BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ"

Transkript

1 BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN

2 C Program Akış Kontrol Yapıları

3 Kontrol Komutları Normal şartlarda C dilinde bir programın çalışması, komutların yukarıdan aşağıya doğru ve sırasıyla işletilerek gerçekleştirilir. Ancak bazen problemin çözümü, bir yada birden fazla koşula bağlı olarak, yapılacak iş yada işlem adımlarına karar vermek suretiyle gerçekleştirilebilir. Bu amaçla C dilinde kullanılan kontrol komutları şunlardır: if deyimi? : üçlü şart operatörü (ternary conditional) switch çoklu seçim deyimi (multiple selection statement)

4 if deyimi Verilen durum yada koşula göre istenilen işlem yada işlemleri gerçekleştirmek için kullanılır. Değişik kullanım biçimleri vardır. Tek Alternatifli if Bu durumda koşulun sonucu DOĞRU (true), başka bir deyişle EVET ise; koşuldan hemen sonra gelen komut1 satırı veya satırları çalışır. Koşulun sonucu YANLIŞ (false), yani HAYIR ise; IF komutundan sonra gelen komut2 satırı çalıştırılır. Koşul doğru olduğunda birden fazla komut satırı çalışacaksa bu komutlar blok { - } içinde yazılmalıdır.

5 if deyimi İki Alternatifli if Bu durumda koşul doğru ise komut1 satırı veya satırları yanlış ise komut2 satırı veya satırları çalışacaktır. Birden fazla komut satırları için blok işareti { - } kullanılmalıdır.

6 if deyimi Örnek

7 ? : Üçlü Şart operatörü Bu operatör üç adet operand alır. C diline özgü bir operatördür. Genel kullanım biçimi şu şekildedir: operand1? operand2 : operand3 operand1 ifadesinin sonucu doğru (true) ise operand2, yanlış (false) ise operand3 çalıştırılır. ortalama >= 60? printf( Geçti ) : printf( Kaldı );

8 Önemli bir nokta!!! Mantıksal işlemleri gerçekletirirken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Bu da, mantıksal işlemlerde 0 (sıfır) YANLIŞ ı (FALSE) ifade eder, sıfırdan farklı herhangi bir değer DOĞRU yu (TRUE) ifade etmesidir. Bu durumda aşağıdaki kodun çıktısı ne olur?

9 switch çoklu seçim deyimi Bu deyim verilen ifadenin değerine göre verilen komut yada komut satırlarını çalıştırır. Verilen ifadenin değerinin sıralı giden (ordinal) olması gerekir. Bu ifade için kullanılacak değişken tipleri int ve char olabilir, float yada double gibi ondalık değerler olamaz. switch sözcüğünün yanındaki ifadenin değeri, blok içindeki case sözcüklerinin yanında verilen değerlerden hangisine uyuyorsa o satırdaki komut yada komutlar çalıştırılır.

10 switch - Örnek Program Görüldüğü üzere bu kodda bir problem var?

11 switch - Örnek Program Bir önceki kodda break sözcüğü yazılmadığı için program, uygun case sözcüğündeki komutu çalıştırdıktan sonra, sırayla geri kalan tüm komutları da çalıştırmıştı. Burda ise her bir case sözcüğüne break ifadesini ekledik. Bu sayede program uygun case sözcüğündeki komutu çalıştırdı ve switch bloğu sonlandı.

12 Döngüler (Loops) Bir programda bir komut parçasının belli koşullar gerçekleştikçe veya gerçekleşinceye kadar defalarca icra etmesi gerekebilir. Bu defalarca çalışmayı sağlayan komutlarına döngü (çevrim) yapıları denir. Döngü yapıları genelde karşımıza iki tür olarak çıkar. Çalışma sayısının belli olduğu durumlarda sayaç kontrollü döngüler, döngü sayısının değişken olduğu durumlarda ise koşullu döngüler kullanılır. C programlama dilinde sayaç kontrollü döngü yapısına for döngüsü, koşullu döngü yapısına while ve do-while döngüleri örnek olarak verilebilir.

13 goto komutu goto komutu programın akışının etiket ile gösterilen yere gitmesini sağlar. Fonksiyon veya döngü içerisinde kullanılabilir. Bunlar arasında kullanılmaz. if ve goto kullanılarak döngü oluşturulabilir. goto komutu programın yapısallığını ve okunabilirliğini azalttığı için programlamada pek tavsiye edilmez.

14 Sayaç kontrollü döngüler Eğer tekrar edecek işlemler birden fazla defa belli sayıda tekrar ediyorsa sayaç kontrollü döngü yapısı kullanılır. Sayaç aslında tekrar edilme işleminin ne kadar yapıldığını tutan bir değişkendir. Böyle sayaç kontrollü bir döngüde olması gereken temel öğeler şunlardır. Döngüde bir sayaç değişkeni olmalıdır. Bu değiken döngü sayacı olarak bilinir. Döngü sayacına bir atama ifadesiyle ilk değer verilir. Döngü sayacının değerinin sınır değere gelip gelmediği kontrol edilir. Döngünün gövdesinin her çalışmasından sonra, sayacın değeri bir artırma yada eksiltme işlemi ile değiştirilir.

15 Sayaç kontrollü döngüler Şimdi ekrana 10 kez kelime yazdıran programı döngülerle tekrar gerçekleştirelim. Görüldüğü gibi döngüler sayesinde printf() fonksiyonunu bir sefer kullanarak ekrana 10 kez kelime yazdırabildik. Artık bu işlemi 100 kerede tekrarlasak 1000 kerede tekrarlasak mevcut kod satırı sayısında bir değişiklik olmayacak.

