K A T O L O Ğ U

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2 0 1 2 K A T O L O Ğ U"

Transkript

1 2012 K A T O L O Ğ U

2 HAKKIMIZDA / VİZYONUMUZ / MİSYONUMUZ Peyzaj tasarımı ve uygulamaları konusunda farklı ve haklı bir ayrıcalığa sahip olan firmamızın amacı; mevcut her türlü kaynağın verimli bir şekilde kullanılarak çevreyle uyumlu, sanat prensipleri çerçevesinde, disiplinler arası sürdürülebilir tasarımlar oluşturmak ve böylece konusunda başarılı adımlar atan öncü ve aranan bir kuruluş olmaktır. 1. Hayallerinizdeki ortamı, bahçenizde yaşatmak için; 2. İklime ve ortama uygun bitkilerin seçilerek, bahçenizin en uygun alanlarına dikilmesi için; 3. Bahçenizde oturma, yürüme alanlarının, dış mekan mutfaklarının, kaya bahçelerinin ve su ögelerinin tasarlanması için; 4. Ruhunuzu bahçenize yansıtmak için, 5. Çocuklarınızın doğayla içiçe büyümesi için; 6. Mülkünüzün finansal değerini artırmak için; 7. Yasam kalitenizi artırmanın yolu BOTANİK PEYZAJ`dan geçer. KALİTE POLİTİKAMIZ Şirketimiz; Alt yapı, üst yapı inşaatı, taahhüt işleri, peyzaj, park, bahçe bakım ve onarımı taahhütlerini gerçekleştirmek üzere kurulmuştur. Bu işlerin gerçekleştirilmesinde; Müşterilerimizin kalite, çevre ve iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerimizle ilgili beklentilerini tespit etmek ve çalışma sistemimizdeki kuralları bu beklentiler doğrultusunda tespit etmek. Müşterimizin teknik ve idari şartnamede belirttiği şartlara ve iş sağlığı ve güvenliği ile çevre yönetmeliklerinde belirtilen yükümlülüklerimize uygun hizmet vermek. İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çevre konularında başlattığımız uygulamaları ve bilgileri çalışanlarımıza, alt yüklenicilerimizin çalışanlarına, kontrol teşkilatı görevlilerine ve iş yapım sahamızdaki ziyaretçi ve misafirlere ulaştırmak.

3 Kalite Çevre İş Sağlığı ve Güvenliği konularındaki gelişmeleri takip etmek ve yönetim sistemimizi sürekli iyileştirmek. Böylelikle daha dinamik ve verimli bir yapıya kavuşmak. Şirketimizin gelişmesi ve markalaşması, alt yapı ve maddi imkanlarımızın yanı sıra çalışanlarımızın bilgi ve tecrübesi ile olacaktır. Bu nedenle, çalışanlarımızın eğitim ve tecrübe seviyesini arttırmak için sürekli eğitim, vazgeçmeyeceğimiz faaliyetlerimizin başında gelir. Şirket yönetimimiz ve çalışmalarımız yasalara ve ilgili mevzuata uygun olarak yürütülmektedir. Taahhütlerimizi gerçekleştirirken en az miktarda enerji ve doğal kaynak tüketimini sağlamak. Tekrar kullanılabilir atıkları ayrıştırmak ve değerlendirmek. Atıkların çevreye zarar vermeyecek şekilde bertarafını sağlamak. Taahhüdümüzü gerçekleştirilmesinde karşılaşılabilecek tehlikeleri belirlemek ve bunları önlemek için tedbirler almak, acil durumlara hazırlıklı olmak, gerekirse iş yapım tekniğini değiştirmek. EKİBİMİZ Şirketimiz; tüm hizmetlerinin gerçekleştiriminde titiz bir çalışma sergileyemeyi kurumsal bir gelenek haline getirme amacındadır. Bu nedenle Botanik Peyzaj olarak faaliyet gösterdiğimiz her alan için duyarlı, dikkatli ve iş disiplinine sahip ekiplerle çalışmaktayız.

4 Peyzaj, içinde yaşadığımız dünya, kaldırım taşından çocuk parkına, doğa yürüyüşü yaptığımız dere kenarına, bir müzenin bahçesindeki eserlerin yerleştirilişine, çok katlı bir binanın çevre düzenlemesine, evimizin bahçesi ve rengine kadar hissettiklerimizin gördüklerimize bir yansıması anlamına gelmektedir. Bitkisel Tasarım : Bahçe peyzajında tasarıma uygun renkte Suni Çim Halının seçimi kadar bitki yerleşimi de çok önemlidir.bitkiler herhangi bir mekanı vurgulamak, perdelemek, fon oluşturmak ya da çarpıcı bir görsel etki yaratmak üzere oldukça fonksiyoneldirler. Yapısal Tasarım : Bunun yanısıra, bitkisel tasarımın şekillenebilmesi ve Sentetik Çim alanın belirlenmesi için, dış mekanların oluşturulması gerekmektedir. Bitkisel tasarımdan önce yapısal tasarımın (yürüyüş yolları, havuzlar, gölet, çocuk oyun alanları vs.) belirlenmiş olması gerekmektedir.

5 Peyzaj, içinde yaşadığımız dünya, kaldırım taşından çocuk parkına, doğa yürüyüşü yaptığımız dere kenarına, bir müzenin bahçesindeki eserlerin yerleştirilişine, çok katlı bir binanın çevre düzenlemesine, evimizin bahçesi ve rengine kadar hissettiklerimizin gördüklerimize bir yansıması anlamına gelmektedir. Bitkisel Tasarım : Bahçe peyzajında tasarıma uygun renkte Suni Çim Halının seçimi kadar bitki yerleşimi de çok önemlidir.bitkiler herhangi bir mekanı vurgulamak, perdelemek, fon oluşturmak ya da çarpıcı bir görsel etki yaratmak üzere oldukça fonksiyoneldirler. Yapısal Tasarım : Bunun yanısıra, bitkisel tasarımın şekillenebilmesi ve Senteik Çim alanın belirlenmesi için, dış mekanların oluşturulması gerekmektedir. Bitkisel tasarımdan önce yapısal tasarımın (yürüyüş yolları, havuzlar, gölet, çocuk oyun alanları vs.) belirlenmiş olması gerekmektedir. Bir peyzaj projesi bütününde neleri içerir? Dilerseniz peyzaj proje ve peyzaj düzenleme hizmetlerinin içeriğini,peyzaj Mimarları Odası yönetmeliğinden yola çıkarak değerlendirelim. Peyzaj mimarisi, aşağıdaki kriterler baz alınarak yola çıkıldığında hizmet içeriği ve malzeme çeşitliliği açısından sonsuz imkanlar sunar. 1. PEYZAJ PROJE ETÜT ÇALIŞMASI ve ÖN PROJE Kesin Gereksinim Programları nın alan verilerine dayandırılması ile oluşturulan; Peyzaj Planlama/ Peyzaj Proje Alanı ile ilgili yapılacak işlemleri, önerileri, ekonomi ve benzer faktörler bazında karşılaştırmaları da kapsayan; proje alanının niteliğine göre her ölçekte çizilebilecek şema, grafik, açıklama ve raporları ile bu verilere göre düzenlenmiş plan, kesit ve görünüşleri kapsayan proje etütleridir.

6 2. KESİN PROJE Peyzaj Planlama/ Peyzaj Proje Alanı nın büyüklüğü ve niteliğine göre, her ölçekte çizilebilen onanmış ön proje doğrultusunda; var olan yasal prosedürler çerçevesinde, uygulanabilirliği ortaya konan tasarım ve yapılanmanın kesin çözümüdür. 3. UYGULAMA PROJELERİ Peyzaj Planlama / Peyzaj Proje Alanı nın onanmış Kesin Projesi nin uygulanabilmesi için gerekli tüm verileri kapsar. Yapısal, bitkisel uygulama özelliklerini ve ölçülerini yapı ve çevresinde yer alan tüm donanım sistemlerinin projeyi etkileyen bütün elemanlarını, altyapıya ilişkin bilgilerini ve sistem detaylarının üretim ve uygulamaya yönelik bilgilerini ve referansları, kullanılan malzeme nitelik ve özelliklerini içeren büro ve şantiyelerde her türlü yapım ve uygulama aşamasında kullanılabilecek nitelik ve yeterlilikte, kolaylıkla anlaşılabilir çizim teknikleri ile hazırlanmış projeler bütünüdür. Peyzaj (Çevre) Uygulama Projeleri, koordinasyon projesidir. Dolayısıyla projede yer alan tüm işlevler, bileşenler ve donatımlar ile ilgili açıklamaları kapsar. Harita, Şehir Planlama, Mimari, İnşaat, Makine, Kültürteknik gibi diğer meslek disiplinleri tarafından hazırlanmış tüm projeler, Uygulama Projeleri ne yansıtılır. Peyzaj (Çevre) Uygulama Projeleri; Yapısal Uygulama Projesi, Arazi Biçimlendirme (Grading) Ölçülendirme Dış Mekan Aydınlatma, Sulama ve Drenaj, Havuz ve Sıhhi Tesisat, İstinat Duvarları gibi alt yapı sistemlerinin, üst yapıya yansıyan üst yapı elemanlarının tasarımına yönelik sistem önerileri Bitkisel Uygulama Projesi Alt Yapı Projeleri ( Sulama, Drenaj, Aydınlatma, Sıhhi Tesisat, İstinat Duvarları gibi alt yapıya dönük projeler, ilgili Meslek Disiplinleri nce hazırlanır ) Teknik Rapor, çalışmalarını kapsar.

