SİSTEMLERİ Bu çalışma,

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SİSTEMLERİ Bu çalışma,"

Transkript

1 .. TRAVMADA SKORLAMA SİSTEMLERİ GĐRĐŞ Travma skor sistemleri Dr. Cahfer GÜLOĞLU Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD DĐYARBAKIR Travma genç popülasyonda önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. travma sonrası mortalite oranları %7- arasında değişmektedir. Travma skor sistemleri Bu çalışma, en sık kullanılan puanlama sistemlerinin irdelenmesi ve travma sonrası prognozu nasıl tahmin ettiğinin gösterilmesidir Travma sonucu prognozu tahmin etmeli (en temel kullanımı) Hastane öncesi triyaj da kullanılabilmeli Kalite geliştirmede Travma araştırmalarında Tedavi metodlarının kıyaslanmasını sağlamalı Travma skor sistemleri Travma Skoru Solunum Sayısı Solunum Çabası - - > > Yüzeyel veya çekilmeler - Champion ve ark larının geliştirdiği bir Travma Skorudur. kategorinin puanlarının toplamıdır Anatomik Skorlar Kısaltılmış yaralanma dereceleri [Abbreviated Injury Scale (AIS)], Yaralanma şiddeti skoru [Injury Severity Score (lss)], Anatomik profil [Anotomi profile (AP)], Yeni yaralanma şiddeti skoru [ new Injury Severity Score (NlSS)], International Classification of Diseases Sistolik Kan Basıncı Kapiller Geri Dolum > 7- - < Gecikmiş Yok - en kötü - en iyi prognoz - Alan triajında kabul gördü ve başarı ile uygulandı Kombinasyon skorlar TRISS (Trauma Score and Injury Severity Score), ASCOT (A Severity Characterization of Trauma) Glasgow Koma Skalası

2 .. RTS (revized trauma score) RTS 8 yılların kullanıma girmiş önemli bir puanlama sistemidir. fizyolojik parametreyi kullanır. GCS Kan Basıncı Solunum Sayısı RTS (revized trauma score) GCS SKB SS Puan - > > Bu parametreler fizyolojik bozukluğun büyüklüğüne göre - arası kodlanır RTS (revized trauma score) -Triaj RTS Triaj-RTS üç parametrenin kodlanmış değerlerinin toplamı ile yapılır(- puan ) Kod değerlerinin toplamı ya da bunun altında ise hasta hemen bir travma merkezine sevki gerekir. -Klinik sonuç değerlendirilmesinde kodlanmış RTS Tedavi kalitesi ve prognoz tahmininde RTS nin kodlanmış formu kullanılır. Regresyon ağırlıkları Major Travma sonuç çalışması hastalarının verileri kullanılarak kodlanmış RTS değişkenlerinden türetilmiştir RTS (revized travma score) RTS =.8 GCS +.7 SBP +.8 RR RTS için değerler arasında değişir. ölümü 7.88 ise normali ifade eder Bu formulde travmatik beyin yaralanmasının prognoz üzerine olan kötü etkisi iyi vurgulanmıştır. Entübe ve mekanik Ventilatöre bağlanmış hastalarda GCS ile ilgili sorunlar Alkol ve uyuşturucu kullananlarda puanlama yapmak güçtür. Hızla değişen fizyolojik parametreler karşılaşılan başka bir güçlüktür, çünkü fizyolojık bozukluk prognozu çok etkiler. Glasgow Coma Scale (GCS) GCS, 7 yılından bu yana beyin fonksiyonlarının ve koma şiddetinin belirlenmesinde kullanılan geçerli bir puanlama sistemidir Göz açma, sözel ve motor yanıt olmak üzere başlıca fonksiyon değerlendirilir ve puanlanır.

3 .. Glasgow Coma Score (GCS) Göz yanıtı () Sözel Yanıt () Motor Yanıt() Puan Gözlerini açmıyor Sözel yanıt yok Motor yanıt yok Ağrı ile açıyor Anlaşılmaz sesler Ağrı ile ekstansiyon Sözlü komutla açıyor Anlamsız kelimeler Ağrı ile fleksiyon Kendiliğinden açıyor Dezoryante Ağrılı uyarandan kaçıyor Oryante Ağrıyı lokalize ediyor Komutları yerine getiriyor Glasgow Coma Score (GCS) GKS kafa travmasını takiben prognoz hakkında değerli bilgi verir kafa travması - dereceli kafa travması - kafa travması 8 Entübe hastalarda GKS uygulanımı sınırlıdır GCS üç parametre kullanılarak, ve, en kötü olan, en iyi puan alır Glasgow Coma Score (GCS) GKS motor bileşeni sonucun güçlü bir belirleyicisi ve skoru tahmin gücü en fazla olandır Akut fizyoloji ve kronik sağlık değerlendirmesi (The Acute Physiology and Chronic Health Evaluation (APACHE) Đki durumda güvenilmez farmakolojik (tedavi edici) paralizisi olan hastalarda ve travmatik felç (yani yüksek omurilik yaralanmaları) olan hastalarda. APACHE skoru Knaus ve ark ları tarafından ilk olarak 8 yılında geliştirilmiş. Yoğun bakım ünitelerinde hastalık şiddetini ölçmek için geliştirilmiş bir puanlama sistemidir. The Acute Physiology and Chronic Health Evaluation (APACHE) Başlangıçta fizyolojik parametre idi 8 yılında APACHE revize edildi. (APACHE II) APACHE II bileşenin toplamıdır: Yaş, kronik sağlık durumu ve fizyolojik parametre dayalı akut fizyoloji puanı. (Rektal ısı, ortalama arter basıncı, kalp hızı, solunum sayısı, arteryel ph, oksijenasyon, hematokrit, beyaz küre, serum sodyumu, serum potasyumu, serum kreatinini ile nörolojik puanın toplamıdır.) Hastanın alabileceği en yüksek APACHE II skoru 7 dir Yüksek skorlar mortalite ile korelasyon göstermektedir. Hasta yoğun bakıma kabul edildikten sonraki ilk saat içerisindeki en kötü değerler hesap için esas alınır.

4 .. The Acute Physiology and Chronic Health Evaluation (APACHE) yılında APACHE III geliştirilmiş olup 8 yılında güncelleştirilmiştir. En önemli modifikasyonlar; 7 değişkenin olması kronik-eşlik eden hastalıklar arasında sadece immün sistemi etkileyenleri hesaba katması, kafa ve kafa dışı travmayı ayırması, multipl travmayı denklem içine almasıdır. Sadece yoğun bakım ünitesindeki verileri kullanır daha önceki tedaviyi göz önüne almaz. yılında APACHE IV versiyonu geliştirildi yeni sistemde akut fizyolojik skordaki değişkenler APACHE III'te olduğu gibi kalırken, yeni olarak giriş tanısı, yoğun bakıma geldiği yer, yeniden yatış özellikleri, yoğun bakım öncesinde hastanede yatış süresi, ilk saat içinde uygulanan mekanik ventilasyon ve trombolitik tedaviler değerlendirmeye eklenmiştir Skalası 8 yılında Gormican ve ark larının geliştirdiği bu skor sisteminde değişik parametre yer alır C : Circulation Dolaşım, R : Respiration Solunum, A : Abdomen, M: Motor Motor fonksiyon, S : speech ve konuşma Değişkenler () anormal () Đleri derecede anormal () puan üzerinden değerlendirilerek toplamı alınır. Dolaşım Solunum Motor yanıt Konuşma Skalası kapiller dolum ve TA > Gecikmiş kapiller dolum ve TA 8- Kapiller dolum yok ve TA < 8 Anormal (eforlu/yüzeysel) Yok -Puanın 8 ve daha az olması büyük travma - ve üzerinde olması ise küçük travma /göğüs ağrılı olarak kabul edilir. rijid/yelken göğüs Yalnızca ağrılı uyarılara yanıt Yanıt yok veya deserebre Konfüzyon Anlamsız sesler Skalası Göğüs ve karın bulguları ön plana çıkartılmıştır Basit ve kolay uygulanabilir olması nedeniyle birçok merkezde başarıyla uygulanmıştır Kullanım açısından kolay olmasına rağmen sağkalım oranının hesaplanmasında RTS kadar başarılı değildir Travma skor sistemleri, Chronic Health Evaluation (APACHE)], Anatomik Skorlar Kısaltılmış yaralanma skalası [Abbreviated Injury Scale (AIS)], Yaralanma şiddeti skoru [Injury Severity Score (lss)], Anatomik profil [Anotomi profile (AP)], Yeni yaralanma şiddeti skoru [ new Injury Severity Score (NlSS)], International Classification of Diseases- based ISS Kombinasyon skorlar TRISS (Trauma Score and Injury Severity Score), ASCOT (A Severity Characterization of Trauma)