16 Sayaç kontrollü döngüler Sayaç kontrollü döngü yapısının akış şeması ile gösterimi yandaki gibidir;

17 for döngüsü C programlama dilinde sayaç kontrollü döngü yapısı olarak for döngüsü kullanılmaktadır. Kullanımı aşağıdaki gibidir; C for (ilk_değer; devam_şartları; ara_işlemler) { Döngü_Bloğu } ilk_değer : Döngüye ilk defa girildiğinde burada belirttiğimiz komutlar icra edilir. Döngünün diğer icralarında bu işlem tekrarlanmaz. devam_şartları : Döngünün bir kere daha icra ettirileceği veya döngünün icrasına son verileceği buradaki koşul ifadeleri değerlendirilerek yapılır. Buradaki ifade doğru sonuç verdikçe döngü yenilenir. ara_işlemler : Döngünün her icrası sonunda uygulanacak işlemler burada belirtilir. For döngüsü altında tek bir satırlık kod yazıldığında blok parantezleri { } kullanmak zorunluluğu yoktur, ancak döngü için birden fazla komut yazılacaksa blok parantezleri { } kullanılmalıdır.

18 for döngüsü Örnek kişinin ismini sormamız gereken bir durumda 100 satırlık kod yazmak yerine bir döngü kullanarak aynı iş daha az satırda yapılabilir. Böyle bir durumda icra sayısı belli olduğu için sayaçlı döngü yapısı kullanmak daha uygundur. C char ad[100][20];... printf("1. kişinin adı :"); scanf("%s", ad[0]); printf("2. kişinin adı :"); scanf("%s", ad[1]); printf("3. kişinin adı :"); scanf("%s", ad[2]); printf("100. kişinin adı :"); scanf("%s", ad[99]); Döngüler olmasaydı, böyle bir durumda 100 satır yazmamız gerekirdi. char ad[100][20]; int i;... for (i=0; i<100; i++) { printf("%d. kişinin adı :", i+1); scanf("%s", ad[i]); } Döngüler kullanarak aynı işi daha az satırda yapabiliriz.

19 for döngüsü Örnek 'den 54'e kadar olan çift sayıların toplamını hesaplayan programı C programlama dilinde for döngüsünü kullanarak kodlayınız. include <stdio.h> int i, sonuc; main() { } sonuc = 0; for (i=12; i<54; i=i+2) { sonuc = sonuc + i; } printf("12'den 54'e kadar çift sayıların toplamı :%d", sonuc); Ekran Çıktısı : 12'den 54'e kadar çift sayıların toplamı :672

20 Koşullu döngüler Eğer program içerisinde belirtilen bloklar belli bir koşula göre tekrar edecekse koşullu döngü yapısı kullanılır. Koşulun döngü bloğundan önce veya sonra kontrolüne göre koşullu döngü yapıları ikiye ayrılır. Verilen koşul ifadesi doğru olduğu sürece, döngü bloğun tekrar icra görmesini sağlayan döngü yapısının akış şeması şeklindeki gösterimi yandaki gibidir;

21 while döngüsü C programlama dilinde ön kontrollü koşullu döngü yapısı olarak while döngüsü kullanılmaktadır. Kullanımı aşağıdaki gibidir; C while (devam_şartları) { Döngü_Bloğu } devam_şartları : Döngünün bir kere daha icra ettirileceği veya döngünün icrasına son verileceği buradaki koşul ifadeleri değerlendirilerek yapılır. Buradaki ifade doğru sonuç verdikçe döngü yenilenir. While döngüsü altında tek bir satırlık kod yazıldığında blok parantezleri { } kullanmak zorunluluğu yoktur, ancak döngü için birden fazla komut yazılacaksa blok parantezleri { } kullanılmalıdır.

22 while döngüsü Örnek 5 sayısının faktöriyelini hesaplayan programı C Programlama dilinde while döngüsü kullanarak kodlayınız. #include <stdio.h> main() { Ekran Çıktısı : 5 sayısının faktöriyeli = 120 } int i, sonuc; i = 5; sonuc = 1; printf("%d sayısının faktöriyeli = ", i); while (i>1) { sonuc = sonuc * i; i--; } printf("%d", sonuc);

23 do-while döngüsü Koşullu döngü yapısının diğer bir çeşididir. Do-While döngüsü, döngü bloğunun tekrar icrası verilen koşul ifadesi gerçekleştiği sürece gerçekleşen döngü yapısıdır. While döngüsü ile arasındaki fark döngü bloğunun her durumda en az bir kere çalışmasıdır. Akış şeması yandaki gibidir;

24 do-while döngüsü C programlama dilinde do-while döngüsünün kullanımı aşağıdaki gibidir; C do { Döngü_Bloğu } while (devam_şartları); Do-While döngüsü içindeki döngü bloğu her durumda en az bir kere çalışır. Tekrar çalışıp çalışmayacağını ise şart belirler. devam_şartları : Döngünün bir kere daha icra ettirileceği veya döngünün icrasına son verileceği buradaki koşul ifadeleri değerlendirilerek yapılır. Döngü sonuna gelindiğinde buradaki ifade doğru sonuç verdikçe döngü yenilenir.

