E-Fatura. Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSTANBUL İHRACATÇILAR BİRLİĞİ 09 MART 2016

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "E-Fatura. Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSTANBUL İHRACATÇILAR BİRLİĞİ 09 MART 2016"

Transkript

1 E-Fatura Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSTANBUL İHRACATÇILAR BİRLİĞİ 09 MART 2016

2 İçerik Mali Mühür 1. Mali mühür nedir? 2. Neden mali mühür? 3. Mali Mührün kullanım alanları nelerdir?

3 İçerik 1. E-Faturanın tanımı 2. E-Fatura iş akışı 3. E-Fatura mevzuatı 4. E-Fatura uygulaması ve kapsamı 5. Uygulamaya başlama zamanı 6. Yükümlülükler ve sorumluluklar 7. E-Fatura uygulamasındaki yöntemler 8. GİB ve E fatura portalı yönetimi 9. E-Faturaya yatırım ve maliyet 10. Sertifika ve Mali Mühür tanımı 11. E-Faturada Mali Mühür 12. E-Faturada Entegrasyon Yöntemi 13. E-Faturadan yararlanma yöntemleri 14. E-Faturanın muhafazası ve ibrazı E-Fatura

4 Mali Mühür Nedir? Mali Mühür, 397 Sıra No lu VUK. Genel Tebliği çerçevesinde Gelir İdaresi Başkanlığı adına TÜBİTAK-Kamu SM ( Kamu Sertifikasyon Merkezi ) tarafından hazırlanan elektronik sertifika alt yapısıdır. Tüzel kişilik, kurum, kuruluş ve işletmeler adına hazırlanır. Yalnızca kurumca bildirilen yetkili veya yetkililerinin kontrolü altında kullanılabilir.

5 Mali Mühür Nedir? Mali Mühür düzenlenen elektronik belgenin bütünlüğünün, kaynağının doğruluğunu, içeriğinin değişmezliğini garanti altına alınmasını ve gizliliğini sağlar.

6 Mali Mühür Gelir İdaresi Başkanlığı nda Mali Mührün Kullanım Alanları e-fatura Uygulaması e-defter Uygulaması e-bilet Uygulaması e-arşiv Uygulaması

7 Mali Mühür E-Faturada Mali Mühür Mali Mühür

8 Neden Mali Mühür? Nitelikli elektronik sertifika, imza sahibi gerçek kişinin, kimliğinin, tespitini sağlayan bir sertifikadır. Mali Mühür Sertifikası ise adına hazırlanan tüzel kişi, kurum ve kuruluşu temsil eder. Mali Mühür e-fatura gibi çoklu imzalama gerekebilecek işlemlerin yürütülmesinde pratik çözüm sağlar. Yetki sahibi olmayan kişilerce kurum adına işlem yapılmasını engeller

9 Mali Mühür Başvurusu

10 FATURA NEDİR? Satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır. VUK/Md. 229

11 E-FATURA NEDİR? E-Fatura, VUK hükümlerine göre düzenlenmesi zorunlu olan faturada yer alan bilgileri belirli bir formatta standart hale getirilmiş, değiştirilemez bir şekilde mühürlenmiş, satıcı ve alıcı arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan elektronik belgedir. Faturada yer alması gereken bilgiler VUK maddede belirtilmiştir.

12 Geleneksel faturalaşma süreçlerine nazaran elektronik ortamda düzenlenmesini, güvenli ve sağlıklı şekilde müşteriye iletilmesini ve saklanması amacıyla oluşturulan uygulamanın genel adıdır. Ayrıca daha hızlı, güvenli ve kolay faturalaşma ile maliyet etkinliği ve verimlilik artışı ile dikkat çekici özelliğe sahip.

13 E-FATURA GÜVENLİĞİ e-fatura, kapalı, güvenli bir ağ yapısı içerisinde ve uygulamaya kayıtlı kullanıcılar arasında iletilmektedir. Fatura düzenleyenin kimliği ve faturanın değişmezliği tüzel kişi mükelleflerde mali mühürle, gerçek kişi mükelleflerde mali mühür veya nitelikli elektronik sertifika ile sağlanmaktadır.

14 SATICI E-Fatura İş Akışı GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ALICI «e-faturaniz BAŞARIYLA İLETİLMİŞTİR»

15 HUKUKİ NİTELİK? E-Fatura, yeni bir belge türü değildir. Kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.

16 e-fatura (örnek)

17 Amaç ; Kayıt dışı ekonomi ile engelleyerek, naylon fatura gibi usulsüzlüklerinde önüne geçilmesini sağlamaktır.

18 Uygulamanın Türkiye İçin Önemi Uluslar arası ticaret hacmi gittikçe artan ülkemiz açısından da e faturaya geçiş gerekliliğin ötesinde zorunluluk halini aldı. 2 Milyar TL Tasarruf Kağıt fatura uygulamasında yılda 100 bin adet ağaç kesilmekte

19 DOLAYLI AVANTAJLAR Mali mühür kullanımı sayesinde; E-fatura ve e - defter ile mali kazanımlar E-fatura ve e - defter ile fiziki kazanımlar Anahtar kelime TASARRUF Yapılan yatırımlar 6 ay ile 18 ay arasında amorti edilebiliyor.

20 NEDEN E-FATURA? Mali Tasarruf e-fatura uygulaması sayesinde kağıt, baskı, posta ve işletme maliyetlerinden önemli ölçüde tasarruf sağlanır. Kolay Erişim Platform bağımsız, güvenli ve tutarlı veri iletişimi sağlar. Süreç Kontrolü e-fatura uygulaması sayesinde ödeme, teyit ve muhasebe gibi süreçler basitleşecek, kısalacak ve en iyi şekilde kontrol altına alınacaktır. Bilgiyi Düzenlemek Faturadaki yanlış ve eksik bilgilerin düzenlenmesi e-fatura uygulaması sayesinde çok daha hızlı ve basit olacaktır. Bu sayede, kağıt fatura iptallerinden kurtulacaksınız. Anlaşmazlıkların Ortadan Kalkması Tedarikçi ve müşteri arasında yaşanan postanın gecikmesi, kaybı, yırtılması veya yıpranması gibi sorunlardan doğan anlaşmazlıklar ortadan kalkacaktır. Çevre Dostu Sistem Kağıt tasarrufu sağlayarak çevreye duyarlıdır

21 FATURA OLUŞTURMA PROFİLLERİ TİCARİ FATURA Faturanın kabulü isteğe bağlıdır 7 gün içerisinde itiraz etme hakkı var Süre sonunda itiraz edilmeyen faturalar otomatik onaylanır TEMEL FATURA Her koşulda onaylı faturadır. Kabul edilmez ise iade faturası kesilir.

22 FATURA OLUŞTURMA ŞEKİLLERİ STANDART ALIŞ ve SATIŞ FATURALARININ HARİCİNDE 19 EKİMDEN İTİBAREN TEVKİFAT, İSTİSNA, İHRAÇ KAYITLI VE ÖZEL MATRAH LI BELGE TÜRLERİDE KULLANILABİLMEKTEDİR. ARAÇ TESCİL,( HARİÇ )

23 E-FATURA MEVZUATLARI & YASAL DAYANAKLAR YASAL KAYNAK İÇERİĞİ 05/03/ Vergi Usul Kanunu 397 Seri No.lu Tebliğ e-fatura ve Mali Mühür 28/06/ Vergi Usul Kanunu 416 Seri No.lu Tebliğ e-sertifika 14/12/ Vergi Usul Kanunu 421 Seri No.lu Tebliğ e-fatura ve e-defter Mükellefiyet Kriterleri 21/02/ Vergi Usul Kanunu 424 Seri No.lu Tebliğ Özel Entegratör ve Mali Mühür 29/12/ Vergi Usul Kanunu 431 Seri No.lu Tebliğ Elektronik Ortamda Kayıt Saklama Zorunluluğu 30/12/ Vergi Usul Kanunu 433 Seri No.lu Tebliğ e-arşiv Uygulaması ve Avantajları 20/06/ Vergi Usul Kanunu 454 Seri No.lu Tebliğ Kapsamın Genişletilmesi 08/02/ V.U.K. 58 Sirküleri Mükellefiyeti Zorunlu Firmaların Listesi 26/11/ V.U.K. 67 No.lu Sirküler e-deftere Geçiş Süreleri 13/12/ Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği e-defter Uygulaması ve Yol Haritası 24/12/ Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği e-defter Kapanış Tasdik Süreleri V.U.K Madde Elektronik defter ve belgenin geçerlilik kazanması Türk Ticaret Kanunu(TTK 64,65,562,1527 md.) e - F a t u r a, e - D efter, e-imza, e-genel Kurul, K.E.P. vb.

24 397 No lu VUK Genel Tebliği 1. Elektronik fatura kullanımına ilişkin usul ve esasları belirleyen ve 5/3/2010 tarihli sayılı Resmî Gazete de yayımlanan VUK Genel Tebliği ile anonim ve limited şirketlerin elektronik fatura oluşturmalarına, alıcısına iletmelerine, muhafaza ve istenildiğinde ibraz etmelerine izin verilmiştir. 2. Elektronik defter, kayıt ve belgelerin oluşturulması, kaydedilmesi, iletilmesi, muhafazası ve ibrazı ile defter ve belgelerin elektronik ortamda tutulması ve düzenlenmesi uygulamasına iliskin usul ve esasları belirtilmiştir.

25 1 No lu e-defter Genel Tebliği 13/12/2011 tarihli ve sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No:1) ile Vergi Usul Kanunu kapsamında tutulması zorunlu olan defterlerden internet adresinde format ve standardı yayımlanan defterlerin elektronik ortamda oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenerek elektronik defter kullanımına izin verilmiştir.

