GÜNEŞ Güneş Tanrısı-Helios. ASTRONOMĐYE GĐRĐŞ II Serdar Evren

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GÜNEŞ Güneş Tanrısı-Helios. ASTRONOMĐYE GĐRĐŞ II - 2008 Serdar Evren"

Transkript

1 GÜNEŞ Güneş Tanrısı-Helios ASTRONOMĐYE GĐRĐŞ II Serdar Evren

2 Güneş in çapı üstüne yaklaşık 109 tane Yer yerleştirebiliriz.

3 Güneş in boyutunun Yer in boyutu ve Ay ın yörüngesiyle karşılaştırması

4 Güneş in Temel Özellikleri Yarıçap = km = 109 Yer yarıçapı Kütle = 1.989x10 30 kg = Yer kütlesi Işınım gücü = 3.846x10 33 erg/s Yüzey sıcaklığı = 5770 K Yüzey yoğunluğu = 2.07x10-7 g/cm 3 = 1.6x10-4 hava yoğunluğu Merkezi sıcaklık = K Merkezi yoğunluk = 150 g/cm 3 Yaş = 4.57x10 9 yıl

5 Güneş in Kimyasal Yapısı HĐDROJEN, kütlenin yaklaşık % 70 i HELYUM, kütlenin yaklaşık % 28 i AĞIR ELEMENTLER, % 2 (karbon, azot, oksijen, neon, magnezyum, silisyum, demir) Merkezdeki kimyasal yapı = %35 H, %63 He, %2 Ne katı ne de gaz yapı, PLAZMA. Yüzeyde az yoğun, çekirdeğe doğru çok yoğun.

6 NEDEN GÜNEŞ Đ ĐNCELERĐZ? 1. ĐKLĐM ĐLE ĐLĐŞKĐSĐ Dünyadaki yaşam için ısı ve ışık kaynağıdır. Üzerindeki değişiklikler dünyamızı nasıl etkiler?

7 Güneş genç iken daha sönüktü ve Yer henüz tam olarak katı değildi. Güneş ten yayılan ışığın niceliği ve niteliği zaman içinde değişir. Son leke çevriminde Güneş üzerindeki leke sayısı maksimum olduğunda toplam ışınım %0.1 kadar artmıştır. Bu değişimlerin bazıları dünya iklimini etkiler.

8 2. UZAYDAKĐ HAVA DURUMU Güneş rüzgarının kaynağı Güneş tir. Güneş ten çıkan gaz akıntısı 500 km/s den daha büyük hızla Yer den geçer. Güneş üzerinde olan patlamalardan açığa çıkan yüklü parçacıklar Yer in manyetik alanını etkiler. Uyduların yörüngesinde değişiklik yapabilir. Uydulara zarar verebilir.

9

10 3. BĐR YILDIZ OLARAK GÜNEŞ Evrendeki gökcisimlerinin açıklanmasında önemli rol oynar. Yakın olduğu için yüzey araştırması rahat yapılır. Yarıçapı, kütlesi, ışınım gücü, yaşı ve atmosferi hakkındaki bilgilerimiz diğer yıldızların evrimine ışık tutar. Diğer yıldızların etrafındaki gezegenlerin araştırılmasında kolaylık sağlar.

11 4. BĐR FĐZĐK LABORATUVARI OLARAK GÜNEŞ Çekirdeğinde nükleer reaksiyonla hidrojenini helyuma dönüştürerek enerji üretir. Benzer koşullar altındaki plazma hareketlerinin araştırılmasını sağlar.

12 GÜNEŞ ĐN YAPISI Güneş in Đçi Fotosfer Kromosfer Geçiş Bölgesi Korona Güneş Rüzgarı Helyosfer

13 GÜNEŞ ĐN YAPISI Altı farklı temel katman; (içerden dışarıya doğru) ÇEKĐRDEK RADYATĐF KATMAN KONVEKTĐF KATMAN FOTOSFER KROMOSFER KORONA

14 GÜNEŞ ĐN YAPISI

15 ĐÇ YAPI Her birinde farklı işlemlerin sürdürüldüğü dört ayrı bölge vardır. Enerji en içerdeki bölge (%25) olan çekirdekte üretilir. Bu enerji ışınım yoluyla dışa doğru radyatif katman içinde çoğunlukla gamma ve x-ışınıyla yayılır. En dışardaki konvektif katman içinde (%30) maddenin hareketi yoluyla yüzeye kadar yayılır. Radyatif katman ile konvektif katman arasında manyetik alanın üretildiği ince bir ara katman vardır (tachocline).

16 ĐÇ YAPI Konvektif Katman Ara Katman Radyatif Katman Çekirdek

17 HĐDROSTATĐK veya ÇEKĐMSEL DENGE Güneş in içinde dışa doğru basınç kuvveti, içe doğru çekim kuvvetini her yerde dengeler. basınç çekim

18 HĐDROJEN VE HELYUM

19 Düşük hızlarda, elektromanyetik kuvvetler çekirdeklerin çarpışmasını engeller. Yüksek hızlarda, çekirdekler kuvvetli nükleer kuvvetleri yenecek kadar birbirlerine yakın olurlar.

20 ÇEKĐRDEK ve Enerji Üretimi Proton-Proton Çevrimi (pp çevrimi) Đki proton çarpışır ve ağır su (deuterium), bir pozitron ve bir nötrino üretir.

21 Bir proton ağır su çarpışır, bir helyum-3 çekirdeği ve gamma ışını üretir.

22 Đki helyum-3 çekirdeği çarpışır ve normal bir helyum-4 çekirdeği üretir. Đki proton serbest kalır.

23 Kütle Kaybı? 4 1 hidrojen = kg - 1 helyum = kg Kayıp kütle = kg E = mc 2

24 NÖTRĐNO PROBLEMĐ Hidrojenin nükleer yanma işlemiyle helyuma dönüşümü sırasında nötrino isimli parçacıklar üretilir. Bu parçacıklar Güneş in katmanları arasından etkileşmeden geçerek gezegenler arası ortama yayılır. Yer in içinden de geçer. Saptanan nötrino sayısıyla beklenen sayı arasında çelişki vardır.

25 Nötrino Teleskobu Kozmik Işınlar 1.6 km C 2 Cl 4 100,000 gal. tank Ar Ar Altın Kaplama Argon Atom

26 Nötrino Teleskobu Güney Dakota. Nötrino yakalandığında Cl çekirdeği Ar çekirdeğine dönüşüyor. Kamiokande - Japonya

27 RADYATĐF KATMAN Çekirdeğin dış kenarından konvektif katmanın tabanındaki geçiş bölgesine kadar uzanır. Yarıçapın %25 inden %70 ine kadar bölge kaplar. Enerji aktarımı ışınım yoluyla olur. Fotonlarla taşınır. Fotonlar ışık hızında ilerlemelerine rağmen milyonlarca yılda ara katmana ulaşır. Ortamın yoğunluğu 20 g/cm³ (yaklaşık altının yoğunluğu) den 0.2 g/cm³ (suyun yoğunluğundan çok daha az) e kadar azalır. Sıcaklık yaklaşık 7 milyon K den 2 milyon K e düşer.

28 Güneş in içinde yoğunluk değişimi Çekirdek Radyatif Bölge Konvektif Bölge Yoğunluk Yarıçap

29 Güneş in içinde sıcaklık değişimi Çekirdek Radyatif Bölge Konvektif Bölge Sıcaklık Yarıçap

30 Güneş in merkezden itibaren yoğunluk ve sıcaklık değişimi

31 GEÇĐŞ (ARA) KATMANI Geçiş katmanı radyatif katman ile konvektif katman arasında uzanır. Konvektif katmanda bulunan madde hareketleri bu katmanın üstünden tabanına kadar yavaşça kaybolur. Bu ince katman bulunuşundan beri son yıllarda daha ilgi çeker duruma gelmiştir. Güneş in manyetik alanının üretildiği katman olarak kabul edilir. Bu katmandan itibaren kimyasal yapıda ani değişiklik başlar.

32 KONVEKTĐF KATMAN Güneş içinin en dış katmanıdır. Yüzeyin km. altına kadar uzanır. Konvektif katmanın tabanında sıcaklık 2 milyon K dir. Bu sıcaklık karbon, azot, oksijen, kalsiyum ve demir gibi ağır iyonlar için yeterince soğuktur. Bu durum ortamı, ışınımın yayılmasını engelleyecek kadar donuk (opak) yapar. Bundan dolayı tuzaklanan ısı karasız bir akışkana dönüşür ve kaynayarak üst taraflara doğru harekete başlar. Sıcaklık gradiyenti (sıcaklığın yarıçap boyunca yüzeye doğru azalma hızı) adyabatik gradiyentten (bir maddenin ısı alışverişi olmaksızın daha yukarı doğru hareket etmesi sonucunda sıcaklığındaki azalma hızı) daha büyük oldukça konveksiyon oluşur. Burada, yukarı doğru hareketli madde çevresine göre daha ılık oldukça yükselme devam eder. Bu konvektif hareketler ısıyı yüzeye kadar hızla taşır. Daha sonra soğuyarak geri döner. Yüzeydeki sıcaklık 5800K e kadar düşerken yoğunluk g/cm³ (deniz seviyesindeki havanın yaklaşık 1/10 000). Konvektif hareketler yüzeyde bulgur (granül ve süper granül) olarak görünür.

