eden net kuvvet merkeze doğru yönelmişse cismin hızı sabit kalır. Eğer net kuvvet merkeze doğru yönelmemişse, kuvvet teğetsel ve radyal

Detaylı

Newton un II. yasası. Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır.

Newton un II. yasası. Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır. Newton un II. yasası Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır. Bir cisme F A, F B ve F C gibi çok sayıda kuvvet etkiyorsa, net kuvvet bunların

Detaylı

Hareket Kanunları. Newton un Hareket Kanunları. Fiz 1011 Ders 5. Eylemsizlik - Newton un I. Yasası. Temel - Newton un II. Yasası

Hareket Kanunları. Newton un Hareket Kanunları. Fiz 1011 Ders 5. Eylemsizlik - Newton un I. Yasası. Temel - Newton un II. Yasası Fiz 1011 Ders 5 Hareket Kanunları Newton un Hareket Kanunları Eylemsizlik - Newton un I. Yasası Temel - Newton un II. Yasası Etki-Tepki - Newton un III. Yasası http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ DİNAMİK

Detaylı

Fizik 101-Fizik I Hareket Kanunları. Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Enerji Araştırmalrı Laboratuarı (YDB- Bodrum Kat) İçerik

Fizik 101-Fizik I Hareket Kanunları. Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Enerji Araştırmalrı Laboratuarı (YDB- Bodrum Kat) İçerik Fizik 101-Fizik I 2013-2014 Hareket Kanunları Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Enerji Araştırmalrı Laboratuarı (YDB- Bodrum Kat) İçerik Kuvvet Kavramı Newton nun Birinci Yasası ve Eylemsizlik

Detaylı

DİNAMİK TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ

DİNAMİK TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 7 TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ Adem ÇALIŞKAN Hareket veya hareketteki değişmelerin sebeplerini araştırarak kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen mekaniğin bölümüne dinamik denir. Hareket, bir

Detaylı

Kuvvet. Kuvvet. Newton un 1.hareket yasası Fizik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi

Kuvvet. Kuvvet. Newton un 1.hareket yasası Fizik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi Kuvvet izik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi 2 Kuvvet Kuvvet ivmelenme kazandırır. Kuvvet vektörel bir niceliktir. Kuvvetler çift halinde bulunur. Kuvvet

Detaylı

Hareket Kanunları Uygulamaları

Hareket Kanunları Uygulamaları Fiz 1011 Ders 6 Hareket Kanunları Uygulamaları Sürtünme Kuvveti Dirençli Ortamda Hareket Düzgün Dairesel Hareket http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Sürtünme Kuvveti Çevre faktörlerinden dolayı (hava,

Detaylı

Newton un ikinci yasası: Bir cisim ivmesi cisim üzerine etki eden toplam kuvvet ile doğru orantılı cismin kütlesi ile ters orantılıdır.

Newton un ikinci yasası: Bir cisim ivmesi cisim üzerine etki eden toplam kuvvet ile doğru orantılı cismin kütlesi ile ters orantılıdır. Bölüm 5: Hareket Yasaları(Özet) Önceki bölümde hareketin temel kavramları olan yerdeğiştirme, hız ve ivme tanımlanmıştır. Bu bölümde ise hareketli cisimlerin farklı hareketlerine sebep olan etkilerin hareketi

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği -Fizik I 2013-2014 Dönme Hareketinin Dinamiği Nurdan Demirci Sankır Ofis: 364, Tel: 2924332 İçerik Vektörel Çarpım ve Tork Katı Cismin Yuvarlanma Hareketi Bir Parçacığın Açısal Momentumu Dönen Katı Cismin

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 13 Parçacık Kinetiği: Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 13 Parçacık

Detaylı

Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim ya durur, ya da bir doğru boyunca sabit hızla hareketine devam eder.

Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim ya durur, ya da bir doğru boyunca sabit hızla hareketine devam eder. DİNAMİK Hareket veya hareketteki değişmelerin sebeplerini araştırarak kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen mekaniğin bölümüne dinamik denir. Dinamiğin üç temel prensibi vardır. 1. Eylemsizlik

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 17 Rijit Cismin Düzlemsel Kinetiği; Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

Detaylı

DİNAMİK. Merkezcil Kuvvet Kütle Çekimi. Konu Başlıkları Serbest Cisim Diyagramı Newton un Hareket Kanunları. Sürtünme Kuvveti

DİNAMİK. Merkezcil Kuvvet Kütle Çekimi. Konu Başlıkları Serbest Cisim Diyagramı Newton un Hareket Kanunları. Sürtünme Kuvveti DİNAMİK Konu Başlıkları Serbest Cisim Diyagramı Newton un Hareket Kanunları Eylemsizlik Temel Kanun Etki-Tepki Sürtünme Kuvveti Merkezcil Kuvvet Kütle Çekimi Serbest Cisim Diyagramı Bir cisme etki eden

