1- Genel Olarak Malvarlığına Karşı İşlenen Suçlar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1- Genel Olarak Malvarlığına Karşı İşlenen Suçlar"

Transkript

1 1 1- Genel Olarak Malvarlığına Karşı İşlenen Suçlar Malvarlığına karşı işlenen suçlar 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda ikinci kitap (özel hükümler), ikinci kısım (kişilere karşı suçlar) onuncu bölümde düzenlenmiştir. Hırsızlık suçu da malvarlığına karşı işlenen suçlar bölümünde ele alınmıştır. Özel hukuk bağlamında malvarlığı ekonomik bir değere sahip olan yani para ile ölçülebilen hukuki ilişkiler bütünü olarak tanımlansa da söz konusu Ceza Hukuku olduğu zaman bir maddi değere sahip olmayan şeyler de değerlendirilebilir veya bir değere ilişkin olduğu takdirde malvarlığı sayılarak korunacaktır. Örneğin hiçbir maddi değere sahip olmamasına karşın hatıralar ile dolu bir günlük, dini bir anlam içeren parşömene yazılmış dua ya da şans getirdiğine inanılan bir nesne bir değere ilişkin ya da değerlendirilebilir kabul edilecek ve ceza hukuku bağlamında malvarlığı kabul edilerek korunacaktır. Buna karşın bir maddi değeri olmayan saç tokası veya kurşun kalemi izinsiz bir şekilde kullanmak amacıyla alan kişinin hırsızlık yaptığı düşünülmemelidir. 2- Hırsızlık Suçuna Genel Bakış I. Korunan Hukuki Yarar Hırsızlık suçu, hukuki değer bakımından mülkiyet hakkını ve buna bağlı olarak daha geniş kapsamda zilyetlik hakkını korur. Kanımızca zilyetliğin hukuka aykırı ya da uygun olarak elde edilmesinin bir önemi bulunmamaktadır. Örneğin daha önce çalınmış olan bir cep telefonunun tekrar çalınmış olması durumunda da üçüncü kişi açısından hırsızlık suçu oluşacaktır. Malı kendisinden çalınan kişinin, söz konusu malı hırsızdan geri alması hırsızlık suçunu oluşturur mu? Bu soruyu iki farklı faraziye göre değerlendirmek gerekir. Hırsızlık suçunun tamamlanmasının hemen ardından malikin malını geri alması malikin malını korumak amacıyla gerçekleştirdiği bir hamle olduğundan şüphesiz hırsızlık suçunu oluşturmayacaktır. Araya belli bir süre girmesi durumunda da (Örneğin bisikleti çalınan malikin olaydan bir hafta sonra hırsızı bisikletini sürerken görmesi durumunda) kanunda hırsızlık suçu başkasına ait taşınır bir malı kendisine ya da bir başkasına yarar sağlamak amacıyla şeklinde ifade edildiğinden malik açısından hırsızlık suçu oluşmayacaktır. Çünkü malik zaten kendisine ait olan bir malı geri alarak mülkiyet hakkını korumuştur. 1 II. Fail ve Mağdur Sayılı Türk Ceza Kanunu 26/1 maddesinde düzenlenen Hakkın Kullanılması bir hukuka uygunluk sebebidir.

2 2 Hırsızlık suçunun faili ve mağduru herkes olabilir. Ayrıca hırsızlık suçunun işlenmesi sonucunda tüzel kişi lehine haksız olarak menfaat sağlanıyorsa bu durumda tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur. 2 III. Maddi Unsur Hırsızlık suçunun konusunu başkasına ait taşınır mal oluşturur. Yukarıda da belirtildiği üzere söz konusu taşınırın belli bir ekonomik değerinin bulunması gerekmemektedir. Kişide hatırası olan herhangi bir şey (günlük, mektup, saç teli, yazıt gibi) bu suçun konusunu oluşturur. TCK 145. Madde de çalınan malın değerinin ekonomik açıdan az olması ayrıca düzenlenmiştir. Bu maddeye göre hırsızlık suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı sebebiyle verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi suçun işleniş şekli ve özellikleri de göz önünde bulundurularak ceza vermekten de vazgeçilebilir. Hırsızlık suçu neticesi harekete bitişik (sırf hareket) suçtur. Malın bulunduğu yerden ilgilinin rızası dışında icrai olarak alınmasının sonucunda hırsızlık suçu işlenmiş sayılır. (Failin icra hareketlerine doğrudan doğruya başlayıp da tamamlayamaması durumunda teşebbüs kurumu gündeme gelecektir. Teşebbüs alt başlığında anlatılacak.) IV. Manevi Unsur Kanun koyucu hırsızlık suçunu tanımlarken kendisine veya başkasına yarar sağlamak ifadelerini kullanmıştır. Bu ifadeden yola çıkarak hırsızlık suçunun özel kastla işlenebildiği sonucuna varılmalıdır. Madde metninde yer alan yarar sağlamak ifadesi ile kast edilen maddi bir yarar olabileceği gibi manevi bir yararda olabilir. Burada önemli olan failin mal üzerinde adeta bir malik gibi tasarrufta bulunma isteğidir. Bir kimse, bir başkasına ait olan fakat kendisinin sandığı malı bulunduğu yerden alırsa hırsızlık suçunun manevi unsuru olan özel kastla hareket etmediği için ve TCK m.30/1 e göre esaslı hataya düştüğünden cezalandırılmaz. Örneğin bir bankta yan yana oturan iki kişinin de aynı cep telefonuna sahip olması sonucunda cep telefonlarının karışması durumunda esaslı hata söz konusudur. Kişinin bir malı gececi bir süre kullanmak için bulunduğu yerden ilgilinin rızası dışında alması durumunda TCK m.146 gereğince kullanma hırsızlığı suçu oluşur. Bu durumda suç takibi şikâyete bağlı bir hale gelir ve verilecek ceza yarı oranına kadar indirilebilir. Malın suç işlemek amacıyla kullanılması durumunda 146. Madde uygulanmayacaktır. Kullanma hırsızlığına ilişkin bir Yargıtay kararı: Müştekiye ait otoparkta işçi olarak çalışan sanığın, katılan tarafından otoparka bırakılan ve kendisine teslim edilmeyen katılana ait otomobili terminale kolisini götürmek amacı ile otoparktan çıkarıp otopark sahibinin ve katılanın rızası olmadan alıp geçici bir süre kullanıp Sayılı Türk Ceza Kanunu Madde 169: (1) Hırsızlık, güveni kötüye kullanma ve dolandırıcılık suçlarının işlenmesi suretiyle yararına haksız menfaat sağlanan tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

3 3 iade edilmek üzere işlediği eyleminin kullanma hırsızlığı suçunu oluşturduğunun gözetilmelidir 3 V. Teşebbüs Hali Failin, zilyedin rızası olmadan bir malı kendisi ya da başkasının yararına kullanmak maksadıyla bulunduğu yerden almak için icra hareketlerine doğrudan doğruya başlaması durumunda icra hareketleri failin elinde olmayan sebeplerden dolayı tamamlanamaz ise teşebbüs söz konusu olur. Örneğin bir kasayı soymak üzere icra hareketlerine başlayan failin kullanmış olduğu maymuncuğun kırılması sebebiyle kasayı soyamaması ve bu sırada yakalanması durumunda TCK m.35 gereğince teşebbüs hükümleri uygulanacaktır. Ayrıca teşebbüs kurumunun varlığı için belirtilmesi gereken bir diğer husus, failin bulunduğu yerden zilyedin rızası dışında aldığı malı kendi egemenlik alanına sokup sokamadığıdır. Yargıtay içtihatlarına göre fail aldığı malı üzerinde özgürce tasarruf edebileceği bir yere götürene kadar suç tamamlanmamış sayılacak ve bu biçimde yakalan fail açısından hırsızlığa teşebbüs suçu oluşacaktır. Örneğin bir saatçi den saat çalan failin dükkândan çıktıktan çok kısa bir süre sonra dükkân sahibi tarafından yakalanması durumunda failin aldığı saatten özgürce tasarruf etme imkânı bulunmadığından bir başka ifadeyle hırsızlık suçunun neticesi (yarar sağlamak) gerçekleşmediğinden hırsızlığa teşebbüs söz konusu olacaktır. Bir başka örnek ile devam edelim: A, arkadaşının doğum günü için davet edildiği B nin evine gider. B ye gelen hediyelerden birisi olan cep telefonunu çok beğenir ve B nin rızası olmadan alarak cebine koyar. Bir süre sonra B cep telefonunu koyduğu yerde bulamaz ve zaten kendisinin davet etmediği A dan şüphelenerek üzerini arar. Arama sonucunda cep telefonunu A nın pantolonunun cebinde bulur. Bu olayda A, çaldığı cep telefonunu B nin (mağdurun) evinden henüz çıkartamamışken yakalanmıştır. Mağdurun hâkimiyet alanından çıkmayan ve failin hâkimiyet alanına girmeyen malın bulunduğu yerden alınması hırsızlığa teşebbüs suçunu oluşturacaktır. VI. İştirak Bazı suç tipleri için suçun birden fazla kişiyle işlenmesi cezayı ağırlaştıran nitelikli hal olarak belirtilmiştir. 4 Hırsızlık suçu içinse iştirak bir özellik arz etmez. Hırsızlık suçunu gerçekleştiren birden fazla fail, eylem üzerinde ortak hâkimiyet kuruyorsa TCK m.37 hükümleri uygulanacak ve her fail işlenen suçtan sorumlu olacaktır. Ayrıca azmettiren ve yardım eden olarak da bu suça iştirak etmek mümkündür. 3 Yargıtay 15. Ceza Dairesi E. 2011/23971 K. 2012/7309 T Örneğin TCK m.102/3-d maddesince cinsel saldırının birden fazla kişi ile işlenmiş olması nitelikli haldir. Bu durumda failler hem genel hüküm olan TCK m.37 gereğince eylemlerinden dolayı ayrı ayrı cezalandırılacak hem de nitelikli hal sebebiyle cezaları arttırılacaktır.

