Veri Tabanı II Alt Sorgular

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Veri Tabanı II Alt Sorgular"

Transkript

1 Veri Tabanı II Alt Sorgular

2 Alt Sorgular Alt sorgular bir SQL sorgusunun içerisinde başka bir SQL sorgusu kullanılarak oluşturulan SQL ifadeleridir. Çoğunlukla SQL sorgusunun WHERE ve HAVING kısımlarında kullanılır. Alt sorgu birden fazla tablodan veri almanın farklı bir yoludur.

3 Alt Sorgular Genel olarak bir sorgudan dönen değerin başka bir sorgunun koşul kısmında kullanılması gerektiği durumlarda kullanılır. SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE gibi SQL ifadeleriyle =,>,<,>=,<= gibi karşılaştırma operatörleri veya IN, NOT IN gibi bir veri grubu içeren ifadelerle birlikte kullanılabilir.

4 Alt Sorgular Kullanımı: SELECT sutun_isimleri FROM tablo_adi WHERE koşul_ifadesi( SELECT kaynak_sutun_adi FROM kaynak_tablo) ALT SORGU

5 Alt Sorgularda Kurallar Alt sorgu içerisinde listelenecek sütun sayısı birden fazla olamaz. Alt sorgu dıştaki temel sorgunun koşul bölümünde kullanılabilir. Alt sorgular parantez içerisinde yazılmalıdır. Text veya image veri tipleri alt sorgularda kullanılamaz.

6 Alt Sorgularda Kurallar Alt sorgu ORDER BY yapısını içeremez ORDER BY veya GROUP BY içerisinde alt sorgu kullanılamaz. İç içe kullanılacak alt sorgu sınırı kullanılan vtys ye göre farklılık gösterebilir. Alt sorguda birleştirme işlemi kullanılamaz. Alt sorgu kendi FROM ifadesi veya FROM ifadesinde belirtilen sütunları kullanabilir.

7 Alt Sorgularda Kurallar Alt sorgu ve temel sorgu içerisinde sütun isimleri tablo_adi.sütun_adi şeklinde ve tabloya takma isimler verilerek kullanılabilir. Temel sorgunun koşul kısmında karşılaştırma operatörleri kullanıldığı zaman alt sorgudan tek değer dönmesi gerekir. Dönen değer birden fazla ise koşul kısmında IN veya NOT IN gibi çoklu değerleri karşılaştıran ifadeler kullanılmalıdır.

8 Alt Sorgular Örnek Öğrenci tabloya göre Ali KURU isimli öğrencinin kayıtlı olduğu bölüme kayıtlı olan öğrencilerin ad soyad bilgilerini listelemek için gerekli sql ifadesini yazınız. Ogr_no Adsoyad Bolum_id 101 Ahmet DEMİR Büşra UÇAR Fuat CEBE Ali KURU Elif TAŞ Murat HAS 2

9 Alt Sorgular Örnek İlk olarak Ali KURU isimli öğrencinin kayıtlı olduğu bölümü bulmak için gerekli SQL sorgusunu yazınız. Sonrasında yazmış olduğunuz sorguyu alt sorgu olarak kullanarak istenilen sonucu döndürecek olan üst sorguyu yazınız. Ogr_no Adsoyad Bolum_id 101 Ahmet DEMİR Büşra UÇAR Fuat CEBE Ali KURU Elif TAŞ Murat HAS 2

10 Alt Sorgular Örnek SELECT adsoyad FROM ogrenciler WHERE bolum_id=( SELECT bolum_id FROM ogrenciler WHERE adsoyad= Ali KURU ) Ogr_no Adsoyad Bolum_id 101 Ahmet DEMİR Büşra UÇAR Fuat CEBE Ali KURU Elif TAŞ Murat HAS 2

11 Alt Sorgular INSERT, UPDATE, DELETE Alt sorgular insert, update ve delete işlemlerinde de kullanılabilir. Örnek için aşağıdaki tabloları inceleyiniz. bolumler Bolum_id Bolum_adi 1 Bilgisayar 2 Elektrik 3 Tesisat ogrenciler Ogr_no Adsoyad Bolum_id 101 Ahmet DEMİR Büşra UÇAR Fuat CEBE 3

12 Alt Sorgular INSERT, UPDATE, DELETE Bilgisayar bölümündeki öğrenciler farklı bir tabloya daha kayıt edilmek istenmektedir. Alt sorgu kullanarak yeni oluşturulan bilgisayar_ogr tablosuna bilgisayar bölümünde kayıtlı öğrencileri ekleyin. bolumler Bolum_id Bolum_adi 1 Bilgisayar 2 Elektrik 3 Tesisat ogrenciler Ogr_no Adsoyad 101 Ahmet DEMİR Büşra UÇAR Fuat CEBE 3 Bolum_id Bilgisayar_ogr Ogr Bolum _no _adi Ogr_a di

13 Alt Sorgular INSERT, UPDATE, DELETE Bu işlemi yapmak için öncelikle bilgisayar bölümünün id numarasının bulunması sonrasında ise öğrenciler tablosunda bu bölüme kayıtlı öğrencilerin bilgilerinin yeni oluşturulan tabloya aktarılması gerekmektedir. 1.Sorgu: Bilgisayar bölümünün id sinin bulunması SELECT bolum_id FROM bolumler WHERE bolum_adi= Bilgisayar

14 Alt Sorgular INSERT, UPDATE, DELETE 2.Sorgu: Bilgisayar bölümüne kayıtlı öğrencilerin bulunması SELECT ogr_no, Bilgisayar, adsoyad FROM ogrenciler WHERE bolum_id=( SELECT bolum_id FROM bolumler WHERE bolum_adi= Bilgisayar )

15 Alt Sorgular INSERT, UPDATE, DELETE 3.Sorgu Kayıt işlemi INSERT INTO bilgisayar_ogr (ogr_no, bolum_adi, ogr_adi) SELECT ogr_no, Bilgisayar, adsoyad FROM ogrenciler WHERE bolum_id=( SELECT bolum_id FROM bolumler WHERE bolum_adi= Bilgisayar )

16 Alt Sorgular INSERT, UPDATE, DELETE Bu SQL ifadesinin çalıştırılması ile yeni oluşturulan bilgisayar_ogr tablosuna bilgisayar bölümünde kayıtlı olan öğrencilerin bilgileri yazılmış olur. bolumler Bolum_id Bolum_adi 1 Bilgisayar 2 Elektrik 3 Tesisat ogrenciler Ogr_no Adsoyad Bolum_id 101 Ahmet DEMİR Büşra UÇAR Fuat CEBE 3 Ogr_n o Bilgisayar_ogr Bolum_a Ogr_adi di 101 Bilgisayar Ahmet Demir

17 Alt Sorgular INSERT, UPDATE, DELETE Uygulma: Update ifadesini kullanarak tesisat bölümünde kayıtlı olan öğrencileri elektrik bölümüne geçiren sql ifadesini yazınız. Not: bölüm id lerinin bilinmediği düşünülerek yapılmalıdır.

