Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5 Çin, binlerce yıllık tarihiyle, kültürüyle ve Türk tarihinin binlerce yıl öncesine dayanan komşuluk bağlarıyla aslında bizlere çok da uzak olmayan bir ülkedir. Çin denince aklınıza ne geliyor? Çin Seddi, başka? İlk aklınıza gelen ne olursa olsun, haklı olursunuz, çünkü her şeyin Çin le alakası vardır. Yazının tarihi Çinde Çin de başlar, kağıt üzerine baskıyı Gutenberg den önce Çinliler bulmuştur. Metal yerine tahta kalıplar kullandılar ve Çin deki okuma sevgisi hep çok fazla oldu. Zaten Çin yazısı da bunun bir kanıtıdır, okumaya düşkün olmayan bir halk o kadar çok yazı karakterini icat etmiş olamaz. Çince harflerin birbirinden güzel şekilleriyle göze hitap ediyor olması, bu ülkede resme olan düşkünlüğün de bir ifadesi. Resmin tarihi de Çin de çok eskiye uzanıyor. En eski ve en kalıcı manzara resimlerini Çin de bulmak mümkün. O yüzden fotoğrafın tarihi de aslında Çin de başlar. Belki fotoğraf makinesini Çinliler bulmamıştır, ama daha MÖ 5. yüzyılda, bugünkü sinemanın çok ilkel bir biçimi, camera obscura denen karanlık odalar Çin de biliniyordu. Birinin resminin nasıl yapılacağı, figürlerin bir resme nasıl yerleştirileceği Çin de hep tartışılan konular olmuştu. O yüzden Çin de çekilmiş fotoğraflardan oluşan bu albümü hazırlarken Çin de öğrendiklerimi uygulamaya özen gösterdim ların ilk yıllarından beri, her yıl bir iki ayımı geçirdiğim bu ülkede sayısız dost edindim, bizi ayıran ve birleştiren şeyleri gördüm. Fotoğraf çalışmalarına Çin e gitmeden önce başlamıştım, ama Çin fotoğrafları benim için başka bir kapı açtı. Bizim ülkemizde tarih hoyrat bir şekilde yıpranıp gidiyor, Çin de de tarihi korumakta güçlük çekiyorlar, ama gezilen her yerde tarihin havasını solumak mümkün hâlâ. Belki de bir yabancı gözüyle baktığım içindir, ama Çin her yeriyle büyüleyici bir ülke.

6 Daha önce yayımlanan Çin Kültürü ve Seyahat Rehberi ve China At A Glance adlı kitaplarımın bir devamı olarak düşündüğüm bu kitapta kullanılan fotoğraflar, çeyrek yüzyıla yakın bir dönemde çektiğim fotoğraflar arasından seçildi. Binlerce yıllık bir kültürü tek bir kitaba sığdırabilmek doğal olarak imkansız, bu kitapta Çin kültürünün bir yandan görsel yönünü diğer yandan edebi yönünü aktarmak üzere fotoğraflarla birlikte ufak tefek bilgilere, atasözlerine, şiirlere yer verildi. Çin hakkında Türkçede yazılmış olan çok az kitap var. Bunlardan bir tanesi de L. Sami Akalın ın Çin Şiiri adlı kitabı ve sayfalarda yer alan şiirlerin çevirisi Akalın ına ait yılında yayımlanan bu kitap için dönemin Türkiye Büyükelçisi Shao Yu-Lin bir önsöz yazmış. Büyükelçi önsözde şöyle diyor: Geleneksel olarak Türkler ve Çinliler hep dost kaldılar de Kültür Anlaşması nın imzalanmasından beri iki ülkenin hükümetleri kültürel bağları pekiştirmeye söz vermişlerdir. Akalın ın kitabı.. iki ulus arasındaki karşılıklı anlayışın ve yakın dostluğun ilerlemesine büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Bizim elli yıl sonra yayınladığımız Çin Kitabı da aynı amacı taşıyor. Birbirlerinden çok farklı görünen, ama çok yakın ve dost olan bu iki ülkenin ilişkisine işkisine ben de Çin Kitabı yla katkıda bulunmak istedim. Kitabın hazırlanmasına katkıda bulunan dostum Sabri Gürses e teşekkür ediyor; bu çalışmaya destek olan, senelerden beri seyahatlerimde ısrarlı ve meraklı sorularımda sabırla beni bilgilendiren bütün Çinli dostlara da selamlarımı yolluyorum. Nín hao -

7 Geçmişten Günümüze, 8 Yemek Kültürü, 40 İş Kültürü, 48 Çin Şiiri, 72 Çin Atasözleri, 94

8 Çin, dünyanın en eski uygarlıklarından birine sahiptir ve ülkenin tarihi 4000 yıl öncesine uzanır. Çin adı dünyaya Farsca Cin den yayılmıştır. Çinliler ülkelerine Zhong guo derler.

9

10 Zhong Guo tıpkı J.R.R. Tolkien in Yüzüklerin Efendisi ne esin veren Middellaerd gibi Orta Dünya yani Dünyanın Ortası anlamına gelir.

11

12

13 Dünyanın en uzun savunma duvarı olan Çin Seddi, 21 bin kilometreyi aşmaktadır. M.Ö. 221 de başlayan inşaatı 16. yüzyıla kadar devam etti.

14

15 Çin de 1.3 milyar insan yaşıyor. Köylerde yaşayan nüfus 2012 yılına dek şehir nüfusundan daha yüksekti. Yine de fark büyük sayılmaz, halkın yüzde 49 u köylerde yaşamaktadır.

16 Çin şehirlerinin in toplam sayısı 658. En kalabalık şehir 16 milyona yakın nüfusuyla Şanghay; onu 11 milyonla Pekin, 10 milyonla Guangzhou takip ediyor.

17

18 Çin yazı karakterlerinin toplam sayısı 10 bini aşıyor. Ama günlük hayatta 3 bin karakter gazete okumaya yetiyor. Çin de üniversiteyi bitiren bir öğrenci, 10 bin karakter okuyabiliyor. Bazı karakterleri eri yazmak çok güç olduğu u için, basit halleri kullanılıyor. Geleneksel alfabe abe artık sadece Hong Kong ve Tayvan da kullanılıyor. Günlük hayatta, ta, reklamlarda, markalarda Latince ve Çince yazı karakterleri birarada kullanılıyor.

19

20

21

22

23

24

25 Çin'in yazılı dili gibi sözlü dili de çok zengindir. Çincede yüzlerce lehçe bulunmaktadır. Ana gruplar Putonghua (Mandarin), Gan, Kejia (Hakka), Min, Wu, Xiang ve Yue (Kantonca) olarak kabul edilir. Çinliler aralarında anlaşabilmek için Pekin (Mandarin) lehçesini kullanırlar. Çin devleti de yaşanabilecek sorunları önlemek için televizyonlarda daima Pekin Çincesi kullandırır.

26

27 Çin'de çağdaş liderlerin heykelleriyle sıkça karşılaşılır. Çen Yi ( ), yılları arasında Şanghay'ın belediye başkanlığını, yılları arasında Çin'in dışişleri bakanlığını yapmış olan, ünlü bir komutandır.

28

29 Bund, Şanghay'ın, Huangpu Nehri'nin batı kıyısı boyunca uzanan en önemli bölgesidir. Şanghay'ın Avrupa ile ticari ilişkilerinin en eski izlerini taşıyan bölgede, Birinci Haşhaş Savaşı'nı sona erdiren kahramanların hatırasına dikilmiş olan bir kule de bulunur.

30

31 Bund ve gökdelenlerle süslü Şanghay manzarası. Şanghay şehri yıkılıp baştan aşağı yeniden inşa edilmiştir.

32 Penglai bölgesinde, fabrika deposu olarak kullanılan eski bir kilise.

33

34 Çin imparatoru Shi Huang-Ti 270 sarayı arasında, birbirine bağlanan tüneller yaptırmıştı ve suikastten korktuğu için her akşam farklı bir sarayda uyuyordu. Çin takvimi Ay çevrimine dayanır. M.Ö lerde bulunmuş, bilinen en eski takvimdir. On iki Zodyak işareti vardır. Tam bir çevrimin tamamlanması 60 yıl sürer. Akupunktur, hastalıkların bedenin çeşitli noktalarına iğneler saplanarak iyileştirilmesidir ve Çin de yaklaşık 5000 yıl önce bulunmuştur. Çin in toplam alanı kilometrekare. Dünyanın 3. büyük ülkesi.

35 Dünyanın % 24 ü Çince konuşuyor. 200 den fazla Çin dili ve bölgesel lehçeleri var arası dönemde ABD ye yönelik Çin ihracatı % 1600 arttı. Bu sadece 16 yılda 16 kattan fazla eder. Şanghay ve Pekin dünyanın n en büyük ve en kalabalık alık iki şehridir. Parmak izi Çin de M.S. 700 gibi erken bir tarihte kullanıldı. Kubilay Han para olarak ipek banknotlar çıkarmıştı. Ayrıca yeşim taşından bir para da vardı. Çin Seddi uzaydan görünmez, çünkü çok incedir.

36 Geometrideki Pisagor teoremi nin ilk kanıtı, Çin tarihinin ilk döneminde, M.Ö. 2. yüzyılda yazılmış olan Zhou Bi Suan Jing adlı matematik kitabında yer almıştır. Kağıt para ilk kez Çinliler tarafından M.Ö. 800 yılında kullanıldı. M.S. 1. yüzyılda yazılmış Jiu Zhang Suan Shu adlı eserde dünyanın matematik tarihinde ilk kez negatif sayı kavramı ve pozitifnegatif sayıların toplama ve çıkarma ilkeleri önerilmiştir. Kağıt ilk kez Çin de M.S. 105 yılında kullanıldı. ld Çok sıkı korunan bir sırdı ve Avrupa ya 8. yüzyıla kadar ulaşmadı. Çuko Liang adlı Çinlinin el arabasının mucidi olduğu kabul edilir. En eski hesap makinesi olan abaküsü Çinliler icat etti. 13. yüzyılda Çin de10 bilinmeyenli denklem işlemi yapılırken, Avrupa da ancak 16. yüzyılda 3 bilinmeyenli denklem işlemi yapılabilmiştir.