4 4 VII. İçtima Yasa koyucu hırsızlık suçunun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hallerini TCK m.142 de düzenlemiştir. TCK m. 142/4 gereğince hırsızlık suçunun işlenmesi amacıyla konut dokunulmazlığının ihlali ya da mala zarar verme suçunun işlenmesi durumunda bu suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturmanın yapılabilmesi için şikâyet şartının aranmaz. Örneğin konutta gerçekleştirilen bir hırsızlık suçu nedeniyle fail hem hırsızlık suçundan hem de TCK m. 116 da düzenlenen konut dokunulmazlığının ihlali suçundan; bir arabanın camını kırmak suretiyle içerisinden cüzdanın çalınması durumunda fail hem hırsızlık hem de TCK m. 151 gereğince mala zarar verme suçundan sorumlu olacaktır. Hırsızlığa konu olan malın zarar görmesi durumunda ayrıca mala zarar verme suçundan dolayı ceza verilmez. Örneğin bir teknoloji marketten çalınan televizyonun taşınırken camının kırılması durumunda mala zarar verme suçundan dolayı ceza verilmeyecektir. Hırsızlık suçunun aynı suç işleme kararı kapsamında, aynı kişiye farklı zamanlarda işlenmesi durumunda müteselsil (zincirleme) suç hükümleri uygulanacak ve faile cezası arttırılarak tek bir hırsızlık suçundan dolayı ceza verilecektir. Örneğin bir hafta içerisinde aynı eve aynı suç işleme kararı kapsamında girilip kasadan para çalınması durumunda TCK m.43 gereğince zincirleme suç hükümleri uygulanacaktır. VIII. Gönüllü Vazgeçme Gönüllü vazgeçme TCK m.36 da düzenlenmiş bir genel hüküm olduğundan hırsızlık suçunda da uygulama alanı bulacaktır. Gönüllü vazgeçme hükümlerinin uygulanması için suçun icrasına başlamış failin dışarıdan bir tesir olmaksızın icra hareketlerinden vazgeçmesi ya da neticenin gerçekleşmesini engellemesi gerekmektedir. Bu durumda fail teşebbüsten değil, vazgeçtiği ana kadar olan suç teşkil eden eylemeleri sebebiyle cezalandırılır. Bu hükmü hırsızlık suçu bakımından ele alırsak örneğin failin hırsızlık yapmak maksadıyla bir büfenin kepengini kırması ancak icra hareketlerinden kendiliğinden vazgeçerek neticenin gerçekleşmesini engellemesi durumunda fail hırsızlığa teşebbüs suçundan değil, o ana kadar tamamlamış olduğu mala zarar verme suçundan dolayı cezalandırılacaktır. 5 Karşı örnek olarak ise failin bir eve girdikten sonra ev sahibinin kendisini fark etmesi sebebiyle hırsızlık yapmaktan vazgeçmesini gösterebiliriz. Bu durumda fail icra hareketlerini kendiliğinden değil, bir dış sebep nedeniyle sonlandırdığından gönüllü vazgeçme söz konusu olmayacak ve fail hırsızlığa teşebbüs suçundan cezalandırılacaktır. IX. Etkin Pişmanlık Etkin Pişmanlık suç bütün unsurlarıyla birlikte tamamlandıktan sonra failin işlediği suçtan dolayı tamamen hür iradesiyle pişman olarak fiilinin meydana getirdiği olumsuzlukları gidermesi ya da soruşturma ve kovuşturma aşamalarında ceza adaletine olumlu davranışlarla katkıda bulunması durumunda ortaya çıkan bir kurumdur. Etkin pişmanlık bir genel hüküm 5 Şu Karardan Esinlenilmiştir: Yargıtay Ceza Dairesi, Karar Tarihi: , Esas Numarası: 2004/722, Karar Numarası: 2006/1709.

5 5 olmadığından yalnızca kanunda belirtilen suçlar söz konusu olduğunda uygulama alanı bulur. Hırsızlık suçu, etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanacağı bir suç türüdür. Hırsızlık suçlarında suçun işlenmesi sırasında meydana gelen diğer zararlar ayrıca mala zarar verme suçu kapsamında göz önüne alınacağından, çalınan malın kendisinin iade edilmesi veya tazmin edilmesi halinde fail hakkında etkin pişmanlık hükümlerini uygulamak suretiyle cezada indiririm yapılması gerekmektedir. 6 TCK 168: (1) Hırsızlık, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, hileli iflâs, taksirli iflâs (Mülga ibare :02/07/ S.K./84.md.) suçları tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisine kadarı indirilir. (2) Etkin pişmanlığın kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmezden önce gösterilmesi halinde, verilecek cezanın yarısına kadarı indirilir. (3) Yağma suçundan dolayı etkin pişmanlık gösteren kişiye verilecek cezanın, birinci fıkraya giren hallerde yarısına, ikinci fıkraya giren hallerde üçte birine kadarı indirilir. (4) Kısmen geri verme veya tazmin halinde etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için, ayrıca mağdurun rızası aranır. (5) (Ek fıkra: 02/07/ S.K./84.md.) Karşılıksız yararlanma suçunda, fail, azmettiren veya yardım edenin pişmanlık göstererek mağdurun, kamunun veya özel hukuk tüzel kişisinin uğradığı zararı, soruşturma tamamlanmadan önce tamamen tazmin etmesi halinde kamu davası açılmaz; zararın hüküm verilinceye kadar tamamen tazmin edilmesi halinde ise, verilecek ceza üçte birine kadar indirilir. Ancak kişi, bu fıkra hükmünden iki defadan fazla yararlanamaz. X. Ceza Sorumluluğunu Kaldıran ve Azaltan Sebepler Bu sebepler TCK genel hükümlerde düzenlendiği için hırsızlık suçunda da uygulama alanı bulacaktır. Ayrıca TCK m.147 de özel bir zorunluluk hali düzenlemesi de bulunmaktadır. Bu maddeye göre hırsızlık suçunun ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için işlenmesi halinde, olayın özelliğine göre verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi ceza vermekten de vazgeçilebilir. Örneğin gece yarısı ateşlenen bebeğinin havale geçireceğinden korkan annenin izinsiz bir şekilde evde olmayan komşusunun kapısını kırarak evine girmesi ve ateş düşürücü çalması durumunda bir zaruret hali bulunduğundan hırsızlık, konut dokunulmazlığını ihlali ve mala zarar verme suçlarından cezalandırılmaması gerekir. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki olayda ki annenin eylemi haksızlık vasfını koruduğundan kırdığı kapının bedelini ödemesi gerekir. 6 Esen, Sinan, Malvarlığına Karşı ve Belgelerde Sahtecilik ve Bilişim Alanındaki Suçlar, Adalet Yayınevi, Ankara 2007,s.433

6 6 XI. Daha Az Cezayı Gerektiren Haller Daha az cezayı gerektiren haller TCK m.144 te düzenlenmiştir. TCK 144/1-a da yapılan düzenlemeye göre hırsızlık suçunun paydaş ya da elbirliği ile malik olunan mal üzerinde işlenmesi durumunda failin hırsızlığa konu olan mala paydaş veya elbirliği ile tamamen olmasa da kısmen malik olduğundan şikâyet üzerine fail hakkında iki aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur. TCK 144/1-b de yapılan düzenlemeye göre bir hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla hırsızlık suçunun işlenmesi durumunda şikâyet halinde fail hakkında iki aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur. 3- Suçun Nitelikli Halleri Hırsızlık suçunun nitelikli halleri 142. Ve 143. (Suçun gece vakti işlenmesi) maddelerde belirtilmiştir. Şimdi bu maddeleri tek tek inceleyelim. A- Hırsızlık Suçunun Kime Ait Olursa Olsun Kamu Kurum ve Kuruluşlarında veya İbadete Ayrılmış Yerlerde Bulunan ya da Kamu Yararına veya Hizmetine Tahsis Edilen Eşya Hakkında İşlenmesi (142/1-a) Bu nitelikli hale göre kamu kurum ve kuruluşlarında ya da hangi dine ait olursa olsun ibadethaneler de gerçekleştirilecek hırsızlık suçu sonucunda daha ağır bir cezaya hükmedilir. Söz konusu eşyanın bahsedilen kurumlara ya da kişiye ait olmasının bir önemi yoktur. Örneğin camiden bir tespihin çalınması durumunda bu nitelikli halin uygulanması için, tespihin camiye ait olmasının bir önemi bulunmamaktadır. İbadet eden herhangi birine ait olabilir. Hırsızlık suçunun kamu yararına veya hizmetine tahsis edilen eşya hakkında işlenmesi durumunda da söz konusu malın açık ya da kapalı olarak koruma altına alınmış olmasının, malın bulunduğu yerin bir önemi bulunmamaktadır. Burada üzerinde durulması gereken konu madde de belirtilen malın kamu hizmetine ya da yararına tahsis edilmiş olmasıdır. Yani malın devlete ya da özel kişiye ait olmasının bir önemi yoktur. 7 Aranan tek şart, hırsızlık suçunun gerçekleştiği anda malın bedeli karşılığında ya da bedelsiz olarak herkesin yararlanmasına sunulmuş olmasıdır. Örneğin yoldan bir trafik levhasının çalınması durumunda da, özel bir hastaneden tıbbi bir cihazın çalınması durumunda da bu nitelikli hal uygulanacaktır. B- Hırsızlık Suçunun Halkın Yararlanmasına Sunulmuş Ulaşım Aracı İçerisinde Veya Kalkış Yerlerinde Bulunan Eşya Hakkında İşlenmesi (142/1-c) Bu nitelikli halin uygulanabilmesi için söz konusu aracın umuma tahsis edilmiş olması gerekmektedir. Aracın türü bir önem arz etmemektedir. Ayrıca çalınan eşyanın mürettebata 7 Mülga Ceza Kanununda kamunun yararlanmasına tahsis edilmiş malın çalınmasının nitelikli bir hal olarak kabulü için bu malın resmi dairelerde ve evrak mahzenlerinde ya da umumi müesseselerde muhafaza olunmayan eşyalardan olması şartı aranmıştır.