5 .. Kısaltılmış yaralanma skalası Abbreviated injury scale (AIS) Travma uzmanlarından oluşan bir kurul tarafından künt travmalarda yaralanmanın ciddiyetini derecelendirmek için l7 yılında geliştirilmiştir yılında. kez revizyondan geçirilerek son şeklini almıştır AIS ile tüm vücut sistemlerinde görülen yaralanmalar değerlendirilir. Vücut bölgeye ayrılır (baş-boyun, yüz, göğüs, karın, ekstremitepelvik organlar ve eksternal yapılar ) International Classification of Diseases - based ISS Abbreviated ınjury scale (AIS) AIS Skoru Yaralanma Yaşamla bağdaşmaz Baş Boyun Ölümcül GRADE YARALANMANIN TANIMI AIS- Yüz Ölümcül I- Subkapsüler hematom yüzey alanı< laserasyon,kapsüler hematom,parankimal derinlik< cm II- Subkapsüler hematom,yüzey alanı- parankimal derinlik<cm Laserasyon,parankimal derinlik -cm,<cm Göğüs III- Subkapsüler hematom >yada büyümekteyse,parankimal hematom varsa Intraparankimal hematom>cm yada genişliyorsa Laserasyon>cm IV- Hepatik lobun%-%7ayrılmasına neden olan yırtılma yada tek bir lobda -segment Ölümcül V- %7 nin ayrılmasına neden olan yırtılmayada tek bir lobda den fazla segment içermesi Vaskuler jukstahepatık venöz yaralanmalar Ektremiteler VI Vasküler hepatık avülsiyon Ölümcül Ekternal 8 versiyonunda ise den fazla yaralanan organ tanımı oluşturulmuştur. Ölümcül Bir sistemde birden fazla yaralanma olması durumunda o sisteme ait skorun değişmemesi, Đdeal bir karşılaştırma sistemi olmaması, Tek başına mortalite ve prognoz tahmininde yetersizdir Yaralanma şiddet skoru Injury severity score (ISS) Baker ve ark ları tarafından 7 yılında geliştirilmiştir. Multipl travmalı hastalar için ayrıntılı bir skorlama sistemidir. AIS ISS için temel oluşturur Her bir yaralanma AIS skoru vücut bölgesinden birine yerleşmiştir (baş-boyun, yüz, göğüs, karın, pelvisekstremiteler ve eksternal yapılar).

6 .. Yaralanma şiddet skoru (ISS) Üç farklı bölgenin en yüksek AIS puanına sahip yaralanmalar saptanıp bu yaralanmaların AIS puanlarının kareleri toplanılarak yaralanma skoru hesaplanır. ISS=a +b +c Diğer anatomik bölgelerdeki yaralanmalar ve puanlama dikkate alınmaz Yaralanma şiddet skoru (ISS) Bölge Yaralanma Tanımı AIS En yüksek üç kare Baş-Boyun Serebral kontüzyon Yüz Yaralanma yok Göğüs Flail chest Minör KC kontüzyonu Komplex Dalak rüptürü Ekstremite Femur fraktürü External Yaralanma yok Yaralanma şiddet skoru(iss) Bu hastanın toplam ISS puanı olacaktır. Diğer bölge yaralanmaları dikkate alınmayacaktır. Yaralanma şiddet skoru (ISS) ISS değerleri -7 arasında değişir. en iyi prognozu, 7 en kötü prognozu. Tek bir sistemde puana eşdeğer yaralanması olan hastanın toplam ISS puanı direk 7 olarak hesaplanır, mutlaka ölümcüldür En fazla bölgedeki yaralanmalar dikkate alınır. Bu nedenle bir bölgede birden fazla yaralanması olan veya bölgeden daha fazla yerde yaralanması olan hastalarda eksik kalır. Tüm bölgelerdeki yaralanmaları eşit kabul eder. ISS puanı veya daha yüksek olan hastanın travma merkezine sevki gerekir. ANATOMİK PROFİL(AP) Copes ve ark ları tarafından, 8 yılında ISS deki eksiklikleri gidermek amacı ile geliştirilmiştir Kafa ve göğüs yaralanmalarnın mortalitedeki en önemli nedenler olmasına dayanılarak oluşturulmuştur. ANATOMİK PROFİL(AP) Yaralanmalar gruba ayrılır A grubu: Kafa ve spinal korda ait yaralanmaları B grubu: Göğüs ve boyun yaralanmalarını C grubu: Diğer ciddi yaralanmaları (AIS ) D grubu: olmayan yaralanmaları kapsar(ais<) AP bir bölgedeki ciddi yaralanmaların hepsini puanlar Her bir grup içerisindeki tüm yaralanmaların karelerinin toplamının karekökü alınır

7 .. ANATOMİK PROFİL(AP) Bölge A(Kafa-Spinal kord) Yaralanan organ tanımı Beyin kontüzyonu Frontal lineer kırık AIS puanı B(Göğüs-Boyun) Akciğer kontüzyonu C(Diğer ciddi yaralanmalar) Karaciğer laserasyonu Dalak laserasyonu Böbrek laserasyonu D( olmayan yaralanmalar) Sağ ulna kapalı kırığı ANATOMİK PROFİL(AP) AP nin hesaplanması. A = ( + ) =,8 B = ( ) = C = ( + + ) =, D = (Dikkate alınmaz) Yaralanma olmayan grup varsa olarak değerlendirilir. ANATOMİK PROFİL(AP) Yaralının olası sağkalım oranı multiple logistik regresyon kullanılarak aşağıdaki formülle hesaplanır. En önemli kısıtlaması hesaplamadaki matematik karmaşadır Ps = / ( + e -G ) Ps = Olası sağkalım oranı G = M + M (A) + M (B) + M (B ) + M (C ) M,,,, ve e = Lojistik model kullanılarak elde edilen sabit katsayılar. Osler ve ark ları 7 yılında, ISS deki sınırlamalar sonucu NISS geliştirdi Bu sistemde yaralanmanın olduğu vücut bölgesi neresi olursa olsun en şiddetli yaralanmalardan ü dikkate alınır (en yüksek AIS puanı) NISS ISS a göre mortalite tahmininde daha başarılıdır Bu özellikle penetran travmalarda geçerlidir. Bölge Yaralanma Tanımı AIS ISS NISS Baş-Boyun Yaralanma yok Yüz Yaralanma yok Göğüs Yaralanma yok Đnce Barsak perforasyonu Ekstremite- Pelvik organlar External Yaralanma yok Toplam 7