7 Günümüzde hızla artan kentleşme ve sanayi faaliyetleri sonucunda insanlar hızla doğadan uzaklaşmış ve beton yığınları arasında yaşamaya mahkûm olmuşlardır. Bu yoğun kentleşme sonucunda insanların doğa ile kopan bağlarını tekrar sağlamaları için en iyi fırsat bahçeleridir. Yoğun geçen kent yaşamı sonrasında insanların soluk alabilmesi, zihinsel olarak dinlenmesi ve aileleriyle zaman geçirmeleri için bahçeleri oldukça önemlidir. Bu nedenlerden dolayı bahçe düzenleme başlı başına ele alınması gereken bir konudur. Peyzaj tasarım kuralları göz önünde bulundurularak yapılacak bir bahçe düzenleme sonrasında hem estetik, hem de fonksiyonel açıdan maksimum yarar sağlayan mekânlar ortaya çıkar. Peyzaj tasarımı bir sonuç ürünü olarak ortaya çıkmış gibi görünse de tasarım sonlanıncaya ve uygulama yapılıncaya kadar farklı evreleri vardır. Tasarıma başlamadan önce alana ait tüm olumlu ve olumsuz özellikler belirlenmeli, değerlendirilebilecek fırsatlar hakkında detaylı bir çalışma yapılmalıdır. Kullanıcının istekleri bu aşamada değerlendirilerek yapılacak olan tasarıma ışık tutmalıdır. Yapılan tüm bu çalışmalar sonucunda alan kullanım kararları verilir, alanlar şekillenir ve arazinin detaylı olarak kullanım şekli ortaya çıkar. Başlangıçta yapılan alan analizi sonucunda peyzaj tasarım kararları ortaya çıkar, bu tasarım kararları sonucunda ise alanların nihai şekline ve büyüklüklerine karar verilir. Alanlar şekillendirilirken mümkün olan en iyi mekânsal organizasyon ortaya konulmaya çalışılır. Peyzaj tasarımı, peyzaj mimarının elinde şekillenirken mekânı kullanacak olan kullanıcıların istekleri ve alanın doğal ve kültürel özelliklerine en uygun şekilde son haline getirilir. Yapılacak olan tasarımda çevre koşulları göz önünde bulundurulmalı ve malzeme seçimlerinde dikkate alınmalıdır. Çevre koşulları dikkate alınmadan yapılan tasarımlar çevreye yabancı kalır, yadırganır ve insanda huzursuzluk yaratır. Bu nedenle yapılacak olan her türlü tasarım çalışmalarında çevre koşulları çok iyi etüt edilmeli ve profesyonel olarak ele alınmalıdır. Botanik Peyzaj hayallerinizdeki peyzaj düzenlemesini yukarıdaki etkenleri dikkate alarak gerçeğe en uygun şekilde teknolojik ortamda dizayn eder. İsteğinize göre 2 veya 3 boyutlu hazırlanmış proje size sunulur ve onayınız alınır. Botanik Peyzaj kesinleşen projenizin taahhüt edilen tarihte teslimini garanti eder.

8 BİTKİLENDİRME ÇALIŞMALARINDA BAKIM YÖNTEMLERİ Bitkilendirme uygulamalarında, bakım çalışmaları gerektiği şekilde yapılmadığı takdirde harcanan masraf ve emek boşa gidebilir. Bakım çalışmaları sulama, gübreleme, budama, toprak işleme, herekleme gibi çalışmalardır. SULAMA: Peyzaj uygulamalarında en fazla kullanılan sulama yöntemleri; * Mekanik sulama (alana tesis edilen musluklar ve hortum ile sulama) * Sprinkler sulama (geniş çim alanlarda toprak altına tesis edilen borular ve başlıkları ile sulama) * Damlama sulama(toprak altına tesis edilen delikli borula ile sulama) Sulama çalışmaları, iklim verileri, toprak strüktürü, bitki türü ve yaşı gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılır. Toprak şartlarının ağır, havanın yağışlı olduğu durumlarda az, tersi durumlarda ise fazla sulama yapılır. Sulamanın yararlı olabilmesi için günün akşam veya sabah saatlerinde yapılması gerekir. Gündüz saatlerinde yapılan sulamalarda, suyun büyük bölümü evoporasyon (buharlaşma) ile kaybolur ve su damlacıkları yaprakların kavrulmasına neden olur. Kentsel alanlarda dikilen fidanlara 2-4 yıl düzenli olarak sulama yapılmalıdır. Kentsel alanlarda yetişen bitkilerin kırsal alanlardakine göre su ihtiyacı daha fazladır. Bunun sebebi ise kentlerin kendilerine özgü ekolojik ortamlarıdır. Çoğunlukla kırsal alanlarda sulamaya ihtiyaç duyulmaz. Sulama ihtiyacı toprak kontrol edilerek belirlenebilir. Toprakta kuruma ve çatlaklar oluştuysa ve kuru bir görünüm veriyorsa, bitkinin yapraklarında solma, donuklaşma pörsüme ve gri yeşil-sarı renge dönüşme belirtileri su ihtiyacının en belirgin göstergeleridir. Bitkinin sudan en iyi şekilde yararlanmasını sağlamak amacıyla çanak açma işlemi yapılır. Bitki gövdesinin çevresine yaklaşık 1 m çapında, 10 cm derinliğinde çukur açılır. Bu sayede bitki sudan en iyi şekilde yararlanır.

9 GÜBRELEME: Peyzaj düzenleme çalışmalarında kullanılan bitkilerin gelişmeleri, sağlıkları üzerine çok etkin bir kültür bakım uygulaması da gübrelemedir. Gübreleme yaprakların daha koyu renkli, çiçeklerin daha bol olmasını ve çekici renkler almasını sağlar. Zor koşullardaki kent ağaçlarının sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için gübrelemeye gerek vardır. Gübrelemenin şekli, çeşidi, miktarı ve zamanı toprak yapısına, bitki türü, yaşı, gelişimi gibi nitelikler göz önünde bulundurularak belirlenir. Yaş açısından gübrelemenin etkisi ele alındığında, genç ağaçlarda gübreleme büyümede daha etkin rol oynar. Bitkilerin gelişme durumları bize gübreleme ihtiyaçları konusunda fikir verebilir. Büyümenin yavaşlaması veya duraklaması, genç bitkilerde sürgünlerin kısalması gübre gereksinimine işaret sayılır. Genel olarak iyi beslenmiş bitkilerde sürgünler uzun, yapraklar iri, sulu ve koyu renklidir. Kötü beslenme koşullarında ise yapraklar soluk, küçük ve cılız olurlar. Gübreleme zamanı genelde verilecek gübrenin çeşidine, şekline, uygulanış tarzına, toprak tekstürüne, drenaj koşullarına, iklim ve bitkinin besin maddesine olan ihtiyacına bağlı olarak değişir. Genelde gübreleme ilkbaharda, bitkinin hızlı bir büyüme periyoduna girdiği devrede yapılır. BUDAMA: Bir diğer bakım işlemi olan budama ise genç yaşlardan itibaren sistemli bir şekilde ileri yapılara kadar yapılması gereken bir işlemdir. Budamanın amacı sağlıklı gelişmeyi desteklemek, güzel bir form kazandırmaktır. İlk yıllarda ihmal edilip ileri yaşlarda yapılan kuvvetli budama sağlıklı sonuç vermez, açılacak büyük yaralarla zararlıların girişine ortam hazırlarlar. Budama dönemleri türlere göre değişmekle birlikte çok sert hava koşulları dışında şubat-mart aylarında vejetasyon öncesinde yapılmaktadır. Bu dönemde enfeksiyonlar daha az olmaktadır ve ağaçlar yaralarını çabuk kapatabilmektedirler. Budama yapılırken öncelikle ölen, kuruyan, kırılan dallar uzaklaştırılır. Kurumuş dalları gövdeye en yakın yerden kesip uzaklaştırmak gerekir. Gövdeye girerek budama da zararlıdır. En iyi budama, dalın gövdeye birleştiği yerde oluşan şişkin kısımda yapılandır. Su sürgünlerinin gövdeden uzaklaştırılması gerekir bunlar ağacın gelişmesini olumsuz yönde etkiler. Ayrıca, ağaç tepesinin transpirasyon yolu ile yaptığı su sarfiyatını azaltıp, kökün yükünü hafifletmek için de, ağacın tepesinde budama yapılır. Böylece tepe küçülür ve kuvvetli büyüme sağlanır.