25 do-while döngüsü Örnek Aşağıdaki örnek, dışarıdan girilen karakter 'e' veya 'E' olduğu sürece, döngü bloğunun sürekli çalışmasını sağlamaktadır; #include <stdio.h> #include <conio.h> main() { } char ch; do {... printf("devam Edilsin mi? (e/h) :"); ch = getche(); } while (ch=='e' ch=='e');

26 Gözcü kontrollü döngüler (sentinel controlled loops) Çalıştırılması gereken adımların tekrar sayısının bilinmediği problemlerde program, kullanıcının dışarıdan belli bir değer veya değer gurubundan birini girdi olarak vermesiyle ya da program içerisinde üretilen belli bir değere göre sonlandırılır. Bu değer yada değerlere gözcü değeri (sentinel value) adı verilir.

27 Gözcü kontrollü döngüler Örnek Burada kaç adet not girileceği belirtilmemiştir. Kullanıcı isterse 4 nottan sonra -1, isterse de 100 nottan sonra -1 girebilir. Bu amaçla girilen not değeri, gözcü değeri ile kontrol edilir. Bu çözümde sınav notu olamayacak bir değer olan -1, kontrol değeri olarak seçilmiştir.

28 Döngü Kontrol İfadeleri Döngü içerisinde bazı durumların oluşması sonucu döngüden çıkmak veya döngüyü bir sonraki değeri için çalıştırmak gerekebilir. C'de bu işlemleri gerçekleştirmek üzere iki komut mevcuttur; break continue

29 break komutu Break komutu, programın icrasını döngü dışına taşır ve programın icrası döngünün bittiği yerden devam eder. Break komutunu içeren en içteki blok terk edilir. Genellikle bazı koşulların oluşması sonucunda döngünün diğer deyimlerinin icra edilmemesi gereken veya edilmesinin gereksiz olduğu durumlarda kullanılır. Switch-case, for, while veya do-while komutları ile oluşan bloklar içinde yer alabilir. Genellikle, switch-case yapısında herbir case satırının sonunda break kullanılır. Aksi takdirde, herhangi bir satırda break komutuna rastlanıncaya kadar sonraki case değerleri ile karşılaştırma yapılmadan o satırlara ait olan tüm komutlar icra edilir.

30 break komutu Örnek Aşağıdaki örnekte 1000 elemanlı bir dizide istenen eleman (Murat) bulunduktan sonra break komutu kullanılarak diğer elemanların kontrol edilmemesi sağlanmaktadır; #include <stdio.h> #include <string.h> main() { int i; char *isim[1000]; for (i=0; i<1000; i++) { if (!strcmpi(isim[i], "Murat")) break; } } if (i<100) printf("aranan kişi %d. elaman", i); else printf("aranan kişi bulunamadı.");

31 continue komutu Continue komutu, döngü bloğuna ait diğer komutların atlanmasını ve programın icrasının döngünün bir sonraki çevriminden devam etmesini sağlar. Genellikle bazı koşulların oluşması sonucunda döngünün diğer deyimlerinin icra edilmemesi gereken veya edilmesinin gereksiz olduğu ve döngünün tekrar icrasının gerçekleştiği (kontrol ifadesine bağlı olarak) durumlarda kullanılır. For, while veya do-while komutları ile oluşan bloklar içinde yer alabilir.

32 continue komutu Örnek Aşağıdaki örnek 1'den 100'e kadar olan çift sayıların toplamını hesaplamaktadır; #include <stdio.h> main() { int i, sonuc; sonuc = 0; for (i=1; i<100; i++) { if (i % 2) continue; sonuc = sonuc + i; } printf("1'den 100'e kadar çift sayıların toplamı :%d", sonuc); } Ekran Çıktısı : 1'den 100'e kadar çift sayıların toplamı :2450

33 İç-içe Döngüler (Nested Loops) Bir döngü içerisinde başka bir döngü bulunuyorsa, bu tür yapılara iç-içe döngüler denir. Bu durumda içteki döngü dıştaki döngünün her adımında yeniden çalıştırılacaktır. int n, i, j; n=0; for (i=1;i<=4;i++) for(j=1;j<=3;j++) n = n + 1; Dıştaki döngü 4 kere tekrarlanacaktır. İçteki döngü de dıştaki döngünün her tekrar edilişinde 3 kere tekrar edilecektir. Böylece içteki döngünün gövdesini oluşturan atama ifadesi 12 kere tekrar edilmiş olacaktır. Dıştaki for döngüsünden çıkıldığında, n değişkeni içerisindeki değer 12 olacaktır.

Program AkıĢ Kontrol Yapıları

Program AkıĢ Kontrol Yapıları C PROGRAMLAMA Program AkıĢ Kontrol Yapıları Normal Ģartlarda C dilinde bir programın çalıģması, komutların yukarıdan aģağıya doğru ve sırasıyla iģletilmesiyle gerçekleģtirilir. Ancak bazen problemin çözümü,

Detaylı

Program Akış Kontrol Yapıları

Program Akış Kontrol Yapıları Program Akış Kontrol Yapıları Giriş Normal şartlar altında program içerisindeki çalıştırılabilir satırlar, yazılmış oldukları sırada, yani birinden sonra diğerinin çalışması şeklinde ilerler. Programın

Detaylı

Döngüler - Loops 4/9/2010. ENF-102 Jeoloji Giriş. Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler.

Döngüler - Loops 4/9/2010. ENF-102 Jeoloji Giriş. Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler. Giriş Döngüler - Loops Bir ifade kümesinin tekrarlanması, yani birden fazla çalıştırılması işlemine döngü (loop) dendiğiğ programlamaya giriş ş kısmında belirtilmişti. Bu derste döngülerin C programlama

Detaylı

Döngüler - Loops 4/13/2011. ENF-102 Jeoloji Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler.