26 416 No lu VUK Genel Tebliği 28/6/2012 tarihli ve sayılı Resmî Gazete de yayımlanan 397 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Tebliği (Sıra No: 416) ile de 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232. maddesi kapsamında fatura düzenlemek zorunda olan mükelleflere elektronik fatura uygulamasından yararlanma hakkı tanınmıştır.

27 KAPSAMA DAHİL MİYİZ

28 KAPSAMA GİREN MÜKELLEFLER (421 NO LU VUK G.T. ) Bu tebliğ ile kağıt fatura tarih olmaya başlıyor. GİB in oluşturduğu bu sistemde tarihine kadar mükellef kapsama dahil olması beklenirken Kamu SM ye başvuru yapılmıştır. Başvurularda 795 mükellef kapsam dışı olduğu halde isteğe bağlı olarak sisteme dahil olmuştur.

29 2015 e-fatura Kullanıcı Sayısı PORTAL: % 34 ENTEGRASYON: % 13 ÖZEL ENTEGRATÖR: % TOPLAM KAYITLI KULLANICI: Yıllık ortalama e-fatura adedi:

30 2016 e-fatura Kullanıcı Sayısı PORTAL: % 25 ENTEGRASYON: % 7 ÖZEL ENTEGRATÖR: % TOPLAM KAYITLI KULLANICI: (e-defter e-arşiv 3.129) Yıllık ortalama fatura adedi:

31 421 SIRA NO LU TEBLİĞNELER GETİRİYOR? Kayıtlı kullanıcılar arasında e-fatura kullanımı, alternatif yöntem olmaktan çıkarılmıştır. Bazı sektörler için e-fatura kullanma zorunluluğu getirilmiştir. Özel entegrasyon yöntemi getirilmiştir. e-faturanın saklanması konusunda Başkanlıktan izin almış saklamacı kuruluşlardan hizmet alınabilmesine izin verilmiştir. e-faturaya geçen kullanıcılar 01/09/2013 tarihinden itibaren kendi aralarında sadece e-fatura düzenleyeceklerdir.(433 sıra nolu tebliğ ile 01/04/2014 tarihine ertelenmiştir.) Çok uluslu şirketlerin uygulamadan yararlanabilmesi için kolaylık sağlanmıştır.

32 KAPSAMA GİREN MÜKELLEFLER (421 NO LU VUK G.T. ) 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar. (14/12/ NO.LU VUK G.T.)

33 ÖZETLE 5015 SAYILI PETROL PİYASASI KANUNU MADENİ YAĞ LİSANSINA SAHİP OLANLAR BUNLARDAN 2011 YILINDA MAL ALDINIZ MI? a) Almadınız ( Kapsam dışındasınız! ) b) Aldınız * 2011 Brüt Satış Hasılatınız 25 Milyon TL ve üstünde (KAPSAMA DAHİLSİNİZ!)

34 2011 YILI BRÜT SATIŞ HASILATINIZ 25 MİLYON TL.NIN ALTINDA OLABİLİR! SİSTEME DAHİL OLUP-OLMADIĞINIZ HALA BELLİ DEĞİL!!! ÇÜNKÜ

35 Kapsama Giren Mükellefler -> Madde b tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedek malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar (14/12/ NO.LU VUK G.T.)

36 4760 SAYILI ÖTV KANUNU (III) SAYILI LİSTEDEKİ MALLARI (alkollü içecekler, tütün, alkolsüz içecekler vb.) İMAL, İNŞA VE İTHAL EDENLER KAPSAMA DAHİL! BUNLARDAN 2011 YILINDA MAL ALAN MÜKELLEFLERDEN, 2011 YILINDA ASGARİ 10 MİLYON TL. BRÜT SATIŞ HASILATINA SAHİP OLANLAR KAPSAMA DAHİL!

37 BUNLARDAN 2011 YILINDA MAL ALAN MÜKELLEFLERDEN 2011 TAKVİM YILINDA BRÜT SATIŞ HASILATLARI 10 MİLYON TL. ALTINDA OLANLAR KAPSAM DIŞI!!! (14/12/ NO.LU VUK G.T.)

38 «Bu Tebliğ kapsamındaki mükelleflerden mal veya hizmet alan ve belirlenen hadlerin altında kalan mükelleflerin de istemeleri halinde elektronik defter ve elektronik fatura uygulamalarından yararlanabilecekleri tabiidir.» Yani; TEBLİĞDEKİ İFADE EDİLEN KAPSAMA DAHİL OLMA ŞARTLARINI/KOŞULLARINI TAŞIMAYAN VE DOLAYISIYLA KAPSAM DIŞINDA KALAN MÜKELLEFLER, İSTEMELERİ HALİNDE E- FATURAUYGULAMASINDAN YARARLANABİLİRLER! (14/12/ NO.LU VUK G.T.)

39 e fatura e defter mükellefiyetliği e-fatura uygulamasına tabi olan firmalar, kanunda yer alan şartları sağladıkları için e- Fatura ya geçmişlerse mutlaka e-defter uygulamasına da geçmek zorundadırlar. Fakat kanunda yer alan şartlar sağlanmadıysa kendi istekleri doğrultusunda da e-fatura ya geçebilirler. Kendi istekleri ile e-fatura geçiş yapan firmalar e- Deftere geçmek zorunda değildirler. Kendi istekleri ile sadece e-defter kullanıcısı olabilirler veya sadece e-fatura ya geçebilirler

40 ÇOK ÖNEMLİ DÜZENLEME!!! 2014 TAKVİM YILINA AİT GELİR TABLOSUNDAKİ BRÜT SATIŞLAR

41 KAPSAMA GİREN MÜKELLEFLER (454 NO LU VUK G.T. ) a veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler. b. 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'ndan lisans alan mükellefler. c. Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükellefler.

42 KAPSAMA GİREN MÜKELLEFLER (454 NO LU VUK G.T. ) İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon TL ve üzerinde olan mükellefler, en geç 01/01/2016 tarihine kadar e-arşiv uygulamasına geçmek zorundadırlar. E arşiv uygulaması için e fatura kullanım mecburiyeti bulunmaktadır.

43 UYGULAMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK? NEREYE BAŞVURULACAK? NASIL UYGULANACAK? YÜKÜMLÜLÜKLER / SORUMLULUKLAR NELER?

44 UYGULAMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK? 2014 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler 1/1/2016 TARİHİ İTİBARİYLE E-FATURA KULLANMAYA BAŞLADI

45 UYGULAMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK? 2015 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler ise ilgili hesap dönemine ilişkin gelir/kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başından itibaren, KAPSAMA DAHİL OLACAKTIR.

46 ÖNEMLİ!!! Bu Tebliğ kapsamında elektronik e fatura ve e defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirilen mükellefler; tam bölünme, birleşme (devralma şeklinde birleşme ve yeni kuruluş şeklinde birleşme) veya tür (nev'i) değişikliğine gitmeleri halinde devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev'i) değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükellefler de e-fatura uygulamasına geçmek ve elektronik defter tutmak zorundadır.

47 İhracat İşlemlerinde e-fatura Uygulaması (454 NO LU VUK G.T. ) 454 No lu Tebliğ ile İhracat işlemleride E-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye'de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanlar, bahsi geçen faturalarını da 1/1/2016 tarihinden itibaren e-fatura kapsamına alınmış ise de;

48 İhracat İşlemlerinde e-fatura Uygulaması (461 NO LU VUK G.T. ) 461 Sıra No.lu VUK. Genel tebliği ile mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye'de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanlar, bahsi geçen faturalarını da 1/1/2017 tarihinden itibaren e-fatura olarak düzenleyeceklerdir. şeklinde değiştirilmiştir.

49 İhracat İşlemlerinde Gümrük Sirküsü ( 2015 / 73 ) A) İhracat Faturası Uygulamayı kullanarak ihracat faturası düzenlemek isteyen mükellefler; e-fatura sistemine kayıtlı olmalıdır, Düzenleyecekleri ihracat faturalarının alıcıları bilgilerini Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak düzenleyeceklerdir Düzenlenen faturalar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sisteminde görünecektir. B) Yolcu Beraberi Eşya İhracı Faturası

50 Örnek 1 (A) A.Ş hesap dönemi sonu itibarıyla 10 Milyon TL brüt satış hasılatını aşmıştır. Bu durumda (A) A.Ş.'nin 31/12/2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) gerekli başvuruları yapıp hazırlıklarını tamamlayarak 1/1/2017 tarihinden itibaren elektronik defter tutmak ve e-fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

51 Örnek 2 1/7/XXXX-30/6/XXXX özel hesap dönemine tabi (B) Ltd. Şti. 30/6/2016 hesap dönemi sonu itibarıyla 10 Milyon TL brüt satış hasılatına ulaşmış bulunmaktadır. Bu durumda (B) Ltd. Şti.'nin, 30/6/2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) gerekli başvuruları yapıp hazırlıklarını tamamlayarak, kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi (31/10/2016) izleyen özel hesap döneminin başlangıcı olan 1/7/2017 tarihinden itibaren elektronik defter tutmak ve e-fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

52 Örnek 3 (C) A.Ş. ÖTV I sayılı listedeki mallara ilişkin teslim faaliyetinde bulunması sebebiyle EPDK'dan 5/5/2012 tarihinde lisans almıştır. Buna göre, bu Tebliğin yayım tarihinden önce lisans alan (C) A.Ş.'nin 31/12/2015 tarihine kadar (bu tarih dahil) gerekli başvuruları yapıp hazırlıklarını tamamlayarak 1/1/2016 tarihinden itibaren elektronik defter tutmak ve e-fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

53 Örnek 4 (E) A.Ş. ticari faaliyeti ile ilgili olarak 5/5/2016 tarihinde bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurarak Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli III sayılı listeden dolayı mükellefiyet tesis ettirmiştir. Buna göre, bu Tebliğin yayım tarihinden sonra ÖTV III sayılı listedeki mallar nedeniyle mükellefiyet tesis ettiren (E) A.Ş.'nin, e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek için 31/12/2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) gerekli başvuruları yapıp hazırlıklarını tamamlayarak 1/1/2017 tarihinden itibaren elektronik defter tutmak ve e-fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

54 Örnek 5 (F) A.Ş. ticari faaliyeti ile ilgili olarak 5/10/2015 tarihinde bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurarak Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli III sayılı listeden dolayı mükellefiyet tesis ettirmiştir.