8 .. Bölge Yaralanma Tanımı AIS ISS NISS Bölge Yaralanma Tanımı AIS ISS NISS Baş-Boyun Yaralanma yok Yüz Yaralanma yok Göğüs Yaralanma yok Ekstremite- Pelvik organlar Đnce Barsak perforasyonu karaciğer laserasyonu External Yaralanma yok Toplam 8 Baş-Boyun Yaralanma yok Yüz Yaralanma yok Göğüs Yaralanma yok Ekstremite- Pelvik organlar Đnce Barsak perforasyonu karaciğer laserasyonu Duktal tutulum olan pank.laserasyonu External Yaralanma yok Toplam 7 Bölge Yaralanma Tanımı AIS ISS NISS Baş-Boyun Yaralanma yok Yüz Yaralanma yok Göğüs Yaralanma yok Ekstremite- Pelvik organlar Đnce Barsak perforasyonu karaciğer laserasyonu Duktal tutulum olan pank.laserasyonu Mesane rüptürü External Yaralanma yok Toplam Bu şekilde yapılan puanlandırmanın belirleyiciliğinin daha iyi olduğunu ifade etmişlerdir Bir vücut bölgesinde yoğunlaşmış yaralanmalar söz konusu olduğunda ISS yetersiz kalmakta ve başka bir bölgedeki daha önemsiz bir yaralanmayı dikkate alarak puanı gereksiz yere yükseltmektedir. Travma cerrahisinde NISS, ISS a tercih edilmektedir. Penetran yaralanmalarda daha doğru sonuç vermektedir, buna karşın künt travmalarda ISS ye göre daha iyi olduğu ispat edilememiştir. 8

9 .. International classification of diseases- based ISS ICISS (International classification of diseases- based ISS) Uluslararası Hastalık Sınıflandırılması-(ICD) tabanında travmaları sınıflandıran yeni bir yöntemdir. Tüm merkezlerde ICD kodları kullanılmaya başlamış olmasından dolayı sağkalım risk oranlarının bu kodlara göre hesaplanması gerekmektedir. based ISS ICISS (ınternational classification of diseases- based ISS) ICISS, temelde yaralının daha önceden aynı tip yaralanmaya maruz kalan hastalarla karşılaştırılmasına dayanır. Örneğin olası sağkalım oranı için: ICISS = P S- x P S- x...x P S-son eklinde hesaplanır. P S : Olası sağkalım oranı Hastada en kötü yaralanmanın yanı sıra diğer yaralanmalarda kullanılır. ICD- kodları hastanelere göre değiştiği için performansların karşılaştırmak güçtür Tahminlerin hesaplanması için bilgisayar yazılım programlarına ihtiyaç vardır. Travma skor sistemleri, Chronic Health Evaluation(APACHE)], Anatomik Skorlar Kısaltılmış yaralanma dereceleri [Abbreviated Injury Scale (AIS)], Yaralanma şiddeti skoru [Injury Severity Score (lss)], Anatomik profil [Anotomi profile (AP)], Yeni yaralanma şiddeti skoru [ new Injury Severity Score (NlSS)], International Classification of Diseases Kombinasyon skorlar TRISS (Trauma Score and Injury Severity Score), ASCOT (A Severity Characterization of Trauma) sisteminden oluşur. sisteminden oluşur. TRISS (Travma and injury severity score) Boyd ve ark ları 87 yılında TRISS skor sistemini tarif etmiştir + + RTS ISS Yaş Bu sistemde, yaralının olası sağkalım oranını daha gerçekçi tahmin etmek için geliştirilmiştir. sisteminden oluşur. TRISS bu formülü kullanarak sağkalma olasılığı (Ps) tahmin edilir Ps=/(+e -b) b=b +b (RTS)+b (ISS)+b (Yaş indeksi) Yaş indeksi < yaş ise, > yaş ise TRISS (Travma and injury severity score) b -b katsayıları Majör Travma Sonuç Çalışması veritabanı multipl regresyon analizi ile elde edilir künt ve penetre travmalar için farklıdır Künt Penetre b b.88. b b

10 .. ISS deki problemler TRISS da da vardır. Özellikle aynı bölgedeki birden çok yaralanmanın hesaba katılmaması sıkıntı yaratmaktadır. Hastada mevcut kronik hastalıkları hesaba katmaz. RTS deki gibi solunum hızları ile sözlü yanıtlar elde edilemediği için entübe hastalar gruba dahil edilmezler. ASCOT(a severity characterisation of trauma) Champion ve arkadaşları da TRISS ın bir üst modelini geliştirdi. Anatomik Fizyolojik Yaş Değişken Değişken AP RTS + + Yaş ASCOT(a severity characterisation of trauma) Bu formülü kullanarak sağkalma olasılığı (Ps) tahmin edilir Ps=/(+e -k) k=k +k (GCS)+k (SBP)+k (RR)+k (A)+k (B)+k (C)+k 7(Yaş) ASCOT yaygın kullanılmaz. TRISS a göre tahmin gücünün biraz daha iyi olmasına karşın hesaplamalardaki güçlükler maliyetini arttırmaktadır. Yaş değeri Yaş >8 SONUÇ Son yılda geliştirilmiş birkaç tane travma puanlama sistemi vardır. Buna karşın, tüm konuları göz önünde bulunduran herkesçe kabul edilmiş ve uygulanan puanlama sistemi halihazırda yoktur.

11 .. SORU ve KATKILAR

04.10.2011. Konvulzyon 1

04.10.2011. Konvulzyon 1 46 slayt Yaklaşık 18 dk Dr ERKMAN SANRI KEAH ACİL TIP KLİNİĞİ Travmanın önemi Travmada skorlama sistemlerinin kullanılmasının önemi Travma skorlama sistemleri Sonuçlarıyla önemli... ÖLÜM: 0-40 yaşlarda

Detaylı

Travmada Güncel Literatür. Prof. Dr. Ahmet Baydın OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD/Samsun

Travmada Güncel Literatür. Prof. Dr. Ahmet Baydın OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD/Samsun Travmada Güncel Literatür Prof. Dr. Ahmet Baydın OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD/Samsun Bu sunumun amacı 2017 yılında travma konusu üzerinde öne çıkan ve okunması gerektiğini düşündüğüm çalışmaları sunmaktır.

Detaylı

Kafa Travmalarında Yönetim

Kafa Travmalarında Yönetim Kafa Travmalarında Yönetim Dr. Uğur YAZAR Karadeniz Teknik Üniversitesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Genel Bilgiler Kafa travması basit bir baş ağrısından ölüme kadar değişik sonuçlara yol açan

Detaylı

Travma Yönetiminde Tüm Vücut Tomografisi. Dr. Şeref Kerem Çorbacıoğlu Keçiören EAH- Acil Tıp Kliniği

Travma Yönetiminde Tüm Vücut Tomografisi. Dr. Şeref Kerem Çorbacıoğlu Keçiören EAH- Acil Tıp Kliniği Travma Yönetiminde Tüm Vücut Tomografisi SON DURUM ve TARTIŞMALAR Dr. Şeref Kerem Çorbacıoğlu Keçiören EAH- Acil Tıp Kliniği Sorun ne? Travma hastalarında hızlı ve doğru tanı koymak ÖNEMLİ!!! Mortalite

Detaylı

GERİATRİK TRAVMA. Dr. Burak Katipoğlu

GERİATRİK TRAVMA. Dr. Burak Katipoğlu GERİATRİK TRAVMA Dr. Burak Katipoğlu Geriatrik Travma - Sorular Yaşlı kimdir? Yaş fark eder mi? Hangi yaş? Yaşlanmanın fizyolojisi Yaşlı travma hastalarının triyajı Yaralanma paternleri ve fizyolojik yanıtlar

Detaylı

Çocuk Travma Olgularında Plazma Histon Düzeyinin Koagülopati ve Travma Ağırlığını Öngörmedeki Yeri

