MAXSURF Dakikada Maxsurf 11 Öğreniyorum El Kitabı. Hazırlayan: Gemi İnş. ve Gemi Mak.Müh.Ali ÖZEN.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MAXSURF 11. 22 Dakikada Maxsurf 11 Öğreniyorum El Kitabı. Hazırlayan: Gemi İnş. ve Gemi Mak.Müh.Ali ÖZEN. aliozen@gmail.com"

Transkript

1 MAXSURF Dakikada Maxsurf 11 Öğreniyorum El Kitabı Hazırlayan: Gemi İnş. ve Gemi Mak.Müh.Ali ÖZEN

2 1. Maxsurf Giriş Sayfa No Programa Genel Bakış Maxsurf programı, açıldığında aşağıdaki şekildeki ekran karşınıza gelecektir Bu toolbar lara verilen numaralar kitapçığın devamında gerektiği yerlerde referans verilebilmesi için verilmiştir. Bunun yanısıra her bir düğmenin üstünde fare işaretçisini beklettiğinizde o düğmenin fonksiyonu belirecektir. 2. Program Başlangıç Ayarları 2.1 Yeni Dosya, Açma, Kaydetme Yeni bir modele başlarken 1 numaralı toolbarın ilk düğmesi olan New ile sıfırdan bir model yaratılabilir veya hazır şablon üzerinden gitmek için daha önce kaydedilmiş bir model ikinci düğme Open a tıklanarak, seçilerek açılabilir. Mevcut çalışmayı kaydetmek için üçüncü düğme Save tıklanacaktır. 2.2 İlk Ayarların Yapılması Bir model ile çalışmaya başlandığında ilk önce birim sistemi ayarlanmalıdır. Bunun için Data / Units.. e tıklanır ve ağırlık ve uzunluk birimleri ayarlanır. Bu kitabın devamında ayarların milimetre ve ton olarak yapıldığı kabul edilecektir. Daha sonra Data / Zero Point.. e tıklayarak koordinat sisteminde nereyi orijin kabul edeceğimizi seçeceğiz. Yine kitapta sıfır noktası geminin kıç dikmesi (Aft Perpendicular) ve baseline olarak kabul edilecektir ve sıfır noktası sabit olarak (Locked) ayarlanacaktır.

3 3. Tiriz (Spline) Eğrileri ve Özellikleri Genel Sayfa No. 2 Rhinoceros, AutoCAD vb. programları; MS Paint, Adobe Photoshop gibi programlardan ayıran en temel özellik, bu programların piksel lerin boyanması ve ekranda görüntülenmesi şeklinde değil, koordinatları belli vektörlerin görüntülenmesi şeklinde çalışıyor olmasıdır. Bu durumda eğri çizgiler, matematiksel olarak ifade edilmelidir ki yerleri, doğrultuları vs. kesin olsun. Bunun en temel yolu uluslararası kabul görmüş; Spline, B-Spline, NURBS (ki bu B-Spline ın genişletilmiş bir şeklidir) gibi eğri tipleri kullanılmasıdır. Bu konularda detaylı bilgiler, İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Yrd. Doç. Ebru N. Sarıöz ün ders notlarında (İnternette, adresinden ulaşılabilmektedir.) veya Prof. Dr. Ömer Gören in el yazısı ders notlarında (Fakülteden temin edilebilir.) bulunmaktadır. Rhinoceros programı, NURBS (Non-uniform rational B-Spline) türü eğrilerin ve yüzeylerin kullanımı için ideal bir programdır. Detaylı bilgi ders notlarında bulunmak üzere, bu eğri/yüzeyler, kontrol poligonları (bir tür mıknatıs görevi gören noktaların oluşturduğu ağ-yapı) ile temsil edilmekte, düzgün yüzeylerin elde edilmesini sağlamakta ve IGES gibi dünya standardı bir dosya değişim formatı tarafından tanınması ile ANSYS, Maxsurf gibi programla bir arada çalışılabilmesine imkan tanımaktadır. Not: Bu notların devamında NURBS ile ilgili temel bilginin edinildiği kabul edilecektir. 4. Modellemeye Hazırlık 4.1 Yeni Yüzeyin Oluşturulması ve Görünümün Ayarlanması Bu kitapçıkta anlatılacak olan yüzey oluşturma yöntemini çok basit halde, bir dosya kağıdını alıp, ona elimizle şekil vererek onu yarım gemi formuna getirmek olarak düşünebiliriz.

4 Sayfa No. 3 Bu kapsamda ilk önce düz yatay bir yüzey oluşturup, bu yüzeyin noktalarını çekerek, uzatarak, yamultarak vs. hedef gemi yüzeyimize ulaşmaya çalışacağız. Yüzeyi oluşturmak için; Surfaces / Add Surface / Longitudinal Plane e tıklayacağız. Bütün ekranlar ufak göründüğü için çalışmak bu şekilde rahat olmayacaktır. Bu sebeple Perspective görünümünü tam ekran yaparak şimdilik modelimize perspektiften bakmayı tercih ediyoruz.

5 Sayfa No. 4 Kullanım amacına göre görünümler arasında gezinmek için 2 numaralı toolbar kullanılabilir. İlk düğme Perspective, ikinci düğme Plan (x-y; Su hatları, güverte görünümü), üçüncü düğme Profile (x-z; Profil görünümü) ve dördüncü düğme Body Plan (y-z; En kesitler, posta görünümü) dür. Bu dışında bir görünümün içerisinde yüzeyi büyütmek küçültmek (Zoom), taşımak (Pan) veya döndürmek (Orbit) için, 9 numaralı toolbardaki düğmeleri kullanabilirsiniz. Bakılacak olan detaya bakıldıktan sonra, yüzeyin tamamını gösteren ana görünüme dönmek için yine 9 numaralı toolbardaki ev görünümlü Home View a tıklamalısınız. 4.2 Ana Kontrol Noktalarının Belirlenmesi Bu kitapçıkta anlatmaya devam ettiğimiz modelleme yönteminde esas olarak, başta yanlış bir yaklaşım olsa da gemi koordinatlarını (ofset tablosu) yüzeyin kontrol poligonunun noktaları olarak tanıtacağız. NURBS özelliklerinden bildiğimiz üzere, kontrol noktaları birer mıktanıs gibi çalışan ancak başlangıç ve bitiş eğrileri haricinde yüzeyin dışında kalan noktalar oluyorlar, bu sebeple ilk bakışta oluşturduğumuz yüzey hedefimiz olan gemi yüzeyinden daha düşük hacimli ancak şekil olarak benzer bir yüzey olacaktır. Örnek olarak çalışacağımız balıkçı gemisinin ofset tablosu ve ulaşmaya çalıştığımız hedef modeli aşağıdaki gibidir:

6 Sayfa No. 5

7 Sayfa No. 6 Ana kontrol noktalarının belirlenmesi için gereken öncelikle yüzeyi oluşturan ağın kaç satır ve kaç sütundan oluştuğuna karar vermektir. İlk bakışta satır sayısı ofset tablosundaki su hattı sayısı kadar ve sütun sayısı da posta sayısı kadar olmalı gibi görünmektedir. Ancak dikkat etmemiz gereken kapanış ve başlangıç posta ve su hatları hususu vardır. Bu demek oluyor ki, geminin ofset tablosunda verilmiş en baş postasından sonra da yüzey devam ediyor olduğu için, gemiyi o postaya kadar modellemek yerine, o postadan sonra da ofsetleri tamamen sıfır olan ve gemi baş formunu takip eden bir sütun daha var kabul ederek toplam sütun sayısını bir artırırız. Aynı durum, eğer gemi karpuz kıç tabir edilen kıç formuna sahipse kıç için de geçerli olacaktır. Ancak örnek gemimizin ofset tablosundan da belli olduğu üzere gemi ayna kıçlı olup, ayna ofset değerleri zaten verildiği için o noktalara kadar modellenecektir. Tekrar aynı durumu su hatlarında baseline, yani 0 ncı su hattı için göz önüne alırsak, eğer gemi bir kuru yük, tanker vs. tip gemi olsaydı, geminin en alt bölümünde, dip düzlüğü (Flat of Bottom) olacaktı. Bu durumda 0 ncı su hattı ofset değerleri dip düzlüğünün bittiği sınır kadar verileceği için gemi dibi açık kalacak ve kapatmak için bir su hattı daha varmış ve bütün ofsetleri sıfırmış gibi düşünerek sıra sayısını bir artıracaktık. Ancak örnek gemimizde böyle bir dip düzlüğü olmadığı için bu artımı dikkate almayacağız. Örnek gemimizin posta ve su hattı miktarlarını dikkate alarak modelin sıra ve sütun adetlerini belirlersek; yarımlı postalar, AP ve Transom dahil ve baş tarafta yukarıda anlatılan artımdan ötürü toplam 15 adet sütun (column) ve BL, yarım su hattı, main deck ve forecastle deck dahil toplam 10 adet sıra (row) olacaktır.

8 4.3 Kontrol Noktaları Ekranı ve Özellikleri Sayfa No. 7 NURBS yüzeyi bir kontrol poligonu adı verdiğimiz ağ yapıdan oluşmaktadır. Bu ağ Maxsurf programı dahilinde 24 sıra ve 24 sütunu geçemez ve her sütunun her sıraya denk gelen kesişiminde bir kontrol noktası bulunmalıdır, yani N adet sıra ve M adet sütundan oluşan bir kontrol poligonunda N x M adet kontrol noktası bulunmak zorundadır. Maxsurf programı bu kontrol noktalarını görüntülemek için görsel olmayan ancak en kolay erişime sahip listeleme özelliğine sahiptir. 6 numaralı toolbar ın ikinci düğmesi bu görevi görmektedir. Tıklayınca aşağıdaki görünüm karşımıza gelecektir. Yukarıki ekranda görünen; KIC ismi verilmiş olan yüzeyin (yüzey ismi ve diğer özelliklerinin ayarlanmasından ilerleyen bölümlerde bahsedilecektir) 0 numaralı sırasının, sırayla 0,1,2,3,... numaralı sütunlara denk gelen kontrol noktalarının koordinatlarıdır. Long. Pos., boyuna yeri, x; Offset, yarı genişliği, y; Height, yüksekliği, z ve Weighting ise NURBS tanımında geçen kontrol noktasının etki kuvvetidir. (Özel durumlar haricinde 1 kalması uygundur.) Kullanım şekline göre bu görünümde Column yazısına çift tıklayarak sıralamayı her bir sütunun denk gelen sıraları olarak değiştirebilir ve tekrar Row yazısına çift tıklayarak şu anki görünüme geri gelebiliriz.

9 4.4 Kontrol Noktaları Tablosunun Oluşturulması Sayfa No. 8 Örnek modelimizin 4.2. de verilen ofset tablosundan, kontrol noktası listesini oluşturmak için yukarıki sıralamayı baz kabul ederek Excel veya benzeri tablo programında listenin hazırlanışı aşağıdaki gibi olacaktır.

10 Sayfa No. 9 Yukarıdaki tabloyu özetlemek gerekirse, kitapta incelediğimiz modelleme yöntemi kapsamında, başlangıç olarak ofset değeri olmayan noktaların yarı genişliklerini sıfırmış gibi kabul ederek modeli baştan hazırlayıp, daha sonra bu noktaları aşağıdan yukarıya geminin profil hattı sınırlarına taşımak suretiyle yok edecek ve gemi formuna ulaştıracağız. Aynı kapsamda 4.2 nci kısımda bahsi geçen hayali sıra ve sütunlarımızı ekleyerek ofset tablosunu modellemeye hazır hale getiriyoruz. Yükseklikleri değişken olan maindeck ve forecastle deck ofsetlerini sabit birer yükseklikleri varmış gibi daha sonra müdahale edilecek şekilde yine hayali birer sayı ile modelleyeceğiz. Tabloda gri görünen kısım ise yarı genişlikleri üçer boyutlu koordinatlara dönüştürebilmek için her postanın boyuna yerleri ve su hatlarının yükseklikleridir (LBP = 22900mm ve DWL = 2750mm olacak şekilde postalar ayarlanmıştır). Tabloda sarı görünen kısımlar ise Maxsurf programında oluşturacağımız yüzeyin gerçek sıra ve sütun numaraları olup, posta numaralarıyla kafa karıştırmamaları için ileride referans olarak kullanacağımız sayılardır. Tablomuzu üç boyutlu koordinatlara çevirmede yardımcı olması için her bir ofsete denk gelen boyuna yer ve yüksekliğin görsel olarak ifadesi aşağıdaki gibidir.

11 Sayfa No. 10 Yukarıda Maxsurf kontrol noktaları ekranında görünen her bir sıraya denk gelen sütunların üçer boyutlu koordinatları tablosunu Excel de aşağıdaki gibi oluştururuz. Dikkat edilecek husus her noktanın x (Long.pos.) ve z (Height) değerleri yukarıdaki örnekteki gibi tablonun gri kısmından alınmıştır. Aşağıdaki uzun tablo koordinatların Excel de düzenlenmiş ve Maxsurf e kopyalanacak hale getirilmiş halidir. Bu düzene getirmenin kısa yolları Excel de transpoze kopyalama incelenerek ayrıca irdelenebilir. SU HATTI POSTA Surface Row Column Long.Pos. Offset Height Weighting BL TR. Deneme BL AP Deneme BL S0.5 Deneme BL S1 Deneme BL S2 Deneme BL S3 Deneme BL S4 Deneme BL S5 Deneme BL S6 Deneme BL S7 Deneme BL S8 Deneme BL S9 Deneme BL S9.5 Deneme BL S10 Deneme BL F.E. Deneme WL0.5 TR. Deneme WL0.5 AP Deneme WL0.5 S0.5 Deneme WL0.5 S1 Deneme WL0.5 S2 Deneme WL0.5 S3 Deneme WL0.5 S4 Deneme WL0.5 S5 Deneme WL0.5 S6 Deneme WL0.5 S7 Deneme WL0.5 S8 Deneme WL0.5 S9 Deneme WL0.5 S9.5 Deneme WL0.5 S10 Deneme WL0.5 F.E. Deneme WL1 TR. Deneme WL1 AP Deneme WL1 S0.5 Deneme