55 Örnek 5 ( devam ) Bu durumda, bu Tebliğin yayım tarihinden sonra ÖTV III sayılı listedeki mallar nedeniyle mükellefiyet tesis ettiren (F) A.Ş., mükellefiyet tesis tarihi ile izleyen hesap döneminin başlangıcı olan 1/1/2016 tarihi arasındaki sürenin üç aydan kısa olması nedeni ile 31/12/2015 tarihine kadar (bu tarih dahil) gerekli başvuruları yapıp hazırlıklarını tamamlayarak 1/1/2016 tarihinden itibaren elektronik defter tutup ve e- Fatura uygulamasına geçebileceği gibi; söz konusu uygulamalara 31/12/2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) gerekli başvuruları yapıp hazırlıklarını tamamlayarak 1/1/2017 tarihinden itibaren de geçebilecektir.

56 NASIL BAŞVURABİLİRİM?

57 Mükellefler, başvuru esnasında uygulamadan yararlanma yöntemlerinden, kendilerine uygun olanını belirtmek zorundadır. Kapsama dahil olan mükelleflerin doğru bir şekilde başvurmaları, mali mühürlerini almaları mali mühür sertifikalarını aktif hale getirmeleri şarttır.

58 E-FATURA UYGULAMASI, 3 YÖNTEMLE GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR 1- GİB E-FATURA PORTALI ARACILIĞIYLA 2- ENTEGRASYON YÖNTEMİYLE (Bilgi işlem sistemlerinin entegrasyonu) 3- ÖZEL ENTEGRATÖRLER YÖNTEMİYLE

59 1- GİB E-FATURA PORTALI ARACILIĞIYLA Kapsama dahil olduğu halde, yeterli bilgi işlem alt yapısına sahip olmayan mükellefler, için geliştirilmiştir

60 1- GİB E-FATURA PORTALI ARACILIĞIYLA Hesaplarının aktif hale gelmesi ile birlikte kullanıcılar, herhangi başka bir işlem yapmalarına gerek kalmaksızın, internet adresindeki E-FATURA PORTALI ARACILIĞIYLA uygulamada tanımlı diğer kullanıcılara e-fatura göndermeye ve bunlardan e-fatura almaya başlayabilirler. (Ücretsiz!!!)

61 1- GİB E-FATURA PORTALI ARACILIĞIYLA FATURALAR PORTALDA 6 AY KALIYOR GİB PORTALINDA ZARF DETAYI BULUNMUYOR SİSTEME 5 KULLANICI TANIMLANABİLİYOR ANCAK EŞ ZAMANLI KULLANILAMIYOR AYLIK 500 ADET İLE SINIRLI KULLANIM

62 2- ENTEGRASYON YÖNTEMİ E-Fatura Uygulamasının Başkanlık sistemi ile mükellef bilgi işlem sisteminin entegre edilerek kullanılması Bu yöntem çok sayıda fatura düzenleyen ve kendilerine ait bilgi işlem sistemini 7/24 çalıştıran mükelleflerin uygulamayı başkanlık sistemine entegre olarak kullanabilmeleri amacıyla geliştirilmiştir. Entegratör : E-Fatura Uygulamasını kendi bilgi işlem sistemini Başkanlık sistemi ile Entegre ederek kullanan mükellef

63 3- ÖZEL ENTEGRASYON YÖNTEMİ Mükelleflerin kendi Bilgi İşlem Sistemlerini özel entegrasyon firmasına entegre etmesi suretiyle e-fatura uygulamasından yararlanmalarıdır (14/12/2012-VUK GT) Böylece, faturalama ihtiyaçları farklılık gösteren veya çok sayıda fatura düzenleyen mükelleflere, kendilerine ait bilgi işlem alt yapısının yetersiz olması halinde teknik yeterliliğe sahip bir özel entegratörün bilgi işlem sistemi vasıtasıyla elektronik fatura alıp gönderebilme imkanı sağlanmıştır.

64 3- ÖZEL ENTEGRASYON YÖNTEMİ Mali mührünü ürettiren mükellefler, Başkanlıktan özel entegrasyon izni almış kurumlara başvuru yaparak uygulamaya dahil olabilirler. Özel Entegrasyon : Başka mükelleflerin faturalarını göndermek ve almak amacıyla bilgi işlem sisteminin Başkanlık sistemiyle entegre edilmesi Özel Entegratör : Başkanlıktan özel entegrasyon izni almış mükellef

65 ÖZEL ENTEGRATÖR SEÇERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR? Süreçleri çok iyi bilmesi, Entegratörün Sizinle aynı dili konuşabilmesi, Entegratörün sürekliliği, Alınacak hizmetin kalitesi, Çağrı merkezi hizmeti E-fatura, e-defter, e-arşiv süreçlerinin tamamına destek vermeli

66 E-Faturadan Yararlanma Yöntemleri E-FATURA PORTALI Mali Mühür GİRİŞ Portal Web uygulaması Temel fonksiyonlar Özel Entegratör E-imza/mali mühür Gönderme ve Alma Arşivleme KOBİ ler için uygun Özel Entegratör Özel Entegrason Entegrasyon Gelişmiş bilgi işlem sistemi Doğrudan bağlantı E-imza/mali mühür Arşivleme Büyük işletmeler için uygun Başkanlıktan onay almış 3.taraflar(özel entegratörler) Özel entegratörler aracılığıyla fatura değişimi Özel entegratörün mükellef adına mali mühürle imzalayabilmesi Tüm mükellefler için uygun

67 :45 E-fatura ÖZEL ENTEGRASYON Özel Entegratör, sistemini GİB e bağlayarak başka firmaların kullanımına açmaktadır. Faturanın iletimini ve muhafazasını mükellef adına yapar. Mali mührü elinde olan mükellefi e-fatura sistemine hızlıca dahil eder. ENTEGRASYON Entegrasyon oluşturan firma ise sistemini doğrudan GİB e bağlamaktadır. Faturanın iletimini ve muhafazasını kendi bilgi işlem sisteminde yapar. 7/24 iş sürekliliğini kendi sağlamak zorundadır. E-Fatura Sistemine dahil olmak isteyen mükellef GİB in testlerini başarı ile tamamlamak zorundadır.

68 SORUMLULUKLAR VE CEZAİ YAPTIRIMLAR e-fatura Uygulaması aracılığı ile gönderilmeyen veya alınmayan herhangi bir elektronik belge, Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlenmiş fatura hükmünde değildir.

69 SORUMLULUKLAR VE CEZAİ YAPTIRIMLAR Vergi Usul Kanunu nun 353 üncü maddesi uyarınca, 190 TL den az olmamak üzere, düzenlenmediği kabul edilen fatura tutarının %10 u oranında özel usulsüzlük cezası kesilir. Bu nedenden dolayı kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı her bir tespit için TL yi, bir takvim yılı içinde ise TL yi aşamaz. Ayrıca e-fatura uygulaması kapsamında, e-fatura alması gerekirken kâğıt fatura kabul eden mükelleflerin, ilgili vergi mevzuatı hükümleri çerçevesinde bahse konu KDV yi indirim konusu yapamayacakları ve kâğıt faturada yer alan tutarı gider yazamayacakları tabiidir.

70 SORUMLULUKLAR VE CEZAİ YAPTIRIMLAR E-Fatura gönderme ve/veya alma yetkileri Başkanlık tarafından yapılacak değerlendirme üzerine iptal edilen mükellefler, iptal edilen yetkileri bakımından bir yıl süre ilee-fatura Uygulamasından yararlanamazlar

71 E-Fatura Uygulamasına KAYITLI OLAN MÜKELLEFLERE Faturanın Teslimi e-fatura Uygulamasına kayıtlı kullanıcılara düzenlenecek elektronik faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde elektronik faturanın kâğıt çıktısı irsaliye yerine geçer. Söz konusu kâğıt çıktıya "İrsaliye yerine geçer." ifadesinin yazılması ve kâğıt çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için elektronik faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi gerekir. Hizmet ifasına konu e-faturanın satış anında düzenlenmesi halinde, söz konusu kâğıt çıktının talep eden müşteriye verilmesi zorunludur.

72 E-Fatura Uygulamasına Henüz Kayıtlı Olmayan Mükelleflere Faturanın Teslimi: e-fatura Uygulamasından yararlanma hakkı olup henüz kayıtlı olmayan mükelleflere e-arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenen fatura kâğıt ortamında teslim edilir. Bu kapsamda, alıcısına malın yanında kâğıt olarak verilen fatura, irsaliyeli fatura yerine kullanılabilir. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve "İrsaliye yerine geçer." ifadesinin yazılması zorunludur.

73 Vergi Mükellefi Olmayanlara Faturanın Teslimi Vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen fatura, alıcının rızasına bağlı olarak kağıt veya elektronik ortamda teslim edilir. Vergi mükellefi olmayan alıcı tarafından elektronik ortamda teslimi istenen fatura internet dahil olmak üzere her türlü elektronik araç ve ortamlar vasıtasıyla iletilebilir. Vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda fatura, malın teslimi ya da hizmetin ifası anında elektronik ortamda iletiliyorsa müşteriye bu faturanın kâğıt çıktısı verilir. Bu durumda çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur. Bu imkândan yararlanabilmek için faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi zorunludur.