Çocuk Travma Olgularında Plazma Histon Düzeyinin Koagülopati ve Travma Ağırlığını Öngörmedeki Yeri Çocuk Travma Olgularında Plazma Histon Düzeyinin Koagülopati ve Travma Ağırlığını Öngörmedeki Yeri Sunan: Dr. Emel Ulusoy Dr. Emel Ulusoy, Prof. Dr. Murat Duman, Dr. Aykut Çağlar, Doç. Dr. Tuncay Küme,

Detaylı

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları Doç. Dr. Onur POLAT Genel Bilgiler Dünyada Ölümler 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları 2 Mortalite - Morbidite %50'si ilk bir kaç dakikada... ciddi damar,

Detaylı

TRİAJ UYGULAMA TALİMATI

TRİAJ UYGULAMA TALİMATI 1. AMAÇ: Bu talimatın amacı; ciddi yaşamsal tehlikesi olan hastanın zaman geçirmeden değerlendirilmesini ve müdahalesini sağlamak için hastanın ilk değerlendirmesini yaparak hasta akışını sürdürmek, birim

Detaylı

KAFA TRAVMALI HASTALARDA GÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI. Dr. Fatma Özlen İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD

KAFA TRAVMALI HASTALARDA GÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI. Dr. Fatma Özlen İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD KAFA TRAVMALI HASTALARDA GÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI Dr. Fatma Özlen İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD KAFA TRAVMASI VE RADYOLOJİ Hangi hastalara görüntüleme

Detaylı

Travma. Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır.

Travma. Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır. Doç. Dr. Onur POLAT Travma Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır. 2 Altın Saat Ölümlerin yaklaşık %30 u ilk birkaç saat içinde

Detaylı

GLASKOW KOMA SKALASI HAZIRLAYAN: NURTEN ŞİŞMAN

GLASKOW KOMA SKALASI HAZIRLAYAN: NURTEN ŞİŞMAN GLASKOW KOMA SKALASI HAZIRLAYAN: NURTEN ŞİŞMAN TANIM Glaskow koma skalası genel olarak kişinin nörolojik değerlendirmesini yapmak için geliştirilmiş bir kriterdir. Hastanın şuur seviyesinin derecesi belirlenir

Detaylı

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ İbrahim TEMİZ Acıbadem Atakent Üniversitesi Hastanesi Acil servis sorumlusu Hazırlanma Tarihi: 01/09/2015

Detaylı

Yoğun Bakımda İzlenen Travma Hastalarında Revize Travma Skoru ve Travma ve Yaralanma Şiddeti Skoru nun Prognoz ile İlişkisinin Değerlendirilmesi

Yoğun Bakımda İzlenen Travma Hastalarında Revize Travma Skoru ve Travma ve Yaralanma Şiddeti Skoru nun Prognoz ile İlişkisinin Değerlendirilmesi TÜRK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON DERNEĞİ Türk Anest Rean Der Dergisi 2012; 40(3):128-135 doi:10.5222/jtaics.2012.128 Klinik Araştırma Yoğun Bakımda İzlenen Travma Hastalarında Revize Travma Skoru ve

Detaylı

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri Doç. Dr. Onur POLAT Toraks Travmalarında Temel kuralın tanı ve tedavinin aynı anda başlaması olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Havayolu erken entübasyon ile sağlanmalı, eğer entübasyonda zorluk

Detaylı

HASTANE ÖNCESİ TRAVMA HASTASININ STABİLİZASYONU

HASTANE ÖNCESİ TRAVMA HASTASININ STABİLİZASYONU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ACİL SERVİS UZ DR SEMRA ASLAY 2. KUZEY KIBRIS ACİL TIP GÜNLERİ ŞUBAT 2015 TRAVMA Tek bir bölge, organ veya sistemin yaralanması MULTİ TRAVMA Birden fazla

Detaylı

Kalp Cerrahisinde Postoperatif Değerlendirme Risk Tayini Skorlama Sistemleri. Dr. Bilge ÇELEBĠOĞLU

Kalp Cerrahisinde Postoperatif Değerlendirme Risk Tayini Skorlama Sistemleri. Dr. Bilge ÇELEBĠOĞLU Kalp Cerrahisinde Postoperatif Değerlendirme Risk Tayini Skorlama Sistemleri Dr. Bilge ÇELEBĠOĞLU Skorlama sistemleri Hasta tanımlanması Mortalite ve Morbidite hızı Prognoz tahmini Hasta seçimi Karşılaştırılabilir

Detaylı

PELVİK TRAVMALARDA GÖZDEN KAÇMAMASI GEREKENLER

PELVİK TRAVMALARDA GÖZDEN KAÇMAMASI GEREKENLER MULTİPL TRAVMALI HASTALARDA PELVİK TRAVMALARDA GÖZDEN KAÇMAMASI GEREKENLER Uz. Dr. Hüseyin UZUNOSMANOĞLU KEÇİÖREN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GİRİŞ Multipl travma, birden çok büyük organ sistemini yada

Detaylı

Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. I.

Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. I. Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. Çoklu Travma sonrası mortalite üç dönemde Hastane öncesi Major kafa yada vasküler yaralanma Halk sağlığı önlemleri Travmadan dakikalar,saatler

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI YOĞUN BAKIM HASTALARININ PROGNOZ DEĞERLENDİRMESİNDE SAPS II (SİMPLİFİED ACUTE PHYSİOLOGY SCORE II) VE MPM II

Detaylı

Karın yaralanmaları ister penetran ister künt mekanizmaya bağlı olsun ciddi morbidite ve mortalite ile seyrederler.

Karın yaralanmaları ister penetran ister künt mekanizmaya bağlı olsun ciddi morbidite ve mortalite ile seyrederler. KARIN TRAVMALARI Karın yaralanmaları ister penetran ister künt mekanizmaya bağlı olsun ciddi morbidite ve mortalite ile seyrederler. Amaçlar Karnın anatomik sınırlarını, Penetran ve künt travmalar arasındaki

Detaylı

MULTIPL TRAVMALI HASTADA TÜM VÜCUT BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ (PAN CT) NE KADAR GEREKLİ? Uzm.Dr. BİLGEHAN DEMİR MALATYA EAH

MULTIPL TRAVMALI HASTADA TÜM VÜCUT BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ (PAN CT) NE KADAR GEREKLİ? Uzm.Dr. BİLGEHAN DEMİR MALATYA EAH MULTIPL TRAVMALI HASTADA TÜM VÜCUT BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ (PAN CT) NE KADAR GEREKLİ? Uzm.Dr. BİLGEHAN DEMİR MALATYA EAH TRAVMA VE MULTİPL TRAVMA? Travma: Değişken fiziksel kuvvetlerin etkileşimi sonucu

Detaylı

Bağış 2: Türkiye'nin kadavradan organ nakli programı, gerçek bir seçenek?

Bağış 2: Türkiye'nin kadavradan organ nakli programı, gerçek bir seçenek? Technical Assistance for Alignment in Organ Donation- EuropeAid/131052/D/SER/TR Bağış 2: Türkiye'nin kadavradan organ nakli programı, gerçek bir seçenek? Uzm.Dr. Edip GÖNÜLLÜ Organ donörü Canlı Bağış Kadavradan

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Künt Toraks Travmaları Ülkemizde künt toraks travmaları trafik kazalarına ve yüksekten düşmelere bağlı daha sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Travmaya

Detaylı

ÇOCUKLARDA TRAVMAYA YAKLAfiIM VE KULLANILAN TRAVMA PUANLAMA S STEMLER

ÇOCUKLARDA TRAVMAYA YAKLAfiIM VE KULLANILAN TRAVMA PUANLAMA S STEMLER ÇOCUKLARDA TRAVMAYA YAKLAfiIM VE KULLANILAN TRAVMA PUANLAMA S STEMLER *V. Ça atay EREN *S.B. fianl urfa 500 Yatakl Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Klini i, fianl urfa ÖZET Ne yaz k ki günümüzde, çocuklarda