Döngüler - Loops 4/13/2011. ENF-102 Jeoloji Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler. Giriş Döngüler - Loops Bir ifade kümesinin tekrarlanması, yani birden fazla çalıştırılması işlemine döngü (loop) dendiği programlamaya giriş kısmında belirtilmişti. Bu derste döngülerin C programlama dilinde

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları C Programlama Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 5.1. Atlama Komutları Program akışının yönlendirilmesinde

Detaylı

if (ad == "Sabri") Console.WriteLine("Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...");

if (ad == Sabri) Console.WriteLine(Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...); Koşul İfadeleri ve Akış Kontrolü Koşul ifadeleri ve akış kontrolleri programlama dillerinde her zaman en önemli yeri tutmaktadır. Yazdığımız uygulamanın hangi koşulda nasıl davranacağını belirterek bir

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Koşul Karşılaştırma Operatörleri Mantıksal

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

Akış Kontrol Mekanizmaları

Akış Kontrol Mekanizmaları Akış Kontrol Mekanizmaları 1 Akış Kontrol Mekanizmaları if else switch for döngüsü for döngüsünün çalışma prensibi for döngüsüyle ilgili örnekler for döngüsüyle ilgili kurallar while döngüsü while döngüsünün

Detaylı

BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI

BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI C programlama dilinde, diğer programlama dillerinde olduğu gibi, işlemler, ilk satırdan başlamak üzere sırayla çalışır. Program kontrol yapıları ise, programın

Detaylı

Bölüm 4 C de Program Kontrolü

Bölüm 4 C de Program Kontrolü 1 Bölüm 4 C de Program Kontrolü Outline 4.1 Giriş 4.2 Döngülerin Temelleri 4.3 Sayıcı Kontrollü Döngüler 4.4 for Döngü Yapısı 4.5 for Döngü Yapısıyla İlgili Notlar ve Gözlemler 4.6 for Yapısıyla İlgili

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Kontrol deyimleri programlamanın olmazsa olmaz koşullarındandır. Şartlara (karşılaştırma) bağlı

Detaylı

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Bir algoritma, herhangi bir programlama dili (C, C++, Pascal, Visual Basic, Java gibi) ile kodlandığında program haline gelir. Algoritmada yer alan

Detaylı

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN ESM-361 Mikroişlemciler 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN Bit operatörleri Bit operatörleri bit düzeyinde işlem yapan operatörlerdir; yani sayıları bir bütün olarak değil, bit bit

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 C++ Program Denetimi Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 2 Program Denetimi Bir program, belirli deyim satırlarından oluşur ve genellikle bu

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Bölüm 3 Yapısal Programlama

Bölüm 3 Yapısal Programlama 1 Bölüm 3 Yapısal Programlama Konular 3.1 Giriş 3.2 Algoritmalar 3.3 Pseudocode (Sahte kodlar) 3.4 Kontrol yapıları 3.5 If Seçim yapısı 3.6 If Else Seçim yapısı 3.7 While Döngü yapısı 3.8 Algoritmaları

Detaylı

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach()

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() Döngüler (loops) while do-while for foreach while ( koşul ) işlemler; do işlemler; while (koşul ); for (başlangıç ; koşul ; arttırma) işlemler; foreach ( tip

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, Java Programlama Dili ve Yazılım Tasarımı, Altuğ B. Altıntaş, Papatya

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-1. kısım

Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-1. kısım Nisan 2009 9031150 - Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-1. kısım Referans: Bugün: 1. Ders Notları. Ders #3 Tekrar Do while ve for döngüleri 1. Tekrar Geçen ders while döngüsü ve seçme kontrol teknikleri

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Kontrol Yapıları if Seçme Deyimi if... else Seçme Deyimi while Tekrar

Detaylı

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO while(), do-while(), for() Döngü (loop) : Bir koşul sağlandığı (true olduğu) sürece bir veya birden çok komutun tekrarlanması işlemidir. Java Döngüler (loops) While() do-while() for ( ) while ( koşul )

Detaylı

PROGRAMLAMA DİLLERİ I

PROGRAMLAMA DİLLERİ I PROGRAMLAMA DİLLERİ I Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Hafta 1. Hafta 2. Hafta 3. Hafta 4. Hafta 5. Hafta 6. Hafta 7. Hafta

Detaylı

C dilinde if-else yapısı

C dilinde if-else yapısı C dilinde if- yapısı Merhaba arkadaşlar, bu başlık altında sizlere koşullu ifadelerden bahsedeceğim. Peki nedir bu koşullu ifadeler(if, if, )? Bunu bir koşulun gerçekleşmesine bağlı olarak gerçekleşen

Detaylı

/ C Bilgisayar Programlama Final Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak.

/ C Bilgisayar Programlama Final Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Final Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :09.01.2013, 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında ve

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER,

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, C++ İÇİN UFAK HATIRLATMALAR Değişken adları bir harf ile başlamalıdır. (a-z, A-Z). Değişken adı numara içerebilir.

Detaylı

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 3 Zümra Kavafoğlu

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 3 Zümra Kavafoğlu BBS515 Nesneye Yönelik Programlama Ders 3 Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ Bağıntısal Operatörler operatör tanımı < küçüktür > büyüktür = büyük eşittir eşittir!= eşit

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 8. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 8. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 8. Hafta Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 C++ Döngü Deyimleri Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 Döngüler Programın belirli bölümlerinin defalarca işlenmesi söz konusu olabilir.