33 Sıcaklık Gradiyenti

34 Konveksiyon enerjiyi dışa doğru taşır Konvektif hücre

35 Bulgurlanma (Granülasyon)

36 FOTOSFER Fotosfer Güneş in görünür yüzeyidir. Çok ince olup yaklaşık 100 km kalınlığındadır. Yüzeyde karanlık lekeler, parlak fakülalar ve bulgurlar (granüller) vardır.

37 Kenar Kararması Disk merkezi doğrultusu kenarlara göre daha parlak görünür. Bu olaya kenar karaması denir.

38 Güneş in Dönmesi Güneş dönme ekseni etrafında yaklaşık 27 günde döner. Bu dönme hareketi fotosferdeki lekelerin gözlenen hareketleriyle saptanmıştır. Güneş in dönme ekseni 7.25 deg eğimli olduğundan kuzey uçlağını Eylül, güney uçlağını ise Mart ayında daha çok görürüz. Güneş bir gaz topu olduğundan katı cisim dönmesi yapmaz. Aslında, eşlek bölgesi (24 gün) kutuplara göre (32 gün) daha hızlı döner. Bu dönme diferansiyel dönme olarak adlandırılır.

39 KROMOSFER Kromosfer, fotosfer üzerindeki düzensiz bir katmandır. Sıcaklık 6000K den 20000K e kadar yükselir. Hidrojen bu yüksek sıcaklıklarda kırmızımsı bir renkte ışık salar (H-alpha salması). Bu renkli salma tam güneş tutulması sırasında güneşin kenar kısmında dev alevlerde (prominence) görülebilir. Bu katmana verilen renk küre ismi buradan gelir.

40 Tam güneş tutulması sırasında kromosfer

41

42 KROMOSFER Güneş e bir H-alpha filtresi kullanarak bakıldığında yeni bazı özelliklere rastlanır. manyetik alanın kromosferik ağ bileşenleri, güneş lekeleri etrafında parlak plage bölgeleri, karanlık flament yapılar, disk kenarında görülen dev alevler.

43 Hα 6563Ǻ filtresiyle CaII K 3934Ǻ filtresiyle

44

45 GEÇĐŞ BÖLGESĐ Sıcak korona ile daha soğuk kromosfer arasındaki çok ince ve çok düzensiz yapı sergileyen bir atmosfer. Isı koronadan kromosfer içine doğru akarken sıcaklık 1 milyon K den K e kadar düşer. Hidrojen bu sıcaklıklarda iyonlaştığı için onu görmek zorlaşır. Onun yerine üç elektronunu kaybetmiş C IV, O IV ve Si IV ün moröte bölgesinde salınan ışığını görebiliriz.

46 GEÇĐŞ BÖLGESĐ K sıcaklıkta C IV filtresiyle K sıcaklıkta S VI filtresiyle

47 Beyaz ışıkta KORONA Korona Güneş in en dış atmosferidir. Yalnız tam güneş tutulması sırasında Güneş i çevreleyen beyaz bir taç gibi görünür. Güneşin leke aktivitesine bağlı olarak çevrimden çevrime görüntüsünde değişiklik olur.

48 Tam Güneş Tutulması sırasında KORONA

49 Salma çizgisinde KORONA Koronanın görünür tayfının ilk gözlemlerinde hangi elemente ait olduğu bilinmeyen parlak salma çizgileri görünüyordu. Gökbilimciler koronanın temel gazı olarak "coronium" un varlığından sözettiler. Koronanın gerçek doğasının gizemi, sıcaklığı 1 milyon K den daha sıcak olan koronal gazların bulunmasına kadar sürdü. Bu yüksek sıcaklıklarda iki baskın element olan hidrojen ve helyum da tüm elektronlarını kaybetmiş olur. Hatta karbon, azot, ve oksijenin bile elektronları azalır. Yalnız demir ve kalsiyum gibi daha ağır elementler hala bazı elektronlarına sahiptir. Yüksek dereceden iyonlaşmış elementlerin bu salmaları gizemli tayflardaki salma çizgilerini üretir. Günümüzde koronograflarla Güneş in diski örtülerek suni tutulma yaratılır ve koronal çalışmalar salma çizgilerine ilişkin filtrelerle yapılır. Bu koronograflar sayesinde salma çizgisinde korona nın görüntülerini elde edilir. Görüntüler için web sayfası: National Solar Observatory/Sacramento Peak

50 Fe XIV de tüm disk görüntüsü

51 Fe X da günlük korona görüntüsü

52 Salma çizgisinde KORONA

53 Koronadan madde fırlatılışı

54 X-ışında KORONA Korona sahip olduğu yüksek sıcaklıktan dolayı X-ışında da görünür yılların başında atmosfer dışındaki SKYLAB a yerleştirilen bir X-ışın teleskopla çalışmalar yapılmıştır. Đlk defa koronal delikler ve ve koronal parlak noktalar bulunmuştur. Daha sonra YOHKOH uydusu korona hakkında sağlıklı bilgi yollamıştır. Bugün ise SOHO ve TRACE uyduları yeni dinamik özellikler bulmaya devam etmektedir.

55 X-ışında KORONA YOHKOH uydusu ile alınmıştır.

56

57 SOHO

58 SOHO yörüngede

59 GÜNEŞ RÜZGARI Güneş rüzgarı, yaklaşık 400 km/s lik bir hızla Güneş ten tüm doğrultularda yayılan bir akıntıdır. Güneş rüzgarının kaynağı Güneş in sıcak koronasıdır. Koronanın sıcaklığı Güneş in çekim kuvveti bile koronal maddeyi tutamayacak kadar sıcaktır. Hala ayrıntılarını anlayamadığımız kavram; nerede ve nasıl oluyor da koronal gaz bu kadar yüksek hızlara ivmelenebiliyor. Bu soru koronal ısınma kavramıyla birebir ilişkilidir.

60

61 Güneş Rüzgarı

62 Güneş Rüzgarındaki Değişimler Güneş rüzgarı düzgün yapılı değildir. Güneş ten her yöne yayılmasına rağmen hızında değişimler olur. Yüksek hızlı rüzgar düşük hızlı rüzgarı yakalayıp karşılıklı etkileşen bölgeler oluşur ve kimyasal yapı değişir. Güneş rüzgarı hızı koronal delikler üzerinde 800 km/s ye ulaşır. Yüksek ve düşük hızlı akıntılar birbirleriyle etkileşir ve Güneş döndükçe bu akıntılar Yer i tarayarak yayılır. Bu rüzgar hızı değişimleri Yer in manyetik alanını etkiler Yer in manyetosferinde fırtınalar yaratır.

63 Güneş rüzgarında bir günlük değişim

64 HELYOSFER Helyosfer güneş rüzgarı tarafından uzayda üretilen bir şişimdir. Şişim içindeki madde daha çok Güneş ten yayılan maddedir.

65 Güneş ten tüm doğrultularda yüzlerce km/s lik hızlarla yayılan bu süpersonik hızlı rüzgar Pluto nun ötesine geçip yıldızlararası ortamla karşılaşılaşıp yavaşlamalıdır. Önce bir şok dalgası oluşur, sonra da sesaltı hıza kadar düşerek yavaşlar. Güneş in arka tarafına geçerek bir kuyrukluyıldızın kuyruğu benzeri bir şekil oluşturarak, yıldızlararası ortamın akış doğrultusunda geri döner. Voyager 1 ve 2 ile Pioneer 10 ve 11 hala bu şişim içinde yol almaktadırlar. Güneş rüzgarı koronadan gelen iyonlaşmış atomlar, parçacıklar ve manyetik alanlar içerir. Güneş 27 günlük dönüşü içinde güneş rüzgarı tarafından taşınan manyetik alan bir sarmal içine sarılır. Güneş in manyetik alanındaki değişimler güneş rüzgarı tarafından dışa doğru taşınır ve Yer in kendi manyetosferindeki manyetik fırtınaları oluşturur.

66 GÜNEŞ E ĐLĐŞKĐN ÖZELLĐKLER Fotosferik Özellikler Kromosferik Özellikler Koronal Özellikler

67 FOTOSFERĐK ÖZELLĐKLER

68 GÜNEŞ LEKESĐ Güneş lekeleri Güneş in yüzeyinde karanlık lekeler olarak görünür. Lekelerin karanlık merkezlerindeki sıcaklık yaklaşık 3700K e kadar düşebilir. Çok büyük olanları birkaç hafta yaşasalar da genelde ömürleri birkaç gündür. Güneş lekeleri manyetik alan şiddetleri binlerce Gauss u bulan manyetik bölgelerdir. Yer in manyetik alanından çok daha şiddetlidirler. Lekeler genelde iki lekeli grup içinde bulunurlar. Biri pozitif veya kuzey uçlaklı manyetik alan olurken diğeri negatif veya güney uçlaklıdır. Manyetik alan lekenin en karanlık yeri olan ve umbra diye adlandırılan kısmında en şiddetlidir. Umbranın dış çevresindeki yarı gölgeli alan ise daha zayıf şiddetlidir.