37 Pusula Çinliler tarafından bulundu. Pusula bulununca, gemiler daha uzağa gidebildiler ve deniz ötesinde yeni ülkeler buldular. Çinlilerin kullandığı en eski pusula M.Ö. 200 tarihlidir. Havai fişekleri Çinliler buldu, ayrıca ilk roketleri de onlar kullandı. Uçurtmayı Çinliler yaptı. Spagetti ilk kez Çinliler tarafından yapıldı ve İtalya ya Marko Polo tarafından götürüldü. Bugün bile Çin de, yaygın olarak İngilizce, noodles adıyla bilinen makarnayı elle hazırlar ve ondan lezzetli çorbalar yaparlar. Depremleri ölçmek için kullanılan sismograf, Çin filozofu Çang Heng tarafından, M.S. 132 yılında bulundu. Çinliler barutu icat ettiler. 11. yüzyıldan sonra toplarda barut kullanmaya başladılar. Nakış, Çinliler tarafından icat edildi. 11. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Porselen ve seramiği Çinliler buldu.

38

39 Çin Ejderhası mitolojik bir varlıktır. Uzun, yılanımsı ve dört ayaklı bir yaratık olarak tasvir edilir. Avrupa Ejderhası kötülüğü temsil ederken, Çin Ejderhası uğurlu sayılır. Ejderha genelde erkektir ve hayatın anlamı olan suyu ve yağmuru getirdiğine inanılır. Birçok ejderha figüründe, elinin altında alev almış bir inci bulunur ve bu inci, zenginliği, talihi ve başarıyı temsil eder. Tapınakların girişinde ve çatısında bulunan ejderhaların kötü ruhları kovacağına inanılır. Törenlerde ejderha dansı çok popülerdir. Ama günümüzde Çinin Çin in simgesi sayılan savaşçı ejderha yerini sevimli pandalara bırakıyor.

40 Çinliler binlerce yıldır yemek sırasında çubuk kullanıyor. Çinliler yemeklerinde büyük et parçaları kullanmaz, çünkü çubuk kültürü onların büyük lokmalar yemesine izin vermez. Bu yüzden Çin de neredeyse bütün yemekler en çok yumurta büyüklüğünde olan ve çubuklarla kolayca tutulabilen len lokmalar halinde gelir. Çubuklar ayrıca yemeğin yavaş yenmesini, iyi hazmedilmesini sağlar. Kesinlikle çubukları yemeğin üzerinde sallamayın çünkü bu çirkin bir davranış sayılır. Çubukları tabağı itmek için kullanmayın. Tabağı çekmek için çubuk yerine ellerinizi kullanın. Eğer çubuğunuzu bırakmanız gerekirse, onları kase ya da tabağın kenarındaki çubuk koyma yerine bırakın. Çubukları kasedeki pirince dik olarak koymayın çünkü ölüler için hazırlanan tütsü çubuklarını hatırlatır.

41

42 Çin de yemek yemek özellikle oraya ilk kez giden biri için tam bir maceradır. Kaçmayıp maceraya dalın. Birlikte yemek yediğimiz birçok arkadaşım, benimle gitmeden önce Çin yemeğinden bir tat almadıklarını söylediler. Siz de Çinli dostlarınıza, Çin de hangi yemekleri seçmenin n iyi olacağını sormalısınız. Lokantaya gittiğinizde sizi bir mönü yerine tabak tabak yemek karşılar; bunlara bakıp ne isterseniz seçebilirsiniz. Çinliler masa dışında, dört ayaklı ne varsa yer Bu atasözü bize Çin yemek kültürü hakkında fikir verir. Bizim hayal bile edemediğimiz her şeyi yerler. Köpekten yılana, kurbağadan kaplumbağaya her şeyi. Hatta bazı şehirlerde, timsah bile yerler. Bir keresinde, işyerimde çalışanlar, içinde böbrek dilimleri gibi bir şeyler olan bir çorba içiyordu. Bunun hangi hayvanın böbreği olduğunu sordum, böbrek değil, kurutulmuş domuz kanı olduğunu söylediler! Bir kere pazara gittiğimizde, sattıkları yiyeceklerden başım dönmüştü, çünkü çok farklı şeyler satıyorlardı. Bir yerde bir hayvan kellesi gördüm, koyun kellesine benziyordu ama değildi. Pişirilmiş, yemeye hazır köpek kellesiymiş!

43

44 Yemekli bir davet sırasında, en iyi tabak, ona saygı göstermek için en önemli kişinin önüne konur. Ama bir tabaktaki tavuk ya da ördek başı misafirlere dönük konmamalıdır. Bazen ortaya büyük bir çorba kasesi konur. Tabakta çok yemek bırakmamaya çalışın, çünkü bu, yemeği beğenmediğiniz anlamına gelir. Balık yerken, etin bir yanını bitirdikten sonra, balığın tersini çevirmek yerine kılçıklarını çıkartmak iyi olur, çünkü ters çevrilmiş bir balık ters dönmüş bir kayığa benzer. Çin de pirinç çok önemlidir. Özellikle güney Çinliler pilavsız yemek yiyemez. Kuzey Çin de insanlar pirinçten çok buğday ve mısır ekmeği yer. İyi giyinmek istiyorsan Avrupa ya, iyi yaşamak istiyorsan Amerika ya, iyi yemek istiyorsan Çin e git!

45

46

47 Eğer yemek için bir eve davet edilirseniz, eliniz boş gitmeyin. Ama asla saat götürmeyin, çünkü saat ölümü hatırlatır. Kapıdan girerken terlik var mı, yok mu diye bakmanız gerekir, eğer terlik varsa, ayakkabınızı çıkartıp terlik giymelisiniz. Oturduğunuz unuz zaman, büyük olasılıkla size yeşil çay verirler. Ne içmek istediğinizi sormayabilirler, çünkü Çin de misafire çay ikram etmek çok eskiden gelen bir kültürdür. Başka misafirler varsa ve yemeğe başlamışlarsa, genellikle sizi kimse diğer misafirlere tanıtmaz. Rahatsız olmayın, çünkü bu normal bir şey. Eğer daha a fazla yemek istemezseniz, doyduğunuzu anlamaları için tabakta biraz yemek bırakmanız gerekir. Ağzını şapırdatarak yemek yiyenlerle sıkça karşılaşabilirsiniz. Çinliler sesli yemeyi severler! Yemek servisinde alıştığımızın tersine, en son olarak çorba gelir. Yemek bitince de tatlı olarak meyve tabağı gelir. Lokantada zevkle yenen yemek sonrasında sıra para ödemeye gelince şenlik başlar. Genelde daveti yapan kişi öder, ama herkes hesabı ödemek üzere "Maidan! Maidan!" (hesap) diyerek yarışır.

48

49 Çin kültüründe insanın verdiği sözü tutması çok önemlidir. ir. Eğer verdiğiniz sözü tutmazsanız, "suratsız kalırsınız, yüzünüzü kaybedersiniz." Türkçedeki "bir şeyi yapmaya yüzü olmamaya" ya da "yüzsüzlüğe" benzer bu. Çinliler sözlerini tutmaya önem verirler. İş hayatında sıkça kullanılır bu ifade. Örneğin, bir fabrikaya a sipariş verirseniz, patrondan sözüne sadık kalmasını, anlaşmaya aykırı davranarak "suratını kaybetmemesini," "yüzsüzlük yapmamasını" söyleyebilirsiniz. Bazen böyle konuşmalar imzayla yapılan sözleşmelerden daha etkili olabilir. Çinliler iş hayatında "Hayır" demekten hoşlanmaz; daha çok "Evet" derler. Onlara bir şey anlattığınız zaman, sizi dinlemeseler bile, yine de Evet! diyebilirler. O yüzden sizi gerçekten anlayıp anlamadıklarını öğrenmekte yarar var. Yanlış sipariş vermek istemiyorsanız, söylediklerinizden ne anladıklarını sorup siparişi açıkça özetlemelerini istemek yararlı olabilir. Konuşurken kafa sallamaları sizi tümüyle anladıklarını değil, size saygı duyup dinlediklerini gösterir.

50 Kartvizit alışverişi yaparken, kartvizitinizi iki elinizle tutup kartı saygılı bir ifadeyle verin. Onlar da size böyle yapar. Bizde, Batıda olduğu gibi kartviziti tek elle vermeyin, bu küçük düşürücü bir hareket sayılır. Çinliler gülen insanları sever, sık sık gülün. Cenazeler dışında her yerde. Çinli kadınlar başka ülkelerdeki gibi parfüm kullanmaz. Özellikle e evli kadınlar için bu hoş görülmez. Çinli arkadaşlarınıza parfüm götürmeyin, çünkü günlük hayatlarında pek kullanmazlar. Çinli arkadaşlarınıza ziyaretleriniz sırasında kendi ülkenizden getirdiğiniz hediyeler verebilirsiniz; başka türlü götüreceğiniz birçok ürünün daha önce zaten Çin den ihraç edilmiş olabileceğini unutmayın! Çinliler zenginlik ve değerlerini göstermeyi sever. Yeni bir araba ya da başka yeni, lüks şeyler görürseniz, sahiplerine bunların ne kadar güzel olduğunu söylemeniz gerekir. Bundan hoşlanırlar. Hediye alıp verirken, her zaman iki elinizi de kullanın.

51

52

53

54

55 Eğer düşük fiyat arıyorsanız, küçük ve yeni fabrikalara gitmelisiniz, ama bu da iş hayatınız için bir risktir. Kaybedebilirsiniz de, kazanabilirsiniz de Öyleyse kural şu: güvenli iş yapmak istiyorsanız, büyük fabrikaları seçeceksiniz. Sekreterler patronlardan daha önemli olabilir. Yabancı dil bilmeyen patronlarla sıkça karşılaşabilirsiniz, bu yüzden patrona doğru şekilde ulaşmanın tek yolu sekreterler er ya da çevirmenler olur. İyi bir iletişim kurulamayan ayan sekreter ya da çevirmenin patronuna yanlış izlenim vermesi mümkündür; bu yüzden onlarla iyi bir ilişki kurmak her zaman yararlı olur. Size söylenen teslim tarihlerine hiç güvenmeyin. Çoğu zaman nakliyelerde gecikme yaşayacaksınız. Çin de depo sistemiyle çalışmıyorlar, siz siparişi verdiğiniz zaman istediğiniz şeyi üretmeye başlıyorlar ve bazen siparişi hazırlamaları iki ayı bulabiliyor.