10 Bakım budaması üç aşamada yapılır; I. Aşamada bütün ölü zedelenmiş hasta dallar uzaklaştırılır. II. Aşama önleyici karakterde yapılan budamadır. İlerde karşılaşılacak problemlere karşı yapılır. Birbirine girmiş, zayıf çatallar ve aşağıya sarkan dallar uzaklaştırılır III. Aşamada iç dalların gelişmesi ve yapraklanmanın kuvvetlenmesi amacını güder. Budama işleminde kullanılacak alet-ekipmanlar temiz ve keskin olmalı, yara yüzeyleri koruyucu macunlar ile kaplanarak zararlıların girişine engel olunabilir. TOPRAK İŞLEME: Bakım tekniklerinden biri olan toprak işleme nin amacı toprağı bitkiye daha yarayışlı hale getirmek, yabani otları temizlemek ve kapilarite ile oluşacak zararları önlemektir. Yabani otlar ortamdan uzaklaştırılmazsa fidanın olanaklarına ortak olmakta veya onları boğarak yaşamına son vermektedir. Bu durumda çapa yanında herbisitlerle mücadele de uygulanmaktadır. Ancak bu konuda bilinçli ve duyarlı davranmak gerekir aksi takdirde fidan zarar görebilir. Dikimleri takiben ilk iki yılda, biri vejetasyon başlangıcında biri vejetasyon ortasında olmak üzere senede iki kez çapalama yapılması yeterli olur. HEREKLEME: Bu bakım yöntemlerinin yanı sıra dikim sırasında veya daha sonra ağacın rüzgâra karşı direncini sağlamak amacıyla herekleme yapılır. Herekleme bitkinin rüzgârın sebep olduğu eğilmeleri ve bunun sonucu kök sisteminin zarar görmesini engellemek amacıyla yapılır. Herekler alanda hâkim rüzgâr yönünün ters yönüne dikilir. Ancak bazı durumlarda hatalı dikimlerden dolayı ağaç bir yöne eğilmiş olabilir bu durumda herekler eğilme yönünün tersine, bitkiye dengeli bir büyüme sağlamak amacıyla dikilir. Bağlantı elemanı olarak ip, büyük yaşlı ağaçlarda çelik tel kullanılır. Bitkiye zarar vermesini engellemek amacıyla, kumaş veya çuval ile sarılıp ipler bağlanmalıdır. Botanik Peyzaj sizi bakımla uğraştırmamak adına periyodik bakım faaliyetleri yürütmektedir. Size özgü tasarlanmış yaşam alanınızın aylık periyodik bakımı tarafımızdan yapılır. Deforme olmuş çimler, budama gerektiren ağaç veya çalılar, eskimiş ahşap malzemeler tarafımızdan onarılacaktır.

11 Botanik Peyzaj sizi bakımla uğraştırmamak adına periyodik bakım faaliyetleri yürütmektedir. Size özgü tasarlanmış yaşam alanınızın aylık periyodik akımı tarafımızdan yapılır. Deforme olmuş çimler, budama gerektiren ağaç veya çalılar, eskimiş ahşap malzemeler tarafımızdan onarılacaktır. Tohumla Çimlendirme Tohumla çimlendirme, çim tohumlarının elle veya makine vasıtası ile alana serpilmesidir. Tohumla çimlendirme yöntemi uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Aksi halde çimde renk ton farkı oluşabilir. Bölgesel seyreklikler görülebilir. Çimlendirilecek alanın kullanım amacına göre çim tohumları seçilmelidir. Basmaya dayanıklı, susuzluğa dayanıklı, gölge ve yarı gölgeye dayanıklı çim türleri mevcuttur. Botanik Peyzaj alanınıza en uygun tohum karışımını tespit ederek uygul

12 BİTKİNİN ADI TÜRKÇE ADI BİTKİNİN ADI TÜRKÇE ADI KALIP Acacıa cyanophylla Kıbrıs Akasyası Abelia florabinda Abelya Acacıa farnasiana Dikenli Akasya Abutilon hybridum Abajur Çalısı Teneke Acer negundo Akça ağaç Asclepias currassavica Adana Zakkumu Ailanthus althussima Cennet Ağacı Berberis thunbergii Kadın tuzluğu Albizzia julibrissim Gülibrişim Akasya Buddleia davidii Kelebek Çalısı Teneke Araucaria aracuana Arokarya Baugainvillea glabra Gelin Duvağı Teneke Armeniaca vulgaris Kayısı Baugainvillea glabra Gelin Duvağı Bauhinia purpurea Orkide Baugainvillea glabra Gelin Duvağı (Kristal) Brachychiton populneum Japon Kavağı Baugainvillea glabra Gelin Duvağı (Kristal) Teneke Catalpa bignonoides Katalpa Buxus sempervirens Şimşir Cedrus libani Lübnan Sediri Buxus sempervirens Şimşir Teneke Cercis siliquastrum Erguvan Calcanthus floridus Chamaerops excelsa Kış palmiyesi Calistemon viminalis Fırça Çalısı Teneke Chamaecyparissus elwoodii Elhudi Servi Cassia corymbosa Sinameki Citrus sinensis Portakal (Washington) Cestrum elegans Kibrit Çalısı Cryptomeria japonica Kriptomerya Chaenomeles japonica Japon Ayvası (Bahardalı) Cryptomeria japonica Kriptomerya Chimonathus praecox Cryptomeria japonica Cupressus arizonica glauca Kriptomerya Cleodendron trıchotonum Mavi Servi Cornus sanguinea Kızılcık Cupressus limonium Limonyum Servi Cotoneaster franchatti Dağ Muşmulası Cupressus limonium Limonyum Servi Cotoneaster horizontalis Dağ Muşmulası Cupressus limonium Limonyum Servi Cotoneaster salicifolia Dağ Muşmulası Chamaerops excelsa Cupressus semp.horizontalis Cupressus semp.pyramidalis Cupressus semp.pyramidalis Kış palmiyesi Cotoneaster microphyllus Dağ Muşmulası Dağınık Servi Cydonia japonica Japon ayvası Piramit Servi Deutzia hybrida Piramit Servi Durantha repens Güvercin Üzümü Cupressus leylandii Leylandi Servi Eounymus japonica Taflan Cupressus leylandii Leylandi Servi Eounymus japonica aurea Altuni Taflan