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma tanımı Algoritma özellikleri Algoritma tasarımı Akış şemaları Dallanma simgeleri Döngü simgeleri Akış şeması tasarımı Akış şeması örnekleri Konu

Detaylı

Hafta 9 C Dilinde Kontrol ve Döngü Yapıları

Hafta 9 C Dilinde Kontrol ve Döngü Yapıları BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 9 C Dilinde Kontrol ve Döngü Yapıları Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Karar (Karşılaştırma) Komutları if-else Koşulların kontrolünde kullanılan komutlardır. Koşulların doğru

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-4 Döngü Yapıları. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-4 Döngü Yapıları. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-4 Döngü Yapıları Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Döngü Yapıları Döngü (Tekrarlama) yapıları, belli bir şart sağlandığı

Detaylı

YUVARLAMA FONKSİYONLARI

YUVARLAMA FONKSİYONLARI YUVARLAMA FONKSİYONLARI Fonksiyon Çalışma Prensibi fix(x) x ondalık sayısını sıfır yönündeki ilk tamsayıya round(x) x ondalık sayısını kisine en yakın ilk tamsayıya ceil(x) x ondalık sayısını + yönündeki

Detaylı

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ MTK467 Nesneye Yönelik Programlama Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ while döngüsü while(koşul){ } döngü ifadeleri Koşul boolean değerli olmalıdır. Koşulun değeri true

Detaylı

IF / ELSE IF / ELSE. Bu deyimler, koşullu işlem yapan deyimlerdir ve daima if deyimi ile başlar, else if veya else ile devam eder.

IF / ELSE IF / ELSE. Bu deyimler, koşullu işlem yapan deyimlerdir ve daima if deyimi ile başlar, else if veya else ile devam eder. 1. Genel Bilgiler Bu deyimler, koşullu işlem yapan deyimlerdir ve daima if deyimi ile başlar, if veya ile devam eder. if ve tek bir karşılaştırma deyimi olup kullanımı isteğe bağlıdır. Eğer bu koşul olumlu

Detaylı

for döngüsü for (başlangıç değeri; şart; artım) ifade; for (başlangıç değeri; şart; artım) { ifadeler; }

for döngüsü for (başlangıç değeri; şart; artım) ifade; for (başlangıç değeri; şart; artım) { ifadeler; } for döngüsü for (başlangıç değeri; şart; artım) ifade; for (başlangıç değeri; şart; artım) ifadeler; Başlangıç değeri; koşul içinde tanımladığımız değişkene ilk değerin atanmasını sağlar. Koşul: Döngünün

Detaylı

Döngü ve Koşul Deyimleri

Döngü ve Koşul Deyimleri Döngü ve Koşul Deyimleri Programlar üç temel blok kullanılarak gerçekleştirilebilirler. art arda, bir koşula bağlı olarak ve sonlu sayıda yineleme (döngü) dir Koşul Deyimleri Birkaç seçenekten birini seçmek

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Tipik Bir C Programı Geliştirme Ortamının Temelleri 1. Edit 2. Preprocess 3. Compile 4. Link 5. Load 6. Execute Önişlemci programı

Detaylı

8. Bölüm DİZİLER. tip dizi_ismi[eleman_sayısı]; Bütün diziler 0 ile baţlar.

8. Bölüm DİZİLER. tip dizi_ismi[eleman_sayısı]; Bütün diziler 0 ile baţlar. DİZİLER 8. Bölüm Dizi aynı ad altında toplanmış ve aynı tipte olan değişkenlerin sıralı bir listesidir. C de bir dizi için bildirim yapılırken kullanılan genel kural şudur. tip dizi_ismi[eleman_sayısı];

Detaylı

BÖLÜM 7: DÖNGÜ KONTROL YAPILARI

BÖLÜM 7: DÖNGÜ KONTROL YAPILARI I. for DÖNGÜSÜ BÖLÜM 7: DÖNGÜ KONTROL YAPILARI for döngüsü, diğer programlama dillerinde olduğu gibi C programlama dilinde de yaygın bir şekilde kullanılır. Bir veya bir grup işlemin belirli bir sayıda

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) strstr b) strchr c) strcat d) strcpy e) strlen. a) b) d) e) 0

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) strstr b) strchr c) strcat d) strcpy e) strlen. a) b) d) e) 0 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Bitirme Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 01.06.2017 Süre : 60 dak. 1. t değişkeni hakkında aşağıdakilerden

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 5. DERS NOTU Konu: Döngü Yapıları Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU DÖNGÜ YAPILARI Birçok uygulamada bazı işlemlerin tekrar tekrar gerçekleştirilmesi gerekir. Bizlere bu

Detaylı

Programlamaya Giriş Karar Yapıları, Tekrarlı İfadeler(Döngüler)

Programlamaya Giriş Karar Yapıları, Tekrarlı İfadeler(Döngüler) Programlamaya Giriş Karar Yapıları, Tekrarlı İfadeler(Döngüler) Konular Program Blokları Sıra Yapısı Kontrol Yapıları Karar Yapıları (İf) İf/Else İç İçe İf/Else Switch-Case (Çoklu Dallanma Yapıları) Döngüler

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN

BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN TEMEL AMAÇLAR Bir dairenin yarıçapını kullanıcıdan alarak dairenin alanını hesaplamak istediğimizi düşünelim. Eğer girilen değer

Detaylı

BÖLÜM 2 C PROGRAMLAMADA AKIŞ KONTROLÜ. GOTO: C programında programın herhangi bir yerinden bir yerine şartsız olarak atlanmasını sağlayan komuttur.