56

57

58

59 Hong Kong, tarihin günümüzle görkemli bir şekilde buluştuğu şehirlerden biri. Büyük küresel şirketlerin önünden geçen eski bir gemi, Çin'de ticaretin çok köklü tarihini hatırlatıyor.

60 KANTON FUARI Dünyanın en büyük 3 fuarından biri, Çin İhracat ve İthalat Malları Fuarı olarak bilinen Kanton Fuarı dır yılından beri yılda iki kez, Ekim ve Nisan aylarında yapılmaktadır. Guangdonghua Çincesinde Guangdong ismi, kanton olarak seslendirilir. Kanton Fuarı aslında Guangdong Fuarı olarak da bilinir.

61 Çin in en gelişmiş bölgelerinden biri olan ve çokuluslu birçok Çin şirketinin bulunduğu Guangdong kıyı bölgesinin başkenti Guangzhou da yapılan bu fuar Türkiye den de çok yoğun ziyaretçi almaktadır.

62

63 Ford, Çin'deki ilk fabrikasını 1968 yılında Jiangxi/Nanchang 'da açtı yılında Chongqing'de EcoBoost motorları üretmek üzere yedinci fabrikasını açan Ford, Çin'i dünyanın en büyük araba piyasası olarak görüyor.

64 Hong Kong gibi iş hayatının aşırı yoğun olduğu kentlerde yemek araları o kadar kısadır ki, çalışanlar bazen alelacele, ayak üstü, işyerinin önünde yemek yer.

65

66

67 Çin burçları arasında kendine yer bulan Domuz, aynı zamanda Çin'de et tüketiminin yarısını karşılar. Bazı tahminlere göre bu, dünya tüketiminin yarısı demektir. Çin'in en büyük üreticisi Shuanghui şirketi, 2013 yılında Amerika'nın en büyük üreticisi olan Smithfield Foods şirketini 7 milyar dolara satın aldı.

68

69

70

71

72 72

73 CHUN XIAO Bahar sabahı Meng Hao-ran (MS TANG HANEDANLIĞI) CHUN MIAN BU JUE XIAO Bu bahar sabahında yatıp uzanmışım CHU CHU WEN TI NIAO Kuşlar cıvıldamadan uyanmayacağım YE LAI FENG YU SHEN Bir gece süren rüzgar ve yağmurun ardından HUA LUO ZHI DUOSHAO Çok çok çiçek uçmuş

74 Bir Çin Tekerlemesi Şiyav ciye, şiyav ciye bu yeşeng çi mingtiyen n day ni çü kan şi, kan şemme me şi, kan ni baba b liyo bi ti, wo zuo yi zi ni zuo di, wo çı şiang ciao ni çı pi. Küçük kız! Sinirlenme, küçük kız Sinemaya götüreceğim seni yarın Hangi filmi mi seyredeceğiz, Babanın akan burnunu, Ben koltukta oturacağım, sen yerde Ben muz yiyeceğim, sen kabuğunu. ( Küçük kız! tekerlemesi halk tekerlemelerinin çok sevilen örneklerden biridir. Ezberlerseniz Çinli dostlarınızı sevindirirsiniz.)

75

76 ZAI BEI KANG QIAO Yeni Bir Cambridge Vedası Xu Zhi-mo (MS ) QING QING DE WO ZOU LE Sessiz sedasız veda ediyorum ZHENG RU WO QING QING DE LAI Buraya geldiğim gibi sessiz; WO QING QING DE ZHAO SHOU Sessizce hoşça kal diyorum ZUO BIE XI TIAN DE YUN CAI Batı göğündeki pembe bulutlara.

77 77 NA HE PAN DE JIN LIU Nehir kıyısındaki altın söğütlere SHI XI YANG ZHONG DE XIN NIANG Genç kızlara batan güneşin kıyısında; BO GUANG LI DE YAN YING Yansımaları ışıl ışıl dalgalarda ZAI WO DE XIN TOU DANG YANG Hep kalbimin derinlerinde titriyor. QING QING DE WO ZOU LE Çok sessizce veda ediyorum ZHENG RU WO QING QING DE LAI Buraya geldiğim gibi sessiz; WO QING QING DE ZHAO SHOU Sessizce hoşça kal diyorum ZUO BIE XI TIAN DE YUN CAI Batı göğündeki pembe bulutlara.

78 NA HE PAN DE JIN LIU Nehir kıyısındaki altın söğütlere SHI XI YANG ZHONG DE XIN NIANG Genç kızlar batan güneşin kıyısında; BO GUANG LI DE YAN YING Yansımaları ışıl ışıl dalgalarda ZAI WO DE XIN TOU DANG YANG Hep kalbimin derinlerinde titriyor. RUAN NI SHANG DE QING XING Sularda nilüferler yüzüyor YOU YOU DE ZAI SHUI DI ZHAO YAO Neşeyle suyun altında salınıyor; ZAI KANG HE DE ROU BO LI Cambridge in tatlı dalgalarında WO GAN XIN ZUO YI TIAO SHUI CAO Bir su bitkisi olmalıydım!

79

80

81 NA YU YIN XIA DE YI TAN Karaağaçların gölgesi altındaki o havuz BU SHI QING QUAN,SHI TIAN SHANG HONG Suyu değil ama gökten düşen gökkuşağını tutuyor; ROU SUI ZAI FU ZAO JIAN Çiçeklerin arasında parça parça olmuş CHEN DIAN ZHE CAI HONG SHI DE MENG Gökkuşağı gibi bir düşün parçaları. XUN MENG? CHENG YI ZHI CHANG HAO Bir düş aramak? amak? Akıntıya doğru kayığı itmek XIANG QING CAO GENG QING CHU MAN SHUO Yeşil çayırların daha taze olduğu yere; MAN ZAI YI CHUAN XING HUI Ya da kayığı yıldız ışığıyla doldurmak ZAI XING HUI BAN LAN LI FANG GE Ve yıldız ışığı vaktinde şarkılar söylemek.

82 DAN WO BU NENG FANG GE Ama ben seslice söyleyemem şarkımı QIAO QIAO SHI BIE LI DE SHENG XIAO Sessizlik benim veda müziğim; XIA CHONG YE WEI WO CHEN MO Yazın bile böcekler sessizdir benim için CHEN MO SHI JIN WAN DE KANG QIAO Cambridge de sessiz bu gece! QIAO QIAO DE WO ZOU LE Çok sessizce veda ediyorum ZHENG RU WO QIAO QIAO DE LAI Geldiğim gibi sessizce; WO QING QING DE HUI YI HUI YI XIU Hafifçe kollarımı sallayarak BU DAI ZOU YI PIAN YUN CAI Bir bulutu bile uzaklaştırmayacağım.

83 MIAN CHAO DA HAI, CHUN NUAN HUA KAI Denize bakmak, bahar çiçekleri tomurcuklanırken Hai Zi ( ) CONG MING TIAN QI,ZUO GE XINGFU DE REN Yarından itibaren, mutlu bir insan olacağım; WEI MA,PI CHAI,ZHOU YOU SHIJIE Çiçeklere bakıp dünyayı gezeceğim. CONG MING TIAN QI,GUAN XIN LIANG SHI HE SHU CAI Yarından itibaren, yemeklere ve sebzelere özen göstereceğim. WO YOU YI SUO FANG ZI,MIAN CHAO DA HAI, CHUN NUAN HUA KAI Denizin yakınında bir evim var, bahar çiçeklerinin tomurcuklandığı yerde

84 CONG MING TIAN QI, HE MEI YI GE QIN REN TONG XIN Yarından itibaren, sevdiklerimin herbirine mektup yazacağım, GAO SU TA MEN WO DE XING FU Onlara mutluluğumu anlatacağım, NA XING FU DE SHAN DIAN GAO SU WO DE Kutsanmış bir ışığın bana anlattığını, WO JIANG GAO SU MEI YI GE REN Hepsine yayacağım. GEI MEI YI TIAO HE MEI YI ZUO SHAN QU YI GE WEN NUAN DE MING ZI Ve her nehre, her dağa sıcak bir ad vereceğim. MO SHENG REN,WO YE WEI NI ZHU FU Yabancılar, size de iyi dileklerimi sunacağım. YUAN NI YOU YI GE CAN LAN DE QIAN CHENG Sizin de parlak bir geleceğiniz olsun! YUAN NI YOU QING REN ZHONG CHENG JUAN SHU Sevgililer siz de sonunda evlenin!

85 YUAN NI ZAI CHEN SHI HUO DE XING FU Bu dünyada mutlu olun! WO ZHI YUAN MIAN CHAO DA HAI, CHUN NUAN HUA KAI Tek istediğim denize bakmak, bahar çiçekleri tomurcuklanırken.