74 / Sorular -1 E FATURA PORTALI GÜNCELLEMESİ E-fatura uygulaması kayıtlı kullanıcı listesinin güncellenme sıklığı ne olacak? Cevap : Başkanlık, kayıtlı kullanıcı listesini belirli zaman aralıkları ile güncellenmesini öngören bir düzenleme yapmayı planlanıyor. Ancak şu an için belirlenmiş bir zaman aralığı ve geçerlilik zamanı mevcut değil. Söz konusu güncel liste, internet adresinde yayımlanacaktır. E-fatura uygulamasından yararlanan mükellefler fatura düzenlemeden önce muhatabın internet adresinde yer alan kayıtlı kullanıcı listesine kayıtlı olup olmadığını kontrol edecekler,

75 / Sorular -2 Soru : Zorunluluk kapsamında olan ancak sisteme kayıtlı olmayan kullanıcılara kağıt fatura düzenlenmesi durumunda bize cezai yaptırım olur mu? Cevap : e-fatura kullanım zorunluluğu tarihinden itibaren sisteme kayıtlı taraflar arasında zorunludur. Ancak zorunluluk kapsamında olmasına rağmen sisteme kayıtlı olmayan tarafa kağıt fatura gönderilmesi gönderen tarafa herhangi bir mesuliyet yüklemez.

76 / Sorular -3 Soru: e-fatura zorunluluk kapsamında olup belirlenen tarihten itibaren fatura kullanıcısı olmayan mükelleflere uygulanan yaptırım ne olacaktır? Cevap : e-fatura Uygulaması aracılığı ile gönderilmeyen veya alınmayan herhangi bir elektronik belge, Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlenmiş fatura hükmünde değildir. Zorunluluk kapsamında olup e-fatura uygulamasına belirtilen tarihte geçmeyen mükellefler Vergi Usul Kanununun ceza hükümleri tatbik olunacaktır.

77 / Sorular -4 GEÇMİŞ TARİHLİ FATURA OLUŞTURMA? E-fatura uygulamasında geriye dönük fatura düzenlenmesi teknik olarak mümkündür. Ancak bu durum mükellefin yasal yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz. VUK da belirtilen sürelere dikkat edilmelidir.

78 Teşekkürler Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir mesutsenel@ifasturk.com (+90) (+90)

E-Fatura. Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSTANBUL İMMİB 16 KASIM 2015

E-Fatura. Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSTANBUL İMMİB 16 KASIM 2015 E-Fatura Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSTANBUL İMMİB 16 KASIM 2015 İçerik Mali Mühür 1. Mali mühür nedir? 2. Neden mali mühür? 3. Mali Mührün kullanım alanları nelerdir? İçerik 1. E-Faturanın

Detaylı

E-Fatura. Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir. İSTANBUL İkitelli KOSGEB 17 Eylül 2015

E-Fatura. Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir. İSTANBUL İkitelli KOSGEB 17 Eylül 2015 E-Fatura Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSTANBUL İkitelli KOSGEB 17 Eylül 2015 İçerik Mali Mühür 1. Mali mühür nedir? 2. Neden mali mühür? 3. Mali Mührün kullanım alanları nelerdir? İçerik

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 23.06.2015/123-1 VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 454) YAYIMLANDI

Sirküler Rapor Mevzuat 23.06.2015/123-1 VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 454) YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 23.06.2015/123-1 VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 454) YAYIMLANDI ÖZET : 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik defter tutma ve elektronik fatura

Detaylı

Elektronik defterin yasal dayanağı, Vergi Usul Kanunu ve Yeni Türk Ticaret Kanunu nun ilgili hükümlerinde yer almaktadır.

Elektronik defterin yasal dayanağı, Vergi Usul Kanunu ve Yeni Türk Ticaret Kanunu nun ilgili hükümlerinde yer almaktadır. Sayı: 2017 124 İstanbul, 2017 Konu: E FATURA Hk. Sayın; Mükellefimiz, Elektronik defterin yasal dayanağı, Vergi Usul Kanunu ve Yeni Türk Ticaret Kanunu nun ilgili hükümlerinde yer almaktadır. Vergi Usul

Detaylı

İstanbul, 22.Kasım.2018

İstanbul, 22.Kasım.2018 İstanbul, 22.Kasım.2018 Sirküler Tarihi : 22.11.2018 Sirküler No : 2018 / 096 Konu : 2019 YILINDA E-FATURA, E-DEFTER VE E-ARŞİV UYGULAMALARINA BAŞLAMA TARİHLERİ ÖZET : Mevcut Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri

Detaylı

TURMOB [Kurs başlığı]

TURMOB [Kurs başlığı] TURMOB [Kurs başlığı] 21.11.2018/184-1 ÖZEL MEVZUAT SİRKÜLERİ 2019 YILINDA E-FATURA, E-DEFTER VE E-ARŞİV UYGULAMALARINA BAŞLAMA TARİHLERİ Mevcut Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ve taslak genel tebliğ

Detaylı

Mali Mühür. Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir. İSTANBUL İkitelli KOSGEB 15 Ekim 2015

Mali Mühür. Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir. İSTANBUL İkitelli KOSGEB 15 Ekim 2015 Mali Mühür Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSTANBUL İkitelli KOSGEB 15 Ekim 2015 İçerik Mali Mühür 1. Mali mühür nedir? 2. Neden mali mühür? 3. Mali Mührün kullanım alanları nelerdir? e-fatura

Detaylı

Genel Tebliğe göre mevcutlara ilave olarak aşağıdaki mükellefler de e.fatura ve e.deftere geçmek zorundadır:

Genel Tebliğe göre mevcutlara ilave olarak aşağıdaki mükellefler de e.fatura ve e.deftere geçmek zorundadır: TARİH : 23/06/2015 SİRKÜLER NO : 2015/55 E.DEFTER VE E.FATURA ZORUNLULUĞU GENİŞLETİLDİ: Bilindiği gibi; 421 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen zorunluluk çerçevesinde bazı mükellefler

Detaylı

Arşivleme maliyetleri, kâğıt, posta vb. giderleriniz büyük oranda düşecektir.

Arşivleme maliyetleri, kâğıt, posta vb. giderleriniz büyük oranda düşecektir. E-Fatura Nedir? E-fatura Uygulaması, mükelleflerin Gelir İdaresi Başkanlığı nın sistemi üzerinden, belirlenen standart ve formata göre birbirlerine fatura alıp göndermelerini sağlayan sistemin genel adıdır.

Detaylı

MALİ BÜLTEN. 1. Elektronik Defter ve Elektronik Fatura Kullanma Zorunluluğu Getirilen Mükellefler:

MALİ BÜLTEN. 1. Elektronik Defter ve Elektronik Fatura Kullanma Zorunluluğu Getirilen Mükellefler: MALİ BÜLTEN Bülten Tarihi : 17.08.2015 Bülten No : 2015/0004 Bültenin Konusu : e-fatura ve e-defter Kapsamı Hakkında, 1. Elektronik Defter ve Elektronik Fatura Kullanma Zorunluluğu Getirilen Mükellefler:

Detaylı

Sayı : 2014 / 197 Konu: Bilgilendirme 26 Ağustos 2014

Sayı : 2014 / 197 Konu: Bilgilendirme 26 Ağustos 2014 Sayı : 2014 / 197 Konu: Bilgilendirme 26 Ağustos 2014 Değerli Üyemiz, Ertürk Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti. tarafından yayınlanan 107 nolu sirküler ilişikte sunulmuştur. Bilgilerinizi rica eder, çalışmalarınızda

Detaylı

e-fatura ve e-defter Uygulamaları

e-fatura ve e-defter Uygulamaları ESKİŞEHİR SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI Chamber of Certified Public Accountants of Eskişehir e-fatura ve e-defter Uygulamaları YMM Ali Karakuş TÜRMOB Eğitmeni 1960 lı yılların başında demiryolu

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 24.06.2015 Sayı: 2015/116 Ref: 4/116

SİRKÜLER İstanbul, 24.06.2015 Sayı: 2015/116 Ref: 4/116 SİRKÜLER İstanbul, 24.06.2015 Sayı: 2015/116 Ref: 4/116 Konu: E-DEFTER VE E-FATURA ZORUNLULUĞU KAPSAMININ GENİŞLETİLMESİ VE İHRACAT İŞLEMLERİNDE E-FATURA UYGULAMASI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYINLANMIŞTIR

Detaylı

E-Defter. Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir. İSTANBUL İkitelli KOSGEB 22 EKİM 2015

E-Defter. Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir. İSTANBUL İkitelli KOSGEB 22 EKİM 2015 E-Defter Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSTANBUL İkitelli KOSGEB 22 EKİM 2015 İçerik Mali Mühür 1. Mali mühür nedir? 2. Neden mali mühür? 3. Mali Mührün kullanım alanları nelerdir? İçerik

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT KONU E-FATURA VE E-DEFTER UYGULAMASI ZORUNLULUĞU VE UYGULAMAYA GEÇİŞ PROSEDÜRÜ SAYI 2013/116 ÖZET

BAKIŞ MEVZUAT KONU E-FATURA VE E-DEFTER UYGULAMASI ZORUNLULUĞU VE UYGULAMAYA GEÇİŞ PROSEDÜRÜ SAYI 2013/116 ÖZET KONU SAYI 2013/116 ÖZET BAKIŞ MEVZUAT E-FATURA VE E-DEFTER UYGULAMASI ZORUNLULUĞU VE UYGULAMAYA GEÇİŞ PROSEDÜRÜ 14 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 421 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel

Detaylı

VERGĠ USUL KANUNU GENEL TEBLĠĞĠ (SIRA NO: 421 )

VERGĠ USUL KANUNU GENEL TEBLĠĞĠ (SIRA NO: 421 ) VERGĠ USUL KANUNU GENEL TEBLĠĞĠ (SIRA NO: 421 ) (14.12.2012 Tarih ve 28497 Sayılı Resmi Gazete) (433 ve 448 Sıra Nolu VUK Genel Tebliğleri ile Değişen Güncel Hali) 1. Giriş 1.1. Elektronik fatura kullanımına