69 Güneş Lekesi

70

71 2001

72 2005

73

74

75 FAKÜLA Fakülalar genelde güneş diskinin kenarında kolayca görülen parlak alanlardır. Bunların da manyetik alanları vardır. Fakat daha küçük bölgeler içinde yoğunlaşmışlardır. Lekeler Güneş in daha karanlık görünmesine neden olurken fakülalar onu daha parlak yapar.

76

77 FAKÜLA VE LEKE

78 BULGUR (Granül) Bulgurlar yaklaşık 1000 km boyutlu, lekeyle kaplı alanlar hariç tüm güneş yüzeyini kaplayan küçük hücresel yapılardır. Bu yüzey özelliklerinden parlak olanları, aslında güneşin içinden gelip yükselen sıcak akışkan konveksiyon hücrelerinin en üst birimidir. Karanlık olanlar soğuyarak geri dönen maddedir. Her bir bulgur yaklaşık yalnız 20 dakika kadar yaşar. Bulgurlar içindeki akışkanın hızı 7 km/s den süpersonik hızlara kadar ulaşabilir ve güneş yüzeyindeki dalgaları üretebilen ses bombaları şeklinde patlamalar oluşturabilir.

79 Bulgurlanma

80 SÜPER BULGUR Süper bulgurlar, normal bulgurların yaklaşık km boyutlu çok daha büyük olanlarıdır. Doppler Kayması ölçümlerinde en iyi sonuç bunlardan alınır. Bize doğru hareket maddenin tayf çizgileri maviye kayarken bizden uzaklaşan madde kırmızıya kayma gösterir. Bu özellikler de güneşin bütün yüzeyinde görülebilir ve zaman içinde sürekli evrimleşirler. Her biri bir iki gün içinde yaşamını tamamlar ve akışkan hızı yaklaşık 0.5 km/s dir.

81 Süper bulgurlanma

82 KROMOSFERĐK ÖZELLĐKLER

83 KROMOSFERĐK AĞ Kromosferik ağ, daha çok hidrojen-alpha (Hα) nın ve kalsiyumun moröte salmalarında (Ca II K) kolayca görülen webbenzeri bir ağ yapıdır. Ağın sınırları süper bulgur hücrelerdir.

84

85 FILAMENT ve PLAGE Filamentler hidrojenin kırmızı ışığında (Hα) karanlık görünen ipliksi yapılardır. Bunlar yoğun ve soğuk materyal bulutlarıdır. Manyetik alan ilmikleri tarafından yüzey üzerinde asılı dururlar. Plage, güneş lekelerini çevreleyen parlak lekelerdir. En iyi Hα da görünürler. Plage lar da yoğun manyetik alanlarla ilişkilidir. Kromosferi karakterize eder.

86 Filament Plage

87 ĐPLĐKSĐ YAPI (SPĐKÜL) Đpliksi yapılar (spiküller) kromosferik ağ içinde görülen jet benzeri küçük patlamalardır. Hα da alınan görüntülerde kısa karanlık ince çizgiler olarak görünürler. Yaşamları birkaç dakika içinde son bulur. Yüzey materyalini km/s lik hızlarla sıcak koronaya doğru fırlatırlar.

88 Spikül

89 Dev Alev Dev alevler (prominence) manyetik alan ilmikleri yardımıyla güneşin yüzeyi üzerinde asılı duran yoğun materyal bulutlarıdır. Dev alevler ve filamentler aslında aynı şeylerdir. Dev alevler disk kenarında görülürlerken; filamentler güneş yüzeyine izdüşüm alınmış görüntülerdir. Filamentler ve dev alevlerin her ikisi de günlerce veya haftalarca sakin kalabilir. Ancak, bazen manyetik ilmikler yavaşça değişerek birkaç dakika veya saat içinde patlama geçirir.

90 28 Mart 2008 Dev Alev SOHO

91

92

93

94

95 KORONAL ÖZELLĐKLER

96 MĐĞFER YAPILAR Miğfer yapılar genelde güneş lekeleri ve aktif bölglerin üzerinde uzanan ve belli bir noktaya doğru uzanan büyük başlık benzeri koronal yapılardır. Bu yapıların tabanında genelde bir dev alev veya filamentle karşılaşırız. Miğfer yapılar aktif bölgeler içindeki güneş lekeleriyle ilişkili manyetik ilmikler ağı tarafından oluşturulur. Kapalı manyetik alan çizgileri elektrik yüklü koronal gazı nispeten yoğun bu yapıları oluşturmak için tuzaklar. Güneş ten ayrılan güneş rüzgarı yardımıyla uzak bir uç noktaya doğru itilerek oluşurlar.

97 Koronada miğfer görünümlü yapılar

98 UÇLAKTAKĐ TÜYSÜ YAPILAR Uçlak bölgelerinde görülen ince uzun tüyümsü yapılar Güneş in kuzey ve güney uçlak bölgelerinden dışa doğru çıkan yayılır. Bu özelliklerin ayak uçlarında yüzeydeki küçük manyetik alanlarla ilişkili parlak alanlar buluruz. Bu yapılar Güneş in uçlaklarındaki açık manyetik alan çizgileriyle ilişkilidir. Miğfer yapılarda olduğu gibi güneş rüzgarının hareketi sonucunda oluşur.

99 TÜYSÜ YAPILAR

100 KORONAL ĐLMĐKLER Koronal ilmikler güneş lekeleri etrafında ve aktif bölgeler içinde bulunur. Bu yapılar yüzeydeki manyetik bölgelerle bağlantılı kapalı manyetik alan çizgileriyle ilişkilidir. Birçok koronal ilmik birkaç gün veya hafta bozulmadan kalabilir. Ancak, bazı ilmikler güneş flareleriyle ilişkili olup çok daha kısa süreyle görülebilir. Bu ilmikler çevrelerine göre daha yoğun madde içerir. Đlmiklerin üç boyutlu yapısı ve dinamiği aktif araştırma alanlarından birisidir.

101 ĐLMĐKLER

102 ĐLMĐKLER

103 KORONAL DELĐKLER Koronal delikler koronanın karanlık bölgeleridir. Bu özellikler ilk defa X-ışın teleskoplarıyla atmosfer dışından güneş diski üzerinde koronanın yapısı araştırılırken bulunmuştur. Koronal delikler genelde Güneş in uçlaklarında bulunan açık manyetik alan çizgileriyle ilişkilidir. Yüksek hızlı güneş rüzgarının koranal deliklerden kaynaklandığı bilinir.

104 KORONAL DELĐKLER

105 AKTĐF GÜNEŞ LEKE ÇEVRĐMĐ FLARELER FLARE SONRASI ĐLMĐKLER KORONAL KÜTLE FIRLATIMI YÜZEY AKINTILARI HELYOSĐSMOLOJĐ

106 LEKE ÇEVRĐMĐ Galileo Galilei 1610 yılında güneş lekelerinin ilk gözlemlerini yaptı. Günlük gözlemler 1749 yılında Zurich Gözlemevi nde başladı ve diğer gözlemevlerinin eklenmesiyle 1849 yılından itibaren gözlemler günümüze kadar süreklilik kazandı. Leke sayılarının aylık ortalaması azalan ve çoğalan değerlerle yaklaşık 11 yıllık çevrim gösterir.

107 Leke sayılarının yıllara göre değişimi 11 Mart 2008 e göre

108 Maunder Minimum Đlk kayıtlara göre, Güneş 17 yy. da aktif olmayan bir döneme girdi den 1715 e kadar yüzeyde leke görünmez oldu. Bu dönem Küçük Buz Çağı olarak da adlandırılır. Güneş aktivitesiyle iklim arasındaki ilişkiler günümüzün araştırma konularından biridir.

109 KELEBEK DĐAGRAMI Ayrıntılı leke gözlemleri 1874 yılından beri Royal Greenwich Gözlemevi tarafından yapılmaktadır. Bu gözlemler lekelerin sayıları kadar, konumları ve boyutları üzerine de bilgi içerir. Veriler lekelerin güneş yüzeyinde gelişigüzel değil de eşeleğin her iki tarafında iki enlem bandı içinde toplandığını gösterir. Kelebek diagramı olarak adlandırılan bu diagramda lekeler önce orta enlemlerde ortaya çıkar, sonra her bir çevrimde aynı şekilde eşleğe doğru hareket eder.

110

111 24. Leke çevrimi 2008 de başlamıştır.