Detaylı

İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 27.10.2016 DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler Dinamiğin Prensipleri (Newton Kanunları) 1) Eylemsizlik Prensibi (Dengelenmiş Kuvvetler) 2) Temel Prensip (Dengelenmemiş Kuvvetler) 3) Etki-Tepki

Detaylı

Fizik 101: Ders 7 Ajanda

Fizik 101: Ders 7 Ajanda Fizik 101: Ders 7 Ajanda Sürtünme edir? asıl nitelendirebiliriz? Sürtünme modeli Statik & Kinetik sürtünme Sürtünmeli problemler Sürtünme ne yapar? Yeni Konu: Sürtünme Rölatif harekete karşıdır. Öğrendiklerimiz

Detaylı

FIZ Uygulama Vektörler

FIZ Uygulama Vektörler Vektörler Problem 1 - Serway 61/75 Bir dikdörtgenler prizmasının boyutları şekildeki gibi a=10,0 cm, b=20,0 cm ve c=15,0 cm dir. a) Yüz köşegen vektörü R 1 nedir? b) Cisim köşegen vektörü R 2 nedir? c)

Detaylı

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2 VERİLER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2 Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7 Numara Ön Takı Simge sin 37 = cos 53 = 0,6 sin 53 = cos 37 = 0,8 10 9 giga G tan 37 = 0,75 10 6 mega M tan 53 = 1,33 10 3

Detaylı

Bağıl hız ve bağıl ivme..

Bağıl hız ve bağıl ivme.. Bağıl hız ve bağıl ivme.. Bağıl hareket, farklı referans sistemlerindeki farklı gözlemciler tarafından hareketlerin nasıl gözlemlendiğini ifade eder. Aynı hızla giden iki otomobilden birisinde bulunan

Detaylı

Fizik 101-Fizik I

Fizik 101-Fizik I Fizik 101-Fizik I 2013-2014 Dairesel Hareket ve Newton Kanunlarının Diğer Uygulamaları Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Newton nun İkinci Yasasının Düzgün Dairesel Harekete Uygulanması Sabit hızla

Detaylı

DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler

DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler Dinamik, kuvvet ile hareket arasındaki ilişkiyi inceler. Kuvvet Hareketsiz bir cismi harekete ettiren ve ya hareketini değiştiren etkiye kuvvet denir. Dinamiğin, Newton

Detaylı

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Bölüm 1. Fizik ve Ölçme 1. Aşağıdaki ölçme sonuçlarını 3 anlamlı rakamla gösteriniz. (a) 145,61 (b) 23457 (c) 2,4558 (d) 0,023001 (e) 0,12453 2. Farklı hasaslıkta aletler kullanılarak

Detaylı

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Fiz 1011 - Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Açısal Yerdeğiştirme, Hız ve İvme Dönme Kinematiği: Sabit Açısal İvmeli Dönme Hareketi Açısal ve Doğrusal Nicelikler Dönme Enerjisi Eylemsizlik

Detaylı

ÖDEV SETİ 4. 1) Aşağıda verilen şekillerde her bir blok 5 kg olduğuna göre yaylı ölçekte ölçülen değerler kaç N dir.

ÖDEV SETİ 4. 1) Aşağıda verilen şekillerde her bir blok 5 kg olduğuna göre yaylı ölçekte ölçülen değerler kaç N dir. ÖDEV SETİ 4 1) Aşağıda verilen şekillerde her bir blok 5 kg olduğuna göre yaylı ölçekte ölçülen değerler kaç N dir. 2) a) 3 kg lık b) 7 kg lık blok iki ip ile şekildeki gibi bağlanıyor, iplerdeki gerilme

Detaylı

2. Konum. Bir cismin başlangıç kabul edilen sabit bir noktaya olan uzaklığına konum denir.

2. Konum. Bir cismin başlangıç kabul edilen sabit bir noktaya olan uzaklığına konum denir. HAREKET Bir cismin zamanla çevresindeki diğer cisimlere göre yer değiştirmesine hareket denir. Hareket konumuzu daha iyi anlamamız için öğrenmemiz gereken diğer kavramlar: 1. Yörünge 2. Konum 3. Yer değiştirme

Detaylı

İş, Güç ve Enerji. Fiz Ders 7. Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Güç. İş-Kinetik Enerji Teoremi

İş, Güç ve Enerji. Fiz Ders 7. Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Güç. İş-Kinetik Enerji Teoremi Fiz 1011 - Ders 7 İş, Güç ve Enerji Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş Güç İş-Kinetik Enerji Teoremi http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Günlük yaşamda iş kavramı bir çok