13 BİTKİNİN ADI TÜRKÇE ADI BİTKİNİN ADI TÜRKÇE ADI KALIP Cycas revoluata Sikas Eounymus jap.argentea Gümüşi Taflan Cycas revoluata Sikas Euonymus Minyatür Taflan Cycas revoluata Sikas Forsythia intermedia Forsitya (Altınçanak) Teneke Cycas revoluata Sikas Forsythia intermedia Forsitya (Altınçanak) Dalbergia sissoo Dalbergiya Hibiscus mutabilis Ağaç Hatmi Teneke Eleagnus angustifolia Eleagnus angustifolia İğde İğde Hibiscus rosasinensis Hibiscus rosasinensis Hydrangea macrophylla Japon Gülü (Kırmızı) Japon Gülü (Renkli) Ortanca Eriobotria japonica Yenidünya Jasminum officinale Beyaz Yasemin Eriythrina crista-galli Alev ağacı Jasminum humule Beyaz Yasemin Eucalyptus camaldulensis Eucalyptus camaldulensis Okaliptus Jasminum nudiflorum Sarı Yasemin Okaliptus Juniperus sabina Sabina Ardıcı Eucalyptus globolus Mavi Okaliptus Juniperus horizontalis Ficus elastica Kauçuk Juniperus horizontalis Ficus nitida İskenderun Kauçuğu Juniperus horizontalis Yayılıcı Ardıç Yayılıcı Ardıç Yayılıcı Ardıç Teneke Ficus benjamin Benjamin Kauçuğu Juniperus virginiana Virjinya Ardıcı Teneke Fraxinus excelsior Dişbudak Juniperus chinensis Dik Ardıç Teneke Gravillea robusta İpek ağacı Lagerstroemia indica Dantel (Beyaz) Teneke Jacaranda mimosifolia Jacaranda mimosifolia Jakaranda Lagerstroemia indica Dantel (Renkli) Teneke Jakaranda Lantana chelsonii Çalı Mine (Renkli) Junglas regia Ceviz Lantana nivea Çalı Mine (Düz) Juglans regia Bodur Ceviz Lantana camara Çalı Mine Koelreuteria paniculata Güveykandili Lantana motevidessis Çalı Mine (Bodur) Liquidambar orientalis Günlük Ağacı Laurus nobilis Defne Teneke Ligustrum japonicum Kurtbağrı Ligustrum ovalifolium Kurtbağrı Ligustrum jap.eleganthissima Magnolia grandifolia Magnolia soulangeana Apraş Kurtbağrı Ligustrum oval.aurea Apraş Kurtbağrı Manolya Lonicera fragranthissima Kokulu Hanımeli Manolya Lonicera etrushca Hanımeli Malus florabinda Süs elması Lonicera tatarica Tatar Hanımeli

14 BİTKİNİN ADI TÜRKÇE ADI BİTKİNİN ADI TÜRKÇE ADI KALIP Malus spp. Süs eriği Nerium oleander Zakkum Malus communis Stargin Elma Malvaviscus arborius Çin Gülü Teneke Malus communis Golden Elma Medicago arborea Yonca Çalısı Malus communis Amasya Elma Myrtus communis Murt Melia azederach Tesbih ağacı Pittosporum tobira Pitosporum Mespilus germanica Muşmula Pittosporum tobira Pitosporum Morus nigra pendula Ters Kara Dut Pittosporum tobira Pitosporum Morus nigra pendula Ters Kara Dut Pittosporum tobira Pitosporum Teneke Olea europea Zeytin (Gemlik) Plumbago capensis Mavi Yasemin Parkinsonea aquleata İsa dikeni Pyracantha coccinea Ateş Dikeni Phoenix canariensis Hurma Poinciana gilliessii Paşa Bıyığı Phoenix canariensis Hurma Poinsettia pulcherima Atatürk Çiçeği Saksı Pinus brutia Kızılçam Punica granatum Süs Narı Pinus halepensiis Halep çamı Rosa florabinda Yediveren Gül Teneke Platanus orientalis Çınar Rosa polyantha Çıtır Gül Saksı Platanus orientalis Çınar Rosa polyantha Çıtır Gül Teneke Populus alba Ak kavak Rosa sp. (Tek yıllık) Gül Pritchardia filifera Mavi Palmiye Rosa sp. (İki yıllık) Gül Prunus persica Şeftali (3 Tür) Rosa sp. Asma Gül Prunus laurocerasus Koca Yemiş Rosa sp. Asma Gül Teneke Prunus pissardi nigra Kırmızı Erik Rosmarinus officinalis Kekik Prunus sativa Birton Erik Russelia equisatiformis Mercan Çalısı Prunus sativa Bircantin Erik Salix caprae Keçi Söğüdü Saksı Prunus sativa Can Erik Sprae vanhouttei Keçi Sakalı (İspirya) Prunus Formuza Erik Sambucus nigra Mürver Prunus sp.'black amber'+b87 Siyah İtalyan Erik Symphoricarpos recemosus İnci Çalısı Prunus avium Kiraz Thuja orientalis Çit Mazı Prunus cerasus Vişne Thuja orientalis aurea Altuni Mazı Pyrus communis Armut Thuja orientalis aurea Altuni Mazı Teneke Schinus molle Karabiber Vibirnum tinus Kartopu

15 BİTKİNİN ADI TÜRKÇE ADI KALIP BİTKİNİN ADI TÜRKÇE ADI KALIP Alyssum montanum Allisyum Chloprophytum comosum Kordela Viola minor Hercai Menekşe Hedera helix Kaya Sarmaşığı Campanula carpatica Kampanula Saksı Parthenocissus quinqifolia Amerikan Sarmaşığı Cyclamen hederifolium Sıklamen Saksı Senecio maritima Bahçekül Çiçeği Dianthus deltoides Çin Karanfili Santolina spp. Lavantin Pelargonium peltatum Sakız Sardunya Chrysanthemum maximum Krizantem Gazania regens Gazanya Arctotis sp. Saksı Anthirininum sanguineus Balıkağzı Ageratum sp. Vapurdumanı Primula auricula Onbir Ay Çiçeği Saksı Tagetes erecta Kadife Sedum spurium Dam koruğu Salvia Ateş Phlox douglasii Patates çiçeği Hosta ventricosa Vinca minor Cezayir Menekşesi Godetia Petunya poşet Aptenia cardifolia Kaz ayağı Alev poşet Cherianthus cheriii Şebboy Horozibiği Fragaria vesca Çilek Puşt oğlan poşet Çuha Camgüzeli poşet Verbena imagine Yer minesi Camgüzeli saksı Passiflora caurulea Çarkıfelek Begonya Saksı Aster novii-belgi Aster Aster novii-belgi Aster Asparagus sprengei Kuşkonmaz Teneke SERT ZEMİN UYGULAMALARI Peyzaj projesinde planlanan yürüme yolları, araç yolları, kasket ve merdivenler isteğiniz ölçüsünde tasarımlanır. Sert zeminlerde ahşap ve taş öğesi ustalıkla kullanılarak, verandalar (Deck) ve havuz çevresi detayları zenginleştirilir. Botanik Peyzaj tasarlanan her detayın fonksiyonel ve modern olmasına özen gösterir.

16

17

18

19

20 +

21

22

23

24

25

1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya)

1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya) DIŞ MEKAN SÜS BİTKİLERİ 1. YAPRAĞINI DÖKEN AĞAÇ VE AĞAÇÇIKLAR 1.1. Acacia cyanophylla (Kıbrıs Akasyası) 1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya) 353 BAHÇIVANLIK EL KİTABI 1.3. Acer campestre

Detaylı

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN,

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, BİTKİSEL TASARIM Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, Peyzaj Mimarlığının önemli amaçlarından biri, insanlar için sanat değeri yüksek ve işlevsel açıdan yeterli dış mekanlar düzenlemektir. Bunu gerçekleştirirken

Detaylı

Yaşayan ve Yaşatan Kentler için. Renklerin Her Tonuna. Etkisi

Yaşayan ve Yaşatan Kentler için. Renklerin Her Tonuna. Etkisi Yaşayan ve Yaşatan Kentler için Renklerin Her Tonuna Etkisi YEŞİLİ YAŞAT Kİ, ŞEHİR DE YAŞASIN! Çalı Grubu Milli ve Yerli Üretim anlayışı, kaliteden asla taviz vermemekle anlam kazanır. Sera Park bunun

Detaylı

AKTAŞ PLANT DEMEK MUCİZE

AKTAŞ PLANT DEMEK MUCİZE AKTAŞ PLANT DEMEK MUCİZE DEMEK Kırk yıla merdiven dayadık. Tecrübenin ancak toprak gibi olmak demek olduğunu öğrendik. Kendisi için verimli bir hayat döngüsü seçenlerin ve oluşturanların, ülkesi için de

Detaylı

Sayfa 1 İBRELİLER (BOY CM.)