112 Yeni leke çevrimi (24.) başladı. 4 Ocak 2008 Beyaz Işıkta Magnetogram

113 FLARE (ANĐ PARLAMA) Flareler güneş yüzeyindeki çok büyük patlamalardır. Güneş maddesi birkaç dakika içinde milyonlarca derece ısınır ve bir milyar megatonluk Trinitrotoluene (TNT) enerjisi kadar enerji serbest kalır. Güneş lekeleri yakınında genelde zıt doğrultulu manyetik alanlar arasında oluşurlar. Flareler enerjiyi değişik biçimlerde serbest bırakır. Elektromanyetik (Gamma ışın ve X-ışın), Enerjik parçacıklar (proton ve elektron), Kütle kaybı Flareler X-ışınlarında ölçülen akılarıyla (parlaklıklarıyla) karakterize edilirler. En büyük flareler, X-Sınıf flarelerdir. M-Sınıf flareler, X-sınıf flarelerin onda biri kadar enerjiye sahiptir. C-Sınıf flareler de M-sınıf flarelerde görülen X-ışın akısının onda birine sahiptir.

114 X-Sınıf flareler

115

116

117 FLARE SONRASI ĐLMĐKLER Bir güneş flaresini izleyen birkaç saat içinde güneş yüzeyinde sık sık bir seri ilmik görürüz. Bu yapılar en iyi tayfın Hα salmasında salınan ışıkta görülür. Đlmikler içinde akan maddenin hızı Doppler Etkisiyle en iyi şekilde belirlenir. Bize doğru akan madde tayfın mavi tarafına doğru kayacaktır.

118

119

120 KORONAL KÜTLE ATIMI Koronal kütle atımları Güneş ten saatler süren fışkırmalar sonucunda manyetik alan çizgilerini izleyen büyük gaz şişimleridir. Koronal kütle atımları sık sık güneş flareleri ve dev alevlerle ilişkili olsa da bunların görülmediği zamanlarda da görülebilir. Koronal kütle atımlarının sıklığı leke çevrimlerine bağlı olarak değişir. Leke çevriminin minimumumda yaklaşık haftada bir kere görülürlerken, çevrimin maksimumunda günde ortalama 2-3 kere görülebilir.

121

122 YÜZEY AKINTILARI Güneş in yüzeyi farklı hız bileşenlerinden dolayı sabit hareket halindedir. Bu bileşenler: dönme, hücresel konveksiyon, salınımlar meridyenel akıntılardır. En büyük hız sinyali güneşin dönmesinden kaynaklanan 2000 m/s lik eşlek hızıdır. Salınımlar ve konvektif hareketlerin her ikisi de yaklaşık 300 m/s lik hızlara sahiptir. Meridyenel akıntılar 20 m/s ile en yavaş olanıdır. Bu bileşenlerin her biri güneşin 11 yıllık avtivite çevrimini nasıl oluşturduğunun anlaşılmasında önemli rol oynar.

123 Hız bileşenleri Diferansiyel dönme Meridyenel akıntı Salınım Hücresel konveksiyon

124

125 Meridyenel akıntı bileşenleri

126 HELYOSĐSMOLOJĐ Güneş in yüzeyi yaklaşık 5 dakikalık bir dönemle aşağı yukarı doğru salınmaktadır. Bu salınımların kaynağı ve doğası 1962 yılında bulunmuştur. Mavi alanlar bize doğru yaklaşan kırmızı alanlar bizden uzaklaşan ortamı gösterir. Aslında sinyalin şiddeti, görüntü diskinin merkezine yakın yerlerde en kuvvetli, kenarlarda ise daha zayıftır. Bu durum zonklama olarak nitelenen çap doğrultusundaki hareketi belirler.

127 5 dakika dönemli zonklamalar

128 p-mod Bu salınımların gizemli kaynağı kuramsal olarak 1970 de ve gözlemlerle de 1975 de onaylandı. Yüzeyde görülen bu salınımlar güneşin içinde üretilen ve tuzaklanan ses dalgaları tarafından üretiliyordu. Ses dalgaları güneşin içindeki çalkantılı konvektif hareketlerdeki basınç salınımları tarafından üretilir. Dalgalar dışa doğru hareket ettikçe yüzeye yansır, burada yoğunluk ve basınç hızla düşer. Đçeri doğru hareket eden dalgalar ise sıcaklık arttıkça ses hızındaki artıştan dolayı kırılarak hareket doğrultularını değiştirir ve tekrar yüzeye döner. Tuzaklanmış bu ses dalgaları milyonlarca farklı desen veya modda güneşi zonklar halde gösterir. Ses, basınç tarafından üretildiğinden bu salınım modlarına p-mod adı verilir.

129 p-mod animasyon

130 Ses dalgaları ve onların ürettiği salınım modları güneşin iç yapısının araştırılmasında kullanılabilir. Benzer durum jeologlar tarafından da kullanılır. Depremlerden yayılan sismik dalgaların incelenmesiyle Yer in iç yapısı araştırılır. Bazı dalgalar güneş merkezinin diğer tarafına kadar yayılabilirken bazıları daha sığ derinliklerden kırılarak tekrar yüzeye geri döner. Helyosismologlar dalgaların bu özelliklerini kullanarak güneşin içindeki sıcaklık, yoğunluk, kimyasal yapı ve madde hareketini belirlerler. Son yıllarda bu yöntemle birçok bilinmeyen açığa çıkartılmıştır.

131 Güneşin içindeki dönme hızı değişimi Kırmızı renk hızlı dönmeyi, mavi renk yavaş dönmeyi temsil eder. Yüzeyde eşlek ve uçlaklar arasında görülen hız değişimi içe doğru devam eder ve konvektif katmanın tabanında (kesikli çizgi) aniden görünmez olur.

132 ARAŞTIRMA ALANLARI Flare Mekanizmaları 3D Manyetik Alanlar Dinamo Kuramı Güneş Çevrimi Tahmini Leke Veri Tabanı Koronal Isınma Güneş Rüzgarı Dinamiği

133 Flare Mekanizmaları Aktif Bölge(AR6659) 10 Haziran 1991

134 3D Manyetik Alanlar

135

136 Dinamo Kuramı Güneş in manyetik alanı güneşin içinde bir manyetik dinamo tarafından üretilir. Aslında bu manyetik alanlar birkaç yıl içinde çevrimsel olarak değişir. Güneş dinamosu için yapılan iyi bir model değişik gözlemleri açıklayabilmelidir. Bunlar: 11 yıllık leke çevrimi dönemi Kelebek diagramında görüldüğü gibi aktif enlemin eşleğe doğru sürüklenmesi Hale in uçlak değişim yasası ve 22 yıllık manyetik Leke gruplarının gözlenen eğimi için Joy Yasası Manyetik kelebek diagramında görüldüğü gibi çevrimin maksimum zamanı yakınlarında uçlak manyetik alanlarının yön değiştirmesi

137

138 Güneş Lekeleri Niçin Karanlıktır? Manyetik alan ilmikleri Manyetik alandan dolayı sıcak gaz burada yükselemiyor Fotosfer Sıcak Yüzey Güneş lekesi (soğuk yüzey)

139 LEKE OLUŞUMU

140 DĐNAMO

141 Manyetik Alan Üretimi Manyetik alanlar elektrik akımları tarafından oluşturulur. Bu akımlar Güneş in sıcak iyonlaşmış gaz akımları tarafından Güneş içinde üretilir. Biz bu akımları Güneş in yüzeyinde ve içinde değişik biçimlerde gözleriz. Bu akıntıların hemen hemen hepsi güneşin manyetik alanına etki eder.

142 Magnetic Field Lines Compass needles align with the magnetic field lines Lines closer together represent stronger magnetic fields Charged particles spiral along field lines

143 Omega Etkisi Güneşin içindeki manyetik alanlar diferansiyel dönmeden dolayı Güneş in etrafını sarar. Dönmeyi temsilen kullanılan Yunan alfabesi harfiden dolayı, Omega Etkisi olarak adlandırılır.

144 Alpha Etkisi Manyetik alan çizgilerinin bükülmesi Güneş in diferansiyel dönmesinden etkilenir. Yunan alfabesindeki α harfi, bükülmüş ilmik gibi göründüğünden alpha etkisi olarak adlandırılır. Eski dinamo modellerinde, bükülmenin yüzeye ısınarak taşınan çok büyük konvektif akıntılar yardımıyla üretildiğine inanılırdı. Bu varsayımdaki problem, beklenen bükülme çok fazla olmamasıydı. En son dinamo modellerinde bükülmenin nedeni, güneşin derinliklerinden gelen manyetik akı tüpleri üzerinde dönmenin etkisinin olduğu varsayımıdır. Alpha etkisi tarafından üretilen bükülme, leke gruplarını öneren Joy yasasını ve çevrimden çevrime manyetik uçlak değişimini öneren Hale yasasını da açıklar.