Detaylı

Fizik 101: Ders 5 Ajanda

Fizik 101: Ders 5 Ajanda Fizik 101: Ders 5 Ajanda Dinamik Tekrar Serbest parçacık diyagramları Problem çözmek için sahip olduğumuz gereçler: İpler & Teller (gerilim:tension) Hooke Yasası (yaylar) Tekrar: Newton yasaları Yasa 1:

Detaylı

KUVVET, MOMENT ve DENGE

KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet 2.1.1. Kuvvet ve cisimlere etkileri Kuvvetler vektörel büyüklüklerdir. Kuvvet vektörünün; uygulama noktası, kuvvetin cisme etkidiği nokta; doğrultu ve yönü, kuvvetin doğrultu ve yönü; modülüyse

Detaylı

İş-Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji, Enerji Korunumu

İş-Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji, Enerji Korunumu İş-Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji, Enerji Korunumu 1. Kütlesi 7 kg olan motorsuz oyuncak bir araba, sürtünmesiz yatay bir düzlem üzerinde 4 m/s ilk hız ile gitmektedir. Araba daha sonra ilk hızı ile

Detaylı

Fizik 101: Ders 4 Ajanda

Fizik 101: Ders 4 Ajanda Fizik 101: Ders 4 Ajanda Tekrar ve devam: Düzgün Dairesel Hareket Newton un hareket yasaları Cisimler neden ve nasıl hareket ederler? Düzgün Dairesel Hareket Ne demektir? Nasıl tanımlarız? Düzgün Dairesel

Detaylı

HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ

HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ Sabit kabul edilen bir noktaya göre bir cismin konumundaki değişikliğe hareket denir. Bu sabit noktaya referans noktası denir. Fizikte hareket üçe ayrılır Ötelenme Hareketi:

Detaylı

DENEY 2. Statik Sürtünme Katsayısının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

DENEY 2. Statik Sürtünme Katsayısının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi DENEY 2 Statik Sürtünme Katsayısının Belirlenmesi Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Isparta-2018 Amaç 1. Kuru yüzeler arasındaki sürtünme kuvveti ve sürtünme katsayısı kavramlarının

Detaylı

Fizik-1 UYGULAMA-7. Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi

Fizik-1 UYGULAMA-7. Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi Fizik-1 UYGULAMA-7 Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi 1) Bir tekerlek üzerinde bir noktanın açısal konumu olarak verilmektedir. a) t=0 ve t=3s için bu noktanın açısal konumunu, açısal hızını

Detaylı

İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından

İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine etkiyen F kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından r geçerken konum vektörü uygun bir O orijininden ölçülmektedir ve A dan A ne diferansiyel

Detaylı

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM 4.1. Giriş Bir önceki bölümde, hareket denklemi F = ma nın, maddesel noktanın yer değiştirmesine göre integrasyonu ile elde edilen iş ve enerji denklemlerini

Detaylı

KKKKK VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2. Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7

KKKKK VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2. Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7 VERİLER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s Metrik Ön Takılar sin = cos = 0, Numara Ön Takı Simge sin = cos = 0,6 sin = cos = 0,8 10 9 giga G tan = 0, 10 6 mega M sin 0 = cos 60 = -cos 10 = 0, 10 kilo k sin 60

Detaylı

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN.  Behcet DAĞHAN Statik Ders Notları Sınav Soru ve Çözümleri DAĞHAN MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK İÇİNDEKİLE 1. GİİŞ - Skalerler ve ektörler - Newton Kanunları 2. KUET SİSTEMLEİ - İki Boyutlu

Detaylı

Çözüm: K ve M çünkü, Cisim sabit alabilmesi için kuvvetin sıfır olması gerekir

Çözüm: K ve M çünkü, Cisim sabit alabilmesi için kuvvetin sıfır olması gerekir KUVVET SORULARI (I)- L nin kütlesi K nın kütlesinden büyüktür. Çünkü hareket yönü aşağıya doğrudur. (II)- Sürtünme olup olmadığı kesin değildir. (III)- L nin ağırlığı, ipte oluşan T gerilme kuvvetinden

Detaylı

r r r F İŞ : Şekil yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvvetini göstermektedir. Parçacık A noktasından

r r r F İŞ : Şekil yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvvetini göstermektedir. Parçacık A noktasından İŞ : Şekil yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine etkiyenf r kuvvetini göstermektedir. Parçacık A noktasından r r geçerken konum vektörü uygun bir O orijininden ölçülmektedir ve d r A dan A ne

Detaylı

1. STATİĞE GİRİŞ 1.1 TANIMLAR MEKANİK RİJİT CİSİMLER MEKANİĞİ ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER AKIŞKANLAR MEKANİĞİ DİNAMİK STATİK

