KOMPOZİT MALZEMELER: GİRİŞ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KOMPOZİT MALZEMELER: GİRİŞ"

Transkript

1 KOMPOZİT MALZEMELER: GİRİŞ

2 Kompozit Malzeme Kavramı İki veya daha fazla, farklı özellikteki malzemelerin birleştirilmesi ile elde edilen ve bu malzemelerin daha önceki özelliklerinden çok daha farklı özellikler sunan malzemelere kompozit malzemeler denir. Lif takviyeli kompozit malzemeler destek yapısı ve matristen oluşur. Destek yapısı, malzemeye mukavemet ve sertlik kazandırırken matris destekleyiciler arasında yük transferini sağlar, malzemeye şekil verir, destekleyici yapıyı dış etkenlerden korur.

3 Kompozit malzeme sektörüne genel bakış 2010 yılı için dünya genelinde kompozit sektörü yıllık 10 milyon ton üretime ulaşmıştır. K. Amerika (%48) Avrupa ülkeleri (%29) Asya ülkeleri (%23) Dünya genelinde üretilen polimerik kompozitlerin yaklaşık %90 ı cam lifi takviyelidir. Kaynak: Nodal Consultants. DiGITIP Study for French Govt Service of Manufacturing Industries; 2001.

4 Amerika da cam lifi takviyeli kompozit üretimi: Kaynak: Alcock, M., Boyko, S., McKay, S., Market Potential for Biofibres to Replace E-Glass in Composite Materials, Marketing Report No: R02, Department of Agriculture and Agri-food Canada, Rev 1.0, 4 April, 2007.

5 K. Amerika da cam lifi formları (yılda toplam 632,000 ton cam lifi) Chopped strand+ Chopped strand mat 139,000 ton Doğal lifler 4-5cm Kaynak: Alcock, M., Boyko, S., McKay, S., Market Potential for Biofibres to Replace E-Glass in Composite Materials, Marketing Report No: R02, Department of Agriculture and Agri-food Canada, Rev 1.0, 4 April, 2007.

6 Avrupa da kompozit üretimi: Almanya (%27) İtalya (%17) Fransa (%16) Kaynak: Alcock, M., Boyko, S., McKay, S., Market Potential for Biofibres to Replace E-Glass in Composite Materials, Marketing Report No: R02, Department of Agriculture and Agri-food Canada, Rev 1.0, 4 April, 2007.

7 Asya kompozit üretimi: Japonya Çin Kore Hindistan Kaynak: Alcock, M., Boyko, S., McKay, S., Market Potential for Biofibres to Replace E-Glass in Composite Materials, Marketing Report No: R02, Department of Agriculture and Agri-food Canada, Rev 1.0, 4 April, 2007.

8 Kompozit pazarının değer olarak yarısını, hacimsel olarak ise %26 sını havacılık ve otomotiv sektörleri oluşturmaktadır. Kaynak: Nodal Consultants. DiGITIP Study for French Govt Service of Manufacturing Industries; 2001.

9 DOĞAL LİF TAKVİYELİ KOMPOZİTLER

10 Doğal lif kompozitleri Avrupa Komisyonu tarafından 2002 yılında çıkarılan ELV (End of Life Vehicles) yasasıyla birlikte Avrupa Birliği ülkelerinde üretilen araçların 2005 yılı itibariyle %85, 2015 yılı itibariyle ise %95 oranında geri dönüştürülebilir ya da biyolojik olarak parçalanabilir olması gerekmektedir. Bu yasayla birlikte otomobil üreticileri özellikle araçların iç bileşenlerinde cam lifi destekli plastik (GRP) malzemelerden ziyade doğal liflerle desteklenmiş termoset ya da termoplastik kompozitlere yönelmiştir. Kaynak: The European Parliament and the Council of the European Union. Directive 2000/53/EC of the European Parliament and the Council of End- of-life Vehicles. Journal of the European Communities October 21st, EG N 269 S. 34 L 269/34.

11 Bunun yanında çevresel kirlenme, küresel ısınma ve petrol kaynaklarındaki tükenme de petrol bazlı sentetik malzemelerden ziyade doğal lif kompozitleri kullanımını artırmaktadır. Otomotiv bileşenlerinde en fazla kullanılan doğal lifler sırasıyla keten, kenevir, jüt, sisal ve kenaf gibi sert liflerdir. Doğal lif kompozitleri

12 WPC ve NFC kavramları Tabii selülozik esaslı kesikli liflerin destek yapısı olarak polimerik malzemeler ile birlikte üretilerek meydana gelen kompozit yapılara tabii lif destekli (NFC) ve ağaç lifi destekli (WPC) kompozit yapılar denir. Ağaç lifi de tabii ve selülozik esaslı bir lif olmakla birlikte lif uzunluğu çok kısa (1-3 mm) olduğundan terminolojide lif (fibre) olarak değil çok kısa lifler için kullanılan talaş (whiskers) terimi ile nitelendirilmektedir.

13 Doğal Lif Takviyeli Kompozitlerin Tarihi Doğal lif takviyeli yeşil kompozitlerin otomotivde ilk kullanımı 1941 de Henry Ford tarafından üretilen bitkisel lif (kenevir) takviyeli soya yağı araç gövde panelleri ile olmuştur (Sağ üst resim) [Hanninen et al, 2010]. Ancak o tarihlerde sentetik reçinelerin doğal reçinelere göre çok daha ucuz olması bu malzemenin seri üretimine imkân vermemiştir. Bu yıllarda doğal lif takviyeli kompozitlerin otomotivde kullanımına diğer bir örnek ise 1958 yılında Almanya da VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau firması tarafından üretilen Trabant arabalarıdır (Sağ altta) Bu arabaların gövdesinde pamuk lifi takviyeli fenolik reçine kompozitleri kullanılmıştır [Sonntag W, at al. 2002].

14 Doğal Lif Takviyeli Kompozitlerin Tarihi Bilhassa, İkinci Dünya Savaşı ile birlikte kompozit endüstrisi cam lifi takviyeli kompozitlere doğru kaymıştır. Bu tarihlerde cam lifi takviyeli kompozitler hafif ve güçlü olmasının yanında radar sinyallerine karşı saydam olmasından dolayı savaş uçağı üretiminde kullanılmıştır. İkinci Dünya Savaşı ndan sonra kompozit endüstrisi tekne ve gemi sektörüne yönelmiş ve 1946 yılında ilk kompozit tekne üretilmiştir. Yine bu tarihten sonra kompozitlerin günlük hayatta kullanımı da yaygınlaşmıştır li yıllarda ilk petrol krizinin yaşanmasıyla birlikte doğal lif kompozitlerine ilgi yeniden sınırlı olsa da artmıştır [Hanninen et al., 2010] li yıllarda jüt ve sisal lifleriyle takviye edilmiş epoksi ve polyester reçinelerden ucuz bina malzemeleri üretilmiştir [Winfield et al, 1974], [Paramasivam et al, 1974]. Doğal lif takviyeli biyo-kompozitlerin modern anlamda doğuşu 1980 li yıllarda gerçekleşmiştir.

15 Doğal liflerin otomotiv endüstrisinde kullanımı 2004 yılı itibariyle dünya çapında yıllık araç üretimi yaklaşık 69 milyondur. Bu değerin 2020 yılı itibariyle 76 milyon a ulaşması beklenmektedir. Otomotivde karbon lifi takviyeli kompozitler gibi pahalı kompozitlerin yanında özellikle cam lifi takviyeli polyester (GRP) kompozitleri ve doğal lif takviyeli kompozitler gibi daha ucuz malzemeler de kullanılmaktadır. Kaynak. Thomas, G.S., Renewable Materials for Automotive Applications, Daimler- Chrysler AG, Stuttgart, 2000.