145 Ara Dinamo Güneş manyetik dinamosunun ilk modellerinde, dinamo aktivitesinin tüm konvektif katman içinde oluştuğu fikri üzerine çalışmalar yapıldı. Ancak, sonunda gerçek anlaşıldı; konvektif katman içindeki manyetik alanlar yüzeye hızla yükseliyordu ve ne alpha ne de omega etkilerini oluşturmaya yeterince zaman olmuyordu. Bir manyetik alan çevresine bir basınç uyguladığından, manyetik alanlı bölgeler çevredeki gazı kenara iter ve yüzeye yükselen bir şişim oluşturur. Yüzmekte olan bu hücre konvektif bölge altındaki kararlı bir katmanda üretilmez. Radyatif katman içindeki manyetik şişim, çevresi kadar yoğun bir ortam buluncaya kadar kısa bir süre için yükselir yani az yol gider. Buna göre güneşin manyetik alanı radyatif katman ile konvektif katman arasındaki bir ara katmanda üretilir. Bu ara katman içe veya dışa doğru, dönme hızında ani değişimlerin olduğu bir yerdir.

146 Konvektif Katman Ara Katman Radyatif Katman Çekirdek

147 Diferansiyel dönmeden dolayı manyetik alan çizgileri bozulur

148 Güneş Çevrimi Tahmini Bir leke çevriminin davranışını önceden tahmin etmek oldukça zordur. Leke minimumumdan önceki ve yakınındaki zamanda leke çevriminin genliğini tahmin etmede birçok teknik kullanılmıştır. Bir sonraki çevrimin maksimumu ve bir önceki çevrimin uzunluğu ile leke minimumundaki aktivite düzeyi ve bir önceki çevrimin genliği arasında kurulmuş ilişkiler vardır.

149

150 Leke Veri Tabanı adresinden güneş leke verisine ulaşılabilir. Royal Greenwich Observatory USAF/NOAA Sunspot Data

151 Kaynak web sayfaları

GÜNEŞ. Güneş Tanrısı-Helios. Serdar Evren

GÜNEŞ. Güneş Tanrısı-Helios. Serdar Evren GÜNEŞ Güneş Tanrısı-Helios Serdar Evren Güneş in Temel Özellikleri Yarıçap = 695 990 km = 109 Yer yarıçapı Kütle = 1.989x10 30 kg = 333 000 Yer kütlesi Işınım gücü = 3.846x10 33 erg/s = 3.846x10 26 W/s

Detaylı

Yıldızımız GÜNEŞ. Serdar Evren. Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü

Yıldızımız GÜNEŞ. Serdar Evren. Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Yıldızımız GÜNEŞ Serdar Evren Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü e-konferans: 13 Nisan 2016 Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bilime Yolculuk Projesi Amaterasu, Japon Güneş Tanrıçası Arinna,

Detaylı

GÜNEŞİMİZ. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi

GÜNEŞİMİZ. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi GÜNEŞİMİZ Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Genel Özellikleri Çapı ~ 700000 km Yer in çapının 109 katı Kütlesi: 1.99x10 33 gram Yer in kütlesinin 333000 katı Gaz yapılıdır (Ort. yoğunluk = 1.4 g/cm

Detaylı

Bize En Yakın Yıldız. Defne Üçer 30 Nisan 2011

Bize En Yakın Yıldız. Defne Üçer 30 Nisan 2011 Bize En Yakın Yıldız GÜNEŞ Defne Üçer 30 Nisan 2011 Sayılar sayılar Güneş Kütlesi = 300.000 Dünya Kütlesi Güneş çapı = 110 Dünya çapı Güneş yoğunluğu = Dünya yoğunluğu/4 Güneş Uzaklık= 1 Astronomik Birim

Detaylı

2- Bileşim 3- Güneş İç Yapısı a) Çekirdek

2- Bileşim 3- Güneş İç Yapısı a) Çekirdek GÜNEŞ 1- Büyüklük Güneş, güneş sisteminin en uzak ve en büyük yıldızıdır. Dünya ya uzaklığı yaklaşık 150 milyon kilometre, çapı ise 1.392.000 kilometredir. Bu çap, Yeryüzünün 109 katı, Jüpiter in de 10

Detaylı

GÜNEŞ ĐN YAPISI VE MANYETĐK ETKĐNLĐĞĐ

GÜNEŞ ĐN YAPISI VE MANYETĐK ETKĐNLĐĞĐ GÜNEŞ ĐN YAPISI VE MANYETĐK ETKĐNLĐĞĐ Güneş in Özellikleri Temel Özellikler Işınımsal Özellikler Kütle 1.99x10 33 gram ~ 2x10 30 kg 1 M ( = 333 000 M ) Yarıçap 6.96x10 10 cm ~ 700 000 km 1 R ( = 110 R

Detaylı

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler.

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldızların Hayatı Yıldızların: Farklı renkleri vardır Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldız Oluşum Bölgeleri Evren, yıldız

Detaylı

BİR YILDIZ OLARAK GÜNEŞ A. GÜNEŞ İN OLUŞUMU

BİR YILDIZ OLARAK GÜNEŞ A. GÜNEŞ İN OLUŞUMU BİR YILDIZ OLARAK GÜNEŞ A. GÜNEŞ İN OLUŞUMU Şekil A.1 Güneş ve Güneş sistemi nin oluşumu (Telif hakkı: BILL SAXTON/NSF/AUI/NRAO) Uzayda yoğunlaşmış yaygın madde kütleçekim etkisi altında bir merkeze doğru

Detaylı

KUTUP IŞINIMI AURORA. www.astrofotograf.com

KUTUP IŞINIMI AURORA. www.astrofotograf.com KUTUP IŞINIMI AURORA www.astrofotograf.com Kutup ışıkları, ya da aurora, genellikle kutup bölgelerinde görülen bir gece ışımasıdır. Aurora, gökyüzündeki doğal ışık görüntüleridir. Genelde gece görülen

Detaylı

Yıldızların Yapısı ve Evrimi. Anakol Sonrası Evrim

Yıldızların Yapısı ve Evrimi. Anakol Sonrası Evrim Yıldızların Yapısı ve Evrimi Anakol Sonrası Evrim Anakol Evriminin Sonu Anakolda yıldız hidrostatik dengede ve çekirdekte hidrojenini yakıp helyuma çevirecek yeterli sıcaklığa sahip. Şimdi yıldız kimyasal

Detaylı

Bölüm 7. Mavi Bilye: YER

Bölüm 7. Mavi Bilye: YER Bölüm 7 Mavi Bilye: YER Japon uzay ajansının (JAXA) AY yörüngesinde bulunan aracı KAGUYA dan Yer in doğuşu ilk defa yüksek çözünürlüklü olarak görüntülendi. 14 Kasım 2007 Yeryüzü: Okyanus tabanındaki büyük

Detaylı

Bölüm 7. Mavi Bilye: YER

Bölüm 7. Mavi Bilye: YER Bölüm 7 Mavi Bilye: YER Japon uzay ajansının (JAXA) AY yörüngesinde bulunan aracı KAGUYA dan Yer in doğuşu ilk defa yüksek çözünürlüklü olarak görüntülendi. 14 Kasım 2007 Yeryüzü: Okyanus tabanındaki büyük

Detaylı

ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ

ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ ÖĞRENME ALANI : DÜNYA VE EVREN ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ A GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM (5 SAAT) 1 Uzay ve Evren 2 Gök Cismi 3 Yıldızlar 4 Güneş 5 Takım Yıldızlar 6 Kuyruklu Yıldızlar

Detaylı

Coğrafya X-Robots-Tag: otherbot: noindex, nofollow

Coğrafya X-Robots-Tag: otherbot: noindex, nofollow Yazı İçerik Güneş Nedir? Güneşin Büyüklüğü Güneşin Bileşimi Güneşin İç Yapısı A) Çekirdek B) Radiyatif Bölge C) Konvektif Bölge Güneşin Yüzeyi (Fotosfer) Fotosferin Özellikleri Güneş Atmosferi Kromosfer

Detaylı

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz.

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Işık genellikle titreşen elektromanyetik dalga olarak düşünülür; bu suda ilerleyen dalgaya

Detaylı

Yıldızların uzaklıkları ve parlaklıkları

Yıldızların uzaklıkları ve parlaklıkları Yıldızların uzaklıkları ve parlaklıkları Güneş in İç Yapısı Güneş enerjisinin üretildiği bölge, çekirdek tepkimelerini yer aldığı özek bölgesidir. Bu enerji dış katmanlara taşınmakta oradan da uzaya yayılmaktadır.

Detaylı

Bölüm 9. Yer Benzeri Gezegenler

Bölüm 9. Yer Benzeri Gezegenler Bölüm 9 Yer Benzeri Gezegenler Yer Benzeri Gezegenlerin Boyutları Đç ç Gezegenler Ülker Venüs Merkür Merkür ve Venüs batı çevreninde ve en büyük uzanımlarında (29 Mart 2004) Gezegen görüntüleri için NASA

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

DEV GEZEGENLER. Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur.