7 7 (muavin, hostes, kaptan vs.) ya da yolculara ait olması bir önem arz etmemektedir. Madde de bahsedilen kalkış yerleri ifadesi ise otobüsün mola yeri, havalimanı, gar gibi yerleri kapsamaktadır. C- Hırsızlık Suçunun Bir Afet Veya Genel Bir Felaketin Meydana Getirebileceği Zararları Önlemek Veya Hafiflet Maksadıyla Hazırlanan Eşya Hakkında İşlenmesi (142/1-d) Kanun koyucu, madde metninde belirtilen nitelikli halin uygulanması için söz konusu eşyanın gerçek ya da tüzel; kamu ya da özel kişinin zilyetliğinde olması şartını aramamıştır. Örneğin belediye tarafından dağıtılan deprem çadırlarının bulunduğu kamptan çalınması da kişinin olası bir depreme yönelik hazırlamış olduğu ilk yardım setinin çalınması da bu nitelikli halin uygulanmasına sebebiyet verir. D- Hırsızlık Suçunun Adet Veya Tahsis Veya Kullanımları Gereği Açıkta Bırakılmış Eşya Hakkında İşlenmesi (142/1-e) Bu nitelikli halin uygulanabilmesi için söz konusu taşınırın adet ya da kullanımı gereği dışarıda bırakılması gerekir. Örneğin bir biçerdöverin tarlada bırakılması durumunda bu nitelikli hal uygulanabilecekken bir cep telefonunun dışarıda bırakılması durumunda uygulanmayacaktır. Not: 141/1-B,1-F bentleri mülga edilmiştir. Yukarıda belirtilen nitelikli hallerin uygulanması durumunda 3 7 arası hapis cezasına hükmolunacaktır. E- Hırsızlık Suçunun Kişinin Malını Koruyamayacak Durumda Olmasından Veya Ölmesinden Yararlanarak İşlenmesi (142/2-a) Bu nitelikli hal kişinin sarhoş, baygın, aşırı elem, ağır hastalık durumunda olması durumunda uygulama alanı bulacaktır. Kişinin ölmesinden yararlanarak hırsızlık suçunun işlenmesi durumunda da bu nitelikli hal uygulanacaktır. Ayrıca belirtmeliyiz ki bu nitelikli hallerin uygulanabilmesi için, kişinin bulunduğu duruma fail tarafından getirilmemiş olması gerekmektedir. Örneğin birisinin malını çalmak için cinayet işlenmesi durumunda nitelikli kasten öldürme ve yağma suçları oluşacağından verilecek hüküm de bu maddeler çerçevesinde belirlenecektir. F- Hırsızlık Suçunun Elde Veya Üstte Taşınan Eşyayı Çekip Almak Suretiyle ya da Özel Beceriyle İşlenmesi (142/2-b) Hırsızlık suçunun elde veya üstte taşınan eşyayı çekip almak suretiyle işlenmiş olması durumunda dikkat edilmesi gereken husus cebir kullanılıp kullanılmadığıdır. Örneğin cep telefonu ile konuşan bir kadının diğer elinde tuttuğu çanta kadının dikkati dağıldığından hızlı bir şekilde elinden çekilip alınabilir. Bu durumda bahsedilen nitelikli hal uygulanacaktır. Ancak kadının tuttuğu çantayı bırakmaması, direnmesi durumunda failin çantayı alabilmek için icra hareketlerini sürdürmesi, (örneğin kadına vurması ya da sürüklemesi ya da başka bir cebir uygulaması) durumunda bu nitelikli hal değil, başka bir suç tipi olan yağma suçu oluşacaktır.

8 8 Hırsızlık suçunun özel beceriyle işlenmesi durumunda da failin yetenekleri sebebiyle bu suçu kolay bir şekilde işlemiş olması cezayı ağırlaştırıcı bir nedendir. Örneğin tokalaşma esnasında mağdurun yüzüğünün çalınması herkes tarafından gerçekleştirilmesi mümkün olan bir eylem değildir. Özel bir el çabukluğu yani beceri gerektirir. Bu durumda nitelikli hal olaya uygulanacaktır. G- Hırsızlık Suçunun Doğal Bir Afetin Veya Sosyal Olayların Meydana Getirdiği Korku Veya Kargaşadan Yararlanarak İşlenmesi (142/2-c) Hırsızlık suçunun doğal bir afetin veya sosyal olayların meydana getirdiği korku veya kargaşadan yararlanarak işlenmesi, bir nitelikli unsur olarak belirlenmiştir. Kişinin içinde bulunduğu bazı durumlar, eşyası üzerindeki koruma ve gözetimini zayıflatabilir ve hatta ortadan kaldırabilir. Bu durumdan yararlanarak hırsızlık suçu kolaylıkla işlenebilir. 8 Bu durumlara örnek olarak deprem, sel, heyelan, terör saldırısı gibi durumları gösterebiliriz. H- Hırsızlık Suçunun Haksız Yere Elde Bulundurulan veya Taklit Anahtarla ya da Diğer Bir Aletle Kilit Açmak Veya Kilitlenmesini Engellemek Suretiyle İşlenmesi (142/2-d) Bu nitelikli halin uygulanabilmesi için failin elinde daha önceden bulundurduğu anahtar ya da maymuncuk gibi kilidin açılmasını kolaylaştıracak bir aletle suçu işlemesi gerekir. Örneğin önceki bir hırsızlıkta ele geçirilen kasa anahtarı ile kasanın açılmaya çalışması durumunda bu nitelikli hal uygulanacakken, kasanın üzerinde unutulmuş ya da bırakılmış bir anahtarın zaten mevcut olması durumu nitelikli hal kapsamında değerlendirilmeyecektir. Aynı şekilde kilidin kırılmış olması durumunda da nitelikli hal uygulanmayacaktır. Kilitlenmesini engellemek durumuna da kilidin içine bir kâğıt parçası sıkıştırılmasını ve dolayısıyla kilitlenme işleminin başarısız olmasını, dükkân kepenginin altına taş koyarak kepengin tamamen kapanmasının engellenmesi durumlarını gösterebiliriz. İ- Hırsızlık Suçunun Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Suretiyle İşlenmesi (142/2-e) Bu durumda hırsızlık suçunun tanımında yer alan bulunduğu yerden alan ifadesinin somut bir şekilde uygulanması mümkün değildir. Bu nitelikli hal düzenlenmesinde kast edilen internet bankacılığı ya da başka bir sistemde yer alan paranın, fail tarafından rıza dışında kendisinin ya da başkasının yararına farklı bir yere nakil edilmesidir. Somut olayda bu nitelikli halin uygulanıp uygulanamayacağının belirlenmesi için failin davranışlarında hile olup olmadığına bakılması gerekir. Failin hileli davranışlar sonucunda mağduru aldatarak bilişim sistemini kullanmak suretiyle icra hareketlerinde bulunması durumunda hırsızlık suçu değil, bir başka suç olan nitelikli dolandırıcılık söz konusu olacaktır. J- Hırsızlık Suçunun Tanınmamak İçin Tedbir Alarak Veya Yetkisi Olmadığı Halde Resmi Sıfat Takınarak İşlenmesi (142/2-f) Bu nitelikli halin uygulanabilmesi için failin kendini tanınamayacak bir biçimde kamufle etmesi ya da hırsızlık suçunun işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla yetkisi olmamasına rağmen resmi bir sıfat takınarak işlenmesi gerekmektedir. 8 Madde Gerekçesi

9 9 Örneğin failin başına kar maskesi, kilotlu çorap, takma sakal gibi şeyleri geçirmesi durumunda bu nitelikli hal uygulama alanı bulacaktır. Failin tanınmamak için aldığı tedbirlere rağmen kendisini tam olarak gizleyememesi ya da tanınması durumunda nitelikli hal yine uygulanacaktır. Bir başka ifadeyle failin tanınıp tanınmamasının bu nitelikli halin uygulanabilmesi için bir önemi bulunmamaktadır. Hırsızlık suçunun yetkisi olmadığı halde resmi sıfat takınması durumunda da örneğin failin kendisini üst düzey bir subay olarak tanıtarak bu suçu işlemesini gösterebiliriz. Ayrıca belirtmemiz gereken bir diğer husus failin gerçekten resmi bir sıfata sahip olması durumunda hırsızlık suçunu işlemesi halinde uygulanacak bir nitelikli hal düzenlemesinin bulunmuyor oluşudur. K- Hırsızlık Suçunun Büyük ve Küçükbaş Hayvan Hakkında İşlenmesi (142/2-g) Büyük veya küçükbaş hayvanlara karşı yapılacak hırsızlık sürü, ahır, mera gibi yerlerde gerçekleştirilebilir. Kanun koyucu bu düzenleme ile hayvan hırsızlığının önüne geçmek istemiştir. L- Hırsızlık Suçunun Herkesin Girebileceği Bir Yerde Bırakılmakla Birlikte Kilitlenmek Suretiyle ya da Bina veya Eklentileri İçerisinde Muhafaza Altına Alınmış Olan Eşya Hakkında İşlenmesi (142/2-h) Hırsızlık suçunun bu nitelikli halinin uygulanabilmesi için hırsızlığın konusu oluşturan taşınır eşyanın koruma altına alınmış olması gerekir. Herkesin girebileceği bir yerde kilitli bir şekilde bırakılan taşınırın (örneğin cadde üzerinde park halinde bulunan kilitli araba) çalınması ya da bina veya eklentileri içerisinde kilitsiz bir şekilde bulunan (örneğin evin garajında ki araba) taşınırın çalınması durumunda bu nitelikli hal uygulanacaktır. Not: 142/2-h Ek benttir. Hırsızlık suçunun yukarıda belirtilen şekillerde işlenmesi durumunda 5 10 yıl arasında hapis cezasına hükmolunur. Hırsızlık suçunun 142/2-b maddesinde belirtilen surette beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda olan kimseye karşı işlenmesi halinde, verilecek ceza 1 3 oranında arttırılır. M- Hırsızlık Suçunun Sıvı veya Gaz Halindeki Enerji Hakkında ve Bunların Nakline İşlenmesine veya Depolanmasına Ait Tesislerde İşlenmesi (142/3) Bu nitelikli hal doğalgaz, petrol gibi enerjilerin çalınmasını engellemek amacıyla düzenlenmiştir. N- Hırsızlık Suçunun Gece Vakti İşlenmesi (143) Yasa koyucu bu nitelikli hal ile geceleri dinlenmeye çekilen bireylerin huzurunu korumayı amaçlamıştır. Güneşin batmasından bir saat sonra başlayan ve doğmasından bir saat öncesine kadar olan zaman diliminde işlenen hırsızlık suçları gece işlenmiş sayılacak ve verilecek ceza 1/3 oranında arttırılabilecektir.