12 SU HATTI POSTA Surface Row Column Long.Pos. Offset Height Sayfa No. 11 Weighting WL1 S1 Deneme WL1 S2 Deneme WL1 S3 Deneme WL1 S4 Deneme WL1 S5 Deneme WL1 S6 Deneme WL1 S7 Deneme WL1 S8 Deneme WL1 S9 Deneme WL1 S9.5 Deneme WL1 S10 Deneme WL1 F.E. Deneme WL2 TR. Deneme WL2 AP Deneme WL2 S0.5 Deneme WL2 S1 Deneme WL2 S2 Deneme WL2 S3 Deneme WL2 S4 Deneme WL2 S5 Deneme WL2 S6 Deneme WL2 S7 Deneme WL2 S8 Deneme WL2 S9 Deneme WL2 S9.5 Deneme WL2 S10 Deneme WL2 F.E. Deneme WL3 TR. Deneme WL3 AP Deneme WL3 S0.5 Deneme WL3 S1 Deneme WL3 S2 Deneme WL3 S3 Deneme WL3 S4 Deneme WL3 S5 Deneme WL3 S6 Deneme WL3 S7 Deneme WL3 S8 Deneme WL3 S9 Deneme WL3 S9.5 Deneme WL3 S10 Deneme

13 SU HATTI POSTA Surface Row Column Long.Pos. Offset Height Sayfa No. 12 Weighting WL3 F.E. Deneme WL4 TR. Deneme WL4 AP Deneme WL4 S0.5 Deneme WL4 S1 Deneme WL4 S2 Deneme WL4 S3 Deneme WL4 S4 Deneme WL4 S5 Deneme WL4 S6 Deneme WL4 S7 Deneme WL4 S8 Deneme WL4 S9 Deneme WL4 S9.5 Deneme WL4 S10 Deneme WL4 F.E. Deneme DWL TR. Deneme DWL AP Deneme DWL S0.5 Deneme DWL S1 Deneme DWL S2 Deneme DWL S3 Deneme DWL S4 Deneme DWL S5 Deneme DWL S6 Deneme DWL S7 Deneme DWL S8 Deneme DWL S9 Deneme DWL S9.5 Deneme DWL S10 Deneme DWL F.E. Deneme WL6 TR. Deneme WL6 AP Deneme WL6 S0.5 Deneme WL6 S1 Deneme WL6 S2 Deneme WL6 S3 Deneme WL6 S4 Deneme WL6 S5 Deneme WL6 S6 Deneme WL6 S7 Deneme

14 SU HATTI POSTA Surface Row Column Long.Pos. Offset Height Sayfa No. 13 Weighting WL6 S8 Deneme WL6 S9 Deneme WL6 S9.5 Deneme WL6 S10 Deneme WL6 F.E. Deneme M.D. TR. Deneme M.D. AP Deneme M.D. S0.5 Deneme M.D. S1 Deneme M.D. S2 Deneme M.D. S3 Deneme M.D. S4 Deneme M.D. S5 Deneme M.D. S6 Deneme M.D. S7 Deneme M.D. S8 Deneme M.D. S9 Deneme M.D. S9.5 Deneme M.D. S10 Deneme M.D. F.E. Deneme F.C.D. TR. Deneme F.C.D. AP Deneme F.C.D. S0.5 Deneme F.C.D. S1 Deneme F.C.D. S2 Deneme F.C.D. S3 Deneme F.C.D. S4 Deneme F.C.D. S5 Deneme F.C.D. S6 Deneme F.C.D. S7 Deneme F.C.D. S8 Deneme F.C.D. S9 Deneme F.C.D. S9.5 Deneme F.C.D. S10 Deneme F.C.D. F.E. Deneme Excel programıyla elimizde olan bir ofseti Maxsurf e kopyalanmak üzere hazırlamayı tamamlamış olduk. Bundan sonraki kısımda, Maxsurf içerisinde yapılacak düzenlemeleri inceleyeceğiz.

15 5. Modelleme Sayfa No Yüzeyin Sıra Sütun Sayısının Ayarlanması 4.1. kısımda oluşturduğumuz düşey panel yüzeyinin sıra ve sütun sayısı standart olarak 2 şerdir. Bu yüzeye sütun eklemek için profil görünümünü seçtikten sonra 4 numaralı toolbarın ilk düğmesi olan Add Control Point tıklanır. Bu komut Ctrl+A tuşlarına basmak suretiyle de çalıştırılabilmektedir. Fare işaretçisi artı şekline dönüşecek ve sütun eklemek istediğiniz bölgeyi seçmeniz beklenecektir. Bu kitapta anlatılan modelleme yönteminde tüm noktaların koordinatlarını tek tek hazırlamış olup düzenleyeceğimiz için, tıklanacak yerin önemi yoktur. Herhangi bir bölgeye tıklanarak sütun sayısı bir artırılır. Sıra eklemek için ise posta görünümünde aynı işlem yapılır. Bu işlemler Excel de oluşturduğumuz koordinat listesindeki sıra ve sütun sayılarına ulaşana kadar tekrar edilir. Böylece kontrol noktaları görünümüne gelindiğinde sıra ve sütun sayıları (dolayısıyla kontrol noktası sayısı) Excel de hazırlanan tabloyla birebir örtüşecek ve geriye sayıları Excel den kopyalayıp yapıştırmak kalacaktır. Yukarıdaki resimde rastgele yerlere tıklanarak sütun sayısı 15 e ve sıra sayısı 10 a tutturulmuş düz panel görünmektedir.