DEV GEZEGENLER. Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur. DEV GEZEGENLER DEV GEZEGENLER Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur. Bunlar sırasıyla Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenleridir. Bunların kütle ve yarıçapları yersel

Detaylı

2.3 Asimptotik Devler Kolu

2.3 Asimptotik Devler Kolu 2.3 Asimptotik Devler Kolu 2.3.1 Erken Asimptotik dev kolu 2.3.2 Termal pulsasyon yapan Asimptotik dev kolu 2.3.3 Üçüncü karışım ve Karbon yıldızları 2.3.4 s-süreci nükleosentezi 2.3.5 Kütle kaybı ve AGB

Detaylı

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri 7 Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu 225 Test 1 in Çözümleri 1. Elektrikçe yüksüz parçacıklar olan fotonların kütleleri yoktur. Işık hızıyla hareket ettikleri için atom içerisinde bulunamazlar. Fotonlar

Detaylı

2.2 Alt Devler Kolu, Kırmızı Devler Kolu ve Yatay Kol

2.2 Alt Devler Kolu, Kırmızı Devler Kolu ve Yatay Kol 2.2 Alt Devler Kolu, Kırmızı Devler Kolu ve Yatay Kol 2.2.1 Alt devler kolu (ing. Subgiant branch - SGB) 2.2.2 Kırmızı devler kolu (ing. Red giant branch - RGB) 2.2.3 Yatay kol (ing. Horizontal branch

Detaylı

Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır.

Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır. Galaksiler Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır. Galaksilerin barındırdığı yıldızlar ortak bir çekim merkezi çevresindeki yörüngelerde

Detaylı

GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI

GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI Gökadalar kütle çekimi ile birbirine bağlı yıldızlar, yıldızlararası gaz ve toz, plazma ve karanlık maddeden oluşan düzeneklerdir. Gökadaların barındırdığı birkaç milyon cüce

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 08 1. KONU: TAYFSAL GÖZLEM 1 2. İÇERİK Doppler Etkisi Kirchhoff Yasaları Karacisim Işınımı

Detaylı

Güneş sistemi içersinde; Güneş, 8 gezegen, asteroidler, kuyruklu yıldızlar, meteorlar, cüce gezegenler,uydular vardır.

Güneş sistemi içersinde; Güneş, 8 gezegen, asteroidler, kuyruklu yıldızlar, meteorlar, cüce gezegenler,uydular vardır. Güneş sistemi içersinde; Güneş, 8 gezegen, asteroidler, kuyruklu yıldızlar, meteorlar, cüce gezegenler,uydular vardır. Güneş Sistemi Nasıl Oluştu? Güneş Lekeleri Güneş lekeleri, manyetik alan düzensizliği

Detaylı

GÖKADAMIZ SAMANYOLU. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

GÖKADAMIZ SAMANYOLU. Serdar Evren Astronomiye Giriş II GÖKADAMIZ SAMANYOLU Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 Samanyolu Samanyolu nun açık ve Ay sız bir gecede gökyüzünde görülen çok sayıda yıldızdan oluşmuş bir bant yapı olduğu 17. yüzyılın başından

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu. Samanyolu ve Diğer Gökadalar

SU Lise Yaz Okulu. Samanyolu ve Diğer Gökadalar SU Lise Yaz Okulu Samanyolu ve Diğer Gökadalar Samanyolu Gökadamız kendi kütleçekimi al1nda dengeli, milyarlarca yıldız, gaz ve tozdan oluşan bir yapıdır. Biz gökadamızı gökyüzünde bir kolon halinde görürüz.

Detaylı

GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM

GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Galaksilerin, yıldızların, gezegenlerin, meteorların, asteroitlerin bulunduğu hacimli ve kütleli gök cisimlerinin tamamının yer aldığı boşluğa uzay denir. Uzayda bulunan varlıkların

Detaylı

KÜMELER. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

KÜMELER. Serdar Evren Astronomiye Giriş II KÜMELER Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 AÇIK YILDIZ KÜMELERĐ Gökadamızdaki yıldızların çoğu uzayda gelişigüzel dağılmışlardır. Takımyıldızların şekilleri basit bir perspektif etkisi sonucu belirlenmiştir.

Detaylı

KROMOSFERĠK YARI AKTĠF BĠR BÖLGEDE GÖZLENEN ĠNCE YAPILARDAKĠ PLAZMA HAREKETLERĠ

KROMOSFERĠK YARI AKTĠF BĠR BÖLGEDE GÖZLENEN ĠNCE YAPILARDAKĠ PLAZMA HAREKETLERĠ KROMOSFERĠK YARI AKTĠF BĠR BÖLGEDE GÖZLENEN ĠNCE YAPILARDAKĠ PLAZMA HAREKETLERĠ Asuman GÜLTEKĠN İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü,3119 Üniversite asumang@istanbul.edu.tr

Detaylı

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur.

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur. 5 ve Uzay Test Çözmüleri Test 'in Çözümleri 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur.. Gezegenlerin Güneş'e olan uzaklıkları sırasıyla; Merkür, Venüs,, Mars, Jupiter, Sütarn, Uranıs ve

Detaylı

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK İKLİM ELEMANLARI Bir yerin iklimini oluşturan sıcaklık, basınç, rüzgâr, nem ve yağış gibi olayların tümüne iklim elemanları denir. Bu elemanların yeryüzüne dağılışını etkileyen enlem, yer şekilleri, yükselti,

Detaylı

Samanyolu ve Gökadalar. Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi

Samanyolu ve Gökadalar. Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Samanyolu ve Gökadalar Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Samanyolu Gökadamız kendi kütleçekimialtında milyarlarca yıldız, gaz ve tozdan oluşan bir yapıdır. Biz gökadamızı gökyüzünde bir kolon halinde

Detaylı

Not: Bu yazımızın video versiyonunu aşağıdan izleyebilirsiniz. Ya da okumaya devam edebilirsiniz

Not: Bu yazımızın video versiyonunu aşağıdan izleyebilirsiniz. Ya da okumaya devam edebilirsiniz Uzay Ne Kadar Soğuk? Uzay ne kadar soğuk, veya ne kadar sıcak? Öncelikle belirtelim; uzay, büyük oranda boş bir ortamdır. Öyle ki, uzayda 1 metreküplük bir hacimde çoğu zaman birkaç tane atom, molekül

Detaylı

Havacılık Meteorolojisi Ders Notları. 9. Rüzgar

Havacılık Meteorolojisi Ders Notları. 9. Rüzgar Havacılık Meteorolojisi Ders Notları 9. Rüzgar Yard.Doç.Dr. İbrahim Sönmez Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ballıca Kampüsü Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü isonmez@omu.edu.tr

Detaylı

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 1. Dünya mızın şekli neye benzer? Dünyamızın şekli küreye benzer. 2. Dünya mızın şekli ile ilgili örnekler veriniz.

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sa-hiptir. Atomda bulunan yükler; negatif

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ. SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi

GÜNEŞ SİSTEMİ. SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi GÜNEŞ SİSTEMİ SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi GÜNEŞ SİSTEMİ GÜNEŞ GEZEGENLER ASTEROİTLER METEORLAR KUYRUKLU YILDIZLAR GÜNEŞ SİSTEMİ Merkezinde Güneş, çevresinde elips

Detaylı

Bölüm 10. Dış Gezegenler

Bölüm 10. Dış Gezegenler Bölüm 10 Dış Gezegenler Dış güneş sisteminde dört dev gaz gezegen; Jüpiter Satürn Uranüs Neptün vardır. Dış gezegenlerin yörüngeleri JÜPĐTER Jüpiter, gezegenlerin toplam kütlesinin %71 ini içinde bulundurur.

Detaylı

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar.

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar. Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar Manyetik Alan Manyetik Alan Çizgileri Manyetik Alan İçinde Hareket Eden Elektrik Yükü Akım Taşıyan Bir İletken Üzerine Etki Manyetik Kuvvet http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/

Detaylı

GÜNEŞ ĐN YAPISI VE MANYETĐK ETKĐNLĐĞĐ 1. GÜNEŞ ĐN GENEL ÖZELLĐKLERĐ

GÜNEŞ ĐN YAPISI VE MANYETĐK ETKĐNLĐĞĐ 1. GÜNEŞ ĐN GENEL ÖZELLĐKLERĐ GÜNEŞ ĐN YAPISI VE MANYETĐK ETKĐNLĐĞĐ 1. GÜNEŞ ĐN GENEL ÖZELLĐKLERĐ Yer e olan uzaklık Ortalama 1 AB 149600000 km Maksimum 152000000 km Minimum 147000000 km Güneş Işığının Yer e ulaşma zamanı 8 dk 19.2

Detaylı

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri 38 Elektromanyetik Dalgalar 1 Test 1 in Çözümleri 1. Radyo dalgaları elektronların titreşiminden doğan elektromanyetik dalgalar olup ışık hızıyla hareket eder. Radyo dalgalarının titreşim frekansı ışık

Detaylı

YILDIZLARARASI ORTAM. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

YILDIZLARARASI ORTAM. Serdar Evren Astronomiye Giriş II YILDIZLARARASI ORTAM Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 Samanyolu gibi bir gökadadaki yıldızlar arasında ortalama 2-3 parsek uzaklık vardır. Yıldızlar arasındaki uzay yayılmış madde ile doludur.