16 Kaynak: Khalil, H., The Canadian Opportunity for Bio-Fibres in Automotive Parts, Bio-material-Back to the Future Workshop, Winnipeg, Manitoba March 18-19, 2008

17 Doğal liflerin otomotiv endüstrisinde kullanımı Mercedes S sınıfı otomobillerin 27 bileşeni toplam ağırlığı 43 kg olacak şekilde doğal lif kompozitlerinden üretilmektedir. Kaynak: Thomas, G.S., Renewable Materials for Automotive Applications, Daimler- Chrysler AG, Stuttgart, 2000.

18 Kaynak: Bledzki, A.K., Faruk, O., Sperber, V.E., Cars from Bio-Fibres, Macromolecular Materials and Engineering, 291: , 2006.

19 Kaynak: Janssen E, Overview about Actual and Future Use of Fibersin Transportation, 49. Man-Made Fibers Congress Dornbirn/Österreich, September 2010

20 Otomotiv kompozitlerinden beklentiler Çekme mukavemeti ve kopma uzaması Young modülü Darbe dayanımı Koku özellikleri Yanmazlık Akustik özellikler Prosese yatkınlık (sıcaklık ve proses süresi) Boyutsal stabilite Su ve nem alım özellikleri Kaza durumunda kırılma karakteri

21 Doğal lif kompozitlerinin cam lifi takviyeli kompozitlere göre avantajları Yenilenebilirlik ve Ucuzluk Doğada biyolojik olarak parçalanabilirlik Geri dönüştürülebilirlik Sürdürülebilirlik Daha az makine ekipmanı yıpranması Üretim sırasında daha az enerji gereksinimi Kullanım ömrü bitiminde yakma suretiyle enerjinin geri dönüşümü Daha az sağlık ve güvenlik riski Düşük yoğunluk nedeniyle bu malzemelerden üretilen araç parçalarında hafiflik ve hafiflikten kaynaklanan yakıt tasarrufu Kolay şekil verilebilirlik Cam lifi takviyeli kompozitlerle yarışabilecek seviyede spesifik mekanik özellikler İyi akustik ve termal yalıtım özellikleri CO 2 dengesi

22 Doğal lif kompozitlerinin dezavantajları Yüksek hidrofillik Hidrofil doğal lifler ve hidrofob reçineler arasında uyumsuzluk ve buna bağlı arayüz sorunları Düşük darbe tokluğu Doğal liflerin üniform olmayan yapısı Düşük çalışma sıcaklığı gereksinimi (<200 ⁰C)

23 Doğal lifler vs. Cam lifleri Doğal lifler E-Cam lifi Yoğunluk Düşük (1,4-1,5 g/cm 3 ) Yüksek (2,55 g/cm 3 ) Fiyat dolar/kg 1.3 dolar/kg Yenilenebilirlik Yok Var Geri dönüşüm Mümkün Mümkün değil Enerji tüketimi Düşük (9.55 MJ/kg-keten) Yüksek (54.7 MJ/kg) CO 2 -nötral özellik Evet Hayır Makineyi aşındırma Yok Var Solunduğunda risk Yok Var Atık Biyo-parçalanabilir Biyo-parçalanabilir değil Çekme muk. (MPa) Young Modülü (GPa) Spesifik muk. (MPa/(g.cm 3 )) Spesifik mod. (GPa/(g.cm 3 )) Kopma uzaması (%) Nem alımı (%) Kaynak: Bledzki, A.K., Faruk, O., Sperber, V.E., Cars from Bio-Fibres, Macromolecular Materials and Engineering, 291: , 2006.

24

25 DOĞAL LİFLER

26 Doğal lifler Doğal Lifler: Bitkisel lifler (pamuk, keten, jüt v.s) Hayvansal lifler (yün, ipek) Mineral lifleri (asbest, bazalt) olmak üzere 3 e ayrılır. Otomotiv endüstrisinde kullanılan doğal lifler ağırlıklı olarak bitkisel esaslı liflerdir.

27 Doğal lifler

28 Doğal lifler Lif Yoğunluk Çap (µm) Çekme mukavemeti Young modülü Kopma uzaması Referans (g/cm 3 ) (MPa) (GPa) (%) Pamuk Mohanty et al., 2000 Bismarck et al, 2005 Jüt Mohanty et al., 2000 Keten Mohanty et al., 2000 Bismarck et al, 2005 Kenevir Mohanty et al., 2000 Bismarck et al, 2005 Rami Mohanty et al., 2000 Sisal Mohanty et al., 2000 Ananas Mohanty et al., 2000 H. cevizi Mohanty et al., 2000 E-cam 2.5 < Mohanty et al., 2000 Bismarck et al, 2005 S-cam Mohanty et al., 2000 Aramid Mohanty et al., 2000 Karbon Mohanty et al., 2000 Bismarck et al, 2005

29 Doğal lifler Lif Selüloz Hemiselüloz Lignin Pektin Nem Yağ/mum Mikrofibriler (% ağ.) (% ağ.) (% ağ.) (% ağ.) (% ağ.) (% ağ.) açı (der.) Keten Kenevir Jüt Kenaf Rami Sisal Ananas Muz Abaca Pamuk H. cevizi Saman Kaynak: Bismarck et al, 2005

30

31 Doğal lifler

32 Bitkisel lifler botanik bilimine göre 6 sınıfa ayrılmaktadır: Sak kabuğu lifleri (Bast fibers): Jüt, keten, kenevir, rami ve kenaf. Yaprak lifleri (leaf fibers): Muz, sisal, agav, ananas. Tohum lifleri (seed fibers): Pamuk, hindistan cevizi, kapok. Çekirdek lifleri (core fibers): Kenaf, kenevir, jüt. Otsu lifler (grass fibers): Buğday, pirinç sapı. Odunsu lifler ve kökler. Doğal lifler

33 Sak kabuğu lifleri (Bast Fibres): Bitki gövdelerinin dış katmanlarından elde edilen liflere denir. Kompozit üretiminde en çok kullanılan lif grubudur. Bu grubun en önemli üyeleri ılıman iklimlerde yetişen keten, kenevir, ile tropikal iklimlerde yetişen jüt ve kenaftır. Sak kabuğu lifleri

34 Keten (Linum usitatissimum) Genelde Mart-Mayıs aylarında ekilir ve türüne bağlı olarak 1 metreye kadar büyüyebilir. Keten son zamanlarda otomotiv iç komponentlerinde çok miktarda kullanılmaktadır. Yıllık keten üretimi 830,000 tondur. En önemli keten üreticileri Fransa, Belçika, Hollanda ve Kazakistan dır. Kaynak: Summerscales, J., Dissanayake, N.P.J., Virk, A.S., Hall, W., A Review of Bast Fibres and Their Composites. Part 1 Fibres as Reinforcements, Composites: Part A (41): , Jute production and Trade, accessed at

35 Kenevir (Cannabis sativa L.) Asya orjinli bir bitkidir. Çin de 4500 yıldan beri üretilmektedir. Kenevir lifi gübre ya da böcek ilaçlarına gerek duymadan yetişebilir. Dolayısıyla üretim maliyeti düşüktür. Uygun ılıman koşullarda sadece 12 haftada 4 m büyüyebilir. Yılda 2-3 kez ekilebilir. Yıllık kenevir üretimi 214,000 tondur. Başlıca üreticiler Çin, İtalya, Yugoslavya ve Rusya dır. Kaynak: Summerscales, J., Dissanayake, N.P.J., Virk, A.S., Hall, W., A Review of Bast Fibres and Their Composites. Part 1 Fibres as Reinforcements, Composites: Part A (41): , Jute production and Trade, accessed at

36 Jüt (Corchorus capsularis) Corchorus capsularis (beyaz jüt) ve Corchorus olitorius (siyah jüt) Jüt pamuktan sonra ikinci en çok üretilen doğal liftir m büyüyebilir. Başlıca jüt yetiştiriciler Bangladeş, Hindistan, Brezilya, Çin ve Endonezya dır. Yılda 2-3 kez ekilebilir. Jüt takviyeli termoplastikler Alman otomotiv endüstrisinde büyük kullanım alanı bulmuştur (1996 da 4000 ton iken 1999 da 21,000 ton). Yıllık jüt üretimi 2,300,000 ton dur. Bu üretimin %60 ı hindistan, %35 kadarı Bangladeş tarafından üretilir. Kaynak: Summerscales, J., Dissanayake, N.P.J., Virk, A.S., Hall, W., A Review of Bast Fibres and Their Composites. Part 1 Fibres as Reinforcements, Composites: Part A (41): , Jute production and Trade, accessed at

37 Kenaf (Hibiscus cannabinus) Afrika orjinlidir. Afrika ve Asya nın tropikal bölgelerinde yetişir. Kenaf yılda 2-3 kez ekilebilir. Kenaf 4 5 ay içerisinde 4 6 m boya erişir. Yıllık kenaf üretimi 970,000 tondur. Kaynak: Summerscales, J., Dissanayake, N.P.J., Virk, A.S., Hall, W., A Review of Bast Fibres and Their Composites. Part 1 Fibres as Reinforcements, Comp: Part A (41): , 2010.