Detaylı

KONU : E-DEFTER, E-FATURA UYGULAMASINA İLİŞKİN 421 SERİ NOLU VERGİ USUL KANUNU TEBLİĞİ YAYIMLANMIŞTIR

KONU : E-DEFTER, E-FATURA UYGULAMASINA İLİŞKİN 421 SERİ NOLU VERGİ USUL KANUNU TEBLİĞİ YAYIMLANMIŞTIR KONU : E-DEFTER, E-FATURA UYGULAMASINA İLİŞKİN 421 SERİ NOLU VERGİ USUL KANUNU TEBLİĞİ YAYIMLANMIŞTIR 14 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği

Detaylı

Solon ve e-fatura çözümleri

Solon ve e-fatura çözümleri e-fatura Solon ve e-fatura çözümleri Özel Entegratörlük e-fatura lerin faturalarını göndermek ve almak amacıyla sistemin özel entegratör kuruluşların yazılım ve donanım alt yapısını kullanarak GIB isitemine

Detaylı

MALİYE BAKANLIĞI, MADENİ YAĞ LİSANSI SAHİPLERİ İLE KOLALI GAZOZ,

MALİYE BAKANLIĞI, MADENİ YAĞ LİSANSI SAHİPLERİ İLE KOLALI GAZOZ, MALİYE BAKANLIĞI, MADENİ YAĞ LİSANSI SAHİPLERİ İLE KOLALI GAZOZ, ALKOLLÜ İÇECEK VE TÜTÜN ÜRÜNLERİNİ İMAL, İNŞA VE İTHAL EDEN MÜKELLEF GRUPLARINA ELEKTRONİK DEFTER TUTMA VE ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASINA

Detaylı

01.03.2013 Sirküler, 2013/09. Sayın Meslektaşımız; Konu : Elektronik Defter Tutma ve Elektronik Fatura Uygulaması Hk.

01.03.2013 Sirküler, 2013/09. Sayın Meslektaşımız; Konu : Elektronik Defter Tutma ve Elektronik Fatura Uygulaması Hk. 01.03.2013 Sirküler, 2013/09 Sayın Meslektaşımız; Konu : Elektronik Defter Tutma ve Elektronik Fatura Uygulaması Hk. 14.12.2012 Tarih ve 28497 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 421 Sıra No lu Vergi Usul

Detaylı

6. YürürlükBu mükellefler kâğıt ortamında defter tutmaları halinde hiç defter tutmamış sayılırlar.

6. YürürlükBu mükellefler kâğıt ortamında defter tutmaları halinde hiç defter tutmamış sayılırlar. Tebliğ olunur. 6.1. Bu Tebliğ, yayımı tarihi itibarıyla yürürlüğe girer. 6. YürürlükBu mükellefler kâğıt ortamında defter tutmaları halinde hiç defter tutmamış sayılırlar. 5.6. Bu Tebliğ ile elektronik

Detaylı

421 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 28497 Resmi Gazete Tarihi 14/12/2012 Kapsam

421 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 28497 Resmi Gazete Tarihi 14/12/2012 Kapsam Sayfa 1 / 5 421 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 28497 Resmi Gazete Tarihi 14/12/2012 Kapsam 1. Giriş 1.1. Elektronik fatura kullanımına ilişkin usul ve esasları belirleyen ve

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. Bütünlük ve değişmezlik - Integrity Elektronik belgenin oluşturulmasından sonraki aşamalarda orijinal halini muhafaza etmesidir.

TEMEL KAVRAMLAR. Bütünlük ve değişmezlik - Integrity Elektronik belgenin oluşturulmasından sonraki aşamalarda orijinal halini muhafaza etmesidir. TEMEL KAVRAMLAR Kaynağın Doğruluğu - Authenticity Elektronik belgenin kim tarafından oluşturulduğunun belirlenerek doğruluğunun garanti altına alınmasıdır. Bütünlük ve değişmezlik - Integrity Elektronik

Detaylı

ELEKTRONİK DEFTER TUTMA ZORUNLULUĞU GETİRİLEN MÜKELLEFLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALARIN YER ALDIĞI 67 NO LU V.U.K. SİRKÜLERİ YAYIMLANDI

ELEKTRONİK DEFTER TUTMA ZORUNLULUĞU GETİRİLEN MÜKELLEFLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALARIN YER ALDIĞI 67 NO LU V.U.K. SİRKÜLERİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 02.12.2013/205-1 ELEKTRONİK DEFTER TUTMA ZORUNLULUĞU GETİRİLEN MÜKELLEFLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALARIN YER ALDIĞI 67 NO LU V.U.K. SİRKÜLERİ YAYIMLANDI ÖZET : 67 No lu VUK Sirkülerinde, elektronik

Detaylı

e UYGULAMALAR İnci ŞALCI Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSMMMO Eğitim Müdürü

e UYGULAMALAR İnci ŞALCI Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSMMMO Eğitim Müdürü e UYGULAMALAR İnci ŞALCI Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSMMMO Eğitim Müdürü 2 2. e- Fatura : 3 2. e-fatura : 2.1. e-fatura nedir? : E-Fatura, Kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Dolayısıyla

Detaylı

(SİRKÜLER 2012 79) Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No:421 yayımlanmış olup, bu tebliğde;

(SİRKÜLER 2012 79) Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No:421 yayımlanmış olup, bu tebliğde; 17.12.2012 (SİRKÜLER 2012 79) Konu: Petrol Piyasası Kanunu Kapsamında Madeni Yağ Lisansına Sahip Olanlar İle Kolalı Gazoz, Alkollü İçecek ve Tütün Ürünleri İmal, İnşa ve İthal Eden Vergi Mükelleflerine

Detaylı

1) Tebliğin "2- Tanımlar ve Kısaltmalar" bölümünde "Bilgi Fişi" ifadesinin tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1) Tebliğin 2- Tanımlar ve Kısaltmalar bölümünde Bilgi Fişi ifadesinin tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. İstanbul, 05/01/2015 Konu: 443 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 433 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği nde Yapılan Değişiklikler (earşiv Uygulaması Değişiklikleri) I GİRİŞ: Hatırlanacağı

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 112 İST, 30.12.2013. E-fatura ve e-arşiv hakkında genel tebliğ yayımlandı E-FATURA VE E-ARŞİV HAKKINDA GENEL TEBLİĞ

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 112 İST, 30.12.2013. E-fatura ve e-arşiv hakkında genel tebliğ yayımlandı E-FATURA VE E-ARŞİV HAKKINDA GENEL TEBLİĞ SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 112 İST, 30.12.2013 ÖZET: E-fatura ve e-arşiv hakkında genel tebliğ yayımlandı E-FATURA VE E-ARŞİV HAKKINDA GENEL TEBLİĞ Gelir İdaresi Başkanlığı nın internet sitesinde 433 Sıra

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/138. Bazı Mükellef Gruplarına Elektronik Defter Tutma ve Elektronik Fatura Uygulamasına Dâhil Olma Zorunluluğu Getirilmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/138. Bazı Mükellef Gruplarına Elektronik Defter Tutma ve Elektronik Fatura Uygulamasına Dâhil Olma Zorunluluğu Getirilmiştir. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Sun Plaza No:24 34398 Maslak İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

BÜLTEN. KONU: Elektronik Defter ve Elektronik Fatura Zorunluluğu hk 421 nolu VUK Tebliğ yayınlanmıştır.

BÜLTEN. KONU: Elektronik Defter ve Elektronik Fatura Zorunluluğu hk 421 nolu VUK Tebliğ yayınlanmıştır. Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet Đşhanı K:5 35210 Alsancak - Đzmir-Turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN Tarih: 18.12.2012 SAYI :2012-083

Detaylı

ELEKTRONİK DEFTER UYGULAMASI

ELEKTRONİK DEFTER UYGULAMASI ELEKTRONİK DEFTER UYGULAMASI E-DEFTER Şekil hükümlerinden bağımsız VUK ve/veya TTK uyumlu Tutulması zorunlu olan defterlerde yer alması gereken bilgileri kapsayan Elektronik kayıtlar bütünü KİMLER E-DEFTER

Detaylı

birlesikuzmanlar-it.com Dynamics AX E-fatura Çözümü

birlesikuzmanlar-it.com Dynamics AX E-fatura Çözümü birlesikuzmanlar-it.com Dynamics AX E-fatura Çözümü Ajanda E-fatura nedir? Mali Mühür nedir? GİB hizmetleri nelerdir? Birlesik Uzmanlar Çözümleri E-fatura Entegrasyonu E-fatura Dönüştürücü Neden daha iyiyiz?

Detaylı

KONU: E-Fatura ve E-Defter Uygulaması İle Bu Uygulamaya Dahil Olma Zorunluluğu Getirilen Mükellefler ve Başvuru Süreçleri:

KONU: E-Fatura ve E-Defter Uygulaması İle Bu Uygulamaya Dahil Olma Zorunluluğu Getirilen Mükellefler ve Başvuru Süreçleri: KONU: E-Fatura ve E-Defter Uygulaması İle Bu Uygulamaya Dahil Olma Zorunluluğu Getirilen Mükellefler ve Başvuru Süreçleri: I: GENEL OLARAK: Elektronik Fatura Uygulaması (e-fatura Uygulaması) ilk olarak

Detaylı

No: 2015/67 Tarih: 03.12.2016. Konu: 2016 yılında kullanılacak yasal defterlerin tasdikine ilişkin açıklamalar Hk.

No: 2015/67 Tarih: 03.12.2016. Konu: 2016 yılında kullanılacak yasal defterlerin tasdikine ilişkin açıklamalar Hk. ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta: info@erkymm.com No: 2015/67

Detaylı

KONU: ELEKTRONİK DEFTER VE ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASI HK.