86 Sıra sıra dağ aşırı Ne bir tek kuş vardır uçar, Dizi dizi yol yukarı Ne bir tek ayak izi var, Yerleşmiş kayıkçığına Yaşı geçkin bir balıkçı Donmuş ırmağın buzunda Tekbaşına balık avlar Liu Tsung-Yuan

87

88 Bahçeye ağaç dikme Yıl boyunca ağaçlar Yalnız üzecek seni Geç arka pencereye Ayın altında uyu Yalnız başına, e mi... Bir sonbahar dediğin Öbür sonbahar gibi. Li Ho

89

90

91 Gündoğumunda başlarız Ta günbatımına kadar Hep çalışır çabalarız; Su için kuyular kazar, Aş için tarla süreriz. Barış içinde oldukça Yurdu kimin evirip çevirdiği Umurumuzda değildir pek. Anonim

92

93 Bütün gölgelerini topladı güneş Hava sesini soluğunu kesti Kapatıyor bir uyuklama Gecelerin altınıyla parlayan Kıskanç kedinin gözbebeklerini. Düş derinliğinde bütün varlıklar Dünya bir gençkız dinlenişinde Bakın işte sonunda, sonunda Hamarat vızıl vızıl arının biri Geri geri çekiliyor bir gülün içine. Hsia Ching

94

95 Karanlığı lanetlemektense bir mum yakmak iyidir.

96

97 Bir insana bir balık verirsen, onu bir günlüğüne doyurursun. Bir insana balık tutmayı öğretirsen, onu ömür boyu doyurursun. Diken bir gülü korur, sadece tomurcuğu çalmak isteyenlere zarar verir. Yetenekli her insanın arkasında başka yetenekli insanlar vardır. Eğer gücün azsa, ağır yükler kaldırma. Eğer sözlerin değersizse, öğüt verme. Elmas sürtülmeden cilalanamaz, insan da tecrübe olmadan adam olmaz. Yaşını söyleyen kadın ya gençtir, kaybedecek bir şeyi yoktur; ya da kazanacak bir şeyi yoktur, çok yaşlıdır. Otuz altı seçenek arasında, kaçmak en iyisidir. Kötü bir şey yapmadıysanız, şeytanın kapınıza dayanmasından asından korkmanıza gerek olmaz. Vicdanını tutkuya kurban eden kişi, kül görmek için resmi yakmış demektir. Düşmanlarıyla anlaşamayan kişi, onlar tarafından yönetilir. Bilge kişi kendi kararlarını alır, cahil herkesin fikrine uyar. İyi bir servet talihe bağlıdır, küçük bir servet çalışkanlığa. Kendisinden tatmin olmayan kişi büyür; doğru olduğundan emin olmayan kişi birçok şey öğrenir. Eğer bir anlık öfkeye sabredebilirseniz, yüz günlük üzüntüden kurtulursunuz.

98 (Nan ren bu huai, nüren bu ai) Erkekler kötü olmazlarsa kadınlar sevmezler. Derin kuşkular, derin bilgelikler; küçük kuşkular, küçük bilgelikler. er. İnsanın düşlerine inanması, hayatını uykuda geçirmesi demektir. Dağılmış bir yuvada birkaç sağlam yumurta vardır. Ayaklarını yere basmaya korkan ailelerin çocukları onların ayaklarına basar. Bir adam kötüyse, kadınlar ona bayılır. Alışkanlıklar önce örümcek ağı gibidir, sonunda halata dönüşür. Yeterince toprak yığarsan, dağ olur; yeterince su taşırsan, nehir olur. Cennetin yolu var, ama kimse yürümez orada; cehennemin kapısı yok ama insanlar uğraşıp durur oraya ulaşmaya.

99 Bir neşe yüz keder dağıtır.

100 Bir şeyi buluncaya dek ara, çaban boşa gitmez. Bilge bir adamla konuşmak bir ay kitap okumaya bedeldir. İntikam arayan kişi iki mezar kazmalı. Gelecek olanı kaygıyla umut etme; geçip gitmiş olan için boş yere pişman olma. Büyük bir neşenin ortasında, kimseye bir şey vaat etme. Büyük bir öfkenin ortasında, kimsenin mektubuna yanıt verme. Soru soran beş dakika için aptal olur, ama sormayan sonsuza dek aptal kalır. Bilgeliğin başlangıcı şeyleri doğru isimlerle anmakla olur. Bir saatlik haz, bir şişe şarap. Bir yıllık haz, bir evlilik. Ömür boyu sürecek bir haz, bir bahçe. İnsanın büyüklerine saygı duyması toplum hayatının en büyük görevidir. Delilik aynı şeyi aynı yolla yapıp farklı bir sonuç beklemektir. Eğer biri beni bir kez kandırırsa, ayıp onundur. Eğer beni iki kere kandırırsa, ayıp benimdir. Gerçekten büyük bir insan bir çocuğun basitliğinden uzaklaşmaz. Öğretmenler kapıyı açar, ama içeri kendi başına girmen gerekir. Zeki bir insan büyük belaları küçültür, küçük belaları da yok eder.

101

102 Yavaş yürüyen, uzaklara gider.

103

104

105 En soluk mürekkep bile en iyi anıdan iyidir.

106

107 İyi talihi çekmek için, eski bir dosta birkaç kuruş harca, yeni bir dostla eski bir hazzı paylaş ve gerçek bir dostunu, onun adını bir ejderin kanatlarına yazarak yeniden kazan.

108

109 Öğrenmek sahibini her yerde izleyen bir hazinedir.

110 Yönümüzü değiştirmezsek, başladığımız yere varırız.

111 Tartışmak suyu kılıçla kesmeye benzer.

112 İleri gitmek geride kalmak kadar kötüdür.

113 Ödül yolculuktur.

114

115

116

117

118

119 Sabır güçtür, zaman ve sabırla, dut yaprağı ipek olur.

120

121 Eğer kalbimde yeşil bir dal varsa, bülbül gelecektir.

122 Güzellik kadının bilgeliğidir. Bilgelik erkeğin güzelliğidir.

123

124

125

126

127

128

129 Gelecek olanı kaygıyla umut etme; geçmiş olan için boş yere pişman olma.

130

131

132

133 Tepende hüzün kuşlarının uçmasını engelleyemezsin ama onların saçlarına yuva yapmasını engelleyebilirsin.

134 Kızarmış tavuğun uçup ağzına konmasını bekleyen kişinin çok çok uzun süre beklemesi gerekir.

135

136 Dışarısı gürültülü

137 İçerisi boş.

138

139 Kimsenin bilmesini istemiyorsan, yapma.

140 Yüz erkek bir askeri birlik kurabilir ama bir yeri ev yapmak için tek kadın yeter.

141

142

143

144

145

146

147

148

149 Tedbir kolay, pişmanlık zordur.

150 Ali Baylar (Elazığ, 1971), Nişantaşı Anadolu Lisesi nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı'nda okudu. Ortaokul yıllarında başlayan fotoğraf merakı hiç azalmadan an devam eden Baylar'ın fotoğraf arşivinde 80 bini aşkın fotoğraf bulunmaktadır. unmaktadır. Baylar ailesinin 1944 yılından beri sürdürdüğü düğü ticari faaliyetler çerçevesinde e 1990 lı yılların başından itibaren Uzakdoğu ülkelerini, özellikle de Çin Halk Cumhuriyeti nin birçok şehrini ziyaret etti yılında Seyyahamca.com com adresinde Türkiye nin ilk internet seyahat sitelerinden birini kurdu yılında Evrensel Yardımlaşma ve Dayanışma adlı bir derneğin kuruluşuna öncülük eden Baylar, bu süreçte yaşadıklarını E-Yardım (2007) adlı bir kitapta anlattı. Çin'i tanıtan Çin Kültürü ve Seyahat Rehberi (2007), China at a Glance (2009) kitapları dışında, Elazığ daki çocukluk yıllarını ve günlük hayatı, Elazığ şivesiyle anlatan O Esgi Günler (2008) adlı bir anı kitabı bulunmaktadır. Bir kızı ve iki oğlu vardır.

151 twitter: alibaylar e-posta:

152

İçindekiler Tablosu 1. Shi Ji (Tarih Kayıtları)... 2 2. Han Shu (Han Tarihi)... 3 3. Hou Han Shu (Sonraki Han Tarihi)... 4 4. San Guo Zhi (Üç Devlet Tarihi)... 5 5. Jin Shu (Jin Tarihi)... 6 6. Song Shu

Detaylı

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir?

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Hayatımızın en değerli varlığıdır anneler. O halde onlara verdiğimiz hediyelerinde manevi bir değeri olmalıdır. Anneler için hediyenin maddi değeri değil

Detaylı

Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat

Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Tarih / Terra Cotta Savaşçıları, Çin Halk Cumhuriyeti Kitap / Türkan Röportaj / Doç. Dr. Okan Gülbahar El Sanatları / Geleneksel

Detaylı

5 YAŞ VE HAZIRLIK SINIFI EKİM BÜLTENİ

5 YAŞ VE HAZIRLIK SINIFI EKİM BÜLTENİ 5 YAŞ VE HAZIRLIK SINIFI EKİM BÜLTENİ HAZIRLIK SINIFI EKİM AYI ŞARKILARIMIZ OKULUMA BAŞLADIM BİR DÜNYA BIRAKIN SONBAHARIN SESLERİ SEVİMLİDİR HAYVANLAR HOŞ GELİŞLER OLA Her gün erken kalkarım Önce yüzümü

Detaylı

Çin in Orta Asya Enerji Politikas

Çin in Orta Asya Enerji Politikas Çin in Orta Asya Enerji Politikas Yrd. Doç. Dr. Giray FİDAN* Çin, Sovyetler Birliği nin dağılmasının ardından 1980 de başlayan Dışa Açılma ve Reform Politikasının uygulanması ve ekonomik alanda elde ettiği

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Violet Otieno Catherine Groenewald Nahide Büşra Ertekin Turkish Level 4

Violet Otieno Catherine Groenewald Nahide Büşra Ertekin Turkish Level 4 Büyükanne ile Tatil Violet Otieno Catherine Groenewald Nahide Büşra Ertekin Turkish Level 4 Odongo ve Apiyo babalarıyla birlikte şehirde yaşıyorlardı. Onlar,tatili dört gözle bekliyorlardı. Sadece okul

Detaylı

ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI. Nİsan AYI BÜLTENİ. Sevgİ Kİlİmlerİmİz

ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI. Nİsan AYI BÜLTENİ. Sevgİ Kİlİmlerİmİz ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI Nİsan AYI BÜLTENİ Sevgİ Kİlİmlerİmİz BELİRLİ GÜNLER VE HAFTALAR Dünya Kitap Günü (23 Nisan gününü içine alan hafta) Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan)

Detaylı

Veli Mektupları MyLittle Island 1

Veli Mektupları MyLittle Island 1 Veli Mektupları MyLittle Island Unit My Little Island ın ilk ünitesine hoş geldiniz. Bu ünite çocuğunuzu programla tanıştırır. Bu Hoş geldin ünitesinde çocuklar ada macerasıyla ve kitabın ana karakterleri

Detaylı

20 Mart Vızıltı. Mercanlar Sınıfından Merhaba;

20 Mart Vızıltı. Mercanlar Sınıfından Merhaba; Mercanlar Sınıfından Merhaba; 20 Mart Vızıltı Bu hafta konumuz ormanlar idi. Orman nedir? Ormanların önemi ve faydaları nelerdir? Ormanları koruma konusunda üzerimize düşen görevler nelerdir? gibi sorular