38 Doğal liflerin yapısı Selüloz içeriği Polimerizasyon derecesi Kristalizasyon derecesi Mikrofibriler açı John, M.J., Thomas S., Biofibres and biocomposites, Carbohydrate Polymers, 71: , Charlet K., Baley C., Morvan C., Jernot J.P.,Gomina M, Breard J., Characteristics of Herme`s flax fibres as a function of their location in the stem and properties of the derived unidirectional composites, Composites part A: 38, 2007,

39 Doğal liflerin yapısı Doğal lifler: Selüloz Hemiselüloz Pektin Lignin Yağ moleküllerinden oluşur.

40 DOĞAL LİF KOMPOZİTİ ÜRETİM YÖNTEMLERİ

41 Doğal lif kompoziti üretimi: Üretim yöntemleri 2005 yılı itibariyle üretilen doğal lif takviyeli kompozitlerin %96 sı basınçlı kalıplama yöntemiyle üretilmekteydi. Son 5 yılda ise enjeksiyon kalıplamanın önemi gittikçe artmaktadır. Carus, M.; Müssig, J.; Gahle, Ch. 2008: Naturfaserverstärkte Kunststoffe. FNR e.v., Gülzow

42 Kaynak: Mieck, K. P., Stand und Entwicklung des Einsatzes von Naturfasern und umweltfreundlich hergestellten Cellulosefasern für Composites Eine werkstoffliche Betrachtung, Proceedings: 2. Internationales Symposium Werkstoffe aus nachwachsenden Rohstoffen, Erfurt/Germany, 01./02. September 1999.

43 Üretim yöntemleri-basınçlı Kalıplama Bu yöntem doğal lif takviyeli termoset ya da termoplastik üretiminde kullanılır. Termoplastik üretiminde doğal lif ve termoplastik lif keçeleri tabakalar halinde üstüste konularak sıcak kalıpta ısıtılır. Böylece termoplastik eriyerek uygulanan basınçla life penetre olur. Daha sonra kalıp soğuk prese taşınarak soğutulur.

44 Bu yöntemde 80-90mm uzunluğunda lifler kullanılır. Kaynak: Törnqvist R., Maier, W., Natural Fiber Reinforced Termoplastics Tailored for Interior Applications, Quadrant Plastic Composites.

45 Kaynak: Törnqvist R., Maier, W., Natural Fiber Reinforced Termoplastics Tailored for Interior Applications, Quadrant Plastic Composites.

46 Otomotivdeki Üretim Hattı

47

48 Bu yöntemde lif granülleri bir ısıtma bölgesine gelirler. Burada lifler ve termoplastik matris birleştirilerek istenen lifpolimer oranına sahip paletler oluşturulur. Bu yöntemde 4-6 mm uzunluğunda kısa keten, kenevir ve jüt lifleri kullanılır. Lifler polimer ile tek ya da çift vidalı ekstruderde birleştirilir. Buradan elde edilmiş olan peletler, enjeksiyon kalıplama makinelerinde nihai ürüne dönüştürülür. Üretim yöntemleri-enjeksiyon Kalıplama

49 OTOMOTİVDE UYGULAMA ALANLARI

50 Motor kısmı İç panel Bagaj ve Arka kısım

51 Kullanım Gerekçeleri Ses yalıtımı Hafiflik Göreceli maliyet avantajı Geri dönüşüm kabiliyeti

52 Motor kısmı

53 İç Panel

54 İç panel

55 İç Panel

56 İç panel

57 Bagaj ve Arka Kısım

58 Bagaj ve Arka Kısım

59 NFC ve Ses Yalıtımı

60 Ses Yalıtımı

61 Ses Yalıtımının Dört Temel Prensibi

62 Otomobilde Sesin Kaynakları

63 NFC panellerin Ses Yalıtımı ve Diğer İlave Katkıları Ağırlık düşüşü Ses emiciliğinde artış ve yalıtım paneli kalınlığında azalma EM kalkanlama gibi ilave fonksiyonların kolaylıkla sağlanabilmesi Isıl yalıtımın iyileştirilmesi gibi ilave fonksiyonların kolaylıkla entegrasyonu

64 Ses Yalıtım Keçesi

65 Kullanılan Liflerin Özellikleri

66

67 Otomotiv Endüstrisindeki Son Eğilimler ve Beklentiler

68 Hafif malzemeler kullanılarak araç ağırlığının düşürülmesi Geri dönüşüme uygun lif katkılı polimer esaslı panellerin kullanımı Kullanılan tüm polimerik ve tekstil esaslı malzemelerdeki kimyasal madde ve gaz emisyonunu azaltılması Üretim hattında toz misyonunun azaltılması Üretim bandındaki telef miktarının azaltılması ve buna yönelik hat modifikasyonları

69

Kompozit Malzemeler. Tanım:

Kompozit Malzemeler. Tanım: Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Tanım: Kompozit Malzemeler En az 2 farklı malzemenin birbiri içerisinde fiziksel olarak karıştırılmasıyla elde edilen yeni

Detaylı

Kompozit Malzemeler. Tanım:

Kompozit Malzemeler. Tanım: Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Tanım: Kompozit Malzemeler En az 2 farklı malzemenin birbiri içerisinde fiziksel olarak karıştırılmasıyla elde edilen yeni

Detaylı

DOKUMA BAZALT-CAM VE FINDIK KABUĞU TAKVİYELİ POLİMER KOMPOZİTLERİNİN EĞİLME DAYANIMI VE ISI GEÇİRGENLİKLERİNİN İNCELENMESİ

DOKUMA BAZALT-CAM VE FINDIK KABUĞU TAKVİYELİ POLİMER KOMPOZİTLERİNİN EĞİLME DAYANIMI VE ISI GEÇİRGENLİKLERİNİN İNCELENMESİ İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Yıl: 10 Sayı: 20 Güz 201 s.119-126 DOKUMA BAZALT-CAM VE FINDIK KABUĞU TAKVİYELİ POLİMER KOMPOZİTLERİNİN EĞİLME DAYANIMI VE ISI GEÇİRGENLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Detaylı

KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ N. Gamze Karslı Yılmaz, Ayşe Aytaç, Veli Deniz Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir.