BÖLÜM 2 C PROGRAMLAMADA AKIŞ KONTROLÜ. GOTO: C programında programın herhangi bir yerinden bir yerine şartsız olarak atlanmasını sağlayan komuttur. BÖLÜM 2 C PROGRAMLAMADA AKIŞ KONTROLÜ GOTO: C programında programın herhangi bir yerinden bir yerine şartsız olarak atlanmasını sağlayan komuttur. #include main () { int a=5 ; dal1: printf (

Detaylı

5. Atlama, Karar ve Çevrim Kontrol Deyimleri

5. Atlama, Karar ve Çevrim Kontrol Deyimleri 5. Atlama, Karar ve Çevrim Kontrol Deyimleri 5.1. Atlama Deyimleri Program akışının yönlendirilmesinde atlama deyimleri kullanılmaktadır. mikroc derleyicisinin desteklediği atlama deyimleri şunlardır:

Detaylı

Hafta 4 Döngü Yapıları

Hafta 4 Döngü Yapıları BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 4 Döngü Yapıları Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Akış Diyagramı Akış Diyagramı Örnek - Tekrar Katsayıları klavyeden girilen ikinci derece denklemin köklerini hesaplayan algoritmanın

Detaylı

JAVA DÖNGÜ DEYİMLERİ. For Döngüsü

JAVA DÖNGÜ DEYİMLERİ. For Döngüsü JAVA DÖNGÜ DEYİMLERİ Belirli bir iş bir çok kez tekrarlanacaksa, programda bu iş bir kez yazılır ve döngü deyimleriyle istenildiği kadar tekrarlanabilir. Java da bu işi yapan üç ayrı deyim vardır: while

Detaylı

Bu amaçla, if ve switch gibi karar verme deyimleri, for, while, do..while gibi döngü deyimleri kullanılır.

Bu amaçla, if ve switch gibi karar verme deyimleri, for, while, do..while gibi döngü deyimleri kullanılır. PHP de Program Denetimi Belli durumlarda örneğin değişkenlerin aldığı değerlere veya sayfaya yapılan ziyaretlere göre PHP programının nasıl davranacağına karar vermemiz gerekir. Bu yönlendirmeleri, program

Detaylı

B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri

B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri 49 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Çalıştırılabilir C ifadeleri ya bir işlem gerçekleştirir ( girilen verilerin toplanması

Detaylı

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir DİZİLER (ARRAYS) Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir değişken tanımlamak gereklidir. string gun1,

Detaylı

Giris {\} /\ Suhap SAHIN Onur GÖK

Giris {\} /\ Suhap SAHIN Onur GÖK Giris 0 \ /\ Suhap SAHIN Onur GÖK Fonksiyon C: Ana Fonksiyon(main) main() main() C: Ana Fonksiyon(main) main() main() C: Ana Fonksiyon(main) Giris? main() Çıkıs main() C: Ana Fonksiyon(main) void main()

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 6. SINIF DERS NOTLARI 2

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 6. SINIF DERS NOTLARI 2 PROGRAMLAMA Bir problemin çözümü için belirli kurallar ve adımlar çerçevesinde bilgisayar ortamında hazırlanan komutlar dizisine programlama denir. Programlama Dili: Bir programın yazılabilmesi için kendine

Detaylı

disp VEYA fprintf KOMUTLARIYLA EKRANA MESAJ YAZDIRMA

disp VEYA fprintf KOMUTLARIYLA EKRANA MESAJ YAZDIRMA MATLAB 3.DERS disp VEYA fprintf KOMUTLARIYLA EKRANA MESAJ YAZDIRMA Daha önceki derslerimizde input komutu ile klavye üzerinden MATLAB programlama ortamına veri girmeyi öğrenmiştik. Bu dersimizde ise disp

Detaylı

MATLAB de. Programlama. Kontrol Yapıları. Döngü Yapıları. Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları

MATLAB de. Programlama. Kontrol Yapıları. Döngü Yapıları. Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları MATLAB de Programlama Kontrol Yapıları Döngü Yapıları Doç. Dr. İrfan KAYMAZ if Şartlı deyimi: Bir mantıksal ifadeyi kontrol ederek bunun sonucuna göre mümkün seçeneklerden birini icra edebilen bir komuttur.

Detaylı

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Kullanılacak bütün değişkenlerin kullanılmadan önce C derleyicisine bildirilmeleri gerekir.

Detaylı

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 2017-2018 BaharYarıyılı Balıkesir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 5 BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Çoklu Koşul Yapıları, Sözde Kod, Algoritmalar Arasında Dönüşüm) Yrd. Doç. Dr. İbrahim

Detaylı

Karakter katarları ile ilgili fonksiyonlar içerir Yerel kayan noktalı sayılar tanımlanır

Karakter katarları ile ilgili fonksiyonlar içerir Yerel kayan noktalı sayılar tanımlanır stringh floath Karakter katarları ile ilgili fonksiyonlar içerir Yerel kayan noktalı sayılar tanımlanır 32 Sorgulama İfadesi - if Deyimi (5 Hafta) Bu deyim sorgulamanın tek basamakta yapılacağı yerlerde

Detaylı

Programlama Dilleri 3

Programlama Dilleri 3 Akış Konrol Mekanizmaları 1 Koşul İfadeleri Programlar içersinde bazı durumlarda programın akışının değişmesi ya da farklı işlemlerin yapılması gerekebilir. Bazen de seçimlerin yapılması ya da belirli

Detaylı

Java da Program Denetimi ve Operatörler

Java da Program Denetimi ve Operatörler Java da Program Denetimi ve Operatörler 1 Atamalar int a ; a=4 ; // doğru bir atama 4=a ; // yanlış bir atama! 2 Temel (Primitive) Tiplerde Atama int a, b ; a=4 ; b=5 ; a=b ; Sonuç : a=5, b=5 3 Nesneler

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 3. Python da Döngüler Bu bölümde iki tane döngüden bahsedeceğiz: while ve for döngüleri. Ayrıca bu bölümde döngüler dışında break ve continue deyimleri ile range() ve len() fonksiyonlarına

Detaylı

DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN

DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN GİRİŞ Ekrana «Merhaba Java» şeklinde bir mesajı 100 defa yazmak istediğinizi düşünelim. Aşağıdaki komut satırını 100 kez yazmak sıkıcı

Detaylı

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK MATLAB de Bilgisayar Programlama Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK disp komutu: Ekrana mesaj veya bir değişken değeri yazdırmak için kullanılan komuttur.