18 Alt Sorgular INSERT, UPDATE, DELETE Uygulma: Delete ifadesini kullanarak bilgisayar bölümünde kayıtlı olan öğrencileri silen sql ifadesini alt sorgu kullanarak yazınız. Not: bölüm id lerinin bilinmediği düşünülerek yapılmalıdır.

19 Alt Sorgular IN veya NOT IN IN veya NOT IN ifadeleri sql sorgularının koşul kısmında birden fazla değer belirtmek için kullanılır. Alt sorguda da dönen değer sayısı birden fazla ise bu veri grubuna göre koşulları belirtmek için kullanılırlar. IN ifadesi kapsayan bir yapıya sahiptir. IN ifadesinin içerisinde bulunan verilerle eşleşen kayıtlar listelenir. NOT IN ise tam tersidir. Dışlayan yapıya sahiptir. NOT IN ifadesinin içerisinde bulunmayan verilerle eşleşen kayıtları döndürür.

20 Alt Sorgular IN veya NOT IN Örneğin bilgisayar ve tesisat bölümünde kayıtlı olan öğrenciler için: SELECT * FROM ogrenciler bolumler Bolum_id WHERE bolum_id IN(1,3) Bolum_adi 1 Bilgisayar 2 Elektrik 3 Tesisat ogrenciler Ogr_no Bolum_id Adsoyad 101 Ahmet DEMİR Büşra UÇAR Fuat CEBE 3

21 Alt Sorgular IN veya NOT IN Örneğin elektrik ve tesisat bölümünde kayıtlı olmayan öğrenciler için: SELECT * FROM ogrenciler bolumler Bolum_id WHERE bolum_id NOT IN(2,3) Bolum_adi 1 Bilgisayar 2 Elektrik 3 Tesisat ogrenciler Ogr_no Bolum_id Adsoyad 101 Ahmet DEMİR Büşra UÇAR Fuat CEBE 3

22 Alt Sorgular IN veya NOT IN SELECT * FROM ogrenciler WHERE bolum_id NOT IN(2,3) Yukarıda verilen sql ifadesi eğer bölümlerin id değerleri biliniyor ise kullanılabilir fakat bölümlerin sadece isimleri biliniyor ise öncelikle bölüm idlerini döndüren SQL ifadelerinin yazılması gerekir.

23 Alt Sorgular IN veya NOT IN SELECT * FROM ogrenciler WHERE bolum_id NOT IN( SELECT bolum_id FROM bolumler WHERE bolum_adi IN( Bilgisayar, Tesisat ) ) Yukarıda verilen sql ifadesi eğer bölümlerin id değerleri biliniyor ise kullanılabilir fakat bölümlerin sadece isimleri biliniyor ise öncelikle bölüm idlerini döndüren SQL ifadelerinin yazılması gerekir.

24 Alt Sorgular GROUP BY ve HAVING Alt sorgular içerisinde koşullu gruplandırma yapılabilir. Örnek: Aldığı maaşların toplamı 1.8 milyondan fazla olan çalışanların isim, soyisim ve doğum tarihlerini alt sorgu ile listeleyen sql ifadesini yazınız. SELECT first_name, last_name, birth_date FROM employees WHERE emp_no IN(SELECT emp_no FROM salaries GROUP BY emp_no HAVING SUM(salary)> )

25 Alt Sorgular ANY ve ALL Kullanımı Any temel sorguda belirtilen koşul ifadesi için alt sorgudan dönen bir grup verinin herhangi birini sağlayan durumlar için kullanılır. ALL temel sorguda belirtilen koşul ifadesi için alt sorgudan dönen bir grup verinin tamamını sağlayan durumlar için kullanılır.

26 Alt Sorgular ANY ve ALL Kullanımı Örnek WHERE fiyat>any(10, 20, 50) WHERE fiyat>all(10, 20, 50)

27 Alt Sorgular ANY ve ALL Kullanımı Örnek WHERE fiyat>any(10, 20, 50) WHERE fiyat>all(10, 20, 50)

28 Alt Sorgular ANY ve ALL Kullanımı Uygulama - 1: nolu çalışanın aldığı maaşlardan herhangi birinden yüksek maaş alan çalışanların numaralarını ve maaş bilgilerini listeleyiniz(emp_no, salary) nolu çalışanın aldığı maaşların tümünden yüksek maaş alan çalışanların isim, soyisim ve doğum tarihi bilgilerini listeleyen SQL ifadesini alt sorgu kullanarak yazınız.

29 Alt Sorgular Exist ve Not Exist EXISTS alt sorgudan dönen değerlerin olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır. Alt sorgu sonucunda en az bir satır dönerse EXISTS true değerini, hiçbir satır dönmezse false değerini alır. NOT EXISTS de alt sorgudan dönen değerin olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır. Alt sorgu soncunda hiçbir satır dönmezse true, en az bir satır dönerse false değerini alır. (EXISTS in tam tersi)

30 Alt Sorgular Exist ve Not Exist Kullanımı: SELECT sütunlar FROM tablo_adı WHERE EXISTS(SELECT sütunlar.. FROM tablo_adı WHERE koşul ifadesi) SELECT sütunlar FROM tablo_adı WHERE NOT EXISTS(SELECT sütunlar.. FROM tablo_adı WHERE koşul ifadesi)

31 Alt Sorgular Exist ve Not Exist Uygulama: 1- employees veri tabanından hiç maaş almamış olan çalışanların ad, soyad, doğum tarihi bilgilerini listeleyen SQL ifadesini yazınız. 2-Ogrenci veri tabanından hiçbir öğrencinin kayıtlı olmadığı bölümleri listeleyen SQL ifadesini yazınız.

32 Alt Sorgular Exist ve Not Exist Uygulama Çözüm: 1- employees veri tabanından hiç maaş almamış olan çalışanları bulmak için ilk olarak employees tablosunda kayıtlı fakat salaries tablosunda kaydı bulunmayan çalışanların numaralarının bulunması gerekir. Bunu sağlamak için de iki tablodaki emp_no sütunlarını birbirine eşitleyerek kayıt dönüp dönmeyeceğini kontrol edilmelidir. Employees.emp_no=salaries.emp_no

33 Alt Sorgular Exists ve Not Exists Uygulama Çözüm: 1- Bu eşitlikten sonuç dönerse false (yani çalışan maaş almış) dönmezse true (çalışan maaş almamış, istediğimiz sonuç) değer almasını istersek üst sorguda NOT EXISTS ifadesini kullanmamız yeterlidir. SELECT * FROM employees WHERE EXISTS(SELECT * FROM salaries WHERE employees.emp_no=salaries.emp_no)

34 Alt Sorgular Sütun İsimleri Alt sorgular koşul ifadelerinin dışında da kullanılabilir. Alt sorgu listelenecek sütunların bulunduğu bölgede tanımlanarak alt sorgudan dönen bilgi temel sorgunun listelenecek sütunlarından birini oluşturabilir. Kullanımı: SELECT sütun_adlari.., (SELECT sütun_adi FROM tablo_adi WHERE koşul_ifadesi) FROM tablo_adi