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir. KOMPOZİTLER Kompozit malzemeler, şekil ve kimyasal bileşimleri farklı, birbiri içerisinde pratik olarak çözünmeyen iki veya daha fazla sayıda makro bileşenin kombinasyonundan oluşan malzemelerdir. İki

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 11 Kompozit Malzemeler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 11 Kompozit Malzemeler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 11 Kompozit Malzemeler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı KOMPOZİT MALZEME TAKVİYE + MATRİKS Kompozit malzemeler 2 Kompozit malzemeler iki yada daha fazla bileşenden

Detaylı

Son yıllarda Dünya da en çok üretimi yapılan doğal ve yapay lifler ve miktarları: ÜRETİM (ton) ÜRETİM PAYI (%) Pamuk İpek

Son yıllarda Dünya da en çok üretimi yapılan doğal ve yapay lifler ve miktarları: ÜRETİM (ton) ÜRETİM PAYI (%) Pamuk İpek LİF BİTKİLERİ Dünya Nüfus Tahminleri Raporu na göre, dünya nüfusu 2017 yılı sonunda 7,6 milyara ulaşmıştır. Kişi başına ortalama yaklaşık altı kg ı bulan lif tüketiminin hemen yarısını, doğal nitelikli

Detaylı

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Otomotiv OEM boyaları dünyanın en büyük boya segmentlerinden biridir. Otomotiv OEM boyaları, 2011 yılında toplam küresel boya

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Malzeme Seçiminin Temelleri... 1 1.1 Giriş... 2 1.2 Malzeme seçiminin önemi... 2 1.3 Malzemelerin sınıflandırılması... 3 1.4 Malzeme seçimi adımları... 5 1.5 Malzeme seçiminde dikkate

Detaylı

üniversal- ultralam ULTRALAM LVL modern kompozit bir yapı malzemesidir. ULTRALAM LVL kozalaklı ağaçlardan ( çam-ladin ) veya karışımından üretilir.

üniversal- ultralam ULTRALAM LVL modern kompozit bir yapı malzemesidir. ULTRALAM LVL kozalaklı ağaçlardan ( çam-ladin ) veya karışımından üretilir. üniversal- ultralam ULTRALAM LVL modern kompozit bir yapı malzemesidir. ULTRALAM LVL kozalaklı ağaçlardan ( çam-ladin ) veya karışımından üretilir. ULTRALAM LVL ağaçlardan tabakalar halinde soyularak yapıştırılmış

Detaylı

METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER

METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER Prof.Dr.Ahmet Aran - İ.T.Ü. Makina Fakültesi METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER METAL MATRİSLİ KOMPOZİTLER KARMA MALZEMELER METAL MATRİSLİ KARMA MALZEMELER MMK ÜRETİM YÖNTEMLERİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ Metal,

Detaylı

Hexapan Honeycomb Hakkında

Hexapan Honeycomb Hakkında www.hexapan.com Hexapan Honeycomb Hakkında Üretimimiz temel olarak termoplastik HoneyComb Core ve termoplastik HoneyComb Sandwich panellerdir. Hafiflik, yüksek basma dayanımı ve çevreye dost olması gibi

Detaylı

CE471 ÇELİK YAPILAR EMRE İNSEL, PE CE471 - ÇELİK YAPILAR - EMRE İNSEL

CE471 ÇELİK YAPILAR EMRE İNSEL, PE CE471 - ÇELİK YAPILAR - EMRE İNSEL CE471 ÇELİK YAPILAR EMRE İNSEL, PE CE471 ÇELİK YAPILAR 1. ÇELİĞİN TEMEL TASARIM PRENSİPLERİ VE MALZEME ÖZELLİKLERİ (FUNDAMENTAL DESIGN PRINCIPLES AND MATERIAL PROPERTIES OF STEEL) 2. ÇEKME ELEMANLARI (TENSION

Detaylı

KOMPOZİT SANAYİCİLERİ DERNEĞİ KOMPOZİT DÜNYASI

KOMPOZİT SANAYİCİLERİ DERNEĞİ KOMPOZİT DÜNYASI KOMPOZİT SANAYİCİLERİ DERNEĞİ KOMPOZİT DÜNYASI SEKTÖRÜN DÜNYADA GELİŞMESİ Kompozit sektörü, tüm dünyada, ikame malzemelerden de pay alarak büyümektedir ve geçen 30 yıl içerisinde global ekonomik büyümeye

Detaylı

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1. Su giderme 2. Kurutma 3. Boyut küçültme 4. Yoğunlaştırma 5. Ayırma Su giderme işleminde nem, sıvı fazda gideriliyor. Kurutma işleminde nem, buhar fazda gideriliyor.

Detaylı

matris: a (Mo) (sünek) woven fibers cross section view fiber: g (Ni 3 Al) (kırılgan)

matris: a (Mo) (sünek) woven fibers cross section view fiber: g (Ni 3 Al) (kırılgan) Kompozitler Kompozitler İki veya daha fazla malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya getirilerek daha üstün özellikli malzeme oluşturulmasıdır. Cam takviyeli plastikler, beton, araba lastiği gibi örnekler

Detaylı

İçerik. Otomotiv/Taşıt Tekstilleri ve Spacer Örme Kumaşlar

İçerik. Otomotiv/Taşıt Tekstilleri ve Spacer Örme Kumaşlar İçerik Otomotiv/Taşıt Tekstilleri ve Spacer Örme Kumaşlar Otomotiv/Taşıt Tekstillerine Genel Bakış Spacer Kumaşların Yapısı ve Teknik Özellikleri Spacer Kumaşların Üretim Özellikleri, Uygulama Alanları

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi -Çimento Sanayinde Enerji Geri Kazanımı Prof. Dr. İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Kaynakları Kullanışlarına Göre

Detaylı

matris: a (Mo) (sünek) woven fibers cross section view fiber: g (Ni 3 Al) (kırılgan)

matris: a (Mo) (sünek) woven fibers cross section view fiber: g (Ni 3 Al) (kırılgan) Kompozitler Kompozitler İki veya daha fazla malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya getirilerek daha üstün özellikli malzeme oluşturulmasıdır. Cam takviyeli plastikler, beton, araba lastiği gibi örnekler

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

TANITIM BROŞÜRÜ POLAR POLİÜRETAN

TANITIM BROŞÜRÜ POLAR POLİÜRETAN TANITIM BROŞÜRÜ İçinde bulunduğumuz yüzyılda hızlı endüstrileşmenin sonucu olarak ortaya çıkan enerji ihtiyacı ve bu ihtiyacın yaklaşık % 90 oranında fosil türevli yakıt tüketimi ile giderilmesi son dönemde

Detaylı

www.hexaboard.com.tr www.hexaboard.com.tr Hexaboard Honeycomb Hakkında Üretimimiz temel olarak termoplastik HoneyComb Core ve termoplastik HoneyComb Sandwich panellerdir. Hafiflik, yüksek basma dayanımı

Detaylı

1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ

1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ 1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ Karbon-Karbon Kompozitlerin Genel Özellikleri Yüksek elastik modül ve yüksek sıcaklık mukavemeti (T > 2000 o C de bile mukavemet korunur). Sürünmeye dirençli Kırılma tokluğu

Detaylı

ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ. 2. Hafta. Prof. Dr. Gürsel DELLAL

ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ. 2. Hafta. Prof. Dr. Gürsel DELLAL ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ 2. Hafta Prof. Dr. Gürsel DELLAL Dünyada hayvansal lif üretimi -Dünyada ticari amaçlarla yaklaşık olarak 9 farklı hayvan türünden lif elde edilmektedir -Bu 9 türün içinde

Detaylı

DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ

DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ İSTANBUL TİCARET ODASI DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ FİLDİŞİ SAHİLİ ÜLKE ETÜDÜ Güncelleme Tarihi : Haziran 2005 Etüd No: 272 Y.A. I- GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Fildişi Sahili Cumhuriyeti Yönetim Şekli

Detaylı

Yeşil Malzemeler. Grafen Chemical Industries Co. Ankara, Turkey. Sınai Değerlendirme Raporu. İbrahim Mutlay, CSO

Yeşil Malzemeler. Grafen Chemical Industries Co. Ankara, Turkey. Sınai Değerlendirme Raporu. İbrahim Mutlay, CSO Yeşil Malzemeler Sınai Değerlendirme Raporu Grafen Chemical Industries Co. Ankara, Turkey İbrahim Mutlay, CSO Giriş 20. yy'nin sonu itibarı ile artan çevresel kaygılar sonucunda özellikle kimya sanayiinin

Detaylı

LİF BİTKİLERİ (FIBER CROPS)