1. STATİĞE GİRİŞ 1.1 TANIMLAR MEKANİK RİJİT CİSİMLER MEKANİĞİ ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER AKIŞKANLAR MEKANİĞİ DİNAMİK STATİK STATİK Ders Notları Kaynaklar: 1.Engineering Mechanics: Statics, 9e, Hibbeler, Prentice Hall 2.Engineering Mechanics: Statics, SI Version, 6th Edition, J. L. Meriam, L. G. Kraige 1. STATİĞE GİRİŞ 1.1 TANIMLAR

Detaylı

Biyomekanik Newton Hareket Kanunları

Biyomekanik Newton Hareket Kanunları Biyomekanik Newton Hareket Kanunları Dr. Murat Çilli Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Aristo. MÖ 300 yıllarında Aristo ( MÖ 384-322 ) hareket için gözlemlerine

Detaylı

Fizik 101-Fizik I

Fizik 101-Fizik I Fizik 101-Fizik I 2013-2014 Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Potansiyel enerji (U) bir cisimler sisteminin enerjisidir. Başka bir deyişle, cisimler sisteminin

Detaylı

DİNAMİK Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

DİNAMİK Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü DİNAMİK - 11 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 11. HAFTA Kapsam: İmpuls Momentum yöntemi İmpuls ve momentum ilkesi

Detaylı

Potansiyel Enerji. Fiz Ders 8. Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi. Esneklik Potansiyel Enerjisi. Mekanik Enerjinin Korunumu

Potansiyel Enerji. Fiz Ders 8. Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi. Esneklik Potansiyel Enerjisi. Mekanik Enerjinin Korunumu Fiz 1011 - Ders 8 Potansiyel Enerji Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi Esneklik Potansiyel Enerjisi Mekanik Enerjinin Korunumu Korunumlu ve Korunumsuz Kuvvetler Enerji Diyagramları, Sistemlerin Dengesi

Detaylı

GÜZ YARIYILI FİZİK 1 DERSİ

GÜZ YARIYILI FİZİK 1 DERSİ 2015-2016 GÜZ YARIYILI FİZİK 1 DERSİ Yrd. Doç. Dr. Hakan YAKUT SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Ofis: FEF A Blok, 812 nolu oda Tel.: +90 264 295 (6092) 1 Bölüm 4 Newton un Hareket Yasaları ve Uygulamaları

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HAREKET

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HAREKET MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HAREKET Bir Doğru Boyunca Hareket Konum ve Yer-değiştirme Ortalama Hız Ortalama Sürat Anlık Hız Ortalama ve Anlık İvme Bir Doğru Boyunca Hareket Kinematik, cisimlerin hareketini

Detaylı

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2 VERİER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s Metrik Ön Takılar sin 4 = cos 4 = 0,7 Rakam Ön Takı Simge sin 7 = cos = 0,6 sin = cos 7 = 0,8 10 9 giga G tan 7 = 0,7 10 6 mega M sin 0 = cos 60 = -cos 10 = 0, 10 kilo

Detaylı

İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ÖLÇME VE BİRİM SİSTEMLERİ

İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ÖLÇME VE BİRİM SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ÖLÇME VE BİRİM SİSTEMLERİ 1.1. FİZİKTE ÖLÇME VE BİRİMLERİN ÖNEMİ... 2 1.2. BİRİMLER VE BİRİM SİSTEMLERİ... 2 1.3. TEMEL BİRİMLERİN TANIMLARI... 3 1.3.1. Uzunluğun

Detaylı

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0 ĐŞ GÜÇ ENERJĐ Đş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir.. Yapılan iş, kuvvet ile kuvvetin etkisinde yapmış olduğu yerdeğiştirmenin

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 14 Parçacık Kinetiği: İş ve Enerji Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 14 Parçacık

Detaylı

Fizik 101: Ders 17 Ajanda

Fizik 101: Ders 17 Ajanda izik 101: Ders 17 Ajanda Dönme hareketi Yön ve sağ el kuralı Rotasyon dinamiği ve tork Örneklerle iş ve enerji Dönme ve Lineer Kinematik Karşılaştırma açısal α sabit 0 t 1 0 0t t lineer a sabit v v at

Detaylı

Fizik 101: Ders 6 Ajanda. Tekrar Problem problem problem!! ivme ölçer Eğik düzlem Dairesel hareket

Fizik 101: Ders 6 Ajanda. Tekrar Problem problem problem!! ivme ölçer Eğik düzlem Dairesel hareket Fizik 101: Ders 6 Ajanda Tekrar Problem problem problem!! ivme ölçer Eğik düzlem Dairesel hareket Özet Dinamik. Newton un 3. yasası Serbest cisim diyagramları Problem çözmek için sahip olduğumuz gereçler:

Detaylı

DİNAMİK - 7. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

DİNAMİK - 7. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü DİNAMİK - 7 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 7. HAFTA Kapsam: Parçacık Kinetiği, Kuvvet İvme Yöntemi Newton hareket

Detaylı

Hareket ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler. Bu üniteyi çalıştıktan sonra,

Hareket ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler. Bu üniteyi çalıştıktan sonra, ÜNİTE 3 Hareket Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Amaçlar hareket kavramını, hareketi doğuran kuvvetleri, hız kavramını, ivme kavramını, enerji kavramını, hareket ile enerji arasındaki ilişkiyi öğreneceksiniz.