35 Alt Sorgular Sütun İsimleri Örnek: Öğrenciler veri tabanında öğrencilerin ad, soyad bilgilerinin yanında bölüm isimlerini alt sorgu ile listeleyen sql ifadesini yazınız. bolumler Bolum_id Bolum_adi 1 Bilgisayar 2 Elektrik 3 Tesisat ogrenciler Ogr_no Adsoyad Bolum_id 101 Ahmet DEMİR Büşra UÇAR Fuat CEBE 3

36 Alt Sorgular Sütun İsimleri SELECT adsoyad, (SELECT bolum_adi FROM bolumler WHERE bolum_id=ogrenciler.bolum_id) FROM ogrenciler bolumler Bolum_id Bolum_adi 1 Bilgisayar 2 Elektrik 3 Tesisat ogrenciler Ogr_no Adsoyad Bolum_id 101 Ahmet DEMİR Büşra UÇAR Fuat CEBE 3

37 Alt Sorgular Sütun İsimleri Uygulama: employees veri tabanında bulunan dept_emp tablosunu kullanarak çalışan isimlerini ve bölüm isimlerini alt sorgu ile listeleyen sql ifadesini yazınız.

38 KAYNAKÇA TURGUT ÖZSEVEN VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I

Veritabanı Tasarımı. Alt Sorgu Temelleri

Veritabanı Tasarımı. Alt Sorgu Temelleri Veritabanı Tasarımı Alt Sorgu Temelleri Konular Verilerin elde edilmesi için alt sorguların tanımlanması ve açıklanması WHERE yantümcesinde tek satır alt sorgu oluşturulması ve çalıştırılması Tek satır

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Çoklu Satır Alt Sorgular

Veritabanı Tasarımı. Çoklu Satır Alt Sorgular Veritabanı Tasarımı Çoklu Satır Alt Sorgular Konular Çoklu satır alt sorgulardaki IN, ANY ve ALL karşılaştırma operatörlerinin doğru kullanımı WHERE ve HAVING yantümcelerinde çoklu satır alt sorguları

Detaylı

VERİTABANI. SQL (Structured Query Language)

VERİTABANI. SQL (Structured Query Language) VERİTABANI SQL (Structured Query Language) SQL'de Gruplama Bir tablonun satırları gruplara ayrılarak fonksiyonların bunlara uygulanması mümkündür. Gruplara ayırmak için SELECT deyimi içerisinde GROUP BY

Detaylı

Veri Tabanı Hafta Dersi

Veri Tabanı Hafta Dersi Veri Tabanı - 1 13. Hafta Dersi Dersin Hedefleri Tek Tablo İçinde Sorgulamalar Tekrarlı Satırları Önlemek Sorgu Sonucunu Sıralama Sütunlar İçin Takma İsim Kullanma Sütunlar Üzerinde Matematiksel İşlemler

Detaylı

VERİTABANI ve YÖNETİMİ

VERİTABANI ve YÖNETİMİ VERİTABANI ve YÖNETİMİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 BÖLÜM -7- VERİLERİ GRUPLAYARAK ANALİZ ETMEK 3 Genel Bakış Grup fonksiyonlarının tanımlanması, Gruplama işlemlerini, Gruplama

Detaylı

Birleştirme (JOIN) işlemi

Birleştirme (JOIN) işlemi BİRDEN FAZLA TABLO ÜZERİNDE SORGULAMA Tablolarda takma isim kullanma Tablolar birleştirilerek işlem yapıldığında çoğunlukla sorgu içerisinde geçen sütun isimleri tablo isimleriyle beraber kullanılır. Bu

Detaylı

Veritabanı. SQL (Structured Query Language)

Veritabanı. SQL (Structured Query Language) Veritabanı SQL (Structured Query Language) SQL (Structured Query Language) SQL, ilişkisel veritabanlarındaki bilgileri sorgulamak için kullanılan dildir. SQL, bütün kullanıcıların ve uygulamaların veritabanına

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I BÖLÜM 8 8. TEMEL SQL KOMUTLARI-II 8.1. SELECT (Seç) Komutu Veri tabanındaki tablo veya tablolardan istenilen özellikteki verileri seçip listeleme için kullanılan komuttur. Genel kullanımı aşağıdaki gibidir.

Detaylı

SQL DİĞER Deyimler ve Komutlar

SQL DİĞER Deyimler ve Komutlar SQL DİĞER Deyimler ve Komutlar İÇİ İÇE SELECT KULLANIMI (NESTED SELECT) JOIN KULLANIMI INNER JOIN LEFT JOIN RIGHT JOIN FULL JOIN SQL İç İçe Select (Nested Select) İç içe Select sorguları, bir başka deyişle

Detaylı

SORGULAR. Öğr.Gör.Volkan Altıntaş

SORGULAR. Öğr.Gör.Volkan Altıntaş SORGULAR Öğr.Gör.Volkan Altıntaş SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ Seçme Sorguları: En sık kullanılan sorgu türüdür. Seçme sorguları, bilgileri veri sayfası görünümü nde gösteren veri tabanı nesnesi türüdür. Sorgu,

Detaylı

BÖLÜM- 5: BİRDEN FAZLA TABLODAN VERİ GETİRMEK

BÖLÜM- 5: BİRDEN FAZLA TABLODAN VERİ GETİRMEK BÖLÜM- 5: BİRDEN FAZLA TABLODAN VERİ GETİRMEK Sorgularda birden fazla tablo kullanımı Tabloların birleştirilmesi Birleştirme türleri Eşiti olan birleştirme (Join) Eşiti olmayan birleştirme Left Outer Join

Detaylı

TEMEL SQL SORGU ÖRNEKLERİ. Yukarıdaki sorguyu yazıp çalıştırdığımızda db_market adında bir veritabanı oluşturulur.

TEMEL SQL SORGU ÖRNEKLERİ. Yukarıdaki sorguyu yazıp çalıştırdığımızda db_market adında bir veritabanı oluşturulur. TEMEL SQL SORGU ÖRNEKLERİ Sorgu İle Veritabanı Oluşturma create database veritabanı_adı Örnek : create database db_okul Yukarıdaki sorguyu çalıştırdığımızda db_okul adında bir veritabanı oluşturulur. Örnek:

Detaylı

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 12.ders

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 12.ders İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 12.ders TEMEL SQL KULLANIMLARI Örnekleri uygulamak için aşağıdaki gibi bir altyapı hazırlayalım. using System.Data.OleDb; *************** protected void Button1_Click(object

Detaylı

Çok tablolu sorgulamalar

Çok tablolu sorgulamalar Çok tablolu sorgulamalar Eğer birden fazla tabloda yer alan verilerin tek bir sorgu ile görüntülenmesi istenirse FROM kısmında ilgili tablolar araya virgül konularak yazılmalı, WHERE kısmında ise o tabloları

Detaylı

Veri Tabanı Tasarım ve Yönetimi

Veri Tabanı Tasarım ve Yönetimi SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Veri Tabanı Tasarım ve Yönetimi Hafta 5 Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun

Detaylı

SQL Query and Table Application

SQL Query and Table Application SQL Query and Table Application Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 24-25 Nis. 2013 Sorgulama İşlemleri SQL de sorgulama işlemleri SELECT deyimi yardımıyla

Detaylı

5 Sorgulama İşlemleri. Veritabanı 1

5 Sorgulama İşlemleri. Veritabanı 1 5 Sorgulama İşlemleri Veritabanı 1 Select işlemleri SELECT sütunlar FROM tablo_adi SELECT * FROM tbl_personel SELECT adi,soyadi,gorevi FROM tbl_personel Distinct Tekrar eden satırları kaldırmak için kullanılır.