KONU: ELEKTRONİK DEFTER VE ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASI HK. ANKARAS-Sirküler/2013-18 19.07.2013, ANKARA KONU: ELEKTRONİK DEFTER VE ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASI HK. 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu Mükerrer 242 ve Mükerrer 257 nci maddelerinde verilen yetkilere istinaden

Detaylı

ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASI

ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASI ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASI E-FATURA NEDİR? Faturada yer alması gereken bilgileri kapsar Elektronik kayıtlar bütünü biçiminde oluşturulur E-imza/Mali Mühür Kaynağının doğruluğu İçeriğinin bütünlüğü Değişmezliği

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2017/114

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2017/114 Sirküler Tarihi : 18.12.2017 Sirküler No : 2017/114 e-sevk İRSALİYESİ, e-müstahsil MAKBUZU ve e-serbest MESLEK MAKBUZU UYGULAMASI Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca 17 Aralık 2017 gün ve 30273

Detaylı

BİLGİ NOTU 16.08.2013/2013-10. Bu bilgi notumuzda uygulama ile ilgili yayımlanan tebliğ ve sirküler açıklamaları özetle aktarılacaktır.

BİLGİ NOTU 16.08.2013/2013-10. Bu bilgi notumuzda uygulama ile ilgili yayımlanan tebliğ ve sirküler açıklamaları özetle aktarılacaktır. BİLGİ NOTU 16.08.2013/2013-10 E - FATURA UYGULAMASI Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojisindeki hızlı gelişim, bilgilere ulaşmada, bilgilerin saklanması ve kullanılmasında önemli avantajlar sağlamaktadır.

Detaylı

ÜLKEMİZDE E-FATURA EFKS E-FATURA UYGULAMASI. Mart

ÜLKEMİZDE E-FATURA EFKS E-FATURA UYGULAMASI. Mart ÜLKEMİZDE E-FATURA EFKS E-FATURA UYGULAMASI Mart 2008 2010 E-FATURA UYGULAMASI 397 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile getirilen uygulama, başlangıçta anonim ve limited şirketlerin kullanımına açılmıştır.

Detaylı

E-Fatura, E-Arşiv, E-Defter. maktas978@gmail.com

E-Fatura, E-Arşiv, E-Defter. maktas978@gmail.com Yrd.Doç.Dr.Mehmet Ali AKTAŞ (YMM) E-Fatura, E-Arşiv, E-Defter Yrd.Doç.Dr.Ymm.Mehmet Ali AKTAŞ Vergi Usul Kanununa (VUK Md. 229) göre Fatura; satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı

Detaylı

Belge Saklama Düzenİnde Dİjİtal DÖNÜŞÜM e-defter ve e-fatura. E-DEFTER UYGULAMAsI

Belge Saklama Düzenİnde Dİjİtal DÖNÜŞÜM e-defter ve e-fatura. E-DEFTER UYGULAMAsI Belge Saklama Düzenİnde Dİjİtal DÖNÜŞÜM e-defter ve e-fatura E-DEFTER UYGULAMAsI E-DEFTER Şekil hükümlerinden bağımsız VUK ve/veya TTK uyumlu Tutulması zorunlu olan defterlerde yer alması gereken bilgileri

Detaylı

e-arşiv E Arşiv Kullanım Yöntemleri

e-arşiv E Arşiv Kullanım Yöntemleri e-arşiv e-arşiv E Arşiv Nedir e-arşiv Faturası, Vergi Usul Kanunu uyarınca kağıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın; 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel

Detaylı

E - ARŞİV. Belgelerin Elektronik Ortamda Oluşturulması

E - ARŞİV. Belgelerin Elektronik Ortamda Oluşturulması E - ARŞİV Amaç ve Fayda Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fatura, kâğıt ortamında en az iki nüsha olarak düzenlenerek ilk nüshası (aslı) müşteriye verilen, ikinci nüshası ise yine kâğıt ortamında aynı

Detaylı

E-İrsaliye, E-Serbest Meslek Makbuzu ve E-Müstahsil Makbuzuna İlişkin 487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Hk.

E-İrsaliye, E-Serbest Meslek Makbuzu ve E-Müstahsil Makbuzuna İlişkin 487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Hk. Tarih : 19.12.2017 No : 2017/ 72 Konu : E-İrsaliye, E-Serbest Meslek Makbuzu ve E-Müstahsil Makbuzuna İlişkin 487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Hk. 17.12.2017 tarihli ve 30273 sayılı Resmi

Detaylı

ibraz edilebilmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında bazı düzenlemelerde ve açıklamalarda bulunulmuştur.

ibraz edilebilmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında bazı düzenlemelerde ve açıklamalarda bulunulmuştur. 18.12.2017/145-1 1 OCAK 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN E-İRSALİYE, E-MÜSTAHSİL MAKBUZU VE E-SERBEST MESLEK MAKBUZU DÜZENLENMESİ, ALICISINA ELEKTRONİK VEYA KAĞIT ORTAMINDA İLETİLMESİ İLE MUHAFAZA VE İBRAZ EDİLEBİLMESİ

Detaylı

Hayatınızı TÜRKKEP le kolaylaştırın

Hayatınızı TÜRKKEP le kolaylaştırın Hayatınızı TÜRKKEP le kolaylaştırın e-defter Nedir? Vergi Usül Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu na göre tutulması zorunlu olan defterlerin elektronik ortamda; Oluşturulması Onaylanması Muhafaza edilmesi İbraz

Detaylı

1 SIRA NUMARALI ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

1 SIRA NUMARALI ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI Sirküler Rapor 25.12.2013/219-1 1 SIRA NUMARALI ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : 1 Sıra No lu Elektronik Defter Genel Tebliği nde 24 Aralık 2013 tarihinden geçerli olmak üzere

Detaylı

E- FATURA UYGULAMASI BAŞVURU

E- FATURA UYGULAMASI BAŞVURU E- FATURA UYGULAMASI BAŞVURU e-fatura nın Yararları; Zamandan tasarruf Baskı, postalama ve arşivleme giderlerine son Platform bağımsız, güvenli ve tutarlı veri iletişimi sağlanır. İnsan hatalarının önüne

Detaylı

Unvan Değişikliğinde Ne Yapılması Gerekiyor?

Unvan Değişikliğinde Ne Yapılması Gerekiyor? SIK SORULAN SORULAR Unvan Değişikliğinde Ne Yapılması Gerekiyor? Unvan değişikliği halinde mükelleflerimizin e-fatura uygulaması karşısındaki zorunluluk durumunun değişmeyeceği tabiidir. Bu nedenle e-fatura

Detaylı

Sayı : 2015 / 79 Konu: Bilgilendirme 07 Nisan 2015

Sayı : 2015 / 79 Konu: Bilgilendirme 07 Nisan 2015 Sayı : 2015 / 79 Konu: Bilgilendirme 07 Nisan 2015 Değerli Üyemiz, Ertürk Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti. tarafından yayınlanan 35 nolu sirküler ilişikte sunulmuştur. Bilgilerinizi rica eder, çalışmalarınızda

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2012/247 Ref: 4/247

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2012/247 Ref: 4/247 SİRKÜLER İstanbul, 18.12.2012 Sayı: 2012/247 Ref: 4/247 Konu: ELEKTRONİK FATURA KULLANMA VE ELEKTRONİK DEFTER TUTMA ZORUNLULUĞU GETİRİLEN MÜKELLEFLER HAKKINDA VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR

Detaylı

10 Soruda Elektronik Defter (E-Defter) Uygulaması

10 Soruda Elektronik Defter (E-Defter) Uygulaması 10 Soruda Elektronik Defter (E-Defter) Uygulaması E-Defter nedir? E-Defter şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanununa ve/veya Türk Ticaret Kanununa göre tutulması zorunlu olan defterlerde

Detaylı

Gelir İdaresi Başkanlığı

Gelir İdaresi Başkanlığı e-fatura yagenelbakış EFKS-e-FaturaFaturaFarklılıklar e-faturanedir? e-faturakapsamınagirenler e-defter Nedir? Gelir İdaresi Başkanlığı @ @ Elektronik kayıtlar bütünü biçiminde oluşturulur. Kağıt faturada

Detaylı

Elektronik fatura ve elektronik defter uygulamaları

Elektronik fatura ve elektronik defter uygulamaları Elektronik fatura ve elektronik defter uygulamaları 1 GİRİŞ Geride bıraktığımız 2013 yılının son günlerinde en çok konuştuğumuz ve belki de bizi meşgul eden önemli konulardan bir tanesi de e fatura ve

Detaylı

1- E-fatura ve e-defter uygulamasından ihtiyari olarak yararlanabilecekler

1- E-fatura ve e-defter uygulamasından ihtiyari olarak yararlanabilecekler Sirkü : 2014/15 KAYSERİ Konu : Elektronik defter tutma zorunluluğu bulunan mükelleflerin elektronik deftere geçiş süreci ve e-fatura/defter/arşiv uygulamaları 25.11.2014 05.03.2010 tarih ve 27512 sayılı

Detaylı

30 SORUDA E-FATURA VE E-DEFTER UYGULAMASI

30 SORUDA E-FATURA VE E-DEFTER UYGULAMASI 30 SORUDA E-FATURA VE E-DEFTER UYGULAMASI İÇİNDEKİLER 1 1)E-fatura yeni bir belge türü müdür?... 2 2)E-fatura uygulaması neler getiriyor?... 2 3)E-fatura ve e-defter uygulaması hangi mükellefleri kapsamaktadır?...