Detaylı

Bir Bakışta Fen Bilimleri Kazanım Defteri

Bir Bakışta Fen Bilimleri Kazanım Defteri Fen Bilimleri 5 Bir Bakışta Akılda kalıcı özet bilgi alanları... Önemli noktalar... Alınacak notlar için boş alanlar... Tudem Yönlendirme sınavlarında çıkmış sorular... 2 Boşluk doldurma alanları... Konuyu

Detaylı

Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER. Elektriksel Kutuplaşma. Dielektrik malzemeler. Kutuplaşma Türleri 15.4.2015. Elektronik kutuplaşma

Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER. Elektriksel Kutuplaşma. Dielektrik malzemeler. Kutuplaşma Türleri 15.4.2015. Elektronik kutuplaşma Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER Dielektrik malzemeler; serbest elektron yoktur, yalıtkan malzemelerdir, uygulanan elektriksel alandan etkilenebilirler. 1 2 Dielektrik malzemeler Elektriksel alan

Detaylı

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU Güneş ışınımı değişik dalga boylarında yayılır. Yayılan bu dalga boylarının sıralı görünümü de güneş spektrumu olarak isimlendirilir. Tam olarak ifade edilecek olursa;

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji

7. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Atomun Yapısı Saçlarımızın elektriklenmesi, araba kapısına çarpan parmak uçlarımızın elektriksel yük boşalmasından dolayı karıncalanması, cam çubuğun kumaşa sürtüldükten sonra kâğıdı çekmesi, kazağımızı

Detaylı

SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ METEOROLOJİ DERSİ

SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ METEOROLOJİ DERSİ SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ METEOROLOJİ DERSİ DERSİN İÇERİĞİ ATMOSFERİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATMOSFERİN KATLARI GÜNEŞ DÜNYA 1. Hafta ATMOSFERİN ÖNEMİ 1. Güneşten gelen ultraviyole ışınlara karşı siper görevi

Detaylı

Kadri Yakut 08.03.2012

Kadri Yakut 08.03.2012 Kadri Yakut 08.03.2012 TEŞEKKÜR Lisans Kara Delikler Eser İş (2009-2010) Büyük Kütleli Kara Delikler Birses Debir (2010-2011) Astrofiziksel Kara Deliklerin Kütlelerinin Belirlenmesi Orhan Erece (2010-2011)

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

Bölüm 5. Ay ve Güneş Tutulmaları

Bölüm 5. Ay ve Güneş Tutulmaları Bölüm 5 Ay ve Güneş Tutulmaları Ay ın evreleri Güneş e doğru Ay, daima aynı yüzünü gösterir. Hem Yer etrafında dolanır hem de kendi ekseni etrafında döner. Dönme hızı dolanma hızına eşittir. Buna eşdönme

Detaylı

ATOMUN YAPISI. Özhan ÇALIŞ. Bilgi İletişim ve Teknolojileri

ATOMUN YAPISI. Özhan ÇALIŞ. Bilgi İletişim ve Teknolojileri ATOMUN YAPISI ATOMLAR Atom, elementlerin en küçük kimyasal yapıtaşıdır. Atom çekirdeği: genel olarak nükleon olarak adlandırılan proton ve nötronlardan meydana gelmiştir. Elektronlar: çekirdeğin etrafında

Detaylı

BEYAZ CÜCELER, C CELER, NÖTRON YILDIZLARI VE KARADELİKLER

BEYAZ CÜCELER, C CELER, NÖTRON YILDIZLARI VE KARADELİKLER BEYAZ CÜCELER, C CELER, NÖTRON YILDIZLARI VE KARADELİKLER KLER BEYAZ CÜCELER, NÖTRON YILDIZLARI VE KARADELİKLER, EVRİMLERİNİN SON SAFHALARINDA OLAN YILDIZLARDIR. BİR YILDIZ ANAKOLDAKİ EVRİMİ BOYUNCA, ÇEKİRDEĞİNDEKİ

Detaylı

Bölüm 7. Manyetik Alan ve. Manyetik Kuvvet. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley

Bölüm 7. Manyetik Alan ve. Manyetik Kuvvet. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley Bölüm 7 Manyetik Alan ve Manyetik Kuvvet Hedef Öğretiler Manyetik Kuvvet Manyetik Alan ve Manyetik Akı Manyetik Alanda Yüklerin hareketi Yarıiletkenlerde Manyetik Kuvvet hesabı Manyetik Tork Elektrik Motor

Detaylı

Bir Yıldız Sisteminde Canlılığın Oluşması İçin Gereken Etmenler

Bir Yıldız Sisteminde Canlılığın Oluşması İçin Gereken Etmenler Bir Yıldız Sisteminde Canlılığın Oluşması İçin Gereken Etmenler Bilinen yaşamın yalnızca Dünya da oluşarak, başka gezegen ve yıldız sistemlerinde oluşmamış olmasının birçok nedeni var. Bu yalnızca Dünya

Detaylı

ELEMENTLERİN SEMBOLLERİ VE ATOM

ELEMENTLERİN SEMBOLLERİ VE ATOM ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani elementlerin yapı yaşı atomlardır. BİLEŞİK: En

Detaylı

Evrende Var Olan Yıldız Türleri

Evrende Var Olan Yıldız Türleri Evrende Var Olan Yıldız Türleri Yıldızlar da, evrende var olan her şey, hatta canlı varlıklar gibi türlere ayrılırlar. Yıldız türleri, doğum anındaki kütlesinden tutun da, ömür sürecindeki değişimlere

Detaylı

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar.

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin bileşik oluşturma istekleri onların kararlı yapıya ulaşma

Detaylı

Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR)

Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR) Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR) Elektromanyetik ışıma (ışık) bir enerji şeklidir. Işık, Elektrik (E) ve manyetik (H) alan bileşenlerine sahiptir. Light is a wave, made up of oscillating

Detaylı

4. ATOM VE MOLEKÜL TAYFLARI

4. ATOM VE MOLEKÜL TAYFLARI 4. ATOM VE MOLEKÜL TAYFLARI 4.1 Giriş Modern kuantum kuramı gelişmeden önce, tayfların açıklanması ancak temel düzeyin altında gelişti. Güneş benzeri yıldızların tayflarında görülen çoğu çizgilerin kimyasal

Detaylı

H-R DİYAGRAMI. Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın;

H-R DİYAGRAMI. Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın; H-R DİYAGRAMI Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın; Etkin Sıcaklığı Renk ölçeği Tayf Türü Işınım sınıfı Toplam ışınım gücü Mutlak parlaklığı Yüzey çekim ivmesi Uzaklığı

Detaylı

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.)

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.) ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.) Her sorunun doğru cevabı 5 puandır. Süre 1 ders saatidir. 02.01.2013 ÇARŞAMBA 1. Güneş sisteminde

Detaylı

Fotovoltaik Teknoloji

Fotovoltaik Teknoloji Fotovoltaik Teknoloji Bölüm 3: Güneş Enerjisi Güneşin Yapısı Güneş Işınımı Güneş Spektrumu Toplam Güneş Işınımı Güneş Işınımının Ölçülmesi Dr. Osman Turan Makine ve İmalat Mühendisliği Bilecik Şeyh Edebali

Detaylı

DÜNYA NIN HAYAT ve ENERJĠ KAYNAĞI GÜNEġĠMĠZ

DÜNYA NIN HAYAT ve ENERJĠ KAYNAĞI GÜNEġĠMĠZ Güneş ve Güneş Benzeri Yıldızlar Sempozyumu - İstanbul DÜNYA NIN HAYAT ve ENERJĠ KAYNAĞI GÜNEġĠMĠZ Adnan ÖKTEN İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, 34119 Üniversite,

Detaylı

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma Meteoroloji IX. Hafta: Buharlaşma Hidrolojik döngünün önemli bir unsurunu oluşturan buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde farklı şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik faktörlerin etkisiyle

Detaylı

İZOKRONLAR İLE YAŞ TAYİNİ NURTEN FİLİZ

İZOKRONLAR İLE YAŞ TAYİNİ NURTEN FİLİZ T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNIVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS SEMİNERİ İZOKRONLAR İLE YAŞ TAYİNİ NURTEN FİLİZ DANIŞMAN Prof. Dr. Zeki EKER İzokronlar ile Yaş Tayini

Detaylı

Gökyüzünde Işık Oyunları

Gökyüzünde Işık Oyunları Gökyüzünde Işık Oyunları Serdar Evren Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü serdar.evren@ege.edu.tr IŞINLAR ve GÖLGELER Alacakaranlık Işınları Perspektif Işıklar ve Gölgeler Perspektif Zıt yönde alacakaranlık