Detaylı

SQL (Structured Query Language)

SQL (Structured Query Language) SQL (Structured Query Language) Genel SQL SQL çok yüksek seviyeli bir dildir. Biraz ingilizce bilgisi gerektirir. Programlama dillerine göre öğrenilmesi çok daha kolaydır. Çünkü programlama dillerindeki

Detaylı

İleri Seviye Select Cümlecikleri

İleri Seviye Select Cümlecikleri İleri Seviye Select Cümlecikleri Bu bölümde ileri seviye SELECT cümleciklerini ele alacağız. Sadece Belli Alanları Seçmek Bir sorguda illa da tabloda yer alan tüm sütunları görmek zorunda olmayabiliriz.

Detaylı

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. Yardımcı Deyimler

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. Yardımcı Deyimler SQL'e Giriş SQL komutları kullanılarak aşağıdaki işlemler yapılabilir: Veritabanı nesnelerinin oluşturulması ve bu nesnelerle ilgili işlemlerin yapılması Bilgilerin istenilen koşullara göre görüntülenmesi

Detaylı

10 Birden Fazla Tablo Üzerinde Sorgulama

10 Birden Fazla Tablo Üzerinde Sorgulama 10 Birden Fazla Tablo Üzerinde Sorgulama Veritabanı 1 31.07.2012 Pamukkale Üniversitesi Ali Coşkun 1 Tablolarda Takma İsim Kullanma Sorgulama sırasında tablolara kısa takma isim verilerek daha sonraki

Detaylı

Yukarıdakilerden hangileri DML (Data Manipulation Language) ile gerçekleştirilir?

Yukarıdakilerden hangileri DML (Data Manipulation Language) ile gerçekleştirilir? 1) I. Tablo Oluşturma II. Veri Güncelleme III. Veri Silme IV. Veri Ekleme V. Tablo Silme Yukarıdakilerden hangileri DML (Data Manipulation Language) ile gerçekleştirilir? a) I, IV ve V b) II, III ve IV

Detaylı

SQL e Giriş. Uzm. Murat YAZICI

SQL e Giriş. Uzm. Murat YAZICI SQL e Giriş Uzm. Murat YAZICI SQL (Structured Query Language) - SQL Türkçe de Yapısal Sorgulama Dili anlamına gelmektedir ve ilişkisel veritabanlarında çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. - SQL ile

Detaylı

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Sorgulama işlemlerini bu tabloya göre yapacağız.

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Sorgulama işlemlerini bu tabloya göre yapacağız. Bu Derste Öğrenecekleriniz: Koşullu Sorgulamalar a. Karşılaştırma operatörleri b. Mantıksal operatörlerin kullanımı c. BETWEEN (Arasında) operatörü d. IS NULL Kullanımı e. Küme operatörü (IN) f. LIKE operatörü

Detaylı

BÖLÜM -2: VERİLERİ SINIRLAMA VE SIRALAMA

BÖLÜM -2: VERİLERİ SINIRLAMA VE SIRALAMA BÖLÜM -2: VERİLERİ SINIRLAMA VE SIRALAMA WHERE ifadesi ile verileri sınırlamak Karşılaştırma operatörleri BETWEEN operatörü IN operatörü LIKE operatörü IS NULL operatörü Lojik operatörler AND operatörü

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 7

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 7 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 7 İçerik Alt Sorgular Çoklu Tablolar (Tabloların Birleştirilmesi) Görünümler R. Orçun Madran 2 Alt Sorgular Uygulamada, bir sorgudan elde edilen sonuç, bir diğer

Detaylı

Basit SQL Sorguları Veritabanından verilerin SELECT cümleleri ile alınması işlemine sorgulama denir.

Basit SQL Sorguları Veritabanından verilerin SELECT cümleleri ile alınması işlemine sorgulama denir. SQL SELECT CÜMLELERİ Oracle birçok kullanışlı ve güçlü özellikleri olan bir veritabanıdır. Bu özelliklerinin birçoğu SQL ile ilgilidir. VTYS lerinin çoğunluğunda veriler ile çalışmak için SQL kullanılmaktadır.

Detaylı

ÜNİTE NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I. Uzm. Orhan ÇELİKER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I. Uzm. Orhan ÇELİKER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER HEDEFLER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER Select İfadesi Insert İfadesi Update İfadesi Delete İfadesi Verileri Sıralamak Verileri Gruplandırmak Veriler Üzerinde Arama Yapmak NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I Uzm. Orhan

Detaylı

SQL (Structured Query Language)

SQL (Structured Query Language) SQL (Structured Query Language) Neden SQL? SQL çok yüksek seviyeli bir dildir. İngilizce bilen herkes bu dili kolayca öğrenebilir. Programlama dillerine göre öğrenilmesi çok daha kolaydır. Çünkü programlama

Detaylı

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERITABANI-I SQL Tek Tablo İçinde Sorgulamalar Tekrarlı Satırların Engellenmesi Aynı değerlere sahip satırlar

Detaylı

IN ve NOT IN Tablodaki alan içeriklerine ulaşmak için IN deyimi kullanılır.

IN ve NOT IN Tablodaki alan içeriklerine ulaşmak için IN deyimi kullanılır. Alt Sorgular SQL Serverda sorgu içinde sorgu da oluşturulabilir. Sorgu içinde sorgu, içteki sorgunun dışta olan sorguya değer üretmesidir. Bu, bir değer veya birden fazla değer olabilir. IN ve NOT IN Tablodaki

Detaylı

Aşağıdaki şemaya dikkat edin. Sorgulamalarımızı genellikle bu şemaya göre yapacağız.