Detaylı

Karşılaştırma İşlemleri ve Koşullu İfadeler

Karşılaştırma İşlemleri ve Koşullu İfadeler Karşılaştırma İşlemleri ve Koşullu İfadeler BİL131 - Bilişim Teknolojileri ve Programlama Hakan Ezgi Kızılöz Karşılaştırma İşlemleri Java'da sayısal veri tiplerinin karşılaştırılması için aşağıdaki karşılaştırma

Detaylı

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ C# Yazım Kuralları 1 İçindekiler C# Yazım Kuralları Veritipleri Değişkenler Operatörler Sınıflar Nesneler, Özellik, Metot ve Olay Bileşenler 2 C# yazım kuralları Deyimlerde büyük küçük harf yazıma uyulmalı

Detaylı

Gereksiz Kodlar. burada if deyiminin else bölümüne gerek var mı? İfade doğruysa zaten fonksiyon geri dönüyor. Bu aşağıdakiyle tamamen eşdeğerdir:

Gereksiz Kodlar. burada if deyiminin else bölümüne gerek var mı? İfade doğruysa zaten fonksiyon geri dönüyor. Bu aşağıdakiyle tamamen eşdeğerdir: Gereksiz Kodlar Kaan Aslan 9 Temuz 1997 Kapalı spor salonu, durak yeri, taşıt aracı, en optimum, geri iade etmek, davranış biçimi Bu ifadelerde bir gariplik var, değil mi? Açık spor salonu göreniniz var

Detaylı

/ C Bilgisayar Programlama Yıliçi Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak.

/ C Bilgisayar Programlama Yıliçi Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :26.11.2012, 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama

Temel Bilgisayar Programlama Temel Bilgisayar Programlama C Programlamaya Giriş Dr. Tahir Emre Kalaycı 2012 Dr. Tahir Emre Kalaycı () Temel Bilgisayar Programlama 2012 1 / 16 İçerik 1 Geçtiğimiz hafta 2 Yapısal Program Geliştirme

Detaylı

Programlama Dili Prensipleri. Lab Notları 4

Programlama Dili Prensipleri. Lab Notları 4 Programlama Dili Prensipleri Lab Notları 4 1. Karar Yapıları IF Yapıları Karar yapıları olarak C/C++ ile Java programlama dilleri birbirine yakın ifadeler içerir. Bir programın akışı yukarıdan aşağı doğru

Detaylı

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) {

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) { Fonksiyonlar Kendi içinde bağımsız olarak çalışabilen ve belli bir işlevi yerine getiren program modülleridir. C programları bu modüllerden (fonksiyonlar) oluşurlar. Fonksiyonların yazılmasındaki temel

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 13.04.2015 Süre : 60 dak. 1. Hangisi gerçek sayı değişmezi değildir?

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA YRD. DOÇ. DR. YAKUP EMÜL CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) 1 B04. C de Program

Detaylı

KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR. IF ELSE YAPISI if (deger) { }else {

KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR. IF ELSE YAPISI if (deger) { }else { KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR IF ELSE YAPISI if (deger) { else { YUKARIDAKI IFADEDE deger EGER TRUE İSE if PARANTEZLERİ İÇİNDEKİ DEĞER

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Editör Disk 1)Kaynak kodlar editör aracılığı ile oluşturulur. (.c) Kaynak dosya Önişleyici Disk 2)Önişleyici kodlar içerisindeki ilk işleme işini

Detaylı

Diziler. Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU

Diziler. Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU Diziler Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU Dizi (Array) Nedir? Bellekte sürekli yer kaplayan artarda sıralanmış aynı türden verilerin oluşturduğu kümeye dizi (array) denir. Dizi, çok fazla miktardaki tek tip

Detaylı

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ 3. Hafta YAPILAR Farklı veri tipindeki bilgilerin bir araya gelerek oluşturdukları topluluklara yapı (structure) denir. Yani yapılar, birbiriyle ilişkili değişkenlerin

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Döngüler for Döngüsü while Döngüsü do-while Döngüsü break Deyimi Kullanımı continue Deyimi

Detaylı

Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar

Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar Bölüm 5 Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar İçindekiler 5.1 Formatlı Yazdırma............................ 34 5.2 Döngü Deyimleri............................. 34 5.2.1

Detaylı

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu.

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu. Javascript Html sayfalarının içine yazılarak, sayfayı daha etkileşimli hale getirir. click olayları, uyarı mesajları gibi hareketlerle sayfayı daha dinamik hale getirir. Javascript olmadan yazılan html

Detaylı

Ders 7: Döngüler. Giriş. 7.1 while Döngüsü

Ders 7: Döngüler. Giriş. 7.1 while Döngüsü Ders 7: Döngüler Giriş Döngü (loop) deyimleri, bir kümenin belli bir koşul altında tekrar edilmesi için kullanılır. C programlama dilinde, while, dowhile ve for olmak üzere üç tip döngü deyimi vardır.