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim,

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar MARIA MONTESSORI Hayatın en önemli dönemi üniversite çalışmaları değil, doğumdan altı yaşa kadar olan süredir. Çünkü bu, bir çocuğun gelecekte olacağı yetişkini inşa ettiği

Detaylı

Haydi Deniz Kıyısına! Şimdi okuyacağınız hikâye Limonlu Bayır

Haydi Deniz Kıyısına! Şimdi okuyacağınız hikâye Limonlu Bayır 1. Bölüm Haydi Deniz Kıyısına! Şimdi okuyacağınız hikâye Limonlu Bayır Savaşı nın hikâyesidir. Diğer adıyla ona Akşam Yemeği Savaşları da diyebiliriz. Aslında Hayalet Avcıları III de diyebiliriz, ama açıkçası

Detaylı

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Refik Durbaş. Şiir BEZ BEBEKLE KUKLASI. 2. basım. Resimleyen: Burcu Yılmaz

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Refik Durbaş. Şiir BEZ BEBEKLE KUKLASI. 2. basım. Resimleyen: Burcu Yılmaz Refik Durbaş BEZ BEBEKLE KUKLASI ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI Şiir Resimleyen: Burcu Yılmaz 2. basım Refik Durbaş BEZ BEBEKLE KUKLASI Resimleyen: Burcu Yılmaz Yayın Koordinatörü: İpek Şoran Editör: Ebru Akkaş

Detaylı

T.C. M.E.B ÖZEL MANİSA İNCİ TANEM ANAOKULU DENİZ İNCİLERİ SINIFI

T.C. M.E.B ÖZEL MANİSA İNCİ TANEM ANAOKULU DENİZ İNCİLERİ SINIFI BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR 4-10 Nisan: Polis Haftası 7-13 Nisan: Dünya Sağlık Günü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan'ı içine alan hafta: Dünya Kitap Günü T.C. M.E.B ÖZEL MANİSA İNCİ TANEM

Detaylı

BÜYÜK ÇİN SEYAHATİ - TUR PROGRAMI

BÜYÜK ÇİN SEYAHATİ - TUR PROGRAMI BÜYÜK ÇİN SEYAHATİ - TUR PROGRAMI 1. Gün Antalya - İstanbul Türk Hava Yolları'nın TK 2439 kodlu uçağı ile saat 22.05 te Antalya Havalimanı'ndan İstanbul Atatürk Havalimanı na hareket ve 23.30 de İstanbul'a

Detaylı

HONG KONG VE ŞANGHAY DA YILBAŞI - TUR PROGRAMI

HONG KONG VE ŞANGHAY DA YILBAŞI - TUR PROGRAMI HONG KONG VE ŞANGHAY DA YILBAŞI - TUR PROGRAMI 1. Gün İstanbul Doha - Hong Kong Qatar Airways in QR 242 kodlu uçağı ile saat 21.15 te İstanbul Sabiha Gökçen havalimanından hareket ve 01.30 da Doha ya varış.

Detaylı

HİKÂYELERİMİZ FEN VE MATEMATİK ETKİNLİĞİ

HİKÂYELERİMİZ FEN VE MATEMATİK ETKİNLİĞİ HİKÂYELERİMİZ Annecim Anneler günü Paf ile Puf Tasarruflu olmalıyız İlk hediyem Dinozorun Evi İki inatçı keçi Karne heyecanı Geri dönüşüm Uzun zürafa Becerikli karınca Rapunzel Kırmızı başlıklı kız Hansel

Detaylı

ÖZEL OKAN İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

ÖZEL OKAN İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL OKAN İLKOKULU 2017 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI Sayın Velilerimiz, Bu hafta kütüphane etkinlikleri kapsamında karikatürist Turgut Yüksel i konuk ettik. Karikatür atölyesi öğrencilerimizi çok mutlu etti.

Detaylı

AYLIK BÜLTEN NİSAN 2012 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SINIFI

AYLIK BÜLTEN NİSAN 2012 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SINIFI AYLIK BÜLTEN NİSAN 2012 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SINIFI OKUL KURUCUMUZ : ASİYE ÖZTÜRK OKUL MÜDÜRÜMÜZ : F.BİLGE ÖZALP ANAOKULU BİRİMİ HAZIRLIK SINIFI ÖĞRETMENİ : TÜLAY DÖNMEZ 5 YAŞ SINIFI ÖĞRETMENİ : GÜLAY ÇELİKOK

Detaylı

.com. Haftanın Diğer Çalışmaları En Kısa Zamanda Yayınlanacaktır.

.com. Haftanın Diğer Çalışmaları En Kısa Zamanda Yayınlanacaktır. .com Haftanın Diğer Çalışmaları En Kısa Zamanda Yayınlanacaktır. ilkok 2/... Sınıfı Türkçe Dersi Değerlendirme Sınavı Adı-Soyadı:... Yaşayabilmek için oksijene ihtiyaç vardır. Oksijen sayesinde karadaki

Detaylı

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Tanşıl Kılıç. Roman ŞEKERLİ SİNEK. 12. basım. Resimleyen: Vaqar Aqaei

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Tanşıl Kılıç. Roman ŞEKERLİ SİNEK. 12. basım. Resimleyen: Vaqar Aqaei Tanşıl Kılıç ŞEKERLİ SİNEK ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI Roman Resimleyen: Vaqar Aqaei 12. basım Tanşıl Kılıç ŞEKERLİ SİNEK Resimleyen: Vaqar Aqaei Yayın Koordinatörü: İpek Şoran Editör: Ebru Akkaş Kuseyri İç

Detaylı

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO:

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: OKUL NO: NOT OKUMA 1. Aşağıdaki metni -(y/n)a, -(n)da, -(n)dan, -(y/n)i ve -(I)yor ekleriyle tamamlayınız. (10 puan) Sevgili Ayşe, Nasılsın? Sana bu mektubu İstanbul dan yazıyorum.

Detaylı

COTTON USA BAŞARI ÖYKÜSÜ: ÇİN MODA HAFTASI 2018

COTTON USA BAŞARI ÖYKÜSÜ: ÇİN MODA HAFTASI 2018 COTTON USA BAŞARI ÖYKÜSÜ: ÇİN MODA HAFTASI 2018 ADRIANO GOLDSCHMIED VE CHEN WEN ILE DENIM İNOVASYONU LİSANS VE ORTAKLIK FIRSATLARI HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ ALMAK İÇİN LÜTFEN YEREL CCI TEMSİLCİSİNİZLE

Detaylı

Güzel Bir Bahar ve İstanbul

Güzel Bir Bahar ve İstanbul Güzel Bir Bahar ve İstanbul Bundan iki yıl önce 2013 Mayıs ayında yolculuğum böyle başladı. Dostlarım, sınıf arkadaşlarım ve birkaç öğretmenim ile bildiğimiz İstanbul, bizim İstanbul a doğru yol aldık.

Detaylı

YAZ 2015 SAYI: 305. şehir tanıtımı

YAZ 2015 SAYI: 305. şehir tanıtımı YAZ 2015 SAYI: 305 58 59 şehir tanıtımı Çin in fuar şehri: Guangzhou GUANGZHOU, ZİYARETÇİLERİNE HEM TİCARET HEM ZİYARET İMKANLARINI BİR ARADA SUNUYOR. BAŞAR KURTBAYRAM TUR REHBERİ şehir tanıtımı 60 61

Detaylı

Yüreğimize Dokunan Şarkılar

Yüreğimize Dokunan Şarkılar On5yirmi5.com Yüreğimize Dokunan Şarkılar Gelmiş geçmiş en güzel Türkçe slow şarkılar kime ait? Bakalım bizlerin ve sizlerin gönlünde yatan sanatçılar kimler? Yayın Tarihi : 6 Ocak 2010 Çarşamba (oluşturma

Detaylı

PİNOKYO EĞİTİM KURUMLARI MART AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI 1. HAFTA

PİNOKYO EĞİTİM KURUMLARI MART AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI 1. HAFTA 1. HAFTA TARİH : 01 MART 2016 04 MART 2016 KONU : YEŞİLAY 1- Yeşilay nedir? Ne işe yara? Faaliyetleri nelerdir? Nefes akciğer yapalım. Vücudumuzu 2- Sigara ve alkolün zararlarını hep birlikte öğrenelim

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÖMER TÜRKÇE ÖĞRETİM ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TÜRKÇE SINAVI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÖMER TÜRKÇE ÖĞRETİM ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TÜRKÇE SINAVI ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÖMER TÜRKÇE ÖĞRETİM ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TÜRKÇE SINAVI T105004 ADI SOYADI NOSU UYRUĞU SINAV TARİHİ ÖĞRENCİNİN BÖLÜM Okuma Dinleme Yazma Karşılıklı Konuşma Sözlü Anlatım TOPLAM

Detaylı

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Betül Tarıman. Öykü GÖKYÜZÜ PRENSİ PO İLE KÜÇÜK KIZ. 2. basım. Resimleyen: Uğur Altun

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Betül Tarıman. Öykü GÖKYÜZÜ PRENSİ PO İLE KÜÇÜK KIZ. 2. basım. Resimleyen: Uğur Altun Resimleyen: Uğur Altun Betül Tarıman GÖKYÜZÜ PRENSİ PO İLE KÜÇÜK KIZ ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI Öykü 2. basım Betül Tarıman GÖKYÜZÜ PRENSİ PO İLE KÜÇÜK KIZ Resimleyen: Uğur Altun Yayın Koordinatörü: İpek Şoran

Detaylı

Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi YILDIZLAR GRUBU ARALIK

Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi YILDIZLAR GRUBU ARALIK Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi YILDIZLAR GRUBU ARALIK YENİ YIL Bizlere kutlu olsun. Sizlere kutlu olsun. Eski yıl sona erdi, Yepyeni bir yıl geldi. Bu yıl olsun mutlu bir yıl, Bu yıl

Detaylı

ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU UĞUR BÖCEKLERİ SINIFI KASIM AYI BÜLTENİ

ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU UĞUR BÖCEKLERİ SINIFI KASIM AYI BÜLTENİ ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU UĞUR BÖCEKLERİ SINIFI KASIM AYI BÜLTENİ BELİRLİ GÜNLER VE HAFTALAR Kızılay Haftası (29 Ekim 4 Kasım) Atatürk Haftası (10-16 Kasım) Öğretmenler Günü (24 Kasım) SERBEST ZAMAN

Detaylı

ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI OCAK AYI BÜLTENİ BELİRLİ GÜNLER VE HAFTALAR. Yeni yıl (31 Aralık-1 Ocak)

ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI OCAK AYI BÜLTENİ BELİRLİ GÜNLER VE HAFTALAR. Yeni yıl (31 Aralık-1 Ocak) ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI OCAK AYI BÜLTENİ BELİRLİ GÜNLER VE HAFTALAR Yeni yıl (31 Aralık-1 Ocak) Enerji Tasarrufu Haftası (Ocak ayının ikinci haftası) GÜNE BAŞLAMA ETKİNLİKLERİ Oyun

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI:

HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI: HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI: 09.04.2010 1. Vücudumuzdaki şeker oranını aşağıdaki organlarımızdan hangisi ayarlar? A) Kalp B) Böbrek C) Karaciğer 2. Sağlıklı bir yaşam için en önemli seçenek

Detaylı

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI Hazırlayan İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 1 Saçları hangisi tarar? o A) Bıçak o B) Tarak o C) Eldiven o D) Makas 2 Hangisi okul eşyası değil?