Detaylı

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü Kuvvetin döndürme etkisine tork ya da moment denir. Bir kuvvetin bir noktaya göre torku; kuvvet ile dönme noktasının kuvvete dik uzaklığının çarpımına eşittir. Moment

Detaylı

DİNAMİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ

DİNAMİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ DİNAMİK Ders_9 Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders notları için: http://kisi.deu.edu.tr/serkan.misir/ 2018-2019 GÜZ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ: ÖTELENME&DÖNME Bugünün

Detaylı

MÜHENDİSLER İÇİN VEKTÖR MEKANİĞİ: STATİK. Bölüm 1 Temel Kavramlar ve İlkeler

MÜHENDİSLER İÇİN VEKTÖR MEKANİĞİ: STATİK. Bölüm 1 Temel Kavramlar ve İlkeler MÜHENDİSLER İÇİN VEKTÖR MEKANİĞİ: STATİK Bölüm 1 Temel Kavramlar ve İlkeler Mekanik Mekanik Rijit-Cisim Mekaniği Şekil değiştiren Cismin Mekaniği Statik Dinamik Dengedeki Cisimler Hareketsiz veya durgun

Detaylı

G = mg bağıntısı ile bulunur.

G = mg bağıntısı ile bulunur. ATIŞLAR Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir.

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ 4.BÖLÜM: STATİK MOMENT - MOMENT (TORK) Moment (Tork): Kuvvetin döndürücü etkisidir. F 3 M ile gösterilir. Vektörel büyüklüktür. F 4 F 3. O. O F 4

Detaylı

1. BÖLÜM FİZİĞİN DOĞASI - VEKTÖRLER DENGE - MOMENT - AĞIRLIK MERKEZİ

1. BÖLÜM FİZİĞİN DOĞASI - VEKTÖRLER DENGE - MOMENT - AĞIRLIK MERKEZİ 1. BÖLÜM FİZİĞİN DĞASI - VEKÖRLER DENGE - MMEN - AĞIRLIK MERKEZİ FİZİĞİN DĞASI - VEKÖRLER - DENGE - MMEN - AĞIRLIK MERKEZİ SRULAR 1. I. ork (x) II. Güç (P) III. Açısal momentum (L) Yukarıdakilerden hangisi

Detaylı

Fizik 101: Ders 18 Ajanda

Fizik 101: Ders 18 Ajanda Fizik 101: Ders 18 Ajanda Özet Çoklu parçacıkların dinamiği Makara örneği Yuvarlanma ve kayma örneği Verilen bir eksen etrafında dönme: hokey topu Eğik düzlemde aşağı yuvarlanma Bowling topu: kayan ve

Detaylı

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ MUTLAK GENEL DÜZLEMSEL HAREKET: Genel düzlemsel hareket yapan bir karı cisim öteleme ve dönme hareketini eşzamanlı yapar. Eğer cisim ince bir levha olarak gösterilirse,

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 3 Parçacık Dengesi Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 3 Parçacık Dengesi Bu bölümde,

Detaylı

r r s r i (1) = [x(t s ) x(t i )]î + [y(t s ) y(t i )]ĵ. (2) r s

r r s r i (1) = [x(t s ) x(t i )]î + [y(t s ) y(t i )]ĵ. (2) r s Bölüm 4: İki-Boyutta Hareket(Özet) Bir-boyutta harekeçin geliştirilen tüm kavramlar iki-boyutta harekeçin genelleştirilebilir. Bunun için hareketli cismin(parçacığın) yer değiştirme vektörü xy-düzleminde

Detaylı

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ( 1. ve 2. Öğretim ) Bölümü Dinamik Dersi (Türkçe Dilinde) 2. Çalişma Soruları / 21 Ekim 2018

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ( 1. ve 2. Öğretim ) Bölümü Dinamik Dersi (Türkçe Dilinde) 2. Çalişma Soruları / 21 Ekim 2018 SORU-1) Şekilde gösterilen uzamasız halat makara sisteminde A'daki ipin ucu aşağı doğru 1 m/s lik bir hızla çekilirken, E yükünün hızının sayısal değerini ve hareket yönünü sistematik bir şekilde hesaplayarak