16 5.2 Kontrol Noktası Koordinatlarının Kopyalanması Sayfa No. 15 Bu kısımda başlıkta değinildiği gibi Excel den kopyalanan tablo olduğu gibi kontrol noktaları görünümüne yapıştırılır. Noktalar yapıştırıldıktan sonra ilk etapta görüntü Perspective görünümünde yukarıdaki gibi olacaktır. (Not: Görsel olarak incelemek amacıyla model 10. toolbarın ilk düğmesine basılmak suretiyle render lanmıştır. Render edilen modele ışığın hangi yönlerden vuracağı aynı toolbarın diğer düğmeleri ile ayarlanabilir.) 5.3 Gemi Baş Profilinin Ayarlanması (Yatay Düzeltme) Elimizde profil hattının her su hattında kıç kaimeden boyuna uzaklıkları olsaydı, hayali postamız (A.E.) nin noktalarını bu boyuna mesafelere oturtacaktık. Bu modelde el yardımıyla baş taraf boyuna yerlerini tahmini olarak ayarlayacağız. Bir noktanın yerini el ile değiştirmek için Profile görünümüne gelip, o noktayı faremizle sürükleyip bırakacağız. Bu sürükleme bırakmayı ekrana paralel (düşey veya yatay doğrultuda) yapabilmek için sürükleme esnasında klavyemizin Shift tuşuna basılı tutmalıyız. Baş profili ayarlanırken dikkat edeceğimiz önemli bir husus ise, gemi profilinin denk geldiği noktalardan daha baş tarafta gemiye ait bir nokta olamayacağı için, gemi formu eğer hayali postamızdan ziyade 10.posta vb. diğer postalardan daha kıç tarafa

17 Sayfa No. 16 denk gelecek olursa, bu postalardaki ilgili noktaları da aynı profil üzerinde toplamamız gerekecektir. Yukarıdaki resimde profil hattı tahmini olarak el ile çizilmiş ve BL ve 0,5.postalarda profil hattının FP postasından daha kıç tarafa denk gelmesinden ötürü o noktaların da kıç tarafa toplandığı görülmektedir. İki noktayı aynı üç koordinata toplamak için 4 numaralı toolbarın 5. düğmesi olan Compact kullanılır. Bu komutun kullanımında, önce üzerinde toplamak istenen nokta seçilir. Daha sonra Shift e basılı tutarak ilk seçilen noktanın üzerine taşınacak olan ikinci nokta seçilir. Her iki nokta anlatılan sırayla seçildikten sonra Compact düğmesine tıklanır. 5.4 Gemi Forecastle Deck Güvertesinin Ayarlanması Geminin kıç tarafında belli bir postadan önce forecastle olmadığı offset tablosundan görünmektedir. Bu postalarda forecastle noktaları yok edilemeyeceği için, noktalar Compact komutuyla maindeck noktaları üzerine toplanmalıdır. Compact yapılmamış hali Compact yapılmış hali

18 5.5 Gemi Alt Formunun Ayarlanması (Düşey Düzeltme) Sayfa No. 17 Geminin baş profilini düzeltmek için yapılan ayarlamanın aynısı geminin alt formu için uygulanır. Ancak bu seferki toplama boyuna mesafelerin ayarlanması şeklinde değil, yüksekliklerin ayarlanması şeklinde olacaktır. 5.6 Güverte Kontrol Noktalarının Yüksekliklerinin Düzeltilmesi Bir kontrol noktasının koordinat değerleri Control Points görünümünden değiştirilebildiği gibi, model görünümü olan Profile, Plan vb. görünümlerde o noktanın üzerine iki defa tıklamak suretiyle de yapılabilir. Bu şekilde maindeck ve forecastle deck üzerindeki noktalara tıklayarak, Height değerlerini geminin gerçek ofset tablosundaki yükseklikler olarak ayarlayacağız. 5.7 Yüzey Ayarlarının Yapılması 6 numaralı toolbarın 4. düğmesine tıklamak suretiyle karşımıza gelen ekranda oluşturduğumuz yüzey ve yüzeylerin özellikleri görünmektedir. Yüzeye ayırt edici olması için bir isim verilmeli, yüzey tipi NURB seçilmeli ve yüzey mertebesi her iki yönde de uygun biçimde ayarlanmalıdır. Yüzeyin rengi de isteğe bağlı olarak değiştirilebilir. Mavi renkli 3. derece NURB yüzeyi haline getirilmiş görünüm aşağıdaki gibi olacaktır.

19 Sayfa No Modelleme Sonrası Düzeltmelerin Yapılması 6.1 Kesitlerin Belirlenip Görüntülenmesi Bu kitapta anlatılan modelleme yönteminde postalar sütunlara birebir denk gelecek şekilde modellemiş olsak dahi esasında böyle bir zorunluluk olmayıp, yüzeyin üzerinden alacağımız kesitlerin (posta, su hattı, batok) kontrol poligonunu oluşturan ağ çizgileriyle birebir tutmak gibi bir zorunluluğu da yoktur. Bunun en basit kanıtı, bir postayı temsil eden sütundaki noktaların her birini el ile oynatarak farklı boyuna yerler vererek (Long.Pos.), o sütunu posta olmaktan çıkarmamızın mümkün olmasıdır (Örn. baş sınırı modellemek için eklediğimiz F.E. hayali postası). Bu ön açıklamadan sonra modellemesi kısmen tamamlanmış yüzeyimizin kesitlerini ayarlayacağız. Öncelikle Data / Grid Spacing... menüsüne tıklarız. Posta eklemek için Sections seçili iken Add Sections tıklayarak istediğimiz miktarda posta ekleriz. Bu postaların AP den mesafelerini el ile girebileceğimiz gibi, Space e tıklayarak özel olarak da ayarlayabiliriz. Benzer şekilde batokları, su hatlarını ve diyagonalleri de ayarlayıp bu ekranı kapatırız. Perspektif ekranında render özelliği kapalıyken bu ayarladığımız kesitleri görebilmek için 3 numaralı toolbarın ilk üç düğmesini kullanacağız.

20 6.2 Arka Plana DXF Görüntüsü Eklenmesi Sayfa No. 19 Yapılan modelin doğruluğunu kontrol edebilmek için, mevcut ofset tablosundan iki boyutlu endaze olarak atılmış kesitler ile, modelimiz üzerinden Grid Spacing yardımıyla aldığımız kesitlerin üst üste örtüşüp örtüşmedikleri kontrol edilebilir. Bu sayede kitabın başında belirttiğimiz -gerçek ofsetlerin kontrol noktası gibi girilmesinden ötürü oluşan- hatamızın boyutunu tespit edip, kontrol noktalarını el ile sürükleyerek kesitleri örtüştürüp, modelin gemi endazesini %100 temsil etmesini sağlayabiliriz. Bu amaç doğrultusunda, ofset tablosundan endaze çizimi Autocad vb. çizim programında Polyline çizgiler olarak çizilmiş ve DXF uzantısıyla kaydedilmiş olmalıdır. DXF uzantılı bir dosyanın, Maxsurf dosyası içerisine alınıp (sadece görsel kontrol amaçlı kullanılabilmektedir, üzerinden kontrol noktaları oluşturulamaz.) görüntülenmesi için File / Import / DXF Background a tıklanır. DXF dosyası seçildikten sonra aşağıda çıkan ekranda DXF dosyası hazırlanırken yapılmış olan kabuller işaretlenir. Autocad vb. programlarda endaze hazırlanırken çoğunlukla iki boyutlu çalışıldığı için x doğrultusunda ofsetler ve y doğrultusunda yükseklikler temsil edilmektedir. Bu durumda yukarıdaki ekranda Starboard (+ve) ve (X), Up (+ve) ve (Y) seçilmelidir. Halihazırdaki DXF dosyası programa alındığında aşağıdaki görüntü ile karşılaşılır.