Detaylı

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Aşağıda verilen isimleri örnekteki gibi tamamlayınız. Örnek: Ayakkabı--------uç : Ayakkabının ucu İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Kalem sap Çanta renk Araba boya Masa kenar Deniz mavi Rüzgar şiddet

Detaylı

KLASİK PEKİN VE MODERN ŞANGHAY - TUR PROGRAMI

KLASİK PEKİN VE MODERN ŞANGHAY - TUR PROGRAMI KLASİK PEKİN VE MODERN ŞANGHAY - TUR PROGRAMI 1. Gün İstanbul Doha - Pekin Qatar Airways in QR 246 kodlu uçağı ile saat 19.35 te İstanbul Atatürk Havalimanı ndan hareket ve 23.50 de Doha ya varış. 2. Gün

Detaylı

MİRKET NİNELER. Parti Veriyor

MİRKET NİNELER. Parti Veriyor MİRKET NİNELER Tanıdığım en farklı iki kadın olan anneannem ve babaannem için... Çünkü onlar hep ayakta kalırlar. N. T. SEV Yayıncılık Eğitim ve Ticaret A.Ş. Nuhkuyusu Cad., No. 197 Üsküdar İş Merkezi,

Detaylı

Seçelim ve yerleştireli. Kutlu : Merhaba. Sophie : Kutlu :. Kutlu... e?

Seçelim ve yerleştireli. Kutlu : Merhaba. Sophie : Kutlu :. Kutlu... e? Seçelim ve yerleştireli. erelisi iz? e i adı e u oldu erha a Türk ü sizi adı ız erelisi iz? Kutlu : Merhaba. Sophie : Kutlu :. Kutlu.... e? Sophie : Be i adı Sophie. Kutlu : Memnun oldum. Sophie : Be de..

Detaylı

ÖZEL EFDAL ANAOKULU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ANAOKULU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ANAOKULU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk kim olduğunu hatırladık Atatürk ün hayatını inceledik. Atatürk ün kişisel

Detaylı

Tanşıl Kılıç ŞEKERLİ SİNEK. Resimleyen: Vaghar Aghaei

Tanşıl Kılıç ŞEKERLİ SİNEK. Resimleyen: Vaghar Aghaei Tanşıl Kılıç ŞEKERLİ SİNEK Resimleyen: Vaghar Aghaei cancocuk.com cancocuk@cancocuk.com Yayın Koordinatörü: İpek Şoran Editör: Ebru Akkaş Kuseyri İç ve Kapak Tasarım: Gözde Bitir Tasarım Uygulama: Güldal

Detaylı

TEMALARIMIZ UZAY VE GEZEGENLER DÜNYA GÖKYÜZÜ İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ HAFTASI YERLİ MALLARI VE TUTUM HAFTASI YENİ YIL

TEMALARIMIZ UZAY VE GEZEGENLER DÜNYA GÖKYÜZÜ İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ HAFTASI YERLİ MALLARI VE TUTUM HAFTASI YENİ YIL 2013-2014 EĞİTİM YILI KELEBEK GRUBU ARALIK AYI BÜLTENİ TEMALARIMIZ UZAY VE GEZEGENLER DÜNYA GÖKYÜZÜ İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ HAFTASI YERLİ MALLARI VE TUTUM HAFTASI YENİ YIL Uzay ve gökyüzü panosu hazırlama

Detaylı

YALNIZ BİR İNSAN. Her insanın hayatında mutlaka bir kitap vardır; ki zaten olması da gerekir. Kitap dediysem

YALNIZ BİR İNSAN. Her insanın hayatında mutlaka bir kitap vardır; ki zaten olması da gerekir. Kitap dediysem YALNIZ BİR İNSAN Her insanın hayatında mutlaka bir kitap vardır; ki zaten olması da gerekir. Kitap dediysem öyle sonunda hep iyilerin kazandığı, kötülerin cezalandırıldığı veya bir suçluyu bulmak için

Detaylı

de hazır değilken yatağıma gelirdi. O sabah çarşafların öyle uyandırmıştı; onları suratıma atarak. Kız kardeşim makas kullanmayı yeni öğrendi ve bunu

de hazır değilken yatağıma gelirdi. O sabah çarşafların öyle uyandırmıştı; onları suratıma atarak. Kız kardeşim makas kullanmayı yeni öğrendi ve bunu İgi ve ben Benim adım Flo ve benim küçük bir kız kardeşim var. Küçük kız kardeşim daha da küçükken ismini değiştirdi. Bir sabah kalktı ve artık kendi ismini kullanmıyordu. Bu çok kafa karıştırıcıydı. Yatağımda

Detaylı

SİNOPSİS. Fragmanın Youtube Fragmanı: Fragmanın İndirme Linki:

SİNOPSİS. Fragmanın Youtube Fragmanı:   Fragmanın İndirme Linki: SİNOPSİS Çin in güneyindeki küçük bir kasabada sağanak bir yağış beklenmektedir Nişanlısının başarısız geçen estetik ameliyatını telafi etmek için para bulmaya çalışan Xiao Zhang, patronundan bir milyon

Detaylı

YOL AYRIMI SENARYO ALĐ CEYLAN

YOL AYRIMI SENARYO ALĐ CEYLAN YOL AYRIMI SENARYO ALĐ CEYLAN 2011 PAZARTESĐ SAAT- 07:42 Sahne - 1 OTOBÜS DURAĞI Otobüs durağında bekleyen birkaç kişi ve elinde defter, kitap olan genç bir üniversite öğrencisi göze çarpar. Otobüs gelir

Detaylı

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç katıyordu. Bulutlar gülümsüyor ve günaydın diyordu. Melek

Detaylı

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN .com Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Adı-Soyadı:... Önce kelimeleri tek

Detaylı

66 Fotoğrafçı Etkinlik Listesi. 52 Haftalık Fotoğrafçılık Yetenek Sergisi

66 Fotoğrafçı Etkinlik Listesi. 52 Haftalık Fotoğrafçılık Yetenek Sergisi 66 Fotoğrafçı Etkinlik Listesi 52 Haftalık Fotoğrafçılık Yetenek Sergisi 2019 yılında kendimize daha fazla zaman ayırmak istiyoruz. Fotoğrafla olan iletişimimizi artırmak istiyoruz. Fotoğrafın bir sanat

Detaylı

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası www.scriptural-truth.com KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı Azarya ve şarkının üç Yahudi duası Azarya dua {1:1} ve yangının ortasında yürüdüler öven Tanrı ve Tanrı nimet. {1:2}

Detaylı

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ 1 SONBAHAR VE YAPRAKLAR Sonbahar Mevsimin de gözlemlediğimiz hava olaylarını isimlendirdik. Sonbahar mevsimine ait giysileri ayırt ettik Sonbahar

Detaylı

AYLIK BÜLTEN-NİSAN 2014 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SINIFI

AYLIK BÜLTEN-NİSAN 2014 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SINIFI AYLIK BÜLTEN-NİSAN 2014 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SINIFI OKUL KURUCUMUZ : ASİYE ÖZTÜRK OKUL MÜDÜRÜMÜZ : F.BİLGE ÖZALP ANAOKULU BİRİMİ ANAOKULU ÖĞRETMENLERİMİZ : TÜLAY DÖNMEZ : NURCAN SAYIN : HANDE BEKTAŞ BRANŞ

Detaylı

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1 by Mehmet- omeruslu06 1 3. Bayrağımızdaki hangi renk daha fazladır? 1. Sınıfımızdaki arkadaşlarımızın her siyah A. B. kırmızı birinin farklı güçlü yanları var. Mesela, Elif. Çizdiği resimleri Ahmet beyaz

Detaylı

ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ

ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ -Okul nedir? Okulumuzu tanıyoruz.okulumuzun bölümlerini tanıyoruz. -Okulda kimler çalışır ve ne iş yaparlar öğreniyoruz.

Detaylı

TARSUS DA BİR GÜN...BELKİ DE İKİ... Adanalılar...Mersinliler...Gaziantep, Hatay ve Osmaniyeliler...Türkiye nin gezmeyi sever insanları...