Aşağıdaki şemaya dikkat edin. Sorgulamalarımızı genellikle bu şemaya göre yapacağız. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Birden Fazla Tablodan Sorgulama 2- Tablo Birleştirme işlemleri (JOIN) a. INNER JOIN b. OUTER JOIN i. LEFT OUTER JOIN ii. RIGHT OUTER JOIN iii. FULL OUTER JOIN 3- Tablo Ekleme

Detaylı

Veri Tabanı Hafta Dersi

Veri Tabanı Hafta Dersi Veri Tabanı - 1 11. Hafta Dersi Dersin Hedefleri SQL Yapısal Sorgulama Dili Veri Kontrol Dili (DCL) GRANT DENY REVOKE Veri tabanı içerisindeki verilere erişimleri düzenlemek için kullanılır Kullanıcı veya

Detaylı

Sql Komutlarından Select Sorgusu Ve Myadmin Üzerinden Anlatımı

Sql Komutlarından Select Sorgusu Ve Myadmin Üzerinden Anlatımı Myadmin Üzerinden Anlatımı Bir Tablonun Farklı İsimlerdeki Eşdeğerleri İle Sorgulama Daha önceden tanımlanmış bir tablonun, farklı isimli, bir eşdeğerini oluşturarak sorgulamalarda kullanmak mümkün olabilir.

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Başarım Eniyileme Performance Tuning)

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Başarım Eniyileme Performance Tuning) Veritabanı Yönetim Sistemleri (Başarım Eniyileme Performance Tuning) Konular SQL Başarım Eniyileme (Performance Tuning) 2 SQL Başarım Eniyileme (Performance Tuning) 3 SELECT ifadesinde * (bütün sütunlar)

Detaylı

Veri Tabanı Hafta Dersi

Veri Tabanı Hafta Dersi Veri Tabanı - 1 7. Hafta Dersi Dersin Hedefleri SQL Yapısal Sorgulama Dili Veri Tanımlama Dili (DDL) Create Alert Drop Veri tanımlama dili verinin ne olduğundan çok verinin tipi ile ilgilenir. Veri tabanı

Detaylı

SUNGURLU MESLEK YÜKSEKOKULU 5. T-SQL-2

SUNGURLU MESLEK YÜKSEKOKULU 5. T-SQL-2 SUNGURLU MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ/BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI 2017-2018 GÜZ DÖNEMİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ-II 5. T-SQL-2 Öğr. Gör. Saliha Kevser KAVUNCU Sql Üç Alt Grupta İncelenir:

Detaylı

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. 1. DDL (Data Definition Language - Veri Tanımlama Dili)

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. 1. DDL (Data Definition Language - Veri Tanımlama Dili) SQL'e Giriş SQL komutları kullanılarak aşağıdaki işlemler yapılabilir: Veritabanı nesnelerinin oluşturulması ve bu nesnelerle ilgili işlemlerin yapılması Bilgilerin istenilen koşullara göre görüntülenmesi

Detaylı

ÜNİTE NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I. Uzm. Orhan ÇELİKER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I. Uzm. Orhan ÇELİKER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER HEDEFLER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER Select İfadesi Insert İfadesi Update İfadesi Delete İfadesi Verileri Sıralamak Verileri Gruplandırmak Veriler Üzerinde Arama Yapmak NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I Uzm. Orhan

Detaylı

VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ

VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ Öğr.Gör.Sedat Telçeken ANADOLU ÜNĐVERSĐTESĐ FEN FAKÜLTESĐ MATEMATĐK BÖLÜMÜ 2005 2006 Bahar Dönemi KARMAŞIK SORGULAR ALT SORGU: Sorgu esnasında; bir sorgudan elde edilen bir

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. SQL Deyimi Anatomisi

Veritabanı Tasarımı. SQL Deyimi Anatomisi Veritabanı Tasarımı SQL Deyimi Anatomisi Amaç Bu ders aşağıdaki hedefleri kapsamaktadır: Projeksiyon (projection), seçim (selection) ve birleştirme (join) ifadelerini doğru fonksiyonları/yetenekleri ile

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 11. HAFTA. MYSQL ile VERİTABANI İŞLEMLERİ - 1. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Veritabanı Oluşturma, Silme

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 11. HAFTA. MYSQL ile VERİTABANI İŞLEMLERİ - 1. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Veritabanı Oluşturma, Silme İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 11. HAFTA İçindekiler Veritabanı Oluşturma, Silme MYSQL ile VERİTABANI İŞLEMLERİ - 1 Tablo Oluşturma, Silme Tabloya Bilgi Girme Veritabanı Sorgulamaları Hedefler Mysql komutları

Detaylı

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri. Şekil 1. Magaza veritabanının tabloları ve tablolar arasındaki ilişkiler

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri. Şekil 1. Magaza veritabanının tabloları ve tablolar arasındaki ilişkiler SQL'de Veri İşleme Komutları SQL'de verileri işlemek için kullanılan komutlara DML (Data Manipulation Language Veri İşleme Dili) denilmektedir. Bu komutlar ile oluşturulan ifadeler tablolara kayıt eklemek,

Detaylı

08221 Veri Tabanı II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Hafta IV. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

08221 Veri Tabanı II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Hafta IV. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 08221 Veri Tabanı II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 GÜZ Yarıyılı Hafta IV Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU T-SQL KOMUTLARI Devamı DISTINCT: Birbirinin ayni olan satirlarin listelenmemesi için bu ifade

Detaylı

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERITABANI-I SQL (Structured Query Language) SQL (Structured Query Language) SQL, ilişkisel veritabanlarındaki

Detaylı

BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 6. SQL. Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 6. SQL. Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 6. SQL Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dersin Planı SQL Fonksiyonları Çoklu Tablo İşlemleri İç içe Select ler JOIN Birleştirme

Detaylı

Genel Kavramlar. Bilgisayar ortamında işlenebilecek durumda bulunan kayıtlar. Birbiri ile ilişkili veriler topluluğu ve veriler arası ilişkiler

Genel Kavramlar. Bilgisayar ortamında işlenebilecek durumda bulunan kayıtlar. Birbiri ile ilişkili veriler topluluğu ve veriler arası ilişkiler Genel Kavramlar Veri Nedir? Bilgisayar ortamında işlenebilecek durumda bulunan kayıtlar Veri Tabanı Nedir? Birbiri ile ilişkili veriler topluluğu ve veriler arası ilişkiler Veritabanı Yönetim Sistemi (DBMS)Nedir?

Detaylı

Birden Çok Tabloda Sorgulama (Join)

Birden Çok Tabloda Sorgulama (Join) Birden Çok Tabloda Sorgulama (Join) Join(Birleştirici), iki ya da daha fazla tabloyu aynı anda sorgulayarak bir sonuç tablosu (result table) oluşturmaya yarar. Örneğin: İki tabloyu birleştirici ile birleştirerek

Detaylı

SQL veri tabalarına erişmek ve onları kullanmak için geliştirilmiş bir lisandır.

SQL veri tabalarına erişmek ve onları kullanmak için geliştirilmiş bir lisandır. SQL veri tabalarına erişmek ve onları kullanmak için geliştirilmiş bir lisandır. Bu dersimizde biz Microsoft SQL Server veritabanı sistemini kullanmayı öğreneceğiz. SQL Nedir? SQL Structured Query Language

Detaylı

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Sorgulama işlemlerini bu tabloya göre yapacağız.