21 Sayfa No. 20 Görünüm Body Plan olarak ayarlanarak, geminin gerçek kesitleriyle, ham modelimizdeki kesitler arasındaki farklar görülür. Bu noktadan sonra kontrol noktalarına el ile sürüklemek suretiyle müdahale edilerek model endazeye birebir tutturulur. 6.3 Model Yüzeyinin Başka Programlara Aktarılması Yukarıda tarif edilen el ile yapılacak değişiklikler yapılıp, modelin tamam olduğuna kanaat getirdikten sonra, modelin hesaplamalarının Hydromax programında yapılabileceği gibi, model yüzey veya yüzeyler başka programlara aktarılarak da kullanılabilirler. Aktarma prensip olarak iki türlü olacaktır. Birincisi; modelin, mevcut NURBS yüzeyi olarak IGES formatında aktarılması, ikincisi ise; modelin mevcut görünümünde ekranda görünen çeşitli kesit vb. çizgilerin Polyline olarak DXF formatında aktarılmasıdır. Aktarmanın gerçekleştirilmesi için File / Export / DXF and IGES menüsüne tıklanır. Açılan pencerede gerekli ayarlar seçilerek model DXF veya IGES formatında dışarıya aktarılır.

22 Sayfa No. 21 Önemli Not: Bu notlarda, bahsi geçen ofset tablosu, DXF endaze planı ve kitabın anlatımının takip edilmesi sonucu oluşan ham model CD içeriğinde mevcuttur. Bu notlar amatörce hazırlanmış olup, izinsizce kullanımı, kopyalanması, hatta içinden bilgi araklanıp, kaynak göstermeden kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Faydalı olması dileğiyle.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu DENEME SINAVI ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu 1. Hesap Çizelgesi (Microsoft Office - Excel) uygulamasını açınız. Başlat > Programlar > Microsoft Office > Microsoft Office Excel 2003 yolu izlenerek Excel programı

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam Microsoft Excel Microsoft Office paket programı ile bizlere sunulan Excel programı bir hesap tablosu programıdır. her türlü veriyi tablolar yada listeler halinde tutmak ve bu veriler üzerinde hesaplamalar

Detaylı

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir.

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir. 12. Kat Oluşturma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yeni bir kat yaratmak Yaratılan katlara ulaşmak Kat ayarlarında değişiklik yapmak Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ Microsoft Excel de dosyalar çalışma kitabı olarak isimlendirilir. Bu dosyalar normal belge türüdür. Dosya ismi üzerine fare ile tıklandığında dosya açılır. Excel dosyaları tablolardan

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 EXCEL DE GRAFİK UYGULAMA GRAFİKLER Grafikler, çok sayıda verinin ve farklı veri serileri arasındaki ilişkinin anlaşılmasını

Detaylı

LUCA YENİ ARAYÜZ UYGULAMASI

LUCA YENİ ARAYÜZ UYGULAMASI LUCA YENİ ARAYÜZ UYGULAMASI İçindekiler LUCA Yeni Arayüz Uygulaması... 1 Fiş Listesi Kullanımı... 3 Yeni Fiş... 7 KDV Hesapları... 16 KDV Hesapları Örnek Uygulamalar... 17 Fiş Ayarları... 21 Kısa Yollar...

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak.

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Amaçlarımız 2 Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Microsoft Excel 2010 da bilgi girişi yapabilmek. Excel de

Detaylı

Microsoft Excel 1.BÖLÜM

Microsoft Excel 1.BÖLÜM Microsoft Excel 1.BÖLÜM Dersin Amacı İş hayatını ve günlük yaşamı kolaylaştırmada yardımcı olan işlem tabloları hakkında bilgi vermek. Bu işlem tablolarından en yaygın olarak kullanılan Excel programını,

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 1 MİCROSOFT EXCEL Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde

Detaylı

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız.

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız. Antropi Teach ekranı, 5 bölümden oluşmaktadır. 1.bölümde silgi ve araç kutusu yer almaktadır. 2.bölümde sayfalar arası geçiş yapmayı sağlayan yön okları bulunmaktadır. 3.bölüm tahta işlemi görmektedir.

Detaylı

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? Microsoft Office Paketi ile birlikte kullanıcıya sunulan Powerpoint Programı, etkileşimli sunular (Presentation) hazırlamaya yarayan metin tabanlı

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları Programın açılması Ana ekranın tanıtılması Sekmeler menüsünün tanıtılması Seçili sekmeye göre açılan şeritlerin tanıtılması Veri Girişi Formül ekleme

Detaylı

Windows Live Movie Maker

Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker Nedir? Movie Maker ile, bilgisayarınızda yer alan fotoğraf ve videolarınızı kullanarak, bunlar üzerinde düzenlemeler, değişiklikler yapabilir, müzik dosyaları ekleyebilir, mikrofon

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA

5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA 5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA 5. Hafta Konuları 1. Genel Bilgiler 2. Excel penceresinin tanıtımı 3. Sekmelerin tanıtımı 4. Temel Kavramlar 5.

Detaylı

Video Hazırlama Programı ile Öğretim Materyali Oluşturulması

Video Hazırlama Programı ile Öğretim Materyali Oluşturulması Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi Instructional Technology Support Office Video Hazırlama Programı ile Öğretim Materyali Oluşturulması Orta Doğu Teknik Üniversitesi Middle East Technical University İletişim

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ

TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ ÇALIŞMA TABLOSU (SAYFASI) İŞLEMLERİ Tablo seçimi: Çalışma kitabında işlemler normal olarak etkin bir çalışma tablosunda yapılır. Bazı hallerde birden fazla çalışma tablosu etkin hale

Detaylı

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME 17.1. HİDE Üç boyutlu katı modelleme ve yüzey modellemede Wireframe yapılarının görünmemesi için çizgileri saklama görevi yapar. HİDE komutuna

Detaylı

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kanat Sınırlarını Çizme Taban Kanat Profilinin Hücum ve Firar Kenarları Sınırlarını Çizme Kanat Profilini Dosyadan (.txt) Okuma Geometrik

Detaylı

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I CAD yazılımı nedir? CAD ya da CADD (computer-aided design and drafting) bilgisayar teknolojileri yardımı ile dijital ortamda tasarım yapılabilmesini

Detaylı

Prezi kullanım hatırlatmaları

Prezi kullanım hatırlatmaları Prezi kullanım hatırlatmaları Prezi bize daha ilgi çekici sunumları hazırlama olanağı sunan çevrimiçi bir araç. edu uzantılı e-posta adresiyle alınan üyelikler daha kapsamlı özelliklere sahip. Hesabımızı

Detaylı

Bu düğme tıklandığında karşınıza yandaki gibi bir diyalog kutusu daha gelecektir.