TARSUS DA BİR GÜN...BELKİ DE İKİ... Adanalılar...Mersinliler...Gaziantep, Hatay ve Osmaniyeliler...Türkiye nin gezmeyi sever insanları... TARSUS DA BİR GÜN...BELKİ DE İKİ... Adanalılar...Mersinliler...Gaziantep, Hatay ve Osmaniyeliler...Türkiye nin gezmeyi sever insanları... Hatta Tarsuslular. Dünyanın öbür ucundan gelen Japonlar,Koreliler,Almanlar

Detaylı

ilkokul1.com YAPANIN YANINA KALMAZ Padişah, sarayının bahçesindeki ağacı çok seviyordu. Bahçıvana; Bu gül ağacına iyi bak! emrini verdi. Günün birinde bir bülbül bu ağaca musallat olup, gülleri yerlere

Detaylı

7-11 MART 2016 ÖZEL ASÇAY ANAOKULU 3 YAŞ GRUBU HAFTALIK BÜLTEN

7-11 MART 2016 ÖZEL ASÇAY ANAOKULU 3 YAŞ GRUBU HAFTALIK BÜLTEN 7-11 MART 2016 ÖZEL ASÇAY ANAOKULU 3 YAŞ GRUBU HAFTALIK BÜLTEN BU HAFTA NELER ÖĞRENDİK * Taze-bayat kavramını işledik. *Sağ ve sol kavramını işledik. *Mutfak etkinliğimizde nefis kurabiyeler yapıp afiyetle

Detaylı

ÖZEL ATACAN ANAOKULU KASIM 2017 KÜÇÜK GRUP SINIF BÜLTENİ

ÖZEL ATACAN ANAOKULU KASIM 2017 KÜÇÜK GRUP SINIF BÜLTENİ ÖZEL ATACAN ANAOKULU KASIM 2017 KÜÇÜK GRUP SINIF BÜLTENİ KASIM AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Kalem tutmayı öğrenerek akademik çalışmalarımıza başladık. Benim Haftam etkinliğimize devam ettik. Parmak Oyunları;

Detaylı

KÜÇÜK UYKULAR BAHÇESİ

KÜÇÜK UYKULAR BAHÇESİ Mustafa Köz KÜÇÜK UYKULAR BAHÇESİ YARATICI OKUMA DİZİSİ Şiir Resimleyen: Yasemin Ezberci Yaratıcı Okuma Dosyası: Mustafa Köz Mustafa Köz KÜÇÜK UYKULAR BAHÇESİ Resimleyen: Yasemin Ezberci Yayın Koordinatörü:

Detaylı

ARI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ

ARI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ 2014 2015 ARI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ ARKADAŞLIK HAFTASI CUMHURİYET BAYRAMI BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ Kale nedir? Kaleler ne için yapılır?

Detaylı

Ö.Ç BİLFEN ANAOKULU 5 YAŞ GRUBU GÜNLÜK EĞİTİM PROGRAMI

Ö.Ç BİLFEN ANAOKULU 5 YAŞ GRUBU GÜNLÜK EĞİTİM PROGRAMI Ö.Ç BİLFEN ANAOKULU 5 YAŞ GRUBU GÜNLÜK EĞİTİM PROGRAMI 01-05 HAZİRAN 2015 01 HAZİRAN PAZARTESİ SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ: Çocuklarla selamlaşıldı ve istedikleri ilgi köşelerinde evden getirdikleri oyuncaklarla

Detaylı

İstanbul Boğaz Turları

İstanbul Boğaz Turları İstanbul Boğaz Turları İstanbul'un ayrılmaz parçası boğazın mis gibi havasını içinize çekin, mavisiyle huzur bulun ve Boğaziçi'nin tarihine tanıklık edin. Sizi, İstanbul'u ve boğazı doyasıya yaşamaya davet

Detaylı

- Genç Gelişim Kişisel Gelişim DOĞUM TARİHİNİZ ÇİÇEĞİNİZ ÇİÇEĞİN ÖZELLİĞİ. 1 Ocak - 10 Ocak. Sarı gentiyan. 11 Ocak - 20 Ocak. Deve dikeni 1 / 11

- Genç Gelişim Kişisel Gelişim DOĞUM TARİHİNİZ ÇİÇEĞİNİZ ÇİÇEĞİN ÖZELLİĞİ. 1 Ocak - 10 Ocak. Sarı gentiyan. 11 Ocak - 20 Ocak. Deve dikeni 1 / 11 DOĞUM TARİHİNİZ ÇİÇEĞİNİZ ÇİÇEĞİN ÖZELLİĞİ 1 Ocak - 10 Ocak Sarı gentiyan Sıcak yazı simgeleyen gizemli bir çiçektir. Dağ çayırlarında yetişir. Karaktere gizem katmaktadır. İçe ka 11 Ocak - 20 Ocak Deve

Detaylı

Adım Tomas Porec. İlk kez tek boynuzlu bir at gördüğümde sadece sekiz yaşındaydım, bu da tam yirmi yıl önceydi. Küçük bir kasaba olarak düşünmeyi

Adım Tomas Porec. İlk kez tek boynuzlu bir at gördüğümde sadece sekiz yaşındaydım, bu da tam yirmi yıl önceydi. Küçük bir kasaba olarak düşünmeyi Adım Tomas Porec. İlk kez tek boynuzlu bir at gördüğümde sadece sekiz yaşındaydım, bu da tam yirmi yıl önceydi. Küçük bir kasaba olarak düşünmeyi daha çok sevdiğimiz bir dağ köyünde doğup büyüdüm. Uzak

Detaylı

AHMET ÖNERBAY GÖRELE'DE

AHMET ÖNERBAY GÖRELE'DE Portal Adres AHMET ÖNERBAY GÖRELE'DE : www.gorelesol.com İçeriği : Gündem Tarih : 06.10.2014 : http://www.gorelesol.com/haber/haber_detay.asp?haberid=19336 1/3 AHMET ÖNERBAY GÖRELE'DE 2/3 AHMET ÖNERBAY

Detaylı

ALTIN BALIK. 1. Genç balıkçı neden altın balığı tekrar suya bırakmayı düşünmüş olabilir?

ALTIN BALIK. 1. Genç balıkçı neden altın balığı tekrar suya bırakmayı düşünmüş olabilir? ALTIN BALIK Bir zamanlar iki balıkçı varmış. Biri yaşlı, diğeriyse gençmiş. İki balıkçı avladıkları balıkları satarak geçinirlermiş. Bir gün yine denize açılmışlar. Ağı denize atıp beklemeye başlamışlar.

Detaylı

KURALLI VE DEVRİK CÜMLELER. --KURALLI CÜMLE: İş, hareket, oluş bildiren sözcükler cümlenin sonunda yer alıyorsa denir.

KURALLI VE DEVRİK CÜMLELER. --KURALLI CÜMLE: İş, hareket, oluş bildiren sözcükler cümlenin sonunda yer alıyorsa denir. --KURALLI CÜMLE: İş, hareket, oluş bildiren sözcükler cümlenin sonunda yer alıyorsa denir. Örnek: Mustafa okula erkenden geldi. ( Kurallı cümle ) --KURALSIZ (DEVRİK) CÜMLE: Eylemi cümle sonunda yer almayan

Detaylı

Dört öğrenci sabahleyin uyanamamışlar ve matematik finalini kaçırmışlar, ertesi gün hocalarına gitmişler, zar zor ikna etmişler. Arabaya bindik yolda

Dört öğrenci sabahleyin uyanamamışlar ve matematik finalini kaçırmışlar, ertesi gün hocalarına gitmişler, zar zor ikna etmişler. Arabaya bindik yolda Bir gün sormuşlar Ermişlerden birine: Sevginin sadece sözünü edenlerle, onu yaşayanlar arasında ne fark vardır? Bakın göstereyim demiş Ermiş. Önce sevgiyi dilden gönle indirememiş olanları çağırarak onlara

Detaylı

Ulus Devlet Olma Yolunda Bir Medeniyet: Çin

Ulus Devlet Olma Yolunda Bir Medeniyet: Çin Ulus Devlet Olma Yolunda Bir Medeniyet: Çin Giray FİDAN* Çin, tarihten günümüze ulaşan en eski medeniyettir. Yazılı tarihi M.Ö. 2200 e kadar uzanan Çin, dünyanın diğer medeniyetlerinin aksine ortadan kalkmamış

Detaylı

Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi

Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi UĞUR BÖCEKLERİ ARALIK YENİ YIL Yeni yıl, yeni yıl, yeni yıl Bizlere kutlu olsun Yeni yıl, yeni yıl, yeni yıl Sizlere kutlu olsun Eski yıl sona erdi Bu

Detaylı

Nükhet YILMAZ HAYAT BİLGİSİ Kaynaklarımız Üç Kumbara

Nükhet YILMAZ HAYAT BİLGİSİ Kaynaklarımız Üç Kumbara Değerli Velilerimiz, 2017 yılının son ayında, güneşin hafifçe ısıttığı günlerdeyiz. Havalar hala, öğrencilerimizin bahçede neşeyle oynamalarına müsait. Palto giyme koşuluyla teneffüslerde temiz havada

Detaylı

ÖZEL EFDAL ANAOKULU UĞURBÖCEĞİ GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ANAOKULU UĞURBÖCEĞİ GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ANAOKULU UĞURBÖCEĞİ GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk ün kim olduğunu hatırladık. Atatürk ün hayatına ait resimleri inceledik. Atatürk ün kişisel özelliklerini ifade

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ : 2014 2015 Μάθημα : Τουρκικά Επίπεδο : Ε1 Διάρκεια : 2 ώρες

Detaylı

Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ DÜŞÜNEN ÇOCUKLAR EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ

Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ DÜŞÜNEN ÇOCUKLAR EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ DÜŞÜNEN ÇOCUKLAR EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ GÜNLER EYLÜL-2017 EKİM-2017 KASIM-2017 ARALIK-2017 Pazartesi 4 11 18 25 2 9 16 23 30 6 13 20 27 4 11 18

Detaylı

MARSEILLES GEZİ MASSALIA MARSİLYA HAZİRAN 2011

MARSEILLES GEZİ MASSALIA MARSİLYA HAZİRAN 2011 MARSEILLES GEZİ MASSALIA MARSİLYA HAZİRAN 2011 Fransa nın PARİS ten sonra gördüğüm ikinci kenti. Akdeniz kıyısında. 4 gün kaldık. REMEE Projesinin davetlisi idik. Büyük bir kent Marsiya. Tarihi sorgulayan

Detaylı

1) Aşağıdaki atasözlerinden hangisi gerçek anlamlıdır?