Sayfa 1 İBRELİLER (BOY CM.) İBRELİLER (BOY CM.) T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ardıç Altuni (50-75 cm) - 8,00 Çam Fıstık (50-100 cm) 3,00 5,00 Çam Fıstık (100-150 cm) 5,00 8,00 Çam Fıstık (150-200 cm) - 10,00 Çam Fıstık

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 3-TASARIM BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI a) Ömürlerine

Detaylı

BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ

BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ Genel olarak bitkinin formu iki faktörün kombine etkisi sonucunda oluşur. Birincisi bitkinin sahip olduğu genetik özelliklerini ortaya koyduğu orjinal formu, diğeri modifikasyonlar

Detaylı

ağaç arbor belli bitkilerin yetiştirildiği alan - etum

ağaç arbor belli bitkilerin yetiştirildiği alan - etum Arboretum Arboretum terimi Latince "ağaç" anlamına gelen arbor sözcüğü ile "belli bitkilerin yetiştirildiği alan" anlamındaki - etum son ekinin birleşmesinden oluşur. Bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla

Detaylı

PEYZAJ -1 DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler

PEYZAJ -1 DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler PEYZAJ -1 DERSİ Dersin Modülleri Bahçe Düzenleme (Peyzaj) Açık Tohumlu Bitkiler Diğer Açık Tohumlular Kapalı Tohumlu Bitkiler Pinaceae Familyası Taxodiaceae Familyası Cupressaceae Familyası Süs Ağaçları

Detaylı

Çankırı Kentsel Sit Alanının Bitki Varlığı Açısından Değerlendirilmesi

Çankırı Kentsel Sit Alanının Bitki Varlığı Açısından Değerlendirilmesi Çankırı Kentsel Sit Alanının Bitki Varlığı Açısından Değerlendirilmesi N. Kuter 1 E.Erdoğan 2 1 Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Çankırı 2 Ankara Üniversitesi Ziraat

Detaylı

TMMOB Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

TMMOB Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Tarih : 11.01.2017 Sayı : 2017/0007 İSTANBUL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ NE İTİRAZ EDEN : Adı ya da unvanı : T.M.M.O.B ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ Adresi : Mecidiyeköy Mah. Büyükdere

Detaylı

SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ

SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ İçindekiler I. GİRİŞ II. III. ÜNİVERSİTE KONUMU İNŞAAT ÖNCESİ VE SONRASI GÖRÜNTÜLER a. 1998-İnşaat öncesi b. 2013-Kampusun bugünü Sabancı Üniversitesinin

Detaylı

SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ

SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ İçindekiler I. GİRİŞ II. III. ÜNİVERSİTE PLANI KAMPÜS İNŞAATI ÖNCESİ ve SONRASI ARAZİ GÖRÜNTÜLERİ; DÜNDEN BUGÜNE a. Ana kapı çevresi b. Ana Binalar c. Lojmanlar d. Yurtlar

Detaylı

: https://ekap.kik.gov.tr/ekap/ a) Niteliği, türü ve miktarı : İhalenin niteliği, türü ve miktarına ilişkin ayrıntılı bilki EK1 de belirtilmiştir.

: https://ekap.kik.gov.tr/ekap/ a) Niteliği, türü ve miktarı : İhalenin niteliği, türü ve miktarına ilişkin ayrıntılı bilki EK1 de belirtilmiştir. BĠTKĠ SATIN ALINACAKTIR TEPEBAġI BELEDĠYESĠ DESTEK HĠZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ Bitki Alımı İşi alımı 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecektir. İhaleye ilişkin

Detaylı

Antalya, bazı kent içi yolların bitki materyali ve bitkisel tasarım yönünden değerlendirilmesi

Antalya, bazı kent içi yolların bitki materyali ve bitkisel tasarım yönünden değerlendirilmesi Araştırma Makalesi/Research Article www.ziraatdergi.akdeniz.edu.tr MEDITERRANEAN AGRICULTURAL SCIENCES (2016) 29(3): 105-116 Antalya, bazı kent içi yolların bitki materyali ve bitkisel tasarım yönünden

Detaylı

7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MARDİN ARTUKLU) PEYZAJ RAPORU

7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MARDİN ARTUKLU) PEYZAJ RAPORU 7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MARDİN ARTUKLU) PEYZAJ RAPORU İÇİNDEKİLER GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MARDİN ARTUKLU)... 3 GENEL PEYZAJ

Detaylı

TEKNİK VE İDARİ ŞARTNAME

TEKNİK VE İDARİ ŞARTNAME TEKNİK VE İDARİ ŞARTNAME 1. Yapılacak İş : Konak Belediyesi sınırları içindeki park ve yeşil alanlarımızda kullanılmak üzere muhtelif türlerden ağaç,çalı, yer örtücü ve mevsimlik çiçek alınması işi. 2.

Detaylı

GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI PERFORMANS RAPORU. STRATEJİK AMAÇ/ 10-Yeşil Alanlar ve Fiziksel Aktivite

GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI PERFORMANS RAPORU. STRATEJİK AMAÇ/ 10-Yeşil Alanlar ve Fiziksel Aktivite GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 212 YILI PERFORMANS RAPORU STRATEJİK AMAÇ/ 1-Yeşil Alanlar ve Fiziksel Aktivite GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ Park ve Yeşil alanlarda;

Detaylı

Çanakkale Fen Lisesi nin Odunsu Bitki itliliğinininin Belirlenmesi

Çanakkale Fen Lisesi nin Odunsu Bitki itliliğinininin Belirlenmesi Çanakkale Fen Lisesi nin Odunsu Bitki Biyoçeşitlili itliliğinininin Belirlenmesi AY-YILDIZ YILDIZ GRUBU GRUP ÜYELERİ : MÜZEYYEN M DÖNMEZD ŞADİYE ÖZTÜRK DANIŞMANLAR : Prof. Dr. Ahmet AKSOY Prof.Dr.. Turan

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 6- ÇELİK İLE ÇOĞALTMA Yeni

Detaylı

Ürün Kataloğu Benz nl k Mevk Karadoğan Mahalles No: 19 ÖDEMİŞ / İZMİR - TÜRKİYE Tel.-Faks: Gsm:

Ürün Kataloğu Benz nl k Mevk Karadoğan Mahalles No: 19 ÖDEMİŞ / İZMİR - TÜRKİYE Tel.-Faks: Gsm: Ürün Kataloğu Benz nl k Mevk Karadoğan Mahalles No: 19 ÖDEMİŞ / İZMİR - TÜRKİYE Tel.-Faks: +90 232 548 47 47 - Gsm: +90 532 673 87 32 - +90 532 735 93 12 msbotan k@gma l.com MS Botanik, sektöründeki

Detaylı

KENTSEL YEŞİL ALANLARDA BİTKİSEL TASARIM VE BİTKİLERİN KULLANIM OLANAKLARI

KENTSEL YEŞİL ALANLARDA BİTKİSEL TASARIM VE BİTKİLERİN KULLANIM OLANAKLARI KENTSEL YEŞİL ALANLARDA BİTKİSEL TASARIM VE BİTKİLERİN KULLANIM OLANAKLARI Prof. Dr. Hakan ALTINÇEKİÇ * Araş. Gör. Nilüfer KART İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü 1. YEŞİL ALAN

Detaylı

Bitki Bilimi. Dikim Tekniği

Bitki Bilimi. Dikim Tekniği Bitki Bilimi Dikim Tekniği Hazırlayan Peyzaj Mimarı Tijen BAHAR Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Peyzaj planlama ve çevre düzenleme çalışmaları ile iç mekanda bitkileri estetik ve fonksiyonel

Detaylı

8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları

8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları 8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları Bölgemiz çevre tanzimi ve ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2008 yılı içerisinde toplam 7.500 ağaç, 50.000 adet çalı grubu bitki dikilmiştir. 8.1. Bitkisel

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ(FİZİK -KİMYA -BİYOLOJİ) BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI BİYOLOJİ BÖLÜMÜ PROJE RAPORU 06-16 Temmuz 2008 (Çanakkale Fen Lisesi)

FEN ve TEKNOLOJİ(FİZİK -KİMYA -BİYOLOJİ) BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI BİYOLOJİ BÖLÜMÜ PROJE RAPORU 06-16 Temmuz 2008 (Çanakkale Fen Lisesi) TÜBİTAK Eğitimde Bilim Danışmanlığı Projesi FEN ve TEKNOLOJİ(FİZİK -KİMYA -BİYOLOJİ) BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI BİYOLOJİ BÖLÜMÜ PROJE RAPORU 06-16 Temmuz 2008 (Çanakkale Fen Lisesi) Çanakkale Fen Lisesi

Detaylı

Namık Kemal Üniversitesi YerleĢke Bilgi Sisteminin OluĢturulması

Namık Kemal Üniversitesi YerleĢke Bilgi Sisteminin OluĢturulması Namık Kemal Üniversitesi YerleĢke Bilgi Sisteminin OluĢturulması M. Özyavuz E. E. ġiģman A. B. Korkut Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Tekirdağ Günümüzde Coğrafi bilgi

Detaylı

8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI

8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI 8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI 8.1. Ağaçlandırma: Bölgemiz imar planı içerisinde yeşil alan olarak ayrılan yerlerin çevre tanzimi ve ağaçlandırma çalışmaları kapsamında; 2009 yılı içerisinde

Detaylı

YENİŞEHİR FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015)

YENİŞEHİR FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015) Sıra No Türkçe Adı Latince Adı Orijini Yaş Ambalaj Hacim Boy Çevre Fiyat Kdv 1 Ahlat Pyrus elaeagrifolia 2 Ahlat Pyrus elaeagrifolia 3 Akçaağaç(Çınar Yapraklı) Acer platanoides 4 Akçaağaç(Çınar Yapraklı)

Detaylı

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir.