Detaylı

KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ

KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ Bu bölümde, düzlemsel kinematik, veya bir rijit cismin düzlemsel hareketinin geometrisi incelenecektir. Bu inceleme, dişli, kam ve makinelerin yaptığı birçok işlemde

Detaylı

Harran Üniversitesi 2015 Yılı Ziraat Fakültesi Fizik Final Sınav Test Soru Örnekleri

Harran Üniversitesi 2015 Yılı Ziraat Fakültesi Fizik Final Sınav Test Soru Örnekleri 31.12.2015 Harran Üniversitesi 2015 Yılı Ziraat Fakültesi Fizik Final Sınav Test Soru Örnekleri Soru 1 ) Kuzey istikametinde 8m giden bir aracın, sonrasında 6m doğuya ve 10m güneye ilerlediği görülüyorsa,

Detaylı

Fizik 203. Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün. Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel:

Fizik 203. Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün. Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: Fizik 203 Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: 0392-630-1379 ali.ovgun@emu.edu.tr www.aovgun.com İşinTanımı Güç KinetikEnerji NetKuvvetiçinİş-EnerjiTeoremi EnerjininKorunumuYasası

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

3. EĞĐK DÜZLEMDE HAREKET Hazırlayanlar Arş. Grv. M. ERYÜREK Arş. Grv. H. TAŞKIN

3. EĞĐK DÜZLEMDE HAREKET Hazırlayanlar Arş. Grv. M. ERYÜREK Arş. Grv. H. TAŞKIN 3. EĞĐK DÜZLEMDE HAREKET Hazırlayanlar Arş. Gr. M. ERYÜREK Arş. Gr. H. TAŞKIN AMAÇ Eğik düzlemdeki imeli hareketi gözlemek e bu hareket için yol-zaman, hız-zaman ilişkilerini incelemek, yerçekimi imesini

Detaylı

DENEY 3 ATWOOD MAKİNASI

DENEY 3 ATWOOD MAKİNASI DENEY 3 ATWOOD MAKİNASI AMAÇ Bu deney bir cismin hareketi ve hareketi doğuran sebepler arasındaki ilişkiyi inceler. Bu deneyde eğik hava masası üzerine kurulmuş Atwood makinesini kullanarak Newton un ikinci

Detaylı

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK)

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, temel kavramlar, statiğin temel ilkeleri 2-3 Düzlem kuvvetler

Detaylı

MANYETIZMA. Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları

MANYETIZMA. Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları MANYETIZMA Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları MAGNETİZMA Mıknatıs ve Özellikleri Magnetit adı verilen Fe 3 O 4 (demir oksit) bileşiği doğal bir mıknatıstır ve ilk olarak Manisa yakınlarında bulunduğu

Detaylı

Cisimler arasında oluşan kuvvetleri etkileşim şekline göre iki gruba ayırmak mümkündür. Bunlar sırası ile Temas Kuvvetleri ve Alan Kuvvetleri dir.

Cisimler arasında oluşan kuvvetleri etkileşim şekline göre iki gruba ayırmak mümkündür. Bunlar sırası ile Temas Kuvvetleri ve Alan Kuvvetleri dir. Harekete neden olan etkiler insanları uzun süre ilgilendirmiş ve bu konuda Galileo ve Newton zamanına dek pek başarılı sonuçlar elde edilmemişti. Galileo dan önce filozoflar, bir cismi devindirebilmek

Detaylı

Doç.Dr. Cesim ATAŞ MEKANİK ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER MEKANİĞİ DİNAMİK

Doç.Dr. Cesim ATAŞ MEKANİK ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER MEKANİĞİ DİNAMİK STATİK (Ders Notları) Kaynak: Engineering Mechanics: Statics, SI Version, 6th Edition, J. L. Meriam, L. G. Kraige, Wiley Yardımcı Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C Hibbeler & S.C. Fan, Literatür

Detaylı

Newton Kanunlarının Uygulaması

Newton Kanunlarının Uygulaması BÖLÜM 5 Newton Kanunlarının Uygulaması Hedef Öğretiler Newton Birinci Kanunu uygulaması Newtonİkinci Kanunu uygulaması Sürtünme ve akışkan direnci Dairesel harekette kuvvetler Giriş Newton Kanunlarını

Detaylı

BÖLÜM 03. Doğrusal Hareket Alt yüzeyi yere paralel olarak yerleştirilmiş, camdan yapılmış

BÖLÜM 03. Doğrusal Hareket Alt yüzeyi yere paralel olarak yerleştirilmiş, camdan yapılmış Doğrusal Hareket - 3 BÖÜ 03 Test 03 1. Alt yüzeyi yere paralel olarak yerleştirilmiş, camdan yapılmış küp yere dik paralel ışık ile aydınlatılmaktadır. üpün noktasında bulunan karınca şekildeki - - - N