Detaylı

Gökyüzünde Hareket (II)

Gökyüzünde Hareket (II) Gökyüzünde Hareket (II) M. Atakan Gürkan, Sabancı Üniversitesi Galileo Öğretmen Eğitim Programı, Eylül 2013, İTÜ Bilim Merkezi Birinci Kısmın Özeti Dünya'nın hareketi 1) Kendi çevresinde değişmeyen bir

Detaylı

Havacılık Meteorolojisi Ders Notları. 3. Atmosferin tabakaları

Havacılık Meteorolojisi Ders Notları. 3. Atmosferin tabakaları Havacılık Meteorolojisi Ders Notları 3. Atmosferin tabakaları Yard.Doç.Dr. İbrahim Sönmez Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ballıca Kampüsü Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Manyetizma. Manyetik alan çizgileri, çizim. Manyetik malzeme türleri. Manyetik alanlar. BÖLÜM 29 Manyetik alanlar

Manyetizma. Manyetik alan çizgileri, çizim. Manyetik malzeme türleri. Manyetik alanlar. BÖLÜM 29 Manyetik alanlar ÖLÜM 29 Manyetik alanlar Manyetik alan Akım taşıyan bir iletkene etkiyen manyetik kuvvet Düzgün bir manyetik alan içerisindeki akım ilmeğine etkiyen tork Yüklü bir parçacığın düzgün bir manyetik alan içerisindeki

Detaylı

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz.

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR İki atom veya atom grubu

Detaylı

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN ÇORUM 2017 Dünya, Güneş Sistemi oluştuğunda kızgın bir gaz kütlesi halindeydi. Zamanla ekseni çevresindeki dönüşünün

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik. Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması

SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik. Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması Dalga Nedir Enerji taşıyan bir değişimin bir yöne doğru taşınmasına dalga denir.

Detaylı

FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım

FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım devreleri Manyetik alanlar Akım nedeniyle oluşan manyetik

Detaylı

ATOM ATOMUN YAPISI 7. S I N I F S U N U M U. Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.

ATOM ATOMUN YAPISI 7. S I N I F S U N U M U. Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. ATO YAP Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir Atomda bulunan yükler; negatif yükler ve pozitif yüklerdir Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir Atomu oluşturan

Detaylı

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır.

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır. Atom üç temel tanecikten oluşur. Bunlar proton, nötron ve elektrondur. Proton atomun çekirdeğinde bulunan pozitif yüklü taneciktir. Nötron atomun çekirdeğin bulunan yüksüz taneciktir. ise çekirdek etrafında

Detaylı

Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.

Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yvzkymkc@gmail.com 2 Atmosferi hangi coğrafya dalı inceler? Klimatoloji 4 Asal Gazlar 0,96% Oksijen 20,95% Azot 78,07% ASAL GAZLAR

Detaylı

Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle

Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle Gökbilim, en eski bilimlerdendir. Sonsuz bir laboratuvarda yapılır. Ne var ki, bir gökbilimci, ilgi alanını oluşturan gökcisimleri üzerinde genellikle

Detaylı

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır: Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır: İyonik bağlar, elektronlar bir atomdan diğerine aktarıldığı zaman

Detaylı

ATOMUN YAPISI ATOMUN ÖZELLİKLERİ

ATOMUN YAPISI ATOMUN ÖZELLİKLERİ ATOM Elementlerin özelliğini taşıyan, en küçük yapı taşına, atom diyoruz. veya, fiziksel ve kimyasal yöntemlerle daha basit birimlerine ayrıştırılamayan, maddenin en küçük birimine atom denir. Helyum un

Detaylı

Proton, Nötron, Elektron

Proton, Nötron, Elektron Atomun Yapısı Atom Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Farklı yüklere sahip bu parçacıklar birbirini etkileyerek bir arada bulunur ve atomu oluşturur. Atomda bulunan yükler negatif ve

Detaylı

Atomun Yapısı Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeyi (elementi) oluşturan ve maddenin (elementin)

Atomun Yapısı Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeyi (elementi) oluşturan ve maddenin (elementin) Atomun Yapısı Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeyi (elementi) oluşturan ve maddenin (elementin) kendi özelliğini taşıyan en küçük yapı birimine atom

Detaylı

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine Türkçe Özet Doğayı araştırmamız çevremizde gördüklerimizle başlar. Onların yapı taşlarını merak ederiz ve biyoloji ile kimyada olduğu gibi mümkün olduğunca küçük ölçeklere inmeye çalışırız. Ancak bu araştırmanın

Detaylı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel kavramlar Atomsal yapı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel kavramlar Atomsal yapı Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel kavramlar Atomsal yapı İçerik Temel kavramlar Atom modeli Elektron düzeni Periyodik sistem 2 Temel kavramlar Bütün maddeler kimyasal elementlerden oluşur.

Detaylı

Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı

Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Jeoloji Prof. Dr. Ceyhun GÖL Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Ders Konuları Jeolojinin tanımı ve tarihçesi Mineraller Güneş sistemi Kayaçlar Dünyanın şekli ve

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu. Karanlık Madde

SU Lise Yaz Okulu. Karanlık Madde SU Lise Yaz Okulu Karanlık Madde Gökadamızın kütle dağılımı Diskteki yıldızlar merkez etra0nda Kepler yörüngelerinde dolaş9kları için gökada diskinin Kütlesi yıldızların hareke< incelenerek bulunabilir.

Detaylı

CANLILARIN KİMYASAL İÇERİĞİ

CANLILARIN KİMYASAL İÇERİĞİ CANLILARIN KİMYASAL İÇERİĞİ Prof. Dr. Bektaş TEPE Canlıların Savunma Amaçlı Kimyasal Üretimi 2 Bu ünite ile; Canlılık öğretisinde kullanılan kimyasal kavramlar Hiyerarşi düzeyi Hiyerarşiden sorumlu atom

Detaylı

ÇĐFT YILDIZLAR. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

ÇĐFT YILDIZLAR. Serdar Evren Astronomiye Giriş II ÇĐFT YILDIZLAR Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 ÇĐFT YILDIZLARIN BULUNUŞU Çift yıldız terimi ilk defa Claudius Ptolemy tarafından υ1 ve υ2 Sagittarii yıldızları için kullanılmıştır. Açısal ayrıklığı

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Termodinamik Laboratuvarı Laboratuar

Detaylı

Isı ve sıcaklık arasındaki fark : Isı ve sıcaklık birbiriyle bağlantılı fakat aynı olmayan iki kavramdır.

Isı ve sıcaklık arasındaki fark : Isı ve sıcaklık birbiriyle bağlantılı fakat aynı olmayan iki kavramdır. MADDE VE ISI Madde : Belli bir kütlesi, hacmi ve tanecikli yapısı olan her şeye madde denir. Maddeler ısıtıldıkları zaman tanecikleri arasındaki mesafe, hacmi ve hareket enerjisi artar, soğutulduklarında

Detaylı

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri 35 Elektromanyetik Dalgalar 1 Test 1 in Çözümleri 4. 1. Radyo dalgaları elektronların titreşiminden doğan elektromanyetik dalgalar olup ışık hızıyla hareket eder. Radyo dalgalarının titreşim rekansı ışık

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

Malzemeler elektrik yükünü iletebilme yeteneklerine göre 3 e ayrılırlar. İletkenler Yarı-iletkenler Yalıtkanlar

Malzemeler elektrik yükünü iletebilme yeteneklerine göre 3 e ayrılırlar. İletkenler Yarı-iletkenler Yalıtkanlar Malzemeler elektrik yükünü iletebilme yeteneklerine göre 3 e ayrılırlar. İletkenler Yarı-iletkenler Yalıtkanlar : iletkenlik katsayısı (S/m) Malzemelerin iletkenlikleri sıcaklık ve frekansla değişir. >>

Detaylı

Radyoaktif elementin tek başına bulunması, bileşik içinde bulunması, katı, sıvı, gaz, iyon halinde bulunması radyoaktif özelliğini etkilemez.

Radyoaktif elementin tek başına bulunması, bileşik içinde bulunması, katı, sıvı, gaz, iyon halinde bulunması radyoaktif özelliğini etkilemez. RADYOAKTİFLİK Kendiliğinden ışıma yapabilen maddelere radyoaktif maddeler denir. Radyoaktiflik çekirdek yapısıyla ilişkilidir. Radyoaktif bir atom hangi bileşiğin yapısına girerse o bileşiği radyoaktif

Detaylı

İNSTAGRAM:kimyaci_glcn_hoca

İNSTAGRAM:kimyaci_glcn_hoca MODERN ATOM TEORİSİ ATOMUN KUANTUM MODELİ Bohr atom modeli 1 H, 2 He +, 3Li 2+ vb. gibi tek elektronlu atom ve iyonların çizgi spektrumlarını başarıyla açıklamıştır.ancak çok elektronlu atomların çizgi

Detaylı