LİF BİTKİLERİ (FIBER CROPS) Bambo LİF BİTKİLERİ (FIBER CROPS) MEHMET KARACA LİF BİTKİLERİ (FIBER CROPS) Genellikle tekstil amaçlı üretilen bitkiler lif bitkileri olarak adlandırılmaktadır. Lif bitkileri tekstil dışında kağıt, sicim,

Detaylı

1 Tanıtım, ders içeriği, polimer işleme yöntemlerinin sınıflandırılması 2

1 Tanıtım, ders içeriği, polimer işleme yöntemlerinin sınıflandırılması 2 1 Tanıtım, ders içeriği, polimer işleme yöntemlerinin sınıflandırılması 2 Termoplastik şekillendirme süreçleri Ekstrüzyon-1 3 Ekstrüzyon-2 4 Ekstrüzyon-3 çift vidalı ekstrüzyon sistemleri (co-rotating,

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ Artan nüfus ile birlikte insanların rahat ve konforlu şartlarda yaşama arzuları enerji talebini sürekli olarak artırmaktadır. Artan enerji talebini, rezervleri sınırlı

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 KOMPOZİT ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Farklı malzemelerden yapılmış, elle birbirinden ayrılması mümkün olmayan ambalajlara, kompozit ambalaj adı

Detaylı

Elyaf Karışımlarının Boyanması

Elyaf Karışımlarının Boyanması Elyaf Karışımlarının Boyanması 1 Karışım Liflerin Gerekliliği Karışım terimi, iplik üreticileri tarafından, iki ya da daha fazla iplik çeşidinden komponent liflerin karışımıyla oluşmuş iplikleri, tek bir

Detaylı

Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI. Mayıs Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli

Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI. Mayıs Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI Source: Pexels Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli Ödeme Davranışları, Euler Hermes Ekonomik Araştırmalar YÖNETİCİ ÖZETİ

Detaylı

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ HADDELEME (Calendering) İLE İŞLEME TEKNİĞİ HADDELEMEYE(Calendering) GİRİŞ Bu yöntem genellikle termoplastiklere ve de özellikle ısıya karşı dayanıklılığı düşük olan

Detaylı

Dış Cephe Kaplamalarına Ekolojik bir Yaklaşım: Ahşap Polimer Kompozitler

Dış Cephe Kaplamalarına Ekolojik bir Yaklaşım: Ahşap Polimer Kompozitler Dış Cephe Kaplamalarına Ekolojik bir Yaklaşım: Ahşap Polimer Kompozitler Alperen Kaymakcı 1 Nadir Ayrılmış 2 Turgay Akbulut 3 Konu Başlık No: 4 Sürdürülebilir Çatı Ve Cephe Sistemleri ÖZET Yapılarda yapı

Detaylı

İÇERİK Kompozit malzemeler

İÇERİK Kompozit malzemeler İÇERİK Kompozit malzemeler Kullanım alanları Avantaj ve dezavantajları Sınıflandırılması KOMPOZİT MALZEMELER İki veya daha fazla malzemenin makro- düzeyde bir araya getirilmesiyle oluşturulan ve yeni özelliklere

Detaylı

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU 2016 PAGEV 1. DÜNYA PLASTİK MAMUL SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER 1.1. DÜNYA PLASTİK MAMUL ÜRETİMİ Yüksek kaynak verimi, düşük üretim ve geri kazanım maliyeti ve tasarım ve uygulama zenginliği

Detaylı

MMM 2011 Malzeme Bilgisi

MMM 2011 Malzeme Bilgisi MMM 2011 Malzeme Bilgisi Yrd. Doç. Dr. Işıl BİRLİK Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü isil.kayatekin@deu.edu.tr Materials Science and Engineering: An Introduction W.D. Callister, Jr., John Wiley

Detaylı

DAKKA TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ 2016 EYLÜL JÜT VE JÜT ÜRÜNLERİ HAKKINDA BİLGİ NOTU

DAKKA TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ 2016 EYLÜL JÜT VE JÜT ÜRÜNLERİ HAKKINDA BİLGİ NOTU JÜT VE JÜT ÜRÜNLERİ HAKKINDA BİLGİ NOTU Altin Lif (Golden Fibre) olarak nitelendirilen JÜT, Corchorus Familyasinden bir bitkiden uzun, yumuşak ve parlak liflerinden elde edilmektedir. Jüt bitkisinin boyu

Detaylı

Yoğun Düşük sürünme direnci Düşük/orta korozyon direnci. Elektrik ve termal iletken İyi mukavemet ve süneklik Yüksek tokluk Magnetik Metaller

Yoğun Düşük sürünme direnci Düşük/orta korozyon direnci. Elektrik ve termal iletken İyi mukavemet ve süneklik Yüksek tokluk Magnetik Metaller Kompozit malzemeler İki veya daha fazla malzemeden üretilirler Ana fikir farklı malzemelerin özelliklerini harmanlamaktır Kompozit: temel olarak birbiri içinde çözünmeyen ve birbirinden farklı şekil ve/veya

Detaylı

GÜNCELLEME TARİHİ 11/02/2008

GÜNCELLEME TARİHİ 11/02/2008 3593 İSTANBUL TİCARET ODASI EKONOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ GÜNEY AFRİKA ÜLKE RAPORU GÜNCELLEME TARİHİ 11/02/2008 Ülke no :388 Ş.O - 07 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Güney Afrika Cumhuriyeti Yönetim

Detaylı

NEDEN HONEYCOMB? Altıgen petek hücre yapısı sayesinde panellere uygulanan kuvvet veya enerjilerin homojen dağılımını sağlar.

NEDEN HONEYCOMB? Altıgen petek hücre yapısı sayesinde panellere uygulanan kuvvet veya enerjilerin homojen dağılımını sağlar. www.panelium.com.tr KULLANIM ALANLARI NEDEN HONEYCOMB? Altıgen petek hücre yapısı sayesinde panellere uygulanan kuvvet veya enerjilerin homojen dağılımını sağlar. matris malzemelerinin arasına yerleştirilen

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 9 Polimerik Malzemeler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 9 Polimerik Malzemeler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 9 Polimerik Malzemeler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı Polimerik malzemelerin kullanımı her yıl ortalama % 7 büyümektedir. Yıllık tüketimleri yaklaşık 120

Detaylı

ASBESTSİZ CONTALAR TEMEL ÖZELLİKLER TEKNİK ÖZELLİKLER. Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

ASBESTSİZ CONTALAR TEMEL ÖZELLİKLER TEKNİK ÖZELLİKLER. Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ASBESTSİZ CONTALAR TEMEL ÖZELLİKLER Asbestsiz contalar; NBR bağlayıcılı aramid, sentetik, mineral fiberden oluşmaktadır. Asbest kullanımının artık tamamen ortadan kalktığı bugünlerde,

Detaylı

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE SEKTÖRÜ Türkiye birincil enerji tüketimi 2012 yılında 121 milyon TEP e ulaşmış ve bu rakamın yüzde 82 si ithalat yoluyla karşılanmıştır. Bununla birlikte,

Detaylı

simplan www.standartizolasyon.com

simplan www.standartizolasyon.com simplan www.standartizolasyon.com Kalite Politikamız Kalite ve başarının temelini, doğru proje, doğru altyapı, doğru ürün ile doğru uygulamanın oluşturduğuna inanan ve bu doğrultuda sektörüne alternatif

Detaylı

ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR. Bosad Genel Sekreterliği

ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR. Bosad Genel Sekreterliği ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Endüstriyel koruyucu boyalar talep hacminin %5 ini ve küresel boya satışlarının %7 sini oluşturmaktadır. Koruyucu boyaların hacimsel

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Dünya Enerji Genel Görünümü Genel Görünüm Dünya Birincil Enerji Tüketimi 2013-2035 2013 2035F Doğalgaz %24 Nükleer %4 %7 Hidro %2 Yenilenebilir Petrol %33 Kömür