Detaylı

Sayı : 2014 / 286 Konu: Bilgilendirme 30 Aralık 2014

Sayı : 2014 / 286 Konu: Bilgilendirme 30 Aralık 2014 Sayı : 2014 / 286 Konu: Bilgilendirme 30 Aralık 2014 Değerli Üyemiz, Ertürk Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti. tarafından yayınlanan 146 nolu sirküler ilişikte sunulmuştur. Bilgilerinizi rica eder, çalışmalarınızda

Detaylı

Istanbul / WWW.ERKYMM.COM

Istanbul / WWW.ERKYMM.COM Istanbul / WWW.ERKYMM.COM 25 TEMMUZ 2013 / istanbul 25 TEMMUZ 2013 / istanbul E-FATURA UYGULAMASI 397 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile getirilen uygulama başlangıçta anonim ve limited şirketlerin kullanımına

Detaylı

Sirküler No : 2014/98 Sirküler Tarihi : 31.12.2014. : E-Arşiv Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik

Sirküler No : 2014/98 Sirküler Tarihi : 31.12.2014. : E-Arşiv Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Sirküler No : 2014/98 Sirküler Tarihi : 31.12.2014 Konu : E-Arşiv Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik 433 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği nde Değişiklik Yapılmasına Dair 30.12.2014

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2017/58

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2017/58 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 05.10.2017 Sayı : 2017/58 Değerli Müşterimiz; Bazı mükelleflere; -Mevcut eski nesil ödeme kaydedici cihazlarını(ökc) 10 yıla kadar kullanma imkanı, -Bütün satışlarına elektronik

Detaylı

Belge Saklama Düzenİnde Dİjİtal DÖNÜŞÜM e-defter ve e-fatura. İLE KAĞITSIZ ŞİRKETLERE DOĞRU Bir adim daha

Belge Saklama Düzenİnde Dİjİtal DÖNÜŞÜM e-defter ve e-fatura. İLE KAĞITSIZ ŞİRKETLERE DOĞRU Bir adim daha Belge Saklama Düzenİnde Dİjİtal DÖNÜŞÜM e-defter ve e-fatura e-defter ve e-fatura İLE KAĞITSIZ ŞİRKETLERE DOĞRU Bir adim daha SUNUM PLANI 1) E-DEFTER i. E-DEFTER NEDİR? ii. NEDEN E-DEFTER? iii. KİMLER

Detaylı

Konu: E-İrsaliye, E-Müstahsil Makbuzu Ve E-Serbest Meslek Makbuzu Uygulaması

Konu: E-İrsaliye, E-Müstahsil Makbuzu Ve E-Serbest Meslek Makbuzu Uygulaması İHSAN AKAR YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR ULUDAĞ BAĞIMSIZ DENETİM VE Y.M.M A.Ş 23 Nisan Mh. 242 Sk. Rızvanoğlu-Paçacı Sit. No:12/A Blok Kat: 2 D: 3 Nilüfer/Bursa Tel: 0 541 3966882-0 224 2401329(pbx.) 0224 2401329

Detaylı

HAFTALIK VERGİ RAPORU 22 Aralık 2014

HAFTALIK VERGİ RAPORU 22 Aralık 2014 Sayfa 1 / 5 HAFTALIK VERGİ RAPORU 22 Aralık 2014 I. KAMU MALİYESİNDE VE VERGİ MEVZUATINDA GELİŞMELER 1) 2013 Yılı Ocak-Kasım Döneminde 1,2 Milyar TL Olan Bütçe Açığı, 2014 Yılı Ocak-Kasım Döneminde 11,3

Detaylı

Hayatınızı TÜRKKEP le kolaylaştırın

Hayatınızı TÜRKKEP le kolaylaştırın Hayatınızı TÜRKKEP le kolaylaştırın e-defter Nedir? Vergi Usül Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu na göre tutulması zorunlu olan defterlerin elektronik ortamda; Oluşturulması Onaylanması Muhafaza edilmesi İbraz

Detaylı

E-Dönüşüm Uygulamalarındaki Gelişmeler

E-Dönüşüm Uygulamalarındaki Gelişmeler E-Dönüşüm Uygulamalarındaki Gelişmeler GÜNDEM 1. İstatistikler 2. E-Defter Uygulamaları 3. E-Fatura Uygulamaları 4. E-Arşiv Uygulamaları 5. E-İrsaliye Uygulamaları 6. Taslak Tebliğlere Göre Uygulamaya

Detaylı

E-Fatura Uygulaması Hakkında Genel Bilgiler

E-Fatura Uygulaması Hakkında Genel Bilgiler E-Fatura Uygulaması Hakkında Genel Bilgiler E-fatura uygulaması hakkında merak edilenler burada bahsedilmiştir. E-Fatura Uygulaması Nedir? E-Fatura Portalı Nedir? Mali Mühür Nedir? E-Fatura Uygulamasından

Detaylı

A

A SİRKÜ : 2013/11 KAYSERİ Konu : 11.03.2013 A-01.09.2013 tarihine kadar elektronik faturaya 01.09.2014 tarihine kadar da elektronik defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirilen mükellefler B-Elektronik

Detaylı

e-arşiv FATURA Uğur Doğan Gelir İdaresi E.Daire Başkanı

e-arşiv FATURA Uğur Doğan Gelir İdaresi E.Daire Başkanı e-arşiv FATURA Uğur Doğan Gelir İdaresi E.Daire Başkanı E- ARŞİVİN KAPSAMI 433 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 30.12.2013 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanmış ve e-arşiv Uygulaması hayata geçmiştir.

Detaylı

S. İlker ÖZOKCU Başkan. e-defter ve e-fatura Uygulamaları ALİ KARAKUŞ Yeminli Mali Müşavir

S. İlker ÖZOKCU Başkan. e-defter ve e-fatura Uygulamaları ALİ KARAKUŞ Yeminli Mali Müşavir e-defter ve e-fatura Uygulamaları ALİ KARAKUŞ Yeminli Mali Müşavir MUSTAFA UÇKAÇ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir e-defter ve e-fatura Uygulamaları S. İlker ÖZOKCU Başkan e-defter ve e-fatura Uygulamaları

Detaylı

denetim mali müşavirlik hizmetleri

denetim mali müşavirlik hizmetleri SİRKÜLER 09.01.2014 Sayı: 2014/007 Konu: E-ARŞİV UYGULAMALARI HAKKINDA DÜZENLEME YAPILMIŞTIR 30.12.2013 tarih ve Mükerrer 28867 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 433 Sıra No.lı VUK Genel Tebliği ile e-arşiv

Detaylı

e-faturada GÜNCEL SORU VE SORUNLAR udogan@gelirler.gov.tr

e-faturada GÜNCEL SORU VE SORUNLAR udogan@gelirler.gov.tr e-faturada GÜNCEL SORU VE SORUNLAR udogan@gelirler.gov.tr e-fatura NEDİR? Faturada yer alması gereken bilgileri kapsar. Elektronik kayıtlar bütünü biçiminde oluşturulur. e-imza/mali Mühür (MM) Kaynağının

Detaylı

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO:433) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 504) AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO:433) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 504) AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO:433) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 504) AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU TARİH SAYI RESMİ GAZETE NO MEVZUAT TÜRÜ YAYINLANMA TARİHİ GEÇERLİLİK TARİHİ AÇIKLAMA

Detaylı

SĠRKÜLER NO: 19/2015 Ġstanbul, 06.04.2015. KONU: E-Fatura ve E-Defter Uygulamasına ĠliĢkin Bazı DeğiĢiklikler Yapıldı

SĠRKÜLER NO: 19/2015 Ġstanbul, 06.04.2015. KONU: E-Fatura ve E-Defter Uygulamasına ĠliĢkin Bazı DeğiĢiklikler Yapıldı MEVZUAT SĠRKÜLERĠ SĠRKÜLER NO: 19/2015 Ġstanbul, 06.04.2015 KONU: E-Fatura ve E-Defter Uygulamasına ĠliĢkin Bazı DeğiĢiklikler Yapıldı ÖZET: 04.04.2015 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan 447 ve 448 sıra

Detaylı

Mali Bülten No: 2013/71

Mali Bülten No: 2013/71 ` Mali Bülten No: 2013/71 Vergi/ 27 Aralık 2013 e-arşiv Uygulamasına İlişkin 433 No.lu VUK Genel Tebliği Başbakanlığa Gönderildi kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: e-arşiv Uygulamasına İlişkin Usul ve Esasların

Detaylı

E- FATURA VE E-DEFTER

E- FATURA VE E-DEFTER SORU VE CEVAPLARLA E- FATURA VE E-DEFTER İTO ÇAĞRI MERKEZİ Tel: (212) 444 0 486 İTO yayınları için ayrıntılı bilgi Bilgi ve Doküman Yönetimi Şubesi Dokümantasyon Servisi nden alınabilir. Tel : (212) 455

Detaylı

KAPSAM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

KAPSAM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. Sirküler No : 2013/19 Sirküler Tarihi : 25.02.2013 Konu : Elektronik Fatura Kullanımına İlişkin Usul Ve Esasları Belirleyen 397 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Yapılan Değişiklikler 21.02.2013

Detaylı

e-irsaliye, e-müstahsil Makbuzu ve e-serbest Meslek Makbuzu başlıyor zorunlu değil. 1. Elektronik İrsaliye (e-irsaliye)

e-irsaliye, e-müstahsil Makbuzu ve e-serbest Meslek Makbuzu başlıyor zorunlu değil. 1. Elektronik İrsaliye (e-irsaliye) e-irsaliye, e-müstahsil Makbuzu ve e-serbest Meslek Makbuzu başlıyor Maliye Bakanlığına verilen yetkilere istinaden, yaygın olarak kullanılan belgeler arasında yer alan sevk irsaliyesi, müstahsil makbuzu

Detaylı

TABİMnet E-DEFTER ve E-FATURA PROGRAMI

TABİMnet E-DEFTER ve E-FATURA PROGRAMI TABİMnet E-DEFTER ve E-FATURA PROGRAMI Tabim e-defter çözümü ile Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebir belgelerini, Gelir İdaresi Daire Başkanlığı'nın belirlediği standartlara uygun olarak hazırlayıp GİB'e