10 10 4- Örnek Yargıtay Kararları Sanığın bir apartmanın üçüncü katında oturan yakınanın evine penceresinden girerek para ve bir kısım eşya ile birlikte aldığı otomobil anahtarıyla evden çıkıp hemen evin önünde otoparkta bulunan aracı çalması eyleminde, araya zaman aralığı girmediği ve fiilin kesintiye uğramadan devam ettirildiği gözetildiğinde, zincirleme suç hükümlerinin uygulama yeri bulunmamaktadır. Sanığın eyleminin bütün halinde tek bir hırsızlık suçunu oluşturmakta olup, suça vasıf verilirken eylem bütünlüğü içindeki en ağır niteliğe dayanılması gerekir. Yerel mahkemece bozma üzerine yeni hüküm kurulurken oluşum bütünlüğünün gözetilerek yasanın 61. maddesince temel cezanın tespiti uygundur. 9 Sanık tarafından telefon kablolarının çalınmak istenmesi sırasında zorunlu olarak kesilmesi suretiyle, çalınmak istenen malın aynına zarar verildiği anlaşılan olayda, hırsızlık suçu yanında mala zarar verme suçundan ceza verilemeyeceği gözetilmelidir. 10 Dava; hırsızlık suçunda etkin pişmanlığa ilişkindir. Sanığın yakalandığında suçunu ikrar edip çaldığı yağları sattığı kişiyi kolluk görevlilerine söylediği, ancak eşyayı sattığı bu kişiden ücretini ödemek suretiyle geri alarak mağdura aynen iade etmek veya bizzat ya da kendi girişimleri sonucu 3. bir kişi tarafından bedelini mağdura ödenmek gibi bir davranışta bulunmadığı anlaşılan somut olayda; sanığın artık üzerinde tasarruf yetkisi bulunmayan yağları sattığı kişiyi söylemesi sonucu yağların satın alan kişiden alınarak mağdura iadesinin T.C.K.nun 168. maddesi anlamında bizzat pişmanlık gösterilerek gerçekleştirilmiş bir iade veya tazmin olarak kabulü mümkün değildir. Bu itibarla 5237 Sayılı TCK nın 168. maddesi kapsamında etkin pişmanlık şartlarının gerçekleşmediğini kabul eden yerel mahkeme hükmü ile bu hükmü onayan Özel Daire kararında bir isabetsizlik bulunmadığından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itirazının reddine karar verilmelidir. 11 Yürüme engelli olan ve bu durumu sanık tarafından da bilinen katılan mağdurun cep telefonunu kapıp kaçan sanık hakkında 5237 sayılı TCK nın 142/2-b ( elde veya üstte taşınan eşyayı çekip almak suretiyle ya da özel beceriyle ) gerekir. 12 Yakınana ait aracın, sol ön kapı kilidinin sert bir cisimle kırılarak açılıp, düz kontak yapılarak çalınması eyleminin, 5237 sayılı TCY. nin 142/1-b maddesine uyan suçu oluşturduğu gözetilmeden, anılan Yasanın 142/2-d maddesi ile uygulama yapılması yasaya aykırıdır Ceza Genel Kurulu 2007/6-195 E., 2007/197 K Ceza Dairesi 2009/7705 E.N, 2011/2208 K.N. 11 Ceza Genel Kurulu E.N. 2013/ K.N. 2015/7 K.T Ceza Dairesi E. 2011/10287 K. 2012/11791 T Ceza Dairesi E. 2008/23322 K. 2009/9273 T

11 11 bilirkişi raporu ve krokisiyle olay yeri fotoğraflarından, suça konu hayvanların, katılanın ikamet ettiği binanın eklentisi niteliğindeki ahırdan çalındığının anlaşılması karşısında; sanığın eyleminin 5237 Sayılı TCK nin 142/1-b. maddesine uyan suçu oluşturduğu gözetilmeden, yazılı biçimde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiş 14 Kendisini polis olarak tanıtan sanığın, müştekinin üstünü aradıktan sonra cüzdanında bulunan 500 TL'nin sahte olup olmadığını kontrol etmek için karakola götüreceğini söyleyip olay yerinden uzaklaşması şeklinde gerçekleşen eyleminin, 5237 sayılı TCK'nın 142/2-f. maddesine uyan suçu oluşturduğu gözetilmeden, suçun nitelendirilmesinde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması 15 Sanığın olay günü önce saat sıralarında müştekinin işyerine girerek içerisinde bir miktar para, bilgisayar parçaları ve müştekiye ait aracın anahtarı olan çantayı aldıktan sonra aynı gün saat sıralarında müştekinin arabasını çalmaya teşebbüs etmesi şeklinde gerçekleşen olayda, sanığın aynı mağdura karşı aynı suç işleme kararı altında eylemlerini gerçekleştirmesi nedeniyle zincirleme suç hükümlerinin uygulanması gerekir. Ceza belirlenirken suçun en ağır cezayı gerektiren hali üzerinden uygulama yapılmalıdır Ceza Dairesi Esas N. 2013/5573 Karar N. 2014/7491 Karar T Ceza Dairesi Esas No:2015/828 Karar No:2015/1853 K. Tarihi: Ceza Genel Kurulu E: 2012/ K: 2013/257 T:

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI KASIM 2013 ŞANLIURFA

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI KASIM 2013 ŞANLIURFA HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 21-24 KASIM 2013 ŞANLIURFA Grup Adı Grup Konusu Grup Başkanı : Ceza Hukuku / 2. Grup : Hırsızlık - Yağma- Dolandırıcılık- Evrakta Sahtecilik

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ... V İÇİNDEKİLER... VII ONUNCU BÖLÜM MALVARLIĞINA KARŞI SUÇLAR

İÇİNDEKİLER SUNUŞ... V İÇİNDEKİLER... VII ONUNCU BÖLÜM MALVARLIĞINA KARŞI SUÇLAR İÇİNDEKİLER SUNUŞ... V İÇİNDEKİLER... VII ONUNCU BÖLÜM MALVARLIĞINA KARŞI SUÇLAR HIRSIZLIK... I. GENEL OLARAK... KORUNAN HUKUKİ YARAR... I MADDİ UNSUR.... Fail.... Mağdur.... Suçu Ko usu... A. Mal... B.

Detaylı

Ali Kemal Yıldız Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi alikemal.yildiz@bahcesehir.edu.tr

Ali Kemal Yıldız Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi alikemal.yildiz@bahcesehir.edu.tr Ali Kemal Yıldız Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi alikemal.yildiz@bahcesehir.edu.tr ANAYASAL KURALLAR Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir (Ay. m. 56/1). Çevreyi geliştirmek,

Detaylı

CİNSEL SALDIRILAR ACİL HEKİMİNİN SORUMLULUKLARI. Dr. Serhat KOYUNCU Gaziosmanpaşa Üniversitesi Acil tıp A.D

CİNSEL SALDIRILAR ACİL HEKİMİNİN SORUMLULUKLARI. Dr. Serhat KOYUNCU Gaziosmanpaşa Üniversitesi Acil tıp A.D CİNSEL SALDIRILAR ACİL HEKİMİNİN SORUMLULUKLARI Dr. Serhat KOYUNCU Gaziosmanpaşa Üniversitesi Acil tıp A.D Tanımlar Cinsel saldırı çeşitleri Yasal düzenlemeler Acil hekiminin sorumlulukları Cinsel saldırı,

Detaylı

HAYATA KARŞI SUÇLAR. Madde 81- (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, MÜEBBET HAPİS CEZASI ile cezalandırılır.

HAYATA KARŞI SUÇLAR. Madde 81- (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, MÜEBBET HAPİS CEZASI ile cezalandırılır. KASTEN ÖLDÜRME HAYATA KARŞI SUÇLAR Madde 81- (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, MÜEBBET HAPİS CEZASI ile cezalandırılır. (Madde 48- (1) Müebbet hapis cezası, hükümlünün hayatı boyunca devam eder.) Nitelikli

Detaylı

ÖZEL CEZA HUKUKU Cilt IV Malvarlığına Karşı Suçlar (TCK m )

ÖZEL CEZA HUKUKU Cilt IV Malvarlığına Karşı Suçlar (TCK m ) ÖZEL CEZA HUKUKU Cilt IV Malvarlığına Karşı Suçlar (TCK m. 141-169) Prof. Dr. Köksal BAYRAKTAR Prof. Dr. Ali Kemal YILDIZ Doç. Dr. Eylem AKSOY RETORNAZ Doç. Dr. Güçlü AKYÜREK Doç. Dr. Ali Hakan EVİK Doç.

Detaylı

Hırsızlık Suçları. Prof. Dr. Ersan ŞEN* * İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi.

Hırsızlık Suçları. Prof. Dr. Ersan ŞEN* * İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi. Hırsızlık Suçları Prof. Dr. Ersan ŞEN* * İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi. Öz Bu çalışmamızda, Türk Ceza Kanunu nun Kişilere Karşı Suçlar başlıklı ikinci kısım, onuncu bölümde Malvarlığına

Detaylı

başkasına zarar vermeme suç olgusu hırsızlık

başkasına zarar vermeme suç olgusu hırsızlık Her ne şart altında olunursa olunsun, Tabiî Hukuk tan gelen başkasına zarar vermeme kuralının toplum tarafından özümsenmemiş oluşu suç olgusunu ortaya çıkarmaktadır. Bir suç olgusu olarak ele alınan hırsızlık,

Detaylı

UZLAŞTIRMA KAPSAMINDAKİ SUÇLAR YETİŞKİNLER -SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLAR BAKIMINDAN UZLAŞTIRMA KAPSAMINDA KALAN SUÇLARA İLİŞKİN TABLO

UZLAŞTIRMA KAPSAMINDAKİ SUÇLAR YETİŞKİNLER -SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLAR BAKIMINDAN UZLAŞTIRMA KAPSAMINDA KALAN SUÇLARA İLİŞKİN TABLO UZLAŞTIRMA KAPSAMINDAKİ SUÇLAR YETİŞKİNLER -SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLAR BAKIMINDAN UZLAŞTIRMA KAPSAMINDA KALAN SUÇLARA İLİŞKİN TABLO SIRA NO SUÇUN ADI MADDE/FIKRA ŞİKAYETE TABİ Mİ KANUNDA ÖNGÖRÜLEN CEZA MİKTARI

Detaylı

TEMEL YASALAR /DÜZENLEMELER

TEMEL YASALAR /DÜZENLEMELER GİRİŞ Gelişen bilişim teknolojilerinin bütün kamu kurumlarında kullanılması hukuk alanında bir kısım etkiler meydana getirmistir. Kamu tüzel kişileri tarafından bilgisayar teknolojileri kullanılarak yerine

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI. Denizli KASIM 2013

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI. Denizli KASIM 2013 HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI Denizli 07-10 KASIM 2013 Grup Adı Grup Konusu : Ceza Grubu 6. Grup : İhaleye Fesat Karıştırma Suçları, Zimmet, Rüşvet, İrtikâp, Görevi Kötüye

Detaylı

5237 SAYILI TCK. 141-147. MADDELERİNDE YER ALAN HIRSIZLIK SUÇLARI 1

5237 SAYILI TCK. 141-147. MADDELERİNDE YER ALAN HIRSIZLIK SUÇLARI 1 5237 SAYILI TCK. 141-147. MADDELERİNDE YER ALAN HIRSIZLIK SUÇLARI 1 MUHAMMET MURAT ÜLKÜ ÇORUM CUMHURİYET SAVCISI 33516 1 Bu çalışma, Yeni Ceza Adalet Sistemi nin Cumhuriyet Savcıları ve Hakimlere tanıtımı

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Programı Genel Hukuk-1 Dersleri Kamu Hukuku Alt Dalları (Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Ceza Hukuku) ve Bu Dallar ile İlgili Temel

Detaylı

CEZA HUKUKU (FĐNAL SINAVI) 1- TCK ye göre, aşağıdakilerden hangisi davayı düşüren nedenlerden biri değildir?