Detaylı

Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması

Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması Dersimizin Amacı: Tekstil liflerinin tanımının ve sınıflandırmasının öğrenilmesi. Lif özelliklerinin öğrenilmesi Yakma testi sonucunda lifleri tanıyabilme Tekstil Liflerinin

Detaylı

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Ofis Saatleri: Perşembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme

Detaylı

2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU

2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU 2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU Haziran 2017 İçindekiler Yönetici Özeti... 2 1. Dünya İplik İhracatı... 3 2. Türkiye nin İplik İhracatı... 5 Yıllar İtibariyle İhracat ve Pay... 5 Başlıca Ülkeler

Detaylı

Bütün termoplastik olefinlerle uyumludur. Dispersiyonu zor olan organik ve inorganik pigmentlerde dağılımı düzenler. Masterbatchte yüksek pigment

Bütün termoplastik olefinlerle uyumludur. Dispersiyonu zor olan organik ve inorganik pigmentlerde dağılımı düzenler. Masterbatchte yüksek pigment 1 Libaid T 2 mükemmel bir süreç yardımcısıdır. Dolgulu pigmentlerde kullanıldığı zaman polimer matriksi içinde ihtiyaç duyulan dağılımı üniform bir şekilde yapar. Libaid T 2 çok iyi bir bağlayıcıdır. Bu

Detaylı

CR83 CH83-2 CH83-6 CH83-10

CR83 CH83-2 CH83-6 CH83-10 Biresin CR83 1 / 4 Tooling & Composites Ürün Bilgi Formu Versiyon 05 / 2017 Biresin CR83 Kompozit reçine sistemi Ürün Açıklaması Biresin CR83, özellikle vakum infüzyon sistemi ile yüksek performanslı elyaf

Detaylı

TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ

TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ ALİ UZUN FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ Yaşadığınız ortamı incelediğinizde kullandığınız pek çok malzemenin kimya endüstrisi sayesinde üretildiğini görürsünüz. Duvarlarda, kapılarda

Detaylı

SELÜLOZ ESASLI DOĞAL LİFLERİN KOMPOZİT ÜRETİMİNDE TAKVİYE MATERYALİ OLARAK KULLANIMI ÖZET

SELÜLOZ ESASLI DOĞAL LİFLERİN KOMPOZİT ÜRETİMİNDE TAKVİYE MATERYALİ OLARAK KULLANIMI ÖZET 1 9 9 2 TMMOB TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası UCTEA The Chamber of Textile Engineers s YIL 18 SAYI 82 Derleme Makale / Review Article SELÜLOZ ESASLI DOĞAL LİFLERİN KOMPOZİT ÜRETİMİNDE TAKVİYE MATERYALİ

Detaylı

TERMOSET PLASTİK MALZEMELER

TERMOSET PLASTİK MALZEMELER TERMOSET PLASTİK MALZEMELER (3) TermosetlerT Büyük çapraz bağlı (10 to 50% of mers) Sert ve kırılgank Do NOT soften w/heating Yüksek kaynama noktası Sertleştirilmi tirilmiş lastik, epoksi,, polyester reçineler

Detaylı

İLERİ YAPI MALZEMELERİ DERS-6 KOMPOZİTLER

İLERİ YAPI MALZEMELERİ DERS-6 KOMPOZİTLER İLERİ YAPI MALZEMELERİ DERS-6 KOMPOZİTLER Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya getirilmesi ile elde

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR HAZIR BETON ÜRETİMİNDE YÜKSEK FIRIN CÜRUFUNUN ROLÜ

SÜRDÜRÜLEBİLİR HAZIR BETON ÜRETİMİNDE YÜKSEK FIRIN CÜRUFUNUN ROLÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR HAZIR BETON ÜRETİMİNDE YÜKSEK FIRIN CÜRUFUNUN ROLÜ İNŞ.YÜK.MÜH.YASİN ENGİN yasin.engin@gmail.com www.betonvecimento.com www.betonvecimento.com 1 "İnsanlık, gelecek kuşakların gereksinimlerine

Detaylı

Müslüm KAPLAN Arş Gör. Tekstil Mühendisliği Bölümü Bartın Üniversitesi Tel.: ; E-posta:

Müslüm KAPLAN Arş Gör. Tekstil Mühendisliği Bölümü Bartın Üniversitesi Tel.: ; E-posta: Müslüm KAPLAN Arş Gör. Tekstil Mühendisliği Bölümü Bartın Üniversitesi Tel.: 0378 501 1000; E-posta: mkaplan@bartin.edu.tr EĞİTİM BİLGİLERİ: Doktora: (Devam ediyor) Tekstil Mühendisliği Ana Bilimdalı,

Detaylı

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ Serpil Çimen Teknik İşler Direktörü Türkiye Çelik Üreticileri Derneği 15 Ocak 2014 WOW Kongre Merkezi -İstanbul Türkiye nin Ham Çelik Üretimi (mmt)

Detaylı

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ Prof. Dr. Aziz TEKİN GİRİŞ Yağ ve yağ çözücülerde çözünen bileşiklerin genel adı lipid dir. Büyük oranlarda yağ asitlerinden oluşmuşlardır. Bu kapsama; trigliseritler, yağ asitleri,

Detaylı

Kompozit Malzemeler. Polimer kompozit malzemeler reçine (Matrix) ve takviye (Reinforcement) bileşenlerinden oluşur.

Kompozit Malzemeler. Polimer kompozit malzemeler reçine (Matrix) ve takviye (Reinforcement) bileşenlerinden oluşur. Kompozit Malzemeler Kompozit malzeme tanımı, temel olarak iki veya daha fazla malzemenin bir arada kullanılmasıyla oluşturulan ve meydana geldiği malzemelerden farklı özelliklere sahip yeni tür malzemeleri

Detaylı

İMALAT YÖNTEMİ SEÇİM DİYAGRAMLARI

İMALAT YÖNTEMİ SEÇİM DİYAGRAMLARI İMALAT YÖNTEMİ SEÇİM DİYAGRAMLARI İmalat Yöntemi Seçim Diyagramları Çizelge 1 de ; Malzemeler ve İmalat Yöntemleri arasındaki ilişkiyi topluca göstermektedir. Malzemeler; metaller, seramik ve camlar, polimerler

Detaylı

TAYSAD SEKTÖR RAPORU MART 2012. İçindekiler:

TAYSAD SEKTÖR RAPORU MART 2012. İçindekiler: TAYSAD SEKTÖR RAPORU MART İçindekiler: Üretim sayfa 2-4 İhracat sayfa 5-7 İç pazar sayfa 8-9 Dünya da otomotiv sektörü sayfa 10 Taysad Fiyat Endeksi sayfa 11 ÜRETİM (Araç Türüne Göre) yılının Mart ayında

Detaylı

Genel olarak bir kompozit malzeme, her iki bileşene ait özelliklerin birleşimiyle daha iyi özellikteki kombinasyonlarının elde edildiği çok fazlı bir

Genel olarak bir kompozit malzeme, her iki bileşene ait özelliklerin birleşimiyle daha iyi özellikteki kombinasyonlarının elde edildiği çok fazlı bir Genel olarak bir kompozit malzeme, her iki bileşene ait özelliklerin birleşimiyle daha iyi özellikteki kombinasyonlarının elde edildiği çok fazlı bir malzeme olarak düşünülebilir. Bu birleşik etki prensibine

Detaylı

KENEVİR LİFLERİNİN KONVANSİYONEL ve MİKRODALGA YÖNTEMİNE GÖRE MALEİK ANHİDRİT ile YÜZEY MODİFİKASYONU

KENEVİR LİFLERİNİN KONVANSİYONEL ve MİKRODALGA YÖNTEMİNE GÖRE MALEİK ANHİDRİT ile YÜZEY MODİFİKASYONU İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Yıl: 11 Sayı: 22 Güz 2012 s. 71-78 KENEVİR LİFLERİNİN KONVANSİYONEL ve MİKRODALGA YÖNTEMİNE GÖRE MALEİK ANHİDRİT ile YÜZEY MODİFİKASYONU Nigar MERDAN