Bu düğme tıklandığında karşınıza yandaki gibi bir diyalog kutusu daha gelecektir. Bu diyalog kutusunda Windows XP de 5 diğer sürümlerinde 6 sekme bulunmaktadır. Temalar sekmesi pencerelerin görünümlerini ayarlamak amacıyla kullanılmaktadır. Tema Bölümünden kutusunun sol tarafındaki

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

8 Dakikada Microsoft Project Öğreniyorum El Kitabı

8 Dakikada Microsoft Project Öğreniyorum El Kitabı 8 Dakikada Microsoft Project Öğreniyorum El Kitabı Hazırlayan: Gemi İnş. ve Gemi Mak.Müh.Ali ÖZEN aliozen@gmail.com 1. Microsoft Project Giriş Sayfa No. 1 İş hedeflerine ulaşmak için kullanılan en temel

Detaylı

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek.

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. MS WORD 4.BÖLÜM Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ekle sekmesini tanır. 2. Kapak sayfası oluşturabilir.

Detaylı

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri 1. ÇALIŞMA ALANI Bir elektronik tablolama yazılımını açtığınızda göreceğiniz şey, kutularla dolu bir pencere olacaktır. Satırlar ve sütunların kesişmesiyle oluşan bu kutulara hücre adı verilir. Hücreleri

Detaylı

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI ( 6. sınıflar için hazırlanmıştır. ) Fevzi Başal Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İçindekiler 1. KAVRAMLAR... 1 2. DOSYA İŞLEMLERİ... 2 3. EXCEL DE KULLANILAN FARE

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

08.11.2015 WORD KULLANIMI

08.11.2015 WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı sağlar. Yeni

Detaylı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı MİCROSOFT WORD (KELİME İŞLEMCİ) Dosya Uzantısı.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken 1997 2003 sürümlerinde.doc tur.) Genel Ekran Görünümü 1.Belge Başlığı 2.Sekmeler 3.Sekme Şeridi 5.Cetveller

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1 Başlarken AutoCAD Arayüzü B Ö L Ü M 1 Ekran Formatı Program ilk çalıştırıldığında AutoCAD yazılımının ilk ekran görünüşüdür AutoCAD arabirimlerinden 2D Drafting & Annotation format görünümüdür. 1 2 AutoCAD

Detaylı

Eğri ve Yüzey Modelleme. Prof. Dr. Necmettin Kaya

Eğri ve Yüzey Modelleme. Prof. Dr. Necmettin Kaya Eğri ve Yüzey Modelleme Prof. Dr. Necmettin Kaya Noktalardan geçen eğri tanımı Spline ı oluşturacak noktaların üzerinden geçerek bir spline eğrisi oluşturulur. Spline derecesi = Nokta sayısı - 1 DERECE

Detaylı

PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU

PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU ŞUBAT - 2014 PERSONEL ÖDEMELERİ UYGULAMA GELİŞTİRME VE DESTEK ŞUBESİ 1 İçindekiler GİRİŞ......3 1. HARCAMA BİRİMLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER..3 1.1.

Detaylı

Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası

Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 18.08.2017 Copyright 2017 AKINSOFT 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi AKINSOFT WOLVOX

Detaylı

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY HELICAL SWEEP YÖNTEMİ İLE CİVATA ÇİZİMİ 1. Bu ve bundan sonraki hafta basit bir cıvata çizimi yapılacaktır. Cıvata çizimi için ilk olarak cıvata başını çizmek gerekir. Bunun için bir altıgen çizip bu altıgeni

Detaylı

İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2

İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2 İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2 Öğr.Gör.Ali ATALAY EXCEL PAKET PROGRAMI Günümüzde hesap tablosu, veri analizi, kod yazımı, grafik çizimi, veri tabanı oluşturma gibi bir çok özelliği olan

Detaylı

Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama

Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama 4.1 POWERPOINT Sunu Programı Giriş Power Point sunu hazırlama programı, bir konu hakkında bilgi vermek veya herhangi bir ürünü tanıtmak gibi istenen anlatımları

Detaylı

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1 MICROSOFT WORD 2002 Microsoft Word 2002, bir kelime işlem programı olup, Microsoft Office XP bileşenidir. Word 2002 programı kullanılarak, mektup, rapor, kitap gibi belgeler hazırlanabilir. Bu belgelere

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

10. Döşeme Aracı. Döşemeler katları birbirinden ayıran yapı elemanlarıdır. Döşeme Aracı Araç Kutusu üzerinde simgesi ile temsil edilmektedir.

10. Döşeme Aracı. Döşemeler katları birbirinden ayıran yapı elemanlarıdır. Döşeme Aracı Araç Kutusu üzerinde simgesi ile temsil edilmektedir. 10. Döşeme Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Döşeme oluşturmak Döşeme kotu ve kalınlığını tanımlamak Döşeme şeklini değiştirmek Döşeme üzerine boşluk açmak Farklı şekillerden döşeme yaratmak Döşeme geçerli

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

Samsun Çocuk Hizmetleri İ l Koordinasyon Sekretarya Birimi

Samsun Çocuk Hizmetleri İ l Koordinasyon Sekretarya Birimi Samsun Çocuk Hizmetleri İ l Koordinasyon Sekretarya Birimi Veri Giriş Sistemi Klavuzu Amaç Veri Giriş Sistemi, koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının takibinde ve uygulamasında ilgili kurumları daha

Detaylı

POWER POINT SUNU PROGRAMI

POWER POINT SUNU PROGRAMI POWER POINT SUNU PROGRAMI Power Point bir Sunu (Slayt) programıdır. MS-Office uygulamasıdır ve Office CD sinden yüklenir. Programı çalıştırabilmek için; Başlat/Programlar/Microsoft Office/Microsoft Office

Detaylı

MICROSOFT EXCEL 2002

MICROSOFT EXCEL 2002 MICROSOFT EXCEL 2002 Microsoft Excel, verileri hesaplama, yenileme, depolama, grafik hazırlama, sıralama, tablo gibi işlemlerin yapılabilmesini sağlayan bir hesap programıdır.excel dosyalarında verilerin

Detaylı

Doç. Dr. İsmail Rakıp Karaş www.ismailkaras.com irkaras@gmail.com. Hazırlayan: İdris Kahraman

Doç. Dr. İsmail Rakıp Karaş www.ismailkaras.com irkaras@gmail.com. Hazırlayan: İdris Kahraman 7. Doç. Dr. İsmail Rakıp Karaş www.ismailkaras.com irkaras@gmail.com Hazırlayan: İdris Kahraman Dreamweaver Dreamweaver en iyi web editör yazılımlarından biridir. Biz tasarım modunda çalışırken,dreamweaver

Detaylı

Teknik Resim Çıkartılması

Teknik Resim Çıkartılması Teknik Resim Çıkartılması Open komutuna tıklayarak daha önce çizmiş olduğumuz D2-Revolved Feature isimli part dosyamızı açalım. New komutuna tıklayarak yeni bir Drawing dokümanı oluşturalım. Karşımıza