CEZA HUKUKU (FĐNAL SINAVI) 1- TCK ye göre, aşağıdakilerden hangisi davayı düşüren nedenlerden biri değildir? CEZA HUKUKU (FĐNAL SINAVI) 1- TCK ye göre, aşağıdakilerden hangisi davayı düşüren nedenlerden biri değildir? a) Sanığın ölümü b) Hükümlünün ölümü c) Ön ödeme d) Genel af e) Dava zaman aşımı AÇIKLAMA: Bir

Detaylı

Cinsel taciz suçu TCK. nun 105 inci maddesinde düzenlenmiştir. Burada;

Cinsel taciz suçu TCK. nun 105 inci maddesinde düzenlenmiştir. Burada; Cinsel taciz suçu TCK. nun 105 inci maddesinde düzenlenmiştir. Burada; (1) Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya

Detaylı

İFLASLA KAPANMAYAN DEFTERLER: HİLELİ VE TAKSİRLİ İFLAS SUÇLARI

İFLASLA KAPANMAYAN DEFTERLER: HİLELİ VE TAKSİRLİ İFLAS SUÇLARI İFLASLA KAPANMAYAN DEFTERLER: HİLELİ VE TAKSİRLİ İFLAS SUÇLARI Tüm hakları saklıdır KRİZ DÖNEMLERİNDE İFLAS SUÇLARI VE HİLELİ İFLAS SUÇU Ülkelerin güncel ekonomik durumları bireyler arasındaki özel hukuk

Detaylı

AĞIR CEZA MAHKEMESİNİN GÖREVİNE GİREN SUÇLAR 1- SOYKIRIM 23 I. GENEL OLARAK 25 II. KORUNAN HUKUKİ DEĞER 27 III. SUÇUN KONUSU 27 IV.

AĞIR CEZA MAHKEMESİNİN GÖREVİNE GİREN SUÇLAR 1- SOYKIRIM 23 I. GENEL OLARAK 25 II. KORUNAN HUKUKİ DEĞER 27 III. SUÇUN KONUSU 27 IV. AĞIR CEZA MAHKEMESİNİN GÖREVİNE GİREN SUÇLAR 1- SOYKIRIM 23 I. GENEL OLARAK 25 II. KORUNAN HUKUKİ DEĞER 27 III. SUÇUN KONUSU 27 IV. SUÇUN MADDİ UNSURU 27 a- Fail 27 b- Mağdur 27 c- Hareket unsuru 27 V.

Detaylı

Türk Ceza Kanunu nda Düzenlenen ve Sık Rastlanan Sulh Ceza Davaları

Türk Ceza Kanunu nda Düzenlenen ve Sık Rastlanan Sulh Ceza Davaları Türk Ceza Kanunu nda Düzenlenen ve Sık Rastlanan Sulh Ceza Davaları Osman SOYDAL Hakim Türk Ceza Kanunu nda Düzenlenen ve Sık Rastlanan SULH CEZA DAVALARI Örnekler Yardımıyla Ayrıntılı Konu Anlatımı Uygulamada

Detaylı

MALA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA ETKİN PİŞMANLIK

MALA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA ETKİN PİŞMANLIK MALA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA ETKİN PİŞMANLIK (5237 sayılı TCK nın 168. maddesi) EFFECTIVE REPENTANCE IN CRIMES AGANIST PROPERTY (168 th article of Turkish Criminalcode No. 5237) Hüseyin EKER * 1 Özet: Bu

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Ceza Hukuku Genel Hükümler

İÇİNDEKİLER. Ceza Hukuku Genel Hükümler İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm Ceza Hukuku Genel Hükümler -1. CEZA HUKUKUNUN TANIMI... 1 I. Ceza Hukukunun Tanımı... 1-2. CEZA HUKUKUNUN KAYNAKLARI VE YORUM... 2 I. Ceza Hukukunun Kaynakları... 2 II. TCK ile

Detaylı

CEZA HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER

CEZA HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER İsmail ERCAN THEMIS CEZA HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM GİRİŞ Birinci Bölüm Suçların Sınıflandırılması ikinci Bölüm Temel Kavramlar I. KAMU GÖREVLİSİ KAVRAMI... 5 II. SİLAH KAVRAMI... 8

Detaylı

İcra Suçlarında Dava Açma Yöntemi Şikâyet Hakkının Düşmesi

İcra Suçlarında Dava Açma Yöntemi Şikâyet Hakkının Düşmesi Ceza Genel Kurulu E: 2009/16.HD-154 K: 2009/282 T: 08.12.2009 İcra Suçlarında Dava Açma Yöntemi Şikâyet Hakkının Düşmesi Özet: İİY'nin 331. maddesi uyarınca açılan davada 5271 sayılı CYY kurallarının değil,

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI / MALATYA

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI / MALATYA HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 28.11.2013 01.12.2013 / MALATYA Grup Adı : CEZA HUKUKU 3. GRUP Grup Konusu : Yaralama, öldürme suçları Grup Başkanı : Muzaffer ÖZDEMİR Yargıtay

Detaylı

Yasemin BABA Türk Ceza Kanunu nda Etkin Pişmanlık İSTANBUL ARŞİVİ

Yasemin BABA Türk Ceza Kanunu nda Etkin Pişmanlık İSTANBUL ARŞİVİ Yasemin BABA Türk Ceza Kanunu nda Etkin Pişmanlık İSTANBUL ARŞİVİ İÇİNDEKİLER İSTANBUL CEZA HUKUKU VE KRİMİNOLOJİ ARŞİVİ...VII ÖNSÖZ... IX YAZARIN ÖNSÖZÜ...XIII İÇİNDEKİLER...XV KISALTMALAR LİSTESİ...XXI

Detaylı

TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ KANUN NO: 5237. Taksir. (1) Taksirle işlenen fiiller, kanunun açıkça belirttiği hallerde. cezalandırılır.

TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ KANUN NO: 5237. Taksir. (1) Taksirle işlenen fiiller, kanunun açıkça belirttiği hallerde. cezalandırılır. TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ KANUN NO: 5237 Taksir Madde 22- cezalandırılır. (1) Taksirle işlenen fiiller, kanunun açıkça belirttiği hallerde (2) Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla,

Detaylı

Haklara Tecavüz Halinde Hukuki Ve Cezai Prosedür

Haklara Tecavüz Halinde Hukuki Ve Cezai Prosedür Haklara Tecavüz Halinde Hukuki Ve Cezai Prosedür Fikir ve Sanat Eserleri Kanunumuz, eser sahibinin manevi ve mali haklarına karşı tecavüzlerde, Hukuk Davaları ve Ceza Davaları olmak üzere temel olarak

Detaylı

USBD Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi IJSS International Journal of Social Sciences ISSN

USBD Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi IJSS International Journal of Social Sciences ISSN USBD Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi IJSS International Journal of Social Sciences ISSN 2548-0685 www.sobider.net HIRSIZLIK SUÇUNUN BENZER SUÇLARLA MUKAYESESİ 1 Müslüm Aras Özet Hırsızlık suçu malvarlığına

Detaylı

YENİ VAKIFLAR KANUNUNA VE VAKIFLAR YÖNETMELİĞİNE SİVİL DEĞERLENDİRME

YENİ VAKIFLAR KANUNUNA VE VAKIFLAR YÖNETMELİĞİNE SİVİL DEĞERLENDİRME YENİ VAKIFLAR KANUNUNA VE VAKIFLAR YÖNETMELİĞİNE SİVİL DEĞERLENDİRME Tüzel Kişilik MADDE 4 Vakıflar, özel hukuk tüzel kişiliğine sahiptir. Yeni vakıfların kuruluşu, mal varlığı, şube ve temsilcilikleri

Detaylı

Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar. Dt. Evin Toker

Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar. Dt. Evin Toker Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar Dt. Evin Toker dtevintoker@gmail.com Şiddet Nedir? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) şiddeti; fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ...V ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR...XVII GİRİŞ...1

İÇİNDEKİLER SUNUŞ...V ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR...XVII GİRİŞ...1 İÇİNDEKİLER SUNUŞ...V ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR...XVII GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR, KAVRAM, TARİHİ GELİŞİM, LEH VE ALEYHTEKİ GÖRÜŞLER, HUKUKİ NİTELİĞİ, BENZER KAVRAMLARDAN

Detaylı

ADLİ TIBBİ AÇIDAN ADLİ PSİKİYATRİ

ADLİ TIBBİ AÇIDAN ADLİ PSİKİYATRİ ADLİ TIBBİ AÇIDAN ADLİ PSİKİYATRİ Prof. Dr. Faruk AŞICIOĞLU Adli Tıp Uzmanı &Tıbbi Biyoloji Bilim Dr. Adli Tıp Enstitüsü ADLİ PSİKİYATRİ NEDİR? ADLİ PSİKİYATRİST KİMDİR? Hukuki çatışmaların çözümünde psikiyatri

Detaylı

***Bu metin yol gösterici mahiyette olup, sınav sorumluluğunun tamamını kapsamayabilir.

***Bu metin yol gösterici mahiyette olup, sınav sorumluluğunun tamamını kapsamayabilir. ***Bu metin yol gösterici mahiyette olup, sınav sorumluluğunun tamamını kapsamayabilir. I. Korunan Hukuki Değer Cinsel saldırı suçunda korunan hukuki değer cinsel dokunulmazlıktır. Burada cinsel dokunulmazlık

Detaylı

MÜKERRİR HÜKÜMLÜLERİN İNFAZINDA MÜDDETNAME HESAPLAMALARI:

MÜKERRİR HÜKÜMLÜLERİN İNFAZINDA MÜDDETNAME HESAPLAMALARI: Osman ATALAY Ankara İnfaz Cumhuriyet Savcısı MÜKERRİR HÜKÜMLÜLERİN İNFAZINDA MÜDDETNAME HESAPLAMALARI: I - GENEL ESASLAR : Tekerrür, kişinin daha önce işlediği suçu nedeniyle belli bir cezaya mahkum edilmiş

Detaylı

Yasal Çerçeve (Bilgi Edinme Kanunu ve Diğer Gelişmeler) KAY 465 Ders 1(2) 22 Haziran 2007

Yasal Çerçeve (Bilgi Edinme Kanunu ve Diğer Gelişmeler) KAY 465 Ders 1(2) 22 Haziran 2007 Yasal Çerçeve (Bilgi Edinme Kanunu ve Diğer Gelişmeler) KAY 465 Ders 1(2) 22 Haziran 2007 Ders Planı Ders İçeriği: Yasal Çerçeve Bilgi Edinme Kanunu Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Çalışma Usul ve Esasları

Detaylı

5237 TCK DEĞĠġĠKLĠK TASARISI Cinsel Suçlarla Ġlgili Bölüm. Önerilen DeğiĢiklik Cinsel saldırı (Tasarı Madde 42)

5237 TCK DEĞĠġĠKLĠK TASARISI Cinsel Suçlarla Ġlgili Bölüm. Önerilen DeğiĢiklik Cinsel saldırı (Tasarı Madde 42) 5237 TCK DEĞĠġĠKLĠK TASARISI Cinsel saldırı Cinsel saldırı (Tasarı Madde 42) Madde 102- (1) Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi, mağdurun şikayeti üzerine, iki yıldan

Detaylı

ULUSLARARASI SUÇLAR. İçindekiler. 1. GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI SUÇU (TCK m. 79) İNSAN TİCARETİ SUÇU (TCK m. 80) Onuncu Baskı için Önsöz...