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir. Son yıllarda ekonomik şartlar ve Pazar isteklerinin değişmesi nedeniyle modern meyveciliğin yapılması gerekmektedir. Bu ise anacak bodur elma bahçesi tesisi veya yarı bodur elma bahçesi tesisi ile olmaktadır.modern

Detaylı

Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir.

Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir. Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir. Fideler,20-40cm aralıklarla Ekim-Kasım aylarında dikilir. Hava sıcaklığı

Detaylı

YAPRAKLI SÜS ÇALILARI, SARILICI VE YER ÖRTÜCÜLER

YAPRAKLI SÜS ÇALILARI, SARILICI VE YER ÖRTÜCÜLER YAPRAKLI SÜS ÇALILARI, SARILICI VE YER ÖRTÜCÜLER 1.BERBERİS THUNBERGİİ (Kadın Tuzluğu) Kışın yaprağını döken, 2 m boylanabilen sık dallı bir çalıdır. Her iklimde rahatlıkla yetişebilen bir çalı türüdür.

Detaylı

BİTKİSEL TASARIMIN KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİNDE ÖNEMİ: ÇANAKKALE ÖRNEĞİ

BİTKİSEL TASARIMIN KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİNDE ÖNEMİ: ÇANAKKALE ÖRNEĞİ Yayın bilgisi (Reference information): Sağlık A., Erduran F., Sağlık E., "Bitkisel Tasarımın Karayolu Trafik Güvenliğinde Önemi: Çanakkale Örneği", 3. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu, Ankara, Türkiye,

Detaylı

Ordu Üniversitesi Cumhuriyet Yerleşkesi Bitkisel Tasarımı ve Uygulaması *

Ordu Üniversitesi Cumhuriyet Yerleşkesi Bitkisel Tasarımı ve Uygulaması * Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 7(2): 279-293, 2017 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journal

Detaylı

MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE

MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE PAZAR YÖRESĐ AÇIK-YEŞĐL ALANLARINDA KULLANILAN BĐTKĐ MATERYALLERĐNĐN TESPĐTĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ Mine EYÜPREĐSOĞLU 1

Detaylı

BİTKİ FİYAT KATALOĞU

BİTKİ FİYAT KATALOĞU t X. OnMn w to«n n M «* TC ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZMİR ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 1TORBALI ORMAN FİDANLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2015 BİTKİ FİYAT KATALOĞU M ÖNSÖZ Ülkemiz, dünya üzerinde sahip olduğu coğrafi konumu

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BEYAZIT YERLEŞKE BAHÇESİNDE BULUNAN AĞAÇ TÜRLERİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BEYAZIT YERLEŞKE BAHÇESİNDE BULUNAN AĞAÇ TÜRLERİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BEYAZIT YERLEŞKE BAHÇESİNDE BULUNAN AĞAÇ TÜRLERİ Bahçenin Beyazıt tarafındaki kapısından girildiğinde yol Rektörlük binası önündeki küçük bir meydana kadar iki taraflı, sıralı Çınar

Detaylı

BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ

BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ Çim alanlar tesisi güç ve masraflı olduğundan tür seçiminden uygulanmasına kadar son derece titiz davranılmalıdır. Bu alanların sürekliliğinin

Detaylı

NEVŞEHİR KENTİÇİ YOL BİTKİLENDİRMELERİNİN ESTETİK- FONKSİYONEL YÖNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KULLANILAN BİTKİ TÜRLERİNİN TESPİTİ

NEVŞEHİR KENTİÇİ YOL BİTKİLENDİRMELERİNİN ESTETİK- FONKSİYONEL YÖNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KULLANILAN BİTKİ TÜRLERİNİN TESPİTİ Research Article Araştırma Makalesi Journal of Bartın Faculty of Forestry 2016, 18(1): 57-71 Bartın Orman Fakültesi Dergisi ISSN: 1302-0943 EISSN: 1308-5875 NEVŞEHİR KENTİÇİ YOL BİTKİLENDİRMELERİNİN ESTETİK-

Detaylı

Bir ÖMÜR Boyu BERABER

Bir ÖMÜR Boyu BERABER Bir ÖMÜR Boyu BERABER www.westtownankara.com Gerçek Yaşamdan İlham Aldık ŞEHRİN BATISINDA YÜKSELİYORUZ... Mükemmel yaratılmış bu dünya da bugüne kadar yaşadıklarınızı güzel bir hatıra olarak geride bırakın,

Detaylı

BİNGÖL KENTİNDE PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANILAN BİTKİ TÜRLERİ. Güzin TUTAL. Yüksek Lisans Tezi. Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı

BİNGÖL KENTİNDE PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANILAN BİTKİ TÜRLERİ. Güzin TUTAL. Yüksek Lisans Tezi. Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı BİNGÖL KENTİNDE PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANILAN BİTKİ TÜRLERİ Güzin TUTAL Yüksek Lisans Tezi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Muharrem Ergun 2015 Her hakkı saklıdır T.C. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Hacim (Lt.) Boy (cm) - Saksılı 4, , Saksılı 11, ,00 - Ç.K ,00

Hacim (Lt.) Boy (cm) - Saksılı 4, , Saksılı 11, ,00 - Ç.K ,00 LÜLEBURGAZ ORMAN FİDANLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2015 YILI FİDAN SATIŞ FİYAT LİSTESİ Türkçe Adı Latince Adı Yaş Ambalaj şekli Hacim (Lt.) Boy (cm) Çevre (cm) Satış Fiyatı (TL.) KDV Adaçayı Salvia officinalis 1+1 Kaplı

Detaylı

BURSA FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015)

BURSA FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015) Sıra No Türkçe Adı Latince Adı Orijini Yaş Ambalaj Hacim Boy Çevre Fiyat Kdv TTS 4441 (Bursa Orman İşletme 1 Acem Borusu Bignonia radicans(campsis radicans) 1+1 Kaplı 1,4-4 - - 1,50 +KDV 2 Acem Borusu

Detaylı

Bitkisel Tasarım -1. Bitkisel Tasarım

Bitkisel Tasarım -1. Bitkisel Tasarım Bitkisel Tasarım -1 Bitkisel Tasarım Belirli bir amaç, mekan ve zaman birimi için gerekli olan bitki materyalinin seçimi, düzenlenmesi ve bakımını kapsayan bir işlemler dizisidir. Đnsan ile doğa ve sanat

Detaylı

PARK VE BAHÇELER DAİRESİ BAŞKANLIĞI PARK ve BAHÇELER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

PARK VE BAHÇELER DAİRESİ BAŞKANLIĞI PARK ve BAHÇELER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE PARK VE BAHÇELER DAİRESİ BAŞKANLIĞI PARK ve BAHÇELER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK, İLKELER ve TANIMLAR Amaç Madde 1- Bu yönergenin

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

Bitkilerle Alan Oluşturma -1

Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Peyzaj Mekanlarının 3 Temel Elemanı Yüzey Zemin Düzlemi: Mekanın tabanını oluşturur. Mekanın diğer elemanları bu tabanın üzerinde yer alır.örneğin üstünde hiçbir bitki veya

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

BARTIN KENTİ PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANILAN BİTKİ MATERYALİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

BARTIN KENTİ PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANILAN BİTKİ MATERYALİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ZKÜ artın Orman Fakültesi Dergisi ARTIN KENTİ PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANILAN İTKİ MATERYALİ ÜZERİNE İR ARAŞTIRMA urçin EKİCİ, Metin SARIAŞ artın Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği ölümü, 00 artın

Detaylı

MAKİNA ve KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU AĞAÇLANDIRMA, ÇİM ve ÇİÇEK YETİŞTİRME ESASLARI YÖNERGESİ RISI. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

MAKİNA ve KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU AĞAÇLANDIRMA, ÇİM ve ÇİÇEK YETİŞTİRME ESASLARI YÖNERGESİ RISI. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler MAKİNA ve KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU AĞAÇLANDIRMA, ÇİM ve ÇİÇEK YETİŞTİRME ESASLARI YÖNERGESİ RISI BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, İlkeler, Esaslar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 Fidanlık Bakımları Yabancı ot mücadelesi Sulama Gübreleme Tekleme Budama Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 2 Yabancı ot mücadelesi(mekanik