Detaylı

TEŞHİS İLİŞKİLİ GRUPLAR VERİLERİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ

TEŞHİS İLİŞKİLİ GRUPLAR VERİLERİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ TEŞHİS İLİŞKİLİ GRUPLAR VERİLERİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ Bilindiği üzere, Teşhis İlişkili Gruplar (İngilizce DRG) hastaların klinik ve maliyet verilerinin kullanılarak gruplandırılmasını ve benzer hastalıkların

Detaylı

KÜNT ve DELİCİ/KESİCİ KARIN TRAVMALARI

KÜNT ve DELİCİ/KESİCİ KARIN TRAVMALARI KÜNT ve DELİCİ/KESİCİ KARIN TRAVMALARI Dr. Ömer USLUKAYA DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ ANABİLİM DALI Karın travması Karın travmaları, baş, boyun ve toraks travmalarından sonra üçüncü en

Detaylı

ACİL SERVİS TRİYAJ TALİMATI

ACİL SERVİS TRİYAJ TALİMATI REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 07.11.2012 Renk kodlaması yerine (Kırmızı, Sarı, Yeşil) numaratik 01 (1-2-3) triyaj kodlaması olarak belirlendi. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd.

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI HASTANE İŞLETMECİLİĞİ BİLİM DALI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI HASTANE İŞLETMECİLİĞİ BİLİM DALI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI HASTANE İŞLETMECİLİĞİ BİLİM DALI SKORLAMA SİSTEMLERİ ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI: BİR KAMU HASTANESİ YOĞUN BAKIMINDA UYGULAMA YÜKSEK

Detaylı

Hastanın Değerlendirilmesi

Hastanın Değerlendirilmesi Hastanın Değerlendirilmesi Semptom Hasta tarafından dile getirilen şikayettir Belirti Paramediğin gözleyebildiği birşeydir Nabız, Solunum, Kan basıncı, Vücut ısısı Vital Bulgular Nabız Kalbin kasılması

Detaylı

Abdominal Travmada Radyoloji. Dr.Gürsel SAVCI Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Abdominal Travmada Radyoloji. Dr.Gürsel SAVCI Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Abdominal Travmada Radyoloji Dr.Gürsel SAVCI Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İçerik Abdominal travmaya radyolojik yaklaşımı öğrenmek Abdominal travma mekanizmalarını ve sonuçlarını öğrenmek Karaciğer,

Detaylı

Göğüs travmalarında travma skorlarının prognoza etkisi

Göğüs travmalarında travma skorlarının prognoza etkisi Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi 2012;20(4):805-811 doi: 10.5606/tgkdc.dergisi.2012.158 Özgün Makale / Original Article Göğüs travmalarında travma skorlarının prognoza etkisi Effects of trauma scores

Detaylı

ve fizik muayene yöntemleri

ve fizik muayene yöntemleri Dönem 4 FTR STAJI 1.GÜN 08:30:00-09:20:00 09:30:00-10:20:00 Anabilim Dalı ve staj programı ile ilgili bilgilendirme, oryantasyon Dr. Metin KARATAŞ Egzersiz fizyolojisi Dr. Metin KARATAŞ Egzersiz fizyolojisi

Detaylı

DR. GÜLNUR GÖLLÜ BAHADIR ÇOCUK CERRAHİSİ AD

DR. GÜLNUR GÖLLÜ BAHADIR ÇOCUK CERRAHİSİ AD DR. GÜLNUR GÖLLÜ BAHADIR ÇOCUK CERRAHİSİ AD Çocuk travma hastaları ile erişkinler arasındaki farklılıklar Daha küçük ve kolay tıkanan hava yolu Hipovolemiye yatkınlık Hipotansiyon geç bulgu O 2 tüketimi

Detaylı

Yoğun Bakımda Skorlama Sistemleri

Yoğun Bakımda Skorlama Sistemleri DERLEME/REVIEW Yoğun Bakımda Skorlama Sistemleri Lale KARABIYIK 1 1 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı, Ankara, Türkiye Division of Intensive

Detaylı

ATEŞLİ SİLAH YARALANMALI HASTANIN YÖNETİMİ. Dr. M.Nuri BOZDEMİR AEAH Acil Tıp Kliniği

ATEŞLİ SİLAH YARALANMALI HASTANIN YÖNETİMİ. Dr. M.Nuri BOZDEMİR AEAH Acil Tıp Kliniği ATEŞLİ SİLAH YARALANMALI HASTANIN YÖNETİMİ Dr. M.Nuri BOZDEMİR AEAH Acil Tıp Kliniği 1 Sunu Planı Genel bilgiler Baş boyun yaralanmaları Torakoabdominal yaralanmalar Ekstremite yaralanmaları 2 Genel Bilgiler

Detaylı

Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır.

Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır. Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır. Ayrıca olağan ve olağan dışı durumlarda hasta ve yaralıların kayıtlarının

Detaylı

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi. Dr.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi. Dr. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi Dr. Aslı KANTAR GİRİŞ GENEL BİLGİLER Akut böbrek hasarı (ABH) yenidoğan yoğun bakım

Detaylı

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI NA GİRİŞ KOŞULLARI : Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokullarının veya Yüksekokul ve Fakültelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Detaylı

Diyabetik Ayakta Sınıflama Önerileri

Diyabetik Ayakta Sınıflama Önerileri Diyabetik Ayakta Sınıflama Önerileri Dr. Nur YAPAR DEÜ Tıp Fak. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. 23 Ocak 2013, İZMİR Sunum Planı Giriş Sınıflama sistemleri Eski sınıflama sistemleri

Detaylı

Omurga-Omurilik Cerrahisi

Omurga-Omurilik Cerrahisi Omurga-Omurilik Cerrahisi BR.HLİ.017 Omurga cerrahisi, omurilik ve sinir kökleri ile bu hassas sinir dokusunu saran/koruyan omurga üzerinde yapılan ameliyatları ve çeşitli girişimleri içerir. Omurga ve

Detaylı

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Pelvis, lokomotor sistemin en fazla yük taşıyan bölümüdür. İçindeki majör damar, sinir ve organ yapıları nedeniyle pelvis travmaları kalıcı sakatlık

Detaylı

ÜROGENİTAL TRAVMALAR. Yard.Doç.Dr Haluk Söylemez

ÜROGENİTAL TRAVMALAR. Yard.Doç.Dr Haluk Söylemez ÜROGENİTAL TRAVMALAR Yard.Doç.Dr Haluk Söylemez Böbrek Üreter Mesane Uretra Genital Travmalar Acil serviste görülen tüm travmaların yaklaşık %10 u bir ölçüde ürogenital sistemi ilgilendirir. Ciddi komplikasyonları

Detaylı

Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi

Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi Giriş: Kronik Böbrek Hastalığı (KBH); popülasyonun

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BESLENME ÜNİTESİ BESLENME DEĞERLENDİRME KILAVUZU

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BESLENME ÜNİTESİ BESLENME DEĞERLENDİRME KILAVUZU ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BESLENME ÜNİTESİ BESLENME DEĞERLENDİRME KILAVUZU KLK-HAB-BES İlk yayın Tarihi : 15 Mart 2006 Revizyon No : 04 Revizyon Tarihi : 03 Ağustos 2012 İçindekiler A) Malnütrisyon

Detaylı

DERS ADI STATÜ Teorik+Uygu lama. 1 FTR 518 Egzersiz fizyolojisi Z saat 2 FTR 501 Ortopedik saat 4 FTR 522 Nörolojik Reh.