ULUSLARARASI SUÇLAR. İçindekiler. 1. GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI SUÇU (TCK m. 79) İNSAN TİCARETİ SUÇU (TCK m. 80) Onuncu Baskı için Önsöz... İçindekiler Onuncu Baskı için Önsöz... 5 ULUSLARARASI SUÇLAR 1. GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI SUÇU (TCK m. 79)...25 I. SUÇLA KORUNAN HUKUKİ DEĞER...25 II. SUÇUN MADDİ UNSURLARI...25 A. Suçun Hukuki Konusu...25 B1.

Detaylı

İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ...V GİRİŞ...1. Birinci Bölüm SOYKIRIM VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR

İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ...V GİRİŞ...1. Birinci Bölüm SOYKIRIM VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ...V GİRİŞ...1 Birinci Bölüm SOYKIRIM VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR I. SOYKIRIM SUÇU... 3 A. Korunan Hukuki Değer...3 B. Fail...3 C. Mağdur...4 D. Suçun Maddi Unsuru...5 1.

Detaylı

TÜRK CEZA KANUNUNDA ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARI

TÜRK CEZA KANUNUNDA ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARI TÜRK CEZA KANUNUNDA ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARI Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar Çocukların Cinsel İstismarı Madde 103 (1) Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası

Detaylı

İçindekiler İKİNCİ BAB HÜRRİYET ALEYHİNDE İŞLENEN CÜRÜMLER. Birinci Fasıl Siyasi Hürriyet Aleyhinde Cürümler

İçindekiler İKİNCİ BAB HÜRRİYET ALEYHİNDE İŞLENEN CÜRÜMLER. Birinci Fasıl Siyasi Hürriyet Aleyhinde Cürümler İçindekiler Önsöz 5 İçindekiler 7 Kısaltmalar 15 Yararlanılan Kaynaklar 16 İKİNCİ BAB HÜRRİYET ALEYHİNDE İŞLENEN CÜRÜMLER Birinci Fasıl Siyasi Hürriyet Aleyhinde Cürümler Siyasi Hakların Kullanılmasını

Detaylı

SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜTLENME SUÇLARI (TCK m )

SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜTLENME SUÇLARI (TCK m ) Dr. Erkan SARITAŞ SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜTLENME SUÇLARI (TCK m. 220-221) İSTANBUL ARŞİVİ İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII ÖNSÖZ... XI İÇİNDEKİLER... XVII KISALTMALAR LİSTESİ...XXIX GİRİŞ...1 I. KONUNUN MAHİYETİ

Detaylı

3984 sayılı kanunda şeref ve haysiyet

3984 sayılı kanunda şeref ve haysiyet 3984 sayılı kanunda şeref ve haysiyet Fikret İlkiz Anayasaya göre; herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde

Detaylı

SAĞLIK HİZMETİNDEN KAYNAKLANAN SUÇLARDA YARGI SÜRECİ. Hasan Tahsin Gökcan. Yargıtay Üyesi

SAĞLIK HİZMETİNDEN KAYNAKLANAN SUÇLARDA YARGI SÜRECİ. Hasan Tahsin Gökcan. Yargıtay Üyesi SAĞLIK HİZMETİNDEN KAYNAKLANAN SUÇLARDA YARGI SÜRECİ Hasan Tahsin Gökcan Yargıtay Üyesi Sağlık Hizmetinden Kaynaklanan Suçlar A) Manevi unsura göre 1- Kasten işlenen suçlar 2- Taksirle işlenen suçlar 3-

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 06-09 HAZİRAN 2013 - İSTANBUL Grup Adı : Ceza Hukuku 3. Grup Konu : Hırsızlık, yağma, dolandırıcılık, evrakta sahtekarlık Grup Başkanı :

Detaylı

Karşılıksız Çek için Para ve Hapis Cezası Var

Karşılıksız Çek için Para ve Hapis Cezası Var Çek Kanunu; 3167 sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkındaki Kanun 19.03.1985 tarihlide kabul edilmiş, 03.04.1985 tarihli, 18714 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe

Detaylı

Tefecilik, Ekonomi Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar

Tefecilik, Ekonomi Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar Tefecilik, Ekonomi Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar Necati MERAN Yargıtay Tetkik Hakimi TEFECİLİK EKONOMİ SANAYİ ve TİCARETE İLİŞKİN SUÇLAR Fiyatları Etiketleme Kamuya Gerekli Şeylerin Yokluğuna Neden

Detaylı

I. Genel Bilgiler Ülkeler arasındaki hayat standartlarının farklılığı, bazı ülkelerde yaşanan ekonomik sorunlar, uygulanan baskıcı rejimler, yaşanan

I. Genel Bilgiler Ülkeler arasındaki hayat standartlarının farklılığı, bazı ülkelerde yaşanan ekonomik sorunlar, uygulanan baskıcı rejimler, yaşanan I. Genel Bilgiler Ülkeler arasındaki hayat standartlarının farklılığı, bazı ülkelerde yaşanan ekonomik sorunlar, uygulanan baskıcı rejimler, yaşanan iç savaşlar, coğrafi olumsuzluklar dolayısıyla insanlar,

Detaylı

BANKA VEYA KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI

BANKA VEYA KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI Dr. Ziya KOÇ Hakim TCK NIN 245. MADDESİNDE DÜZENLENEN BANKA VEYA KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR... xvii Birinci Bölüm KAVRAM-TANIM, KART ÇEŞİTLERİ,

Detaylı

ADLİ PARA CEZASI KISA SÜRELİ HAPİS CEZASINA SEÇENEK YAPTIRIMLAR KİŞİLERİN HUZUR VE SÜKUNUNU BOZMA

ADLİ PARA CEZASI KISA SÜRELİ HAPİS CEZASINA SEÇENEK YAPTIRIMLAR KİŞİLERİN HUZUR VE SÜKUNUNU BOZMA ADLİ PARA CEZASI KISA SÜRELİ HAPİS CEZASINA SEÇENEK YAPTIRIMLAR KİŞİLERİN HUZUR VE SÜKUNUNU BOZMA Hükümlü V.B.'ın, genel güvenliği tehlikeye sokma suçundan 5237 sayılı TCY.nın 170/1-c ve 50/1-a maddeleri

Detaylı

CEZA HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER CEVAP ANAHTARI (TEK) (Toplam 100+2 puan)

CEZA HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER CEVAP ANAHTARI (TEK) (Toplam 100+2 puan) CEZA HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER CEVAP ANAHTARI (TEK) (Toplam 100+2 puan) I. C nin kamu görevlisi olması sebebiyle ticaretle uğraşmasının yasak olduğunu bildiğinden kendisi ile adaş olan amcasının oğluna ait

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 818.S.BK/161

İlgili Kanun / Madde 818.S.BK/161 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17402 Karar No. 2011/19618 Tarihi: 30.06.2011 İlgili Kanun / Madde 818.S.BK/161 CEZAİ ŞART KARŞILIKLIK İLKESİ BAKİYE ÜCRETİN YANINDA CEZAİ ŞARTINDA İSTENEBİLECEĞİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm KAVRAM-TANIM, KART ÇEŞİTLERİ, TARİHİ GELİŞİM, GENEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm KAVRAM-TANIM, KART ÇEŞİTLERİ, TARİHİ GELİŞİM, GENEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER KISALTMALAR vii ix xvii Birinci Bölüm KAVRAM-TANIM, KART ÇEŞİTLERİ, TARİHİ GELİŞİM, GENEL BİLGİLER I. KAVRAM-TANIM 1 1. BANKA KARTI 1 2. KREDİ KARTI 2 A. Kredi Kartlarının

Detaylı

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Özel Hükümler Dersi Final Sınavı Soruları İkinci Öğretim , 17:00

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Özel Hükümler Dersi Final Sınavı Soruları İkinci Öğretim , 17:00 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Özel Hükümler Dersi Final Sınavı Soruları İkinci Öğretim - 21.05.2018, 17:00 Açıklamalar: Sınav süresi 2 saattir. Bir tam tabaka daha ek kâğıt alabilirsiniz.

Detaylı

BİRİKMİŞ NAFAKA BORCUNU ÖDEMEMEK HAPİS CEZASI GEREKTİRMEZ...

BİRİKMİŞ NAFAKA BORCUNU ÖDEMEMEK HAPİS CEZASI GEREKTİRMEZ... BİRİKMİŞ NAFAKA BORCUNU ÖDEMEMEK HAPİS CEZASI GEREKTİRMEZ... YARGITAY 16. Hukuk Dairesi 2010/4819 E.N, 2010/5766 K.N. İlgili Kavramlar NAFAKA HÜKMÜNE UYMAMAK Özet BORÇLUYA ÇIKARILAN ÖDEME EMRİNDE BİRİKMİŞ

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V GİRİŞ...1. Birinci Bölüm SOYKIRIM VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V GİRİŞ...1. Birinci Bölüm SOYKIRIM VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V GİRİŞ...1 Birinci Bölüm SOYKIRIM VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR I. SOYKIRIM SUÇU... 3 A. Korunan Hukuki Değer...3 B. Fail...4 C. Mağdur...4 D. Suçun Maddi Unsuru...5 1. Hareket...5 2.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XV

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XV İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XV 1 Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukukuna Giriş I. FİKRİ MÜLKİYET HAKLARINA DAİR GENEL BİLGİLER... 1 II. FİKRİ MÜLKİYET HAKLARININ TARİHÇESİ... 5 III.