Detaylı

İçindekiler DÜNYA TİCARETİ... 3 TÜRKİYE DE KİMYA SEKTÖRÜ... 4 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İHRACAT... 6 İTHALAT... 8

İçindekiler DÜNYA TİCARETİ... 3 TÜRKİYE DE KİMYA SEKTÖRÜ... 4 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İHRACAT... 6 İTHALAT... 8 KİMYA SEKTÖR RAPORU İçindekiler DÜNYA TİCARETİ... 3 TÜRKİYE DE KİMYA SEKTÖRÜ... 4 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İHRACAT... 6 İTHALAT... 8 DÜNYA TİCARETİ Dünyada kimya sanayinin yaklaşık % 38 ini ana kimyasallar,

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ Bir fikre ya da ihtiyaç duyulan bir pazara ait ürünün nasıl üretileceğine dair detaylı bilgilerin ortaya çıkma sürecidir. Benzer tasarımlar Müşteri istekleri

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü

EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü Sunum: Murat YAZICI (Daire Başkanı) Pamuğun Geleceği Şekilleniyor Konferansı Bodrum 12-14 Haziran 2014 TEKSTİL VE KONFEKSİYON ÜRÜNLERİ

Detaylı

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTIKLERINBILINMEYEN YAŞAMI AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTİKLER DEĞERLİDİR TÜRKİYE DE ÜRÜNLERİN %47 Sİ PLASTİK MALZEME İLE AMBALAJLANIYOR PLASTİK AMBALAJLAR GIDA İSRAFINI ÖNLÜYOR TÜM AMBALAJ ATIKLARIN

Detaylı

CETP KOMPOZİTLERİN DELİNMELERİNDEKİ İTME KUVVETİNİN ANFIS İLE MODELLENMESİ MURAT KOYUNBAKAN ALİ ÜNÜVAR OKAN DEMİR

CETP KOMPOZİTLERİN DELİNMELERİNDEKİ İTME KUVVETİNİN ANFIS İLE MODELLENMESİ MURAT KOYUNBAKAN ALİ ÜNÜVAR OKAN DEMİR CETP KOMPOZİTLERİN DELİNMELERİNDEKİ İTME KUVVETİNİN ANFIS İLE MODELLENMESİ MURAT KOYUNBAKAN ALİ ÜNÜVAR OKAN DEMİR Çalışmanın amacı. SUNUM PLANI Çalışmanın önemi. Deney numunelerinin üretimi ve özellikleri.

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU DOĞAL LİFLER. Dersin Kodu: TKS 2001

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU DOĞAL LİFLER. Dersin Kodu: TKS 2001 Dersi Veren Birim: Tekstil Mühendisliği Dersin Adı: DOĞAL LİFLER Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Dersin Kodu: TKS 00 Dersin Öğretim Dili: Türkçe Formun Düzenleme / Yenilenme Tarihi:

Detaylı

Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV

Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV TÜRKİYE PLASTİK HAMMADDE RAPORU ( 2011 ) Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV 1 PLASTİK HAMMADDE : Rapor içinde değerlendirilen plastik hammaddeler, GTİP numaralarına göre aşağıda verilmektedir. GTİP NO

Detaylı

Mert KILINÇ, Göknur BAYRAM. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 06531, ANKARA ÖZET

Mert KILINÇ, Göknur BAYRAM. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 06531, ANKARA ÖZET PROSES PARAMETRELERİNİN VE CAM FİBER ORANININ GERİ KAZANILMIŞ PET/CAM FİBER KOMPOZİTLERİNİN MEKANİK VE TERMAL ÖZELLİKLERİ İLE MORFOLOJİLERİNE OLAN ETKİLERİ Mert KILINÇ, Göknur BAYRAM Orta Doğu Teknik Üniversitesi,

Detaylı

CAM FĠBER TAKVĠYELĠ PLASTĠKLERĠN FĠZĠKSEL VE MEKANĠK ÖZELLĠKLERĠNĠN BELĠRLENMESĠ

CAM FĠBER TAKVĠYELĠ PLASTĠKLERĠN FĠZĠKSEL VE MEKANĠK ÖZELLĠKLERĠNĠN BELĠRLENMESĠ CAM FĠBER TAKVĠYELĠ PLASTĠKLERĠN FĠZĠKSEL VE MEKANĠK ÖZELLĠKLERĠNĠN BELĠRLENMESĠ Alper CUMHUR 1 1 Hitit Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu, Çorum, Türkiye Özet Dünyadaki teknolojik gelişmelere bağlı olarak

Detaylı

Kompozit Malzemeler Takviye Elemanları ve Özellikleri

Kompozit Malzemeler Takviye Elemanları ve Özellikleri Kompozit Malzemeler Takviye Elemanları ve Özellikleri Takviye Elemanları Parçacık takviye elemanları, süreksiz takviye elemanları ve sürekli (fiber) takviye elemanları olarak sınıflandırmak mümkündür.

Detaylı

Cem İzolasyon ÜRÜN BİLGİ FORMU PG 200

Cem İzolasyon ÜRÜN BİLGİ FORMU PG 200 PG 200 Onaylanmış Kuruluş No 1023 FPC CPD-0042 F FPC CPD-0043 F Genel amaçlı su yalıtımında çatı, teras, duvar ve zeminlerde uygulanır. Tip A - Tip T Cam Tülü GÖRSEL KUSURLAR TS EN 1850-1 YOKTUR UZUNLUK

Detaylı

MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARI)

MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARI) MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARI) Bölüm 10. Kompozitler Doç.Dr. Özkan ÖZDEMİR Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR KOMPOZITLER Kompozit, temel olarak birbiri içinde çözünmeyen ve birbirinden farklı şekil ve/veya malzeme

Detaylı

OTOMOTĐV PLASTĐKLERĐ

OTOMOTĐV PLASTĐKLERĐ OTOMOTĐV PLASTĐKLERĐ Plastik ve plastik bazlı kompozitlerden elde edilen hafif parçalar otomotiv sektöründe metallere alternatif olarak sıklıkla kullanılmaktadırlar. Eurotec in geniş bir yelpazede mükemmel

Detaylı

Küresel Ticarette Üretim Ağlarının Rolü, Ekonomik Kriz ve Türkiye

Küresel Ticarette Üretim Ağlarının Rolü, Ekonomik Kriz ve Türkiye Türkiye de dış ticaretin yapısı Küresel Ticarette Üretim Ağlarının Rolü, Ekonomik Kriz ve Türkiye Erol Taymaz (ODTÜ) Ebru Voyvoda (ODTÜ) Kamil Yılmaz (KÜ) Dış ticaretin yapısında 2001-sonrası önemli dönüşümler

Detaylı

Kompozit Malzemeler Polimer Matrisli Kompozitler

Kompozit Malzemeler Polimer Matrisli Kompozitler Kompozit Malzemeler Polimer Matrisli Kompozitler Polimer Matrisli Kompozitlerin Üretimi PMK parçalar çeşitli yöntemlerle üretilebilmektedir. Üretilecek parçanın kalitesine, istenilen özelliklere, miktarına

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 RUSYA FEDERASYONU

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 RUSYA FEDERASYONU T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 RUSYA FEDERASYONU GENEL BİLGİLER TABLOSU Resmi Adı Rusya Federasyonu Başkenti Moskova Resmi Dil Rusça Bağımsızlık Tarihi 24 Ağustos 1991 Yüzölçümü 17.075.400 km 2 Nüfus 142,8

Detaylı

I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması II. 2012 Değerlendirme III. 2012 İlk Yarı Yıl Faaliyetleri

I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması II. 2012 Değerlendirme III. 2012 İlk Yarı Yıl Faaliyetleri I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması II. 2012 Değerlendirme III. 2012 İlk Yarı Yıl Faaliyetleri I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması 2010 yılında 113,9 milyar dolar olan Türkiye ihracatı, 2011 yılında