DERS ADI STATÜ Teorik+Uygu lama. 1 FTR 518 Egzersiz fizyolojisi Z saat 2 FTR 501 Ortopedik saat 4 FTR 522 Nörolojik Reh. DERS PLANI 1. YARIYIL SIRA DERS KODU DERS ADI STATÜ Teorik+Uygu lama KREDİ AKTS 1 FTR 518 Egzersiz fizyolojisi Z 2+2 3 7.5 saat 2 FTR 501 Ortopedik S 2+2 3 7.5 rehabilitasyon 1 saat 3 FTR 520 Kardiyopulmoner

Detaylı

Geriatrik Travma Yönetiminde Zorluklar. Dr Sertaç Güler, Acil Tıp Uzmanı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Geriatrik Travma Yönetiminde Zorluklar. Dr Sertaç Güler, Acil Tıp Uzmanı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatrik Travma Yönetiminde Zorluklar Dr Sertaç Güler, Acil Tıp Uzmanı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sunum planı Giriş/ Mekanizma Anatomik ve fizyolojik değişiklikler Yönetim Triyaj, öykü, primer

Detaylı

Dr. Murat DAŞ Çanakkale Onsekiz Mart Ünivetsitesi Acil Tıp AD.

Dr. Murat DAŞ Çanakkale Onsekiz Mart Ünivetsitesi Acil Tıp AD. Dr. Murat DAŞ Çanakkale Onsekiz Mart Ünivetsitesi Acil Tıp AD. Giriş-Amaç Travma 40 yaş altındaki populasyonda ölüm sebepleri arasında üst sıralardadır. Genel vücut travması olan hastalarda, kranial yaralanma

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

Cerrahi Enfeksiyonlar. Dr.A.Özdemir AKTAN Marmara Universitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı 19 Nisan 2014

Cerrahi Enfeksiyonlar. Dr.A.Özdemir AKTAN Marmara Universitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı 19 Nisan 2014 Cerrahi Enfeksiyonlar Dr.A.Özdemir AKTAN Marmara Universitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı 19 Nisan 2014 Komplike Intraabdominal Enfeksiyon Tanı ve Tedavisi IDSA (Infectious Diseases Society of America)

Detaylı

Kafa Travmalı Hastaya Yaklaşım. Dr. İ. Özkan Akıncı İTF Anesteziyoloji A.D.

Kafa Travmalı Hastaya Yaklaşım. Dr. İ. Özkan Akıncı İTF Anesteziyoloji A.D. Kafa Travmalı Hastaya Yaklaşım Dr. İ. Özkan Akıncı İTF Anesteziyoloji A.D. KAPALI KAFA TRAVMASI Delici ve ateşli silahlara bağlı olmayan, künt travma sonucu meydana gelen beyin hasarına denilir. KAFA TRAVMASI

Detaylı

ULUSAL KAZA YARALANMA VERİTABANI (UKAY)

ULUSAL KAZA YARALANMA VERİTABANI (UKAY) TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı ULUSAL KAZA YARALANMA VERİTABANI (UKAY) EĞİTİM MODÜLÜ I Kodlama İlkeleri 1 21-23 Haziran 2012 ANKARA UKAY KAPSAMI Ulusal Kaza Yaralanma

Detaylı

Multipl Travmalı Hastaya Yaklaşım

Multipl Travmalı Hastaya Yaklaşım Multipl Travmalı Hastaya Yaklaşım Cemalettin ERTEKİN* * İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, İSTANBUL Avrupa da trafik kazalarında birinciliği elinde tutan, şiddet

Detaylı

DOĞUMSAL KALP HASTALIĞI OLAN YENİDOĞANLARDA ERKEN DÖNEM PROGNOZ

DOĞUMSAL KALP HASTALIĞI OLAN YENİDOĞANLARDA ERKEN DÖNEM PROGNOZ DOĞUMSAL KALP HASTALIĞI OLAN YENİDOĞANLARDA ERKEN DÖNEM PROGNOZ Müşerref KASAP, Özge ALTUN KÖROĞLU, Fırat ERGİN, Demet Terek, Mehmet YALAZ, Reşit Ertürk LEVENT, Yüksel ATAY, Nilgün KÜLTÜRSAY Ege Üniversitesi

Detaylı

Yoğun Bakımda Prognostik Faktörler ve Skorlama Sistemleri

Yoğun Bakımda Prognostik Faktörler ve Skorlama Sistemleri Yoğun Bakımda Prognostik Faktörler ve Skorlama Sistemleri Neşe KALAYCIOĞLU*, Melih Eray KAPLAN*, Murat ÜNSEL* * Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, İSTANBUL Prognostic

Detaylı

Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi. Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi

Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi. Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi 1967: 18.07.2013 2 Tarihçe 1967 Acute Respiratory Distress in Adults 1971 Adult Respiratory Distress

Detaylı

Pediatrik travma skorunun künt karın travmalarındaki tanısal değeri

Pediatrik travma skorunun künt karın travmalarındaki tanısal değeri Turkish Journal of Trauma & Emergency Surgery Ulus Travma Derg 2005 Pediatrik travma skorunun künt karın travmalarındaki tanısal değeri Diagnostic value of pediatric trauma score in blunt abdominal injuries

Detaylı

TRAVMA SKORLARI,YARA BAKIMI VE TETANOZ İMMÜNİZASYONU Uzm. Dr. Müge GÜLEN Yunus Emre Devlet Hastanesi Acil Tıp Servisi Eskişehir

TRAVMA SKORLARI,YARA BAKIMI VE TETANOZ İMMÜNİZASYONU Uzm. Dr. Müge GÜLEN Yunus Emre Devlet Hastanesi Acil Tıp Servisi Eskişehir TRAVMA SKORLARI,YARA BAKIMI VE TETANOZ İMMÜNİZASYONU Uzm. Dr. Müge GÜLEN Yunus Emre Devlet Hastanesi Acil Tıp Servisi Eskişehir SUNUM PLANI Travma nedir? Triaj Travma Skorları Yara Bakımı Tetanoz İmmunizasyonu

Detaylı

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ 03-11-2009 Doku hipoperfüzyonu ve organ hasarı oluşturan, intravasküler volüm kaybının ilk tedavisi

Detaylı

TRAVMA SKORU VE ADLİ TIP

TRAVMA SKORU VE ADLİ TIP TRAVMA SKORU VE ADLİ TIP Trauma Scoring And Forensic M edicine Yasem in GÜNAY*. Günay Y. Travma Skoru ve Adli Tıp. Adli Tıp Bülteni 1999; 4(2):65-73- ÖZET Fiziksel yaralanmaların ağırlığını değerlendirmek

Detaylı

Hazırlayan Oya SAĞIR Bahçelievler Aile Hastanesi Eğitim Gelişim Hemşiresi 2014

Hazırlayan Oya SAĞIR Bahçelievler Aile Hastanesi Eğitim Gelişim Hemşiresi 2014 Hazırlayan Oya SAĞIR Bahçelievler Aile Hastanesi Eğitim Gelişim Hemşiresi 2014 Sedasyon Uygulamaları Günübirlik Anestezi Sonrası Derlenme Safhaları Modifiye Aldrete Skoru Nedir ve Nerede Kullanılır? Modifiye

Detaylı

MULTİTRAVMALI HASTAYA YAKLAŞIM

MULTİTRAVMALI HASTAYA YAKLAŞIM GİRİŞ TRİYAJIN ÖNEMİ -HASTANIN DOĞRU DEĞERLENDİRİLEBİLMESİ -HASTANIN SORUNUNU SAPTAMAK VE ACİL BAKIM VERMEK MULTİTRAVMALI HASTAYA YAKLAŞIM Erken tanı ve erken müdahaleye odaklanılmalıdır. Multitravmalı

Detaylı

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TÖTM ACİL SERVİSİNE BAŞVURAN HASTALARIN DEĞERLENDİRİLMESİNDE MODİFİYE ERKEN UYARI SKORU VE MAINZ ACİL DEĞERLENDİRME SKORU KULLANIMININ HASTA PROGNOZUNU ÖNGÖRMEDEKİ

Detaylı

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ...