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

Koordinat Dönüşümleri (V )

Koordinat Dönüşümleri (V ) KOORDİNAT DÖNÜŞÜMLERİ ve FARKLI KOORDİNAT SİSTEMLERİ İLE ÇALIŞMA FieldGenius ile birden fazla koordinat sistemi arasında geçiş yaparak çalışmak mümkündür. Yaygın olarak kullanılan masaüstü harita ve CAD

Detaylı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1 1-PowerPoint i Tanıyalım 2-PowerPoint programını açmak 3-Slayt Kavramı ve yeni slaytlar ekleme 4-Slayt Düzeni işlemleri 5-Slayt Tasarımı 6-Slayt geçişleri 7-Animasyonlar

Detaylı

Sunu Hazırlama Paket Programı (Microsoft Office PowerPoint 2003)

Sunu Hazırlama Paket Programı (Microsoft Office PowerPoint 2003) Sunu Hazırlama Paket Programı (Microsoft Office PowerPoint 2003) Herhangi bir konu için sunum hazırlamamız gerektiğinde kullanılacak olan bir program. Sunu hazırlama programı sayesinde, yansıda dinleyicilerin

Detaylı

MS-OFFICE EXCEL 2003

MS-OFFICE EXCEL 2003 MS-OFFICE EXCEL 2003 İnternetten indirilmiş ders notları düzenlenmiştir. Excel; bir hesap tablosu ve grafik programıdır. Genellikle matematiksel işlemler, tablo ve grafik çizimleri için kullanılır. Microsoft

Detaylı

MS-OFFICE EXCEL 2003 21.05.2014. Formül çubuğu: Yapacağımız hesaplama için kullanacağımız formülü yazdığımız yer.

MS-OFFICE EXCEL 2003 21.05.2014. Formül çubuğu: Yapacağımız hesaplama için kullanacağımız formülü yazdığımız yer. SÜTUN 21.05.2014 MS-OFFICE EXCEL 2003 İnternetten indirilmiş ders notları düzenlenmiştir. Excel; bir hesap tablosu ve grafik programıdır. Genellikle matematiksel işlemler, tablo ve grafik çizimleri için

Detaylı

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.)

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) AYRANCILAR ORTAOKULU BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) SORU 9-) Yandaki butonun görevi nedir? 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik

Detaylı

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur.

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur. Yazı Tipi Stili HTML kodları 47 Kalın İtalik Altı Çizili 9.2.6 Metin yükseltme veya alçaltma 1. Sayfa görünümünde, belge penceresinin altındaki Tasarla düğmesini tıklatın. 2.

Detaylı

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu MS POWERPOINT 2010 PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları ve taslaklar

Detaylı

Dosyalama olarak: HTML, PDF, DOC ve XLS dosya türlerini kullanabilirsiniz. Kütüphane Modülü açıldığında Vet.Asistanı Kütüphanesi ekrana gelmektedir.

Dosyalama olarak: HTML, PDF, DOC ve XLS dosya türlerini kullanabilirsiniz. Kütüphane Modülü açıldığında Vet.Asistanı Kütüphanesi ekrana gelmektedir. Vet.Asistanı programında Kütüphane bölümü geliştirilerek Özel Kütüphanem modülü eklenmiştir. Bu modül ile istediğiniz verileri siz kendiniz oluşturabilir, değiştirebilir ya da bir başkasının hazırlamış

Detaylı

POWERPOINT KULLANIMI

POWERPOINT KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER Powerpoint 2003 Uzantısı.doc Powerpoint 2007/2010 Uzantısı.docx

Detaylı

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları BÖLÜM 04 Çalışma Unsurları Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çalışma Unsurları Parça ya da montaj tasarımı sırasında, örneğin bir eskiz düzlemi tanımlarken, parçanın düzlemlerinden

Detaylı

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon Ecat 8 Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon 2015 01.01 1 Ecat8 Nedir? Firmaların elektronik yedek parça kataloğu ihtiyacını karşılamak için Hakbim Bilgi İşlem tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam

Detaylı

KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI

KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI Microsoft Office Word programı, Amerika da bulunan ve Bill Gates in sahibi olduğu yazılım firması Microsoft tarafından

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (ArcGIS-SQL)

Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (ArcGIS-SQL) Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (ArcGIS-SQL) İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü 2014 2015 Güz Yarıyılı Uygulama 2 ArcGIS Yazılımı ile Mekânsal

Detaylı

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6 B Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/2018 3D ve Veri Değişimi Netcad 7.6 Kartoğrafya Kartografya Anabilim Dalı Dalı Dalı 2018 K T Ü H a r i t a M ü h e n d i s l i ğ i 3D+: 'NETCAD 3D+', kent ve arazi

Detaylı

PENGUEN. PROJE GÖREVİ Masaüstü objesi olarak bir penguen tasarlamak. Kılavuz üzerinde örnek çizim

PENGUEN. PROJE GÖREVİ Masaüstü objesi olarak bir penguen tasarlamak. Kılavuz üzerinde örnek çizim PENGUEN PROJE GÖREVİ Masaüstü objesi olarak bir penguen tasarlamak Bitmiş ürün Kılavuz üzerinde örnek çizim Ekstra Çalışma Seçtiğiniz başka bir figure tasarlayın STEP BY STEP GUIDE FOR CREATING A PENGUIN

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Uyap Sorgu Modülü

İÇİNDEKİLER. Uyap Sorgu Modülü UYAP Sorgu Modülü Uyap Sorgu Modülü İÇİNDEKİLER UYAP Sorgu Modülü... 3 Menü Yetkisinin Verilmesi... 3 1- Uyap Portalına Hukuk Partner üzerinden Bağlanmak... 3 2- Uyap Duruşma Sorgusu... 4 3- Hukuk Partner

Detaylı

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III Dolgu (Fillet) Dolgu (Fillet) komutu, 2 boyutlu nesnelerin kenarlarını ya da 3 boyutlu nesnelerin bitişik yüzeylerini yuvarlamakta ya da dolgulamaktadır.