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /5,41

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /5,41 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 17409 Karar No. 2014/19210 Tarihi: 21.10.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2015/4 İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /5,41 TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YETKİ İTİRAZI

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88 T.C YARGITAY 10. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/6153 Karar No. 2017/5875 Tarihi: 19.09.2017 İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88 ÜST DÜZEY YÖNETİCİNİN PRİM BORÇ- LARINDAN SORUMLULUĞU İÇİN HAKLI NEDEN OLMADAN

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ali DEMİRBAŞ. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nda ESER SAHİBİNİN MALİ HAKLARINA TECAVÜZ HALİNDE HAK SAHİBİNE SAĞLANAN HUKUKİ KORUMA

Yrd. Doç. Dr. Ali DEMİRBAŞ. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nda ESER SAHİBİNİN MALİ HAKLARINA TECAVÜZ HALİNDE HAK SAHİBİNE SAĞLANAN HUKUKİ KORUMA Yrd. Doç. Dr. Ali DEMİRBAŞ Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nda ESER SAHİBİNİN MALİ HAKLARINA TECAVÜZ HALİNDE HAK SAHİBİNE SAĞLANAN HUKUKİ KORUMA İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...

Detaylı

ÖRTÜLÜ KAZANÇ AKTARIMI YASAĞI

ÖRTÜLÜ KAZANÇ AKTARIMI YASAĞI ÖRTÜLÜ KAZANÇ AKTARIMI YASAĞI Av. Ümit İhsan Yayla Sermaye Piyasası Kanununda Halka Açık Şirketlerle İlgili Suç ve Yaptırımlar ile Önemli Nitelikte İşlemler Paneli İstanbul 27.06.2014 İlgili Düzenlemeler

Detaylı

Türk Rekabet Hukukunda Tekerrür

Türk Rekabet Hukukunda Tekerrür Türk Rekabet Hukukunda Tekerrür 12. Rekabet Hukuku ve İktisadında Güncel Gelişmeler Sempozyumu 6 Mayıs 2014 Bahadır BALKI Sinem UĞUR Türk Rekabet Hukukunda Tekerrür Türk Hukuk Sisteminde Tekerrür İdari

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGSK. /53

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGSK. /53 T.C YARGITAY 21. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/21899 Karar No. 2016/1357 Tarihi: 08.02.2016 İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGSK. /53 ÇAKIŞAN SİGORTALILIK HALLERİNDE HANGİ SİGORTALILIĞA GEÇERLİK TANINACA- ĞININ

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V ÜÇÜNCÜ BASKIYA SUNUŞ... VII İKİNCİ BASKIYA SUNUŞ... IX SUNUŞ... XI İÇİNDEKİLER... XIII KISALTMALAR...XIX

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V ÜÇÜNCÜ BASKIYA SUNUŞ... VII İKİNCİ BASKIYA SUNUŞ... IX SUNUŞ... XI İÇİNDEKİLER... XIII KISALTMALAR...XIX İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V ÜÇÜNCÜ BASKIYA SUNUŞ... VII İKİNCİ BASKIYA SUNUŞ... IX SUNUŞ... XI İÇİNDEKİLER... XIII KISALTMALAR...XIX BİRİNCİ BÖLÜM KOLLUK HUKUKU KAPSAMINDA KOLLUĞUN ÖNEMLİ GÖREV VE YETKİLERİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 VII İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM BİLİŞİM ALANINDA SUÇLARIN YAPISAL VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ I. TEKNİK KAVRAMLAR... 5 A. Bilgisayar... 5 B. Bilişim... 13

Detaylı

Dr. SEYİTHAN GÜNEŞ Emekli Hakim HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI

Dr. SEYİTHAN GÜNEŞ Emekli Hakim HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI Dr. SEYİTHAN GÜNEŞ Emekli Hakim HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII TEŞEKKÜR... XI İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 Birinci Bölüm KAVRAM, HUKUKİ NİTELİK VE TARİHSEL

Detaylı

KİŞİSEL VERİLERİN KAYDEDİLMESİ SUÇU

KİŞİSEL VERİLERİN KAYDEDİLMESİ SUÇU SEDAT ERDEM AYDIN AİHM İÇTİHATLARI BAĞLAMINDA KİŞİSEL VERİLERİN KAYDEDİLMESİ SUÇU İSTANBUL ARŞİVİ İÇİNDEKİLER DANIŞMANIN ÖNSÖZÜ...VII YAZARIN ÖNSÖZÜ... IX İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR... XIX GİRİŞ...1

Detaylı

İÇİNDEKİLER DÖRDÜNCÜ BASIYA ÖNSÖZ...V ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR...XLV BIRINCI KISIM ULUSLARARASI SUÇLAR

İÇİNDEKİLER DÖRDÜNCÜ BASIYA ÖNSÖZ...V ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR...XLV BIRINCI KISIM ULUSLARARASI SUÇLAR İÇİNDEKİLER DÖRDÜNCÜ BASIYA ÖNSÖZ...V ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR...XLV BIRINCI KISIM ULUSLARARASI SUÇLAR BIRINCI BÖLÜM SOYKIRIM VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR 1- GENEL AÇIKLAMALAR...1 2- SOYKIRIM

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/18-21 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2011/5173 Karar No. 2012/485 Tarihi: 24.01.2012 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/18-21 MUVAZAALI ALT İŞVEREN İLİŞKİSİ İŞE İADENİN ASIL İŞVERENE VERİLMESİ İŞE İADE

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Ali Hakan EVİK TÜRK CEZA HUKUKU NDA HİLELİ VE TAKSİRLİ İFLAS SUÇLARI

Yard. Doç. Dr. Ali Hakan EVİK TÜRK CEZA HUKUKU NDA HİLELİ VE TAKSİRLİ İFLAS SUÇLARI Yard. Doç. Dr. Ali Hakan EVİK TÜRK CEZA HUKUKU NDA HİLELİ VE TAKSİRLİ İFLAS SUÇLARI İÇİNDEKİLER TEŞEKKÜR...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XIII GİRİŞ...1 Birinci Bölüm Hileli ve Taksirli İflas Suçları

Detaylı

3. SUÇ POLİTİKASININ TEMEL İLKELERİ I. HUKUK DEVLETİ İLKESİ II. KUSUR İLKESİ III. HÜMANİZM İLKESİ

3. SUÇ POLİTİKASININ TEMEL İLKELERİ I. HUKUK DEVLETİ İLKESİ II. KUSUR İLKESİ III. HÜMANİZM İLKESİ CEZA HUKUKU GENEL HÜKÜMLER DERS PLANI BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞ, GENEL BİLGİLER, HUKUK DEVLETİ VE CEZA HUKUKU 1. CEZA HUKUKU KAVRAMI VE GÖREVİ I. CEZA HUKUKUNUN ANLAMI VE TANIMI II. MADDİ CEZA HUKUKU VE YAKIN

Detaylı

I. Korunan hukuki değer:

I. Korunan hukuki değer: I. Korunan hukuki değer: Eziyet suçunda korunan hukuki değer, 4pkı işkencede olduğu gibi söz konusu hareketlere hedef olan kişinin vücut bütünlüğü, ruh ve beden sağlığı, şeref ve haysiye@dir. Ancak işkenceden

Detaylı

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi. Ceza Hukuku Özel Hükümler Dersi. Final Sınavı Soruları. Tek Numaralar , 14:00

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi. Ceza Hukuku Özel Hükümler Dersi. Final Sınavı Soruları. Tek Numaralar , 14:00 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Özel Hükümler Dersi Final Sınavı Soruları Tek Numaralar - 21.05.2018, 14:00 Açıklamalar: Sınav süresi 2 saattir. Bir tam tabaka daha ek kâğıt alabilirsiniz.

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, S. TSK/25

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, S. TSK/25 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/37925 Karar No. 2014/7 Tarihi: 13.01.2014 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2,18-21 6356 S. TSK/25 GEÇERSİZ FESİH ALT İŞVEREN ASIL İŞVEREN İLİŞKİSİNİN MUVAZAAYA

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2007

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2007 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2007 13 Aralık 2006 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26375 GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Bütün hukuki yardımlarda avukat ile iş sahipleri

Detaylı

2:Ceza muhakemesinin amacı nedir? =SUÇUN İŞLENİP İŞLENMEDİĞİ KONUSUNDAKİ MADDİ GERÇEĞE ULAŞMAK

2:Ceza muhakemesinin amacı nedir? =SUÇUN İŞLENİP İŞLENMEDİĞİ KONUSUNDAKİ MADDİ GERÇEĞE ULAŞMAK Devletin yargı gücünü temsil eden adalet organlarının bir suçun işlenmip işlenmediği konuusnda ortaya çıkan ceza uyuşmazlığını çözerken izleyecekleri yöntemini gösteren normlar bütünündne oluşan hukuk

Detaylı

CEZANIN TEŞDİDEN VERİLMİŞ OLMASI SANIK LEHİNE OLAN KANUNU UYGULAMA YENİ YÜRÜRLÜĞE KONULAN KANUNDA CEZANIN ALT VE ÜST SINIRLARININ ARTTIRILMASI

CEZANIN TEŞDİDEN VERİLMİŞ OLMASI SANIK LEHİNE OLAN KANUNU UYGULAMA YENİ YÜRÜRLÜĞE KONULAN KANUNDA CEZANIN ALT VE ÜST SINIRLARININ ARTTIRILMASI CEZANIN TEŞDİDEN VERİLMİŞ OLMASI SANIK LEHİNE OLAN KANUNU UYGULAMA YENİ YÜRÜRLÜĞE KONULAN KANUNDA CEZANIN ALT VE ÜST SINIRLARININ ARTTIRILMASI "ÖZET" Yerel mahkemece, sanığın satmak amacıyla uyuşturucu

Detaylı

Sayı: 32/2014. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

Sayı: 32/2014. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 24 Şubat 2014 tarihli Kırkaltıncı Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasası Anayasanın 94 üncü

Detaylı

SPKn İDARİ PARA CEZALARI

SPKn İDARİ PARA CEZALARI SPKn İDARİ PARA CEZALARI Av. Ümit İhsan Yayla Sermaye Piyasası Kanununda Halka Açık Şirketlerle İlgili Suç ve Yaptırımlar ile Önemli Nitelikte İşlemler Paneli İstanbul 27.06.2014 Sunum İçeriği Ceza Vermeye

Detaylı

İPTAL BAŞVURUSUNA KONU OLAN YASA MEDDESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA:

İPTAL BAŞVURUSUNA KONU OLAN YASA MEDDESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA: Sanık. 30/08/2014 tarihinde emniyet görevlileri tarafından yapılan üst aramasında uyuşturucu olduğu değerlendirilen madde ele geçirildiği, ekspertiz raporu uyarınca ele geçirilen maddenin uyuşturucu niteliğine