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... 1 Bilinmesi Gereken Kavramlar... 1 Giriş... 2 Hücrelerin Fonksiyonel Özellikleri... 2 Hücrenin Kimyasal Yapısı... 2 Hücrenin Fiziksel Yapısı... 4 Hücrenin Bileşenleri... 4

Detaylı

TRAVMALI HASTAYA YAKLAŞIM

TRAVMALI HASTAYA YAKLAŞIM Dr. Hakan Canbaz Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD. TRAVMALI HASTAYA YAKLAŞIM TRAVMAYA YAKLAŞIM Travma bakımı: arazide başlar multidisipliner ekip çalışması hızlı ve isabetli müdahalede

Detaylı

Hemostatik Resüsitasyon. Uzm. Dr. Burçak Kantekin Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi

Hemostatik Resüsitasyon. Uzm. Dr. Burçak Kantekin Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi Hemostatik Resüsitasyon Uzm. Dr. Burçak Kantekin Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi Sunum Planı Hemorajik şok nedir? Hemostatik resüsitasyon ve tarihçesi Hemostatik- hipotansif ve hasar kontrol edici

Detaylı

İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı. Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı. Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir AMAÇ Radyolojik olarak algoritm Tanı ve bulgular Tedavi sonrası takip İnvazif Asperjilloz Akciğer

Detaylı

HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ HASTA BAKIM PLANI FORM VE SKALA REHBERİ

HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ HASTA BAKIM PLANI FORM VE SKALA REHBERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ HASTA BAKIM PLANI FORM VE SKALA REHBERİ AĞRI TANILAMA VE TEDAVİ FORMU Gördüğünüz Tabloda Kodlayın ve Resim Üzerinde Ağrı Yerini İşaretleyiniz Ağrı Değerlendirmesi: Ağrı / Rahatsızlık:

Detaylı

Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma

Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma ABDOMİNAL TRAVMALAR Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma AKUT BATIN Nedenleri > Kanama > Perforasyon > İnflamasyon > Obstrüksiyon > Diğer (karın dışı) Belirtiler Ağrı Bulantı / Kusma İştah durumu Kabızlık

Detaylı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı Dönem 5. Beyin ve Sinir Cerrahisi STAJ TANITIM REHBERİ

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı Dönem 5. Beyin ve Sinir Cerrahisi STAJ TANITIM REHBERİ İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Dönem 5 Beyin ve Sinir Cerrahisi STAJ TANITIM REHBERİ Hazırlayan Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı 1 BEYİN VE SİNİR CERRAHİSİ

Detaylı

Ekstrakorporeal Yaşam Destek Tedavileri (ECLS)

Ekstrakorporeal Yaşam Destek Tedavileri (ECLS) Ekstrakorporeal Yaşam Desteği Ekstrakorporeal Yaşam Destek Tedavileri (ECLS) Dr. Nermin KELEBEK GİRGİN Uludağ ÜTF, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Yoğun Bakım BD Ø Renal replasman tedavisi Ø Karaciğer

Detaylı

TRAVMALI ÇOCUK HASTAYA ACİL YAKLAŞIM. Doç. Dr. Nilgun Erkek Akdeniz Ü.T.F Çocuk Acil B.D. 2016

TRAVMALI ÇOCUK HASTAYA ACİL YAKLAŞIM. Doç. Dr. Nilgun Erkek Akdeniz Ü.T.F Çocuk Acil B.D. 2016 TRAVMALI ÇOCUK HASTAYA ACİL YAKLAŞIM Doç. Dr. Nilgun Erkek Akdeniz Ü.T.F Çocuk Acil B.D. 2016 Travma sonucu ölen her çocuk hastaya karşılık, 25 çocuk hastaneye yatırılmakta, 925 çocuk acil servise başvurmakta

Detaylı

Enjeksiyona Bağlı Siyatik Sinir Hasarında Mentamove Uygulaması Sonuçları. Olgu Sunumu Op. Dr. Mustafa AKGÜN Nöroşirürji Uzmanı ve Mentamove Eğitmeni

Enjeksiyona Bağlı Siyatik Sinir Hasarında Mentamove Uygulaması Sonuçları. Olgu Sunumu Op. Dr. Mustafa AKGÜN Nöroşirürji Uzmanı ve Mentamove Eğitmeni Enjeksiyona Bağlı Siyatik Sinir Hasarında Mentamove Uygulaması Sonuçları Olgu Sunumu Op. Dr. Mustafa AKGÜN Nöroşirürji Uzmanı ve Mentamove Eğitmeni 44 yaş Erkek (İşçi) Şikayeti: Sağ Bacağında Şiddetli

Detaylı

Ölümcül Santral Sinir Sistemi Hastalıkları I epidural, subdural, intraparankimal kanamalar

Ölümcül Santral Sinir Sistemi Hastalıkları I epidural, subdural, intraparankimal kanamalar Ölümcül Santral Sinir Sistemi Hastalıkları I epidural, subdural, intraparankimal kanamalar Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Acil Tıp Anabilim Dalı Olgu 1 25 yaşında inşaat işçisi Yüksekten düşme E2M3V2

Detaylı

DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARININ KLİNİK SINIFLANDIRMASI

DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARININ KLİNİK SINIFLANDIRMASI DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARININ KLİNİK SINIFLANDIRMASI DR. GÜLİZ UYAR GÜLEÇ ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TıP FAKÜLTESİ ENFEKSİYON H. VE KLİNİK MİK. AD- AYDIN UDAİS 2014 Giriş Diyabetin en sık ve ciddi

Detaylı

Kronik Böbrek Hastalarında Eğitim Durumu ve Yaşam Kalitesi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi

Kronik Böbrek Hastalarında Eğitim Durumu ve Yaşam Kalitesi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi Kronik Böbrek Hastalarında Eğitim Durumu ve Yaşam Kalitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi Giriş: Kaliteli yaşam; kişinin temel ihtiyaçlarını karşıladığı,

Detaylı

Nöroloji alanında güncel gelişmelerin olduğu konularda seminer Nöroloji Uzmanlık Öğrencileri tarafından sunulur.

Nöroloji alanında güncel gelişmelerin olduğu konularda seminer Nöroloji Uzmanlık Öğrencileri tarafından sunulur. NÖR 23 NÖROLOJİ Dr. Ali Kemal ERDEMOĞLU /1 Dr. Ersel DAĞ /2 Dr. Yakup TÜRKEL /3 KOD DERS ADI ÖÜ T P KREDİ AKTS NOR 7001 MAKALE SAATİ Nöroloji alanında yabancı dergilerde güncel gelişmelere yönelik yayınlanan

Detaylı

Örnek. Aşağıdaki veri setlerindeki X ve Y veri çiftlerini kullanarak herbir durumda X=1,5 için Y nin hangi değerleri alacağını hesaplayınız.