Detaylı

Ocak 2018 Dönemi Plastik/Kauçuk

Ocak 2018 Dönemi Plastik/Kauçuk Ocak 2018 Dönemi Plastik/Kauçuk Selçuk MUTLU PLASFED Genel Sekreter V. Murat İNKÜN PAGDER Genel Sekreter Yrd. İHRACAT Miktar Değer Miktar % Değ. Değer % Değ. Plastik Hammadde 50,9 66,5 55,5 9,0 84,7 27,3

Detaylı

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences Kabul Edilmiş Araştırma Makalesi (Düzenlenmemiş Sürüm) Accepted Research Article (Uncorrected Version)

Detaylı

MEYVE SULARI DÜNYA TİCARETİ. Dünya İhracatı. Tablo 1. Meyve Suyunun Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları

MEYVE SULARI DÜNYA TİCARETİ. Dünya İhracatı. Tablo 1. Meyve Suyunun Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları 0 MEYVE SULARI Tablo 1. Meyve Suyunun Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları Ürün Adı GTP Portakal Suyu (Dondurulmuş) 2009.11 Diğer Portakal Suları 2009.12, 2009.19 Greyfurt Suyu 2009.21, 2009.29 Diğer

Detaylı

Selçuk MUTLU PLASFED Genel Sekreter V. Murat İNKÜN PAGDER Genel Sekreter Yrd.

Selçuk MUTLU PLASFED Genel Sekreter V. Murat İNKÜN PAGDER Genel Sekreter Yrd. Selçuk MUTLU PLASFED Genel Sekreter V. Murat İNKÜN PAGDER Genel Sekreter Yrd. İHRACAT Miktar Değer Miktar % Değ. Değer % Değ. Plastik Hammadde 698,0 858,9 739,8 6,0 1.018,9 18,6 Plastik Mamul 1.550,6 4.108,6

Detaylı

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL Kömür ve Doğalgaz Öğr. Gör. Onur BATTAL 1 2 Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş, diğer kaya tabakalarının arasında

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK HAMMADDE VE MAMUL SEKTÖR RAPORU ( 2012 YILI 6 AYLIK KESİN ve 2012 YILI TAHMİNİ DEĞERLENDİRMESİ )

TÜRKİYE PLASTİK HAMMADDE VE MAMUL SEKTÖR RAPORU ( 2012 YILI 6 AYLIK KESİN ve 2012 YILI TAHMİNİ DEĞERLENDİRMESİ ) TÜRKİYE PLASTİK HAMMADDE VE MAMUL SEKTÖR RAPORU ( 2012 YILI 6 AYLIK KESİN ve 2012 YILI TAHMİNİ DEĞERLENDİRMESİ ) Hazırlayan : Kimya Mühendisi Neslihan ERGÜN neslihan.ergun@pagev.org.tr 1 PLASTİKLER GTİP

Detaylı

2011 YILI DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU

2011 YILI DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU 2011 YILI DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU Dünya Üretimi Dünya ham çelik üretimi 2011 yılında 1,5 milyar ton olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yıla göre %6,2 oranında artış kaydetmiştir. Küresel kriz ile

Detaylı

HİDROLİK PNÖMATİK SEKTÖRÜ NOTU

HİDROLİK PNÖMATİK SEKTÖRÜ NOTU HİDROLİK PNÖMATİK SEKTÖRÜ NOTU Akışkan gücü, basınçlı akışkanların, ister sıvı ister gaz halinde olsun, enerjilerinden faydalanarak elde edilen güçtür. Sıvı veya gaz, yada somut olarak su veya hava, ancak

Detaylı

Biresin CR83 Kompozit reçine sistemi

Biresin CR83 Kompozit reçine sistemi Ürün Bilgi Formu Versiyon 08 / 2010 Biresin CR83 Kompozit reçine sistemi Tooling & Composites Kullanma yerleri Vakum infüzyon ve enjeksiyon için Özellikle uygulama sıcaklığı veya parçanın geometrisinden

Detaylı

Master Panel NOVA 5TM Çatı

Master Panel NOVA 5TM Çatı Master Panel NOVA 5TM Çatı Ürün Tanımı Yangın riskinin yüksek olduğu yapılarda ve azami yangın dayanımı istenen binalarda güvenle kullanılırken beş hadveli formuyla geniş açıklıkların güvenle geçilmesini

Detaylı

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ GENEL BİLGİLER Resmi Dil : İngilizce Başkenti : Akra Yüzölçümü : 238.537 km 2 Nüfus : 25,3 milyon (2012) Önemli Şehirler : Akra, Kumasi, Sekondi-Takoradi, Tamale GSYİH (2012 ) : 36,952 Milyon $ Kişi Başına

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU İçindekiler DÜNYA ÜRETİMİ... 3 DÜNYA TİCARETİ... 4 TÜRKİYE DE İLAÇ ve ECZACILIK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 5 Türkiye de Sağlık Harcamaları... 5 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İhracat... 7 İthalat...

Detaylı

ASEAN (GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELERİ İŞ BİRLİĞİ ÖRGÜTÜ) ÜLKELERİ & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ. Ülke Profili

ASEAN (GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELERİ İŞ BİRLİĞİ ÖRGÜTÜ) ÜLKELERİ & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ. Ülke Profili ASEAN (GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELERİ İŞ BİRLİĞİ ÖRGÜTÜ) ÜLKELERİ & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ Genel Bilgiler Ülke Profili 8 Ağustos 1967 yılında, ASEAN (Bangkok) Deklarasyonu ile kurulan ASEAN" Güneydoğu

Detaylı

Uluslararası Üretim Zincirlerinde Dönüşüm ve Türkiye'nin Konumu. Erol Taymaz (ODTÜ) Ebru Voyvoda (ODTÜ) Kamil Yılmaz (KÜ)

Uluslararası Üretim Zincirlerinde Dönüşüm ve Türkiye'nin Konumu. Erol Taymaz (ODTÜ) Ebru Voyvoda (ODTÜ) Kamil Yılmaz (KÜ) Uluslararası Üretim Zincirlerinde Dönüşüm ve Türkiye'nin Konumu Erol Taymaz (ODTÜ) Ebru Voyvoda (ODTÜ) Kamil Yılmaz (KÜ) İstanbul * 2 Mart 2012 Büyüme performansı 10 8 GSYİH büyüme hızı (%) 6 4 2 0 1950

Detaylı

BEK153 ORGANİK ESERLERDE ÖNLEYİCİ KORUMA ÜNİTE VII DERS 10 TEKSTİL. Doç. Dr. Cengiz ÇETİN

BEK153 ORGANİK ESERLERDE ÖNLEYİCİ KORUMA ÜNİTE VII DERS 10 TEKSTİL. Doç. Dr. Cengiz ÇETİN BEK153 ORGANİK ESERLERDE ÖNLEYİCİ KORUMA ÜNİTE VII DERS 10 TEKSTİL Doç. Dr. Cengiz ÇETİN Tekstil: Latince textere kelimesinden türemiştir. Teknik bir terim olarak tekstil, bitkisel veya hayvansal liflerin

Detaylı

İklimi Korumada Plastiklerin Katkısı. Hazırlayan: Wilfried Haensel 28 Mayıs 2010 Tercüme Eden: Neslihan Ergün PAGEV / PAGDER

İklimi Korumada Plastiklerin Katkısı. Hazırlayan: Wilfried Haensel 28 Mayıs 2010 Tercüme Eden: Neslihan Ergün PAGEV / PAGDER İklimi Korumada Plastiklerin Katkısı Hazırlayan: Wilfried Haensel 28 Mayıs 2010 Tercüme Eden: Neslihan Ergün PAGEV / PAGDER İklim Değişimi Global Bir Sorun! İklim Korunmada Plastiklerin Katkıları Avusturyalı

Detaylı