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 13-16 HAZİRAN 2013 - MARDİN Grup Adı : Ceza Hukuku 2. Grup Konu : Zimmet, rüşvet, irtikap, ihaleye fesat karıştırma Grup Başkanı : Mehmet

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİNİN HUKUKSAL BOYUTU. Av. Gürbüz YÜKSEL GENEL MÜDÜR YARDIMCISI

BİLGİ GÜVENLİĞİNİN HUKUKSAL BOYUTU. Av. Gürbüz YÜKSEL GENEL MÜDÜR YARDIMCISI BİLGİ GÜVENLİĞİNİN HUKUKSAL BOYUTU Av. Gürbüz YÜKSEL GENEL MÜDÜR YARDIMCISI SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 663 sayılı KHK Md.11 Sağlık Bakanlığı bilişim uygulamalarını yürütmek üzere doksanlı

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5521 S. İşMK. /1

İlgili Kanun / Madde 5521 S. İşMK. /1 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/1856 Karar No. 2014/215 Tarihi: 16.01.2014 İlgili Kanun / Madde 5521 S. İşMK. /1 REKABET YASAĞI SÖZLEŞMELERİNDE GÖREVLİ MAHKEMENİN TİCARET MAHKE- MESİ OLDUĞU

Detaylı

ÖZEL CEZA HUKUKU Cilt III Hürriyete, Şerefe, Özel Hayata, Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar (TCK m )

ÖZEL CEZA HUKUKU Cilt III Hürriyete, Şerefe, Özel Hayata, Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar (TCK m ) ÖZEL CEZA HUKUKU Cilt III Hürriyete, Şerefe, Özel Hayata, Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar (TCK m. 106-140) Prof. Dr. Köksal BAYRAKTAR Prof. Dr. Serap KESKİN KİZİROĞLU Prof. Dr. Ali Kemal YILDIZ Prof.

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 3201 S.YHBK./3

İlgili Kanun / Madde 3201 S.YHBK./3 T.C YARGITAY 10. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/18150 Karar No. 2014/5855 Tarihi: 14.03.2014 İlgili Kanun / Madde 3201 S.YHBK./3 YURT DIŞI HİZMET BORÇLANMASI YURT DIŞINDA BAŞLAYAN SİGORTALI- LIĞIN TÜRKİYE

Detaylı

5237 SAYILI TCK. 157-159. MADDELERİNDE YER ALAN DOLANDIRICILIK SUÇLARI 1

5237 SAYILI TCK. 157-159. MADDELERİNDE YER ALAN DOLANDIRICILIK SUÇLARI 1 5237 SAYILI TCK. 157-159. MADDELERİNDE YER ALAN DOLANDIRICILIK SUÇLARI 1 MUHAMMET MURAT ÜLKÜ ÇORUM CUMHURİYET SAVCISI 33516 1 Bu çalışma, Yeni Ceza Adalet Sistemi nin Cumhuriyet Savcıları ve Hakimlere

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/6 İŞYERİ DEVRİ İŞYERİ DEVRİNİN İŞÇİ ALACAKLARINA ETKİSİ

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/6 İŞYERİ DEVRİ İŞYERİ DEVRİNİN İŞÇİ ALACAKLARINA ETKİSİ T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/5438 Karar No. 2016/20280 Tarihi: 17.11.2016 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/6 İŞYERİ DEVRİ İŞYERİ DEVRİNİN İŞÇİ ALACAKLARINA ETKİSİ ÖZETİ İşyeri devri halinde

Detaylı

(2. GRUP RAPORU) I. UZLAŞMA KAPSAMINA GİREN SUÇLAR A. GENEL OLARAK UZLAŞMANIN KAPSAMI

(2. GRUP RAPORU) I. UZLAŞMA KAPSAMINA GİREN SUÇLAR A. GENEL OLARAK UZLAŞMANIN KAPSAMI (2. GRUP RAPORU) I. UZLAŞMA KAPSAMINA GİREN SUÇLAR A. GENEL OLARAK UZLAŞMANIN KAPSAMI 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 253. maddesinin 1. fıkrasında, uzlaşmanın uygulanabileceği suçlar, 2. fıkrada

Detaylı

TRAFİK KAZASINDAN DOĞAN TAZMİNAT TALEPLERİNDE ZAMANAŞIMI

TRAFİK KAZASINDAN DOĞAN TAZMİNAT TALEPLERİNDE ZAMANAŞIMI TRAFİK KAZASINDAN DOĞAN TAZMİNAT TALEPLERİNDE ZAMANAŞIMI Hukuk kurallarına aykırı bir şekilde bir kişinin malvarlığı ya da şahısvarlığında zarara yol açan eyleme haksız fiil denir. Haksız fiil faili malvarlığı

Detaylı

TÜRK CEZA KANUNU İLE GETİRİLEN ÇEVRE SUÇLARI. Emekli Yargıtay Hakimi / Avukat Zafer ERGÜN Tel:

TÜRK CEZA KANUNU İLE GETİRİLEN ÇEVRE SUÇLARI. Emekli Yargıtay Hakimi / Avukat Zafer ERGÜN   Tel: TÜRK CEZA KANUNU İLE GETİRİLEN ÇEVRE SUÇLARI Emekli Yargıtay Hakimi / Avukat Zafer ERGÜN E-mail: avukatzaferergun@gmail.com Tel: 0505 772 39 18 İçerik Ceza Hukuku ve Çevre Suçları Çevrenin Tanımı TCK da

Detaylı

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine İlişkin 30.11.2007 Tarihli Yönetmeliğin 11 ve 19. Maddeleri Anayasaya Aykırıdır

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine İlişkin 30.11.2007 Tarihli Yönetmeliğin 11 ve 19. Maddeleri Anayasaya Aykırıdır İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine İlişkin 30.11.2007 Tarihli Yönetmeliğin 11 ve 19. Maddeleri Anayasaya Aykırıdır Doç. Dr. Tuğrul KATOĞLU* * Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ceza

Detaylı

İhaleye Fesat Karıştırma ve Edimin İfasına Fesat Karıştırma Suçları

İhaleye Fesat Karıştırma ve Edimin İfasına Fesat Karıştırma Suçları İhaleye Fesat Karıştırma ve Edimin İfasına Fesat Karıştırma Suçları Necati MERAN İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA ve EDİMİN İFASINA FESAT KARIŞTIRMA SUÇLARI Ankara, 2011 İhaleye Fesat Karıştırma ve Edimin İfasına

Detaylı

İÇİNDEKİLER BEŞİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... VII DÖRDÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ... IX ÜÇÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ... XI İÇİNDEKİLER... XIII

İÇİNDEKİLER BEŞİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... VII DÖRDÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ... IX ÜÇÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ... XI İÇİNDEKİLER... XIII BEŞİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... VII DÖRDÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ... IX ÜÇÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ... XI... XIII Birinci Bölüm CEZA HUKUKUNUN İŞLEVİ VE UYGULANMASI 1. CEZA HUKUKUNUN İŞLEVİ... 1 I. CEZA HUKUKUNUN HUKUK SİSTEMİMİZ

Detaylı

AÇIK ALANDAN MOTORSİKLET HIRSIZLIĞI, NİTELİKLİ HAL (EMSAL)

AÇIK ALANDAN MOTORSİKLET HIRSIZLIĞI, NİTELİKLİ HAL (EMSAL) AÇIK ALANDAN MOTORSİKLET HIRSIZLIĞI, NİTELİKLİ HAL (EMSAL) Mesajgönderen teoman» 27 Mar 2013, 01:59 YARGITAY Ceza Genel Kurulu 2012/13-1411 E. 2012/1852 K. Hırsızlık suçundan sanık O T'ün 5237 sayılı Türk

Detaylı

ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. HIV bulaştırma ile ilgili özel bir yasa yoktur.ve buna gerek de yoktur.türk Ceza Kanununun Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar başlığı altında Kasten Yaralama suçlaması bu konuda yeterli düzenlemedir.

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/ S. BK/100

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/ S. BK/100 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/25068 Karar No. 2018/17398 Tarihi: 03.10.2018 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/25 818 S. BK/100 İŞÇİLERİN İŞVERENİN GÖREVLENDİR- MESİYLE GİTTİKLERİ BİR BAŞKA

Detaylı

İÇİNDEKİLER KASTEN ÖLDÜRME

İÇİNDEKİLER KASTEN ÖLDÜRME İÇİNDEKİLER SUNUŞ...V İÇİNDEKİLER... VII KASTEN ÖLDÜRME Kasten Öldürme (Md. 81)... 1 I. GENEL OLARAK...1 II. KORUNAN HUKUKİ YARAR...3 III. MADDİ UNSUR...4 IV. 1. Fail...4 2. Mağdur...4 3. Suçun Konusu...7

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. 20 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28239 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: YÖNETMELİK ÖLÇÜ VE ÖLÇÜ ALETLERİNİN TAMİR VE AYARINI YAPACAK KİŞİLERE VERİLECEK YETKİ BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/40952 Karar No. 2017/22871 Tarihi: 25.10.2017 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 SENDİKANIN ASIL İŞVEREN ALT İŞVEREN İLİŞKİSİNİN MUVAZAALI OLUP OLMADIĞININ

Detaylı

CEZA MUHAKEMESİ KANUNU

CEZA MUHAKEMESİ KANUNU CEZA MUHAKEMESİ KANUNU Kanun Numarası : 5271 Kabul Tarihi : 4/12/2004 Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 17/12/2004 Sayı: 25673 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt: 44 BİRİNCİ KİTAP Genel Hükümler BİRİNCİ

Detaylı

CEVAP ANAHTARI OLAY I Birinci Olay 38 PUAN

CEVAP ANAHTARI OLAY I Birinci Olay 38 PUAN 1 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ CEZA HUKUKU GENEL HÜKÜMLER BÜTÜNLEME SINAVI ( İÖ Öğrencileri İçin) 03.09.2015 09:00 Açıklamalar: Sınav süresi 3 saattir. Cevaplarınızı tükenmez kalemle, okunaklı

Detaylı

BILIŞIM VE HUKUK. Köksal & Genç Avukatlık Bürosu

BILIŞIM VE HUKUK. Köksal & Genç Avukatlık Bürosu BILIŞIM VE HUKUK Köksal & Genç Avukatlık Bürosu İçerik Bilişim suçları İnternette telif hakkı ihlalleri Güvenli internet kullanımı Kavramlar Veri Bilgi Program Bilgisayar Çevre Birimleri Yayın Bilişim

Detaylı