Detaylı

KUVVET BÖLÜM 2 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. F 1 = 30N. Net kuvvet x yönünde 5 N olduğuna göre, cisme uygulanan 3. kuvvet, + F 3 = R = 5

KUVVET BÖLÜM 2 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. F 1 = 30N. Net kuvvet x yönünde 5 N olduğuna göre, cisme uygulanan 3. kuvvet, + F 3 = R = 5 BÖLÜM 2 UVVET MODEL SORU - 1 DEİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 3. F net =5N 1. = 30N =20N =10N = 40N yatay düzlem = 30N yatay düzlem yatay düzlem I = 40N uvvetler cisme aynı yönde uygulandığında bileşke kuvvet maksimum,

Detaylı

Kinetik Enerji ve İş-Kinetik Enerji Teoremi. 2. Bir cismin kinetik enerjisi negatif bir değere sahip olabilir mi? Açıklayınız.

Kinetik Enerji ve İş-Kinetik Enerji Teoremi. 2. Bir cismin kinetik enerjisi negatif bir değere sahip olabilir mi? Açıklayınız. Kinetik Enerji ve İş-Kinetik Enerji Teoremi 1. İki takımın bir halatı, hiçbir hareket olmayacak şekilde birbirine denk bir şekilde çekildiği halat çekme oyununu düşününüz. Halatın uzamadığını varsayınız.

Detaylı

Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar

Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar 1. Kütlesi m 1 = 0.5 kg olan bir blok Şekil 1 de görüldüğü gibi, eğri yüzeyli m 2 = 3 kg kütleli bir cismin tepesinden sürtünmesiz olarak kayıyor ve sürtünmesiz yatay zemine

Detaylı

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL ELEKTRİKSEL POTANSİYEL Elektriksel Potansiyel Enerji Elektriksel potansiyel enerji kavramına geçmeden önce Fizik-1 dersinizde görmüş olduğunuz iş, potansiyel enerji ve enerjinin korunumu kavramları ile

Detaylı

Rijit Cisimlerin Dengesi

Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Bu bölümde, rijit cisim dengesinin temel kavramları ele alınacaktır: Rijit cisimler için denge denklemlerinin oluşturulması Rijit cisimler için serbest

Detaylı

Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar

Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar v hızıyla hareket eden m kütleli bir parçacığın doğrusal momentumu kütle ve hızın çarpımına eşittir; p = mv Momentum vektörel bir niceliktir, yönü hız vektörü

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 5 Ağırlık merkezi STATİK Bir cisim moleküllerden meydana gelir. Bu moleküllerin her birine yer çekimi kuvveti etki eder. Bu yer çekimi kuvvetlerinin cismi meydana getiren

Detaylı

KKKKK. Adı Soyadı : Numarası : Bölümü : İmzası : FİZİK I

KKKKK. Adı Soyadı : Numarası : Bölümü : İmzası : FİZİK I Adı Soyadı : Numarası : Bölümü : İmzası : FİZİK I 1. Sınav süresi 10 dakikadır.. Bu sınavda eşit puanlı 0 adet soru vardır.. Elinizdeki soru kitapçığı K türü soru kitapçığıdır.. Yanıtlarınızı Yanıt Kağıdı

Detaylı

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT:

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT: Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir. Daha önceki

Detaylı

ÜMİT KAAN KIYAK 9/B 243

ÜMİT KAAN KIYAK 9/B 243 ÜMİT KAAN KIYAK 9/B 243 1.Bir cisim, sabit hızla gideceği yolun 1/3 ünü 40km/h hızla 1/2. sini 50km/h hızla, geri kalan yolu ise 100km/h hızla gidiyor. Bu cismin ortalama hızı kaç km/h tır? A)40 B)45 C)50

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı 13 Ocak 2011 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 13:00 Bitiş Saati: 14:20 Toplam Süre: 80 Dakika Lütfen adınızı ve

Detaylı

GÜZ YARIYILI FİZİK 1 DERSİ

GÜZ YARIYILI FİZİK 1 DERSİ 2015-2016 GÜZ YARIYILI FİZİK 1 DERSİ Yrd. Doç. Dr. Hakan YAKUT SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Ofis: FEF A Blok, 812 nolu oda Tel.: +90 264 295 (6092) 1 Bölüm 3 İKİ BOYUTTA HAREKET 2 İçerik Yerdeğistirme,

Detaylı

2. POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ 2.1. CİSİMLERİN POTANSİYEL ENERJİSİ. Konumundan dolayı bir cismin sahip olduğu enerjiye Potansiyel Enerji denir.

2. POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ 2.1. CİSİMLERİN POTANSİYEL ENERJİSİ. Konumundan dolayı bir cismin sahip olduğu enerjiye Potansiyel Enerji denir. BÖLÜM POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ. POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ.1. CİSİMLERİN POTANSİYEL ENERJİSİ Konumundan dolayı bir cismin sahip olduğu enerjiye Potansiyel Enerji denir. Mesela Şekil.1 de görülen

Detaylı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Fizik 8.01 Ödev # 8 Güz, 1999 ÇÖZÜMLER Dru Renner dru@mit.edu 14 Kasım 1999 Saat: 18.20 Problem 8.1 Bir sonraki hareket bir odağının merkezinde gezegenin

Detaylı

Fizik 101: Ders 21 Gündem

Fizik 101: Ders 21 Gündem Fizik 101: Ders 21 Gündem Yer çekimi nedeninden dolayı tork Rotasyon (özet) Statik Bayırda bir araba Statik denge denklemleri Örnekler Asılı tahterevalli Asılı lamba Merdiven Ders 21, Soru 1 Rotasyon Kütleleri

Detaylı

FİZİK PROJE ÖDEVİ İŞ GÜÇ ENERJİ NUR PINAR ŞAHİN 11 C 741

FİZİK PROJE ÖDEVİ İŞ GÜÇ ENERJİ NUR PINAR ŞAHİN 11 C 741 FİZİK PROJE ÖDEVİ İŞ GÜÇ ENERJİ NUR PINAR ŞAHİN 11 C 741 İŞ İş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir. Yola paralel bir F kuvveti

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Birinci Ara Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Birinci Ara Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Birinci Ara Sınavı 6 Kasım 2010 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 11:00 Bitiş Saati: 12:20 Toplam Süre: 80 Dakika Lütfen adınızı

Detaylı

İŞ Bir F kuvveti uygulandığı cismin yer değiştirmesini sağlıyor ise bu kuvvet cisim üzerine iş yapıyor demektir. İş W sembolü ile gösterilir.

İŞ Bir F kuvveti uygulandığı cismin yer değiştirmesini sağlıyor ise bu kuvvet cisim üzerine iş yapıyor demektir. İş W sembolü ile gösterilir. İŞ Bir F kuvveti uygulandığı cismin yer değiştirmesini sağlıyor ise bu kuvvet cisim üzerine iş yapıyor demektir. İş W sembolü ile gösterilir. W = F. Δr =!F! Δr cosθ Yola paralel bir F! kuvveti cismin yatay

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 5 Rijit Cisim Dengesi Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 5. Rijit Cisim Dengesi Denge,

Detaylı

FİZ111 FİZİK-I. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü B Grubu Bölüm V: Newton un Hareket Yasaları , Ankara.

FİZ111 FİZİK-I. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü B Grubu Bölüm V: Newton un Hareket Yasaları , Ankara. İZ111 İZİK-I Ankara Üniversitesi en akültesi Biyoloji Bölümü B Grubu Bölüm V: Newton un Hareket Yasaları 23.11.2015, Ankara Aysuhan OZANSOY Bölüm-V: Newton un Hareket Yasaları: 1. Kuvvet Kavramı 2. Newton

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü MM 2023 Dinamik Dersi 2016 Güz Yarıyılı Dersi Veren: Ömer Necati Cora (Yrd.Doç.Dr.) K.T.Ü Makine Müh. Bölümü, Oda No: 320

Detaylı

SÜRTÜNME Buraya kadar olan çalışmalarımızda, birbirleriyle temas halindeki yüzeylerde oluşan kuvvetleri etki ve buna bağlı tepki kuvvetini yüzeye dik

SÜRTÜNME Buraya kadar olan çalışmalarımızda, birbirleriyle temas halindeki yüzeylerde oluşan kuvvetleri etki ve buna bağlı tepki kuvvetini yüzeye dik SÜRTÜNME Buraya kadar olan çalışmalarımızda, birbirleriyle temas halindeki yüzeylerde oluşan kuvvetleri etki ve buna bağlı tepki kuvvetini yüzeye dik (normal) olarak ifade etmiştik. Bu yaklaşım idealize

Detaylı

Fizik 101: Ders 9 Ajanda

Fizik 101: Ders 9 Ajanda Fizik 101: Ders 9 Ajanda İş & Enerji Müzakere Tanımlar Sabit bir kuvvetin yaptığı iş İş/kinetik enerji theoremi Çoklu sabit kuvvetin yaptığı iş Yorum İş & Enerji Fiziğin en önemli kavramlarından biri Mekaniğe

Detaylı

Bölüm 2. Bir boyutta hareket

Bölüm 2. Bir boyutta hareket Bölüm 2 Bir boyutta hareket Kinematik Dış etkenlere maruz kalması durumunda bir cismin hareketindeki değişimleri tanımlar Bir boyutta hareketten kasıt, cismin bir doğru boyunca hareket ettiği durumların

Detaylı