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

GİB Portal deki Faturaları efinans Portal e Taşıma

GİB Portal deki Faturaları efinans Portal e Taşıma 1 / 15 GİB Portal deki Faturaları efinans Portal e Taşıma Geçmiş dönemden kalan faturalarınızı efinans Portal e yükleyerek efinans ın arşivleme hizmetinden 10 yıl boyunca faydalanabilirsiniz. efinans a

Detaylı

Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma

Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma Dilimleme Photoshop ta üzerinde çalışılan resim dosyaları, düzenlenen fotoğraflar veya tasarlanan sayfalar web ortamında kullanılmak üzere hazırlanabilir. Bir web sayfasını

Detaylı

ELEKTRONİK ÇİZELGE. Hücreleri Biçimlendirme. Formülleri Kullanma. Verileri Sıralama. Grafik Oluşturma 1) HÜCRELERİ BİÇİMLENDİRME

ELEKTRONİK ÇİZELGE. Hücreleri Biçimlendirme. Formülleri Kullanma. Verileri Sıralama. Grafik Oluşturma 1) HÜCRELERİ BİÇİMLENDİRME Hücreleri Biçimlendirme ELEKTRONİK ÇİZELGE Formülleri Kullanma Verileri Sıralama Grafik Oluşturma 1) HÜCRELERİ BİÇİMLENDİRME Elektronik Çizelge de sayıları; bin ayracı, yüzde oranı, tarih/saat ve para

Detaylı

Kırklareli Üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi Evrak Kayıt Programı Kullanım Kılavuzu Kırklareli Üniversitesi Evrak takibi açısından kullanıcıya büyük ölçüde hız ve evrakın kolay bulunabilme özelliği vermiştir. Deftere yapılan kayıt esnasında yaşanılan

Detaylı

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin: Satır/Sütun/Hücre Ekleme Paket Programlar Not_04 Oluşturduğunuz tabloya satır, sütun ve hücre ekleyebilirsiniz. Bunun için ekleme yapacağınız hücreye tıklayın ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Detaylı

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE ŞEKİL EKLEMEK Sayfaya menüdeki şekilleri ekleyebiliriz. 1 ŞEKİL EKLEME UYGULAMASI Sayfaya yukarıdaki şekilleri ekleyin. WORDART EKLEMEK Sayfaya 3 boyutlu yazı ekleyebiliriz.

Detaylı

Şekil Yazı tipini biçimlendirme araç çubuğu simgeleri

Şekil Yazı tipini biçimlendirme araç çubuğu simgeleri BÖLÜM 2 2. YAZILARI BİÇİMLENDİRME 2.1. Yazı Tipini Değiştirme Word programında, yazılan bilgiler daktilodaki gibi tek tip yazı olmaz. Yazılarda farklı biçimler kullanılarak belgelerin daha etkileyici olması

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II 0 BÖLÜM 1 ORCAD PROGRAMINA GİRİŞ: OR-CAD programını başlatmak için Başlat menüsünden programlara gelinir. Programların içerisinde ORCAD Release 9 ve bunun içerisinden de ORCAD Capture seçilir. Karşımıza

Detaylı

AYAKTAN HASTA İLAÇ MUAFİYET RAPORU

AYAKTAN HASTA İLAÇ MUAFİYET RAPORU S İS O F T S AĞ L I K BİL G İ S İS T E ML E R İ 2019 - ANK AR A 1. SUNUM 1.1. Genel Hususlar İlaç Muafiyet Raporu, hastanın muayenesi sonrasında uzun süreli ilaç kullanımına karar verildiği durumlarda

Detaylı

MICROSOFT EXCEL 2000

MICROSOFT EXCEL 2000 MICROSOFT EXCEL 2000 Microsoft Excel, verileri hesaplama, yenileme, depolama, grafik hazırlama, sıralama, tablo gibi işlemlerin yapılabilmesini sağlayan bir hesap programıdır.excel dosyalarında verilerin

Detaylı

TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER

TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER 1 TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER 2 Sunu: Belli bir konunun resim, grafik, metin, ses ve görüntüler

Detaylı

22. Ölçü ve Kot Eklemek

22. Ölçü ve Kot Eklemek 22. Ölçü ve Kot Eklemek Bu Konuda Öğrenilecekler: Ölçülendirme birimi ve hassasiyetini ayarlamak Doğrusal ölçülendirme aracı geçerli ayarları ile çalışmak Doğrusal ölçülendirme çizgisi oluşturmak Mevcut

Detaylı

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca MMP (Mali Müşavir Paketi) bilgileri ile Luca Üye girişinden sisteme giriş yapıldıktan sonra Luca Net Kobi Ticari Giriş butonuna basarak programa giriş

Detaylı

13 Aralık 2007. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar. Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz

13 Aralık 2007. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar. Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz 13 Aralık 2007 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Raporlar KULLANICI TANIMLI RAPORLAR Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz Kendi isteklerinize özel rapor tasarımları

Detaylı

CAEeda ÇÖZÜMÜ YAPILMIŞ NACA 0012 KANADI İÇİN 2B ÇİZİM EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda ÇÖZÜMÜ YAPILMIŞ NACA 0012 KANADI İÇİN 2B ÇİZİM EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM ÇÖZÜMÜ YAPILMIŞ NACA 0012 KANADI İÇİN 2B ÇİZİM EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Çözümü yapılmış *.pos.edf dosyasında bulunan çözümağını al. Sonlu eleman modeli üzerinde bulunan

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2010 İLE GRAFİK OLUŞTURMA

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2010 İLE GRAFİK OLUŞTURMA MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2010 İLE GRAFİK OLUŞTURMA YAZARLAR BÜŞRA TÜFEKCİ/ e-mail busratufekci@anadolu.edu.tr FERİDE NUR ŞAHİN/ e-mail fns@anadolu.edu.tr MAYIS 2013 ÖNSÖZ Bu kılavuz Microsoft Office Excel

Detaylı

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 130 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Ders Sunumu 2 Yrd. Doç. Dr. Eray Arslan eray.arslan@inonu.edu.tr Çizim Alanı Sınırlarının Ayarlanması (Limits komutu)

Detaylı

Bu bölümde modeli projelendirmeye yönelik AutoCAD den dosya almak, kesit oluşturmak, ölçülendirme ve yazı yazma komutları ele alınacaktır.

Bu bölümde modeli projelendirmeye yönelik AutoCAD den dosya almak, kesit oluşturmak, ölçülendirme ve yazı yazma komutları ele alınacaktır. 04. Projelendirme Bu bölümde modeli projelendirmeye yönelik AutoCAD den dosya almak, kesit oluşturmak, ölçülendirme ve yazı yazma komutları ele alınacaktır. AutoCAD den Dosya Almak Çok sık bir şekilde

Detaylı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Pro/E Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Pro/E Sketch (Taslak Çizim) Ortamı / Yrd.

Detaylı

MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1

MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1 MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1 Kelime İşlemci I. Uygulamanın Kullanımı A. Kelime İşlemcisiyle İlk Adımlar B. Ayarların Yerleştirilmesi C. Kaydetmek D. Yardım Fonksiyonlarını Kullanma II. Temel İşlemler

Detaylı

Hukuk Parter ile SMS Yönetimi

Hukuk Parter ile SMS Yönetimi Hukuk Parter ile SMS Yönetimi Hukuk Partner ile SMS Yönetimi İÇİNDEKİLER Hukuk Partner ile SMS Yönetimi... 3 SMS Gönderimi ile ilgili Tanımlamalar... 3 SMS Gönderimine ilişkin yetkiler... 3 SMS Hesabı

Detaylı