Örnek. Aşağıdaki veri setlerindeki X ve Y veri çiftlerini kullanarak herbir durumda X=1,5 için Y nin hangi değerleri alacağını hesaplayınız. Örnek Aşağıdaki veri setlerindeki X ve Y veri çiftlerini kullanarak herbir durumda X=1,5 için Y nin hangi değerleri alacağını hesaplayınız. i. ii. X 1 2 3 4 1 2 3 4 Y 2 3 4 5 4 3 2 1 Örnek Aşağıdaki veri

Detaylı

Yaşlı Travma Olgularında Mortaliteye Etki Eden Faktörler ve Skorlama Sistemleri

Yaşlı Travma Olgularında Mortaliteye Etki Eden Faktörler ve Skorlama Sistemleri Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 34 (1) 15-19, 28 ORİJİNAL YAZI Yaşlı Travma Olgularında Mortaliteye Etki Eden Faktörler ve Skorlama Sistemleri Ümit İlker GÜNEYTEPE *, Şule AKKÖSE AYDIN **, Şehsuvar

Detaylı

TRAKYA ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK ARAġTIRMA VE UYGULAMA MERKEZĠ ACĠL SERVĠSĠ NE YÜKSEKTEN DÜġME NEDENĠYLE BAġVURAN HASTALARIN ANALĠZĠ

TRAKYA ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK ARAġTIRMA VE UYGULAMA MERKEZĠ ACĠL SERVĠSĠ NE YÜKSEKTEN DÜġME NEDENĠYLE BAġVURAN HASTALARIN ANALĠZĠ T.C. TRAKYA ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ ACĠL TIP ANABĠLĠM DALI Tez Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Burak SAYHAN TRAKYA ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK ARAġTIRMA VE UYGULAMA MERKEZĠ ACĠL SERVĠSĠ NE YÜKSEKTEN DÜġME

Detaylı

Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi

Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi Kahramanmaraş 1. Biyokimya Günleri Bildiri Konusu: Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi Mehmet Aydın DAĞDEVİREN GİRİŞ Fetuin-A, esas olarak karaciğerde

Detaylı

Dr. İlker Akbaş Bingöl Devlet Hastanesi Acil Servisi Antalya - Nisan 2018

Dr. İlker Akbaş Bingöl Devlet Hastanesi Acil Servisi Antalya - Nisan 2018 Dr. İlker Akbaş Bingöl Devlet Hastanesi Acil Servisi Antalya - Nisan 2018 Glenohumeral eklem çıkıkları Omuz eklemi (glenohumeral eklem) en sık çıkan eklem Tüm acil servis başvurularının %1,7 İki yaş grubunda

Detaylı

Travmatik Beyin Yaralanması Doç Dr Özlem GÜNEYSEL Dr Lütfi Kırdar Kartal EAH Acil Tıp Kliniği

Travmatik Beyin Yaralanması Doç Dr Özlem GÜNEYSEL Dr Lütfi Kırdar Kartal EAH Acil Tıp Kliniği Travmatik Beyin Yaralanması Doç Dr Özlem GÜNEYSEL Dr Lütfi Kırdar Kartal EAH Acil Tıp Kliniği 2 3 4 5 6 7 8 9 Tanım Mekanik güçler sonucu beyin fonksiyonlarında bozulma. Geçici / Kalıcı Klinik Sersemlik

Detaylı

SoCAT. Dr Mustafa Melih Bilgi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi

SoCAT. Dr Mustafa Melih Bilgi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dr Mustafa Melih Bilgi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Şizofreniye bağlı davranım bozuklukları bireyi ve toplumları olumsuz etkilemekte Emosyonları Tanıma Zorluğu Artmış İrritabilite Bakımverenlerin

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

Geriatrik Travmalı Hastada Acil Yaklaşım. Dr. Öğr. Üy. Murat DAŞ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Acil Tıp AD.

Geriatrik Travmalı Hastada Acil Yaklaşım. Dr. Öğr. Üy. Murat DAŞ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Acil Tıp AD. Geriatrik Travmalı Hastada Acil Yaklaşım Dr. Öğr. Üy. Murat DAŞ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Acil Tıp AD. 1 Sunu Planı Yaşlı Nüfusu Yaşlılarda Fizyoloji Travma Epidemiyolojisi ve Mekanizmaları Yaşlı

Detaylı

Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR

Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR Prof. Dr. A. Necati GÖKMEN DEÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji

Detaylı

TRD KIŞ OKULU KURS 1, Gün 2. Sorular

TRD KIŞ OKULU KURS 1, Gün 2. Sorular TRD KIŞ OKULU KURS 1, Gün 2 Sorular Soru 1 Hangisi renal arter stenozunun Doppler bulguları arasında değildir? a) İntrarenal rezistif indeks artışı b) intrarenal sistolik akselerasyon kaybı c) ana renal

Detaylı

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 Vertebral Kolon 33 omur 23 intervertebral disk 31 çift periferik sinir VERTEBRA KIRIKLARI 3 OMURGANIN EĞRİLİKLERİ Servikal bölgede

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

SEPSİSTE YENİ TANIMLAMALAR NE DEĞİŞTİ? Doç. Dr. Murat Hakan Terekeci

SEPSİSTE YENİ TANIMLAMALAR NE DEĞİŞTİ? Doç. Dr. Murat Hakan Terekeci SEPSİSTE YENİ TANIMLAMALAR NE DEĞİŞTİ? Doç. Dr. Murat Hakan Terekeci Sepsis enfeksiyona bağlı oluşan günümüzde sık karşılaşılan ve ciddi mortalitesi olan bir durum. -Yaşlı nüfus sayısında artma -İmmünbaskılı

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Akın Yıldızhan. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Akın Yıldızhan. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Künt Toraks Travmaları Yaşamın ilk dört dekatında birinci ölüm nedeni travmadır. Toraks travması ölümlerin %25 inde ana nedendir. Toraks travmalarının

Detaylı

Ameliyat Riskinin Değerlendirilmesinde Akciğer Kapasitesi Akif Turna

Ameliyat Riskinin Değerlendirilmesinde Akciğer Kapasitesi Akif Turna Ameliyat Riskinin Değerlendirilmesinde Akciğer Kapasitesi Akif Turna Ameliyatın Riski Ameliyatın Riski Major akciğer ameliyatı yapılacak hastalarda risk birden fazla faktöre bağlıdır. Ameliyatın Riski

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Fizyoloji

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Fizyoloji Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Fizyoloji 1 1 4 4 6 Ön Koşul Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları Dersin Amacı Dersin

Detaylı

ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI. Prof. Dr. Abdullah Sayıner

ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI. Prof. Dr. Abdullah Sayıner ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI Prof. Dr. Abdullah Sayıner Akut bronşit Beş günden daha uzun süren öksürük (+/- balgam) Etkenlerin tamama yakını viruslar Çok küçük bir bölümünden Mycoplasma, Chlamydia,

Detaylı

Burcu Bursal Duramaz*, Esra Şevketoğlu, Serdar Kıhtır, Mey Talip. Petmezci, Osman Yeşilbaş, Nevin Hatipoğlu. *Bezmialem Üniversitesi Tıp Fakültesi

Burcu Bursal Duramaz*, Esra Şevketoğlu, Serdar Kıhtır, Mey Talip. Petmezci, Osman Yeşilbaş, Nevin Hatipoğlu. *Bezmialem Üniversitesi Tıp Fakültesi Burcu Bursal Duramaz*, Esra Şevketoğlu, Serdar Kıhtır, Mey Talip Petmezci, Osman Yeşilbaş, Nevin Hatipoğlu *Bezmialem Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Merkezi sinir sistemi

Detaylı

Zamanla yarış Hızlı, seri, sistematik ve doğru müdahale

Zamanla yarış Hızlı, seri, sistematik ve doğru müdahale Temel ilke Zamanla yarış Hızlı, seri, sistematik ve doğru müdahale EĞİTİM 1. Hazırlık 2. Tiraj 3. Birincil bakı (ABC) 4. Resusitasyon 5. ikincil bakı (tepeden tırnağa) 6. Resusitasyon sonrası devamlı takip

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK. Genel Uygulama 1. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK. Genel Uygulama 1. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Genel Uygulama 1 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr Soru 1 Ege Üniversitesi Diş

Detaylı

Multipl organ yetmezliği ve refrakter hipotansiyon

Multipl organ yetmezliği ve refrakter hipotansiyon SEPSİS S VE TANI KRİTERLER TERLERİ Orhan ÇINAR Yrd.Doç.Dr..Dr. GATA Acil Tıp T p Anabilim Dalı XI. Acil Tıp Güz Sempozyumu Samsun 2010 Epidemiyoloji ABD de yılda 750.000 hasta Her gün 500 ölüm %20-50 mortalite

Detaylı