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 2 (Denetim Yapıları, Diziler) Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Denetim Yapıları 1 if else Seçme yapısı, mantıksal

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 5. ders notu Örnek program yazılımları İlişkisel operatörler Mantıksal operatörler Şartlı deyimler İf deyimi Kaynak: Dr.Deniz DAL ders sunumları Örnek : Dışarıdan girilen

Detaylı

Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : dak.

Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü ra Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :13.04.2017 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında ve cevap

Detaylı

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA 6. HAFTA EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu ALGORİTMA ÖRNEK1: İki sayının toplamı

Detaylı

Eastern Mediterranean University Faculty of Arts & Sciences -- Department Of Mathematics BİLG213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

Eastern Mediterranean University Faculty of Arts & Sciences -- Department Of Mathematics BİLG213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Eastern Mediterranean University Faculty of Arts & Sciences -- Department Of Mathematics BİLG213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DÖNEM SONU SINAVI GÜZ 2009-2010 13 Ocak 2010, Sınav Süresi: 120 dakika. İsim

Detaylı

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş 1 Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş Başlıklar 2.1 Giriş 2.2 Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak 2.3 Basit C Programları: İki Tam Sayıyı Toplamak 2.4 Hafıza Konuları 2.5 C de Aritmetik 2.6 Karar

Detaylı

Pointer Kavramı. Veri Yapıları

Pointer Kavramı. Veri Yapıları Pointer Kavramı Veri Yapıları Pointer Kavramı- Pointer Nedir? Göstericiler, işaretçiler ya da pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi tutan değişkenlerdir. Şu ana kadar

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş

Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma Bir sorunu çözebilmek için gerekli olan sıralı ve mantıksal adımların tümüne Algoritma denir. Doğal dil ile yazılabilir. Fazlaca formal değildir. Bir algoritmada

Detaylı

Length: metin uzunluğunu yada diğer bir deyişle dizi elaman sayısını döndürür.

Length: metin uzunluğunu yada diğer bir deyişle dizi elaman sayısını döndürür. Programlama Temelleri Trim: metnin başındaki ve sonundaki boşlukları kaldırır. Trim( Selam ) Selam şeklinde çıkar Split: metin içinde ayırma işlemi yapar. Split( ) Metni boşluklarını diziye atar. oşluk

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş II JAVA İLE PROGRAMLAMA. Muhammet BAYKARA

Algoritma ve Programlamaya Giriş II JAVA İLE PROGRAMLAMA. Muhammet BAYKARA Algoritma ve Programlamaya Giriş II JAVA İLE PROGRAMLAMA Muhammet BAYKARA 1 İlkel Veri Türleri Type Name Kind of Value Memory Used Size Range byte integer 1 byte -128 to 127 short integer 2 bytes -32768

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş Fonksiyonlar Prof. Dr. Necmettin Kaya Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır. Daha büyük programlar yazmanın en

Detaylı

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 DEÜ Bilgisayar Bilimleri Bölümü BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 Öğr. Gör. Dr. Alper VAHAPLAR 2017 Yaz Okulu Tekrarlı Yapılar Algoritmanın belirli bir kısmının, belirli kere ya da belirli durumlar

Detaylı

Döngü Komutları. Komutu. while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu. İçiçe Döngüler break ve continue Komutları

Döngü Komutları. Komutu. while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu. İçiçe Döngüler break ve continue Komutları Döngüler Döngü Komutları while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu do-while Komutu İçiçe Döngüler break ve continue Komutları while Komutu Döngü komutları komutların bir çok kez yeniden yürülmesini

Detaylı

BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I 1 BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I KONTROL YAPILARI TEKRARLAMA DEYİMLERİ = DÖNGÜLER (while, for, do-while) Şimdiye kadar, sıralı deyimleri ve seçim deyimlerini gördük. Ama, geldiğimiz aşamada, aşağıdaki

Detaylı

Algoritma ve Akış Şemaları

Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma Tanımı, Algoritma Özellikleri, Algoritma Tasarımı, Akış Şemaları, Dallanma Simgeleri Döngü Simgeleri, Akış Şeması Tasarımı, Akış Şeması Özellikleri, N-S Şeması, W-O

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 1 DERSİ LAB. ÖDEVİ

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 1 DERSİ LAB. ÖDEVİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 1 DERSİ LAB. ÖDEVİ AD SOYAD : TESLİM TARİHİ : OKUL NO : TESLİM SÜRESİ : 1 hafta Ödev No : 5 1. Aşağıdaki programların çıktısı

Detaylı

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C Dilinin Tarihçesi 1972 de Dennis Ritchie tarafından AT&T Bell Laboratuarlarında B dilinden geliştirildi. C dili konusundaki ilk kitap 1978 de Dennis Ritchie ve Brain Kernighan

Detaylı

Bigisayar Programlama

Bigisayar Programlama Bigisayar Programlama (GÜZ 2015) DERS-02: C de Programlamaya Giriş Yrd. Doç Dr. Yakup EMÜL Cumhuriyet Üniv., Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü yakupemul@cumhuriyet.edu.tr Ofis Saatleri :

Detaylı

C# Programlama Dili. İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler

C# Programlama Dili. İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler C# Programlama Dili İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler 1 İlk Programımız Bu program konsol ekranına Merhaba dünya! yazıp kapanır. Programı geçen derste anlatıldığı gibi derleyin, sonra

Detaylı