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Sorgulama işlemlerini bu tabloya göre yapacağız. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Basit Sorgulamalar a. Tablodan tüm alanları sorgulama b. Tablodan alanları belirterek sorgulama c. Tekrarlı satırları önleme d. Belirli sayıda veya oranda sorgulama yapma

Detaylı

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri SQL

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri SQL EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri SQL Dr. Dilek Küçük SQL Sorgu Dili [1] Ogrenci no ad soyad yas ortalama 21325 Necla Yılmaz 18 2,9 21345 Öykü Okan 20 2,1 21378 Elçin Demir 19 3,3 21389 Özgür Kara

Detaylı

Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II. Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri

Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II. Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri Değişken Nedir? Değişkenler, programın veya kodların icra süresince belirli bir değer tutan ve istenilirse bu değer

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 5

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 5 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 5 İçerik SELECT deyimi (devam) Verinin Sınırlandırılması (WHERE) Karşılaştırma İşleçleri (=, >, =,

Detaylı

BÖLÜM- 13: ALT SORGULAR İLE VERİ İŞLEME

BÖLÜM- 13: ALT SORGULAR İLE VERİ İŞLEME BÖLÜM- 13: ALT SORGULAR İLE VERİ İŞLEME Birden fazla sütuna sahip alt sorgular yazmak Scalar alt sorgular yazmak Birbiri ile ilişkili alt sorgulardaki problemleri çözmek İlişkili alt sorgular kullanarak

Detaylı

Aşağıdaki şemaya dikkat edin. Sorgulamalarımızı genellikle bu şemaya göre yapacağız.

Aşağıdaki şemaya dikkat edin. Sorgulamalarımızı genellikle bu şemaya göre yapacağız. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Sorgulama Yaparken Gruplama (GROUP BY) 2- Gruplamada Koşul Kullanımı (HAVING) 3- Sorgulama Yaparken Sıralama (ORDER BY) 4- Sorgulamalarda İşlem Yapma 5- Güncellemelerde İşlem

Detaylı

SQL Kod ile Tablo Oluşturma

SQL Kod ile Tablo Oluşturma SQL Kod ile Tablo Oluşturma Aşağıdaki SQL kodları Veri tabanı hazırlama programında yazılıp çalıştırıldığı zaman PERSONEL adında bir tablo oluşturulur ve bu tablonun sütunları Personel_no, Adı, Soyadı

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I BÖLÜM 11 11. SQL de JOIN (BİRLEŞTİRME) İŞLEMİ 11.1. JOIN (Birleştirme) İşlemi Veri tabanı kayıtları oluşturulurken bütün bilgiler bir tabloda değil de, birkaç tablo üzerinde tutulur. Bu dataların daha

Detaylı

8 Oracle da tablo yapısı içinde otomatik artan kolon yoktur. (identity kolon

8 Oracle da tablo yapısı içinde otomatik artan kolon yoktur. (identity kolon ORACLE GİRİŞ Oracle ile SQL Server ın karşılaştıralım. 1 Oracleda veritabanı yerine kullanıcı oluşturulur. Kullanıcılar veritabanı gibi davranır. 2 Tablo oluşturma, değiştirme ve silme kodları aynı. 3

Detaylı

SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI

SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI Sıralama Sıralama işlemi için SELECT ifadesinde ORDER BY kullanılır. Bu ifadede ASC kelimesi kullanılırsa sıralama küçükten büyüğe doğru (A-Z), DESC kullanılırsa büyükten

Detaylı

ACCESS PLATFORMUNDA SQL

ACCESS PLATFORMUNDA SQL ACCESS PLATFORMUNDA SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE) KODLAMA ÖRNEKLERİ DISTINCT : Bir alanda birbirinin aynı kayıtlar bulunabilir. Öğrenciler tablosundaki aynı isimde öğrencilerin bulunması durumunda aynı

Detaylı

Bu işleçlerin dışında, aşağıda belirtilen karşılaştırma işleçlerinden de yararlanılır.

Bu işleçlerin dışında, aşağıda belirtilen karşılaştırma işleçlerinden de yararlanılır. 18 SQL SORGU DİLİ SQL (Structured Query Language) yapısal sorgu dili, veritabanı yönetim sistemlerinin standart programlama dili olarak bilinmektedir. SQL dilinin Access içinde sorgu pencerelerinde veya

Detaylı

Veri Tabanı SQL Server ve Management Studio kurulum linkleri: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299

Veri Tabanı SQL Server ve Management Studio kurulum linkleri: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299 Veri Tabanı 1 1. SQL Server ve Management Studio kurulum linkleri: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299 2. SQL Management Studio açılış ekranı: Server Type: reporting, analysis

Detaylı

İLERİ VERİTABANI SİSTEMLERİ SUAT ÜSTKAN

İLERİ VERİTABANI SİSTEMLERİ SUAT ÜSTKAN 1 AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ İLERİ VERİTABANI SİSTEMLERİ ORACLE VERİTABANI KURULUMU VE PL/SQL DEYİMLERİ SUAT ÜSTKAN 102173019 BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS ARALIK 2010 2 İçindekiler 1. Oracle Database

Detaylı

Veritabanı ve Yönetim Sistemleri

Veritabanı ve Yönetim Sistemleri Veritabanı ve Yönetim Sistemleri Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta Temel Kavramlar

Detaylı

5 Sorgulama İşlemleri. Veritabanı 1

5 Sorgulama İşlemleri. Veritabanı 1 5 Sorgulama İşlemleri Veritabanı 1 Select işlemleri SELECT sütunlar FROM tablo_adi SELECT adi,soyadi,gorevi FROM tbl_personel Distinct Tekrar eden satırları kaldırmak için kullanılır. SELECT DISTINCT dersad,

Detaylı

Bölüm 3: DML Veri İşleme Dili

Bölüm 3: DML Veri İşleme Dili Bölüm 3: DML Veri İşleme Dili -15- Dr. Serkan DİŞLİTAŞ DML (Data Manipulation Language Veri İşleme Dili) : Bu kategorideki SQL komutları veriler üzerinde işlemler yapmaya yönelik ifadeleri içermektedir.

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Kartezyen Çarpım ve Join İşlemleri

Veritabanı Tasarımı. Kartezyen Çarpım ve Join İşlemleri Veritabanı Tasarımı Kartezyen Çarpım ve Join İşlemleri Konular Oracle özel join işlemlerini isimlendirme ve onların ANSI/ISO SQL: 1999 karşıtları Join durumlarının amacını açıklama Kartezyen çarpımdan

Detaylı

DAO İLE SQL KOMUTLARI. Sql komutlarını artık veri tabanında kullanmaktan başka çaremiz yok arkadaşlar. Şimdi bu sql derslerimize başlayalım.