1) Aşağıdaki atasözlerinden hangisi gerçek anlamlıdır? 1) Aşağıdaki atasözlerinden hangisi gerçek anlamlıdır? 1. A. Ağacın kurdu içinde olur. 2. B. Denize düşen yılana sarılır. 3. C. Yalnız taş duvar olmaz. 4. D. Adam, arkadaşından belli olur. 2) Öyle durumlar

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Cennet, Tanrı nın Harika Evi

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Cennet, Tanrı nın Harika Evi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Cennet, Tanrı nın Harika Evi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Bir gün insan virgülü kaybetti. O zaman zor cümlelerden korkar oldu ve basit ifadeler kullanmaya başladı. Cümleleri basitleşince düşünceleri de basitleşti. Bir başka gün ise ünlem işaretini kaybetti. Alçak

Detaylı

LanguageCert AÜ TÖMER B2 TürkYet (Konuşma) Örnek Sınav 1

LanguageCert AÜ TÖMER B2 TürkYet (Konuşma) Örnek Sınav 1 LanguageCert AÜ TÖMER B2 TürkYet (Konuşma) Örnek Sınav 1 Gözetmen için açıklamalar Sınav süresi : 13 dakika A = Aday G = Gözetmen Birinci Bölüm (3 dakika) KAYIT CİHAZINIZI KONTROL EDİNİZ G: LanguageCert

Detaylı

Ö. Ç. BİLFEN ANAOKULU 6 YAŞ GRUBU GÜNLÜK EĞİTİM PROGRAMI

Ö. Ç. BİLFEN ANAOKULU 6 YAŞ GRUBU GÜNLÜK EĞİTİM PROGRAMI 03.11.2014 PAZARTESİ Ö. Ç. BİLFEN ANAOKULU 6 YAŞ GRUBU GÜNLÜK EĞİTİM PROGRAMI SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ: Çocuklarla selamlaşıldı. Müzik eşliğinde öğretmenin yönergelerine uygun ısınma hareketleri yapıldı.

Detaylı

Bir akşam vakti, kasabanın birine bir atlı geldi. Kimdir bu yabancı diye merak eden kasabalılar, çoluk çocuk, alana koştular. Adam, yanında atı,

Bir akşam vakti, kasabanın birine bir atlı geldi. Kimdir bu yabancı diye merak eden kasabalılar, çoluk çocuk, alana koştular. Adam, yanında atı, Bir akşam vakti, kasabanın birine bir atlı geldi. Kimdir bu yabancı diye merak eden kasabalılar, çoluk çocuk, alana koştular. Adam, yanında atı, elinde boş bir çuval, alanın ortasında öylece dikiliyordu.

Detaylı

Paragraftaki açıklamaya uygun düşen atasözü aşağıdakilerden hangisidir?

Paragraftaki açıklamaya uygun düşen atasözü aşağıdakilerden hangisidir? 1) İnsanlar, dağlar gibi yerlerinden kımıldamayan cansızlar değildir. Arkadaşlar, tanışlar birbirlerinden ne kadar uzakta olursa olsun ve buluşmaları ne kadar güç olursa olsun, günün birinde bir araya

Detaylı

0523 Küçük Sardırdım Kağıt Üzerine Mürekkep Küçük - Dilimi Aldılar İçimde Kaldı Kağıt Üzerine Mürekkep

0523 Küçük Sardırdım Kağıt Üzerine Mürekkep Küçük - Dilimi Aldılar İçimde Kaldı Kağıt Üzerine Mürekkep 1.GRUP 0523 Küçük Sardırdım -2012 Kağıt Üzerine Mürekkep 22x15 cm 0517- Küçük - Dilimi Aldılar İçimde Kaldı -2012 Kağıt Üzerine Mürekkep 22x15 cm 0522 Küçük Ne Yapmam Gerekiyor? -2012 Kağıt Üzerine Mürekkep

Detaylı

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

MUHTEŞEM ÇİN & YANGTZE 2013

MUHTEŞEM ÇİN & YANGTZE 2013 MUHTEŞEM ÇİN & YANGTZE 2013 5*Superior Yangtze Gold II gemisi ile İSTANBUL-SHANGHAİ(2)WUHAN-YİCHANG-YANGTZE(4)CHONGQİNG- XİAN(1) PEKİN(2)-İSTANBUL TUR TARİHLERİ : 18 Mayıs 28 Mayıs 22 Haziran 02 Temmuzz

Detaylı

Yazar : Didem Rumeysa Sezginer Söz ola kese savaşı Söz ola kestire başı Söz ola ağulu aşı Yağ ile bal ede bir söz Yunus Emre

Yazar : Didem Rumeysa Sezginer Söz ola kese savaşı Söz ola kestire başı Söz ola ağulu aşı Yağ ile bal ede bir söz Yunus Emre Hayatta, insanlar üzerinde en çok etkili olan şeyi arayan bir kız, bu sorusunu karşılaştığı herkese sorar. Çeşitli cevaplar alır ama bir türlü ikna olamaz. En sonunda şehrin bilgesi bir nineye gönderilir.

Detaylı

BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk kim olduğunu hatırladık. Atatürk ün hayatını inceledik. Atatürk ün kişisel özelliklerini ifade ettik. Atatürk ün

BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk kim olduğunu hatırladık. Atatürk ün hayatını inceledik. Atatürk ün kişisel özelliklerini ifade ettik. Atatürk ün 2013-2014 EĞİTİM DÖNEMİ DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ ATAM SENİ ÖZLÜYORUZ. BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk kim olduğunu hatırladık. Atatürk ün hayatını inceledik. Atatürk ün kişisel özelliklerini

Detaylı

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΤΑ (7) ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΤΑ (7) ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: B ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:

Detaylı

ÇİN MALI DEYİP GEÇMEYİN, ÇOK ŞEYİ ÇİN DEN ÖĞRENDİK

ÇİN MALI DEYİP GEÇMEYİN, ÇOK ŞEYİ ÇİN DEN ÖĞRENDİK ÇİN MALI DEYİP GEÇMEYİN, ÇOK ŞEYİ ÇİN DEN ÖĞRENDİK Çin malı denilince genellikle kalitesiz ve dayanıksız ürün akla gelir. Ancak Çin teknolojik keşifleriyle bir dönemin en gelişmiş imparatorluğuydu. Çin

Detaylı

NİŞANTAŞI AKADEMİ MART AYI AYLIK BÜLTENİ YILDIZLAR SINIFI

NİŞANTAŞI AKADEMİ MART AYI AYLIK BÜLTENİ YILDIZLAR SINIFI NİŞANTAŞI AKADEMİ MART AYI AYLIK BÜLTENİ YILDIZLAR SINIFI GÜNLERİMİZ PAZARTESİ (OYUNCAK GÜNÜMÜZ) SALI (KİTAP GÜNÜMÜZ) ÇARŞAMBA (PAYLAŞIM GÜNÜMÜZ) PERŞEMBE (GÖSTER ANLAT GÜNÜMÜZ) CUMA (GEZİ GÜNÜMÜZ) BELIRLI

Detaylı

UĞUR BÖCEKLERI SINIFI MART AYI AYLIK BÜLTENİ

UĞUR BÖCEKLERI SINIFI MART AYI AYLIK BÜLTENİ UĞUR BÖCEKLERI SINIFI MART AYI AYLIK BÜLTENİ TARİHLER 06-10 MART 13-17 MART 20-24MART 27-31 MART KONULAR İlkbahar Eski İstanbul- Değerler eğitimi Dürüstlük Bitkiler- Orman Haftası TiyatroGünü- Kütüphane

Detaylı

&[1Ô A w - ' ",,,, . CiN. ALl'NIN. HiKAYE. KiTAPLAR! SERiSiNDEN BAZILARI Rasim KAYGUSUZ

&[1Ô A w - ' ,,,, . CiN. ALl'NIN. HiKAYE. KiTAPLAR! SERiSiNDEN BAZILARI Rasim KAYGUSUZ .... CiN. ALl'NIN. HiKAYE. KiTAPLAR! SERiSiNDEN BAZILARI 1 - Cin Ali'nin Atı 2 - Cin Ali'nin Topu 3 - Cin Ali'nin Topacı 4 - Cin Ali'nin Karagözlü Kuzusu 5 - Cin Ali'nin Oyuncakları 6 - Cin Ali Okula Başlıyor

Detaylı

EDEBİYATIN İZİ 86. İZMİR ENTERNESYONAL FUARI NA DÜŞTÜ

EDEBİYATIN İZİ 86. İZMİR ENTERNESYONAL FUARI NA DÜŞTÜ EDEBİYATIN İZİ 86. İZMİR ENTERNESYONAL FUARI NA DÜŞTÜ Oya Baydar, Mine Söğüt, Özcan Yüksek, Ercan Kesal, Arif Keskiner ve Melih Güneş konuklarla sohbet etti 86. İzmir Enternasyonal Fuarı nda bu yıl ilk

Detaylı

Selam vermekle karşımızdaki kimseye neyi ifade etmiş oluruz?

Selam vermekle karşımızdaki kimseye neyi ifade etmiş oluruz? DEĞERLER EĞİTİMİ SELAMLAŞMA Selam ne demektir? Selâm, kelime olarak; huzur, barış, sağlık ve iyi dileklerini sunma anlamlarına gelir. Selamlaşmak; insanların karşılıklı olarak birbirlerine sağlık, huzur,

Detaylı

Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ ŞEKERLİK EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ

Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ ŞEKERLİK EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ ŞEKERLİK EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ GÜNLER EYLÜL-2017 EKİM-2017 KASIM-2017 ARALIK-2017 Pazartesi 4 11 18 25 2 9 16 23 30 6 13 20 27 4 11 18 25 Salı

Detaylı

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ 1 SONBAHAR VE YAPRAKLAR Sonbahar Mevsimin de gözlemlediğimiz hava olaylarını isimlendirdik. Sonbahar mevsimine ait giysileri ayırt ettik. Rüzgâr

Detaylı

Nükhet YILMAZ HAYAT BİLGİSİ Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası nı kutladık. Halk ekmek fabrikası gezisine katıldık. TÜRKÇE * Dilbilgisi:

Nükhet YILMAZ HAYAT BİLGİSİ Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası nı kutladık. Halk ekmek fabrikası gezisine katıldık. TÜRKÇE * Dilbilgisi: Değerli Velilerimiz, 2017 yılının son ayında, güneşin hafifçe ısıttığı günlerdeyiz. Havalar hala, öğrencilerimizin bahçede neşeyle oynamalarına müsait. Palto giyme koşuluyla teneffüslerde temiz havada

Detaylı

ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU 2014-2015 2014-2015 DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk kim olduğunu hatırladık. Atatürk ün hayatını inceledik. Atatürk ün kişisel özelliklerini

Detaylı