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Bir yaşında tamamen olgunlaşmış ve odunlaşmış bir başka ifadeyle durgunluk döneminde bulunan sürgünlerden elde edilen gövde çeliklerine sert veya odun çelik denir. Sert

Detaylı

Solem Organik / Ürün Kullanımı

Solem Organik / Ürün Kullanımı Solem Organik / Ürün Kullanımı Bitki Türü Gübre Uygulama zamanı Dozlama / saf gübre Arpa, Buğday, Yulaf, Çavdar, Darı, Süpürge Darısı, Kara Buğday Uygulama Metodları K Ekim Öncesi, Yılda 1 defa 20-200

Detaylı

AĞAÇCIKLAR, ÇALILAR, SARILICI VE TIRMANICILAR. Dr. Pembe EVCİ ÇÜRÜK

AĞAÇCIKLAR, ÇALILAR, SARILICI VE TIRMANICILAR. Dr. Pembe EVCİ ÇÜRÜK AĞAÇCIKLAR, ÇALILAR, SARILICI VE TIRMANICILAR Dr. Pembe EVCİ ÇÜRÜK AĞAÇÇIK: Yüksekliği 5 m.den az fakat 1 m. den çok olan bodur ağaçlardır. (Makiler, maki türleri gibi) ÇALI: Ağaççıklar gibi, tepe, gövde,

Detaylı

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ Bertina İspanyol orijinli bir badem çeşidi olup gec çiçeklenir.ağaç gelişimi mükemmel olup gelişimi çok hızlıdır.kendine verimli bir türdür..iç piyasada tutalan ve ihracat şansı yüksek olan bir çeşittir.meyve

Detaylı

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ Erikler Prunus cerasifera (Yeşil erikler = Can erikler), P. salicina (Japon erikleri) ve P. domestica (Avrupa erikleri) olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Bu türler içinde Can erikleri

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

AĞAÇCIKLAR, ÇALILAR, SARILICI VE TIRMANICILAR

AĞAÇCIKLAR, ÇALILAR, SARILICI VE TIRMANICILAR AĞAÇCIKLAR, ÇALILAR, SARILICI VE TIRMANICILAR Abelia R. Br. (Abelya ) Caprifoliaceae familyasına ait, çalı grubundan bir bitkidir. Dalları tüylü, yaprakları ılıman bölgelerde hep yeģil kalır, soğuk yerlerde

Detaylı

KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2015 TRABZON

KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2015 TRABZON KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2015 TRABZON Budamanın Tanımı ve Amacı Budama; Ağaç, ağaççık ve çalıları içeren odunsu bitkilerde gelişmeyi kuvvetlendirip hızlandırarak, ağacı

Detaylı

Bahçıvanlık kursu 2015

Bahçıvanlık kursu 2015 Bahçıvanlık kursu 2015 FİDAN ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜRETİM ÜRETİM EŞEYLİ ÜRETİM EŞEYSİZ ÜRETİM TOHUMLA ÜRETİM ÇELİKLE ÜRETİM AŞI İLE ÜRETİM DALDIRMA İLE ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM GÖVDE ÇELİKLERİ

Detaylı

Osmanlı Konaklarında Kendine Has Bir Yaşam Satılık Villa İstanbul / Arnavutköy

Osmanlı Konaklarında Kendine Has Bir Yaşam Satılık Villa İstanbul / Arnavutköy Osmanlı Konaklarında Kendine Has Bir Yaşam Satılık Villa İstanbul / Arnavutköy Satılık - Villa 1,745,000 TL 700 m2 İstanbul / Arnavutköy Oda Sayısı : 6 Salon Sayısı : 2 Banyo Sayısı : 2 Yapının Durumu

Detaylı

Son Cemre CarrefourSA ya

Son Cemre CarrefourSA ya Çiçek Kataloğu 8 MART - 4 NiSAN 018 Son Cemre CarrefourSA ya Bir çiçek açar Düştü mevsim değişir. çiçek_018.indd 1 Kalanchoe Stok adedi:10.000 10 8 Gerbera Çiçeği Stok adedi:4000 11 9 Afrika Menekşesi

Detaylı

Düzce Kenti Açık ve Yeşil Alanlarındaki Bitkilerin Tespiti ve Bazı Bitkisel Tasarım İlkeleri Yönünden Değerlendirilmesi *

Düzce Kenti Açık ve Yeşil Alanlarındaki Bitkilerin Tespiti ve Bazı Bitkisel Tasarım İlkeleri Yönünden Değerlendirilmesi * TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ 2005, 11 (3) 270-277 Düzce Kenti Açık ve Yeşil Alanlarındaki in Tespiti ve Bazı Bitkisel Tasarım İlkeleri Yönünden Değerlendirilmesi * Engin EROĞLU 1 Güniz AKINCI KESİM 1 Haldun

Detaylı

PEYZAJ BAKIM FAALİYETİ

PEYZAJ BAKIM FAALİYETİ PEYZAJ BAKIM FAALİYETİ 1. SULAMA 1.1. Ağaç-çalılarda sulama Bitki gelişimi için, ağaç-çalılarda sulama işi yapılır. UYGULAMA YERİ: Ana bina, ek bina ve teraslarda yer alan, otomatik aulama sistemi ile

Detaylı

BÖLÜM 6. Artvin in Ballı Bitkileri

BÖLÜM 6. Artvin in Ballı Bitkileri BÖLÜM 6 Artvin in Ballı Bitkileri Özgür EMİNAĞAOĞLU, Hayal AKYILDIRIM BEĞEN, Güven AKSU Ballı bitkiler, balarısının bal üretmek için ziyaret ettiği çiçekli bitkilerdir. Arılar çiçeklerden polen taneleri

Detaylı

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 TARİFE BEDELİ CETVELLERİ-1 GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 A 4 Kamış Adet 0,03 5 Diğer Gövde ve Dallar Ton 0,85 6 Diğer Çalılar Ton 0,55 7 Delice(Yabani

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin)

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Picea (Ladin) 1 Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO 19.12.2012 Picea (Ladin) 2 Picea (Ladin)

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

T.C. GEBZE BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV TANIMLARI. Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/10 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ:

T.C. GEBZE BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV TANIMLARI. Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/10 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ: GÖREV TANIMLARI Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/10 AMAÇ: BİRİNCİ BÖLÜM Madde 1) Bu yönetmeliğin amacı 5393 Sayılı Belediye Kanunu nun 48 nci maddesi, ISO 9001-2000 kapsamında, Görev,

Detaylı

SONBAHAR / KIŞ KOLEKSİYONU. iconhandmade.com

SONBAHAR / KIŞ KOLEKSİYONU. iconhandmade.com SONBAHAR / KIŞ KOLEKSİYONU iconhandmade.com Ürün Kodu : SI8WN17 Ürün Kodu : SI36WN17 Adaçayı bitkisi ile boyanarak üzerine okaliptus, ceviz, kestane, meşe yaprakları kullanılarak Doğal boya ile boyandıktan

Detaylı

GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 2013 YILI PERFORMANS RAPORU PERFORMANS HEDEFİ TABLOSU. Park ve Bahçeler Müdürlüğü

GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 2013 YILI PERFORMANS RAPORU PERFORMANS HEDEFİ TABLOSU. Park ve Bahçeler Müdürlüğü GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 2013 YILI PERFORMANS RAPORU PERFORMANS HEDEFİ TABLOSU 10.1 - Kişi Başı Düşen Aktif yeşil alanların arttırılması Stratejik Hedef 10.1.1 - Kişi Başı Düşen Aktif

Detaylı

Cumhuriyet Dönemi nde ;

Cumhuriyet Dönemi nde ; O Orta Asya Türklerinin bahçe düzenlemeleri hakkındaki bilgilerimiz oldukça kısıtlıdır. Bunun en büyük nedeni belki de Türklerin mekan olusturmada toprak, kerpic gibi cabuk dağılan malzeme kullanmalarının

Detaylı

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller)

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller) BİTKİ TANIMA III 6. familya Campanulaceae (çançiçeğigiller) özellikleri Genelde otsu, çalı veya ağaç formundadır Birçoğunda süt boruları bulunur Yapraklar almaçlı veya karşılıklı dizilişlidir Çiçekler

Detaylı

Budama Teknikleri Hazırlayan Peyzaj Mimarı Tijen BAHAR Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu

Budama Teknikleri Hazırlayan Peyzaj Mimarı Tijen BAHAR Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Budama Teknikleri Hazırlayan Peyzaj Mimarı Tijen BAHAR Budama Nedir? Yaşlı, kuru, zayıf, hasta ya da bitkinin gelişimini engelleyecek biçimde oluşan bölümlerinin kesilerek ayıklanmasına,bitkiden ayrılmasına

Detaylı

Kentsel Koruma Alanında Bitkisel Tasarım: Çanakkale (Türkiye) Örneği

Kentsel Koruma Alanında Bitkisel Tasarım: Çanakkale (Türkiye) Örneği Kentsel Koruma Alanında Bitkisel Tasarım: Çanakkale (Türkiye) Örneği Füsun Erduran Nemutlu 1* 1 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 17020, Çanakkale.