DAO İLE SQL KOMUTLARI. Sql komutlarını artık veri tabanında kullanmaktan başka çaremiz yok arkadaşlar. Şimdi bu sql derslerimize başlayalım. DAO İLE SQL KOMUTLARI Sql komutlarını artık veri tabanında kullanmaktan başka çaremiz yok arkadaşlar. Şimdi bu sql derslerimize başlayalım. SQL-1 SELECT En basit SQL cümleciği oluşturmak için SELECT sözcüğü

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Join Yantümceleri

Veritabanı Tasarımı. Join Yantümceleri Veritabanı Tasarımı Join Yantümceleri Konular ANSI-99 USIN ve ON yantümceleri kullanarak Joinoluşturmak ve çalıştırmak Üç tabloyu birleştiren ANSI-99 sorgusu oluşturmak ve çalıştırmak 2 Amaç Veritabanı

Detaylı

BÖLÜM- 11: BÜYÜK VERİ KÜMELERİ

BÖLÜM- 11: BÜYÜK VERİ KÜMELERİ BÖLÜM- 11: BÜYÜK VERİ KÜMELERİ Alt sorgular kullanarak verileri değiştirmek İnsert ve update işleminde DEFAULT ifadesini kullanmak. Çoklu insert etme Tablo satırlarını birleştirme : Merge DEFAULT DEĞERİNİ

Detaylı

Veri Tabanı Programlamaya Giriş

Veri Tabanı Programlamaya Giriş Veri Tabanı Programlamaya Giriş Kitap özeti Veri Tabanı Programlamaya Giriş SQL insanların veritabanı sistemleri ile konuşmasını sağlayan popüler bir dildir. Bu dil sayesinde, bir veritabanından kayıtları

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Melih BÖLÜKBAŞI

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Melih BÖLÜKBAŞI VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Melih BÖLÜKBAŞI Dersin Hedefleri Veri Tabanı Kullanıcıları Veri Modelleri Veri Tabanı Tasarımı İlişkisel VT Kavramsal Tasarımı (Entity- Relationship, ER) Modeli VT KULLANICILARI

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri İleri SQL

Veritabanı Yönetim Sistemleri İleri SQL Veritabanı Yönetim Sistemleri İleri SQL Konular Ürün Sipariş Sistemi DML İle Alt Sorgu Kullanımı Where İle Alt Sorgu (Tek Değer Döndüren) Kullanımı Where İle Alt Sorgu (Çok Değer Döndüren) Kullanımı Having

Detaylı

Like Joker Karakterler, Order By, Group By

Like Joker Karakterler, Order By, Group By Like Joker Karakterler, Order, Group Like joker karakterler, order by, group by Karakter Türü Bilgi İçinde Arama Yapma (Like Sözcüğü) Personel tablosu içinde adres adlı 50 karakter uzunluğunda bir alanımız

Detaylı

Nesneler üzerinde değişiklik yapmak için kullanılır. Veri tabanındaki nesnelerin oluşturulabilmesi için CREATE komutu kullanılır.

Nesneler üzerinde değişiklik yapmak için kullanılır. Veri tabanındaki nesnelerin oluşturulabilmesi için CREATE komutu kullanılır. Transact SQL Kavramı Microsoft'un veri tabanı sorgulama dilidir. Transact-SQL, SQL Server ve istemci(client) arasında iletişimi sağlayan SQL sorgulama dilinin gelişmiş bir versiyonudur. Transact Structured

Detaylı

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri Siparis.musteri_no musteri.musteri_no Siparis.urun_kodu musteri.urun_kodu

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri Siparis.musteri_no musteri.musteri_no Siparis.urun_kodu musteri.urun_kodu SQL'DE VERİ İŞLEME KOMUTLARI SQL'de verileri işlemek için kullanılan komutlara DML (Data Manipulation Language Veri İşleme Dili) denilmektedir. Bu komutlar ile oluşturulan ifadeler tablolara kayıt eklemek,

Detaylı

Veritabanı Tasarımı COUNT, DISTINCT, NVL

Veritabanı Tasarımı COUNT, DISTINCT, NVL Veritabanı Tasarımı COUNT, DISTINCT, NVL Konular COUNT grup fonksiyonu kullanarak SQL sorgusu oluşturmak ve çalıştırmak Grup fonksiyonları ile DISTINCT ve NVL fonksiyonu kullanmak 2 Amaç SQL fonksiyonları

Detaylı

SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II

SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II Ünite 8 SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II Öğr. Gör. Kemal ÖZCAN Bu ünitede, Sorgular ve Çeşitleri konusu ele alınacaktır. Yapılacaklar Burada yazılan SQL ifadeleri MS SQL SERVER, ORACLE ve MySQL veritabanı sistemlerinin

Detaylı

-- işareti tek satırlık açıklamalarda kullanılır. Açıklama olarak yazılan satırın önüne konulması yeterlidir.

-- işareti tek satırlık açıklamalarda kullanılır. Açıklama olarak yazılan satırın önüne konulması yeterlidir. T-SQL KODLARİ İÇERİSİNE AÇIKLAMA EKLEME Bir veya daha fazla satırın çalıştırılmasını Önlemek için veya /*... */" ifadeleri kullanılır. -- işareti tek satırlık açıklamalarda kullanılır. Açıklama olarak

Detaylı

1. IT bölümünde çalışan tüm çalışanların isimlerini gösteren bir sorgu yazınız.

1. IT bölümünde çalışan tüm çalışanların isimlerini gösteren bir sorgu yazınız. Çalışma Soruları 6 Employees (employee_id, first_name, last_name, email, phone_number, hire_date, job_id, salary, commission_pct, manager_id, department_id) (CALISANLAR) job_id : Jobs (job_id) manager_id:

Detaylı

Lıke Joker Karakterler, Is [not] Null, Order By, Group By, As

Lıke Joker Karakterler, Is [not] Null, Order By, Group By, As LIKE (Joker Karakterler) Joker karakterleri kullanarak bir veri sütunu veya ifadeler içinde desen arayabilirsiniz. Örneğin, soyadları "Ak" ile başlayan veya "kaya" ile biten tüm çalışanları arayabilirsiniz.

Detaylı

VERİTABANI Veritabanı Sorgulama

VERİTABANI Veritabanı Sorgulama VERİTABANI Veritabanı Sorgulama VERİ SORGULAMA DİLİ (DATA QUERY LANGUAGE) Veritabanı platformunda veri sorgulamak için geliştirilmiş en temel araç SQL (Structured Query Language)'dir. SQL'in veritabanı

Detaylı

BAYİLERİMİZE ÖZEL. 13 Ağustos İlgili Modül/ler : Genel. İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL

BAYİLERİMİZE ÖZEL. 13 Ağustos İlgili Modül/ler : Genel. İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL 13 Ağustos 2011 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL SQL SORGU ÖRNEKLERİ CARİ KART TABLOSUNDAKİ BÜTÜN ALANLARIN LİSTELENMESİNİ SAĞLAYAN SORGU SELECT * BAYİLERİMİZE ÖZEL İlgili Modül/ler : Genel CARİ

Detaylı

YAPISAL SORGULAMA DİLİ. BARIŞ ARIBURNU barisariburnu.com

YAPISAL SORGULAMA DİLİ. BARIŞ ARIBURNU barisariburnu.com YAPISAL SORGULAMA DİLİ BARIŞ ARIBURNU barisariburnu.com barisariburnu.@gmail.com SQL, insanların veritabanı sistemleri ile konuşmasını sağlayan popüler bir dildir. SQL, tüm veritabanı programlarında kullanılabilir.