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ /

MEVZUAT SİRKÜLERİ / E-İRSALİYE, E-MÜSTAHSİL VE E-SERBEST MESLEK MAKBUZU UYGULAMALARINA İLİŞKİN GETİRİLEN DÜZENLEMELER sevk irsaliyesi, müstahsil makbuzu ve serbest meslek makbuzu belgelerinin elektronik ortamda elektronik

Detaylı

E-SERBEST MESLEK MAKBUZU, E İRSALİYE ve E- MÜSTAHSİL MAKBUZU KULLANILMASI ZORUNLU DEĞİLDİR. Değerli Üyemiz, 17/12/2017

E-SERBEST MESLEK MAKBUZU, E İRSALİYE ve E- MÜSTAHSİL MAKBUZU KULLANILMASI ZORUNLU DEĞİLDİR. Değerli Üyemiz, 17/12/2017 E-SERBEST MESLEK MAKBUZU, E İRSALİYE ve E- MÜSTAHSİL MAKBUZU KULLANILMASI ZORUNLU DEĞİLDİR. Değerli Üyemiz, 17/12/2017 GENEL BİLGİ : Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı E- İrsaliye, E-Müstahsil Makbuzu

Detaylı

ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASI

ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASI 1 ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASI 1. Genel Olarak Fatura Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı

Detaylı

Sirküler Rapor 31.12.2014/241-1

Sirküler Rapor 31.12.2014/241-1 Sirküler Rapor 31.12.2014/241-1 433 SIRA NO.LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 443 SIRA NO.LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : 443 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel

Detaylı

LOGO DA E-FATURA. Saadet GAFFAROĞLU Analiz Uzmanı, LOGO

LOGO DA E-FATURA. Saadet GAFFAROĞLU Analiz Uzmanı, LOGO LOGO DA E-FATURA Saadet GAFFAROĞLU Analiz Uzmanı, LOGO E-FATURA, GENEL BAKIŞ E-Fatura Nedir? Değerli kağıda basılı olan faturanın karşılığı bilgileri içeren, belli bir formatta standart hale getirilmiş,

Detaylı

E-Defter Nedir? Format ve standartları «www.edefter.gov.tr» internet adresinde duyurulan defterler elektronik ortamda tutulabilir.

E-Defter Nedir? Format ve standartları «www.edefter.gov.tr» internet adresinde duyurulan defterler elektronik ortamda tutulabilir. E-Defter Nedir? Şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanununa ve veya Türk Ticaret Kanununa göre tutulması zorunlu olan defterlerde yer alması gereken bilgileri kapsayan kayıtlar bütünüdür. Format

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2017/68

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2017/68 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 08.12.2017 Sayı : 2017/68 Değerli Müşterimiz; Elektronik dönüşüm uygulamalarından halen en güncel olan ve 01.01.2018 tarihi itibariyle e-dönüşüm uygulamalarına geçmek zorunda

Detaylı

01.03.2013 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2013/44

01.03.2013 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2013/44 01.03.2013 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2013/44 KONU: Elektronik fatura düzenlemeleri ile elektrik ve gaz dağıtım şirketleri için getirilen, abone ve tüketim bilgilerinin

Detaylı

Kayıt Saklama Gereksinimleri ve e-arşiv. Z. Deniz ŞENALP SMMM - Denetçi

Kayıt Saklama Gereksinimleri ve e-arşiv. Z. Deniz ŞENALP SMMM - Denetçi Kayıt Saklama Gereksinimleri ve e-arşiv Z. Deniz ŞENALP SMMM - Denetçi 431 Sıra No lu VUK Genel Tebliği Yayım : 29.12.2013 Erteleme: 28.06.2014 (VUK Gen. Teb. 436) Yürürlük: 01.01.2015 Amaç: Vergi denetimlerini

Detaylı

Bilgi Teknolojileri ve. E-Devleti İzleme Komitesi İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ISTANBUL CHAMBER OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS

Bilgi Teknolojileri ve. E-Devleti İzleme Komitesi İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ISTANBUL CHAMBER OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS Bilgi Teknolojileri ve E-Devleti İzleme Komitesi GÖREVİ Başkan Başkan Yrd. Sekreter ADI SOYADI MESUT DÜZGÜN HÜRÜ BOZKURT ÖZDEMİR GİZEM OVALI KORUDAĞ TURAN AYDIN HALİL YAVUZ KAMİL ERKAN TAŞHAN AYŞEGÜL

Detaylı

SAYI : 2013/16 Ankara, 19.08.2013 KONU: Elektronik Fatura Uygulaması Hk. SĠRKÜLER

SAYI : 2013/16 Ankara, 19.08.2013 KONU: Elektronik Fatura Uygulaması Hk. SĠRKÜLER MASTER VERGĠ DANIġMANLIĞI VE YEMĠNLĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK LTD.ġTĠ. SAYI : 2013/16 Ankara, 19.08.2013 KONU: Elektronik Fatura Uygulaması Hk. SĠRKÜLER Elektronik fatura kullanımına ilişkin usul ve esasları belirleyen

Detaylı

Elektronik Fatura (e-fatura) uygulaması

Elektronik Fatura (e-fatura) uygulaması Elektronik Fatura (e-fatura) uygulaması I. GİRİŞ Gelir İdaresi Başkanlığı son yıllarda VEDOP un bir alt bileşeni olarak e-fatura Sisteminin hayata geçirilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmış ve teknolojik

Detaylı

Konu: Ticari Defter Tasdikleri

Konu: Ticari Defter Tasdikleri 14.12.2018 SİRKÜLER (2018 90) Konu: Ticari Defter Tasdikleri 01.07.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Vergi Usul Kanununun getirmiş olduğu yükümlülükler den biriside

Detaylı

Sirküler Tarihi : 03.01.2014 Sirküler No : 2014/002

Sirküler Tarihi : 03.01.2014 Sirküler No : 2014/002 Sirküler Tarihi : 03.01.2014 Sirküler No : 2014/002 KAYITLARIN ELEKTRONİK ORTAMDA OLUŞTURULMASI, MUHAFAZASI VE İBRAZ EDİLMESİNE (KAYIT SAKLAMA GEREKSİNİMLERİNE) DAİR USUL VE ESASLAR (431 Sıra No.lu Vergi

Detaylı

ELEKTRONİK FATURA VE ELEKTRONİK DEFTER UYGULAMALARI. Doç. Dr. Ersan ÖZ Genel Koordinatör

ELEKTRONİK FATURA VE ELEKTRONİK DEFTER UYGULAMALARI. Doç. Dr. Ersan ÖZ Genel Koordinatör ELEKTRONİK FATURA VE ELEKTRONİK DEFTER UYGULAMALARI Doç. Dr. Ersan ÖZ Genel Koordinatör E-FATURA NEDİR? e-fatura kağıt faturaların yerini alsın diye belirlenen standartlara uygun belgelerin, taraflar arasında

Detaylı

e-fatura UYGULAMASI (Başvuru Kılavuzu) Ağustos 2013 ANKARA e-fatura Uygulaması Başvuru Kılavuzu Ağustos 2013 Versiyon : 1.3 1/9

e-fatura UYGULAMASI (Başvuru Kılavuzu) Ağustos 2013 ANKARA e-fatura Uygulaması Başvuru Kılavuzu Ağustos 2013 Versiyon : 1.3 1/9 e-fatura UYGULAMASI (Başvuru Kılavuzu) Ağustos 2013 Versiyon : 1.3 1/9 ANKARA GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Denetim ve Uyum Yönetimi Daire Başkanlığı (I) Versiyon : 1.3 2/9 Versiyon Yayımlanma Tarihi Eklenen/Silinen/DeğişenBölüm

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : [ /9]

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : [ /9] T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 68554973-105[413-2016/9]-46343 13.06.2017 Konu : Elektronik Defter Tutma Uygulamasına Dahil Olma

Detaylı

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO:433) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 504)

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO:433) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 504) Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO:433) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 504) Madde 1-30/12/2013 tarihli ve 28867 Mükerrer

Detaylı

T.C. Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı

T.C. Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı T.C. Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı E-DENETİM Fatih ADANUR Ankara, 25.03.2016 1 Gündem 1. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Görevleri ve Yapısı 2. Elektronik Denetim Şubesi 3. Elektronik

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2013/65 Ref: 4/65. Konu: 424 SIRA NUMARALI VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2013/65 Ref: 4/65. Konu: 424 SIRA NUMARALI VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR SİRKÜLER İstanbul, 25.02.2013 Sayı: 2013/65 Ref: 4/65 Konu: 424 SIRA NUMARALI VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR 21.02.2013 tarih ve 28566 sayılı Resmi Gazete de 424 Sıra No.lı Vergi Usul Kanunu

Detaylı

E-Arşiv, E-Saklama. Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSTANBUL İHRACATÇILAR BİRLİĞİ 09 MART 2016

E-Arşiv, E-Saklama. Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSTANBUL İHRACATÇILAR BİRLİĞİ 09 MART 2016 E-Arşiv, E-Saklama Mesut ŞENEL / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSTANBUL İHRACATÇILAR BİRLİĞİ 09 MART 2016 İçerik E-Arşiv, E-Saklama 1. E-Arşiv uygulamasının tanımı 2. E-Saklama tanımı 3. E-Arşiv Mevzuatı

Detaylı

nezdinde yeminli mali müşavirlerce yapılacak tespitlere ilişkin açıklamalar

nezdinde yeminli mali müşavirlerce yapılacak tespitlere ilişkin açıklamalar SİRKÜLER TARİH : 24.04.201.2017 SAYI : 2017-04-02 02 KONU : Serbest t Muhasebeci Mali Müşavirlik Ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 45) yayımlandı. ÖZETİ : Tebliğde, e-defter uygulaması

Detaylı