Detaylı

TMDULUSLARARASI HAKEMLİ TASARIM VE MİMARLIK DERGİSİ

TMDULUSLARARASI HAKEMLİ TASARIM VE MİMARLIK DERGİSİ TMD KENT ERGONOMİSİNDE BİTKİSEL TASARIMIN ROLÜ: ÇANAKKALE ÖRNEĞİ 1 THE ROLE OF PLANT DESIGNING IN CITY ERGONOMICS: AN EXAMPLE OF CANAKKALE Alper SAĞLIK 1, Özgür KAHRAMAN 2, Elif SAĞLIK 2, Abdullah KELKİT

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU Gezinin Yapıldığı Tarih-Saat : 17/05/2013---09:30-13:00 Geziye Katılan Öğrenci Sayısı : 20 Geziden Sorumlu Öğretmen : Duygu AYDEMİR Gezinin

Detaylı

ÇOBAN Fiday Yönetim Kurulu Başkanı

ÇOBAN Fiday Yönetim Kurulu Başkanı MUSTAFA ÇOBAN Fiday Yönetim Kurulu Başkanı Ödemiş FİDAY Süs Bitkileri ve Fidancılık San. ve Tic. Ltd. Şti. adıyla Kasım 2010 da kurulmuş olan şirketimizin ortaklarının hepsi de süs bitkileri sektöründe

Detaylı

ANKARA GÖLBAŞI 1.1.COĞRAFİ KONUM

ANKARA GÖLBAŞI 1.1.COĞRAFİ KONUM ANKARA GÖLBAŞI 1.1.COĞRAFİ KONUM Gölbaşı, Ankara iline bağlı ilçedir. Şehir merkezine olan uzaklığı 20 km dir. İç Anadolu platosu üzerine kurulmuştur. Doğusunda Bala, batısında Yenimahalle, güneyinde Haymana,

Detaylı

İstanbul Tarihi Yarımada Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Odunsu Bitkiler Üzerine Bir Araştırma

İstanbul Tarihi Yarımada Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Odunsu Bitkiler Üzerine Bir Araştırma İstanbul Tarihi Yarımada Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Odunsu Bitkiler Üzerine Bir Araştırma * Doğanay YAYIM YENER 1 1 İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 34473, Bahçeköy/İstanbul

Detaylı

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası)

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası) BİTKİ TANIMA III FAM: CONVOLVULACEAE Dik sarılıcı otsu veya çalılardır. 1000 kadar türü vardır. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Basit veya ender olarak tüysüdür. Taç yapraklar birleşmiş hunu biçimlidir.

Detaylı

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir.

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir. BERBERİDACEAE FAMİLYASI A. BERBERİS KADIN TUZLUĞU Herdemyeşil ya da yaprak döken türleri bulunan Berberislerin genellikle sürgünleri dikenlidir. Yaprak boyu, şekli vb. türlere göre değişiklik gösterir.

Detaylı

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU PEYZAJ ve SÜS BİTKİLERİ PROGRAMI BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ÇİÇEKLİ ÇALI, YER ÖRTÜCÜ, ÇİT, SARILICI-TIRMANICI BİTKİLERİN PLANTASYONU Öğr.Gör.Hande ASLAN TOPRAKSIZ

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

Bir Yerleşke Peyzaj Tasarımı: Artvin Çoruh Üniversitesi Şehir Yerleşkesi. Landscape Design of A Campus: Artvin Coruh University City Campus

Bir Yerleşke Peyzaj Tasarımı: Artvin Çoruh Üniversitesi Şehir Yerleşkesi. Landscape Design of A Campus: Artvin Coruh University City Campus Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt 32, Sayı 3, 2016 Erciyes University Journal of Institue of Science and Technology Volume 32, Issue 3, 2016 Bir Yerleşke Peyzaj Tasarımı: Artvin

Detaylı

İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ

İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ www.adtmimarlik.com.tr İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ Basitleştirin. İyi bir tasarımın gücü basitliğindedir. Barbara Kuhr ÖNSÖZ Yeni bir tasarıma başlamak bazen çok zor bir süreç gibi

Detaylı

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri Fransız orijinlidir. Bir Cristomorto X Ai melezlemesinden elde edilmiştir ve atalarının en olumlu özelliklerini almıştır: Ağaçlar çabuk meyveye yatar,hastalıklara

Detaylı

küçük ağaç veya büyük çalılardır, yapraklar 4-6 cm ve dökülür. Şubat ayında yapraklanmadan çiçek açarlar. Çiçekler beyaz renkte Meyve 2-3 cm çapında

küçük ağaç veya büyük çalılardır, yapraklar 4-6 cm ve dökülür. Şubat ayında yapraklanmadan çiçek açarlar. Çiçekler beyaz renkte Meyve 2-3 cm çapında ÇALILAR Prunus divaricata Kiraz Eriği Prunus divaricata Kiraz Eriği küçük ağaç veya büyük çalılardır, yapraklar 4-6 cm ve dökülür. Şubat ayında yapraklanmadan çiçek açarlar. Çiçekler beyaz renkte Meyve

Detaylı

DİKİM ÖNCESİ ÇIPLAK KÖKLÜ DİKİMDE DİKKAT EDİLECEKLER

DİKİM ÖNCESİ ÇIPLAK KÖKLÜ DİKİMDE DİKKAT EDİLECEKLER DİKİM BROŞÜRÜ DİKİM ÖNCESİ Dikimden önce göz önünde bulundurulması gereken uygulamalar vardır. Öncelikle dikim yapacak olduğumuz parseller tüm yabancı otlardan ve bunların köklerinden temizlenmelidir.

Detaylı

Bingöl Kültür Parkı nda kullanılan odunsu bitki türleri

Bingöl Kültür Parkı nda kullanılan odunsu bitki türleri Tr. Doğa ve Fen Derg. Tr. J. Nature Sci. 2016 Vol. 5 No. 2 Bingöl Kültür Parkı nda kullanılan odunsu bitki türleri Muharrem Ergun*, Güzin Tutal Özet Bu çalışmada, Bingöl kent merkezi Kültür Park ında kullanılan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAHÇECİLİK SÜS ÇALILARI 622B00021

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAHÇECİLİK SÜS ÇALILARI 622B00021 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAHÇECİLİK SÜS ÇALILARI 622B00021 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

Dersin Amaçları Dersin İçeriği. Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Hafta Konu Ön Hazırlık Öğretme Metodu

Dersin Amaçları Dersin İçeriği. Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Hafta Konu Ön Hazırlık Öğretme Metodu Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : YAPI BİLGİSİNE GİRİŞ Ders No : 0010120012 Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 5 Ders Bilgileri Ders Türü - Seçiniz - Öğretim

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak haritası Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Toprak ağaçlandırma başarısını en çok etkileyen faktörlerden birisidir. İklim koşulları bakımından yeterlilik olsa

Detaylı

MİMARİ TASARIM RAPORU

MİMARİ TASARIM RAPORU MİMARİ TASARIM RAPORU Bir şeyi her zaman sonraki daha geniş bağlamı içinde düşünerek tasarlayın. İskemleyi odanın içinde, odayı evin içinde, evi çevrenin içinde, çevreyi de kent planının içinde. Eliel

Detaylı

Çankırı Kenti Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Bazı Bitkilerin Kurakçıl Peyzaj Açısından Değerlendirilmesi

Çankırı Kenti Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Bazı Bitkilerin Kurakçıl Peyzaj Açısından Değerlendirilmesi Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 5 (2): 19-24, 2012 ISSN: 1308-0040, E-ISSN: 2146-0132, www.nobel.gen.tr Çankırı Kenti Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Bazı Bitkilerin Kurakçıl Peyzaj Açısından Değerlendirilmesi

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı Bitki materyali, binalar ve diğer tasarım elemanları

Detaylı