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU GÖRÜNÜM Görünüm (view), Sorguları basitleştirmek, Erişim izinlerini düzenlemek, Farklı sunuculardaki benzer verileri karşılaştırmak

Detaylı

YAPISAL SORGULAMA DİLİ (SQL)

YAPISAL SORGULAMA DİLİ (SQL) YAPISAL SORGULAMA DİLİ (SQL) OGRENCI Tablosu 1234 Zeynep Makina K 23.06.1984 1. Cad 3.4 CREATE TABLE VERİ TANIMLAMA DİLİ (VTD) Veritabanında yeni bir tablonun oluşturulmasını sağlar. Yukarıda tanımlanan

Detaylı

5. Bölümü bilgisayar olanların üye numaralarını gösteren sql ifadesini yazınız?

5. Bölümü bilgisayar olanların üye numaralarını gösteren sql ifadesini yazınız? 1. Veri tabanı dili kullanıcıya hangi imkânları sağlamalıdır? - Veri tabanının ve ilişki yapılarının oluşturulması; - İlişkideki veriler üzerinde ekleme, değiştirme ve silme işlemlerinin yerine getirilmesi;

Detaylı

Sorgudan elde edilen değerin değişkenlere aktarılmasını sağlar. Sorgudan tek satır dönmesi gerekir. Çok satır dönerse hata verir.

Sorgudan elde edilen değerin değişkenlere aktarılmasını sağlar. Sorgudan tek satır dönmesi gerekir. Çok satır dönerse hata verir. Oracle (Devam) SELECT INTO Deyimi Sorgudan elde edilen değerin değişkenlere aktarılmasını sağlar. Sorgudan tek satır dönmesi gerekir. Çok satır dönerse hata verir. Genel ifade: SELECT kolonisimler INTO

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Sütunlar, Karakterler ve Satırlar ile Çalışma

Veritabanı Tasarımı. Sütunlar, Karakterler ve Satırlar ile Çalışma Veritabanı Tasarımı Sütunlar, Karakterler ve Satırlar ile Çalışma Amaç Bu ders aşağıdaki hedefleri kapsamaktadır: Bir karakter ifadesi oluşturmak için diğer sütunları, aritmetik ifadeleri ya da sabit değerleri

Detaylı

BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 5. İlişkisel Cebir ve SQL. Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 5. İlişkisel Cebir ve SQL. Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 5. İlişkisel Cebir ve SQL Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dersin Planı İlişkisel Cebir SQL e Giriş İlişkisel Cebir (Relational

Detaylı

EXISTS VE NOT EXISTS fonksiyonları

EXISTS VE NOT EXISTS fonksiyonları EXISTS VE NOT EXISTS fonksiyonları Kullanımı EXISTS (sorgu) : eğer sorgudan bir yada daha fazla kayıt dönerse değeri true (doğru), hiç kayıt dönmez ise değeri false (yanlış) tır. NOT EXISTS : exists fonksiyonunun

Detaylı

T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ANA BİLİM DALI MS SQL KOMUTLARI VE MS SQL KOMUTLARI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR

T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ANA BİLİM DALI MS SQL KOMUTLARI VE MS SQL KOMUTLARI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ANA BİLİM DALI MS SQL KOMUTLARI VE MS SQL KOMUTLARI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR YÜKSEK LİSANS PROJESİ Mehmet Emin AKKAYA Danışman: Yrd. Doç.

Detaylı

Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili

Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili -43- Dr. Serkan DİŞLİTAŞ DDL (Data Definition Language Veri Tanımlama Dili : Bu kategorideki SQL komutları ile veritabanları, tablo, görünüm ve indekslerin yaratılması,

Detaylı

Oracle da kullanılan veri tipleri:

Oracle da kullanılan veri tipleri: ORACLE A GİRİŞ Oracle ile SQL Server ı karşılaştıralım, 1 Oracle da veritabanı yerine kullanıcı oluşturulur. Kullanıcılar veritabanı gibi davranır. 2 Tablo oluşturma, yapısını değiştirme, silme kodları

Detaylı

5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili. Veritabanı 1

5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili. Veritabanı 1 5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili Veritabanı 1 SQL- Yapısal Sorgulama Dili SQL ifadeleri yapısal olarak üç gruba ayrılır. Veri Tanımlama Dili (DDL - Data Definition Language) Veri İşleme Dili (DML - Data Manipulation

Detaylı

Sorgudan elde edilen değerin değişkenlere aktarılmasını sağlar. Sorgudan tek satır dönmesi gerekir, aksi durumda hata olur.

Sorgudan elde edilen değerin değişkenlere aktarılmasını sağlar. Sorgudan tek satır dönmesi gerekir, aksi durumda hata olur. Oracle (Devam) SELECT INTO deyimi Sorgudan elde edilen değerin değişkenlere aktarılmasını sağlar. Sorgudan tek satır dönmesi gerekir, aksi durumda hata olur. Genel ifade; SELECT koloisimleri INTO değişkenisimleri

Detaylı

FABREKA YAZILIM ELEKTRONİK DANIŞMANLIK TİC. LTD. ŞTİ.

FABREKA YAZILIM ELEKTRONİK DANIŞMANLIK TİC. LTD. ŞTİ. FABREKA YAZILIM ELEKTRONİK DANIŞMANLIK TİC. LTD. ŞTİ. VEBIAN V1.7 AKTARIM SEÇENEKLERİ DOKÜMANI 12.12.2015 İçindekiler Amaç ve Kapsam... 2 Veri Aktarım Seçenekleri... 3 Tüm Kayıtları Yeniden Aktar... 3

Detaylı

İşletim Sistemi. İşletim Sistemi

İşletim Sistemi. İşletim Sistemi Klasik Dosya (File) Sistemi Bir işletmenin günlük faaliyetlerini sürdürebilmesi için işletmenin çeşitli konuları ile ilgili olarak çok miktarda bilgi depolanması gerekebilir. Bilgisayarın işletme uygularında

Detaylı

Fonksiyonlar istenilen deger tipinde dönüs yapabilir. INT, VARCHAR deger döndürebileceğiniz gibi bir tablo da döndürebilirsiniz.

Fonksiyonlar istenilen deger tipinde dönüs yapabilir. INT, VARCHAR deger döndürebileceğiniz gibi bir tablo da döndürebilirsiniz. Fonksiyonlar tamamen işimizi kolaylaştırmak adına sürekli olarak tekrarladığımız sql sorgularına tek bir noktadan erişmemizi sağlar. Buda bize hızlı bir erişim imkanı,hızlı bir hata kontrol mekanizması,

Detaylı